GN Lingewaard

9 augustus 2017

GN Lingewaard 9 augustus 2017


Slagwerkers Doornenburg wereldkampioen

DOORNENBURG - Er kan tijdens het jubileumjaar weer een hoogtepunt worden toegevoegd aan de rijke historie van Lingewaards muzikale trots: De slagwerkgroep uit Doornenburg is komende vier jaar wereldkampioen!

Het was uitermate spannend tijdens de laatste dag van het Wereld Muziek Concours in Kerkrade in de First Division Percussion Ensembles. Uiteindelijk lieten de Doornenburgers met een gouden medaille de concurrentie uit het Bangkok (Thailand) en Preston (Engeland) achter zich, waardoor de wereldtitel naar Doornenburg werd gehaald. De slagwerkers kregen veel lof voor het zeer afwisselende en vernieuwend programma van 45 minuten. Hierbij werden zij begeleid door Hans Cornelissen op sopraan sax, Mart Leijser (leadgitaar), Bas Gradussen (keyboards), Jan Luppes (basgitaar) en het strijkerskwartet van Guido’s Orchestra.

De algemene muzikale leiding is sinds 2012 in handen van dirigent Casper Traa (Heijen) met wie de Doornenburgse percussionisten na zeven landstitels nu weer een grote prijs aan de indrukwekkende ‘palmares’ kunnen bijschrijven. “Een historisch hoogtepunt van deze ervaren en buitengewoon hechte groep”, aldus een nog zichtbaar geëmotioneerde Casper Traa enkele dagen na de triomf. “We kijken nu al met plezier uit naar het volgende hoogtepunt; met deze wereldtitel op zak gaat het dak er volledig af!”

De zeer gedreven dirigent doelde daarmee op de tweede editie van 'Tempel of Boem' op 16 december, als samen met ondermeer Cesar Zuiderwijk het volgende topevenement van het 60-jarig bestaan op het programma staat.

REGIO - Van 15-17 september wordt De Gelderse Poort voor de tweede keer omgetoverd tot het decor van het 3 Oever Festival. Drie dagen lang muziek, theater, verhalen, eten&drinken, dans en exposities in het mooiste landschap van Nederland.

Ruim 250 artiesten en meer dan 30 beeldend kunstenaars nemen het publiek mee op een culturele ontdekkingstocht over meer dan 60 locaties op en rond 3 oevers. Dat is veel, heel veel, maar toch blijft het kleinschalig.

Het 3 Oever Festival biedt een afwisselend programma met onder meer 'Jazz tussen de oevers', een boottocht met vier jazzbands, waaronder Wild drums & organ; de speciale dansvoorstelling 'Nemeton' van SJI Parts in de Millingerwaard; een Steve Reich-tribute bij de Piramide aan de Waal, de Kade Korendag in Tolkamer en speciale familievoorstellingen van Circo Fiasco op verschillende plekken in het festivalterrein.

Vanaf deze week is het programma op de website beschikbaar. Dit wordt tot vlak voor het festival nog aangevuld.

Routes

Het 3 Oever Festival heeft een programma van beweging, steeds korte voorstellingen zodat het publiek van locatie naar locatie kan trekken, onderweg genietend van de omgeving.

Er zijn meerdere fietsroutes uitgezet, zoals op elke oever een Open Atelier Route, die via de drie veerponten aan elkaar verbonden zijn. De Festivalroute is een soort snelweg die de 3 Pleisterplaatsen op de verschillende oevers aan elkaar verbindt.

Ook is er de 3 Veren Wandeltocht, met wandelroutes van 10,20, 30 en 40 kilometer. Met behulp van de festivalkaart en de website www.3oeverfestival.nl kunnen de bezoekers hun eigen programma samenstellen.

Absolute headliner op Under the Milky Way is Black Bottle Riot

HUISSEN - Europa's beste Southern Rock band, volgens magazine De Gitarist. Hun derde cd III Indigo Blues sloeg in als een bom. De bandleden zijn rijper en de muziek klinkt nog doorleefder dan voorheen. Teveel drank, verloren liefdes, verlies van werk en onderdak.

De band heeft offers gemaakt maar klinkt hechter, oprechter en gemener doen ooit. Zoeken niet meer naar de perfectie, maar eerder naar de imperfectie. Van hard tot zacht tot melancholisch. Kortom, een band die je niet mag missen, voor liefhebbers van Lynyrd Skynyrd, The Cult en Thin Lizzy.

De band is afkomstig uit Nijmegen. Speelde op Eurosonic, Zwarte Cross, Under the Rabbit Hole en Rockin'Park. Stond in het voorprogramma van ZZ Top en deelde het affiche met Pearl Jam, The Black Keys en Ryan Adams. Geen wonder dat organisatie zeer verheugd is met de komst van: Black Bottle Riooot!

Festival Under the Milky Way, zaterdag 2 september van 13.00 tot 01.00 uur. Badweg in Huissen. Meer info: www.underthemilkyway.nl en facebook/com.

Paravolleyen bij AVF Volar!

ARNHEM - Woon je in Arnhem of omstreken en zoek je een leuke dynamische teamsport? Kom paravolleyen bij AVF Volar!Paravolley, oftewel zitvolleybal, is een aantrekkelijke, dynamische variant van het bekende volleybal.

Mannen en vrouwen, met of zonder beperking, spelen het gezamenlijk. Grootste verschil met staand volleybal is dat tijdens het spelen van de bal er contact moet zijn met de vloer met het zitvlak of een deel van de romp.

In Arnhem is sinds anderhalf jaar een enthousiast team actief dat wil groeien. Nieuwe spelers zijn altijd welkom! Het team is nog op zoek naar een vaste trainer/coach. Komende competitie speelt Volar eerste divisie, maar ook spelers die alleen lekker willen trainen zijn van harte welkom. De competitie wordt gespeeld op toernooidagen, één keer per maand op zaterdag. Het Volar-team organiseert dit jaar voor het eerst in Arnhem een competitiedag, waarschijnlijk in november.

De coördinatie ligt bij Monique Bons. Als voormalig speelster van het Nederlands dameszitvolleybalteam nam zij onder andere deel aan de Paralympische Spelen in Athene (2004). "Paravolley wordt landelijk gemixt gespeeld en is ook voor mensen zonder beperking een aantrekkelijk spelletje! Ons team bestaat uit een kleurrijke mix van spelers.", aldus Monique Bons. Zij hoopt dat volleyballers die door blessures niet meer staand kunnen spelen, het paravolley willen proberen. Iedereen is welkom!

Wil je het zitvolleybal zelf proberen, kom dan naar een training! Het team traint komend seizoen in sporthal De Laar West op maandagavonden van 21.00 tot 22.30 uur. Aanmelden kan via Monique Bons, zit@volar.nl of 026 3237821.

Goededoelendrive Bridgeclub 3 Sans-Atout

HERVELD - Op zaterdag 7 oktober houdt Bridgeclub 3 Sans-Atout voor de 12e keer, een open parendrive, waarvan de opbrengst is bestemd voor een goed doel. Het goede doel dit jaar is: Scouting Zetten.

Scouting Zetten is een actieve en een op buitenactiviteiten gerichte vereniging voor jongeren van 6 tot en met 23 jaar. Het verenigingsterrein van scouting aan de Piersonstraat heeft een kampvuurkuil waar de jongens en meisjes een kampvuur leren stoken, waar ze leren met bijl, zaag en mes om te gaan en op een houtvuur te koken. Het is ook de plek waar ze met alle leden samenkomen bij belangrijke gebeurtenissen. Helaas is de kampvuurkuil in erg slechte staat en dringend aan renovatie toe. De zitplaatsen zijn vervallen en de hele kampvuurkuil moet opnieuw worden ingericht. De opbrengst van de drive zal hier dan ook aan besteed worden.

Bridgeclub 3 Sans-Atout nodigt een ieder van harte uit deel te nemen aan deze open parendrive. De drive wordt gespeeld in zalencentrum De Hoendrik, Het Dorpsplein 22 in Herveld. Ontvangst vanaf 12.15 uur, aanvang toernooi om 13.00 uur met om circa 17.15 uur de uitslag en prijsuitreiking. Deelnemers kunnen zich inschrijven via ww.nbbclubsites.nl/club/7064 of 0488 453363 of 0488 411125. Bij het inschrijfgeld van 20 euro per paar zijn koffie/thee bij ontvangst en enkele hapjes inbegrepen. "Dit bedrag overmaken naar rekeningnummer NL49RBRB0944610080 t.n.v. BC 3 Sans-Atout, onder vermelding van GDD2017 en uw namen. Dit bedrag moet voor 28 september zijn ontvangen."

Grote reünie oud-leerlingen r.k. lagere scholen in Bemmel

BEMMEL - Op dinsdag 26 september wordt door de Stichting De Plak een grote reünie georganiseerd voor de oud-leerlingen van zowel de jongens- als de meisjesschool in Bemmel. En dan gaat het om de leerlingen van de geboortejaren 1938 tot en met 1947, een generatie met op dit moment een leeftijd van 70 tot 80 jaar.

De voorbereidingen zijn in volle gang. Rond 350 mensen waarvan namen en adressen konden worden achterhaald zijn inmiddels allemaal persoonlijk aangeschreven. Maar natuurlijk is dat bestand onvolledig. Ook diegenen waarvan de gegevens niet konden worden achterhaald kunnen zich voor deze reünie aanmelden. Dat kan tot 1 september per mail of per post en wel als volgt: per mail: naar reuniebemmel2017@outlook.com; per post: naar Henk Wierink, Lidwinastraat 18, 6681 AD Bemmel. Bij de aanmelding vermelden de (meisjes)naam, adresgegevens en het geboortejaar.

Plaats van bijeenkomst is de Theaterkerk in Bemmel. Er wordt in samenwerking met ondermeer de Historische Kring gewerkt aan een 'Bemmels' programma dat aanvangt om 10.30 uur en eindigt rond 17.00 uur. En natuurlijk is er in het programma ook voldoende tijd voor ontmoetingen en rondleidingen in de Theaterkerk.

De deelnamekosten bedragen 25,00 euro per persoon all-in, inclusief ontvangst, lunch en consumpties. Deze kosten dienen gelijktijdig bij de aanmelding te worden voldaan door overmaking naar NL88RABO 010 57 70 957 ten name van Stichting De Plak met eveneens vermelding van (meisjes)naam en geboortejaar. Gezien de al binnengekomen spontane aanmeldingen wordt gerekend op een grote opkomst.

Ingezonden brief

Slechtste fietspad van Lingewaard en omstreken

Het slechtste fietspad van Lingewaard is langs de Duisterestraat richting Doornenburg. Levensgevaarlijk zelfs. Grote scheuren en bulten van 15 cm hoog in het al zo vaak gerepareerde fietspad. Mensen met een scootmobiel worden naar alle kanten heen en weer geslingerd. Fietsers mijden deze weg en gaan over het Lingepad of over Hulhuizen.

Weggegooid geld vooral het amateuristische lapwerk.Je kunt natuurlijk zeggen, dat ligt aan de boomwortels maar er is best een manier om dat professioneel op te lossen.Daar. Het is niet alleen het fietspad; ook de stoepen ( voetpaden) zijn ernstig in gebreken met veel losliggende en scheef liggende tegels. Ongelukken kunnen niet uitblijven. Mocht de burgemeester toch nog in Doornenburg komen wonen, zal ze vast niet op de fiets via de Duisterestraat komen.

Bart Raaijmakers

Winst voor Vermeulen en Van Aalten

LINGEWAARD - Op 22 juli werd de tweede jongeduivenvlucht vervlogen vanaf Isnes over een afstand van 180 km. Er waren 235 duiven in concours.

De snelheid bedroeg 102km. per uur. De duiven werden om 09.30 uur gelost en de eerste viel om 11.14 uur bij C. Vermeulen op het hok. 2e H. Hegeman, 3e E. v. Aalten, 4e T. Sas, 5e Comb. Kiezenberg, 6e P.J.H. v. Ooijen.

Tevens werd die dag een eendaagsefondvlucht vervlogen vanaf Charteauroux over een afstand van 645km. De duiven werden om 07.25. Om 13.50 uur draaide E. v. Aalten zijn eerste duif. 2e Comb. Kiezenberg, 3e C. Neijenhuis, 4e H. Hegeman, 5e A. Borgers.

Geen inzameling oudpapier in Haalderen

HAALDEREN - In augustus zal in Haalderen geen oudpapier worden opgehaald in verband met de vakantie.

De eerstvolgende inzameling vindt plaats op vrijdag 1 september.

Nieuw: dorpswandeling Bemmel

BEMMEL - Op vrijdag 18 augustus is er een wandeling door Bemmel (met gids) van de KBO Bemmel-Doornenburg. Aan de hand van foto’s op A3-formaat wordt getoond hoe Bemmel er vroeger uitzag.

De wandeling is samengesteld door de Historische Kring Bemmel. Ontwerper is Charles Derksen. Start bij De Kinkel om 14.00 uur, bij voldoende belangstelling ook om 19.00 uur. De route is ongeveer 2 km lang en zal circa 2 uur in beslag nemen. Eindpunt van de route op de hoek Dorpsstraat/Loostraat. Een groep mag uit maximaal 20 personen bestaan. Kosten 2 euro per persoon met een minimum totaalprijs van 8 personen (bestaat de groep uit 2 personen dan betaalt u samen 8 euro). Meer informatie over de wandeling staat op www.historischekringbemmel.nl.

Om aan deze wandeling deel te nemen dient u zich voor 12 augustus aan te melden. Wilt u zo vriendelijk zijn ook uw voorkeur voor de middag- of de avondwandeling aan te geven? De avondwandeling vindt –zoals gezegd - alleen doorgang bij voldoende belangstelling.U kunt zich aanmelden bij: Marianne Cartwright 0481 462124 e-mail: k.cartwright@upcmail.nl en Cecile van Gend, 0481 461742, e-mail: cecile.vangend@online.nl.

Van Olderen & Meuwsen pakken de winst op Chimay

DOORNENBURG - In het weekend van 29 juli stond de derde jongeduivenvlucht van 2017 op het programma en wel vanuit Chimay (235 km).


Hieraan deden 392 duiven mee van 17 liefhebbers. Ze werden gelost met een harde zuidwestelijke wind om 7.40 uur.

Van Olderen & Meuwsen 79 mee 35 pr. 1 t/m 5, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 15, 16, 22, 24, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 37, 40, 41, 43, 44, 47, 63, 67, 92, 93, 95, 96, 97, 98
P.C. Engelen 15 mee 4 pr. 6, 27, 36, 50
J. v.d. Scheur 17 mee 6 pr. 7, 14, 56, 59, 75, 79
H. van Hal 16 mee 4 pr. 17, 19, 71, 88
W. Geurtz & Zn 23 mee 8 pr. 18, 29, 42, 82, 83, 84, 86, 87
Th. Holland 54 mee 13 pr. 20, 21, 23, 60, 62, 65, 68, 69, 70, 72, 73, 90, 94
G. Peters 17 mee 4 pr. 25, 26, 78, 80
Johan Aarntzen 16 mee 2 pr. 28, 81
Nissen & Vermaas 41 mee 13 pr. 35, 45, 46, 49, 51, 52, 53, 61, 64, 66, 74, 77, 91
J. Pauwelsen 20 mee 4 pr. 38, 54, 76, 89
Th. Rutjes 10 mee 2 pr. 48, 85
A.A. Engelen 32 mee 3 pr. 55, 57, 58

Nieuwe leden welkom bij 't Huessens Beleg

't Huessens Beleg is een belegingsstudieclub die plaats heeft voor nieuwe leden.
Bezig met beleggen en behoefte daar met anderen over te praten?
Een keer per maand komen de leden bij elkaar, het is inspirerend en gezellig.
Bij voldoende belangstelling is er een cursus voor beginners.
Nog niet zo ervaren met beleggen en er meer over weten?
Neem geheel vrijblijvend contact op: tel. 026-3251282 of 026-3251706

Menu Bemmels afhaalpunt

BEMMEL - Op maandag 14 augustus kunnen inwoners van heel Lingewaard tussen 17.00 en 18.00 uur het volgende menu afhalen: kippensoep, verse worst met bloemkool en aardappels én een toetje.

Deze maaltijd kost vier euro en wordt bereid door een enthousiaste groep vrijwilligers. Het afhaaladres is Cuperstraat 9 in Bemmel. Gevraagd wordt zelf drie afsluitbare bakjes mee te nemen!

Wilt u ook genieten van zo’n heerlijke verse maaltijd, dan moet u zich wel van te voren even inschrijven via het SWL Meldpunt. Er is namelijk maar een beperkte hoeveelheid menu’s beschikbaar. Inschrijven kan op maandag tot en met donderdag tussen 10.00 en 16.00 uur via 088 2552555.

Het Bemmels afhaalpunt is een initiatief van buurtbewoners in samenwerking met SWL. Voor meer informatie kan men contact opnemen met Wil van den Hurk (088 2552550).

Open Eetcafés Lingewaard

LINGEWAARD - Men kan weer een vorkje mee prikken in één van de open eetcafés van SWL op dinsdag 15 augustus om 17.30 uur bij SWL, Cuperstraat 9 in Bemmel.

Voor vier euro kunnen inwoners uit Lingewaard aanschuiven voor een lekkere maaltijd (inclusief koffie na afloop) die geheel bereid wordt door vrijwilligers. Iedereen die mee wil eten, kan zich telefonisch aanmelden van maandag tot en met donderdag tussen 10.00 en 16.00 uur via het SWL Meldpunt: 088 2552555. Inschrijvingen buiten deze tijden, via voicemail of via mail worden niet geaccepteerd.

Vanwege het beperkte aantal zitplaatsen (maximaal 24) wordt aangeraden om op tijd te bellen. Mocht het volgeboekt zijn, dan kun je je aanmelden voor de week er op. Het maandmenu staat op www.swlingewaard.nl onder ''ParticipatiePunten'. Klik daar op het juiste ParticipatiePunt om het bijbehorende eetcafé te zien.

Expositie Tiffany glaskunst, schilderijen en beelden

ANGEREN - Op 2 augustus is de etalage van de voormalige schoenwinkel Bouwman aan de Jan Joostenstraat 20 in Angeren weer ingericht met mooie kunstwerken. Henk Balk uit Angeren toont zijn Tiffany glaskunst.

Henk heeft op dit gebied zichzelf ontwikkeld. De afgelopen tien jaar maakte hij zich deze techniek eigen. Hij exposeerde in De Kijkruit in Gendt, in het gemeentehuis in Bemmel, bij Broekman in Huissen, in De Leemhof in Gendt en zelfs in Friesland nabij Lemmer. Nu zijn er acht kleurrijke werken te zien, waaronder bloemen en een drieluik geïnspireerd op het Spaanse stierenvechten.

Yvonne Puplichuizen exposeert drie grote schilderijen en enkele beelden. In de jaren negentig van de vorige eeuw heeft zij cursussen gevolgd bij Nell van Groningen in Angeren en op de Open Academie in Bemmel. Daarna is zij op haar eigen manier verder gegaan en schildert nu vooral dieren en bloemen. In haar woonplaats Angeren heeft Yvonne haar eigen atelier waar ze ook cursussen geeft. Ze is graag creatief bezig en maakt ook beelden van keramiek en natuursteen, waarvan er vier te zien zijn. Deze expositie duurt tot 12 september.

Wim Willems fietste zeker twee keer per maand naar het graf van zijn ouders Verrast door verwijdering van grafsteen

Foto: Sjaak Veldkamp 

BEMMEL – Ruim 25 jaar heeft Wim Willems het graf van zijn ouders met liefde onderhouden. Zeker twee keer per maand fietste hij naar het kerkhof naast de voormalige Donatuskerk in Bemmel. Totdat er abrupt een einde aan kwam. Hij werd geconfronteerd met een kale zandvlakte. De steen is zonder zijn weten opgeruimd.

"Ik heb zo hard gejankt en gevloekt dat ze me op straat hebben gehoord. Ik was zo pisnijdig." Parochie de Levensbron laat weten zorgvuldig te hebben gehandeld en gaat in gesprek met de verbolgen Bemmelnaar.

In 1990 zijn de ouders van Wim Willems overleden. Hij nam de taak op zich om het graf netjes te onderhouden. Met kerst bijvoorbeeld kwam er altijd een kerststukje op te staan, leg Wim uit. "De band met mijn ouders was altijd heel sterk." Een belasting om naar het kerkhof te gaan was het daarom nooit, zo legt hij met een emotionele stem uit. "Soms ging ik er gewoon even langs. Bij het weggaan zei ik altijd; oudjes, de mazzel hè." Op de vooravond van de Nijmeegse Vierdaagse wordt het kaarsje onverwacht gedoofd. Een goed onderhouden grafsteen is verdwenen. Hij had nog zo graag de grafrechten nog één keer met 10 jaar willen verlengen. En dan was het mooi geweest, meent Willems. Dan hadden ze voorbereid afscheid kunnen nemen, vult zijn vrouw Diny aan.

De grafrechten waren na 20 jaar verlopen. Na 27 jaar besloot het parochiebestuur om nabestaanden van die graven te informeren over verlenging of de grafsteen opruimen. Volgens voorzitter Wim van Baal is ook in dit geval de procedure zorgvuldig gevolgd. In het geval van de familie Willems was hun adres door verhuizing niet meer actueel. Dan wordt op het graf een bericht geplaatst met vermelding in het nieuwsorgaan van de parochie.
Het nieuwsorgaan komt lang niet bij iedereen in de bus. Dat Wim Willems het bericht van ruiming op het graf niet heeft gezien is volgens de voorzitter niet te verklaren. Willemsen weet zeker dat er nooit een bericht op het graf heeft gelegen.

Dat het voorval een emotionele lading heeft, is voor voorzitter Wim van Baal een belangrijke reden om met de familie persoonlijk contact op te nemen.

't Huessens Beleg is een belegingsstudieclub die plaats heeft voor nieuwe leden.
Bezig met beleggen en behoefte daar met anderen over te praten?
Een keer per maand komen de leden bij elkaar, het is inspirerend en gezellig.
Bij voldoende belangstelling is er een cursus voor beginners.
Nog niet zo ervaren met beleggen en er meer over weten?
Neem geheel vrijblijvend contact op: tel. 026-3251282 of 026-3251706

LINGEWAARD - Men kan weer een vorkje mee prikken in één van de open eetcafés van SWL op dinsdag 15 augustus om 17.30 uur bij SWL, Cuperstraat 9 in Bemmel.

Voor vier euro kunnen inwoners uit Lingewaard aanschuiven voor een lekkere maaltijd (inclusief koffie na afloop) die geheel bereid wordt door vrijwilligers. Iedereen die mee wil eten, kan zich telefonisch aanmelden van maandag tot en met donderdag tussen 10.00 en 16.00 uur via het SWL Meldpunt: 088 2552555. Inschrijvingen buiten deze tijden, via voicemail of via mail worden niet geaccepteerd.

Vanwege het beperkte aantal zitplaatsen (maximaal 24) wordt aangeraden om op tijd te bellen. Mocht het volgeboekt zijn, dan kun je je aanmelden voor de week er op. Het maandmenu staat op www.swlingewaard.nl onder ‘'ParticipatiePunten'. Klik daar op het juiste ParticipatiePunt om het bijbehorende eetcafé te zien.

In een oogopslag

Woensdag 9 augustus

09.30 uur: St. Martinus Doornenburg, eucharistieviering, G. Peters

Zaterdag 12 augustus

19.00 uur: O.L.V. van Zeven Smarten Haalderen, eucharistieviering, V. Bulthuis, Herenkoor

Zondag 13 augustus

10.00 uur: O.L.V. Ten Hemelopneming Huissen-Stad (EC), eucharistieviering, V. Bulthuis, samenzang

Dinsdag 15 augustus

19.00 uur: O.L.V. Ten Hemelopneming Huissen-Stad (EC), eucharistieviering, A. Hulleman, Herenkoor, Maria ten Hemelopneming.

Woensdag 16 augustus

09.30 uur: pastorie Huissen-Zand, eucharistieviering, A. Hulleman

Zaterdag 19 augustus

19.00 uur: O.L.V. van Zeven Smarten Haalderen, eucharistieviering, V. Bulthuis, Middenkoor InVoice

Zondag 20 augustus

10.00 uur: O.L.V. Ten Hemelopneming Huissen-Stad (EC), eucharistieviering, V. Bulthuis, Herenkoor

Huissense kalender

HUISSEN - De traditie van de Huissense kalender. Tijdens de Huissense dag zal de Huissense kalender weer zijn primeur beleven. Ook dit jaar hebben de Gildenbroeders weer een schitterende kalender gemaakt voor het jaar 2018.

Met prachtige afbeeldingen van Huissens in al zijn vormen. Zo hebben de samenstellers in der loop der jaren al heel wat moois van Huissen laten zien. In deze editie, die ook weer geheel in kleur is uitgevoerd, is weer aandacht aan de omgeving besteed, evenals aan andere verenigingen. Het klooster met zijn inwoners in volle pracht. Ook zijn de Huissense evenementen en Gilden bijeenkomsten vermeld en er is nog voldoende ruimte vrijgehouden voor eigen notities. De kalender is een mooi cadeau voor iedereen, die woont in Huissen en daarbuiten. Bovendien steunt men hiermee de Huissense Gilden. Met de opbrengst van de kalender wordt het aloude erfgoed onderhouden. Ook voor de jeugdleden kunnen er nieuwe jeugdvaandels aangeschaft worden. Na de Huissense dag is de kalender is te koop bij drukkerij Kuipers, Slijterij Degen en Primera in winkelcentrum De Brink, Stadsmuseum Hof van Hessen, en VVV Huissen. De kalender kost 5.00 euro (www.gildenhuissen.nl).

Winst voor Van Kalkeren op Bergerac

LINGEWAARD - Op 29 juli werd de derde jongeduivenvlucht vervlogen vanaf Chimay over een afstand van 235km. Er waren 217 duiven in concours. H. Hegeman draaide als eerste een duif. 2e E. v. Aalten, 3e P.J.H. v. Ooijen, 4e T. Sas, 5e C. Vermeulen.

Op vrijdag 28 juli werd om 13.00 uur een fondvlucht gelost vanaf Bergerac over een afstand van 883km. De eerste duif die gedraaid werd arriveerde op zaterdag 29 juli om 06.17 uur bij J. v. Kalkeren op het hok. 2e H. Zweers, 3e E. v. Aalten, 4e H. Cornelissen, 5e A. Borgers, 6e H. de Wit, 7e C. v. Ingen, 8e W. Buijs, 9e P. Eeuwes, 10e Th. Peters.

HUISSEN - Tijdens de Huissense dag heeft de Huissense kalender weer zijn primeur beleeft. Ook dit jaar hebben de Gildenbroeders weer een schitterende kalender gemaakt voor het jaar 2018.

Met prachtige afbeeldingen van Huissens in al zijn vormen. In deze editie, geheel in kleur, is weer aandacht aan de omgeving besteed, evenals aan andere verenigingen. Het klooster met zijn inwoners in volle pracht. Ook zijn de Huissense evenementen en Gilden bijeenkomsten vermeld en er is nog voldoende ruimte voor eigen notities. De kalender is een mooi cadeau voor iedereen, die woont in Huissen en daarbuiten. Bovendien steunt men hiermee de Huissense Gilden. Met de opbrengst van de kalender wordt het aloude erfgoed onderhouden. Ook voor de jeugdleden kunnen er nieuwe jeugdvaandels aangeschaft worden. Na de Huissense dag is de kalender is te koop bij drukkerij Kuipers, Slijterij Degen en Primera in winkelcentrum De Brink, Stadsmuseum Hof van Hessen, en VVV Huissen. De kalender kost 5.00 euro (www.gildenhuissen.nl).

Bos vishandel op Bemmelse ponymarkt

BEMMEL – Maandag 14 augustus is het weer Bemmelse ponymarkt en de traditie zet zich voort dat de familie Bos er ook weer staat. Van 06.00 tot 17.00 uur wordt er volop lekkere verse vis verkocht.

Ter plaatse wordt er op ambachtelijke wijze de overheerlijk paling gerookt. Met twee rookkasten wordt er volop doorgewerkt om aan de vraag te kunnen voldoen. Natuurlijk kunt u ook weer terecht voor de mesverse Hollandse Nieuwe, broodje paling of een lekker bakje (met goud bekroonde) kibbeling. Ook op donderdag 17 augustus staat Bos vishandel gewoon weer in Angeren en op de Bemmelse weekmarkt.

Bevertocht in de Bemmelse polder

BEMMEL - Op donderdag 10 augustus kan men met natuurgidsen van Stichting Lingewaard Natuurlijk deelnemen aan een bevertocht door de ruigte van het ooibos, langs - oude kleigaten en de vroegere rivierloop.

"Onderweg vinden we beslist sporen van bevers en komen we langs wissels waarlangs ze zich verplaatsen. We gaan ook kijken naar de burchten waarin ze wonen. In de schemer zullen we ons verdekt opstellen, om de bevers te zien en hun dagelijkse bezigheden.Tip: trek oude kleren en laarzen of stevig schoeisel aan en neem een verrekijker mee."

Kinderen zijn welkom vanaf ongeveer 6 jaar. Vanaf 18.45 uur is iedereen welkom in De Veldschuur, Sportlaan 1m in Bemmel. Deelname kost inclusief koffie of thee zes euro per persoon. Kinderen half geld. Deze tocht is niet geschikt voor minder-validen. Inlichtingen worden gegeven door Ben Cornelissen 06 44870449.

Tweemaal winst Van Aalten

LINGEWAARD - Op 15 juli werden er twee vluchten vervlogen. Een midfondvlucht vanaf Nanteuil le Haudouin over een afstand van 382 km. De snelheid bedroeg 85km. per uur.

De eerste duif werd geklokt door E. v. Aalten. 2e T. Sas, 3e H. Hegeman, 4e Comb. Kiezenberg, 5e C. Neijenhuis, 6e J. v. Kalkeren, 7e C.D.A. v. Ingen, 8e A. Borgers.

De tweede vlucht was de eerste jonge duivenvlucht van dit seizoen. Deze werd vervlogen vanaf Tienen over een afstand van 141km. Ze werden om 08.30 uur gelost. De eerste duif van de 199 in concours werd om 10.09 uur geklokt door E. v. Aalten. 2e H. Hegeman, 3e C. Neijenhuis, 4e Comb. Kiezenberg, 5e P.J.H. v. Ooijen.

LINGEWAARD - Op 29 juli werd de derde jongeduivenvlucht vervlogen vanaf Chimay over een afstand van 235km. Er waren 217 duiven in concours. H. Hegeman draaide als eerste een duif. 2e E. v. Aalten, 3e P.J.H. v. Ooijen, 4e T. Sas, 5e C. Vermeulen.

Op vrijdag 28 juli werd om 13.00 uur een fondvlucht gelost vanaf Bergerac over een afstand van 883km. De eerste duif die gedraaid werd arriveerde op zaterdag 29 juli om 06.17 uur bij J. v. Kalkeren op het hok. 2e H. Zweers, 3e E. v. Aalten, 4e H. Cornelissen, 5e A. Borgers, 6e H. de Wit, 7e C. v. Ingen, 8e W. Buijs, 9e P. Eeuwes, 10e Th. Peters.

Graafwerkzaamheden? Marco van Moerkerk Grondwerken natuurlijk!

GENDT – Of het nu voor het uitgraven van een vijver, zwembad of fundering is, als je Marco van Moerkerk inschakelt ben je er zeker van een vakman bij huis te halen. Met de juist passende minikraan verzorgt Marco iedere grondwerkklus tot in de puntjes.Een hardwerkende, enthousiaste ondernemer is hij; Marco (40) werkt al 22 jaar op de kraan. De geboren en getogen Gendtenaar maakt het meest gebruik van een zeer compacte minikraan die binnen de rups kan draaien. Dat is onder andere van belang wanneer je vlak langs een muur moet werken. Daarom is de minikraan ook zeer efficiënt om mee in kleinere tuinen te werken. Maar grondwerkklussen waarbij een andere kraan beter geschikt is, kunnen uiteraard ook aan Marco worden uitbesteed. 'Ik kom altijd graag eerst even langs, zodat ik kan bekijken wat er precies moet gebeuren en met welk materieel. Op basis daarvan doe ik een vrijblijvend voorstel. En één ding kan ik echt verzekeren: ik ga pas weg bij de klant, als de klant tevreden is! Want uiteindelijk is aanbevolen worden door een klant waarvoor ik heb gewerkt, natuurlijk de beste reclame die je kunt maken', aldus Marco. Behalve het uitgraven van bijvoorbeeld een terras, trampoline of (bedrijfs)terrein, wordt Marco ook met regelmaat gevraagd voor het uitgraven van bomen en struiken. Netjes en efficiënt. Graafwerkzaamheden? Bel Marco van Moerkerk Grondwerken: 06 14336163 (ook op Facebook).

Nieuwe oogst appels

RESSEN - Bij Fruitbedrijf en Landwinkel de Woerdt in Ressen zijn de eerste appels van het seizoen geplukt. Dit zijn de zomerappels, Delbar! De Delbar is een harde friszure appel.

Op zaterdag 26 augustus kan men de Delbar zelf plukken op de zomerfair. Op deze dag is bovendien van alles te beleven zoals een goochelshow, brandweerpost Bemmel met een demonstratie, streekmarkt, boomgaardtrein, zelf appelsap persen, insectenproeverij en nog veel meer. Meer info staat op www.dewoerdt.nl.

Photoshop voor beginners bij De Minkhof in Bemmel

BEMMEL - Op de vrijdagen 11-18 en 25 augustus is er bij De Minkhof - onder leiding van computerdeskundige Jos - 's middags van 14:00 tot 16:00 uur 'photoshoppen voor beginners'.

"Herkent u ook het volgende probleem? U bekijkt uw vakantiefoto’s en ze zijn leuk… maar waarom staat nu net die geparkeerde auto in de weg op de foto? Of waarom staat die vreemde mevrouw in die knalrode jurk rechts in beeld? Of zijn het verder kleinigheden die u zou willen aanpassen. Misschien een mooiere blauwe lucht of wat minder zichtbare rimpeltjes…"

Met photoshoppen op de computer kan de deelnemer dergelijke dissonanten laten verdwijnen en aanpassingen doen. Men kan deze cursus volgen om deze vaardigheden onder de knie te krijgen. De middagen zijn inclusief koffie en thee en kosten 15 euro.

"Om iedereen genoeg aandacht te geven werken wij met kleine groepjes. Bij teveel aanmeldingen plannen wij in november een volgende cursus. Aanmelden voor deze via info@minkhof.nl of 0481 357185 (alleen op maandag, woensdag en vrijdag), 06 41575409 Ina Rutgers Minkhof Coördinator (bereikbaar op maandag, woensdag en vrijdag 10:00 tot 12:00 uur), Molenwei 57 (einde Flierenhofstraat/dijk) Bemmel (www.minkhof.nl)."

9 / 20

10 / 20

11 / 20

Column

Rijk

Als vakantietrip zijn we naar Hanzestad Doesburg gefietst. Ik waande me in het buitenland. Ben van den Brink van restaurant De Liefde sprak ons op straat aan, zoals in zuidelijke landen vaak gebeurt. Op zijn terras zitten 2 bekakte personen. Dus het zal een dure ballentent zijn. Maar voordat ik het in de gaten had zat ik er met een luxe theekaart. Pfff, ik durfde niet naar de prijs te kijken. Mijn geliefde bestelde ook nog kwarkgebak. Ik hield mijn hart vast voor de hoge rekening, maar het vakantiegevoel steeg. Zonnetje, luxe theeglas en mensen kijken. Ik voelde me onder de rijken. Lex Goudsmid zong ooit: 'Als ik toch 'ns rijk was. Dabbe-diebe-diebediebe-dom.' Als ik rijk was dan zou ik onze auto weggeven en voor de fiets en taxi kiezen. Dan zou ik voor burgemeester Marianne Schuurmans een kasteeltje laten bouwen in haar geliefde dorpje Doornenburg. Waarom? Het kasteelbestuur had de burgemeester aangeboden om de kasteelwoning te huren. De burgermeester had er zin in. „Ik voel me bevoorrecht dat ik op deze plek mag wonen. En ik wil een statement maken door te laten zien dat het ook leuk wonen is in Doornenburg." Helaas voor de burgemeester en Doornenburg, het boeltje ging stinken. Een burger, die aanspraak maakt op de kasteelwoning, piept. De media, bevolking en politiek gingen zich ermee bemoeien. De burgemeester met een fors deel van de raad deden het af als een privékwestie. Tuurlijk, raadsleden willen zich niet onnodig branden aan heikele burgemeestersrellen en steken dan liever hun kop in het politieke zand. Voor Marianne Schuurmans uit Bemmel zou het kasteelbestuur geen belangstelling hebben. Wel als dé burgemeester van Lingewaard. Maar die moet in het privéleven rekening houden met de bestuurlijke functie. Ziedaar, het noodlot van een argeloze burgemeester Schuurmans. Ze verlaat na één dag de kasteelwoning. Afscheidslied: 'Ambtsdrager waant zich rijk als kasteelvrouwe in het geliefde dorpje Doornenburg. Dabbe-diebe-diebediebe-dom.'

Sjaak

Zomerse Lieddag in Dominicanenklooster Huissen

HUISSEN - Iedereen is van harte uitgenodigd voor de Zomerlieddag op zaterdag 26 augustus van 10.30 - 16.30 uur in Dominicanenklooster Huissen onder leiding van Theo Menting en Henri Heuvelmans!

"Traditiegetrouw zingen we weer bekende, onbekende én nieuwe liederen van Huub Oosterhuis, op muziek van Bernard Huijbers, Tom Löwenthal, Antoine Oomen en Henri Heuvelmans. We blikken vooruit op de Advent- en Kersttijd, maar maken ook kennis met een aantal nieuwe composities rond de psalmen in de vertaling van Huub Oosterhuis. We sluiten om ongeveer 16.00 uur af met een korte vesperdienst." Meer info en aanmelden via www.kloosterhuissen.nl/p/1163."

Voedselbank Arnhem zoekt vrijwilligers

ARNHEM - Voedselbank Arnhem zoekt per direct gastvrouwen of –heren, winkelassistentes en voorraadbeheerders voor het nieuwe uitgiftepunt op de Overmaat in Arnhem-Zuid.


In Arnhem-Zuid start in september een nieuw uitgiftepunt van de Voedselbank. Waar de klant eerder een vastgesteld pakket ophaalde, stelt de klant nu op een zelf gekozen dag (maandag tot en met vrijdag) de boodschappen samen met een vrijwilliger. Uitgangspunt blijft een diversiteit van producten uit de schijf van vijf.

Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met de Voedselbank. Op de website staat meer informatie over deze vacatures: www.voedselbankarnhem.nl. Of mensen kunnen mailen naar vacatures@voedselbankarnhem.nl.

Kinderdorp Doornenburg

DOORNENBURG - Van 21 tot en met 25 augustus verzorgt StiKiDo weer een kinderdorp in Doornenburg, dit is voor alle kinderen (vanaf 4 jaar) die op de basisschool zitten of er dit jaar vanaf gaan. Dit jaar is het thema van het kinderdorp: Legodo.

Inschrijven voor deze week kan op zaterdag 19 augustus vanaf 10:00 uur. Het inschrijfgeld bedraagt 6 euro per kind. Er kunnen maximaal vijfg kinderen door één persoon worden ingeschreven. Er is plaats voor 250 kinderen op Legodo.

"Binnendeuren vrij van glas en hang- en sluitwerk kunnen we ook dit jaar weer gebruiken. Deze kunnen op zaterdag 19 augustus op het kinderdorpterrein worden afgegeven. Voor de begeleiding van de kinderen zijn we op zoek naar enthousiaste leid(st)ers van 15 jaar en ouder. Interesse? Stuur een mail met daarin je naam, geboortedatum en telefoonnummer naar info@stikido.nl of kom op zaterdag 19 augustus naar het kinderdorpterrein."

Hiep hiep hoera!
Onze lieve Finn wordt
7 augustus 4 jaar!
xxx papa en mama

Hieperdepiep hoera!
Renée, onze lieve schat
wordt 4 jaar! Gefeliciteerd,
je bent 4 jaar. Dikke kus
papa en mama

Roy & Yvonne,
Gefeliciteerd met jullie
prachtige zoon en Jasmijn
met jou lieve broertje;
JULIAN FLORIS
Namens beide families

Lieve Oma Gerrie
Van harte gefeliciteerd
met uw
71ste verjaardag.
Luuk en Lieve.
We komen eraan!!

Hiep Hiep Hoera !
Dit Feestvarkentje wordt
12 augustus 75 jaar !
Gefeliciteerd van je kinderen,
kleinkinderen en Jan

Hiep Hiep Hoera ,
onze kleine spring in 't veld
wordt 9 augustus 2 jaar
Suze van harte gefeliciteerd
van Opa Gerard en Oma Ria

zoals beloofd Viggo
sta je weer in de krant.
gefeliciteerd met je 6e
verjaardag op 12 augustus,
een fijne dag! Knuffel oma & opa

Deze kanjer slaagde in 1x
voor haar rijbewijs!
Eva proficiat en nu maar
lekker scheuren.
Liefs Luc, Ivano, Marcel en Mama.

Deze grote jongen Rens is op 29 juli alweer 5 jaar geworden.
Gefeliciteerd
opa Johan en oma Tonnie.
Oma Ria en opa Gerrie.

Hoera Lobke wordt
13 augustus 25 jaar
Gefeliciteerd Lobke
Tante Dory Ome Fred

Dit zéér, zéér zorgzame sub-hoofd Riek,
wordt 12 augustus 75 jaar. Van harte
gefeliciteerd met deze mijlpaal!
Bep, Collette, Eddy, Jessica,
Maikel, Denise

Hiep hiep hoera
5 Augustus is Roos
6 jaar geworden. Nog
van harte gefeliciteerd.
Liefs van: Oma Ria

Drs. MItch van Hensbergen
Proficiat met het behalen van je
Masters Science Gezondsheids-
wetenschappen en Klinische
Epidemiologie! Pa, ma en DJ

Hiep hiep hoera
7 augustus BAS
25 jaar

Marina Wevers, gefeliciteerd met je verjaardag.

Groetjes van Jeraino en je muzikale vrienden uit opheusden

Stinase bedankt vrijwilligers

HUISSEN - Dinsdag 1 augustus vond de 41-ste Huissense Dag plaats georganiseerd door Stinase. Stinase kan terugkijken op een zeer geslaagde dag waarbij het weer ons zeker goed gezind was.

Was het al aangenaam vertoeven tijdens de Huissense Avond op de Markt met muziek van Flashback, tijdens de Huissense Dag was de sfeer ook zeer goed te noemen. Een gezellige en druk bezochte braderie met een bonte verzameling van artikelen. Muziek en entertainment op de Markt verzorgd door Erik Adams en Bennie Solo en aansluitend Hollandse Helden. En ’s avonds feest op het Raadhuisplein met medewerking van de band Mmoozz en artiesten John West en Maan. Het werd een fantastische avond. Stinase hoopt dat iedereen ook heeft genoten van deze dag.

Dit alles was niet gelukt zonder de hulp van vele vrijwilligers. Daarom heeft Stinase alle medewerkers en vrijwilligers heel hartelijk bedankt voor hun bijdrage en inzet bij de voorbereidingen en uitvoering van de Huissense Dag. Hun bijdrage heeft mede geleid tot het welslagen van deze dag!

De volgende Huissense Dag is dinsdag 31 juli 2018: 42-ste Huissense Dag!

Zomer in Gelderland in Hulhuizen

HULHUIZEN - Buurtschap Hulhuizen doet mee met Zomer in Gelderland van Omroep Gelderland. Dat wordt rennen, vliegen en vooral heel veel lachen! Doe mee en kom kijken op 22 augustus op Speeltuin Hulhuizen om 18:00. Wie weet winnen we de geldprijs en de titel Mooiste plaats van Gelderland!

Van 7 tot en met 25 augustus reist Angelique Krüger met haar crew door Gelderland. Elke werkdag van 9.00 uur tot 19.00 uur staat er een Gelderse plaats centraal tijdens Zomer in Gelderland, hèt zomerprogramma van Omroep Gelderland.

Naast de eretitel kunnen we maximaal 1000 euro verdienen voor ons goede doel: Speelweek Hulhuizen. Je kunt ons team de hele dag volgen op radio en internet en om 18.20 uur sluiten we af met een live tv-uitzending. Kom je ons aanmoedigen? Wees dan om ongeveer 17.30 uur aanwezig voor de doorloop voor tv. Je vindt ons in de Speeltuin aan de Munnikhofsestraat 22A.

Live radioOverdag is het ook al heel gezellig op het plein. Want dit jaar staat voor het eerst de volledige radiostudio van Omroep Gelderland op de locaties van Zomer in Gelderland. (Dit naast de radioverslaggever die door het dorp loopt en het team volgt.) Kom tussen 9.00 en 16.00 uur bij Rob Kleijs en Eric van den Berg een plaatje aanvragen of schuif aan voor een leuk verhaal. 's Middags komen er ook nog leuke artiesten langs.

Na de televisie uitzending is er een afterparty in de speeltuin. Meer informatie staat op: zomer.gld.nl, Facebook.com/zomeringld en Twitter: @zomeringld.

Ingezonden brief

Open brief aan

burgemeester Schuurmans

Geachte mevrouw Schuurmans, via de media heb ik kennis genomen van uw urgente huisvestingsproblemen. Hierbij bied ik u inwoning aan in mijn ruime boerenwoning in het mooiste dorp in uw gemeente, Angeren. Wij hebben geen kasteelallures, geen van adel zijnde toezichthouders, alleen volop boerengemoedelijkheid. Ik weet zeker dat u en uw man zich hier in alle rust thuis zullen voelen. Tegen alleen de kosten van levensonderhoud bied ik u deze gastvrijheid aan. Ik stel het op prijs als uw man mij assisteert met het bijhouden van mijn prachtige grote tuin. Ik verzoek u wel om via uw ambtenaren te regelen, dat mijn tuinafval weer elke maand door de Gemeente wordt opgehaald, zoals deze service tot 2017 bestond. Bij voorbaat dank. Ik ben in afwachting van uw reactie. Mijn adres en contactgegevens zijn zeker bij het college bekend. Hoogachtend,

Ben Maasman, Angeren.

Wedden op de Bemmelse kortebaan

BEMMEL - Dinsdag 15 augustus 13.00 uur. De kortebaan Bemmel is spannend en spectaculair. Om de kortebaansport optimaal te beleven, is het hebben van een voorkeur voor één of meer van de deelnemers van grote waarde. Voor één middag is het net of het door u gespeelde paard in uw bezit is. Iedereen die ouder is dan 18 jaar kan al vanaf 0,50 euro een weddenschap plaatsen. Maar hoe gaat dat wedden nu in zijn werk?

Door Jo de Haar

Wedden op de kortebaan doet u bij de totalisatorwagen die op een opvallende plek is neergezet. U vertelt aan de medewerker aan het loket wat en hoe u wilt spelen en u kunt aan het einde van de middag het eventuele gewonnen bedrag ophalen. Het gewonnen bedrag hangt af van uw inzet, de totale inzet en het aantal mensen dat dezelfde voorspelling heeft gedaan. Des te minder mensen dezelfde weddenschap hebben afgesloten als u, des te hoger de uitbetaling per ingelegde euro. U heeft diverse wedmogelijkheden. Let daarbij op dat de paarden voor de totalisator altijd het nummer van de eerste omloop behouden.

Winnend

U zet in op de uiteindelijke winnaar van de kortebaandraverij. U kunt voor elke omloop (met uitzondering van de beslissende omloop/finale) een keuze maken tussen de deelnemende paarden die nog in de strijd zijn. Vanaf 1 euro per weddenschap kunt u zoveel paarden spelen als u zelf wilt.

Plaats

Met een plaatsweddenschap moet het door u gespeelde plaats in de einduitslag bij de eerste drie eindigen. Omdat het risico dat u niets wint, lager is dan bij een winnend weddenschap, liggen de uitbetalingen bij plaats gemiddeld lager dan bij winnend. U kunt voor elke omloop (met uitzondering van de beslissende omloop/finale) plaats spelen. Houdt er rekening mee dat voor een omloop waarin minder dan acht paarden starten, slechts de eerste twee paarden worden uitbetaald voor een plaatsweddenschap.

Duo

U voorspelt welke twee paarden aan het einde van de middag als eerste en tweede eindigen. De volgorde wie als eerste en tweede eindigt is daarbij van belang. Kunt u niet kiezen? Speelt dan duorond. Wanneer u bijvoorbeeld duo 1 en 2 rond speelt, verdubbelt u automatisch uw inzet, maar is de volgorde in de einduitslag niet van belang. U plaatst als het ware twee verschillende weddenschappen. Houdt bij duospel op de kortebaan rekening met de speciale duo- en trionummers. Deze staan afgedrukt in het programma. De paarden 1 en 2 in de eerste omloop zijn duo 1, de paarden 3 en 4 zijn duo 2 enz. U speelt per nummer dus eigenlijk twee paarden tegelijk. De minimuminzet is 0,50 euro. U kunt duo alleen voor de eerste omloop spelen.

Trio

Trio is een moeilijk, maar wel lucratief spel. U voorspelt namelijk de eerste drie paarden in de einduitslag in de juiste volgorde. Lukt u dit? Dan kunt u meestal op een flinke uitbetaling rekenen!

Kunt u niet kiezen in welke volgorde u uw paarden speelt? Kies dan voor trio-rond. Uw inzet gaat keer zes, maar de volgorde in de einduitslag in niet van belang. U plaatst als het ware zes verschillende weddenschappen. Houdt bij triospel op de kortebaan rekening met de speciale duo- en trionummers. Deze staan afgedrukt in het programma. De paarden 1 en 2 in de eerste omloop zijn nummer 1, de paarden 3 en 4 zijn nummer 2 enzovoort. U speelt per nummer dus eigenlijk twee paarden tegelijk. De minimuminzet is 0,50 euro. U kunt trio alleen voor de eerste omloop spelen.

Kwartet

Wie echt een uitdaging zoekt, moet kwartet spelen. Dit spel werkt hetzelfde als trio, alleen dan moet u de eerste vier in de uitslag op de juiste plek voorspellen.

Winscore

Wilt u in de eerste omloop bij elke rit een extra spanningselement? Speel dan winscore. U voorspelt voor elke rit welk paard er doorgaat naar de tweede omloop door een kruisje te zetten op het winscoreformulier. Dit formulier haalt u gratis op bij de totalisatorwagen. Bent u na de eerste omloop degene met de minste fouten? Dan krijgt u uitbetaald. Des te minder mensen net zo veel fouten hebben gemaakt als u, des te hoger de uitbetaling. De minimuminzet is 2 euro. Houdt er rekening mee dat u uw winscoreformulier moet inleveren bij het speciale winscoreloket van de totalisator. Winscore kunt u niet online spelen.

Bij de totalisatorwagen kunt ook altijd met uw vragen terecht. Er zijn altijd personen aanwezig die u met raad en daad bijstaan. Meer informatie staat op www.bemmelsepaardendagen.nl.

Het traditonele kermisconcert

BEMMEL - Op zondag 13 augustus geeft Egerländerkapel De Leemkuulers uit Bemmel weer haar traditonele kermisconcert.

Dit concert wordt gehouden in de binnentuin van de aanleunwoningen van de Gouden Appel in Bemmel. "We beginnen om 11.00 uur en spelen door tot 13.00 uur. Koffie en zgebakken taart is ook te koop. De toegang is geheel gratis. Wij brengen een gevarieerd programma van walsen, polka's en marsen. Vele nummers zullen ondersteund worden door ons zangduo. Wij hopen iedereen te mogen begroeten op 13 augustus maar, mocht men verhinderd zijn, dan kan men alvast ons jaarconcert op 30 september noteren."

Kortebaan Buitenzorg (vervolg)

Foto: Dutch Buitenzorg met pikeur Frans van der Blonk

BEMMEL - De kortebaan heeft weer een Buitenzorg. De kans is aanwezig dat de kortebaan Bemmel op dinsdag 15 augustus een Buitenzorg-paard aan de start krijgt. Dutch Buitenzorg drukt mogelijk zelfs een grote stempel op de koers. De Nederlands Kampioen is bij deelname een kanshebber voor de winst. De aanvang van de koers op de Teselaar is 13.00 uur. De eerste start valt omstreeks 13.30 uur.

In de tien voorgaande edities van de kortebaan in Bemmel kwamen er geen Buitenzorg-paarden aan de start. De organisatie hoopt dan ook dat Dutch Buitenzorg de reis vanuit de stal in Assendelft naar Bemmel gaat maken.

De troef van trainer Frans van der Blonk en eigenaar Djimmy Schneider heeft zich het afgelopen jaar al goed laten zien op de kortebaan. Zo zorgde hij vorig jaar voor een daverende verrassing door als grote outsider het Nederlands Kampioenschap in Nootdorp te winnen. Twee dagen later was hij ook de beste in Beverwijk. Ook in het nieuwe seizoen is de ruin op dreef. Hij won op de thuisbaan in Assendelft en werd tweede in Wognum.

Mogelijk dat ook titelverdediger Casanova er weer bij is op de Teselaar. De troef van Stal Bianco won vorig jaar naast Bemmel ook in Utrecht en Heemskerk. Vanwege zijn hoge winsom moet hij tegenwoordig op pad met een leerlingpikeur om vanaf de basisafstand te mogen starten. Met Micha Brouwer werd hij derde in Sassenheim en tweede in Warmond.

Ook de winnaar van 2015 is nog op de kortebaan actief. Blackpearl Trans R heeft ruim een jaar langs de kant gestaan met een flinke peesblessure, maar maakte onlangs haar rentree in Hoofddorp. In haar oude vorm kan ze in Bemmel meedoen om de eerste plaatsen.

Loting

De NDR verricht de loting, na inschrijving, op vrijdag 11 augustus. Het deelnemersveld is vervolgens direct te vinden op www.kortebaandraverijen.nl. Later volgt ook een uitgebreide voorbeschouwing met tips.

De Buitenzorg Kortebaan Bemmel maakt deel uit van de Bemmelse Paardendagen. Deze tweedaagse begint op maandag 14 augustus met de traditionele ponymarkt. Meer informatie staat op www.bemmelsepaardendagen.nl.

Met Museum Plus Bus naar Cobra Museum

REGIO - Mensen reizen of gaan een dagje uit met de bus, vliegtuig, boot of kamperen. Zeker in de voorjaar, zomer, najaar of het hele jaar door. Welnu: in het najaar rond 15 september organiseert Museum Plus Bus een gezellige busreis voor ouderen die door hun leeftijd of conditie geen museumbezoek meer kunnen afleggen, toch een dagje uit kunnen en genieten van een museumbezoek.

Doelstelling van deze busreis is dat minimaal 30 en maximaal 45 personen, inclusief de begeleiders, die van schilderen en kunst houden op hun gemak museums kunnen bezoeken. Ouderen mogen natuurlijk een begeleider en opvouwbare hulpmiddelen en gezelligheid meenemen.

In het Museumcafé kunnen ouderen in een groep een betaalbare lunch kiezen. Ouderen kunnen ook hun eigen lunchpakket in de bus consumeren. Liefhebbers van fotografie mogen in het museum alleen zonder flits fotograferen.

Tijdens de busreis is er ook een gezellige gastheer of gastvrouw van de Museum Plus Bus aanwezig om alle deelnemers te verwelkomen en alles uit te leggen over het Museum. Deze gezellige busreis met de Museum Plus Bus is kosteloos aangeboden dankzij de deelnemers van de Bank Giro Loterij.

Opstapplaats Prinses Irenestraat 49 in Elst (gld); 08.45 uur

Vertrek opstapplaats: 09.15 uur

Aankomst Cobra Museum in Amstelveen: 11.00 uur

Vertrek uit Cobra Museum: 14.45 uur

Vertrek Bus: 15.15 uur

Aankomst terug Prinses Irenestraat 49 in Elst: 17.00 uur

Belangstellenden dienen zich aan te melden voor maandag 14 augustus. Informatie opvragen via onderstaande website, mail adres of telefoonnummer. Forte Fit Welzijn voor Senioren Elst; Lene Schetters , 0481 372072, lene.schetters@upcmail.nl; Lourdes van Dreumel, 0481 849448, donarconnection@gmail.com.

Gezocht motor- en zijspanrijders

HERVELD - Vrijdag 25 augustus is het weer zover de jaarlijkse afsluiting van de jeugdvakantiewerk week in Herveld – Andelst.


Na een week hard bouwen en klussen en veel plezier sluiten we de week af met motor rit door de omliggende dorpen. Iets waar allen de hele week naar uitkijken! "Hiervoor zoeken wij ongeveer 250 motorrijders, zijspanrijders en trike-rijders, die het leuk vinden om met ons deze week af te sluiten en veel kinderen blij willen maken." Het is een kleine tourtocht van ongeveer 35 km door de dorpen heen.

Verzamelen is om 18.30 uur op het Dorpsplein aan de Hoofdstraat in Herveld, om 19.00 uur is het vertrek van de tocht. "Neem een extra helm mee voor het kind dat bij je achterop komt te zitten. Om je aan te melden of meer informatie, route beschrijving zie de site van www.jvwha.nl."

Kinderdorp Haalderen, een donders spektakel!

HAALDEREN - Over een paar weken start het spektakel van de zomervakantie weer in Haalderen. Van vrijdag 11 - 18 augustus wordt weer het kinderdorp Haalderen georganiseerd. Elk kind van 4 - 15 jaar mag meedoen. In de acht dagen worden de kinderen vermaakt met allerlei activiteiten zoals survivaltochten, sport en creativiteit.

Het gehele programma van het kinderdorp staat op www.kinderdorphaalderen.nl. Hierop staan ook handige tips en informatie.