GN Overbetuwe-Nederbetuwe

21 augustus 2019

GN Overbetuwe-Nederbetuwe 21 augustus 2019


Tijd voor nieuwe verbindingen op de Elster paardenmarkt

(foto: Ellen Koelewijn/Expressionelle)

ELST - Nog heel even geduld totdat de Elster Dorpsstraat weer is omgetoverd tot het handelscentrum voor paarden voor één dag. Dit jaar wordt het evenement voor de 759ste keer georganiseerd op 2 september. Was het in vroeger jaren de aftrap van het seizoen waarin boeren, reizigers en transporteurs een ander paard kochten of verkochten om hun activiteiten te ondersteunen, tegenwoordig liggen vaak andere beweegredenen de koop of verkoop van een paard ten grondslag aan een tijdelijk verblijf op de hoofdstraat van Elst.

Ogenschijnlijk is er niet veel veranderd ten opzichte van de laatste paar edities. De afscheidingen tussen publiek en handelaren worden gehandhaafd om duidelijk te houden waar de professionals en het publiek zich het beste kan begeven. De dieren worden weer ontvangen op een bedje van stro en ook voor een natje en droogje in de vorm van vers water en goed hooi wordt gezorgd. De ingangscontroles zijn vorig jaar aangescherpt en dat is zowel de organisatoren als ook de handelaren goed bevallen. Immers ieder is gebaat dat alles volgens de jongste inzichten gebeurt.

Ook de zogenoemde monsterbanen, de plek waar paarden zich van hun beste kant kunnen laten zien om hun kopers te overtuigen, bevinden zich in de Korte Kerkstraat en Het Sikkepaadje. Daarnaast is het nieuwe exportgebeuren, waarbij de paardenmarkt van Elst vorig jaar de primeur had, ook op dezelfde plek gebleven, de Sint-Maartenstraat. Hier worden de paarden, pony's en hun reisdocumenten nogmaals aan een kritische blik onderworpen voordat er een fiat wordt gegeven om vervoerd te mogen worden naar hun nieuwe bestemming. Al enkele keren is het aanvangstijdstip met een uur verlaat. Om handelaren en transporteurs aan deze nieuwe realiteit vanwege welzijnseisen te laten wennen is voor geleidelijkheid gekozen. Was het vroeger normaal dat de aanvoer vanaf middernacht plaatsvond, later is gekozen voor 03.00 uur, vorig jaar voor 04.00 uur en dit jaar heeft de organisatie besloten dat er vanaf 05.00 uur de ingangskeuring plaatsvindt. Daarvoor is de Dorpsstraat hermetisch afgesloten en paarden, die niet aan de eisen van reisbescheiden en/of gezondheid voldoen worden niet toegelaten.

Al een aantal jaren buigt de organisatie zich het hoofd hoe ze het draagvlak voor een markt als Paardenmarkt Elst nog verder kunnen vergroten. Gelukkig vindt het overgrote deel van de bezoekers het een prachtig kijkspel waarbij dier en mens zich welbevinden. Maar het streven is om het eeuwenoude, en volstrekt legitieme, gebeuren ook voor de toekomst veilig te stellen. Daarvoor is draagvlak nodig. Steeds wordt met kleine aanpassingen, vaak niet zichtbaar voor de bezoekers, het marktgebeuren vooruitlopend op wet- en regelgeving aangepast.

Maar er wordt uit meer vaatjes getapt door de organisatie. Het streven is om nieuwe verbindingen te leggen. Veel van de huidige generaties komen nauwelijks meer in contact met dieren, deels omdat ze in praktische zin ver van dierenverblijven afstaan, maar deels ook omdat ze nauwelijks meer in de gelegenheid worden gesteld kennis te maken met de praktijk. Daarom is door de organisatie een oud adagium van stal gehaald; wie de jeugd heeft, heeft de toekomst. Op die manier denkt het bestuur van de Elster Paardenmarkt het draagvlak voor paarden en paardenmarkten een boost te geven. Of het lukt: Komt dat zien.

Maar het natuurlijk niet alleen maar handel waarvoor de bezoekers in Elst terecht kunnen. In de ring tegenover het gemeentehuis worden demonstraties gehouden in het beslaan van paarden, een vakterm voor het voorzien van nieuwe ijzers onder de voeten van paarden. Ook wordt er door jonge paardenliefhebbers demonstraties voltige gegeven. Kinderen kunnen weer onder leiding van een echte smid een fraai stukje smeedwerk maken. Oude ambachten zijn te zien in de Korte Molenstraat en de tweede helft van de Dorpsstraat is traditioneel weer gereserveerd voor de warenmarkt. En paardenkrachten in de vorm van oude trekkers vormen de afronding. Ook de Elster mik, een groot succes naar oud recept, is weer verkrijgbaar. In het weekend bij de winkels van Albert Heijn en Jumbo en maandag bij de kraam voor het Gemeentehuis. En bent u in de gelegenheid gekomen een lot te bemachtigen van de paardenloterij, rond elf uur verricht de notaris de trekking. Vanaf dat moment is de trekkingsuitslag ook te zien op de site: www.elster-paardenmarkt.nl.

En wat is een markt zonder vertier in de horeca. Was het vroeger hoofdzakelijk de plek waar handelaren hun paarden afrekenden, boeren en burgers hun familiebanden aantrokken en de laatste nieuwtjes uitwisselden, tegenwoordig de plek waar je geweest moet zijn om het jaar compleet te laten zijn. Om in paardentermen te eindigen: veel geluk.

Dierengeluiden Vindertuin? Ja graag!

Distelvlinder.

HETEREN - De dagen worden duidelijk korter, om negen uur is de zon alweer onder de horizon verdwenen. De vakantie is ook al afgelopen, we zijn bijna allemaal alweer aan het werk en de kinderen gaan alweer naar school. Ja de zomer was dit jaar mooi en soms een beetje erg warm.

"We hopen natuurlijk op nog enkele mooie weken zodat we nog veel van de zon kunnen genieten. Er zijn nog steeds mooie wilde bloemen en ook de vlinders zijn in deze tijd van het jaar nog steeds actief. De attalanta, de dagpauwoog en de distelvlinder vliegen juist nu, soms wel tot in oktober. Wij bij Landgoed Overbetuwe zijn bezig een vlindertuin in de buurt van de boerderij te maken. Als je dat een beetje goed wil doen vergt dat echt behoorlijk veel werk. Omdat we niet zo veel tijd hebben, we zijn tenslotte allemaal vrijwilligers, kost dat wel wat tijd. Is er misschien iemand die wat tijd heeft én interesse in vlinders en hun waardplanten die ons wil helpen de vlindertuin te realiseren, dan horen wij dat graag.

De vlindertuin wordt onderdeel van de kinderboerderij en deze ligt aan de Uilenburgsestraat 1 in Heteren en is telefonisch te bereiken op 026 4720707. Krijgt u daar geen gehoor dan kunt u bellen met Pieter 06 22437794; hij probeert de tuin gestalte te geven, of met onze NME-gids 06 51628846. We hopen met deze vlindertuin een bijdrage te leveren aan het in stand houden van de vlinders in Nederland, want helaas lopen bij elke telling de aantallen nog steeds terug."

Rijk geschakeerd Pools concert

Mannenkoor Agricola. (foto: Agricola) Agricola

DRIEL - De vertrouwde muziekgroep Promyki Krakowa en het professionele mannenkoor Agricola, ook uit Krakou, presenteren donderdagavond 19 september, aanvang 19.30, afwisselende Poolse composities in de katholieke kerk in Driel (Kerkstraat 27).

De toegang van dit Blije Kerk concert is gratis; er wordt een deurcollecte gehouden. Hartverwarmend is Promyki, het jongerenorkest in hun traditionele klederdracht. Roma Doniec-Krzemien, de stuwende kracht, weet de jonge musici tot boven hun kunnen te inspireren. Bezoekers van eerdere concerten en de Polenmis zullen het ontroerende Marialied Czarna Madonna (Zwarte Maria) kunnen meezingen.
Het befaamde mannenkoor Agricola, van de universiteit Krakou, treedt op in binnen- en buitenland, en ontving hiervoor vele prijzen. In 2016 kreeg het koor het 'Honoris Gratia' van de Poolse president voor haar verdiensten aan de stad Krakau. In 2014 verzorgde Agricola een optreden bij de viering van het 70-jarig jubileum van de bevrijding in Breda. Agricola is de organisator van het project Building Bridges dat muzikale bruggen bouwt tussen koren uit Engeland, Nederland en Polen. Het koor beheerst een breed repertoire: van Poolse volksmuziek tot carols; van jachtliederen tot liturgische muziek. Het is de verdienste van de dirigente Joanna Gutowska-Kuzmicz dat de presentatie van Agricola ’n hoog professioneel niveau heeft: beheersing voor een rijke klankkleur, en kracht voor indringende Slavische muziek. "Bijzonder dat we nu in Driel kunnen genieten van dit gerenommeerde koor."

Parochie H. Maria Magdalena

Zaterdag 24 augustus
H. Maria Geboorte Driel: 19.00 u: woord- en communievieiring, startviering met Enjoy en Cantorije
O.L.V. van Zeven Smarten Haalderen: 19.00 u: eucharistieviering, N. Sales. GK de Levensbron
St. Leonardus Oosterhout: 19.00 u: eucharistieviering, V. Bulthuis, Musica Nova


Zondag 25 augustus
St. Werenfridus Elst: 10.00 u: eucharistieviering, V. Bulthuis, st. Caeciliakoor, Vrijwilligersmiddag
O.L.V. ten Hemelopneming Huissen-stad:10.00 u: eucharistieviering, N. Sales, kerkwijding/Laurentius, Exotherm
St. Jacobus de Meerdere Valburg: woord- en communieviering J. Kallen, Dameskoor
Schutterijtent: Kermisviering 10.00 u: m.m.v. Schutterij en Harmonie

Doordeweekse vieringen R.K. parochie Maria Magdalena

Maandag
Heteren, 18.30 u. Liefkenshoek (wcv), elke maandag

Dinsdag
Huissen-Stad, 19.00 u. dagkapel, rozenkrans, ?elke dinsdag
Oosterhout, 09.00 u. dagkapel, 1e dinsdag v.d. maand

Woensdag
Angeren, 09.30 uur u. sacristie/kerk, 1e woensdag v.d. maand
Doornenburg , 09.30 u. kerk , 2e woensdag v.d. maand
Gendt, 09.30 u. dagkapel, 4e woensdag v.d. maand
Herveld, 19.00 u. kapel Hoge Hof, 1e woensdag v.d. maand
Huissen-Zand, 09.30 u. dagkapel , 3e woensdag v.d. maand
Lent, 19.00 u. St. Jozef, 2e woensdag v.d. maand

Donderdag
Elst, 10.30 u. Tertzio, 1e donderdag v.d. maand
Elst , 09.30 u. De Hoeksteen, 2e donderdag v.d. maand
Elst, 10.30 u. Tertzio (wcv), 3e donderdag v.d. maand
Elst , 09.30 u. De Hoeksteen, 4e donderdag v.d. maand
Elst, 09.30 u. De Hoeksteen, 5e donderdag v.d. maand

Vrijdag
Bemmel, 10.00 u. kapel Liduina,1e vrijdag v.d. maand
Valburg, 09.00 u. sacristie, rozenkrans, elke vrijdag
Valburg, 09.30 u. sacristie, elke vrijdag

Eucharistievieringen, tenzij anders vermeld (wcv)
Na de viering is er gelegenheid voor een kopje koffie of thee.

Statiegelddonatie voor Huize Appelenburg

Uitreiking van de cheque. (foto: Marjan Roelofsen) Marjan Roelofsen

DODEWAARD - Op woensdag 14 augustus werd in de Coopwinkel in Dodewaard door de bedrijfsleider een cheque uitgereikt aan bewoners en vrijwilligers van Huize Appelenburg.

In de afgelopen maanden april, mei en juni kon iedereen, die lege statiegeldflessen bij de Coop kwam inleveren, de opbrengst doneren aan de Appelenburg. "Daar hebben veel mensen aan meegedaan, ook de kinderen van basisschool de Hien hielpen ons daarbij. Alles bij elkaar spaarden we 457,95 euro. Dit bedrag werd door de Coop verdubbeld, daarom stond op de cheque liefst 915,90 euro!

De bewoners, het personeel en de vrijwilligers van Huize Appelenburg zijn hier heel blij mee, met dit geld kan het huis verder ‘dementie vriendelijk’ gemaakt worden. We bedanken iedereen heel hartelijk die ons heeft geholpen met sparen en natuurlijk de Coop die deze actie mogelijk heeft gemaakt!"

Huize Appelenburg is een kleinschalige woonvorm in het centrum van Dodewaard voor zestien bewoners met dementie.

Ingezonden brief

Zonnepanelen

op Neder-Betuwse bodem II

Neder-Betuwe kiest makkelijke route; Besluitvorming zet burger buiten spel. "Geen zonnepanelen meer op weilanden. Dat is zonde van de vaak dure en vooral vruchtbare landbouwgrond". Dit zegt Peter Drenth, Landbouw gedeputeerde, Gelderland, in een artikel van Sjors Moolenaar ('De Gelderlander', 14 augustus). Ik ga nu in op het beleid van de gemeente Neder-Betuwe.

Bij de realisering van zonneparken neemt de gemeente niet zelf de uitwerking ter hand, die wordt overgelaten aan particuliere initiatiefnemers (bedrijven) en participanten die investeren en/of delen in de exploitatie. Dat lijkt een goed idee maar wat zijn de gevolgen? Eén is dat er te weinig aandacht is voor vernieuwende ideeën: de kersen (Betuwse!) worden van de taart gegeten. Een ander is dat bewoners die zich zorgen maken over de groene ruimte of de impact op hun woonomgeving, geen stem krijgen. Dat geldt ook voor de gebruikers van de agrarische omgeving als ze de gronden niet in eigendom hebben.

In een brief aan de gemeenteraad van 28 mei j.l. stelt het college dat vijf zonneparken nu ontwikkeld kunnen worden. Op grond van een beslissing uit 2016 van de raad zèlf, heeft deze verder geen rol meer bij de besluitvorming en de afhandeling ervan (met uitzondering van de plaatsing van windmolens). Omdat de projecten in strijd zijn met de agrarische bestemming van de gronden, levert de gemeente via een WABO-procedure de mogelijkheid tóch aan de slag te gaan met een 'tijdelijke' afwijking van het bestemmingsplan. Voor 30 jaar! Ook hierover heeft de raad niets meer te zeggen.

De energie transitie is onvermijdelijk en de toepassing van zonne-energie ook. De door de Neder-Betuwe ingeslagen weg is gemakzuchtig. Het wordt tijd dat de inwoners een stem krijgen en daarbij gesteund worden door door hun gekozen vertegenwoordigers in de gemeenteraad.

Nanne E van de Poll, Dodewaard

Open dag bij Elistha

ELST - Op zaterdag 24 augustus begint Elistha officieel weer met de jeugdtrainingen.

Deze dag is de startdag. Zoals traditioneel is dit tevens een open dag voor jeugd die wil kennismaken met Elistha. Het is dus mogelijk deel te nemen aan trainingen in de leeftijdsgroep en ook te zien en horen wat de mogelijkheden zijn bij Elistha. Iedereen is welkom op deze ochtend.

De tijden op deze zaterdag zijn als volgt:

10.00 -11.00 uur: Trainen voor de jeugd onder 7 en 8 jaar. Dit is op veld 1.

10.00 -11.00 uur: Trainen voor de jeugd onder 9,10 en 11 jaar. Dit is op veld 2.

11.30 -12.30 uur: Trainen voor de jeugd onder 12, 13, 14 en 15 jaar. Dit is op veld 1.

11.30 -12.30 uur: Trainen voor meisjes onder 15 jaar. Dit is op veld 2.

13.00 -14.00 uur: Trainen voor jeugd onder 17 jaar. Dit is op veld 2.

Inloopspreekuur dijk- versterking Neder-Betuwe

NEDER-BETUWE - Over een aantal weken komen de eerste schetsontwerpen voor de nieuwe dijk in beeld. "Misschien is dit voor u hét moment dat er vragen zijn over de verdere procedure. Of heeft u bij het zien van de schetsontwerpen vragen over de keuzes die zijn gemaakt. Daarom starten we vanaf september met een wekelijks inloopspreekuur."

"Elke woensdagmiddag van 15:00 tot 17:00 uur kunt u bij ons binnenlopen om uw vraag te bespreken. Vooraf een afspraak maken is niet nodig. Op 4 september zitten we in dorpshuis Ons Tehuis, J.R. Zeemanstraat 12a in IJzendoorn en op 11 september bij Herberg De Engel aan de Waalbandijk 102 in Dodewaard. Op website www.dijkversterkingnederbetuwe.nl staan de overige data en locaties.

Contact via mail, telefoon of in een persoonlijk gesprek is natuurlijk ook nog steeds mogelijk. De gegevens staan op de website."

'Kleintje Wimbledon' groot succes in Herveld

Prijswinnaars editie 2019. (foto: Ingrid Breunissen)

HERVELD - In week 26 werd er tijdens de 32e editie van Kleintje Wimbledon weer volop getennist in Herveld.

"Dit jaar hadden we opnieuw de traditie van een specifiek thema tijdens ons toernooi in ere hersteld, te weten 'De Foute Week'. Gedurende de week waren er meerdere deelnemers die lekker 'fout gekleed' de baan op gingen, maar niemand kon in de schaduw staan van de zusjes Van Rooij, getuige de foto’s op Facebook. Op vrijdagavond was er de traditionele feestavond, die ook volledig in het teken van ons thema stond waarbij de OTC lekker uitpakte!"

De finaledag was een geweldige afsluiter van een goede week, met mooi weer en prachtige tennispartijen. Ook de traditie om in (grotendeels) witte tenniskleding de finales te spelen, werd voortgezet. Het terras was lekker vol en er werden zoals gebruikelijk aardbeien met slagroom uitgedeeld. Dit alles zorgt er voor dat we kunnen terugkijken op opnieuw een zeer geslaagd toernooi. Foto’s van de gehele week zijn te vinden op www.facebook.com/Kleintje Wimbledon TVHA.

Alle deelnemers, gasten, sponsoren en vrijwilligers werden bedankt en worden volgend jaar weer verwacht bij de 33e editie van dit evenement. Dan gaan we natuurlijk weer groots uitpakken!"

Huurdersvereniging zoekt kandidaten voor award De Regelaar

ELST - Huurdersvereniging Over-Betuwe (HvOB) die de belangen van de huurders van Woningcorporatie Vivare in Elst behartigt, zal op 11 januari tijdens haar nieuwjaarsreceptie, voor de dertiende maal de leefbaarheidsaward 'De Regelaar' uitreiken aan degene die een aantoonbare bijdrage heeft geleverd aan de leefbaarheid in Elst en op deze wijze het wonen in ons dorp extra plezierig heeft gemaakt.

De huurdersvereniging nodigt inwoners van Elst uit om verenigingen of mensen in persoon die in aanmerking kunnen komen voor deze Award, voor te dragen. De winnaar ontvangt een cheque van één duizend euro, te besteden aan een bestaand of nieuw project. Daarnaast krijgt de daarvoor in aanmerking komende persoon 'De Regelaar' zoals de award heet, in beeldvorm uitgereikt.

Het spreekt voor zich dat bij een inzending een heldere omschrijving dient te worden verstrekt waarom men van mening is, dat deze persoon met zijn eventuele organisatie de award verdient. Eventueel te nomineren kandidaten kunnen worden voorgedragen bij het secretariaat van de huurdersvereniging Over-Betuwe, Antwoordnummer 210, 6660 WB Elst of per e-mail: hvob@outlook.com.

Wisselend succes voor SWPN in Most

Melvin van der Voort in actie op het circuit van Most. (foto: SWPN)

DODEWAARD - SWPN, partner van Stichting Zorgeloos Kind, keert met gemengde gevoelens huiswaarts vanuit Most.

De zesde ronde van het IDM kampioenschap werd afgelopen weekend verreden op het Automotodrom Most in Tsjechië. Ricardo Brink was snel tijdens de vrije trainingen. Een tactische keuze van het team pakte verkeerd uit, waardoor de 21-jarige coureur niet de kans kreeg om snelle tijd te zetten op een droge baan. Hij moest daardoor als laatste starten. Brink reed ijzersterk in het begin van de eerste race, want binnen een paar ronden zat hij al bij de eerste tien. Zijn opmars stopte in de negende ronde toen hij ten val kwam. Hij wist in de tweede race vervolgens vanaf de laatste startpositie naar een achtste plaats te rijden.

Ook tijdens de IDM Supersport 600 kwalificaties waren de weersomstandigheden verre van ideaal. Wayne Tessels kwalificeerde zich als tiende voor de wedstrijden. In de eerste race wist Tessels na de start gelijk een aantal plaatsen te winnen, hij wist na een sterke slotfase als zevende te finishen. Na wat veranderingen aan de voorkant pakte dat in het begin van de tweede race goed uit en Tessels had een beter gevoel. In het tweede deel kon hij het tempo niet vasthouden en finishte hij in achtste positie.

Melvin van der Voort was de verrassing van het weekend in de IDM Supersport 300 klasse op Most. In de natte kwalificaties wist hij zijn Yamaha R3 op de eerste startrij te kwalificeren. In de eerste race op een opdrogende baan ging het uitstekend, hij kwam als zevende over de finish. In de tweede race reed hij zijn Yamaha R3 naar een knappe zesde plaats.

BC Zetten gaat beginnen: in september gratis

ZETTEN - Liefhebbers van badminton kunnen weer aan de slag. Op maandag 26 augustus begint BC Zetten weer aan haar nieuwe seizoen. Belangstellenden, die een keertje willen kennismaken met de sport, zijn welkom in De Wanmolen in Zetten. De speeltijden voor volwassenen zijn maandag en vrijdag van 20.00 tot 22.00 uur.

De maand september is uitgeroepen tot badmintonmaand. Dat betekent dat iedereen die maand gratis kan komen spelen en kennismaken met de leuke, dynamische sport. En na de vakantie (of wellicht badmintonnen op de camping) een goed moment om te beginnen. Bestuursleden zijn aanwezig om belangstellenden op te vangen. Rackets zijn aanwezig.

BC Zetten heeft vanaf dit seizoen diverse mogelijkheden om de contributie te betalen. Zo is er de mogelijkheid gebruik te maken van een tienrittenkaart. Informatie: www.bczetten.nl of 06 43274447 (Fred Eggink).

Voorlichting computerlessen voor senioren

OPHEUSDEN - Stichting WelzijnsActiviteiten Neder-Betuwe (SWAN) organiseert in samenwerking met SeniorWeb een voorlichtingsmiddag over computercursussen voor senioren.

Er wordt voorlichting gegeven en inschrijving is mogelijk voor de cursussen: Basiskennis Windows 10, Basiskennis iPad (Apple), Basiskennis Android Tablet (Samsung), Fotoboeken maken met Albelli.

De voorlichtingsmiddag wordt op 5 september in De Biezenwei in Opheusden gehouden en begint om 14.00 en eindigt ongeveer 16.00 uur. Aanmelden is niet nodig en de middag is gratis toegankelijk (www.swanwelzijn.nl)

Burendagpakket aanvragen!

NEDER-BETUWE - Dit jaar vieren we Burendag op zaterdag 28 september. Samen met buurtgenoten een leuke activiteit bedenken; aanmelden en het feestelijke Burendagpakket aanvragen; bedenken hoe de dag moet verlopen en dan staat niets het genieten van een gezellige dag in de weg!

Buren met elkaar in contact brengen; dat is de bedoeling van Burendag. Daar wordt een buurt leuker, socialer en veiliger van. Inwoners bedenken zelf een activiteit of ontmoetingsmoment of laten zich inspireren door voorbeelden op de website van Burendag. Daar staat ook een voorbeeld-draaiboek en voorbeeld-uitnodigingen. Wie vóór 1 september op www.burendag.nl een Burendagactiviteit aanmeldt krijgt een Burendagfeestpakket toegestuurd. Aarzelingen? Meedenkers nodig? Bel Welzijn Rivierstroom 0344602337.

Zomerbridge in Valburg op vijf donderdagen

VALBURG - Op alle vijf donderdagen in augustus is er Zomerbridge bij de Bridgeclub Valburg. "Iedereen die het bridgespel beheerst kan mee komen spelen in het Wapen van Valburg (als u weet wat de Stayman en Jacoby conventies zijn, kunt u al meespelen en u hoeft geen inwoner van Valburg te zijn)."

"We starten stipt om 19:30 uur met zes ronden bridge. De avond is dan zo rond 22:30 uur ten einde. U kunt elke donderdagavond in augustus mee komen spelen. Elke avond zal er een prijs te verdienen zijn.

Mocht u interesse hebben en mee willen doen, dan kunt u zich het beste vooraf aanmelden via e-mail op bcvalburg@gmail.com of via onze wedstrijdleider Ad Brouwer (telefoon: 06 23455216). Geef uw niveau daarbij even door. Bij voor-aanmelding via email dient u om 19:15 uur aanwezig te zijn. U kunt ook zonder voor-aanmelding op de betreffende donderdagavond terecht, maar dan dient u zich om 19:00 uur ter plekke te hebben geregistreerd. De zaal is vanaf 18:30 uur open.

Als u mee wilt spelen, dan betaalt u voor de bridgeavond 2,50 euro per persoon wanneer u lid bent van de NBB. Wanneer u géén lid bent, betaalt u drie euro. Neemt u wel uw NBB lidmaatschapsnummer mee, anders kunnen we u niet goed registreren en kunnen we u de korting niet geven.

Zomerbridge is een leuke manier om u te bekwamen in het bridgen en om onze bridgeclub eens van binnenuit te leren kennen. We hebben een gezellige club met leden vanuit de hele regio rondom Valburg. Kom eens meespelen met ons."

Yoga in Kesteren

KESTEREN - In de yogacursus staan ontspanning en een goede (natuurlijke) ademhaling centraal. Met behulp van eenvoudige yogahoudingen wordt geprobeerd de belemmeringen (spanningen), die een goede ademhaling in de weg staan, te laten verdwijnen.

Naast een serie oefeningen wordt aandacht besteed aan ademtechnieken, ontspanning en spieropbouw. De cursus bestaat uit 15 lessen van een uur per week. De leiding is in handen van yogadocente Lin Kirchheim uit Rhenen.

De lessen worden gegeven op maandagavond van 19.00 tot 20.00 en van 20.00 tot 21.00 uur in het Kruisgebouw, Torenstraat 3 in Kesteren. De cursus start op maandag 2 september. Meenemen: grote handdoek of slaapzak. Aantrekken: makkelijk zittende kleding. Informatie en opgave vòòr 30 augustus: Lin Kirchheim 06 42155334 of livelin@outlook.com.

Groepstentoonstelling bij Galerie De Sleedoorn

BETUWE - Van vrijdag 6 tot en met zondag 29 september is in Galerie De Sleedoorn weer een bijzondere en vrolijke expositie te zien van leden van het kunstenaarscollectief Het Venster.

Het is een tweejaarlijkse terugkerende gelegenheid om nader kennis te maken met het werk van leden van het collectief. De expositie wordt feestelijk geopend door de burgemeester van de gemeente Overbetuwe mevrouw Patricia Hoytink-Roubos op zondag 8 september om 15.00 uur. Galerie De Sleedoorn is open op vrijdag- zaterdag- en zondagmiddag van 14.00 tot 17.00 uur.

Zestien leden van het Zettense Kunstenaarscollectief Het Venster geven acte de présence in een boeiende expositie: Arnold Lieverst, Elfrie Peters, Hanneke Muys, Henk Moll, Henny van Daalen, Jan Franssen, Jasper Hulshoff Pol, Jo Verhoef, Joop Weseman, Klarien Verbeek, Liesbeth Brinkhuis, Marianne Klein Breteler, Mieke Scholten, Nienke Faber, René Halbe en Ryet van Dijk met onder meer veel en kleurrijke schilderijen, stenen- en keramische beelden/objecten en foto's.

Ook uw bericht in de krant?

REGIO - Wilt u iets onder de aandacht brengen in uw regio? Dat kan! Uw bericht kunt u heel eenvoudig online insturen via onze website: www.gemeentenieuwsonline.nl.

Voor verschillende regio's wordt Hét Gemeente Nieuws gemaakt: Overbetuwe/Nederbetuwe, Lingewaard, de Liemers, Arnhem, Berg en Dal, Nijmegen en Nijmegen-Noord. Op de homepage van onze website klikt u eerst op de regio waar u uw bericht geplaatst wilt hebben. Vervolgens klikt u rechts bovenaan op de tekst: 'Nieuws aanleveren'. Nadat u uw contactgegevens heeft ingevuld, verschijnt er een tekstvak in beeld waarin u uw bericht kunt plaatsen. U kunt uw bericht er rechtstreeks intypen, maar u kunt het ook vanaf een Worddocument ´kopiëren' en 'plakken'. Uiteraard kunt u ook een (rechtenvrije) foto toevoegen. Nadat u de voorwaarden heeft gelezen en aangevinkt, klikt u op 'Verzenden'. Uw bericht komt dan rechtstreeks bij de redactie terecht, waar het nog zal worden nagekeken. Komt u er niet uit, belt u dan gerust even: 0481-464770, wij helpen u graag verder.

Kinderdorp in Valburg met thema '1001 nacht'!

Speurtocht Kinderdorp Valburg. (foto: Tara Houterman)

VALBURG - In de laatste week van de zomervakantie (13 - 16 augustus) zal op de wei naast het Molenhoekplein in Valburg voor de 46e keer het kinderdorp worden gehouden.

Vier dagen lang kinderplezier met als programma hutjes bouwen, knutselen, spelletjes, een speurtocht in het bos, diverse workshops en als afsluiting een feestavond. Evenals andere jaren is er een thema verbonden aan het kinderdorp en dit jaar is de week geheel in Oosterse sferen met een heuse Sultan, geesten en magische lamp! Meer informatie staat op www.kinderdorpvalburg.nl.

Startdag Elistha in het teken van vrienden!

ELST - Op zaterdag 24 augustus organiseert voetbalvereniging Elistha uit Elst weer hun jaarlijkse startdag. Op deze dag starten bijna alle teams met een gasttraining. Ook zijn er enkele oefenwedstrijden al gepland op sportpark De Pas.

Dit jaar zijn vrienden en vriendinnen (maar ook nieuwe leden) van harte welkom om een keer mee te trainen. Het is van 10.00 tot 12.30 uur. Op de website www.sc-elistha.nl staan de preciezere tijden weergegeven. Iedereen is natuurlijk welkom!

Klankschalen in Kesteren

KESTEREN - Klankschalen geven trillingen op verschillende frequenties die diep doordringen in lichaam en geest. Door de trillingen komt het lichaam in beweging. De cellen in het lichaam worden daardoor zachtjes gemasseerd. Blokkades kunnen verminderen of verdwijnen.

Ervaringen met klankschalen geven de mogelijkheid tot: lichamelijke en geestelijke ontspanning en balans; betere concentratie; rust in denkprocessen; beter slapen; meer vitaliteit, energie; verhoging van de creativiteit; opheffing van blokkades; meer positieve emoties.

In het kruisgebouw worden bij voldoende belangstelling vier klankschaalsessies op woensdagavond georganiseerd. Deze sessies worden verzorgd door Elly Kroon, van Welzijnspraktijk KroonEl uit Kesteren. De bijeenkomsten zijn van 19.30 tot 20.30 uur. Jong en oud kan meedoen. De start is op woensdag 28 augustus in het Kruisgebouw aan de Torenstraat 3 in Kesteren. De andere bijeenkomsten zijn op: 25 september, 30 oktober en 27 november. Opgave en inlichtingen bij Elly Kroon, per mail elly.blommers@online.nl of 06 30110887.

Galerie De Sleedoorn opent het nieuwe seizoen met groepstentoonstelling

BETUWE - Van vrijdag 6 tot en met zondag 29 september is in Galerie De Sleedoorn weer een bijzondere en vrolijke expositie te zien van leden van het kunstenaarscollectief Het Venster.

Het is een tweejaarlijkse terugkerende gelegenheid om nader kennis te maken met het werk van leden van het collectief. De expositie wordt feestelijk geopend door de burgemeester van de gemeente Overbetuwe mevrouw Patricia Hoytink-Roubos op zondag 8 september om 15.00 uur. Galerie De Sleedoorn is open op vrijdag- zaterdag- en zondagmiddag van 14.00 tot 17.00 uur.

Zestien leden van het Zettense Kunstenaarscollectief Het Venster geven acte de présence in een boeiende expositie: Arnold Lieverst, Elfrie Peters, Hanneke Muys, Henk Moll, Henny van Daalen, Jan Franssen, Jasper Hulshoff Pol, Jo Verhoef, Joop Weseman, Klarien Verbeek, Liesbeth Brinkhuis, Marianne Klein Breteler, Mieke Scholten, Nienke Faber, René Halbe en Ryet van Dijk met onder meer veel en kleurrijke schilderijen, stenen- en keramische beelden/objecten en foto’s.

Vrouwen van Nu klaar voor nieuw seizoen

Het bestuur van VvNu. (eigen foto)

ELST - De vakanties zijn voor de meeste mensen voorbij, we zijn weer een beetje bekomen van de hete zomer en langzamerhand kijken we uit naar een seizoen waarin allerlei activiteiten weer beginnen.

Zo ook bij de Vrouwen van Nu in Elst. Het nieuwe jaarprogramma 2019/2020 is klaar en ligt bij de drukker. De interessegroepen zijn druk bezig geweest met nieuwe activiteiten. Er staan weer leuke excursies op het programma, mooie boeken om te lezen, workshops voor het nieuwe seizoen. Het is weer tijd om elkaar te ontmoeten, nieuwtjes uit te wisselen en elkaars verhalen te horen. Eén van de kenmerken van Vrouwen van Nu. Andere vrouwen ontmoeten en met elkaar leren en het ontdekken van en geïnspireerd worden door nieuwe dingen.

"Wilt u eens kennis maken met Vrouwen van Nu, dan bent u welkom op één van onze avonden. Meer informatie over onze programma’s staat op www.vrouwenvannu.nl/elst-eo."

Ook uw bericht in de krant?

REGIO - Wilt u iets onder de aandacht brengen in uw regio? Dat kan! Uw bericht kunt u heel eenvoudig online insturen via onze website: www.gemeentenieuwsonline.nl.

Voor verschillende regio's wordt Hét Gemeente Nieuws gemaakt: Overbetuwe/Nederbetuwe, Lingewaard, de Liemers, Arnhem, Berg en Dal, Nijmegen en Nijmegen-Noord. Op de homepage van onze website klikt u eerst op de regio waar u uw bericht geplaatst wilt hebben. Vervolgens klikt u rechts bovenaan op de tekst: 'Nieuws aanleveren'. Nadat u uw contactgegevens heeft ingevuld, verschijnt er een tekstvak in beeld waarin u uw bericht kunt plaatsen. U kunt uw bericht er rechtstreeks intypen, maar u kunt het ook vanaf een Worddocument ´kopiëren' en 'plakken'. Uiteraard kunt u ook een (rechtenvrije) foto toevoegen. Nadat u de voorwaarden heeft gelezen en aangevinkt, klikt u op 'Verzenden'. Uw bericht komt dan rechtstreeks bij de redactie terecht, waar het nog zal worden nagekeken. Komt u er niet uit, belt u dan gerust even: 0481-464770, wij helpen u graag verder.

Rescue Baby Gambia rijdt de Antwerpen Banjul Challenge

DODEWAARD - Duurzame energie voor onderweg! Dit is wat Regina Bouwman (Dodewaard) en Richard van de Coevering (Schijndel) gaan ervaren. Met een vrachtwagen in 20 dagen 7200 km richting Gambia rijden, door zeven verschillende landen (Nederland, België, Frankrijk, Spanje, Marokko, Mauritanië, Senegal, Gambia), voor het doel: stichting Rescue Baby Gambia. Dit doel zet zich in rondom de zorg voor moeder en kind in Gambia vanaf zwangerschap tot en met bevallen.

Deze Antwerpen-Banjul Challenge gaan ze samen aan met in totaal 22 teams, ieder rijdend voor zijn of haar eigen doel in Gambia. Een geweldig bijzonder avontuur met zijn allen. Gidsen zullen meegaan op diverse plekken onderweg. De vrachtwagen waar ze mee gaan rijden, zal in het land Gambia, ingezet worden om het vervoer van de hulpgoederen naar het ziekenhuis te brengen. Voor een veiliger, snellere en goedkoper transport naar de overkant van de brede Gambiarivier.

Hulpgoederen zoals restanten kraampakketten, babydekentjes en zorggerelateerde middelen rondom zwangerschap en bevallen worden hiermee vervoerd.

Op woensdag 28 augustus wordt er op de vrachtwagen een zonnepaneel geplaatst ten behoeve van duurzame energie voor onderweg, stroom dat nodig is voor de donkere nachten in de woestijn. In Gambia zelf zal het weer gedemonteerd worden voor het gebruik in het ziekenhuis. Stroom voor onderweg en stroom voor moeder en kind, hoe fantastisch kan dit zijn.

Zaterdag 5 oktober zullen ze met zijn allen vertrekken vanuit Antwerpen om op donderdag 24 oktober in Gambia aan te komen met elkaar. Meer informatie staat op www.rescuebabygambia.nl.

Kesterens Gemengd Koor begint weer!

BBQ-appelcafé Gruun in Ommeren. (foto: Jeany van den Berg)

KESTEREN - Het Kesterens Gemengd Koor onder leiding van Arie Moll gaan na de zomerstop weer beginnen met de repetities, en wel op donderdagavond 29 augustus.

Op de foto de gezellige slotavond met een barbecue bij Appelcafé Gruun in Ommeren op 11 juli. "We zullen weer gaan repeteren voor onze korencontactavond op donderdag 31 oktober om 20.00 uur; toegang gratis. Dan hopen we er weer een hele gezellige korenavond van te maken met weer verrassende andere koren. Meer info staat op www.kesterensgemengdkoor.nl. Ook onze volkskerstzanguitvoering met de fanfare Kesteren staat weer in de planning. Met een speciaal optreden van fluitensemble 'Dolce Sirene' hier uit Kesteren. Burgemeester de heer J. Kottelenberg zal het Kerstevangelie voordragen deze avond."

Beide uitvoeringen zullen zijn in Ons Dorpshuis aan de Nedereindsestraat 27a in Kesteren. Aanvang: 20.00 uur. "En wilt u/jij al eerder eens op een zangkoor? Bassen/tenoren/alten en sopranen zijn van harte uitgenodigd om eens te komen luisteren tijdens een repetitieavond. Die zijn ook in Ons Dorpshuis aan de Nedereindsestraat 27a in Kesteren van 20.00 tot 22.00 uur."

Goededoelendrive van Bridgeclub 3 Sans-Atout

HERVELD - Op zaterdag 5 oktober presenteert Bridgeclub 3 Sans-Atout voor de veertiende keer een open parendrive waarvan de opbrengst bestemd is voor Stichting Music Herveld.

Stichting Music Herveld verbindt mensen met een passie voor zang, dans en muziek. en bestaat inmiddels 26 jaar.
De nieuwe, zelfgeschreven musical ‘Bring my love to Poland’, wordt in september 2020 in de RK kerk van Driel ten tonele gebracht. Het verhaal gaat over Market Garden en de rol van Cora Baltussen en de Poolse Generaal Sosabowski met als rode draad het geromantiseerde verhaal van twee jonge Poolse soldaten.

Om de zang van de solisten en het ensemble goed te kunnen versterken ten opzichte van het orkest, is een professionele zanginstallatie ‘een must’. De opbrengst van deze drive wordt hieraan besteed.

Bridgeclub 3 Sans-Atout nodigt een ieder dan ook van harte uit deel te nemen aan deze drive. Het toernooi wordt gespeeld in ‘Het Wapen van Valburg’, Tielsestraat 69 in Valburg.
Ontvangst vanaf 12.15 uur, aanvang toernooi om 13.00 uur met om circa 17.15 uur de uitslag en prijsuitreiking. U wordt ontvangen met een kopje koffie of thee en tijdens het bridgen zal een hapje niet ontbreken. En… de prijzentafel mag er zijn!

Deelnemers kunnen zich inschrijven via onze website www.nbbclubsites.nl/club/7064. De inschrijving dient bevestigd te worden door betaling van twintig euro per paar op rekeningnummer NL49RBRB0944610080 van BC 3 Sans-Atout, onder vermelding van GDD2019 en uw namen. Dit bedrag moet voor 26 september zijn ontvangen. Deze informatie is ook op de website beschikbaar.

Nieuwe bridgecursus voor beginners

HERVELD/HETEREN - Vind je kaarten leuk en wil je kennismaken met de leukste denksport die er bestaat, geef je dan op voor de nieuwe cursus voor beginners. Doen!

Wat maakt het bridgespel zo leuk en spannend? Bridge speel je met z’n vieren aan één tafel, leeftijd, man of vrouw, het doet er niet toe. Dit kan zowel thuis als in clubverband. Je speelt over het algemeen met een vaste bridgepartner die tegenover je zit.

Bridgeclub ‘Rijnbridge Heteren’ en Bridgeclub ‘3 Sans Atout’ uit Herveld, gaan gezamenlijk een bridgecursus voor beginners aanbieden. "We beginnen de cursus met het zogenaamde ‘spelen’: het winnen van zoveel mogelijk slagen. Pas als je weet wat ‘het winnen van slagen’ inhoudt, bespreken we zowel de onderdelen puntentelling en het bieden. Al vanaf les 1 smaakt het naar meer…!"
De cursus start op 25 september met in totaal 11 lessen op de woensdagavond. Aanvang 20.00 uur tot uiterlijk 22.15 uur in zalencentrum De Bongerd in Heteren of De Hoge Hof in Herveld. Besluitvorming hieromtrent in overleg met de deelnemers. "We gebruiken het cursusboek: Bridge in een flits, deel 1. Auteur: Berry Westra. Kosten inclusief het boek: 60 euro per persoon voor 11 weken. Opgeven uiterlijk 21 september bij één van volgende docenten. Wouter Toxopeus / 0488 452623 / e-mail: w.toxopeus4@upcmail.nl; Henk Pennings / 06 51606337 / e-mail: penninhh@xs4all.nl. Ook kan je bellen met de secretaris van bridgeclub ‘Rijnbridge Heteren’ Rens de Bot, 026 4723503."

Reichswaldklimtocht

Tocht door het Rijk van Nijmegen. (foto: Det Janssen) Det Janssen

OCHTEN - Zaterdag 7 september houdt Het Versnellertje uit Ochten de laatste uitgepijlde toertocht van het seizoen met als hoogtepunt de hellingen in het Rijk van Nijmegen aan de rand van de Reichswald.

De route bestaat uit vlakke gedeeltes maar ook uitdagende klimdelen. Het parcours is uitgezet door het Betuwe rivierenlandschao en het glooiende landschap rond Nijmegen. In de toertocht zijn verschillende steile klimmetjes opgenomen: Zevenheuvelenweg, Oude Holleweg (tot 12%), Duivelsberg en nog een aantal kleinere klimmetjes in het Rijk van Nijmegen. De langste afstand heeft gemiddeld zo'n 750 meters. Kortom: een uitdagende toertocht deze schitterende landschap. Start en finsh is bij Dodewaardse IJsclub aan de Bonegraafseweg 22 in Dodewaard. Inschrijven tussen 08.00 en 09.00 uur de 135 km en de 110 tussen 08.00 tot 10.00 uur. Meer info staat op www.het-versnellertje.nl of te verkrijgen via 06 13551558.

mwt vriendelijke groet Det Janssen

Jaarmarkt Ingen

Kijk op de markt. (foto: Wim Schreuders)

INGEN - Voor de veertigste keer is er weer de grote jaarmarkt van Ingen, en wel op zaterdag 24 augustus van 12.00 tot 20.00 uur. Dankzij de inzet van een groot aantal sponsors en vrijwilligers zal de markt dit jaar uit ongeveer honderd kramen en grondplaatsen bestaan.

Vanuit deze kramen en grondplaatsen zullen verschillende artikelen worden aangeboden, waaronder bloemen, fruit, oliebollen, planten, speelgoed, kleding, huishoudelijke artikelen en gereedschap. Verder zorgt de zangvereniging De Cornekanters uit Ingen weer voor de overheerlijke poffertjes.

Voor de jeugd staat er weer een luchtkussen waar zij, dankzij de steun van sponsors, de gehele dag gratis gebruik van kunnen maken. Omstreeks 20.00 uur is er de trekking van de grote verloting, waarbij ook dit jaar weer vele mooie prijzen te winnen zijn.

De jaarmarkt wordt nu voor de veertigste maal in Ingen gehouden. Er is een trekking van de grote verloten om 20.00 uur. De hele dag een rad van avontuur. De hele dag een luchtkussen gratis toegankelijk. Er zijn nog enkele plaatsen vrij, info 06 48835138, jaarmarktingen@upcmail.nl.

Beste praktijkopleider van Gelderland in ICT & Creatieve Industrie Fred van Soest en Patricia van Kuilenburg winnen verkiezing

LIENDEN - Fred van Soest en Patricia van Kuilenburg van Design & Zo uit Lienden zijn de beste praktijkopleiders voor mbo-studenten van de provincie Gelderland in de sector ICT & Creatieve Industrie.

Mbo-studenten volgen het praktijkgedeelte van hun opleiding bij een door SBB erkend leerbedrijf. Erkende leerbedrijven zijn een schoolvoorbeeld voor de branche. Door studenten te helpen opleiden, leveren zij een belangrijke bijdrage aan de toekomst van het vakmanschap.

Fred en Patricia leiden sinds 2001 mbo-studenten op. Op de werkvloer van het bedrijf leren ze praktische en sociale vaardigheden. Fred en Patricia zijn blij verrast met de prijs: “Wij vinden het belangrijk dat studenten bij ons leren in de praktijk en zichzelf kunnen ontwikkelen op creatief en technisch vlak”

Uit ruim 1.600 voordrachten zijn per provincie voor elke sector een winnend leerbedrijf en een winnende praktijkopleider uitgeroepen. De uiteindelijke landelijke winnaars worden op 18 november bekend gemaakt en mogen zich een jaar lang het beste leerbedrijf en beste praktijkopleider van Nederland noemen.

Met de verkiezing van het beste leerbedrijf en de beste praktijkopleider van Nederland vragen het ministerie van OCW en SBB aandacht voor de 250.000 erkende leerbedrijven en ruim 300.000 praktijkopleiders voor mbo-studenten. Met stageplekken en leerbanen nemen zij gemiddeld de helft van de opleidingstijd van de 500.000 mbo-studenten voor hun rekening.

Design & zo fotografie en vormgeving, is gevestigd op de Hofstede 49 in Lienden. (www.design-en-zo.nl)

9 / 16

10 / 16

Blaasmuziek-challenge

HERVELD - Ben jij tussen de 16 en 60 jaar, of iets in die buurt? En altijd al een blaasinstrument willen leren bespelen of ooit gespeeld en weer op willen pakken? Dan hebben wij een leuke challenge voor je!

Op de maandagen 23 en 30 september en 7 oktober van 17-17.30 uur mag je in Herveld gratis drie keer een half uur blaasinstrumenten uitproberen onder begeleiding van een gediplomeerde docent. We hebben saxofoons, trombones, trompetten, baritons, hoorns, bugels en bassen voor je om uit te proberen.

Tijdens deze cursus kun je oude kennis opfrissen maar als je nog nooit muziek hebt gemaakt, leer je bijvoorbeeld de eerste beginselen van noten lezen en hoe krijg je eigenlijk geluid uit zo'n instrument?

Deze cursus wordt georganiseerd door muziekvereniging Sint-Willibrordus uit Herveld-Andelst en is voor iedereen die nieuwsgierig is naar blaasmuziek maken. Aanmelden kan voor 15 september via willibrordus.ha@gmail.com (ook voor meer informatie).

De Loohof gaat weer schilderen

ZETTEN - Het ontmoetingscentrum De Loohof gaat in september van start met een schildercursus. "Dit is anders van opzet dan de gewoonlijke schildermiddag, waar u trouwens de resultaten nog kunt zien in het oude pand van Kruidvat aan het Julianaplein in Zetten."

"Wij starten een cursus, waarbij alle technieken aan de orde komen: kleurenleer materiaalleer materiaal gebruik en de verschillende technieken, die voor het maken van een leuk werkstuk nodig zijn. Het geheel staat onder leiding van iemand met veel ervaring en zij is geschoold (kunstacademie)."

De cursus is op donderdagmiddag om 14.00 uur in het ontmoetingscentrum. "De kosten zijn iets anders dan u van ons gewend bent. Buiten de tien euro per maand abonnementskosten, hanteren wij een knipkaart waar elke keer deelname een knip van vijf euro vanaf gaat. Heeft u interesse, kom dan even langs op De Loohof of stuur een mailtje naar ontmoetenloohof@hotmail.com."

De gewone schildermiddag gaat gewoon door net als de rest van de gezellige activiteiten.

Nieuws insturen?

REGIO - Wilt u iets onder de aandacht brengen in uw regio? Dat kan! Uw bericht kunt u online insturen via onze website: www.gemeentenieuwsonline.nl.

Daar klikt u bovenaan het scherm eerst op de regio waar u uw bericht geplaatst wilt hebben. Vervolgens klikt u rechts bovenaan op de tekst: 'Nieuws aanleveren' De rest wijst zich vanzelf. Hulp nodig? Bel even: 0481-464770, wij helpen u graag verder.

Een meesterlijke blik!

26 juli. Jonge fazant in kruidenrijke berm van de Rijnbandijk bij Aalst. (foto: Henk van der Kooij) Henk van der Kooij

Door Henk van der Kooij

BETUWE - Het is me de afgelopen maanden drie keer overkomen. Sta je stil bij een dijkberm en kijk je naar beneden of loop je iets de dijkvegetatie in, sta je ineens oog in oog met fazanten. De laatste keer overkwam me dat op 26 juli op de Rijnbandijk tussen Kesteren en Lienden.

Een aantal jonge fazanten liep bij mijn verschijning gelijk de dijkberm uit. Maar, hoe opmerkelijk, het jong van de foto niet. Terwijl ik toch slechts op enkele meters van de jonge vogel af (wel heel rustig) stil stond. Mijn ervaring met fazanten in het veld is dat als je ze door de begroeiing niet hebt gezien en je loopt erdoor heen dat je je dan letterlijk het apezuur kunt schrikken. Want ineens, vliegt er met veel lawaai, vlak voor je voeten, bolderend een grote vogel op. Nu was dit niet het geval. De vogel bleef helemaal zichzelf. No panic. Geen paniek. U ziet zijn scherpe oogblik. De vogel is helemaal meester van de situatie. Een meesterlijke oogblik. Prachtig. Let ook op het verenkleed. Hoe fraai is de hals bedekt en hoe verfijnd zijn de veren naar de kop toe. Daar kunt u met uw zondagse kleed echt niet tegen op. En waarom zoeken die fazanten de dijkbermen op? Fazanten leven vooral van plantaardig voedsel. In de bermen komen nu allerlei soorten planten voor. Het lijkt me voor fazanten een rijk gedekte tafel en bovendien biedt de dijkbegroeiing de nodige dekking. Fietsers die langs fietsen zullen de soort in onze bermen niet gauw zien of de vogels moeten onderaan de dijkvoet lopen. Maar ze zijn er wel, daar is deze foto getuige van.

Problemen toegang ondergrondse restafvalcontainers verholpen

REGIO - Vorige week waren er, verspreid over de acht Avri-gemeenten, nog zo'n vijftien ondergrondse restafvalcontainers met problemen bij de toegangscontrole. Om inwoners toch de gelegenheid te geven hun restafval kwijt te kunnen, werden deze containers opengesteld én konden inwoners hun restafvalzak van dertig liter gratis naar de Avri-milieustraten brengen. Het gratis naar de milieustraat brengen van restafval kan nog tot en met zaterdag 10 augustus.

Inmiddels lijken ook de laatste storingen verholpen te zijn en gaan de containers alleen nog open met de afvalpas. Avri houdt de betreffende containers op afstand in de gaten om te kijken of dit allemaal goed gaat. Er kunnen nog wel algemene storingen voorkomen bij de 780 ondergrondse restafvalcontainers die er in het hele Avri-gebied staan. Bijvoorbeeld als de container vol zit of als er een te grote afvalzak klem zit. Avri onderneemt hier zo snel mogelijk actie op. Bij een storing kunnen inwoners terecht bij hun reservecontainer. Welke dit is, staat in de brief die ze van Avri hebben gekregen en op avri.nl/mijncontainer. Ook kunnen er nog individuele problemen zijn met afvalpassen. Inwoners kunnen dan contact opnemen met Avri om dit te verhelpen. Doordat de meldingen nu dagelijks afnemen, is Avri - op piekmomenten na - ook weer beter telefonisch te bereiken.

Afval naast de container

Op diverse locaties worden afvalzakken of ander los afval naast de containers gezet. Naast dat Avri dit zelf constateert, geven ook inwoners aan hier overlast van te hebben. Avri zal dan ook weer strenger handhaven op deze zogenaamde bijplaatsingen. Ook als er een storing is, is het niet toegestaan afval bij te plaatsen. Naast dat dit slecht is voor het milieu trekt het ook ongedierte aan en oogt het erg slordig. Inwoners die hun zakken of ander afval toch bijplaatsen, riskeren een boete.

Blik in de glascontainer

Om de hoeveelheid restafval voor inwoners te verminderen kan blik met ingang van 1 juli in de glascontainer worden aangeboden. Inwoners maken hier massaal gebruik van, wat een erg positieve ontwikkeling is. In de eerste weken zien we echter dat het compartiment voor blik hierdoor snel vol is. Bij meldingen hierover, blijkt regelmatig dat de container maar aan één kant vol is en de vulopening aan de andere kant van de container minder of niet wordt gebruikt. Het kan voor inwoners dus lonen om te controleren of er aan de andere kant van de container nog ruimte is. Avri blijft het aanbod van blik volgen en gaat na de zomer met het bestuur in gesprek over eventuele maatregelen om ervoor te zorgen dat inwoners hun glas en blik goed kwijt kunnen.

'Stem op ons Speel/ Verkeerspleintjesproject'

DRIEL - De Stichting Gehandicaptenplatform Overbetuwe is genomineerd voor het ANWB subsidiefonds. "Stem op ons speel/verkeerspleintjes-project."

"We willen met deze subsidie van 10.000 euro kinderen met en zonder een beperking zoals Zaza en haar zus Pippi, samen laten spelen met hun buurtkinderen in Zetten en Driel:

*Een verkeersplein In Zetten creëren met wegenstickers, verkeersborden, pomp en bushalte waarop je lopend en rijdend samen speelt.

*Met stickers een fleurige speelomgeving aanbrengen op de stoepen langs de speeltuinen in de wijk Breekenhof in Driel, zodat daar kinderen met en zonder een beperking samen kunnen spelen!"

Link: ANWB.nl/Stem. Stemmen kan tot 30 september.

De Loohof gaat weer schilderen

ZETTEN - Het ontmoetingscentrum De Loohof gaat in september van start met een schildercursus. "Dit is anders van opzet dan de gewoonlijke schildermiddag, waar u trouwens de resultaten nog kunt zien in het oude pand van Kruidvat aan het Julianaplein in Zetten."

"Wij starten een cursus, waarbij alle technieken aan de orde komen: kleurenleer materiaalleer materiaal gebruik en de verschillende technieken, die voor het maken van een leuk werkstuk nodig zijn. Het geheel staat onder leiding van iemand met veel ervaring en zij is geschoold (kunstacademie)."

De cursus is op donderdagmiddag om 14.00 uur in het ontmoetingscentrum. "De kosten zijn iets anders dan u van ons gewend bent. Buiten de tien euro per maand abonnementskosten, hanteren wij een knipkaart waar elke keer deelname een knip van vijf euro vanaf gaat. Heeft u interesse, kom dan even langs op De Loohof of stuur een mailtje naar ontmoetenloohof@hotmail.com."

De gewone schildermiddag gaat gewoon door net als de rest van de gezellige activiteiten.

Nieuws insturen?

REGIO - Wilt u iets onder de aandacht brengen in uw regio? Dat kan! Uw bericht kunt u online insturen via onze website: www.gemeentenieuwsonline.nl.

Daar klikt u bovenaan het scherm eerst op de regio waar u uw bericht geplaatst wilt hebben. Vervolgens klikt u rechts bovenaan op de tekst: 'Nieuws aanleveren' De rest wijst zich vanzelf. Hulp nodig? Bel even: 0481-464770, wij helpen u graag verder.

Second Opinion in 't Vuurspoor Veilingcafé

ZETTEN/ANDELST - Intussen geen onbekende meer op het podium van het veilingcafé. Op zaterdag 24 augustus treedt Second Opinion weer op.

Het duo bestaat uit twee doorgewinterde muzikanten die beiden goed thuis zijn op de gitaar en vocalen. Nummers van Herman Brood maar ook The Cure en Pearl Jam worden herkenbaar gespeeld en de bekendheid van de nummers doet een ieder minimaal meeneuriën.

De zaal gaat open om 20.30 uur en de entree is gewoon gratis. Voorafgaand aan het concert is er de mogelijkheid deel te nemen aan de Terras BBQ. Gewoon zelf aan de slag met BBQ worst, saté, lapjes, spek enzovoort. Natuurlijk ook friet, sausen, salades en stokbrood. Kosten 15 euro per persoon. De BBQ begint rond 18.00 uur. Reserveren voor de BBQ is wel verplicht, voor het optreden niet.

't Vuurspoor Veilingcafé is gevestigd aan de Wageningsestraat 35a in Zetten tegenover het treinstation.

Expositie kastelen en adellijke huizen in streekmuseum

Kasteel Hoekenburg in Rijswijk. n.v.t.

OMMEREN - De expositie over kastelen en adellijke huizen in het gebied Neder-Betuwe is verlengd tot einde van dit jaar.

De tentoonstelling is nu te zien op de bovenverdieping in het museum te Ommeren. Zie voor de openingstijden www.streekmuseumbaronvanbrakell.nl.

Gouden echtpaar Van de Pol-Torn Broers in Opheusden

De heer en mevrouw Van de Pol samen met wethouder Stefan van Someren. (foto: 3JetFotografie Ochten)

OPHEUSDEN - Op donderdag 8 augustus vierden de heer en mevrouw Van de Pol-Torn Broers dat ze elkaar vijftig jaar geleden het jawoord gaven. Namens de gemeente bracht wethouder Stefan van Someren het bruidspaar felicitaties en bloemen.

Wim van de Pol (71), geboren in Opheusden, en Anneke van de Pol-Torn Broers (69), ook geboren in Opheusden, wonen hun hele leven al in deze plaats en bijna hun hele huwelijksleven in hetzelfde huis. Het echtpaar kreeg vijf kinderen en elf kleinkinderen.

De heer Van de Pol heeft zijn hele arbeidsleven in de agrarische sector gewerkt, van de ouderlijke boerderij tot de rozen-, fruit- en boomkwekerij, waarin hij nog steeds actief is. Mevrouw Van de Pol-Torn Broers werkte in de kruidenverwerking en zorgde voor de kinderen, haar moeder en het huishouden.

Mix aan gevarieerde onderwerpen op eerste Pecha Kucha-avond

ELST - Pecha Kucha is Japans voor 'prietpraat'. Tijdens een bijeenkomst worden presentaties gehouden waarbij in korte tijd met behulp van afbeeldingen een verhaal wordt verteld met een vaste lengte.

Deze vorm van presenteren is bedacht door twee Japanse architecten omdat zij vonden dat hun collega’s en andere creatievelingen vaak veel te lang aan het woord waren tijdens hun presentaties. Meer-en-meer wordt dit concept gebruikt om mensen een gezellige en interessante avond te bezorgen. Het wordt dan geen saaie lezing of vermoeiende presentatie, maar een boeiende en snelle ‘to the point’ presentatie. Iedere spreker krijgt exact zes minuten en 40 seconden spreektijd (20 dia’s die ieder 20 seconden getoond worden). Tezamen met een korte introductie door de presentator van de avond en een kort nagesprekje krijgt ieder onderwerp precies tien minuten de volle aandacht.

En het kan over van alles gaan. Maar uitgangspunt is dat het de bevlogenheid van de spreker over zijn onderwerp tot recht laat komen. De interessante verhalen kietelen dan vaak de verbeelding van de toeschouwers en leiden tot de wens om er meer van te weten. Zullen we vast een tipje van de sluier oplichten? Wat dacht u van een reisverslag naar Bucovina, het bouwen van een eigen sloepje of een evolutionaire kijk op gezondheid? Dit alles komt langs op de eerste avond. Laat u verrassen en kom ook op 25 september van 20.00 – 22.15 uur in zalencentrum Onder de Toren in Elst. Entreeprijs is vijf euro. Aanmelden kan via: jan.zwier@chello.nl.

Dodewaards Mannenkoor

De zangers kunnen komen. (foto: Wim Bloemendal)

DODEWAARD - Donderdag 22 augustus 2019 om 19.30 uur start het Dodewaards Mannenkoor weer met het instuderen van nieuwe liederen.

"Onze locatie waar wij oefenen is de openbare basisschool De Bellefleur Marijkelaan 1 in Dodewaard. Na een goede vakantie is het ook weer fijn voor de heren van het koor om samen met onze dirigent Wim Veerman liederen in te studeren. De koorleden zijn heel trouw aan het bezoeken van onze oefenavonden. Er heerst op deze oefenavonden een gezellig en serieuze sfeer.

Na het oefenen is er ook tijd om gezellig met elkaar na te praten onder het genot van een versnapering. Mocht je interesse hebben, kom gezellig op een oefenavond luisteren/meezingen."

Nieuw in Valburg: Sport-Fit voor mannen

VALBURG - Recreatiesportverening Valburg start dit seizoen bij voldoende belangstelling met een uur conditietraining voor mannen.

Het gaat om een combinatie van conditieoefeningen en sport en spel. In dat uur wordt op plezierige wijze gewerkt aan het onderhouden en verbeteren van uithoudingsvermogen, kracht, lenigheid en reactievermogen. Sport-Fit biedt wat geen sportschool kan bieden: niet in je eentje oefeningen doen op een apparaat, maar gezellig samen sporten, elkaar uitdagen, wisselende sport en spelvormen en tegelijkertijd fit en soepel blijven.

Sport-Fit staat gepland op maandagavond van 20.30 uur tot 21.30 uur in gymzaal 't Kriekske. "Als je zin hebt om hieraan mee te doen, aarzel dan niet en meld je aan via secretaris.rsvv@gmail.com."

Het duurt een jaar,
maar nu is het klaar.
Nang is Nederlandse geworden,
Gefeliciteerd Jos

Hoera! Sanne en Sophie 4 jaar!
Gefeliciteerd meiden.
Liefs opa Joop, oma Ria,
Ome Alexander, Tante Bianca en Noud.

Lieve Sofie,
nog een paar nachtjes slapen,
en dan eindelijk je Sweet Sixteen feestje!!
Gefeliciteerd lieve schat geniet er lekker van.
xx

Hiep hiep hoera Lieke
wordt 22 september 1 jaar
Fijne verjaardag
Liefs papa mama en Kevin

Eindelijk 2 cijfers, hiep hiep hoera
Sari 10 jaar! Gefeliciteerd,
liefs:papa, mama, Mila, de opa's en oma, en pip.

Hoera!
Roan is 8 jaar geworden.
Gefeliciteerd.
Neil Glenn Ryan
Owen en Fenna

Het zal misschien raar klinken,
maar ook 'Petra' mag nu legaal drinken!
Het fuifje was top!

My Sweety, liefde van mijn leven
gefeliciteerd met dit nieuwe jaar in je leven.
God zegene je,te amo mi amorcito.
Dikke kus van je vrouw.


Nog 2 weken en dan gaat het gebeuren.

Hieperdepiep Hoera,
Sanne is 10 jaar.
Gefeliciteerd van oma Alies