GN Lingewaard

28 mei 2014

GN Lingewaard 28 mei 2014


Troubadour Ben Dirks speelt op kasteel

DOORNENBURG - Ben Dirks troubadour & liedjesmaker komt op 1 juni naar kasteel Doornenburg. Hij speelt daar op het terras van de Herberg op de binnenplaats. De toegang is gratis.

Ben Dirks is troubadour en liedjesmaker. Hij entertaint waar dat maar past met gitaar, mandola en soms trom en fluitje. Overal daar waar een onversterkte act gevraagd wordt. Hij beschikt over een zeer breed repertoire van een paar honderd liedjes en wat instrumentalen. Covers uit de jaren '60, '70, maar ook uit geheel andere tijden en natuurlijk zijn eigen nummers. Als troubadour gaat Ben altijd op de mensen af. In interactie en met respect voor zijn toehoorders kiest hij altijd een passend liedje of instrumentaal voor u. Nooit te hard, altijd beschaafd en toch zéér onderhoudend. Voor de oplettende luisteraar zit in Ben z'n liedjes en aankondigingen veel subtiele humor verborgen …

Ben speelt dus het liefst 'klein' en intiem maar een middagje of avondje kan ook heel goed eindigen met een uurtje stevig meezingen en –swingen.

Optreden Jong Belegen uit Bemmel bij Sancta Maria

BEMMEL - Ouderentoneelgroep Jong Belegen heeft al opgetreden in de andere locaties van Betuweland te weten Sint-Josef in Lent en Liduina in Bemmel, en nu is Sancta Maria aan de beurt. Op dinsdag 2 juni om 19.00 uur.

Deze avond is niet alleen voor de bewoners van Sancta Maria maar voor iedereen. Betuweland wil haar deuren graag open zetten voor iedereen. Een toegangskaartje inclusief een kopje koffie of thee kost zeven euro vijftig en een pauzedrankje is te koop bij de receptie van Sancta Maria.

Jong Belegen uit Bemmel speelt 'Heibel op camping Boszicht'. Een klucht in twee bedrijven. Het speelt zich allemaal af op een camping in een bosrijke omgeving. Je kunt er echt van de rust genieten. Maar met de rust is het gauw gedaan als er enkele families uit verschillende milieus arriveren die het absoluut niet met elkaar kunnen vinden. Irritaties en ruzies aan de lopende band, wat vooral aanleiding geeft tot veel lachwekkende momenten. Ingrediënten genoeg dus voor een gezellig en vermakelijk toneelavondje.

Zaalvoetballers gezocht

HUISSEN - Zaalvoetbalgroep Huissen organiseert al sinds 1992 een zaalvoetbalcompetitie in sporthal De Brink in Huissen. De wedstrijden worden gespeeld op de zaterdagavond.

Een aantal teams heeft echter aangegeven eventueel te gaan stoppen, wegens een tekort aan spelers. Dat kan betekenen dat het voortbestaan van de competitie in gevaar komt. Daarom is men op zoek naar nieuwe teams voor volgend seizoen. Meer info staat op www.zvghuissen.nl of neem contact op via info@zvghuissen.nl.

2 / 24

De Borgwal uit Bemmel naar NK-schooldammen

BEMMEL - Ménou, Maurits, Jon en Ruben van basisschool De Borgwal te Bemmel hebben de finale van het NK-schooldammen bereikt in Heerhugowaard, een unicum voor Bemmel. Op zaterdag 24 mei zullen zij samen met zeventien andere basisscholen strijden om het algeheel kampioenschap van Nederland.

Inmiddels zijn er al meerdere artikelen over 'The road to the final' van het schooldamteam in Hét Gemeentenieuws verschenen en dat heeft het team de nodige publiciteit opgeleverd. De betrokkenheid vanuit de gemeenschap en sponsoren is erg groot en voorafgaand aan de finale NK-schooldammen heeft de burgemeester van Lingewaard, mevrouw Schuurmans, op maandag 19 mei Ménou, Maurits, Jon en Ruben persoonlijk succes gewenst en een kleine attentie aangeboden. Bij deze gebeurtenis was ook TV Lingewaard aanwezig om opnames te maken.

De opnames van het bezoek bij de burgemeester zullen samen met de opnames van de finale NK-schooldammen tijdens een live interview met het team te zien zijn op zondag 1 juni bij TV Lingewaard.

Het schooldamteam heeft een eigen facebookpagina met foto's, videobeelden en informatie over 'The road to the final'. Op deze pagina (www.facebook.com/SchooldammenDeBorgwal) kunnen geïnteresseerden de verrichtingen van Ménou, Jon, Maurits en Ruben volgen en zullen er tijdens de finaledag actuele updates worden geplaatst.

Welk koor wordt 'het beste koor van de dag' op Pinksterkorenfestival in Hulhuizen?

HULHUIZEN - Tijdens het Pinksterweekend staat Hulhuizen traditioneel weer vier dagen lang in 't teken van het Pinksterfestijn. Dit evenement is al vele jaren een ontmoetingspunt voor jong en oud, met voor elk wat wils: sport, spel, muziek en uiteraard ontspanning en gezelligheid voor het hele gezin. Tijdens dit vier dagen durende evenement zal op zondag 8 juni in de grote feesttent op terrein van Sport- en Speeltuinvereniging Hulhuizen het Pinkster Korenfestival worden gehouden.

Sinds een aantal jaren is het befaamde Pinksterfestijn uitgebreid met een voor iedereen gratis toegankelijk Korenfestival op de zondagmiddag. Dit jaar wordt het festival voor de vijfde keer gehouden en wordt de organisatie van dit gezellige zanggebeuren voor de eerste keer verzorgd door Smartlappenkoor Lingewaard uit Bemmel.

Op zondagmiddag zullen vier deelnemende koren met in totaal circa 225 zangers/zangeressen en muzikanten, elk twee optredens verzorgen. Het repertoire bestaat voornamelijk uit bekende, meestal Nederlandstalige Levensliederen en Smartlappen.

Een onafhankelijk jury zal beoordelen welk koor zich 'het beste koor van de dag' mag noemen en daardoor voor een jaar in het bezit komt van een prachtige wisselbeker.

Tijdens de pauze zal de bekende André Hazes-imitator René van Beeten een optreden verzorgen, waardoor de sfeer en het meezing- en meedein gehalte alleen maar toenemen.

Dit korenspektakel begint om 12.00 en eindigt om 16.15 uur met samenzang van alle deelnemers. Daarna wordt er afgesloten met de prijsuitreiking.

Nieuwe computercursussen vijftigplussers

LINGEWAARD - De Bibliotheek Lingewaard, als Leercentrum van SeniorWeb, start in het najaar weer met een nieuwe reeks computercursussen in de bibliotheken in Bemmel en Huissen.

Bent u benieuwd hoe u uw computer kunt opschonen en veilig met het Internet kunt omgaan? Of wilt u op Facebook een profiel aanmaken om zo informatie en tips uit te wisselen? Of heeft u een iPad of Samsung tablet en weet u niet wat u hier allemaal mee kunt doen? U leert het stap voor stap, in kleine lesgroepen en onder geduldige begeleiding bij de computercursussen. Zo wordt iedereen digitaalvaardig.

De volgende cursussen worden aangeboden: Windows 8.1, Starten met de iPad, Starten met de Samsung Galaxy Tab, Cursus Picasa en Cursus Facebook.

Geïnteresseerd in Windows 7, bel dan met 06 22992418. De cursussen worden dagelijks van 10:00 tot 12:00 uur gegeven. De brochure met het nieuwe aanbod ligt in de bibliotheken, dorpshuizen, verzorgingshuizen, wijkcentra en in het gemeentehuis. De informatie (data, benodigde voorkennis en het inschrijfformulier) staat ook op de website van de Bibliotheek Lingewaard: www.bibliotheeklingewaard.nl

Het SeniorWeb in Lingewaard is een initiatief van de Bibliotheek Lingewaard in samenwerking met de landelijke organisatie SeniorWeb. SeniorWeb is een 'non-for-profit' organisatie die samen met de Bibliotheek als doel heeft: het bevorderen van de participatie van vijftigplussers in de nieuwe informatiemaatschappij.

Fort Pannerden open in hemelvaartsweekend

DOORNENBURG - Het prachtig gerestaureerde fort in Doornenburg is in het hemelvaartsweekend extra geopend. Op hemelvaartsdag en op zondag 1 juni geopend van 12.00 tot 17.00 uur.

Fort Pannerden ligt in een prachtig natuurgebied. Kinderen kunnen gratis een speurtocht doen, zich laten schminken, een schot wagen met het waterkanon of soldaatjes bekogelen. Tevens zijn er op deze dag demonstraties van een smid, unieke exposities, films en iedereen kan onze nieuwe aanwinsten bewonderen.

De entreeprijzen (inclusief een consumptie) zijn voor kinderen van vier tot dertien jaar twee euro vijftig en wie ouder is dan dertien jaar betaalt vijf euro.nOp zondag 1 juni kunnen bezoekers tussen 12.00 en 15.30 uur deelnemen aan een rondleiding met gids (dit kost een euro extra). Groepen alleen op aanvraag.

Voor een rondleiding met een groep of op een andere dag kan men contact opnemen via info@fortpannerden.eu. Tijdens het fortseizoen van april tot eind oktober is Fort Pannerden te bezichtigen op iedere eerste en derde zondag van de maand van 12.00 tot 17.00 uur. En in de zomervakantie (van 15 juli tot 28 augustus) ook iedere dinsdag en donderdag van 12 tot 17 uur.

Het fort is te voet en met de fiets prima bereikbaar. "Heeft u moeite om te fietsen of te wandelen? Maak dan gebruik van het speciale gratis vervoer dat tijdens deze open dagen tussen de Sterreschans en het fort pendelt."

Fort Pannerden ligt aan de Waaldijk 1 in Pannerden. Meer informatie staat op www.fortpannerden.eu.

4 / 24

Protestantse gemeente

HUISSEN - Zondag 1 juni om 10.00 uur begint de kerkdienst van de protestantse gemeente Huissen. De dienst is bij te wonen in het kerkgebouw aan het Raadhuisplein 35.

Voorganger is ds. M. Glastra. Er is een crèche en minikinderkerk tot vier jaar, een kinderkerk voor vier tot twaalf jaar en een jeugdkerk vanaf twaalf jaar. Meer informatie staat op www.pknhuissen.nl.

Investeren in mensen

Aandelen? Belegt de kerk in aandelen? In deze tijd van crisis? De rente voor spaargeld op de bank kan de inflatie niet eens bijhouden en in aandelen beleggen is ook al niet lucratief….

Ja, de Protestantse Gemeente van Huissen belegt al jaren in aandelen van Oikocredit, waarbij het niet zozeer om financieel rendement gaat. Arme mensen krijgen moeilijk een lening van de banken omdat zij geen onderpand hebben. Oikocredit kan met kleine leningen, microkredieten, deze mensen wel helpen. Veel mensen die hun hele leven kansarm waren hebben hun levensomstandigheden kunnen verbeteren door met een (micro)krediet een eigen onderneming op te zetten.

De diaconie meent met het aankopen van aandelen Oikocredit zinvol te beleggen: met 1,55 procent dividend is het financieel rendement bescheiden (wel constant en stabiel)) maar ook en vooral sociaal. Door het geld niet weg te geven maar dit uit te lenen investeren wij als kerkgemeenschap in mensen. Omdat we daarin geloven: een lening geeft meer zelfvertrouwen dan een gift. Een gelijkwaardige relatie tussen de betrokken partijen en de meest pure vorm van ontwikkelingshulp: hulp om iets te ontwikkelen, letterlijk en figuurlijk. Of het nu een zeepmakerij, een visrokerij of een atelier betreft!

De mensen van de protestantse gemeente komt een groot compliment toe: bij het begin van de veertigdagentijd zijn spaardoosjes uitgedeeld. Met sober eten en drinken is daarin in de weken voor pasen geld opgespaard. Dat is op eerste paasdag ingezameld. Zo is ruim zeshonderd euro bijeen gebracht, waarvan drie aandelen Oikocredit gekocht worden.

Historische brunch in Huissen

HUISSEN - Op zondag 8 juni wordt er vanaf 13.30 uur een brunch verzorgd door De Buitenpoort Catering. In het kader van het Pinksterfestival van Huissen 700 jaar kan men voor zeven euro vijftig per persoon deelnemen aan de Historisch verantwoorde brunch op het Aloysiusplein.

Een uitstekende gelegenheid om met de familie of vriendenclub gezellig het Pinksterfestival te beleven. Na de brunch kun je met het gezelschap een foto laten maken in The Black Box. Een mooie herinnering aan dit feest. De Buitenpoort Catering zal er alles aan doen om de gasten te verrassen met heerlijke spijzen. Er zijn nog plaatsen vrij. Aanmelden kan via de mail info@huissen700.nl of de facebookpagina van Huissen 700.

De brunch is de aftrap van een mooie dag vol muziek, straattheater, eten, drinken en ander vertier. Wil je Wimke Wachtendonk nog een keertje voorbij zien lopen, Sjaak de Barbier zien scheren of De Foef met een bezoek vereren of gewoon een lekker terrasje pakken? Kom dan naar dit festival en laat je verrassen. Succes gegarandeerd.

Zaterdag 7 juni is er nog plaats voor kinderen op de kleedjesmarkt. Ook hiervoor kan men zich aanmelden via info@huissen700.nl of de facebookpagina. Een mooie manier om uw spulletjes een nieuw leven te geven.

Column

Vraag

Ik kan pisnijdig worden als een huisarts aan mij vraagt: wat denkt u er zelf van? In mijn stukje kan ik best een tegenvraag bedenken, maar op het moment dat ik in zijn spreekkamer zit klap ik bij zo'n stompzinnige vraag helemaal dicht. Vroeger ging het anders. De huisarts wist alles. Op zijn boekenplank stond een indrukwekkende reeks medische boeken. Zestigers zullen het meteen herkennen als ik zeg dat je vroeger een doorverwijzingsbrief op zijn huisartsenpraktijk mocht ophalen voor een bezoek aan de specialist. Om er zeker van te zijn dat je vóór het bezoek aan De Specialist de envelop niet zou openmaken, zat de boodschap van De Huisarts aan De Specialist veilig opgeborgen in een dichtgeplakte envelop . De plakrand werd met een balpointslinger verzegeld. Vanaf jonge leeftijd prikkelde dit mijn nieuwsgierigheid. Wat zit er in de verzegelde envelop. Wat zou ik mankeren. Op een gegeven moment was ik het stiekeme gedoe zat en maakte de envelop open. Ik word weer pisnijdig als ik er aan denk dat de verwijzingsbrief niet meer bevatte dan wat onleesbare vulpenhanenpoten. Twitter is een modern medium op internet dat ook door Lingewaardse politici wordt gebruikt om te communiceren met burgers. Maar net als mijn autoritaire huisarts zijn er kennelijk politici die hun boodschappen in een verzegelde envelop willen versturen. Op Twitter kunnen ongewenste pottenkijkers geblokkeerd worden door een digitaal slot. Wil je een twitteraar volgen, dan zul je aan die persoon eerst toestemming moeten vragen. Boegbeeld Carla Claassen van SP Lingewaard verschuilt zich achter zo'n niet-transparant slotje. Het is haar gerespecteerde keuze hoe om te gaan met haar achterban. Anders ligt het bij wethouder Johan Sluiter van Lokaal Belang Lingewaard. Sluiter houdt zijn twitteraccount @JohanSluiter ook achter slot en grendel. Voor een wethouder van álle Lingewaarders niet bepaald de gewenste uitstraling van toegankelijk en transparant. Wethouder, wat denkt u er zelf van?

Regionale topjeugd speelt bij TV Huissen

HUISSEN - Vrijdag 30 mei worden bij TV Huissen de voorrondes van de District Jeugd Kampioenschappen (DJK) voor de jongens en meisjes in de leeftijd van dertien en veertien jaar gespeeld.

In deze voorrondes wordt bepaald welke acht jongens en meisjes naar de finaleronde toegaan. De winnaar van deze finaleronde mag zich kampioen van de regio Gelderland-Midden noemen en deelnemen aan het Nederlands kampioenschap.

De jongens en meisjes die deelnemen aan het DJK zijn de beste jeugdtennissers van Gelderland in hun leeftijdscategorie! Het beloven dan ook mooie en spannende tenniswedstrijden te worden van een hoog niveau. Een mooie gelegenheid om zelf mee te maken wat toptennis in deze leeftijdscategorie inhoudt.

Iedereen is welkom om naar de wedstrijden te komen kijken op vrijdag 30 mei bij TV Huissen aan de Hazekamp 2. De wedstrijden beginnen om 10.00 uur en zullen aan het eind van de middag afgelopen zijn.

Expositie beelden in Valburg

VALBURG - Eenentwintig cursisten van Erik Nieuwenkamp exposeren zaterdag 31 mei en zondag 1 juni tussen 11.00 en 17.00 uur hun beelden op de tentoonstelling. De beelden zijn meestal gemaakt van steen, maar ook wordt er geëxperimenteerd en gecombineerd met andere materialen. Dit leidt vaak tot verrassende resultaten.


Onder begeleiding van Erik is er in zijn atelier wekelijks gewerkt aan de geëxposeerde beelden. Het materiaal en de techniek is per cursist verschillend en is afgestemd op de persoonlijke vaardigheid en de eigen creativiteit. De cursisten laten graag zien wat voor hun de uitdaging was en waardoor ze geïnspireerd zijn. Ze kunnen dat tijdens de expositie persoonlijk toelichten.

De expositie is aan de Broekstraat 24 in Valburg. Informatie wordt gegeven via telefoon 06 12095926.

Schoolhandbaltoernooi voor basisscholen in Huissen

HUISSEN - Vrijdag 30 mei houdt handbalvereniging Huissen voor de 41e keer het jaarlijkse Albert Heijn Schoolhandbaltoernooi. Het toernooi vindt plaats op sportpark Roosendael, Julianastraat in Huissen.

Het toernooi is voor de groepen vijf tot en met acht van de basisschool. De deelnemende scholen zijn de Jozefschool, De Abacus, Tweespan, 't Holthuus en De Boemerang.

Het toernooi begint om 09.30 uur en eindigt om 16.30 uur. Iedereen is op 30 mei meer dan welkom om de kinderen aan te moedigen.

Doe Dag Speeltuinvereniging Hulhuizen met Pinksterfestijn

HULHUIZEN - Op zaterdag 7 juni houdt Speeltuinvereniging Hulhuizen in de feesttent een stoere Doe Dag. Vanaf 13.00 uur kun je in Hulhuizen terecht om cupcakes te versieren, creatief met bloemen, sleutelhangers of armbanden, instrumenten, piratenbootjes, houten speelgoed en een gezamenlijk mozaïek maken, workshop djembee en kinderyoga en natuurlijk de mysterieuze schat zoeken. De entree is gratis, inloop vanaf 12.30 uur en deelname voor iedereen.

De workshops worden gegeven met medewerking van Tuincentrum De Pas, Gendtse Hobbyschuur, Zepplinn, Speel-o-theek 't Gentje, De Munnikhof, De Cuperij en Tijd voor Taart.

Deze middag wordt om 14.30 uur ook het nieuwe gedeelte van de speeltuin, met medewerking van wielervereniging Juliana aan de Rijn, spectaculair geopend.

Het volledige programma staat op www.hulhuizen.nl link pinksterfestijn 2014.

Protestantse gemeente Gendt-Doornenburg

GENDT- Op zondag 1 juni is er een kerkdienst in de protestantse kerk van Gendt aan de Torenlaan. In deze viering zal mevrouw dominee M. de Bree voorgaan. De aanvangstijd is 10:00 uur.

Op donderdag 29 mei, hemelvaartsdag, is er een gezamenlijke streekviering van de protestantse kerken van de Lingewaard. Deze viering vindt plaats in de kerk van Bemmel (Oude Kerkhof 13), en begint om 10:00 uur. In deze viering zal mevrouw dominee J. Herweijer voorgaan.

Geslaagden bij EHBO Gannita

LINGEWAARD - Donderdag is er beginners-EHBO-examen afgenomen bij EHBO Gannita. Hierbij zijn geslaagd: Yvon Wielhouwer, Bart Putman , Florence Aben, Hans Berndsen, Wim Milder, Natascha van Delft, Debbie de Vries en Peter Klaver.

Dankzij hun inzet en natuurlijk van de overige EHBO-leden wordt gezorgd dat wij een leefbare gemeente wonen. Waar het mogelijk blijft om allerlei activiteiten te ontplooien waar eerst hulp verlening vereist wordt.

6 / 24

Nieuw: Opa Niels Jeugd Cup

HUISSEN - Op zondag 1 Juni zal de eerste editie van Het Opa Niels Jeugd Cup worden gehouden op sportpark Schalkshof bij Jonge Kracht.

Dit toernooi is ter nagedachtenis van Pa Niels een markant verschijning binnen jonge Kracht uit de jaren zeventig. En ook voor velen in Huissen en omgeving als 'de politieman met de dikke sigaar op de lip'.

Pa Niels was binnen Jonge Kracht voornamelijk actief als penningmeester en was er begaan met de club. Binnen Jonge Kracht werd vanaf 1982 een toernooi naar hem vernoemd en ook na zijn overlijden in 1986 heeft de familie in samenwerking met Jonge Kracht deze traditie in ere weten te houden. Toch hebben na het organiseren van 23 edities voor senioren besloten om dit jaar voor het eerste over te schakelen naar een junioren toernooi. En ook hier hebben de familie Niels en jonge kracht de intentie uitgesproken dit jaren vol te gaan houden.

Het toernooi op zondag 1 juni start om 10.30 uur en de laatste wedstrijd begint om 14.30 uur Deelnemende teams in de verschillende categorieën (d1/d2/c1/c2) zijn onder andere RKHVV, De Bataven, SML, OSC, Angeren, Eldenia, Elistha en vv Dieren.

Record aantal deelnemers Lingewaards dictee

BEMMEL - Dit jaar vond voor de achtste keer het Lingewaards dictee plaats in OBC Essenpas in Bemmel. Er was een recordaantal deelnemers met eenentwintig teams. Het onderwerp van het dictee was 'Writer's block'.

En met de titel ging de teller van de spelfouten gelijk lopen. Die liep op tot een gemiddelde van 36 fouten. Na afloop was er een levendige discussie: "Hoe heb jij 'velijnen bladen' gespeld en weet jij wat 'va-banque' betekent en wat een 'bacchanaal' is." Woorden waar veel deelnemers over struikelden. "Ik had het eerst goed en heb het toen fout verbeterd. Ik ging twijfelen", werd veel gehoord.

Leerlingen van het OBC keken alle dictees na en telden de fouten. Alle deelnemers samen maakten in totaal 3063 fouten. Met slechts zeven fouten won Aart de Veer het dictee. Ingrid Goris werd tweede met zestien fouten, slechts één punt verschil met de winnaar van de derde prijs Alida Mooy. Naast de individuele winnaars werden ook de drie teams met de minste fouten beloond. De eerste teamprijs ging naar 'Statengriffie Gelderland' met 78 fouten, de tweede naar team 'Hoe meer, hoe beter!', die hun naam niet hebben waargemaakt met totaal 91 fouten en de derde naar 'RC Regio Divers' met 116 fouten.

Het dictee is een initiatief van Rotary Lingewaard. Voor iedere fout betaalt de deelnemer dertig eurocent. Met het opgebrachte geld wordt het jaarlijkse midwinterdiner voor alleenstaanden gefinancierd dat de Rotary ook organiseert.

Een foto-impressie van het dictee staat onder fotoalbums op de site van www.rotarylingewaard.nl.

Creatieve ochtenden bij Participatiepunt

GENDT - Vanaf 4 juni worden er in Sint-Jozef maandelijks crea-ochtenden (van 10.00 tot 12.00 uur) gehouden op elke eerste woensdag van de maand. Ook mensen die in het dagelijks leven een beperking ondervinden zijn welkom. Deelname (inclusief koffie/thee) kost twee euro vijftig.

De ochtenden worden georganiseerd vanuit het Participatiepunt Gendt en vinden plaats in de Centrumzaal in De Hof van Breunissen. De begeleiding is geheel in handen van drie zeer bekwame vrijwilligsters; Jannie van de Werken, Masja van Driel en Nancy Evers.

Zin om een ochtend creatief bezig te zijn met schilderen, tekenen, boetseren, houtbewerking, kaarten maken of soortgelijke activiteiten? Aanmelden (maximaal twaalf deelnemers) voor een proefochtend op 4 juni kan via: Participatiepunt Gendt, telefoon 088 2552510 / e-mail: ppgendt@swlingewaard.nl., SWL Meldpunt, telefoon 088 2552555 / e-mail: meldpunt@swlingewaard.nl en bij de receptie Sint-Jozef, telefoon 0481 4211338 / e-mail: receptie@stjozefgendt.nl.

Het Participatiepunt Gendt, Hof van Breunissen ligt aan Kloosterplein 4 in Gendt. Meer informatie staat op www.swlingewaard.nl/participatiepunten/pp-gendt.

Open eetcafé Bemmel

BEMMEL - Dinsdag 3 juni is er een open eetcafé in wooncomplex Hofstede aan de Hoefslag 28 in Bemmel. Vanaf vier euro kan men om 17.30 uur aanschuiven voor een lekkere maaltijd (inclusief koffie), die geheel bereid wordt door vrijwilligers.

Iedereen die mee wil eten kan zich telefonisch aanmelden vanaf woensdagochtend 10.00 uur via telefoonnummer: 088 2552555. Vanwege het beperkte aantal zitplaatsen (maximaal tweeëntwintig) wordt aangeraden om op tijd te bellen. Wanneer het is volgeboekt, kan men zich aanmelden voor de week er op.

Het maandmenu staat op www.swlingewaard.nl onder ParticipatiePunt Bemmel.

Jonge Kracht A1 kampioen

HUISSEN - Jonge Kracht A1 is de kampioen 2013 / 2014 tweede Klasse 06. Foto: Ben Stellaard

HUISSEN - Jonge Kracht A1 is de kampioen 2013 / 2014 tweede klasse 06.

Jonge Kracht B1 kampioen

foto Ben Stellaard

HUISSEN - Jonge Kracht B1 is kampioen 2013 / 2014 tweede klasse 05

Praatjuf sponsort vierdaagse

Op de foto van links naar rechts: Nadjero, Sam, Didi en Laurens

BEMMEL - Het was weer als vanouds gezellig tijdens de avondvierdaagse in Bemmel, lent en Didam. De jongste deelnemers liepen vijf km en de wat oudere jeugd. Logopediepraktijk Praatjuf sponsort de drie avondvierdaagses met zesduizend zonnekleppen.

8 / 24

Chris Graven eerste op Quievrain

LINGWAARD - Zaterdag 17 mei werd er een vlucht vervlogen vanuit Quievrain (226 kilometer). Aan deze vlucht deden driehonderd duiven mee van twintig liefhebbers, ze werden gelost om 08.45 uur met een noordoostelijke wind, die ervoor zorgde dat het een mooie vlucht werd.

Chr. Graven 19 mee 7 pr. 1, 3, 11, 17, 19, 27, 32

A.J. van Olderen 24 mee 11 pr. 2, 8, 19, 21, 23, 26, 34, 60, 64, 65, 73

H. de Wijse 9 mee 7 pr. 4, 16, 30, 31, 47, 48, 69
Comb. van Zadelhoff 14 mee 3 pr. 5, 6, 15

L. Meijer 12 mee 3 pr. 7, 37, 46
T. Tinnenbroek 23 mee 8 pr. 9, 25, 29, 39, 53, 57, 66, 75
Muller – de Wijse 23 mee 5 pr. 10, 13, 14, 49, 71
W. Geurtz & Zn 10 mee 7 pr. 12, 22, 28, 40, 45, 62, 68
Comb. Weijers 41 mee 5 pr. 20, 41, 42, 52, 70
Comb. Engelen 30 mee 3 pr. 24, 67, 74
J. Peters (G) 9 mee 1 pr. 33
H. Lichtenberg 10 mee 1 pr. 35
Wiltink-Meijs 18 mee 7 pr. 36, 50, 51, 54, 55, 56, 63
J. Evers 6 mee 1 pr. 38
L. Meijberg 7 mee 2 pr. 43, 61
H. Leemreise 19 mee 1 pr. 44
H. Janssen 4 mee 1 pr. 58
Th. Rutjes 8 mee 1 pr. 59
J. v.d. Scheur 8 mee 1 pr. 72

Zonnebloemlotenverkoop

LINGEWAARD - Deze weken gaan weer circa vijftig vrijwilligers van de Zonnebloem in Bemmel – Haalderen en Ressen op pad om zo veel mogelijk Zonnebloemloten aan de man te brengen.

Ieder jaar weer gaan de vrijwilligers langs de deuren en worden goed ontvangen want de Zonnebloemafdeling Bemmel – Haalderen – Ressen verkoopt jaarlijks zo'n drieduizend loten. Ook dit jaar hoopt de afdeling dat er weer veel loten worden verkocht. De opbrengst van de loten is bestemd om vele Zonnedagen voor mensen met een fysieke beperking mogelijk te maken. Mede dankzij de zonnebloemloterij kan de Zonnebloemafdeling Bemmel – Haalderen – Ressen diverse activiteiten organiseren voor zieken en gehandicapten.

Gun zieken en gehandicapten een bijzonder dagje uit door de lotenverkopers niet tevergeefs aan uw deur voorbij te laten gaan. De loten kosten twee euro De trekking van de loterij is op 27 oktober. De nummers van de winnende loten zullen worden gepubliceerd in Hét Gemeentenieuws.

Feest in het Dijkmagazijn van Bemmel

BEMMEL - Niets vermoedend kwam de familie Evers uit Gendt op 17 mei het Dijkmagazijn binnen. Ze kwamen voor een bever-survivaltocht. Kees van der Heijden van het Dijkmagazijn verwelkomde hen en gaf daarna het woord aan Jacq Lamerichs, de nieuwe voorzitter van de stichting Lingewaard Natuurlijk.

Hij vertelde in het kort de geschiedenis van het Dijkmagazijn: gebouwd in 1867; het was een opslagplaats van kruiwagens, schoppen en zakken, nodig als de dijk dreigde door te breken. Verwoest onder de oorlog en herbouwd in 1947. Het toenmalig polderdistrict heeft het in 1995 opgeknapt en overgedragen aan de gemeente. De Natuur- en Vogelwerkgroep en de stichting Bemmel Natuurlijk - de huidige stichting Lingewaard Natuurlijk - hebben het ingericht als een natuurmuseum. In 2001 is het geopend.

Natuureducatie was het voornaamste doel. Zo worden er jaarlijks ongeveer tweehonderd excursies gegeven aan scholen van de gemeente.

De voorzitter vermelde ook dat alle bezoekers van het Dijkmagazijn geturfd worden en dat één van de aanwezigen de 70.000ste was. Alom spanning! Daarna maakte Kees bekend, dat niet de eerste, die het Dijkmagazijn binnen was gekomen de 70.000ste was. Ook niet de tweede, derde of vierde, maar de vijfde.

Dat bleek de tienjarige Mitch Wigmans te zijn. Hij, helemaal verrast en blij! Mitch kreeg diverse verschillende cadeautjes aangeboden. Na de bevertocht werd het feestje nog even voortgezet.

Voor velen is het Dijkmagazijn een bekend begrip. Het is zodanig ingericht dat de meeste gehoorde opmerking is: "Geweldig, we komen zeker nog een keer terug, want we hebben nog lang niet alles gezien."

Jonge Kracht E6 zomerkampioen

HUISSEN - Hoe kan het nog mooier, tijdens Huissenbloemenstad en in het weekend van moederdag kampioen worden! Na vorig jaar als winterkampioen van het veld te zijn gestapt, is de E6 van Jonge Kracht nu ook zomerkampioen geworden.

De eerste wedstrijd na de winterstop was een wedstrijd in de ijzige kou, wind en veel regen. Gelukkig konden de navolgende wedstrijden telkens onder redelijke weersomstandigheden gespeeld worden.

De E6 speelde ook in dit voorjaar weer als een team, liet zien dat verdedigen ook heel belangrijk is en na soms een moeilijke start bleven de jongens van Jonge Kracht door hard werken overeind.

Met fantastisch verzorgd voetbal en mooi positiespel werd ook de kampioenswedstrijd met een overwinning afgesloten. De E6 van Jonge Kracht werd daardoor definitief zomerkampioen. De bloemen werden overhandigd en de nodige felicitaties volgden. En natuurlijk was er ook nu weer een feestelijke rondrit op de rode platte kar. De ouders hadden nog voor een mooie medaille gezorgd en na een hapje en een drankje , aangeboden door het bestuur, keerde de kersverse kampioen met een welverdiend gevoel huiswaarts.

PUK-koor bezoekt Bemmel weer

BEMMEL - Op donderdag 3 juli 2014 komt het bekende koor van de Universiteit van Potchefstroom uit Zuid-Afrika weer naar Bemmel! Het blijft tot zaterdagochtend hier en zal op vrijdagavond 4 juli in de H.Donatuskerk een concert verzorgen.

Degenen die het concert van december 2011 meegemaakt hebben, weten dat er een dan een fantastische avond geboden wordt. Ook nu weer zijn de verwachtingen hoog gespannen!


De koorleden verblijven twee nachten in Bemmel. We zoeken nog een aantal slaapplaatsen (met ontbijt). De aankomst is donderdag 3 juli vroeg in de avond; vrijdag 4 juli wordt het dagprogramma verzorgd; 's avonds is het concert; zaterdag 5 juli staat het vertrek gepland rond 9.00 uur.

Meer info of aanmelden kan bij Henk Peperkamp, tel 0481 463636 of henkpeperkamp@gmail.com.

Picknick Zonnebloem geslaagd

Foto: Marijke Slootman

HUISSEN - De Zonnebloem Huissen heeft weer een prima plek gevonden voor de jaarlijkse picknick. Zo'n 120 gasten waren dit keer aanwezig op het terrein van de zorgboerderij De Karmel.

Met de lama's, zwijntjes, cavia's, alpaca's, kippen, konijnen enzovoort, die verzorgd worden door hun enthousiaste verzorgers. Een grote groep vrijwilligers en twee leerlingen van het OBC uit Bemmel hadden de zorg over het goede verloop van de middag van de gasten.

De kers op de taart was natuurlijk de muziek van Eigereid, een supergezellige band uit Gendt. Volgens de gasten was de middag weer uitstekend geslaagd.

SC Bemmel D5 kampioen

BEMMEL - De D5 van SC Bemmel is op zaterdag 17 mei kampioen geworden door met 2-2 gelijk te spelen tegen VDZ.

Gelijkspel was voldoende, bij een verloren wedstrijd zou de kampioenstitel naar VDZ gaan. Voor de jongens, de leider maar ook zeker voor alle toeschouwers was het spannend tot de laatste minuut.

10 / 24

11 / 24

12 / 24

WO II verzoeningsweekend in Doornenburg

DOORNENBURG - Kasteel Doornenburg was tijdens WO II een belangrijke lokatie. Vanuit de Spietoren, de hoogste toren van het kasteel, werden de bruggen van Arnhem en Nijmegen gecontroleerd. In de kelder van de burcht was een groot lazaret en in de nabije omgeving verbleef een belangrijke Duitse Pantserdivisie.

Destijds is de burcht gebombardeerd door de Engelsen en de Duitsers en na de oorlog door de grote inzet van de heer J. van Heek weer herbouwd. De burcht ligt in een gebied waar tijdens de oorlog hard en lang werd gevochten: liefst 198 dagen was de Betuwe frontlinie en is een van de meest beschadigde gebieden van Nederland geweest.

Tijdens het WO II verzoeningsweekend wordt herdacht en gevierd dat het 70 jaar vrede is na de Tweede Wereldoorlog. Rondom dit thema worden diverse activiteiten georganiseerd. Zo kunt u kennis maken met historisch materiaal en zijn er unieke filmbeelden te zien van de Betuwe tijdens de oorlog.

Een wandeltocht van de Stichting Exodus doet het kasteel aan en ook vanuit Duitse zijde wordt medewerking verleend aan dit evenement. In de burcht zullen foto's te zien zijn vanuit de gemeente Lingewaard en Elst. Op zondagmorgen zal er vanaf 11.00 uur een speciaal concert zijn vanuit de harmonie St. Caecilea. De kinderen van de lagere scholen kunnen meedoen aan een kleurwedstrijd. De kleurplaat zal volgende week naar de diverse scholen toegezonden worden. De vijf mooiste kleurplaten krijgen een prijs.

"Voor dit weekend zijn we nog op zoek naar rijdend materiaal. Bent u in het bezit van een voertuig uit de WOII en wilt u aanwezig zijn tijdens dit bijzondere evenement dan verzoeken wij u contact op te nemen met Remie Aleven 06 20215558 of te mailen naar administratie@kasteeldoornenburg.nl." Meer informatie staat op www.kasteeldoornenburg.nl.

LINGEWAARD - De TV uitzendingen zijn te zien op UPC Kanaal 31 (analoog 14+) op de website lingewaardlokaal.tv uitzending live.

TV Programmering:

Zondag 25 mei 12.00 uur Lingewaard Lokaal Info Live: uitzending met nieuws en studiogasten uit de gemeente Lingewaard. Deze uitzending wordt elke dag om 15.00 en 17.30 uur herhaald. De uitzending is ook rechtstreeks te zien via www.lingewaardlokaal.tv. Uitzending live. En via glasvezel KPN Kanaal 629.

De Radio programma's zijn te horen op FM 93.6 en kabel 93.1 onder Tekst TV en op kanaal 379 op KPN glasvezel.

Radio Programmering:

Maandag 09.00 - 1.00u Lingewaard Centraal – presentatie John van Wessel

Lekkere muziek in Lingewaard.

Maandag 20.00 - 22.00u That's Music – presentatie Alfred Danjé. Om je werkweek verder goed door te komen. Met muziek vanaf de jaren 60 tot de hits en tips van nu.

Dinsdag 20.00 - 22.00u Country Shop – presentatie Alex van Beek. In Country-shop kunt u luisteren naar country, folk, americana, bluegrass en country-pop.. Er is veel aandacht voor nieuw uitgebrachte albums maar ook het oudere wordt niet vergeten.

Woensdag 20.00 - 22.00u Avondvitaminen – presentatie Carl Witjes. @Live - met wekelijks aandacht voor (minimaal) twee nummers. Rondje Hollands - wekelijks aandacht voor Nederlandse artiesten (zowel Nederlandstalig/Engelstalig). Vitamineplaat. Uit de cloud.

Donderdag 20.00 - 22.00u Muziekdossier – presentatie Hans Verduijn. De muziek kan wekelijks verschillen maar kent wel een rode draad zoals een oude hitparade, een willekeurig jaar met nieuwsberichten en muziek uit dat jaar, of een programma over een bepaalde muziekstroming zoals Ska, dialect, soul, glitterrock.

Vrijdag 09.00 - 11.00u Lingewaard Centraal – presentatie John van Wessel. Lekkere muziek.

20.00 - 22.00u Pop Shop – presentatie Alex van Beek. U kunt dan luisteren naar diverse soorten muziek zoals blues, rock, country, bluegrass, soul en aanverwante muziek die onder de categorie lichte muziek vallen. Alles wat met de pomuziek te maken heeft laat hij horen natuurlijk met de nodige informatie erbij.

Zaterdag 09.00 - 11.00u Het weekend in – presentatie Theo Hennekes en Thera van Schaik. Relaxt het weekend in met veel uittips in het weekend, agendanieuws.

11.00 - 13.00u L Magazine – presentatie Thea Bremer. L Magazine is een actualiteitenprogramma met lokale mensen, van gemeente, en politiek. Verder het landelijke nieuws maar ook het lokale nieuws. Ook sport en het weer komen aanbod.

15.00 - 17.00u Prettig Weekend gepresenteerd door Louis Carpaij. De radiomaker achter dit programma is de vijftig al een tijdje gepasseerd en zijn passie ligt bij de 70's en 80's. Maar ook in de 60-er jaren is er mooie muziek gemaakt en om niet al te oubollig te klinken, zitten er in Prettig Weekend ook 'n paar 90's in. Kortom, de muziek en de gebeurtenissen van vandaag, in het verleden.

Zondag 11.00 - 12.00 u Met een knipoog naar... presentatie – Hans Kleefman. Een programma met lichte muziek met daarin klassiek, jazz en blaasmuziek.

Zondag1 juni 10.00 u Kerkradio – Pastor Bulthuis en met koor Exotherm.

Berichten voor TV, radio en Tekst TV kan men sturen aan redactie@lingewaardlokaal.tv.

Jangle five alive in Huissen

HUISSEN - Jangle is een poprock band, opgericht is door gitarist Robert de Klere en zanger Nico Peters. De muziek heeft geen computergestuurde trucjes. "We maken muziek zoals muziek bedoeld is."

Na verschillende wisselingen in de band is er nu een stabiele viermans formatie, bestaande uit drummer Ference Elshof, bassist Martin Groenestijn, gitarist Robert de Klere en zanger Nico Peters.I "nmiddels spelen we op grote festivals en leuke kroegen van Huissen tot in Rotterdam. De muziek is variërend van Racoon tot de Red Hot Chili Peppers, van Golden Earring tot Acdc.

Zaterdag 30 november bestaan we vijf jaar en geven een 5Alive feest in zalencentrum De Buitenpoort. De deuren gaan open om 20.00 uur and show starts at 21.00 uur. De entree is gratis.

Speel-o-theek 't Gentje houdt Buitenspeeldag

GENDT - Ook dit jaar slaan Vereniging van Nederlandse Gemeenten, Veilig Verkeer Nederland, Scouting Nederland, Jantje Beton en Nickelodeon de handen ineen en organiseren op woensdag 11 juni de Buitenspeeldag.

Met de Buitenspeeldag willen de initiatiefnemers kinderen stimuleren om lekker buiten te spelen. Buitenspelen is meer dan alleen leuk: buitenspelen is héél goed voor kinderen! Juist in een tijd waarin tachtig procent van de kinderen onvoldoende beweegt, houdt buitenspelen hen spelenderwijs in beweging. Onderzoek toont aan dat kinderen die meer buitenspelen meer bewegen en aantoonbaar minder overgewicht hebben. Ook bevordert buitenspelen de mentale en sociale ontwikkeling van kinderen.

Speel-o-theek 't Gentje organiseert net als vorig jaar weer deze buitenspeeldag voor alle kinderen tot en met dertien jaar. Locatie voor deze buitenspeelmiddag is het terrein voor en naast de Providentia en bibliotheek.

Er zijn springkussens, oud-hollandse spelletjes, skelters, trikes, een midgetgolf baan; er wordt geschminkt, verschillende teamspellen en er is nieuw speelgoed wat daarna ook te leen is in de speel-o-theek. Natuurlijk zijn er ook verschillende traktaties voor de kinderen en is er thee en koffie voor de ouders. Verder wordt er nog gewerkt aan een verrassing….

Meer informatie staat op www.speelotheekgendt.nl.

Participatiepunt Huissen open tijdens Repair Café

HUISSEN - Zoals elke eerste zaterdag van de maand is er op 7 juni een Repair Café in Huissen. Iedereen die iets te repareren heeft van reparaties aan kleine elektrische apparaten tot kleding kan van 14:00 tot 16:00 uur terecht bij Sancta Maria aan de Helmichstraat 22.

Gereedschap en reparatiemateriaal is mogelijk aanwezig, maar mocht bijvoorbeeld een nieuwe rits nodig zijn voor een kapotte broek, dan moet je die zelf vooraf kopen en meenemen. Deskundige reparatievrijwilligers gaan samen met jou zoveel mogelijk spullen proberen te maken en te redden van de afvalberg. Er kan echter geen garantie worden gegeven dat apparaten weer gemaakt worden.

Tijdens het Repair Café is het Participatiepunt Huissen ook open, zodat burgers die doordeweeks geen gelegenheid hebben bij het Participatiepunt langs te gaan, ook hiermee kennis kunnen maken. Heb je niets te repareren, maar wil je eens een kijkje nemen. Dan bent je van harte welkom voor een gezellig praatje. In het Repair Café gaat het namelijk niet alleen om het repareren van spullen, het biedt ook een leuk ontmoetingsmoment.

Meer informatie staat op www.swlingewaard.nl/participatiepunten/pp-huissen.

Burgrun Doornenburg in speeltuin

DOORNENBURG - Afgelopen zaterdag 17 mei heeft de 24e Burgrun plaatsgevonden. Na het startschot vertrok de stoet met veel lawaai richting Camping Waalstrand voor de foto. Behoudens een gemiste afslag in de Ooijpolder, waardoor de stoet kortstondig in tweeën gesplitst werd, bereikten we verder probleemloos op de afgesproken tijd speeltuin De Leemkuil. Daar bleek door het mooie weer dat alle parkeerplaatsen bezet waren en werden de zijspannen dan maar in de speeltuin tussen de bomen geplaatst. De andere bezoekers keken hun ogen uit!

Iedereen vermaakte zich geholpen door het schitterende weer prima bij De Leemkuil en zo was het alweer snel vertrektijd. Ook de rit naar Doornenburg verliep vlekkeloos, waarna de stoet onder begeleiding van de Zwabberbent naar het feestterrein reed.

Op zondagochtend werden de camping gasten uit hun tent verdreven door een erg sterke zon, waardoor heerlijk buiten gegeten kon worden. Daarna werd met hulp van de onmisbare vrijwilligers snel de feesttent opgeruimd en werden alle spullen afgevoerd.

Via de website www.burgrun.nl kan men doorklikken naar de openbare facebook- en youtubesite van de Burgrun waar steeds meer filmpjes en foto's bekeken kunnen worden.

14 / 24

Help elkaar en voorkom huiselijk geweld

LINGEWAARD - Vaak durven slachtoffers geen melding te maken van huiselijk geweld omdat zij bang zijn of zich schamen. Ook buitenstaanders die dit probleem signaleren twijfelen vaak of zij iets voor het slachtoffer kunnen betekenen.

Door Jolien Scholten, student Avans Hogeschool 's-Hertogenbosch

Als huiselijk geweld genegeerd wordt kan dit ernstige gevolgen hebben voor het slachtoffer. Naast zware lichamelijke mishandeling vindt seksueel misbruik ook vaak plaats. Op lange termijn kan er onder andere depressiviteit, een sociaal isolement of een negatief zelfbeeld ontstaan. Het opgroeien met geweld kan leiden tot nog meer geweld binnen onze samenleving. Dit mogen wij niet laten gebeuren. Het onderwerp wordt te vaak gebagatelliseerd.

Hoog tijd om nu in actie te komen. Vooral met het oog op de toekomstige participatiesamenleving is het belangrijk dat jij in actie komt voor de medemens. Een ieder weet dat de zorg voor elkaar steeds meer centraal komt te staan. Als buitenstaander kun jij veel betekenen voor een slachtoffer van huiselijk geweld. Bij de verschillende Steunpunten voor Huiselijk Geweld (SHG) kun je onder andere terecht voor advies, voorlichting en ondersteuning. Daarnaast zijn er nog veel meer mogelijkheden om te helpen. Durf voor elkaar op te komen en wees alert. Denk niet dat het zinloos is om iets voor een slachtoffer te doen want het is van groot belang dat ook jij in actie komt. Vraag om advies bij een steunpunt en gebruik je eigen sociale netwerk om deze kwetsbare slachtoffers van huiselijk geweld te helpen.

Certificaat 'Vierkeerwijzer' voor basisschool Mikado

LINGEWAARD - Donderdag 22 mei is op basisschool Mikado het certificaat van 'Vierkeerwijzer' uitgereikt door Marco Bastmeijer, de grondlegger van Vierkeerwijzer. Dit betekent dat Mikado zich nu officieel een Vierkeerwijzerschool mag noemen.

Van de 160 scholen die in aanmerking willen komen voor een Vierkeerwijzercertificaat is Mikado de veertiende, die dit officieel heeft ontvangen.

Bij de werkwijze van Vierkeerwijzer wordt het onderwijs thematisch aangeboden, waarbij wordt uitgegaan van meervoudige intelligentie. Deze aanpak is gebaseerd op het feit dat ieder kind unieke talenten bezit om in te zetten bij het verwerven van kennis. De één leert door doen, de ander moet het voor zich 'zien' en een derde persoon zal juist leren door een werkstuk of lied over het onderwerp te maken. Door het aanspreken van de specifieke talenten van een kind zijn zij met meer enthousiasme en aandacht bezig en zijn de leeropbrengsten groter.

Het certificaat is op spectaculaire wijze uitgereikt. Een woestijnbuizerd kwam de code van de koffer brengen, waar het certificaat in zat. Na de uitreiking zijn de kinderen getrakteerd op een geweldige roofvogelshow door Valkerij Schaap.

Het team én de kinderen van basisschool Mikado zijn trots dat zij dit certificaat binnen drie jaar in de wacht hebben gesleept.

Loovelden lonkt naar Huissen-centrum

Foto: Foto van Eimeren

HUISSEN – Was het vorige week 'Winkeliers Huissen-centrum lonken naar Loovelden'. Dat kan, zeker sinds zaterdag, wel omgedraaid worden. Met het door ondernemers uit Huissen-centrum persoonlijk overhandigen van bijna duizend goodiebags aan de bewoners van de jongste wijk van het stadje is veel goodwill gekweekt. Loovelden lonkt nu naar de winkels en horeca in Huissen-centrum.

De bewoners van de wijk die deels grenst aan het Arnhemse Rijkerswoerd keken zaterdagochtend rond 10.30 uur niet helemaal verrast op. De komst van de ondernemers was al aangekondigd. Met een brandweerwagen met zwaailichten aan en een dj met vrolijke dansmuziek trokken de ondernemers uit Huissen-centrum de straten van de Loovelden in.

Zij overhandigden de bijna 1000 goodiebags persoonlijk aan de bewoners van Huissens jongste wijk. En als de bewoners niet thuis waren werd de tas, met producten en bonnen een waarde van meer dan tweehonderd euro vertegenwoordigend, aan de deur gehangen.

De reacties van de bewoners op het charmeoffensief van de ondernemers uit Huissen-centrum waren zeer positief. Velen waren er zelfs speciaal voor thuis gebleven. Anderen hadden de buren ingeseind om de goodiebag in ontvangst te nemen.

Eén ondernemer kreeg de schrik van zijn leven toen een enorme hond zeer nadrukkelijk lonkte naar de tas. De ondernemers legden het hoe en waarom van de actie uit. 'Het doel is om meer bewoners van de Loovelden kennis te laten maken met onze mooie winkels en ondernemingen', aldus initiatiefnemer Ondernemers Vereniging Huissen.

Die opzet slaagde al snel. Want nog voordat de ondernemers terug waren op hun 'post' waren de eerste actiebonnen al bij diverse zaken verzilverd. 'We heten de bewoners van de Loovelden die ons nog niet kennen, maar uiteraard iedereen in Huissen en omgeving, van harte welkom om geheel vrijblijvend een bezoekje aan onze ondernemingen te brengen. Graag tot ziens!'.

Actieve Senioren Angeren samen dagje uit op de fiets

Foto gemaakt bij het museum Bronbeek in Arnhem/Velp.

ANGEREN - Afgelopen woensdag 21 mei zijn de senioren uit Lingewaard een dagje wezen fietsen. Via het Looveer, Westervoort, Lathum was de eerste koffie stop op de jachthaven in Giesbeek, hier werd ook de lunch genuttigd.

Hierna ging het met 43 deelnemers terug naar Lathum, waar ze met het veerpontje van Rheden, de IJssel overgingen en verder fietsten naar de volgende pauzeplaats: museum Bronbeek.

Na koffie met spekkoek en een rondleiding door het museum en het park, ging de terugreis naar Angeren, waar de dorpshuismanager met zijn crew klaar stond met een overheerlijk buffet.

Met een voldaan en tevreden gevoel gingen de deelnemers na de veertigkilometertocht naar huis.

Eerste Gerrit Jeurissen-Award uitgereikt

HUISSEN - Lingewaard Natuurlijk is met hun Moestuinenplan voor basisscholen in Huissen de eerste winnaar geworden van de eerste editie van de Gerrit Jeurissen-Award en heeft daarmee een donatie van drieduizend euro verkregen. Uit handen van voorzitter Eric van Wissen mocht Jac Lamerichs na een heuse 'battle' met de andere genomineerden, de Straatspeeldag en S(tichting) G(ym) S(port) Lingewaard, de cheque in ontvangst nemen.

De Gerrit Jeurissen-Award is een initiatief van Stichting Gerrit Jeurissen Fonds. Deze stichting heeft ten doel het verhogen van de kwaliteit van de samenleving door financiële steun te verlenen aan projecten of doelen van algemeen maatschappelijk belang voor brede lagen van de samenleving, met een ideële en/of sociale strekking.

Zowel de Straatspeeldag, als Lingewaard Natuurlijk, als SGS Lingewaard kregen in zalencentrum De Valom de opdracht om hun doel in vijftien minuten ten overstaan van het publiek en de jury te presenteren. Nadat alle stemmen geteld waren en de jury tot een oordeel was gekomen kon de winnaar bekend worden gemaakt en de daarbij behorende donatie worden uitgereikt. Eerste: Lingewaard Natuurlijk: drieduizend euro; tweede: Straatspeeldag vijftienhonderd euro en derde SGS Lingewaard: vijfhonderd euro.

Naast de donaties uit het Gerrit Jeurissen Fonds was er ook nog een publiekprijs van tweehonderdvijftig euro door ONS Accountants & Belastingadviseurs beschikbaar gesteld. Deze werd toegekend aan de Straatspeeldag.

Al met al werd het een leuke avond met alleen maar blije gezichten. De tweede editie van de GerritJeurissen-Award vindt in het voorjaar van 2015 plaats.

Grote reünie tijdens presentatie jubileumboek vijfentwintigjarige Historische Kring Bemmel

BEMMEL - Grote publieke opkomst, onder de tonen van de Muziek van Animuze onder leiding van Henk Wierink, van leden en belangstellenden op de receptie van de jubilerende Historische Kring Bemmel. Na een korte film waarop de oud voorzitters vertelden over hun tijd als voorzitter en wat de kring toen beroerde. Ook aan het woord kwam medeoprichtster en nog steeds lid van het bestuur Maria Janssen-Van Gelder.

Na een welkom van de huidige voorzitter Gijs Bouwman die terug keek op een eendrachtige samenwerking binnen de kring, waardoor deze jubileumprestatie tot stand kwam. Na de hem sprak de wethouder van cultuur Theo Janssen en woord van samenwerking tussen de kringen met behoud van de eigen identiteit.

Vervolgen werd Maria Janssen-Van Gelder in het zonnetje gezet, omdat ze een van de oprichters is en ook vijfentwintig jaar deel uit maakt van het bestuur. Ze kreeg hiervoor het erelidmaatschap aangeboden met de daaraan verbonden oorkonde en verenigingsspeld.

Daarna werd het jubileum gepresenteerd door Charles Derksen, waarnaar iedereen met groot enthousiasme heeft gekeken en geluisterd. Het boek is een aanbeveling en dat was te merken toen de verkoop begon. Financiële ondersteuning van diverse fondsen maakt dit boek mogelijk. Het boek is nog te koop bij boekhandel Polman en Bruna Van Appeldoorn. Leden die voor ingetekend hebben, kunnen het boek ophalen bij de Kring in Kinkel op dinsdag van 10.00 tot 12.00 uur en op de avond van 20.00 tot 21.00 uur.

Grafiek en schilderijen te zien bij De Kijkruit in Gendt

BEMMEL - Van 23 mei tot en met 4 juli exposeren acht cursisten van Ellen Baptist in de Kijkruit aan Dorpstraat 21b in Gendt. De grafische groep met grafiek, de schildergroep met schilderijen.

De cursus Grafische technieken is twee jaar geleden gestart. Onder begeleiding van Ellen maakten de cursisten kennis met deze inspirerende technieken, zoals papier scheppen, werken met droge naald, drukken van houtsneden, letters zetten en boekdrukkunst. Zij kunnen hierbij gebruik maken van een complete drukkerij, dus alles is mogelijk. Steeds weer zijn zij verrast over wat een bepaalde techniek voor resultaat kan opleveren. Zij zijn vast van plan dit nog verder te ontwikkelen.

De schildergroep bestaat al veel langer. Sommigen hebben al jaren les van Ellen. Op de cursus worden de cursisten steeds weer uitgedaagd om zich verder te ontwikkelen. Ze gebruiken veel verschillende schildertechnieken, werken met (olie)pastel en maken collages. Ieder heeft wel een voorkeur en steeds weer verleggen ze hun grenzen. Speciaal voor deze expositie werkte de hele groep tegelijkertijd aan een en het zelfde doek waarop een model meerdere keren is weergegeven.

Algehele informatie wordt verstrekt door Werkgroep De Kijkruit: Anneke van Huystee, Dorpstraat 56, Gendt; telefoon 0481 421156; email: a.huystee@planet.nl; twitter.com/GendtVerbeeld; www.facebook.com/GendtVerbeeld.

In een Oogopslag

LINGEWAARD - De weekendvieringen voor de rooms-katholieke parochie De Levensbron zijn als volgt:

zaterdag 31 mei

19.00 u. St. Martinus Doornenburg, Eucharistieviering met Pastoor Peters en het koor JeKaDee Jubileumviering van JeKaDee.

19.00 u. HH Martelaren van Gorcum Huissen-Zand, Communieviering met Pastor Kallen en het Groot Koor.

zondag 1 juni

10.00 u. OLV van Zeven Smarten Haalderen, Communieviering met Pastor Kallen en het Dames & Herenkoor.

10.00 u. OLV Tenhemelopneming Huissen-Stad, Eucharistisch Centrum, Eucharistieviering met Pastor Bulthuis en het koor Exotherm.

maandag 2 juni 2014

19.00 u. St. Martinus Doornenburg, Eucharistieviering met Pastor Hulleman.

vrijdag 6 juni 1e vrijdag

10.00 u. Kapel Liduina – Gouden Appel Bemmel, Eucharistieviering met Pastoor Peters 1e vrijdagviering.

10.00 u. Sancta Maria Huissen, Eucharistieviering met Aalmoezenier Crolla 1e vrijdagviering.

Tweede duurzaamheidsmarkt Lingewaard

BEMMEL - Lingewaard Energie houdt zondag 7 september op het Kinkelplein in Bemmel de tweede duurzaamheidsmarkt. Het thema van de duurzaamheidsmarkt dit jaar is 'Energie en vrije tijd'.

Op de duurzaamheidsmarkt kunnen inwoners van Lingewaard informatie krijgen over energiebesparing, zoals het isoleren van de woning, en het opwekken van eigen duurzame energie met bijvoorbeeld zonnepanelen. Bedrijven op de duurzaamheidsmarkt geven informatie over producten en diensten waarmee dit kan.

Overigens hoeft het besparen van energie niet altijd veel geld te kosten. Deelnemers van de onlangs gehouden Energy Battle bleken met het zuiniger omgaan van energie gemiddeld vijftien procent te besparen. Uitschieters tot vijftig procent waren er ook. Simpelweg door de verwarming een graadje lager te zetten, korter te douchen of het installeren van energiezuinige lampen. Laat u hierover informeren op de markt.

Bezoekers van de duurzaamheidsmarkt kunnen zich verder laten informeren over duurzame mobiliteit Bezoekers kunnen zich laten informeren over duurzaam klein vervoer zoals elektrische fietsen en scooters. Ook wordt informatie gegeven over duurzame recreatieve mogelijkheden in de omgeving van Lingewaard. Verder zal er aandacht zijn voor openbaar vervoer en toeristische trips.

Tijdens de duurzaamheidsmarkt op zondag 7 september is op het Kinkelplein ook het LingewaardUIT-festival , georganiseerd door Stichting Welzijn Lingewaard. Een dag vol entertainment, workshops, sport en spelactiviteiten en een informatiemarkt met het sportieve, culturele en vrijwilligersaanbod in heel Lingewaard.

Meer informatie over de duurzaamheidsmarkt en Lingewaard Energie staat op www.lingewaardenergie.nl. Informatie over LingewaardUIT staat op www.swlingewaard.nl.

Van kampioen tot rookie tot titelkandidaat...

LINGEWAARD - Bryan gaat ook dit jaar weer voor de titel. In 2013 werd Bryan Eerden Nederlands kampioen in de Rotax Max senioren klasse karting en werd ook afgevaardigd naar het WK in New Orleans (USA) waar hij als vierentwintigste van de wereld eindigde.

Daar werd door het grootste CRG team PSL contact met Bryan gezocht om voor hen bij de NK en EK uit te komen in de DD2 klasse. Bryan en vader Jackie stemden toe. Doel één, Nederlands kampioen worden en doel twee, eindigen in de top 5 van de EK.

Na drie wedstrijden in de NK staat Bryan hierin eerste na een fenomenale eerste plaats op Spa Francorchamp. Bij de eerste EK wedstrijd stond hij net als vierde naast het podium. Maar één ding is duidelijk, Bryan is goed op weg, en dat tegen allemaal betaalde fabrieksrijders.

Bryan is dan ook iedereen dankbaar, die het mogelijk maakt voor hem deze fantastische sport te beoefenen. De eerst volgende EK wedstrijd is in Castelletto (I) van 29 mei tot en met 1 juni. Hij is te volgen op www.rgmmc.com.

Bataven D2 kampioen

GENDT - Zaterdag 10 mei is de Bataven D2 kampioen geworden onder leiding van Dirk de Jong. In de laatste wedstrijd van het seizoen moest minimaal één punt worden gehaald.

Deze uitwedstrijd tegen Arnhemia was een spannende wedstrijd waarin de partijen elkaar weinig ruimte gaven. Naarmate de tweede helft vordert wordt duidelijk waarom het Gendtse team bovenaan staat. Als een geoliede machine blijven ze als een team vechten. Uiteindelijk wordt de wedstrijd met 2-4 gewonnen, en dus konden de mannen op de platte kar door het dorp gezamenlijk met de technisch staf Roy van Hulst en Marianne Schaars.

18 / 24

Daan Peters wint tweede koningswedstrijd

BEMMEL - Dinsdag 13 mei heeft de jeugd van hengelsportvereniging De Karper haar tweede koningswedstrijd gevist in het groene hart van Bemmel.

Gelukkig hebben ze het deze keer droog gehouden en was het weer hen goed gezind. Er deden achttien kinderen mee, maar degene die het meeste aantal cm gevangen had, was Daan Peters met 110 centimeter. Tweede is geworden Britt Rasing met105 en derde was Jari Gertsen met 79 centimeter.

Nissen & Vermaas en Co Vermeulen winnen

HUISSEN - Zaterdag 24 mei werden er twee vluchten vervlogen. De eerste dagfond vanaf Gien en een vitesse vlucht vanaf Quentin.

Gien werd op een afstand van 525 kilometer om 08.40 gelost. Met de wind op de staart werden er snelheden van bijna honderd kilometer per uur gehaald. Nissen & Vermaas draaide hun eerste duif om 13.55 uur. 2e .H.Hegeman, 3e. E.v. Aalten, 4e. Comb. v. Ingen & Zn., 5e. J.H.T.P. Pauwelsen. 6e. C. Vermeulen, 7e. J. Buys, 8e. C. Neijenhuis, 9e. P.J.H. v. Ooijen.

De vitesse vlucht vanaf Quentin werd om 11.20 losgelaten op een afstand van 297 kilometer. Om 14.19 was de eerste duif van C. Vermeulen thuis. 2e H. Hegeman, 3e. E.v. Aalten, 4e. C. Neijenhuis, 5e. P.J.H. v. Ooijen, 6e. Comb. v.Ingen & Zn.

Sponsor bedankt

HUISSEN - Bouwonderneming Bosman bedankt! "Wij hebben dit seizoen net zoals jij leren bouwen, nieuwe constructies verzonnen maar veel belangrijker nog leren samenwerken. En dat met met veel enthousiasme en plezier, We zijn er trots op jouw naam te hebben gedragen! Theo bedankt, de jongens van RKHVV D2, leiders en trainer."

Inschrijven avondvierdaagse

HUISSEN - Wil je nog voorinschrijven voor de avondvierdaagse? Dat kan nog tot en met zondag 31 mei op de volgende adressen: Praam 8. Bernhardstraat 24, Doelenstraat 39 en Berkenstraat 61.

Lukt dit niet dan kan er bij de start nog ingeschreven worden aan de Kardinaal de Jongstraat in Huissen. De start van de vierdaagse is op dinsdag 3 juni om 18.30 uur.

Kampioenschap voor Bemmel D5

BEMMEL - In een zinderende wedstrijd tegen de andere titelkandidaat VDZ trok de D5 toch aan het langste eind met een 2-2 uitslag.

Dit was genoeg om het kampioenschap binnen te halen. "Wij zijn ontzettend trots op deze jongens die dit jaar keihard hebben gewerkt en veerkracht hebben getoond."

Gevonden

BEMMEL - "We hebben een sleutel gevonden van de Deellaan. Ophalen bij Piet Lamers aan Het Hoog 1. Met vriendelijke groet, Trudie Lamers."

Rol wijkplatforms onder de loep

Vorig jaar bracht het college een bezoek aan wijkplatform Molenwijk-Dries in Gendt. De Rekenkamercommissie heeft het functioneren van alle wijkplatforms onderzocht. (foto Sjaak Veldkamp)

BEMMEL - Als het aan wethouder Theo Janssen ligt, gaat er het een en ander veranderen in verhouding tussen wijkplatforms en gemeente. Er moet kritisch gekeken worden naar het verwachtingspatroon van wijkplatforms en de rol in burgerparticipatie.

Janssen loopt hierop vooruit op het rapport van de Rekenkamercommissie die op verzoek van de gemeenteraad een onderzoek heeft gehouden naar het functioneren van de wijkplatforms. Volgende maand wordt het rapport met conclusies aanbevelingen openbaar.

Het rommelt al jaren in wijkplatformland. Wijkplatform Bemmel Centrum gaf er in februari de brui aan. Volgens secretaris Martin Niels groeit de onvrede ook bij de overige platforms in Bemmel. Het heeft volgens Niels alles te maken met de slechte en stroperige communicatie van ambtenaren. Met tranen in de ogen is het bestuur van Bemmel Centrum in februari gestopt, zegt Niels. Zelf houdt hij de deur op een kier en wacht op een uitnodiging van het nieuwe college.

Wethouder Janssen zegt die handschoen op te pakken en gaat, voordat het rapport van de Rekenkamercommissie openbaar wordt, in gesprek met Bemmel Centrum. Maar alleen om te luisteren. Zonder inhoudelijk op het rapport in te gaan laat de verantwoordelijke wethouder weten dat er grondig iets moet gebeuren aan het hoge verwachtingspatroon dat bij de wijkplatforms is gegroeid.


Het onderzoek van de Rekenkamercommissie kwam door een motie van lingewaard.NU die door een raadsmeerderheid werd gesteund. Fractievoorzitter Joop Janssen hoopt dat het onderzoek wat hem betreft eindelijk eens duidelijkheid geeft over de verantwoordelijkheid en status van wijkplatforms. "Met alle respect voor de goedwillende vrijwilligers. Een bestuur bestaat uit zelfbenoemde mensen die zonder mandaat van wijkbewoners kunnen opereren. Wijkplatforms zijn opgericht om oren en ogen te zijn voor gemeente en politie. Dat is prima, maar het doel is doorgeschoten." Joop Janssen mist een democratische structuur bij wijkplatforms. En toch wordt een wijkplatform beschouwd als vertegenwoordiger en spreekbuis die namens hun wijk contact onderhoudt.

Na de gemeentelijke herindeling in 2001 heeft het nooit echt geboterd tussen ambtenaren en wijkplatforms. Toenmalige burgemeester Rob Persoon zette de toon waar ambtenaren onverlet rekening mee moesten houden. Platformleden waren volgens Persoon de 'burger-meesters' van de wijk waarvoor de rode loper werd uitgerold. In de ogen van ambtenaren kregen wijkplatforms te veel invloed. Het huidige college is aan nu zet. Uiteindelijk bepaalt de gemeenteraad hoe om te gaan met de aanbevelingen van de Rekenkamercommissie. Dat de rol van de Lingewaardse wijkplatforms gaat veranderen is wel zeker.

Betuweland breidt haar diensten verder uit

BETUWE - Stichting Betuweland Zorg, Welzijn & Wonen biedt steeds meer diensten aan ouderen in Lingewaard en Lent. Ouderen zullen langer zelfstandig thuis willen of moeten blijven wonen. Daarom is 'Betuweland, Huis van de Buurt' opgezet.

'Betuweland, Huis van de Buurt'. Wilt u een dagje uit en mee doen met de activiteiten van het dagbestedingsaanbod van Betuweland dan zijn er verschillende mogelijkheden.

Dagarrangement. U komt 's morgens naar één van onze locaties en krijgt een compleet verzorgde dag. Dit alles onder professionele begeleiding. De dag start met een kopje koffie of thee. Tussen de middag geniet u een maaltijd. In de ochtend en middag doet u mee aan het activiteitenprogramma. Bijvoorbeeld: creatieve of sport en spelactiviteiten.

Meedoen met een activiteit naar wens. Is een hele dag te lang, dan kunt u ook aan één activiteit naar wens meedoen. We werken met een strippenkaart en u kunt zélf bepalen waar en wanneer u meedoet.

Een uitkomst voor mantelzorgers. Voor mantelzorgers kan Betuweland, Huis van de Buurt veel betekenen. Wanneer bijvoorbeeld uw partner een plezierige dag heeft bij Betuweland, Huis van de Buurt, kunt u van uw vrije tijd genieten. Zo heeft u allebei een fijne dag.

Het kan allemaal bij Bemmel: Liduina, Angeren: Kulturhus, Lent: Sint-Jozef, Huissen: Sancta Maria.

Aanmelden en informatie bij de Klantenservice, telefoon (0481) 470660. E-mailen kan ook: klant@betuweland.com. Of kijk op www.betuweland.com.

Rockheld van Carré naar Buitenpoort Huissen

HUISSEN – Het nieuwe geluidssysteem van Carré in Amsterdam uittesten. Het 'overkwam' Lain Barbier (foto). De rockheld uit Arnhem treedt met 'zijn' Turbo komende donderdag op in Huissen, tijdens het nieuwe live muziekevent Goeie Hemel!(vaartsdag) in de Buitenpoort. Ook het wereldberoemde 'Snow Patrol' speelt de pannen van het dak. Er is vermaak voor kids en de entree is gratis.

Barbier testte het hagelnieuwe en hypermoderne geluidssysteem van Carré vorige week dinsdag uit middels een akoestisch optreden als ook met de rock- en metalband Smalltown Nobodies. De Man Met Megastrot Plus Gierende Gitaar wist zich in het Koninklijk Theater in Amsterdam gesterkt door een grote schare fans.

Was Carré piece of cake voor Lain, komende donderdag doet hij het niet dunnetjes maar dik over in de Buitenpoort. Tijdens het nieuwe live muziekevent Goeie Hemel!(vaartsdag). Dan treedt de rockheld op met Turbo. Eind jaren zeventig en begin jaren tachtig bijzonder populair (ook in Wampie/Huissen). De hit You girl zingt iedereen zo mee.

Turbo sluit de eerste editie van dit nieuwe live muziekevent af. Dat wordt afgetrapt met (a tribute to) Snow Patrol. Deze wereldberoemde band speelt soepele pop met een snufje rock en is bekend van Chasing Cars, Shut your eyes, Crack the shutters, Called out in the dark en de wereldwijde nummer één: Just say yes.

De tribute wordt uitgevoerd door Pas-op, een ervaren en veelgevraagde coverband. Die speelt ook nog een set lekkere rockcovers (onder andere Kings of Leon, De Dijk, Go Back to the Zoo, De Dijk en U2). Dj(support): Kinki Sminki. Goeie Hemel(vaartsdag) donderdag 29 mei begint om 14.00 uur; voor kinderen is er een schminkhoek en een springkussen. De entree is gratis.

WijnZinnig Gendt scherpt de prijzen aan

GENDT - "Het eerste kwartaal van 2014 stond in onze branche vol met discussies over de prijsstellingen, verhoogde accijnzen, de aanhoudende "crisis" en niet te vergeten de tripjes naar onze oosterburen. We kunnen het rustig aanzien en afwachten, maar die kenmerken stromen niet door ons ondernemersbloed. Juist in deze tijden moet je creatief en scherp zijn."

"Wij kunnen dan ook een groot deel van ons gedistilleerd assortiment zéér scherp in prijs aanbieden. Niet een eenmalige actie, maar zoals het er nu naar uit ziet een vaste lage prijs.

Vanaf nu zijn er ruim twintig soorten 'sterke drank' in prijs verlaagd. Gedurende acht weken lang zullen de prijzen via Hét Gemeentenieuws aangekondigd worden, maar vanaf nu gelden de prijzen al in de winkel. Wat te denken van één liter Licor 43 voor slechts 21,50 euro of één liter Malibu voor slechts 17,25 euro?"

WijnZinnig Gendt is creatief en heeft een prachtig assortiment wijnen, whisky, likeuren, speciaalbieren en nog veel meer. Allemaal uniek, omdat we niet zijn aangesloten bij een inkooporganisatie. Niet alleen voor het beste advies op drankgebied en de originele geschenken, maar ook voor de prijs is een ritje naar Gendt de moeite waard!

"Naast onze winkel zijn we ook veel onderweg voor het verzorgen van proeverijen en workshops op locatie. Dit kan bij uw vereniging, bedrijf, maar ook bij u thuis. Informeel, gezellig en u leert er ook nog wat van.

Meldt u nu aan voor onze nieuwsbrief via www.wijnzinnig.eu WijnZinnig Gendt Dorpstraat 34 6691 AX GENDT info@wijnzinnig.eu 06 57592194."

TienerFit bij Fitness Centre Huissen

HUISSEN - Sporten op eigen niveau. Ook voor tieners met een motorische achterstand. Fitness Centre Huissen biedt TienerFit aan voor de jeugd van elf tot en met vijftien jaar. Onder deskundige begeleiding van een gediplomeerde docent werken de jongeren, op hun eigen niveau en in een leuke gezellige sfeer, aan hun conditie, spieruithoudingsvermogen, coördinatie en het zelfvertrouwen.

Trainen op eigen niveau. Omdat de tieners tijdens het programma allemaal op hun eigen niveau en tempo kunnen trainen zijn deze lessen ook ideaal voor jongeren die conditioneel of motorisch niet goed kunnen meekomen met moeilijke balsporten die te snel gaan. Daarnaast is TienerFit ook een goede oplossing voor kinderen die met overgewicht kampen en hier iets aan willen doen.

Afwisseling en uitdaging. Fitness, Cardiofitness, Bootcamp, Conditietraining, Circuittraining, Crossfit, gymspelletjes, et cetera. Dit is een aantal bewegingsvormen die we tijdens de TienerFit-uren organiseren. Door deze afwisselende activiteiten blijven de lessen uitdagend en leuk voor de jonge sporters.

TienerFit wordt gegeven op woensdag van 16.00 tot 18.00 uur, vrijdag van 19.00 tot 21.30 uur, zaterdag van 9.30 tot 11.00 uur en zondag van 9.30 tot 12.00 uur. Alleen zaterdags wordt stipt om 9.30 uur gestart en eindigt de les om 11.00 uur. Alle andere dagen mogen de tieners vrij binnenlopen binnen de aangegeven tijden. Op al deze dagen en tijden is er speciaal voor de tieners begeleiding aanwezig.

Wilt u meer informatie over TienerFit of een gratis proefles aanvragen voor uw zoon of dochter? Bel dan met 026 3250928 of mail uw vraag naar: info@fitnesscentrehuissen.nl.

Fitness Centre Huissen, Korte Loostraat 46a, Huissen.

Smakelijke boeketjes op De Zilverkamp

HUISSEN - Maak een eigen fruit/groente/hartig boeketje! Dat houdt het volgende in: Zaterdag 31 mei zullen we boeketjes gaan maken. Je mag dan op vijftien stokjes wat lekkers prikken.

Dit wordt wel een gezond boeketje zonder snoepjes. Gezond is lekker en ziet er leuk uit. Zo mag je blokjes kaas, mini worstjes, tomaatjes, aardbeien, meloenen, druiven (groen en blauw) en komkommers gebruiken. Maak dus een gezond boeket met alles wat jij lekker vindt! Dat wordt pas genieten! Kom ook op zaterdag 31 mei van 11.00u-14.30 uur en knutsel gezond!

Meer informatie staat op www.facebook.com/winkelcentrumdezilverkamp.

Fietspuzzeltocht van Gendste Ouderenvereniging

GENDT - Leden van de Gendste Ouderenvereniging stappen woensdag 4 juni op de fiets voor een gezellige fietstocht. De ongeveer vijfentwintig kilometer lange tocht gaat over rustige wegen in de omgeving.

Tijdens de tocht staan er ook nog enkele puzzeltjes op het programma om op te lossen. Halverwege de rit is er bij boerderijwinkel De Geer een koffiestop en is er voor elke deelnemer ook nog een portie kersen. Bij terugkomst is er nog een gezellig samenzijn met een hapje en drankje en worden de prijzen uitgereikt voor de beste puzzelaars.

De deelnemers kunnen vanaf 13.00 uur het startgeld betalen en vanaf 13.30 starten met de rit. Niet-leden kunnen tegen betaling van zeven euro vijftig met een OVG-lid ook aan deze fiets puzzelrit deelnemen.

Leden die nog deel willen nemen, kunnen zich per omgaande alsnog aanmelden door het invullen van het aanmeldingsformulier en dat op de bekende adressen inleveren. Mocht het weer twijfelachtig zijn, informeer dan over het wel of niet doorgaan van de tocht via 06 41949064 of 06 50696124.

'Wij zijn goed gestart!'

BEMMEL - "De afgelopen periode hebben wij met name veel aankoopopdrachten inclusief hypotheekadvies mogen ontvangen. Nu willen wij graag huizen gaan verkopen!"

"Doorstromers opgelet. Wellicht denkt u nu tja... ik zou het best een keer willen proberen. Kijken of mijn woning te verkopen is ? maar ja... daar komen gelijk weer zoveel kosten bij. Dat snappen wij van Goed geregeld Makelaardij als geen ander. Het moet echter geen belemmering zijn om wellicht een volgende stap in uw woning carrière te zetten."

"Met de huidige hypotheekrentestanden en stimuleringsregelingen voor starters zijn er voldoende aanknopingspunten om uw woning te verkopen. Ook indien uw woning "onder water" staat (hypotheek hoger van de waarde) zijn er mogelijkheden wij hebben een de expertise in huis (erkend hypotheekadviseur Michel Kathmann) om u de mogelijkheden met u te bekijken. Dat is zeker geen schande u kunt er tenslotte niets aan doen dat de prijzen gedaald zijn. Daarnaast zal het huis dat u willen kopen ook fors in prijs gedaald zijn waardoor het verlies weer gecompenseerd zal worden."

"Om u te helpen bij het nemen van wellicht de laatste hobbel betaalt u bij Goed geregeld makelaardij tot 1-7-2014 geen opstartkosten, indien u besluit ons de kans te geven om uw woning goed te presenteren en hem marktconform voor u te verkopen.

Mocht u dit aanspreken neem dan direct contact met ons op voor een kennismaking gesprek of loop gewoon zonder afspraak binnen op onze 'koopavond' iedere laatste donderdag van de maand van 19.00 tot 21.00 uur op de Houtakker 51. Het zou zo maar eens Goed geregeld kunnen worden !!

Goed Geregeld is gevestigd aan De Houtakker 51 in Bemmel, telefoon 0481 471135 of kijk op www.goedgeregeldmakelaardij.nl.

Rolling Barrel publiekstrekker open dag bij Top Trampolines

ANGEREN – Sport en spel. Daar draait het al jaren om bij Top Trampolines. Vele speeltoestellen voor buiten worden er verkocht en gepresenteerd. En elk jaar is de open dag op Hemelvaartsdag een groot feest voor jong (en oud). De jeugd kan zich naar hartenlust uitleven. Zo kunnen liefst vierentwintig trampolines van verschillende merken worden getest, zijn er Berg Skelters, trampolines, zwembaden enzovoort. Dit jaar aangevuld met de Rolling Barrel, de sensatie van dit jaar! Net als met de Meifeesten in Haalderen wordt er deze open dag een competitie (met prijzen) gehouden.

De Rolling Barrel is een Lingewaardse uitvinding en zal vanuit deze regio beslist de hele wereld gaan veroveren. Karin van Schijndel uit Hulhuizen is de promotor. "De Rolling Barrel is een ronddraaiende ton van drie meter breed, waarin onder andere een Berg Skelter kan worden geplaatst. De deelnemer op deze skelter ziet op een levensgroot scherm de weg die hij moet afleggen en moet hindernissen vermijden", vertelt Karin. "Het is een spel van deze tijd en zet de jeugd weer aan het bewegen. Naast dit sportieve aspect, is het spel ook nog eens een sociaal gebeuren. Kinderen gaan weer samenspelen en helpen elkaar!" Opgeven voor de competitie kan via facebook of info@rollingbarrel.nl

Ook Hendriks 2wielers uit Angeren is aanwezig met (kinder)fietsen en BMX-en. Eigenaar Rick heeft sinds enige tijd zijn eigen rijwielzaak met werkplaats voor reparaties en onderhoud.

De open dag is donderdag 29 mei van 10.00 tot 17.00 uur bij Top Trampolines, Lodderhoeksestraat 19a, Angeren; www.top-trampolines.nl; https://www.facebook.com/pages/Top-Trampolines.

https://www.facebook.com/RollingbarrelNL.

Doornenburg krijgt dorpscontactpersonen

DOORNENBURG - Een mooi burgerinitiatief vanuit Doornenburg! In 2013 zijn er twee goedbezochte bijeenkomsten geweest over de leefbaarheid in Doornenburg. Bij deze bijeenkosten waren veel verenigingen en stichtingen uit het dorp aanwezig en iedereen was enthousiast over het idee om het dorp met een dorpscontactpersoon te versterken.

Geheel vanuit de Doornenburgse samenleving, met name vanuit de verenigingen, stichtingen en het Platform Doornenburg is dit initiatief omarmd en in gang gezet. Vanaf januari is een werkgroep 'Dorpscontactpersoon' actief, waarin mensen van onder andere Platform Doornenburg, het Participatiepunt , Scouting Sint-Maarten, schutterij Gijsbrecht van Amstel, Sstichting Ouderenwerk Doornenburg, een vrijwilligster van De Doornick en anderen zitting hebben genomen met daarnaast ook de initiatiefneemster van het eerste uur Helga Witjes. Bij het opstarten van dit initiatief is veel samengewerkt met de Vereniging van Kleine Kernen.

Dorpscontactpersoon

Doornenburg is rijk aan verenigingen, die veel betekenen voor de bevolking. Het stimuleren en coördineren van meer samenwerking oonder andere tussen jong en oud, de opgroeiende jeugd, school, sport en andere verenigingen en bedrijven. En verder een extra luisterend oor om nog meer te horen, waar de behoeftes liggen, leidt tot de nodige 'smeerolie' en initiatieven.

Van belang is ook de extra aandacht voor de voorzieningen in het dorp en de ondernemers, die er mede voor zorgen, dat die leefbaarheid in het dorp blijft. De leefbaarheid is belangrijk en die willen we voor nu en in de toekomst optimaliseren en zeker kunnen stellen!

"Wij zijn blij, dat de werkgroep een tweetal goede dorpscontactpersonen (duobaan) kan benoemen, die erg enthousiast zijn over deze bijzondere veel belovende taak. Het zijn de Doornenburgers: Eveline Claassen en Geert Claassen."

In juni zal er een speciale bijeenkomst voor alle bewoners in het dorp georganiseerd worden door het Platform Doornenburg en de Stichting Leefbaar Doornenburg, waar de plannen en de dorpscontactpersonen worden voorgesteld.

Meer informatie staat op www.stichtingleefbaardoornenburg.nl.

Installatiebedrijf Quik is er nog steeds voor u

DRIEL - De afgelopen jaren is er een recessie geweest. "Ook wij hebben hier de nodige tegenslagen van gehad, maar deze hebben wij allemaal overwonnen. Dankzij de recessie hebben wij een nieuwe weg ingeslagen en starten wij met een nieuw, fris en afgeslankt team. Wij staan klaar voor u."

"U kunt ons bellen voor werkzaamheden zoals: een druppelende badkraan; een verstopte wastafel; reparaties aan uw bestaande toilet of een nieuw toilet; een lekkend dak; uitbreiding stopcontacten; meterkast met aardlekschakelaars vernieuwen; aanleg centrale verwarming; zonnecellen op uw dak; airco in uw huis; een buitenkraan; bestaande verlichting vervangen voor LED-verlichting."

Installatiebedrijf Quik verzorgt ook de complete verbouwing van uw hele woning. Voor grotere klussen kunt u geheel vrijblijvend een offerte opvragen.

Installatiebedrijf Quik, Kerkstraat 33, Driel; telefoon 026 4742292; info@quikbv.nl www.quikbv.nl.

Ingezonden brief

Angst niet te

gehoorzamen?

Staatssecretaris Teeven zou democratische regels toepassen inzake het kinderpardon volgens onze burgemeester. Niets is minder waar: de heer Teeven is selectief en stelt, dat een kind een ander kind is, omdat het toevallig niet rijks- maar gemeentelijk is erkend. Democratie gaat over gelijkheid en vaders noch moeders, u noch ik zien verschil tussen het kind, dat vijf jaar onder de gemeente valt of vijf jaar onder het rijk. Dat is een papieren onderscheid en democratisch gezien is de gemeente een hoger orgaan dan het rijk, want het staat dichter bij 'demos' de mens, die 'krateo' regeert. Het volk is soeverein en alle handelingen staan in dienst daarvan. Driekwart van de burgemeesters bevestigt dit, door vóór verruiming van het kinderpardon te stemmen: collegiale solidariteit!

Ook staatssecretarissen maken fouten, maar dit is een geval van indiscretionele achterlijkheid en dus is het bittere noodzaak, dat burger(meesters) hem terechtwijzen. Loop je hiervoor weg, dan is het tijd Mandala's inauguratierede te googelen; daarin lees je dat ruim denken ruimte schept en eng denken tot enge situaties leidt.

Ongehoorzaamheid is een democratische deugd, want als kritiek niet zou kunnen en je lijdzaam de leiders volgt, dan lijd je aan ongehoorzaamheidangst.

Groet

Jan Meurs Bemmel

Meisjes Basketball Batouwe uit Bemmel Nederlands kampioen

BEMMEL - Voor het eerst in de Bemmelse historie is een (jeugd)basketballteam Nederlands kampioen geworden! Het U20 team, dat na het zomerreces niet meer terugkeert in de U20-eredivisie, won afgelopen zaterdag in de U18 leeftijdscategorie de nationale titel. En daarmee werd de topprestatie van het vorige seizoen, toen het team derde van Nederland werd, fantastisch overtroffen.


Door een wisselvallig seizoen in de U20-eredivisie eindigde de ploeg van coach Thijs Sloot op een vijfde plek in de competitie. Hierdoor was het team 'veroordeeld' tot de strijd om het U18 Nederlands kampioenschap. Die kans werd met beide handen aangegrepen.


Eerst moest het team echter in het eigen Rayon afrekenen met Wyba, Twente Buzzards, Jolly Jumpers, Orca's en BAS. Dat bleek geen ingewikkelde opgave. Het Bemmelse talententeam won zonder enige noemenswaardige tegenstand de titel in Rayon Oost.

Een week later begon het echte werk en werd gestart met de eerste twee wedstrijden op het NK. Titelhouder Groningen was de eerste tegenstander, maar na het eerste kwart was het verschil al gemaakt. Ook een dipje in het derde kwart maakte niet dat Groningen ook maar één seconde in de buurt van Batouwe kon komen, 77-46. In de tweede wedstrijd werd de kampioen van Zuid, Almonte uit Eindhoven getroffen. Maar ook deze ploeg kon het Batouwe niet moeilijk maken. In een evenwichtige wedstrijd werd met 88-49 een ruime overwinning mee naar Bemmel genomen.
De tweede dag van het NK was zoals verwacht een veel zwaardere dag en werd de dag van de waarheid. Titelkandidaten Den Helder en Grasshoppers moesten verslagen worden. Beide ploegen strijden ook om het U20 Nederlands Kampioenschap. U18 Batouwe moest dus aan de bak. En dat deden ze!


De eerste wedstrijd werd gespeeld tegen Den Helder. Van Den Helder werd in de competitie een keer gewonnen en een keer verloren. Den Helder dat op de eerste NK-dag had verloren van Grasshoppers moest winnen om nog een kans op het kampioenschap te behouden. Het werd een ongekend spannende wedstrijd, maar Batouwe U18 wist met het kleinst mogelijke verschil, 57-56, de overwinning naar zicht toe te trekken.

De wedstrijd tegen Grasshoppers uit Katwijk werd het klapstuk van de Nederlandse kampioenschappen. De winnaar mocht zich tot Nederlands kampioen kronen. Beide teams hielden elkaar de gehele wedstrijd in evenwicht, echter aan het eind wist Batouwe door scores van Fenne van der Wielen, Laura Westerik, Charlotte van Kleef en Anne van Vlijmen de winst naar zich toe te trekken.

Jonge Kracht E6 uit Huissen kampioen

HUISSEN - Hoe kan het nog mooier, tijdens Huissenbloemenstad en in het weekend van moederdag kampioen worden! Na vorig jaar als winterkampioen van het veld te zijn gestapt, is de E6 van Jonge Kracht nu ook zomerkampioen geworden.

De eerste wedstrijd na de winterstop was een wedstrijd in de ijzige kou,wind en veel regen. Gelukkig konden de navolgende wedstrijden telkens onder redelijke weersomstandigheden gespeeld worden.

De E6 speelde ook in dit voorjaar weer als een team, liet zien dat verdedigen ook heel belangrijk is en na soms een moeilijke start bleven de jongens van Jonge Kracht door hard werken overeind.

Met fantastisch verzorgd voetbal en mooi positiespel werd ook de kampioenswedstrijd met een overwinning afgesloten. De E6 van Jonge Kracht werd daardoor definitief zomerkampioen. De bloemen werden overhandigd en de nodige felicitaties volgden. En natuurlijk was er ook nu weer een feestelijke rondrit op de rode platte kar. De ouders hadden nog voor een mooie medaille gezorgd en na een hapje en een drankje , aangeboden door het bestuur, keerde de kersverse kampioen met een welverdiend gevoel huiswaarts.

Sportdag op De Marang

LINGEWAARD - Ondanks de dreigende regen en een frisse temperatuur ging de jaarlijkse sportdag op De Marang toch door. Na een gezamenlijke warming-up onder leiding van ROC-sportstudenten, startten de leerlingen `s ochtends met een groots slagbaltoernooi.

Na de middagpauze werd er tussen de buien door een onderling voetbaltoernooi gespeeld. De jongste leerlingen van de school speelden diverse spelletjes in en rondom de school met als thema 'piratenfestijn'.

Meiden D1 Bataven kampioen

GENDT - De Bataven meiden D1 zijn kampioen! Merle Alofs, Liselot Botterblom, Ilse Scholten, Dide Sparnaay, Anne Geveling, Nienke Dik, Maud Verhoeven, Donna Akse en Tess Witjes hebben volop redenen om uit hun dak te gaan.

Bataven E1 kampioen

GENDT - Vorige week was het dan zover voor de E1 van de Bataven: het kampioenschap in de hoofdklasse werd behaald. Dit werd behaald met een onverslagen status.

E2 van Angeren kampioen

ANGEREN - Wie de jeugd heeft heeft de toekomst!. Dat kan in Angeren ook weer gezegd worden. Vorige week werd daar de E2 op een overtuigende manier kampioen.