GN Lingewaard

4 december 2019

GN Lingewaard 4 december 2019


Wereldlichtjesdag Gedenkpark Huissen-Stad

HUISSEN - Sinds 1997 wordt op elke tweede zondag in december wereldwijd 'Children Memorial Day', oftewel Wereldlichtjesdag gehouden. Deze maand op 8 december om 19.00 uur.

Op deze dag steken om 19.00 uur over de hele wereld mensen een kaars aan ter nagedachtenis aan overleden kinderen. Kinderen die bij de geboorte zijn overleden, kinderen die door ongeluk of oorlogsgeweld zijn overleden, kinderen die op de vlucht zijn overleden. "We maken hiermee de wereld even letterlijk wat lichter voor al die mensen die een kind moeten missen en we laten zien dat zij niet alleen zijn in hun verdriet.

Het is een lichtsignaal dat langzaam maar zeker over de hele wereld schuift. Ook dit jaar ondersteunen Stichting Gedenkpark Huissen-Stad en Tumulus uitvaartverzorging deze traditie. Op zondag 8 december bent u vanaf 18.45 uur welkom op Gedenkpark Huissen-Stad (voormalige begraafplaats aan de Doelenstraat in Huissen). Om 19.00 uur steken we een kaarsje aan bij het kindermonument op het Gedenkpark. Wij zorgen voor de kaarsen. Een ieder is welkom! Het maakt niet uit op welke leeftijd (jong of volwassen) of hoe lang geleden jouw kind is overleden. Je kind blijft immers je kind! Voor altijd in je hart en in je gedachten. Na afloop is er gelegenheid om na te praten bij een kopje koffie in het Bid- en Gedenkhuisje."

Kunst in De Kinkelenburg

'Stonewhistle' muziekinstrument in klei. (foto: Hans Houkes)

BEMMEL - Het weekend van 7 & 8 december kan men genieten van de zesde expositie in kasteel De Kinkelenburg. Het kasteel is van 11.00 – 17.00 uur opengesteld voor het publiek.

"Laat u verrassen door de verscheidenheid van de kunstwerken. Bij de samenstelling van deze expositie hebben wij geselecteerd op vakmanschap, creativiteit en uniciteit. Naast schilderijen, sieraden en fotografie vindt u bij ons beelden in diverse materialen en technieken: keramiek, hout, glas, brons en steen."

Een greep uit het aanbod van deze expositie: verstilde natuurbeelden in zwart-wit-tinten van fotograaf Wilco Dragt, gegoten koppen in glas van Bert Sterk, bronzen, realistische dierfiguren van Wilma Hoebee en sieraden in goud en zilver van Nicolette Korteling-Kool. De professionele kunstenaars komen uit het hele land en zijn speciaal bij elkaar gebracht voor deze editie van Kunst in het Kasteel.

Zaterdag 7 december, om 15.00 uur, wordt de expositie feestelijk geopend door burgemeester Josan Meijers. Eén van de exposanten is de Lentse kunstenaar Hans Houkes van ‘Stonewhistle’. Hij maakt unieke instrumenten van klei. Deze worden sierlijk gedecoreerd met een zeepbel applicatie. Door de zelf ontwikkelde rooktechniek zien de instrumenten er uit alsof ze al eeuwen oud zijn. De SoundCircle biedt een bijzondere ruimtelijke en rustgevende klankervaring gebaseerd op de klanken van door Stonewhistle gemaakte fluiten.

Alle exposanten zijn aanwezig op zaterdag 7 en zondag 8 december. De entree is gratis. Kasteel De Kinkelenburg | Kinkelenburglaan 1, Bemmel. (www.expo-kinkelenburg.nl)

Drie dagen schaatsplezier en vertier in Bemmel

BEMMEL - Aanstaande weekend is er in Bemmel van alles te beleven. Voor het eerst ligt op de Markt in Bemmel drie dagen een overdekte kunststof ijsbaan. Dit als onderdeel van de jaarlijkse kerstmarkt die zondag 8 december plaatsvindt.

Er zijn bij deze ijsbaan voldoende speciale schaatsen aanwezig in alle maten. Ook voor de inwendige mens wordt gezorgd. De openingstijd van de ijsbaan zijn: vrijdag 6 december van 16 tot 22 uur. Van 20 tot 22 uur is er discoschaatsen; zaterdag 7 december van 11 tot 22 uur; zondag 8 december van 11 tot 17 uur.

Aanstaande zondag vindt van 11 tot 17 uur de grote kerstmarkt plaats met veel gezellige kramen. Daarnaast brengen diverse koren op het podium hun kerstliederen ten gehore. Voor de kinderen zijn er leuke attracties en activiteiten. Ook rijdt er dit jaar voor het eerst een kersttreintje door het dorp met verschillende halteplaatsen. Natuurlijk zijn alle winkels en horecagelegenheden geopend. Dus alle aanleiding om komend weekend naar het centrum van Bemmel te komen. Er is voldoende 'gratis' parkeergelegenheid aanwezig. De ondernemers van Bemmel heten u van harte welkom.

Dit hele evenement is mede mogelijk gemaakt door steun van een groot aantal sponsors en ambassadeurs. Daarnaast kan een evenement van deze omvang nooit georganiseerd worden zonder de steun van de vele vrijwilligers. Deze groep bestaat uit de leden van de kerstmarktcommissie, De Geintrappers, Het Oerkind en Scouting Bemmel. Daarom heel veel dank aan zowel alle sponsoren als vrijwilligers!

Bemmel JO14-1 nu al kampioen!

BEMMEL - Zaterdag 23 november 2019: Bij winst is Bemmel JO14-1 najaarskampioen in de tweede klasse en dwingt het promotie af naar de 1e klasse.

De groep ging in augustus dus ook goed van start gegaan er werd in de voorbereiding van verschillende clubs uit de regio.4-1 thuis tegen Leones JO14-1, 5-1 tegen FC Zutphen JO14-1. Ook de bekerwedstrijd verliepen voorspoedig van de Bataven JO14-1 werd met 8-1 gewonnen alleen tegen OSC JO14-1 werd met 0-1 verloren. Dat was jammer dit betekende geen bekerwedstrijden meer. De jongens waren dus gewaarschuwd ze moesten er wel voor blijven werken en dat werd dan ook gedaan.

In de competitie werd een mooie serie neergezet: 0-13 tegen Woezik, 0-5 tegen Orion JO14-2, 4-0 tegen Victoria/SCD JO14-1 en 7-0 thuis tegen Woezik. De uitwedstrijd tegen Ewijk JO14-1 bleef op 0-0 steken. Maar tegen Orion JO14-3 werd de draad weer opgepakt.

Bij winst thuis tegen Orion JO14-3 is Bemmel JO14-1 Kampioen. Er was die week goed getraind en de focus was aanwezig.

Het fluitsignaal klonk en de jongens waren los de ene naar de andere aanval richting Orion was een feit. Het duurde dan ook niet lang voor het eerste, tweede en derde doelpunt was gemaakt. Binnen goed en wel 3 minuten was het al 3-0 voor Bemmel JO14-1. Het kon dus haast niet meer mis gaan de platte kar kon besteld worden.

De wedstrijd eindigde dan ook met een mooie winst van 9-0 op Orion. Met nog twee wedstrijd te gaan is Bemmel JO14-1 kampioen met 22 punten uit 8 wedstrijden 56 voor en 1 tegen.

Creatieve ochtend Gendt

iedere eerste woensdag van de maand

GENDT - Het seizoen is weer begonnen. De Creatieve ochtend van het ParticpatiePunt Gendt, bedoeld voor mensen met een klein netwerk en/of beperking, is er weer iedere eerste woensdag van de maand van 9.30 – 11.30 uur in het Hof van Breunissen. Er zijn nog plaatsen beschikbaar om mee te doen!

De vrijwilligsters hebben veel creatieve ideeën, ervaring met de doelgroep en zorgen voor de gezelligheid. Onder het genot van een kopje koffie of thee werkt iedereen in eigen tempo aan iets creatiefs. "Vindt u het ook leuk creatief bezig te zijn kom dan eens kennismaken op de eerste woensdag van de maand. Of laat het ons weten via ppgendt@swlingewaard.nl; 088 2552510. Mocht vervoer een probleem voor u zijn, bel dan de dorpsauto Wielewaal, 06 19192882 bereikbaar vanaf 9:30 uur of neem contact op met het ParticipatiePunt in Gendt."

Er wordt een kleine deelnemersbijdrage gevraagd voor materiaal en koffie/thee van 2,50 euro. www.swlingewaard.nl.

Gemengd koor Jubilate groeit!

GENDT - De laatste tijd hebben zich nogal wat zangers en zangeressen aangemeld bij Gemengd koor Jubilate uit Gendt. Allen willen ze graag meedoen met het kerstconcert op 20 en 21 december en anderen zijn zo enthousiast geworden, dat ze zich als lid hebben opgegeven.

Het kerstconcert belooft heel mooi en sfeervol te worden. Daarom is al eerder besloten, om dit concert op twee avonden uit te voeren. De grote belangstelling die ons nu al bereikt, maakt het nodig om voor een andere locatie te kiezen, namelijk de grote zaal van De Leemhof, Dorpstraat 1 in Gendt. Hier zijn voldoende zitplaatsen en kunnen alle belangstellenden genieten van de zang van zo'n 65 koorzangers. Sommige liederen worden begeleid door pianiste Aline Janssen en een groep blazers zal zorgen voor een heel bijzonder muzikaal accent. Dirigent Marcus de Haard heeft de leiding van het geheel.

Iedereen is welkom op 20 of 21 december om 20.00 uur in De Leemhof. De entree is gratis en er wordt een hapje en drankje in kerstsfeer aangeboden. "Als u daarna met een mooi kerstgevoel naar huis gaat, zijn wij in onze opzet geslaagd. Wij zijn u dankbaar, als u dan een vrijwillige bijdrage in de schaal wilt doen."

Tweede advent in het kleine kerkje aan de dijk in Angeren

Kaarsen op weg naar kerstmis. (foto: Marcel Smit)

ANGEREN - Stel je voor: buiten is het al lang donker op de 8ste december. Maar binnen in het kleine kerkje aan de dijk schijnt er wat licht en branden er kaarsen. Er staat een kring met stoelen klaar. De kerk is warm.

Straks zullen er mensen samen komen die zich willen bezinnen. Door het zingen van Taizé liederen, eenvoudige meditatieve liederen, die je zo meezingt. Door het luisteren naar korte teksten en gedichten. En in momenten van stilte .

Deze Taizéviering is geïnspireerd op de vieringen in het klooster in Taizé in het Franse Bourgondië. Bijeenkomsten die voedsel zijn voor de ziel. Je hoeft alleen maar aan te schuiven. En te ‘zijn’. In deze sfeer willen we samen zijn op 8 december.

Spreekt dit beeld je aan, kom gerust of je nu gelovig bent of niet. Daar gaat het niet om. Welkom voor ieder die behoefte heeft om tot zichzelf en tot rust te komen. Om 19.30 uur begint de viering. Vanaf 19.15 uur is het kerkje open. Gelieve bij het binnengaan van de kerk stil te zijn om zo in een meditatieve stemming te komen. Ook na het samenzijn willen we de sfeer van bezinning koesteren door of het kerkje te verlaten of in alle rust samen nog een kopje thee te drinken. De viering zal ongeveer een uur duren. Het kerkje staat aan de Molenstraat 1 in Angeren.

Creatieve kerstmarkt in Hof van Breunissen

Kom genieten van de kerstsfeer! (foto: Elisabeth Soh)

GENDT - Zaterdag 7 december houdt RijnWaal Zorggroep locatie Sint-Jozef Gendt een creatieve kerstmarkt. Tussen 13.30 en 16.00 uur is er een keur aan zelfgemaakte, creatieve artikelen.

"Bent u nog op zoek naar een origineel geschenk en wilt u genieten van een heerlijk (winters) hapje of drankje? Kom naar Kloosterplein 4. Ook de handwerkclub van Sint-Jozef verkoopt haar zelfgemaakte dassen, tafelkleden et cetera. Allemaal unieke items, geen twee artikelen zijn hetzelfde.

Ook dit jaar zal er weer een Rad van Fortuin zijn. Voor een klein bedrag maakt u kans op prachtige prijzen. De opbrengst van het Rad komt geheel ten goede aan speciale activiteiten voor de bewoners van Sint-Jozef. Iedereen is er welkom.

Creatieve ochtend Gendt iedere eerste woensdag van de maand

GENDT - Het seizoen is weer begonnen. De Creatieve ochtend van het ParticpatiePunt Gendt, bedoeld voor mensen met een klein netwerk en/of beperking, is er weer iedere eerste woensdag van de maand van 9.30 – 11.30 uur in het Hof van Breunissen. Er zijn nog plaatsen beschikbaar om mee te doen aan de Creatieve ochtend in Gendt.

De vrijwilligsters hebben veel creatieve ideeën, ervaring met de doelgroep en zorgen voor de gezelligheid. Onder het genot van een kopje koffie of thee werkt iedereen in eigen tempo aan iets creatiefs. "Vindt u het ook leuk creatief bezig te zijn kom dan eens kennismaken op de eerste woensdag van de maand? Of laat het ons weten via ppgendt@swlingewaard.nl; 088 2552510. Mocht vervoer een probleem voor u zijn om deel te kunnen nemen aan deze activiteit, bel dan de dorpsauto Wielewaal, 06 19192882 bereikbaar vanaf 9:30 uur of neem contact op met het ParticipatiePunt in Gendt."

Er wordt een kleine deelnemersbijdrage voor materiaal en koffie/thee van 2,50 euro. Kijk voor deze en andere activiteiten in uw buurt op www.swlingewaard.nl.

Jordi Braam uit Bemmel: fysio van voetballers Afghanistan 'Tegen de zin van mijn vriendin ging ik toch naar Kabul'

(foto: Video AFF)

Vele Betuwenaren zijn al naar het buitenland vertrokken. Al dan niet permanent. In deze rubriek tekent de Huissense journalist Hans Schmeinck hun ervaringen op, ook die van actuele en urgente aard. Deze week: Jordi Braam uit Bemmel (27), fysiotherapeut van het nationaal voetbalelftal van Afghanistan. Hij begeleidde de trots van het land onlangs tijdens twee WK-kwalificatieduels in… Tadzjikistan. 'In eigen land spelen kan niet, met al die bomaanslagen'.

Die aanslagen en de constante (dreiging van) oorlog in het tussen Iran en China gelegen land waren voor Jordi vorig jaar zomer geen beletsel om naar de hoofdstad Kabul af te reizen. Hij was gevraagd door de bondscoach van Afghanistan, Anoush Dastgir, om als fysiotherapeut te fungeren voor en tijdens de interland tegen Palestina in augustus 2018.

,,Anoush is een naar Nederland gevluchte Afghaan en ik ken hem al jaren. Toen we bij NEC speelden en samen revalideerden van onze blessures. Later ben ik een massagepraktijk begonnen (in Haalderen, HS) en hij werd dus bondscoach. Na zijn vraag ben ik bij mijn familie en vrienden te rade gegaan. Die vonden het maar niks. Natuurlijk vroeg ik het ook aan mijn vriendin. Die zei: 'Je mag van mij overal naar toe, behalve naar Kabul'. Maar ik voelde dat ik het toch moest doen en zo is het dus ook gegaan.''

Daar was z'n vriendin naar eigen zeggen 'niet blij mee'. ,,Ja, het is nog steeds 'aan', haha. Als ze het nu weer zouden vragen had ik het waarschijnlijk niet gedaan. Ik ben gegaan, maar ik heb me daar toen totaal niet veilig gevoeld. Er zijn tig aanslagen per week in Kabul en we reden dan wel in pantserwagens van het leger, maar alles is corrupt daar. Dus die militairen beschermen ons dan wel, maar zijn ze niet omgekocht?''

Tot zover de mindere kant van het verhaal c.q. helse avontuur. ,,Maar het mooiste was dat het rond de wedstrijd een volksfeest werd, ondanks dat we gelijkspeelden. Het team speelde voor het eerst sinds zeven jaar weer in eigen land en het stadion zat bomvol. Oh, eh... mudvol. Ik wist niet dat het zo leefde hier. De spelers zijn helden in eigen land. Wat een belevenis.''

Tadzjikistan

De meeste Afghaanse internationals spelen in het buitenland. ,,Enkelen zelfs in Nederland. Zij spreken Nederlands en met hen kan ik af en toe ook ouwehoeren. Typische voetbalhumor. Met anderen spreek ik Engels en voor de overige Afghanen is een tolk.'' Een tweede trip volgde vorig jaar met Kerstmis ('Ik heb mijn vriendin een weekend Parijs beloofd'). ,,Dat was een trainingskamp in Turkije. De voetbalbond had toen al besloten dat het voor de veiligheid beter was dat we niet meer in Afghanistan zouden trainen of spelen.''

Dus ging de derde trip van de tot inmiddels hoofd medische staf gepromoveerde Bemmelnaar van 8 tot 22 november naar buurland Tadzjikistan. ,,Voor twee WK-kwalificatieduels tegen India en Qatar. De eerste werd 1-1 terwijl we hadden moeten winnen. En de tweede verloren we, onterecht, met 0-1. We kunnen ons nog wel kwalificeren voor de Azië-cup. Dan moeten we in maart volgend jaar wel winnen van Bangladesh.''

Of Jordi daar dan weer bij is? Die kans lijkt groot. ,,De bond, de coach en de spelers zijn tevreden. En ik heb iedere keer voldoende te doen. Maar ik ben op oproepbasis aangesteld, dus we gaan het zien!''


'We reden dan wel in pantserwagens, maar ik voelde me totaal niet veilig'

Kerstmarkt voor Kika door Pro College Bemmel

Kerststukje. (foto: Pro College)

BEMMEL - De praktijk leerlingen van het Pro College houden op woensdag 11 december hun jaarlijks terugkerende kerstmarkt. Een groot deel van de opbrengst van deze markt gaat naar Kika.

Het pas verbouwde schoolgebouw is door de leerlingen helemaal aangekleed in kerstsferen. Op de markt worden zelfgemaakte kerstartikelen en tweedehands spullen verkocht. Ook is er een kerstbuffet met veel lekkers en een kraam met eigengemaakte lekkernijen. Er zijn verschillende activiteiten waaronder een rad van avontuur, waarbij mooie prijzen te winnen zijn.

Komt u ook een kijkje nemen? De kerstmarkt start is van 12:00 tot 15:00 uur. Het adres is: Pro College, Sportlaan 1K in Bemmel.

Mantelzorgcafé Lingewaard

HUISSEN - Op woensdag 11 december van 14.00 tot 16.00 uur is het laatste mantelzorgcafé van dit jaar met als thema: Mantelzorg en de feestdagen.

December is traditioneel de tijd waarin je met vrienden en familie bij elkaar komt. En de tijd waarin wordt stil gestaan bij het afgelopen jaar. Als je intensief voor een ander zorgt kan dat een bepaalde impact op deze dagen hebben. Belangrijk is dat je de feestdagen viert op een manier die op dit moment het beste bij je past. Matthijs Glastra, dominee zal deze middag aansluiten en ingaan op bovenstaand thema. Daarna is er een gezellig samenzijn met een hapje en een drankje.

"Bent u mantelzorger en vindt u het fijn om met anderen van gedachten te wisselen over dit thema dan bent u welkom." De middag vindt plaats in het Dominicanenklooster Huissen, Stadsdam 1 in Huissen. Deelname kost 2,00 euro. Aanmelden kan via het SWL Steunpunt Mantelzorg; meldpunt@swlingewaard.nl of 088 2552555.

Nieuwe foto's in Liduina: Haalderen

Vivo-winkel in de jaren '70. (foto van HKB) foto van HKB

HAALDEREN - In zorgcentrum Liduina van de RijnWaal Zorggroep worden regelmatig foto’s geëxposeerd. De afgelopen drie maanden waren dat openbare gebouwen en openbaar vervoer. Vanaf 1 december zijn er foto’s te zien van Haalderen, zoals de kroetfabriek, de steenfabriek en verschillende groepsfoto’s.

De foto’s komen van de Historische Kring Bemmel, Haalderen en Ressen en die stelt ze graag beschikbaar om aan iedereen te laten zien die in Liduina woont of er op bezoek komt. Of misschien wilt u er wel speciaal voor naar Liduina gaan.

De foto’s hangen er steeds drie maanden. Dan wordt weer een nieuw thema geïllustreerd. "Zo krijgt u nog de Dorpsstraat in Bemmel te zien, foto's van Ressen en schoolfoto’s, de rest van Bemmel Centrum en daarna nog de rest van Bemmel. Tegen die tijd zitten we al in 2021 en dan bedenken we weer iets nieuws. Ga vanaf 1 december kijken in Liduina en beleef de historie van Haalderen."

Oproep: Betuwenaren in het Buitenland

BETUWE - Wie heeft familie of vrienden die uit de gemeenten Lingewaard of Overbetuwe zijn vertrokken zijn om het avontuur in het buitenland aan te gaan en graag zijn/haar verhaal in de veel gelezen rubriek Betuwenaren in het Buitenland wil delen?

Stuur dan een mail rechtstreeks naar de auteur van de rubriek, Hans Schmeinck: hansschmeinck@gmail.com. Daarin vermelden: naam emigrant, leeftijd, geboorteplaats/voormalige woonplaats, land van bestemming en mailadres. En wie weet staat je familielid en/of vriend(in) binnenkort in Hét GemeenteNieuws! Natuurlijk mag de emigrant zelf ook een mail sturen.

Oproep: Betuwenaren in het Buitenland

BETUWE - Wie heeft familie of vrienden die uit de gemeenten Lingewaard of Overbetuwe zijn vertrokken zijn om het avontuur in het buitenland aan te gaan en graag zijn/haar verhaal in de veel gelezen rubriek Betuwenaren in het Buitenland wil delen?

Stuur dan een mail rechtstreeks naar de auteur van de rubriek, Hans Schmeinck: hansschmeinck@gmail.com. Daarin vermelden: naam emigrant, leeftijd, geboorteplaats/voormalige woonplaats, land van bestemming en mailadres. En wie weet staat je familielid en/of vriend(in) binnenkort in Hét GemeenteNieuws! Natuurlijk mag de emigrant zelf ook een mail sturen.

OBHR: spel- en sportgroep voor hartpatiënten

LINGEWAARD - O.B.H.R. is aangesloten bij Harteraad en dé spel- en sportgroep voor hartpatiënten in regio Lingewaard. "We richten ons op mannelijke en vrouwelijke hart- en vaatpatiënten. Zij hebben net als 'gezonde' mensen verschillende redenen om te sporten. Vaak gaat het om plezier, het gevoel er weer bij te horen, contact met lotgenoten maar ook ter preventie en leren verkennen van eigen grenzen. Een deel van onze leden is vanuit de hartrevalidatie terecht gekomen bij onze sportgroep. Maar er zijn ook mensen met hartfalen of een stabiele angina pectoris, welke enkel medicatie krijgen vanuit de arts. Ook deze groep is bij ons van harte welkom!"

"Wij sporten op verantwoorde wijze waarin een ieder op zijn/haar eigen niveau kan deelnemen. Dit alles onder het motto 'Alles mag, niets moet'. Onder deskundige begeleiding van een sport/spelcoach is er wekelijks een gevarieerd sportaanbod, zowel qua activiteiten als qua intensiteit. Oefeningen worden in meerdere vormen aangeboden, zodat een ieder op eigen niveau kan sporten.
Waarom zou u zich moeten aansluiten bij OBHR? Omdat regelmatig bewegen onder andere leidt tot: toename van het inspanningsvermogen, psychisch en sociaal welbevinden en kwaliteit van leven. Daarbij komt dat wij een enorm gezellige en fanatieke groep zijn en wie wil daar nou niet bijhoren? Kom bij ons sporten onder deskundige begeleiding. Wij sporten op woensdag van 18.30 – 19.30 uur in sporthal Walburgen Nijmeegsestraat 65c in Gendt. Kom langs, kijk op www.OBHR.nl, bel 0481-421850 of mail naar info@obhr.nl. Wij zien u graag verschijnen.

Gezellige kerstmiddag bij Zorgvoorziening Merlijn Doornenburg

Zelfgemaakte kerstgroep. (foto: Ellie van den Brink)

DOORNENBURG - Bewoners, medewerkers en vrijwilligers van Zorgvoorziening Merlijn op de Clara van Delwigstraat 1 in Doornenburg nodigen iedereen uit voor een gezellige kerstmiddag op 21 december van 15.00-17.30 uur.

Maandenlang hebben ze voorbereidingen getroffen om er een bijzondere middag van te maken met een unieke zelf ingerichte levende kerststal en diverse kraampjes met originele zelfgemaakte kerstartikelen.

Natuurlijk is er ook het nodige te eten en te drinken: heerlijke ter plekke zelf gemaakte verse erwtensoep, apfelstrudel en riefkoek en natuurlijk koffie/thee, glühwein en warme chocomelk. Koor Voices uit Gendt treedt op ter verhoging van de sfeer en ook voor kinderen is er van alles te doen. Kortom een leuke middag, niet alleen om de laatste kerstcadeautjes in te slaan, maar ook om in een gezellige sfeer de bewoners en medewerkers van de Merlijn te ontmoeten. Optredens van koor Voices (13 vrouw sterk onder leiding van Rob Nuijens) zijn om 15.30 en 16.30 uur

Doe mee aan 'Lingewaard in 't groen'

HAALDEREN - Wilt u als inwoner van het buitengebied van Lingewaard graag hoogstamfruitbomen, fraaie haag of een vogelbosje op uw perceel? Of wilt u uw erf aantrekkelijker maken voor vogels, vlinders, egels en andere dieren? Doe dan mee aan het beplantingsproject ‘Lingewaard in ’t groen’.

Op 11 december houden de werkgroep Natuur en Recreatie van het Platform Haalderen Leeft! en Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) een informatieavond. De avond start om 20.00 uur in Dorpshuis De Tichel aan de Kolkweg 5a in Haalderen. De koffie/thee staat klaar om 19.45 uur. Iedereen is welkom!

Op de informatieavond vertelt een adviseur van SLG over de beplanting die in het gebied van nature voorkomt en geeft tips om erf of perceel diervriendelijk te maken. Door aanplant van inheemse bomen en struiken wordt een terrein weer aantrekkelijk voor allerlei diersoorten. De meidoorn bijvoorbeeld bloeit in het voorjaar en geeft voedsel voor wilde bijen en in het najaar komen de bessen waar vogels van smullen. Tevens wordt tijdens de bijeenkomst de mogelijkheden voor deelname aan het project toegelicht.

Belangstellenden kunnen zich aanmelden via het aanmeldformulier op www.landschapsbeheergelderland.nl. Kijk onder het kopje Activiteiten > Beplantingsacties. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Freek Aalbers van SLG, bereikbaar op 026 3537444 of f.aalbers@landschapsbeheergelderland.nl of met Marjo Hendriks van de werkgroep Natuur en Recreatie via 06 57786004 of zandsehof@planet.nl.

Het project wordt mede mogelijk gemaakt door gemeente Lingewaard en provincie Gelderland.

Gesprek over Levendig Lingewaard in Doornenburg

DOORNENBURG - Denk mee over Levendig Lingewaard in Doornenburg! Wat vindt u van Doornenburg en Lingewaard?


Levendig Lingewaard komt eraan! Rijdt u regelmatig door onze gemeente? Woont u in Lingewaard? Heeft u ideeën over hoe we onze gemeente gezonder kunnen maken? Wat vindt u het mooiste plekje in onze gemeente? Wij horen graag van u!

Waarom? Omdat de gemeente werkt aan een omgevingsvisie voor de hele gemeente Lingewaard. Hierin vertellen we welke ideeën we hebben voor de toekomst van onze gemeente. Bijvoorbeeld over de bereikbaarheid, parkeren, voorzieningen voor zorg, maar ook winkels en woningbouw. We zijn erg benieuwd naar uw mening hierover, zodat we samen kunnen werken aan Levendig Lingewaard! We beginnen met gesprekken in de kernen. Wat vindt u belangrijk? Waar moeten we rekening mee houden? Dat horen we graag van u!
U bent van harte uitgenodigd om tijdens de bijeenkomst in Doornenburg op 10 december van 19:00 - 21:00 op de Kerkstraat 3 in Doornenburg, uw ideeën met ons te delen.

Provinciale kampioen- schappen in Huissen

Gelderse kampioenschappen. (foto: Henk Peters) Henk Peters

HUISSEN - Op vrijdag 13 en zaterdag 14 december vindt de jaarlijkse provinciale tentoonstelling plaats in sporthal De Brink in Huissen. Dit evenement wordt georganiseerd door district Gelderland in samenwerking met vogelvereniging De Martel.

Op deze tentoonstelling komen de mooiste vogels van de onderlinge tentoonstellingen uit het district Gelderland en Flevoland te samen. Wie worden er kampioen? Op deze tentoonstelling zijn diverse kleuren kleurkanaries en vele vormen postuurkanaries te bewonderen. Er is een ruime collectie Europese cultuur, tropische en subtropische vogels aanwezig. Ook de parkieten zijn er in een grote sortering aanwezig waaronder de grote en kleine grasparkiet. In totaal zijn er ongeveer 1600 vogels te bewonderen. Als u van vogels houdt, is een bezoek zeker de moeite waard. De entree is gratis.

Voor inzenders en genodigden met tevens de bekendmaking van de kampioensprijzen open op donderdag 12 december om 19.30 uur. Open voor bezoekers: vrijdag: 13 december van 10.00 tot 19.00 uur; zaterdag: 14 december van 10.00 tot 15.30 uur.

Weekmenu Afhaalpunt Lingewaard

BEMMEL - Op maandag 9 december kunnen inwoners van heel Lingewaard tussen 17.00 en 17.30 uur het volgende menu afhalen: erwtensoep én 'n toetje.

Deze maaltijd kost vier euro en wordt bereid door een enthousiaste groep vrijwilligers. Het afhaaladres is Cuperstraat 9 in Bemmel. Gevraagd wordt zelf drie afsluitbare bakjes en gepast geld mee te brengen!

"Wilt u ook genieten van zo’n heerlijke verse maaltijd dan moet u zich wel van te voren even inschrijven via het SWL Meldpunt. Er is namelijk maar een beperkte hoeveelheid menu’s beschikbaar. Inschrijven kan op maandag - donderdag tussen 10.00 en 16.00 u via 088 2552555.

‘Afhaalpunt Lingewaard’ is een initiatief van buurtbewoners in samenwerking met SWL. Voor meer informatie kan men contact opnemen met Wil van den Hurk (088 2552550). Het maandmenu staat op www.swlingewaard.nl onder 'Activiteiten'.

Bloeiende bermen in 2020!

Wilde bloemen. ?

HAALDEREN - Inwoners van Haalderen! Kijk je ook uit op een saaie, brede groenstrook? Zou je daar graag bloemen zien? Dan is hier je kans!

Dankzij het project Lingewaard Doet is er budget om in Haalderen bermen op te fleuren door daar een mooi bloemenmengsel te zaaien. "Een enkele straat heeft zich al aangemeld maar we zijn op zoek naar nog meer bewoners die samen met ons de straat waar ze wonen willen verfraaien. Daarvoor gaan we een feestelijke zaaidag organiseren op zaterdag 28 maart en we zijn op zoek naar mensen om die dag in hun straat mee te organiseren. Doel is dat we volgend voorjaar met nog meer plezier door Haalderen lopen."

Bloemenlint. (foto: Ewald Nijenhuis) Ewald Nijenhuis

Aanmelden of vragen: via theodhont@gmail.com.

Lingewaards Mannenkoor op Huissen bij kaarslicht

Repetitie van het Lingewaards Mannenkoor. (foto: Maurice Gemmeke)

HUISSEN - Dirigent Arno Vree 'lijkt' de mannen van het Lingewaards mannenkoor aan een onzichtbaar draadje te hebben. Het opmerkelijke plezier van de zangers spat er van af. Het vooruitzicht deze keer is drie sprankelende optredens in kerstsfeer.

Tweemaal bij Huissen bij Kaarslicht op zaterdag 14 december. Om 19.00 uur in de protestantse kerk en daarna om 20.30 uur in de Kloosterkapel.

Het programma zal verrassend zijn. De mooiste kerstklassiekers naast wereldmuziek en samenzang om 20.30 uur. Wie heeft ooit een vierstemmig mannenkoor -zingend horen fluisteren-: Whisper! Whisper! Baby Born Today? Voor de zware mannenstemmen het moeilijkst dat er is. Of het ze lukt, beoordeel het zelf op zaterdag 14 december.

Degenen die het Lingewaards Mannenkoor (LWMK) in hun hart gesloten hebben, hoeven niet te wachten tot volgend jaar. De mannen gaan de sterren van de hemel zingen bij een feestelijke kerstnachtdienst op 24 december in de Grote kerk, Kerkstraat 32 in Velp (bij Arnhem). Het thema is: de hemel gaat open... Een unieke gelegenheid om uw kerstviering te beginnen.

Try-out slagwerkgroep Sint-Caecilia Gendt

Slagwerkgroep Sint-Caecilia Gendt. (foto: Sint-Caecilia)

GENDT - Zondag 8 december zal slagwerkgroep Sint-Caecilia Gendt deelnemen aan de Concertwedstrijd Slagwerkensembles in theater De Nieuwe Nobelaer in Etten-Leur.

Aan deze prestigieuze wedstrijd wordt deelgenomen door slagwerkensembles uit geheel Nederland. De Gendtse slagwerkers hebben gekozen voor een uitdagend programma met ritmisch gecompliceerde werken. Zo zullen de delen 'Mountains' en 'Forest' uit het, in slagwerkkringen zeer bekende, 'Landscapes' vertolkt gaan worden. Een werk dat slechts door een select aantal ensembles in wedstrijdverband gespeeld is in verband met de hoge moeilijkheidsgraad van het werk.

Als laatste voorbereiding op het optreden in Etten-Leur zal er een try-out gehouden worden op vrijdag 6 december om 19.30 uur in Providentia. Tijdens deze try-out zal de slagwerkgroep onder de inspirerende leiding van dirigent Casper Traa het half uur durende programma spelen, dat ook tijdens de wedstrijd gespeeld zal worden. Iedereen is welkom om de try-out te bezoeken. De try-out begint vrijdag 6 december om 19.30 uur in Providentia, Dorpstraat 5 in Gendt en de toegang is gratis.

Parochie H. Maria Magdalena

Zaterdag 7 december
O.L.V. van Zeven Smarten Haalderen: 19.00 u: eucharistieviering, F. Bomers, Herenkoor
St. Willibrordus Herveld: 19.00 u: eucharistieviering, V. Bulthuis, In B'Tween
St. Leonardus Oosterhout: 19.00 u: eucharistieviering, K. Donders, Leonarduskoor


Zondag 8 december
St. Werenfridus Elst: 10.00 u: eucharistieviering + Kinderwoorddienst, V. Bulthuis, St. Caeciliakoor
O.L.V. ten Hemelopneming Huissen-stad:10.00 u: eucharistieviering, F. Bomers, Exotherm                
H. Maria Geboorte Driel: 9.30 u: woord- en communieviering, J. Kallen, Enjoy
H. Maria Geboorte Lent: 11.00 u: Eucharistieviering, K. Donders, Young at Heart
St. Jacobus de Meerdere Valburg; 9.30 u Eucharistieviering, K. Donders, Dameskoor

Doordeweekse vieringen R.K. Parochie Maria Magdalena

Maandag
Heteren, 18.30 u. Liefkenshoek (wcv), elke maandag

Dinsdag
Huissen-Stad, 19.00 u. dagkapel, rozenkrans, elke dinsdag
Oosterhout, 09.00 u. dagkapel, 1e dinsdag v.d. maand

Woensdag
Angeren, 09.30 uur u. sacristie/kerk, 1e woensdag v.d. maand
Doornenburg 09.30 u. kerk, 2e woensdag v.d. maand
Gendt, 09.30 u. dagkapel, 4e woensdag v.d. maand
Herveld, 19.00 u. kapel Hoge Hof, 1e woensdag v.d. maand
Huissen-Zand, 09.30 u. dagkapel, 3e woensdag v.d. maand
Lent, 19.00 u. St. Jozef, 2e woensdag v.d. maand

Donderdag
Elst, 10.30 u. Tertzio, 1e donderdag v.d. maand
Elst, 09.30 u. De Hoeksteen, 2e donderdag v.d. maand
Elst, 10.30 u. Tertzio (wcv), 3e donderdag v.d. maand
Elst, 09.30 u. De Hoeksteen, 4e donderdag v.d. maand
Elst, 09.30 u. De Hoeksteen, 5e donderdag v.d. maand

Vrijdag
Bemmel, 10.00 u. kapel Liduina,1e vrijdag v.d. maand
Valburg, 09.00 u. sacristie, rozenkrans, elke vrijdag
Valburg, 09.30 u. sacristie, elke vrijdag

Eucharistievieringen, tenzij anders vermeld (wcv)
Na de viering is er gelegenheid voor een kopje koffie of thee.

Over & Weer kledingruil Lingewaard bestaat 5 jaar!

BETUWE - Afgelopen woensdag 27 november vierden de medewerkers van Over & Weer kledingruil hun vijfjarig bestaan. Vijf jaar geleden ging het samenwerkingsproject van Stichting Welzijn Lingewaard (SWL) en Droom Elst B.V. (dochteronderneming van Driestroom) van start met een handje vol vrijwilligers en assistent medewerkers. Inmiddels is het initiatief uitgegroeid tot een ruilplaats waar 20 medewerkers actief zijn.

Van één dag in de week gaat de ruilplaats als snel op verzoek van de bezoekers vier dagen per week open. Ook verhuist het initiatief in 2015 mee met SWL naar de Cuperstraat in Bemmel. Hierdoor neemt de aanloop en bekendheid enorm toe. Behalve dat je er kleding kunt ruilen, is Over & Weer een plek waar men een opstapje kan maken naar (ander) werk, de taal kan leren, weer mee kan doen in eigen tempo en mensen kan ontmoeten. De vrijwilligers werken samen met assistent medewerkers van Droom Elst B.V. en krijgen professionele ondersteuning van Stichting Welzijn Lingewaard en Droom Elst B.V.

Met inmiddels 1100 ingeschreven en regelmatig terugkerende bezoekers is Over & Weer een succes gebleken. Zonder de betrokken medewerkers, waarvan sommigen vanaf het begin erbij zijn, was dit nooit gelukt. Reden voor SWL om hen woensdag in het (winter) zonnetje te zetten!

Voor meer informatie over Over & Weer kledingruil of als je ook vrijwilliger wil worden bij Stichting Welzijn Lingewaard of een andere organisatie in Lingewaard? Kijk eens op: www.swlingewaard.nl en ontdek wat SWL voor jou kan betekenen!

Kerstliedjes meezingen in De Lingehof Bemmel

BEMMEL - Op zondagmiddag 8 december komt Popkoor 2000 een optreden verzorgen in het grand café van verpleeghuis De Lingehof in Bemmel.

Aanvang 15.15 uur. Er worden moderne en klassieke kerstliedjes gezongen. Er liggen liedteksten klaar om lekker mee te zingen.

Profrenner Asselman noodgedwongen 'niveautje lager' 'Wil het ongelijk van profploegen gaan bewijzen'

Jesper Asselman wint dit voorjaar voor Roompot-Charles in de Ronde van Yorkshire. Nu gaat de profrenner uit Huissen fietsen voor Metec-TKH. (foto: SWPix.com)

Tekst: Hans Schmeinck

HUISSEN – Even slikken en weer doorgaan. Profwielrenner Jesper Asselman baalde als een stekker dat zijn ploeg onlangs Roompot/Charles ophield te bestaan. Maar nog meer dat een toegezegd contract bij een nieuw profteam plots niet doorging. Maar toch kan de Huissenaar (29) een vervolg aan zijn carrière geven, bij Metec-TKH. 'Ik ga er voor om volgend jaar weer bij een profploeg te rijden.'

Ja, je mag hem feliciteren met het contract bij zijn nieuwe team, Metec-TKH Continental Cycling Team powered by Mantel. ,,Maar ik heb er een dubbel gevoel bij'', aldus Asselman. ,,Ik ben blij dat ik kan blijven fietsen, maar het is wel een niveautje lager.'' Want de uit het Westland afkomstige en al jaren in Huissen woonachtige wielrenner draaide de laatste wielerseizoenen mee in het profcircuit. De laatste vijf seizoenen bij 'Roompot', totdat de ploeg van de cracks Michael Boogerd, Erik Breukink, Jean-Paul van Poppel en Michael Zijlaard onlangs ophield te bestaan.

Terwijl Asselman juist afgelopen seizoen prima presteerde, met een zege en twee dagen leiderstrui in de Ronde van Yorkshire (zie foto) als uitschieter. ,,Daarom frustreert het me ook dat ik niet tijdig onderdak bij een profteam heb gevonden.'' Een nog grotere frustratie was een plots gecanceld contract. ,,Dat is oneerlijk verlopen. Bij Israel Cycling Academy had ik al een akkoord, maar dat team ging samen met Katusha en daarvan werd ik de dupe. Ook met het Deense Riwal was ik ver, maar daar hoorde ik opeens niets meer van.''

Asselman besefte dat hij, door het stoppen van een aantal profploegen, zich plots bevond in het (te) grote aanbod van werkloze renners. ,,Daardoor liep ik achter de feiten aan. Misschien had ik er zelf meer aan moeten doen. Dit is een dure les geweest.''

'Stomme keuze'

De wielerprof zat even in zak en as. Maar zie, een oude bekende schoot te hulp. Ofwel de ploeg Metec-TKH, waarvoor hij in 2013 en 2014 ook reed. ,,Fijn dat ik juist bij deze ploeg heb kunnen tekenen. Ik ken manager Michel Megens nog goed. Ik zal veel meer dingen zelf moeten gaan regelen dan voorheen, financieel is het minder en de echt grote koersen kan ik wel vergeten. Maar Metec heeft een mooi programma met tal van semi-klassiekers en ik krijg nog meer vrijheid tijdens de wedstrijden dan bij Roompot. De kans om uit te blinken is er zeer zeker.''

Dat zou dan moeten leiden tot hernieuwde aandacht van profteams. ,,Ik wil het ongelijk van hen gaan bewijzen. Ik vind het een stomme keuze dat ze me niet hebben gecontracteerd. Ik ga er voor om volgend jaar terug te keren in het profcircuit.''

Asselman: weg én baan


Ja, zo wilde Asselman geen afscheid nemen van het wielercircuit. ,,Ik ben blij met de kans die Metec me biedt en ik heb er zin in. Ben ook al aan het trainen voor de NK's.'' Waaronder ook de Zesdaagse van Rotterdam, wedstrijden op de baan. ,,Ik heb dat altijd al gecombineerd met koersen op de weg en dat blijf ik doen.'' De 'klassieker' is van 2 tot 7 januari.

Lunchbijeenkomst Parkinson Café

NIJMEGEN - Team Parkinson Café Nijmegen nodigt, met veel genoegen, mensen met Parkinson en hun partner/mantelzorger uit Nijmegen en omgeving uit, voor een sfeervolle kerstlunch op vrijdag 13 december van 12.00-14.00 uur.

De lunch vindt plaats in Fletcher Hotel Erica aan de Molenbosweg 17 in Berg en Dal, 024 6843514. Een sfeervol samenzijn, in een bosrijke omgeving, onder genot van een heerlijke kerstlunch en natuurlijk mét kerstmuziek. Eigen bijdrage is 5,00 euro. Aanmelden kan via info@parkinsoncafenijmegen.nl, of telefonisch bij Mary Bandsma Bluyssen Puts 06 41276994.

'100% in Concert' onthult Bemmels oorsprong wereldhit

D-Street-Bandís de Bosch (rechts) en Steve VanLowZand (links). (foto: Thijmen Peters)

BEMMEL - Diepgaande research heeft aan het licht gebracht dat de wereldhit 'Venus' van Shocking Blue niet door Robbie van Leeuwen bedacht is, maar een Bemmelse oorsprong heeft. Van Leeuwen heeft na de release van deze hit, de rest van zijn leven nooit meer hoeven werken. Dat is pijnlijk voor de twee nog levende en inmiddels opgespoorde leden van de vergeten Bemmelse 'D-Street-Band', die menen dat deze riante pensioenvoorziening hen eigenlijk toekwam.

Hoe de vork precies in de steel zit, wordt uit de doeken gedaan tijdens de komende versie van '100% in Concert' op 7 & 8 december in de Bemmelse Theaterkerk.

Behalve deze primeur valt er nog veel meer te horen en zien tijdens deze twee concerten. In een Top 2000 café-sfeer wordt een spetterde show opgevoerd door Alarmfase 2, Rotdweilers en Muziekvereniging UDI. Special guests zijn musicalster Hanneke Engels en zanger-presentator Martijn van Vuuren.

Wilt u erbij zijn, dan kunt u zich geen wachten en overwegen meer veroorloven: het zitconcert op zondagmiddag is in de voorverkoop al stijf uitverkocht! Voor het staconcert op zaterdagavond 7 december zijn nog beperkt kaarten verkrijgbaar bij de Toren van Bemmel en bij de leden van de Alarmfase, Rotdweilers en UDI.

b.o.d. de Sprinters bedankt Joop Dahm

Joop Dahm op de atletiekbaan van b.o.d. de Sprinters.

BEMMEL - Na de Pietenloop van 24 november was het klaar. Liefst 26 jaar verzorgde Joop Dahm de eindcoördinatie van de trimlopen van Atletiek- en Skeelervereniging b.o.d. de Sprinters. De teller reikte tot in totaal 77 georganiseerde wedstrijden. Hij draagt nu het stokje over.

Er waren in zijn eerste periode 5 tot 6 lopen per jaar, waaronder de Kermisloop, Oranjeloop, Bemmelloop, de Voorjaarslopen, Ekidenmarathon en Run-Bike-Run. De Pietenloop is nu overgebleven, en trok dit jaar bijna 500 deelnemers.

Een van de hoogtepunten is volgens Joop de introductie van de kids run bij de Pietenloop:’Dat heeft een hele goede uitstraling op onze vereniging gehad. Het effect was dat we nieuwe, jonge leden binnen kregen. Maar kinderen namen ook vriendjes mee, en vertelden erover in de klas. Opa’s en oma’s kwamen kijken naar de lopen. Het leefde enorm. Nog steeds trouwens’.

Joop Dahm valt naar eigen zeggen niet in een zwart gat nu hij zijn taken overdraagt: ’Ik doe aan Nordic walking. Daarnaast hebben we kleinkinderen en ben ik volop actief in de wereld van blauwe bessenteelt, houder van solitaire bijen en de landelijk betrokken organisaties hiervan, zoals de Nationale Bijenstrategie. Verder geef ik Coconoogst workshops voor de telers en houders van solitaire bijen. Ook tafeltennis ik bij Essentia. Vervelen doe ik me dus geen seconde.’

b.o.d. de Sprinters is Joop ontzettend dankbaar voor zijn inzet. Afgelopen woensdag werd Joop in het clubgebouw kort in het zonnetje gezet door voorzitter André van Boekholt.

Open Eetcafés Lingewaard

LINGEWAARD - De komende periode organiseert SWL weer Open Eetcafés in Lingewaard. Je kunt terecht bij de volgende eetcafés om gezellig samen een vorkje te prikken:

Maandag 9 december - 17.30 - Providentia, Dorpsstraat 5, Gendt

Dinsdag 10 december - 17.30u - SWL, Cuperstraat 9, Bemmel

Woensdag 11 december - 17.30u - RKHVV, Blauwenburcht 1, Huissen

Donderdag 12 december - 17.30u - Providentia, Dorpsstraat, Gendt

Voor vier euro kunnen inwoners van Lingewaard aanschuiven voor een lekkere maaltijd (inclusief koffie na afloop) die geheel bereid wordt door vrijwilligers. Wij vragen deelnemers gepast geld mee te brengen. De zaal gaat om 17.00 uur open.

Iedereen die mee wil eten kan zich telefonisch aanmelden van maandag - donderdag tussen 10.00 - 16.00 uur via het SWL Meldpunt, telefoonnummer: 088 2552555. Inschrijvingen buiten deze tijden, via voicemail of via mail worden niet geaccepteerd. Vanwege het beperkte aantal zitplaatsen wordt aangeraden om op tijd te bellen. Mocht het volgeboekt zijn, dan kun je je aanmelden voor de week er op.

Het maandmenu staat op www.swlingewaard.nl onder 'Activiteiten'.

Collecte MS-fonds in Huissen

HUISSEN - In de week van 18 tot 23 november hebben 15 collectanten in Huissen voor het MS-fonds gecollecteerd. Zij hebben samen het mooie bedacht van 1.816,91 euro opgehaald.

Namens de mensen met MS worden alle collectanten hartelijk bedankt voor hun geweldige inzet; evenals alle gulle gevers. "Is er geen collectant bij u aan de deur geweest of was u niet huis, dan kunt u uw bijdrage ook overmaken op ING-rekening nr. NL92INGB0000005057 t.n.v. MS-fonds, of stuur een SMS met de tekst STOPMS naar 4333 en doneer eenmalig een bedrag van 2,00 euro.

Om de jaarlijkse collecte in 2020 nog succesvoller te kunnen maken, zijn nieuwe collectanten voor Huissen nog steeds welkom. "Een avondje collecteren kost maar twee uur van uw tijd. Aanmelden kan bij MS-coördinatrice Annetje Geertsen, 06 54224552 voor Huissen of via 010 5919839 van het MS-fonds, of www.mscollecte.nl.                                                                        

Zwaar geschut van Volharding

(foto: Theo van Vuuren)

HUISSEN - Deze drie heren met hun Bastuba’s zijn letterlijk en figuurlijk een gewichtig onderdeel van ons orkest. Van gebakken lucht hebben deze gasten nog nooit gehoord. Veel oefenen om met veel lucht mooie tonen te produceren.

De befaamde dirigent Lasjo Toscanini zei het al; Zonder bas is muziek maken fietsen zonder trappers. Je komt niet vooruit.

Ik ga ze even voorstellen. Links staat Dick van Soest. Sinds jaar en dag lid van vele Huissense muziek gezelschappen. In het midden Jan Fecken. Hij is momenteel bezig om met het orkest The Bombastic Bombardon in te studeren. Een nummer waar veel bas blazers niet aan durven beginnen. Rechts staat, de bescheiden, Twan Frehe. Met zijn fijne techniek en inzet een gewaardeerd lid van dit trio.

Heb je in het verleden muziek gemaakt maar door studie of werk moeten afhaken maar mis je de gezelligheid en het muziek maken. Kom dan eens binnenlopen tijdens onze maandagse repetitieavond om te zien met hoeveel passie, gezelligheid en muzikaliteit ons orkest repeteert. Wij kunnen nog versterking gebruiken in alle gelederen maar vooral binnen de klarinet sectie. Kijk voor meer informatie op www.volhardinghuissen.nl.

Harrie Klaassen

Protestantse gemeente Gendt-Doornenburg

GENDT - Zondag 8 december is het tweede Advent. Advent is de tijd vóór kerst. Het woord komt van het Latijnse ‘adventus’, dat betekent ‘komst’. Er wordt toegeleefd naar kerst: het feest van de geboorte (de komst) van Jezus.

Op 8 december is er een viering in de protestantse kerk van Gendt, aan de Torenlaan 12 om 10.00 uur. Hierin zal ds. Jan Waagmeester uit Nijmegen voorgaan. De collecte van deze zondag is bestemd voor een project van 'Kinderen in de knel', in het bijzonder voor kinderen in Colombia. Zeker 1,5 miljoen kinderen in Colombia moeten al op jonge leeftijd zwaar en gevaarlijk werk doen. Ze maken lange dagen en groeien vaak op in een omgeving met geweld en drugsgebruik.

Stichting Kleine Arbeider wil deze kwetsbare kinderen een kans bieden op een betere toekomst. Door het bieden van onderwijs maakt stichting Kleine Arbeider kinderen weerbaar en worden hun kansen op een betere toekomst vergroot. Honderdtwintig kinderen per jaar kunnen cursussen volgen in het centrum van De Kleine Arbeider. Ze leren creatieve vaardigheden zoals sieraden maken en t-shirts bedrukken. Ieder kind wordt uitgedaagd zijn/haar talenten te ontwikkelen.

Na afloop van de viering is er gelegenheid om een kopje koffie/thee te blijven drinken. Allen welkom!

Een Adventsgedicht: "Doe lichten aan", van Marinus van den Berg

Doe de lichten aan, tegen alle duister in

Wees zelf een lichtpunt, straal licht en interesse uit

Geef het licht de ruimte tegen de angst in

Verspreid het licht van de aandacht en breng hoop aan het licht.

Column

Zucht

Elke week mag ik bij de redactie een stukje en een nieuwsbericht aanleveren. Mijn hofleverancier is de gemeente. Azijnonderwerp? Geen probleem. Anders ligt het bij een journalistiek nieuwsonderwerp. Zucht, dan ben ik afhankelijk van het aanbod. Zeker als je gemakzuchtig van aard bent. Ik kijk elke dinsdag reikhalzend uit naar de besluitenlijst van het college. Voor een onderwerp met foto. Een B&W voorstel met een eenvoudig onderwerp dat een bevolkingsgroep tot in hun vezels van hun bestaan raakt heeft mijn voorkeur. Dat tikt heerlijk weg. Foto erbij en weg met die handel. Afgelopen week leek het appeltje eitje. Uitvoeringsprogramma Landschap en Biodiversiteit. Budget, een flinke slomp geld van ruim 150.000 euro. Samenvatting van het voorstel: Een meerjarig programma Landschap samengesteld om concrete maatregelen ter behoud en versterking van het landschap in de gemeente tot uitvoering te brengen. Klinkt goed, natuur en behoud van ons plattelands landschap ligt me wel. Mijn lezers zullen blij zijn met zo'n positief bericht. Foto van noeste knotwilgen erbij en weg met die handel. Maar dan, lezend het voorstel breekt me het angstzweet uit. Ik snap er geen mieter van. "Door het uitvoeringsprogramma Landschap en Biodiversiteit 2019-2023 wordt concreet bijgedragen aan het versterken van landschappelijke kernkwaliteiten, alsmede de instandhouding hiervan door middel van lokale organisatie, participatie en kennisoverdracht. " Gaat de slomp geld naar goedwillende vrijwilligers? Wat merken wij van deze geduldige beleidsnota over 10 jaar? Het persuurtje brengt uitkomst. Wethouder Johan Sluiter wordt een toelichting gevraagd. Ik hang aan zijn lippen. Uitleg is cruciaal. Deksels, de wethouder begrijpt zijn eigen voorstel niet? Sluiter leest namelijk voor uit zijn ambtelijk voorgekauwd werk: "De gemeente Lingewaard is rijk aan bijzonder cultuurlandschap. Dat willen we graag zo houden en waar mogelijk, versterken we landschappelijke kernkwaliteiten. We hebben in afstemming met SLG een uitvoeringsprogramma Landschap en Biodiversiteit 2019-2023 samengesteld om concrete landschapsmaatregelen tot uitvoering te brengen." Zucht, ik voel door voorleeswethouder Sluiter het nieuwsonderwerp met natuurfoto van treurwilgen wegglijden. Dankzij zulke bestuurders zijn azijnonderwerpen echter geen probleem.

Sjaak

Koffieochtend KBO Huissen

Wat eten we eigenlijk? (foto: KBO Huissen)

HUISSEN - Op dinsdag 17 december is de laatste KBO-koffieochtend van dit jaar.

Diëtiste Josephine Hartman is uitgenodigd om het een en ander over voeding te vertellen. Zeker nu de feestdagen weer in aantocht zijn is dit misschien het moment om er weer eens bij stil te staan.

Inloop vanaf 09.30 uur en begonnen wordt om 10.00 uur met het programma bij Mea Vota aan de Boskoop Glorie 33.

Krantenactie Haalderen

HAALDEREN - Aanstaande vrijdag word er weer oud papier opgehaald in Haalderen.

Gevraagd wordt het oud papier voor 17.45 uur in gesloten dozen aan de straat te zetten. Het oud papier komt ten goede van basisschool De Wieling in Haalderen.

Sponsor bedankt!

Team met sponsor. (foto: Niels Sparnaaij @ foto Mireat)

GENDT - Sinds het begin van de competitie speelt Tweestroom dames 1 in mooie nieuwe wedstrijdtenues.

Deze hebben wij te danken aan WeDoCare en fysiotherapie Wismans. In deze mooie nieuwe spullen doen de dames het goed; ze staan 'as we speak' bovenaan in de ranglijst. Als je het leuk vindt om dames 1 te zien schitteren in deze mooie tenues, dan ben je welkom bij een thuiswedstrijd op donderdagavond om 19.30 uur. 'Roy en Massai van WeDoCare, bedankt!'

Sociaal Plan Staatsliedenbuurt Gendt klaar

GENDT - Op woensdag 27 november is er een positief advies gegeven op het Sociaal Plan voor de Staatsliedenbuurt door HV Gendt.

Na een periode van intensieve gesprekken en samen schrijven met de bewonerscommissie, WSG, de Woonbond en de HV ligt er een uniek plan waar corporatie en huurdersvereniging trots op zijn. Het proces is grondig en uitgebreid aangepakt met veel aandacht voor de positie van de huurder. Het is een helder sociaal plan met als doel om duidelijkheid te scheppen over procedures en afspraken over de vergoedingen in verschillende situaties. Het plan geeft de afspraken duidelijk weer, en kunnen alle partijen straks hier de vruchten van plukken.

Het bestuur van HV Gendt bedankt alle deelnemers aan de klankbordgroep, maar in het bijzonder de betrokken buurtbewoners voor hun deelname en inbreng. Ook de begeleiders van de Woonbond en WSG Gendt, voor het tot stand komen van een goed sociaal plan voor de bewoners van de Staatsliedenbuurt.

De kerstconcerten van Popkoor 2000...

LINGEWAARD - Popkoor 2000 zal tijdens de kerstmarkten in Bemmel, Huissen en Gendt een aantal kerstliedjes ten gehore brengen: een mix van moderne liedjes en 'gouwe ouwe'.

Op zondag 8 december om 14:20 kan een ieder meezingen en dansen op de kerstmarkt in Bemmel. Op zaterdag 14 december zijn er drie optredens bij De Buitenpoort tijdens Huissen bij kaarslicht, om half 7, half 8 en half 9.

De kerstconcertenreeks wordt op zondag 15 december afgesloten met een optreden in Gendt, om 15:00 uur.

Krantenactie Haalderen

Krantenactie Haalderen

HAALDEREN - Aanstaande vrijdag word er weer oud papier opgehaald in Haalderen.

Gevraagd wordt het oud papier voor 17.45 uur in gesloten dozen aan de straat te zetten. Het oud papier komt ten goede van basisschool De Wieling in Haalderen.

17 / 32

18 / 32

19 / 32

Roparun-team031- Lingewaard Lopen en strijden tegen kanker

Grootmoeders taart. (foto: archief Roparun)

HUISSEN - Ook in 2020 neemt team-031-Lingewaard deel aan de Roparun. Het team zamelt geld in om het leven van kankerpatiënten wat te verlichten en op te vrolijken, zodat de patiënten ‘zin’ in hun leven houden.

Om het geld te verdienen, loopt het team de Roparun. Dat is de estafetterun, nee dit jaar niet van Parijs naar Rotterdam, maar van Bremen naar Rotterdam over een afstand van circa 560 kilometers. Sponsors kunnen het team daarin geldelijk steunen.

De eerste financiële ondersteuning, een bedrag van 550,- euro, heeft het team bij de start van haar voorbereiding van Koon Constructietechniek mogen ontvangen. Dit ter gelegenheid van hun 25-jarig bestaan. Het cadeau van Koon moest dicht bij huis blijven: Roparun team-031-Lingewaard.

Kerstmarkt in Huissen-Zand

Team-031-Lingewaard is voor 2020 compleet en is al gestart om met sponsoracties geld bijeen te krijgen. Daarom staat het team op de kerstmarkt in de Zandse kerk in Huissen op zondag 9 december van 11.00 tot 17.00 uur. Het team verkoopt lekkere eigen gebakken taarten (grootmoedersrecept) en mooi gedecoreerde glazen vazen, gevuld met kerstafbeeldingen.

Steun het team, kom naar de warme, sfeervolle en knusse kerstmarkt in Huissen-Zand, koop een taart/kerstdecoratie en strijd met Roparun-team031 Lingewaard tegen kanker.

Volg ons, steun ons; samen strijden tegen die rotziekte die kanker heet.

Voice of Holland finalist samen met Slagwerkgroep naar landelijk concours

Repetitie Casper Traa (l) en Merijn van Haren (r). (foto: Marcel Knuiman)

DOORNENBURG - Op zaterdag 7 december neemt de Slagwerkgroep uit Doornenburg deel aan landelijke concertwedstrijden. Doorgaans spelen de deelnemers met een klassiek getint slagwerkrepertoire nadrukkelijk 'voor de punten' toegekend door een deskundig jury.

“Veelal is de publieke belangstelling tijdens dergelijke wedstrijden wat teleurstellend en daarom hebben we naast een klassiek slagwerkdeel nu maar eens de brutaliteit genomen dit op een unieke wijze te doorbreken”, aldus Theo Rutten namens de spelersgroep.

De slagwerkers, die veelal topartiesten inzetten tijdens uitverkochte concerten, zullen in het wedstrijdprogramma een Rolling Stones arrangement van ‘Sympathy for the Devil’ gaan uitvoeren. Hiervoor is ‘Voice of Holland’ finalist Merijn van Haren, zanger van de populaire rockband Navarone, bereidt gevonden de leadzang te verzorgen.

“Wij zorgen hier voor een opvallend nieuw element waarmee we ook proberen een meerwaarde van onze talenten te kunnen laten horen en beoordelen. Daarbij proberen we met deze unieke samenwerking een groter publiek te bereiken, dat kan de sector tijdens dergelijke concoursen heel goed gebruiken.” Volgens Rutten een behoorlijke uitdaging waarbij naast het gevraagde topslagwerk de inbreng van Merijn voor gegarandeerde zangkwaliteit moet zorgen.

De Doornenburgers spelen in de hoogste divisie en staan onder leiding van dirigent Casper Traa. Het concours vindt plaats in Theater De Nobelaer in Etten-Leur en het optreden staat op zaterdag 7 december gepland om 17.30 uur.

Tweestroom teams boeken mooie resultaten

GENDT - Zaterdag 23 november begon de volleybalweek met een uitwedstrijd van de MB1 in Barneveld, helaas waren de tegenstanders duidelijk te sterk voor onze meiden, al kwamen ze in de laatste set nog dichtbij de setwinst, maar helaas 4-0 verloren.

Zondag was het 456-minitoernooi bij Tweestroom, onze teams deden goed hun best maar wisten helaas geen wedstrijd te winnen. Het was wel een gezellig en drukbezocht toernooi.

Dinsdag 26 november ging H1 op bezoek bij Setash H3, al snel werd duidelijk dat deze tegenstander niet veel in te brengen had, H1 speelde nog niet op hun top, maar wist toch overtuigend met 4-0 te winnen. Donderdag 28 november ging D2 op bezoek bij Touché D1, de eerste set werd overtuigend gewonnen, daarna werd het iets lastiger, de tweede set wist Tweestroom met 28-26 te winnen, de derde set liep het weer beter, maar de vierde set verloren de dames met 21-25, toch een mooie 3-1 overwinning. D3 ging op bezoek bij Pegasus D8 en had helaas niet veel in te brengen, 4-0 verlies. D4 ging op bezoek bij Boemerang Komeet, de tweestroom dames hadden weinig moeite met deze tegenstander door degelijk te spelen en de concentratie vast te houden kon de wedstrijd eenvoudig worden gewonnen. D1 ging op bezoek bij de Weekenders D1, drie sets waren overtuigend voor de Tweestroom dames, de tegenstander kwam niet verder dan rond de tien punten, maar in de tweede set is er vast iets geks gebeurd, want deze set ging namelijk met 26-24 naar de tegenstander. Uiteindelijjk dus een 3-1 overwinning. Kijk voor het laatste nieuws en uitgebreide wedstrijdverslagen op tweestroomsv.nl.

Ook uw bericht in de krant?

LINGEWAARD - Wilt u iets onder de aandacht brengen in uw regio? Dat kan! Uw bericht kunt u heel eenvoudig online insturen via onze website: www.gemeentenieuwsonline.nl.

Daar klikt u bovenaan het scherm eerst op de regio waar uw bericht over gaat. U kunt voor één regio een bericht insturen. Mocht u uw bericht graag in meerdere regio's geplaatst willen hebben, dan mag u dat aangeven bij: 'Opmerkingen'. De redactie zal dan kijken of er plaats voor is. Vervolgens klikt u op de tekst: 'Nieuws aanleveren', de rest wijst zich vanzelf. Een poster of een bewerkte foto hoeft u niet bij te voegen want deze worden helaas niet geplaatst, maar een bijpassende (rechtenvrije) gewone foto uiteraard wel. Vragen: Bel: 0481-464770, wij helpen u graag verder.

Van 5 tot en met 11 december

HET HUIDIGE STERRENBEELD IS BOOGSCHUTTER. De boogschutter is een populair type. Ze zitten dan ook nooit verlegen om gezelschap. Dat is leuk, maar het kan ze op relationeel vlak ook de das omdoen. De verleiding kan te groot zijn! Ze gaan graag met de ander op reis en ze zijn zeer onderhoudend omdat ze altijd een verhaal te vertellen hebben. Hun vrijheid is hen veel waard.

RAM van 21 maart t/m 20 april
Tot en met het weekend is het leven (helaas) wat saai. Er gebeurt niet zo veel. Maar op maandag is er wel wat aan de hand. Je raakt snel geïrriteerd en daarbij kan er veel emotie loskomen. Blijf daar niet mee zitten maar lucht je hart! Aks jij je eenmaal uitgesproken hebt, voel je een enorme opluchting.

STIER van 21 april t/m 21 mei
Aanstaande zondag is een uitstekende dag voor romantiek. Maar ook voor een museumbezoek. Je kunt van zowel moderne als van klassieke kunst genieten. Volgende week woensdag kun je een kleine meevaller verwachten. Je hebt de neiging om die meevaller meteen te verzilveren.

TWEELINGEN van 22 mei t/m 21 juni
Vanaf aanstaande maandag staat jouw planeet Mercurius in het teken boogschutter. Dat kan reislustig maken. En je kunt genieten van langer gesprekken die écht ergens over gaan. Volgende week woensdag loop je tegen een onmogelijkheid aan. Jij wordt daar helemaal stil van.

KREEFT van 22 juni t/m22 juli
Aanstaande zaterdag heb je de neiging om in je schulp te kruipen. Maar toch hou jij de moed erin. Zondag is er een onverwachte wending die in jouw voordeel uitpakt. Maandag loopt alles op rolletjes, maar op dinsdag en woensdag kunnen de emoties hoog oplopen. Hou jij het droog?

LEEUW van 23 juli t/m 22 augustus
Het weekend begint veelbelovend, maar op zondag ben jij de weg echt even kwijt. Volgende week dinsdag ontstaat er een grote discrepantie tussen jouw belangen en die van een bepaalde groep of club. Niet getreurd, want op woensdag krijg je de kans om je eigen belangen veilig te stellen.

MAAGD van 23 augustus t/m 21 september
Vanaf volgende week maandag gaat jouw planeet Mercurius in het teken boogschutter lopen. Dat betekent dat je je voor langere tijd aan een bepaalde klus kunt wijden. Op dinsdag praat jij als Brugman om emotionele mensen te kalmeren. Op woensdag zorgt een patstelling dat je sprakeloos bent.

WEEGSCHAAL van 22 september t/m 22 oktober
Komend weekend staan de planeten goed voor… de liefde! Iemand maakt echt werk van jou, en jij beantwoordt dat maar al te graag. Maandag voel jij je daardoor kiplekker! Volgende week woensdag ben jij in een hele gulle bui. Je maakt iemand met een kleine attentie (hoeft niet duur te zijn) gelukkig.

SCHORPIOEN van 23 oktober t/m 21 november
De komende week is min of meer een emotionele achtbaan. Aanstaande donderdag voel jij je heel goed. Maar op zaterdag worstel jij met bepaalde emoties die jou blokkeren. Aanstaande maandag ervaar je een dilemma waar je niet meteen uitkomt. Maar op dinsdag weet jij precies wat je wilt.

BOOGSCHUTTER van 22 november t/m 21 december
Na een gezellig weekend gaat op maandag de planeet Mercurius voor ruim één maand in jouw sterrenbeeld lopen. Dat geeft een goede tijd voor kleine reisjes. Overweeg een stedentrip of bezoek een leuke kerstmarkt in Duitsland. Volgende week dinsdag staat jouw mond weer eens niet stil.

STEENBOK van 22 december t/m 19 januari
In het weekend ontstaat er een situatie waarin jij je nogal geremd voelt. Probeer je zo goed en zo kwaad te uiten. Maandag voel jij je al weer een stuk beter. Volgende week woensdag zit jij midden in een ruzie tussen vrienden. Jij kunt ze helpen door een gesprek tussen hen op gang te brengen.

WATERMAN van 20 januari t/m 17 februari
Komend weekend doe jij weer eens lekker dwars. Volgende week dinsdag is er spanning tussen jou en een leidinggevende. Dat kan op woensdag min of meer opgelost worden door een goed gesprek. Hou het in dat gesprek zo zakelijk mogelijk en ga er niet vanuit dat de ander jou meteen begrijpt.

VISSEN van 18 februari t/m 20 maart
Aanstaande weekend ben jij erg gecharmeerd door iemand, maar weet je tegelijk niet wat je ermee aan moet. Probeer jezelf niet in de wielen te rijden! Volgende week dinsdag is een goede dag om gezellig met vriend(inn)en te gaan winkelen. Combineer dat bijvoorbeeld met een lekkere lunch.

Groots Dickensband op Huissen bij Kaarslicht

Christmas Dickensband Arnhem in Leiden. (foto: P. Reinders)

HUISSEN - Op zaterdagavond 14 december komt de Dickens Christmasband Arnhem naar Huissen bij Kaarslicht.

Deze groep enthousiaste muzikanten treedt op in authentieke kleding uit de tijd van Charles Dickens rond 1850. Tijdens de optredens kan men luisteren naar alle bekende klassiekers en hedendaagse kerstmuziek.

De samenstelling van dit orkest bestaat uit koperblazers, houtblazers en slagwerkers. Zij verzorgt diverse leuke optredens tijdens de kerstperiode op Dickens-festivals zoals The Xmas military Taptoe Leiden, Drunen, Velp (Gld), Huissen en Bennekom. De Dickens Christmas band Arnhem staat onder leiding van dirigent Marcus Kerpershoek.

Kerst, kunst, klanken en creativiteit bij Galerie 1400 in Slijk-Ewijk

SLIJK-EWIJK - Op 7 en 8 december is een ieder welkom op de gezellige kerstfair in en om Het Witte Kerkje van Slijk-Ewijk waar Lincy Hoogveld haar eigen galerie heeft.

Lincy Hoogveld is zelf beide middagen aanwezig en presenteert binnen haar nieuwste werken. Tevens presenteren circa vijftien exposanten hun eigen handgemaakte kunst tijdens de kerstfair.

Bij aankomst ervaart u direct het huiselijke kerstgevoel: de metershoge kaarsen in de eeuwenoude bomen creëren een feeërieke sfeer. Binnen en buiten brandt haardvuur. De gehele entourage, de geur van een lekker hapje en live muziek van John Verstegen uit Arnhem brengen de bezoeker ongetwijfeld in kerststemming.

Men wordt verrast met kunst(voorwerpen) op het gebied van sieraden, handlettering en zeefdrukkunst. Daarnaast is er glaskunst, zijn er kandelaars, interieurproducten, kaartjes, koester-oesters, prentenboeken, ambachtelijk ontworpen huishoudproducten, tassen, kerststukjes en meer. Zoekt men nog wat voor onder de boom, dan slaagt men zeker. Ook de boom zelf - geen kunst - is tijdens de fair te koop.

"Sla uw sjaal om en kom gezellig langs: beide dagen tussen 13.00 en18.00 uur. U wordt verwelkomd met een hapje en een drankje." Meer informatie staat op de website en Facebookpagina van Galerie 1400.

Kerstviering Stichting Ouderen Doornenburg

Kerstviering 2018. (foto: Bud Joosten)

DOORNENBURG - Stichting Ouderen Doornenburg verzorgt voor alle senioren uit Doornenburg de jaarlijkse kerstviering op dinsdag 17 december van 14.00 tot 17.30 uur in het Ontmoetingscentrum van Doornenburg.

Het zangduo Bert en Belinda zorgt voor de muzikale invulling. De eigen bijdrage bedraagt 10,00 euro per persoon. Hiervoor krijgt de bezoeker koffie, enkele consumpties en ter afsluiting een heerlijke soep/broodmaaltijd.

Aanmelden kan tot en met vrijdag 14 december bij Lydia Balk, Kerkstraat 7 L, telefoon 0481 421582 of Bud Joosten, Pannerdenseweg 35, telefoon 06 30069770. Als u opgehaald en thuis gebracht wilt worden, kunt u dit aangegeven.

Stichting Ouderen Doornenburg organiseert wekelijks activiteiten voor de 55 plussers in Doornenburg. U kunt vrijblijvend een kijkje komen nemen en/of aan proeflessen meedoen.

Activiteiten 2020

Koersbal maandag 14.00 - 16.00 Ontmoetingscentrum

Nordic Walking dinsdag 09.00 - 11.00 start Ontmoetingscentrum

Instuif/soos dinsdag 14.00 - 16.00 Ontmoetingscentrum

Jeu de Boules dinsdag en donderdag 13.30 - 16.00 bij de tennisbanen in D’burg

Senioren in Balans donderdag 10.30 - 11.45 Ontmoetingscentrum

Callanetics donderdag 13.30 - 16.00 Ontmoetingscentrum

Voor vragen kunt u bellen naar Bud Joosten 06 30069770, of mailen naar budjoosten@gmail.com

Repair Cafés Lingewaard

LINGEWAARD - In het Repair Café kan iedereen zijn of haar kapotte spullen laten nakijken door een team van handige vrijwilligers. Zij zijn bekwaam in het uitvoeren van kleine reparaties, maar geven daarnaast ook advies als een eenvoudige oplossing niet mogelijk is. En dit allemaal voor alleen de materiaalkosten en een vrijwillige bijdrage voor het verrichte werk.

Het Repair Café is voornamelijk bedoeld voor het herstellen van klein tot middelgroot huishoudelijk materiaal zoals stofzuigers, koffiezetapparaten, broodroosters, lampjes en föhns maar daarnaast draaien onze vrijwilligers ook voor speelgoed en servies hun hand niet om. "We vragen wel om de apparatuur voordat je het meebrengt schoon te maken en het naaigoed te wassen!"

SWL organiseert binnenkort weer een Repair Café in Lingewaard. Je kunt op de volgende locatie terecht voor reparaties en een gezellige bak koffie/thee:

Zaterdag 7 december van 14.00 – 16.00 u in Huissen (Langekerkstraat 15)

De datums van de andere kernen staan op www.swlingewaard.nl onder 'Activiteiten'. "Heb je spullen die kapot zijn of niet goed meer werken, en vind je het zonde om ze zomaar weg te gooien, bedenk dan dat er nog een leuk alternatief in je eigen woonplaats is."

Belgisch cabaret Kommil Foo in TheaterKerk

BEMMEL - Vrijdag 13 december heeft TOP een zeer bijzonder optreden in petto. Twee Belgische toptalenten die al jaren kwaliteitstheater maken onder de naam Kommil Foo. Een piano, een gitaar, een viool, hun twee karakterstemmen: meer hebben de broers Raf en Mich Walschaerts niet nodig om hun publiek een memorabele avond te bezorgen.

Hun nieuwe show heet Oogst. Dertig jaar onafgebroken maken en spelen. Hoog tijd dus om uit al dat moois een nieuwe voorstelling te destilleren. Zonder circus, intiem.

Raf, Mich, hun mooiste liedjes en hun strafste verhalen. Kommil foo op z’n best! Hun vorige show, Schoft, zorgde voor uitverkochte zalen in het hele land. Bezoekers waren na afloop ontroerd en ontdaan door de schoonheid en de kracht van de voorstelling. Het NRC kopte: “Een toonbeeld van theatrale balanceerkunst” en het Parool schreef: “De broers stralen kracht, klasse en grandeur uit”. De twee broers maken het mooiste wat het Nederlandstalige cabaret te bieden heeft. Kortom, komt dat zien.

Aanvang 20:30 uur. Kaartjes kosten 25,00 per stuk (inclusief consumptie) en zijn te bestellen op www.theaterkerk.nl en tevens verkrijgbaar bij boekhandel De Toren van Bemmel en in de Theaterkerk, Markt 5, Bemmel.

Bachkoor in TheaterKerk: klassieke muziek op zijn best

BEMMEL - Op zaterdag 14 december kunt u weer genieten van klassieke muziek bij TOP. Het bekende Bachkoor Nijmegen komt zingen in de TheaterKerk, dus dat wordt een heel speciale avond! Het repertoire dat het koor deze avond ten gehore gaat brengen, bestaat uit delen van de Messiah van Händel en van het Weihnachtsoratorium van Bach, aangevuld met traditionele kerstliederen en Christmas Carols.

Het Bachkoor Nijmegen is een groot gemengd koor met circa 100 leden en vertolkt koorwerken uit uiteenlopende stijlperioden: van Barok (Bach, Händel) tot en met twintigste-eeuws repertoire (Martinu, Vaughan Williams). Het gezelschap staat onder leiding van Rob Vermeulen, met orgelbegeleiding van Dirk Luijmes.

Het Bachkoor Nijmegen werkt samen met gerenommeerde orkesten en muziekgezelschappen en heeft als thuishaven het Concertgebouw De Vereeniging in Nijmegen. De rode draad in de concerten is steeds J.S. Bach: ieder jaar wordt in de Goede Week afwisselend de Matthäus- of de Johannes Passion uitgevoerd.

Aanvang 20:30 uur. Kaartjes kosten 18,00 euro per stuk (inclusief consumptie) en zijn te bestellen op www.theaterkerk.nl en tevens verkrijgbaar bij boekhandel De Toren van Bemmel en in de Theaterkerk, Markt 5, Bemmel.

Heisterkoor op kerstmarkt Bemmel en in Stevenskerk

Heisterkoor op korenavond Angeren. (foto: Henk Sluiter)

BEMMEL - De repetities van het Heisterkoor uit Bemmel staan al een aantal weken in het teken van kerstmis. Het resultaat van deze inspanningen, een mooi kerstrepertoire, wordt ten gehore gebracht op de gezellige kerstmarkt in Bemmel én in de prachtige Stevenskerk in Nijmegen.                        

De kerstmarkt wordt gehouden op zondag 8 december van 11.00 - 17.00 uur. Het koor treedt daar op tegenover restaurant Het Wapen van 15.00 - 15.30 uur. Het optreden in de Stevenskerk vindt plaats op zondag 15 december van 13.00 - 14.00 uur.

Het Heisterkoor is een energiek en gezellig koor, met inmiddels ruim 35 leden, dat het plezier in zingen met elkaar deelt. In 2019 zong het koor al in het Openluchtmuseum te Arnhem, nam het deel aan het korenfestival Buiten Gewoon Zingen in Culemborg en ook was het te gast op de korenavond te Angeren.

Het koor staat onder de enthousiaste en inspirerende leiding van Mathijs Dubbeldam en wordt op piano begeleid door de talentvolle Jenny Chen. Het repertoire is veelzijdig en bestaat zowel uit licht klassieke als hedendaagse liederen die veelal vierstemmig ten gehore worden gebracht. Op dit moment is er een ledenstop voor sopranen en alten, maar voor tenoren (dames en heren) en bassen is er nog voldoende plaats. Geïnteresseerd? Neem dan contact op met Carla Remeijn (0481 425498) of Caroline Bremer (info@heisterkoor.nl) óf loop gerust eens even binnen tijdens de wekelijkse repetitieavond op woensdag van 20.00 - 21.30 uur in De Kinkel aan de Van Ambestraat 1 in Bemmel.

Een nieuw hemels perspectief?

(foto: Herman Schimmel)

HUISSEN - De protestantse kerk in Huissen heeft een nog mooier interieur gekregen. In de overgang van hal naar kerkzaal is ruimte gemaakt om te kunnen omschakelen naar stilte en bezinning in de kerkzaal. Met nieuw meubilair om gedenken een plaats te geven.

Aan de ene zijwand is een vitrine geplaatst voor de historische Statenbijbel. Aan de andere zijwand hangt een donkerblauw glazen paneel. Met daarop het firmament en een naar boven gerichte, oplichtende nevel. Daar kun je stil zijn en een kaars aansteken. Op het glazen wandpaneel zijn afneembare kruisjes geplaatst. Daarop komen de namen van overleden gemeenteleden te staan. De kansel en lezenaar zijn vervangen door één nieuwe lezenaar en er is een nieuwe tafel in het midden van de kerkzaal. In al het nieuwe meubilair is het blauwe glas met de steeds weer terugkerende achtergrond verwerkt.

De totale ruimte gaat zo opnieuw ademen. Doet recht aan een ruimte waar je stil kunt zijn, kunt gedenken, ontmoeten en vieren. Spiritualiteit en kerk is meer dan zien en horen; het is ook proeven met al je zintuigen. Zo ontstaat er rust, word je stil, adem je en kun je zeggen ‘God, wat is dit mooi’. Benieuwd? Kom gerust eens binnen. Op vrijdagmiddag tussen 14 en 16 uur en op zondagmorgen is de kerk altijd open (Marja Huson-ter Avest, scriba).

Kerkdienst Protestantse Gemeente Huissen, zondag 8 december, 10 uur, 2e advent, ds. Theo de Zwart, Arnhem.

Actie4Kids schoenendoosactie

BEMMEL - De schoenendoosactie die in november gestart is, heeft al een mooi aantal dozen opgeleverd. Daltonschool De Borgwal had hier een groot aandeel in. Zij verzamelde 26 dozen bij elkaar.

Op de site van Actie4Kids staan foto's van de uitdeelactie van vorig jaar. Een aanrader om even te kijken. Dan besef je hoe belangrijk het is om schoenendozen te vullen! Want er zijn helaas nog grote groepen kinderen die niet naar school kunnen, omdat ze geen schoolspullen hebben. En deze door armoede ook nooit kunnen kopen. Doordat zij een schoenendoos krijgen waar onder andere schriften en een etui met pennen en potloden in zit, mogen zij ook naar school. Uiteraard vergroot dat hun kansen op een betere toekomst.

Fijn dat al zoveel mensen de moeite hebben genomen om een doos te vullen! Maar er zijn nog vele kinderen die een schoenendoos kunnen gebruiken. Het zou fijn zijn als we nog meer dozen kunnen krijgen.
"Wilt u nog mee doen, dan kunt u de gevulde doos nog inleveren tot uiterlijk 15 december bij het u bekende adres: Ineke Kuik-Moed, Oosteind 8 in Bemmel, 463507."

Henk Hazelaar gekozen tot Beste Personal Trainer

Kim Kötter en Henk Hazelaar. (foto: Jessy Wouterse)

LINGEWAARD - Henk Hazelaar is tijdens de uitreiking van de Dutch Fitness Awards 2019 op de Fitfair in de Jaarbeurs in Utrecht gekozen tot de Beste Personal Trainer van het Jaar 2019 van de Gemeente Lingewaard. Dit op basis van het hoogste aantal stemmen en de hoogste waardering!

Ook kreeg hij de vierde prijs voor de Beste Personal Trainer van het Jaar 2019 van Nederland uitgereikt, gekozen door de Vakjury van NL Actief, de bracheorganisatie binnen de fitnesswereld. De prijzen werden uitgereikt door Kim Kötter en Fajah Lourens.

Fajah Lourens en Henk Hazelaar. (foto: Jessy Wouterse)

Henk Hazelaar is in Bemmel werkzaam als Personal Trainer bij Personal Fitness Nederland, gevestigd aan de Houtakker in Bemmel en is gespecialiseerd in verschillende doelstellingen. Wil je bijvoorbeeld afvallen, gespierder of fitter worden, meer energie? Of wil je nu eindelijk wel eens van die vervelende rug of schouderklachten af? Maak gratis kennis tijdens een intake gesprek en doe gelijktijdig een gezondheidscheck. Altijd een persoonlijk trainings- en voedingsadvies op maat!

Amnesty op kerstmarkt Zandsekerk in Huissen

HUISSEN - Op zondag 8 december voert Amnesty Lingewaard actie voor tien mensen van over de hele wereld. Een paar voorbeelden:

Mairinisha Abuduaini is Oeigoer. Hij studeerde in Egypte en werd op verzoek van China uitgeleverd. Hij zit nu in een van de beruchte Chinese “heropvoedings” kampen.

Emil Ostrovko uit Wit Rusland, 17 jaar, verdiende wat bij als koerier voor een online bedrijfje. De pakketjes bevatten volgens zijn werkgever legale rookwaar, maar er bleken drugs in te zitten. Emiel werd tot 10 jaar cel veroordeeld. Naar het bedrijf werd geen onderzoek ingesteld.De omstandigheden in de gevangenissen in Wit-Rusland zijn afschuwelijk.

Yasaman Aryani (23) deelde in Iran op Internationale Vrouwendag 2019 witte bloemen uit aan vrouwen. Ze droeg daarbij geen hoofddoek. Ze sprak over haar toekomstdroom: een wereld waarin vrouwen mogen dragen wat ze willen. Ze werd gearresteerd en veroordeeld tot 16 jaar cel.

"U kunt uw steun betuigen door een petitie te tekenen, een brief te schrijven of een kaartje te sturen. We zien u graag bij onze stand. Daar zijn ook kerstartikelen te koop."

Keurslager Hans Mom enthousiast over knipbonactie in Hét Gemeente Nieuws 'We gaan onze rookworstenactie herhalen!'

(foto: Ilona Kuster)

HUISSEN – Vorige week plaatste Keurslager Hans Mom een knipbon in Hét Gemeente Nieuws, waarmee u kon profiteren van een mooie actie: vier ambachtelijke rookworsten voor slechts tien euro. 'Liefst 1500 rookworsten gingen er over de toonbank!' vertelt hij trots. 'Dat het zo'n succes zou worden dat hadden we niet zien aankomen.'

Nog enigszins overrompeld door de hoeveelheid knipbonnen die hij in ontvangst heeft mogen nemen, vertelt Hans dat hij positief verrast was dat hij dankzij deze actie ook met veel nieuwe klanten kennis heeft mogen maken. 'Niet alleen uit Huissen, maar ook uit alle andere dorpskernen kwam men met de knipbon onze rookworsten halen.' Dankbaar voor iedere klant die bij hem binnenkomt, zal Hans als Keurslager zijn klanten altijd naar volle tevredenheid tot dienst zijn. Niet alleen door kwaliteitsproducten te verkopen, maar ook door het delen van zijn vakkennis met zijn klanten. Van tips over het bereiden van diverse producten tot aan inspirerende ideeën voor de feestdagen, Hans is gepassioneerd over zijn vak en praat graag met zijn klanten. En ja, ook voor de gezelligheid!

Bij Keurslager Hans Mom bent u verzekerd van kwaliteit. 'We weten precies waar ons vlees vandaan komt want we halen het rechtstreeks bij de boer', legt Hans uit. Onbewerkt, puur vlees. Dat is veilig, daar kunt u op vertrouwen en... dat smaakt naar meer. Meer ambachtelijke rookworsten bijvoorbeeld! De rookworsten zijn vers gemaakt en kunnen ingevroren worden, dus knip de bon uit deze krant en profiteer deze week nog. U bent van harte welkom bij Keurslager Hans Mom aan het Raadhuisplein 27 in Huissen. www.mom.keurslager.nl T: 026 3253289.

Nieuwe traditie in De Buitenpoort in Huissen Top2000 hits live gespeeld door Summerland

Summerland speelt live 'de Top2000'. Op zaterdag 21 december in De Buitenpoort in Huissen. (foto: Benno Arends)

HUISSEN - Vanwege succes geprolongeerd. De Top2000 Party met Summerland! Op zaterdag 21 december is De Buitenpoort gastheer van de alom bekende top cover- annex feestband, die live nummers uit de 'lijst der lijsten' speelt. Welke? Dat mogen de bezoekers mede bepalen.

Wat een feest der herkenning was dat vorig jaar tijdens de eerste editie van de Top2000 Party in De Buitenpoort in Huissen. Zingen en swingen geblazen, want op alle nummers deden de uitgelaten muziekfans met zowel benen en armen als met mond mee. Of het nou die rockklassieker uit de 60's was, die discokneiter uit de 70's, dat foute 80's pophitje, die 90's floorfiller, de meest zwijmelbare ballad, die meezingbare meedeiner en/of die megahit uit dit millennium. Alle live gespeeld door Summerland! Een unieke invulling van het spektakel rond de Top2000.

De nummers zijn de favorieten van de bezoekers, want zij kunnen via de Facebookpagina van De Buitenpoort tot en met 7 december stemmen voor hun toppers uit de 'lijst der lijsten' van de popmuziek. Uit de 'polls' wordt een Top20 samengesteld, die Summerland sowieso gaat spelen.

Hoofdprijs

Uiteraard speelt de topcoverband nog veel meer hits uit de Top2000. Marloez, Jan, Jody, Frans, Gary en Paolo zijn zo muzikaal (flexibel) dat ze werkelijk alles kunnen spelen en zingen. Van Hotel California van The Eagles tot Disco Inferno van The Trammps, van Doe Maar's Smoorverliefd tot Boom, boom, boom van The Venga Boys, van U2's One tot Leef van André Hazes Jr. tot Justin Timberlake met Can't stop this feeling.

Hans Schmeinck alias Kinki Sminki is die avond dj en presentator. Er zijn quizvragen voor onder meer de hoofdprijs een VIP-trip naar een muziekfestival. ,,Reserveer snel via www.debuitenpoort.nl, want de kaartverkoop gaat hard'', weet Jan, de zingende drummer van Summerland. ,,Komt allen en maak van Huissen een Top2000-stad!''

Oerke Bemmel breidt uit!

BEMMEL - Vanaf januari 2020 is peuterdagopvang 't Oerke in Bemmel geopend vanaf 7.00 tot 18.30 uur.

't Oerke vangt kinderen op in de leeftijd 2 tot 4 jaar (vanaf 1 jaar in overleg). "De peutergroep bestaat al 5 jaar in Bemmel, maar we gaan nu uitbreiden. We gaan een combinatie maken van peutergroep (ochtend) en peuteropvang (de hele dag). Heeft u interesse bel of mail ons voor een kijkafspraak." info@hetoerkind.nl of 06 29068392 (Tiemen)

Professioneel vuurwerk bestel je snel op heidebloemstraat.nl!

NIJMEGEN – Het bieden van administratie- en belastingadvies is zijn vak. Adri van de Bund doet dit fulltime vanuit zijn eigen adviesbureau. Maar als het einde van het jaar nadert, maakt Adri heel wat extra uurtjes; zijn kantoor ondergaat dan een metamorfose en wordt het meest spectaculaire verkooppunt voor professioneel vuurwerk!

Het assortiment is uitgebreid, zowel knalvuurwerk als ook in verschillende soorten siervuurwerk. 'En bij ons vind je écht zwaar siervuurwerk, Nederlands vuurwerk bevat meer kruit dan bijvoorbeeld Duits vuurwerk', legt Adri uit. Toch is de verhouding tussen sier- en knalvuurwerk wel wat aan het verschuiven. De vraag naar mooi siervuurwerk is groeiende en Vuurwerkmania speelt daar op in. Je vindt er siervuurwerk met de grootste boeketten en effecten. Adembenemend mooi! Adri: 'Ook populair zijn de siervuurwerk cakes en de compounds (één grote vuurwerkdoos).
Hiervan kun je wel één tot tien minuten genieten van één mooie grote vuurwerkshow, die hoef je maar één keer aan te steken, wel zo veilig.'

December acties:
Omdat onze leverancier vijf jaar bestaat zijn er de hele maand december diverse aanbiedingen. Één van onze superaanbiedingen is de 133 shots Strong Celebration. Dit is een dikke exclusieve compound box voor één grote vuurwerkshow die wordt aangeboden voor slechts 35 euro (normaal 139,99 euro). Hou de facebookpagina in de gaten voor de decemberacties. Tijdens de drie verkoopdagen zijn er volop winkelaanbiedingen, die dagelijks anders kunnen zijn.Bestellen kan via www.heidebloemstraat.nl, waar je nu kunt profiteren van te gekke kortingen en of gratis vuurwerk!
Het afhalen van je bestelling op 28, 30 of 31 december is goed georganiseerd, waardoor er geen lange wachttijden zijn.
Afhaaladres: Heidebloemstraat 49 Nijmegen, 024 3882912.
Volg de facebookpagina: Vuurwerkmania Heidebloemstraat

Nieuw bedrijfsverzamel- gebouw op Houtakker II

Bemmel Business Box. (foto: M. Henzen) M. Henzen

BEMMEL - Op bedrijventerrein Houtakker II in Bemmel, gelegen langs de zichtlocatie aan de Van Elkweg (N839), verrijst een gloednieuw bedrijfsverzamelgebouw.

Het pand wordt opgedeeld in vier bedrijfsunits van 100 m2 en 11 opslagunits van 35 m2 en 11 opslagunits van 40 m2. De bedrijfsunits zijn ongeveer acht meter hoog en krijgen alle een eigen entree en worden tevens voorzien van een verdieping, hierdoor kunnen kopers of huurders de oppervlakte veel effectiever gebruiken, zowel voor kantoor als opslag. De opslagunits zijn 6,5 meter hoog en hebben allemaal een elektrische overheaddeur van 4 meter hoog.

De prijzen beginnen bij 40.000 euro. De multifunctionele ruimtes zijn ideaal voor zelfstandige ondernemers, dan moet je onder andere denken aan aannemers, elektriciëns, schilders of mensen die een werkplaats of extra opslag nodig hebben. Maar ook voor particulieren die een caravan/boot of camper willen stallen zijn deze opslagunits uitermate geschikt.

De units zijn deze week in de verkoop gegaan en in de eerste week is reeds 40 procent verkocht. Vanwege dit succes zijn er al plannen voor uitbreiding. De bouw kan binnen drie maanden van start en zal zo’n vier maanden gaan duren.

De ontwikkelingen op bedrijvenpark Houtakker II volgen elkaar vlot op. In het afgelopen jaar zijn er al veel mooie bedrijfspanden gerealiseerd. Mede vanwege de goede locatie, de bedrijvigheid en de aangebrachte voorzieningen.

Ondernemers met de ambitie om een bedrijfspand te kopen of huren kunnen contact opnemen met Martin Henzen, 06 29531237. Op dit moment is er nog beperkt aanbod beschikbaar.

Fysiotherapeut Wim Broersen stopt na 37,5 jaar

Wim Broersen. (foto: Anne Melse) Anne Melse

HUISSEN - "Vanaf medio 1982 ben ik als fysiotherapeut werkzaam in Huissen. Inmiddels zo'n 37 1/2 jaar!"

Aanvankelijk vanaf 1984 in een maatschap met Dorine Laurent, waarin later in 1986 Lo van Oeyen ook toetrad. Vanaf 2000 bestaan wij tot op de dag van vandaag als Praktijk voor Fysiotherapie Broersen en Van Oeyen.

In al die jaren heb ik met veel enthousiasme en plezier mijn beroep mogen uitoefenen en me thuis gevoeld in Huissen. Per 1-1-2020 zal ik mijn werkzaamheden als fysiotherapeut beëindigen en mijn deel van de maatschap overdragen aan Anouk van Oeyen.

Vol energie mag ik een nieuwe levensfase tegemoet gaan. Met veel waardering kijk ik terug op de samenwerking met collega's, huisartsen en overige disciplines in de zorg.

Ik ben trots op het team van onze praktijk. In Lo van Oeyen heb ik een fantastische inspirerende collega en maat gehad, een steun onder alle omstandigheden. Ik dank alle patiënten voor het vertrouwen, de vele bijzondere momenten en contacten. Ik zal dit gaan missen."

"Op 20 december is er de gelegenheid afscheid te nemen tijdens een informele inloop tussen 16.00 en 18.00 uur op de praktijk in Medisch Centrum Stadswal, Van Voorststraat 1, Huissen. Graag zie ik u op 20 december", aldus Wim Broersen.

Metallica-show met volledig symfonisch orkest naar Nijmegen

(foto: Viktoriya Yakymenko) Foto: Viktoriya Yakymenko

NIJMEGEN - De populaire rockband Scream Inc. uit Oekraïne komt samen met Orion Orchestra naar Nijmegen voor 'Metallica in Symphony'. Eerder stond de band al op Legends of Rock festival in de tuin van Hotel De Wolfsberg in Groesbeek, maar op 10 januari beklimmen ze de bühne van Concertgebouw De Vereeniging om een eerbetoon neer te zetten aan de wereldberoemde rockband Metallica.

Als officiële Metallica coverband is Scream Inc. de enige act ter wereld die de complete setlist van 'S&M' met een volledig symfonisch orkest speelt. Een bijzondere viering van het 20-jarige jubileum van het inmiddels klassieke album.

De band is zó goed dat ze zelfs de goedkeuring van Metallica frontman James Hetfield kregen. Gitarist Mike vertelt in een interview "James Hetfield keek ons lachend aan en zei dat we niet meer zoveel hoefden te oefenen." Hun live-video's tellen dan ook meer dan honderdduizenden views op Youtube en Metallica fans over de hele wereld roemen de sound van deze band. Met honderden uitverkochte zalen in 15 landen als bewijsstuk, zorgt hun live interpretatie van het repertoire van Hetfield en consorten gegarandeerd voor een onvergetelijke avond voor hardrock en metal liefhebbers. Dankzij de prachtige arrangementen van het orkest, de overtuigende podiumpresentatie, hoogwaardige sound en de dragende, rauwe baritonstem van de zanger komt de dynamische show Metallica in Symphony optimaal tot zijn recht. Verwacht een avondvullende show vol symfonische versies van klassiekers en grote hits van Metallica.

Wil je 20 jaar na dato genieten van een symfonische live uitvoering van het hoogste niveau van nummers als 'Nothing Else Matters', 'Master of Puppets', 'For Whom The Bell Tolls' en 'One'? Dit is een unieke kans om Metallica in Symphony live te zien. De band speelt naast Nijmegen ook in Eindhoven, Enschede, Kerkrade en Apeldoorn. Voor meer informatie en tickets ga je naar www.metallicainsymphony.nl.

Deze productie wordt mede mogelijk gemaakt door Arrow Classic Rock.

Festival of Lessons and Carols

Opstelling koor op trap klooster Huissen. (foto: Rein Bergsma)

HUISSEN - Het vocaal ensemble Capella Phos Hilaron, dat verbonden is aan het Dominicanenklooster in Huissen, zingt ook dit jaar weer A Festival of Lessons and Carols.

A Festival of Lessons and Carols is een kerstdienst die vooral bekend is geworden door de jaarlijkse viering in het beroemde King's College in Cambridge. Traditiegetrouw wordt deze viering elk jaar op kerstavond live uitgezonden door de BBC.

De dienst vindt zijn oorsprong in 1880. De bisschop van Truro (Cornwall) had gemerkt dat veel Engelsen vooral met kerst naar de kerk gingen en dat ze niet zoveel affiniteit hadden met de liturgie. Hij zocht daarom naar een andersoortige liturgievorm die beter aansloot bij het kerkbezoek. Zo ontstond deze feestelijke viering waarin carols, hymnen en koormuziek worden afgewisseld met negen korte verhalen - de Lessons - uit het Oude en Nieuwe Testament. Traditiegetrouw is het eerste lied Once in royal David's city en wordt de viering afgesloten met Hark! the herald angels sing.

Op 22 december zullen naast de bekende meegezongen carols en hymnen ook koorwerken van Hassler, Praetorius, Tallis en Tavener klinken.Het koor staat onder leiding van onze nieuwe dirigente Susanne Paulsen (ze staat helaas nog niet op de foto). Marcus Bergink bespeelt het orgel en Holkje van der Veer is de voorganger. Capella Phos Hilaron nodigt iedereen van harte uit om samen het naderende kerstfeest te vieren op zondag 22 december om 19.30 uur in Kapel Dominicanenklooster Huissen. Er zal een deurcollectie gehouden worden. Graag aanmelden via kloosterhuissen.nl in verband met de beschikbare plaatsen.

Op de oude dag lening voor duurzaamheid

De aanvrager van een lening is naast een verbouwing verplicht de energielasten te verlagen. (foto: Sjaak Veldkamp)

BEMMEL – Huiseigenaren in Lingewaard kunnen op de oude dag een gemeentelijke lening krijgen om hun woning levensbestendig te maken, in combinatie met verduurzamen. De gemeente heeft een budget van 1 miljoen euro. Het is een initiatief van de provincie Gelderland.

Gemeente en de provincie Gelderland stoppen elk 500.000 euro in de Lingewaardse pot. De inzet van de nieuwe regeling blijft hetzelfde. Mensen die op hun oude dag langer zelfstandig thuis willen blijven wonen, kunnen een lening krijgen. Met de aanvulling de voorwaarde dat ze plannen hebben om hun eigen woning ook te verduurzamen.


De blijverslening is in Gelderland geen succes geworden. Sinds de invoering in 2017 heeft in Lingewaard er zelfs niemand gebruik van gemaakt. Oorzaken worden in het voorstel niet genoemd. Wethouder Aard Slob zegt desgevraagd te beseffen dat een 75-jarige huiseigenaar niet zo snel een lening aangaat om een woning te verbouwen. Hij hoopt dat de duurzaamheidsregeling wel een succes gaat worden. Het geld ligt op de schap.

Mensen die van de regeling gebruik willen maken kunnen een gunstige lening afsluiten van minimaal 2.500 tot maximaal 50.000 euro, met een looptijd van 10 tot 15 jaar. Kort gezegd. Aanpassing van een woning voor toekomstbestendig wonen, met minstens één energiemaatregel, legt Slob uit. Een douche en bijvoorbeeld gelijk asbest van het dak verwijderen. Zonnepanelen plaatsen kan ook.

De raad moet nog met het collegevoorstel akkoord gaan. Daarna start de wethouder een stevige campagne om de regeling onder de aandacht van de doelgroep te brengen. En mensen die straks moeite hebben met een aanvraag worden geholpen. "Het invullen van aanvraagformulieren is niet voor iedereen gesneden koek. Daarom bieden we inwoners de mogelijkheid om hen te helpen."

Boekpresentatie en ruilbeurs in De Kinkel

BEMMEL - Op zondagmiddag 8 december vindt in De Kinkel de presentatie plaats van het boek: ‘Met het oog op De Kinkel’. Het boek beschrijft het verleden en heden van het cultureel centrum aangevuld met tal van interviews met bewoners van Bemmel vanwege hun relatie met De Kinkel.

Door Jan de Moor en Johan Hesselink

Aansluitend is er de laatste ruilbeurs van ‘Bemmel in Beeld’ (Jumbo-Historische Kring). Het een en ander wordt omlijst met optredens van het Smartlappenkoor Lingewaard.

De boekpresentatie start om 13:00 uur met een welkomstwoord van de bedrijfsleider van De Kinkel (Albert ter Burg). Dit wordt gevolgd door twee korte lezingen, één door de voorzitter van de Historische Kring Bemmel Ressen en Haalderen (Gijs Bouman) en één door de voorzitter van de Historische Kring Huessen (Emile Smit). Vanaf 15:00 uur start de laatste ruilbeurs ‘Bemmel in Beeld’ in de foyer van De Kinkel. Deze beurs eindigt om 17:00 uur.

Het programma valt op die dag samen met de kerstmarkt en een kunstexpositie in kasteel De Kinkelenburg (zie website BeleefBemmel). Tot 8 december kan men op het boek intekenen via de website van De Kinkel. Daarna is het verkrijgbaar bij boekhandel ‘De Toren van Bemmel’.

VSBfonds steunt Ontmoetingscentrum Doornenburg met aanschaf meubilair

Het nieuwe zaalmeubilair. (foto: Karel Witjes)

DOORNENBURG - Het VSB Fonds heeft de Vereniging Ontmoetingscentrum Doornenburg verblijd met een subsidietoezegging van 4.500 euro.

Het Ontmoetingscentrum Doornenburg is continue bezig met vernieuwing en probeert zoveel mogelijk aan de wensen van haar leden en bezoekers tegemoet te komen.

Daarom is afgelopen weken het zaalmeubilair beetje bij beetje vervangen. De oude harde stoelen zijn verdwenen en hebben plaatsgemaakt door comfortabele stoelen. Ook is een deel van de tafels opgeknapt. De tafels hebben nieuwe, stevige tafelbladen gekregen en het onderstel is hier en daar vernieuwd of is opgeknapt en heeft een fris nieuw verfje gekregen.

De make-over was hard nodig want een aantal stoelen en tafels waren echt op. Gelukkig is mede dankzij een gift van het VSB fonds de mogelijkheid ontstaan om hierop in te spelen.

Het bestuur dankte het VSBfonds daarom voor zijn bijdrage. En de bezoekers van het dorpshuis kunnen weer comfortabel zitten.

Kerstbingo Huissen-Zand

Bingo! (foto: Harry Willemsen) Harry Willemsen

HUISSEN - Op woensdag 18 december houdt wijkvereniging ’t Zand Binnenveld in Huissen een bingo avond met prachtige prijzen. Deze bingoavonden zijn altijd goedbezocht en supergezellig.

De bingo wordt gehouden in het Gemeenschapshuis op Huissen Zand aan de Van Wijkstraat, en start om 20.00 uur. De zaal is open vanaf 19:30 uur, zodat men vooraf nog rustig een kopje koffie kan drinken.

"Deze avond draaien wij 7 rondes (3 prijzen per ronde) inclusief een super-hoofdprijsronde, u heeft alle kans op een prijs! De kaarten worden verkocht per set voor alle rondes inclusief de super-hoofdprijsronde, voor 11,50 euro. Extra kaarten per ronde zijn te koop voor 1,50, extra kaarten voor de superhoofdprijsronde kosten 2,50 euro.

Deelnemers worden verzocht zelf schrijfgerei mee te nemen en zoveel mogelijk gepast af te rekenen.

JO14-3 voor vierde maal op rij kampioen!

Sc Bemmel JO14-3 kampioen

BEMMEL - De jongens van JO14-3 van sportclub Bemmel zijn afgelopen zaterdag voor de vierde keer op rij kampioen geworden! Een knappe prestatie van deze jongens. Dank was er aan trainers en coaches Gerie Lintsen en John van Maanen.

Deze knapperd mocht op 1 december
zijn elfde verjaardag vieren!
Gefeliciteerd Thijs en dikke kus
van opa Jan en oma Astrid

Proficiat Jolanda Roelofs uit Gendt
met jouw bul. Jij weet nu als doctor hoe
mensen weer in balans kunnen komen.

Hieper de piep hoera,
30 november werd deze jongedame 17 jaar. Gefeliciteerd meis!
Liefs papa, mama, Zoey En Lynn

Joyce Knuiman wordt 5 december 34 jaar!
Proficiat namens je kleine schat Lena en je moeder!

Op 8-12-2019 is het echt waar
Herman Ederveen wordt 65 jaar
Veel plezier deze dag
Waarop je heerlijk genieten mag

Is dit de oudste kapper van Bemmel?
Vanaf 4 december staat deze kapper van 50 voor u klaar.

David nog van harte gefeliciteerd,
Je bent nu al zes,
Een weekje later in de krant,
vanwege een fout emailadres…

Oud.... ben je bedonderd, 50 is de helft van 100.
Carola alsnog van harte!
Liefs van Sarah (2x)

Lieve Cathelijne, hartelijk gefeliciteerd met je
negende verjaardag. Papa, Willemijn en Pepijn,
Marjolein en Koen, oma en opa Huissen.

De Tank van Bemmel JO-17 1 wordt 7 december alweer 15 jaar.

Gefeliciteerd Cas.