GN Lingewaard

13 maart 2019

GN Lingewaard 13 maart 2019


Internationale dag van de piano op kasteel Doornenburg

Tobias Borsboom. (foto: Arno Zaat) Arno Zaat

DOORNENBURG - De internationale dag van de piano wordt op kasteel Doornenburg gevierd met een concert van Tobias Borsboom & Yukoko Hasegawa. Heel speciaal in dit concert is dat deze jonge pianisten als duo en solo de vleugel gaan bespelen.

Op het programma staan Quatre-mains: Franz Schubert, Camille Saint-saëns, Tobias Borsboom: Franz Liszt, Claude Debussy, Yukiko Hasegawa: Frans Listz, César Franck.Tobias Borsboom is een van Nederlands bekendste jonge pianisten van dit moment. Bekendheid verwierf hij met een dubbele nominatie voor de Dutch Classical Talent Award. Deze award werd hem in 2015 uitgereikt. Hij toerde als solist in Gerswins Pianoconcert in F met het Nederlands Studenten Orkest, en recent met zijn soloprogramma in Polen en Indonesië.

Yukiko Hasegawa.

Tobias is een veelgevraagd pianist op velerlei podia en festivals als het Storiono Festival, het Internationaal Kamermuziek Festival Utrecht, het Wonderfeel festival, My First Festival en The Internationaal Music Sessions. Zijn solorecitals geven blijk van zijn belangstelling voor hedendaagse muziek.

Yukiko Hasegawa (Hamamatsu, Japan) begint op vierjarige leeftijd met haar eerste pianolessen en vanaf 1998 studeert ze piano in Tokyo waar ze in 2004 een Master diploma haalt. Vanaf 2005 zet Yukiko haar studie voort in Nederland aan het conservatorium in Amsterdam bij Willem Brons die haar beschrijft als een verfijnd, sensitief en muzikaal performer/pianist, met een opmerkelijk inzicht in de verschillende stijlen.

Datum: 29 maart, aanvang: 20.00 uur, inloop met koffie vanaf 19.30 uur. Entree: 15.00/7.50 euro (t/m 18jr.) inclusief koffie.Vanaf 18.30 uur is in de kapel van het kasteel de expositie van de eindexamen werkstukken van leerlingen van het OBC, voor het vak Kunst beeldend, te bezoeken.

Koffieochtend KBO Huissen

HUISSEN - KBO Huissen organiseert een koffieochtend over Veilig Fietsen. Deze ochtend vindt plaats op dinsdag 26 maart in Mea Vota, Boskoop Glorie van 10.00 tot 12.00 uur.

Senioren blijven steeds langer mobiel, en dat is goed nieuws! Mede dankzij de komst van de elektrische fiets kunnen senioren langer actief blijven. Senioren zijn echter ook oververtegenwoordigd in de cijfers van verkeersongevallen. Dit is niet omdat zij zich onveiliger gedragen in het verkeer, maar omdat een ongeval helaas ernstiger gevolgen kan hebben bij 70’ers dan bij 30’ers.

Veilig Verkeer Nederland ontwikkelde een bijeenkomst over veilig fietsen, speciaal voor senioren. Een positieve, gezellige bijeenkomst waar over fietsen wordt gepraat en waar gasten tips en trucs van elkaar en van Veilig Verkeer Nederland krijgen, zonder betutteling. In deze bijeenkomsten 'Het nieuwe fietsen' komen onderwerpen aan bod als diverse voertuigen op het fietspad, jij en de ander, vitaal op de fiets, en de fiets

Aan de hand van stellingen, feiten en filmpjes worden deze onderwerpen besproken en krijgen deelnemers tips waarmee ze zich bewust worden van hun eigen veiligheid en hoe zij hieraan zelf kunnen bijdragen.

Verdwenen winkeltjes en cafés in Gendt

De winkel van Niels in de Munnikhofsestraat met Ciska onbekend

GENDT - De Historische Kring Gente houdt op verzoek van de leden op maandag 18 maart een PowerPointpresentatie over verdwenen winkels en cafés in Gendt. De avond vindt plaats in de grote zaal van Providentia, Dorpstraat 5 in Gendt en begint om 20.00 uur. Henk Klaassen verzorgt de lezing die weer een schat aan herinneringen zal oproepen. De lezing is gratis.

In het verleden zijn er heel veel winkeltjes geweest en daar zijn er weinig van over. Van de negen echte bakkers van net na de oorlog is er niet een meer over, want ze hadden geen opvolger of het was niet rendabel meer. In hun plaats kwamen twee andere echte bakkers. Van de vijf slagers is er één in de plaats gekomen. Dat komt omdat de supermarkten brood en vlees/vleeswaren gingen verkopen.

Cafés of bierhuizen zijn er een dertigtal geweest, die allen druk bezocht werden. Door de drankzucht rond de eeuwwisseling kwamen veel gezinnen in de problemen. We komen de oude winkels en ondernemers op deze avond weer tegen.

Dit is een herhaling van de lezing van vorig jaar. Henk Klaassen vertelt over de vele verdwenen panden, waarvan we zelf soms niet meer weten dat ze er waren of panden en bewoners die we nooit zullen vergeten. Opnieuw een avond vol nostalgie. "Kon u er de vorige keer niet bij zijn of had u een plekje waar u bijna niks zag of kon horen, probeer het dan nog eens. Nu in de grote zaal van Providentia."

40-jarig jubileum van de wijkvereniging Het Kempke zoekt oud-leden

HUISSEN - Ze zeggen wel eens dat de tijd vliegt, maar in het geval van wijkvereniging 't Kempke in Huissen is dat zeker van toepassing. We moeten dan ook helemaal terug naar het jaar 1979. Het jaar waarin de wijkvereniging officieel is gestart.

Het huidige bestuur vindt dat ze dit 40-jarige jubileum niet zomaar voorbij mogen laten gaan en zij hebben dan ook een gezellige bijeenkomst georganiseerd op 23 maart in De Buitenpoort voor alle leden én oud-leden van de wijkvereniging. Of je nu nog steeds in Huissen woont, binnen Lingewaard bent blijven hangen of helemaal aan de andere kant van de wereld terecht bent gekomen, wijkvereniging 't Kempke zoekt zoveel mogelijk oud-leden. Zodat we met oude en nieuwe leden dit bijzondere jubileum kunnen vieren.

Op 23 maart is de start in De Buitenpoort om 17.00 uur met een drankje, een hapje eten en lekker borrelen inclusief muziek en diverse activiteiten voor jong en oud. Want we organiseren natuurlijk ook weer wat voor de kleintjes, die zijn ook welkom!

Voor iedereen staat er een welkomstdrankje te wachten, de rest van de consumpties zijn voor eigen kosten. Alle oud-leden zijn natuurlijk welkom, en als je mee wilt eten dan vragen we een kleine bijdrage van 10,00 euro. Leden hoeven geen extra bijdrage te betalen voor deze activiteit. Leden en oud-leden zijn welkom, maar wel even vooraf aanmelden! Op www.het-kempke.nl staat meer informatie of stuur ervoor een email aan info@het-kempke.nl.

Parochie H. Maria Magdalena

Zaterdag 16 maart
St. Werenfridus Elst: 17.00 u: Thomasviering voor communicantjes, V. Bulthuis
O.L.V. van Zeven Smarten Haalderen: 19.00 u: eucharistieviering, G. Peters, Exotherm
H. Maria Geboorte Lent: 19.00 u: eucharistieviering, V. Bulthuis, Young at Heart

Zondag 17 maart
St. Werenfridus Elst: 10.00 u: eucharistieviering met kinderwoorddienst, V. Bulthuis, Musica Amare
O.L.V. ten Hemelopneming Huissen-stad:10.00 u: eucharistieviering, gezinsviering Doop voor communicantjes, G. Peters, Spetters
H. Maria Geboorte: 9.30 u: woord- en communieviering, M. Sanders, Cantorije
St. Willibrordus Herveld: 11.00 u: eucharistieviering, N. Sales, St. Caeciliakoor

Doordeweekse vieringen R.K. Parochie Maria Magdalena

Maandag
Heteren, 18.30 u. Liefkenshoek (wcv), elke maandag

Dinsdag
Huissen-Stad, 19.00 u. dagkapel, rozenkrans, elke dinsdag
Oosterhout, 09.00 u. dagkapel, 1e dinsdag v.d. maand

Woensdag
Angeren, 09.30 uur u. sacristie/kerk, 1e woensdag v.d. maand
Doornenburg 09.30 u. kerk, 2e woensdag v.d. maand
Gendt, 09.30 u. dagkapel, 4e woensdag v.d. maand
Herveld, 19.00 u. kapel Hoge Hof, 1e woensdag v.d. maand
Huissen-Zand, 09.30 u. dagkapel, 3e woensdag v.d. maand
Lent, 19.00 u. St. Jozef, 2e woensdag v.d. maand

Donderdag
Elst, 10.30 u. Tertzio, 1e donderdag v.d. maand
Elst, 09.30 u. De Hoeksteen, 2e donderdag v.d. maand
Elst, 10.30 u. Tertzio (wcv), 3e donderdag v.d. maand
Elst, 09.30 u. De Hoeksteen, 4e donderdag v.d. maand
Elst, 09.30 u. De Hoeksteen, 5e donderdag v.d. maand

Vrijdag
Bemmel, 10.00 u. kapel Liduina,1e vrijdag v.d. maand
Valburg, 09.00 u. sacristie, rozenkrans, elke vrijdag
Valburg, 09.30 u. sacristie, elke vrijdag

Eucharistievieringen, tenzij anders vermeld (wcv)
Na de viering is er gelegenheid voor een kopje koffie of thee.

Succes bij de Taekwondo Tigers Huissen

Taekwondo Tigers. (foto: Emil Ripassa) Emil Ripassa

HUISSEN - Afgelopen zaterdag hebben de allerjongste Taekwondoins, de Tigers een eerste examen met succes afgesloten.

Met veel enthousiasme hebben de kinderen van 3 - 6 jaar diverse Taekwondo oefeningen gedaan onder toezicht van hun Tiger leraar en zijn assistenten. Bij de Tigers worden kinderen getraind in, sociale en levensvaardigheden, respect, discipline en actuele thema’s. Alle Tigers hebben een medaille en diploma mogen ontvangen waar ze supertrots op zijn.

Theatervoorstelling tijdens de informatiemarkt in Doornenburg

DOORNENBURG - Op zaterdag 23 maart organiseert de themagroep zorg van de werkgroep Doornenburg een informatiemarkt. Deze informatiemarkt gaat over het bevorderen van mensen die ouder worden en te maken krijgen met dementie zo lang mogelijk betrokken kunnen blijven bij het dorp.

Naast dat er diverse zorg- en welzijnsorganisaties zich zullen presenteren en u kunnen informeren zal er deze middag ook een theatervoorstelling gegeven worden. De voorstelling 'Nico en zijn netwerk' wordt gegeven door theater Ervarea.

Nico is weduwnaar en woont nog zelfstandig. Toch gaat het lichamelijk en geestelijk steeds wat minder met hem. Hij wordt meer en meer afhankelijk van de zorg van zijn naasten. Nu ook nog eens de partner van zijn zoon een baan krijgt aan de andere kant van het land, wordt het helemaal een toer... Hoe moet het verder met Nico?

In de voorstelling wordt aandacht besteed aan de dilemma's waar een mantelzorger tegenaan loopt, en worden er oplossingen gezocht hoe de professional beter samen kan werken met Nico en de mensen in de omgeving van Nico.

De informatiemarkt is van 14.00- 17:00 uur. Rond 15.00 uur zal de theatervoorstelling 'Nico en zijn netwerk' plaatsvinden in de grote zaal van het Ontmoetingscentrum, Kerkstraat 3 in Doornenburg.Toegang zorg en welzijnsmarkt en theater zijn gratis! Iedereen is welkom. Voor iedereen die zich goed wil voorbereiden op de toekomst is deze middag zeker de moeite waard om te bezoeken!

Theatervoorstelling tijdens de informatiemarkt in Doornenburg

DOORNENBURG - Op zaterdag 23 maart organiseert de themagroep zorg van de werkgroep Doornenburg een informatiemarkt. Deze informatiemarkt gaat over het bevorderen van mensen die ouder worden en te maken krijgen met dementie zo lang mogelijk betrokken kunnen blijven bij het dorp.

Naast dat er diverse zorg- en welzijnsorganisaties zich zullen presenteren en u kunnen informeren zal er deze middag ook een theatervoorstelling gegeven worden. De voorstelling 'Nico en zijn netwerk' wordt gegeven door theater Ervarea.

Nico is weduwnaar en woont nog zelfstandig. Toch gaat het lichamelijk en geestelijk steeds wat minder met hem. Hij wordt meer en meer afhankelijk van de zorg van zijn naasten. Nu ook nog eens de partner van zijn zoon een baan krijgt aan de andere kant van het land, wordt het helemaal een toer... Hoe moet het verder met Nico?

In de voorstelling wordt aandacht besteed aan de dilemma's waar een mantelzorger tegenaan loopt, en worden er oplossingen gezocht hoe de professional beter samen kan werken met Nico en de mensen in de omgeving van Nico.

De informatiemarkt is van 14.00- 17:00 uur. Rond 15.00 uur zal de theatervoorstelling 'Nico en zijn netwerk’ plaatsvinden in de grote zaal van het Ontmoetingscentrum, Kerkstraat 3 in Doornenburg.Toegang zorg en welzijnsmarkt en theater zijn gratis! Iedereen is welkom. Voor iedereen die zich goed wil voorbereiden op de toekomst is deze middag zeker de moeite waard om te bezoeken!

Iconen schilderen in Ressen

RESSEN - Op 29 september 2018 was Ineke Brons gast tijdens een retraitedag van Pleisterplaats Ressen. Zij heeft toen een groep begeleid met het schilderen van een kleine icoon.

Op veler verzoek zal Ineke op zaterdag 23 maart van 10:30 – 15:30 uur in de kerk van Ressen (Kerkenhofstraat 3) mensen opnieuw deze eeuwenoude traditie laten ‘proeven’. Het aantal plaatsen is beperkt – maximaal 15 –, maar voor de liefhebbers is er nog een aantal plekken beschikbaar. De eigen bijdrage is 15 euro. Voor materiaal wordt gezorgd. Neem wel zelf een lunchpakket mee! Opgeven kan bij info@pleisterplaatsressen.nl.

Lente in de Gendtse polder

Vos. (foto: Gijsbert Peelen SLN) Gijsbert Peelen SLN

GENDT - Op zondag 17 maart maken gidsen van Stichting Lingewaard Natuurlijk een natuurwandeling in de Gendtse Polder, met als thema: Lente!

De Comedian Harmonists zongen ooit het meisje Veronika toe, dat de lente begonnen was. Maar wist u dat Veronika ook verwijst naar een plantje dat in het voorjaar bloeit, namelijk de ereprijs? De voorjaarsbloeiers grijpen nu hun kans. Klein hoefblad komt met zijn gele bloemen tevoorschijn en ook speenkruid en hondsdraf bloeien al volop. Zij maken snel gebruik van het zonlicht dat nu nog de bodem bereikt. Binnenkort is dat afgelopen als de bomen, struiken en andere kruiden uitlopen en hun bladeren de bodem in de schaduw zetten. Het voorjaar kondigt zich duidelijk aan. Overal hoor je mannetjesvogels zingen om vrouwtjes te imponeren en hun leefgebied af te bakenen. Op 17 maart gaan we het beleven in de Gendtse Polder, waar ook vos en das hun sporen achterlaten. Wie weet zien we er een! Als u het zelf mee wilt maken, ga dan mee met onze natuurwandeling in de Gendtse polder.

Om 13.45 uur is het verzamelen bij de dijkafrit bij de Kaakse Dam (witte bruggetje) in Gendt. Om 14.00 uur het vertrek voor een wandeling van maximaal 2 ½ uur door de polder. Deze wandeling is geschikt voor het hele gezin. Kinderen zijn welkom vanaf 6 jaar. Deze wandeling is niet geschikt voor mindervaliden.

Kosten volwassenen: 3,-, kinderen 1,50 euro. Aanmelden is niet nodig. Nadere informatie: Gijsbert Peelen 06 10864179 of info@lingewaardnatuurlijk.nl. Tip: laarzen aan, verrekijker en fototoestel mee.

Collecteweek ReumaNederland van start

LINGEWAARD - In de week van 18 tot en met 23 maart is de jaarlijkse collecteweek van ReumaNederland, voorheen het Reumafonds. Ook dit jaar zetten tienduizenden vrijwilligers zich met hart en ziel in om door heel Nederland geld op te halen voor onderzoek naar reuma.

"Kunnen we ook op uw steun rekenen? Alle kleine beetjes helpen om samen een groot bedrag op te halen tijdens deze collecteweek! Of u nu zelf langs de deuren gaat of aan de deur geeft."

Nieuw dit jaar is dat alle collectanten een QR-code op hun legitimatiebewijs hebben staan. Door deze code te scannen kan eenvoudig via een Tikkie een donatie worden gedaan voor de collecte. Ook worden er weer 500 pinbussen ingezet, met een pinautomaat geïntegreerd in de bus. Geven aan de collectant wordt zo steeds gemakkelijker.

Meer dan twee miljoen Nederlanders hebben reuma, waarbij artrose het meest voorkomt. Daarmee is reuma helaas de meest voorkomende chronische ziekte in Nederland. Reuma beperkt je - thuis, op school, op het werk. Door ernstige pijn en vermoeidheid, beschadigde spieren en kapotte gewrichten die moeilijk bewegen. Met de opbrengst van de collecte helpt u mee aan het doel dat ReumaNederland nastreeft: een betere kwaliteit van leven voor mensen met reuma. Er is nog steeds wetenschappelijk onderzoek nodig om dit doel te bereiken.

Ook collecteren?

"Wilt u helpen collecteren? Bel dan voor meer informatie met ReumaNederland in Amsterdam op 020-5896471. U kunt ook een mail sturen aan: vrijwilligers@reumanederland.nl."

                

Hardlopen kan altijd

(foto: Cor Frensen) Cor Frensen

HUISSEN - Ja hardlopen is een heel andere sport dan voetbal, basketbal, hockey of golf. Ten eerste is het een sport die je in allerlei groepen kunt beoefenen. Je kun altijd hardlopen. Het maakt niet uit of het licht of donker is, of het regent of droog is.

Voor ieder moment zijn de juiste spullen, lees kleding, schoenen en lampen te koop. Verder is de sportaccommodatie altijd open, overal beschikbaar en er is altijd een uitdaging te bedenken. Waar je ook bent je kunt je hardloopambities uitleven. Met Pheidippides loop ik wekelijks in en rond Huissen. Telkens en andere route, maar altijd op een verharde ondergrond.

Zelf vind ik het heerlijk om af en toe door mul zand te lopen. Nu niet meteen afhaken, ik geef toe dat ik hierin een uitzondering ben. Het hoeft niet, want gaan we met de groep (in de zomer) naar een bos, dan kun je ook kiezen voor een mooi bospad. En als je dan zo bent ingesteld als ik, dan is in de vakantie hardlopen op een strand, aan het begin van de avond bijvoorbeeld, echt heerlijk.

Kom je dan terug bij je vakantieonderkomen en neem je een frisse douche, dan verzeker ik je dat je die avond zult slapen als een roos. Tenminste als je lijf hetzelfde is afgesteld als het mijne. Natuurlijk mag je ook gaan lopen als je partner nog ligt uit te slapen en jij, onrustig geworden door teveel rust, ligt te denken wat doe ik hier en hoe lang gaat dit nog duren. Heerlijk om in de vroege ochtendkilte van een mooie zomerdag de zon op te zien komen als je licht zwetend langs de velden loopt. De rust die er dan is maakt jezelf ook relaxed. Wat let je nog kom hardlopen. Meer informatie? www.phiedippides.nl.

Leuke kindervoorstelling in Theaterkerk: Fluisterfeestje

BEMMEL - Zondag 17 maart speelt Peertoftheater voor peuters en kleuters de interactieve voorstelling Fluisterfeestje, gebaseerd op het bekroonde prentenboek Ssst! De tijger slaapt van Britta Teckentrup.

Ben je heel erg sterk? Of misschien ben je wel supergoed in blazen! Kom je ons dan helpen? Er moeten veel dieren naar de overkant, maar er is één groot probleem. Er ligt een tijger precies in het midden en .ze slaapt! Hoe moeten de andere dieren er nu langs? En kunnen ze wel zo zachtjes doen? Alle kinderen vanaf 3 jaar met hun (groot)ouders zijn van harte welkom.

Peertoftheater bestaat uit twee toffe moeders: Jette Holkenborg en Marijke Domhof. Ze zijn beiden pedagogisch geschoold, Jette in de jeugdhulpverlening en Marijke in het onderwijs. Met hun voorstellingen willen ze kinderen en volwassenen verbazen en verwonderen.

Aanvang 11:00 uur. Kaartjes kosten 7,50 euro per stuk en zijn te bestellen op de website www.topbemmel.nl en tevens verkrijgbaar bij boekhandel De Toren van Bemmel en in de Theaterkerk, Markt 5, Bemmel

Uitslagen teams Tweestroom

GENDT -Tweestroom-HS1 speelde uit bij Vocasa-HS6 en had het in de eerste set de meeste tegenstand gekregen. In de andere sets werd de tegenstand steeds minder. Met de overwinning(0-4)(22-25/14-25/19-25/12-25) en vijf punten voor de ranglijst werd de terugreis naar Gendt aangegaan.

Weekenders-DS1 ontving Tweestroom-DS3 dat kennelijk niet de juiste vorm had om de gastvrouwen een moeilijke avond te kunnen bezorgen. Het een duidelijk nederlaag voor onze dames.(4-0)(25-12/25-22/25-17/25-11) Tweestroom-MA1 speelde thuis tegen de koploper Trivos-MA2. In de eerste en vierde set gaven onze meiden nog de meeste tegenstand, maar toch niet voldoende voor setwinst.(0-4)(20-25/16-25/13-25/20-25)

Tweestroom-mix-JB1 speelde uit bij Gemini-JB1. Ons mixteam kreeg in de derde set de meeste tegenstand, maar won die set toch nog. Ook de overige sets werden gewonnen, zodat er weer vijf punten aan de ranglijst werden toegevoegd.(0-4)(19-25/14-25/22-25/10-25) Trivos-MC4 speelde uit bij Tweestroom-MC1, dat in deze wedstrijd het betere team had. De wedstrijd werd door onze meiden gewonnen en dus bleven de vijf punten voor de ranglijst in Gendt.(4-0)(25-10/25-21/25-08/25-09)

Tweestroom-mix-JC1 speelde thuis tegen Boem.Komeet-JC1 en kreeg in de eerste set de meeste tegenstand, of ons team kende een stroeve start. Het werd een overtuigende overwinning. Geen verlies van punten voor de koploper. (4-0)(25-18/25-08/25-07/25-09)

Op zondag 10 maart werd in sporthal Walbure door Tweestroom het mini toernooi 'mini-1-2-3' gehouden. Het toernooi werd door acht vrijwilligers begeleid. Er deden 29 jeugd teams (100 kinderen) mee, uit de omgeving. Deze teams speelden in drie poules tegen elkaar voor de punten in de ranglijst, die na zes toernooidagen de kampioen moet opleveren.

Er was maar 1 team van Tweestroom aanwezig dat één keer won, één keer verloor en één keer gelijk speelde. Volgende week zondag 17 maart tussen 10.00 en 14.00 uur wordt in dezelfde sporthal het toernooi 'mini-4-5-6' gehouden.

Weekmenu Bemmels afhaalpunt

BEMMEL - Op maandag 18 maart kunnen inwoners van heel Lingewaard tussen 17.00 en 17.30 uur het volgende menu afhalen: soep, vis met sla en gebakken aardappels én 'n toetje.

Deze maaltijd kost vier euro en wordt bereid door een enthousiaste groep vrijwilligers. Het afhaaladres is Cuperstraat 9 in Bemmel. Gevraagd wordt zelf drie afsluitbare bakjes mee te brengen!

Wilt u ook genieten van zo'n heerlijke verse maaltijd dan moet u zich wel van te voren even inschrijven via het SWL Meldpunt. Er is namelijk maar een beperkte hoeveelheid menu's beschikbaar. Inschrijven kan op maandag - donderdag tussen 10.00 en 16.00 uur via 088 2552555.

Het 'Bemmels afhaalpunt' is een initiatief van buurtbewoners in samenwerking met SWL. Voor meer informatie kan men contact opnemen met Wil van den Hurk (088 2552550). Het maandmenu staat op www.swlingewaard.nl.

TOP-film: La Ch'tite Famille

BEMMEL - Donderdag 21 maart staat de komische Franse film La Ch'tite Famille geprogrammeerd in de Theaterkerk. De film gaat over een ontwerper die zich door een klap op het hoofd weer gedraagt als de plattelandssloeber die hij ooit was.

Het is een verrassend leuke film. Niet vanwege het script, dat hier en daar ronduit onlogisch is, maar vooral doordat komiek Dany Boon, regisseur en hoofdrolspeler, de snobistische kunstwereld zo heerlijk weet af te schilderen. La Ch'tite Famille bevat hier en daar een vette knipoog naar Jacques Tati. Leuk ook om de hoofdrolspeler zo schijnbaar moeiteloos te zien transformeren van arrogante Parijzenaar tot simpele ziel met een hart van goud.

Aanvang 20:00 uur. Locatie Theaterzaal. Kaartjes kosten zeven euro per stuk en zijn te bestellen op de website www.topbemmel.nl en tevens verkrijgbaar bij boekhandel De Toren van Bemmel en in de Theaterkerk, Markt 5, Bemmel.

Gendtse Seniorendag: 'Gezellig samenzijn'

GENDT - Op zaterdag 16 maart komt de intentie van Senioren Welzijn Ouderen Gendt (SWOG) en de Ouderenvereniging Gendt (OVG) om waar mogelijk, tot samenwerking te komen, tot uiting in de gezamenlijke organisatie van de eerste Gendtse Seniorendag.

Zo'n 260 deelnemers hebben zich aangemeld en dat geeft al aan, dat er best behoefte en ook belangstelling is voor zo'n dag. De organisatie heeft gekozen voor een programma waarbij gezelligheid centraal staat. Het motto van deze dag is dan ook 'Gezellig Samenzijn'. Het komt onder andere tot uiting in lekker in het gehoor liggende zang en instrumentale muziek met een duidelijke knipoog naar de jaren '60 en '70. Er is bovendien voldoende ruimte om even gezellig bij te kletsen met een oude buur of kennis, een schoolvriendinnetje of vriendje van vroeger of oud-collega. Het mag en kan deze dag allemaal.

Er wordt begonnen met koffie en vlaai en er zijn enkele consumpties en een hapje tussendoor. Tussen de middag is er een lunch die aangeboden wordt door de Albert Hein Gendt. Over de dag heen zijn er enkele trekkingen van de verloting en er staat ook nog een verrassing op het programma. De aanvang van deze dag is 10.30 uur in de theaterzaal van Providentia. Vriendelijk verzoek van de organisatie: "Kom niet overdreven vroeg en probeer de deelnamekosten met gepast geld te betalen, zodat de aanmelding vlot kan verlopen."

Boomplantdag Angerense dorpsboomgaard

ANGEREN / HUISSEN - Op vrijdag 15 maart planten kinderen uit Angeren bijna 30 hoogstamfruitbomen op Landgoed de Brouwketel in de uiterwaarden bij Angeren - Huissen. Zo zorgen zij voor verjonging en uitbreiding van de boomgaard. De kinderen krijgen hulp van bewoners van het Landgoed, vrijwilligers van onder andere Stichting Lingewaard Natuurlijk en NLdoet. Inwoners uit de omgeving zijn welkom!

Landgoed de Brouwketel is vernoemd naar de woning op het landgoed. Hier vindt u ook de Angerense strang, een door knotwilgen omringd grasland, een kleine bloemrijke akker en een perenboomgaard. Bewoners van het landgoed hebben samen met stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) een plan opgesteld. Daarmee zorgen ze voor verjonging van de bestaande perenboomgaard. Daarnaast wordt een nieuwe appelboomgaard aangeplant. Deze 'dorpsboomgaard' zal in de toekomst regelmatig open zijn voor publiek. Voor geïnteresseerde inwoners worden in oktober plukdagen en in de winter snoeidagen georganiseerd.

Een ieder is van harte welkom om te komen helpen op 15 maart. De voorbereidingen starten vanaf 9.00 uur bij de woning op het landgoed (Brouwketel 1 Huissen). Voor de kinderen start de activiteit om 14.00 uur. Zij krijgen uitleg over de boomgaarden, de verschillende fruitrassen en over het planten van de bomen. Rond 14.30 uur helpen zij bij het planten van de eerste boom. Daarna volgen de andere bomen en struiken voor de struweelhaag.
De aanplantactie duurt tot 16.00 uur. Aanmelden kan via de website van NLdoet of via Emma Daniels: 06 19774882.

De aanleg van de boomgaarden en organisatie van de plantdag wordt onder andere mogelijk gemaakt door SLG, de gemeente Lingewaard en de provincie Gelderland.

Open Kerk en Dankdienst in Haalderen

HAALDEREN - De afgelopen tijd hebben velen zich ingespannen om het noodzakelijke onderhoud aan het kerkgebouw in Haalderen in goede banen te leiden, financiële middelen te verschaffen en op andere wijze een bijdrage te leveren. Wij zijn zeer verheugd en dankbaar voor al deze inzet, betrokkenheid en belangstelling.

In de aanloop naar dit groot onderhoud is er door veel dorpsgenoten aangegeven veel waarde te hechten aan het kerkgebouw voor de kerkelijke vieringen en ook als oriëntatie-, middelpunt in het dorp. De kerk is na een grootschalige aanpak weer zodanig opgeknapt dat dat de komende generaties in de hele regio er weer gebruik van kan maken.

"Nu de werkzaamheden zijn afgerond, verheugt het ons zeer, u allemaal uit te nodigen voor een 'open kerkdag' met aansluitend een dankdienst. Deze zal plaatsvinden op zaterdag 23 maart. Van 13:00 tot 17:00 uur kunt u het resultaat bewonderen en verder een slideshow zien in de kerk. 's Avonds is er een H. Mis om 19:00 uur geleid door pastoor Gerard Peters. Nadien is er in de kerk nog een informeel gedeelte tot 21:30 uur om na te praten en het resultaat te bespreken onder het genot van een drankje. Iedereen is nadrukkelijk welkom: sponsoren, dorpsgenoten, parochianen en andere geïnteresseerden. Wij hopen u te mogen begroeten op zaterdag 23 maart", aldus het parochiebestuur, Pastoraatsgroep Bemmel-Haalderen, en Locatieraad Bemmel-Haalderen.

Prijsuitslag loterij Verlichte Optocht Gendt

GENDT - Prijsuitslag trekking loterij Verlichte Optocht Gendt 2019.

De prijzen zijn gevallen op de volgende lotnummers:

1e prijs: 239, 2e prijs: 610, 3e prijs: 427, 4e prijs: 220, 5e prijs: 273, 6e prijs: 488, 7e prijs: 338, 8e prijs: 320, 9e prijs: 33, 10e prijs: 653, 11e prijs: 547.

(Loterij goedgekeurd door B&W van de gemeente Lingewaard op 7 november 2018 onder zaaknummer 75757).

Prijzen zijn waardebonnen beschikbaar gesteld door de Gendtse winkeliersvereniging en zijn af te halen bij Schoenmakerij Nico Jansen, Julianastraat 25 in Gendt.

TOP-film: La Ch'tite Famille

BEMMEL - Donderdag 21 maart staat de komische Franse film La Ch’tite Famille geprogrammeerd in de Theaterkerk. De film gaat over een ontwerper die zich door een klap op het hoofd weer gedraagt als de plattelandssloeber die hij ooit was.

Het is een verrassend leuke film. Niet vanwege het script, dat hier en daar ronduit onlogisch is, maar vooral doordat komiek Dany Boon, regisseur en hoofdrolspeler, de snobistische kunstwereld zo heerlijk weet af te schilderen. La Ch’tite Famille bevat hier en daar een vette knipoog naar Jacques Tati. Leuk ook om de hoofdrolspeler zo schijnbaar moeiteloos te zien transformeren van arrogante Parijzenaar tot simpele ziel met een hart van goud.

Aanvang 20:00 uur. Locatie Theaterzaal. Kaartjes kosten zeven euro per stuk en zijn te bestellen op de website www.topbemmel.nl en tevens verkrijgbaar bij boekhandel De Toren van Bemmel en in de Theaterkerk, Markt 5, Bemmel.

Ruilbeurs Oude tractorenclub De Ewijkse Brug

Standhouders. (foto: Henk Berns) Henk Berns

REETH - De oude tractorenclub OTC De Ewijkse Brug houdt op zaterdag 23 maart haar 10e ruilbeurs aan de Reethsestraat 23 in Reeth (Elst Gld).

Vele oude tractoren, motoren, onderdelen, gereedschappen, miniaturen, lectuur, oude spullen et cetera zullen er te koop en te ruil worden aangeboden. Diverse particulieren en standhouders zullen hun waren aanbieden. Ook zal er een hapje en drankje verkrijgbaar zijn.

De oude tractorenclub heeft een 250 enthousiaste leden welke gezamenlijk allerlei activiteiten organiseren zoals toertochten, logeerweekenden, informatieavonden en een grote tweejaarlijkse show welke in 2020 op 23 en 24 mei zal worden gehouden in Herveld. Deze ruilbeurs is een van de activiteiten. De aanvang zal om 08.00 uur zijn tot 13.00 uur duren. De toegang is gratis.

Info en opgave: zie www.ewijksebrug.nl en Arend Jansen: 0488 454301 en Harrie Berns: 06 28225142.

Lezing: Verbindende/geweldloze communicatie

Tineke Hertsenberg. (foto: Tineke Hertsenberg)

HETEREN - Op 21 maart organiseert Heteren Ontmoeting & Inspiratie de lezing Verbindende/geweldloze communicatie.

Tineke Hertsenberg gaat in deze lezing samen met het publiek op onderzoek uit naar wat onze innerlijke vrede verstoort in je dagelijkse leven: wat speelt er zich in jou af en wat is van essentieel belang voor jou? Op deze wijze draag je bij aan het welzijn van jezelf en de ander.

Tineke werkt al enkele jaren met het gedachtegoed van Marshall Rosenberg; Verbindende/geweldloze communicatie. Een wijze van communiceren die empathie als rode draad ziet om in verbinding met elkaar en jezelf te komen en te zijn. Geweldloze communicatie is geschikt voor zowel het persoonlijke leven en voor de zakelijke omgeving. Men kan op die manier helderheid geven en tegelijkertijd respect bewaren.

De lezing is in zalencentrum De Bongerd in Heteren. Tijd: 20:00 tot 22:00 uur (inloop vanaf 19:30 uur) Entree inclusief kop koffie/thee: 7,50 euro. Aanmelden graag: inspiratie.ontmoeting.heteren@gmail.com. Meer informatie staat op www.spirituele-ontmoeting-heteren.com.

Rommel- en antiekmarkt in Slijk-Ewijk

SLIJK-EWIJK - Zondag 24 maart is er weer een rommel- en antiekmarkt in dorpshuis Beatrix in Slijk-Ewijk.

De lente komt eraan en dan begint het toch weer te kriebelen om iets leuks met je huis te doen. Je wilt wel weer eens wat veranderen, al zijn het maar een paar vazen of andere spullen waar je wat op uitgekeken bent en waar je wel wat anders voor in de plaats wilt zetten. Maar ja, het moet natuurlijk niet te veel geld kosten. Dan is de oplossing snel gevonden, want dan ga je naar de gezellige rommel- en antiekmarkt in Slijk-Ewijk. Prachtig als je dan net iets vindt, dat leuk in je huis zou passen.

De zaal is helemaal volgeboekt, dus is er heel veel te snuffelen en te handelen. Van al dat gezoek word je moe en dan is het fijn om heerlijk in de gezellige serre van het dorpshuis wat na te genieten onder het genot van een kopje koffie of een drankje.

Het adres van dorpshuis Beatrix is Dorpsstraat 15 in Slijk-Ewijk. De markt is open van 11.00 – 16.00 uur.

Ingezonden brief

Nederland is groter dan Lingewaard 2

Als vervolg op alle belasting perikelen in 'Nederland is groter dan Lingewaard 1' worden de meesten van ons ook nog eens financieel zwaar gedupeerd:

Wat denkt u van ons spaargeld?

Juist... 0% rente en momenteel 2.6 procent inflatie met als resultaat dat uw spaargeld steeds minder waard wordt in een hoog tempo omdat de Centrale Europese Bank het nodig vindt om de leenrente voor banken en bedrijven op 0 procent te houden uitsluitend ten behoeve van de bedrijven waarvan de grote bedrijven zelfs door onze coalitie sterk bevoordeeld worden (oké, de huizenkopers hebben hier het voordeel maar gezien de huizenprijzen is dit voordeel slechts relatief).

En door deze 0-procent-rente loopt ons pensioen al ruim 40 procent achter doordat de jaarlijkse inflatie correctie achterblijft. En dan proberen enkele partijen het goedkope gas uit Rusland te boycotten om voor de consument het veel duurdere gas te importeren, heel fijn, een nog hogere energie rekening!

Maar ja, de tienduizenden ambtenaren in Brussel moeten uiteindelijk ook elke maand betaald worden en dat is natuurlijk correct echter wij als burger betalen deze salarissen wel inclusief de duistere onkosten vergoedingen. De toekomst van de gewone burger ligt in de voedselbanken en low-cost winkels (gelukkig verkopen ze ook daar 'gele hesjes'.

De heer Van Dreumel, Bemmel.

Voorjaarsvreugde bij De Burchtsanghers

DOORNENBURG - Op zaterdag 6 april om 19:30 uur geeft het koor De Burchtsanghers uit Doornenburg een voorjaarsconcert in het ontmoetingscentrum getiteld 'Voorjaarvreugde.

Kaartjes kosten drie euro per stuk en zijn te halen bij het ontmoetingscentrum en bij de Spar. Iedereen is welkom en de koorleden van De Burchtsanghers zien de mensen dan ook graag komen luisteren en kijken naar het optreden.

De Burchtsanghers brengt ook een deel van liedjes van de musical My fair Lady ten gehore..

Sport- en speeltuin-

vereniging

HULHUIZEN - De leden van Sport- en Speeltuinvereniging Hulhuizen worden uitgenodigd voor de algemene ledenvergadering. Deze wordt gehouden op donderdag 28 maart in het clubhuis De Volharding om 20.00 uur.

Voor de bestuursverkiezing is voor de speeltuin een bestuurslid tussentijds uitgetreden en een bestuurslid periodiek aftredend en herkiesbaar. Bij de stichting is ook een bestuurslid periodiek aftredend en herkiesbaar.

Nieuwe kandidaten kunnen tot voor aanvang van de vergadering worden ingediend conform de statuten. Verder zal de begroting 2019 aan de orde komen. De notulen van de ledenvergadering 2018 kunnen worden opgevraagd bij: stichting@hulhuizen.nl.

Leger de Heils bij Vrouwenvereniging

ANGEREN - Dinsdag 19 maart om 20.00 uur komt Jeroen Herben een avond verzorgen in het dorpshuis van Angeren.

Het Leger des Heils helpt en zorgt voor mensen aan de onderkant van de samenleving. Hulp in nood op verschillende manieren door middel van kledinginzamelacties, bij dak- en thuislozen, bij eenzaamheid, en schuldenproblemathiek.

Ook is het weer zover: de clubkascampagne van de Rabobank komt eraan. "Ook wij als Vrouwenverenigng doen daaraan mee (stemperiode is van 15 - 28 april). Wij organiseren een keer per maand een avond voor onze leden, en kunnen wat extra geld goed gebruiken." Nieuwe leden zijn altijd welkom.

Ontmoetingsdag voor inwoners

Gendt, Haalderen en Doornenburg

DOORNENBURG - Op woensdag 3 april wordt een ontmoetingsdag voor de inwoners van Gendt, Haalderen en Doornenburg gehouden.

Deze dag vindt plaats in het ontmoetingscentrum van Doornenburg. Aanvang: 10.00 uur, de dag eindigt om 16.15 uur. De kosten zijn vijf euro. "Indien u gebruik maakt van ons vervoer, dan zijn de kosten zeven euro. wij vragen u gelijk af te rekenen bij aanmelding."

We starten met een viering in het ontmoetingscentrum. Verder wordt u deze dag vermaakt onder het genot van een hapje en een drankje. Het programma blijft een verrassing.

Als u deze dag mee wilt maken kunt u zich voor 27 maart aanmelden op een van onderstaande adressen:

Voor Gendt; Marian Lamers Thorbeckeplein 8; 425505
Voor Haalderen; Betsie Janssen Lage Zandsestr. 8; 461659
Voor Doornenburg; Dorothé Kamps Pannerdenseweg 79; 424569

Repair Cafés Lingewaard

LINGEWAARD - In het Repair Café kan iedereen zijn of haar kapotte spullen laten nakijken door een team van handige vrijwilligers. Zij zijn bekwaam in het uitvoeren van kleine reparaties, maar geven daarnaast ook advies als een eenvoudige oplossing niet mogelijk is. En dit allemaal voor alleen de materiaalkosten en een vrijwillige bijdrage voor het verrichte werk.

Het Repair Café is voornamelijk bedoeld voor het herstellen van klein tot middelgroot huishoudelijk materiaal zoals stofzuigers, koffiezetapparaten, broodroosters, lampjes en föhns maar daarnaast draaien onze vrijwilligers ook voor speelgoed en servies hun hand niet om. We vragen wel om de apparatuur voordat je het meebrengt schoon te maken en het naaigoed te wassen!

De komende periode organiseert SWL weer Repair Cafés in Lingewaard. Je kunt terecht bij de volgende locaties voor reparaties en een gezellige bak koffie/thee:

Vrijdag 15 maart van 10.00 -12.00 uur in het Ontmoetingscentrum (Kerkstraat 3), Doornenburg

Dinsdag 19 maart van 13.30 – 15.30 uur in het Dorpshuis (Emmastraat 23), Angeren

De datums van de andere kernen kun je vinden op www.swlingewaard.nl onder ’Activiteiten'. "Heb je spullen die kapot zijn of niet goed meer werken, en vind je het zonde om ze zomaar weg te gooien, bedenk dan dat er nog een leuk alternatief in je eigen woonplaats is."

Sasa deelnemersvergadering

ANGEREN - Vrijdag 22 maart houdt Sasa weer haar jaarlijkse algemene deelnemersvergadering en hiervoor nodigen we een ieder graag uit.

Op deze middag bespreken we het reilen en zeilen van 'onze Sasa' in het afgelopen jaar. Veranderingen in het bestuur, wie gaat en wie komt, financiële zaken, welke activiteiten zijn er ondernomen en dergelijke.

De nieuwe dominee Els de Clerck zal in een toespraak even stilstaan bij de overleden deelnemers en we kijken vooruit naar de plannen voor het lopende jaar. Natuurlijk is er aandacht voor de deelnemers die al 25 jaar met veel plezier meedoen aan de activiteiten van de Sasa. Dan is er pauze met muziek van Ria Visser en wordt er een drankje geserveerd.

Na deze serieuze onderwerpen is het tijd voor iets luchtigers en kunnen we genieten van de muzikale verrassing die wordt opgevoerd. Ook zullen we nog even terug kunnen kijken met een korte film van het 50-jarig jubileum. Als de voorzitter het slotwoord heeft gesproken kunt u nog even rustig napraten bij de muziek van Ria Visser. Iedereen is welkom vrijdag 22 maart in het dorpshuis aan de Emmastraat 23 in Angeren.

Zaal open om 13.00 uur, begin 13.30 uur, einde 17.00 uur. De toegang is gratis. De bezoeker krijgt een gratis kopje koffie of thee, een hapje en een drankje.

Samen Huissen schoonmaken!

HUISSEN - Op zaterdag 23 maart is het weer Landelijke Opschoondag en alle inwoners van de gemeente Lingewaard, van jong tot oud, zijn uitgenodigd om mee te doen met deze gezamenlijke voorjaarsschoonmaak van de natuur. Het thema is dit jaar immers 'Iedereen doet mee!'

Zwerfafval is een toenemend probleem. Het gaat om het afval dat - bewust of onbewust - terecht komt op plekken waar het niet hoort, bijvoorbeeld op straat of in de natuur. Een groot deel van het zwerfafval breekt slechts langzaam of zelfs helemaal niet af in de natuur. Een paar voorbeelden: sigarettenpeuken breken pas na 2-12 jaar af, kauwgom na 20 jaar, een blikje na minimaal 50 jaar en een plastic fles blijft zelfs oneindig in ons milieu rondzwerven! Dat willen we toch niet?

Daarom zijn er ook in de gemeente Lingewaard regelmatig opschoonacties, waarvan een aantal samen met de schooljeugd. We beginnen langzaam resultaat te zien, maar er moet nog veel gebeuren. De Zwerfafvalbrigade Huissen gaat daarom elke eerste zaterdag van de maand op pad met een grote groep vrijwilligers van jong tot oud en kan uw hulp goed gebruiken! Kom op 23 maart om 10.00 uur (met de fiets) naar de Markt in Huissen, tegenover De Betuwe en doe mee met deze Landelijke Opschoondag. Materiaal om zwerfafval te verzamelen is aanwezig. Om uiterlijk 12.00 uur komen we weer terug op de Markt met onze 'buit'. Zie ook Facebook/Instagram; Zwerfafvalbrigade Huissen.

Ontmoetingsdag voor inwoners Gendt, Haalderen en Doornenburg

DOORNENBURG - Op woensdag 3 april wordt een ontmoetingsdag voor de inwoners van Gendt, Haalderen en Doornenburg gehouden.

Deze dag vindt plaats in het ontmoetingscentrum van Doornenburg. Aanvang: 10.00 uur, de dag eindigt om 16.15 uur. De kosten zijn vijf euro. "Indien u gebruik maakt van ons vervoer, dan zijn de kosten zeven euro. wij vragen u gelijk af te rekenen bij aanmelding."

We starten met een viering in het ontmoetingscentrum. Verder wordt u deze dag vermaakt onder het genot van een hapje en een drankje. Het programma blijft een verrassing.

Als u deze dag mee wilt maken kunt u zich voor 27 maart aanmelden op een van onderstaande adressen:

Voor Gendt; Marian Lamers Thorbeckeplein 8; 425505
Voor Haalderen; Betsie Janssen Lage Zandsestr. 8; 461659
Voor Doornenburg; Dorothé Kamps Pannerdenseweg 79; 424569

Schaakprobleem 6

Wit geeft mat in 2.

Oplossing mailen binnen 2 weken na publicatie in deze krant naar elstertorenschaakprobleem@gmail.com onder vermelding van schaakprobleem 2. De oplossing staat daarna op de site van de Elster Toren: www.elstertoren.nl.

Mocht u interesse hebben om te schaken, neem dan een kijkje op onze site voor meer informatie.

Uitslagen OSBO competitie:

Rivierenland 1 – Elster Toren 1 4.5-3.5

Elster Toren 2 - Bennekomse S.V. 2 3.5 – 4.5

Paasbingo bij Vrouwengilde Doornenburg

DOORNENBURG - Maandag 18 maart verzorgt het Vrouwengilde Doornenburg voor haar leden een gezellige paasbingo-avond. Er zijn weer leuke prijzen te winnen: kadobonnen, te besteden bij de plaatselijke winkeliers. De avond begint om 20.00 uur en vindt plaats in zaal Kort Oisterwijk in Doornenburg,

Tevens wil het Vrouwengilde Doornenburg haar leden attenderen op de mogelijkheid om te stemmen op Vrouwengilde Doornenburg bij de Rabo Club Kascampagne; stemmen kan van 15 - 28 april.                         Alle leden van de Rabobank mogen twee stemmen geven aan hun favoriete vereniging. Diegenen, die per 1 april of eerder, lid zijn van de Rabobank, mogen stemmen. Elke stem brengt geld in de kas van de vereniging. "Stem met z'n allen op Vrouwengilde Doornenburg."

Pannenkoeken eten in Boerderij De Lande

HUISSEN - De Zonnebloem afdeling Huissen ging op twee middagen lekker uit pannenkoeken eten in Boerderij De Lande.

Het programma begon om 17.00 uur. Er was een mooie ruimte voor ons gereserveerd. Er werden drankjes geserveerd, keuze uit twee heerlijke soepjes en als hoofdmaaltijd zeven verschillende soorten pannenkoeken. Met als afsluiting van deze gezellige maaltijd een lekker verfrissend toetje.

De bediening was uitstekend en onze gasten gingen met een tevreden, voldaan gevoel weer naar huis. Zeker iets om te herhalen. Met dank aan iedereen die dit voor onze gasten mogelijk gemaakt hebben.

Leger de Heils bij Vrouwenvereniging Angeren

ANGEREN - Dinsdag 19 maart om 20.00 uur komt Jeroen Herben een avond verzorgen in het dorpshuis van Angeren.

Het Leger des Heils helpt en zorgt voor mensen aan de onderkant van de samenleving. Hulp in nood op verschillende manieren door middel van kledinginzamelacties, bij dak- en thuislozen, bij eenzaamheid, en schuldenproblemathiek.

Ook is het weer zover: de clubkascampagne van de Rabobank komt eraan. "Ook wij als Vrouwenverenigng doen daaraan mee (stemperiode is van 15 - 28 april). Wij organiseren een keer per maand een avond voor onze leden, en kunnen wat extra geld goed gebruiken." Nieuwe leden zijn altijd welkom.

Wegens succes geprolongeerd: Top Zeroes Musicquiz

BEMMEL - Op zaterdag 16 maart krijgt de succesvol gebleken Zeroes Musicquiz van vorig jaar een vervolg! De jongeren die in de 2018-editie hebben meegedaan waren erg enthousiast, dus Ties Tittse en Stijn Cornelissen hebben ook dit seizoen weer een heel gevarieerde en uitdagende muziekquiz samengesteld.

De quiz is speciaal bedoeld voor de Zeroesgeneratie. Fotos, geluids- en videofragmenten worden ingezet om je muziekkennis op allerlei fronten te testen. De quiz wordt gespeeld met teams van maximaal zes personen. Een team uit Beuningen ging er met de hoofdprijs vandoor, wie durft de uitdaging aan om ze dit keer te verslaan?

Aanvang 20:30 uur. Kaartjes kosten vijf euro per stuk en zijn te bestellen op de website www.topbemmel.nl en tevens verkrijgbaar bij boekhandel De Toren van Bemmel en in de Theaterkerk, Markt 5, Bemmel.

van 14 tot en met 20 maart

HET HUIDIGE STERRENBEELD IS VISSEN. De maatschappelijke carrière van de vissen is een beetje een probleem. Vissen is namelijk hét teken van de werkloosheid. Niet dat ze niet van aanpakken weten. Ze kunnen werken als een paard. Maar hun draai vinden is het probleem. Het beste komen ze nog terecht in de hulpverlening. En met hun grote fantasie kunnen ze uitgroeien tot ware kunstenaars.

RAM van 21 maart t/m 20 april
Voor het weekend maak je nog snel een soort eindspurt. Daardoor kun je in het weekend tevreden terugkijken op je werk. Na het weekend maak je nog wat losse klussen af. Op de 20e om 23:00 uur begint de lente en ook de ramperiode. Dat geeft nieuwe energie en je kunt nu een goed idee erdoor drukken.

STIER van 21 april t/m 21 mei
Aan de planeetstanden te zien begint voor jou het weekend al op vrijdag. Zondag is een uitgelezen dag om vooral aandacht aan elkaar te besteden. Het wordt een feest van herkenning! Maandag is rommelig maar op dinsdag en woensdag heb je geweldige ideeën die je meteen gaat uitvoeren.

TWEELINGEN van 22 mei t/m 21 juni
Ondanks de tegenslagen van de laatste tijd heb je vrijdag te maken met een opsteker. Er kan dus toch nog iets goed gaan! In het weekend heb je te hoge verwachtingen. Wees in ieder geval blij met het goede gesprek dat je hebt op zaterdag. Maandag en dinsdag zijn goede dagen om te daten.

KREEFT van 22 juni t/m22 juli
Donderdag kenmerkt zich door meningsverschillen. Leg je erbij neer, kreeft. In het weekend sta je voor een moeilijk dilemma. Daar valt 'omheen' te werken met creatieve oplossingen. Na het weekend maak je voorzichtig wat toekomstplannen. Op woensdag niet praten maar gewoon doen.

LEEUW van 23 juli t/m 22 augustus
Aanstaande donderdag heb je de neiging om je ego op te blazen. Gelukkig bind je op vrijdag alweer in. Je weet dan beter te verwoorden wat je eigenlijk te zeggen hebt. Volgende week woensdag begint de lente weer en dat geeft jou een hoop nieuwe energie. Waar ga je die voor gebruiken?

MAAGD van 23 augustus t/m 21 september
Donderdag voel jij je niet zo happy. Maar dat wordt ruimschoots gecompenseerd door het goede gevoel dat je op vrijdag hebt. In het komende weekend praat jij zowaar over je eigen gevoelens. Na het weekend moet je hard werken, maar omdat je leuke collega's hebt is dat voor jou niet zo'n probleem.

WEEGSCHAAL van 22 september t/m 22 oktober
Vrijdagavond is dé avond om uit te gaan. Lekker chillen met vrienden is het helemaal. In het weekend maak je contact met oude en nieuwe bekenden. De combinatie(s) lijken gewaagd maar het werkt wel. Na het weekend heb je indringende gesprekken die heel wat blootleggen. Doe er iets mee!

SCHORPIOEN van 23 oktober t/m 21 november
Tot het weekend moet je nog even een paar zaken afronden. Dat doe je met veel flair. In het weekend lijkt de sfeer ontspannen maar spelen er onderhuids wel wat emoties. Ze benoemen is een goede zaak. Volgende week woensdag is een dag om door een ringetje te halen. Gebruik die dag goed.

BOOGSCHUTTER van 22 november t/m 21 december
Donderdag heb je de neiging om jezelf op te blazen. En dat terwijl dat nergens voor nodig is. Op zaterdag ben jij erg breedsprakig. Bedenk dat je je toehoorders hierdoor kunt verliezen. Maandag is een uitstekende dag om je betrokkenheid aan anderen te tonen. Woensdag ben je wat humeurig.

STEENBOK van 22 december t/m 19 januari
Eind van de week heb je veel energie en gebruik je die heel doelgericht. Op zaterdag kom je maar niet tot rust. Zoek op zondag iemand op waar jij je goed bij voelt. Dan kalmeer je vanzelf. Volgende week woensdag ben jij heel uitgebalanceerd. Emotie en verstand zitten dan gelukkig op één lijn.

WATERMAN van 20 januari t/m 17 februari
Voor het weekend blaas je een oud project nieuw leven in. Je ziet het ineens weer helemaal zitten. In het weekend trek je op met oude bekenden. Maar je voelt je niet zo op je gemak. Bepaalde gewoontes storen je mateloos. Dinsdag en woensdag zijn goede dagen om je gedachten op een rij te zetten.

VISSEN van 18 februari t/m 20 maart
Op donderdag heb je even een dip. Maar op vrijdag verkeer jij in goed gezelschap en leef je helemaal op. In het weekend zegt je gevoel ergens 'ja' tegen maar je verstand blijft maar 'nee' zeggen. Laat het even rusten. Op maandag ga je goed om met andermans emoties maar op woensdag is het je teveel.

Lezing over 'Spookbos langs de Waal'

Spookbos langs de Waal tegenover Hulhuizen. (foto: Historische Kring Bemmel) Foto: Historische Kring Bemmel

BEMMEL - De Historische Kring Bemmel houdt een lezing over de mystieke rivier in de overlevering van het rivierengebied en de verborgen boodschap van de verhalen.

De mensen in het rivierengebied leefden lange tijd in een toverachtige wereld. In hun beleving bezat de rivier een magische kracht die voorspoed en onheil kon brengen. En die ook kon waarschuwen! Dit alles blijkt uit de schat aan volksverhalen die het Meertens Instituut heeft verzameld dankzij interviews met ouderen in de jaren zestig. Landschapshistoricus Ferdinand van Hemmen heeft deze overlevering al behoorlijk uitgespit. Op 26 maart neemt hij ons in een PowerPoint-voorstelling mee naar de wondere wereld achter de verhalen: schimmen die ’s nachts rondwaren boven een verdronken dorp, een stem die uit de rivier roept waarna iemand in de golven verdwijnt, klokgelui dat met volle maan opklinkt in een diepe kolk, lichtjes die dansen boven het water, een spook dat naar de overkant van de rivier wordt gebannen, huiveringwekkend gekwetter in een bos bij de Waal. Aan bod komen vragen als: hoe zijn die geheimzinnige verhalen ontstaan? Welke verborgen betekenis hebben ze? En hebben ze voor onze tijd een boodschap in petto?

De lezing wordt gehouden op dinsdag 26 maart in het Wapen van Bemmel. Aanvang 20.00 uur. Zaal open vanaf 19.40 uur.

Inspiratie uit het kloosterleven

HUISSEN - De protestantse gemeenten in Lingewaard willen dit seizoen ieder op een eigen manier bijdragen aan het oecumenisch vormingswerk. Het jaarthema van Pleisterplaats Ressen 'Stap in de stilte, inspiratie uit het kloosterleven' zal daarbij de rode draad vormen.

De aanvang is om 19.30 uur in de Protestantse Kerk in Huissen. De films worden kort ingeleid en na afloop is er tijd voor nagesprek. Op donderdag 28 maart wordt de film ‘Walk with me’ (2017) van Mark J.Francis & Max Mark J.Francis & Max Pugh vertoond. Een reis in de wereld van mindfulness en Plum Village waarin de boeddhistische leermeester Thich Nhat Hanh centraal staat. Drie jaar lang worden de inwoners van Plum Village gevolgd. De film laat niet zozeer de boeddhistische filosofie als wel de boeddhistische geestesgesteldheid zien: tolerant, ego-loos en liefdevol tegen de achtergrond van de vredige atmosfeer van het kloosterbestaan. ‘Walk with Me’ is genoemd naar een wandelmeditatie en laat zich ook vanuit dat tijdsperspectief verstaan. En dat is altijd lastig in een documentaire over Boeddhisme (elke religie!): de dingen hebben hun tijd nodig. Filmtijd en meditatietijd, het is net als wandelen: het is altijd té lang of té kort. Welkom!

VIERING PROTESTANTSE GEMEENTE HUISSEN

Zondag 17 maart, 2e zondag van de 40-dagentijd. Aanvang 10.00 uur, voorganger ds. Matthijs Glastra. Iedere vrijdagmiddag bent u van harte welkom voor koffie, thee en een praatje. Tussen 14-16 uur. We begroeten u graag.

Jongerenraad Lingwaard op eigen initiatief

Eén van de initiatiefnemers Sjoerd Winters. Hij kondigde tijdens een raadsvergadering in 2018 de komst van Jongerenraad Lingewaard al aan. (foto: Sjaak Veldkamp) Sjaak Veldkamp

LINGEWAARD – Lingewaard krijgt na tien jaar officieel weer een jongerenraad. Een van de aandachtspunten is invloed uitoefenen op het gebied van jeugd- en jongerenbeleid. Donderdag 4 april staat de benoeming en installatie op de agenda van gemeenteraad.

Een opvallend verschil met het eerste initiatief is de leeftijd. Toen werd een leeftijd gehanteerd van 12 tot en met 18 jaar. Bij het bereiken van de 19-jarige leeftijd was ontslag onvermijdelijk.

Nadat de jongerenraad een kwijnend bestaan leed opperde het toenmalige raadslid Sjoerd Wannet van D66 in 2011 voor een nieuwe leeftijdsgrens van 16 tot en met 25 jaar. In de nieuwe Verordening jongerenraad Lingewaard 2019 is nu de leeftijd 12 tot en met 22 jaar opgenomen.
Nog een verschil is wie het initiatief heeft genomen. In de vorige situatie was het burgemeester Harry de Vries die met de nodige poeha het voortouw nam. Het college is blij met de nieuwe situatie. “Het is dan ook zeer positief en verheugend te noemen dat vanuit de jongeren zélf actie is ondernomen om te komen tot een nieuwe jongerenraad, inclusief de werving van jongeren om plaats te nemen in die jongerenraad.”

Volgens één van de initiatiefnemer Sjoerd Winters was de samenstelling van de oude jongerenraad te veel gelieerd aan het OBC. De leden komen nu van verschillende kanten. De jongerenraad mag volgens de verordening bestaan uit minimaal 6 tot maximaal 30 leden. Wel moeten ze een binding hebben met Lingewaard.

Vorig jaar besloot de raad in een gezamenlijk wijzigingsvoorstel dat de Jongerenraad op een budget kan rekenen van jaarlijks 1.500 euro.

Maak kennis met tennis!

DOORNENBURG - Op woensdag 20 maart opent TC Doornenburg haar deuren voor nieuwe leden. Tennis is een leuke sport, voor jong en oud, bijna het hele jaar door te beoefenen.

's Middag beginnen we met een open middag voor kinderen van +/- 6 jaar tot en met 14 jaar. Van 14:00 tot 16:00 uur is iedereen welkom. Je kan een mini-lesje mee doen en er zijn andere leuke activiteiten. 's Avonds is er een open avond van 19:00 tot 21:00 uur voor jeugd vanaf 15 jaar en volwassenen. Ook dan worden er mini-lessen gegeven.

Heb je altijd al een keer willen proberen of tennis iets voor jou of je kind is, schroom dan niet en kom 20 maart naar TC Doornenburg. Rackets en ballen zijn aanwezig.

'Huissense' Lieke Janssen naar roots van Australische vriend 'Ik ben in Melbourne als emigrant zo warm opgevangen'

Tekst: Hans Schmeinck

Vele Betuwenaren zijn de afgelopen decennia naar het buitenland vertrokken. In deze rubriek delen ze hun ervaringen. Deze week: Lieke Janssen, in Huissen getogen. Mede om de Australische roots van haar partner Tristan te ervaren, vertrok ze met hem én hun twee jonge kinderen naar Melbourne. Anderhalf jaar geleden nog maar. 'Ik deel mijn ervaringen als emigrant graag via mijn blog.'

En wat een geinige en treffende naam (https://opeenkangoeroeeiland.wordpress.com/) heeft dat blog! Lieke Janssen trok in augustus 2017 naar het immense (ei)land/werelddeel waar kangoeroes heerlijk rondhuppelen. ,,Mijn Australische vriend Tristan en ik wilden na twaalf jaar Europa nu eens samen de roots van hem ervaren.''

Lieke woonde tot haar 15e in Huissen, daarna volgden Breda (vanwege werk vader), Rotterdam (studie) en Deventer (werk vriend). Ze ontmoette Tristan in Barcelona in 2005. ,,We sliepen in een hostel vier nachten in twee aanpalende stapelbedden zonder elkaar gezien te hebben. Vlak voordat hij op doorreis ging spraken we elkaar.'' Die paar uurtjes kletsen hebben twaalf jaar later tot emigratie met een heel gezin naar Australië geleid.

De eerste 2,5 jaar van hun relatie reisde het stel op en neer tussen Londen (woonplaats Tristan) en Rotterdam (woonplaats Lieke). In Deventer werden hun kinderen Pippa (nu 6) en Midas (4) geboren. ,,Met kinderen wordt de keuze voor emigratie minder vrijblijvend. Zij kunnen makkelijker beginnen als peuter en kleuter dan als puber.''

Geluksvogels

In Melbourne woont het gezin pal aan het strand in het Bayside-gebied. ,,We zijn geluksvogels. Bijna elke dag ben ik er wel even met de kids. In Bayside zijn mensen echt begaan met elkaar. Als emigrant ben ik vanaf het begin ook zo warm opgevangen. Omdat zoveel mensen in Melbourne emigrant zijn –meer dan 200 verschillende nationaliteiten- begrijpen ze hoe het is om ergens opnieuw te beginnen. Mijn start had niet fijner gekund.''

In Nederland werkte Lieke als communicatieadviseur bij commerciële bureaus en als nieuwsredacteur bij de Rijksvoorlichtingsdienst. In Australië is ze (bewust) baanloos. ,,Totdat de kids beiden naar school gaan, ben ik er voor ze thuis. Daarnaast doe ik in de avonduren nog freelance schrijfwerk. Ik wil me nóg meer op het schrijven storten (in het Nederlands) en daarnaast parttime gaan werken, voor een bibliotheek of een andere culturele instelling.'' Tristan is projectmanager in windenergie.

Lieke vindt de winters in Melbourne drie keer niks ('Grijs, nat en saai') evenals dat de cultuur er nogal materialistisch is. Ze heeft ook een paar periodes van heimwee gehad ('Accepteren, niet verzetten') en hoewel de 'Huissense' op haar plek is, voelt ze zich echt een Nederlandse. ,,Dat zal ook zo zijn als we hier over 20 jaar nog steeds wonen. Maar als er één land is waar je heel goed twee culturen tegelijk mag omarmen, is het wel emigratieland Australië.''

Na hun vertrek zijn ze nog niet terug geweest naar ons land. Dierbare herinneringen aan Huissen heeft Lieke zeker. ,,De grote vijver aan de Loostraat, eindeloos zoeken naar padden en kikkervisjes en kikkerdril. En in de winter schaatsen op diezelfde vijver. Ik heb mijn vriend de plekjes van mijn jeugd laten zien. En met mijn hartsvriendin Daphne heb ik nog wel eens een sentimental journey door Huissen gedaan.''

Een terugkeer sluiten ze niet uit. ,,We hebben het nu heerlijk hier, maar onze toekomst is niet tot in detail uitgetekend.''


'Australië is hét emigratieland als je twee culturen tegelijk wil omarmen'

Thema-avond Lingewaard Energie: Wat te doen met mijn cv-ketel?

HUISSEN - Wat te doen met mijn cv-ketel? Deze vraag leeft onder veel bewoners van Lingewaard. Lingewaard Energie organiseert daarom op 12 maart in De Kuul op De Zilverkamp in Huissen een thema-avond met dit onderwerp.

Lingewaard Energie heeft twee inspirerende sprekers uitgenodigd voor de thema-avond. De sprekers sluiten aan bij de belangrijkste stappen van de energietransitie, minder energie verbruiken en duurzaam opwekken. De heer Bekkenkamp van Pluimers isolatie gaat ons meenemen in de mogelijkheden van isolatie. Met het isoleren van de woning wordt energie bespaard en gaat het comfort van de woning omhoog. Bijkomend voordeel is dat de energierekening omlaag gaat. Waardoor op den duur men geld overhoudt.

Naast isoleren is de manier van het huis verwarmen van belang. Hiervoor hebben we de heer Van Dijk van Remeha uitgenodigd die ons kan aangeven welke mogelijkheden hiervoor zijn. Voor nu en voor in de toekomst. Want dat is de vraag die beantwoord gaat worden: "Wat te de doen met mijn cv-ketel".

Tot slot wordt door de heer Albers van Van de Ree en partners ingegaan op mogelijkheden van financiering van de verduurzaming van de woning. De avond is 12 maart in De Kuul, Wagenweg 12e op De Zilverkamp in Huissen. Inloop 19.00 uur, het programma start om 19.30 uur. Voor koffie/thee wordt gezorgd.

Inzameling goederen rommelmarkt Getavé

GENDT - Op zaterdag 23 en zondag 24 maart wordt er in SKC De Leemhof een rommelmarkt georganiseerd, waarvan de opbrengst ten goede komt aan tafeltennisvereniging Getavé.

Onlangs opgeruimd en bent u iets tegen gekomen dat u zou willen doneren? Dat kan! Denk hierbij aan boeken, cd’s, speelgoed, lampen, gereedschap, curiosa en dergelijke. Grote (witgoed) apparatuur, groot meubilair en kleding kunnen we helaas niet aannemen en artikelen zijn natuurlijk het beste verkoopbaar wanneer deze schoon, compleet en werkend zijn.

Spullen kunt u aanleveren bij SKF De Leemhof gedurende de week voorafgaand aan de rommelmarkt: ’s Avonds van 20:00 tot 22:00 uur op maandag 18 - donderdag 21 maart of vrijdag 22 maart van 8:00 tot 22:00 uur. Neem voor meer informatie, betreft het doneren of brengen van spullen, contact op met André Scheen: 06 22570709 / a.scheen@chello.nl.

Tennis voor jong en oud bij TC Bemmel

BEMMEL - Zondag 17 maart van 13.00 tot 16.00 uur zijn geïnteresseerden welkom om een kijkje te komen nemen of een balletje te slaan bij TC Bemmel. Tennis is een geweldige sport voor jong en oud.

Samen sporten bij een gezellige vereniging met diverse activiteiten voor alle leeftijden. Vergeet daarnaast de fysieke voordelen van tennis niet. Beter voor spieren, botten, hart, conditie en stressbestendigheid! Zondag 17 maart is er voor jeugd een kids tennis funbaan met springkussen. Daarnaast zullen selectiespelers diverse demonstraties geven en is er gelegenheid om gratis te tennissen; voor rackets en ballen wordt gezorgd. Ook voor 65+ers is er informatie over de speciale speelmomenten overdag op doordeweekse dagen.

Naast diverse interessante aanbiedingen om lid te worden zijn onze partners Sport2000 Snelders Elst en Eetwinkel Polly Bemmel van de partij met diverse aanbiedingen. De moeite waard voor leden en niet-leden om even binnen te wippen bij TC Bemmel waar binden en boeien centraal staat! Meer info of vragen: www.tennisclubbemmel.nl of sec@tennisclubbemmel.nl.

15 / 28

16 / 28

17 / 28

18 / 28

Rimpelzitting of seniorenzitting?

BEMMEL - Was het nu een rimpelzitting of een seniorenzitting? Ach, zoals onze Opper-spreek-stalmeester Jan Verhoeven zei: "Er werd bij de ingang wel gecontroleerd, maar iedereen met een rimpeltje meer of een rimpeltje minder was van harte welkom op deze oergezellige 50+ middag die werd georganiseerd door de Opperstalmeesters van carnavalsvereniging De Blauwe Pony in Bemmel."

Het werd echt een supergezellig feest met hele bijzondere optredens van onze vaste buutreedners Marc, het Bemmels Mins en Ferdinandus, dans van De Kinkeltjes, zang van onze eigen Opperstal Jos, het Ga-Door-Koor waarin onze Opperstals, Misja, Henk en Stef geweldig zongen en Menno en de Pins de zaal op stelten zetten met een vrolijke medley!

Aan het einde werd er traditioneel het lied 'Morgen is het weer Aswoensdag' gezongen waarbij de emoties toch bij velen zichtbaar werden, gelukkig werden er voldoende tissues uitgedeeld om alle tranen te drogen! Het was een unieke zitting en Jan kreeg na afloop het mooiste compliment van iemand die nog maar twee jaar in Bemmel woont en zei: "Vanmiddag ben ik een echte Bemmelaar geworden door dit prachtige feest!"

De Opperstals bedankten iedereen die aan deze zitting een steentje heeft bijgedragen; alle aanwezigen, Prins Frans en Prinses Moniera, jeugdprins Job en zijn prinses Nikki. En natuurlijk de sponsoren in het bijzonder: stichting MGZ Bemmel, KBO Bemmel en Doornenburg, stichting De Plak, café De Roskam en Jumbo Scheperkamp. (You Tube: ArproMedia / Rimpelzitting)

Derde Räökeliezer voor Huissense Gilden

Jan Wannet neemt voor Gilden Huissen 't Räökeliezer in ontvangst. (foto: Marjoke du Bois) Marjoke du Bois

HUISSEN - Vrijdagavond 1 maart werd in Het Moment in Huissen het carnavalsvuur al vast opgepookt. Traditioneel is deze vrijdagavond een culturele avond met als hoogtepunt de orde van het Räökeliezer. Onder het motto; “Bèter Goeie Vrejdag As Woensdag”, wordt dan een organisatie of persoon onderscheiden die zich het afgelopen jaar op een bijzondere wijze in de kijker heeft gespeeld.


In ‘t Moment steeg de sfeer al snel naar het kookpunt mede vanwege de bijdragen van allerlei lokale artiesten. Velen kwamen verkleed in bonte kledingstukken. Uit drie genomineerde bezoekers verkoos de zaal Laura Bartels uit als de mooiste verklede. Ze had rood en blauw samengevoegd tot paars om het oplaaiend vuur tussen de twee kleuren te doven.
In een lied, geschreven door Hans en Sjaak, werden de twee genomineerden voor ’t Räökeliezer bezongen. Anja Zweers omdat zij de historische bordelen van Huissen in de schijnwerpers had geplaatst. Het vuurtje bij menig Huissenaar had ze daarmee aardig opgepookt naar een hoogtepunt. De Gilden van Huissen hadden het paasvuur in 2018 hoog opgepookt. Een probleempje echter, de Duuvel op de paasbult wilde maar niet branden. Pas als de Duuvel geheel is verbrand kan men immers pas starten met het vendelen. Het ongeduld nam toe want de dorst kon niet wachten. Tja en toen werd voor de Duuvel en zien ouwe moer een vendelhulde gebracht. De Gilden van Huissen hadden nog voor het blussen van de dorst de vingers gebrand en ontvingen daarvoor de orde van het Räökliezer 2019.

Wethouder Witjes aanwezig op vrijdag 15 maart Feestelijke opening Aldi Huissen

HUISSEN – Op vrijdagochtend 15 maart wordt om 8.00 uur de vernieuwde Aldi-vestiging aan de Brink in Huissen feestelijk heropend. De opening wordt verricht door filiaalleider Arthur van der Zwart samen met wethouder Helga Witjes van onder meer Wonen en Volkshuisvesting en Economische zaken. Het wordt een bijzondere gebeurtenis.

De geur van afgebakken brood is een heerlijke binnenkomer. Daarnaast is het assortiment verrassend en vernieuwend. In de winkel ligt de nadruk op veel verse producten zoals vlees, vis, groente en fruit. De goed geteste producten, bekend als de 'Trots van Aldi' geven aan dat naast de voordeligste prijs ook goede kwaliteit hoog in het vaandel staat. De verwachting is dat het op de openingsochtend een gezellige drukte wordt. De eerste 400 klanten krijgen bij aankoop van minimaal 20 euro aan boodschappen een tas met gegarandeerd een aantrekkelijke prijs. Op kraskaarten staan prijzen als tablet-PC's, hogedrukreinigers of tegoedbonnen van maximaal 250 euro. Voor klanten die geen prijzentas meer kunnen krijgen, is er -zolang de voorraad strekt- een gratis herbruikbare Aldi-tas.


Ruime winkel
De enthousiaste filiaalleider Arthur van der Zwart: "De vernieuwde winkel zal voor verrassingen zorgen. We willen dan ook iedereen uitnodigen om langs te komen op de openingsdag. Naast ons kwalitatief hoogwaardige assortiment tegen een voordelige prijs, wordt de sfeer in de winkel echt verbeterd. We heten iedereen van harte welkom".
Om klanten extra te verwennen, staat er op de openingsdag een Foodtruck op de parkeerplaats. Daar worden heerlijke verse gerechtjes met de producten van Aldi bereid die klanten gratis kunnen proeven. In het weekend na de opening zijn er diverse proeverijen in de winkel.

Duurzame winkel

Voor Aldi is duurzaamheid een belangrijke pijler. Niet alleen zijn er steeds meer biologische en fairtrade-producten in de schappen te vinden, ook wordt nagestreefd om de filialen zo duurzaam mogelijk in te richten. Tijdens de verbouwing is gebruik gemaakt van duurzame bouwmaterialen. Papier en folie worden 100% gerecycled. Alle binnen- en buitenverlichting is led-verlichting. Bij de verbouwing worden regionale leveranciers, installateurs en aannemers betrokken.

De vernieuwde winkel aan de Brink 13 in Huissen beschikt over ruim 80 eigen parkeerplaatsen. De openingstijden zijn op maandag tot en met zaterdag van 08.00 uur tot 20.00 uur en op zondag van 10.00 tot 18.00 uur.

De organisatie van de elfstedentocht

VELP – Op donderdagavond 14 maart zal Wiebe Wieling, voorzitter van de Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden spreken over allerlei aspecten die te maken hebben met het organiseren van een elfstedentocht op natuurijs.

Hij is sinds 2017 voorzitter van de elfstedenvereniging en heeft in die functie nog nooit een tocht meegemaakt. Het bestuur, bestaande uit tien vrijwilligers en de 22 rayonhoofden komen het hele jaar door geregeld bij elkaar om het draaiboek weer te evalueren en aan te passen aan nieuwe regels en inzichten. Sinds de laatste elfstedentocht in 1997 is er natuurlijk veel veranderd. De opwarming van de aarde met kortere onberekenbare ijsperioden, de opkomst van social media, veiligheidsmaatregelen op en rond het ijs met zeer veel bezoekers uit binnen en buitenland, de media die overal verslag van willen doen. Als dit de eerste keer zou plaatsvinden dan zou er geen toestemming voor gegeven worden, zo’n gecompliceerde en risicovolle happening wordt het. Het bestuur en de andere vrijwilligers zorgen er echter met veel enthousiasme voor dat op 1 december van ieder jaar alles klaar staat en dan is het wachten op Koning Winter.

De lezing wordt georganiseerd door de studiekring dr. Eeltsje Halbertsma. Aanvangstijd 19:30 uur. De locatie is Zalencentrum Parkstaete, Parkstraat 3-B, Velp.

Voor leden is de toegang gratis, niet-leden betalen tien euro entree. De lezing is in de Friese taal! Meer informatie: G.R.Hoekema, secretaris, 06 22200739.

Beheer van natuur in Gelderse Poort

Klompenwaard. (foto: Twan Teunissen) Twan Teunissen

BEMMEL - Stichting Lingewaard Natuurlijk organiseert op donderdag 21 maart een lezing over het beheer van de natuur door Staatsbosbeheer in de Gelderse Poort. Van 20.00 tot 22.00 uur in De Veldschuur, Sportlaan 1 M in Bemmel. Inloop vanaf 19.30 uur.

Twan Teunissen, boswachter bij Staatsbosbeheer en ook presentator van het natuurprogramma Buitengewoon van Omroep Gelderland geeft deze lezing.

Al meer dan 25 jaar wordt er langs de rivieren in Nederland gewerkt aan natuurontwikkeling. Natuurlijke processen krijgen er steeds meer de ruimte. Vaak gaat dat samen met delfstoffenwinning en hoogwaterveiligheid. Zo ook in de Gelderse Poort, dat langs de Rijn en de Waal ligt, tussen Arnhem, Nijmegen en de Duitse grens.

De uiterwaarden zijn in de loop der tijd veranderd, van een agrarisch landschap met veel afrasteringen, naar een dynamisch landschap waar ruimte is voor het rivierwater en waar grote grazers vrij rondlopen. Maar er ontstaat ook een avontuurlijk en gevarieerd landschap, dat toegankelijk is voor mensen en dat kansen biedt voor natuurrecreatie en natuurtoerisme.

"Wilt u ook een boeiende lezing bijwonen en meer te weten komen over natuurontwikkeling in de Gelderse Poort? Kom dan naar De Veldschuur, u bent welkom."

De kosten inclusief een kop koffie of thee zijn 7,50 euro per persoon. Houders van de 'Vriendenkaart van Stichting Lingewaard Natuurlijk' hebben gratis toegang. Nadere informatie: info@lingewaardnatuurlijk.nl.

Collecteweek Amnesty International

LINGEWAARD - Mensenrechtenorganisatie Amnesty International houdt in 2019 voor de zeventiende keer een landelijke collecte. In de gemeente Lingewaard gaan van 11-16 maart weer collectanten de straat op in Bemmel, Gendt en Huissen.

'Ik ben er absoluut van overtuigd dat jullie brieven tot mijn vrijlating hebben geleid.' Teodora del Carmen Vásquez uit El Salvador werd ten onrechte beschuldigd van abortus, wat in haar land ten strengste verboden is. Amnesty voerde intensief actie voor haar vrijlating en in 2018 werd ze na 10 jaar weer met haar gezin herenigd.

Amnesty International streeft naar een wereld waarin iedereen profiteert van de mensenrechten. Om dat te bereiken doet Amnesty onderzoek naar schendingen van deze rechten en voert daar actie tegen. Waarom een collecte? Amnesty is een onafhankelijke organisatie en neemt voor haar onderzoek, lobby en actie geen geld aan van overheden of politieke groeperingen. Juist daarom is de opbrengst van de jaarlijkse collecte van onschatbare waarde voor de organisatie. In 2018 gingen in heel Nederland 15 duizend collectanten langs de deuren. Ze haalden daarbij 1,25 miljoen euro op voor het werk van Amnesty. Met dat geld kan Amnesty haar werk blijven doen. Voor Teodora del Carmen Vásquez en voor vele anderen.

Meer informatie over het werk van Amnesty International staat op www.amnesty.nl.

Column

Konijnstil

Donderdags na schooltijd komen Liz (7) en Stan (5) even bij ons. Pakweg vier uur worden ze door onze dochter opgehaald. Wegens schoolvakantie was het nu de héle donderdag. Inclusief het 12 uur gebeuren. Bij oma en opa is het ouderwets tafeldekken. Ze vinden het prachtig. Ook het helpen met tafeldekken. De tafelgesprekken zijn kostelijk. Liz eet een boterham met muisjes. Muizen? Leven ze nog? Gatsiedarrie, roep ik. Stan trekt met zijn jongensgedrag het ontbijtlaken naar zich toe. Voordat het uit de hand loopt, vraagt oma. Weten jullie wat muisstil betekent? Stan en Liz kijken oma vragend aan. Dan is ie-der-een héél ssstil, zegt oma met een fluisterende stem, alsof ze een spannend boek voorleest. Stan neemt een hap van zijn zelfgesmeerde(!) boterham. Konijnstil kan toch ook, zegt de wijsneus op serieuze toon. Want hun konijnen Snuffie en Speer zeggen ook niks. Klopt, tijdens vakanties ben ik konijnoppas. Ze zeggen nooit wat. Geen dankjewel als ze sappig groen krijgen voorschotel. Het is altijd muisstil stil in het konijnenhok. Ook voor inspiratie van mijn stukje is het stil. Lingewaard lijkt ondergedompeld in de sfeer van vastentijd. Soms wat gerammel. Mogelijk is het bonje binnen SP Lingewaard. De rode tomaatwebsite meldt uiterst kil dat Herman van Assen op 4 april beëdigd wordt als gemeenteraadslid. Hij vervangt Coby Wagener (74) die 'het besluit heeft genomen' om een punt achter het raadswerk te zetten. Waarom muisstil? De 127 mensen die op Coby hebben gestemd mogen toch weten waarom zij er na 1 jaar al de brui aangeeft? De SP staat er om bekend dat ze elkaar alleen binnenkamers met tomaten bekogelen. Voor een aanknopingspunt voor dit stukje blijf ik dagblad Trouw volgen en lees: "Waarom is macht zo aantrekkelijk en verslavend, zowel voor mannen als voor vrouwen? Terwijl iedereen weet dat je er niet gelukkig van wordt. Dat is het mysterie. Dus, columnisten, graag een analyse die wat dieper graaft." Ook over de gesloten SP? Bij deze stukjesschrijver blijft het konijnstil.
Sjaak

Open Eetcafés Lingewaard

LINGEWAARD - De komende periode organiseert SWL weer Open Eetcafés in Lingewaard. Je kunt terecht bij de volgende eetcafés om gezellig samen een vorkje te prikken:

Maandag 18 maart - 17.30 - Providentia, Dorpsstraat 5, Gendt

Dinsdag 19 maart - 17.30u - SWL, Cuperstraat 9, Bemmel

Woensdag 20 maart - 17.30u - RKHVV, Blauwenburcht 1, Huissen

Donderdag 21 maart - 17.30u - Providentia, Dorpsstraat 5, Gendt

Voor vier euro kunnen inwoners van Lingewaard aanschuiven voor een lekkere maaltijd (inclusief koffie na afloop) die geheel bereid wordt door vrijwilligers. De zaal gaat om 17.00 uur open. Iedereen die mee wil eten kan zich telefonisch aanmelden van maandag - donderdag tussen 10.00 en 16.00 uur via het SWL Meldpunt, 088 2552555. Inschrijvingen buiten deze tijden, via voicemail of via mail worden niet geaccepteerd.

Vanwege het beperkte aantal zitplaatsen wordt aangeraden om op tijd te bellen. Mocht het volgeboekt zijn, dan kun je je aanmelden voor de week er op. Het maandmenu staat op www.swlingewaard.nl.

Actief bezig zijn en Rijkerswoerdse plassen schoon achterlaten WaterNatuurlijk organiseert ploggen

Merijn Tinga, beter bekend als The Plastic Soup Surfer.

BETUWE - Op zondag 17 maart om 14.00 uur start de eerste plogtocht in Arnhem–Zuid, georganiseerd door de waterschapspartij WaterNatuurlijk.

Deze tocht heeft het doel om lekker actief, al joggend, de omgeving schoon te maken. Van het zwerfvuil is het vooral het plastic dat in ons water terecht komt en in grotere en kleine deeltjes naar de zee stroomt. Daar wordt het deel van de 'plastic soup' en komt het terecht in de voedselketen van waterdieren en uiteindelijk van de mens. WaterNatuurlijk, de waterschapspartij die opkomt voor mens, dier en natuur, wil met deze verzamelactiviteit hiervoor aandacht vragen.

De volle zakken worden tussen 15.30 en 16.00 uur bij De Rozet in Arnhem aangeboden aan Merijn Tinga, de 'plasticsoupsurfer'. Hij is speciaal voor deze actie naar Arnhem gekomen om aandacht te vragen voor het plastic dat (onnodig) in onze wateren terecht komt. Natuurlijk is er iets te drinken voor de ploggers na hun activiteit.

Verzamelplek: Parkeerplaats Eetcafé De Woerd, Rijkerswoerdsestraat 4, Elst.

Wensboom

BEMMEL Op donderdag 7 februari is de wens van Lisa in vervulling gegaan.

Met medewerking van Thijssen Oogoptiek en cafetaria Polly zijn er 80 kroketten geleverd bij Rijnwaalzorggroep locatie Liduina in Bemmel. Samen met mijn dochter en Francis activiteitenbegeleider in Bemmel deze rond gedeeld. De bewoners vonden het erg lekker en bedankte Lisa hiervoor. Iedereen werd bedankt voor de medewerking.

Ledenvergadering De Karper

BEMMEL/HAALDEREN - De jaarvergadering van hengelsportvereniging De Karper wordt gehouden op woensdag 20 maart in het Duivenlokaal Klein Baal 1 in Haalderen.

De vergadering begint om 20:00 uur; zaal is open vanaf 19:30 uur. Voor de mensen die de vergunning nog willen ophalen kan dat voor de vergadering doen.

Al vijf jaar meer dan Goed Geregeld

BEMMEL - 'Gaan jullie een makelaarskantoor beginnen?' Die verbaasde vraag kregen Michel Kathmann en André van Ast vijf jaar geleden toen ze zich inschreven bij de Kamer van Koophandel. De huizenmarkt lag op zijn gat en er was veel concurrentie. Toch begonnen de Bemmelaren op 14 maart 2014 met Goed Geregeld Makelaardij & Financiële Diensten. Je moet maar durven.

"Hoe wij in korte tijd een sterke positie hebben verworven in Lingewaard? Dat heeft alles te maken met onze oprechte interesse in mensen en hun wensen. Natuurlijk, wij verkopen woningen en adviseren in hypotheken. Maar we willen vooral ook de dromen van onze klanten waarmaken. Het klinkt zo vanzelfsprekend, maar daarin zijn we echt anders."

Gewoon doen!

"Collega-kantoren roepen nogal eens dat ze transparant, betrokken en integer zijn. Dat is wel het minste wat je mag verwachten van een professionele makelaar of financieel adviseur. Bij Goed Geregeld roepen we dat soort dingen niet, we doen het gewoon. Niet kletsen, maar aan de slag met elkaar. Samen kijken wat kan en dat regelen. Goed regelen.

Binnen 24 uur een afspraak

"Bij ons vind je makelaardij en financieel advies onder één dak. Daardoor kunnen we snel schakelen en dat is wel zo fijn in de huidige gespannen woningmarkt. Heb je een woning gezien of wil je een woning verkopen en wil je weten wat je financiële mogelijkheden zijn? Bel ons en je zit gegarandeerd binnen 24 uur bij de makelaar en de financieel adviseur aantafel. Een kopje koffie en een A4-tje verder en je weet exact wat je mogelijkheden zijn. Ook dat is Goed Geregeld toch?" Benieuwd naar alle mogelijkheden? Bezoek dan de geheel vernieuwde website.

www.goedgeregeldmakelaardij.nl.

Suzannes gratis naar Koningsdag De Wolfsberg

GROESBEEK - De Wolfsberg in Groesbeek heeft VOF De Kunst weten te strikken voor het oranjefeest in de tuin op Koningsdag. En dat is bijzonder, want de Nederlandse band toert dit jaar langs de popzalen.

Het is precies 35 jaar geleden dat de wereldhit 'Suzanne' uitkwam. Deze debuutsingle van VOF De Kunst kwam op nummer 1 binnen in de nationale hitparade en wereldwijd werden er meer dan driemiljoen platen van verkocht. En omdat al die Suzannes tot op de dag van vandaag worden toegezongen met dit lied, krijgen ze bij De Wolfsberg gratis entree. Ook als je Susanne, Susan, Suzan of Suus heet ben je welkom. Stuur een berichtje naar evenementen@dewolfsberg.nl en op 27 april mag je uit volle borst mee-blèren tijdens een gratis Koningsfeest 2019.

Ook 'Eén kopje koffie', 'Retour Sneek' en 'Oude liefde roest niet' zijn van VOF De Kunst. Bovendien mixt de band eigen nummers met andere Nederlandstalige hits uit de jaren 80, waarvan iedereen zonder aarzeling het refrein kan meezingen. Behalve de vermakelijke feel-good nederpop van VOF De Kunst staat Bouke en de 12-mans ElvisMatters band op het programma. Met hits uit de jaren 60 en 70, waaronder klassiekers van Elvis, maar ook het repertoire van onder andere Johnny Cash, Roy Orbison en Tom Jones.

Afsluiter van het feest is Daredevils, een mashup coverband die al enkele jaren onder het management van The Dirty Daddies meedraait in het live circuit. In anderhalf uur laat de band zien dat klassiekers perfect samensmelten met de nieuwste hits en wisselt ze creatief Bon Jovi met Katy Perry en gaat ze van Taio Cruz naar Golden Earring. Is je naam helaas niet Suzanne? Tickets zijn voor 16 euro verkrijgbaar via www.tributeparty.nl.

Huissenaar allesregelaar voor internationale topteams Atletico Madrid wíl Daniel Agus

Daniel Agus uit Huissen vlak voor de wedstrijd van ‘zijn’ Atletico Madrid bij Arsenal, halve finale Europa League in april 2018.

Zelf was hij een begenadigd voetballer in de regio, zoals bij RKHVV en Bemmel. Maar sinds jaren heeft Daniel Agus internationale topvoetballers om zich heen. De Huissenaar regelt namelijk alles voor clubs als Atletico Madrid, Barcelona, Villareal, Inter Milaan en Lazio Roma als die buiten hun landsgrenzen moeten spelen. 'Diego Simeone wil dat ik er in het buitenland altijd bij ben.'

Tekst: Hans Schmeinck

,,Dus op een gegeven moment moest ik er voor zorgen dat er wel voldoende broodjes pindakaas waren, voor Atletico Madrid. Ja, Spanjaarden die broodjes pindakaas eten!'' Daniel Agus draait er zijn hand niet voor om. Heeft zijn Nederlandse invloed op het Spaanse topteam iets te maken met de pindakaas? ,,Nee, want het gaat om een speciaal merk peanutbutter.'' En zo moet hij na afloop van een wedstrijd ergens in Europa ook wel eens 50 pizza's van Domino's regelen. ,,Voor in de kleedkamer, die lokale pizzabakker dacht dat ik een grapje maakte.''

De Huissenaar verzorgt met zijn onderneming Agus Sport & Events al jarenlang echt alles voor internationale topvoetbalteams als die buiten hun landsgrenzen moeten spelen. Voor selectie en technische staf, maar ook voor bestuur, directie, spelersvrouwen, sponsors en media. Van taxibusje tot touringcar, van privéjet tot vliegtuig, van paspoortcontrole tot Playstation, van hotel tot trainingsveld en catering tot beveiliging.

Atletico Madrid is een van zijn grootste maar ook belangrijkste opdrachtgevers. Én van het eerste uur. ,,Zij gingen meteen met me mee toen ik vertrok bij mijn vorige werkgever. Hun coach Diego Simeone wil ik dat er in het buitenland altijd bij ben.'' Agus is blij met de waardering, maar moet ten allen tijde scherp blijven.

Brandalarm

Hij maakt van alles mee. ,,Meestal huren we in hotels complete verdiepingen af, maar soms kan dat niet. Klaagde er eens een stel op hoge leeftijd bij de receptie dat ze telkens mannen met alleen een handdoekje om over de gang zagen lopen. Dat waren de spelers die onderweg waren naar een kamer die was ingericht als massageruimte, haha. Tja, ik kan niet altijd alles voorkomen.''

Of fans van de tegenpartij die vuurwerk afsteken bij de accommodatie waar 'zijn' team verblijft. ,,Het hotel kun je nooit geheim houden. Wel kan ik een kant of vleugel kiezen waar het meest rust is. Maar dan nog, in een geval kwam er na het afsteken van vuurwerk buiten rook ín het luchtsysteem van het hotel. Hierdoor ging het brandalarm af en moesten de gasten uit voorzorg naar buiten. Maar de spelers verbleven op de hoogste etage en hadden blijkbaar niets meegekregen. Ik als een speer 19 etages met de trap op om hen te waarschuwen. Pfff. Maar good service makes the difference is mijn motto.''


Ook 'kleine' clubs

Niet alleen de allegrootste voetbalclubs in Europa kloppen aan bij Daniel Agus en zijn bedrijf Agus Sport & Events. Eind vorig jaar mocht het nietige Dudelange uit Luxemburg in de Europa League uitkomen tegen het grote AC Milan. ,,Ze wisten werkelijk niet waar ze moesten beginnen. Heb ik voor hen alles geregeld voor het duel in Milaan. Ze waren heel dankbaar. Mooi team ook, sommige spelers van Dudelange namen een week vrij van hun werk om alles mee te kunnen maken.''

DA heeft iets nieuws: de Cholesterol Check

BEMMEL - DA heeft aandacht voor je gezondheid. Daarom kun je op donderdag 21 maart, 28 maart en donderdag 4 april bij DA Van Appeldoorn in Bemmel bij jou in de buurt checken hoe het met je cholesterol zit (afspraak maken is aan te raden 0481 450267).

Kom voor de cholesterol check naar DA. Iedereen heeft cholesterol nodig. Maar een hoog cholesterol is een risico voor hart- en vaatziekten. Jouw DA-drogist geeft je daarom de mogelijkheid je cholesterol te checken. Je ontdekt binnen enkele minuten of je cholesterolniveau in orde is. Een zorg minder als het goed is. En heeft je cholesterol aandacht nodig, dan is het belangrijk om dat te weten! Op basis van de meting krijg je een persoonlijk leefstijladvies over eventuele vervolgacties.

Waarom een cholesterol check bij je DA-drogist? Als we mensen met een verhoogd cholesterol tijdig opsporen, kunnen we onnodige gezondheidsrisico's voorkomen. Afhankelijk van de uitslag, krijgt u na de meting een persoonlijk leefstijladvies over eventuele vervolgstappen. Met aanpassingen in je voeding, meer bewegen en stoppen met roken kun je namelijk stappen maken je risico op hart- en vaatziekten verlagen. Je DA-drogist ondersteunt je daar graag bij.

Mocht een van deze dagen niet kunnen neem dan contact met ons op DA van Appeldoorn Dorpsstraat 45 Bemmel; 0481 450267.

Klootschietkampioenschap met Pinksteren in Hulhuizen

HULHUIZEN - Op eerste pinksterdag, 9 juni organiseert het Comité Hulhuizen200, samen met zaal Concordia het jaarlijkse 'Pinkster aan de Waal'.

Op deze dag wordt er een Klootschiettoernooi gehouden voor Hulhuizenaren en iedereen die het gezellig vindt om mee te doen. Op deze dag zal er weer worden gestreden om de grote wisselbeker, welke vorig jaar werd gewonnen door het jeugdteam 'De Kloothommels'. "Wilt u ook sportief meedoen met een team van minimaal zes personen?" Inschrijven kan via de website van Hulhuizen200: www.hulhuizen200.nl. Het inschrijfgeld is tien euro per team. Minimale deelnemers per team is zes personen. Er is geen gebonden leeftijdsrestrictie.

Na het Kampioenschappen klootschieten is er aansluitend een groot feest met een bbq en muziek.

Grote of kleine klus, hovenier Simon Schulte werkt met passie 'Tuinieren zit in je hart of niet'

BEMMEL – Altijd keurig op tijd in schone werkkleding verschijnen, netjes werken en afspraken nakomen, het zijn zo een paar eisen die Simon Schulte stelt aan zijn team. Als heuse perfectionist wil hij dat zijn klanten tevreden zullen zijn. In gesprek met deze gedreven ondernemer blijkt, dat hij daarnaast ook nog een gezellig 'mensen-mens' is.

Als je elf jaar geleden in je eentje bent begonnen en je bedrijf hebt weten te laten groeien dan ben je wel door de wol geverfd. Het hoveniersvak werd hem als jonge jongen al geleerd. 'Maar,' zegt hij, 'je kunt iemand wel leren harken, maar tuinieren zit in je hart of niet'. Bij Simon was daar geen twijfel over mogelijk. Zijn groene vingers en zijn mensenkennis brachten hem tot waar hij nu staat. 'En ja, ik verwacht wel het een en ander van mijn mensen, want voor onze klanten vind ik alleen het beste resultaat goed genoeg. Maar ik zorg ook goed voor mijn team hoor en er wordt ook regelmatig gelachen tijdens ons werk!'

Dat zijn bedrijf het TuinKeurmerk mag dragen, is een pluim op zijn carrière. Simon denkt graag met zijn klanten mee als er een plan wordt opgesteld. 'Het is mooi als ik mag voorstellen hoe we samen dat pad kunnen bewandelen. Nog mooier is het natuurlijk, als Hoveniersbedrijf Simon Schulte dat pad mag komen aanleggen!', zegt hij lachend. Zijn positieve instelling maakt dat hij altijd in oplossingen denkt. Of u nu snoeiwerk wilt laten doen, een waterpartij of een terras wilt laten aanleggen of een schutting wilt laten plaatsen, met Hoveniersbedrijf Simon Schulte bent u verzekerd van vakwerk!

T: 0481 378082 / 06 16604595; www.simonschulte.nl.

Internationale Modelspoorbeurs in de Jan Massinkhal Nijmegen

NIJMEGEN - De Internationale Modelspoorbeurs in Nijmegen op 23 maart biedt de bezoekers een totaaloverzicht van alles wat op modelspoorgebied te koop is. Iedereen kan er terecht om datgene te vinden wat op zijn/haar baan nog ontbreekt.

Of het nu gaat om treinen in alle schalen (van spoor Z tot spoor 1), om bouwdozen, al in elkaar geplakte huisjes (ook in alle schalen), onderdelen van treinen, artikelen om de modelspoorbaan te automatiseren, onderdelen om boompjes en struikjes zelf te maken, auto's die zelfstandig over de modelspoorbaan rijden, modellen van trams en autobussen van verschillende maatschappijen: alles is te bekijken en natuurlijk te koop. Ook is er een uitgebreide collectie boeken en dvd's te vinden, waarin iedereen naar hartenlust kan rondneuzen. Sommige exposanten hebben een testbaan op hun stand staan, zodat de nieuwe aankoop direct getest kan worden.

Op de beurs in Nijmegen zijn verschillende modulebanen te vinden. Deze opstelling spreekt vooral kinderen erg aan. Kenmerkend voor deze beurs is dan ook het grote aantal kinderen dat de beurs bezoekt en op deze manier door vader en/of opa enthousiast gemaakt wordt voor het gehele modelspoorgebeuren. Veel vaders/opa's halen vaak na thuiskomst hun modelspoorbaan weer voor de dag om hun (klein)kinderen alles te laten zien.

Dit jaar is ook de HCC!m groep op de beurs aanwezig. Deze HCC-groep houdt zich bezig met het digitaliseren van de modelspoorbaan. Ook zijn hebben verschillende modulebanen bij zich en staan u met raad en daad graag te woord.

Internationale Modelspoorbeurs in de Jan Massinkhal in Nijmegen, Nieuwe Dukenburgseweg 5, Nijmegen. Organisator: Rob Hobma, Pascalweg 6A, Elst (Gelderland). Tel: 0481 353288.

Gegevens betreffende de beurs: Openingstijden: van 10:00 tot 15:30 uur. Parkeren gratis: in de directe omgeving van de Jan Massinkhal staan een paar honderd gratis parkeerplaatsen ter beschikking voor de bezoekers van de Jan Massinkhal. Het NS-station Nijmegen-Goffert ligt op 5 minuten loopafstand van de Jan Massinkhal. Toegangsprijs: vijf euro. Kinderen tot 12 jaar hebben gratis toegang, mits onder begeleiding van een volwassene.

Bouw appartementencomplex Gendt deze week van start Nog slechts twee appartementen te koop

GENDT – De bouw was nog niet begonnen, of vier van de zes appartementen in Gendt waren al verkocht! De locatie is dan ook treffend gekozen door de eigenaren van het pand, Berrie Rensen en Hans Leenders. SOM Vast Goed B.V. ontwikkelde het plan om voormalig zalencentrum De Herberg in Gendt, ook wel bekend als 'Boerstal', te transformeren naar een karakteristiek appartementencomplex.

Met nog slechts twee appartementen te vergeven, hadden de beide heren zich geen betere start kunnen wensen. 'Het credo van wethouder Helga Witjes (VVD Lingewaard) is 'Bouwen, Bouwen, Bouwen', en hier dragen wij ook een steentje aan bij, weliswaar kleinschalig maar toch', licht Berrie toe. 'We kunnen dus concreet zijn en deze week starten met de bouw. We streven ernaar om eind dit jaar te kunnen opleveren', vertelt hij vastbesloten. Berrie en Hans kozen er bewust voor om met lokale ondernemers samen te werken, waaronder aannemingsbedrijf Th. Nienhaus B.V. Bovendien hebben de heren de appartementenverkoop in eigen beheer, dit verloopt via SOM Makelaars. Berrie: 'Op de bovenverdieping zijn de laatste twee appartementen te koop. Deze zijn bereikbaar via een lift. Het betreft een tweekamerappartement van 85 m2 en een driekamerappartement van 140 m2, beide voorzien van een ruim dakterras. Ze worden compleet opgeleverd, inclusief keuken en badkamer. Tevens hebben de kopers de beschikking over een eigen parkeerplaats en berging.'

Heeft u al eens nagedacht over toekomstbestendig wonen? SOM Makelaars informeert u graag over deze unieke locatie in Gendt. U bent van harte welkom aan de Dorpstraat 13 in Gendt, of bel: 0481 355161, www.sommakelaars.nl.

Een eigen website bij de verkoop van uw woning - aangeboden door Arns & de Leeuw Makelaars

HUISSEN - Arns & de Leeuw Makelaars biedt een uitgelezen kans om woningen online, optimaal te presenteren. Op basis van een unieke domeinnaam, zoals www.koelhuisstraat61huissen.nl.


De domeinnaam is ideaal voor gebruik op bijvoorbeeld Social Media, maar ook in brochures en advertenties. Een uitstekende manier om online en offline marketing te combineren. De bezoeker van de website ziet al het beschikbare beeldmateriaal, zoals foto's, video en plattegronden, altijd full-screen en in de hoogst mogelijke resolutie. Daarnaast geeft de unieke eigen website inzicht in buurtstatistieken en voorzieningen die de nabije omgeving van de woning biedt. Tevens geeft het een interactief inzicht in zonneschijn en schaduwval van de desbetreffende woning. Het maakt niet uit met welk apparaat de bezoeker de website bezoekt; de pagina past zich altijd aan om maximale beleving te creëren en te zorgen voor een optimale onlinepresentatie van de woning.


Naast de gebruikelijk presentatie op Funda is de eigen website meer compleet en zorgt daarbij voor een exclusieve uitstraling. Voor nadere informatie; Arns & de Leeuw Makelaars – 026 3258210 – info@arnsdeleeuw.nl.

Sponsor bedankt

Tom Egbers die zijn speer krijgt overhandigd van Arie Evers. (foto: Karin Nienhuis_ karin nienhuis

HUISSEN - De notenkraam van Arie Evers is iedere vrijdag te vinden op de markt in Huissen. Naast de passie voor zijn bedrijf, geniet Evers ook van jong sporttalent. En nu steunt Arie Evers Huissenaar Tom Egbers op weg naar de top.

Toen de opa van Tom Egbers zoals iedere vrijdag zijn noten kwam kopen en vol trots vertelde over zijn kleinzoon die de top wil bereiken met speerwerpen, zei Arie dat hij zijn kleinzoon maar eens langs moest sturen. Nadat hij de passie van Tom zag over zijn sport, besloot hij hem te steunen en is er in overleg een nieuwe speer aangeschaft. Tom heeft al met de speer geworpen en dat ging erg goed, hij hoopt met deze speer dit jaar de limiet voor het EK atletiek onder de 23 jaar te gooien.

Lieve Pien, op 14 maart wordt jij al weer 9 jaar.
Gefeliciteerd en een dikke kus van papa en mama.

Deze lieve jongen wordt 12 maart alweer 14 jaar!
Tristan we zijn onwijs trots op je en houden van je!

Liefs opa Jan en oma lies xxx

Pa en Ma Kuik al 50 JAAR een paar.
Gefeliciteerd met deze heugelijke dag.
Van de kinderen en kleinkinderen. XXX

Ja ook voor deze kwebbelkous
met haar blauwe ogen,
komt Sarah aangevlogen!!

De derde helft.

Lieve Pa op 15 maart alweer 88 jaar.
Gefeliciteerd !!!

Wij zijn trots op je.

Jaja, het is echt waar,
Dit paar is op 11 maart samen
100 jaar!
Dat hebben ze goed voor mekaar.
Gefeliciteerd.
Dikke kus van jullie weten wel wie.

Hoera, op 10 maart is
onze ma en oma 87 jaar geworden!
Gefeliciteerd namens kinderen,
kleinkinderen en achterkleinkinderen.

Hiep hiep hoera,
Tom wordt 14 maart alweer 5 jaar!
Dikke kus van papa en mama

Bob bedankt dat je onze Sheriff wilde zijn!!!

XxX Prinsengarde

Lieve Nikki, gefeliciteerd
met je fantastische optreden in de
schoolmusical Hair. het was prachtig!
Groetjes van opa en oma

Deze leuke krullebol
was 9 maart helemaal dol
vanwege haar Sweet Sixteen feest
waar wij ook zijn geweest

Hieperdepiep hoeraaaa
mijn lieve vriendin Pien is 5 jaar!
Gefeliciteerd dikke knuffel van Tessa.
En natuurlijk ook namens Jeroen, Marloes,
Luuk en Thijs

Lieve Dex,
van harte gefeliciteerd met
je 2de verjaardag!
Dikke kus van papa, mama,
Milou en Nina

Deze handige klusser Patrick Jansen
is 12 Maart 52 jaar geworden.
Liefs Mam

Hiep Hiep Hoera,
Papa is 40 jaar!
Veel liefs van Julian en Féline

Allemachtig
Onze Roos wordt ook al 80.
Gefeliciteerd en zondag was het een geweldig feest.

Dit Baksje keek toen al
of abraham er aan kwam.
Nog even geduld!

Het gaat nu echt gebeuren,
nog 5 nachten.

17-03-2019
ziet TINA de halve SARAH!

Ja het is echt waar,
onze Tina 25 jaar!

Natuurwerkgroepen uit Lingewaard actief bij Kasteel Doornenburg

Voorbereiding nieuwe aanplant. (foto: Hans van Berlo) Hans van Berlo

DOORNENBURG - Zaterdag 2 maart zijn meerdere natuurwerkgroepen binnen de gemeente Lingewaard actief geweest bij kasteel Doornenburg om achterstallig groenonderhoud aan te pakken.

De vrijwillige groenploeg van het kasteel, ondersteund door de knotploegen van Bemmel en Huissen en de Heggenvlechtbrigade, allen vallend onder Stichting Lingewaard Natuurlijk hebben de handen uit de mouwen gestoken. Hierbij werden ze versterkt door de knotploeg Doornenburg/ Roswaard.

De opkomst was groot, met veertig enthousiaste mannen en vrouwen is er veel werk verzet zoals, het opschonen van de droge greppel naast de gedeeltelijk gevlochten heg langs de Rijnstraat. Ook zijn er voorbereidingen getroffen om een nieuwe heg te kunnen plaatsen langs de Lingeweg. Deze heg wordt op 13 maart tijdens de Nationale Boomfeestdag geplant.

Deze zaterdag was een geweldig succes met goed weer in de ochtend en een prima sfeer. Er gaan stemmen op om dit jaarlijks met alle groepen te herhalen. Voor een mooiere en rijkere natuur binnen Lingewaard!

"Heeft u ook interesse om deel te nemen aan een natuurwerkgroep om bomen te knotten of heggen te vlechten? Neem dan contact op via info@lingewaardnatuurlijk.nl. Ook de groenploeg van het kasteel zoekt enthousiaste vrijwilligers om regelmatig in een prachtige omgeving rond het kasteel te werken. Neem dan contact op met coördinator@kasteeldoornenburg.nl."

Sherman WO II uitbeelding

Jacco Verhaaff en leden van het Exoduscomité bestuderen de tekeningen. (foto: BordBusters) bordbusters

BETUWE - Wellicht is het velen bekend, dat we dit jaar stil zullen staan bij de herdenking van '75 jaar na Market Garden'. Deze operatie mislukte jammerlijk en dat heeft men in deze regio geweten.

Het gevolg was, dat de Betuwe frontgebied werd en dat de bewoners huis en haard moesten verlaten. Er ontstond een Niemandsland waar alleen militairen verbleven. Bij de gevechten tussen de strijdende partijen vielen vele burger slachtoffers. Stille getuigen zijn daarvan bijvoorbeeld de Massagraven in Angeren en Huissen.

Het Massagraf in Huissen, waar circa 160 burgers begraven liggen wordt regelmatig opgenomen in programma's van degenen, die zijn geïnteresseerd in de periode '44-'45. Eind september en begin oktober 1944 werd er hevig gevochten rondom De Heuvel nabij de Linge. Vele militairen lieten het leven en nog recentelijk werden stoffelijke overschotten gevonden. Ook van een circa 17-jarige Duitse soldaat.

Bij die strijd vonden man tegen man gevechten plaats en er werden ook tanks ingezet. De Duitse Tigertank was uitermate gevreesd. De Shermantanks van de geallieerden waren er in grote getale en zijn ook min of meer symbool voor de uiteindelijke bevrijding van de regio. Om die reden wordt er gewerkt aan een hedendaagse kunst uitbeelding van de Sherman als oorlogsmonument.

Het Exoduscomité is uitermate verheugd, dat lokale bedrijven zoals BordBusters en Frank Jeurissen weer bij de productie betrokken zijn. Onlangs kon de papieren fase van de productie bij BordBusters worden voltooid. Nader bericht volgt over dit unieke project.

Start skeelerseizoen bij b.o.d. De Sprinters

Nog even uitrijden na de training! (foto: José Vens) José Vens

BEMMEL - Op donderdagavond 28 maart verzorgt de afdeling Skeeleren van b.o.d. de Sprinters een informatieavond voor jeugd (vanaf 7 jaar) en volwassenen. De avond is van 19.30 tot 20.30 uur in het clubhuis van b.o.d. De Sprinters aan het Drieske 7 in Bemmel.

Tijdens de informatieavond staan kennismaking met de skeelersport en de vereniging centraal. Er is informatie over materiaal, bescherming en veiligheid, werkwijze van de trainingen en opzet en duur van het seizoen. En niet onbelangrijk: kennismaken met de trainers. Tijdens deze avond zijn ook de leden van b.o.d. De Sprinters welkom. Zij kunnen alvast een paar rondjes op de baan rijden. De nieuwe skeeleraars kunnen hun eerste rondjes op de eerste trainingsavond van het seizoen op donderdag 4 april (19.15-20.45 uur) rijden. Na de training kan er nog gezellig aan de bar iets gedronken worden.

b.o.d. de Sprinters is een echte familievereniging waar jong (vanaf 7 jaar) en oud(er) gelijktijdig kunnen skeeleren onder begeleiding van ervaren trainers. "Wij hebben een eigen clubhuis met kleed- en douchefaciliteiten. De baan is een 400 m atletiekbaan (asfalt) met verlichting.

Skeeleren wordt pas echt leuk als je beschikt over de juiste techniek waardoor je veilig grotere afstanden kunt afleggen. Inmiddels ook zin gekregen om te gaan skeeleren? Kom dan naar de informatieavond. Kijk voor meer informatie op www.boddesprinters.nl onder Skeeleren. Voor eventuele vragen kun je mailen naar skeelers@boddesprinters.nl.

Bemmel in de Mode: een 'spetterend' evenement!

BEMMEL - Bemmel in de mode wordt dit jaar gehouden op zondag 14 april van 12:00 tot 17:00 uur in het centrum van Bemmel. Naast de koopzondag en voorjaarsmarkt is er ook weer de spectaculaire modeshow.

En… dit jaar gaan we swingen, want we hebben als thema 'disco'! Dus wees gewaarschuwd, trek je dansschoenen aan, want stilstaan is bijna niet mogelijk. Op de promenade in het centrum worden twee shows gegeven. De eerste is om 13:00 en de tweede om 15:00 uur. De nieuwste trends in kleding, schoenen, brillen, accessoires, haarmode en zelfs fietsen worden door onze modellen, in alle leeftijdscategorieën, geshowd op de catwalk. Om al dat moois wat tijdens de modeshow gepresenteerd wordt te kunnen bemachtigen, zijn natuurlijk de winkels geopend van 12:00 tot 17:00 uur.

Verder zal in het centrum zal ook weer de voorjaarsmarkt zijn met een grote diversiteit aan kramen. Rondom het centrum is er voldoende gratis parkeergelegenheid. Om van Bemmel in de mode een compleet uitje te maken, kunt u die dag natuurlijk ook bij onze horecaondernemers terecht en de inwendige mens lekker laten verwennen.

"Maar we hebben nog iets! De deelnemende bedrijven van de modeshow willen u ook nog extra verwennen. Er zijn namelijk vier keer 2 VIP-arrangementen te winnen. Hoe u dit moet doen? Houd onze Facebookpagina Beleef Bemmel in de gaten en laat ons daar weten wie dit echt eens zou moeten winnen en waarom!"

Vanaf nu kunnen handelaren, hobbyisten en verenigingen zich inschrijven via: www.marktlijst.nl of bellen met Star Promotions: 010 5243434.

Succes De Ward bij Race Days

Het team van De Ward in Dortmund. (foto: Ester Ruisch) Ester Ruisch

BEMMEL - Zwemvereniging De Ward heeft met veel succes meegedaan aan de gezellige en leuk Race Days in Dortmund. Aan dit internationale zwemweekend in Duitsland deden in totaal 32 verenigingen mee uit acht landen.

Caitlin Sülter was voor De Ward het meest succesvol Zij won een gouden medaille op de 50m vrije slag, 50m schoolslag en 50m vlinderslag. Op de 50m rugslag en 100m vrije slag behaalde zij zilver. Verder pakte zij nog brons op de 100m vlinderslag. Caitlin won verder, omdat zij over het geheel als beste had gezwommen, de Mini Cup voor dames uit 2009.

Mathieu Gepkens won goud op de 100m schoolslag, behaalde zilver op de 100m rugslag en won vijf bronzen medailles (50m, 100m en 200m vrije slag, 50m en 200m rugslag). Hij werd derde in de eindrangschikking voor de Mini Cup. Lyn Verhoeven won brons op de 400m vrije slag. Thomas Bergmans werd derde in de Mini Cup. Sander de Vries werd hierin achtste. en Felix Gepkens behaalde een negende plek in de Mini Cup.

Léon van Grevenbroek stelde zes persoonlijke records scherper. Dominique van Grevenbroek en Mees Peters verbeterden ieder vijf persoonlijke records. Iris de Schrijver, Jasmin Tmim, Twan van Engen verbeterden ieder vier persoonlijke beste tijden. Claudia van Grevenbroek en Niels Versteeg verbeterden drie persoonlijke records. Mila Otten, Inge Ruisch, Antwan van Engen en Stephan van Grevenbroek stelden twee persoonlijke records scherper. Victor Willemse en Anniek Takken stelden ieder één van hun persoonlijke records scherper. Anouk de Schrijver deed mee op zeven afstanden.