De Liemers Helemaal Goed Courant

3 januari 2020

De Liemers Helemaal Goed Courant 3 januari 2020


Kunstenaars Gelders Eiland in Aerdt

Kant van Eveline Mertens. (foto: Riet Hanekamp) Riet Hanekamp

AERDT - Op zondag 12 januari om 14.30 uur opent Kunstkring Het Gelders Eiland een nieuwe expositie in Kerkweg 26 in Aerdt.Te zien zijn kunstwerken in kant van Eveline Mertens, gedichten van Ad Mertens met grafisch werk van hun zoon Thijs Mertens en schilderijen en sculpturen van Jan van den Boom. De expositie is op zondag 12, 19 en 26 januari en 2 februari van 14.00 tot 17.00 uur.

Ad Mertens was jarenlang docent op het Liemers College. Hij leidde diverse dichtgroepen, schreef mee aan Koningszilver van EMM in 2012. Ad stapte ook met publiek op de fiets en stopte op plekken die een inspiratie voor zijn gedichten zijn. In 2010 publiceerde hij, samen met Thijs 'Door de tijd heen'.

Plattegrong Rijnwaarden. (foto: Riet Hanekamp) Riet hanekamp

Thijs Mertens is grafisch ontwerper met meer dan 20 jaar professionele ervaring. Met deze expositie wordt zijn passie voor cijfers en letters grafisch weergegeven in verschillende facetten. Eveline Mertens deed de opleiding creatieve handvaardigheid waarna ze handenarbeidlessen gaf. Ze volgde lessen in kantklossen en gaat nog elk jaar naar Brugge om haar kennis te vergroten. Zij heeft zich er op toegelegd een eigentijdse uitstraling te geven aan de traditionele technieken: Zo maakte ze een plattegrond van Rijnwaarden die oogt als een vis.

Jan van den Boom uit Tolkamer hakt beelden uit hout, waarbij de oude structuren zo veel mogelijk intact blijven, en schildert ze daarna in uitbundige kleuren. Daarnaast schildert hij ook op doek. Tijdens de officiële opening op 12 januari brengt de muziekgroep Coig Project a capella een afwisselend programma met rake teksten, jazzy akkoorden en gevoelige melodieën.

'Je bent even geen patiënt meer' Parkinson BoXing verbetert de kwaliteit van leven

Alex (links): “We kunnen het wel over Parkinson hebben, maar meestal hebben we het over andere dingen. Het voelt als familie.” (foto: Kim Kleijkers)

ZEVENAAR – Rob Floris van sportschool Funktional Fitness geeft sinds twee jaar de sport Parkinson BoXing (PBX) in het Juvenaat in Zevenaar. "Het zorgt ervoor dat mensen met Parkinson zich even geen patiënt voelen, maar sporter."

Alex Hoogveldt uit Duiven heeft Parkinson en doet nu al drie jaar aan Parkinson BoXing. "Ik begon in Ede, waar training werd gegeven volgens de Rock Steady Boxing methode, maar ik vond dat het dichterbij moest kunnen. Daarom is de locatie Zevenaar opgezet. Nu heb ik samen met de stichting Rock Steady Boxing Nederland als doel om Parkinson BoXing voor iedereen met Parkinson toegankelijk te maken. We proberen dit te bereiken door boksclinics te geven bij Parkinson cafés, sportscholen en zorgverleners. Intussen zijn er al zo'n vijftien locaties in Nederland waar je kunt Parkinson boksen."

De sport zelf is een non-contact sport. Bokstechnieken worden in de lucht, op bokszakken of bij elkaar op de handschoenen uitgevoerd. Er worden naast het boksen ook oefeningen gedaan ter verbetering van kracht, balans, coördinatie, flexibiliteit en snelheid. Rob Floris van Funktional Fitness is naar aanleiding van een workshop Parkinson BoXing door collega Hans Louwerse in Ede geïnteresseerd geraakt in het trainen van mensen met deze aandoening. "Ik probeer niet alleen fysiek, maar ook mentaal te trainen door bijvoorbeeld steeds oefeningen toe te voegen of de oefeningen te veranderen", aldus Rob.

Rock Steady Boxing komt oorspronkelijk uit Amerika, waar het succes van de sport ook volledig wetenschappelijk is onderbouwd. Het boksen zorgt voor een soortgelijk effect als het slikken van kunstmatige dopamine, een stof in de hersenen die ons gelukkig maakt, maar die bij Parkinson te weinig of niet meer wordt gemaakt. Het zorgt voor een tijdelijke verhoging van de neurotransmitters en stimuleert de neuroplasticiteit. Ook de dendrieten, de zenuwtentakels) worden langer, waardoor 'boodschappen' toch doorgegeven kunnen worden.

Alex vindt het fijn dat mensen zoals Rob zich openstellen voor Parkinson BoXing. "PBX is een actieve sport en het is hoog intensief, maar iedereen traint op zijn of haar eigen niveau. Het is bewegen, coördineren, nadenken en het is dual tasking: twee taken tegelijkertijd uitvoeren, een veelvoorkomend probleem bij Parkinson. Je bent even geen patiënt meer, maar sporter. Daarnaast is het gewoon heerlijk om de frustraties letterlijk van je af te slaan." Ook vinden de boksers het sociale contact met elkaar heel fijn. "We kunnen het wel over Parkinson hebben, maar meestal hebben we het over andere dingen. Het voelt als familie."

Parkinson BoXing wordt iedere maandagmiddag (13.00-14.15 uur) en woensdagmiddag (14.00-15.15 uur) in de voormalige kapel van het Juvenaat gegeven.

2 / 24

Ik wilde al langer een baantje, maar had geen zin in een 'normale' job als vakkenvuller of krantenbezorger. Nu heb ik eindelijk een baan gevonden waarvan ik denk dat die goed bij me past. Een baan die heel veelzijdig is en je vrijheden geeft: redacteur bij deze prachtige DLHG-courant. Een baan die dicht bij je staat omdat je veel met het Liemers te maken hebt en ervoor zorgt dat je dichtbij de Liemers komt. Een functie waarbij je luistert naar anderen en je oren gespitst moet houden, maar ook een baan waarmee je anderen op de hoogte stelt. Dat is waarom journalistiek voor mij een hele mooie baan is en nu heb ik er mijn werk van gemaakt! Ik hoop heel veel te leren bij de krant. Dat ik, als ik straks als ik mijn eerste artikel teruglees, versteld sta van hoe ver ik vooruit ben gegaan.

Ik hoop dat u met plezier terug kunt kijken op 2019, dat u het jaar met vreugde geleefd heeft en waarin er veel leuke dingen gebeurd zijn. Een mooie afsluiting met de kerstdagen en oudjaarsavond. Dat alle vingers en ogen nog behouden zijn en dat u n een voorspoedig 2020 in gaat, een jaar waarin er veel gaat gebeuren in het Liemers. Neem 18 januari. Dan vindt in hal12 in Zevenaar de try-out plaats van 'Requiem voor de Aarde" met de wereldberoemde flamencogitarist Paco Peña, begeleid door twee Gelderse kamerkoren en kinderkoren. Een collega van mij ging op pad en maakte er een prachtig verhaal van, dat u in deze editie kunt lezen.

Ik wens u veel leesplezier en veel moois in 2020!

Casper Assmann

Ik hoop dat 2020 een mooi jaar gaat worden. Dat het een jaar wordt vol mooie prestaties op allerlei vlakken zoals school, werk, sport, vrienden, relaties en eigenlijk alles wat je graag wilt bereiken komend jaar.

Hans van Laarhoven (65) neemt na 38 jaar afscheid van therapeutisch centrum Gimbornhof

Aan de 38 jaar bij Gimbornhof bewaart Van Laarhoven leuke herinneringen. (foto: Dirk van Hummel)

ZEVENAAR - Na 38 jaar lang verlaat Hans van Laarhoven therapeutisch centrum Gimbornhof aan de Guido Gezellestraat om te gaan genieten van een welverdiend pensioen. Zijn gevoel is dubbel. "Het is leuk om nu tijd te hebben voor andere dingen, aan de andere kant moet ik afscheid nemen van patiënten die ik al lang ken."

Van Laarhoven was actief als fysiotherapeut, acupuncturist en craniosacraal therapeut. Hij legt de verschillen uit. "Bij fysiotherapie ligt de focus op het losmaken en en masseren van de spieren. Bij acupunctuur wordt geprobeerd om met naalden energiestromen te herstellen. Bij de craniosacraal therapie is het doel om het zenuwstelsel weer in evenwicht te brengen. Ik deed ze alle drie even graag, vooral in afwisseling met elkaar."

Van Laarhoven weet nog goed hoe hij is begonnen. 'Ik heb eerst HBS gedaan, toen ben ik naar Nijmegen gegaan. Dat was een 4-jarige opleiding met theorie en praktijk. Die afwisseling was heel leuk, omdat ik naast de theoretische kennis ook meteen de praktijk en ziekenhuizen in mocht." Aan de 38 jaar bij Gimbornhof bewaart Van Laarhoven leuke herinneringen. "Ik heb er echt een fantastische tijd beleefd. Natuurlijk gaat er ook wel eens iets mis. Zo zat er eens een oude mevrouw in de wachtkamer. Ze zei: 'Mijn dochter komt er zo aan.' We zien wel vaker dat oude mensen hun dochter meenemen, dus ik zei: 'Komt u maar mee naar binnen, dan beginnen we vast, dan kunt alvast uw trui uittrekken.' Ze keek wel een beetje verbaasd, maar ze trok haar trui uit en vertelde dat ze last had van haar nek. Dus ik ging dat nakijken en toen kwam haar dochter binnen. Ze zei heel verbaasd: 'Mam, wat ben je aan het doen? Dit is toch mijn afspraak?'"

Dat Van Laarhoven nu afscheid heeft genomen, is nogal wat, vindt hij. Voor hem als behandelaar, maar ook voor de patiënt. Van Laarhoven: "Mijn vak is heerlijk. Je kunt iets betekenen voor mensen, soms een beetje, soms heel veel. En dat geldt voor jong en oud." Volgens Van Laarhoven is het ook belangrijk dat de patiënt een goede klik heeft met zijn behandelaar. "Als de klik er niet is, dan kun je technisch nog zo goed zijn, maar dan gebeurt er niet veel. Je moet echt iemand mee kunnen krijgen in het verhaal." Nu Van Laarhoven de deur van de praktijk achter zich heeft dichtgetrokken, kan hij zijn tijd zelf invullen. "Graag zou ik verdergaan met reizen, lezen, sporten, de natuur in gaan, klussen thuis en dan is er nog een club waar ik voorzitter van ben. Daarnaast heb ik ook nog mijn drie kleinkinderen, waar ik nu genoeg tijd voor heb."

Winterfair in Giesbeek

GIESBEEK - Voor de zevende keer wordt in Giesbeek de bekende Winterfair gehouden. Op 5 januari is het zover van 10.30 tot 17.00 uur Martinuskerk.

De fair staat weer bol van uiteenlopende activiteiten, bezoekers zullen zich op deze dag wederom verbazen in het aanbod van goederen en podiumoptredens.

Er zijn verschillende (streek)producten te koop en te proeven zoals zoals jam, chutney, kaas, thee, kruiden en hakhoning. Standjes met curiosa, brocante, boeken, cadeauartikelen, kaarten, brei- en wolartikelen, glaswerk en speelgoed kleuren de fair op. In de hobbyhoek kan men zich vergapen aan schilderkunst, hout, beeldencreaties en zelfgemaakte sieraden in zilver en aluminium. Ook de

kerststal ontbreekt traditioneel niet, in de Martinuszaal is daarnaast een kerstgroepen tentoonstelling met veertig groepen. Net als voorgaande jaren zullen zang, dans en muziek niet ontbreken. De Vrienden van de Giese Toren staan garant voor spetterende optredens en demo's van DJF Dance Centre uit Duiven, de midwinterhoornblazers uit Doesburg, accordeonist Gijs, het leerlingenorkest de "Nieuw Grego Kids" van Gregorius Giesbeek en Nieuw Leven Angerlo, het trio Carmelita uit Varsseveld en de Doesburgse Smartlappers.

Op een groot scherm zal de plaatselijke fotograaf Ronald Lubbers van IJsselMedia zijn unieke foto's en video's 'nog nooit in Giesbeek vertoond' laten zien. Buiten de kerk zorgen schapen, pony's en een ezel voor extra gezelligheid. randende vuurkorven brengen winterse sferen. Verder speelt bij de entree van de kerk de bekende saxofonist Ben Wissink; de opbrengst in de hoed gaat naar KIKA. De Winterfair is vrij toegankelijk, maar een collecte bus zal niet ontbreken. De opbrengst gaat naar de Giese Toren.

De ouderraad en de stichting Vrienden van St. Martinus hielden op 19 december een sponsorkerstdiner voor alle ouders van de leerlingen op de Brede School St.Martinus. De opbrengst van het 'AEDiner' wordt besteed aan de aanschaf en onderhoud van een nieuwe AED die binnenkort op de school komt te hangen. Naast het eten stond ook een Meet en Greet met kerstman Cees Soeters op het menu en gaf midwinterhoornblazer Henk Peters zijn visitekaartje af. Foto: Casper Assmann

Auteur Dirk van Hummel

Van de redactie

Sven Ratzke - Where are we now

Sven Ratzke - Where are we now

ZEVENAAR - Sven Ratzke laat in ‘Where are we now’ een andere kant van Bowie zien: die van de grote liedjesschrijver, de poëet.

Vergankelijkheid, liefde en de dood zijn terugkerende thema's in Bowies oeuvre. Ratzke, zanger en entertainer, neemt je mee door het haast filmische universum van Bowie. Van personage naar personage, van scène naar scène, tot de essentie ontbloot.

Show/muziek: donderdag 20 februari 20.15 uur in Het Musiater. Prijs 22,50 euro.

Filmmiddag Parkinson Café Zevenaar

ZEVENAAR - Parkinson Café Zevenaar luidt 2020 in met de film Johny English reborn met Rowan Atkinson (Mr. Bean) in de hoofdrol. De film gaat over de stuntelige spion Johnny English die zijn vechtkunsten traint in een Tibetaans klooster waarna hij de Chineze premier moet beschermen tegen een huurmoordenaar.

Parkinson Café is een laagdrempelige ontmoetingsplek voor mensen met de ziekte van Parkinson, hun partners, familieleden en mantelzorgers. In een ontspannen sfeer wordt een onderwerp besproken, informatie en ervaringen gedeeld of een film vertoond.

Een ieder is op 9 januari om 14.00 uur welkom in filmhuis De Ogtent in Duiven. De toegang en een welkomstdrankje zijn gratis. Voor meer informatie zie www.parkinsoncafezevenaar.nl Aanmelden via email: parkinsoncafe@liemerije.nl of: telefoon 088 0441999.

Computer-inloop bij Liemerije Zevenaar

ZEVENAAR - Vanaf maandag 6 januari wordt er iedere maandagmiddag een computer-inloop georganiseerd in Het Klaver van Liemerije Zevenaar (Hunneveldweg 12).

De inloop wordt georganiseerd door Henk Klinkenberg (bewoner van Liemerije) en Gerrit van der Schaaf. Beide heren hebben veel verstand van computers en delen hun kennis graag met anderen. "U kunt met verschillende vragen en problemen bij hen terecht. Wilt u bijvoorbeeld hulp bij het bezoeken van bepaalde websites of loopt u tegen problemen aan bij uw emailprogramma? Heeft uw vragen over Excel, Word of Powerpoint? Of begrijpt u bepaalde functies van uw telefoon, tablet of laptop niet? Ze hebben of vinden vaak een oplossing.

U bent iedere maandag van 14.00 tot 16.00 uur welkom. Neem wel uw eigen computer, laptop, tablet of telefoon mee. Als u nog vragen heeft, kunt mailen naar computer.inloop.help@gmail.com of bel naar 06 23492557 (Henk Klinkenberg) of 06 57001086 (Gerrit van der Schaaf)."

Sint-Martinus Lathum-Giesbeek

Zo. 05-01-2020 – 10.30 u. - Winterfair

Di. 07-01-2020 – 10.00 u. - H. Eucharistie, Pater G. Remmers en samenzang

Za. 11-01-2020 – 19.00 u. – Woord- en Communie, Dhr. J. Heemink en Caeciliakoor, tevens na de viering Nieuwjaarsreceptie voor iedereen.

Zo. 19-01-2020 - 10.00 u. – Oecumenische dienst te Lathum, Dhr, J, Ubbink en Caeciliakoor

Za. 25-01-2020 - 19.00 u. – H. Eucharistieviering, Jubileum St. Gregorius 100 jr., Pater G. Remmers en Caeciliakoor

Jaarvergadering vogelvereniging Witropaka

DUIVEN - Bij vogelvereniging Witropaka begint het jaar 2020 op 13 januari met een belangrijke jaarvergadering.

Deze avond begint om 20.00 uur met koffie en in de pauze een nieuwjaarsborrel van de vereniging. "Zorg dat u erbij bent." Op 8 maart is er weer de inmiddels in de regio bekende vogelverkoop met twee handelaren van 9.00 tot 12.00 uur. Dit alles is in het clubgebouw van het Gilde aan de Visserlaan 35 in Duiven. "Dit is inmiddels ook ons vaste stekkie geworden. Verder zijn wij opzoek naar jeugdleden uit de regio om onze club te versterken. Deze nieuwe leden zullen wij proberen te begeleiden met de aanschaf van de vogels en de hobby. Meld je aan!" Verdere informatie staat ook op www.witropaka.nl of mail ervoor naar jstoop8@kpnmail.nl.

Over geloof en dementie God vergeten

ZEVENAAR - “Maar gelukkig werkt het hier boven allemaal nog goed, want als dat ook niet meer zou werken dan hoeft het niet meer van mij hoor.” zei een mevrouw eens tegen mij, ds. Alle Jonkman.

"Ik herken er de angst in van velen om dement te worden. De angst om je geheugen en daarmee (een deel van) jezelf en anderen te verliezen. Iedereen die dit van dichtbij heeft meegemaakt weet hoe schrijnend zo’n proces kan zijn.

Maar is de pijn en de uitzichtloosheid het enige wat er over dementie te zeggen is, of is er in de dementie nog meer te ontdekken? Kan geloof daar een rol in spelen? Mede geïnspireerd door een boekje van dementiedominee Tim van Iersel deel ik hier mijn gedachten over en hoop ik met u in gesprek te gaan.

Dit kan op dinsdag 14 januari om 20.00 uur in Ons Huis, Dr Honigstraat 3 in Zevenaar. De kosten voor deze avond zijn drie euro, dit is inclusief een consumptie. Nadere informatie bij Alies Rutgers; 0316 525478."

Westervoort zoekt oud beeldmateriaal van Tweede Wereldoorlog

WESTERVOORT - Nederland viert in 2020 de 75 jaar bevrijding. Ook in Westervoort gaat dit groots gevierd worden. Sinds 2011 kent Westervoort de herinnering aan de 'oversteek' in april 1945.

Op 11 april 2020 viert Westervoort deze 'oversteek' voor de 10e keer en tevens de opstart van een grote herdenking '75 jaar bevrijding Westervoort'. De Historische Kring Westervoort organiseert in huize Vredenburg en in het Fort Westervoort een expositie van oud beeldmateriaal maar zoekt nog altijd herinneringen. Ook op winkelcentrum De Wyborgh zal aan deze herdenking '75 jaar vrijheid Westervoort' aandacht besteed worden.

Half maart 2020 zal in Westervoort het tijdschrift 'Bij De Tijd' van de HKW huis aan huis verspreid worden geheel gewijd aan de 75-jarige bevrijding, in het bijzonder van Westervoort. De HKW zoekt beeldmateriaal, film of foto's van inwoners van Westervoort die betrokken zijn geweest in en rondom de tweede Wereldoorlog. Ook beeldmateriaal of een herinnering aan Fort Westervoort is welkom. Kijk eens op zolder, in schoenendozen of fotoalbums want de Historische Kring Westervoort wil graag beeldmateriaal of ander oorlogsmateriaal voor deze exposities in bruikleen ontvangen. Voor nadere informatie graag contact opnemen met Frans Brink 06 40956169 of Hans Hovens 06 22568355 of via de mail: 75jaarvrijheid@hkwestervoort.nl.

Sint-Martinus Lathum-Giesbeek

Zo. 05-01-2020 – 10.30 u. - Winterfair

Di. 07-01-2020 – 10.00 u. - H. Eucharistie, Pater G. Remmers en samenzang

Za. 11-01-2020 – 19.00 u. – Woord- en Communie, Dhr. J. Heemink en Caeciliakoor, tevens na de viering Nieuwjaarsreceptie voor iedereen.

Zo. 19-01-2020 - 10.00 u. – Oecumenische dienst te Lathum, Dhr, J, Ubbink en Caeciliakoor

Za. 25-01-2020 - 19.00 u. – H. Eucharistieviering, Jubileum St. Gregorius 100 jr., Pater G. Remmers en Caeciliakoor

Filmmiddag Parkinson Café Zevenaar

ZEVENAAR - Parkinson Café Zevenaar luidt 2020 in met de film Johny English reborn met Rowan Atkinson (Mr. Bean) in de hoofdrol. De film gaat over de stuntelige spion Johnny English die zijn vechtkunsten traint in een Tibetaans klooster waarna hij de Chineze premier moet beschermen tegen een huurmoordenaar.

Parkinson Café is een laagdrempelige ontmoetingsplek voor mensen met de ziekte van Parkinson, hun partners, familieleden en mantelzorgers. In een ontspannen sfeer wordt een onderwerp besproken, informatie en ervaringen gedeeld of een film vertoond.

Een ieder is op 9 januari om 14.00 uur welkom in filmhuis De Ogtent in Duiven. De toegang en een welkomstdrankje zijn gratis. Voor meer informatie zie www.parkinsoncafezevenaar.nl Aanmelden via email: parkinsoncafe@liemerije.nl of: telefoon 088 0441999.

Ontmoetingskerk Zevenaar

Op zondag 5 januari is er vanaf 09.30 uur in ‘Ons Huis’een Nieuwjaarsbegroeting, waarin men elkaar een gezegend Nieuwjaar kan wensen. Daarna begint omstreeks 10.00 uur de viering, waarin ds. Alle Jonkman zal voorgaan.

Op zondag 12 januari gaat om 10.00 uur ds. I. Veldhuizen uit Doetinchem voor. Na afloop is er koffie/thee in Ons Huis. Ook is de schrijftafel van Amnesty International aanwezig. Men kan een petitie ondertekenen of een brief sturen voor de vrijlating van gewetensgevangenen.

Nieuwjaarsreceptie Het Palet Trefpunt Duiven

DUIVEN - Het bestuur en de vrijwilligers van het Palet Trefpunt Duiven nodigen al hun partners en bezoekers van harte uit voor de nieuwjaarsreceptie op zondagmiddag 5 januari van 14.00 tot 16.00 uur.

De receptie is in Het Palet Mondriaanstaart in Duiven (tegenover de Coop). De nieuwjaarsreceptie is een mooie gelegenheid om elkaar te ontmoeten en een voorspoedig nieuwjaar toe te wensen. De nieuwjaarsreceptie is voor iedereen vrij toegankelijk.

Paco Peña komt naar Zevenaar

ZEVENAAR - Het Oost-Nederlands Kamerkoor en Musica Vocale onder leiding van Rob Vermeulen met medewerking van Paco Peña, flamenco gitaar en ensemble brengen Requiem voor de Aarde.

Vier concerten in vier Gelderse steden in samenwerking met Gelderse scholen. De Try-out op zaterdag 18 januari is in Hal12 aan de Kerkstraat 27 in Zevenaar, samen met een aantal Liemerse partners, waaronder Kunstwerk!, Danspodium en Candea College.

Het Requiem voor de aarde van Paco Peña heeft een urgente boodschap, want de aarde is weliswaar nog niet dood, maar dat er serieus iets moet veranderen is zelfs voor een klimaatscepticus evident. Hartverscheurend is het ook, want als je Paco Peña’s flamenco-ensemble een keer gehoord hebt dan weet je dat geen muziek zo recht door het hart gaat als de zang van een flamenco-zangeres op het verzengende ritme van gitaren en slagwerk.

De aanvang is 19.30 uur.Toegangsprijs bedraagt 10,00 euro.

H.Andreaskerk Groessen

Overleden: 13-12-19 overleed in de leeftijd van 89 jaar mw. Berendina Maria Boerboom-Hulshorst. Dat zij mag rusten in vrede en wij wensen allen die zich met haar verbonden voelen veel sterkte toe in het verlies van hun dierbare.

Vieringen:Zo 5-1-20 om 09.30uur Drie Koningen: woord-/communiedienst voorganger diaken Adri van Zundert. Deze viering wordt muzikaal ondersteund door Drumfanfare EMM o.l.v. Chiel Volman met aansluitend Nieuwjaarsreceptie in de kerk. Zo 12-1-20 en zo 19-1-20 zijn er geen vieringen.

Intenties: 5-1-20: Theodorus en Riek van Ditshuizen-Peters, Jan Maassen, familie Kloppenburg, vader en moeder Degen, Truus en Dina Degen, ouders Aleven-van Uum, Wim en Lies Melchers-Derksen, jaargedachtenis zr.Andrea Roelofs, Tiny Bloemberg-Boerboom, ouders Vermeulen-Kiewiet en Theo, Antoon Willemsen, Frans Uffing, Maria Nass-Uffing, ouders Wim Raasing-de Hair, ouders van Kempen-van Kempen en Willy, Gerrit en Mientje Bouwman-Driessen, Hans en AnneMiek Buhler-Sommers, Dinie Boerboom, Hulshorst, Theodorus Dominicus, Bennie Derkzen.

Ledenvergadering De Rietvoorn

Het jeugdvissen in 2019. (foto: Frans Willemsen) Frans Willemsen

PANNERDEN - Door sluiting van het clubhuis De Oude Waal in januari 2019 is hengelsportvereniging De Rietvoorn Pannerden uitgeweken naar zalencentrum De Dijk Pannerden. Natuurlijk moeten de activiteiten van de hengelsport doorgaan, de toekomst zal het leren.


De jaarledenvergadering staat gepland op 16 januari 2020 om 20.00 uur in clubhuis De Dijk. We zijn zoekende naar twee enthousiaste leden die deel willen nemen in het bestuur. Er is een kandidatenlijst met vijf namen en handtekening van leden der vereniging.
Verder staat op de agenda: Naast notulen 2018, financieel verslag 2019 (zijn op deze avond aanwezig). Planning seizoen 2020/2021. Dameswedstrijden, Visles basisschool; ’t Scathe groep 7 in samenwerking Sportvisserij Nederland, jeugdwedstrijden jongens en meisjes, leeftijd van 5 tot 9 en van 10 tot 14 jaar.

Seniorenwedstrijden Stichting Hengelsportcombinatie Betuwe Combinatie.

Wedstrijd D.A.P. H.S.V. Flipper Angeren 13 juni.
SHCB bestuur HSV Lotus Vulgaris Doornenburg 12 september.
SHCB leden/Keizer Flipper Angeren 26 september.
SHCB jeugdwedstrijd De Snoek Gendt 04 juli.

Elvis Presley op het grote doek It's now or never!

Elvis Presley. (foto: Filmhuis Zevenaar)

ZEVENAAR - Op 8 januari zou ‘The King’ 85 jaar zijn geworden. Ter nagedachtenis draaien we de muziekdocumentaire Elvis: That’s The Way It Is. Deze documentaire gaat over het legendarische optreden van Elvis Presley in het Las Vegas International Hotel tijdens de zomer van 1970.


Elvis: That’s the Way It Is van regisseur Denis Sanders toont zowel de voorbereidingen als een deel van het legendarische concert van Elvis Presley. In deze speciale versie van de muziekdocumentaire uit 2000 is het beeld volledig gerestaureerd en het geluid geremixt in Dolby Digital. Filmarchivaris en restaurateur Rick Schmidlin is er toen in geslaagd om maar liefst 30 minuten aan ongezien beeldmateriaal van het concert toe te voegen aan de film. Het extra materiaal omvat onder meer een generale repetitie van 'Suspicious Minds en de concertregistratie van 'Don’t Be Cruel'. Deze speciale editie van de film is in Nederland alleen uitgebracht op video/DVD en nog niet eerder vertoond op het grote doek. Volgens de liefhebbers is deze muziekdocumentaire het beste wat er van The King op beeld is vastgelegd. Elvis is hier op z’n absolute top.
Elvis is te zien op woensdag 8 januari 20:15 uur en donderdag 9 januari 14:30 uur. Meer informatie en reserveren: www.filmhuiszevenaar.nl.

Nieuwjaarsconcert Isseltaler Musikanten

Isseltaler Musikanten. (foto: Paul Schouten) Paul Schouten

LIEMERS - In januari 2020 gaan de Isseltaler Musikanten op twee plaatsen in de regio hun traditionele nieuwjaarsconcerten met Egerländerblaasmuziek geven. Samen met hun dirigent Cyrille van Poucke staan de muzikanten borg voor een stemmig nieuwjaarsfeest.

Het eerste nieuwjaarsconcert wordt gegeven in Angerlo; daar concerteren de muzikanten op zondag 12 januari 2020 om 11.30 uur in Dorpshuis de Meent, Prinses Margrietlaan 3a. De zaal gaat open om 10.30 uur.

De toegangskaarten à 8,50 euro voor dit concert zijn (voor aanvang) aan de zaal verkrijgbaar maar kunnen ook gereserveerd worden via: 026 3820245/ info@isseltalermusikanten.nl of via www.isseltalermusikanten.nl.

Isseltaler Musikanten

De 'Isseltaler Musikanten' hebben hun standplaats in Rheden. Het orkest is uitgegroeid tot een toonaangevende kapel die gespecialiseerd is in de Böhmische Egerländermuziek. Onder de titel ‘Zweimal Blasmusik’ organiseren de muzikanten in Babberich concerten met topkapellen en onder de naam ‘Isseltalerfest’ wordt een muzikaal feestje gebouwd in cultuurcentrum de OG-tent in Duiven waar op 29 februari 2020 de vermaarde Innsbrucker Böhmische zullen optreden. Op 1 mei treden de muzikanten op in Hamminkeln (Duitsland) bij het feest van de destilleerderij van de befaamde Isseltaler Kruidenlikeur. Op 23 mei staan de Isseltaler Musikanten op het Open-Air blaasmuziekfestival Blechlawine in Mayrhofen Oostenrijk. Tijdens het nieuwjaarsconcert worden de komende optredens nader toegelicht.

Happy Body & Mind Event in Hal12

(foto: Kunstwerk!)

ZEVENAAR - Geluk is dichterbij dan je denkt! Op zondag 26 januari van 10.00 tot 17.00 uur zal het allereerste Happy Body & Mind Event plaatsvinden in Hal 12 aan de Kerkstraat 27 in Zevenaar.

Kunstwerk! de Bibliotheek organiseert in samenwerking met Rebers Boek en Buro en Happy Body & Mind dit bijzondere event in het kader van de Maand van de Spiritualiteit.
Op zondag 26 januari staat geluk centraal! Meer dan dertig 'geluksverspreiders' zullen te zien en te horen zijn tijdens hun inspirerende minisessies, workshops, lezingen, presentaties en Happy Talks. Zin om een yogales te volgen, een soulcollagecard te maken of doe je liever mee aan een workshop geuren en hun kracht? Of heb je interesse in familieopstellingen? Het kan allemaal! Geniet tussendoor van een heerlijke smoothie in het spiksplinternieuwe Grand Café in Hal 12.

"Kom je ook geluk ervaren en geluk proeven? We zien je graag op zondag 26 januari in Hal 12, Kerkstraat 27, Zevenaar. Toegang is gratis. Voor sommige activiteiten wordt een kleine bijdrage gevraagd.

Basiscursus Arduino programmeren

ZEVENAAR - De basiscursus Arduino programmeren is bedoeld voor de beginnende elektronicus.

Leer programmeren met een Arduino. Dit is een gratis softwarepakket dat eenvoudig is aan te leren. Je leert hoe je bijvoorbeeld een led lichtje kan laten branden of knipperen en het gebruiken van een sensor die de hoeveelheid licht meet.

Voor het programmeren wordt de Arduino IDE gebruikt. Materiaalkosten zijn 40 à 60 euro (inclusief Arduino), te voldoen aan de docent tijdens de eerste les. Docent is Raynor Tikken. De cursus is dinsdag 28 januari van 19.30 – 21.00 uur. Aantal: 3 lessen. Prijs: 57 euro.

TR8-project 7: Welzijnsonderzoek VU

Meike Bartels. (foto: Bas van Spankeren)

Meten is weten. Het initiëren van TR8- projecten om het welzijn te verhogen wordt breed gesteund, maar het is dan ook wel zinvol om te kijken of het effect heeft. Als HOPE XXL via allerlei samenwerkingsverbanden het welzijn in onze regio wil verhogen, is het goed om dit te monitoren. Daarom is al in een vroeg stadium contact gezocht met Meike Bartels.


Meike Bartels is psycholoog en gedragsgeneticus. Zij is bekend om haar onderzoek naar genetica van geluk en subjectief welzijn. Ze is professor in "Gedrag en kwantitatieve genetica" aan de afdeling Biologische Psychologie van het EMGO + -instituut van de Vrije Universiteit Amsterdam. Ze heeft ook een Universitaire Onderzoeksstoel Genetica en Welzijn aan de Vrije Universiteit Amsterdam.
In 2017 heeft ze, op verzoek van HOPE XXL, een eerste nulmeting gedaan naar het geluk-bevinden van de inwoners van De Liemers. Er was toen nog nauwelijks sprake van uitvoering van TR8-projecten, HOPE XXL bevond zich nog in de ontwikkelfase. De jongeren waren doende de TR8-projecten te ontwikkelen. De uitvoeringsfase gaat nu van start. Daarop vooruitlopend zijn in 2017 via het Candea College en het Liemers College 10.000 brieven uitgegaan en in totaal hebben 2000 mensen gereageerd en meegedaan aan het uitgebreide onderzoek van Bartels. Er zal een vervolgonderzoek komen voor de mensen die de vragenlijst al hebben ingevuld en ook zullen er nieuwe deelnemers voor het langlopend onderzoek benaderd worden.
De resultaten van de nulmeting zijn bekend. De Liemers 'scoort' rond het landelijk gemiddelde. Er zal een wervingscampagne gestart worden om via social media en De Liemers Helemaal Goed Courant een nieuwe meting te gaan verrichten met ook nieuwe deelnemers. De bedoeling is om het 15 jaar lang in kaart te brengen. Na de nieuwe metingen zullen de uitslagen bekend worden gemaakt.

De oorlog in Japan

Op 7 mei 1945 kwam de Tweede Wereldoorlog in Europa ten einde. Sinds 10 september 1939 was er gevochten aan verschillende fronten op het continent. Uiteindelijk, was het de geallieerden gelukt om het tij te keren en zowel Italië (in 1943) als Duitsland (1945) tot overgave te dwingen. Hiermee wat echter de Tweede Wereldoorlog in zijn geheel nog niet voorbij.

Sinds 1937 was Japan in een staat van oorlog met de verschillende Chinese staten, die met elkaar in burgeroorlog waren. De Japanse inmenging in dit conflict wordt door sommigen aangehaald als het daadwerkelijke begin van de Tweede Wereldoorlog, hetgeen hout snijdt wanneer men ervan uit gaat dat deze ook pas eindigde met de overgave van Japan. Tot een lange tijd kon dit conflict beperkt blijven tot de Chinese staten en Japan. Echter op 7 december 1941 lanceerde Japan een aanval op de Amerikaanse vlootbasis Pearl Harbour, waarmee de Verenigde Staten in de oorlog getrokken werd. Na de aanval op de vlootbasis lag het initiatief voor een tijd bij de Japanse vloot en legers, die ongestoord in het hele Zuidoost Aziatische gebied konden huishouden. Naast aanvallen op China lanceerde Japan dan ook aanvallen op Thailand, Maleisië, Singapore en Hong Kong. De geallieerden, in deze regio met name de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk, konden op het moment weinig weerstand bieden. De Verenigde Staten had een belangrijk deel van haar vloot verloren bij de aanval op Pearl Harbour, terwijl de verschillende vloten van de Royal Navy al enorm dun verspreid over de wereld ingezet werden om de verschillende Britse fronten te ondersteunen. Het zou dan ook een aantal maanden duren voordat het tij gekeerd kon worden.

Van bijbaantje naar eigen bedrijf

Dimerce maakt zich hard voor een succesvolle webshop. (foto: Kyra Sannes)

Voor de rubriek De Liemers Werkt bezoeken we regelmatig een ondernemer of medewerker van een Liemers bedrijf.

Naam?

"Bart van Bindsbergen, woonachtig in Zevenaar. Mijn bedrijf Dimerce is gevestigd in Didam."

Bedrijf?

"Dimerce begon als een bijbaantje bij De Jong en Roos, het bedrijf dat later mijn eerste klant werd. Toen ik drie nieuwe webshops op moest zetten, begon ik me te ergeren aan de kwaliteit van de software waarop de webshop draaide: het moest sneller en beter kunnen. Ik ben op zoek gegaan naar softwareontwikkelaars en heb daarna aan De Jong en Roos voorgesteld om de technische realisatie op me te nemen. Zo werden in mei 2019 de eerste drie webshops geleverd. Het afgelopen halfjaar zijn er een paar klanten bijgekomen. Dimerce focust zich op de ontwikkeling van geïntegreerde webshops. Daarmee worden webshops bedoeld die direct zijn gekoppeld aan een ERP of boekhoudpakket. Mijn collega's Florian en Tim hebben de afgelopen maanden ontzettend hard gewerkt om allerlei functionaliteiten voor het bedrijf op te bouwen. Mijn werk is de commerciële kant: marketingcampagnes opzetten, nieuwe klanten zoeken en een stukje accountmanagement. Dimerce maakt zich hard voor een succesvolle webshop."

Vrije tijd?

"Eerst mountainbikete ik op niveau, maar door zakelijke activiteiten sport ik nu iets minder. Ik ben nog wel vaak in het bos te vinden: hardlopend met de hond, of op de mountainbike."

Liemers?

"Ik ben geboren en getogen in Zevenaar. Op de fiets heb ik alle hoekjes van De Liemers leren kennen!"

Mooiste plekje?

"De uiterwaarden, de Oude Rijn, maar ook Montferland... Ons landschap is nog relatief rustig: daar moeten we zuinig op zijn."

Partners in de Liemers?

"Lokaal werken is belangrijk én makkelijk, doordat je snel kan schakelen. Volgens mij moet je als bedrijf echter ook verder kijken dan de Liemers, voor nieuwe inzichten en kansen."

Basiscursus Arduino programmeren

ZEVENAAR - De basiscursus Arduino programmeren is bedoeld voor de beginnende elektronicus.

Leer programmeren met een Arduino. Dit is een gratis softwarepakket dat eenvoudig is aan te leren. Je leert hoe je bijvoorbeeld een led lichtje kan laten branden of knipperen en het gebruiken van een sensor die de hoeveelheid licht meet.

Voor het programmeren wordt de Arduino IDE gebruikt. Materiaalkosten zijn 40 à 60 euro (inclusief Arduino), te voldoen aan de docent tijdens de eerste les. Docent is Raynor Tikken. De cursus is dinsdag 28 januari van 19.30 – 21.00 uur. Aantal: 3 lessen. Prijs: 57 euro.

Auteur Sylvain Thöni

Auteur Sylvain Thöni

Auteur Kyra Sannes

Enthousiaste vrijwilligers gezocht

ZEVENAAR - Caleidoz Vrijwilligerscentrale zoekt vrijwilligers voor de volgende organisaties:

- Muzieum zoekt een publieksbegeleider voor onder andere het verwelkomen van bezoekers, lichte horecawerkzaamheden en het assisteren bij de educatieprogramma’s.

- Muziekcafé De Lantaern zoekt een barmedewerker die samen met collega's in wisseldienst bardiensten draait op zaterdagavond.

- Het Praathuis zoekt een taalvrijwilliger die elke woensdag van 9.15 - 11.15 uur de bijeenkomst van het Praathuis begeleidt.

- VluchtelingenWerk Oost-Nederland zoekt een huiscoach die vluchtelingen begeleidt die net in Zevenaar wonen en ervoor zorgt dat ze wegwijs worden in hun buurt.

Voor meer informatie over deze en circa 350 andere vacatures kunt u contact opnemen met de Vacaturebank van Caleidoz Vrijwilligerscentrale Zevenaar (maandag t/m vrijdag van 9.00-12.00 uur, telefoon 0316-243299). U kunt ook kijken op de website www.vrijwilligerswerkgelderland.nl/zevenaar of een e-mail sturen naar: vacaturebank@caleidoz.nl.

Caleidoz Vrijwilligersentrale is verhuisd naar het Ondernemerscentrum de Pelikaan, Ringbaan Zuid 8, Zevenaar.

H. Andreaskerk Zevenaar

Zondag 5 januari 2020 om 9.30 uur: Eucharistieviering, Kindernevendienst. Voorganger: Pastoor Thanh Ta met het A.M.K. koor.

Intenties: Hein Brinkman, Mevr. C. van Huet-Wieland.

Uw aandacht voor de voedselinzameling door de Voedselbank. Elke eerste zondag van de maand wordt door de Voedselbank een krat achter in de kerk geplaatst. Dus zondag 5 januari kunt u hierin houdbaar voedsel deponeren ten behoeve van de Voedselbank. Iedere zondag om 9.30 uur is er ook een viering in de kapel van Pelgromhof.

Zondag 12 januari om 9.30 uur: Eucharistieviering. Voorganger: Pastoor Thanh Ta met koor Stella Maris.Intenties: Jan Giezen, Bertus Gieling, Theo Wentholt, Mevr. C. van Huet-Wieland, Edmond Dercksen.                        

Aktie Kerkbalans

Vanaf 18 januari 2020 start de jaarlijkse actie Kerkbalans. En daarbij hebben wij uw hulp hard nodig. Niet alleen voor de instandhouding van ons kerkgebouw, maar vooral ook om de kern van de kerk te zijn en te blijven. De lopers zullen de benodigde gegevens bij u thuis bezorgen en weer ophalen. Een gedeelte zal per post worden verzonden

Wij hopen dat het een goede actie zal worden, dat u allen mee zult doen, waarvoor wij u bij voorbaat heel hartelijk dank zeggen.

Nieuwjaarsreceptie KBO Duiven

DUIVEN - De KBO afdeling Duiven houdt op woensdag 8 januari een nieuwjaarsreceptie en vertoont aansluitend een film In het woonzorgcentrum Thuvine, Dort van Medlerstraat, ingang naast de fysiotherapeut.

Er is koffie en thee aanwezig. Zaal is open om 13.30 uur. De start is om 14.00 uur.

Een nieuw jaar, een nieuwe hobby?

ZEVENAAR/DIDAM - De leden van onze modelvliegclub Zevenaar (MCZ) zijn al jaren enthousiast bezig met hun hobby: het bouwen en vliegen van modelvliegtuigen. Een hobby met veel uitdagingen.

Je doet veel ervaring op bij de bouw van je model. Hoe om te gaan met alle materialen, het lijmen, het bekleden. Ook het programmeren van de zender komt erbij kijken. En wanneer je model klaar is volgt de spanning of het vliegtuig wel vliegt. Maar gelukkig zijn er onze clubleden om goede raad te geven en krijg je gratis vliegles tot het behalen van je vliegbrevet. Daarna ben je de gezagvoerder van je eigen vliegtuig en kan je zelfstandig lekker vliegen in de natuur, soms samen met buizerds of andere vogels in dezelfde thermiekbel.

In principe kan je kiezen op welke manier je met deze hobby begint. Vliegtuigen kan je zelf bouwen, maar als je daar tegenop ziet zijn ze ook praktisch vliegklaar te koop. Maar onze MCZ heeft ook enkele clubmodellen welke je in bruikleen kan krijgen. Het lidmaatschap van de vereniging en landelijke KNVvL kost 90 euro per jaar inclusief clubkranten, het tijdschrift Modelvliegsport en een aansprakelijkheidsverzekering. Wij vliegen met zweef- en electromodellen. Verbrandingsmotoren en drones zijn op ons vliegterrein niet toegestaan.

Interesse? Kom dan eens vrijblijvend kennismaken op ons vliegterrein aan de Klompenhorstweg in Didam. Of kom op een van onze praatavonden eens langs: op donderdagavond 9 januari is de eerste in 2020 en vindt plaats in Ons Huis, Dr.Honigstraat 3 in Zevenaar van 20.00 tot 22.00 uur. Voor verdere informatie bel dan met voorzitter T.van Raamsdonk 0316 840517.

Geloofsgemeenschap Sint-Werenfridus

Zondag 5 januari 2020 om 11 uur Eucharistieviering. Voorganger: G.Remmers, zang Werenfriduskoor.

Misintenties: Fien ter Voert (jgt.), Wim ter Voert, Paul Compen, Henk Heymen.

Na de viering is er een Nieuwjaarsreceptie.

Woensdag 25 december is Franciscus Gerardus Jozef Vlug overleden in de leeftijd van 81 jaar. Wij wensen de nabestaande kracht en bemoediging toe.

H. Remigius Duiven

Zaterdag / zondag : 4 / 5 januari 2020. GEEN Viering.

Zaterdag: 11 januari 2020 om 19.00 uur. Eucharistieviering.Voorganger: Pastoor Thanh Ta. Koor: Herenkoor Groessen.

Gebedsintenties 11-01-2020: Jan Meijer, Loes Oosterman-Geurtsen, Joop Peters, Marijke Post-de Louw.

Vooraankondiging concerten in de H. Remigiuskerk.

Zondag 19 januari 2020 concert van het Rei Ensemble. Aanvang 14.00 uur.


                                                

Tekenen en schilderen in het voorjaar bij Marieke Laverman | Atelier

Een cursiste aan het werk met acrylverf. (foto: Marieke Laverman) Marieke Laverman

WESTERVOORT - Begin januari starten de teken- en schilderlessen weer!

"Altijd al meer willen leren en weer iets verder komen? Of misschien helemaal nieuw starten? In mijn atelier geef ik les in kleine groepen aan enthousiaste cursisten. U kunt komen tekenen of schilderen. Er wordt met verschillend materiaal gewerkt."

Maandagochtend 13 januari, 10.00-12.00 uur, 10x. We pakken een aantal onderwerpen aan, zoals kleur, lichtval, diepte en oefenen dat in verschillende werkstukken.

Woensdagavond 15 januari, 19.30-21.30 uur, 10x, open atelier. Cursisten beslissen zelf wat ze willen doen en krijgen daarbij ondersteuning waar nodig.

Dinsdagochtend 14 januari, 10.00-12.00 uur, twee wekelijks, 3x. In de drie lessen gaan we tekenen en schilderen met verschillende materialen, om het eens uit te proberen.

Dinsdagochtend 25 februari, 10.00-12.00 uur, twee wekelijks, 4x. In de vier lessen gaan we kleur onderzoeken met vier verschillende stillevens. De nadruk ligt op uitproberen van warm-koud, aardkleuren, kleurmengen en dergelijke.

U bent welkom in het atelier aan de Goltackers 85 in Westervoort. "Wilt u zich aanmelden of meer informatie? Kijk op de website www.mariekelaverman.nl of bel: 06 25073723.

Nieuwjaarsreceptie schutterij EMM Groessen

GROESSEN - Zondag 12 januari geeft schutterij EMM Groessen een nieuwjaarsreceptie.

Deze receptie wordt voorafgegaan door een nieuwjaarsconcert, uitgevoerd door de drumfanfare. Alle leden zijn tussen 11.45 en 15.30 uur welkom om met elkaar op het nieuwe jaar te toosten. De nieuwjaarsreceptie vindt plaats in Het Schuttershuis aan Schuttersplein 1 in Groessen.

H. Remigius Duiven

Zaterdag / zondag : 4 / 5 januari 2020. GEEN Viering.

Zaterdag: 11 januari 2020 om 19.00 uur. Eucharistieviering.         Voorganger: Pastoor Thanh Ta. Koor: Herenkoor Groessen.

Gebedsintenties 11-01-2020: Jan Meijer, Loes Oosterman-Geurtsen, Joop Peters, Marijke Post-de Louw.

Vooraankondiging concerten in de H. Remigiuskerk.

Zondag 19 januari 2020 concert van het Rei Ensemble. Aanvang 14.00 uur.

Nieuwjaarsreceptie KBO Duiven

DUIVEN - De KBO afdeling Duiven houdt op woensdag 8 januari een nieuwjaarsreceptie en vertoont aansluitend een film In het woonzorgcentrum Thuvine, Dort van Medlerstraat, ingang naast de fysiotherapeut.

Er is koffie en thee aanwezig. Zaal is open om 13.30 uur. De start is om 14.00 uur.

´Yesterday´ bij Filmhuus Westervoort

Himesh Patel (als Jack) en Ed Sheeran. (foto: Universal Pictures)

WESTERVOORT - Woensdag 8 januari toont Filmhuus Westervoort in Huize Vredenburg de film ´Yesterday´. De film is een satire op de muziekindustrie en vooral een romantische comedy op een originele en geestige manier. De tickets kunnen gereserveerd worden.


De film volgt het leven van Jack, een ploeterende muzikant. Hij komt erachter dat hij van de ene op de andere dag de enige persoon op aarde is die zich The Beatles kan herinneren. Met de kennis van al hun muziek kan hij de wereld veroveren. Voor Jack het weet, zit hij met Ed Sheeran (in een rol als zichzelf) te jammen, schuift hij aan bij James Corden en hijgen inhalige producers in zijn nek. Alles gaat voor de wind, totdat Jack zich toch wat bezwaard begint te voelen. En dan is Ellie er ook nog, die misschien toch wel meer dan een jeugdvriendin is.

Programma
"Om 19.30 bent u welkom in Huize Vredenburg. Het eerste kopje koffie of thee is gratis. De film start om 20.00 uur en halverwege de avond is er een pauze. Slechthorenden kunnen dankzij de aanwezige ringleiding met een hoortoestel het geluid van de film beluisteren zonder storend omgevingsgeluid. U kunt de tickets van vijf euro per stuk reserveren op www.filmhuuswestervoort.nl. Gereserveerde tickets liggen bij Huize Vredenburg klaar tussen 19.15 en 19.45 uur. Daarna komen reserveringen te vervallen.


Wilt u zeker weten dat u bij elke film in 2020 een plekje heeft? Koop dan een jaarkaart en haal ze alle tien in huis voor 45 euro. U krijgt dus één kaartje gratis. Een jaarkaart is op www.filmhuuswestervoort.nl te bestellen."

Eerste Warm Winter Concert smaakt naar meer

Liemers Harmonie Duiven onder leiding van Michael van den Broeck. (foto: Eddy de Wild) Eddy de Wild

DUIVEN - Zaterdagavond 21 december vulde de klanken van Liemers Harmonie Duiven en een projectkoor de Remigiuskerk in Duiven. Ruim een half uur voor aanvang stonden de eerste bezoekers al voor de kerk te wachten tot ze een mooi plekje in de kerk konden uitzoeken. De belangstelling was terecht; de combinatie van muziek en zang zorgde voor de perfecte sfeer zo vlak voor de kerstdagen.

Liemers Harmonie Duiven en het projectkoor, bestaande uit oud-leden van het voormalige Middenkoor, hadden een gevarieerd programma in elkaar gezet. Klassieke koorwerken als Ave Maria en Veni Jesu wisselden af met het modernere Bonfire Heart en Dream a Dream. “Dirigent Marieke Klein heeft in korte tijd de losse stemmen weer samengevoegd tot een mooi geheel”, aldus organisator Carrie Kersten.

Een goed gevulde Remigiuskerk. (foto: Eddy de Wild) Eddy de Wild

Het harmonieorkest van Liemers Harmonie Duiven liet prachtige kerstnummers horen in diverse compilaties. “Voor mij was The best of Billy Joël ook een hoogtepunt”, aldus saxofonist Geron Hugen, die samen met zijn dochter de solo’s in dit stuk verzorgde. Samen met het koor werd onder meer Stille Nacht, Baba Yetu en Vrede (van Ruth Jacott) gespeeld.

Na afloop werd onder het genot van een glas glühwein teruggekeken op een geslaagde avond die voor zowel publiek, koor als orkest naar meer smaakte. Organsitor Carrie Kersten: “We zijn ontzettend trots op deze avond en we gaan kijken of we hier een nieuwe traditie van kunnen maken. Voor nu richten we ons eerst op ons voorjaarsconcert op zaterdag 16 mei. We wensen iedereen een muzikaal en gezond nieuwjaar toe!”

Sint-Martinus Oud-Zevenaar

In het weekend van zaterdag 4 januari en zondag 5 januari is er geen viering

in de Sint-Martinuskerk van Oud-Zevenaar.

Zondag 12 januari 11.00 uur:

Eucharistieviering met Pastoor Thanh en het Sint Caeciliakoor uit Babberich.

Gebedsintenties:

Wim Th. Willemsen

Gerard en Riet Staring­Zweers

Theo en Mia van Alst­Postma

Gerrit en Dineke Gudden­de Kinkelder, kinderen en kleinkind

Johan en Grada Engelen­Polman en dochter Ria

Nel Bitter

Frits en Betty Hugen­Wienhoven

Collecte:

Eigen geloofsgemeenschap

Mededelingen:

Overleden op woensdag 18 december in de leeftijd van 86 jaar mevrouw

Maria Dirkse-ter Steeg, Oud­Zevenaarseweg, Oud­Zevenaar.

De eerstvolgende viering is op zondag 26 januari 11.00 uur:

Communieviering waarin parochianen voorgaan.

Correctie mailadres:

In de bijlage van Op Weg staat een foutief mailadres van Oud­Zevenaar. Dit moet zijn: Oud­Zevenaar@rkliemers.nl i.p.v. Oud-Zevenaar@rk.liemers.nl

Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt Duiven-Velp

De diensten worden gehouden in de SoW Kapel Rijksweg 56B te Duiven

5 januari 8.45 u ds. D.T. Vreugdenhil        

De middagdienst wordt gehouden in de Ontmoetingskerk dr Honigstraat 3 te Zevenaar

16.00 u ds R.A. Nijhoff

12 januari 8.45 u ds. A.J. Balk; 16.00 u ds. G. Zomer

Geloofsgemeenschap Sint-Franciscus Babberich

Op zondag 5 januari om 09.30 uur Communieviering met voorganger pastoraal werker Maarten Smits en zang van het gemengd koor.

Gebedsintenties:

Truus Rutjens- Boerboom

Woensdagavond is er om 18.30 uur een Eucharistieviering in onze kapel.

Telefoon: 0316 247216; email:babberich@rkliemers.nl.

HSV Ons Genoegen Giesbeek sluit jaar af met gezellige feestavond

(foto: Harry Knuman)

GIESBEEK - Zaterdagavond 14 december hield HSV Ons Genoegen haar jaarlijkse feestavond als afsluiting van het seizoen.

Wedstrijd- en recreatievissers met partner zorgden er voor dat het clubgebouw gezellig bezet was. Er werden diverse ronden bingo gespeeld, die af en toe werden onderbroken voor een hapje en een drankje. Aan het eind van de avond werd de uitslag bekend gemaakt van de afgelopen competitie. Deze jaarlijkse competitie werd gevist over acht wedstrijden. Hier kwamen tevens de verhalen naar boven van ludieke gebeurtenissen die tijdens de competitie hadden plaatsgevonden. De uitslag van de competitie 2019 is: 1e Bart Vesterink; 2e Gerard Hilferink en 3e René Schutte.

Voor de competitie van 2020 kan men zich nog opgeven, zie website HSV Ons Genoegen Giesbeek.

Geloofsgemeenschap Sint-Franciscus Babberich

Op zondag 5 januari om 09.30 uur Communieviering met voorganger pastoraal werker Maarten Smits en zang van het gemengd koor.

Gebedsintenties:

Truus Rutjens- Boerboom

Woensdagavond is er om 18.30 uur een Eucharistieviering in onze kapel.

Telefoon: 0316 247216; email:babberich@rkliemers.nl.

Namasté Yoga Aerdt start met nieuwe yogadoelgroep!

AERDT - Vanaf maandag 6 januari wordt er wekelijks een nieuwe groep opgestart in het Dorpshuis van Aerdt door yogadocente Marion Salemink uit Aerdt. Aanvangstijd 11.00 uur.

Deze groep is geschikt voor diegenen, die zich beperkt voelen in hun beweging (zoals spierziektes, trauma). Ook voor ouderen is deze groep toegankelijk. "Er ligt een yogamat en naast de mat staat een stoel die je naar eigen inzicht kan gebruiken (balans of ondersteuning). We kijken en luisteren naar de beperkingen die het lichaam aangeeft maar we zoeken ook naar de mogelijkheden. Wanneer uitgebreide yogahoudingen op de mat geen opties (meer) zijn, helpen eenvoudige houdingen voor het gezond houden van spieren en gewrichten. We gebruiken de adem om meer rust en ruimte te creëren in het lichaam en onze geest zodat we ons weer vitaler en energieker voelen. De eindontspanning kan al naar gelang zittend of liggend. Nieuwsgierig geworden neem gerust contact op met Marion via 06 22981033 of marionsalemink@gmail.com/ facebook: Namasté Aerdt."

Nieuwjaarsinstuif Sint-Andreas, met Flow

Ons koningspaar Mascha en Jacco Brouwer, samen met jeugdkoningin Mabel Brouwer (allen uit één gezin).

ZEVENAAR - Op 12 januari houdt de schutterij Sint-Andreas & schietvereniging Sint-Hubertus, de nieuwjaarsinstuif. Deze middag wordt muzikaal begeleid door de band Flow.

Vanaf 13.30 uur wensen de besturen van schutterij Sint-Andreas en schietvereniging Sint-Hubertus, een ieder een gelukkig 2020 toe. Omstreeks 14.00 uur verzorgt de malletband een klein concert.

De instuif is in het schuttersgebouw van Sint-Andreas, Oude Doesburgseweg 1 in Zevenaar. Deze middag zullen de 25- jarige jubilarissen van Sint-Andreas, gehuldigd worden. Tevens is er een springkussen, prijsschieten en wordt de draaideur loterij weer gehouden. Kortom, het belooft weer een gezellige middag te worden.

"2019 was natuurlijk een bijzonder en schitterend jaar, maar ook voor 2020 maken we er met de schutterij weer een gezellig schuttersjaar van. Denk hierbij aan de 'vaste' evenementen, zoals carnaval, schuttersfeesten, concoursen en kermis. We zijn een vereniging voor eenieder. Lijkt het je ook leuk om muziek te maken, te schieten, te vendelen, of er gewoon gezellig bij te zijn. Schroom niet en loop een binnen. Informatie kun je ook vinden op onze website https://st-andreas-grieth.nl en op Facebook."

Zing & Swing pakt weer uit!

Zing & Swing. (foto: L. Aleven)

ZEVENAAR - Op zondagochtend 19 januari geven de zangers van Zing & Swing hun derde eindvoorstelling.

Onder muzikale leiding van Paul Mulder is er wederom een bont palet van liedjes ingestudeerd. Bezoekers van de vorige twee voorstellingen weten wat ze kunnen verwachten: mooie luisterliedjes, gezellige meezingers en een enkele keer gaan zelfs de voetjes van de vloer. Ook topaccordeonist Theo Scholten is er weer bij. De voorstelling is geschikt voor jong en oud, iedereen is welkom! Als vanouds vindt de voorstelling plaats in het sfeervolle Sint-Andreas Schuttersgebouw aan de Oude Doesburgseweg 1 in Zevenaar. Zaal open om 10.30 uur, aanvang 11.00. Entree 5,00 euro; kinderen tot 12 jaar gratis. Vooraf een kaartje kopen of reserveren kan per email: henniebakker@upcmail.nl, pjfransen-schaap1935@kpnmail.nl of even bellen 0316 524091.

Solo Stories - Doet sneeuw pijn

ZEVENAAR - 'Doet sneeuw pijn' is een solovoorstelling gebaseerd op het indrukwekkende boek van Carolien Spaans

Eindelijk hebben ze elkaar gevonden. Ze beginnen een leven samen en krijgen een prachtige zoon. Dan gaat hij zoals elk jaar skiën met vrienden. Maar deze keer komt hij niet meer terug. Na de begrafenis rest er een levensgroot gat dat opnieuw gevuld moet worden. Maar hoe? Over een ondenkbaar verlies en de onwaarschijnlijke kracht om opnieuw te beginnen, gebaseerd op het boek van journalist Carolien Spaans.

De toneelvoorstelling is vrijdag 24 januari om 20.15 uur in Het Musiater. Prijs 19,50 euro.

Digitaal café in de Bibliotheek

DIDAM - Leer meer over een digitaal onderwerp tijdens het Digitaal café. Zaterdag 11 januari in Bibliotheek 's-Heerenberg van 11:00 – 12:30 uur bent u er weer welkom! Dit Digitaal café staat Internetbankieren centraal.

Mocht deze datum niet uitkomen, dan komt hetzelfde onderwerp zaterdag 25 januari aan de orde in Bibliotheek Didam. De koffie staat klaar! Bij het Digitaal café geeft een specialist van SeniorWeb een korte inleiding over een onderwerp en kunnen er daarna vragen gesteld worden.

Vakantieouders gezocht voor kansarme kinderen

Vakantiekind. (foto: Pax Kinderhulp)

REGIO - Pax Kinderhulp zoekt in de regio Liemers gastgezinnen, die in de periode van 04 - 17 april en/of 18 juli - 07 augustus een Berlijns kind een onvergetelijke paas- en/of zomervakantie willen geven. Het gaat om kinderen van 6 t- 12 jaar die vanwege problemen van vooral sociaaleconomische aard geen normaal gezinsleven kennen.

Mensen die er sociaaleconomisch slecht voorstaan, hebben te maken met werkloosheid en sociale vereenzaming, wat vaak gepaard gaat met armoede en weinig toekomstperspectief. Kinderen zijn hier de dupe van en groeien op in onzekerheid zonder de liefde en aandacht waar ieder kind recht op heeft.

Een vakantie kan voor een Berlijns kind een lichtpuntje betekenen in het grijze bestaan van alledag. De waarde van een aantal weken huiselijke gezelligheid, aandacht, geduld en liefde, laat zich vooral uitdrukken in ‘bagage voor later’. De mogelijkheid bestaat de kinderen vaker uit te nodigen en een langdurige band op te bouwen.

Belangstellenden kunnen bellen met 06 12727004, Anne-Marie Bröker, zodat een afspraak gemaakt kan worden voor een vrijblijvend informatief bezoek. Verdere informatie staat op www.paxkinderhulp.nl.

Digitaal café in de Bibliotheek

DIDAM - Leer meer over een digitaal onderwerp tijdens het Digitaal café. Zaterdag 11 januari in Bibliotheek ’s-Heerenberg van 11:00 – 12:30 uur bent u er weer welkom! Dit Digitaal café staat Internetbankieren centraal.

Mocht deze datum niet uitkomen, dan komt hetzelfde onderwerp zaterdag 25 januari aan de orde in Bibliotheek Didam. De koffie staat klaar! Bij het Digitaal café geeft een specialist van SeniorWeb een korte inleiding over een onderwerp en kunnen er daarna vragen gesteld worden.

'Ik geef om Westervoort en wat hier gebeurt' Een portret van Karlo Bolder, regionale nieuwsjager met Westervoorts hart

Iedereen weet Karlo te vinden en hij is overal van op de hoogte. (foto: Matthijs van Bakkum)

WESTERVOORT- Karlo Bolder is een betrokken, vriendelijke en nieuwsgierige Westervoorter. Daarnaast is hij de eigenaar van de websites van Westervoort-, Duiven-, Zevenaar-, Arnhem-, Velp- en Liemersplaza.nl, waar alle lokale nieuwtjes worden vermeld. Een portret.

Op zevenjarige leeftijd verzamelde Karlo al nieuws uit Westervoort en begon hij daarover zelf artikeltjes te maken. Daarna kopieerde hij deze en deelde ze uit aan buurtbewoners. En ook al heeft hij een hele andere opleidingsrichting gekozen, de journalistiek is altijd zijn passie gebleven. Dat is goed te zien aan al het nieuws op zijn Plaza-websites. "Vijftien jaar geleden startte ik met Westervoortplaza.nl", vertelt Karlo. "Ik deed dat toen als hobby, naast mijn vaste baan in de bouw. Na een ongeluk tijdens mijn werk kon ik niet veel meer doen. Hoe naar ook, het was wel de gelegenheid om mij verder te ontwikkelen in de journalistiek en fotografie en iets op te starten wat ik stiekem altijd al had willen doen. Ik begon toen met Westervoortplaza.nl, waarop ik foto's en aankomende activiteiten in het dorp plaatste. Dit online-concept breidde snel uit naar steeds meer artikelen over allerlei onderwerpen." Karlo richt zich vooral op Westervoortplaza.nl. Westervoort is zijn geboortedorp en de liefde voor Westervoort kan hij bijna niet onder woorden brengen. "Ik geef om dit dorp en om wat hier gebeurt. Ik heb gedurende mijn leven een band opgebouwd met de inwoners en Westervoort zelf. Die moet goed verzorgd worden." Iedereen weet Karlo te vinden en hij is overal van op de hoogte. Zo raast er tijdens dit interview een politieauto door de straat. Hij wordt gelijk nieuwsgierig en wil er het liefst achteraan. Karlo: "Dit gebeurt bijna nooit en ik ben vrij zeker dat er nu een hoop mensen naar mijn facebookpagina gaan om te achterhalen wat er aan de hand is." De inwoners van Westervoort zijn erg blij met Karlo's inzet. "Ik krijg veel waardering van alle inwoners en hoor vaak hoe leuk ze vinden wat ik allemaal doe. Mensen zijn soms niet geïnteresseerd in het nieuws uit de hele omgeving, maar als het over hun eigen dorpje gaat, vindt men het nieuws vaak wel leuk en interessant. Ik vind het mooi dat ik met mijn plaza iets kan betekenen voor de Westervoorters." Fotografie is ook een belangrijk onderdeel in Karlo's leven. Voor de websites en privé. Fotograferen in de natuur vindt hij prachtig om te doen. "Er zijn dagen dat ik om vier uur 's ochtends opsta om met mijn camera naar buiten te gaan en prachtige plaatjes te gaan schieten. De mooie kleuren die er dan in de lucht zijn; het is gewoon super!" Om alle websites bij te kunnen houden is Karlo's hobby een echte dagtaak geworden. "Maar zelfs nu heb ik nog te weinig tijd om alles helemaal perfect te doen", zegt hij. Karlo werkt alleen, maar zou het liefst iemand hebben om de taken mee te verdelen: "Het zou super zijn als er iemand is die journalistiek en fotografie leuk vindt en tijd over heeft. Diegene kan dan bijvoorbeeld hetzelfde doen als ik, maar dan voor bijvoorbeeld Duiven of Zevenaar. Of we kunnen op een andere manier een leuke samenwerking aangaan: ik sta in principe overal voor open", besluit hij.

Requiem voor de aarde

De jaarwisseling is geweest en ik wens iedereen vanaf deze plek een inspirerend, gezond en vooral cultureel 2020. Als het aan ons ligt is dat niet zo moeilijk. Dat we een enorm aanbod hebben is hopelijk wel bekend. Dat we muziek, cultuur en maatschappelijk relevante onderwerpen aan elkaar verbinden is misschien wel een nieuwe trend. Het zou mooi zijn als we verschillende publieksgroepen kennis kunnen laten maken met diverse disciplines. Zo kunnen we onderwerpen op een andere wijze belichten. We vatten de koe maar direct bij de horens met het actuele thema duurzaamheid, het behoud van de aarde. Het gaat om de toekomst van ons allen. Hoe kunnen we de aarde zodanig leefbaar houden dat mensen nog lang kunnen genieten van het rijke leven. Er wordt op allerlei manieren aandacht aan geschonken. In januari doen we dat met het Requiem voor de Aarde of op z'n Spaans Requiem 'Por la Tierra'. De wereldbekende flamenco gitarist Paco Peña schreef dit bijzondere stuk in 2004 met daarin de oproep aan de mensheid om voorzichtig met onze aarde om te springen. Daarbij maakt hij gebruik van een spannende combinatie van hartstochtelijke flamenco en klassieke koorzang. Het wordt een uniek concert dat niet vaak wordt uitgevoerd. Met zijn ensemble komt hij 18 januari naar Zevenaar en voert hij samen met het Oost Nederlands Kamerkoor, Kamerkoor Musica Vocale, het jeugdkoor van het Candea College en Kinderkoor De Ulftse Nachtegalen dit werk uit. Voor de pauze werken dansers van Danspodium, jongeren van Hope XXL en Christien Lokman van de Han mee. Het is een prachtige combinatie van Spaanse muziek en koorwerk waar je zeker van gaat genieten. Niet alleen dat, want de boodschap is om zuinig te zijn met de aarde. We gaan de aarde zeker niet ten dode opschrijven! Als je wilt komen, kom dan naar de prachtige evenementenruimte in HAL12 te Zevenaar, want daar gaat het gebeuren. Ook hier speelt duurzaamheid een grote rol!

Afscheid als begin

De kaarsjes gaan uit

Felle lampen flitsen aan

't Feest is weer voorbij

't Oud jaar, dat is gegaan

Hallo, nieuwe dag

Vaarwel, oude nacht

Ach, zal ik je missen?

't Is een nieuw jaar dat wacht

Maar als ik twijfel, oude vriend

Geef jij mij goede raad:

"Vooruit, dat is de richting

Rechtdoor is hoe het gaat."

Kyra Sannes

Auteur Nina Elbers

Column Bert Fröhlich, de Verbinder

Klaar voor een duurzame toekomst Installatiebedrijf Hans van 't Hullenaar BV neemt ETB-Balk BV over

BEMMEL- Er prijkt een nieuw logo met een nieuwe naam aan de gevel van Installatiebedrijf Hans van 't Hullenaar: Willie Ratering, eigenaar van Elektrotechnisch Installatiebureau Balk BV, draagt zijn bedrijf over aan familiebedrijf Hans van 't Hullenaar BV.

'Voor mij is het tijd om de tweede helft van mijn leven een andere invulling te geven', legt Willie uit, 'en ik heb er alle vertrouwen in dat ik in familiebedrijf Hans van 't Hullenaar een betrouwbare overnamepartner heb gevonden'. Noud van 't Hullenaar en zijn zus Yvonne zijn bijzonder trots dat hen deze kans is gegund. Zij zijn de tweede generatie binnen het familiebedrijf dat hun vader Hans oprichtte. 'Wij zijn blij met deze uitbreiding omdat de werktuigbouwkundige installaties en de elektrotechnische installaties steeds meer in elkaar verweven raken door de ontwikkelingen op de duurzame markt', legt Noud uit. 'Onze bestaande elektra- afdeling is met deze overname gelijkwaardig aan onze w-afdeling. Met deze overname kan onze E-afdeling u nog beter van dienst zijn en u de service en kwaliteit verlenen zoals u al jarenlang gewend bent van ons.'

Alle diensten onder één dak

Aan alle expertise die van 't Hullenaar al ruim 50 jaar in huis heeft op het gebied van duurzame energietechnieken, onderhoud, elektrotechniek, centrale verwarming, gas, water, sanitair en airco verandert er uiteraard niets. Yvonne: 'We halen nu juist nog meer expertise in huis. Ook het vakkundige team van ETB-Balk BV wordt door ons overgenomen. Stuk voor stuk vakmensen op het gebied van elektra. ETB-Balk BV draagt immers ook al 60 jaar ervaring met zich mee. U kunt bij ons terecht voor de installatie van moderne elektrotechnische voorzieningen, domotica, beveiligingsinstallaties en het aanleggen van led- en noodverlichting . Bovendien kunt u het installeren van elektrische oplaadpunten, zonnepanelen, brandmeldsystemen, data- en telecomnetwerken met een gerust hart overlaten aan Hullenaar Balk Installatietechniek. Binnen het team zijn er tevens vakmensen gecertificeerd om NEN-keuringen te verrichten, zodat na de installatie van elektra ook het periodieke onderhoud en controle netjes voor u kan worden geregeld.'

Alle pijlen zijn gericht op een nog mooiere toekomst. Voor het bedrijf, maar ook voor de wereld. Duurzame ontwikkelingen worden bij Hullenaar Balk Installatietechniek op de voet gevolgd. Alle kennis van deze technieken zoals warmtepompen, houtpellet-CV-ketels, zonnepanelen en zonneboilers is up-to-date.

Hullenaar Balk Installatietechniek heeft niet alleen de competentie, maar ook de capaciteit om u in alle fasen van uw project van dienst te zijn. Voor zowel particulieren, bedrijven, architecten en bouwbedrijven als ook voor overheidsinstellingen is Hullenaar Balk Installatietechniek dé partner waar u op (en mee) kunt bouwen! (www.hullenaarbalk.nl)

De beste onderwaterfotografen van duikteam SAL

LOBITH - Afgelopen week vond bij duikteam Sub Aqua Libera (SAL) de prijsuitreiking van haar onderwaterfotografie wedstrijd plaats. Enkele maanden geleden konden de onderwaterfotografen uit de vereniging foto's insturen waarop later door de overige leden gestemd werd.

Zeven leden stuurden hun drie mooiste foto's per categorie in. Sven Thoonen sleepte de prijs binnen voor de categorie zoutwater, Ruud Dorland won de prijs voor de categorie zoet water en Jos van Zijl wist met twee foto's in beide categorieën de 'overall'-prijs te winnen. De mannen wonnen een aan de bar te besteden bedrag en hun foto's zijn te bewonderen in het clubhuis.

Duikteam SAL geeft lessen aan beginnende en gevorderde duikers vanaf 14 jaar. "Ook bieden wij speciale jeugdlessen voor kinderen vanaf tien jaar en zijn wij dit najaar begonnen met 'Snorkel je Fit', een programma speciaal voor senioren. Maak snel een afspraak voor een vrijblijvende introduik via www.subaqualibera.nl. Hier staat ook meer informatie over opleidingen, jeugdlessen, kinderfeestjes en Snorkel je Fit."

Nieuwjaarsvlooienmarkt in Zevenaar

ZEVENAAR - In sporthal Heerenmaten aan Heerenmaten 8 wordt zondag 5 januari van 9 tot 16 uur voor de derde keer een leuke grote nieuwjaarsvlooienmarkt gehouden.

Hier wordt weer veel tweedehands, antiek, curiosa, snuiterijen, brocante, huisraad en kleding te koop aangeboden. Leuk voor bezoeker om te komen snuffelen, of als u nog overtollige spullen heeft en wilt u deze te koop aanbieden: huur dan ook een kraam. De kraam is 4 meter met bovenbouw en kost 25 euro. Een grondplaats van 6 meter kost 15 euro. Deze is te bestellen via www.animo-vlooienmarkten.nl of 06 39108152.

De entree voor de markt kost drie euro voor volwassenen, voor 65+ 2,50 euro en kinderen tot 12 jaar onder begeleiding gratis. De sporthal Heerenmaaten zorgt voor de catering.

Overdekte vlooienmarkt Zelhem

ZELHEM - Zondag 12 januari is er van 9.00 tot 16.00 uur een grote vlooienmarkt in sporthal De Pol aan de Vincent van Goghstraat 72 in Zelhem.

Er wordt veel tweedehands, antiek, curiosa, snuisterijen, brocante, huisraad en kleding te koop aangeboden. Leuk als bezoeker om te komen snuffelen. Wie nog overtollige spullen heeft en deze te koop wil aanbieden, kan ook een kraam huren. Een kraam van vier meter met bovenbouw kost 25 euro. Een grondplaats kost per zes meter 17,50 euro. Deze zijn te bestellen via www.animo-vlooienmarkten.nl of tel. 06 39108152.

De markt bezoeken kost drie euro entree voor volwassenen, voor 65+ 2,50 euro en kinderen tot 12 jaar onder begeleiding gratis! De gezellige catering wordt verzorgd door de sporthal.

Jeugdvendeliers van Sint-Anna: de besten van Gelderland!

De trotse vendelkampioenen, hun commandanten, voorzitter en koning van de Federatie. (foto: Secretaris Sint-Anna)

OUD-ZEVENAAR - De junioren vendeliers van schuttersvereniging Sint-Anna Oud-Zevenaar hebben de wisselbokaal voor het junior vendelen gewonnen.

Zij behaalden over de concoursen in 2019 het hoogst aantal punten (2475) in overwaardering en zijn daarmee Gelders kampioen! Kamiel, Stan, Sem en Gijs hebben deze prijs, met hun instructeurs en commandanten Edwin en Helen in ontvangst genomen tijdens de najaarsvergadering van de Federatie van Gelderse Schuttersgilden Sint-Hubertus op 28 november. Hiervoor was in de vergadering een speciaal agendapunt ingelast. Want juist de jeugd draagt bij aan de beleving en en de toekomst van het schuttersleven in Gelderland. Deze 12-jarige jongens komen uit in de categorie Junioren (11 - 17 jaar) en in de hoogste ere-afdeling. Een bijzondere prestatie waar ze zelf maar vooral hun vereniging Sint-Anna uit Oud-Zevenaar heel erg trots op is.

Zij ontvingen de wisselbokaal uit handen van Federatiekoning 2019 Roeland Beumer en voorzitter van de Federatie Wim Sanders.

Muziekweb in de bibliotheek There is music in de bieb!

(foto: Kunstwerk!)

LIEMERS - Luister online in de bibliotheek naar meer dan 450.000 albums en 4,5 miljoen tracks. Heel veel muziek die je op andere sites niet kunt vinden. Lees alles over artiesten, albums en genres. Voor iedereen gratis beschikbaar in de bibliotheek.

Muziekweb in de bibliotheek is een streaming muziekdienst voor bezoekers van de bibliotheek. Je kunt ermee luisteren naar de complete cd-collectie van Muziekweb. Je vindt er onder andere de nieuwste releases en ontdekt er nieuwe muziekstijlen. Meer dan de helft van de tracks op Muziekweb bestaat uit origineel werk dat je op andere muzieksites niet zult vinden. Het aanbod omvat diverse muziekstromingen: van popmuziek tot klassiek, van jazz tot wereldmuziek, Nederlandstalig, et cetera. Daarnaast biedt Muziekwebluister een schat aan informatie over albums, artiesten en genres.

Alleen in de Bieb!
Muziekweb inde bibliotheek is exclusief beschikbaar op de computers in de bibliotheek. Alle bezoekers kunnen de tracks van Muziekweb gratis beluisteren. Wil je de gevonden muziek ook thuis beluisteren, reserveer dan de cd's op Muziekweb (alleen voor bibliotheekleden). Een uitgebreide uitleg over de werking van Muziekwebluister vind je op www.muziekweb.nl/Luister.

Voorverkoop kaarten Groessense Pronkzitting

Buut-optreden van de Groessenaar Boelie. (foto: Harry Keultjes) Harry Keultjes

GROESSEN – Drie avonden op rij entertainment met uitsluitend Groessens talent op de planken. Carnavalsvereniging De Deurdreiers presenteert een gevarieerd programma in het weekend van 17 tot 19 januari in zaal Gieling.

Op vrijdag zijn te gast de leden van de Senioren Sociëteit Groessen samen met de jeugd die komend jaar de basisschool gaan verlaten en die dat dit jaar deden. Op vrijdagavond dragen Jeugdprins Dani Stokman en prinses Jackie Gieling hun proclamatie voor. Dat doen prins Thijs (Steentjes) de 1e en adjudant Jelle Roordink op zaterdag- en zondagavond.

De buut van Boellie van De Boemel zal zeker niet ontbreken. (foto: Harry Keultjes) Harry Keultjes

De commissie pronkzitting heeft verrassende optredens in petto, maar laat daar nog niets over los. In elk geval een gevarieerd programma met sketches, muziek, dans en buuts. De optredens starten klokslag 19:00 uur (zaal open 18:30 uur). De presentatie is in handen van president Tom Lentjes en wordt muzikaal ondersteund door het ‘huusorkest’ muziekvereniging Sint-Andries.

De voorverkoop op zondag 5 januari in café Gieling start om 11:00 uur ’s-morgens. Het café is open vanaf 10.00 uur. Een plaatsbewijs kost 10 euro per persoon, voor leden is het gratis op vertoon van de ledenpas. Voor informatie en vragen: www.deurdreiers.nl en info@deurdreiers.nl.

Programma Filmhuis Didam

Penoza: The Final Chapter.

Penoza: The Final Chapter
Vrijdag 3 en maandag 6 januari om 20.00 uur.
De Zwarte Weduwe is niet dood. Drugskoningin Carmen van Walraven zit ondergedoken in Canada en leidt daar een anoniem leven. Wanneer er op een avond een collega lastiggevallen wordt, doodt Carmen uit zelfverdediging de dader. Ze wordt opgepakt en uitgeleverd aan Nederland. Haar kinderen zijn in shock dat hun moeder nog leeft, en er zijn ook mensen die nog een rekening met Carmen hebben te vereffenen.

Wild Rose
Vrijdag 10 en maandag 13 januari om 20.00 uur.
Rose-Lynn Harlan droomt er van om naar Nashville te verhuizen en countryster te worden. Ze woont echter in Glasgow, waar ze een bestaan probeert op te bouwen voor zichzelf en haar kinderen.
Een hartverwarmende film over moeders en dochters, over dromen en realiteit en over muziek waar je onmogelijk stil bij kunt blijven zitten.

Mjólk
Vrijdag 17 en maandag 20 januari om 20.00 uur.
Inga en haar man hebben een melkveebedrijf in een klein dorp bij Reykjavik. Ze zijn al jaren lid van de lokale zuivelcoöperatie die via chantage en slinkse regels haar monopoliepositie weet te behouden. Als Inga’s man onder verdachte omstandigheden overlijdt, heeft ze genoeg van het corrupte systeem en probeert het lot van haar gemeenschap weer in eigen hand te nemen.

Frozen 2 (Familiefilm 6 jr.e.o.)
Zondag 19 januari om 10.00 uur en om14:00 uur.

Waarom werd Elsa geboren met magische krachten? . Samen met Anna, Kristoff, Olaf en Sven gaat ze op een avontuurlijke maar opmerkelijke reis.

Meer informatie: www.filmhuisdidam.nl.

Mooie luisterliedjes en rock tijdens Open Podium

In 't Hof.

ZEVENAAR - Op zaterdag 11 januari zijn er mooie luisterliedjes en spetterende rock en rollnummers te horen in muziekcafé De Lantaern in Zevenaar. De mooie luisterliedjes worden gespeeld en gezongen door Dirk-Wim in ’t Hof. Aansluitend zorgt het trio Roadmen en het duo No Fake voor de rock roll afgewisseld door wat rustiger nummers. Aanvang: 20.30 uur. De toegang is gratis.

Dirk-Wim in ’t Hof is zanger, gitarist, liedjesschrijver en verhalenverteller. Hij was zanger/gitarist van de Nijmeegse band Het Kaf. Sinds 2010 treedt Dirk-Wim op als zanger, liedjesschrijver en verhalenverteller onder de naam In ’t Hof. Eind 2019 presenteerde hij zijn nieuwste lied ‘Liever verloren’. Om met Frits Spits te spreken: ‘Verbluffend goed’.

Roadmen.
No Fake.

Roadmen bestaat uit drie jonge vrienden uit de Liemers. Zij spelen rock&roll met invloeden vanuit de blues, soul en pop. De drie jongemannen speelden al regelmatig samen, maar na een reis naar Normandië ontstond het idee om een band te beginnen. Zo is Roadmen geboren. Nofake acoustic is een akoestisch duo. Ze bewerken classic rocknummers naar een akoestische uitvoering met veel fantasie en een geheel eigen arrangement. Daarnaast schrijven ze ook eigen werk in diverse stijlen.

No Fake heeft inmiddels twaalf nummers opgenomen. Sheila en Dirk hebben met No Fake vorig jaar met veel succes opgetreden in De Lantaern. Het publiek kreeg er geen genoeg van. Er valt dus veel te genieten deze avond. Meer info staat op www.delantaern.nl.

18 / 24

'Alles uit liefde voor de muziek en moeder Aarde' 'Por la Tierra' verbindt generaties en werelden in Hal 12

Paco Peña is de grote publiekstrekker op 18 januari. (foto: Bert Hobelma)

ZEVENAAR – Het is niet alleen een concert. Meer een manifestatie, maar ook dat woord dekt de lading niet van de unieke versie van Requiem por la Tierra die zich op 18 januari in Hal12 afspeelt. Een zinderende ontmoeting tussen generaties en werelden, tussen zang, dans en muziekstijlen met een duidelijke boodschap: er is hoop voor de aarde, daar kunnen we met zijn allen wat aan doen.

Danspodium laat een prachtige openingsdans zien

"Requiem, dat klinkt wat triest. Alsof alles al verloren is. Dat willen we niet uitdragen", beaamt Petra Frölich. Samen met Marleen van Eeten, haar koorgenoot van het Oost Nederlands Kamerkoor en Marisa Sluiter en Sicco de Boer van Musica Vocale bemant ze de projectgroep die Requiem por la Terra organiseert.

Een projectgroep met een omvangrijk projectplan. Dat klinkt gewichtig, maar is keiharde noodzaak om Requiem por la Tierra in deze opvallende gedaante voor het voetlicht te brengen. Dankzij financiële bijdragen van onder meer de provincie Gelderland, Rabobank Graafschap Zuid, de gemeenten Doetinchem en Wageningen, Naoberfonds Doetinchem, het Fonds voor Cultuurparticipatie en het Bernhard Cultuuurfonds Gelderland staan er deze maand vier voorstellingenop de rol. Op 18 januari de try-out in Hal12 in Zevenaar, op zondag 19 januari in Amphion in Doetinchem, op 21 januari in Junushoff in Wageningen en op 22 januari in het Arnhemse Musis Sacrum.

Het Oost Nederlands Kamerkoor en Musica Vocale, twee Gelderse kamerkoren met Rob Vermeulen als dirigent, hebben een belangrijke stem in de uitvoering. Maar de grote publiekstrekker is Paco Peña. De Spaanse gitaarvirtuoos, componist, dramatiek en artistiek leider neemt zijn flamenco-ensemble mee. Vier kinderkoren zingen uit volle borst mee: het koor van het Candea College in Zevenaar, de Ulftse Nachtegalen in Doetinchem, in Wageningen de kinderen van de Johan Frisoschool en in Arnhem leerlingen van de Montessorischool, Koorschool Arnhem en het Candea College. Juist die kinderen, de jongste generatie, zorgen met hun zang voor de nuance: 'de aarde is nog niet dood, kijk eens wat we hebben en hoe dierbaar ons dat is.'

Kippenvel

Paco Peña schreef Requiem por la Tierra al in 2004 als een oproep aan de mensheid om voorzichtig met de aarde om te springen. De spannende combinatie van hartstochtelijke flamenco en klassieke koorzang versterkt deze strekking. Paco Peña gebruikt in zijn stuk de structuur van de traditionele liturgie en weeft daar gebeden en niet-Bijbelse teksten doorheen. Het indringende muzikale spektakel duurt zeventig minuten, maar er gebeurt op 18 december veel meer op het podium van Hal12. Petra Frölich: "Wij zijn op zoek gegaan naar nog meer partners om de boodschap over te brengen." Trots: "Dat is gelukt." Talenten van Studio Danspodium uit Zevenaar openen de vier avonden met 'Aarde', een tien minuten durende dans vol ongekende schoonheid, meteen goed voor een flinke portie kippenvel. Daarna nemen verschillende sprekers het woord, jong en oud met één gemeenschappelijke noemer: hun liefde voor moeder Aarde. De jonge Ted Prost en Lars Middelkoop verhalen namens de Liemerse organisatie Hope XXL over het streven naar een wereld waarin iedereen zijn of haar leven tenminste met een acht kan waarderen. In Zevenaar laat Christien Lokman, programmamanager sustainable Energy & Environment en manager bij de HAN, van zich horen; in Doetinchem De Doorbraakgroep. Studenten van ArTEZ, de hogeschool voor kunsten in Arnhem presenteren zich met muziek en theater. "Student Yannick Wandel maakt muziekinstrumenten van afvalmateriaal", legt Petra Frölich uit. Zijn slotstuk voor de pauze eindigt met het akkoord waarmee Paco Peña en de twee kamerkoren na de pauze Requiem por la Tierra beginnen.

Buiten comfortzone

Voor het zover is moet er nog wel wat water door de Rijn. Voor Hal12 is de voorstelling de tweede vuurdoop na een optreden van het Luchtmacht-orkest in november. Het wordt een drukte van jewelste op het podium met twee koren van ieder 35 man, Paco met zijn negenkoppige ensemble en het kidskoor. De kinderen gaan straks in het Spaans zingen, voor bijna alle meisjes en jongens compleet nieuwe kost. De beide kamerkoren zijn druk aan het oefenen om de partituren onder de knie te krijgen. Petra Frölich spreekt van een flinke uitdaging. "We zingen voornamelijk in de kerk. We gaan helemaal buiten onze comfortzone." Dat geldt niet voor Paco Peña. Hij heeft het stuk vaker gespeeld en ongelofelijk maar waar: de 77-jarige flamenco-gitarist kan geen noten lezen. Hij speelt vanuit zijn hart en geheugen. Het muzikale genie is zeer betrokken bij het project, waarvoor Rob Vermeulen eerder dit jaar het zaadje plantte. Rob en Paco leerden elkaar in 2003 kennen toen ze samen 'Misa Flamenco' uitvoerden tijdens het Festival Al Bustan in Beiroet. Een kennismaking en eyeopener voor het leven. Zo leerde Paco de waarde van een goed koor met een goede dirigent kennen. Elk koor kan noten zingen, maar voordat een koor zo doorleefd kan zingen dat het één geheel vorm met zijn muziek en tot de diepste vezels kan doordringen, is er heel wat vakkundig vorm- en kneedwerk nodig wist hij vanaf dat moment. Daarom was de Spanjaard meteen te porren voor een nieuwe uitvoering van Requiem por la Tierra toen Vermeulen bij hem aanklopte om zijn droom te verwezenlijken. In oktober repeteerde Paco Peña al een keer mee met de twee koren en op 16 december was hij opnieuw van de partij. 17 januari vindt de generale repetitie plaats. Het verzengende ritme van gitaren, slagwerk, de zang van een flamenco-zangeres, klassieke koormuziek en als finishing touch de zang van de kinderkoren gaan door merg en been. Als waarschuwend vingertje naar het publiek. Mensen die maar blijven consumeren, bossen die gekapt worden, oceanen die vol plastic zitten, de aarde lijkt te bezwijken onder de druk van de eigen populatie. Het is vijf voor twaaf. Daarom is deze Requiem por la Tierra het meeste urgente concert van deze tijd.

Programma

Het programma ziet er als volgt uit: zaterdag 18 januari 2020, aanvang 19.30 uur, Hal12 Zevenaar (try-out), zondag 19 januari, 15.00 uur, Amphion Doetinchem, dinsdag 21 januari, 19.30 uur Junushoff Wageningen en woensdag 22 januari, 19.30 uur, Musis Sacrum Arnhem. Prijzen: voorverkoop € 25 aan de kassa € 27,50; kids en studenten € 15 en aan de kassa € 17,50.

Omdat het een try-out is kost de voorstelling in Zevenaar slechts € 10. Kaarten kunnen via Kunstwerk! worden besteld. Informatie: www.requiemvoordeaarde.nl.

Van de redactie

Bakkerij Groenen in Pannerden stopt na 70 jaar

Bakkerij Groenen. (foto: Funda) Funda

PANNERDEN - Het is een gekke gewaarwording voor Pannerden dat Bakker Peter Groenen op zaterdag 4 januari voor de laatste keer zijn warme broodjes zal bakken.

Een echte Pannerdense onderneming in hart en nieren, en voor veel inwoners uit Pannerden een vast begrip; de jaarlijkse oliebollen, kerststollen en het heerlijke brood en banket. Daarnaast veel vaste klanten die wekelijks hun lekkere broodje kwamen halen, of een praatje kwamen maken in de winkel.

Een echt familiebedrijf, in 1950 gestart door vader Frans Groenen op de Hoogeweg, in 1975 overgenomen door Peter en zijn vrouw Jeanne-Susan die Bakkerij Groenen hebben voortgezet op het Dorpsplein. Tot op de dag van vandaag wordt het brood nog steeds gebakken volgens oud familierecept.

Na zeventig jaar hard werken en trouwe dienst, is het nu tijd voor Peter en Jeanne-Susan in goede gezondheid te gaan genieten van hun vrije tijd, familie en vrienden. Pannerden verliest hiermee de laatste traditionele bakkerij uit het dorp. 'Ik wil iedereen dan ook hartelijk danken voor het vertrouwen en jarenlange klandizie. Wij kijken hier met veel voldoening op terug', aldus Peter.

Zaterdag 4 januari zal Bakkerij Groenen voor de laatste keer geopend zijn. Mocht u nog een persoonlijke groet willen brengen, dan bent u van harte welkom. De jaarlijkse oliebollen zijn uiteraard dit jaar ook weer te bestellen. Maar dan wel voor het laatst...

Hadewych Minis in Kunstwerk! Het Musiater 'Hadewych Doet De Dames'

ZEVENAAR - In de afgelopen 75 jaar bereisden zo’n slordige 250 Nederlandse zangeressen de vaderlandse podia. Bij elkaar opgeteld waren zij goed voor circa 12.500 liedjes die er toe deden en doen.

Hadewych Minis speurt in deze berg muziek naar de liedjes die haar raken, die tijdsbeelden markeerden, naar vergeten liedjes die we allemaal kunnen meezingen en naar liedteksten die niets aan zeggingskracht hebben ingeboet. Van Anouk tot Annie M.G. Schmidt en van LAKSHMI tot Zangeres zonder Naam. Het theaterconcert is donderdag 9 januari om 20.15 uur in Het Musiater. Prijs 26,50 euro.

Gerard Cox in Kunstwerk! Het Musiater 'De grote grijze belofte'

ZEVENAAR - De grote grijze belofte is de cabaret-solovoorstelling van de man die iedereen in Nederland kent. Ga er maar voor zitten want ‘Het heerlijk avondje is gekomen’.

Hij is warm, oergeestig, plagend, relevant en actueel. Van Lurelei, Het is weer voorbij die mooie zomer, Toen was geluk heel gewoon tot De Oase Bar, hij is letterlijk en figuurlijk de Éminence Grise van het populaire entertainment. Dit theaterseizoen wordt hij 80 jaar en dat gaat hij vieren op donderdag 16 januari 20.15 uur in Het Musiater. Prijs 29,25 euro.

DVC '26 JO14-1 kampioen na schitterende wedstrijd

Kampioensteam DVC'26 JO14-1. (foto: Raymond Sweers)

DIDAM - Onder grote publieke belangstelling is de derby op de Loilse Korenakker tussen DVC'26 JO14-1 tegen Loil JO14-1 in het voordeel van DVC'26 beslist.

Beide ploegen speelde de beste wedstrijd van het seizoen. De wedstrijd eindigde in een 1-4 overwinning voor DVC'26. De DVC-ers hebben daarmee ook het kampioenschap veilig gesteld. Naar Loil gaan de complimenten uit voor de geweldige ontvangst en de sportieve wedstrijd en naar het team van DVC'26 de felicitaties voor het behaalde kampioenschap.

Inleiding sterrenkunde

Sterrenstelsel. (foto: sterrenwacht cb)

ZEVENAAR - Sterrenkunde is leuk. Leer het heelal kennen. Alles weten over de zon, sterren, planeten, zwarte gaten en de oerknal?

Op 10 maandagavonden is er een cursus sterrenkunde op de sterrenwacht Corona Borealis in Zevenaar vanaf 20 januari toT 1 juni van 20.00 - 22.00 uur. Kosten 90 euro, inclusief syllabus. Bij gunstig weer kan door de kijker waarnemen. Iedereen is welkom. Informatie bij H.K.Meuter (026 3615861) of mail hmeuter@hotmail.com.

Sam schittert in Christmas Dinnershow

Studenten van verschillende opleidingen, zoals de Nederlandse Musical Academie, de Show Allround (dans) en Urban deden mee. (foto: Kim Kleijkers)

DUIVEN - Studenten van Rijn IJssel gaven op woensdag 18 december 2019 de laatste Christmas Dinnershow in de Ogtent in Duiven. Didammer Sam Rondeel was één van hen.

Studenten van verschillende opleidingen, zoals de Nederlandse Musical Academie, de Show Allround (dans) en Urban deden mee. Ook werkzaam waren studenten van andere opleidingen, zoals mode, licht en geluid, make-up en Leisure & Hospitality. De show bevatte onder andere filmmuziek, de Top 2000 met een bijpassende quiz voor de gasten en natuurlijk een kerstdiner. Verschillende restaurants bereidden het eten in tegenstelling tot de eerdere shows in december op andere locaties in Arnhem en Wageningen, waar studenten het eten maakten. De show werd mede geproduceerd door Studio 26.

Sam Rondeel is een van de studenten van het Rijn IJssel. Hij heeft de musical opleiding afgerond en doet nu een extra jaar van de dans opleiding. "Het verschil van deze locatie in vergelijking met de andere locaties is dat het hier veel groter is. Dat maakt het veel toegankelijker en losser. Ook de kleedruimtes zijn veel groter, wat erg fijn is en meer rust geeft. Daarnaast is het publiek heel anders. Bij deze show merk je dat het meer mensen uit de regio zijn, terwijl het op de andere locaties voornamelijk familie is."

De studenten van de opleidingen komen vanuit heel Nederland. Didammer Sam speelde echt een thuiswedstrijd. "Het is heel leuk om de show op verschillende locaties te doen en de verschillen mee te maken. De ruimtes, de tafelschikking, het verschilt per locatie. Ook het oefenen is anders. Voor deze show kwamen we verschillende middagen bij elkaar om de stukken door te nemen en te oefenen. De verscheidenheid in het publiek maakte het optreden ook heel leuk." Het leukste vond Sam de Top 2000. "Dat was toch wel het hoogtepunt. Met de quiz wordt het publiek er extra bij betrokken en dat maakt het leuker."

Natuurlijk groen in de Liemers Knotploeg Duiven klimt, zaagt, sleept, sjouwt en versnippert

Knotploeg Duiven heeft zich ontwikkeld tot een stevige vrijwilligersclub, met een stabiele kern knotters die hard, maar vooral veilig werken in het veld. (foto: PR)

DUIVEN – 'Groen moet je doen' is het motto dat helemaal van toepassing is op de leden van Knotploeg Duiven. Ruim twintig jaar jong en actief in gemeente Duiven én de Liemers. De naam is gekozen met een knipoog, maar maakt duidelijk waar de vrijwilligers voor gaan: wilgen knotten.

Van eind oktober tot half maart klimmen de leden elke drie weken in wilgen om deze oer-Hollandse boom te ontdoen van zijn kruin. "Dit mooie vrijwilligerswerk brengt ons op prachtplekken in ons mooie rivierenlandschap en op deze plekken gaan de handen uit mouwen: klimmen, zagen, slepen, sjouwen en versnipperen," zegt Harry Bouman, bestuurslid van Knotploeg Duiven. Ruim vijfendertig vrijwilligers, jong en oud, vrouw en man, ontmoeten elkaar in het veld om samen een bijdrage te leveren aan het onderhoud van knotwilgen, cultuurbomen met bijzondere waarde. Bijzondere bomen als landschapselement, die zonder menselijk ingrijpen verdwijnen. Sinds de oprichting in 1997 werkt Knotploeg Duiven met een knotkalender. Het wilgen knotten is een terugkerende bezigheid. "Elke vier à vijf jaar komen we op dezelfde plek en dit verveelt ons nog niet. We onderhouden wilgen van particulieren, knotten bomen op gemeentegronden, in de uitwaarden op terreinen van het waterschap en eveneens knotten we voor StaatsBosBeheer," vertelt Bouman. Knotploeg Duiven heeft zich ontwikkeld tot een stevige vrijwilligersclub, met een stabiele kern knotters die hard, maar vooral veilig werken in het veld. 'Meester, ik heb nog nooit in een boom geklommen' was de opmerking van een jongen toen de knotploeg vijftien jaar geleden startte met 'Je Klas Kan De Boom In'. Dit project houdt in dat de vrijwilligersgroep één keer per jaar met drie schoolklassen, zo'n kleine honderd kinderen, gaat knotten. Voor de knotploeg een manier om jonge kinderen, beleidsmakers van de toekomst, kennis te laten maken met vrijwilligerswerk in het groen. "Mooi om te vermelden, is dat dit elk jaar enkele fanatieke nieuwe leden oplevert. Vele handen maken licht werk wordt dan duidelijk: deze honderd kinderen knotten samen op één dag gemakkelijk een kleine vijftig wilgen!" laat Bouman weten. Naast het wilgenknotten kent Knotploeg Duiven inmiddels een tweede loot aan haar stam. Zo'n tien jaar geleden zijn de vrijwilligers gestart met het onderhouden van zo'n twintigtal poelen in de gemeente Duiven. Aan het begin van de herfst ontdoen ze poelen van de begroeiing en met dit maaisel worden de broeihopen aangelegd. En wie weet, vestigt zich er een ringslang. Zo draagt de knotploeg praktisch bij aan het onderhoud van deze pareltjes in het landschap. Op de website www.knotploegduiven.nl kan iedereen kennismaken met de activiteiten, waar en wanneer er wordt gewerkt. Foto's geven een impressie van wat de knotploeg doet op een werkochtend. Elkaar ontmoeten, bijpraten tijdens de koffie en de afsluitende maaltijd geven de knotploeg elke keer weer energie om de handen uit de mouwen te steken en zo praktisch bij te dragen aan het bijzondere karakter van onze regio. Zelf een keer met een ladder de boom in? Met een enthousiaste groep in de buitenlucht een klus klaren? Aanmelden voor de volgende activiteit op 11 en/of 25 januari kan via: harry@knotploegduiven.nl.

Seven Ierse drunken nights

De artiesten van Seven Drunken Nights vertonen op meesterlijke wijze de veelzijdigheid van The Dubliners. (foto: PR)

ZEVENAAR – De tributeband Seven Drunken Nights vertolkte op 20 december op het podium van Kunstwerk! het Musiater in Zevenaar de muziek en het verhaal van The Dubliners, Ierland's 'favoriete zonen. Een avond vol Ierse gezelligheid.

The Dubliners domineert, ondanks het overlijden van het laatste bandlid McKenna in 2005, nog altijd menig Ierse pub. Daarom hebben de getalenteerde artiesten van 'Seven drunken nights' er voor gekozen om – passend genoeg – ook het podium om te toveren in een lichtelijk verhabbezakte, maar oud-gezellige pub! Het originele Ierse ensemble, bestaande uit Ronnie Drew, Luke Kelly, Barney McKenna, Jim McCann, Ciaran Bourke en John Sheahan, heeft een onmiskenbare positie gehad in de muziekwereld gedurende meer dan vijf decennia. De artiesten van Seven Drunken Nights vertonen op meesterlijke wijze de veelzijdigheid van de oorspronkelijke mannen uit Dublin tijdens hun voorstelling. Bekende nummers als 'All for me grog' en, natuurlijk, 'Seven drunken nights' worden met schwung en passie gespeeld in authentieke Ierse klanken zoals die van de tin whistle, de viool en de schitterende banjo. Aan de lopende band wordt er tussen de vrolijke nummers door gelachen, gedronken en gepraat door de bandleden die naast het zingen ook lijken te acteren. Het kroegendecor van het podium wordt daadwerkelijk benut. Er wordt met regelmaat gekaart of geveegd wanneer een bandlid even niet deelneemt aan het muzikale feest. Dit alles maakt dat de band niet enkel een optreden, maar ook een ervaring deelt met de volle zaal. Omdat enkele van de bandleden de echte Dubliners persoonlijk hebben gekend worden de mooiste verhalen en anekdotes gedeeld: van de oorsprong van bepaalde instrumenten tot de komaf van het mogen spelen van muziek in een kroeg in Dublin. Voor iemand die zelden de binnenkant van een Ierse pub gezien heeft, was het een prachtavond vol sfeer en gezelligheid. Mocht ik ooit in Ierland komen, weet waar ik te vinden zal zijn.

Auteur Kim Kleijkers

Auteur Nina Elbers

Auteur Ted Prost

21 / 24

Zaterdag 4 januari Zevenaar

Discozwemmen in Het Lentebad

Kinderen kunnen zich heerlijk uitleven van 18:00 tot 21:00 uur.

Tijd 18:00 tot 21:00 uur / Voor 3 uur slechts € 6,-

(voorverkoop: uitsluitend online).

Losse kaartjes op de avond zelf aan de kassa

www.lentebad.nl

Zaterdag 4 januari Doesburg

New Years Party in Stadbierhuys De Waag

Aanvang: 20:00 uur / Entree € 15,--

Reserveren niet mogelijk

www.waagdoesburg.nl

Zondag 5 januari Duiven

Oliebollentournooi basketbal (mixteams) bij de Pigeons

Aanvang 12:00 uur / Gratis deelname

www.depigeons.nl

Zondag 5 en 12 januari Pannerden

Dijkencross door AVA'70 is een loopevenement:

Met afstanden van 2,5 / 5 / 10 km

Aanvang vanaf 9:30 uur / Kosten:

t/m 12j € 1,- / 13 t/m 15j € 2,-- / Senioren € 5,--

www.dijkencross.nl

Zondag 5 januari Didam

Nevelhorstloop DVC'26 op Sportpark De Nevelhorst

Voor tijden zie website

Nieuwjaarsreceptie 2020: 12.30 uur in de kantine

www.dvc26.nl/activiteit/nevelhorstloop/

Zondag 5 januari Zevenaar

Vlooienmarkt in Sporthal Heerenmaten

Geopend van 9 tot 16 uur

zondag 5 januari Giesbeek

Winterfair in de Giesbeekse Martinuskerk

Aanvang 09:00 uur / Gratis toegang

www.giesbeektorenhoog.nl

of bel, 06-10252829

Dinsdag 7 januari Zevenaar

Kunstwerk! VU

Eerste van tien lessen Meditatie door Sigrid Bakker

Tijd 20:45 tot 22:00 uur / kosten € 92,--

www.liemerskunstwerk.nl

Dinsdag 7 januari Westervoort

Eetcafé in Kulturhus De Nieuwhof,

Tijd: 17:30 uur / Kosten: € 6,70 voor een heerlijke oosterse maaltijd.

www.denieuwhof.nl/agenda

Donderdag 9 januari Zevenaar

Kunstwerk! Het Musiater

Theaterconcert: Hadewych Minis, Matangi Quartet, Leon Klaasse (drums) en Marijn van Prooijen (bas)

HADEWYCH DOET DE DAMES (TO)

Aanvang 20:15 uur / Entree € 26,50

Vrijdag 10 januari Zevenaar

Kunstwerk! Het Musiater

WhatEverHappens met ONGEKEND

In Ongekend komen kanten van WhatEverHappens aan het licht die tot nu toe zorgvuldig verborgen bleven.

Aanvang 20:00 uur / Entree € 17,50

Zaterdag 11 januari Westervoort

No Sleep Metalfestival 4

Aanvang 16:00 uur / Entree € 17,50

www.nosleep.nl

Zaterdag 11 januari Zevenaar

Kunstwerk! Het Musiater

2e avond: WhatEverHappens met ONGEKEND

Aanvang 20:00 uur / Entree € 17,50

zaterdag 11 januari Zevenaar

De Griethse Poort

Dansavond met live muziek van Orkest Jersey

Aanvang: 20:00 uur / Entree € 8,50

www.degriethsepoort.nl/agenda/

Zondag 12 januari Zevenaar

Nieuwjaarsinstuif in Schuttersgebouw St. Andreas

Aanvang 14:00 uur / Gratis toegang

https://st-andreas-grieth.nl

Zondag 12 januari Angerlo

Dorpshuis de Meent

Nieuwjaarsconcert van de Isseltaler Musikanten

Aanvang 11:30 / Entree € 8,50

www.isseltalermusikanten.nl

Ma 13 en di 14 januari Zevenaar

Kunstwerk! VU

Eerste van twaalf lessen schilderen van aquarel tot olieverf door Anita Salemink

Tijd 19:30 tot 21:45 uur / kosten € 194,50

www.liemerskunstwerk.nl

Maandag 13 januari Duiven

De Stek aan de Rijksweg

Maandelijks aanschuifdiner volwassenen

www.kerkvoornu.nl/aanschuifdiner/

Dinsdag 14 januari Westervoort

Aanschuiftafel met een heerlijk driegangendiner in Kulturhus De Nieuwhof

Opgeven en betalen tot vrijdag 10 jan. / 12 uur bij de balie/bar.

Aanvang 12:30 uur / Kosten € 6,70

www.denieuwhof.nl/agenda

Woensdag 15, 22 en 29 jan Westervoort

Meer bewegen voor ouderen in Kulturhus

Er wordt gewandeld, maar er is ook wel eens een activiteit in de gymzaal.

Tijd: 15:30 tot 16:30 uur

www.denieuwhof.nl/agenda

Woensdag 15 januari Zevenaar

Kunstwerk! VU

Eerste van acht lessen tekenen en schilderen van zwart/wit naar kleur door Gerda Kersten – Polman

Tijd 19:45 tot 21:45 uur / kosten € 114,75

www.liemerskunstwerk.nl

Woensdag 15 januari Zevenaar

Kunstwerk! Het Musiater

Ali B met KOORTS: Ali steekt de thermometer in de bilspleet van de Nederlandse maatschappij en meet de temperatuur.

Aanvang 20:10 uur / Entree € 22,50

Donderdag 16 januari Zevenaar

Stadsbrouwerij Wittenburg (Markt 7)

Bier&bites speeddate, 45 t/m 60 jaar

Aanvang 19:00 / Entree € 29,95

www.doedates.nl/agenda/

Donderdag 16 januari Westervoort

Bordspellenavond in Kulturhus de Nieuwhof

Tijd 19:00 tot 22:30 uur / Gratis entree

www.denieuwhof.nl/agenda

Donderdag 16 januari Zevenaar

Kunstwerk! Het Musiater

(Gerard) Cox met DE GROTE GRIJZE BELOFTE: Hij is warm, oergeestig, plagend, relevant en actueel.

Aanvang 20:15 / Entree 29,25

Vooraankondiging: Pareltjes van voorstellingen bij Kunstwerk!Het Musiater!

info@liemerskunstwerk.nl

Zaterdag 18 januari: Reqiem por la tierrra – Try Out / Paco Pena, O-Ned. Kamerkoor

Vrijdag 24 januari: Solo Stories / Doet sneeuw pijn

Vrijdag 31 januari: Kees van Amstel / Een bang jongetje....

Zondag 2 februari: Ernst, Bobbie en de rest / Geklungel in de Jungle

Dinsdag 4 februari: Jimmy Love en live-band / The Rocket Man

Wekelijkse activiteiten

Iedere maandag

Duiven: Storytelling om 14.00 De Stek

Iedere dinsdag

Duiven: Koffie met bezieling om 9 uur in de Remigiuskerk

Oud-Zevenaar: verrassingsmenu 12.30-14.00 uur bij Thoen & Thans

Iedere woensdag

Westervoort: Linedance in Kulturhus de Nieuwhof van van 10:00 tot 12.00 uur

Iedere donderdag

Duiven: Filmavond vanaf 20.00 uur Bij Bert (zie pag. 2)

Zevenaar: Bordspelavond vanaf 19:30 op de steenheuvel 6 (€ 1)

Iedere zaterdag

Didam: Open dag Martinus Molen

Iedere vrijdag

Herwen: Korfbal clinic van 19-20 uur Sporthal De Cluse (vanaf 6jr)

Schaatsen:

In Duiven en in Zevenaar tot en met 5 januari op de schaatsbaan

Informatie Filmhuizen in De Liemers

www.filmhuiszevenaar.nl

www.filmhuuswestervoort.nl

www.filmhuis Didam

filmhuis Bij Bert zie pagina 2

Kijk ook eens bij:

www.indeliemers.nl

www.liemerskunstwerk.nl

www.deogtent.nl

www.mikado-welzijn.nl

www.caleidoz.nl

Excelsior-Lobith reikt senioren helpende hand

Onder toeziend oog van de bestuursleden tekenen de secretarissen het contract. (foto: John Stoll)

LOBITH - Rijnwaarden50plus, de seniorenvereniging van het Gelders eiland met 800 leden, kreeg te horen in juli 2018, dat het Dorpshuis-Lobith ging sluiten. Alle huurders zouden 'straks' naar het oude gemeentehuis verhuizen. Helaas bleek later dat er geen plaats was voor de seniorenvereniging.

Wethouder Winters adviseerde om in gesprek te gaan met het bestuur van Salt. Stichting Salt is de eigenaar/uitbater van het Gildehuis in Lobith. Hierop besloot het bestuur van Rijnwaarden50plus contact op te nemen met het Salt-bestuur. Op 24 juni 2019 heeft er toen een uitgebreid overleg plaats gehad. Rijnwaarden50plus gaf daarbij aan, welke ruimte en faciliteiten benodigd waren en wat de mogelijkheden op financieel gebied zouden zijn. De voorzitter van Salt zegde toe in overleg te gaan en bericht te geven wanneer een besluit is gevallen. Na verloop van tijd is het bestuur van Rijnwaarden 50 Plus ook op zoek gegaan naar mogelijke alternatieven. Zo hebben zij ook het bestuur van schuttersvereniging Excelsior benaderd.

Na enkele, in bijzonder goede sfeer verlopen gesprekken, kwam het uiteindelijk tot een voor beide partijen bevredigende uitkomst. Op 10 december gaven de leden van Rijnwaarden50plus op de ledenvergadering toestemming om een huurovereenkomst aan te gaan. Daaropvolgend werd het contract op 14 december getekend. Hetgeen inhoudt dat op 1 april 2020 het verenigingsgebouw van Excelsior aan de Sportlaan 14 in Lobith ook de thuishaven van Rijnwaarden50plus wordt. Van hieruit zal Rijnwaarden50plus haar taak als belangenbehartiger van alle 50plussers op het Gelders Eiland voortzetten.

Let's Make Comedy

ZEVENAAR - Lachen om herkenbare humor, verwonderen om interessante invalshoeken, genieten van nieuw talent, dat is Let’s make Comedy! Het comedy-festival waarin Gelderse Podia op zoek gaan naar het meest indrukwekkende Gelderse talent op het gebied van cabaret, spoken word, stand-upcomedy of kleinkunst.

Comedy in de breedste zin van het woord met voorrondes, kwart- en halve finales in heel Gelderland. De grote finale is op 21 maart in het Posttheater in Arnhem. Kom bij ons kijken naar voorronde van Let’s make comedy en oordeel mee. Wie wordt de winnaar van de allereerste Let’s make Comedy?

Deze avond wordt gepresenteerd door een bekende comedian van de Comedytrain. "We nodigen jou uit om deze nieuwe talenten te komen horen en zien op woensdag 26 februari om 20.15 uur in Het Musiater. Toegangsprijs: 10,00 uur. Bestel online je kaarten op www.liemerskunstwerk.nl."

Beginnerscursus WordPress

LIEMERS - WordPress is een ideaal gratis gereedschap om een weblog mee te maken, en ook zeer geschikt om er andere websites mee te bouwen.

Er wordt gewerkt met de gratis versie (WordPress.com). Van de eerste stappen tijdens de installatie tot het dagelijks onderhoud van het eigen blog of website. Met voldoende aandacht voor de techniek achter het programma, maar vooral een stevige dosis praktijk. Leer hoe berichten te plaatsen, pagina's te maken, het uiterlijk van de site aan te passen en de functionaliteit uit te breiden met widgets. Docent Hetty Saris start bij Kunstwerk! de serie van vier lessen op zaterdag 25 januari van 10.00 – 12.30 uur. Prijs: 97,50 euro.

Beginnerscursus WordPress

LIEMERS - WordPress is een ideaal gratis gereedschap om een weblog mee te maken, en ook zeer geschikt om er andere websites mee te bouwen.

Er wordt gewerkt met de gratis versie (WordPress.com). Van de eerste stappen tijdens de installatie tot het dagelijks onderhoud van het eigen blog of website. Met voldoende aandacht voor de techniek achter het programma, maar vooral een stevige dosis praktijk. Leer hoe berichten te plaatsen, pagina’s te maken, het uiterlijk van de site aan te passen en de functionaliteit uit te breiden met widgets. Docent Hetty Saris start bij Kunstwerk! de serie van vier lessen op zaterdag 25 januari van 10.00 – 12.30 uur. Prijs: 97,50 euro.

Voor iedereen die beter wil leren lezen, schrijven, rekenen of de computer gebruiken Liemers Taalhuis: Leef en leer!

(foto: Yvonne Kaats de Swart)

LIEMERS - Het Liemers Taalhuis wijst je de weg, bijvoorbeeld naar een cursus in de buurt of een oefenprogramma op de computer, en je kan er terecht voor vragen.

Voor de gemeenten Duiven, Westervoort en Zevenaar met ruim 83.000 inwoners zijn er tussen de 8.000 en 10.000 mensen laaggeletterd. Niet goed kunnen lezen of schrijven veroorzaakt belemmeringen die samengaan met andere sociale problemen, met gezondheid, het vinden en behouden van passend werk, of problemen in de gezinssituatie, zoals het opvoeden en ondersteunen van kinderen.

Het Liemers Taalhuis is een samenwerkingsverband van de Liemerse gemeenten, de welzijnsorganisaties Caleidoz en Mikado, het ROC RijnIJssel, de Regionale Sociale Dienst (RSD), Stichting Lezen & Schrijven en Kunstwerk! de Bibliotheek. Ook andere taalaanbieders Prago en IVIO maken deel uit van het Liemers Taalhuis of zullen er deel van uit gaan maken. In Duiven zijn taalpunten in de OGTent en bij Mikado, in Westervoort in de bibliotheek. In Zevenaar is een Taalpunt in Hal 12 en in Pannerden en Lobith zal komend jaar een Taalpunt geopend gaan worden. In Zevenaar wordt de dinsdag-, donderdag- en vrijdagochtend een Taalcafé gehouden.

Bovengenoemde activiteiten zijn Taalhuis activiteiten van Kunstwerk! de Bibliotheek, ook de welzijnsorganisaties Caleidoz en Mikado hebben trajecten voor ondersteuning op het gebied taal-, reken- en computervaardigheden, bij het ROC RijnIJssel en Prago kunnen binnen het Taalhuis taal-en rekenlessen gevolgd worden. Voor verdere informatie kun je terecht bij; Kunstwerk! de Bibliotheek, Marie-José van de Velde, 0316 745680.

Aron Sanders prolongeert titel tafeltenniskampioen Montferland

Aron Sanders. (foto: Huisfotograaf)

DIDAM - Een vijftigtal deelnemers meldde zich op donderdagavond 19 december in de gezellige speelzaal van DSV Relax in de Brede School Noord in Didam. Voor de vijftiende keer werd er gestreden om het kampioenschap van Montferland.

Aron Sanders, vorig jaar met 15 jaar de jongste winnaar ooit, prolongeerde zijn titel. In een zinderende finale versloeg hij zijn tweelingbroer Daan Sanders. Deze 16-jarige jongens uit Beek ( gemeente Montferland), oud-spelers van Relax uit Didam, spelen momenteel op het hoogste niveau van Nederland bij de jeugd en staan halverwege de competitie bovenaan. Tijdens dit kampioenschap doorliepen Aron en Daan de voorrondes en knock-outfase ongeslagen. In een prachtige gelijk opgaande finale was Aron op het beslissende moment net iets beter dan zijn broer. Vader Theo en de verrassend sterke Erco Spijker kregen, als verliezend halve finalisten de derde prijs.

Ook in de andere groepen veel spanning en een sportieve strijd.

Groep A, kampioen van Montferland 1. Aron Sanders 2. Daan Sanders ¾ Erco Spijker/Theo Sanders.

Groep B, 1. Henk Emens 2. Ton Heythuizen ¾ Boudewijn Anten/Johan Scholtens

Groep C, 1. Twan Boerstal 2. Casper Borkius ¾ Normen Boekhout/Berry Nas

Groep D, 1. Jolande van Baardewijk 2. Gerrit Wilting ¾ Kees Wevers/Wim van Diek

Basiscursus De perfecte foto

(foto: Ruurd van Dijk)

LIEMERS - Je hebt een prachtige spiegelreflex- of systeemcamera, maar het lukt maar niet om dé perfecte foto te maken.

Misschien vind je de camera instellingen (te) ingewikkeld of wil je juist meer weten over de belichtingsdriehoek (diafragma, sluitertijd en ISO-waarde). Tijdens de cursus bij Kunstwerk! helpt de docent je hier verder mee op weg. Gedurende de cursus krijg je na iedere les opdrachten mee, die de volgende les besproken worden. Immers, het maken van betere foto’s leer je niet alleen door theorie, maar vooral door vaak en veel te fotograferen onder begeleiding van docent Ruurd van Dijk vanaf donderdag 23 januari van 19.30 – 22.00 uur. (Aantal: 6 lessen; prijs: 103,50 euro).

Digitale inloopspreekuren bij de bibliotheek

LIEMERS - Maandelijks is er een digitaal thema café en wekelijks inloopspreekuren in de bibliotheek Duiven, Westervoort en Zevenaar.

"Bij de wekelijkse spreekuren raden wij je aan je eigen e-reader/laptop/smartphone mee te nemen. Ook is er de mogelijkheid om op een 'leenapparaat' te oefenen. Wie meer wil weten over digitaal downloaden van informatie of streamen, app’s op smartphone of tablet wil toepassen, vragen heeft over het gebruik van e-reader, e-books, iPad, internet of sociale media kan bij de Bibliotheek terecht.
Je bent welkom op de inloopspreekuren: Bibliotheek Duiven elke vrijdagmiddag van 14.00-16.00 uur, Bibliotheek Zevenaar elke dinsdagmiddag van 14.00 -16.00 uur, Bibliotheek Westervoort elke donderdagmiddag van 14.00-16.00 uur."