GN Lingewaard

4 april 2018

GN Lingewaard 4 april 2018


Jong Sint-Sebastianus tien jaar!

Jong Sint-Sebastianus (foto: PR Sint-Sebastianus)

GENDT - Zondag 29 april viert Jong Sint-Sebastianus haar verjaardagsfeest! Op het Julianaplein zijn er vendel- en showpresentaties. Bij Providentia is er een luchtkussen en zijn er allerlei leuke activiteiten te doen voor kinderen van alle leeftijden.

Een tienjarig feest moet gevierd worden. Zeker als het gaat om zo’n uniek en jong muziekkorps. Op zondag 29 april zal er vanaf 12.00 uur een rondgang door het centrum van Gendt zijn, waarbij Jong Sint-Sebastianus als jarige voorop gaat. De show- en marchingband met gilde zal een ander deel van het centrum op massale wijze wakker schudden voor dit tienjarig feest. Vanaf 13.00 uur is iedereen welkom op het Julianaplein in Gendt waar de nieuwe shows van Jong Sint-Sebastianus en de show- en marchingband voor het eerst gepresenteerd worden en zullen de vendeliers hun acrobatische kunsten vertonen.

Als nieuwkomer zijn de hele jonge kinderen, met de leeftijd vanaf vijf jaar, van de Academykids ook nog aan zet. Dit nieuwe onderdeel is geboren op februari. Spelenderwijs gaan ze samen met muziek aan de slag. Dit laten ze graag aan u zien op het Julianaplein. Het feest gaat door bij Providentia en kinderen kunnen daar op een luchtkussen springen, schminken, leren show lopen, marcheren in een groep of muziek maken op allerlei instrumenten. Een feest van kinderen voor kinderen. Kom jij ook?

Lentekriebels in Angeren

Zeemanskoor Schip Ahoy (foto: Henk Sluiter)

ANGEREN - Lentekriebels in Angeren. Het voorjaarsevenement voor Angeren en wijde omgeving. Een dag vol met attracties, show en informatie. Komende zondag 8 april van 11.00 tot 17.00 uur!

Om 11.15 uur wordt het festijn geopend op het podium op de hoek Molenstraat / Grundel door de percussieband 'Slag bij Nieland'. Vervolgens zal op het podium om 12.45 uur harmonie Sint-Ceacilia optreden. Om 14.00 uur is er een optreden van Popkoor 2000 en om 14.40 uur van Vocal groep ZiZo. Om 15.30 uur een spetterend optreden van dansgroep Flow en om 16.00 uur de afsluiting met zeemanskoor Schip Ahoy. Op het kermisterrein vindt ook dit jaar weer het vogel- en koningschieten plaats, georganiseerd door schuttersgilde Sint-Bavo.

Nieuw dit jaar is de eerste Angerse Zeepkistenrace. Deze wordt mede georganiseerd door Scoutng Angeren. Meer dan vijftien teams zullen vanaf 12.00 uur starten vanaf de dijk tussen de kerken en finishen bij Herberg De letste Stuyver.

In Molenstraat en Zahnstraat treft u naast de lokale ondernemers ook veel (sport)verenigingen en hobbyisten aan. Roparun, de Supportersvereniging, Historische Kring, de Sasa en handbalvereniging Angeren zijn enkele van de verenigingen die u kunt ontmoeten.

Traditiegetrouw zal de oldtimervereniging weer aanwezig zijn. Ook de ondernemers buiten het festijn hebben hun deuren geopend. Zo kan men bij minicamping Qklq aan de Kamervoort yurts bezichtigen en Mongoolse hapjes proeven. Het totale programma staat op www.ondernemendangeren.nl.

Eerder hart- of vaatziekte herkennen redt mensenlevens

LINGEWAARD - Een hart- en vaatziekte kan een mensenleven soms volledig op zijn kop zetten. Dat ervoer Anja toen zij haar beste vriendin Thea plotsklaps verloor aan een hartstilstand. Thea had wel klachten, maar helaas werd niet duidelijk wat er aan de hand was. Van de één op andere dag was Thea er niet meer. Voor Anja was het allemaal onwerkelijk. Zij verloor haar beste vriendin zonder dat ze het had zien aan komen.

Het verhaal van Anja is helaas niet uniek. Het overkomt meer mensen. Veel mensen die plotseling een hartinfarct of hartstilstand krijgen, bleken vooraf geen duidelijke klachten te hebben gehad. De gevolgen zijn echter groot. In veel gevallen overlijdt een dierbare of hij of zij houdt blijvende schade aan hart of hersenen. Ook het leven van de nabestaanden verandert drastisch van de één op andere dag.

De Hartstichting wil dat hart- en vaatziekten eerder worden herkend, zowel bij mannen als bij vrouwen. Zo kunnen we deze ziekten behandelen voordat ze écht toeslaan. Sinds 2015 ligt de focus dan ook op onderzoek naar hoe we hart- en vaatziekten kunnen opsporen.

Het onderzoek richt zich op 3 gebieden: Onderzoek naar erfelijkheid in de familie; onderzoek naar klachten en voortekenen die kunnen wijzen op hart- en vaatziekten; en onderzoek naar nieuwe opsporingsmethoden, zoals een bloedtest of scans.

De collecteweek van 9 tot en met 14 april staat daarom in het teken van het eerder herkennen van hart- en vaatziekten. De collectanten gaan weer vol enthousiasme aan de slag met de collecte. Eind april leest u in Hét Gemeente Nieuws hoeveel er opgehaald is.

Meester Martijn van Vuuren zingt op de Sasa-jaarvergadering

ANGEREN - Vrijdag 23 maart was de jaarvergadering van de Stichting Actieve Senioren Angeren (SASA) in het Dorpshuis van Angeren. Op deze middag kon de voorzitter, Corry Wijlhuizen, zo’n 135 deelnemers en genodigden welkom heten. Het jaar 2017 was een goed jaar voor de Sasa met ongeveer 350 deelnemers, waarvan er 230 elke week deelnemen aan activiteiten.

Ook waren er dit jaar voor het eerst in samenwerking met het dorpshuis op vijf maandagen in de zomervakantie activiteiten. Dit alles is mogelijk door de inzet van de vele vrijwilligers die met een applaus werden bedankt. Daarna werd er afscheid genomen van secretaris Marcelino Thuis, die met zijn werk voor de Sasa stopte. De voorzitter dankte hem voor zijn inzet en overhandigde hem een boeket bloemen en een kadobon.

Op deze middag werden er ook acht personen gehuldigd die al 25 jaar deelnemen aan de activiteiten georganiseerd door de Sasa, voorheen SOWA. Dit zijn Wim en Marian Polman, Willy Scholten-Peters, Grada Arends-Sluiter, Wim en Truus Janssen en Jos en Riek Bouwman. Zij kregen allemaal een oorkonde en een attentie. Na de pauze volgde een optreden van Martijn van Vuuren met zijn ensemble. Veel liedjes van oude meesters zoals Wim Sonneveld, Frans Halsema, André Hazes, Toon Hermans en anderen werden prachtig gezongen en gespeeld. Na de laatste klanken bedankte de voorzitter Martijn en zijn ensemble voor hun mooie optreden en wenste zij iedereen een wel thuis. Meer informatie over de Sasa, Martijn van Vuuren en foto´s van deze middag staan op www.sasa-angeren.nl en www.martijnvanvuuren.nl.

Rinus stopt er mee!

HUISSEN - Rinus Stellaard, een icoon binnen Het Zand in Huissen, stopt op 1 april als vrijwilliger & bestuurslid van het Gemeenschapshuis.

Rinus is 42 jaar bestuurslid geweest van Stichting Gemeenschapsraad Huissen 't Zand, zoals de officiële naam van het Gemeenschapshuis is. De laatste 10 jaar is Rinus voorzitter geweest. In de 42 jaar is het Gemeenschapshuis, net als vele andere vrijwilligersorganisaties, flink veranderd. Wat is gebleven is de inzet en het doel om zonder subsidie de 'tent' draaiende te houden. Daar is hij maar wat trots op!

Veel huurders heeft Rinus zien komen en gaan. Voor al deze huurders stond Rinus klaar om hen te woord te staan, te ondersteunen of om een bericht in de plaatselijke krant te plaatsen. Enkele huurders vinden al jaren een onderkomen in het Gemeenschapshuis zoals Muziekvereniging Volharding, Peuterspeelzaal De Zandkabouter, de naailesgroepen en de balletgroep.

Tijdens zijn periode als voorzitter is de structuur van de organisatie flink gewijzigd. Waar eerder de taken vooral bij één persoon lagen, heeft Rinus voor een duidelijke taakverdeling gezorgd. Liever één extra bestuurslid, dan er één te kort was een vaak te horen uitspraak tijdens vergaderingen.

Naast bestuurder is Rinus ook bekend bij de lokale bingospelers. Jarenlang heeft Rinus bingoavonden gehouden om de kas van het Gemeenschapshuis te spekken. Op deze avonden kon hij rekenen op een vaste aanhang dames, die maar al te graag lachte om zijn, soms ondeugende, grappen. De organisatie was in zijn handen, met de ondersteuning van zijn dochter Marion. Met het houden van bingoavonden was Rinus reeds enkele jaren geleden gestopt.

Een grote verrassing was voor hem dat het Gemeenschapshuis, een aantal jaren geleden, de vrijwilligersprijs van de Gemeente Lingewaard kreeg uitgereikt. Voor Rinus een bewijs dat de inzet en aanpak van alle vrijwilligers, die betrokken zijn bij het Gemeenschapshuis wordt gewaardeerd. Ook was voor hem een grote verrassing, dat hij in 2014 een Koninklijke onderscheiding ontving.

Al met al kunnen we stellen dat Rinus zich jaren belangeloos heeft ingezet. Om Rinus te bedanken vindt er een afscheidsreceptie plaats in het Gemeenschapshuis, op zaterdag 7 april van 14.30 tot 16.30 uur.

De geschiedenis van De Leemkuulers (15)

25 juni 2018 bestaat Egerländerkapel De Leemkuulers, uit Bemmel, 25 jaar als zelfstandige kapel. In deze serie kunt u lezen hoe het de kapel deze 25 jaar vergaan is.

2006. Dit is een rustig jaar geweest voor ons. Vijf leden hebben om privé-redenen moeten opzeggen. Gelukkig hebben we dit jaar er wel weer vier leden bij gekregen. De nieuwe leden moeten helemaal in onze stijl 'gevormd' worden en dat duurt een poosje. Zodoende hebben we verschillende aanvragen voor optredens moeten afwijzen. Ons motto is altijd geweest (en nog steeds) je garandeerd een goed optreden en als dat niet kan, dan doen we het niet. We hebben wel samen met Concordia uit Driel een nieuwjaarsconcert gegeven. Ook zijn we weer present geweest tijdens de pronkzitting in Liduina en hebben we weer tijdens de Zwitserse week gespeeld. Op 4 oktober hebben we onze voorzitter Ger een verrassingsserenade gebracht in verband met zijn pensionering. Het is fijn en leuk om iemand op deze manier te verrassen.

Bijzondere activiteiten in dit jubileum jaar

--Vierdaagse zondag,15 juli Internationaal Kapellen Festival Bemmel op de markt in Bemmel. Aanvang 11.30 uur gepland einde 17.00 uur. Dit is het eerste lustrum. Gratis toegang.

--Zaterdag 29 september jubileumconcert in zalencentrum De Kolk in Haalderen. Aanvang 20.00 uur gepland einde 22.30 uur. Kosten 7,5 euro.

--15 december slotconcert samen met zangkoor Meander in de Theaterkerk in Bemmel. Aanvang 20.00 uur gepland einde 22.30 uur Tevens is er een minikerstmarkt verzorgd door en voor goede doelen (SOL, Buddyhuis is stophersentumoren.nl, Vlinderfonds).

Filomena Uffing in La Bella Italia 'Ik voel me zowel Nederlandse als Italiaanse'

Vele Betuwenaren zijn de afgelopen decennia naar het buitenland vertrokken. In deze nieuwe rubriek delen ze hun ervaringen. Deze week: de 'Huissense' Filomena Uffing (49) die al op haar 20e naar Italië trok. 'Eerst voor studie, daarna de liefde'. Later werd ze directeur van een eventbureau en pianiste/componiste.

Tekst: Hans Schmeinck

Het woordje 'Huissense' in het intro hierboven staat tussen aanhalingstekens, omdat Filomena niet in het stadje is geboren, maar getogen. Vanaf haar achtste jaar. Ze is geboren in Zevenaar op 17 juni 1968. Ze kwam ook in haar eerste levensjaren vaak en veel en graag in Huissen. ,,Mijn moeder is een Huissense en mijn opa, oma en familie woonden er.'' Alle familiebanden en gezelligheid hielden haar echter niet in het stadje van plezier.

Filomena is erg muzikaal volgde al het Conservatorium in Arnhem en ging ook naar de Universiteit voor de studie Art Management. Op haar twintigste trok ze de stoute schoenen aan (met hak, Filomena heeft een indrukwekkende collectie!) en ging voor studie naar Italië. ,,Daarna voor de liefde.'' En die liefde luistert naar de –fantastische Italiaanse- naam Nicola Luigi Panetta (spreek maar eens uit in zijn moedertaal). ,,We hebben twee prachtige dochters; Sophie (16) en Emma (11). En ja ze wonen nog thuis.''

Ook arbeidstechnisch ging en gaat het haar voor de wind. ,,In 1999 heb ik het evenementenbureau Andiamo (The Andiamo World) opgericht, waar ik nog steeds directeur van ben. Wij organiseren reizen op maat en evenementen voor families en groepen in Italië en Zuid-Europa. Verder ben ik pianiste en componiste. Ik treed regelmatig op in binnen- en buitenland.'' Filomena volgde niet voor niets zes jaar het 'Conservatorio di Santa Cecilia' in Rome en studeerde er –uiteraard- af!

Blabla

Ze woont sinds enige tijd in zowel Rome, waar ze een eigen huis heeft, als ook in Arnhem. ,,Daar is ons saleskantoor is gevestigd, het operationeel kantoor in Rome. Ik pendel wekelijks op een neer. Ik vind deze combinatie erg leuk.'' Zo zegt ze zich ook te voelen. ,,In business to business voel ik me Nederlandse, we hebben ook veel Nederlandse klanten. En ik voel me Italiaanse, in uiterlijk en verzorging.''

Ze roemt het bekende La Dolce Vita in 'de laars': ,,Het is heerlijk wonen in Rome, net als het weer en eten. Alles lekker flex en relaxed. Wat ik minder vind aan Italië is de blabla-mentalitaleit en de bureaucratie.''

Die minpuntjes zorgen er echter niet voor dat Filomena (en haar gezin) zich in Nederland zouden willen vestigen, laat staan definitief. ,,In Nederland denken de mensen vaak heel 'rechthoekig', vanuit een planmentaliteit, zijn niet zo gastvrij als Italianen en hebben minder oog voor kwaliteit. Ik leef nu in een ideale situatie. Al mijn vrije tijd breng ik ook door in Italië. We hebben er ook een prachtig vakantiehuis in het zuiden, in Calabrië. Daar komt mijn man oorspronkelijk vandaan.''

Heimwee heeft ze nooit gehad. ,,Daar gaf en geef ik mezelf geen tijd voor, haha.'' Mooie herinneringen aan vroeger, aan haar jeugd heeft ze wel. ,,Aan mijn opa en oma Jo en Mies Hendriksen, op het Mariaplein.'' In Huissen.

www.theandiamoworld.com - www.filomenauffing.com

'Ik pendel wekelijks tussen Rome en Arnhem'

.

Schoolconcert voor èn door IKC 't Holthuus

Het concert in volle gang (foto: Maaike Duker) Foto: Maaike Duker

HUISSEN - Om te vieren dat de school na de maandenlange verbouwing nu echt helemaal af en in gebruik is, was er op vrijdag 23 maart een schoolconcert in IKC 't Holhtuus in Huissen.

Onder de bezielende leiding van Theater Troef hadden alle groepen van de school een nummer ingestudeerd, die ze op vrijdag op het spliksplinternieuwe podium ten gehore brachten. Alle optredens samen vormden een echt schoolconcert voor èn door de kinderen van 't Holthuus!

Kaarten voor KBO Huissen

HUISSEN - In veel huiskamers werd het gespeeld, de alom bekende kaartspelen jokeren en klaverjassen.

"In leuke groepen spelen we bij KBO Huissen dit spel, waar naast de strijd ook tijd is voor een praatje. U komt in contact met uw leeftijdsgenoten en kunt leuke herinneringen ophalen van vroeger en nu. Er is momenteel plaats voor nieuwe spelers. We spelen weer in de hal van het voormalige gemeentehuis, ’t Convent aan de Langekerkstraat in Huissen.

De datum is 5 en 19 april. Kom gerust eens kennismaken en speel een avondje met ons mee. We starten om om 19.00 uur."

Bingo voor leden KBO Huissen

HUISSEN - Bingo spelen kan voor de KBO-leden in ’t Convent de entreeruimte van het voormalige gemeentehuis aan de Langekerkstraat in Huissen.

Wie kent het spel bingo niet, een spel dat hele dorpen in haar greep had. Bij de KBO spelen we een keer in de maand op donderdagavond vanaf 19.00 uur. Hier speel u voor 10,50 euro zeven rondes bingo. Er zijn kleine geldprijzen te winnen als de verschillende figuren vol zijn. We spelen op 26 april. Voor meer informatie let op bericht op KBO Facebook of KBO website: www.kbohuissen.nl en Hét Gemeente Nieuws.

Parochie H. Maria Magdalena

Zaterdag 7 april

19.00 uur: O.L.V. van Zeven Smarten Haalderen, eucharistieviering, F. Bomers, Gemengd koor

19.00 uur: St. Willibrordus Herveld, eucharistieviering, V. Bulthuis, St. Caeciliakoor

19.00 uur: St. Jacobus de Meerdere Valburg, eucharistieviering, G. Peters, Chaveriem

Zondag 8 april

10.00 uur: St. Werenfridus Elst, eucharistieviering, F. Bomers, Koor Zonder Grenzen

10.00 uur: O.L.V. Ten Hemelopneming Huissen-stad, eucharistieviering, V. Bulthuis, Exotherm

09.30 uur: O.L.V. Onbevlekt Ontvangen Heteren, woord- en communieviering, R. Heinen, Ubi Caritas

11.00 uur: St. Leonardus Oosterhout, eucharistieviering, G. Peters, Musica Nova

Doordeweekse vieringen in R.K. Parochie H. Maria Magdalena

Maandag

Heteren, 18.30 uur , Liefkenshoek (wcv), elke maandag

Dinsdag

Huissen-Stad, 19.00 uur, dagkapel, rozenkrans, elke dinsdag

Oosterhout, 09.00 uur, dagkapel, 1e dinsdag van de maand

Woensdag

Angeren, 09.30 uur uur, sacristie/kerk, 1e woensdag van de maand

Doornenburg , 09.30 uur, kerk , 2e woensdag van de maand

Gendt, 09.30 uur, dagkapel, 4e woensdag van de maand

Herveld, 19.00 uur, kapel Hoge Hof, 1e woensdag van de maand

Huissen-Zand, 09.30 uur , dagkapel , 3e woensdag van de maand

Lent, 19.00 uur, St. Jozef, 2e woensdag van de maand

Donderdag

Elst, 10.30 uur, Tertzio, 1e donderdag van de maand

Elst , 09.30 uur, De Hoeksteen, 2e donderdag van de maand

Elst, 10.30 uur, Tertzio (wcv), 3e donderdag van de maand

Elst , 09.30 uur, De Hoeksteen, 4e donderdag van de maand

Elst, 09.30 uur, De Hoeksteen, 5e donderdag van de maand

Vrijdag

Bemmel, 10.00 uur,kapel Liduina,1e vrijdag van de maand

Huissen-Stad, 10.00 uur, Sancta Maria, 1e vrijdag van de maand

Valburg, 09.00 uur, sacristie, rozenkrans, elke vrijdag

Valburg, 09.30 uur, sacristie, elke vrijdag


Eucharistievieringen, tenzij anders vermeld (wcv)
Na de viering is er gelegenheid voor een kopje koffie of thee.

Veel inhaalduels; gemis kunstgrasveld groot HAVO en Angeren lopen ver achter

HAVO in actie op het eigen natuurgras, de geelzwarten uit Haalderen liggen ver achter in het aantal gespeelde duels. Een kunstgrasveld is gewenst en nodig. (archiefbeeld)

HAVO en Angeren zitten in een lastig parket in hun competities. De voetbalclubs liggen qua wedstrijden ver achter op hun klassegenoten. Gevolg: veel (inhaal)duels in korte tijd, ook doordeweeks. Van een eerlijk competitieverloop is zo geen sprake. De noodzaak van een kunstgrasveld bij de 'kleinere' Betuwse verenigingen was nog nooit zo hoog.

Tekst en foto: Hans Schmeinck

Fans van HAVO en Angeren als ook de concurrenten van deze Betuwse clubs, houd pen en agenda bij de hand. Want zo volgt het schema van competitiewedstrijden van beide clubs voor de komende tijd. Een ramvol programma, met veel (inhaal)duels in relatief korte tijd. De Haalderense voetballers, uitkomend in de derde klasse D Oost op zondag, liggen maar liefst vier wedstrijden achter op Eendracht '30 uit Mook, overigens getraind door Mr. HAVO himself, Fred Razing. Hij bracht de Haalderenaren vorig seizoen naar 3D.

HAVO staat nu –vertekend- 8e, maar heeft maar drie verliespunten minder dan Eendracht. Ofwel, als de geelzwarte brigade van trainer Bert Willemsen al haar (inhaals)duels wint dan lonkt zelfs het kampioenschap!

Maar ja, het is nogal een zware opgave, twaalf duels in minder dan acht weken. Vooral de komende vier weken zitten tjokvol. Schrijven jullie even mee? Zondag 1 april uit naar laagvlieger Millingen, dan donderdagavond thuis (18.30 uur) tegen diezelfde club. Drie dagen (zondag 8 april) later uit naar Hatert, een andere laagvlieger.

Een week later (zondag 15 april) thuis de derby tegen nummer drie Driel. Zondag 22 april wacht de uitbeurt bij subtopper Beuningse Boys, dan donderdag 26 april (19.00 uur) naar Brakkenstein en op zondag 29 april thuis tegen Beuningse Boys.

[tussenkop]

Angeren achter

Ook sv Angeren ligt ver achter, in de vierde klasse F. De oranjehemden hebben pas twaalf wedstrijden afgewerkt dit seizoen. De ploeg van trainer Edwin Geldof ligt net als HAVO maar liefst vier duels achter op de koploper, het ongenaakbare Arnhemse Boys. Angeren staat 7e, maar als het haar (inhaal)duels wint, en waarom niet, want dat gebeurde de laatste drie duels ook, ineens vierde. En lonkt nacompetitie voor promotie. Maar met een smalle selectie en twaalf duels in minder dan acht weken wordt dat een loeizware klus.

Angeren kan dus alle support gebruiken, en wel op: maandag 2 april thuis tegen OSC (14.00 uur), de subtopper die getraind wordt door Angerenaar Manfred van den Broek, zondag 8 april uit bij laagvlieger Westervoort, donderdag 12 april (18.30 uur) thuis tegen aartsrivaal Jonge Kracht en de zondag erna uit bij de Huissenaren! Daarna drie thuisbeurten binnen een week tegen laag geklasseerden; CHRC (22-4), Veluwezoom (26-4) en Eendracht Arnhem (29-4).

* NB: wanneer u dit leest in de papieren editie kunnen/zullen de cijfermatigheden afwijken, want dit artikel is geschreven vóór het Paasweekend.

Kunstgrasveld nodig

'Kleinere' clubs in Lingewaard als HAVO, Angeren maar ook het Doornenburgse GVA, kloppen bij de gemeente al jaren aan voor een kunstgrasveld. Tevergeefs. De huidige situatie van HAVO en Angeren, (te) veel wedstrijden achterstand, toont meer dan ooit de noodzaak van een dergelijk veld aan. Daardoor minder afgelastingen en dus gelijke tred houden met de klassegenoten. Ook kan er vaker en beter getraind worden en is het voordeel van andere clubs die wel op kunstgras spelen weg. Dus een eerlijker competitieverloop.

Spreekuur Platform Gendt

GENDT - Het inloopspreekuur is donderdag 05 april van 19.00 tot 19.45 uur in het SKC De Leemhof aan de Dorpstraat 1 in Gendt. U mag zonder afspraak binnenlopen of eventueel vooraf een afspraak maken voor het spreekuur.

Onder het genot van een kopje koffie of thee, kan men bij het platform terecht over opmerkingen, suggesties of klachten betreffende leefbaarheid en veiligheid in de straat of wijk. Dit wordt in de aansluitende platformvergadering besproken en zo nodig doorgestuurd naar de Gemeente en/of Politie. "Als u niet kunt komen op het afgesproken tijdstip kunt u ook e-mailen naar informatie@platformgendt.nl."

Voor klachten over groenvoorzieningen, verlichting en trottoirtegels et cetera kan men rechtstreeks contact opnemen met de Gemeente Lingewaard, Kinkelenburglaan 6 in Bemmel, telefoon 026 3260111. "Wilt u meer informatie? Bent u geïnteresseerd in het werk van het platform of wilt u er meer van weten, neem dan vrijblijvend contact op met de voorzitter e-mail voorzitter@platformgendt.nl. Voor informatie over uitvoeringen van platform Gendt bezoekt u www. Platformgendt.nl."

Dames B1 HV Huissen kampioen

van links naar rechts staand: Diänne, Inge, Isa, Maaike, Lianne, Noa, Huub van links naar rechts zittend: Anniek, Lou-lou, Bo, Evi, Judith, Lydie Foto: Dianne Molthoff

HUISSEN - Dit jaar hebben de meiden B1 van HV Huissen de competitie in Overijssel gespeeld. Omdat alle tegenstanders ‘onbekend’ waren was het voor de meiden wel spannend. Mede door het goede spel maar vooral doordat ze er als team stonden en samen bleven knokken, stonden ze aan het einde van de eerste competitie helft ongeslagen bovenaan.

Van links naar rechts staand: Diänne, Inge, Isa, Maaike, Lianne, Noa, Huub van links naar rechts zittend: Anniek, Lou-lou, Bo, Evi, Judith, Lydie (foto: Dianne Molthoff) Dianne Molthoff

De tweede helft van de competitie begon iets minder goed en ze verloren twee wedstrijden met één doelpunt verschil. Door het goede doelsaldo stonden ze nog eerste maar de missie was duidelijk: om kampioen te kunnen worden moesten ze nu alles winnen. Ze hebben er met z’n allen hard voor gewerkt en zondag 25 maart stond de laatste competitiewedstrijd uit tegen Holten op het programma. Aan supporters was geen gebrek en ze kregen een mooie en spannende wedstrijd te zien. De meiden begonnen enigszins gespannen aan de wedstrijd en na ruim vijf minuten viel het eerste doelpunt. Daarna kwamen ze beter in hun spel, maar Holten gaf niet op. Met een stand van 4-5 gingen de meiden met een kleine voorsprong de rust in. De tweede helft bleef spannend en de teams waren aan elkaar gewaagd. De eindstand was 11-14 en het kampioenschap was een feit.

Ingezonden brief

Stratenmakers werkzaam op stenen/tapijt machine (foto: Y. Witjes) Foto: Y. Witjes

Compliment voor medewerkers riolering- en stratenmakersbedrijf!

Namens mijn moeder, mevrouw A. Jansen-Bochem - 87 jaar, woonachtig in appartementencomplex Burgerhof, hoek van Ambestraat/Cuperstraat in Bemmel, wil ik de complimenten overbrengen aan alle harde werkers van het stratenmakers/rioleringsbedrijf, die al weken in het zeer koude en natte winterweer zorgen voor nieuwe riolering en er een prachtige nieuwe straat neerleggen met deze bijzondere machine!

Y.Witjes

Toezicht op aanlegsteiger Pannerdensch Kanaal bij Doornenburg Gemeente neemt taken havenmeesterschap over

Door het hek kwam voor de havenmeester uit Millingen de klad er in. (foto Sjaak Veldkamp)

DOORNENBURG - Gemeente neemt havenmeesterschap over het toezicht op het gebruik van de aanlegsteiger in het Pannerdensch Kanaal in Doornenburg. De gemeente neemt de taken over.

Vanaf 2012 was het echtpaar Emily en Bruno Kievits uit Millingen aangesteld als havenmeester. De werkzaamheden bestaan uit toezicht houden op het af- en aanmeren op de aanlegsteiger. Aanmeren is gratis, maar booteigenaren moeten wel eerst toestemming hebben van de havenmeester.
Het werk was goed te doen, maar de klad kwam er in toen de gemeente vorig jaar de loopbrug naar de aanlegsteiger had afgesloten met een hek. Voor het openen moest Emily of Bruno Kievits opdraven. De afstand van Millingen vinden ze te ver, zo is aan de gemeente verteld. "Ze kunnen niet adequaat reageren bij een calamiteit op of nabij de aanlegsteiger. De aanvoertijd via het water vanuit Millingen is te lang."

Het havenmeesterschap heeft de gemeente ondergebracht bij het team Technisch Wijkbeheer. "Doordat de taken over diverse collega's worden verdeeld is de taak van havenmeester minder kwetsbaar." Exacte cijfers zijn er niet, maar echt storm loop het ook weer niet. In 2017 heeft een aantal keren Kievits Veerdiensten en Rederij Witjes aangemeerd en één keer Rederij Eureka uit Deventer en Rederij Feenstra. De meeste aanvragen komen van binnenschippers. Verder meldt zich weleens een sleepbedrijf dat personeel aan boord wil zetten.

In 2002 is de aanlegsteiger door de toenmalige gemeente Bemmel aangelegd. De inschatting was te optimistische dat veel passagiersschepen zouden aanmeren. Aanleiding tot afsluiting werd genomen nadat de aanlegsteiger al jaren zonder toestemming werd gebruikt door vooral inwoners en Doornenburgse schippers die op familiebezoek kwamen. Waarschuwingen leverden niets op. Het college besloot toen de aanloopsteiger op advies van Rijkswaterstaat af te sluiten.

Oud papier Haalderen

HAALDEREN - Vrijdag 6 april word er in Haalderen weer oud papier ingezameld.

Denkt u eraan om uw oud papier voor 17.45 uur in gesloten dozen aan de straat te zetten! De opbrengst van het oud papier komt ten goede aan basisschool De Wieling in Haalderen.

Schaatsen op Koningsdag!

BEMMEL - Het klinkt misschien wat vreemd, maar op 27 april kunnen de ijzers weer uit het vet!

Het Oranje Comité Bemmel-Ressen heeft als attractie voor Koningsdag een kunstijsbaan van 100 m2! Er kan met eigen schaatsen gereden worden, maar er zijn ook leenschaatsen beschikbaar. Daarnaast is er op die dag lasergamen, een rodeostier en vele andere gratis attracties voor de jeugd.

Voor de volwassenen is er de vlooienmarkt; daarvoor kunnen nog steeds marktkramen gehuurd worden. Voor meer info en deelnameformulier: www.oranjecomitebemmel.nl/vlooienmarkt.htm of bel met Johan van Schaijk mobiel: 06 13200732. De aanmeldingsperiode voor de vlooienmarkt is overigens verlengd naar 25 april.

Column

Paashaas

Pasen zit er ook weer op. Pasen is bij ons een feest met de kinderen. Dan worden er hapjes gemaakt en kinderen krijgen een zoektocht naar eieren. Hartstikke gezellig. De 7-jarige opdonder Liz gelooft niet in het verhaal van de paashaas. En toch vroeg ze zich vorige week af hoe de eieren overal kwamen te liggen. Niet door de paashaas, want die bestaat niet, zo wreef ze ons onder de neus. Dat opa de paashaas is, vertellen we haar volgend jaar wel. Om de paasdagen zonder stress in te gaan had ik me voorgenomen om me niet te ergeren aan de installatie van de nieuwe raad en het formeren van een nieuw college. De twee VVD-informateurs hadden me bericht om op Goede Vrijdag hun bevindingen te presenteren voor het formeren van een college. Stel dat het breiclubje van GroenLinks kan aanschuiven. Dan is het geen goede maar een zwarte vrijdag. Ik wilde het daarom voor Pasen niet weten! Ik kies voor het verleden. Afscheid van de oude raad. Op naar raadskroeg de Buitenpoort in Huissen. Een afscheidsavond met een borrel. Een fiks aantal raadsleden verlaat de Lingewaardse bubbel. Daarbij zijn raadsleden die zich niet verkiesbaar hebben gesteld. Maar ook raadsleden die van de kiezer met een electorale schop onder hun kont van het pluche zijn geknikkerd. Ik was verlaat en val middenin een klaagzang van VVD burgemeester Marianne Schuurmans. Onderwerpen uit de Lingewaardse bubbel worden volgens haar door de media negatief uitvergroot. Eigenlijk wil ik aan het bekende gezeur geen aanstoot nemen, maar het moet niet gekker worden. Een mediageile burgemeester die in het openbaar de rug toekeert aan de media. Ik probeer mijn kleindochter Liz uit te leggen dat het verhaal van paashazen wat ingewikkelder ligt. Hazen leggen geen eieren. Paashazen ook niet. Maar hoe leg ik mijn kleindochter uit dat media-geile paashazen rond Pasen elk nieuwtje uitvergroten om zo goed mogelijk in het nieuws te komen.
Sjaak

Schaatsen op Koningsdag!

BEMMEL - Het klinkt misschien wat vreemd, maar op 27 april kunnen de ijzers weer uit het vet!

Het Oranje Comité Bemmel-Ressen heeft als attractie voor Koningsdag een kunstijsbaan van 100 m2! Er kan met eigen schaatsen gereden worden, maar er zijn ook leenschaatsen beschikbaar. Daarnaast is er op die dag lasergamen, een rodeostier en vele andere gratis attracties voor de jeugd.

Voor de volwassenen is er de vlooienmarkt; daarvoor kunnen nog steeds marktkramen gehuurd worden. Voor meer info en deelnameformulier: www.oranjecomitebemmel.nl/vlooienmarkt.htm of bel met Johan van Schaijk mobiel: 06 13200732. De aanmeldingsperiode voor de vlooienmarkt is overigens verlengd naar 25 april.

11 / 28

12 / 28

13 / 28

Praktisch verkeersexamen IKC Pius X Bemmel

BEMMEL - In samenwerking met de politie, gemeente Lingewaard en de verkeersouders van IKC Pius X zal op vrijdag 13 april het praktisch verkeersexamen worden gereden door de leerlingen van groep 7 van IKC Pius X uit Bemmel.

Op 5 april zullen de kinderen eerst het theorie examen afleggen en op 26 maart worden de fietsen door tweewielerspeciaalzaak Hermans gekeurd of ze voldoen aan de eisen van de wegenverkeerswetgeving. De kinderen zullen op 13 april vanaf 9.00 uur van start gaan en ze zullen een route afleggen in en rond Bemmel. De route is voorzien van routebordjes en de kinderen zijn duidelijk zichtbaar door de genummerde vestjes van 3VO.

Langs de route zullen ouders staan om de kinderen te beoordelen op het fietsgedrag. Op basis hiervan zal aan het einde geëvalueerd worden of de kinderen wel of niet geslaagd zijn.

Koningschieten Sint-Bavo in Angeren

ANGEREN - Op zondag 8 april is het weer tijd voor het jaarlijks koningschieten van het schuttersgilde Sint-Bavo Angeren. Dit jaar weer gelijk met De Lentekriebels.

Ieder jaar is het schuttersgilde Sint-Bavo het eerste gilde van de gemeente Lingewaard die zijn koningschieten organiseert. "Wij hopen aan het eind van deze dag onze nieuwe schutterskoning aan u te mogen presenteren. Wij zullen u deze dag natuurlijk ook weer voorzien van de nodige activiteiten en lekkere hapjes en drankjes. Daarom nodigen wij u dan ook van harte uit om een kijkje te komen nemen op de inmiddels vertrouwde locatie op het kermisterrein aan de Zahnstraat. Wij beginnen deze dag wel iets eerder dan u normaal gesproken van ons gewend bent."

Het programma van is als volgt:
11.30 uur: Verzamelen aan de Zahnstraat
11.45 uur: Muzikale opening, vendelhulde en openingswoord door de voorzitter
12.30 uur: Start prijsschieten (volwassenen en jeugd)
13.00 uur: Start bielemanwedstrijden
14.00 uur: Start koningschieten
16.00 uur: Installatie nieuwe schutterskoning en prijsuitreiking.

Wat beweegt de hardloper?

BEMMEL - Als u van humor en van hardlopen houdt, kom dan zaterdag 14 april naar de TOP-voorstelling 'Wat beweegt de hardloper' in de Theaterkerk.

Bram, Abdelkader en Hans. Drie mannen met een heel verschillende achtergrond. Bakker is psychiater, Benali schrijver en Koeleman voormalig topatleet. Maar alle drie hebben ze van hardlopen een bezigheid gemaakt die een cruciale plaats inneemt in hun leven. Drie mannen die hardlopen alleen al om het hardlopen zelf. Samen vormen ze een sportieve drie-eenheid: de geest, de verbeelding en het lichaam. U gaat genieten van een negentig minuten durend en buitengewoon inspirerend literair hardloopspektakel vol woorden, gelardeerd met muziek, beeld en beweging.

Bram Bakker (1963) is psychiater, publicist en schrijver. Zijn pr op de marathon is 2.46.23. Abdelkader Benali (1975) schrijft romans, (journalistieke) verhalen en poëzie. Zijn pr is 2.44.25. Hans Koeleman (1957) was deelnemer aan de Olympische Spelen van Los Angeles (1984) en Seoul (1988). Met 8.18.02 op de 3000 meter steeplechase behoorde hij tot de wereldtop. Hij heeft twee hardloopboeken geschreven. Zijn pr is 2:52:56.

Aanvang 20:30 uur. Kaartjes kosten 15 euro per stuk en zijn te bestellen op www.topbemmel.nl en tevens verkrijgbaar bij Eyewish en in de Theaterkerk, Markt 5, Bemmel.

Veilig op Wegles op Donatushof

BEMMEL - Waar kinderen en vrachtwagens elkaar ontmoeten, kunnen hele gevaarlijke situaties ontstaan. Daarom is voorlichting letterlijk van levensbelang, met name aan de meest kwetsbare verkeersdeelnemers: kinderen. Om kinderen bewust te maken van de mogelijke gevaren van het verkeer hebben Transport en Logistiek Nederland (TLN) en Veilig Verkeer Nederland (VVN) een les ontwikkeld waarin leerlingen van groep 7 en groep 8 van het basisonderwijs kennismaken met vrachtauto's.

Corina Hamer, chauffeur en instructeur van Transport en Logistiek Nederland was woensdag 21 maart te gast op IKC Donatushof om de leerlingen van groep 6/7/8 bewust te maken van de gevaren van grote voertuigen in het verkeer. De kinderen leren tijdens de les twee vuistregels die essentieel zijn om veilig als fietser deel te nemen aan het verkeer. 'Blijf rechts en ruim achter grote voertuigen' en 'houd minstens drie meter afstand'.

Het project 'Veilig op Weg' bestaat uit een theorie- en een praktijkles. De theorieles wordt gegeven aan de hand van een online film in de klas. Daarna gaan de leerlingen naar buiten waar de Veilig op Wegvrachtauto klaar staat voor de praktijkles. Achter het stuur van een vrachtauto besef je pas goed hoe belangrijk het is om als fietser uit de dode hoek te blijven.

'Veilig op Weg' is het grootste dode hoek lesproject in Nederland en uniek in Europa. Jaarlijks worden door TLN, VVN en alle Veilig op Weg partners, zo'n 1500 basisscholen bezocht. Meer weten of een les aanvragen? Kijk op: www.veilig-op-weg.nl.

Door harmonie Sint-Caecilia en koor Jekadee Indrukwekkende en professionele optredens tijdens Passion in Doornenburg

Passion in Sint-Martinuskerk in Doornenburg (foto: Marcel Knuiman) Marcel Knuiman

DOORNENBURG - “Indrukwekkend en professioneel”, zo omschreef burgemeester Marianne Schuurmans in haar twitterbericht het optreden van harmonie Sint-Caecilia en koor Jekadee tijdens het Passionconcert in Doornenburg. Met haar hebben ruim 700 bezoekers, verdeeld over twee avonden, enorm genoten van de eerste editie van de Doornenburgse versie van de Passion.

De avond begon met het binnendragen van een imposant verlicht kruis door vertegenwoordigers van verschillende verenigingen om daarmee het thema saamhorigheid te onderstrepen. Op spectaculaire wijze werd het kruis verticaal opgericht en kreeg een prominente plaats naast het podium.

Passion in Sint-Martinuskerk in Doornenburg (foto: Marcel Knuiman)

Koor en orkest bleken een uitstekende match, zowel muzikaal als organisatorisch. Zij wisten elkaar te stimuleren wat resulteerde in een kwalitatief hoogstaand programma. Het repertoire bestond voornamelijk uit Nederlandstalige songs waarbij de muziekkeuze was afgestemd op een geheel eigentijdse versie van het paasverhaal van de hand van Jarno Scholten, dirigent van Jekadee. Het paasverhaal werd op gepassioneerde wijze vertolkt door verteller Hidde Vermaas en Sandra Pruijn in de rol van Maria Magdalena.

De algehele muzikale leiding was in handen van orkestdirigent Emile Stoffels, hij kon samen met koor- en orkestleden, met trots terugblikken op 2 fantastische avonden. Naast de oorstrelende muziek waren er ook fraaie visuele lichteffecten waarvoor Piet Oostendorp en consorten hadden zorggedragen. Dit alles maakt dat deze eerste editie van de Passion van begin tot het eind bleef boeien. Het publiek beloonde koor en orkest na afloop dan ook met een ovationeel applaus.

Programma Nijmeegse Marikenhuis

Het Marikenhuis in Nijmegen (foto: Willem van Gerwen) Willem van Gerwen

Woensdag 4 april, 13.30-15.00 u - Waalzinnige hoopdance in het Marikenhuis | Introductieles.
Daarna tot 23 mei elke woensdag hulahoop in een groep, met een afrondende slotact tijdens Marikenloopfestival in Park Brakkenstein en tijdens het Waalzinnig festival, beiden op zondag 27 mei.

Zaterdag 14 april, 15.30 uur - Opening expositie met werken van Riet Kersten
Riet Kersten woont en werkt in Nijmegen. Een aantal jaren geleden werd ze geconfronteerd met kanker. Iedereen is welkom bij de opening van haar expositie. Gratis toegang.

Dinsdag 17 april, 19.30-21.30 uur - Prof. Angela Maas (Radboudumc) over cardiale inspanningsbelasting bij kanker.
Zij zal ingaan op de gevolgen van behandelingen (radiotherapie, chemotherapie) op de cardiale belastbaarheid bij inspanning. Veel gelegenheid tot het stellen van vragen. Gratis toegang.

Woensdag 18 april 2018, 10.30-12.00 uur - Inloopspreekuur Werk & Kanker, zonder afspraak
Elke 1e en 3e woensdag van de maand is er zowel voor patiënten/werknemers als werkgevers tijdens het inloopspreekuur een luisterend oor. Doel: zo veel mogelijk eigen en verantwoorde keuzes maken als het gaat om werk.

Woensdag 25 april, 15.00-16.15 uur - Open les Mindfulness
Door Mindfulness word je je bewuster van wat er in je omgaat en ontwikkel je een houding om daar met mildheid naar te kijken

Maandag 23 april, 12.00-15.00 uur - Koken met Gina
Onder (bege)leiding van een kookexpert maakt u een heerlijke en verantwoorde maaltijd.

Meer info en aanmelding: www.marikenhuis.nl

Het Marikenhuis vindt u aan de Slotemaker de Bruïneweg 163 in Nijmegen.

Swim to Fight Cancer in Nijmegen!

Swim to fight cancer (foto: Marjo van de Peppel)

NIJMEGEN - Op zondag 9 september wordt in de Spiegelwaal bij Nijmegen gezwommen voor onderzoek naar kanker. De deelnemers laten zich sponsoren om zo geld bij elkaar te zwemmen waarmee jonge onderzoekers gesteund worden en hierdoor kanker hopelijk in de toekomst geen dodelijke ziekte meer is. Ervaren, onervaren, jong of oud, iedereen kan aan dit evenement meedoen!

Swim to Fight Cancer is een recreatief zwem-event in een stadsdecor waarbij deelnemers en teams zoveel mogelijk donaties ophalen voor Fight Cancer, een stichting die fondsen werft voor wetenschappelijk kankeronderzoek en preventie via KWF Kankerbestrijding.

Deelnemers en Sponsors

Vanaf eind april is de Nijmegen website www.swimtofightcancer.nl actief en kunnen de deelnemers, volwassenen en kinderen vanaf 10 jaar, zich aanmelden. De organisatie hoopt op veel enthousiaste deelnemers en sponsoren. Allemaal met een sterk overkoepelend gevoel: samen duiken we het water in om een grote vuist te maken tegen kanker!

Als sponsor kan met rekenen op veel toeschouwers en media aandacht. Een van de mogelijkheden om te sponsoren is het organiseren van een eigen business team. Samen in actie voor een hoger doel en goed voor vitaliteit en betrokkenheid.

Vrijwilligers

Een evenement als dit kan niet bestaan zonder vrijwilligers. Als je ook graag wilt bijdragen aan dit goede doel, dan kan dat zeker. De organisatie is op zoek naar enthousiaste mensen die willen helpen. Kom in actie en meldt je aan via onze Facebook pagina of stuur ons een email info@nijmegen.swimtofightcancer.nl

Marikenhuis, regionale inloophuis voor mensen geraakt door kanker Mariken-loop(t) voor Marikenhuis!

Marikenloop 2017 (foto: Stichting 7H-loop) beschikbaar gesteld door st. 7H-loop

NIJMEGEN - Enthousiaste loopsters worden opgeroepen om vrienden, bekenden, familie of collega's over te halen om samen een team te vormen én zich te laten sponsoren. Hoe? Maak een actiepagina aan en laat je sponsoren!

“Hoe leuk is het om van jouw Marikenloop een actie voor het Marikenhuis te maken?” Alleen of met een groep en/of supporters. Start een actie en laat je sponsoren. Laat al je collega’s vrienden, kennissen, buren, familie et cetera weten dat jij loopt voor het Marikenhuis.

'Bewegen, juist ook bij kanker' (foto: Sichting 7H-loop)
Het Marikenhuis in Nijmegen (foto: Willem van Gerwen)

Lezingen en acties

Dit is een mooie gelegenheid om jezelf of mensen geraakt door kanker te (laten) informeren over het belang van bewegen en sporten bij kanker. Iedereen wordt in zijn leven immers wel op een of ander manier geconfronteerd met kanker, in je omgeving en soms bij jezelf. In de aanloop naar de Marikenhuis zijn er allerlei lezingen en acties in en om het Marikenhuis.

Doe mee en steun initiatief Bewegen, juist bij kanker! Meer informatie over het Marikenhuis en over de verbondenheid tussen Marikenhuis en Marikenloop, de lezingen en acties, vind je op www.marikenhuis.nl. Zoek op ‘Marikenhuis goede doel bij Marikenloop 2018’ en start je eigen actie voor het Marikenhuis. Of laat je informeren via social media facebook.com/marikenhuis | twitter.com/marikenhuis.

Het Marikenhuis is een (regionaal) gastvrij huis voor iedereen die is geraakt door kanker. Het ligt aan de Slotemaker de Bruïneweg 163 in Nijmegen. Het is open van maandag tot en met donderdag. Een overzicht van alle activiteiten in het Marikenhuis staat op www.marikenhuis.nl.

Voorjaarsconcert bij Stedelijke Muziekvereniging

HUISSEN - De Stedelijke Muziekvereniging Huissen geeft op zondag 8 april een vrolijk voorjaarsconcert in de zaal van De Buitenpoort in Huissen. De aanvang van het concert is om 14.00 uur. De toegang gratis. Het concert wordt gehouden met veel medewerking van de jeugd in opleiding.

Een groot deel van het concert zal worden mee gespeeld door de leerlingen, die in opleiding zijn bij de vereniging en die dus wekelijks aan een deel van de repetities meedoen. De dirigent en de muziekcommissie hebben een leuk afwisselend concert samengesteld. Zo worden onder meer gespeeld: een selectie van Queen melodieën; een Olympische fanfare; Roemeense dansen en muziek uit filmfavorieten.

8 april is ook de datum van “Kom in de Kas” en van de opening van het toeristenseizoen voor de VVV Lingewaard. In de pauze van het concert zal een bijzonder boekje worden gepresenteerd: '…wandeling door de Kom'.

Het boekje was een idee van enkele VVV-vrijwilligers en bevat een beschrijving en locatie aanduiding van de in de kom van Huissen voorkomende spreuken, muurschilderingen, kunstwerken, gevelplaquettes en de 'Walk of Fame' van de Bevelander Muzikanten. Het eerste exemplaar zal officieel worden aangeboden aan Theo Jansen, de demissionaire wethouder van toerisme .

Op de dag van de presentatie is het boekje gratis in De Buitenpoort en bij Mea Vota, daarna tegen betaling in de VVV-winkel. Meer info staat op www.stedelijkemuziekhuissen.nl, en te verkrijgen via 06 21844411 en mail: secr.smh@stedelijkemuziekhuissen.nl.

Numerologie bij damesplatform Huissen

HUISSEN - Op dinsdag 10 april is er een interessante en educatieve avond bij het damesplatform Huissen. Spiritueel-neuroloog Gerrit Jansen uit Doetinchem komt een lezing geven over numerologie.

Numerologie heeft alles te maken met cijfers en hierbij is de geboortedatum en volledige geboortenamen en eigen achternaam belangrijk. Want niemand krijgt zomaar een naam en wordt toevallig op een bepaalde datum geboren. "Heeft u interesse in deze avond dan bent u welkom tegen een betaling van vijf euro. En wellicht komt u nog iets te weten over u zelf." De avond begint om 19.45 uur en wordt gehouden in zalencentrum De Valom in Huissen

Leden en introducees kunnen zich deze avond opgeven voor de dagtocht op dinsdag 12 juni. En voor de fietstocht op dinsdag 22 mei. De kosten voor de dagtocht is 58 euro en de fietstocht is gratis.

Creatief met bloemen in het Mantelzorgcafé Lingewaard

HUISSEN - Op woensdag 18 april kunnen mantelzorgers weer aanschuiven in het mantelzorgcafé. Van 14.00–16.00 uur is iedereen welkom in het Dominicanenklooster, Stadsdam 1 in Huissen.

Tijdens een ontspannende activiteit waarin de lente centraal staat, kunnen mantelzorgers uit Lingewaard met elkaar in gesprek en ervaringen uitwisselen. Mensen die voor iemand zorgen kunnen tegen allerlei zaken aanlopen. Andere mensen ontmoeten die in een vergelijkbare situatie zitten kan dan fijn zijn. Enthousiaste vrijwilligers, die zelf ervaring hebben met het geven van mantelzorg begeleiden deze middag.

Er wordt een kleine bijdrage gevraagd van twee euro. "Voor meer informatie kunt u contact opnemen met vrijwillig coördinator Anske van Spanje, 026 3254569 of u kunt zich aanmelden via SWL Meldpunt: 088 2552555 of email: meldpunt@swlingewaard.nl.

Jaarvergadering stichting Ouderen Doornenburg

DOORNENBURG - Stichting Ouderen Doornenburg houdt op dinsdag 10 april de jaarvergadering om 14.00 uur in het Ontmoetingscentrum in Doornenburg.

Kandidaat nieuw bestuurslid zijn Riet Derksen en Hans Gerdsen. Aftredend en herkiesbaar zijn Bud Joosten en Door van de Hoop. Op de agenda staat onder andere het jaarverslag 2017 en het financieel verslag 2017. Stichting Ouderen Doornenburg organiseert wekelijks activiteiten voor de 55-plussers in Doornenburg.

U kunt vrijblijvend een kijkje komen nemen en/of aan proeflessen meedoen.

Callanetics donderdag 13.30 - 16.00 Ontmoetingscentrum D’burg

Koersbal maandag 14.00 - 16.00 Ontmoetingscentrum D’burg

Instuif dinsdag 14.00 - 16.00 Ontmoetingscentrum D'burg

Nordic Walking dinsdag 09.00 - 11.00 start bij Ontmoetingscentrum D’burg

Kaarten donderdag 14.00 - 16.00 Ontmoetingscentrum D’burg

Jeu de Boules dinsdag en donderdag 13.30 - 16.00 bij de tennisbanen in D’burg

Computercursus neem contact op met Sichting Welzijn Ouderen Gendt, 0481-424020. Voor vragen kunt u bellen naar Bud Joosten 06 30069770, of mailen naar budjoosten@gmail.com.

Vijf maal Nederlands Kampioen Taekwon-Do!

REGIO - Taekwon-Do Academie Gelderland (TAG) is met een team van 17 deelnemers naar de Royal Dutch Open in Alphen aan de Rijn geweest. Het NK Taekwon-Do van de ITF Royal Dutch.

Er waren vijf onderdelen. Sparren (vrije gevecht met beschermers), tuls (stijlfiguren), powerbreektesten (zoveel mogelijk planken breken), vliegende trap (zover mogelijk springen met een trap) en hoogtesprong (zo hoog mogelijk een plank om ver trappen). TAG heeft het fantastisch gedaan want in totaal wist de club met liefst vijftien medailles naar huis te gaan. Waarvan vijf de eerste plek! Len Kloet won vliegende trap met liefst 325 cm, Sjors Toonen kampioen bij het sparren, Joy'l Derix kampioen bij de Tuls dames en Gregory Bekkers kampioen Tuls bij de heren en Martijn Huijnen kampioen bij het sparren. Meer informatie staat op www.tagelderland.nl.

Parochies Lingewaard collecteren voor VillaJoep

Parochianen in De Valom (foto: Hans Vos)

LINGEWAARD - Op 27 maart hebben de geloofsgemeenschappen O.L. Vrouw ten Hemelopneming van Huissen-Stad, H.H. Martelaren van Gorcum Huissen-Zand en Sint-Bavo van Angeren tijdens een eucharistieviering, vooral voor ouderen en zieken, in zalencentrum De Valom in Huissen een collecte gehouden voor stichting VillaJoep.

Deze viering aan het begin van de ‘Goede Week’ heeft het mooie bedrag van 655,90 euro opgebracht! Daarvoor namens VillaJoep hartelijk dank", aldus de regiocoördinator Gelderland Hans Vos. Meer informatie staat op www.villajoep.nl, facebook.com/villajoep, twitter.com/villajoep.

Oranjeklaverjassen in Gendt

GENDT - In samenwerking met de Oranjecommissie verzorgt klaverjasclub De Klok ook dit jaar weer een klaverjasdag. Op zaterdag 21 april is iedereen welkom in café De Klok aan Markt 1 in Gendt.

Om 10.30 uur staat de koffie en gebak klaar, en er wordt om 11.00 uur gestart met klaverjassen. Tussen de middag is gezamenlijk
de lunch, waarna het spel weer wordt hervat. Verwachte eindtijd is 16.00 uur. De kosten voor deze dag zijn 15,00 euro (lunch + prijzengeld)

Zich aanmelden kan bij een van de volgende genoemde adressen: Café De Klok, 0481 421551; Kees Kaandorp, ac.kaandorp@ kpnmail.nl; Marjo Hendriks, zandsehof@planet.nl.

Creatief met bloemen in het Mantelzorgcafé Lingewaard

Creatief met bloemen in het Mantelzorgcafé Lingewaard

HUISSEN - Op woensdag 18 april kunnen mantelzorgers weer aanschuiven in het mantelzorgcafé. Van 14.00–16.00 uur is iedereen welkom in het Dominicanenklooster, Stadsdam 1 in Huissen.

Tijdens een ontspannende activiteit waarin de lente centraal staat, kunnen mantelzorgers uit Lingewaard met elkaar in gesprek en ervaringen uitwisselen. Mensen die voor iemand zorgen kunnen tegen allerlei zaken aanlopen. Andere mensen ontmoeten die in een vergelijkbare situatie zitten kan dan fijn zijn. Enthousiaste vrijwilligers, die zelf ervaring hebben met het geven van mantelzorg begeleiden deze middag.

Er wordt een kleine bijdrage gevraagd van twee euro. "Voor meer informatie kunt u contact opnemen met vrijwillig coördinator Anske van Spanje, 026 3254569 of u kunt zich aanmelden via SWL Meldpunt: 088 2552555 of email: meldpunt@swlingewaard.nl.

Lezing in Doornenburg over steenfabriek Huissensewaard

DOORNENBURG - De Historische Kring Doornenburg houdt haar algemene ledenvergadering op 17 april om 19.30 uur in het Ontmoetingscentrum, Kerkstraat 3 in Doornenburg.

Aansluitend om 20.00 uur zal Eef Hofs, lid van de kring, een lezing houden over de rijke en bewogen geschiedenis van steenfabriek Huissensewaard. Ook niet-leden van Historische Kring Doornenburg zijn hierbij welkom. Tevens wordt historisch fotomateriaal over de steenfabriek Huissensewaard getoond, dat welwillend beschikbaar is gesteld door Historische Kring Angeren.

In de eerste helft van de 19e eeuw werden in de buitenpolder van Angeren en Doornenburg steenfabrieken opgericht. Tot de dag van vandaag vonden vele inwoners van deze streek daar werk. In het begin werd alle arbeid geleverd door spierkracht van mensen en dieren. Dat betekende zware arbeid onder vaak moeilijke omstandigheden. De arbeidsomstandigheden zijn in de loop van de tijd sterk verbeterd. Enerzijds kwam dat door mechanisatie en technologische vernieuwingen in de ovenbouw, anderzijds kwam ook een proces van sociale emancipatie op gang. Het leven van de steenfabriek arbeiders veranderde daardoor ingrijpend.

Deze ontwikkelingen, die belangrijk zijn geweest voor de sociale geschiedenis van deze streek, zullen door de spreker nader worden toegelicht.

Reumafonds haalt ruim 2006 euro op in Gendt

GENDT - Het Reumafonds is alle collectanten, comitéleden en inwoners van Gendt dankbaar voor hun grote inzet en bijdrage aan de landelijke collecteweek. Tijdens de collecte van 19 tot en met 24 maart is met elkaar in totaal ruim 2006 euro opgehaald.

Met deze donaties kunnen onderzoeken worden gefinancierd die de oorzaak van reuma kunnen achterhalen en verbeteringen in de behandelingen kunnen realiseren. Dit helpt het leven van 2 miljoen Nederlanders te verbeteren.

Reuma is een verzamelnaam voor ruim 100 aandoeningen aan gewrichten, spieren en pezen. Wist u dat 1 op 9 Nederlanders kampen met een vorm van reuma, zoals artrose, reumatoïde artritis of jeugdreuma? Dagelijks krijgen 700 mensen de diagnose reuma. Daarmee is reuma de meest voorkomende chronische ziekte in Nederland. Hoewel de kenmerken van reuma vaak onzichtbaar zijn, is de impact van de ziekte groot. Tweederde (69%) van reumapatiënten wordt dagelijks beperkt in zijn dagelijkse activiteiten door pijn, vermoeidheid of verminderde mobiliteit.

Nog meer wetenschappelijk onderzoek is nodig in de zoektocht naar betere behandelmethoden. Daar kunt u via de collecte aan bijdragen. Verder geeft het Reumafonds ook voorlichting, ondersteunen we patiëntenactiviteiten en komen we op voor de belangen van mensen met reuma in de politiek en zorg. Samen zetten we ons in voor een beter leven met reuma vandaag. Steunt u ons ook? Bankrekeningnr: NL86RABO0123040000, Amsterdam. www.reumafonds.nl.

Kerk doet mee aan De Lentekriebels

ANGEREN - Op zondag 8 april is het weer tijd voor De Lentekriebels in Angeren, waarbij we natuurlijk ook hopen op mooi Lenteweer. Op het kerkplein van de protestantse kerk staat ook een aantal kramen. Zo is er een poffertjeskraam waar heerlijke poffertjes gebakken worden. En natuurlijk een kraam met koffie, thee en limonade.

Ook is er een boekenkraam met tweedehands, maar goede boeken. En een kraam met allerlei kleine spulletjes, die we aangeboden kregen, zoals leuke eierdopjes of speelgoed. Natuurlijk is er ook een kraam met zelfgemaakte artikelen, zoals prachtige kaarten en heerlijke jam en vruchtenmoes. Binnen in de kerk is er een expositie van foto's van een project in Ghana, waarvoor wij dit allemaal doen. De protestantse kerken van Angeren, Bemmel, Gendt-Doornenburg, Ressen-Doornik, Lent en Oosterhout hebben dit project in het noorden van Ghana voor twee jaar geadopteerd. De vrouwen daar verzamelen noten van de kariteboom en verwerken die noten door ze te malen en koken. Daaruit ontstaat een soort boter voor de consumptie en voor de cosmetische industrie. Zij worden door de kerk geholpen om hun productiemethode te verbeteren, zodat ze een beter inkomen verdienen voor hun gezin. Komt dus allen tijdens de Lentekriebels in Angeren ook naar het kerkplein aan de Molenstraat bij de dijk.

Kiki en Noëlle van SGS Lingewaard door naar de halve finale NK turnen

LINGEWAARD – Op 25 maart reisde Kiki Schouten met trainer Björn Kieft en haar fanclub naar Middelburg voor de tweede kwalificatiewedstrijd van het NK 1e divisie. Zij kwam namens SGS Lingewaard uit in de categorie junioren en streed voor een plek in de halve finale.

Aan het begin van dit seizoen kampte Kiki met een achillespeesblessure waardoor zij zich niet optimaal op de kwalificatiewedstrijden kon voorbereiden. Gelukkig herstelde Kiki net op tijd en werd haar harde werken van de afgelopen periode dit weekend beloond.

Kiki turnde in Middelburg een goede kwalificatiewedstrijd. Kiki begon de wedstrijd sterk met een uitstekende brugoefening. Onderdeel balk leverde door een klein foutje een iets mindere score op maar zij maakte dit weer goed met prima scores bij de onderdelen vloer en sprong. Kiki eindigde deze meerkampwedstrijd met een elfde plaats en kwalificeerde zich hiermee voor de halve finale 1e divisie!

De week ervoor turnden de andere meiden van de A-selectie al hun kwart finale in de tweede divisie. Maud turnde prima alleen balk wilde even niet zo lukken. Guusje turnde een mooie tsukahara op de wedstrijd: gaaf! Marein liet zien dat zij zeker op dit niveau thuishoort en turnde een prachtige vloeroefening. Noëlle turnde mooi en stabiel met zelfs een anderhalve schroef, overslag strek en een hele schroef in haar vloerprogramma. Zij heeft zich hiermee geplaatst voor de halve finale tweede divisie!

Activiteiten in dorpshuis De Tichel

HAALDEREN - Maandag 9 april, aanvang 19.30 uur, bent u welkom om een try-out te aanschouwen, die geïnspireerd is op het liedje 'Het regent zonnestralen' van Acda en de Munnik. Laat u verrassen wat er voor u wordt opgevoerd. De entree is gratis maar een bedrag in de collectebus is welkom. De avond zal rond 21.30 uur ten einde zijn.

Bingo: de eerst komende bingo avonden zijn: 4 april / 18 april / 2 mei / 16 mei.

Het eetcafé is weer open op: 12 april / 26 april / 2 mei / 24 mei / 7 juni en 21 juni. In de maanden juli en augustus is er geen eetcafé. U kunt zich tot de maandagmiddag voor het eetcafé opgeven bij de vrijwilligers of in het dorpshuis tot 16.30 uur. Er is maximaal plaats voor 24 personen.

Het repaircafé is geopend vanaf 19.30 uur tot 21.30 uur op woensdag 25 april en 30 mei. In de maanden juni, juli en augustus is er geen repaircafé.

Hebt uw vragen voor het participatiepunt dan bent u welkom op de oneven weken maandagmiddag van 13.00 tot 15.00 uur.

Er zijn diverse verenigingen en organisaties actief in het dorpshuis, wilt u hierover informatie, vraag dit dan na tijdens openingstijden van het dorpshuis.

Inzamelingsactie voor Lyme-patiënt

Sabrina en Jumbomedewerker bij het inzamelingspunt (foto: Martin)

HUISSEN - In de Jumbo op De Zilverkamp in Huissen start op 1 april een inzamelingsactie voor Lyme-patiënt Sabrina De Bruyne. Statiegeldbonnen kunnen van 1 tot 13 april gedoneerd worden in de daarvoor bestemde bak.

Sabrina werd in 2012 ernstig ziek. Extreme uitputting had tot gevolg dat zij jaren op bed heeft moeten liggen, haar conservatoriumstudie heeft moeten afbreken, en vaak niet eens in staat was een gesprek te voeren. Gelukkig heeft zij na enkele jaren een goede arts gevonden in België. Dankzij deze behandeling begint zij nu haar leven weer op te pakken.

De behandeling wordt niet vergoed door zorgverzekeraars. Daarom neemt zij met haar team deel aan het landelijke sponsorevenement 'Lopen voor Lyme'. Dit evenement geeft Lyme-patiënten de kans om geld in te zamelen voor behandelingen en medicatie. De opbrengst van elk team gaat direct naar de patiënt waar het team voor loopt.

De Jumbo op De Zilverkamp in Huissen heeft de statiegeldactie voor Sabrina mogelijk gemaakt. Van 1 tot 13 april kunnen statiegeldbonnen worden gedoneerd. Wie op andere wijze dit doel wil steunen kan terecht op de teampagina: www.lopenvoorlyme.nl/team/lopen-voor-sabrina. Meer informatie over de loop staat op www.lopenvoorlyme.nl.

Koersbal voor KBO Huissen

HUISSEN - Koersbal is al een eeuwenoud spel waar 'beweging' een groot deel van uit maakt.

Het spel bij KBO Huissen wordt binnen gespeeld, zodat men niet afhankelijk is van het weer. De koffie blijft warm en het drankje gekoeld. Men speelt elke woensdagmiddag en de aanvang is 14.00 uur. De locatie is de zaal van De Gouden Engel aan de Helmichstraat in Huissen. De speeldagen zijn: 4 – 11 – 18 en 25 april. Voor de koersbal-activiteit betaalt men een bijdrage van twee euro per maand. Iedereen is welkom.

Voor nadere mededelingen let op bericht KBO Facebook of KBO-website: www.kbohuissen.nl en Hét Gemeente Nieuws.

Record aantal deelnemers Open Badmintontoernooi BC Gendt

GENDT - Zondag 8 april vindt in Gendt het 17e open badmintontoernooi plaats.

Een jaar met record aantal aanmeldingen: 77 koppels! (vorig jaar was het al 64 koppels), totaal 99 spelers. De diverse badmintonkoppels zullen zich zondagochtend weer melden voor de dames- en herendubbels in drie categorieën. ’s Middags zullen de gemengd dubbel wedstrijden gespeeld worden, eveneens in drie categorieën.

De categorieën voor de koppels, zowel heren- als dames- en gemengd dubbel die deze dag uitkomen zijn categorie 6 competitieklasse en categorieën 8 en 9 recreantenklasse.

Na een lekker kopje koffie of thee en de nodige uitleg en (huis)regels beginnen de eerste wedstrijden om 09.00 uur. Omstreeks 12.00 uur zullen de mixwedstrijden (gemengd dubbel) gespeeld worden. En om 17.30 uur zullen naar verwachting alle wedstrijden gespeeld zijn en daarna zal de prijsuitreiking plaatsvinden.

De badmintonvereniging heeft een jeugdafdeling die op dinsdagavond traint. De senioren en recreanten trainen en spelen op de woensdagavond. Kom gerust een kijkje nemen op één van onze speeldagen in sporthal Walburgen in Gendt. Meer informatie wordt gegeven door Han Kuster (hankuster@upcmail.nl) en staat op www.bcgendt.nl.

Meezingfeest bij Sint-Caecilia Gendt

GENDT - Je zit of staat in het publiek. Op het podium speelt het harmonieorkest van Sint-Caecilia Gendt, begeleid door het enthousiaste koor Lef!, een geweldig, bekend nummer. Je tikt met je vingers de maten van het lied. Je keel kriebelt. Kon je maar luidkeels meezingen… Dat kan, tijdens het Sing Alongconcert!Harmonie Sint-Caecilia organiseert op zaterdag 2 juni vanaf 19.30 uur een weergaloos Sing Alongconcert in de theaterzaal van Providentia in Gendt. Naast het harmonieorkest van Sint-Caecilia onder leiding van dirigent Peter Spierings zal ook het bekende koor Lef! onder leiding van Rob Baas medewerking aan het meezingfeest verlenen. Daarnaast zullen er nog meer muzikale verrassingen acte de présence geven.

Het programma bevat een aaneenschakeling van bekende liedjes voor jong en oud, waarbij de bezoekers natuurlijk hartstochtelijk mee mogen zingen.
In de gezellige ambiance van Providentia zal het dak er figuurlijk vanaf gaan. Binnenkort zal de voorverkoop starten voor dit unieke concert.
Toegangskaarten kosten 5,00 euro per stuk.

Kom in de Kas: kleurrijke toekomst

REGIO – De wereld van de glastuinbouw is kleurrijk en zit vol verrassingen. Tijdens Kom in de Kas op zondag 8 april kan de consument kennis maken met deze verrassende wereld die achter het glas van de kas schuil gaat. In regio Arnhem - Nijmegen nemen twaalf bedrijven deel in Gendt en tuinbouwgebied Next Garden. Van 11.00 tot 17.00 uur openen ze hun deuren om de mensen te laten zien en ervaren wat voor moois er allemaal groeit in de kassen.

De kassen verkennen kan dit jaar bij negen glastuinbouwbedrijven met snij-anthuriums, cactussen, perkplanten, succulenten en orchideeën. Daarnaast geeft een installatiebedrijf demonstraties van de nieuwste technieken voor de tuinbouw en kan men een kijkje nemen bij de biomassacentrale. Hier wordt gas opgewekt uit onder andere mest en gras. Dit biogas brengen ze na zuivering en droging op dezelfde kwaliteit als aardgas. Na deze bewerkingen mag het groen gas heten en is het een duurzaam alternatief voor fossiel aardgas. In het tuinbouwgebied Next Garden wordt in een gietwaterbassin het grootste drijvende zonnepark van Nederland aangelegd. De bezoekers kunnen het project bekijken en informatie krijgen over de aanleg van het zonnepark.

Behalve rondleidingen op de bedrijven en ontdekken hoe alles groeit en bloeit, worden er ook andere interessante activiteiten georganiseerd. Langs de route staan springkussens en er zijn voldoende rustplekken met versnaperingen bij de kwekerijen. Niet alleen de activiteiten, maar ook de uitleg over de producten en hun groeiwijze zijn voor de kinderen zeker aantrekkelijk. Kinderen kunnen meedoen aan een interactieve speurtocht waarmee de beleving in de kas wordt vergroot. Meedoen aan deze speurtocht kan door thuis alvast de KomInDeKas app te downloaden (geschikt voor Android en Apple). Kom in de Kas is een heerlijk uitje voor het hele gezin, lekker in de buurt en helemaal gratis.

Kom in de Kas is gratis toegankelijk en wordt mede mogelijk gemaakt door GroentenFruit Huis, Royal FloraHolland, Interpolis en Rabobank. Volg Kom in de Kas ook via Facebook, Twitter en Instagram. Meer informatie staat op www.komindekas.nl.

Brief aan politiek: 'Energie- verbruik moet sneller omlaag'

Helga Witjes van de VVD tijdens het Duurzaamheidsdebat van 6 maart 2018 (foto: Marijke Keijzer) Foto: Marijke Keijzer

LINGEWAARD - Het gemeentelijk beleid in Lingewaard zet op dit moment in op 1,5 procent verlaging van het energieverbruik per jaar. Maar dit percentage zal in de komende collegeperiode fors omhoog moeten. Bij het Duurzaamheidsdebat op 6 maart gaf de VVD bij monde van Helga Witjes aan 1,5 procent te weinig te vinden. D66, CDA en GroenLinks omarmden een tempo van 3,5 procent. Een lager energieverbruik werkt immers naar twee kanten: het vermindert de vraag naar fossiele energie en het beperkt de toekomstige investeringen die nodig zijn om lokaal duurzame energie te produceren.

Lingewaard Energie (voor een duurzame energiehuishouding in Lingewaard) heeft op basis van de vaak opvallend eensgezinde meningen van politiek, bedrijven en burgers in het door haar georganiseerde Duurzaamheidsdebat een vijftal aandachtspunten opgesteld die in de komende bestuursperiode door de gemeentepolitiek ter hand genomen zouden moeten worden. Naast het sneller omlaag brengen van het energieverbruik, zijn dat: inzetten op windmolens met lokaal draagvlak; vereenvoudiging van regels voor duurzame investeringen in huis en bedrijf; opzetten van een gemeentelijk fonds voor duurzame investeringen voor inwoners met een krappe beurs; en intensief samenwerken in de regio. Dat laatste ook omdat daar kansen op financiering liggen.

Lingewaard Energie heeft deze uitganspunten in een brief aan de formateur en onderhandelaars voor het nieuwe gemeentebestuur overgebracht. Het heeft tevens aangeboden om in samenwerking met het nieuwe college de praktische uitwerking van de uitgangspunten met politiek, bedrijven, instellingen, verenigingen en burgers verder te ontwikkelen.

Repair Cafés Lingewaard

LINGEWAARD - In het Repair Café kan iedereen zijn of haar kapotte spullen laten nakijken door een team van handige vrijwilligers. Zij zijn bekwaam in het uitvoeren van kleine reparaties, maar geven daarnaast ook advies als een eenvoudige oplossing niet mogelijk is. En dit allemaal voor alleen de materiaalkosten en een vrijwillige bijdrage voor het verrichte werk.

Het Repair Café is voornamelijk bedoeld voor het herstellen van klein tot middelgroot huishoudelijk materiaal zoals stofzuigers, koffiezetapparaten, broodroosters, lampjes en föhns maar daarnaast draaien onze vrijwilligers ook voor speelgoed en servies hun hand niet om. We vragen wel om de apparatuur voordat je het meebrengt schoon te maken en het naaigoed te wassen!

SWL organiseert binnenkort weer een Repair Café in Lingewaard. Je kunt op de volgende locatie terecht voor reparaties en een gezellige bak koffie/thee: Zaterdag 7 april van 14.00 – 16.00 uur in Huissen (Langekerkstraat 15).

De data van de andere staan op www.swlingewaard.nl onder ’ParticipatiePunten'. Klik daar op het juiste ParticipatiePunt om het bijbehorende Repair Café te zien. Heb je spullen die kapot zijn of niet goed meer werken, en vind je het zonde om ze zomaar weg te gooien, bedenk dan dat er nog een leuk alternatief in je eigen woonplaats is.

Freubelhof in Bemmel

BEMMEL - ABC Bemmel biedt vanaf woensdag 4 april een wekelijks samenzijn aan op het Oude Kerkhof 17 in Bemmel. Deze momenten zijn vrij van invulling, of je nu gewoon een kop koffie komt drinken, een praatje maakt of creatief aan de slag wilt, het mag allemaal.

Er zijn geen indicaties of voorwaarden, een ieder is welkom. Onze creatieve en enthousiaste Jacqueline ontvangt je graag en helpt waar nodig in het creatieve proces. Freubelhof is bij ABC Bemmel, Oude Kerkhof 17 in Bemmel voor iedereen die wel wat gezelschap kan gebruiken op woensdagen van 13.30 – 15.30 uur. Het is gratis en wordt mede mogelijk gemaakt door de protestantse gemeente Bemmel.

Opbrengst collecte Reumafonds in Bemmel

BEMMEL - Het Reumafonds is alle collectanten, comitéleden en inwoners van Bemmel dankbaar voor hun grote inzet en bijdrage aan de landelijke collecteweek. Tijdens de collecte van 19 tot en met 24 maart hebben zij met elkaar in totaal 3518 euro opgehaald.

Met deze donaties kunnen onderzoeken worden gefinancierd die de oorzaak van reuma kunnen achterhalen en verbeteringen in de behandelingen kunnen realiseren. Dit helpt het leven van 2 miljoen Nederlanders te verbeteren. Nog meer wetenschappelijk onderzoek is nodig in de zoektocht naar betere behandelmethoden. Daar kunt u via de collecte aan bijdragen. Verder geeft het Reumafonds ook voorlichting, ondersteunen we patiëntenactiviteiten en komen we op voor de belangen van mensen met reuma in de politiek en zorg. Samen zetten we ons in voor een beter leven met reuma vandaag. Steunt u ons ook? Bankrekeningnr: NL86RABO0123040000, Amsterdam. www.reumafonds.nl.

Altijd al willen werken in het groen?

HUISSEN - AB Oost is bij velen bekend als dé partner binnen de agrarische sector. Hoewel hierin onze roots liggen, opereren we daarnaast in zeer uiteenlopende branches (Grond, weg en waterbouw, Veterinair, Logistiek, Groenvoorziening enzovoort.)

AB Oost is al jarenlang veel meer dan alleen 'een uitzendbureau'. "Wij gaan verder, daar waar de meeste bureaus stoppen met hun dienstverlening. Wat ons maakt, komt voort uit onze historie, maar vooral uit onze mentaliteit en ambitie. We denken in oplossingen en kansen en vooral in samen én met elkaar! De komende periode willen wij graag één specifieke doelgroep in het zonnetje zetten: de groenvoorzieners!

Het groenseizoen is weer volop van start en daar zoeken wij uiteraard nog goede kandidaten voor. Heb jij altijd al in het groen willen werken, maar simpelweg de kans niet gekregen? Of beschik jij wel over de juiste mentaliteit maar niet over de bijbehorende certificaten? Dan is dit jouw kans!

Op zaterdag 21 april organiseren wij op ons kantoor in Huissen een open dag van 10.30 – 13.30 uur. We informeren je hierbij graag over de opleidingsmogelijkheden (bijvoorbeeld Veilig werken met de motorkettingzaag, onderhoud en afkorttechnieken, de bosmaaier, tuin- & parkmachines, de motorheggenschaar en veilig werken langs de weg). Baangarantie is een mooie bijkomstigheid!

Interesse? Meld je direct aan via mailadres infohuissen@aboost.nl en stuur jouw CV direct even mee! Bernice Sangers, Roel Remers en Debbie Brugman zien je graag op de Primulalaan 2 in Huissen. Check ook onze site voor informatie en vacatures: www.aboost.nl."

Pelgrims zonder God – wat zet mensen in beweging?

HUISSEN - Het laatste boek van Frits de Lange 'Heilige onrust, een pelgrimage naar het hart van religie' leidde tot het organiseren van een gezamenlijke pelgrimstocht met de Parkstraatgemeente Arnhem. Met elkaar op reis zonder ver van huis te gaan…

Een boek over de moderne pelgrim. Mensen die wandelen naar bijv. Santiago de Compostella terwijl ze het geloof dikwijls hebben losgelaten. 'Wat hen echter nog steeds tot pelgrims maakt, is het besef dat er iets groter of sterker is dan henzelf. Dat hen in beweging zet. De nieuwe pelgrim levert daarmee het format voor een theologie, die weer moet leren om helemaal van voren af aan te beginnen. Bij iets dat je onvoorwaardelijk aanspreekt, zonder dat je weet waar het vandaan komt.' De Lange wil een nieuwe theologie ontwikkelen vanuit de metafoor van de pelgrimage. Want in het vertalen van de traditie ziet hij weinig heil.

Met de Parkstraatgemeente organiseren we een aantal avonden n.a.v. dit boek. Op 18 april komt Frits de Lange een lezing geven over zijn boek. Locatie Protestantse kerk, Raadhuisplein 35 te Huissen, 20.00 uur. Tevens worden daar gespreksavonden over zijn boek georganiseerd op 4, 11 en 25 april (20.00 uur) onder leiding van ds. Matthijs Glastra. Opgave: predikant@pknhuissen.nl. In de Parkstraatgemeente in Arnhem komt op 12 april Carl Beker vertellen over zijn pelgrimage naar Santiago en op 24 april lopen we met Mignon van Bokhoven een labyrint. Opgave info@parkstraatgemeente.nl.

Kerkdienst Protestantse Gemeente Huissen

Zondag 8 april, 10 uur, ds. Theo de Zwart, Arnhem met medewerking van Promises. Vrijdagmiddag inloop van 14-16 uur. Welkom.

Airco-controles bij aircospecialist Autotemp Lingewaard

DOORNENBURG – Autotemp Lingewaard, dé specialist op airco gebied, is al vijftien jaar een begrip in de regio. Het bedrijf van Johan Scholten heeft in deze periode vele aircosystemen voor auto's geleverd, gemonteerd, onderhouden en gerepareerd. Zoals elk jaar houdt Autotemp Lingewaard ook nu weer de auto-airco controledagen!

Autotemp Lingewaard is gevestigd in de hal achter Autobedrijf Johan Scholten, dat al ruim vierendertig jaar in Doornenburg gevestigd is. Deze locatie biedt tevens de mogelijkheid om flexibel gebruik te maken van de service en diensten van de garage, een merkonafhankelijk Bovag garagebedrijf, waar uw auto in goede handen is voor reparatie, onderhoud en apk.

Tachtig procent van de auto's is uitgerust met een aircosysteem. Aircosystemen zijn onderhevig aan slijtage en verliezen jaarlijks zo'n tien procent aan vloeistof (koudemiddel). Onderhoud van het aircosysteem vereist specialistische kennis en apparatuur. Autotemp Lingewaard heeft dit voor alle systemen in huis, ook voor R1234YF.

Controle is niet alleen goed voor je portemonnee, ook voor het milieu. Een jaarlijkse controle voorkomt dure reparaties. Een slecht werkend of defect aircosysteem veroorzaakt vaak al een schadepost van enkele honderden euro's. Vanaf dinsdag 3 april kan men voor 9,95 het aircosysteem van A tot Z laten controleren. Dat kan zonder afspraak op de middagen van 13.00 tot 17.00 uur en de zaterdagen van 09.00 tot 14.00 uur (gesloten op 02 en 27 april).

Autotemp Lingewaard, Blauwe Hoek 15, Doornenburg; telefoon 0481 351225; www.autotemplingewaard.nl.

Bemmel in de mode 2018

BEMMEL - Op zondag 15 april schijnt het lentezonnetje in Bemmel. Althans dat hopen de ondernemers. Want dan staat de jaarlijkse voorjaarskoopzondag met onder andere twee modeshows op het programma.

Er zullen twee shows zijn op de catwalk waarvan één om 13.00 en één om 15.00 uur. Dit op de promenade in het centrum van Bemmel. De nieuwste modetrends op het gebied van kleding, schoenen, accessoires en kapsels worden dan geshowd. Natuurlijk zijn op die dag van 12.00 tot 17.00 uur de winkels geopend, zodat alle fashionato´s en fashionata´s hun zomergarderobe bij elkaar kunnen shoppen. Want per slot van rekening bepaalt u zelf wat de nieuwe modetrend wordt.

´In de mode zijn´ betekent dat een 'verschijnsel' op een bepaald moment aantrekkelijk wordt gevonden. De Bemmelse ondernemers staan te popelen om dat 'verschijnsel' zo aantrekkelijk mogelijk te laten zien. In het centrum staat die dag ook een traditionele voorjaarsmarkt met een gevarieerd aanbod. Deze wordt georganiseerd door Star Promotions. Interesse in een kraam? Stuur een mail naar info@starpromotions.nl voor meer informatie. Ook de inwendige mens komt niks te kort. Misschien dat we daarmee nog wel verrassend uit de hoek kunnen komen. Er is volop gratis parkeergelegenheid in de buurt, zodat het u zo makkelijk mogelijk wordt gemaakt. "Vindt u het aantrekkelijk genoeg om te komen?
Tot ziens dus op 15 april. Groeten van de ondernemers van Bemmel."

Pelgrims zonder God – wat zet mensen in beweging?

HUISSEN - Het laatste boek van Frits de Lange ‘Heilige onrust, een pelgrimage naar het hart van religie' leidde tot het organiseren van een gezamenlijke pelgrimstocht met de Parkstraatgemeente Arnhem. Met elkaar op reis zonder ver van huis te gaan…

Een boek over de moderne pelgrim. Mensen die wandelen naar bijv. Santiago de Compostella terwijl ze het geloof dikwijls hebben losgelaten. ‘Wat hen echter nog steeds tot pelgrims maakt, is het besef dat er iets groter of sterker is dan henzelf. Dat hen in beweging zet. De nieuwe pelgrim levert daarmee het format voor een theologie, die weer moet leren om helemaal van voren af aan te beginnen. Bij iets dat je onvoorwaardelijk aanspreekt, zonder dat je weet waar het vandaan komt.’ De Lange wil een nieuwe theologie ontwikkelen vanuit de metafoor van de pelgrimage. Want in het vertalen van de traditie ziet hij weinig heil.

Met de Parkstraatgemeente organiseren we een aantal avonden n.a.v. dit boek. Op 18 april komt Frits de Lange een lezing geven over zijn boek. Locatie Protestantse kerk, Raadhuisplein 35 te Huissen, 20.00 uur. Tevens worden daar gespreksavonden over zijn boek georganiseerd op 4, 11 en 25 april (20.00 uur) onder leiding van ds. Matthijs Glastra. Opgave: predikant@pknhuissen.nl. In de Parkstraatgemeente in Arnhem komt op 12 april Carl Beker vertellen over zijn pelgrimage naar Santiago en op 24 april lopen we met Mignon van Bokhoven een labyrint. Opgave info@parkstraatgemeente.nl.

Kerkdienst Protestantse Gemeente Huissen

Zondag 8 april, 10 uur, ds. Theo de Zwart, Arnhem met medewerking van Promises. Vrijdagmiddag inloop van 14-16 uur. Welkom.

deBol Junior Avond-4-Daagse komt er aan!

BEMMEL - Heb jij er ook weer zo'n zin in? In die gezellige Avond4Daagse bij deBol in Bemmel? Wij wel! We zijn al heel erg druk met de voorbereidingen want op dinsdag 29 mei gaat-ie alweer voor de elfde keer van start.

Alle kinderen vanaf 4 jaar zijn van harte welkom. Maar als je nog geen 8 jaar bent, mag je alleen onder begeleiding van een volwassene mee doen.
deBol heeft altijd een thema tijdens de Avond4Daagse en dit jaar hebben wij gekozen voor het thema 'Met plezier in beweging!' En dat geldt natuurlijk voor iedereen; ook als je niet meer op de basisschool zit, kun je met ons meewandelen. Jong of (wat) oud(er), iedereen mag meedoen en is van harte uitgenodigd om mee te wandelen met deze oer-gezellige Avond-4-Daagse.

Inschrijven
"De eerste voorinschrijving wordt gehouden op Koningsdag. Op het Kinkelplein hebben wij dan een speciale deBol Junior Avond-4-Daagse-kraam ingericht waar je tussen 12.00 en 17.00 uur kunt inschrijven. Iedereen (dus ook de begeleiding) betaalt inschrijfgeld. Je betaalt bij voorinschrijving 5,00 euro per persoon. Ook in mei zijn er nog enkele voor-inschrijf-momenten, daarover lees je binnenkort meer. Kom ook inschrijven op Koningsdag en doe mee aan deze supergezellige Avond-4-Daagse in Bemmel.

Als je meer informatie wilt, neem dan even contact op met deBol; per e-mail: stichting.debol@planet.nl of telefonisch 06 27507051 (Bep) of 0481 464591 (Anita). Ook op www.debolbemmel.nl staat informatie."

Singersongwriters in The Round in dorpshuis Angeren

Dick, Tom en Marcel tijdens editie 2017(Foto: Dorpshuis Angeren)

ANGEREN - Op zondagmiddag 22 april is dorpshuis Angeren Theater opnieuw het decor voor een singer-songwriters ontmoeting van drie artiesten die veelvuldig in het land te horen en te zien zijn. De eerdere sessies met dit trio waren een geweldig succes en snel uitverkocht.

Dick van Altena, Oosterhout - als frontman van de bekende countryband Major Dundee schreef Dick, inmiddels ruim 40 jaar 'in 't vak' al vele catchy countrysongs en bescheiden hits. Jaren achtereen sleept hij Awards binnen en talrijke albums staan inmiddels op zijn naam van country tot onvervalst Betuws Dialect. Tijdens deze middag is van alles wat te horen. (www.dickvanaltena.com)

Tom Schraven Arnhem (Angeren) - De jongste in het gezelschap. Ooit winnend finalist van Kunstbende Nederland en zanger bij Montezuma. Als liedjesschrijver laat Tom zich inspireren door collega singersongwriters en country artiesten, met een vleugje pop. (www.tomschraven.nl)

Marcel Smulders, Tilburg - Marcel is al jaren het gezicht en vocaal geluid van Neerlands countryband Savannah uit Tilburg. Bij het jaarlijkse Countrygala veelvuldig overladen met Awards. (www.savannah.nl)

Toegangskaarten voor deze speciale muziekmiddag zijn te koop in het dorpshuis of te reserveren via tickets@dorpshuisangeren.nl. Bellen kan naar 026 3251186. De kaarten kosten15,00 euro in de voorverkoop (17,50 aan de zaal indien nog voorradig).

Dorpshuis Angeren, Emmastraat 23, Angeren - aanvang 14.30 uur (zaal open 13.30 uur). Meer info staat op: www.dorpshuisangeren.nl.

Badmintonclub Gendt zoekt een nieuwe senior trainer

GENDT - Badmintonclub Gendt is met ingang van september op zoek naar een senior trainer.

De trainingen worden gegeven van september tot en met februari, op woensdagavond van 19:30 tot 21:00 uur in sporthal Walburgen in Gendt. De eerste groep zijn twee competitieteams aangevuld met reserves en bestaat gemiddeld uit 10 tot 12 personen. De tweede groep bestaat uit recreantenspelers.

"Onze competitieteams spelen in de eerste en tweede klasse. Wij zijn op zoek naar een enthousiaste trainer, die competitiespelers op een goed niveau kan houden of verbeteringen kan aanbrengen, maar ook die er lol in heeft om recreanten vanaf beginnend tot gevorderd het badminton spel bij kan brengen. Wij zijn een leuke club die al ruim 40 jaar bestaat. Heeft u interesse of vragen neem dan contact op met: Han Kuster, email: hankuster@upcmail.nl Voor meer informatie kijk ook eens op www.bcgendt.nl of bezoek facebookpagina; badmintonclub Gendt."

Bomen planten op buurtspeelplein Donatushof

Kinderen uit Het Fluitenkruid tijdens het planten. (foto: Helen Bouwman)

BEMMEL - De kinderen van Jenaplan IKC Donatushof staken woensdag 28 maart de handen uit de mouwen. Het buurtspeelplein aan de dr. Hoijngstraat, waar elke week wel iets nieuws is om te ontdekken, was namelijk klaar voor een volgende stap.

De kinderen plantten er, samen met de werkmannen, vrijwilligers van Lingewaard Natuurlijk en een aantal ouders, veel bomen, struiken en planten.
Gelukkig ging het regenen, toen alles in de grond stond; de nieuwe beplanting kreeg meteen water!
In april worden de laatste werkzaamheden verricht en zal het buurtspeelplein worden gekeurd. De officiële opening vindt plaats op woensdag 30 mei om 11.30 uur.

Presentatie nieuw boekje over de Kom van Huissen

Het Vaandel (Foto: Cor Neijenhuis) Foto: Cor Neijenhuis

HUISSEN - Traditioneel start de opening van het seizoen voor VVV Lingewaard tijdens 'Kom in de Kas' met de aanwezigheid van de VVV met een stand in tuinbouwmuseum Mea Vota tussen 11.00 en 16.00 uur.

Er is nu echter iets bijzonders aan de hand. In de pauze van het voorjaarsconcert van de Stedelijke Muziekvereniging Huissen in zalencentrum De Buitenpoort zal een bijzonder boekje worden gepresenteerd: '...wandeling door de kom'. Het boekje was een idee van enkele VVV vrijwilligers en bevat een beschrijving en locatie aanduiding van de in de kom van Huissen voorkomende spreuken, muurschilderingen, kunstwerken, gevelplaquettes en de 'Walk of Fame' van de Bevelander Muzikanten. Het eerste exemplaar zal officieel worden aangeboden aan Theo Jansen, de demissionaire wethouder van Toerisme.

Op de dag van de presentatie is het boekje gratis in De Buitenpoort en bij Mea Vota te verkrijgen, daarna alleen tegen betaling in de VVV-winkel! De aanvang van het concert is om 14.00 uur. De toegang gratis.

Angerse Oldtimer Club op Lentekriebels

Oldtimer bromfietsen (foto: Johan Kuster)

ANGEREN - Op zondag 8 april tijdens De Lentekriebels gaat het buitenseizoen van de Angerse Oldtimer Club weer van start.

De Angerse Oldtimer Club doet dit door het rijden van een korte tourtocht waarna de leden zich opstellen in de Molenstraat voor Joop Meijer tot aan de speeltuin. Ze verzamelen zich om 9.30 uur bij het Dorphuis en starten dan rond 10.00 uur. Er wordt dan een tourtocht verreden. Rond 11.00 uur stellen we ons op aan de Molenstraat. De oldtimers worden dan tentoongesteld. De bezoeker is dan in de gelegenheid vragen te stellen of gewoon een praatje te komen maken met de eigenaren van de oldtimers. Tot 17.00 uur zijn ze aanwezig en hopen een ieder te kunnen begroeten .

Prijsuitreiking klantvriendelijkste ondernemer

BEMMEL - Tijdens de algemene ledenvergadering van de ondernemersvereniging Bemmel deze week is de eerste prijs voor klantvriendelijkste ondernemer Bemmel 2018 uitgereikt aan AJ Eten&Drinken.

In de periode december 2017 - februari 2018 zijn mensen via Facebook uitgenodigd deel te nemen aan deze actie en winkeliers in Bemmel te beoordelen op klantvriendelijkheid. Verder is er tijdens de vergadering afgesproken dat de topprioriteit voor 2018 is het aanwinnen van nieuwe en behouden van bestaande klanten uit Nijmegen-Noord (voormalige Lent en Oosterhout). Verschillende pr-acties zullen hiervoor de eerst komende maanden worden uitgevoerd.

Louis du Pré: "Met het huidige gemixte aanbod van retail in Bemmel (van grotere supermarkten tot eenmanszaken zoals bijvoorbeeld schoenmaker Luuk Huting of een sympathieke kleine boekhandel 'De Toren van Bemmel', de gratis parkeergelegenheid en de snelle bereikbaarheid vanuit Nijmegen-Noord naar Bemmel (wat in de nabije toekomst nog verder zal verbeteren met de Dorpensingel Oost) heeft Bemmel alles in huis om voor de inwoners van Nijmegen Noord de eerste keuze te worden voor niet alleen de dagelijkse boodschappen maar ook voor 'n terrasje lunch of diner.

Eerste prijs jeugdvendeliers Gilden Huissen

Vendeliers klaar voor de wedstrijd (foto: gilden Huissen)

HUISSEN - Op zondag 25 maart heeft de jeugd van het Sint-Antoniusvendel voor de eerste keer meegedaan aan het Gelders Kampioenschap indoorvendelen in Giesbeek. En gelijk met een schitterend resultaat, ze zijn eerste geworden in de jeugdafdeling.

Het jeugdvendel Sint-Antonius is speciaal opgericht voor alle jongens en meisjes tussen de 6 en 18 jaar. Vendelen is niet zomaar een vlag zwaaien, het is topsport, en best wel cool, zoals de jonge vendeliers zeggen. En dat blijkt nu wel, na flink oefenen, voor de eerste maal meedoen met Gelders kampioenschappen, en dan gelijk de eerste prijs behalen, topklasse! Wil je ook eens een andere sport beoefenen? En met de gilden mee te doen, een sport, vendelen, die al honderden jaren oud is, maar nog steeds actueel.

Kom dan maar eens mee draaien met de vaandels, de vendeliers en tamboers oefenen elke dinsdagavond in het rijnstedegebouw in de jongstraat. En de jeugdleden zouden graag wat meer jongens en meisjes erbij willen krijgen (www.gildenhuissen.nl).

Open Eetcafés Lingewaard

LINGEWAARD - De komende periode organiseert SWL weer Open Eetcafés in Lingewaard. Je kunt terecht bij de volgende eetcafés om gezellig samen een vorkje te prikken:

Dinsdag 10 april - 17.30u - SWL, Cuperstraat 9, Bemmel

Donderdag 12 april - 17.30u - Providentia, Dorpsstraat 5, Gendt

Donderdag 12 april - 17.00u - De Tichel, Kolkweg 5a (van tevoren aanmelden bij de bar van De Tichel of bellen op maandag tussen 12 en 17 uur naar 0481 464409!

Voor vier euro kunnen inwoners van Lingewaard aanschuiven voor een lekkere maaltijd (inclusief koffie na afloop) die geheel bereid wordt door vrijwilligers. Iedereen die mee wil eten kan zich telefonisch aanmelden van maandag - donderdag tussen 10.00 - 16.00 uur via het SWL Meldpunt, telefoonnummer: 088 2552555. Inschrijvingen buiten deze tijden, via voicemail of via mail worden niet geaccepteerd.

Vanwege het beperkte aantal zitplaatsen wordt aangeraden we aan om op tijd te bellen. Mocht het volgeboekt zijn, dan kun je je aanmelden voor de week er op. Het maandmenu staat op www.swlingewaard.nl onder ’ParticipatiePunten'. Klik daar op het juiste ParticipatiePunt om het bijbehorende eetcafé te zien.

Regie- en callcenter DVG ontzorgt reizigers

BEMMEL - DVG Personenvervoer heeft het afgelopen jaar een tweede regie- en callcenter geopend in Bemmel. Het eerste regie- en callcenter is gevestigd in het hoofdkantoor in Rijen. Op de klantencontactcentrales zijn in totaal 66 mensen werkzaam, die werken in wisselende diensten. Op de vestiging in Bemmel zijn ongeveer 15 personen werkzaam. Al deze medewerkers zorgen er samen voor dat reizigers dagelijks veilig naar hun plaats van bestemming kunnen reizen.

DVG Personenvervoer (De Vier Gewesten BV) is een landelijke franchiseorganisatie van taxi- en touringcarondernemingen en is opgericht in 1992. Het werkgebied van DVG heeft zich in de loop der jaren uitgebreid tot geheel Nederland. Zij streeft naar een optimaal opererend netwerk van personenvervoer dat landelijk kan inspelen op de wensen van ondernemers én opdrachtgevers.

Eind augustus 2016 is DVG gestart met de uitvoering van het project AVAN (Aanvullend Vervoer Arnhem-Nijmegen). Voor dit project plant en coördineert DVG het vervoer in de regio Arnhem-Nijmegen voor reizigers die geen gebruik kunnen maken van het reguliere openbaar vervoer. De planning en coördinatie van dit project worden vooral vanuit de locatie in Bemmel verzorgd.

Sinds 1 januari 2017 verricht DVG de coördinatie van het Zittend Ziekenvervoer voor de coöperatie VGZ UA. Teneinde de rit aanvragen van beide vervoersprojecten op een efficiënte wijze te kunnen verwerken, worden deze op het callcenters in Rijen en Bemmel aangenomen en verwerkt.

Beddenspeciaalzaak De Vries een begrip in Malden en verre omgeving

MALDEN – De Maldense Beddenspeciaalzaak De Vries is in ruim 25 jaar een begrip in Malden en omgeving geworden, mede door de hoogwaardige service wat betreft slaapoplossingen, die maximaal inspelen op de individuele slaapbehoefte van de klanten.

"Omdat ieder mens uniek is, is slapen nog nooit zo persoonlijk geweest', aldus eigenaar Remko de Vries. Bij De Vries wordt via een zeer geavanceerd meetsysteem van het lichaam een scan gemaakt, waaruit vervolgens een advies voortkomt welk slaapsysteem het meest aansluit bij de contour van het lichaam van de klant. Zo worden onder andere de persoonlijke lichaamskenmerken van de klanten in kaart gebracht zoals lengte, gewicht, lichaamsvorm, bekken – taille – en schouderbreedte.

Met deze slaapoplossingen op maat zorgt De Vries ervoor dat het lichaam op ieder plek een natuurlijke ondersteuning krijgt. Op het proefbed bij De Vries wordt deze ondersteuning direct ervaren op basis van het aanbevolen matras en hoofdkussen. Mocht later de lichaamsbouw door diverse oorzaken veranderen, zoals door zwangerschap of gewichtsverlies, dan past De Vries het slaapsysteem gewoon aan. Dit is een kosteloze service bij de mensen thuis. Daarnaast blijkt uit onderzoeken dat slapen op een goed bed de gezondheidsklachten zonder meer doet verminderen. Ben je dus op zoek naar een nieuwe slaapoplossing en wil je zo comfortabel mogelijk slapen, kom dan zeker langs voor een gratis bodyscan en krijg een bed van je dromen!

Jubileum met fleurig randje

GENDT - Kwaliteit: dat werd het sleutelwoord toen Bert van Deelen twee jaar geleden zijn kwekerij aan de Langstraat 46 in Gendt startte. In het weekend van Kom in de Kas viert hij zijn jubileum.

Bert zelf vertelt hoe hij is begonnen: 'Ik was toe aan een nieuwe uitdaging, maar wat ik vooral wilde is een stukje extra kwaliteit bieden aan mensen die van bloemen houden. Een breed assortiment vind ik belangrijk, maar ook extra aandacht voor de bloemen en planten. Dat is niet altijd makkelijk', vertelt Bert. 'Iedere plant heeft zijn eigen ideale omstandigheden. Denk bijvoorbeeld aan zonlicht, hoeveelheid water en de manier waarop je dat water geeft. Met ieder facet houden we rekening.'

Op zondag 8 april van 10:00 tot 17:00 uur viert Bert zijn jubileum en wil hij iedereen laten zien wat hij en zijn team doet. Met een zeemanskoor, hapje en drankje, een springkussen én een presentje voor iedereen die komt, belooft het een spektakel te worden! (www.kwekerijarnhemnijmegen.nl).

Beddenspeciaalzaak De Vries een begrip in Malden en verre omgeving

MALDEN – De Maldense Beddenspeciaalzaak De Vries is in ruim 25 jaar een begrip in Malden en omgeving geworden, mede door de hoogwaardige service wat betreft slaapoplossingen, die maximaal inspelen op de individuele slaapbehoefte van de klanten.

"Omdat ieder mens uniek is, is slapen nog nooit zo persoonlijk geweest', aldus eigenaar Remko de Vries. Bij De Vries wordt via een zeer geavanceerd meetsysteem van het lichaam een scan gemaakt, waaruit vervolgens een advies voortkomt welk slaapsysteem het meest aansluit bij de contour van het lichaam van de klant. Zo worden onder andere de persoonlijke lichaamskenmerken van de klanten in kaart gebracht zoals lengte, gewicht, lichaamsvorm, bekken – taille – en schouderbreedte.

Met deze slaapoplossingen op maat zorgt De Vries ervoor dat het lichaam op ieder plek een natuurlijke ondersteuning krijgt. Op het proefbed bij De Vries wordt deze ondersteuning direct ervaren op basis van het aanbevolen matras en hoofdkussen. Mocht later de lichaamsbouw door diverse oorzaken veranderen, zoals door zwangerschap of gewichtsverlies, dan past De Vries het slaapsysteem gewoon aan. Dit is een kosteloze service bij de mensen thuis. Daarnaast blijkt uit onderzoeken dat slapen op een goed bed de gezondheidsklachten zonder meer doet verminderen. Ben je dus op zoek naar een nieuwe slaapoplossing en wil je zo comfortabel mogelijk slapen, kom dan zeker langs voor een gratis bodyscan en krijg een bed van je dromen!

26 / 28

Koen wordt 9 april
9 jaar

Gefeliciteerd Koen
Kusjes Opa en Oma

Hoera,
De slingers zijn opgehangen want op 4 April wordt Wim 45 jaar.

Van Harte Gefeliciteerd.
Veel liefs,
je Meissie xxxxx

Lieve Jonas,
Gefeliciteerd, je wordt al 11 jaar!
en zoekt hier op zolder de Donald Ducks bij elkaar.
Een gezellige verjaardag met je vriendjes en familie.

Oma Rita

Hoera!
Janine wordt zondag 8 april
21 jaar.

Van harte gefeliciteerd van papa en mama

Hieperdepiehoera!
Onze stoere kleinzoon Moos mag alweer 8 kaarsjes uitblazen.

Gefeliciteerd groetjes opa Theo en oma Dinie.

Autivrouwencafé in Arnhem: autisme, wanneer en aan wie vertel je het?

ARNHEM - Woensdag 4 april wordt in Zyp25, Zijpendaalseweg 25 in Arnhem, het Autivrouwencafé gehouden. Vrouwen met autisme hebben hier de mogelijkheid om elkaar te ontmoeten en ervaringen uit te wisselen.

Woensdag 4 april is het thema: 'Autisme, wanneer en aan wie vertel je het?' Durf jij aan je familie, aan je collega`s op het werk of aan je vrienden te melden dat jij autisme hebt? En als je het vertelt, op welke manier doe je dat? Welke ervaringen heb jij hiermee en hoe voelt het bij jou als je het bekend maakt? Als je hierover wilt praten met andere autivrouwen dan ben je welkom.

Het Autivrouwencafé wordt elke eerste woensdag van de maand gehouden. Iedere maand zal er een ander thema besproken worden. Om 19.30 uur gaat het café open. Het themagesprek is van 20.00 tot 21.00 uur. Tot 21.30 uur is er gelegenheid om na te praten. Vooraf aanmelden is niet nodig. De kosten zijn vijf euro per avond. Dat is inclusief consumpties. Meer informatie staat op www.autivrouwencafe.nl.

Feest bij ParticipatiePunt Gendt: vijf jaar!

Carla, Marjo, Tine, Els en Henny van ParticipatiePunt Gendt

GENDT - Woensdag 28 maart was het feest bij PPGendt. Vijf jaar geleden begonnen de vrijwilligers en inmiddels hebben zij een enorme bijdrage geleverd aan ontmoeting, participatie en actief burgerschap in Gendt.

Ruim honderd vrijwilligers weten de dames in vijf jaar tijd aan het ParticipatiePunt te koppelen. Samen met hen organiseren zij tal van activiteiten waardoor inwoners en nieuwkomers in Gendt mee kunnen doen in de samenleving. Reden genoeg om hen eens flink in de bloemetjes te zetten. Terwijl de genodigden binnenstromen, gaan de mannen van het Repair Café gewoon door met het repareren van de kleine huisraad. Eén van de activiteiten vanuit het PP Gendt, naast de crea-ochtend, wandelmiddagen, zangavonden, wekelijkse eetcafés, koffiemomenten, naaiclub, ICT Helpdesk, E-car en niet te vergeten de ruilwinkel Goed Spul.

Behalve deze activiteiten staan de dames iedere woensdagmorgen klaar om inwoners te helpen die een hulpvraag hebben. Bijvoorbeeld mensen die er niet uitkomen met ingewikkelde papieren, de Meedoenregeling of zelf een bijdrage willen leveren aan de leefbaarheid in hun dorp door vrijwilliger te worden. Kortom in vijf jaar tijd is het PP Gendt onmisbaar geworden en gelukkig zijn ze van plan om zeker nog vijf jaar door te gaan!

De ParticipatiePunten zijn een initiatief Stichting Welzijn Lingewaard in opdracht van de Gemeente Lingewaard om samen met inwoners welzijn en zorg dichtbij, toegankelijk en meedoen mogelijk te maken. Naast Gendt zijn er ParticipatiePunten in Huissen, Bemmel, Doornenburg, Haalderen en Angeren. Op www.swlingewaard.nl staan de openingstijden en locaties.

Kom naar het Oogcafé Lingewaard

BEMMEL - Op 21 april opent het Oogcafé Lingewaard haar deuren voor blinden en slechtzienden, hun familieleden, vrienden en kennissen. "We zijn van 14.00 – 16.00 uur te gast bij Stichting Welzijn Lingewaard aan de Cuperstraat 9 in Bemmel."

Hoofdthema is de Wet maatschappelijk ondersteuning (Wmo). De meeste mensen met een oogaandoening hebben inmiddels een beroep op deze wet gedaan. Wat zijn uw ervaringen? Hebt u gebruik gemaakt van een onafhankelijk persoon om u bij uw aanvraag te helpen? Wist u dat deze mogelijkheid er is? Hoe verliep het gesprek met de Wmo-consulent (het keukentafelgesprek)? Hebt u het verslag van het keukentafelgesprek in een voor u leesbare vorm ontvangen? Is er samen met u gezocht naar een voorziening op maat? Wat zou u graag veranderd zien?

Kortom, genoeg stof voor een levendige discussie. Uiteraard is er ook ruimte voor andere zaken die u raken. Aanmelden voor het Oogcafé Lingewaard kan tot en met donderdag 19 april per e-mail: jokevanrijswijk@xs4all.nl en telefonisch: 026 3813386.

Sponsor bedankt

Nieuwe tenues wielerploeg De Snelbinders (foto: Veronic Arnts)

GENDT - Wielerploeg De Snelbinders uit Gendt heeft zich in een nieuw tenue gestoken. Samen met de sponsoren Fysiotherapie Wismans uit Gendt en Deko uit Elst is dit op zondag 25 maart met de start van het nieuwe seizoen op de foto vastgelegd.

Wielerploeg De Snelbinders is een groep van vijftien recreatieve wielrenners tussen de 50 en 70 jaar. Van half maart tot half oktober wordt er elke zondagmorgen een tocht tussen de 80 en 100 km gefietst. Dit gaat er nog behoorlijk fanatiek aan toe want de gemiddelde snelheid ligt toch wel boven de 30 km per uur.

Eens in de twee jaar wordt een week in het hooggebergte (Alpen, Pyreneeën, Dolomieten) doorgebracht. Daar wordt iedere keer weer naar uitgekeken. Daarnaast vindt er eens per jaar een lange tocht van meer dan 150 km plaats. Het seizoen wordt afgesloten met een lang weekend in de Ardennen, Eiffelgebied of Zuid Limburg. "Wij willen de sponsoren bedanken voor het schenken van de mooie tenues waarmee De Snelbinders als team herkenbaar voor de dag komen."

Sleutel gevonden

BEMMEL - Op maandag 26 maart is er een sleutel met hanger eraan gevonden op het kerkhof bij de Theaterkerk in Bemmel.

De eerlijke vindster heeft de gevonden sleutel afgegeven bij Hét Gemeente Nieuws. Als er aangegeven kan worden welke hanger er aan de sleutel zit, kan de sleutel worden afgehaald tijdens kantooruren (09.00 tot 17.00 uur) aan de Klappenburgstraat 30A in Bemmel, 0481 464770.

Pelgrimswandeling Ressen

RESSEN - Op zaterdag 7 april is de volgende Pleisterplaats Pelgrimswandeling in de prachtige omgeving van Ressen, Lent en Bemmel.

Vanaf 9.30 uur is de kerk in Ressen (Kerkenhofstraat 3) open voor koffie en een meditatief moment. We vertrekken om 10.00 uur.
We lopen deels in stilte en onderweg vinden waardevolle ontmoetingen plaats. Halverwege is er een pauze, bij terugkomst eten we een broodje/lunchpakket dat je zelf hebt meegenomen.

Opgave is niet nodig. Het programma wordt als het nodig is aangepast aan het aantal deelnemers, zodat de stilte en de ontmoeting mogelijk blijft.

Informatie- en lesavond jeugdvissen Huissen

Een banner van sportvisserij Nederland, die aanwezig is bij de jeugdviswedstrijden. (foto: Ruben ter Buurkes) Foto: Ruben ter Buurkes

HUISSEN -De jeugdcommissie van hengelsportvereniging Sint-Petrus uit Huissen organiseert op dinsdagavond 24 april een informatie- en lesavond in de lokale Welkoop.

Er zal les worden gegeven door de vismeesters van de vereniging waarna de kinderen zelf ook aan de slag zullen gaan met de basisvaardigheden van het vissen. Deze informatie- en lesavond is gratis en voor iedereen toegankelijk tot en met 14 jaar.

Inloop is mogelijk vanaf 18:15uur. Aanvang 18:30 uur; de avond duurt tot ongeveer 20:30 uur bij de Welkoop aan de Huismanstraat 44 in Huissen. Meer informatie komt op http://hsvstpetrus.mijnhengelsportvereniging.nl te staan én op de Facebookpagina.