GN Berg en Dal Heumen Mook

19 augustus 2015

GN Berg en Dal Heumen Mook 19 augustus 2015


Dierenambulance Nijmegen zoekt collectanten

GROESBEEK - Dierenambulance Nijmegen e.o. (DAN) houdt dit jaar van 30 augustus tot en met 5 september haar jaarlijkse collecte in de gemeente Groesbeek.

De DAN is al bijna dertig jaar een onafhankelijke stichting die geen subsidie ontvangt, en afhankelijk is van sponsoring en giften. Huisvesting en voeding van dieren, onderhoud en verzekering van gebouwen, ambulances en medewerkers zijn kosten waar je niet omheen kunt. Voor verleende diensten aan gemeentes, zoals het ophalen van zwerfdieren waarvan de eigenaar op dat moment nog die bekend is, krijgt de DAN wel een vergoeding. Toch heeft de DAN daar niet voldoende aan. Wettelijk zijn de gemeentes niet verplicht alle dierenhulp te vergoeden, maar gelukkig steunt de gemeente Groesbeek ons hier wel in.

Maar de bunzing of vos die naar een speciale opvang gebracht moet worden, de vaak lange opvang en herplaatsing van voor de deur neer gezette ratten en konijnen, en de lange intensieve verzorging van vele beschermde vogels en egels, die meestal door menselijk toedoen in de problemen zijn gekomen, kosten naast de inzet van veel vrijwilligers natuurlijk geld.

"Wij hopen dat u als collectant de DAN hiermee kunt en wilt steunen. Hebt u een paar uur beschikbaar in de week van 30 augustus tot en met 5 september en wilt u ons, en dus de dieren helpen, dan hopen wij dat u dit aan ons kenbaar maakt. U kunt bellen naar 024 3550222 of mailen naar info@dierenambulancenijmegen.nl. Meer informatie over de DAN staat op www.dierenambulancenijmegen.nl.

PV Leuth winnaar Boltoernooi

LEUTH - Op 8 augustus was de laatste dag van het Bol-toernooi. De bouleverenigingen uit Beek, Ooy en Leuth stonden vandaag, voor de derde keer, tegenover elkaar.

Leuth begon het toernooi met een lichte voorsprong. Deze wist ze te behouden, zelfs uit te breiden, zodat PV Leuth dit jaar weer winnaar werd van het toernooi.

Hoewel de morgen begon met wolken werd het tegen de middag vrij zonnig. Een kleine vijftig personen meldde zich bij De Vriendenkring in Leuth. Er werden drie voorgelote wedstrijden gespeeld. De spanning was bij diverse partijen te snijden. Er was door PV Leuth gezorgd voor diverse hapjes.

De dagprijs ging naar PV Leuth team 3: Trees Tissen, Riny Verheijen, Jan Wieland en Gerrit van Eldijk hadden als team alle drie wedstrijden gewonnen en werden verrast met een bloemetje.

Leuth won uiteindelijk het toernooi met 24 gewonnen wedstrijden. Ooy had er 16 gewonnen en Beek 14. De wisselbeker (geschonken door Jan Gout) werd door Joop Rutten in ontvangst genomen. Alle verenigingen kunnen weer terug kijken op een geslaagd toernooi.

Wandelen over de onverharde wegen en zandpaden van De Horst

GROESBEEK - Op zondag 30 augustus verzorgt Landschapsbeheer Groesbeek een wandeling over onverharde wegen en zandpaden van de Horst.

De wandeling is gratis en start bij minicamping Bij Ons aan de Cranenburgseweg 178 in Groesbeek. De wandeling is van 14.00 tot 16.00 uur.

De routebeschrijving naar het startpunt is te vinden via de volgende link: http://bijonsingroesbeek.nl/contact/route. Fietsers kunnen hun fietsen stallen op het terrein van minicamping Bij Ons. Auto's kunnen niet geparkeerd worden op de parkeerplaats van de camping, deze is bedoeld voor de campinggasten. Er kan geparkeerd worden in de berm langs de Reestraat en Boersteeg.

De Horst heet zo omdat het een iets verhoogde plek is in het landschap dat vroeger bestond uit heide met veel natte plekken. De wandeling zal voeren over zandpaden in en om De Horst zoals Het Sigeunerpaedje en Het Precessiepaedje, door open velden, langs akkers en weiden.

"We lopen langs prachtige kronkelende beken met langs de oevers knotwilgen en knoteiken: de Middenbeek, de Drulse Beek, de Hulsbeek en de Groesbeek. De namen van de paden en de beken vertellen veel over de geschiedenis van deze streek. We komen langs natuurgebied het Slumke en kunnen zien hoe dit voormalige weiland zich sinds 2003 heeft ontwikkeld tot een bloemrijk grasland met zeventig tot tachtig plantensoorten, zoals gagel en heidekartelblad. Met wat geluk zien we een ijsvogel en de kans om een ooievaar te zien is groot.

Het is een wandeling waarbij zowel de cultuurhistorie als de natuur van De Horst aan bod zal komen. Voor informatie of vragen: stuur een mail naar Bert Kikstra bert.kikstra@gmail.com.

Bewegen in de buitenlucht

BEEK - Streef je naar een fit lichaam? Beweeg je graag samen in de buitenlucht? Ben je bereid hard te werken? Zie je graag een zweetdruppel op je voorhoofd? "Dan is Bootcamp Gold echt iets voor jou! We starten na de vakantie met acht introductielessen."

Bootcamp vindt plaats in de buitenlucht, waarbij van locatie naar locatie gewerkt wordt. Op elke locatie worden verschillende oefeningen uitgevoerd die de kracht, lenigheid en het uithoudingsvermogen verbeteren. Je werkt voornamelijk met je eigen lichaamsgewicht en samen met meerdere mensen waardoor je ervaart dat intensief sporten helemaal niet altijd met materialen hoeft te gebeuren! Bootcamp richt zich op veertigplussers. Elke oefening wordt aangeboden op drie verschillende niveaus, waardoor ieder op zijn eigen niveau kan bewegen.

"We starten iedere vrijdag van 10.00 tot 11.00 uur vanuit het Kulturhus in Beek. Kom gerust langs voor een gratis proefles. Kijk voor meer informatie op www.kwiekgroesbeek.nl of mail kwiekgroesbeek@kpnmail.nl of bel 06 13260571."

Bijenschuur Berg en Dal

BERG EN DAL - In Berg en Dal staat sinds vorige week een nieuw ‘gebouw’. Een heuse bijenschuur. De bijenschuur is gemaakt van gerecycled hout en het dak is voorzien van oude dakpannen. De bijenschuur is voor een nieuw bijenvolk die door een lokale hobby imker beschikbaar wordt gesteld.

Het bijenvolk komt te wonen in een prachtige boomgaard omgeven door gevlochten heggen. In de boomgaard staan oude fruitbomen en in het voorjaar wordt er bloemenzaad gezaaid, zodat er nog meer nectarrijke bloemen voor de bijen zijn. Dat is heel belangrijk, want door de teruglopende biodiversiteit is er steeds minder voedsel, stuifmeel en nectar voor deze belangrijke dieren beschikbaar. Het gebrek aan lievelingsvoedsel (nectar) nekt de bijen: van de ruim driehonderd soorten bijen is zestig procent bedreigd.

De boomgaard met bloemenweide is een fantastische plek voor de bijen om nectar te verzamelen. De nectar wordt in de bijenschuur opgeslagen, zodat de bijen ook in de winter voldoende voedsel hebben. De nectar wordt dan ook niet gebruikt voor het maken van honing voor menselijke consumptie. Zo maken we Berg en Dal een beetje duurzamer (www.duurzaambergendal.nl).

Polderpop weer groot succes

Foto: Peter Hendriks

LEUTH – De 26ste editie van de Polderpop in Leuth is zondag 9 augustus een groot succes geworden, mede door de goede weersomstandigheden en niet te vergeten de perfecte organisatie.

Voor de tweede maal werd het popgebeuren gehouden op het evenemententerrein bij de oude zoutopslag aan de Bredestraat in Leuth en dat is goed bevallen. De honderden bezoekers konden zondag van 13.00 uur allemaal gratis het terrein op, mede dankzij diverse sponsoren. Liefst twaalf pop-, rock- en bluesbands betraden de twee podia.

De spits werd om 13.30 uur afgebeten door de jongste bluesgitarist die Polderpop heeft weten te strikken: de elfjarige Nijmeegse Meryn Bevelander met zijn band. Hij kreeg als eerste de handen op elkaar van de honderden toeschouwers. Rond kwart over negen zorgde de Brabantse rockband 'Wolfskop' voor een perfecte sluiting. De organisatie Stichting Kakatoe Leuth kan trots zijn op hun evenement waar de sfeer geweldig was. Deze muzikale buitenactiviteit van de gehele Ooijpolder geniet belangstelling vanuit de hele regio en zelfs ver daarbuiten. In ieder geval wordt volgend jaar de 27ste editie gehouden en vermoedelijk weer op het terrein bij de oude zoutopslag aan de Bredestraat in Leuth.

Zonnebloemnieuws

UBBERGEN - Dit jaar organiseert de afdeling regio Nijmegen, waar ook onze afdelingen deel vanuit maken, een eenmalig extra uitstapje voor de gasten van de Zonnebloem. Er kunnen deze dag een beperkt aantal gasten mee.

Het programma van deze dag ziet er als volgt uit:

8.30 uur tot 9.30 uur. Diverse bussen en rolstoelbussen halen de deelnemers op de diverse ophaalplaatsen op en rijden vervolgens naar Ridderkerk.

Om 11.00 uur worden we in Ridderkerk verwacht bij Chocolade Atelier Van Noppen. Hier krijgen de deelnemers een demonstratie van Frits van Noppen. Uiteraard onder het genot van een kopje koffie of thee, gebak en bonbons uit het atelier. Ook is er gelegenheid om te winkelen in de cadeaushop. Frits maakt speciaal voor ons wat leuke chocolade cadeautjes.

Voor vertrek krijgen de deelnemers een lunchpakketje mee om te gebruiken in de bus. Om 13.00 uur vertrekken we met alle bussen naar de Maasboulevard in Schiedam. Hier schepen we in op het voor ons bekende schip De Eureka 1 en maken vervolgens een grote rondvaart door de gehele haven van Rotterdam. Van oude haven tot en met de Maasvlakte 2. Dat belooft een prachtige tocht te worden. Kapitein Edwin zal de uitleg verzorgen. Aan boord krijgt u koffie, thee, borrel, fris, snack en een eenvoudig driegangenmenu.

Om 19.00 uur meren we naar verwachting weer aan op de Maasboulevard in Schiedam en gaan vervolgens weer richting Nijmegen, waar we naar verwachting om 21.00 uur aankomen. Op deze reis kunnen geen scootmobiels mee. Rolstoelen en rollators kunnen mee onder in de bus.

De kosten van deze reis bedragen 35 euro per persoon te voldoen bij opgave.

Wilt u aan deze reis deelnemen dan dient u zich voor 1 september bij een van de volgende personen aan te melden.

Beek-Ubbergen Mieke Groothuijse telefoon 024-3564491; Leuth-Erlecom Door Rutten telefoon 024-6633044; Ooij-Persingen Erna Driessen telefoon 024-6631858.

Zonnebloem Groesbeek biedt gasten picknick aan

Joop Verstraaten

GROESBEEK – De Zonnebloem Regio Groesbeek en Omstreken heeft woensdagmiddag aan 68 gasten met een blijvende lichamelijke beperking een sfeervolle picknick aangeboden.

Voor de vierde maal werd deze picknick gehouden en overtrof de belangstelling. De 68 gasten werden woensdagmiddag rond half een welkom geheten door de voorzitter van de Zonnebloem Teun van Grinsven op een van de mooiste plekje in het centrum van Groesbeek.

Het gazon langs de spoorbeek tegenover ijssalon Passione aan de Kerkstraat was geheel ingericht met tafels, stoelen en niet te vergeten parasols. De Zonnebloem gasten werden getrakteerd op tomatensoep, speciale broodjes en waarna rond twee uur de picknick werd afgesloten met - hoe kan het ook anders – ijs van Passione. De uitbater van de ijssalon had de organisatie van deze picknick op zich genomen en daar mankeerde niets, maar dan ook niets aan. Samen met zijn personeel en zeven vrijwilliger(ster)s van de Zonnebloem werd deze bijzondere klus geklaard.

Daarnaast was er ook een gediplomeerde verpleegkundige aanwezig, maar die hoefde woensdagmiddag niet in te grijpen. Het was gezellig, sfeervol en zeer ontspannen bij een fantastische temperatuur, liet een tevreden voorzitter Teun van Grinsven weten. "Bij slecht weer waren wij uitgeweken naar het protestants centrum, maar dat was gelukkig niet nodig", aldus Van Grinsven. Alle gasten gingen rond half drie (sommigen nog later} tevreden huiswaarts en zullen zich het volgend jaar zeer zeker weer voor de picknick inschrijven.

Kekerdomse kermis

KEKERDOM - Van 29 augustus tot en met 1 september staat Kekerdom weer in het teken van de kermis. Tijdens de kermis zullen diverse orkesten en Nederlandse Toppers Kekerdom aandoen.

Zaterdag: Orkest Summerland met een optreden van Lesley Williams (Hazes Tribute)

Zondag: Orkest Sowieso en een optreden van Koos Alberts.

Maandag: Orkest Sowieso, dj Robert Pouwels en een optreden van Jannes.

Dinsdag: Orkest Sowieso en een optreden van een mystery guest.

Uiteraard zal op zaterdag de schuttersmis zijn en op zondag het koningschieten. Alle activiteiten vinden plaats op de wei van Jan Sanders. Het volledige programma staat op www.schutterijemmkekerdom.nl. Er is ruime parkeerplaats voorhanden.

Kick Offdag bij SC Millingen/Odio

MILLINGEN - SC Millingen en Odio houden zondag 30 augustus de derde Kick-Offdag op sportpark De Hove aan de Hoefseweg in Millingen. Na het succes van voorgaande jaren wordt ook dit jaar ket komende seizoen geopend met een Kick Offdag.

De Kick-Off dag wordt een gezellige en sportieve dag met heel veel activiteiten, een mooie frisse start en aftrap van het nieuwe seizoen. Vanaf 9.45 uur is er de hele dag van alles te doen. "Kom naar sportpark De Hove en laat je gezin, vrienden, bekenden en familieleden kennismaken met SC Millingen en Odio."

Het programma in het kort: Om 9.45 uur wordt er gestart met de officiële opening. De Voetbalacademie Millingen (VAM), keepersschool van Roy Verstege, presentatie spelers eerste elftal SC Millingen en eerste team Odio, springkussens, diverse kramen en stands, barbeque, diverse activiteiten van Odio, 4x4-toernooi voor de jongere jeugd (D,E,F). Voor de oudere jeugd (A,B,C) is er vanaf 13.00 uur Zeskamp. Om 14.30 uur is de voetbalwedstrijd van SC Millingen 1- Unitas 1 en de korfbalwedstrijd van Odio 1 - Odio 2 is om 14.45 uur gepland. Voor de wedstrijden zal om 13.15 uur de Multimate Arena officieel geopend worden met spelerspresentatie en van 13.30 tot 14.15 uur een spectaculaire verrassingsact. In de rust wordt de KIKA-cheque uitgereikt. Na de wedstrijden is het handtekeningen verzamelen van spelers 1e team van SC Millingen en Odio. Afsluiting is rond 18.00 uur.

Kortom, een dag vol voetbalplezier en korfbalplezier… de entree is gratis..! Meer informatie en het complete dagprogramma staat op www.scmillingen.nl.

Buurtbewoner voorkomt inbraak

GROESBEEK – Dankzij de oplettendheid van buurtbewoners is vrijdagavond rond 23.30 uur voorkomen dat er is ingebroken in een woning aan het Hemeltje in Groesbeek.

Een buurtbewoner zag een onbekende man op het dak van een woning lopen met een schijnwerper, waarvan hij zeker wist dat de bewoners niet thuis waren. De buurtbewoner alarmeerde de politie en hield de inbreker – die op het dak liep - in de gaten. Dat werd opgemerkt door de inbreker, waarna hij vervolgens het hazenpad koos voordat de politie arriveerde. In ieder geval is een inbraak voorkomen, volgens de politie.

College wil winkels zondags langer open in hele gemeente

GROESBEEK – Als het aan het college van burgemeester en wethouders van Groesbeek ligt dan hebben de winkels de mogelijkheid om zondags de deuren langer open te houden.

In Ubbergen is Super Nico de Wit iedere zondag al van 12.00 tot 20.00 uur geopend. In Groesbeek zijn enkele supermarkten en Kruitvat van 12.00 tot 18.00 uur geopend. Raadslid ten Westeneind had er bij het college op aangedrongen in Millingen dezelfde winkeltijden te hanteren als in Ubbergen het geval is. Ook wilde de plaatselijke bakker in Millingen zijn deuren op zondagmorgen al om 08.00 uur openen (uit concurrentie oogpunt met omliggende gemeenten in Duitsland).

Ook de tuin- en meubelbranche zouden zondags eerder hun winkels willen openen dan om 12.00 uur. De drie ondernemersverenigingen in de voormalige gemeenten hebben ook al bij de gemeente Groesbeek aangegeven voorstander te zijn van een zo ruim mogelijke openstelling zodat de ondernemers zelf de vrijheid hebben om hun eigen openingstijden te bepalen. Het college wil de verordening van 2014 wijzigen dat winkels op zon- en feestdagen geopend mogen zijn van 08.00 tot 20.00 uur, daarmee wordt aan de wensen van de ondernemersverenigingen geheel tegemoet gekomen.

Het college verwacht dat de meeste supermarkten die nu al elke zondag geopend zijn hun openingstijden iets zullen verruimen en misschien een enkele verswinkel (bakker) op de zondagochtend vroeg geopend zal zijn. Dit voorstel zal op donderdag 17 september aan de gemeenteraad worden voorgelegd. Belanghebbenden worden tot 8 september in de gelegenheid gesteld hun zienswijze te geven.

Try Out show Thijs Kemperink in Kulturhus Beek

BEEK – In het Beekse Kulturhus aan de Roerdompstraat wordt zaterdag 19 september een try out-cabaretavond gehouden van Thijs Kemperink.

Tijdens deze avond vraagt Thijs in zijn derde programma zich af of we niet te druk zijn en ons laten meesleuren door de nieuwe trends en de verwachtingspatronen van anderen. Leven we het leven of sleuren we ons naar het werk? Waarom staan we elke vakantie met onze sleurhut in de file? Wat is er mis met gewoon rustig aan? Waarom moet het altijd meer, meer en nooit minder, minder, minder? Waarom wentelt de één zich behaaglijk in de dagelijkse sleur en probeert de ander uit alle macht aan de sleur te ontkomen? Sleurt Thijs zich naar zijn optredens of vertelt hij zijn publiek misschien dat een snufje sleur geen kwaad kan?

Bij Thijs is het altijd gezellig. Géén al te rode draad en maatschappijkritiek, maar lekker een avond lekker 'zleuren'. Hmmm lekker. Laat u zich door Thijs 'meezleuren'? Zaterdagavond 19 september gaat de zaal van het Beekse Kultuthus om 19.30 open terwijl Thijs om 20.00 uur op het podium zal verschijnen. Kaarten zijn vanaf heden te koop bij het Kulturhus voor 7,50 euro per persoon.

Scooterrijders zonder rijbewijs

GROESBEEK – De bemanning van een patrouillewagen van de politie in Groesbeek viel zondagmiddag op de Molenweg in die plaats het rijgedrag van twee scooterrijders op.

De twee werden staande gehouden en toen bleek dat beide mannen (een van 16 jaar uit Ubbergen en een van 17 jaar uit Nijmegen) niet in het bezit waren van een rijbewijs. Het tweetal heeft een bon gekregen voor het rijden zonder rijbewijs en hebben lopend hun weg voort moeten zetten.

Leden KBO gaan weer sporten

GROESBEEK – De vakantie van de leden van KBO Groesbeek / De Horst zit er weer op en het gewone leven gaat weer beginnen, ook bij de KBO.

Zwembad De Lubert is helemaal gerenoveerd en klaar om de gasten weer te kunnen ontvangen. Op 3 september duiken de zwemmers onder de leden van het KBO weer het water in en proberen daarmee de spieren weer wat losser te maken.

Dit is ook het geval bij badminton. Iedere dinsdagmiddag van 14.00 tot 15.30 uur kan men met de schuttle de tegenstander verrassen. "Kom naar sporthal Heuvelland en sla een keer mee. Ervaar of deze sport iets voor u is." Op donderdagmiddag kan men in dorpshuis De Slenk van 13.30 tot 14.30 onder deskundige begeleiding leuk en gezellig en zeker ook nog eens gezond deelnemen aan de sport. Ook hier kan men eerst de kat uit de boom kijken voor men zich hierbij aansluit.

Pap-dag: verrassende kindervakantieafsluiting

MILLINGEN AAN DE RIJN - Traditioneel wordt de Pap-dag (Pony-, akker- en paarddag) aan het einde van de schoolvakantie georganiseerd op de Zeelandsche Hof. Kinderen kunnen nog lekker genieten van de laatste vakantiedag en lekker buiten spelen.

Van alles is er weer te beleven en zijn er diverse activiteiten voor kinderen zoals ringsteken en ponyritjes. Kinderen kunnen met de bekende Hoefijzerkaart limonade, snoep, ijs en een leuke herinnering krijgen voor de prestaties die geleverd worden.
Er zijn diverse spellen en natuurlijk trampolinespringen en schminken! Voor de kleinsten staat als vanouds de maïsbak weer opgesteld.

De toegang is gratis. De prijs van de Hoefijzerkaart is net als voorgaande jaren vijf euro. Hiermee kunnen de kinderen deelnemen aan alle activiteiten, inclusief de daarbij behorende versnaperingen. Kortom, alle ingrediënten voor een actieve en gezellige middag. Voor meer informatie belt men met de Zeelandsche Hof: 0481 433742. Een routebeschrijving staat op www.zeelandschehof.nl. De Pap-dag is zondag 30 augustus van 13.00 tot 18.00 uur bij de Zeelandsche Hof aan de Molenstraat 4 in Millingen aan de Rijn.

Stil staan bij atoombom op Nagasaki

Foto: Peter Hendriks

BEEK – Afgelopen zondag 9 augustus werd in het Beekse Kulturhus stilgestaan bij de de atoombom die op 9 augustus zeventig jaar geleden werd gegooid op de Japanse stad Nagasaki. Een van de twee mannen die erbij waren en de atoombom overleefden was daarbij aanwezig.

Tijdens de oorlog werden ze als krijgsgevangenen uit Nederlands Oost – Indië naar Japan gedeporteerd en moesten daar gedwongen gaan werken bij de Mitsubishi scheepswerf aan de rand van de stad Nagasaki. Voor Yoko Huijs - Watunaki wilde deze dag niet zomaar voorbij laten gaan, omdat zij als Japanse haar eerbied wilde tonen. Ook was zij zeer dankbaar dat de Werkgroep Vredesinitiatieven Groesbeek op 17 juli een dubbelexpositie had geopend in het Kulturhus.

De circa zestig belangstellenden hebben aandachtig geluisterd naar het ontroerend verhaal van de heer W. Budel van Steenbergen, een van de twee Nederlandse atoombom-overlevenden. Daarna vertelde mevrouw E. van Loo over wijlen Paul Couvert, die eveneens krijgsgevangene was en later zeer actief is geweest voor de wereldvrede. Mevrouw S. van Oostwaard van vredesorganisatie PAX, de derde en laatste spreker van deze dag liet weten meer dan 40.000 handtekeningen te hebben verzameld voor een petitie tegen Nucleare wapens.

Tussen de toespraken konden de aanwezigen genieten van muziekstukken gespeeld door de Japanse klavecinist Noriko Amano en haar twee dochtertjes Mariko (11) en Emirie (8). De indrukwekkende bijeenkomst werd afgesloten met het vouwen van kraanvogels door de aanwezigen om zo tekenen van hoop voor vrede te verspreiden.

Cursus social media

GROESBEEK – In september organiseert KBO Groesbeek / De Horst voor de vierde maal de cursus social media.

Tijdens deze cursus leert men veilig te kunnen werken met onder andere Facebook en Twitter. Voor deze cursus zijn nog enkele plaatsen vrij. De cursus data zijn 16, 23 en 30 september en een terugkomdag op 13 oktober. De cursus wordt op de dinsdagmorgen van 10.00 tot 12.00 uur gehouden in cultureel centrum De Mallemolen aan de Kloosterstraat in Groesbeek. Deelnemer(ster)s moeten wel hun eigen laptop, IPad of tablet meebrengen. Meer informatie staat op www.kbogroesbeekdehorst.nl. Aanmelden kan per e-mail bij Wim Moll w.moll@kpnmail.nl.

Rietdekkersbedrijf Van de Ven

OOIJ – Rietdekkersbedrijf van de Ven is gevestigd in Ooij, bij Nijmegen aan de Marialaan 25. Rietdekkersbedrijf Van de Ven bestaat al sinds 1900 en is dus al 115 jaar een gerespecteerd rietdekkersbedrijf.

Derek-Jan is de vijfde generatie rietdekker. Dit biedt de garantie dat het vakmanschap van het ambacht rietdekken bij Derek- Jan gewaarborgd is. Derek-Jan van de Ven had niet de ambitie om rietdekker te worden. Hij werkte in vakanties en weekenden bij zijn vader in het familiebedrijf, maar ging zelf naar de detailhandelsschool. Maar maanden lang naar hetzelfde gebouw rijden en de hele dag binnen zitten bleek niks te zijn voor Derek- Jan. Hij houdt van buiten zijn, fysiek werk en vooral afwisseling. Ondertussen zit hij zelf ook meer dan 25 jaar in het vak. "In ons vak zit je elke paar weken weer op een ander dak, heerlijk", aldus Derek-Jan van de Ven.

"En gelukkig zijn er veel verschillende rieten daken", vertelt hij. "Van boerenschuur die vaak recht toe recht aan is, tot villa met veel rondingen, dakkapellen en leuke hoekjes. Sommige daken hoeven we alleen te onderhouden. Krabben we mos en algen eraf en een dun laagje riet, zodat het dak weer goed kan drogen. Vegen we het schoon en kloppen we het riet weer strak. Andere daken vervangen we compleet, soms tot en met complete reconstructie. Het liefst maak ik die op de ouderwetse manier, zoals mijn vader en opa deden. Ik ben de vijfde generatie, de familie staat sinds 1900 geregistreerd als rietdekkers.

Min vader vermoedt dat ze voor die tijd ook al in het vak zaten. Vroeger werd alles op latten gedekt, zodat de lucht er goed bij kon, zodat er ventilatie onder het riet is.Dat zijn mensen gaan isoleren en tegenwoordig heb je zogeheten 'schroefdaken', waarbij het riet rechtstreeks op een isolatiepaneel wordt bevestigd. Alles heeft zo zijn voor en nadelen."

Derek-Jan gebruikt het liefst Hollands riet. "Kalenbergriet/ Wiedenriet ziet er zo mooi uit en het werkt voor mij het prettigst." Het is kwalitatief het beste riet wat je kan gebruiken.

Toch vernieuwt Van de Ven ook, al ruim voordat hij in 2007 het bedrijf van zijn vader overnam. Zo ontwikkelde hij zelf een 'klopplank' waarmee het riet netjes recht wordt geklopt. De meest invloedrijke verandering was misschien wel de lift die wordt gebruikt om te upperen. "Je hoeft nu niet meer, zoals ik vroeger bij mijn vader deed, de bosjes riet de trap op naar het dak te brengen. Degene die uppert, vaak een beginner in het vak, kan dus veel meer meekijken en –werken op het dak. Zo leer je het vak sneller dan ik vroeger", legt Derek-Jan uit.

Voor alle aspecten die met rietdekken te maken hebben kunt u terecht bij Rietdekkersbedrijf Van de Ven. Derek-Jan is gespecialiseerd in onder andere timmerwerkzaamheden, mosbestrijding, inbouw van dakramen en –kapellen, nieuwe werken, renovatie en tuinhuisjes.

Jan en Riek Jacobs Bons al zestig jaar 'allrisk verzekerd van elkaar'

Foto: Gerda van Moerkerk

GROESBEEK – Het diamanten bruidspaar Jan en Riek Jacobs – Bons heeft afgelopen donderdag het diamanten bruiloftsfeest gevierd in Het Zwaantje. Vrijdag werd het diamantenpaar na een gezellig feest gefeliciteerd door loco-burgemeester Silvia Fleuren in zijn riante appartement Majella Staete aan de Molenweg in Groesbeek.

Het paar kreeg een fraai boeket bloemen en een ingelijste huwelijksacte uit 1955 overhandigd. In feite zijn Jan en Riek 67 jaar getrouwd; het stel heeft eerst zeven jaar verkering gehad voordat ze elkaar het ja-woord gaven. Jan in Groesbeek beter bekend als Jan de Mulder of d'n Baekker liet op Bevrijdingsdag in 1948 zijn oog vallen op Riek Bons van de Wylerbaan. Ze wisten wel dat ze voor elkaar bestemd waren, maar het wachten was op een huisje, dat destijds nauwelijks voor handen was. Na zeven jaar lukte het uiteindelijk en ging het stel in 1955 trouwen en wonen in het Binnenveld, waar het vijfenveertig jaar met veel plezier gewoond heeft.

Daar heeft Jan met succes zijn verzekeringskantoor opgericht en wie in Groesbeek kende niet Jacobs assurantiekantoor van Jan de Mulder. Riek hield zich bezig met het huishouden, dat ze met verve vervulde. Jan en Riek kregen een zoon en een dochter waarvan ze inmiddels vijf kleinkinderen hebben gekregen. Ze zijn ook nog trotse overgrootouders geworden. Sinds 15 jaar wonen Jan en Riek in hun luxueus appartement in de Gerardus Majella Staete. Ondanks dat de gezondheid van Jan te wensen overlaat, is en blijft hij een Treffersman in hart en nieren; daar heeft hij in vroegere jaren ook een bestuursfunctie vervuld. Samen hebben Jan en Riek ontelbare uit- en thuiswedstrijden van de Rood-Zwarten bezocht.

Nenini verhuist en start volgens nieuw concept

BEEK - Op 29 augustus verhuist Nenini, de winkel met tweedehands kwaliteitskleding, van de knusse kelder in hartje Beek naar een heerlijk lichte en grotere winkelruimte op Rijksstraatweg 307 in het voormalig pand van Baars fietsen.

"Na bijna achttien jaar met veel plezier de winkel gedraaid te hebben in de kelder, verheugen we ons nu zeer op deze ruimte die twee keer zo groot is. Dat betekent meer leuke net-niet-nieuwe kleding, schoenen, tassen én nog meer kans dat je blij wordt van alweer een prachtstuk wat je ertussen vindt."

In dit nieuwe pand wordt het echt twee keer zo leuk, omdat je er ook kapsalon Geknipt door Corien zult vinden. Corien van Benthum werkt al 27 jaar als kapster en begint nu haar eigen salon. Zij weet als geen ander hoe ze jou, je lief en je kids er tot in de puntjes kan laten uitzien. Kortom bij Nenini & Geknipt kun je jezelf heerlijk verwennen!

Nieuw: Kado-Kasten en Workshop-Planken. Verspreid door de winkel staan er speciale kasten die gevuld zijn met prachtige, unieke kado's allemaal door creatieve mensen en kunstenaars uit de regio gemaakt. Tevens is er een aanbod van diverse workshops, waarvoor je cadeaubonnen kunt kopen. Dus ook voor een uniek kado kun je bij ons terecht.

Op zaterdag 29 augustus is de opening van deze conceptstore voor kleding, knippen en kado's. Iedereen is van harte welkom van 10.00 tot 16.00 uur Hapje & drankje staan klaar en op deze dag zal er voor iedereen een verrassing zijn. Van korting tot complete metamorfose.

Graag tot ziens op Rijksstraatweg 307 Beek bij Ineke & Corien.

Inbraak woning Groesbeek

GROESBEEK- In de nacht van donderdag op vrijdag is ingebroken in en woning aan De Zeis in Groesbeek.

Door met een steen de ruit van de woonkamer te vernielen, is men de woning binnengekomen. Op dit moment is niet exact bekend wat er uit de woning is ontvreemd. De bewoners zijn momenteel aan het inventariseren, wat er allemaal weg is uit de woning.

Volleybaldamesrecreantenteam in Leuth zoekt versterking

LEUTH - Wil jij ook graag van de vakantiekilo’s af en zoek je een prettige manier om dit te bereiken, dan is volleybal misschien iets voor jou. Volleybaldamesrecreanten Leuth zoekt versterking en speelt op woensdagavond in de sportzaal van Leuth van 20.30 tot 22.00 uur.

"We beginnen altijd met wat grond- en baloefeningen en daarna spelen we onderling enkele partijtjes volleybal. Een keer in de maand spelen we tegen de recreanten uit Ooij. Dat is de ene keer in Leuth en de andere maand in de sportzaal in Ooij. Heb je interesse? Kom gerust een keertje met ons meedoen op een woensdagavond om te kijken of het iets voor jou is", aldus de recreanten Switch Leuth.

Langer zelfstandig blijven wonen in Beek en Ubbergen

BEEK-UBBERGEN - Om op een prettige manier langer zelfstandig thuis te kunnen blijven wonen wordt er op zaterdag 12 september in het Beekse kulturhus met dat thema een start gemaakt.

Iedere oudere, bewoner, mantelzorger, vrijwilliger of professional uit Beek of Ubbergen is zaterdag 12 september van 14.30 tot 17.00 uur welkom in het Kulturhus aan de Roerdompstraat in Beek. Ook is de organisatie benieuwd naar de ideeën, die de aanwezigen hebben over het langer zelfstandig thuis wonen. Iedereen kan meedenken en -praten. Men kan ook actief bijdragen aan de uitvoering van de ideeën, of men wil gewoon wat meer weten over het betreffende onderwerp. Iedereen kan gewoon binnen lopen de koffie staat vanaf 14.00 uur klaar.

Het programma van de middag is als volgt:
14.00 uur: Ontvangst en uitleg in de Foyer van het Kulturhus
14.30 uur: Verdiepende themasessie in Groepen
15.45 uur: Informatiemarkt, samenkomst met een hapje en een drankje
17.00 uur: Einde bijeenkomst.
Deze bijeenkomst is een vervolg op de bijeenkomst in november 2014 toen bijna tweehonderd inwoners, mantelzorgers, vrijwilligers en professionals uit Beek en Ubbergen zich bogen over langer zelfstandig thuis wonen. Er zijn toen belangrijke thema's geformuleerd en er is toen veel kennis gedeeld. Men hoopt dat het nu ook weer het geval zal zijn.
Samen Beek-Ubbergen is een initiatief van de gemeente Groesbeek, Oosterpoort, Stichting Welzijn Groesbeek en ZZG Zorggroep

Turkmeense volksdag in museumpark Orientalis Heilig Landstichting

HEILIG LANDSTICHTING - Op zondag 23 augustus wordt in het museumpark Orientalis in Heilig Landstichting een Turkmeense Volksdag gehouden.

Overal verspreid in Centraal-Azië , het gebied tussen de Kaspische Zee en de Russische, Afgaanse en Chinese grens. Turkmenistan, Oezbekistan, Kazakhstan et cetera -allemaal voormalige Sovjetrepublieken en Turkmenen zijn een voormalig nomadenvolk dat Turks spreekt. Het is vooral ook een gebied met een rijke artistieke, culinaire (men werkt veel met schapen-, kamelen en gazellenvlees) en religieuze traditie. Op deze zondag kan men kennismaken met de culturen van Turkestan, Oezbekistan, Nogay, Afghanistan, Turkmenistan, Azerbeidzjan, Turkmeneli en Tyrkije. Op het programma staan onder andere proeverijen, henna-schilderen, ambachten en muziek. Daarnaast wordt er in het hoofdgebouw van het museum om 13.00 en 15.00 uur een lezing gehouden over reizen in Centraal - Azië, verzorgd door Saffra Reizen. Het museum is zondag 23 augustus geopend van 11.00 tot 17.00 uur.

Navigatie en computer buitgemaakt

BERG EN DAL/UBBERGEN – Afgelopen woensdag 5 augustus is ingebroken in een auto in Berg en Dal en in Ubbergen.

Op de Oude Kleefsebaan in Berg en Dal werd op een parkeerplaats een deur van een auto geforceerd, waarna de dader(s) er vandoor ging(en) met een navigatiesysteem, eigendom van een veertigjarige inwoner uit het Gelderse Afferden. Op de Rijksweg in Ubbergen werd een ruit van een auto vernield om binnen te komen. Hier ging men er vandoor met een laptop eigendom van een 62-jarige inwoner uit Oosterhout.

Glas- en kledingcontainers moeten wijken voor kermis

GROESBEEK – De glas- en kledingcontainers aan de Spoorlaan in Groesbeek naast Scapino zullen in verband met de kermis worden verplaatst.

De containers worden van 1 tot en met 11 september verplaatst naar het trottoir aan de Spoorlaan naast het parkeerterrein waar het voormalige Zoma-gebouw heeft gestaan. De kermis in Groesbeek wordt gehouden van 5 tot 9 september. De kermisattracties zullen het gehele marktterrein gaan bezetten. De weekmarkt op de dinsdagmorgen zal voor eenmaal op het Dorpsplein worden gehouden.

Fietsster onwel

GROESBEEK – Vrijdagmiddag is een fietsster onwel geworden op het omstreden betonnen fietspad op de voormalige spoorlijn Groesbeek – Nijmegen, dat dwars door het bos voert.

Het slachtoffer werd door medefietssters eerste hulp verleend waarna de ambulance werd gealarmeerd . Een motoragent begeleide de ambulance op het fietspad naar de plek des onheils. Het slachtoffer is vervolgens met onbekend letsel per ambulance overgebracht naar een ziekenhuis in Nijmegen.

Onduidelijkheid over Inning eigen bijdrage maatvoorziening WMO

GROESBEEK - De gemeente Groesbeek heeft signalen ontvangen dat er onduidelijkheid is ontstaan over de inning van de eigen bijdrage door het CAK. Door vertragingen heeft een aantal mensen de eerste maanden van dit jaar nog geen rekening ontvangen.

Iedereen die achttien jaar of ouder is en gebruik maakt van een maatvoorziening uit de WMO 2015 zoals hulp in de huishouding, begeleiding of specialistische dagbesteding betaalt in de meeste gevallen een eigen bijdrage in de kosten voor deze voorziening. Het Centraal Administratie Kantoor int deze bijdrage, waarvan de hoogte afhankelijk is van het inkomen, vermogen, leeftijd en gezinssamenstelling. In dit overgangsjaar loopt de samenwerking tussen gemeente, zorgaanbieders en CAK niet zoals men had gewild. Dit veroorzaakt in sommige gevallen vertraging in onder andere het in rekening brengen van de eigen bijdragen. Dat is de reden dat een aantal gebruikers nog geen nota heeft ontvangen, maar zal naar verwachting binnenkort wel op de deurmat vallen.

Als het niet lukt om deze nota – van enkele maanden – niet in een keer te betalen, dan kan men een beroep doen op de kosteloze betalingsregeling van het CAK. Ook kan men op verschillende manieren achterhalen hoeveel men globaal moet gaan betalen aan eigen bijdrage. Het is zinvol en financieel aantrekkelijk om deze gegevens op te vragen, voordat men het verzoek voor ondersteuning bij de gemeente neerlegt. CAK is te bereiken via www.hetcak.nl (eigen bijdrage of betalingsregeling) of gratis telefonisch (0800-1925). Vragen kunnen ook gemaild worden naar wmo@groesbeek.nl.

Open training bij Voetbal Academie Millingen

MILLINGEN - De VAM (Voetbal Academie Millingen) houdt zondag 6 september een open training voor voetballers van zes tot en met twaalf jaar op sportpark De Hove aan de Hoefseweg 21 in Millingen aan de Rijn.

Voetballers van zowel SC Millingen als uit de andere polderdorpen Kekerdom, Leuth, Ooij en over de grens zijn welkom op deze training. Doel van de VAM is om talentvolle spelers te begeleiden op technisch en motorisch vlak. We streven naar een zo hoog mogelijk niveau van de training enerzijds door deskundige trainers en anderzijds door spelers te selecteren voor de VAM.

"Denk jij talent te hebben en wil je een plekje afdwingen bij de VAM, geef je dan op. Meld je snel aan, want vol is vol. Informatie en/of aanmelden via vam@scmillingen.nl. We beginnen zondag 6 september vanaf 9.00 uur met de trainingen."

Inwoonster Berg en Dal gewond na val met snorfiets

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Een inwoonster uit Berg en Dal is zaterdagmiddag op de Wylerbaan in Groesbeek met haar snorfiets ten van gekomen en is daarbij gewond geraakt.

Het slachtoffer is met onbekend arm- en beenletsel per ambulance overgebracht naar het Canisius Wilhelminaziekenhuis in Nijmegen. De vrouw reed met haar snorfiets achter haar man. Toen deze rechtsaf wilde rijden, had de vrouw dat te laat in de gaten en schampte het achterwiel van de scooter van haar man, waardoor zij ten val kwam.

Fietsers gewond bij aanrijding

GROESBEEK – Op het fietspad langs de Zevenheuvelenweg in Groesbeek zijn zondagmiddag even voor drie uur een fietser en een fietsster gewond geraakt bij een inhaalmanoeuvre.

Beiden - een inwoner uit Weesp en een inwoonster uit Druten- fietsten achter elkaar, toen een van hen wilde gaan inhalen sloeg de andere linksaf waarbij beiden ten val kwamen. De slachtoffers zijn per ambulance naar een ziekenhuis in Nijmegen gebracht. De man uit Weesp kon na behandeling het ziekenhuis verlaten, terwijl de inwoonster uit Druten moest worden opgenomen.

Accu's en opladers van elektrische fietsen ontvreemd

GROESBEEK – Vanaf een afgesloten parkeergarage onder Majella Staete aan de Molenweg in Groesbeek zijn diverse accu's en opladers van elektrische fietsen ontvreemd.

Daarnaast is van enkele fietsen getracht de kastjes en sloten te forceren wat de dieven niet gelukt is. Wel hebben ze daarbij schade aan de fietsen aangericht. De fietsen waarbij de accu in het frame verwerkt is, zijn door de dader(s) ongemoeid gelaten. De schade loopt in de duizenden euro's. Het is niet bekend op welke wijze de dieven de afgesloten parkeergarage zijn binnengekomen. Bij de politie is aangifte gedaan van diefstal.

Dynamic Tennis Groesbeek

GROESBEEK - De vakantie loopt ten einde. Tijd om in beweging te komen! Kwiek Groesbeek maakt zich na de afsluiting van een leuk seizoen Dynamic Tennis weer op voor het nieuwe seizoen. In augustus wordt er weer gestart met zowel mensen uit Groesbeek als wel mensen uit de omgeving.

Dynamic Tennis is aangepast tennis in een sporthal. Het wordt gespeeld met een zachte bal, op een kleiner veld, met een lichter en kleiner racket, met de regels van tafeltennis.

Er wordt op vrijdagochtend in Groesbeek gespeeld van 9.30 tot 10.30 uur in sporthal Heuvelland. "We spelen gemengd – dus dames en heren - en de leeftijdscategorie is veertigplus. Jonger is geen probleem. Er wordt dubbel- en enkelspel gespeeld. Het gaat er meestal (quasi) hard aan toe om de nodige punten te kunnen scoren.

Misschien denkt u: ‘Ik wil ook weleens meer bewegen.’ Dan bent u bij dit tennisspel aan het goede adres en kunnen we dit samen mogelijk maken. In een ongedwongen en sportieve sfeer, de lat ligt niet te hoog en in uw eigen tempo.

U kunt vrijblijvend enkele malen meespelen om te kijken of Dynamic Tennis iets voor u is, aanmelden is niet nodig. Even een uurtje samen spelen en uitrusten bij een kopje koffie of thee en soms wat lekkers.

Wilt u het eens proberen? Momenteel kunnen we nog enkele nieuwe leden plaatsen. Kijk voor meer informatie op www.kwiekgroesbeek.nl of bel Marian Schijf 06 13260571."

Groesbeek wil

mening inwoners over omgekeerd

afval inzamelen

GROESBEEK – De gemeente gaat in september inloopavonden houden voor de inwoners om te peilen wat ze vinden van het ´Omgekeerd afval inzamelen ´.

Ondanks dat de gemeenteraad een principebesluit heeft genomen, wil men weten wat de inwoners ervan vinden. Binnen de nieuwe gemeente wordt het afval op verschillende manieren ingezameld, nu wil men in de hele gemeente dezelfde manier van inzamelen gaan regelen. Het is de bedoeling omdat zo te gaan doen dat het minder afval en meer hergebruik gaat opleveren.

De gemeenteraad heeft er in eerste instantie voor gekozen dat ieder huishouden drie mini-containers krijgt: één voor gft, één voor plastic, drankpakken en blikken en één voor papier en karton) dat overigens door verenigingen wordt opgehaald zoals men gewend was. De kleine hoeveelheid restafval dient men zelf weg te brengen naar ondergrondse containers tegen betaling van een euro voor een zak van vijftig liter. De containers kunnen geopend worden met de afvalpas die ieder huishouden al van de Dar heeft ontvangen, dat kan zeven dagen per week, vierentwintig uur per dag. Als men het afval goed scheidt, komt dat gemiddeld neer op zes zakken per jaar. Per maand krijgt men een afvalfactuur. Als inwoner van Groesbeek kan men de plannen beoordelen en er een mening over geven. Ook liggen de plannen ter inzage via de website en in het gemeentehuis. De inspraakperiode loopt tot en met 16 september.
Data en locaties inloopavonden:
Dinsdag 1 september 19.30 tot 21.30 uur Kulturhus Beek.
Woensdag 2 september 19.30 tot 21.30 uur gemeentehuis Groesbeek.
Donderdag 3 september 19.30 tot 21.30 uur De Kastanje Millingen aan de Rijn.

Wielrenner gewond na val in Groesbeek

GROESBEEK – Op de Wylerbaan in Groesbeek is maandagmorgen een achttienjarige wielrenner uit Wijchen ten val geraakt en voor onderzoek per ambulance naar het Canisius Wilhelminaziekenhuis in Nijmegen gebracht.

Het slachtoffer reed met een stel wielrenners op het fietspad, waar hij door onbekende oorzaak het wiel van zijn voorganger raakte en ten val kwam.

Kindervakantiewerk Groesbeek 'Vlug terug naar de ophaalbrug'

GROESBEEK – Kindervakantiewerk Groesbeek staat weer in de startblokken om de kinderen van Groesbeek in de leeftijd van zes tot twaalf jaar liefst negen dagen intensief bezig te houden. Voor het thema van vakantiewerk is gekozen voor 'Vlug terug naar de ophaalbrug '.

Het programma ziet er als volgt uit:
Donderdag 20 augustus is er voor alle leeftijden een ballonnentocht.
Vrijdag 21 augustus gaan de kleintjes van 6, 7, en 8 jaar Van hier tot Ginder en gauw Weerom. De groten tot en met de twaalfjarigen zullen er voor zorgen dat de kasteelheer het lachen zal vergaan.
Zaterdag 22 augustus worden de kleintjes de Ridders van het KVW, de 8-, 9-, en 10-jarigen hebben Middeleeuwse olympische spelen terwijl de 11- en 12-jarigen gaan ploegen, zaaien en oogsten.
Zondag 23 augustus gaan alle leeftijden ervoor zorgen dat luchtkastelen nooit vervelen.
Maandag 24 augustus gaan ze allemaal 'Als een tornado met 't Galjoen' naar de Dombomolen.
Dinsdag 25 augustus gaan de kleintjes de Kasteelgeheimen ontdekken, terwijl de groten op heksenjacht zullen gaan.
Woensdag 26 augustus zorgen de kleintjes ervoor dat ze zich niet laten kisten terwijl de groten alles mogen doen tijdens de grote veldslag.
Donderdag 27 augustus gaan de kleintjes zich bezighouden met Middeleeuwse uitvindingen, terwijl de groten ervoor zorgen dat oude verhalen herleven.
Vrijdag 28 augustus wordt het Kindervakantiewerk Groesbeek afgesloten met de traditionele jaarmarkt op het marktterrein aan de Spoorlaan in Groesbeek.

Kinderkleding en speelgoedbeurs in sporthal Heuvelland

GROESBEEK - Stichting Hebbes organiseert op zondag 13 september haar halfjaarlijkse kinderkleding en speelgoedbeurs.

Degenen, die kleding en speelgoed willen inbrengen, kunnen op donderdag 3 september tussen 19.00 en 20.00 uur een klantnummer afhalen tegen betaling van een euro in sporthal Heuvelland aan de Ambachtsweg 8 in Groesbeek. Eén klantnummer per persoon en op is op.

U kunt uitsluitend najaars- en/of winterkleding inbrengen van baby tot jeugd. Vanwege het grote aanbod is de inbreng beperkt tot maximaal twintig stuks babykleding (tot en met maat 80) en maximaal veertig stuks kleding in de maten 86 tot en met 176.

Klein babyspeelgoed maximaal tien stuks, knuffels en puzzels maximaal vijf stuks. Overig speelgoed, spellen, kinderleesboeken et cetera mag onbeperkt ingebracht worden.

Alles wat u inbrengt dient eigentijds, schoon en in goede staat te zijn. Kleding en speelgoed, dat niet aan de criteria voldoen wordt niet in de verkoop gebracht.

Van de opbrengst is 75 procent voor de inbrenger en 25 procent draagt men af aan Stichting Hebbes. Dat percentage wordt door de stichting gebruikt om de gemaakte onkosten te voldoen en het resterende wordt gedoneerd aan een vereniging, goed doel of stichting die zich inzet voor kinderen.

Inbreng van kleding en speelgoed is op zaterdag 12 september tussen 08.00 en 08.30 uur. De verkoop is op zondag 13 september tussen 09.00 en 13.00 uur. De entree bedraagt een euro en kinderen hebben gratis toegang.

Uitbetaling en ophalen van niet-verkochte spullen is op zondag 13 september tussen 19.00 en 19.30 uur. Voor inlichtingen (niet voor klantnummers) kan men mailen naar Kledingbeurs.hebbes@hotmail.com.

Openingstijden speeltuin 'De Steense Gemeente'

MILLINGEN - Speeltuin 'De Steense Gemeente' in Millingen aan de Rijn is gesloten van maandag 24 augustus tot en met donderdag 27 augustus.

Dit in verband met de kindervakantie activiteit Zomerspelen. Op vrijdag 28 augustus is iedereen weer welkom in de speeltuin.

Kom in Beweging in Berg en Dal

BERG EN DAL - De vakantie van Kwiek Berg en Dal loopt bijna ten einde. Tijd om in beweging te komen! Op maandag 31 augustus start het nieuwe seizoen van Kwiek Berg en Dal voor vijftigplussers.

Sport en Spel, niveau 1: Kerstendal, Berg en Dal, maandag 18.30–19.30 uur
Sport en Spel, niveau 1: Kultuurhuus, Beek, woensdag 18.00–19.00 uur & 19.15–20.15 uur.

Sport en Spel, niveau 2: Kulturhuus, Beek, woensdag 11.00-12.00 uur
Sport en Spel, niveau 2: Morgen-Fit, Ooij, woensdag 16.00-17.00 uur

Sportief Wandelen: Kerkberg parkeerplaats, Beek naast café, woensdag 9.30–10.45 uur

Qi Gong: Kulturhuus, Beek,dinsdag 11.00–12.00 uur.

Bootcamp: Kultuurhuus, Beek, vrijdag 10.00–11.00 uur.

Nordic Walking, niveau 2 + 3: Oortjeshekken, Ooij, dinsdag 9.30-10.45 uur.

Nordic Walking, niveau 2 + 3: Hotel Erica, Berg en Dal, woensdag 9.30 – 10.45 uur.

Kijk voor Nordic Walkinggroepen die sneller en/of langer lopen op de website. Let op, voor het Nordic Walking dient u een techniekcursus volbracht te hebben. Houd de website in de gaten voor de eerstvolgende cursussen.

U bent altijd welkom voor twee gratis proeflessen en u hoeft zich hiervoor niet van tevoren aan te melden.

Meer informatie staat op www.kwiekgroesbeek.nl onder activiteiten op het rooster van Berg en Dal, of mail naar marian@inbewegingsport.nl.

Carterrammer weg bij doorsteek Spoorlaan-Wisselpad

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – De gemeente begint deze of volgende week met het weghalen van de carterrammer bij de doorsteek Spoorlaan-Wisselpad ter hoogte van Mariënhof.

Jaren geleden was er al sprake van dat de doorsteek zou worden gerealiseerd voor autoverkeer. Door diverse bezwaren is dat toentertijd niet gelukt. Nu heeft het college besloten naar aanleiding van de centrumplannen alsnog de doorsteek te realiseren. "Zo wordt de weg breder en ook zal er een nieuw trottoir worden aangelegd en er komt er verlichting", laat een woordvoerder van de gemeente Groesbeek desgevraagd weten.

Het verkeer kan door deze doorsteek het centrum van Groesbeek ontlasten. Voor het bezoek aan een van de supers hoeft men niet meer met de auto in het centrum te komen. Of de bewoners van Mariënhof of van het Wisselpad blij zullen zijn met de openstelling van de doorsteek voor auto's is maar de vraag. Zij zullen – vooral de bewoners langs het Wisselpad – veel meer verkeer te verwerken krijgen in deze zo rustige straat. Ook voor het betonnen fietspad en de draisine zullen er maatregelen getroffen moeten worden om de veiligheid te garanderen. Na verwachting nemen de werkzaamheden een maand in beslag.

Selectie De Treffers gepresenteerd op schoon sportpark met vuurwerk

Foto: Jan Peters

GROESBEEK – De selectie van De Treffers is zaterdagavond gepresenteerd op een spic en span schoon sportpark dankzij de grote groep vrijwilligers, die heeft deelgenomen aan de schoonmaakdag op deze zelfde zaterdag.

Voorafgaand aan de presentatie speelde De Treffers de laatste oefenwedstrijd voordat de competitie op zondag 23 augustus begint. De wedstrijd tegen RKVV Wittenhorst uit Horst wist De Treffers met 5-1 te winnen. Voor De Treffers aanhang kon in feite de avond al niet meer stuk. Het wachten was nog op welke spectaculaire wijze de selectie en staf dit jaar werden gepresenteerd. Niemand had verwacht dat de Groesbeekse brandweer met sirene en al uit zou rukken om de selectie naar het clubgebouw te begeleiden.

Foto: Jan Peters

De brandweer werd er bij betrokken omdat de selectie er dit jaar op gebrand is om er mooie resultaten neer te gaan zetten. Alle spelers en begeleiding werden met een groot applaus verwelkomd en sommige van hen werden onderworpen aan een mini interview door Jan de Valk, zo ook de nieuwe trainer Anton Janssen. Zijn opdracht is in ieder geval bij de eerste zeven te eindigen om zo naar de tweede divisie te gaan, maar het kan ook zijn dat er meer in zit, liet Janssen weten. Volgens hem zijn alle spelers gemotiveerd. Presentator Jan de Valk presenteerde vervolgens de nieuwe presentatiegids. Alles is nieuw; er komt een nieuwe bus, nieuwe trainer, nieuw elftal en een nieuwe gids, liet De Valk weten. Theo van Blits zorgde voor de stemming tot laat in de avond.

Uitmarkt in Heilig Landstichting

HEILIG LANDSTICHTING - Na het succes van vorig jaar is er op 30 augustus een uitmarkt in Heilig Landstichting.

Er is een aantrekkelijk cursusprogramma samengesteld voor het nieuwe cursusjaar. Er zijn flyers per cursus en verschillende actieve groepen en cursusleiders presenteren zich. De kinderen kunnen zich laten schminken!

De uitmarkt is in 't Zaaltje, Carmelweg 2, Heilig Landstichting van 16.00 tot 17.30 uur.

Autoruiten vernield met hark

GROESBEEK – In de nacht van vrijdag op zaterdag zijn diverse autoruiten met een hark vernield. De personenauto stond geparkeerd aan de Paulus Potterweg.

De auto -eigendom van een 31-jarige inwoner uit Groesbeek- werd zaterdagmorgen gehavend aangetroffen met een hark die door een van de kapotte ruiten uitstak. De eigenaar heeft geen enkel vermoeden wie de dader is of wat de aanleiding moet zijn dat zijn zwarte VW Golf zo beschadigd is. De schade loopt in de vele honderden euro's.

Geluidsapparatuur uit auto

GROESBEEK – Bij twee inbraken in auto's aan de Generaal Gavinstraat in Groesbeek zijn zaterdagavond en -nacht in beide gevallen geluidsapparatuur buitgemaakt.

Van beide auto's is een ruit vernield om binnen te komen. De auto's zijn eigendom van een 21- en 54-jarige inwoner uit Groesbeek. In de nacht van zondag op maandag is eveneens ingebroken in een auto die stond geparkeerd bij een woning aan de Breedeweg in Groesbeek. Op welke wijze en wat er uit de auto is ontvreemd is nog onbekend, omdat de eigenaar moet nog aangifte doen.

Groesbeek blijft zich verzetten tegen windmolens in Reichswald

GROESBEEK/KRANENBURG – Groesbeek blijft zich verzetten tegen het voornemen van de gemeente Kranenburg om windmolens te plaatsen in het Reichswald.

Op 18 juni heeft de gemeenteraad van Kranenburg besloten om een windenergiezone in het Reichswald op te nemen. Dat betekent dat er windmolens geplaatst kunnen worden. Groesbeek is niet tegen windenergie, wel tegen de plaats waar ze komen te staan, omdat de molens vanaf Groesbeek goed zichtbaar zijn en daardoor de horizon beeldbepalend veranderen.

Het bestemmingsplan in Kranenburg voor die locatie moet daarvoor worden aangepast; het bestemmingsplan ligt tot 20 augustus voor eenieder op het gemeentehuis in Kranenburg ter inzage. Project-ontwikkelaar ABO Wind is momenteel aan het onderzoeken of de windmolens geplaatst mogen worden volgens de Duitse milieu- en natuurwetgeving.

Gemeente Groesbeek heeft al van begin af aan bij verschillende Duitse overheidsinstanties aangegeven geen windmolens in het Reichswald te willen vanwege de gevolgen voor het landschap. Daarnaast heeft Groesbeek een reactie gestuurd naar de gemeente Kranenburg, Kreis Kleve (regionale instantie), Bezirksregierung Düsseldorf en heeft daarnaast nog een reactie ingediend in lopende Duitse milieu- en natuuronderzoeken.

Iedere Groesbeker ouder dan achttien jaar kan op het ontwerp bestemmingsplan reageren. Groesbeek zal zelf ook een zienswijze op het ontwerp bestemmingsplan in Kranenburg indienen. Na de termijn zal de gemeente Kranenburg op alle reacties reageren. Pas daarna stelt de gemeenteraad het bestemmingsplan definitief vast. Als de raad het bestemmingsplan heeft vastgesteld kan weer in beroep gaan; aangeraden wordt de website van Kranenburg in de gaten te houden.

Politie zoekt met warmtebeeld- camera's naar inbrekers

HEILIG LANDSTICHTING – De politie van Groesbeek is vrijdagavond en nacht zowel op de Meerwijkselaan als op de Sionsweg met warmtebeeldcamera's op zoek gegaan naar mogelijke inbrekers.

Rond 23.00 uur vrijdagavond ging het alarm af bij een woning aan de Meerwijkselaan in Heilig Landstichting. De sleutelhouder die na het alarm ter plaatse was gegaan, had de vermoedelijke inbreker gehoord en waarschuwde de politie. De politie kwam vervolgens met meerdere eenheden en heeft vervolgens de brandweer van Groesbeek om warmtebeeldcamera's verzocht omdat het een bosgebied betrof.

Echter de vermeende inbreker werd niet aangetroffen. Even later ging het alarm af bij een woning aan de Sionsweg eveneens in Heilig Landstichting. Ook daar werd het bosrijke gebied afgezocht met een warmtebeeldcamera; echter ook zonder resultaat. Het is de inbreker(s) niet gelukt de woningen in te komen en er is ook geen aanwijsbare schade aan de woningen aangericht.

Rijlaan Groesbeek afgesloten

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – De Rijlaan in Groesbeek wordt op dinsdag 25 en woensdag 26 augustus afgesloten voor alle verkeer in verband met asfaltwerkzaamheden.

De werkzaamheden vinden plaats vanaf de Mooksebaan tot aan de Biesseltsebaan. De kruising met de Heumensebaan en Biesseltsebaan zal voor het verkeer open blijven. Het lag in de bedoeling dat rond 2013 langs de Rijlaan een vrijliggend fietspad zou worden aangelegd. Om die reden is er destijds een tijdelijke deklaag op de Rijlaan aangebracht met aan weerszijde rode fietssuggestiestroken.

Echter, deze deklaag is nodig aan vervanging toe. Het verkeer vanuit Groesbeek dat naar Molenhoek of de A73 moet, zal twee dagen via Mook worden omgeleid. Ook het verkeer dat vanuit Malden , Molenhoek of A73 naar Groesbeek wil, zal met borden op de hoogte worden gebracht van de tweedaagse afsluiting.

Zoma-gebouw definitief van aardbodem verdwenen

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK - Het Zoma-gebouw aan de Spoorlaan in Groesbeek is definitief van de aardbodem verdwenen. Firma Van Kesteren uit Groesbeek is vrijdag 17 juli begonnen met de sloopwerkzaamheden nadat de beroepstermijn was afgelopen en geen schorsingsverzoek was ingediend.

Voordat het Groesbeekse bedrijf pas echt kon gaan beginnen met slopen, moest als eerste de asbest uit het gebouw worden verwijderd. Het slopen van het gebouw op zich was voor het bedrijf een peulenschilletje maar om de kelder en de fundering te verwijderen was meer tijd nodig. Nu zijn op het terrein nog enkele containers en kranen zichtbaar, voor de rest is het hele terrein waarop het Zoma-gebouw gestaan heeft vrij van ieder obstakel. Het Zoma-gebouw stond in de weg voor de herinrichting van de Spoorlaan en het creëren van een parkeergarage voor de twee supermarkten Jan Linders en Aldi die zich daar zullen vestigen.

Inbraak auto op Bezembinder

GROESBEEK – Autokrakers hebben in de nacht van maandag op dinsdag toegeslagen aan de Bezembinder in Groesbeek.

Van een auto die stond geparkeerd op een oprit bij een woning werd een zijruit vernield om de auto binnen te komen. Vooralsnog wordt alleen een fotocamera vermist. De inbraak moet volgens buren rond 04.00 uur gepleegd zijn, want op die tijd ging het alarm van de auto af. De eigenaar van de auto is een inwoner uit Groesbeek.

Navigatiesysteem ontvreemd

GROESBEEK – Een inwoonster uit Groesbeek die zaterdagmorgen haar hond uitliet, ontdekte dat er was ingebroken in een geparkeerde auto die stond aan de Market Garden in Groesbeek.

Door de autokraker(s) was een zijruit vernield om de auto binnen te komen en men is er met een navigatiesysteem vandoor gegaan, eigendom van een inwoner uit Groesbeek.

De politie waarschuwt om geen waardevolle spullen in de auto achter te laten zoals een navigatiesysteem, dat uitneembaar is of andere waardevolle spullen. "Bovendien zijn uitneembare attributen niet verzekerd", aldus een zegsman van de politie.

Koning-/koninginschieten Sint-Hubertus op De Horst

GROESBEEK - Velen genieten nog van een welverdiende vakantie, maar bij schutterij Sint-Hubertus maken ze zich alweer op voor de spannende strijd om de hoogste titel binnen de vereniging.

Het gaat er om spannen op De Horst. Wordt het een koning of een koningin? Wie ervan getuige wil zijn, moet op 23 augustus omstreeks 17.30 uur zeker aanwezig zijn bij sportpark De Horst aan de Hoge Horst. De schuttersdag zal beginnen rond het middaguur met het hijsen van de Nederlandse vlag in de schietboom. Hiervoor staan de schutters om 12.45 uur aangetreden op het sportpark.

Om 13.00 uur zal onder de doffe klanken van de kattekoppen de driekleur worden gehesen. Tegelijkertijd zullen ook de vogels, waarop later geschoten zal worden, in de diverse bomen worden geplaatst. Deze kleine ceremonie wordt traditioneel gevolgd door een openlucht broodmaaltijd voor alle schuttersleden.

Om 14.30 uur zal de schutterij zich verzamelen bij het schuttersgebouw aan de Vendelierstraat op De Horst. Om 14.45 uur maakt de gehele schutterij dan in een grote optocht een ronde door de straten van De Horst en komen tot slot aan op het schietterrein.

Na het openingswoord van de voorzitter, zullen de eerste schoten op de vogels worden afgevuurd door beschermheer, burgemeester Keereweer van Groesbeek en de geestelijk adviseur, pastor van Gestel, huidige Keizer Jeu de Ruyter, koningin Diny en de aanwezige ereleden.

Niet alleen voor de grote schutters is het een belangrijke dag, maar ook voor de jonge schutters van de jeugdafdeling Wilhelm Tell. Ook zij strijden deze middag om de prijzen en de hoogste jeugdtitel van de vereniging. Daarnaast wordt er tevens gestreden om de titel Prins of Prinses voor de leden van 16 tot en met 25 jaar.

Tijdens het schieten op de koppen, de vleugels en de staarten van de vogels zal er natuurlijk voor de bezoeker voldoende vermaak zijn op het terrein. Er wordt gezorgd voor een drankje en een hapje. Om 17.30 uur zal er worden begonnen met de strijd om de hoogste titel op de koningsboom.

Wie weet het laatste stukje te doen splijten? Wie volgt onze koningin Diny op? Omstreeks 19.30 uur zal iedereen het weten als de kattekoppen weer denderen over de weilanden van De Horst. Aansluitend na het bekend worden van de Koning of Koningin, zal er het vendel worden gedraaid ter ere van het nieuwe paar. Vervolgens kan het nieuwe Koningspaar aansluitend op het veld de felicitaties in ontvangst nemen. Daarna maakt de schutterij en het nieuwe Koningspaar zich weer op voor de Horster schuttersfeesten op 7-8-9 september in de feesttent bij café Oomen.

Vernieler geeft valse naam op

GROESBEEK – Dankzij oplettende buurtbewoners heeft de politie van Groesbeek in de nacht van zondag op maandag een 22-jarige inwoner uit Groesbeek aangehouden.

De man had een contactdoos van basisschool 't Vossenhol aan de van Ruysdaelweg in Groesbeek vernield samen met nog een andere dader. Toen de politie arriveerde, zette de vernielers het op een lopen. Een van hen kon staande worden gehouden. Bij de aanhouding gaf hij een naam op waarover de politie twijfels had.

Op het bureau werd duidelijk dat hij de naam van een vriend van hem had opgegeven. Ook wordt de man verdacht dat hij nog meer misdrijven op zijn kerfstok heeft. De Groesbeker is aangehouden en voor onderzoek ingesloten in het bureau van Nijmegen. Hij krijgt in ieder geval een bekeuring voor de gepleegde vernieling en het opgeven van een valse naam.

Autoruit vernield

GROESBEEK – In de nacht van vrijdag op zaterdag is aan de van Ruysdaelweg in Groesbeek een zijruit van een auto vernield.

Het is niet bekend of dit het werk is geweest van autokrakers of vandalen, omdat er niets uit de auto is ontvreemd. De auto is eigendom van een 49-jarige inwoonster uit Ewijk.

Elektrische fiets en gereedschap ontvreemd

GROESBEEK – Uit een schuur bij een woning aan De Merelle in Groesbeek is in de nacht van vrijdag op zaterdag een elektrische fiets en elektrisch gereedschap ontvreemd.

Door de deur van de schuur te forceren zijn de dader(s) de schuur binnen gekomen.

SPD en PvdA willen lightrail op oude spoorlijn Nijmegen-Kleve

Foto: Peter Hendriks

GROESBEEK/KRANENBURG – Zowel de SPD als de PvdA willen de spoortlijn Nijmegen-Kleve nieuw leven inblazen met een lightrail. Dit lieten beide partijen zaterdag weten bij het draisinestation in Kranenburg.

Zowel de Kranenburgse als de Groesbeekse politieke vrienden waren zaterdagmiddag 8 augustus om 13.00 uur vanuit Groesbeek per draisine naar Kranenburg vertrokken om er bij stil te staan dat 150 jaar geleden de spoorlijn Nijmegen-Kleve een feit was. Zij waren een van de weinigen, die er bij stilstonden. Voor hen mag de lightrail weer gaan rijden, niet alleen voor de toeristen maar ook voor het forensenverkeer, lieten ze weten. In 1991 reden er voor de laatste maal treinen op dit grensoverschrijdende traject, nu rijden er in de zomermaanden draisines.

Breedeweg-oost krijgt in najaar

fikse opknapbeurt

GROESBEEK/BREEDEWEG – De openbare ruimte in de wijk Breedeweg oost krijgt in het najaar een fikse opknapbeurt. De bewoners hebben tijdens een inloopavond in juli over de voorgenomen plannen hun zegje gedaan. Een deel van de reacties inmiddels doorgevoerd en in het ontwerpplan aangepast; sommige reacties konden niet worden meegenomen, omdat ze te ingrijpend en te kostbaar waren.

Het plan houdt in dat groen en verlichting vervangen worden en de grootste kuilen worden uit de verharding gehaald. Het plan zal worden aangevuld met het aanleggen van extra parkeerplaatsen in het groen en het plaatsen van extra lichtmasten. De gemeente laat echter een speelplek achterwege omdat er verschillen waren over de wijze van de spelen en niet in het minst de locatie waar de speelplek zou moeten gaan komen. Daar was onvoldoende draagvlak voor en om die reden laat de gemeente de speelplek vooralsnog achterwege.

De planning van de werkzaamheden is als volgt: Augustus: Markeren nieuwe locaties van de lichtmasten (gele stip op verharding).
Augustus/september: Verwijderen oude lichtmasten en plaatsen van nieuwe masten. Omvormen plantsoen aan De Bruuk naar gazon.
September/oktober: Aanleg extra parkeervoorzieningen in groenstroken en het herstellen van ernstige verzakkingen in het straatwerk.
Oktober/november: Het omvormen van plantsoenen en het planten van nieuwe bomen.
Mocht men nu of tijdens de werkzaamheden vragen hebben, dan kunnen deze gesteld worden aan de weg– en groenbeheerders Wouter van de Lest en Bram Kerkhoff op locatie of via telefoonnummer 14024.

Krijgt schutterij Sint-Hubertus

een koning of een koningin?

GROESBEEK /DE HORST – Schutter Sint-Hubertus van het Groesbeekse kerkdorp De Horst maakt zich op voor het traditionele Koningschieten. Sinds enkele jaren kan het ook een Koningin zijn, tenminste als zij zich hebben kandidaat gesteld.

Zondagmiddag 23 augustus om 14.45 uur hangt de Nederlandse driekleur bij veel woningen op De Horst uit voor de rondgang van de gehele schutterij door straten van De Horst. Op het schietterrein (de accommodatie van voetbalvereniging DVSG ) naast café Hopmans zullen de gasten welkom worden geheten door voorzitter Jan Zwartjes. Hierna zullen de eerste schoten worden gelost door beschermheer burgemeester Keereweer, geestelijk adviseur pastor Van Gestel, de huidige keizer van de schutterij Jeu de Ruyter en de aanwezigen ereleden.

Om 17.30 uur zal de strijd losbarsten als begonnen wordt met het schieten op de koningsboom. Voor de grotere schutters is dit een van de hoogtepunten van de schutterij – naast de kermis – maar ook voor de jonge schutters van de jeugdafdeling Willem Tell. Ook zij zullen de strijd onderling aangaan wie van hen de hoogste jeugdtitel van de vereniging in de wacht weet te slepen. Het Koningschieten van schutterij Sint-Hubertus mag jaarlijks rekenen op honderden belangstellenden. Iedereen wil weten wie in de schutterstent tijdens de kermis de scepter zal gaan zwaaien.

Woninginbraak Wylerbaan

GROESBEEK – Vrijdagavond is tijdens de afwezigheid van de bewoners ingebroken in een woning aan de Wylerbaan in Groesbeek.

Door een raam aan de voorzijde van de woning te forceren is men de woning binnengekomen en is men er na het hele huis doorzocht te hebben met persoonlijke bezittingen vandoor gegaan.

Gezamenlijk trainen Zevenheuvelenloop

MILLINGEN - Gezamenlijk trainen voor iedereen voor de Zevenheuvelenloop 2015! Bestuur en trainers van de Loopgroep Ooijpolder (LGO) uit Millingen aan de Rijn, willen iedereen die wil deelnemen aan de Zevenheuvelenloop op 15 november vijf duurlopen op de zondagmorgen ter voorbereiding aanbieden!

"Deelname is dus ook voor niet-leden! Binnen de loopgroep is veel expertise aanwezig en middels dit initiatief willen wij deze kennis graag delen met alle hardlopers in de Ooijpolder die zich ingeschreven hebben of dit nog gaan doen. Dus: lid of geen lid van de LGO, grijp deze unieke kans! Wat bieden wij? In grote lijnen zal een deelname aan de voorbereidingen inhouden dat we in meerdere groepen met ieder hun eigen tempo, iedere veertien dagen op de zondagochtend een duurloop onder begeleiding gaan lopen met de volgende opzet; Datum Startplaatsen, start telkens om 8:30 Parcours, telkens vijftien kilometer.

Zondag 6 september: Millingen, sportpark Hoefseweg, P-plaats. Kennismaking, 3 x 5km vlak.

Zondag 20 september: Leuth, Kerkplein, P-plaats. Holdurn via Wyler, 15 km.

Zondag 4 oktober: Groesbeek, Cardo, Nijmeegsebaan 9, P-plaats. Deel 2 en 3 van de 7^^ +5km retour.

Zondag 18 oktober: Berg&Dal, Hotel Erica, P-plaats Deel 3 en 1 van de 7^^ +5km retour.

Zondag 1 november: Nijmegen, Sofiaweg, startplaats 7heuvelen Het gehele 7^^parcours ! De duurlopen starten dus vanaf

Zondag 6 sepember: We lopen gezamenlijk ca 15 km in een rustig tempo, passend bij jouw niveau (in te delen afhankelijk van de aanmeldingen). Rustig wil zeggen een tempo waarbij je makkelijk hele gesprekken kunt voeren! Veelal worden deze trainingen te hard gelopen helaas. De eerste duurloop vanuit Millingen is vooral ook bedoeld om voor jezelf te ontdekken of het door jou gekozen tempo het juiste is. Het belang van een rustige duurloop wordt vaak onderschat maar is dé looptraining in je training naar de 7^toe. Vooraf en tijdens de duurlopen zullen de trainers dit uitleggen en bewaken!

"Ook zullen we de 'do en do not' van de 7^^vertellen en je helpen de heuvels als hobbels te gaan zien! Uiteraard zullen wij al je vragen beantwoorden, dit alles om met een goed gevoel te starten op 15 november. Er zullen dus meerdere groepen op hun niveau lopen, elk vergezeld van een trainer/voorloper die de snelheid van die groep bewaakt. Onder voorbehoud zouden de tempo's kunnen zijn: groep A = 7min/km / groep B = 6.30min/km en groep C=6 min/km. Is deelname gratis? Dat zouden we graag willen maar we zijn genoodzaakt een kleine vergoeding te vragen om kostendekkend te zijn. Onderdeel Leden Niet-leden 5 x duurloop (6-9/20-9/4-10/18-10/1-11) €10,- of €3,- per keer €15,- of €4,-per keer Dus, mocht je interesse gewekt zijn, meld je dan zsm aan, in ieder geval voor 5 september, zodat wij vooraf een indeling kunnen maken. Geef daarbij op wat jou verwachte (eerlijke) eindtijd op de 7^^ is aan: Jan@loopgroepooijpolder.nl", aldus het bestuur Loopgroep Ooijpolder.

Archeologen presenteren onderzoek vondsten in Leuth

LEUTH – Op donderdag 3 september presenteren de archeologen van Arcadis de resultaten van hun onderzoek naar de vondsten het vorig jaar in Leuth.

Volgens de archeologen trokken de Romeinen zich ook wel eens uit radeloosheid de haren uit hun hoofd, of dat ook in Leuth het geval is geweest zal ook bij de archeologen een raadsel blijven. Wel is het een feit dat ze naast een pluk haar nog verschillende andere oudheden hebben ontdekt en aangetroffen. Tijdens een lezing in het Kulturhus in Leuth zullen de archeologen op donderdagavond 3 september om 19.30 uur aan de aanwezigen dat mededelen.

Foto: Arcadis

In april 2014 heeft Arcadis in opdracht van de gemeente Groesbeek een archeologisch onderzoek uitgevoerd in het kader van een nieuw sportveld ten zuiden van het huidige sportveld van VVLK in Leuth. Tijdens het onderzoek werd een randzone van een Romeinse nederzetting zorgvuldig opgegraven. Sinds die tijd zijn de archeologen druk in de weer geweest met het onderzoeken van alle aangetroffen vondsten en sporen. Er werden ter plaatse meerdere bijzondere ontdekkingen gedaan die in het nieuws kwamen. Zo werd een pluk haar uit de Romeinse tijd aangetroffen en onder andere de resten van een Romeinse scalp. Sindsdien hebben de archeologen zich bezig gehouden met de vragen: Wie woonde hier? Wanneer woonde men hier en met welk doel? Na anderhalf jaar onderzoek zijn de archeologen erin geslaagd hier antwoord op te kunnen geven. Dit zal tijdens de lezing bekend worden gemaakt en kan men tevens een aantal vondsten bekijken.