GN Berg en Dal Heumen Mook

9 december 2015

GN Berg en Dal Heumen Mook 9 december 2015


1 / 36

Overlast bomen en struiken grote ergernis en zorgt voor gevaarlijke situaties

Foto: gemeente Groesbeek

GROESBEEK – Wie kent het niet? Overhangende takken, doorgegroeide struiken of hagen uit particuliere percelen belemmeren veelal het gebruik van trottoirs, uitritten en achterpaden. Voetgangers moeten nog al eens over de straat gaan lopen, omdat het trottoir zo smal is geworden door een onvoldoende gesnoeide haag.

Met name voor mensen met een rollator, kinderwagen of rolstoel levert dit veel ergernis maar ook gevaarlijke situaties op. Onbruikbare paden en trottoirs, onveilige situaties als gevolg van vallende takken van bomen en struiken die in de tuin van de buren doorgroeien. Bomen en struiken van particulieren tuinen zorgen voor ergernis en overlast voor gebruikers. Dit kan makkelijk voorkomen worden door tijdig onderhoud te (laten) plegen aan uw tuin of bosperceel.

Hieronder volgen enkele tips:
Zorgt ervoor dat uw groen niet over uw perceelgrens groeit.
Onderhoudt uw bomen, hagen en struiken tijdig.
Volgens artikel ( 6 ; 162 lid 2 BW) heeft men een zorgplicht voor de eigen bomen. Laat daarom de bomen regelmatig inspecteren door een erkend boomverzorger. Hij weet men wanneer een boom gevaarlijk wordt en kan tijdig ingrijpen. Zo voorkomt men dat een boom plotseling geveld moet worden.
Plaatst nieuwe hagen niet op de perceelgrens, maar op eigen terrein. Na enkele jaren worden hagen zo dik dat ze over de perceelgrens heen groeien. Hierdoor ontstaat overlast voor de buren en wordt de loopruimte op trottoir beperkt.
Beperkt de hoogte van de struiken en hagen bij uitritten en bochten tot maximaal honderd centimeter.

Ook uw nieuws in Hét Gemeente Nieuws?

Hét Gemeente Nieuws wordt gemaakt voor en door u! En... uw Gemeente Nieuws komt vanaf volgende maand elke week in de brievenbus. Mét ook wekelijks het nieuws uit het Gemeentehuis!

Hét Gemeente Nieuws wordt steeds populairder en er is ook steeds meer ruimte voor uw berichten. Vooral voor berichten uit uw eigen omgeving, van uw eigen vereniging en instelling.

Wat is er interessanter om bijvoorbeeld uw vereniging te promoten door middel van een zelfgeschreven artikel? Of door het vermelden van de komende activiteiten in uw wijk of vereniging? Klimt in de pen of kruipt u achter de computer en laat het uw medelezers weten!

Op deze site www.gemeentenieuwsonline.nl leest u ook hoe u de kopij (graag met foto!) kunt inzenden. Dat kan zowel via de speciale button 'Nieuws insturen' op deze site, alsook per post: Hét Gemeente Nieuws, Postbus 44, 6680 AA Bemmel.

Zien we uw nieuws de volgende keer ook in Hét Gemeente Nieuws?

Stichting Hebbes schenkt Intertoys cadeaubonnen aan kinderen voedselbank

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – De Stichting Hebbes, die tweemaal per jaar in het voor- en najaar een kleding- en speelgoedbeurs organiseert in sporthal Heuvelland, schenkt eenmaal per jaar een gift aan het goede doel.

Ditmaal is evenals vorig jaar gekozen voor kinderen tot twaalf jaar van de voedselbank in Groesbeek, Heumen en Mook en Middelaar. Woensdagmiddag werden aan de voorzitter van de voedselbank Peter Maas in totaal 76 speelgoedcadeaubonnen van 15,00 euro overhandigd door Sonja Weijers en Ester Salentijn van de Stichting Hebbes.

Peter Maas was zeer content met de gift, de kinderen zullen er erg blij mee zijn liet hij weten. Ook de ouders zullen er content mee zijn, daarvan is Peter Maas overtuigd, het is gewoon super. Het filiaal van Intertoys aan het Dorpsplein heeft voor elk kind er nog een zakje Lego bijgedaan. De Voedselbank verzorgt wekelijks voor zo'n 95 tot 100 gezinnen een voedselpakket. Landelijk gezien leven steeds meer kinderen onder de armoedegrens, te weten zes procent.

Bewoners Heuvelrijk krijgen bij gemeente ook nul op hun rekest

GROESBEEK – Enkele bewoners van het appartementencomplex Heuvelrijk hebben dinsdagmorgen een gesprek gehad op het gemeentehuis met burgemeester Slinkman en wethouder Thijssen.

De bewoners van Heuvelrijk waren van mening dat zij een vaste parkeerplaats hadden in de parkeergarage waarvoor zij 52,50 euro per maand moeten betalen. Omdat een vaste plaats niet het geval is weigeren de bewoners sinds 1 november voor de garage te betalen. Het gesprek met de burgemeester en wethouders heeft voor hen niet het gewenste resultaat opgeleverd.

Volgens de gemeente is hen niets toegezegd. "Wij hebben de parkeerbalans sluitend kunnen krijgen en dat was beslist niet gelukt met vaste parkeerplaatsen", aldus Thijssen. Ook klaagden de bewoners over de toegankelijkheid als ze elders in de garage moeten parkeren. Zo zouden de deurdrangers te strak afgesteld zouden staan zodat de deuren voor vooral ouderen moeilijk te openen zijn. De gemeente heeft besloten hiernaar te zullen kijken en zo nodig de problemen op te zullen lossen. De afvaardiging van de bewoners van Hemelrijk keerde enigszins teleurgesteld huiswaarts.

Twee uur gratis parkeren in parkeergarage Bellevuecomplex Groesbeek

GROESBEEK – Het Bellevuecomplex aan de Dorpsstraat in Groesbeek is zo goed als gereed. Het complex bestaat uit ruim 4000 vierkante meter winkels, ruim 150 woningen en twee parkeergarages. Een parkeergarage is bestemd voor de bewoners en een parkeergarage is bestemd voor de bezoekers van het winkelcentrum.

Deze laatste garage is genaamd 'Parkeergarage Dorpsstraat' en is eigendom van de gemeente Groesbeek. Bezoekers van het winkelcentrum kunnen via de Dorpsstraat de parkeergarage inrijden naast de beek 'De Groesbeek . De garage is vooral bedoeld voor zogenoemde kortparkeerders en om die reden zijn de twee eerste uren ook gratis. Daarna betaalt men per minuut. Bij een uurtarief van 2,55 euro is dat ongeveer vier eurocent per minuut. Op die manier wordt voorkomen dat langparkeerders de ruimte innemen van het winkelend publiek.

Het systeem werkt hetzelfde als bij andere parkeergarages. "Men neemt een kaartje bij het binnenrijden waarna de slagboom omhoog gaat. Daarmee registreert het systeem dat u er bent. Dit kaartje doet u aan het eind van het bezoek aan het winkelcentrum in de betaalautomaat in de centrale hal van de garage. Was uw bezoek korter dan twee uur? Dan betaalt u niets. Alleen bij langer parkeren gaat de teller lopen. Men moet altijd het kaartje in de betaalautomaat doen, zodat het systeem kan registreren dat u er weer uit wil. De twee uur gratis parkeren worden daarbij verrekend. Men heeft vijftien minuten om uit de garage te rijden."

Informatieavond ‘Even Niet?’ voor mantelzorgers

GROESBEEK - Op 19 januari van 19.30 tot 21.30 uur in De Mallemolen een informatieavond 'Even Niet?' voor mantelzorgers.

Deze avond is voor iedereen die de zorg heeft voor een naaste! Tijdens deze avond is er informatie over allerlei zaken, waar je mee te maken kunt hebben wanneer je voor iemand zorgt. Welke vergoedingen zijn er vanuit de zorgverzekering? Welke vormen van dagbesteding zijn er? Welke mogelijkheden zijn er om er zelf af en toe op uit te kunnen? En nog veel meer!

Ook zijn er deskundigen aan wie u vragen kunt stellen en zijn er informatiekraampjes. Reserveer alvast een plekje in uw agenda! U kunt zich nu vast opgeven (uiterlijk voor 10 januari). Telefonisch 06 13859106 of per e-mail m.galdermans@welzijngroesbeek.nl.

Marc Chiappino tijdelijk opvolger beheerder sportaccommodaties Groesbeek

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK - Marc Chiappino is vooralsnog de tijdelijke opvolger geworden van de beheerder sportaccommodatie van de gemeente Groesbeek Jan van Grinsven die woensdagmiddag afscheid heeft genomen.

Marc (46) woonachtig in Nijmegen zal dezelfde functies gaan bekleden als zijn voorganger. Zo is hij in ieder geval voor een half jaar beheerder van sporthal Heuvelland en de Bigasporthal aan de Cranenburgsestraat. Marc is een sportman pur sang en heeft bijna alle sporten beoefend. Hij wordt het nieuwe gezicht van de twee sportaccommodaties. "Deze baan is mij op het lijf geschreven", laat Marc desgevraagd weten, en hij hoopt dat hij na een half jaar een vaste aanstelling zal gaan krijgen. Om met Marc in contact te komen kan men via de e-mail heuvelland@groesbeek.nl of 024 3975688.

Ooijpolder genomineerd voor gebied met passie

OOIJ – De Ooijpolder is genomineerd voor de Gelderse prijs voor ruimtelijke kwaliteit 2016. Deze prijs reikt de provincie Gelderland ieder jaar uit aan een gebied dat positief bijdraagt aan de ruimtelijke kwaliteit in Gelderland. In 2016 is het thema 'Gebieden met passie'.


Ooijpolder; een gebied met passie. De nominatie van de Ooijpolder is niet vreemd want het thema 'Gebied met passie' geldt zeker voor dit gebied. Dankzij de passievolle samenwerking van veel instanties, organisaties en grondeigenaren is in de Ooijpolder de afgelopen jaren een netwerk van landschapselementen en boerenwandelpaden ontstaan. Dat is goed voor plant en dier. Iedereen kan nu vol passie genieten van het gebied. De gemeente Groesbeek (1 januari Berg en Dal) is trots op de nominatie van de Ooijpolder.


Uit 56 inzendingen heeft de provincie er dertien genomineerd. Deze gebieden mogen zich voor een onafhankelijke jury presenteren. De jury let op gebruiksmogelijkheden, visuele kwaliteiten, belevingswaarden en betrokkenheid van burgers, lokale organisaties en andere partijen. Uiteraard moet ook een aanwijsbaar gevoel van passie aanwezig zijn om de prijs te kunne winnen. Op 21 april zal de winnaar bekend worden gemaakt.

In het voorjaar van organiseert de provincie Gelderland ook een publieksprijs. Alle mensen die de Ooijpolder een warm hart toedragen, kunnen dan digitaal op de Ooijpolder hun stem uitbrengen. Wanneer hierover meer duidelijkheid is, wordt iedereen op de hoogte gehouden.

Voorlopig geen renovatie gymzaal basisschool 't Vossenhol

GROESBEEK – Wethouder Eric Weijers deelde donderdagavond 26 november tijdens de raadsvergadering mee, dat de gymzaal bij basisschool 't Vossenhol voorlopig niet gerenoveerd zal worden.

"Ook het achterstallig onderhoud zal niet gebeuren", zo liet hij weten op vragen van de mevrouw Van der Scheur van de GVP gesteld tijdens de begrotingsvergadering. Wethouder Weijers heeft afgelopen weken tot tweemaal toe een gesprek gehad met de voorzitter van de stichting Primair Onderwijs Groesbeek. In die gesprekken is naar voren gekomen dat de stichting voorlopig geen beroep zal doen op de gemeente om de gymzaal te renoveren of achterstallig onderhoud uit te voeren. Weijers liet weten dat het volgend jaar de gemeente de kernen zal doorgaan om te kijken welke accommodaties er nog allemaal zijn. Dan komen we ook terecht bij sporthal Heuvelland – niet ver van basisschool 't Vossenhol – en bekijken welke bezettingsgraad Heuvelland heeft. Daarna zullen we bekijken wat er mogelijk is" aldus wethouder Weijers.

Grutste Snor van Rood Wit

Foto: Rood Wit

GROESBEEK/BREEDEWEG – Op het jaarfeest van Rood Wit werd traditiegetrouw weer de Grutste Snor van het jaar bekendgemaakt. Dit is een van de meest aansprekende eretitels die een Rood Wit vrijwilliger in de wacht kan slepen.

De Grutste Snor wordt jaarlijks gekozen door een commissie, die bestaat uit de drie laatst verkozen Snorren; dat waren Gery Keukens (2012), James Hendriks (2013) en Miem Thijssen en Rini Janssen (2014). Het voornaamste kenmerk van de Grutste Snor is het zichzelf belangeloos inzetten voor de club. Dit jaar viel de eer te beurt aan Hennie Janssen, bekend als Hennie van Papa. Hij is een man uit duizenden en op vele fronten binnen Rood Wit actief. Hij is de grote motivator achter de gezellige feestjes bij Rood Wit, organiseert de klusdagen voor onderhoud aan het sportpark.

Ook is hij de man achter het houden van loterijen en weet de prijsjes binnen te halen; daarnaast trekt hij zelf nog steeds de voetbalschoenen aan om bij de Alte Voyers zijn kunsten te vertonen. Ook is Hennie een fervent en trouwe supporter van het eerste elftal. Sinds enkele jaren heeft Hennie ook een bestuursfunctie welke hij met hart en ziel vervult. Dat hij zijn mondje graag roert, is ook bekend; zo weet hij vaak het onderste uit de kan te halen. Gezien het grote applaus dat bij de bekendmaking dat Hennie de Grutste Snor geworden was, bevestigde de juiste keuze van de jury.

Dropping Groesbeekse Boys

GROESBEEK - Zaterdag 9 januari staat de jaarlijkse dropping van Groesbeekse Boys weer op de agenda. Al jaren een succesvolle activiteit met veel vaste deelnemers. Dit keer de 32e editie.

Met bussen worden de deelnemers naar het droppunt gebracht waarna een wandeling door het mooie Groesbeekse bos volgt. Onderweg worden diverse activiteiten georganiseerd en zal de erwtensoep niet ontbreken. Na afloop krijgen de deelnemers nog iets lekkers geserveerd. Met dj Bas in de kantine is er na afloop een geweldige muzikale sfeer op sportpark Breedeweg.

Groepen van minimaal 8 en maximaal 16 personen kunnen zich vanaf nu inschrijven. Ook liefhebbers van een dropping die geen lid van Groesbeekse Boys zijn, zijn welkom. Kosten voor deelname bedragen zes euro per persoon en moeten bij aanmelding worden voldaan.

Aanmelden kan bij Wim Peters 024 3974143, Henk Thijssen 024 3973326 of Jan Kersten 06 26394477. Inschrijfformulieren en aanvullende informatie over de activiteit staan op www.groesbeekseboys.nl. Inschrijven is tot uiterlijk zaterdag 2 januari mogelijk.

Aannemer ziet verruiming huurwoningen als concurrentie voor koopwoningen

GROESBEEK – De problemen die onlangs zijn gerezen tussen aannemer Van Erk uit Berg Ambacht en de gemeente Groesbeek waarin de aannemer heeft laten weten vooralsnog de ondergrond van het woonwinkelcomplex Bellevue ten bedrage van 1,6 miljoen euro niet te betalen.

Deze brief van de aannemer is bij het gemeentebestuur van Groesbeek in het verkeerde keelgat geschoten. Het probleem is zo hoog opgelopen dat zowel het college als de gemeenteraad donderdagmiddag 3 december verstek lieten gaan bij de officiële opening van het project Bellevue. De gemeente heeft inmiddels al advies ingewonnen bij haar advocaat. Volgens wethouder Thijssen – de projectwethouder - gaan de problemen over het feit dat de gemeente de huurwoningen, die Vestia verhuurt eigenlijk bedoeld waren voor mensen met een zorgindicatie. Maar toen dat niet zo vlot liep, heeft de gemeente die eisen verruimd om alsnog de huurwoningen vol te kunnen krijgen. Echter nu blijkt dat het tegen het zere been van de aannemer Van Erk is gebeurd, want die ziet het als concurrentie voor hun koopwoningen, die ook niet allemaal verkocht zijn. Thijsen verwacht dat de gemeente en de aannemer er wel uit gaan komen.

Feestelijke opening winkelcentrum Bellevue Groesbeek

Foto: Joop Verstraaten

Zaterdagmorgen 5 december is het nieuwe winkelcentrum Bellevue in het centrum van Groesbeek voor de cliënten feestelijk geopend. Voor deze gelegenheid konden de cliënten genieten van de hapjes, muziek en goodiebags die werden uitgedeeld. Maar de zwarte pieten ontbraken ook niet bij de opening. Zij hadden voor Etos een mini-stormbaan ingericht, waarbij de kinderen het diploma zaklopen konden halen.

Dat Groesbeek bekend staat als een dakdekkersdorp heeft de jeugd ook bewezen want niemand werd teleurgesteld, ieder deelnemer(ster) ontving het diploma. Bij Primera was het een drukte van jewelste maar dat kwam doordat de bewoners van de postcodes 6561 een prijs hadden gewonnen van de Postcodeloterij: twee soepkommen en twee pakjes soep. Bij Kaasspecialist Sebilla werden de winkelcentrum bezoekers getrakteerd op kaasfondue met stokbrood terwijl in de winkel nog meer lekkernijen te proeven ware. Nabij de Kaasspecialist zorgde de slagwerk groep van fanfare Wilhelmina uit Groesbeek voor de muzikale omlijsting. Bij Albert Heijn werden de bezoekers getrakteerd op poffertjes. In april komt er horeca in het nieuwe winkelcentrum te weten 'De Spil', dat wordt gesitueerd langs de Spoorbeek. De Spil heeft momenteel een restaurant in Nijmegen. Het is de bedoeling dat het overdag een eetcafé wordt en 's avonds een Grand Cafè.

Raymond Klaassen wint Herman Klompprijs

GROESBEEK - Op de landelijke Sovon dag van 28 november heeft Raymond Klaassen (zoon van Henk Klaassen) de Herman Klompprijs gewonnen. Deze prijs wordt één keer in de drie jaar uitgereikt aan een vogelonderzoeker die zowel wetenschappelijk als privé een grote bijdrage heeft geleverd aan de Nederlandse ornithologie.

Raymond, geboren en getogen in Groesbeek, is sinds zijn jeugd gefascineerd door vogels. Na zijn studie biologie in Wageningen werkte hij in Zweden, Duitsland en Nederland aan verschillende soorten trekvogels. Met behulp van zenders wist hij samen met zijn collega's de trekroutes van visarenden, steltlopers, koekoeken en gierzwaluwen te ontrafelen.

Op dit moment werkt Raymond bij de Universiteit Groningen en de Werkgroep Grauwe Kiekendief. Daar werkt hij aan de bescherming van de kiekendieven in Groningen en onderzoekt hij het gedrag van verschillende trekvogels. Naast zijn werk was Raymond in het verleden actief als vrijwilliger in Oman en Rusland. En is hij tegenwoordig redacteur bij het ornithologisch blad Limosa, doet hij onderzoek naar roofvogels en heeft hij inmiddels meer dan vijftig wetenschappelijk publicaties op zij naam staan.

Raymond werd door de jury geroemd om zijn gedrevenheid en het feit dat hij veel amateurs en vrijwilligers bij zijn onderzoeken betrekt. Daarnaast werd hij omschreven als een doener pur sang en iemand die gelooft in bescherming op basis van onderzoek. Met het ontvangen van de tiende Herman Klompprijs belandt Raymond in een rijtje met bekende onderzoekers.

Gezellig samen zijn in Kulturhus Millingen

MILLINGEN AAN DE RIJN – Voor mantelzorgers is er woensdag 13 januari een gezellig samenzijn van 10.00 tot 11.30 uur in het Millingse Kulturhus Den Ienloop aan de Heerbaan.

Deze bijeenkomst biedt de mantelzorgers ontspanning alsmede informatie. Men kan zich uiterlijk tot twee dagen ervoor opgeven bij Thea de Wijse (0481 431105) of bij Iraida Peeters (0481 432262) of per e-mail swom@hetnet.nl.

Sinterklaas komt met zonnetrein in Kekerdom aan

Foto: Peter Hendriks

KEKERDOM – Zondag 29 november – een week voor zijn verjaardag – heeft Sinterklaas een bezoek gebracht aan Kekerdom. De goedheiligman kwam in een zonnetrein Kekerdom binnen en werd daar door de kinderen met ouders, opa's en oma's ontvangen.

Vanwege het slechte weer werd de optocht afgelast. De tamboers van schutterij EMM wachtte de Sint en de kinderen bij het UNA-gebouw op. Fanfare UNA speelde binnen sinterklaasmuziek. Binnen in het UNA-gebouw werd Sinterklaas welkom geheten door loco-burgemeester Sjaak Thijssen en pastoor Eric Smits waarna het sinterklaasfeest losbarstte. Presentator Hans Look kondigde de optredens aan die speciaal door de leerlingen van de Sint-Laurentiusschool met juf Sandra waren ingestudeerd voor Sinterklaas. Voor alle kinderen was er na afloop een zak met lekkers. Na een woord van dank aan alle vrijwilligers die het sinterklaasfeest in Kekerdom mogelijk hadden gemaakt gingen de kinderen tevreden huiswaarts.

Schade veroorzaakt door Lange Jan hersteld

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Al jaren heeft langs de toren van het gemeentehuis voor en tijdens de carnaval een groot doek gehangen die in de volksmond De Lange Jan genoemd wordt.

Echter de banieren die aan het doek zaten hebben de toren flink beschadigd door de harde wind en regen. Het gemeentebestuur heeft besloten de lange doek voorlopig niet meer aan de toren te bevestigen en bezinnen zich op een alternatief. Afgelopen week is de aangerichte schade hersteld, zo moesten er enkele stenen vervangen worden en moest er op diverse plaatsen opnieuw gevoegd worden. De vakmensen zijn met een hoogwerker van Bakker uit Groesbeek naar boven gehesen zodat zij de klus konden klaren.

Kèlsdag uitverkocht!

GROESBEEK- De jaarlijks terugkerende Kèlsdag is uitverkocht. De dag is dit jaar op zaterdag 12 december om 20:00 uur in De Mallemolen.

Op verzoek van de fans is de datum al in de zomer bekendgemaakt, zodat zij hier tijdig in hun agenda ruimte voor konden vrij houden. Veel van de fans zijn immers (groot)ouders en hebben rond Sint en Kerst vele familiaire verplichtingen. Bij deze bekendmaking is toen ook de kaartverkoop gestart en al na enkele weken waren de kaartjes uitverkocht.

Op de Kèlsdag treedt behalve De Kèls de in het Brabantse zeer bekende en geliefde troubadour Tonny Wijnands tweemaal op. Tonny zingt zelf geschreven humoristische liedjes in het Brabantse dialect over de dingen van alle dag, waarbij hij zichzelf op gitaar begeleidt. De fans die de pech hebben geen kaartje meer konden krijgen, kunnen binnenkort toch aan hun trekken komen. Op zondag 10 januari presenteren De Kèls zich samen met De Fraps in het nieuwjaarsconcert in De Vriendenkring in Leuth.

Spontaan gat op De Dries

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Vrijdagmiddag is spontaan een groot gat geslagen in het wegdek op De Dries in Groesbeek. Het gat van 50 bij 50 is in de buurt van een putdeksel ontdekt en leverde een groot gevaar op voor het verkeer zoals auto's maar zeer zeker ook voor fietsers en bromfietsers.

De gemeente Groesbeek heeft de plek des onheils direct afgezet met pionnen. Maar de verzakking zal zo spoedig mogelijk hersteld dienen te worden om ongelukken te voorkomen. Wat de oorzaak van de verzakking is geweest is niet bekend.

Drukte bij afscheid beheerder Jan van Grinsven

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Woensdagmiddag is afscheid genomen van de beheerder van de sportaccommodaties Sporthal Heuvelland aan de Ambachtsweg en de Bigazaal aan de Cranenburgsestraat in Groesbeek, Jan van Grinsven.

Ruim 32 jaar heeft Jan met hart en ziel de beheerdersfunctie op zich genomen en heeft deze taak met verve vervuld. Later is daar ook nog de Bigasportzaal aan de Cranenburgsestraat bij gekomen. Jan is al die jaren het gezicht van sporthal Heuvelland geweest tot aan zijn laatste dag op 24 november. De afscheidsreceptie vond plaats in de kantine van sporthal Heuvelland, waar veel collega´s, verenigingen, gebruikers en sporters Jan de hand kwamen schudden en hem een goed pensioen toewensten.

Inloopconcertjes jonge violisten

BEEK - Op 13 december, tijdens de jaarlijks kerstmarkt spelen twaalf violistjes muziek in kerstige stemming in het sfeervolle kleine Bartholomeuskerkje in Beek.

Even tot rust komen met deze getalenteerde leerlingen? Kom dan luisteren! De optredens beginnen 14:00, 15:00 en 16:00 uur, waarbij delen van het programma herhaald worden. De violistjes zijn tussen de 12 en 15 jaar en hebben allen les van violist Guido Jansen.

Wekelijks komen zij naar Beek om te oefenen en les te hebben op hun instrument. Het programma bestaat uit muziek die speciaal past bij de kersttijd. Voor een ieder die een keer live viool wil horen, een pracht kans om van dichtbij te zien en horen hoe mooi er wordt gespeeld! De toegang is gratis. Kom luisteren!

Jongens B1 - Switch'87 /Ikaros

MILLINGEN - Dit seizoen is een samenwerking gestart tussen Switch'87 uit Millingen aan de Rijn en Ikaros uit Groesbeek. De jongens B van beide verenigingen zijn samengevoegd tot één team.

Op deze wijze kunnen zij deelnemen aan de competitie, iets wat voor beide verenigingen afzonderlijk moeilijk of niet te realiseren was. Inmiddels hebben de jongens de eerste helft van de competitie er bijna op zitten. Zij zijn zeer enthousiast over deze samenwerkingen, die ook op sportief gebied uiterst succesvol verloopt. Op zaterdag 12 december kan het team jongens B namelijk kampioen worden. Zij spelen dan om 14.15 uur tegen Pegasus in Nijmegen - sporthal Ark van Oost.

De jongens zouden het fantastisch vinden als u ze komt aanmoedigen en wellicht getuige kunt zijn van een historische wedstrijd. Zij kunnen uw steun goed gebruiken!

De jongste baby's bij Sinterklaas op bezoek bij Spar Leuth

Foto: Bert Roodbeen

LEUTH/OOIJ – Zaterdag 28 november – de laatste zaterdag voor 5 december is door Sinterklaas en zijn Pieten de Spar – Buurtsuper bezocht in Leuth. De jongste baby's uit Leuth hadden bij de Goedheilig man een streepje voor.

Het waren de vier maanden oude Tess de Haas en de op 9 november geboren Figo Janssen; de allerkleinsten die bij Sinterklaas mochten komen. Indy Blom kwam Sinterklaas vertellen dat zij vrijdag 27 november een broertje met de naam Vin had gekregen. Ook alle andere kinderen zongen - veelal aangezet door ouders, opa's en oma's – een Sinterklaasliedje of vertelden een verhaaltje. De kinderen die de schoorsteenkleurplaat ingeleverd hadden kregen van de Pieten uiteraard pepernoten, die vergezeld gingen van een verrassing.

Kindergasthuis De Boeg zoekt vrijwilligers

Esther van het Hof initiatiefneemster bij Kindergasthuis De Boeg op Dekkerswald tussen Nijmegen en Groesbeek.

GROESBEEK - Kindergasthuis De Boeg, een initiatief gericht op burgerparticipatie, eigen regie van ouders en kind, en besparing op de zorgkosten, werd op 27 november feestelijk geopend. Met speeches van initiatiefneemster Esther van het Hof, voorzitter van het stichtingbestuur Dick Herfst en wethouder Sjaak Thijssen. Kinderen die mee hebben gedaan aan de mini Roparun zongen samen met de Liedjesfabriek een prachtig lied speciaal voor De Boeg en boden een cheque aan! Ook Monuta bood een cheque aan.

Bungalow De Boeg, met drie ruime suites voor kind en ouder(s) en een gemeenschappelijke woonkamer/keuken, is gelegen in een mooie bosrijke omgeving op park Dekkerswald bij Groesbeek. Hier kunnen ernstig zieke kinderen met hun ouders, tijdens of na hun behandelingen, logeren. Een huiselijke omgeving waar je ondanks je ziekte gewoon kind kunt zijn. Een tussenschakel van ziekenhuis naar thuis.

Medische en verpleegkundige zorg is op afroep beschikbaar. Care for cancer biedt daarnaast mentale ondersteuning. De werkwijze is gebaseerd op het uitgangspunt "van zorgen voor, naar zorgen dat". Voor de vrijwilligers die we zoeken betekent dit dat je niet standaard wordt ingezet, maar specifiek op vraag van ouders of kind. Je bent op vaste tijden standby om desgewenst een boodschap te doen, een wandeling te maken of een spelletje te doen met (een van) de kinderen. Dit stem je op dat moment af met de betreffende ouder. Deze nieuwe werkwijze vraagt naast flexibiliteit ook een krachtige hands-on mentaliteit van de vrijwilliger. Spreekt dit je aan? Stuur dan een mail met je contactgegevens naar info@deboegnijmegen.nl. En kijk alvast even op www.deboegnijmegen.nl.

Bellevue Hart van Groesbeek officieel geopend

Foto: Peter Hendriks

Foto: Peter Hendriks

GROESBEEK -Het nieuwe winkelcentrum van Groesbeek Bellevue is donderdag 3 december officieel geopend echter zonder de aanwezigheid van Commissaris van de Koning Cornielje, het college en het merendeel van de raadsleden.

Onlangs zijn er tussen de aannemer Van Erk en de gemeente Groesbeek problemen ontstaan, waarbij Van Erk vooralsnog de toegezegde 1,6 miljoen euro niet aan de gemeente wenst te betalen. Hans van Erk, algemeen directeur liet in zijn toespraak weten het spijtig te vinden dat de commissaris van de Koning Cornielje, het college van burgemeester en wethouders en slechts twee raadsleden aanwezig waren.

"Wij hebben een zakelijk geschil, waarvan ik verwacht dat we eruit zullen komen", aldus Van Erk. Ondanks dat, heeft wethouder Thijssen een compliment verdiend, hij heeft er ruim twintig jaar aan gewerkt en nu is het dan zover, bedankt."

"Zeventig procent van de winkelruimte is inmiddels verhuurd. Bij de huurappartementen en koopwoningen is er nog volop keuze. Onder het complex ligt een parkeergarage voor zo'n kleine tweehonderd auto's. In 2013 zijn we met de bouw gestart en er zitten in totaal 54000 bouwtechnische manuren in (31 manjaren), 10.000 m3 beton (10 kilometer betonwagens), 1,2 miljoen kilo bewapeningsstaal, 500.000 gevelstenen (100 rijwoningen) die uit een ringoven komen in Deest en op piekdagen werkten er liefst 120 man tegelijk aan het project.

Bellevue is niet gebouwd op heipalen maar er ligt een vloer in van liefst 120 meter dik. Ook ligt er een reinwaterkelder in met 135 kuub water voor de sprinklerlinstallatie. Ik wens de bewoners veel woongenot en de ondernemers veel succes", aldus Hans van Erk. Na het hijsen van de vlag ging zilveren confetti de lucht in.

Makers ambtsketen exposeren in hal gemeentehuis

Foto: Peter Hendriks

GROESBEEK – De makers van de ambtsketen voor de gemeente Berg en Dal is toevertrouwd aan Mart en Marianne Derks, die momenteel een expositie houden in de hal van het gemeentehuis. Vrijdagmiddag 4 december werd de edelsmid expositie in het bijzijn van familie, vrienden en kunstliefhebbers officieel geopend door wethouder Erik Weijers.

Hij heette alle aanwezigen welkom op deze bijzondere expositie die de naam heeft gekregen 'Samen smeden'. Voor deze expositie heeft het echtpaar een collectie sierraden geïnspireerd op de nieuwe gemeente. De wijncultuur, het Romeinse aquaduct, Market Garden, Millingen een de Rijn en de afwisselende natuur zijn een geweldige inspiratiebron gebleken. "Marianne denkt mee in de vormgeving, terwijl Mart de vormgever is, die de gave heeft om van een tekening, een schets of idee een eindproduct te maken waar mensen jarenlang van kunnen genieten", aldus wethouder Weijers .

Mart beschikt over vakmanschap en heeft niet voor niets de opdracht gekregen om de ambtsketen voor de gemeente Berg en Dal te maken. Ook de zilveren kroon van het beeld van Maria Immaculata komt uit de hand van Mart, die dit een van zijn mooiste opdrachten vond. Het echtpaar Derks heeft jarenlang in Groesbeek gewoond en is onlangs verhuisd naar Millingen aan de Rijn, waar het stel een atelier annex galerie heeft, naast de kerk. "Ik ben ontzettend trots dat ik vandaag de opening mag verzorgen van deze bijzondere expositie van de edelsmidkunst." Na het officiële gedeelte konden de aanwezigen genieten onder het genot van een hapje en een drankje van de zang en gitaarmuziek van Carolien Cuijpers.

Concert Michael Chance in de Sint-Bartholomaeuskerk

BEEK - Zaterdag 12 december geeft de wereldberoemde Engelse countertenor Michael Chance een concert in de Sint-Bartholomaeuskerk in Beek bij Nijmegen. Hij wordt begeleid door de uit Amerika afkomstige fortepianiste Maggie Cole. Ook zij heeft haar sporen op de muziekpodia ruimschoots verdiend. De beide musici laten werk horen van John Dowland en Franz Schubert.

Aanvang 20:15 uur; de kerk gaat om 19:45 uur open. Entree 22,00 euro. Kaarten zijn in voorverkoop verkrijgbaar bij Boekhandel Roelants in Nijmegen, Primera De Postkoets in Beek en via www.concertseriebeek.nl.

Michael Chance behoeft geen krans. Zoals een recensent het ooit verwoordde: “De klank die deze countertenor weet te produceren is zo fabelachtig mooi, dat hij waarschijnlijk ook een gezongen boodschappenlijstje boeiend zou weten te maken.” Maggie Cole staat bekend om haar fijnzinnige spel. Als soliste is ze te horen op concertpodia over de hele wereld. Daarnaast is ze actief als duo-partner van onder andere Michael Chance en Nancy Argenta.

Verheijen niet tevreden over notitie wateroverlast Berg en Dal en Beek

GROESBEEK – Het CDA-raadslid Verheijen heeft donderdagavond tijdens de raadsvergadering aan wethouder Barber (C'90) diverse vragen gesteld omtrent de notitie van de wateroverlast in Berg en Dal en Beek.

Hij vroeg zich af op welke wijze de knelpunten van de wateroverlast worden opgelost en wat de kosten daarvan zijn. Wethouder Barber liet weten dat alle punten en eventuele oplossingen zijn genoemd in de notitie. Enige waterhinder is acceptabel liet Barber weten, maar als er water de woningen binnenkomt, is er sprake van wateroverlast en dat pakken wij aan, aldus Barber. Verheijen was niet tevreden met het antwoord van de wethouder en kondigde aan zich te gaan beraden om verdere stappen te gaan ondernemen. Ook hiermee wordt duidelijk dat het vertrouwen in de eigen coalitie begint af te brokkelen.

Vivace kerstconcert met sterren

MILLINGEN - Op 20 december kunt u al helemaal in de kerstsfeer komen. Zangvereniging Vivace biedt u een bijzonder mooi programma voor haar kerstconcert. Bekende en nieuwe liederen worden ten gehore gebracht.

Bovendien kunt u genieten van het prachtige optreden van mezzo-sopraan Véronique Lamers en sopraan Claudia Wijers. Deze dames hebben hun muzikale sporen ruimschoots verdiend, zoals met optredens bij de Nationale Opera. Tijdens dit kerstconcert vertolken zij onder andere duetten van Händel en Tjaikovsky. Laat u eveneens ontroeren door de samenzang van deze 'kerst-engelen' met het grote koor.

Het concert staat onder leiding van dirigent Frans Coerwinkel en Wouter Broens verzorgt de muzikale begeleiding op orgel en piano.

U bent van harte welkom in de H. Antonius van Paduakerk in Millingen aan de Rijn op zondagmiddag, 20 december. Het concert begint om 15.00 uur en is gratis toegankelijk.

Agenda Inloophuis Groesbeek

GROESBEEK - Het Inloophuis Groesbeek is bestemd voor iedereen die zelf of in zijn/haar omgeving te maken heeft met kanker of een andere ernstige ziekte. Wij bieden informatie, activiteiten, ontspanning en contact met mensen die (uit eigen ervaring) weten wat een enorme impact een ernstige ziekte kan hebben. Ook in december heten wij u van harte welkom bij een van onze activiteiten of zomaar.

Maandag 7 december, 10.00-12.00 uur: Schilderworkshop (en ook in 2016 staan al meerdere schilderworkshops gepland)

Donderdag 10 december 11.00-12.00 uur: Info-uur ZZG wijkverpleegkundige

Donderdag 10 december, 14.00-16.00 uur: Workshop bloemschikken: een kerststuk maken.

Maandag 14 december, 10.00-12.00 uur: Natuurwandeling

Woensdag 16 december, 13.00-15.00 uur: Ontspanningsoefeningen

Donderdag 17 december 11.00-12.00 uur: Info-uur ZZG wijkverpleegkundige

Donderdag 17 december, 13.30-16.00 uur: Mozaïekworkshop (vindt om de week plaats)

Dinsdag 22 december, 13.30-16.00 uur: Kerstborrel: iedereen is van harte welkom! Een mooie gelegenheid om eens kennis met ons te maken.

Wij zijn gesloten van woensdag 23 december 2015 t/m maandag 4 januari 2016. Op dinsdag 5 januari staan wij vanaf 11.00 uur weer voor u klaar.

Graag vooraf aanmelden voor activiteiten. Dit kan per e-mail of telefonisch. U mag natuurlijk ook gewoon een keer bij ons binnenlopen op dinsdag, woensdag, donderdag tussen 11.00 en 16.00 uur. Op onze website staat een volledig overzicht van alle activiteiten en locaties.

Inloophuis Groesbeek, De Mallemolen, Kloosterstraat 11, Groesbeek; 024 675 6071, info@inloophuisgroesbeek.nl, www.inloophuisgroesbeek.nl.

Reünie Damesteam MVV'18 / Concordia'34 / SC Millingen

Foto: Hans Driessen

MILLINGEN - De organisatie van de reünie van het meisjes / damesvoetbal MVV’18 + Concordia’34 + SC Millingen hebben drie zaterdagavonden geprikt om de reünie te houden: 23 januari, 30 januari en 16 april. Aanvang is 20.00 uur.

"Oud-voetbalsters van Concordia’34, MVV’18 en SC Millingen (meisjesteams en damesteams), trainers/leidsters, sponsoren kunnen zich aanmelden via de link: http://prik.kr/pgx7wekf43msmp2x. Graag zoveel mogelijk data doorgeven. Ook kun je jouw NAW gegevens, geboortedatum, positieveld en periode wanneer gevoetbald/ leider/ trainer/ sponsor geweest, mailen naar damesmvv18@gmail.com. Weet je nog iemand, laat haar dan een e-mail sturen naar damesmvv18@gmail.com. We willen een gezellige avond organiseren met een buffetje, prijs volgt nog", aldus het feestcomité Mechteld, Leonie, Willie, Angela.

Raadsvergadering live op internet

GROESBEEK – De komende twee raadsvergaderingen zullen als proef live te zien zijn via internet www.groesbeeknotubiz.nl. Donderdag 26 november was de eerste live-uitzending. Deze live-uitzending was de eerste van een serie van drie.

Tijdens deze periode is het ook mogelijk om elke raadsvergadering naderhand terug te zien (eventueel per agendapunt). Na de drie raadsvergaderingen zal worden bezien of er behoefte is aan een vervolg. De raadsvergaderingen worden al langere tijd rechtstreeks uitgezonden via de radiozender van de lokale omroep. Het ligt in de bedoeling om over niet al te lange termijn – ook tijdens een proefperiode – de raadsvergadering op de tv-zender van Omroep Berg en Dal de raadsvergaderingen uit te gaan zenden.

Kaasspecialist Sebilla helemaal klaar voor de feestdagen

Foto: Peter Hendriks

GROESBEEK –De feestdagen komen eraan en Sebilla van de kaasspecialist in Bellevue is er helemaal klaar voor. Vooral met die dagen in aantocht is het een ware verwenwinkel geworden. Voor iedereen is er wat te kust en te keur te krijgen maar speciaal voor de feestdagen is kaasspecialist Sebilla de smaakmaker voor ontbijt, lunch, diner en niet te vergeten voor bij de borrel.

Met de fondues heeft Sebila ook een streepje voor, zoals de diverse kaasfondues. Het is momenteel de ruimst gesorteerde winkel in Nederlandse en vooral ook buitenlandse kazen in Groesbeek en daarnaast heeft Sebilla een keur aan exclusieve vleeswaren. Naast de ruimstgesorteerde kaas en vleeswaren is Sebilla ook gespecialiseerd in de beste huiswijn en niet te vergeten de diverse noten, die door haar zelf gebrand worden, dus verser kan het niet. Kaasspecialist Sebilla gaat ook voor de verkiezing van gezelligste winkel 2015. Haar vaste klantenkring heeft inmiddels al op www.gezelligstewinkel.nl laten weten dat zij vinden dat kaasspecialist Sebilla samen met haar personeel Angelique en Tera de gezelligste winkel van Groesbeek is. Voor iedereen is er wel iets te proeven als men de winkel in komt. Als men op Sebilla stemt maakt men kans op drie prijzen te weten: 1e prijs een smartwatch, 2e prijs hotelovernachting en 3e prijs een wellnessdag.

Lunch en (kerst)desserts bij (sp)ijssalon Eigenwijs in Millingen

MILLINGEN - Ho Ho Ho!! Het is bijna kerst! IJssalon Eigenwijs zet voor de laatste keer dit jaar het ijs in de ijsvitrine en nu kan er dus ook bij het kerstdiner heerlijk gesnoept worden van echt Italiaans schepijs.

De bollen worden standaard verpakt. Je mag zelf 15 bollen ijs uitkiezen voor 12,50 euro of je laat een assorti maken voor maar 9,95 euro! Op 21, 22, 23 en 24 december wordt het ijs geschept van 12.00 tot 17.00 uur. Ben je bang dat je mis grijpt, dan ben je vanaf 10 december al welkom om het ijs te verkrijgen. Voor spijs en koffie kun je al vanaf 11.00 uur terecht.

Wat de (sp)ijssalon uniek maakt, is dat je kunt kiezen uit twaalf verschillende soorten tosti's! Triple of double. Hartig zoals met mozzarella, groene pesto, zongedroogde tomaten en achterham of met Old Amsterdam, beenham en honingmosterdsaus. Maar ook zoet met extra puur Fairtrade chocoladepasta of met Nutella en banaan.

Voor de tosti's wordt een mooi, lekker en toegankelijk brood gebruikt, te weten een langzaam gerezen vloerbrood met Camp Remy-graan. Ook de ciabatta's en baguettes worden op een ambachtelijke manier bereid en met het vloerbrood gerekend tot het zogeheten 'slowfood'. Naast de tosti's staan er ook 'melts' en belegde baguettes op het menu. Het brood wordt bij bestelling afgebakken en vers belegd. Sinds kort is er iedere week een aanbieding van een huisgemaakte soep met een bijpassend broodje van de kaart. Bij de soepen laat de ijssalon zich graag inspireren door buitenlandse recepten, al heeft de snert inmiddels ook al zijn debuut mogen maken. De bedoeling is dat ook in het komende ijsseizoen broodjes op het menu komen te staan. Eerste kerstdag en nieuwjaarsdag is de ijssalon gesloten.

Groesbeeks echtpaar een uur lang in lift opgesloten

GROESBEEK – Een Groesbeeks echtpaar dat onlangs is komen wonen in het appartementencomplex Bellevue boven het nieuwe winkelcentrum aan de Dorpsstraat in Groesbeek heeft woensdagmiddag een uur lang opgesloten gezeten in de lift.

Via de communicatie-apparatuur in de lift kreeg het echtpaar contact met de serviceafdeling van de liftleverancier, die op haar beurt de brandweer van Groesbeek alarmeerde omdat de monteur te ver weg was. De melding kwam bij de brandweer om half vijf binnen en even voor half vijf was de brandweer ter plaatse.

Omdat het een apart soort lift betrof, duurde het nog drie kwartier voordat het echtpaar uit hun benarde positie kon worden bevrijd. In die tijd werd er steeds contact onderhouden met het echtpaar in de lift. Het echtpaar kwam vrijwel rustig uit de lift en heeft zoals het er nu naar uitziet geen nadelige gevolgen aan het liftavontuur overgehouden. De brandweer heeft de lift buiten werking gesteld in afwachting van de monteur die rond zes uur aanwezig was. De oorzaak van de liftstoring is onbekend.

Sinterklaas bij

stichting 2ehands-

zorghulpmiddelen

GROESBEEK - Elke eerste zaterdag van de maand, is het open huis bij stichting 2ehands-zorghulpmiddelen aan de Reestraat 5 in Groesbeek van 10.00 tot 14.00 uur. U kunt dan zonder afspraak komen kijken naar onze rollators, douchestoeltjes, toiletsteunen, scootmobielen, tilliften et cetera.

"Voor de rest èn als u grotere dingen zoals bedden of driewielfietsen nodig hebt (die in de opslag staan), kunt u een telefonische afspraak maken op 06 42898537. Of onze website raadplegen: www.2ehands-zorghulpmiddelen.nl. Want ons aanbod wisselt steeds!"

De opbrengst wordt aan een goed doel geschonken: 'fun' voor gehandicapte kinderen. Afgelopen jaar is dit geld gegaan naar (1) Centra voor Aangepast Paardrijden voor gehandicapte kinderen; (2) zwemgroep 'aqua unique' voor gehandicapte kinderen van Stichting Koprol; (3) Buitenschools sporten van de Maartenskliniek; (4) circustheater Stoffel ten behoeve van theaterschool Arnhem; (5) Speelweek voor meervoudig gehandicapte kinderen, gecoördineerd door het GVO.

Afvalinzameling zorgt voor eerste deuken in coalitie Groesbeek

GROESBEEK – De manier van afvalinzameling voor de gemeente Berg en Dal in 2017 heeft voor de eerste deuken in de coalitie gezorgd. Het probleem heeft zich voorgedaan tijdens de discussie betreffende het omgekeerd inzamelen van afval.

Het is de bedoeling dat ieder gezin drie containers krijgt te weten voor GFT, plastic en blik en papier en dat de bewoners zelf het restaval in ondergrondse containers moeten gaan dumpen. Voor de wethouders Fleuren (CDA) en Weijers (VOLG) gaat dit nog te ver, zij blijven vooralsnog voor het op laten halen van afval. Echter de wethouders Thijssen (GVP) en Barber (C'90), alsmede burgemeester Slinkman zijn wel voor het omgekeerd afval inzamelen. Het hele probleem draait om het ophalen of weg brengen van restafval. Volgens wethouder Thijssen is uit diverse proeven in omliggende gemeenten gebleken dat er bij omgekeerd inzamelen nauwelijks nog restafval is. Dat restaval kan dan in ondergrondse containers gedeponeerd worden, waarvan er 65 geplaatst zullen gaan worden. Met het pasje kan men de containers openen en vervolgens de gewone grijze zak uit de supermarkt met restafval erin deponeren.

De voormalige gemeente Ubbergen werkt al jaren met de kliko's, terwijl in Groesbeek en Millingen nog met de blauwe zak wordt gewerkt. "Nu we een gemeente zijn geworden zal er ook een systeem moeten komen", aldus Thijssen. Voor de papierophalers van diverse verenigingen wordt het makkelijker, zij hoeven niet meer te beuren, zij zetten de container met papier in de grijpers van de vrachtwagens. Ouderen die het restafval zelf niet weg kunnen brengen kunnen de mensen van wie een tegenprestatie wordt verwacht, inschakelen", besluit Thijssen.

Computerapparatuur ontvreemd

in woning Beek

BEEK – In de nacht van maandag op dinsdag is ingebroken in een woning aan de Rijksstraatweg in Beek.

Door een deur te forceren is men de woning binnengekomen en terwijl de bewoners sliepen, is de woning doorzocht. Voor zover bekend zijn is men er vandoor gegaan met computerapparatuur.

Supermarkt De Witt in Beek mag uitbreiden

BEEK – Supermarkt De Witt aan de Waterstraat in het centrum van Beek mag uitbreiden. De gemeenteraad heeft donderdagavond 26 november het bestemmingsplan vastgesteld. In totaal waren er tien zienswijzen ingediend, één van de zienswijze heeft geleid tot het aanvullen van het beoogde plan.

Ook ambtelijk zijn enkele wijzigingen doorgevoerd zodat verkeer, parkeren, bevoorrading en geluid juridisch beter verankerd zijn in het bestemmingsplan. Voor de herinrichting van de openbare ruimte is door de voormalige gemeente Ubbergen al een bedrag van 495.000 euro beschikbaar gesteld. Inmiddels is de herinrichting aanmerkelijk verbreed waardoor in totaal bedrag van 1.032.000 euro benodigd is. De oorzaak hiervan is onder andere veranderde toerekening van voorbereidings- en toezichtskosten sinds de gemeentelijke herindeling ad 178.000 euro, aanpassing riolering 122.000 euro, verruiming plangebied ad 89.000 euro, nieuwe verlichting 40.000 euro en verwachte prijsstijgingen tot aan het moment van de uitvoering in 2018 84.000 euro.

Daarnaast zijn de destijds geraamde kosten ad 495.000 euro voor de herinrichting van de weg en het realiseren van de bovengrondse Elzenbeek gestegen met ongeveer 24.000 euro. Om die reden komt het college voor de begroting van 2017 met een voorstel betreffende het verschil van 537.000 euro. Na de vaststelling van het bestemmingsplan – na de inzage termijn – zal het college overgaan tot verlening van de aangevraagde omgevingsvergunning, kan gestart worden met de verbouw van supermarkt Nico de Witt. Schmiermann (PvdA) was blij dat het eindelijk van de grond is gekomen. Coerwinkel ( GroenLinks) vroeg wel aandacht voor de voetgangers en fietsers en daar sloot Verheijen ( CDA ) zich bij aan. "Maar vergeet daarbij de infrastructuur niet", hield hij het college voor.

SC Millingen C 3 kampioen

MILLINGEN - Het seizoen begon voor de C3 een beetje rommelig. Aanvankelijk was er maar een trainer (Daan) en een leider (Rico). Bij de eerste wedstrijd stond Rico er helemaal alleen voor. Ook konden ze maar een keer per week trainen. Na die eerste wedstrijd heeft Guido zich aangeboden om ook eens per week een training te geven en om er zaterdags bij te zijn. Zo geregeld zo gedaan. Uiteindelijk kwamen Edwin (leider) en Jan (assistent trainer) er nog bij.

Maar nu het belangrijkste: het team. Een vrij nieuw team. Een vertrouwde kern van spelers die al langer samen spelen: Teun, Joeri, Sjoerd, Levi, en Bram aangevuld met spelers uit andere teams. De verdediging was, op de keeper na, volledig nieuw. Ze hebben het uitstekend gedaan gezien het weinige aantal tegendoelpunten, in 11 wedstrijden 14 tegendoelpunten. De keeper Teun hoefde niet veel te doen, maar als hij er moest staan, stond hij er. De verdedigers, Simon, Thijs, Ruben, Silas en Thom hebben altijd goed hun mannetje uitgeschakeld en het spel keurig opgebouwd. De middenvelders Roel, Sjoerd, Joeri en Max hebben, vaak via mooie combinaties, voor de juiste aanvoer naar de aanvallers gezorgd. Maar in moeilijke wedstrijden hebben ze ook hun verdedigende taken uitgevoerd. Vooral de aanvallers, aanvoerder Nick, Levi, Bram en Bjorn zorgden voor de voorzetten en de doelpunten. Ze hebben in 11 wedstrijden 76 x gescoord!

In 11 wedstrijden 10 overwinningen en 1 nederlaag! Cijfers van een terechte kampioen! En bovenal was het een echte teamprestatie, jullie hebben het echt als team gedaan! Met mooi, verzorgd voetbal. Klasse, jongens!

GROESBEEK - De laatste keer dit jaar: zaterdag 5 december is het weer de eerste zaterdag van de maand, en dus open huis bij stichting 2ehands-zorghulpmiddelen aan de Reestraat 5 in Groesbeek van 10.00 tot 14.00 uur. U kunt dan zonder afspraak komen kijken naar onze rollators, douchestoeltjes, toiletsteunen, scootmobielen, tilliften et cetera.

"Voor de rest èn als u grotere dingen zoals bedden of driewielfietsen nodig hebt (die in de opslag staan), kunt u een telefonische afspraak maken op 06 42898537. Of onze website raadplegen: www.2ehands-zorghulpmiddelen.nl. Want ons aanbod wisselt steeds!"

De opbrengst wordt aan een goed doel geschonken: 'fun' voor gehandicapte kinderen. Afgelopen jaar is dit geld gegaan naar (1) Centra voor Aangepast Paardrijden voor gehandicapte kinderen; (2) zwemgroep 'aqua unique' voor gehandicapte kinderen van Stichting Koprol; (3) Buitenschools sporten van de Maartenskliniek; (4) circustheater Stoffel ten behoeve van theaterschool Arnhem; (5) Speelweek voor meervoudig gehandicapte kinderen, gecoördineerd door het GVO.

Filmvoorstelling over Japan

Foto: Jan Driessen

Foto: Jan Driessen

GROESBEEK – Zondag 13 december wordt er in De Mallemolen aan de Kloosterstraat in Groesbeek een filmvoorstelling vertoond over een rondreis door Japan. Er wordt gestart in Tokio en vervolgens worden de steden Kamakura, Matsumoto, Takayama, Kyoto, Osaka, Hyroshima en Nagasaki bezocht.

De kijker gaat naar Ginsa, het centrum van Tokio. Vervolgens de vismarkt, een van de grootste vismarkten in de wereld. In Takayama ziet men de optocht met praalwagens, als dankfeest voor de rijst oogst. Daarna gaat men naar het Boeddhistisch centrum waar de tempel van 'Duizend Lantaarns' staat, waar er altijd een van moet branden. Daar is ook een begraafplaats met meer dan 200.000 graven alsmede een monument voor Japanse soldaten die in de oorlog zijn omgekomen. Indrukwekkend is het monument van kleine betonnen beeldjes voor abortus kindjes, waarvan het leven te vroeg werd afgebroken door abortus en die geen kans kregen. Vervolgens wordt Kyoto bezocht, dat in de oorlog bespaard is gebleven door de geallieerden.

De stad is bekend door Geiha's, hier staan prachtige tempels en een befaamd treinstation een ontwerp van architect Professor Hiroshi Hara. Daarna worden de steden Hiroshima en Nagisaki bezocht die in de WO 11 door atoombommen zijn verwoest en weer helemaal zijn herbouwd. Bijzonder is het eilandje Miyajima waar een tempel staat met heilige relikwieën. Voor het eiland staat een poort die 800 jaar oud is. Vervolgens gaat men naar Decima waar Nederlanders 200 jaar geleden een handelspost hebben gehad. De voorstelling begint om 11.00 uur, entree inclusief kopje koffie /thee twee euro..

Ruime eerste prijs voor fanfare Sint-Cecilia

REGIO - "Na maanden van voorbereiding vertrokken wij, de muzikanten van fanfare Sint-Cecilia, zaterdag 28 november richting De Hanzehof te Zutphen om de werken Ostinati van Jan Van der Roost en Between the two rivers van Philip Sparke ten gehore te brengen."

"Na het inspeelwerk begonnen we toch nog wat onzeker aan Ostinati. Een zeer lastig werk met een razend moeilijke paukenpartij die Max Staub voor zijn rekening heeft genomen. Vanaf de prachtige solo van alt-saxofoniste Alette Burghout begon het steeds beter te lopen en eindigden we met een krachtig en virtuoos slot. Het tweede werk werd ingezet en na afloop hadden we het idee dat ook dit werk prima uit de verf kwam. Een langdurig applaus volgde. Rond 20.00 uur dan eindelijk de langverwachte uitslag: Voor het eerste werk 86,0 punten en voor het tweede werk 86,67 punten, een gemiddelde van 86,33 punten. Het maximale puntental is 100. Enkele opmerkingen van de jury:

  • Goede muzikale tegenstellingen + dynamiek

  • Veel positiefs beluisterd

  • Afgezien van wat schoonheidsfoutjes zeer overtuigend en overweldigend

  • Compliment voor pauken!

Ook waren er een paar punten van opbouwende kritiek. Die nemen we zeker ter harte."

Vermeld dient te worden dat we gespeeld hebben met een aantal jeugdleden die voor de eerste keer meededen met een concours. Voor hen ook een bijzondere ervaring! "We mogen zeker dirigent Dick Bolt niet vergeten te bedanken voor zijn inzet en geduld. Zonder zijn deskundige leiding hadden we dit resultaat niet behaald. Bespeel je een instrument en lijkt het je leuk om in een fanfare te spelen die in de hoogste afdeling uitkomt, kom dan een keer kijken en luisteren tijdens de repetitie op maandagavond."

Einde aan zegereeks De Treffers

GROESBEEK - De oudjes uit Haarlem voorkwamen de zevenklapper van De Treffers 0-0. Het gelijkspel was een redelijke afspiegeling van de krachtsverhoudingen.

De eerste tien minuten zette De Treffers goed druk, maar Robert Mutzers wist niet te profiteren van een doorkopbal van Wesley Meeuwsen en een schot van Twan Smits die voorlangs ging. Daarna kreeg HFC de kans, met name via Mike van den Bam, die Bram Eltink een moeilijke middag bezorgde. De eerste keer werd een schot van Van den Ban op de doellijn gekeerd en was de rebound van Yaakoubi niet succesvol. De tweede maal schoot Verdam hoog over. De Groesbekers hadden in de twintigste minuut de score moeten openen toen Maertzdorf langs zijn tegenstander gleed en de bal goed terug legde, maar Wesley Meeuwsen tikte naast voor open doel. Het spel golfde op en neer samen met de wind. Op slag van rust vonden Meeuwsen en Maertzdorf elkaar weer maar nu werd de voorzet van Frank Keukens op een haar na gemist. Na de rust zakte het spelpeil. Yaakoubi mocht een keer op links oprukken maar zag zijn schot voorlangs gaan.

Aan de Groesbeekse kant was er een kopbal van Rick Verbeet uit een voorzet van Robin Janssen, die maar net naast ging. De wedstrijd speelde zich vervolgens op het middenveld af. Een vrije schietkans voor Verdam werd door Robin Janssen geblokt en daarnaast waren er enkele scrimmages voor het HFC-doel maar echt moeilijk kreeg de HFC doelman het niet. De Treffers blijft tweede maar de concurrenten behaalden ook niet het optimale resultaat.

Koffie drinken met vrijwilligers Mantelzorg Groesbeek

GROESBEEK – Op maandag 4 januari kunnen de mantelzorgers van 14.00 tot 15.30 uur in De Mallemolen koffie drinken met de vrijwilligers van Steunpunt Mantelzorg Groesbeek.

Het nieuwe jaar willen de vrijwilligers graag starten met de mantelzorgers om het nieuwe jaar te vieren en tevens een aantal veranderingen door te geven. Onder het genot van een kopje koffie met wat lekkers.

Mantelzorglunch in De Meent Groesbeek

GROESBEEK - Donderdag 17 december vindt er in 't Trefpunt van Woonzorgcentrum De Meent tussen 12.00 en 13.00 uur een mantelzorglunch plaats.

Er even tussenuit; gezellig met andere mantelzorgers een hapje eten in 't Trefpunt. Er zijn weer plaatsen beschikbaar. Indien men interesse heeft voor deze lunch dan kan men contact opnemen met Steunpunt Mantelzorg, e-mail m.galdermans@welzijngroesbeek.nl.

GROESBEEK – Op maandag 4 januari kunnen de mantelzorgers van 14.00 tot 15.30 uur in De Mallemolen koffie drinken met de vrijwilligers van Steunpunt Mantelzorg Groesbeek.

Het nieuwe jaar willen de vrijwilligers graag starten met de mantelzorgers om het nieuwe jaar te vieren en tevens een aantal veranderingen door te geven. Onder het genot van een kopje koffie met wat lekkers.

Lekker uitlopen na de Zevenheuvelenloop

HEILIG LANDSTICHTING – Bij Museumpark Orientalis wordt op zondag 13 december het Licht Loopje gehouden, een hardloopevenement in Heilig Landstichting in kerstsfeer.

De route 5,77 kilometer lang voert langs vele lichtjes in het prachtig aangeklede park. Het Licht Loopje is leuk voor jong en oud. Veel deelnemer(ster)s maken er een sport van zich uit te dossen met allerhande lichtjes, wat de loop nóg sfeervoller maakt. Een jury beloont diegene die zich het mooist heeft met een leuke prijs. Maar voor alle deelnemer(ster)s wacht er een beloning; na afloop worden ze getrakteerd op een lekkere kop erwtensoep.

Het Licht Loopje start bij zonsondergang om 16.27 uur. Deelname aan deze loop kost 7,77 euro (voor kinderen tot twaalf jaar 3,77 euro). De opbrengst van het Licht Loopje komt geheel ten goede aan de dieren die in het park aanwezig zijn. Parkeren kan gratis op de parkeerplaats bij de Cenakelkerk waar ook de start van het Licht Loopje is. Is de parkeerplaats dar vol dan kan er betaald worden geparkeerd op het parkeerterrein van het museumpark. Het is aan te bevelen met het openbaar vervoer of fiets te komen. Inschrijven voor deze loop kan men al via inschrijven.nl.

Optreden O'g3ne in Cardo Theater

Foto: Robin Kamphuis

GROESBEEK - O'g3ne treedt donderdag 10 december om 20.30 uur op in Pluryn, Cardo Theater op het terrein van Werkenrode, Nijmeegsebaan 9 in Groesbeek. O'g3ne is een meidenband bestaande uit de drie zeer getalenteerde zussen Lisa, Amy & Shelley.

O'g3ne schrijft geschiedenis door als eerste groep ter wereld The Voice te winnen. De drie zussen zijn hiermee de 'voices of Holland'. In 2007 wonnen zij al eerder onder hun eigen namen het Junior Songfestival. Medio 2014 werd het drietal gevraagd auditie te doen voor The Voice of Holland, seizoen 5. Omdat dit programma een geweldige springplank is voor talent werd besloten om mee te doen onder de gloednieuwe naam O'g3ne .

Bij hun Blind Audition maakten zij een verpletterende indruk met hun BeeGees cover 'Emotion'. Direct na het winnen van de finale van The Voice of Holland domineerde O'g3ne de iTunes-lijst met op nummer 1 'Magic, 2 'Change will come' en op 3 'Emotions. Begin 2015 ontvingen ze uit handen van Robert ten Brink een gouden plaat voor de single Magic.

Bij de voorstellingen van Stichting Cardo ontmoeten mensen elkaar in de intieme sfeer van ons eigen theater! Al voor het 19de jaar brengt Stichting Cardo een gevarieerd theaterprogramma van popconcert tot toneel en van cabaret tot dansvoorstelling, Cardo Theater biedt voor iedereen een leuk en altijd verrassend programma. Cardo...een bijzondere belevenis! Informatie hierover op de site www.stichtingcardo.nl.

Kom in kerstsfeer met The New York Gospel Singers Show

GROESBEEK - Donderdag 17 december aanvang 20.00 uur is er een optreden van The New York Gospel Singers Show in Cardo Theater, Groesbeek. Kaarten à 17,50 euro zijn verkrijgbaar bij alle Primeravestigingen of online via www.cardotheater.nl

Deze theatershow van Troyson James en de Gospel Singers is bestemd voor jong en oud en neemt u mee door de straten van New York. Ze raken je met hun fantastische stemmen vanuit hun zwarte ziel regelrecht in het hart.

Ze stonden al in Paradiso en de Heineken Music Hall. Op TV waren ze te zien in X-Factor, The Voice of Holland, Korenslag en nog vele tv-programma's. Ze hebben meegedaan met grote musical producties als Aida en The Lion King. Ook zijn ze te bewonderen in de bioscoophit Gooische Vrouwen 2 met onder andere Linda de Mol.

Met hun tomeloze energie, humor en opwindende gospelklanken staat deze show garant voor een sfeervol programma vol gospel- en popsongs en soulklassiekers, die met hart en ziel worden gezongen. Het repertoire bestaat uit black gospel met invloeden vanuit de R&B, soul en pop. Met wereldberoemde hits als Oh Happy Day, Amen en Amazing Grace is dit het meest swingende theaterconcert van het jaar.

Inspreker tot gemeenteraad: 'Ontvang de vluchtelingen warm'

GROESBEEK - In de gemeenteraad van Groesbeek heeft de heer Vogel een beroep op zowel het college als de gemeenteraad gedaan om de vluchtelingen warm te ontvangen. In zijn betoog maakte de spreker zich zorgen over de negativiteit op veel plaatsen ten aan zien van de vluchtelingen stroom naar Nederland.

"De vluchtelingen zijn mensen met hun eigen leefgewoontes en overtuigingen die hun land ontvluchten omdat bijvoorbeeld Syrië, met zichzelf in oorlog is en grote mogendheden zich ermee bemoeien. Zij hebben voor Nederland gekozen omdat iets in ons land hen aantrekt. De vluchtelingenstroom groeit gestaag en ook Groesbeek zal moeten zoeken naar opvangmogelijkheden. Wat het ook wordt 150 of 600 vluchtelingen. Zeventig jaar geleden zijn veel mensen uit Groesbeek gevlucht omdat het hier ook oorlog was en veel bombardementen het dorp plat gooiden. Ook zij zijn als vluchteling elders veelal met warmte en zorg ontvangen. Ik vraag de burgemeester om in de gemeente begrip te kweken en ook die mensen warm te ontvangen."

Ook aan de gemeenteraad deed de inspreker een beroep om dit vluchtelingen onderwerp unaniem te omarmen en open te staan voor toekomstige vragen op dit gebied. Een gastvrouw op Heumensoord nodigt het college en raadsleden uit om te komen kijken en luisteren voor het geval Groesbeek overgaat tot opvang van mensen, die op de vlucht zijn. De uitstraling van het samenwerken met elkaar, ook met de vluchteling zelf, kan zo sterk zijn dat mensen in Groesbeek inzien dat angst ongegrond is.

Engeltjes stromen binnen in Museumpark Orientalis

HEILIG LANDSTICHTING – De zoektocht van museumpark Orientalis loopt zo goed, dat haast geboden is. Wie wil figureren in de levende kerststal die het museumpark elk jaar bij aanvang van het Feest van Licht organiseert, moet zich snel aanmelden.

Slaagde het museum er het vorig jaar in tien burgemeesters uit te dossen als herder, koning of Jozef, dit jaar wil het museum de hulp inroepen van honderd meisjes (tot 10 jaar) die altijd al een keer ervan droomden een engeltje te spelen. De engeltjes openen samen met de spelers in de levende kerststal op zondagmiddag 13 december het Feest van Licht, een maand lang vol sfeervolle activiteiten in het museumpark.

Engeltjes die mee willen doen krijgen van het museum een paar prachtige vederen vleugeltjes, worden geschminkt, kunnen deelnemen aan leuke kinderactiviteiten, krijgen wat lekkers te eten en te drinken en staan daarnaast in het middelpunt van de belangstelling. Ook dit jaar verwacht het museum veel media-aandacht. Aanmelden en informatie kan men verkrijgen via feestvanlicht@gmail.com. Ieder engeltje mag een begeleider(ster) gratis mee naar binnen nemen in het museumpark.

Gemeenteraad maakt zich zorgen over meldpunt Veilig Thuis

GROESBEEK – De gemeenteraad van Groesbeek maakt zich ernstige zorgen over het meldpunt Veilig Thuis. Raadslid Hoeken (PvdA) was geschrokken van de uitslag van het rapport van de jeugdinspectie. "Dat baart ons zorgen", liet hij aan wethouder Thijssen weten.

Van de 24 controlepunten waren er maar acht voldoende. Wij willen nu nader geïnformeerd worden wat er aan de hand is bij Veilig Thuis. Wethouder Thijssen liet weten dat het rapport pas onlangs verschenen tijdens de carrousel "Maar u zult begrijpen dat wij boven op het rapport zitten", hield hij Hoeken voor. "Op 17 december tijdens de vergadering van het algemeen bestuur zal dit rapport beslist aan de orde komen", aldus Thijssen.

Ten Doesschate (VVD) stemde niet in met doorgang van Veilig Thuis. "Dat scheelt ons 45.612 euro", aldus Ten Doeschate die van mening was dat de GGD zich overal mee wil bemoeien zonder een kostenplaatje van te voren bekend te maken. Poelen (CDA) droeg het college op om in het voorjaar met een nota te komen van taken om op te dragen aan de GGD. Daarnaast wilde Poelen voor de begroting van 2017 een analyse van de kosten en wil beter inzicht betreffende het geld wat Groesbeek (Berg en Dal) gaat investeren in de GGD. "Ik verwacht van de GGD een notitie van maatwerk voor Groesbeek door de GGD", besloot Poelen. Wethouder Thijssen liet weten dat de directeur van de GGD in gesprek wil met de gemeenteraad van Groesbeek. "De raadsleden zullen vragen moeten voorbereiden, zodat die door de directeur beantwoord kunnen worden", volgens Thijssen.

Opvoedinforegionijmegen.nl verrijkt met thema Ouderschap

REGIO - De regionale website www.opvoedinforegionijmegen.nl is sinds kort verrijkt met informatie over het thema Ouderschap. Ouders en andere opvoeders vinden er informatie over bijvoorbeeld het combineren van werk en kinderen of de gezinssamenstelling na een scheiding.

De website is overzichtelijk ingedeeld; in elke levensfase komen min of meer dezelfde onderwerpen en thema's aan bod met informatie die specifiek voor die fase van belang is. Zoals groei, ontwikkeling , gezondheid, voeding, opvoeding, omgaan met ( lastig ) gedrag, verzorging, veiligheid, opvang en onderwijs. Iedere ouder zit wel eens met vragen; " Doen we het wel goed ? Waarom is mijn kind zo verlegen ? Hoe stel ik duidelijke grenzen ? Maar ook ; hoelang mag mijn peuter televisie kijken ? En wat doe je tegen cyberpesten ? " Op de website staat veel betrouwbare informatie die ouders op weg kan helpen. Naast algemene basisinformatie bevat de website ook informatie over andere betrouwbare websites van bijvoorbeeld de overheid en van thema – instituten, zoals het Voedingscentrum. Daarnaast biedt Opvoedinforegionijmegen.nl adressen van organisaties en instellingen die hulp en ondersteuning bieden in de eigen omgeving. Maar ook zijn er boekentips, cursussen en trainingen voor ouders en kinderen op te vinden. De website heeft ook een facebook – pagina; www.facebook.com/OpvoedinfoRegioNijmegen.

Sinterklaas bij SC Millingen

Foto: Hans Driessen

MILLINGEN - Op uitnodiging van het JAC bezocht Sinterklaas met zes Pieten zaterdagavond 28 november het clubhuis van SC Millingen.

De Sint werd opgewacht door bijna zeventig F-pupillen, waaronder ook de F5. In dat team zitten zo’n dertig pupillen, die alleen trainen en nog niet in competitieverband voetballen.

Elk team, van F5 tot en met F1, werd met hun trainers en leiders naar voren gehaald en met hulp van het Boek wist de Sint over ieder wel wat te vertellen. Bij het vertrek van Sinterklaas kregen de pupillen een mooi cadeau uit de zakken van de Zwarte Pieten... een handdoek met logo en naam van SC Millingen!

Adventsoptocht met lampionnen

GROESBEEK - De gezamenlijke kerken en de oudercommissie van kindercentrum De Kabouterhoeve en De Toffe BSO organiseren voor alle kinderen in Groesbeek op zaterdag 19 december een lampionnenoptocht.

De kinderen mogen met hun eigen lampion om 16.45 uur naar de Cosmas en Damianuskerk komen aan de Pannenstraat. "We starten in de kerk met een mooi adventsverhaal en lopen over het Dorpsplein naar de protestantse kerk. Daar zingen we allemaal samen een paar kerstliedjes en is er voor alle kinderen een kopje warme chocomel en voor de ouders glühwein. Het is fijn als er veel kinderen komen, zodat er in dit weekend van de vierde advent een lange stoet van lichtjes door ons dorp trekt. Iedereen is welkom!"

Onbekende man loopt huizen en

bedrijven binnen

OOIJPOLDER – Een tot nog toe onbekende man is afgelopen week en begin deze week zowel woningen als bedrijven binnen gelopen in Leuth, Ooij en Erlecom. Daarvoor zijn bij de politie diverse meldingen binnengekomen.

Het zou gaan om een 40-50 jaar oude man met vermoedelijk een stoppelbaard en spreekt gebrekkig Engels en Frans. De man forceert geen deuren, maar komt steeds via openstaande deuren zowel de woningen als de bedrijven binnen. Als hij wordt betrapt en hem duidelijk wordt gemaakt dat hij moet vertrekken, doet hij dan ook zonder zich er tegen te verzetten. De man gaat vervolgens op een fiets weer weg. De politie adviseert zowel bewoners van woningen als eigenaren van bedrijven als de man zich aandient 112 te bellen, zodat de politie kan vaststellen wie deze man is en wat zijn bedoelingen van de insluipingen zijn.

Winterexcursie IVN Rijk van Nijmegen

REGIO - Oh Dennenboom... Een winterexcursie van IVN Rijk van Nijmegen. Zondag 20 december om 14:00 uur wordt vertrokken vanaf de SBB-Pplaats nabij restaurant De Wolfsberg, Mooksebaan in Groesbeek. Op zoek naar de dennenboom met de altijd groene naalden.

"We kunnen er hier zeker zo'n negen soorten naaldbomen vinden. Maar allemaal dennenbomen? Dat laten onze gidsen zien en ruiken. en ook de Kelten en Germanen doen mee.... Kosten twee euro, leden van IVN en KNNV gratis. Meer info: www.ivn-nijmegen.nl.

Autoruit

vernield in Ooij

OOIJ – In de nacht van zaterdag op zondag hebben tot nog toe onbekenden een zijruit van een auto vernield die stond geparkeerd aan de Bleistraat in Ooij.

Omdat er niets uit de auto wordt vermist, zijn de dader(s) vermoedelijk gestoord en zijn vertrokken.

SC Millingen E3 kampioen

MILLINGEN - Zaterdag 28 november was de grote dag, de kampioenswedstrijd thuis tegen de medekoploper DVOL E7. Allebei hadden we alles nog gewonnen, zij iets meer doelpunten voor en wij iets minder doelpunten tegen. Met voor beide ploegen veel supporters langs de lijn zou dit dus een spannende pot gaan worden.

Zonder zenuwen zijn de jongens en meisjes aan deze partij begonnen en na een wat aftastend begin was de eerste kans voor DVOL. Halverwege de eerste helft bereikte een lange uittrap van onze keeper Tijn, Mikay en hij omspeelde de laatste man en de keeper: 1-0!

De hele wedstrijd werden de aanvallen van DVOL vakkundig onschadelijk gemaakt door goed keeperswerk van Tijn en perfect verdedigend werk van Sanne, Thijmen, Sophie en Tom. Patrick en Mikay hadden het middenveld volledig in handen en voorin ontregelden Lieke en Nick de achterhoede van de tegenstander. Mede door enkele goede reddingen van de keeper van DVOL gingen ze met 1-0 de rust in.

De tweede helft was net begonnen en er kon weer gejuicht worden, 2-0 door Nick. We hadden de partij nu onder controle en met geweldig samenspel volgden de 3-0 en de 4-0, de buit was binnen… Door de geweldige inzet waren de meeste wat moe en DVOL kon op het eind nog terugkomen tot 4-2, maar daar bleef het bij.

Na het laatste fluitsignaal barstte de feestvreugde los, de kampioensshirts werden door de ouders uitgedeeld en de foto’s konden worden gemaakt. In de kantine nog een woordje van de voorzitter en de supportersvereniging en daarna kon de friet en de limonade aanrukken. Het kampioenschap werd afgesloten met een mooi feestje.

Cursus Duidelijkheid over dementie

GROESBEEK - Wordt uw zelfstandig wonende partner of familielid steeds vergeetachtiger of hebt u de zorg van een dementerende? Dan kan de cursus ‘Duidelijkheid over dementie’ u helpen om misverstanden over dementie weg te nemen en om er op een goede manier mee om te gaan.

Gedurende zes bijeenkomsten krijgen familieleden, mantelzorgers en andere naasten van zelfstandig wonende dementerenden, uitgebreide informatie over wat dementie precies is. Denkt u hierbij aan welke vormen er zijn; wat de oorzaken zijn; hoe vaak het voorkomt; hoe het ziekteproces verloopt; wat is de beleving is van de dementerende.

Verder wordt er ingegaan op de belangrijkste veranderingen die optreden bij een dementerende: de gedragsveranderingen en de gevolgen daarvan voor de directe omgeving en in het bijzonder de mantelzorger. Er is aandacht voor de manier van omgaan met de dementerende en de mogelijkheid om hulp in te schakelen. Tevens is er gelegenheid om ervaringen uit te wisselen met andere deelnemers.

De cursus ‘Duidelijkheid over dementie’ wordt gegeven door twee ervaren wijkverpleegkundigen van ZZG zorggroep en vindt plaats in cultureel centrum De Mallemolen, Kloosterstraat 11 in Groesbeek.

De cursusdata zijn: 15, 22 en 29 februari, 14 en 21 maart en 4 april van 19.30 tot 21.30 uur. "Voor deelname aan deze cursus vragen we 25 euro voor lesmateriaal, koffie & thee. Voor ingeschreven mantelzorgers worden de kosten vergoed door het Steunpunt (wel even aanmelden). Voor meer informatie of aanmelden kunt u bellen naar ZZG 024 3665777."

Mini-expositie

kerstpostzegels

in Orientalis

HEILIG LANDSTICHTING – Het thema 'kerst' is voor postzegelontwerpers in alle landen al jaren favoriet. In museumpark Orientalis is een verzameling van 120 kerstpostzegels te bewonderen die dateren vanaf 1958.

De mini-expositie staat in de kerststallententoonstelling die tijdens het 'Feest van het Licht' te zien is in het museum. Niet alleen postzegels uit Nederland maar ook uit andere landen zoals Antiqua, Australië, Christmas Island, Mongolië, Sri Lanka, Sint-Lucia en Burundi zijn aanwezig. De kerstzegels zijn verzameld door de heer J.G. Ulrich tijdens zijn werk voor de koopvaardij. De zegels beelden met name delen en figuren uit het kerstverhaal af, maar soms ook kerstfiguren als de kerstman of een kerstboom. Een serie uit het Verenigd Koninkrijk verbeeld het kerstliedje 'Twelve days of Christmas'. De serie van Christmas Island (Indische Oceaan) is uitgegeven door Unicef en laat de kinderen van de wereld zien. De zegel van Sint-Lucia verbeeldt de heilige Lucia en noemt de datum van haar feestdag 13 december. Feest van het Licht 2015 houdt op 12 en 13 december vanaf 12.00 uur haar openingsweekend en is vervolgens van 19 tot en met 30 december van 12.00 tot 19.00 uur geopend behalve van 24 tot en met 26 december tot 18.00 uur. Meer informatie staat op www.feestvanlicht.nl.

Kerstconcert in Beek

BEEK - Op zondag 20 december is het kerstconcert in het Kulturhus in Beek. Aanvang is 11.30 uur.

Alle orkesten van de harmonie KNA nemen deel: het jeugdorkest, onder leiding van Marieke van Ruitenbeek, heeft een aantal nieuwe leden en nieuwe nummers ingestudeerd en zal een verrassend optreden laten zien. De slagwerkgroep onder leiding van Gijs Arts heeft een heel nieuw repertoire op de lessenaar staan en zij zullen samen met het grote orkest optreden waarbij één van hen Little Drummer Boy zal meespelen. Het grote orkest laat ook veel nieuwe stukken horen waaronder: Symphonic Highlights from Frozen, Rikudim, Medieval Christmas, Simon and Garfunkel en natuurlijk worden de traditionele kerstliedjes niet vergeten.

Kortom, een ochtend vol afwisselende muziek in een mooi versierde zaal in het Kulturhus in Beek, zaal open vanaf 11.00 uur.

Koor Ap/Art treedt op bij Schloss Moyland én verzorgt de kerstmis

MILLINGEN - Op zondag 13 december zal koor Ap/Art tussen 18:30 en 20:00 uur te beluisteren zijn op de traditionele kunstnijverheids-kerstmarkt bij het prachtige museum Schloss Moyland.

"Wij zullen daar een mooie mix van meer swingende, maar ook rustieke (kerst)nummers ten gehore brengen. Zoals u van ons gewend bent, kunt u genieten van een sfeervol optreden onder de inspirerende leiding van onze dirigent Frans Coerwinkel en met begeleiding van onze live band. Een bezoek aan de markt is zeker de moeite waard. Ambachtslieden uit heel Duitsland en aangrenzende landen tonen hun nieuwe producten van diverse materialen waaronder keramiek, glas en wol. Bezoekers worden verwend met hartige en zoete lekkernijen en winterse drankjes."

Op vrijdag 25 december om 11:00 uur zal koor Ap/Art de mis ter ere van eerste kerstdag muzikaal omlijsten in de Heilige Antonius van Padua kerk in Millingen aan de Rijn. Onder de bezielende leiding van dirigent Frans Coerwinkel zal koor Ap/Art de mis met gepaste muzikale stukken ondersteunen. Traditionele kerstliederen zullen afgewisseld worden met moderne kerstnummers, wat zal leiden tot een mooi en sfeervol geheel in Bedburg Hau en/of op eerste kerstdag in Millingen aan de Rijn!

College deelt visie Landgoed Nederrijk 2015 niet

GROESBEEK – Het college neemt geen positieve houding aan ten aanzien van de visie Landgoed Nederrijk 2015 en heeft besloten niet op de uitnodiging in te gaan voor een rondleiding op het landgoed. Het is niet de eerste keer dat er plannen zijn ingediend die ook niet door de toenmalige colleges werden gesteund.

De nieuwe visie betreft:
Sloop en herbouw rijks monumentale vakwerkschuur, waarbij de schuur naar de Zevenheuvelenweg wordt verplaatst en wordt omgebouwd tot een horecafunctie (pannenkoekenhuis) die plaats biedt aan 60 tot 80 gasten.
Bouw van twee grote villa's (750 tot 1500 m2 ) aan de Oude Kleefsebaan.
Bouw zeer groot (4700 m3 ) landgoedhuis (10 à 20 appartementen of zorghotel) midden op het landgoed.

De argumentatie uit 2013/2014 om de visie af te wijzen gaat ook ditmaal weer op, dat heeft de provincie Gelderland onlangs ook onderschreven. De Rijksdienst heeft gekeken naar de optie om het pand te slopen en te herbouwen, zij kwam tot de conclusie dat dit ongewenst is. Zij ziet de vakwerkschuur op die locatie als zeer waardevol.

De optie om een zorghotel te beginnen in het landgoedhuis is ook al eerder afgewezen. Ook om zeer dure appartementen te realiseren in het pand past niet bij het woningaantal van de gemeente Groesbeek, dan moeten ergens anders twintig woningen geschrapt worden. Daarnaast is niet gedacht aan het parkeren. Ook een nieuwe horecafunctie aan de Zevenheuvelenweg zal voor flinke druk in het gebied zorgen, waardoor de natuurwaarden minder zullen worden.

Informatieavond 'Even Niet'

GROESBEEK - Op 19 januari wordt er een informatieavond gehouden onder het thema 'Even Niet' in De Mallemolen in Groesbeek van 19.30 tot 21.30 uur.

Deze avond is speciaal bedoeld voor iedereen die de zorg heeft voor een naaste. Tijdens deze avond is er informatie over allerlei zaken, waar je mee te maken kunt hebben, wanneer je voor iemand zorgt.

Welke vergoedingen zijn er vanuit de zorgverzekering?
Welke vormen van dagbesteding zijn er?
Welke mogelijkheden zijn er om er zelf af en toe op uit te kunnen?
En nog veel meer.

Ook zijn er deskundigen aanwezig aan wie men vragen kan stellen alsmede informatie kraampjes. Men kan zich nu al vast opgeven uiterlijk voor 10 januari: 06 13859106 of per email m.galdermans@welzijngroesbeek.nl.

Onder invloed achter het stuur

BERG EN DAL – In de nacht van dinsdag op woensdag is bij een routinecontrole op de Oude Kleefsebaan in Berg en Dal een 37-jarige automobilist uit het Duitse Wyler tegen de lamp gelopen, omdat hij onder invloed van alcohol zijn voertuig bestuurde.

Een blaastest wees uit dat hij 340 UGL blies terwijl 220 het maximale is. De bestuurder moest ter plekke de boete voldoen.

Pepernotendiploma in Ooij

Foto:Bert Roodbeen

OOIJ – Woensdagmiddag 2 december hebben 36 kinderen gehoor gegeven aan de uitnodiging om in de Sparsupermarkt pepernoten te komen bakken. Aan een lange tafel konden de kinderen de kruidenmix kneden waarna er volop bolletjes van werden gedraaid die vervolgens de over in konden.

De kinderen moesten wel even geduld hebben voordat de echte pepernoten de over uit kwamen, maar die tijd werd opgevuld met spelletjes en werden getrakteerd op fris. Alle kinderen gingen vervolgens met een pepernoten diploma en met hun eigen gemaakte pepernoten huiswaarts.

Diaken Jacques van Montfort in Breedeweg overleden

GROESBEEK – Zaterdagavond 5 december werd tijdens de avondmis door pastor Jos van Rooij medegedeeld dat zaterdagmiddag de 55-jarige diaken Jacques van Montfort is overleden.

Jacques van Montfort heeft samen met de stage periode 2,5 jaar gewerkt als onbezoldigd diaken voor vier uur per week voor de Sint-Antoniusparochie in Breedeweg. Van Montfort kreeg acht weken geleden te horen, dat hij alvleesklierkanker had en ongeneeslijk ziek was. Volgens de artsen zou hij de kerstmis niet meer halen. Wanneer de uitvaartsmis is, is op dit moment nog niet bekend.

26 / 36

Kies zelf je gratis vuurwerk bij jouw vuurwerk-specialist! Vuurwerkstunthal.nl: gratis vuurwerk nieuwe stijl!

ELST/VELP/WYLER – Tijdens elke bestelling in de voorverkoop geeft Vuurwerkstunthal.nl in de webshops en alle winkels Knalpunten weg. Deze kunnen direct worden ingewisseld voor veel gratis vuurwerk dat je zelf mag uitzoeken! Vuurwerkstunthal.nl heeft ook in Wyler een winkel met een compleet Duitse assortiment vuurwerk met tot wel 35% lagere prijzen dan in Nederland. Ook dit jaar weer bij elke bestelling een gratis vuurwerkbril (zolang de voorraad strekt).

Vuurwerkshow + 10% korting. Nu zaterdag 19 december (bij slecht weer zondag 20 december, check Vuurwerkstunthal.nl/show) kun je op het parkeerterrein achter de Intratuin in Elst vanaf 20.00 uur weer genieten van een groot deel van het Nederlandse assortiment. Zie wat je koopt! Parkeren en toegang gratis. Daarna kan iedereen in de winkel in Elst voorbestellen met speciale 10% show-korting op het hele assortiment (aanbiedingen uitgezonderd)!

Voorverkoop

De webshops van Vuurwerkstunthal.nl zijn nu al 24/7 geopend (video's en foto's van alle artikelen). Winkelopeningstijden: Elst (Edisonweg 36) en Velp (Noorder Parallelweg 32A, naast Lidl): geopend elke zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur en elke zondag van 12.00 tot 17.00 uur. In Wyler (Hauptstrasse 21, Duits assortiment): op 18, 19 en 24 december van 10.00 tot 17.00 uur.

Verkoop- en afhaaldagen: 29 en 30 december van 08.00 tot 20.00 uur en op oudejaarsdag van 08.00 tot 18.00 uur (Wyler 31 december tot 17.00 uur).

Nieuw in Groesbeek: De Parel Bezorg & Service

GROESBEEK - Iedereen kent het wel… een drukke dag of week gehad en geen zin meer om die nodige boodschappen te gaan halen. Of wellicht bent uzelf niet in staat boodschappen te doen, dan is er nu een oplossing. De Parel Bezorg & Service. Zij gaan voor u winkelen. Heeft u een boodschap nodig uit bouwmarkt, supermarkt of warenhuis, geef het door en zij gaan voor u op pad.

Een gat in de markt? Ja, dat zeker. In onze drukke maatschappij worden steeds vaker boodschappen online besteld. Maar eigenlijk wilt u het liefst producten uit uw eigen bekende winkel, maar de winkel biedt deze online-service niet. Dan is dDe Parel de oplossing. Zij gaan op pad naar de winkel van uw keus doen voor u de boodschappen en bezorgen deze thuis. Uiteraard staat De Parel ook klaar voor de oudere medemens of mindervalide onder ons.

U geeft aan wat u wenst, zij gaan het voor u halen en leveren het u. Of het nu gaat om de wekelijkse boodschappen of de producten uit de bouwmarkt, of vers van het land geeft het aan en het wordt geregeld. De kosten zijn laag en zo voor iedereen te behalen. De bezorgtijden zijn: Maandag tot en met vrijdag tussen 09.30 en 18.00 uur en op zaterdag van 09.30 tot 15.00 uur. Op dinsdag en donderdag bezorgen ze zelfs ook tussen 19.00 en 21.00 uur. Meer informatie hoe een en ander werkt? Bel: 06 45978496. Ze staan immers klaar voor u!

Grieks restaurant Santorini: een heerlijke aanwinst in Berg en Dal

BERG EN DAL – Sinds enkele weken is de regio Berg en Dal een Grieks restaurant rijker: de eerste in de nieuwe gefuseerde gemeente. Afgelopen donderdag was de feestelijke opening. Restaurant Santorini zal zeker gezien de locatie én de geboden kwaliteit een topsucces worden. Het is er sfeervol dineren met op de achtergrond klanken uit de Griekse cultuur. Tegen een alleszins aantrekkelijke prijs. En met een gratis Ouzo, terwijl je de kaart bestudeert.

Eigenaar en gastheer is de heer Dimitri Kotsalas, die reeds meer dan dertig jaar ervaring heeft in de horecabranche en sinds 1989 actief in deze regio. "Hier in Berg en Dal kon ik van een kennis dit pand huren, dat ons een mooie gelegenheid bood om ook hier een Grieks restaurant te starten."

Je vindt de lekkerste Griekse gerechten bij restaurant Santorini. Stuk voor stuk traditionele gerechten. Verrassend gevarieerd is de menukaart met veel vlees-, vis- en ook vegetarische gerechten. Ze worden op authentieke wijze bereid door twee koks uit Griekenland. Van gebakken inktvis met huisgemaakte knoflooksaus tot aan de nu al zeer populaire schotels, die als dé specialiteit van Santorini worden aangeprezen. En wat te denken van een dessert als baklava of een Santorini Coffee?

Vraag ook eens naar de wijnen: uitsluitend Griekse wijnen van een goede kwaliteit!

Restaurant Santorini, Oude Kleefsebaan 94, Berg en Dal; 024 6843210; www.santorinibergendal.nl en ook te volgen op facebook. (Geopend van 16.30 tot 22.00 uur; op woensdag gesloten).

Twee flinke geldprijzen loterij Zonnebloem in 'oude' gemeente

GROESBEEK - Nadat de trekking van de Zonnebloemloterij op 26 oktober had plaatsgevonden, was het duidelijk dat er in de 'oude' gemeente Groesbeek twee flinke geldprijzen terecht waren gekomen.

Het bestuur van de Zonnebloem regio Groesbeek en omgeving feliciteert deze gelukkige prijswinnaars. De Zonnebloemloterij is dit jaar weer erg goed verlopen. "Dankzij alle lotenverkopers hebben we dit jaar weer in alle straten heel veel loten kunnen verkopen. Alle lotenverkopers heel erg bedankt hiervoor. En alle mensen van Groesbeek bedankt voor het kopen van de loten. We kunnen hierdoor weer leuke uitjes organiseren voor onze gasten. Ook zijn er dit jaar weer twee prijsjes verloot onder alle lotenverkopers/sters. De winnaars waren mevrouw B. Janssen en mevroiw H. v.d. Ven. Als er nog vrijwilligers zijn die ook graag loten willen verkopen: u bent van harte welkom, we kunnen altijd nog lotenverkopers gebruiken."

Lekker eten en gezellige muziek voor senioren in Groesbeek

GROESBEEK - Op zondag 13 december vindt in het Groesbeekse culturele centrum De Mallemolen aan de Kloosterstraat weer de maandelijkse warme lunch voor senioren plaats.

Het betreft een ruim twee uur durend gezellig samenzijn met lekker eten. De lunch bestaat uit een gevarieerd warm buffet met soep en heerlijke dessertgerechten. Voor de muzikale omlijsting tijdens de lunch zal Hemmy Hermsen zorgdragen. Diegene die mee willen lunchen kunnen zich tot uiterlijk vrijdag 11 december 12.00 uur opgeven bij de receptie van De Mallemolen of telefonisch 024 3976360. Ook ligt er bij de receptie van De Mallemolen een inschrijflijst klaar.

De kosten voor deze muzikale lunch bedragen 9,95 euro per persoon. Deze sfeervolle warme lunch begint om 12.00 uur en is een initiatief van De Mallemolen en KBO Groesbeek Dorp / De Horst. Iedereen is welkom. Meer informatie staat op www.mallemolengroesbeek.nl.

Sinterklaas bezoekt met brandweer Sint-Martinusschool in Millingen

Foto: Bert Roodbeen

MILLINGEN AAN DE RIJN – Vrijdagmorgen 4 december twee dagen voor zijn vertrek naar Spanje heeft Sinterklaas een bezoek gebracht aan de Sint-Martinusschool in Millingen.

Even voor half negen arriveerde hij met zijn Pieten in een brandweerwagen van de vrijwillige brandweer bij de school waar hij op een overvol schoolplein door luidzingende kinderen werd ontvangen. In de school bracht de Sint als eerste een bezoek aan de kleinste klassen. Alle kinderen hadden iets ingestudeerd voor de Sint en kregen van de Sint een schatkaart waar zij in en buiten school op zoek moesten naar de cadeaus.

Groep 3 en 4 zaten in de aula waar zij alles aan de Sint konden vragen, maar daarnaast hadden zij ook dansjes en liedjes ingestudeerd, even als groep 5 die daarna naar de Sint mochten komen. De leerlingen in de bovenbouw van groep 6 kregen van de Pieten een grote tas met presentjes. Tegen half twaalf vertrok Sinterklaas op weg naar een volgend bezoek.

Hoogwerker brandweer Groesbeek brengt inwoonster Mook redding

Foto: Joop Verstraaten

MOOK - De ambulancedienst Limburg-Noord werd woensdagmiddag 2 december gealarmeerd voor een spoedrit naar een ziekenhuis van een bewoonster van de Lindeboom in Mook.

Ter plaatse aangekomen bleek het slachtoffer op de eerste verdieping te liggen en moest gestabiliseerd uit de woning gehaald worden. Dat bleek via een draai in de trap van de woning niet te lukken. Ten einde raad werd de hulp van de hoogwerker van de Groesbeekse brandweer ingeroepen om het slachtoffer via de raam naar beneden te kunnen krijgen. De bemanning van de hoogwerker moest via Milsbeek naar Mook omrijden omdat de Groesbeekseweg afgesloten was voor snoeiwerkzaamheden.

Ter plaatse aangekomen bleek er een auto in de weg te staan, maar de eigenaar kon snel gevonden worden. Vervolgens was het een heel gemanoeuvreer om de hoogwerker bij de plek des onheils te krijgen, het was af en toe millimeterwerk. Uiteindelijk lukte het om het slachtoffer, dat inmiddels door ambulance personeel in een vacuüm matras was gelegd, – zij het na ruim één uur vertraging - uit de benarde situatie kon worden bevrijd. Het slachtoffer is vervolgens naar het Canisius Wilhelminaziekenhuis in Nijmegen vervoerd. De actie trok de nodige aandacht van de bewoners van Lindeboom.

Duidelijkheid over dementie

GROESBEEK - Heeft uw zelfstandig wonende partner of familielid (beginnende) dementie? Bent u mantelzorger van een dementerende? Dan kan de cursus 'Duidelijkheid over Dementie' helpen om misverstanden over dementie weg te nemen en er op een goede manier mee om te gaan.

Gedurende zes bijeenkomsten krijgt men uitgebreide informatie. De cursus wordt gegeven door twee ervaren verpleegkundigen van de ZZG zorggroep in De Mallemolen aan de Kloosterstraat in Groesbeek. De cursusdagen zijn 15, 22 en 29 februari, 14 en 21 maart en 4 april steeds van 19.30 tot 21.30 uur. De cursus kost 25 euro (voor lesmateriaal en koffie en thee); voor ingeschreven mantelzorgers worden de kosten vergoed door het steunpunt (wel aanmelden). Voor meer informatie en aanmelden: ZZG (024 3665777) of per e-mail m.galdermans@welzijngroesbeek.nl.

Mantelzorgloop vanaf voorzieningenhart Op De Heuvel

GROESBEEK – Op maandag 14 december wordt er vanaf het Voorzieningen Hart 'Op De Heuvel 'aan de Ericastraat in Groesbeek een Mantelzorgloop gehouden van 13.30 tot 15.30 uur.

Lekker wandelen door het bos met een groepje mantelzorgers. Nieuwe mensen ontmoeten, even wat ontspanning, een beetje zorg voor jezelf. Er wordt begonnen met een kopje koffie/thee en dat is er na de wandeltocht. Aanmelden voor deze loop is niet nodig.

Vivace en Trente Plus: Kerstsfeer & Meer

GROESBEEK - Door een samenwerking tussen de Groesbeekse popkoren Trente Plus en Vivace wordt er een sfeervol in en uitloop concert georganiseerd op vrijdag 18 december in de Cosmas en Damianus kerk te Groesbeek. Ook treden die avond Pentium uit Groesbeek op en zanggroep Palet uit Overloon. Vanaf 18.00 uur in Cosmas en Damianuskerk van Groesbeek.

Pentium is een vijfkoppige a capella zanggroep uit Groesbeek. De groep toert al 17 jaar door de popmuziek. Zij hebben hierin hun sporen al ruimschoots verdiend. Aanvankelijk werkte de groep met een vrije uitvoering van nummers, later werd ook de hulp ingeroepen van vak-musici. Het resultaat is een perfecte performance van een a capella zanggroep!

Zangroep Palet werd In 2001 opgericht door enkele enthousiaste zangers die wel eens iets anders wilden horen in de kerk dan traditionele kerkliederen. Bovendien voelden ze allen de behoefte in een kleine groep te zingen. De groep bestaat uit 14 personen en wordt begeleid op piano.

Popkoor Trente Plus is een gezellig zingend, swingend popkoor bestaande uit 40 leden. Staat al enige jaren onder leiding van Reinoud van der Haar en wordt begeleid door een viermans-band. In het 20-jarig bestaan heeft het koor een reeks van uitvoeringen binnen en buiten de landsgrenzen op hun naam. Diverse optredens in Groesbeek, Floriade, Gondelvaart Bredevoort, Amusing Hengelo en de kerstconcerten in Aken zijn maar een greep uit de afgelopen twintig jaar.

JongerenkoorVivace is in 1968 opgericht om de kerkdiensten te omlijsten. In de loop van de tijd zijn de activiteiten in de kerk verminderd (Ze verzorgen nu nog zo'n 4 x per jaar kerkdiensten) en zijn er meer andere muzikale activiteiten bijgekomen. Zo hebben ze Hair, The Wiz en Jezus Christ Superstar opgevoerd en een aantal voorstellingen gezongen waarbij de verhaallijn zelf bedacht was. Nu gaan bovenstaande koren een gezamenlijk optreden doen waarbij zij iedereen van harte uitnodigen.

Het plein voor de Cosmas en Damianus kerk zal tijdens dit optreden sfeervol ingericht worden, er staan kraampjes waar u terecht kunt voor een hapje en een drankje. U kunt gedurende de gehele avond van deze lekkernijen genieten. De vier koren zullen tijdens hun optredens sfeervolle liederen ten gehore brengen waarbij zowel traditionele kerst nummers als bekende gevoelige moderne nummers worden gezongen. Ieder koor doet dit op zijn eigenwijze. Het geheel zal een gevarieerde avond worden vol zang en sfeer in de donkere dagen voor kerst.

Uniformen Poolse generaals samen in Nederlandse tentoonstelling

Foto: J. Klaput

GROESBEEK - Ze vochten met de geallieerden voor onze vrijheid maar werden zelf niet bevrijd. In de nieuwe tentoonstelling van 20 november tot en met 31 mei in het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 in Groesbeek, De Polen. Bevrijders in Ballingschap, wordt ingegaan op de geschiedenis van Polen tijdens de Tweede Wereldoorlog. De Poolse geschiedenis vormt een van de meest aangrijpende en tegelijkertijd minst belichte verhalen uit de bevrijdingsperiode.

In de nieuwe tentoonstelling zijn voor het eerst de uniformen van de Poolse generaals Maczek en Sosabowski in Nederland samen in één tentoonstelling te bewonderen. Deze unieke presentatie wordt mogelijk gemaakt door bruiklenen van het Generaal Maczek Museum te Breda en het Poolse Leger Museum (Muzeum Wojska Polskiego ) te Warschau.

Geheel in overeenstemming met de Poolse wapenspreuk 'Voor uw en onze vrijheid' hebben deze beide generaals zich ingezet voor de bevrijding van Europa en Polen. Generaal Maczek gaf vorm aan het Poolse leger in ballingschap en nam als commandant van de eerste Poolse Pantserdivisie deel aan de slag om Normandië en de bevrijding van delen van Zuid- en Noord-Nederland, waaronder Breda. Generaal Sosabowski leverde met zijn eerste Onafhankelijke Poolse Parachutisten Brigade een waardevolle bijdrage aan Operatie Market Garden. Hun verhaal is zowel boeiend als tragisch. Na de oorlog moesten ze lijdzaam toezien hoe hun land door de Sovjet Unie bezet werd terwijl zij zelf in ballingschap in Groot-Brittannië verschillende nietszeggende baantjes moesten vervullen om in hun onderhoud te voorzien: een soldatenpensioen kregen ze niet. Later pas volgde eerherstel voor beide mannen.

In De Polen. Bevrijders in Ballingschap worden de verhalen van generaal Maczek en Sosabowski verteld, samen met de bredere geschiedenis van de Poolse soldaten in ballingschap en van het land Polen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Naast de twee uniformen zijn ook andere unieke stukken te zien zoals een Enigma-machine, een motor van de eerste Poolse Pantserdivisie, een zeldzaam bord met onderhoudsinstructies voor mobiele gaswagens en unieke filmbeelden van Wojtek, de beer die het Poolse leger inging.

Meer informatie staat op www.bevrijdingsmuseum.nl.

Top 2000 concert Una Kekerdom

KEKERDOM - Ieder jaar, tegen het einde van het jaar staat de Nederlandse radio in het teken van terugkijken, vooral op radio 2, tijdens de Top 2000. Een aanleiding voor Una uit Kekerdom om deze top 2000 te gebruiken als thema voor een groot concert.

Zaterdag 19 december speelt muziekvereniging Una avondvullend muziek uit de Top 2000, samen met een popensemble en een zanger/zangeres. Het wordt allemaal ondersteund door een geweldige lichtshow. Queen, Guus Meeuwis, Adele, Tina Turner… en nog vele anderen; je hoort de muziek van deze artiesten tijdens een aanvullende show, zaterdag 19 december vanaf 20.00 uur in zaal Una in Kekerdom. De entree is vrij!

Iedere donderdagavond bingo voor zes Groesbeekse verenigingen

GROESBEEK – Iedere donderdagavond wordt er in cultureel centrum De Mallemolen aan de Kloosterstraat 11 een bingoavond gehouden.

De opbrengst van deze bingoavonden komt ten goede aan liefst zes Groesbeekse verenigingen. De aanvang van deze bingoavonden is om 20.00 uur. De hoofdprijs is wekelijks 250, euro, terwijl de jackpot elke week oploopt met 50 euro tot een maximum van 400 euro. Op maandagavond 21 december wordt er een Super Kerstbingo gehouden. Tijdens deze bingoavond zijn er extra rondes en veel extra prijzen waaronder vleesschalen en een diner bon. Ook op deze avond gaan de balletjes om 20.00 uur rollen.

Wij zeggen gedag, doe jij ook mee?

MILLINGEN - Maandag 30 november was de start van het project 'Wij zeggen gedag, doe jij ook mee?'. Naar aanleiding van een onderzoek, uitgevoerd door studenten van hogeschool voor Arnhem en Nijmegen, is gebleken dat de inwoners van Millingen aan de Rijn, elkaar niet meer zo goed kennen als een aantal jaar gelden. Maar juist jouw goede morgen maakt jouw goede dag.

De jongeren van jongerencentrum De Tof, in ondersteuning van het jongerenwerk van STUW, hebben dit opgepakt met een project genaamd: “Wij zeggen gedag, doe jij ook mee?” Want zeg nou zelf, een goede buur is toch altijd beter dan een verre vriend?

"Wat heeft tegenwoordig nog een groter bereik dan Social media? Doormiddel van een opgezette Facebook pagina 'Hallo Millingen' nodigen wij alle inwoners van Millingen aan de Rijn uit om hun dorpsgenoten een fijne dag te bezorgen. Dat kan met een filmpje van jezelf, maar ook met de klas, vrienden en vriendinnen, sportclub of collega’s."

De kortste afstand tussen mensen in tenslotte de glimlach. Niets moet, alles mag via de Facebookpagina 'Hallo Millingen' wensen wij elkaar een prettige dag. "Wij nodigen alle inwoners van Millingen uit om lid te worden van de Facebook 'Hallo Millingen' om te genieten van de glimlach van je dorpsgenoten en op de hoogte te blijven van de vorderingen van het project 'Wij zeggen gedag, doe jij ook mee?'. Voor meer info of vragen verwijzen wij u door naar onze website: www.wijzeggengedag.n l of www.facebook.com : 'Hallo Millingen'."

Vossenjacht Ehbo Millingen

Foto: Hans Driessen

MILLINGEN - Tot en met vrijdag 27 november liep op de Martinusschool in Millingen aan de Rijn het project 'Veilig helpen'. De Martinusschool werkt samen met Jeelo, een instantie die onderwijs op een projectmatige manier vormgeeft. Het toepassen van Ehbo speelt hierin een belangrijke rol. Voor de groepen 5 tot en met 8 heeft de plaatselijke Ehbo-vereniging tijdens het reguliere lesrooster de laatste 3 weken gastlessen verzorgd, zodat de kinderen weten wat Ehbo is en welke hulp ze kunnen bieden.                                                                                                

Als afsluiting van het project werd vrijdagmorgen 27 november een Vossenjacht georganiseerd. Op het kerkplein, in het Gengske en in Sporthal De Duffelt kwamen groepjes leerlingen slachtoffers tegen, waarbij eerste hulp verleend moest worden.

Ruim 25 vrijwilligers, Ehbo-ers en ouders, deden mee. Er werden 9 eerste hulpsituaties nagebootst. Zoals tand eruit, verslikking, grote wond en snijwond. In de sporthal waren vijf onderdelen: brandwond, botbreuk, wespensteek, tand door lip en bewusteloosheid. Sommige scenes werden levensecht gespeeld door de vrijwilligers. Bij elke situatie voor eerste hulp werd het slachtoffer geholpen door het groepje leerlingen. Bij het goed uitvoeren van de opdracht, werd dat nummer afgetekend op de aftekenlijst.

Na afloop bedankte Vincent Scholte, directeur Martinusschool, alle vrijwilligers voor het meedoen. Leuk en leerzaam!

Van Deursen mag 291.200 kippen gaan houden aan Dennenkamp

GROESBEEK – Dat lang wachten loont, is het geval bij Van Deursen die al jaren drie grote kippenschuren heeft staan aan de Dennenkamp 1b in Groesbeek. Jaren geleden heeft de Raad van Staten bepaald dat de kippen uit de schuren moesten vanwege de stankcirkel.

In 2014 heeft Van Deursen woonachtig in het Brabantse Boekel een aanvraag voor een omgevingsvergunning ingediend van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo). Deze aanvraag heeft betrekking op het veranderen van een pluimveehouderij. Voor de overdracht van de milieutaken aan de Omgevings Dienst Regio Nijmegen (ODRN) is een ambtenaar de adviseur geweest in dit dossier; deze ambtenaar is ook de opsteller geweest van de ontwerpbeschikking. De toetsing heeft bij de ODRN plaatsgevonden. De ter inzage leggen van de ontwerpbeschikking alsmede de besluitvorming is via het college van burgemeester en wethouders van Groesbeek gelopen. In mei 2010 heeft het college voor de inrichting een oprichtingsvergunning verleend in het kader van de Wet milieubeheer (Wm) Deze is onherroepelijk geworden bij de uitspraak van de Raad van State op 2 februari 2011.

Tevens is de vergunning in werking getreden. Voor de gebouwen en bouwwerken zijn inmiddels de vergunningen verleend waardoor het bedrijf nu over een omgevingsvergunning beschikt. De huidige aanvraag gaat over de verandering van de inrichting. Door diverse aanpassingen door het emissiearm huisvestingsysteem in combinatie met een chemische luchtwasser mogen er 291.200 legkippen in gehuisvest worden. Het plan wordt binnenkort ter inzage gelegd.

Open Laag Toernooi TV PIT

Brigitte Rutjes, Karin Grintjes, Robert Kuster, Raymond Heijmink Geert-Jan Berning, Alex ten Westeneind, Mark de Beijer

MILLINGEN - Voor de vierde keer in successie wordt het Open Laag Toernooi van TV PIT georganiseerd van zaterdag 26 maart tot en met zondag 3 april. Het is een perfecte voorbereiding voor de diverse competities die beginnen vanaf april.

Er wordt gespeeld in de categorieën heren dubbel, dames dubbel en gemengd dubbel 5 tot en met 8. Het toernooi heeft elk jaar tussen de 110 en 150 deelnemers van zo'n vijftien verschillende clubs uit de regio. Tijdens het toernooi wordt een gezellige feestavond georganiseerd met een leuk thema waarbij de muziek deze keer wordt verzorgd door dj Bob (Hoenselaar).

"Noteer de data alvast in je agenda en houd onze homepage (TVPIT.nl) in de gaten of je je al in kunt schrijven voor dit toernooi."

Geld ontvreemd bij inbraak in woning Groesbeek

GROESBEEK – Inbrekers hebben in de nacht van zaterdag op zondag een bezoek gebracht in een woning aan de Mooksebaan in Groesbeek.

Door een deur aan de zijkant van de woning te forceren, zijn de inbrekers de woning binnengekomen en hebben terwijl de bewoonster sliep de woning doorzocht. Tot op heden worden er geen goederen vermist, wel is er een geldbedrag van honderden euro's buitgemaakt. De inbraak werd zondagmorgen door de bewoonster ontdekt.

Voedselbank krijgt opslagruimte onder tribune sportpark De Hove

GROESBEEK/MILLINGEN – De voedselbank krijgt van de gemeente Groesbeek een eenmalige subsidie van 13.840 euro voor het realiseren van een opslagplaats onder de tribune van sportpark De Hove in Millingen aan de Rijn.

Tot januari 2015 waren er twee aparte voedselbanken in de gemeente Groesbeek en in Millingen aan de Rijn. Tegelijk met de herindeling zijn beide voedselbanken gefuseerd in Voedselbank Groesbeek e.o. De opslagplaats in Millingen is ondergebracht in sportgebouw De Hove. Echter gebleken is dat de huidige ruimte in sportgebouw De Hove niet voldoende ruimte biedt voor de opslag van voedsel en daarnaast ook niet meer voldoet aan de eisen van voedselveiligheid. Enerzijds door de groei van het aantal klanten, anderzijds door de ruimte en de koelkasten waarin het voedsel wordt opgeslagen.

De ruimte onder de tribune is groter en kan naast ruimte voor houdbare producten en inpakruimte ook voldoende ruimte bieden voor een grote koelvries-cel. De Voedselbank betaalt zelf de koelvries-cel te weten 6.715 euro, terwijl stichting De Hove een bijdrage levert van 3.000 euro voor bouwkundige aanpassingen. Blijft een bedrag over van 13.840 euro, dat beide organisaties niet kunnen betalen uit de eigen reserves. Het college stemt in met deze eenmalige subsidie aan de Voedselbank Groesbeek e.o.

Automobilist zwaar gewond bij eenzijdig ongeval in Groesbeek

Foto: Joop Verstraaten

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Op de Rijlaan is vrijdagmorgen even na acht uur een 33-jarige automobilist uit Nijmegen ernstig gewond geraakt doordat hij frontaal tegen een boom reed.

Het slachtoffer kwam uit de richting Molenhoek en is door onbekende oorzaak tegen een aan de linkerkant van de weg staande boom gereden. De brandweer van Groesbeek werd gealarmeerd omdat de bestuurder klem in zijn auto was komen te zitten. Naast ambulancepersoneel hebben ook de artsen van een opgeroepen traumaheli eerste hulp verleend. Nadat het slachtoffer uit zijn auto bevrijd was, kon het slachtoffer na de nodige injecties met spoed per ambulance naar een ziekenhuis in Nijmegen worden gebracht. De auto van de Nijmegenaar was veranderd in een hoop schroot. De Rijlaan is enkele uren afgesloten geweest voor alle verkeer voor onderzoek naar de oorzaak door de ongevallen analyse dienst van de politie.

Banken bij Spoorbeek Bellevue worden omgeruild

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Het is al diverse mensen opgevallen dat de banken die naast de Spoorbeek in het plan Bellevue geplaatst zijn de verkeerde kant op zijn gesitueerd. De algemeen directeur van bouwmaatschappij van Erk liet weten het ook opgemerkt te hebben maar dat is een zaak van de gemeente liet hij donderdag bij de officiële opening desgevraagd weten.

De verantwoordelijke ambtenaar van het gemeentehuis bevestigde dat de banken inderdaad verkeerd om staan. Binnen niet al te lange termijn zullen de banken vervangen worden door dubbele banken, die waren in eerste instantie niet voorradig, liet hij weten. Nu zitten de mensen met de rug naar de Spoorbeek en het marktterrein wat in het eerste kwartaal van 2016 op de schop zal gaan. In de Spoorbeek wordt het water er in gepompt maar er moet wel stroming inzitten dat kan gebeuren door middel van pompen. "Maar er zijn ook nog andere mogelijkheden die zijn wij aan het bestuderen", aldus de ambtenaar.

Laatste wedstrijd in 2015 van Groesbeekse Boys

GROESBEEK - Het is bij Groesbeekse Boys een mooie traditie geworden om de laatste thuiswedstrijd voor de winterstop op een bijzondere manier af te sluiten. Dat gaan we dit jaar ook weer doen. Zaterdagavond 12 december speelt Groesbeekse Boys op sportpark Breedeweg om 19.30 uur tegen Arnhemse Boys. Sponsoren en supporters eten voor de wedstrijd erwtensoep met spek en andere lekkernijen. Vanaf 17.30 uur wordt de soep geserveerd.

Rond de klok van 18.30 uur houdt Piet Hubers een presentatie over zijn ondernemerschap in de sportwereld. Piet begon zijn voetballoopbaan bij Groesbeekse Boys en speelde daarna bij NEC en Achilles ‘29. Na dertig jaar bij de KNVB te hebben gewerkt is hij sinds september 2014 ondernemer en adviseert hij de Indian Super League Football over Grassroots Football. Daarnaaast ondersteunt en adviseert hij namens de UEFA Europese voetbalbonden over hun voetbalontwikkelingsbeleid. Piet vertelt graag over zijn ervaringen in India en andere voetballanden. Hierbij gaat hij ook in op de overeenkomsten tussen de voetbalwereld en ondernemen.

De derde helft wordt gespeeld in de kantine onder leiding van dj Mark Gewoon Gezellig. Leden, supporters en sponsoren zijn welkom bij de activiteiten rondom deze wedstrijd.

Kerst-inn in De Linde

GROESBEEK - Dinsdag 15 december wordt in De Linde in Groesbeek voor de derde keer een Kerst Inn gehouden.

Vanuit liefst 35 stands worden alle mogelijke producten op het gebied van sfeercadeaus, mode, stylingtips, sieraden, wellness, verzorgingsproducten, eten en drinken, lifestyle, et cetera aangeboden, om van kerst weer een onvergetelijk feest te maken. Standhouders komen uit de hele omgeving en zorgen er samen in een geweldige ambiance in De Linde voor dat u al helemaal in de Kerststemming komt.

Naast al deze standhouders is er tijdens de Kerst Inn nog veel meer te beleven. Tussen de stands zijn er optredens van Popkoor History Sounds (kerstliederen en diverse leuke hits uit de jaren 60), Duo Chain (Top 2000 repertoire) en is er een heuse kerstbingo waar allerlei leuke prijzen zijn te winnen. Kortom een supergezellige avondje uit met familie, vriendinnen, de buurt, collega's, et cetera. De aanvang van de kerst-inn is om 19:00 uur en duurt tot 22:00 uur. De entree is voor iedereen gratis!

Qmusic dj`s bij Bruna

GROESBEEK - Qmusic dj`s Mattie en Wietze komen 17 december om 15:00 uur bij de Bruna Groesbeek, Dorpsstraat 31. Zij signeren hun scheurkalender van 15:00 tot 15:30 uur.

Mattie en Wietze zijn vooral bekend van hun mateloos populaire ochtendshow op Qmusic, elke ochtend tussen 6:00 en 9:00 uur. Inmiddels de op een na best beluisterde ochtendshow op de radio. Sinds een aantal jaar begint het een traditie te worden om een scheurkalender uit te brengen en ook dit jaar is er de Mattie en Wietze scheurkalender. De kalender staat vol met geluksmomentjes. De geluksmomentjes zijn vooral heel herkenbaar. Een briefje van 10 vinden in je winterjas nadat deze maanden in de kast hing.

Kom gezellig langs om je scheurkalender te signeren of voor een leuke foto!

Zonnebloemnieuws regio Ubbergen

UBBERGEN - Nu het jaar bijna te einde is willen we iedereen bedanken die zich het afgelopen jaar heeft ingezet voor de Zonnebloem.

"Ook zijn we iedereen dankbaar, die een gift heeft gedaan en/of loten van ons heeft gekocht. Mede daardoor kunnen we ons werk blijven doen. Hierbij maken we alvast enkele data bekend van activiteiten die in 2016 worden georganiseerd."

23 januari Lionsconcert

13 april dagboottocht

mei pannnenkoekboot varen door de nevengeul bij Lent. De exacte datum is nog niet bekend

13 t/m 18 juni regionale vakantie Nijmegen 1 naar Het Bosgoed Lunteren

1 september: jaarlijkse picknick regio Ubbergen

26 sept. t/m/ 1 okt. regionale vakantie Nijmegen 2 'De Spreeuwelse Heide Westelbeers'

oktober Kevelaer de exacte datum volgt nog

Via de Rozet, WFM en Hét Gemeente Nieuws worden alle activiteiten vooraf aangekondigd. Hierbij worden dan ook de telefoonnummers vermeld, waar u zich kunt aanmelden.

Vanaf 1 januari 2016 gaan de afdelingen Ooij-Persingen en Leuth-Erlecom samen verder onder de naam Zonnebloemafdeling De Ooijpolder

"Heeft u nog vragen dan kunt u contact opnemen met Beek-Ubbergen: 024 6421813; De Ooijpolder: 024 6632271.

Rood Wit verslaat hekkensluiter: 8-2

GROESBEEK - In een matige wedstrijd was Rood Wit de beste van de twee. Rood Wit wist al in het eerste kwartier de stand op 2-0 te brengen. Arnhem kon weinig inbrengen terwijl de kansen die de ploeg kreeg niet aan de aanvallers besteed waren.

De eerste aanval van de Arnhemmers was al bij de aftrap. Een snelle aanval over rechts werd niet goed afgerond zodat deze mogelijkheid al snel verloren ging, maar Rood Wit liet in de tweede minuut ook de kans op de openingstreffer liggen. In de zevende minuut lukte het wel de openingstreffer te maken. Jeroen Bardoel schoot beheerst de 1-0 in de touwen. In de vijftiende minuut was het weer Jeroen die goed door ging en de bal over de keeper in het net tikte 2-0. In de dertigste minuut maakte Arnhem de aansluitingstreffer door het zwak verdedigen van Rood Wit 2-1.

Met nog vijf minuten in de eerste helft te gaan kopte Jeroen Bardoel de derde in het net. Een minuut later werd Rick van Eijk in de 16 meter onderuit gehaald en mocht Wesley Klomp de strafschop nemen 4-1. Na de rust maakte de Arnhemmers al snel de 4-2, daarna was het Rood Wit wat de klok sloeg. Goede aanvallen en doelpunten van Glen Wijnhoven die zuiver en bekeken de bal in het net schoot 5-2. Invaller Sefa Tasci en Farnous Zia wisten er 7-1 van te maken waarna Franco Kleinschiphorst zorgde voor de eindstand 8-2.

Inbraak in bloemenzaak Beek

BEEK – In de nacht van dinsdag op woensdag is ingebroken in een bloemenzaak aan de Rijksstraatweg in Beek.

De inbrekers zijn door het forceren van een zijdeur het pand binnengekomen en zijn er met een onbekend geldbedrag vandoor gegaan.

Fusie van de kerkkoren De Horst Sion met Sint-Antonius

GROESBEEK - Per 1 januari fuseren beide kerkkoren en verzorgen dan verschillende vieringen in de Cosmas en Damianuskerk in Groesbeek Centrum in de kerk van het Goddelijk Hart op De Horst en de Sint-Antoniuskerk in Breedeweg.

Het geheel staat onder leiding van Joke Majoor.

Kerstconcert van Tot Zangs!

MILLINGEN/KERDOM - Na een geslaagd optreden met Ernest Beuving op 1 november is koor Tot Zangs! uit Millingen aan de Rijn weer volop aan de slag gegaan.

Het is druk bezig geweest met het instuderen van een mooi kerstrepertoire. "Wij willen iedereen dan ook uitnodigen voor ons aanstaande kerstconcert. Dat zal plaatsvinden op zondag 13 december in de Laurentiuskerk in Kekerdom. In dit prachtige kerkje, dat buitendijks gelegen is, zal het koor onder leiding van dirigent Frans Coerwinkel een selectie van fraaie en vrolijke kerstliederen ten gehore brengen."

Koor Tot Zangs! zingt a capella en met begeleiding van piano en percussie door Peter Rutten en Tijs Pors. Het concert begint om 15.00 uur. U bent welkom.
De toegang is gratis. Een vrijwillige bijdrage voor het koor is welkom. Na afloop van het concert zal er buiten bij de kerk glühwein en kerstbrood verkocht worden. De opbrengst daarvan komt ten goede aan de Vrienden van het Kekerdoms Kerkje.

Leerlingen basisschool 't Vossenhol verwelkomen Sinterklaas

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – De leerlingen van basisschool 't Vossenhol aan de van Ruysdaelweg in Groesbeek hebben vrijdagmorgen massaal Sinterklaas ontvangen.

Rond half tien hadden alle kinderen zich verzameld langs de Rembrandtweg in afwachting van de komst van Sinterklaas en zijn zwarte Pieten. Toen er vanaf de Gooiseweg het wijntreintje kwam aanrijden, ging er een groot gejuich op, want daarin zat het hoge gezelschap.

Bij de school werd Sinterklaas welkom geheten door juf Greetje en de locatiedirecteur Ruth. De Sint liet weten alle klassen met een bezoek te vereren, waarna de kinderen zich naar hun eigen klas spoedden. De zwarte pieten zorgden ervoor dat de pepernoten door de hele school verspreid kwamen te liggen.

Boekpresentatie in De Refter

UBBERGEN - Op zondagmiddag 13 december in De Refter, Ubbergen is er een boekpresentatie 'Mindful omgaan met verlies'.

De laatste tien jaar is er een toenemende belangstelling voor mindfulness en de betekenis die de beoefening hiervan kan hebben voor de manier waarop we in ons leven staan. In dit boek wordt het omgaan met verlies en wat mindfulness daarin kan betekenen bij elkaar gebracht.

Zes mensen, die allen een ingrijpend verlies hebben meegemaakt, vertellen hun verhaal. Zij belichten daarin de betekenis van mindfulness voor hun rouwproces: drs. Mieke Ankersmid is rouwtherapeut en mindfulnesstrainer. Zij werkt sinds 1995 op het gebied van 'omgaan met verlies en verdriet', door dood, scheiding, adoptie, ontslag, in individuele sessies en in groepen. Zij doet dit als zelfstandige vanuit haar eigen Bureau voor Verandering & Verankering (in regio Nijmegen en Den Haag) met een breed palet aan werkvormen.

De illustraties zijn van Nicole van Minnen, tekendocent en counselor voor leerlingen die met verlies geconfronteerd worden.

Pre Christmas shopping bij Topshelf

BEUNINGEN - Pre Christmas shopping in december bij Topshelf voor sportieve, hippe en fashion kado's.

Nieuwe voetbalschoenen, een hockeystick, de nieuwe EK bal of fitnessapparaat? Een winterjack, stoere jeans, of nieuwe sneakers voor fashionchicks en boys? Zoveel grote en kleine mensen, zoveel grote en kleine wensen! "Kadoshoppen voor kerst doe je dus bij Topshelf want hier slaag je altijd! U vindt ons op Hadrianussingel 18, Park de Heuve in Beuningen."

Naast de reguliere openingstijden zijn wij in de maand december alle zondagen open van 12.00 tot 17.00 uur! Kijk voor meer informatie en afwijkende openingstijden op www.topshelf.nl.

Tijdelijke sluiting Beweegtuin

MILLINGEN - De Beweegtuin Millingen is gesloten van 21 december tot en met 3 januari gesloten.

Vanaf 4 januari is men weer welkom op onderstaande tijden:

Maandag 09.00-12.00 uur (koffie/thee 11.00 uur)

Woensdag 14.00-16.00 uur (koffie/thee 15.30 uur)

Coach voor senioren aanwezig van 14.30-15.30 uur

Donderdag 09.30-11.30 uur (koffie/thee 11.00 uur)

Coach voor senioren aanwezig van 10.00-11.00 uur

Zaterdag 09.00-15.00uur **

Zondag 09.00-15.00uur **

‘s Avonds op werkdagen van 19.00-21.00uur **

** kantine doorlopend geopend!

Residence Tergouw in het Gelderse Oosterhout

OOSTERHOUT - Sinds 8 april 2015 is permanente bewoning toegestaan op Residence Tergouw in het Gelderse Oosterhout. Dit is opgenomen in het nieuwe bestemmingsplan van de Gemeente Overbetuwe.

In 1970 kochten de heer en mevrouw Van Tergouw een braakliggend stuk weiland in Oosterhout wat in de daarop volgende jaren uitgroeide tot een volwaardig gefaciliteerd recreatiepark met ruim 250 chalets.

In de loop der jaren is het park van recreatie doorgegroeid naar een volwaardige woonwijk in de gemeente Overbetuwe waar nagenoeg alle bewoners hun hoofdverblijf hebben gerealiseerd.

Sinds enige tijd genieten de heer en mevrouw Van Tergouw na jaren van hard werken van hun welverdiende pensioen. De directie van de bedrijven is overgenomen door beide dochters, Marjan Greveling - van Tergouw en Mieke van Tergouw.

In samenwerking met de Gemeente Overbetuwe is de afgelopen jaren gewerkt aan de totstandkoming van het nieuwe bestemmingsplan. Sinds 8 april 2015 is het nieuwe bestemmingsplan onherroepelijk waarbij de bestemming "recreatie" is gewijzigd in "wonen", hierdoor is permanente bewoning op Residence Tergouw toegestaan.

"Wij zijn hier erg blij mee", vertelt Marjan Greveling - van Tergouw. "Hierdoor hebben wij een unieke woonbestemming in het Betuwse landschap".