GN Lingewaard

8 augustus 2018

GN Lingewaard 8 augustus 2018


Bemmelse Paardendagen 13 en 14 augustus

Het paard Gently Boko. Hier wordt er gereden door Danny Brouwer. (foto: Jan Willemsen )

BEMMEL - De Bemmelse Paardendagen staan weer voor de deur. Op maandag 13 augustus is er de jaarlijkse ponymarkt met braderie op de Dorpsstraat. Dinsdag 14 augustus staat in de middag de Buitenzorg Kortebaandraverij Bemmel op de agenda. Samen met de feesttent van Het Wapen en de kermis beloven het mooie dagen te worden in Bemmel.

Vanwege het welzijn van de dieren begint de paardenmarkt pas om 05.00 uur in de morgen. Vanaf dat moment kunt u de handel in pony's en paarden weer meebeleven. Het blijft altijd een fascinerend schouwspel om te zien hoe de verkoop met een handslag wordt afgedaan. Daar gaan soms meerdere gesprekken en handje-klap aan vooraf. Ook aan de bezoeker wordt aandacht besteed. Er worden looppaden vrij gelaten waar men rustig van de paarden kan genieten. Omdat het dieren zijn moet de bezoeker altijd rekening houden met onverwachte bewegingen van de pony's en paarden. De paardenmarkt zal tegen het middaguur afgelopen zijn. Om te kijken zult u dus vroeg moeten zijn.

De braderie in de Dorpsstraat begint tegen 09.00 uur en duurt tot ongeveer 15.00 uur. Er zullen weer veel verschillende kramen aanwezig zijn met allerlei verschillende verkoopwaren. Er is voor iedereen wel wat te vinden. Ook hiervoor geldt dat de verkoop loopt zolang de voorraad strekt. Ook de bus van Ouwehands Dierenpark zal, net als vorige jaren aanwezig zijn aan de het eind van de braderie bij de kermis. Zij hebben voor de jeugd zeer interessante thema's over de natuur en de daarin levende dieren.

Kortebaandraverij

Op dinsdag 14 augustus komt het spektakel van de Kortebaandraverij naar Bemmel. Op De Teselaar zal dan een parcours van 300 meter worden aangelegd waarop de pikeurs met hun paarden gaan strijden om de titel. Telkens in paren van twee met twee keer een start (links en rechts). Als beide paarden een keer gewonnen hebben volgt een kamprit. Naast de eer om te winnen strijden de combinaties om de Grote prijs van Lingewaard.

Geen tribune

De afgelopen jaren stelde de gemeente een tribune beschikbaar waarop de races konden worden gevolgd. Door de strengere veiligheidseisen is de tribune niet meer geschikt om te gebruiken. De gemeente heeft de tribune dan ook weg moeten doen. Deze verandering betekent dat de parkeerplaats op een wat andere manier is ingericht. De tent wordt wat smaller en wat langer, waardoor er langs De Teselaar meer ruimte is om te kunnen lopen. Er wordt een soort plein gecreëerd naast de tent en daar komen statafels waar het publiek kan staan om van de wedstrijd te genieten en een consumptie te gebruiken. Aan de overkant komt weer het grote scherm waarop de wedstrijd van start tot finish kan worden gevolgd. Er staat verder nog een snackwagen en er zijn toiletten. Het wedkantoor komt prominenter in het zicht, wat hopelijk de toeschouwer enthousiasmeert om vaker te wedden. Het wedden blijft altijd een leuke bezigheid om de wedstrijd nog intensiever te beleven. Door te wedden op enkele paarden worden dat jouw paarden en ga je nog meer genieten van de races. In de tent zijn zitjes en ook daar is een scherm om de wedstrijd goed te kunnen volgen. Al met al leuke uitgaansmogelijkheden in Bemmel op maandag 13 en dinsdag 14 augustus.

Sebastianus naar Europees Schuttersfeest

Sint-Sebastianus Gendt EST Peine 2015 (foto: PR Sint-Sebastianus Gendt)

GENDT - Het weekend van 17, 18 en 19 augustus gaat de hele vereniging van Sint-Sebastianus uit Gendt naar het Europees Schutterstreffen (EST) in Leudal. Alle schutters uit heel Europa komen in Limburg bij elkaar.

Naast de duizenden senioren schutters is Jong Sint Sebastianus in Europa de enige jeugdschutterij dat zelfstandig als korps marcheert. Schutterijen en schuttersgilden uit onder andere Nederland, België, Frankrijk, Oostenrijk, Zwitserland, Duitsland en Polen komen bijeen. Op vrijdagavond zullen de schutters van Sint-Sebastianus en Jong Sint-Sebastianus vertrekken naar Buggenum. Hier hebben zij de accommodatie waar ze dit hele weekend zullen verblijven.

De zaterdag staat centraal voor het Europees koningschieten en jeugdkoning(in) schieten. Zodra de nieuwe koning en jeugdkoning(in) bekend zijn zullen zij gehuldigd worden. Sint-Sebastianus zal deze dag een muzikale inkleding geven met onder andere haar show en prachtige vendelkunsten. In de avonduren zal het feest nog flink doorgaan in het Leudal. Op zondag is er een heilige mis, ter ere van de nieuwe koning en jeugdkoning(in).

Later op de dag is er een rondgang in het Leudal waar alle schutters uit Europa aan deelnemen. Naar verwachting zitten Jong Sint-Sebastianus en Sint-Sebastianus uit Gendt bij de laatste groep, omdat zij dicht in de buurt wonen en snel thuis kunnen zijn. “Dan zijn wij een mooie hekkensluiter van dit prachtige weekend”, vertelt Rick Basten.

Hondenpoep op straat verleden tijd

Uitleg gebruik Hondentoilet (foto: Henri)

ANGEREN - Het gedoe om een hondendrol in een zakje te doen is voorbij. In Angeren staat in de Kampsestraat (naast het handbalveld) de landelijke primeur van het eerste hondentoilet.

Niemand vindt het leuk om hondenpoep op te ruimen en als het even niemand kijk, laten veel mensen het liggen, daardoor ontstaat veel ergernis. Het hondentoilet in Angeren is hier op een milieuvriendelijk- en duurzaam wijze de oplossing voor. Om hondenbezitters en andere belangstellenden de werking van het hondentoilet uit te leggen en hoe je jouw hond kunt trainen om gebruik te maken van het hondentoilet, komt hondengedragsdeskundige Martijn Top nog vier maal terug naar Angeren. De eerste twee uitlegrondes waren succesvol en hier wordt een vervolg aan gegeven.

Hondengedragsdeskundige Martijn Top zal vrijblijvend aan geïnteresseerd uitleggen hoe het hondentoilet werkt en wat je moet doen om je hond op het toilet zijn behoefte te laten doen. Met de juiste instelling van de baas en zijn hond is het in twee weken te leren.

Martijn is de volgende data in Angeren: Woensdag, 8 augustus van 19.00 tot 20.30 uur; dinsdag, 14 augustus van 19.00 tot 20.30 uur; zaterdag, 25 augustus van 09.00 tot 11.00 uur; donderdag, 6 september van 19.00 tot 20.30 uur. Bij vragen kan men contact opnemen met Henri via: henri@cityandpark.nl.

Parochie H. Maria Magdalena

Zaterdag 11 augustus

19.00 uur: O.L.V. van Zeven Smarten Haalderen, eucharistieviering, V. Bulthuis, Vox Clara

19.00 uur: St. Willibrordus Herveld, eucharistieviering, N. Sales, samenzang

19.00 uur: O.L.V. Onbevlekt Ontvangen Heteren, eucharistieviering, G. Peters, samenzang

19.00 uur: H. Johannes de Doper Indoornik, woord- en gebedsviering, Liturgische werkgroep, R.K.G.K.I.

Zondag 12 augustus

10.00 uur: St. Werenfridus Elst, eucharistieviering, V. Bulthuis, samenzang

10.00 uur: O.L.V. ten Hemelopneming Huissen-stad, eucharistieviering, G. Peters, Cantorum

11.00 uur: H. Maria Geboorte Lent, woord- en communieviering, R. Heinen, cantor met samenzang

Woensdag 15 augustus

19.00 uur: St. Werenfridus Elst, eucharistieviering, G. Peters, Projectkoor Maria Magdalena, Maria Ten Hemelopneming

19.00 uur: o.l.v. Ten Hemelopneming Huissen-stad, V. Bulthuis, InVoice, Maria Ten Hemelopneming

Doordeweekse vieringen in R.K. Parochie H. Maria Magdalena

Maandag

Heteren, 18.30 uur , Liefkenshoek (wcv), elke maandag

Dinsdag

Huissen-Stad, 19.00 uur, dagkapel, rozenkrans, elke dinsdag

Oosterhout, 09.00 uur, dagkapel, 1e dinsdag van de maand

Woensdag

Angeren, 09.30 uur uur, sacristie/kerk, 1e woensdag van de maand

Doornenburg , 09.30 uur, kerk , 2e woensdag van de maand

Gendt, 09.30 uur, dagkapel, 4e woensdag van de maand

Herveld, 19.00 uur, kapel Hoge Hof, 1e woensdag van de maand

Huissen-Zand, 09.30 uur , dagkapel , 3e woensdag van de maand

Lent, 19.00 uur, St. Jozef, 2e woensdag van de maand

Donderdag

Elst, 10.30 uur, Tertzio, 1e donderdag van de maand

Elst , 09.30 uur, De Hoeksteen, 2e donderdag van de maand

Elst, 10.30 uur, Tertzio (wcv), 3e donderdag van de maand

Elst , 09.30 uur, De Hoeksteen, 4e donderdag van de maand

Elst, 09.30 uur, De Hoeksteen, 5e donderdag van de maand

Vrijdag

Bemmel, 10.00 uur,kapel Liduina,1e vrijdag van de maand

Huissen-Stad, 10.00 uur, Sancta Maria, 1e vrijdag van de maand

Valburg, 09.00 uur, sacristie, rozenkrans, elke vrijdag

Valburg, 09.30 uur, sacristie, elke vrijdag Eucharistievieringen, tenzij anders vermeld (wcv) Na de viering is er gelegenheid voor een kopje koffie of thee.

Mantelzorgcafé Lingewaard

HUISSEN - In het Mantelzorgcafé van 15 augustus kan men samen met andere mantelzorgers ervaringen uitwisselen over wat het betekent als je de intensieve zorg hebt voor een familielid. Denk bijvoorbeeld aan de zorg voor iemand met dementie.

Mantelzorgers worden dan vaak volledig in beslag genomen door het geven van deze zorg. Hierbij komt het zorgen voor jezelf vaak in het gedrang. Toch blijft dat erg belangrijk want niemand is een onuitputtelijke energiebron. Bovendien moet je je steeds meer instellen op diegene voor wie je zorgt omdat deze het niet meer zelf kan. Dit kan veel stress opleveren met gevaar voor overbelasting. De boog kan niet altijd gespannen zijn, dus het is nodig dat de mantelzorger tijd krijgt, of neemt om iets ter ontspanning te doen voor zichzelf.

De middag zal ingeleid worden door Monique Ritzen, mantelzorgconsulent bij Stichting Welzijn Lingewaard. Tijdens deze bijeenkomst gaan we het hebben over mogelijkheden om voor jezelf te blijven zorgen. Ook de weerstanden en overtuigingen die ertoe kunnen leiden dat de mantelzorger niet toekomt aan het zorgen voor zichzelf komen aan bod.

Het mantelzorgcafé wordt begeleid door vrijwilligers. Zij zorgen voor een middag waar ontmoeting in een ontspannen en vertrouwde omgeving centraal staat. Het café is woensdag 15 augustus van 14.00 tot 16.00 uur in het Dominicanenklooster Huissen, Stadsdam 1, Huissen. Kosten: 2,00 euro. Inlichtingen en opgeven kan via het SWL Meldpunt: 088 2552555 of mail: meldpunt@swlingewaard.nl.

Pluktuin Pluk! gaat voor Kika

Pluktuin Pluk! (foto: Marion van Hesteren)

HAALDEREN - Op een fantastisch plekje, onder aan de dijk in Haalderen, heeft Marion van Hesteren sinds vier jaar een prachtige bloemenpluktuin vol éénjarige bloemen `Pluktuin Pluk!´ Je kunt hier je eigen boeket plukken en samenstellen.

Er is een ruime keuze aan éénjarige bloemen en meer dan 150 soorten dahlia’s. De Pluktuin vormt een kleurrijk geheel waar iedere bloemenliefhebber volop van geniet. Er is ook een gezellig zomerterrasje waar je onder het genot van een kopje koffie of thee een fraai zicht hebt op de bloemen en mooie omgeving. Marion is begonnen met de pluktuin omdat ze een grote natuurliefhebber is en andere mensen mee wil laten genieten van de natuur in haar tuin. Om dit doel te bereiken zijn alle bloemen onbespoten, zoveel mogelijk biologisch geteeld en is bijna alles gebouwd met hergebruikte materialen. Een extraatje dit jaar is de pop-up showroom van Woodstock Wonen. Woodstock Wonen levert prachtige antieke, vintage, brocante, industriële en oud design meubelen.

De komende twee zaterdagen worden in verband met de vakantieperiode extra activiteiten georganiseerd.

Zaterdag 11 augustus is er een Bloemen-Brocantedag met extra veel brocante.

En op zaterdag 18 augustus is er een KiKa actiedag. Marion wil een steentje bijdragen aan het mooie initiatief van Hanny Leensen. Hanny gaat in november de marathon van New York lopen met als doel zoveel mogelijk sponsorgeld in te zamelen voor onderzoek naar kinderkanker (zie www.runforkikamarathon.nl/hanny-leensen). Marion zal van elke bos bloemen die op die dag verkocht wordt, twee euro doneren.

Chris Graven wint Tienen met de jonge duiven

HAALDEREN - Op 21 juli werd Tienen vervlogen met de jonge duiven. Er deden 266 duiven mee.

De uitslag van Vliegende Post Haalderen:

Chr. Graven 1-4-11-13-16-17-31-36-44-53

Muller de Wijse 2-18-32-40-47-59-66-67

Comb. Weijers 3-26-33-43

L. Meijer 5-9-12-14-35-41-57-58

Dirk Peters 6-10-15-25-42-45-46-49-50-56

T. Tinnenbroek 7 -38-51-55-61-64

René van Zadelhoff 8-30-34

H. de Wijse 19-21-48-54

T. Rutjes 20

H. Leemreise 22-23-24-2728-29-37-39-63

H. Janssen 52

Zomermarkt in Slijk-Ewijk

SLIJK-EWIJK - De 38e Zomermarkt -georganiseerd door carnavalsvereniging De Waalkanters- is zondag 12 augustus.

De zomermarkt is een bijzondere markt met ruim 80 kramen waar oude en nieuwe spullen verkocht zullen worden en waar Slijk-Ewijkse verenigingen zich presenteren. De markt is van 10.00 – 16.00 uur. Met het voet/fietsveer van Beuningen naar Slijk-Ewijk (indien in de vaart) is de markt makkelijk bereikbaar.Voor informatie kan men contact opnemen met J. Blom, Waaldijk 17, Slijk-Ewijk, 0481 482988 of 06 49882609.

Vrijwilligers gezocht voor Grand Café in De Lingehof

(Foto: Bianca van Brandenburg)

BEMMEL Zit gastvrijheid in jouw DNA? In het Grand Café van De Lingehof in Bemmel ontvangen wij dagelijks veel bezoekers voor een kop koffie of borreltje. Om het team te versterken zijn zij op zoek naar enthousiaste vrijwilligers die ons bij deze mooie taken willen ondersteunen.

"Als vrijwilliger bied je net dat extra stukje aandacht aan onze gasten. Wij zoeken vrijwilligers die representatief, klantgericht en gastvrij zijn. Je bent sociaal en communicatief vaardig want je zult veel contact hebben met verschillende doelgroepen. Ook vinden wij het fijn als je met ons mee wilt denken, wij zijn erg ambitieus en willen graag dat ook vrijwilligers actief bijdragen om een succes te maken van de café. Tevens organiseren wij gezellige en leuke activiteiten en ook daar kunnen wij hulp goed bij gebruiken. Je komt terecht in een gemotiveerd team waarin we samen werken aan een gastvrije cultuur. Je wordt gewaardeerd in je werk. Je mag van ons verwachten dat wij je ondersteunen en waar nodig scholing aanbieden. Je bent vrij om aan te geven wanneer je bij ons kan zijn. Op dit moment hebben wij direct ruimte op de woensdag, donderdag en vrijdagochtend en in het weekend.

Lijkt het je leuk om te helpen bij onze dineravond, eens per maand, ook dan nodigen we je uit om te reageren. Spreekt het bovenstaande je aan? Neem dan contact op met Bianca van Brandenburg, coördinator Gastvrijheid. b.vanbrandenburg@zinzia.nl, bel naar 06 53969105 of kom gezellig een keer langs in het Grand Café.

Menu 'Bemmels afhaalpunt'

BEMMEL - Op maandag 13 augustus kunnen inwoners van heel Lingewaard tussen 17.00 en 17.30 uur het volgende menu afhalen: soep, verse worst, bloemkool en aardappels én een toetje.

Deze maaltijd kost vier euro en wordt bereid door een enthousiaste groep vrijwilligers. Het afhaaladres is Cuperstraat 9 in Bemmel. Gevraagd wordt zelf drie afsluitbare bakjes mee te brengen. "Wilt u ook genieten van zo'n heerlijke verse maaltijd dan moet u zich wel van te voren even inschrijven via het SWL Meldpunt. Er is namelijk maar een beperkte hoeveelheid menu's beschikbaar. Inschrijven kan op maandag - donderdag tussen 10.00 en 16.00 uur via 088 2552555.

Het 'Bemmels afhaalpunt' is een initiatief van buurtbewoners in samenwerking met SWL. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Wil van den Hurk (088 2552550).

Open Eetcafés Lingewaard

LINGEWAARD - De komende periode organiseert SWL weer Open Eetcafés in Lingewaard. Je kunt terecht bij het volgende eetcafé om gezellig samen een vorkje te prikken:

Dinsdag 14 augustus - 17.30u - SWL, Cuperstraat 9, Bemmel

Woensdag 15 augustus - 17.30u – RKHVV, Blauwenburcht 1, Huissen

Voor vier euro kunnen inwoners van Lingewaard aanschuiven voor een lekkere maaltijd (inclusief koffie na afloop) die geheel bereid wordt door vrijwilligers. De zaal gaat om 17 uur open. Iedereen die mee wil eten kan zich telefonisch aanmelden van maandag - donderdag tussen 10.00 en 16.00 uur via het SWL Meldpunt, telefoonnummer: 088 2552555. Inschrijvingen buiten deze tijden, via voicemail of via mail worden niet geaccepteerd. Vanwege het beperkte aantal zitplaatsen wordt aangeraden om op tijd te bellen. Mocht het volgeboekt zijn, dan kun je je aanmelden voor de week er op.

Het maandmenu staat op www.swlingewaard.nl onder 'ParticipatiePunten'. Klik daar op het juiste ParticipatiePunt om het bijbehorende eetcafé te zien.

Vier generaties bij Niels Boekhorst

GENDT - Bij mevrouw Niels Boekhorst is er nu vier meisjesgeneratie, waar ze heel trots op is.

Mevrouw Niels geboren in 1926 haar dochter José geboren in 1956. Haar kleindochter Lisette geboren in 1982 en haar achterkleinkind Lizzy geboren in 2018. Mevrouw Niels uit Doornenburg woont nu in zorgcentrum Sint-Josef. En haar dochter en kleindochter in Eerbeek.

Mevrouw Niels heeft 4 kinderen, 7 kleinkinderen en 11 achterkleinkinderen en over drie weken komt er nog een kleinkind bij!

Helperswedstrijd van het seniorenvissen

HUISSEN - Na een geslaagde middag op 7 juli wordt er op 24 augustus gevist met de helpers van deze middag.

De helpers worden om 18.00 uur verwacht bij de stenen brug bij sporthal De Zilverkamp. Zich opgeven kan bij Wim Kersten (06 81857516) of Jan Derksen (06 12630215).

Zomermarkt in Slijk-Ewijk

SLIJK-EWIJK - De 38e Zomermarkt -georganiseerd door carnavalsvereniging De Waalkanters- is zondag 12 augustus.

De zomermarkt is een bijzondere markt met ruim 80 kramen waar oude en nieuwe spullen verkocht zullen worden en waar Slijk-Ewijkse verenigingen zich presenteren. De markt is van 10.00 – 16.00 uur. Met het voet/fietsveer van Beuningen naar Slijk-Ewijk (indien in de vaart) is de markt makkelijk bereikbaar.Voor informatie kan men contact opnemen met J. Blom, Waaldijk 17, Slijk-Ewijk, 0481 482988 of 06 49882609.

Dirk Peters wint laatste dagfond vanuit Chateauroux

HAALDEREN - Op 21 juli werd de laatste dagfondvlucht vervlogen vanaf Chateauroux 640 km. Er deden 49 duiven mee.

De uitslag van Vliegende Post Haalderen:

Dirk Peters 1-2

René van Zadelhoff 3-5-7

Muller- de Wijse 4

H.de Wijse 6-8

Chr. Graven 9-11-13

H. Leemreise 10- 12

Start Dames 35+ voetbal bij Sportclub Bemmel

BEMMEL - Sta jij als moeder, oma, buurvrouw, tante, oppas of in welke hoedanigheid dan ook vaak langs de zijlijn en denk je 'eigenlijk zou ik ook wel willen gaan voetballen'? Dit is je kans!

"Vrijdag 31 augustus gaan we van start. Om 20.00 uur verzamelen we in de kantine van SC Bemmel om onder het genot van een kop koffie of thee kennis met elkaar te maken, waarna we om 20.30 uur onze eerste stappen op het voetbalveld gaan zetten. Iedereen (mits vrouw en 35+…) is welkom! Voetbalervaring- en/of kennis is niet nodig, enthousiasme is voldoende! De bedoeling is om iedere vrijdagavond van 20.30 tot 21.30 uur te gaan trainen, in eerste instantie puur recreatief De eerste trainingen zijn geheel vrijblijvend en kosteloos. Voetbalschoenen zijn niet verplicht, scheenbeschermers wel.

We hopen zoveel mogelijk dames te kunnen begroeten op 31 augustus, wij hebben er in ieder geval heel veel zin in! Like ook onze Facebookpagina (SC Bemmel dames 35+) en deel 'm, zodat we zoveel mogelijk dames kunnen bereiken! Voor meer informatie mag je ons altijd bellen of mailen!

Ursula Spanbroek (0630562410, ursulaspanbroek@kpnmail.nl) en Mirjam Keijser (06 54235858, mirjamkeijser@gmail.com).

Vijfde editie festival 'Under the Milky Way'

HUISSEN - Nu is het terrein aan de Badweg nog helemaal leeg. Op 1 september moet dat anders zijn. Gevuld met muziek- en festivalliefhebbers. Want dan is het eerste lustrum van het festival een feit. De organisatie is druk bezig om er weer een leuk festival van te maken en hopelijk zijn de weergoden hen gunstig gezind. Dit jaar is het thema 'Flower Power, de tijd van Love, Peace and Happiness'.

Het terrein wordt kleurrijk ingericht en het kinderprogramma staat geheel in het teken van het thema. Voor kinderen een goede reden om naar het festival te komen en hun ouders mee te nemen. Zij kunnen verderop op het terrein namelijk van 13.00 tot 00.30 uur genieten van de live-muziek. Van rock tot blues, rock ’n billy en funkachtige muziek. Twee podia met onder andere Drive by Wire, Bootleg Betty, Misty Grooves, Jed Thomas en Grim Tim. ’s Middags op de relaxweide met singer songwriter Frank Blueka afwisselend met Mood (uit Bemmel). Begin van de avond zal 'Jangle' in de Secret Pleasure Kot zorgen voor dampende sferen. Verder heerlijke hits met DJ Guus.

Voor meer informatie ga je naar www.underthemilkyway.nl en/of naar de facebookpagina. Kaartverkoop à 10 euro bij de vvk-adressen Foto Van Eimeren in Huissen en cafetaria Braulio in Angeren. Online kan natuurlijk ook via de site. Aan de kassa, indien voorradig 12,50 euro. Jeugd tot 18 jaar heeft gratis toegang. Kom op 1 september naar het festival. Leun achterover, neem een drankje en hapje en geniet van de sfeer en muziek. Het terrein gaat om 12.30 uur open.

Gezocht: nieuwe leden

LINGEWAARD - Gezocht: nieuwe leden, Vreemde opening is dit: “gezocht: nieuwe leden”. Het is veel meer dan dit: oude leden zijn ook van harte welkom!

Vrouwen zijn niet welkom, simpel omdat de naam van ons koor Lingewaards Mannenkoor is. Hoe eenvoudig kan het zijn? En koor betekent een groep mensen, in dit geval mannen, die hun monden en kelen gebruiken om prachtige 4-stemmige klanken te laten horen. En dat het mooi klinkt, daar zorgt onze dirigent, Arno Vree wel voor. Met straffe, doch rechtvaardige hand leidt hij het koor naar grote hoogten. Ook zijn 'Vreedige Uitspraken' worden erg gewaardeerd. Een beetje Cruijffiaans, maar dan veel beter!

Natuurlijk denk je: maar ik kan helemaal niet zingen. Maar zo zijn de meesten van ons begonnen en hoor nu toch eens welk een zuiver gekweel er uit voort komt. Het repertoire, vraag je je af? Goede vraag. We zingen evergreens (zo voelen we ons ook: evergreens: eeuwig jong). Door te zingen vergroot je je longinhoud en blijf je langer op de benen. Maar ook schuwen we Kerstliederen niet (erg handig bij Huissen bij Kaarslicht), maar ook Leonard Cohen met Halleluja, gaan we niet uit de weg.

Je talenkennis wordt vergroot, niet onbelangrijk. Kortom, er zijn alleen maar voordelen, Ons enige probleem is om jou uit die luie stoel en achter die TV vandaan te trekken. Doe het nu, bel 06 53966931, dan kun je al per 21 augustus lekker meezingen.

Schaakprobleem 10

BETUWE - Dit is het laatste schaakprobleem van dit seizoen. Hierna zullen wij de balans opmaken en de winnaar bekend maken in deze krant en op onze site.

Wit geeft mat in 2.

Oplossing mailen binnen drie weken na plaatsing in deze krant naar elstertorenschaakprobleem@gmail.com onder vermelding van schaakprobleem 10. De oplossing staat daarna op de site van de Elster Toren: www.elstertoren.nl.

Mocht u interesse hebben om te schaken, neem dan een kijkje op de site voor meer informatie.

9 / 18

10 / 18

Pheidippides Loper

HUISSEN - Goede voornemens. Januari ligt al weer maanden achter ons. De lente is ook begonnen. Tijd voor een tussenevaluatie van goede voornemens. Ik wil proberen om samen met u te kijken wat er van uw voornemens uitgekomen is.

Een van de trainers

Heeft u het plan gehad om te stoppen met roken? Prima Is het ook echt gelukt? Chapeau. U heeft iets gepresteerd dat maar weinigen lukt. Had u zich voorgenomen om meer te gaan bewegen? Is het gelukt, of bent u toch 's avonds weer op de bank gaan zitten tv kijken of facebooken? Jammer als dat zo gegaan is, want u weet toch dat zitten het nieuwe roken is. Beweeg, beweeg en beweeg nog eens is het devies van "onze" doktor Erik Scherder. Op tv doet hij het voor. En zeg nou zelf hij ziet er toch nog geweldig uit voor een man van 66 jaar. Zoveel energie wil ik op die leeftijd ook nog wel hebben. Ik hoop natuurlijk dat zijn optredens in al die programma's voorafgegaan en gevolgd worden door worden door een dutje of ander inzakmomentje. Valt uw evaluatie toch minder positief uit dan u had verwacht, geeft niets, u kunt zich ieder moment aanmelden bij Pheidippides voor een kennismaking met onze heerlijke trainingen, deskundige trainers en gezellige lopers. Echt samen lopen is veel gezelliger dan alleen. En door de goede opbouw van de trainingen heb je meer succesmomenten en veel minder spierpijn.

Kom in actie tegen laaggeletterdheid

REGIO - In Nederland hebben 2,5 miljoen volwassenen moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Vaak hebben zij ook moeite met online zaken. In Gelderland gaat het om 10,4% van de volwassenen. Moeite hebben met lezen en schrijven heeft grote gevolgen.

Het maakt mensen kwetsbaar: minder zelfredzaam, minder sociaal actief en minder gezond dan geletterde mensen. Van 3 - 9 september organiseert Stichting Lezen & Schrijven daarom de jaarlijkse Week van de Alfabetisering. Heel Nederland wordt opgeroepen om in actie te komen tegen laaggeletterdheid.

Honderden organisaties in het land vragen tijdens de Week van de Alfabetisering aandacht voor laaggeletterdheid door activiteiten te organiseren. Ook in Gelderland zetten gemeenten, bibliotheken, scholen en bedrijven zich in om extra aandacht te schenken aan laaggeletterdheid. Een overzicht van alle activiteiten tijdens de week staat op https://www.weekvandealfabetisering.nl/


"Taal heb je nodig om je te kunnen redden in het leven. Als je moeite hebt met lezen en schrijven kun je niet volledig meedoen, terwijl onze samenleving juist sterker wordt als iedereen mee kan doen", zegt Geke van Velzen, directeur van Stichting Lezen & Schrijven. "Helaas is laaggeletterdheid ook in ons land nog steeds een groot probleem. Daar moet verandering in komen. Daarom organiseren wij de Week van de Alfabetisering. Doet u met ons mee?"

Meedoen aan de Week van de Alfabetisering kan op allerlei manieren. Bijvoorbeeld door het opnemen van een taal- of rekenvlog, door mee te doen met een activiteit in de eigen regio, of door als taalvrijwilliger aan de slag te gaan. Kom nu in actie, meld uw activiteit aan, ontvang campagnematerialen en deel uw goede daad op sociale media.

Een greep uit de activiteiten:

Maandag 3 september
* ROC Nijmegen opent de Week van de Alfabetisering op de markt in Nijmegen. Er is een speciale marktkraam en er zijn taalambassadeurs die op de markt aandacht vragen voor laaggeletterdheid. De markt is van 09.00 uur - 16.00 uur in het centrum van Nijmegen (Grote Markt, Burchtstraat, Augustijnenstraat)

Woensdag 5 september
* In 10 bibliotheken van Rivierenland wordt op woensdagmiddag extra feestelijk voorgelezen in het kader van de Week van de Alfabetisering, na afloop kan er volop worden geknutseld. Alle kinderen zijn welkom om te komen luisteren naar het verhaal van Buurman Brombeer. De voorleestijd verschilt per vestiging.

Donderdag 6 september
* De hele week staan 16 vestigingen van bibliotheek Gelderland Zuid in het teken van laaggeletterdheid met een tentoonstelling, filmpjes, en een quiz. Op donderdag van 11.00 uur - 16.00 uur staat de promotiekar van ABC bij vestiging Mariënburg en zijn er taalambassadeurs aanwezig.

Zomerwandelingen in Huissen

Huissen vanaf de dijk in 1935

HUISSEN - Historische Kring Huessen organiseert in augustus twee zomerwandelingen. Deze hebben dit jaar het thema 'Arm en rijk in het oude Huissen'. Tijdens de wandelingen zullen enkele acteurs de rollen van een arme of een rijke Huissenaar uit het verleden voor hun rekening nemen.

De wandelingen vinden plaats op de zondagen 12 augustus en 26 augustus en starten om 14.00 uur vanaf Museum De Hof van Hessen in de Vierakkerstraat 39. Deelname kost 2,50 euro per persoon. Een wandeling duurt ongeveer twee uur. Het is gewenst om tevoren aan te melden (voorzitter@huessen.nl of 026 3255058).

Wandeling in het teken van de Slag om Arnhem

OOSTERBEEK - De boswachter van Geldersch Landschap & Kasteelen neemt geïnteresseerden op woensdag 8 augustus mee voor een wandeling in Oosterbeek-Laag langs diverse plekken met een september 1944 geschiedenis.

Wat is hier toen gebeurd? Hoe zag het gebied er voor de Slag om Arnhem uit en daarna? De boswachter geeft uitleg in woord en beeld.

Start: 13.30 uur op de parkeerplaats van de Concertzaal Oosterbeek, Rozensteeg 3, 6862 DH Oosterbeek (Weverstraat hoek Benedendorpsweg). Duur: 2,5 à 3 uur. Afstand: ca. 5 km. Deelname: € 5,00 p.p., kinderen 4 t/m 12 jaar € 2,50 p.p. Donateurs Geldersch Landschap & Kasteelen gratis op vertoon van een geldige donateurspas. Reserveren is noodzakelijk via www.glk.nl/evenementen. Informatie: Pedro van Gogh, tel. 06 - 54 654 049 of Peter Palstring, tel. 06 - 47 966 663.

OBHR: dé spel- en sportgroep voor hartpatiënten

(Foto: E. Milder)

LINGEWAARD - OBHR is dé spel- en sportgroep voor hartpatiënten in de gemeente Lingewaard en aangesloten bij de Harteraad en we richten ons op mannelijke en vrouwelijke hart- en vaatpatiënten. Mensen met een hartziekte kunnen net als ‘gezonde’ mensen verschillende redenen hebben om aan sport te doen. Vaak gaat het om plezier, het gevoel er weer bij te horen, contact met lotgenoten.

"Bovenaan ons lijstje staat: sporten op verantwoorde wijze waarin een ieder op zijn/haar eigen niveau kan deelnemen. Dit alles onder het motto 'Alles mag, niets moet'. "Als sportbegeleider van deze groep vind ik het een mooie uitdaging om een balans te vinden tussen de verschillende individuele verwachtingen en mogelijkheden. Wij bieden een gevarieerd sportaanbod, zowel qua activiteiten als qua intensiteit."

"Waarom zou u zich moeten aansluiten bij OBHR? Omdat regelmatig bewegen (bij mensen met een verhoogd cardiovasculair risicoprofiel en patiënten die een cardiaal event hebben doorgemaakt) leidt tot een toename van het inspanningsvermogen, psychisch en sociaal welbevinden, kwaliteit van leven, afname van mortaliteit en morbiditeit. Daarbij komt dat wij een enorm veelzijdige, gezellige en fanatieke groep zijn en wie wil daar nou niet bijhoren?

Kom vrijblijvend bij ons sporten, onder deskundige begeleiding en op uw eigen niveau. Wij sporten op woensdag van 18.30 – 19.30 uur. Kom langs, neem een kijkje op www.OBHR.nl, bel 0481 421850. Wij sporten in sporthal Walburgen, Nijmeegsestraat 65c in Gendt."

Dagtocht OVG naar Giethoorn

GENDT - De jaarlijkse dagtocht van de Gendtse Ouderenvereniging vind dit jaar plaats op op dinsdag 14 augustus en heeft dan Giethoorn als reisdoel. Nadat iedereen is ingestapt, gaat het gezeldschap eerst naar Heerde om in restaurant De Keet van Heerde te gaan genieten van koffie met gebak.

Vervolgens gaat men naar het Venetië van het Noorden ofwel Giethoorn. Hier krijgen de deelnemers eerst 'n uurtje vrije tijd om bijvoorbeeld het schelpenmuseum Gloria Maris met galerie, of museum De Oude Aaarde te bezoeken. Rond 12.30 uur staat in restaurant De Grachthof de koffietafel klaar met vooraf 'n kop soep. Vervolgens gaat men in twee rondvaartboten 'n twee uur durende vaartocht maken door het mooie centrum van Giethoorn om daarna vanaf het water van de mooie natuur rondom Giethoorn te genieten.

Na terugkomst is er nog 'n uurtje gelegenheid om 'n terrasje te pikken, wat te shoppen of zomaar door het centrum van Giethoorn te flaneren. 16.30 uur is het tijd om weer huiswaarts te keren en wordt als afsluiting in restaurant Hof van Beunissen het slotdiner met keuze hoofdgerecht geserveerd.

Tijdens opruimacties in het voorjaar

Rivierjutters verzamelen 1300 kilo afval

REGIO - Dit voorjaar gingen 1000 vrijwilligers uit zeven Gelderse riviergemeenten op pad om het afval in de uiterwaarden van de Waal, de Rijn en de Linge op te ruimen. Op circa 180 kilometer oever haalden de vrijwilligers van sport- en cultuurverenigingen liefst 1300 kilo afval op. Zonder de inzet van de vrijwillige rivierjutters zou dit afval terecht zijn gekomen in zee, waar plastic afval veel schade toe brengt aan het zeeleven.

Dit is het vierde jaar dat vrijwilligers de rivieroevers opruimen in de uiterwaarden in gemeente Lingewaard, Lingewaal, Neder-Betuwe, Neerijnen, Zevenaar, West Maas en Waal en Zaltbommel. De rivierjutters noemen plastic unaniem als het meest gevonden materiaal. Gaat het om de grootste vervuiler, dan wijzen de jutters voorlopig naar de recreanten. Ook troffen de jutters veel afval aan van de scheepvaart en de beroepsindustrie. De jutters deden ook een aantal bijzondere vondsten, zoals een cementtol, een stofzuiger en autostoelen.

Acties in najaar

In de meeste gemeenten zullen de Rivierjutters ook in het najaar aan de slag gaan. Zij worden dan vergezeld door Maasjutters in West-Maas en Waal en Maasdriel.

De opruimacties zijn onderdeel van Schone Rivieren, een initiatief van IVN Natuureducatie, Plastic Soup Foundation en Stichting de Noordzee. Opruimen is belangrijk, omdat nieuw afval aanspoelt met hoogwater. Om te komen tot een effectieve bronaanpak is inzicht nodig in de samenstelling en hoeveelheid van het afval langs de rivier. Met Schone Rivieren is voor het eerst in Nederland een grootschalig, meerjarig onderzoek gestart naar rivierafval in de uiterwaarden met citizen-science. Dat is dataverzameling door vrijwilligers voor wetenschappelijk onderzoek. De resultaten uit het onderzoek worden gebruikt om beleidsmakers en bedrijven aan te spreken om beleid aan te scherpen en lekkages te stoppen.

Huurdersvereniging Gendt

GENDT - Vanaf september zal er bij Huurdersvereniging Gendt weer een inloopspreekuur zijn op de eerste dinsdag van de maand van 18.30 tot 19.00 uur.

Oerrr Speuren naar wild

NIJMEGEN - Ken jij de wilde dieren van Heumensoord? Dichtbij de stad en toch zoveel wild. Ga samen met de Oerrr-boswachter van Natuurmonumenten op zondag 12 augustus mee op ontdekking.

Een wandeling voor echte natuurkinderen die ervan dromen om boswachter te worden. Ga mee het veld in. Houd oren en ogen goed open, je weet nooit wat je tegen komt. Zo ontdek je van alles: een pootafdruk in het zand, een sierlijke veer, een prachtige lucht. Of zelfs een ree of een cirkelende roofvogel. Vraag de boswachter alles wat je altijd al wilde weten. Trek laarzen en kleren aan die vies mogen worden, het kan zijn dat we door plassen moeten waden of door zand banjeren. En vooruit…je ouders mogen ook mee.

In Heumensoord leven veel grote wilde dieren. Ooit een wild zwijn, bosuil ree, das of vos in het wild gezien? De boswachter weet de beste plekjes om ze tegen te komen. Wie weet heb jij geluk en zie je één van deze dieren in het echt.

Tijdens deze tocht op 12 augustus word je om 18.00 uur welkom geheten op de parkeerplaats aan de Beukenlaan in Nijmegen. Graag een kwartier van tevoren aanwezig. Daarna ga je op avontuur met de Oerrr-boswachter. De avond duurt tot 20.00 uur. Dit is een gezinsactiviteit, ouders én kinderen kopen een kaartje. Er kunnen maximaal 15 personen mee. Geschikt voor kinderen van 7 t/m 12 jaar. Neem een verrekijker mee. Wil je ook mee? Meld je dan aan via www.natuurmonumenten.nl/heumensoord. Deelname kost vier euro per persoon. Niet-leden betalen zeven euro per persoon. Voor deze activiteit is vooraf inschrijven noodzakelijk!

Even afkoelen

(foto: B. Walgreen)

HAALDEREN - Deze koe staat alvast af te koelen met een nijlgans in het water bij de buitenpolder in Haalderen.

Huurdersvereniging Gendt

GENDT - Vanaf september zal er bij Huurdersvereniging Gendt weer een inloopspreekuur zijn op de eerste dinsdag van de maand van 18.30 tot 19.00 uur.

Lieve Viggo, gefeliciteerd
met je 7e verjaardag zondag 12 augustus.
Een fijne verjaardag.
Groetjes Opa Charlie & Oma Yolanda

Het was een gezellige 13e verjaardag
van Kiki op 29 juli in Duitsland. Nogmaals
gefeliciteerd meid Mama, Papa, Tobi en Kamiel.

Hiep, hiep hoera onze kleindochter
Suze wordt 9 augustus alweer 3 jaar.
Gefeliciteerd lieve meid van
Opa Gerard en Oma Ria.

Abraham wil het zelf nog niet weten ,
maar wij zijn het niet vergeten!!
Herbert 50 jaar, Gefeliciteerd.

Onze oma Gerrie wordt 72 jaar
Alvast Gefeliciteerd
Dat gaan we vieren, we komen er aan
Luuk Lieve en Duim

Hans en Nel,
Waarschijnlijk de liefste mensen van Huissen.
Bedankt voor het zorgen voor onze tuin.
Groet devanderelstjes.

Deze stoere knul wordt
13 aug 9 jaar. Van harte
gefeliciteerd en een
dikke knuffel van Oma & Opa

Dani alweer 6 jaar!
Proficiat lieve schat en
veel plezier in groep 3.
xxx Oma Thea

5 augustus was Roos jarig.
Nog van harte gefeliciteerd,
met je 7 de verjaardag.
Liefs van Oma Ria.

Een grijze haar is gezien,
Pim wordt 3x10!