GN Nijmegen-Noord

23 mei 2018

GN Nijmegen-Noord 23 mei 2018


Energiefestival Blowlands

BETUWE - Zaterdag 16 juni barst van 12.00 tot 21.00 uur Windpark Nijmegen-Betuwe van nieuwe energie tijdens Energiefestival Blowlands. Dé plek voor iedereen in de regio Arnhem-Nijmegen die meer wil weten over lokaal opgewekte duurzame energie en zelf in actie wil komen.

Blowlands biedt een programma met lezingen, debat, muziek, theater, kunst, een hackathon en knettergekke experimenten voor kids. Ontdek hoe duurzame energie uit wind, zon en water werkt, met de professoren van Mad Science. Bezoek de energieshow, waar de professoren proeven doen waar je haren recht van overeind gaan staan. Of test je stalen zenuwen in het VR-spel, waarbij je op 100 meter een windmolen moet repareren.

Kunstwerk
Kunstenaar Anita Waltman bouwt met bezoekers een kunstwerk op zonne-energie, dat op locatie blijft tot de bouw van zonnepark De Grift in 2019. Whizzkids en andere creatievelingen worden in een hackaton uitgedaagd om meer mensen bij de energietransitie te betrekken.

Energietafel
Een primeur is ook de Energietafel. Hiermee ontdek je spelenderwijs het effect van duurzame energiebronnen in jouw buurt. Wat heeft jouw gemeente nodig aan wind-, zon- of andere energievormen om energieneutraal te worden? De energietafel geeft inzicht.

Burgers Geven Energie
Blowlands is de start van Burgers Geven Energie, een platform voor iedereen in de regio Arnhem-Nijmegen die de energietransitie een impuls wil geven. Op burgersgevenenergie.nl kun je kennis en informatie uitwisselen en vind je inspiratie. Daarnaast toert Burgers Geven Energie vanaf medio juni door de regio met het Energiecircus.

Toegang gratis. Meer info staat op www.burgersgevenenergie.nl.

Vakantieouders gezocht voor kansarme kinderen

Berlijns jongetje (Foto: PAX Kinderhulp)

REGIO- Pax Kinderhulp zoekt in de regio’s Arnhem, Liemers en Betuwe gastgezinnen die in de periode van 14 juli - 3 augustus een Berlijns kind een onvergetelijke vakantie willen geven. Het gaat om kinderen van 5 - 12 jaar die vanwege problemen van vooral sociaaleconomische aard geen normaal gezinsleven kennen.

Mensen die er sociaaleconomisch slecht voorstaan, hebben te maken met werkloosheid en sociale vereenzaming, wat vaak gepaard gaat met armoede en weinig toekomstperspectief. Kinderen zijn hier vaak de dupe van en groeien op in onzekerheid zonder de liefde en aandacht waar ieder kind recht op heeft.

Een vakantie kan voor een Berlijns kind een lichtpuntje betekenen in het grijze bestaan van alledag. De waarde van drie weken huiselijke gezelligheid, aandacht, geduld en liefde, laat zich vooral uitdrukken in ‘bagage voor later’. De mogelijkheid bestaat de kinderen vaker uit te nodigen en een langdurige band op te bouwen.

Belangstellenden kunnen bellen met 06 20727975 Joke Zijtveld of 06 54755764 Marga ten Dolle, zodat een afspraak gemaakt kan worden voor een vrijblijvend informatief bezoek. Meer informatie staat op www.paxkinderhulp.nl.

Schoone Kleedjes Kledingruil in De Kleine Wiel

Ruilmarkt in De Kleine Wiel (foto: De Kleine Wiel)

NIJMEGEN - Neem op 27 mei kleding mee naar De Kleine Wiel die je nooit meer aantrekt of die je echt een ander gunt. Verspilling tegen gaan is een belangrijke stap in duurzaamheid, en kleding hergebruiken kan daar een grote bijdrage aan leveren. Bovendien is kledingruilen altijd enorm leuk en gezellig.

Schoone Kleedjes is een event dat plaats vindt van 21-27 mei. "We roepen heel Nijmegen op om kleding te ruilen of in te leveren. Het is onderdeel van Green Capital Fashion een project voor de European Green Capital Nijmegen organisatie."

Iedere vierde zondag van de maand gaat De Kleine Wiel open voor iedereen. Kom langs als je de ruimte wilt zien, meer wilt weten over Iewan en de Kleine Wiel, of gewoon zin hebt in een bakje koffie. Het begint om 12.00 uur. Wees op tijd als je wil genieten van de lekkere broodjes en huisgemaakte taart.

TOP-Film: Tulipani

BEMMEL - Op donderdag 31 mei is in de Theaterkerk de laatste film van dit seizoen te bewonderen.

De film gaat over Anna (Ksenia Solo) die afreist naar Italië, waar ze dertig jaar geleden is geboren. Daar krijgt ze het levensverhaal van haar ouders te horen, of eigenlijk dat van haar vader Gauke (Gijs Naber). Zijn geschiedenis is te zien in lange flashbacks. Hij was een Zeeuwse boer die na de Watersnoodramp heeft gezworen dat zijn toekomstige echtgenote en kinderen 'nooit natte voeten' zullen hebben. Zo kwam hij in Italië terecht.

Aanvang 20:00. Kaartjes kosten zeven euro- per stuk en zijn te bestellen op www.topbemmel.nl en tevens verkrijgbaar bij Eyewish en in de Theaterkerk, Markt 5, Bemmel.

Nieuwe AED in Kinkelenburglaan in Bemmel

BEMMEL - In het appartement Singelstein aan de Kinkelenburglaan hangt sinds kort een AED, die beschikbaar is om ingezet te worden bij een reanimatie in de omgeving.

Het initiatief tot plaatsen van deze AED is genomen door de bewoners van Residentie Singelstein en is gefinancierd met bijdrages van de Vereniging van Eigenaren en enkele buurtbewoners. De AED hangt in het appartementencomplex.
Met een AED in de buurt wordt de kans op succes bij een reanimatie flink vergroot. Zonder AED is een reanimatie (compressies en beademing) slechts en gedurende relatief korte tijd levensverlengend; een AED is levensreddend. Hoe eerder je erbij bent en optreedt, hoe groter de kans van slagen.
Tevens heeft een aantal (buurt)bewoners onlangs met goed gevolg een reanimatiecursus gedaan bij de Stichting Qualitative Resuscitation by Students (Taskforce QRS) in Nijmegen. Zij zijn nu gecertificeerd.
Is reanimatie noodzakelijk, dan wordt door de meldkamer een berichtje gestuurd naar de hulpverleners, die zich hebben aangemeld bij het oproepnetwerk van HartslagNu met instructies om de AED op te halen.

Lifestyle-evenement door ondernemers van Elst!

ELST - Het is de vijfde keer dat dit sprankelende lifestyle-evenement het prachtige dorp Elst op de kaart zet op woensdag 30 mei in de sfeervolle Herenboerderij De Hucht. Het doel is het mooie dorp, Elst, sfeervol en gastvrij goed en sterk op de kaart zetten.


Tijdens dit evenement zullen winkeliers en horecabedrijven uit Elst zichzelf op een stijlvolle wijze presenteren en wordt de bezoeker geïnspireerd op het gebied van mode, cosmetica, sieraden, wijnen en spijzen; kortom al het goede van het leven! Een bruisend hart in de gemeente is waardevol voor de inwoners. "Wij bundelen onze krachten, en wij laten het publiek zien hoe gastvrij en sfeervol wij zijn. Elst is 'The Place to be' en dat moet iedereen weten!"

Historisch Weekend in Herveld

Historisch Weekend (Foto: Henk Berns)

HERVELD - Oude trekkerclub De Ewijkse Brug houdt op zaterdag 26 en zondag 27 mei voor de dertiende maal het Historisch Weekend in Herveld. Op het terrein, gelegen aan de Kuilsestraat kunnen de bezoekers genieten van een keur aan honderden zeer oude tractoren, stationaire motoren en landbouwmachines met grote historische waarde.

Het thema van dit jaar is gloeikoptractoren en stationaire motoren. Het evenemententerrein is opgevuld met een uitgebreide markt van (tweedehands) onderdelen, miniaturen, boeken en nog veel meer. Ook zal er een streekmarkt zijn met allerlei producten uit deze streek. Verder worden er demonstraties gegeven van verschillende oude ambachten.Voor de kinderen zijn er volop activiteiten zoals een kinderboerderij, een traptrekkersbaan en een zandberg om in te spelen.

Historisch Weekend (Foto: Henk Berns)

Ook zal er een knutselhoek zijn waar kinderen van alles kunnen maken. Daarnaast kunnen kinderen ook nog leren rieten mandjes te vlechten. Mensen die minder goed ter been zijn kunnen ook gebruik maken van het 'treintje' dat, voor iedereen die dat wenst, rondrijdt op het uitgestrekte terrein.Tevens wordt er aan de inwendige mens gedacht, er is een grote catering tent en er zijn diverse tentjes op het terrein. Er zal op geregelde tijden bovendien live muziek zijn. Kortom: een keur aan allerlei onderwerpen voor het hele gezin. Meer informatie staat op www.ewijksebrug.nl en Facebook.

Kleintje Wimbledon in Herveld

Prijswinnaars toernooi 2017 (Foto: Ingrid Breunissen)

HERVELD - Dit jaar vindt het open tennistoernooi van TVHA 'Kleintje Wimbledon' weer plaats op het tennispark aan de Zandakkers in Herveld.

Dit jaar voor de eerste keer in week 25 (17 - 24 juni). Zodoende valt het finaleweekend van Kleintje Wimbledeon niet samen met het Beachpleinvolleybaltoernooi. Op deze manier kan iedereen genieten van twee mooie evenementen in twee opeenvolgende weekenden.

Dit jaar zal het park weer vrolijk aangekleed zijn. Dit is en blijft de kracht van ons toernooi! Daarnaast zal er weer voldoende aandacht zijn voor de inwendige mens. Op vrijdagavond is er de traditionele feestavond. En dit jaar zullen de wedstrijden op zaterdag weer doorlopen tot ver in de avond. Grote kans dat de zaterdagavond dus ook lang gezellig zal blijven!

Ook als u niet deelneemt aan het toernooi kunt u zich dus de gehele week uitstekend vermaken op ons tennispark. U bent allen de gehele week van harte uitgenodigd om sfeer te komen proeven. Tijdens de finales op zondag 24 juni zal de bekende Britse traditie (aardbeien met slagroom) niet ontbreken.

Alle relevante informatie met betrekking tot het toernooi is te vinden op www.tvha.nl. Ook is het toernooi te volgen via Facebook: www.facebook.com/Kleintje Wimbledon TVHA. Neem hier gerust een kijkje om alvast sfeer te proeven en like de pagina om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwtjes.

Inschrijving Swim to Fight Cancer Nijmegen gestart

NIJMEGEN - De inschrijving voor het grote zwemevenement Swim to Fight Cancer Nijmegen is gestart! Op zondag 9 september gaan deelnemers zwemmen voor het goede doel in het prachtige decor van De Spiegelwaal. Zij zwemmen geld bij elkaar voor onderzoek naar kanker. Hierdoor is kanker hopelijk in de toekomst geen dodelijke ziekte meer is. Ervaren, onervaren, jong of oud, iedereen kan meedoen!

Swim to Fight Cancer is een recreatief zwemevent in een stads decor, waarbij deelnemers en teams zoveel mogelijk donaties ophalen voor Fight Cancer, een stichting die fondsen werft voor wetenschappelijk kankeronderzoek en preventie via KWF Kankerbestrijding.

Inschrijven

Deelnemers kunnen zich inschrijven via www.nijmegen.swimtofightcancer.nl. De organisatie hoopt op veel enthousiaste deelnemers en sponsoren. Allemaal met een sterk overkoepelend gevoel: samen duiken we het water in om een grote vuist te maken tegen kanker!

Sponsor worden kan natuurlijk ook. Sponsors kunnen rekenen op veel toeschouwers en media-aandacht. Een van de mogelijkheden om te sponsoren is het organiseren van een eigen businessteam. Samen in actie voor een hoger doel en goed voor vitaliteit en betrokkenheid.

Meer informatie staat op de website (www.nijmegen.swimtofightcancer.nl) of stuur ervoor een mail aan info@nijmegen.swimtofightcancer.nl.

Stichting Senioren Actief Bemmel (SAB) beweegt! Ouderengym: bewegen, ontmoeten, gezelligheid

BEMMEL - Voor 65-plussers is blijven bewegen ontzettend belangrijk! Voor veel ouderen geldt, dat naarmate de leeftijd toeneemt, men te maken krijgt met lichamelijke problemen. Bewegen en alledaagse handelingen worden lastiger om uit te voeren met als gevolg veel beperkingen.

Bewegen heeft een positieve invloed op de gezondheid. Daarom is er elke donderdagmiddag om 14:00 uur Ouderengym onder leiding van Jessie Bakker. "Een keer een proefles meedoen is geen probleem. Ga met iemand mee of neem iemand mee. Je bent welkom."


Naast bewegingsactiviteiten kunt u binnen Ouderengym ook algemene voorlichting verwachten over gezondheid en veiligheid. Een ander aspect is gezelligheid. Om deze reden wordt er gekozen voor bewegen in groepsverband en is er eens in de maand een koffiemoment voor of na het bewegen. De activiteiten worden aangepast aan het individuele niveau van de deelnemers:?zowel oefeningen op als naast de stoel. Voor iedereen is het mogelijk om op zijn of haar niveau te bewegen. Op deze manier wordt ?geprobeerd om ouderen langer zelfstandig en zelfredzaam te kunnen laten zijn. Twijfel niet en kom gerust eens binnen lopen.

Voor (meer) informatie kan men bellen, (bij voorkeur tussen 16.00 en 18.00 uur) met cursuscoördinatoren Senioren Actief Bemmel SAB: Willemien Hermsen 0481 463555, José van Rossum 0481 461856, Sijan Boeder 0481 465812.

Retraitedag Ressen 'Pelgrimage'

(Foto: Hans Rutgers)

RESSEN - Een dag voor jezelf. Even niets hoeven, tijd voor bezinning, verstilling en creativiteit in ruime zin. Dat is wat mensen zoeken en vinden op een retraitedag. Elke oneven maand is er in Ressen een retraitedag, georganiseerd door Pleisterplaats Ressen.


Het thema van de retraitedag in mei is 'Pelgrimage', ontleend aan de Keltische Spiritualiteit. Leven is onderweg zijn, mensen ontmoeten, je weg zoeken, stilstaan en weer verder gaan, loslaten, mooie en minder mooie ervaringen opdoen en steeds weer met vallen en opstaan leren mens te zijn. Op deze retraitedag oefenen we ons in aandachtig leven, als een pelgrim vol vertrouwen het onbekende tegemoet.

Iedereen is welkom op zaterdag 26 mei van 10:30 - 16:00 uur. Inloop vanaf 10:00 uur. Lunchpakket en stevige schoenen zijn aanbevolen, voor koffie/thee en soep wordt gezorgd. De kosten bedragen vijftien euro. Aanmelden kan bij Winny Eijbersen 06 14894540 of via de mail pleisterplaatsressen@4-plek.nl. Meer informatie staat op www.pleisterplaatsressen.nl.

EZ&PC dit seizoen ongeslagen bij de meerkamp

Marc van de Geer met de wisselbeker (Foto: EZ&PC)

ELST - Zondag 13 mei was een belangrijke dag voor de wedstrijdploeg van EZ&PC: de laatste meerkamp werd gezwommen in Arnhem. Elke meerkamp was EZ&PC de beste van de deelnemende verenigingen en elke keer mocht de wisselbeker mee naar Elst. Ook deze keer was dat het doel van de coaches en de zwemmers. De ploeg bleek weer de beste en daarom zijn woorden als ‘ongeslagen’ en ‘onoverwinnelijk’ zeker op zijn plaats!

Tijdens deze wedstrijd werden er door de 21 zwemmers liefst 31 persoonlijke records gezwommen. De grootste verbetering was voor Charlotte Landman. Zij zwom op de 25 meter vrije slag een PR van 127 procent. Verder waren er persoonlijke records voor Anne Berndsen, Cindy Franken-Hendriks, Kimberly de Jong, Dide Kuiper, Sanne Landman, Luuk Leenders, Carlijn van Neijenhof, Anouk Neijenhuis, Laura Piras, Jesse Saris, Elaine Schendstok, Amy Schreijenberg, Annemarie Stellaard, Marc van de Geer, Tessa Vermeulen, Joost Villier en Xander Willemsen.

Ook waren er natuurlijk ereplaatsen! In totaal werden er 7 bronzen, 11 zilveren en 8 gouden individuele medailles behaald. Bijzonder was dat Dide Kuiper, Charlotte Landman, Marc van de Geer, Joost Vilier en Xander Willemsen allemaal met liefst drie medailles naar huis gingen! Daarnaast waren de twee damesestafetteteams nog goed voor vier extra zilveren (Esther Sprick, Elaine Schendstok, Annemarie Stellaard en Kimberly de Jong) en vier gouden (Sanne Landman, Carlijn van Neijenhof, Cindy Franken-Hendriks en Milou Bakarbessy) medailles op de 4 x 50 meter wisselslag.

Dubbelconcert Donatus en Tot Zangs!

BEMMEL - Op 27 mei om 14.30 uur vindt in de protestantse kerk in Bemmel (Oude Kerkhof) een optreden plaats van het koor Tot Zangs! uit Millingen aan de Rijn en het Donatuskoor uit Bemmel. Beide koren staan onder leiding van de enthousiaste en gedreven dirigent Frans Coerwinkel.


Tot Zangs! heeft een tamelijk breed repertoire; en zingt van klassiek tot pop, zowel a capella als met pianobegeleiding; soms ook met een samengesteld gelegenheidscombo. Vorig jaar verzorgde dit koor op dezelfde locatie het concert met de titel 'Een nieuwe horizon', dat toen veel indruk maakte.

De belangrijkste activiteit van het Donatuskoor uit Bemmel is het begeleiden van afscheidsceremonies; het koor wordt daarvoor tot ver buiten Bemmel gevraagd. Daarnaast hebben koor en dirigent ook liederen op het repertoire die ze graag op dit concert ten gehore willen brengen. Het wordt een concert met mooie liederen in een sfeervolle ambiance. De toegang is vrij.

Repair Café Nijmegen-Noord

Inwendige van een tv (foto: Jan Rikken)

LENT - ln het Wijkvoorzieningenhart De Ster aan de Queenstraat 37b in Lent wordt op zaterdag 26 mei van 14.00 uur tot 16.30 uur een Repair Café gehouden.

ln het Repair Café kan men terecht voor kleine reparaties van elektrische apparaten, kleine meubels, houten voorwerpen, speelgoed, fietsen, tuingereedschap, computers en printers. Ook kan men hier terecht voor naai- en verstelwerk aan kleding. Het is de bedoeling dat men meekijkt met de reparatie of deze onder deskundige begeleiding zelf uitvoert. Gereedschappen en materialen zijn aanwezig.

De reparatie wordt gratis uitgevoerd, een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld. "Wat we niet doen is: bij u thuis ondersteuning verlenen bij computerproblemen et cetera. Dat zijn géén reparaties en daar moet u bijvoorbeeld bij www.Studentaanhuis.nl zijn." Voor meer informatie www.repaircafenijmegen/noord.

Nieuw Limespad voert door Park Lingezegen

Bij Bemmel loopt het nieuwe Limespad samen met het lokale Zeegsepad (foto: Marc Maartens)

REGIO - Het nieuwe Romeinse Limespad voert door Park Lingezegen. Het pad wordt op 23 mei officieel geopend. Dit langeafstandswandelpad volgt de grenzen van het voormalige Romeinse Rijk. In Nederland loopt het van Katwijk naar Berg en Dal.

Een langeafstandswandelpad of LAW is een pad dat is aangegeven met roodwitte stickers, soms in de vorm van een pijl. De bekendste LAW is het Pieterpad. Dat voert van Pieterburen in Groningen naar de Sint-Pietersberg in Maastricht.

Het nieuwe Limespad of LAW-16 komt in Arnhem-Zuid de regio binnen. Bij de wijk Schuytgraaf gaat het Park Lingezegen in. Na Elst volgt de route het RijnWaalpad onder de Betuweroute en autosnelweg A15 door. In Bemmel loopt de route via het Zeegsepad, een lokaal klompenpad. Na Landgoed Doornik verlaat het Limespad Park Lingezegen weer. Via het eiland Veurlent gaat de route via De Oversteek naar Nijmegen. Je kunt het Limespad in twee richtingen wandelen en zelf kiezen waar je begint en eindigt.

Limes is het Romeinse woord voor grens. Die verbond tientallen forten en wachttorens waarmee de Romeinen zich wilden beschermen tegen invallen van de barbaren uit het noorden: de Germanen. In Nederland is het Limespad 275 kilometer lang. Deze LAW-16 is opgedeeld in 45 afwisselende etappes van ongeveer 5 kilometer. Kaartjes, routebeschrijvingen en GPS-tracks zijn gratis te downloaden op www.wandelnet.nl/limespad.

R.K. Parochie H. Maria Magdalena

Zaterdag 26 mei

19.00 uur: O.L.V. van Zeven Smarten Haalderen, eucharistieviering, G. Peters, Spetters, Terugkomviering communicantjes.

19.00 uur: O.L.V. Onbevlekt Ontvangen Heteren, eucharistieviering, N. Sales, Ubi Caritas

19.00 uur: St. Jacobus de Meerdere Valburg, eucharistieviering, V. Bulthuis, Dameskoor

Zondag 27 mei

10.00 uur: St. Werenfridus Elst, eucharistieviering, G. Peters, Exotherm

10.00 uur: O.L.V. Ten Hemelopneming Huissen-stad, eucharistieviering, V. Bulthuis, Gemengd Koor De Levensbron

16.00 uur: St. Willibrordus Herveld, Marialof, V. Bulthuis, St. Caeciliakoor

11.00 uur: Maria Geboorte Lent, woord- en communieviering, J. Kallen, St. Caeciliakoor

Doordeweekse vieringen in R.K. Parochie H. Maria Magdalena

Maandag

Heteren, 18.30 uur, Liefkenshoek (wcv), elke maandag

Dinsdag

Huissen-Stad, 19.00 uur, dagkapel, rozenkrans, elke dinsdag

Oosterhout, 09.00 uur, dagkapel, 1e dinsdag van de maand

Woensdag

Angeren, 09.30 uur uur, sacristie/kerk, 1e woensdag van de maand

Doornenburg , 09.30 uur, kerk , 2e woensdag van de maand

Gendt, 09.30 uur, dagkapel, 4e woensdag van de maand

Herveld, 19.00 uur, kapel Hoge Hof, 1e woensdag van de maand

Huissen-Zand, 09.30 uur , dagkapel , 3e woensdag van de maand

Lent, 19.00 uur, St. Jozef, 2e woensdag van de maand

Donderdag

Elst, 10.30 uur, Tertzio, 1e donderdag van de maand

Elst , 09.30 uur, De Hoeksteen, 2e donderdag van de maand

Elst, 10.30 uur, Tertzio (wcv), 3e donderdag van de maand

Elst , 09.30 uur, De Hoeksteen, 4e donderdag van de maand

Elst, 09.30 uur, De Hoeksteen, 5e donderdag van de maand

Vrijdag

Bemmel, 10.00 uur,kapel Liduina,1e vrijdag van de maand

Huissen-Stad, 10.00 uur, Sancta Maria, 1e vrijdag van de maand

Valburg, 09.00 uur, sacristie, rozenkrans, elke vrijdag

Valburg, 09.30 uur, sacristie, elke vrijdag


Eucharistievieringen, tenzij anders vermeld (wcv)
Na de viering is er gelegenheid voor een kopje koffie of thee.

Kermis Elst nieuw leven ingeblazen

ELST - De kermis in Elst wordt nieuw leven ingeblazen. Dat is al meteen te zien tijdens de voorjaarskermis van 7 tot en met 10 juni op het Europaplein. Het wordt een kermis voor jong en oud. Met traditioneel vermaak en opwindende attracties. Het wordt leuk om naar de kermis te gaan. Moet je echt doen dat weekeinde.

De kermis kent een lange geschiedenis. Het vermaak is meer dan een millennium oud. Volgens de overlevering is het ooit een kerkelijk inwijdingsfeest geweest. De kermis dateert uit de tijd dat overal nieuwe kerken, kapellen, kloosters en gasthuizen werden gebouwd. Deze werden ingewijd met een plechtige viering, ook wel kerkemis genoemd.

Vroeger ging het om de jaarmarkt. Daar voegden zich muzikanten bij, maar ook jongleurs, acrobaten, goochelaars, dierentemmers en vuurspuwers. Daarna deden attracties hun intrede als kermismolens, voortgetrokken door pony's, paarden of ezels. Met de opkomst van stoommachines verschenen aan het eind van de negentiende eeuw ook de eerste door stoom aangedreven kermisattracties. En wie nu op de kermis komt baadt zich in een zee van licht met attracties die hoger en sneller gaan dan tientallen jaren geleden.

Een Elstenaar die herinneringen ophaalt zegt: “De najaarskermis was groter en sprak meer aan. De botsauto’s waren veel leuker. De rups was er altijd. Net als de draaimolen, de Calypso, cakewalk, zweelmolen, spookhuis.”

Zo heeft ieder zijn eigen herinnering aan de kermis. Elst kent al weer tientallen jaren zowel een voor- als najaarskermis. De komende kermis valt op zondag 10 juni samen met de Luikse Markt.

Vierdaagse-vrijwilligers gezocht

REGIO - De Nijmeegse Vierdaagse komt er aan en Wandelvereniging Magnus is drukdoende met de organisatie daarvan. Tijdens deze week verblijven wij met een groep wandelaars in Ontmoetingscentrum De Kloosterhof in Weurt.

Wandelvereniging Magnus is nog op zoek naar enthousiaste vrijwilligers of stagiaires vanaf 16 jaar die het leuk vinden om onze wandelaars te vertroetelen en in de watten te leggen. "Voor op de route zijn wij op zoek naar verzorgers je gaat vroeg op pad in een gezellig team om je positie in te nemen langs de route. Je bouwt daar met elkaar een verzorgingspost op en als de wandelaars arriveren ben jij een soort gastheer of gastvrouw. Dat betekend lunchpakketten uitreiken, dranken inschenken en dergelijke. Voor op de locatie: klaar maken van lunchpakketten, keuken werkzaamheden, helpen bij het buffet tijdens de warme maaltijd of barwerkzaamheden.

Ben jij de persoon die in teamverband kan werken, enthousiast is, geen ochtend humeur heeft, beschikt over enige pit dan ben je van harte welkom. In verband met de teambuilding die in zo’n week ontstaat, geven wij de voorkeur aan personen die alle 4 de wandeldagen inzetbaar zijn. Kom je van buiten Nijmegen dan bestaat de mogelijkheid om bij ons gratis te overnachten en uiteraard is ontbijt en de warme maaltijd ook gratis! Ons motto is: er met elkaar een gezellige en sfeervolle week van maken.

Heb je interesse of wil je meer weten over bovengenoemd vrijwilligerswerk neem dan gerust contact op met Vierdaagse coördinator Jan Polman 06 51757645 of stuur een mail naar: janpolman@planet.nl."

Wandel Nijmeegse Vierdaagse voor de Parkinsonvereniging

NIJMEGEN - Tijdens de Nijmeegse Vierdaagse kan men voor verschillende goede doelen lopen. De Parkinson Vereniging is hier een van.

"Wilt u iets betekenen voor de 50.000 mensen in Nederland die de ziekte van Parkinson of een parkinsonisme hebben? En samen met anderen proberen om zoveel mogelijk geld bij elkaar te lopen voor een betere kwaliteit van leven voor mensen met parkinson(isme)?

Stuur dan een e-mail naar jolanda@parkinson-vereniging.nl voor meer informatie. Bellen kan ook: 030 6561369. De Nijmeegse Vierdaagse start op dinsdag 17 juli.

Ingezonden brief

Lopen voor

de Bardet-Biedl-stichting

Wij zijn Albert en Lisa van Marwijk, vader en dochter die al een aantal jaren deelnemen aan de Nijmeegse vierdaagse. Dit jaar lopen we de vierdaagse voor de Bardet-Biedl-stichting. Dit is een vrij nieuwe stichting die in 2017 is opgericht. Deze stichting wil de bekendheid voor het Bardet-Biedl Syndroom vergroten.

Het Bardet-Biedl Syndroom is een erfelijke aandoening waarbij verschillende organen worden aangetast. De stichting wil de zorg en het onderzoek naar het syndroom verbeteren. We lopen voor dit goede doel omdat een kennis van ons het Bardet-Biedl Syndroom heeft en we horen wat voor een impact dit heeft op het gezin. Met onze deelname aan de vierdaagse willen we sponsors werven en hiermee de stichting steunen om meer onderzoek te kunnen verrichten. We hopen op uw steun!

Albert en Lisa van Marwijk

Wandel Nijmeegse Vierdaagse voor de Parkinsonvereniging

NIJMEGEN - Tijdens de Nijmeegse Vierdaagse kan men voor verschillende goede doelen lopen. De Parkinson Vereniging is hier een van.

"Wilt u iets betekenen voor de 50.000 mensen in Nederland die de ziekte van Parkinson of een parkinsonisme hebben? En samen met anderen proberen om zoveel mogelijk geld bij elkaar te lopen voor een betere kwaliteit van leven voor mensen met parkinson(isme)?

Stuur dan een e-mail naar jolanda@parkinson-vereniging.nl voor meer informatie. Bellen kan ook: 030 6561369. De Nijmeegse Vierdaagse start op dinsdag 17 juli.

Fysiotherapie de Oversteek nieuw in Nijmegen-Noord

Het team van fysiotherapie de Oversteek vlnr Christine Zwartjes, Twan Schwanen en Cath Williamson Fysiotherapie de Oversteek

Cath Williamson, Christine Zwartjes en Twan Schwanen besloten na 8 jaar dienstverband als collega's de stap te maken als ondernemers. "We zijn een sterk team, weten wat we aan elkaar hebben en dachten, dit kunnen we zelf ook en zijn toe aan een nieuwe uitdaging". Met hun jarenlange ervaring en diverse specialisaties willen ze meer voor de client kunnen betekenen. "In veel gevallen wordt er enkel gekeken naar de sypmtomen waardoor klachten telkens terug komen en mensen in een vicieuze cirkel blijven zitten. Wij kijken verder, hebben specialistische meet- en behandelapparatuur en willen bij iedere klacht de bron en eventueel externe factoren aanpakken om te zorgen voor een blijvend herstel!

U kunt voor al uw fysieke klachten terecht bij fysiotherapie de Oversteek, of u nu moet revalideren na een operatie, rugpijn ervaart of een (sport)blessure heeft. Er zijn diverse specialisaties, zoals dry needling en medical taping. "Je moet jezelf blijven ontwikkelen en vernieuwen". Cath gaat in mei de cursus 'the body-swing connection' voor golfers" volgen, een mooie toevoeging die nog niet veel praktijken in huis hebben.

De praktijk bevindt zich op de 2e verpieding in CWZ de Waalsprong in Nijmegen-Noord. Er zijn diverse samenwerkingsverbanden mogelijk met verschillende disciplines en artsen wat zorgt voor optimale mogelijkheden voor iedere client.

Het team van fysiotherapie de Oversteek vlnr Christine Zwartjes, Twan Schwanen en Cath Williamson Fysiotherapie de Oversteek

Ter introductie bieden wij u een gratis en geheel vrijblijvend adviesgesprek aan met bewegingsanalyse. Voor meer informatie kijk op www.fysiotherapiedeoversteek.nl of voor 't maken van een afspraak maken 06-40180184.

Vierdaagsefeesten realiseert zonnepark met bezoekers

NIJMEGEN - De organisatie van Vierdaagsefeesten spant zich al jaren in om duurzaam en sociaal te opereren. De drankbekers zijn bijvoorbeeld volledig recyclebaar en initiatieven die ervoor zorgen dat ook ouderen de feesten kunnen bezoeken worden van harte ondersteund. Dit jaar is er een nieuw doel: het realiseren van een zonnepark met donaties van de bezoekers.

"We horen vaak van bezoekersaan de Vierdaagsefeesten dat ze de feesten zó leuk vinden, dat ze iets terug willen doen, als 'dankjewel' voor de stad", aldus aanjager van het zonneparkproject Juul Martin. "En dat is wat nu mogelijk wordt gemaakt. Iedereen met een warm hart voor Vierdaagsefeesten en de stad kunnen in event-teams geld ophalen tijdens Vierdaagsefeesten. Dat kan samen met collega's, vrienden of familie waarbij wordt gevraagd of bezoekers 'voor de prijs van een biertje een bijdrage willen geven voor de zon.' Van dat geld worden in samenwerking met land- en tuinbouworganisatie ZLTO bij boeren in de regio de daken van stallen voorzien van zonnepanelen.

Het streven is om Vierdaagsefeesten binnen drie jaar energieneutraal te organiseren en deze actie is een eerste grote stap. "Dat we daarmee bezoekers die iets goeds willen doen voor de stad een plezier doen, door ze te betrekken bij deze actie, maakt ons alleen maar extra trots", zegt directeur van de Vierdaagsefeesten Teddy Vrijmoet tot slot.

Er is een bijeenkomst gepland op donderdag 24 mei om 20:00 uur voor mensen die geïnteresseerd zijn om te helpen met het ophalen van de donaties tijdens Vierdaagsefeesten van 14 - 20 juli. Aanmelden kan via de website: vierdaagsefeesten.nl/zon.

Manneneiland: een sfeervolle voorstelling met humor, muziek en een bijzonder stukje geschiedenis.

De spelers zijn er klaar voor! Foto: Piet van der Horst

BEMMEL - Dit en komend weekend in de Theaterkerk in Bemmel. Een theatervoorstelling over de geschiedenis van Bemmel. Teejaater PAN en het Nieuw Betuws Kamerkoor spelen het stuk 'Manneneiland'.

Teejaater PAN en het Nieuw Betuws Kamerkoor spelen, in opdracht van Sociëteit Het Manneneiland, de bijzondere voorstelling ‘Manneneiland, van oorlogstijd naar sociëteit’ Aanleiding is het 75-jarig bestaan van de sociëteit. Op 25 en 26 mei en 2 en 3 juni in de Theaterkerk in Bemmel.

Het wordt een sfeervolle en visueel tot de verbeelding sprekende theaterproductie rond personen die een bijzondere rol hebben gespeeld in de geschiedenis van Bemmel en de sociëteit. Iedere woensdagavond komen ze bijeen in een zaaltje van café Nas. Zoals oud-burgemeester Wim van Elk en veilingdirecteur Piet Evers. Verder komen de 'De ritselaar' en het 'Kwartjesvolk' aan bod. In het stuk bevolken mannen en vrouwen in regenjassen het toneel. Beelden op de achtergrond van hoe Bemmel verandert van een boerendorp in een moderne gemeente met veel nieuwbouw. Ook de vrouwen van de mannen van de sociëteit hebben een belangrijke rol in het stuk. Zij leveren op humoristische wijze hun kritische commentaar op de gebeurtenissen.

Het scenario voor de voorstelling is geschreven door Erik Karel de Vries in nauw overleg met verschillende mensen uit Bemmel. Dat heeft geleid tot een boeiend verhaal met een knipoog, omlijst door muzikale intermezzo’s in een opvallend decor. (Kaarten: www.teejaaterpan.nl)

Een dag vol inspiratie en informatie comfortabel zelfstandig wonen

NIJMEGEN - Op zaterdag 26 mei vindt de tweede editie van 'Lang zal u wonen!' plaats. Tijdens dit evenement zijn alle senioren en mantelzorgers uit Nijmegen en omgeving welkom om inspiratie op te doen over technische hulpmiddelen, diensten, en manieren om fit en mobiel te blijven. Kortom, alles om langer zelfstandig thuis te blijven wonen.

De middag wordt georganiseerd door studenten Event management van de Hogeschool Arnhem en Nijmegen in samenwerking met en in opdracht van Sterker sociaal werk, voorheen Swon het seniorennetwerk.

Ouder worden in je eigen huis is alles waar 'bewust wonen' om draait. De een ziet niet goed, de ander heeft minder kracht in zijn handen, kan de trap niet meer goed op en af of loopt met een rollator door de woning. Wat voorheen vanzelfsprekend was in huis, kan dan geleidelijk aan een obstakel worden. Vaak kan het met eenvoudige aanpassingen in huis of in eigen gedrag al veiliger en comfortabeler. En wie voortijdig maatregelen neemt, voorkomt vaak erger!

Zelf ontdekken

Tijdens 'Lang zal u wonen!' kan elke bezoeker zelf ontdekken wat in zijn of haar situatie de beste oplossing kan zijn. Wat kom je zoal voor obstakels tegen in huis en wat voor tips en oplossingen zijn er? Of bijvoorbeeld meer horen over de zin en onzin van woontechnologie en het belang van in beweging blijven en gezonde voeding. De bezoeker kan hulpmiddelen uitproberen, zijn kennis testen over woningaanpassingen, met een valparcours kijken hoe het gesteld is met balans en mobiliteit en leren over hoe je bij vergeetachtigheid toch veilig kunt blijven wonen. Er zijn woonadviseurs aanwezig die met bezoekers kunnen kijken naar hun woonsituatie. Dit alles in een feestelijke sfeer met een hapje, drankje, muziek en optredens.

Lang zal u wonen! vindt plaats in hal De Bouillon in het Honigcomplex, Waalbandijk 20-22, Nijmegen. Het evenement wordt met bewegwijzering op het terrein aangegeven. Komt u met de bus? Lijn 5 en 85 stoppen bij halte Havenweg. Komt u met de auto? Het Honigcomplex is te bereiken via de Energieweg en het Nymaplein. U kunt gratis parkeren op het terrein. Heeft u geen vervoer? Bel dan naar Sterker, dan zoeken we een oplossing: 024 3650189.

Iedereen aan het sporten met Decathlon

ARNHEM - Twee jaar geleden toverde Decathlon de Rijnhal in Arnhem-Zuid van een sporthal met vergane glorie weer terug in een fonkelnieuw sportpaleis. Sportbeoefenaars van alle leeftijden kunnen er zeven dagen per week terecht voor sportartikelen van liefst 65 sporten.

Je kunt er uiteraard terecht voor de meest gangbare sporten, zoals voetbal, tennis, hockey en wielrennen, maar minder gangbare sporten als trailrunning, padel of hengelsport zijn ook vertegenwoordigd. Honderden sporters en sportertjes weten de winkel dagelijks te vinden.

Gratis sportclinics.

Decathlon biedt overigens meer dan alleen sportartikelen. In de winkel kun je op een laagdrempelige manier kennismaken met sport. Vrijwel iedereen weet inmiddels dat je in de winkel alles mag uitproberen. Nog leuker is dat Decathlon regelmatig gratis sportclinics organiseert, zoals de Running Academy, Start to Skate en Start to Bike.

Sport4daagse

Om zoveel mogelijk mensen lekker te laten sporten en bewegen, organiseert Decathlon rond het tweejarig bestaan liefst vier sportieve dagen in en rond de Rijnhal. De Arnhemse basisschooljeugd doet op woensdagmiddag 30 mei de aftrap met de Decathlon Kinderspelen. Dag twee staat in het teken van aangepast sporten in samenwerking met Uniek Sporten Arnhem. Op dag drie is er opnieuw een sportdag voor basisschoolkinderen. Op zaterdag 2 juni is de knallende afsluiting van de festiviteiten met diverse sportclinics. Uiteraard is iedereen elke dag welkom. Dus kom gezellig langs bij de Rijnhal!

Decathlon Rijnhal, Olympus 1, Arnhem; 026 202 2600; www.decathlon.nl/rijnhal.

Milieudefensie in De Kleine Wiel

NIJMEGEN - Op woensdag 4 april maakte Milieudefensie bekend naar de rechter te stappen als oliegigant Shell niet op korte termijn van koers verandert. Het bedrijf houdt zich namelijk niet aan de afspraken die in het Parijse klimaatakkoord zijn gemaakt. Waarom richt Milieudefensie zich specifiek op Shell? En wat staat er precies het spel?

Wil jij meer weten over hoe deze klimaatzaak tot stand is gekomen, wat de beoogde doelen zijn en wat jij zelf kunt doen om deze zaak te steunen? Op 25 mei wordt een avond georganiseerd in De Kleine Wiel, waar een spreker van Milieudefensie meer inzicht zal geven in deze zaak en jouw vragen kan beantwoorden. Daarna volgt een gezellige pubquiz en borrel. Aanvang: 19.45 uur.

Kom vissen bij De Rietvoorn op de Nationale Hengeldag

Gezelligheid bij vislessen de Rietvoorn Elst Foto: Eddie van Wervem

ELST - Iedereen die op een leuke manier kennis wilt maken met de hengelsport moet op zondag 27 mei zeker naar het viswater in de wijk Westeraam in Elst komen. Dan houdt hengelsportvereniging de Rietvoorn uit Elst, ter hoogte van de Augustusbrug, een visfestival ter ere van de Nationale Hengeldag.

Naast demonstraties en uitleg over het leven in het water staat er een heuse viswedstrijd op het programma voor de kinderen. Het bestuur en de vrijwilligers verwelkomen alle vissers, jong en oud op deze dag vanaf 10:00 uur. De wedstrijd al plaatsvinden rond de klok van 12:00 uur.

Maak kennis met de hengelsport. Materiaal is allemaal aanwezig en deelname is gratis! Het doel van de Nationale Hengeldag is mensen op een laagdrempelige manier kennis te laten maken met de hengelsport. Daarom geeft hengelsportvereniging De Rietvoorn op deze dag ook mensen die geen lid zijn toestemming op haar water te vissen.

Traditioneel organiseren hengelsportverenigingen, waarvan er in Nederland liefst duizend zijn, allerlei activiteiten. Zo staan in Elst demonstraties dobbervissen, tuigjes maken, kayakvissen en een jeugdwedstrijd op het programma. Tijdens de jeugdwedstrijd kunnen kinderen laten zien wat ze geleerd hebben of hoe goed ze al kunnen vissen. De ouderen kunnen aanmoedigen en informatie inwinnen over de vele activiteiten die de Rietvoorn organiseert door het jaar heen. Van wedstrijden voor dames tot 60+ wedstrijden. Voor ieder wat wils.

Nederland telt liefst 1,8 miljoen sportvissers, onder wie ruim 500.000 kinderen en 250.000 vrouwen. Ook aan de waterkant geldt: Hoe meer zielen, hoe meer vreugd!

Geslaagd dagje 'Hollands Venetië met Zonnebloem Elst

Zonodig ging zelfs de rolstoel mee Foto: De Zonnebloem Elst

ELST - Op 14 mei vond het jaarlijks dagje uit van De Zonnebloem afdeling Elst plaats.

"Meer dan veertig van onze gasten stapten –begeleid door vrijwilligers- in de rolstoelgeschikte bus van Betuwe Express om via een aantrekkelijke route naar Giethoorn te rijden, waar eenieder aan tafel schoof voor een prima verzorgde koffietafel. Na de lunch kon worden ingescheept voor een rondvaart van meer dan een uur door het mooie Giethoorn en dito omgeving.

Terug bij de aanlegsteiger werd iedereen opgewacht met koffie en gebak, waarna alweer afscheid van Giethoorn moest worden genomen en de terugreis naar Elst werd ingezet. Zowel de Zonnebloem afdeling Elst als onze gasten kunnen terugzien op een zeer geslaagde en zonovergoten dagje Giethoorn."

Afdeling Elst

Onze afdeling Elst kent meer dan 35 vrijwilligers die door bezoekwerk het contact met onze deelnemers onderhouden om zo hun verbinding met de buitenwereld in stand te houden. Meerdere keren per jaar worden er leuke activiteiten voor onze gasten georganiseerd. Lijkt het u leuk om (bijvoorbeeld) een keer per week een van onze deelnemers te bezoeken? Gewoon voor een praatje, een kopje koffie, een spelletje, een korte wandeling of een bezoekje aan de wekelijkse markt? Of mee te helpen bij onze activiteiten? U bent meer dan welkom! Wilt u ook gast van De Zonnebloem afdeling Elst worden? Neem ook dan contact op met Lidy (0481 373504) of Emmy (0481 375228).

Actief volleyballen met een recreatieve tint

BEMMEL - Al jaren is er in Bemmel bij volleybalvereniging Kidang op maandagavond recreatief volleyballen voor volwassenen. Deze groep bestaat uit een aantal sportieve dames en heren die een lekker potje willen volleyballen, maar niet de behoefte hebben om elke week competitie te spelen.

"Op maandagavond trainen we in sporthal De Bongerd van 21.00 – 22.30 uur. De training bestaat uit een conditietraining en het aanleren/perfectioneren van volleybalvaardigheden. Daarna is er minstens drie kwartier ruimte voor een partijtje. Het wedstrijdelement kennen we ook. We spelen al jaren mee in de regionale recreantencompetitie, waarbij we ongeveer 1 á 2 maal per maand een wedstrijd spelen. De clubs waar tegen we spelen, komen uit Gendt, Oosterhout, Valburg en Millingen aan de Rijn. Aan het einde van het seizoen wordt de competitie afgesloten met een gezellig eindtoernooi, met heerlijke lekkernijen vooraf en hapjes tijdens de borrel.

De recreanten van Kidang

Geen zin om competitie te spelen? Geen probleem. Kom op maandag dan lekker meetrainen en een onderling recreatief partijtje volleyballen. Voor de liefhebbers gaan we daarna nog een drankje doen in sportcafé De Bongerd."

"Heb je ooit gevolleybald, of wil je graag volleyballen, kom dan rustig langs bij de recreanten op maandagavond. In de zaal kun je je melden bij Martine van Deurzen (trainster). Het volleybaltoernooi met de competitie spelende teams is dit jaar op maandag 28 mei in De Bongerd vanaf 19.00 uur. Als je belangstelling hebt hoe het er aan toe gaat en kennis wilt maken met de Kidang-recreanten, ben je die avond welkom."