De Liemers Helemaal Goed Courant

3 februari 2017

De Liemers Helemaal Goed Courant 3 februari 2017


Levenboekenproject succesvol, maar…

ZEVENAAR - 'Het loopt als een trein. Nog geen jaar aan de gang en we hebben inmiddels al een stuk of zes blijde gezichten gezien. Een boek! Een echt levensboek!' Aan het woord is Jan van den Berg, de vrijwillig coördinator van het Levensboekenproject, dat hij samen met Mikado opstartte.

'De vraag naar het schrijven van levensboeken is groter dan we hadden verwacht, kennelijk voorzien we in een behoefte om wat men beleefde en wat men overkwam te kunnen vertellen en om daarmee iets na te mogen laten. En met al die vertelbezoekjes brengen we ook nog wat gezelligheid. Maar het succes heeft ook een keerzijde, want waar we begonnen met vijf schrijvers moeten drie van hen nu door allerlei omstandigheden stoppen. En daarbij komt dat -wat we nooit gedacht hadden- we nota bene een -zij het kleine- wachtlijst hebben.

Een niet zo plezierige situatie en dus zitten we met een probleem. Schrijvers gezocht! We zoeken mensen die over een luisterend oor beschikken en daarbij ook nog een mooi verhaal kunnen schrijven over wat ze te horen krijgen. Dus geen droge opsomming van feiten, maar een zodanige hand van schrijven dat het een lekker leesbaar verhaal wordt. Mensen ook die er de tijd voor hebben en energie. Twee uur geluisterd betekent meestal daarna nog vier uur schrijven. Maar het voordeel van dit vrijwilligerswerk is wel dat je dat in overleg met de verteller allemaal zelf kunt sturen. Vrijheid… blijheid! Dus schrijvers in de Liemers: wees welkom! Bel of email naar Bart Hoesté van Mikado, 0316 250700 en B.Hoeste@Mikado-welzijn.nl. Mailen naar mij mag ook: j.berg.13@hotmail.nl. We nemen dan contact met u op.

Expositie Marieke Laverman

WESTERVOORT - Vanaf 24 februari verzorgt stichting Kunstwerk Westervoort een unieke expositie van Marieke Laverman. De expositie wordt geopend op vrijdag 24 februari om 19.30 uur in Huize Vredenburg in Westervoort.

De werken zijn te bezichtigen tot en met zondag 19 maart in Huize Vredenburg en Huis Ter West. De expositie laat bloem- en kleurrijk werk zien van Marieke Laverman, kunstschilder en wonend in Westervoort. Haar werk is grotendeels figuratief en uitgevoerd in olieverf en aquarel.

Marieke Laverman schildert dingen waar ze blij van wordt, die verwondering en bewondering bij haar oproepen. Lichtval over bloemen en door takken in een glazen vaas fascineren haar. Ze wordt geraakt door de vormen en kleurenpracht.

Al voordat ze naar de Klassieke Academie ging schilderde ze bloemen. In de laatste fase van de studie heeft ze dat als examenonderwerp weer opgepakt. De schilderijen hebben een levendige penseelstreek, waardoor planten en bloemen ook soms een beetje lijken te woekeren.

In het voorjaar van 2016 kwam Marieke Laverman (1962) met haar man wonen in Westervoort en heeft nu bij huis een prachtig atelier. Vorig jaar juni rondde ze de Klassieke Academie te Groningen af. Naast het werk als zelfstandig kunstenaar wil ze ook graag haar kennis doorgeven en is in dit jaar gestart met cursussen. In haar atelier biedt ze kleine groepen een combinatie aan van het kunstschildersvak (tekenen en schilderen) en kunstgeschiedenis. Meer informatie staat op www.mariekelaverman.nl en ook op www.kunstwerkwestervoort.nl en www.hkwestervoort.nl.

Moordavond Zijactief Groessen

GROESSEN - Nicolet Steemers, thrillerschrijfster, komt bij Zijactief vertellen over haar boek, zij leest ons een moordverhaal voor en wij mogen de dader opsporen, tevens verloot zij een boek.

Het belooft een boeiende, spannende en gezellige avond te worden op woensdag 15 februari in het Dorpshuis van Groessen om 19.45 uur.

GROESSEN - Nicolet Steemers, thrillerschrijfster, komt bij Zijactief vertellen over haar boek, zij leest ons een moordverhaal voor en wij mogen de dader opsporen, tevens verloot zij een boek.

Het belooft een boeiende, spannende en gezellige avond te worden op woensdag 15 februari in het Dorpshuis van Groessen om 19.45 uur.

Filmmiddag met unieke beelden over Pannerden

PANNERDEN De Senioren Vereniging Pannerden verzorgt een filmmiddag met uniek beeldmateriaal van Pannerden op donderdag 9 februari. Alle leden zijn welkom van 14.00 - 16.30 uur in zaal De Oude Waal in Pannerden.

Het wordt een soosmiddag met oude films over Pannerden, die gemaakt zijn door Jan van Ingen, Theo Aarntzen en Jan Stronkman in de periode 1934 tot 1974. Met beelden van verzorgingshuis ‘Het Klooster’, Hulo en de Kijfwaard, mandenmaker Wildenbeest, wateroverlast, schutters- en bevrijdingsfeest, vissen in de strang, kersenplukken, processie, inzegening voetbalveld met aftrap door de pastoor in 1934. Hugo van den Bogaard levert commentaar bij de beelden van deze zwartwitfilms.

De vereniging organiseert elke maand een soosmiddag (donderdag), waar diverse activiteiten worden gehouden. Lid worden van de Seniorenvereniging of (voor inlichtingen) kan via telefoon (0316) 371238.

Hervestig de Leitkultur: het cultuurbeleid op de schop

ZEVENAAR - De politiek actieve muziekdocente Zlata Brouwer publiceerde op The Post Online recent over cultuurbeleid: “Als de politiek geen standpunt inneemt over cultuur, dan laat je andermans cultuur jouw politiek bepalen.” Hierbij baseerde ze zich mede op Avondland en Identiteit (Aspekt 2015). Als muziekdocente maakte ze bezwaar tegen de demografische ontwikkeling van grote steden, waar moslimleerlingen steeds vaker de vingers in de oren steken tijdens muziekles.

Ook noemde ze de invloedrijke componist Arnold Schönberg: Om zijn publiek te straffen voor hun 'decadente' leefwijze, dwong Schönberg ze te luisteren naar muziek zonder melodie. Dat het afwijzen van deze kunstontwikkelingen 'ondemocratisch' zou zijn, is postmoderne nonsens. De beeldhouwers in het antieke Athene, bakermat van de democratie, streefden doelbewust naar verheffing en elegantie. En het toekennen van al die kunstsubsidies is ten slotte een kwestie van bevriende theaterbazen die elkaar de bal toe spelen. Met democratie heeft dat niks te maken

Wat dit betoog volgens mij laat zien is dat niet wetten en repressie goed gedrag bepalen, maar de cultuur: de beschaving die onderliggend is aan die wetten. Precies zoals ik dit in De Democratie en haar Media uiteen zal zetten, hangt wat ‘legaal’ en ‘illegaal’ heet af van welke cultuur er op een zeker moment overheerst. Verander de cultuur, en de wetten veranderen mee.

Daarom vergt het voortbestaan van vrijheid een esthetiek die levensbevestigend is en dat vrije levensgevoel uitdraagt. Niet grenzen houden ons bij elkaar, maar onze verankering in de nationale cultuur, in de Leitkultur. Anders wordt de Westerse cultuur niet van buitenaf overwonnen, maar brokkelt zij van binnenuit af.

Boemelparade in Zevenaar: aanstekelijke mix van plezier, verwondering en feest!

ZEVENAAR - Zondag 26 februari is de Zevenaarse binnenstad weer het speelveld van de jaarlijkse Boemelparade. Om 13.00 uur is de aftrap voor een bonte stoet van praalwagens, groepen en individualisten die, al slingerend door en om het centrum, eindigt in de sporthal Lentemorgen. En daar staat de Retteketet Showband klaar om de carnavallisten mee te nemen in een spetterend feestje.

De jeugd krijgt met ingang van dit jaar een eigen categorie in de Boemelparade. De categorie J. Deze categorie is bedoeld voor de jeugd tot 16 jaar. Hiermee geeft Boemelburcht de jeugd een eigen plaats in de Boemelparade en wordt de Boemelparade nog meer een feest voor jong en oud.

Iedereen kan en mag meedoen aan deze carnavalsoptocht. Als men ook kans wil maken op een beker of een geldprijs dient men zich bij Boemelburcht aan te melden. De deelnemers kunnen zich inschrijven tot en met vrijdag 17 februari januari 23.59 uur. Dat kan online. Op de site van www.boemelburcht.info staat het online inschrijfformulier en aanvullende informatie.

De voorpret voor de deelnemers begint al op zaterdag 18 februari. Dan moeten tussen 21.00 en 22.00 uur in Café Rooie Jan de startnummers worden opgehaald. En dat geldt net als vorig jaar ook voor de individuele deelnemer en de kleine groepen.

Deelname aan de Boemelparade is gratis. Een bijzondere wagen rijdt dit jaar mee in de Boemelparade, de Opkikker auto. Deze rijdt mee om oude mobiele telefoons in te zamelen die de toeschouwers hopelijk mee nemen. Alle informatie over de stichting Opkikker staat op www.boemelburcht.info.

NAH Breincafé in Zevenaar

ZEVENAAR - Sociaal Ontmoetings- & Participatie Punt organiseert op dinsdag 7 februari van 10.00 tot 12.00 uur NAH Breincafé. Deze keer is Ger Oostrum van stichting Hersenz te gast.

Deze stichting is er voor iedereen die verder wil met zijn leven na hersenletsel. Mensen die een beroerte of ongeval hebben gehad komen vaak in het ziekenhuis of in het revalidatiecentrum terecht. Als ze daar klaar zijn, gaan ze naar huis en daar begint het pas. Hersenz leert mensen met hersenletsel om te gaan met alle veranderingen. Want mensen die zoiets ingrijpend is overkomen, verdienen de beste zorg.

Elke eerste dinsdag van de maand kunnen mensen met Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH) in het Breincafé terecht om elkaar te ontmoeten. Het accent ligt op ontspanning en gezellig samen zijn. Je kunt lotgenoten ontmoeten, herkenning en erkenning delen en ervaringen en tips uitwisselen. De entree is gratis, koffie /thee een euro. Het Breincafé is op Steenhuizen 6 in Zevenaar.

H. Andreas-Maria Koningin Zevenaar

Zondag 5 februari 2017 om 9.30 uur: Eucharistieviering. Voorgangers: pastoor Thanh Ta en Diaken André van Boven met A.M.K. Koor.

Intenties: Mia van Dalen-Kelderman, Gerrit Duis en Gerda Duis-Kaak, Jan Bokken, Lies Gieling-Buiting, Ouders C. de Jager-Barten.

Zaterdag 11 februari 2017 om 19.00 uur: Thomasviering met Liturgie koor Herwen en Aerdt.

Zondag 12 februari 2017 om 9.30 uur: Eucharistieviering Familieviering. Voorganger: pater Gerard Remmers met Stella Maris koor.

Intenties: Harry Schennink, Dinie Koenders-Benen, Norbert van Riel.

Overleden:

Op 8 januari: Wilhelmina Arntzen-Egbers, 90 jaar, Hunneveldweg 17 -204,

Op 9 januari: Johannes Schoofs, 78 jaar, De Hazelaar 6,

Op 10 januari: Jan Mies, 78 jaar, Luit 16 .

Op 16 januari: Sjoke de Haan, 64 jaar, Willem de Zwijgerlaan 55,

Op 20 januari: Riet Köning-Roelofsen, 84 jaar, Oude Steeg 14 Zevenaar.

Jelle Hugen in de hoofdrol

AERDT - Tijdens de pronkzitting van carnavalsvereniging De Vrolijke Eilanders uit Aerdt is Jelle Hugen gepresenteerd als nieuwe prins. Na een sketch van de prinsenraad, die dit jaar als thema 'Ik hou van Aerdt' hadden gekozen, kwam Jelle den eerste tevoorschijn als afsluiting van het verjaardagsspel.

Samen met zijn adjudant Sanders Hendriks zal hij de polonaise aanvoeren onder het motto: 'Als echte Prins speul ik dit jaor de hoofdrol'. Jelle is voor de vereniging geen onbekende. Hij is al jaren actief op het podium als lid van de spelersgroep en is bij een groot aantal verenigingen in Aerdt betrokken. Al dan niet als bestuurslid.

De spelersgroep heeft weer een aantal leuke sketches en buuts gebracht. Zo waren er jagers, die een parodie brachten op het echte jagersleven. Joep was dit jaar als rechercheur. Tijdens de samenspraak werd er even teruggeblikt op een aantal dingen die er in het afgelopen jaar in Aerdt zijn gebeurd. Robin en Jan brachten nog een leuke act als veilingmeesters en ook het digitale tijdperk werd door vlogster Paula onder de aandacht gebracht.

Ook hebben de Vrolijke Eilanders nog drie mensen gehuldigd. Thea Hugen, moeder van de prins, is opgenomen in de Orde van de Vrolijke Eilanders. Thea speelt alweer elf jaar mee tijdens de pronkzitting. Twee mannen zijn lid van verdienste geworden: Arthur Reulink, omdat hij al 22 jaar als raadslid aan de vereniging verbonden is en als voorzitter van de prinsenraad eigenlijk overal het voortouw in neemt. Terry Jurrius is de tweede. Ook hij is al 22 jaar betrokken bij de pronkzitting als drummer in de band en staat altijd klaar met hand-en spandiensten voor licht en geluid. Ook voor de gastvrijheid die wij als vereniging mogen genieten tijdens de repetitieavonden.

Wereldkampioen

DIDAM - Een lid van vogelvereniging Ons Genoegen in Didam W. Zweers is in Almera (Spanje) op de wereldkampioenschap met zijn stam van vier vogels met mehringer melanine werelkampioen geworden.

Hij heeft bovendien met mehringer lipochrome een derde en een vierde plaats bij de enkelingen behaald.

Nieuwjaarstoernooi bowlen in Griethse Poort

ZEVENAAR - Zondag 8 januari was het weer tijd voor het jaarlijkse nieuwjaarstoernooi van Bowling Vereniging Zevenaar. Dit is een toernooi waar zowel leden van de vereniging maar ook familie en vrienden aan mee mogen doen.

Net als ieder jaar had iedereen er weer heel veel zin in om hier aan mee te doen. Tevens was er net zoals anderen jaren een loterij waar loten voor gekocht konden worden. Hier werd zeer goed gebruik van gemaakt. Aan het einde van het toernooi was er een winnaar bij de heren en dames die een klein prijsje kregen.

Dit jaar deden er 35 mensen mee, die hebben er mede voor gezorgd dat dit weer een zeer gezellig en geslaagd toernooi werd. Mocht het u nou misschien ook wat lijken om competitie te bowlen kom gewoon eens vrijblijvend kijken op de maandag-, dinsdag- of donderdagavond vanaf 19.30 uur voor de senioren.

Tevens beschikken we over een jeugdafdeling die iedere woensdagavond traint vanaf 18.00 of 19.00 uur. Meer info staat op www.bowling-zevenaar.nl.

Schaakkampioenschap voor basisscholen

ZEVENAAR - Schaakvereniging Zevenaar organiseert voor de 35e keer een schoolschaakkampioenschap voor basisscholen voor de gemeenten Zevenaar en Montferland.

Het zal plaatsvinden op zaterdag 18 februari in het Kulturhus De Borg, Babborgaplein 3A in Babberich, aanvang 13.00 uur. De prijsuitreiking zal om 17.00 uur plaatsvinden.

Per school kan een onbeperkt aantal teams van vuer personen deelnemen. Omdat het de voorgaande jaren een enorm succes was wordt er ook dit jaar in een groep geschaakt. De indeling gebeurt met de computer.

Er worden zeven ronden Zwitsers gespeeld: de sterkeren tegen de sterkeren en de zwakkeren tegen de zwakkeren spelen, dus teams van gelijke sterkte spelen tegen elkaar.

Vanaf de derde ronde wordt er aan de eerste vijf tafels met een klok gespeeld, 15 minuten. Dit omdat er in de halve finale ook op tijd gespeeld wordt. De uitslag wordt bepaald door het totaal aantal behaalde bordpunten. Bij gelijk eindigen wordt de volgorde bepaald door de volgende criteria met afnemende prioriteit: Voor de eerste plaats: onderling resultaat, voor zover dat uitsluitsel geeft; Het aantal matchpunten; Loting.

Er zijn bekers voor de kampioenen van de diverse gemeenten. Verder zijn er diverse teamprijzen in natura. Het inschrijfgeld is 10 euro per team. Inschrijven kan voor 1 februari. De kampioenen van Zevenaar en Montferland mogen meedoen aan de semifinale van de Oostelijke Schaakbond, uiterste inschrijfdatum 17-03 (bij voldoende deelname uit Zevenaar, = minimaal 12 scholen, plaatst ook de nummer 2 zich voor de semifinale) op 1april in Arnhem, Apeldoorn en Deventer. De finale is op 8 april in Zutphen.

Hoe nu verder in het proces GVL Zevenaar?

ZEVENAAR - Afgelopen december is de gemeenteraad akkoord gegaan met het verzoek om verder in gesprek te gaan met de Kleine Keten (COA, IND en Dienst Terugkeer en Vertrek) over de mogelijke komst van een Gezamenlijke Vreemdelingenlocatie (GVL) in Zevenaar. De gemeenteraad heeft daarnaast voorwaarden aangereikt die mee moeten worden genomen in deze gesprekken. Hoe gaan we nu verder met dit besluit en de meegegeven kaders?

Statushouders en omvang. Als gemeente gaan we alvast aan de slag met een aantal van de gestelde voorwaarden. Eén daarvan is de omvang van de GVL en het daarbij al dan niet huisvesten van statushouders in Zevenaar. De voorwaarde geeft aan dat op het moment dat de GVL met een opvangcapaciteit van 750 plaatsen operationeel zou zijn, Zevenaar vrijgesteld zou moeten worden van de landelijke opdracht om statushouders te huisvesten. Mocht blijken dat de vrijstelling onhaalbaar is en Zevenaar toch statushouders moet blijven huisvesten, dan zou de opvangcapaciteit van de GVL aangepast moeten worden naar 500 plaatsen.

Veiligheid. Een andere belangrijke voorwaarde is het borgen van de openbare orde en veiligheid op het niveau zoals deze nu ook in Zevenaar is. Volgens de raad moet met de komst van een GVL naar Zevenaar de inzet van extra politiecapaciteit voor surveillance en noodoproep structureel worden uitgebreid. Daarnaast zou het COA de aanwezigheid van beveiligingspersoneel op het terrein zelf, vierentwintig uur per dag, zeven dagen per week moeten garanderen.

Om de tafel. De komende weken gaan we met diverse partijen, zoals het COA en de desbetreffende ministeries in gesprek om te kijken wat de mogelijkheden zijn. Uiteraard houden we u op de hoogte. De laatste informatie is altijd te vinden op www.gvlzevenaar.nl.

Engelen niet weg te denken

ZEVENAAR - Waar we vroeger zo gemakkelijk over spraken, daar lijken we nu wel geen woorden meer voor te hebben: Engelen.

Ds. Joop Jansen Schoonhoven uit Doetinchem schrijft hierover het volgende: Theologische boeken worden er vast minder over geschreven, maar in de geloofsgedachten van de mensen bestaan ze nog wel degelijk! Pratend met mensen lijken de engelen soms wel terug van weggeweest. Aan mij werd gevraagd om aan de hand van een inleiding met elkaar in gesprek te gaan over onze gedachten over de aanwezigheid van engelen. Wat zijn er niet een gedachten in omloop over beschermengelen, ‘een engeltje op je schouder’, engelenverschijningen en mensen ‘als engelen’. Een Benedictijner monnik vertelt, dat engelen op lichtvoetige wijze de genade van God vertegenwoordigen. Ze worden door mensen als een geschenk ervaren op hun levensweg.

Op woensdagavond 15 februari hoopt hij in gebouw Ons Huis, Dr. Honigstraat 3 in Zevenaar daar nader met u op in te gaan. Tijd van 20.00-22.00 uur. Kosten: 6 euro.

Nadere informatie bij Alies Rutgers, (0316) 525478 of via de link: http://pkn.kerkenzevenaar.nl/inspiratie-en-bezinning.

Basin Street Jazzband naar Jazzclub Zevenaar/Liemers

OUD-ZEVENAAR - Op zaterdag 11 februari treedt de Basin Street Jazzband op bij Jazzclub Zevenaar/Liemers. Een zevenmansformatie met piano en sousafoon onder leiding van Ton van Brussel. De band bestaat al sinds 1980 met veel oude rotten uit het vak.

De muziek oriënteert zich op de jaren ’20 van de vorige eeuw en voor kenners het geluid van Lu Watters en Turk Murphy. Dat wordt dus weer een topavond voor liefhebbers van 'oude' jazz.

De avond wordt gehouden op zaterdag 11 februari in Careza De Kroon, Kerkweg 2 (naast de kerk) in Oud-Zevenaar. De band begint om 20.30 uur te spelen; de zaal is ruim tevoren open. De toegangsprijs is tien euro. Donateurs hebben vijf euro korting.

Winter in de Liemers

LIEMERS - Zie hier enkele drone-foto's van de besneeuwde Liemers. Respectievelijk de Rijnstrangen, Oud-Zevenaar en Bahr. Gemaakt door Evert Blok.

Kiekmiddag Zevenaarse carnavalsverenigingen

ZEVENAAR - Zaterdag 11 februari gaan de deuren open van de bouwlocaties van de carnavalsverenigingen in Zevenaar. Deze middag willen vier Zevenaar carnavalsverenigingen u laten zien wat er allemaal voor komt kijken om een carnavalswagen te bouwen.

Een heel proces van vergaderen, tekenen, lassen, timmeren, gazen, plakken en schilderen. Maar dan heb je alleen nog maar de carnavalswagen. Wat dacht u van de kleding want zonder kleding geen carnavalswagen. Net zo als het ontwerp en het maken van de carnavalswagen geldt dit zeer zeker ook voor de kleding. De dames zijn hier zeker net zo fanatiek mee bezig als de mannen.

Nieuwsgierig? Kom dan gerust een kijkje op een of meerdere bouwlocaties. Van 13.00 uur tot 16.00 uur staan de mensen van de vier carnavalsverenigingen klaar. Zij zullen met veel plezier en enthousiasme alles vertellen over het maken van een carnavalswagen en wie weet kunt u zelfs nog wel een handje helpen.

De bouwlocaties zijn de volgende: Paljas Engeveldweg 2, de Nachtuulen Dijkweg 35, de Toetenburgers Reisenakker 12 en de Boemelaars Industriestraat 4. De locaties staan ook op www.boemelburcht.info.

Cursus 'Ouders van pubers'

ZEVENAAR - Caleidoz Welzijn, het Sociaal Team en STMR organiseren samen de cursus 'Ouders van pubers'. Tijdens zes avonden gaan zij met maximaal twaalf ouders aan de slag om te kijken waar ouders tegenaan lopen, maar vooral ook hoe zij met het pubergedrag van hun kind(eren) kunnen omgaan.

'Pubers zijn vaak eigenwijs. Ze zijn het liever niet met je eens. Dat komt door de groei van de hersenen en de wil om zelfstandig te worden. Hoe ga je hier als ouder mee om en hoe doen andere ouders dat? Laat je je puber eigenwijs zijn? Of ga je de strijd aan?'

De cursus bestaat uit zes avonden en wordt gegeven in De Zaak, Raadhuisplein 14 in Zevenaar van 19.30 tot 21.30 uur. De cursusdata zijn vanaf 14 februari. Aan bod komen onderwerpen als: puberteit en opvoedstijlen, positieve communicatie, omgaan met conflicten en discussies, grenzen stellen en straffen, omgaan met alcohol, blowen, seksualiteit.

Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden bij Alie Hadders (maatschappelijk werk STMR) via ahadders@stmr.nl of 06 20496196 of bij Edwin Schipper (Sociaal Team / Caleidoz Welzijn) viae.schipper@caleidoz.nl of 06 30155241.

Graag gaan zij met beide ouders binnen een gezin aan de slag. Aan het volgen van de cursus zijn geen kosten verbonden.

Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt Duiven-Velp

Morgendienst Candea College Saturnus 3

Middagdienst SoW kapel Rijksweg 56B

5 februari 9.30 u stud. I. Poortinga

16.30 u ds J. Wesseling

12 Februari 9.30u drs G. Hagens

15.00 u ds J. Wesseling

Voorrondes NK Schoolbowlen

ZEVENAAR - De afgelopen weken is in De Griethse Poort de voorrondes van het NK Schoolbowlen gehouden. Het NK Schoolbowlen is voor kinderen uit groep 7 en 8 van de basisschool en wordt georganiseerd door de Nederlandse Bowling Federatie (NBF) in samenwerking met Bowlingcentra en de Bowling Verenigingen.

Dit jaar heeft een record aantal van 56 teams uit de Liemers meegedaan. De scholen komen uit Zevenaar, Giesbeek, Westervoort en Duiven. Het Bubba Team van de Lindenhage uit Zevenaar heeft de hoogste score van liefst 705 punten gehaald. Zij mogen naar de landelijke finale op zaterdag 11 maart 2017 in Claus Bowling te Hoofddorp. Hoogstwaarschijnlijk mogen er meerdere teams mee naar de landelijke finale. Het juiste aantal teams, dat ook mee mag, wordt in een later stadium door de NBF bekendgemaakt.

Los van het NK Schoolbowlen worden er ook de Liemerse Kampioenschappen Schoolbowlen gehouden. De uitslagen van de voorrondes NK Schoolbowlen zijn bepalend wie er naar de ½ finales gaan. De beste twaalf teams spelen de halve finales en de finale van de Liemerse Kampioenschappen op woensdag 8 februari in De Griethse Poort in Zevenaar.

Bowlen is meer dan alleen een balletje gooien. Dus kom gerust kijken en aanmoedigen op woensdag 8 februari. Of kom eens oefenen bij de jeugd van de Bowlingvereniging. Deze traint iedere woensdagavond tussen 18.00 en 20.00 uur. Meer informatie staat op www.bowlingvereniging-zevenaar.nl en www.degriethsepoort.nl.

HCC computer-inloopavond

ZEVENAAR - Op donderdag 9 februari verzorgt de Hobby Computer Club (HCC) haar maandelijkse computeravond.

De avond wordt gehouden in Ons Huis, Dr. Honigstraat 3 in Zevenaar. Aanvang activiteiten: 20.00 uur, zaal open om 19.30 uur.

"Op 9 februari hebben we een inloop avond waarin we alle tijd kunnen besteden aan vragen die men heeft over onder andere Linux, Video bewerken, Windows, genealogie en tablets met Android en iPads met iOS."

Bij de helpdesk zijn de nodige deskundigen aanwezig, die helpen bij vragen en problemen op het gebied van computerapparatuur en -programmatuur. Natuurlijk is er weer de mogelijkheid om informatie te krijgen over allerlei onderwerpen, zoals Internet, Genealogie, Windows, Office, et cetera.

De volgende lezingen staan op de planning:

9 maart: Lezing Linux, door Ron Regeer.

13 april: Lezing Thuis netwerk, door Bertus Postema.

De toegang is vrij voor HCC-leden. Ook niet-leden zijn welkom tegen een betaling van vier euro.

Collecte Jantje Beton

DUIVEN - In de week van 13 tot en met 18 februari wordt de jaarlijkse collecte van Jantje Beton gehouden in de hele gemeente Duiven. Jantje Beton ondersteunt al meer dan dertig jaar allerlei projecten van jeugd- en jongerenwerk.

In de gemeente Duiven zullen H.V. Duiven, de Speel-o-theek, Scouting Duiven, korfbalvereniging Duko, basketbalvereniging Pigeons en Scouting Groessen collecteren. De opbrengst van deze collecte komt voor de helft direct ten goede aan de collecterende verenigingen. Door uw gift aan Jantje Beton steunt u ook de verenigingen. De verenigingen hebben het geld hard nodig voor aanschaf van materialen voor hun jeugdleden.

Examens op alle locaties van Judokwai Fred schilder

REGIO - Onder grote belangstelling van ouders en familieleden werden op alle locaties van Judokwai Fred Schilder de gebruikelijke judo-examens afgenomen.

De judoka's moesten voor een echte examencommissie hun judotechnische vaardigheden tonen om een nieuwe judoslip of band te halen. De ouders genoten bij het zien van hun vooruitgang in de judosport.

Morgendienst Candea College Saturnus 3

Middagdienst SoW kapel Rijksweg 56B

5 februari 9.30 u stud. I. Poortinga

16.30 u ds J. Wesseling

12 Februari 9.30u drs G. Hagens

15.00 u ds J. Wesseling

DVV Duiven huldigt jubilarissen

Van links naar rechts: Nicky Steens- Geert Roelofs -Frank van Huet- Herman Budel- Jens Bouwmeester. Riet Budel- Robert Simon –Arjan van Brakel en Jeroen Spaan

DUIVEN - Tijdens de druk bezochte nieuwjaarsreceptie op 8 januari werden enkele jubilarissen en vrijwilligers door DVV Duiven in het zonnetje gezet.

Nadat er voor iedereen een persoonlijke speech door voorzitter Hugo Boschker was uitgesproken werd, de DVV-speld uitgereikt aan Geert Roelofs 40 jaar lid Arjan van Brakel, Jens Bouwmeester, Frank van Huet, Robert Simon,Jeroen Spaan en Nicky Steens allen 25 jaar lid.

Drie DVV'ers werden benoemd tot Lid van Verdienste van de club Geert Roelofs ,Riet en Herman Budel. Geert Roelofs maakt al 25 jaar deel uit van de redactie van het clubblad en is tevens clubfotograaf. Riet en Herman Budel zijn al ruim 35 jaar verbonden aan de club. Riet houdt zich bezig met de zaken in en rond het clubhuis, en Herman is een zeer gewaardeerd klusjesman op het sportcomplex. Zij kregen een oorkonde overhandigd door de voorzitter.

Vijf prachtige films in Filmhuis Didam

Maandag 6 februari om 20.00 uur: I, Daniel Blake. De 59-jarige Daniel Blake verdient als timmerman zijn brood. Tot hij een hartaanval krijgt en voor het eerst van zijn leven een beroep op de staat moet doen. Hij probeert zich een weg te banen door het onpersoonlijke en bureaucratische uitkeringssysteem.

Vrijdag 10 februari om 20.00 uur en Dinsdag 14 februari om 14.00 uur: Soof 2. Na een flinke dosis relatietherapie lijkt de koek voor Soof en Kasper echt op. Het hoge woord komt eruit: ze gaan uit elkaar. Althans, dat wil Kasper. Soof probeert het van de zonnige kant te bekijken, maar is de controle over haar toch al chaotische leven volledig kwijt.

Maandag 13 februari om 20.00 uur: Frantz. De Eerste Wereldoorlog is afgelopen. In een Duits dorp bezoekt Anna elke dag het graf van haar verloofde, die sneuvelde aan het front in Frankrijk. Op een dag merkt ze de Fransman Adrien op die bloemen op hetzelfde graf legt.

Vrijdag 17 februari om 20.00 uur: Een echte Vermeer. In de jaren twintig van de vorige eeuw wordt Han van Meegeren gezien als een groot schildertalent, dat zich laat beïnvloeden door de Oude Meesters. Han ontmoet de actrice Jólanka Lakatos en is meteen in de ban van deze prachtige verschijning. Ze blijkt echter de vrouw te zijn van Abraham Bredius, de belangrijkste kunstcriticus.

Filmhuis Didam is aan de Kerkstraat in gebouw Waverlo. Meer informatie over films of het filmhuis: www.filmhuisdidam.nl. Entree film 7 euro, ‘Vriend Van’ 5 euro, kinderfilm 5 euro. De zaal en de kassa gaan een half uur voor aanvang open. De filmzaal is toegankelijk voor rolstoel en scootmobiel.

IJsbloemen brengt stuk over Alzheimer

Foto: Marion Keijzer

ZEVENAAR - Na de succesvolle voorstellingen van ‘Schaduwen’ over de taalstoornis Afasie en ‘Ik huil mijn vaders tranen’ over twee oorlogsdochters, brengt Theatergroep IJsbloemen nu het stuk ‘Het gebroken licht van Troost’ van Aris Bremer over Alzheimer.

Deze productie is te zien op 19 februari om 15.00 uur en 20.00 uur in het Barghse Huus in ’s Heerenberg en op 3 en 4 maart om 20.15 uur in het Musiater in Zevenaar.

Alzheimer is een zeer actueel onderwerp. Iedereen kent wel iemand in de familie of kennissenkring met deze ziekte. Wanneer is ‘het’ begonnen en hoe ga je er mee om? Vragen waar naaste familieleden en mantelzorgers van iemand met Alzheimer mee worstelen. Zo ook de personages in ‘Het gebroken licht van Troost’. Het licht van Troost is een baken aan de duinrand van het eiland Texel. Niet alleen voor de scheepvaart, maart ook voor de eilandbewoners. In deze tragikomedie zien we hoe het licht van Troost houvast biedt aan Maarten de Bok in zijn voortschrijdende dementie. Zijn vrouw en schoondochter zijn zich er van bewust dat het zo niet langer kan gaan en zoeken naar een oplossing. Vandaag is Maarten jarig en komt zijn dochter speciaal voor deze gelegenheid uit Den Haag. Zij ontkent de dementie en vindt hun zorgen overdreven. Heeft zij gelijk of is er wel degelijk wat aan de hand met Maarten de Bok. En wat doet dit met de onderlinge verhoudingen.

Bert Heerink & Friends treden op in De Lantaern

ZEVENAAR - Op zaterdag 18 februari kunnen de bezoekers van De Lantaern genieten van ‘gouwe ouwe’ muziek. Want dan komt Bert Heerink & Friends een optreden verzorgen in dit altijd gezellige Muziekcafé. Aanvang: 21.00 uur. Entree: 12.00 uur. Zaal open: 20.15 uur.

Bert Heerink heeft furore gemaakt als zanger van Vandenberg en Kayak en is bekend van de Heineken reclames. Met Vandenberg brak hij ook internationaal door. Sinds 2012 werkt hij samen met Jan Akkerman in het Brainbox project en is hij in de theaters te zien met het jaren 60 werk van Brainbox.

Heerink & Friends bestaat uit zanger Bert Heerink ( ex Vandenberg, Kayak en thans actief als zanger bij Jan Akkerman) en de muzikale vrienden Kees Schipper en Ad Landa, beide gitarist met grote en ruime ervaring. Zij zullen Bert begeleiden . Heerink & Friends brengen ( cover) repertoire uit de jaren 60, 70 en 80 waarin velen zich zullen herkennen en natuurlijk mag wat eigen werk van Bert daarin niet ontbreken! Tipje van de sluier: u hoort onder andere Space Oddity van David Bowie, Riders on a storm van de Doors, Pinball Wizzard van The Who en Maggie May van Rod Stewart en natuurlijk Juli July van Bert zelf.

De verrassende combinatie van afwisselend akoestisch en semi akoestisch optreden in combinatie met het brengen van sfeervolle maar vooral ook herkenbare nummers maken van dit gelegenheidstrio een niet te missen superact.

Anderhalf uur op puntje van stoel zitten bij Pigeons

ZEVENAAR - Veel mensen beleven plezier aan thrillers, als boek of als film. Ontspanning door spanning met de zekerheid van een goed afloop. Supporters van Pigeons moesten het bij de wedstrijd van Heren 1 doen zonder die zekerheid.

Met nog twaalf seconden op de klok mocht Pigeons strafworpen nemen. Raak gooien betekende winnen. Tot dat moment hielden Pigeons en Hanze Stars elkaar volkomen in evenwicht. Niet alleen in de score, ook in mooie acties, het missen van goede kansen en het maken van prachtige punten. Wat vooral opviel was dat de mannen van Amr Ghrayyeb een hecht team vormen. De stijlvolle Niek Nas, de niet te stoppen Daniël Span, de sterke Erik Segers, de van alle markten thuis zijnde Jonathan Paans, de vingervlugge Niek Kuiper, de rustige rots in de branding Sander Jacobs streden met elkaar wordt voor elke bal en elk punt. En de strafworpen? De onverzettelijke Twan Kuipers gooide beide koelbloedig raak.

Na anderhalf uur op het puntje van de stoel zitten konden vele supporters de opgebouwde spanning een positieve ontlading geven. Dat viel mooi samen met de aan de thuiswedstrijd gekoppelde nieuwjaarsborrel van Pigeons. In aanwezigheid van de Westervoortse wethouder Hans Breunissen en met de ruimhartige medewerking van cateraar Welling hief voorzitter Taco Jansen samen veel leden het glas op weer een mooi en sportief nieuw jaar. Uit de grote opkomst bleek dat de leden één zekerheid wel hebben: Pigeons is een gezellige vereniging.

Drie weergaloze pronkzittingen: Roy Gieling jubileumprins CV de Geinsköp

De foto: v.l.n.r. Hoflakei Rinaldo van Londen, ‘opa’dant Frans Reesing, Prins Roy Gieling, Adjudant Ellen Horsting en Hoflakei Jesse Philipsen De foto is van de hand van Vera de Jong.

DIDAM - Na niet twee, maar drie weergaloze pronkzittingen is Roy Gieling uit de bus gekomen als 44e prins van jubilerend carnavalsvereniging De Geinsköp! Met zijn motto; "Gewoon doen want vaak bu-j te bang!" zal hij samen met zijn gevolg een jaar regeren over De Geinsköp.

Bij een jubileumprins hoort natuurlijk een bijzonder gevolg. Als eerste vrouwelijke adjudant zal Ellen Horsting Prins Roy bijstaan, met weer aan haar zij adjudant Roy Otten. Om dit gezelschap in goede banen te leiden treedt 44-jarige jubilaris en Erelid Frans Reesing aan als 'opa'dant.

En om dit bijzondere gevolg helemaal compleet te maken zullen Jesse Phillipsen en Rinaldo van Londen hun opmars maken als hoflakeien. Met dit bijzondere gezelschap kan het carnaval op voorhand al niet meer stuk!

Nieuwbakken Burgemeester Peter de Baat zag met eigen ogen diverse acts de revue passeren. In het stuk '50 tinten grijs' werd een demonstratie gegeven over een nieuw concept in de bejaardenzorg. Ter illustratie waren er ook drie bejaarden meegekomen die al direct de lachers op hun hand hadden. En hoe bijzonder is het wanneer je als kleinzoon en 95-jarige opa (Rinaldo en Jan van Londen) samen kunt meedoen aan deze act!

Maar ook de 'levensechte Rijles' met prachtige technische snufjes, de Prinsenpresentatie gepresenteerd door de smurfen en een worm, "de Bacchwacht" met een hoofdrol voor dweilorkest Bacchus BV. en een gastoptreden van de enige echte 'Teuntje Jagermeister' waren geweldig! En ondanks de lange avond was het ook tijdens het 'Ik Vertek', waarin Joost en Anita zeer teleurgesteld weer uit het 'primitieve' Loil terugkeren naar Diem, muisstil in de zaal. Het stuk 'Pieter Post' zorgde weer voor veel hilariteit en de avond werd grandioos muzikaal afgesloten door de 'Unieke Finale' met onder andere Bernadette Stark, die een week hiervoor nog schitterde in het programma van Paul de Leeuw.

Dit geslaagde pronkzittingweekend zal een vervolg krijgen tijdens het komende Carnaval dat van 26-28 februari zal losbarsten. Voor meer informatie betreffende het Geinsköp Carnaval: www.geinskop.nl

Lichtviering bij de Sint-Werenfriduskerk

WESTERVOORT - Op zaterdag 11 februari is iedereen welkom om deel te nemen aan de lichtviering. Voor wie even samen wil zijn, of juist alleen Voor wie even wil denken aan zichzelf, of juist een ander Voor wie even tot rust wil komen, of juist tot leven Voor wie even...

De lichtviering is een moment van bezinning om uw gedachten tot rust te brengen en de innerlijke vrede te vinden. U bepaalt zelf op welke wijze u invulling wilt geven aan deze viering. De organisatoren van de lichtviering kunnen op uw verzoek u bijstaan en een handreiking bieden in de vorm van teksten, gedichten of onderwerpen.

De organisatoren zorgen tijdens de lichtviering voor een vertrouwde en sfeervolle kerkomgeving door de verlichting van kaarsen en muziek. De lichtviering heeft een vrije inloop, de kerk is geopend van 19.00 tot 20.00 uur. Mocht u geïnspireerd zijn door de lichtviering bezoek dan onze website www.4evangelisten.nl voor de overige data.

Voor vragen over de lichtviering (en) kunt u contact opnemen met Chris Jansen, bereikbaar op 06 19074359 of per mail LichtvieringWestervoort@hotmail.com. Voor overige vragen kunt contact opnemen met het secretariaat, bereikbaar op vrijdag van 9.00 tot 11.00 uur op telefoonnummer 026 3118250 of per mail: werenfridus@4evangelisten.nl. Locatie lichtviering: Sint-Werenfriduskerk, Dorpstraat 107, Westervoort.

Geloofsgemeenschap Sint-Martinus Oud-Zevenaar

Zondag 5 februari 16.00 uur: Getijdeviering Maria Lichtmis met Annie Weenink, Wim van Heugten, Theo Salemink, Wim Wismans en medewerking van projectkoor.

Mededeling:

Overleden op vrijdag 20 januari mevrouw Mientje Hendriksen-Fontein,

Oud-Zevenaarsedijk 5, Oud-Zevenaar, 91 jaar.

Zondag 12 februari 11.00 uur:

Communieviering met Diaken van Boven en gemengd koor.

Gebedsintenties:

Rinie van Heugten

Nel de Jong-ter Schure

Overleden ouders Jan en Doortje van Kempen-Wieleman

Leida Klaassen-Steentjes

Gerda Luiking-Sweers

Gerrit en Dineke Gudden-de Kinkelder, kinderen en kleinkind

Wim en Bets Boerboom-Raben

Jan en Wilfred Smits

Bertus Koenders

Mies Lemm-Roelofsen (jaargetijde)

Lies Heijndermans-Scholten

Jan en Grada Engelen-Polman en dochter Ria

Gerrit en Riek Ross-Heitink

Nel Bitter

Dieneke Beudel-Hendriks

Maria Driessen-van Rumund en dochter Maria

Figèn Janne Becker

Overleden ouders Sinderdinck-van Huet

Riet Gesthuizen-Sinderdinck

Collecte:

Eigen geloofsgemeenschap

Pronkzitting Groessen van hoge kwaliteit

Boellie van de Boemel (René van Brandenburg) Foto: Eddy de Wild

GROESSEN - Carnavalsvereniging De Deurdreiers kijkt met Prins Ralf (Diesvelt) de 1e en Adjudant Jeroen Visser terug op een Pronkzitting met veel hoogstandjes. Opvallend was de nieuwe buut in de ton met Boellie van de Boemel (creatie van René van Brandenburg), die de ene na de andere mop door het publiek liet denderen.

Piet van Wiet (Marco Uffing) stond voor het eerst in de ton met een hilarisch verslag over een busreis die de Groessense seniorensociëteit maakt naar de Duitse partnergemeente Gemünden.

De vers-opgerichte toneelgroep ‘Das Mooi’ beleefde haar debuutoptreden. De setting was een pedicurepraktijk in de pastorie. Bekende Groessenaren kwamen er langs met ludieke voet-gerelateerde problemen. Koos Koning stond voor het derde jaar met een buut in de ton, met herkenbare verhalen uit eigen leven. In de sketch van de ‘Olde Raddreiers’ werden hekele dorpszaken aan de kaak gesteld. Bij de ‘Senaat&Convent’ had gespreksleider Chris van de Ven bezoek van Henk Nijland en de voorzitters van De Nathalzen en De Deurdreiers. Hierbij kwamen gemeentelijke onderwerpen aan bod. Het duo ‘Puur Toeval’ (Han Zweers en Just Buhler) verbinden heden en verleden vanuit een toenmalig Unilever laboratorium. Verfrissend was het dansoptreden van de Dansgarde. De jonge dames van dansgroep Move On maakten er een spannend optreden van. Het afscheidsoptreden van ‘De Badjassen’ was een knappe compilatie van 16 jaar optreden, een staande ovatie was hun welverdiende beloning.

Een ludiek optreden van muziekvereniging Sint-Andries stond in het teken van haar 70-jarig bestaan dit jaar.

Themabijeenkomst van Longpunt Rïjn IJssel

WESTERVOORT - Op donderdag 17 februari vindt er weer een themabijeenkomst van het Longpunt Rijn IJssel plaats. Ruud Roefs, geestelijk verzorger in ziekenhuis Rijnstate, zal deze middag nader ingaan op het onbegrip in je omgeving en hoe je hiermee kunt omgaan.

‘Ik stuit vaak op onbegrip… Aan de buitenkant zien mensen niet dat ik ziek ben. Al heel snel denken ze dat ik me aanstel of overdrijf, als ik hen vraag een beetje rekening met me te houden.’ Een verzuchting die u misschien herkent. Hoe kom je op voor jezelf? Hoe vraag je om begrip voor je situatie? Hoe leg je uit wat je mankeert? Op een goede en duidelijke wijze. Zonder daarbij echter de ander van je te vervreemden. Een spanningsveld waarin het soms lastig toeven is. Hoe behoud je – met je handicap – je eigen plek? Binnen je familie, binnen je vriendenkring en daarbuiten. Of cijfer je jezelf maar weg, om tenslotte volledig af te haken?Hoe leg ik uit wat mijn ziekte met mij doet, zonder daarbij in de slachtofferrol te vervallen?

Herken je dit? Waar loop jij tegenaan in het alledaagse leven? Hoe ga jij met deze en soortgelijke vragen om? Het kan zinvol zijn onze verhalen – als ‘ervaringsdeskundigen’ – naast elkaar te leggen.

De themabijeenkomst begint om 14.00 uur en vindt plaats in het Kulturhus De Nieuwhof, Rivierweg 1 in Westervoort. navigatieadres: Nieuwhof 2, Westervoort). De toegang is gratis, evenals het parkeren en de consumpties. Wel worden bezoekers verzocht geen geurtjes te gebruiken.

Lezing Groei en Bloei

ZEVENAAR - Op maandag 13 februari verzorgt Jan Kuiperij een gevarieerde bijeenkomst over de groentetuin. Hij heeft al meer dan 25 jaar een groentetuin waarbij het hem lukt om voor hem en zijn gezin het hele jaar rond aardappelen, groente, fruit en bloemen te verbouwen. Hij is een biologische tuinder en gebruikt derhalve geen giftige bestrijdingsmiddelen en kunstmest.

De geboden presentatie is leerzaam voor wie zelf over een groentetuin beschikt en interessant voor iedereen. In eerste deel wordt in zes stappen ingegaan op het werk in de groentetuin. Vanaf het maken van een tuinplan tot aan het bewaren en verwerken van de producten. Verder is er aandacht voor ziekten, plagen, de milieuvriendelijke bestrijding ervan en voor het spreiden en verlengen van de oogsttijd. Ook wordt aandacht besteed aan bloemen en fruit. Als onderdeel van de presentatie worden enkele leuke en toepasselijke tuingedichten voorgedragen. Het tweede deel bestaat uit het vertonen van een fotoserie van de groentetuin. De foto’s zijn instructief, maar laten ook zien hoe mooi een groentetuin is.

Gedurende de bijeenkomst is een kleine tentoonstelling met producten uit de tuin, hulpmiddelen en tuinboeken. Er zijn ansichtkaarten te koop van door hem zelf gemaakte foto’s van de groentetuin.

Breng gerust een vriend/vriendin, buren, familielid of andere geïnteresseerden mee! Ze zijn welkom!

De lezing is in zalencentrum Staring, Grietakkers 3 in Zevenaar Aanvang: 20.00 uur Entree: 2,00 voor leden en introducé en 5,00 euro voor niet-leden inclusief koffie/thee en lot voor loterij.

Pigeons wint thriller

DUIVEN - Wie niet beter wist had kunnen denken dat Pigeons en Challenge tegen elkaar om het kampioenschap speelden. De twee teams speelden met volle inzet op het scherpst van de snede en gaven elkaar geen duimbreed toe.

Beide teams wilden winnen, speelden op de aanval en verdedigend fel. Door goede onderscheppingen en slimme steals ging het spel snel op en neer, wat voor de toeschouwers bijzonder boeiend was. Door de tot op het laatste moment gelijk opgaan de score zaten die toeschouwers ook op het puntje van de stoel.

Om te zien dat Pigeons vlak voor het eind van de wedstrijd deed wat in de hele wedstrijd meestal niet lukte: een driepunter gooien. Daarmee nam Pigeons een voorsprong van drie punten die Challenge in de resterende seconden alleen kon achterhalen door ook een driepunter te gooien. Hun schotpoging miste maar net doel, waarna Pigeons in gelijk daarop volgende tegenaanval met nog een driepunter de wedstrijd definitief besliste. (Eindstand: 56-50) Voor Pigeons, dat een geweldige teamprestatie leverde, een mooi eind van een bloedstollend duel. En speelden de teams om het kampioenschap? Wie weet hoe de ranglijst er na de tweede helft van de competitie uit ziet, mag het zeggen. Maar met deze inzet kunnen zowel Pigeons als Challenge nog hoge ogen gooien.

Ook de U12 wonnen een echte thriller. Met een minimaal verschil wist Pigeons in Aalten te winnen van Give And Go, waarmee de U12 een mooi vervolg geeft aan de reeks goede resultaten. Minder spannend was het bij de jongens en meisjes van de U14-2. Ook zij speelden bij Give And Go, maar trokken de wedstrijd met 27-68 overtuigend naar zich toe. Volgende week staan wedstrijden voor alle teams op het programma. Vier teams spelen dan thuis in Triominos. Om 17:15 beginnen de eerste wedstrijden. Kom dat zien.

Passage Zevenaar

ZEVENAAR - In februari is er op de ledenavond van Passage een terugblik op het jaar 2016. Dit is de jaarvergadering.

De verslagen van secretaris en penningmeester worden voorgelezen, er is gelegenheid tot het stellen van vragen. Na de pauze is er ontspanning waarin wij "op pad gaan door onze stad en omgeving" (figuurlijk).
De ledenavond is woensdag 15 februari om 19.30 uur in Ons Huis aan de Dr. Honigstraat 3. Meer informatie via 0316 524620.

Kerkdiensten

Ontmoetingskerk

ZEVENAAR - Op zondag 5 februari gaat om 10.00 uur in de Ontmoetingskerk ds. J. Brezet uit Duiven voor. In gebouw 'Ons Huis' is er ook om 10.00 uur jeugdkerk voor kinderen van 12-17 jaar.

Op zondag 12 februari is er om 10.00 uur een Taizé-viering, waarin ds. Alle Jonkman zal voorgaan. Het koor One Step Beyond werkt mee aan deze viering.

Na afloop is er de mogelijkheid om elkaar in 'Ons Huis' te ontmoeten onder het genot van een kopje koffie of thee. Ook kan men bij de schrijftafel van Amnesty International een petitie ondertekenen of een brief schrijven.

Klassieke muziek

in Meulenvelden

DIDAM - Op donderdag 9 februari kan men genieten van viool- en pianomuziek in Meulenvelden. Twee muziekdocenten brengen werken van Mozart, Edward Grieg en Vivaldi ten gehore. Van de laatste twee componisten worden winterse taferelen gespeeld, noten van sneeuw en ijs!

Belangstellenden uit Didam en omstreken zijn welkom. De theaterzaal in Meulenvelden, Waverlo 8, Didam is open vanaf 14.15 uur; de middag begint om 14.45 uur en is om ±16.00 uur afgelopen. De toegangsprijs bedraagt 3,00 euro.

Voor informatie: Servicepunt: 0316 293100 of info@meulenvelden.nl.

Vrijwilligers gezocht

ZEVENAAR - Caleidoz Vrijwilligerscentrale zoekt vrijwilligers voor de volgende organisaties:

- Caleidoz zoekt enkele vrijwilligers voor het op de fiets begeleiden van een tiental scootmobielrijders gedurende een tour van 20 à 25 km in de omgeving van Zevenaar.

- Stichting Radio Mozaïek zieken- en ouderenomroep zoekt een presentator die een uitzending verzorgt vanuit de radiostudio of op locatie.

- Vluchtelingenwerk Oost-Nederland zoekt een huiscoach voor vluchtelingen in de gemeente Rijnwaarden. Je geeft uitleg over de werking van de thermostaat of het ophalen van het afval. Daarnaast maak je vluchtelingen wegwijs in hun buurt.

- Zorgburo de Liemers zoekt een activiteitenondersteuner voor jongvolwassen cliënten (met een autistische stoornis) om een boodschap te doen, een stukje te wandelen, koffie te drinken etc.

Voor meer informatie over deze en circa 300 andere vacatures kunt u contact opnemen met de Vacaturebank van Caleidoz Vrijwilligerscentrale Zevenaar (maandag tot en met vrijdag van 9.00-12.00 uur, telefoon 0316 243299). U kunt ook kijken op de website www.vrijwilligerscentralezevenaar.nl of een e-mail sturen naar: vacaturebank@caleidoz.nl.

Wintertoernooi bij jeu de boulesclub Zevenaar

ZEVENAAR - Zondag 15 januari speelden leden van jeu de boulesclub Zevenaar en leden van diverse andere verenigingen het Wintertoernooi. Dit toernooi wordt elk jaar gespeeld in januari. Het is een toernooi dat op de toernooikalender van de NJBB staat, zodat leden met een wedstrijdlicentie van andere verenigingen ook kunnen deelnemen.

Er werd gestreden door 26 teams, doublettes, vooral leden van de eigen vereniging. Een grote delegatie gasten van vier teams, kwam uit Dieren van vereniging Boule Animo, en verder waren aanwezig teams uit Hattem, Zeddam, Doetinchem en Harderwijk.

Het team dat de verste reis maakte om deel te kunnen nemen, bleek uiteindelijk het beste en de gelukkigste van allen. De einduitslag werd tenslotte: Eerste plaats Alice van Donkersgoed (HKB’84), 2e plaats Jeroen van der Mei (Boule Animo), en 3e plaats Henk Grootoonk (JBCZ). Het werd weer een geslaagde sportieve en gezellige dag voor alle deelnemers.

De sport petanque, of jeu de boules, wordt vaak gezien als een spel dat gespeeld wordt in de zomer onder platanen op een Frans pleintje. Dit jaar deden de weersomstandigheden tijdens het toernooi, sneeuw en ijs, niet denken aan zomerse tijden. Het is de charme van de sport, dat het tegenwoordig in zomer en winter gespeeld kan worden. Dat de sport ook tot op latere leeftijd beoefend kan worden is bovendien alleen maar een extra voordeel, want zo heeft u langer de mogelijkheid om van deze mooie sport te genieten. Bovendien komen er vele zowel mentale en lichamelijke aspecten bij kijken.
Het kan in Zevenaar altijd worden gespeeld, buiten of in een overdekte hal. Meer informatie staat op www.jbcz.nl.

Oproep carnavalsoptocht Groessen...

Foto: Sanne Smits

GROESSEN – Voor de grote optocht van carnavalsvereniging De Deurdreiers in Groessen is al een groot aantal aanmeldingen binnen. De commissie-optocht is er alles aan gelegen om dit succes in goede banen te leiden.

Het startschot voor de optocht wordt op zondag 26 februari precies om 12.00 uur bij Vuurwerk Outlet Gelderland gelost door Prins Ralf 1e (Diesvelt) en Adjudant Jeroen Visser. Na de tocht door de versierde Groessense straten zal de prins zijn proclamatie voordragen tegenover feestburcht Gieling vanaf de VIP-wagen. Burgemeester Rik de Lange is uitgenodigd de sleutel van ‘Deurdreiersdarp’ aan hem te overhandigen.

De prijsuitreiking is maandagavond 27 februari in zaal Gieling tijdens het carnavalsfeest. De kinderen krijgen hun prijzen uitgereikt tijdens het kindercarnaval op maandagmorgen 27 februari vanaf 10.30 uur.

Inschrijving van grote en kleine wagens staat voor iedereen open tot en met vrijdag 17 februari. Vooraf inschrijven voor alle categorieën (ook kinderen) is zeer gewenst, bij voorkeur via www.deurdreiers.nl. De commissie is per mail te bereiken via optocht@deurdreiers.nl.

Prijs Expositie De Liemers Verbeeld & Verwoord 2016

ZEVENAAR - Afgelopen jaar konden amateurkunstenaars deelnemen aan de wedstrijd De Liemers Verbeeld & Verwoord. De wedstrijd heeft prachtige foto's, films, gedichten, verhalen en schilderingen opgeleverd. Bent u nieuwsgierig? Kom dan de expositie bekijken. Dat kan nog tot en met 9 februari in Hal 12 (gemeentehuis) aan de Kerkstraat in Zevenaar.

Op dinsdag 8 november is er door een vakjury in elke categorie een winnaar gekozen. Deze winnaars zijn tijdens de opening van de expositie in Duiven op 2 december bekendgemaakt. De Publieksprijs wordt op de laatste dag uitgereikt. Doe mee en stem op uw favoriete kunstwerk! Dit kan tijdens de expositie in Zevenaar of via www.deliemersverbeeld.nl.

De afsluiting van De Liemers Verbeeld & Verwoord is op donderdag 9 februari, 15.00 uur in Hal 12, gemeentehuis, Zevenaar. Dan zal de publieksprijs uitgereikt worden. Hiervoor is iedereen van harte uitgenodigd.

Kerkdiensten Ontmoetingskerk Zevenaar

ZEVENAAR - Op zondag 5 februari gaat om 10.00 uur in de Ontmoetingskerk ds. J. Brezet uit Duiven voor. In gebouw ‘Ons Huis’ is er ook om 10.00 uur jeugdkerk voor kinderen van 12-17 jaar.

Op zondag 12 februari is er om 10.00 uur een Taizé-viering, waarin ds. Alle Jonkman zal voorgaan. Het koor One Step Beyond werkt mee aan deze viering.

Na afloop is er de mogelijkheid om elkaar in ‘Ons Huis’ te ontmoeten onder het genot van een kopje koffie of thee. Ook kan men bij de schrijftafel van Amnesty International een petitie ondertekenen of een brief schrijven.

Klassieke muziek in Meulenvelden

Klassieke muziek in Meulenvelden

DIDAM - Op donderdag 9 februari kan men genieten van viool- en pianomuziek in Meulenvelden. Twee muziekdocenten brengen werken van Mozart, Edward Grieg en Vivaldi ten gehore. Van de laatste twee componisten worden winterse taferelen gespeeld, noten van sneeuw en ijs!

Belangstellenden uit Didam en omstreken zijn welkom. De theaterzaal in Meulenvelden, Waverlo 8, Didam is open vanaf 14.15 uur; de middag begint om 14.45 uur en is om ±16.00 uur afgelopen. De toegangsprijs bedraagt 3,00 euro.

Voor informatie: Servicepunt: 0316 293100 of info@meulenvelden.nl.

Memora Uitvaartverzorging: Uitvaartkosten heb je voor een groot deel zelf in de hand

REGIO - Je leven staat even helemaal stil als je dierbare overlijdt. Naast de emotionele kant, maakt u zich mogelijk ook zorgen over de uitvaartkosten. Een uitvaart is niet goedkoop. Het is onze missie om voor ieder budget een zo passend en persoonlijk mogelijk afscheid te verzorgen. De kosten van een uitvaart zijn afhankelijk van keuzes die u maakt. U kunt het net zo duur maken als u wilt.

Als het budget beperkt is, denken wij graag met u mee naar de mogelijkheden. Zo is een crematie goedkoper dan een begrafenis. Een opbaring in een uitvaartcentrum is duurder dan een thuisopbaring. Ook kunt u een (uitgebreide) koffietafel achterwege laten of zelf iets (thuis) regelen. En wat denkt u van de kosten voor een kist? Deze variëren van 375 voor een nette fineerkist tot wel 1.300 euro voor een luxe massieve kist. Wel/geen rouwkaart of advertentie in de krant. Het zijn allemaal keuzes die u zelf in de hand heeft.

Het is belangrijk dat u snel duidelijkheid heeft over de kosten. Wij zijn hier dan ook heel transparant over. Binnen enkele dagen –nog voor de uitvaart – ontvangt u de kostenbegroting. Uiteraard kunt u ook voorafgaand aan een overlijden bij ons een begroting opvragen.

Heeft u een uitvaartverzekering bij bijvoorbeeld Dela, Monuta, Ardanta of Nuvema? Ook dan kan Memora de uitvaart voor u regelen. Voor meer informatie kijk op www.memorauitvaartverzorging.nl of bel gerust op 06 51827545.

Lotgenotengroep verlies en rouw

ZEVENAAR – 'Het leven gaat verder', zeggen ze. 'Je moet het verwerken', is nog zo'n bekend zinnetje. Maar hoe doe je dat dan? Rouwen is vaak een eenzaam gebeuren. Je wilt misschien wel steun krijgen, maar lang niet iedereen lijkt écht te begrijpen wat er in je omgaat.

Het overlijden van een dierbaar persoon, we krijgen hier in ons leven allemaal mee te maken. Het is een ingrijpende gebeurtenis en de wereld lijkt stil te staan. Niets is meer hetzelfde. Je kunt het gevoel krijgen dat je alleen staat in je verdriet. Rouwen is een intensief proces dat diep ingrijpt in het leven. Hoe ga je om met je verdriet en alles wat daarbij komt kijken? Hoe ga je verder? Deelname aan een lotgenotengroep kan een belangrijke vorm van steun zijn. Je kunt je ervaringen delen en tegelijkertijd leer je van anderen die in hetzelfde schuitje zitten. En je zult vooral ervaren dat je niet de enige bent. Een lotgenotengroep kan je troost en hoop bieden.

Op dinsdag 11 april starten in Zevenaar twee lotgenotengroepen voor volwassenen. Een groep 's ochtends van 10.00 tot 11.30 en een groep 's avonds van 19.30 tot 21.00 uur. Deze groepen staan onder leiding van Lidy Aleven. Bel of mail gerust voor meer informatie of kijk op de website. www.lidyaleven.nl / 0316 525697 / info@lidyaleven.nl.

Bijzondere Gedenktekens van Aries Natuursteen Zevenaar

ZEVENAAR - Na de crematie of begrafenis van een dierbare persoon, maken wij, vaak samen met de nabestaanden, een tastbare en blijvende herinnering. Aries Gedenktekens zorgt, al meer dan 70 jaar, voor een waardig gedenkteken in de vorm van een grafmonument of urn-monument. Van een vrijblijvend advies en ontwerp tot het vervaardigen en plaatsen van een gedenkteken: Aries Gedenktekens verzorgt het helemaal.

Na de crematie wordt vaak voor het verstrooien van de as gekozen. Maar…, is dit een verstandige keuze? Wij horen nog wel eens dat er achteraf spijt is omdat er na het verstrooien geen unieke plek is om even naar toe te gaan. Nabestaanden weten soms niet wat mogelijk is. Tegenwoordig mag de as van een overledene in eigen huis of tuin worden bewaard. Een bijzondere gedenkplek 'dichtbij' is wat veel mensen aanspreekt. Daarom hebben wij ons ook gespecialiseerd in deze vorm van gedenktekens voor in huis of in eigen tuin.

Ons familiebedrijf bestaat uit een team met gedreven en betrokken vakmensen. Kiest u voor ons bedrijf, dan kiest u voor kwaliteit en een voordelige prijs. Dat kan doordat wij direct uit eigen voorraad, efficiënt en zonder provisies of doorverwijsvergoedingen werken. Wij beschikken over een ruime toonzaal en modellentuin met veel keuze. U bent welkom voor een vrijblijvend oriënterend bezoek. Voor een afspraak: 0316 523362. Wij zijn erkend lid van NGS en ABN. Werken volgens het Keurmerk Natuursteen en hanteren landelijke ABN garanties.

Bezoek onze nieuwe website www.ariesgedenktekens.nl.

Waarom kiezen voor Yvonne, waarom kiezen voor Ster?

Yvonne van Leeuwen

.. bij deze rol heeft men vaak de gedachte aan stemmige figuren, bij jou was slechts sprake van een spontane helpende hand, smaakvol en vol medeleven en daarom zo treffend in de gehele begeleiding. Yvonne, ik kan niet anders dan zeggen dat ik je zeer dankbaar ben, je bent alle dagen een element geweest van rust, begrip en tolerantie bij alles wat voorbij kwam...

Waarom Uitvaartverzorgster?

Woorden zoals hierboven geschreven zijn de reden waarom ik voor dit vak heb gekozen en die voor mij onbetaalbaar zijn. Ik kreeg ze toegestuurd van een familie waarvoor ik recent de uitvaart heb verzorgd.

Wat ik belangrijk vind, is dat een familie zich op haar gemak voelt bij mij en zich vrij voelt om het afscheid zo samen te stellen als passend en gewenst is. Ik ben er ter ondersteuning en zal me daar altijd volledig voor inzetten.

Ik zoek samen met de familie de weg naar een voor hen passend en mooi afscheid, waarbij ik soms een heel persoonlijke benadering moet kiezen en soms juist op gepaste afstand moet blijven.

Dat het regelmatig uitmondt in een hecht en fijn contact in hectische dagen is voor mij simpelweg iets om heel dankbaar voor te zijn. Te voelen dat een familie tevreden is en na de uitvaart met een mooie, passende en troostrijke herinnering naar huis gaat, is het grootste compliment dat ik kan krijgen.

Yvonne van Leeuwen; 06 25248264; www.yvonnevanleeuwen.nl; yvonne@ster-uitvaart.nl; in samenwerking met Ster Uitvaartplanners

De Wit Dela organiseert Lichtjesavond Duiven Sfeervolle ambiance op begraafplaats 't Heijlige Lant

DUIVEN - Op 27 februari organiseert De Wit Dela een lichtjesavond. Tussen 18.30 en 20.00 uur is de begraafplaats aan de Rijksweg 140 in Duiven sfeervol verlicht met honderden kaarsen en fakkels. Nabestaanden krijgen de gelegenheid om een kaars te branden als een mooie herinnering aan hun dierbaren. De lichtjesavond biedt hen de mogelijkheid om tijdens deze donkere maanden een bezoek aan de begraafplaats te brengen in een warme, intieme sfeer.

De Wit Dela vindt het belangrijk om nabestaanden te helpen herinneringen levend te houden en de draad van het leven weer op te pakken. Koen Verlinden, regiomanager: 'Zo tegen aan het begin van het nieuwe jaar denken veel mensen vaak aan hun overleden dierbare. De behoefte om weer even bij deze persoon te zijn, is in deze periode dan ook extra groot. Door de feestdagen, de korte, donkere dagen en het slechte weer is het echter juist moeilijker om het graf te bezoeken. Wij hopen op deze manier troost te bieden, met het licht van de kaarsen en mooie muziek in dit moeilijke jaargetijde.'


Tijdens de Lichtjesavond zijn nabestaanden van harte welkom in het uitvaartcentrum van De Wit Dela voor een warm drankje. Tevens wordt deze avond muzikaal omlijst met sfeervolle muziek.

De Wit Dela

De Wit uitvaartverzorging is een meer dan 100 jaar oud familiebedrijf en een begrip in de Liemers, Lingewaard en Over-Betuwe. Vanaf 1998 werkt De Wit uitvaartverzorging intensief samen met coöperatie DELA. Door de krachten te bundelen en te profiteren van elkaars voordelen, krijgen de klanten nog betere zorg, zekerheid en continuïteit geboden. Met een team van ervaren HBO opgeleide uitvaarverzorgers worden jaarlijks vele families ondersteund in een vaak moeilijke periode in hun leven. De Wit Dela is lid van het Keurmerk uitvaartzorg heeft eigen opbaarcentra in Zevenaar, Bemmel en Duiven. www.uitvaartverzorging-dewit.nl.

Het levenstestament: wie behartigt uw belangen als u dit zelf niet meer kunt?

ZEVENAAR - In een gewoon testament kunt u regelen wat er ná uw overlijden met uw nalatenschap moet gebeuren. Maar wat gebeurt er indien u zelf tijdelijk of langdurig niet meer in staat bent om uw eigen belangen te behartigen, tengevolge van bijvoorbeeld een ongeluk, een hersenbloeding of dementie?

In uw levenstestament wijst u één of meer personen aan die u onvoorwaardelijk vertrouwt, zoals uw levenspartner of kinderen. De gemachtigde kan namens u uw administratie en financiën regelen, zoals het betalen van de rekeningen, het verzorgen van de belastingaangiften en kan beslissingen nemen met betrekking tot uw onderneming. Ook kan de gemachtigde beslissingen nemen omtrent een eventuele opname in een zorginstelling en omtrent medische behandelingen.

Onderdeel van het levenstestament zijn uw wensen ten aanzien van uw vermogen, dus uw woning, inboedelgoederen, auto, sieraden, enzovoorts. U kunt aanwijzingen geven over de verkoop van de woning. Als u gewend bent om schenkingen te doen, kunt u verzoeken deze schenkingen voort te zetten. Verder kunt u in uw levenstestament uw wensen opnemen ten aanzien van medische verzorging, zoals een behandelverbod en euthanasieverklaring. Voor het geval u huisdieren heeft, wie neemt daarover de beslissing? Heeft u voor de huisdieren specifieke wensen, dan kunt u deze wensen concreet vastleggen.

Mocht het toch nodig zijn dat er een mentor, bewindvoerder of curator wordt benoemd dan bevat uw levenstestament belangrijke informatie; wie wordt er bij voorkeur benoemd (en wie niet) en welke instructies krijgt deze persoon. Wij zorgen voor registratie van uw levenstestament bij het landelijk levenstestamentenregister.

Voor meer informatie en voor alle notariële zaken kunt u voor een vrijblijvend en gratis gesprek terecht bij Prick & Van Houtum notarissen te Zevenaar, Arnhemseweg 55, telefoon: 0316 524641, email: info@pvhnotarissen.nl of onze website: www.pvhnotarissen.nl.

Urnsieraden bij Juwelier André

ZEVENAAR - Meester-goudsmid André Stolk werkt met groot plezier in zijn juwelierszaak te Zevenaar. Daarnaast zit hij met veel liefde achter zijn werkbank sieraden te repareren, te creëren of te herscheppen. De laatste jaren kri­jgt hij steeds vaker vraag naar urnsieraden. Dit zijn sieraden waarin een klein beetje as van een dierbare wordt bewaard. Deze sieraden zijn er in verschillende vormen zoals kruisjes, hartjes en vlindervormen.

Bij Juwelier André worden deze niet dichtgelijmd, zoals elders wel gebeurt, maar zorgvuldig afge­vuld en dicht gesoldeerd. Wat veel mensen niet weten, is dat de trouwring (of een ander sieraad) van een overledene, omgevormd kan worden tot een ander sieraad. André noemt dit het tweede leven van de trouwring, het herscheppen in een anders gevormde ring, in een hanger of in een urnsieraad.

André: "Mensen zijn vaak verrast door de hoeveel­heid mogelijkheden voor een persoonlijke invul­ling. Aan de hand van de wensen van de klant maken we een ontwerp op tekening. De klant weet dan precies hoe het sieraad er uiteindelijk uit zal zien. Overigens, wij werken uitsluitend in ons eigen atelier, er gaat niets de deur uit en kan er dus niks kwijtraken." Als de klant het sieraad komt ophalen en André ziet die verraste blijheid, soms met een traantje, dan herinnert hij zich weer waar­om hij goudsmid is geworden!

Juwelier Goudsmid André, Grietsestraat 38, Zevenaar; 0316 524780; www.juwelierandre.nl

Vieringen parochie HH. Vier Evangelisten

H. Antonius Abt Loo

Zaterdag 04-02 18.00 Woord en communie Pastor Heemink Dameskoor

Zaterdag 11-02 18.00 Woord en communie Theo Menting Dameskoor

Zondag 19-02 09.30 Woord en communie Pastor Smits samenzang

Zaterdag 25-02 18.00 Woord en communie Theo Menting Dameskoor

Woensdag 01-03 19.00 Aswoensdag Regioviering in Zevenaar

Zaterdag 04-03 18.00 Woord en communie Diaken van Boven Dameskoor

St. Werenfridus Westervoort

Zondag 05-02 09.30 Eucharistie Pater Remmerscantor

Zaterdag 11-02 19.00 Lichtviering

Zaterdag 18-02 19.00 Woord en communie Pastor Smits Werenfriduskoor

Dinsdag 21-02 15.00 Viering Wilgenpas/ gezamenlijke ziekenzalving Pastoor Thanh

Vrijdag 24-02 09.00 Eucharistie en uitstelling Pastoor Thanh

Zondag 26-02 09.30 Woord en communie Parochiële voorgangers Werenfriduskoor

Zondag 26-02 12.30 Eucharistie Fr.FirasIrakese Thomasparochie

Woensdag 01-03 19.00 Aswoensdag Regioviering in Zevenaar

Zondag 05-03 09.30 Woord en communie Pastor Heemink D-H koor

H. Remigius Duiven

Zondag 05-02 11.00 Eucharistie Pastoor Thanh en diaken van Boven Herenkoor Groessen

Zondag 12-02 11.00 Eucharistie Pater Remmers D-H koor

Zaterdag 18-02 17.00 Eucharistie / presentatie 1e H.Communicanten Pastores Thanh

en Heemink In Between

Zondag 19-02 11.00 Eucharistie Pastoor Thanh D-H koor

Zondag 26-02 11.00 Eucharistie Pastoor Thanh en diaken van Zundert Koor Nieuw-Wehl

Dinsdag 28-02 15.00 Viering Thuvine dominee

Woensdag 01-03 19.00 Aswoensdag Regioviering in Zevenaar

Zondag 05-03 11.00 Eucharistie Pater Remmers en diaken van Boven D-H koor

Zondag 05-03 12.30 DoopvieringDiaken van Boven

H. Andreas Groessen

Zondag 12-02 09.30 Woord en communie Diaken van Boven Samenzang/organist

Zondag 25-02 09.30 Woord en communie Pastor Heemink Herenkoor

Woensdag 01-03 19.00 Aswoensdag Regioviering in Zevenaar

Maatjes voor chronisch zieken gezocht

ZEVENAAR - Zoek je een nieuwe uitdaging in vrijwilligerswerk? Meld je dan aan om een mantelzorger te ondersteunen in zijn/haar zorg voor een dementerend of chronisch ziek familielid.

Mantelzorgers hebben soms het gevoel dat ze er alleen voor staan. Als vrijwilliger kan je het werk van mantelzorgers verlichten, zorgen dat de mantelzorger ook eens een ochtend of een middag iets anders kan doen. En dat is belangrijk om als mantelzorger op de been te blijven.

“Wij zijn best nog jong, maar door mijn ziekte is mijn vrouw continu bij mij en heeft ze geen tijd meer voor haar vriendinnen. Het zou fijn zijn als iemand een paar uurtjes in de week bij mij komt zitten, dan kan mijn vrouw ook eens lekker koffie drinken met haar vriendinnen”.

Als vrijwilliger kom je regelmatig op bezoek bij de dementerende of chronisch zieke. Je vult de tijd op een voor hen zo prettig mogelijke manier in. Je gaat bijvoorbeeld samen een wandelingetje maken, een spelletje doen of gewoon een koffie drinken en een praatje maken.

Wij zijn op zoek naar nieuwe vrijwilligers, woon je in de gemeente Zevenaar en ben je minimaal één dagdeel per week beschikbaar, meld je dan aan. Voor meer informatie bel of mail naar Marrie Boshuis, Consulent Mantelzorgondersteuning van Caleidoz Welzijn, (0316) 243 294, mantelzorg@caleidoz.nl.

BC Thuve team 6 kampioen

DUIVEN - Team 6 van badmintonvereniging BC Thuve uit Duiven is afgelopen zondag met nog één wedstrijd te gaan kampioen geworden van de 5e klasse - 5e klasse afdeling 4 in de Regio Oost Competitie 2016-2017.

Voor aanvang van de thuiswedstrijd tegen Shuttle-up was druk gerekend, een 5-3 overwinning was precies genoeg om het kampioenschap binnen te halen en waarachtig het werd, na een spannende 3-setter, 5-3 voor BC Thuve 6, dus het kampioenschap is een feit. De technische commissie feliciteerde de spelers direct na afloop van de wedstrijd in sporthal Triominos. De laatste competitiewedstrijd komende week uit tegen ’t Pluumke 4 zal uiteraard gestreden worden om nog maar eens te laten zien dat BC Thuve 6 terecht de kampioen is.

Van links naar rechts: Dorien Aaldering, Alfons Herder, Anneke Boschma, Martin van Heteren en Saskia Braak. Mark Vink ontbreekt op deze foto.

Voorleesontbijt op Lollyfant werd dubbel werk voor burgemeester...

ZEVENAAR - Op 25 januari gingen de Nationale Voorleesdagen weer van start. Net als ieder jaar worden die afgetrapt met het voorleesontbijt op kinderdagverblijven, peuterspeelzalen en basisscholen.

Op kinderdagverblijf Lollyfant kwam de burgemeester van Zevenaar het prentenboek van het jaar 'De kleine Walvis' voorlezen. De kinderen vonden het zo leuk dat hij het boek zelfs twee keer achter elkaar moest lezen, wat de burgemeester natuurlijk deed.

Leerlingen van De Tragellijn in pyjama naar school

LOBITH - Op donderdag 26 januari waren alle leerlingen van basisschool De Tragellijn uitgenodigd om in hun pyjama naar school te komen. Ter gelegenheid van de opening van de Nationale Voorleesdagen.

Alle groepen kregen een nieuw voorleesboek cadeau. Voor de kleuters was dit het prentenboek van het jaar: De Kleine Walvis. Voor de andere groepen is er een keuze gemaakt uit de beste boeken van 2016. Onder het genot van een bekertje ranja en een plak ontbijtkoek werd er in alle groepen gestart met voorlezen. Een sfeervol en knus samenzijn was het deze donderdagochtend op basisschool De Tragellijn.

Basketiers'71: Sportief historisch dieptepunt

ZEVENAAR - Als je mogelijk eerlijk bent, zat het er aan te komen. Zaterdag 28 januari speelde het eerste herenteam tegen Scylla in Vinkhuizen. De uitslag was een 79 – 46 nederlaag.

Uit veertien wedstrijden is nu slechts één overwinning geboekt. Dit is in de clubhistorie niet eerder voorgekomen. Gelukkig bieden resultaten uit het verleden geen garantie voor de toekomst. Tot overmaat van ramp won Valley Bucketeers wel, gelukkig verloor Orca's. Dit betekent wel dat de rode lantaarn weer in ons bezit is, het blijft zorgelijk.

Klassenbehoud is zeker nog mogelijk, hoe moeizaam de vlag er ook bijhangt. Want ook als je eerlijk bent, is dit eerste herenteam veel te sterk om daadwerkelijk te degraderen.

Winnaars Gemak Shop Leuven

ZEVENAAR - Uitreiking van de delicatessenmanden van Stadsbruncherie De Groen aan de winnaars mevrouw Schippers uit Babberich en mevrouw Jansen uit Zevenaar.

Zij speelden mee met de December Kalender Krasloten en vielen hiermee in de prijzen.

Ecologisch wonen in Zevenaar

ZEVENAAR - Veel mensen dromen van landelijk en duurzaam wonen. Nu is er een initiatief om dit ook in Zevenaar mogelijk te maken. Binnenkort start het voortraject om te komen tot de realisatie van een eerste tiental 100-procent-klimaatneutrale woningen in de uitbreiding van Groot Holthuizen.

Voor belangstellenden is er zaterdag 11 februari een informatiebijeenkomst over de plannen in ‘t Eetlokaal Landgoed Seveaer, Markt 25, Zevenaar. Tijd: 13/00 – 14.30 uur.

Programma:

13.00 uur: Ontvangst koffie / thee

13.10 uur: Introductie initiatief / foto impressie beoogde locatie; Jan Verschure

13.25 uur: Presentatie Sustainer Homes (ontwikkeling duurzame woningen Utrecht); Niko Bergsma

13.45 uur: Toelichting Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO). CPO is een vorm van sociale projectontwikkeling waarbij toekomstige bewoners gezamenlijk opdrachtgever zijn.

14.10 uur: Vragen / opmerkingen / voortgang

Aanmelden voor de informatiebijeenkomst is gewenst. Dit kan via de groep ‘EcoWonenZevenaar’ op www.facebook.com. Daar vinden de groepsleden ook aanvullende informatie over de beoogde locatie en de vorming van een eigen CPO.

Zonnekinderen Academy groot succes

Foto: Wim Lubbers

ZEVENAAR - Afgelopen vrijdag 27 januari vond de voorstelling 'De toverlamp en de reis naar ik weet niet waar' plaats in Het Musiater in Zevenaar.

Deze voorstelling was het eindresultaat van de zesde editie van de Zonnekinderen Academy, een samenwerkingsproject tussen Kinderopvang Zonnekinderen en Het Musiater.

Net als voorgaande jaren was ook deze keer de theaterzaal goed gevuld met kinderen en volwassenen, in afwachting van de voorstelling. Alle deelnemende kinderen hadden er zin in en stonden in de coulissen en op het podium te popelen om te laten zien waar ze zo hard voor geoefend hadden.

Het verhaal gaat over Sophie en Jack die een lamp vinden. Het blijkt een toverlamp te zijn. Sophie en Jack vertellen een paar vrienden over hun toverlamp en dan begint het avontuur! De één wenst iets spannends, de ander iets zoets en alle wensen komen uit! De kinderen beleven allerlei avonturen en hebben veel plezier met de toverlamp, totdat… ze erachter komen van wie de lamp is.

Het is de lamp van de Heks in het dorp. Gelukkig ontdekken de kinderen dat zij helemaal niet zo griezelig is als dat ze altijd gedacht hebben en brengen ze de lamp toch terug. Als dank krijgen alle kinderen een toverstok en 'Hokus Pokus, iedereen kan toveren!'

Er wordt gedanst en gezongen en de kinderen spelen de sterren van de hemel. Aan het eind van de voorstelling ontvangen zij dan ook een welverdiende staande ovatie. Wat zijn we trots op ze!

Leeringen Liemers College klaren bibliotheekklus in Tanzania

Toen de bibliotheek werd opgeleverd, werden de leerlingen uit dankbaarheid toegezongen door de plaatselijke bevolking. Nadat het volkslied van Tanzania had geklonken, antwoordden de leerlingen met het Wilhelmus Foto: Jan van den Heuij

ZEVENAAR - Tevreden keerden de zeven leerlingen en hun begeleiders terug uit Tanzania nadat ze daar niet alleen de bibliotheek hadden opgeknapt maar ook de kinderen op een plezierige manier hadden vermaakt.

Door Piet van Breukelen

De groep werd in Mto wa Mbu (een plaatsje in het noordoosten van Tanzania) verwelkomd door Kasper Borgonjen. Hij vertegenwoordigde Sarakasi Ya Vijana, een onderwijsproject dat met steun van de stichting TWIGA kinderen uit de buurt motiveert naar school te gaan, hen ondersteunt bij hun vervolgonderwijs en ook zorgt voor buitenschoolse opvang. Vanuit Zevenaar was al contact opgenomen met die stichting en besloten te gaan zorgen voor een goede bibliotheekvoorziening. Een ambitieus plan: zowel administratief (boeken rubriceren en alle titels met nummer in een Excelbestand zetten) als fysiek (alles opnieuw in en verf zetten). Extra blij was de lokale gemeenschap met het gereedschap dat achterbleef. Na de overdracht werden de leerlingen uit dankbaarheid door de kinderen in het Swahili toegezongen.

Leermomenten

Belangrijk onderdeel van dit project was ook het leren plannen, vergaderen, van elkaar op aan kunnen en het omgaan met kinderen. Met name dat laatste blijft de leerlingen vaak het langst bij. Gezellig met hen knutselen, voetballen, bellen blazen, schminken en dansen. En natuurlijk de handen uit de mouwen steken; niet bang zijn voor het vuile werk. Puck Witjes zei het al voor vertrek: “We zullen bij thuiskomst een ervaring rijker zijn, maar zijn pas echt tevreden als we daar een goede bibliotheekvoorziening achterlaten.” De groep kan inderdaad terugzien op een vruchtbaar verblijf in Mto wa Mbu.

Sjaak Huisman De Fietsspecialist wordt Liemers Fietsen

DUIVEN - Na jaren met veel plezier de rijwielzaak gerund te hebben, vinden Sjaak en Wilma het tijd geworden het stokje over te dragen. Per 1 maart zal de zaak de naam dragen van Liemers Fietsen onder leiding van Michiel de Warle.

Michiel, afkomstig uit Groessen, heeft ruime ervaring in de fietsenbranche. Met de overname van de zaak gaat voor hem een droom in vervulling om zijn grote passie na te streven. De service en garantie zoals men van Sjaak Huisman gewend is, zal door Michiel en zijn medewerkers worden voortgezet.

De zaak gaat 18 februari sluiten en Michiel zal 1 maart zijn deuren openen. Op zaterdag 4 maart van 15.00 tot 17.00 uur is er voor alle klanten, relaties, vrienden en bekenden gelegenheid afscheid te nemen van Sjaak en WIlma en kennis te maken met Michiel en zijn vrouw Ilse.

"Mocht u verhinderd zijn 4 maart, dan willen wij u alvast bedanken voor het vertrouwen in de afgelopen jaren", aldus Sjaak en Wilma Huisman.

Gezellige overdekte vlooienmarkt in Westervoort

WESTERVOORT - Zondag 5 februari is er van 10 tot 17 uur een leuke grote vlooienmarkt in sportcentrum Sportsplanets De Pals aan Emmerik 5.

Hier worden weer veel tweedehands, antiek, curiosa, snuiterijen, brocante, huisraad en kleding te koop

aangeboden. Leuk voor bezoeker om te komen snuffelen, of als u nog overtollige spullen heeft en wilt u deze te koop aanbieden: huur dan ook een kraam. De kraam is 4 meter met bovenbouw en kost 22,50 euro. Deze kunt u bestellen via www.animo-vlooienmarkten.nl of 06 39108152.

De entree voor de markt kost 2,50 euro voor volwassenen, voor 65+ 2,00 euro en kinderen tot 12 jaar onder begeleiding gratis. De sporthal zorgt voor de catering.

Liemers 50+beurs op zaterdag 8 april

ZEVENAAR – De zesde keer de Liemers 50+beurs wordt zaterdag 8 april gehouden in sporthal Lentemorgen in Zevenaar.

De beurs blinkt uit door een informatief karakter en werd vorig jaar bezocht door ruim drieduizend bezoekers. De beurs is geopend van 11.00-16.00 uur. De toegang is gratis!

Mochten er potentiële exposanten zijn die graag informatie willen ontvangen over de beurs dan kunnen ze contact opnemen met Loes Kemperman 06 22960663 of Elzo Hut 06 51555088 of mailen naar liemers50plusbeurs@gmail.com.

Nell Boldertrofee in andere handen

ZEVENAAR - Bij Bridge Vereniging Zevenaar werd op 18 januari gestreden om de Nell Boldertrofee. Normaal is dat tijdens de eerste speelavond van het jaar, maar toen was Nell Bolder nog in Nieuw-Zeeland bij haar zoon.

De trofee is in 2011 naar haar vernoemd omdat ze al meer dan 50 jaar lid is van Bridge Vereniging Zevenaar en van de Nederlandse Bridge Bond. Er was een leuke strijd volgens het overall systeem waarna het paar Oscar Kampschreur en Dennis Weijsters winnaars uit de bus kwamen met een score van 61,25%.

Bridge Vereniging Zevenaar speelt iedere woensdagavond in het schuttersgebouw Sint-Andreas. Momenteel loopt er een cursus voor beginners, die na de cursus doorstromen naar het echte werk. Deze cursus wordt verzorgd door Conny’s bridgeschool.

Meer inlichtingen staan op www.nbbclubsites.nl/club/7025, of telefonisch n te winnen ibij Piet Gijzen, 06 40224602.

RKPSC op zoek naar nieuwe hoofdtrainer

PANNERDEN - Herman Ubbink sluit na 41 jaar als trainer dit seizoen als hoofdtrainer van RKPSC zijn trainerscarrière definitief af.

Het trainen van de hoofdmacht van RKPSC is dit seizoen inderdaad Hermans’ laatste kunstje als hoofdtrainer en daarom zal RKPSC op zoek moeten naar een nieuwe trainer voor het volgend seizoen.

Herman wil meer tijd vrij maken voor zijn gezin en in de weekenden niet meer gebonden zijn. Hij blijft gelukkig wel behouden voor de club RKPSC, want naast natuurlijk zijn erelidmaatschap gaat Herman met name de jeugdafdeling ondersteunen bij de opleiding van spelers en speelsters en zal waar nodig de club op verschillende fronten adviseren met zijn onuitputtelijke voetbalkennis.

Servais Knaven naar Zevenaars Sportcafé

ZEVENAAR - Het Sportcafé in proeflokaal De Wittenburg aan de Markt in Zevenaar ontvangt donderdagavond 16 februari Servais Knaven. De oud-wielercoureur en huidige ploegleider blikt terug op zijn carrière en kijkt vooruit naar het komende wegseizoen. Het programma begint om 20.00 uur en de entree is vrij.

De in Lobith geboren en ook in Zevenaar getogen Servais Knaven is sinds 2011 ploegleider bij het Britse team Sky. Onder zijn hoede sleepte Chris Froome in 2013, 2015 en 2016 de eindzege van de Tour de France in de wacht. In zijn eigen loopbaan op de weg won Knaven (45) onder andere Parijs-Roubaix, waarin hij met zestien uitgereden deelnames mede-recordhouder is, en een Tour-etappe. Ook werd hij Nederlands kampioen en schreef hij twee jaar achtereen Olympia’s Tour op zijn naam. Als baanwielrenner deed de tegenwoordig in Vlaanderen woonachtige coureur mee aan de Olympische Spelen van 1992 in Barcelona.

Naast de ontmoeting met Servais Knaven kan het publiek rekenen op een presentatie van retrorijwielwinkel ‘De Waalse Pijl’ uit Arnhem, een tweetal gesproken wielercolumns en een quiz. De presentatie van het Sportcafé is in handen van wielerjournalist Rik Booltink, Leo Jansen en Eric Klop.

Dvd Music Herwens Finest II

HERWEN - Heeft u ook zulke mooie herinneringen aan Music Herwens Finest II, heeft u zelf meegespeeld of kon u 15 oktober toevallig niet aanwezig zijn bij deze muzikale avond georganiseerd door de Koninklijke muziekvereniging Sint-Caecilia uit Herwen?

Voor al diegenen die deze avond nogmaals willen beleven, kan gemeld worden dat de dvd compleet met een boekje vol met de mooiste foto’s bijna klaar is.

"U kunt deze dvd bestellen door voor 1 maart een mail met uw naam, adresgegevens en aantal dvd’s te sturen naar: MusicHerwensFinest@gmail.com. Ook kunt een briefje voor 1 maart met uw naam, adresgegevens en aantal dvd’s afgeven bij John Teunissen (Keurbeek 46C, Herwen) of Annemarie Teunissen (Polderdijk 83, Herwen).

De kosten voor de dvd Music Herwens Finest II bedragen 10 euro. Dit bedrag kunt u voldoen bij aflevering van de dvd. De dvd’s zullen na 1 maart rondgebracht gaan worden."

Volg de gratis cursus en word Digisterker!

ZEVENAAR - Wil je leren hoe je gebruik kunt maken van digitale (overheids)diensten van bijvoorbeeld de gemeente, het UWV en de belastingdienst? De gratis cursus Digisterker helpt je op weg.

Wat leer je?Een DigiD aanvragen en gebruiken. Het zoeken en vinden van informatie. Inloggen op websites. Online regelen.

Inschrijven voor de onderstaande data kan je via de Kunstwerk! de Bibliotheek Liemers, 0316 523819.

Donderdagmiddag 23 februari tot en met 16 maart, 13.30-15.30 uur
Woensdagochtend 15 maart tot en met 05 april, 09:30-11:30 uur
Dinsdagochtend 04 april tot en met 25 april, 09:30-11:30 uur
Maandagavond 01mei tot en met 22 mei, 19:00-21:00 uur

Bridgetoernooi in Duiven

DUIVEN - Op zaterdag 11 februari organiseert de Duivense Bridge Club haar 19de Eiland toernooi. Er wordt gespeeld in de nieuwe locatie van de club: de Ogtent, Remigiusplein 9 te Duiven.

Het toernooi start om 13.00 uur. Er wordt in verschillende sterktes gespeeld. Inschrijfgeld bedraagt 18,00 euro per paar. Bij overmacht krijgt men het inschrijfgeld terug.

Aanmelden bij voorkeur per mail: noordijk30@kpnplanet.nl onder vermelding van naam, adres, speelsterkte (A.B.C.D of E), het NBB-nummer van beide spelers (indien van toepassing) en het telefoonnummer van één van de spelers.

Overmaking van het inschrijfgeld op rekening NL69INGB0000293367 t.n.v. R.Noordijk. Men ontvangt geen separate bevestiging. De overboeking naar de juiste rekening op het bankafschrift geldt als bewijs van inschrijving. Nadere inlichtingen bij Rik Noordijk 0316 263379.

Hulp bij zelf online belastingaangifte doen

REGIO - Vind je het online invullen van de belastingaangifte moeilijk? Uit onderzoek blijkt dat veel mensen het online invullen van de belastingaangifte minder moeilijk vinden dan het lijkt. De meeste gegevens zijn al voor je ingevuld.

Je vergelijkt de vooraf ingevulde gegevens met je eigen administratie en vult aan en verbetert waar nodig. Kunstwerk! de bibliotheek organiseert bijeenkomsten waarin we je stap voor stap door de online belastingaangifte meenemen, zodat je straks zelf je aangifte online kunt invullen. Om online aangifte te doen log je in met DigiD, zodat je een veilige omgeving hebt. Wil je zien hoe dit in zijn werk gaat? Je bent welkom op de belastingaangifte bijeenkomsten!

We zien je graag op: maandag 6, 13 en 20 februari 2017 van 14:00 - 15:30 uur; donderdag 9 en 16 februari 2017 van 14:00 - 15:30 uur.

In de maand maart/april zullen vrijwilligers van het FNV uitleg komen geven over de belastingaangifte en daadwerkelijk helpen met het invullen van de aangifte. Voor FNV hulp belastingaangifte invullen kun je terecht op:
woensdag 22 maart en 5 april 13:00 – 16:00 uur. Aanmelden via activiteiten@debibliotheekliemers.nl. Voor meer informatie: Marie-José van de Velde 0316 523819.