GN Lingewaard

15 januari 2020

GN Lingewaard 15 januari 2020


Help mee de 34e Bemmelse Dweildag tot succes te maken

De vrijwilligers van de Bemmelse Dweildag. (foto: Huisfotograaf Bemmelse Dweildag)

BEMMEL - Wat zijn jouw goede voornemens voor het nieuwe jaar? Wil je meer muziek in je leven, meer genieten van al het moois om je heen of vrijwilligerswerk gaan doen? Goed nieuws: al die drie voornemens komen samen in de vacatures die de Bemmelse Dweildag heeft opgesteld!

Het bestuur van de Bemmelse Dweildag is op zoek naar een penningmeester, voorzitter en een nieuw lid voor de sponsorcommissie. Door het bestuur te versterken beteken je niet alleen wat voor de gemeenschap, maar verzeker je jezelf ook van een aantal hele gezellige avonden. Het bestuur, dat bestaat uit een tiental personen (variërend van twintigers tot zestigers), vergadert in een ongedwongen sfeer met een biertje erbij. Er is veel ruimte voor eigen inbreng en samen met tweehonderd vrijwilligers werken we jaarlijks naar een prachtig evenement toe.

Penningmeester

"We zijn met spoed op zoek naar een nieuwe penningmeester. We zoeken iemand die affiniteit met financiën en boekhouden heeft, en zicht kan houden op de financiële gezondheid van de stichting."

Voorzitter

"Daarnaast zijn we ook nog steeds op zoek naar een nieuwe voorzitter die het bestuur kan vertegenwoordigen bij overleggen met de gemeente, horeca en andere partijen."

Sponsorcommissie

Als laatste is er ook een positie vrijgekomen in de sponsorcommissie. "Ben jij creatief en goed in het leggen van nieuwe contacten? Dan is deze positie je op het lijf geschreven! En... kun jij komend jaar iets voor het bestuur van de Bemmelse Dweildag betekenen? We vergaderen eens per maand. Neem voor meer informatie contact met ons op via info@bemmelsedweildag.nl."

Nationale Voorleesdagen: 'Moppereend' in de bieb

Pat en Pet met Moppereend.

HUISSEN - Tijdens de Nationale Voorleesdagen van 22 januari -1 februari kunnen peuters en kleuters extra vaak luisteren naar mooie verhalen in de bibliotheek. Op woensdag 22 januari spelen Pat en Pet de voorstelling ‘Moppereend’ in Bibliotheek Huissen.

Voorlezen is altijd een fijn relaxmomentje tussen ouder en kind, én belangrijk voor de taalontwikkeling. Daarom is er tijdens de Nationale Voorleesdagen van 22 januari t/m 1 februari in alle bibliotheken extra aandacht voor voorlezen.

Eend is aan het mopperen. Ze vindt niks leuk en verveelt zich. Pat en Pet en de dieren willen wel helpen. Helpen jullie mee? Een vrolijke voorstelling met eigengemaakte liedjes. Kaartjes kosten voor bibliotheekleden drie euro, overige bezoekers betalen 4 euro. De voorstelling duurt 30 minuten en is geschikt voor kinderen vanaf twee jaar.

Gratis vingerpopje

Kinderen tot 18 jaar kunnen gratis én zonder inschrijfkosten lid worden van de Bibliotheek Gelderland Zuid. Schrijf je je in tijdens de Nationale Voorleesdagen en ben je zes jaar of jonger? Dan krijg je in de bibliotheek een vingerpopje van Moppereend cadeau.

Kijk voor het hele programma en kaartverkoop tijdens de Nationale Voorleesdagen op www.obgz.nl/nationalevoorleesdagen.

Voorbereidingen bevrijdingsweekend Doornenburg in volle gang!

DOORNENBURG - Koor Jekadee en Historische Kring Doornenburg zijn enthousiast bezig met de voorbereidingen voor het bevrijdingsweekend op 3, 4 en 5 april. Omdat het dan 75 jaar geleden is dat het dorp Doornenburg bevrijd werd, worden in het kerkgebouw diverse activiteiten georganiseerd onder het thema 'Geef vrijheid een stem'.

Op 3 en 4 april geeft Jekadee een bevrijdingsconcert met vrienden. Zoals u gewend bent van Jekadee belooft dit weer een waar spektakel te worden. Op zondagmiddag 5 april is er een fietstocht door Doornenburg met verhalen van dorpsgenoten over de tweede wereldoorlog. Bent u niet goed ter been en wilt u graag de tocht meemaken, dan kunt u gebruik maken van de huifkar Waay Express. Hiervoor dient men vooraf te reserveren via fietstocht@jekadee.nl. Deelname met eigen auto is niet mogelijk.

In het kerkgebouw is de tentoonstelling 'Doornenburg 75 jaar bevrijd' te bezichtigen. Daar is ook het herdenkingsboek te koop en kan een ieder na de fietstocht de lezing 'Eten in de tweede wereldoorlog' bijwonen.

Kaarten zijn vanaf heden te koop bij Spar Doornenburg, The Read Shop Viergever Gendt en via concert@jekadee.nl /fietstocht@jekadee.nl. Concertkaarten kosten 7,50, fietstochtkaarten 2,50 en voor kinderen 1,50 euro. Aan het gebruik van de Waay Express zijn geen extra kosten verbonden.

Kortom: een weekend vol activiteiten! "Heeft u belangstelling, wacht dan niet te lang: het aantal kaarten is beperkt." Meer informatie staat op www.jekadee.nl en www.historischekringdoornenburg.nl.

'Lopen langs de Linge'

BETUWE - Harry Stegeman liep het afgelopen jaar langs de Linge, van Doornenburg tot aan Gorinchem, en schreef daar een boek over: Lopen langs de Linge. Hij vertelt over wat hij onderweg zag en meemaakte. Maar ook over wat hij te weten kwam van het rijke en bijzondere verleden van de rivier met twee gezichten. De Linge verandert halverwege – net boven Tiel – immers van een eerst nog vooral kaarsrechte wetering tussen weilanden en akkers in een 'echte', meanderende rivier tussen slingerende dijken.

Stegeman, inwoner van Wijk bij Duurstede, was al heel lang goed bekend met dat laatste stuk, van pakweg Geldermalsen tot voorbij Leerdam. 'Het duurde even tot ik ook die andere Linge in dat andere landschap tussen Doornenburg en Zoelen ontdekte: de uiterwaarden rond fort Pannerden, het fietspad langs de Linge door het weidse land van Angeren en Bemmel, het splinternieuwe Park Lingezegen, het stokoude landgoed Hemmen, de Klompenpaden rond Kerk-Avezaath en Erichem. De mensen die er wonen, wisten het al lang: de Linge is hier anders, maar daarom zeker niet minder boeiend.'

Stegeman blijft op zijn wandeling steeds zo dicht mogelijk bij de Linge, maar maakt hier en daar ook een uitstapje naar links of naar rechts. Boeiende ontdekkingstochten voeren door oude landgoederen en een landschapspark in wording, langs verdedigingslinies en plekken die herinneren aan lang voorbije en meer recente oorlogen, door natuurgebieden en boerenland en langs vestingstadjes en dijkdorpjes.

De Linge is ruim honderd kilometer lang. Lag het niet meer voor de hand om de fiets te pakken? Harry Stegeman: 'Wandelen is stilstaan bij de dingen, las ik ergens. Je ziet dingen die anders niet opvallen'. Zijn wandeltocht resulteerde in een informatief, maar toch ook luchtig boek over de Linge en haar landschap: een boek dat uitnodigt om de streek zelf te gaan ontdekken. Het is verkrijgbaar bij de plaatselijke boekhandel.

Gendts Bevrijdingsfestival: Gendt viert 75 jaar bevrijding

GENDT - Na maanden van voorbereiden weet de organisatie het zeker; Dit mag u niet missen! 17, 18 en 19 januari viert Gendt 75 jaar bevrijding. Initiatiefnemer Sint-Sebastianus Gendt is trots dit samen met Historisch Kring Gente, R.K. Parochie H. Maria Magdalena en Oorlogsmuseum Niemandsland te organiseren.

Het Gendts Bevrijdingsfestival start vrijdag 17 januari. Oorlogsmuseum Niemandsland, naast het voormalige gemeentehuis, ontvangt de groepen 7 en 8 van een aantal Lingewaardse Basisscholen voor een educatief programma. Vrijdagavond is om 20:00 uur in Providentia een lezing door Bauke Huisman over WO II in de Betuwe. Bauke geeft een overzicht van de militaire operaties in WO II in de oostelijke Betuwe. Door de lezing krijgt de bezoeker een totaalplaatje van de operaties tussen september 1944 en mei 1945 van de geallieerde troepenbewegingen. De daarmee samenhangende gebeurtenissen zoals de slag om Elst, de onderwaterzetting van een deel van de Betuwe, het bombardement op Gendt en de verwoesting ervan komen aan de orde. De toegang is gratis.

Zaterdag is in Providentia het Bevrijdingsconcert. Tijdens een middag- en avondconcert wordt het Gendtse verhaal over de oorlog geïllustreerd. Aan de hand van onderwerpen als de mobilisatie, de bezetting, D-Day, operatie Market Garden, bevrijding en herdenking wordt de bezoeker, meegenomen hoe het in de oorlog was in Gendt en hoe dit door Gendtenaren beleefd werd. Hierbij wordt gebruik gemaakt van interviews, filmbeelden, foto's, verhalen en muziek gespeeld door Sint-Sebastianus. Speciale gasten zijn de kinderen van evacuees uit Gendt, die tijdens de evacuatie elders zijn geboren en nog steeds in Gendt wonen en de mensen die meewerkten aan de totstandkoming van het film- en beeldmateriaal.

Zondag is om 10:30 uur de officiële heropening van Oorlogsmuseum Niemandsland. De opening van de vernieuwde tentoonstelling zal muzikaal worden verzorgd door Drumfanfare Michaël uit Nijmegen en Sint-Sebastianus. De presentatie van het museum is geheel vernieuwd en geprofessionaliseerd. Nieuwe presentatietechnieken en nieuwe educatieve programma's zijn gemaakt voor de groepen 7 en 8 en het 1-2e leerjaar voortgezet onderwijs. Ook beschikt het museum over nieuw foto- en filmmateriaal uit de oorlog.

College kiest voor afwijken van regelgeving APV

Vier bomen hebben vorig jaar onverwacht voor aanvullend overleg gezorgd. (foto: Sjaak Veldkamp)

HUISSEN – Bij de start van de aanleg van twee padelbanen heeft Tennisvereniging Huissen gemerkt dat vier bomen op grondgebied van Lingewaard gruwelijk in de weg staan. Hoewel het afwijkt van de bestaande regelgeving in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV), heeft het college toch ingestemd met het verlenen van een kapvergunning.

Padel is een mix van tennis en squash en wordt gespeeld met vier personen op een padelbaan omringd door wanden, dei onderdeel zijn van het spel.

Vorig jaar januari heeft de gemeente toestemming verleend voor aanleg. Bij aanvang van de werkzaamheden bleken de beide padelbanen hinder te kunnen ondervinden van overhangende takken. Volgens TV Huissen gaat het om de veiligheid van spelers. Op de baan zou bladval en afbrekende takken een gevaar opleveren. Ook zou wortelvorming eventuele schade kunnen opleveren aan de padelbanen.

Het college erkent dat door het verlenen van een kapvergunning een precedentwerking kan ontstaan. Nu ze vorig jaar met de aanleg ingestemd hebben, lijkt de gemeente zelf een probleem te hebben. Blijven staan is geen optie. Want de banen kunnen schade toebrengen aan de wortels waardoor de kans groot is dat de vier bomen van de gemeente het niet overleven. Het verlies aan groen zal door de vereniging gecompenseerd moeten worden. TV Huissen heeft voorgesteld om de achterkant van het terrein groen in te richten en meerdere bomen aan te planten. Het streven is om de banen vóór 21 maart in gebruik te nemen.

Top-film: They shall not grow old

BEMMEL - Op donderdag 23 januari vertoont TOP de aangrijpende filmdocumentaire They shall not grow old.

Honderd jaar na de Eerste Wereldoorlog weet men veel over de gruwelijke impact die het gehad heeft op de soldaten, met name de omvang van het aantal slachtoffers, waardoor een toekomstige generatie is weggevaagd. Peter Jackson geeft met 'They Shall Not Grow Old' een nieuw inzicht op de menselijke ervaring van het leven aan het front. Oude beelden uit archieven van oorlogsmusea zijn digitaal bewerkt en ingekleurd, waardoor men het akelige gevoel heeft dat de beelden recentelijk zijn opgenomen. Qua techniek is They Shall Not Grow Old baanbrekend en het resultaat is verbluffend. Peter Jackson geeft de soldaten uit de Eerste Wereldoorlog een gezicht.

Aanvang 20:00 uur. Kaartjes kosten 7,00 euro per stuk en zijn te bestellen op www.theaterkerk.nl en tevens verkrijgbaar bij boekhandel De Toren van Bemmel en in de Theaterkerk, Markt 5, Bemmel.

Angerense Manouk Kloppenburg studeerde in het 'andere' Spanje 'San Sebastian verreweg het mooiste stukje van dit land'

Vele Betuwenaren zijn al naar het buitenland vertrokken. Sommigen verblijven er nog steeds, anderen zijn teruggekeerd naar Nederland. In deze rubriek tekent de Huissense journalist Hans Schmeinck hun ervaringen op. Deze week Manouk Kloppenburg (23) uit Angeren. Zij studeerde in San Sebastian en haalde haar zogeheten minor. Ze leerde en passant ook de Baskische stad goed kennen. 'De natuur, de bergen, de schone straten, de vriendelijke mensen en het lekkere eten; ik ga echt nog wel terug.'

Okay, de voorbereiding voor haar (lange) verblijf vorig jaar in San Sebastian had – veel – beter gekund. ,,Pas toen ik al een paar weken daar was kreeg ik te horen waar ik kwam te wonen. En dan waren er ook nog problemen met het betreffende appartement.'' Maar dat werd relatief snel opgelost. En toen Manouk een intensieve cursus Spaans had afgerond, begon ze aan haar studie aan de universiteit Deusto. ,,Ik volgde de minor Business Administration. Het was een kleine universiteit en je voelde je geen nummer. Wat beter kon was het gebrekkige Engels van een aantal docenten.''

De studie in de Baskische stad is onderdeel van de opleiding Facility Management op de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) in Nijmegen. Hiervoor volgde de in Huissen geboren en op haar 13e naar Angeren verhuisde Kloppenburg-telg het OBC in Bemmel. OP het MBO haalde ze haar diploma Ondernemerschap.

,,Het was hier wel heel erg wennen om in het Engels te studeren en communiceren. De studie zelf viel over het algemeen wel mee.'' Ze had zo nu en dan ook tijd om San Sebastian te leren kennen. ,,Een relatief grote stad, al voelde het voor mij aan als een dorp. Ik woonde in het centrum, dat vol staat met mooie, monumentale panden. Met mijn huisgenoten uit Frankrijk en Canada en andere studenten deden we aan beachvolleybal, surfen en hiken. Dit deel van Spanje is verreweg het mooiste stukje wat ik heb gezien; prachtige natuur en bergen en ook schone straten en lekker eten.''

Gelovig

Echt contact met de lokale bevolking had de 'Angerense' niet. ,,Ze spreken bijna alleen Baskisch. Ze zijn allemaal wel heel erg vriendelijk, maar best ingetogen. Trots op hun eigen cultuur, taal en gelovig. Ik ga zeker nog een keer terug. Eerst met vriendinnen om het hen te laten zien. En als ik ouder ben zou ik er graag met een camper willen rondtrekken.''

Tijdens haar maandenlange verblijf in San Sebastian was er een periode dat ze zich er niet zo senang voelde. ,,Het regende toen heel veel en lang. Kwam ik in een dipje terecht. Maar ik heb heel leuk en veel bezoek gehad van mijn ouders, zussen en studievriendinnen.''

Ze haalde recent daadwerkelijk de minor op 'Deusto' en vierde even vakantie met onder meer haar vriend Maikel, waarmee ze samenwerkt bij sterrestaurant Rijnzicht in Doornenburg. Volgende maand start ze met haar vierde jaar aan de HAN. ,,Over een half jaar ben ik hopelijk afgestudeerd en ga ik waarschijnlijk op zoek gaan naar een fulltime baan. Tijdens mijn afstudeerstage bij het Leger des Heils ga ik twee panden van hen onderzoeken om uiteindelijk een advies te kunnen geven over verduurzaming. Ik hoop in deze periode duidelijk te krijgen of ik verder wil in het vastgoed, of juist ergens anders in. Want mijn opleiding is zo breed.''


'Toen het heel veel en lang regende hier, kwam ik wel in een dipje terecht'

Inschrijving Verlichte carnavalsoptocht Gendt

Verlichte Optocht Gendt 2019.

GENDT - Dit jaar zal er opnieuw een Verlichte avondoptocht plaatsvinden in Gendt, deze zal plaatsvinden op zondagavond 23 februari om aanvang 19.00 uur. Deelname aan de Verlichte Optocht in Gendt is gratis!

Evenals voorgaande jaren zal er een stoet van kleurrijke verlichte praalwagens en uitgedoste mensen door de straten van Gendt trekken. Ook is het weer feest bij zaal Providentia en café De Klok in Gendt. SCG De Gentenarren zal zorg dragen voor een feestelijk geheel waar jong en oud welkom is.

Doe mee aan deze mooie en gezellige Verlichte carnavalsoptocht in Gendt en win mooie prijzen. Bedenk een leuk en creatief ontwerp en schrijf je in! Voor deelname aan de Verlichte Optocht in Gendt is het digitale inschrijfformulier te vinden op www.gentenarren.nl onder Evenementen 'Verlichte Optocht'. Voor overige vragen kun je een mail sturen naar verlichteoptochtgendt@hotmail.nl.

Speciale infoavond Vrijwillige gezinsondersteuning in Bemmel Wie komt het team versterken?

LINGEWAARD - Heb je ervaring met opvoeden en vind je het leuk om gezinnen in Lingewaard te ondersteunen? Voor het project Gezinsondersteuning is men dringend op zoek naar mensen met ervaring en passie voor opvoeding.

Stichting Welzijn Lingewaard biedt gezinnen, waar het tijdelijk even niet zo lekker loopt, ondersteuning met het project Gezinsondersteuning. De gezinsondersteuning is gratis en duurt maximaal een jaar. De vrijwilligers worden getraind en krijgen intervisie, zodat zij goed voorbereid de ondersteuning kunnen bieden. Gedurende het ondersteuningstraject kunnen zij altijd terugvallen op de projectcoördinator. De vrijwillige inzet bedraagt een dagdeel per week.

"Tijdens de informatiebijeenkomst op dinsdagavond 21 januari zetten we alle belangrijke informatie over het project op een rij en komt een vrijwilligster vertellen over haar ervaringen als gezinsondersteuner. Daarnaast is er ruimte om alle vragen te stellen die je hebt. Ben jij op zoek naar een leuke nieuwe uitdaging voor 2020? Beschik jij over goede sociale en contactuele vaardigheden? Kijk je met een open blik naar de situatie? Lukt het je om naast deze gezinnen te staan en hen dat kleine duwtje in de rug te geven, zodat zij zelf weer verder kunnen? Herken je je in deze beschrijving? Dan horen we heel graag van jou!" De infoavond is dinsdag 21 januari van 19:30 tot 21:00 uur aan de Cuperstraat 9 in Bemmel. Vooraf aanmelden is fijn, maar niet verplicht. Voor meer informatie of aanmelding kun je contact opnemen met projectcoördinator, Esther Booltink via 06 13966541 of per mail: e.booltink@swlingewaard.nl."

Wegens succes geprolongeerd: The Musical Night

BEMMEL - Het kon niet uitblijven: na het grote succes in 2018 staat zondag op 26 januari opnieuw The Musical Night geprogrammeerd in de TheaterKerk. Dit seizoen op zondagmiddag, samen met de hele familie genieten van onvervalste musicalhits.

Dat is wel toevertrouwd aan Silencio Pinas, Miriam Venema en Hanneke Engels. Drie professionele musical zangers (bekend uit o.a. Soldaat Van Oranje, Sister Act, Love Story, The Lion King) die hun talenten bundelen en het publiek betoveren in een middag vol ingetogen ballads, anekdotes en spectaculaire meezingers. In een frisse, spetterende, nieuwe show The Musical Night nemen ze het publiek mee op een reis langs alle grote musicals. Denk aan Elisabeth, The Phantom of the Opera, Mary Poppins, The Lion King, Mamma Mia, en On your Feet. Samen met het 4-koppig combo presenteren zij een fantastische musicalmiddag.

Aanvang 14:00 uur. Locatie Theaterzaal. Kaartjes kosten 18,50 euro per stuk en zijn te bestellen op www.theaterkerk.nl en tevens verkrijgbaar bij boekhandel De Toren van Bemmel en in de Theaterkerk, Markt 5, Bemmel.

Lustrumconcert door Gemend Koor De Levensbron

HUISSEN - Vijf jaar geleden, 4 januari 2015, presenteerde het nieuwe Gemengd Koor De Levensbron onder leiding van dirigent Maarten-Jan Dongelmans zich bij de eerste viering van het Eucharistisch centrum in Huissen-Stad.

Sindsdien is het koor niet meer weg te denken bij de vieringen van de parochie. Het koor verleent medewerking bij de eucharistievieringen in de kerken van Huissen-Stad en Haalderen, maar ook bij uitvaarten, bruiloften, ziekenvieringen, bedevaarten, kerstvieringen en oecumenische vredesdiensten en niet te vergeten de Umdracht in Angeren en Huissen-Stad.

Het eerste lustrum is reden voor een feestje. Dit vieren we door middel van een concert op zondag 19 januari in de O.L.V. ten Hemelopneming kerk in Huissen-Stad, waarbij iedereen welkom is. De aanvang is 14.30 uur. Het concert staat onder leiding van dirigent Maarten-Jan Dongelmans en bariton en hoornist Rob Hazenberg zal medewerking verlenen. De toegang is gratis en na afloop is er voor iedereen koffie en thee.

Gendtse Ouderenorganisaties over Veiligheid in en om huis

GENDT - Op dinsdag 21 januari verzorgen het SWOG, de OVG en het Participatiepunt Gendt samen een middag rond 'Veiligheid in en om huis'.

Daarvoor hebben zij contact gezocht met het Criminaliteitspreventieteam Nederland, dat deze middag zal verzorgen in de zaal Providentia in Gendt. Steeds vaker hoor/lees je in de media verhalen over mensen die via babbeltrucs proberen bij mensen thuis binnen te komen en met name ouderen worden hierdoor vaker slachtoffer. Het preventieteam zal via interactief spel dergelijke problemen aan de orde stellen.

"Het lijkt ons belangrijk u hier voldoende over te laten informeren om zodoende problemen te voorkomen. Zeker nu ouderen steeds langer zelfstandig thuis wonen. U krijgt ook ruim gelegenheid om vragen te stellen. Kom dus naar deze middag in Providentia, van 13.30 tot 16.30 uur. U betaalt hiervoor twee euro en ontvangt dan koffie of thee. Het belooft een interessante middag te worden. Iedereen is welkom op deze middag. Mocht u zelf geen vervoer hebben, dan kunt u De Wielewaal bellen op 06 19192882. Liefst een paar dagen van te voren."

Kleien, schilderen, leerverven, inkttechniek Cursus bij Liedje en jij beslist

HUISSEN - Zin om het nieuwe jaar creatief te beginnen? Cursus kleien, schilderen, leerverven, inkttechniek enzovoort. Liedje biedt in haar atelier een keur aan mogelijkheden, binnen een cursus blok van twaalf lessen.

Je kiest per les wat je gaat doen, het is aan jou de keus. Je kunt schilderen, boetseren, keramisch werken. Maar je kunt ook met leerverf werken (bijvoorbeeld stoel, poef of kussen) naar eigen inzicht beschilderen. Stof beschilderen voor gordijnen spreien of tafelkleden, maar ook zo bewerken dat de stof waterafstotend is, zodat je hem als douchegordijn kunt gebruiken of er een strandtas van kunt maken. Monotyp en lepeltechnieken behoren ook tot de mogelijkheden. In die 12 lessen beslis jij dus wat je iedere week wilt doen. Zodat je uit kunt zoeken wat je leuk vindt en waar je talenten liggen.

De cursus start op maandag en dinsdag 10 en 11 februari van 19.30 tot 21.30 uur. Aanmelden bij Liedje: 06 51242903 of email: liedjegeene@gmail.com. Liedje Geene Doelenstraat 2a, Huissen.

Inloopavond toekomst Mariaplein Haalderen

Het oude winkelpand aan het Mariaplein in Haalderen. Op deze plek gaat Waardwonen 10 appartementen realiseren.

HAALDEREN - Haalderen Leeft en Waardwonen hebben zich (samen met de gemeente Lingewaard) ingezet om een goede invulling te geven aan het Mariaplein. Op donderdag 23 januari houden zij een inloopavond om inwoners van Haalderen de uitwerking hiervan te laten zien. Iedereen is er welkom!

Waardwonen gaat tien appartementen realiseren aan het Mariaplein in Haalderen. Het plein ligt in het centrum van Haalderen, dichtbij de supermarkt en het centrum. Het nieuwe appartementencomplex komt op de plek waar nu een oud en verpauperd winkelpand staat, al jaren een doorn in het oog voor de inwoners van Haalderen. Waardwonen is blij dat ze met het realiseren van de (levensloopbestendige en energieneutrale) appartementen een mooi antwoord bieden op de vraag naar sociale huurappartementen en een goede oplossing bieden voor de locatie. Tijdens de inloopavond laat Waardwonen de ontwerptekeningen van de nieuwe appartementen zien.

In het onderliggende dorpsontwikkelingsplan is afgesproken dat ook de inrichting van het plein verbeterd zou worden. Twee studenten stedenbouwkunde maken op dit moment een nieuw ontwerp voor het plein op basis van de wensen van inwoners en omwonenden. Tijdens de inloopavond worden ook de schetsen van het gewenste plein gepresenteerd.

De inloopavond op 23 januari is van 19.30 tot 21.30 uur in De Tichel. Men kan t gewoon - zonder aanmelden - langskomen wanneer het uitkomt. Alle inwoners van Haalderen zijn welkom.

Start ehbo-cursus in Huissen

Herhaling reanimatie met AED. (foto: Gerritsen) Gerritsen

HUISSEN - Ehbo-vereniging Sint-Christoffel uit Huissen start 1 februari met een nieuwe cursus. De cursus bestaat uit zeven lessen en wordt afgesloten met een examen. De lessen zijn op zaterdagochtend van 9.00-13.00 uur en worden gehouden op IKC De Abacus. Kosten bedragen inclusief examen, boek en lesmateriaal 125 euro.

"Wilt u graag weten wat u moet doen bij verslikking, ernstige bloeding, stoornissen in het bewustzijn en ademhaling, shock, brandwonden, verstuiking/kneuzing, letsel door koude of warmte, verband- en hulpmiddelen, bediening AED, et cetera geef u dan nu op via secretariaat@ehbohuissen.nl of www.ehbohuissen.nl. Heeft u alleen interesse in een cursus reanimatie (inclusief AED-training), dan kunt u ook contact opnemen via bovenstaand mailadres."

25 jaar lid bij Egerländerkapel De Leemkuulers

Jubilaris Willy Smeenk. (foto: Annie Altena)

BEMMEL - Willy Smeenk is 25 jaar lid bij Egerländerkapel De Leemkuulers in Bemmel.

Open Eetcafés Lingewaard

LINGEWAARD - De komende periode organiseert SWL weer Open Eetcafés in Lingewaard. Je kunt terecht bij de volgende eetcafés om gezellig samen een vorkje te prikken:

Maandag 20 januari - 17.30u - Providentia, Dorpsstraat 5, Gendt

Dinsdag 21 januari - 17.30u - SWL, Cuperstraat 9, Bemmel

Woensdag 22 januari - 17.30u - RKHVV, Blauwenburcht 1, Huissen

Donderdag 23 januari - 17.30u - Providentia, Dorpsstraat 5, Gendt

Voor vier euro kunnen inwoners van Lingewaard aanschuiven voor een lekkere maaltijd (inclusief koffie na afloop) die geheel bereid wordt door vrijwilligers. Wij vragen deelnemers gepast geld mee te brengen. De zaal gaat om 17.00 uur open. Iedereen die mee wil eten kan zich telefonisch aanmelden van maandag - donderdag tussen 10.00 en 16.00 uur via het SWL Meldpunt, telefoonnummer: 088 2552555. Inschrijvingen buiten deze tijden, via voicemail of via mail worden niet geaccepteerd. "Vanwege het beperkte aantal zitplaatsen raden we aan om op tijd te bellen. Mocht het volgeboekt zijn, dan kun je je aanmelden voor de week er op. Het maandmenu kun je vinden op www.swlingewaard.nl onder 'Activiteiten'."

Repair Cafés Lingewaard

LINGEWAARD - In het Repair Café kan iedereen zijn of haar kapotte spullen laten nakijken door een team van handige vrijwilligers. Zij zijn bekwaam in het uitvoeren van kleine reparaties, maar geven daarnaast ook advies als een eenvoudige oplossing niet mogelijk is. En dit allemaal voor alleen de materiaalkosten en een vrijwillige bijdrage voor het verrichte werk.

Het Repair Café is voornamelijk bedoeld voor het herstellen van klein tot middelgroot huishoudelijk materiaal zoals stofzuigers, koffiezetapparaten, broodroosters, lampjes en föhns maar daarnaast draaien onze vrijwilligers ook voor speelgoed en servies hun hand niet om. "We vragen wel om de apparatuur voordat je het meebrengt schoon te maken en het naaigoed te wassen!"

De komende periode organiseert SWL weer Repair Cafés in Lingewaard. Je kunt terecht bij de volgende locaties voor reparaties en een gezellige bak koffie/thee:

Vrijdag 17 januari van 10.00 -12.00 u in het Ontmoetingscentrum (Kerkstraat 3) in Doornenburg

Dinsdag 21 januari van 13.30 – 15.30 u in het Dorpshuis (Emmastraat 23) in Angeren

De datums van de andere kernen kun je vinden op www.swlingewaard.nl onder ’Activiteiten'. "Heb je spullen die kapot zijn of niet goed meer werken, en vind je het zonde om ze zomaar weg te gooien, bedenk dan dat er nog een leuk alternatief in je eigen woonplaats is."

Column

Schreeuwen

Ik ben geen slijmjurk die tijdens de nieuwjaarsreceptie in de rij staat om het college een hand te schudden. Recepties vind ik sowieso niet prettig. Je moet zo schreeuwen. Enfin, wethouder Sluiter en Janssen zag ik. Die vinden elkaar niet aardig. Dus die heb ik afzonderlijk een hand gegeven en gesprekjes mee gevoerd. Ook burgemeester Josan Meijers liep ik na het handenschudritueel tegen het lijf. Hoi Sjaak, je bent er wél, zei ze hartelijk. Tuurlijk schreeuwde ik. Ik wens u nog een fijne tijd Lingewaard. Ondertussen kan ik mijn zure stukjesdrang niet beheersen. Heeft u de nieuwjaarstoespraak zelf geschreven of uw ambtenaren. Zelf, zegt ze. Wat was uw belangrijkste item? De vuurwerkdiscussie. Ja maar, ik heb wel uw standpunt gemist. Veel burgemeesters hadden het lef om hun nek uit te steken door zich uit te spreken voor een vuurwerkverbod, maar u niet. De burgemeester zegt als ze nu een standpunt inneemt dat het zoeken naar een breed gedragen oplossing in de weg staat. Deze stukjesschrijver heeft een helder standpunt. Ze luistert. Politici die geen voorstander zijn van een vuurwerkverbod zijn bij een volgend incident mede verantwoordelijk. De burgemeester gaat ook in op de woningbouw. Genoeg huizen voor iedereen, goede bereikbaarheid en behoud van het landschappelijk karakter van Lingewaard. Kom op burgemeester. Lingewaard bouwt 1000 woningen. Voor eigen inwoners? Aan me hoela, Amsterdammers verkopen voor de hoofdprijs hun grachtenstulpje en staan dan aan de plattelandspoort te dringen om hier als een vorst 'rustig' te kunnen wonen. 1000 woningen vraagt ook meer asfalt, anders slibt Lingewaard dicht. Het platteland is niet van elastiek. De rek is er uit. Politiek Lingewaard, draai niet om je standpunt heen. Hou op met, platgezegd, dat gezeik over behoud van het platteland, het landschappelijke karakter, dorpsgevoel, dorpse gezelligheid en leefbaarheid. Lingewaard vernieuwt is het motto voor 2020. Schreeuw het uit! Lingewaard is een gastvrije stad. Ook voor westerlingen met stevige standpunten. Schreeuw het uit. Weg met het platteland. Lingewaard vernieuwt.

Sjaak

Boel op Steltemiddag

Boel op Steltemiddag. (foto: Kraonige Zwaone)

HUISSEN - Zaterdag 18 januari is weer de Boel op Steltemiddag in De Gouden Engel in Huissen.

Deze carnavalsmiddag wordt door de Klup Over-Betuwe en Stichting Huissens Carnaval georganiseerd voor mensen uit de regio met een lichamelijke of verstandelijke beperking. Tijdens deze middag zijn er diverse eigen optredens en zal ook ome Cor weer aanwezig zijn om de boel lekker op zijn kop te zetten. Kortom een gezellig carnavalsfeest.

Aanvang: 14:11, zaal open om 13:30 uur. De middag duurt tot 17:00 uur. Toegang is gratis. Voor meer informatie kan men contact opnemen via boelopstelte@gmail.com.

Bingo bij KBO Huissen

HUISSEN - Wie kent het spel niet 'bingo' een spel dat hele dorpen in haar greep had. Bij de KBO spelen we een keer in de maand op donderdagavond vanaf 19.00 uur. Dat is bingo spelen in Sancta Maria van Lingewaal in de Helmichstraat.

Hier speelt men voor 10,50 euro zeven rondes bingo. Er zijn kleine geldprijzen te winnen als de verschillende figuren vol zijn. Er wordt gespeeld op 28 februari. Voor meer informatie: let op bericht op KBO Facebook of KBO website: www.kbohuissen.nl en Hét Gemeente Nieuws.

Kaarten met KBO Huissen

HUISSEN - In veel huiskamers werd het gespeeld, de alom bekende kaartspelen jokeren en klaverjassen.

"In leuke groepen spelen we bij de KBO Huissen dit spel, waar naast de strijd ook tijd is voor een praatje. U komt in contact met uw leeftijdsgenoten en kunt leuke herinneringen ophalen van vroeger en nu. Er is momenteel plaats voor nieuwe spelers. We spelen weer in de zaal van Sancta Lingewaal aan de Helmichstraat in Huissen."

De datum donderdag 16 januari. Kom gerust eens kennismaken en speel een avondje met ons mee. Voor nadere mededelingen let op bericht op KBO Facebook of
KBO website: www.kbohuissen.nl en Het Gemeente Nieuws. De start is om om 18.30 uur.

Koersbal voor leden van KBO

HUISSEN - Koersbal is al een eeuwenoud spel waar 'beweging' een groot deel van uit maakt. Het spel wordt binnen gespeeld, zodat men niet afhankelijk is van het weer. De koffie blijft warm en het drankje gekoeld.

Men speelt elke woensdagmiddag en de aanvang is 14.00 uur in De Gouden Engel aan de Helmichstraat. Voor de koersbal betaalt men een bijdrage van twee euro per maand. Iedereen is welkom op 15, 22 en 29 januari. Voor nadere mededelingen let op bericht op KBO Facebook of KBO website: www.kbohuissen.nl en Hét Gemeente Nieuws.

Wievebal in De Gouden Engel

Wievebal 2019. (foto: Tom Levels De Kraonige Zwaone) Tom Levels De Kraonige Zwaone

HUISSEN - "Lieve dames, hebben jullie zin om met je vriendinnen een avondje gezellig op de muziek van Blind Date jullie partners in de maling te nemen? Kom dan naar het Wievebal van Huusse!"

Deze is zaterdag 8 februari met als thema 'Huussese wief: altied ien de mode'. Aanvang dames: 20.00 uur bij Het Moment om de voorpret alvast te delen met een gratis drankje. Aanvang heren: 20.11 uur bij De Gouden Engel.

Vier generaties in Lingewaard

LINGEWAARD - Op 15 december 2019 is Emma geboren, dochtertje van Kiki Nissen en Toon Hermans, kleindochter van Nellie Nissen en achterkleindochter van Dolly Leensen-Lukassen. Een mooi moment voor een bijzondere foto.

R.K. Parochie H. Maria Magdalena

Liturgie Tweede zondag in de tijd door het jaar. Deze zondag horen wij in het evangelie het getuigenis van Johannes na de doop van Jezus: "Ik heb de Geest als een duif uit de hemel zien neerdalen en Hij bleef op Hem rusten. Ook ik kende Hem niet, maar die mij gezonden had om met water te dopen, Hij had tot mij gesproken: Op wie gij de Geest zult zien neerdalen en blijven rusten, Hij is het die doopt met de heilige Geest. Ik heb het zelf gezien en ik heb getuigd: Deze is de Zoon van God."

Zaterdag 18 januari

O.L.V. van Zeven Smarten Haalderen: 19.00 u: Eucharistieviering, V. Bulthuis, GK de Levensbron
H. Maria Geboorte Driel: 19.00 u: Woord en communieviering, LWG, Cantorije
St. Jacobus de Meerdere Valburg: 19.00 u: Eucharistieviering, K. Donders, Dameskoor
Providentia Gendt, 19.00 u: Schuttersviering, C. Driessen


Zondag 19 januari
St. Werenfridus Elst: 10.00 u: Eucharistieviering, K. Donders, Musica Amare
O.L.V. ten Hemelopneming Huissen-stad: 10.00 u; Eucharistieviering, V. Bulthuis, InVoice

PKN-kerk De Vloedschuur Heteren, 10.00 u: Oecumenische viering, J. Kallen
H. Maria Geboorte Lent, 10.00 u: Oecumenische viering, J. Rademakers, St. Caeciliakoor, St. Leonarduskoor

Zaterdag 25 januari

O.L.V. van Zeven Smarten Haalderen: 19.00 u: Eucharistieviering, K. Donders, Herenkoor

St. Leonardus Oosterhout 19.00 u: Eucharistieviering, F. Bomers, Musica Nova

St. Willibrordus Herveld, 19.00 u: Eucharistieviering, V. Bulthuis, Magna Voce

Zondag 26 januari 2020

St. Werenfridus Elst: 10.00 u: Eucharistieviering, V. Bulthuis, Kinderkoor
O.L.V. ten Hemelopneming Huissen-stad: 10.00 u; Eucharistieviering, K. Donders, GK De Levensbron

PKN-kerk Gendt, 10.00 u: Oecumenische viering

Protestantse Kerk Driel: 10.00 u: Oecumenische viering, M. Sanders, Enjoy

Profdroom ook na tweede zware blessure nog springlevend Vera ten Westeneind krijgt kans bij ADO Den Haag

Tekst: Hans Schmeinck

Vera ten Westeneind (21) traint sinds kort mee bij het vrouwenteam van ADO Den Haag. Ze zit in de laatste fase van haar herstel van een zware knieblessure. Ze was clubloos en zocht zelf contact met de Haagse eredivisionist. 'Slagen in het vrouwelijke profvoetbal is nog steeds mijn droom!'

Als ze die droom verwezenlijkt dan heeft daar groot leed tegenover gestaan. Te beginnen in juli 2017 toen ze de voorste kruisband van haar linkerknie afscheurde. Ze had net een tweejarig contract getekend bij PSV. De bij Jonge Kracht in Huissen opgebloeide rossige verdedigster moest het eerste seizoen bij de Eindhovense vrouwenploeg missen. Maar de Oranjeklant kon ook een streep zetten door het EK >20 (2017) en het WK >21 (2018).

Vorig jaar april vond haar tweede nachtmerrie plaats. Ze had al een groot deel van het seizoen 2018-2019 gemist, maar maakte toch haar eredivisiedebuut en toen scheurde ze voorste kruisband van haar rechterknie af. Een nieuwe operatie volgde en het onprettige vooruitzicht van lang (lees: een jaar) revalideren. Tussentijds moest Ten Westeneind nog een bittere pil slikken, haar contract bij PSV werd niet verlengd.

Maar het linksbenige voetbaltalent liet zich niet uit het veld slaan en werkte stil aan haar herstel met fysiotherapeuten van praktijk Van der Ploeg in Angeren. Het dorp waar ze werkt – bij Koeltrans – en meestentijds woont. Omdat de fysio's van Van der Ploeg met haar revalidanten ook gebruik mogen maken van de faciliteiten bij RKHVV in Huissen, traint ze nu met hen op de velden van De Blauwenburcht.

Goed luisteren

En sinds kort bij ADO Den Haag. ,,Ik vond en vind dat een leuke ploeg en heb de club zelf benaderd. Na wat tests met hun fysio, heb ik er twee keer getraind. Afgezien van krachttraining nog niet echt met het team. Ik train al zelf wel met de bal, maar de volgende stap is partijvorm en duels aangaan.''

Ze is nu in de achtste maand van haar circa twaalf maanden durende revalidatie. ,,De knie voelt goed. Beter dan na de eerste blessure. Ik ga wel merken hoe die zich gaat houden. Ik luister nu heel goed naar de fysio en naar m'n lichaam. Bij PSV voelde ik erg de druk om terug te komen. Nu is de focus op echt fit worden en een contract verdienen bij ADO. Ik ben zo blij dat de club mij deze kans geeft.''

Daarvoor moet ze wel regelmatig veel en lang reizen naar Den Haag. ,,In m'n autootje 1,5 uur heen en 1,5 uur terug.'' Als er geen files staan op het Prins Clausplein en/of A12. ,,Ja, maar ik heb het er voor over.'' Want wat voor Ten Westeneind als een paal boven water staat: ,,Slagen in het vrouwelijke profvoetbal is nog steeds mijn droom!'' Ondanks de twee zware blessures. ,,Heel soms dacht ik tijdens de revalidaties wel eens heel even aan stoppen. Maar ik wil juist nog sterker terug komen.''

Leerlingen OBC Elst leren netwerken voor Beroepenfeest Betuwe On Stage

Kennismaking. (foto: Josine de Vet) Josine de Vet

ELST - Afgelopen dinsdag oefenden de derdejaars vmbo-leerlingen van OBC Elst met kennismakings- en netwerkgesprekken. Op 5 maart nemen zij deel aan het Betuwe On Stage Beroepenfeest, samen met leerlingen van OBC Bemmel, OBC Huissen, HPC Zetten en het Citadel College.

Op het Beroepenfeest gaan leerlingen in gesprek met lokale beroepsbeoefenaren en maken zij samen een afspraak, over een werkbezoek op de Doe Dag op 26 maart. Trainer Daniel oefent met de leerlingen. “Zorg voor een stevige handdruk en let op je houding wanneer je met iemand een gesprek aangaat.” Mentoren en de decaan bereiden de leerlingen voor. Leerlingen krijgen een paspoort waarin zij hun Beroepentop 5 noteren, zodat ze precies weten op welk bedrijf ze willen afstappen tijdens het Beroepenfeest. Ook maken zij hun eigen visitekaartjes. Daarmee wisselen ze alle relevante gegevens uit bij het maken van een afspraak met een bedrijf.

Het Rabobankfonds Maas en Waal- Oost sponsort de netwerktraining voor alle 900 leerlingen. Het Rabobankfonds ziet het investeren in netwerkvaardigheden van vmbo-leerlingen als een duurzame investering in hun toekomst.

Ook meedoen met uw beroep? Inmiddels doen er ruim 200 lokale beroepsbeoefenaren mee. Sommige leerlingen kunnen nog niet kennismaken met hun droomberoep. De organisatie zoekt nog naar een kapster, dierverzorger, hovenier, gastheer, kok, onderwijsassistent, grafisch of av-vormgever, sportdocent en autotechnicus. Heeft u dit beroep en wilt u jongeren helpen bij beroepskeuze? Meer informatie staat en aanmelden kan op www.betuweonstage.nl.

Met de jonge toppianiste Nicole Rudi Nieuwjaarsconcert op kasteel Doornenburg

Nicole Rudi. (foto: Foggy Akiko)

DOORNENBURG - Nicole werd in 1995 in Wolfsburg (Duitsland) geboren in een Duits-Oekraïense familie en begon op haar vijfde met piano spelen. Reeds op haar negende kreeg ze haar eerste wedstrijdervaring en werd ze in de daaropvolgende jaren vereerd met tal van prijzen op nationale en internationale wedstrijden.

Op 15-jarige leeftijd verhuisde Nicole voor pianolessen van prof. Wolfgang Zill, waar ze vervolgens haar Bachelorsdiploma cum laude behaalde aan de Universiteit voor Muziek, Drama en Media in Hannover. Ze was ook winnaar van de Louis Spohr Ondersteuning Prijs voor 'Bijzondere Artistieke Prestatie'. In het academisch jaar 2017/18 studeerde zij aan de Universiteit voor muziek en podiumkunsten in Wenen in de pianoklas van prof. Tim Ovens. Zij is in 2018 bekroond met een beurs van de Dr. Giesing Foundation.

Sinds 2019 studeert Nicole voor een masteropleiding aan de HMTM Hannover in de klas van prof. Alexander Schimpf. Op het afwisselende en klassieke programma staan muziekstukken van Bach uit Das Wohltemperierte Klavier, Sonates van Haydn, Janácek en Beethoven. Het recital wordt afgesloten met een opgewekte Polonaise van Chopin.

De jonge toppianiste Nicole Rudi geeft zondag 19 januari om 11.00 uur een Nieuwjaarsconcert. Entree 12,50 euro. Reserveren via cultuur@kasteeldoornenburg.nl of telefoon 06 10395449.

Dorpskwis bij Vrouwengilde Doornenburg

DOORNENBURG - Maandag 20 januari wordt er voor de leden van het Vrouwengilde Doornenburg een avond met beeldmateriaal van Doornenburg, gepresenteerd door de Historisch Kring van Doornenburg.

Er wordt een echte dorpskwis gespeeld. De dames wordt gevraagd een pen mee te brengen. Het belooft een leuke avond met veel herkenbare plaatjes te worden. De avond begint om 20.00 uur in zaal Kort Oisterwijk in Doornenburg.

Menu Afhaalpunt Lingewaard

BEMMEL - Op maandag 20 januari kunnen inwoners van heel Lingewaard tussen 17.00 en 17.30 uur het volgende menu afhalen: sla, vis met gebakken aardappels én 'n toetje.

Deze maaltijd kost vier euro en wordt bereid door een enthousiaste groep vrijwilligers. Het afhaaladres is Cuperstraat 9 in Bemmel. "Graag zelf vier afsluitbare bakjes en gepast geld meenemen! Wilt u ook genieten van zo’n heerlijke verse maaltijd dan moet u zich wel van te voren even inschrijven via het SWL Meldpunt. Er is namelijk maar een beperkte hoeveelheid menu’s beschikbaar. Inschrijven kan op maandag - donderdag tussen 10.00 en 16.00 uur via 088 2552555."

‘Afhaalpunt Lingewaard’ is een initiatief van buurtbewoners in samenwerking met SWL. Voor meer informatie kan men contact opnemen met Wil van den Hurk (088 2552550). Het maandmenu staat op www.swlingewaard.nl onder 'Activiteiten'.

11 / 24

12 / 24

13 / 24

Ingezonden brief

Gemiste kansen in het nieuwe jaar

Zaterdag 4 januari hebben we in Haalderen vuurwerkresten in het dorp opgeruimd. De oproep was dat ouders met kinderen zouden komen helpen. Er was 1 moeder met haar 2 zoons en een vriendje, natuurlijk waren de trouwe vrijwilligers ook aanwezig. We hebben 10 vuilniszakken in 1.5 uur vol gekregen. Let wel, grotendeels vuurwerkresten. Mijn vraag was na zaterdag, waar waren alle mensen die de dagen rond het nieuwe jaar volop vuurwerk afgestoken hebben. Waar is de jeugd die vanaf 09.00 uur oudjaars morgen al liepen te knallen?
Dit was opvoedkundig een mooie kans geweest om te leren dat als je lol hebt gehad vele uren, je ook de troep die je op straat gooit vrijwillig komt opruimen.
Groot is mijn verontwaardiging als ik hoor van mensen dat jonge jongens de laatste rotjes 2 dagen na nieuwjaar nog even over het hek bij ons dierenparkje gooien. Laten we 2020 klein beginnen en afspreken dat we aan elkaar vertellen dat dit gedrag echt niet kan.
Bewust wording hoe we met onze omgeving en met mens en dier omgaan maak Haalderen een fijn dorp om in te wonen.

De zwerfvuilbrigade Haalderen

The Wieners terug in Dorpshuis Angeren Theater

The Wieners. (foto: Peter Aerts) Peter Aerts

ANGEREN - The Wieners. Vintage rock'n'roll uit de fifties en vroege sixties! The Wieners brengen de grote hits en verrassende B-kantjes van alle oude rock’n’roll-helden: Buddy Holly, Elvis Presley, Johnny Cash, Carl Perkins, Chuck Berry, Johnny Burnette, The Everly Brothers, Ricky Nelson en veel meer.

Swingend en authentiek! Sinds 2005 spelen ze op talloze festivals in Nederland, België, Duitsland, Noorwegen, Denemarken en Frankrijk. Ze toerden inmiddels zeven keer in Engeland waar ze een heel goede naam hebben in het rock'n'roll-danscircuit. The Wieners brachten vier tribute-cds uit en een dvd. Ze waren te zien bij De Wereld Draait Door en bij VI, traden diverse keren op met topvioliste Emmy Verhey en ze wonnen de Dutch Country Music Award.

En binnenkort voor de derde keer dus op het podium in Angeren na twee uitverkochte eerdere shows (2018 - The Wieners Play The Everly Brothers en in 2019 The Wieners Play Buddy Holly.) Van stevige rockabilly tot suikerzoete tearjerkers, bij The Wieners klinken alle nummers als de oude vinyl-singeltjes in een Wurlitzer-jukebox.

Tickets voor deze muzikale zondagmiddag 1 maart (14.30 uur) verkrijgt men het snelst via het bestelformulier op www.dorpshuisangeren.nl of via een mailtje naar tickets@dorpshuisangeren.nl.

Stuintocht in Lingewaard Wintervogels in de Gendtse polder

Meeuw. (foto: Gijsbert Peelen SLN)

GENDT - Erg streng zijn de winters de laatste jaren niet, maar het is in Noord- of Centraal- Europa altijd kouder dan bij ons. Veel vogelsoorten overwinteren dan ook hier. Zoals kol- en brandganzen, grote zaagbekken, nonnetjes, kramsvogels en koperwieken. Soms zien we de zeldzame roodhalsgans of zelfs de middelste zaagbek.

Op zondag 19 januari kan een ieder mee de Gendtse polder in met natuurgidsen van Stichting Lingewaard Natuurlijk. De excursie start om 14.00 uur en duurt tot ongeveer 16.30 uur. "We struinen dan langs de kleigaten, waar we hopelijk de nodige watervogels zullen zien. Met wat geluk vliegt er een vis- of zeearend over. Onderweg speuren we naar activiteiten van reeën en bevers. Een ding is wel zeker, er is altijd wat te beleven in de natuur. Tip: trek laarzen of stevig schoeisel aan en neem een kijker mee."

Deze tocht is niet geschikt voor minder-validen. Kinderen zijn welkom vanaf zes jaar. Vanaf 13.45 uur verzamelen bij steenfabriek Rodruza in de Gendtse polder, waar de Polderweg de bocht maakt en langs de Waal verder gaat. Kosten deelname: volwassenen drie en kinderen 1,50 euro. Aanmelden is niet nodig. Informatie: Gijsbert Peelen 06 10864179 of info@lingewaardnatuurlijk.nl.

Comedy in Buitenpoort

HUISSEN - Eerste aflevering in het nieuwe jaar van het eind vorig jaar gestarte nieuwe comedy- & cabaretseizoen in De Buitenpoort met donderdagavond als vaste avond. Kunt u het nog volgen? Nee, maakt niet uit. Lachen is toch wel gegarandeerd. Hahahahah!


Om het jaar goed te beginnen hebben we liefst vier comedians én een MC (Master of Ceremony, dus eigenlijk vijf optredende lolbroeken!). Te beginnen met Samir Fighil uit Nijmegen, de man van snelle grappen en het neerzetten van typetjes. Daarna Marc van Gestel, winnaar van de publieksprijs van de Comedy Talent Award in Utrecht.
Na de pauze is het podium voor een talent in comedyland, namelijk Oscar Smit. Vorig jaar finalist van de Comedy Talent Award. En als afsluiter de ervaren Tom Sligting (een van de eerste stand-up comedians van Nederland). Dit alles gaat aan elkaar gepraat worden door de inmiddels vaste MC in De Buitenpoort, tevens organisator en stand-upper: Paul London. Zaal open om 19.30 uur. Aanvang optredens komedianten (sorry, flauwe woordspeling): 20.00 uur.

Ingezonden brief

Prijsvraag

hulpmiddelen gehandicapten

Wie hebben er zoal tot nu toe gereageerd? Allereerst vrienden, familie en bekenden. Maar er reageerde ook iemand die naast een datum ook vermeldde dat zij vroeger als hulp bij mijn moeder had gewerkt, zo'n vijftig jaar geleden! Het antwoord "met Sint Juttemis" van H. en F. is wel gevat, maar doet met de prijsvraag niet mee.

Een paar oud-leerlingen hebben zich gemeld. Heel leuk natuurlijk, maar eentje begon over het feit dat ik destijds wel eens op het nippertje op tijd kwam. De heer Bos, deze week 100 jaar geworden, had in die tijd (jaren '70) Geert, de conciërge, de opdracht gegeven om alle fietsen, die niet netjes in de stalling stonden, achter slot en grendel te zetten. Ik parkeerde mijn fiets dan zo lang in de barak tegen het bord en als iedereen bezig was, zette ik hem weg en kwam terug met koffie. Anno 2020 niet meer voor te stellen.

Wat mij raakte was de uitvoerige mail van iemand in een rolstoel. Er was al 2 keer in zijn auto ingebroken en 2 keer was zijn Gehandicapten Parkeer Vergunning gestolen. Dat houd je toch niet voor mogelijk! Een andere rolstoeler kreeg op enig moment te horen dat haar brief niet was aangekomen bij het WMO-loket, terwijl een collega van die ambtenaar het tegendeel beweerde.

Iets anders: nu ik dit schrijf, 9 januari, heb ik gisteren een keukentafelgesprek gehad, dus er loopt iets. Maar na precies een maand heb ik nog altijd niets gehoord over de aanvraag van een G.P.V. Tot slot: belangrijk voor gehandicapten. Na vele, vele klachten over het verstrekken van hulpmiddelen lanceerde de minister van VWS onlangs het Actieplan Hulpmiddelen. Tot eind januari kan iedereen zich melden bij: actieteam-hulpmiddelen@minvws.nl. Zie aldaar en grijp je kans! Ik zeer zeker! Tot de volgende keer!

Willem Wenting, Bemmel

Winterconcert in Lent

LENT - Op zondagmiddag 19 januari, aanvang 15.00 uur wordt het jaarlijks winterconcert gehouden in de Maria Geboortekerk in Lent. Deelnemers dit jaar zijn koor Young at Heart, Orkest Music & More (met spelers van het Lents Orkest, de Nijmeegse Postharmonie en andere) en Muziekcollectief MusiKado.

In een afwisselend programma nemen orkest, koor en solisten u deze middag mee op een muzikale reis. Het concert heeft een korte pauze en zal tot ongeveer 17.15 uur duren.

Voor dit bijzondere concert wordt iedereen van harte uitgenodigd. De entree is gratis; na afloop is een deurcollecte. De kerk is geopend vanaf 14.30 uur.

Er was eens...

ANGGEREN - Er was eens... een prinsen- en prinsessenfeest in het Kulturhus in Angeren! Op zondag 19 januari houden de Apestaartjes een echt prinsen- en prinsessenfeest in het Kulturhus in Angeren voor alle kinderen uit Angeren en omgeving.

Prins Gijs het Feestbeest en prinses Julie zijn het stralende middelpunt van de middag en zij zouden het heel leuk vinden om met veel kinderen feest te vieren! Je kunt geschminkt worden als prins of prinses, een kroon/schatkistje/fotolijstje knutselen, jezelf in de fotohoek laten fotograferen en nog veel meer. Maar vooral maken we er samen een gezellig feest van!

De deuren zijn geopend vanaf 14.00 uur. Het feest begint om 14.30 uur en duurt tot 16.30 uur. De entree bedraagt 3,00 euro per kind. En als je het leuk vindt mag je verkleed komen.

Voorkom een val met de cursus 'In Balans'

LINGEWAARD - Wist u dat er in Nederland dagelijks dertien vooral oudere mensen overlijden door een ongelukkige val? De laatste jaren neemt het aantal ongevallen waarbij mensen per ongeluk vallen, struikelen of uitglijden steeds meer toe. Voorkom dat dit ook u overkomt.

Fysiotherapiepraktijk Fysio Lingewaard start binnenkort in Bemmel weer met de cursus 'In Balans'. Als je ouder wordt, krijg je vaak moeite met je evenwicht. Misschien merkt u dat u soms even uw evenwicht kwijt bent. Of bent u al eens gevallen of bent u bang om te vallen. Dan is deze cursus voor u.

Thijs Kersten, fysiotherapeut bij Fysio Lingewaard, leert u hoe u steviger op uw benen kunt staan en beter in balans blijft. U krijgt praktische oefeningen die u op uw eigen niveau en in uw eigen tempo kunt doen. En u krijgt tips waar u op moet letten als u loopt of opstaat. Na de cursus loopt u gegarandeerd met meer zelfvertrouwen rond. Is uw balans, coördinatie en kracht beter. En heeft u minder risico om te vallen. Doe dus mee!

Wanneer? Vanaf 21 januari iedere dinsdag en donderdag van 9.30 tot 10.30 uur. Hoe lang? De cursus duurt 12 weken. Waar? In het gebouw van Stichting Welzijn Lingewaard, Cuperstraat 9 in Bemmel. Meer informatie en aanmelden? Bel met Thijs Kersten, fysiotherapeut van Fysio Lingewaard op nummer 06 23827553.

Beddenspecialist Topslapen in Elst, maar ook in Arnhem!

ELST/ARNHEM - Charlotte Melis heeft in augustus 2018 haar eerste beddenzaak aan de Dorpsstraat 40 in Elst geopend. Nu neemt ze het stokje over van haar vader, Ton Pouwels die zijn pensioenleeftijd bereikt heeft.


Vanaf heden heeft Charlotte een tweede vestiging onder de naam Beddenspecialist Topslapen aan de Nieuwstraat 4 in Arnhem. De winkel wordt eind februari compleet verbouwd en begin maart zal Charlotte haar deuren openen van de compleet vernieuwde winkel. In beide winkels vindt u het complete assortiment in bed- en badtextiel van het mooie merk Vandyck en Essenza.

"Ook voor een nieuw slaapcomfort kunt u bij ons terecht. Wij adviseren u voor de aankoop van een nieuw bed of nieuw matras eerst drie nachten te gaan slapen met de Slaap-ID sensor. Deze sensor brengt u slaapgedrag in kaart. Na drie nachten met de sensor te hebben geslapen lezen wij de sensor uit in de winkel en kunt u precies zien wat uw favoriete slaaphouding is, hoeveel u draait en wat uw temperatuur is. Zo maakt u een juiste keuze welk bed, matras of neksteun kussen het beste bij u past."

Het grote voordeel voor u als klant: Grote zekerheid bij de keuze van het juiste kussen, matras of bed. De meeste mensen slapen namelijk te hard, draaien te veel en komen moeilijk in de diepe slaap. Een goede nachtrust zorgt voor beter functioneren, minder fouten en een betere conditie.

Profiteer in februari nog van de hoge kortingen in Arnhem, want op=op!

Beddenspecialist Topslapen Elst, Dorpsstraat 40, Elst, 0481 745749, www.beddenspecialist.nl/topslapen-elst.

Beddenspecialist Topslapen Arnhem, Nieuwstraat 4, Arnhem, 026 4422777, www.beddenspecialist.nl/topslapen-arnhem.

Benefietmasterclass groot succes

Kathrin Gramelsberger en Maarten Krielen tijdens de dans Ashe. (foto: Joost Flohil)

BEMMEL - Afgelopen zondag vond in de Theaterkerk Bemmel de Benefietmasterclass ‘Dans gaat ergens over’ plaats. In een bijna uitverkochte zaal vertelde Kathrin Gramelsberger, choreograaf/danser, op inspirerende wijze over de impact van een dansopleiding, de verschillende dansstijlen en de veranderingen binnen het danstheater.

Kathrin ondersteunde haar verhaal met filmpjes. Collega Maarten Krielen rondde het verhaal af. Samen gaven zij een goed beeld van dans(theater) door de tijd heen.

Aan het eind van de pauze gaven Kathrin en Maarten in de foyer een ritmische opwarming waar het publiek enthousiast aan meedeed. In de zaal zetten zij hun performance voort met de première van de dans Ashe. Een fascinerend optreden, waarin zang, dans en muziek werden gecombineerd.

De opbrengst van de benefietmasterclass is 3625 euro. Dit bedrag is bestemd voor Young Africa Namibia. Young Africa (YA) kan met dit bedrag 82 kansarme jongeren de benodigde computervaardigheden leren. Daarnaast heeft Rotary voor Young Africa een donatie ontvangen van 5000 euro van de Stichting Dries en Fien Willemsen-van Kempen voor de inrichting van een computer- en resourcecentrum (trainingslokaal, bibliotheek tevens internetcafé en printshop met leer-werkervaringsplaatsen). Van de bibliotheek en het internetcafé kunnen naast studenten ook mensen uit de omgeving gebruikmaken. Die moeten daar dan wel voor betalen. De studenten kunnen de bibliotheekboeken ter plekke inzien of ze kunnen eruit studeren.

Rotary Lingewaard-Bemmel is superblij met het resultaat van de Masterclass en dankt alle sponsors en bezoekers.

Konvooi maakt tussenstop in Huissen

(foto: Foto Van Eimeren Huissen)

HUISSEN - Zaterdag 18 januari zal omstreeks 11.00 uur een groep van twintig legervoertuigen op de Markt geparkeerd worden.

Het Exoduscomité ontvangt het konvooi rond het Odeon vlakbij het WOII monument naast 't Wijnhuis op de Markt in Huissen. Zij maken onderdeel uit van de 'Herdenking 75 jaar' en een activiteit van Oorlogsmuseum Niemandsland in Gendt. De groep maakt een toertocht door de Betuwe en houdt een stop in Huissen. Door het Exoduscomité wordt de deelnemers daar koffie aangeboden.

De voertuigen zullen ongeveer een uur blijven staan en voor het publiek te bewonderen zijn. Rond 12.00 uur zullen ze hun tocht door de Betuwe weer hervatten.

TTV Essentia succesvol bij Gelderse kampioenschappen

BEMMEL - Tafeltennisvereniging Essentia uit Bemmel kan terugkijken op prachtige Gelderse kampioenschappen. Meerdere bekers werden er mee naar huis genomen.

Zo won Coen Derks liefst twee prijzen. Hij werd eerste in het dubbelspel bij de Welpen, samen met Rens Loozen van ONI. In het enkelspel wist hij de tweede plek te behalen. Hij verloor in de vijfde game met 13-11 van zijn rivaal Orlando Nijbroek.
Dilaz Lamers had ook een heel goed toernooi gespeeld. Hij kwam goed door de poulewedstrijden heen en verloor helaas in de knock-out-ronde die volgde.

Marcel Janssen en Ingrid Paffen zijn samen kampioen geworden in de mix. Marcel wist ook de titel in het enkelspel te behalen. Ingrid wist beslag te leggen op de derde plek. We kunnen wel spreken van een knappe prestatie van deze leden van TTV Essentia, die nog maar kort lid zijn.

Peter van Wetten wist in de dubbel de derde plek te bemachtigen. Hij kan terugkijken op een geslaagd toernooi. Peter heeft de afgelopen jaren een enorme groei doorgemaakt en kan nu menig goede tegenstander het vuur aan de schenen leggen.

Ook zin om een balletje te komen spelen? U bent van harte welkom op een vrijdagavond (senioren vanaf 20.15 uur) of dinsdagmiddag (55+ers vanaf 14.00 uur) in De Schaapskooi in Bemmel. Ook de jeugd is natuurlijk welkom. Die speelt op vrijdagavond om 18.15 uur (beginners) en om 19.15 uur (gevorderden).
Meer informatie? Neem dan contact op via info@essentiabemmel.nl of stuur ons een bericht via de Facebook-pagina van TTV Essentia.

Damvereniging VBI wint van Duo Doetinchem

Dirk Joosten.

HUISSEN - De eerste wedstrijd na de winterstop eindigde in een 13-7 overwinning voor Damvereniging VBI. Hoewel Dammers uit Oost in de onderste regionen van de ranglijst verkeert gaven verschillende spelers goed partij.

Joost Hendriksen begon met een overwinning. Zijn tegenstander zette een gewaagde opening neer die door Joost met strategisch spel goed werd opgevangen. Johan Krajenbrink had het lastig maar wist uiteindelijk toch de veilige remise-haven te bereiken. Gérard Jansen kwam tegen een taaie verdediger wel tot terreinvoordeel maar niet tot winst. Geert van Aalten kwam in een partij waarin het toeval een duidelijke rol speelde uiteindelijk tot remise tegen een gelijkwaardige tegenstander. Invaller Dirk Joosten (voor Wouter Ludwig) hield in een stevige partij goed stand. Het geluk was aan zijn kant toen zijn tegenstander wegens tijdsoverschrijding de vlag moest strijken. Jos Stokkel had een wat betere stand maar stuitte op de stugge verdediging van zijn tegenstander.

Alexander Baljakin trof een tegenstander die niet bij voorbaat op de rem wilde trappen, maar een goede partij prefereerde. Daarvoor was het klassenverschil te groot zodat Alexander de derde winstpartij aan de score kon toevoegen. Guntis Valneris was niet in goede doen. Hij bleef te lang gokken en kwam zwaar in de problemen. Gelukkig accepteerde zijn tegenstander een remiseaanbod in een situatie waarin er voor hem meer in zat. Fred de Koning kwam tot remise in een gelijk opgaande partij. Jasper Lemmen stond heel goed en probeerde tot het laatst de vierde winstpartij binnen te slepen. Hij kwam daarvoor maar net te kort.

Veel belangstelling voor sfeervolle nieuwjaarsbijeenkomst Sint-Caecilia Kapelaan Walters Trofee voor Bert van Deelen

Van links naar rechts: Harrie Spaan, Jo van Deelen, Bert van Deelen, Henk Janssen en Laurien Timmermans. (foto: Jaap Plattel)

DOORNENBURG - In de propvolle zaal van het Ontmoetingscentrum won trompettist Bert van Deelen de Kapelaan Walters Trofee, die dit jaar voor de tiende maal door de Doornenburgse harmonie Sint-Caecilia werd uitgereikt.

“Hij zoekt samenwerking en vormt naast anderen een solide basis voor de vele activiteiten die de harmonie onderneemt, zoals bijvoorbeeld de succesvolle concerten. Daarvoor zijn wij hem als vereniging heel veel dank verschuldigd”, aldus voorzitter Marcel Knuiman namens de benoemingscommissie die jaarlijks iemand nomineert die zich op bijzonder wijze inzet voor de vereniging.

Sint-Caecilia floreert op vele fronten en dat was te merken tijdens de sfeervolle en zeer drukbezochte nieuwjaarsbijeenkomst. De vereniging huldigt traditioneel kort na nieuwjaar haar jubilarissen. Ditmaal werden Jo van Deelen (70 jaar lid), Harrie Spaan (60 jaar lid), Henk Janssen (50 jaar lid) en Laurien Timmermans (12,5 jaar lid) onderscheiden met het insigne van de Nederlandse Muziekbond. Namens de Doornenburgse bevolking bood Bud Joosten (Instrumentenfonds) een cheque van 3000 euro aan de actieve vereniging en had veel waardering voor de moderne werkwijze waardoor de vereniging binnen het dorp zeer populair is.

Tijdens het officiële deel werd het publiek muzikaal verwend met de Rolling Stones (slagwerkers met zang door Sem van der Hijden) en door het orkest met Golden Earring en Toto. Met een verrassende vertolking van de Radetsky Mars namen de slagwerkers op originele klanken van ‘Wiener Philhamoniker’ de uitbundige zaal mee naar een passend slotstuk!

Grote opbrengst kerstmarkt OBC Bemmel voor De Minkhof

Van links naar rechts: Monique Jansen, Reggy Knorth, Henk van de Krol en Bert Kuijf . (foto: PR De Minkhof) PR de Minkhof

BEMMEL - Op 18 december is door de leerlingen van OBC Bemmel, locatie Essenpas, een kerstmarkt georganiseerd. Net als in voorgaande jaren is de opbrengst bestemd voor een goed doel, dit keer De Minkhof, hét ontmoetings- en activiteitencentrum voor ouderen in Bemmel.

Tijdens de druk bezochte kerstmarkt zijn allerhande zaken verkocht, grotendeels producten die op De Minkhof zijn gemaakt. Op 7 januari werd in de kantine van OBC Bemmel de opbrengst bekend gemaakt en werd de cheque overhandigd aan De Minkhof. Monique Jansen, teamleider bovenbouw, wenste tijdens de bekendmaking iedereen een gelukkig nieuwjaar. “We hebben het jaar voor de kerstvakantie mooi afgesloten met de kerstmarkt. De gehele opbrengst van de kerstmarkt gaan naar De Minkhof.”

Zij gaf vervolgens Henk van de Krol, vrijwilliger van De Minkhof, het woord. Henk heeft voorafgaand aan de kerstmarkt leuke gesprekken gehad met leerlingen, meerdere leerlingen zijn op De Minkhof langs geweest. Hij was zelf ook op de kerstmarkt en vond de sfeer geweldig. “Complimenten voor de goede organisatie. Iedereen die hieraan heeft meegewerkt hartelijk bedankt!” Monique Jansen en Reggy Knorth, organisator van de kerstmarkt, overhandigden aan Henk van de Krol en Bert Kuijf van De Minkhof, de cheque ter waarde van liefst 3.628,73!

En er waren nog meer winnaars: de klassen T4D en T2C wonnen een bioscoopbezoek, omdat zij het meeste geld hebben opgehaald door verkoop van (zelfgemaakt) eten en producten. De Minkhof is natuurlijk enorm blij met dit bedrag en hoopt ook dit jaar weer samen te werken met het OBC Bemmel.

Gendtenaar Hennie van Schaijk bracht kerstnacht door onder een brug in Madrid

Van Schaijk laat zien hoe de vluchtelingen in Madrid de nacht doorbrengen. (foto: Van Schaijk )

GENDT - Van Schaijk zamelde in september kleding in voor Venezolanen, die hun land zijn ontvlucht en in Madrid niet worden opgevangen. Er wonen inmiddels een kwart miljoen Venezolanen in Madrid en hebben geen schoon drinkwater, kleding of onderdak.

Een gedeelte van de ingezamelde kleding is inmiddels vervoerd door de firma Devro BV uit Gendt, waar Van Schaijk zeer dankbaar voor is. De resterende zakken met kleding zijn door Van Schaijk naar Madrid gebracht. In een auto met caravan gevuld met kleding en ondanks de tegenslag door het weer is hij daar nog voor kerstavond aangekomen.

Van Schaijk: "Omdat we door een storm niet konden doorrijden heb ik de nacht in de kou moeten doorbrengen. Mijn gedachten bleven uitgaan naar de kinderen die zo al tijden zonder beschutting de nacht ingaan. Ik vrees dat voor sommige kinderen de hulp te laat zal zijn…"

Om te ervaren wat die mensen daar moeten meemaken sliep hij in het park van Madrid. Hij hoopt met deze actie zoveel mogelijk publiciteit te genereren zodat er sponsorgelden gaan komen voor het transport en de opslag voor de kleding om de vluchtelingen de koude maanden door te laten komen. Venezolaanse vluchtelingen zijn er volgens de Gendtenaar slechter aan toe dan bootvluchtelingen die vanuit Afrika of het Midden-Oosten aankomen. ,,Die worden opgevangen; krijgen onderdak en kleding. Waarom deze vluchtelingen niet?"

Van Schaijk heeft de Madrileense burgemeester aangeschreven: om sanitaire voorzieningen en medische hulpposten op te zetten en lege fabriek en kantoorpanden die in de stad leeg staan open te stellen.

Alaaf, alaaf...

BEMMEL - De steken zijn opgezet en de eerste openingsavonden hebben al plaatsgevonden in De Roskam en De Kinkel. En over een maand zal op zondag 23 februari weer de versierde optocht door de straten van Bemmel trekken.

Inmiddels is de Bok al druk bezig alles te organiseren voor een geslaagde optocht. Dit jaar is de route enigszins veranderd; de start vindt plaats op Het Kinkelplein om 15:00 uur. Van daaruit gaat de stoet verder door de Dorpstraat, Dr. Poelstraat, linksaf Kloosterplein parkeerterrein Jumbo, linksaf richting Dorpstraat, Dorpstraat richting bejaardenhuis, Oostervelden, rechtsaf Dr. R van Opperaaijstraat, ra Klappenburgstraat, linksaf Willem Janssenstraat, rechtsaf Dr. Poelstraat, Dorpstraat, Van Ambestraat, Cuperstraat, Teselaar einde optocht café De Roskam. Daarna vindt 17:00 uur er de uitreiking plaats en zijn er mooie geldprijzen te winnen.

Tijdens de optocht geldt er een parkeerverbod voor een gedeelte van Dr Poelstraat, Oostervelden, Dr. R van Opperaaijstraat, Klappenburgstraat, Willem Janssen en Cuperstraat. "Houd hiermee graag rekening. Woon je in de straat van de route zouden we je willen vragen om de straat te versieren. Wil je ook meedoen met de optocht, schrijf je dan in op www.bok-bemmel.nl, of meld je aan vanaf 14:00 uur in Het Wapen van Bemmel. Doe mee of kom genieten van de versierde optocht."

Vernieuwd programma pronkzitting Angeren

Pronkzitting 2019. (foto: Henk Sluiter)

ANGEREN - Op zaterdag 18 januari is de jaarlijkse pronkzitting van A.K.G. De Narrenpoel uit Angeren.

De pronkzitting wordt gehouden voor Prins Michel de Onderwijzer en prinses Danielle, onder hun motto 'Wij zijn een open boek, met ons kun je lezen en schrijven'. Dit jaar zal er een vernieuwd programma zijn. De pronkzitting begint eerder dan voorgaande jaren. Het programma start om 19.41 uur. De zaal is open vanaf 19.00 uur.

Er is deze avond een boordevol programma met artiesten veelal uit Angeren. Op deze avond zullen er buutreedners zijn die hun sketches op ludieke wijze brengen. Ook zullen onder andere dansgarde The Stars en dweilorkest de Deurdweilers optreden. Tevens zullen er nieuwe artiesten het podium betreden. Het wordt een gevarieerde avond, met zang, dans, muziek, buutreedners en nog veel meer.

Nieuw! Aansluitend aan de pronkzitting zal er een afterparty zijn. De muziek wordt dan verzorgd door DJ Guus. "Kom gezellig meefeesten op het eerste afterpronkfeest." De pronkzitting en het afterpronkfeest wordt gehouden in het Dorpshuis, Emmastraat 23 in Angeren. Dit jaar zal de entree gratis zijn, voor de hele avond! "Zorg dat je om 19.41 uur aanwezig bent om niets van dit geweldige, overvolle programma te missen!"

Over het eerste wonder in het kleine kerkje aan de dijk

Zon schittert door bomen bij het kerkje van Angeren. (foto: Marcel Smit)

ANGEREN - Sommige mensen houden niet van januari. Ze ervaren deze tijd als wat leeg en kaal. Beetje bij beetje worden de dagen langer, maar het gaat nog erg langzaam. Toch zijn er oude tradities die de maand januari een bijzondere maand maken.

Het is ook de maand van god die onder ons aan het licht komt. Allereerst 6 januari: driekoningen. Het verhaal van de sterrenwichelaars uit het oosten die een heel bijzondere ster hebben gezien. Ze volgen hun passie en enthousiasme en vinden het pasgeboren Christuskind. De zondag daarop: de doop van Jezus in de Jordaan. Jezus laat zich dopen door Johannes. Nadat hij kopje onder is gegaan komt er een stem uit de hemel: dit is mijn geliefde zoon, in hem heb ik vreugde. Oftewel: God heeft plezier in de mens, wordt blij van hem. Van ons ook. Een uitnodiging op te staan en er te zijn. Het is goed!

De zondag daarna, dit jaar 19 januari, is er het eerste wonder. In een wonder toont zich het goddelijke in onze aardse werkelijkheid. Hier het verhaal van Jezus die water in wijn verandert op een bruiloft (te Kana) als er te weinig wijn is. 19 januari 10.00 uur: over dit verhaal van het eerste wonder. In het kleine kerkje aan de dijk, Molenstraat 1 in Angeren.

Nieuws van de bridgeclub Gendt

De gepromoveerde paren van de B-lijn naar de A-lijn. (foto: C. Matzinger)

GENDT - De laatste speelavond van de derde ronde van het competitieseizoen 2019/2020 van de bridgeclub Gendt werd begin januari in de vaste speellocatie van de club, De Klok Horeca in Gendt, gehouden, nadat de leden elkaar eerst het allerbeste hadden gewenst.

Ook deze ronde ging het er weer spannend aan toe en lagen de behaalde percentages van de diverse bridgeparen erg dicht bij elkaar. Uiteindelijk werd deze ronde met de volgende resultaten afgesloten: In de A-lijn werden eerste: Michel en Ans Helsen, tweede: John en Kathleen Speldenbrink en derde: Eric Groenen en Jos van de Werken. In de B-lijn promoveerden naar de A-lijn: op de eerste plaats: Reggie Evers en Josée Matzinger, op de tweede plaats: Bert Brand en Harry van den Brink en op de derde plaats: Ans Fransen en Bertus Setz. In de C-lijn promoveerden naar de B-lijn: als eerste paar: Gerda van Driel en Riet Oteman, als tweede: Tonny van den Broek en Maja Sparnaay en als derde: Truus Boeijen en Annie Verwoerd.

Op dinsdag 14 januari begint de vierde competitieronde. Behalve de competitieavonden organiseert de bridgeclub Gendt ook de Bloesem-fietsdrive in april en de Kersendrive in juni tijdens het kersenfeest en zijn er voor geïnteresseerden mogelijkheden bridgecursussen te volgen. Meer informatie staat op www.bridgeclubgendt.nl.

Filmmiddag in protestantse kerk Huissen

HUISSEN - Een aantal keren per jaar organiseert de protestantse kerk Huissen een ontmoetingsmiddag. Tijd voor ontmoeting, een kopje koffie of thee en elke keer een activiteit. Maandag 20 januari start om 14.30 uur de Engelse film 'Happy Go Lucky'.

Maandag 20 januari 2020: de derde maandag van januari die de naam Blue Monday heeft gekregen. Buiten is het grijs en koud ; veel van onze goede voornemens hebben al weer schipbreuk geleden. Hoe houden we het de rest van het jaar vol, waar doe ik het allemaal voor? Volgens velen de meest vreselijke, sombere en depressieve dag van het jaar.
Kom daarom naar de film Happy Go Lucky over de goedlachse Poppy, een 30-jarige lerares in een grauwe wijk in Londen. Alleenstaand, optimistisch en wat er ook om haar heen gebeurt: zij blijft lachen en bekijkt het leven in alle omstandigheden door een roze bril. Soms best irritant opgewekt, maar gaandeweg ontdekken we dat onder deze komische oppervlakte een diepere emotionele lading schuil gaat. Haar chagrijnige en gefrustreerde rijschoolhouder brengt ze daarmee tot diepe wanhoop.

De kerk is open om 14.00 uur, de film start om 14.30 uur. Iedereen is er welkom ! Voor info en/of vervoer: Matthijs Glastra, 06 21294143.


Kerkdienst Protestantse Gemeente Huissen, zondag 19 januari 2020,10.00 uur, ds. Bram Grandia, Doesburg. Ook op vrijdagmiddag is de kerk open voor een kopje koffie/thee en/of een goed gesprek. In alle gevallen ben je van harte welkom.

Van 16 tot en met 22 januari

HET HUIDIGE STERRENBEELD IS (vanaf 20 januari)WATERMAN. Innoveren, vernieuwen en veranderen zijn de acties die écht bij dit dierenriemteken horen. Ze lopen vaak op hun tijd vooruit (avant garde!). Als iedereen linksaf gaat, gaat de waterman expres rechtsaf. Ze zetten zich graag in voor de gemeenschap (vrijwilligerswerk). Ze hebben een heel aparte smaak. Daarin zijn ze heel authentiek en origineel. Ze hebben een uitstekende intuïtie.

RAM van 21 maart t/m 20 april
Rond donderdag de 16e heb je de meest wilde en gewaagde plannen. Al improviserend kom jij daar uit! In het weekend zoek jij je grenzen op sportief gebied op. Je daagt jezelf als het ware uit. Maandag reageer jij wel heel emotioneel op anderen. Misschien is jouw felheid buiten proportie.

STIER van 21 april t/m 21 mei
Tot en met zondag is jouw leven heel kalm en ontspannen. Dat heb jij graag. Het leven als een voortkabbelend beekje! Maar na het weekend barst min of meer de hel los. Je raakt betrokken in een conflict met mensen met meer macht dan jij. Dan zal blijken of jij wel of niet een controlfreak bent.

TWEELINGEN van 22 mei t/m 21 juni
Vanaf donderdag loopt jouw planeet Mercurius in het teken waterman. En dat kan geven dat je leven ineens heel grillig verloopt. Op vrijdag uit dat zich door de enorme chaos die jou omringt. En op zaterdag maak je de meest waanzinnige dingen mee. Pas op maandag voel jij je weer op je gemak.

KREEFT van 22 juni t/m 22 juli
Op vrijdag zit alles tegen. En daar kun jij enorm kwaad over worden. Leg niet meteen de schuld van alle tegenslag bij de ander! In het weekend kalmeer jij gelukkig en zijn er juist leuke dingen te beleven. Op maandag bevind jij je op het oorlogspad. Op woensdag wordt de strijdbijl al weer begraven.

LEEUW van 23 juli t/m 22 augustus
Vlak voor het weekend ben jij een tikje chagrijnig. Je hebt namelijk het gevoel dat niemand naar jou luistert. En dat ben jij anders gewend. In het weekend neemt het chagrijn af en ben jij weer voor anderen bereikbaar. Vanaf maandag kom jij in een ander vaarwater terecht. Je kunt iets doen voor de gemeenschap!

MAAGD van 23 augustus t/m 21 september
Vanaf donderdag gaat jouw planeet Mercurius in het teken waterman lopen. Dat kan jouw interesse in techniek stimuleren. Wellicht overweeg je zelfs om nieuwe instrumenten of machines voor je werk aan te schaffen. Doe dat niet op vrijdag of zaterdag want dan koop je de kat in de zak!

WEEGSCHAAL van 22 september t/m 22 oktober
Tot en met zondag is er geen vuiltje in de lucht. Zo heb jij het graag; een evenwichtig en harmonieus bestaan. Maar op maandag en dinsdag wordt de harmonie verstoord door iemand die invloed op jouw leven wil uitoefenen. Het is nog maar de vraag of jij dat toestaat? Woensdag keert de rust terug.

SCHORPIOEN van 23 oktober t/m 21 november
Aanstaande donderdag is jouw behoefte aan vrijheid zo groot dat het zelfs tot een breuk kan leiden. Maak in ieder geval geen overhaaste beslissingen en doe nu vooral solo je ding. In het weekend laat je zien dat je een goede adviseur kunt zijn. Uit je adviezen blijkt dat je heel wijs bent.

BOOGSCHUTTER van 22 november t/m 21 december
Op donderdag ben jij nogal kortaf tegen anderen. Je hebt weinig tot geen geduld die dag. Zaterdag ben je gelukkig wat meer ontspannen. Er kan zelfs regelmatig een grapje vanaf. Op zondag heb je behoefte aan actie. Wie houdt je tegen? Ga lekker in de vrije natuur wandelen of fietsen.

STEENBOK van 22 december t/m 19 januari
Vlak voor het weekend kun je geen zeurende mensen om je heen hebben. Je ergert je erg aan die onterechte gevoelens van onrecht. In het weekend ontspan jij je weer en kom je tot rust in goed gezelschap. Rond volgende week dinsdag zit je met een financieel probleem. Schenk er aandacht aan.

WATERMAN van 20 januari t/m 17 februari
Vanaf donderdag loopt de planeet Mercurius in jouw sterrenbeeld. Dat geeft veel beweging en verandering. Vaak door jou op gang gebracht! Op maandag om 15:56 uur begint de waterman tijd weer. Op zich een goede tijd voor jou, maar op dinsdag erger jij je aan andermans conservatieve houding.

VISSEN van 18 februari t/m 20 maart
Aanstaande vrijdag schieten woorden weer eens tekort. Ga niet teveel uitleggen aan de ander. Dat heeft geen zin. Op zaterdag krijg je in ieder geval veel begrip van die ander. Op zondag is actie het sleutelwoord. Je wilt dat er beweging in je bestaan komt. Op dinsdag ben je even overgevoelig.

Geld inzamelen voor hulp dieren in Australië

De toppers Luuk, Luca, Keano, Nouri, Jip en Tony. (foto: Patricia Tieken, moeder Keano)

HUISSEN - De hevige bosbranden in Australië hebben intussen al voor miljoenen (!) dode dieren gezorgd. Erg zielig natuurlijk en voorlopig ziet het er niet naar uit dat de dieren de nodige hulp krijgen.

Na het nieuwsbegrip op school bedachten Keano, Luca, Jip, Tony, Nouri en Luuk uit Huissen onderling op eigen initiatief om geld te gaan inzamelen. Na school hebben ze de fiets gepakt en een paar grote bigshoppers en zijn ze langs de deuren gegaan om lege flessen op te halen. Na een paar uur was de buit al aardig groot, maar helaas niet groot genoeg. Echter elke cent is welkom en het inzamelen is nog lang niet klaar. Daarom zullen de jongens voorlopig nog wel aan de deur komen in Huissen.

Het wereld natuurfonds is intussen ook een inzamelingsactie gestart, als u wilt helpen dan kan je altijd een donatie doen dan kan dat op www.wwf.nl/kom-in-actie/australie.

Sporten bij judovereniging Angeren

Twee leden oefenen een worp. (foto: Erwin van Moerkerk)

ANGEREN - Judovereniging Angeren is een groeiende vereniging, momenteel bestaat de vereniging uit 45 leden. Op maandag en woensdag wordt er getraind onder leiding van twee opgeleide trainers.

Kinderen vanaf vier jaar zijn er welkom om de judosport te beoefenen. Judo is een sportspel van aanval en verdediging waar je in balans moet blijven en de ander uit balans moet halen en dat controleren. Judo is met respect voor elkaar het spel spelen. Tijdens de trainingen wordt er geoefend op de worpen, conditie en het spelen van wedstrijden. "Neem eens een kijkje op de site www.judo-angeren.nl. Je mag drie proeflessen meedraaien om te kijken of judo bij je past. Inschrijven kan via de site of via een inschrijfformulier na de proeflessen. Wil je liever telefonisch meer informatie? Dan kun je contact opnemen met 06 27466827. Of mailen kan ook naar info@judo-angeren.nl."

Groovy jazz met klassieke allure Julia Philippens & Xavi Torres

BEMMEL - Noteer vrijdag 24 januari vast in de agenda, want in de Theaterkerk in Bemmel wacht een spectaculair muziekoptreden. Op het podium staan Julia Philippens en Xavi Torres, en hun muzikale show is getiteld 'The art of freedom'.

Met haar spel en sprankelende podiumpresentatie viel violiste Julia Philippens bijzonder op tijdens het concert van Fuse vorig seizoen in de Theaterkerk. Fuse ('huisband' Podium Witteman) bracht Julia landelijke bekendheid, maar ze zet haar veelzijdige kwaliteiten ook op andere terreinen in. Zo schreef Julia de leader voor het tv-programma Opium, stond met Shakira op het podium in de Ziggodome en speelde ze dancetracks in bij DJ Oliver Heldens. Terwijl Fuse in de TheaterKerk speelde, gooide de Spaanse pianist Xavi Torres zijn met vele awards geprijsde vaardigheden in de strijd tijdens de prestigieuze Thelonious Monk Jazz Competition (Washington D.C.). Beide zijn geïnspireerd door jazzlegende Monk, hetgeen heeft geleid tot hun muzikale huwelijk. In de voorstelling worden met Spaanse passie en Hollandse nuchterheid klassieke melodieën afgewisseld met groovy jazz en wervelende improvisaties. Niets bestaat zonder het tegenovergestelde, zo ook niet bij Philippens en Torres.

Aanvang 20:30 (zaal open 20:15 uur). Locatie: Theaterzaal. Kaartjes kosten 17,50 euro per stuk en zijn te bestellen op www.theaterkerk.nl en tevens verkrijgbaar bij boekhandel De Toren van Bemmel en in de Theaterkerk, Markt 5, Bemmel.

Gemeenschapshuis Huissen-Zand

HUISSEN - Het Gemeenschapshuis Huissen-Zand is een multifunctioneel gebouw, waarin vele activiteiten plaatsvinden.

Zoals pianoles, gitaarles, dansen en yoga voor kinderen, kindertheater, zwangerfit, yoga voor volwassenen, pilates, bodyfit, tai chi, naailes, gym en biljarten voor ouderen, tafeltennis, kung fu, schilderen en fotografie cursus. Het Gemeenschapshuis is ook de thuisbasis en oefenruimte voor muziekvereniging Volharding. Deze vereniging verzorgt ook lessen voor meerdere muziekinstrumenten.

De wijkvereniging ‘t Zand-Binnenveld houdt er enkele malen per jaar een bingoavond en het Wijkplatform ZandBinnenBuiten vergadert er. Binnenkort is ook Speel-0-Theek Zwaan Kleef Aan in het gebouw gevestigd. "Wij beschikken over een kast vol boeken die men kan lenen of ruilen. Ook zijn er ruimten te huur voor vergaderingen of andere activiteiten. Voor foto’s van onze ruimten en aanmeldingen voor en informatie over alle activiteiten, zie onze website: www.gemeenschapshuishuissenzand.nl. E-mailadres: gemeenschapshuis-huissen-zand@hotmail.com. Ons adres is Van Wijkstraat 31 in Huissen, naast de Zandse kerk."

Verstoppen heeft geen zin ...
Deze lieve man, vader, zoon, vriend en bovenal knuffelbeer wordt op 21 januari 40!
Proficat Bart!

Jelle

Hiep Hiep Hoera deze stoere jongen
Jelle van Blitterswijk is op 14 januari
9 jaar geworden. Hartelijk gefeliciteerd
met een dikke kus van Opa Bart en Oma Wenda.

Ja, nog maar één maandje
en dan ziet dit lieve meisje Sarah!

15 Januari wordt onze kleinzoon Kian
alweer 6 jaar. Wat een knappe vent,
felicitaties van Opa en Oma uit Gendt.

Hoera!
Gefeliciteerd met jouw
verjaardag papa.
Veel liefs Xam.

Je zult maar bijna 25 jaar getrouwd zijn!
Dat zou maar zo een reden voor een
feestje kunnen zijn... Grtjs. vd Loatbløjers

Duur partneralimentatie per 2020 gewijzigd, wat betekent dit voor mij?

ARNHEM - Sinds dit jaar is de duur van de wettelijke partneralimentatie herzien. In de basis een verandering van de maximale termijn van 12 jaar naar een maximale termijn van de helft van de duur van het huwelijk met een maximum van 5 jaar. Hierop gelden vier uitzonderingen.

Jongste kind jonger dan 12 jaar. De alimentatieontvanger houdt minimaal recht op partneralimentatie totdat het jongste kind 12 jaar is.

Huwelijk langer dan 15 jaar. Als het huwelijk langer heeft geduurd dan 15 jaar en waarbij de alimentatieontvanger tien jaar voor de AOW-leeftijd zit, kan de alimentatieplicht doorlopen tot de pensioendatum.

50-plussers. Alimentatieontvangers die 50 jaar of ouder zijn en die langer dan 15 jaar zijn getrouwd, hebben maximaal 10 jaar recht op partneralimentatie.

Schrijnende gevallen. Hiervan is sprake, als de beëindiging van de partneralimentatie te zeer ingrijpend is, zoals bij ziekte of blijvende arbeidsongeschiktheid.

Fiscale aftrekbaarheid

Partneralimentatie is fiscaal aftrekbaar voor de betaler. Per 2020 wordt deze maximale aftrekbaarheid afgebouwd naar 37,05% in 2023. Vooral de hogere inkomens hebben minder belastingvoordeel door deze wijziging. De lagere en middeninkomens hebben weinig tot geen last van de wijziging.

Wat betekent dat voor onze situatie? Van belang is te weten dat bij een scheiding via mediation, jullie altijd mogen afwijken van de wettelijke duur en de hoogte van de partneralimentatie. Benieuwd naar jullie situatie? Neem contact op voor een gratis kennismakingsgesprek. (www.goedscheidenarnhem.nl; info@goedscheidenarnhem.nl)

Goed Scheiden Arnhem - Aimée Spies. Kantorenpark Gelderse Poort: Mr. E.N. van Kleffensstraat 6 Arnhem; 06 57550323.

Aster uitvaartzorg opent uitvaartcentrum in Elst

ELST - In het weekend van 29 februari en 1 maart opent Aster uitvaartzorg de deuren van haar uitvaartcentrum aan Kokkeland 17 in Elst. Op deze unieke locatie, in het centrum gelegen, zal Aster vanaf maart uitvaarten gaan verzorgen.

In het uitvaartcentrum worden sfeervolle rouwkamers gerealiseerd waarvan nabestaanden een eigen sleutel kunnen ontvangen. Op deze manier kan men een overleden dierbare onbeperkt en op ieder moment van de dag bezoeken. Met deze '24uurskamers' is Aster de eerste en enige uitvaartonderneming in de gemeente Overbetuwe die dit aanbiedt.

In het uitvaartcentrum zal bovendien een aula zijn, waar uitvaartceremonies plaats kunnen vinden, voor zowel kleine als grotere groepen. Ook is er ruimte voor condoleances, koffietafels en afscheidsborrels; zowel binnen als buiten in de ruime tuin. Met de begraafplaatsen op loopafstand en crematoria in de regio, biedt Aster uitvaartzorg een totaal concept waarbij het mogelijk is om dicht bij huis afscheid te nemen. Dit alles in een warme en huiselijke sfeer; een rustgevende plek voor eenieder in een periode van rouw en verlies.

U bent van harte uitgenodigd om een kijkje te komen nemen in Aster Uitvaartcentrum op zaterdag 29 februari en zondag 1 maart tussen 10.00 en 16.00 uur. In dit openingsweekend worden de deuren open gezet en leidt het team van Aster u graag rond. De koffie staat voor u klaar, van harte welkom!

Meer informatie? www.aster-uitvaartzorg.nl of telefoonnummer: 0481- 766 530

Sportcafé De Bongerd wint Nederlandse Horeca Prijs

BEMMEL - Sportcafé De Bongerd is verkozen tot beste café van de gemeente Lingewaard en als tweede in Gelderland. Op maandag 20 januari neemt exploitant Jan Groot Antink de prijs in ontvangst. Dit gebeurt tijdens het Award Festival in Aalsmeer. Om iedereen te bedanken geeft hij die maandagavond een borrel in zijn café.

Jan Groot Antink werd in 2013 exploitant van sporthal De Bongerd en staat sindsdien achter de bar in het bijbehorende café. Groot Antink: "Het contact met mensen, sport en de organisatie vond ik erg leuk. Ik kom uit de in- en exportwereld en daarvoor reisde ik veel. Ik wilde ooit nog iets dichterbij huis voor mijzelf beginnen en dat mondde uit in het exploiteren van sporthal De Bongerd."

De Bongerd is de thuishaven van onder andere volleybalvereniging Kidang, zaalvoetballers van SCB en Jonge Kracht, basisscholen en diverse andere gebruikers. "Er hangt altijd een ontspannen en gezellige sfeer. Iedereen is welkom en komt daardoor graag naar het sportcafé", vertelt Groot Antink. "De teams die zelfs vanaf buiten Bemmel hier komen sporten, blijven vaak het langste hangen in het café."

Groot Antink had niet verwacht dat hij zou winnen. "Elke ondernemer doet zijn best. Je moet denk ik een grote gunfactor hebben en daarnaast ook nog iets presteren. De mensen die daarvoor gestemd hebben, wil ik hartelijk bedanken." Om dit samen te vieren, is het sportcafé De Bongerd maandagavond 20 januari geopend van 20.30 tot 22.30 uur voor alle gebruikers, vrienden en bekenden voor een gezellig samenzijn, een lekkere borrel en een hapje. Allen tot dan.

Klikgebit, prothese op implantaten

(foto: Kim Brugman) Foto: kim brugman

ARNHEM - Heeft u last van een loszittende prothese? Is een rebasing waarbij wij een laagje in uw prothese leggen, zodat de prothese weer vaster gaat zitten, geen oplossing meer? Dan is wellicht een klikgebit een oplossing voor u.

Veel mensen weten niet dat een klikgebit, een prothese die men kan klikken op twee implantaten, grotendeels vergoed wordt vanuit de basisverzekering. Een klikgebit kan een uitkomst zijn voor mensen waarbij de prothese in de onderkaak of bovenkaak heel erg los is gaan zitten en waarbij dat meestal komt door een geslonken kaak. Indien er weinig kaakbeen overgebleven is, zijn implantaten in de onderkaak of bovenkaak een zeer goede oplossing.

"Wij werken samen met diverse implantologen. Wij sturen u door naar een implantoloog, waar het uiteindelijke plaatsen van de implantaten maar een half uur tot drie kwartier duurt. In de meeste gevallen hebben de patiënten geen problemen achteraf van het plaatsen van de implantaten en zijn zij zeer tevreden over het eindresultaat. In sommige gevallen ontstaan er wel problemen bij mensen die veel roken. Nadat de implantaten bij de implantoloog zijn geplaatst komt u terug bij ons in de praktijk waar wij een passende klikprothese op de implantaten voor u kunnen gaan vervaardigen."

Uw glimlach is onze zorg! Wilt u meer informatie dan kunt u altijd vrijblijvend een afspraak bij ons maken.

Tandprothetische Praktijk Primi Dentes, Paul Krugerstraat 2, Arnhem; 026 8484887, www.primidentes.nl.

Top-film: Au bout des doigts

BEMMEL - Op donderdag 16 januari draait de mooie film Au bout des doigts in de Theaterkerk.

De 20-jarige Mathieu Malinski is een getalenteerde pianist, maar zijn liefde voor de muziek houdt hij voor zijn omgeving geheim. Hij waakt over zijn broertje David en helpt zijn moeder die haar tijd moet verdelen over verschillende banen sinds zijn vader hen in de steek liet. Wanneer Mathieu in aanraking komt met de politie krijgt hij hulp van Pierre, het hoofd van het conservatorium. In ruil daarvoor moet Mathieu een taakstraf uitvoeren in het conservatorium. Pierre ziet echter al snel hoe getalenteerd Mathieu is en heeft grotere plannen voor hem in het vizier.

Aanvang 20:00 uur. Kaartjes kosten 7,00 euro en zijn te bestellen op www.theaterkerk.nl en tevens verkrijgbaar bij boekhandel De Toren van Bemmel en in de Theaterkerk, Markt 5, Bemmel.

Ook AED bij Coop Huissen

AED-apparaat. (foto: Yoeri Lamers)

HUISSEN - Bij de Coop in Huissen ('t Zand) aan de Gochsestraat 3 hangt sinds januari ook een AED aan de gevel.

Dit is mogelijk gemaakt door Coop in samenwerking met het Rode Kruis. In noodsituaties bij hartproblemen is het van het grootste belang zo snel mogelijk hulp te bieden. In sommige gevallen kan een AED hierbij van belang zijn en zelf levens redden. Het is dus belangrijk te weten waar de dichtstbijzijnde AED hangt. "Wij hopen hiermee een bijdrage te leveren aan de behoefte van de bewoners in de omgeving van onze winkel", aldus het personeel en de directie Coop Huissen.