GN Berg en Dal Heumen Mook

7 juli 2018

GN Berg en Dal Heumen Mook 7 juli 2018


Ooij Op Stelten

OOIJ - Ooij Op Stelten, Spar Barbecue en Zomerfeest op het plein. Met feestdj Mike zondag 8 juli vanaf 13.00 uur op het Reinier van Ooiplein. En Sparbarbecue en de open Ooijse curlingkampioenschappen.

Voor iedereen aantrekkelijk, activiteit op het plein en tevens genieten van een heerlijke barbecue en feest op het plein. Deelnemen aan Curling betekent niet dat je ook mee moet doen aan de barbecue, dit staat los van elkaar, wel is het mogelijk om als je honger krijgt een hamburger of iets dergelijks te kopen.

Voor kinderen staat er onder andere een stormbaan waar ze zich op kunnen vermaken, met mooi weer het waterbad, en een luchtkussen voor de kleintjes.Inschrijven kan met een team van vijf personen kosten vijf euro per persoon maximaal 25 euro per team; grotendeels wordt dit gebruikt voor prijzengeld. Inschrijven kan op het plein zondag 8 juli tot 14.00 uur; 14.30 uur beginnen de wedstrijden; vanaf 13.00 uur kan er op de baan geoefend worden. C.V. De Deurzakkers heet allen welkom.

Tijdens de loterij op de onlangs gehouden rommelmarkt van De Deurzakkers zijn de prijzen gevallen op de volgende nummers: 1e prijs nr. 305, 2e prijs nr. 330, 3e prijs nr. 628, 4e prijs nr. 340. Prijzen zijn af te halen bij Spar Ooij.

Dagje jaarmarkt Groesbeek: heerlijk vakantie-uitje!

Volop gezelligheid tijdens de Jaarmarkt 2017 

GROESBEEK - Op dinsdag 24 juli van 9.00 tot 17.00 uur vindt in het centrum van Groesbeek de traditionele jaarmarkt plaats. Op de dinsdag na de Vierdaagse zal een lint van kramen door het gezellige centrum van Groesbeek slingeren. In meer dan 200 kramen worden verschillende waren aangeprezen.

Gezellige terrassen, lekker eten en tal van leuke activiteiten maken een dagje jaarmarkt tot een heerlijk vakantie-uitje voor het hele gezin. De gezellige braderie loopt van de Dorpsstraat tot bovenaan de Pannenstraat. Ook de Bellevue, Kerkstraat, Dorpsplein en Marktplein zijn onderdeel van de Jaarmarkt. De jaarmarkt is dit jaar groter van opzet dan andere jaren, omdat nu ook de Bellevue, de Kerkstraat en het Marktplein onderdeel ervan uitmaken Behalve de typische braderiekramen is er dit jaar ook een heuse rommelmarkt. Er is volop live muziek op diverse locaties en voor de kinderen zijn er speciale kinderactiviteiten. Kortom, het belooft weer een gezellige dag te worden in het hartje van Groesbeek!

De organisatie van de Jaarmarkt is in handen van Kroko's Evenementen, in opdracht van de Stichting Toerisme & Recreatie, STER Berg en Dal.

Kerkberichten parochie Groesbeek

Opgeven van intenties: In verband met de gewijzigde dag waarop de weekbladen in ons dorp verspreid worden, is het tijdstip voor het aanleveren van kopij aan de redactie van de weekbladen ook aangepast. Het verzoek is om voortaan uw misintenties twaalf dagen voor verschijnen van de krant in te leveren vóór maandag 12.00 uur bij ons Pastorie, Parochie centrum).

Overleden: Gerardus Stephanus van Breemen; Johanna Maria Theunissen

VIERINGEN H.H. Cosmas en Damianus

Zaterdag 14 juli 19.00 uur H. Mis m.m.v. cantors

Misintenties: Pastoor J. v.d. Heuvel vw sterfdag; Pastoor G. Thüring vw sterfdag;

Wim Kaal en echtg. Annie Kaal-v.Kesteren, Catharina Jacobs, Thea Hendriks en zoon;

Wiel Verriet vw sterfdag

Zondag 15 juli 10.00 uur H. Mis met samenzang

Misintenties: Johannes Jacobs en Hendrika Jacobs-Eikholt de echtg. en kinderen; Rutgerus v.d. Ven en Elisabeth Meijers de echtg. en kinderen; Thé Schreven en Marie Schreven-de Bruin

VIERINGEN St. Antonius Breedeweg

Woensdag 11 juli. 19.00 uur, Eucharistieviering.

Intentie: voor vrede in de wereld en het welzijn van de parochianen.

Zondag 15 juli. 15e zondag door het jaar. 09.30 uur. Eucharistieviering m.m.v.         Seniorenkoor Breedeweg.

Misintenties: Jaargetijde voor pastoor Gerard Thüring; Jaargetijde voor pastoor Johannes Martinus van den Heuvel.

Woensdag 18 juli. 19.00 uur, Eucharistieviering.

Intentie: voor vrede in de wereld en het welzijn van de parochianen.

Opgeven van intenties: op zondag en woensdag voor en na de Eucharistieviering of een enveloppe in de bus Sint Antoniusweg 2 met vermelding: Misintentie Breedeweg; naam en telefoonnummer. afzender vermelden.

Veilig zwemmen in natuurwater

REGIO - Het zuiden van de provincie Gelderland is een zeer waterrijk gebied en het herbergt veel recreatiegebieden met eigen zwembaden of oppervlaktewater waarin gezwommen mag worden. Volop waterpret dus!

In Nederland loopt het badseizoen van 1 mei tot 1 oktober. Tijdens het badseizoen worden de officieel aangewezen zwemplekken regelmatig onderzocht op verontreinigingen. Het meetpunt ligt op de plaats waar de meeste zwemmers worden verwacht óf waar het risico op verontreiniging het grootst is. Alle locaties worden minimaal 1 keer per maand onderzocht en de locaties die een aanvaardbare of slechte zwemwaterkwaliteit hebben 1 keer per 2 weken.

Een overzicht van de officieel aangewezen zwemwaterlocaties is te vinden op www.zwemwater.nl. Het is aan te raden om alleen hier te zwemmen omdat daar de waterkwaliteit en de fysieke veiligheid in de gaten worden gehouden. Laat je in ieder geval niet verleiden om een verfrissende duik te nemen in onze rivieren en kanalen. Dit is levensgevaarlijk en je riskeert een boete.

Anne Frankmiddag

Anne Frank

GROESBEEK - Kinderen in de leeftijd van 10-13 jaar kunnen op dinsdag 10 juli in het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek meedoen aan een speciale themamiddag over Anne Frank.

Het programma duurt van 14.00-15.30 uur en begint met een inleiding. Daarna wordt de film 'Het korte leven van Anne Frank' (Nederlands gesproken, Duitse ondertiteling) vertoond. Vervolgens bezoek o.l.v. een gids aan de vaste tentoonstelling met thema’s rondom Anne Frank. Als afsluiting kunnen de kinderen een wens voor Anne in de Vrijheidsboom hangen.

De standaardtarieven Bevrijdingsmuseum worden gehanteerd. Museumkaart is geldig. Begeleidende (groot)ouders vijf euro per persoon. Reserveren is noodzakelijk via 024 3974404 of info@bevrijdingsmuseum.nl.

Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 is gevestigd aan Wylerbaan 4 in Groesbeek.

Vroege® Kermis bij O.E.V. gewoon ouderwets gezellig

MILLINGEN - Op zondag 15 juli verzorgt O.E.V. weer een gezellige kermismiddag met een knipoog naar tijden van weleer.

Duo Sunday zorgt voor gezellige muziek, waarop diegenen die nog goed ter been zijn een dansje kunnen maken. Iedereen is welkom in den 'Dreuge tent'. Vanaf 13.30 uur staat er een kopje koffie klaar en voor de terugweg wordt weer gezorgd voor de oliebollen. Vrij Entree!

Kermis in De Natte

MILLINGEN - Eerste zondag na de 20ste juli staat bij de meeste Millingenaren gegrift in het geheugen: kermis vieren en koningschieten. Bij schuttersgenootschap OEV 1 in Millingen aan de Rijn weten ze precies hoe dat moet.

Niet stil blijven staan in de ontwikkelingen en oude kermistradities eervol in stand te houden, maakt kermisvieren in De Natte (OEV 1) een onvergetelijke ervaring. Of je nu buiten of binnen de regio woont, wel of geen lid bent, in Tent van de Mens is iedereen welkom en krijg je altijd een warm onthaal. Hier worden herinneringen opgehaald en vallen verhalen samen. Sla het gratis toegankelijk kermisprogramma er maar op na.

Zaterdagavond 21 juli, 21:00 uur, Popavond met Cover Band Tribute. De coverband Tribute behoeft geen nadere introductie meer in de regio. Door jaren heen door de wol geverfd zetten ze de zaal naar hun hand. Tribute, met David van Rooij (The Voice Of Holland) in hun gelederen staat garant voor een kraker van een dansavond.

Zondagmiddag 22 juli, 13:30 uur, Koningschieten. Tijdens deze middag nemen we afscheid van het aftredende koningspaar Ard en Marleen en maken we ons op voor het nieuwe koningspaar. Om 13:30 uur verzamelen en 14:00 uur vertrek de optocht naar het schietterrein. O ja, denk aan uw legitimatie! De vrije-schietbaan is geopend, kinderen kunnen een ritje maken op een pony en het 'Zeeland-terras' is voorzien van een barbecue en gekoelde dranken. Deze middag geven ook fanfare Sint-Cecilia, Juliana Bicycle Team en ruitervereniging De Veldruiters acte de présence.

Zondagavond 22 juli, 21:00 uur Koningsbal met Anderkovver. Deze zal, met een vleugje humor en een toefje chaos, worden opgeluisterd door de populaire coverband Anderkovver.

Maandagochtend, 23 juli, 11:00 uur, Matinee met Anderkovver en Robert Pouwels. Schuttersappel en vertrek van de optocht om het nieuwe koningspaar en hofhouding op te halen. Deze ochtend geven ook fanfare Sint-Cecilia, Juliana Bicycle Team en ruitervereniging De Veldruiters acte de présence. Aansluitend daarop, om 13:00 uur vindt het maandagmatinee plaats. Opnieuw zal die dag de wisselwerking tussen publiek en de coverband Anderkovver op de proef gesteld worden. Om 18:00 uur zal alleskunner. DJ, entertainer, partyzanger en Hazes imitator Robert Pouwels de scepter zwaaien. Pouwels staat garant voor genoeglijke interactie met het publiek tot zolang als het gezellig is. Op tijd thuis? Vergeet het maar.

Dinsdagmiddag 24 juli, 13:30 uur, Prijsdansmiddag met Jersey en Salsa demo Amanné. Jersey is het duo bestaande uit de broers Kees en Erich van der Velden. Met bijna 25 jaar ervaring in het muzikaal verzorgen van feesten en partijen gaan ze iedere uitdaging aan en zijn pas tevreden als je stralend de deur uit gaat. De vooraf kenbaar gemaakte wensen worden tot in details uitgevoerd. En juist om dat laatste draait het allemaal deze middag.

De ouderwetse kindvriendelijke kermis dansmiddag staat al jaren het teken van muziek en traditionele stijldansen, zoals tango, polka, cha-cha-cha, polka, mazurka en veleta. Op deze middag ontvangt het koningspaar ook bewoners van verzorgingshuis Sint-Jan de Deo.

Na het enorme succes van vorig jaar, staat ook dit jaar een professionele dansdemonstratie gepland. Salsa dansschool Amanné uit Nijmegen zal een ieder kennis laten maken met één van de meest populaire en sensuele dans van Latijns-Amerika, namelijk de salsa.

Dinsdagavond 24 juli, 21:00 uur, slotavond met Anderkovver. Muzikaliteit en samenzang zijn de ingrediënten van één van de beste coverbands van Nederland Anderkovver. Wat er ook gebeurt: het dak gaat er af.

Toename meldingen over ratten en eikenprocessierups

BERG EN DAL - Omdat de overlast door de eikenprocessierupsen en ratten toeneemt maakt het college extra budget vrij om de overlast te verminderen. In de Voorjaarsnota is 10.000 euro budget opgenomen voor het bestrijden van ratten. Voor het bestrijden van de eikenprocessierups wordt nu 10.000 euro beschikbaar gesteld.

De afgelopen jaren ziet de gemeente een toename in (de overlast van) eikenprocessierupsen. Omdat op veel plekken in onze gemeente beschermde vlinders aanwezig zijn is biologische bestrijding niet toegestaan. De nesten moeten in deze gevallen handmatig verwijderd worden, wat veel meer werk is. De kosten van het verwijderen nemen daardoor ook toe. Het aantal meldingen is zo groot dat de ingehuurde bestrijdingsbedrijven het werk niet aan kunnen. Zelfs spoedgevallen kunnen hierdoor niet binnen een dag opgepakt worden, zoals gewenst. Een spoedgeval is bijvoorbeeld een speelplek of een andere plek waar veel mensen komen. Om de rupsen sneller te kunnen verwijderen is de gemeente in overleg met enkele lokale bedrijven en de huidige aannemer. Met het extra budget hoopt de gemeente de overlast voor haar inwoners verder te beperken.

Ratten

De gemeente krijgt regelmatig meldingen over rattenoverlast. In enkele gevallen ligt de oorzaak in het gemeentelijk riool. Regelmatig is de bron echter een vervuilde of verwaarloosde tuin. Rattenbestrijding is dan niet zinvol. Eerst moet de bewoner de vervuilde tuin opruimen. Als mensen op eigen terrein ratten hebben, is het aan de mensen zelf om dit aan te pakken. Hoewel het niet de verantwoordelijkheid van de gemeente is gaat zij haar inwoners wel helpen met onderzoek naar de oorzaak en advies over bestrijding om de overlast te verminderen.

Kringloop bezet op jaarmarkt grasveld Kerkstraat en Dorpsplein

GROESBEEK - Voor de eerste maal doet Kringloop Groesbeek mee aan de traditionele jaarmarkt, die op dinsdag 24 juli in het centrum van Groesbeek gehouden wordt.

Op het grasveld langs de Kerkstraat wordt hoofdzakelijk een kleedjesmarkt (vrijmarkt) gehouden, zodat de kinderen hun spaarpot kunnen spekken. Men dient zich wel van te voren aan te melden bij Andre Brouwer van Kringloop Groesbeek via 06 11199935. Kringloop zelf zal flink uit gaan pakken met boeken en speelgoed en heeft diverse kramen gereserveerd voor hobbyisten, verenigingen en dergelijke, die hun hobby willen delen met het publiek en verenigingen kunnen zich profileren. Ook hiervoor dient men contact op te nemen met Andre Brouwer van Kringloop Groesbeek.

André Brouwer en Sjaak Thijssen zullen er alles aan doen om zowel de Kerkstraat alsmede de doorsteek naar het Dorpsplein en het Dorpsplein zelf zo aantrekkelijk mogelijk te maken voor de bezoekers. De jaarmarkt wordt gehouden op de Dorpsstraat met een doorsteek door winkelcentrum Bellevue en de Pannenstraat en daar komt dit jaar de Kerkstraat en Dorpsplein bij.

Het Marktterrein is gereserveerd voor Muziek Express. Kringloop Groesbeek is naarstig op zoek naar vrijwilligers. In de zes jaar dat Kringloop Groesbeek bestaat (één jaar bij Hofmans en de afgelopen vijf jaar aan de Industrieweg) is zo'n enorm succes dat de dertig vrijwilliger(ster)s het werk niet meer aan kunnen. Diegene die interesse hebben, kunnen eveneens contact opnemen met André Brouwer. De Kringloop Groesbeek is geopend op maandag, donderdag, vrijdag en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

5 / 16

6 / 16

7 / 16

Taxatiedag Schatgraven in de Stevenskerk Nijmegen

NIJMEGEN - Ook dit jaar komt het team van Schatgraven, het populaire tv-programma van Omroep Gelderland, weer op bijzondere Gelderse locaties. De eerste taxatiedag van het nieuwe seizoen is op zondag 8 juli in de Stevenskerk in Nijmegen.

U kunt die dag gratis uw voorwerpen laten beoordelen door één van de deskundige taxateurs. Samen met presentator Peter van den Hout worden er ieder jaar weer mooie ontdekkingen gedaan. Bezoekers komen informatie te weten over de herkomst van een voorwerp, hoe oud het is en wie het heeft gemaakt. Wie weet welke schatten er dit seizoen opduiken tussen schilderijen, kleurig speelgoed, breekbaar aardewerk en exotische snuisterijen?

Het team van taxateurs is een hechte ploeg, die al jaren meewerkt aan Schatgraven. Hun deskundigheid staat buiten kijf. Stuk voor stuk hebben ze een passie voor hun vakgebied en dat zie je terug op televisie. Er zijn deskundigen op het gebied van: poppenhuizen en speelgoed, textilia; boeken en grafiek; schilderijen; porselein en aardewerk; klokken; goud- en zilverwerk.

Taxatiedag Schatgraven

Entree vanaf 10.00 uur. De taxaties vinden plaats tussen 11.00 en 16.00 uur. Er wordt gewerkt met nummertjes. Dus wie het eerst komt, is het eerst aan de beurt. Iedereen die om 16.00 uur binnen is en een nummertje heeft, wordt zeker geholpen. Schatgraven wordt van 12 augustus - 7 oktober uitgezonden bij Omroep Gelderland, op zondag om 17.35 uur (daarna ieder uur herhaald).

3 Oever Festival zoekt vrijwilligers

REGIO - Vrijwilligerswerk is onmisbaar in onze huidige samenleving en wordt op veel plekken gedaan en/of gevraagd. Zo worden er mensen gezocht om iets voor ouderen te betekenen, om een gastvrouw of –heer functie te bekleden of om een voetbalteam te coachen.

Het Vrijwilligerssteunpunt van gemeente Berg en Dal verzamelt alle vacatures uit de gemeente en bemiddelt potentiële vrijwilligers aan de organisatie die de vacature heeft geplaatst. De Vacature die het Vrijwilligerssteunpunt deze keer uitlicht is:

Het 3 Oever Festival is op 13, 14 en 15 september. Het 3 Oever Festival is een jaarlijks terugkerend festival in de ruimste zin van het woord. Het vindt plaats tijdens het derde weekend van september in de Gelderse Poort, rondom de Kop van Pannerden, daar waar de Rijn splitst in de Waal en het Pannerdens Kanaal. Bezoekers kunnen op de fiets, te voet of met de boot langs de 3 oevers en genieten van muziek, theater, workshops, beeld, verhalen, lekker eten en drinken!

Er is heel veel te doen tijdens het festival. Kijk wat je leuk vindt en reageer daarop. Denk hierbij aan horeca, aan begeleiden fietstochten, parkeerhulp, aankondigen voorstellingen, opvangen artiesten en nog veel meer!

Contactpersoon is Trudie de Jong; info@3oeverfestival.nl; 06 48159317. "Bent u geïnspireerd geraakt om eens rond te kijken tussen de diverse vrijwilligersvacatures? Neem dan eens een kijkje op de vacaturebank van het Vrijwilligerssteunpunt Berg en Dal op www.vrijwilligerswerkgelderland.nl/bergendal."

Bingo Odio

MILLINGEN - Zondag 8 juli verzorgt het werkcomité van Odio een bingoavond in haar clubgebouw op sportpark De Hove aan de Heerbaan 67 in Millingen aan de Rijn.

Het prijzenpakket van deze avond is 1.070 euro bestaande uit geldprijzen. De hoofdprijs van deze avond is 230 euro en er zijn twee bonus ronden met een eerste prijs van 50 euro. Voor iedereen is er een gratis kopje koffie of thee. De aanvang is om 20.00 uur. Zaal open vanaf 19.00 uur.

Er even tussenuit: Boerenthee voor mantelzorgers

GROESBEEK - Mantelzorgers hebben het vaak druk met allerlei extra zorgtaken. Veel mantelzorgers vinden het fijn om naast de zorgtaken even iets anders om handen te hebben. Wat dacht u van er even tussen uit onder het mom van Boerenthee bij Meré Hoeve. Even er helemaal tussen in het buitengebied van onze mooie gemeente…

Op donderdag 12 juli om 12.00 uur is elke mantelzorger welkom om aan te sluiten. De Meré Hoeve is in Groesbeek aan de Lage Horst 10. Men moet zich wel voor 7 juli even aanmelden; er is maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar!

Door even met iets anders bezig te zijn, raakt uw hoofd even heerlijk leeg. Het kan ook een goede manier zijn om andere mantelzorgers te leren kennen en ervaringen uit te wisselen. Iets wat door heel veel mantelzorgers als prettig wordt ervaren. Het geeft niks als u nog niet eerder bent geweest. Voor iedereen is ooit de eerste keer. Voor mantelzorgers zijn er geen kosten aan verbonden. "Wilt u zich aanmelden of heeft u vragen, bijvoorbeeld over vervoer? U kunt contact opnemen met Forte Welzijn op werkdagen tussen 9.00 en 13.00 uur: 085 0406066 of per mail info@mantelzorgbergendal.nl."

Tot rust komen

bij pianomuziek

door topmusici

GROESBEEK - Het Internationale Euregio Rijn-Waal Studentenmuziekfestival komt er weer aan. Op vrijdag 27 en zaterdag 28 juli vinden er pianorecitals plaats in de Historische Kerk aan de Groesbeek, Kerkstraat 18 in Groesbeek. Op maandag 30 en dinsdag 31 juli vinden deze pianorecitals plaats in de kerk 'Het Goddelijk Hart van Jezus' in De Horst, Ketelstraat 1.

Er wordt op topniveau gemusiceerd. Vaak zijn het pianisten die op het punt van doorbreken staan. Op 27 juli speelt Anna Karáesonyi uit Duitsland, op 28 juli Nicolaas Absalom uit Groot-Brittannië, op 30 juli Nicole Rudi uit Duitsland en op 31 juli Yaoxin Chen uit China.

De concerten beginnen steeds om 20.00 uur. De concerten duren een uur en zowel ervoor als erna wordt er koffie en thee geschonken voor slechts één euro. Tevens zal er dit keer aandacht zijn voor de architectuur, de kunst en de schilderingen in de kerken. Beide kerken bezitten een fenomenale akoestiek. Er wordt geen entreegeld geheven, wel een vrijwillige bijdrage gevraagd. Dit alles is mogelijk door de welwillende medewerking van de gemeente Berg en Dal.

Bingo Odio

Bingo Odio

MILLINGEN - Zondag 8 juli verzorgt het werkcomité van Odio een bingoavond in haar clubgebouw op sportpark De Hove aan de Heerbaan 67 in Millingen aan de Rijn.

Het prijzenpakket van deze avond is 1.070 euro bestaande uit geldprijzen. De hoofdprijs van deze avond is 230 euro en er zijn twee bonus ronden met een eerste prijs van 50 euro. Voor iedereen is er een gratis kopje koffie of thee. De aanvang is om 20.00 uur. Zaal open vanaf 19.00 uur.

Weet jij de vluchtweg in je vakantieverblijf?

REGIO - Als het goed is, heb je thuis met je partner en/of kinderen al eens gesproken over een vluchtweg voor als er brand uitbreekt. Maar doe je dat ook als je op vakantie bent? Ook dan is het belangrijk dat je bij deze hectische omstandigheden de snelste vluchtweg kiest en afspraken maakt over bijvoorbeeld de zorg voor de kinderen of een huisdier.

Wees voorbereid, ook op vakantieBrand breekt altijd onverwacht uit en kan zich snel verspreiden. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat je maar drie minuten tijd hebt om je woning bij brand veilig te kunnen verlaten. Het is daarom belangrijk om vooraf een goed vluchtplan te bedenken. Drie ingrediënten van een goed vluchtplan:

  1. Kies de kortste weg naar buiten, liefst aan de straatkant of kant waar de hulpdiensten aankomen.
  2. Spreek een verzamelplaats af waar je elkaar na het vluchten ontmoet.
  3. Spreek af wie voor welk(e) baby, kind, oudere of huisdier zorgt.

Blijf rustig en bel zsm 112. Probeer in de hectiek die ontstaat toch rustig te blijven zodat je jezelf en eventueel anderen zo snel mogelijk in veiligheid kunt brengen. Zodra je op een veilige plek bent, bel je direct 112. Om de hulpdiensten goed te kunnen informeren, is het handig als je het adres van je vakantieverblijf bij de hand hebt.

Meer tips over veilig vluchten vind je hier (https://www.brandweer.nl/brandveiligheid/vlucht-met-je-vluchtplan) en verder wensen wij je natuurlijk een veilige ontspannen vakantie toe!

Spionagetraining

Spionagetraining Foto: Archief Bevrijdingsmuseum

Foto: Bevrijdingsmuseum

GROESBEEK - Kom op woensdag 11 juli naar het Nationaal Bevrijdingsmuseum in Groesbeek en volg een echte spionagetraining! Speciaal voor kinderen van 8-12 jaar.

Het programma duurt van 14.00-15.30 uur en staat volledig in het teken van spionage en geheimschrift tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ga na afloop met een spionnendiploma naar huis!

De standaardtarieven Bevrijdingsmuseum worden gehanteerd. Museumkaart is geldig. Begeleidende (groot)ouders vijf euro per persoon. Reserveren is noodzakelijk via 024 3974404 of info@bevrijdingsmuseum.nl.

Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 is gevestigd aan Wylerbaan 4 in Groesbeek.

Raboclubkascampagne

Uitreiking cheque Rabo clubkascampagne aan voorzitter Miel Fransen en penningmeester Trudy Rikken. Foto: Sem Rikken, lid van fanfare

Foto: Sem Rikken, lid van fanfare

GROESBEEK - Fanfare Wilhelmina is iedereen heel dankbaar, die zijn stem op deze mooie vereniging heeft uitgebracht.

De heer Claus (rechts op de foto) van de Rabobank heeft een cheque overhandigd aan voorzitter Miel Fransen en onze penningmeester Trudy Rikken. De campagne heeft 1.324,64 euro opgebracht voor de clubkas en daar is de vereniging heel blij mee.

Protestantse gemeente Groesbeek

Foto: Jannie Schaapman

Foto: Jannie Schaapman

Zondag 15 juli aanvang 10.00 uur: voorganger: pastor B. Oosterveer uit Wijchen.

Tijdens de dienst wordt er gecollecteerd voor Epafras, een oecumenisch christelijke organisatie die geestelijke steun wil geven aan Nederlandse gevangenen in buitenlandse gevangenissen.

Vanaf 9.45 uur staat de deur open en is iedereen welkom.

Zie ook: www.pkn-groesbeek.nl.

'Haal de wereld in huis'

REGIO - Thomas uit Brazilië zoekt een gastgezin in Gelderland. Op 25 augustus is het voor verschillende buitenlandse studenten zover: ze komen naar Nederland voor een uitwisseling via het High School Holland programma van Travel Active. De 17-jarige Thomas komt naar Nederland met uitwisselingsorganisatie Travel Active en hij is ingedeeld in de provincie Gelderland. We zijn daarom op zoek naar een gastgezin dat het leuk vindt om hem een warm thuis te bieden.

Thomas stelt zich voor : "Mijn naam is Thomas en ik ben 17 jaar. Ik kom uit Brazilië en woon daar in een dorp in de staat São Paulo samen met mijn vader Hans en mijn moeder Zulmira. Mijn vader is Nederlands en ik heb ook familie in Nederland wonen. Hierdoor heb ik al een beetje van de Nederlandse cultuur tijdens mijn opvoeding meegekregen. Ik weet dus al dat er veel aardappelen worden gegeten en gelukkig hou ik daar ook erg van! Ook ben ik er al aan gewend om veel te fietsen, want ik fiets nu al overal heen. Nu zal ik ook iets meer over mijzelf vertellen. Ik ben dol op sport, om te doen en ernaar te kijken! Vooral voetbal en basketbal doe ik graag en om naar te kijken vind ik Formule 1 ook erg cool."

Bent u geschikt als gastgezin? Veel gastgezinnen die deelnemen aan het programma zijn nieuwsgierig naar de leefgewoonten van iemand uit een ander land of vinden het leuk om ook hun eigen kinderen een stukje buitenlandse cultuur mee te geven. U draagt bij aan een onvergetelijke ervaring voor uw gezin, maar ook voor de internationale student die zijn/haar eigen horizon enorm verbreedt. Tijdens het verblijf in Nederland staan de studenten en gastgezinnen onder begeleiding van een regio-coördinator van Travel Active.

Bij een culturele uitwisseling gaat het vooral om de betrouwbaarheid, gezelligheid en het enthousiasme binnenshuis. Travel Active vindt het belangrijk dat u als gezin open staat voor een andere cultuur en een culturele ervaring.

Wilt u Thomas, of een andere internationale student, een thuis bieden? Neem dan contact op met het High School Holland team van Travel Active: 020 7372062 of e-mail: highschoolholland@travelactive.org of via de regio-coördinator Gelderland: Angela van Leuveren, 06-22480106.

Op https://www.travelactive.nl/high-school-holland staat meer informatie over het worden van gastgezin en stellen de internationale studenten zich voor!

Leerlingen Het Vossenhol kuren zich uit in en met modder

GROESBEEK – De leerlingen van basisschool 't Vossenhol aan de van Ruysdaelweg in Groesbeek hebben vorige week een dag gehad die ze niet gauw meer zullen vergeten.

's Morgens vierden de juffen en meesters hun 'Meesterlijke Juffendag'. Er werd deze dag niet geleerd, alleen maar gefeest. 's Middags werd er stilgestaan bij de Nationale Modderdag en dat was pas echt feest met dit warme weer. Het water was rondom de school niet aan te slepen. De leerlingen konden zich uitkuren met het modder glijden, modder grabbelen, modderbaden, moddertekenen en niet te vergeten moddergooien. Maar er vonden ook diverse sportieve moddergevechten plaats. De kleinst van de groepen drie tot en met vijf bespoten elkaar met waterpistolen en besmeurden elkaar met kersverse modder. De ouders mochten om half twee een kijkje komen nemen en mochten hun kroost vuil en wel mee naar huis nemen - omdat ze vuil en wel niet meer de school in mochten - waar ze ongetwijfeld onder de douche zijn gezet. In ieder geval was het een geslaagde Modderdag op 't Vossenhol dat ongetwijfeld voor herhaling vatbaar is.

Barbecue jij brandveilig?

REGIO - De vakantieperiode is bijna begonnen! En als het meezit, hoort daar mooi weer bij. Veel mensen steken dan graag de barbecue aan, in de tuin of bij de tent of caravan. Gelukkig gaat het meestal goed.

Maar wat doe je als de brandende barbecue omvalt of iemand vindt dat de barbecue niet snel genoeg brandt en er spiritus bij gooit? Lees hier tips om veilig te barbecueën.

Neem de tijd, reken op minstens een half uur. Zodra de kolen gloeien, dus niet meer vlammen, kunnen de spiesjes erop.Ga nooit in huis barbecueën. Gloeiend houtskool geeft veel koolmonoxide af. Je loopt dan het gevaar op koolmonoxidevergiftiging!Plaats de barbecue op een vlakke ondergrond. Zorg dat de barbecue niet omver kan worden gelopen. Scherm de barbecue af met een windscherm of kies een windvrije plaats, en houd rekening met de windrichting (overwaaien van vonken). Pas op met licht ontvlambare kleding in de buurt van de barbecue. Je kunt niet overal zomaar barbecueën. Houd je aan de plaatselijke regels.

Meer tips: https://www.brandweer.nl/brandveiligheid/barbecueen.

Groesbeekse bedevaart naar Kevelaer

Groesbeekse bedevaart naar Kevelaer

GROESBEEK - Ook dit jaar vertrekt er vanuit onze parochie weer een bedevaart naar Kevelaer Het wordt de 223e keer. Dit jaar is de bedevaart op dinsdag 7 augustus.

Wie mee wil met de bus kan zich opgeven op onderstaande adressen en in de sacristieën voor en na de missen; graag uiterlijk vóór zondag 29 juli. Wilt u die uiterste datum in de gaten houden in verband met de reservering van de bus(sen). Het programma in Kevelaer is als volgt:

- 11.00 uur vanuit de bus in processie naar de basiliek onder begeleiding van leden fanfares Wilhelmina en Edelweiss.

- 11.15 uur Heilige Mis, in de basiliek

- 14.00 uur Lof met uitstelling van het Allerheiligste, in de basiliek

- ca. 14.45 uur (aansluitend aan het lof) Kleine kruisweg op de kruiswegplaats forum Pax Christi.

De bussen vertrekken 's middags om 17.00 uur weer uit Kevelaer vanaf de Peter Pumpeplatz. Natuurlijk kunt u ook op eigen gelegenheid naar Kevelaer reizen.

We hopen weer op een grote schare mensen uit heel Groesbeek, die de processie naar de kerk lopen en de diensten zullen bijwonen in de prachtige basiliek. Opnieuw zal pastor Janssen voorgaan in de mis, in het lof en bij de kruisweg. Leden van de koren van de parochie Cosmas en Damianus, luisteren de diensten op. Ook is weer solozang en fanfaremuziek. Maar als alle kerkbezoekers samen zingen is dat overweldigend.

Nog nooit meegegaan? Het is echt een bijzondere ervaring. Eén keer meegegaan en misschien komt u dan wel vaker. We wensen iedereen bij voorbaat een mooie en zinvolle dag. Om meerdere redenen is besloten om geen misintenties meer te laten opgeven.

Vertrektijden en opstapplaatsen van de bussen:

9.30 uur Kerk Berg en Dal, 9.45 uur Kerk De Horst, 10.00 uur Kerk centrum, 10.00 uur Kerk Breedeweg

Opgave-adressen voor deelname:

Dhr. S. Meilink Fretstraat 15, Dhr. H. Janssen Grafwegen 10, Mw. W. Bleize, Jonkershof 38, Mw. A. Roelofs Oude Kleefsebaan 38, Dhr. G. van Doorn Paulus Potterweg 38, Pastoraal centrum Kloosterstraat 2, Pastorie Breedeweg St. Antoniusweg 2. Ook vóór en na de missen in de kerken kan nog worden opgegeven; ook daar tot uiterlijk 29 juli.

Bij aanmelding graag het geld (tien euro per persoon, gepast) bijvoegen in een envelop met de naam / alle namen op of in de envelop. Voor 2019 staat de datum van de bedevaart ook al vast: dinsdag 6 augustus.

Omloop der Zevenheuvelen introduceert 'Berg & Dal-klassement'

Foto: Sven Nijhof

BERG EN DAL – De Omloop der Zevenheuvelen komt met een primeur in de wielerwereld: het 'Berg & Dal-klassement'. Een prijs voor de beste klimmer (en daler) in de wielerkoers die op zondag 8 juli weer verreden wordt in Berg en Dal.


"Elke grote wielerkoers kent een bergklassement, denk aan de bolletjestrui in de Tour de France. De Omloop kent geen hooggebergte, maar staat bekend om zijn opeenvolging van heuvels", aldus de organisatie. Tijdens elke ronde van 10,3 km langs Wyler, Groesbeek en Berg en Dal zijn er door de deelnemers punten te verdienen in de 'Berg & Dal-sprint' waarvan de streep getrokken ligt ter hoogte van camping Nederrijkswald. "Omdat de klim in het rondje begint onderaan de Zevenheuvelenweg en twee heuvels verderop eindigt, is bedacht dit geen bergsprint, maar een 'Berg & Dal-sprint' te noemen, verwijzend naar de aard van het parcours én de naam van de gemeente waar het evenement plaats vindt."
Wie gedurende de rondjes de meeste punten in de 'Berg & Dal-sprint' verdient, wordt na afloop van de wedstrijd op het podium gekroond tot allereerste winnaar van een 'Berg & Dal-klassement'.

De Omloop der Zevenheuvelen kent op zondag 8 juli drie wedstrijden, met elk hun eigen klassement. Inschrijven voor deze wedstrijden is niet meer mogelijk; het maximale deelnemersaantal is reeds bereikt. Deelnemen aan de toertocht van het evenement (Fakro's Mooiste) is nog wel steeds mogelijk. Inschrijven kan via de website van het evenement.

Staat jouw bericht ook in Hét Gemeente Nieuws?

BEMMEL – Je vindt in Hét Gemeente Nieuws het nieuws, dat je interesseert. Nieuws uit jouw wijk, dorp en regio. Van jouw vereniging, club, organisatie of instelling. Nieuws, dat je graag deelt met de andere lezers. Hét Gemeente Nieuws is bij uitstek het medium voor al deze artikelen. Maar hoe komt al dat nieuws in deze krant? Helemaal met jouw hulp en met die van de andere lezers! Dat is uniek: dit Gemeente Nieuws wordt gemaakt voor, maar ook door de lezer!

Belangrijke bijeenkomsten, komende spannende wedstrijden, uitslagen, exposities, evenementen, een onderscheiding, bijzondere mensen, noem maar op. Iedereen wil graag op de hoogte blijven wat er in jouw regio speelt. Voor al dit nieuws biedt Hét Gemeente Nieuws ruimte. Stuur jouw geschreven artikel naar de redactie, verlevendig het met één of meer (copyrightvrije) foto's. Het totaal geeft een totaal en interessant beeld van jouw gemeente!

In deze periode staat het nieuws even op een laag pitje. Maar het is ook de tijd om alvast vooruit te kijken, want over enkele weken draait de hele samenleving, inclusief de verenigingen, weer op volle toeren. Denk eens na wat wij van Hét Gemeente Nieuws voor jou als lezer kunnen betekenen. Tip bijvoorbeeld de pr-medewerker van je vereniging op de mogelijkheid om regelmatig gebruik te maken van dit gratis medium. Of klim zelf in de pen of achter de computer.

Stuur je berichten naar gemeentenieuws@starterspers.nl. En zo blijft Hét Gemeente Nieuws dé krant vóór en dóór de lezer!