GN Lingewaard

2 januari 2019

GN Lingewaard 2 januari 2019


Buutgala carnavalsvereniging De Waskniepers

Buutreedner aan het tonpraten. (foto: Natasja Bouwman) Natasja Bouwman

GENDT - Op zaterdag 12 januari verzorgt carnavalsverening De Waskniepers uit Gendt weer haar jaarlijkse buurgala-avond. Evenals voorgaande jaren staat deze avond garant voor spektakel en gezelligheid en zullen bevriende carnavalsverenigingen aanwezig zijn.

Er zullen vier buutreedners optreden; zij zullen deze avond ervoor zorgen dat de lachspieren goed getraind worden door hilarische optredens. Uit deze buutreedners zal er door het publiek een winnaar uitgekozen worden die aan het eind van de avond een publieksprijs in ontvangst mag nemen. Er zal deze avond ook een verrassingsoptreden zijn. Daarnaast zal de dansgarde van de vereniging De knieperinnen het publiek weer verrassen met spetterende optredens. De muziek wordt dit jaar verzorgd door DJ Sven-G. Na afloop van het officiële programma zal hij iedereen uitnodigen op de dansvloer om er samen een feestje van te maken.

Het programma begint om 19:30 uur. De deuren openen vanaf 19:00 uur bij De Klok Horeca Gendt, Markt 1 in Gendt. Telefonisch reserveren is mogelijk bij Natasja Bouwman: 06 28510132. Men kan ook via de mail reserveren: natasjabouwman77@hotmail.nl. De kaarten kosten bij reservering 5,00 euro per stuk en aan de kassa 7,50 euro per stuk. Gereserveerde kaarten kunnen worden opgehaald bij Trees Janssen (bel even van te voren 0481 422537). Tafels worden alleen gereserveerd na afhalen van de kaarten.

Pistoolnacht van Bemmel

BEMMEL - Door Op de Korrel wordt binnenkort voor de 27e maal de 'Internationale Pistoolnacht van Bemmel' georganiseerd. Op vrijdagavond 4 januari om 23.00 uur zal Alphons Stens aan deelnemers het startsein geven te beginnen aan dit evenement. Tot zaterdagmorgen elf uur moeten er 750 schoten, verdeeld over 25 series van 30 schoten elk, te worden gelost.

De wisselbokaal heeft vanaf dit jaar een nieuwe sponsor Siefkes, Financieel advies, Andelst. De wisselbokaal is vele jaren gesponsord door Studio Stens van STP Modeling. De verwachting is dat de strijd om de titel zal gaan tussen de schutters, titelverdediger Con Hövelings, Eric Rietjens, Eric de Reus en de outsiders Gunther Bogaerts en Cees Besteman. Vier schutters nemen voor het eerst deel aan deze marathon. Naast het vrijstaand luchtpistool schieten zullen negen schutters deelnemen op het onderdeel luchtpistool opgelegd. De gehele top 6 van het afgelopen NK 2018, Theo Lamers, Koos Janssen, Chris de Graaf, Wim Sterling, Donald Heertje en nieuwkomer Johan Mandemakers, gaan de strijd aan om de titel. Het belooft een enerverende nacht worden, waarbij de scores dicht bij elkaar zullen liggen.

Lange nacht

Het belooft in ieder geval weer een bijzonder gebeuren te worden in de accommodatie van schietvereniging Op de Korrel aan de Sportlaan 1e, achter sporthal De Bongerd in Bemmel. Belangstellenden zijn welkom.

De prijsuitreiking zal plaatsvinden op zaterdag 5 januari zo spoedig mogelijk na het laatste schot, rond 11.00 uur.

De Doornenburg staat voor een enorme restauratieklus

De bolpoten komen terug onder de buffetkast. Ruud van der Veer en Herman Bronkhorst (links) volgen de werkzaamheden.  (foto: Sjaak Veldkamp)

DOORNENBURG – Vier eiken bolpoten, een notenhouten torsstoel en een Gotische kist zijn terug van de restaurateur. Het begin is er, verzucht Ruud van der Veer. Kasteel Doornenburg heeft een begin gemaakt met waardevolle spullen in een goede staat terug te brengen. Een omvangrijke klus, want het verlanglijstje is lang.


De waardevolle schilderijen zijn al een hoofdstuk apart. In het kasteel hangen circa 25 schilderijen die dringend toe zijn aan een hand van de restaurateur. Niet meegerekend de opgeslagen stukken in het depot.

De museale werkgroep waakt over het waardevolle bezit van De Doornenburg. Een bezit dat niet in geld is uit te drukken, legt Herman Bronkhorst uit. Er zijn spullen in bruikleen en in eigendom, waarvan een deel een emotionele waarde heeft. De gerestaureerde meubels en veel meer zijn aangekocht door wijlen Jan Alexander van Heek. Zoon van de Twentse katoenindustrieel Jan Herman van Heek, die na de oorlog het verwoeste kasteel met eigen kapitaal heeft laten herbouwen.

Budget
Restaurateur Michel van den Ent heeft de meubels onder handen gehad. De eiken buffetkast waar één bolpoot ontbrak, is samengeteld, zo legt hij uit. De gotische kist heeft meer historische waarde. Hij vermoedt dat deze kist uit de 16e eeuw stamt. De werkgroep is al blij dat de buffetkast weer op 4 poten staat, legt Van der Veer met een lach uit. In zijn handen draagt hij de steen, die naar zijn weten de kast ruim 10 jaar in balans heeft gehouden.

De werkgroep heeft nog geen idee wat er voor volgend jaar op het programma staat, of komt te staan. Stukje voor beetje gaan ze aan de slag, want het budget is gering, zo legt Van der Veer uit. "Het geld moet er wel zijn.''
De werkgroep is bewust dat je een euro maar één keer kan uitgeven. Hoopvol is dat het huidige bestuur, onder voorzitterschap van Menno Tillema, aandacht heeft voor restauratie. Dat was in het verleden wel anders, weten Van der Veer en Bronkhorst. De voorzitter is werkzaam bij het Geldersch Landschap & Kasteelen. "Hij weet waar hij het over heeft", zegt Ruud van der Veer.

Masterclass voor het goede doel

Enige sanitaire voorziening die 165 gezinnen delen. (foto: Archief Milan Bindu)

BEMMEL - Stel je voor je hebt twee aardbevingen overleefd en letterlijk al je bezittingen in de afgrond zien wegzakken. Je hebt nu niets meer: geen huis, geen land, geen middelen van bestaan.

Ongeveer 165 gezinnen treft dit lot: aardbevingsvluchtelingen uit de Himalaya. De gezinnen wonen nu in Nuwakot onder erbarmelijke omstandigheden. Ze leven daar letterlijk in dezelfde ruimten als hun vee, als ze dat nog hebben. Ze proberen zich in leven te houden met wat hier en daar door leden van de gemeenschap wordt verdiend. De gemeenschap bestaat uit relatief veel alleenstaande jonge vrouwen met kleine kinderen en ouderen die te zwak zijn om nog te werken. De mannen zijn vaak weggetrokken, op zoek naar werk of een beter leven. Er is slechts een sanitaire voorziening voor deze 165 gezinnen. Enkele families hebben iets wat als wc dienst doet, de meesten moeten hun behoeften in de openlucht doen.

Rotary Lingewaard probeert geld bijeen te brengen voor de bouw van een sanitaire voorziening voor een aantal van deze gezinnen. Daarom organiseert Rotary op 13 januari van 14:00 - 16:30 uur de Benefietmasterclass 'Het wonder van de harmonie' in de theaterkerk in Bemmel. Wilbert Friederichs beantwoordt op inspirerende wijze de vraag: Bepalen we zelf wat we mooie muziek vinden, of helpt de natuur ons een handje? Na de pauze brengt zangensemble Marcato een programma vol humor, passie, lichtvoetigheid en drama met onder andere nummers uit The Lion King, Aida en Les Miserables.


Kaartjes (exclusief betalingskosten, max. 0,45 euro ) à 16 euro per stuk zijn te bestellen via www.rotarylingewaard.nl.

Expositie Nooit Gebouwd Huissen

HUISSEN - In het museum Hof van Hessen in Huissen is naast de vaste collectie nu ook de expositie 'Nooit Gebouwd Huissen' te zien. In de expositie zijn ontwerpen en maquettes te zien van plannen die nooit zijn uitgevoerd.

De meest fantastische plannen komen voorbij maar ook plannen die zo gek nog niet waren. Ideeën om de Stadsmuren weer op te bouwen, stadsgrachten die weer opnieuw uitgegraven worden. Een evenementenhal met overdekt zwembad in de oude veilinghal, opzienbarende ontwerpen voor het raadhuisplein en de markt, die niet verder kwamen als schets of maquette. Het is allemaal te zien op deze expositie.

Verder vele bouwplannen die later totaal anders werden uitgevoerd of helemaal niet gerealiseerd zijn. Wat dacht u van een nieuwe kerk aan de Loostraat en ingetekende wijken als Zilverkamp en Loovelden, ruim twintig jaar voordat er zelfs sprake was van deze wijken. Plannen om op de plaats waar nu winkelcentrum Kronenburg ligt, toen nog grondgebied van de gemeente Huissen, woningen voor tuinders te bouwen. Wist u dat de onlangs geopende AH-supermarkt, maar ook de herbouw van de hervormde kerk, ooit aan de Walstraat gedacht was.

Vindt u het ook zo druk op de wegen in en rondom Huissen. Daar had men in de zestiger jaren van de twintigste eeuw al een oplossing voor. Een zuidelijke rondweg langs Huissen en Angeren en vanaf Huissen een weg door de uiterwaarden naar een nieuw te bouwen brug over de Rijn.

Angeren en Huissen aan elkaar gebouwd? Ook een idee dat voorbij komt. Een ontwerp van een grenspaal voor de gemeente Huissen uit 1957, wat zou men daar bij gedacht hebben. Wilde men 'paal' en perk stellen aan de annexatiedrift van Arnhem? Dit alles en nog veel meer van nooit gebouwd in Huissen, is te zien op deze leuke expositie. Het museum is geopend van dinsdag tot en met Zondag van 13.00 tot 16.30 uur.

Inspiratie uit kloosterleven

HUISSEN - De protestantse kerken in de gemeente Lingewaard dragen ieder op hun eigen manier bij aan het oecumenisch vormingswerk. Het jaarthema van Pleisterplaats Ressen ‘Stap in de stilte, inspiratie uit het kloosterleven’ vormt de rode draad.

De protestantse gemeente Huissen verzorgt drie filmavonden rond dit thema. De eerste filmavond is op donderdag 17 januari. De film ‘Vision’ uit 2009 zal dan worden vertoond. Hildegard von Bingen (1098 - 1179) was haar tijd ver vooruit. Deze beroemde benedictijnenzuster was een visionair in alle betekenissen van het woord. Zij was een christelijke mysticus, componist, filosoof, toneelschrijver, dichter, naturalist, wetenschapper, arts, kruidkundige en ecologische activist. Ze richtte een eigen vrouwenklooster op en joeg daarmee veel van haar mannelijke collega’s tegen zich in het harnas. In 2012 is deze vooruitstrevende vrouw vol van geloof verandering en verlichting heilig verklaard.

De overige twee filmavonden worden gehouden op donderdag 14 februari (Hadewych, 2009) en 21 maart (Walk with me, 2017). Protestantse kerk te Huissen, Raadhuisplein 35. Aanvang 19.30 uur. De films worden kort ingeleid en na afloop is er tijd voor nagesprek. U bent van harte welkom. Meer info via Matthijs Glastra, predikant@pknhuissen.nl.

Kerkdienst Protestantse Gemeente te Huissen

Zondag 6 januari 10 uur. Voorganger ds. Matthijs Glastra. Ook iedere vrijdagmiddag bent u tussen 14 en 16 uur welkom tijdens de inloop, ingang Raadhuisplein. Voor koffie, thee en aandacht.

R.K. Parochie H. Maria Magdalena

Zaterdag 5 januari
H. Maria Geboorte Driel: 19.00 u: eucharistieviering, V. Bulthuis, Cantorije
O.L.V. van Zeven Smarten Haalderen: 19.00 u: eucharistieviering, G. Peters, InVoice

Zondag 6 januari
St. Werenfridus Elst: 10.00 u: eucharistieviering en KWD, G. Peters, St. Caeciliakoor Lent.
O.L.V. ten Hemelopneming Huissen-stad: 10.00 u: eucharistieviering, V. Bulthuis, GK De Levensbron
O.L.V. Onbevlekt Ontvangen Heteren: 09.30 u: woord- en communieviering, Liturgische werkgroep, Ubi Caritas
H. Maria Geboorte Lent: 11.00 u: eucharistieviering, F. Bomers, Young at Heart
St. Jacobus de Meerdere Valburg: 09.30 u: eucharistieviering, F. Bomers, Dameskoor

Doordeweekse vieringen R.K. parochie Maria Magdalena

Maandag
Heteren, 18.30 u. Liefkenshoek (wcv), elke maandag

Dinsdag
Huissen-Stad, 19.00 u. dagkapel, rozenkrans, elke dinsdag
Oosterhout, 09.00 u. dagkapel, 1e dinsdag v.d. maand

Woensdag
Angeren, 09.30 uur u. sacristie/kerk, 1e woensdag v.d. maand
Doornenburg , 09.30 u. kerk , 2e woensdag v.d. maand
Gendt, 09.30 u. dagkapel, 4e woensdag v.d. maand
Herveld, 19.00 u. kapel Hoge Hof, 1e woensdag v.d. maand
Huissen-Zand, 09.30 u. dagkapel , 3e woensdag v.d. maand
Lent, 19.00 u. St. Jozef, 2e woensdag v.d. maand

Donderdag
Elst, 10.30 u. Tertzio, 1e donderdag v.d. maand
Elst , 09.30 u. De Hoeksteen, 2e donderdag v.d. maand
Elst, 10.30 u. Tertzio (wcv), 3e donderdag v.d. maand
Elst , 09.30 u. De Hoeksteen, 4e donderdag v.d. maand
Elst, 09.30 u. De Hoeksteen, 5e donderdag v.d. maand

Vrijdag
Bemmel, 10.00 u. kapel Liduina,1e vrijdag v.d. maand
Valburg, 09.00 u. sacristie, rozenkrans, elke vrijdag
Valburg, 09.30 u. sacristie, elke vrijdag

Eucharistievieringen, tenzij anders vermeld (wcv)
Na de viering is er gelegenheid voor een kopje koffie of thee.

Herveldse Huissenaar Rob Berns vertrok naar Bonaire 'Ondanks veel blijft Nederland toch een perfect land'

Tekst: Hans Schmeinck

Vele Betuwenaren zijn de afgelopen decennia naar het buitenland vertrokken. In deze rubriek delen ze hun ervaringen. Deze week: Rob Berns (53), die woonde in Herveld en Huissen. Sinds 2014 woonachtig en werkzaam op Bonaire. Samen met zijn vrouw Jolanda Roelofse. ,,Hier gaat alles langs je heen.''

Het verhaal van Rob en Jolanda is een verhaal van liefde op het eerste gezicht. En nóg een keer als het gaat om de verliefdheid op een eiland. Eerstgenoemde groeide op in Herveld-Andelst. Na een verhuizing leefde hij vanaf z'n 14e tot aan zijn 20e in Huissen. Maar toen kende hij Jolanda al lang en had hij haar al lang in zijn hart gesloten. ,,Zij komt ook uit Herveld. Sterker nog, ze was mijn buurmeisje en ik ken haar al toen ik drie jaar oud was'', glimlacht Rob.

Een soort van voorbestemde liefde. Dat werd bezegeld door een huwelijk, in 1989. In dat jaar gebeurde wel meer aan grote veranderingen in het leven van Rob. Want hij startte een (schilders)bedrijf in Hoofddorp en ging er met Jolanda wonen. Alles prima, maar toch trok het avontuur middels een nieuwe verliefdheid; Bonaire. Rob en Jolanda waren verslingerd geraakt aan het Nederlandse eiland. Dat sinds 2010 als zogeheten Caraïbisch openbaar lichaam een bijzondere gemeente vormt, van circa 20.000 inwoners.

,,We hebben hier in 2005 een woning laten bouwen. We bleven op vakantie gaan naar Bonaire. En elke keer was het weer fijn om hier te zijn. Het was steeds een soort van thuiskomen.''

Materialisme

De twee Huissense Hervelders (of andersom) vertrokken uiteindelijk in 2014 definitief naar het ABC-eiland. En niet zonder 'zwaarwegende' redenen: ,,De mensen in Nederland maken zich vaak druk om niks. Ook het materialisme en de drukte stonden ons steeds vaker tegen. Ondanks dat blijft Nederland een perfect land.''

Rob en Jolanda vestigden zich in Kralendijk, de hoofdstad van Bonaire met ruim 13.000 inwoners. Daar runt Rob wederom een eigen schildersbedrijf. Het is geen verrassing dat het stel het enorm naar de zin heeft. ,,Het is super relaxt hier. Alles wat er in de wereld gebeurt gaat eigenlijk langs je heen. Het is lekker buiten leven, met iedere dag mooi weer. Je trekt je korte broek en t-shirt aan en klaar.''

En voor wie denkt dat het eiland 'achter ligt' voor wat betreft dagelijkse faciliteiten, die heeft het mis. ,,Zo zijn scholen en medische zorg erg verbeterd.'', weet Rob, die ooit voetbalde voor SVHA en RKHVV en zich nog steeds meer Nederlander dan Antilliaan voelt. ,,Mijn meest dierbare herinnering aan Herveld en Huissen is het lekker buiten spelen en het onbezorgde leven als kind. Ik heb er nog veel contacten, als ook in Hoofddorp. Ik heb nooit heimwee gehad.''

Een keer per jaar gaan beiden terug naar Nederland, voor bezoek aan familie en vrienden en bekenden. Ook komt familie naar Bonaire, zoals een paar weken geleden nog. Toen zus Jacq-Anne en man Paul (Derksen) uit Huissen overkwamen. ,,Wat ik aan Nederland totaal niet mis is al die flauwekul waar mensen zich druk om maken.'' Desalniettemin is een gezamenlijke terugkeer naar Nederland niet geheel uitgesloten, zo blijkt. ,,Dat weet ik nog niet, geen flauw idee.''


'Scholen en medische zorg zijn erg verbeterd op Bonaire'

Ouder worden met het grootste gemak

Organisatoren van de bijeenkomst. (foto: Marten van de Ploeg)

ANGEREN - Ouder worden gaat vanzelf maar langzaam worden de gevolgen van de stijgende leeftijd merkbaar. Beleef en ervaar hoe je fit, vrolijk en veilig deze periode doorkomt. Kom op dinsdagavond 8 januari naar het Dorpshuis in Angeren.

"Wij beloven u een enerverende en leerzame avond. Toegang is gratis. Aanvang 19.30 uur. Wij besteden aandacht aan veilig fietsen op een e-bike, gezond en veilig ouder worden en persoonlijke ervaringen van het ouder worden. Met medewerking van hoofdzakelijk Angerense deskundigen zoals fietsenmaker, fysiotherapeut, ergotherapeut en gymdocent.

Ouder worden met gemak is niet ingewikkeld of moeilijk. Het vindt zijn basis in de leefwijze en bewust zijn van de risico’s. Naast sporten is bewegen tijdens de dagelijkse activiteiten zeker zo belangrijk. Wij verheugen ons op uw komst", meldt de werkgroep Leefbaar Angeren.

TOP-film: The Bookclub

BEMMEL - Donderdag 10 januari staat de film The Bookclub op het programma bij TOP. In deze film draait het allemaal om dames op leeftijd.

Denk aan Diane Keaton en de in komedie gespecialiseerde Candice Bergen en Mary Steenburgen; voeg Fonda toe en je hebt een complete generatie aan Amerikaanse leading ladies. Iedere maand lezen ze hetzelfde boek en gezellige avondjes worden verpakt als evaluatiemomenten. Binnen het clubje loopt de zaak volledig uit de hand als de keuze valt op de erotische roman Vijftig tinten grijs. Niet gehinderd door leeftijd of een enkele kunstheup, besluiten de dames zich op het vrijerspad te begeven. Onder het motto: voor seks ben je nooit te oud.

Aanvang 20:00. Locatie Theaterzaal. Kaartjes kosten 7,00 euro per stuk en zijn te bestellen op www.topbemmel.nl en tevens verkrijgbaar bij boekhandel De Toren van Bemmel en in de Theaterkerk, Markt 5, Bemmel.

TOP-cabaret: Kirsten van Teijn met nieuwe show Nobel

BEMMEL - Op zaterdag 12 januari maakt Kirsten van Teijn haar opwachting op de TOP-bühne van de Theaterkerk. Een show die u niet mag missen!

Als het plaatje maar klopt. Als het gazon maar strak gemaaid is, de ramen blinken en de nieuwe auto precies past bij de kleur van de voordeur. In Nobel vertelt Kirsten met veel humor over een hardwerkend ondernemersgezin achter een gouden façade. God, wat zijn we rijk. Maar wat komt er tevoorschijn als je de Perzische tapijten optilt? Wat gebeurt er als je met het verkeerde kapsel de deur uitstapt? Een schaamteloos eerlijk en stijlvol muzikaal programma over hoe we leven in patronen. Over hoe we leven op de tast en hoe pogingen om het juiste te doen, meestal niet helemaal goed komen. Want soms loopt een perfect geplande brunch gewoon tamelijk woest uit de hand.

Kirsten van Teijn studeerde aan de Koningstheateracademie in Den Bosch en wist zich met haar vorige voorstelling Zalf op de kaart te zetten als een bijzondere theaterpersoonlijkheid. Volgens de Volkskrant heeft ze een monumentale zangstem en ongekende flair.

Zaal open 20:00, aanvang 20:30. Locatie: Theaterzaal. Kaartjes kosten 15,00 euro per stuk en zijn te bestellen op www.topbemmel.nl en tevens verkrijgbaar bij boekhandel De Toren van Bemmel en in de Theaterkerk, Markt 5, Bemmel.

Column

Voornemen

Vanwege Oud en Nieuw is de deadline van deze krant vervroegd. Ook voor mijn stukje. Daarom zit ik op Tweede Kerstdag 's avonds te tikken. Mijn voornemen voor het nieuwe jaar is dat ik geen voornemen verzin. Op 2 januari zijn de voornemens alweer vergeten. Gewoon onbevangen 2019 in. De mooie herinneringen vind ik wel waardevol. Tweede Kerstdag was het hartstikke fijn met onze kinderen en kleinkinderen. Spelletjes doen en genieten van een bijeengeschraapt familiemenu. Grei van de buitenbarbecue, nasi, witte koolsalade van ons land, friet, Coq au vin (traditioneel mijn kerstrecept), frikandellen voor de kids en als nagerecht oma's pudding met slagroom en het traditionele kaasplankje met Port van mijn schoonzoon. Een dikke bolknak voor mannen zou niet hebben misstaan, zij het dat niemand rookt en onze arbeidershuurwoning geen rookkamer heeft met lederen fauteuils. De kids mogen het 'kerstdiner' afronden met van alles rond een chocoladefondue. Niks gedekte tafel, want iedereen kan nemen wat ze willen. Lekker ongedwongen. De kinderen hebben zich ondertussen op ons kantoor vermaakt met 'radiootje spelen'. Met twee computers en de digitale FM radio, Buienradar en Word op drie beeldschermen. Soms wordt opa om hulp gevraagd als een programma is 'verdwenen'. Ik hoor gemopper. Bas gedraagt zich als een ondemocratische programmaleider. En dat valt bij de overige radiomakers niet in goede aarde. Tweede Kerstdag 2018 blijft heerlijk hangen. In de kerstbijlage van Trouw las ik een opmerking van politicoloog Hans de Bruijn dat het in onze politieke cultuur werkelijk he-le-maal ontbreekt aan onbevangenheid. Een week eerder in dezelfde krant lees ik de opmerking van filosoof Annemarie Kok: 'Het is in niemands belang dat burgers het werk van politici overnemen.' Volgens haar raakt de vertegenwoordigde democratie vleugellam als burgers in alles worden gekend en zelf voor overheid gaan spelen. Burgers, democratie, overheid. Woorden die, voor mijn gevoel met slijmerige bedoelingen, ook voorkomen in de nieuwjaarstoespraak van een niet-onbevangen burgemeester Schuurmans. Mijn voornemen is om wel naar de nieuwjaarsreceptie te gaan.
Sjaak

Nieuwjaarsreceptie Hulhuizen

HULHUIZEN - Na succesvolle en gezellige edities van afgelopen jaren, staat op zaterdag 12 januari de inmiddels traditionele nieuwjaarsreceptie gepland in Veerhuis Concordia.

Comité Hulhuizen200, Hulhuizen aan de Waal en Veerhuis Concordia nodigen hierbij alle Hulhuizenaren, oud-bewoners en iedereen die ook maar enigszins raakvlakken met Hulhuizen heeft, van harte uit op de nieuwjaarsreceptie in Hulhuizen.

Nieuw dit jaar is een jeugdhonk met diverse spellen en activiteiten en ook de jeugd uit Hulhuizen wordt van harte uitgenodigd om elkaar te ontmoeten. Tevens zal er bij goed weer een groot springkussen klaar staan voor de kinderen.

Iedereen wordt vanaf 16:00 ontvangen met een welkomstdrankje in Veerhuis Concordia, Waaldijk 23, Hulhuizen.

Leerlingen IKC De Regenboog op bezoek bij Liduina

Leerlingen van IKC de Regenboog op bezoek in Liduina. (foto: Marijke Polman)

BEMMEL - 'Kerstfeest vier je samen' is dit jaar het thema waar alle kinderen van IKC De Regenboog deze kersttijd bij stil staan. En 'samen' gaat bij hen verder dan de muren van de Regenboog.

Daarom brachten ze maandag 17 december hun zelfgemaakte kerst-knutsel of kaart met mooie lieve woorden naar de mensen in het verzorgingshuis. In de gemeenschappelijke ruimte was het een gezellig en bijzonder samenzijn. Enkele peuters van de Hobbit waren er ook bij, samen met een aantal leerlingen uit de groepen 1 - 8.

De bewoners van het huis waren zichtbaar blij, verrast en soms zelfs ontroerd door dit mooie gebaar. De kinderen kregen allen een lekker kerstkoekje en moesten na een poosje toch echt weer terug naar hun IKC.

Maar wat we zeker weten is dat de bewoners van Liduina op hun kamers vast een goed plekje hebben gevonden waar de zelfgemaakte werkjes hen deze kersttijd herinneren aan die leuke speciale ochtend.

Sponsors bedankt!

De fietsgroep fietst over de Veluwe om de 100 km te behalen. (foto: Ghidy de Koning)

REGIO - Op donderdag 20 december heeft een groep van het Citadel college 100 kilometer gefietst en heeft hiermee bijna 1700 euro opgehaald. De groep wil graag deze sponsors bedanken.

IKC De Regenboog in Bemmel, Droom in Elst, het Openluchtmuseum in Arnhem, restaurant de Waldhoorn in Otterlo, de gemeente van Wageningen, Albert Heijn in Oosterhout, fietsenwinkel Hermans in Bemmel, restaurant de Altena in Oosterhout en eetwinkel Polly in Bemmel.

Mede dankzij deze sponsoren hebben wij dit resultaat behaald.

Nieuwjaarsreceptie bij De Tichel in Haalderen

HAALDEREN - Op zaterdag 5 januari is dorpshuis De Tichel geopend voor de jaarlijkse nieuwjaarsreceptie.

Tijdens deze bijeenkomst kan men elkaar de beste wensen voor 2019 overbrengen. Iedereen is welkom van 15.00 tot 17.00 uur. Tevens zal er net als andere jaren voor een hapje en drankje gezorgd worden. Verdere informatie over activiteiten van dorpshuis De Tichel staat op www.dorpshuisdetichel.nl of en de nieuwe Facebookpagina.

Kerstviering IKC De Abacus

HUISSEN - Traditie, saamhorigheid, delen en vieren kwamen samen in de kerstviering die werd vormgegeven door de kinderen van IKC De Abacus.

Donderdagavond 20 december mochten de leerlingen van IKC De Abacus samen met de ouders kerst vieren in de Katholieke Kerk in Huissen. Een mooie locatie voor zo’n fijne viering. De kerk zat helemaal vol en de leerlingen straalden. Ondertussen genoten de kinderen van het peuterplein van een heerlijk en sfeervol kerstdiner.

De leerlingen van de verschillende groepen hebben geweldige optredens verzorgd. Van een kerstrap, een kerstdansje tot een kerstgedicht. Tussen de optredens door werd het kerstverhaal verteld door 8e-jaars leerlingen Kari, Raymond en Diëgo. De viering werd afgesloten met een optreden van de musicalgroep ‘Trots op jou’, één van onze naschoolse activiteiten. Het was een supergeslaagde kerstviering!

Zen in actie!

Zenmeditatie in Bemmel. (foto: Emil Ripassa)

BEMMEL - Taekwon-Do Academie Gelderland (TAG) heeft een bijzondere zentraining gehad in de zentempel in Bemmel.

Taekwon-Do is een vechtkunst met een rijke geschiedenis en beïnvloed door het zenboeddhisme. Zen wordt vaak gezien als de leer van rust, wat draait om concentratie-meditatie en de kracht van het ‘nu’. Deze onderdelen zijn ook belangrijk binnen de vechtkunst. Respect, discipline zijn belangrijk maar ook het beheersen van lichaam en geest in diverse (zelfverdediging)situaties. Dit maakt het een totaal pakket wat zorgt voor een gezonde levensstijl. Sinds een paar jaar zit er in Bemmel een prachtige zentempel, waar een echte monnik (met vijf jaar Japanse kloosterervaring) woont. De moeite waard om eens te kijken.

Nieuwjaarsreceptie KBO Bemmel-Doornenburg

LINGEWAARD - De leden van KBO Bemmel-Doornenburg heffen het glas op het nieuwe jaar op zondag 6 januari in de foyer van de Theaterkerk.

Alle KBO-leden worden uitgenodigd om vanaf 14.30 uur met het bestuur te proosten. De foyer is geopend vanaf 14.00 uur.

Theodorus Marinus Roest, kasteelheer van De Kinkelenburg

Jaarboek voor munt- en penningkunde en de portretpenning geslagen bij het overlijden van T.M. Roest

BEMMEL - Tijdens de kerstbijeenkomst van de Historische Kring Bemmel (HKB) op 18 december in De Kinkel bood het kringlid Paul Oostervink aan Gijs Bouwman, voorzitter van de HKB, een exemplaar aan van het Jaarboek voor Munt- en Penningkunde 2018 uitgegeven door het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Munt- en Penningkunde (KNGMP).

Hierin onder meer het artikel ‘Theodorus Marinus Roest / Een leven ten dienste van de numismatiek’, een coproductie van drs. J.E.L. (Jan) Pelsdonk en Paul Oostervink. Laatstgenoemde schreef al voor het kringblad van de HKB het artikel ‘T.M. Roest, ‘kasteelheer’ van De Kinkelenburg (1853-1858)’, dat in de september-editie 2018 werd gepubliceerd.

Roest was eertijds de eerste conservator van het Numismatische Kabinet van Teylers Museum in Haarlem. De huidige conservator Jan Pelsdonk beschrijft in dit artikel het leven van T.M. Roest (1832-1898).

Roest was medeoprichter en eerste voorzitter van het KNGMP als ook directeur van het Leidsch Academisch Penningkabinet. Bij leven was Roest een mecenas. Het gehele artikel ‘Theodorus Marinus Roest / Een leven ten dienste van de numismatiek’ is na te lezen op de website van de HKB.

Bronnen vinden, een dagje offline

RESSEN - Op zaterdag 12 januari wordt alweer voor de tiende keer een retraitedag gehouden in Pleisterplaats Ressen! Deelnemers genieten om de maand van een dag zonder mobiel, een plek van stilte en ontmoeting. Een deelnemer zei: 'Op zo'n dag tank ik weer bij, het geeft me gek genoeg rust en energie!'

Vaste onderdelen van retraitedagen in Ressen zijn meditatie, wandelen en zelf - al dan niet creatief - in de stilte aan de slag met het thema. Dat thema is deze keer 'Bronnen vinden'. Aan de hand van een aantal oude bronnen die al duizenden jaren mensen inspireren zoeken we deze dag naar wat onszelf gaande houdt.

De dag start in de Kosterij in Ressen, Kerkenhofstraat 4, en is van 10:30 tot 16:00 uur (inloop vanaf 10:00 uur), de kosten bedragen 15 euro per persoon, koffie/thee en soep is inbegrepen. Een lunchpakketje en stevige schoenen neem je zelf mee.

Aanmelden/info bij Winny Eijbersen, E info@pleisterplaatsressen.nl / pleisterplaatsressen@4-plek.nl / T 06-14894540. Deze activiteit is een initiatief van de commissie Pleisterplaats Ressen (www.pleisterplaatsressen.nl)

Merendeel Betuwse clubs presteert teleurstellend Bemmel en HAVO dé surprises

HAVO doet het goed! De Haalderenaren staan virtueel eerste in 3D en veroverden de (eerste) periodetitel. Hier een spelbeeld uit de gewonnen derby (3-0) tegen Driel thuis. (foto: Hans Schmeinck)

Tekst: Hans Schmeinck

De eerste seizoenshelft zit er voor bijna alle (Over)Betuwse amateurvoetbalclubs op. De tussentijdse balans leert onder andere dat Bemmel en HAVO het verrassend goed doen, dat RKHVV de hoofdklasse wellicht moet verlaten en dat het merendeel van de clubs geen rol van betekenis in hun klassen speelt.

In de hoofdklasse A doet De Bataven het met een tiende plaats (van de zestien) niet slecht, maar als de Gendtenaren hoge(re) ogen willen gooien is een ijzersterke tweede seizoenshelft noodzakelijk. De aanblijvende trainer Rob Bouman flikte dat kunstje twee jaar geleden al eens… Klassegenoot RKHVV staat stijf laatste met maar 7 punten plus een doelsaldo van min 28. Vorig jaar waren dat 11 punten en -15. Maar haalden de Huissenaren na de winterstop nog 24 punten en bleven ze 'erin' met 35 punten (uit 30).

Voor dat 'veilige' aantal zou RKHVV vanaf januari dus nog 28 punten uit 16 duels moeten peuren. Gezien het vaak belabberde spel, de onrust in de selectie en het resterende programma een welhaast onmogelijke klus.

Misschien gaan de Huissenaren wel stuivertje wisselen met Sc Bemmel, want promotie lonkt in 1E. De club staat 1e en scoorde na 12 wedstrijden al 38 keer. Al 14 goals meer dan in het totale vorige seizoen! De hand van de eerstejaars oefenmeester Ronald Grotenbreg is zichtbaar.

Spero treft niet zo makkelijk –'maar' 20 keer in elf duels- toch staan de Elstenaren er in 2I met een tweede plaats wel goed voor. Succestrainer Gerrit-Jan Barten stopt er na dit seizoen trouwens wel mee.

Bemmel scoort!

In 3D presteert HAVO ondanks –volgens sommigen dankzij- het vroegtijdige vertrek van trainer Bert Willemsen verrassend goed. De Haalderenaren staan haalden de eerste periodetitel binnen en staan in verliespunten eerste. Na dit seizoen verwelkomen ze overigens Fred 'Mister HAVO' voor de vierde (!) keer).

De overige ploegen uit de (Over)Betuwe in het zondag- en zaterdagvoetbal (zie kader) presteren teleurstellend. Alleen DVOL doet het aardig, de Lentse promovendus is subtopper in 3D. En Jonge Kracht heeft als gedeeld tweede in 4D kans op iets, al is de achterstand op de schijnbaar ongenaakbare koploper DVV al zes punten. Bovendien is er in de Huissense club deining omdat trainer Johan Scholten gezegd is dat zijn contract niet verlengd wordt.

Klassegenoten Angeren en het Doornenburgse GVA spelen met –beide- 13 uit tien geen rol van betekenis. Ook hier wordt afscheid van de trainers genomen, respectievelijk Edwin Geldof en Patrick Kleinveld. En Manfred van den Broek gaat weg bij OSC. De Oosterhoutse club staat onderin 4E.SDOO uit Heteren (4e, van de elf clubs) en SVHA uit Herveld-Andelst (7e) beleven in 5D een grijze eerste seizoenshelft.

Zaterdag niet zinderend

De zaterdagverenigingen uit de (Over)Betuwe doen het ook niet bijster goed: Excelsior Zetten, gepromoveerd naar 3A, staat laatste en moest al 39 tegengoals slikken. Elistha uit Elst staat in 4A onderin (8e van de tien) en Dodewaard in 4B 'nog' zesde (van de elf). In diezelfde klasse is absolute kelder, met als voorlaatste Valburg en als laatste EMM Randwijk. Beiden haalden pas drie punten uit tien duels en kregen daarin iedere gemiddeld vier goals om de oren.

HKB-ledenvergadering en filmavond

BEMMEL - De Historische Kring Bemmel, Haalderen en Ressen nodigt u uit voor de algemene ledenvergadering met aansluitend een filmavond op dinsdag 29 januari in Het Wapen, Dorpsstraat 52, Bemmel. De zaal is open vanaf 19.30 uur.

Op de agenda staan de jaarverslagen 2018 en de begroting 2019 en de verkiezing van bestuursleden en een lid van de kascontrolecommissie. Verder heeft het bestuur gemeend naast de bestaande statuten ook een huishoudelijk reglement op te stellen, dat op deze algemene ledenvergadering ter bekrachtiging voorligt.

De agenda en alle onderliggende stukken liggen vanaf 8 januari 2019 op dinsdagochtend ter inzage in de kringruimte en zijn te consulteren op de website. Opmerkingen over het concept Huishoudelijk Reglement kunnen tot dinsdag 22 januari per mail worden gestuurd aan secretaris@historischekringbemmel.nl.

Afzien voor het goede doel

Fietsgroep serious request (foto: Ghidy de Koning)

REGIO - 'Ik dacht dat ik het nooit zou zeggen, maar ik ben nog nooit zo gelukkig geweest om weer bijna op school aan te komen.'

Na bijna 100 km gefietst te hebben door de harde wind en regen werden deze woorden door één van de 21 jongeren van het Citadel College Nijmegen uitgesproken. Al in de vroege uurtjes stonden ze klaar om te vertrekken, 100 km voor de goede doelen van Serious Request en het helpen aan de verdere opbouw van de school uit Uganda.

Wethouder Velthuis van Sport vond het initiatief van de leerlingen bijzonder genoeg om het vertrek aan te kondigen en zo vertrokken ze, om half negen in de ochtend naar Otterloo en weer terug. Onder begeleiding van twee docenten waren de gele hesjes en kerstmutsen goed zichtbaar. Daar fietsten ze, over de heuvels van de Hoge Veluwe en door de straten van Wageningen. Bij aankomst op school maakten de drie initiatiefnemers Allon de Koning, Joske Roijackers en Lise Hulstein bekend dat ze bijna 1700 euro opgehaald hadden, om daarna met spierpijn en met een voldaan gevoel uit te kunnen rusten.

Nieuwe contacten 65-plussers op Midwinterdiner

Midwinterdiner 2018. (foto: Clemens Hendriksen) Clemens Hendriksen

BEMMEL - Rotary Lingewaard nodigt alleenstaanden van 65+ in de gemeente Lingewaard uit voor een gezellig diner op zaterdag 26 januari in de aula van OBC Essenpas in Bemmel. Buitenpoort Catering staat garant voor een smaakvol driegangendiner, de rotaryleden voor een vakkundige bediening en het popkoor 2000 voor een swingend optreden. Tijdens deze avond is er volop gelegenheid om nieuwe mensen te ontmoeten in een ongedwongen sfeer.

Het diner wordt mede mogelijk gemaakt door opbrengsten van het jaarlijkse Lingewaards Dictee, een bijdrage van de stichting Maatschappelijke GezondheidsZorg (MGZ) en Buitenpoort Catering. De avond begint om 18.30 uur en duurt tot circa 22.00 uur. Er is ruimte voor maximaal honderd gasten. Wilt u aanschuiven? Geef u dan op voor 16 januari. Rond 20 januari worden de uitnodigingen verzonden via mail of brief, afhankelijk van de wijze van aanmelden.

Er wordt gestreefd naar zoveel mogelijk nieuwe gezichten bij toewijzing van de plaatskaarten. De gratis kaarten voor deze avond zijn alleen vooraf te verkrijgen per mail: midwinterdiner@rotarylingewaard.nl of per brief: Midwinterdiner Rotary Lingewaard, Oostervelden 64, 6681 WZ Bemmel onder vermelding van de volgende gegevens: aantal kaarten, namen van de deelnemers, adressen, telefoonnummers, 1 hobby en eventuele dieetwensen per deelnemer. Voor iedereen die nog voor het midwinterdiner een gezellige middag wil beleven, organiseert Rotary Lingewaard een masterclass ‘Het wonder van de harmonie’. Dit is op 13 januari van 14.00-16.30 uur in de Theaterkerk Bemmel. Voor kaarten en info: https://www.rotary.nl/lingewaardbemmel.

'De Zere Neus van Bergerac' door Theater Koperen Kees

Cyrano de Bergerac en Christian de Boer. (foto: Hans Gerichhausen)

HUISSEN - Theatergroep Koperen Kees speelt deze kerstvakantie ‘De Zere Neus van Bergerac’ in Theater Kees in Huissen. Dit klassieke verhaal is in een eigentijds jasje gestoken door Maarten Hopman, regisseur en bewerker van het originele script van Arjan Ederveen.

De voorstelling bevat twee tegengestelde werelden; die van de toverachtige en wat onnozele feeën die er niet altijd in slagen om mensen gelukkig te maken en die van de stoere maar toch wat onhandige kadetten die zich onder leiding van hun sergeant-majoor een weg door de oorlog proberen te banen. De feeën en kadetten ontmoeten elkaar wanneer De Liefde op de deur klopt en beide werelden op zijn kop zet. Zij komen tot dezelfde conclusie: de ‘menseritus’ kan het leven soms knap lastig maken.

Er speelt een subtiele glimlach van herkenning op de lippen van de volwassen bezoekers als er gezongen wordt. Het acteer- en zangtalent van de theatergroep brengt dit jaar een repertoire Franse chansons met Nederlandse tekst ten gehore waaronder Les Poppys en Jacques Brel. De jongere generatie zal daarnaast Stromaes ‘Papaoutai’ in een van de nummers herkennen. Door bezoekers van alle leeftijden wordt vanwege de muzikale bijdragen zowel gegrinnikt als een traantje weggepinkt. Kortom: ‘De Zere Neus van Bergerac’ door theatergroep Koperen Kees biedt veelzijdig vermaak met een gezonde dosis spanning en sensatie.

De speeldata zijn nog op 2-3-5-6-12 januari 2019. De voorstelling is voor iedereen vanaf zes jaar. Tickets zijn 8,50 euro per stuk en zijn te reserveren via www.koperen-kees.nl.

11 / 22

12 / 22

13 / 22

14 / 22

Zorg jij dat Gendts Ontwikkelingsplan geen 'Brexit' wordt?!

Mooi Gendt. (foto: Niels Sparnaaij)

GENDT - De werkgroep intergraal Gendts ontwikkelplan (iGOP) bestaat inmiddels uit acht personen. Een leuke start met mensen uit de diverse geledingen van de Gendtse samenleving. Waar deze mensen zich echter niet in onderscheiden is de leeftijd. Met alle respect, een groep mensen die allen de veertig jaar (ruim) voorbij zijn.

Zij zijn heel enthousiast gestart met de voorbereiding van de grote startbijeenkomst in februari. "Om in de ontwikkelplannen voor de komende tien jaar in Gendt ook de jeugdige wensen en ideeën een plaats te geven vragen wij aan de jeugdige inwoners van Gendt tussen de 15 en 40 jaar om bij te dragen in de plannen voor hun toekomst in een duurzaam en leefbaar Gendt. Schroom niet, laat je zien en vooral horen!!

Laat de ouderen niet alleen beslissen over de toekomst van Gendt! Maak er geen “Brexit” van! Meld je aan op Gendt.Vooruit@gmail.com."

Nieuwjaarsbijeenkomst Oogcafé Lingewaard

LINGEWAARD - Ooit gehoord van de Webbox, een geweldig hulpmiddel voor blinden en slechtzienden om onder andere kranten, tijdschriften, boeken, actueel nieuws in gesproken vorm te beluisteren?

Nee? Kom dan naar de nieuwjaarsbijeenkomst van het Oogcafé Lingewaard op 19 januari. Van 14.00 - 16.00 uur is een ieder, samen met uw familie en vrienden, welkom in het gebouw van de Stichting Welzijn Lingewaard, Cuperstraat 9 in Bemmel.

Mis deze zeer interessante nieuwjaarsbijeenkomst niet en meldt u aan (tot 12 januari) bij Joke van Rijswijk, Oogcafé Lingewaard; e-mail: jokevanrijswijk@xs4all.nl; 026 3813386.

Uniek in Nederland: locatietheater in de winter!

EWIJK - Wind en Winter is een nieuwe theatervoorstelling van Theater Over & Weer over het leven langs de rivier de Waal in herfst en winter. Met scènes over de eeuwenlange strijd tegen het water, de dijkbewaking en ruigte van de natuur in de winter.

De winterverhalen komen in januari en februari 2019 tot leven tijdens twee voorstellingen: ‘De Barre Tocht’ door de Beuningse uiterwaarden en ‘Bij Het Haardvuur’ in en rond Slot Doddendael in Ewijk.

De Barre Tocht
Voor de echte liefhebbers van buiten en kou is er hartje winter op 19, 20 en 26 januari 2019 (16.00-17.30): De Barre Tocht: locatietheater waarbij het publiek in groepen mee naar buiten wordt genomen. Naar de dijk, door de uiterwaarden en naar de oever van de rivier. Onderweg zijn er speelse, grappige soms dramatische theaterstukken die verhalen over de eeuwenlange strijd tegen het water, de dijkbewaking en de ruigte van de natuur in de winter. De wandeling vindt buiten plaats in de schemering. Na afloop is er warme chocolademelk-met-vel en wentelteefjes met kaneel!

Bij Het Haardvuur
Bij Het Haardvuur speelt zich af op 31 januari en 1, 8 en 9 februari 2019 (20.00-22.30) op en rond Slot Doddendael in Ewijk. Met in het eerste deel drie mysterieuze theaterscènes buiten, gebaseerd op het winterleven in het rivierengebied. Na warme chocolademelk volgt het tweede deel: het toneelstuk “Het Zingen van het IJs” over de angst voor het kruiend ijs, maar ook over het verlangen naar het dichtvriezen van de Waal. Deze avond vindt plaats in de Spyckerzaal van het kasteel. (www.theateroverenweer.nl)

Huissen in tekstbeeld Het Stadssymbool, de Zwaan...

Tekst en fotografie:

Gerrie Aldershof

...Het voornemen betreffende een mega-Zwaan, een abstract lichtsculptuur van ontwerper Max van den Hof voor 'zijn stadje', maakt me blij. Al mag het definitieve ontwerp wat mij betreft wel wat levensechter.

Dit deed me denken aan mijn eerste ontmoeting, een dikke veertig jaar geleden, met de bronzen Zwaan op de Markt. Het figuratieve evenbeeld. Prachtig vormgegeven door kunstenaar Kees Berendsen. We woonden net in Huissen, in nieuwbouwwijk de Zilverkamp, toen mijn in Den Haag wonende schoonzus Wil die in de verzekeringen zat, enthousiast belde: 'We gaan een standbeeld van een Zwaan in Huissen verzekeren. Mag ik komen kijken (lees; schouwen)?' Zo gezegd, zo gedaan. Ik blader in mijn 'Huissens album' uit die tijd. En, jawel hoor. Een foto van de Zwaan uit 1977, met plaquette. Uitgerekend het jaar dat de Zwaan het 'licht' zag. Deze Zwaan is de eerste foto van mijn foto-oeuvre van het rijke Historisch Stadscentrum en omgeving. De toegangswegen naar de Markt waren nog geasfalteerd. En de Markt leek toen wel op een 'autokerkhof' (zie foto). Heden is de Markt een bruisend horeca- en evenementenplein. Een ware verademing met dat verleden. Bij mijn bezoekjes aan de Markt groet ik de Zwaan iedere keer. Zij is het Stadssymbool van Huissen, geïnspireerd op het Middeleeuwse stadswapen, gekregen van de heren van Kleef, en staat op een prominente plek in het centrum. Hier ontstond de wordings- en de roemruchte geschiedenis van het stadje. Ach, ja, de Zwaan manifesteert zich door de jaren heen in meerdere creaties. Neem, tot slot, maar eens de populaire Zwanenvlag of de prachtige bootvaandels met Zwaan boven het winkellint, Langestraat, Vierakkerstraat, Markt. Trots als men is op deze elegante tweevoeter. Maar... vooral binnen de poorten. Ik kan dan ook niet wachten tot de 'mega-Zwaan van Max' het 'licht' ziet en in volle glorie staat te pronken (na)bij de Arnhemse(toegangs)poort van ons Zwanenstadje Huissen...

Nieuwjaarsbijeenkomst Oogcafé Lingewaard Bijzondere middag voor visueel gehandicapten

Nieuwjaarsbijeenkomst Oogcafé Lingewaard Bijzondere middag voor visueel gehandicapten

LINGEWAARD - Ooit gehoord van de Webbox, een geweldig hulpmiddel voor blinden en slechtzienden om onder andere kranten, tijdschriften, boeken, actueel nieuws in gesproken vorm te beluisteren?

Of van de GObox, een apparaat dat aan uw TV wordt aangesloten en meteen de ondertitels voorleest, ook van uitzending gemist. Nee? Kom dan naar de nieuwjaarsbijeenkomst van het Oogcafé Lingewaard op 19 januari. Van 14.00 - 16.00 uur is een ieder, samen met uw familie en vrienden, welkom in het gebouw van de Stichting Welzijn Lingewaard, Cuperstraat 9 in Bemmel.

Karel Raven, die aan de wieg heeft gestaan van de Webbox en de ontwikkeling van de GObox geeft uitleg over de mogelijkheden, vergoedingen en kosten van beide hulpmiddelen. De informatie wordt omlijst met live gitaarmuziek uit de jaren zestig van het Sybold Trio, waarbij Raven ook enkele nummers meespeelt op zijn keyboard.

Mis deze zeer interessante nieuwjaarsbijeenkomst niet en meldt u aan (tot 12 januari) bij Joke van Rijswijk, Oogcafé Lingewaard; e-mail: jokevanrijswijk@xs4all.nl; 026 3813386.

Basiscursus digitale fotografie

HUISSEN - De basiscursus digitale fotografie is in het Gemeenschapshuis Huissen-Zand in Huissen. De informatieavond voor deze cursus is op maandag 14 januari 2019 van 19.30 tot 21.00 uur.

De basiscursus digitale fotografie start op dinsdag 15 en donderdag 17 januari. Spiegelreflex- en systeem-camera's van 19.30 uur tot 21.30 uur.

10 lessen á 2 uur. Data: januari / dinsdag: 15, 22, 29; donderdag: 17, 24, 31; februari / dinsdag: 5, 12, 19, 26. donderdag 7, 14, 21, 28; maart / dinsdag 5, 12, 19; donderdag 7, 14, 21.

Deze basiscursussen zijn geschikt voor mensen in alle leeftijdsgroepen met een passie voor fotografie. Voor iedereen met een spiegelreflex / systeem-camera, die hun toestel willen leren kennen of meer uit hun camera willen halen en anders willen leren kijken. Locatie: Gemeenschapshuis Huissen-Zand, Van Wijkstraat 31 Huissen. Voor meer info en aanmeldingen via mail en telefoon: bart-groenendijk@versatel.nl en 026 7506273.

Zeer positief kijken Bram en Imke terug op hun verkoop- en aankooptraject bij Arns & de Leeuw Makelaars "Als we nu weer zouden verhuizen, dan zullen we Johan nóg een keer inschakelen!"

HUISSEN - Bram en Imke wilden eerst een woning kopen en zaten daarom voor een financieringsgesprek bij Van de Ree & Partners aan tafel. Daarna kwam Johan de Leeuw bij ze langs voor een verkoopgesprek.


De eerlijkheid van Johan werd meteen gewaardeerd. Bram: "Johan was vanaf het begin heel duidelijk en oprecht. Vanwege zijn expertise en ervaring kon hij heel goed de waarde van onze woning bepalen." De voorbereiding op het verkoopproces was soms lastig vertelde Bram: "Er moesten veel documenten opgevraagd worden, ook bij de V.v.E, waarvan we soms nog nooit gehoord hadden.
Maar de medewerkers van Johan stonden altijd paraat en waren op een prettige manier te bereiken, dat was heel fijn." Tijdens het prettig verlopen verkooptraject is er een vertrouwensband ontstaan. "Het vertrouwen is de belangrijkste reden geweest waarom wij Johan ook als aankoopmakelaar hebben ingeschakeld", vertelt Bram. "Wij waren verliefd op een huis en daar hebben we Johan mee naartoe genomen. Johan kijkt met een andere blik naar het huis. Hij is kritisch en wees ons op de gebreken en de mogelijke herstelkosten. Toen bleek het huis toch niet zo geschikt te zijn voor ons." Dan is het fijn als je een aankoopmakelaar bij je hebt die je voor de valkuilen kan behoeden. "Wij kunnen het zeker aanbevelen om Johan als makelaar in te schakelen, hij kan heel goed de 'duimschroeven aandraaien' bij de wederpartij, en dat is heel mooi als je die aan jouw kant hebt staan."


Bram en Imke zijn klaar voor het nieuwe jaar: "We hebben een gevoel van rust, alles is volbracht en is op een prettige manier verlopen." Wilt u ook een waardevolle ondersteuning bij de aan- en/of verkoop van uw woning? Stap dan eens
binnen bij Arns & de Leeuw Makelaars aan de Langestraat 18 in Huissen. Of kijk voor meer informatie op www.arnsdeleeuw.nl. Telefoon 026 3258210.

Kerstbomen er uit, kamerplanten er in

Zeemansmuziek van Schip Ahoy. Hapjes, drankjes en korting van 10 procent van Kwekerij Arnhem-Nijmegen. (foto: Sjaak Veldkamp) Foto: sjaak veldkamp

GENDT - De keukenstress voor het kerstmenu ligt alweer achter ons. Er wordt misschien nog getwijfeld om ook de laatste oliebollen op te eten, maar de Gendtse kweker Bert van Deelen is er helemaal uit. Kerstbomen er uit, kamerplanten er in. Met dit motto luidt de Huyskweker Arnhem-Nijmegen op zaterdag 5 januari het nieuwe jaar in.

Zeemanskoor Schip Ahoy uit Angeren komt aanvaren om het feest compleet te maken. "De bloemetjes worden buiten gezet", belooft de bezielende dirigent Gert Huting. Alle 'kamerplanten' gaan met tien procent korting langs de kassa, weet Van Deelen. 2 januari wordt er tevens gestart met de verkoop van de eigen orchideeën.

De Gendtse kweker noemt zijn bedrijf aan de Langstraat een kwekerij. Hij wil zich niet vergelijken met tuincentra met ook een assortiment van interieurartikelen tot dierbenodigdheden. Een kerstboom kan net, maar kerstballen zijn aan Bert niet besteed. "Ik verkoop alleen producten waar ik verstand van heb." En dat zijn zomer-winter bloeiers van eigen kweek, kamerplanten en slimme plantenbakken met een waterreservoir.

Zondag staan de kamerplanten er fris en gezond bij. En dat gaat niet vanzelf. In de kassen van Kwekerij Arnhem-Nijmegen groeien de kamerplanten altijd onder een ideale temperatuur, hoeveelheid licht en voeding. De échte kweker doet een alleszeggende uitspraak. "Kamerplanten hebben behoefte aan een juiste temperatuur. Planten staan daarom centraal boven de gewenste temperatuur voor mijn klanten."

Gert Huting hoort het aan. Hij staat bekend als een gedreven dirigent met een enthousiaste uitstraling naar het publiek. Zijn koor zorgt zaterdag ongetwijfeld voor een warm ontvangst. Normaal gesproken treden ze in januari niet op. Dan moet er gewerkt worden aan nieuw materiaal. Voor Gendt maken ze een uitzondering, want de ervaring van vorig jaar zijn ze nog steeds niet vergeten. Veel belangstelling, fijne sfeer en de akoestiek is geweldig, somt Huting op. De kracht van Schip Ahoy ligt volgens de dirigent bij hun beleving. "Je moet muziek brengen met beleving. Wat ik wil bereiken is dat je bij het publiek een gevoelige snaar raakt." Het eerste optreden is om 13.00 uur. De échte kweker zorgt de hele dag voor een hapje, drankje en een korting van 10 procent. Kun je niet komen, de korting geldt voor de hele maand januari.

Kwekerij Arnhem-Nijmegen. Langstraat 46 Gendt. 06 23947551, www.kwekerijarnhemnijmegen.nl.

Voor alle huurders in De Leemhof in Gendt Huurdersvereniging Gendt organiseert een Dorpsplein

GENDT - In samenwerking met de Woonbond wordt deze middag een aantal kraampjes geplaatst in De Leemhof.

Medewerkers en bestuursleden van de huurdersvereniging, zullen informeren en adviseren inzake belangrijke onderwerpen waar men als huurder de komende jaren mee te maken krijgt. Denk aan duurzaamheid, leefbaarheid, betaalbaarheid, nieuwbouwplannen en niet te vergeten de toekomst van de Woonstichting Gendt.

Tevens wordt deze middag de onlangs gehouden enquête besproken en worden de drie winnaars bekend gemaakt onder de deelnemers.

Aansluitend wordt op 10 januari om 19.30 uur de algemene ledenvergadering gehouden in De Leemhof. De uitnodiging wordt, of is inmiddels bezorgd. "Graag vernemen wij wie aanwezig wil zijn, zowel bij het Dorpsplein of bij de algemene ledenvergadering. Men kan zich aanmelden via info@hvgendt.nl of schriftelijk bij HV Gendt,p/a Kloosterplein 2a, 6691 CX Gendt. Wij zien u graag op 10 januari in De Leemhof om 16.00 uur en/of 19.30 uur."

Wensboomproject in Bemmel groot succes!

Prijswinnaars en sponsoren. (foto: Henk Wieland)

BEMMEL - Het jaarlijks wensboomproject tijdens de kerstmarkt in Bemmel is ook dit jaar weer een groot succes geworden. Door de organisatie is er dit jaar voor gekozen om veel kleine wensen in vervulling te laten gaan.

Zaterdag 22 december werd aan meer dan twintig kinderen onder grote belangstelling van familieleden bij de grote wenskerstboom op de Markt verteld dat zij prijswinnaars waren en dat hun kerstwens in vervulling zou gaan. Daarna ging het gehele gezelschap naar Het Wapen waar de wensen vaak al direct in vervulling gingen. Dit in aanwezigheid van de sponsoren die dit alles hebben mogelijk gemaakt. De variatie aan wensen was dit jaar ook weer erg groot. Van een bloemetje voor oma, samen lunchen met opa tot frietjes bakken met de hele klas. Ook een knuffel voor een ziek kind en een keer zwemmen met een boezemvriend waren wensen die in vervulling gingen.

Dank ging uit naar Derksen Financieel, Constantijn Koen Uitvaartverzorging, ProcesPartners,
Notaris van Schaik, Finzie Financiële Dienstverlening, Drukkerij Accuraat tevens Copyshop Bemmel en Zaal Vioolbouwers B.V.

'Wij kwamen tezamen' in Bavokerk Angeren

Levende kerstgroep 2018 Bavokerk Angeren. (foto: H. Aalbers)

ANGEREN - Van verre trok de feestelijk groen-rood verlichte Bavotoren al de aandacht. De vuurkorven, het fraai verlichte portaal, de kerkversiering en het sfeervolle lichtspel op het koor, maakten de Bavokerk voor de kerstviering tot een plaatje.

De tot de laatste plaats toe gevulde kerk vierde, samen met pastor John Rademakers en het kerkkoor Just4fun, de kerstdienst. De meer dan 30 kinderen maakten kerstwenskaarten voor het nieuw geboren kindje.

Kindje Jesus met Maria en Jozef werden door de engeltjes, herders met schaapjes en de drie koningen in optocht naar de stal gebracht. Waarna onder het zingen van 'Er is een kindeke' het pasgeboren kindje in de kribbe werd gelegd.

Na de dienst was er, op het met vuurkorven versierde kerkplein, glühwein en warme chocolademelk. Onder het genot van een glaasje/beker en de kerstliederen gespeeld door harmonie Sint-Ceacilea, werd de geboorte nog even ‘nagevierd’.

Een mooie, sfeervolle viering in een prachtige ambiance dankzij de inzet van al de vrijwilligers. Zij, op hun beurt, dankten Onze Lieve Heer voor het droge weer maar vooral voor de vele, zeer vele bezoekers.

Inwoners in gesprek met de kandidaten van het CDA

BETUWE - De Provinciale en Waterschap verkiezingen komen er weer aan in maart. Mevrouw Esther Groeneberg van de Landwinkel uit Ressen staat als nummer 4 op de lijst van het CDA van Waterschap Rivierenland,

Voor de provincie Gelderland staat de heer Bert Komdeur op plaats 7 van de CDA lijst, Bert is thans regio vertegenwoordiger van uit de provincie voor Lingewaard en Overbetuwe. Deze twee kandidaten zullen in Mea Vota in Huissen de inwoners te woord staan en vertellen wat het hen bezielt om zich kandidaat te stellen,en waarom.

Tevens is die avond ook aanwezig wethouder Aart Slob en de drie raadsleden van het CDA Lingewaard om ook van de inwoners vragen te beantwoorden en in gesprek te gaan.Ook is er de gelegenheid om onder het genot van een hapje en een drankje elkaar het nieuwe jaar toe te wensen.

De avond is bij Mea Vota Tuinbouw museum Boskoops Glorie 33 in Huissen. Aanvang 9 januari met inloop vanaf 19.30 uur; het programma begin om 20.00 uur.

Gratis kennismaken met yoga in De Piramide aan de Waal

GENDT - De Piramide aan de Waal in Gendt (Hulhuizen) opent het nieuwe yoga-jaar op zondag 6 januari met 'Open Lessen-ochtend'. Een ochtend waarin je van 10:00 tot 13:00 uur elk uur aan kan sluiten bij in totaal drie gratis yogalessen van elk 45 minuut In de sfeervolle koningszaal van de piramide worden wekelijks drie verschillende vormen van yoga gegeven.

Op deze ochtend kun je ervaren wat jou aanspreekt en wat bij je past. Om yoga te doen hoef je niet noodzakelijk heel lenig of ontspannen te zijn, het gaat steeds om je eigen beleving. Het vertrekpunt is altijd de situatie van het moment.
Alle drie de lessen hebben een eigen focus. De 'Easy Vinyasa Flow Yoga' is een actieve vorm van Yoga, waarbij houdingen direct achter elkaar in een vloeiende beweging worden uitgevoerd. In de 'Yoga & Mindfulness'-les is meer aandacht voor de ademhaling. De les is gericht op ontspanning en bewustzijn, werkt stress verlagend en zet je aan om met aandacht te leven. 'Yin Yoga' richt zich vooral op het bindweefsel en de gewrichten. Door langer in de houdingen te blijven brengt deze vorm van yoga je aandacht meer naar binnen. Yin yoga is geschikt voor iedereen die een aanvulling zoekt naast meer actieve vormen van beweging. De lessen worden gegeven door Els Matthijssen en Stefan Posthuma.
Je bent welkom op deze ochtend, om één of alle lessen mee te doen. Meer informatie staat op de website van Piramide aan de Waal. www.piramideaandewaal.nl.

Inloopspreekuur Huurdersvereniging Gendt

GENDT - Iedere eerste dinsdag van de maand (behalve in juli en augustus) is er weer inloopspreekuur in De Leemhof.

De eerstvolgende is op 8 januari. Men kan tussen half zeven en zeven uur in gesprek met een van de bestuursleden. Ook is er de mogelijkheid de vereniging te bereiken via info@hvgendt.nl.

Woonstichting Gendt mot Woonstichting Gendt blieve

GENDT - De corporaties Waardwonen en Woonstichting Gendt gaan onderzoeken naar de voor- en nadelen van een eventuele fusie. Wij en vele andere zijn hier flink op tegen. Daarom willen wij zoveel mogelijk digitale handtekeningen verzamelen en deze aanbieden aan de woonstichting Gendt.

Een fusie zal de kwaliteit, duurzaamheid, het woongenot, de huur prijzen, de service, het onderhoud enzovoort niet verbeteren. Een kleinere woonstichting heeft beter zicht op haar huurders en woning zoekende en haar medewerkers. Daarnaast is de kans voor jongeren op hun terug keer naar hun durp Gendt kleiner als er een fusie zal plaats vinden. Voor ouderen zal het ten nadele zijn voor de rust en leefbaarheid van het dorp.

Wij eisen dat de corporaties Waardwonen en Woonstichting Gendt het onderzoek betreft een eventuele fusie stop zetten en er geen fusie meer zal plaats vinden. Nu niet, maar ook in de toekomst niet.

Woonstichting Gendt moet gewoon zelfstandig als kleine woonstichting blijven zodat de kwaliteit niet verloren gaat en het zicht op de huurders niet verdwijnt. Geen samenwerking met welke verhuurder dan ook..
Woonstichting Gendt mot Woonstichting Gendt blieve

Zet uw digitale handtekening op: https://petities.nl/petitions/woonstichting-gendt-mot-woonstichting-gendt-blieve.

Roel van de Laarschot

Fact-kind en jeugd Arnhem

FACT kind en jeugd van start. (foto: Shutterstock) Shutterstock

ARNHEM - Begeleiding en behandeling bieden aan kinderen tot 18 jaar met psychiatrische problemen: dat is de ambitie van het nieuwe Fact-team kind en jeugd. In het team werken specialisten samen van Pro Persona, Karakter en RIBW Arnhem Veluwe Vallei.

FACT staat voor ‘Function Assertive Community Treatment’. Dat betekent in de praktijk dat medewerkers van het team naar het kind toekomen. Hulp vindt dus zoveel mogelijk in de eigen woonomgeving plaats. Ander belangrijk uitgangspunt is dat de omgeving van het kind intensief wordt betrokken. Denk dan aan familie, vrienden, school en sportvereniging.

Belangrijkste doelgroep van het Fact zijn kinderen en jongeren tot 18 jaar met psychiatrische problemen, die niet uit zichzelf een beroep doen op de zorg. Ook hebben ze problemen op meerdere gebieden. Denk aan schooluitval, problemen met emoties, schulden, relaties en verslavingen.
De eigen kracht van de jongere staat voorop. De zorg is dus nooit zwaarder dan nodig. De aanpak van het Fact-team is ook preventief: het kan zwaardere zorg in een kliniek en uithuisplaatsingen voorkomen.

Het werkgebied van het team bestaat uit Arnhem en de regiogemeenten. Vragen en aanmelding mail: fact.kind.en.jeugd.arnhem@propersona.nl; 026 3124600.

Volkstuinenvereniging Doornenburg

DOORNENBURG - De jaarvergadering bij Volkstuinenvereniging Doornenburg wordt gehouden op 14 januari in het M.F.R. (ingang witte deur Pannerdenseweg 50).


Een van de agendapunten is de bestuursverkiezing. Gerad van het KLooster en Hans Gerdsen treden af, maar wel herkiesbaar. Tegenkandidaten kunnen zich melden bij H. Gerdsen, Langerakstraat 19, 0481 424560.

Door het ouder worden en ziekte zijn enige tuinders genoodzaakt te stoppen. Voor het nieuwe seizoen zijn er zodoende nog enige tuintjes beschikbaar. Mocht men interesse hebben (de grootte bepaal je zelf) kan men zich melden bij Harry Drost, Gildestraat 118, 0481 421566 of bij Hans Gerdsen, Langeraskstraat 19, 0481424560.

"In het belang van de diverse werkzaamheden die er te verrichten zijn hopen we dat er vele tuinders aanwezig zullen zijn."

Groep van Boemerang zamelt geld in voor ZOA

Door: De kinderen van groep 5/6 donkerblauw van basisschool de Boemerang in Huissen.

HUISSEN - "Wij hebben een hulporganisatie opgezet, het donkerblauwe kruis. We hebben met onze hulporganisatie geld ingezameld voor het goede doel. En dat goede doel heet ZOA."

"Hoe zijn we op het goede doel gekomen? Wij zijn naar de site goededoelen.nl gegaan. En daar hebben we ZOA gevonden. ZOA staat voor Zuid Oost Azië, maar ze helpen nu in veel meer landen. En toen zijn we op het idee van een markt gekomen om geld op te halen. Dat was een groot succes, want er is veel verkocht. En we hebben veel geld op gehaald, het bedrag is 884,22 euro. En we hebben het bedrag overhandigd aan ZOA."

Integrade: onbeperkt sportfeest in De Brink

Klupleden sporten RKHVV Fons Sluiter

HUISSEN - Voor de 34e keer wordt op de eerste zaterdag van het nieuwe jaar een mooie sporttraditie opgepakt in sociaal cultureel centrum De Brink in Huissen. Vertegenwoordigers van tien lokale sportverenigingen nemen samen met de leden van De Klup Over-Betuwe deel aan de jaarlijkse Integrade, een vrolijke sport- en speldag.

Gemengde teams van sporters mét en zonder beperking gaan de strijd aan in het vernieuwde spellencircuit. Het accent ligt zoals altijd op de samenwerking binnen de teams en het spelplezier. Op het programma staan onder meer een reuzenpuzzel, raddraaien, en buizenbadminton met ballonnen. Wie benieuwd is hoe dat er uit ziet, is de hele dag welkom op de tribune.

Klupleden sporten met Jonge Kracht Fons Sluiter
Klupleden sporten met loopgroep Fons Sluiter

De Integrade is een activiteit van de Klup Over-Betuwe, een organisatie die mensen met een verstandelijke beperking uit de gemeentes Lingewaard en Overbetuwe, uit Lent en Arnhem Zuid wekelijks een ontspanningsavond bezorgt. Aan de Integrade doen ook circa 20 leden van De Klup Arnhem mee.

Programma

09.30-09.45 uur Welkom deelnemers in de Brink.

10.00-10.30 uur Alle deelnemers verzamelen in de sportzaal van De Brink.

10.30-10.45 uur Vlaggenparade onder muzikale begeleiding van Scouting Band Huissen.Welkom door de voorzitter van De Klup Over-Betuwe. Opening door wethouder Theo Janssen (Lingewaard).

tot 12.15 uur Sport, spel, quiz.

12.15 tot 13.15 uur Pauze en lunch.

13.15-14.45 uur Middagdeel van sport, spel en quiz.

14.45-16.30 uur Muziek van De Bevelanders.

16.00 uur Prijsuitreiking door wethouder van de Gemeente Overbetuwe.

20 / 22

Nu je achttien geworden bent op
6 januari ben je meer dan ooit;
intelligent, aantrekkelijk, fantastisch en wijs. Dat belooft wat voor het
volgende jaar!
Gefeliciteerd met je verjaardag!
Liefs papa, mama, Romy en Lynn

Trots zijn we op onze eerste kleinzoon Lars

Willie en Gonnie Sluiter.

Floor, heel veel plezier en succes de komende maanden in Canada, we wensen je een goeie reis!
Dikke kus van ons allemaal xx

Hiep hiep hoera,
3 Januari word onze lieve
kleindochter alweer 7 jaar.
Lieve Bo Hartelijk gefeliciteerd.
Een fijne verjaardag en een dikke knuffel van Oma Jannie en Opa Piet.

Je kunt het nog niet aan hem zien.
Maar 7 januari wordt Rutger
3 keer 10.
Liefs Moekie.

Pannenkoekenspaaractie bij Jumbo Bemmel en Huissen weer van start Tweede pannenkoek gratis bij Boerderij De Lande

HUISSEN – In januari start weer de pannenkoekenspaaractiemaand bij Jumbo Bemmel en Huissen. Deze lokale spaaractie met beide Jumbo supermarkten is al drie jaar een groot succes en een zeer gewaardeerde spaaractie bij hun klanten.

'Drie jaar geleden startten wij, in samenwerking met Jumbo Bemmel en Huissen, deze unieke lokale spaaractie. Mensen vragen in november al of er weer een actie komt in januari', vertelt Rubén Arcos Schuurs, eigenaar van Boerderij De Lande in Huissen. 'We hebben er samen met de Jumbo bewust voor gekozen om de actie laagdrempelig en makkelijk te houden. Iedere vijf euro aan boodschappen bij Jumbo Bemmel en Huissen is al één sticker waard en er zijn slechts tien stickers nodig om de Jumbo-spaarkaart vol te maken. Met een volle spaarkaart is de tweede pannenkoek in het gezelschap gratis. Ben je met z'n tweeën en heb je een volle spaarkaart? Dan betaal je dus maar één pannenkoek. Soms denken mensen dat ze zelf twee pannenkoeken moeten eten, maar dat is dus niet zo', lacht Rubén. Op deze manier wordt het wel heel erg aantrekkelijk, om met het gezin, met vrienden of met je team lekker pannenkoeken te komen eten bij Boerderij De Lande. Dit jaar kan er vanaf maandag 7 januari tot en met zondag 10 februari gespaard worden aan de kassa's van beide Jumbo's. De volle spaarkaarten kunnen tot en met 13 maart 2019 verzilverd worden bij Boerderij De Lande.

Om teleurstellingen te voorkomen is het raadzaam om te reserveren. Reserveren gaat heel eenvoudig online via www.boerderijdelande.nl/reserveren of bel: 026 2135054. Boerderij De Lande is gevestigd aan de Karstraat 91 in Huissen (naast Jansen Totaal Wonen).

Vrijdag 4 januari in Holland Casino Vleugje Las Vegas in Nijmegen

NIJMEGEN - Bijzondere hotels, extravagante casino's, spectaculair entertainment vol glitter en glamour; dat is Las Vegas. Op vrijdag 4 januari waait dat gevoel even over naar Holland Casino Nijmegen voor de jaarlijkse Vegas Night.

Het belooft een feestelijke avond te worden met bijzonder entertainment. Bewonder de showdames. Laat je verbluffen door de trucs van onze illusionist of luister naar de legendarische tunes van Elvis Presley en Dolly Parton tijdens de tribute-shows. Bovendien maakt iedere bezoeker van Vegas Night op vrijdag 4 januari gratis kans op een reis naar Las Vegas!

Over Holland Casino

"Wij brengen het spannendste spel, altijd gastvrij en betrokken. Jaarlijks bezoeken circa 5,8 miljoen gasten één van de veertien vestigingen van Holland Casino. Een uniek aanbod van spel in een veilige en betrouwbare omgeving staat centraal. Holland Casino is wereldwijd toonaangevend op het gebied van veilig en verantwoord spelen. In samenwerking met verslavingszorg heeft Holland Casino het Preventiebeleid Kansspelen ontwikkeld. Het kansspelaanbod van Holland Casino staat onder extern toezicht van het NMi en de Kansspelautoriteit. De speelautomaten in Holland Casino hebben gemiddeld een uitkeringspercentage van ongeveer 92% (de wettelijke norm is 80%). Bij een tafelspel als Roulette kan dit oplopen tot 98,6%. Meer informatie als ook de actievoorwaarden van deze Mystery Jackpot zijn beschikbaar op onze website of volg ons op Facebook."

Unieke (nieuwbouw) appartementen aan de Parksingel in Bemmel

BEMMEL - Liefst tien unieke nieuwbouw appartementen en een medisch centrum worden ontwikkeld in Bemmel, op de Parksingel 9 in de wijk Klaverkamp. Vandaag werd bekend dat Frans Knorth Makelaardij de verkoop mag verzorgen, en dat die verkoop al snel begint.


"Ontzettend mooi dat wij zijn benaderd om te ondersteunen in de verkoop", aldus Frans Knorth. "Wij vinden het belangrijk om als makelaardij betrokken bij de regio te zijn, en dan is het natuurlijk mooi dat je je meerwaarde kan tonen bij zo'n middelpunt in het dorp." Het gebouw krijgt inderdaad een bijzondere functie, want op de begane grond komt een medisch centrum waarin onder andere een tandartsenpraktijk wordt gevestigd. Verder is er nog medische verhuur beschikbaar.

Op de eerste en tweede verdieping komen respectievelijk zes en vier appartementen. De nieuwbouwappartementen karakteriseren zich door het vele licht wat binnen valt. "Het oorspronkelijke gebouw had veel glas en dat hebben we bewaard. Dat geeft mooie effecten, bijvoorbeeld op de kopse kanten." De appartementen variëren van 75 tot 114m2 en zijn van alle gemakken voorzien. Zo krijgt iedere woning een eigen parkeerplaats en ligt het dorpscentrum op enkele minuten afstand.

De woningen worden in het eerste kwartaal van 2019 verkocht waarna oplevering circa zes maanden later zal zijn. Op 15 januari is er een informatiebijeenkomst in het Wapen van Bemmel. De inloop is om 19:00 uur, gestart wordt om 19:30 uur. Geïnteresseerden en bewoners zijn van harte welkom! Contact opnemen met de makelaardij is mogelijk, via 0481 763963 of info@fransknorthmakelaardij.nl