GN Berg en Dal Heumen Mook

10 april 2020

GN Berg en Dal Heumen Mook 10 april 2020


Boek Kekerdom in bange dagen

Johan Bekhuis leest het boek Kekerdom in bange dagen. (foto: Peter Hendriks)

KEKERDOM - In september 1944 werden de Ooijpolder en Duffelt frontgebied toen de geallieerden Operatie Market Garden lanceerden. Plotseling gierden de granaten door het sluimerende Kekerdom en vluchtten de bewoners naar de schuilkelders. Een maand later joeg de bezetter alle bewoners het dorp uit. Alleen wat de mensen dragen konden mocht mee. Ze verwachtten met een week weer thuis te zijn, maar hun verbanning zou bijna driekwart jaar duren. Als haveloze vluchtelingen werden ze gastvrij opgevangen in de Achterhoek en Noord-Nederland.


In dit boek vertellen de laatsten van de Kekerdomse oorlogsgeneratie over hun belevenissen in dat rampjaar. Hoe ze waren overgeleverd aan de oorlogsverschrikkingen en de medemenselijkheid in de opvanggemeenten. Hoe ze alles kwijt raakten en na de oorlog met onvoorstelbare veerkracht weer een nieuw leven opbouwden.


Het boek bevat 34 ontroerende familieverhalen met unieke portretfoto's van alle verhalenvertellers en honderden foto's uit de jaren '40 en '50. Het is te koop bij de Primera in Millingen en Beek en bij de Spar in Ooij en Leuth.

Voor meer informatie en bestellingen: stuur een email naar kekerdominbangedagen@gmail.com of kijk op de facebookpagina 'Kekerdom in Bange Dagen'.

Vrolijk gezicht van springende koeien

Koeien voor het eerst weer naar buiten. (foto: Peter Hendriks)

KEKERDOM - Op zondag 5 april was het voor de koeien van de familie Zuurhoud een spannend moment. Ze gingen voor het eerst weer na de wintermaanden weer naar buiten.


Het boerenbedrijf is een biologisch melkveebedrijf die door fam. Zuurhout in Kekerdom staat. Vele toeschouwers hadden dit moment in de gaten en kwamen kijken of stopten tijdens het fietsen. Het was een vrolijk gezicht van de springende koeien.

Geen plantenmarkt Werkenrode

GROESBEEK - De vertrouwde plantenmarkt bij de kassen op het terrein van Pluryn-locatie Werkenrode Jeugd in Groesbeek gaat dit jaar niet door. De organiserende groenopleidingen van REA College en Werkenrode School achten het houden van de markt niet verantwoord, met het oog op het coronavirus.


De plantenmarkt vindt jaarlijks plaats op de twee dagen voor moederdag. Dit jaar zou dat op vrijdag 8 en zaterdag 9 mei zijn. Leerlingen verkopen dan de planten die zij voor hun opleiding of bij hun stagebedrijf hebben gekweekt. Volgend jaar vindt de plantenmarkt weer gewoon in het weekeinde van moederdag plaats en is iedereen weer welkom.

PvdA Heumen gaat nieuwe coalitieonderhandelingen Heumen in

Ans Stunnenberg, fractievoorzitter PvdA Heumen PvdA Heumen

HEUMEN - Na aanvankelijke terughoudendheid (vanwege het tegenvallende verkiezingsresultaat twee jaar geleden), heeft de Partij van de Arbeid Heumen ervoor gekozen aan te schuiven aan de onderhandeltafel voor het vormen van een nieuwe coalitie.


“Als PvdA nemen wij verantwoordelijkheid, omwille van de bestuurbaarheid van onze gemeente. Heumen heeft recht op een goed functionerend en volwaardig gemeentebestuur, dat kan rekenen op een meerderheid in de gemeenteraad. Na de verkennende gesprekken hebben we er vertrouwen in dat we dit met VVD, CDA en D66 kunnen realiseren.”

Parochie Groesbeek

De kerkvieringen van de zaterdag en zondag komen in verband met maatregelen van de bisschop te vervallen, dit geldt ook voor de Kloostertuin. De bisschoppen wijzen op de mogelijkheid om thuis op zondag de Eucharistie op televisie te volgen, via KRO-NCRV, vanaf 10.00 uur op NPO 2.


Verder zendt radio Maria iedere ochtend en avond een Eucharistieviering uit om 09.00 uur en 19.00 uur.

Overleden: Gerardus Leonardius Theodorus Janssen en Elisabeth Maria Theresia Kapteijns-Willems
Franciscus Albertus Kapteins, Hermanus Gerardus Nillessen, Helena Wilhelmina Nillessen-Derksen en Helena Elisabeth Geertruida Maria Horsten-Meijers.

In verband met de maatregelen rondom het coronavirus is de secretaresse aanwezig van 09.00-10.00 uur. We proberen het parochiecentrum bemand te houden tot 12.00 uur. Dit is echter niet altijd mogelijk. Graag uw begrip hiervoor.

De reeds opgegeven intenties worden gebeden als de openbare vieringen weer doorgaan.

Kerk H. Antonius Abt Malden

Voorlopig worden alle vieringen afgelast.


De Mariakapel van de H. Antonius Abtkerk in Malden is dagelijks geopend van ca. 10:00 – ca. 17:00 uur
Iedereen die de kapel betreedt, wordt gevraagd om minstens 1,5 meter afstand tot de ander te bewaren.
De openingstijden kunnen veranderen, houdt de website in de gaten: www.parochie-heiligedrie-eenheid.nl
Het secretariaat in de pastorie is tijdelijk gesloten. Het Parochiecentrum in Nijmegen is wel bereikbaar onder telefoon 024-3553630.

5 / 20

6 / 20

7 / 20

8 / 20

9 / 20

Landbouwschool Groesbeek, opgericht in 1901, viert haar 20-jarig jubileum

Deze foto is voor het eerst gepubliceerd in ‘Kent u ze nog .. de Groesbekers’, uitgegeven in 1973 toen oud- leerling Dorus Derks nog in staat was om de namen van alle poserende mannen te benoemen. Hij vertelde dat het een avondschool was, uitsluitend in de wintertijd te volgen en dat de cursus de eerste jaren gegeven werd in de school van Breedeweg. Onlangs bleek dat de cursus op 18 oktober 1901 is opgericht, dus niet in 1913.


Door Gerrie Driessen,

Heemkundekring Groesbeek


Meester L. Wijers gaf scheikunde, want de cursus was vooral bedoeld om de landbouwers bekend te maken met het gebruik van kunstmest dat circa 1895 op de markt was gekomen. Meester F. Bévort gaf landbouwkunde en veeteelt. Ondanks dat hij met de fiets van Berg en Dal moest komen over de toen nog zanderige Zevenheuvelenweg en vaak onder barre weersomstandigheden, kon iedere cursus toch precies op tijd kon beginnen. Mogelijk heeft die plichtsbetrachting en inspanning teveel van hem gevergd, want hij overleed op 16 januari 1925 op 56-jarige leeftijd. De foto toont een gedistingeerd man, zittend en de vierde van links: Franciscus Bévort, een onderwijzer pur sang evenals de naast hem zittende in 1862 geboren Laurens Wijers, die in 1943 op 81 – jarige leeftijd overleed.

Foto. Zittend, van links naar rechts: Pet Schoofs, Grad de Bruin, Grad Wijers (van de Plak), F.J. Bévort, Laurens Wijers, Dorus Leenders, Jan Verbeet, P. Janssen (Pet uut de Kuul) en Wim Binnenhei. Staande: Rein Thijssen (d’n Duusteren, van d’n Duusterhof), boven hem Rein Janssen, daarnaast Matthijs Janssen ( van de Domkuul), Jan Cillessen (van de Plak), met kuif Toon Ebbers, met snor Matthijs Kosman,Hend Meijer, B.Janssen (Bertus van Moet van ’t Huukske), Jan Kosman, Grad Lieffers, Dorus Derks, met snor Thé Wolters, Jan Derks (van de Heikant), met snorretje Bertus Peters, A,Janssen ( Toon van de Lange Thies, met kuif Wim Verbeet, Frans Meijer, Harry Stoffelen, Toon Peerenboom, Wim Giesbers en Dorus de Bruin.

Uitvaartcentrum Millingen weer open

Afscheidshuis De Vossengraaf voor de renovatie. (foto: John Meijer) John Meijer

MILLINGEN - Ed ten Hove en John Meijer van Meijer enTen Hove Uitvaartverzorgers zijn bezig om van de aula op de begraafplaats de Vossengraaf in Millingen weer een afscheidshuis te maken.


Na maanden van bespreken is het eindelijk zover, dat er een overeenstemming is bereikt met de gemeente Berg en Dal, die hun medewerking hebben verleend om dit snel mogelijk te maken. Het gebouwtje krijgt een flinke opknapbeurt en wordt zoveel mogelijk klimaat neutraal gemaakt. Ed en John wonen in Millingen aan de Rijn, en hebben al zes jaar een afscheidshuis in Lent.

"Onze uitvaartonderneming bestaat nu ruim tien jaar in Nijmegen en ruime omgeving en wij horen dat er in Millingen veel behoefte is aan een ruimte waar men op een huiselijke manier afscheid te nemen, wij hopen ook in verband met de coronacrisis eind mei met alles klaar te zijn."

12 / 20

13 / 20

Pasen vieren in corona-tijd met de Antonius van Paduakerkgemeente

MILLINGEN - Welkom. Nu op last van de bisschop alle kerkdiensten al drie weken lang niet meer in de kerken plaatsvinden is het stil en leeg rondom de Antonius van Paduakerk. Toch gebeurt er op de achtergrond van alles.


"Om tegemoet te komen aan de behoefte van mensen om een kaarsje op te steken of een momentje van bezinning te hebben in ons mooie gebouw en om in de goede week en op paaszaterdagavond toch iets van de kerkelijke paasrituelen vanuit huis te beleven heeft de Antonius van Paduakerk het volgende georganiseerd voor iedereen die daar behoefte aan heeft, gelovig of niet:

In de goede week kunt u twee online vieringen volgen van de Antonius van Paduakerk. Op goede vrijdag 10 april is de meditatieve Kruisweg viering om 15.00 uur. Op paaszaterdag 11 april kunt u om 21.00 uur deelnemen aan de paaswakeviering. Beide vieringen kunt u online volgen via de homepage van onze website www.avpnijmegen.nl.

U bent van harte uitgenodigd om op deze manier met elkaar verbonden te zijn en samen toe te leven naar pasen, het feest van hoop en nieuw leven. Verder zal ons kerkgebouw tot en met paaszondag 12 april elke dag haar deuren openzetten zodat u een kaarsje kunt opsteken en een momentje van bezinning en/of gebed kunt hebben voor uzelf. Uiteraard op gepaste afstand (anderhalve meter) van de andere aanwezigen. Zo blijven we de kerk in en voor de buurt."

Thuis blijven lezen met de bieb

Het afhaalpunt van Bibliotheek Muntweg in Nijmegen. (foto: Bibliotheek Gelderland Zuid)

REGIO - De bibliotheken zijn voorlopig gesloten, maar de Bibliotheek Gelderland Zuid blijft zorgen voor leesplezier thuis. In de vorm van e-books en luisterboeken, maar ook door bestaande reserveringen voor leden beschikbaar te stellen.


Alle vestigingen van de Bibliotheek Gelderland Zuid zijn gesloten tot en met 1 juni. Ook alle activiteiten zijn in deze periode afgelast. Toch staat de bieb niet stil. Sinds deze week worden de gereserveerde materialen die al klaar stonden in de vestigingen voor de sluiting, beschikbaar gesteld voor leden. Leden kunnen hun reservering op afspraak ophalen bij de bibliotheek. Voor diegenen die zelf niet naar de bibliotheek kunnen komen, worden de materialen thuisbezorgd. Zowel in de bibliotheek als bij het thuisbezorgen worden de hygiënemaatregelen van het RIVM in acht genomen.

“Juist nu is er behoefte aan fysiek leesmateriaal”, aldus directeur-bestuurder Bert Hogemans. “We krijgen veel telefoontjes van oudere mensen die geen internet hebben, geen bezoek krijgen en voor de afleiding heel graag boeken willen lezen.” Daarom heeft de bibliotheek eerst de leden van 65 jaar en ouder van de gereserveerde materialen voorzien. Deze week zijn de jeugdleden t/m 18 jaar aan de beurt. De druk op gezinnen is groot vanwege (t)huiswerk. Door kinderen en jongeren boeken aan te bieden, hoopt de bibliotheek voor ontspanning te zorgen in deze stressvolle tijd. De resterende reserveringen worden de komende weken beschikbaar gesteld.

Hogemans: “Ondertussen denken we na hoe we mensen zonder reserveringen in deze periode ook aan boeken kunnen helpen.”

Ehbo-vereniging Groesbeek herdenkt erelid Herman Nillessen

Ehbo-vereniging Groesbeek herdenkt erelid Herman Nillessen


GROESBEEK - Vrijdag 3 april bereikte de ehbo-vereniging het onvoorstelbare nieuws dat een week na het overlijden van zijn echtgenote Leen, ook ons erelid Herman Nillessen na een kort ziekbed is overleden. Hij was deze maand op de kop af 35 jaar lid van onze vereniging.

Een man waar je van op aan kon, zo zal Herman bij de ehbo-vereniging Groesbeek in herinnering blijven. Je hoefde maar even een seintje te geven en Herman, voor velen in Groesbeek beter bekend als ‘Broer d'n Boes’, ging er direct mee aan de slag. Op vele fronten is hij onze vereniging van dienst geweest. Van lotusslachtoffer tot het opknappen van het magazijn, hij stond altijd voor de vereniging klaar. Herman zag het belang van ehbo in de gemeenschap en heeft hier ook heel bewust de jeugd bij betrokken. Het lukte hem om met zijn humor en levenswijsheid vele jongeren een stuk bagage mee te geven.

Herman was een verenigingsmens in hart en nieren. Mede ook om die reden heeft hij vele evenementen met zijn ehbo-ervaring ondersteund en is er nooit tevergeefs een beroep op hem gedaan. Als er even iets spaak dreigde te lopen loste hij dit op geheel eigen wijze op. Niet voor niets is hij in 2016 tot erelid benoemd. De laatste jaren volgde hij onze vereniging van de zijlijn, maar voelde zich nog steeds betrokken. Tijden zijn veranderd, maar zeker niet alles. Juist in deze tijd is samenhorigheid en de zorg voor het welzijn van de gemeenschap zo belangrijk. In zijn geest gaan wij zeker door.

Bedankt Herman vör alles, ‘ t gèt oow goed.

Bestuur en leden EHBO Vereniging Groesbeek

Knuffelberen voor het raam

Achterflap van 'Wij gaan op berenjacht' (Rosen/Oxenbury) uitgeverij Gottmer. (foto: Gottmer) Gottmer

HEUMEN - "..We kunnen er niet bovenover, we kunner en niet onderdoor, we moeten er wel dwars doorheen!..."(uit: 'Wij gaan op berenjacht' Rosen/ Oxenbury 1995).


Overal in Nederland zetten mensen deze weken knuffelberen achter het raam voor buurtkinderen die vanwege de coronamaatregelen verplicht thuis zijn: Het is een leuk spel dat zich houdt aan de coronaregels. Kinderen gaan met een afstreepkaart langs huizen in de wijk op zoek naar beren. Het populaire prentenboek ‘We gaan op berenjacht’, geschreven in 1995 door Michael Rosen en geïllustreerd door Helen Oxenbury, dient bij dit spel als inspiratie.

Dorpsdichter gemeente Heumen, Marjolein Pieks heeft de berenjacht bij deze van rijm voorzien.

Berenjacht

wanneer de avond schemert

en de straten zijn stil en leeg

denk ik altijd aan die ene beer

die ik van mama kreeg

op vakantie raakte ik 'm kwijt

ik huilde weken achtereen

want een beer zoals de mijne

zo was er helemaal geen een

ik kijk vaak of mijn beer al terug is

misschien logeert hij verderop

weet je dat mijn beer heel vlug is

morgen hoor ik zijn geklop

dan staat hij zeker voor de deur

of weer netjes bij mijn raam

nu dat alle beren hem zoeken

en allemaal op de uitkijk staan

tekst: Marjolein Pieks, Dorpsdichter gemeente Heumen

Berenjacht

GROESBEEK - Wie heeft deze beer al ontdekt? (foto: Jannie Schaapman)

Kerk Molenhoek


Parochie O.L.V. van zeven Smarten.

Parochie O.L.V. van zeven Smarten.

www.vommmm.nl; parochiemolenhoek@vommmm.nl

Voor praktische zaken: parochietelefoon 06 23 76 68 73.

Voor dringende zaken: Kapelaan Marc Kessels, tel. 06 111 94 630.

In verband met de coronacrisis vervallen alle H. Missen tot en met 31 mei (Pinksteren).

Zaterdag 11 april: 10.00 – 15.00 uur kerk open voor persoonlijk gebed.

Zondag 12 april (Pasen) 10.00 – 12.00 uur kerk open voor persoonlijk gebed.

Zondag 19 april: 10.00 – 12.00 uur kerk open voor persoonlijk gebed.

Bij bezoek aan kerk alle maatregelen van de overheid in acht nemen op het gebied van aantal, afstand, hygiëne en gezondheid!

Zie voor meer informatie en gebeden: www.vommmm.nl

Arno Kolenbrander zingt voor het Gasthuis

Arno Kolenbrander zingt voor het Gasthuis. (foto: Peter Hendriks)

MILLINGEN - Zanger Arno Kolenbrander uit Millingen aan de Rijn heeft de bewoners en het personeel van het Gasthuis in Millingen verrast met en optreden.


Ook bezoekers van de weekmarkt kwamen even kijken en luister naar dit driekwartier durende miniconcert. Maar binnen genoten de mensen het meest in deze tijd waar er weinig mensen op bezoek kunnen komen.

Kerk Molenhoek

Kerk Molenhoek


Parochie O.L.V. van zeven Smarten.

Parochie O.L.V. van zeven Smarten.

www.vommmm.nl; parochiemolenhoek@vommmm.nl

Voor praktische zaken: parochietelefoon 06 23 76 68 73.

Voor dringende zaken: Kapelaan Marc Kessels, tel. 06 111 94 630.

In verband met de coronacrisis vervallen alle H. Missen tot en met 31 mei (Pinksteren).

Zaterdag 11 april: 10.00 – 15.00 uur kerk open voor persoonlijk gebed.

Zondag 12 april (Pasen) 10.00 – 12.00 uur kerk open voor persoonlijk gebed.

Zondag 19 april: 10.00 – 12.00 uur kerk open voor persoonlijk gebed.

Bij bezoek aan kerk alle maatregelen van de overheid in acht nemen op het gebied van aantal, afstand, hygiëne en gezondheid!

Zie voor meer informatie en gebeden: www.vommmm.nl

Kerk Mook

Parochie H. Antonius Abt

www.vommmm.nl; parochiemook@vommmm.nl

Voor praktische zaken: parochietelefoon 06 23 76 68 73.

Voor dringende zaken: Kapelaan Marc Kessels, tel. 06 111 94 630.

In verband met de coronacrisis vervallen alle H. Missen tot en met 31 mei (Pinksteren).

Vrijdag 10 april (Goede Vrijdag): 15.00 – 16.00 uur kerk open voor persoonlijk gebed.

Bij bezoek aan kerk alle maatregelen van de overheid in acht nemen op het gebied van aantal, afstand, hygiëne en gezondheid!

Zie voor meer informatie en gebeden: www.vommmm.nl

Kerk Middelaar

Parochie H.H. Lambertus en Brigida

www.vommmm.nl; parochiemiddelaar@vommmm.nl

Voor praktische zaken: parochietelefoon 06 23 76 68 73.

Voor dringende zaken: Kapelaan Marc Kessels, tel. 06 111 94 630.

In verband met de coronacrisis vervallen alle H. Missen tot en met 31 mei (Pinksteren).

Voor persoonlijk gebed en een kaarsje zijn twee Mariakapellen de hele dag open: Eindweg in Middelaar en Riethorst in Plasmolen.

Bij bezoek aan de kapellen alle maatregelen van de overheid in acht nemen op het gebied van aantal, afstand, hygiëne en gezondheid!

Zie voor meer informatie en gebeden: www.vommmm.nl

18 / 20

Daan en Siem, hartelijk gefeliciteerd
met jullie vijfde verjaardag. Liefs
Opa, Oma en Oma.

Hiep hiep hoera,
Leanne is jarig en wordt 22 jaar!

Hiep hiep Hoera
6 april werd deze oud kleuter juf
80 jaar
Gefeliciteerd

Lieve Saar,Gefeliciteerd met je 6e verjaardag.
Op afstand een dikke kus van
Opa, Oma, Lex, Sterrin, Puk en Mees. Xxxx.

Hoera, eerste paasdag
wordt Maaike 33 jaar!
Gefeliciteerd en nog veel jaren in
geluk en gezondheid!!
Veel liefs...Geert en Nelly.

Protestantse gemeente Heumen

Jimme en Maevi met hun zussen uit Malden aan de slag met de Palmpasenstokken. (foto: Protestantse gemeente Heumen) Protestantse Gemeente Heumen

HEUMEN - Buitengewone omstandigheden kleuren pasen dit jaar. Bewoners van zorgcentra zijn geïsoleerd. Er zijn de spanningen en zorgen van de zieken en hun familieleden door het coronavirus. Voor sommigen zijn er alleen lastige beperkingen. Anderen moeten vechten voor hun leven. Veel zorgverleners zetten zich op uitzonderlijke wijze in.


Er is ook het verdriet om verlies van geliefden. En hoe lang gaat deze situatie duren? In alle onzekerheden, in alle kwetsbaarheid, hebben we veel moed en kracht nodig. We wensen iedereen sterkte. Dat het licht en de vrede van Pasen troost mag geven. We blijven, hoe dan ook, pasen vieren.


Paasvieringen
De paasvieringen in de kerk zijn afgelast. U kunt informatie vinden voor een thuisviering op www.pknheumen.nl. Ook wordt op eerste paasdag en andere zondagen op NPO 2 om 9.15 uur een viering van de Protestantse Kerk met muziek en meditatie uitgezonden. Contactadres: scriba@pknheumen.nl.


Palmpasen
Het traditionele palmpasenstokken maken afgelopen zondag ging anders dan normaal. De leiding van de kindernevendienst bracht de stokken en de broodhaantjes bij de kinderen thuis die er mee aan de slag gingen. Op de website (www.pknheumen.nl) vindt u een aantal foto's van de mooie creaties die gemaakt zijn.

Kaarsen branden in Groesbeek

Pastor Aloys van Velthoven en Jos van Rooij bidden. (foto: Peter Hendriks)

GROESBEEK - In Groesbeek is op zaterdagavond aan de oproep die landelijk is uitgeroepen om een kaars aan te steken en deze voor het raam te zetten dit voor de mensen die aan het coronavirus zijn overleden.


Pastor Aloys van Velthoven en Jos van Rooij gingen bidden, evenals de mensen die gekomen waren. Er waren vijftig kaarsjes aan gestoken voor alle slachtoffers. Heel bijzonder was dat de paaskaars naar buiten is gebracht om het licht verder te verspreiden.

Zangviering in Overasselt uitgesteld

OVERASSELT - De jaarlijkse zangviering bij de Koortsboom en Sint-Walrickruïne in Overasselt kan paaszaterdag op dat moment niet doorgaan.


Elk jaar houdt de Schola Cantorum Karolus Magnus een rituele zangbijeenkomst rondom de mystieke Sint- Walrickkapel en de koortsboom. Dat is meestal op paaszaterdag om 07.00 's ochtends. Er wordt daar gregoriaans gezongen, en er worden lapjes opgehangen voor ernstig zieken. Dit kan nu op de vaste paaszaterdag niet doorgaan, maar zal bij leven en welzijn op een ander moment na kennisgeving uit nood wel plaatsvinden. Dit jaar is de viering meer dan ooit gewenst!