GN Nijmegen-Noord

12 december 2018

GN Nijmegen-Noord 12 december 2018


Vier de winter bij Warmoes

LENT - Op 15 december wordt het teeltseizoen van 2018 afgesloten bij Warmoes. De laatste groenten wordt van het land gehaald.

Er brandt een vuurtje op het erf, de huisgemaakte zuurkool (broodje worst) kan geproefd worden en in het nieuwe tuincafé wordt een speciaal 'Warmoes winterbord' met quiche, soep en salades geserveerd. Natuurlijk is er ook warme chocolademelk en glühwein. Kinderen kunnen koekjes bakken en kerstversiering maken. Er zijn leuke cadeaupakketje te koop met oa siroop van kwee, chutney en mispels (met recept!)

De afsluiting van het seizoen is 15 december van 12 – 17 uur. Gratis entree. Warmoes (Griftdijk Noord 11 in Lent) is een historische tuinderij met bakkenplek, bloementuin, boomgaard en akkers waar onbespoten groenten en fruit wordt geteeld. Winkel en tuincafé zijn van woensdag tot en met zondag vanaf 10.00 uur open. Winterstop van 24/12 tot en met 8/1.

Winterconcert in Lent

LENT - Onder het motto 'Muzikaal Samen' is er in de Maria Geboortekerk in Lent zondag 16 december van 16.00 – 17.30 uur een winterconcert.

In de sfeervolle Maria Geboorte Kerk te Lent geven de plaatselijke koren en de muziekvereniging weer hun jaarlijkse concert. Het concert is dit jaar breder en gevarieerder van opzet dan voorgaande jaren. Naast kerstmuziek staan ook andere sfeervolle optredens op het programma. 'Muzikaal Samen' zal tot uiting komen in het samenspel van de ensembles en in de samenzang met toehoorders.

Medewerking verlenen: Het Koor Young at Heart uit Lent onder leiding van Reinoud van der Haar

Muziekvereniging Het Lents Orkest Lent , de Canisius Concert Band onder leiding van Leo van Santvoort, het Sint-Leonarduskoor Oosterhout met muziek van ensemble Al Segno onder leiding van Luca Consoli, het Non Kozakken Koor Lent onder leiding van Peter Rohde.

De presentatie van het Winterconcert is in handen van Margo Ribberink. Het concert is gratis toegankelijk. Wel zal een vrijwillige bijdrage na afloop zeer op prijs gesteld worden.

Parochie H. Maria Magdalena

Zaterdag 15 december
O.L.V. van Zeven Smarten Haalderen 19.00 u: eucharistieviering, G. Peters, Herenkoor

Zondag 16 december
St. Werenfriduskerk Elst 10.00 u: eucharistieviering met KWD, V. Bulthuis, St. Caeciliakoor
O.L.V. ten Hemelopneming Huissen-stad, 10.00 u: eucharistieviering, G. Peters, InVoice
O.L.V. van Zeven Smarten Haalderen, 15.00 u: kinderkerstvertelling voor alle kinderen, Projectkoor
O.L.V. van Zeven Smarten Haalderen: 18.00 u: Taizéviering voor vormelingen, M. Sanders en ADA;
O.L.V. Onbevlekt Ontvangen Heteren: 09.30 u: woord- en communieviering, M. Sanders, Ubi Caritas
St. Jacobus de Meerdere Valburg 09.30 u: eucharistieviering, N. Sales, Chaveriem

Maandag 17 december
O.L.V. van Zeven Smarten Haalderen: 14.00 u: kerstviering Bejaard maar Jong, J. Kallen

Woensdag 19 december
St. Werenfridus Elst: 19.00 u: eucharistieviering, V. Bulthuis, Gulden Mis, St. Caeciliakoor
O.L.V. Ten Hemelopneming Huissen-stad 19.00 u: Valomviering (euch) G. Peters, GK De Levensbron

Kerstsamenzang in Elst

ELST - Zondag 16 december is iedereen weer van harte uitgenodigd voor de kerstsamenzang, dit jaar in de Grote Kerk met als voorganger pastoraal werkster Janine Kallen van de Sint-Werenfridusparochie.

Om het thema 'Iedereen is welkom' luister bij te zetten, verzamelen we bij de Sint-Werenfriduskerk. "Vandaar vertrekken we 18.40 uur met zoveel mogelijk mensen, omringt door het licht van de fakkeldragers, naar de Grote Kerk. Ook de kinderen zijn hierbij van harte welkom om, onder begeleiding van ouders, met hun lantaarntje mee te lopen."

Voor degenen, die niet mee kunnen of willen wandelen is de Grote Kerk vanaf 18.30 uur geopend. De avond begint 19.00 uur en onder begeleiding van muziekvereniging PWA, de Molukse Klankwerkgroep en Koor Musica Amara zingen we samen bekende kerstliederen.

Na afloop is er een deurcollecte voor Vluchtelingenwerk en aansluitend is er gelegenheid om met elkaar na te praten in ontmoetingscentrum de Ruimte, onder het genot van een warm drankje en Molukse lekkernijen.

Kerststukjes Sint-Caeciliakoor Elst

ELST - De leden van het Sint-Caeciliakoor maken en verkopen ook dit jaar weer kerststukjes. Met veel plezier starten ze op vrijdag 14 december met de voorbereidingen en maken van deze kerststukjes.

"Wilt u verzekerd zijn van een mooi kerststuk op tafel, aan de muur of als grafstuk dan bent u welkom op vrijdag 14 december tussen 15.00 en 17.00 uur in De Hoeksteen of op zaterdag 15 december tussen 10.00 en 13.00 uur bij de ingang van de Werenfriduskerk. Het is ook mogelijk vooraf bepaalde wensen aan ons door te geven."

Voedselbankactie in de Jumbo en Albert Heijn in Elst

Op de foto staan Berthe de Jong, voorzitter Diaconie PKN Elst en Job van Olst, voorzitter Interact Over Betuwe.

ELST - De protestantse kerk Elst en de Interact Elst Over Betuwe slaan hun handen ineen om etenswaren in te zamelen voor de Voedselbank Elst Overbetuwe. De supermarkten Albert Heijn en Jumbo (Europlein) hebben dit idee omarmd en willen graag hun medewerking verlenen.

De Voedselbank kampt nog steeds met een tekort aan etenswaren voor al hun gebruikers. Zeker rond de kerst is dit schrijnend. De protestantse kerk in Elst gaat daarom samen met de Interact Elst Over Betuwe, de jongerengroep van de lokale Rotary, op 15 december een inzamelingsactie bij de Jumbo en Albert Heijn organiseren.

Wie op 15 december gaat winkelen bij de Jumbo of Albert Heijn zal een boodschappenlijstje ontvangen met daarop enkele artikelen voor de Voedselbank. Dit geeft het winkelend publiek de gelegenheid om naast hun eigen boodschappen ook enkele artikelen te kopen voor de mensen die zijn aangewezen op de Voedselbank.

Achter in de supermarkten zal een kraampje staan met de artikelen voor de Voedselbank om het zo eenvoudig mogelijk te maken. Nadat de artikelen bij de kassa zijn afgerekend, worden de artikelen voor de Voedselbank in ontvangst genomen.

Het is een buitengewoon eenvoudige en praktische inzamelingsactie. Bovendien is het mooi om te zien hoe kerken, jongeren, serviceclubs en ondernemers zich gezamenlijk hard maken voor mensen die het echt nodig hebben. "Draagt u ook bij aan een beetje betere kerst voor de Voedselbankgebruiker?"

Douwe Egberts-waardepunten voor koffie voor de voedselbank

Bundel DE-bonnen. (foto: Voedselbank)

BETUWE - Koffie is een 'luxe' product voor mensen die aangewezen zijn op de voedselbank en komt sporadisch voor in onze pakketten. Een pak koffie in het pakket is een klein gebaar, maar wordt zeer gewaardeerd.

Voedselbank Nijmegen-Overbetuwe houdt daarom een actie voor koffie voor onze klanten. Er worden DE- waardepunten ingezameld. Douwe Egberts heeft besloten de waardepunten om te zetten in pakken koffie en geeft boven op de opbrengst vijftien procent extra! Zo zijn iedere 500 punten goed voor één pak koffie. Helpt u mee, dat ook onze klanten 'even een bakkie kunnen doen'?

Hebt u nog punten liggen van DE koffie of Pickwick thee? Lever ze in, liefst geteld en gebundeld in pakjes van 500 punten. U maakt dan ook nog kans op een horloge. Om mee te doen met deze verloting doet u bij iedere 500 punten een briefje met uw naam, e-mailadres of telefoonnummer.

Heel december staan er dozen bij de Jumbo in Heteren en Zetten, Coop in Herveld, AH, Bakkerij Hendriksen, Slijterij van der Poorte en huisartsencentrum in Zetten. DE-waardepunten, u kunt er wat moois mee doen!

'Huisvrouwen bestaan niet' in Theater De KiK

Huisvrouwen Bestaan Niet. (foto: pr)

ELST - Donderdag 13 december draait om 20:00 uur de feelgood film 'Huisvrouwen Bestaan Niet' in Theater De KiK in Elst.

In de komedie 'Huisvrouwen bestaan niet' worden twee zussen en hun moeder gedwongen om hun verschillen aan de kant te schuiven en na te denken over het leven en huishouden dat ze voeren. Gijsje is een jonge, ambitieuze controlfreak die niks liever wil dan zwanger worden én carrière maken op het reclamebureau waar ze werkt. Haar oudere zus Marjolein is getrouwd, heeft drie kinderen en is net haar baan als journalist kwijt. Haar nieuwe ambitie: schoolpleinmoeder worden.

Hun bohémienne moeder Loes heeft zich met te veel hypotheken op het prachtige familiehuis waar ze woont enorm in de nesten gewerkt. Gijsje en Marjolein vinden het idee dat ze hun familiehuis verliezen onverteerbaar en zoeken naar mogelijkheden om het te behouden.

Alleen de bonus die Gijsje kan verdienen met een gouden idee voor een reclamecampagne kan hen uit de financiële problemen helpen. Hiervoor moet zij zich met haar aantrekkelijke collega Dominique verdiepen in ‘de huisvrouw anno nu’; een opdracht die meer teweegbrengt dan de drie dames ooit hadden gedacht.

Huisvrouwen bestaan niet is gebaseerd op de succesvolle theatervoorstelling ‘De Huisvrouwmonologen’. Kaartjes via www.theaterdekik.nl

Onder de toren en Probus Over-betuwe

Jan Huige (voorzitter Probus Over-Betuwe en Michel Roodbeen (uitbater Onder de Toren)

BETUWE - Probusclub Over-Betuwe houdt haar driewekelijkse bijeenkomsten al sinds de oprichting in1996 in zalencentrum Onder de Toren in Elst. Dat heeft geleid tot een goede onderlinge samenwerking. Om dit te accentueren en de intentie voor toekomstige samenwerking te bekrachtigen is naast de voordeur van het gebouw een Probus gevelschildje aangebracht.

Probusclub is een club voor post actieve heren die een maatschappelijk verantwoordelijke functie hebben vervuld en ieder vanuit een persoonlijke, intellectuele en maatschappelijke achtergrond waarde hechten aan het regelmatig ontmoeten van elkaar. Onderlinge hulpvaardigheid, verbreding van kennis en interesse, verruiming van inzicht en ontspanning vormen de bindende elementen.

De vereniging telt circa 35 leden en is met 440 andere Probusclubs aangesloten bij de stichting Probus Nederland. Het aantal Probusclubs over de hele wereld bedraagt ongeveer 4000. De naam is een acroniem voor 'Retired Professional aen Business Men'. Lidmaatchap kan alleen worden aangegaan op uitnodiging.

De naam Over-Betuwe stamt uit de tijd van voor de gemeentelijke herindeling en is een gebiedsaanduiding voor de omgeving Elst, Bemmel en Huissen.

Het Rode Kruis huldigt jubilarissen

De jubilarissen: J. Rijndertse, T. van Westrenen-Neulen, L. Smit-Van Daalen, J. Hegeman, P. Kersten. (foto: Rick Bouwman)

HERVELD - Tijdens de jubileumavond van het Rode Kruis afdeling Lingewaard-Overbetuwe zijn vijf vrijwilligers in het zonnetje gezet. Zij werden gehuldigd vanwege hun jarenlange trouwe inzet.

Mevrouw J. Hegeman en de heer P. Kersten uit Gendt zijn beiden als collecte-coordinator al tien jaar actief voor het Rode Kruis. Zij houden zich bezig met de jaarlijkse Rode Kruis collecte in Gendt. De heer J. Rijndertse uit Zetten is twintig jaar als vrijwilliger betrokken bij het Rode Kruis. Hij is al vele jaren de chauffeur op de Rode Kruis bus. Mevrouw L. Smit-Van Daalen uit Heteren is dertig jaar vrijwilliger. Zij houdt zich bezig met de Welfare groep in Heteren. Mevrouw T. van Westrenen-Neulen was ook als chauffeur actief voor het Rode Kruis. Zij heeft zich dertig jaar inzet voor het sociaal vervoer binnen de afdeling Overbetuwe. Alle jubilarissen ontvingen een oorkonde en een blijvende herinnering.

Het bestuur van de afdeling Lingewaard-Overbetuwe was die avond verheugd om naast de huldiging van de jubilarissen ook Kimberley Versteeg voor te stellen als nieuwe voorzitter van de Rode Kruis-afdeling. Meer informatie staat op www.rodekruis.nl/lingewaard-overbetuwe.

Kinderburgemeester opent Winterfestijn Overbetuwe

Kinderen zijn blij dat de ijsbaan weer open is. (foto: Jaleesa Derksen)

ELST – Terwijl de bouw van de ijsbaan inmiddels in volle gang is, kijken we met zijn allen vooral uit naar de opening. Aankomende zaterdag 15 december gaat de ijsbaan in Elst weer open. Kinderburgemeester David Kampschöer komt de ijsbaan openen.

Vanaf 11.00 uur kun je lekker komen schaatsen op de ijsbaan in het dorp. Maar met het thema Dance Dance Dance wordt het die middag ook een swingende boel op de baan. Er zijn verschillende dansclubs uit de regio die een demonstratie komen geven aan het publiek. Daarbij is veel interactie met het publiek en kun je zelf uiteraard lekker mee dansen, met of zonder je schaatsen aan. Bij de demonstraties zijn dit jaar ook echte wedstrijdgroepen.

Kinderburgemeester David Kampschöer komt om 14.30 uur voor de officiële openingshandeling. Dan zal ook het nieuwe goede doel worden gepresenteerd: de Wensboom van de Rotary. Onder het motto ‘Een wens voor een ander mens’ kun je hier een wens voor een ander deponeren.

Naast schaatsen zijn er heel veel andere activiteiten op en rond de ijsbaan, waarbij we rekening houden met alle leeftijden. Klassieker is inmiddels het curlen en het optreden van Popkoor Akkoord. Voor de kleintjes die nog moeten leren schaatsen, hebben we een leuke verrassing op de ijsbaan, maar dat houden we nog even geheim.

Meer informatie over het Winterfestijn staat op: www.winterfestijnoverbetuwe.nl.

Woonbeurs Waalsprong op zaterdag 15 december

LENT - Zaterdag 15 december is er weer een Woonbeurs Waalsprong. Je vindt er het meest actuele nieuwbouwaanbod in de Waalsprong en alles over de mogelijkheden om zelf te bouwen.

Ontwikkelaars lichten alvast een tipje van de sluier van woningen die binnenkort in verkoop gaan. En wil je weten wat er verder allemaal op stapel staat in de Waalsprong? Dan lichten ze op de woonbeurs graag alle plannen in de nabije toekomst toe.

Er wordt volop gebouwd in de Waalsprong en de woningen zijn er gewild. Dus wil je weten welke woning bij je past, ga dan kijken op de woonbeurs in Thermion, om niets te missen. Ontwikkelaars presenteren daar de woningen die in verkoop of in verhuur zijn. Maar je kunt er ook alles te weten komen waar je in de nabije toekomst nog nieuw woningaanbod kan verwachten. In het nieuwe Hart van de Waalsprong bijvoorbeeld komen naast winkels, horeca en voorzieningen ook een breed aanbod aan woningen. Kopen of huren, ruim of juist liever wat compacter; straks is daar voor iedereen wat wils.

Of oriënteer je eens op de mogelijkheden in het nabijgelegen Woenderskamp, waar de eerste woningen in verkoop zijn. Met voorzieningen letterlijk om te hoek! Met 'Wonen in de Boomgaard' en 'Wonen aan de Dijk"'in Stelt-Zuid krijgt de Waalsprong er compleet nieuwe woonsmaken bij. En heb jij Zuiderveld al ontdekt? Daar is de woningbouw nu volop begonnen. Of woon jij liever in de parkachtige omgeving van de Waaijenstein of óp het water? Op de woonbeurs vind je over al deze plannen meer informatie. De toegang is uiteraard gratis.

Zaterdag 15 december 11 – 15 uur,in Thermion, Thermionpark 7, Lent; www.waalsprong.nl/woonbeurs.

Opbrengst naar Buurtspeelplein en AED 7e Oliebollen & Appelflappen

Zevende Bakcentrum op volle toeren. (foto: Hans Rutgers) Foto: Hans Rutgers

BEMMEL – Zondag 30 en maandag 31 december verkoopt ‘t 7e haar versgebakken eindejaarslekkernij vanuit de kraam naast cafeteria ‘Moos’. Goede smaak, goede doelen, goede bakkers, sympathieke sponsors, ingrediënten die leiden tot een goed gemeenschapsgevoel; iedereen komt aan zijn trekken.

Zondag is de kraam open van 12.00 tot 17.00 uur en maandag vanaf 9.00 uur tot alles op is. 7 Appelflappen, of 9 oliebollen kosten 5,50 euro per zak. De opbrengst gaat zoals altijd naar goede doelen:

Het schoolplein van de Donatushof wordt omgetoverd tot een uitnodigend buurtspeelplein voor de kinderen op en rond de school. Daarvoor is veel geld nodig en iedereen is uitgenodigd daaraan bij te dragen. ‘t 7e gaat haar best doen om een mooi financieel aandeel te leveren. Voor meer info: www.buurtspeelpleindonatushof.nl.

De AED tegen de muur van bakkerij Van Engelen op de Plak is hard aan vervanging toe. Dat kost een flinke duit, maar de bollenbakkers van ‘t 7e zullen alle gist uit de kast trekken om een nieuwe AED uit de muur te laten rijzen.

Prinsenwissel Veko Elst

ELST - Op zondag 16 december is het zover, dan weten we wie dit carnavalsseizoen de jeugdprins(es) van Elst is. De VEKO verzorgt elk jaar weer een leuke middag in de tent van het Winterfestijn om afscheid te nemen van de oude prinses en de nieuwe vereniging te verwelkomen.

Niet alleen de jeugdprins(es) wordt gepresenteerd, ook de jeugdraad en de pages. Elk jaar levert een andere Elsterse vereniging de jeugdraad en dit jaar is scouting Elst aan de beurt. Dus ben je nieuwsgierig naar de nieuwe jeugdraad? Kom dan vooral langs.

We nemen eerst afscheid van de huidige jeugdprinses van VEKO, Guusje de Batser en haar gevolg namens carnavalsvereniging De Batsers. Aansluitend is de presentatie van de nieuwe jeugdprins(es) en jeugdraad. Het programma vindt plaats in het horecagedeelte van het Winterfestijn Overbetuwe op zondag 16 december vanaf 14.11 uur.

Eindejaarsconcert De Leemkuulers en Meander

BEMMEL - Op zaterdag 15 december wordt het jubileumjaar van Egerländerkapel De Leemkuulers afgesloten met een eindejaarsconcert in de Theaterkerk. Dit gebeurt in samenwerking met zangvereniging Meander.

Ieder laat afzonderlijk iets van zich horen, maar er zal ook een aantal nummers samen gedaan worden. De kapel staat onder leiding van dirigent Henry Meijer en het zangkoor wordt begeleid door pianist Wouter Broens en staat onder leiding van Arjan van de Roest.

In de foyer wordt een kleine goede doelenmarkt gehouden. De deelnemers zijn: Het Vlinderfonds, Stichting Ontwikkelingssamenwerking Lingewaard, De Minkhof en Stophersentumoren.nl (het buddyhuis Bemmel). "Kom gerust even kijken bij deze standjes en laat je informeren. Ze staan voor je klaar vanaf 19.00 uur."

De kerk is dan open. Om 20.00 uur begint het concert. Je kunt kaartjes kopen in de voorverkoop, info @deleemkuulers.nl of aan de kassa. Ze kosten 7,50 euro per stuk. Denk je ook aan het parkeren? De parkeergarage wordt op tijd gesloten, dus parkeer bij de Lidl of in de buurt dan geeft dit geen problemen.

Gulden Mis in Sint-Werenfriduskerk

Het Mariabeeld te midden van kaarsen voor het altaar. (foto: Bjorn van Snippenburg)

ELST - Naar aloude traditie wordt op 19 december in de Sint-Werenfriduskerk in Elst de Gulden Mis gevierd. Deze indrukwekkende viering vindt plaatst bij enkel kaarslicht en staat in het teken van de Heilige Maagd Maria, die in blijde verwachting is van Hem die het Licht der Wereld genoemd wordt.

Toen Maria te horen kreeg dat ze de Zoon van God zou dragen, gaf ze zich volledig over aan wat God van haar vroeg. Ze legde al haar zorgen in de handen van God, die alles ten beste keerde. In de Gulden Mis bidden we dat wij ons net als Maria volledig kunnen overgeven aan Gods wil, opdat Hij ook voor ons alles ten beste zal keren.

Vanaf de 15e eeuw wordt de Gulden Mis vooral in Nederland en Vlaanderen opgedragen, tegenwoordig nog maar op enkele plaatsen. Sinds vorig jaar mag ook de Elster kerk zich tot dit exclusieve gezelschap rekenen. De mis heet gulden (oftewel gouden) om meerdere redenen. Er zijn de bijzondere mysteries die we vieren: Maria’s ‘ja’ op de boodschap van de engel en haar blijde verwachting van het Licht der Wereld. In middeleeuwse handschriften werden de eerste regels van dit evangelie in gouden letters geschreven. Ten slotte baadt de kerk in een gouden gloed, omdat ze enkel door kaarsen wordt verlicht.

De Gulden Mis in Elst is extra bijzonder omdat het prachtige zilveren beeld van O.L.V. van Kevelaer straalt te midden van tientallen kaarsen. De sfeer wordt extra verhoogd de prachtige zang. De Gulden Mis begint op woensdag 19 december om 19.00 uur in de Sint-Werenfriduskerk, Dorpsstraat 36. Celebrant is pastor V. Bulthuis, met medewerking van het Sint-Caeciliakoor onder leiding van D. Elings.

Grote Kerk op koopzondag geopend

ELST – Op koopzondag 16 december is de Grote Kerk geopend van 13.30 tot 16.30 uur.

"Loop even binnen! U kunt het interieur van de kerk in kerstsfeer bezichtigen. Het Tempel|Kerkmuseum is geopend. Ook is er een expositie van Focel - Op Weg - foto’s. Verder kunt u een kaarsje aansteken in de Stiltekapel, is er informatie over de protestantse gemeente en een gratis boekje met activiteiten 2018 - 2019."

Klassiek spektakel met Fuse

BEMMEL - Op zaterdag 22 december maakt Fuse, een groep zeer getalenteerde jonge muzikanten, zijn opwachting op de TOP-bühne in de Theaterkerk. Dankzij een vaste plek in het muziekprogramma Podium Witteman kan Fuse rekenen op een trouw kijkerspubliek.

Maar ook op de Nederlandse podia laat de groep zien voortrekker te zijn van een nieuwe generatie muzikanten. Fuse staat erom bekend de muzikale invloeden van de zes groepsleden bij elkaar te brengen in een eigenwijze mix van klassiek, jazz, volksmuziek en improvisatie. In een ongewone bezetting van strijkkwartet, contrabas en percussie spelen de leden van Fuse hun favoriete muziek, door en voor hen bewerkt en geschreven. Met optredens door het hele land laat de groep zien een publiek te vinden, van theater tot festival en van het Concertgebouw tot de TheaterKerk. Ook op Sail Amsterdam, het Grachtenfestival, en de Uitmarkt Amsterdam zorgde Fuse voor een klassiek spektakel!

Aanvang 20:30 uur (zaal open 20:00). Locatie Theaterzaal. Kaartjes kosten 17,50 euro per stuk en zijn te bestellen op de website www.topbemmel.nl en tevens verkrijgbaar bij boekhandel De Toren van Bemmel en in de Theaterkerk, Markt 5, Bemmel.

Spoorzoeken in Bemmelse polder

Afdruk van een bevervoet. (foto: Gijsbert Peelen SLN)

BEMMEL - Een struintocht in de winter. Niet gelijk het eerste waar je aan denkt, maar warm gekleed en met je kijker in de hand is het een van de leukste tochten die je kunt maken.

"Met de gidsen van Stichting Lingewaard Natuurlijk gaan we zondag 16 december op zoek naar diersporen in de polder. We speuren naar pootafdrukken van das en vos en bekijken de verschillen met die van een hond. We zoeken bever- en reeënsporen om ons heen en kijken uit naar kramsvogels en koperwieken die nu in het land zijn. In de weilanden kunnen we waarschijnlijk ook grazende kolganzen zien. Misschien ontdekken we wel een enkele toendrarietgans, wat vroege brandganzen of de zeldzame roodhalsgans. Laten we de planten ook niet vergeten, met hun verdorde staketsels vormen zij fraaie silhouetten in het landschap en geven een winterse aanblik. De diverse soorten planten zijn nog prima herkenbaar. Op naar buiten, even een frisse neus halen!"

Vanaf 13.30 uur is het verzamelen in De Veldschuur, Sportlaan 1M in Bemmel. De tocht start om 14.00 uur en duurt ongeveer 2 uur. Deelname 3 euro, kinderen 1,50 euro. Aanmelden is niet nodig.

Nadere informatie: Gijsbert Peelen 06 10864179 of info@lingewaardnatuurlijk.nl.

Voorlichting verslaving en gewoonten op OBC Bemmel

Voorlichting omtrent gewoonten en verslaving. (foto: Stichting Be Aware)

BEMMEL - Op 18 december krijgen de leerlingen van Het Over Betuwe College om Bemmel voorlichting over verslaving en gewoonten.

Het belang van preventie op jonge leeftijd is groot. Eén op de tien mensen ontwikkelt een verslaving in zijn leven, waarvan de oorzaak vaak in de pubertijd ontstaat. Jongeren worden blootgesteld aan steeds meer verleidingen. Ze experimenteren vaak niet alleen met alcohol en drugs, maar worden ook verleid tot overmatig gamen, series kijken of constant social media gebruik.

Stichting Be Aware heeft een zeer interactief programma dat dicht bij de belevingswereld van de leerlingen staat. Met stemkastjes beantwoorden leerlingen anoniem vragen, waarvan de uitslagen direct op het bord verschijnen. Hierdoor wordt duidelijk dat ze niet de énige zijn met een bepaald gedrag of probleem. Mede door de gecreëerde veiligheid in de klas gaan leerlingen over het onderwerp en hun problemen met elkaar in gesprek. Hun kennis neemt toe, waardoor zij zich beter bewust zijn van de risico’s van bepaald gedrag en vooral van de mogelijkheid om hierin zelf keuzes te maken.

De voorlichting wordt gegeven door goed opgeleide ervaringsdeskundigen van Stichting Be Aware.

Kerstconcert CantAnimus in de Grote Kerk van Elst

het koor CantAnimus tijdens een eerdere uitvoering. (foto: CantAnimus)

ELST - Op zaterdag 22 december om 20.00 uur geeft het koor CantAnimus een kerstconcert in Elst. Bezoekers kunnen zich laten meevoeren langs bekende en minder bekende, ingetogen en uitbundige kerstliederen in de sfeervolle Grote Kerk aan de Grote Molenstraat 2 in Elst.

Het koor CantAnimus, dat wekelijks repeteert in Onder de Toren, is een gemengd koor met 24 avontuurlijke zangers en zangeressen uit de regio Arnhem-Nijmegen. Het staat onder leiding van dirigent en componist Caspar van der Vinne, die het koor ook begeleidt op de piano. Het koor staat bekend om zijn uitzonderlijk harmonieuze klank.

Het belooft een bijzondere, verrassende kerstbeleving te worden! De entree is (inclusief programmaboekje en pauzedrankje) is 12,50 euro. Reserveren is niet nodig. Kaartverkoop aan de kerk. Meer informatie staat op www.cantanimus.nl.

'De Dementie van Jet en Harrie' bij Alzheimer Café Overbetuwe

ELST - Woensdag 19 december vindt weer een bijeenkomst plaats van het Alzheimer Café Overbetuwe, een ontmoetingsplek voor mensen met dementie, hun mantelzorgers, familie, professionals en andere belangstellenden. Kortom voor iedereen die in het dagelijks leven te maken heeft met dementie.

Het onderwerp voor deze avond is een boekbespreking door Barbara Oppelaar: 'De dementie van Jet en Harrie'. Barbara schreef dit interessante boek samen met Jan van der Hammen, met wie ze ook het bedrijf 'Ervarea' runt. 'De dementie van Jet en Harrie' helpt mantelzorgers en verzorgenden hun gedrag zodanig aan te passen dat degene met dementie zich beter voelt en ook beter kan functioneren.

Barbara zal uitleggen wat de ziekte dementie doet met de hersenen en het gedrag. Wanneer je weet wat er in de hersenen van mensen met dementie gebeurt, is de stap naar een vertaalslag in de omgang ook makkelijker te maken. Wat doe je wel en wat juist niet? Barbara heeft jarenlang ervaring in de zorg en beschikt over humor en de vaardigheden van het geïmproviseerd theater. Het belooft dus een levendige presentatie te worden!

Het Alzheimer Café vindt plaats in cultureel centrum De Wieken, Prinses Irenestraat 29 in Elst. U bent van harte welkom vanaf 18.30 uur. Het programma duurt van 19.00 tot 20.30 uur en om 21.00 uur sluiten de deuren. De toegang is gratis, evenals de koffie en de thee. Vooraf aanmelden is niet nodig. Voor meer informatie: Annet Fleer, coördinator Alzheimer Café Overbetuwe, via 06 53544019 of alzheimercafe.overbetuwe@gmail.com.

Kerstsfeer in Het Witte Kerkje

Detail van de kerstboom in Het Witte Kerkje. (foto: Lincy Hoogveld) Lincy Hoogveld

SLIJK-EWIJK - Sinds de verkoop enkele jaren geleden is Het Witte Kerkje vrij toegankelijk om een van de exposities te bezoeken.

Traditiegetrouw is Het Witte Kerkje in deze periode geheel in kerstsfeer. De afgelopen jaren hebben veel kunstliefhebbers deze kerstsfeer geproefd.

Kunstliefhebbers zijn welkom om samen wat van de bijzondere kerstsfeer te komen proeven, op zaterdag 15 december en op zondag 16 december, beide dagen tussen 13.00 en 17.00 uur. De toegang is net als voorgaande jaren gratis. Op beide dagen worden de bezoekers verwelkomd met een glaasje glühwein en diverse lekkernijen. Kerstmuziek brengt hen direct in kerststemming. Op zondag is er live muziek.

Sponsor bedankt!

Jongste Jeugd met Sint op de foto. (foto: Rezie Leenders)

21 februari had de Sint een gaatje in zijn agenda gemaakt

Ook de pieten hadden hun werkzaamheden gestaakt

Hij kwam bij MHCBemmel800 op bezoek

En had voor ieder kind een verhaaltje in het boek

Ook had hij een letter voor ieder Kind

Bedankt AH Bemmel, voor het helpen van de grote Kindervrind.

Kerst vieren bij Wereldrestaurant Atlantis

ARNHEM – Wilt u ook heerlijk genieten tijdens de kerstdagen? Op eerste kerstdag kunt u twee uur lang onbeperkt genieten bij Atlantis van de kerstbrunch. Het buffet bestaat uit verse soepen, sushi, zalmfilet, grote gamba's, wild, biefstuk, gevogelte, en een uitgebreide dessertbuffet. U wordt tussen 12:00 en 12:30 uur verwacht.

Op eerste en tweede kerstdag kunt u genieten van ons all-in-kerstbuffet inclusief drinken, bier en wijn. Tweeënhalf uur onbeperkt zorgeloos genieten… Het restaurant is met zeshonderd zitplaatsen één van de grootste wereldrestaurants in Nederland, die werken met een modern formule. De gasten kunnen in slechts één avond bij Atlantis de smaken proeven uit zowat alle werelddelen. Er zijn gerechten uit zowel de Franse, Italiaanse, Spaanse als ook de Japanse, Koreaanse, Thaise en zelfs Hollandse keuken. De gerechten worden gekozen van de buffetten of bij de koks, die wokken, grillen, koken en bakken: live cooking! En we hebben zelfs diverse soorten fruits der mer zoals kreeft en dergelijke. Diner zittingen: eerste zitting van 16:00 tot en met 18:30 uur, tweede zitting van 19:30 tot en met 22:00 uur

Voor de kinderen
Er is ook zo veel te doen! Het buffet is ook geschikt voor jonge gasten met onder andere frietjes, kroketten, chocoladefontein, poffertjes, suikerspinnen en nog veel meer! Bovendien kunnen ze zich vermaken in onze vernieuwde speciale speelruimte met spelcomputers en een theater!
Kijk op www.atlantisarnhem.nl of op Facebook voor meer informatie.


Wereldrestaurant Atlantis, Hollandweg 6-8 in Arnhem; 026 3831610., www.atlantisarnhem.nl

Geniet van puur natuur van poelier Karel Hoogsteder Kip, ik heb je: Tante Door op tafel!

DRIEL - Puur natuur, ambachtelijk, duurzaam en bewust leven. Het zijn woorden die altijd en nog steeds gelden voor de (h)eerlijke producten van de poelier. En nu het wildseizoen is aangebroken, is er een keur aan variatie te krijgen. Kijk maar eens bij Karel Hoogsteder in Driel, die overigens ook de befaamde Tante Door-kip levert!

Er is momenteel volop wild in de winkel van poelier Hoogsteder. Van haas en fazant tot aan eend en konijn. Ook het aanbod van herten- en zwijnsvlees is groot. Veelal geschoten in de Betuwe en op de Veluwe. Op ambachtelijke wijze verwerkt en van een verrukkelijke hoge kwaliteit! Dagelijks komen de vaste jagers uit de regio het wild aanbieden. Karel kent de herkomst. Vraag er maar naar! En maak voor een gezellige warme winterse avond eens een heerlijk stoofpotje. Gemakkelijk te bereiden. Ze zijn er ook kant-en-klaar! Dat is puur genieten! Vraag het recept aan Karel of kijk op zijn website. Daar staan nog meer ideeën voor een wildmaaltijd.

Ook aan te bevelen: de kip van Tante Door. Een echt Hollandse kip, opgegroeid in ruime stallen in een natuurlijk dag- en nachtritme. Vlees vrij van antibiotica zonder groeibevorderaars. "Pure kwaliteit tegen een vriendelijke prijs. Je proeft het verschil met de reguliere kip", aldus Karel. Ook prima voor de kerst! Zoals natuurlijk ook een heerlijk biefstuk van de ree of 't hert. Of wat te denken van zwijnsfilet, de kiprollade en de steeds populairder wordende kalkoen? Ideaal voor buitenovens en barbecue!

Karel Hoogsteder is geopend op donderdag, vrijdag en zaterdag. En dit jaar ook op de zondag voor de kerst, zodat bestellingen gekoeld en supervers kunnen worden afgehaald!

Poelier Karel Hoogsteder, Elster Grindweg 22, Driel; 026 4742426; www.poelierhoogsteder.nl.

Eska Bemmel sluit het jaar af met kerstconcerten

BEMMEL – In december sluit Eska haar lustrumjaar feestelijk af met een tweetal concerten. Deze worden gehouden in de binnentuin van complex Gouden Appel en in de Theaterkerk. Beide concerten zijn gratis toegankelijk.

2018 is het jaar waarin Eska haar 60e verjaardag vierde met een JeugdTaptoe, Streetparade en sfeervolle AvondTaptoe. Nu dus ook ter afsluiting in concertvorm met natuurlijk traditionele kerstmuziek maar daarnaast ook werken uit het huidige repertoire.

Het eerste concert zal plaatsvinden in de binnentuin van complex Gouden Appel in Bemmel op zondagmiddag 16 december tussen 15.30 en 17.00 uur. Op dinsdagavond 18 december wordt het tweede concert gegeven in de foyer van de Theaterkerk te Bemmel, van 19.30 tot 21.00 uur.

Eska hoopt ieder hier te treffen die de vereniging in 2018 heeft ondersteund, maar natuurlijk ook iedereen die graag wil komen kijken en luisteren. Toegang is gratis. Meer informatie staat op www.Eska.nl en Facebook.

Menu Bemmels afhaalpunt

BEMMEL - Op maandag 17 december kunnen inwoners van heel Lingewaard tussen 17.00 en 17.30 uur het volgende menu afhalen: ragoutbakje, vlees met spruitjes en aardappels, chocoladepudding met slagroom.

Deze maaltijd kost vier euro en wordt bereid door een enthousiaste groep vrijwilligers. Het afhaaladres is Cuperstraat 9 te Bemmel. Graag zelf drie afsluitbare bakjes meenemen!

Wilt u ook genieten van zo’n heerlijke verse maaltijd dan moet u zich wel van te voren even inschrijven via het SWL Meldpunt. Er is namelijk maar een beperkte hoeveelheid menu’s beschikbaar. Inschrijven kan op maandag - donderdag tussen 10.00 en 16.00 uur via 088 2552555.

Het ‘Bemmels afhaalpunt’ is een initiatief van buurtbewoners in samenwerking met SWL. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Wil van den Hurk (088 2552550). Het maandmenu staat op www.swlingewaard.nl onder ’Activiteiten'.

14 / 16

Op 16 december wordt deze kanjer 65 jaar welkom bij de club

Maak er een mooie en onvergetelijke dan van.

Voor Anneke,
Een kleine wens is gauw vervuld…

Veel liefs

Marjolein en Cyril bedankt.
Mede dankzij jullie goede training staan wij nu in de krant!

Liefs Annelee en Kim

Vrijdag 14 december is het eindelijk zover!

Dan krijgt Ans geen AOW, maar ze wordt wel 65 jaar!

Van harte gefeliciteerd

Liefs Rombout, Jolanda, Roy & Isabel

Hiep hiep hoera Mila wordt 17 December 13 jaar,Gefeliciteerd oma & opa Huussen.

Singer-songwriters te gast bij Open Podium Elst

TeeBeeBrown. (foto: Teus de Bruin)

ELST - Op 14 december is er om 20.30 uur weer Open Podium in Onder de Toren in Elst. Guido de Visser uit Bemmel, die al zo’n acht jaar zelf songs schrijft, legt graag emotie in zijn liedjes en maakt van zijn optreden graag een sfeervol geheel.

Op veler verzoek komt ook Wes Leurs uit Elst een aantal nummers spelen. Wes is gitarist, zanger en singer-songwriter. Tevens is hij gitarist en leadzanger bij de band StoneEdge. Zijn muziek is te horen op allerlei streamingdiensten. Recent is zijn muziek besproken en te horen geweest op een grote Argentijnse radiozender.

Een andere act is van Tee Bee Brown. Voor de regelmatige bezoeker van het Open Podium is Teus de Bruin uit Papendrecht een goede bekende. Tee Bee Brown neemt ook deze keer zijn vaste begeleider Michel Tent mee en mogelijk ook nog een percussionist. Als duo/trio spelen zij diverse bluesnummers en –ballads.

"Heb je zin om ook een keer mee te doen aan het open podium? Meld je dan aan via 06 53868766, of via Tonny@muziekinelst.nl. De organisatie Muziek In Elst faciliteert de deelnemers met de benodigde apparatuur, zoals versterkers en microfoons,

Publiek is bij het Open Podium natuurlijk altijd welkom. De entree is twee euro. Info: www.muziekinelst.nl/open-podium.

Jeugdteam Essentia kampioen

Kampioenen Tom Winters en Mika van Onna (Thijs Wieman ontbreekt). (foto: Maarten Nijenhuis)

BEMMEL - Het tweede jeugdteam van Tafeltennisvereniging Essentia is kampioen geworden in de 5e klasse! Dat is een geweldige prestatie. Thijs Wieman, Tom Winters en Mika van Onna hebben 75 van de mogelijke 80 punten behaald. Dat is met recht een monsterscore te noemen.

Op de tweede plaats in deze competitie is het derde jeugdteam van Essentia geëindigd. Thijs Derks, Coen Derks, Dilaz Lamers, Tom Arians en Toon Coopmann wisten alle wedstrijden tegen de ploegen onder hen te winnen. Wat een geweldig seizoen heeft dit team gedraaid.

Mocht u ook binnen enkele jaren kampioen willen worden bij Essentia, dan is dit het moment om in te stappen!
Ondanks dat het competitieseizoen op zijn eind loopt gaat de training gewoon door. Elke vrijdag wordt er goed getraind. De beginnende jeugd speelt om 18.15 uur. De wat meer ervaren jongeren spelen om 19.15 uur waarna de senioren om 20.15 uur aan de slag gaan. Zij trainen dan een uur lang onder leiding van trainster Suzanne Dieker. Daarnaast is er ook de mogelijkheid om als 55+er op dinsdagmiddag tussen 14.00 uur en 16.00 uur te spelen.

"Ook zin om eens mee te spelen? Kom dan op dinsdagmiddag of vrijdagavond naar De Schaapskooi in Bemmel of neem contact op via info@essentiabemmel.nl. Kijk ook eens op de Facebook-pagina via www.facebook.com/TTVEssentia."

Paradijsvogels in Theater De KiK

Paradijsvogels. (foto: Jaap Reedijk)

ELST - Zaterdag 22 december om 20:30 uur treedt Fred Delfgaauw op met zijn solovoorstelling Paradijsvogels. Kaartjes inclusief drankje kosten zeventien euro en zijn te verkrijgen via www.theaterdekik.nl.

U kent ze wel. Ze zijn bijzonder. Volgens velen vreemd, lachwekkend. Fred Delfgaauw is geïntrigeerd door mensen die worden gezien als ‘een vreemde eend in de bijt’, maar die in werkelijkheid paradijsvogels zijn. De manier waarop zij naar de wereld kijken, gaat vaak gepaard met humor. En misschien hebben ze wel gelijk, want wie is er nu gek?

Fred Delfgaauw. (foto: Jaap Reedijk) Foto: Jaap Reedijk

In zijn nieuwe solovoorstelling sleept Delfgaauw het publiek op onnavolgbare wijze mee in de wereld van kluizenaars en theatrale grootheden. Naar Den Haag waar hij zijn vroege jeugd doorbracht. De paradijsvogels uit zijn verleden én het geloof inspireerden hem om van ‘zeker weten’ naar de schoonheid van twijfel te gaan.

Na het enorme succes van In de wachtkamer van de liefde kunnen we ook nu weer rekenen op humor en ontroering. Die zó dicht bij elkaar liggen dat het heerlijk schuurt. De meesterverteller en maker van een unieke vorm van totaaltheater weet zijn publiek te vangen met minimale middelen.

Over Paradijsvogels schreef: NRC: ‘…door Delfgaauws vakmanschap ga je van de typetjes houden. Door hen laat je je graag rondleiden door de Haagse buurt.’ Theaterkrant.nl: ‘Het is altijd een feest om naar de magische kwaliteiten van Delfgaauw te kijken…Op fenomenale wijze vertolkt.’