GN Lingewaard

10 augustus 2016

GN Lingewaard 10 augustus 2016


De Buitenzorg kortebaandraverij in Bemmel

Foto Jan Willemsen

BEMMEL - 16 augustus is het weer zover. De Buitenzorg kortebaandraverij in Bemmel. Het zand ligt dan netjes verdeeld over de Teselaar en de paarden kunnen van start gaan tijdens de tiende Buitenzorg kortebaandraverij. Vanwege het 10 jarige jubileum is er een mooi magazine uitgebracht die verkrijgbaar is op de baan.

Door Jo de Haar

Dit seizoen zijn er veel nieuwe paarden die uitkomen op de kortebaandraverijen. Dit komt onder meer omdat het prijzengeld aantrekkelijk is ten opzichte van de langebaandraverijen (onder meer Renbaan Duindigt of Drafcentrum Wolvega). Afstanden op langebaandraverijen zijn 1600 meter of meer. De langste afstand is in (Drafcentrum PSV-Vooruit) Alkmaar en deze is 4000 meter. Afstanden op de kortebaan zijn vaak 'slechts' 300 meter. De meeste van deze draverijen zijn in het westen van Nederland. Daar wonen dan ook de meeste trainers en rijders van deze paarden.

Een bekende trainer die wel uit onze omgeving komt is Wim de Buytene. Hij was zelfs de eerste overwinnaar in Bemmel tijdens de eerste editie van de kortebaandraverij. Hij won met het paard Kaisarda Laurelton. Dit jaar zal deze trainer mogelijk starten met een aantal andere paarden. Hij heeft namelijk het paard Dario Prof op stal en Zam Avon is ook weer in training. Beide paarden zijn zeker kanshebbers voor een prijs.

Het paard Blackpearl Trans R is het enige paard dat in Bemmel twee maal gewonnen heeft. Onder voorbehoud van blessures zal dit paard weer aan de start verschijnen. Dit jaar samen met stalgenoot Chaman Rapida. Het paard Chaman Rapida heeft dit jaar al eerder gezegevierd op een kortebaandraverij. Deze paarden worden getraind door Aad Pools. De trainer Aad Pools heeft al drie keer de Buitenzorg kortebaandraverij gewonnen.

Bent u geïnteresseerd om op een paard te gokken maar weet u niet hoe dit werkt dan lopen er mensen rond die u het kunnen uitleggen. Daarnaast kunt u altijd bij het wedkantoor terecht dat geplaatst is langs het parcours op de Teselaar, achter de zittribune. Daar geeft u aan op welk paard u wenst te gokken en medewerkers van het wedkantoor helpen u hierbij. Als u een gokje waagt is het spannender om de wedstrijden volgen. Als u een programmablad koopt zit er een gratis wedbon in. Deze kan verzilverd worden in de vierde omloop, er lopen dan namelijk niet meer zoveel paarden mee en dan wordt het gemakkelijker de winnaar er uit te halen.

Voor informatie over de paarden, de uitslagen en informatie over kortebaanwedstrijden, kunt u naar de site: kortebaandraverijen.nl (Hilgersom tekstproducties). Wilt u meer weten over de ponyjaarmarkt en de Buitenzorg kortebaandraverij, ga dan naar de site bemmelsepaardendagen.nl. Hier vindt u meer informatie en tevens een uitleg over het wedden.

Van Kerk naar Theater 28

BEMMEL - Het werkvolk: Sinds 1960,Theo Spanbroek, geboren en getogen in Bemmel tegenover de Donatushof -die mij zeer bevallen is en de kinderen ook- naar het Canisiuscollege te Nijmegen waar ik ook nog een jaar biologie studeerde. Nu woon ik met vrouw Jeannette en Bart en Wies al 29 jaar op De Viermorgen.

Uiteindelijk ben ik bij 'Moos' terecht gekomen en vervolgens naar 'Polly'. Jaren later in de verpakkingsindustrie gewerkt, daarna keukens verkocht, vervolgens via Joosten/vanHuet –werkkleding en handgereedschap voor de wegenbouw- en daarin nu bij de BTN mijn huidige werk gevonden.

Het leuke van het werken in de cafetaria was onder de mensen te zijn, gezellig en overdag, als Jeannette werken was, had ik veel tijd om Wies en Bart te zien opgroeien. En toen vond ik mijn grote hobby: het 7e. Moos sponsorde dit handbalteam, dat uitgroeide tot een hechte vriendengroep met daden, die naarmate de conditie minder werd, in de sociaal-maatschappelijke richting. Ieder jaar oliebollen bakken voor een goed doel, opknappen van het kapelletje op de Heuvel, de omgeving van de protestantse kerk opkalefateren, nu de theaterkerk – had ook een moskee kunnen zijn- en helpende handen bij goede doelenactiviteiten met de nuchtere 7e mannen onder het motto: niet lullen maar poetsen.

Via het 7e en klussen in het Nootgebouw, waar ik vergaderde als voorzitter van de Dweildag, zat ik als afgevaardigde weer in het S.M.B. –Stichting Muziek Gebouw- bestuur, waaruit het S.K.B. –Stichting Kerk Bemmel- weer is voortgekomen. Zo is alles verweven met elkaar met het Bemmelse. In de kerk zal ik regelmatig naar voorstelling gaan, hetzij theater, UDI– dweil- of popmuziek en een begrafenis. Ik hoop dat scholen er hun plek vinden voor hun eindfestiviteiten. Ik wil, als de vraag er straks is, nog steeds hand- en spandiensten voor de theaterkerk verrichten, net zo goed als ik nu plezier heb in het verven, de tuin omgooien, of zoals eerder leidingen ingraven. En mantelzorgen voor mijn vader, dat staat voorop. Jeannette: "Mijn Theo, een dorpsmens."

Jaarlijkse dagtocht Gendtse Ouderenvereniging in trek

GENDT - De jaarlijkse dagtocht die bij de Ouderenvereniging Gendt op woensdag 17 augustus weer zal plaatsvinden, kent dit jaar erg veel belangstelling. De 50-personenbus bleek al snel te klein, dus werd een bus van 62 personen gearrangeerd. Helaas moesten toch nog enkele potentiële deelnemers jammer genoeg teleurgesteld worden.

Voor de deelnemers die wel meegaan, begint de dag al vroeg want om 08.00 uur vertrekt het gezeldschap al vanaf zorgcentrum Hof van Beunissen richting Leiden. Onderweg is er een koffiestop waarna er rond 11.30 uur aan boord gegaan wordt, voor een mooie vaartocht van drie uur door het Zuid Hollandse polderlandschap. Aan de speciaal voor het Gendtse gezeldschap gehuurde rondvaartboot, zal ook de lunch gebruikt worden.

Nadat de boot weer in de Leidse haven heeft afgemeerd, gaat men naar het mooie historische centrum van Leiden waar op eigen gelegenheid de resterende tijd kan worden doorgebracht met 'n terrasje wat shoppen of het bewonderen van de vele historische bezienswaardigheden. Rond 16.00 uur is het tijd om weer naar huis te gaan. Maar eerst wordt er in het restaurant Hof van Breunissen nog een heerlijk slotdiner geserveerd met vooraf 'n aperitief en afsluitend koffie met 'n bonbon. Als ook het weer 'n beetje mee wil werken, gaat het weer een mooi dagje uit worden.

Arnhemmer ergert zich aan fietssluis in Huissen

De grens tussen Rijkerswoerd en Loovelden. (foto Sjaak Veldkamp)

HUISSEN – Het is Erno Breedveld uit Rijkerswoerd een doorn in het oog dat de gemeente Lingewaard de fietsroutes naar Loovelden met een krappe fietssluis heeft afgesloten. Het zou voor passanten bijna niet te doen zijn om met de fiets het obstakel te passeren. Hij verdenkt Lingewaard er van dat ze de oren hebben laten hangen voor een paar klagende bewoners van de Wegenschouw en de Wagenschouw.

Breedveld schrijft aan de gemeente dat hij via Facebook vernomen heeft dat de maatregel een gezamenlijk initiatief was van wijkplatform Loovelden en Lingewaard. “Belangrijkste doel dat wordt omschreven is het weren van grote groepen fietsers en scooters op plaatsen die hiervoor niet geschikt zijn om deze te verwerken.”

De grens tussen Rijkerswoerd en Loovelden. (foto Sjaak Veldkamp)

Lingewaard schiet het doel totaal voorbij, zo stelt de Arnhemmer. De meest veilige fietsroute wordt naar zijn mening geblokkeerd. Het is niet meer mogelijk om de openbare weg, zoals die ooit is bedoeld, te gebruiken. Hij verdenkt bewoners er van dat ze voor de brug ook nog bloembakken plaatsen. Er zou voor rolstoelgebruikers en mensen met een kinderwagen of rollator haast geen doorkomen meer aan zijn.

De protesterende Arnhemmer vraagt de gemeente welke alternatieve routes de fietsers kunnen gebruiken. Ook vraagt hij een copy van het verkeersbesluit.

Open Eetcafés Lingewaard

LINGEWAARD - Men kan weer een vorkje mee prikken in het volgende Open Eetcafés van SWL:

Dinsdag 16 augustus om 17.30 uur in creatief centrum Hofstede, Hoefslag 28, Bemmel. Voor vier euro kunnen inwoners uit Lingewaard aanschuiven voor een lekkere maaltijd (inclusief koffie na afloop) die geheel bereid wordt door vrijwilligers.

Iedereen die mee wil eten, kan zich telefonisch aanmelden van maandag tot en met donderdag tussen 10.00 en 16.00 uur via het SWL Meldpunt: 088 2552555. Inschrijvingen buiten deze tijden, via voicemail of via mail worden niet geaccepteerd.

Vanwege het beperkte aantal zitplaatsen (maximaal 24) wordt aangeraden op tijd te bellen. Mocht het volgeboekt zijn, an men zich aanmelden voor de week er op.

Het maandmenu staat op www.swlingewaard.nl onder ‘Actief in wijk en buurt’. Klik daar op het juiste ParticipatiePunt om het bijbehorende eetcafé te zien.

Hegeman en Van Aalten het snelst

LINGEWAARD - Zondag 31 juli was er de uitgestelde jongeduivenvlucht vanaf Moeskroen-Menen. De duiven werden om 10.15 uur gelost op een afstand van 226 kilometer.

De eerste duif arriveerde om 12.59 uur op het hok van H. Hegeman, 2e.T. Sas, 3e. P.J.H. van Ooijen, 4e. E. van Aalten.

De dag ervoor op zaterdag 30 juli was er een fondvlucht vanaf Cahors over 924 kilometer. De duiven werden op vrijdag om 14.00 gelost. E v. Aalten draaide zijn eerste duif om 10.47 uur, 2e W. Buijs, 3e.P. Eeuwes, 4e. A. Borgers 5e. H. Cornelissen.

Chris Graven wint jongeduivenvlucht

HAALDEREN - De uitslag van De Vliegende Post in Haalderen is bekend: Chris Graven wint jongeduivenvlucht vanuit Menen.

Deelnemers 14 met totaal 180 duiven

C. Graven 1,4,5,10,18,22,23,27,30,31

A.j.van Olderen 2,3,6,13,16,33,34,35

A.A Engelen , 7,8,25,28

H.J.de Wijse , 9,11,42.

Comb. van Zadelhoff ,12,15,20,32

J.v/d Scheur ,14,40,41

CombMuller/de Wijse 17,24,35,37

H.Leemreise 19,21,43

Comb.Weijers 26,39

Comb.Wiltink/Meijs 29

P.C.Engelen 36

J.Peters 44

Hegeman en Van Aalten het snelst op Moeskroen-Menen en Cahors

LINGEWAARD - Zondag 31 juli was er de uitgestelde jongeduivenvlucht vanaf Moeskroen-Menen. De duiven werden om 10.15 uur gelost op een afstand van 226 kilometer.

De eerste duif arriveerde om 12.59 uur op het hok van H. Hegeman, 2e.T. Sas, 3e. P.J.H. van Ooijen, 4e. E. van Aalten.

De dag ervoor op zaterdag 30 juli was er een fondvlucht vanaf Cahors over 924 kilometer. De duiven werden op vrijdag om 14.00 gelost. E v. Aalten draaide zijn eerste duif om 10.47 uur, 2e W. Buijs, 3e.P. Eeuwes, 4e. A. Borgers 5e. H. Cornelissen.

Tiende Job Brandts Memorial Weekend

ANGEREN - In het weekend van 13 en 14 augustus zal er op sportpark De Poel van alles te beleven zijn. De vrijdag voor het weekend staat er echter ook al wat op (in) de planning. Angeren 1 speelt dan een wedstrijd tegen de Vitesse Legends. Op zaterdag 13 augustus vindt het gezelligheidstoernooi plaats. Een dag later op 14 augustus wordt het tiende Job Brandts toernooi gehouden met dit jaar tien Betuwse clubs!

Angeren 1 – Vitesse Legends. Angeren 1 begint het weekend al op vrijdag 12 augustus en gaat dan alvast warm draaien tegen de Vitesse Legends. De Vitesse Legends zijn oud spelers van Vitesse die pas gestopt zijn (sommige al wat langer). Deze wedstrijd zal om 19.30 uur aanvangen op sportpark De Poel. Tijdens de wedstrijd wordt er een loterij gehouden met diverse prijzen, waaronder 'een weekend lang rijden in een Volvo'; boodschappenpakketten van Jumbo; wedstrijdkaarten van Vitesse en andere mooie prijzen.

Kaarten zijn in de voorverkoop te verkrijgen voor 5,00 euro. De voorverkoopadressen zijn: cafetaria Braulio en tuincentrum Hofs in Angeren, Peter Geene en Huisman Sport in Huissen, Leenders tweewieler in Gendt en Jumbo in Bemmel. Op de wedstrijddag zijn er ook gewoon kaarten te koop aan de kassa op het sportpark.

Gezelligheidstoernooi

Op zaterdag is het de beurt aan de teams die zich hebben opgegeven voor het gezelligheidstoernooi. In een gemoedelijke sfeer worden op deze dag de wedstrijden afgewerkt op het sportpark. Na afloop wordt er nog gezellig nagepraat over het toernooi en alle overige dingen. Tijdens het toernooi en na afloop is Hans Schmeinck (alias Kinky Sminky) aanwezig om er een gezellige boel van te maken. Het sportpark is voor iedereen geopend om de wedstrijden te bekijken en het feestje mee te maken.

Job Brandtstoernooi

Het Job Brandts toernooi wordt alweer voor de 10de keer gehouden. Een bijzonder toernooi uiteraard al door de naamgever. We zijn er ontzettend trots op dat dit toernooi na 20 jaar nog steeds bestaat in deze opzet. Een toernooi waar dit jaar alle Lingewaardse clubs aan meedoen aangevuld met de clubs uit de regio. Deze clubs komen iedere keer ook graag terug op het Job Brandts toernooi. De volgende clubs zijn aanwezig op het 10de Job Brandts toernooi:

S.V. Angeren, S.C. Bemmel, De Bataven, R.K.H.V.V., Jonge Kracht, G.V.A., H.A.V.O., R.K.S.V. Driel, D.V.O.L., Spero.

Op het Job Brandtstoernooi is er voor jong en oud van alles te doen, hier staat het toernooi ook al jaren om bekend. Dit toernooi is gratis te bezoeken. Oftewel en mooie reden om van jouw vereniging het 1e elftal te bekijken! Na het toernooi is er muziek met diverse artiesten daarbij. Zo kan er nog gezellig nagepraat worden.

Op dit toernooi is er tevens een loterij met leuke prijzen. De loten kosten een euro en de opbrengst hiervan gaat naar activiteiten/projecten van S.V. Angeren. Prijzen voor deze loterij zijn onder meer: wedstrijdballen, wedstrijd shirt N.E.C., wedstrijd kaarten Vitesse, 18 holes voetgolf eiland van Maurik en vele andere prijzen.

3 Oever Festival

REGIO - In het derde weekend van september vindt het 3 Oever Festival plaats. Wat vorig jaar begon als een fietstocht met muzikale omlijsting op enkele plaatsen op de route, groeit uit tot een 3-daags evenement in een groot gebied, waar bezoekers kunnen genieten van natuur en cultuur in de ruimste zin van het woord.

Mensen hebben bij een festival het beeld van een afgebakend terrein waar verschillende optredens zijn. Het 3 Oever Festival geeft het woord festival een extra dimensie. De organisatoren Servaas Beunk en Stefan Posthuma over het doel van het festival: “We organiseren voor onze gasten in de Gelderse Poort een feestje voor iedereen, laagdrempelig en toegankelijk. Voor jong en oud, cultuurliefhebber en natuurliefhebber, voor mensen met een gevulde beurs en mensen met een kleine portemonnee, met professionals en amateurs.

Anders dan de festivalbeleving op een locatie waar verschillende activiteiten plaatsvinden zullen de gasten zelf naar verschillende locaties toe moeten fietsen of wandelen. Ze worden niet continu vermaakt, maar zichzelf moeten vermaken door te genieten van de natuur. We zullen wel zorgen voor wat verrassende festivalelementen onderweg. Bezoekers hoeven niet een bepaalde route af te leggen. Iedereen kan zelf bepalen wanneer hij welke locaties bezoekt. Wij zorgen er voor dat in kaart wordt gebracht welke activiteit waar, wanneer en op welk tijdstip plaatsvindt.

We willen met het 3 Oever Festival de verbinding leggen tussen de drie oevers. Door samen te werken aan het recreatiegevoel in dit gebied kunnen we de Gelderse Poort nog beter als toeristische trekpleister op de Nederlandse kaart zetten.”

Zomerstruinen in de Bemmelsewaard

BEMMEL - Het is volop zomer en er zijn nog genoeg bloeiende planten. De groei van de meeste planten is inmiddels tot stilstand gekomen. Dierenwissels die overwoekerd waren zijn nu weer zichtbaar.

Waarschijnlijk is het waterpeil in het ooibos inmiddels ver genoeg gezakt, zodat we kunnen kijken naar de sporen die bevers en reéen hebben achtergelaten. Met wat geluk zien we nog jonge ijsvogeltjes en reéen. Avontuurlijk wordt het vast en zeker dus geschikte kleding, schoeisel of laarzen aantrekken. Wie gaat er mee op zondag 21 augustus? We verzamelen tussen 13.30-14.00 in De Veldschuur van Lingewaard Natuurlijk en struinen na een kopje koffie, thee of frisdrankje genuttigd te hebben 2,5 uur. De kosten zijn 6,00 euro per persoon en kinderen half geld.

Wilt u meer weten, bel dan Gijbert Peelen 06 10864179 of Ben Cornelissen 06 44870449.

Rondleiding 'Huissen in 1816'

Foto: H. van Geelen.

HUISSEN - Op zondag 14 augustus is er een rondleiding door het Huissen van 1816 door Emile Smit en Jan Zweers (Historische Kring Huessen).

Deze rondwandeling staat in het teken van de overdracht van Huissen door de koning van Pruisen aan Nederland, 200 jaar geleden. Tijdens deze wandeling zal er aandacht worden besteed aan het leven in Huissen in 1816. De stadswandeling begint bij het Stadsmuseum Hof van Hessen, Vierakkerstraat 39 in Huissen. De starttijd is 14.00 uur; de prijs is 1,50 euro.

Kermis bij Het Wapen in Bemmel

BEMMEL - Tent, muziek, terras, pony's, bier en gezelligheid. Zo hoort een kermis te zijn. Vanaf zaterdag 13 tot en met dinsdag 16 augustus vier dagen lang feesten in de feesttent met diverse bands als Summerland, Millstreet en KalibeR of anders op het terras met Joop en het wereldberoemde duo SowieSo bij Het Wapen. Bij mooi weer op het terras, of in de open tent naast Het Wapen. Dezelfde luifeltent als vorig jaar staat nog gewoon op de oude vertrouwde plek. Dit jaar ook weer alle dagen gratis entree.

De tent is vier dagen geopend. Zaterdag en zondag vanaf 20:00 uur, Maandag (ponymarkt voor de tent) vanaf 06:00 uur tot 20:00 uur! Dinsdag van 14:00 tot 18:00 met een springkussen voor de kinderen in de tent en gezellige muziek van Summerland en vanaf 20:00 tot 01:00 de laatste avond van vier dagen feesten. In de tent zal de pauzemuziek worden verzorgd dan niemand minder dan dj Mighty Mike.

In Het Wapen zijn wij zaterdag geopend vanaf 13:00 uur. Zaterdagavond muziek van duo SowieSo vanaf 20:00 uur. Zondag begint Joop om 13:00 tot 17:00 met aansluitend SowieSo tot 21:00 uur. Maandag opent Joop de dag vroeg om 10:00 uur tot 14:00 uur. Sowieso maakt deze ponymarkt-maandag verder af tot 20:00 uur. Op dinsdag is ons gezellige terras geopend vanaf 12:00 uur en speelt SowieSo vanaf 16:00 tot 21:00 uur in Het Wapen. Kortom; gezellige dansmuziek voor jong & oud en de place-to-be om ouderwets een biertje te drinken met (oude) bekenden bij Het Wapen.

Foto's zullen te zien zijn op www.facebook.com/hetwapenbemmel of op www.mr-fotografie.nl. Kijk voor het complete programma in deze krant. Tot ziens bij Het Wapen!

Het Wapen – Dorpsstraat 52 – 0481 459943 – info@hetwapen.comwww.hetwapen.com.

Bloemengroet

HUISSEN - Het interieur van de protestantse kerk in Huissen is flexibel ingericht. Op die manier kan de kerk voor meerdere activiteiten worden gebruikt.

Ten behoeve van de zondagse viering staan er ongeveer 95 stoelen in een carré. Middenvoor de oude ingang staat de kansel met aan de ene kant een lezenaar en aan de andere kant de Paaskaars. De Paaskaars wordt ieder jaar tijdens de Paasnacht vernieuwd. Voor de kansel staat een grote tafel. Op de tafel ligt de Bijbel waaruit iedere zondag wordt gelezen. Bij de Bijbel staan twee kaarsen die iedere zondag worden aangestoken aan de Paaskaars. Evenals het lantaarntje dat met de kinderen meegaat naar de kinderkerk. Op de ene hoek van de tafel staat een zilveren bord met daarnaast twee bekers. Deze worden gebruikt tijdens de dienst van Schrift en Tafel als we brood en wijn delen. Aan de andere zijde van de tafel staat iedere week een boeket in de kleur van het kerkelijk jaar. Iedere zondag opnieuw wordt dit smaakvol door Ria en Berend Smit verzorgd. Daarnaast zorgen zij tijdens de 40-dagen-tijd en advent voor een liturgische, betekenisvolle schikking in de apsis van de kerk. Het boeket krijgt na afloop van de zondagse viering een bestemming. De ene keer is dat een van onze oudere gemeenteleden, de andere keer betreft het een huwelijksjubileum, een kroonjaar of t.g.v. een doop. Maar ook gaan de bloemen naar iemand die wegens ziekte of tegenspoed een groet van de gemeente krijgt. De bloemengroet staat altijd in het teken van delen van lief en leed.

De kerkdienst van de protestantse gemeente Huissen is zondag 14 augustus om aanvang 10.00 uur. Voorganger is ds. Arie van Nierop uit Doorn.

Ware Opera op Erfgoed Ressen

RESSEN - De finale van de Groene Zomerconcerten vindt in het Monumentenweekend plaats. In Ressen komt een internationaal operagezelschap met ensemble van stichting Music Take In. Op zaterdag 10 september 15.00 uur: muzikaal intermezzo, 16.00 uur een introductie van de opera en 's avonds om 20.00 uur het opera-concert zelf. Het belooft een hoogtepunt te worden ter behoud van Rustiek Ressen en Bemmel.

Het Operagezelschap Music Take In is van 3 tot 11 september voor de 2e keer op Festival Toernee door Nederland en Duitsland. Op zaterdag 10 september wordt Erfgoed Ressen met een muzikaal bezoek vereerd. Music Take In bestaat uit enthousiaste gedreven musici met internationale faam. Op verrassende wijze kan de bezoeker getuigen van sprankelende samenspraak tussen sopraan Anastasia Belukova, tenor Vasiliy Guriley en bas-bariton Mikhail Davydov, allen op klinkende wijze afgestemd met het strijkensemble en piano. Regisseur is Natalia Anastavieva. De muzikale eindverantwoording ligt in handen van Ekaterian Vasheruk. Men kan met volle teugen genieten van pracht-opera onder het genot van een kopje thee, koffie of iets fris. Kortom: Music Take In!

Het middag programma is een (gratis) vrije inloop in het kader van Monumentendag 2016. Avondkaarten kost15 euro of gereserveerd 12,50 euro via www.Musictakein of www.Talento Metissimo.nl. Voor info: Karen Langerwerf, 0481 465786.

Iedereen is welkom op Erfgoed Ressen met de prachtige tuinen van de kosterij naast de Rexna toren en het rustieke kerkje met op 10 september Ware Opera!

Geen kermisconcert in Bemmel

BEMMEL - Doordat de vakantieperiode hier aan de late kant is, ziet Egerlanderkapel De Leemkuulers uit Bemmel geen kans om het kermis concert te verzorgen.

Er zijn teveel muzikanten op vakantie en De Leemkuulers huldigen het standpunt: "Je geeft een goed concert of je doet het niet". "De bewoners van de aanleunwoningen van De Gouden Appel en andere belangstellenden, zullen ons dus op 14 augustus missen, maar we halen dit concert zeer zeker in. De verwachting is dat we dit in oktober kunnen doen. Zo'n 20 jaar lang is het ons gelukt om op kermis zondag in Bemmel dit kermis concert te geven, nu echter gaat het niet. Kunt of wilt u niet zolang wachten om ons te zien en horen, 24 september hebben we ons jaarconcert in zalencentrum De Kolk."

Column

Druk

Hoi, hoe is het? Zonder mijn antwoord af te wachten wordt de volgende vraag gesteld. Druk? Deze routinematige vragen hoor ik wekelijks. Alsof druk hebben iets met een prettig leven te maken heeft. Ik heb het liever niet druk. Zeker in de vakantieperiode, hoewel sommige werkzaamheden gewoon doorgaan. Ongevraagd ben ik plots mantelzorger geworden. Mijn ouwe heer vraagt dagelijks aandacht. Deze krant blijft elke week op mijn stukje rekenen. Vorige week begon onze vakantie traditioneel met een bezoek aan de Nijmeegse warenmarkt, de lusemert en de kunstexpositie in de Stevenskerk. Ik moet op tijd terug zijn voor het bezoek van de huisarts bij mijn ouwe heer. Het onderwerp voor mijn stukje moet dan nog broeien. Knap lastig. Komkommertijd. Met het wereldnieuws is het gemakkelijk. Paus Franciscus zei het treffend. De wereld is in oorlog. Waar kan ik me in Lingewaard dan nog druk om maken. Het college lijkt van de aardbodem te zijn verdwenen. Wordt Lingewaard nog bestuurd? De politiek laat het onderlinge gehakketak op Twitter links liggen. De twitterkoningin Liannuhhhh Duiven van GroenLinks is digitaal ondergedoken. Op de lusemert moet ik snel naar het toilet. De HEMA is mijn redding. Bij de ingang zit een meneer met een schoteltje. 25 eurocent, vooruit betalen. Ik geeft 50 eurocent. Een toiletbezoek met een grote boodschap dwingt je hoe dan ook tot rust. Mijn enige blik is op een gesloten deur. Het toiletbezoek geven mijn grijze hersencellen de tijd om na te denken. Er wordt aan de deur gemorreld, maar ik heb de tijd. Hoepel op. Ik denk na en er volgt stiekem een lach. Ik zit en ondertussen is de knotsgekke wereld in oorlog en druk. Mijn ouwe heer ontgaat het nieuws, hij mist het college en de politiek niet eens. Mijn ouwe heer is in oorlog met zijn lichaam. Ik verlaat het toilet en wens de goed gemutste toiletbeheerder een fijne dag. Hij heeft het zichtbaar niet druk.

Sjaak

In een Oogopslag

woensdag 10 augustus
09.30 u. St. Martinus Doornenburg, Eucharistieviering met Pastoor Peters

zaterdag 13 augustus
12.00 u. Kapel Kasteel Doornenburg Huwelijksviering van Suzanne Robben en Mark van Lieshout, voorganger Pastoor Peters

zaterdag 13 augustus
19.00 u. OLV van Zeven Smarten Haalderen, Eucharistieviering met Pastoor Peters en Samenzang

zondag 14 augustus
10.00 u. OLV Tenhemelopneming, EC, Huissen-Stad, Eucharistieviering met Pastoor Peters en het Donatuskoor

maandag 15 augustus Feest van Maria Tenhemelopneming
19.00 u. OLV Tenhemelopneming, Eucharistisch Centrum, Huissen-Stad, Eucharistieviering met Pastoor Peters en het Herenkoor.

Gezellig en ontspannen bridgen in Doornenburg

DOORNENBURG - Al jaren wordt er iedere woensdagmiddag in Doornenburg op zeer vriendschappelijke wijze bridge gespeeld. "We spelen niet op de klok en het is ook niet van belang op welk niveau iedereen speelt. Er heerst een gezellige en prettige sfeer en er mag gelachen worden."

Woensdag 7 september gaat de wekelijkse bridgemiddag weer van start in zaal Kort Oisterwijck aan de Pannerdenseweg 47 in Doornenburg. "We starten om 13.30 uur en spelen 20 spellen in een onderlinge competitie die omstreeks 16.30 uur is beëindigd. Er wordt gespeeld op een wijze die vergelijkbaar is met huiskamerbridge.

Uiteraard wordt na afloop de score berekend. De uitslag wordt op de volgende bridgemiddag bekend gemaakt. Iedereen is, samen met een bridgepartner, welkom."

Rexna toren in renaissance- en baroksferen

RESSEN - Tijdens het tweede Groene inloop Zomerconcert in Ressen op 31 juli bracht de oude muziek ons in ware renaissance- en barokstemming; de tijd van 1400-1760. De combinatie rustieke omgeving met altviool- en barokfluitklanken is best bijzonder.

Het contrast werd duidelijk toen jeugdigen een rustplaats van Pokemon vonden vlakbij de Rexna Toren en de Franse Ouessante schapen; het kleinste schapenras ter wereld. In Lingewaard staan overigens twee van deze knotsoude kerktorentjes die gelijkenis tonen, een in Ressen en een in Bemmel. Qua oorsprong vind je jaartallen van 3e tot 11e eeuw. Oud zijn ze zeker! Misschien wel de oudste van Lingewaard of van Gelderland... Ressen heette vroeger Rexna, van Koningshof. "Maar, hoe heette Bemmel dan, toen Ressen nog Rexna heette?" Stel als deze Rustieke Twin Tower ooit een naam krijgt...? Deze vragen zijn doorgeschoven naar de Historische Kring. We houden u op de hoogte!

Op 11.30 uur begint op zondag 7 augustus het 3e groene zomerconcert en stijgt de muziek tijdladder naar de Klassieke periode van 1750–1820. Op zondag 21 augustus wordt u verrast met muziek uit de Romantiek van 1815-1910. Een grasgroen zomerconcert van Gelderse Componisten is op 28 augustus. Musici die mee willen spelen met bijvoorbeeld de canon van Tallis zijn welkom! Opgeven kan bij Ikira of Karen: 0481 465786. Zie ook www.TalentoMetissimo.nl.

In het monumentenweekend vindt op het Rustieke Erfgoed van Ressen op zaterdag 10 september de finale plaats van de Groene Zomerconcerten met opera-musici van wereldklasse!

Expostie Rob de Jong Sint-Jozef Lent

LENT - Weer een mooie expositie die tot 01 oktober te bezoeken is bij RijnWaal Zorggroep, Sint-Jozef Lent.

Het werk van Rob de Jong is verschillen van aard; enerzijds speelse en verfijnde tekeningen in gewassen Oost-Indische inkt en aquarel, die aansluiten bij de belevingswereld van kinderen, anderzijds grafisch, minimalistisch werk dat maatschappelijke thema’s verbeeldt die de Nederlandse samenleving bezighouden. Vaak zijn het gelaagde werken die vanuit een onverwachte invalshoek een actueel onderwerp belichten.

Rob de Jong, woonachtig in Gendt, volgde zijn kunstopleiding aan de Academie voor Beeldende Kunsten Arnhem (ARTez). Hier kreeg hij onder andere lessen grafiek van Ferenc Gögös, tekenlessen van Loukie von Freyburg en lessen ontwerpen van Evert van der Molen. Sindsdien was hij werkzaam bij diverse reclamebureaus in de regio.


Naast dit werk is hij actief bezig met illustratie- en schilderwerk. Zijn werk is ook te zien, samen met leden van de Nederlandse Illustratoren Club (NIC) en Illustratoren Oost-Nederland. Tegenwoordig is hij aangesloten bij de Beroepsorganisatie Nederlandse Ontwerpers (BNO).

In Gendt is hij betrokken bij ‘Kunstkring Gendt Verbeeld’ en ‘Atelier 13’. Illustraties van zijn hand verschenen in het XXL Book Illustrators 2013, samen met werk van 200 andere Nederlandse illustratoren. Behalve op zijn eigen website ‘hardpapier’ is zijn werk ook te vinden op de websites ‘Dutch-Creative’ en ‘IllustrationDaily’.ebsites met werk van Rob de Jong:www.hardpapier.nl www.illustrationdaily.nl www.dutch-creative.nl.

Vier Lingewaardse inwoners ontvangen Europese ridderorde

DOORNENBURG - Van vrijdag 19 tot en met zondag 21 augustus viert Doornenburg feest ter gelegenheid van het 1200-jarig bestaan van het dorp. In dat weekend vindt ook Het Geluk van Lingewaard plaats met de Route Redoute en de 225-jarige Schutterij Gijsbrecht van Aemstel organiseert de EGS Herbsttagung.

Eén van de hoogtepunten tijdens de EGS Herbsttagung is de Heilige Investituurmis. Deze vindt plaats op vrijdag 19 augsutus om 17.00 uur in de R.K. Sint-Martinuskerk in Doornenburg. Tijdens deze mis ontvangen 23 voorgedragen personen een Europese orde van de Heilige Sebastianus. Zij worden tijdens de plechtigheid op traditionele wijze tot ‘ridder’ geslagen.

Onder deze 23 voorgedragen kandidaten bevinden zich vier inwoners uit Lingewaard. Dit zijn: mevrouw Marianne Schuurmans (burgemeester gemeente Lingewaard); de heer Rob Persoon (beschermheer van de Schutterij Gijsbrecht van Aemstel uit Doornenburg, beschermheer van de gilden St. Gangulphus en Sint-Laurentius uit Huissen en ereburger van Lingewaard); de heer Geert Claassen (president van de Schutterij Gijsbrecht van Aemstel uit Doornenburg); de heer Jan Wannet (generaal van de gilden Sint-Gangulphus en Sint-Laurentius uit Huissen en referendaris voor de Nobele Orde van de Papagay uit Antwerpen).

Ruim 300 schutters hebben zich reeds aangemeld aanwezig te zullen zijn tijdens de EGS Herbsttagung in Doornenburg. Indien inwoners van LIngewaard ook aanwezig willen zijn tijdens de mis, dan dient men rekening te houden met het beperkte aanbod in zit- en staanplaatsen die de Sint-Martinuskerk biedt. Meer informatie over het programma staat op www.schutterijdoornenburg.nl.

Ingezonden brief

College van Burgemeester en Wethouders Gemeente Lingewaard

Geacht college,

Het volgende willen wij u met klem onder uw aandacht brengen:

Zoals u weet zijn er vergaande plannen ten aanzien van de herinrichting van de Markt in Huissen.

Het straatniveau van de Markt zal in September 2016 worden aangepast, zodat het hele plein weer gelijkvloers is.

Dit naar aanleiding van diverse plannen met betrekking tot de functionaliteit van de Markt.

Aangrenzende horeca ondernemers wensen met name op vrijdag tijdens de lokale weekmarkt uitbreiding van de terrassen. Dit kan echter alleen als er een aantal standplaatshouders van de markt zullen moeten gaan uitwijken naar de Langestraat.

Een alternatief plan hiervoor is momenteel nog niet gemaakt, omdat met diverse belanghebbenden hierover nog geen overleg is geweest en een besluit daarvoor derhalve nog niet is genomen. Het is heel lastig om een marktondernemer met een kraamlengte van 15 meter zomaar in de Langestraat te plaatsen. Het kan dan ook niet zo zijn dat op voorhand wordt bepaald dat de horecaondernemers hun terras op vrijdag mogen uitbreiden ter wijl er nog geen alternatief is voor een andere plek voor de marktondernemers.

Voorts willen de " Vrienden van Huissen "een overdekt muziekpodium op de markt realiseren op het gedeelte van de Markt voor de plaatselijke HEMA. Gezien deze plannen zal ook daar een groot deel van de ruimte worden ingenomen van het marktplein.

Hierdoor zullen 5 ondernemers van de lokale weekmarkt moeten uitwijken, Een voor hen acceptabel alternatief voor een gedeeltelijke verplaatsing naar de Langestraat is erg moeilijk in te passen. Momenteel wordt dit door marktmeester Hans Peters onderzocht of er daarvoor oplossingen zijn.

Ook zijn er wensen voor het houden van de jaarlijkse Kermis op het marktterrein. Dit zal problemen opleveren voor het plaatsen van de lokale weekmarkt.

Wij, marktondernemers, begrijpen heel goed dat de voorgenomen plannen de leefbaarheid en gezelligheid het centrum van Huissen zullen dienen, echter dit mag niet ten koste gaan van de lokale weekmarkt die al ongeveer 50 jaar wordt gehouden.

Juist de markt zorgt wekelijks voor sociale ontmoeting en gezelligheid in het centrum. Ook voor meer klandizie voor de plaatselijke ondernemers.

Wij werken alleen mee voor een herinrichting en verplaatsing van de markt indien een gedegen alternatief voorhanden is.

Ten aanzien van het muziekpodium kan het toch niet zo zijn dat de lokale markt moet gaan wijken,

Misschien 5 a 6 keer per jaar zal van dat podium gebruik worden gemaakt, terwijl de mark 52 keer per jaar wordt gehouden.

Een vast overdekt podium met een hoogte van ongeveer 1 meter zal het gehele jaar door een blijvend opstakel zijn met alle gevolgen van dien.

Waarom niet kijken naar een multi functionele oplossing. bv. een vast geraamte waarover een zeildoek kan worden gespannen, waaronder een tijdelijk podium kan worden gebouwd van bouwelementen. Voor een evenement is dit binnen een dag op te bouwen.

Enkele voorbeelden hiervan zijn bij deze brief gevoegd.

Hierdoor ontstaat een win-win situatie:

-De markt kan van het plein gebruik blijven maken.

-De plaatselijke ondernemers hebben hierdoor het hele jaar door meer parkeerruimte.

-De "Vrienden van Huissen" kunnen het plein gebruiken voor evenementen.

Wij vragen u dringend om onze standpunten en belangen mee te wegen in de besluitvorming met betrekking tot de voorgenomen plannen over het gebruik van het marktplein, de Markt in Huissen.

Vriendelijk groeten,

Marktondernemers vrijdagmarkt Huissen.

Namens deze,

J.Vonk Kaashandel Vonk Daalderkaas

Janvonk57@gmail.com

Historische wandeling 'Huissen in 1816' vraagt om vervolg

HUISSEN - Op zondag 10 juli waagde de Kring zich aan een nieuw experiment. Natuurlijk worden er regelmatig vanuit de Historische Kring Huessen wandelingen verzorgd. Maar ditmaal werd er gebruik gemaakt van enkele acteurs (in modern jargon heet dat re-enactors), die in de huid kropen van historische figuren.

In dit jubileumjaar was natuurlijk het jaar 1816 thema en de rondleider probeerde bij de toehoorders het beeld op te roepen van het stadje van tweehonderd jaar geleden. Dat was geen fraai beeld: grote armoede, slechte hygiëne en vaak erbarmelijke woonomstandigheden, vooral Achter de Muur (in de Walstraat). Dat laatste afgewisseld met enkele heel rijke stadgenoten.

Tijdens de wandeling vertoonden zich een paar Huissenaren van destijds zoals de heer Van Erpers Roijaards (bouwer van het "kasteel van Huissen), burgemeester Pilgrim en bierbrouwer Gozewijn Stevens. De sfeer en de spanningen van 1816 werden zo wel duidelijk.

Al meteen na de rondleiding werd gevraagd, of dit vaker zou kunnen gebeuren. Besloten is om op zondag 21 augustus de rondleiding met acteurs te herhalen. Op de zondagen 14 (Emile Smit en Jan Zweers) en 28 augustus (onder leiding van Jan Zweers) zijn er ook rondleidingen, maar dan zonder toneelspelers (hiervoor hoeft men zich niet aan te melden). De starttijd is steeds 14.00 uur bij het Stadsmuseum Hof van Hessen, Vierakkerstraat 39 in Huissen, en de prijs is 1,50 euro. Aanmelden voor de 'historische les' van 21 augustus kan via email: hofvanhessen@gmail.com en telefoonnummer 026 3255058.

Succes op WK Taekwon-Do

BEMMEL - Het Nederlands team heeft met succes gepresteerd op het WK Taekwon-Do in Brighton! Met meer dan 1000 deelnemers uit 45 landen was de competitie groot en het niveau hoog.

Nederland was met een team van 9 deelnemers actief. Per land moest men ook scheidsrechters leveren, namens Nederland is onder andere Willem Jansen (hoofdleraar 5e dan Taekwon-Do Academie Gelderland) als scheidsrechter actief geweest.

Er waren diverse onderdelen, waarbij men wordt ingedeeld op dangraad (niveau), geslacht en gewicht. Otto van Elzingen uit Alphen a/d Rijn is wereldkampioen bij tuls (stijlfiguren) geworden bij de senioren 4e dangraad. Een wereldprestatie!! De overige resultaten:

brons sparring:
Marcel Hildering
Lisanne Behonek
Britt Troudes

brons sparring:
heren team

zilver breektesten:
heren team

Taekwon-do wordt in Bemmel en Arnhem beoefend. Arnhem heeft een mooi locatie en in Bemmel wordt op dit moment gewerkt om de gymzaal helemaal op te knappen en alle voorwaardes te voldoen om op wereldniveau te trainen. Voor meer informatie over taekwon-do zie www.tagelderland.nl.

Sterreschansnieuws

Foto: Anton de Kluijs

DOORNENBURG - Afgelopen week zijn verschillende leden van schippersvereniging Sterreschans uit Doornenburg naar Vreeswijk geweest voor de historisch bedrijfsvaartuigen te bewonderen. Een manifestatie voor schippers, door schippers.

In het laatste weekend van juli was het zover: er waren rond de 200 historische schepen die voor een prachtig spektakel zorgen. De landelijke vereniging 'Het Historisch Bedrijfsvaartuig' hield haar jaarlijkse erfgoedmanifestatie en dit keer waren de schepen te gast in Vreeswijk.

Onder auspiciën van de Museumwerf Vreeswijk waren prachtig gerestaureerde, nog volledig varende en zeilende tjalken, klippers, aken, luxe motoren en stoomsleepboten aanwezig, die de wateren in Vreeswijk vulden.

Deze jaarlijks manifestatie, een evenement dat een grote publieke belangstelling trok, was voor het Varend Erfgoed het grootste evenement dat in Nederland werd georganiseerd. De leden van Sterreschans hebben genoten en gingen voldaan weer huiswaarts.

Expostie Liduina

BEMMEL - Tot september hangen in verzorgingshuis Liduina, Gouden Appel 120, ongeveer een veertig tal schilderijen van de schilderclubs Nellestein en Nellestein uit Ede. De clubs komen wekelijks samen bij moeder Jopie Nellestein en dochter Mandy Nellestein om gezellig samen te schilderen.

Eén van de leden die exposeert in verzorgingshuis Liduina is Fred Cornelissen uit Huissen. Wekelijks maakt hij de gang naar Ede en hij heeft ervoor gezorgd dat een kleurrijke voorstellingen in de Betuwe te zien is.

Er is een grote diversiteit aan werken te zien. Het gaat om herkenbare voorstellingen, abstract komt niet veel voor bij deze clubs. De onderwerpen lopen uiteen van natuur tot stilleven, portret tot boeren taferelen. U kunt de expositie bezoeken tijdens de openingstijden van verzorgingshuis Liduina.

Vanaf september tot december hangen deze werken van dezelfde schilders in Sint-Jozef in Lent aan de Schoolstraat 29.

16 / 28

Night Spirits opent 3e editie festival Under the Milky Way Huissen

HUISSEN - De jonge bluesrock-band Night Spirits zal op zaterdag 3 september het festival openen. Sinds 2014 bestaat deze jonge 4-mans met Arnhemse en Huissense roots.

Met een voorliefde voor bands als J.J. Cale, Red Hot Chilli Peppers en Pearl Jam kun je er met een gerust hart het etiket Rock op plakken. Naast covers van bovengenoemde bands spelen ze ook eigen werk. De band, op dit moment druk doende met het schrijven van nog meer eigen werk, zal binnenkort haar eerste ep opnemen. Met Night Spirits heeft het festival een opener naar wens. Naast Night Spirits zijn onlangs ook nog 'Ice cream and the Melon' en 'Home for Supper' toegevoegd aan het middagprogramma.

Het festivalterrein aan de Badweg in Huissen is om 12.30 uur geopend. Naast het muziekprogramma, dat duurt tot middernacht, is er ’s middags een kinderprogramma met het thema 'Sunny Beach'. Entree bedraagt 10 euro en kaarten zijn te koop bij Foto Van Eimeren in Huissen, cafetaria Braulio Angeren en online via www.underthemilkyway.nl. Voor meer informatie ga je naar deze site en naar de facebook-pagina van het festival.

Uitslag koningswedstrijd 8

DOORNENBURG - De uitslag van de koningswedstrijd 8 bij Lotus Vulgaris is als volgt:

Bovenkant

1 Jan Ligt 4500 gram

2 Jan Arissen 3980 gram

3 Toon Vermeulen 3980 gram

4 Wim Witjes 1680 gram

5 Jan v Beek 1620 gram

6 Chris v Moerkerk 1600 gram

7 Geert Bouwman 1200 gram

Onderkant

1 Roy v Moerkerk 7600 gram

2 Gert Peters 5200 gram

3 Henry Lichtenberg 4600 gram

4 Mart Verhoeven 4440 gram

5 Ger Rensen 2740 gram

6 Henk Mazen 2620 gram

7 Henk Rutjes 780 gram

8 Perry Rijndertse 0 gram

Terugblik Amnesty op de handtekeningenactie

HUISSEN - Afgelopen dinsdag 4 augustus was het weer de Huissense Dag. En ook al was het weer, net als vorig jaar, niet bijzonder: Amnesty Lingewaard heeft meer dan 350 handtekeningen opgehaald voor Ildar Dadin uit Rusland die openlijk protesteerde tegen het beleid van president Poetin.

Hij hield een vreedzame eenpersoonsdemonstratie. Dat mag in Rusland. Maar soms word je er toch voor beboet. En krijg je meer dan twee boetes binnen 180 dagen, dan kan je worden opgepakt. Dat overkwam Ilhar Dadin die nu tweeënhalf jaar gevangenisstraf uitzit. Hij zit alleen maar vast omdat hij voor zijn mening uitkwam. "Wij willen iedereen hartelijk danken voor hun betrokkenheid bij Ildar. Uw handtekeningen kunnen net dat extra zetje geven dat hij vrijkomt!"

Ook willen we hierbij graag Stinase, (de organisator van de Huissense Dag) danken voor het opnieuw beschikbaar stellen van de gratis kraam. Aankomende maand verwelkomen we u graag op 3 september 10.00 tot 17.00 uur, op de Boekenmarkt in het centrum van Huissen; en 11 september 10.00 tot 17.00 uur op de Monumentendag in het Dominicanenklooster in Huissen. Wilt u iets concreets bijdragen aan het gedachtengoed van Amnesty Lingewaard, kijk op www.lingewaard.amnesty.nl en geef u op als vrijwilliger bij Paul Wouters, voorzitter Amnesty Lingewaard; 026 3257986; paul.wouters@online.nl."

Teller Sjors Sportief & Creatief in Lingewaard op 28 aanbieders!

LINGEWAARD - Vaak weten kinderen niet wat er allemaal in hun eigen gemeente aangeboden wordt op sport- en cultuurgebied. Sjors Sportief en Creatief geeft kinderen de kans om op een laagdrempelige manier kennis te maken met sport- en cultuuraanbieders in hun gemeente.

Voor sport- en cultuuraanbieders biedt Sjors Sportief en Creatief de mogelijkheid zich te presenteren aan een nieuwe doelgroep die wellicht lid wordt. In de praktijk blijkt namelijk dat één op de vijf kinderen die meedoet zich later inschrijft als lid. Verenigingen kunnen hun bestaande trainingen openstellen of zelfs een nieuwe groep starten middels Sjors Sportief en Creatief. Een pilot van een nieuwe doelgroep (bijv. hele jonge kinderen of voor kinderen met een beperking) krijgt in het Sjorsboekje de aandacht van alle kinderen van de basisschool en hun ouders. Alle kinderen van groep 1 tot en met 8 uit het speciaal en regulier onderwijs krijgen half oktober het Sjorsboekje uitgedeeld in hun klas. Dit boekje is het hele jaar te gebruiken.

Meldt uw sport- of cultuurcursus ook aan!. De teller voor het schooljaar 2016-2017 staat op 28 deelnemende organisaties. Aanmelden kan nog tot 29 augustus via www.sportstimuleringnederland.nl. Voor vragen of meer informatie kunt u contact opnemen met Manon Huinink, m.huinink@swlingewaard.nl of 06 13966204.

De start in oktober vindt plaats in samenwerking met Stichting Welzijn Lingewaard, Gemeente Lingewaard, Sportstimulering Nederland, basisscholen en sport- en cultuurorganisaties van gemeente Lingewaard.

Zomerse jubileumfeesten in Doornenburg met Perfect Showband

DOORNENBURG - Van vrijdag 19 tot en met zondag 21 augustus viert Doornenburg feest ter gelegenheid van het 1200-jarig bestaan van het dorp.

Op vrijdag 19 en zaterdag 20 augustus komen ruim 300 schutters uit vijf Europese landen naar Doornenburg voor een bijzonder Europees schutterstreffen. Dit treffen start op vrijdag 19 augustus met een ontvangst op kasteel De Doornenburg. Aansluitend worden in de rk Sint-Martinuskerk 23 voorgedragen schutters tot ridder geslagen en worden zij opgenomen in de Europese orde van de Heilige Sebastianus.

Om 19.30 uur vindt in de kerktuin de opening plaats van het Route Redoute-spektakel van Het Geluk van Lingewaard. De beroemde ‘Floris’-acteur Rutger Hauer is hierbij aanwezig. In het Schuttersgebouw vindt vervolgens vanaf 21.30 uur een Europese schuttersfeestavond plaats met muziek van Vision Music. De entree is gratis en voor iedereen toegankelijk.

Op zaterdag staan in het Schuttersgebouw de najaarsvergaderingen van de Europese Gemeenschap van historische Schuttersgilden op het programma. ’s Avonds komt de Perfect Showband naar het Schuttersgebouw om deze dag feestlijk af te sluiten. Zij zal alvast een voorproefje geven van wat men kan verwachten tijdens de Doornenburgse schutterskermis in september. Het zomerfeest met Perfect Showband op zaterdag 20 augustus begint om 20.00 uur en de toegang is gratis (toegang alleen voor 16+).

De volgende dag staat Doornenburg in het teken van een beleefmarkt op en rondom kasteel De Doornenburg. De aanvang is 11.00 uur. Meer info over het feestweekend is te vinden op www.schutterijdoornenburg.nl en www.hetgelukvanlingewaard.nl.

Gratis scholing in beter bewegen en lopen voor verenigingen

LINGEWAARD - In het nieuwe sportseizoen bieden de SWL buurtsportcoaches sportverenigingen de mogelijkheid om hun trainers te laten scholen in beter bewegen en lopen. In samenwerking met stichting Loopland Gelderland wordt er een training van twee bijeenkomsten georganiseerd. In deze training kunnen trainers van alle niveaus en van alle doelgroepen terecht.

"Na deze training ben je als trainer in staat om binnen je eigen training op een speelse en actieve manier oefeningen ter verbetering van het lopen en bewegen aan te bieden. Hierdoor verbetert de loophouding, ook wel loopstijl genoemd, en die is één van de belangrijkste zaken om blessurevrij te blijven lopen. De training kan per vereniging door meerdere trainers bezocht worden. Daarnaast is er ook de mogelijkheid voor een trainer zich individueel aan te melden. De eerste verenigingen hebben zich al aangemeld, we zitten nog niet vol en we plannen het hele jaar door dus hopelijk volgen er nog meer verenigingen."

Deelname aan deze training is gratis, maar aanmelden is wel noodzakelijk. Aanmelden of meer informatie via SWL Buurtsportcoach Manon Huinink via 06 13966204 of m.huinink@swlingewaard.nl. Aanmelden kan tot 10 september.

Van Aalten wint Issoudun en Asse Zellik

LINGEWAARD - Op zaterdag 23 juli waren er twee vluchten.

De laatste dagfondvlucht vanaf Issoudun over een afstand van 622 km. De duiven waren om 07.30 uur gelost en de 1e duif was om 15.48 uur op het hok. 2e Nissen&Vermaas, 3e J. Buijs, 4e. P.J.H.v. Ooijen.

Ook was er die dag een jonge duivenvlucht vanaf Asse Zellik. Hier bedroeg de afstand 163 km. De duiven waren om 12.00 uur gelost. Hier draaide E. van Aalten om 14.00 uur zijn eerste duif; 2e. T. Sas, 3e. H. Hegeman, 4e. P.J.H. v. Ooijen, 5e. J. v. Ingen & Zn.

Inschrijving voor Neder-BetuweCup

NEDER-BETUWE - Wegens groot succes de afgelopen jaren gaat op maandag 12 september het zevende gezellige dorpentennistoernooi de Neder-BetuweCup van start.

Tot en met zondag 18 september wordt er op de tennisbanen van Ochten, Dodewaard en Kesteren gespeeld in de heren, dames en gemengd dubbel in de speelsterktes 3 tot en met 8. De slotdag zal dit jaar in Kesteren worden gehouden. Inschrijven voor dit sportieve en gezellige toernooi kan tot 1 september voor alle 17+tennissers uit de Neder-Betuwe en alle leden van de deelnemende clubs van De Kleimeppers, De Rozenhof en Fe Kersenplukkers. En uiteraard kan er ook met iemand van de andere verenigingen binnen de gemeente Neder-Betuwe worden ingeschreven. De Neder-BetuweCup 2016 wordt weer ondersteund door de trouwe sponsoren Prima voor Elkaar uit Ochten en Huis & Hypotheek uit Kesteren.

Wie neemt dit jaar de Neder-Betuwe trofee mee naar huis? Schrijf je voor 1 september in via www.toernooi.nl of via de link van de website van de deelnemende verenigingen.

23 / 28

24 / 28

25 / 28

Op 12 augustus wordt
Herman Cornelissen 81 jaar jong!
Gefeliciteerd en op naar de 90..
Dikke kus Shirley

Deze Robin Hood Rens was vrijdag 29 juli vier jaar geworden. Opa Johan was de foto vergeten sorry Rens. Alsnog gefeliciteerd oma Tonnie en oma Ria. opa Gerrie en opa Johan.

Eric 13 augustus 50 jaar en met sleutelen nog lang niet klaar.
Gefeliciteerd en een fijne dag.
Kus van je schatje.

Eric 13 augustus zie je abraham.
Gefeliciteerd.
Pa en ma Rutten

Hoera onze oma Gerrie wordt 70 jaar
En dat zie je niet aan haar!
Van harte gefeliciteerd!
Luuk & Lieve

Onze opa en oma zijn 12 augustus
50 jaar getrouwd.
Hartelijk gefeliciteerd!
Dikke kus en knuffel van Thijs en Amy

hiep hiep hoera
12 augustus wordt Viggo alweer
5 jaar.
gefeliciteerd grote knul.
dikke kus opa & oma
Charlie & Yolanda

Nog steeds mijn knappe vent,
ook nu al 60 bent.
Gefeliciteerd.
Diny, Dion, Angelo, Dustin,
Angelique en Jayden.

Hiep hiep hoera.
Deze stoere jongen wordt
14 augustus 12 jaar.
Daan, hartelijk gefeliciteerd.
Ome Geert en tante Ria

Kiano wordt 13 augustus, 7 jaar.
7 kusjes
Oma en Opa

Dani alweer 4 jaar!!!

Dikke kus Oma

Heteren in beweging: HeteRun

Foto: Klaas Hoefnagel

HETEREN - Op 15 oktober vindt de eerste HeteRun plaats, bedoeld als een laagdrempelig, sportief en kleinschalig evenement voor jong en oud, waarbij door het samen hard/lopen nieuwe verbanden en contacten in Heteren kunnen ontstaan.

Het idee om in Heteren een Run te organiseren is ontstaan tijdens het hardlopen door Marcel Rothuizen, Dirk Jan Niggebrugge en Martin Knippers. De afgelopen maanden hebben zij met medewerking van anderen het idee verder vorm en inhoud gegeven. Het is leuk om te constateren dat de gemeente, Reflex, de brede school, lokale ondernemers, Heteren Sociaal en anderen het idee omarmd hebben en zich positief opstellen om van dit nieuwe initiatief een succes te maken. Naast deelnemers zijn wij ook nog op zoek naar vrijwilligers die de HeteRun letterlijk en figuurlijk in goede banen willen leiden.

Er worden verschillende parcoursen door het dorp uitgezet. Voor de langere afstanden maken we gebruik van de dijk, richting Randwijk. Hiervoor heeft de gemeente vergunning verleend. Het programma bestaat uit: Minirun van 500 m, Kidsrun van 1 km, Kidsrun van 2,5 km, Hardlopen over een parcours van 5 km en Hardlopen over een parcours van 10 km. Daarnaast is er een wandeling voor alle leeftijden. Op de site http://www.heterun.nl vind je nadere informatie en kun je je inschrijven (ook als vrijwilliger). Inschrijven van basisschool leerlingen wordt gestimuleerd door de scholen.

Ook jouw bericht in Hét Gemeente Nieuws?

BEMMEL – Je vindt in Hét Gemeente Nieuws het nieuws, dat je interesseert. Nieuws uit jouw wijk, dorp en regio. Van jouw vereniging, club, organisatie of instelling. Nieuws, dat je graag deelt met de andere lezers. Hét Gemeente Nieuws is bij uitstek het medium voor al deze artikelen. Maar hoe komt al dat nieuws in deze krant? Helemaal met jouw hulp en met die van de andere lezers! Dat is uniek: dit Gemeente Nieuws wordt gemaakt voor, maar ook door de lezer!

Belangrijke bijeenkomsten, komende spannende wedstrijden, uitslagen, exposities, evenementen, een onderscheiding, bijzondere mensen, noem maar op. Iedereen wil graag op de hoogte blijven van wat er in jouw regio speelt. Voor al dit nieuws biedt Hét Gemeente Nieuws ruimte. Stuur jouw geschreven artikel naar de redactie, verlevendig het met één of meer (copyrightvrije) foto's. Het totaal geeft een totaal en interessant beeld van jouw gemeente!

In deze periode staat het nieuws even op een laag pitje. Maar het is ook de tijd om alvast vooruit te kijken, want over enkele weken draait de hele samenleving, inclusief de verenigingen, weer op volle toeren. Denk eens na wat wij van Hét Gemeente Nieuws voor jou als lezer kunnen betekenen. Tip bijvoorbeeld de pr-medewerker van je vereniging op de mogelijkheid om regelmatig gebruik te maken van dit gratis medium. Of klim zelf in de pen of achter de computer.

Stuur je berichten naar gemeentenieuws@starterspers.nl. En zo blijft Hét Gemeente Nieuws dé krant vóór en dóór de lezer!

PolderPop neus voor talent

LEUTH – Op zondag 14 augustus vindt in Leuth (bij Nijmegen) de 27e editie van PolderPop plaats. Als je van live muziek houdt, is dat de plek om nieuwe bands te ontdekken. Op het gratis festival spelen op 2 podia 12 veelbelovende bands op. Groeidiamantjes, nog onbekend bij het grote publiek maar met de potentie om door te breken.

Kom kijken, geniet en ontdek! PolderPop opent om 13:00 uur de poorten van de nieuwe festivallocatie op Lieskes Wengs in Leuth. Op de podia spelen achtereenvolgens:

Spectors Wall (hardrock & roll)
Remove Before Flight (bluesy moderne rock)
The Stangs (sixties beat groep)
Penelope (female fronted heavy rock)
Barefoot & the Shoes (indiefolk uit België)
The Royal Engineers (vrolijke pop met het gevoel van de jaren ’70)
45AcidBabies (garage elektropunk)
February Moon (postrock meets indiepop, winnaar Roos van Nijmegen)
Lou Patty (crossover van rock, hip hop en electro)
Darlyn (rootsy pop en folk)
Rhinorino (sexy stoner rock’n’roll)
Donnerwetter (rootsy avant-garde-rock.

PolderPop heeft door de jaren heen bewezen een neus te hebben voor nieuw talent. Zo waren bands zoals Kensington, De Staat, Marike Jager, De Kik (toen The Madd), Towns of Saints, Julian Sas en vele andere te gast op het festival voordat ze bij het grote publiek hen kende. Kom kijken, geniet en ontdek de nu al de grote bands van de toekomst. Als je op de hoogte wilt blijven, volg PolderPop op www.facebook.com/polderpop.leuth of www.polderpop.com.

Bijzonder verhaal van gesneuvelde Belgische soldaat op Canadese Erebegraafplaats

Bijdrage: Stichting Groesbeek Airborne Vrienden.

GROESBEEK – Op de Canadese Erebegraafplaats aan de Zevenheuvelenweg in Groesbeek liggen drie soldaten van Belgische nationaliteit. Minder bekend is het bijzondere verhaal van de Belgische soldaat André Delobel.

André kwam met de Belgische Brigade Piron begin april 1945 naar deze regio na enkele maanden training in België en Engeland. Tijdens de gevechten bij Kesteren – Opheusden wordt in de vooravond van 22 april 1945 een groep van zeven mannen van het tweede peloton van de Compagnie B van het derde Bataljon ontdekt door de Duitse artillerie. Een 88 mm granaat ontploft midden in de groep. Soldaat Emilius Vanden Bosch is op slag dood. André Debonnez en André Delobel raken zwaar gewond en worden met een Bren-Carrier overgebracht naar het 3rd Canadian General Hospital in Nijmegen.

Debonnez sterft er op 24 april 1945 en enkele dagen later sterft ook André Delobel op 21-jarige leeftijd. André krijgt een graf op de Canadese begraafplaats in Groesbeek en wordt een jaar later herbegraven in een familiegraf op het kerkhof in het Belgische Elverdinge.

Doe mee, kom naar de Doe Markt

GROESBEEK - In de gemeente Berg en Dal is veel te beleven. Dat is te zien tijdens de Doe Markt op zondag 18 september op het Dorpsplein in Groesbeek. Organisaties, verenigingen en initiatieven van de gemeente laten op die dag zien wat ze te bieden hebben. Ook zijn er muzikale, sportieve en dansoptredens. Verder is er nog een AED-workshop.

De Doe Markt is tegelijk met het Bevrijdingsfestival, dat wordt georganiseerd door het Bevrijdingsmuseum. De markt sluit hierop aan en staat in het teken van 'in vrijheid een ander helpen' en 'in vrijheid kunnen en mogen meedoen'.


Bal hoog houden
De bezoeker kan op zondag 18 september optredens verwachten van Groesbeeks Gemengd Koor, dansschool Wendy's Way Dancing, Dance Centre E-Line Pro, Line Dance The Stars en D & D Dansschool. Daarnaast kan men een AED-workshop volgen, die wordt verzorgd door Ehbo-Groesbeek of een prijs winnen bij het hooghouden van een tennisbal verzorgd door tennisvereniging Groesbeek. Bij de kramen geven de deelnemer(ster)s informatie over hun organisatie of club.


Op zoek naar vrijwilligers?
Verenigingen en clubs die op zoek zijn naar vrijwilligers of leden of die hun organisatie willen presenteren op de Doe Markt, kunnen contact opnemen met vrijwilligerssteunpunt@welzijngroesbeek.nl. Er is nog een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. De organisatie is in handen van Stichting Welzijn Groesbeek en de gemeente Berg en Dal. De Doe Markt duurt van 10.30 tot 16.30 uur.

Concerten Pools koor Cantate in Driel en Wageningen

DRIEL - Dit jaar is koor Cantate uit Chorzow weer te gast bij koor Impuls in Driel. Door de slag om Arnhem bij Driel, zijn er na de oorlog warme en intensieve contacten ontstaan en sinds 1988 ook met koor Cantate.

Koor Cantate onder leiding van Agnieszka Dobrakowska, geeft in augustus twee concerten en het programma bestaat uit klassieke en moderne geestelijke liederen. De optredens zijn op zaterdag 13 augustus, aanvang 20.00 uur in de p.k.-kerk in Driel en op woensdag 17 augustus, aanvang 19.30 uur in de Arboretumkerk in Wageningen.

De toegang is vrij en bij de uitgang is er een collecte.

Reichswaldklimtocht

DODEWAARD/OCHTEN - 't Versnellertjeuit Ochten houdt op zaterdag 13 augustus haar jaarlijkse Reichswaldklimtocht.

Tijdens deze toertocht fiets men door Gelderland,. Behalve het vlakke gedeelte van het rivierengebied zijn er ook heuvels in het Rijk van Nijmegen en een stuk Duitsland Reichswald in het parcours opgenomen. De vertrektijd 135 km is tussen 08.00 en 09.00 uur; voor de 110 km tussen 08.00 en 10.00 uur. Oost-Betuwetocht 50 km tussen 10.00 en 11.00 uur voor de E-Bike en steppers. Vertrekpunt is bij de Dodewaardse IJsclub Bonegraafseweg 22 in Dodewaard.

De voorinschrijving van deze tocht is open tot 12 augustus 21.00 uur. Info: 0344-641886 mobiel 06-13551558; www.Het-versnellertje.nl/voorinschrijving.