GN Nijmegen-Noord

28 februari 2018

GN Nijmegen-Noord 28 februari 2018


Kinderkleding- en speelgoedbeurs Lent

LENT - Op zaterdag 17 maart van 9.30 tot 12.00 uur wordt in basisschool De Geldershof, Laauwikstraat 11 in Lent een zomerkleding- en speelgoedbeurs gehouden.

Wat is er te koop? Voorjaar- en zomerkleding van maat 74 tot en met maat 176, regenkleding, sport- en verkleedkleren, speelgoed, kinderfietsen, fietsstoeltjes, autostoeltjes, laarzen, waterschoentjes en sportschoenen.

Schone en moderne kleding en compleet speelgoed kan worden ingeleverd op vrijdag 16 maart tussen 19.00 en 20.00 uur bij De Geldershof in Lent. Hiervoor moet een inbrengnummer worden aangevraagd via het e-mail adres van de kledingbeurs: kledingbeurslent@hotmail.com. Vervolgens wordt het inbrengnummer, een inbrenglijst en een informatie briefje met alle voorwaarden gemaild. Per inbrengnummer wordt 1,50 euro aan organisatiekosten berekend.

De opbrengst en de eventueel niet-verkochte artikelen kunnen zaterdagmiddag 17 maart tussen 16.30 en 17.00 uur weer worden opgehaald.
Als je iets inbrengt, ontvang je bij verkoop tien procent minder dan de vraagprijs. Als je iets koopt, betaal je tien procent meer dan de vraagprijs. Deze twintig procent opbrengst gaat naar het goede doel. In 2017 is in totaal duizend euro overgemaakt aan stichting Dierenpark De Kleine Kern in Lent, Jongerencentrum Lent, Speelotheek Wonderlent, stichting Tikkie jij bent hem! uit Oosterhout en stichting Mijn Liefste Wens uit Nijmegen. "Neem een grote boodschappentas mee, plastic tasjes worden niet meer uitgedeeld."

Optreden zeemanskoor bij Sint-Jozef Lent

St. Jozef Lent nvt

LENT - Op woensdag 7 maart om 19.30 uur treedt het zeemanskoor Schip Ahoy op in de recreatiezaal van Sint-Jozef Plein Lent aan de Lentse Schoolstraat 29 in Lent.

Zeemanskoor Schip Ahoy is opgericht in 2012 en sindsdien heeft het muzikaal gestormd rondom Angeren. Dat merkt u zeker als u dit koor hoort zingen. Het enthousiasme en kwaliteit van dit, uit ruim 60 zeebonken bestaande, koor is een genot om mee te maken.

Onder de bezielende leiding van dirigent Gert Huting wordt een repertoire gezongen uit een selectie van ruim zestig bekende en minder bekende zeemansliederen, variërend van 2- tot 4 stemmig. Niet alleen Nederlandse liederen, maar ook Engelse, Duitse, en sinds kort Spaanse liederen worden ten gehore gebracht. Ondanks het feit dat de gemiddelde leeftijd van de zeelieden zo schommelt rondom de 70 jaar, is de zangconditie perfect. De instrumentale begeleiding, bestaande uit vier accordeonisten, twee gitaristen en een drummer completeren de kwaliteit van het koor. De entreekosten inclusief koffie/thee en een drankje met hapje voor deze avond zijn 7,50 euro Iedereen is welkom.

Jaarlijkse mestactie Scouting Paul Kruger

REGIO - Het wordt een traditie: de jaarlijkse mestactie van Scouting Paul Kruger. Op zaterdag 17 en zondag 18 maart bezorgen de scouts kruiwagens champost aan huis in Lent, Oosterhout en Nijmegen-Oost.

Champost is een mengsel van stro, paardenmest, kippenmest, kalk en veen, afkomstig uit de champignonteelt, buitengewoon geschikt voor gazon en border. De opbrengst van deze mestactie gaat geheel naar de vereniging.

Bestellen kan gemakkelijk en snel via de website www.mestnijmegen.nl. Geef tijdig uw bestelling door want de voorraad is beperkt! De champost kost vijf euro per kruiwagen en elke 6e kruiwagen is gratis. U ontvangt na bestelling een bevestiging en enkele dagen voor de levering wordt u geïnformeerd over het tijdstip van levering.

Woont u niet in de bovengenoemde gebieden of haalt u de mest liever zelf af? Dat kanop 17 en 18 maart tussen 09:00 en 18:00 uur op het uitgiftepunt aan de Bosweg in Nijmegen Oost. Bij zelf afhalen is de prijs vier euro per kruiwagen.

Pleisterplaatsviering Ressen

RESSEN - Elke eerste zondag van de oneven maanden is er ’s avonds een meditatieve viering in de kerk van Ressen, Kerkenhofstraat 3. Vaste onderdelen zijn inspirerende teksten, stilte, meditatieve muziek en liederen uit onder andere Taize en Iona.

Op zondag 4 maart staat de Pleisterplaatsviering in het teken van het thema ‘Metgezel’. Anam Cara’ is een Iers-Keltische uitdrukking die zo iets betekent als ‘zielsverwant’. In de Keltische spirituele traditie is er een besef dat elk mens groeit door de verbinding met anderen. Openheid, vertrouwen en acceptatie kunnen een vriendschap doen opbloeien tot een zielsverwantschap waarin beiden groeien aan elkaar.

Ook in de eerste christelijke gemeentes was vriendschap een belangrijk thema. ‘Ik noem jullie geen dienaren, maar vrienden’, zei Jezus tegen zijn leerlingen. De viering start om 19:30 uur, duurt drie kwartier tot een uur en wordt afgesloten met koffie/thee/ontmoeting in de Kosterij.

Lionsbridgedrive Valburg naar Watergoed

VALBURG - Door omstandigheden is de Lionsbridgedrive van zaterdag 24 maart verplaatst van Het Wapen van Valburg naar Waterburg bij recreatieplas Slijk-Ewijk, Tielsestraat 129 in Valburg. Aanvang 10.00 uur. De prijsuitreiking zal om 17.00 uur zijn.

Men kan voor deze drive nog inschrijven door 25 euro per paar over te maken op rekening nr.NL03 INGB 0001 217510 t.n.v. W.Schouten Valburg onder vermelding van de namen van beide spelers en de speelsterkte. Er is ook een groep voor beginnende bridgers.

In de middagpauze zijn diverse snacks, soep en belegde broodjes verkrijgbaar. De netto-opbrengst van deze drive gaat naar de Manege zonder Drempels in Bennekom. Hier wordt al jarenlang aan gehandicapten het plezier van paardrijden, liggend op een zogenoemd huifbed, gegeven.

Nadere inlichtingen bij Wim Schouten: 0488 431402; e-mailadres: w.schouten382@upcmail.nl; 06 27272028.

Film bij TOP: Moonlight

BEMMEL - Op donderdag 8 maart kan men bij TOP de prachtige film Moonlight zien.

Deze film werd bekroond met maar liefst 3 Oscars. Moonlight is een breekbaar, modern en uitmuntend gespeeld meesterwerk. In deze film volgen we in meerdere periodes het leven van Chiron, die opgroeit in een slechte buurt in Miami. Zijn moeder is verslaafd en heeft maar weinig aandacht voor hem. Chiron worstelt met zijn identiteit, mannelijkheid, seksuele geaardheid en plaats in de wereld.

Aanvang 20:00 uur. Kaartjes kosten zeven euro per stuk en zijn te bestellen via www.topbemmel.nl en tevens verkrijgbaar bij Eyewish en in de Theaterkerk, Markt 5, Bemmel.

Informatieavond mountainbike routenetwerk Rijk van Nijmegen

MTB routes. (Foto: Natuurmonumenten)

NIJMEGEN-MOOK - In het Rijk van Nijmegen start een project voor het vernieuwen van het MTB routenetwerk. Alle betrokken terreineigenaren werken intensief samen met de initiatiefnemers vanuit de mountainbikeclubs. Tijdens een informatieavond op 6 maart wordt het project gepresenteerd. De avond start om 19.30 uur in Restaurant ’t Zwaantje (Groesbeekseweg 106) in Mook.

Op de informatieavond zijn alle betrokken partijen vertegenwoordigd waaronder Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer. Het project en de stand van zaken worden toegelicht. Uiteraard is er gelegenheid om vragen te stellen.

Het nieuwe mountainbike routenetwerk wordt grotendeels losgekoppeld van de beschikbare paden van alle overige gebruikers van het gebied. Het worden singletracks special voor mountainbikers. Dat betekent dat de wandelaar en de mountainbiker straks grotendeels ieder hun eigen route hebben. De nieuwe route wordt uitdagender en technischer gemaakt voor de mountainbikers. Na de in gebruik neming van deze nieuwe route wordt de oude mountainbike route gesloten. De gemeenten Nijmegen, Berg en Dal, Heumen, Mook en Middelaar en provincies Gelderland en Limburg steunen het project financieel.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Staatsbosbeheer of Natuurmonumenten: Lydie van Santen. boswachter Publiek Rijk van Nijmegen; l.vansanten@staatsbosbeheer.nl; 06-22523472 (op vakantie van 23 februari tot 5 maart) of Ellen Luijks, boswachter Communicatie & Beleven Noordoost Brabant & Rijk van Nijmegen; E.Luijks@natuurmonumenten.nl; 06 15028962.

Looking for Infinity: El Camino

ELST - Zondagmiddag 11 maart 13:00 uur is de documentaire Looking for Infinity: El Camino te zien in theater De Kik.


Dit is een unieke kans om deze documentaire te zien. Hij is nog niet in de Nederlandse bioscopen te zien geweest. De documentaire begint om 13:00 uur. Kaarten inclusief drankje kosten 8,00 euro en zijn te bestellen via www.elstars.org.

El Camino de Santiago is een van de oudste en populairste pelgrimstochten die jaarlijks door meer dan 200.000 mensen wordt gelopen. De film (2017) gaat over de wereldberoemde pelgrimstocht 'El Camino' naar het Spaanse Santiago de Compostela. Deze biedt een intiem en fascinerend inzicht in de reis van de pelgrim, op zoek naar enkele van de tijdloze vragen waarmee de mensheid wordt geconfronteerd. De film is Nederlands ondertiteld. Tevens zijn er 'El Camino' pelgrims uit de regio zoals Jacques Buurman en Harrie Rullmann, die in een lezing hun ervaring delen en tonen wat zij zoal op de pelgrimstocht mee nemen. Na de één uur durende film en lezing is er gelegenheid tot het stellen van vragen en gezellig na te praten met pelgrims en toekomstige pelgrims. Deze middag genaamd 'Themacafeej' is georganiseerd door Wandelsportvereniging Elstars. Het adres van theater de Kik is, Dorpsstraat 39 in Elst.

Online belastingaangifte doen? De bieb helpt je op weg!

NIJMEGEN - De blauwe envelop is weer binnen: vóór 1 mei moet je aangifte doen voor de inkomstenbelasting. Dit gaat via de online omgeving van de Belastingdienst. Vind je het lastig om je belastingaangifte online te doen en heb je hier hulp bij nodig? Bibliotheken bieden gratis informatiebijeenkomsten om bij de Belastingdienst online je weg te vinden.

De gratis informatiebijeenkomst om kennis te maken met de online omgeving voor belastingaangifte is in Bibliotheek De Mariënburg in Nijmegen op donderdag 8 maart van 18.30-20.30 uur. Na een stapsgewijze uitleg kun je thuis zelf aan de slag met je aangifte. Meld je vooraf aan bij Bart van Helvoort: bvhelvoort@obgz.nl of 024 3274950. Ook kun je gratis en veilig gebruik maken van een computer en printer in de bibliotheek. Meer hulp nodig bij je aangifte? Daarvoor verwijst de bibliotheek door naar organisaties in je eigen regio.

Handig gebruik maken van alle mogelijkheden de digitale overheid? Zoals het aanvragen van een DigiD, huurtoeslag of zorg? Volg dan de gratis cursus ‘Werken met de digitale overheid’ van de bibliotheek. Cursist Theo Kuijpers (68):“Ik sta nu niet meer een half uur bij de Belastingdienst in de wacht voor ik iemand aan de telefoon krijg, ik regel het gewoon online.” Kijk voor alle activiteiten die de bibliotheek biedt om digitaal vaardiger te worden op www.obgz.nl/digitaalvaardig of vraag ernaar in de bieb.

Ook in bieb Elst 'Universiteit van Overbetuwe'

College tussen de boeken in bibliotheken in Overbetuwe (Foto: Marcel Krijgsman) Foto: Marcel Krijgsman

OVERBETUWE - Bibliotheek Elst, Heteren en Zetten bieden samen een divers programma aan lezingen en laagdrempelige colleges onder de noemer ‘Universiteit van Overbetuwe’. Op donderdag 1 maart van 20.00 tot 21.30 uur zijn geïnteresseerden welkom voor een college over darmmicroben in Bibliotheek Elst.

In het verleden ging de aandacht voor microben vooral uit naar de ziekteverwekkers. Recenter onderzoek wijst juist op de gezondheidsbevorderende werking van de darmmicrobiota. Frans Rombouts, oud-hoogleraar levensmiddelenmicrobiologie, geeft inzicht in darmmicrobiota en de beheersing daarvan met behulp van voeding en probiotica (levende bacteriën met een gezondheidsbevorderende werking). Op 4 april is het thema ‘Interieurs door de tijd heen’, gegeven door Hans Piena, de conservator van het Nederlands Openluchtmuseum. Dit college is in Bibliotheek Heteren.

De Universiteit van Overbetuwe laat regionale experts aan het woord. De colleges in de bibliotheek bieden je de mogelijkheid je te verdiepen in uiteenlopende onderwerpen en mensen uit de regio te ontmoeten. Bibliotheekleden en studenten betalen 2,50 euro, overige bezoekers kopen een kaartje voor vier euro. Koop je kaartje vooraf in de bibliotheek of via www.obgz.nl/universiteiten. Donderdag 1 maart 20:00 tot 21:30 uur in Bibliotheek Elst.

Sem Teunissen succesvol voor ZVO

Sem tevreden over zijn prestatie (foto: W.Filippo) Foto: W.Filippo

ELST - Namens de Zwemvereniging Overbetuwe (ZVO) is Sem Teunissen uitgekomen op de Speedo jaargangfinales in het Zuidhollandse Leiden. Hij heeft op zes afstanden deelgenomen en zwom vijf persoonlijke records en verbeterde twee clubrecords.

Aan deze wedstrijden mogen per leeftijdsjaar (2008) en per slag alleen de achttien besten van Nederland meedoen. Sem verkeert dus in goed gezelschap. Sem verbeterde zijn eerste persoonlijke record op de 50 meter vrije slag. Met een tijd van 35.13 zwom hij met een tiende plek op deze afstand bijna anderhalve seconde sneller dan voorheen. Het betekende gelijktijdig eveneens een verbetering van het clubrecord op deze afstand. Ook stelde hij zijn persoonlijke beste tijd op de 100 meter vrije slag met meer dan 2,5 seconde sneller. En daarmee was de koek nog lang niet op. Sem zwom op de 100 meter schoolslag naar een knappe elfde plaats en zorgde ervoor dat zijn persoonlijk record op deze afstand met bijna twee seconden scherper werd gesteld. Verder zwom hij op de 50 meter vlinderslag met een tijd van 44.70 een fractie sneller dan voorheen. Een tijd van 1:31.32 betekende voor Sem een verbetering van zijn persoonlijk record en het clubrecord op de 100 meter wisselslag. Op deze afstand werd hij tiende.

Tenslotte kwam Sem ook nog uit op de 100 meter rugslag. Hij legde deze afstand af in een tijd van 1:37.78. Sem heeft laten zien dat hij zich kan meten met zijn leeftijdsgenoten.

Amerikaanse ambassadeur omarmt Marigoldsymbool

Ambassadeur Hoekstra met Marigold (foto: Henk Eerden) Foto: Henk Eerden

HUISSEN - Ieder jaar wordt op 22 februari het grote bombardement op de stad Nijmegen herdacht. Daarbij werden circa 800 burgers gedood.Evenals bij het bombardement op Huissen waren de bommen afkomstig van geallieerden. Zie hier de spagaat waar de burgers zich in bevonden.

De nieuwe veel besproken Amerikaanse ambassadeur Pete Hoekstra was één van de sprekers. Na zijn eerdere uitspraken over Nederland die velen niet begrepen, wist hij in Nijmegen de toon te vinden die velen aan sprak. Expliciet noemde de ambassadeur het een grote tragiek dat juist geallieerd vuur de stad Nijmegen zo zwaar en heftig trof.

Hij sprak zijn medeleven uit namens het Amerikaanse volk. Vanuit deze ervaring kreeg de voorzitter van het Exoduscomité de gelegenheid de heer Hoekstra informatie te geven over de Goudsbloem. De Marigold als symbool voor burgers in oorlogstijd werd vervolgens met volle overtuiging bevestigd op het revers van de ambassadeur.

Het eerste publieke optreden van ambassadeur Pete Hoekstra was daarmee een succes. Dat geldt voor de herdenking op zich maar ook voor het symbool van de burger : de Marigold. De Marigold heeft er op haar beurt wellicht ook een ambassadeur bij.

Samen in gesprek over autisme

BEMMEL - Met Brian Blocks als visueel hulpmiddel gaan we in gesprek over autisme. Hoe werkt het in een hoofd met autisme en hoe werkt het in een hoofd zonder autisme? Wat zijn de verschillen en hoe kun je hier als ouder in contact met je kind mee omgaan? Wat werkt wel en wat werkt niet?

Het doel van de avond is om meer begrip en inzicht te krijgen in autisme van binnen uit. Daarnaast kan men met andere ouders informatie en ervaringen uitwisselen om van elkaar te leren. Wij nodigen ouders en andere belangstellenden van harte uit om bij deze avond aanwezig te zijn. Deze avond wordt begeleid door Marian Eijkenaar, consulent autisme van het Expertisecentrum van MEE Gelderse Poort en is dinsdag 3 april bij SWL, Cuperstraat 9 in Bemmel van 20.00 tot 22.00 uur. Zich aanmelden kan via e-mail: m.ritzen@swllingewaard.nl

Bridgeclub Doublet Bemmel

Winnaars vierde ronde (foto: A. Ariens-Bruil) (foto: Foto: A. Ariens-Bruil) Foto: A. Ariens-Bruil

BEMMEL - Uitslagen vierde ronde bij Bridgeclub Doublet Bemmel.

De vierde ronde is gespeeld en als winnaars voor de wisseltrofee van Verfhandel en Woonwinkel Mattijssen kwamen Erik en Jaap met kop en schouders boven de rest als eerste uit de bus met een percentage van 62,40%. Tweede werden Marian en Steef, gevolgd door Sjoukje en Anton en Yvonne en Ger.

In de B legden Leo en Trees beslag op de eerste plaats. Wilna en Theo tweede met Steef en Herman en Corry en Lyt als derde en vierde. Zij starten in de vijfde ronde in de A-lijn.

In de C was de eerste plaats voor Riet en Ine, gevolgd door Sonja en Riet, Stien en Elly en Annemarie en Connie. Zij starten in de B-lijn.

Tijdens de vijfde ronde wordt het Ruitenboertoernooi opgenomen als competitieavond. We kijken ernaar uit.

Lid worden van Doublet? Bel of e-mail ons secretariaat: Annemarie Ariëns, e-mail secretariaat.doublet@gmail.com, of bezoek: http://www.nbbclubsites.nl/club/15030.

Speedo jaargangwedstrijd en minioren-juniorencompetitie

BEMMEL - 17 en 18 februari mochten Fenna Reijmers, Mies de Wit en Thomas Bergmans meedoen aan de Speedo jaargangwedstrijd in Leiden. Dat is een wedstrijd waarbij de beste 18 zwemmers van Nederland uit hun geboortejaar strijden om de medailles.

Fenna mocht vier afstanden zwemmen en zwom op drie daarvan een persoonlijk record (pr), Mies zwom er drie, waarvan terr pr's en Thomas zwom er twee en zwom twee pr's.

10 februari zwom, terwijl een groot deel van Zuid-Nederland carnaval aan het vieren was, een groot aantal minioren en junioren in Arnhem deel drie van de competitie. De grootste verbetering bij de jongens was dit keer voor Cas Polman met ruim 10 sec op de 100m vlinderslag en bij de meisjes verbeterde Anouk de Schrijver haar tijd op de 100m vrije slag met bijna 13 seconden.

Veel zwemmers gingen naar huis met één of meer pr's en de volgende zwemmers gingen naar huis met eremetaal: Alexander, Annelotte, Anniek, Dominique, Femke, Fenna, Frederieke, Inge, Iris, Jelmer, Leon, Lynn, Mees, Mick, Thomas, Twan, Tycho en Victor. Er was zelfs één keer een heel 'De Ward-blauw'-podium. Twee zwemweekeinden met uitslagen om happy van te worden!

Belastinginvullers van de KBO/PCOB

ELST - De seniorenbonden van de KBO/PCOB afdeling Elst-OverBetuwe hebben in samenwerking met de Belastingdienst vrijwilligers opgeleid als 'invulhulp' en die elk jaar weer worden bijgeschoold. De komende weken gaan zij weer op pad om hun klanten tegen een kleine onkostenvergoeding thuis te helpen.

De hulp is bedoeld voor leden van de KBO/PCOB. Wie nog geen lid is kan dit alsnog worden (KBO afdeling Elst-OverBetuwe is dit 24,00 euro per jaar). Het juist en volledig invullen van de belastingaangifte blijkt voor veel mensen een lastige opgave. Gemaakte fouten kunnen leiden tot onjuiste aanslagen of andere zaken met een vervelende nasleep voor u.

Naast de inkomstenbelasting wordt ook gekeken naar uw zorg- of huurtoeslag. Zo nodig kunnen zij die aanvragen, maar ook wordt bekeken of u niet teveel krijgt in verhouding tot uw inkomen waardoor u achteraf moet terug betalen. Deze vervelende situaties proberen de invullers te voorkomen. Het is van belang om u goed te laten adviseren en te laten helpen door hen.

Als u gebruik wilt maken van een van de invulhulpen en/of dezelfde persoon wilt als vorige jaren kunt u direct met hem/haar contact opnemen om een afspraak te maken. Dit kan met Hein Tabois 0481 375719, Piet Brouwer 0481 371085; Frans Kosters 0481 375201 of Mariet Gabriels 0481 378168. Uw privacy staat hier voorop.

Tip: alle ontvangen brieven van de Belastingdienst goed bewaren, die bevatten voor de invulhulpen noodzakelijke informatie.

Forte Fit-wandeling langs Elst

ELST - De start van de Forte Fit-wandeling is om 13.00 uur op dinsdag 13 maart bij cultureel centrum De Wieken aan de Prinses Irenestraat 49 in Elst.

Deze wandeling wordt georganiseerd door Forte Fit van Stichting Forte Welzijn en zal onder leiding staan van Feike Vlas, bestuurslid van Historische Vereniging Marithaime. Deze middag gaat de wandeling langs de ‘randen van het dorp Elst’. Ongeveer 12 km.

Om 16.30 uur zijn de wandelaars weer terug bij De Wieken. Men kan zich opgeven voor de wandeling bij Truus Braam (vrijwilligster bij Forte Fit), Van der Veenstraat 2 in Elst; 0481 373407; jan.braam@outlook.com.

Eigen Wijs Bli(n)kt

ELST - Koor Eigen Wijs uit Elst bestaat 25 jaar en straalt en schittert als nooit tevoren. Op 3 en 4 maart speelt en zingt Eigen Wijs haar jubileumconcert in Theater De KiK in Elst.

Op geheel eigen wijze vertellen muzikale nummers, afgewisseld met verrassende acts, de verhalen over de jaren die verstrijken en de herinneringen die je keer op keer kunt beleven. En met de juiste blik vooruit zingen zij de toekomst tegemoet! Kortom, het zilveren Koor Eigen Wijs gaat weer stralen. Dit alles gebeurt onder muzikale leiding van dirigent Fons van Gorp. De regie is in handen van Richard Salemink.

Meer informatie staat op www.kooreigenwijs.nl en www.theaterdekik.nl. Kaarten zijn verkrijgbaar via kaartverkoop@kooreigenwijs.nl.

Inschrijving voorjaarstrainingen bij 't Verzetje Bemmel

BEMMEL - TWC 't Verzetje uit Bemmel houdt op zondag 12, 19 en 26 maart de voorjaarstrainingen voor de beginnende wielrenner. Het doel van deze trainingen is heel specifiek gericht op de beginnende wielrenner, om hem of haar de fijne kneepjes van het wielrennen bij te brengen.

Daarbij gaat het onder andere om techniek, snelheid, klimmen, dalen, fietsbeheersing, maar zeker zo belangrijk het veilig kunnen en durven fietsen in een groep. TWC 't Verzetje wil met deze voorjaarstrainingen bijdragen aan het vergroten van het fietsplezier bij deze renners.

Belangstellenden, mits 18 jaar of ouder, kunnen zich vanaf heden via voorinschrijving aanmelden. Dat kan door op de site van de wielervereniging (www.twctverzetje.nl) onder het kopje 'Start inschrijving voorjaarstrainingen TWC 't Verzetje' de betreffende link aan te klikken en de gevraagde gegevens verder invullen. Op de website staat ook meer informatie over het dagprogramma.

Literair Schrijven voor gevorderden

De Schrijffabriek (Foto: Annet Murre) Foto: Annet Murre

LEUTH - Ben je bezig aan een korte roman of schrijf je al langer verhalen? En wil je je schrijfstijl verder aanscherpen? Dinsdag avond 27 februari start de tweewekelijkse training literair schrijven voor gevorderden bij de Schrijffabriek in Leuth (dichtbij Arnhem en NIjmegen).

"We werken in een kleine groep maar er zijn nog twee plekken vrij! Voor meer info of opgave www.schrijvenindeschrijffabriek.nl of 06 14825202."

Prijswinnaars tekenwedstrijd lampionoptocht Bemmel

Winnaars met aanhang en Oranje Comité (foto: John Regensburg)

BEMMEL - Noa van Nunen (4), Niek Boeser (5),Julian Brookman (6) en Melua van den Brink (7) zijn de prijswinnaars van de tekenwedstrijd.

Jurylid Quinton Regensburg had een zware taak met het beoordelen van de vijftig inzendingen. De prijswinnaars mochten allen een prijs uitzoeken en kregen een cadeaubon en een zakje snoepjes van eigenaar Song van ijssalon Maarten Liet, waar de uitreiking plaatsvond. Alle foto’s staan op de site van het Oranje Comité Bemmel-Ressen.

R.K. Parochie H. Maria Magdalena

Zaterdag 3 maart

19.00 uur: Maria Geboorte Driel, woord- en communieviering, Liturgische werkgroep, Cantorije

19.00 uur: O.L.V. van Zeven Smarten Haalderen, eucharistieviering, V. Bulthuis, Gemengd koor

19.00 uur: Maria Geboorte Lent, eucharistieviering, G. Peters, St. Caeciliakoor

Zondag 4 maart

10.00 uur: St. Werenfridus Elst, eucharistieviering met kinderwoorddienst, F. Bomers, St. Caeciliakoor

10.00 uur: O.L.V. Ten Hemelopneming Huissen-stad, eucharistieviering, G. Peters, Gezinsviering met evt. doop, Spetters

09.30 uur: St. Jacobus de Meerdere Valburg, eucharistieviering, V. Bulthuis, Chaveriem

Doordeweekse vieringen in R.K. Parochie H. Maria Magdalena

Maandag

Heteren, 18.30 uur , Liefkenshoek (wcv), elke maandag

Dinsdag

Huissen-Stad, 19.00 uur, dagkapel, rozenkrans, elke dinsdag

Oosterhout, 09.00 uur, dagkapel, 1e dinsdag van de maand

Woensdag

Angeren, 09.30 uur uur, sacristie/kerk, 1e woensdag van de maand

Doornenburg , 09.30 uur, kerk , 2e woensdag van de maand

Gendt, 09.30 uur, dagkapel, 4e woensdag van de maand

Herveld, 19.00 uur, kapel Hoge Hof, 1e woensdag van de maand

Huissen-Zand, 09.30 uur , dagkapel , 3e woensdag van de maand

Lent, 19.00 uur, St. Jozef, 2e woensdag van de maand

Donderdag

Elst, 10.30 uur, Tertzio, 1e donderdag van de maand

Elst , 09.30 uur, De Hoeksteen, 2e donderdag van de maand

Elst, 10.30 uur, Tertzio (wcv), 3e donderdag van de maand

Elst , 09.30 uur, De Hoeksteen, 4e donderdag van de maand

Elst, 09.30 uur, De Hoeksteen, 5e donderdag van de maand

Vrijdag

Bemmel, 10.00 uur,kapel Liduina,1e vrijdag van de maand

Huissen-Stad, 10.00 uur, Sancta Maria, 1e vrijdag van de maand

Valburg, 09.00 uur, sacristie, rozenkrans, elke vrijdag

Valburg, 09.30 uur, sacristie, elke vrijdag


Eucharistievieringen, tenzij anders vermeld (wcv)
Na de viering is er gelegenheid voor een kopje koffie of thee.

Dansgala Lingewaard: beproefd recept voor plezier

Carnavalsvereniging De Deurdouwers uit Millingen aan de Rijn won de felbegeerde Geintrappers-wisselbeker. (Foto: Loes Bouwens)

BEMMEL - Zondag 25 februari presenteerde carnavalsvereniging De Geintrappers in een tot de nok toe gevulde Theaterkerk het zestiende Dansgala Lingewaard. Liefst 170 danseressen lieten de nieuwste garde- en showdansen zien. Het gala was weer een groot succes.

Volgens voorzitter Theo Rikken is het jaarlijkse evenement laagdrempelig en staat het plezier van zowel de deelnemende verenigingen als het publiek voorop. ‘Dit podium is voor iedereen en zo verzorgt De Klup Over-Betuwe, dat uit mensen met een verstandelijke beperking bestaat, ook altijd een optreden. Daarnaast werd tijdens de pauze een demonstratie gegeven door onder andere Marleen Merkus uit Bemmel. Marleen won als rolstoeldanseres diverse prijzen.’

Er zijn geen speciale eisen gesteld aan de kwaliteit van de dansen. Dit neemt niet weg, aldus Rikken, dat er ook toppers aan het gala hebben deelgenomen. Toeschouwers genoten van solo-, duo- en groepsdansen. Iedereen valt in de prijzen, maar de beste vereniging gaat natuurlijk naar huis met de felbegeerde Geintrappers-wisseltrofee. Voor het eerst was dat dit keer carnavalsvereniging De Deurdouwers uit Millingen aan de Rijn, die met de groepsdansen gemiddeld het hoogste aantal punten behaalde. De hoogste plaats bij De Geintrappers werd met de eerste prijs behaald door De Kinkeltjes in de categorie groepen Freestyle tot en met acht jaar.

De resultaten van alle deelnemers en de foto’s van het gala staan op de website van De Geintrappers (www.degeintrappers.nl).

Postzegelbeurs in Elst

ELST - Filatelistenvereniging De Vierstroom afdeling Arnhem, Elst en Velp/Rozendaal houdt op 12 maart een bijeenkomst. Er is ruimschoots de gelegenheid over tot postzegelen want ruilen want er zijn knuffelboeken beschikbaar. Ook is er een bingo met leuke filatelistische prijzen.

De bijeenkomst is bij zalen- en partycentrum Onder de Toren, Sint-Maartenstraat 34, Elst. Aanvang 19:30 (www.vierstroomfilatelie.nl; 06 11018699).

Deze stoere vent is alweer 4 jaar.
Veel plezier op school Jaro!
Liefs van papa, mama, Nicci,
Dewy, opa en oma.

Na 50 jaar lang praten,
gaat Hans Jansen eindelijk
Herveld verlaten.
Gefeliciteerd Abraham,
nu sta je zelf in de krant.

"Eindelijk is de grote dag dan daar,
onze lieve Rijk wordt 2 maart 5 jaar!
Dikke kus van wederom een
trotse Oma en Opa."

Deze lieve oma word 2 maart 73 jaar!
Gefeliciteerd veel liefs en een dikke knuffel
Cees & Astrid en LIsa xxx

Op 28 februari wordt Lenne 3 jaar en dus is het weer feest! We wensen jou een hele leuke en vrolijke verjaardag Lenne samen met Floor, Siem, Papa en Mama.

Liefs van Opa Joost & Oma Jenny

Onze grote broer Tijmen 9 jaar !!
Kus van Mette en Siebe

Hiep hiep hoera,
onze lieve Isabella wordt 2 maart
6 jaar. Gefeliciteerd meisje,
van Opa en Oma.

Paniek, Paniek, Hans Jansen is half antiek!

Deze nieuwe inwoner van Valburg
wordt zondag 4 maart 50 jaar!
Van harte gefeliciteerd!

Logopedie bij kinderen en volwassenen 'Wanneer ga je naar een logopedist?'

REGIO - Voor wie is logopedie en wanneer ga je naar een logopedist? Dit zijn vragen waar nog regelmatig verwarring over ontstaat. Bij Praatjuf zien wij zowel kinderen als volwassenen met veel verschillende problemen, maar deze hebben vaak te maken met communicatie.

Als praten niet (meer) goed gaat, kan een logopedist helpen. Voor kinderen, die nog niet praten of minder verstaanbaar zijn dan leeftijdsgenootjes. Als je stottert. Als je stemklachten hebt. Maar ook als je lijdt aan de ziekte van Parkinson. Of als er vaak tegen je gezegd wordt dat ze je niet kunnen verstaan. Ook bij speekselverlies en problemen met kauwen en slikken, kan een logopedist je helpen. Een logopedist is er dus voor jong en oud, voor elke leeftijd. Zelfs voor zuigelingen en baby's. Dan kunnen zich problemen voordoen bij de overgang van borst- naar flessenvoeding, of van de fles naar hapjes. Bij volwassenen kan de logopedist bijvoorbeeld hulp bieden met de spraak en/of taal na een hersenbloeding of hartinfarct.

Bij Praatjuf staat de cliënt centraal. Er wordt in een veilige omgeving geluisterd naar de cliënt. We houden ook altijd contact en overleg met de omgeving van de cliënt om een zo goed mogelijk resultaat te bereiken. We vinden dat deze contacten bijdragen tot een beter resultaat.

Heeft u vragen? De logopedisten van Praatjuf helpen u graag. Voor meer informatie kunt u terecht op onze website: www.praatjuf.nl.

Film Bram Fischer te zien bij Theater De KiK in Elst

ELST - In het Zuid-Afrika van 1963, waar de onvrede tegen de ongelijkheid groeit, worden op een middag in het dorpje Rivonia bij een inval de kopstukken van het ANC opgepakt. Aan deze groep wordt een negende lid, dat al eerder gevangen genomen was toegevoegd: Nelson Mandela. Er is het blanke regime veel aan gelegen om de groep als voorbeeld te stellen en tot de doodstraf veroordeeld te krijgen.

Gerespecteerd advocaat Bram Fischer neemt hun verdediging op zich. Wat het regime niet weet is dat Fischer eigenlijk de tiende verdachte had moeten zijn. Dat is de start van een proces waarin Bram Fischer heikele paden bewandelt. Wanneer de geheime politie gaandeweg Bram Fischers dubbelrol ontdekt, komt hij voor een moreel dilemma te staan: verkiest hij de verdediging van zijn cliënten boven zijn eigen veiligheid en dat van zijn gezin?

Bram Fischer wordt gespeeld door Peter Paul Muller. Hij won het tijdens het Nederlands Filmfestival 2017 het Gouden Kalf voor Beste Acteur. Regisseur Jean van de Velde won die voor Beste Scenario.

Op donderdag 1 maart om 20:00 uur is de film Bram Fischer te zien bij Theater De KiK in Elst. Kaarten inclusief drankje kosten 8,- (voor Gelrepashouders 4,-) en zijn te reserveren via www.theaterdekik.nl.

Voorjaarstrainingen voor beginnende wielrenners

BEMMEL - Ieder jaar organiseert toer- en wielervereniging 't Verzetje uit Bemmel in de maand maart een aantal voorjaarstrainingen voor beginnende wielrenners. Tijdens deze trainingen wordt in kleine groepen, onder begeleiding van een ervaren trainer, ingegaan op de basisbeginselen van het wielrennen.

De trainingen bestaan uit kleine oefeningen waarbij aandacht besteed wordt aan het veilig kunnen en durven rijden in een groep, de positie op en de beheersing van de fiets, bochtentechniek, souplesse, kracht en duurvermogen. Klimmen en dalen komen ook aan bod. Alle tips die je krijgt, kun je gebruiken in je eigen trainingen en vergroten daarmee ook je fietsplezier. Een mooie start van het nieuwe wielerseizoen op de weg!

De trainingen vinden plaats op zondagochtend 11, 18 en 25 maart in Bemmel. Ben je geïnteresseerd in deze trainingen, ga naar de website www.twctverzetje.nl en schrijf je in! Indien je nog wat informatie zou willen ontvangen, stuur dan een mail naar secretaris@twctverzetje.nl en je ontvangt alle benodigde informatie. Deelname aan de trainingen is gratis.