De Liemers Helemaal Goed Courant

30 september 2016

De Liemers Helemaal Goed Courant 30 september 2016


Ouderenadviseur komt bij Seniorenclub Oud-Zevenaar en Ooy

OUD-ZEVENAAR - Op dinsdag 4 oktober komt Christel Hovers, ouderenadviseur bij Caleidoz, bij Seniorenclub Oud-Zevenaar en Ooy, uitleg geven over mogelijke hulpvragen die met het ouder worden te maken hebben.

Bij de ouderenadviseur kan iedereen terecht met alle mogelijke hulpvragen die met het ouder worden te maken hebben. De ouderenadviseur kijkt samen met de cliënt welke hulp nodig is en hoe men die kan krijgen. Hierbij wordt rekening gehouden met de persoonlijke situatie, de mogelijkheden en de omvang van de hulpvraag.

De ouderenadviseur is er voor alle zelfstandig wonende mensen van 55 jaar en ouder. Het programma begint om 14.00 uur en vindt plaats bij Careza De Kroon, Kerkweg 2 in Zevenaar. Ook niet-leden zijn welkom.

Griezelig

gezellig

met Pluto 34

OOY - Op 29 oktober is het zover, het Halloweenfeest, georganiseerd door de werkgroep Halloween van schutterij EMM Ooy.

Bij Halloween hoort natuurlijk ook een griezelige aankleding van de locatie! Onze vrijwilligers zijn druk bezig met een prachtige griezelkasteel. Kom 29 oktober niet alleen griezelen maar ga ook uit je dak met de fantastische band Pluto 34. Op basis van een flinke dosis lol, fanatisme en muzikaliteit vergaat het de band al geruime tijd erg goed. Als huisband van diverse kroegen is de band uitgegroeid tot een volwaardige groep muzikanten met een eigen sound waarbij muzikaliteit en enthousiasme gepaard gaan. Niet een standaard cover-band met het geijkte repertoire maar een leuke band met eigen werk en covers in een ander jasje gestoken in het genre pop, soul, funk, reggae en blues.

Het feest is, zoals in Ooy al regelmatig is bewezen, ouderwets gezellig. Neem je vrienden mee en kom een griezelig gezellig feestje vieren op 29 oktober in het schuttesgebouw EMM in Ooy!

Entreeprijs is 7,50 euro, voorverkoopadres: TabAktief Gemak Shop Leuven. Meer informatie staat op www.schutterijemm.nl.

25 jaar Feestweek Groessen

GROESSEN - Traditioneel organiseert Showband KDO in oktober weer Feestweek Groessen. Dit jaar doen ze dat voor de 25e keer, een jubileum dus. In 1991 haalde KDO ter gelegenheid van haar 25-jarig jubileum Normaal naar Groessen. Het werd een overweldigend succes en daarmee de opmaat naar Feestweek Groessen.

In die 25 jaar is de opzet regelmatig veranderd. KDO is altijd op zoek naar vernieuwing maar voorop staat dat men voor elk wat wils te bieden heeft. De evenementen hebben een grote regionale aantrekkingskracht en worden ieder jaar bezocht door duizenden bezoekers. Typerend voor de feesten van Feestweek Groessen is de gemoedelijke gezelligheid waarbij het een prestatie is dat er, ondanks de grote aantallen bezoekers, nagenoeg geen incidenten zijn. Dat is behalve de goede intenties van de bezoekers ook te danken aan de vele vrijwilligers en uitstekende organisatie. KDO laat niets aan het toeval over en ontvangt daarvoor jaarlijks veel complimenten, zowel van bezoekers als van (toezichthoudende) instanties. Feesten dus waar je nog met een gerust hart heen kunt gaan en je eigen ding kunt doen! In verband met de grote belangstelling voor de feestweek is er dit jaar ook online voorverkoop mogelijk via www.qtickets.nl/feestweekgroessen .

Het jubileumjaar start op 8 oktober met het Gerstfeest. Als eerste organisatie in de Liemers heeft men de grote dialectrocksensatie Bökkers weten te strikken. Bökkers geldt als de enige echte opvolger van Normaal. Je weet dus wat je kunt verwachten: pure rock in dialect en bier, heel veel bier. De positieve energie van Bökkers slaat ieder concert weer over op het publiek. De band nodigt zelfs het publiek uit op het podium. De populariteit van Bökkers groeit in sneltreinvaart. Dit jaar heeft men meer dan 100 optredens en de band is regelmatig op TV en radio. Bökkers is echt sensationeel! Wie nog geen kaartje heeft moet zich haasten!

Vervolg op pagina 3

Op zondagmiddag 9 oktober is er weer de Groessense Bokbier Pruuveri-j. Ook dit jaar met een selectie van 6 heerlijke bo(c)kbieren. Natuurlijk is er ook weer de wijnproeverij die vorig jaar zo uitstekend is bevallen. Daarbij kunnen de bezoekers de hongerige magen vullen met heerlijkheden van Slagerij Scholten en lekkere oude kaas. Het orkest Kiep Movin' zal de gezelligheid weer flink opschroeven. Vorig jaar was de bokbierpruuveri-j bijna uitverkocht dus het is aan te bevelen om kaartjes in de voorverkoop aan te schaffen.

Op de 14e is de beurt aan de jongste jeugd. Het Teenage Dance Event, met 7Beats en dj Joeri van Grol, is een spetterende avond waar kinderen van 11-15 jaar kennis maken met het 'echte' uitgaan: een complete avond in een tot disco omgetoverde feesttent met grote lichtshow en fantastische dj's en een optreden van het demoteam van DJF Dance Centre.

De 25e feestweek wordt op 15 oktober afgesloten met het Maisfeest. De organisatie is blij dat ze voor de derde keer op rij weer Hike hebben kunnen boeken. Zij zijn enige jaren op rij door Radio 538 uitverkozen tot de populairste feestband van Nederland. Dit seizoen heeft Hike de lat nog hoger gelegd en zij toeren nu met de show Saints 'n Sinners door het land en laten overal een verpletterende indruk achter. Hikeis op dit moment echt de absolute top in Nederland met compleet amusement, geweldige muziek en een indrukwekkende show. Het Maïsfeest is in wijde omgeving al jaren heel populair en vorig jaar compleet uitverkocht. Koop dus je kaartje op tijd!

Natuurlijk kan er tijdens de Feestweek ook met pin worden betaald. De opbrengst van Feestweek Groessen gaat zoals altijd naar de vereniging Showband KDO voor haar jeugdopleidingen, uniformen en instrumentarium.

Verdere informatie over Feestweek Groessen en de voorverkoopadressen van de diverse activiteiten, vind je op facebook en www.feestweekgroessen.nl of www.showbandkdo.nl.

Democratiefabriek op Dalstonschool De Overlaat

RIJNWAARDEN - Binnenkort (van 27 september tot en met 3 oktober) komt de Democratiefabriek naar de gemeente Rijnwaarden. De fabriek is een bijzondere tentoonstelling.

Het is een interactieve, mobiele tentoonstelling waarin jongeren van 10 tot 18 jaar democratie kunnen onderzoeken en oefenen met machines, apparaten en gereedschappen. In de fabriek gaat het over democratie en wat er zou kunnen gebeuren als geen democratie zou zijn zoals in de Tweede Wereldoorlog. Maar gaandeweg komen de bezoekers er achter dat de tentoonstelling eigenlijk over hen zelf gaat, over eigen normen, houding en gedrag. En natuurlijk over maatschappelijke standpunten. Alles is gericht op actief burgerschap.

Na afloop kan iedereen thuis of op school een persoonlijk certificaat printen! Dit is gebaseerd op de keuzes die in de Democratiefabriek zijn gemaakt. De Democratiefabriek is te bezoeken in Daltonschool De Overlaat op de volgende tijden:

Dinsdag 27 september van 14.00 uur tot 18.00 uur

Woensdag 28 september van 09.00 uur tot 20.00 uur

Donderdag 29 september van 09.00 uur tot 18.00 uur

Vrijdag 30 september van 09.00 uur tot 17.00 uur

Maandag 3 oktober van 09.00 uur tot 15.00 uur

Er kan gewerkt worden op verschillende niveaus. Zelfs voor volwassenen (ouders) is het zeer uitdagend. De Democratiefabriek is ontwikkeld door Stichting Vredeseducatie en in samenwerking geïnitieerd door Huis van de Jeugd, dat bestaat uit Scouting Gelderland, Lava, bureau voor jeugdwerk, opvoeding en onderwijs en In-Spe organisatie voor jongeren, dialoog en politiek. In de gemeente Rijnwaarden is de organisatie in handen van Daltonschool De Overlaat.

Trompetgeschal tijdens Open Podium

ZEVENAAR - Op zaterdag 15 oktober zullen er trompetten gaan schallen tijdens het Open Podium in Muziekcafé De Lantaern. Want dan laat het Happy Trumpet Trio uit Arnhem zien en horen hoe echte blaasmuziek klinkt.

Daarnaast komt Bert Pruis weer een optreden geven en de avond wordt afgesloten met folkmuziek van Dodargh. Aanvang: 21.00 uur. Entrée: Gratis.

De sfeer en het enthousiast publiek in De Lantaern maken dat gitarist Bert Pruis graag en regelmatig de lange rit vanuit Zwolle naar Zevenaar maakt om zijn ‘ fingerstyle country blues’ te laten horen. Kenmerkend aan deze stijl is een doorlopend bas geluid en daaroverheen wordt dan op de hoge snaren de melodie gespeeld. Deze melodie volgt vaak de zang. De liefhebbers zullen zeker gaan genieten. Heel bijzonder wordt het optreden van het Happy Trumpet Trio. Alleen al om het feit dat het Muziekcafe nog niet eerder een optreden heeft gehad van louter trompetspel. Het trio bestaat uit vader Peter en dochter Wendy Turk recentelijk aangevuld met Toon Pals. Samen willen zij het publiek verrassen en laten genieten door hen mee te nemen naar de wereld van blaasmuziek. De transatlantic folkgroep Dodargh zal de avond afsluiten met gevoelige ballades, vrolijke liedjes en vlotte instrumentals met soms ook stevige dans en folkritmes.

Uitvoering natuurcompensatie D'n Nooteboom van start

ZEVENAAR - Nu de herfst officieel is aangebroken en de ontgrondingsvergunning is verleend, staan wij aan de vooravond van de uitvoering van de natuurcompensatie D'n Nooteboom. De daadwerkelijke start was op donderdag 22 september. De uitvoering neemt naar verwachting een periode van circa twee maanden in beslag.

D'n Nooteboom heeft betrekking op een gebied van circa 7,5 hectare, gelegen tussen Liemerse Overlaat en de gelijknamige hoeve d'n Nooteboom aan de Oud Zevenaarsedijk, ten zuiden van Oud-Zevenaar. Het gebied is aangewezen voor natuurcompensatie om het voorziene verlies van natuurwaarden bij de aanleg van de overnachtingshaven in de Beijenwaard op te vangen. K3Delta voert het project in opdracht van de Provincie Gelderland uit.

Het bestaande wateroppervlak van het 'Nieuwe Gat' zal worden vergroot. De zone rondom de toekomstige plas wordt oppervlakkig ontgraven, ten behoeve van de ontwikkeling van zachthoutooibos. Door deze combinatie ontstaat te zijner tijd geschikt leefgebied voor de bever en naar verwachting zullen ook soorten als dodaars en poelkikker gaan profiteren.

Uitvoering

De vrijkomende klei wordt rechtstreeks afgevoerd naar de steenfabrieken in de regio. Het overige deel van de vrijkomende grond is echter door een te hoog organisch stofgehalte niet geschikt voor de keramische industrie en zal worden aangewend voor agrarische hercultivering in de nabijgelegen kleiwinprojecten.

De afvoer van bovengrond en klei geschiedt per vrachtwagen, via de bestaande afvoerweg door de Kleine Gelderse Waard. Deze halfverharde weg is in het verleden aangelegd voor de nog operationele ontgronding in dit gebied, zodat de hinder voor de omgeving zoveel mogelijk wordt beperkt en nagenoeg nihil zal zijn.

Tijdens de goed bezochte informatiemoment op 8 juni is aan de aanwezigen de leaflet 'Natuurcompensatie d'n Nooteboom' uitgereikt. "Was u niet aanwezig en wilt u deze brochure alsnog ontvangen? Via een mail naar j.hijlkema@k3delta.nl is een exemplaar op te vragen."

"Heeft u nog vragen over de natuurcompensatie? Wij beantwoorden deze vanzelfsprekend graag. U kunt contact opnemen met Iwan Reerink via telefoonnummer 024 3488854 of per mail i.reerink@k3delta.nl. Voor uitvoeringsgerelateerde vragen kunt u contact opnemen met Ronald Waanders via telefoonnummer 024 3488867 of per mail via r.waanders@k3delta.nl."

Feest in de bibliotheek tijdens de Kinderboekenweek

MONTFERLAND - In de Kinderboekenweek van 5-16 oktober heeft Bibliotheek Montferland samen met Welcom twee feestmiddagen en twee voorleesmarathons georganiseerd. Het thema van de Kinderboekenweek is Voor altijd jong!; lees over oma's en opa's.


Op woensdagmiddag 5 oktober begint de Kinderboekenweek met een feest in de bibliotheek van Didam. Er zijn workshops percussie met de Klankenkaravaan en stijldansen met Vida dansstudio. Ook kunnen er spelletjes gespeeld worden, je kunt op de foto met je opa of oma en natuurlijk wordt er geschminkt.

Op dezelfde middag is vanaf 14:00 uur de Voorleesmarathon in Bibliotheek 's-Heerenberg.

Een week later, op woensdagmiddag 12 oktober, is het Kinderboekenfeest in de bibliotheek van 's-Heerenberg met hetzelfde programma en is de voorleesmarathon in Didam.

5 oktober: vestiging Didam, 14:00 – 16.00 uur feest;

vestiging 's-Heerenberg Voorleesmarathon vanaf 14:00 uur.

12 oktober vestiging 's-Heerenberg, 14:00 – 16:00 feest;

vestiging Didam Voorleesmarathon vanaf 14:00 uur.

Vrijdagmiddag bezoekt leest schrijfster Mischa van Broekhoven voor uit haar boek Sleutelhart. Om 15:00 uur in Didam en om 16:00 uur in 's-Heerenberg.

DOORLOOP 25 feestweek Groessen

Vervolg van voorpagina.

Op zondagmiddag 9 oktober is er weer de Groessense Bokbier Pruuveri-j. Ook dit jaar met een selectie van 6 heerlijke bo(c)kbieren. Natuurlijk is er ook weer de wijnproeverij die vorig jaar zo uitstekend is bevallen. Daarbij kunnen de bezoekers de hongerige magen vullen met heerlijkheden van Slagerij Scholten en lekkere oude kaas. Het orkest Kiep Movin' zal de gezelligheid weer flink opschroeven. Vorig jaar was de bokbierpruuveri-j bijna uitverkocht dus het is aan te bevelen om kaartjes in de voorverkoop aan te schaffen.

Op de 14e is de beurt aan de jongste jeugd. Het Teenage Dance Event, met 7Beats en dj Joeri van Grol, is een spetterende avond waar kinderen van 11-15 jaar kennis maken met het 'echte' uitgaan: een complete avond in een tot disco omgetoverde feesttent met grote lichtshow en fantastische dj's en een optreden van het demoteam van DJF Dance Centre.

De 25e feestweek wordt op 15 oktober afgesloten met het Maisfeest. De organisatie is blij dat ze voor de derde keer op rij weer Hike hebben kunnen boeken. Zij zijn enige jaren op rij door Radio 538 uitverkozen tot de populairste feestband van Nederland. Dit seizoen heeft Hike de lat nog hoger gelegd en zij toeren nu met de show Saints 'n Sinners door het land en laten overal een verpletterende indruk achter. Hikeis op dit moment echt de absolute top in Nederland met compleet amusement, geweldige muziek en een indrukwekkende show. Het Maïsfeest is in wijde omgeving al jaren heel populair en vorig jaar compleet uitverkocht. Koop dus je kaartje op tijd!

Natuurlijk kan er tijdens de Feestweek ook met pin worden betaald. De opbrengst van Feestweek Groessen gaat zoals altijd naar de vereniging Showband KDO voor haar jeugdopleidingen, uniformen en instrumentarium.

Verdere informatie over Feestweek Groessen en de voorverkoopadressen van de diverse activiteiten, vind je op facebook en www.feestweekgroessen.nl of www.showbandkdo.nl.

Het Palet Trefpunt Duiven

Maandag 3,10,17,24, 31 oktober.: 13.30 uur Sjoelen, 19.30 uur smartlappenkoor

Dinsdag 4,11,18,25 oktober.: 09.00 uur Engels, 13.30 uur Koersbal, 19.30 uur Klaverjas - Jokeren

Woensdag 5,12,19,26 oktober.: 09.30 uur Hobbyclub

Woensdag 5 oktober.: 14.00 uur Leeskring, 19.30 uur Tablet training

Woensdag 12 oktober.: 14.00 uur V.A.D. Koersbal, 19.30 uur Wijkraad Duiven West

Woensdag 19 oktober.: 19.00 uur Vrouwen Actief Duiven

Woensdag 26 oktober.: 19.30 uur Tablet training

Donderdag 6,13, 20,27 oktober.: 09.00 uur Studiekring, 14.00 uur Klaverjas -Jokeren, 19.30 uur Darts

Vrijdag 7,14,21,28 oktober.: 10.00 uur Schaken, 13.30 uur Bridge

Zondag 16 oktober.: 13.30 uur Herfstbingo

Jan de Ruiter bij Hans op bezoek

LIEMERS - Op zondag 2 oktober is Jan de Ruiter van 11 tot 12 te gast in het radioprogramma 'Laot Hans maor schuuven' bij RTV Favoriet.

Presentator Hans Jansen blikt met de Ruiter terug op 15 jaar burgemeester van de gemeente Zevenaar. In het eerste uur zijn Dianne Marsman en Martin Essink te gast. Dianne Marsman is bekend van het duo Ha die Jan. Het duo zal live enkele liedjes ten gehore brengen. Het programma op 2 oktober begint om 10.00. De techniek is in handen van Steinmar Polman. Rudy Buiting is gastheer. Het programma is te beluisteren op 93.1 (kabel) 94.0 (ether) en via internet.

Dakluik De Dorpsnoot mogelijk door Liemerse Uitdaging

LOO – De Dorpsnoot in Loo heeft sinds deze maand een nieuw dakluik. Koenders Totaalbouw heeft de verbouwing de afgelopen weken uitgevoerd na bemiddeling van de Liemers Uitdaging.

Het stichtingsbestuur van De Dorpsnoot klopte onlangs aan bij de Liemerse Uitdaging voor ondersteuning. De stichting wilde meer daglicht op de bovenverdieping creëren en beschikken over een veilige dakopgang. Echter, binnen de stichting was geen kennis en menskracht voorhanden om dit eigenhandig mogelijk te maken. De Liemerse Uitdaging bemiddelde en vond een oplossing. De Dorpsnoot financierde de materialen zelf, Koenders Totaalbouw uit Duiven verrichtte de verbouwing.

De Dorpsnoot is een multifunctioneel gebouw aan de Loostraat in Loo. Het pand staat er inmiddels ruim twaalf jaar en biedt diverse verenigingen, stichtingen en andere organisaties onderdak. De voornaamste huurder is muziekvereniging Excelsior uit Loo. De muzikanten repeteren er wekelijks. Andere gebruikers zijn onder andere de Dorpsraad Loo, dagbesteding ABC Zorgcomfort en Loosje. De Dorpsnoot is in overleg te huur.

De verbinding tussen deze partijen kwam tot stand door de matchgroep van de Liemerse Uitdaging. Zij bemiddelt op het gebied van Menskracht, Materialen en Middelen tussen verzoeken van verenigingen/stichtingen en het aanbod van het bedrijfsleven in de Liemers. Op deze manier stimuleert en organiseert de Liemerse Uitdaging maatschappelijk betrokken ondernemerschap. www.liemerseuitdaging.nl.

Zonnige DCS-Spelinstuif zeer geslaagd

ZEVENAAR - Op zaterdagochtend 10 september vond de jaarlijkse DCS-Spelinstuif plaats op het hoofdveld van voetbalvereniging DCS. Onder prachtige, zonnige omstandigheden vonden maar liefst 110 kinderen in de leeftijd van 4-10 jaar met hun (groot)ouders de weg naar DCS. En zo werd het een druk bezocht en zonnig voetbalfeest!

Meisjes en jongens door elkaar, ieder kind dat wil (leren) voetballen is zoals bekend welkom bij sv DCS. Begeleid door de lekkere beats van dj Sandy Derksen werd er door de aanwezige kinderen plezier én kennis gemaakt met het leukste spelletje ter wereld: voetbal. De deelnemers hebben een prachtige ochtend beleefd met veel voetbalgerelateerde spellen zoals emmerschieten en zo hard mogelijk tegen de bal van de snelheidsmeter schieten. Net als de afgelopen jaren deden alle deelnemers weer hun uiterste best om te laten zien waartoe ze op deze leeftijd al in staat zijn. Tussendoor was er uiteraard ook tijd voor limonade en chips.

Na afloop van de Spelinstuif werden alle deelnemers verrast met een ‘goodybag’, geheel verzorgd door Jumbo Heemskerk. De prachtige tas met super inhoud zorgde ervoor dat de deelnemers met blije gezichten moe maar voldaan huiswaarts keerden. Uiteraard danken wij naast sponsor Jumbo Heemskerk ook Sporthuis Willems, IJssalon Pisa en drukkerij Antop voor hun fantastische bijdrage.

De tot nu toe 26 kinderen die op deze geweldige Spelinstuif lid van DCS zijn geworden ontvangen als welkomstgeschenk een echt DCS-wedstrijdshirt met een opdruk naar keuze. "Wil jij ook zo’n mooi shirt? Meld je dan nu aan bij sv DCS via jeugd@svdcs.nl en we nemen snel contact met je op."

1400 jaar Christendom

LIEMERS - In de vierde eeuw treffen we de eerste sporen aan van christelijke invloed in de Liemers. De verspreiding van het christelijk geloof kwam eind achtste eeuw op gang. Vanaf de twaalfde waren er in veel plaatsen parochies met een eigen kerk.

De geestelijkheid bepaalde in toenemende mate het image van de kerk en haar eredienst. De gewone man en vrouw werden toeschouwer van plechtigheden en processies ter ere van het heilig sacrament. Particuliere devoties, heiligenverering en het volgen van riten belangrijk kwamen centraal te staan. In de zestiende eeuw ontstond er een brede beweging die reformatie van de kerk en haar dogma’s beoogde en een meer doorleefde wijze van geloven. Deze beweging had een onbedoeld gevolg: een scheuring van de kerk. Voortaan leefden rooms-katholieken en protestanten in gescheiden werelden. Pas na de Tweede Wereld zochten ze weer de ontmoeting met elkaar. Deze ontmoeting werd ingehaald door de secularisatie en kerkverlating. De kerk als instituut marginaliseerde. Geloof werd teruggedrongen naar de privésector.

Op woensdag 19 oktober houdt ds. Leen den Besten om 20.00 uur in gebouw Ons Huis aan de Dr. Honigstraat 3 in Zevenaar, een inleiding over de geschiedenis van het christendom in de Liemers. De kosten voor deze bijeenkomst bedragen vijf euro. Nader informatie bij Theo Salemink 0316 340668, of via de website http://pkn.kerkenzevenaar.nl/inspiratie-en-bezinning.

Kriebels en kippevel

OOY - Ben jij opgewassen tegen een duister en freaky Ooy? Durf jij deel te nemen aan de griezeltocht, waarbij je vanuit het griezelkasteel wordt vervoerd naar een onbekende locatie waar je antwoorden moet vinden over een mysterieuze dood.

Zaterdag 29 oktober 2016 is het zover! Schrijf je in met een groep van maximaal acht personen en help ons antwoorden vinden. Natuurlijk zorgen wij ervoor dat je weer veilig terugkomst bij het Griezelkasteel. Voor de kinderen is daar een schminkhoek en er verschillende Halloween spelletjes.

Deelname aan de griezeltocht kan tussen 18.00 en 20.30 uur. Dit doe je door een mail te sturen naar bestuur@schutterijemm.nl. Vermeld in die mail onderstaande gegevens: het aantal personen voor deelname, hoeveel kinderen er mee gaan, vermeld ook hoe oud de kinderen zijn. En als laatste vermeld de naam en telefoonnummer van de contactpersoon van de groep. Ben jij opgewassen tegen een duister en freaky Ooy? Durf jij deel te nemen aan de griezeltocht, waarbij je vanuit het griezelkasteel wordt vervoerd naar een onbekende locatie waar je antwoorden moet vinden over een mysterieuze dood.

De tocht is voor alle leeftijden toegankelijk. Kinderen tot 12 jaar kunnen gratis deelnemen. Personen ouder dan 12 jaar betalen 3,00 euro.

Vrijwilligers gezocht

ZEVENAAR - Caleidoz Vrijwilligerscentrale zoekt vrijwilligers voor de volgende organisaties:

- Stichting Aangepast Vervoer zoekt een chauffeur die een dag(deel) aangepast vervoer verzorgt voor

cliënten met een lichamelijke beperking en ouderen.

- Liemerije zoekt een medewerker van het Bewonerscafé voor het inschenken van drankjes (koffie,

thee, fris, alcoholhoudende dranken), het verkopen van etenswaar (gebak, chips, koekjes e.d.) en het

verrichten van kassawerkzaamheden.

- Muzieum is een ervaringsmuseum waar bezoekers ervaren hoe het is om niets meer te kunnen

zien. Men zoekt een publieksbegeleider voor het begeleiden en informeren van de bezoekers.

- Zonnebloem afd. Zevenaar West zoekt een vriendschappelijk bezoeker die met regelmaat langs

gaat bij een toegewezen gast voor een praatje, een kopje koffie of een wandelingetje.

Voor meer informatie over deze en circa 280 andere vacatures kunt u contact opnemen met de

Vacaturebank van Caleidoz Vrijwilligerscentrale Zevenaar (maandag t/m vrijdag van 9.00-12.00 uur,

telefoon 0316-243299). U kunt ook kijken op de website www.vrijwilligerscentralezevenaar.nl of een

e-mail sturen naar: vacaturebank@caleidoz.nl.

Passage Zevenaar

ZEVENAAR - Vrijwilligers die zich wegcijferen en bereid zijn om hun kennis, moed, tijd en ervaring belangeloos in dienst te stellen van anderen.

Met gevaar voor eigen leven schieten zij te hulp. Over deze 'redders' en hun werk in extreme omstandigheden vertelt Adriaan Schipper, spreker van de KNRM (Kon. Ned. Reddingsmaatschappij).

De lezing is woensdag 19 oktober om 19.30 uur in Ons Huis aan Dr. Honigstraat 3. "Wilt U meer weten, belt u dan 0316 524620."

Tennisspektakel in Zevenaar

ZEVENAAR - Voor alle sportliefhebbers doet zich een unieke gebeurtenis voor: op dinsdag 4 oktober op de tennisparken van Tennis Vereniging Zevenaar en Tennisvereniging De Rackets de finales zullen plaatsvinden van de voorafgaande Euregio-competitie.

Twaalf teams vanuit de regio - Emmerich- 's-Heerenberg - Zeddam - Doetinchem - Didam - Duiven en Zevenaar zullen daar strijden om de begeerde eerste plaats. De organisatoren nodigigen een ieder uit om te komen kijken, aan te moedigen en wat nog meer mogelijk is en om misschien aangestoken te worden door het enthousiasme van de spelers en misschien volgend jaar mee te doen. De aanvangstijd is 10.00 uur. De besturen van TVZ en TVR hebben hun volledige medewerking toegezegd om dit evenement te doen slagen.

De Tragellijn bruist van de activiteiten

LOBITH - Donderdag 15 september was een actieve dag op basisschool De Tragellijn. In de ochtend was er een show over wetenschap en techniek. Deze show werd gegeven door Mad Science. In de aula van school werden er ingewikkelde proefjes gedaan.

Kinderen uit de groepen 3 tot en met 8 van de Tragellijn en van de Willibrordusschool uit Spijk hebben genoten van de show en er ook nog wat van geleerd. Mad Science biedt ook buitenschoolse wetenschap en technieklessen aan op De Tragellijn, hiervoor kunnen de kinderen zich opgeven.

Foto: M. van de Kamer en R. Kemperman

In de middag konden de leerlingen van De Tragellijn deelnemen aan een sponsorloop. Mede dankzij de hulpouders verliep alles op rolletjes. De kinderen hebben boven verwachting goed gelopen. De groepen 1, 2, 3 en 4 liepen in de gymzaal en de groepen 5, 6, 7 en 8 liepen op het grote plein. Daar werd zelfs met een waterstraal voor afkoeling gezorgd.

Voor iedereen was er na het lopen een heerlijk ijsje om af te koelen en in de klassen stond er ranja klaar om de dorst te lessen. De opbrengst van de sponsorloop wordt gebruikt om boeken van te kopen. Informatieve boeken en leesboeken. Hiermee kunnen ze de bibliotheek op school uitbreiden. Er kan teruggekeken worden op een zeer geslaagde dag.

Balfolk in Folkcafé De Liemers

DUIVEN - Op vrijdag 14 oktober ziet de folkavond er anders uit dan wat men gewend is. Louise Marius (organisator van CaDansa en dansdocent) zal een introductieworkshop balfolk geven. Daarna speelt de folkband Andoorn ten bal.

Op deze manier kunt u alvast kennismaken met het fenomeen balfolk. Later op de avond zal er ook andere muziek te horen zijn. "Mocht u niet van dansen houden, dan is dat geen probleem. Balfolk is erg leuk om naar te kijken, en de muziek ligt erg prettig in het gehoor."

Balfolk is een muziek- en dansstroming waarbij er op Franse traditionele muziek gedanst wordt, zoals ze dat in Frankrijk nog op dorpsfeesten en bruiloften doen. Er is altijd live muziek, er wordt gedanst op muziek van verschillende bands vooral uit Frankrijk maar ook uit de rest van Europa. De dansen zijn simpel en aanstekelijk, meestal in koppel, er wordt vaak van partner gewisseld en plezier hebben is belangrijker dan het goed doen.

In oktober vindt in de OGtent het Balfolkfestival CaDansa plaats. Tijdens dit festival wordt er gedanst op hoofdzakelijk Franse folkmuziek. Daarnaast zijn er op donderdag 20 oktober, als onderdeel van het festival, een aantal luisterconcerten in samenwerking met het Folkcafé De Liemers. Deze avond is gratis voor bezoekers uit Duiven en omstreken.

Folkcafé De Liemers is op de eerste verdieping van De Ogtent, Remigiusplein 9 in Duiven.

Stedenband Zevenaar Weilburg vijftig jaar

ZEVENAAR - Het Zevenaars Comité Stedencontact ontving in verband met 50 jaar stedenband met Weilburg ruim 45 gasten uit dit Duitse stadje. De feestelijkheden gingen vrijdagavond 16 september van start in HAL 12 waar de delegatie uit Weilburg aanwezig was bij de afscheidsavond voor Jan de Ruiter als burgemeester van Zevenaar.

Het culturele programma viel bij de Duitse gasten in goede aarde. Vooral de Slagwerkgroep van Muziekvereniging Crescendo, die een fabelachtig concert verzorgde met een optreden van zangeres Kyra. Zij zong prachtig onder begeleiding van de slagwerkgroep op xylofoons en marimba’s.

,,Hartelijk welkom in Het Musiater!” Met deze woorden verwelkomde presentator Niko Wiendels de aanwezigen op zondagmorgen 18 september in het Zevenaarse theater. Die morgen was tegelijk de laatste bijeenkomst van de deelnemers aan het stedencontact waarna zij naar hun woonplaats Weilburg in Duitsland vertrokken. Maar eerst vertelde Dr Jacco Pekelder van de Universiteit van Utrecht hoe hij dacht over stedenverbanden in het algemeen. ,,De verantwoording voor Europa begint in het klein.” Hij onderstreepte dat zelfs na 50 jaar het bestaan van een stedenband gerechtvaardigd is. En noemde de stedenband tussen het Duitse Weilburg en Zevenaar voor andere verbonden een goed voorbeeld. Het onderling contact tijdens de uitwisseling van bewoners uit beide steden leidt tot respect voor elkaar. De onderlinge verschillen worden ook op deze manier gerelativeerd. ,,Beide landen hebben een gedeelde geschiedenis. De cultuur verbindt ons. We zijn onderling verbonden met de Rijn. Zevenaar is een grensstad. Economisch biedt dat enorme voordelen.

De Stedelijke Muziekvereniging Zevenaar gaf die avond een geweldige concert. Bijna alle muziekstukken hadden wel iets te maken met Europa. Zo werd aan het eind de Europa Hymne gespeeld: ‘Alle Menschen werden Brüder’.

Tweede vaartocht van Varen met Joop-2

Foto: Jan Boelens

TOLKAMER - Zaterdag 17 september was een prima dag voor Varen met Joop-2 om te gaan varen. Het was niet meer zo warm als in de weken ervoor en het bleef de hele dag droog.

De organisatie was al vroeg aan boord en de gasten konden vanaf een uur of 10 op de Graaf van Bylant inschepen. Dat verliep vlug en vrolijk en dat laatste vooral dankzij de band Ien Orde uit Pannerden die op de aanlegsteiger vrolijke muziek ten gehore bracht. Hopelijk blazen die enthousiaste jongeren volgend jaar ook weer hun deuntje mee.

Rond 11:15 uur gooide de reder de trossen los en zette de stuurman koers naar het westen. Veel gasten zochten gedurende de tocht het zonnedek op, waar het aangenaam toeven was. Er waren dit jaar niet alleen mensen met een lichte beperking en sociaal geïsoleerden aan boord, maar ook vluchtelingen uit diverse landen.

Driestroomband Jukebox, gelegenheidskoor Vaartuig, Eef en Pascal van Drive-Inn Show Future en de drie mannen van Twips! zorgden onderweg voor muziek en zang. Daardoor was er een opperbeste stemming aan boord. Ineens was er een polonaise aan de gang, waar jong en oud, gasten en vrijwilligers, 'oude' en 'nieuwe' Nederlanders aan deelnamen.

In de buurt van Driel keerde de stuurman weer om naar het oosten om huiswaarts te keren. De vrijwilligers hadden intussen broodjes en een drankje uitgedeeld en later op de middag nog een ijsje. Helaas kwam rond 16:15 uur weer een einde aan de tocht en ging iedereen in Tolkamer voldaan van boord. Het was een fantastische dag die zonder sponsoren en vrijwilligers niet plaats had kunnen vinden. Daarom zeggen we al die betrokkenen hartelijk dank!

Playbackshow bij senioren- sociëteit Lobith-Tolkamer

LOBITH - Op dinsdag 4 oktober is de maandelijkse bijeenkomst van de senioren soos zoals gewoonlijk in partycentrum Schipperspoort. Niet zoals gebruikelijk om 14.30, maar om 19.30 uur.

Toneelvereniging d`Amateur is bereid gevonden deze avond op te treden. Zij geeft een playbackshow, dus dat wordt een vrolijke avond. Tijdens die avond wordt er een loterij gehouden. Iedereen is welkom. Leden hebben gratis toegang, niet-leden betalen 2,50 euro.

De Senioren-sociëteit Lobith-Tolkamer is op zoek naar nieuwe bestuursleden. "We zijn een gezellig maar klein bestuur. Iedereen die het leuk vindt om ons bestuur te komen versterken is welkom. We zoeken in de eerste plaats een secretaris maar iemand die ons wil komen helpen op de soosmiddagen met met de verkoop van lootjes of andere activiteiten: schroom niet en meldt u aan bij mevrouw Tiemessen 0316-543637 of bij mevrouw Van Aalst, 0316 542364."

Kerkdienst Ontmoetingskerk

ZEVENAAR - Op 2 oktober is er om 10.00 uur in de Ontmoetingskerk een Avondmaalsviering, waarin mevrouw ds. Marsman uit Losser zal voorgaan.

In gebouw Ons Huis is er ook om 10.00 uur jeugdkerk voor jongeren van 12 tot 17 jaar. Op zondag 9 oktober is er om 10.00 uur een bijzondere zangdienst, waaraan een combo zal medewerken. Na afloop van deze viering is er de mogelijkheid om elkaar in Ons Huis te ontmoeten onder het genot van een kopje koffie of thee. Tevens zal de schrijftafel van Amnesty International aanwezig zijn.

Jeugdraad Boemelburcht start

Foto: Inge Gijsberts

ZEVENAAR - Traditiegetrouw heeft de Jeugdraad tijdens de jaarlijkse bowlingmiddag bij De Griethsepoort de aftrap gedaan voor het nieuwe seizoen. Arthur Lanters, de jeugdcoördinator van Boemelburcht, verzorgde het openingswoordje en daarna werd er zeer fanatiek gebowld.

Tussen de frames door is er afscheid genomen van de jongens en meisjes die de Jeugdraad hebben verlaten omdat zij naar het voorgezet onderwijs gaan. Zo ook jeugdprins Cas en zijn adjudant Niels. Beiden vertelden in geuren en kleuren wat een geweldig jaar zij hebben gehad. Aan de leden van de nieuwe Jeugdraad stelde Arthur Noortje Jansen voor. Noortje gaat de Jeugdraad begeleiden met alles rondom de act voor de prinswisseling.

Binnenkort gaat de Jeugdraad eerst de nieuwe jeugdprins kiezen en daarna wordt er wekelijks geoefend voor de prinswisselings-act. Een act die geheel bedacht en gespeeld wordt door de Jeugdraad. "Benieuwd wie de nieuwe jeugdprins wordt, kom dan zaterdag 12 november kijken naar de presentatie van de stads- en jeugdprins bij De Griethtreejers. Samen met Arthur, Inge en Monique gaat de Jeugdraad er weer een geweldig carnaval van maken. Wil je meer weten over de Jeugdraad kijk dan op www.boemelburcht.info."

Mooi, dat 3 Oever Festival

REGIO - “Jammer dat niet meer mensen hebben kunnen genieten van het 3 Oever Festival,” vindt Servaas Beunk. “We hadden gehoopt dat het festival veel mensen naar de Gelderse Poort zou trekken. Het is net als met het gebied zelf. Het is een bloedmooi gebied, maar veel mensen zien dat nog niet."

"Er zijn in het afgelopen weekend veel mooie dingen gebeurd in de Gelderse Poort, de mensen die dit hebben meebeleefd hebben er van genoten. De reacties zijn heel positief. We zullen dan ook zeker doorgaan met het organiseren van een jaarlijks 3 Oever Festival in het 3e weekend van september.”

Onbekend maakt onbemind. Festivals als Oerol en de Zwarte Cross zijn ook klein begonnen. Dit festival leverde de organisatoren leerpunten op, waardoor ze het 3 Oever Festival in 2017 beter kunnen neerzetten. “Een festival heeft een aanlooptijd nodig. Die tijd mogen we het geven,” zegt Servaas, “Mensen, ook degenen die niet direct voor het festival naar het gebied kwamen, hebben er aan kunnen ruiken. Dat is belangrijk. Folders werden met belangstelling gelezen. Het is een goed concept en dat beaamt het publiek ook.”

"We zijn blij met het enthousiasme van de bezoekers, de artiesten, de kunstenaars, de deelnemende horecabedrijven en alle andere deelnemers. We zijn ook blij met de opbouwende kritiek. Dat geeft ons de energie om de draad zo snel mogelijk weer op te pakken. Volgend jaar, in het derde weekend van september, staat er weer een mooi festival te gebeuren in de Gelderse Poort. Het begint al rond te zingen: dat 3 Oever Festival, daar in de Gelderse Poort, ‘that’s the place to be’.”

Joodse Meditatieve zang op 5 oktober

ZEVENAAR - Op het programma staan eenvoudige, door iedereen mee te zingen gezangen van rabbi Shefa Gold en Ernst Thuring.

De Hebreeuwse teksten zijn ontleend aan de Psalmen en het Hooglied. Ter afwisseling worden gedichten voorgedragen die passen bij de gezangen. De samenkost is in Ons Huis, Dr. Honigstraat 3 in Zevenaar op woensdag 5 oktober van 20.00 – 22.00 uur. De leiding is in handen van Piet van der Heide, medewerker van het Stadspastoraat Arnhem. Kosten: vijf euro.Contactpersoon: Alies Rutgers: 0316 525478.

Mariaviering in Loo

4 oktober Mariaviering aanvang 19.00 uur :voorganger Pastor Sevenhoven m.m.v. Dameskoor.

11 oktober Aanvang 19.00 uur Mariaviering

18 oktober Aanvang 19.00 uur Mariaviering

25 oktober Aanvang 19.00 uur Mariaviering

Kerkdiensten PKN Rijnwaarden

LOBITH - Zondag 2 oktober is er dienst om 10.00 uur dienst, ds. L. den Besten uit Zevenaar in deze dienst de voorganger.

Op zaterdag 8 oktober is er om 10.00 uur dienst in Zorgcentrum Lobede te Tolkamer. Ook in deze dienst is ds. L. den Besten uit Zevenaar de voorganger. In de dienst van zondag 9 oktober a.s. gaat ds. E. Roth voor. Deze dienst begint ook om 10.00 uur. Na de diensten drinken ze met elkaar een kopje koffie of thee bij PKN Rijnwaarden, Markt 15 in Lobith.

Zonnebloem vakantieweek geslaagd!

Ook 's avonds zorgen de vrijwilligers voor het nodige vermaak. Hier Joep Thuss en Thijs Jansen in actie

Foto: Maas Foeken

ZEVENAAR - 'Het was een top week, de mensen hebben het erg naar hun zin gehad!' Dat was de eerste reactie van Tineke Teeuwen , indie je haar vraagt naar de tweede aangepaste vakantie van Zonnebloem de Liemers. De gasten zijn inmiddels alweer thuis.

'Het klikte en klopte allemaal, de groep was direct een eenheid! De gasten en de vrijwilligers onderling, het verliep allemaal prima. Wij als staf kijken terug op een mooie week. Het is intensief maar heel mooi om te doen. Sommige mensen waren nog nooit op vakantie geweest!'

'We hadden wel zomerse temperature in Lemele, maar daar had de groep betrekkelijk weinig last van: de bus heeft airco en in de schaduwrijke omgeving was het goed toeven. Veel drinken en rustig aan doen.' De vakantie van de Zonnebloem de Liemers naar Lemele stond onder (vrijwillige) leiding van Tineke Teeuwen (hoofd vakantie) , Toos van Leeuwen (hoofd verpleging) en Fred van Kempen (assistent hoofd vakantie). Samen met 17 andere vrijwilligers verzorgden zij een vakantie voor 20 fysiek beperkte gasten uit de Liemers.

De Liemerse Zonnebloem organiseert al jaren groepsreizen in binnen- en buitenland voor mensen vanaf 18 jaar die afhankelijk zijn van verpleging en/of persoonlijke verzorging. Wilt u mee als zorgvrijwilliger of als gast? Bezoek dan de website.

Bingo in Zevenaar

ZEVENAAR - Op vrijdagavond 7 oktober is er weer een gezellige bingo in De Maatjes.

Een gezellig avondje uit? Iedereen is welkom op de Kardinaal de Jongstraat in Zevenaar. De bingo start om 20.00 uur en de zaal gaat open om 19.30 uur. Inlichtingen: 06 25300590.

Sint-Antonius organiseert najaarsschietwedstrijden

Foto: D. Heuts

NIEUW-DIJK - Op zondag 2 oktober zal schutterij Sint-Antonius uit Nieuw-Dijk haar najaarsschietwedstrijden organiseren bij de schietpaal aan de Smallestraat.

Van 11.00 tot 13.00 uur kan men aan beiden kanten van de schietpaal om kampbeurten schieten. Vanaf ongeveer 13.00 uur zal er worden begonnen met het kampen. Zowel leden als niet-leden, dames en heren zijn welkom. Er zijn diverse aantrekkelijke geldprijzen te verdienen.

Van belang is dat men zich moet legitimeren om te kunnen schieten. Zonder identiteitsbewijs (ID kaart, paspoort of rijbewijs) te laten zien, kan iemand niet deelnemen aan het schieten. Het bestuur hoopt op een goede opkomst en dat het een gezellige dag zal worden.

NAH Breincafé

ZEVENAAR - Het Sociaal Ontmoetings- & Participatie Punt verzorgt op dinsdag 4 oktober het NAH Breincafé.

Elke eerste dinsdag van de maand kunnen mensen met Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH) in het Breincafé terecht om elkaar te ontmoeten. Het accent ligt op ontspanning en gezellig samen zijn. Je kunt lotgenoten ontmoeten, herkenning en erkenning delen en ervaringen en tips uitwisselen. De entree is gratis, koffie /thee een euro.

Het café is aan Steenhuizen 6 in Zevenaar van 10.00 tot 12.00 uur. Voor nadere informatie: b.vanhall@caleidoz.nl.

Ledenvergadering carnavalsvereniging De Deurdreiers Groessen

GROESSEN - Dinsdag 11 oktober is de algemene ledenvergadering van de Groessense Carnavalsvereniging De Deurdreiers. Dit is de aftrap van het nieuwe carnavalsseizoen.

Het financieel verslag en de begroting zijn aan de orde. Er zijn bestuursverkiezingen en de actualisering van de statuten komt aan bod. Diverse commissies presenteren hun plannen m.b.t. het prinsenbal, de pronkzitting, de optocht, het seniorencarnaval, het tienercarnaval, het kindercarnaval en de tweede editie van 'De jeugd van vroeger'. Voor meer informatie over de vereniging: www.deurdreiers.nl. De vergadering is dinsdag 11 oktober 2016 in café Gieling van 20.00 tot 22.00 uur.

HCC Computeravond: Wat is Social Media?

ZEVENAAR - Op woensdag 5 oktober verzorgt de Hobby Computer Club (HCC) haar maandelijkse Computeravond. De avond wordt gehouden in Ons Huis, Dr. Honigstraat 3 in Zevenaar. Aanvang activiteiten: 20.00 uur, zaal open om 19.30 uur.

In de lezing zal Gerrit Tiemens uitleggen Wat is social media? Social media is een verzamelnaam voor alle internet-toepassingen waarmee het mogelijk is om informatie met elkaar te delen op een gebruiksvriendelijke en vaak leuke wijze. Gerrit zal voorbeelden geven van social media zoals Facebook, Linked-in en Twitter, maar ook Instagram.

Ook wordt er aandacht besteed aan de gevaren van social media, denk daarbij aan grooming en sexting. Kortom een avond om alles te weten te komen over social media.

Bij de helpdesk zijn de nodige deskundigen aanwezig die helpen bij vragen en problemen op het gebied van computerapparatuur en -programmatuur. Natuurlijk is er weer de mogelijkheid om informatie te krijgen over allerlei onderwerpen, zoals Internet, Genealogie, Windows, Office, et cetera.

De toegang is vrij voor HCC-leden. Ook niet-leden zijn welkom, maar betalen een bijdrage van 4 euro.

Onthulling Galerij der Groten van Het Krachtlokaal

Postercampagne Galerij der Groten van Het Krachtlokaal Bron: gemeente Zevenaar

ZEVENAAR - Woensdagmiddag 14 september lanceerde Het Krachtlokaal de nieuwe postercampagne 'Galerij der Groten 2016'. Wethouder Stef Bijl onthulde de posters, samen met Eduard van Stuivenberg, die tijdens de vorige campagne op een van de zes posters schitterde.

De jaarlijkse campagne Galerij der Groten van Het Krachtlokaal brengt 'bijzondere' inwoners van gemeente Zevenaar onder de aandacht. Bijzonder, omdat zij een bijzonder idee hebben voor een leuker, interessanter, duurzamer of veiliger Zevenaar. De meeste inwoners op de posters zijn bezig met het uitvoeren van hun idee en hebben daar nog iets bij nodig. Via de poster vragen ze andere inwoners om hulp of bieden ze juist hulp aan.

Meer informatie vindt u op www.hetkrachtlokaal.nl en op de posters zelf. Deze zijn binnenkort in de gehele gemeente Zevenaar te vinden. Het Krachtlokaal is hèt platform voor ideeën van inwoners van de gemeente Zevenaar om de Zevenaarse dorpen en wijken leuker, interessanter, duurzamer of veiliger te maken. Het Krachtlokaal neemt geen ideeën over, maar biedt denk- en doekracht en legt slimme verbindingen.

Medewerking Sint-Andreas aan Gelredag in Zevenaar

Vendelhulde voor de Andreaskerk tijdens de kermisdagen in juli '16.

ZEVENAAR - Op zaterdag 10 september hebben de vendeliers en malletband van schutterij Sint-Andreas hun medewerking verleend aan de Gelredag in Zevenaar.

De Gelredagen worden georganiseerd door omroep Gelderland en geven een indruk van de historische omgeving van een gebied. Op 10 september werd gevierd, dat de Liemers, dit jaar 200 jaar bij Gelderland hoort. Er was een ontdekkingstocht door het historische Zevenaar georganiseerd. Tijdens deze tocht werd stilgestaan bij de vendelhulde die door de vendeliers en malletband ten gehore werd gebracht bij de Andreaskerk in Zevenaar.

Het werd een geslaagde dag met mooi weer. Vanuit de bezoekers van de Gelredag, was er veel aandacht voor het optreden van Sint-Andreas.

Herfstbingo bij Het Palet Trefpunt Duiven

DUIVEN - Het Palet Trefpunt Duiven houdt op zondagmiddag 16 oktober een grootse herfstbingomiddag.

Op deze bingo zijn diverse leuke prijzen te winnen, tevens zal er op deze middag een loterij worden gehouden. Vrijwilligers van het Palet zullen u tussen de bingo spelen door een borrelhapje aanbieden.

De werkgroepactiviteiten van Het Palet ziet iedereen graag op deze gezellige middag. De aanvangstijd van deze bingomiddag is 13.30 uur, de zaal is open vanaf 13.00 uur. "Wegens beperkte ruimte zouden wij u willen vragen om zich voor deze herfstbingomiddag aan te melden bij Tonnie Jansen, 0316 266104. Het Palet ligt aan de Mondriaanstraat 14 te Duiven (tegenover de Coop).

Repair Café Zevenaar

ZEVENAAR - Wat doe je met een cd-speler die niet open wil, een broodrooster die het niet meer doet of kleding die gerepareerd moet worden? Met een trui waar mottengaatjes in zitten? Weggooien? Mooi niet!

Kom op 28 september tussen 14.00 tot 16.30 uur naar het Repair Café Zevenaar aan de Steenhuizen 6 om samen met vrijwilligers je kapotte spullen te repareren, deskundig advies te krijgen en om elkaar te ontmoeten en inspiratie op te doen. Kleding, meubels, elektrische apparaten, fietsen et cetera. Er zijn geen kosten aan verbonden, een vrijwillige bijdrage wordt bijzonder op prijs gesteld!

Repair Café Zevenaar is elke tweede en vierde woensdag van de maand en wordt georganiseerd door het Sociaal Ontmoetings- & ParticipatiePunt.

Deense brassband te gast in de Liemers

ZEVENAAR - In het weekend van 15 en 16 oktober brengt de Helsingør Jernbane Orkester (HJO) een bezoek aan de Liemers op uitnodiging van de Stedelijke Muziekvereniging Zevenaar.

HJO is in 1968 begonnen als spoorwegorkest en uitgegroeid tot een brassband met 25 leden. De leden bespelen koperen blaasinstrumenten aangevuld met slagwerk. Dit zorgt voor een heel eigen klankkleur. HJO heeft een heel divers repertoire van traditionele Deense muziek tot musical en populair.

Het orkest gaat regelmatig naar het buitenland en komt nu via een van de leden van SMZ naar de Liemers. Bij deze uitwisseling is er samen met SMZ een repetitie en concert gepland. Het resultaat hiervan is op zondag 16 oktober te beluisteren in de OG tent aan het Remigiusplein in Duiven.

De muzikale leiding is dan in handen van Jesper Voltov van HJO en Jos Jansen van SMZ. Kortom, een mooie gelegenheid om een brassband en harmonie tijdens een concert te beluisteren. Het concert begint om 15 uur. De entree bedraagt 5,- euro.

Kaarten reserveren kan ook via info@smzweb.nl. Voor kinderen tot 12 jaar is de toegang gratis.

Passage Westervoort

WESTERVOORT - Op 12 oktober komt de heer J. van Luttikhuizen naar Westervoort om te vertellen waarom hij goudsmid is geworden.

Van Luttikhuizen weet alles over het ontstaan van goud en de eigenschappen er van. Ook de diamanten komen aan bod. Echt rijk wordt u er niet van, wel wijzer. De avond begint om 20.00 uur en vanaf 19.45 uur is er koffie in het Paalmanhuis, Dorpstraat 63 in Westervoort. Gasten zijn tegen een kleine vergoeding welkom.

Concert Vocal Group Notes

WESTERVOORT - Op zondag 2 oktober om 14.00 uur geeft Vocal Group Notes een concert in Huize Vredenburg Westervoort. De entree is gratis.

Vocal group Notes is een enthousiaste groep van 11 zangers en zangeressen, opgericht in 2013. Notes brengt een zeer gevarieerd (pop)repertoire, zowel a capella als met live begeleiding of orkestband. Naast het leveren van een muzikale topprestatie wil Notes ook onderscheidend zijn in de performance. Daar wordt hard aan gewerkt en dat werpt zijn vruchten af.

Johan Bakker is als muzikale duizendpoot met al meer dan 30 jaar ervaring in de muziekwereld naast één van de zangers ook muzikaal leider en schrijver van de vernieuwende en eigentijdse arrangementen. Alles met het oog om mensen te vermaken. Zoals Johan zegt: “Een optreden moet mooi en leuk zijn om naar te luisteren en te kijken.”

De leden van Notes hopen dat hun enthousiasme en plezier in het samen zingen over komt bij het publiek dat hun optredens bijwoont! Meer informatie, onder andere over de komende optredens van Notes, staat op www.vocalgroupnotes.nl.

Hoe dementievriendelijk bent u? Volg een (gratis) online training!

LIEMERS - Dementie wordt volksziekte nummer 1, dus iedereen krijgt ermee te maken. Samen kunnen we mensen met dementie, mantelzorgers én elkaar helpen om dementievriendelijk te worden. Daarom is extra informatie over dit onderwerp belangrijk en brengt de Keten Dementie de Liemers (KDL) een online training onder de aandacht van alle inwoners in de Liemers: 'hoe dementievriendelijk bent u?'

Paulie van den Bosch, coördinator KDL: 'De Keten Dementie kent het belang van scholing en geeft al jaren cursussen 'omgaan met dementie' aan mantelzorgers, medewerkers thuiszorg, bankmedewerkers en scholieren. Ook zijn we in gesprek met supermarkten over een cursus voor medewerkers. De online training is voor iedereen beschikbaar op de site samendementievriendelijk.nl.'

Liemers: dementievriendelijk

In de Liemers ondertekenden alle gemeenten al in 2013 een convenant dementievriendelijke gemeenten. Een dementievriendelijke gemeente zorgt ervoor dat mensen met dementie zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen en mee kunnen blijven doen. Van den Bosch: 'Hoe? Door de aandacht voor het omgaan met dementie te vergroten en de levenskwaliteit van mensen met dementie, hun familie en mantelzorgers te bevorderen. Als keten ondersteunen we de gemeenten hierbij, helpen we inwoners met dementie en hun mantelzorgers en zorgen we voor bewustwording in de regio.'

De online-training is ontwikkeld door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport in samenwerking met Alzheimer Nederland en PGGM. Ga naar www.samendementievriendelijk.nl.

Cathryn Craig and Brian Willoughby treden op in De Lantaern in Zevenaar

ZEVENAAR - In tegenstelling tot de eerdere berichten op de website van De Lantaern en het nieuwblad De Troubadour, komt op 22 oktober niet de Ierse groep The Whileaways naar het Muziekcafé, maar het Amerikaans/Ierse duo Cathryn Craig en Brian Willoughby. Aanvang 21.00 uur. Entree: 10,00. Gelrepas: 5,00 euro.

Nadat de Whileaways hun optreden op 22 oktober gecancelled had, heeft Muziekcafé De Lantaern het fameuze duo Cathryn Craig en Brian Willoughby weten te strikken. Cathryn Craig komt uit Richmond, Virginia (USA) en heeft een grote reputatie als singer/songwriter opgebouwd. Ze is geen vreemde in de Tennessee Nashville opnamestudio’s, waar ze heeft gewerkt met grootheden als Chet Atkins, The Righteous Brothers, Shel Silverstein en Jorma Kaukonen.

Brian Willoughby uit Noord-Ierland is het meest bekend van zijn virtuoze optreden op elektrische en akoestische gitaar met de progressieve folkrock band The Strawbs. Daarnaast heeft hij ook gespeeld met Mary Hopkin, Joe Brown, Roger Whittaker, Bridget St. John, The Monks en Monty Python. Samen vormen Brian en Cathryn een ijzersterk duo. Cathryn heeft een heldere, melodieuze stem waarmee ze hun songs, die geschreven lijken te zijn uit levenservaringen, op een emotionele wijze vertolkt. Terwijl Brian op een fabelachtige wijze gitaar speelt, zorgt hij voor perfecte backing vocals. Daarnaast speelt hij ook enkele exceptioneel mooie gitaarsolo’s. Zijn spel is meesterlijk, boeiend en raakt de luisteraars diep. Voor meer informatie: www.craigandwilloughby.com.

Herfstloop Liemers gaat weer van start

BABBERICH - Op zondag 2 oktober vindt in Babberich de Herfstloop Liemers plaats. Vorig jaar was de eerste editie een groot succes met ruim 800 lopers aan de start.

Bijzonder aan de wedstrijd is dat het parcours loopt via Landgoed Halsaf. Het landgoed dat in de Middeleeuwen nog een echt kasteel was, is in de 18e eeuw afgebroken en vervangen door een landhuis. Er zijn verschillende Kidsrun over 500 en 1000 meter (vanaf 4 jaar tot en met 13 jaar) en verder is er een 3 km, 5 km (tevens bedrijvenloop) en een 10 km Run. Inschrijven via www.herfstloop.com is mogelijk tot 30 september. Op de wedstrijddag kan tot een half uur voor de start ook nog ingeschreven worden.

Programma:

9.30 uur Halsaf 10 km Run
11.00 uur Romei 5 km Run
12.00 uur Cito Benelux 500 meter Kidsrun (4 t/m 6 jaar)
12.15 uur Cito Benelux 1000 meter Jeugdloop (7 t/m 9 jaar)
12.30 uur Cito Benelux 1000 meter Jeugdloop (10 t/m 13 jaar)
12.45 uur Titussport 3 km Run

Start en finish: Sportpark de Buitenboom Babberich

Meer informatie: www.herfstloop.com / info@herfstloop.com; Stichting Sport en Bewegen Liemers / Titus Fierkens 06 40077678.

Jongeren gezocht voor de jongerenredactie

WESTERVOORT - Jongerencentrum Creon zoekt jongeren vanaf 14 jaar, die bij de redactie van de jongerenapp willen helpen! "Zonder vrijwilligers geen jongerenapp. Daarom zijn wij op zoek naar jullie."

"Tegenwoordig zijn de jongeren veelal bezig met hun telefoons. Daarom willen wij voor en door jongeren een app ontwikkelen waar alle informatie staat over Westervoort. Wat er te doen is in Westervoort, wat de leukste jongerenplekken zijn, de laatste nieuwtjes uit Westervoort, filmpjes van de beeldbuis, jongerenweetjes over bijvoorbeeld: seks, school of werk, maar je kan ook vragen aan ons stellen. Als jij ons hierbij kan helpen kunnen wij heel ver komen. Lijkt jou dat nou super tof!? Mail dan naar odette@kulturhuswestervoort.nl Of kom een keer gezellig langs!"

Oude glorie damesvoetballen

PANNERDEN - In 1980 wil een aantal dames gaan zaalvoetballen. Dit onder leiding van Geert Sommers. Een jaar alleen trainen proefde naar meer. Voetbalvereniging RKPSC schreef het 'damesteam' in voor veldvoetbal. Dit was vrij uniek, 1980.

"Het was wel even schrikken, op zo’n voetbalveld is wel groot!. Bernard van Lier en Wilco Leenders trainden en begeleiden. De eerste wedstrijd was, tegen Concordia Wehl, nu 'vv Gelre'. We verloren met 20-0. Het enthousiasme werd alleen maar groter. Uit de buurtdorpen kwamen meiden bij ons voetballen.

Bernard van Lier en Jan Leenders werden nieuwe trainers. Hier moesten we wennen: Jan was strenger en serieus met voetbal.Trainen in het bos, Jan voorop. Kon je niet meekomen, dan kon het gebeuren dat er meiden verdwaalden. De toeloop werd te groot voor een team, en net te krap voor een tweede team. De oplossing werd ook zaterdag gaan spelen.

In die 10 jaar hebben we kampioensfeesten gevierd. Helaas kregen we na een paar jaar geen nieuwe leden erbij waardoor het vrouwenvoetbal een beetje doodbloedde. In 1990 bleven er te weinig dames over en zo was het einde van vrouwenvoetbal in Pannerden een feit.

Nadat er een oud-dameslid een foto geplaatst had op Facebook bestond het idee om een reünie te organiseren. Er werd in een dag een commissie gevormd en die organiseert een reünie op 22 oktober. Dat wordt dan weer zo’n ouderwets feestje", aldus Wilma, Annet, Marleen, Jolanda, Marian en Ans.

Start competitie Badmintonclub Didam

DIDAM - Het competitie seizoen 2016-2017 bij Badmintonclub Didam is gestart met tien seniorenteams en zes jeugdteams. Twee van de tien seniorenteams spelen in de landelijke competitie, beide teams een klasse hoger na een promotie afgelopen jaar.

Overige senioren teams en de jeugd teams spelen in de regionale competities. Alle thuiswedstrijden worden gespeeld op zondagochtend en zondagmiddag in sporthal ’t Raland in Didam. Meer informatie staat op www.bcdidam.nl.

Cursussen Muziekschool

Het Liemers Jeugdkoor (7 t/m 11 jaar)
Word jij ook zo blij van zingen? Speciaal voor het grote Sinterklaasfeest in Kunstwerk! Het Musiater wordt er een Liemers Jeugdkoor samengesteld uit kinderen van groep 4 t/m 7. Onder begeleiding van het Liemers Jeugdorkest wordt samen toegewerkt naar twee spetterende muzikale voorstellingen op zondag 13 november 2016 in Kunstwerk! Het Musiater. Per voorstelling is er een apart koor. Meld je snel aan want er is plek voor 30 kinderen per koor! De cursus start op 16 september 2016. Voor meer informatie en inschrijven, kijk op www.hetmusiater.nl. De cursus vindt doorgang mits er voldoende aanmeldingen zijn.

Instrumenten-speelplaats (4 – 5 jaar)
Vind uw kind muziek maken ook zo leuk? Maar weet uw kind nog niet zo goed welk instrument hij/ zij wil leren bespelen? Of is uw kind misschien nog wat jong om al aan echte muzieklessen te beginnen?
Dan is de Instrumenten-speelplaats misschien iets voor uw kind!
De Instrumenten- speelplaats is speciaal ontwikkeld voor kinderen van groep 1 en 2 van het basisonderwijs.
In 10 lessen worden allerlei instrumenten uitgeprobeerd, zoals slagwerkinstrumenten; (blok-)fluit; trompet; snaar- en toetsinstrumenten etc.
De cursus start op 6 oktober 2016. Voor meer informatie en inschrijven, kijk op www.hetmusiater.nl. De cursus vindt doorgang mits er voldoende aanmeldingen zijn.

Eerst een gratis proefles volgen? Dat kan op 29 september om 15.45 uur in Het Musiater te Zevenaar!
U kunt uw kind aanmelden door een mail te sturen naar info@hetmusiater.nl o.v.v. proefles Instrumenten-speelplaats.

Kunstwerk! Het Musiater, Bommersheufsestraat 62, Zevenaar; www.hetmusiater.nl; 0316524477

Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt Duiven-Velp

Morgendienst Candea College Saturnus 3 Middagdienst SoW kapel Rijksweg 56B

2 oktober 9.30 u ds. J.J. Poutsma 16.30 u ds J. Holtland

9 oktober 9.30u ds H.J. Boiten 16.30 u ds M.J.C. Blok

Leden gevraagd

GROESSEN - De Original Liemers Musikanten zoekt nieuwe leden.

De internationale Egerlander kapel met passie heeft plaats voor enkele dynamische muzikanten op klarinet, tenorhorn en drum. Repetitieavond is op woensdag in Groessen. Voor nadere informatie kunt u contacten: voorzitter: ahtgiesbers@kpnplanet.nl / 06 54946702 en www.originalliemersmusikanten.nl.

Nieuwe website sportvereniging Pajodos Pannerden

PANNERDEN - Zondag 18 september is omnisportvereniging Pajodos uit Pannerden (bestaande uit badminton, dynamic tennis, gymnastiek en volleybal) online gegaan met haar nieuwe website.

De eerdere site was sterk verouderd en werd niet meer up-to-date gehouden. Het was daarom hoog tijd voor een gloednieuwe website, waarop eenvoudig nieuwsberichten, foto's en activiteiten bekeken kunnen worden.

De nieuwe site is tevens ook optimaal te gebruiken op alle apparaten. Voorbeeld: wanneer je de website op je iPhone bekijkt zul je merken dat de website zich aanpast aan het schermformaat van de telefoon. De nieuwe website van Pajodos is te vinden op www.pajodos.nl.

Koffie-ochtend

in Westervoort

WESTERVOORT - Ja, gezellig, koffie-ochtend! Dinsdag 11 oktober is weer een koffie ochtend.

Het is geheel vrijblijvend en puur bedoeld om elkaar te ontmoeten en een praatje te maken. Komt u ook een keer in Het Paalmanhuis, Dorpstraat 63 in Westervoort. Van 10.30 tot 12.00 uur.

Als je durft!

DOORNENBURG - Op zondag 9 oktober verwachten we om 10.30 uur veel kleine ridders en jonkvrouwen op kasteel Doornenburg, vooral kinderen van 3 tot 6 jaar. Samen met hen vertellen en spelen we het verhaal van Floris en Florientje. Floris en Florientje mogen logeren op kasteel Doornenburg.

Je moet wel een plekje in het kasteel reserveren, vanwege het beperkt aantal plaatsen. Reserveren kan alleen per mail, tot en met woensdag 5 oktober, via www.kasteeldoornenburg.nl. Je krijgt per mail een bevestiging (of melding als het vol is). We beginnen om 10.30 uur en het duurt niet langer dan 1 uur. Tot 9 oktober, als je durft! Entree vijf euro. Kasteel Doornenburg, Kerkstraat 27, Doornenburg. Er is voldoende parkeergelegenheid bij het kasteel.

De Club gaat los met (A)Meezing Concert

Foto: Marco Nijland

DIDAM - Vier samen met Muziekvereniging De Club een weergaloos muziekfeest op 15 oktober. Het dak van de Markthal in Didam moet eraf. Samen met Jolien Schilderman (van Spot) en Peter Loeters (van onder andere BonAparte) zorgt De Club voor (A)Meezing Concert. De bezoeker mag meezingen, dansen, in de polonaise en de hele avond is de bar geopend! Alle mogelijke muziek komt voorbij. Van Abba, Guus Meeuwis tot Queen en Stevie Wonder. Dj Hans zorgt voor een spetterende afterparty.

Jolien zong ook tijdens het benefietconcert van De Club voor RonaldMcDonald. Zij boeide het publiek met haar fantastisch stemgeluid. Of het nu liefdesliedjes zijn als Make you feel my love of feestnummers als Proud Mary, haar stem lijkt zich in elke soort muziek thuis te voelen. Bij optredens van de band Spot zet zij de tent regelmatig op z’n kop.

Foto: Marco Nijland

Peter zong al eens bij De Club mee samen met zijn collega’s van BonAparte. Met zijn prachtige stem zal hij zeker een gevoelige snaar raken in liedjes als Geef mij nu je angst en Zij gelooft in mij, maar in Let me entertain you bouwt hij een feestje met het publiek. Wilt u zeker zijn van een zitplaats, wacht dan niet met reserveren!

Het feest begint op 15 oktober om 20.00 uur. De markthal is vanaf 19.15 uur open. Je kunt vooraf een zitplaats reserveren of een statafel via ameezingconcert.declub.org. De entree is 15,- voor zitplaatsen en 12,50 euro voor staanplaatsen Kijk voor meer info op www.declub.org of op Facebook ‘De Club Didam’.

Als je durft!

DOORNENBURG - Op zondag 9 oktober verwachten we om 10.30 uur veel kleine ridders en jonkvrouwen op kasteel Doornenburg, vooral kinderen van 3 tot 6 jaar. Samen met hen vertellen en spelen we het verhaal van Floris en Florientje. Floris en Florientje mogen logeren op kasteel Doornenburg.

Dat vinden ze fijn want er is in een kasteel altijd van alles te beleven. Maar het is extra spannend: zonder hun mama en papa en… er is tijdens hun logeerpartij een groot feest op het kasteel. Komen jullie te logeren op het kasteel?

Natuurlijk mogen broertjes en zusjes, mama, papa, opa of oma ook meekomen (maximaal 2 volwassenen per gezin). Durf je te komen logeren? Pak je tas in. Trek je prinsesssen-jurk of ridderpak aan. Of je pyjama! Misschien schminken mama of papa jou wel als prinses of ridder. En neem je knuffels mee.

Nog een paar kleine puntjes. Je moet wel een plekje in het kasteel reserveren, vanwege het beperkt aantal plaatsen. Reserveren kan alleen per mail, tot en met woensdag 5 oktober, via www.kasteeldoornenburg.nl. Je krijgt per mail een bevestiging (of melding als het vol is). We beginnen om 10.30 uur en het duurt niet langer dan 1 uur. Tot 9 oktober, als je durft! Entree vijf euro. Kasteel Doornenburg, Kerkstraat 27, Doornenburg. Er is voldoende parkeergelegenheid bij het kasteel.

Meezingcafé in Duiven start weer 12 oktober

DUIVEN - Het Meezingcafé in Duiven start het elfde seizoen op woensdagavond 12 oktober om 20.00 uur in het cultuurcentrum De Ogtent, Remigiusplein 9.

Een keer per maand, van oktober tot en met mei, is iedereen welkom om lekker mee te zingen in ongedwongen sfeer. De begeleiding wordt verzorgd door Wim Lamers op piano, Theo Nass op percussie, Jacques Vermeer als voorzanger en Louis Roes als liedjesober (hij verzamelt de liedwensen van het publiek).

Liedboeken met een zeer uitgebreid repertoire zijn aanwezig. Van Hazes tot Abba en van Beatles tot Duitse schlagers. De afgelopen tien jaar zat het altijd gezellig vol. Een mooie gelegenheid ook om anderen te ontmoeten en af te spreken voor een volgende keer. Er wordt dan ook veel gelachen. Denk nou niet: “ik kan toch niet zingen”. Hoeft ook niet. Meedoen en meezingen, daar gaat het om ! Gewoon een plezierig avondje uit. En het is nog gratis ook. Info: www.deogtent.nl.

Nieuwe website sportvereniging Pajodos Pannerden

Nieuwe website sportvereniging Pajodos Pannerden

PANNERDEN - Zondag 18 september is omnisportvereniging Pajodos uit Pannerden (bestaande uit badminton, dynamic tennis, gymnastiek en volleybal) online gegaan met haar nieuwe website.

De eerdere site was sterk verouderd en werd niet meer up-to-date gehouden. Het was daarom hoog tijd voor een gloednieuwe website, waarop eenvoudig nieuwsberichten, foto's en activiteiten bekeken kunnen worden.

De nieuwe site is tevens ook optimaal te gebruiken op alle apparaten. Voorbeeld: wanneer je de website op je iPhone bekijkt zul je merken dat de website zich aanpast aan het schermformaat van de telefoon. De nieuwe website van Pajodos is te vinden op www.pajodos.nl.

Liemers Monumentenweekend

Remigiuskerk in Duiven wordt 8 oktober vanaf 19.00 door middel van videomapping extra onder de aandacht gebracht.

LIEMERS - Op vrijdag 7 en zaterdag 8 oktober wordt voor de eerste keer een Liemers Monumentenweekend gehouden. Het project wordt ondersteund door gemeenten Duiven, Westervoort en Zevenaar en uitgevoerd door Kunstwerk! Het Musiater en Kunstwerk! Liemers Museum.

Het Liemers Monumentenweekend geeft aandacht aan de vele monumenten in de Liemers. Door monumenten tijdens het weekend gratis toegankelijk te maken, presentaties van historische verenigingen, muziek en theater, gesprek en discussie en door rondleidingen wordt het monumentale bezit in de Liemers in het zonnetje gezet. Er is een programma rond een aantal monumenten in de gemeenten Westervoort, Duiven en Zevenaar. In sommige monumenten vinden ook concertjes plaats.?

Remigiuskerk in Duiven wordt 8 oktober vanaf 19.00 door middel van videomapping extra onder de aandacht gebracht.

De aftrap wordt gegeven op vrijdagavond 7 oktober tijdens de eerste Liemerse Monumentennacht, in HAL 12 voormalige fabriek van BAT. Op zaterdag 8 oktober is een aantal Liemerse monumenten speciaal geopend en het weekend wordt afgesloten op zaterdagavond met een Videomapping. Het volledige programma staat op www.klankeninmonumenten.nl.

Proef de kracht van 't verschil

ZEVENAAR - Donderdag 13 oktober verzorgt Caleidoz Welzijn in samenwerking met de gemeente Zevenaar het Nationaal Integratiediner. Eten verbindt! Daarom nodigen we alle inwoners van de gemeente Zevenaar uit om gezellig samen te eten bij jongerencentrum 4ALL. Doe ook mee en leer elkaar kennen!

Hoe werkt het? Deelnemers melden zich van te voren aan. Dit kan via de mail of telefonisch. Iedere deelnemer maakt zelf 10 hapjes/gerechtjes uit zijn/haar eigen cultuur. Iedere deelnemer komt op donderdag 13 oktober tussen 17.30 en 18.00 uur naar het jongerencentrum 4ALL aan de Engeveldweg 4 in Zevenaar met zijn/haar hapjes of gerechtjes. Rond 19.30 uur wordt het Integratiediner weer afgesloten.
Voor meer informatie en/of om u aan te melden, kunt u contact opnemen met Emmy van Aalten: e.vanaalten@caleidoz.nl; 0316 332765. Aanmelden kan tot uiterlijk 7 oktober.

Koffie-ochtend in Westervoort

Koffie-ochtend in Westervoort

WESTERVOORT - Ja, gezellig, koffie-ochtend! Dinsdag 11 oktober is weer een koffie ochtend.

Het is geheel vrijblijvend en puur bedoeld om elkaar te ontmoeten en een praatje te maken. Komt u ook een keer in Het Paalmanhuis, Dorpstraat 63 in Westervoort. Van 10.30 tot 12.00 uur.

Nieuw leden gevraagd

Nieuw leden gevraagd

GROESSEN - De Original Liemers Musikanten zoekt nieuwe leden.

De internationale Egerlander kapel met passie heeft plaats voor enkele dynamische muzikanten op klarinet, tenorhorn en drum. Repetitieavond is op woensdag in Groessen. Voor nadere informatie kunt u contacten: voorzitter: ahtgiesbers@kpnplanet.nl / 06 54946702 en www.originalliemersmusikanten.nl.

Tiende editie Liever de Liemers Cultuurprijs

Alle oud-winnaars van de Liever de Liemers Cultuurprijs doen zaterdag 8 oktober mee aan de Grande Finale. Vorig jaar won Slagwerkgroep Crescendo de Cultuurprijs.

ZEVENAAR - Zaterdag 8 oktober strijden de winnaars uit de afgelopen negen edities van de Liever de Liemers Cultuurprijs nog eenmaal om dé titel. Deze tiende editie van de Liever de Liemers Cultuurprijs is namelijk de Grande Finale en belooft een waar spektakel te worden. De laatste kaarten zijn verkrijgbaar op www.lieverdeliemers.nl.

Rotary Club Zevenaar heeft de Liever de Liemers Cultuurprijs al negen keer uitgereikt aan Liemers talent dat de jury wist te overtuigen van hun zang, dans of andere bijzondere podiumtalenten. Zo stonden in de afgelopen jaren muzikanten, zangers en zangeressen, toneeltalenten en zelfs stand up comedians op het podium van het Musiater. Elke editie van de Liever de Liemers Cultuurprijs had een verrassende winnaar die naast een speciale bokaal ook een geldprijs in de wacht sleepte. Deze geldprijs kon de winnaar gebruiken voor het uitbouwen van zijn of haar (of hun) muzikale loopbaan.

Live getuige

Zaterdag 8 oktober kunnen belangstellenden getuige zijn van de groei die Laura Loeters (winnaar van 2007), Not2bigband (2008), Schudden voor gebruik (2009), Linda Schellingerhout (2010), What Ever Happens (2011), Dans Podium (2012), Tijs Groen (2013), Ashes of Many (2014) en Slagwerkgroep Crescendo (2015) sinds het winnen van de Liever de Liemers Cultuurprijs hebben doorgemaakt. Want elk van deze winnaars krijgt opnieuw de kans om op het Musiater-podium het beste van zichzelf te laten zien. De optredens worden beoordeeld door een professionele jury. Ook in deze Grande Finale sleept de artiest (of groep) met het beste optreden een bokaal en een geldprijs in de wacht. De geldprijs wordt beschikbaar gesteld door hoofdsponsor Rabobank Arnhem en Omstreken.

Grande Finale bijwonen

Wie de Grande Finale zaterdag 8 oktober live wil meemaken, kan de toegangskaarten bestellen op www.lieverdeliemers.nl. De kaarten kosten 60 euro, inclusief galadiner. Ditmaal komt de gehele opbrengst van de kaartverkoop ten goede aan kinderen van statushouders in de Liemers. Rotaryclub Zevenaar wil deze kinderen laten meedoen aan de samenleving, door hen (financieel) te ondersteunen bij hun deelname aan sport, spel en cultuur. Ook in de andere jaren kwam de opbrengst van de Liever de Liemers Cultuurprijs ten goede aan een goed doel.

Lotenverkoop voor clubs uit Duiven 1 oktober van start

DUIVEN - De Grote Clubactie begint dit jaar op zaterdag 1 oktober. Ook uit Duiven doen clubs mee aan de jaarlijkse actie om de clubkas te vullen. Kinderen komen in de maanden oktober en november langs de deuren om loten van de Grote Clubactie te verkopen. Maar liefst 80% van de opbrengst van de loten gaat direct naar de verenigingen.

Clubs hebben dit geld hard nodig om rond te komen. Uit onderzoek van het Mulier Instituut blijkt dat clubs hun inkomsten gemiddeld voor 55 procent uit contributie halen. Naast sponsoring, reclameborden, entreegelden, subsidies en kantine inkomsten, wordt 8 procent gerealiseerd door financiële acties, zoals sponsorlopen en lotenverkoop.

Bijna alle ondervraagde verenigingen (91procent) organiseren activiteiten die extra geld opleveren. Twee derde (66 procent) van de verenigingen organiseert de Grote Clubactie om extra inkomsten te werven. De opbrengst van financiële acties wordt vooral gebruikt voor algemene verenigingskosten (72 procent), zoals materiaal, activiteiten, de huur van een accommodatie en begeleiding.

Contributiegeld betaalbaar houden
Dit jaar is het alweer de 44e editie van de Grote Clubactie. Directeur Frank Molkenboer: "Veel verenigingen zijn afhankelijk van de inkomsten van de Grote Clubactie. Omdat clubs de contributie betaalbaar willen houden voor hun leden, zijn financiële acties zoals de Grote Clubactie essentieel." Uit het onderzoek van het Mulier Instituut komt naar voren dat 59 procent van de verenigingen de opbrengst van een actie gebruikt om de contributie betaalbaar te houden. Molkenboer: "Het verenigingsleven is veel waard en vervult een belangrijke functie in onze samenleving. Dit willen we koesteren, ook in de toekomst. Het moet dus voor iedereen bereikbaar en betaalbaar blijven. Bij ons is elke club welkom, of het nu om sport, cultuur of hobby gaat. Van elk verkocht lot van 3 euro gaat 2,40 euro direct naar de vereniging. Een uniek hoog percentage voor financiële acties."


Dit jaar doen in Duiven de volgende clubs mee: MHC de Westerduiven, Handbalvereniging Duiven, Budo-Vereniging Yusei-Gachi, Stichting Ruil & Reparatie Kring de Liemers, Duko, Sportschool Milder Duiven, Sportvereniging Thuve, Basketballvereniging Pigeons, Voetbalvereniging D.V.V., Stardancers, Chr. Gemengde Zangver de Lofstem-Oosterbeek, Givo 92, Badmintongroep Velp, Rv&PC de Nijgraaf, Volleybalvereniging Reflex Duiven, TV Columbae.

Grote rommelmarkt

ZEVENAAR - Carnavalsvereniging De Boemelaars houdt elk jaar zowel in het voorjaar als in het najaar een grote rommelmarkt. De najaarsrommelmarkt wordt gehouden op zondag 16 oktober van 11:00 tot 14:00 uur. Deze markt zal als vanouds gehouden worden in Schuttersgebouw Sint-Andreas aan de Oude Doesburgseweg 1 in Zevenaar. De entree voor de rommelmarkt bedraagt een euro.

Ook op deze rommelmarkt zullen weer allerlei goed bruikbare tweedehands goederen aangeboden worden. In de diverse stands zullen weer volop boeken, platen, cd’s, kleding, schoenen, speelgoed, huishoudelijke goederen, porselein, glaswerk, elektronica en dergelijke aangeboden worden.

Hebt u plannen om uw zolder of schuur eens grondig op te ruimen of hebt u dit al gedaan maar weet u niet waar u met de voor u overbodige doch voor een ander nog goed bruikbare goederen naar toe kunt? Bel dan gerust met De Boemelaars. Wij stellen het zeer op prijs als u uw goederen aan ons wilt schenken. Wij komen de goederen dan bij u ophalen. U kunt bellen met Leidy Meijer, 06 55337461. Op een met u afgesproken tijdstip worden de goederen dan netjes bij u opgehaald. U kunt de goederen ook zelf afgeven bij onze loods aan de Industriestraat 4 in Zevenaar. Iedere woensdagavond van 19:00 tot 21:00 uur en zaterdag van 11:00 tot 14:00 uur (met uitzondering van 16 oktober) is hier altijd iemand aanwezig.

Na of tijdens het bezoek aan onze rommelmarkt is er in het schuttersgebouw natuurlijk zoals altijd de mogelijkheid om een heerlijk vers gezet kopje koffie of thee te drinken. Meer informatie over de rommelmarkt staat op www.cvdeboemelaars.nl.

Not2BigBand op bühne voor sarcoomkanker

REGIO - De Not2BigBand geeft op 14 oktober om 20:30 uur bij Poppodium Willemeen in Arnhem een benefietconcert voor de stichting HDKT. Eén van de bandleden, gitarist Luuk Vliegen (1993-2015), speelde van 2013 tot 2014 in de band.

In deze periode had sarcoomkanker al vat op de jonge muzikant. Ondanks zijn ziekte en tussen de chemo’s door speelde hij met de band. De overige bandleden zijn nog steeds onder de indruk en vol bewondering over zijn kracht en doorzettingsvermogen. In december 2014 speelde Luuk voor het laatst met de Not2BigBand, op 23 mei 2015 overleed hij aan deze ziekte.

In Nederland wordt veel onderzoek gedaan naar kanker. Er is nauwelijks onderzoek naar sarcoomkanker, een zeer agressieve vorm van kanker. In Nederland krijgen jaarlijks zo’n 1.000 patiënten deze ziekte. De stichting HDKT (honderdduizend keer een tientje) wil het onderzoek naar sarcoomkanker mogelijk maken. Met een bedrag van 1 miljoen euro kan baanbrekend onderzoek gedaan worden. Onderzoek naar medicijnen en behandeling in een vroegtijdig stadium kan tot genezing leiden. Help de stichting HDKT en draag uw steentje (‘tientje’) bij.

De Not2Bigband deed begin dit jaar nog mee aan de finaleronde van de Clash of the Coverbands, een bandcompetitie voor bands uit de hele Benelux. Nu staan ze in Willemeen met een benefietconcert. Kaarten zijn verkrijgbaar aan de kassa van Willemeen.

Prijzen: 10,- voor volwassenen, 5,- euro voor studenten en iedereen die jonger is dan 18 jaar. De zaal gaat open om 20:00 uur. Kom allen en steun de stichting HDKT (www.hdkt.nl) in hun strijd tegen sarcoomkanker.

Met Zonnebloem Zevenaar-Oost naar het Veluws Zandsculpturenfestijn

ZEVENAAR - Op 15 september is De Zonnebloem afdeling Zevenaar-Oost met een bus vol gasten en begeleidende vrijwilligers naar het Veluws Zandsculpturen Festijn in Garderen geweest.

Aangekomen in een zonovergoten Garderen kreeg iedereen eerst een kop koffie of thee met heerlijk appelgebak aan-geboden. Hierna werd een bezoek gebracht aan het binnen gelegen Showroomdorp wat geheel in het teken staat van het leven van Rien Poortvliet met onder andere een puzzel spreekwoorden uitgebeeld in zand. Ook kon men zien, ook in zand weergegeven, hoe vroeger geleefd werd onder andere een klompenmakerij, de wekelijkse wasbeurt in een teil, de ouders van Rien alsmede het atelier van hem en nog vele dingen meer. Een aangelegde monorail geeft jong en oud een schitterend uitzicht, in vogel perspectief, over de zandscupturen en andere kunstuitingen in de buitenlucht.

Om 12:30 uur werd een uitgebreide lunch geserveerd in de Bootzaal waar kunstzinnige muurschilderingen te bewonderen waren. Na de lunch kon de Beeldentuin bewonderd worden waar je bijvoorbeeld ook met Obama op de foto kon. Tevens zijn er allerlei leuke beelden voor in de tuin te koop. Ook prachtig te bewonderen zijn de schilderijen van Rien.

In het hoofdgebouw kon men op de begane grond en op de eerste verdieping in allerlei mooie winkeltjes rond snuffelen en eventueel ook leuke nostalgische dingetjes voor in huis kopen. Onder een fraaie terrasoverkapping met zicht op een deel van de zandsculpturen of buiten in de Beeldentuin kon men daarna nog een heerlijk ontspannen en genieten van de ambiance eromheen. Het was een zeer geslaagde dag, waar iedereen heel erg van genoten heeft.

Onderling Genoegen beste deelnemer federatief concours

DUIVEN - Schutterij Onderling Genoegen uit Duiven heeft op zondag 18 september tijdens het federatief concours in Nieuw-Wehl fantastische prestaties laten zien. Van de liefst 28 deelnemers was de schutterij, die dit jaar 120 jaar bestaat, de beste overall deelnemer.

Dit resultaat kwam onder meer tot stand door de eerste prijs voor marcheren en defileren, een eerste prijs voor de marketensters en een eerste prijs voor het aspiranten klassiek vendelen, het senioren klassiek vendelen en het junioren show vendelen. Ook de individuele prestaties waren er om door een ringetje te halen. Bij het junioren individueel acrobatisch vendelen zorgden Jop Gerichausen (1e plaats) en Bram van den Born (2e plaats) voor de medailles. Bij het handboogschieten wist Antoine Bouwmeester beslag te leggen op de tweede plaats. De tweede prijs voor de junioren vendeliers bij het klassiek vendelen en de prijs door de senioren vendeliers voor het korps showvendelen maakten de feestvreugde compleet.

De junioren vendeliers van Onderling Genoegen lieten voor de prijsuitreiking een demonstratie van het ‘Nieuwe Vendelen’ zien. Tot groot enthousiasme van het aanwezige publiek verzorgden zij namelijk een prachtige vendelhulde op eigentijdse muziek, zoals Rolling in the Deep van de Britse zangeres Adele en Year of Summer van Niels Geusebroek.

Schutterij Onderling Genoegen en de OGTenT organiseren OGtoberfest

DUIVEN - Schutterij Onderling Genoegen uit Duiven organiseert samen met de OGTenT op zaterdag 1 oktober voor de tweede keer in successie het OGtoberfest voor de inwoners van Duiven en omstreken. Het feest wordt gehouden in de OGTenT aan het Remigiusplein in Duiven.

Na het succes van 2015 hebben de schutterij en de OGTenT besloten hier een jaarlijks terugkerend feest van te maken. Wilco van Brandenburg van Onderling Genoegen: “Tradities horen bij een schutterij. Normaliter spreek je bij het voor de tweede keer organiseren van hetzelfde feest niet van een traditie, maar gezien onze intentie om er ieder jaar een nog groter feest van te maken, willen we in ieder geval spreken van de geboorte van een traditie.”

De avond begint om 20.30 en tot 21.30 uur wordt de muziek verzorgd door de Vesters Walder Muzikanten, die in vergelijking tot vorig jaar een meer uptempo repertoire zullen laten horen. Vervolgens zijn er wedstrijden boomstam zagen voor dames en heren. Vanaf 22.00 uur is het podium voor de Retteketet Showband. Net zoals vorig jaar staat dit muzikale elftal garant voor een spetterend optreden.

Naast het geestrijke gerstenat in de bekende bierpullen is er uiteraard ook gedacht aan typisch Duitse (vlees)lekkernijen. Brian Uw Vleeskoerier/Schipper Vlees & BBQ zorgen voor onder andere voor Bratwurst en Bierbommetjes. Om de feestvreugde verder te verhogen worden bezoekers gevraagd zoveel mogelijk in Lederhosen en Dirndl te verschijnen. Het feest eindigt om 01.00 uur. Voor niet-leden van de schutterij zijn toegangskaarten á vijf euro per stuk, nu al in de voorverkoop verkrijgbaar bij café Bij de Buren.

Senioren Kontact Didam, Loil en Nieuw-Dijk viert kermis

DIDAM - Op maandag 10 oktober houdt de Stichting Senioren Kontakt weer de jaarlijkse kermisavond voor 55+. Deze avond wordt gehouden in zalencentrum Jan en Jan, Lievevrouwenplein 4 in Didam.

Er kan meegedaan worden aan verschillende activiteiten, zoals schieten met de luchtbuks en schieten met de kruisboog; verder ballen gooien en sjoelen. Tevens kunnen leden van de contactavonden gratis raden naar de waarde van een samengestelde levensmiddelenmand. De gehele avond kan er ook worden gedanst onder leiding van muziek van Henri van Vossen.

De avond begint om 19.00 uur en eindigt omstreeks 22.30 uur. Ook niet-leden zijn welkom om te ondervinden hoe gezellig de contactavonden zijn met leeftijdgenoten! Voor verdere informatie over deze avond kunt u contact opnemen met Henk Boerstal, 0316 223885 of met Annie Clappers, 224378.

Rommelmarkt De Griethtreejers

ZEVENAAR - Zondag 02 oktober van 11.00 tot 14.00 uur houdt KV De Griethtreejerseen rommelmarkt bij Party- en Bowlingcentrum De Griethse Poort aan de Oude Doesburgseweg 24 in Zevenaar.

Het aanbod op deze rommelmarkt zal zeer groot en zeer divers zijn. De gehele afgelopen zomer zijn er spullen aangeleverd en opgehaald, zodat de rommelzolder volledig vol staat. Ook dit jaar zal er daarom weer buitenverkoop plaats vinden, binnen is gewoon niet genoeg ruimte!

"Mocht u toch nog wat spullen hebben, dan kunt u uw spullen elke zaterdag tussen 10.00 en 12.00 uur bij Hans en Gerda Kaal aan de Oude Doesburgseweg 30 inleveren. Bent u niet in de gelegenheid om uw spullen weg te brengen dan kunnen ze ook worden afgehaald. Neem dan contact op met BernaGardien (0316 844057). Graag bellen na 19.30 uur."

De entree voor deze rommelmarkt bedraagt 1.50 euro. Meer over Carnavalsvereniging De Griethtreejers staat op www.degriethtreejers.nl.

Duko introduceert het nieuwe korfbal

DUIVEN - Zondag 18 september heeft korfbalvereniging Duko een bijeenkomst georganiseerd voor hun trainers, jeugdleden en hun ouders.

De dag werd verzorgd door Ronald Ligt. Hij is verbonden als docent aan de korfbalbond en heeft de aanwezigen kennis laten maken met de nieuwe manier van trainen: geen losse elementen meer trainen als het afstandsschot, doorloopbal et cetera, maar er wordt uitgegaan van een partijvorm waarbij meerdere elementen tegelijk worden getraind. De nadruk ligt zo op het samenspelen en vrij lopen waardoor er meer snelheid in het spel komt. Deze methode heeft zich in de praktijk al bewezen en gebleken is dat er op deze manier twee keer zo snel vooruitgang wordt geboekt als bij de traditionele manier van trainen. Zowel theorie als de praktijk kwamen aan bod. Zo konden de trainers en de jeugd kennis maken met de nieuwe trainingsstijl en kregen de ouders indirect een kijkje in de keuken.

Sint-Martinus Oud-Zevenaar

In het weekend van zaterdag 1 oktober en zondag 2 oktober is er geen viering.

Mededelingen:

Overleden op vrijdag 9 september de heer Bertus Klutman, Babberichseweg 41,

Oud-Zevenaar, 83 jaar.

Overleden op zaterdag 17 september mevrouw Bloemberg-Schoemakers,

Schoolstraat 47, Pannerden, 87 jaar.

Zaterdag 8 oktober 19.00 uur:

Communieviering met Diaken van Zundert en gemengd koor.

Gebedsintenties:

Uit dankbaarheid ter gelegenheid van een 50-jarig huwelijksjubileum

Frits en Betty Hugen-Wienhoven

Gerrit en Riek Ross-Heitink

Carola Schlief

Annie Klutman-Baars

Rinie van Heugten

Leida Klaassen-Steentjes

Johanna Koenders

Gerda Luiking-Sweers

Bennie Nieuwenhuis

Benthe Damen

Familie Geurts

Familie Nieuwenhuis

Collecte:

Eigen geloofsgemeenschap.

Opbrengst Kankerbestrijding

ZEVENAAR – De collecte voor KWF Kankerbestrijding in de gemeentelijke afdeling Zevenaar heeft maar liefst € 15.573,46opgebracht. Dankzij uw vrijgevigheid kan KWF investeren in nieuwe doorbraken in kankeronderzoek, zodat we samen de dag steeds dichterbij brengen dat niemand meer hoeft te sterven aan kanker.

Tijd vul je elke dag opnieuw in met ervaringen. Mooi, droevig, leuk, lekker, druk of saai. En tijd is misschien wel het meest waardevolle dat je hebt. Meestal besef je dat pas als het niet meer zo vanzelfsprekend is. Dankzij doorbraken in kankeronderzoek overleven patiënten nu bepaalde soorten kanker waar ze vroeger aan zouden zijn gestorven. Sinds de oprichting van KWF in 1949 is het percentage patiënten dat 5 jaar na hun diagnose nog in leven is, gestegen van 25 naar 62 procent. Door innovatie en techniek kunnen we nieuwe doorbraken in kankeronderzoek versnellen. Als je geld geeft voor onderzoek, geef je dus eigenlijk tijd aan iemand met kanker. Lees meer over doorbraken als immunotherapie en slimme medicijnen op kwf.nl/nieuwedoorbraken

KWF-afdeling Zevenaar

Afdeling Zevenaar zet zich al jaren in voor KWF Kankerbestrijding. Dit jaar als één gemeentelijke afdeling, bestaande uit de plaatsen Angerlo (994,30), Babberich (1310.49), Giesbeek (1564,07), Lathum (850,72) en Zevenaar (10.853,88). Tussen haakjes staat vermeld wat er per woonplaats is opgehaald. Heeft u de collectant gemist en wilt u alsnog een bijdrage leveren? Dat kan! Sms 'gift' naar 4333 en doneer eenmalig 3 euro. Doneer online via kwf.nl.

DVV start met structurele techniektraining voor lagere F- en E-teams

DUIVEN - Ruim 60 F-pupillen van DVV kregen afgelopen vrijdag hun eerste techniektraining. Dribbelen, snelvoetenwerk, kappen draaien en passeerbewegingen worden vast terugkomende oefenvormen bij de jongste oranjehemden.

Naast aandacht voor de selectieteams zet DVV zich ook graag extra in voor de lagere teams. Afgelopen jaren bleek dat vooral onder de F- en E-spelers uit de niet-selectieteams behoefte was aan specifieke techniektraining. Naast de techniektraining kunnen alle teams kunnen twee keer per week trainen en hebben alle jeugdtrainers toegang tot het geavanceerde, digitale trainingsprogramma van VTON.

De techniektrainingen staan onder leiding van drie ervaren techniektrainers, opgeleid door René Meulensteen (ex assistent-trainer Manchester United). De trainers worden ondersteund door zes talentvolle spelers uit het 1e, de A1 en B1 van DVV.

De trainingen worden aan beide groepen om de week aangeboden. De ene week aan de lagere F-teams en de andere week aan de lagere E-teams. De techniektrainingen gaan het hele seizoen door.

Lentebad een aanrader voor iedereen en geschikt voor elk weertype

ZEVENAAR - Zwemmen blijft één van de meest gezonde sporten. Alle spieren komen aan bod en de gewrichten worden ontzien. Het Lentebad geëxploiteerd door Ataro BV is uitgegroeid tot een accommodatie met een groot aantal voorzieningen.

Er is voor een ieder wat wils. Zwemmen is niet aan leeftijd gebonden. Voor elke leeftijd is er wel een activiteit. Van peuterzwemmen tot Meer Bewegen Voor Ouderen.

Het banenzwemmen is erg populier en elke dag is er gelegenheid om op eigen tempo de nodige meters af te werken.

Zwemles wordt gegeven volgens de landelijke opleidingsweg Zwem-ABC en biedt een garantie voor veilig zwemmen in de toekomst.

Het recreatieve zwemmen is erg in trek, met name door de uitwisseling van grote opblaasbare speelobjecten.

Voor de jeugd is het maandelijks discozwemmen een enorme uitlaatklep en geschikt voor kinderfeestjes.

De vijftigplussers c.q. senioren nemen een steeds grotere plaats in onze maatschappij in. Het Lentebad biedt diverse mogelijkheden om fit te blijven. Voor diegenen die op een verantwoorde en plezierige manier aan de conditie en fitheid willen werken is aquasport een uitkomst.

  • Lentebad: Lentemorgen 13, 6903 CT Zevenaar
  • Telefoon: 0316-527689 (op werkdagen van 09.00-17.00 uur; op zaterdag van 09.30-12.30 uur)
  • E-mail: info@atarobv.nl

Inloopmiddag rugklachten in Rijnstate Zevenaar

ZEVENAAR - In ziekenhuis Rijnstate Zevenaar wordt op vrijdag 7 oktober van 14.00 tot 16.00 uur een inloopmiddag voor mensen met wervelkolomproblemen gehouden.

De Nederlandse Vereniging van Rugpatiënten De Wervelkolom houdt deze gratis informatiemiddag elke maand in Ziekenhuis Rijnstate Zevenaar, Hunneveldweg 14 in Zevenaar. Tijdens de inloopmiddag kunnen belangstellenden praten met ervaringsdeskundigen van de patiëntenvereniging. Zij bieden informatie en advies over wervelkolomproblemen en de gevolgen daarvan voor het dagelijkse leven. Tevens kan men kennismaken met de patiëntenorganisatie en haar activiteiten.

Meer informatie over wervelkolomproblemen of een ‘steuntje in de rug’ via de website van NVVR De Wervelkolom: www.ruginfo.nl of de infolijn: 088 0707200.

H. Andreas-Maria Koningin Zevenaar

Zondag 2 okt. om 9.30 uur: Eucharistieviering.

Voorganger: pater G. Remmers. Koor: A.M.K.

Intenties: Gerda Duis-Kaak, Riet Wentholt, Piet Ruijs.

Woensdag 5 okt. om 19.00 uur: Marialof. REGIOVIERING.

Voorganger: Pastoor Thanh Koor: A.M.K.

Zondag 9 okt. om 09.30 uur: Eucharistieviering - Familieviering.

Voorgangers: pater G. Remmers. Koor: Stelle Maris.

Intenties: Gerrit Duis en Gerda Duis-Kaak, Antoon Peek,

Ouders Jörissen-Rutten + Gerrie en Wim.

Woensdag 12 okt. om 19.00 uur: Mariaviering-Rozenkransgebed.

Voorgangers: Werkgroep. Koor: A.M.K.

Overleden:

Op 5 september: Anita de Bie, 67 jaar, Hunneveldweg 15 A,                                                                                                

Op 12 september: Mieke Schuiling-Verhoeven, 65 jaar, Cimbaal 3,

Op 14 september: Peter Derksen, 91 jaar, Masiusplein 276,

Op 21 september: Betty Parmentier- van der Swaluw, 80 jaar, Zonegge 22-09, Zevenaar

Zwart-Peters Familierecht opent haar deuren

ZEVENAAR - Op 1 oktober opent Zwart-Peters Familierecht in Zevenaar haar deuren. Het advocatenkantoor van Wendie Zwart-Peters vestigt zich (voorlopig) aan de Babberichseweg 4 in Zevenaar.

Eigenaresse Wendie Zwart-Peters is in 1970 geboren in Zevenaar. Zij heeft op het Liemers College in Zevenaar in 1988 haar VWO-diploma behaald. Daarna studeerde zij rechten in Utrecht. Een bewuste keuze; de advocatuur was haar doel. Na haar studie heeft zij 20 jaar als advocaat en mediator gewerkt bij het gerenommeerde advocatenkantoor De Jonge & Peters, later JPR advocaten, in Deventer. In 2002 volgde zij de specialisatie opleiding familie- en erfrecht bij de Radboud Universiteit Nijmegen. Een jaar later volgde zij de mediation opleiding bij de Vereniging voor Familierecht Advocaten en Scheidingsbemiddelaars. In 2009 heeft Wendie de opleiding Collaborative Divorce met succes afgerond. Wendie heeft ruim 20 jaar bij JPR advocaten gewerkt. Nu heeft zij haar eigen familierecht kantoor opgericht. In Zevenaar, waar het allemaal begon.

Wendie heeft sinds het begin van haar carrière ruim 1100 scheidingen en andere familierechtzaken behandeld. Zij heeft zodoende veel ervaring opgebouwd.

Wendie is advocaat én mediator. Zij is expert op het terrein van echtscheiding, erfrecht of mediation. ZIj behandelt ook zaken als omgangsregeling, ouderlijk gezag of alimentatie. In de wijde omtrek van Zevenaar is Wendie de enige specialist op dit gebied. U kunt vanaf maandag 3 oktober een afspraak maken voor een kosteloos oriënterend gesprek. Zie www.zwart-peters.nl.

Twee reeksen van vier gespreksbijeenkomsten

LOBITH - Twee reeksen van vier gespreksbijeenkomsten, startend begin oktober, van ongeveer anderhalf uur voor een groep van 6 tot 8 personen van mensen boven de 60 jaar. We nemen de tijd om vragen te opperen bij het leven en het levenseinde, naar elkaars ideeën te luisteren en om niet te snel een pasklaar antwoord te geven.

De eerste bijeenkomst gaat over de vraag: hebben we het goed gedaan. En of we er in geslaagd zijn door te geven wat echt waardevol voor ons is. De tweede bijeenkomst: geloofsverhaal en levensverhaal. Heeft het geloof je leven beïnvloed? Heeft je leven je geloof beïnvloed?

De bijeenkomst daarna spreken we over afscheid van het leven: wat is er te kiezen aan je uitvaart? Is het goed om van te voren dingen te regelen? Helpt een ziekenzalving of ziekenzegen om afscheid te nemen en los te laten? De laatste bijeenkomst staat 'voltooid leven' centraal. Wat wordt er bedoeld met 'voltooid leven'? Wanneer is je leven voltooid? En dan?

Eén reeks bijeenkomsten in het parochiecentrum in Lobith (Dorpsdijk 51), op de dinsdagmiddagen 4 oktober, 18 oktober, 1 november en 15 november van 14.00 uur tot 15.30 uur. Een andere reeks (met hetzelfde programma) in de 'Herberg' in Westervoort (Dorpsstraat 107), op de donderdagochtenden 6 oktober, 20 oktober, 3 november en 17 november, van 10.30 tot 12.00 uur. Begeleider: Maarten Smits.

Alle bijeenkomsten zijn gratis toegankelijk. Aanmelden kan tot maandag 3 oktober bij Centraal Pastoraal Secretariaat: 0316 52 34 68 - secretariaat@rkliemers.nl.

Open huis vrienden Academie

ZEVENAAR - De schildersgroep Vrienden Academie is een groep enthousiaste schilders, die al bijna twaalf en half jaar samen schildert op de zolder van het Juvenaat, Babberichseweg 23-40 in Zevenaar.

Daarom komt er in oktober 2016 een expositie van de leden. Deze expositie is op zondag 16 oktober van 11.00 – 17.00 uur op de zolder van het Juvenaat, dus wel even trappen lopen... er is daarom op iedere etage een stoel om even bij te komen.

De schildersgroep is ontstaan na het sluiten van De Vrije Academie in Zevenaar. Er werd toen een andere locatie gevonden in het Juvenaat, waar alle ruimte is om te schilderen.

Dat schilderen doet ieder op zijn eigen hobbyniveau. Elk kiest zijn eigen thema’s. Ook de stijl van schilderen is heel persoonlijk, evenals de gebruikte technieken ( aquarel, olieverf, acryl ) Voor de benodigde materialen zorgt ook ieder zelf. Indien nodig kun je advies vragen aan een docent. Maandagavond is de vaste schilderavond van ongeveer 19.00- 22.00 uur. De rest van de dagen kan het atelier ook gebruikt worden.

Lijkt het je ook leuk om in een amateurschildergroep te schilderen, neem dan contact op met Jeannette Driessen, Didam, tel 0316-228740. Email: jeannetted53@hotmail.com. Komen kijken kan natuurlijk ook.

Kunstwerk! Het Musiater

Indecent Proposal. Hoe ver ga jij voor een miljoen?

Een jong stel met geldproblemen krijgt een bizar voorstel van een excentrieke miljardair. Het voorstel? Een nacht vol passie. De betaling? Een miljoen. De gevolgen van de passionele nacht zijn veel groter dan verwacht. Een zinderende voorstelling over vertrouwen, aantrekkingskracht, liefde en macht. Hoe ver ga jij voor een miljoen? Naar de gelijknamige Hollywood-film uit 1993 met o.a. Robert Redford en Demi Moore. (Vrijdag 30 september 20:15 uur)

Kunstwerk! Het Musiater, Bommersheufsestraat 62, Zevenaar; www.hetmusiater.nl.

Excursie door De Nevelhorst

Foto: Gerrrit van Alst

DIDAM - Op zondag 9 oktober verzorgt IVN werkgroep de Liemers een excursie door het afwisselende en kleinschalige landschap van De Nevelhorst in Didam.

Foto: Gerrrit van Alst

Naast bospercelen en houtwallen met diverse soorten struiken lopen we op half verharde wegen tussen de akkers door en wordt er ook iets verteld over de geschiedenis van dit gebied. Duur van de excursie ongeveer 2 uur. Meer informatie bij Alie de Bildt: 0316 526781. Start is om 11.00 uur vanaf de Westerboerderij De Baerle, Baerleweg 4 in Didam. Zie ook www.ivn.nl/afdeling/de-oude-ijsselstreek.

Zaterdag 8 oktober rolt Nandri de rode loper weer uit

Foto: Rina Croqué van de Berg

ZEVENAAR - Tussen 14.00 en 15.00 uur kunt u weer genieten van de mooie collectie voor komend najaar en winter. Bij mooi weer buiten op het 'Goede Doelenplein’, bij slecht weer binnen in de speelgoedwinkel.

Iedereen is welkom, een kopje koffie of thee met iets lekkers staat klaar. Na afloop van de modeshow is de winkel open. De opbrengst van de verkoop gaat naar projecten in Sri Lanka.
Meer over Nandri staat op www.nandri.eu of te verkrijgen in de winkel aan Reisenakker 12 in Zevenaar. De openingstijden zijn: dinsdag tot en met vrijdag van 12.00-16.00 uur.

Cursus Politiek Actief voor inwoners Zevenaar

ZEVENAAR - Op 1 november start Zevenaar de cursus Politiek Actief. De cursus biedt inwoners de gelegenheid om een kijkje te nemen achter de schermen van de lokale politiek.

Hiermee hoopt de gemeente inwoners enthousiast te maken om politiek actief te worden, bijvoorbeeld als lid van een politieke partij, in een adviesraad, een commissie of als raadslid. Meedoen is gratis. Inwoners kunnen zich tot uiterlijk 19 oktober aanmelden.

De cursus Politiek Actief is bedoeld voor iedereen die erover nadenkt politiek actief te worden, maar nog niet precies weet wat de mogelijkheden zijn. Er zijn ook veel inwoners die willen weten hoe zij meer invloed kunnen uitoefenen op de lokale besluitvorming.

De cursus bestaat uit zeven bijeenkomsten. Naast theoretische kennis, verbeteren de deelnemers ook hun vaardigheden, zoals debatteren, en krijgen ze een training over lobbyen bij een gemeente. Theorie wordt afgewisseld met praktische opdrachten. Gastdocenten geven presentaties en uiteraard ontmoeten de deelnemers ook lokale politici en bestuurders om ervaringen uit de praktijk te horen. De cursus start op 1 november en bestaat uit zeven bijeenkomsten van eind oktober tot half december, met elk een ander thema. Daarnaast bezoeken de deelnemers een raadsvergadering en lopen de deelnemers een (korte) stage bij een politieke partij of bij de gemeente.

  • Bijeenkomst 1: introductie en kennismaking met burgemeester Marianne Besselink

  • Bijeenkomst 2: introductie en kennismaking tussen alle deelnemende gemeenten, algemene staatsinrichting

  • Bijeenkomst 3: de gemeente

  • Bijeenkomst 4: de gemeenteraad

  • Bijeenkomst 5: lobbyen bij de gemeente

  • Bijeenkomst 6: debatteren

  • Bijeenkomst 7: bijwonen bijzondere raadsvergadering met de Commissaris van de Koning, de heer Clemens Cornielje, of als speciale gast de reguliere raadsvergadering bijwonen.

Meer informatie

Zevenaar organiseert de cursus samen met de gemeenten Berkelland, Lochem, Bronckhorst en Winterswijk. De cursus wordt verzorgd door: ProDemos – Huis voor democratie en rechtsstaat. Meer informatie over de cursus, data, cursuslocaties en het aanmelden staat op de website van de gemeente Zevenaar, www.zevenaar.nl. Voor vragen is de griffie te bereiken via het e-mailadres griffie@zevenaar.nl of via het telefoonnummer 0316 595111.

1400 jaar Christendom in de Liemers

ZEVENAAR - In de vierde eeuw treffen we de eerste sporen aan van christelijke invloed in de Liemers. De verspreiding van het christelijk geloof kwam eind achtste eeuw op gang. Vanaf de twaalfde eeuw waren er in veel plaatsen parochies met een eigen kerk.

De geestelijkheid bepaalde in toenemende mate het image van de kerk en haar eredienst. De gewone man en vrouw werden toeschouwer van plechtigheden en processies ter ere van het heilig sacrament. Particuliere devoties, heiligenverering en het volgen van belangrijke riten kwamen centraal te staan. In de zestiende eeuw ontstond er een brede beweging die de reformatie van de kerk en haar dogma’s beoogde en een meer doorleefde wijze van geloven. Deze beweging had een onbedoeld gevolg: een scheuring van de kerk. Voortaan leefden rooms-katholieken en protestanten in gescheiden werelden. Pas na de Tweede Wereld oorlog zochten ze weer de ontmoeting met elkaar. Deze ontmoeting werd ingehaald door de secularisatie en kerkverlating. De kerk als instituut marginaliseerde. Geloof werd teruggedrongen naar de privésector.

De lezing is woensdag 12 oktober van 20.00 tot 22.00 uur in Ons Huis, Dr. Honigstraat 3 te Zevenaar. De leiding is in handen van ds. Leen den Besten. Kosten: 5 euro. Contactpersoon: Theo Salemink, 0316 340668.

BC Thuve viert 40-jarig jubileum

DUIVEN - Ongeveer 40 jaar geleden kwam een aantal mensen op het idee om een badmintonvereniging in Duiven op te richten. We moeten deze mensen tot op de dag van vandaag dankbaar zijn, want als zij er niet waren geweest, dan had de club afgelopen zaterdag 17 september niet het 40-jarig jubileum kunnen vieren.

In de middag, zo rond 15.00 uur verzamelden zich de BC Thuve leden en genodigden bij het Huis van Droo. Er werd begonnen met enige ”sportieve” activiteiten: de Internationale Duiven Open! De organisatie had een aantal leuke spellen bedacht, die door de samengestelde teams gespeeld werden. Een wedstrijdje bubbel-voetbal, speedminton en badminton-XXL om een aantal spellen te noemen. Ieder team had een passende naam gekregen, zo waren er diverse internationale duivensoorten aanwezig waar menigeen nog nooit van gehoord had.

Het team met de meeste punten werd gehuldigd en kreeg de felbegeerde gouden Shuttleprijs inclusief grote, gouden shuttle wisselbeker. De wethouder van sportzaken, Johannes Goossen, maakte ook deze middag zijn opwachting en namens de gemeente feliciteerde hij de badmintonvereniging met dit jubileum. Hij sprak over een gezellige vereniging met enthousiaste mensen. Zo tegen het eind van de middag waren de teams klaar met alle spellen en werd er overgegaan naar het echte feest. Voorzitter Johan Vos zetten een drietal jubilarissen in het zonnetje. Alle drie liefst 40 jaar lid van deze gezellige badmintonvereniging. Daarna werd er overgegaan naar een lekkere barbecue met dank aan sponsor Welling. Onder het genot van een hapje en een drankje, werden er veel verhalen van vroeger en van heden verteld. Zelfs over het volgende jubileum werd al gesproken, op naar het 45-jarige jubileum. Dit is in ieder geval een leuk vooruitzicht.

Onderling Genoegen huldigt jubilarissen

De jubilarissen met hun partners en het koningspaar Walter en Claudia Kersten.

REGIO - Schutterij Onderling Genoegen huldigt jubilarissen.

40 jaar lid: Frans Jansen, Ben Janssen, Johny Janssen, Frans Mulder, John Nijland, Rudy Peer, Geert Roelofs, Jan Mathijssen.

De jubilarissen met hun partners en het koningspaar Walter en Claudia Kersten.

50 jaar lid: Laurens de Kinkelder, Gerard Peters, Theo Hoen

60 jaar lid: Harrie Gal

25 jaar functionaris: Martijn Spaan, Roy Willemsen

40 jaar functionaris: Rudy Peer

Verder traden als dank en eerbetoon voor hun bewezen diensten in de afgelopen jaren, de oudbestuursleden Piet Mathijssen en Henk Verhaaf toe tot de schuttersraad van Schutterij Onderling Genoegen.

Start volleybalseizoen Wevoc

WESTERVOORT - Seizoenstart Wevoc Jeugd: Zaterdag 10 september was in sporthal De Pals een volleybalspelochtend voor de jongste jeugd van Wevoc (CMV).

Naast een parcours waren er onderdelen met de persoonlijke score. Alle 30 deelnemende kinderen ontvingen een volleybaldiploma waarop de score staat vermeld. Als afsluiting was er limonade met friet en een snack. Kinderen die willen gaan volleyballen kunnen op maandag 17.15 uur in De Pals vrijblijvend vier maal meedoen. Informatie is verkrijgbaar bij andriesjanssen@upcmail.nl/ 06 38320405.

Wandelen over Bingerden

Foto: Gerrit van Alst

ANGERLO - IVN werkgroep de Liemers organiseert op zondag 2 oktober een wandeling over landgoed Bingerden.

Foto: Gerrit van Alst

Tijdens deze excursie maakt de deelnemer kennis met cultuur, natuur, Huize Wielbergen, het landgoed en een biologische bedrijfsvoering. Kom en geniet van de herfstkleuren en geuren in dit uniek stukje natuur. Inlichtingen bij Klaas Tuinema: 0316 331535.
Start: 13.30 uur parkeerterrein Huize Wielbergen, Mariëndaalseweg 21/23 in Angerlo. Zie ook www.ivn.nl/afdeling/de-oude-ijsselstreek.

Bridgecursus voor beginners

ANGERLO - Bridgeclub Angerlo start een cursus bridgen voor beginners, de cursus is ook geschikt voor hen die de 'kunst van het spelen' willen opfrissen.

De cursus staat onder leiding van een zeer ervaren docente. Er wordt gespeeld in het gezellige centrum De Meent in Angerlo aan de Prinses Margrietlaan. De docente maakt gebruik van de modernste digitale hulpmiddelen. Zij geeft haar lessen onder de titel Bridge in een flits. Er wordt gebridged op de woensdagavond om 19.30 uur. De cursus begint op 26 oktober, het motto is: De gezelligheid is troef.

Informatie of aanmelding bij Herman Rensen; email: h.rensen4@upcmail.nl of telefoon 0313 473869.

Alles in één hand: van advies tot realisering totale plaatje Gigantisch Wonen Zevenaar: alles voor vloer en raam!

ZEVENAAR – Het is altijd een genoegen om bij Gigantisch Wonen binnen te stappen. Ruim en overzichtelijk zijn de collecties opgesteld. Het is er goed kiezen uit de vele materialen en producten. De jongste trends zijn ook binnen. En Mary en Roland adviseren de klant op een vakkundige wijze. Dat advies is naast de kwaliteit en service een sterk punt van Gigantisch Wonen.

Ook is 'alles in één hand' een goed kenmerk van Gigantisch Wonen. "We adviseren (ook aan huis), we meten op en we leveren en monteren alles zelf", zegt Roland. "We merken dat de klant dit zeer op prijs stelt."

Kleur- en stylingadvies wordt voor de klant steeds belangrijker. Wie de zaak van Gigantisch Wonen bezoekt, ziet dat Mary en Roland hier goed over hebben nagedacht. Ook aan de kwaliteit is de nodige aandacht besteed. Wat de producten betreft is voor zowel op de vloer als aan het raam gekozen voor de betere merken. "De klant van nu wil een goed product met een perfecte service. Die bieden we in hoge mate. We willen de klant zoveel mogelijk ontzorgen", aldus Roland en Mary. "Soms lijken we net verhuizers, zetten de meubels aan de kant en na het werk weer netjes op de plek."

Het doet ons goed te zien dat een klant, die voor advies bij ons komt, na pakweg vier weken heel tevreden is met het nieuwe interieur. En blij is met het eerlijke verhaal tegen een eerlijke prijs."

Gigantisch Wonen, Voltastraat 43, Zevenaar; 0316 341498; www.gigantischwonen.nl.

Eén accusysteem, vier machines bij Marmix: talloze voordelen voor alle particulieren met huis en tuin

ZEVENAAR - Ze zijn stil, licht, krachtig en eenvoudig te bedienen. Begin september lanceert Stihl het Compact AccuSysteem. Een nieuw modulair accusysteem voor particuliere gebruikers met een heel aantrekkelijke prijs vanaf 249 euro inclusief batterij en lader. Het systeem zal starten met vier producten: een kettingzaag, een heggenschaar, een kantenmaaier en een bladblazer.

Elke machine is beschikbaar als set met een lader en één van de twee nieuwe accu's, elk met een verschillende energiecapaciteit. Bovendien zijn de accu's compatibel met alle machines van het Compact AccuSysteem voor een maximale flexibiliteit.

Een tuin vergt wekelijks onderhoud, er zijn altijd wel klusjes uit te voeren. De haag snoeien, brandhout zagen, de boorden van het gazon trimmen, afgevallen bladeren opruimen.... Het draadloze Compact AccuSysteem van Stihl is de perfecte oplossing voor iedereen die deze taken snel, efficiënt en stil wil voltooien. De vier machines hebben krachtige, geruisloze elektrische motoren die gevoed worden met energie van efficiënte accu's. Zo kunt u de tuin ook onderhouden zonder stopcontact in de buurt en zonder hinderende verlengkabel. Gehoorbescherming is niet meer nodig en ook de blootstelling aan uitlaatgassen is voorgoed verleden tijd. In theorie zijn twee accu's voldoende om de klok rond zonder pauze in een gemiddelde tuin te werken. Terwijl de eerste batterij in gebruik is, wordt de tweede opgeladen. Het Compact AccuSysteem bestaat uit de volgende producten: Een accukettingzaag, een accuheggenschaar, accukantenmaaier en een accubladblazer.

Marmix tuin- & parkmachines, Hengelder 24b. Zevenaar; 0316 344452.

Dierendag bij GroenRijk Zevenaar

ZEVENAAR - Op zaterdag 1 oktober organiseert GroenRijk Zevenaar een heus dierenbuffet. Een feestje dat geen huisdier en zijn baasje mogen missen. En dokter Woof is aanwezig voor de jaarlijkse entingen.

Bij GroenRijk Zevenaar aan de Pannerdenseweg 8a in Zevenaar is het op zaterdag 1 oktober al Dierendag! Dan kunnen alle honden en katten uit de buurt aanschuiven voor een gratis buffet. Dat wordt voor ieder huisdier en zijn baasje een onvergetelijke dierendag. Voor konijnen geld een uitzondering i.v.m. het Rhd-2 virus . Bij het laten zien van een foto waar u met uw konijn op staat krijgt u een lunchpakketje voor thuis.

Het dierenbuffet bij GroenRijk is mede mogelijk gemaakt door Gebr. de Boon B.V., Holland Diervoeders/Voskes, Mars Nederland B.V. en Supreme Petfoods B.V.

Tijdens deze dag komt dokter Woof weer inentingen verzorgen tegen een zeer laag tarief. Wilt u uw konijn tegen het Rhd-2 virus laten inenten dan graag van te voren aanmelden, bij meer dan tien konijnen gaan de inentingen plaatsvinden, Dit in verband met. de korte houdbaarheid van het vaccin. De inentingen vinden plaats op 1 oktober van 10.00 tot 12.00 uur.

Het buffet vindt plaats van 10.00 tot 13.00 uur.

Jan de Hoop bij RTV Favoriet

REGIO - Presentator Jan de Hoop van RTL4 Ontbijtnieuws gaat bij RTV Favoriet het zakelijke programma 'Zaken op zondag' presenteren. Dit programma wordt opgenomen tijdens de businessavonden van de omroep. Bedrijven kunnen de opname op donderdag 6 oktober kosteloos bijwonen. Voorafgaand aan de opname kunt u deelnemen aan het buffet.

Elke eerste donderdag van de maand organiseert RTV Favoriet een businessavond voor alle bedrijven die geïnteresseerd zijn in een eventueel lidmaatschap. De onderscheidende factor van andere businessclubs is dat Businessclub Favoriet de avonden organiseert om het zakelijke programma 'Zaken op zondag' heen. Favoriet heeft Jan de Hoop, presentator van het RTL4 Ontbijtnieuws weten te strikken om de presentatie en interviews op zich te nemen.

Ondernemers uit de omgeving kunnen zich kosteloos opgeven om aan te schuiven aan de tafel bij Jan de Hoop voor een interview over hun bedrijf/branche. Het programma zal de zondag na de opname uitgezonden worden. In de uitzending van 6 oktober zijn Fred Hakvoort van BKC Zevenaar, Rienk de Vries van Buitink Technology en Toon Blij van Toorank Productions te gast.

Bedrijven kunnen de businessclubavond van donderdag 6 oktober geheel kosteloos bijwonen, inclusief buffet. De businessavond start om 17.00 uur op Landgoed Halsaf. De opname begint om 19.00 uur. U kunt uw bedrijf nog aanmelden. Ga snel naar: www.businessclubfavoriet.nl. Er is maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar, dus twijfel niet en kom langs!

Ze zijn er weer: de winterviolen bij kwekerij Gerritsen Kom naar de Keukenhof van Lingewaard

HUISSEN – Kom ook kijken in de mooiste kas met al die kleurige klein- en grootbloemige violen! Het is bij kwekerij Gerritsen met al die gekleurde vlakken net de Keukenhof! Ze zijn er weer in meer dan honderd kleuren. Uniek in Nederland. Klaar om meegenomen te worden naar uw eigen tuin, terras en balkon!

Nu het herfst begint te worden, kunnen de kale plekken prima worden opgevuld door de kleurrijke viooltjes van kwekerij Gerritsen. Dat betekent extra kleur en fleur, zeker tot aan de vorst. En wordt het weer beter, dat bloeien deze violen weer op! Het winterviooltje is als het ware een knipoog in tuin en terras. En veel viooltjes zijn heel wat knipoogjes! Ze staan ook prachtig in bakken en borders. Het is het meest dankbare plantje in dit seizoen.

Kom naar de Keukenhof van Lingewaard en kom bij Kwekerij Gerritsen zelf in de kas je viooltjes uitzoeken. Er zijn ook mooie bakken met hang- en gewone violen. Kijk ook eens naar die prachtige heideplanten en gaultheria's met fraaie rode bessen. Ook de bolchrysant, het siergras, laurier en palmpjes doen het dit jaargetijde goed. Een kadootje? Maak er aan de inpaktafel een leuk geschenk van!

Kijk ook eens op onze website of facebookpagina. De kwekerij is geopend van maandag tot en met zaterdag van 09.00 tot 12.00 uur en van 13.00 tot 17.00 uur.

Kwekerij Gerritsen, Polseweg 23, Huissen; telefoon 026 3251933; www.kwekerijgerritsen.nl; facebookpagina: Kwekerij WAJ Gerritsen

Nazomerfeest bij kinderboerderij Rosorum

Foto: M.T. de Both

ZEVENAAR - Het zomerseizoen wordt bij kinderboerderij Rosorum feestelijk afgesloten op zondag 2 oktober. "Kom jij ook? We hebben een heleboel leuke activiteiten, bijna te veel om op te noemen."

"Je kunt weer ponyrijden, een rondje met de huifkar maken, er zijn weer springkussens en verschillende spelletjes te spelen. Natuurlijk zijn er lekkere hapjes en drankjes, kun je je laten schminken en kun je altijd de dieren een knuffel geven."

Foto: M.T. de Both

"Deze keer gaan we ook iets spannends doen. Weet jij wat een uil allemaal eet? Als je nieuwsgierig bent, kom dan zo’n braakbal van een uil uit elkaar pluizen. Zo kun je erachter komen wat de uil gegeten heeft. Wie weet, komen er nog meer spannende dingen die dag.
Ook leuk deze keer is een rommelmarkt voor kinderen. Heb je spulletjes die je niet meer gebruikt of speelgoed waar je niet meer mee speelt en wil je ze verkopen? Geef je dan van te voren even op voor een plekje op de rommelmarkt bij de kinderboerderij (0316 529290). De kosten zijn 2,50 euro.

Bezoekende kinderen kunnen gratis naar binnen, aan volwassenen vragen we 1,50 euro als bijdrage in de kosten. Je vindt de kinderboerderij aan de Methen 2b in Zevenaar."

Expositie Stefan de Jong: Colours of beautiful landscapes…

WESTERVOORT - Vanaf 14 oktober verzorgt de Stichting Kunstwerk Westervoort een unieke expositie van Stefan de Jong. De expositie wordt geopend op vrijdag 14 oktober om 19.30 uur in Huize Vredenburg in Westervoort. U kunt de werken bezichtigen tot en met zondag 6 november.

Tijdens de reizen die Stefan de Jong maakt laat hij zich inspireren door de grootsheid van de natuur om daarna het moment vast te leggen zoals hij dat ter plekke met al zijn zintuigen ervaart. Al die prikkels en de intentie van dat moment ziet de kijker terug op de diverse Fine Art Prints tijdens deze expositie.

Stefan de Jong (1964) is een enthousiaste amateurfotograaf die veel vrije tijd besteedt aan zijn grote passie, het maken van mooie foto's. "En een mooie beeld verdient het om als Fine Art Print met anderen te delen", aldus Stefan. De beelden zijn gemaakt in Noorwegen, IJsland, Utah, Arizona Spitsbergen, West Canada en op slechts 800 km van de geografische Noordpool.

De expositie is te bezichtigen van zaterdag 15 oktober tot en met zondag 6 november. De opening vindt plaats op vrijdag 14 oktober om 19.30 uur in Huize Vredenburg. Zie ook: www.kunstwerkwestervoort.nl en www.hkwestervoort.nl.

Ferdi Joly en Joop Boxstart op Uut de Klei

Foto: Daan Voorthuizen

BABBERICH - Op zondagmiddag 9 oktober vindt in Babberich voor de vierde keer het Uut de Klei Festival plaats. Medeorganisator Laurens Reijmer is trots op het programma: "Dit jaar hebben we weer een topprogramma met onder andere Ferdi Joly en Joop Boxstart en nog veel meer moois. En alle optredens zijn akoestisch!"

Ferdi Joly werd beroemd als Frederik Puntdroad van Normaal. Met deze band heeft hij de streektaal én het platteland een gezicht gegeven. Ferdi is verder bekend als zanger en gitarist bij Boh Foi Toch en Old Ni-js. Hij is (mede)auteur van klassiekers zoals Oerend Hard, Hendrik Haverkamp en Beernd van Kuperi-j.

Joop Boxstart en John te Dorsthorst maken schitterende muziek in de Liemerse streektaal. Het lied 'In de fles' werd in 2015 onderscheiden met de Gelderse Kleiroze.

De Wehlse topaccordeonist Theo Scholten en de gebroeders Paul en Pascal Mulder brengen een waaier aan liedjes, waaronder echte Liemerse blues, maar dan wel met een kwinkslag.
De Aaltense Esther Kämink zal enkele van haar streektaalverhalen vertellen. De verhalen zijn humoristisch, vaak een beetje absurd en altijd verrassend.

De pas zeventienjarige Jelle Koch uit Duiven won de publieksprijs tijdens de talentenjacht van Muziekcafé De Lantaern. Onder het motto 'op klompen gaat alles beter' zal hij een kort en krachtig optreden verzorgen.

Het festival is zondag 9 oktober om 14.00 uur bij 't Centrum Reijmer, Dorpstraat 78, Babberich
Kaarten kosten 10 euro in de voorverkoop, zie: www.uutdeklei.nl.

Brede School Sint-Martinus viert 60-jarig bestaan

OUD-ZEVENAAR - Dit jaar bestaat Brede School Sint-Martinus in Oud-Zevenaar 60 jaar. Begonnen als kleine dorpsschool aan de Slenterweg in Ooy is de school inmiddels alweer vijf jaar gevestigd in het prachtige nieuwe gebouw in het hart van het dorp Oud-Zevenaar.

Het merendeel van de kinderen komt nog steeds uit Oud-Zevenaar en Ooy, maar ook steeds meer kinderen aan de 'overkant van het spoor; voelen zich thuis op deze brede school, waar niet alleen onderwijs maar ook kinderdagopvang, buitenschoolse opvang en peuterspeelzaal De Rakkers is gevestigd.

Het jubileum wordt in de week van 10 – 14 oktober gevierd met een feestweek met en door de kinderen. Het thema van deze week is 'Sprookjes en Muziek'. Onder andere een sponsorloop, een creatieve dag en muziekworkshops staan op het programma.

Op vrijdagavond is het de beurt aan alle oud-leerlingen. Zij zijn welkom op de reünie, die plaatsvindt in een grote feesttent op het schoolplein. De avond start om 20.00 uur en aanmelden kan door 10,00 euro over te maken naar rekening nummer: NL 82 RABO 0388414030 ten name van Sint-Martinus o.v.v. Reünie 60 jaar/ (meisjes)naam/ het jaar dat je van school bent gegaan.

Als je je niet hebt aangemeld kan dat ook op de avond zelf. Van de opbrengst (ook van de sponsorloop door de kinderen) wordt een gedeelte voor aanschaf van muziekinstrumenten voor de school gebruikt en wat er over is gaat een groot deel naar 't goede doel KiKa. Zie ook: www.bredeschoolstmartinus.nl

Natuur in oost-Nederland

ZEVENAAR - Groei en Bloei afdeling de Liemers heeft haar eerste bijeenkomst van het nieuwe seizoen. Voor leden van Groei en Bloei en allen die geïnteresseerd zijn, komt op maandag 10 oktober Michiel Schaap uit Lochem een lezing houden.

Michiel is fotograaf en natuurfotografie is voor hem meer dan alleen een mooi plaatje schieten. Zich verdiepen in het onderwerp en een goede voorbereiding zijn meer dan een vereiste. Het allerbelangrijkste voor hem blijft het genieten van het moment. Zoals Michiel het verwoordt: "Wanneer na uren wachten een dier te voorschijn komt en je de kans krijgt hem in zijn natuurlijke omgeving te observeren, blijft elke keer weer een kick! Om goede opnames te maken dien je respect te hebben voor je onderwerp. Mijn opnames zijn vaak gemaakt vanuit een schuilhut. Dit is de beste manier om schuwe dieren te fotograferen. Mijn opnames worden regelmatig gepubliceerd in boeken en tijdschriften.

Foto: Michiel Schaap

Fotograferen in oost-Nederland heeft het grote voordeel dat je als fotograaf de keuze hebt je te begeven in verschillende landschapstypen; beekdalen, heidevelden, landgoederen, boscomplexen en de uiterwaarden langs de IJssel. De presentatie geeft een beeld van de variatie in flora en fauna die oost Nederland rijk is, afgewisseld met prachtige sfeerbeelden.

Datum: maandag 10 oktober ; aanvang 20.00 uur in zalencentrum Staring aan de Grietakkers 3 in Zevenaar. Toegang: G&B-leden inclusief koffie/thee plus lot loterij 2,00 euro. Niet-leden ook inclusief koffie/thee plus lot loterij 5,00 euro.

Coop Pannerden en klanten in actie voor leukere schoolpleinen

PANNERDEN - De Doekoe-spaaractie gaat van start! Tijdens de actie, die Coop Supermarkten samen met Unilever, Arla Foods en de Johan Cruyff Foundation organiseert, kunnen klanten van Coop Pannerden sparen voor sport- en spelmaterialen voor scholen uit de buurt. De Doekoe-actie wordt dit jaar voor de derde keer georganiseerd en belooft opnieuw een groot succes te worden. In Pannerden neemt één scholen deel aan de actie.

Tijdens de Doekoe-actie ontvangen klanten van Coop bij aankoop van geselecteerde producten van Unilever en Arla Foods zogenaamde Doekoe-munten. Deze munten kunnen zij doneren aan scholen uit de buurt. Hoe meer munten, hoe hoger het bedrag dat de scholen aan het eind van de actie aan sport- en spelmaterialen mogen besteden. Thera Leenders, eigenaar Coop Pannerden: "Met de Doekoe-actie stimuleren we kinderen om meer te bewegen én tonen we onze betrokkenheid bij scholen in de omgeving van onze winkel. Een prachtig doel!"

Touwtjespringen

De Doekoe-actie stimuleert kinderen om meer buiten te spelen. Klanten kunnen daarom voordelig een speciaal springtouw in de winkel kopen. Thera Leenders: "We hopen van touwtjespringen opnieuw een hype te maken, daarom ontvangen alle deelnemende scholen ook een 6 meter lang springtouw. Zo stimuleren we ook de leerlingen om te gaan touwtjespringen."

Vijf Schoolplein14's

Een bijzonder onderdeel van de Doekoe-actie is de actie 'Win een Schoolplein14'. Deelnemende scholen worden uitgedaagd om hun leukste, creatiefste en gekste springtouwfilmpje op te sturen. Zij maken zo kans op een Schoolplein14, een kleurrijke schoolpleincoating die uitdaagt om te spelen en sporten. In totaal winnen vijf scholen een Schoolplein14. Schoolplein14 in een initiatief van de Johan Cruyff Foundation.

De actie loopt van maandag 3 oktober tot en met zondag 13 november. Voor meer informatie: www.coop.nl/doekoe.

Motorrijden is avontuur...

Frank van Gerwen

DUIVEN - A1, A2 en het A motorrijbewijs, Motorrijschool Frank van Gerwen is van alle markten thuis. Als KNMV gediplomeerd Motorrij-Instructeur leidt Frank je veilig en vlot op voor alle motorrijbewijzen.

"Plezier in het leren motorrijden staat bovenaan", vertelt Frank van Gerwen enthousiast. "Leren motorrijden is immers een blijvende investering in jezelf. Je leert jezelf goed kennen tijdens de opleiding", zegt hij met een knipoog, "want je zal letterlijk grenzen moeten verleggen. Met een moderne lesmotor, de Honda CB 650 F, model 2016 en jouw vaste Motorinstructeur ga je dan ook samen het motoravontuur aan. Frank geeft al vanaf 1995 motorrijles en het motorvirus heeft hem sindsdien niet meer losgelaten. En als ik samen met twee cursisten over een dijk rijd en naar de glunderende gezichten kijk, zie ik dat ook bij hun het motorvirus al heeft toegeslagen. Interesse in het avontuur motorrijden, profiteer dan van de 'Motorfun'actie elders in deze krant. Bovengenoemde Motorspecialist herken je aan het KNMV logo-schild op zijn site, voor jou de zekerheid, tot een gedegen allround Motorrijopleiding."

Naast de dagelijkse werkzaamheden in de rijschool, geeft Frank ook Voortgezette Rij Opleidingen in Lelystad voor de Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging (KNMV). De technieken uit deze praktijkcursus past hij dan weer dagelijks toe in zijn eigen motorrijles.Vanuit zijn Motorrijschool wordt tevens een Remcursus en een Bergtrainingscursus aangeboden.

KNMV- Motorrijschool Frank van Gerwen, Hydrograaf 17, 6921 RS, Duiven, telefoon (0316) 544 644 of 06 22336806, www.frankvangerwen.nl.

Ervaar het plezier en gemak van kunstgras

REGIO - Lijkt t gras bij de buren altijd groener, laat er dan geen gras over groeien, maar kom naar BeCo Kunstgras. Laat ik mij even aan u voorstellen. Mijn naam is Ruud Coenraads en sinds 2013 houd ik mij bezig met de verkoop van kunstgras.

Eerst wat voorzichtig, maar inmiddels al met een zeer grote groep zeer tevreden klanten. BeCo kunstgras is van hoge kwaliteit en van Nederlandsche fabricage. Ons gras is toepasbaar voor vele doeleinden; van uw tuin tot speelveld voor de kinderen, op de camping en het balkon of voor zakelijke doeleinden. Het is sfeer verhogend met een natuurlijke uitstraling. Eigenlijk voor ieder wat wils en dat geldt tevens voor onze prijzen.

De reden dat BeCo Kunstgras zich de goedkoopste in deze regio kan noemen, is gelegen in het feit dat verkoop gebeurt vanuit een loods. BeCo Kunstgras heeft dus minder hoge huisvestigingskosten, die zich vertalen naar betere prijzen voor een goede kwaliteit kunstgras. Na een telefonische afspraak meldt u zich bij onze loods, waar u ook de producten zelf bij daglicht kunt zien en zelfs voelen. We raden onze klanten vaak aan om lekker met blote voeten het kunstgras te voelen.

Misschien heeft u er nooit eerder over nagedacht, maar kunstgras heeft echt zo zijn voordelen. Wat denkt u van: Nooit meer maaien. Geen onkruid meer; Mooie kleur egaal gazon; Geen modder binnen na een regenbui et cetera.

Maak vrijblijvend een afspraak via telefoonnummer 06-22779455. Of neem eerst eens een kijkje op onze site. Hier zult u versteld staan van de soorten en de kwaliteit in verhouding tot de prijs. We zien elkaar binnenkort?


BeCo kunstgras, 06-22779455; Becokunstgras@gmail.com. www.becokunstgras.nl.

Sleep & More nieuw in Duiven

DUIVEN - Sleep & More heeft sinds dit jaar mei haar deuren geopend in Duiven. Na online succes als webwinkel heeft ze ervoor gekozen een fysieke vestiging te openen in winkelcentrum Elshofpassage. Klanten zijn uiterst tevreden over de geleverde service en kwaliteit.

Volgens slaapadviseurs Kor & Ben ligt het succes van Sleep & More niet in het online verkopen, maar juist in het advies en begeleiding van de klanten naar een passend slaapcomfort: "Wij staan voor hoge kwaliteit tegen een lage scherpe prijs. We merken dat niet alleen in Duiven, maar ook in de omgeving Lingewaard behoefte is aan een speciaalzaak die op maat en naar wens kan leveren. Wij houden niet van 'nee' verkopen en zien dat onze klanten daar ook niet van houden. Daarom proberen wij in alle behoeften omtrent slapen te voorzien."

Het concept van Sleep & More is gebasseerd op vrijheid van keuze. Bij Sleep & More design je je eigen boxspring in 5 stappen: 1) Design je hoofdbord 2) kies de bekleding en kleur 3) kies je box 4) kies je comfort 5) kies je accesoires. Je eigen design wordt met de hand op Hollandse bodem geproduceerd. Vanaf 299 euro heb je al een complete boxspring. Doordat er lokaal wordt geproduceerd, levert Sleep & More je bestelling binnen enkele weken.

Verder kent Sleep & More geen grenzen in vaste maten en kun je alles op maat en naar wens bestellen. Op dit moment heeft Sleep & More een herfstdeal: u ontvangt 15 procent korting op alle dekbedden en matrassen!

Sleep & More. Elshofpassage 21, Duiven; 0316 750299; www.sleep-more.nl.

Autismecafé De Liemers: autisme en taal en communicatie

ZEVENAAR - Vrijdag 7 oktober is er weer een bijeenkomst van het Autismecafé De Liemers. Volwassenen vanaf 25 jaar met autisme die normaal tot hoog functionerend zijn, hebben hier de mogelijkheid om elkaar te ontmoeten en ervaringen uit te wisselen. Zowel Maya als Heleen hebben de ervaring dat er juist voor deze doelgroep te weinig mogelijkheden zijn om elkaar te ontmoeten.

Vrijdag 7 oktober is het thema: ASS en communicatie & taal. Voor veel mensen met autisme is het communiceren lastig of zelfs moeilijk; elkaar te begrijpen, te luisteren naar anderen, zich inleven in de ander en praten over ‘koetjes en kalfjes’. Taal is veelzijdig en vaak hebben de woorden meerdere betekenissen; wat als je woorden letterlijk opvat? Hoe ga jij om met humor en ernst? Als je hierover wilt praten met andere mensen met een ASS dan ben je van harte welkom.

Autismecafé De Liemers wordt gehouden in het gebouw van Caleidoz, De Hooge Bongert 3 in Zevenaar. Inloop vanaf 19.30 uur en het themagesprek is van 20.00 uur tot 21.00 uur, daarna is er tot 21.30 uur gelegenheid om na te praten. Vooraf aanmelden is niet nodig, de entree (inclusief 1 kop koffie / thee) is 3,50 euro. Overige consumpties zijn voor eigen rekening. Meer informatie: www.autismecafedeliemers.blogspot.nl.