GN Nijmegen-Noord

14 februari 2018

GN Nijmegen-Noord 14 februari 2018


Choral Evensong in Lent

LENT - Op zondag 25 februari, om 19:00 is er een Choral Evensong in Lent, georganiseerd door de Maria Magdalena Parochie en de Protestantse gemeente de Vierplek. Het Vocaal Theologen Ensemble onder leiding van musicus-theoloog Hanna Rijken verzorgt de koorzang. Liturgen zijn ds. Wilma Hartogsveld en pastor John Rademakers.

Een Choral Evensong is afkomstig uit de Anglicaanse Kerk en is zowel in de Rooms Katholieke als in de Protestantse kerken steeds meer geliefd. De combinatie van stijlvolle, hoogwaardig uitgevoerde muziek en koorzang, ingebed in een eeuwenoud ritueel maakt dat ook mensen zonder kerkelijke achtergrond de Choral Evensong zeer waarderen.

Opmerkelijk aan een Choral Evensong is de veelvoud aan (soms ingetogen, soms uitbundige) muzikale vormen en stijlen. Dat zal zowel in de (samen)zang als in het orgelspel van organist Sebastiaan ’t Hart te horen zijn.

De Evensong vindt plaats in de O.L.V. Maria Geboortekerk Pastoor van Laakstraat 42 te Lent. Vanaf 18.30 uur is de kerk open. De toegang is gratis. Na afloop wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd. Iedereen is welkom!

Nieuw jeugdorkest organiseert Samenspeeldag

Kom op zaterdag 7 april naar de Keizerstads Jeugdorkest Samenspeeldag en speel mee! (foto: Eline Vissers) Foto: Eline Vissers

NIJMEGEN - In april start er een nieuw symfonieorkest in Nijmegen. Het orkest draagt de naam ‘Keizerstads Jeugdorkest’ (KJO) en is bedoeld voor muzikanten van ongeveer acht tot drieëntwintig jaar. Een bestuur van drie volwassenen en vier jeugdbestuursleden is hard aan het werk om dit orkest op te zetten.

Binnen het KJO worden twee symfonieorkesten gevormd, ingedeeld naar leeftijd en speelervaring. Het repertoire van het orkest zal voor het grootste deel bestaan uit klassiek werk en wordt ingestudeerd onder leiding van dirigenten Samuel Tamarit Otero en Berend Stumphius.

Op zaterdag 7 april gaat het KJO van start met de Keizerstads Jeugdorkest Samenspeeldag. Op deze dag kan iedereen vrijblijvend ervaren hoe leuk het is om in een symfonieorkest te spelen. Alle deelnemers zullen samen repeteren aan een aantal stukken en aan het eind van de dag een klein concertje geven. Vanaf 14 april gaat het KJO elke zaterdag repeteren en toewerken naar concerten.

Op www.keizerstadsjeugdorkest.nl is meer informatie te vinden over het KJO en de Samenspeeldag. Ook kan iedereen die geïnteresseerd is zich hier aanmelden.

Top-film: The sense of an ending

BEMMEL - Donderdag 22 februari heeft Top weer een mooie film voor u in de aanbieding: The sense of an ending.

Tony Webster, gescheiden, gepensioneerd en handelend in antieke Leica-fotocamera's, sloft in Sense of an Ending van dag naar dag. Dan ontvangt hij een brief die zijn leven overhoop gooit. Sarah Ford, de moeder van zijn jeugdliefde Veronica, is overleden en heeft Webster 500 pond nagelaten. Plus enkele documenten, waaronder het dagboek van zijn schoolvriend Adrian Finn. Bij de notaris hoort Webster dat Veronica (Charlotte Rampling), die hij sinds zijn schooljaren niet meer heeft gezien, het dagboek weigert te overhandigen. Hij besluit het koste wat kost in handen te krijgen.

Aanvang 20:00 uur. Kaartjes kosten zeven euro per stuk en zijn te bestellen op de website www.topbemmel.nl en tevens verkrijgbaar bij Eyewish en in de Theaterkerk, Markt 5, Bemmel.

Bemmelloop: daar kom ik mijn bed voor uit!

Hans Rutgers

BEMMEL - b.o.d. De Sprinters opent op zondag 4 maart weer zijn deuren voor jong en oud. De jaarlijkse Bemmelloop staat dan op het programma.

Om 10:00 uur is er de 700 meter kids run voor de jeugd tot en met 10 jaar. Om 10:10 uur volgt de 1500 meter voor de jeugd tot en met 15 jaar. Om 10:30 uur starten de 5 en 10 km voor heren en dames. Kom en maak het mee! Is het niet als deelnemer, dan wel als toeschouwer. Voor-inschrijven kan tot en met 2 maart via inschrijven.nl Ook op de dag zelf is inschrijven nog mogelijk tot een half uur voor de start. Alle informatie staat op boddesprinters.nl.

Filmlezing over een hoopvolle toekomst

De mens wacht een schitterende toekomst Foto: Internet rechtenvrij

BEMMEL - Op dinsdag 20 februari vertoont Stichting Share Nederland in cultureel centrum De Kinkel in Bemmel een dvd van de Britse esotericus Benjamin Creme, met als titel: 'Een nieuwe beschaving breekt aan'.


Hierin legt hij de oorzaken van de huidige chaos in de wereld uit. Ook beschrijft hij een eenvoudige oplossing voor de wereldproblemen: een nieuw economisch systeem, dat in plaats van op hebzucht, gebaseerd is op mondiaal samen delen.
Daarnaast vertelt Creme over de hulp die de mensheid krijgt van mensen die heel ver geëvolueerd zijn, de Meesters van Wijsheid. Als de mensheid deze hulp aanvaardt, zal een nieuwe, vreedzame beschaving kunnen ontstaan waarin iedereen een gelukkig en menswaardig bestaan heeft. De filmlezing begint om 20.00 uur. Duur: 1 uur. Engels gesproken, Nederlands ondertiteld. Toegang: vrijwillige bijdrage. Adres: Van Ambestraat 1 in Bemmel. Meer info staat op www.sharenl.org.

Sjors Sportief bij Badmintonclub Bemmel

Sjors Sportief bij BC Bemmel '72 (foto: H Horstink) Foto: H Horstink

BEMMEL - Net als de afgelopen jaren neemt badmintonclub Bemmel weer deel aan Sjors Sportief: een initiatief om de nog naar de juiste sport zoekende kinderen te helpen in hun keuze door op een eenvoudige manier kennis te kunnen maken met diverse sporten. Via Sjors Sportief zijn er al veel enthousiaste nieuwe jeugdleden gestart bij BC Bemmel'72.

Vanaf woensdag 28 februari start er weer een nieuwe ronde en er zijn nog plaatsen beschikbaar. Belangstellenden kunnen zich nog opgeven via www.sjorssportief.nl. Net als afgelopen jaren krijgen de kinderen die bij BC Bemmel'72 deelnemen aan Sjors Sportief en drie avonden komen spelen, een diploma en een waardebon van de Pannenkoekenbakker in Slijk-Ewijk waarmee ze een gratis pannenkoek krijgen! Meer informatie over BC Bemmel'72 staat op www.bcbemmel.nl en voor informatie en aanmelden via Sjors Sportief: www.sjorssportief.nl.

Waanzin in verhalen, met auteur Roos Schlikker

Auteur Roos Schlikker gaat in gesprek met psychiater Bram Bakker over waanzin (Foto: Fjodor Buis) Foto: Fjodor Buis

NIJMEGEN - Kom op 20 februari van 20.00 tot 22.00 uur naar de Bibliotheek De Marienburg voor een bijzondere avond met Roos Schlikker! Als u haar nog niet kende van haar eerste boek ‘Het eerste miljoen is het moeilijkst’, of haar nieuwste boek ‘Huisje boompje beest’, dan kent u haar wellicht wel als tafeldame in de Wereld Draait Door of als deelnemer bij de laatste Wie is de Mol.

In boeken komen vaak specifieke interesses van schrijvers terug. Een fascinatie waar ze graag over vertellen. In Bibliotheek De Mariënburg nodigen bekende auteurs zélf hun gasten uit om het gesprek aan te gaan over een onderwerp: van waanzin tot culinaire literatuur. De avonden zijn soms luchtig, soms serieus en met de nodige humor. Maar boeken staan altijd centraal. Deze keer in ‘De schrijver vraagt’ gaat schrijver Roos Schlikker in gesprek met Bram Bakker. Een avond over waanzin.

Goede schrijvers proberen de gekte vaak op te zoeken, het buitenissige, de diepste wensen en angsten van hun personages. Met een moeder die aan een bipolaire stoornis leed, ziet Roos het als haar missie om aandacht te vragen voor depressie en psychiatrische aandoeningen. Daar (be)vraagt ze de ideale gast voor: Bram Bakker. Bram is schrijver van onder meer ‘Geluk uit een potje’ en ‘Gekkenwerk’, maar was daarnaast ook de psychiater van de moeder van Schlikker. Ingrediënten voor een bijzonder gesprek. Prijs: leden en studenten 7,50; overige bezoekers tien euro.

R.K. Parochie

H. Maria Magdalena

Woensdag 14 februari (Aswoensdag)

19.00 uur: St. Werenfridus Elst, eucharistieviering, V. Bulthuis, St. Caeciliakoor

19.00 uur: O.L.V. Ten Hemelopneming Huissen-stad, eucharistieviering, G. Peters, Gemengd koor

Zaterdag 17 februari

19.00 uur: OLV van Zeven Smarten Haalderen, eucharistieviering, V. Bulthuis, InVoice

19.00 uur: St. Jacobus de Meerdere Valburg, eucharistieviering, F. Bomers, Dameskoor

Zondag 18 februari

10.00 uur: St. Werenfridus Elst, eucharistieviering met kinderwoorddienst, G. Peters, Koor Zonder Grenzen

10.00 uur: O.L.V. Ten Hemelopneming Huissen-stad, eucharistieviering, V. Bulthuis, Exotherm

09.30 uur: O.L.V. Onbevlekt Ontvangen Heteren, woord- en communieviering, R. Heinen, Ubi Caritas

Doordeweekse vieringen in R.K. Parochie H. Maria Magdalena

Maandag

Heteren, 18.30 uur , Liefkenshoek (wcv), elke maandag

Dinsdag

Huissen-Stad, 19.00 uur, dagkapel, rozenkrans, elke dinsdag

Oosterhout, 09.00 uur, dagkapel, 1e dinsdag van de maand

Woensdag

Angeren, 09.30 uur uur, sacristie/kerk, 1e woensdag van de maand

Doornenburg , 09.30 uur, kerk , 2e woensdag van de maand

Gendt, 09.30 uur, dagkapel, 4e woensdag van de maand

Herveld, 19.00 uur, kapel Hoge Hof, 1e woensdag van de maand

Huissen-Zand, 09.30 uur , dagkapel , 3e woensdag van de maand

Lent, 19.00 uur, St. Jozef, 2e woensdag van de maand

Donderdag

Elst, 10.30 uur, Tertzio, 1e donderdag van de maand

Elst , 09.30 uur, De Hoeksteen, 2e donderdag van de maand

Elst, 10.30 uur, Tertzio (wcv), 3e donderdag van de maand

Elst , 09.30 uur, De Hoeksteen, 4e donderdag van de maand

Elst, 09.30 uur, De Hoeksteen, 5e donderdag van de maand

Vrijdag

Bemmel, 10.00 uur,kapel Liduina,1e vrijdag van de maand

Huissen-Stad, 10.00 uur, Sancta Maria, 1e vrijdag van de maand

Valburg, 09.00 uur, sacristie, rozenkrans, elke vrijdag

Valburg, 09.30 uur, sacristie, elke vrijdag


Eucharistievieringen, tenzij anders vermeld (wcv)
Na de viering is er gelegenheid voor een kopje koffie of thee.

70 jaar en nog steeds badmintonnen bij BC Bemmel'72!

Wilma Peters ontvangt de felicitaties van voorzitter Hans Markestein. (Foto: Tim)

BEMMEL - Op woensdag 7 februari vond in sporthal de Heister in Bemmel een jaarlijks terugkerend toernooi plaats: het Ouder-Kind toernooi van Badmintonclub Bemmel’72.

Bij dit toernooi kunnen jeugdleden hun ouders meenemen, maar ook de oudere leden mogen hun kinderen als partner mee laten spelen. Vroeg op de avond was de jongste jeugd aan de beurt met maar liefst 20 deelnemers, waarin er gezellig maar fanatiek werd gestreden voor de winst, onder leiding van bondstrainer, tevens clublid Harry Horstink. Daarna was het de beurt aan de senioren en de oudere jeugd. Ook hier werd in 12 teams gestreden voor de winst. Ook al waren de niveauverschillen soms groot, het leidde in alle gevallen tot een gezellig sportief samenzijn. Op deze avond werden tevens twee mensen in het zonnetje gezet, namelijk Wilma Peters en Piet van der Horst (deze was helaas niet fysiek aanwezig). Beiden zijn de 70-jarige leeftijd inmiddels gepasseerd, maar spelen nog steeds met enthousiasme en grote inzet het badmintonspel.

Badminton is derhalve een sport die door jong (vanaf ca. 9 jaar) tot en met oud beoefend kan worden. Mocht u interesse hebben om ook eens mee te spelen bij deze gezellige club fanatiekelingen, bezoek dan de website www.bcbemmel.nl voor meer informatie. De eerste drie keer kunt u geheel gratis en vrijblijvend een keer meespelen en/of een training volgen!

Open dag bij ZV De Batavieren

NIJMEGEN - Op 24 februari houdt ZV De Batavieren een open opkomst. Voor de Bevers (4 tot 7 jaar) is dit van 10.30 tot 12.00 uur, en voor de Welpen (7 tot 11 jaar) van 14.00 tot 17.00 uur. Iedereen is welkom bij de blokhut op Grootstalselaan 13 in Nijmegen om een keertje mee te doen.

Het belooft een leuke middag vol avontuur te worden! Wat we precies gaan doen houden we nog even geheim, maar we kunnen wel verklappen dat er een kabelbaan in voorkomt… Ook je vriendjes en vriendinnetjes zijn van harte welkom om een kijkje te komen nemen bij onze scoutinggroep. Voor de ouders/verzorgers: u kunt uw kind rond 10.30 uur brengen en om 12.00 uur weer ophalen (voor de Bevers, van 4 tot 7 jaar). Voor de Welpen, van 7 tot 11 jaar, is de open opkomst van 14.00 tot 17.00 uur.


Voor meer informatie kan men contact opnemen met Jens Deelen (jens@batavieren.com, Welpen) of Ursula ten Have (ursula@batavieren.com, Bevers). Meer informatie over onze groep is te vinden op www.batavieren.com. Aanmelden is niet nodig.

Bibliotheek wint educatie-award

Bibliotheek Gelderland Zuid wint educatie-award Foto: Meindert Hart

NIJMEGEN - “In dit initiatief van de Bibliotheek Gelderland Zuid komen alle elementen van modern MBO-onderwijs samen,” oordeelde de jury van de IPON-awards over het winnende educatie-project van de bieb. Annemarie van der Riet van de bibliotheek over het winnen van de IPON-award voor innovatie van het leren voor MBO: “Zo’n lovend juryrapport doet je blozen.”

De jury sprak expliciet haar waardering uit voor bibliotheken: “In het bijzonder de Bibliotheek Gelderland Zuid, in hun bijdrage om de Nederlandse samenleving mediawijzer te maken.” De Hackathon, het winnende project van de bibliotheek, werd ontwikkeld in samenwerking met partners Puzzled, Luqo en het iXperium. Dit project werd vanaf begin 2017 uitgerold voor Opleidingen ICT, Verzorgenden, Human Technology en Doktersassistenten. Ook op het voortgezet onderwijs zijn de Hackathons enthousiast ontvangen.

Het educatie-project van de bibliotheek laat leerlingen op zoek gaan naar praktische oplossingen voor maatschappelijke problemen, waarbij sociale robots ingezet worden. In groepjes werd bijvoorbeeld gekeken hoe robots inzetbaar zijn voor bijvoorbeeld het begeleiden van kinderen tijdens kankerbehandelingen. Behandelingen waar geen andere mensen bij aanwezig kunnen zijn door de gebruikte straling. Ook werd gekeken hoe robots ingezet kunnen worden voor leesbevordering. Meer lezen over educatieactiviteiten van de bibliotheek in het voortgezet onderwijs? Kijk op www.obgz.nl/voortgezetonderwijs.

De IPON Awards worden geïnitieerd rondom alle innovatieve gebieden van ICT binnen het onderwijs.

Dansgala Lingewaard in aantocht

Het gaat om het meedoen, maar er zijn natuurlijk ook prijzen te winnen... Foto: nvt

BEMMEL - Zondag 25 februari is het weer zover. Dan zullen circa 250 danseressen hun kunsten vertonen op het Dansgala Lingewaard. Het dansgala wordt georganiseerd door carnavalsvereniging De Geintrappers in de Theaterkerk. Alle deelnemende verenigingen strijden om de felbegeerde Geintrappers Wisseltrofee.

Dit kan als solist, duo of als groep en in verschillende leeftijdscategorieën (tot en met 8 jaar, 9 tot en met 15 jaar en 16 jaar en ouder). Vorig jaar ging carnavalsvereniging De Vrolijke Drammers uit Loil met de hoofdprijs naar huis.

Het dansgala wordt dit jaar voor de tweede keer gehouden in de nieuwe Theaterkerk (Markt 5, Bemmel). De aanvang is om 10.50 uur (zaal open om 10:00 uur). De entree voor volwassenen bedraagt drie euro en voor kinderen één euro. Het gala zal omstreeks 17.00 uur eindigen. Voor meer informatie kunt u bellen met 06 10381652. Of kijk rond op deze website. Hier vindt u onder andere foto’s van eerdere gala’s.

Sponsoren
Om een dansgala te kunnen organiseren, worden er veel kosten gemaakt. Elke dans door een individu, duo of groep wordt beloond met een prachtige beker. Daarnaast willen we de laagdrempeligheid voor de deelneemsters combineren met lage inschrijfgelden. Om dit alles mogelijk te maken hebben een flink aantal sponsoren bereid gevonden het dansgala 2018 te ondersteunen! B.O.D. Totaalinstallateur, Tandartspraktijk Berendsen, K3 Delta, De Bok, Otters Bouwbedrijf, Frans Knorth Makelaardij, Hermans Tweewielers. Sponsoren bedankt!

Ladies' Night gespeeld door toneelclub Sur Scène

BEMMEL - De nieuwe Bemmelse toneelclub Sur Scène bestaat uit acht enthousiastelingen. Het debuut is op 3 en 4 maart in De Kinkel Bemmel. Het blijspel Ladies’ Night onder regie van Anneke van Rijswijk is zeker niet voor dames alleen!

Een groep vriendinnen komt wekelijks bij elkaar voor een gezellige avond bij één van de meiden thuis. Wanneer één van de vriendinnen in een scheiding verwikkeld lijkt te raken, komen de onderlinge relaties onder druk te staan. De zeer verschillende vriendinnen reageren elk op hun eigen wijze. Na de ontmoeting met twee bijzondere buurmannen lijkt de chaos compleet. Of toch niet…

Zaterdag 3 maart 20.00 uur en zondag 4 maart om 14.00 uur. Kaartjes voor beide voorstellingen zijn verkrijgbaar bij DIO Van Appeldoorn, Dorpstraat 45, Bemmel. In de voorverkoop kosten ze zes euro. Uiteraard ook aan de kassa te verkrijgen voor 7,50 euro. Aan de kassa uitsluitend contant.

Ehbo-cursus voor beginners

EHBO tas zoekt cursisten! (Foto: Herbert Bosch)

BEMMEL – Op maandag 26 februari start de ehbo-vereniging Bemmel-Haalderen weer een ehbo-cursus voor beginners.

De cursus zal bestaan uit 13 avonden van twee uur, op de laatste avond zal het examen afgenomen worden. Hierna heeft u een geldig ehbo-diploma volgens de richtlijnen van het Oranje Kruis. Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar voor deze cursus.

Bent u geïnteresseerd? Neem dan contact op via cursus@ehbo-bemmel.nl of kijk op onze website voor meer informatie: www.ehbo-bemmel.nl De kosten voor deze cursus kunnen eventueel vergoed worden door uw zorgverzekering. Raadpleeg uw verzekeraar of u recht heeft op deze vergoeding. De cursus zal iedere lesavond gegeven worden in Bemmel en start om 20.00 uur.

Keizerstads Jeugdorkest Samenspeeldag

NIJMEGEN - Speel mee in een symfonieorkest! Het Keizerstads Jeugdorkest (KJO) is een nieuw symfonieorkest in Nijmegen voor muzikanten van acht tot drieëntwintig jaar. Op zaterdag 7 april 2018 gaat het KJO van start met de Keizerstads Jeugdorkest Samenspeeldag.

Op deze dag kan iedereen vrijblijvend ervaren hoe leuk het is om in een symfonieorkest te spelen. De deelnemers zullen samen repeteren aan een aantal stukken en aan het eind van de dag een klein concertje geven.

- Tijd: 10:00 tot 20:00 uur
- Locatie: Stedelijk Gymnasium Nijmegen, Kronenburgersingel 269 in Nijmegen
- Leeftijd: 8 tot 23 jaar (ingedeeld in twee orkesten)
- Dirigenten: Berend Stumphius & Samuel Tamarit Otero
- Deelname is gratis
- Aanmelden kan via onze website: www.keizerstadsjeugdorkest.nl

E-mail: bestuur@keizerstadsjeugdorkest.nl
Facebook: www.facebook.com/keizerstadsjeugdorkest
Instagram: www.instagram.com/keizerstadsjeugdorkest

8 / 16

Relatief veel startende ondernemers in universiteitsstad Nijmegen

(Foto: René Egbring fotografie SD Veenendaal)

NIJMEGEN - Afgezet tegen het aantal inwoners heeft Nijmegen als universiteitsstad relatief een van de grootst aantal startende ondernemers van Nederland. Gemiddeld zo'n 10,2 starters per 1000 inwoners! (CBS, 2017) Startersdagen.com helpt deze startende ondernemers graag op weg in samenwerking met Rabobank Rijk van Nijmegen en Interpolis.

Samen organiseren deze partijen een gratis startersdag bij de Lindenberg in Nijmegen op woensdag 28 februari. De avond bevat veel informatie en kennis over beginnend ondernemerschap en is bedoeld voor starters en eigenaren van een bedrijf tot drie jaar oud of oriënterende starters.
Een avondvullend programma met startersmarkt en diverse workshops en seminars moet de ondernemers goed voorbereiden en informeren over wat er allemaal komt kijken bij het opzetten van een onderneming. Daarnaast wordt de focus gelegd op doorgroeien van bedrijven. Iedereen die een bedrijf wil gaan starten of een bedrijf heeft tot drie jaar oud is dan ook van harte welkom. Deelname aan de startersdag is geheel gratis.
Het officiële programma begint om 18:45uur, maar het is ook mogelijk om tijdens het voorprogramma vanaf 18:00 uur te speeddaten met Rabobank adviseurs over bijvoorbeeld ondernemingsplannen of financieringen. Tijdens deze avond worden seminars aangeboden over onder andere verzekeren, ondernemingsplannen, juridische gevolgen ondernemerschap, zakelijk krediet, geld besparen met administratie, tips voor startende ondernemers, merkregistratie, sales training en een inspiratiesessie door een succesvolle ondernemer.
Aanmelden Aanmelden is mogelijk via www.startersdagen.com/nijmegen2018.

Brian Vliem wint Döppertverkiezing

ELST - Op school zong hij Halleluja van Leonard Cohen. Leerlingen kregen er kippenvel van. Het filmpje met zijn optreden werd vele duizenden keren bekeken. Daarmee zette Brian Vliem zijn school, Lyceum Elst, op de kaart. En dus ook het dorp Elst. Dat leverde hem de uitverkiezing van Döppert 2017 op.

In het Wapen van Elst kreeg hij tijdens het feest van de Vereniging Elster KarnavalsOptocht (VEKO) het beeldje van de Döppert uit handen van Prins Arno van de Paplepel. Brian Vliem had tijdens de verkiezing de meeste stemmen van het publiek gekregen.

Henk Hendriks, die zich al decennialang inzet voor de jumelage met Zülpich, en postbezorger Jolanda ten Westenend waren de andere genomineerden. Henk Hendriks is voor zijn bijdrage al vaak gehuldigd in Duitsland. Jolanda ten Westenend heeft vorig jaar de ambulance ingeschakeld toen ze tijdens de postronde een vrouw om hulp hoorde roepen. Ze is daarvoor ook door haar werkgever, Post.NL, onderscheiden.

Brian Vliem bracht tijdens het voorstelrondje het nummer Halleluja ten gehore. En na zijn uitverkiezing deed hij dat nog eens. Toen zong hij ook andere nummers. De Döppert is een door VEKO ingestelde onderscheiding voor personen en organisaties die Elst in het nieuws hebben gebracht. Op de feestavond werd de Jan Geurts Penning toegekend aan dweilorkest Bats Mar Deur. Dit orkest levert al vele jaren een bijdrage aan het carnaval in Elst en luistert tal van activiteiten muzikaal op. De inbreng van de muzikanten wordt alom gewaardeerd.

Gezelligheidskoor De Daalse Nootjes

NIJMEGEN - Gezelligheidskoor De Daalse Nootjes is voor iedereen die plezier heeft in zingen. Iedereen is welkom.

Geen repetities, de accordeonist en aanwezigen bepalen het repertoire. Iedere tweede en vierde maandag van de maand tussen 19:30 en 21:30 uur in wijkcentrum Daalsehof in Nijmegen-Oost (nu: 12 februari). Info: Marinus: 06 10748973.

Sponsor bedankt

BEMMEL - De spelers en staf van Sportclub Bemmel JO14-1 wil Cleanmat Trucks uit Andelst bedanken voor het sponsoren van de mooie inloopshirts voor het hele team! Robert Kramer van Cleanmat, heel erg bedankt!

10 / 16

Badmintonclub Elst viert vijftigjarig jubileum

De plek waar het vijftig jaar geleden allemaal begon: de Europahal.

ELST - Op 8 maart 1968 werd Badminton Club Elst officieel opgericht. Binnenkort is dat exact vijftig jaar geleden – een mijlpaal die de vereniging uiteraard gaan vieren.

Voor de huidige én oud-leden die nu 18+ zijn, houden wij een soort van receptie. Dat doen we op donderdagavond 8 maart vanaf 20.00 uur in De Oase in sportcentrum De Helster. Je kunt dan als oud-lid weer eens je gezicht laten zien en samen met anderen de geschiedenis van BCE de revue laten passeren. Terugblikken op de tijd dat je lid was en alle 'sterke verhalen’ naar boven halen met je badmintonmaatjes van toen en/of nu!

Uiteraard gebeurt dit alles onder het genot van een hapje en een drankje, met medewerking van sportcafé De Oase. Hopelijk ontmoet je die avond weer eens de leden van 'jouw' tijd! Uiteraard vragen wij jou om, als je nog meer oud-leden kent, hen te vragen om ook te komen en zich aan te melden. Want na zo veel jaren weten wij ook niet meer precies wie waar woonachtig is...

Het jubileum en de receptie spreken zich al aardig rond. Zo zijn er op Facebook al de nodige berichten en oude foto’s te zien. Graag horen wij of ook jij op 8 maart van de partij bent, zodat wij een inschatting kunnen maken van hoeveel mensen er komen. Je kunt je aanmelden via een e-mail naar: bcelst1968@gmail.com.

Workshop Naaldvilten Plus

OCHTEN - Op maandagmiddag 26 februari is er een workshop Naaldvilten Plus in het Huis van Ochten, Dr. M. van Drielplein 2.

Onder leiding van Myrna Vallen maak je met deze techniek een tasje of naaldenboekje. Door toevoegen van kraaltjes en eenvoudige borduursteekjes kun je er een nog persoonlijker werkstukje van maken. De workshop begint om 13.30 uur en duurt tot ongeveer 16.00 uur. De kosten zijn 7,50 euro, dit is inclusief materialen en een kopje koffie of thee. Er zijn nog enkele plaatsen vrij; geef je snel op. Dit kan bij Myrna Vallen: myrnavallen@gmail.com of via 0344 642113.

Cabaretier Fabian Franciscus vertelt over zijn missie als professioneel autist

Fabian Franciscus met Vlafeest (foto: Marcel Kollen/Cameretten) Foto: Marcel Kollen/Cameretten

NIJMEGEN - Fabian Franciscus is een cabaretier met een missie. In zijn laatste ‘viral video’ op Facebook heeft hij het uitgebreid over zijn autisme. Hij beschrijft op een hilarische manier hoe dat hem soms in verwarrende situaties brengt.

“Hoewel mensen op deze manier om het onderwerp kunnen lachen zit er wel een serieuze laag onder die ik naar voren wil brengen. Ik merk dat er nog steeds veel onduidelijkheid en onbegrip heerst over het hebben van autisme. In mijn shows speel ik met dat spanningsveld. Dankzij cabaret vond ik een manier om me te kunnen ontwikkelen. Sommige van die mensen komen nu naar mijn show en zijn stom verbaasd over het verschil in hoe ze me toen kenden en hoe ik nu met zelfvertrouwen speel tijdens mijn shows.”

Fabian won door heel de wereld prijzen met zijn cabaret. “Ik heb van London tot New York gereisd om me te ontwikkelen. Op dit moment ben ik weer terug in Nederland en tour ik het land door met mijn nieuwste show Vlafeest.”

Ondanks dat sommige dingen voor mij wat absurder kunnen overkomen dan voor de meeste mensen denk ik dat veel mensen zich zullen herkennen in mijn show. Maar los van dat wil ik mijn bezoekers vooral een avond lachen bezorgen, het liefst keihard als dat moet. Want lachen betekent acceptatie en door acceptatie kon ik mijn eigen kracht vinden. Dat delen is toch een mooi streven?

Fabian speelt 23 februari in Theater De Klif, Nijmegen. Starttijd; 20:30 uur. Kaarten zijn verkrijgbaar via de website voor 12 euro.

Struinen door het winterse polderlandschap

Brandganzen (foto: Gijsbert Peelen) Foto: Gijsbert Peelen

BEMMEL - Als de dagen lengen gaat de winter strengen luidt het oude gezegde. Of dat ook dit jaar van toepassing is kunt u op zondag 18 februari van 14.00 tot 16.00 uur zelf beleven. U kunt dan met natuurgidsen van stichting Lingewaard Natuurlijk mee met een struintocht door de ruigte van het ooibos, langs oude kleigaten en de vroegere rivierloop.

Het hoge water zorgt dit jaar voor een aparte beleving van de polder. Sporen van reeën op de paden, of misschien wel van de das zijn er nu makkelijker te vinden, omdat deze dieren nu ook onze weggetjes gebruiken. We kijken naar de knaagsporen van de bevers en hoe ze het probleem van de ondergelopen beverburchten hebben opgelost. We zien ook hun wissels over onze paden heen. Bij de zandwinplas hopen wij vliegende wintergasten te vinden. Misschien zitten er nonnetjes of anders zien we wellicht baltsende futen. Dit is afhankelijk van het winterse weer of van het idee dat we in een vroeg voorjaar beland zijn. Een ding is wel zeker, er is altijd wat te beleven in de natuur!

Deze tocht is niet geschikt voor mindervaliden. Kinderen zijn welkom vanaf 6 jaar. Vanaf 13.45 uur staat een gratis kop koffie, thee of limonade voor u klaar klaar in De Veldschuur, Sportlaan 1M in Bemmel. Kosten volwassenen 6,- en kinderen 3,- euro. Aanmelden wordt op prijs gesteld, maar is niet verplicht. Tip: trek oude kleren, laarzen aan, verrekijker mee. Nadere informatie: Gijsbert Peelen 06 10864179 of www.lingewaardnatuurlijk.nl.

Forte Fit zet 'de Betuwe' en 'nostalgie' centraal bij een aantal nieuwe activiteiten!

Oud-Elst Foto: onbekend

OVERBETUWE - Vind je ook dat er zoveel verandert in de Wereld in het algemeen en in Nederland in het bijzonder? En ook in je eigen gemeente (Overbetuwe) en eigen dorp (Elst)? Forte Fit wil daar graag een keer bij stil staan.

Daarover praten ze met elkaar op woensdag 7 maart in de bibliotheek van Elst. De inloop is vanaf 19.45 uur. De avond zal duren van 20.00 tot 22.00 uur.

Programma ziet er als volgt uit:

een presentatie door een lid van Marithaime
aan de hand van oude foto’s én foto’s van nu die vanaf dezelfde plek genomen zijn
zullen de veranderingen in het dorpsbeeld van Elst besproken worden

koffiepauze
voor een kopje koffie wordt gezorgd
een groepsgesprek onder leiding van twee Forte Fit docenten
aan de hand van de gezamenlijke herinneringen van de deelnemers die naar aanleiding van de presentatie naar boven gekomen zijn

De toegangsprijs is 5 euro die aan de zaal voldaan kan worden. Wel worden belangstellenden gevraagd zich uiterlijk 1 maart via mail of telefoon aan te melden, zodat rekening gehouden kan worden met het aantal te verwachten deelnemers. Er zullen dit jaar meer activiteiten starten onder de noemer Podiumkunsten. Gepland staan nog bijeenkomsten over natuurfotografie, liederen, literatuur en (tot slot) een revue. Alles met de kernwoorden ‘de Betuwe’ en ‘nostalgie’. Aanmelden voor de bijeenkomst van 7 maart kan bij een van de onderstaande contactpersonen: Wil Teunissen: email:wilteunissen1956@gmail.com; telefoon: 06 30764452; Jan Zwier: email: jj.zwier1@chello.nl; telefoon: 06 80095122.

Waalbrug Nijmegen krijgt proefvlakken voor de juiste tint lichtgrijs

NIJMEGEN - Als voorbereiding op de renovatie van de Waalbrug in Nijmegen zijn maandag 5 februari, vier proefvlakken op de brug geschilderd in verschillende tinten lichtgrijs. Zo kan worden beoordeeld wat het effect is van verschillende grijsnuances op verschillende momenten van de dag en bij verschillende weersomstandigheden.

Een team van deskundigen, waarin ook de Rijksdienst Cultureel Erfgoed is vertegenwoordigd, heeft een maand de tijd om tot een keuze te komen en advies uit te brengen over de nieuwe kleur grijs voor de brug.

Bij de renovatie van de Waalbrug die dit voorjaar van start gaat, worden alle bestaande verflagen verwijderd en krijgt de hele brug een nieuwe laag verf. Anders dan nu het geval is, krijgen de boog en het staal onder de aanbruggen dezelfde kleur. Hierdoor wordt de brug met de aanbruggen weer één geheel en komt de bijzondere constructie - met de bogen die door het wegdek gaan - beter tot uitdrukking.

Karakter

Eerder is al besloten dat de brug lichtgrijs wordt. Een lichte kleur zorgt er namelijk voor dat het staal minder uitzet bij warm weer, het hoeft minder vaak te worden geschilderd en het is ook beter zichtbaar en daarmee verkeersveiliger. Een lichte brug versterkt bovendien het industriële karakter, past zich aan aan het licht en de lucht en is beter aan te lichten. De nieuwe leuningen en lichtmasten krijgen de oorspronkelijke donkergrijze kleur.

Meer informatie?

Heeft u vragen over de renovatie? Kijk op www.rijkswaterstaat.nl/renovatiewaalbrug, bel met de gratis informatielijn 0800-8002 of volg ons op Facebook @renovatiewaalbrugnijmegen.

Heeft u vragen over de bereikbaarheidsmaatregelen van de Gemeente Nijmegen? Kijk dan op www.nijmegengoedopweg.nl of bel 14024.

Samenwerking

Rijkswaterstaat en gemeente Nijmegen werken samen aan een goede bereikbaarheid van Nijmegen. Renovatie van de 80 jaar oude Waalbrug is nodig om ook in de toekomst vlot en veilig verkeer over de brug mogelijk te houden. Rijkswaterstaat is eigenaar van de brug en verantwoordelijk voor de onderhoudswerkzaamheden. De gemeente Nijmegen is als wegbeheerder verantwoordelijk voor het wegverkeer over de brug; de werkzaamheden passen in de totaalaanpak van Nijmegen Goed op Weg.

Aannemerscombinatie Team Waalbrug gaat tijdens de renovatie onder andere het betonnen rijdek vervangen en de staalconstructie schilderen. Daarnaast wordt in opdracht van de gemeente Nijmegen de busbaan omgebouwd tot een fietspad in twee richtingen en de vormgeving zo veel mogelijk teruggebracht in de oorspronkelijke staat.

Hoe kan Lingewaard CO2-neutraal worden?

HUISSEN - Uit onderzoek van de NOS blijkt dat duurzaamheid in de top-3 staat van lokale kwesties die gemeenten moeten aanpakken. Inwonerscoöperatie Lingewaard Energie organiseert daarom een duurzaamheidsdebat rondom de vraag ‘Welke oplossingen zijn er om Lingewaard CO2-neutraal te krijgen?’

Op dinsdag 6 maart van 19:30 tot 22:00 uur gaan inwoners, leden van de coöperatie en kandidaat-raadsleden hierover in zalencentrum De Valom met elkaar in gesprek.

Het duurzaamheidsdebat staat onder leiding van duurzaamheidsjournalist Michael Jehae. Hij zal die avond als eerste het woord geven aan Lingewaard Energie zelf. De inwonercoöperatie zal laten zien wat er als gemeente en gemeenschap moet gebeuren om CO2-neutraal te worden, en waarom dat nodig is. Vervolgens steken de deelnemers de koppen bij elkaar om verschillende oplossingen te verkennen: willen zij bijvoorbeeld liever meer inzetten op groene stroom opwekken, of toch liever fors inzetten op energiebesparing? En, niet onbelangrijk, op welke manier willen zij dit bereiken? De politieke partijen in de gemeente geven daarna hun mening over de aangedragen oplossingen. De avond wordt afgesloten met een drankje, waarbij deelnemers kunnen napraten met vrijwilligers en bestuur van Lingewaard Energie, en met kandidaten voor de gemeenteraadsverkiezingen van woensdag 21 maart. Deelname aan de gespreksavond is gratis en aanmelden is niet nodig.

Opgelucht ademhalen bij Zoutkamer Elst

Foto: Wim v/d Veer

ELST - Zoutkamer Elst is er voor Halo-of Zouttherapie en verkoop van natuurzoutproducten. Zouttherapie is een natuurlijke en medicijnvrije behandelwijze voor luchtweg- en huidaandoeningen.

Het klimaat van een zoutgrot. Wij bootsen het klimaat na van een zoutmijn of zoutgrot, de zoutkamers zijn gebouwd van natuurzout uit de Himalaya. Tijdens een sessie van vijftig minuten wordt er heel fijn gemalen natuurzout de ruimte in geblazen. Het zout komt door de minimale grootte zelfs in de onderste luchtwegen terecht".

Weerstandsverhogend en ontspannend

"Zouttherapie verlicht de symptomen van luchtweg- en huidaandoeningen en het versterkt het immuunsysteem. Daarmee is het geschikt voor een diversiteit van aandoeningen onder andere: COPD, astma, bronchitis, psoriasis en eczeem". Naast de lichamelijke winst is een sessie ook heel ontspannend. "We hebben een sfeer van rust en ontspanning gecreëerd door de unieke combinatie van inademen van schone lucht met licht en muziek".

Wilt ook u weer opgelucht ademhalen?

Zoutkamer Elst is open van dinsdag tot en met vrijdag van 10:00 - 19:00 uur en op zaterdag van 9:00 - 15:00 uur. Het adres is Dorpsstraat 116, (let op ingang aan de Van Hogendorpstraat) 0481 356777. Voor meer informatie of online reserveren: www.zoutkamerelst.nl