GN Berg en Dal Heumen Mook

31 maart 2018

GN Berg en Dal Heumen Mook 31 maart 2018


Hardloopevenement Rondje Millingen

Lopers

MILLINGEN - Zondag 8 april organiseert loopgroep Ooijpolder het Rondje Millingen. Er wordt gestart vanaf 11.15 uur. De eerste wedstrijden zijn voor dekids, 500 meter en 1 km. Zodra je kan lopen, mag je meedoen!

De route gaat door het dorp, zodat alle fans goed kunnen aanmoedigen. Dan starten de 5 en de 10 km over de dijken tussen Millingen en Kekerdom. Iedereen kan volop genieten van dit uitdagende, gezellige hardloopevenement in het prachtige natuurgebied De Millingerwaard. En dit jaar weer de Trail Run.

500 en 1000 meter. De afstanden voor onze jonge lopers zijn goed afgestemd op hun leeftijd zodat het voor alle lopertjes een plezier is om mee te doen. Kleintjes betalen een kleine bijdrage van drie euro. Iedereen krijgt een medaille!

5 km. Wil je een nieuw PR lopen, of is dit je eerste wedstrijd? Deze 5 km is perfect, je start in het dorp waarna je heerlijk doorloopt over de dijk. Met 'n fantastisch uitzicht over de Rijn loop je snel richting finish, Deelname kost 6,50 euro bij voor-inschrijving. Na-inschrijving kost 8 euro.

10 km. Een extra snelle route voor de 10 km, hier ga je een PR lopen! Deze afstand blijft uitdagend, je eerste 10 km is altijd spannend en een ervaren loper weet dat je de afstand nooit moet onderschatten. Via de dijk, op een verharde weg ga je door de Millingerwaard, heerlijk in de natuur, langs bizons en wilde paarden. Deelnam kost acht euro bij voor-inschrijving. Na-inschrijving tien euro.

Trail Run. Dit is voor echte bikkels, 15 km langs de Rijn en door het prachtig natuurgebied. Het tempo is pittig en voor de getrainde loper. Alleen voor-inschrijving 10 euro. Meer info staat op www.rondjemillingen.nl.

Meedoen aan de Tuindag in Berg en Dal

Foto: Archief Tuindag

"Heb jij een passie voor tuinieren? Wil jij jouw tuin graag eens aan anderen laten zien? Of zou je wel willen meedoen, maar wil je eerst meer weten? Mail of bel ons voor 15 mei, dan kunnen we een afspraak maken en je er alles over vertellen: info@tuindagbergendal.nl, of 06 53896533."

Iedereen met een tuin kan meedoen. Of die nu groot is of klein, wild of aangeharkt, natuurlijk of onder architectuur aangelegd, voor de sier of met eetbare planten: het gaat om de passie van de tuinier. "Die passie brengen we graag over aan de bezoekers!"

Deelnemers in alle dorpen

"Waar je ook woont in onze mooie gemeente, je kunt altijd meedoen! We maken in ieder deel van de gemeente een (fiets)route, zodat bezoekers langs alle tuinen worden geleid. We hopen op zoveel mogelijk afwisseling.

Op www.tuindagbergendal.nl kun je al wat informatie aantreffen.

Kennismaken met uw buren uit alle culturen!

REGIO - Zondag 8 april is er om 14.00 tot 18.00 uur in buurthuis De Sprong in Ooij een gezellige middag voor inwoners van Ooij, Beek, Millingen, Kerkerdom en Leuth maar natuurlijk ook alle andere belangstellenden uit Berg en Dal.

Kennismaken met uw buren uit alle culturen, georganiseerd door vrijwilligers. "We starten deze zondag met een heerlijk kopje koffie en uiteraard iets lekkers, vervolgd door een column voorgelezen en geschreven door Anwar Manlasadoon. Hij schrijft wekelijks een column in de Gelderlander (Anwar burgert in). Na een korte pauze gaan we verder met een gezellig uurtje bingo en sluiten we de middag af met een hapje en drankje. Wij vinden het leuk als u zelf een hapje maakt en meeneemt." Entree is gratis. "U mag een zelfgemaakt hapje meenemen uit uw eigen cultuur." Voor meer informatie Forte Welzijn: Patty Veldhuis, patty.veldhuis@fortewelzijn.nl, 06 83666438.

Uitnodiging oud-gedecoreerden

MILLINGEN - Het is een goede gewoonte dat op Koningsdag in Millingen aan de Rijn de oud-gedecoreerden samen met eventueel nieuw gedecoreerden na afloop van de aubade gezamenlijk met de organisatie van het Oranje Festijn en een of meerdere vertegenwoordigers van het College van Burgemeester en Wethouders op het Oranjeplein samen een oranjebitter drinken.

Dit gebeurt dan voor en tijdens het concert van Sint Cecilia, dus vanaf ongeveer 11.30 uur. Het gemeentebestuur van onze nieuwe gemeente Berg en Dal heeft zich uit deze actie terug getrokken. Uit privacy-overwegingen kunnen zij ons ook niet de adressen van de oud-gedecoreerden geven. Daarom deze oproep.

Als organisatie van Koningsdag zijn en blijven wij van mening dat zij die dusdanig veel voor onze maatschappij betekend hebben dat zij daarvoor een Koninklijke onderscheiding kregen het verdienen om ten minste één maal per jaar wat extra aandacht te krijgen. Daarom willen wij deze actie toch voort zetten.

"Wij nodigen dan ook via deze weg alle oud-gedecoreerden uit om op Koningsdag 27 april om 11.30 uur plaats te nemen op de voor hen gereserveerde tafel om samen met de burgemeester en de organisatie het glas te heffen op ons Koninklijk Huis. In verband met de reserveringen, de hapjes en de drankjes vragen wij de oud-gedecoreerden wel om zich tevoren op te geven, zodat de organisatie weet waar ze op moeten rekenen. Opgeven kan bij Guus Hakvoort, telefoon 0481 431738. Wij verzoeken de oud-gedecoreerden zich te melden bij de informatiewagen zodat wij hen naar behoren kunnen ontvangen. Oud-gedecoreerden zijn van harte uitgenodigd."

Vreemd gaan bij Kwiek Actieve Leefstijl

GROESBEEK - In het kader van het tienjarig bestaan van Kwiek wordt de leden iets bijzonders aangeboden. Leden worden uitgenodigd om in week 15 (van 9 - 14 april) eens 'vreemd te gaan'. Ook niet-leden zijn welkom!

"Wat bedoelen wij hiermee? U mag in die week aansluiten bij een andere groep. Bijvoorbeeld: u bent lid van de sport- en spelgroep op woensdag in Heuvelland, maar u heeft altijd al een keertje willen meedoen met de groep sportief wandelen, Nordic walking, qi gong, workshop haptonomie. ontspannen bewegen, sport en spel of stoelgym. Of u bent lid van Nordic Walking en wilt graag naar 'sport en spel'. Dan krijgt u nu de kans om 'vreemd te gaan'.

Niet-leden kunnen na aanmelding gewoon aanschuiven bij een groep. Heeft u altijd al een keer mee willen doen met één van deze sporten, grijp dan nu uw kans. Wat moet u doen: Ga naar www.kwiekactieveleefstijl.nl voor een activiteit. Het rooster staat onder het kopje '10 jarig bestaan'. Meldt u snel aan, want vol is vol."

Gezellige ploegdag in Millingen

(Foto: Peter Hendriks)

Foto: Peter Hendriks

MILLINGEN – Het Tractoren Gezelschap Millingen heeft pas afgelopen donderdag besloten dat de jaarlijkse ploegdag vanwege de weersverwachting kon doorgaan.

Zaterdagmorgen verschenen onder een stralende voorjaarszon voor het merendeel boerenzoons met veelal oude tractoren met even oude ploegen. Een akker aan de Koningdaalseweg werd onderhanden genomen door de ploegers die niet alleen uit Millingen kwamen, maar ook uit de directe omgeving. Deze traditionele ploegdag is vooral een leuke maar zeer zeker ook een gezellige bezigheid. In de pauze werden de ploegers verwend met braadworsten en spiegeleieren. Nadat de akker er perfect bij lag werd de ploegdag afgesloten met een gezellig samenzijn waarbij nog menige oude koe uit de sloot werd gehaald.

Afpersingsmail ook opgedoken

in Groesbeek

GROESBEEK – Criminelen spelen handig in op de berichtgevingen rondom stiekem gemaakte filmopnamen in sauna's en kleedkamers van verschillende verenigingen in het land.

Momenteel doet een afpersingsmail de ronde (ook in Groesbeek) waarin wordt gedreigd beelden van een persoon die zich aan het bevredigen is te verspreiden naar hun contactpersonen, social media et cetera. Er wordt een betaling van 500 euro in bitcoins geëist.

Gereedschap

ontvreemd in Beek

BEEK – Uit een bedrijfswagen die stond geparkeerd aan het Koningsholster in Beek is in de nacht van donderdag op vrijdag ingebroken.

Door van de bedrijfswagen een zijruit te vernielen zijn de daders de auto binnengekomen en zijn er met een onbekend bedrag aan gereedschappen vandoor gegaan. Het vermoeden bestaat dat de daders via de Rijksstraatweg in Beek bij het voertuig gekomen zijn. De politie is op naar eventuele getuigen die kunnen contact opnemen met 0900 8844.

Meehelpen in

Voedselpark Beek

BEEK - Vrijwilligerswerk is onmisbaar in onze huidige samenleving en wordt op veel plekken gedaan en/of gevraagd. Zo worden er mensen gezocht om iets voor ouderen te betekenen, om een gastvrouw of –heer functie te bekleden of om een voetbalteam te coachen.

Het Vrijwilligerssteunpunt van gemeente Berg en Dal verzamelt alle vacatures uit de gemeente en bemiddelt potentiële vrijwilligers aan de organisatie die de vacature heeft geplaatst. De Vacature die het Vrijwilligerssteunpunt deze keer uitlicht is: Meehelpen in Voedselpark Beek

Het Voedselpark onderhouden. Dit gebeurd in gezamenlijke werkmiddagen of wanneer je weet wat er moet gebeuren zelfstandig wanneer het jou uitkomt. De belangrijkste taak is om ongewenste planten te verwijderen en de paden toegankelijk te houden. Contactpersoon: Ruud Jansen, r.h.jansen@chello.nl; 024 6843969.

"Bent u geïnspireerd geraakt om eens rond te kijken tussen de diverse vrijwilligersvacatures? Neem dan eens een kijkje op de vacaturebank van het Vrijwilligerssteunpunt Berg en Dal op www.vrijwilligerswerkgelderland.nl/bergendal."

Trefpunt De Meent Groesbeek leeft als nooit tevoren

(Foto: Joop Verstraaten)

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Onlangs werd er een beweegmiddag gehouden in 't Trefpunt van De Meent aan de Gooiseweg in Groesbeek. Dankzij de ex-wijnkoningin en wijkverpleegkundige Franca Beier is er toentertijd toegezegd dat zij een mooie middag zou organiseren voor de ouderen.

In samenwerking met het bestuur van 't Trefpunt, de wijkteams van het ZZG 1 en 2 en vrijwilligers is deze middag tot stand gekomen. De recreatiezaal van De Meent was bijna te klein om de ruim honderd ouderen afkomstig uit heel Groesbeek te ontvangen. Er waren mensen bij die voor de eerste maal in De Meent kwamen en zij hebben ook met volle teugen kunnen genieten wat het programma dat hen geboden werd. Presentator Herman de Bruin heette iedereen welkom, in het bijzonder wethouder Sjaak Thijssen. Het eerste verrassende optreden was van een team van wijkverpleging Centrum gevolgd door accordeongroep Con Amore en later door koor Historie Sound.

Marian Schijf en José gaven een demonstratie val en valpreventie. De middag werd afgesloten met soep, broodje knakworst, een slaatje en een toetje. Gerda Niënhaus voorzitter van 't Trefpunt was bijzonder tevreden over het verloop van deze eerste beweegmiddag. "Er zijn mensen uit alle wijken van Groesbeek gekomen en daar doen we het allemaal voor. Op deze manier kunnen wij de eenzaamheid onder de ouderen hopelijk voorkomen. Iedereen is op onze activiteiten welkom", aldus Gerda Niënhaus.

Meehelpen in Voedselpark Beek

BEEK - Vrijwilligerswerk is onmisbaar in onze huidige samenleving en wordt op veel plekken gedaan en/of gevraagd. Zo worden er mensen gezocht om iets voor ouderen te betekenen, om een gastvrouw of –heer functie te bekleden of om een voetbalteam te coachen.

Het Vrijwilligerssteunpunt van gemeente Berg en Dal verzamelt alle vacatures uit de gemeente en bemiddelt potentiële vrijwilligers aan de organisatie die de vacature heeft geplaatst. De Vacature die het Vrijwilligerssteunpunt deze keer uitlicht is: Meehelpen in Voedselpark Beek

Het Voedselpark onderhouden. Dit gebeurd in gezamenlijke werkmiddagen of wanneer je weet wat er moet gebeuren zelfstandig wanneer het jou uitkomt. De belangrijkste taak is om ongewenste planten te verwijderen en de paden toegankelijk te houden. Contactpersoon: Ruud Jansen, r.h.jansen@chello.nl; 024 6843969.

"Bent u geïnspireerd geraakt om eens rond te kijken tussen de diverse vrijwilligersvacatures? Neem dan eens een kijkje op de vacaturebank van het Vrijwilligerssteunpunt Berg en Dal op www.vrijwilligerswerkgelderland.nl/bergendal."

Protestantse kerk houdt palmpasenviering in ere

(Foto: Joop Verstraaten)

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Traditiegetrouw heeft de Groesbeekse protestantse kerk de palmpasenviering voor jong en oud in ere gehouden. Terwijl de dienst om 10.00 uur zondagmorgen begon in de historische kerk aan de Kerkstraat gingen zo'n veertig kinderen in de serre naast de kerk een palmpaasstok versieren.

De kerk had voor de stokken en versiersels gezorgd vervolgens was de taak aan de kinderen de taak – bijgestaan door vrijwilligsters – om deze zo mooi mogelijk te versieren. Daarnaast kregen ze allemaal een brood haantje, chocolade eitjes en schuimkransjes. Tegen elf uur gingen de kinderen trots en wel met hun versierde palmpasenstok de kerk in, waar ze met een applaus door de kerkgangers werden ontvangen. De viering werd opgeluisterd door kinderen van basisschool Adelbrecht – Windeking onder leiding van Erlijn Scmiermann en gitarist Ruud van Moerkerk. Ook voorgangster Janneke Ruijs was onder de indruk van de mooi versierde palmpaas stokken die door de kinderen waren versierd.

Gereedschap ontvreemd uit bedrijfswagen in Beek

BEEK – Uit een bedrijfswagen die stond geparkeerd aan het Koningsholster in Beek is in de nacht van donderdag op vrijdag ingebroken.

Door van de bedrijfswagen een zijruit te vernielen zijn de daders de auto binnengekomen en zijn er met een onbekend bedrag aan gereedschappen vandoor gegaan. Het vermoeden bestaat dat de daders via de Rijksstraatweg in Beek bij het voertuig gekomen zijn. De politie is op naar eventuele getuigen die kunnen contact opnemen met 0900 8844.

Op zoek naar kruiden in de natuur

KRANENBURG – Natuurlijke kruiden hebben iets speciaals, onkruid hoeft niet perse onkruid te zijn.

Zaterdag 14 april om 11.00 uur heeft men de gelegenheid om onder leiding van een ervaren biologe en kruidenpedagoge op zoek te gaan naar natuurlijke kruiden. Tijdens deze tocht door de natuur kan men tevens genieten van enkele natuurlijke snacks. De kosten voor deze twee uur durende tocht (inclusief enkele natuurlijke snacks) bedragen 12 euro voor volwassenen en kinderen tot 9 jaar zes euro. Aanmelden kan men zich bij Tourist Info Center; 0049 28267959 of per e-mail touristik@kranenburg.de.

Punt voor Groesbeekse Boys

BREEDEWEG - Uit in Nijmegen wist Groesbeekse Boys een punt over te houden aan de ontmoeting met Blauw Wit. Na een slechte eerste helft volgde een leuke tweede helft. Uiteindelijk verscheen de 1-1 eindstand op het scorebord kwam.

Over de eerst helft kunnen we kort zijn. Het was rommelig en speelde zich vooral op het middenveld af. Blauw Wit-speler Rick Bentvelsen wist vanuit een corner te scoren. Aan de andere kant zag Dave Kleijnen dat de Nijmeegse doelman redding bracht op zijn inzet bij een corner.

In het tweede bedrijf ging het spel op en neer. Dave Kleijnen schoot na een goede individuele actie maar net naast. Kort daarop kwam Sander Bisseling vrij voor de doelman maar wist deze niet te passeren. Nadat Nijmegenaar Frank Litjens van dichtbij over schoot volgde weer een goede Groesbeekse aanval. Bram de Bruin stond aan het einde daarvan maar strandde op de Nijmeegse goalie. De gelijkmaker kwam vanuit een penalty tot stand. Een indraaiend corner van Jesse Peters werd met de hand uit het doel gewerkt. Thom Jochoms wist dit buitenkansje te benutten. Direct vanaf de aftrap leek Blauw Wit weer op voorsprong te komen. Bjarne Beelen wist de bal echter van de doellijn weg te werken. Aan de andere kant had Maarten van de Burg geen geluk. Ook zijn harde afstandschot werd van de doellijn weg gewerkt.

Groesbeekse Boys is door het resultaat van de afgelopen twee wedstrijden gezakt naar de negende plaats op de ranglijst. De achterstand op nummer vier bedraagt echter maar twee punten. Paaszondag 1 april komt nummer twee DIO' 30 op bezoek. Deze wedstrijd op sportpark Breedeweg begint om 14.00 uur.

Kranenburg boven– en onderaards leren kennen

KRANENBURG - Op zondag 8 april bestaat de mogelijkheid om tijdens een rondgang Kranenburg boven– en ondergronds te leren kennen. Via de onderaardse kelder met kruisgewelven in het museum Katharinenhof gaat men naar de toren van Sint-Peter en Paulkerk.

Tijdens die anderhalf uur durende rondgang bezoekt men diverse boven– en aardse plekjes die Kranenburg rijk is. De kosten bedragen vijf euro per persoon en kinderen tot 12 jaar kunnen gratis mee. De start is zondag 8 april om 14.00 uur bij Tourist Info Center Bahnhof aan de Bahnhofstrasse 15 in Kranenburg. Zich aanmelden kan via 0049 28267959 of per e-mail touristik@kranenburg.de.

Klaar voor het nieuwe seizoen

(Foto: Bert Roodbeen)

OOIJ – Zaterdag 24 maart hebben vrijwilligers van Stichting van Steen en Natuur weer de mouwen opgestroopt en drie zonnetreinen de schoon gemaakt.

Ze zijn staan klaar om toeristen in het nieuwe seizoen weer in onze mooie omgeving rond te rijden en te informeren over de geschiedenis van onder andere de steenindustrie.

Jaarconcert muziekgezelschap Edelweisz door de jaren heen

(Foto: Bert Roodbeen)

Foto: Joop Verstraaten

BERG EN DAL – Muziekgezelschap Edelweisz uit Berg en Dal heeft zaterdagavond voor de 35e maal het jaarconcert gegeven in een volle zaal van Kerstendal aan de Kerstendalseweg.

Dit jaar het het concert als thema 'Door de jaren heen'. Het muziekgezelschap onder leiding van dirigent Theo Jetten bestaat 90 jaar en dit jaarconcert kan dan ook gezien worden als een aftrap naar het 90-jarig jubileum toe, aldus voorzitter Mariet Wouters. Zowel de jongste als de oudste blokfluitgroep alsmede het trompetduet onder leiding van Olga Kouwen gaven een optreden dat kon rekenen op een daverend applaus vanuit de volle zaal. Ook de optredens van het jeugdorkest werden met applaus beloond. Tijdens de nummers die muziekgezelschap Edelweisz ten gehore bracht, kon je in Kerstendal een speld horen vallen, iedereen was onder de indruk van de muzikale kwaliteiten die de muzikanten van Edelweisz in hun mars hebben. Al met al kan de 35ste editie van het jaarconcert van muziekgezelschap Edelweisz de boeken in gaan als zeer succesvol. In de loop van het jaar zal men van muziekgezelschap Edelweisz beslist nog het een en ander horen betreffende de activiteiten rondom het 90-jarig bestaan.

Lange weg te gaan voor De Treffers

(Foto: Jan Peters)

Foto: Jan Peters

GROESBEEK -Een wedstrijd, die niet echt een winnaar verdiende. En dus eindigde De Treffers – Koninklijke HFC in een gelijkspel: 0-0. De Groesbekers schieten niet veel op met dat ene punt met twee moeilijke thuiswedstrijden voor de boeg. En dus hebben de roodzwarten nog een lange weg te gaan, voordat zij zich veilig kunnen spelen in de tweede divisie.

De Treffers slaagde er niet echt in om een goede combinatie op de grasmat te leggen. En de kansen waren spaarzaam. En als er al mogelijkheden ontstonden, dan werd daar slordig mee omgesprongen. Al binnen de minuut had Nick de Bondt zijn ploeg op voorsprong kunnen brengen. Al of niet in buitenspelpositie verscheen hij vrij voor doelman Boks. Met Niels Wouters naast hem schoot hij voorlangs. Ook voor de tegenpartij waren er mogelijkheden: het schot van Franklin Lewis werd geblokt. De thuisclub oogde opnieuw erg onrustig . Een voorzet van Coen Maertzdorf, die Pim Balkestein met het hoofd schampte: voorlangs.

Was in de eerste helft Nick de Bondt niet trefzeker, direct na rust liet Bas Hendriks een uitgelezen mogelijkheid liggen om de score te openen. Na een dit keer wel geslaagde combinatie kreeg hij de bal voor zijn voeten, maar zijn schot was te zacht om doelman Boks te verontrusten. Er kwam wat meer beweging in het duel. Niels Wouters schoot naast, aan de overkant kopte Oscar Wilffert eveneens naast het doel op een vrije trap van Gertjan Tamerus, de gevaarlijkste man bij de Noordhollanders. Tamerus stond ook aan de basis van de volgende mogelijkheid: uit zijn vrije trap werd de bal door Niels Kornelis weggestompt, de bal kwam terecht bij Daniël van Son, maar die schoot over. In het laatste kwartier zette de thuisclub met invaller Cedric Badjeck in de gelederen weer wat meer druk op het vijandelijke doel. Boks moest handelen op inzetten van Badjeck, Maertzdorf en Wouters. Het dichtst bij een doelpunt was nog Pim Balkestein, die uit een hoekschop van Boy van de Beek op de lat kopte. Het bleef 0-0.

Per fiets door het voorjaar

KRANENBURG - Op zondag 22 april wordt er onder deskundige leiding een 'fietstocht door het voorjaar' georganiseerd.

De tocht die voert over afgelegen landelijke wegen langs de in bloei staande heggen aan de rand van het Rijkswald duurt ongeveer 3,5 uur. De verzamelplaats is Tourist Info Center Alter Bahnhof Bahnhofstrasse 15 in Kranenburg. De kosten bedragen voor volwassenen 6,00 euro en kinderen tot 12 jaar kunnen gratis deelnemen. Aanmelden en informatie kan men verkrijgen bij het Tourist Info Center; 0049 28267959 of per e-mail touristik@kranenburg.de.

Cliënt Pluryn steekt handdoek in brand op douche

GROESBEEK – Een cliënt van Pluryn op de locatie Kemnade aan de Nijmeegsebaan in Groesbeek heeft zondagavond tegen elf uur een handdoek op de douche in brand gestoken.

Hierdoor is een flinke rookontwikkeling ontstaan. In eerste instantie op de kamer van de veroorzaker en toen deze uit zijn kamer werd gehaald ook op de afdeling. Toen de brandweer van Groesbeek kwam, had de begeleiding de brand al gedoofd. Voor de brandweer restte de taak om de kamer en afdeling te ventileren. De schade bleef beperkt tot de rookschade.

Open huis bij stichting 2ehands-zorghulpmiddelen

Foto: Eigen foto

Foto: Eigen foto

GROESBEEK-DE HORST - Zaterdag 7 april van 10.00 tot 14.00 uur is er open huis bij stichting 2ehands-zorghulpmiddelen aan de Reestraat 5 in Groesbeek.

"U kunt dan (zonder afspraak vooraf) komen kijken naar onze rollators, douchekrukjes, toiletsteunen, scootmobielen, tilliften, bedkastjes, wandsteunen, loeplampen, luierbroekjes et cetera. Voor alle andere keren dat u langs wilt komen kunt u een telefonische afspraak maken op 06 42898537. Meer informatie staat op www.2ehands-zorghulpmiddelen.nl."

De opbrengst wordt geheel aan een goed doel geschonken: 'fun' voor gehandicapte kinderen (te denken valt aan activiteiten als aangepast paardrijden, speciaal spelmateriaal, speelweek, atletiek).

9 / 28

10 / 28

Bingo bij Odio

MILLINGEN - Zondag 8 april houdt het werkcomité van Odio een bingoavond in zijn clubgebouw op sportpark De Hove aan de Heerbaan 67 in Millingen aan de Rijn.

Het prijzenpakket van deze avond is 1.070 en bestaat uit geldprijzen. De hoofdprijs van deze avond is 230 euro en er zijn twee bonusronden met een eerste prijs van 50 euro Voor iedereen is er een gratis kopje koffie of thee. De aanvang is om 20.00 uur. Zaal open vanaf 19.00 uur.

Nederlandse blaaskapellen geven concert in het Duitse Keeken

Foto: Peter Hendriks

Foto: Peter Hendriks

KEEKEN – Twee Nederlandse Egeländerblaaskapellen - De Fraps uit Leuth en Die Original Maastaler uit Heijen - hebben afgelopen weekend een concert gegeven in het Schützenhaus in Keeken.

Naast de Duitse bezoekers zorgden ook de beide fanclubs ervoor dat het Schützenhaus aardig vol was. Koffie met kuchen ontbrak evenmin tijdens dit concert. Beide kapellen kregen menigmaal de handen op elkaar van de aanwezigen. Na het concert werd er nog enige tijd na gekuierd en uiteraard wat geborreld.

Open dag Dierenambulance

REGIO - De Dierenambulance Nijmegen e.o. (DAN) helpt individuele dieren in nood. Zo'n honderd vrijwilligers staan dag en nacht klaar voor hulp aan dieren. Er wordt zo'n 50.000 keer per jaar gebeld voor hulp aan dieren en er worden rond de vijfduizend dieren per jaar geholpen.

DAN beschikt over drie ambulances en de daarbij behorende hulpmiddelen, een rubberboot en een paardentrailer. Daarnaast heeft DAN diverse opvang- en revalidatiefaciliteiten, waaronder een vogelasiel en een opvang kleine zoogdieren.

Op zondag 15 april houdt Dierenambulance Nijmegen een open dag. "U krijgt die dag een kijkje achter de schermen: er zijn rondleidingen, u kunt de binnen- en buitendierenopvang en de meldkamer bekijken en u kunt de ambulances bezichtigen. U krijgt informatie over het werk van de DAN en de (lopende) projecten." Patholoog anatoom Frank van de Goot geeft een lezing over forensisch dieronderzoek. Er is een feestelijke opening van de nieuwe konijnenopvang door de oudste vrijwilliger (90 jaar) samen met dierenarts Rutger Reurings. Bovendien zijn er verschillende leuke activiteiten voor kinderen en uiteraard staan de koffie en thee klaar. Iedereen is op zondag 15 april van harte welkom tussen 11 en 16 uur op Thijmstraat 121 in Nijmegen.

Fanfare Wilhelmina en Rabo clubkascampagne

GROESBEEK – Fanfare Wilhelmina uit Groesbeek doet mee met de Rabobank Clubkas Campagne 2018. Brengt u deze vereniging in de stemming?

Rabobank Rijk van Nijmegen stelt 100.000 euro beschikbaar om het verenigingsleven in de regio te steunen. Leden van de Rabobank bepalen hoe dit bedrag wordt verdeeld over de verenigingen en stichtingen die meedoen.

Gratis inschrijven als lid noodzakelijk. Let op: als u een rekening heeft bij de Rabobank bent u niet automatisch lid. Inschrijven als lid is gratis en kan via https://www.rabobank.nl/lokale-bank/rijk-van-nijmegen/rabobank-clubkas-campagne-van-start/ Doe dit vóór 1 april! U ontvangt dan op 15 mei een stemcode. Fanfare Wilhelmina hoopt op uw stem.

Massaal eieren zoeken bij speelweide in Groesbeek

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Traditiegetrouw werd zaterdagmorgen naar eieren gezocht door de kinderen van kindercentrum Domino uit Groesbeek.

Voor de 15e maal waren ruim 200 kinderen samen met hun ouders naar de speelweide aan de Ds. Visscherlaan in Groesbeek. Daar hadden zo'n 15 vrijwilligsters van de oudercommissie van Domino enkele honderden plastic eieren verstopt in de bosrand. In drie leeftijd van 0 tot 2 jaar , 3 tot 4 jaar en van 5 tot 6 jaar zochten de kinderen naar de eieren en stopten deze in hun meegebrachte mandjes.

In de pauze konden de kids mee gaan dansen met twee paashazen. Nadat er weer naar eieren gezocht was, kregen alle kinderen een paasbroodje alsmede een klein kuikentje op een knijpertje die ze allemaal mochten meenemen naar huis. Nadat de kinderen genoten hadden van limonade en de ouders van de koffie en thee, ging iedereen weer tevreden huiswaarts.

Speelweek op zoek naar enthousiaste vrijwilligers

een gezellige middag tijdens de speelweek

NIJMEGEN - Speelweek voor jongeren met een verstandelijke beperking in Nijmegen is op zoek naar enthousiaste vrijwilligers.

Het thema is dit jaar 'Op de Boerderij'. Ieder jaar wordt door de Stichting GVO de Klup en MEE Gelderse Poort een vakantie speelweek georganiseerd voor schoolgaande jongeren met een verstandelijke beperking in de leeftijd van 6 tot 20 jaar uit Nijmegen e.o. De speelweek wordt dit jaar gehouden in de week van 13 tot en met 17 augustus.

De speelweek heeft dezelfde functie als de reguliere bouwdorpen: op een gezellige, ontspannen manier samen met elkaar plezier maken in de laatste week van de vakantie. Deze week is niet alleen voor de kinderen een welkome afwisseling, maar ook de ouders hebben nu even de gelegenheid om aandacht te geven aan de andere kinderen in het gezin.

De vakantie speelweek wordt bezocht door zo’n 70 kinderen. Zij worden begeleid door ongeveer 40 vrijwilligers, veelal in leeftijd variërend van 15 tot 35 jaar. Het is een zeer enthousiaste groep, de meesten hebben al bij vorige speelweken meegeholpen. Een aantal van deze vrijwilligers (de zogeheten Keukenploeg) heeft zelf een licht verstandelijke beperking of een vorm van autisme.

"Ook voor 2018 zijn er weer veel vrijwilligers nodig om de Speelweek tot een succes te maken. Meer weten? Neem contact op met: Ilse Scholten, GVO de Klup, mobiel 06 10192374 of info@gvodeklup.nl; Marian van Wel, MEE Gelderse Poort, mobiel 06 10010339 of m.vwel@meegeldersepoort.nl."

Open dag bij tennisvereniging Groesbeek

Tennisles jeugd (foto: Marije Kroonenburg)

Foto: Marije Kroonenburg

GROESBEEK - Op maandag 2 april is iedereen welkom op het mooie tennispark aan de Cranenburgsestraat 23a in Groesbeek. Allèèn op deze dag zijn er diverse aantrekkelijke aanbiedingen te koop zoals bijvoorbeeld een 'probeer'-lidmaatschap of een vijf-rittenkaart voor midgetgolf. Kijk voor meer informatie op de website: www.tvgroesbeek.nl of kom gezellig langs.

Tennisles jeugd (foto: Marije Kroonenburg)
Ballenkanon senior (foto: Marije Kroonenburg)

Tijdens deze dag is het mogelijk om een tennisles te volgen, om zelf een balletje te komen slaan of om een rondje over de midgetgolfbaan te lopen. Hier zijn geen kosten aan verbonden. Zorg wel voor het juiste schoeisel (sportschoenen zonder noppen). Tennisrackets en ballen zijn aanwezig.
Ook worden de jubilarissen van de tennisvereniging gehuldigd. Dit zal rond 11.30 uur plaatsvinden.

Het programma ziet er als volgt uit:

09.00-11.00 uur
Tenniskids wedstrijden (competitie)

10.00-17.00 uur
– gratis midgetgolf
– gratis vrij tennis (indien baan beschikbaar)

11.15 -11.30 uur
ontvangst Jubilarissen
huldiging jubilarissen en vlag hijsen

12.00-16.00 uur
– tennisclinics voor jeugd*
– tennisclinics voor senior*
– het ballenkanon
– mini tennis
– bal-, en slagvaardigheid oefeningen gehele dag diverse aanbiedingen:
– geen inschrijfgeld (normaal 10 euro)
– korting op baanhuur
– korting op introducé kaart
– korting voor midgetgolf kaart
– proef-lidmaatschappen jeugd/ senior

* Op de dag zelf inschrijven.
Beperkt aantal plaatsen per ronde.

Feestje kindergasthuis De Boeg

(Foto: Joop Verstraaten)

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Zondagmiddag werd er een feestje gevierd in het Balkon van Groesbeek aan de Derdebaan omdat kindergasthuis De Boeg op het terrein van Dekkerswald twee jaar bestaat. Initiatiefneemster Esther van het Hof heeft 'kindergasthuis' De Boeg twee jaar geleden opgericht voor ernstig zieke kinderen, die op te grote afstand wonen van het ziekenhuis.

De kinderen kunnen het ziekenhuis verlaten, maar hebben nog wel dagelijks behandeling nodig. Voor Esther die verpleegkundige is geweest was dit een reden een Kindergasthuis te realiseren, heeft van ZZG zorggroep een pand kunnen huren en dankzij diverse sponsoren heeft zij dit uiteraard met vrijwilligers kunnen doen. Zondagmiddag werd terecht een feestje gehouden, want de afgelopen twee jaar hebben liefst 50 gezinnen geheel gratis gebruik gemaakt van het kindergasthuis.

Overdag worden bijvoorbeeld de kinderen die kanker hebben, behandeld in het ziekenhuis in de regio en zijn 's avonds met hun ouders herenigd in het gasthuis. Tegelijkertijd kunnen hier drie gezinnen (3 suites met eigen badkamers en tv en een gezamenlijke ruimte) er gebruik van maken voor een maximale periode van zes weken. Namens de gemeente Berg en Dal kwam wethouder Sjaak Thijssen de oprichtster Esther van het Hof feliciteren. "Jullie zorgen voor licht en lucht ten tijde van een zware periode van kinderen en hun ouders. In De Boeg wordt een andere situatie gecreëerd als in een ziekenhuis en dat verdient alle lof", aldus Sjaak Thijssen.

Geen punten in laatste uitwedstrijd voor Groesbeeks Glorie

GROESBEEK - Afgelopen zaterdagavond stond het laatste uitduel van het seizoen op het programma voor de dames van Groesbeeks Glorie. Het team, dat inmiddels zevende op de ranglijst staat, speelde deze avond tegen DOS’80 in Heesch.

Voor DOS’80 zou het weleens een belangrijke wedstrijd kunnen worden in de strijd om het kampioenschap. Om nog kans te maken op de titel is het namelijk noodzakelijk om twee punten te pakken. In de openingsfase van de wedstrijd is het echter Groesbeeks Glorie dat sterk begint en de meeste kansen benut. Hierdoor staat al snel de 1-3 op het scorebord. Doordat Groesbeek niet zo geconcentreerd blijft spelen als de eerste minuten gaat de wedstrijd al snel gelijk op. Hoewel de wedstrijd redelijk gelijk verloopt en de teams aan elkaar gewaagd lijken te zijn, wordt de ruststand 12-9 in het voordeel van de thuisspelende ploeg.

Ook na rust komt Groesbeeks Glorie het beste uit de kleedkamer. De achterstand wordt binnen twee aanvallen verkleind naar 12-11. Er worden aan beide kanten mooie aanvallen uitgespeeld. Groesbeek maakt dan ook vaak goed gebruik van de vrijlopende cirkelspeelster, Chanou Kersten, die de kansen goed weet te benutten. Door snelle tegenaanvallen en een aantal keer balverlies van Groesbeek weet DOS’80 de voorsprong uit te bouwen naar een 25-19. Zo’n 10 minuten voor rust is de wedstrijd dan ook gespeeld. De eindstand, iets vertekenend door de laatste 10 minuten van de wedstrijd, wordt dan ook 31-19 in het voordeel van DOS’80. Op zondag 8 april speelt Groesbeeks Glorie de allerlaatste wedstrijd van het seizoen om 13:15 uur in sporthal Heuvelland.

Duitsers ontdekken speelgoed- en kinderkledingbeurs in Millingen

(Foto: Peter Hendriks)

Foto: Peter Hendriks

MILLINGEN – Zaterdag werd in sporthal De Duffelt aan 't Gengskewederom een kledingbeurs gehouden, die over belangstelling niet te klagen had.

Honderden bezoekers hebben ook nu weer een bezoek gebracht aan deze populaire speelgoed- en kinderkledingbeurs. Wat ditmaal opviel was dat veel inwoners uit Duitsland de speelgoed– en kinderkledingbeurs in Millingen wisten te vinden. Twee maal per jaar in het voor- en najaar wordt deze beurs gehouden dankzij de inspanningen van de tweehonderd vrijwilligers die drie dagen voor de beurs de handen uit de mouwen moeten steken om deze beurs te kunnen organiseren. In slechts twee uur van 10.00 – tot 12.00 uur worden er tussen de 5000 en 7000 kledingstukken en/of speelgoed van eigenaar verwisseld. De opbrengst van deze beurzen gaat naar de stichting 'Beurs voor een Kind'.

Buurtbewoners Millingen snappen niets van weghalen hekken

(Foto: Peter Hendriks)

Foto: Peter Hendriks

MILLINGEN – De buurtbewoners van het voet– en fietspad tussen de Kamp en de Zeelandsestraat snappen er niets van dat de gemeente afgelopen week veiligheidshekken heeft geplaatst ter hoogte van De Kamp en weggehaald bij de Zeelandsestraat.

De hekken moeten verhinderen dat voetgangers en vooral fietsers zo de weg kunnen oprijden. Ter hoogte van de Zeelandsestraat heeft de gemeente die hekken weggehaald en daarvoor in de plaats trottoirtegels gelegd met haaientanden erop. Volgens buurtbewoners weten veel jongeren niet wat haaientanden betekenen en het gevaar is, dat zij zo de Zeelandsestraat oprijden met aller gevaren van dien. Het verkeer ter plaatse mag niet harder rijden dan 30 kilometer per uur, maar er zijn maar weinig automobilisten die zich daaraan houden. Volgens de buurtbewoners is de situatie gevaarlijk geworden en zij vrezen het ergste en snappen niet wat de bedoeling van de gemeente Berg en Dal hiervan is.

'Mag het een beetje meer zijn...'

(Foto: Bert Roodbeen)

Foto: Bert Roodbeen

OOIJ – Na een jaar te hebben overgeslagen stond zaterdagavond 24 maart de toneelvereniging 'De Optimist' weer met de klucht 'Mag het een beetje meer zijn' op het podium van dorpshuis De Sprong'.

Het stuk speelde zich af in een 'Spa Welness' Hazenberg, wat natuurlijk voor hilarische momenten zorgde. Een dag later werd het nogmaals opgevoerd speciaal voor de seniorenvereniging uit Kekerdom en Leuthse en Ooijse KBO-vereniging. De Ooijse KBO voorzitter reikte aan de leden van de Optimist een voorjaarsbloem uit.

Nieuw boek van Gerrie Driessen Groesbeekse heelmeesters en gemeentegeneesheren 1813 -1974, een voortdurende bron van zorg

(Foto: A.Luijben)

Foto: A. Luijben

GROESBEEK - In deze nieuwe uitgave van Gerrie Driessen wordt vooral aandacht besteed aan de indertijd in Groesbeek 'praktiserende' heelmeesters, gemeentegeneesheren, particuliere huisartsen en vroedvrouwen.

De vroeger bestaande betrekking van gemeentegeneesheer was voor het gemeentebestuur een voortdurende bron van zorg. Er ontstonden regelmatig conflictsituaties, waarvan de belangrijkste in deze uitgave aan de orde komen. Naast de artsen en vroedvrouwen speelden de zusters van het 'Hollands klooster' en die van het 'Duits klooster' als eerste een belangrijke rol in de bejaardenzorg en de wijkverpleging. Daar artsen ook betrokken waren bij de oprichting en instandhouding van de plaatselijke afdeling van het Rode Kruis en de Ehbo, wordt dit vrijwilligerswerk in het eerste deel van deze uitgave belicht.

In het tweede deel van dit boek wordt in een aantal supplementen ingegaan op specifieke onderdelen uit de geschiedenis van de Groesbeekse gezondheidszorg. Zo wordt de geschiedenis belicht van de plaatselijke R.K. Vereniging Het Wit -Gele Kruis, later Kruisvereniging Groesbeek genoemd. Deze vorm van katholieke charitas was met zijn twee wijkgebouwen letterlijk zichtbaar in het Groesbeekse straatbeeld en werd mede gedragen door Groesbeekse bestuursleden. Om de herinnering aan hun decennialange vrijwilligerswerk levend te houden worden hun namen in deze uitgave geboekstaafd.

Dit geldt tevens voor het liefdewerk, de wijkverpleging en de bejaardenzorg, verricht door de zusters Franciscanessen uit Roosendaal van het klooster op de Horst en de zusters Franciscanessen uit Waldbreitbach van het klooster van Breedeweg.

Het klooster van de Horst wordt in 1962 in gebruik genomen als Internaat De Lage Horst, dependance van Stichting Werkenrode. Deze nu landelijke bekende stichting ontwikkelde zich op de Horst, een vermeldenswaardig gegeven. Tot slot word aandacht besteed aan de verrichtingen van de Bramhartige Zusters van de H.Carolus Borromeus van het klooster Onder de Bogen te Maastricht, wier naam nauw verbonden is met het in 1913 geopende Sanatorium Dekkerswald. Het boek telt 124 pagina's, circa 90 foto's en afbeeldingen en is vanaf heden verkrijbaar bij Bruna aan de Dorpsstraat in Groesbeek voor twintig euro.

Woensdag 4 april wordt het eerste exemplaar om 13 uur aangeboden aan Burgemeester Mark Slinkman in het gemeentehuis.

Museumcafé zoekt vrijwilligers

GROESBEEK - Vrijwilligerswerk is onmisbaar in onze huidige samenleving en wordt op veel plekken gedaan en/of gevraagd. Zo worden er mensen gezocht om iets voor ouderen te betekenen, om een gastvrouw of –heer functie te bekleden of om een voetbalteam te coachen.

Het Vrijwilligerssteunpunt van gemeente Berg en Dal verzamelt alle vacatures uit de gemeente en bemiddelt potentiële vrijwilligers aan de organisatie die de vacature heeft geplaatst. De Vacature die het Vrijwilligerssteunpunt deze keer uitlicht is: Museumcafé zoekt vrijwilligers.

Het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek is een professionele organisatie die op zoek is naar versterking van het vrijwilligersteam: Vrijwillige medewerker m/v in het Museumcafé.

Inzet: 1 hele dag per week, zowel door de week als in het weekend. U ontvangt en bedient gasten, bent verantwoordelijk voor het schoonhouden van het café en verzorgt evt. lunches voor groepen. Ben jij professioneel, klantvriendelijk, enthousiast en kun je goed zelfstandig werken, meld je dan aan! E-mail: info@bevrijdingsmuseum.nl

Bent u geïnspireerd geraakt om eens rond te kijken tussen de diverse vrijwilligersvacatures? Neem dan eens een kijkje op de vacaturebank van het Vrijwilligerssteunpunt Berg en Dal op www.vrijwilligerswerkgelderland.nl/bergendal.

Museumweek 'Ons echte goud'

Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 (foto: Archief Bevrijdingsmuseum)

Foto: Archief Bevrijdingsmuseum

GROESBEEK - Gedurende de gehele Museumweek (van 9 - 15 april) laat het Nationaal Bevrijdingsmuseum in een speciale vitrine de laatst binnengekomen topstukken zien.

Daarnaast is het museum in het kader van deze Museumweek op zondag 15 april met gereduceerd tarief (50 procent) te bezoeken: volwassenen 5,00 euro, kinderen 7 - 17 jaar 2,75 euro en kinderen tot 7 jaar gratis. Museumkaart is geldig.

Er is op zondag 15 april ook een speciaal programma:
- van 14.00-15.30 uur is er een open rondleiding in de tentoonstelling 'Gevleugelde Vrijheid, WO2 in de lucht': meer dan 750 prachtige modelvliegtuigjes geven een compleet beeld van WO2 in de lucht.

- om 13.30 en om 15.00 uur open rondleidingen in tijdelijke tentoonstelling ‘De SS’. In deze tentoonstelling ziet u de vele gezichten van het kwaad. De open rondleidingen worden gegeven door een historicus van het Bevrijdingsmuseum.

- Spannende fieldtrips door Grateful Generation Tours in een authentieke Willy's MB uit WO2 (2-3 pers.) langs de slagvelden van Market Garden. Het zijn korte tours van 30 minuten, voor jong en oud maar absoluut een must voor de jeugd. Kosten: 7,50 euro, alleen contant te betalen. Museumkaart niet geldig. Ieder half uur doorlopend van 12.00-17.00 uur. Reserveren ter plekke op de dag zelf.

Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 ligt aan de Wylerbaan 4 in Groesbeek.

WIntertoernooi P.V. Leuth

Winnaars wintertoernooi (Foto: G.v.Eldijk Foto: g.v.Eldijk

Foto: G. van Eldijk

LEUTH - Ook deze winter heeft P.V. Leuth een wintercompetitie gehouden. Op acht avonden werd er door 25 spelers een onderlinge competitie gespeeld in De But in Beek.

Niet iedereen kon elke avond in verband met ziekte, vakantie of anderszins. Elke avond waren er weer spannende wedstrijden. Uiteindelijk werd Bert van Swelm eerste met 19 gewonnen wedstrijden en 109 pluspunten. Tweede werd Gerrit van Eldijk met 17 gewonnen en 107 plus; als derde eindigde Jan Tissen ook met 17 gewonnen en plus 65. De aanmoedigingsprijs was voor Joke Kersten. Tussendoor was er weer het bekende echte broodje knakworst. De winnaar kreeg de wisselbeker en alledrie eveneens een heerlijke fles wijn. Ook de dames achter de bar werden niet vergeten.

"Op 14 april gaan we weer buiten aan de slag. U ziet ons dan weer op de dinsdag- en donderdagavonden en op de zaterdagmiddag op het terrein voor De Vriendenkring. Denkt u: hé, dat vind ik leuk! Kom dan gerust een keer langs en we helpen u me spelregels en boules."

Vivace Groesbeek op weg naar 'gouden jubileum'

GROESBEEK - Het koor Vivace uit Groesbeek bestaat dit jaar 50 jaar en zal ter gelegenheid daarvan in het najaar van 2019 een groots jubileumconcert gaan verzorgen, compleet met live-band.

Vivace is op dit moment met zo’n 25 enthousiaste leden elke woensdagavond in dorpshuis De Slenk in Groesbeek-De Horst actief bezig met het instuderen van pakkende, moderne popnummers voor deze concerten. Door de afgelopen vijftig jaar heen heeft het koor niet alleen lokaal, maar ook elders, diverse optredens verzorgd. Om het komende jubileumoptreden te kunnen realiseren vraagt het koor mede uw steun: als lid van de Rabobank Rijk van Nijmegen mag er tijdens de komende Rabobank Clubkas Campagne gestemd worden op koor Vivace Groesbeek. Geef het koor uw stem van dinsdag 15 tot woensdag 30 mei op www.clubkascampagne.nl/rvn.

Als u een rekening heeft bij de Rabobank betekent dit niet automatisch dat u lid bent van deze bank. Lidmaatschap kan tot en met 31 maart kosteloos aangevraagd worden via www.rabobank.nl/particulieren/leden/lid-worden/. Vivace dankt u bij voorbaat voor uw aandacht voor haar 50-jarig jubileumconcert en hoopt er samen met uw stemmen iets geweldig moois van te gaan maken! Zingt u ook graag en wilt u meer informatie, of een keer langskomen bij een repetitie: van harte welkom! (www.vivacegroesbeek.nl)

Bejaarde bestolen in woning

GROESBEEK – Een 88-jarige inwoonster uit Groesbeek is in haar bejaardenwoning aan de Rembrandtweg bestolen door een getinte man in de leeftijd van naar schatting tussen de 35 en 40 jaar.

Het slachtoffer kwam bij de achterdeur van haar woning de dader tegen, die haar vroeg of zij Duits sprak. Toen de vrouw liet weten dat ze Duits goed kon verstaan sprak hij twee woorden Duits en toen ging hij verder in het Nederlands en nog ging er geen lampje branden bij het slachtoffer. Hij vroeg of zij twee euro kon wisselen omdat hij moest bellen. Ook toen ging er geen belletje rinkelen. Zij had even daarvoor gepind en had de portemonnee op de tafel liggen. Toen zij in haar portemonnee geen klein geld aan trof liet zij weten dat ze nog wel een spaarpotje had waar wel klein geld in zal. Zij wisselde vervolgens de 2,00 euro, waarna de man er vandoor ging. Later ontdekte ze dat de inhoud van de portemonnee 115 euro verdwenen was. Zij heeft inmiddels aangifte van diefstal gedaan bij de politie.

Internationale hanenkraaiwedstrijd in café Merlijn in Grafwegen

GROESBEEK/KRANENBURG – De Groesbeekse kleindierenvereniging Edelras verzorgt op tweede paasdag 2 april, samen met Hendrik Jan Janssen van café Merlijn voor de veertiende maal de internationale hanenkraaiwedstrijd.

Iedereen kan met zijn of haar haan meedoen. De haan moet wel een geschikte naam hebben! Het doel van deze hanenkraai wedstrijd is om te kijken welke haan het beste is getraind en de meeste slagen van zich laat horen. De hanen die deelnemen moeten in goede gezondheid verkeren en worden voor aanvang van de wedstrijd aan een gezondheidskeuring onderworpen. De deelnemende haan en eigenaar moeten een half uur voor de aanvang van de wedstrijd aanwezig zijn. Het inschrijfgeld bedraagt twee euro per haan. Al het inschrijfgeld is ook het prijzengeld dat er in de wacht te slepen is met het kraaien.

De aanvang is 10.00 uur in en rondom café Merlijn aan de Grafwegenerstrasse in Kranenburg. De titelverdedigers van de afgelopen twee edities zullen er ongetwijfeld op gebrand zijn hun titel te verdedigen. Heeft men geen haan en wil men toch meedoen dan kan men ter plaatse een haan leasen.

Kleurrijke voorjaarsmodeshow bij E van E in Groesbeek

(Foto: Joop Verstraaten)

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – De alom bekende dames en heren modezaak van EvanE aan de Dorpsstraat 34b in het centrum van Groesbeek houdt op zaterdag 7 en zondag 8 april een kleurrijke voorjaarsmodeshow.

Tijdens deze tweedaagse modeshow worden de aanwezigen verrast door de nieuwe voorjaarscollectie die niet alleen kleurrijk is, maar zeer zeker ook fleurig. De cliënten kunnen van de nieuwste mode genieten onder het genot van een hapje en een drankje. Anja en Henk Middendorp halen op beide dagen alles uit de kast om de show zo aantrekkelijk mogelijk te maken.

Wat dit jaar opvalt in de voorjaarscollectie is volgens Anja het bloemenmotief, dat in vele soorten op de nieuwe collectie voorkomt. Daarnaast vallen de frisse kleuren vooral op zoals cyclaam, oranje, roze, rood, groen en liander. Op beide dagen ligt er voor de cliënten, die boven de 200 euro besteden een fraai boeket bloemen klaar. Daarnaast wordt er op beide showdagen een loterij gehouden, waarbij een exclusieve damessjaal ter waarde van 99 euro en een dinerbon voor twee personen in de wacht te slepen is.

Het bijzondere van deze voorjaarsshow is dat het merendeel van de te showen kleding door vaste klanten van E van E wordt gepresenteerd. Vanaf 13.30 is iedereen welkom bij EvanE. De modeshow begint om 14.00 uur. Deze show is mede mogelijk gemaakt door diverse winkeliers in het centrum van Groesbeek.

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Twee jonge dames Laura en Jasmijn boden dinsdagmorgen aan marktbezoekers sandwiches van La Vie & Passie aan de Dorpsstraat in Groesbeek, die vanaf 4 april ook 's morgens om 11.00 uur opengaat voor de lunch.

Terwijl de dames de marktbezoekers verwenden met verschillende soorten sandwiches, stak marktmeester Stef van de Poll daar een stokje voor. Hij liet de dames weten dat ze daarvoor een vergunning moesten hebben, anders is het niet toegestaan om op de markt te flyeren of wat uit te delen. Wel mochten de dames aan de rand van de markt hun sandwiches aanbieden. Uiteindelijk hebben alle sandwiches hun eindbestemming bereikt.

Voor diverse marktbezoekers was het een kinderachtige actie, ook omdat de gemeente Berg en Dal ervoor gaat de ondernemingsvriendelijkste gemeente van Nederland te willen worden. Wethouder Fleuren laat in een reactie weten dat ze de ondernemers in Berg en Dal ondersteunen, waar het kan. Maar een vergunning voor wat uitdelen op de weekmarkt – ook al is het gratis – is toch echt nodig, al is het maar om de marktkooplieden te beschermen. Zo voorkomt men dat de weekmarkt wekelijks volstaat met mensen die van alles uitdelen. Het is overigens goed om te zien dat de (nieuwe) ondernemers van La Vie & Passie zich zo inzetten voor hun onderneming, aldus wethouder Fleuren.

Beddenspeciaalzaak De Vries een begrip in Malden en verre omgeving

Foto: Joop Verstraaten

Foto: Joop Verstraaten

MALDEN – De Maldense Beddenspeciaalzaak De Vries is in ruim 25 jaar een begrip in Malden en omgeving geworden, mede door de hoogwaardige service wat betreft slaapoplossingen, die maximaal inspelen op de individuele slaapbehoefte van de klanten.

"Omdat ieder mens uniek is, is slapen nog nooit zo persoonlijk geweest', aldus eigenaar Remko de Vries. Bij De Vries wordt via een zeer geavanceerd meetsysteem van het lichaam een scan gemaakt, waaruit vervolgens een advies voortkomt welk slaapsysteem het meest aansluit bij de contour van het lichaam van de klant. Zo worden onder andere de persoonlijke lichaamskenmerken van de klanten in kaart gebracht zoals lengte, gewicht, lichaamsvorm, bekken – taille – en schouderbreedte. Met deze slaapoplossingen op maat zorgt De Vries ervoor dat het lichaam op ieder plek een natuurlijke ondersteuning krijgt. Op het proefbed bij De Vries wordt deze ondersteuning direct ervaren op basis van het aanbevolen matras en hoofdkussen. Mocht later de lichaamsbouw door diverse oorzaken veranderen, zoals door zwangerschap of gewichtsverlies, dan past De Vries het slaapsysteem gewoon aan. Dit is een kosteloze service bij de mensen thuis. Daarnaast blijkt uit onderzoeken dat slapen op een goed bed de gezondheidsklachten zonder meer doet verminderen. Ben je dus op zoek naar een nieuwe slaapoplossing en wil je zo comfortabel mogelijk slapen, kom dan zeker langs voor een gratis bodyscan en krijg een bed van je dromen!

Toeristische ambassadeurs spijkeren kennis bij

REGIO – Met pasen start het toeristische seizoen ter voorbereiding daarvan hebben onlangs tweehonderd front-officemedewerker(ster)s uit de regio Arnhem – Nijmegen hun kennis op de jaarlijkse Ambassadeursdag bijgespijkerd.

In Burgers' Zoo werden ze helemaal bijgespijkerd over het laatste nieuws van de regionale musea, de attracties en de highlights voor het komend seizoen. Front-officemedewerkers zijn niet alleen het visitekaartje van hun eigen organisatie, maar van de hele regio. Ook kregen de ambassadeurs praktische tips hoe om te gaan met Vlaamse gasten, over hun interesses alsmede de gebruiken van de Belgen. Na afloop van de dag kregen alle ambassadeurs een ambassadeurspas die hen gedurende het jaar toegang verschaft tot een groot aantal toeristische en recreatieve bedrijven in de regio. Op die wijze kunnen zij op basis van zelf opgedane kennis en ervaring, de gasten in hun bedrijf nog beter en meer deskundig informeren over de toeristische mogelijkheden in de omgeving.

Kerkberichten parochie Groesbeek

GROESBEEK - Opgeven van intenties: Intenties moeten 10 dagen voor het verschijnen van de krant opgegeven zijn. In verband met de gewijzigde dag waarop de weekbladen in ons dorp verspreid gaan worden, zal het tijdstip voor het aanleveren van kopij aan de redactie van de weekbladen ook aangepast moeten worden.

Aan u het verzoek om voortaan uw misintenties vóór maandag 12.00 uur bij ons Pastorie, Parochie centrum) in te leveren s.v.p.

VIERINGEN PAROCHIE GROESBEEK

Cosmas en Damianus

Zaterdag 7 april 19.00 uur H. Mis m.m.v. KK Horst-Sion-Breedeweg

Misintenties: Hubertus Rieken en echtgenote vw verjaardag; Wim Kaal en overled. Fam.leden Kaal-de Haan

Zondag 8 april 10.00 uur H. Mis m.m.v. KK St. Cecilia

Misintenties: Albert en Riet de Jong en overled. familie

St. Antonius Breedeweg

Woensdag 4 april. 19.00 uur, Eucharistieviering.

Intentie: voor vrede in de wereld en het welzijn van de parochianen.

Zondag 8 april. Beloken Pasen. Eucharistieviering 9.30 uur met samenzang.

Misintenties:Voor de verjaardag van Lambertus de Bruijn, Martina Liebers de echtgenote en voor Theodorus de Bruijn; Voor de verjaardag van Henricus Ebbers namens de familie Ebbers;

Anthonius Jacobs en Wilhelmina Janssen de echtgenote.

Woensdag 11 april. 19.00 uur, Eucharistieviering.

Intentie: voor vrede in de wereld en het welzijn van de parochianen.

Opgeven van intenties: op zondag en woensdag voor en na de Eucharistieviering of een enveloppe in de bus Sint Antoniusweg 2 met vermelding: Misintentie Breedeweg; naam en telefoonnr. afzender vermelden.

Koffie mèt… de ergotherapeut!

REGIO - Binnenkort is er weer de maandelijkse editie van 'Koffie met…'. We gaan deze keer in gesprek met een ergotherapeut. Een ergotherapeut kan mantelzorgers adviseren om overbelasting te voorkomen. Stel dat u als mantelzorger vaak moet tillen, wat is dan de beste houding? Hoe ik kan mijn woning aanpassen of anders inrichten, zodat ik handiger mijn zorgtaken kan uitvoeren? Tijdens deze koffie met… worden aan de hand van praktijkvoorbeelden allerlei onderwerpen aangestipt. Er wordt over de nieuwste ontwikkelingen en hulpmiddelen verteld.

U bent welkom op woensdagavond 11 april om 19.30 uur welkom in dorpshuis De Sprong in Ooij. De avond duurt tot 21.00 uur. U kunt ook langskomen op donderdagmiddag 12 april om 14.00 in Groesbeek in Cultureel Centrum De Mallemolen, kloosterstraat 11 te Groesbeek. Het duurt dan tot 15.30 uur. De deuren zijn beide keren een half uur voor aanvang geopend.

'Koffie met…' is één van de activiteiten van Mantelzorg Berg en Dal. Het is bedoeld voor mensen die langdurig voor een ander zorgen (mantelzorgers) uit de hele gemeente Berg en Dal. Maar andere mensen met interesse in het onderwerp zijn ook welkom.

Zijn er nog vragen? Laat het ons weten per mail via info@mantelzorgbergendal.nl of bel ons op werkdagen tot 13.00 uur: 085 0406066. Kijk ook eens op www.mantelzorgbergendal.nl.

Protestantse gemeente Groesbeek

Jannie Schaapman

Zondag 8 april

Voorganger: ds. K. Touwen uit Huissen; m.m.v. Vocaal Quintet Quatro Stagioni.

Tijdens de dienst wordt er gecollecteerd voor Het Kruispunt, dat pastorale begeleiding voor (ex)dak- en thuislozen verzorgt in Nijmegen.

Na de dienst is er koffie en thee in de Serre.

Vanaf 9.45 uur staat de deur open en is iedereen welkom

Zie ook: www.pkn-groesbeek.nl

Kinderen brengen versierde palmpasenkruizen mee naar de kerk

Foto: Peter Hendriks

Foto : Peter Hendriks

MILLINGEN - Zondagmorgen hebben Millingse kinderen hun versierde palmpasenstok mee naar de kerk Sint-Antonius van Padua in Millingen genomen om deze in de heilige mis aan de kerkgangers te tonen.

De heilige mis werd voorgegaan door pastoor Eric Smits die de aankomende communicantjes welkom heette en complimenteerde hen met de mooie versierde palmpasenstokken. Ook was er tijdens deze palmpasen viering het eerste optreden van het 'Familiekoor', dat alleen optreedt tijdens diensten in de kerk. Iedereen van jong tot oud, die wil zingen, kan zich bij het koor aansluiten.

Hiep Hiep Hoera

Mels lenting word op 1 april
3 jaar. Gefeliciteerd van
Opa Hans Oma Ivon. Dikke knuffel.

Dit lieve vrolijke meisje is op
27 maart 2 jaar geworden.
Dikke knuffel van opa Jo, oma Wilma,
ome Remco en tante Patricia

Dit stoere en lieve meisje Nina wordt op 31 maart alweer 2 jaar.

Dikke knuffel van Opa Theo, Oma Willie en Tante Bianca.

Vrolijke meid

Deze vrolijke meid mag nu
30 kaarsjes uitblazen.
Gefeliciteerd .
liefs van ons allemaal.

Betty is er klaar mee na 53 jaar.
Op 1 april gaat ze nu écht met pensioen.

Hoera Luuk 6 jaar!
Proficiat lieverd,
dikke kus van Oma Elsje

Vrienden van

Elektro wordt

Elektro &

Installatietechniek

NIJMEGEN -De Vrienden van Elektro zijn in 2008 opgericht met twee belangrijke doelstellingen: Het bevorderen van de instroom van jongeren in het elektrotechnisch onderwijs. En het borgen van de kwaliteit van het elektrotechnisch onderwijs en daarmee het borgen van de kwaliteit van de medewerkers die werkzaam zijn binnen de elektrotechnische branche.

In de achterliggende tien jaar is de stichting Vrienden van Elektro succesvol geweest ten aanzien van de realisatie van haar doelstellingen en zijn ze als vertegenwoordiging van de elektrotechnische bedrijven in de regio Nijmegen een belangrijke gesprekspartner geworden voor overheid, onderwijs en hier mede oprichter en partner van de bedrijfsschool De Technische, opdrachtgevers en de gehele bouwsector.

Ondertussen zien we dat met het herstel van de economie de markt een gewijzigde vraag heeft aan de installatiebranche om meer als integraal geheel op te treden. Opdrachtgevers en nevenaannemers op projecten vragen juist meer samenwerking en verwachten van de elektro- en installatiebranche een integrale aanpak. Daarnaast kent ook de installatiebranche een stijgende vraag naar opgeleid en gekwalificeerd personeel.

"Om deze redenen is onlangs besloten om de handen ineen te slaan met collega-bedrijven uit de installatiebranche die onze doelstellingen ondersteunen. Inmiddels hebben zich de eerste installatiebedrijven ook al gemeld die graag deel uit willen maken van onze stichting. Vandaar dat wij vanaf nu verder zullen gaan onder de naam: Vrienden van Elektro & Installatietechniek. Door deze krachtige samenwerking zijn wij nog beter in staat om onze doelstellingen ten aanzien van instroom en onderwijs te verwezenlijken, maar zeker ook onze rol als gesprekspartner vanuit de elektro- en installatiebranche."

'Wij samen

aan de grens!'

PERSINGEN - De inwoners van Leuth, Zyfflich en omgeving zijn uitgenodigd voor de eerste mienthuus.de-netwerkbijeenkomst op vrijdag 13 april in de Thornsche Molen in Persingen.

Het thema van de middag is: 'Wij samen aan de grens'. Wij leven zo dicht bij elkaar! Nederlanders en Duitsers. Bijna dagelijks hebben wij contact met mensen over de grens. Maar... wat is precies jouw verhaal met de grens, jouw grensgeschiedenis? En wat vind je zelf leuk bij de buren?

Wat delen wij Nederlanders en Duitsers al met elkaar? Waar kunnen wij elkaar versterken? Waar zijn de verschillen? En ook: willen wij meer grens-contacten? En dan onze gemeenschappelijke geschiedenis: Waar staan wij nu? Luisteren wij goed naar elkaars verhalen? Zijn er dingen, die wij de andere mens over de grens graag willen vragen of laten weten? Vele vragen, veel ruimte voor uitwisseling (voor ieder in zijn eigen taal!), dat wensen wij - het Team van Forte Welzijn en van mienthuus.de voor deze eerste netwerkbijeenkomst met een 'open' karakter.

De bijeenkomst is vrijdag 13 april van 14.30 tot uiterlijk 16.00 uur in de Thornsche Molen in Persingen. Aanmelden graag bij: Rene Verheijen: rene.verheijen@fortewelzijn.nl of bij Iris Haarland: iris.haarland@mienthuus.de. Voor koffie, thee met iets lekkers erbij wordt gezorgd.

Donderdag bingo

GROESBEEK – Iedere donderdagavond wordt er bingo gespeeld in cultureel centrum De Mallemolen aan de Kloosterstraat 11 in Groesbeek.

De hoofdprijs is wekelijks 250 euro, terwijl de jackpot kan oplopen tot wel 400 euro. Dat is het maximale bedrag dat in de jackpot mag zitten. Als die met dat bedrag niet sneuvelt, worden er vier extra rondes gespeeld van ieder 100 euro. De opbrengst van deze bingoavonden komt ten goede aan zes verenigingen. De zaal van De Mallemolen gaat iedere donderdagavond om 19.00 uur open; de bingo begint om 20.00 uur.

Donderdag bingo

Donderdag bingo

GROESBEEK – Iedere donderdagavond wordt er bingo gespeeld in cultureel centrum De Mallemolen aan de Kloosterstraat 11 in Groesbeek.

De hoofdprijs is wekelijks 250 euro, terwijl de jackpot kan oplopen tot wel 400 euro. Dat is het maximale bedrag dat in de jackpot mag zitten. Als die met dat bedrag niet sneuvelt, worden er vier extra rondes gespeeld van ieder 100 euro. De opbrengst van deze bingoavonden komt ten goede aan zes verenigingen. De zaal van De Mallemolen gaat iedere donderdagavond om 19.00 uur open; de bingo begint om 20.00 uur.

De Mix in de Tent van de Mens

MILLINGEN - Het jaarlijkse jongerenfeest waarin jongerencentrum TOF en OEV I (De Natte) de handen ineen slaan vind dit jaar plaats op zaterdagavond 7 april.

Dit jaar opent om 21:00 uur De Mix haar deuren. De Mix is de opvolger van Galaxy, maar dan nieuw vormgegeven. Met het partyconcept Galaxy zat goed in elkaar maar was toe aan een eigentijdse verandering om zo een nog breder publiek te trekken. Een dj-team uit de polder, dat zich MTE dj’s noemt, zal deze avond zorgen voor een brede Mix van muziekgenres en aanverwante muziekstijlen. Of deze nu fout is of niet, elektronische is of juist rockt als de klere, het moet een dörpsfeest worden voor jong en oud.

De entree bedraagt (inclusief een consumptie) vijf euro. Er niet bij zijn is dus geen optie. Kom en ontdek het De Mix in de Tent Van De Mens.

Vrijwilligers PVBeek gehuldigd

Van Links naar rechts Ben Rutten Ria van Beckhoven en Wim Derksen (Foto: trees tissen) Foto: trees tissen

Foto: Trees Tissen

BEEK - Dinsdagmiddag 13 maart was er in De Veste in Brakkestein een feestelijke middag voor de bewoners en vrijwilligers van PVBeek die iedere dinsdagmiddag de bewoners begeleiden bij het jeu de boules-spel.

Tijdens die bijeenkomst werden Ria van Beckhoven, Ben Rutten en Wim Derksen in het zonnetje gezet, omdat zij dit werk al 20 jaar doen. In de beginjaren op Kalorama in Beek en hebben dit met liefde en plezier voortgezet op De Veste. Coördinator Vrijwilligerswerker Cily Remy bedankte hen voor deze jarenlange inzet met bloemen en een prachtig boekwerk.

Voorjaarsconcert Ons Genoegen

MILLINGEN - Op zondag 8 april houdt fanfarekorps Ons Genoegen weer zijn jaarlijkse voorjaarsconcert. Er is een afwisselend muzikaal programma samengesteld waaraan zowel de slagwerkgroep als de fanfare van onze vereniging een bijdrage leveren.

De slagwerkgroep staat onder leiding van instructeur Albert van der Heide. Het fanfarekorps brengt onder leiding van dirigent Jurgen Nab onder andere het concourswerk Excalibur van Jan van der Roost ten gehore.
Deze ochtend zullen ook enkele leden gehuldigd worden. Ieders belangstelling wordt zeer op prijs gesteld en iedereen wordt daarom graag uitgenodigd om dit concert mee te maken. Het begint dit jaar om 11.00 uur en vindt plaats in het gebouw van schutterij OEV
('dröge tent'), Heerbaan 190 in Millingen aan de Rijn.

James Bond in Concert

MILLINGEN - Wie kent ze niet? De films van James Bond, oftewel: Agent 007. Films met spectaculaire achtervolgingsscènes, mooie vrouwen, allerlei verfijnde snufjes, snelle auto’s en spannende muziek. Met al deze ingrediënten zal fanfare Sint-Cecilia uit Millingen aan de Rijn dit jaar weer een themaconcert gaan verzorgen, en wel: James Bond in Concert.

Natuurlijk zal de muziek uit de films centraal staan, maar er is veel en veel meer! Zo zullen de sporthallen van Millingen aan de Rijn en Groesbeek omgetoverd gaan worden in een grote filmset waar van alles te zien is. Denk aan verschillende gadgets, maar ook complete scènes worden nagespeeld. Hiervoor zullen mensen van toneelvereniging 'Zeg maar Pang' hun bijdrage gaan leveren. "Wij van de Bondcommissie zijn dan ook al enige tijd bezig met het bedenken, uitvoeren en verzamelen van alles wat met dit thema te maken heeft. Als je van Bondfilms én de muziek houdt mag je deze avond beslist niet missen. Noteer daarom vast in je agenda: zaterdag 26 mei 2018, sporthal De Duffelt in Millingen aan de Rijn en/of zaterdag 9 juni, sporthal Heuvelland in Groesbeek. De voorverkoop voor onze concerten zal in de tweede week van april starten. Houd onze website www.fanfare-stcecilia.nl in de gaten."

Peter Marsman van Tandprothetische Praktijk Dukenburg laat u weer lachen Heeft u een goede 'klik' met uw kunstgebit?

NIJMEGEN – Als u problemen ervaart met uw gebitsprothese dan heeft dat een zeer negatieve impact op uw dagelijks leven. Uw gebit kan te los zitten of pijn veroorzaken. Vaak is dat een reden dat men bij Peter Marsman terecht komt. Peter is gespecialiseerd tandtechnieker en tandprotheticus: 'Een brood haal je toch ook bij de bakker en niet bij de fietsenmaker?'

Peter maakt het helaas nog te vaak mee dat men pas op zoek gaat naar een professional als er problemen zijn ontstaan. 'Ik begrijp dat het verleidelijk is om in te gaan op reclames waarin men een 'gratis' gebit aanbiedt, maar het laten aanmeten van een goed passende gebitsprothese is toch echt vakwerk'. Een goede prothese biedt meerwaarde aan iemands leven. Heerlijk breeduit kunnen lachen en genieten van lekker eten dat moet u zonder zorgen kunnen doen!

Tandprothetische Praktijk Dukenburg beschikt over een eigen laboratorium, waar gebitsprotheses volledig op maat en naar wens wordt vervaardigd. Peter: 'Ik vind het belangrijk om voor iedere patiënt de tijd te nemen. Hoe meer ik met iemand praat, hoe beter ik weet wat men wel of niet wil.' Een perfect passend gebit hangt met veel factoren samen en ook esthetisch moet een gebit meer dan naar wens zijn. 'Daarom wordt er ook gekeken naar de vorm van het gezicht en de kaak.' Overweegt u een gebitsprothese of ervaart u momenteel problemen met uw huidige gebitsprothese? Laat u niet eerst misleiden maar maak direct een afspraak bij Tandprothetische Praktijk Dukenburg, een consult kost u niets! Telefoon: 024 3430896. Zij zijn gespecialiseerd op het gebied van (klik)protheses en u kunt er rekenen op eerlijk advies en vakkundig maatwerk. (Lid van O.N.T.) www.jouwgebit.nl, Aldenhof 70-02, Nijmegen.

Succesvolle informatieavond voor starters op de woningmarkt

Foto: Ria Eeren

Foto: Ria Eeren

GROESBEEK -De informatieavond van HV voor starters op de woningmarkt in hotel-restaurant De Wolfsberg in Groesbeek is zeer succesvol verlopen.

Er was een geweldige opkomst en goed geïnformeerde en enthousiaste 'starters' die huiswaarts keerden. Hierdoor kan men zich de komende tijd gaan oriënteren op de woningmarkt.

Het was een vol programma. Makelaar Willie Verbeet beet de spits af door aan te geven waar je als starter op moet letten bij het kopen van een woning. Het begint bij de hypotheekadviseur. Deze kan aangeven wat de financiële mogelijkheden zijn en binnen welk budget er naar een woning gezocht kan worden. Daarna hebben wethouder Sjaak Thijssen en Mia Buddingh van het SVN aangegeven wat de mogelijkheden zijn om voor een starterslening in aanmerking te komen. Deze starterslening is sinds kort via de gemeente Berg en Dal te verkrijgen. Notaris Teun Timmermans heeft de juridische aspecten voor het kopen van een woning, mede aan de hand van voorbeelden, in kaart gebracht.

Vervolgens heeft hypotheekadviseur Peter de Jong de mogelijkheden met betrekking tot het verkrijgen van een hypotheek besproken. Tot slot was het de beurt aan Nick Verhees van DuoKoop die de combinatie van het huren van de grond en het kopen van de woning heeft toegelicht. Hierdoor zijn er ruimere mogelijkheden voor de starter om een eerste huis te kunnen kopen.