GN Lingewaard

22 december 2014

GN Lingewaard 22 december 2014


Eindejaarsfeest bij schutterij Gijsbrecht van Aemstel

Foto: schutterijdoornenburg.nl

DOORNENBURG - Op zaterdag 27 december houdt schutterij Gijsbrecht van Aemstel van Doornenburg en Honderd Morgen het Eindejaarsfeest.

Het Eindejaarsfeest wordt gehouden in het Schuttersgebouw, Kerkstraat 9 in Doornenburg en de muziek is voor de laatste keer in handen van de populaire feestband Commercial Break. De toegang is gratis!

Schutterij Gijsbrecht van Aemstel kijkt terug op een bijzonder schuttersjaar met als hoogtepunt de gezellige en succesvolle schuttersfeesten tijdens de Doornenburgse kermis in september. Zowel de schutterij als het koningspaar Erik en Carla Feijen zijn van mening om aan het einde van het jaar nog eenmaal een soortgelijk schuttersfeest te organiseren. Het Eindejaarsfeest op zaterdag 27 december zal de sfeer hebben van echt een schuttersfeest zoals men dat gewend is van de Doornenburgse Schutterij.

De aanvang van het Eindejaarsfeest is 20.00 uur. Meer informatie staat op www.schutterijdoornenburg.nl.

Oliebollen en appelflappen van harmonie Sint-Caecilia

ANGEREN - Op dinsdag 30 december zullen leden van de harmonie Sint-Caecilia Angeren en het Actiecomité in Angeren huis aan huis vanaf 10.00 uur oliebollen en appelflappen verkopen.

De opbrengst wordt besteed aan diverse benodigdheden voor onze harmonie. De instrumenten kunnen niet eeuwig mee, dus er gaat veel geld in aanschaf van nieuwe instrumenten en een niet te vergeten kostenpost is de scholing van jeugdige leerling-muzikanten en nieuwe partituren .

De opbrengst van deze actie is dan ook bestemd voor instrumenten en lessen voor de jeugdige muzikanten van de harmonie en is daardoor onmisbaar om deze vereniging muzikaal en financieel gezond te houden.

De kwaliteit van oliebollen en appelflappen is zoals altijd uitstekend wat u gewend bent. "Bent u niet thuis dan kunt u ook telefonisch bestellen. Uw bestelling wordt dan thuisbezorgt op een tijd dat het u schikt. Dit jaar kunnen wij ook op woensdag 31 december tot 12.00 uur nog bestellingen thuis bezorgen."

Te bestellen bij de volgende leden van het actiecomité: H.Helsen, 026 3255476 / 06 20191130; H. Wierbos, 026 3253295 en P. Tijssen, 026 3254695.                        

Bezoek Fort Pannerden in kerstsfeer

Foto: Vrienden van Fort Pannerden.

DOORNENBURG - Zondag 28 december is Fort Pannerden in kerstsfeer voor de laatste keer dit jaar geopend van 12.00 tot 17.00 uur. Ook de soldaten van Fort Pannerden vieren het Oud&Nieuwfeest... maar waar is hun feestmaal gebleven?

Help met een speurtocht de soldaten bij het vinden van de feestgerechten. Wanneer je ze vindt, wacht er een leuke verrassing. Kinderen kunnen gratis deze Oud&Nieuwspeurtocht doen, zich laten schminken, een schot wagen met het waterkanon of soldaatjes bekogelen in de soldatenballenbak. Tevens zijn er op deze dag demonstraties van onder andere een smid, unieke exposities, films en iedereen kan onze nieuwe aanwinsten bewonderen.

De entreeprijzen (inclusief een consumptie) bedragen voor kinderen van vier tot dertien jaar 2,50 euro; dertien jaar en ouder betalen 5,00 euro.

Neem voor een rondleiding met een groep of op een andere dag, contact op via info@fortpannerden.eu. Fort Pannerden is één van de ruim twintig locaties van de Hollandse Waterlinie en ligt in het prachtig natuurgebied De Klompenwaard.

Het fort is te voet en met fiets prima bereikbaar. "Heeft u moeite om te fietsen of te wandelen? Maak dan gebruik van het gratis speciale vervoer dat tijdens deze openstellingen tussen de Sterreschans en het fort pendelt."

Fort Pannerden ligt aan de Waaldijk 1 in Doornenburg. Meer informatie staat op www.fortpannerden.eu.

Damvereniging VBI haalt uit tegen SNA

Johan Krajenbrink Foto: Joop Hendriksen

HUISSEN - Damvereniging VBI leek enigszins gehandicapt doordat Alexander Baljakin en Guntis Valneris deelnamen aan het prestigieuze World Mind Games in Beijing. Aan de borden bleek daar weinig van te merken tegen de lage middenmoter SNA Heerhugowaard. Met een 14-6 overwinning togen de Huissenaren huiswaarts.

De eerste winst was voor de Noord-Hollanders. Pepijn van den Brink bezweek onder druk. Invaller Geert Berends deed het prima in een positioneel strakke partij met remise na een licht betere stand. Gérard Jansen zorgde voor in evenwicht door winst na druk op zijn tegenstander en doorbraak naar dam. Geert van Aalten stond goed toen zijn opponent een offer overzag en hij de stand voor de Huissenaren in het voordeel omboog. Joost Hendriksen vergrootte de voorsprong door een beslissende fout van zijn tegenstander. Maarten Linssen liet zich het hoofd niet op hol brengen door de druk van SNA's kopman en wikkelde keurig af naar remise. Johan Krajenbrink liep tot het middenspel gelijk op. Eén foutje van zijn tegenstander bleek fataal. Jos Stokkel leek aan het langste eind te trekken maar een stand van drie schijven tegen één bleek net te dun. Invaller Marcel Janssen legde een positioneel sterke partij op het bord en een finesse in het eindspel bracht hem de winst. Yuriy Lagoda had wel een betere stand maar de druk die hij uitoefende bleek niet voldoende.

Damvereniging VBI blijft de tweede plaats op de ranglijst bezetten doordat Apeldoorn eveneens met 14-6 won. Een misstap van de Veluwenaren in de volgende ronde tegen Volendam is nodig om de Huissenaren weer in beeld te brengen voor de titel.

Openbare Platformvergadering Doornenburg Frisse start en nieuwe kansen

DOORNENBURG - Op woensdag 7 januari om 20.00 uur is de eerste openbare platformvergadering in 2015 in het Ontmoetingscentrum van Doornenburg.

Het inloopspreekuur is van 20:00 tot 20:30 uur. "Laat weten, wat u graag wilt en waar wij mogelijk een bijdrage zouden kunnen leveren in 2015 voor u en de buurt! We hebben 2014 afgesloten als een bewogen jaar, waar een aantal initiatieven beloond zijn. Wij zijn tevreden, maar er ligt nog veel op stapel!"

Tijdens deze eerste vergadering zal een aantal wensen op een rijtje gezet worden voor 2015 met de prioriteiten. De volgende punten/vragen zullen onder andere kort aan de orde komen: 1: Glasvezel in het buitengebied. 2: Informatie rond Kasteel Doornenburg. 3: Accommodatiebeleid gemeente in Doornenburg, betreffende de gebouwen in eigendom. 4: Project: Woonruimte/woningbouw voor onder andere starters in Doornenburg. 5: Groenonderhoud. 6: Huisartsenpost in het weekend.

"Indien u een volledige agenda wilt hebben van de komende vergadering, dan kunt u deze altijd opvragen bij het secretariaat. Voor meer informatie; Zend dan een e-mail naar secretariaat@platformdoornenburg.nl , of bel 06 10995095." Meer informatie staat op www.platformdoornenburg.nl.

Kerstmarkt Bemmel weer een groot succes

BEMMEL - Over een ding zijn zowel de ondernemers, de ruim honderd kraamhouders, maar vooral ook de meer dan tienduizend bezoekers het eens. De kerstmarkt Bemmel is één groot succes geweest. De vele kramen met grotendeels kerst-gerelateerde artikelen, de muzikale omlijsting door de vijf koren, de Big Band Bemmel en het combo bij de Proeverij hebben voor 'het echte kerstgevoel' gezorgd. Erg gezellig, lekker druk en goed verkocht, zijn de meest gehoorde reacties.

Met name de Proeverij met een aantal nieuwe ondernemers uit zowel Gendt als Doornenburg, is erg druk bezocht. Nieuw was dat de Proeverij dit jaar geheel was overkapt. Dit heeft de sfeer extra verhoogd. De deelnemende ondernemers hebben hun bedrijf en hun producten vaak op unieke wijze gepresenteerd. Rijnzicht uit Doornenburg is door de jury tot winnaar uitgeroepen. De meest gehoorde opmerking was: Volgend jaar zijn we er zeker weer bij.


Zowel de kunstexpositie op het kasteel De Kinkelenburg als de heropende kunstgalerij 'Kunst aan huis' zijn met honderden belangstellenden ook zeer goed bezocht. Het is duidelijk dat kunst en kerst samen de succesformule voor dit evenement vormen.

Deze zeer gevarieerde kerstmarkt in Bemmel is op deze manier uitgegroeid tot een van de toonaangevende evenementen in de regio. De ondernemers hebben met hulp van een aantal enthousiaste vrijwilligers, weer eens laten zien dat er in Bemmel altijd wel wat moois te beleven valt. Een ding is zeker: de kerstmarkt zal zeker in 2015 een vervolg krijgen.

Leer mond-op-mond beademen, en meer!

LINGEWAARD - Bel je eerst 112 of begin je meteen te reanimeren? Mag je een slachtoffer van een ongeval nu wel of juist niet verplaatsen? En hoe help je iemand die een epileptische aanval heeft? Je ontdekt het allemaal (en meer!) tijdens Ehbo Leren & Doen. Doen dus!

Iets voor jou? Ja! Ehbo Leren & Doen is namelijk voor iedereen interessant. Omdat je ontdekt hoe je in noodgevallen levens kunt redden. En omdat je leert hoe je meer alledaagse Ehbo-handelingen moet verrichten. Bovendien is het volgen van deze cursus 'stiekem' nog leuk ook!

Ehbo van a tot z

Het menselijk lichaam, omgaan met emoties, van jou én van slachtoffers, stoornissen van bewustzijn en ademhaling, omgaan met letsel van breuk tot brandwond, kleine ongevallen. Zo help je snel en effectief!

Ehbo Leren & Doen is een mix van theorie en praktijk. Thuis bereid je je voor met de laatste versie van het lesboek. Op onze leslocatie krijg je naast theorie ook praktijklessen. Hoe je Rautek of Heimlich uitvoert moet je immers zelf ervaren...

Kun je straks reanimeren? Misschien hoef je die kennis nooit toe te passen. Maar als het ooit nodig is, wil je zeker niet machteloos toekijken. Dus aarzel niet en schrijf je in!

Kijk voor actuele lesdata, informatie en tarieven op www.ehbohuissen.nl.

Nieuwjaarsduik Walburgen

GENDT - Zwembad Walburgen in Gendt start het nieuwe jaar met een frisse duik! Deze Nieuwjaarsduik is 1 januari om 13.00 uur.

Voor de mooiste/gekste/origineelste duiker(s) is er de Kanariecup. Deze werd in 2014 gewonnen door Boet en Teun van Heertum. In 2015 is er een cup voor volwassenen en één voor de jeugd! Opgeven kan bij willy.evers@hetnet.nl; telefoon 0481 423751.

Vogelcursus in De Veldschuur in Bemmel

Foto: ©vogeldagboek.nl .

BEMMEL - In het voorjaar van 2015 zullen gidsen van IVN RijnWaal een vogelcursus verzorgen voor beginnende vogelaars. Hierbij zult u ongeveer 40 vogels van tuin, park, bos en wei leren herkennen op zicht en geluid. Ervaren vogelaars trainen u in de praktijk en leiden u binnen in het boeiende vogelrijk.

De cursus wordt gegeven in De Veldschuur, Sportlaan 1M in Bemmel op de maandagavonden 26 januari, 23 februari, 23 maart, 20 april en 18 mei, steeds van 20:00 tot 22:00 uur (inloop vanaf 19:30 uur). Aansluitend is er op de zaterdagochtenden 31 januari, 28 februari, 28 maart en 15 april en op de woensdagavond 20 mei een excursie op verschillende locaties. De kosten bedragen 60 euro voor niet-leden en 40 euro voor leden van IVN RijnWaal, inclusief de 'Zakgids Vogels van Nederland'. Het aantal deelnemers is minimaal twaalf en maximaal dertig.

Geïnteresseerden kunnen zich tot 20 januari opgeven bij Piet Broekhof via email: p.broekhof@kpnplanet.nl. Voor informatie kan men bellen naar 06 44149876.

Kerstvieringen in de protestantse gemeente Gendt-Doornenburg en Angeren

LINGEWAARD - Op woensdagavond 24 december is er voor de kinderen een speciale kinderkerstviering. Deze viering is voorbereid door de jeugdwerkgroepen van de katholieke en de protestantse kerk van Gendt-Doornenburg-Angeren.

De viering vindt plaats in de H. Martinuskerk in Gendt, en begint om 18:30 uur. Iedereen van harte welkom!
Op 24 december om 22:00 uur is er een Kerstnachtviering in de protestantse kerk van Gendt (Torenlaan 12). In deze dienst zal ds. M. de Bree voorgaan.

Op 25 december, eerste kerstdag, zal er een kerkdienst zijn in de protestantse kerk van Angeren (Molenstraat 1). De aanvangstijd is 10:00 uur. In deze viering zal dominee K. Touwen voorgaan.

Kerststallentocht

In samenwerking met de katholieke parochies en protestantse kerken van de Lingewaard zal op maandag 29 december de kerststallentocht weer plaatsvinden. In diverse kerken van de Lingewaard zullen kerststallen tentoongesteld worden. U/je bent van harte welkom om een kijkje te komen nemen bij één of meerdere kerststallen. In de protestantse kerk van Gendt zullen op deze middag ook kerststallen te bezichtigen zijn. Een bijzonder gebeuren is dat er dit jaar, naast de gewone kerststallen, ook een levende kerststal zal zijn! Het zal een mooie en inspirerende voorstelling worden van het kerstverhaal.

Een ieder is van harte uitgenodigd om even binnen te lopen en een kopje koffie of warme chocolademelk te komen drinken. De tocht begint om 15.00 en duurt tot 19.00 uur.

Actie stichting deBol was een succes

Foto: Ed van Eeckhoud

BEMMEL - Tijdens de kerstmarkt in Bemmel stond het bestuur van stichting deBol met een kraam voor het goede doel: stichting ALS, want deze genadeloze ziekte moet op de kaart worden gezet, om uiteindelijk voor altijd van de kaart te worden geveegd.

Met de verkoop van zelfgemaakte kerststukjes, engeltjes, kerstballen et cetera werd 330 euro opgehaald! deBol is iedereen dankbaar, die hieraan heeft bijgedragen en heeft het bedrag overgemaakt op de rekening van stichting ALS.

Op woensdag 7 januari zal de eerste 50+ wandeltocht van 2015 worden gehouden. Informatie staat op www.debolbemmel.nl.

Tweestroom bakt oliebollen

GENDT - Op het parkeerterrein bij de Coop aan de Dorpsstraat in Gendt worden door de leden van Tweestroom (gym en volleybal) dit jaar weeroliebollen gebakken.

De opbrengst gaat naar de jeugdafdeling. Mede door deze opbrengst kan men buiten het volleyballen om, leuke dingen doen zoals het jeugdkamp.

Op dinsdag 30 december van 08.00 tot 18.00 uur en op woensdag 31 december van 08.00 tot 16.00 uur kan men de overheerlijke oliebollen kopen.

Duikboot Biber komt eindelijk thuis

Deze meneer krijgt gezelschap van Biber. (foto Sjaak Veldkamp)

DOORNENBURG – De euforie in Doornenburg is groot. De Biber wacht volgend jaar een warm onthaal. "De vrijwilligers zijn razend enthousiast. Het Duitse duikbootje uit de WO2 komt eindelijk op de plek waar die thuishoort." Voorzitter Liesbeth Tuijnman van Stichting tot Beheer en Instandhouding Fort Pannerden verwoordt zo de stemming bij de vrijwilligers, maar is zelf net zo blij én trots.

De Biber is een eenmansduikbootje met een lengte van bijna negen meter. In september 2009 werd in de Waal bij Gendt een gedeelte van zo'n Duitse Biber mini-duikboot gevonden. De gemeente Lingewaard is eigenaar van het wrak.

De mini-duikboot werd door het gemeentebestuur in bruikleen gegeven aan het Nationaal Bevrijdingsmuseum in Groesbeek. De vrijwilligers van Fort Pannerden hebben er nog steeds spijt van dat ze de Biber toen uit handen hebben laten glippen.

In de bruikleenovereenkomst met het Bevrijdingsmuseum is een opzegtermijn van 24 maanden vastgelegd. De directie heeft zich echter bereid verklaard om ten gunste van Fort Pannerden de bruikleen eerder te willen beëindigen.

Bestuurslid Bud Joosten coördineert de verhuizing. Het transport wordt verzorgd door transportbedrijf Vos in Doornenburg. Hij verwacht dat uiterlijk februari het restant van het duikbootje in het fort ligt. Een definitieve plek is nog niet aangewezen. Er is al wel nagedacht over de presentatie. De Biber krijgt een verhaal in beeld en tekst. Joosten noemt de Historische Kring Gente als een belangrijke partner in de terugkeer en presentatie van de Biber.

De restauratie van het fort gaat gestaag door. Plannen voor een museum en informatiecentrum worden in 2015 uitgewerkt. Hiervoor wordt een kwartiermaker aangesteld. Voorzitter Liesbeth Tuijnman heeft met de persoon afgelopen week nog eengesprek gehad. Het bestuur maakt in januari de naam van de kwartiermaker bekend. Het is een zeer bekende naam in de museale wereld, zo verklapt Tuijnman.

Kom ook meetrainen met je Duitse herder

HUISSEN - Kringgroep Rijn-WaalGebied is een vereniging waar je actief bezig kunt zijn met je Duitse Herdershond, en is aangesloten bij de vereniging van fokkers en liefhebbers van Duitse herdershonden (VDH). "Wij trainen voornamelijk met raszuivere Duitse herdershonden."


Kringgroep Rijn-Waal is gehuisvest aan de Polseweg 17 in Huissen (Naast het nieuwe medisch centrum). De trainingen zijn iedere dinsdagavond en zondagmorgen. De honden en de geleiders worden intensief begeleid met speuren áppel en manwerk, onder begeleiding van ervaren gediplomeerde instructeurs.
"Tevens bieden wij ook de mogelijkheid om met uw Duitse herder creatief bezig te zijn. Lijkt het je leuk om een keer mee te trainen, ben je altijd welkom op ons terrein. Onze trainingstijden zijn op de dinsdagavond aanvang 19.30 uur en op de zondagmorgen om 10.30 uur."

Tevens begint er in maart bij voldoende deelname een puppycursus voor alle rassen op de zaterdagmorgen. "Wil je meer informatie kan je altijd contact opnemen Tamara van de Brink 06 48380275, Jan Kooy 06 51631868 ,cj.kooy@hetnet.nl."

KBO Bemmel/Doornenburg

December:

26 december: KBO-kerstbrunch in Het Wapen om 13.00 uur.

28 december: KBO-soos in Het Wapen van15.00-17.00 uur.

Januari:

04 januair: KBO-nieuwjaarsreceptie: 14.00 uur in Roskamzaal De Meierij. Voor leden KBO Bemmel-Doornenburg om het glas te heffen op het nieuwe jaar.                                

Vijftien Hema-kratten voor Over & Weer kledingruil

LINGEWAARD - Dinsdagmiddag 16 december overhandigde Jean Paul de Winter, franchiseondernemer van Hema Huissen/Bemmel vijftien plastic opbergkratten aan Gijs Zegers, vrijwillige coördinator van Over & Weer kledingruil. Deze geweldige match kwam tot stand door de inzet van de Oost Betuwse uitdaging.

De Oost-Betuwse Uitdaging stimuleert en organiseert Maatschappelijk Betrokken Ondernemerschap in de gemeenten Lingewaard en Overbetuwe. Zij bemiddelt tussen bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties bij diverse benodigdheden/knelpunten op het gebied van Menskracht (denkkracht, extra handen, creativiteit), en Materialen (spullen). Zij daagt bedrijven uit om deze vragen vanuit hun Maatschappelijk Betrokken Ondernemerschap met gesloten beurs te realiseren. De belangrijkste voorwaarde is dat het gevraagde de leefbaarheid in de directe omgeving op korte of langere termijn verbetert.

De aanvraag voor de kratten werd gedaan door Stichting Welzijn Lingewaard voor het nieuwe participatie initiatief Over & Weer kledingruil en met succes. Behalve de kratten van de Hema kreeg Over & Weer een donatie van honderd kleerhangers van Wasserij Peelen. Zoals Jean Paul de Winter aangeeft: 'Het is leuk om een initiatief wat zoveel voor de lokale samenleving betekend een warm hart toe te dragen in de vorm van deze donatie, daar verbindt de Hema Huissen/Bemmel zich graag aan vanuit Maatschappelijk Betrokken Ondernemerschap."

"Wilt u als onderneming ook iets betekenen voor de leefbaarheid en lokale omgeving, kijkt op www.oostbetuwseuitdaging.nl."

Gezellige middag voor jeugd op tennisbaan in Haalderen

HAALDEREN - Zondag 14 december was het een gezellige middag met de jeugd op de tennisbaan!

Het eindejaarstoernooi stond in het teken van een balletje slaan, balvaardigheden oefenen door middel van spelletjes en in de pauze oliebollen eten met een lekker kopje warme chocomelk met slagroom. De zon zorgde mede voor een gezellige afsluiting van het tennisjaar. Op naar 2015 waarin al weer leuke dingen gepland staan voor de jeugd. Neem ook eens een kijkje op onze site: www.tchaalderen.nl.

Scouting Angeren bakt en verkoopt weer oliebollen

ANGEREN - Net als voorgaande jaren verkoopt Scouting Angeren weer overheerlijke oliebollen en appelbeignets. De oliebollen worden op 30 en 31 december vers gebakken nabij de ingang van de Coopsupermarkt Rutten in Angeren.

De opbrengst van de oliebollen en appelbeignets komt geheel ten goede voor activiteiten van onze jeugdleden van Scouting Angeren.

Op dinsdag 30 december kan men van 09.00 tot 18..00 uur en op 31 december van 08.30 tot 16.30 uur terecht bij de oliebollenkraam bij de Coop. "Mocht u grotere aantallen willen afnemen, dan kunt u uw bestelling doorgeven via info@scoutingangeren.nl."

Pius X school in Bemmel zwaait meester Jan uit

BEMMEL – Er klinken vrijdagmorgen 12 december vrolijke kinderstemmen in de hal en gangen van de Pius Xschool, een aubade speciaal voor meester Jan. Dat is niet voor niets, want meester Jan van Leeuwen neemt op 64-jarige leeftijd afscheid van het onderwijs.

Hij gaat na meer dan vierenveertig jaar lesgeven, waarvan 39 jaar verbonden aan de Pius X school, met prepensioen. De hele dag zijn meester Jan en zijn vrouw in het zonnetje gezet. Tijdens zijn werkzame leven gaf meester Jan les aan alle groepen vier tot en met acht.

"Het leukste aan mijn vak? Werken met kinderen is altijd geweldig geweest. Het overbrengen van kennis is het mooiste wat er is. Ik heb al veel gezien in het onderwijs en in het leven, maar nu is het tijd om vooral verder kijken. Er is nog veel te ontdekken in het leven."

Stichting De Linge en de Pius Xschool in het bijzonder zijn Jan dankbaar voor zijn inzet van de afgelopen 39 jaar.

Vieringen met kerst in protestantse kerk Bemmel

BEMMEL - De protestantse gemeente Bemmel verzorgt deze kerst twee bijzondere diensten. Op kerstavond staat er een dienst op het programma, die muzikaal omlijst wordt door een blazersensemble. Tijdens de dienst op kerstmorgen brengen kinderen een kerstspel ten tonele. Iedereen is welkom.

Op kerstavond is er traditiegetrouw om 22.00 uur de kerstavonddienst. met dominee J. Herweijer. Deze dienst wordt dit jaar muzikaal ondersteund door een blazersensemble. Tijdens de dienst wordt het traditionele kerstverhaal verteld en worden er bekende kerstliederen gezongen. Na afloop van de dienst wordt er, geheel in stijl, heerlijke glühwein geschonken.

Kinderkerstpel

Op eerste kerstdag is er om 10.00 uur een gezinsdienst, eveneens met dominee J. Herweijer als voorganger. Ook dit jaar spelelt een aantal kinderen weer een kerstspel. Een kerstverhaal verpakt in een modern jasje.

De protestantse gemeente Bemmel nodigt iedereen van harte uit om de diensten te komen bezoeken. Het kerkgebouw staat aan de Oude Kerkhof 13.

Column

Luiers

Met kerst eet mijn familie samen. Mijn vrouw maakt de lange vingers pudding. Ik heb de zware verantwoording voor de kerstkalkoen. Ik heb me er al aardig in verdiept hoe ik het beest eetbaar op tafel kan krijgen. Onze Kerst heeft geschiedenis. Mijn overleden schoonmoeder Ma was 1e kerstdag jarig. Het was vanzelfsprekend dat we op haar verjaardag met zijn allen kwamen eten. Ze sloofde zich uit met de schort om. Kom jong, nim nog 'n stukske. Er is grei zat, zo hoor ik haar stem nog steeds. De uitspraken van ma worden tijdens ons kerstdiner vaak herhaald. Ook haar culinaire kwaliteit is dan onderwerp van gesprek. Haar kookkunst was, sorry ma, wat minder. Of het nu haas, kalkoen, braadvlees, karbonade, of gewoon braadworst was, het lag altijd met dezelfde kleur verzonken in de vette jus van de rode Dru braadpan. Donker tot bijna zwart. Ik at het op, want ma was een heerlijk mens. Direct, niet diplomatisch en sprak in een dialectmix van Angeren en Gendt. Ma kon zich zelfs op reis in Amerika verstaanbaar maken. Nu is het anders ma. Zelfs dorpspolitiek is voor gewone mensen niet meer te volgen. Het vuilnisbakkenras raadslid Pierre Cuypers rommelt in de kliko. Ma, ik leg het uit. Hij vreest dat met de nieuwe afvalinzameling de luiers voor grote problemen gaan zorgen. Zorgbehoevenden zullen al gauw 3 luiers per dag volplassen. In 14 dagen tijd gaan in de bak voor restafval ruim 40 stinkende plasluiers. Hij heeft het college schriftelijke vragen gesteld. Ma, nu komt het letterlijk vervolg van D66 raadslid Drs. P.M. Cuypers: Mutatis mutandis zal dit zich voor een gezin met 2 luierkinderen in nog veel sterkere mate voordoen. Mutatis mutandis? Ma, zou ik moeten googlen. Dit is de hoogdravende taal van een doorgeleerd raadslid. Ma, ik weet wat je lachend zou roepen: Daor pies ik van ien de boks. Helder ma, ik zou het niet beter kunnen verwoorden.

Sjaak

Sluiting jubileum Zonnebloem

BEMMEL - In het afgelopen jaar heeft Zonnebloem Bemmel Haalderen en Ressen verschillende jubileumactiviteiten georganiseerd voor Zonnebloemgasten, -chauffeurs, -lotenverkopers en -vrijwilligers ter ere van het vijfentwintig jaar bestaan. Al deze activiteiten waren niet mogelijk geweest zonder de hulp van sponsoren.

Het jubileumjaar van Zonnebloemafdeling Bemmel Haalderen en Ressen werd afgesloten met een brunch in het grand café van verpleeghuis De Lingehof. Gasten en vrijwilligers genoten van een uitstekend brunchbuffet, verzorgd door de keukenbrigade van het verpleeghuis. Ook de burgemeester van de gemeente Lingewaard, mevrouw Schuurmans-Wijdeven, was hierbij aanwezig. De burgemeester feliciteerde de gasten en vrijwilligers met dit jubileum. Zij onderstreepte het belang van de Zonnebloem en wenste de afdeling nog vele succesvolle jaren.

Uitslagen kerstloterij 2014

DOORNENBURG - De uitslagen van Kort Oisterwyck Doornenburg:

Vleesschotel t.w.v. 125 euro eerste prijs op lotnummer 2953. Vleesschotel t.w.v. 75 euro tweede prijs op lotnummer 2361. Vleesschotel t.w.v. 50 euro derde prijs op lotnummer 3343.

Vleespakket vierde tot en met twintigste prijs op lotnummer 1762, 2306, 2531, 2301, 0315, 0141, 1345, 3555, 1155, 2356, 0805, 2891, 0309, 1001, 0710, 0955, 1176. Typefouten onder voorbehoud.

RKHVV E1 uit Huissen

HUISSEN - Zaterdag 29 november, is de E1 van RKHVV kampioen geworden in de eerste klasse. Een zwaar bevochten 1-2 overwinning bij SDOO was de bekroning van een fantastisch seizoen. Het kampioenschap werd pas op de laatste speeldag behaald met 28 punten uit elf wedstrijden eindigde de blauwe vechtmachine drie punten boven Elistha. Een geweldige teamprestatie. Dit alles onder de bezielende leiding van Arjan en de succestrainers Jan en Julian.

Kidang MA1 uit Bemmel

BEMMEL - De aspiranten MA1 van volleybalvereniging Kidang uit Bemmel zijn kampioen geworden van de eerste seizoenshelft 2014/2015 en promoveren naar de eerste klasse. Dit kampioenschap werd al op zaterdag 29 november gevierd. Dit kampioenschap is bereikt door een geweldige teamgeest, harde trainingsarbeid en vooral heel veel spelvreugde.

Setash Huissen A1

HUISSEN - Afgelopen zaterdag zijn de meiden van de A1 van Setash Huissen kampioen geworden. Er waren drie verenigingen die kans op het kampioenschap maakten. De A1 moest dus winnen, ze speelden in Zevenaar en wonnen daar met 3-1. Weer een gewonnen pot, deze competitie onverslagen maar wat deed het andere team, om 16.30uur hoorden de meiden het grote nieuws, ze zijn kam[pioen. Een superprestatie.

Angeren Zaterdag 2

ANGEREN - Na het succesvolle kampioenschap van vorig seizoen is Angeren Zaterdag 2 in een hogere klasse doorgegaan waar het vorig seizoen mee geëindigd is, de lijst aanvoeren. Na de 9-0 overwinning op sportclub Bemmel heeft Angeren Zaterdag 2 dertig punten uit elf wedstrijden en mag zich 'herbstmeister' noemen. Als Angeren Zaterdag 2 deze lijn doortrekt zit er wellicht weer een mooi kampioenschap in het verschiet.

SC Bemmel F1 uit Bemmel

Na een verdiende 0-9 overwinning op Union F1 is de F1 van SC Bemmel eerste geworden in de hoofdklasse. Gefeliciteerd Edwin, Bas, Jesse, Sven, Joey, Sem, Jarda, Marcel, Melle, Wout en Veerle met het behalen van het kampioenschap.

Hutaf-team uit Huissen

HUISSEN - Dit Hutaf-team is in de najaarscompetitie 2014 kampioen geworden in de vierde klasse NTTB afdeling Gelre en dus gepromoveerd naar de derde klasse.Hutaf met van links naar rechts Bart van Dort, Harold Sanders, Mark Baerveldt en Hans Arends.

Hutaf 7 uit Huissen

HUISSEN - Hutaf 7 is in de najaarscompetitie 2014 kampioen geworden in de 4e klasse NTTB afdeling Gelre en dus gepromoveerd naar de derde klasse.Hutaf 7 met staande Derek de Schipper en Rob Welman en gehurkt Bert Kempers.

Hutaf 6 uit Huissen

HUISSEN - Hutaf 6 is in de najaarscompetitie 2014 kampioen geworden in de vierde klasse NTTB afdeling Gelre en dus gepromoveerd naar de derde klasse. Hutaf 6 met van links naar rechts Bas Freriks, Maria van Aalten, Jeroen Startman en Hans Peters.

Bataven C4 uit Gendt

GENDT - Zaterdag 22 november is de Bataven C4 kampioen geworden. Gefeliciteerd met jullie kampioenschap!

Jonge Kracht E3 uit Huissen

Na een mooi seizoen, Jonge Kracht E3 kampioen. Jonge Kracht E3 is ongeslagen kampioen geworden. Hartelijk gefeliciteerd namens de leiders en alle supporters.

Jonge Kracht C2 uit Huissen

HUISSEN - JongeKracht C2 is herfstkampioen. Topprestatie jongens en Kim! JK C2 bedankt de supportersvereniging Rood-Wit voor de tegoedbon.

SC Bemmel meisjes D1

BEMMEL - De meisjes D1 werd op zaterdag 6 december kampioen in Beneden-Leeuwen. De meeste meisjes uit dit team zijn dit seizoen pas begonnen met voetballen. Super gedaan meiden.

In een Oogopslag Weekendvieringen voor de RK parochie De Levensbron (Gem. Lingewaard)

Woensdag 24 december Kerstavond

16.00 uur OLV van Zeven Smarten Haalderen, Herdertjesviering met Heleen Razing en we zingen samen kerstliedjes

17.00 uur HH Martelaren van Gorcum Huissen-Zand, Herdertjesviering met Pastor van Cuijk en het Projectkoor Kinderkerk

18.30 uur H. Martinus Gendt, Oecumenische Kinderkerstviering met Ds. De Bree en Annemarie Buurman

19.00 uur St. Bavo Angeren, Eucharistie- Gezinsviering met Pastoor Peters en een gelegenheidskoor

19.00 uur St. Martinus Doornenburg, Communie- Gezinsviering met Pastor Kallen en het koor JeKaDee

19.00 uur OLV van Zeven Smarten Haalderen, Communie- Gezinsviering met Pastor Roelofs en het koor Relight

21.00 uur St. Bavo Angeren, Communieviering met Pastor van Cuijk en het Gemengd koor

21.00 uur St. Donatus Bemmel, Communieviering met Pastor Roelofs en het Donatuskoor

21.00 uur H. Martinus Gendt, Eucharistieviering met Pastor Hulleman en het koor Con Spirito

21.00 uur HH Martelaren van Gorcum Huissen-Zand, Communieviering met Pastor Kallen en het GrootKoor

21.00 uur OLV Tenhemelopneming, EC, Huissen-Stad, Eucharistieviering met Pastoor Peters en het koor Exotherm

Donderdag 25 december 1e Kerstdag

10.00 uur St. Martinus Doornenburg, Eucharistieviering met Pastor Hulleman en het Herenkoor

10.00 uur St. Donatus Bemmel, Communieviering met Pastor van Cuijk en het koor In Voice

10.00 uur OLV Tenhemelopneming, EC, Huissen-Stad, Eucharistieviering met Pastoor Peters en het Gemengd koor (H-Stad)

Vrijdag 26 december 2014 2e Kerstdag

10.00 uur OLV van Zeven Smarten Haalderen, Eucharistieviering met Pastoor Peters en het Dames en Herenkoor één viering voor de gehele parochie

Zaterdag 27 december 2014 Feest van de Heilige Familie

19.00 uur OLV Tenhemelopneming, EC, Huissen-Stad, Eucharistieviering met Pastoor Peters en het Herenkoor uit Doornenburg

Zondag 28 december 2014

10.00 uur St. Bavo Angeren, Eucharistieviering met het Pastorale Team en het Gemengd koor                                 SLOTVIERING

Maandag 29 december 2014

15.00 tot 19.00 uur KERSTSTALLENTOCHT in álle kerken in Lingewaard, verzorgingshuizen en het Dominicanenklooster

woensdag 31 december Oudjaarsavond

19.00 u. St. Martinus Doornenburg, Gebedsdienst met Pastor Kallen en het Herenkoor                        Oudjaarsviering voor Doornenburg én Gendt

19.00 u. OLV van Zeven Smarten Haalderen, Gebedsdienst met Pastor Roelofs en Pastoraatgroep en Gezamenlijke koren

                                                                                                                                                                 Oudjaarsviering voor Haalderen én Bemmel

19.00 uur HH Martelaren van Gorcum Huissen-Zand, Gebedsdienst met Pastoor Peters en Werkgroep en het GrootKoor Oudjaarsviering voor Huissen en Angeren

Donderdag 1 januari 2015 Nieuwjaarsdag

11.00 uur OLV Tenhemelopneming, EC, Huissen-Stad, Eucharistieviering met Pastoor Peters en het Gemengd koor (H-Stad)

één nieuwjaarsviering voor gehele parochie

Vrijdag 2 januari 2015

10.00 uur Kapel Gouden Appel Bemmel, Eucharistieviering met Pastoor Peters 1e vrijdagviering

10.00 uur Sancta Maria Huissen, Eucharistieviering met Aalmoezenier Crolla 1e vrijdagviering

Zaterdag 3 januari 2015

19.00 uur OLV van Zeven Smarten Haalderen, Eucharistieviering met Pastoor Peters en het Middenkoor

Zondag 4 januari 2015

OLV Tenhemelopneming, EC, Huissen-Stad, Eucharistieviering met het Pastorale Team en het Levensbron Gemengd Koor één viering voor gehele parochie met aansluitend een Nieuwjaarsbijeenkomst

Maandag 5 januari 2015

19.00 uur St. Martinus Doornenburg, Eucharistieviering met Pastor Hulleman

Renovatie De Kinkel gestart…en bouw nieuwe zaal in voorbereiding Vierde open brief aan bevolking Lingewaard

BEMMEL - Eind september heeft de gemeenteraad beslist ten gunste van één sociaal cultureel centrum in Bemmel, gevestigd in De Kinkel. Uitgangspunt is en blijft: alle gebruikers onder één dak en geen spreiding over meerdere locaties in Bemmel, een betaalbare huurprijs voor de gebruiker en optimale service voor de bezoeker. Sindsdien is de gemeente samen met het Kinkelbestuur voortvarend aan de slag gegaan. Er werd een projectgroep benoemd, bestaande uit ambtenaren van de gemeente en mensen van De Kinkel. Onderstaand een kort verslag van de voortgang.

Een emmer vol energie en plannen. De projectgroep is gestart met de renovatie met de wethouder Theo Peren in de regierol. De Kinkel krijgt allereerst een fikse opknapbeurt en wordt gelijktijdig verfraaid. Daartoe wordt in de eerste helft van januari de opdracht geformuleerd, gevolgd door het opstellen van een zgn. programma van eisen. De renovatie is gericht op multifunctionaliteit en houdt in:

het aanbrengen van onderhoudsarme gevelkozijnen met isolerende beglazing en voorts isolatie van het gehele gebouw en verfraaiing;
uitvoeren van akoestische maatregelen in diverse ruimten, met name voor de muziekbeoefening;
vernieuwen van de binnenverlichting door energiezuinige armaturen;
en het verbeteren van de ventilatie en waar nodig toevoeging van klimaatbeheersing en warmteterugwinning.

Het bestuur van De Kinkel neemt ook het initiatief tot de bouw van een nieuwe zaal. Hieraan is grote behoefte in Bemmel. De bestaande zaal voldoet niet meer aan de huidige bouwtechnische eisen en de wensen van de gebruikers. De zaal krijgt een multifunctionele bestemming en wordt uitgebreid tot 400 m2, met een verdubbeling van capaciteit tot 250 zittende personen. De zaal is geschikt voor onder andere de volgende functies: podiumkunsten, theater, cultuur, grote vergaderingen met publiek, conferenties en vieringen. Hiermee wordt De Kinkel het bruisende hart van Bemmel.

Nu de rust is teruggekeerd en het voortbestaan van De Kinkel is verzekerd, melden zich weer nieuwe gebruikers. Zo komt er een loket van de Rabobank in De Kinkel en zijn er de eerste gesprekken geweest met onder andere de bibliotheek en de SWL. Nieuwe gebruikers kunnen zich gerust melden en vinden vast een plekje in de gerenoveerde en uitgebreide Kinkel.

Wat gebeurde er tot nu toe: de spanningen voorbij

Op initiatief van wethouder Theo Peren is op 10 december een overleg geweest met vertegenwoordigers van het kerkplan (SKB) en de muziekgezelschappen (SMB). De spanningen die waren ontstaan over de Donatuskerk als alternatieve locatie voor sociaal culturele activiteiten, zijn besproken. Er is afgesproken naar de toekomst te kijken en niet tegenover elkaar te staan. En het particulier initiatief wat zich rondom de toekomstige functie van de Donatuskerk afspeelt, te respecteren. De gemeente in de persoon van de wethouder heeft hierbij een positieve, bemiddelende rol gespeeld.

Sympathie

Het bestuur van De Kinkel waardeert de inspanningen om de Donatuskerk een nieuwe bestemming te geven en sluit zich onverkort aan bij de mensen die met dit plan sympathiseren. Dit laat onverlet dat het Kinkelbestuur een eigen verantwoordelijkheid heeft jegens gebruiker en personeel en dit conform de statutaire doelstellingen.

Bestuur van De Kinkel, 18 december 2014

Jan de Moor, voorzitter

Johan Hesselink, lid.

Expositie in De Kijkruit

GENDT - Van 19 december tot en met 30 januari exposeert Eef Janssen met zijn olieverfschilderijen in De Kijkruit.

"Al op jonge leeftijd werd ik door mijn vader vertrouwd gemaakt met verf zoals het mengen vanuit de basis wit en toevoeging van lijnolie – siccatief – zinkwit of loodwit. Mijn vader was een gediplomeerd (1924) huis en decoratie schilder. In zijn werkplaats stonden regelmatig rijtuigen voor een nieuw verfje en voor het opknappen van de accessoires, dit werd door derden gedaan. Ook de familie wapens of schilden werden er opnieuw met de hand opgezet. Ik heb in die jaren 1950 veel van mijn vader geleerd.

Zo is mijn passie voor het decoratief schilderen ontstaan. Het volgen van een opleiding tekenen en schilderen was de start van mijn schilderactiviteiten. Maar mijn uiteindelijke beroep is leraar natuur en scheikunde geworden. Ik weet zelf niet meer precies hoe lang ik al schilder, maar na mijn pensionering is dit alleen maar meer geworden. Ik werk uitsluitend met olieverf. Ondanks mijn gevorderde leeftijd hoop ik nog lang door te kunnen gaan met schilderen".

Eef Janssen geeft twee keer in de week schilderles in Elderveld Arnhem. Hij heeft een eigen website: www.eefjanssen.nl, waar meer werk van hem en zijn cursisten te zien is.

Open eetcafés tijdelijk gesloten

BEMMEL/HUISSEN - In verband met een wintersluiting zijn er deze en komende week geen open eetcafés in Bemmel en Huissen.

Op dinsdag 6 januari en donderdag 8 januari gaan ze weer verder! Iedereen die dan mee wil eten, kan zich telefonisch aanmelden vanaf maandag 6 januari op het meldpunt: 088 2552555.

Meer informatie staat op www.swlingewaard.nl onder ParticipatiePunt Bemmel en ParticipatiePunt Huissen.

Uitbuiktocht op tweede kerstdag in de Gendtse Polder

GENDT - Ook dit jaar is er weer de gelegenheid om het binnen zitten op een prima manier af te wisselen met een activiteit in de buitenlucht. Gidsen van IVN RijnWaal gaan, zoals ieder jaar, weer op stap in de Gendtse Polder.

De ganzen en vooral de kolganzen zijn volop aanwezig, maar ook de grote zilverreigers zien we sinds de oktober zeer regelmatig. Daarnaast kunnen we de verschillende mezen, kool-, pimpel en staartmees zien vliegen, en ook de vinkensoorten laten zich niet onbetuigd en pikken een zaadje mee.

Ook al is het nog niet echt winterweer te noemen, toch zijn de kramsvogels al gesignaleerd en doen ze zich tegoed aan de bessen van onder andere de meidoorn. De bever pakt zo nu en dan wel een wilgenboom, Maar door de gunstige zomer was het voedselaanbod geen probleem en de noodzaak voor het omknagen van wilgen was dan ook veel minder. Maar andere sporen van deze knager zijn er uiteraard wel te ontdekken.

Buiten deze opsomming zullen we ongetwijfeld nog meer interessante ontdekkingen doen waarover veel te vertellen is. Deze 'uitbuiktocht' is zeker geschikt voor kinderen maar helaas minder geschikt voor mensen die minder goed ter been zijn, het kan op plaatsen nogal drassig zijn.

"Nieuwsgierig geworden naar dit unieke stukje natuurgebied, dan hopen wij u ook te mogen begroeten op deze tweede kerstdag voor een leuke en onderhoudende wandeling.

Startpunt is bij Ruimzicht, aan de afrit Waaldijk – Markt in Gendt om 14:00 uur; de tocht duurt twee uur. (Tip: Zorg voor waterdicht schoeisel en afhankelijk van het weer voor warme kleding en als u in het bezit bent van een verrekijker neem deze zeker mee.)

Nieuw bij restaurant-grandcafé Het Pleyn: Onbeperkt eten voor 9.95 euro per persoon

GENDT - Elke dinsdag, woensdag en donderdag in de gehele maand januari en februari kunt u onbeperkt eten voor 9.95 euro per persoon.

Hoe werkt dit, u koopt een stempelkaart voor 99.95 euro waarmee u tien keer kunt eten. Deze wordt afgestempeld na ieder bezoek, één stempel per persoon (dus ook te gebruiken voor meerdere personen).
Met deze Stempelkaart kunt u tien keeronbeperkt eten, deze dient opgemaakt te worden in de maand januari en februari 2015.

U kunt kiezen uit vier gerechten: Krokant gebakken schnitzel met champignonroomsaus, krokant gebakken witvis met hollandaisesaus, kipblokjes met roerbakgroente & pindasaus én gevulde champignons, champignons gevuld met een groente ragout en gegratineerd met kaas.

Deze vier gerechten worden geserveerd met friet en salade. Hier zit dus geen voor- of nagerecht bij, maar kan uiteraard wel apart worden besteld.

U kunt deze stempelkaart voor tien keer onbeperkt eten, (voor de maanden januari en februari 2015) ook aan iemand cadeau geven bijvoorbeeld met de kerst, verjaardag, of eens met je familie of vrienden gezellig te gaan eten.

Reserveren is zeer wenselijk, Want vol is vol.

Restaurant - Grandcafé het Pleyn, Dorpstraat 19, Gendt, 0481 424947; info@grandcafehetpleyn.nl; www.grandcafehetpleyn.nl.

Oud voorzitter Cor Hendriks

BEMMEL - Een maand geleden hield Sportclub Bemmel haar jaarlijkse ledenvergadering. Een van de zaken die deze avond aan de orde kwam was het vertrek van liefst vier bestuursleden.

Erwin Meijer was in de afgelopen jaren verantwoordelijk voor de technische commissie voor de jeugd. In die tijd heeft hij er samen met zijn team onder meer voor gezorgd dat alle eerste selectieteams van de jeugd inmiddels in de hoofdklasse spelen. Ook ligt er een jeugdplan dat momenteel wordt uitgevoerd. Zijn taken worden overgenomen door zittend bestuurslid Klaas Crum.

Opvolger Arno van Heusden

Wim Janssen is jarenlang verantwoordelijk geweest voor de financien van SCB. Hij heeft er in die jaren voor gezorgd dat SCB op dit moment een financieel gezonde vereniging is. In al die tijd was hij uiterst scherp op de uitgaven. Erik Revenberg is zijn opvolger.

Jos Hulsman is nog zo'n oudgediende, die vrijwel dagelijks op het complex te vinden was. Materiaal en accommodatie waren zijn portefeuille. Jos en zijn team hebben er altijd voor gezorgd dat SCB over een van de fraaiste terreinen uit de regio beschikt. Met Arno Jacobs krijgt SCB een waardige opvolger voor Jos.

Tot slot heeft voorzitter Cor Hendriks zijn hamer overgedragen aan Arno van Heusden. Onder de leiding van Cor is SCB uitgegroeid tot een goed georganiseerde vereniging. In zijn beginjaren heeft hij in vrijwel iedere commissie die de sportclub rijk is zitting genomen, om deze naar een hoger niveau te tillen. Het moet hem zeker voldoening geven dat hij de leiding van de club nu met een gerust hart aan Arno kan overdragen. Arno zelf is een echte clubman. Leider, trainer, betrokken bij de sportclub.

Bataven F1 uit Gendt

GENDT - De Bataven F1 is kampioen geworden in de eerste klasse. De laatste wedstrijd van het seizoen werd, net zoals alle voorgaande competitiewedstrijden, winnend afgesloten. In een enerverende kampioenswedstrijd werd Blauw Wit F1 met 5-3 verslagen, waarna het feest losbarstte. Spelers, trainers en ouders gingen op de platte kar en maakten Gendt en omstreken duidelijk dat de oranjezwarten kampioen waren!

GVA ME1 uit Doornenburg

DOORNENBURG - Deze Doornenburgse kanjers van GVA ME1, zijn voor de derde keer op rij kampioen! Na twee succesvolle competities is het nu weer gelukt om ongeslagen de titel binnen te halen. Anne, Bo, Brechtje, Jara, Jette, Mara, Megan, Sabina en Zoë van harte gefeliciteerd.

Meisjes B1 Setash uit Huissen

HUISSEN - Meisjes B1 van volleybalvereniging Setash won zaterdag 29 november met 4-0 tegen Ikaros en hierdoor werden ze kampioen van de eerste helft in hun competitie (tweede klasse N). Meisjes B1 is een klein, maar hecht team dat met veel enthousiasme en inzet traint in sporthal De Brink in Huissen. De aantrekkelijke wedstrijden zijn op zaterdag. Kom gerust een keer kijken.

Sportclub Bemmel E5

BEMMEL - Met 95 goals voor en maar negentien goals tegen is SC Bemmel E5 in elf wedstrijden ongeslagen kampioen geworden! Een rondje op de platte kar door Bemmel en gezellig pannenkoeken eten met alle papa's, mama's, broertjes en zusjes. Het kampioenschap werd groots gevierd door de drie meiden en zes jongens! Geweldige prestatie Evi, Fleur, Julia, Finn, Gijs, Guus, Niels, Thijmen en Timo! John en Lars bedankt voor het geweldige coachen!

RKHVV E1 uit Huissen

HUISSEN - Zaterdag 29 november was het dan eindelijk zover, na een zwaarbevochten overwinning is RKHVV E1 kampioen geworden. Met een totaal van 28 punten en een doelsaldo van 68 voor en 26 tegen zijn ze op de eerste plaats geëindigd in de eerste klasse, een meer dan terechte kampioen dus. Proficiat kampioenen en natuurlijk ook de beide trainers en leider.

Setahs Niveau 4 2 uit Huissen

Op zaterdag 22 november werd team Setash Niveau 4 2 volleybalkampioen. In 12 wedstrijden hebben ze maar liefst 44 punten van de mogelijke 48 behaald. Een super prestatie van deze leuke groep.

Gefeliciteerd Gillian, Kiki, Lynn, Milou en Noor

Meisjes D4 MHC uit Bemmel

BEMMEL - De meisjes D4 van MHC Bemmel hebben afgelopen zaterdag weergaloos gewonnen met 6-0 van de D4 uit Oosterbeek. Door deze winst zijn ze winterkampioen geworden. Met bloemen en medaille geëerd en weer trots naar Bemmel terug. Het was een super gezellige middag!

Volamie MC1 uit Oosterhout

OOSTERHOUT/NIJMEGEN-NOORD - Na een geweldig seizoen met slechts vijf verloren sets is het volleybalteam Volamie MC1 kampioen van de tweede klasse geworden. Proficiat!

OSC dames MC1 Oosterhout

OOSTERHOUT - OSC dames elftal MC1 najaarskampioen 2014/2015, gefeliciteerd meiden!

Huberts Tweewielers staat in 2015 voor u klaar

HUISSEN - Bedrijf PV Industries uit Gendt heeft besloten om bij Huberts Tweewielercentrum vijftien elektrische fietsen te kopen. Dit vanwege de goede mond-tot-mondreclame, die er is in de gemeente Lingewaard over Huberts Tweewielers.

Eigenaar Paul en medewerker Edwin van PV Industries zeggen: "Huberts Tweewielers heeft een goede uitstraling in de regio en tel daarbij de vakmanschap, kennis en service bij op. Daarom hebben wij besloten om bij Huberts Tweewielers te kopen."

Huberts vertelt vanaf nu 24/7 online te zijn. "Ga naar onze website kooshubertstweewielercentrum.com, klik op de button en u kunt bestellen uit 20.000 artikelen. Ook in 2015 staan wij weer voor u klaar! Van maandag tot vrijdag van 8 tot 18 uur nonstop geopend en zaterdag tot 17 uur."

Koos Huberts Tweewielers, Julianastraat 52 in Huissen; 026 3251153; www.kooshubertstweewielercentrum.com, facebook en twitter.

Eindejaarsgeschenk Gendtse Winkeliers Vereniging

GENDT - Op vrijdag 19 december zijn ruim 270 medewerkers en vrijwilligers van Woonstichting Gendt en zorgcentrum Sint-Jozef in het (winter)zonnetje gezet met de uitreiking van een eindejaarsgeschenk.

Een verrassend eindejaarsgeschenk, dat kan worden besteed bij de winkeliers in Gendt: een cadeaubon van de Gendtse Winkeliers Vereniging! Michel Hodes, directeur-bestuurder Woonstichting Gendt en zorgcentrum Sint-Jozef geeft aan dat er dit jaar weer gekozen is om in Gendt zelf te kijken naar mogelijkheden voor een mooi geschenk voor de medewerkers en vrijwilligers.
Samen met de Gendtse Winkeliers Vereniging zijn de handen ineen geslagen om een speciaal ontworpen cadeaubon te realiseren. Deze bonnen kunnen bij alle aangesloten Gendtse winkeliers worden uitgegeven.

Oplevering appartementen Gerwardstraat Gendt

GENDT - In het najaar is Woonstichting Gendt gestart met de verbouw van haar vroegere kantoorpand aan de Gerwardstraat waar zij tot einde 2009 in was gevestigd.

Er zijn in het najaar vier nieuwe zelfstandige huurwoningen alsmede enkele nieuwe buitenbergingen en een ombouw van een garage tot berging gerealiseerd. De huidige parkeerplaatsen vóór het kantoorpand zijn heringericht als voortuin voor de nieuwe onderwoningen. Op het openbare gebied aan zowel de voorzijde als de zijkant is een nieuw trottoir en nieuwe parkeervakken aangelegd.

In verband met de grote vraag naar huurwoningen voor jongeren zijn de woningen toegewezen aan vier jongere woningzoekenden. Op 12 december jongstleden vond de sleuteloverdracht plaats. Zo ook voor Yinthe Linsen. Zij ontving van Bert Veldpaus in de woning in het bijzijn van haar ouders de sleutel.

Siervuurwerk voor tot vijftig procent korting

ELST - Peters vuurwerk heeft weer een partij vuurwerk weten te bemachtigen uit diverse faillissementen. Deze partij bestaat uit knalvuurwerk als kleine matten, siervuurwerk zoals cakes en sierpakketten. De prijzen kunnen wel tot vijftig procent lager liggen als elders. U vindt dit vuurwerk op onze site www.goedkooponlinevuurwerk.nl. Ook tijdens de verkoopdagen kunt u bij ons terecht voor vele aanbiedingen zoals het alom bekende palletpakket bestaande uit een aantal cakes.

"Op de site www.peters-vuurwerk.nl hebben wij weer een grote collectie vuurwerk voor u van de diverse lijnen als Royal Class, Pyro shopper, Grand prix, Old Dutch en natuurlijk de Best Seller collectie. Ook nieuw zijn de pyromound cakes."

Op zondag 28 december hebben wij een kijkdag van 11.00 tot 15.00 uur. U kunt dan nog een bestelling plaatsen en gebruik maken van de voorverkoopkortingen. Let op onze facebookpagina, hier zullen ook tijdens de verkoopdagen nog vele aanbiedingen op te zien zijn. Tot ziens bij Peters vuurwerk, Bemmelseweg 73 Elst, 0481 371296."

Eindejaarsconcert van Meander in Bemmel

Foto: Frans Bootsma

BEMMEL - Op maandag 29 december, als 2014 zijn definitieve einde nadert, luidt zangvereniging Meander het oude jaar uit met een klinkend eindejaarsconcert in het Nederlands Hervormde kerkje aan het Oude Kerkhof 13 in Bemmel. Het is qua samenstelling het zelfde concert dat Meander medio december in de Werenfriduskerk in Elst met groot succes ten uitvoer bracht.

Het gevarieerde programma omvat, gezien de tijd van het jaar, ook enkele verrassende kerstliederen. Maar daar blijft het natuurlijk niet bij: ook die belangrijke ingrediënten in ieders leven als liefde en vriendschap worden in dit concert gloedvol bezongen. Om elk thema goed tot zijn recht te laten komen, wordt voorafgaand een passend gedicht ten gehore gebracht.

Tijdens dit eindejaarsconcert worden de zangers en zangeressen muzikaal bijgestaan door Wouter Broens op piano en Robin Kemperman, percussie. De uitvoering als geheel is als vanouds in de vakkundige handen van dirigent Frans Coerwinkel.

Het kerkje aan het Oude Kerkhof is klein en de belangstelling groot. "Komt allen op tijd, zodat het concert om 20.00 uur kan beginnen."

Banketbakkerij Gerritsen steunt goed doel met oliebollenactie

HUISSEN - Aan het einde van het jaar wensen we elkaar allemaal veel liefde, geluk en gezondheid, maar voor veel mensen en ook kinderen is gezondheid niet altijd vanzelfsprekend. Om deze mensen een steuntje in de rug te geven, komt banketbakkerij Gerritsen met een speciale eindejaarsactie.

Van 29 tot en met 31 december verkoopt banketbakkerij Gerritsen in zorgcentrum Sint-Jozef in Gendt en voor IJssalon La Differenza in Huissen oliebollen voor stichting Kinderen Kankervrij (KiKa).

KiKa heeft als doel om de genezingskans van kinderkanker in 2025 met 95 procent te vergroten. Om dit te realiseren is er nog veel kostbaar wetenschappelijk onderzoek nodig. Banketbakkerij Gerritsen probeert daaraan bij te dragen door voor elke verkochte zak ambachtelijke oliebollen één euro te doneren aan KiKa. "Houdt de kerstgedachte levend en steun KiKa!"

De oliebollen kosten: een zak van tien stuks: 8,95 euro; per stuk: 0,95 euro. Verkoopadressen van 29 tot en met 31 december: zorgcentrum Sint-Jozef in Gendt, Kloosterplein 4, Gendt en IJssalon La Differenza, Langestraat 38 in Huissen.

Banketbakkerij Gerritsen, Langestraat 32, Huissen; www.banket-bakker.nl; 026 3252862.

Waardwonen investeert negenmiljoen in energiebesparende maatregelen

LINGEWAARD - Waardwonen investeert de komende zeven jaar 9.000.000 euro in het aanbrengen van energiebesparende maatregelen in haar woningbezit. De corporatie heeft als doelstelling dat in 2020 het gehele woningbezit een gemiddeld energielabel van B of hoger heeft. Dat betekent dat de komende jaren aan 1300 woningen energiebesparende maatregelen aangebracht worden.

De corporatie vindt energiebesparing belangrijk om de woonlasten voor de huurders laag en betaalbaar te houden. Daarom investeert zij flink in energiebesparende maatregelen. Daarnaast wordt daarmee de uitstoot van koolzuurgas (CO2) verminderd.

Op dit moment worden 74 woningen in de Eiken- en Berkenstraat in Huissen voorzien van dak-, gevel- en vloerisolatie. Daarnaast worden dankzij de bijdrage van de provincie Gelderland, de Gelderse Investeringsimpuls, zonnepanelen geplaatst. De isolerende maatregelen en de zonnepanelen zorgen voor een flinke verlaging van de energielasten.

Waardwonen ontvangt, net als een aantal andere Gelderse woningcorporaties, subsidie van de provincie Gelderland om haar woningen extra te 'verduurzamen'. De Gelderse Investeringsimpuls draagt dus bij aan verduurzaming van woningen en creëert extra werkgelegenheid in de bouw (naar schatting 600 banen en 150 leerlingwerkplaatsen).

Nieuwe kapsalon in Bemmel

BEMMEL - Vanaf 2 januari wordt Hairstudio Theo Peeters aan de Dorpsstraat overgenomen door 'Judith`s Haar boetiek'.

Na een intensieve verbouwing wordt deze zaak in een ultramodern jasje gestoken. Door de jaren heen heeft Judith zich gespecialiseerd in de modernste kniptechnieken, verf- en permanent-behandelingen. Wij werken uitsluitend met de producten van Eugene Perma uit Parijs en Artistique, deze zijn honderd procent op natuurlijke basis, dus ook voor mensen met huidproblemen of psoriasis.

Tevens zijn wij de specialist in haarverlenging en xxtensions, en bruidskapsels. Ook voor een complete metamorfose bent u bij ons aan het juiste adres. Ook nieuw in onze zaak is de lifestyle hoek met leuke tassen, sjaals en sieraden in de Ibiza look. Regelmatig zijn onze schappen dan ook voorzien van de allernieuwste trends en hebbedingetjes.

"Wij zijn al jaren een begrip in Bemmel en wij heten u dan ook vanaf 2 januari weer van harte welkom. Januari-actie: tegen inlevering van deze bon krijgt u tien procent korting op verf en permanent behandeling. 5 januari heffen wij het glas op de nieuwe zaak; vanaf 18.00 uur bent u van harte welkom op onze feestelijke receptie."

Judith`s Haar Boetiek, Dorpsstraat 63 in Bemmel, telefoon 0481 464640.

Ron Pieters Makelaardij: Eigentijds, ook op gebied van nieuwe ontwikkelingen woningmarkt

HUISSEN - Negatieve spiraal woning markt is doorbroken en we gaan weer voorzichtig de goede kant op. In 2014 zijn weer meer huizen verkocht en voor 2015 zijn de verwachtingen positief. Het is nog nooit zo gunstig geweest om een woning te kopen. De prijzen zijn realistisch en de hypotheekrente is historisch laag. Daarom is het kopen van een woning nu vele malen voordeliger dan huren.

Door de nieuwe maatregelen met betrekking tot hypotheken komt je hypotheek minder snel onder water te staan en bouw je sneller iets op. Er komen steeds meer kopers op de woningmarkt, doordat mensen meer vertrouwen hebben in de economie. Voor huizenbezitters zijn de vooruitzichten gunstig en daarom een goede tijd om de woning in de markt te zetten.

Ontwikkelingen 2015

In 2015 zijn er nieuwe ontwikkelingen op gebied van het energielabel. Elke woning krijgt in 2015 een voorlopig energielabel van de overheid. U kunt deze vinden op de site: www.energielabelvoorwoningen.nl. Dit label is gebaseerd op de algemene kernwaarden zoals type woonhuis, bouwjaar en grootte. De aanpassingen en verbeteringen zijn dus niet verwerkt in dit label. Het voorlopig energielabel is een uitnodiging voor de woningeigenaar om deze aan te passen en een definitief label aan te vragen.

De medewerkers van Ron Pieters Makelaardij lopen voorop met het bijhouden van nieuwe ontwikkelingen op het gebied van de woningmarkt. Ron Pieters Makelaardij is onderscheidend, net een beetje anders en eigentijds in haar manier van makelen. Er wordt veel aandacht en tijd aan de klanten besteed en dat wordt ook als prettig ervaren. Dit blijkt wel uit de hoge klantwaardering (te zien op funda.nl).

Evelien van Haren of Ron Pieters komen geheel vrijblijvend bij u langs om te bespreken wat we voor elkaar kunnen betekenen.

Topshelf Megastores: Zó veel meer dan sport alleen

BEUNINGEN - De inwoners van Beuningen en omgeving zal het vast wel opgevallen zijn, 6000 vierkante meters winkel in sports, fashion and fun zie je niet zo maar over het hoofd. En het merendeel zal ook wel eens geshopt hebben bij Topshelf Megastores voor de nieuwe sportschoenen of die kekke muts voor de wintersport. Maar Topshelf is meer. Topshelf biedt een totaalconcept en een beleving.

Stukje geschiedenis: In 2002 startte op Park de Heuve onder de naam Sports World een gigantische winkel, op Amerikaanse leest geschoeid. Daar al snel bleek dat deze megastore veel meer in het assortiment voerde dan alleen sportartikelen en de naam de lading dus niet dekte werd deze in 2007 veranderd naar Topshelf Megastores. De winkelformule en het assortiment bleven ongewijzigd. Alles, maar dan ook alles, op het gebied van sport, fashion en vooral 'fun' voor jong en oud. Van aanmaakblokje tot complete skiuitrusting. En alles in topkwaliteit want dat is een soort van erezaak bij Topshelf.

Wat die winkelformule betreft: denk nu niet dat Mega onpersoonlijk en 'een beetje verloren in die enorme ruimte voelen' betekent. Niets is minder waar. Er staat een bevlogen team klaar om je van dienst te zijn. De afdeling waar deze mensen werken is hun passie en ze beoefenen de diverse sportdisciplines zelf op een pittig niveau. Bij twijfel wat er nu 'hot or not' is en hoe te combineren hebben ze een persoonlijk advies. De kids heb je geen kind aan. Die vermaken zich kostelijk, er zijn speciale kidscorners en niet zelden een leuke entertainer. Verdere faciliteiten zijn het gratis parkeren, de rolstoelvriendelijkheid en een gezellig rustpunt in de vorm van de 'Coffee & More Corner. Al helemaal klaar voor de wintersport of juist zonnige winterbestemming? Toch maar eerst naar Topshelf voor de zekerheid.

Oliebollen met oud en nieuw

HUISSEN - Ook dit jaar zijn de lekkerste oliebollen weer bij Jumbo op De Zilverkamp te koop.

De oliebollen worden elke dag vers gebakken bij warme bakker Loeffen uit Wychen en voor dag en dauw vers bij de Jumbo afgeleverd. Het is al jaren een groot succes met oud en nieuw. Bestellijsten liggen op de broodafdeling klaar, zodat men verzekerd is dat er niet naast gegrepen wordt.

"Wij hebben deze heerlijke oliebollen met en zonder rozijnen en ook zijn er appelbeignets in het assortiment. Wij verkopen ze dit jaar op maandag, dinsdag en woensdag 29, 30 en 31 december op onze speciale kraam in het winkelcentrum."

Aspirantenteams Tweestroom succesvol

GENDT - Tweestroom-MC4 ontving Malden-MC1 en wist een set te winnen (1-3). Meisjes-MC3 speelde thuis tegen kampioen Isala'77-MC1 en wist feestje niet te verstoren (04).

Tweestroom-MB2 ontving Boemerang-Komeet-MB1, verloor de eerste set nipt en de tweede set weer verlies. De derde en vierde set waren voor onze dames; dus de vijfde set moet de beslissing brengen (10-15). Helaas werd de wedstrijd verloren( 2-3), maar het spel nivo was weer beter dan de vorige wedstrijd.

Tweestroom-MA1 bezocht Wevoc-MA1, kwam de gehele wedstrijd niet in de problemen (0-4). Door deze vijf punten bereikte men de tweede plaats; dus promotie naar de eerste klas. Meisjes-MC1 speelde thuis tegen Halley-MC3 en hadden vrij snel de buit binnen (3-0).

Tweestroom-C2 bezocht Volamie-MC1 en vocht in dit duel om het kampioenschap. Met de volle buit kwam men op gelijke hoogte. Helaas werd derde set ingeleverd en dus ook het kampioenschap (1-3). Maar wel de tweede plaats, dus promotie naar de eerste klas.

Tweestroom-heren1 ontving Boemerang-Komeet-JS2 en liet i n de vierde set een prachtige 5punter liggen door die set te verliezen (3-1). Tweestroom-JB1 bezocht de kampioen N.V.C.-JB1; deze was te sterk voor ons Mix-team (4-0).

Tweestroom-DS1 speelde thuis tegen de als vierde staande Vocasa-DS4. De derde set werd gewonnen(25-19), terwijl de vierde set nipt werd verloren… (24-26). Er hadden meer punten gepakt kunnen worden (1-3).

Dames-5 ontving naaste belager Vocasa-DS12 en maakte er een spannende vijf setter van. Gelukkig werd die vijfde gewonnen (3-2).

Tweestroom-DS4 ontving ook een naaste belager: Heijendaal-DS11. Ook hier werd een spannende vijfsetter gespeeld om de punten. Helaas werd hier die vijfde set niet gewonnen (2-3).

Tweestroom-recreanten1 speelde uit bij Switsch-R1 en verloor de tweede set. De eerste en derde set werden wel gewonnen (1-2). Tweestroom-recranten2 speelde thuis tegen Swich'87-R2 en wist iedere set niet te winnen (0-3).

Bemmelse hockeydames 2 in actie op de kerstmarkt

Foto: Ed van Eechoud

BEMMEL - Zondag 14 december: een drukte van belang in Bemmel. Het was dan ook de moeite waard om bij die gelegenheid een bezoek aan de grote kerstmarkt te brengen. En dat hadden de dames van de Bemmelse hockeyclub ook goed in de gaten. Ze roken de winst...

De stand van Jumbo op de markt was de dames ter beschikking gesteld voor de verkoop van appelflappen, saucijzenbroodjes en broodjes knakworst. Een lieve glimlach zorgde voor een zeer acceptabele omzetsnelheid. En de opbrengst konden zij goed gebruiken voor de aanschaf van broodnodige trainingspakken en een teamuitje. Met dank aan Jumbo Peperkamp voor de geweldige 'gastvrijheid'.

Hoge opkomst bij workshop heggenvlechten

BEMMEL - Aan de oproep om bij de Veldschuur van Lingewaard Natuurlijk te komen heggenvlechten hebben afgelopen zaterdag 25 personen gehoor gegeven.

Onder de deelnemers waren onder andere mensen van Rotary Arnhem-Huissen en zelfs uit de provincie Zuid-Holland. Een fantastische opkomst met een fantastisch resultaat mede dankzij een deskundige workshop verzorgd door Lex Roeleveld van Stichting Heg&Landschap.

Iedereen was enthousiast en is inmiddels overtuigd van de natuurlijke en landschappelijke waarde van gevlochten heggen. Er werden zelfs locaties in Lingewaard aangedragen van hagen die men graag gevlochten wil zien en waar men ook aan mee wil vlechten.

"Wilt u meer weten over toekomstige heggenvlechtactiviteiten in Lingewaard en de mogelijkheden om een cursus heggenvlechten te volgen, neem dan contact op met Cor van Dalen, e-mail vandalen@lingewaardnatuurlijk.nl."

Sponsor bedankt

HUISSEN - Bordbusters zorgde bij Jonge Kracht voor een nieuwe 'aankleding' van de tribune. Verder werd het sportpark voorzien van diverse borden, zodat men op het sportpark goed kan zien waar men moet zijn. Dit alles in een mooie eenheid van kleur en stijl. Namens het bestuur bedankt.!

Kerst-crea bij het Dames Platform Huissen

HUISSEN - Voor de leden van het Dames Platform Huissen was er op dinsdag 9 december een sfeervolle kerst-crea avond. Met kerstliederen en gedichten.

Het bestuur had alle voorbereidingen getroffen voor het creatieve gedeelte van de avond, dat na de koffie met een lekkere appelbol begon. Ook voor een hapje en een drankje werd gezorgd . Het leek heel eenvoudig maar het vouwen van de kerstboompjes viel nog niet mee. De dames waren er goed druk mee. De vaasjes onder de kerstboom konden naar eigen inzicht gevuld worden met bijvoorbeeld wit of groen zand, kerstballetjes enzovoort. Met dank aan Annelies Vermeulen, die deze creatie had bedacht. Op het eind van de avond ging een ieder met een kerst gevoel naar huis.

"Wilt u eens kennismaken met het DPH U bent van harte welkom. Alle info staat op de website of facebookpagina."

Geslaagd adventsconcert in Angeren

Foto: Henk Sluite

ANGEREN - Zondag 14 december organiseerde Stichting Actieve Senioren Angeren succesvol een adventsconcert in de R.K. Sint-Bavo Kerk van Angeren. Dit concert stond in het teken van het sluiten van de R.K. kerk Sint-Bavo.

Aan dit adventsconcert werkten mee: SASA koor Zang en Vreugde, RK kerkkoor Sint-Ceciilia Angeren, zeemanskoor Schip Ahoy Angeren, harmonie Angeren en schuttersgilde Sint-Bavo Angeren.

De organisatie is de vendeliers, muziekverenigingen, koren en alle personen die van dit onvergetelijk concert een succes hebben gemaakt, dankbaar. In het bijzonder Geert Bouwman, die de medewerkenden door het programma leidde.

Van dit adventsconcert is binnenkort een dvd verkrijgbaar tegen een vergoeding voor de cineast; deze dvd is te bestellen via info@sasa-angeren.nl.

Sponsor bedankt

HUISSEN - Het eerste elftal van voetbalvereniging Jonge Kracht is ook dit seizoen weer in een nieuw jasje gestoken door Jansen Totaal Wonen. Namens bestuur, spelers en leiding hartelijk dank.

Kleintje koffie: muziek op schoot

HUISSEN - Speciaal voor ouders met kinderen tot drie jaar wordt in samenwerking met All Music op woensdag 14 januari van 09.45 tot 11.00 uur Kleintje Koffie gehouden: Muziek op schoot in de bibliotheek in Huissen.

Kinderen houden van muziek. Zij hebben een aangeboren gave om te reageren op geluiden en muziek. Het is belangrijk om hier zo vroeg mogelijk op in te spelen. Tijdens deze workshop worden er veel bekende én nieuwe liedjes gezongen. Er worden spelletjes met muziek gedaan en eenvoudige instrumenten gebruikt. Alles wordt aangepast aan de mogelijkheden en ontwikkeling van het kind.

De 'Kleintje Koffie'-bijeenkomsten zijn gratis. Voor kinderopvang is gezorgd. Inschrijven is verplicht en kan via de site van de bibliotheek: www.bibliotheeklingewaard.nl.

De thema's voor de komende 'Kleintje Koffie'-bijeenkomsten in de bibliotheek in Huissen op dezelfde tijd zijn:
Woensdag 25 februari: '2-talig opvoeden dat is goed' in samenwerking met JGZ.
Woensdag 25 maart: Spraak-taalontwikkeling in samenwerking met logopediste.
Zaterdag 18 april: Kijken en spelen; Mediaontwikkeling van het jonge kind.

Oliebollen en appelflappenactie bij harmonie Sint-Caecilia Angeren

ANGEREN - Op dinsdag 30 december zullen leden van de harmonie Sint-Caecilia Angeren en het Actiecomité in Angeren huis aan huis vanaf 10.00 uur oliebollen en appelflappen verkopen.

De opbrengst wordt besteed aan diverse benodigdheden voor de harmonie. De instrumenten kunnen niet eeuwig mee , dus er gaat veel geld in aanschaf van nieuwe instrumenten en een niet te vergeten kostenpost is de scholing van jeugdige leerling muzikanten en nieuwe partituren.

De opbrengst van deze actie is dan ook bestemd voor instrumenten en lessen voor de jeugdige muzikanten van onze Harmonie en is daardoor onmisbaar om deze vereniging muzikaal en financieel gezond te houden.

De kwaliteit van oliebollen en appelflappen is zoals altijd uitstekend wat men gewend is. "Bent u niet thuis dan kunt u ook telefonisch bestellen. Uw bestelling wordt dan thuisbezorgd op een tijd dat het u schikt. Dit jaar kunnen wij ook op woensdag 31 december tot 12.00 uur nog bestellingen thuis bezorgen." Te bestellen bij ovolgende leden van het actiecomité: H.Helsen 026 3255476 - 06 20191130, H. Wierbos 026 3253295, P. Tijssen 026 3254695.

Bijeenkomst Bevelanders, fanclub en Piratenkoor

Foto: Geep Peelen

HUISSEN - De eindejaarsbijeenkomst gaat het bestuur van de Bevelander Fanclub en de Bevelanders voor de tweede keer vieren samen met het Huissens Piratenkoor. Het koor heeft opnieuw haar spontane medewerking toegezegd na het succes van vorig jaar.

Het feest gaat op zondag 28 december vanaf 14:00 uur in zalencentrum De Buitenpoort'in Huissen plaatsvinden. Bevelander fanclubleden, maar ook niet-BFC-leden zijn welkom. De entree is gratis en de gasten ontvangen een kopje koffie met oliebol. De Bevelanders en Piratenkoor gaan samen een twaalftal nummers brengen.

De mogelijkheid wordt geboden om alle liederen in de zaal mee te zingen omdat de teksten voor iedereen beschikbaar zijn. Mooie prijzen zijn beschikbaar voor een grote verloting.

Informatie over deze bijeenkomst kan worden verstrekt via telefoon 026 3250366.

Wie is die leuke organisator?

HUISSEN - Wijkvereniging De Zilverkamp groeit. In een tijd waar alles minder lijkt te worden is dat geweldig. Meer dan zeshonderd gezinnen zijn lid van de wijkvereniging en nog meer mensen bezoeken de activiteiten.


"We organiseren op een informele en gezellige manier allerlei activiteiten voor de bewoners van de Zilverkamp en Loovelden. Dat doen we op vrijwillige basis, omdat we in onze directe samenleving willen investeren. Door onze activiteiten wordt het leefbaarder in onze wijken. U heeft vast gehoord van de Tienerdisco, onze Halloween griezeltocht, Koningsdag of een cursus bij ons gedaan. Allemaal gelegenheden waar mensen elkaar kunnen ontmoeten.
De afgelopen jaren zijn onze activiteiten door steeds meer mensen bezocht. Omdat deze activiteiten groter en professioneler zijn geworden, zijn wij op zoek naar uitbreiding van ons gezellige bestuur. Het huidige bestuur telt momenteel slechts zes personen; te weinig om deze groeiende activiteiten te organiseren."

"Ben jij iemand die makkelijk contact kan leggen? Vind je het leuk om te netwerken? Ben je creatief in het bedenken van zowel ideeën als het uitvoeren van activiteiten? En heb je tijd en zin om samen met ons leuke bijeenkomsten te organiseren voor onze wijken? Meld je dan nu aan en kom helpen organiseren!"

Vermist

GENDT - Afgelopen weekend is er een deurkrans gestolen in Gendt. De krans is eraf geknipt en meegenomen.

Deze krans heeft emotionele waarde en de eigenaar vraagt ook om de krans anoniem terug te leggen.

OBC-leerlingen hard gewerkt voor goede doel

BETUWE - Kerststukjes, kerstbomen van hout, koekjes, soep, kerstpakketten, sponsoracties en zelfs muzikaal talent werd ingezet om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor 3FM Serious Request. Het doel: meisjes en vrouwen die slachtoffer zijn van seksueel geweld in conflictgebieden een toekomst bieden.

OBC Huissen startte de actie met een Serious ReqKERSTmarkt op woensdag 17 december. De leerlingen van klas G3A organiseerden deze markt helemaal zelf. Ieder duo bedacht een manier om zoveel mogelijk geld in te zamelen. Bezoekers konden een familiefoto laten maken, lootjes kopen voor mooie prijzen en uiteraard waren er allerlei lekkernijen te koop. Klas G3A reizen met elkaar naar Haarlem om liefst 808,99 euro naar het Glazen Huis te brengen.

OBC Elst organiseerde op donderdag 18 december voor de 23e keer het Burgklasconcours. Echter was het dit jaar extra speciaal want in combinatie met een gezellige kerstmarkt probeerde ook zij zoveel mogelijk geld in te zamelen voor Serious Request. Alle brugklassen lieten zien wat zij het afgelopen jaar op muzikaal gebied hebben geleerd. Ruim vijfhonderd toeschouwers konden op deze avond genieten van twaalf optredens. Daarnaast bezochten zij de kerstmarkt in de aula van de school. Via een loterij, de verkoop van spullen, warme chocomelk en andere leuke acties verzamelde de school 4.366 euro.

Havo 4 leerlingen van OBC Bemmel haalden via allerlei sponsoracties geld op voor Serious Request. Daarnaast hebben de vwo-leerlingen in het kader van het thema 'stille armoede' tientallen grote voedselpakketen verzameld voor de voedselbank!

Stoer

LINGEWAARD - Goed dat zo'n afvalbak opgeblazen kan worden. Mooie afleiding voor een hersenloze. Zij hebben uiteindelijk ook recht op afleiding. Zo bak kost slechts vierhonderd euro. Bovendien heeft zo'n bak geen enkel nut.

Als er geen afvalbak hangt dan kun je het afval gewoon in de struiken gooien. De kanjers die deze bak hebben opgeblazen kunnen deze foto ook gebruiken als zij ooit gaan solliciteren. Misschien wil de redactie de foto wel doorsturen naar de werkgever of gemeente als je subsidie aanvraagt.

Zorgcentrum Sint-Jozef en Woonstichting Gendt samen sterk

GENDT - Zorgcentrum Sint-Jozef en Woonstichting Gendt samen sterk in wonen, zorg & welzijn hebben in samenwerking met de lokale ondernemer, Autobedrijf Wouter Hageman B.V. de sleutels overgedragen gekregen van een comfortabele en praktische Ford B-Max.

Sint-Jozef hecht veel waarde aan een verbinding met de lokale gemeenschap en staat open voor alle vormen van hulp en zorgvragen met het accent op het werkgebied Gendt en Doornenburg Kortom: Thuis bij Sint-Jozef!

Nieuwjaarsreceptie bij Sportclub Bemmel

BEMMEL - Op zondag 4 januari start om 15.00 uur de nieuwjaarsreceptie van SCB. Deze is bedoeld voor alle leden en anders betrokkenen. De receptie zal net als ieder jaar plaatsvinden in de kantine van SCB.

Voorafgaande aan deze feestmiddag spelen de senioren teams een onderling 8 tegen 8-toernooi. Daarna is er ruim de mogelijkheid om al je sportvrienden een gezond en gelukkig nieuwjaar te wensen. "Als SCB heffen wij het glas op een uiterst sportief 2015!"

Vermist

GENDT - Afgelopen weekend is er een deurkrans gestolen in Gendt. De krans is eraf geknipt en meegenomen.

Deze krans heeft emotionele waarde en de eigenaar vraagt ook om de krans anoniem terug te leggen.

27 / 36

28 / 36

29 / 36

30 / 36

Geslaagd kerstmatinee dansgarde De Gulvkes

DOORNENBURG - Dansgarde De Gulvkes, van carnavalsvereniging De Riensplitsers uit Doornenburg kan terugkijken op een zeer geslaagd kerstmatinee. Deze werd gehouden op zondag 14 december in het Ontmoetingcentrum in Doornenburg.

Tijdens deze jaarlijks terugkerende activiteit worden de nieuwe dansen en de nieuwe kleding geshowd van de dansgarde waarmee het ze het aankomende dans- en carnavalsseizoen zullen optreden en zullen deelnemen aan wedstrijden.

Voorafgaand aan de presentatie van de dansen werd de opbrengst van de grote clubactie bekend gemaakt. Er werd aan de voorzitter van De Riensplitsers een cheque overhandigd met een bedrag van 865,56 euro.

De Mini-Gulvkes presenteerden hun gardedans en showdans met thema 'Sprookjesboom viert feest'. De Junioren Gulvkes en Gulvkes presenteerden hun gardedansen en showdansen modern.

Show duo Marinka en Mandy presenteerden hun nieuwe dans. En ook het duo met thema 'Frozen – Anna ontmoet Olaf' gedanst door Jette en Desi werd geshowd. Alle dansen werden beloond met groot applaus door de vele aanwezige toeschouwers.

Aan het einde van het programma werd trainster Imca Saat nog verrast met een dans, die gedanst werd door alle dansers en een oud-danseres met stukjes uit dansen uit afgelopen jaren. De trainster geeft namelijk al tien jaar les aan de dansgroep; dit was aanleiding om haar extra in het zonnetje te zetten.

Dansers, trainsters en begeleiding kijken terug op een geslaagde presentatie en hebben een goed gevoel om het nieuwe dansseizoen in te gaan.

Relax Kids

LINGEWAARD - Mensen voelen zich helaas weleens niet zo lekker in balans. Dit geldt voor volwassenen en ook voor kinderen. Iedereen heeft een eigen manier om daar weer een eigen positieve wending aan te geven. Soms gaat dat makkelijker en soms duurt dat wat langer en wordt er hulp gezocht.

Ook kinderen en jongeren ervaren soms onbalans en stress. En hoe prettig is het dan voor kinderen om jong te leren om te gaan met deze druk. Relax Kids is zo'n manier voor kinderen en pubers om te leren ontspannen. Relax Kids lessen bestaan uit een zeven-stappensysteem, waardoor kinderen leren zich rustig, gefocust en ontspannen te voelen.

Relax Kids is een methode ontwikkeld door Marneta Viegas. Deze methode heeft zichzelf al vele malen bewezen en wordt inmiddels al op vele scholen en gezinnen in Groot Brittannië gebruikt. De resultaten zijn verbluffend. Nu zijn deze lessen ook in Gelderland te volgen.

Kinderen ontdekken hoe je door middel van beweging, spel, massage, visualisatie, affirmaties en ademhalingstechnieken helemaal tot ontspanning kunt komen. En niet alleen dat, kinderen zitten beter in hun vel, krijgen meer zelfvertrouwen, kunnen zich beter concentreren, slapen beter, kunnen beter met stress omgaan en leren hun grenzen kennen en aangeven.

Ze kunnen beter omgaan met emoties, zoals boosheid, angst en verdriet. Ze hebben meer respect voor zichzelf en anderen.

Relax Kids is spelenderwijs in balans komen met de nadruk op ontladen van energie, plezier ervaren en vooral doen en beleven. Ze leren deze oefeningen in te zetten in het dagelijkse leven thuis en op school. Een mooie basis voor nu en in de toekomst.

Angerse kerstviering

ANGEREN - Op kerstochtend wordt in Angeren het feest van Christus' geboorte gevierd in het kerkje aan de dijk, Molenstraat 1.

Het gemengd koor van de Stichting Actieve Senioren Angeren, 'Zang en Vreugde' onder leiding van Frans Evers, verleent medewerking met oude en nieuwe kerstliederen. Natuurlijk is er ook veel samenzang.

De protestantse gemeente viert dit kerstfeest in een dienst van Schrift en Tafel met eucharistische gastvrijheid. Dominee Klaas Touwen: "In deze tijd vallen de verschillen tussen de kerken meer en meer weg. Van groter belang is dat wij open staan voor elkaar en proberen kerk voor het dorp te zijn." De kerstviering begint om 10.00 uur.

Angerse kerstviering

ANGEREN - Op kerstochtend wordt in Angeren het feest van Christus' geboorte gevierd in het kerkje aan de dijk, Molenstraat 1.

Het gemengd koor van de Stichting Actieve Senioren Angeren, 'Zang en Vreugde' onder leiding van Frans Evers, verleent medewerking met oude en nieuwe kerstliederen. Natuurlijk is er ook veel samenzang.

De protestantse gemeente viert dit kerstfeest in een dienst van Schrift en Tafel met eucharistische gastvrijheid. Dominee Klaas Touwen: "In deze tijd vallen de verschillen tussen de kerken meer en meer weg. Van groter belang is dat wij open staan voor elkaar en proberen kerk voor het dorp te zijn." De kerstviering begint om 10.00 uur.