GN Berg en Dal Heumen Mook

24 augustus 2016

GN Berg en Dal Heumen Mook 24 augustus 2016


1 / 28

Sluit gezellig de vakantie met de kinderen af op de 15e PAP-dag

MILLINGEN AAN DE RIJN - Iedereen is welkom bij de Pony, Akker en Paarddag op de Zeelandsche Hof, de traditionele PAP-dag! Geniet nog van de laatste vakantiedag samen met uw kinderen! Zondag 28 augustus van 13.00 tot 18.00 uur.

De 15e PAP-dag wordt weer een actieve en gezellige middag voor u en uw kinderen; uw kinderen kunnen lekker buiten spelen en aan diverse activiteiten deelnemen terwijl u geniet van een drankje op ons zonnige terras! De toegang is gratis. De prijs van de hoefijzerkaart is 5,00 euro. Hiermee kunnen kinderen deelnemen aan alle activiteiten: Ringsteken; ponyritjes verzorgd door de Veldruiters; schminken; trampolinespringen; de jaarlijks terugkerende maïsbak voor de kleinsten; en diverse andere spellen.

De hoefijzerkaart is inclusief limonade, snoep, ijs en een leuke herinnering voor de prestaties van de verschillende spellen. De 15e PAP-dag belooft ook dit jaar een leuke middag te worden! Voor meer informatie kan men bellen met de Zeelandsche Hof aan de Molenstraat 4 in Millingen aan de Rijn, telefoonnummer 0481 433742. Een routebeschrijving staat op www.zeelandschehof.nl.

Toon de Aatcup bij Groesbeekse Boys

Zaterdag 27 augustus zal er op sportpark Breedeweg om de Toon de Aat voetbalcup worden gestreden. Het toernooi, vernoemd naar de oud-voorzitter van de Groesbeekse Boys is een sportieve voorbereiding voor lagere seniorenteams en de veteranen op de aanstaande competitie.

Vanaf 15.30 uur wordt er door 16 teams gestreden om de wisseltrofee. Er zijn 2 poules voor de lagere seniorenteams en 2 poules voor de veteranen. Naast alle lagere elftallen van Groesbeekse Boys doen teams mee van DVSG, de Treffers, Germania, Achates, Vitesse '08, BVC '12, Juliana, Hapse Boys en SV Braakhuizen uit Geldrop.


Naast voetbal zullen de deelnemende teams zich ook bezighouden met een andere sportieve activiteiten die pas op de toernooidag aan de teams bekend worden gemaakt. Aansluitend aan het toernooi is er een feestavond in de kantine van sportpark Breedeweg. De muziek wordt verzorgd door 'Jojo de zingende dj'. Iedereen is welkom en de entree is gratis.

Protestantse gemeente Groesbeek

GROESBEEK - Zondag 28 augustus om 10.00 uur is er een doopdienst met voorgangster is da. J. Ruijs.

In deze viering zal Teun Spijkers, zoon van Sanne en Joel Sijkers worden gedoopt. Tijdens de dienst is er een collecte voor het Platform Asielzoekers Wijchen e.o. Na de dienst is er koffie en thee in de Serre.

Tot en met 11 september is er in de kerk de fototentoonstelling 'Geloof in Berg en Dal' met foto’s van Marijke Bleeker van de twaalf kerken in de gemeente Berg en Dal gratis te bezichtigen op elke zondagmiddag van 14.30 tot 16.30 uur. Zie ook: www.pkn-groesbeek.nl.

Hoogwerker brandweer in actie voor zware loshangende tak

Foto: Joop Verstraaten

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – De brandweer van Berg en Dal is dinsdagavond gealarmeerd, omdat er in het park van Mariëndaal aan de Mariendaalseweg in Groesbeek een zware tak van een lindeboom los hing en dreigde te vallen.

Een buurtbewoner had de politie gealarmeerd waarop de wijkagent via de meldkamer de assistentie inriep van de hoogwerker van de Berg en Dalse brandweer. De tak hing gevaarlijk, omdat in het park met de regelmaat mensen wandelen en bovendien zou de zware tak op het Mariagrotje terecht kunnen komen. De brandweerlieden hadden het gevaarte binnen de kortste tijd op de grond liggen zodat het geen gevaar meer opleverde voor de wandelaars.

Nieuws van schietsport- club en majorette-wirlgroep

MILLINGEN - Het sportseizoen voor de jeugd gaat weer van start. Elke maandag en dinsdagavond kan er weer geschoten worden met geweer of kruisboog bij de jeugdafdeling van de schietsportclub OEV.

Ben je 10 jaar of ouder kom gerust eens langs. We oefenen van 18.30 tot 20.00 uur achter in de Dreuge tent (zij-ingang). Een gezellige avond met leeftijdsgenootjes waar je leert dat schieten een sport is en geen geweld. Schieten goed is voor je concentratie en zelfbeheersing. Er wordt geschoten in onderlinge competities en tijdens toernooien.

Op woensdag en donderdag kan er weer worden gedanst bij de majorette-twirlgroep van OEV. Op woensdag trainen de meisjes van 4 tot 7 jaar bij de pomponsgroep van 14.30 – 15.30 uur. Op donderdag wordt er door de meiden van 8-12 jaar getraind van 18.00-19.30 uur, en aansluitend van 19.30-21.30 door de meiden van 13 jaar en ouder.

Naast dansen wordt er ook gewerkt aan conditie en houding. Interesse: kom vanaf 5 september gerust kijken en doe gratis een paar keer mee! Verdere informatie staat op www.oev-millingen.nl.

Heidewandeling over landgoed Warnsborn

Foto: Geldersch Landschap en Kasteelen

ARNHEM - De boswachter van Geldersch Landschap & Kasteelen verzorgt op vrijdag 26 augustus een heidewandeling over landgoed Warnsborn.

De bloeiende heide lijkt door haar geur net een grote honingpot, waarvan het deksel openstaat. Het is dus een mooie wandeling voor iedere liefhebber van honinggeur. De tocht gaat over het Heitje van Maasdijk via de heidevelden bij de Kleine Kweek en Schaapsdrift weer terug naar de parkeerplaats. Reserveren niet nodig.

Start: 14.00 uur op de parkeerplaats tegenover Camping Warnsborn, Bakenbergseweg 257, Arnhem. GPS DM (decimale graden): 52.007709, 5.871813. Duur: 2,5 à 3 uur. Afstand: 6 km. Deelname: 5,00 euro, kinderen 4 tot en met 12 jaar 2,50 euro. Donateurs Geldersch Landschap & Kasteelen gratis op vertoon van GLK-pas. Informatie: www.glk.nl/evenementen of Dick Wijnveldt, 06 42475520.

Stichting Welzijn Groesbeek gaat op in Forte Welzijn

GROESBEEK – Per 14 september gaat de Stichting Welzijn Groesbeek op in 'Forte Welzijn'. Dat wordt de naam van de nieuwe welzijnsorganisatie.' Forte Welzijn is ontstaan door de samenvoeging van de bestaande welzijnsorganisaties Stichting Welzijn Groesbeek en Stuw Welzijn.

Door deze bundeling van krachten is Forte Welzijn actief in een groot gebied: in de gemeente Berg en Dal, Heumen, Overbetuwe en West Maas en Waal. Het is de bedoeling dat de samenvoeging van Stichting Welzijn Groesbeek met Forte Welzijn op woensdag 14 september officieel zijn beslag zal gaan krijgen.

Op die dag zullen tijdens een feestelijke bijeenkomst alle medewerker(s) en vrijwilligers op de hoogte worden gesteld in Op De Heuvel aan de Ericastraat in Groesbeek. In Berg en Dal was de Stichting actief voor diverse zaken in buurt of dorp zoals inloop en ontmoeting, informatie over de wijk, ideeën en geld voor de wijk, sportmogelijkheden en overlast in straat en wijk. Daarnaast stond ze klaar voor hulp en ondersteuning: een heerlijk gezonde maaltijd, personenalarmering, mantelzorgers, maatje voor brugklassers, voor ouders door ouders en vragen over hulp en ondersteuning. Ook was de stichting actief in het werven van inwoners voor inloop en ontmoeting, sportmogelijkheden, activiteitenprogramma en het werven van vrijwilliger(ster)s en niet te vergeten het begeleiden van jongeren.

Wekelijkse bingoavond Groesbeek

GROESBEEK – Tijdens de wekelijkse bingoavond in De Mallemolen aan de Kloosterstraat in Groesbeek is donderdagavond 25 augustus in totaal 400 euro in de wacht te slepen.

De jackpot is inmiddels weer gegroeid tot een bedrag van 150 en de hoofdprijs is zoals gebruikelijk 250 euro. De zaal van De Mallemolen is om 19.00 uur geopend, terwijl het bingospel pas om 20.00 uur begint. Iedereen is op deze bingoavond welkom. De opbrengt is voor zes verenigingen.

Slootbrand aan Zeelandsestraat

Foto: Marcel Vink

Foto: Marcel Vink

MILLINGEN AAN DE RIJN - De brandweer van Millingen aan de Rijn werd zaterdagmiddag rond 17.00 uur gealarmeerd door passanten die een brand hadden ontdekt langs de Zeelandsestraat ter hoogte van de grens met het kerkdorp Leuth.

Ter plaatse bleek het om een slootbrand te gaan achter in een weiland. De brandweer van Millingen aan de Rijn had het vuur snel onder controle. Het vermoeden bestaat dat de brand door vandalen is aangestoken.

Gezelligheidstoernooi PV Leuth

LEUTH - Gezellig wil zeggen: aangenaam, fideel, geanimeerd, gemakkelijk, gemoedelijk, genoeglijk, hartelijk, onderhoudend, plezant, plezierig, prettig, sociabel.

Al deze woorden waren van toepassing op het gezelligheidstoernooi van de PV Leuth. Liefst 20 teams (of te wel 40 personen) deden mee aan dit toernooi. Het weer was dus eindelijk ook een keer goed te noemen. Na wat aarzeling kwam in de middag toch de zon. Complimenten waren er voor de dames van de catering. Zij hadden gezorgd voor heerlijke hapjes. De bediening van Triangel zorgde weer voor de nodige dorstlesser. Het werd een regelrecht feest.

Er werden drie partijen gespeeld. Daar de club maar over zeven banen beschikt moest af en toe op elkaar gewacht worden. Het mocht de pret niet drukken. Eerste werd Theo van Dreumel met T. de Graaf, tweede Willy Seegers die met Mart Seegers speelde en derde werd Gerda Stevens met zwager Jan Stevens. Het bestuur kan zeker terug kijken op een geslaagd toernooi. Voor herhaling vatbaar.

Projectontwikkelaar wil plannen gemeentehuis Beek ook aanpassen

BEEK – Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Berg en Dal is onlangs door de gemeenteraad teruggefloten inzake de plannen van het voormalige gemeentehuis in Beek aan de Rijksstraatweg. De gemeenteraad was van mening dat de gemeente een te ruime bestemming op het voormalige gemeentehuis had gelegd.

Toen de plannen bekend werden, ontstond er spontaan een burgerinitiatief die zelf een nieuw plan voor het voormalige gemeentehuis indiende bij de gemeente. Hun plan was de bijgebouwen achter de villa af te breken en op die plaats enkele vrijstaande woningen te creëren. Maar de villa moet in ieder geval intact blijven, waren zij van mening. De gemeente liet echter weten dat zij niet zomaar van de plannen die de heer Hendriks met hen had gemaakt konden afzien. Inmiddels heeft de gemeente Berg en Dal al gesprekken gevoerd met de eigenaar de heer Hendriks. Volgens wethouder Alex ten Westeneind is de heer Hendriks welwillend om indien mogelijk aan de wensen van de omwonenden en het dorp tegemoet te kunnen komen. "We willen een bestemming van het pand dat draagvlak heeft", aldus Ten Westeneind. Er zal een klankbord groep in het leven geroepen worden die het hele nieuwe plan mee zal gaan begeleiden. In september zullen de nieuwe plannen worden voorgelegd en gaat de gemeente in samenspraak met de eigenaar Hendriks bekijken wat de mogelijkheden zijn. Wethouder Ten Westeneind verwacht dat de partijen het wel eens zullen gaan worden.

Scheepswerftheater in november

MILLINGEN - In december 2013 werd scheepswerf Bodewes in Millingen gesloten. Meer dan een eeuw was de scheepswerf de belangrijkste werkgever van het dorp. De werf was Millingen en Millingen was de werf.

"We willen de geschiedenis weer even tot leven brengen: voor de mensen die er zo lang gewerkt hebben, voor Millingen en om de mooie verhalen die we gevonden hebben door te geven. Aan de hand van interviews met oud-medewerkers, gesprekken in het dorp en verhalen uit het Millings jaarboek hebben we een voorstelling gemaakt, het verhaal van de werf van 1896 tot 2013. De voorstelling neemt je mee van het eerste ijzeren schip van directeur Mans Bodewes naar de strijd voor arbeidersrechten, de wederopbouw, plezier, de overname, de welvaart, onzekerheid en hoop tot aan de sluiting van de werf."


De voorstelling laat vooral het verhaal zien van de mensen die het beleefd hebben. Ervaar en beleef het mee op 5 en 6 november. Zaterdag 5 november 15.00 en 19.30 uur; zondag 6 november 15.00 uur. De locatie is: O.E.V. Heerbaan 190. De kaartverkoop begint in september.
Meer informatie en contactgegevens staan op www.vleugelmoer.nl.

Foutje in 'Uit de as herrezen'

REGIO - Ondanks de zorgvuldige correctieslagen is er toch een vervelende en storende fout geslopen in het boek: Uit de as herrezen. Geschiedeis en herbouw van de Thornsche Molen.

Op pagina 47 namelijk staat vermeld dat mevrouw Anneke Braam-Brugman zou zijn overleden. Niets is echter minder waar. Anneke verblijft al zes jaar in het verzorgingshuis Kalorama, heeft de respectabele leeftijd van 96 jaar en geniet daar de herfst van haar leven.

Auteur en uitgever betreuren deze fout zeer, zowel voor Anneke als haar familie. "In goed overleg met betrokkenen is gekozen om langs deze weg deze fout te corrigeren", aldus Jan van Eck, auteur.

Trotse moeders nog eens bij elkaar

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Woensdagmorgen rond de klok van 12.00 uur hadden zich vijf jonge trotse moeders verzameld – met hun jonge kroost - voor de Hema op het marktterrein aan de Spoorlaan in Groesbeek. Menigeen vroeg zich af wat er aan de hand was, ze stonden zo keurig naast elkaar.

Het leek wel het spel 'Vijf op een rij '. Maar wat bleek? Zij hadden alle vijf zo'n 3 à 4 maanden samen de zwangerschapscursus gevolgd bij Wilma Hinsen in Groesbeek. In die maanden hebben de dames een speciale band met elkaar opgebouwd en ze hadden afgesproken als de kleinen er allemaal zouden zijn, ze samen een keer koffie zouden gaan drinken, en dat was woensdagmorgen/middag het geval.

De eerste die bij de cursus afviel was Marion; zij heeft 11 weken geleden zoontje Cas gekregen. Saskia volgde haar 2,5 week later, zij kreeg 8,5 week geleden dochter Lise. 6,5 week geleden was het Vera die zoon Jax ter wereld bracht. Vervolgens waren het Barbera die 6 weken geleden dochter Pippa kreeg en bijna dezelfde tijd bracht Lian haar zoon Luuk ter wereld. Tijdens het samenzijn onder het genot van een kopje koffie werden de bevallingen nog eens besproken. Alle vijf waren ze zichtbaar trots met hun kroost. Saskia woont in Gennep en Barbera in Millingen, maar Barbera was er van overtuigd dat zij naar Groesbeek terug zal komen, nog voordat Pippa naar school gaat, liet ze weten. De overige moeders wonen allen in Groesbeek.

Tafeltje Dekje zonder vrijwillige chauffeurs niet mogelijk

Van links naar rechts: Truus Peters, Thijs Janssen, Jan van Kempen en Wlly Claus

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – De vrijwilliger(ster)s van Tafeltje Dekje werden woensdagmiddag ontvangen in Gasterij 't Groeske waar ze werden bedankt door Ineke Brok van Stichting Welzijn Groesbeek. Iedere dag staan de chauffeurs paraat om warme maaltijden te bezorgen in Groesbeek centrum, Breedeweg, De Horst, Heilig Landstichting en Berg en Dal.

Onder hen was een 4-tal chauffeurs die liefst 25 en 20 jaar de maaltijden bezorgen: Truus Peters (25 jaar ), Thijs Janssen (20 jaar), Jan van Kempen (20 jaar) en Willy Claus (20 jaar). Het viertal werd in het zonnetje gezet met een fraai boeket bloemen en een medaille met als tekst 'Miene Golde'. Mies Schoenmakers die eveneens al 25 jaar de maaltijden bezorgt, was niet aanwezig. Zij zal de bloemen thuis ontvangen.

Tafeltje Dekje is in september 1984 op initiatief van Iedje Verweij van de grond gekomen in de voormalige gemeente Groesbeek. Iedje nam de ongeveer 60 aanwezigen mee in de herinnering van 21 jaar Tafeltje Dekje'met al zijn ups en downs. Ineke Brok van het SWG liet weten dat de jubilarissen goud waard zijn. Zij hebben naast het bezorgen van de maaltijden ook altijd een oogje in het zeil gehouden en hadden daarnaast een luisterend oor en indien nodig namen zij maatregelen. "Jullie allemaal bezorgen dagelijks vele warme maaltijden en vandaag krijgen jullie van ons een warme maaltijd", aldus Ineke Blok.

Spectaculaire aanhouding in centrum Groesbeek

Foto: Joop Verstraaten

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Donderdagavond rond 19.00 uur heeft een spectaculaire aanhouding plaatsgevonden in de Burgemeester Ottenhoffstraat in Groesbeek. Even voor de Panoramaberg werd door een vijftal auto's van het politiearrestatieteam een personenauto klem gereden.

Dit gebeurde voor de ogen van een inwoonster uit Groesbeek die de Panoramaberg wilde oplopen. Uit de onopvallende wagens die de auto klem hadden gereden stapten mannen met bivakmutsen op en riepen op harde toon 'politie'. Vervolgens werd een ruit aan de bestuurderszijde door de agenten, die bivakmutsen op hadden, ingeslagen waarna ze de bestuurder hardhandig -onder hard geschreeuw- uit zijn auto trokken en op het wegdek smeten, volgens de ooggetuige. Even later werd de man –met blonde haren– tegen de onbekende man geblindoekt tegen een auto gezet.

Bij het zien van de arrestatie is bij de ooggetuige het hart in de keel geslagen. Binnen de kortste tijd was alles weer vertrokken, ook de klemgereden auto die werd weggereden door een politieman in burger. Het enige wat nog te zien was, was het glas van de autoruit, dat op het wegdek is achtergebleven. Naar verluidt is de man aangehouden naar aanleiding van een tot nog toe onbekend gebeuren in Noord-Limburg.

Kermis in De Mallemolen aan de Kloosterstraat in Groesbeek

Orkest Aldorum

GROESBEEK – Ook dit jaar kan men weer kermis vieren in cultureel centrum De Mallemolen aan de Kloosterstraat in Groesbeek.


Dinsdagavond 6 september wordt er een meezingavond / liederentafel gehouden in het theatercafé van De Mallemolen. Meezingers van Nederlandse, Duitse en Groesbeekse bodem kan men meezingen onder begeleiding van Hemmie Hermsen. Leden van smartlappenkoor Ochaarm zullen op deze avond ook aanwezig zijn. De toegang tot deze Liederentafel is geheel gratis en er worden gratis warme hapjes geserveerd. De aanvang is om 20.00 uur.

Woensdagmiddag 7 september – de laatste dag van de Groesbeekse kermis - vindt er in de grote zaal van De Mallemolen een dansmiddag plaats met muziek van het orkest Aldorum. Deze doorgewinterde muzikanten laten de aanwezigen de sfeer proeven van de kermismuziek zoals die vroeger in Groesbeek plaatsvond. Natuurlijk is er volop ruimte om met de voetjes van de vloer te gaan. De aanvang van deze dansmiddag is 14.00 uur. De toegang is gratis en er worden gratis hapjes geserveerd. Meer informatie staat op www.mallemolengroesbeek.nl.

Fietspad De Spoorkuil eind september voorgoed open

GROESBEEK – Het prachtige fietspad De Spoorkuil is al enkele maanden afgesloten in verband met de oversteek van padden en Na overeenstemming te hebben bereikt met de Werkgroep Milieubeheer Groesbeek en de Ravon kon de gemeente Berg en Dal de 750 meter schermen gaan bestellen.

Na de bouwvakvakantie kan volgens wethouder Thijssen met de werkzaamheden worden gestart. Ook zullen er om de 75 meter tunnels onder het fietspad door worden gemaakt zodat de amfibieën en reptielen veilig kunnen over steken. Thijssen verwacht dat de klus half of eind september geklaard zal zijn en kan het fietspad de Spoorkuil voorgoed worden opengesteld. Echter de dwangsom van het Ministerie is nog niet schriftelijk ingetrokken in verband met de vakantietijd, maar er wordt nu niet gehandhaafd. Veel mensen zullen er blij mee zijn, alleen is het jammer dat het fietspad de gehele zomer dicht heeft gezeten en de toeristen er niet van hebben kunnen genieten.

Zingen houdt je jong

Foto: Peter Hendriks

Foto: Peter Hendriks

BEEK - Het Sankt Cäcilienchor uit Wyler start het nieuwe seizoen haar repetities met nieuwe prachtige composities van de Italiaanse componist en priester Marco Frisina en de Russische componist en bisschop van de Russisch orthodoxe kerk, Hilarion Alfeyew.

Het biedt mensen die graag in een koor zouden willen zingen nu dé gelegenheid om een nieuwe start te maken en mee te groeien in het koor. Koorleden krijgen alle liederen, begeleid door een symfonieorkest, op cd om zich in te leven in de geweldige melodieën van de componisten. Alle stemmen worden bovendien keer op keer tijdens de repetities voorgezongen door de dirigent en daarnaast ontvangt de koorzanger ook nog en cd met daarop de voorgezongen stem.

De sfeer in het Sankt Cäcilienchor is hartelijk, gezellig en positief. Gerepeteerd wordt op de woensdagavond van 20.00 tot 22.00 uur in het Pfarrheim in Wyler. Voor alle duidelijkheid: het koor zingt niet elke zondag in de kerk. Tot 1 januari zingt het koor op 18 september bij een herinneringsplechtigheid in Kranenburg, eind november met Christ Köning, op 10 december het Adventsconcert (met symfonieorkest) in Wyler en op 7 december het Adventsconcert (met symfonieorkest) op De Horst.

De contributie is 40 euro per jaar. Als men belangstelling heeft om zich bij het koor aan te sluiten dan is men welkom op één van de komende repetities op de woensdagavond, of kan men zich aanmelden bij de dirigent Theo Giesbers telefoon 024 3971010.

Grensweg blijft open

GROESBEEK - De grensweg Altena – Hettsteeg van De Horst naar Kranenburg blijft voor goed open, aldus wethouder Thijssen.

Aan jarenlang procederen is nu eindelijk een einde gekomen. De gemeente Berg en Dal heeft diverse maatregelen moeten nemen om de Rijksdienst tevreden te stellen. In het gebied zouden zich kerkuilen bevinden. Om die reden is de maximumsnelheid teruggebracht naar 30 kilometer per uur. Terwijl direct op Duits gebied 50 kilometer per uur gereden mag worden. De Rijksdienst is van mening dat de gemeente Berg en Dal voldoende maatregelen heeft getroffen om de uilen te beschermen. De gemeente is nog wel in overleg met Werkgroep Milieu Beheer Groesbeek. Maar de grensweg blijft open, aldus Thijssen.

Troon schutterstent voor iedereen

GROESBEEK-DE HORST – De nieuwe koning van schutterij Sint-Hubertus is zondagavond bekend geworden. Samen met het nieuwe koningspaar Frans en Diny Theunissen gaat de schutterij er traditioneel weer een mooi feest van maken.

Dit jaar is de kermis in de schutterstent iets anders dan gebruikelijk. In overleg met schutterij en kasteleins van De Horst is besloten om de troon van de schutterij open te stellen voor iedereen. Op die manier verwacht men er een nog groter feest van te maken. Iedereen is dan welkom op de troon om koning Frans te feliciteren en om gezellig wat te drinken.

Vrije inlooptraining jeugd

MILLINGEN - Maandag 29 augustus houdt volleybalvereniging Switch ’87 een inlooptraining voor alle kinderen van Millingen, Kekerdom en Leuth. Als je eens wilt uitproberen of volleybal iets voor jou is, maar ook als je al lid bent van Switch, je bent welkom.

Plaats: Sporthal De Duffelt in Millingen aan de Rijn. Tijd: Groep 1 tot en met 3 van 15.30-16.30 uur, groep 4 tot en met 8 van 16.30-17.30 uur.

"Onze professionele trainers Niek Latuhihin en Joost Vermeesch zullen samen met een aantal assistent-trainers een leuke inlooptraining verzorgen. Dit zal een open, speelse training zijn om het seizoen te openen en op een gezellige, sportieve manier kennis te maken met volleybal. Deelname is gratis en verplicht tot niets. Neem dus gerust een vriendje of vriendinnetje mee!

Aanmelden
Vooraf even aanmelden is wel even handig. Dan weten Niek en Joost hoeveel enthousiaste kinderen er ongeveer komen. Voor aanmelding en/of vragen, stuur een mailtje naarcorelsboer@xs4all.nl (of bel 0481 354984).

Artistiek

generatieproject

LINGEWAARD/GROESBEEK - In Groesbeek, Angeren en Huissen gaat dit najaar het artistieke generatieproject Factor 80*10*60 van start, een initiatief van Cultuurmij Oost en Mind at Work. Factor 80*10*60 laat kinderen en senioren uit dezelfde buurten samenwerken onder begeleiding van kunstenaars. Drie generaties onderzoeken de verschillen en overeenkomsten tussen het ouder worden en jong zijn van vroeger en nu.

Tussen september en het voorjaar gaan 70 senioren en 125 kinderen met elkaar aan de slag. In zes bijeenkomsten verbeelden de generaties hun wereld van nu en morgen via performance art, beeldende kunst en vormgeving. Ze bepalen zelf hoe ze het thema vormgeven. De samenwerking wordt per groep afgesloten met een eindpresentatie.

Factor 80*10*60 is op zoek naar enthousiaste en nieuwsgierige deelnemers vanaf 60 jaar, die willen samenwerken met kunstenaars en kinderen en in hun eigen buurt op zoek willen gaan naar de betekenis en waarde van generatieverschillen. Deelname kost eenmalig 6 euro en er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Ouderen tussen de 60 en 75 jaar kunnen zich ook opgeven als vrijwilliger. Zij ondersteunen de kunstenaar en de deelnemers tijdens de bijeenkomsten.

Factor 80*10*60 start met een workshop voor vrijwilligers op maandag 26 september. Voor meer informatie over de data en locaties en de aanmeldprocedure kunt u contact opnemen met Rita Spikker (088 255255 / r.spikker@swlingewaard.nl. Aanmelden graag voor donderdag 8 september.

Meer informatie op www.cultuurmijoost.nl/projecten/factor-801060 of op de Facebookpagina www.facebook.com/Factor801060.

Factor 80*10*60 is een samenwerking tussen Cultuurmij Oost, Mind at Work, Stichting Welzijn Lingewaard, Welzijn Groesbeek, lokale ouderennetwerken en basisscholen. Het project is mogelijk gemaakt met steun van het VSB Fonds, Fonds Sluyterman van Loo, RCOAK en het Prins Bernhard Cultuurfonds Gelderland.

Officiële opening Beachvolleybalvelden op sportpark

MILLINGEN - Op zondag 28 augustus rond 13.00 uur worden de beachvolleybalvelden op Sportpak De Hove in Millingen officieel geopend door de gedeputeerde sport van de Provincie Gelderland, de heer Jan Markink.

Volleybalvereniging Switch ‘87 is hoofdgebruiker van deze velden die dit voorjaar werden gerealiseerd door stichting De Hove met ondersteuning van de provincie en de gemeente Berg en Dal in het kader van het programma 'Gelderland in het zand', onderdeel van het kernsportplan Volleybal 2012-2016. Switch ‘87 heeft dit seizoen al veelvuldig gebruik gemaakt van de beachvelden, die een officiële A kwalificatie hebben gekregen van de Nederlandse Volleybalbond Nevobo.

Tijdens het buitentoernooi van Switch ‘87 in mei werd er een al beachcompetitie voor senioren gehouden, een speciale beachtrainer heeft de beachliefhebbers van Switch ‘87 in juni en juli ingewijd in de fijne kneepjes van het beachspelletje en ook de jeugd kwam aan bod via speciale trainingen op de vrijdagmiddagen en tijdens Koningsdag. Daarnaast wordt er sinds mei regulier getraind door leden van Switch ‘87.

Beachvolleybal is een sterk groeiende sport, mede dankzij de Nederlandse resultaten op het WK Beach vorig jaar en dit jaar tijdens de Olympische Spelen. Ook geïnteresseerd in (beach)volleybal? Kom dan zondag 28 augustus eens kijken op sportpark De Hove, leden van Switch ‘87 zullen dan actief aan het beachen zijn. Daarnaast is het gewoon een gezellige happening met de twee andere sportverenigingen SC Millingen en Odio, die dan hun Kick Off hebben voor het nieuwe seizoen.

Kermisvleesbingo bij De Gekleurde Zanger

GROESBEEK – Vogelvereniging De Gekleurde Zanger uit Groesbeek houdt op woensdag 31 augustus een speciale superkermisvleesbingo-avond.

Op deze avond zijn paling, vlees – en gourmetschalen, rollades en worsten in de wacht te slepen. Er zijn ook nog extra rondes waarin tassen boodschappen te winnen zijn. In totaal worden er 18 rondes gespeeld plus de extra supervleesschaalronde. De grote kaart kost 10 euro. De kermisbingo avond wordt gehouden in Op De Heuvel aan de Ericastraat 39 in Groesbeek. De zaal van Op De Heuvel is om 19.00 uur geopend; de bingoballen zullen om 20.00 uur gaan rollen. Iedereen is op deze superbingo-avond welkom. De bingoavond is in dit geval niet op een zaterdag-, maar op woensdagavond 31 augustus.

13 / 28

14 / 28

15 / 28

Omroep Berg en Dal start donateursactie

BERG EN DAL – Onder het motto 'Met Omroep Berg en Dal de lucht in' is de omroep een donateursactie gestart. Zij doet een oproep aan de inwoners van Berg en Dal om vriend te worden van de plaatselijke omroep.

De omroep is 7 dagen per week en 24 uur per dag in de lucht. Dit dankzij de 120 medewerker(ster)s die zich geheel belangeloos inzetten voor deze organisatie. Na de herindeling is Omroep Berg en Dal ontstaan na de samenvoeging van WMF en Omroep Groesbeek.

Lokale omroepen in Nederland moeten voldoen aan de programmavoorschriften die de mediawet stelt. Omroep Berg en Dal voldoet aan die eis. De programma's van Omroep Berg en Dal zijn gebaseerd op zaken als cultuur, sport, welzijn, jongeren, onderwijs , religie en nieuws. Naast de gemeentelijke subsidiëring en advertentie-opbrengsten heeft de omroep geen inkomsten.

Een goede financiële basis is volgens de omroep belangrijk om programma's te blijven kunnen maken. Om die reden is de omroep met een wervingsactie gestart 'Met Omroep Berg en Dal de lucht in'. Voor minimaal 20 euro per jaar is men lid van 'Vrienden van Omroep Berg en Dal' en steunt men het doel van de omroep om nog zichtbaarder en hoorbaarder te kunnen zijn met radio– en televisieprogramma's door en voor de inwoners van Berg en Dal.

Door het invullen van een machtiging – die overal in Berg en Dal is verspreid - wordt men vriend. Onder de vrienden worden 3 passagiersvluchten bij zweefvliegclub Malden verloot en daarnaast ontvangt iedere vriend een waardebon van 7,95 euro voor een lunchbox bij restaurant Konichiwa in Heilig Landstichting.

Spaans Zomer concert in Zyfflich

REGIO - Op zaterdagavond 27 augustus geeft de uit Barcelona afkomstige zangeres Mónica Coronado samen met gipsyflamenco gitarist Manito een gepassioneerd concert in de Beeldentuin van John en Colette Sampers.

Vorig jaar stonden Mónica en Manito hier voor het eerst samen op de planken. Het bleek een gouden combinatie. Muzikaal vullen ze elkaar perfect aan. Mónica voelt zich als een vis in het water als Manito haar begeleidt .Hij weet met zijn temperamentvolle spel haar stem naar een hoger plan te tillen. Als speciale gast is accordeonist Jesús Peñaranda uit Madrid ingevlogen voor dit concert.

Het optreden is helemaal akoestisch. Het vindt plaats in de sfeervolle tuin van dit kleine cultuurparadijsje aan de Zum Querdamm 67, 47559 Zyfflich (DE). Meer informatie staat op www.nieuwbegin.de. Het optreden begint om 20.00 uur; de entree is inclusief consumptie 10 euro. Reserveren kan via telefoon: +49 2826 918532 of via mail sambom@hotmail.de.

Start nieuwe seizoen aerobic-workout in Leuth

LEUTH - Aerobics is een totale workout. Tijdens deze aerobic-workout bewegen we op muziek. Je conditie en uithoudingsvermogen verbeteren en je spieren worden steviger en sterker. De spieren van buik, billen, benen en armen komen extra uitgebreid aan bod tijdens de oefeningen. Kortom met deze aerobic-workout verbetert je conditie, zorg je voor vet-verbranding en krijg je een steviger lichaam."


"Maar natuurlijk is het ook gewoon leuk om te doen. Samen met anderen, in een gezellige sfeer, lekker bewegen op muziek; inspannen en daarna heerlijk loslaten en ontspannen. De intensiteit van de training kun je afstemmen op je eigen niveau. Afhankelijk van je conditie, kies je voor een low of high impact training. Zo pas je de les aan op wat jij wil en/of kan. Deze aerobic-workout is dan ook voor elke leeftijd geschikt.

Wil je weten of aerobic-workout ook iets voor jou is? Doe dan mee met een gratis proefles! Dat is mogelijk vanaf 1 september, elke donderdag van 19.45 tot 20.45 uur in de gymzaal van basisschool ’t Bijenveld in Leuth. Voor meer informatie of om je aan te melden: Patricia 024 6631802 of Els 024 6631534."

Een nieuw seizoen voor Wylerbergkring

BERG EN DAL - "We kunnen terugkijken op een prachtige zomerse muzikale wandeling door de heuvels naar het Bartholomeus kerkje – Huis Wylerberg en de Motte Mergelpe, waar men genoot van drie zeer verschillende NJO concertjes."

Eraan vooraf gaf Lidwine Janssens een lezing over Huis Wylerberg aan een groep van 45 belangstellenden. De wandeling was twee maal uitverkocht en Omroep Gelderland maakte een mooie reportage. U kunt het nog eens terugkijken op www.wylerbergkring.eu - kunst.

Nieuws

In september vervolgen we de filosofieavonden, voortaan in de Musschenberg onder leiding van Robert Keurntjes met onder andere als gastspreker Paul van Tongeren start de introductie cursus geweldloze communicatie.
Vanaf september zijn er culturele arrangementenmogelijk voor kleine en grote groepen. Op de site staat alle informatie bij het betreffend onderdeel. Nieuwe inschrijvingen zijn welkom.

"Graag zien we de groep groeien die de intenties van de Wylerbergkring mee wil realiseren. Dit kan door deelname aan onze activiteiten, maar ook door als medewerker een organisatie - en wellicht uitvoerend deel voor uw rekening te nemen. Uw reacties zijn welkom via onze site."

Nieuwe speeltuin bij De Haarhamer zorgt voor nodige overlast

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK - De omwonenden van de pasgerealiseerde speeltuin bij De Haarhamer en De Eg is nu al een doorn in het oog van de omwonenden. Zij ervaren al vanaf het begin – een maand geleden – de nodige overlast van vooral opgeschoten jongelui, die de speeltuin zien als een hangplak met de nodige gevolgen vandien.

Er wordt hard geschreeuwd, gegild en met brommers gescheurd tot laat in de avond en er zijn zelfs condooms gevonden. Zij hebben de gemeente Berg en Dal een brandbrief gestuurd en hen verzocht maatregelen te nemen. Bij de ingang van de speeltuin staat een bord waarop de spelregels van het gebruik van de speeltuin staan vermeld te weten;
De speeltuin is vrij toegankelijk van 09.30 tot 20.00 uur.
Deze speelplek is voor kinderen tot 12 jaar.
Neem vuil mee naar huis of gebruik de afvalbak.
Denk aan omwonenden.
Probeer niet te schreeuwen.
Scooters brommers en fietsen horen niet thuis in de speeltuin.

Echter niemand schijnt zich aan de regels te houden. Daarnaast zijn de grote speeltoestellen een gevaar voor de kleine kinderen. Onlangs zijn er al een meisje en een jongen uit de zweefmolen geslingerd waar een ambulance aan te pas heeft moeten komen. Bewoners lieten weten dat eenzelfde zweefmolen die in een speeltuin stond in Leuth alweer door de gemeente verwijderd is, maar dit is onjuist. Nog voor de officiële opening op 31 augustus gaat de gemeente Berg en Dal nog in overleg met de omwonenden om indien mogelijk de problemen te kunnen oplossen.

Portemonnee en tas ontvreemd

GROESBEEK – In de nacht van woensdag op donderdag is ingebroken in een woning aan de Herwendaalsehoek in Groesbeek.

Via de achterzijde van de woning is men binnengekomen en is de benedenverdieping doorzocht. Een portemonnee en een tas inhoudende persoonlijke bezittingen worden vermist.

Kunstroute Heilig Landstichting

HEILIG LANDSTICHTING - Kunstroute vindt plaats in het weekend van zaterdag 17 en zondag 18 september van 13.00 tot 17.00 uur, als onderdeel van de Kunstmanifestatie Heilig Landstichting in hetzelfde weekend.

De route beschrijving ligt klaar in 't Zaaltje Carmelweg 4 en/of op de site www.dorpsverenigingheiliglandstichting.nl Iedereen is welkom!

Vleermuisexcursie op landgoed Warnsborn

Foto: Geldersch Landschap en Kasteelen

ARNHEM - De boswachter van Geldersch Landschap & Kasteelen verzorgt op vrijdag 26 augustus een vleermuisexcursie op landgoed Warnsborn.

Een schim in de lucht, een grillige vlucht en een hoekig silhouet. Is het een vleermuis? Ze worden vaak verward met gierzwaluwen, die ook in de schemering vliegen. Vleermuizen zijn fantastisch leuke en nuttige dieren, de enige zoogdieren die kunnen vliegen. Deelnemers kunnen kennismaken met de wonderbaarlijke en mysterieuze wereld der vleermuizen en meewandelen met de boswachter over landgoed Warnsborn. Hij gaat samen op zoek naar de dwergvleermuis, de rosse vleermuis, de laatvlieger en mogelijk ook de watervleermuis. Een unieke kans, want gewoonlijk is het gebied na zonsondergang niet toegankelijk. Reserveren is noodzakelijk via www.glk.nl/evenementen.

Start: 19.00 uur bij de parkeerplaats tegenover Camping Warnsborn, Bakenbergseweg 257, 6816 PB Arnhem-Noord. Duur: 2 uur, afhankelijk van de duisternis. Zon onder 20.39. Deelname: 7,50 euro, kinderen 4 tot en met 12 jaar 5,00 euro. Donateurs Geldersch Landschap & Kasteelen 5,00, kinderen 4 tot en met 12 jaar 2,50 euro op vertoon van GLK-pas. Informatie: Herman Heskamp, 06 16862394.

Start met hardlopen!

Foto: Wouter de Vries

MILLINGEN - Lekker Lopen verzorgt trainingen voor beginners en gevorderden onder andere in Millingen aan de Rijn en Berg en Dal. Trainer Gerrit Jan Griepsma biedt ‘zijn’ lopers een gezellige, kleine groep met persoonlijke aandacht en een training die je helpt om verantwoord van start te gaan.

Hardlopen is geschikt voor jong, maar ook voor als je een paar jaartjes ouder bent.

Geen groepen van twintig mensen waar je in verzuipt. Geen haantjesgedrag, geen 'wie is de snelste', wel een training die is afgestemd op wat jij kunt en wilt. Samen trainen en toch op je eigen niveau aan het werk voor jouw doelen. Na elke training krijg je persoonlijk advies over hoe je je eigen trainingen kunt doen.
Lekker Lopen traint altijd op mooie locaties en de trainer zorgt wekelijks voor afwisselende trainingen. Vanaf 30 augustus op dinsdagmorgen in Berg en Dal en vanaf vrijdagmorgen 2 september kun je daarvoor in Millingen terecht. Een ideaal begin van je vrije dag of een mooie gelegenheid om overdag te sporten als je kind naar school is.
Meld je aan via info@lekkerlopen.com. Meer info: www.lekkerlopen.com.

Grasweide tussen Dries en Nieuweweg krijgt bloemrijke opknapbeurt

Foto : Joop Verstraaten

GROESBEEK - Het grasveld tussen De Dries en Nieuweweg waar vroeger een meubelfabriek heeft gestaan, krijgt binnenkort een grote opknapbeurt.

Momenteel wordt de grasweide vooral gebruikt door jongelui die het gebruiken als trapveldje. Zelf heeft de jeugd voor twee doelpalen gezorgd. Maar het grasveld wordt momenteel ook gebruikt door mensen die er hun hond uitlaten. De gemeente Berg en Dal heeft laten weten dat in ieder geval het trapveldje blijft bestaan; alleen zal het wat verplaatst gaan worden in zuidwestelijke richting. Het is de bedoeling dat de grasweide er beterzal komen uitzien als nu het geval is.

De Ploegdriever zal de grasweide gaan verfraaien en bloemrijker gaan inrichten dit als onderdeel van het Landschapsontwikkelingsplan (LOP), zodat het mooie landschap dat Berg en Dal bezit behouden blijft en verbeterd wordt. De bewoners zijn onlangs ingelicht over de plannen tijdens een informatieavond. Ook zij waren voor een andere inrichting van de grasweide. Zij zouden graag lage bloemrijke heide met enkele struiken zien. Een doorn in het oog is de overlast van hondenpoep. De gemeente denkt dit probleem op te lossen door het creëren van een hondentoilet van 20 bij 30 m2. Bij de hondentoilet komt een afvalbak die aangesloten zal worden op het riool, waar de baasjes de uitwerpselen in kunnen gooien in uiteraard biologisch afbraakbare zakjes.

Het is ook de bedoeling dat er hogere begroeiing wordt gerealiseerd met onder andere heesters en fruitbomen. Het terrein wordt compleet gemaakt met een boombank. Tweemaal per jaar zullen schapen de grasweide komen begrazen. De werkzaamheden worden in het najaar uitgevoerd en gaat ruim 23 duizend euro kosten.

Regenpijpen Bellevue worden geloosd op winkelpromenade

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK - Het is voor menigeen een doorn in het oog dat er nog steeds regenwateroverlast is in het nieuwe winkelcentrum Bellevue in het centrum van Groesbeek. Het VVD raadslid Mechteld ten Doesschate heeft hier vragen over gesteld bij de gemeente Berg en Dal.

Zij heeft de gemeente opheldering gevraagd waarom een drietal regenpijpen gewoon leeglopen op de promenade. De overlast is volgens Ten Doesschate aan beide zijden van de ingang van AH. Zij verzoekt het gemeentebestuur hier een einde aan te maken. Het hoofd Openbare Werken Ger Kwant heeft als volgt op de vraag van Ten Doesschate gereageerd;
- Tegenwoordig laten we alle regenpijpen in nieuwbouwwijken bovengronds eindigen. Het water kan dan via de verharding naar de infiltratievoorzieningen lopen en komt het schone regenwater niet meer bij het vuile water en ook niet meer in de rioolwaterzuiveringsinstallatie.
- In het geval van Bellevue hoefden we daarnaast ook geen extra gaten te boren in het dak van de parkeergarage. Daarmee is de kans op lekkage in de garage verminderd.
- De drie regenpijpen naast de hoofdingang bij AH zullen nog worden samengebracht en deze laten we dan rechtstreeks via een buis lozen op de waterpartij. Daarmee is in ieder geval het probleem bij de ingang van AH opgelost.

Drukte op Polderpop Leuth

Foto: Peter Hendriks

LEUTH - De 27e editie van PolderPop op zondag 14 augustus in Leuth belangstelling niet te klagen gehad. Met ruim 1200 bezoekers was het gratis festival een groot succes 'Polderpop was Top'.

Voor de eerste maal werd gebruik gemaakt van een nieuwe festival locatie aan de rand van bedrijventerrein Lieskes Wengs in Leuth. 12 bands speelden op twee podia. Zij brachten van stevige rock via vrolijke pop, electropunk en indie naar folk en rootsmuziek. Iedere bezoeker(ster) ontdekte wel tussen de optredende bands wel zijn/haar favoriete nieuwe band. Want daar gaat het om bij Polderpop: kijken, genieten en ontdekken.

Ook dit jaar waren er popgroepen bij waar we in de nabije toekomst meer van zullen horen en zien. In het verleden zijn daar diverse voorbeelden van zoals De Staat die onlangs in het nieuws hebben gestaan. De spits van PolderPop werd zondagmiddag om 13.30 uur afgebeten door Spectors Wall, die met hun hardrock & rollsound al de handen van de toeschouwers op elkaar wisten te krijgen. PolderPop 2016 werd even na 21.00 uur afgesloten door Donnerwetter, dat een perfecte afsluiter was. Volgend is het festival op zondag 13 augustus. Wil je op de hoogte blijven volg dan PolderPop op www.facebook.com/polderpop.leuth of www.polderpop.com.

Op zoek naar bijzondere planten, insecten en vlinders in de Haalderense polder

HAALDEREN - Op zondag 28 augustus wordt door IVN RijnWaal een natuurtocht georganiseerd. In de Haalderense polder vinden we veel bloemenpracht, libellen, vlindersoorten en watervogels.

Soms domineren in een natuur gebied plotsklaps andere plantsoorten. Zo plaatst het leven ons voor verassingen, soms mooie en soms verdrietige: De zomer was vochtiger dan gewenst. We gaan de schoonheid in de uiterwaarden zoeken en lopen wat langer. We bewonderen de grote kolk en de oogst van de zomerzon, zaden, bloemen, insecten, struiken, vruchten en rozengallen. We lopen een stuk langs een soms modderig pad en gaan de ruigte verkennen. Dit jaar weet de wilde peen van geen ophouden. Ook de kaardenbol kan men niet over het hoofd zien. Wat bloeit er nog meer en door welke insecten worden deze bloemen bezocht. We gaan het er samen over hebben.

Een lange broek, stevige schoenen of laarzen zijn aan te raden. Neem, indien mogelijk een fototoestel, kijker of loep mee! De start is zondag 28 augustus om 11.00 uur; de tocht duurt circa 2 uur. Verzamelen is op de parkeerplaats op de hoek van de Mondeweg en de Kolkweg bij Cafetaria Moos in Haalderen

Vat met onbekende vloeistof valt van aanhanger in Groesbeek

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Op de Stekkenberg in Groesbeek is dinsdagmiddag even na 16.00 uur een vat met onbekende inhoud van een aanhanger gevallen en is op het wegdek blijven liggen.

De bestuurder van de bestelbus met aanhanger – waarvan het vat is gevallen – is doorgereden en heeft vermoedelijk niets gemerkt. De bewoners werden geattendeerd door een enorme knal en toen zij poolshoogte gingen nemen, bleek het vat op het wegdek te liggen. Zij hebben de politie gealarmeerd die ook een kijkje kwam nemen. Vervolgens is de Omgevingsdienst Regio Nijmegen gevraagd ter plaatse te komen. De ambtenaar van de Omgevingsdienst vermoedt dat de inhoud olie of benzine is, tenminste dat staat op het etiket op het vat, maar zeker weten doet hij het niet. Een bedrijf uit Geldermalsen is gewaarschuwd dat het vat gisteravond heeft opgehaald. Het bedrijf onderzoekt wat de inhoud van het vat is, waarna het zal worden vernietigd. De gemeente Berg en Dal kan een rekening tegemoet zien.

Confectie-atelier Jelsma Groesbeek

Door Gerrie Driessen (Heemkundekring Groesbeek)

GROESBEEK - Het is alweer 42 jaar geleden dat 'Confectie – Industrie Jelsma B.V.' werd opgeheven. Het uit Amsterdam afkomstige bedrijf was in 1955 gevestigd aan de Industrieweg en startte met 25 werknemers.

De firma was naar Groesbeek gekomen omdat deze plaats was aangewezen voor het krijgen van goed personeel. Eerste bedrijfsleider was Rudy van Feggelen, die in 1966 werd opgevolgd door de in 1955 aangestelde arbeidsanalist Jan Schreuder–Goedheijt. De Jelsma produceerde japonnen voor jeugdigen en rokken voor alle leeftijden. Verder broekpakken en blouses voor jongeren. In 1961 startte de Jelsma met een Vakopleiding –Confectie (V.O.C) voor 14-jarigen, waar veel belangstelling voor was. Naast de vakopleiding werd ook aandacht besteed aan de vorming van de modinettes. Voor de wat oudere modinettes gebeurde dit via de Mater Amabilisschool, terwijl de meisjes van de V.O.C. een dagcursus volgden bij opleidingscentrum Jong Leven in Nijmegen.

Om het vak onder de knie te krijgen werden de leerlingen van de Vakopleiding – Confectie vertrouwd gemaakt met de 125 handelingen die nodig waren om een goed product te kunnen produceren. In 1969 werken er 80 personen bij de Jelsma en zijn er 20 vacatures. Vier jaar later is het tij gekeerd. Op 29 november 1973 wordt bekend gemaakt dat aan 80 personeelsleden ontslag is aangezegd en dat Confectie Industrie Jelsma B.V. op korte termijn gaat sluiten. De steeds verder gaande kostenstijging en het toenemend gebrek aan geschoolde arbeidskrachten maken een rendabele exploitatie onmogelijk. Ruim 18 jaar was de Jelsma in Groesbeek en het had zich een goede naam opgebouwd, veel productiemedewerkers vertrokken eerst als ze gingen trouwen. Gesteld mag worden dat 'De Jelsma' haar verdiensten voor de Groesbeekse samenleving heeft gehad en dat het bedrijf anno 2016 bij menigeen nog steeds in de herinnering voortleeft.


Correctie op de bijdrage 'Herinneringen aan Bisschop Bekkers 'van 10 augustus. De foto is gemaakt op 27 juni 1960, de dag van bisschopwijding. De populaire bisschop overleed in 1966, anno 2016 50 jaar geleden.

Spectaculaire aanhouding was in verband met schietincident Mook

MOOK - De spectaculaire aanhouding door een arrestatieteam van de politie was in verband met een schietincident in een pand aan de Bovensteweg in Mook dat begin van de donderdagmiddag had plaatsgevonden.

Een 44-jarige inwoner uit Nijmegen raakte hierbij gewond aan zijn arm en wist te vluchten. Direct werd groot alarm geslagen en werd ook de hulp ingeroepen van een politiehelikopter. De schutter en het slachtoffer bleken elkaar te kennen. De vermoedelijke dader werd donderdagavond in Groesbeek getraceerd, waarna hij met veel machtsvertoon werd aangehouden en door het arrestatieteam van de politie en is vervolgens voor onderzoek ingesloten.

Groesbeker met harddrugs aangehouden in Nijmegen

NIJMEGEN – Twee mountainbikers van de Nijmeegse politie hebben in de nacht van zaterdag op zondag een 27-jarige Groesbeker aangehouden die in het bezit was van harddrugs.

De politie vermoedde dat er een drugsdeal gaande was op de Waalkade en gingen vervolgens twee inzittenden van een geparkeerde auto controleren. Een 27-jarige inwoner uit Groesbeek bleek bij controle in het bezit te zijn verschillende harddrugs, waarna de man werd aangehouden en voor verhoor is ingesloten. De agenten hebben een hoeveelheid cocaïne, ghb en xtc in beslag genomen die zullen worden vernietigd. Ook de auto waarin het tweetal zich bevond, is overgebracht naar het politiebureau waar het voertuig zal worden doorzocht.

De Treffers

haalt bakzeil

GROESBEEK - De Treffers is er niet in geslaagd om een enkel punt of drie punten mee te nemen uit Amsterdam. De gastheren bleken met 3-2 te sterk voor de mannen van Anton Janssen. Ook in deze wedstrijd werd een voorsprong uit handen gegeven alleen in tegenstelling tot de vorige wedstrijd tegen UNA werd er niet gelijk gespeeld maar verloren.

Zonder Rick Verbeek (ziek) en Bas Hendriks (geblesseerd) ging De Treffers vol goede moed naar Amsterdam. In de laatste minuut werd de 2-2 gemaakt door Daniel van Straaten maar een oliedomme handsbal van Wesley Meeuwsen zorgde nog dieper in blessuretijd voor een penalty. Magid Jansen voltrok het noodvonnis 3-2.
In de eerste helft viel Pim Balkestein uit met een blessure, Ken Leemans was zijn vervanger. Op het moment dat de thuisploeg wat meer drang naar voren gaf was het Wesley Meeuwsen die voor de 0-1 zorgde. De tweede helft ging AFC druk zetten en was volop aan het zoeken naar de gelijkmaker. Die viel in de 62e minuut en was niet onverdiend. Slap verdedigen zorgde ervoor dat Koen Bosma de stand gelijk trok. Hiermee waren de hoofdstedelingen niet tevreden, zij bleven druk zetten , waar De Treffers het ontzettend lastig mee had. Een kwartier voor tijd kreeg AFC loon naar werken, Jordi van Gelderen zorgde ervoor dat AFC de terechte leiding nam. Daniel van Straaten zorgde in de blessuretijd voor de 2-2 met een schitterend afstandsschot. AFC nam hier geen genoegen mee en ging direct op zoek naar de winnende treffer. De wedstrijd leek naar een eindstand te gaan van 2-2, toen Wesley Meeuwsen met de hand een bal in de eigen zestien uitverdedigde, oliedom en beslissend. De scheidsrechter legde de bal op de stip 3-2. Voor De Treffers rest niets anders dan de wonden te likken en aanstaande zaterdag 27 augustus om 18.00 uur op Sportpark Zuid de wrange nasmaak weg te spoelen tegen Spakenburg.

Nederlands Kampioenschap Boerengolf

GROESBEEK - Wordt jouw buurt of club een echte Nederlands Kampioen? Boerengolf De Horst in Groesbeek is door de Nederlandse organisatie van boerengolfbedrijven uitverkoren om twee jaar op rij de Nederlandse Kampioenschappen Boerengolf te organiseren in Groesbeek.


Boerengolf is inmiddels een begrip in Nederland. Ontstaan in de Achterhoek, zo'n 17 jaar geleden en uitgegroeid tot ruim 200 banen in meer dan 10 landen. De laatste jaren speelt men ook boerengolf in competitieverband en is boerengolf echt een wedstrijdsport.

Al vele malen is er een Open Nederlands Kampioenschap Boerengolf gehouden. De komende twee jaar zal dat in Groesbeek zijn bij Boerengolf De Horst aan de Lage Horst 6 bij de familie Nillesen. De wedstrijden worden gehouden op zaterdag 1 oktober van 12.00 tot 18.00 uur en op zondag 2 oktober van 10.00 tot 17.00 uur. Er kan gestreden worden met teams van 3 á 4 personen om de Nationale titel in de wacht te slepen. Buurtverenigingen, vriendenclubs, sport- en carnavalsverenigingen, schutterijen, bedrijven et cetera; iedereen is van harte uitgenodigd zich in te schrijven.

Naast de deelnemer(ster)s zijn ook supporters welkom. Het programma bestaat naast de wedstrijden uit een vrij toegankelijke streekmarkt, diverse sporten en spellen en creatieve activiteiten voor groot en klein. Een kijkje op de moderne boerderij is inbegrepen. Voor deelnemers en hun supporters is er gelegenheid om 's avonds deel te nemen aan een barbecue en de Après-Golf met de coverband Rootz, een 6 mansformatie die van elk feest een knalfeest maakt. Wie met een team de strijd aan wil gaan om in het bezit te komen van de Gouden Klomp 2016 kan zich inschrijven voor de Open Nederlandse Kampioenschappen Boerengolf via www.boerengolfdehorst.nl of mailen naar mnillesen@online.nl.

Gemeente wordt alg in De Spoorbeek maar niet de baas

Foto: Joop Verstraaten

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – De gemeente Berg en Dal is al vanaf het begin dat De Spoorbeek in het centrum van Groesbeek is aangelegd bezig om deze algvrij te krijgen, maar dat blijkt maar niet te lukken.

Al diverse malen is handmatig het alg verwijderd, maar binnen een paar dagen is het weer zover. Ook staat vaak het water in De Spoorbeek helemaal stil ondanks dat er door middel van een pomp water uit De Groesbeek wordt gepompt naar De Spoorbeek. Volgens bewoners wordt de pomp in de avond en nacht uitgezet om overlast voor de omwonenden te voorkomen. De alg gaat stinken en trekt muggen aan tenminste bij stilstaand water. De gemeente zal op biologische wijze iets aan de overlast van alg moeten gaan doen om eindelijk van de alg verlost te kunnen worden, volgens een bewoner.

Lekkage waterleiding zorgt voor gat in de Van Randwijckweg Beek

Foto: Joop Verstraaten

BEEK – Een passant waarschuwde zaterdagmorgen rond 07.00 uur de politie van Berg en Dal dat er een flink gat in de van Randwijckweg in Beek was geslagen.

Het gat van zo'n halve meter diep zat aan de rand van de weg als men van Beek naar Berg en Dal reed en was lastig te zien voor het verkeer op deze drukke weg. Volgens de politie is het gat in de weg geslagen door een lekkage in de waterleiding en heeft op haar beurt waterleidingbedrijf Vitens gewaarschuwd. De politie heeft het gat afgezet om ongelukken te voorkomen.

Brandende hooiberg zorgt voor veel toeschouwers in Groesbeek

GROESBEEK – Woensdagavond werd de brandweer van Berg en Dal gealarmeerd voor een buitenbrand in het natuurgebied De Botterpot aan de Nieuwe Drulseweg in Groesbeek.

Daar bleek een grote hooiberg in lichterlaaie te staan. In het natuurgebied De Botterpot is afgelopen dagen gehooid en de hooi lag klaar om afgevoerd te worden. Door de brand ontstond er een enorme rookontwikkeling die in heel Groesbeek te zien was. Toen de brandweer arriveerde was het grootste deel van de hooiberg al verbrand. Het is niet bekend of de brand door hooibroei of in brand is gestoken. De brand heeft voor veel publieke belangstelling gezorgd. Een gedeelte van de Nieuwe Drulseweg is enige tijd afgesloten geweest voor het verkeer.

Bewoners Evertsenstaete niet eens met verdwijnen GFT Cocons

GROESBEEK - De bewoners van het appartementencomplex Evertsenstaete aan de Maarten Trompstraat in Groesbeek hebben onlangs een brief naar het college van burgemeester en wethouders van Berg en Dal gestuurd, omdat zij het niet eens zijn over de wijze waarop de gemeente de GFT inzameling wil gaan doen.

De gemeente heeft schriftelijk medegedeeld dat per 1 januari 2017 in de gehele gemeente Berg en Dal de openbare GFT Cocons verdwijnen, ook bij hoogbouwwoningen. Deze maatregel is genomen vanwege misbruik en overlast. De gemeente wil ook dat de inzameling in de gehele gemeente Berg en Dal hetzelfde wordt. Bij Evertsenstaete staan momenteel drie cocons, die al 10 jaar naar alle tevredenheid van de bewoners voldoen.

De bedoeling van de gemeente is dat er zo min mogelijk restafval overblijft. Maar volgens de bewonerscommissie heeft een enquête uitgewezen dat veel bewoners – als de cocons worden weggehaald – hun GFT-afval bij het restafval zullen deponeren, ondanks de meerkosten. Ook zijn volgens de briefschrijvers de balkons en bergingen te klein om naast het restafval ook nog het GFT-afval kwijt te kunnen. De Dar zal contact op nemen met de beheerder en de Vereniging van Eigenaren van hoogbouwwoningen (appartementen) om te kijken naar mogelijkheden van afvalscheiding.

Brandweer Groesbeek rukt uit voor vermeende wateroverlast

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – De brandweer van Groesbeek is zaterdagmorgen uitgerukt voor een vermeende wateroverlast in een woning aan de Heer Zegerstraat in Groesbeek.

Met zes brandweerlieden ging de brandweer er naar toe. In een bejaardenwoning waar de wateroverlast zou zijn, kon de brandweer niets ontdekken. Wel was de bejaarde bewoner zelf met een plopper en een mops bezig geweest in de wc pot, wat voor enig water op de vloer van de toilet en kamer gezorgd heeft.

Nadat de brandweer de familie en thuiszorg had gewaarschuwd is men onverrichter zaken weer vertrokken. Volgens een woordvoerder van de brandweer komt het steeds vaker voor dat de brandweer voor dergelijke zaken moet uitrukken. Dat is de consequentie dat ouderen zolang mogelijk thuis moeten blijven wonen, aldus de woordvoerder van de Groesbeekse brandweer.

Groesbeekse loopt enkelfractuur op bij uitlaten hond

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK-BREEDEWEG - Een inwoonster uit Groesbeek is maandagmorgen lelijk ten val gekomen tijdens het hond uitlaten.

Het slachtoffer liep met haar hond op het Kiekbergsepad (zoals het pad in Breedeweg genoemd wordt) naast de Knapheideweg. Zij gleed uit op het zandpad dat glad was geworden van de vele regen van de afgelopen dagen. Hierbij kwam ze zo ongelukkig terecht, dat ze vermoedelijk een enkelfractuur heeft opgelopen. Een ambulancemedewerkster kwam in een Rapidwagen ter plaatse. Ze zag al gauw dat de gewone ambulance gealarmeerd moest worden om het slachtoffer naar een ziekenhuis in Nijmegen te vervoeren. De hond liep het maïsveld in en hield zijn baasje nauwlettend in de gaten. Een kennis wilde de hond meenemen, maar het dier ging geen stap verder. Uiteindelijk kwam zijn tweede baasje en die de hond in de auto wist te krijgen.

Berg en Dal Actief

BERG EN DAL - Berg en Dal is een actieve kern van de Gemeente Berg en Dal. Veel dorpsbewoners nemen deel aan activiteiten van de diverse verenigingen in het dorp, ontmoeten elkaar op diverse plaatsen zoals dorpshuis Kerstendal of het Hamersveld.

De verhalen over Berg en Dal nu en in het verleden zijn legio en worden graag verteld en gehoord. In het komende jaar willen we maandelijks een verhaal over Berg en Dal, over zijn bewoners of de activiteiten plaatsen in deze krant gekoppeld aan de activiteitenagenda van de komende periode in Berg en Dal. We hopen dat alle inwoners van Berg en Dal op deze manier kunnen genieten en deelnemen aan de activiteiten.

Agenda Berg en Dal september

5 september Hoera het Buurtsoepie bestaat precies 1 jaar welkom in de huiskamer om 11.30 uur. Hoofdsoep : pompoensoep/tomatensoep, extra (minimaal) champignonsoep. Bord met gevuld ei, roze slaatje en bladerdeegpastei en lekkers bij de koffie en thee. Aanmelding en info bij Onno 06 30481857 of Marijke 024 3781005.

8 en 9 september AvondWandel2Daagse van Berg en Dals Bloei zie website

14 september 14.00 uur Bingo van de BVO in Kerstendal

25 september Burendag bij de Bosrand en Vlindertuin en het Dierenpark aan de Kwakkenbergweg 150 (Vijverhof) van 10.00 tot 15.00 uur

27 september 19.30 uur Biljarten dames in Kerstendal

Wekelijks op de maandag in Kerstendal

16.30 uur Dames trimclub, 18.15 uur Kwiek senioren gym , 20.00 uur repetitie symfonieorkest

Wekelijks op de dinsdagmorgen op de tennisbaan

9.00 tot 12.00 uur labeltoss

Wekelijks op de dinsdagmiddag in de parochiekerk

Repetitie van het gemengd koor van 13.30 tot 15.30 uur aansluitend koffie drinken

Wekelijks op de dinsdag in Kerstendal

19.00 uur sportclub Berg en Dal, 20.30 uur Dames gymclub Total Body, 21.30 uur Volleybal Nebo

Wekelijks op de dinsdagavond in Emmalaan 35

19.30 uur Kundalini Yoga Berg en Dal zie www.kundaliniyogabergendal.nl

Wekelijks op de woensdag in Kerstendal

10.00 – 15.00 open inloop en ontmoeting 'De huiskamer' in Kerstendal. Er wordt een warme maaltijd gekookt en de lunch vangt om 12.30 uur aan en kost € 3,=. Koffie en thee € 0,75

10.00 uur Biljart, 10.45 uur BVO Bejaardengym, 19.30 uur Biljart

Wekelijks op de woensdagavond in Emmalaan 35

19.30 uur Kundalini Yoga Berg en Dal

Wekelijks op de woensdagavond in de parochiekerk

Repetitie van kamerkoor Kalliope zie www.koorkalliope.nl

Wekelijks op de donderdagochtend om 9.30 uur dienst in onze parochiekerk

Met aansluitend gezellig koffiedrinken

Wekelijks op de donderdag in Kerstendal

14.00 uur Bridge, 17.00 uur Dansschool DenD, 20.00 uur Biljart.

Wekelijks op de vrijdag in Kerstendal

10.00 – 15.00 open inloop en ontmoeting 'De huiskamer' in Kerstendal. Er wordt een warme maaltijd gekookt en de lunch vangt om 12.30 uur aan en kost € 3,=. Koffie en thee € 0,75

14.00 uur BVO Biljart, 19.00 uur repetitie Edelweisz, 19.30 Volleybal met Volleydal

Wekelijks op de zaterdag

8.30 uur zaterdag trim

Om de week op zondagochtend in de Emmalaan 35

9.30 uur Kundalini Yoga Berg en Dal

Wekelijks op de zondagochtend om 10.30 uur kerkdienst in onze parochiekerk

Met aansluitend gezellig koffiedrinken

Dagelijks kunt u de dierenweide bij de Vijverhof bezoeken zie facebookpagina

Via het internet forum Berg en Deel kunnen de inwoners van ons dorp spullen, tips of vraag en aanbod van hulp met elkaar delen. www.bergendeel.nl.

Bent u ook benieuwd naar meer verenigingen, stichtingen of andere organisaties in Berg en Dal kijk dan op de volgende websites: www.dorpsraad.nl en www.bergendalsbloei.nl.

De Pelgrim in Millingen

MILLINGEN AAN DE RIJN - Vrijdag 16 tot en met zondag 18 september is er een grensoverschrijdende kunst tentoonstelling met als titel 'De Pelgrim'.

De bewoners van de Homüschemühl (Kleve-Keeken) en de Zeelandsche Hof (Millingen aan de Rijn) hebben het initiatief genomen om 10 Nederlandse en 10 Duitse kunstenaars uit te nodigen om aan de begrippen 'Grens' en 'Pelgrim' een nieuwe verbeelding te geven. De kunstenaars laten hun artistieke verbeelding zien van 'Grens' en 'Pelgrim' op beide letterlijke en fysieke locaties.

Zowel de Homüschemühl als de Zeelandsche Hof liggen pal op de grens van Nederland en Duitsland. De een ligt in de Ooypolder, de ander in de Düffelt en de Nederlands-Duitse grens vormt zo wat de kavelgrens van beide fantastische gebouwen en landerijen. Tegelijkertijd vormt het Pieterpad (www.pieterpad.nl) een moderne pelgrimsroute, de verbinding tussen beide locaties. Dagelijks passeren tussen de 10 en 30 mensen in hun voetreis van Pieterburen (Groningen) naar de Pietersberg (Limburg).

Deze gegevens vormden de inspiratiebron om beeldende kunstenaars uit te nodigen. Zij werken vanaf maandag 12 september op locatie en nemen het landschap, de bewoners en de aanwezige (natuurlijke) materialen als uitgangspunt voor hun kunstwerken.

De deelnemende kunstenaars zijn: Martje Verhoeven, Gerlinde Habekotté, Frans Drummen, Diederik Grootjans, Rachel Kruithof, Toon Elfrink, Kees van Raay, Janna Nielen, Elisabeth Schink, Yvette Ahsmann, Gerhard Steph. De Groot, Jaqueline Hanssen, Ria Roerdink, Jan Hoenselaar, Olga Boh, Carla Dijs, Dini Thomsen, Christoph Wilmsen-Wiegmann, Christoph Heek en Anton Houtappel.

Locaties: Homüschemühl, Nielerstraße 250, Kleve-Keeken, http://homuschemuhl.nl/ en Zeelandsche Hof, Molenstraat 4, Millingen aan de Rijn, http://zeelandschehof.nl. Openingstijden: Vrijdag 16-9-16 17:00 uur opening (tot 19:00 uur); zaterdag 17 en zondag 18-9-16 van 11:00 tot 18:00 uur.

Hotel Erica

BERG EN DAL - In 1906 werd in opdracht van de familie A. Heckhausen de villa Erica gebouwd. Het ontwerp was afkomstig van architect Th. van Lammeren uit Voorburg. In de jaren twintig vestigde de familie Moerman er een gezellig familiepension.

In 1935 werd het bedrijf overgenomen door de familie Van Vliet. Na een vermoeiende wandeling was hier heerlijk verpozen. Een speel­tuin, dwaaltuin met lachspiegels, bootjesvijver en een prach­tig aangelegd terras was voor velen uit de regio aanleiding om naar café-pension Erica in Berg en Dal te gaan. De heer W. Wouters, later eigenaar van het café Rust Wat, beheerde er een ponymanege. Sinds de vijftiger jaren is het hotel zich ook gaan toeleggen op grote partijen en congressen. Talrijke uitbreidingen hebben het nu een groot en internationaal karak­ter gegeven. Een nieuwe vleugel werd door mr. Dries van Agt op vrijdag 21 januari 1983 geopend.

Wandelaars welkom bij sponsorloop Filosofenbrug

Foto: Duivelsberg,

Staatsbosbeheer

BEEK - Loop zaterdag 27 augustus mee om 10.30 uur vanuit B&B Pastorie Beek voor een nieuwe voetgangersbrug in het schilderachtige, heuvelachtige natuurgebied De Duivelsberg. In het Filosofendal moet een voetgangersbrug vernieuwd worden, maar Staatsbosbeheer kan door bezuinigingen de benodigde 10.000 euro niet betalen.

Thomashuis Molenhoek, een van de deelnemers aan de loop die ook een dichtbundel presenteert.

Pelgrimsroute de Walk of Wisdom helpt met deze sponsorloop samen met B&B Pastorie Beek. Deelname kost vijf euro en kan via de website of op de dag zelf. De opbrengst gaat geheel naar de brug. Wie niet meeloopt, kan deelnemers met onder andere Downsyndroom toejuichen om 11.00 uur bij ijssalon M’ijsjes aan de Rijksstraatweg in Beek.

Er zijn trajecten van 3,5 en 6,5 kilometer waar flink geklommen en gedaald wordt. Voor kleine kinderen en deelnemers met rollator is een alternatief traject over de stoep, inclusief pendeldienst op de heuvel bij eindpunt Huize Wylerberg (Rijksstraatweg 178). Voor wandelaars met een beperking is speciaal welkom. De Thomashuizen Elst en Molenhoek en het Zelfregiecentrum doen al mee. Ook kinderen uit de omgeving binden samen met hun ouders de wandelschoenen aan.

Bij eindpunt Huize Wylerberg is tussen 12.30 en 14.30 uur lunch (zelf meenemen) en een expositie van de Theaterstraat, die werkt met kunstenaars met een ‘beperking’. De schilderijen zijn te koop en de helft van de opbrengst gaat naar de brug. Om 15.00 uur wordt door Theaterstraat deelnemer Bob van Gerven een dichtbundel gepresenteerd. Pien van Gerven zorgt voor de muzikale omlijsting.

Onder alle deelnemers verloot B&B Pastorie Beek een overnachting met ontbijt. Meer info staat op http://walkofwisdom.org/filosofenbrug.

Spellenmiddag KVW Groesbeek valt letterlijk en figuurlijk in 't water

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – De traditionele spellenmiddag van het Kinder VakantieWerk Groesbeek is afgelopen zondag letterlijk en figuurlijk in het water gevallen.

Bij het jaarlijkse spektakel op de velden van De Treffers hebben veel spellen met water te maken dit tot grote lol van de 520 kinderen van 6- tot 12 jaar die dit jaar meedoen. Zij begonnen met veel plezier aan de spelen: de jongens veelal in zwembroek en de meisjes in badpak. Echter omdat er later het water met bakken de lucht uit kwam vallen, heeft de organisatie besloten in verband met de veiligheid voor de kinderen het gebeuren af te lasten. In allerijl werden de ouders – voor zover die niet aanwezig waren – door de leiding van de groep benaderd met het verzoek hun kroost op te halen.

De kinderen waren allen ondergebracht in de grote tent in afwachting van hun ouders. Maandag is het hele gezelschap: 520 kinderen, 150 jongeren die de leiding op zich hebben genomen en daarnaast 24 leden van de organisatie in 10 grote touringcars vertrokken naar Toverland in Sevenem. De rest van de week worden er diverse opdrachten vervuld betreffende het thema van dit jaar ' Met je houten poot op de piraten boot'.

Vrijdag 26 augustus wordt Kindervakantie Werk Groesbeek afgesloten met een grootse jaarmarkt op het marktterrein aan de Spoorlaan in Groesbeek. De kinderen zullen hierbij hun verkooptalenten gebruiken om de artikelen van de Groesbeekse winkeliers aan de man te brengen. Ook voor de inwendige mens en een zonnig terras zal worden gezorgd.

Frans Theunissen koning schutterij Sint-Hubertus

Foto: Peter Hendriks

DE HORST – Zondagavond laat is pas de nieuwe koning van schutterij Sint Hubertus bekend geworden. Voordat het grote werk pas echt ging beginnen, was eerst Victor Jakobs met het 212de schot de nieuwe jeugdkoning terwijl Larissa Phoelich met het 249ste schot de jeugdprinses was geworden.

Deze jeugdwedstrijden liepen tot driemaal uit vanwege fikse regenbuien. Pas rond half acht kon begonnen worden met het koning/koninginschieten. Dit jaar waren er twee kandidaten te weten de 58-jarige Diny De Bruin-Müskens en de 62 jarige Frans Theunissen. Zij namen het tegen elkaar op, op de nieuwe locatie voor het nieuwe schuttershome achter cafe Hopmans. De sportieve strijd gebeurde onder toeziend oog van loco-burgemeester Sjaak Thijssen en pastor Jos van Rooy alsmede enkele genodigden. Zo waren er ook afgevaardigden van schutterijen uit Wyler, Niftrik en Kekerdom. Ook over publieke belangstelling had de schutterij evenals voorgaande jaren niet te klagen.

Nadat het 100ste schot gelost was moest er licht geregeld worden, omdat het donker begon te worden. Bouwlampen brachten even later de redding. Maar de vogel viel pas naar beneden toen Frans Theunissen het 138ste schot gelost had en dat was exact om 22.10 uur. Frans en zijn echtgenote Diny werden gefeliciteerd met de koningstitel 2016/2017. Waarna zij bijna in het donker een vendelhulde mochten ontvangen, hetgeen gevolgd werd door een koningsfeest in het schuttershome. Frans en Diny kennen de klappen van de zweep als het om kermisvieren gaat. Diny is twee jaar geleden koningin geweest van schutterij Sint-Hubertus. Ook nu weer zal het koningspaar tijdens de komende kermisdagen 5, 6 en 7 september de scepter gaan zwaaien in de schutterstent bij café Hopmans aan De Hoge Horst.

Gouden bruidspaar

Gerrit en Mien

Gefeliciteerd namens de hele familie

wij wensen jullie een prachtige dag toe

Weer een mooi jaartje erbij!

Lots of love! Maarten, Zoey, Romy en Lynn

6x hoera voor deze stoere wakeboarder!

Lev (alvast) gefeliciteerd en een fijne verjaardag.

Veel succes in groep 3.

Kusjes Ize & Lune

Hoera, deze diva Fiene is 4 jaar!

Heel veel plezier op de basisschool.

Liefs, Opa, Oma, Bram, Esther,
Marco, Martine,
Lev, Fee en Lux

Hoera!
Onze kleindochter Dieke wordt 30 augustus 5 jaar!
Gefeliciteerd van Opa Eef en Oma Lies

Hiep hiep Hoera,
Julian alweer 6 jaar.
Fijne verjaardag en een dikke kus.
Papa, Rianne, Lotte en Tess

Hiep hiep Hoera,
Tess 1 jaar.
Fijne verjaardag en een dikke kus.
Papa, Mama, Julian en Lotte

De van Gellecumpjes 50 jaar!
Heidi en Diana, Gefeliciteerd!
Op naar een knalfeest!
Henk, Minie, Hans, Maaike,
Annette, Jeffrey & fans ;-)

Als laatste van de tien, ga jij nu ook Sarah zien!

Deze kampioenentrainster wordt 25 augustus 18 jaar.
Van harte gefeliciteerd!
een dikke kus van ons allemaal.

Bram 4 jaar dus eindelijk naar de grote school

Heel veel plezier lieve schat.

Dikke kus opa Jan en oma Astrid

Hiep hiep hoera
Samen wordt Willie en Wilma
op 24 augustus samen 100 jaar

Willem en Wilma
samen 100
Het is echt waar,
deze speciale dag,
vieren we met elkaar

Op 8 september zijn Iet en Joop 60 jaar getrouwd.

Van harte gefeliciteerd!

Gerard, Sylvia

Nicole, Willem

Joost, Nienke

Rick, Jackie

en jullie achterkleinkindjes

Gefeliciteerd met je 60ste verjaardag lieve Opa!

Kusjes Lynn, Fem en de rest.

Op de peuterspeelzaal is het straks feest.
Juf ANJA is 50 jaar geweest.
Gefeliciteerd Pa en Ma Koeien