GN Lingewaard

6 mei 2020

GN Lingewaard 6 mei 2020


Bemmel een openbare asbak?

Opbrengst 23 april 2020. (foto: Marga Reintjens)

BEMMEL - "Is Bemmel een openbare asbak? Dat dachten wij allemaal van de ZWAB, die afgelopen donderdag geprobeerd hebben om Bemmel weer schoon te krijgen. Nu de jeugd thuis zit en niet naar school fietst, merken we dat langs de schoolroutes het redelijk schoon blijft. Maar o,o,o wat een peuken zijn we onderweg tegengekomen. In alle goten, stoepen, bospaadjes, parklaantjes, werkelijk overal liggen die vieze stinkstokjes."


"Wij als ZWAB willen jullie erop wijzen dat het achterlaten van peuken heel schadelijk is voor de natuur. Het duurt heel lang voordat een filter verteerd is, het is schadelijk voor de vogels en andere dieren, ook voor planten. Wij willen jullie rokers, dringend verzoeken om de peuken uit te drukken en weg te gooien in een prullenbak. Het is zo milieuvervuilend! En dat willen we toch echt niet in ons mooie Pareltje van Gelderland, dus we hopen op jullie medewerking.

Dan is het ons ook opgevallen dat er in en rondom bepaalde ruimtes heel veel wattenstaafjes zijn gevonden..., waarvoor die gebruikt worden zullen we maar in het midden laten, maar ook die zijn milieuvervuilend en horen, na gebruik, in een prullenbak te worden gedeponeerd. Bij het OBC, Lidl-plein, De Ward, centrum Bemmel, Herckenrathweg, de ondergrondse parkeergarage, is ook geruimd en hopelijk blijft het voorlopig even schoon.

We gaan weer afval ruimen op donderdagavond, 28 mei om 18.45 uur verzamelen en 19.00 uur gaan we van start. Terugkeer bij de Theaterkerk rondom 21.00 uur. Dus heb je tijd en zin en wil je nuttig maar ook gezellig bezig zijn, kom dan ook", aldus namens de ZWAB, Marga Reintjens.

Moederdag, ook voor de moeders die hun kind hebben verloren

REGIO - Zondag 10 mei is het Moederdag. Ook voor de moeders die hun kind hebben verloren. Een bijzondere dag vol herinneringen. Voor veel van deze moeders en vaders heeft stichting Make a Memory tastbare herinneringen in de vorm van foto’s gemaakt.


"Foto’s die troost bieden en helpen bij het verwerken van dit grote verdriet. Dit verdriet is zo groot, omdat zij zoveel van hun kind houden. De liefde voor hun kind wil Make a Memory op Moederdag onderstrepen door het aanbieden van een muzikale roos. De roos is de bloem van de liefde, ook van de liefde van een moeder voor haar overleden kind.

'Love, it is a flower and you its only seed'. Make a Memory heeft zanger-gitarist Marcel Luntungan gevraagd deze muzikale roos aan te bieden. Wij zijn blij dat Marcel dit wil doen. We weten dat hij met liefde voor alle moeders het mooie lied The Rose zal zingen.

Via Facebook en op de website van stichting Make a Memory zal op Moederdag, 10 mei vanaf 10.00 uur het optreden te zien zijn. Wij hopen dat alle moeders (en vaders) wiens kind is overleden, zullen voelen dat er op deze speciale dag ook aan hen wordt gedacht. Op Vaderdag zal Make a Memory via een soortgelijke actie ook aandacht besteden aan de vaders. Meer informatie staat op www.makeamemory.nl en www.marsmelody.nl."

Lingewaardse sportverenigingen gestart!

LINGEWAARD - Bij de meeste buitensportverenigingen in Lingewaard zijn op woensdag 29 april de trainers begonnen met de eerste training!


De SWL Sportcoaches helpen alle betrokken partijen bij het volgen van de coronarichtlijnen. Dit is belangrijk om overdracht van het virus te beperken en de jeugdsport weer te kunnen opstarten.

Kinderen tot en met 12 jaar mogen weer vrijuit gaan trainen en spelen, wel met afstand naar hun trainer/ster. Jongeren van 13 tot en met 18 mogen ook weer gaan trainen, echter wel op 1,5 meter afstand.

Verenigingen doen er alles aan de richtlijnen te hanteren. Met name communicatie richting trainers ouders en hun jeugdleden is op dit moment extra belangrijk. Alle bestuursleden, vrijwilligers bedankt voor jullie inzet en flexibiliteit!

Voor de binnensportverenigingen geldt dat ze voorlopig nog niet in hun sporthal of zaal terecht kunnen. Gelukkig zijn de meeste buitensportverenigingen solidair en kun je bij hen terecht als je een (alternatieve les) aan wil bieden. Sport je bij een binnensportvereniging? Je bestuursleden en trainers kijken op dit moment naar de (on)mogelijkheden.

Ben je lid van een (buiten)sportvereniging kijk dan even goed in je mailbox en/of de website van je club. Er wordt voor alle jongen tot en met 18 jaar trainingen georganiseerd.

Ben je geen lid van een club, ben je wel onder de 18 jaar, en wil je graag meedoen. Zoek een leuke vereniging in de buurt uit waar je graag bij mee wil trainen. Kom je er zelf of met je ouders niet uit neem dan contact op met sport- & cultuurcoach Thijs Sloot via mail: t.sloot@swlingewaard.nl of bel: 06 82336027.


Kaartjes en tekeningen gezocht!


ANGEREN - Vanwege het coronavirus mogen de bewoners van de RijnWaal Zorggroep op dit moment helaas geen bezoek ontvangen.


"Om hen op te vrolijken en een hart onder de riem te steken hebben wij een oproep aan iedereen: stuur of breng een mooie tekening of kaart naar onze locatie in Angeren: Julianastraat 16, 6687 BB Angeren. Wij zorgen ervoor dat de tekeningen en kaarten worden bezorgd bij onze bewoners op alle locaties. Dit zal gegarandeerd zorgen voor een grote glimlach op het gezicht van onze bewoners! Alvast ontzettend bedankt!"

Kaartjes en tekeningen gezocht!

Kaartjes en tekeningen gezocht!


ANGEREN - Vanwege het coronavirus mogen de bewoners van de RijnWaal Zorggroep op dit moment helaas geen bezoek ontvangen.


"Om hen op te vrolijken en een hart onder de riem te steken hebben wij een oproep aan iedereen: stuur of breng een mooie tekening of kaart naar onze locatie in Angeren: Julianastraat 16, 6687 BB Angeren. Wij zorgen ervoor dat de tekeningen en kaarten worden bezorgd bij onze bewoners op alle locaties. Dit zal gegarandeerd zorgen voor een grote glimlach op het gezicht van onze bewoners! Alvast ontzettend bedankt!"

Ingezonden brief

Hogere afvalstoffenheffing? Prima!


Ik haak graag even in op de brief van Sebastiaan Schoemaker uit Huissen. Hij sprak in Hét Gemeente Nieuws van twee weken geleden zijn verontwaardiging uit over onder andere een hogere afvalstoffenheffing. Lingewaard rekent voor het ophalen van restafval met ingang van dit jaar bijna acht euro, terwijl dat voorheen de helft per keer was. Voor Schoemaker betekent dat een tariefstijging van vijftig procent, omdat de container ook nog maar eens in de vier weken wordt geleegd. Ik betaal honderd procent meer en dat vind ik prima. Jaarlijks ben ik dan acht euro kwijt. Als gezin (van vier en een kat) scheiden we ons afval goed. Papier, plastic, blik, glas en drankkartons apart. Simpel. En niet eens op een overdreven manier. Daardoor hoeven we onze container maar één keer per jaar aan de weg te zetten. Toevallig was dat vorige maand. Pmd-afval is inderdaad, zoals Schoemaker al opmerkte, het grootste deel van de afvalstroom bij consumenten. Dan af en toe een doe-het-zelfklus of een huisdier. Het afval dat dat oplevert zit bij ons óók in die ene container. Wat mij betreft is het een kwestie van keuzes maken. Dat is niet eenvoudig in een consumptiemaatschappij zoals wij die kennen: we worden continu tot aankopen verleid en nemen dankzij winkels als de Action en het gemak van internet vaak genoegen met inferieure kwaliteit. Dit levert een enorme afvalberg op. Daarom doen wij het tegenovergestelde; we leven bewuster, wat automatisch minder afval betekent. Iedereen kan het. Denk wat duurzamer en zeg vaker nee. Er gaat een wereld voor je open, die niet per definitie duurder is.

Willem Bosma

Bemmel

Kersenfeest Gendt en Triathlon afgelast

GENDT - Lange tijd hebben stichting Kersenfeest en stichting Duursport Gendt de hoop en het vertrouwen gehad dat we een oplossing voor beide evenementen konden vinden in lijn met de coronamaatregelen van de regering.


"Dinsdagavond 21 april werd onze hoop echter teniet gedaan door de verlenging van de maatregelen tot 1 september. Hierdoor kunnen wij dan ook niet anders dan alle evenementen en feestelijkheden rondom het Kersenfeest afgelasten.

We moeten met pijn in ons hart met deze jarenlange traditie breken, maar de veiligheid en gezondheid van alle inwoners van ons mooie Gendt, inclusief alle bezoekers die ons dorp altijd weten te vinden tijdens de feestelijkheden en de sportieve activiteiten in juni, staat zonder kijf voorop. Gezondheid is een groot goed dat we moeten koesteren.

De teleurstelling treft niet alleen ons als bestuur van stichting Kersenfeest, bestuur stichting Duursport Gendt maar ook onze vrijwilligers, de kermisexploitanten, standhouders braderie, de horeca en natuurlijk de organisatoren van dit jaar, volleybalvereniging Tweestroom en de Gendtse winkeliersvereniging.

Via deze weg willen wij dan ook iedereen hartelijk bedanken voor hun inzet en stugge doorgaan met de voorbereidingen voor zover dit mogelijk was. Deze inzet was niet voor niets en zal bijdragen aan een nog mooier feest en sportieve uitdaging in 2021. We hopen u allen in goede gezondheid in 2021 weer van harte te mogen verwelkomen, dan kijken we gezamenlijk terug op een moeilijke en enerverende periode. Voor nu wensen we iedereen: Blijf gezond, blijf bewegen want volgend jaar zien we u heel graag alsnog."


Gezocht: vijftien particulieren, die een Tiny Forest willen in hun achtertuin

REGIO - IVN Gelderland zoekt vijftien particulieren voor het ultieme doe-het-zelfproject: het planten van een Tiny Forest in eigen achtertuin! Doe-het-zelf, maar natuurlijk is er wel ondersteuning vanuit IVN, waaronder een cursus in de plantmethode en een financiële bijdrage.


Een Tiny Forest is een inheems minibos dat biodiversiteit stimuleert en een fijne plek is voor vlinders, vogels, bijen en kleine zoogdieren. Particulieren moeten minimaal 100 vierkante meter tuin ter beschikking hebben. Ook verenigingen en stichtingen kunnen zich aanmelden.


Dromen over een Tiny Forest

In Nederland zijn de afgelopen jaren zo’n 65 Tiny Forests gerealiseerd in samenwerking met gemeenten. Ook een aantal particulieren in Nederland hebben hun eigen minibos aangelegd. Waaronder Karin van Toor in Groesbeek. Zij heeft haar droom om een minibos te planten al laten uitkomen: “Dit is de enige methode die ik ken die goedkoop is en toch zoveel resultaat oplevert. Ook voor de biodiversiteit.”

Gelderlanders kunnen zich tot en met 24 mei aanmelden op ivn.nl/tiny-forest-achtertuin. Een motivatie is onderdeel van de aanvraag.


Voorwaarden

Naast een goede motivatie zijn er nog een aantal voorwaarden. Zo moet een particulier minimaal 100 vierkante meter eigen grond beschikbaar hebben, een eigen bijdrage te besteden hebben en van plan zijn om voor maart 2021 te planten. Bij geen eigen grond is het belangrijk dat er toestemming is van de grondeigenaar. Hier zijn alle voorwaarden te vinden.

Tiny Forest

Een Tiny Forest is een dichtbegroeid, inheems bos ter grootte van een tennisbaan. De bossen stimuleren biodiversiteit en helpen bij het klimaatbestendig maken van gemeenten. De aanleg van vijftien particuliere Tiny Forests in Gelderland wordt mede mogelijk gemaakt door provincie Gelderland.

Paneel Shermantank staat en wacht op onthulling

Eerste wandelaars bij het infopaneel. (foto: Exoduscomité)

BETUWE - In 2019 werd de Shermantank op De Heuvel onthuld. Het betreft een metafoor en dit vraagt om nadere informatie en een beschrijving van hetgeen in WO II gebeurd is. Om die reden is het drie-talige informatiepaneel een integraal onderdeel van dit nieuwe monument dat onderdeel uit maakt van Gelderland Herdenkt.


Meer dan het paneel plaatsen zat er niet in vanwege de coronacrisis. Bij het plaatsen door vier personen werd de sociale afstand in acht genomen. Direct na plaatsing meldden zich al de eerste belangstellende fietsers en wandelaars (zie foto). Park Lingezegen koestert het WO II Herinneringslandschap dat in de natuur gelegen iedere dag bezocht kan worden. Het monument is overigens ook onderdeel van een fietsroute die eveneens in september 2019 werd gepresenteerd.

Afgelopen weekend zou de formele onthulling van het monument hebben plaatsgevonden. Daarbij zou de grote groep van 80 pipes en drums uit het Canadese Calowna aanwezig zijn geweest. Wat zes weken geleden nog haalbaar leek, is nu niet meer aan de orde. De onthulling vindt nu plaats in april 2021. De Canadese consul laat weten dat wat de Canadezen betreft de groep alsnog aanwezig zal zijn. We hebben dus iets om naar uit te kijken...

Bezoekers die een frisse neus halen kunnen echter gerust kennis nemen van het monument. De nabijgelegen Herdenkingskapel op De Heuvel completeert de sfeer en bezinningsmogelijkheid. Zeker ook in deze zware en bizarre tijden.

Bij de onthulling in 2021 zal een brochure worden gepresenteerd met tekst en foto's van het paneel en de militair historische context van de hand van deskundige dr. Jan Brouwer.

Ingezonden brief

Achtergelaten rommel in Park Lingezegen. (foto: Jan de Groot)

Rommel in Park Lingezegen


Het Park Lingezegen neemt steeds vastere vormen aan. Behalve het vormgeven aan het landschap worden er ook wandelpaden aangelegd en worden er rustplaatsen (banken) geplaatst. Helaas zijn er nog geen afvalbakken, maar om dan je rommel (zie foto) gewoon maar achter te laten getuigt niet van gemeenschapszin. Zo heb ik het heel netjes gezegd want in mijn hoofd bevindt zich nu een heel andere tekst, maar die zal ik niet opschrijven. Uit het soort afval meen ik wel te kunnen opmaken wie dit achtergelaten hebben. Wie de schoen past...

Ook mis ik nog bordjes dat honden aangelijnd dienen te zijn. Of is het een losloopgebied? Dan een verzoek aan hondeneigenaren om de honden onder controle te houden, zodat wandelaars er geen last van hebben. Over hondenpoep heb ik in dit medium genoeg geschreven en zal dus niet in herhaling vallen.

Jan de Groot, Bemmel

Nu donderdag oudpapier ophalen in Doornenburg

DOORNENBURG - In overleg met Remondis heeft de gemeente Lingewaard een aangepast ophaalschema opgesteld voor het ophalen van het oud papier. Voor Doornenburg houdt dit in dat het oudpapier de komende drie maanden op de eerste donderdag van de maand wordt opgehaald.


Concreet zal het oudpapier dus worden opgehaald op de eerstvolgende datums:
donderdag 7 mei, donderdag 4 juni en donderdag 2 juli. Wat het ophaalschema zal worden na die tijd, is op dit moment nog niet bekend.

In verband met de coronacrisis zal het ophalen van het oudpapier niet gebeuren door vrijwilligers van de harmonie, maar werkt Remondis met haar eigen mensen. De opbrengst van het oudpapier zal echter nog wel geheel ten goede komen aan de muziekvereniging.

Alle inwoners van Doornenburg worden verzocht het papier voor 7:30 uur goed verpakt aan de straat te zetten.

Waardering voorLourdeswerk Huissen

Annelies Mulder en Ria Vos kregen 24 april 2020 beiden een lintje. (foto: Femke van Ottele)

HUISSEN - Vrijdag 24 april 2020 is er één om nooit te vergeten. Die ochtend belde burgemeester Josan Meijers van de gemeente Lingewaard Ria Vos en Annelies Mulder van Lourdeswerk Huissen. Tijdens het telefoongesprek werden beide dames verrast met het heugelijke nieuws dat het Zijne Majesteit heeft behaagd hen beiden te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.


“Dit doen we niet alleen, maar met veel meer mensen,” was de eerste reactie van beide dames. Waarop de burgemeester antwoordde: “Dat klopt, maar u doet het ook!” Naast hun jarenlange inzet voor het Lourdeswerk, was er ook aandacht voor het vrijwilligerswerk voor de ziekenbezoekgroep en hun inzet voor de Zandse kerk in Huissen.


Een mooie dag met een bijzonder lintje

Met een leugentje om bestwil waren beide dames bij elkaar ‘gelokt’ zodat ze samen waren toen de burgmeester belde. En dankzij videobellen waren alle broers en schoonzussen, kinderen en kleinkinderen digitaal aanwezig. Al snel werd de vlag opgehangen en kwam er oranje bitter op tafel om te proosten. Het werd een dag met een bijzonder tintje. Met een stralende zon, allerlei telefoontjes, bloemen, versiering door de kleinkinderen, felicitaties op afstand en aandacht vanuit de media. Annelies en Ria kijken terug op een bijzonder mooie dag. “Wij zijn dankbaar voor de waardering die we in de vorm van het lintje hebben gekregen. Maar nog meer door alle lieve en warme reacties. En uiteraard hopen we nog een tijdje door te kunnen gaan. Misschien wel niet dit jaar, maar dan pakken we de draad het jaar erop weer op. Bedankt allemaal!”

Zonnebloem Huissen steekt gasten hart onder de riem

Boeketten pioenrozen. (foto: Hannie Evers)

HUISSEN - Ook voor de gasten en de vrijwilligers van de Zonnebloem afdeling Huissen vielen de maatregelen van het kabinet koud op het dak.


Activiteiten en bezoekjes werden in de ijskast gezet in afwachting van betere tijden. Maar gezondheid gaat natuurlijk boven alles. De vrijwilligers hebben nu enkele weken, met een kaartje of een telefoontje, hun gasten iets van de buitenwereld laten horen.

Via een bloemetje, dat natuurlijk met gepaste afstand werd afgegeven aan de deur, wil het bestuur van de afdeling Huissen nu al haar gasten en vrijwilligers een hart onder de riem steken. "Houd vol… en blijf gezond!"

Protestantse kerk Gendt open

(foto: Rita Wubbels) Rita Wubbels

GENDT - Nu de kerken op zondag helaas nog geen vieringen kunnen houden, zal de protestantse kerk van Gendt (aan de Torenlaan 12) donderdag 7 mei van 13:30 – 15.00 uur, geopend zijn.


Iedereen die even de rust van het kerkgebouw wil ervaren, een moment van stilte zoekt of een gesprekje wil hebben, is welkom. De eigen predikant Margreet de Bree zal dan aanwezig zijn. Je kunt gewoon even rustig in de kerk zitten, luisteren naar muziek of een gedicht of tekst lezen dat bemoediging kan geven. Als je wil, kun je ook een kaarsje aansteken.

Natuurlijk gelden ook hier de maatregelen van de overheid wat betreft sociale interactie, zoals de onderlinge afstand, geen hand geven. "Allen welkom om even binnen te lopen."

Alternatieve presentatie en verkoop boek Hans Witjes succesvol

De schrijver met zijn boek. (foto: Hans Witjes) Hans Witjes

HUISSEN - Als gevolg van de coronacrisis zag de Huissense schrijver Hans Witjes de fysieke presentatie van zijn nieuwe boek 'Een kaping van klasse' niet doorgaan. Om dat boek toch onder de aandacht te brengen, besloot hij een digitale presentatie te houden via YouTube.


Die gaf hij op de vertrouwde wijze vorm, namelijk door de toelichting op het boek af te wisselen met de drie daarin verwerkte eigen liedjes. De presentatie is te vinden op https://www.youtube.com/watch?v=h0nmhSmlJVY&t=17s.

Omdat het op een normale presentatie volgende signeren en verkopen van het boek natuurlijk ook geen doorgang kon vinden, heeft Hans aan geïnteresseerden de mogelijkheid geboden om het boek aan huis bezorgd te krijgen. Door hem persoonlijk per fiets of buiten de regio per post. Daarnaast door het boek te koop aan te bieden via de Bruna en de Primera in Huissen en de Toren van Bemmel.

De alternatieve manier van presenteren en aan de man brengen is succesvol geweest, want er is al een groot aantal boeken verkocht. Mensen die ook belangstelling hebben kunnen het boek, dat 7,50 euro kost, rechtstreeks bij Hans bestellen via het mailadres hanswitjes49@gmail.com of kopen via een van de drie genoemde winkels.

Een bijzondere 'oorlogsbuit' gestolen of in bewaring genomen?

Sergeant-majoor Miners gaf kostbare gildeschilden terug. (foto: HKH) HKH

HUISSEN - In de nieuwste uitgave van het tijdschrift Mededelingen (Hist. Kring Huessen) lezen we o.a. dat je het niet altijd van je vrienden moet hebben... of toch wel?


Het waargebeurde verhaal is, dat bij de bevrijding in 1945 de kluis van het Dominicanenklooster door de Engelsen is opgeblazen. De daarin opgeslagen kostbare gildeschilden waren verdwenen. Een aantal schilden in de zestiger jaren, via majoor Miners, uit Engeland naar Huissen terug.

Vanwege '75 jaar vrijheid' wordt in dit nummer van Mededelingen ook stil gestaan bij de terugkeer in 1945 van Huissenaren naar het Zwanenstadje. We zien foto’s van de dames de Koning, in het 'nette grei', in de glasloze raamopening van hun huis. Gemeenteambtenaar Vliem keerde als een van de eersten terug. Een brief geeft een indringend beeld van het leven in een verwoest stadje.

In de rubriek Kringnieuws lezen we dat puntvlaggen (nieuw, hxb:30x47cm), boeken, stickers enz. ook via museum@huessen.nl te bestellen zijn. Maar niet alleen WO2 komt aan de orde. Het jaarverslag over 2019 is er. Verder ook aandacht voor de te restaureren kloostermuur. Joop Brons vertelt, dat er al in de jaren '50 een lichtshow (!) was in de tuin achter de oude muur. Een foto van het vijftigjarig huwelijks- feest van de familie Demon Roelofs uit de jaren 50 van de vorige eeuw geeft een mooi tijdsbeeld.

Leden hebben Mededelingen al in de bus gekregen of ontvangen het binnenkort in huis.Vragen en reacties kunnen gestuurd worden naar mededelingen@huessen.nl. Let op: geen huissen.nl, maar huessen.nl.

Koningsdag of woningsdag?

Echtpaar Nienhaus-Rooding geniet even van de frisse buitenlucht onder de Koningslinde. (foto: Theo Nienhaus)

GENDT - Het echtpaar Nienhaus-Rooding geniet even van het zonnetje op het door Willem Alexander geschonken bankje onder de Koningslinde.


Zo vieren zij toch een beetje Koningsdag in plaats van Woningsdag in het verzorgingshuis Sint-Jozef in Gendt, waar zij samen woonachtig zijn en waar zij helaas geen bezoek van familie en vrienden mogen ontvangen. Zij werden even verrast met een picknick ter plaatse, uiteraard rekening houdend met de anderhalve meter afstand en genoten zichtbaar van een beschuitje aardbeien en een kopje koffie om hun dierbaren weer even in de ogen te kunnen kijken. Een fijne afwisseling van het dagelijks face timen, waar deze oudjes gelukkig toe in staat zijn en zo met familie en vrienden kunnen communiceren.

10 / 20

11 / 20

Van 7 t/m 13 mei

HET HUIDIGE STERRENBEELD IS STIER. De stier is op het gebied van relaties heel erg trouw. Soms zelfs iets té trouw, zelfs als er niets meer te redden is. Maar ze hebben een achilleshiel en dat is genot. Daar lopen ze niet van weg maar er naartoe! Veel vrienden/dinnen hoeven ze niet te hebben, maar diegene die ze tot hun vrienden rekenen zijn dat wel voor het leven. Ze houden van de ander verwennen en zelf verwend worden.

RAM van 21 maart t/m 20 april
Zaterdag stel jij jezelf doelen op het gebied van bewegen. Je moet én zal scoren. Maandag hangt er een ruzieachtige sfeer om jou heen. Je bent dan ook heel snel op je tenen getrapt. En iets minder grof mag wel! Vanaf woensdag loopt jou planeet Mars in het teken vissen en dat geeft minder energie.

STIER van 21 april t/m 21 mei
Donderdag is een soort geluksdag. Maar reken je niet meteen rijk want je hebt zo tien dingen bedacht waar je het graag aan wilt besteden. In en rond het weekend is het opvallend rustig. Volgende week dinsdag trek jij alle aandacht naar je toe. Dat vindt lang niet iedereen leuk.

TWEELINGEN van 22 mei t/m 21 juni
Een drukke week! Vrijdag ben je nogal warrig. Zaterdag ben jij heel spits in je opmerkingen. Zondag ben jij in een filosofische bui. Maandag trek je iets te heftig van leer tegen iemand. Dinsdag liggen er duidelijke taken op je te wachten. En op woensdag ben jij nogal lyrisch. Misschien ga je wel dichten!

KREEFT van 22 juni t/m22 juli
De volle maan op donderdag maakt jou nerveus. Toch weet jij je te ontspannen. Aanstaande zaterdag ben jij een beetje in de war doordat je bepaalde zaken niet kunt verwerken. Maar vanaf zondag gaat alles heel vlotjes met als hoogtepunt volgende week dinsdag. Je neemt een kordaat besluit.

LEEUW van 23 juli t/m 22 augustus
Het komende weekend staat bij jou in het teken van diegenen die het wat minder hebben. Jij praat ze moed in en je staat ze met raad en daad bij! Alles wat jij kunt missen, mogen ze hebben. Volgende week dinsdag voel jij je helemaal in evenwicht en ben je heel royaal tegen mensen in jouw directe omgeving.

MAAGD van 23 augustus t/m 21 september
Donderdag ben jij oprecht geïnteresseerd in de ander. Je vraagt die persoon het hemd van het lijf. In het weekend kom je erachter dat jouw mening over bepaalde zaken een stuk radicaler geworden is. Maandag val jij over de kleinste dingen maar vanaf dinsdag zet jij je schouders onder een flink karwei.

WEEGSCHAAL van 22 september t/m 22 oktober
Aanstaande donderdag vraagt iemand jou om advies. Dat diegene dat doet zie jij als een eerste stap in de goede richting. Je ondersteunt deze persoon graag. Volgende week dinsdag is het voor jou belangrijk dat jij je in evenwicht voelt. Je doet dan ook alleen die dingen die écht bij je horen.

SCHORPIOEN van 23 oktober t/m 21 november
Aanstaande zaterdag praat jij heel wat af. Maar niet over koetjes en kalfjes! Nee, het gaat écht ergens over. Anderen haken graag in bij jouw gesprekken. Maandag heb je de neiging om iets te gepikeerd te reageren. Volgende week woensdag maak je een soort ommekeer mee.

BOOGSCHUTTER van 22 november t/m 21 december
Donderdag merk je hoe populair je bent. Iedereen wil bij jou in de buurt zijn! Geniet van de aandacht en geef die ook terug. In het weekend ben jij eerst heel sportief bezig en op zondag heb je alle tijd om met anderen in gesprek te gaan. Volgende week dinsdag ben jij heel gevat en humoristisch

STEENBOK van 22 december t/m 19 januari
Op vrijdag ben jij heel ontspannen. Alles wat jij je ten doel gesteld had, heb je ook daadwerkelijk gehaald. Jij kunt zonder zorgen het weekend in! Aanstaande maandag maak je een soort omslag mee. Op dinsdag vechten emotie en verstand om hun gelijk. Doe eens gek en volg je gevoel.

WATERMAN van 20 januari t/m 17 februari
Vrijdag trakteer jij jezelf want je hebt het tot nu toe heel goed gedaan. Maandag heb jij een hele sterke intuïtie. Je zou gek zijn als je die niet volgt! Dinsdag reageer je heel verstandig op de emoties in jouw directe omgeving. Volgende week woensdag ben je nogal nerveus. Kalmeer jezelf met water.

VISSEN van 18 februari t/m 20 maart
Donderdag is een goede dag om vooral lief voor jezelf te zijn. Doe wat je leuk of lekker vindt. In het weekend ben je heel actief en op zondag erg aanwezig. Dat mag ook wel eens een keer. Vanaf volgende week woensdag gaat de planeet Mars in jouw sterrenbeeld lopen en dat maakt jou heel actief.

Huissense handbalmannen (weer) op zoek naar trainer/coach

HV Huissen, via Noud Scholten (blauw shirt), in de aanval. (foto: Fons Sluiter)

HUISSEN – Na het vertrek van trainer/coach Johann Peters naar het vrouwenteam van HV Huissen, is het mannenteam naarstig op zoek naar een opvolger. Een paar jaar geleden werd geen trainer/coach gevonden en werd een andere oplossing gevonden.


Door Hans Schmeinck

Afgelopen seizoen eindigde de handbalcompetitie abrupt. Vanwege de coronacrisis werden vanaf medio maart de laatste wedstrijden niet meer gespeeld. Zo ook het mannenteam van Handbalvereniging Huissen. Dat nog drie duels tegoed had in de hoofdklasse A en als derde had kunnen eindigen. Maar nu plaats 6 mag koesteren als eindklassering van seizoen 2019-2020. Tevens laatste van trainer/coach Peters die ‘geen mogelijkheden ziet om door te groeien’ met het team en na twee seizoenen stopt.

Vooral de smalle selectie brak de ervaren en gedreven oefenmeester uit Arnhem regelmatig op. De vijftiger moest begin dit jaar nota bene zelf nog meespelen vanwege een tekort aan veldspelers. Peters vindt HV Huissen echter een dusdanig fijne vereniging dat hij is gebleven c.q. is overgestapt naar het eerste vrouwenteam. Niet alleen qua sekse anders, maar ook qua niveau. Het team stond op punt van degraderen naar de tweede klasse, maar mag ‘vanwege corona’ het komend seizoen toch weer in de eerste klasse uitkomen.

Hoe dan ook, de ‘mannen’ zijn nu zonder trainer/coach. De vacature voor de opvolger van Peters is inmiddels geplaatst op onder meer de Facebookpagina van HV Huissen en de persoonlijke Linked-in-pagina van voorzitter Ronald Verhaaf. ,,Ook is Tom Scholten (speler, HS) actief geweest in zijn netwerk. Maar tot op heden zonder resultaat.’’ Verhaaf beaamt dat de spoeling dus in de handbalwereld.

HV Huissen heeft met de mannenselectie wel een samenwerkingsverband met de Arnhemse club DFS. Is daar iets mee te regelen? ,,Nou, niet direct een trainer. Maar enkele van onze spelers kunnen wel meetrainen met hun selectie.’’ DFS 1 komt uit in de eredivisie en heeft zelf net een nieuwe trainer (Pascal Lucassen, HS).

Een ander scenario is dat HV Huissen de competitie in gaat zonder trainer. Die tamelijk bizarre situatie maakte het team mee in het seizoen 2017-2018. Toen namen enkele oud-spelers de trainingen en coaching voor hun rekening. ‘De club onwaardig’ werd toen gezegd en het team bleef het totale seizoen zelfs trainersloos. Desalniettemin werd wel (hoofd)klassebehoud veilig gesteld. Voorzitter Verhaaf wil liever niet aan een trainersloze tijd denken. ,,De oud-spelers die destijds de taken waarnamen zeiden toen al dat ze dat nooit meer zouden willen doen.’’

Enfin; HV Huissen zoekt een ‘enthousiaste trainer die het beste uit zichzelf en de spelers haalt, bij voorkeur beschikt over HT2 en/of HT3 en een positieve teambuilder is met aandacht voor ontwikkeling in team en bij individuele spelers’. Meer info via: voorzitter@hvhuissen.nl.

Corona-vrijen in het donker?

HUISSEN - Wat mis je het meest? ‘Knuffels!’ ‘Mijn ouders, mijn (klein)kinderen, mijn vrienden, straks ga ik vast al mijn collega’s knuffelen. Die drie zoenen vond ik een vreselijk gedoe, maar nu mis het dat het meest: aanraken en aangeraakt worden’.


We hechten als mensen erg aan autonomie en zelfstandigheid, maar ontdekken deze maanden dat leven iets is wat je samen doet met anderen. Hoe belangrijk een praatje is, de sportclub en het schoolplein, het café en de bioscoop, de kerk en gezellig winkelen. Het corona-virus confronteert ons met woord ‘eenzaamheid’. Koning Willem-Alexander sprak over het 'eenzaamheidsvirus'.

We voelen wat ‘huidhonger’ is: mijn lichaam mist het om aangeraakt te worden. Dat is een eerste levensbehoefte. Van baby af aan hebben mensen behoefte aan (huid-op-huid)contact. Gelukkig is er dan 'Hét Gemeente Nieuws', zijn er sociale media, is er whatsapp. Korte berichtjes die waardevol zijn omdat je kleine dingen uit het leven deelt. En omdat je elkaar niet ziet, kunnen die berichtjes soms juist heel openhartig en persoonlijk zijn. Iemand noemde onlangs whatsapp een beetje lachend ‘vrijen in het donker’. Verrassend: whatsapp als een liefdevolle knuffel in het corona-donker! Als het straks weer licht word, geef ik jou een echte knuffel!

Protestantse Gemeente Huissen, Matthijs Glastra. Ons kerkgebouw is gesloten. Maar de zondagse vieringen zijn te beluisteren via www.kerkomroep.nl: 10 mei om 10.00 uur, ds. Matthijs Glastra.

Parochie H. Maria Magdalena

Er komt weer iets op gang. Wij gaan weer naar school!’ Deze leus die we ieder jaar aan het einde van de grote vakantie tegenkomen op spandoeken boven het straatverkeer is eigenlijk weer van toepassing. Na weken van thuisblijven mogen de kinderen van het basisonderwijs weer naar school. Voor de kinderen is dat natuurlijk ontzettend fijn.


Alle lof voor de leerkrachten en onderwijsassistenten die het thuisonderwijs hebben opgezet maar eindelijk kunnen de kinderen weer de klasgenootjes en leerkrachten ontmoeten. Er is veel gebeurd en veranderd in de afgelopen tijd. Zal dat ook op school te merken zijn?

Dat de kinderen naar school gaan is ook spannend voor ouders en leerkrachten. Ze vragen zich wellicht af hoe dat zal gaan nu de corona nog niet is uitgebannen.

Wij wensen alle kinderen die weer naar school gaan een hele fijne nieuwe start en allen die nog thuis moeten leren wensen wij veel doorzettingsvermogen.


Liturgie van de vijfde zondag van de Paastijd:

Lezingen: Hand. 6, 1-7, 1 Petr. 2, 4-9, Joh. 14, 1-12

Op deze zondag lezen wij uit de Eerste Petrusbrief. Sint Petrus getuigt aan de hand van de psalmen dat Jezus degene is die door de mensen weliswaar tot de dood werd veroordeeld maar door God verheven en aangesteld tot de Christus. Hij spreekt met woorden van psalm 118 dat Jezus de steen is die door de bouwlieden niets waard werd geacht maar toch de hoeksteen geworden is. Jezus is als de steen die het gebouw overeind en in verband houdt. Zijn wij ook niet een steentje in dat gebouw?

Eucharistieviering zondag 10 mei om 10.00 uur in de St. Werenfriduskerk Elst te volgen via: www.kerkomroep.nl, www.facebook.com/stwerenfridus en Omroep Lingewaard TV.

LINGEWAARD - Jordi Braam creëert in samenwerking met provincie Gelderland, Sport Welzijn Lingewaard en ouderen/sportverenigingen uit Lingewaard een platform. Lingewaard Fit!Doel is om in deze tijd te blijven bewegen. Ook in uw eigen omgeving. Hoe moeilijk het nu ook is en hoe klein de wereld momenteel misschien ook lijkt. Het is namelijk belangrijk dat wanneer straks alles weer normaal gaat worden u ook goed in uw vel zit. Hoe minder actief u bent in deze periode van thuis zitten en binnen blijven, hoe minder actief u kunt zijn in de periode van naar buiten gaan.

"Vanaf maandag 18 mei krijgt u elke week drie video’s van dertig minuten met daarin sportoefeningen die u makkelijk vanuit huis doet. Gebaseerd op kracht en uithoudingsvermogen. De video’s worden gemaakt in samenwerking met verschillende ouderen sportverenigingen in Lingewaard. De oefeningen zijn op maat gemaakt en voor ieder niveau.

Daarnaast krijgt u elke week één fiets- en wandelroute met een begin- en eindpunt in uw woonplaats. Voor alle kernen van Lingewaard worden verschillende routes gemaakt. Alles rekening houdend met de richtlijnen van de RIVM. Dit project duurt minimaal zes weken. Is het een succes dan wordt dit verlengd.
U ontvangt een telefoonnummer waarop u kunt bellen of whats-appen, ook voor extra assistentie. Een fysiotherapeut staat u dan te woord.

Meedoen? Meld u gratis aan via: info@Lingewaardfit.nl of kijk op www.lingewaardfit.nl
Geen internet? Bel: 06 45182227."

Behandelruimtes te huur!

HUISSEN - Wat een bijzondere tijd waar we nu staan. Hoe kijken we hier later op terug? Een paar maanden geleden hadden we dit nooit kunnen bedenken! Ondanks dit alles gaat Perfect Skin & Beauty, instituut voor huidverbetering, medio september verhuizen naar de Vierakkerstraat 40 te Huissen.


In dit pand zijn vier behandelruimtes waarvan er nog twee beschikbaar zijn. In de huur van deze behandelruimtes zit GWL, Internet, wasmachine & droger, een mooie ontvangstruimte, koffie/ thee. De ruimtes zijn respectievelijk 12,8 en 14,5 m2. Het pand wordt nu verbouwd en opnieuw ingericht, alles is dus nieuw aanwezig bij start aanwezig!

Perfect Skin & Beauty zoekt een samenwerking met bijvoorbeeld een zelfstandige (medisch) pedicure, masseur, mesoloog, orthomoluculaire behandelaar of iemand die aansluit bij het concept.

Ben jij op zoek naar een behandelruimte? En wil jij graag in een team werken maar wel volledig zelfstandig? Of ken jij iemand die dit zou willen? Neem dan voor meer informatie contact op met Wendy Meyer van Perfect Skin & Beauty via wendy@perfectskinenbeauty.nl of 06 53306334.

Geef een Bougainville of Sundaville van bloemenkwekerij Jos MomHaal voor moeder extra vakantiesfeer in huis!

(foto: Ilona Kuster)

HUISSEN – Met moederdag wordt elke moeder in het zonnetje gezet. Zeker dit jaar verdient ze wat extra’s. Wat is er feestelijker dan één of meer fleurige planten voor op balkon, terras of in de tuin? Wat te denken van een Bougainville, een Sundaville of een prachtige Hortensia XL, exclusief van bloemenkwekerij Jos Mom?


Nu we dit jaar toch niet op vakantie gaan naar het buitenland, creëren we die vakantiesfeer toch in eigen tuin. Met bijvoorbeeld die schitterende Bougainvilles van Jos Mom? Moeder kan zich geen mooier cadeau wensen: een hele zomer lang genieten van die bloemenweelde! Liever andere planten? Er is in de kassen van Jos Mom een keuze van wel tweehonderd soorten tegen absurde prijzen. Tien geraniums of balkon- of terrasplanten voor 7,50 euro. Ook de Hortensia XL (met tot wel dertig bloemen!) voor deze prijs. En de Bougainville en Sundaville is er voor slechts 9,95 euro!


Met planten van Jos Mom haal je liefde en passie in huis. De kwaliteit is dit jaar van een allerhoogste kwaliteit. En... doordat ze in een grotere pot zijn opgekweekt, zijn ze voller van pracht als elders. Deze kwaliteit vind je nergens tegen deze prijs! Je krijgt er bovendien goede onderhouds- en verzorgingstips bij. Kijk maar eens op de website www.bloemenkwekerij-jos mom.nl.


Bloemenkwekerij Jos Mom is met twee vestigingen zeven dagen per week van 9.00 – 17.00 uur geopend. Het is er veilig shoppen; op De Geer 20 (achter Jansen Totaal) ‘rollen’ de bloemen zelfs op een band naar buiten, waar je als klant je eigen keuze maakt! Aan de Papesestraat 4a wandel je door de kas.

Geen Ponymarkt Bemmel en Buitenzorg Kortebaandraverij

(foto: Jo de Haar) Foto:

BEMMEL - In augustus dit jaar is het niet mogelijk evenementen te organiseren vanwege de coronacrisis. Dit betekent dat de ponymarkt met braderie, en de Buitenzorg Kortebaandraverij Bemmel dit jaar helaas niet door kunnen gaan.


"Wij begrijpen deze beslissing en snappen dat gezondheid nu de hoogste prioriteit heeft. Het is heel jammer, maar met nog zoveel onzekerheid is het onverstandig om veel mensen met grote activiteiten, zoals een ponymarkt en kortebaandraverij, naar ons toe te halen."

Geen activiteiten, dit zal een vreemd gevoel geven op 10 en 11 augustus, de dagen waarop normaal gesproken de activiteiten zouden plaatsvinden. Maar, het is nu even niet anders. “Wij gaan ons nu richten op de activiteiten in 2021”, zo stelt de voorzitter van de organisatie Bemmelse Paardendagen, “en hopen volgend jaar weer de activiteiten te organiseren waar iedereen van kan genieten.”

Wij zien iedereen graag in goede gezondheid volgend jaar op de Buitenzorg Kortebaandraverij Bemmel en tijdens de Ponymarkt.


Joosten Promogifts introduceert de CleanKey

GENDT – Joosten Promogifts brengt de CleanKey op de markt in de strijd tegen het coronavirus; geen direct aanraking, antibacterieel en ergonomisch.


Dat we afstand van elkaar moeten bewaren om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan is inmiddels duidelijk. Naast afstand houden is het ook belangrijk om niet zomaar alles aan te raken. Over de dagelijkse dingen die je aanraakt, zoals een deur of de knoppen van een pinapparaat, denken we meestal niet na. Toch zijn objecten als deze ook bronnen waar het coronavirus op kan blijven hangen. Daarom komt Joosten Promogifts met de CleanKey!


Vermijdt contact met mogelijk besmette oppervlaktes. Dankzij haar slimme design hoeft u met de CleanKey veel openbare deuren niet meer aan te raken. Gebruik het puntje van de CleanKey om op toetsen of touchscreens te drukken. De CleanKey is makkelijk aan de sleutelbos te bevestigen, dus je hebt hem altijd bij de hand.


Geen virus overleeft de CleanKey. Naast het vermijden van contact, worden ziektekiemen tot wel 99% gedood! Dit komt doordat de antimicrobiële koperlegering uit 62 procent koper bestaat. Hierdoor worden virussen afgeremd en zelfs gedood! Om helemaal zeker te zijn dat er geen virus achterblijft op de CleanKey kan je hem gewoon schoonmaken met een desinfecterend doekje. Dit tast de CleanKey niet aan.


Met eigen logo

Om de CleanKey helemaal af te maken kunnen wij uw bedrijfslogo op de CleanKey graveren en verpakt Joosten Promogifts ze desgewenst per stuk in een geschenkverpakking voorzien van uw bedrijfslogo. Ook individuele verzending naar je medewerkers en/of relaties behoort tot de mogelijkheden.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Joosten Promogifts. www.joostenpromogifts.nl; 0481 454250; Langstraat 48a, Gendt.

Afstand houden voor blinden en slechtzienden

LINGEWAARD - 1,5 meter afstand houden van elkaar in verband met de coronamaatregelen: we doen het in Nederland allemaal, maar voor blinde en slechtziende mensen gaat dit niet vanzelf. De Oogvereniging doet daarom een oproep: ziet u iemand met een witte stok die blind of slechtziend is? Doe een paar stappen opzij, zodat ook hij of zij voldoende afstand kan bewaren.


Iemand die blind of slechtziend is, herken je aan een witte stok. Dit kan een langere stok zijn of een kortere stok. Sommige mensen met een visuele beperking lopen met een geleidehond. Honden zijn niet getraind om 1,5 meter afstand te houden.

Ook mensen die blind of slechtziend zijn, willen niets liever dan zich houden aan de richtlijnen van het RIVM. De Oogvereniging roept iedereen dan ook op hen hierbij te helpen.

Oege van Dijk, ambassadeur Oogvereniging

Jansen Totaal Wonen werkt samen met Boerderij De Lande

HUISSEN - Geniet na het woonshoppen bij Jansen Totaal Wonen van gratis take-away poffertjes en pannenkoeken van Boerderij De Lande!


Ieder weekend (zaterdag en zondag) in de maand mei worden er door Boerderij De Lande oudhollandse poffertjes en pannenkoeken gebakken. Boerderij De Lande zal tussen 13:00 en 16:30 aanwezig zijn bij Jansen Totaal Wonen om bij de uitgang van de winkel de klanten te trakteren. Onder het mom #helpdehoreca kunt u een Boerderij De Lande cadeaubon kopen van 25,- voor 17,50 euro! Een korting van liefst dertig procent!

Om een veilig bezoek aan Jansen Totaal Wonen te kunnen waarborgen worden uiteraard de RIVM-maatregelen gehanteerd. Met een oppervlakte van 12.500 m² is er genoeg ruimte om veilig te kunnen woonshoppen.

Jansen Totaal Wonen, Karstraat 95, Huissen; www.jansentotaalwonen.nl.

18 / 20

Maandag 4 mei is onze
kleindochter Jill 4 jaar geworden.
Veel succes Jill op de basisschool.

Gefeliciteerd opa John & oma Maria.

Lieve Mees,
van harte proficiat met je
14e geboortedag op 8 mei, helaas op afstand dit jaar, maar.....
wat in het vat zit, verzuurd niet!

Dikke knuffel Oma.

Hoera, 11 mei wordt Victor 11 jaar!
Gefeliciteerd van papa, mama, Thomas, Maureen en Daphne.

Hoera, 3 mei wordt Maureen 10 jaar!
Gefeliciteerd van papa, mama, Thomas, Victor en Daphne.

Deze knappe vent Noud wordt 10 mei 2 jaar.

Dikke kus van je nichtjes
Alana en Alissa

De paden op, de lanen in,
vooruit met flinke pas
al wandelend voelt deze 60 jarige
zich helemaal in haar sas
Ans gefeliciteerd
van ons voor jou

Na 49 jaar werken in Gendt en Deest
Is het nu voor Jan genoeg geweest
Gefeliciteerd: 65 en pre-pensioen!
Rikie en kinderen

Ans wordt 7 mei 60 jaar,
maar is nog steeds sportief zowaar!

Pa, ma en de van Moerkerkjes

Hoera! (Schoon-)vader, opa, opa-opa wordt 10 mei 94 jaar
Gefeliciteerd!
Dikke knuffel en kus van je
kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen

Hiep hiep hoera
Nina op 7 mei 2 jaar!
Wij vieren dit samen met elkaar.
Liefs Papa & Mama

Proficiat Roy met je verjaardag!
De borrel houden we wel tegoed!
Groetjes Hennie en Marike

Op 7 mei is dit prachtige stel 10 jaar getrouwd!
Gefeliciteerd
Marieke & Martijn.
Liefs Wendy en Renée

Ja, ja, het is echt waar:
op 8 mei worden Patrick en Patricia samen 100 jaar!

Van harte gefeliciteerd…

Jasmijn gefeliciteerd met je
19e verjaardag op 7 mei!
Kus, papa, mama, Romy en Casper.
Poot van Takkie.

Proost lieve vriendin op je 65e verjaardag en onze 50 jarige vriendschap !!

Hiep hiep hoera!
Megan 10 jaar!

Liefs papa, mama & Jennifer.

Lieve Daan, eindelijk 18!
Geen stress bierfles!.... en autorijden

Hans, José en Rob xxx

Op 6 mei wordt mijn lieve zus 75 jaar!
Gefeliciteerd!
Liefs
Frans en Annelies
xxx

Gefeliciteerd Meid!
Maak er een gezellige dag van samen!

Groetjes Pap en Mam

Lea Ruzette gefeliciteerd met jouw
4e verjaardag!
Pieee Kaaa Chuuuuuu!
XXX Papa, mama & Noa

Kas vol moois voor moederbij Kwekerij W.A.J. Gerritsen

HUISSEN – Met wat extra kleur in de tuin, op het terras of balkon, fleurt iedere moeder en oma helemaal op en eigenlijk kan iedereen dat nu wel gebruiken in deze nare tijd. Kwekerij W.A.J. Gerritsen biedt u de mogelijkheid om op een veilige manier wat fleurigheid te komen halen.


Natuurlijk staat bij Anita en Wilbert Gerritsen gezondheid voorop. De daadkrachtige maatregelen die zij hebben getroffen voor de gezondheid van u en van henzelf zijn daarvan het bewijs: “De ingang van onze kas hebben we tijdelijk verplaatst naar achteren, aan het einde van het parkeerterrein dus. Vanaf daar kan men namelijk via een éénrichtingsroute door de kas lopen. Hierdoor is het heel makkelijk om ruim anderhalve meter afstand van elkaar te bewaren”, legt Anita uit. Een bezoek aan de kas van kwekerij Gerritsen is op dit moment niet alleen een welkome afwisseling, maar ook iets waarvan je echt weer opfleurt! En al vanaf 35 cent per stuk, neemt u wat van die fleurigheid mee naar huis!

“Onze kas is weer volop gevuld met één- en meerjarige planten. Onze planten komen van eigen opkweek, zodat we de kwaliteit ervan zo goed mogelijk kunnen beheersen”, vervolgt Anita. Van groenteplantjes en kleurrijke hangpotten tot kuipplanten en stekgoed, het ruime assortiment van Gerritsen is zeer de moeite waard eens te komen bekijken. En neemt u gerust uw eigen bloembak mee, want de plantjes die u er koopt, kunt u er voor één euro per bak extra ook in laten zetten. U bent van harte welkom van maandag tot en met zondag aan de Polseweg 23 in Huissen. Tel: 026 3251933. Kijkt u voor meer informatie, ook over de corona-maatregelen, op www.kwekerijgerritsen.nl of op Facebook.
Uitvaart en corona

ELST - Afscheid nemen in corona-tijd... het vraagt veel van nabestaanden. Maximaal 30 aanwezigen, afstand houden: het kan zeer tegenstrijdig voelen in tijden van verdriet. Ook is het gemis van een kopje koffie of een borrel na afloop groot. Toch zijn er vele mogelijkheden die een uitvaart warm en passend maken, zo ervaart Aster uitvaartzorg de afgelopen weken.


Bovendien ontstaan er in deze tijden ook nieuwe vormen. Zo blijkt een locatie van grote betekenis: een sfeervolle ruimte in plaats van een grote aula kan veel doen in een klein gezelschap. In ons uitvaartcentrum zit men nu graag in een ronding: dat geeft met een kleine groep meer geborgenheid. Alle mensen die eigenlijk aanwezig zouden zijn, kunnen meekijken via een livestream. Ondanks de situatie geeft het een gevoel van verbondenheid, zeker wanneer men bijvoorbeeld gelijktijdig op alle locaties een kaars ontsteekt. Of het verzoek om een herinneringskaart toe te sturen kan ook troostend werken, zeker wanneer deze om de baar worden geplaatst tijdens de uitvaart. Creativiteit floreert ook enorm: in plaats van bloemen toesturen worden betrokkenen gevraagd een bos bloemen voor zichzelf te kopen ter nagedachtenis aan de overledene, en hiervan een foto te delen met de nabestaanden. Of een speciale route rijden langs gedenkwaardige plekken uit iemands leven, kan een afscheid ook een bijzondere draai geven. Meerdere malen werden families de afgelopen weken verrast met spontane erehagen, mensen die langs de route stonden voor een laatste groet. Afscheid nemen zal voorlopig anders gaan. Maar met meedenken en soms ómdenken kan een afscheid toch mooi en naar wens verlopen. Aster uitvaartzorg wenst u veel sterkte toe in deze lastige tijden.

Dé Smaakcateraar lanceert uniek concept:Dé BBQ-Box, al vanaf twee personen!

Dé Smaakcateraar biedt voor iedere gelegenheid een smaakvolle invulling: van hapje tot happening! (foto: Ilona Kuster)

GENDT – Opnieuw laten broer en zus Roy en Jessy zien dat ze niet alleen het culinaire, maar ook het creatieve brein achter Dé Smaakcateraar zijn. Met klanten meedenken en ver vooruit denken dat is hun specialiteit. “En soms moet je 'out of de box' denken!”, zegt Roy met een knipoog.


Zowel een barbecue thuis als ook een bedrijfsbarbecue wordt meestal georganiseerd voor meerdere gasten. Met een groep vrienden, familie of collega's genieten van die heerlijke volle smaak van gegrilde gerechten, kan nu vanwege het coronavirus even niet. Maar dat kan natuurlijk wél gezellig met z'n tweeën of met je eigen gezin. Zet de barbecue maar vast klaar, want Dé Smaakcateraar biedt nu Dé BBQ-Box aan, al vanaf twee personen. Dé BBQ-Box is rijkelijk gevuld met dagverse ingrediënten voor een voortreffelijke barbecue thuis. Vlees en/of vis aangevuld met ambachtelijke salades, gekruid stokbrood, kruidenboter en diverse sauzen; Dé BBQ-Box is er in vier varianten. “En voor liefhebbers van vegan of vegetarisch eten passen we de BBQ-Box uiteraard naar wens aan”, voegt Jessy er aan toe.

Voor werkgevers kan Dé BBQ-Box een origineel alternatief zijn voor de bedrijfsbarbecue dit jaar, namelijk Dé Bedrijfsbarbecue@home. Roy: “Wij komen op het bedrijfsadres en creëren daar een verantwoord BBQ-afhaalpunt. De medewerkers nemen de dagverse BBQ-boxen mee naar huis om daar in een kleiner gezelschap te tafelen met collega’s of familie. Als de medewerkers vervolgens een foto van hun barbecue-momenten op de social media posten, kunnen collega's toch een beetje met elkaar meegenieten. Dé BBQ-box is ook verkrijgbaar als giftcard voor particulieren en bedrijven. Deze is inwisselbaar bij ons op locatie.”Van hapje tot happening...
Ook in een klein gezelschap zoals in deze coronatijd, kunt u groots culinair genieten van de kwaliteit van Dé Smaakcateraar. Bovendien is Dé BBQ-Box een blijvende service, dus dat wordt genieten op dagen zoals Moederdag, Hemelvaartsdag en Pinksteren! www.desmaakcateraar.nl. Bezoekadres: Huigensstraat 10 Gendt. T: 0481 421334. E: info@desmaakcateraar.nl.Adopteer een kip:doorslaand succes

Kippenkar met kippen. (foto: René Gidding) René Gidding

RESSEN - Sinds deze maand heeft Landwinkel de Woerdt een mobiele kippenkar met 249 kippen. De eieren vinden hun weg via verkoop in de Landwinkel en via adoptie ouders. Dat laatste is een doorslaand succes. Veel klanten van de Landwinkel hebben een kip geadopteerd en komen wekelijks bij hun kip kijken en de eieren ophalen.


Hoe werkt de kippenkar? De kippen zijn altijd vrij om naar buiten te gaan waar ze lekker in het gras en in de boomgaard kunnen scharrelen. De kippenkar is voorzien van automatische deuren die ’s ochtends open gaan en ’s avonds langzaam dichtgaan. In de nacht slapen de kippen op stok in de geïsoleerde kar en kunnen ze niet gestoord worden door bijvoorbeeld de vos. In de kar is bovendien volop eten en water te vinden.

De kippen worden verzorgd door zorgboerderij De Groote Locht en Gidding Buitenzorg. Dagelijks controleert één de gezondheid van de kippen en worden de eieren uitgehaald. Naast brok krijgen de kippen rest fruit en groenten afkomstig uit de Landwinkel. Kortom, een prachtig voorbeeld van lokale en sociale kringlooplandbouw.

Meer weten? Bekijk de mogelijkheden op www.dewoerdt.nl. Of neem een kijkje. Landwinkel De Woerdt is te vinden aan de Woerdsestraat 4 in Ressen.

Moederdag Drive-In bij Intratuin

(foto: Henri Doeleman/ Hemusic Pro)

ELST - "Kids kom op 8 en 9 mei naar de Moederdag Drive-In bij Intratuin Elst! Rijd met je fiets, skelter, lopend of dansend door de drive-in en zoek het allerleukste moederdag cadeau uit voor de allerliefste mama!


Natuurlijk betaal je contactloos én op 1,5 meter afstand. Dat maakt het niet minder gezellig want we maken er feestje van met heel veel harten, muziek en gezelligheid. Cross door de Moederdag Drive-In op 8 mei van 9.30 tot 20.00 uur en op 9 mei van 9.00 tot 17.00 uur."