GN Arnhem

30 september 2015

GN Arnhem 30 september 2015


Burgemeester trots op eerste Arnhemse Roze Loper

ARNHEM - “Arnhem is een tolerante stad. Een stad waar iedereen welkom is.” Met die woorden benadrukte burgemeester Herman Kaiser het belang van de eerste Roze Loper in Arnhem.

Kaiser sprak deze woorden afgelopen woensdag tijdens de uitreiking van de Roze Loper aan SWOA. De burgervader liet duidelijk blijken trots te zijn op de eerste Roze Loper in zijn stad en kwam hem dan ook met plezier uitreiken. Hopelijk zullen er nog velen volgen, zodat LHBT-ouderen zich straks overal in de stad thuis kunnen voelen.

Clem Bongers, grondlegger van de Roze Loper, legde uit waarom het thema ‘roze ouderen’ zo belangrijk is. Veel LHBT-ouderen leven in een isolement, omdat ze niet uit de kast durven komen. En soms, als ze al uit de kast komen, worden ze niet geaccepteerd of gezien. Met de Roze Loper in huis laat SWOA zien dat ook LHBT-ouderen welkom zijn, zich thuis kunnen voelen en geaccepteerd worden om wie ze zijn.

SWOA hoopt met deze voortrekkersrol ook andere organisaties over de streep te trekken en ze bewust te maken van de problematiek rond roze ouderen. SWOA heeft nog veel plannen rond het thema. Zo is een roze Levensboek in de maak en zijn er vergevorderde plannen voor een roze diner.

Ondernemersnetwerk Jong MKB Arnhem-Nijmegen vijftien jaar

ARNHEM/NIJMEGEN - Op 6 oktober viert Ondernemersnetwerk Jong MKB Arnhem-Nijmegen haar derde lustrum. Daarom zijn leden, sponsoren en introducés die dag van harte uitgenodigd voor een boeiende en smakelijke boottocht over de Waal. Met een verhaal van Rob Jaspers over hoe Nijmegen de Waal omarmt, over de Spiegelwaal, het toekomstige eiland, de Portugese kade en al die schitterende nieuwe bruggen.

Jong MKB Arnhem-Nijmegen heeft op dit moment ongeveer 65 leden die werkzaam zijn in heel diverse branches. Van elkaar leren, elkaar inspireren en succes realiseren zijn thema’s die maandelijks op de agenda staan. Jong MKB Arnhem-Nijmegen staat altijd open voor nieuwe leden! Iedere zelfstandige ondernemer die minder dan zeven jaar actief is, is welkom om vrijblijvend een eerste bijeenkomst bij te wonen (zie http://www.jongmkbkan.nl voor het jaarprogramma).

'Aardiger geestiger...'

ARNHEM – Stil staan is bewust worden. Bewust worden waar je met je aandacht bent, waar je aandacht naar toe gaat. Daar waar de geest naar toe gaat, volgt het lichaam vanzelf.

"Aan het eind van de week komen we bij elkaar en doen fysieke oefeningen, die ons mentaal sterken. We ontwikkelen ons vermogen om te focussen. Om ons fysieke en emotionele evenwicht te bewaren onder alle omstandigheden. Zo leren we om ons leven op een natuurlijke manier vorm te geven. De bijeenkomsten vinden plaats op vrijdagavond van 20 tot 20.30 uur in de speelzaal van de Omnibus in de Arnhemse wijk Schuytgraaf. De kosten van een bijeenkomst bedragen acht euro, maar proeven is natuurlijk altijd gratis. Voor meer informatie: Nico Looman 06 20093675"

Autivrouwencafé in Arnhem

ARNHEM - 7 oktober wordt in Zyp25, Zijpendaalseweg 25 in Arnhem het Autivrouwencafé gehouden. Vrouwen met autisme hebben hier de mogelijkheid om elkaar te ontmoeten en ervaringen uit te wisselen.

Woensdag 7 oktober is het thema Autisme en sociale (on)handigheid. Mensen met autisme hebben moeite met ‘invoelen’ en ‘aanvoelen’ van wat er in een andere persoon gebeurt. Daardoor is de kans op een 'faux pas' groter dan bij de niet-autistische mens. Een faux pas is een overtreding van de sociale regels of etiketten door het niet waarnemen van bepaalde signalen, verkeerd interpreteren van de sociale regels en cultuur of niet op de hoogte zijn hiervan.

"Betrap jij of je omgeving je weleens op een faux pas. Hoe ga je hiermee om? Kun je het van je af laten glijden? Belemmert het jou om mee te praten in een gesprek of contact te maken? De ene autivrouw zal hiermee anders omgaan dan de andere autivrouw en tijdens deze avond kun je je ervaringen met andere autivrouwen delen. Je bent van harte welkom!"

Het Autivrouwencafé wordt elke eerste woensdag van de maand gehouden. Iedere maand zal er een ander thema besproken worden. Om 19.30 uur gaat het café open. Het themagesprek is van 20.00 tot 21.00 uur. Tot 21.30 uur is er gelegenheid om na te praten. Vooraf aanmelden is niet nodig. De kosten zijn inclusief consumpties vijf euro per avond. Meer informatie staat op www.autivrouwencafe.nl.

Dierendag op stadsboerderij

ARNHEM - Dierendag staat wereldwijd op de agenda als een moment waarop mensen extra aandacht geven aan dieren. Stadsboerderij Presikhaaf biedt dierenliefhebbers op zondag 4 oktober tussen 13.30 en 15.30 uur een leuke middag aan die helemaal in het teken staat van dieren. De toegang is gratis.

Op de dierendagmiddag kun je van alles te weten komen over dieren. Een imker laat zien hoe honing wordt gemaakt en weet van alles te vertellen over bijen. Neem een kijkje in de dierenambulance en vraag de chauffeur over het werk van de dierenbescherming. Met het drollenspel leer je welk uitwerpsel van welk dier is en tijdens een rondleiding met de IVN door de heemtuin ontdek je hoe dieren overleven in de winter.

Natuurlijk kun je ook gewoon op bezoek komen bij onze boerderijdieren of konijnen aaien in de knuffelhoek. Neem je lievelingsknuffel mee om te laten repareren door de knuffeldokter of vraag hem om het pootje van je teddybeer in een mitella te zetten. De fotograaf van het natuurcentrum is aanwezig om tegen een kleine vergoeding jou en een lief boerderijdier op de foto te zetten. Op http://stadsboerderijpresikhaaf.nl/activiteiten/dierendag/ staat een overzicht van alle activiteiten.

Jeugdrugby: Overtuigende overwinning Gelderland

ARNHEM/ZEVENAAR – Het clusterjeugdteam van De Pigs uit Arnhem en De Duuvels uit de Liemers, spelend onder de naam Gelderland Rugby, boekte met 56-0 een overtuigende overwinning op de combinatie uit Dwingeloo en Havelte.

De 13- en 14-jarige rugbyers uit Gelderland waren op alle fronten sterker dan het team uit de kop van Overijssel. Zowel in scrums als het losse spel met de bal, waren ze de meerdere van de tegenstander. Dit veldoverwicht werd heel duidelijk gemaakt met de maar liefst tien tries die het team uit Gelderland drukte.

Opvallend is dat bij deze jonge spelers, zowel jongens en meisjes, de begrippen discipline en respect er al helemaal zitten, zowel naar tegenstander als referee. Zichtbaar is ook dat velen al een paar jaar rugby spelen. Een aantal behaalde eind vorig seizoen nog de 7e plaats op het NK voor de mini’s. Aangevuld met nieuwe spelers vormt het Gelderse team een leuke ambitieuze ploeg met perspectief voor de toekomst, al zijn nieuwe spelers altijd welkom.

Kidz brei- en haakcafé in bibliotheek Kronenburg

ARNHEM - Donderdag 8 oktober kunnen kids (vanaf acht jaar) van 15.30 tot 16.30 uur gezellig aanschuiven bij het Kidz brei- en haakcafé in Bibliotheek Kronenburg.

Elke tweede donderdag van de maand kunnen kinderen vanaf acht jaar samen breien en haken in Bibliotheek Kronenburg. Ook als je nog niet zo goed kunt breien of haken ben je welkom. Dominique Struik van wolwinkel 'Draadjes en Zo' helpt je verder op weg. Voor de kinderen staat ook wat lekkers te eten en drinken klaar.

De (gratis) activiteit vindt plaats in Bibliotheek Kronenburg aan de Kronenburggallerij 7. Inschrijven voor deze activiteit is niet nodig. Meer informatie staat op www.bibliotheekarnhem.nl/agenda.

Dans-bingo

ARNHEM - Op maandagmiddag 12 oktober kunt u in De Petersborg Slochterenweg 40 in Arnhem Zuid dansen op live muziek en meedoen met de bingo, die op dezelfde middag wordt gehouden.

Het wordt een gezellige dans-bingomiddag dus. De muziek wordt verzorgd door het Duo Pardon, een graag gezien tweetal in De Petersborg. Iedereen is welkom. Aanvang 14.00 uur; de zaal gaat open om 13.30 uur.

Go gaat op scherp

ARNHEM - Zoals velen al wel gemerkt hebben, is er in het afgelopen jaar al een aantal veranderingen binnen Go-optiek doorgevoerd, zoals het vervangen van horlogebatterijen.

Go-optiek heeft een nieuwe verandering. In plaats van de jaarlijkse opruiming aan het eind van het jaar heeft Go-optiek nu het hele jaar een aanbieding voor de kleine portemonnee. "U kunt al een complete bril op sterkte aanschaffen vanaf 69 euro. Heeft u ook nog recht op een vergoeding van de zorgverzekering dan kan Go-optiek dit voor u declareren. Het kan dus zijn dat u helemaal niets voor een bril hoeft te betalen. Ook is deze actie aantrekkelijk voor als u gewoon niet zo lang met uw bril wilt doen."

Go-optiek, winkelcentrum Rijkerswoerd, Achter de Coulissen 2A, 026 3272353; www.go-optiek.nl.

Nieuw! Slank- en fitprogramma!

ARNHEM - Vanaf 1 september is Bewegen in Arnhem gestart met het aanbieden van een slank- en fitprogramma voor haar leden. Met dit programma biedt Bewegen in Arnhem haar leden een compleet pakket om slanker en fitter te worden.

Het programma bestaat onder andere uit cardiotraining, krachttraining en voedingsadviezen. Ook zal er op locatie gewogen worden en zullen er intake- en adviesgesprekken gehouden worden. De verschillende soorten training zorgen voor een optimale mix van bewegen.

Het slank- en fitprogramma is een samenwerking tussen Bewegen in Arnhem en drie samenwerkingspartners: Sports & Health Rijnkade, In- en Outdoorsport en Sana Luna massage en voedingsadvies. Samen met de deelnemende leden van Bewegen in Arnhem zorgen deze partners voor een programma op maat. "Ben je lid van Bewegen in Arnhem en wil je actief je afslank doel behalen of fitter worden, maar heb je daarbij advies of een stuk achter de deur nodig? Meld je dan nu aan voor het Slank- en fitprogramma door een mail te sturen naar: administratie@bewegeninarnhem.nl.

Ben je nog geen lid van Bewegen in Arnhem, maar wil je wel graag deelnemen aan dit unieke programma? Word dan snel lid, ontvang een gratis fitheidstest en schrijf je voor het slank- en fitprogramma." Meer informatie staat op www.bewegeninarnhem.nl.

Kaartclub 't Natje

ARNHEM - Kaartclub 't Natje kaart vanaf 23 september 2015 elke woensdag van 20.00 tot 23.30 uur bij De Gaanderij, Driemondsplein 1 in Arnhem.

Iedereen is welkom. Het kaarten kost 2,50 euro per persoon.

Service en kwaliteit het hele jaar door! Glazenwasserij Baart zorgt voor degelijk brandschoon net werk

ARNHEM – Wie doet bij u de ramen? Keuze genoeg: er zijn vele glazenwasserijen, maar welk bedrijf maakt zijn beloftes waar? Wie komt er het hele jaar door de ramen wassen? Welke glazenwasserij verzorgt het werk tot in de puntjes? Bij Glazenwasserij Baart zit u goed. Niet voor niets mag dit bedrijf zich tot de grootste in de branche en wijde regio rekenen.

Vrijwel iedereen kent Glazenwasserij Baart. Want de jongens van Baart zie je overal in hun nette bedrijfskleding en herkenbare bedrijfswagens. Het zijn vaklui, die nog handmatig met ladder, emmer, trekker en spons het werk doen. Professionele glazenwassers, die bovenal kwaliteit leveren. Het hout rondom het raam en het kozijn wordt meegenomen. Je kunt de medewerkers zelfs inschakelen voor het schoonmaken van al het houtwerk, rolluiken, boeiboorden, trespa en dakkapellen. Zelfs voor het schoonmaken van dakgoten!

Glazenwasserij Baart komt altijd volgens afspraak. Sterker: klanten met de poort op slot of een huis met rolluiken, krijgen daags van te voren een sms-je!
De klant vindt na de wasbeurt een briefje met de gedane werkzaamheden in de brievenbus. De kosten kunnen achteraf per bank worden betaald. Door het vele werk in dezelfde wijken, werkt Glazenwasserij Baart uiterst voordelig.

Tip: Doe eens een bon of een jaarabonnement van Glazenwasserij Baart kado. Ideaal voor opa, oma en iemand, die 'alles' al heeft!

Glazenwasserij Baart, Eimerssingel West 33, Arnhem; telefoon 06 54690244; www.glazenwasserijbaart.nl.

ZLIM bodystyling Center Elst

ELST – Al vijftien jaar worden opzienbarende resultaten geboekt door het ZLIM bodystyling Center Elst van Mirjam Melchers. Ze heeft met haar team laten zien dat met de Zlim-methode succesvol afslanken mogelijk is! Door te sporten, oefenen, bewegen in de warmtecabines en… vooral in combinatie met een intensieve voedingsbegeleiding.

Veel dames zijn trots op hun figuur, die ze met begeleiding van Zlim bodystyling Center Elst hebben bereikt. Met name de kwaliteit en de vrouwvriendelijke omgeving doen hen zelfs vaak besluiten hier te blijven sporten en zo op gewicht en in vorm en conditie te blijven.

"Afvallen is voor velen moeilijk. Zeker in de beginperiode", vertelt Mirjam. "Wij zijn de stok achter de deur. Als je vastloopt, peppen we je op." Zlim biedt ondersteuning met twee keer per week in de studio een intensieve begeleiding bij de oefeningen in de warmtecabine, waarbij ook het eetpatroon met voedingsadvies een belangrijke plaats inneemt.

Er is de laatste jaren flink veel meer bekend geworden over voeding. "Wij vertellen wat voeding met je lichaam doet. Dat inzicht zorgt ervoor, dat je gemakkelijker kunt afvallen en op gewicht kunt blijven…"

De Zlim-methode zorgt dat je op een gezonde manier kilo's kunt afvallen, dat je omvang vermindert en je je fitter gaat voelen. Dat is allereerst het resultaat van het opvolgen van het op jou afgestemde voedingsadvies. "Plannen en keuzes maken", is het credo. We leren je een gezond normaal eetpatroon, waarbij je echt wel eens mag zondigen…"

ZLIM bodystyling Center, Dorpsstraat 29a, Elst; 0481 375189; www.zlimelst.nl.

Appels plukken bij Versmarkt Elden vanaf dinsdag 6 oktober

ELDEN – Vanaf 6 oktober kunt u appels plukken bij Versmarkt Elden tegen een aantrekkelijke meeneemprijs. Bij afname van drie kilo appels van 2,95 euro krijgt u zo lang de voorraad strekt twee kilo appels gratis erbij.

Is er iets lekkerder dan supervers? Vers, dat je ook nog eens haalt om de hoek in je eigen wijk of dorp? Dat kan in Elden bij de versmarkt van Martin van der Schaft en zijn vader. Je haalt bij Versmarkt Elden niet alleen brood, banket, aardappelen, groenten en fruit, ook tal van streekproducten. Versmarkt Elden kent veel klanten van oudsher; ook steeds meer 'nieuwe' klanten vanuit de omringende wijken weten de 'boerderijwinkel' te vinden én te waarderen.

Naast het brood van de echte warme bakker wordt een standaard banket aangeboden. In het weekend is er meer keus in gebak en op bestelling is veel mogelijk! Ook is er een assortiment broodgerelateerde artikelen als broodsmeersel en zelfs een keuze in kaas. Geheel in de traditie van een boerderij- of landwinkel zijn er ook streekproducten als sappen en dergelijke.

Veel klanten staan verbaasd over de unieke locatie van Versmarkt Elden met een eigen anderhalf hectare grote boomgaard. Met pruimen en kersen in de zomer en op dit moment nieuwe oogst appels en peren!

Versmarkt Elden, Rijksweg-West 70, Arnhem-Elden; 06 12118254.

Zangers gevraagd voor kerstnacht

ARNHEM - In opdracht van het prachtige Memorarium - voorheen Sint-Janskerk aan de Verlengde Hoflaan in Klarendal, Arnhem - wordt een ad hoc koor formeren voor een stemmig samenzijn in de kerstnacht 2015.

Opzet is: muziek en zang door koor, solisten, instrumentalisten; het kerstverhaal, en samenzang met alle aanwezigen. De kerk wordt speciaal voor deze gelegenheid sfeervol opgetuigd en wil een warm welkom bieden aan ieder die in deze nacht kaarslicht, intimiteit en (samen-)zang wil opzoeken.

Vind jij het leuk om aan dit eenmalige project mee te zingen in het koor? Welkom! Je ontvangt bladmuziek en ingezongen partijen vóór de eerste repetitie.

De repetitiedata zijn oktober 8, 15, 29; november 5, 12, 19, 26; december 3, 10. 19.00 - 21.00 uur; zondag 13 en 20 december in de kerk: 13.00 - 15.00 uur, De uitvoering is donderdag 24 december 22.00 - 23.30 uur, Deelname kost inclusief alle materiaal zeventig euro.

Info en/of aanmelden vóór 6 oktober bij monique.appels@live.nl; 06 45477492.

Daklozenopvang Arnhem zoekt nieuwe vrijwilligers

ARNHEM - Nachtopvang voor daklozen in Arnhem zoekt nieuwe vrijwilligers.

                

Een mens kiest niet zomaar om dakloos te zijn. Koude en natte winternachten zijn het zwaarst. Het Stoelenproject De Duif biedt de bezoekers een plek om tot rust te komen. Hulp van vrijwilligers is daarbij hard nodig. Iedereen kan helpen om de daklozen een goede nacht te geven.

Specifieke opleiding is niet vereist. Eén of twee maal per maand beschikbaar in overleg. Er wordt altijd gewerkt met een ervaren teamlid.

De opvang ligt aan Spoorwegstraat 11 (achter de Rembrandtbioscoop). Voor inlichtingen: bel 06 51111908 of mail: edmundboering@gmail.com; www.stoelenprojectdeduif.nl.

Taalhuis inloopspreekuur

ARNHEM - Iedereen die de Nederlandse taal (beter) wil leren lezen en schrijven, is welkom in het Taalhuis van de Bibliotheek Arnhem.

Het Taalhuis is er voor anderstaligen én voor mensen die hier geboren en getogen zijn. "Heb je een vraag over de Nederlandse taal, wil je taallessen gaan volgen of jouw taalvaardigheid verbeteren? Je kunt iedere donderdag tussen 10.00 - 12.00 uur terecht op het spreekuur in Bibliotheek Rozet bij het Taalpunt op de tweede verdieping."

Sterrenwacht Presikheaven: beleef de sterrenhemel

ARNHEM - Sterrenwacht Presikheaven toont je, samen met de afdeling Arnhem van de Jongerenwerkgroep voor Sterrenkunde, welke sterrenbeelden en planeten er de komende maand aan de avondhemel te zien zijn.

Iedere eerste zaterdag van de maand vertelt de jongerenwerkgroep je met behulp van hun computergestuurde planetarium meer over de sterrenwereld. Uiteraard ontbreken ook nieuwtjes uit de ruimtevaart en sterrenkunde niet en kun je vragen stellen. Van 14:30 tot 15:30 uur in de Bibliotheek Presikhaaf.

Herfsttoernooien klaverjassen en jokeren

ARNHEM - De Kaart Bond Nederland (KBN) houdt op 18 oktober drie herfsttoernooien: klaverjassen voor koppels KBN-systeem, klaverjassen voor koppels met 'Verplicht spelen' en een jokertoernooi.

De toernooien, waar men gratis aan mee kan doen, worden gehouden in de grote zaal van Ons Huis, De Brink 9 in Elden (Arnhem), aanvang 11.00 uur.

De Kaart Bond Nederland gaat voor het eerst een toernooi organiseren voor klaverjassen met verplicht spelen. Bij een groot aantal spelers is deze wijze van spelen geliefd. Ergo, men doet niet mee aan toernooien, waar louter volgens de regels van de KBN (met de mogelijkheid van passen) gespeeld wordt. Meer informatie staat op www.kaartbondnederland.nl. Zich aanmelden kan bij de heer S. van Beek, 06 23739713.

Zwammen door IVN in Heemtuin Presikhaaf

ARNHEM - Zwammen, paddenstoelen en schimmels vormen het accent van de herfst-IVN-wandeling in de Heemtuin van dit jaar. Het kan mee- of tegenvallen, maar er zijn altijd rottingsprocessen te zien in deze tijd van het jaar en zwammen doen daar aan mee.

Het aantal paddenstoelen en zwammen dat te zien is, is afhankelijk van de voorafgaande periode. Na warm en vochtig weer zijn er vèèl, bij kou en droogte komen er minder tot ontwikkeling, maar dan tóch vinden we wel iets. De natuurgidsen illustreren de kringloop in de natuur met allerlei voorbeelden. Ze gaan op zoek naar de diverse paddenstoelensoorten in de Heemtuin van Presikhaaf en eventueel ook in de directe omgeving daarvan. Je krijgt uitleg over het nut en de functies van paddenstoelen in het ecosysteem.

Foto: Maria Pompe

Met een spiegeltje licht je makkelijker een tipje van de sluier rond dit fenomeen. Dit kan je gratis meebeleven op zaterdag 10 oktober in de Heemtuin van Presikhaaf, die wordt beheerd door het Natuurcentrum. Om 14.00 uur is men welkom voor deze anderhalf uur durende rondleiding aan de Ruitenberglaan 4 in Arnhem.

Meer info over activiteiten van IVN Arnhem staat op www.ivn.nl/afdeling/arnhem.

Bushi Arnhem geeft judoles in De Laar Oost

ARNHEM - Op vrijdagmiddag is judoclub Bushi Arnhem gestart in Sport en spelzaal de Laar Oost met judoles. Judolerares Laura Gies is gestart met een leuk groepje kinderen vanaf vijf jaar. De judoles start om 15.30 uur. Laura is erkend judolerares en ze geeft al drie jaar judoles bij judo Duurstede. Lara moest zelf stoppen met haar wedstrijdjudo, vanwege een blessure en wil nu als lerares het plezier in het judo over te dragen aan anderen.

Wat judo is verwoordt Lotus van vijf, na haar eerste judolessen: "We gaan over elkaar heen rollen en op je buik naar de overkant. En vechten samen, dat je bovenop moet liggen. En dat is zo leuk! En ook nog echt judo mama, dat je moest staan en omgooien. Mag ik morgen weer, mam?"

Laura Gies leert de kinderen om rekening te houden met elkaar, respect, etiquette en discipline, maar centraal staat het plezier in sport en spel. De kinderen kunnen zich in een veilige omgeving uitleven. Al spelend leren ze judotechnieken: rollen, houdgrepen, en 'echt judo': judoworpen. Judo is samen stoeien met regels. Als uw zoon of dochter ook een keer wil proberen of judo leuk is, dan kan dat. Als u even mailt naar voorzitter@bushiarnhem.nl dan is er de mogelijkheid van een gratis proefles voor de judoles op vrijdagmiddag in de sport- en spelzaal Laar Oost.

Meer over judo en Bushi Arnhem staat op www.bushiarnhem.nl.

Signs of Hope in Bethlehemkerk

ARNHEM - Iedereen is welkom op de jaarlijkse thema-avond Signs of Hope in de Bethlehemkerk. De avond wordt georganiseerd door de Commissie Kerk & Israël van de protestantse gemeente Arnhem. Op woensdag 7 oktober om 20.00 uur. De toegang is gratis.

Centraal staat de korte documentaire Signs of Hope, die een indruk geeft van een andere kant van de situatie in Israël. Israël is een prachtig land, een bijzonder land. Maar ook een land vol problemen. Twee volken hebben claims op hetzelfde kleine stuk land. Met als gevolg een grimmig en soms gewelddadig conflict. Gelukkig staan er steeds weer mensen op die weigeren het conflict als onoplosbaar te zien. Bruggenbouwers die proberen de kloof te overbruggen door ontmoetingsprojecten.

De avond wordt ingeleid door Dineke Houtman, lid van de Protestantse Raad voor Kerk en Israël en bijzonder hoogleraar Jodendom en Joods-christelijke relaties PThU, afdeling Amsterdam.

Meer informatie: ds. Menno Leistra, E. menno.leistra.1955@gmail.com; 06 47080523. De Bethlehemkerk ligt aan de Honigkamp 25, Arnhem.

Sportief en gezellig sporten kan bij Gova

ARNHEM - BC Gova bestaat al velen jaren en toch gaat zij met de tijd mee en vernieuwt ook deze club. De vernieuwingen voor komend seizoen bestaan uit veranderende sportavonden, het proefspelen en een nieuwe starterscursus.

De speelavonden zijn gewijzigd en zijn nu op dinsdag- en donderdagavond. Beter, want daardoor is er een rustdag en dat is fijn voor je lijf èn voor je sociale leven. Tussendoor kun je aandacht besteden aan school, gezin of andere activiteiten.

Op negen banen kun je op dinsdagavond vrij spelen in sporthal De Laar West. Een fris opgeknapte sporthal met uitnodigende kantine voor de tweede helft. Op donderdagavond is er training vanaf 20.00 uur onder begeleiding van een prof verbeter je je techniek en conditie. Tot zestien jaar is de training van van 18.30 tot 20.00 uur. Proefspelen kan ook. Voor vijf euro per keer krijg je een racket te leen en kun je kiezen tussen de dinsdag- of de donderdagavond. Besluit je na een paar keer lid te worden dan krijg je tien euro korting op het lidmaatschap. Zie voor meer info: www.bcgova.nl.

Na een succesvolle cursus starten we opnieuw met 'Start met badminon'. Met gelijkgestemden leer je in tien weken de spelregels, de technieken en bouw je aan je conditie. Je leert gelijk ook mede-spelers kennen waardoor je niet alleen in een bestaande groep terecht komt. Er zijn cursussen voor de jeugd tot en met vijftien jaar en voor volwassenen. Interesse? Mail vrijblijvend naar info@bcgova.nl voor meer informatie.

Badmintonnen is een intensieve sport; op elk niveau te beoefenen. BC Gova biedt beiden aan. Je kunt als recreant aan de slag, maar competitie spelen is ook mogelijk.

Inloopspreekuur computers & internet

ARNHEM - Wil je gebruik maken van computers en internet en heb je hierover een vraag? Bijvoorbeeld hoe je dingen kunt opzoeken op internet, brieven kunt maken of kunt e-mailen? Kun je hulp gebruiken om van start te gaan? Kom dan langs tijdens het (gratis) wekelijkse inloopspreekuur op ons internetplein in de Bibliotheek Kronenburg.

Op vrijdagochtend van 10.00 tot 12.00 uur is er een vrijwilliger aanwezig om je te helpen met vragen en om uitleg te geven over bijvoorbeeld e-mail, Google, Facebook, Twitter, foto's bewerken of Microsoft Word. Je hoeft je vooraf niet aan te melden. De beschikbare tijd is afhankelijk van het aantal bezoekers. Voor vragen over software of hardware van computers is dit spreekuur niet bedoeld, hiervoor word je verwezen je naar je leverancier.

Cheap Laminaat garandeert de goedkoopste laminaatspecialist te zijn

ARNHEM – Sinds mei 2015 weten al vele klanten de weg naar Cheap Laminaat te vinden. De winkel is gevestigd aan Johan de Wittlaan 285 te Arnhem. "Cheap Laminaat heeft diverse soorten vloeren zoals, hout laminaat, tegellaminaat, pvc, tapijt en vinyl", aldus eigenaresse Asli Dilsiz.

Cheap Laminaat koopt de producten rechtstreeks vanuit de fabriek zonder tussenpersonen. Hierdoor is Cheap Laminaat gegarandeerd de goedkoopste in de regio. Het bedrijf beschikt ook over een bezorg- en legservice. "U kunt uw bestelling laten bezorgen en laten leggen op elke gewenste locatie door heel Nederland." Tevens is Cheap Laminaat druk bezig met het ontwerpen van een eigen catalogus waardoor de klanten hun inspiratie kunnen op doen. Als neventaak zal Cheap Laminaat ook verschillende soorten met grote meubeloutlets samenwerken. De meubels zijn terug te zien in onze catalogus. ''Ik ben zo benieuwd naar het eind resultaat van onze catalogus. Het is totaal mijn eigen creatie en ideeën.'' Eigenaresse Asli Dilsiz heeft ook haar eigen logo, website en huisstijl zelf ontworpen. Cheap laminaat heeft bijna elke maand verschillende soorten acties. De actie is deze maand: bij aankoop van diverse soorten laminaat krijgt u de ondervloer geheel gratis.

Cheap Laminaat, Johan de Wittlaan 285, 026-3828662, www.cheaplaminaat.com ook te volgen via facebook: facebook.com/cheaplaminaat.

Ook deze herfst en winter kleur en fleur in tuin en op terras Winterviolen van kwekerij Gerritsen, dé specialist bij uitstek in Huissen!

HUISSEN – Wat is er leuker en vrolijker dan een tuin en terras vol fleurige planten en bloemen! En in de herfst en winter hoeven we echt niet zonder te doen! Want wat te denken van de winterviolen, die er in veel kleurvariaties zijn. Kijk maar eens bij kwekerij Gerritsen in Huissen.

De winterviolen staan niet alleen prachtig in de border, ook in kuipen en bakken doen ze het goed! Groot- en kleinbloemigen. Wie volop van de winterviolen wil genieten, koopt ze rechtstreeks van de kweker. Kwekerij Gerritsen heeft ze speciaal voor de particuliere verkoop gekweekt. In grote potten, zodat er weer een seizoen lang van genoten kan worden.

Kwekerij Gerritsen is dé specialist in deze regio als het om winterviolen gaat. Je vindt hier het allernieuwste en... je kunt er in de kas zelf je viooltjes uitzoeken. Neem gerust het bakje en potten mee, waarin ze moeten staan en zoek de beste kleurcombinaties uit! De viooltjes zijn van hoge kwaliteit tegen een alleszins vriendelijke prijs en kunnen tegen een nachtvorstje! Ga maar eens naar al dat moois kijken. En kijk ook eens naar die prachtige heideplanten en gaultheria's (bergthee) met fraaie rode bessen. Ook siergras, laurier en palmpjes doen het dit jaargetijde goed.

Boomschors, potaarde, hydrokorrels of tuinaarde nodig? Ook dat wordt geleverd door Wilbert en Anita Gerritsen met het juiste advies er gratis bij!

De kwekerij is geopend van maandag tot en met zaterdag van 09.00 tot 12.00 uur en van 13.00 tot 17.00 uur.

Kwekerij Gerritsen, Polseweg 23, Huissen; telefoon 026 3251933; www.kwekerijgerritsen.nl.

Winter Veiligheidsweek bij Wouter Hageman

GENDT - Is uw auto klaar voor de winter? Van dinsdag 6 tot en met zaterdag 11 oktober staan wij voor u klaar om uw auto een gratis Winter Veiligheidscheck te geven. Wij inspecteren uw auto op tien belangrijke punten die tijdens de herfst- en winterperiode het meest op de proef worden gesteld.

Schokdempers zijn belangrijker dan u denkt. Tijdens de Wouter Hageman Winter Veiligheidstest voeren we ook een moderne schokdempertest uit. Uw schokdempers houden uw auto in het spoor als u remt, in bochten en over hobbelige keien rijdt of last hebt van sterke zijwind. Zijn uw schokdempers versleten, dan wordt uw remweg langer, verliest u de controle in bochten, heeft u meer kans op aquaplaning en slijten uw banden en dragende chassisdelen sneller. Ook verbruikt u meer brandstof wanneer de schokdempers niet optimaal werken.

Geen slip, maar grip. Hoe staat het met uw winterbanden? Tijdens de Wouter Hageman Veiligheidscheck adviseren we u ook graag over een perfect passende set winterbanden. Eenmaal gewend aan het rijden op winterbanden wilt u nooit meer zonder.

Koop u voor 17 oktober uw vier winterbanden op stalen of lichtmetalen velgen dan profiteert u van: gratis montage! Wij monteren uw nieuwe set winterbanden gratis en netjes op uw auto en u krijgt uw auto als nieuw terug! Wij wassen, poetsen & stofzuigen uw auto. Als u uw auto weer komt ophalen glimt hij weer als nieuw, en ruikt hij heerlijk fris! Een geweldige ervaring. Gewoon gratis.

Gratis
De Wouter Hageman Winter Veiligheidscheck voeren wij helemaal gratis uit. Kom langs! Een afspraak maken voor de Winter Veiligheidscheck is niet nodig, maar wel handig. Bel 0481 425000 of regel het online: http://www.wouterhageman.nl/werkplaatsafspraak.

15 / 24

16 / 24

18 / 24

20 / 24

'Door klein te zijn rekenen we kleine prijzen...' Meubelen op maat bij Melika Meubelmakerij

Richard en dochter Melika (naar wie de meubelmakerij is genoemd) tussen de meubelen voor het bedrijf

ARNHEM – Je bent al maanden op zoek naar dat ene kastje voor in de kamer. Of naar een tafel van een afwijkende maat. Dan heeft Richard Krishnadath de oplossing! Als meubelmaker vervaardigt hij meubelen op maat. Geheel naar wens van de klant, ook wat betreft het materiaal en afwerking.

Melika Meubelmakerij heeft deze zomer al naam en faam gemaakt met vooral buitenmeubelen van steigerhout. Niet alleen door de kwalitatief hoogstaande afwerking, ook door de lage prijzen.

Wie ergens een meubel heeft gezien en dit anders qua uitvoering wenst, of wie een eigen ontwerpidee heeft, moet beslist eens met Melika contact opnemen. "Kom met een fotootje en afmetingen." Ook zijn er vele afwerkingen mogelijk: van diverse washkleuren tot en met hoogglans. Kijk maar eens op de website, waarop een flink aantal voorbeelden staan: van tafels, banken, kasten tot en met zelfs keukens toe!

Melika Meubelmakerij, Akkerwindestraat 37a, Arnhem; 06 53152933; www.melikameubelmakerij.nl.

Huis en bedrijf op en top beveiligd door Ramar Communicatie & Security

ARNHEM – Je huis of bedrijfspand beveiligd door Ramar Communicatie & Security. Dat is een geruststellende gedachte. Dit gecertificeerd en door VEB erkend bedrijf met jarenlange ervaring in het aanleggen en beheren van alarm, camera, en zorgsystemen is ook actief in aanleg van datanetwerken en home automation.

Ramar Communicatie & Security is het bedrijf van Ramon Stoffelen en Marlon van Zeist. Beiden zijn specialist in alarm-, camera- en zorgsystemen. Daarnaast is domotica een steeds groter wordend werkterrein voor Ramar. "Op afstand via iPad of iPhone met één druk op de knop in huis alles geregeld: van verwarming tot aan de (schemer)verlichting en de bediening van toegangspoorten. Zelfs op afstand een kijkje nemen in het pand is geen enkel probleem", aldus Ramon en Marlon, een klein hecht team, dat meedenkend werkt en vierentwintig uur per dag bereikbaar is.

Ramar Communicatie & Security, Martensbongerd 17, Arnhem; 085 4019464; www.ramar-communicatie.nl; www.ramar-security.nl.

21 / 24

22 / 24

24 / 24