GN Overbetuwe

7 november 2018

GN Overbetuwe 7 november 2018


Lezing over IJsland bij Vrouwennetwerk Valburg

VALBURG - Antropoloog Willem Rasing spreekt graag over de veranderingen in de leefwijze en cultuur van Eskimo’s. Vrouwennetwerk Valburg heeft hem bereid gevonden een lezing te houden en nodigt leden en niet-leden graag uit voor deze bijzondere avond!

De avond zal gevuld worden met een lezing aan de hand van lichtbeelden. Er wordt een uiteenzetting gegeven van het leven vroeger en (na de pauze) het leven nu van de Eskimo’s (zij noemen zichzelf en elkaar Inuit) van Noord-Canada.

Willem Rasing heeft daar als antropoloog al met al ruim twee jaar gewoond en onderzoek verricht naar hun ongeschreven rechtsregels en praktijken. Over dat gewoonterecht en de relatie ervan met het Canadese strafrecht heeft hij een proefschrift geschreven en verdedigd aan de Radboud Universiteit in 1994. Vorig jaar verscheen een aangevulde en verbeterde versie van dit boek bij een uitgever in Canada. Zijn onderzoekingen strekken zich uit over een periode van veertig jaar. Hij maakt de veranderingen in de Inuit leefwijze en cultuur niet alleen duidelijk met lichtbeelden maar ook door gebruiksvoorwerpen te laten zien en deze toe te lichten.

Der lezing is maandag 19 november in De Viersprong, Reethsestraat 1 in Valburg van 19.30 – 21.30 uur. De zaal is open vanaf 19.00 uur. Kosten voor niet-leden zijn 5 euro.

Die Original Fenntaler Musikanten in Ochten

OCHTEN - Onder de titel 'Goldene Blasmusik' keert Egerländerkapel Die Original Fenntaler Musikanten uit Veenendaal op zaterdag 17 november na een afwezigheid van twee jaar weer terug naar het Dorpshuis in Ochten. De muzikale avond begint om 20.00 uur. De zaal is vanaf 19.30 uur geopend.

Die Original Fenntaler Musikanten bestaat uit twintig enthousiaste amateur muzikanten uit Veenendaal en omstreken. Sinds de oprichting in 2002 heeft de kapel zich onder leiding van Chris Kok uit Ede ontwikkeld tot één van de betere Egerländerkapellen van ons land.

Van begin af aan hebben de muzikanten er naar gestreefd de Egerländermuziek, bekend van onder andere Ernst Mosch, op een zo hoog mogelijk niveau uit te voeren, om daarmee het publiek te overtuigen dat deze muziekstijl veel meer is dan alleen 'bier en bratwurst'.

De kapel neemt regelmatig met veel succes deel aan concoursen en festivals in binnen- en buitenland. Zo wist de kapel twee keer het Nederlands Kampioenschap en liefst drie keer het Europees Kampioenschap op haar naam te schrijven. Tevens hebben Die Original Fenntaler Musikanten vele concertreizen gemaakt naar onder andere Oostenrijk, Duitsland, Tsjechië en Zwitserland. In september waren de Fenntalers te gast in Italië, waar zij de eerste plaats hebben weten te behalen op het vijfde Südtiroler Festival in Rio di Pustera. Als hoofdprijs mocht de kapel een gouden Flügelhorn, een soort trompet, mee terug naar Veenendaal nemen.

Tijdens het najaarsconcert willen de muzikanten haar publiek graag kennis laten maken met dit prachtige instrument. Onder het genot van een drankje speelt kan men genieten van een zeer gevarieerd programma, met naast de vertrouwde polka's en walsen uit het Egerländer-repertoire enkele verrassende solistische optredens van eigen muzikanten. Kortom, Goldene Blasmusik belooft weer een mooie en gezellige blaasmuziekavond te worden!

De entreeprijs voor dit concert bedraagt negen euro. Kaarten zijn telefonisch te reserveren bij Jeannette Kok-van Ingen )0318 652337) en op de avond van het concert te koop bij de kassa aan de zaal.

Kerstmarkt in Slijk-Ewijk

SLIJK-EWIJK - In dorpshuis Beatrix in Slijk-Ewijk wordt er op vrijdag 7 december een gezellige kerstmarkt gehouden van 17.00-21.00 uur.

Iedereen kan al vroeg beginnen om de gezellige kerstsfeer in huis te halen, want er worden kerstbomen verkocht. Met een glaasje glühwein erbij kom je helemaal in de sfeer en word je lekker warm van binnen, want het kan koud zijn in deze tijd van het jaar. Er is een grote stand met mooie kerststukjes. Binnen in de zaal kun je gezellig langs alle kramen lopen en kijken wat voor leuke dingen er allemaal te koop zijn voor in de kerstboom. Maar er zijn ook andere lekkere en leuke dingen te koop.

Als je dan moe bent van alle gesnuffel, is het goed uitblazen in de gezellige serre met een heerlijk kopje koffie, thee of een drankje. Dat kopje koffie of thee wordt extra lekker als je in de zaal heerlijke versgebakken oliebollen koopt voor bij de koffie. Als je die oliebollen dan hebt geproefd, neem je er vast nog wat van mee naar huis om er later weer van te genieten.

Het adres van Dorpshuis Beatrix is: Dorpsstraat 15, Slijk-Ewijk. "Wil je op deze gezellige kerstmarkt een kraam huren? Mail dan voor meer informatie naar Dini Huijbers: ralfendini@dinih.nl of bel 06 36565385."

Sponsor bedankt!

Het jeugdteam met sponsor. (foto: Serge Tissen)

ZETTEN - De Zomertuin in Zetten is de sponsor van het jeugdteam van BC Zetten. Het was al tien jaar geleden dat de Zettense badmintonvereniging een team in de jeugdcompetitie had. Het nieuwe team is ‘aangekleed’ door het Oriëntal restaurant in Zetten.

Eigenaar Yao Yi Xu: ,,Ik speel al een aantal jaren met veel plezier bij BC Zetten en toen ze me vroegen of ik de jeugd wilde sponsoren heb ik meteen ja gezegd. Heel leuk en ook mooi dat de jeugd zo met de sport bezig is.’’

Het team bestaat uit: Dhvaja Lindeboom, Jesse van Schaijk, Femke Hendriksen, Tom Verhees en Niels Gossink. Het team word getraind door Ger Trouerbach en Mandy Bieleman en begeleid door zeer actieve ouders: Laura Mintjes, Elma Vink en Frans Verhees.

Voor wie ook wil kennismaken met de dynamische sport (en ook heel geschikt voor jeugd) kan elke maandag terecht in De Wanmolen. De jeugd traint daar van 19.00 tot 20.00 uur. Volwassenen van 20.00-22.00 uur. Belangstellenden zijn welkom en kunnen vier keer gratis spelen. Rackets zijn aanwezig.

Info: www.bczetten.nl of 06-43274447.

Dertig jaar internationale samenwerking

NEDER-BETUWE - "Onlangs (10, 11 en 12 oktober hebben wij, de Stichting Neder-Betuwe/Pepowo samen met een afvaardiging van de Gemeente Neder-Betuwe onze 30-jarige samenwerking met de Poolse gemeenten Pepowo en Pakoslaw gevierd in Polen."

De Gemeente Neder-Betuwe heeft al 30 jaar gemeenschappelijke betrekkingen en doelen die zij samen ten uitvoer brengen. Wij (van de stichting Neder-Betuwe), leggen ons al 30 jaar toe op het sociale vlak en zijn vooral bezig met organiseren van een vakantieweek voor kansarme kinderen, dit in nauwe samenwerking met de sociale en maatschappelijke dienst van beide gemeenten. Zij zorgen ervoor dat kinderen die daarvoor in aanmerking komen een geweldige vakantieweek wordt aangeboden. Mede door onze sponsoren en onze gastvrije gezinnen lukt het elke keer weer de kinderen liefdevol te ontvangen en een geweldig programma aan te bieden. Er worden al 30 jaar lang door onze vrijwilligers in december kerstpakketten en kledingtransporten verzorgd. Ook zorgt de sociale dienst van de beide gemeenten dat alles op de juiste plaats komt en bij de gezinnen die het nodig hebben.

Met speciale dank aan de inzet van de burgemeesters van Pepowo en Pakislaw (die helaas hun afscheid hebben aangekondigd. Zij hadden gehoopt dat onze burgemeester (zoals was afgesproken) ook aanwezig zou zijn bij deze festiviteiten. Maar hij werd uitstekend vervangen door de locoburgemeester Keuken en de oud-burgemeester Veerhoek. Wij hopen van harte, dat de afvaardiging die vanuit de gemeente is meegereisd ook als gastgezin willen fungeren. Gastgezinnen zijn altijd welkom."

Toeslagenspreekuur bij Forte Geldzaken

Toeslagenspreekuur bij Forte Geldzaken

OVERBETUWE - Heeft u ook wel eens toeslagen moeten terugbetalen en wilt u dit in 2019 voorkomen? Wilt u laten controleren of de hoogte klopt? Of maakt u hier nog geen gebruik van en wilt u weten of u hiervoor in aanmerking komt? Neem dan contact op met Forte Geldzaken in Elst en meldt u aan voor het Toeslagenspreekuur.

Tijdens het Toeslagenspreekuur zoeken onze vrijwilligers voor u uit of u wel van alle regelingen (huur-, zorg-, kinderopvangtoeslag of kindgebondenbudget) gebruik maakt. Indien er regelingen zijn waar u nog geen aanspraak op maakt, maar waar u wel recht op heeft, kunnen ze u helpen met de aanvraag daarvan.

Om u goed van dienst te kunnen zijn, vragen ze u om uw DigiD, burgerservicenummer, loon- en/of uitkeringsspecificatie, de huurspecificatie (indien u een woning huurt), polis van uw ziektekostenverzekering, factuur kinderopvang (uren en kosten) en uw aangifte Inkomstenbelasting mee te nemen.

Mocht u een afspraak willen maken of vragen hebben over dit Toeslagenspreekuur, dan kunt u contact opnemen met telefoonnummer 085 0406066.

Parochie H. Maria Magdalena

Liturgische vieringen

Zaterdag 10 november
19.00 uur: O.L.V. van Zeven Smarten Haalderen, eucharistieviering met kinderwoorddienst, St. Maartenviering
G. Peters en M. Sanders, kinderkoor Spetters,
19.00 uur: O.L.V. Onbevlekt Ontvangen Heteren, eucharistieviering, V. Bulthuis, Ubi Caritas
19.00 uur: H. Johannes de Doper Indoornik, gebedsviering, Liturgische werkgroep, R.K.G.K.I.
19.00 uur: H. Maria Geboorte Lent, eucharistieviering, F. Bomers, St. Caeciliakoor


Zondag 11 november
10.00 uur: St. Werenfriduskerk Elst, eucharistieviering, V. Bulthuis, St. Caeciliakoor
10.00 uur: O.L.V. ten Hemelopneming Huissen-stad, eucharistieviering, G. Peters, Herenkoor
11.00 uur: St. Willibrordus Herveld, eucharistieviering, F. Bomers, Willibrorduszondag, Muziekver. St. Willibrordus
09.30 uur: St. Jacobus de Meerdere Valburg, eucharistieviering, F. Bomers, Chaveriem

Doordeweekse vieringen

Maandag
Heteren, 18.30 u. Liefkenshoek (wcv), elke maandag

Dinsdag
Huissen-Stad, 19.00 u. dagkapel, rozenkrans, elke dinsdag
Oosterhout, 09.00 u. dagkapel, 1e dinsdag v.d. maand

Woensdag
Angeren, 09.30 uur u. sacristie/kerk, 1e woensdag v.d. maand
Doornenburg , 09.30 u. kerk , 2e woensdag v.d. maand
Gendt, 09.30 u. dagkapel, 4e woensdag v.d. maand
Herveld, 19.00 u. kapel Hoge Hof, 1e woensdag v.d. maand
Huissen-Zand, 09.30 u. dagkapel , 3e woensdag v.d. maand
Lent, 19.00 u. St. Jozef, 2e woensdag v.d. maand

Donderdag
Elst, 10.30 u. Tertzio, 1e donderdag v.d. maand
Elst , 09.30 u. De Hoeksteen, 2e donderdag v.d. maand
Elst, 10.30 u. Tertzio (wcv), 3e donderdag v.d. maand
Elst , 09.30 u. De Hoeksteen, 4e donderdag v.d. maand
Elst, 09.30 u. De Hoeksteen, 5e donderdag v.d. maand

Vrijdag
Bemmel, 10.00 u. kapel Liduina,1e vrijdag v.d. maand
Valburg, 09.00 u. sacristie, rozenkrans, elke vrijdag
Valburg, 09.30 u. sacristie, elke vrijdag

Eucharistievieringen, tenzij anders vermeld (wcv)
Na de viering is er gelegenheid voor een kopje koffie of thee.

Ouder-kindtennisles bij De Stuw in Driel

DRIEL - Om de ouders wat meer te betrekken bij de tennisles van hun kinderen, heeft tennisvereniging De Stuw uit Driel ouder-kindlessen georganiseerd.

De trainer week tijdens deze lessen niet af van zijn normale wekelijkse opbouw van de trainingen. Dit om de ouders een zo'n duidelijk mogelijke indruk te geven van de tennisles. De ouders deden enthousiast met alle oefeningen mee, tot grote vreugde van de kinderen. Zoek je nog een leuke sport voor je kind(eren) of jezelf? Trek de stoute (sport)schoenen aan en maak kennis met tennis! Neem voor meer informatie en lesmogelijkheden contact op met Theo Hagen via theohagen1948@gmail.com.

Toeslagenspreekuur bij Forte Geldzaken

OVERBETUWE - Heeft u ook wel eens toeslagen moeten terugbetalen en wilt u dit in 2019 voorkomen? Wilt u laten controleren of de hoogte klopt? Of maakt u hier nog geen gebruik van en wilt u weten of u hiervoor in aanmerking komt? Neem dan contact op met Forte Geldzaken in Elst en meldt u aan voor het Toeslagenspreekuur.

Tijdens het Toeslagenspreekuur zoeken onze vrijwilligers voor u uit of u wel van alle regelingen (huur-, zorg-, kinderopvangtoeslag of kindgebondenbudget) gebruik maakt. Indien er regelingen zijn waar u nog geen aanspraak op maakt, maar waar u wel recht op heeft, kunnen ze u helpen met de aanvraag daarvan.

Om u goed van dienst te kunnen zijn, vragen ze u om uw DigiD, burgerservicenummer, loon- en/of uitkeringsspecificatie, de huurspecificatie (indien u een woning huurt), polis van uw ziektekostenverzekering, factuur kinderopvang (uren en kosten) en uw aangifte Inkomstenbelasting mee te nemen.

Mocht u een afspraak willen maken of vragen hebben over dit Toeslagenspreekuur, dan kunt u contact opnemen met telefoonnummer 085 0406066.

Vrijwilligers gezocht voor ontvangst van Het Toonbeeld

OVERBETUWE - Tijdens de nieuwjaarsontmoeting van de gemeente reikt burgemeester Toon van Asseldonk Het Toonbeeld uit. Een jaarlijks terugkerende vrijwilligersprijs waarmee de gemeente Overbetuwe een vrijwilliger of een vrijwilligersgroep in het zonnetje zet als blijk van waardering al het gedane vrijwilligerswerk.

Vorig jaar ontving Riekie Brugmans het beeld uit handen van de burgemeester. Zij zet zich al meer dan twaalf jaar met hart en ziel in voor mantelzorgers bij het Knooppunt Mantelzorg.

Wie draagt u voor? Overbetuwe kent ruim tienduizend vrijwilligers. Mensen die zich zonder terughoudendheid inzetten voor hun medemens, natuur of cultuur. Ook binnen uw vereniging, club of omgeving, is er vast iemand die u wilt voordragen voor Het Toonbeeld. Iemand met het hart op de juiste plaats die een onderscheiding verdient voor zijn of haar initiatieven, betrokkenheid, of tomeloze inzet binnen het vrijwilligerswerk. Uit alle inzendingen kiest de jury één vrijwilliger of vrijwilligersgroep die tijdens de nieuwjaarsontmoeting van het gemeentebestuur dit unieke beeld ontvangt.

Op www.vrijwilligerswerkgelderland.nl/overbetuwe onder kopje Het Toonbeeld staat een formulier klaar dat het gemakkelijk maakt om iemand voor te dragen. Deze maand zal de selectie plaatsvinden.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Forte Welzijn Overbetuwe, Saskia Henze, coördinator Vrijwilligers Steunpunt (06 46375070; vrijwilligerssteunpunt@fortewelzijn.nl).

Avond Creatief Collectief Elst over Paleis Soestdijk

(foto: Ben Verfürden)

ELST - Paleis Soestdijk is recent door de Rijksoverheid verkocht en krijgt een andere bestemming. Inleider Ben Verfürden is nauw betrokken bij de herontwikkeling van het paleis. Op vrijdag 9 november vertelt hij in de Bibliotheek van Elst over de verandering van het paleis.

Ruim 350 jaar geleden werd het middelste deel van het huidige paleis Soestdijk gebouwd als particulier buitenverblijf van de burgemeester van Amsterdam. Daarna kwam het in handen van de Oranjes. Vervolgens was het Rijksvastgoedbedrijf eigenaar en beheerder. En sinds eind 2017 is het landgoed weer in particuliere handen.

Ben Verfürden studeerde planologie, stadssociologie en kunstgeschiedenis. Momenteel is Ben directeur bij Hylkema Erfgoed en lid van het team 'Made By Holland' dat Soestdijk gaat veranderen in een multifunctioneel complex. Innovatiekracht en ondernemerschap van Nederland komen er centraal te staan. Er komen zowel mogelijkheden voor bedrijven en kennisinstellingen als voor het publiek. Diverse bekende culturele instellingen willen er programma's aanbieden. Het bosgebied gaat open voor recreanten. Hiermee wordt Soestdijk een aantrekkelijke plek voor een breed publiek.


De lezing van Ben Verfürden reikt van de geschiedenis, ruimtelijke indeling, gebouwen en monumenten, interieur, tot het proces van de verkoop aan Made By Holland en de plannen met het complex.

Vrijdag 9 november om 20.00 uur begint de lezing in Bibliotheek Elst, Europaplein 1 in Elst. Reserveren kan via info@creatiefcollectiefelst.nl / 06 19324660. Vrijwillige bijdrage aan de zaal, richtbedrag 7 euro.

Bijeenkomst project Loenensche Buitenpolder

SLIJK-EWIJK - Op zaterdag 10 november zijn omwonenden en belangstellenden welkom op een inloopbijeenkomst over de uitvoering van het herinrichtingsproject Loenensche Buitenpolder. Tussen 13:30 en 16:30 uur kan een ieder binnenlopen om zich persoonlijk te laten informeren over de werkzaamheden.

De bijeenkomst wordt gehouden in het Dorpshuis Beatrix in Slijk-Ewijk (Dorpsstraat 15). Tussen 14:00 en 16:00 uur rijdt er vanaf het Dorpshuis een pendelbusje naar de projectlocatie voor een toelichting in het veld.

Uitvoering In het voorjaar van 2019 gaat de Loenensche Buitenpolder op de schop. De natuurontwikkeling en de waterkwaliteit in deze uiterwaard langs de Waal krijgt hiermee een impuls. In het westelijke deel van de Loenensche Buitenpolder wordt één van de bestaande geulen breder en dieper. Ook wordt daar een nieuwe brede geul gegraven. Halverwege de polder komt een smalle geul, die de zandwinplas verbindt met de rivier. In deze geul bouwen we een doorlaatmiddel. Als de schuif van dit doorlaatmiddel in het voorjaar en de zomer open staat, stroomt het water via de smalle geul naar de zandwinplas. In de herfst en de winter wordt het doorlaatmiddel gesloten. De nieuwe geulen zorgen ervoor dat vissen als barbeel, winde, serpeling en alver in het gebied komen om te paaien en om hun eerste levensfase door te brengen. Het oostelijke deel van de Loenensche Buitenpolder wordt zodanig ingericht dat het aantrekkelijk is voor de kwartelkoning en de porseleinhoen. Deze beschermde vogelsoorten leven graag in een gevarieerd gebied met natte graslanden, hooilanden en ruigte. Daarom wordt in dit deel van de polder het maaiveld verlaagd en ontstaat er een moerasachtige vegetatie.

Het project Herinrichting Loenensche Buitenpolder is onderdeel van het rivierenprogramma Waalweelde van de provincie Gelderland en van de Europese Kaderrichtlijn Water (KRW) van Rijkswaterstaat langs de Waal. Het werk wordt uitgevoerd in opdracht van Rijkswaterstaat en Staatsbosbeheer in samenwerking met provincie Gelderland, gemeente Overbetuwe en Waterschap Rivierenland.

Gezellig samen eten is in De Verbinding

Een heerlijke chili con carne op maandagavond.

ZETTEN - Elke maandagavond wordt er in het Ontmoetingscentrum de Verbinding, Stationsstraat 1 in Zetten een driegangenmenu gekookt door een aantal enthousiaste vrijwilligers.

"We proberen elke week een heerlijk menu te koken, soms gewoon Hollands maar ook vaak een buitenlands gerecht. Zo hadden we in oktober heerlijke Pilav met rijst. Uitgekozen door een van onze deelnemers. Pilav is een gerecht met kip en perzik geserveerd met witte rijst en een gemengde salade. Maar ook chili con carne staat regelmatig op ons menu.

Lijkt het u gezellig om een keer mee te eten? Dit kan, de maaltijd begint om 17.00 uur. U hoeft zich alleen maar even aan te melden voor maandagochtend 11.00 uur. Een driegangenmenu kost voor abonnementhouders 7,50 en niet abonnementhouders 10,00 euro. Komt u de eerste keer als niet-abonnementhouder, krijgt u korting en kost het voor u ook 7,50. Aan de maaltijd kan iedereen meedoen, wij zijn niet-leeftijdsgebonden. Iedereen is welkom. Heeft u interesse in andere activiteiten? Loopt u gerust eens binnen voor info of bel naar 0488 453187. U kunt een abonnement afsluiten voor 9,50 per maand. Dan kunt u aan heel veel activiteiten gratis meedoen, of u krijgt korting. Als u één keer per week aan een activiteit meedoet heeft u het abonnement er al uit. Heeft u namelijk geen abonnement betaalt u 3,50 per activiteit. Bij elke activiteit heeft u recht op één kopje koffie of thee, met of zonder abonnement. Wij zijn bereikbaar op maandag dinsdag en donderdag tussen 9.30 -11.30 uur. Onze gastvrouw / gastheer staat u graag te woord."

Informatieavond Eerste Heilige Communie

BETUWE - Als uw kind dit jaar in groep 4 zit, mag hij of zij de Eerste Heilige Communie doen. Het duurt nog even voor het zover is, maar er moet ook nog veel gedaan worden. De werkgroep Eerste Heilige Communie van de parochie H. Maria Magdalena regelt veel zaken om u te helpen bij de voorbereiding op de Eerste Heilige Communie van uw kind.

Voor alle ouders die erover denken hun kind de Communie te laten doen, is er een informatieavond. Ook ouders die nog niet zeker weten of ze hun kind de Communie willen laten doen, zijn welkom. Deze avond vindt plaats op dinsdag 13 november om 20.00 uur in ontmoetingscentrum De Hoeksteen aan de Pr. Irenestraat 58 in Elst. Deze avond krijgt u informatie over de gang van zaken rond de voorbereiding van de Eerste Heilige Communie, ouder- en kinderavonden, belangrijke overige data, het communieproject en de werkgroep die dit voorbereidt.

Verder doen wij dan een beroep op uw medewerking/hulp bij het voorbereiden en organiseren van de diverse activiteiten, want de werkgroep wil de Communie van uw kind graag samen met u voorbereiden en vieren.

U kunt zich voor deze infomatieavond opgeven bij het secretariaat van de parochie. Als u deze avond verhinderd bent, maar u denkt erover uw kind de Communie te laten doen, geef dit dan ook door aan het secretariaat van de parochie, telefoon 0481 451371 (keuze1) of via de mail secretariaat@rkparochiemariamagdalena.nl. U ontvangt dan een informatieboekje met een inschrijfformulier.

Lezing 7 wereldwonderen

ZETTEN – Op woensdagmiddag 14 november houdt de heer Rob van Eck bij Vrouwen van Nu, afdeling Midden-Betuwe een lezing over 7 klassieke en 7 nieuwe wereldwonderen.

De 7 triomfen uit de oudheid bestaan niet meer, maar komen tot leven middels schitterende digitale afbeeldingen en animaties. Na de pauze gaan we op een virtuele wereldreis van Zuid en Midden Amerika naar Europa, Azië en China. 7 nieuwe wereldwonderen, door mensenhanden gemaakte bouwwerken met hun culturele achtergrond en aardige anekdotes.

De presentatie wordt ondersteund door foto’s, video’s, gesproken tekst en bijbehorende muziek. De middag wordt gehouden in De Verbinding, Stationsstraat 1 in Zetten en begint om 14.00 uur. De koffie/thee staat klaar om 13.45 uur. Belangstellenden voor deze lezing zijn welkom.

Herfst

(foto: Jolanda Koedam)

BETUWE - Een mooie herfst dag in de Betuwe...

De taal van dans en muziek

ELST - In vervolg op de avond Proeven van andere culturen in 2017 houdt Vrouwen Met Lef op dinsdagavond 20 november weer een bijeenkomst die in het teken staat van ontmoeting met nieuwkomers en vrouwen uit andere culturen.

Het onderwerp is deze keer de taal van dans en muziek en is van 19.00 – 21.00 uur (inloop 18.45 uur) in basisschool Stap voor Stap, Kruisakkers 3 in Elst. Voor leden en gasten is de bijeenkomst gratis, een losse bijeenkomst kost 15 euro en je kunt ook lid worden. Aanmelden kan via info@vrouwenmetlefbetuwe.nl.

Dans en muziek spreken een taal zonder woorden. Sommige muziekstukken herinneren aan belangrijke gebeurtenissen of brengen je in een bepaalde stemming. Dansen doe je uit vrolijkheid, maar misschien ook wel uit weemoed. Door elkaars muziek te beluisteren en elkaars dansen te verkennen, communiceren we in onze eigen taal.

Er is deze avond van alles te beleven in de vorm van uitleg, praten, luisteren en dansen.

Speelgoedbeurs bij Speel-o-theek

Speelgoed uitgestald bij speelgoedbeurs. (foto: L. van Veenendaal)

KESTEREN - Na het succes van voorgaande jaren, organiseren de vrijwilligers van de speel-o-theek Olleke Bolleke ook dit jaar weer een speelgoedbeurs voor gebruikt speelgoed. De beurs is op vrijdagavond 16 november van 18:30-19:30 en vindt plaats in het gebouw van de speel-o-theek aan de PC Hooftstraat 10a in Kesteren.

De beurs staat open voor iedereen. In de aanloop naar de feestdagen biedt de beurs een mooie gelegenheid om voor een leuk prijsje inkopen te doen! Anderzijds is de beurs de plek om zelf speelgoed aan te bieden, wat wij als speel-o-theek graag voor een ieder verkopen. Denk hierbij aan jongens en meisjes speelgoed, puzzels, spellen, boeken, creatief speelgoed, buitenspeelgoed, fietsjes, et cetera. Als u zelf speelgoed wilt verkopen, kan dat door een nummer aan te vragen via de mail: info@speelotheekkesteren.nl. Van de opbrengst gaat vijfentwintig procent naar de speel-o-theek. Meer informatie staat op www.speelotheekkesteren.nl.

Art Film 'Broers' in De KiK

Broers. (foto: Art film) Art film

ELST - Op donderdag 8 november draait de film 'Broers' in Theater De KiK in Elst. Aanvang 20:00 uur. Kaartjes zijn te bestellen via www.theaterdekik.nl.

Iedereen kent wel zo iemand die het leven bewandelt zonder zichtbare moeite, iemand die zich niet druk lijkt te maken en overal vrienden maakt. Daar is waar 'Broers' overgaat. (recensie Biosagenda).

De broers Lukas en Alexander zijn haast tegenpolen van elkaar, maar hun intense band overheerst. De wat verlegen Lukas kijkt op tegen zijn oudere, levenslustige broer en volgt hem overal. Ook als Alexander plotseling naar Frankrijk vertrekt, besluit Lukas met hem mee te gaan.

Op hun roadtrip richting het zuiden groeien ze steeds meer naar elkaar toe. Tijdens een stop in een Frans dorp worden de verschillen tussen de broers echter op een pijnlijke manier blootgelegd, en wordt het duidelijk dat Lukas zijn eigen weg zal moeten kiezen. Een bepalend moment en het begin van zijn zoektocht naar een eigen identiteit.

Inschrijven voor Citadelpubquiz kan weer!

BETUWE - De derde Citadelpubquiz is een feit! Op vrijdagavond 14 december vanaf 19.30 uur vliegen de vragen je weer om de oren in deze speciale Colour Edition!

Naast vragen over sport, geschiedenis, actualiteit, series, kunst, muziek, taal of politiek zijn er ook weer grotere opdrachten die je samen moet oplossen. De avond vindt plaats in de aula van het Citadel College aan de Griftdijk Noord 9a. Er is plaats voor ongeveer 35 teams van maximaal vijf spelers (advies: zestien jaar en ouder).

Met de pubquiz wordt geld ingezameld voor de vestiging van de middelbare school in Oeganda en voor Serious Request. Het inschrijfgeld is per team minimaal 25 euro. Ook alles wat op de avond uitgegeven wordt aan drank en versnaperingen is bestemd voor het goede doel! Het belooft in ieder geval weer een gezellige quizavond te worden.

Wees er snel bij en schrijf je in! Stuur een mail naar quiz@citadelcollege.nl en vermeld ook de teamnaam Inschrijven kan tot uiterlijk 9 december.

Kaarten op vrijdagmiddag in De Verbinding

ZETTEN - Met ingang van 9 november wordt er in het ontmoetingscentrum De Verbinding, Stationsstraat 1 in Zetten wekelijks gekaart op vrijdagmiddag van 13.30 – 16.00 uur.

"Nu is er alleen klaverjassen, maar vindt u het gezellig om in een prettige sfeer te jokeren kan dit ook. Breng gezellig uw vriend, vriendin, buurman of buurvrouw mee en kom gezellig kaarten. Jokeren kan al met 2 personen, maar 3 of 4 is natuurlijk gezelliger. Kunt u niet elke week maar vindt u het wel leuk om te kaarten kunt u zich ook op de reservelijst laten zetten. Dan wordt u gebeld als er een extra speler nodig is, of u geeft van te voren aan wanneer u er wel of niet bent. Uw gastheer is op deze middag Ben."

Voor info kunt u bellen op maandag dinsdag en donderdag tussen 9.30 en 11.30 uur: 0488 453187 of mailen naar ontmoeten01@gmail.com. Onze gastvrouw/ gastheer staat u graag te woord. U kunt natuurlijk ook altijd bellen voor info over onze andere activiteiten.We hebben dagelijks één of twee activiteiten waaraan u kunt meedoen. En soms ook in de avond. Het Ontmoetingscentrum De Verbinding is voor iedereen die van gezelligheid houdt en is niet leeftijdsgebonden. Iedereen is er welkom.

Financieel spreekuur is er ook voor jou!

(foto: Welzijn Rivierstroom)

NEDER-BETUWE - Iedere donderdagavond van 18:00-19:30 uur, in de oneven weken, is er in het gemeentehuis in Opheusden een financieel spreekuur. Iedereen met vragen over de thuisadministratie kan langskomen.

Ben je bijvoorbeeld 18 jaar geworden, werkloos geworden of gaan er dingen in de privésfeer veranderen? Kom dan langs voor hulp en advies.

Twee vrijwilligers van Welzijn Rivierstroom helpen je bij bijvoorbeeld het invullen van formulieren of het aanvragen van huur- of zorgtoeslag. Ook als je andere vragen hebt over de thuisadministratie, dan kun je op het spreekuur terecht. Zonder afspraak en geheel kosteloos word je geholpen. Om je zo goed mogelijk te kunnen helpen, is het belangrijk dat je alle informatie die van toepassing is en je DigiD meeneemt. Heb je vragen of hulp nodig dan ben je van harte welkom. Wanneer je nog meer informatie wenst over het financieel spreekuur, dan kun je contact opnemen met Esther Seijkens van Welzijn Rivierstroom op nummer 06 33421037.

Wie wordt de neie prins van Duppertdurp?

ELST - Met het naderen van 'de elfde van de elfde' komt de start van het nieuwe carnavalsseizoen in Duppertdurp snel naderbij.

Deze start vindt plaats tijdens het prinsenbal op zaterdag 17 november om 20.11 uur in Het Wapen van Elst. Voor de pauze wordt door De Batsers afscheid genomen van Prins Arno van de Paplepel en zijn adjudant Dave en na de pauze presenteert Zet ‘m Op de nieuwe prins en adjudant van Batsers en Zet 'm Op.

Kaarten (8 euro) voor deze avond zijn verkrijgbaar bij Bruna Herberts en Dierspecialist Moniek.

Windpark Nijmegen-Betuwe steunt zeven buurtprojecten

BETUWE - Windpark Nijmegen-Betuwe heeft eind 2017 een Omgevingsfonds opgericht waaruit om de twee jaar subsidies uitgekeerd worden aan projecten in de omgeving van het windpark. Van 15 september - 15 oktober was de eerste aanvraagronde. Van in totaal twaalf subsidie-aanvragen zijn er zeven toegekend door het bestuur van het fonds. In totaal wordt 23.950 euro uitgekeerd.

De projecten die zijn toegekend:

Reeth: Als eerste een project om borden 'Reeth' te plaatsen, nadat tien jaar geleden (om juridische redenen) de officiële borden zijn weggehaald. Als tweede een bijdrage voor de aanleg van glasvezel. Als 50 procent van de bewoners abonnee wordt gaat dit door. Het omgevingsfonds zal het eerste jaar de maandelijkse kosten voor het vastrecht betalen.

Ressen: Één van de drie in te richten 'idylles' (parkachtige thema-bezoeklocaties) van Park Lingezegen komt op de plek van een 13e- of 14e-eews kasteel, blijkt uit onderzoek. De contouren ervan zullen worden weergegeven, maar dat leidt tot een flinke budget-overschrijding. Daardoor dreigt de aanleg van een evenementen-aansluiting voor elektra en water/riool te vervallen. Het omgevingsfonds is bereid daar een deel van te betalen.

Oosterhout: Bij de Leonarduskerk, een beeldbepalend rijksmonument, worden de aangetaste buxushagen verwijderd en taxussen aangeplant. Het fonds betaalt mee.

Nijmegen-Noord: Drie projecten krijgen subsidie: de jaarlijkse zomerweek van Move@Noord, de programmering van theater De Klif en het jaarlijkse wijkfeest.

9www.windparknijmegenbetuwe.nl/omgevingsfonds0

Activiteiten in De Verbinding

Activiteiten in het Ontmoetingscentrum de Verbinding, Stationsstraat 1 in Zetten; 0488 453187.

Woensdag 7 nov. 08.30 - 09.00 uur Prikpost

Woensdag 7 nov.11.30 - 12.30 uur inloopspreekuur Sociaal Kernteam

Woensdag 7 nov. 14.30 uur - 16.00 uur sjoelen met Zeinab of Els

Donderdag 8 nov. 10.00 - 11.30 uur bloemschikken met Anneke

Donderdag 8 nov. 14.00 - 16.00 uur creatief met Joke D.

Vrijdag 9 nov. 10.00 - 12.00 uur koersbal met Jack

Vrijdag 9 nov. 13.30 – 16.00 uur kaarten met Ben

Vrijdag 9 nov. 19.30 - 22.30 uur Joker Troef

Maandag 12 nov . 10.00 - 11.30 uur koffietijd met Els

Maandag 12 nov. 17.00 - 18.30 uur samen Eten met Joke

Dinsdag 13 nov. 10.00 - 11.30 uur koffietijd en wandelen met Joke D.

Dinsdag 13 nov. 14.00 - 16.00 uur schilderen met Robert Piket

Agendatip op donderdag 22 november 19.00 – 21.30 uur bingo

Tijdens alle activiteiten bent u van harte welkom om een kopje koffie te komen drinken of voor een gezellig praatje.

De gastvrouwen en gastheren worden bijgestaan door Chelo, Christien, Linie, Mariëtte, Dini, Ali, Ank, Jolande, Alfred, Ronja, Annemieke, en Wim en Henk de buitenwerkzaamheden. Ontmoetingscentrum De Verbinding draait volledig op vrijwilligers. Zonder dit team vrijwilligers zou het ontmoetingscentrum de Verbinding niet kunnen voortbestaan.

Voor info over onze activiteiten kunt u bellen naar 0488 453187 op maandag dinsdag donderdag en vrijdag van 09.30 uur – 11.30 uur of mailen; ontmoeten01@gmail.com. Onze gastvrouw / gastheer staat u graag te woord.

Vrijwilligers aan het werk op Lammerts van Buerenschool

Vrijwilligers die de schooltuin opknappen. (foto: Mieke van den Brandhof)

ZETTEN - Zaterdag 3 november, wat een stralende dag! Op het schoolplein van de Lammerts van Buerenschool in Zetten geven ongeveer twintig vrijwilligers het schoolplein een goede beurt.

Jong en oud steken de handen uit de mouwen en dat lukt goed terwijl de zon de herfstkleuren nog intenser maakt. Het mooie, grote plein loopt rond de school en er is genoeg te doen. De bladblazers, bladharken, kruiwagens, bezems en snoeischaren doen goede dienst in handen van enthousiaste werkers.
Voor de tuinonderhoudsgroep die regelmatig op vrijwillige basis in de avonduren de schooltuin bijhoudt, is deze ochtend heel welkom. Mét elkaar zijn de klussen gauw en goed geklaard! En samenwerken is behalve gezellig ook nog eens heel samenbindend!
De Lammerts van Buerenschool is dan ook niet alleen blij met, maar ook vooral trots op deze grote groep mensen die ook in het voorjaar weer gezamenlijk aan de slag gaat op de NL-doet actiedag. En het mooie is, dat iedereen die het leuk vindt om op deze tuinwerkochtenden mee te doen, welkom is. Want, zoals Loesje het zo mooi zegt: ‘Vele handen is samen veel plezier’!

Bingo in Kesteren

KESTEREN - Zaterdag 10 november is er een grote bingo in Ons Dorpshuis.

De aanvang is 20.00 uur; de zaal is open vanaf 19.00 uur. Deze bingo aan de Nedereindsestraat 27a in Kesteren wordt verzorgd door vrijwilligers van Swan. Voor inlichtingen: 0488 427882 of 06 12438723.

Voetbal Dodewaard

Zaterdag 10 november

Thuis

9.00 Dodewaard JO10-1G ST: Victoria '25/SCD '33 JO10-2G
10 nov 10.30 Dodewaard JO13-1 Bennekom JO13-8
10 nov 11.00 Dodewaard JO17-2 Woezik JO17-4
10 nov 11.00 Dodewaard Kabouters Excelsior Z. Kabouters
10 nov 13.00 Dodewaard JO17-1 Leones JO17-2
10 nov 14.30 Dodewaard 3 Redichem 4
10 nov 15.00 Dodewaard VR1 FC Zutphen VR1

Uit

8.30 Woezik JO13-6 Dodewaard JO13-2G
10.00 Aquila JO9-2G Dodewaard JO9-1

10.30 Blauw Geel '55 JO15-3 Dodewaard JO15-1

14.30 Stroe 1 Dodewaard 1
14.30 SDV Barneveld 11 Dodewaard 2

Meer informatie staat op de website www.vvdodewaard.nl.

Bemmelnaar Jan 'John' Sloot al 65 jaar in VS 'In Amerika heb ik mijn droom kunnen verwezenlijken'

Tekst: Hans Schmeinck

Vele Betuwenaren zijn de afgelopen decennia naar het buitenland vertrokken. In deze rubriek delen ze hun ervaringen. Deze week: Jan Sloot (91!) die dik 65 jaar geleden Bemmel verruilde voor de Verenigde Staten. Hij en zijn vrouw kregen elf kinderen en startten er een grote boerderij. Ondanks zijn hoge leeftijd werkt Jan nog steeds. Én berijdt hij zijn paarden. 'Ik heb nooit heimwee gehad, maar ik mis mijn vrouw wel heel erg.'

Mede vanwege het overlijden van zijn vrouw Minnie (in 2015) is Jan lid van de rouwondersteuningsgroep in zijn woonplaats Winthrop, Minnesota. Ondanks zijn 91 jaar is de geboren Bemmelnaar –in huize Strydhagen- nog volop actief. Via/voor de kerk en de lokale gemeenschap en verder houdt hij zich bezig met: lezen, tuinieren, sporten, trainen en berijden van paarden en fietsen. Dat laatste vooral naar de boerderij die hij 50 jaar geleden startte; John Sloot Inc.

Daar verricht hij nog steeds hand- en spandiensten op het enorme bedrijf –dat zo'n 6000 varkens per jaar vermarkt- gerund door zijn zoon Harry (59) en diens vrouw Kellie. Naast Harry brachten Jan en Minnie in Amerika nog tien kinderen ter wereld: Mary Renee (62), Lidy (61), Bernadette (60), Kathy (57), Yvonne (56), Carol (54), Vince (53), Gorette (51), Marc (48) en Corinne (op 42-jarige leeftijd overleden).

Jan zelf kwam ook uit een groot gezin, van vier 'meisjes' en vijf 'jongens'. In de oorlog stond hun huis in de vuurlinie. ,,Soldaten woonden zelfs in ons huis en daar werden ze geraakt door kogels, dat zag ik.'' Jan was toen 16. Eind september 1944 evacueerde het gezin naar de boerderij van een oom en tante in Herwen. ,,Bijna al onze bezittingen in Bemmel werden vernietigd of gestolen. De oorlog was een tragedie, maar ik voel me gezegend dat onze familie het zonder letsel heeft overleefd.''

Auschwitz

Aan de evacuatie zaten twee positieve kanten; Jan kreeg in Herwen kennis aan Minnie (uit 1931). En ontwikkelde een voorliefde voor landbouw, vanwege zijn werk op boerderijen van twee ooms. Hij volgde derhalve een bijbehorende opleiding en diende ook nog in het leger. In 1953 ging Jan naar Amerika. ,,Want emigratie naar Australië of Canada kon wel twee jaar duren.''

En hij wilde toch echt zelf een boerderij exploiteren. In maart 1955 ging hij met zijn vrouw –het stel was nét getrouwd in Herwen- naar Minnesota Lake, in het midden noorden van de VS. Jan werkte als autoreparateur bij de familie Stokman en mocht in 1957 een van hun boerderijen exploiteren. In november 1968 startten ze hun eigen boerderij in Winthorp, nu dus gerund door zoon en schoondochter.

,,In Amerika heb ik mijn droom van een eigen boerderij kunnen verwezenlijken en mijn gezin groot kunnen brengen, geweldig. Ik woon hier heel graag en voel me meer Amerikaan dan Nederlander. Ook heb ik grote waardering voor de Amerikanen, als het gaat om de bevrijding van ons land in de Tweede Wereldoorlog.''

Terwijl de kinderen opgroeiden, bezochten Jan/John en Minnie om beurten Nederland. Alle kinderen reisden minstens één keer naar Nederland voordat ze achttien werden. Daarna reisden 'pa en ma' om de drie jaar naar Nederland en genoten er intens.

De laatste keer was september vorig jaar, om Jan's 90e verjaardag te vieren. Met dochter Bernie bezocht hij toen ook Auschwitz en nam deel aan een pelgrimstocht door Portugal en Spanje naar Lourdes in Frankrijk. ,,Maar mijn thuis is Minnesota.'' Nu nog bezoekt familie uit Bemmel en omstreken hem daar.

'Ik voel meer Amerikaan dan Nederlander'

OBHR: spel- en sportgroep voor hartpatiënten

(foto: E. Milder)

LINGEWAARD - OBHR is dé spel- en sportgroep voor hartpatiënten in de gemeente Lingewaard en aangesloten bij de Harteraad en we richten ons op mannelijke en vrouwelijke hart- en vaatpatiënten. Mensen met een hartziekte kunnen net als ‘gezonde’ mensen verschillende redenen hebben om aan sport te doen. Vaak gaat het om plezier, het gevoel er weer bij te horen, contact met lotgenoten.

"Bovenaan ons lijstje staat: sporten op verantwoorde wijze waarin een ieder op zijn/haar eigen niveau kan deelnemen. Dit alles onder het motto 'Alles mag, niets moet'. "Als sportbegeleider van deze groep vind ik het een mooie uitdaging om een balans te vinden tussen de verschillende individuele verwachtingen en mogelijkheden. Wij bieden een gevarieerd sportaanbod, zowel qua activiteiten als qua intensiteit."

"Waarom zou u zich moeten aansluiten bij OBHR? Omdat regelmatig bewegen (bij mensen met een verhoogd cardiovasculair risicoprofiel en patiënten die een cardiaal event hebben doorgemaakt) leidt tot een toename van het inspanningsvermogen, psychisch en sociaal welbevinden, kwaliteit van leven, afname van mortaliteit en morbiditeit. Daarbij komt dat wij een enorm veelzijdige, gezellige en fanatieke groep zijn en wie wil daar nou niet bijhoren?

Kom vrijblijvend bij ons sporten, onder deskundige begeleiding en op uw eigen niveau. Wij sporten op woensdag van 18.30 – 19.30 uur. Kom langs, neem een kijkje op www.OBHR.nl, bel 0481 421850. Wij sporten in sporthal Walburgen, Nijmeegsestraat 65c in Gendt."

Halloween bij zondagsoos

Ragna en Isa. (foto: B. Ammelung) b.ammelung

ELST - Twee keer per maand is er een zondagsoos in De Wieken in Elst. Dan worden er door zes vrijwilligers activiteiten georganiseerd voor volwassenen met een verstandelijke beperking.

Op 28 oktober was er een Halloweenfeest met pompoenensoep, spookverhaal en grabbelen in de griezelbox. Het was weer een gezellige middag.

Kleindierententoonstelling in Kesteren

KESTEREN - Kleindierenvereniging De Weerhaan houdt haar jaarlijkse clubshow van 15 tot en met 17 november.

Er worden 250 dieren tentoongesteld. Dieren, die door keurmeesters worden beoordeeld zijn hoenders, dwerghoenders, konijnen, sier- en watervogels en duiven.

Deze tentoonstelling wordt gehouden in de hal achter dierenspeciaalzaak De Driesprong van Bunt aan de Broekdijk 37 in Kesteren. De officiële opening vindt plaats op donderdag 15 november om 19.30 uur met aansluitend de prijsuitreiking.

Verdere openingstijden zijn: vrijdag 16 november van 10.00 – 22.00 uur. En zaterdag 17 november van 10.00 – 16.00 uur. De toegang is gratis. Natuurlijk kan men hier ook een drankje en een hapje bestellen en is er ook een verloting met diverse fraaie prijzen en vleesschotels. Voor informatie kan men kijken op www.deweerhaan.nl. Op zaterdag 17 november is er van 12.00 – 15.00 uur een knuffelhoek met diverse tamme dieren. Hier mag jong en oud aan meedoen.

13 / 28

14 / 28

15 / 28

16 / 28

17 / 28

18 / 28

Between Two Rivers luidt kerstperiode in

Between Two Rivers, december 2017. (foto: Han Winters)

ELST - Op vrijdag 9 november luidt Between Two Rivers alvast officieel de kerstperiode in. Het Elster vrouwenkoor zingt haar aanstekelijke decemberrepertoire tijdens het Lichtjesfeest bij Intratuin Elst zingt. Vanaf 18.30 zijn zij niet te missen langs de lichtjesroute.

De close harmony-variant Barbershop wordt vierstemmig en a capella gezongen. Deze bijzondere sound draagt juist in de decemberperiode bij aan de feestelijke sfeer. En met hun rood-witte kerstmutsen en hun vrolijke performance maakt Between Two Rivers er ook visueel een feestje van!

Behalve het decemberrepertoire zijn tijdens het Lichtjesfeest een aantal favorieten van Between Two Rivers te horen, zoals ‘Can You Feel the Love Tonight?’ en ‘Somebody to Love’.

De optredens zijn vrijdag 9 november drie keer 20 minuten tussen 18.30 en 21.00 uur bij Intratuin Elst aan de Nieuwe Aamsestraat 94 in Elst. Meer informatie over Between Two RIvers staat op www.facebook.com/B2Rbarbershop.

Paddenstoelenwandeling in Oosterhoutse bos

Paddenstoel. (foto: Herman Hendriks)

OOSTERHOUT - Paddenstoelenwandeling in het Oosterhoutse bos. Op zoek naar de VVV van het bos.
Veel paddenstoelen zijn Vrienden van het bos, anderen zijn Vijanden die bomen ziek maken, maar de meeste paddenstoelen zijn de Vuilnismannen van het bos. Zij ruimen de planten, bladeren en houtresten op en maken daar compost van.

Paddenstoel. (foto: Herman Hendriks) Foto: Herman Hendriks

Kom mee en zoek met de IVN gidsen naar honing- en nevelzwammen, houtknotszwammen en witte pruikzwammen en geniet van het bos op zondag 11 november om 14.00 uur. Het vertrek is op de parkeerplaats bij de dokterspost Van Boetzelaerstraat 12 in Oosterhout. De deelname is gratis. Een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld. Wandelschoenen of laarzen en een verrekijker worden aanbevolen. Meer informatie over deze excursie en IVN RijnWaal staat op: www.ivn.nl/afdeling/rijnwaal.

Martijn van Vuuren zingt Hollandse Meesters

Hollandse Meesters. (foto: Martijn van Vuuren)

ELST - Martijn van Vuuren brengt 17 november het interactieve muziekprogramma 'Hollandse Meesters' in Theater De KiK in Elst. Aanvang: 20:00 uur.

Denk je aan Hollandse Meesters dan denk je aan Rembrandt van Rijn of Vincent van Gogh. Maar niet alleen in de schilderkunst kent Nederland grootse artiesten maar ook in de recente muziekgeschiedenis kent Nederland grote namen.

Martijn van Vuuren zingt een mooie selectie van nummers van grote Nederlandstalige artiesten die inmiddels zijn overleden. Van Toon Hermans tot Wim Sonneveld, van Frans Halsema tot Ramses Shaffy en van Robert Long tot André Hazes en vele anderen. Tussendoor praat Martijn het interactieve programma op een luchtig manier aan elkaar.

Hij wordt muzikaal begeleid door Wieke de Keyzer op piano, Tom Smits op bugel/trompet, Caroline Bremer op accordeon en Melvin Puijn op percussie. Kaarten reserveren kan via www.theaterdekik.nl.

Geld aanvragen voor NLdoet

Prinses Beatrix: (foto: © Oranje Fonds - Jeannette Schols)

NEDER-BETUWE - Sinds 1 november kunnen vrijwilligersorganisaties een aanvraag indienen voor NLdoet op 15 en 16 maart 2019. Welzijn Rivierstroom raadt clubs en verenigingen aan om hier op tijd over na te denken en ook op tijd een aanvraag te doen. Met NLdoet hebben organisaties een kans om samen met nieuwe vrijwilligers grotere klussen gedaan te krijgen.

Het Oranjefonds stelt daarnaast klussenbonnen ter beschikking en organisaties kunnen een financiële bijdrage aanvragen voor onderhoudswerkzaamheden. Een prima moment om bijvoorbeeld een keer ouders uit te nodigen die minder betrokken zijn bij de club of inwoners te betrekken die ook wel iets willen doen.

Welzijn Rivierstroom ziet dat organisaties die meedoen vaak veel plezier hebben en ook veel voor elkaar krijgen op deze dag. Clubs, verenigingen en vrijwilligersorganisaties die mee willen doen met NLdoet en een aanvraag willen indienen kunnen kijken op www.nldoet.nl. En, wie weet, komen leden van het koningshuis dan wel langs dit jaar. Voor vragen en hulp bij de aanvraag kunnen organisaties ook contact opnemen met Welzijn Rivierstroom info@welzijnrivierstroom.nl of 0344 602337.

Workshop 'Mensen motiveren en activeren'

NEDER-BETUWE - Soms is het lastig te begrijpen waarom mensen niet doen wat ze zeggen; dat ze moeilijk te activeren zijn of dat ze adviezen in de wind slaan. Vrijwilligers die mensen in hun thuissituatie begeleiden hebben daar nogal eens mee te maken. De workshop van 29 november in Kesteren gaat over wat een vrijwilliger dan kan doen.

Vrijwilligers merken soms dat informatie niet altijd overkomt of dat iemand wel ‘ja’ zegt, maar ‘nee’ doet. De trainer gaat in gesprek met vrijwilligers die op allerlei terreinen te maken hebben met mensen in hun thuissituatie. Zij laat zien welke stappen mensen zetten voordat ze tot actie overgaan. Door in een gesprek deze stappen niet over te slaan leert de vrijwilliger mensen te motiveren en te activeren. De trainer, Hetty de Laat, is communicatietrainer zorg en welzijn. Zij leert professionele en vrijwillige hulpverleners de fijne kneepjes van motiveren en die in een gesprek te gebruiken Na afloop weten deelnemers aan de workshop beter hoe zij mensen kunnen motiveren en activeren.

De workshop ‘Mensen motiveren en activeren’ is op donderdag 29 november van 19.30-22.00 uur in het Dorpshuis in Kesteren. De workshop is gratis en bestemd voor vrijwilligers uit Buren en Neder-Betuwe. Informatie en aanmelding: info@welzijnrivierstroom.nl, 0344 602337.

Intocht Sinterklaas Randwijk

RANDWIJK - Zaterdag 24 november brengen Sinterklaas en zijn pieten een bezoek aan Randwijk. Naar verwachting komen Sinterklaas en zijn pieten om circa 14.00 uur Randwijk binnenrijden.

"Komen jullie Sinterklaas en zijn pieten vanaf 13.45 uur opwachten bij de Amalia-linde tegenover de Ned. Hervormde kerk? Er is ook weer gezellige vrolijke muziek aanwezig zijn. Zingen jullie mee?

Na aankomst van Sint en zijn pieten gaan wij met ons allen in een vrolijke optocht door het dorp richting Randwijks Hof. Daar wordt van ongeveer 14.30 uur tot circa 15.30 uur voor alle kinderen een leuk en actief programma georganiseerd. Natuurlijk zijn de ouders ook welkom. Kinderen (van 0 - 7 jaar) mogen ook in het Randwijks Hof hun schoen komen zetten. Dit kan op woensdag 21 november tussen 18.00 en 19.00 uur.

Fort Fitwandeling in Elst

Lekker wandelen in het buitengebied. (foto: Truus Braam)

ELST - Op dinsdag 20 november is er een Fort Fitwandeling. De start is om 13.00 uur bij cultureel centrum De Wieken aan de Prinses Irenestraat 49 in Elst.

Deze wandeling wordt georganiseerd door Forte Fit en zal onder leiding staan van Feike Vlas, bestuurslid van Historische Vereniging Marithaime. Deze middag gaat de wandeling door Park Lingezegen (Waterrijk II - De Park) en Westeraam. Loopafstand circa 12 km. Om 16.30 uur zijn we weer terug bij De Wieken. Zich opgeven voor deze wandeling kan bij: Truus Braam (vrijwilligster bij Fort Fit), Van der Veenstraat 2 in Elst (0481 373407/jan.braam@outlook.com).

CDA-Kamerlid Slootweg terug aan stamtafel

Evert Jan Slootweg en Jeroen Jeroense aan de stamtafel. (foto: Aad Noordermeer)

ELST - Tweede Kamerlid Evert Jan Slootweg van het CDA uit Bennekom schuift vrijdag 16 november van 10.00 tot 11.00 uur opnieuw aan bij de Stamtafel in De Ruimte, spiritueel kerkelijk centrum in Elst.

Evert Jan is inmiddels ruim een jaar Tweede Kamerlid en woordvoerder Financiën, AOW en langdurige zorg van de CDA-fractie. Recent nog werden van zijn hand moties aangenomen over bijvoorbeeld ‘right to challenge’ in de langdurige zorg, over de inzet van de extra gelden voor de verpleeghuizen en over ‘groene obligaties als nieuw instrument waarmee beleggers hun bijdrage leveren aan klimaatinvesteringen’. Hoe bevalt het hem in Den Haag, hoe maakt hij de verbinding met onze regio en hoe lukt het hem zijn idealen te vertalen naar de praktische politiek? Vragen die zeker langs zullen komen in het gesprek.

De Stamtafel is een vaste activiteit in De Ruimte. Iedere vrijdagmorgen van 10.00-11.00 uur is er de ‘Stamtafel actueel’. Onder leiding van ds. Jeroen Jeroense wordt er een item uit de actualiteit besproken. Een artikel uit Trouw of De Gelderlander, een flits uit het Journaal, ze dienen tot gesprek. Ook kunnen de stamgasten zelf een onderwerp aandragen. De ervaring is dat het gesprek nooit stil staat en er veel onderwerpen besproken worden. Evert Jan Slootweg sluit dit keer aan als bijzondere ‘stamgast’ aan de tafel. Voor de Tweede Kamerverkiezingen schoof hij ook al een keer aan, net als Lisa Westerveld van Groen Links uit Nijmegen.

Wie zelf ook wil aanschuiven aan de Stamtafel in De Ruimte is welkom. Het adres is Sint-Maartenstraat 32b in Elst.

Geslaagde Gelredag vanuit het archief

Rondleiding door de depots van het RAR. (foto: RAR)

BETUWE - Zaterdag 27 oktober verzorgde Omroep Gelderland een radiouitzending van de Ridders van Gelre vanuit het Regionaal Archief Rivierenland. Centraal stond de bijzondere Tielse kroniek, het Chronicon Tielense, uit de vijftiende eeuw.

Het was een gezellige drukte waarbij de bezoekers onder meer getrakteerd werden op twee interessante lezingen en rondleidingen door de acht depots met dertien kilometer archief.

Emile Smit vertelde een intrigerend verhaal over een Gelderse zustertwist in de 14e eeuw. Wim Veerman wist het publiek te boeien met het verhaal over de Tielse kroniek: verhalen van alle tijden, over rampen, liefde, macht, moord... Naast lezingen en rondleidingen konden de bezoekers zelf de geschiedenis tot leven brengen met onze prijswinnende interactieve studiezaalwand. Ook was er een boekenmarkt en kregen bezoekers uitleg over het beheren en behouden van kwetsbare archiefstukken.

De Tielse Kroniek is overigens ook digitaal te raadplegen op www.regionaalarchiefrivierenland.nl.

Collecte voor kinderen met een handicap

BETUWE - Duizenden vrijwilligers gaan van 12 -17 november weer op pad om geld in te zamelen voor kinderen en jongeren met een handicap. Zij komen aan de deur tijdens de landelijke collecteweek van NSGK, de Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind.

In onze samenleving zijn veel drempels waardoor kinderen en jongeren met een handicap niet gewoon kunnen meedoen. Zij gaan bijvoorbeeld naar aparte scholen. Of ze gaan helemaal niet naar school. De speeltuin in de buurt is voor hen vaak niet toegankelijk, evenmin als de sportclub, de theatercursus of de arbeidsmarkt. Daardoor staan zij vaak aan de zijlijn. Dankzij de hulp van vele donateurs en vrijwilligers, die zich daarvoor belangeloos inzetten, helpt NSGK deze drempels uit de weg te ruimen. Zodat zij gewoon kunnen spelen, leren, wonen en werken, sámen met niet-gehandicapte leeftijdgenoten.

Heeft u geen collectant aan de deur gehad maar wilt u toch een bijdrage doen? Dat kan door de letters NSGK te sms-en naar nummer 4333 (eenmalige gift van 3 euro) of met een online donatie via www.nsgk.nl. NSGK is in het bezit van het CBF-keurmerk. Dit garandeert dat ze op een verantwoorde manier omgaat met de giften die zij ontvangt.

NSGK kinderambassadeur Merijn: "Door mijn handicap zijn er dingen die ik niet kan. NSGK zorgt voor aanpassingen zodat kinderen zoals ik toch gewoon mee kunnen doen en daar word ik heel blij van."

Parencompetitie Bridge Vereniging Lienden

LIENDEN – Uitslag top-5 wekelijkse parencompetitie ronde 2, zitting 3, bij Bridge Vereniging Lienden

A- Lijn

1 Corrie & Rinus van Soest 64,17%

2 Johan Eerbeek & Kees de Haas 60,83%

3 Jan van Lienden & Dick van Ommeren 51,25%

4 Elis Segers & John Wesselingh 50,83%

(5) Henk Hol & Inge van Rossum 50,42%

(5) Adri Engelaar & Gijs Slotboom 50,42%

B - Lijn

1 Wilma van Toor & Verry van Rossum 62,85%

2 Alieke van de Kraats & Willem Mos 60,07%

3 Riet & Bert Lindeboom 60,00%

4 Bets & Evert van Daalen 58,75%

5 Susan & Hein van Berkel 56,67%

C - Lijn

1 Lena & Wim Holtman 65,21%

2 Hans van der Donk & Hein Schrama 64,79%

3 Carla & Gerard Vliek 58,75%

4 Evert van Drumpt & Klaas Hoornveld 57,08%

5 Wietske & Bert de Vries 53,75%

Kleurwedstrijd in Opheusden

Kleurplaat kleurwedstrijd. (foto: Sinterklaas intocht Opheusden)

OPHEUSDEN - Bij de jaarlijkse Sinterklaas intocht in Opheusden hoort traditiegetrouw ook weer een echte kleurwedstrijd waarbij mooie prijzen te winnen zijn in verschillende leeftijdscategorieën.

De kleurplaten zijn vanaf nu af te halen bij Etos Roelofsen, warenhuis van der Garde en Hommeltje baby- en kinderkleding in Opheusden. De ingekleurde kleurplaten kunnen bij dezelfde winkels weer ingeleverd worden tot en met woensdag 21 november. De prijsuitreiking is tijdens de Sinterklaas intocht op zaterdag 24 november.

Meer informatie over de Sinterklaas intocht in Opheusden staat op www.SinterklaasOpheusden.nl.

Sint-Maarten lampionoptocht

ELST - Op zondag 11 november is het feest van Sint-Maarten. Iedereen, jong en oud, is van harte uitgenodigd om met te lopen met de lampionoptocht bij De Grote Kerk in Elst en het feest mee te vieren.

Om 18.00 uur start de lampionoptocht vanaf de ingang van De Grote Kerk (Grote Molenstraat 2, Elst). De kinderen lopen samen met hun ouders een paar rondjes rond de kerk met de mooi verlichte lampions. Daarna luisteren ze in de kerk naar het verhaal over Sint Maarten en krijgen de kinderen een verrassing mee naar huis.

Betuwse-Avond in Hemmen

HEMMEN - Vrijdag 9 november is de jaarlijkse Betuwse-Avond in dorpshuis De Oude School van Hemmen.

De avond begint om 20.00 uur en de kosten zijn 7.50 euro per persoon.Gaarne telefonisch reserveren bij Henk Maalderink: 0488 451002.

Sponsor bedankt!

Op de Defentieweg Rhenen. (foto: 't Versnellertje)

OCHTEN - Fietstoerclub 't Versnellertje uit Ochten bedankt alle sponsors die in 2018 een bijdrage gegeven hebben op onze tochten. "En hoopt dat je weer van de partij bent in 2019."

Introductiecursussen voor nieuwe leden Rugbyclub Betuwe groeit als kool

Tekst: Hans Schmeinck

Landelijk gezien komen er de laatste jaren steeds meer rugbyers bij. Regionaal is dat ook merkbaar, het ledenaantal van RugbyClub Betuwe in Bemmel is fors toegenomen. Ook sportief gaat het voor de wind, zo werden enkele jeugdteams onlangs kampioen. Binnenkort zijn er introductiecursussen voor nieuwe leden.

De laatste jaren neemt het ledenaantal van RC Betuwe gestaag toe, vertelt voorzitter Siebe Klomp (op de foto als linesman). ,,Vijf jaar geleden hadden we nog maar 50 leden, nu zijn dat er al 120.'' De forse toename bij de Bemmelse rugbyclub staat niet op zich. Ook landelijk gezien is de stoere sport de laatste jaren steeds populairder. Telde Nederland in 2013 nog 10.357 rugbyers, vorig jaar waren dat er 4000 meer.

Wat opvalt is dat het merendeel van die 14.347 bestaat uit jongens junioren, namelijk 6837. Het aantal heren senioren is 5610. Die verhouding lag in 2013 nog totaal anders, met respectievelijk 4151 jongens en 5014 heren. De vrouwen zijn in de minderheid; in 2017 waren er 1053 dames senioren actief en 847 meisjes junioren. Al was er daarbij ook een stijging te zien, van 35% bij de vrouwen en maar liefst 105% bij de meiden.

Ook bij RC Betuwe neemt het aantal jeugdleden toe. En die zijn nog succesvol ook; zowel de Junioren (onder 16 jaar) als de Cubs (onder 14) waren de beste in de eerste fase van de competitie en werden herfstkampioen. ,,Op het gebied van jeugd werken we wel samen met RC Nieuwegein'', legt Klomp uit.

Introductiecursus

Ook bij de senioren was er succes, want RC Betuwe promoveerde afgelopen seizoen naar de derde klasse (vanwege een vrijgekomen plek). En juist 'zusterclub' Nieuwegein was recent tegenstander van het eerste. Ten overstaan van veel jeugdige leden werd echter jammerlijk verloren met 22-34. Daarna werden–uit bij de Vets in Valkenswaard- ook al geen punten gepakt: 54-52. Waardoor Betuwe puntloos onderaan staat.

Maar de geel-blauwe gestreepte Bemmelnaren zullen er geen nacht minder om slapen, want hoewel ze zeer competetief en fanatiek zijn ingesteld, staat voor hen het plezier in hun favoriete sport en de gezelligheid eromheen bovenaan. ,,Vanwege de derde helft hebben we zelfs de tijd van onze thuiswedstrijden vervroegd naar 13.30 uur.''

Om nog meer sportievelingen in Bemmel en omstreken te kunnen laten genieten van rugby en de sfeer van RC Betuwe organiseert de club vier introductiecursussen voor jong en oud; op de dinsdagen 20 en 27 november en de vrijdagen 23 en 30 november. Check: www.rugbyclubbetuwe.nl.


Zumba in onderbroek

In het rugby zijn er nogal wat rituelen en tradities, zeker ook bij RC Betuwe. Daar wordt na een wedstrijd zowel de beste (Man of the Match) als de slechtste speler (Dick of the day) verkozen. En wie de eerste try (bal in een beweging drukken in het vak achter de palen) scoort moet een zumba ondergaan. In je onderbroek met je teamgenoten om je heen een kan bier van drie liter opdrinken. Nog niet zo lang geleden moest een speler voor dat ritueel letterlijk met de billen bloot, aldus een ingewijde.

KBO-spellenmiddag in Overbetuwe

OVERBETUWE - De grootste seniorenvereniging Kom Bij Ons organiseert op woensdagmiddag een keer per maand een spellenmiddag voor alle leden van KBO-OverBetuwe.

"Houdt u van klaverjassen, rikken, bridgen, rummikubben, jokeren, sjoelen of een nieuwkaartspel leren kom dan eens langs op 14 november in wooncentrum Wervershove en gun u zelf een prettige ontmoetingsmiddag. Komt u alleen of wilt u met een eigen clubje oefenen in het bridgen, rikken, klaverjassen of ander kaartspel, ook dan bent u welkom bij ons. De klaverjassers en rikkers spelen ook in competitieverband, wie dit niet wil kan toch mee doen, uw behaalde punten doen dan niet mee. Voor het meedoen aan de spellenmiddagen moet u wel lid zijn of worden van de K.B.O.club. Natuurlijk is het even wennen om er in je eentje op af te stappen maar het is zeker de moeite waard om komende wintermaanden langs te komen en kennis te maken met Ingrid en Baldewijn, Ricky en Gerard die 'bijna' altijd aanwezig zijn.

U hoeft niet meteen te beslissen om lid te worden maar kijk eerst of het u bevalt. De komende spellenmiddag is op woensdag 14 november. De klaverjassers starten om 13.30 uur, de overige spelers vanaf 14.00 uur. Voor meer info kunt u een mail sturen naar: rvnistel@outlook.com." Op de website KBO Overbetuwe onder Activiteiten staan ook de datums van volgende spelmiddagen op het jaarprogramma.

Tribute Queen bij Ons Huis in Elden

ELDEN - Grote Queen fans, zo omschrijven Giuseppe Maggioni (vocals), Giordano Bruno (gitaar), Michele Carminati (basgitaar) en Roberto Previtali (drums) van Vipers zichzelf. Sinds 2002 hebben ze meer dan duizend live optredens gegeven waarbij ze de legendarische tracks van deze Britse band tot in detail proberen na te bootsen.

Uiteraard door de nadruk te leggen op de muzikale kracht van de bekendste band ter wereld, maar ook door de kenmerkende kledingstukken en kapsels te gebruiken waar Freddie Mercury en z'n mannen bekend om stonden. Na optredens op festivals als Huntenpop, Tributeland en Paaspop, staat deze Italiaanse band nu te trappelen om ook de toffe (pop)zalen plat te spelen. Met twee sets van een uur vol louter tophits wordt het gegarandeerd een feest der herkenning. De tribute zal plaats vinden op zondag 18 november in zaal 'Ons Huis' in Elden. Aanvang van het concert is om 16.00 uur en de zaal gaat open om 15.00 uur. Kaarten zijn in de voorverkoop verkrijgbaar voor 13,50 euro en aan de kassa voor 15 euro. www.onshuiselden.nl, De Brink 9 Elden; 026 2131598.

'The Struck up' in het Veilingcafé

ZETTEN/ANDELST - Op het programma van het Vuurspoor Veilingcafé in de oude veiling in Zetten staat zaterdag 17 november de bluesrockformatie The Struck Up gepland.

Een optreden van The Struck Up is alsof je een slingerende route van de oost- naar de westkust in Amerika volgt. Een route waarbij je geen muziekzaal of café overslaat wel te verstaan. Bijna alle traditionele muziekstijlen komen voorbij tijdens een optreden. Het ene moment waan je je nog in de broeiende en warme Mississippi Delta van de jaren 30. Om je bij het volgende nummer mee te laten slepen naar de jaren 60 aan de oostkust. Rootsstijlen als Blues, Jazz, Jump blues, Rockabilly en Country zijn te vinden op de setlist van The Struck Up.

De nummers (veelal traditionals) worden niet nagespeeld, maar de band vertolkt deze in zijn eigen stijl. Gedragen door de solide ritmesectie die Frank Visser (bas) en John van der Meer (drums) vormen, weet zanger/gitarist Jeroen van Hees in elk nummer een bijzondere sfeer te creëren.

Het Café aan de Wageningsestraat 35 (Tegenover het station Zetten-Andelst) gaat om 21.00 uur open en er wordt geen entree gevraagd.

Verzekerd van een goede nachtrust met Beddenspecialist Topslapen

ELST – Sinds kort heeft Beddenspecialist Topslapen haar deuren van de nieuwe winkel in Elst geopend. Samen met mijn collega Patricia zullen wij ons best doen om u met al uw vragen op het gebied van goed slapen te adviseren, legt Charlotte uit.

Beddenspecialist Topslapen biedt u een unieke en onafhankelijke service, namelijk Slaap ID. De Slaap ID-slaaptest doet u gewoon thuis, in uw eigen bed. Terwijl u slaapt vergaart de sensor een schat aan informatie. Het registreert namelijk uw slaaphouding, uw slaapbeweging en uw slaapklimaat. Zo weten we na drie nachten slapen of u een buik- rug- of zij-slaper bent. Onderzoek wees zelfs uit dat 92 procent van de SlaapID-gebruikers tot nieuwe inzichten kwam! Met die inzichten en de jarenlange ervaring van Topslapen als specialist kunt u dan eindelijk de perfecte combinatie van bedbodem, matras en kussens in huis halen. Bij Beddenspecialist Topslapen vindt u de Nederlandse merken zoals; LeDorm (mooie natuurlijke producten ) en Beddelicious (volledig instelbare producten). Daarnaast voeren wij de merken Swissflex (de top in lattenbodems ) en Hasena (massief houten ledikanten).

Ook zijn wij een Vandyck Experience store en vindt u bij ons een uitgebreide collectie in bed- en badtextiel. Ook hebben we een leuk en hip assortiment in homewear van Essenza en Snurk (ook voor kinderen).

Beddenspecialist Topslapen Elst, Dorpsstraat 40, Elst, 0481 745749, www.beddenspecialist.nl/topslapen-elst
Beddenspecialist Topslapen Arnhem, Nieuwstraat 4, Arnhem, 026 4422777, www.beddenspecialist.nl/topslapen-arnhem;

Oosterhoutse Ouderenbeurs in De Schakel

OOSTERHOUT - Op 15 november vanaf 15.00 uur vindt voor de derde keer de Oosterhoutse Ouderenbeurs plaats in Dorpshuis De Schakel. Dit is een evenement voor alle senioren en hun (mantel-) verzorgers uit Oosterhout en Slijk-Ewijk. De burgemeester van Overbetuwe zal de aftrap geven met een welkomstwoordje voor alle aanwezigen.

Alle organisaties die zich richten op de zorg voor en het welzijn van ouderen presenteren zich in een kraampje of op een andere manier. Zo'n 30 organisaties hebben zich al opgegeven, dus het belooft een zeer informatieve middag te worden. Centraal staat de vraag hoe je zo lang mogelijk in je eigen dorp kunt blijven wonen, ook als je ouder en hulpbehoevend wordt. Hoe krijg je de zorg die je nodig hebt, hoe houd je sociale contacten om niet te vereenzamen, en wat is nodig om gezond en fit te blijven?

Alle bezoekers ontvangen na afloop de 'Zorg- en Activiteitenwijzer van Oosterhout', waarin alle belangrijke contacten en activiteiten op een rijtje staan. En met al die mensen die daar in staan kun je direct kennis maken. De bridgeclub en de koersbalclub geven demonstraties en het Huis van Bemoediging zorgt ervoor dat iedereen zich thuis voelt.

Het wordt weer heel gezellig, met veel tijd voor een praatje met elkaar en op zijn tijd een lekker glaasje. Aan de inwendige mens wordt gedacht met een heerlijk stamppotbuffet en onder het eten speelt een gezellig muziekbandje.

Alle inwoners van 65-plus hebben een persoonlijke uitnodiging thuis in de bus gekregen! Degenen die problemen hebben met vervoer kunnen (overdag) telefonisch contact opnemen met 0481 482345. Verscheidene sponsors maken deze ouderenbeurs mogelijk, zodat het voor iedereen gratis is. De organisatie van de ouderenbeurs is in handen van de werkgroep 'Ouder worden in Oosterhout'. Deze bestaat uit vrijwillige inwoners met een constructieve bijdrage van enkele zorgorganisaties en van de gemeente Overbetuwe.

Afdelingsavond Vrouwen van Nu

ELST - Op woensdag 14 november is er een afdelingsavond Vrouwen van Nu en gaat over dagopvang Hart van Velp.

René en Yolanda Derksen zijn de mensen die achter dit mooie Zorgbedrijf en kadowinkel staan. Een werkplek voor mensen met een beperking. Sinds 2015 heeft dit echtpaar uit Elst het zorgbedrijf Hart van Velp annex kadowinkel overgenomen. Zij werken beiden ruim dertig jaar in de zorg.

De cliënten die bij Hart van Velp begeleiding krijgen, zijn mensen met een verstandelijke beperking, een vorm van autisme, niet aangeboren hersenletsel en een combinatie daarvan. Gezien de complexe hulpvragen van deze cliënten is een kleinschalige omgeving van groot belang. Door in de winkel te werken ervaren de cliëntmedewerkers dat ze meedoen in de samenleving. Het geeft ze een doel, het gevoel erbij te horen, een stukje waardering, zonder de stress en druk van de moderne maatschappij. En ook dit is een stuk begeleiding en hulpverlening door de verschillende werkzaamheden en verantwoordelijkheden. Een prettige bijkomstigheid van het werken in de winkel is het contact met de klanten.

Deze avond vertellen René en Yolanda Derksen over het werken met deze bijzondere mensen. Speciaal voor deze avond hebben ze een mooie selectie artikelen uit de winkel meegebracht, die als men dat wil, gekocht kunnen worden. Een avond die een andere, menselijke kijk op de zorg geeft. Gasten zijn welkom.

De avond wordt gehouden in ontmoetingscentrum Onder de Toren, Sint-Maartenstraat 34 in Elst om 20.00 uur. Entree voor leden VvNu gratis. Gasten betalen 5.50 euro. Meer over Vrouwen van Nu staat op www.vrouwenvannu.nl/elst-eo.

DFS: derde driepunter op rij

OPHEUSDEN - DFS trof vandaag een thuisploeg die het vooral van de lange bal, hard werken en fysieke kracht moest hebben. In de beginfase waren er een aantal klutssituaties voor de DFS-goal die de Nootdorpers niets opleverden. De eerste echt vloeiende DFS-aanval werd door spits Raterink via een tegenstander overgeschoten.

Zes minuten voor de rust was het raak toen spits Raterink, na een corner, doelman Augustinus met een fraaie kopbal kansloos liet. Enkele minuten later kwam doelman Augustinus wel als overwinnaar uit de strijd toen hij een door het midden geschoten penalty van Raterink keerde.

In de tweede helft creëerde de voetballend armetierige thuisploeg eigenlijk geen mogelijkheden. Voor DFS zag De Kler, na een goede balverovering, zijn poging net overgaan. In de vijfenzestigste minuut kopte Rick van Walsem de bezoekers vanuit een vrije trap op een 0-2 voorsprong. Daarna liet DFS de thuisploeg in leven door meer dan een handvol riante mogelijkheden onbenut te laten. Nadat doelman Omvlee een prima vrije trap van Manuela naast kon tikken werd het twee minuten voor tijd toch nog spannend toen de Nootdorpers uit een van de weinig mogelijkheden via Aries de aansluitingstreffer binnenkopte, 1-2. DFS gaf daarna echter niets eer weg, zodat men volkomen verdiend drie punten op haar conto mocht bijschrijven.

DFS: Jaap Omvlee,Mattheys Kuypers,Rick van Walsem, Tim Sanders,Jim van Alst,Gijs Grootendorst (46.Jeffrey Arends) (69.Jim van Alst),Lorenzo Davids,Marijn de Kler, Luciën Dors,Remy Raterink (73.Alex Scheffer),Noë Bokila (77.Corné Davelaar).

Slijk-Ewijk heeft nieuwe prins!

Prins Toon de Trucker met hofdames Raisa en Lisanne. (Suzanne Broekhuizen)

SLIJK-EWIJK - Zaterdagavond 3 november hebben De Waalkanters uit Slijk-Ewijk hun prinsen gewisseld.

In een gezellig en goed bezocht dorpshuis is er eerst afscheid genomen van Prins Jos de Veelzijdige Doener met zijn hofdames Karin en Herma. Zij zijn De Waalkanters voorgegaan in het vieren van carnaval in het afgelopen seizoen. Na het speciale afscheidslied voor hen geschreven en de nodige dankwoorden ontving de prins het traditionele naambord als blijvende herinnering aan zijn regeerperiode. Na het ontdoen van de versierselen die bij een prins horen waren het de 'Ladies' die met een act er voor zorgden dat de prins als nieuw lid in deze groep kan worden opgenomen. Na dit aftreden trad de scheidende prins toe als raadslid van De Waalkanters.

In de pauze steeg de spanning, wie o wie gaat de nieuwe prins worden, vele namen werden genoemd. Er volgde een act over paardentransport. Wie in Slijk-Ewijk heeft daar een relatie mee? Op het podium stond een achterklep van een paardentrailer. Na het openen van deze klep kwamen daar de nieuwe prins en zijn hofdames te voorschijn. Een duidelijke instemming ging door de zaal, want het was niemand minder dan Toon Jacobs. Toon gaat in het nieuwe seizoen De Waalkanters voor als prins Toon de Trucker met als zijn hofdames Lisanne en Raisa. Prins Toon de Trucker las zijn proclamatie voor en eindigde met zijn motto voor het komende carnaval: 'Prins Toon en zijn hofdames weten een feestje te bouwen zodat we jullie hier kunnen houden'.

Drielse Griezeltocht

Waarzegster met kinderen. (foto: Merijn Quakkelaar)

DRIEL - Voor de zesde keer was het in het bruisende Driel weer optimaal griezelen tijdens de Drielse griezeltocht op zaterdag 3 november. Niet minder dan tegen de vierhonderd mensen vanuit heel het dorp, en zelfs van daarbuiten, wisten de weg naar de wijk Breekenhof te vinden.

De organisatie van de tocht lag in handen van een kleine groep die vroeg in het voorjaar met de eerste voorbereidingen begon. Maureen Terlouw, Erwin Terlouw, Anita de Wild, Mark Hidders en Jasper Schuur, wisten daarbij dat zij konden rekenen op het enthousiasme en de inzet van vele vrijwilligers.

Vanuit de sfeervol ingerichte startlocatie startten 32 groepen met hun route. Om de griezelbeleving af te stemmen op de leeftijd (van 1 tot 72 jaar) waren er de spannende blauwe route en de gruwelijke rode route.

De blauwe route liep door de wijk. Hilarisch was de sympathieke kok die deelnemers de stuipen op het lijf joeg met zijn gillende toverdrank. Ook het spookhuis in een garage en de piraat en de twee griezels aan het water waren prachtig schrikken. De innerlijke mens werd verzorgd door Hans, Grietje en de heks en later ook door 2 mooi geschminkte skelettendames. Bij de waarzegster vond men een rustmomentje voor het binnengaan van het Ziekenhuis, het hoogtepunt van de route.

De rode route liep langs het randje van de Arnhemse wijk Schuytgraaf. In het pikkedonker werden de griezelliefhebbers belaagd door zombies, doodgravers en heksen. Een sinistere circusdirecteur heette iedereen welkom in zijn circus…

Het werd een avond om nooit te vergeten en een reden om uit te kijken naar volgend jaar november!

Pannenkoekenrestaurant Boerderij De Lande even dicht wegens verbouwing

HUISSEN – Van maandag 12 november tot en met vrijdag 7 december zal de keuken van Boerderij De Lande volledig worden vernieuwd. Het streven is om op zaterdag 8 december weer volop in bedrijf te kunnen zijn. Voor reserveringen via de site of telefonisch is Boerderij De Lande gewoon bereikbaar, zodat u vanaf 8 december weer heerlijk kunt komen eten.

Tweeënhalf jaar staan Rubén Arcos Schuurs en Michiel Straten nu aan het roer van dit pannenkoekenrestaurant en het is er druk. Zo druk zelfs dat deze verbouwing nodig is om nog beter te kunnen voorzien in de huidige en toekomstige vraag. Al direct vanaf de opening weet men Boerderij De Lande te vinden én zeer te waarderen.

Op Facebook wordt Boerderij De Lande hoog gewaardeerd; van de vijf sterren staat Boerderij De Lande met 4,7 sterren hoog aangeschreven. Ook op Google is de waardering hoog: 4,4 sterren van de vijf. 'Daar zijn we misschien wel het meest trots op', zegt Rubén enthousiast, 'al die positieve reacties van onze gasten. Wij faciliteren in gastvrijheid, entourage en zorgen voor de juiste ingrediënten maar het zijn onze gasten die beoordelen of we het ook echt goed doen.' Boerderij De Lande is geen 'gewoon' pannenkoekenhuis maar een pannenkoekenrestaurant.

Op de kaart staan, naast een grote diversiteit aan pannenkoeken, ook zeer smaakvolle andere gerechten voor de niet-pannenkoekenliefhebbers. Een bewuste keuze van eigenaren Rubén en Michiel en het blijkt een schot in de roos te zijn. Vanaf 8 december is Boerderij De Lande weer geopend. Alvast een tafel reserveren? Dat kan heel eenvoudig via www.boerderijdelande.nl of bel: 026 2135054. Graag tot ziens aan de Karstraat 91 Huissen!

Medipoint professionaliseert webshop door fulfilment

BETUWE - Klanten in de zorghulpmiddelenbranche verwachten steeds vaker dezelfde omni-channel beleving als van bekende grote e-commerce partijen zoals Coolblue en Bol.com. Door de groeiende adoptie van het online bestellen van hulpmiddelen neemt de complexiteit van voorraadbeheer en management voor Medipoint toe. Om die reden heeft Medipoint Retail het logistieke gedeelte van haar webshop sinds oktober dit jaar uitbesteed.

"Om het servicelevel van grote e-commerce partijen te evenaren, wilden we samenwerken met een partij die uitblinkt in logistiek. Daarom zijn we op zoek gegaan naar een goede logistieke partner, deze is na een gedegen selectieproces gekozen. Vanaf heden is Nic. Oud onze fulfilmentpartner", aldus Webshopmanager Hielko van der Molen.

Orderflows orkestreren

Vanaf heden is het voor Medipoint mogelijk om in de Magento2 webshop omgeving orderflows te orkestreren. "Wij kunnen orderflows nu op een dusdanige wijze inrichten, zodat de koopbestelling van een klant automatisch bij Nic. Oud binnenkomt. Wanneer het een huur of leen order betreft, komt deze bij de eigen logistieke afdeling van Medipoint binnen. Zo komt de juiste order bij de juiste (interne) partner terecht en wordt de hele orderflow georkestreerd vanuit de Medipoint.nl webshop."

Passende stap

Koploper zijn in omni-channel commerce binnen de zorghulpmiddelenbranche, dat is de ambitie die Medipoint nastreeft. "Dit vraagt om continue verbetering van de klantervaring (zowel off- als online). Met het aangaan van een partnership met Nic. Oud zetten we een belangrijke stap naar excellente logistieke dienstverlening die bij een webshop hoort", aldus Arjan Kant, manager inkoop.

Medipoint geldt als voorloper in omni-channel commerce in de zorghulpmiddelenbranche, met eigen winkels, uitleenpunten en webshopzuilen bij partners, en natuurlijk de groeiende webshop. Nic. Oud heeft zich in de eerste fase bewezen als een betrouwbare en flexibele partner. Vanaf vandaag is de levertijd van veel van de producten binnen de Medipoint webshop één (werk)dag geworden, dit dankzij de samenwerking met Nic. Oud.

ByWillem sfeervol restaurantboot

HUISSEN - Het kan de bewoners van Huissen en omstreken bijna niet zijn ontgaan; Huissen is een eetgelegenheid rijker: ByWillem, naast de welbekende veerdienst. ByWillem is een sfeervolle restaurantboot op een unieke locatie met uitzicht op de Rijn.

Bij ByWillem staat voorop dat iedereen meer dan welkom is. Of je nu komt voor een enkel drankje of voor een volledig vijfgangendiner voor 25 euro ter gelegenheid van de recente opening eind oktober. Ook een met zorg samengesteld wijnarrangement behoort tot de mogelijkheden.

Hoog in het ByWillem-vaandel staan: gastvrijheid, goed eten en vooral ook veel gezelligheid. De compleet gerenoveerde tjalk heeft wat dat betreft alles mee, want in het 'vooronder' én bij de bar op het bovendeel is het uitstekend toeven. De 'Willem', zoals de restoboot is gedoopt, biedt in totaal plaats aan 55 gasten binnen en liefst 70 op het terras, dat vanaf maart 2019 openen zal.

Omdat de eigenaren, de Huissense familie Schraven, hun droom vanaf dag één grondig en perfect wilden aanpakken, is alles in en aan ByWillem tot in de puntjes verzorgd. Van het prachtige speelschip voor kinderen, tot de oplaadpunten voor elektrische fietsen en de grote (eigen) aanlegsteiger voor pleziervaartuigen. Kortom, kom je ByWillem, dan kom je voor een totaalbeleving voor groot en klein.

Voor meer informatie volg ons op facebook en of houd onze website goed in de gaten.

www.bywillem.nl, Looveer 3, Huissen; 026 7470011. Wij zijn open van woensdag tot en met zondag vanaf 17:00 uur.

Uitvaartbeurs in Theaterkerk Bemmel

(foto: Copyright www.leechris.eu 2013)

BEMMEL - Zondag 9 december vindt de uitvaartbeurs Lingewaard 2018 van Constantijn Koen Uitvaartverzorging & Afscheidshuys Lingewaard plaats. Dit is hét moment waarop u kennis kunt maken met de uitvaartbranche!

In een laagdrempelige sfeer ontmoet u in één dag meer dan dertig exposanten! Deze dag zullen wij, samen met de exposanten, ons graag aan u voorstellen en laten zien wat er mogelijk is om een uitvaart persoonlijk en bijzonder te maken. Loop ook binnen bij ons Afscheidshuys Lingewaard om een kijkje te nemen. Koffie of thee staan voor u klaar in Afscheidshuys Lingewaard.

Constantijn Koen Uitvaartverzorging & Afscheidshuys Lingewaard nodigen u, in samenwerking met Theaterkerk Bemmel, graag uit voor een bezoek aan uitvaartbeurs Lingewaard 2018.

De toegang tot de uitvaartbeurs is gratis in de Theaterkerk, Markt 5 in Bemmel van 11.00 tot 17.00 uur. Afscheidshuys Lingewaard, Dr. Poellstraat 2, 6681 BV Bemmel.

"Ga voor meer informatie naar onze facebookpagina Uitvaartbeurs Lingewaard 2018 of naar: www.uitvaartverzorging-lingewaard.nl, www.theaterkerkbemmel.nl, www.kerstmarktbemmel.nl. Op dezelfde dag vindt in het centrum van Bemmel weer de traditionele kerstmarkt plaats. Het is een van de grootste kerstmarkten in de regio en trekt jaarlijks duizenden bezoekers.

Zowel Uitvaartbeurs Lingewaard 2018 en kerstmarkt Bemmel zijn echte aanraders. U komt toch ook! Zet deze datum alvast in uw agenda en wij ontmoeten u graag op onze uitvaartbeurs in Theaterkerk Bemmel en in ons Afscheidshuys Lingewaard."

Calvin Klein: nieuw bij Perlina lingerie in Zetten!

ZETTEN – ""Vanaf vandaag hebben wij ons assortiment uitgebreid met Clavin Klein! Voor zowel dames als heren hebben wij een leuke collectie, met een perfecte pasvorm. Onder andere heren shorts in twee modellen, brallets, t-shirts en bh's (o.a. push-up en t-shirt model). Dit alles voor een aantrekkelijke prijs.

"Ter introductie krijgt u van 6 tot en met 10 november tien procent korting op de Calvin Klein collectie! U kunt bij Perlina lingerie terecht voor mooie lingerie, nachtkleding voor dames en heren, panty's en dames- en heren underwear. Dit alles van de bekende topmerken. Kom snel eens kijken en passen. Tevens hebben wij weer een stomerij depot voor al uw stoomgoed."

Perlina lingerie, Hoofdstraat 22 Zetten; 0488 420211.

Ieder zijn eigen verantwoordelijkheid

Thea Bergstra over haar eigen ervaringen en hoe ze er – mede door vrijwilligerswerk – bovenop is gekomen. Haar motto: ‘Herstellen doe je zelf (maar het hoeft niet alleen)’ (foto: Welzijn Rivierstroom)

REGIO - Een diagnose hoef je niet eens te weten; neem de verantwoordelijkheid niet over, maar laat die waar hij hoort: bij de (aspirant-)vrijwilliger met een psychische kwetsbaarheid zélf. Dat was de belangrijkste boodschap voor deelnemers aan de Inspiratieavond Vrijwilligers met een Bijsluiter.

Een theatrale act van ervaringsdeskundige Thea Bergstra was de opmaat voor gesprekken tussen vertegenwoordigers van vrijwilligersorganisaties onderling over hun ervaringen met vrijwilligers met een psychiatrische achtergrond. Signalen dat deze vrijwilligers soms moeilijk aan vrijwilligerswerk kunnen komen waren de aanleiding voor de Inspiratieavond. Organisaties willen de vrijwilligers die zij al hebben immers niet extra belasten. Deelnemers aan de inspiratieavond kregen tools – ‘bijsluiters’ - mee naar huis die zij kunnen gebruiken als zij te maken krijgen met nieuwe vrijwilligers. De handige bijsluiters kunnen voor allerlei vrijwilligers gebruikt worden. Ze zorgen ervoor dat er duidelijkheid komt over waar de vrijwilligersorganisatie en de vrijwilliger verantwoordelijk voor is. Op die manier kom je tot een win-win-winsituatie: winst voor de vrijwilligersorganisatie, de vrijwilliger en de gemeenschap. De tools zijn te vinden op www.welzijnrivierstroom.nl

Lezing in de Vluchtheuvelkerk: Paul van Tongeren over 'Voltooid leven'

ZETTEN - Wat betekent het als iemand zegt: ‘Ik wil sterven’, of zelfs: ‘Ik wil gewoon sterven’? Kun je iets willen – de dood – wat je niet kent, niet kunt kennen?

Is die wil, die wens, dan niet in strijd met een ander diepgevoeld verlangen, namelijk dat naar individueel autonoom handelen? Welke betekenissen schuilen er allemaal achter de op het eerste gezicht positieve kwalificatie ‘voltooid leven’? En geeft zo’n voltooid leven recht op hulp bij zelfdoding?

Over dit soort confronterende, existentiële vragen houdt de filosoof Paul van Tongeren op zondag 11 november vanaf 10.00 uur een lezing in de Vluchtheuvelkerk in Zetten. Met zijn essay Willen sterven. Over de autonomie en het voltooide leven (2018) mengde Van Tongeren zich onlangs op een zeer toegankelijke, indringende en spraakmakende wijze in de levenseinde-discussie. Hij spreekt daarin geen moreel oordeel uit over mensen die de dood verkiezen boven het leven, maar hij plaatst wel, onder meer aan de hand van het denken van de kerkvader Augustinus van Hippo, van Friedrich Nietzsche en Hannah Arendt, de nodige vraag- en uitroeptekens bij de vanzelfsprekendheid van een aantal argumenten die in de levenseinde-discussie worden gehanteerd.

De Vluchtheuvelkerk staat tegenover Bakkerstraat 20, Zetten. Iedereen is welkom!

Activiteiten Stichting Samen Zorgen

Liefkenshoek Heteren

Woensdag 7 november: 10.00 uur Schilderen met Hennie, 14.00 uur Sjoelen, Rummikub & Kaarten,17.00 uur Liefkenssmullerij.

Donderdag 8 november: 11.00 uur meer bewegen, 14.30 uur Bingo, 19.00 uur Mondharmonica orkest De Liemers

Vrijdag 9 november: 10.30 uur Zingen met begeleiding, 13.30 uur Creatief in de 50+Club

Maandag 12 november: 10.00 uur Firma Jonker schoenen verkoop, 11.00-12.00 Sociaal Kernteam,13.15 uur Bridge, 19.45 uur Bingo

Dinsdag 13 november: 10.00 uur Schilderen met Hennie, 10.00 Bibliotheek service, 14.30 Koersbal,18.30 uur Bewonerskoor, 20.00 uur de Lofstem

De Hoge Hof Herveld

Woensdag 7 november: 14.00 uur Sjoelen en kaartclubs, 17.00 uur Eet en Drink café

Donderdag 8 november: 10.00 uur Handwerken met Jannie, 13.30 uur Schilderen met Hennie, 14.15 uur Repetitie Hoge Hof koor, 16.00 uur Uitzending videoteam

Vrijdag 9 november: 09.30 uur Kaarten borduren met Nelly, 10.00 uur Geheugentraining 14.30 uur Bingo, 19.00 uur Herdenkingsdienst

Zaterdag 10 november: 10.00 uur Bibliotheekservice,10.00 – 16.00 uur Themadag ‘’ Ik hou van Holland’’

Maandag 12 november: 9.30 uur Workshop kaarten maken met Gerdie, 14.00 uur 3D kaarten maken met Truus, 14.00 uur Biljarten, 14.30 uur Roll-Ball

Dinsdag 13 november: 14.00 uur Rummikub en spelletjes, 19.00 uur Bingo.

Peperkorrels kweken in Nederland

Teelt Ghost pepers, extreem pikant. (foto: Andre van Ingen)

KESTEREN - Op dinsdagavond 13 november wordt er bij de Groei & Bloei in Kesteren een heel bijzondere lezing gehouden. Een lezing over het telen van pepers.

Waar groeien peperplanten precies? Kan dat ook in Nederland? Hoeveel soorten peperplanten zijn er wereldwijd? Hoe zien peperplanten eruit? En, wat wordt er allemaal van peperkorrels gemaakt? Smaken alle peperkorrels het zelfde? Of zijn er grote verschillen? Deze avond komt André van Ingen uit Lienden, van beroep wereldwijd peperteler, een heel boeiend verhaal houden over de peperplant.

Het bedrijf van Van Ingen is in ons land de belangrijkste leverancier. 85 procent van alle korrels komt bij hem vandaan. In de lezing zal Van Ingen uitleggen waarom een duurzame teelt van groot belang is. Wat het belang is van een transparante productieketen. Van zaadje tot eindproduct. Hoe de samenwerking gaat met de boeren in, bijvoorbeeld, Columbia. André zal in zijn lezing de diverse groeistadia laten zien van de vele soorten peperplanten. Ook kan er geproefd worden van pepers en van een aantal producten die daarmee gemaakt zijn. En behalve dat pepers lekker zijn, kan de peperplant ook bijdragen aan de verscheidenheid in onze tuinen. Van Ingen zal beelden laten zien van peperrassen die nu worden getest voor het Nederlandse klimaat. In Rotterdam groeien al veel bijzondere peperplanten. Wie weet krijgt de peperplant straks een vaste plek in onze tuinen.

De lezing start om 20.00 uur in de Helicon VMBO-school, Industrieweg 4 in Kesteren. Gratis toegang voor leden en niet-leden.

Laat Van Je Horen in De Notenbalk

Laat van Je Horen in De Notenbalk Opheusden. (foto: Marten Post) Marten Post

OPHEUSDEN - Op zaterdag 10 november vindt de derde editie plaats van 'Laat van je horen'. Dit tweejaarlijks evenement -georganiseerd door het cultureel comité Neder-Betuwe- biedt een podium aan inwoners uit de gemeente Neder-Betuwe om te musiceren.

Van 14.00 tot 17.00 uur zijn er optredens van vele jongens en meisjes, mannen en vrouwen, van heel divers niveau en met heel diverse repertoires. Steeds wordt drie kwartier muziek afgewisseld met een kwartier pauze. Het laatste blok gaat om 16.00 uur van start. Bijzonder is ook een optreden van enkele uit Eritrea afkomstige inwoners uit de gemeente.

"Wij nodigen u van harte uit om even binnen te komen lopen. U hoeft zich niet vooraf op te geven. Het evenement vindt plaats in De Notenbalk in Opheusden aan de Swaenenstate 40. De Notenbalk is toegankelijk vanaf het parkeerterrein tussen de Aldi en AH. U kunt een indruk van onze activiteiten krijgen via www.cultuurnederbetuwe.com."

Dierengeluiden: Vogels

Roodborst in takkenwal.

HETEREN - De zwaluwen zijn al lang verdwenen, maar daar komen andere vogels voor in de plaats. Ik heb alweer een heleboel witte reigers gezien op een veld in de buurt. Ganzen en buizerd zijn er ook alweer meer dan in de zomer.

Ja, onze trekvogels vliegen naar het zuiden, soms wel helemaal tot in zuidelijk Afrika zoals de boerenzwaluw. Maar bijvoorbeeld de ooievaar trekt niet verder dan de Nijldelta. Zo heeft iedere vogel zijn eigen broed- en wintergebied. Dat de vogels in de zomer bij ons zijn heeft een praktische reden. In onze zomer zijn de dagen langer en kunnen de vogels dus langer voedsel vinden voor de jongen, die meerdere malen hun eigen gewicht moeten eten om volwassen te worden. Als de dagen korter en kouder worden is er niet meer zoveel voedsel te vinden en trekken de trekvogels met de dan volwassen jongen naar het zuiden.

Er blijft dan natuurlijk nog een aantal van onze vogels achter, die noemen we jaarvogels. De meesjes en de merels zijn de bekendste jaarvogels, maar ook de roodborst blijft het hele jaar bij ons in de buurt. Om deze vogels de winter door te helpen kunnen wij wat voer voor ze strooien. Maar buiten deze jaarvogels krijgen wij in de winter ook vogels uit noordelijker en oostelijker gebieden. De meest opvallende zijn de witte reiger en de lichte buizerds, maar ook de koperwieken en kramsvogels komen hier in groten getale de winter doorbrengen.

Als je een keer een kopje koffie komt drinken in onze kantine aan de Uilenburgsestraat 3 in Heteren, dan kun je rustig gaan zitten observeren welke en hoeveel vogels er over vliegen en bij ons in de begroeiing een goed winterverblijf zoeken en vinden.

27 / 28

Lieve Amy, van harte gefeliciteerd met het behalen van je zwemdiploma B!
Je bent een kanjer!

Onze Opa & Oma Schreven zijn
8 november
50 jaar getrouwd.
Gefeliciteerd!
Liefs van Bjou, Mae en Ty
Dèvon, Damisah en Dilaz xxx

Merel Gefeliciteerd

met je 7de verjaardag

Liefs Opa Wim en Oma Mientje

Sinds 12-11-'93 zijn jullie een paar.
Even rekenen, da's al 25 jaar!
Van harte gefeliciteerd van ons allemaal.

Wim & Hannie gefeliciteerd met jullie 50 jarig huwelijk op 8 november!
Toch nog in de krant lieve schatten, dikke X van ons!