GN Lingewaard

13 december 2017

GN Lingewaard 13 december 2017


Gendtse kerstmarkt altijd gezellig

GENDT - Zondag 17 december staat in het teken van de altijd gezellige Gendtse kerstmarkt. Diverse kramen zijn gevuld met ieder een uniek en eigen product en allen afkomstig uit Gendt en omgeving.

Tijdens de kerstmarkt is er een leuke knutselhoek voor de kinderen waar geschminkt kan worden. Een springkussen staat ook opgesteld om alle energie eruit te springen. Gedurende de middag zullen er nog extra optredens gegeven worden door de koren 'Popkoor2000' en 'de Notenkrakers'! De kerstman heeft ook dit jaar toegezegd een bezoek te brengen aan de markt en heeft zoals altijd weer iets lekkers meegenomen. De prijzen van de Feestdagen Actie, georganiseerd door de Gendtse Winkeliers Vereniging zullen om 16.00 uur uitgereikt worden.

De Gendtse Kerstmarkt staat voor gezelligheid, een lekker hapje en drankje, muziek, entertainment en voltallige families op het plein. De kerstmarkt zal opgesteld staan op het Julianaplein in Gendt en duurt van 13.00 – 17.00 uur. Wilt u zich even wanen in het leven van de kerstman? Ga dan mee met een ritje in de arrenslee door het dorp.

Bovendien is deze zondag uitgeroepen tot koopzondag in Gendt, dus u mag het gewoon niet missen. De Gendtse Winkeliers Vereniging ontvangt een ieder graag op de enige echte Gendtse Kerstmarkt!

Word jij de nieuwe filmster van Lingewaard?

LINGEWAARD - "Ben jij tussen de 13 en 23 jaar oud en lijkt het jou leuk om te leren filmen, vloggen, editen, interviewen of presenteren? Zie jij je al als ster in een eigen programma of regisseer je graag een nieuwsitem?"

"Kom dan op 29 december naar de workshop Animatie bij ParticipatiePunt Huissen om kennis te maken met alle aspecten van film & video. Wie weet word je zo enthousiast dat je vast deel uit wil maken van een jongeren kanaal of omroep in Lingewaard. Wij zijn op zoek naar jongeren die hun talent willen ontdekken en uitbouwen op dit gebied. Samen met professionals en jongeren ga je aan de slag met het maken van een scenario, storyboard en daadwerkelijk filmen en monteren. Ook willen we met elkaar een pakkende naam bedenken voor het nieuwe jongeren kanaal/omroep. Dus twijfel je nog of dit iets voor je is? Doe mee aan de workshop en laat je overtuigen!"

Aanmelden kan bij Elske Eikholt: e.eikholt@swlingewaard.nl of 06 20905084. Workshop Animatie op 29 december van 12.30-16.30 uur in het Participatiepunt Huissen, Lange Kerkstraat 15 Huissen.

Mooie én grappige familievoorstelling 'Het lelijke eendje' in Gendt

Het lelijke eendje. Foto: Barbara Beekman

GENDT - Op zaterdag 16 december om 14.00 uur danst LethDansant het sprookje 'Het lelijke eendje' in Providentia in Gendt. Een mooie, maar zeker ook grappige voorstelling met klassiek ballet en klassieke muziek. Een familievoorstelling voor vanaf 4 jaar in Providentia, Gendt

Het lelijke eendje, het verhaal: Moeder eend is blij wanneer haar twee kleine eendjes geboren worden. Plotseling komt er nog een derde eendje uit een ei. Dit eendje ziet er een beetje vreemd uit, maar dat vinden haar moeder en twee zusjes helemaal niet erg. Ze zijn heel gelukkig met elkaar.
Bij de vijver wordt het vreemde eendje stiekem gepest door de kikkers en de konijnen, die haar lelijk noemen. Verdrietig kijkt ze naar de mooie grote zwanen en droomt ervan later een mooie eend te worden. Hoe meer het lelijke eendje groeit, hoe vreemder ze eruit gaat zien. Haar vleugels en poten worden veel langer dan die van haar zusjes en het lelijke eendje schaamt zich erg. Haar vriend de raaf probeert haar op te vrolijken en zegt dat het juist heel speciaal is om anders te zijn. Wanneer het lelijke eendje op een dag verdrietig naar de vijver wandelt, kijken alle dieren haar plotseling geschrokken aan! Wat is er met haar gebeurd?

(Choreografie: Steffie van Leth; Muziek: Léon Minkus. Kosten: 7,50 euro Reserveren kan door een e-mail te sturen aan LDreserveren@gmail.com.)

Hoogste teams Hutaf boeken knappe overwinningen

Spelers van Hutaf aan het inspelen voor aanvang van de wedstrijden

HUISSEN - In ’t Koelhuis ontving Hutaf 1 zaterdag 2 december Taverzo 1 uit Zoetermeer. Het Huissense team begon goed aan de wedstrijd en kwam op een 3-0 voorsprong. In het verloop van de wedstrijd kwam de voorsprong niet meer in gevaar en werd een regelmatige 7-3 overwinning geboekt. Mats Janssen bleef ongeslagen. Joeri van Ekeren en Anne van Bolderen wonnen ieder twee wedstrijden.

Hutaf 2 kreeg met Dokkum 1 een directe concurrent op bezoek met als inzet plaats 2 op de ranglijst. In Friesland was eerder deze competitie nog een 6-4 nederlaag geleden. Na een gelijkopgaand begin, wat resulteerde in een 2-2 tussenstand, gaven Sam ten Westenend, Matthijs van Hilten en Jaimie Brans geen punt meer weg. Hierdoor werd een klinkende 8-2 overwinning geboekt en klom het team naar een voorlopige tweede plaats.

Hercules 3 was in Terborg de tegenstander van Hutaf 4. Ondanks het grote verschil op de ranglijst zette de Huissense formatie een prima prestatie neer door slechts met een minimale nederlaag van 6-4 huiswaarts te keren. Britt Stellaard sleepte twee wedstrijden uit het vuur. Teamgenoten Danny Schuurman en Jowen Teunissen wonnen ieder één partij.

OBHR: dé spel- en sportgroep voor hartpatiënten

Foto: E. Milder

LINGEWAARD - OBHR is dé spel- en sportgroep voor hartpatiënten in de gemeente Lingewaard en aangesloten bij de Hart & Vaatgroep en richten ons op mannelijke en vrouwelijke hart- en vaatpatiënten. Mensen met een hartziekte kunnen net als ‘gezonde’ mensen verschillende redenen hebben om aan sport te doen. Vaak gaat het om plezier, het gevoel er weer bij te horen, contact met lotgenoten.

"Bovenaan ons lijstje staat: sporten op verantwoorde wijze waarin een ieder op zijn/haar eigen niveau kan deelnemen. Dit alles onder het motto 'Alles mag, niets moet'. "Als sportbegeleider van deze groep vind ik het een mooie uitdaging om een balans te vinden tussen de verschillende individuele verwachtingen en mogelijkheden. Wij bieden een gevarieerd sportaanbod, zowel qua activiteiten als qua intensiteit."

"Waarom zou u zich moeten aansluiten bij OBHR? Omdat regelmatig bewegen (bij mensen met een verhoogd cardiovasculair risicoprofiel en patiënten die een cardiaal event hebben doorgemaakt) leidt tot een toename van het inspanningsvermogen, psychisch en sociaal welbevinden, kwaliteit van leven, afname van mortaliteit en morbiditeit. Daarbij komt dat wij een enorm veelzijdige, gezellige en fanatieke groep zijn en wie wil daar nou niet bijhoren?

Kom vrijblijvend bij ons sporten, onder deskundige begeleiding en op uw eigen niveau. Wij sporten op woensdag van 18.30 – 19.30 uur. Kom langs, neem een kijkje op www.OBHR.nl, bel 0481 421850. Wij sporten in sporthal Walburgen, Nijmeegsestraat 65c in Gendt."

Kinkelbestuur in gesprek met… Popkoor 2000: zingen met een vleugje theater

Popkoor 2000 in actie. Foto: Johan Hesselink

BEMMEL - "Wij willen aan het zingen iets toevoegen. Staan niet stil op het podium, maar bewegen juist, maken gebaren en laten zien wat wij voelen. Zingen we Coming home dan beelden wij de emotie van het ‘ín de steek gelaten worden’ uit. Zo kunnen wij het publiek extra raken", aldus Jeroen en Judith, voorzitter en pr-lid.

Popkoor 2000 staat voor populaire muziek. Er worden liedjes gezongen die je veel op de radio hoort. Zelfs zesstemmig. Het koor bestaat dan ook uit 54 leden (13 mannen en 41 vrouwen) en is ambitieus. Het Popkoor wil iets goeds neerzetten. Maar ook wel wat show maken. Eind 2018 wordt het concert Out of the jukebox opgevoerd. Het koor presenteert dan een 20-tal liedjes uit de tachtiger jaren en later. Het publiek mag hier dan uit kiezen.

Zingen ontspant, aldus de twee. Ook als je wat verdrietig bent. Je geeft je helemaal en je vergeet alles wat er om je heen gebeurt. In het zingen vond Jeroen een uitlaatklep bij zijn drukke werk in de zaadhandel. Hij komt uit een boerengezin. Hij werd aanvankelijk afgewezen bij het koor: Ik moest eerst nog maar wat oefenen. Nu dingt hij mee naar de solonummers.

De wekelijkse repetities gaan altijd volgens een vast ritme. Eerst worden er oefeningen voor de stembanden en de articulatie gedaan, ook ter ontspanning. Dan worden de liedjes ingestudeerd en gaan we los: voluit zingen met swingende bewegingen, aldus Judith. Dit allemaal als voorbereiding op dat ene moment van optreden. Flink repeteren dus om tijdens de première te kunnen schitteren.

Jan de Moor en Johan Hesselink

Tentoonstelling van aquarellisten in Haalderen

Kerk van Haalderen Foto: Hai Verstappen

HAALDEREN - Zes lokale kunstenaars tonen hun aquarellen tijdens een tentoonstelling in De Tichel in Haalderen.

De schilderijen zijn te zien op zaterdag 16 en zondag 17 december van 12.00 tot 16.00 uur. Op zaterdagmiddag is er tevens een live demonstratie van hoe je een aquarel maakt. Een expositie van verwondering over wat mogelijk is met de prachtige aquarel-techniek, waar intimiteit en aantrekkingskracht te voelen is. Gevoel dat eigenlijk niet met woorden omschreven kan worden.

De groep aquarellisten schildert om de week op dinsdagavond samen in De Tichel onder leiding van Hai Verstappen. "Heb je interesse om mee te doen, stuur dan een email naar verstappen.hai@gmail.com. Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar. Ook beginners zijn welkom."

Oud papier

in Doornenburg

DOORNENBURG – Op zaterdag 16 december halen leden van de harmonie Sint-Caecilia in Doornenburg vanaf 8:30 uur het oud papier weer op.

Alle inwoners van Doornenburg worden verzocht het papier tijdig en goed verpakt aan de straat te zetten.

Vrouwenvereniging Haalderen

HAALDEREN - Vrouwenvereniging Haalderen houdt 20 december een gezellige, creatieve avond helemaal in de sfeer van de kerst. Aanvang: 20:00 uur in De Tichel.

Protestantse

gemeente

Gendt-Doornenburg

GENDT- Op zondag 17 december is er een kerkdienst in de protestantse kerk van Gendt aan de Torenlaan. De aanvangstijd is 10 uur.

In deze viering zal ds. N. da Costa uit Angeren voorgaan. Deze zondag is de derde zondag van Advent. De Adventstijd is de tijd vóór Kerst. Het is een tijd van verwachting en uitzien naar een nieuw gebeuren; naar het licht dat gaat komen in deze wereld. Na afloop van de viering is er gelegenheid om een kopje koffie/thee te blijven drinken. Allen uitgenodigd!

A Christmas Carol door Jekadee

DOORNENBURG - Op kerstavond, vertelt Jekadee het verhaal van Scrooge:

''Zakenman Scrooge is een vrekkige, nare man die een hekel heeft aan kerst. Jarenlang heeft hij geen aandacht voor zijn medemens. Zijn werk is het enige dat telt. Totdat hij op kerstavond, rond middernacht, wordt bezocht door geesten. Zij houden hem een spiegel voor, waardoor Scrooge wordt wakker geschud. Zou hij zijn leven beteren….?''
Bent u benieuwd hoe deze kerst er voor Scrooge uit gaat zien? Kom dan 24 december, om 19.00 uur naar het kerkgebouw in Doornenburg. Geniet van het verhaal en luister naar de mooie kerstliederen. Iedereen is van harte welkom en de toegang is gratis.
Kijk ook eens op www.jekadee.nl of op onze Facebookpagina.

Sinterklaasdrive bij bridgeclub 3 Sans-Atout

Uitreiking cheque. Foto: Fred van der Aa Foto: Fred van der Aa

HERVELD - Op donderdag 30 november deden liefst 120 leden mee aan de Sinterklaasdrive. Naast dat de evenementen- commissie ook dit jaar weer flink had uitgepakt, had ook de voorzitter, Ton van Amsterdam, een verrassing in petto. Dit keer niet voor de leden maar van de leden voor Scouting Zetten, de overhandiging van een cheque groot: 2.126 euro.


Dit bedrag is bij elkaar gebridged door leden van diverse Overbetuwse bridgeverengingen tijdens de Goededoelendrive op 7 oktober georganiseerd door bridgeclub 3 Sans-Atout, daarbij tevens gesponsord door het regionale bedrijfsleven. De voorzitter van Scouting Zetten, Gerrit-Jan Carsjens, nam de cheque in ontvangst en was erg blij met dit grote bedrag. Nu kan de verouderde kampvuurkuil aan de huidige wensen aangepast worden. Aan zijn dankwoord droegen ook de leden van de Scouting Zettenband hun nootje bij.

De bridgedrive

In gedachte het motto: alleen ga je snel maar samen kom je verder, had de technische commissie teams samengesteld bestaande uit elke lijn 1 paar. De behaalde scores werden bij elkaar opgeteld en de tussenstand was te volgen op een groot scherm. Het team Fred van Doorn-Ton van Amsterdam, Jetta Tonissen-Thérèse van Woerden, Mery Vroege-Mieke Pennings, Magda de Jong-Ria van Haaren werd 1e met 58,38%.
De verrassing zat ook nu in de staart. Sinterklaas voor het eind bewaard. Het was een topper en hilarisch, zijn ledenkennis legendarisch. Van oubolligheid geen sprake, hij wist ieder te vermaken. Ook de veegpiet hield zijn rol tot het eind toe vol. Tenslotte uitgezwaaid door de leden zijn ze zich weer om gaan kleden.

Gezelligste kerstmarkt in De Zandse Kerk Huissen

HUISSEN - Op zondag 17 december houdt stichting De Zandse Kerk van 11.00 tot 16.00 uur de gezelligste kerstmarkt in De Zandse Kerk. Opgeluisterd met live muziek. Komt u dan ook uw kerstinkopen doen?

Velen kennen de grootste kerststal al die jaarlijks in De Zandse Kerk staat opgesteld. Op 17 december zal ook de gezelligste kerstmarkt in De Zandse Kerk plaats vinden. Met ruim 25 standhouders kan nu al deze eerste kerstmarkt als succesvol beschouwd worden. Van kerstartikelen tot kleine snuisterijen en uiteraard ook heerlijke lekkernijen; het is allemaal aanwezig op de kerstmarkt. Dat belooft een gezellige zondag te worden, net voor de feestdagen.

De kerstmarkt wordt opgeluisterd door de vrolijke kerstklanken van ’t Orkest. Deze kerstklanken passen uitstekend bij de sfeervolle kerststal die ook dit jaar weer in De Zandse Kerk staat opgesteld.

"Meer weten over de kerstmarkt of stichting De Zandse Kerk? Neem contact op op met telefoonnummer 06 14803998 of mail naar info@zandsekerk.nl. Kijk ook eens op de website www.zandsekerk.nl of volg onze Facebookpagina."

Wijziging ophaaldate oud papier Angeren

ANGEREN - Op verzoek van afvalverwerker SUEZ is in overleg met de Gemeente Lingewaard en het schuttersgilde Sint-Bavo besloten de ophaaldata voor het oud papier met ingang van 1 januari te wijzigen.

Voor SUEZ was het te druk op de laatste dinsdag van de maand. Daarom verhuist het oud papier vanaf 1 januari naar de eerste dinsdag van iedere maand. De komende maanden ziet de planning er als volgt uit. In december zal op dinsdag 19 december (in verband met kerst) het oud papier worden opgehaald. Daarna voor het eerst op de eerste dinsdag van de maand op dinsdag 2 januari. Vanaf dat moment dus iedere eerstee dinsdag van de maand.

Actie voor ziekte van Huntington bij Albert Heijn in Gendt

GENDT - Van 11 - 30 december loopt er weer een actie bij Albert Heijn in Gendt. Bijna iedereen levert lege flessen in en dan is het een kleine moeite om de emballage bon in de ‘Huntington bus’ te gooien. Dit geld wordt voor 100 procent besteed aan onderzoek naar de ziekte van Huntington!

Help de stilte verbreken en doneer voor Huntington, een ziekte, die ons allemaal kan raken. Op www.campagneteamhuntington.nl staat veel informatie over de ziekte en het Campagneteam. Hier zijn ook initiatieven voor acties te vinden.

Kerstbingo in Angeren

ANGEREN - Op vrijdag 15 december houdt AKG De Narrenpoel een ouderwetse kerstbingo.

Er wordt op deze avond een bingo gespeeld met kleine kaartjes, waarbij de nummers aangestreept moeten worden. Er zijn leuke prijzen te winnen; onder andere vleesschotels, levensmiddelen pakketten, konijnen en nog vele andere mooie prijzen. De bingo wordt gehouden in het dorpshuis, Emmastraat 23 in Angeren en de aanvang is 20.00 uur.

Adventsviering bij Vrouwengilde

DOORNENBURG - Maandag 18 december is er voor de leden van het Vrouwengilde Doornenburg weer een sfeervolle adventsviering.

Zangduo Rob en Daniëlle verleent zijn medewerking om er samen met de leden een mooie sfeervolle avond van te maken. De avond begint om 20.00 uur en vindt plaats in zaal Kort Oisterwijk in Doornenburg.

A Christmas Carol verteld en gezongen door Jekadee

A Christmas Carol verteld en gezongen door Jekadee

DOORNENBURG - Op kerstavond, vertelt Jekadee het verhaal van Scrooge:

‘’Zakenman Scrooge is een vrekkige, nare man die een hekel heeft aan kerst. Jarenlang heeft hij geen aandacht voor zijn medemens. Zijn werk is het enige dat telt. Totdat hij op kerstavond, rond middernacht, wordt bezocht door geesten. Zij houden hem een spiegel voor, waardoor Scrooge wordt wakker geschud. Zou hij zijn leven beteren….?’’
Bent u benieuwd hoe deze kerst er voor Scrooge uit gaat zien? Kom dan 24 december, om 19.00 uur naar het kerkgebouw in Doornenburg. Geniet van het verhaal en luister naar de mooie kerstliederen. Iedereen is van harte welkom en de toegang is gratis.
Kijk ook eens op www.jekadee.nl of op onze Facebookpagina.

Protestantse gemeente Gendt-Doornenburg

Protestantse gemeente Gendt-Doornenburg

GENDT- Op zondag 17 december is er een kerkdienst in de protestantse kerk van Gendt aan de Torenlaan. De aanvangstijd is 10 uur.

In deze viering zal ds. N. da Costa uit Angeren voorgaan. Deze zondag is de derde zondag van Advent. De Adventstijd is de tijd vóór Kerst. Het is een tijd van verwachting en uitzien naar een nieuw gebeuren; naar het licht dat gaat komen in deze wereld. Na afloop van de viering is er gelegenheid om een kopje koffie/thee te blijven drinken. Allen uitgenodigd!

Open Eetcafés Lingewaard

HUISSEN - De komende periode organiseert SWL weer Open Eetcafés in Lingewaard. Je kunt terecht bij het volgende eetcafé om gezellig samen een vorkje te prikken:

Woensdag 20 december - 17.30u – RKHVV, Blauwenburcht 1 in Huissen.

Voor vier euro kunnen inwoners van Lingewaard aanschuiven voor een lekkere maaltijd (inclusief koffie na afloop) die geheel bereid wordt door vrijwilligers. Iedereen die mee wil eten kan zich telefonisch aanmelden van maandag - donderdag tussen 10.00 en 16.00u via het SWL Meldpunt: 088 2552555. Inschrijvingen buiten deze tijden, via voicemail of via mail worden niet geaccepteerd.

Vanwege het beperkte aantal zitplaatsen raden we aan om op tijd te bellen. Mocht het volgeboekt zijn, dan kun je je aanmelden voor de week er op. Het maandmenu kun je vinden op www.swlingewaard.nl onder ’ParticipatiePunten'. Klik daar op het juiste ParticipatiePunt om het bijbehorende eetcafé te zien.

Uitmuntende kuifhoen

BEMMEL - Nol van de Brink uit Bemmel, lid van de Betuwse Kleindier Vereniging, heeft met zijn Hollandse Kuifhoen Zwart Witkuif het felbegeerde U-predicaat in de wacht gesleept. Tevens won hij het Europese certificaat voor de beste Hollandse Kuifhoen.

Hij presteerde dit in het weekend van 2 en 3 december op Oneto, grote hoender- en kleindierententoonstelling, in Enschede. Op de foto staat een trotse Nol met zijn jonge Hollandse Kuifhoen Hen. De komende uitdaging is de Gelderlandshow in Wijchen, een tentoonstelling met bijna 3.400 hoenders, konijnen, cavia's, sierduiven, eenden et cetera die gehouden wordt op 15, 16 en 17 december in de Olympic hallen in Wijchen (voor meer info www.gelderlandshow.nl). Hier zal Nol ook weer met zijn dieren aanwezig zijn net als de andere leden van de Betuwse Kleindier Vereniging.

Vrouwenvereniging Haalderen

Vrouwenvereniging Haalderen

HAALDEREN - Vrouwenvereniging Haalderen houdt 20 december een gezellige, creatieve avond helemaal in de sfeer van de kerst. Aanvang: 20:00 uur in De Tichel.

Crowdfunding voor nieuwe kinderserie Dinotijd

HUISSEN - De officiële kick-off van de campagne Dinotijd vond plaats op 8 december. Stompuppeke Producties uit Huissen gaat in productie met deze nieuwe kinderserie. De promo is te bekijken op www.dinotijd.tv.

Dinotijd, is een talkshow met zowel een educatief als infotainment karakter. Een eigentijdse tv-serie voor kinderen vanaf 3 jaar. Maatschappelijke en algemene onderwerpen worden in Dinotijd besproken, zoals naar school gaan, de verschillen in culturen, gezond eten, sporten, verkeer, pesten, feestdagen, ziek zijn, et cetera. Daarnaast leren kinderen bij over natuur, aardrijkskunde, taal, grammatica en rekenen. Humor speelt hierbij een zeer belangrijke rol en daarom kunnen ook de papa´s en mama´s veel plezier vinden in het kijken naar de afleveringen van ongeveer 10 à 15 minuten. Het uiteindelijke doel is een succesvolle tv-programma welke bijdraagt aan de samenleving in Nederland. Dinotijdzal te zien zijn op diverse online platforms, op scholen en openbare voorzieningen.

Steun ons en doe mee! Met uw hulp kunnen we de eerste kosten (chroma-key filmstudio, locatie, poppen/karakters) en de filmproductie van de eerste afleveringen financieren.

De officiële kick-off van de campagne vindt plaats op 8 december. Vanaf die dag is het mogelijk om Dinotijd te steunen met een bedrag naar keuze via www.voordekunst.nl/projecten/6268. Voor iedere nieuwe held liggen er ‘Dinotijd’ cadeaus klaar. Daarnaast kunt u een kidspakket doneren aan Stichting Kinderen van de Voedselbank. Bedrijf? Ook voor ondernemers zijn er interessante mogelijkheden.

Meer informatie staat op www.dinotijd.tv of te volgen op Facebook en Instagram.

Kerstmenu bij Hof van Breunissen

GENDT - Vrijdag 22 december is er vanaf 18.00 uur in het restaurant Hof van Breunissen van de RijnWaal Zorggroep, locatie Sint-Jozef in Gendt, een viergangenthemadiner.        

De kortste dag komt eraan en het donkere jaargetijde is nu echt aangebroken. Menigeen heeft inmiddels de kerstboom al versierd en kijkt uit naar de gezellige kerstdagen met familie en vrienden. Tijd nu voor een heerlijk kerstdiner met een goed glas wijn erbij.

"We starten met een kipcocktail met cocktailsaus als vóórgerecht. Vervolgens krijgt u het een warm vóórgerecht: een geurige wildbouillon met verse tuinkruiden. Als hoofdgerecht een malse kalfssukade met rode wijnsaus. We combineren dit met romanescogroenten, pommes duchesses en stoofpeertjes. Als afsluiting van dit diner krijgt u een kerstdessert, wat nog even een verrassing blijft. Dit menu kost, exclusief de drankjes, 24,95 euro per persoon."

Opgeven hiervoor kan tot uiterlijk 18 december bij het restaurant Hof van Breunissen, Kloosterplein 4, Gendt. Telefonisch kan ook via 0481 421338 (vragen naar het restaurant).

Kerststal Zandse Kerk weer groter!

Kerststal Zandse Kerk. Foto: D. Schluter Foto: D. Schluter

HUISSEN - Vanaf 9 december is de grootste kerststal van Gelderland, die van de Zandse Kerk weer geopend voor het publiek. De kerststal is dagelijks te bezichtigen tussen 9.00 en 17.30 uur. Kom gerust kijken.

Zoals ieder jaar is door vrijwilligers van stichting De Zandse Kerk weer de kerststal opgebouwd in De Zandse Kerk. Het imposante schouwspel is al jaren een trekpleister voor jong en oud vanuit Lingewaard, omstreken en ver daarbuiten. De kerststal werd de afgelopen vier weken opgebouwd door vrijwilligers. Hierbij worden materialen gebruikt die veelal in het verleden door mensen uit de gemeenschap zijn aangeboden. De laatste jaren is de kerststal sterk in omvang gegroeid. Ook dit jaar is de kerststal weer anders dan velen gewend zijn. Tot en met 6 januari zal de kerststal dagelijks te bezichtigen zijn.

Verwarming opgeleverd

De afgelopen weken is ook druk gewerkt aan de verwarming van De Zandse Kerk. Het nieuwe verwarmingssysteem is inmiddels opgeleverd en al enkele keren gebruikt. De afgelopen week is het kerkgebouw weer opgeruimd en weer geschikt voor bijeenkomsten en uitvaarten. De stichting is erg trots op de nieuwe verwarming. Tijdens de komende winterse weken hoeven bezoekers niet meer in de kou te komen. Ook benieuwd naar de nieuwe warmte? Kom het ervaren tijdens de aanstaande kerstactiviteiten.

Meer informatie staat op de website en te volgen via de Facebookpagina. Voor vragen neem contact op met telefoon 06 14803998 of mail naar info@zandsekerk.nl.

Wie wordt kampioen van Gelderland?

District TT in de Brink. Foto: Henk Peters

HUISSEN - Op vrijdag 15 en zondag 16 december vindt de jaarlijkse districtstentoonstelling plaats in sporthal De Brink in Huissen. Dit evenement wordt georganiseerd door district Gelderland in samenwerking met vogelvereniging De Martel.

De entree is gratis. Er zijn diverse kleuren kleurkanaries en vele vormen postuurkanaries te bewonderen. Er is een ruime collectie Europese cultuur, tropische en subtropische vogels aanwezig. Ook de parkieten zijn er in een grote sortering aanwezig waaronder de grote en kleine grasparkiet. In totaal zijn er ongeveer 2000 vogels te bewonderen. Voor wie van vogels houdt, is een bezoek zeker de moeite waard.

Openingstijden: Voor inzenders en genodigden met tevens de bekend making van de kampioens prijzen op donderdag 14 december om 19.30 uur. Open voor bezoekers: vrijdag 15 december van 10.00 tot 19.00 uur en zaterdag: 16 december van 10.00 tot 15.00 uur.

Sponsor bedankt

Foto: Rezie Leenders

BEMMEL - Hockey-piet had de dames van de activiteitencommissie ingefluisterd dat woensdag 22 november hoog bezoek zou komen op MHCBemmel800.

Om 15.15 uur was het zover. Sint deed zijn aantreden op de hockeyclub, vergezeld door vier hockey-pieten. De jongste-jeugd teams mochten om de beurt even bij Sint op bezoek. De hockeypieten leefden zichzelf uit op de het veld met de andere kinderen. Het was een gezellige boel. Natuurlijk gingen de kinderen niet met lege handen naar huis. Sint had mede dankzij Albert Heijn Bemmel een lekkere verrassing meegebracht.

Sinterklaas op bezoek bij De Zonnebloem

Sint in gesprek met enkele gasten.Foto: zonnebloem Bemmel

LINGEWAARD - Ondanks een zeer drukke agenda bezocht op woensdag 29 november Sinterklaas en zijn Pieten de gasten en vrijwilligers van de Zonnebloemafdeling Bemmel-Haalderen-Ressen in De Kolk in Haalderen.

De gasten werden, in afwachting van de Sint, ontvangen met koffie/thee en een Sint versnapering. Bij binnenkomst verwelkomden ze de Sint en zijn Pieten met bekende sinterklaasliedjes. Ook dit jaar hadden de Sint en zijn Pieten, speciaal voor de Zonnebloemafdeling Bemmel-Haalderen-Ressen, een zeer gevarieerd programma voorbereid met plaatjes en vragen over vroegere tijden met als onderwerp 'Herkent u dit plaatje nog?'.

De Sint deed zijn rondgang door de zaal en memoreerde, tot groot genoegen van de aanwezigen, enkele wetenswaardigheden uit het grote boek met een aantal van de aanwezigen. De Pieten waren heel actief met het uitdelen van pakjes en met het spelen op hun eigen accordeons droegen ze bij aan een zeer gezellige en ontspannen Zonnebloemmiddag.

Tijdens de bijeenkomst was er voor iedereen een drankje en hapje en de middag werd afgesloten met een broodje beenham. Tot slot gingen de gasten, met hun suprise, tevreden en voldaan huiswaarts.

Spoorzoeken in de Bemmelse polder

Aalscholvers Foto: Gijsbert Peelen

BEMMEL - Op zondag 17 december is er een excursie met natuurgidsen van Stichting Lingewaard Natuurlijk.

Een struintocht in de winter. Dat is niet het eerste waaraan je denkt, maar warm gekleed met de verrekijker in de hand is het een van de leukste tochten die je kunt maken. Met de natuurgidsen gaan we op zoek naar diersporen in de polder. We gaan kijken of we sporen van een das of vos kunnen ontdekken. De vraag is ook, hoe we kunnen zien wat sporen van een hond zijn!

Daarnaast zoeken we naar bever- en reeënsporen in modder of sneeuw en kijken naar overwinterende vogels uit het koude noorden. De planten vergeten we ook niet. De verdorde skeletten vormen fraaie silhouetten in het landschap en geven het een winterse aanblik. De diverse soorten zijn nog prima herkenbaar. Op naar buiten, even een frisse neus halen!

De excursie begint bij De Veldschuur, Sportlaan 1M in Bemmel. Vanaf 13.45 uur staat een kop koffie/thee of limonade klaar. De tocht duurt van 14.00 tot 16.15 uur en is geschikt voor het hele gezin. Voor minder-validen is deze tocht niet geschikt. Kosten inclusief kop koffie/thee/limonade vooraf zijn voor volwassenen zes en voor kinderen drie euro. Aanmelden wordt op prijs gesteld, maar is niet verplicht. Nadere informatie: Gijsbert Peelen 06 10864179 of www.lingewaardnatuurlijk.nl.

Op zoek naar leuke bijbaan?

LINGEWAARD - Willems Verspreidingen is verantwoordelijk voor de verspreiding van Hét Gemeente Nieuws in onder andere de gemeente Lingewaard. Wij zijn op dit moment op zoek naar enthousiaste bezorgers die voor ons de krant en de daarbij behorende folders wilt bezorgen.

Ben jij op zoek naar een leuke bijbaan en heb jij op de dinsdag of woensdag tijd om te bezorgen, dan zijn wij op zoek naar jou. Of je nu 13 jaar jong bent of 65 jaar geweest, je bent van harte welkom!

Heb jij interesse, ga dan naar onze website www.willemsverspreidingen.nl en meld je aan!

DOORNENBURG - Vocal Virus Project presenteert: 'Castle christmas', een uniek kerstconcert in de ridderzaal van kasteel Doornenburg. Er is zondag 17 december een extra concert toegevoegd!

Vocal Virus Project bestaat uit ambitieuze projectzangers uit Arnhem en omgeving, die onder leiding van Elke Jansen toe werken naar bijzondere optredens op bijzondere locaties. De diversiteit van de koorzangers komt bij Castle Christmas optimaal naar voren in de verschillende bezettingen (solo, kwartetten, koorstukken) en muziekstijlen (klassiek, jazz, pop en wereldmuziek). Op het programma staan originele, catchy kerstnummers, van aanstekelijk groovy tot kippenvel close harmony, a capella en met pianobegeleiding.

Ter afsluiting zingen we met z’n allen nog een paar smeuïge kerstklassiekers. Als dat geen sprookjeskerst wordt... Zondag 17 december zijn er twee concerten: 11.30 uur (inloop vanaf 11 uur) en 15:45 uur (inloop vanaf 15:25 uur).

Entree: 12,50 / 7,50 (t/m 12 jr.); voorverkoop 11,- / 6,- (t/m 12 jr.) inclusief koffie/thee. Reserveren: info@vocalvibes.nl (Elke Jansen) of cultuur@kasteeldoornenburg.nl en 06 10395449.

TOP-Film: A United Kingdom

BEMMEL - Op donderdag 14 december is het bij TOP in de Theaterkerk genieten van de Britse film 'A United Kingdom'.

De film speelt zich af aan het eind van de jaren 40. De Afrikaanse prins Seretse Khama zorgt voor opschudding door te trouwen met de blanke Ruth Williams. Khama wil de troon bestijgen maar wordt door zowel de lokale bevolking als de Britse overheid gedwarsboomd omwille van zijn controversiele huwelijk.

Aanvang 20:00 uur. Kaartjes kosten zeven euroen zijn te bestellen op de website www.topbemmel.nl en tevens verkrijgbaar bij Eyewish en in de Theaterkerk, Markt 5, Bemmel.

Workshop Cesar 'open huis' voor belangstellenden

Wouter Derks. Foto: Ger Lengowski Foto: Ger Lengowski

DOORNENBURG - Ruim 35 drummers zullen zaterdag 16 december vanaf 15.00 uur samen met Cesar Zuiderwijk zorgen voor een luidruchtig startsein van een lange Doornenburgse muziekdag.

Gezien de aanhoudende interesse voor de uitverkochte avondvoorstelling van Tempel of Boem! heeft de organisatie besloten om belangstellenden de gelegenheid te geven gratis even een kijkje te kunnen komen nemen bij de workshop van Cesar in het Ontmoetingscentrum. De workshop van Nederlands beste drummer wordt mede mogelijk gemaakt door Stockenhof Muziek uit Beek-Ubbergen.

Sponsor bedankt!

GENDT - Heren 1 van Thetis Gendt bedankt Constantijn Koen van Constantijn Koen uitvaartverzorging en Afscheidshuys Lingewaard.

Door deze bijdrage is de Thetis heren selectie weer in prachtige nieuwe shirts gestoken. De heren van Thetis zijn zeer content met deze nieuwe samenwerking en uitstraling voor sponsor en club. Voor meer informatie over de sponsor en club: www.uitvaartverzorging-lingewaard.nl en www.thetisgendt.eu.

Winterse sferen

Foto: Joyce Derksen

DOORNENBURG - De meteorologische winter is begonnen. Het was mistig en koud maar in het bevroren gras waren ook nog vleugjes herfst te vinden. Kasteel Doornenburg vorige week zaterdag.

Tweestroom-M-C1 kampioen

GENDT - Dames-DS4 speelde thuis tegen Heijendaal-DS12, na gelijk een kleine voorsprong in de eerste set; helaas werd set nipt verloren.(24-26) In de tweede en derde set liep men achter de feiten aan; verlies. In de vierde set leek het erop dat die wel gewonnen kon worden; helaas wederom een nipt verlies. Ondanks het goede spel werd de wedstrijd verloren.(0-4)(24-26/16-25/18-25/25-27)

Tweestroom-DS2 ontving Heijendaal-DS11 en was niet bij de les in de 1ste set; verlies. In de 2de en 3de set werd het spannend, want beide sets werden nipt gewonnen In de 4de set was de ban gebroken; een duidelijke setwinst. Hierdoor bleven er 4 punten thuis in Gendt. Een mooie overwinning.(3-1)(22-25/25-23/28-26/25-15)

Streekgenoot Kidang-DS5 was te sterk voor Tweestroom-DS3. In iedere set lieten onze dames de tegenstander te ver lopen om maar op enig tijdstip te kunnen denken aan setwinst. (4-0)(25-19/25-12/25-14/25-18)

Tweestroom-DS1 ging op bezoek bij Pegasus-DS3 en won nipt de 1ste set.(25-27) De 2de set werd verloren; terwijl de 3de set werd gewonnen. De 4de set werd nipt verloren.(25-23) De beslissende 5de set werd wel gewonnen, maar nipt.(15-17) Door deze eerste zege werden wel 3 punten meenaar Gendt genomen.(2-3)(25-25/25-17/16-25/25-23/15-17)

Meisjes-MC2 speelde thuis tegen Geminie-MC2 e had in de 3de set een diepte punt in de wedstrijd. In de andere sets werd wel mee gestreden om de punten, maar niet voldoende voor een wedstrijdpunt/((0-4)(19-25/1725/00-25/15-25)

Tweestroom-jongens-mix-JB1 ontving Bem.Komeet-JB1 en maakte er een spannende wedstrijd van. De 1ste set werd hier nipt gewonnen.(25-23) Ook de volgende sets was het steeds spannend, waar die sets werden wel gewonnen. De 5 punten voor rangschikking bleven in Gendt.(4-0(25-23/25-22/25-17/25-22)

Meisjes-MC1 speelde thuis tegen Ikaros-MC1 en werden kampioen door de wedstrijd met 4-0 te winnen. Zie elders in de krant.

Pegasus-MA3 ontving Tweestroom-MA1; deze wedstrijd begon om 18.15 uur. Onze meiden dachten dat het een eenvoudige wedstrijd zou worden. Helaas moesten de meiden vol aan de bak voor de overwinning, zodat men volgende week nog kans kunnen voor het kampioenschap. Gelukkig konden de vijf wedstrijdpunten meegenomen naar Gendt.(0-4)(14-25/14-25/19-25/10-25)

Tweestroom-MA2 speelde uit bij Setash-MA2 en won duidelijk deze wedstrijd. Hierdoor werden wel 5 wedstrijd punten toegevoegd voor de rangschikking.(0-4) (16-25/19-25/15-25/15-25)

Dit waren de laatste thuiswedstrijden van dit jaar. Volgende week moeten nog diverse team hun laatste wedstrijd van dit jaar, uit gaan spelen.

Column

Gedogen

Het oorlogsgeweld over zwarte piet is gelukkig geluwd. In de intellectuele strijd zijn woorden als racisme en discriminatie geroepen. Het is zwart of wit, er lijkt geen middenweg. In Lingewaard speelt de discussie nog niet. De politiek hoeft geen standpunt in te nemen. Het college en raadsleden zijn bleekscheten. Geen enkele roetmop op het pluche van politiek Lingewaard. De politie Boxmeer vindt het trouwens geen probleem dat een jongen met een donkere huidskleur op Facebook een roetmop wordt genoemd. Geen kwestie van gedogen, het mág gewoon. Het oorlogsgeweld is over. Het leven in de decembermaand is mede door de Top 2000 quiz weer gezellig. Bij tv kijken kan ik op de bank in slaap vallen. Maar niet bij de Top 2000. Er komt geweldige muziek voorbij. Maar dan tot de jaren 80. Wat denk je van Fleetwood Mac. Blood Sweat & Tears, ook zo'n kanjer. Yethro Tull, Cuby & the Blizzards, maar ook Doe Maar. Ik hoor ze zingen: 'Is dit alles, oehoehoeh, ik wil met je praten'. Anno 2017 praten we niet. We communiceren zonder naar elkaar te luisteren. Mailen, appen, twitteren, facebooken en meer van die zogenaamde sociale contacten. Het wekelijkse mediacontact met het college verloopt moeizaam. Druk, geen tijd, geen nieuws, lange vergadering zijn argumenten om het persuurtje eenzijdig af te blazen. Dan ben ik aangewezen op woordvoerders. Jammer, soms hoor ik tijdens een persontmoeting een interessante opmerking. Handhavingswethouder Theo Janssen doceert; Lingewaard gedoogt niet. Wat wij niet weten kunnen wij ook niet handhaven. Ik noem een voorbeeld. Een klusbedrijf gevestigd in een winkelpand in een winkelstraat. Het lijkt op een werkplaats. De wethouders knikken, ze hebben er zelfs foto's van gemaakt. Gedogen of handhaven? Een juridisch goed onderbouwde handhaving vraagt een zorgvuldige procedure, inclusief bezwaartermijn, zegt de wethouder. Is dit alles? Wethouders maken foto's, maar niet even aankloppen om met de klusondernemer te praten? Tot de verkiezingen zal ik deze bleekscheterige wethouders moeten gedogen.
Sjaak

Jaarlijkse kerstmarkt Liduina en De Lingehof

jaarlijkse kerstmarkt Liduina en De Lingehof Foto: nvt

BEMMEL - Op 15 december wordt de jaarlijkse kerstmarkt gehouden van RijnWaal Zorggroep, locatie Liduina en Zinzia, locatie De Lingehof.

De kerstmarkt is een gezamenlijk initiatief van de twee organisaties en wordt gehouden in het woon-zorgcomplex aan de Gouden Appel 120-122 in Bemmel. De kerstmarkt is geopend van 14.00 uur tot 18.00 uur.

De kerstmarkt telt ongeveer vijfentwintig tafels met een leuk aanbod van zelfgemaakte artikelen, zoals kaartjes, kaarsen, borduurwerk, sieraden, bloemstukjes en nog veel meer. Ook de inwendige mens wordt uiteraard niet vergeten. Want wat is een kerstmarkt zonder warme chocomelk, glühwein en andere lekkernijen? Er live muziek en natuurlijk is de kerstman aanwezig!

Betuwenaren in het Buitenland (6) Ronald van Deelen uit Huissen al lang in Praag 'Geweldige stad, alleen die Tsjechische taal, pfff'

Vele Betuwenaren zijn de afgelopen decennia naar het buitenland vertrokken. In deze nieuwe rubriek delen ze hun ervaringen. Deze week: Ronald van Delen die al 23 jaar in Tsjechië (lees: Praag) woont en werkt. En nogal eens wat vrienden op bezoek krijgt.

Tekst: Hans Schmeinck

De in 1965 op het Huissense Zand ter wereld gekomen Ronald van Deelen –vader Jos is een graag geziene cameraman in het stadje- trok in 1994 vanwege werk naar Tsjechië. Naar de hoofdstad Praag, om precies te zijn. Maar de financieel specialist kreeg er een fantastische bonus bij, zijn grote liefde Sonja. Afkomstig uit het oosten van het voormalig Oostblokland. Het stel trouwde in 2000 en hun bruiloft en het feest was er een in de categorie Sissy-huwelijk. Vol pracht en praal en volop lekker zoals hoorde bij de van tv-films bekende Oostenrijkse keizerin.

Er was een groot contingent Nederlandse gasten overgekomen en onder gebracht en dat verbaasde zich vooral over de geringe kosten van zo'n topfeest. Tja, Tsjechië is nu eenmaal geen Nederland. Al is zeker Praag –het Parijs van het oosten- qua levensonderhoud en andere kosten erg verwesterd. Van Deelen woont er in een mooi huis in het buitengebied, met 'zijn' Sonja en hun kinderen Ronnie (14 jaar oud) en Sophie (11).

,,Praag is geweldig! De Tsjechische taal niet'', aldus de Huissenaar, die zich toch redelijk verstaanbaar kan maken. Maar zijn kinderen ook Nederlands en soms wat Huissense woordjes leert. ,,Ik ben inmiddels zelfstandig ondernemer in de financiële wereld. Het leven bevalt me hier goed, ik zit hier nog wel eventjes.''

Wampie en Carrousel

Voelt Van Deelen zich inmiddels meer Tsjech dan Nederlander? ,,Nee!!'', klinkt het luid en duidelijk. ,,Ik voel me meer 'n Zandse, dan Huissenaar, dan een beetje Arnhemmer, dan Gelderlander, Nederlander en dan misschien een Pragenaar. Je opvoeding bepaalt wie je bent.''

Die opvoeding, of zo u wilt, wortels trekken de voormalig technisch middenvelder van Jonge Kracht (6) zo'n drie keer per jaar naar Nederland of Huissen. ,,De laatste keer, afgelopen juli. Ik heb gelukkig nooit echt heimwee gehad.''

Zijn meest dierbare herinnering aan Huissen? ,,Buiten familie en vrienden vooral plaatsen waar ik goede herinneringen aan heb. Zoals het huis van mijn opa en oma in de Bloemstraat, voetballen op 't schoolplein aan de Van Wijkstraat en bij Jonge Kracht en uitgaan in bar-dancing Wampie en discotheek Carrousel. Of ik ooit zou willen terugkeren naar Huissen? Zeg nooit, nooit.''

Mocht het toch ooit zover komen dan zouden ellenlange files tot het verleden moeten behoren en de kwaliteit en prijs van het openbaar significant gestegen moeten zijn. In de tussentijd bezoeken diverse vriendengroepjes Van Deelen in Praag, voor het broodnodige Nederlandse gevoel. Kan hij mooi weer in zijn moerstaal spreken.

Al komen de mannen ook om een voetbalwedstrijd te bekijken (van Nederlands elftal tot een veredeld Praags amateurteam), om bier (Van Deelen: 'Dat heet hier pivo') te drinken en om te stappen. Waarbij de –vele mooie- vrouwen in het oog springen. Om er misschien met een, net als Van Deelen, te mogen trouwen.

[streamer]

'Mijn dierbaarste herinnering aan Huissen is stappen in Wampie en Carrousel'

.

Collecte Diabetes Fonds

BEMMEL - Het Diabetes Fonds is een ieder dankbaar die een bijdrage heeft geleverd aan de nationale collecte. Niet alleen de mensen die weer graag hebben gegeven aan dit goede doel, maar ook zeker alle collectanten die door weer en wind op pad zijn gegaan.

"Met de opbrengst van 2.809,74 euro in Bemmel en Haalderen zijn we heel blij." Meer informatie over het Diabetesfonds staat op diabetesfonds.nl. Voor meer informatie over de collecte in Bemmel en Haalderen kan men contact opnemen met mevrouw K. Derks of de heer T. Roelofs via mail ctm.derks62gmail.com.

Kerstviering bij Vrouwenvereniging Angeren

Foto: Ria Visser-Huijnk

ANGEREN - Dinsdag 19 december 19.30 uur wordt in het dorpshuis de jaarlijkse kerstviering gehouden.

De avond wordt geopend met een gedicht met daarna een gezamenlijke broodmaaltijd. Het koor Exotherm uit Huissen zorgt met mooie muziek en liederen voor de kerstsfeer. Voor de extra onkosten wordt een verloting gehouden met mooie prijzen! Zo kan iedereen na deze avond met een goed gevoel naar huis gaan om van fijne feestdagen te genieten.

In een oogopslag

Woensdag 13 december

09.30 uur: St. Martinus Doornenburg, eucharistieviering, G. Peters

Zaterdag 16 december

19.00 uur: OLV van Zeven Smarten Haalderen, eucharistieviering, G. Peters, Herenkoor

Zondag 17 december

10.00 uur: OLV Ten Hemelopneming Huissen-Stad, eucharistieviering, G. Peters, Gemengd koor

Woensdag 20 december

09.30 uur: Pastorie Huissen-Zand, eucharistieviering, G. Peters

19.00 uur: De Valom Huissen, eucharistieviering,
G. Peters, Gemengd koor, Adventsviering voor zieken en ouderen uit Huissen en Angeren

Repair Café Lingewaard

LINGEWAARD - In het Repair Café kan iedereen zijn of haar kapotte spullen laten nakijken door een team van handige vrijwilligers. Zij zijn bekwaam in het uitvoeren van kleine reparaties, maar geven daarnaast ook advies als een eenvoudige oplossing niet mogelijk is. En dit allemaal voor alleen de materiaalkosten en een vrijwillige bijdrage voor het verrichte werk.

Het Repair Café is voornamelijk bedoeld voor het herstellen van klein tot middelgroot huishoudelijk materiaal zoals stofzuigers, koffiezetapparaten, broodroosters, lampjes en föhns maar daarnaast draaien onze vrijwilligers ook voor speelgoed en servies hun hand niet om. "We vragen wel om de apparatuur voordat je het meebrengt schoon te maken en het naaigoed te wassen!"

Komende week organiseert SWL weer een Repair Café in Lingewaard. Je kunt op de volgende locatie terecht voor reparaties en een gezellige bak koffie/thee: dinsdag 19 december van 13.30 – 15.30 u in het Dorpshuis van Angeren (Emmastraat 23). De data van de andere kernen kun je vinden op www.swlingewaard.nl onder ’ParticipatiePunten'. Klik daar op het juiste ParticipatiePunt om het bijbehorende Repair Café te zien.

Heb je spullen die kapot zijn of niet goed meer werken, en vind je het zonde om ze zomaar weg te gooien, bedenk dan dat er nog een leuk alternatief in je eigen woonplaats is.

Blind Date in de Theaterkerk

BEMMEL - Laat u verrassen! TOP heeft weer een Blind Date voor u geregeld! Vorig seizoen kwam TOP met een nieuwe formule: de Blind Date. Het werd een daverend succes. Het publiek bulderde van het lachen om de gevatte teksten van Karin Bruers en de muzikale begeleiding van Björn van der Doelen. De aanwezigen genoten met volle teugen van de gok die ze zelf hadden genomen.

"Bent u avontuurlijk ingesteld en staat u open voor nieuwe ervaringen, gooi dan alle schroom van u af. Net als bij een echte blind date weet u van tevoren natuurlijk niet wie u zult ontmoeten. Om u over de drempel te helpen en omdat u niet weet wat u te wachten staat, betaalt u 12,50 euro. In aanloop naar 16 december hebben we af en toe een tipje van de sluier opgelicht, dus u zou al kunnen weten wie er komt. Degenen die weten wie er komt, hebben meteen kaartjes besteld!"

Datum: zaterdag 16 december, aanvang 20:30 uur. Kaartjes kosten 12,50 euro per stuk en zijn te bestellen op www.topbemmel.nl en tevens verkrijgbaar bij Eyewish en in de Theaterkerk, Markt 5, Bemmel.

Kerstmiddag bij Gendtse Ouderenvereniging

GENDT - Op dinsdagmiddag 19 december komen de leden van de OVG nog eenmaal bij elkaar, om met een gezellige en sfeervolle kerstmiddag het succesvolle jaar 2017 af te sluiten.

De animo voor deze middag is ook ditmaal weer erg groot en dat betekent een volle theaterzaal van Providentia. Bij binnenkomst is er voor iedereen koffie met een kerstlekkernij en er worden ook enkele consumpties aangeboden. 'n Hapje tussendoor zal ditmaal ook niet ontbreken. Enkele leerlingen van basisschool De Vonkenmorgen komen weer hun idee over het naderende kerstfeest vertellen en er is er ook weer een feestelijke verloting met leuke prijzen die de kerstsfeer zeker verhogen.

De middag wordt afgesloten me een warm buffet inclusief soep vooraf en 'n heerlijk toetje na, waarna de aanwezige leden met een glas glühwein alvast proosten op de komende feestdagen en het jaar 2018. Voor iedere aanwezige is er na afloop nog een leuke kerstattentie. De muzikale invulling van deze middag is ook dit jaar weer in goede en vertrouwde handen van het Doornenburgse duo Bert en Belinda. De deelnemende leden worden vriendelijk verzocht niet vóór 13.00 uur naar Providenta te komen, om de organisatie in de gelegenheid te stellen de zaal in kerstsfeer te brengen.

Wek mijn zachtheid weer

Auferstehungskirche Brandenburg (D). Foto: Gerdine Dijkstra

HUISSEN - In de aanloop naar kerst toe is Advent een tijd van inkeer, rust en bezinning – maar tegelijkertijd is er de drukte van héél veel kerkelijke activiteiten. Onder andere de ontmoetingsmiddag met het thema ‘Wek mijn zachtheid weer, geef mij terug de ogen van een kind. Dat ik zie wat is. En mij toevertrouw. En het licht niet haat (Huub Oosterhuis).’

Op 3e Adventzonsdag lezen we Jesaja 35:1-10, ‘Kijk, de woestijn staat vol bloemen.’ Spannende, inspirerende teksten die schuren met de wereld waarin wij leven. De ene crises volgt op de andere: we raken er aan gewend en kijken er nauwelijks nog van op. Mensen die zich opsluiten in het eigen gelijk van de eigen mening en de eigen groep. Mensen die steeds harder gaan schreeuwen en feller worden. Vluchtelingen zijn minder welkom, we zorgen wat harder voor onszelf. We zien wat we willen zien.

Gelukkig! We zien ook mensen die elkaar in openheid tegemoet treden. Die ruimte maken voor nieuwe ontmoetingen en nieuwe kansen. Om dingen die wij als vanzelfsprekend zijn gaan ervaren en waar geen vragen meer gesteld worden weer te openen. Zo hopen wij dat de komst van een Kind die zachtheid en openheid in ons leven mag brengen. Wij wensen de wereld en elkaar die zachtheid toe. Dat schrijven we voor derde advent aan onze partnergemeente in Brandenburg. (Ada van Arkel).

Kerkdienst Protestantse Gemeente Huissen

Zondag 17 december derde Advent) met aandacht voor Amnesty International en partnergemeente Brandenburg. Aanvang 10.00 uur, voorganger ds. Matthijs Glastra. Vrijdagmiddaginloop van 14 – 16 uur. Welkom.

Kerststerrenverkoop door Badminton Club Gendt

GENDT – Op zaterdag 16 december zal de jaarlijkse kerststerrenverkoop van Badminton Club Gendt weer plaatsvinden.

Vrijdagmiddag 15 december wordt er door een aantal leden een verkoopronde over het Gendtse industrieterrein gedaan en zaterdagochtend 16 december van 10.00 tot 17.00 uur zullen de vrijwilligers van BC Gendt hun best gaan doen om aan de Gendtse inwoners de kerststerren te verkopen. Huis-aan-huis wordt geprobeerd zoveel mogelijk kerststerren te verkopen ten bate van de badminton sport.

Door de medewerking van leden wordt het weer mogelijk gemaakt om een bijdrage bij elkaar te 'sparen' voor onze vereniging, om zo de contributie zo laag mogelijk te houden en het badminton laagdrempelig te houden voor iedereen, jong en ouder! Tevens komt het geld ten goede aan activiteiten voor de jeugd- en seniorleden.

"Mocht u een keer bij onze badmintonvereniging willen komen proefspelen, dat kan! Op elke woensdagavond voor volwassenen. Voor junioren is dat dinsdagavond. Badmintonrackets zijn aanwezig om mee te kunnen spelen. Uiteraard zal er iemand aanwezig zijn om de spelregels duidelijk te maken indien u deze niet kent. Kortom u bent van harte welkom!"

Eventueel verdere informatie voor de badmintonvereniging is te verkrijgen via Han Kuster, hankuster@upcmail.nl of bezoek www.bcgendt.nl.

Mooie opbrengst voor www.stophersentumoren.nl

BEMMEL - Zaterdag 28 oktober heeft knuffelbuddy Bemmel met de knuffelbuddy's bij de AH Gendt gestaan. Er zijn toen 41 knuffelbuddy's verkocht en 12 knuffelbuddy's geschonken aan het Radboud Amalia-kinderziekenhuis. Er stond toen ook een spaarpot daar zat op het einde van de dag 31,10 euro in.

De twee weken ervoor konden de klanten van de AH in Gendt de statiegeldbonnetjes inleveren voor www.stophersentumoren.nl. Er is toen 230 euro opgehaald. De afgelopen weken konden de klanten van de AH in Bemmel ook de statiegeldbonnetjes inleveren, hier is 173,45 euro opgehaald. "Iedereen die op welke manier heeft bijgedragen aan dit mooie resultaat: bedankt! Heeft u ons gemist en wil je een knuffelbuddy (7,95 euro per stuk) kopen of schenken aan een ziek kind in het Radboud Amalia kinderziekenhuis, stuur dan een mailtje naar BuddyhuisBemmel@gmail.com. Het is ook mogelijk om financieel te steunen, zonder een buddy te kopen, zie https://www.stophet.nl/Nicole-Wagener.

Menu Bemmels afhaalpunt

BEMMEL - Op maandag 18 december kunnen inwoners van heel Lingewaard tussen 17.00 en 18.00 uur het volgende menu afhalen: soep, andijviestamppot en een toetje.

Deze maaltijd kost vier euro en wordt bereid door een enthousiaste groep vrijwilligers. Het afhaaladres is Cuperstraat 9 in Bemmel. Gevraagd wordt graag zelf drie afsluitbare bakjes mee te nemen! "Wilt u ook genieten van zo’n heerlijke verse maaltijd dan moet u zich wel van te voren even inschrijven via het SWL Meldpunt. Er is namelijk maar een beperkte hoeveelheid menu’s beschikbaar. Inschrijven kan op maandag - donderdag tussen 10.00 en 16.00 uur via tel. 088 2552555."

Het ‘Bemmels afhaalpunt’ is een initiatief van buurtbewoners in samenwerking met SWL. Voor meer informatie kan men contact opnemen met Wil van den Hurk (088 2552550).

Verrassing bij Huissense Badminton Club

HUISSEN - De jeugd van de Huissense Badminton Club en hun trainers werden na afloop van de training verrast door Sinterklaas. Hij had voor een ieder een surprise.

SNS 2017: we zijn er voor meer dan je geldzaken Waterflessen, dieren in the picture & kerstwensen

HUISSEN - Je loopt binnen bij je bank voor je geldzaken. Met een vraag over je hypotheek of rekening. Of om je gegevens te laten aanpassen. Maar loop ook 'ns binnen voor een luisterend oor en een kop koffie. Want bij de SNS Winkels in Arnhem-Zuid, Huissen en Elst vinden we dat het leven meer is dan alleen je geldzaken. Kijk maar eens naar onze 3 highlights van het afgelopen jaar.

1. Flesjes water tijdens Avondvierdaagse. "De Avondvierdaagse is hét wandelevenement voor kinderen. Veel van onze klantjes wandelden mee. Logisch dus dat ook wij erbij waren. Met de SNS Piazza voorzagen we dorstige wandelaartjes van flesjes water. Dat werd bijzonder gewaardeerd: de flesjes gingen er in rap tempo doorheen."

2. Ook aandacht voor dieren. "Een Dieren Zilvervloot hebben we (nog) niet. Toch dragen we ook de huisdieren van onze klanten een warm hart toe. Daarom organiseerden we op Dierendag een Facebookactie: Post je leukste huisdierenfoto en win! De eer én een smakelijk huisdierenpakket gingen naar de hond van Lydia en de kat van Christine. Hun reactie? 'Waf!' en 'miauw!' en de pakketten waren hap-slik-weg."

3. Persoonlijke boodschap. "Dit jaar stuurden we vele kaartjes naar onze klanten. Veel van hen kennen we namelijk bij naam. Komen ze bij ons binnen? Dan hebben we het niet alleen over de hypotheek of het spaargeld. Maar ook over hoe het écht met ze gaat. Zo weten we vaak of iemand gaat trouwen, geopereerd wordt of iets anders belangrijks meemaakt. Dat is een persoonlijke boodschap waard, vinden we."

Tot slot: de allerbeste kerstwensen. "De kerstgedachte zetten we net als vorig jaar ook dit jaar weer luister bij. Daarom kunnen onze klanten in de winkels een kerstwens in de boom hangen voor iemand die een hart onder de riem verdient. Heb je een zieke zus? Of zit een vriend in de put? Schrijf je wens voor haar of hem op een kaartje en hang 't in de boom. Hij of zij maakt dan kans op een luxe kerstpakket, met moois en lekkers van winkeliers uit de buurt. De actie loopt nog tot 21 december. De winnaars worden op 22 december bekendgemaakt. Wanneer kom je langs? Fijne feestdagen."

Rijwielhuys Lingewaard neemt Tweewielercentrum Koos Huberts over

HUISSEN – In het nieuwe jaar zal de nadruk op 'nieuw' liggen bij Tweewielercentrum Koos Huberts. Per 1 januari mag Bart Derksen zich er de nieuwe eigenaar van noemen en zal er een nieuwe naam op de gevel komen te staan: Rijwielhuys Lingewaard. De service is gelukkig niet nieuw, die is er al ruim vijftig jaar uitmuntend en dat zal het ook zeker blijven!

Wie is Bart Derksen? Bart (37) is zo gezegd een oude bekende bij Koos Huberts. Op zijn 16e liep Bart er zijn eerste en tweede stage, voor zijn opleiding aan de Gazelle Bedrijfsschool. Tijdens zijn opleiding tot bromfietsmonteur deed Bart 15 jaar ervaring op als monteur en later ook als bedrijfsleider bij een rijwielzaak in Arnhem. Daarna werd hij gevraagd voor een scooterzaak in Arnhem. Bart: 'Daar heb ik een leuke tijd gehad en echt veel geleerd, maar mijn goede ervaringen bij Koos Huberts bleven altijd in mijn achterhoofd zitten.' En nu Bart een ervaren vakman is, greep hij de kans om Tweewielercentrum Koos Huberts over te nemen met beide handen aan.

Wat kan men verwachten van Rijwielhuys Lingewaard? 'In december en januari kan men profiteren van aantrekkelijke kortingen op het gehele assortiment! Rijwielhuys Lingewaard is officieel dealer van de merken Sparta, Union en Johnny Loco. Daarnaast bieden we alle merken scooters, zowel nieuwe als occasions en voor onderhoud en reparaties kan men natuurlijk nog steeds bij ons terecht', aldus Bart.

Het team van Koos Huberts bedankt via deze weg alle trouwe klanten voor het in hen gestelde vertrouwen, in de vele jaren dat zij hen tot dienst mochten zijn onder de naam Koos Huberts. 'En we hopen natuurlijk dat dit ook zo mag blijven onder de naam 'Rijwielhuys Lingewaard!' (www.rijwielhuyslingewaard.nl; zie ook Facebook, Instagram en LinkedIn).

Fantastisch resultaat voor slagwerkgroep muziekvereniging Volharding

HUISSEN - Na acht maanden van voorbereiding was het dan zo ver. Zaterdagmorgen reden er twee vrachtwagens vol met slagwerkinstrumenten en 17 zeer gespannen en gemotiveerde jonge mensen richting Heesch. Zij zouden daar meedoen aan het podiumconcours slagwerkgroepen. Volharding stond als tweede groep gepland. Ondanks het slechte weer waren er toch heel veel toeschouwers uit Huissen aanwezig om de groep te steunen.

Het was heel indrukwekkend te zien hoe deze jonge groep met een aantal ouders als een geoliede machine het instrumentarium op het podium op de juiste plek zette en om 10.45 uur was het dan zo ver. Na een korte introductie stond de groep klokslag 10.45 uur klaar voor hun optreden.

Het eerste nummer Curse of Tortuga werd heel sfeervol ingezet. Het was prachtig die gespannen koppies op het podium te zien. Veel respect ook voor alle slagwerkers die gedurende het spelen van de drie stukken constant van het ene naar het andere instrument, tussen alle instrumenten door, moesten lopen zonder dat een instrument wordt omgestoten of een stok op de grond valt. De overgang naar het tweede stuk 'Who will save us now' was heel vloeiend. Wat een prachtig muziekstuk hebben zij uitgekozen. Het was muisstil in de zaal. Als derde tevens sluitstuk werd 'Elements' gespeeld. Het is een prachtig stuk die speciaal voor Volharding is geschreven door Martijn Oostra.

Toen was het wachten op de uitslag die rond 13.00 uur bekend gemaakt zou worden. De dirigenten van de deelnemende korpsen van deze morgen werden naar het podium geroepen. Melvin had Lora 11 jaar en Quint levels 10 jaar meegenomen op het podium. Voor hen was deze dag extra spannend want ze deden voor het eerst met de grote groep mee en dan direct bij zo'n belangrijk concours. Ze hebben het voortreffelijk gedaan.

Volharding kreeg als tweede vereniging van de voorzitter van KNMO te horen dat ze 92,67 punten een eerste prijs met promotie en onderscheiding hadden behaald. Met dit fantastisch resultaat heeft deze jonge groep onder leiding van Melvin Puijn laten zien en horen heel veel in hun mars te hebben. Het bleek uiteindelijk veruit het hoogste aantal punten te zijn van dit weekeinde. De groep is gepromoveerd naar de tweede divisie en gaat zich nu voorbereiden op het Nederlands Kampioenschap op 3 februari.

Klassikale aandacht op OBC voor burgerveteraan

De heer stunnenberg temidden van zijn jeugd op het OBC (Foto: Martien van Hemmen) Foto: martien van hemmen

ELST - Het was niet de eerste keer dat de heer Evert Stunnenberg zijn persoonlijke kindervaringen uit de oorlog kwam vertellen.

De teeners op het OBC in Elst luisterden geboeid naar indrukwekkende verhalen over de beschietingen en de ellende die je als burgers mee maakt terwijl de granaten je om de oren vliegen.En passant vertelde de heer Stunnenberg ook over de aanleiding van die oorlog, de vervolgingen en de gebrachte offers; zeker ook hier in de Betuwe.

In alle opzichten was weer duidelijk, dat hier een man stond die docent is geweest en die gewend was met jeugd om te gaan. Er werden veel vragen gesteld en bijzondere aandacht kregen de meegebrachte lege granaathuls en de booby trap. Terecht dat de twee groepen afsloten met een applaus voor deze 'burgerveteraan', die zijn persoonlijke ervaringen juist met de jeugd wil delen. Opdat we niet vergeten.

De activiteit kwam voort uit de samenwerkingsrelatie tussen het OBC en het Exoduscomité.

Kerstviering voor alle 55-plussers van Haalderen

Kerstviering BMJ. Foto: I. Pauwels

HAALDEREN - Het bestuur van Bejaard Maar Jong nodigt alle 55-plussers van Haalderen uit om deel te nemen aan de 'Op weg naar Kerstmis 2017' viering op maandag 18 december om 14.00 uur in dorpshuis De Tichel in Haalderen. De communieviering wordt verzorgd door pastor Janine Kallen met muzikale omlijsting van dames- en herenkoor. Na afloop van de viering is er gelegenheid om onder het genot van een kop thee of koffie na te praten.

'Bejaard Maar Jong' organiseert wekelijks activiteiten voor de 55 plussers in Haalderen: koersballen, kaarten, biljarten en jeu de boules op maandag, line-dance op dinsdagmorgen, gym, biljarten en soosmiddag op donderdag. Jaarlijks organiseert 'Bejaard Maar Jong' een gezellige dag tijdens de Dag van de Ouderen en de paas- en kerstviering met medewerking van zangkoorleden. Verder is er op de laatste woensdagochtend van de maand de koffiemorgen: onder het genot van een kopje koffie of thee kan men gezellig bijpraten van 10.00 tot 11.30 uur. Deze koffiemorgen staat open voor alle senioren van Haalderen.

Via Bejaard maar Jong sporten en zwemmen tegen gereduceerd tarief bij Laco Bemmel! Om hiervoor in aanmerking te komen, dient u lid te zijn of te worden van Bejaard maar Jong. Bent u al lid van Bejaard maar Jong en wilt u gaan sporten bij Laco? Geef bij inschrijving aan dat u lid bent en toon de BMJ lidmaatschapskaart.

Kom een keer kijken bij een van onze activiteiten in dorpshuis De Tichel! Heeft u nog vragen dan kunt u contact opnemen met bestuurslid Leo van Schaijk: 0481 463307.

Veel kleindieren op Gelderlandshow

REGIO - Liefhebbers van konijnen, pluimvee en sierduiven zijn van vrijdag 15 december tot en met zondagmiddag 17 december meer dan welkom in de Olympic evenementenhal aan de Nieuweweg 203 in Wijchen. Er zal een kleindierenshow plaatsvinden van ongeveer 3400 dieren.

De Gelderlandshow is al vele jaren een begrip, maar desondanks nog niet bij een ieder bekend. Tijdens deze kleindiertentoonstelling wordt de Provinciale Bondstentoonstelling van Kleindierliefhebbers Nederland gehouden, of te wel de Gelderse kampioenschappen voor kleindieren. Diverse rassen en creaties zullen er te zien zijn. Een unieke gelegenheid om kennis te maken met de diversiteit en natuurschoon die deze dieren bezitten. Ieder ras met zijn eigen kenmerken. "Zit u er over te denken om bijvoorbeeld een aantal raskippen in uw tuin te laten rondscharrelen, geef uw ogen de kost tijdens de Gelderlandshow."

Op vrijdag 15 december worden alle diergroepen zoals konijnen, cavia's, hoenders, sier- en watervogels en sierduiven gekeurd door hiervoor speciaal opgeleide keurmeesters. Het fraaiste dier van elke diersoort, mag uiteindelijk de titel van Gelders Kampioen dragen.
Een prestatie om trots op te zijn.

Meer informatie staat op www.gelderlandshow.nl. Voor het publiek is de tentoonstelling geopend: vrijdag 15 december van 10.00 tot 22.00 uur; zaterdag 16 december van 10.30 tot 18.00 uur; zondag 17 december van 10.00 tot 16.00 uur. De entree voor volwassenen bedraagt 5,00 euro per persoon; voor kinderen onder 12 jaar en onder begeleiding 1,00 euro.

Spot op Sport HV Huissen-HV Angeren Dé handbalderby: slap HV Huissen onderuit tegen fel HV Angeren 'Allerslechtste wedstrijd van ons'

HV Huissen loopt zich (weer) stuk op HV Angeren. (Foto: Hans Schmeinck)

Tekst: Hans Schmeinck

HV Huissen likt de wonden. De handbalsters verloren zaterdagavond thuis op ontluisterende wijze van aartsrivaal HV Angeren: 8-16. 'Dan maar een goede tweede seizoenshelft', klinkt het bij Huissen optimistisch. Angeren lijkt eerder klaar voor een goed vervolg.

HV Huissen-coach Ray Thomson was direct na afloop van de afstraffing tegen HV Angeren direct gevlogen. Boos beende hij weg uit thuis De Brink. Een uur na afloop van dé handbalderby van de Betuwe wilde hij –zij het telefonisch- alsnog commentaar geven. ,,Ik was echt pissed off. Ik ben nog nooit zo te kijk gezet. Het team heeft bagger, bagger gespeeld. Trage opbouw, slechte afronding. Misschien was de spanning te groot, ik weet het niet. Maar het zit niet alleen in de koppies, het heeft ook met kunnen te maken. Want, tja, twee doelpunten in de eerste helft. Ik heb het nog nooit meegemaakt.''

Inderdaad komt het bijna nooit voor dat een seniorenteam in het handbal in een half uur tijd slechts twee doelpunten maakt. Angeren maakte er tien, waardoor halverwege een zelden vertoonde 2-10 stand op de borden stond. Het team van coach Fred Wieland hoefde niet eens in grote vorm te steken om Huissen van zich af te houden. Een solide defensie, een goede doelvrouwe (Lisa Neelis) en het aanvallende kanon (Anouk Scholten) waren ruim voldoende voor de uiteindelijke 8-16 zege op de aartsrivaal.

Vriend en vijand

,,Ik had niet verwacht dat het zo makkelijk zou gaan'', aldus Wieland. ,,Maar we hebben het zelf en ook dik verdiend. Vriend en vijand hadden niet verwacht waar we nu staan.'' Het jeugdige Angeren neemt in de tweede klasse B plek twee in, direct achter de ogenschijnlijk onbereikbare koploper DFS Arnhem 2. ,,Eind dit jaar willen we bij de beste drie van de klasse staan'', aldus Wieland.

HV Huissen is afgezakt naar de vierde plaats in de stand. Een vrije val ligt op de loer. Komende zondag wacht de uitbeurt bij het sterke OBW 3. ,,Tegen Angeren speelden we onze allerslechtste wedstrijd'', aldus Luna Stavenuiter van Huissen. ,,We moeten het goede gevoel snel oppikken. En gaan voor een goede tweede seizoenshelft, net als vorig seizoen.''

[kader]

'Uitspraak Ray niet echt handig'

HV Angeren-coach Fred Wieland zette 'm in de groepsapp van zijn team. De uitspraak van zijn collega-coach van Huissen, Ray Thomson. Die zei eerder dat 'twee keer dik winnen van Angeren' een zekerheidje zou zijn. 'Zo'n uitspraak is niet echt handig van Ray. Hij legt daardoor druk bij ons', aldus twee Huissen-speelsters na afloop. Thomson: ,,Als ze rustig opbouwen, druk zetten en goed afronden, kunnen ze echt wel winnen van Angeren.''

Sfeervol kerstconcert Jubilate

Dirigent Mathieu van de Burgh dirigeert het koor Jubilate. Foto: H.G.M. Staring

GENDT - Op 16 december zal dirigent Mathieu van der Burgh voor de allerlaatste keer (hij gaat met pensioen) het jaarlijkse kerstconcert van het Gemengd Koor Jubilate in de kleine Hervormde Kerk aan de Gendtse dijk dirigeren; aanvang 20.00 uur.

Het vertrek van de dirigent betekent niet, dat dit vitaal ouderenkoor bij de pakken neer gaat zitten! Er wordt al druk gezocht naar de juiste vervang(st)er en volgend jaar zal men opnieuw van Jubilate kunnen genieten.

"Dit jaar kunt u luisteren naar bekende nummers, als bv. Cantique de Noël, I’m dreaming of a white Christmas, Stille Nacht en wat meer onbekende liederen als Adventi ének, Noel Nouvelet en Bogoroditse Devo. In totaal worden er veertien kerstsongs ten gehore gebracht, waarvan een aantal begeleid wordt op de piano door Aline Janssen uit Gendt. Uiteraard is er weer glühwein en kerstbrood na afloop. Zoals bekend is de akoestiek in het kerkje geweldig, de sfeer prima, maar u moet wel op tijd komen om een goede plek te bemachtigen. Van harte welkom allemaal!"

Op 23 december, aanvang 19.00 uur, zingt Jubilate óók samen met de Gendtse Harmonie in de Martinuskerk aan de Nijmeegsestraat.

HAALDEREN - Afgelopen woensdag 29 november was de eerste vergadering van Haalderen leeft! De eerste stappen zijn gezet tijdens de vergadering. Bovendien hebben liefst 24 leden zich al aangemeld om te helpen binnen het platform voor het uitvoeren van het dorpsontwikkelingsplan! Maar dat is nog niet genoeg!

"Wilt u zich inzetten voor Haalderen leeft? Meldt u dan aan! Wij zijn voornamelijk op zoek naar mensen die met de huidige groep zich in willen zetten voor 'Voorzieningen voor jong & oud' en 'Wonen en omgeving' binnen Haalderen. Help ons mee met het in stand houden of terugbrengen van voorzieningen! Of zet u in voor bijvoorbeeld het herinrichten van de Haalderse woonomgeving! Natuurlijk mag u zich ook opgeven voor een van de overige drie thema's. U kunt ons bereiken via de mail: haalderenleeft@gmail.com of via onze facebookpagina: Haalderen leeft!"

17 / 28

18 / 28

19 / 28

20 / 28

Gemeente, woningcorporaties en huurders maken prestatieafspraken

Waardwonen, Bewonersraad Lingewaard, gemeente Lingewaard, Huurdersvereniging Gendt en Woonstichting Gendt ondertekenden de prestatieafspraken. Foto: Foto Mireat

LINGEWAARD - Waardwonen, Woonstichting Gendt, de huurdersorganisaties en gemeente hebben samen afspraken gemaakt over het wonen in de gemeente Lingewaard. Op 4 december zijn de afspraken officieel ondertekend.

De belangrijkste punten:

- Betaalbare woonlasten, beschikbaarheid van passende en duurzame woningen (inkomen tot € 35.379).
- Investeren in duurzaamheid.
- Toevoeging 60 extra woningen voor Lingewaard (exclusief Gendt) tot 2030.
- Zorg voor verantwoord huurbeleid, streven naar betaalbaarheid voor iedereen.
- Onderzoek wat de vraag naar woningen voor beschermd wonen is, afspraken maken over het beschikbaar stellen ervan.
- Onderzoek naar kleinschalige tijdelijke opvang voor statushouders.
- Onderzoek naar mogelijkheden om jongeren/starters te huisvesten.
- Extra aandacht voor de huisvesting van jongeren (17-27 jaar), met name met een beperking.
- Gezamelijke werkwijze om huurachterstanden terug te dringen.
- Nadruk nieuwbouw op 1- en 2-persoonshuishoudens, levensloopbestendig.
- Samen optrekken bij zorg, welzijn, wonen en leefbaarheid.
- Woningbezit courant houden, energiezuinig maken en verduurzamen.
- Oriënteren op andere manieren van bouwen.
- Gezamenlijke bepalen inzet voor leefbaarheid.
- Waardwonen gaat meer in de wijken werken (aansluiten bij bestaande netwerken, werken met buurtbeheerders).
- Woonstichting Gendt staat dichtbij haar huurders en investeert de komende jaren fors in energiebesparende maatregelen.

De afspraken zijn een goede basis voor de samenwerking tussen partijen. Op deze manier werken we samen aan een thuis voor onze huurders.

Woensdag 13 december 14.00 tot 20.00 uur Kerstmarkt Zetten

ZETTEN - Op woensdag 13 december wordt van 14.00 tot 20.00 uur de kerstmarkt in het centrum van Zetten gehouden. Een sfeervolle en gezellige markt met liefst vijftig kramen en leuke optredens.

De kerstmarkt is groots opgezet omdat enkele winkeliers het initiatief genomen hebben om de kersmarkt zelf te organiseren en telt daarom meer dan vijftig kramen. Daarbij is er dan ook zeker aan de kinderen gedacht. Zij kunnen brood en marshmallows bakken. Tevens is er een workshop sneeuwpopjes maken en de kinderen kunnen een kerstwens knutselen en deze in een grote verlichte kerstboom hangen. De grote verscheidenheid aan kramen staat opgesteld van het Julianaplein helemaal tot aan Plein 1. De kerstman zal er ook zijn met z'n arrenslee waar iedereen een rondritje kan maken.

De Wizet heeft een loterij georganiseerd met mooie prijzen. De lootjes zijn bij de winkeliers te koop en op de kerstmarkt. Van 17.00 tot 20.00 uur zal het popkoor Future uit Rhenen mooie liederen zingen. Artiest Arno Kolenbrander zorgt deze dag voor optredens met mooie kerstliederen. Kortom, kerstsfeer ten top op 13 december in het centrum van Zetten.

Zaterdag 23 december is er koopavond tot 21.00 uur.

Kerst vieren bij Wereldrestaurant Atlantis

ARNHEM – Wilt u ook heerlijk genieten tijdens de kerstdagen? Op eerste kerstdag kunt u twee uur lang onbeperkt genieten bij Atlantis van de kerstbrunch. Het buffet bestaat uit verse soepen, sushi, zalmfilet, grote gamba's, wild, biefstuk, gevogelte, en een uitgebreide dessertbuffet. U wordt tussen 12:00 en 12:30 uur verwacht.

Op eerste en tweede kerstdag kunt u genieten van ons all-in-kerstbuffet inclusief drinken, bier en wijn. Tweeënhalf uur onbeperkt zorgeloos genieten… Het restaurant is met zeshonderd zitplaatsen één van de grootste wereldrestaurants in Nederland, die werken met een modern formule. De gasten kunnen in slechts één avond bij Atlantis de smaken proeven uit zowat alle werelddelen. Er zijn gerechten uit zowel de Franse, Italiaanse, Spaanse als ook de Japanse, Koreaanse, Thaise en zelfs Hollandse keuken. De gerechten worden gekozen van de buffetten of bij de koks, die wokken, grillen, koken en bakken: live cooking! En we hebben zelfs diverse soorten fruits der mer zoals kreeft en dergelijke. Diner zittingen: eerste zitting van 16:00 tot en met 18:30 uur, tweede zitting van 19:30 tot en met 22:00 uur

Voor de kinderen
Er is ook zo veel te doen! Het buffet is ook geschikt voor jonge gasten met onder andere frietjes, kroketten, chocoladefontein, poffertjes, suikerspinnen en nog veel meer! Bovendien kunnen ze zich vermaken in onze vernieuwde speciale speelruimte met spelcomputers en een theater! Kijk op www.atlantisarnhem.nl of op Facebook voor meer informatie.

Wereldrestaurant Atlantis, Hollandweg 6-8 in Arnhem; 026 3831610.

Kerstboom kopen is een feestje bij bloembinderij Dorethé!

ANGEREN – Als je bij bloembinderij Dorethé binnen stapt dan voelt het alsof je er op visite komt. Het is er gezellig, er is altijd tijd voor een praatje en als je er zin in hebt... is er zelfs een lekker vers kopje koffie. Natuurlijk is de winkel is nu helemaal in kerstsfeer omgetoverd en staan de mooiste kerstbomen voor je klaar. En kies gerust een mooie grote uit, want de boom wordt geheel gratis thuis bezorgd!

Ze staat erom bekend; Dorethé Wagener 'omarmt' haar klanten. In de service voor haar klanten gaat ze ver. Het is ook niet voor niets dat ze bijna al haar 25-jarig jubileum kan gaan vieren. Ze geniet van haar vak, het is haar passie... Aan de creatieve kerststukken in haar winkels is dat goed terug te zien. 'Ik zeg altijd: Showtime! See it and feel it!', roept Dorethé lachend. 'We hebben veel natuurlijke materialen verwerkt, maar ook wel kleine lampjes in kerststukken', aldus Dorethé. Ze werkt hard, maar lacht altijd.

Dorethé kan bijzonder trots zijn op wat zij in haar eentje heeft opgebouwd. Ook haar tweede winkel aan de Wijngaarden 3 in Huissen is een succes. Toch blijft deze vrolijke onderneemster altijd bescheiden. Niet bescheiden echter, is haar ruime assortiment aan (woon)decoraties! Dus ook voor een bijzonder kerstcadeautje is het zeer de moeite waard om bij Dorethé een kijkje te gaan nemen. Voor elk budget en voor iedere smaak, is het bij Dorethé meestal wel raak. Tot aan de kerst is bloembinderij Dorethé ook iedere zondag open. Wees welkom aan de Molenstraat 30 in Angeren of aan de Wijngaarden 3 in Huissen en kijk op Facebook bij Bloembinderij Dorethé voor leuke aanbiedingen.

Pruiken of haarwerken bij kapsalon Mariton Zoekt u een zo natuurlijk mogelijke pruik of aanvulling voor dunner wordend haar?

ANGEREN - Rita Evers is een erkend gecertificeerde haarwerkspecialiste in bezit van moderne haarwerktechnieken. "Mensen voelen zich zelfverzekerde met zoveel mogelijk natuurlijk uitziend haar, daarom streef ik ernaar om het zo mooi mogelijk te laten terugkomen."

Met een medische indicatie komt u in aanmerking voor een vergoeding bij uw zorgverzekeraar en met een aanvullende verzekering kunnen er meestal meer kosten worden gedeclareerd wat Kapsalon Mariton voor u uit handen neemt zodat u daar geen zorgen over hebt. "Wij zijn gecontracteerd bij alle zorgverzekeraars.

Waarom Kapsalon Mariton? * Anko gecertificeerd; * Discreet; * Persoonlijk betrokken; * Ontvangst in privé ruimte of wat uw wensen zijn; * Contracten bij alle zorgverzekeraars. Meer informatie staat op www.kapsalonmariton.nl.

Christinastraat 8, Angeren; 026 3250203.

Topshelf in Arnhem langer open!

ARNHEM - De verkopen trekken aan en winkels hebben nieuwe voorraden luxe artikelen: de warenhuizen van Topshelf in Arnhem en Groningen blijven open tot halverwege februari 2018.

Topshelf is tot deze beslissing gekomen vanwege de aantrekkende verkopen. Het warenhuisbedrijf heeft de voorraden aangevuld met onder andere de hele winkelcollectie van Gaastra, luxe beddengoed, cadeauartikelen, woonaccessoires en kostuums. Ook in de komende periode zal het assortiment worden aangevuld. De nieuwe producten worden al gelijk met 50 procent korting verkocht.

Kerst met de Stedelijke en Dick Rienstra in de Stadskerk Huissen

HUISSEN - De Stedelijke Muziekvereniging Huissen geeft op zondag 17 december haar traditionele kerstconcert in de Stadskerk in Huissen.

De gast van dit jaar is niemand minder dan zanger/acteur/entertainer Dick Rienstra, bekend als de Nederlandse Sinatra, die dit keer niet met de Ramblers maar met het orkest van de Stedelijke een deel van het programma voor zijn rekening neemt.

Dick Rienstra maakte in 1960 zijn zangdebuut voor de radio met een hit van Frank Sinatra. Zijn eerste zang-optreden voor de televisie vond plaats in 1962 met ‘Blue Moon’ in het programma 'Onbekend Talent'. Vervolgens werkte hij regelmatig mee aan shows en amusementsprogramma’s voor radio en televisie en zong bij orkesten als The Skymasters, het Vara Dansorkest en het Metropole Orkest. Dick werkte mee aan diverse grote theaterproducties met het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht, maar ook aan musicals zoals '42-nd Street' en hij speelde een van de hoofdrollen in de musical The Beauty and the Beast.

De Stedelijke Muziekvereniging Huissen zal natuurlijk ook samen met Dick Rienstra diverse stukken ten gehore brengen. Op het programma van het orkest staan naast de traditionele kerstliederen een aantal leuke selecties van speciale kerstliederen, zoals bij voorbeeld 'Polish Christmas Music' en 'A Christmas Carol Fantasy'. Het concert begint om 15:30 uur. De entreeprijs is vijf euro. De eerste 100 bezoekers krijgen een bonbon met muziekopdruk.

Meer informatie staat op www.stedelijkemuziekhuissen.nl, Facebook of Twitter.

Nieuwe en oude technieken in etalage bouwman in Angeren

Diamond painting werk van Simone Derksen

ANGEREN - Drie inwoners van Angeren exposeren hun werk komende zes weken in de etalage van de voormalige schoenwinkel Bouwman aan de Jan Joostenstraat nummer 20 in Angeren.

Simone Derksen woont sinds 2008 in Angeren. Zij is opgeleid als activiteitenbegeleidster en altijd creatief bezig. Twee jaar geleden heeft zij het diamond painting ontdekt. Volgens haar wordt het nu in Nederland een rage. Bij deze techniek plakt men met een pincet kleine steentjes/kraaltjes op een stramien. Meestal zijn deze voorgedrukt en voorgelijmd. Zeven werken zijn er van Simone te zien.

Marrij Hermsen borduurt al jaren, meestal telpatronen. Zeventien borduurwerken zijn er nu tentoongesteld. Twee schellekoorden met boerderijen en werkzaamheden op de boerderij. Ook heeft zij tekeningen van Rie Cramer geborduurd.

Rinie Tijssen-Scholten volgt sinds vier jaar cursussen bij Riny van de Pas uit Huissen. Momenteel in het Gemeenschapshuis in Huissen-zand. Zij vindt het erg leuk om te doen en exposeert nu acht werken. Deze zijn geschilderd met acryl verf. Rinie toont enkele abstracte en figuratieve werken. Dit alles is te zien tot 16 januari.

Meekijken bij Participatiepunt Gendt

vrijwilligers ICT helpdesk aan het werk. Foto: Henny Campschroer Foto: Henny Campschroer

GENDT - "Als ik op woensdagochtend om 9.15 uur binnenloop in de hal van het Hof van Breunissen zitten er heel veel mensen te wachten bij de prikpost. Ik haast me naar de zaal Het Centrum, waar vrijwilligers van het Repair Café al bezig zijn om tafels klaar te zetten. Ik help een handje mee", zo vertelt Henny Campschroer.

"Intussen komt de chauffeur van de e-car binnen, we maken een praatje, legen het bakje met vrijwillige bijdragen en de chauffeur kan beginnen aan zijn eerste ritje. Intussen lopen de eerste inwoners al binnen bij het repaircafé. We drinken koffie met alle vrijwilligers en de eerste klanten. Daarna aan het werk. Intussen zijn de PP-medewerkers in gesprek met een inwoner. De maatschappelijk werker van Rijnstad komt binnen en loopt naar zijn spreekkamer. De mensen van de ICT-helpdesk zijn ook binnen en komen koffie halen.

Ik loop even naar mijn collega’s om het programma van die ochtend door te nemen, zo moet de nieuwsbrief 2017 van het PP gemaild worden naar alle vrijwilligers. Daarvoor hebben we zo veel mogelijk alle namen en adressen weer gecontroleerd in samenwerking met SWL. Er zijn wat vragen binnen gekomen, die moeten worden verwerkt.
Een consulente van de WMO sluit aan en zoekt haar werkplek op aan de achterkant van de balie. Een activiteitenbegeleidster van Sint-Jozef informeert naar het programma voor de volgende 'effe d’r uut' in januari. Mijn collega’s bij het PP hebben intussen informatie verstuurd over tuinklussen. Dan is het tijd, vrijwilligers ruimen alles netjes op en kunnen na een alweer zinvolle ochtend naar huis."

Tafeltje dekje luidt noodklok

BEMMEL - Tafeltje dekje Bemmel/Haalderen zoekt nog twee nieuwe bestuursleden.

"We zoeken nog een secretaris en een coördinator. Wie wil zich inzetten om deze voorziening voor ouderen voort te zetten? Als er geen mensen zijn die dit mooie en dankbare werk willen overnemen, dan zijn wij genoodzaakt ermee te stoppen en zal er geen maaltijdvoorziening meer zijn in Bemmel. Dat zou erg jammer zijn!'
Meer informatie? Bel Jan te Boekhorst, 0481 461759 / 06 28936171.

Huessense kalender 2018

Foto: Gilden Huissen Foto: Gilden Huissen

HUISSEN - Dit jaar hebben de Gildenbroeders weer een schitterende kalender gemaakt voor het jaar 2018. Zo hebben de samenstellers in der loop der jaren al heel wat moois van Huissen laten zien.

In deze editie, die ook weer geheel in kleur is uitgevoerd, is weer aandacht aan de omgeving besteed. Het klooster met zijn inwoners in volle pracht. Een stukje natuur in de omgeving, met een bijzonder verhaal. Ook zijn de Huissense evenementen en gildenbijeenkomsten vermeld en er is nog voldoende ruimte vrijgehouden voor eigen notities.

De kalender is een mooi cadeau voor iedereen die woont in Huissen en daarbuiten. De opbrengst van de kalender wordt gebruikt voor het jeugdvendel Sint-Antonius. Ondank de moeite die de samenstellers doen, gebeurt het toch eens dat er datums zijn die veranderen. Zo ook het beleg en ontzet, dat zal in 2018 op 30 juni gehouden worden, met de dag erna het koningschieten op 1 juli. Met prachtige afbeeldingen van Huissens in al zijn vormen. De kalender is te koop bij drukkerij Kuipers, Slijterij Degen en Primera in winkelcentrum De Brink, Hendriks kapsalon, Stadsmuseum Hof van Hessen, en VVV Huissen. De kalender kost vijf euro. Een mooi cadeau voor onder de kerstboom!

Lezing: Minder insecten en de gevolgen hiervan

BEMMEL - Stichting Lingewaard Natuurlijk houdt op donderdag14 december de lezing over de afname van insecten en de gevolgen hiervan. De Nijmeegse hoogleraar dierecologie Henk Siepel geeft deze lezing. Hij vertelt ons over zijn Nederlandse en internationale onderzoeken in samenwerking met entomologen.

Een grote afname van insecten heeft gevolgen voor het hele ecosysteem. Insecten zijn belangrijke bestuivers van wilde planten, maar ook van fruit en groenten voor onze consumptie. Bovendien spelen veel soorten insecten een grote rol in de afbraak van organische stof, waardoor planten voeding krijgen om te groeien. Daarnaast dienen insecten als voedsel voor 60 procent van de vogelsoorten, vleermuizen, reptielen en amfibieën. De afname van broedvogels in het landelijk gebied, zoals de veldleeuwerik en weidevogels komen daarmee in een ander daglicht te staan.

Een ieder is welkom om de lezing bij te wonen op donderdag 14 december om 20.00 uur in De Veldschuur, Sportlaan 1M in Bemmel. Inloop vanaf 19.30 uur. De toegang is 7,50 euro per persoon inclusief een kop koffie of thee. De toegang voor houders van de Vriendenkaart van Lingewaard Natuurlijk is gratis. De vriendenkaart voor het seizoen 2017-2018 is voor 15 euro te koop aan de kassa.

Bibliotheek helpt bij perfect kerstdiner

HUISSEN - De feestdagen komen eraan en je wil het perfecte kerstdiner. Je staat voor het schap met wijnen in de supermarkt. Wat nu? Hoe kies je de juiste wijn? Welke informatie kun je eigenlijk halen van het etiket en wat zou erop móeten staan?

Op 14 december van 20.00 tot 21.30 geeft wijnkenner Theo Kuijpers uit Huissen tips in de Bibliotheek Huissen. Hij is al ruim 40 jaar wijn in- en verkoper en vertelt tijdens de Universiteit van Lingewaard de basis over wijngebieden en druivenrassen.

De Universiteit van Lingewaard laat regionale experts aan het woord. De colleges bieden je de mogelijkheid je te verdiepen in uiteenlopende onderwerpen en mensen uit de regio te ontmoeten. Bibliotheekleden en studenten betalen 2,50, overige bezoekers kopen een kaartje voor 4 euro. Koop je kaartje vooraf in de bibliotheek of via www.obgz.nl/universiteiten.

Open Eetcafé Haalderen

HAALDEREN - Men kan binnenkort weer in Haalderen terecht voor een Open Eetcafé: donderdag 21 december - 17.00 uur in De Tichel, Kolkweg 5a.

Voor vier euro kunnen inwoners van Lingewaard aanschuiven voor een maaltijd (inclusief koffie na afloop) die geheel bereid wordt door vrijwilligers. Iedereen die mee wil eten kan zich aanmelden bij de bar van De Tichel of bellen op maandag tussen 12.00 en 17.00 uur naar 0481464409 (De Tichel). Meer informatie staat op www.swlingewaard.nl onder ’ParticipatiePunten'.

Tafeltje dekje luidt noodklok

Tafeltje dekje luidt noodklok

BEMMEL - Tafeltje dekje Bemmel/Haalderen zoekt nog twee nieuwe bestuursleden.

"We zoeken nog een secretaris en een coördinator. Wie wil zich inzetten om deze voorziening voor ouderen voort te zetten? Als er geen mensen zijn die dit mooie en dankbare werk willen overnemen, dan zijn wij genoodzaakt ermee te stoppen en zal er geen maaltijdvoorziening meer zijn in Bemmel. Dat zou erg jammer zijn!'
Meer informatie? Bel Jan te Boekhorst, 0481 461759 / 06 28936171.

Life Coaching: Samen op zoek naar jezelf

BEMMEL - Heb jij het gevoel dat je een aantal uren per dag tekort komt? Durf jij in bepaalde situaties geen nee te zeggen tegen je collega/vriend(in)? Wil jij met zelfvertrouwen een gesprek aangaan? Dan is Life Coaching voor jouw de oplossing.

Coaching: wat is dat eigenlijk? Dit is een traject die ik als coach en jij als coachee, samen aangaan om jou ander gedrag aan te leren. De relatie tussen ons is op basis van vertrouwen, respect en gelijkwaardigheid. Doordat je zelf de regie over dit traject in handen hebt is de kans van slagen groot. Je hebt namelijk zelf je niet gewenste gedrag waargenomen en je hebt zelf een nieuw gedrag hiervoor bedacht en toegepast. "Mijn taak als coach is om dit traject op een professionele manier te bewaken. Daarom vinden de sessies meestal bij je thuis plaats. Binnen je eigen, veilige en vertrouwde omgeving. In overleg zouden we een sessie ook tijdens bijvoorbeeld een wandeling kunnen doen."

"Als coach zou ik mezelf omschrijven als een open, eerlijk en nieuwsgierige vrouw. Van nature benader ik mijn obstakels met een oplossingsgerichte aanpak. Coaching is voor mij super interessant omdat het mij uitdaagt om altijd naar de persoonlijkheid van het individu te kijken. Te ontdekken welke aanpak en methode het beste bij jou past.

Ik wil graag coaching voor iedereen makkelijk toegankelijk maken dus schroom niet om contact met me op te nemen voor de mogelijkheden. Kijk op mijn website: coachingspraktijkmarianne.nl voor meer informatie."

Gemarko Tuindesign en Tuindecor kan groots uitpakken op nieuwe locatie

HERVELD – De verhuisdozen zijn inmiddels uitgepakt, dus nu kan ondernemerskoppel Korné en Arnessa van Gessel gaan 'uitpakken' op het veel ruimere bedrijfsterrein aan de Stenenkamerstraat 61 in Herveld.

Omdat de voormalige locatie aan de Karstraat 42 in Bemmel een andere bestemming ging krijgen, kwam deze verhuizing wel iets eerder dan gepland voor Arnessa en Korné. 'Maar de 1200 vierkante meter meer bedrijfsruimte komt wel zeer goed van pas!', aldus de enthousiaste Arnessa. Gemarko Tuindesign en Tuindecor is namelijk flink gegroeid. Ook de vraag naar steeds luxere overkappingen groeit nog steeds. In woonprogramma's wordt er regelmatig aandacht aan besteed; een terrasoverkapping verwarmd door een vuurtafel of houtkachel bijvoorbeeld, maakt dat je in ieder seizoen van het jaar kunt genieten van het buitengevoel. De winterbarbecue is helemaal trendy en is perfect te organiseren onder een terrasoverkapping. Naar binnen vluchten voor regen is dan niet meer nodig! Gemarko regelt het voor u van A tot Z en volledig naar uw wens.

Met ruim 15 jaar ervaring kunt u bij Gemarko vanzelfsprekend rekenen op kwaliteit met oog voor detail. Kijkt u voor informatie op www.gemarko.nl en www.tuindecor.nl of kom op uw gemak eens kijken hoe u woonplezier kunt verbinden met buitenplezier aan de Stenenkamerstraat 61 in Herveld. Onder het genot van een kopje koffie wordt er graag een vrijblijvende offerte voor u gemaakt. T: 0488-427778.

Rabobanken Oost Betuwe en Maas en Waal willen krachten bundelen

BETUWE - De twee lokale Rabobanken Oost Betuwe en Maas en Waal willen per 1 mei hun krachten bundelen. Op 29 november ondertekenden de raden van commissarissen en de directievoorzitters een intentieverklaring waarin zij dit voornemen uitspreken. De ledenraden van beide banken nemen uiterlijk begin april een besluit over het voorstel tot samengaan.

Klanten doen hun dagelijkse bankzaken vooral online of telefonisch. Voor de complexere financiële zaken vragen zij om advies. Dat vraagt van de bankmedewerkers professionaliteit, deskundigheid, flexibiliteit en continuïteit. "Door onze krachten te bundelen, kunnen we dit ook in de toekomst blijven bieden", zegt Mario Franken, voorzitter van de Raad van Commissarissen van Rabobank Oost Betuwe. "Daarnaast kunnen we als één organisatie efficiënter werken, zodat er meer tijd is voor de klant".

Veel raakvlakken

De keuze voor Oost Betuwe en Maas en Waal past bij het gegeven dat de gebieden veel raakvlakken hebben. "Kenmerkend zijn bijvoorbeeld de woonkernen met een sterk sociaal karakter en het vergelijkbare ondernemersklimaat. Daarom werken de banken ook nu al op onderdelen intensief samen, onder andere in de dienstverlening aan agrarische klanten. Bovendien sluiten beide werkgebieden goed aan bij de economische dynamiek van de regio Arnhem-Nijmegen.", vult Franken aan.


Co-creatie met leden
De ledenraden steunen het voornemen om samen te gaan. Ze nemen hierbij een helder standpunt in: klanten, leden en medewerkers moeten de toegevoegde waarde van de samenwerking ervaren en terug zien in het contact met de bank. Groter organiseren waar het kan en kleiner waar de klant is. Dat laatste past bij het werken in marktteams; dicht bij de klant en met aandacht voor wat er speelt in alle woonkernen. In de komende maanden wordt duidelijk hoe de bank dit gaat realiseren. Hier zullen de ledenraden en leden bij worden betrokken.

Kerstbomen en kerstmarkt bij Epric Stichting

HUISSEN - Ook dit jaar zijn er weer hele mooie kerstbomen te koop bij Stichting Epric in Huissen. En in alle maten. Bij Stichting Epric kunt u zelf de boom uitzoeken en bekijken: past deze bij mij of is hij toch te groot of te klein. Door de vele bomen zou u het kerstbos niet meer kunnen zien maar daar zijn onze medewerkers voor om u vakkundig te helpen.

Daarnaast is er bij Epric ook een mooie kerstmarkt met spullen die niet snel ergens anders aantreft. Heel anders als de grote tuincentra's waarbij massa voorop staat. Hier staat liefde voor de spullen en ook aparte dingen voorop. Kerststukjes en kerstgroen complimenteren het geheel. De kerststukjes worden door onze eigen mensen gemaakt.

Bij de aankoop van de bomen en de kerstmarkt steunt u ook nog eens een goed doel. De opbrengst van de verkoop wordt gebruikt voor het mogelijk maken van dagbestedingsplekken voor mensen met een beperking. Dus niet alleen dat u iets moois voor in huis heeft, u steunt ook nog eens het goede doel.

Stichting Epric is gevestigd aan hetNieuwediep 9a, 6851 GB Huissen en is geopend van maandag - vrijdag van 9-17 uur en de zaterdagen en zondagen tot aan kerst van 10-17 uur. www.epric.org

Uitreiking eerste prijs loterij De Geintrappers

nvt Foto: nvt

BEMMEL – Op vrijdag 1 december heeft Gwen Kersten van Het Wapen in Bemmel de eerste prijs van de Geintrappers-loterij uitgereikt.

Mevrouw Marianne van Eechoud kocht in november het winnende lot en ontving een dinerbon van 200 euro. De volgende prijswinnaars hebben zich nog niet gemeld: 2005, 2342, 1043, 921, 1183, 2136, 2000, 2035 en 2425. Staat op uw lot een van deze nummers? Bel dan na 18.00 uur met 0481 465057.

Deze (poppen) oma wordt 15 december 65 jaar...
Een fijne dag
Namens de feestcommissie

Het is niet te zien
Monique wordt 15 december
5x10
Gefeliciteerd

Lieve mama
Gefeliciteerd met je verjaardag
40 jaar
Wij houden heel veel van je!
Veel liefs en kusjes
Anniek -Felien en papa Maurice

Deze Abraham,
een beetje kaal en een beetje grijs, maak je over 'rubber' niet veel wijs.
Gefeliciteerd
3e helft

Deze mooie meid werd 9 december 60 jaar.
Van harte gefeliciteerd.
Leo, kinderen en kleinkinderen.

Gefeliciteerd Sarah
op 14 december wordt Jacqueline
50 jaar.
Fijne dag gewenst van jou mannen.

Lieve Pap & Mam,
Na 40 jaar nog steeds gek op elkaar.
Gefeliciteerd met jullie trouwdag!
Liefs,
Robin-Cindy
John-Sanne

Onze kanjer Eva wordt
15 december alweer 7 jaar.
Gefeliciteerd oma en opa De Man
en opa en oma Claassen.

Gefeliciteerd kanjer. Goed gedaan!
Papa en Mama
Opa's en Oma's
Frank, Ilse en Hayden

Luna feliciteert zijn baasje Hans 14 december met zijn 6x10 verjaardag.

David en Meike zijn nu allebei 4,
We wensen jullie op de basisschool
heel veel plezier!!

Al 12,5 jaar en ruim een week,
Werk je bij ons in de apotheek.
Gefeliciteerd! Je collega's

Keano is 4 geworden op 15-12-2017 en helemaal klaar voor de Borgwal.
Van harte gefeliciteerd.
Papa, Mama, Oma, Opa, Ome Roy, Tante Mendie, Jayden en Indy.

'tis ech woar,
Hellema wurt 50 joar.

Hans wordt 14 december 60 jaar.
Gefeliciteerd
Annie, Jan, Johnny
Poot Tommy
Frieda

Kerstgevoel en glühwein in het Witte Kerkje

SLIJK-EWIJK - Op zaterdag 16 en zondag 17 december organiseert Galerie 1400 een kerstfair met betaalbare kunst.

Galerie 1400 heeft haar onderkomen in het karakteristieke 'Witte Kerkje' van Slijk-Ewijk, pal aan de Waaldijk. Het laatgotische kerkje zelf is al een bezienswaardigheid op zich. In de komende kerstperiode is deze locatie zeker een bezoekje waard vanwege de kerstfair. "Vorig jaar hebben veel kunstliefhebbers de kerstsfeer geproefd, daarom is dit jaar de fair verder uitgebreid. Dit weekend staat helemaal in het teken van kerst. Op beide dagen wordt u verwelkomd met een glaasje glühwein en diverse lekkernijen. Op zondag 17 december brengt de mooie muziek van John Verstegen u direct in kerststemming."

"De kerstfair biedt u ruime keuze aan betaalbare kunst. Zo vindt u onder andere beelden van Gertruud Hartog: Big Ladies, krachtige vrouwenfiguren, vol van eigenwaarde en vrolijkheid. Tevens exposeren we 'vreemde vogels' in keramiek van de Amsterdamse kunstenaar Jaqueline Schäfer.

Bijzonder fraai is de levensechte keramiek van Joke Visser, met vaasjes in organische vormen. Op het gebied van sieraden is er werk van goudsmid Leontine van Huet, gespecialiseerd in het verwerken van oude tot nieuwe sieraden. Tot slot is er werk van Peter Diem en Ad Verstijnen te bewonderen en natuurlijk kunt u ook de huidige expositie bekijken. Maakt u ook bijzondere maar toch ook betaalbare kunst, dan kunt u zich nog aanmelden voor deze kerstfair. Wellicht vindt u nog een mooi cadeau voor onder de boom."

Kunstliefhebbers zijn welkom om samen wat van de bijzondere kerstsfeer te komen proeven op zaterdag 16 en zondag 17 december tussen 13.00 en 17.00 uur.

Ontgronding schandvlek in landschap Gendtse polder

Deze akker wordt een grote waterplas. Erwin Labijt vraagt de gemeenteraad het verzoek voor zand- en kleiwinning in de Gendtse polder af te wijzen. (foto Sjaak Veldkamp)

GENDT – Oud-Gendtenaar Erwin Labijt heeft grote moeite met de ontgronding en zandwinning in de Gendtse polder. Steenfabriek De Zandberg en K3Delta willen in zijn woonplaats klei en zand winnen. Hij ziet het nut en noodzaak er niet van in en vraagt de gemeenteraad het verzoek om ontgronding af te wijzen. Vorig week donderdag sprak hij de Politieke Avond van Bestuur en Samenleving toe.

Links en rechts van de polderweg ontstaat een grote waterplas. Volgens de initiatiefnemers is de zand- en kleiwinning een financiële drager. De steenfabriek kan het tasveld uitbreiden, de doorgaande weg wordt vóór het fabrieksterrein om te leiden en de aanleg van een loswal. Dit alles in combinatie met nieuwe natuur, zegt K3Delta. Maar er moet eerst jaren gewerkt worden. K3Delta is zich er daarvan van bewust dat ze in de achtertuin van het dorp aan de gang gaan, zo legt woordvoerder Luuk Donderwinkel uit. "Als we klaar zijn willen we een mooi natuurgebied achterlaten." Labijt noemt het een nepnatuur als schandvlek in het landschap in de Gendtse polder

De Gendtse bezwaarmaker heeft in de 'natuurontwikkelaars ' geen enkel vertrouwen en is faliekant tegen. De Zandberg en K3Delta opereren volgen hem puur uit eigen belang. Hij voorziet negatieve effecten op toerisme, natuurbeleving en hiermee de plaatselijke economie.

In plaats van diepe grindgaten te graven, vindt Labijt, moet de grond beschermd worden om de koeien te laten grazen. Vanuit historisch oogpunt moet de agrarische grond bewaard blijven.

Het streven van K3Delta is om in 2019 met de uitvoering te starten. Naar verwacht duren de werkzaamheden 6 tot 8 jaar.

Winterfair en open huis bij Gezinshuizen De Wij in Gendt

GENDT - Op vrijdag 15 december vindt er voor de tweede keer een winterfair en open huis plaats van gezinshuizen Houtduif de Wij en Torenvalk de Wij in Gendt.

Bij de winterfair wordt de bezoeker ondergedompeld in Dickensstijl, en zijn er veel vuurkorven, fakkels en diverse muzikale ondersteuning. Er zal een appelarreslee trein door het professioneel, sfeervol aangelichte bos gaan rijden. De winterfair biedt een gevarieerd aanbod van onder andere lokale streekproducten als biologische jams uit de Betuwe, wol producten, boekpresentaties en cadeau artikelen. Bezoekers van de winterfair kunnen op creatief gebied kennis maken met streeksieraden, viltproducten en armbanden.

Tijdens de winterfair zullen beide prachtige gezinshuizen aan de Olyhorststraat 35-41 in Gendt vrij toegankelijk zijn. In beide woonboerderijen zorgen de gezinsouders Eddy en Geesje Hilderink samen met een kleinschalig team voor de dagelijkse huisvesting, verzorging en ondersteuning van acht jong volwassenen in een begeleid zelfstandige woonomgeving. Uitgangspunt in de begeleiding is dat iedereen mag zijn wie hij/zij is met eerlijkheid en respect voor elkaar. Er wordt door bewoners en begeleiding gewerkt aan de persoonlijke ontwikkeling door zo optimaal mogelijk gebruik te maken van de individuele mogelijkheden en kansen. Het einddoel is een zo zelfstandig mogelijke plaats in de samenleving te bewerkstelligen voor de huidige bewoners.

Een ieder is van 16.00 tot 21.00 uur welkom op de winterfair en het open huis aan de Olyhorststraat 35-41 in Gendt. Parkeren is mogelijk aan de Molenstraat.

Tweestroom MC1 kampioen

GENDT - De basis voor een kampioenschap was natuurlijk al gelegd in alle voorgaande wedstrijden maar zaterdag 9 december was de finalewedstrijd van het seizoen voor de meiden MC1. Ikaros MC1 de nummer twee in de stand kwam op bezoek in Gendt. Er waren nog twee sets nodig om het kampioensfeest te kunnen vieren.

Voor Ikaros was de opdracht lastiger geen of minimaal maar 1 set weggeven aan onze meiden. Na de nodige peptalk van de coaches en de vele bemoedigende woorden van het massaal toegestroomd publiek (het was zelfs noodzakelijk de tribune uit te bouwen) gingen de meiden het veld in. Licht gespannen, wetende dat de uitwedstrijd tegen Ikaros enkele weken geleden een ware thriller was geweest, gingen de meiden gefocust van start.

De scores hielden lang gelijke trend. Uiteindelijk lukte het om de eerste set binnen te halen met zes punten verschil 25-19. Nog één set en we zijn kampioenschap. In de tweede set liepen onze meiden al snel uit op een voorsprong van drie punten maar door slordig spel kwam Ikaros weer snel langszij. De spanning in de wedstrijd was om te snijden, wisselspelers durfden niet meer te kijken en het publiek werd stiller en stiller. Op een zeer belangrijk moment in de wedstrijd werd tot overmaat van ramp ook nog een punt aan de tegenstander gegeven door een in de ogen van de scheidsrechter gemaakte netfout. Ondanks deze tegenvaller en de spanning herpakte onze meiden zich direct en sleepte er met een paar mooie aanvallen de winst in de tweede set toch nog binnen 25-22. Kampioen!

De derde en vierde set waren dus een formaliteit. Toch hadden we met het team besloten om vol voor de winst te gaan en het publiek te laten genieten van het dreamteam van de Tweestroom. Met winst in set 3, 25-22 en in set 4, 25-14 was het een overtuigende overwinning.

Met een voorsprong van 12 punten op de nummer twee mogen Pam, Jette, Kiki, Else, Yamilla, Luna, Sanne ,Femme en trainer Kees , trainer/coach Yvonne , assistent-trainer Marianne en assistent-trainer/coach Eric zich met recht een dreamteam noemen.

Damvereniging VBI wint van koploper Culemborg

Jasper lemmen is de matchwinner tegen Culemborg Foto: Joop Hendriksen

HUISSEN - Damvereniging VBI trad in het strijdperk tegen Culemborg, tot dan toe zonder puntenverlies medekoploper. Na een bijzonder boeiende strijd stuurden de Huissenaren hun tegenstanders met een 11-9 uitslag onverrichter zake naar huis. De Huissenaren klommen daardoor op naar de tweede plaats op de ranglijst.

Geert van Aalten en Gérard Jansen trapten af met gelijkwaardige partijen waarin niet veel spannends gebeurde en die dan ook in remise eindigden. Bij invaller Dirk Joosten barstte de strijd pas goed los. Hij zette een goede aanvalspartij op en kwam na licht voordeel uiteindelijk tot een perfecte remise. Bij Johan Krajenbrink was het voortduren spannend in een moeilijke partij. Uiteindelijk werd de vrede getekend.

Maarten Linssen trad aan tegen een sterke tegenstander. Ondanks een lichte druk kon hij de remisehaven bereiken. Alexander Baljakin voegde de eerste winstpartij toe aan de stand. De zwakste speler van Culemborg kon weinig inbrengen en moest voor de overmacht capituleren. Jos Stokkel bracht in een prachtige aanvalspartij zijn tegenstander op de rand van de afgrond. Uiteindelijk kwam hij niet verder dan remise. Fred de Koning speelde een goede partij en liet zich niet van de wijs brengen tegen topspeler Pim Meurs. Uiteindelijk kwam er een gelijkwaardige remise uit de bus. Joost Hendriksen kan moeilijk zijn draai vinden in deze competitie. Hij zette wel een goede opening neer maar kon dat niet voltooien. Hij moest berusten in verlies. Jasper Lemmen stond de hele wedstrijd beter en bouwde de druk op tot een voor zijn tegenstander fatale hoogte.