GN Nijmegen-Noord

14 augustus 2019

GN Nijmegen-Noord 14 augustus 2019


Singen en Swingen in De Schakel in Oosterhout

Koor en bigband. (foto: Jacintha) Jacintha

OOSTERHOUT - Bigband Mainstream Connection uit het Maas-Waalgebied onder leiding van Bas Konings en Popkoor Klif Eastwood Singers uit Nijmegen-Noord onder leiding van Geerten Peek houden op zaterdag 2 november een avond waarbij de voetjes van de vloer mogen!                                                                                

Het is niet de eerste keer dat zij samen een gezellige avond organiseren. Ze brengen een breed repertoire waarbij je haast niet stil kunt blijven zitten en vanzelf mee gaat zingen. Het wordt een mix van Nederlands- en Engelstalige nummers, voor ieder wat wils.

"Wij zien jullie graag op zaterdag 2 november vanaf 20:00 uur in dorpshuis De Schakel, De Honsvoet 2 in Oosterhout. De bar is de hele avond open. Het belooft een gezellige en ongedwongen Sing & Swing avond te worden. Kaarten zijn verkrijgbaar in de voorverkoop à tien euro via jdanielsjkoperberg@upcmail.nl of aan de kassa bij aanvang voor 12,50 euro.

In het nieuwe biebseizoen is weer van alles te doen

Zet eens een VR-bril op in de bieb. (foto: Marcel Krijgsman) Marcel Krijgsman

REGIO - In de bibliotheek kun je natuurlijk heel veel boeken en tijdschriften lezen en lenen, maar er gebeurt nog véél meer! Wat dacht je van kindercolleges, digitale workshops, verhalen uit de teletijdmachine en lezingen? Eigenlijk teveel om op te noemen. In het nieuwe programmaboekje van de Bibliotheek Gelderland Zuid zijn alle activiteiten voor het seizoen 2019/2020 gebundeld.

Nieuw dit jaar is de DigiDemo 50+ in Bibliotheek Elst. Tijdens deze gratis demonstraties kunnen 50-plussers kennismaken met nieuwe digitale technieken, zoals Virtual Reality, robots en een greenscreen. Ook nieuw zijn de verhalen voor kinderen uit de teletijdmachine: verhalen over andere tijden en werelden.

Verder vinden er weer een aantal hoorcolleges plaats in de bibliotheken in Zetten en Elst. Een tipje van de sluier: psychiater Julia Liefferink vertelt op donderdag 24 oktober in Bibliotheek Elst over de opvang en behandeling van psychiatrische patiënten. Op woensdag 11 december is hoogleraar voeding Lisette de Groot te gast in Bibliotheek Zetten om te praten over voeding en vitaliteit op hogere leeftijd.

Kinderen kunnen in de Digi Playground van de bieb naar hartenlust experimenteren met nieuwe digitale technieken. Zet bijvoorbeeld eens een VR-bril op in Bibliotheek Zetten. Tijdens de kindercolleges leer je van alles over vogels van een echte vogelaar en over plaagdieren als ratten en kakkerlakken. Alle kinderactiviteiten zijn gratis toegankelijk.

Meer weten over het nieuwe programma van de Bibliotheek Gelderland Zuid? Kijk op www.obgz.nl voor meer informatie. Of pak een programmaboekje mee in de bieb.

Dag van de bloemrijke akkerranden

BETUWE - Zaterdag 17 augustus is het de dag van de bloemrijke akkerranden. Om 10.00 uur is de officiële opening bij Landwinkel de Woerdt, Woerdsestraat 4 in Ressen. Kinderburgemeesters Salma Bensiali (gemeente Overbetuwe) en Tess Elbers (gemeente Lingewaard) en wethouders Dimitri Horsthuis (Overbetuwe) en Aart Slob (Lingewaard) openen het programma.

Daarna kunnen bezoekers langs de route met bloemrijke akkerranden fietsen of rijden. De route is te vinden op www.gelderseroutes.nl (met zoekterm 'akkerranden').

Op de volgende locaties wordt het publiek geïnformeerd over wat deze akkerranden zo bijzonder maakt:

Bloemrijke akkerrand aan het fietspad langs de Linge, Angeren; Bloemrijke akkerrand bij landwinkel De Woerdt, Woerdsestraat 4, Ressen; In Het Pakhuis, Boelenhamsestraat 7 in Hemmen; Landerij De Park, De Park 12 in Elst.

Hier ontvangen bezoekers een zakje zaad met een wilde bloemenmengsel en een appel. Ook zijn er kraampjes met informatie over de activiteiten van onder andere Wilde Bijenwerkgroep, Knotgroep Heteren, Weidevogelwerkgroep, Stichting Lingewaard Natuurlijk, Bijenstal Landerij De Park, IVN RijnWaal, Loket Duurzaam Wonen Plus, Overbetuwe Groen Natuurlijk en de Agrarische Natuurvereniging.

De akkerrandendag wordt gehouden om extra aandacht te vragen voor het bijzondere project waarin ruim twintig agrariërs waardevolle en kleurrijke akkerranden terugbrengen in het Betuwse landschap. Bloemrijke akkerranden dragen bij aan de biodiversiteit en zijn belangrijk voor dieren die afhankelijk zijn van het boerenland. Bijvoorbeeld vogels, maar ook muizen die op hun beurt weer voedsel zijn voor roofvogels. Waardevol voor de natuur, maar ook zeer waardevol voor de mensen die kunnen genieten van kleurrijke bloemen, de zoemende bijen en fladderende vlinders.

De agrariërs werken in dit project samen met de gemeenten Overbetuwe en Lingewaard, Provincie Gelderland, Land- en Tuinbouw Organisatie Nederland (LTO), Park Lingezegen en Agrarische natuurverenging Lingestreek.

Peertjes plukken

Tevreden? (foto: Leo Starink)

ELST - Op vrijdag 16 augustus, van 14 tot 16 uur, gaan we weer peertjes plukken aan De Wuurde in Elst (de weg naar Eimeren). Doet u ook mee? Voor 25 cent per kilo mag u zelf de ladder op klimmen (kinderen onder begeleiding van hun ouders of anderen), en gaan we de zomerpeertjes plukken.

"Aan dezelfde bomen hangen ook de stoofpeertjes, maar die zijn pas later rijp. Wij zorgen voor ladders en emmers. 'Stichting Overbetuwe Groen Natuurlijk' wil zulke landschapselementen bewaren en verzorgen. In de winter snoeien we de bomen en overleggen we met de eigenaar over het beheer. Hoe mooi kan onze gemeente eruit zien!", aldus voorzitter Leo Starink, 06 37403725.

Senioren Actief Bemmel

BEMMEL - Op dinsdagavond 1 oktober start een cursus Spaans voor beginners van 20.45-22.15 uur in De Kinkel in Bemmel.

Het is een cursus van 24 lessen van 1,5 uur en de kosten zijn 95,00 euro, inclusief twee boeken. U kunt zich hiervoor al opgeven.

Per dinsdagavond 3 september start er een extra uur tai chi van 18.45-19.45 uur voor al onze jongere senioren in De Kinkel in Bemmel. U kunt zich hiervoor al opgeven.

Op de woensdagmiddag is er om de week een bingo- en instuifmiddag. Iedereen is er welkom.

Voor (meer) informatie kan men bellen, (bij voorkeur tussen 16.00- 18.00 uur) met: Cursuscoördinatoren Senioren Actief Bemmel SAB: Willemien Hermsen, 0481 463555 of José van Rossum, 0481 461856.

OBHR: Dé spel- en sportgroep voor hartpatiënten

LINGEWAARD - O.B.H.R. is aangesloten bij Harteraad en dé spel- en sportgroep voor hartpatiënten in regio Lingewaard. "We richten ons op mannelijke en vrouwelijke hart- en vaatpatiënten. Zij hebben net als 'gezonde' mensen verschillende redenen om te sporten. Vaak gaat het om plezier, het gevoel er weer bij te horen, contact met lotgenoten maar ook ter preventie en leren verkennen van eigen grenzen. Een deel van onze leden is vanuit de hartrevalidatie terecht gekomen bij onze sportgroep. Maar er zijn ook mensen met hartfalen of een stabiele angina pectoris, welke enkel medicatie krijgen vanuit de arts. Ook deze groep is bij ons van harte welkom!"

"Wij sporten op verantwoorde wijze waarin een ieder op zijn/haar eigen niveau kan deelnemen. Dit alles onder het motto 'Alles mag, niets moet'. Onder deskundige begeleiding van een sport/spelcoach is er wekelijks een gevarieerd sportaanbod, zowel qua activiteiten als qua intensiteit. Oefeningen worden in meerdere vormen aangeboden, zodat een ieder op eigen niveau kan sporten.
Waarom zou u zich moeten aansluiten bij OBHR? Omdat regelmatig bewegen onder andere leidt tot: toename van het inspanningsvermogen, psychisch en sociaal welbevinden en kwaliteit van leven. Daarbij komt dat wij een enorm gezellige en fanatieke groep zijn en wie wil daar nou niet bijhoren? Kom bij ons sporten onder deskundige begeleiding. Wij sporten op woensdag van 18.30 – 19.30 uur in sporthal Walburgen Nijmeegsestraat 65c in Gendt. Kom langs, kijk op www.OBHR.nl, bel 0481-421850 of mail naar info@obhr.nl. Wij zien u graag verschijnen.

Autismemarkt Lingewaard

LINGEWAARD - Ouders, verzorgers, verwijzers en betrokkenen van kinderen, jongeren en (jong) volwassenen met autisme zijn op woensdag 18 september van 19.00 tot 21.00 uur welkom in de Cuperstraat 9 bij Stichting Welzijn Lingewaard.

Naast informatie over het opvoeden, ondersteunen en begeleiden bij autisme is er ook informatie over sporten, studiekeuzes, werk, wonen en vrijetijdsbesteding. Speciale aandacht, middels workshops is er voor de methodiek ‘Brain Blocks’. Een manier om door middel van ‘beelden’ en blokjes inzicht te krijgen in ervaringen in het brein. Een handig hulpmiddel om elkaar onderling beter te begrijpen.

De avond zal ingeleid worden door Inez Ronk, 22 jaar, beginnend autismecoach en ervaringsdeskundige. Een greep uit de genodigde organisaties: MEE, Bureau Backpackerz, Kasteelsche Hof, ABC Bemmel, ABO ondersteuning, Krekel Autisme coaching, Essentie- Coaching & Begeleiding, Autisme Informatiecentrum, Uniek Sporten, SWL Gezinsondersteuning Plus, Circusschool Stoffel, De Groote Locht, WMO en Jeugdconsulent gemeente Lingewaard, Rijnstad maatschappelijk werk, Clubavond ASS voor jongeren met verstandelijke beperking, Oudergroep ASS, Specialistische Oppas Centrale SOC, Het Land van Zin en Zijn en Autinoom prikkelarm wonen, Auti24.

Aanmelden vooraf is niet noodzakelijk maar wel wenselijk. Dit kan via het SWL Meldpunt, 088 2552555 of email: meldpunt@swlingewaard.nl onder vermelding van naam, aantal personen en ‘Autismemarkt’.

Huissense Boekenmarkt

HUISSEN - Op zaterdag 7 september van 10.00 tot 17.00 uur wordt in het Gelderse stadje Huissen voor de zestiende keer de Huissense boekenmarkt gehouden.

In het centrum van Huissen, Vierakkerstraat, de Markt, Langestraat en op het Raadhuisplein staan zo'n 75 kramen opgesteld. Er is een gevarieerd aanbod van (tweedehands) boeken. Naast de handelaren staan er veel standhouders die hun zolder of boekenkast hebben opgeruimd.

PWA start 'Music Kids'-cursus

ELST - Wilt uw kind de muzikale wereld ontdekken? Welkom in basisopleiding 'Music Kids' van PWA! Muziekvereniging PWA uit Elst start op donderdagmiddag 5 september een nieuwe opleiding waarin de basis wordt gelegd voor de muzikale vorming.

Na de zomer wordt de succesvolle blokfluitcursus 'Music Kids' , in een vernieuwde vorm, verzorgd door Jetty Dokter. Jetty is afgestudeerd op dwarsfluit en schoolmuziek aan het conservatorium in Arnhem en voor zang aan de Schumann Academie in Zwolle. Met haar creatieve aanpak, ervaring en enthousiasme heeft PWA de juiste docente weten te vinden voor de 'Music Kids'.

De 'Music Kids'-cursus van PWA duurt vier maanden (september tot en met december) en bevat ongeveer achttien lessen van 45 minuten. De lessen zijn op donderdagmiddag van 16.15 tot 17.00 uur in basisschool De Sunte Werfert in Elst. De cursus is bedoeld voor kinderen van groep 3 - 8 van de basisschool.

In achttien lessen wordt de basis gelegd van de muzikale vorming en wordt ruim aandacht gegeven aan oriëntatie om eventueel door te kunnen stromen naar een ander muziekinstrument.

Het cursusgeld bedraagt 19 euro per maand. Tijdens de eerste les ontvangt elke deelnemer een eigen blokfluit en lesboek, de kosten hiervoor bedragen 20 euro.

"Wilt u uw kind aanmelden voor deze cursus of heeft u vragen? Dan kunt u mailen naar info@pwa-elst.nl." Naast de blokfluitcursus 'Music Kids' heeft PWA ook de mogelijkheid om muzieklessen te volgen voor saxofoon, trompet, hoorn, bariton, trombone, dwarsfluit en klarinet. Voor meer informatie kan men mailen naar info@pwa-elst.nl.

Nacht van de Vleermuis

NIJMEGEN - In het laatste weekend van augustus is het de Europese Nacht van de Vleermuis. Door heel Nederland worden er activiteiten georganiseerd voor volwassenen en kinderen. Meer informatie staat op: www.nachtvandevleermuis.nl.

IVN Rijk van Nijmegen doet mee aan deze bijzondere activiteit die zal plaatsvinden op zaterdag 24 augustus in Park Brakkenstein. Startlocatie is de Botanische Tuin aan de d'Almarasweg 22d in Nijmegen.

De kosten bedragen twee euro. Kinderen onder de 16 jaar, IVN-leden, KNNV-leden en leden van Groei en Bloei mogen gratis mee. "We beginnen deze avond om 20.15 uur met een inleiding door vleermuisspecialist Nanne Nauta in de botanische tuin. Hij zal ons alles vertellen over het leven van de vleermuis zodat we om 21.00 uur goed voorbereid op pad kunnen. Het einde zal rond 22.30 uur zijn. Het staat eenieder vrij om de inleiding over te slaan en alleen aan de wandeling mee te doen.

We zullen deze avond gaan kijken en luisteren welke vleermuizen er in dit stukje Nijmegen rondvliegen, we doen dit onder andere met een vleermuisdetector. Een leuke en spannende activiteit voor jong en oud."

Meer informatie: www.ivn.nl/afdeling/nijmegen-rijk-van of Paul Leenders, 024 3972405.

Dierengeluiden Augustus, dus wespen

Wesp eet 'mijn' honing.

HETEREN - Wespen vallen het barbecue vlees aan en gebruiken jou gebak om hun honger naar zoetigheid te stillen. Waarom doen wespen dit? Omdat ons eten vaak ook hun eten is.

Wespen leven van eiwitten en suiker. Eiwitten halen ze uit vlees. Vlees voeren ze ook aan hun larven in het nest. Na het eten scheiden de larven een zoete stof af dat dan weer voedsel is voor de wesp. In augustus als de larven groot zijn moeten de wespen zelf op zoek naar zoetigheid. Daarbij kunnen ze zich heel vervelend en opdringerig gedragen in de tuin en op het terras. Wij hebben de nijging om dan naar de wespen te slaan, maar wespen steken alleen als ze zich bedreigd voelen en als je dan gestoken bent scheiden ze ook nog een stof af die andere wespen aantrekt. Ja dat is dubbel vervelend want dan komen er nog een aantal van die vervelende beestjes op je af.

Er zijn duizenden soorten wespen. Van de meeste soorten hebben we helemaal geen last, last hebben we eigenlijk alleen van de gewone wesp die in de zomer in nesten leven, net als de nuttige bijen. Maar wespen zijn eigenlijk ook best nuttig want in de zomer als de larven moeten groeien vangen deze wespen een heleboel vliegen, muggen en teken om aan hun larven te voeren. Maar inderdaad als de larven niet meer gevoerd hoeven te worden komen ze op ons mensen af om het benodigde vlees en de benodigde suiker te 'stelen'. Vervelend, maar denk eraan dat wespen alleen steken als ze zich bedreigd voelen. Dus blijf rustig en ga niet lopen slaan naar de wespen. Overal zijn 'vervelende' wespen, dus ook bij ons op Landgoed Overbetuwe aan de Uilenburgsestraat in Heteren.

Creatief Centrum Nijmegen-Zuid weer open

NIJMEGEN - Vanaf maandag 12 augustus zijn onze deuren weer op werkdagen geopend van 9.00 tot 16.00.Kom gezellig een kijkje nemen om ideeën op te doen voor een nieuwe hobby.


Iedereen van 18 jaar en ouder is welkom om gratis een dagdeel mee te draaien om te kijken of een hobby iets voor je is en/of de sfeer in de groep leuk is. De zomer is al weer bijna voorbij en de herfst staat voor de deur, dus tijd om plezierig met andere met een hobby bezig te zijn. Knip nu dit artikel uit en kom naar het Creatief Centrum voor een gratis consumptie bij de bar.
Wij zijn te vinden in Tolhuis 44-44 te Nijmegen. Voor meer info kunt u bellen naar 024-3452113

Ontdek de Romein in jezelf!

NIJMEGEN - Kom deze zomer naar Museumpark Orientalis en kruip in de huid van een Romein! Tijdens de Romeinse Zomer is t/m 25 augustus een bomvol programma gepland voor jong en oud. Zodra je de Romeinse Straat binnenstapt, bevind je je in de wereld van de Romeinen.

Kinderen kunnen meedoen aan een Romeinse soldatentraining, waarbij een Romeinse legionair gaat testen of jij geschikt bent voor het Romeinse leger. Laat zien hoe snel, fit en slim jij bent en verdien je legionairsdiploma! Ook is er een echte Romeinse beautysalon, waar je je haar op Romeinse manier kunt laten opmaken en een Romeinse massage kunt krijgen. Geniet van een heerlijke Romeinse maaltijd in de herberg en laat je inspireren door verschillende Romeinse ambachten!

De hele Romeinse Zomer zijn de Romeinenrugzakjes voor kinderen gratis. In de rugzak vind je een speurtocht én alles wat je nodig hebt om leuke Romeinse opdrachten door het park te doen! (max. 2 rugzakjes per volwassene). Kijk gauw op www.museumparkorientalis.nl voor het programma!

Ontdek de Romein in jezelf!

NIJMEGEN - Kom deze zomer naar Museumpark Orientalis en kruip in de huid van een Romein! Tijdens de Romeinse Zomer is t/m 25 augustus een bomvol programma gepland voor jong en oud. Zodra je de Romeinse Straat binnenstapt, bevind je je in de wereld van de Romeinen.

Kinderen kunnen meedoen aan een Romeinse soldatentraining, waarbij een Romeinse legionair gaat testen of jij geschikt bent voor het Romeinse leger. Laat zien hoe snel, fit en slim jij bent en verdien je legionairsdiploma! Ook is er een echte Romeinse beautysalon, waar je je haar op Romeinse manier kunt laten opmaken en een Romeinse massage kunt krijgen. Geniet van een heerlijke Romeinse maaltijd in de herberg en laat je inspireren door verschillende Romeinse ambachten!

De hele Romeinse Zomer zijn de Romeinenrugzakjes voor kinderen gratis. In de rugzak vind je een speurtocht én alles wat je nodig hebt om leuke Romeinse opdrachten door het park te doen! (max. 2 rugzakjes per volwassene). Kijk gauw op www.museumparkorientalis.nl voor het programma!

Nacht van de Vleermuis

NIJMEGEN - In het laatste weekend van augustus is het de Europese Nacht van de Vleermuis. Door heel Nederland worden er activiteiten georganiseerd voor volwassenen en kinderen. Meer informatie staat op: www.nachtvandevleermuis.nl.

IVN Rijk van Nijmegen doet mee aan deze bijzondere activiteit die zal plaatsvinden op zaterdag 24 augustus in Park Brakkenstein. Startlocatie is de Botanische Tuin aan de d'Almarasweg 22d in Nijmegen.

De kosten bedragen twee euro. Kinderen onder de 16 jaar, IVN-leden, KNNV-leden en leden van Groei en Bloei mogen gratis mee. "We beginnen deze avond om 20.15 uur met een inleiding door vleermuisspecialist Nanne Nauta in de botanische tuin. Hij zal ons alles vertellen over het leven van de vleermuis zodat we om 21.00 uur goed voorbereid op pad kunnen. Het einde zal rond 22.30 uur zijn. Het staat eenieder vrij om de inleiding over te slaan en alleen aan de wandeling mee te doen.

We zullen deze avond gaan kijken en luisteren welke vleermuizen er in dit stukje Nijmegen rondvliegen, we doen dit onder andere met een vleermuisdetector. Een leuke en spannende activiteit voor jong en oud."

Meer informatie: www.ivn.nl/afdeling/nijmegen-rijk-van of Paul Leenders, 024 3972405.

Druk Lingewaards Mannenkoor

Opperste concentratie. (foto: Jan Startman) Jan Startman

HUISSEN - Het Lingewaards Mannenkoor heeft het druk. Er wordt wat af vergaderd bij het koor. Commissie zus en commissie zo, maar laten we bij het begin beginnen.

Wat het meeste voorbereiding nodig heeft is de organisatie van het eeuwfeest van honderd jaar Mannenzang in Huissen. Langzaam maar zeker valt alles op zijn plaats en inmiddels is bekend welke fantastische koren uit Lingewaard de feestvreugde komen vergroten op zondag 29 september. Het lijkt nog een eind weg maar het is het maar zo. Wat kun je verwachten op die zondagmiddag? Dat houden we nog even geheim, maar het wordt een breed spectrum aan zangstijlen. Dus voor ieder wat wils.

Het andere onderwerp van aandacht is de jaarlijkse boekenmarkt. Die valt dit jaar op zaterdag, 7 september. Dat is niet zo moeilijk te organiseren, daar hebben we onze penningmeester voor.

De moeilijkheid zit 'm in de logistiek. Die bewuste zaterdag moeten er uit de boekenopslag een berg boeken bij elkaar gezocht worden als verkoopwaar. Zie je het gebeuren? Uit het magazijn, in een auto (of meerdere), uitladen op de stand bij het Raadhuisplein, alles netjes neerzetten en dan mag jij het gezochte boek kopen of gewoon lekker rondsnuffelen in een breed assortiment fraaie boeken.

"Oh, en mocht je een keertje komen luisteren naar ons koor, wellicht meezingen, een telefoontje naar Theo Vermaas, 026 3257408 is voldoende."

Kika Workout door Bewust Fit en Gezond

Full Body Workout door 'Bewust fit en gezond'.

ELST - De Kika Carwash-actie van vrijdag 28 juni was een groot succes, maar in aanloop naar de Vestingloop in Hellevoetsluis (die in het teken staat van Kika Kinderen Kankervrij) staat er nog een goededoelenactie van Tesse Danen op het programma.

Op zondag 18 augustus wordt er een outdoortraining georganiseerd voor de jeugd in samenwerking met 'Bewust Fit en Gezond'. Deze organisatie geeft outdoor- en runningtrainingen. De nadruk van de workout ligt dit keer op de jeugd (vanwege Kika) en het zal een pittige training worden met battle ropes, kettlebells, burpees, planken et cetera.

De training begint om 11.00 uur en zal een uur duren. Deelnemen kost minimaal vijf euro (meer mag altijd voor het goede doel). Alle opbrengsten van deze workout gaan naar Kika.

Locatie is de Platinaweg in Elst (achter de Rabobank op industrieterrein de Aam). Dit is ook de vaste trainingslocatie van Bewust Fit en Gezond op de dinsdag- en donderdagavond en zondagmorgen.

Aanmelden kan via bewustfitengezond@gmail.com. (op de dag aanmelden mag ook, maar om een inschatting te maken hoeveel deelnemers verwacht worden, verdient vooraf aanmelden de voorkeur.

Zomerstruinen in Bemmelse Waard

Torenvalk. (foto: Gijsbert Peelen SLN)

BEMMEL - Het zomert al een maand flink en er staan nog enkele planten volop in bloei, de meeste zijn echter uitgebloeid en hebben zaad gezet. De paden en wissels die overwoekerd waren worden langzaam weer begaanbaar en zichtbaar.

Evenals vorig jaar hebben we weer een lange, droge en warme periode gehad dit jaar en staat het water opnieuw laag. We kunnen daarom door de opgedroogde plassen en metershoge planten van het ruige wilgenwoud. We gaan op zoek naar de sporen van de bronstige reeën, hun slaapplaatsen en veegsporen en speuren naar haren, keutels en pootafdrukken.Met wat geluk horen wij zelfs een ree blaffen of zien wij een roofvogel. Tijdens het zoeken vinden we misschien wel een nieuwe beverburcht, die de bevers gemaakt hebben vanwege het lage water. De zomer is geen stille tijd in de natuur. Avontuurlijk wordt het vast en zeker.

Wie mee wil met de natuurgids van Stichting Lingewaard Natuurlijk kan zich op zondag 18 augustus tussen 13.45 en 14.00 uur melden bij de Veldschuur, Sportlaan 1M in Bemmel. De tocht duurt ongeveer 2,5 uur. Kosten voor volwassenen drie euro per persoon, kinderen vanaf zes jaar 1,50 euro. Deze tocht is niet geschikt voor minder-validen. Tip: draag een lange broek en stevig schoeisel of laarzen. Nadere informatie door Gijsbert Peelen 06 10864179 of via info@lingewaardnatuurlijk.nl.

Bridgeclub Lent

LENT - Bridgeclub Lent is een laagdrempelige en gezellige club voor starters en gevorderde bridgers.

Vanaf 3 september tot eind mei kan men elke dinsdagavond spelen van 19.30 tot 23.00 uur in de Open Hof, Pastoor van Laakstraat 40.

Aanmelden als lid kunt u zich bij Hilde van Koolwijk (024 3229649). Bridgen: goed voor de geest, contacten en spelplezier!

Jubileumexpositie in Elst

ELST - Vier kunstenaars al twintig jaar actief tonen zondag 25 augustus hun werk in eigen atelier van 10.00 tot 17.00 uur.

Bernadette Hermsen met cursisten; Beeldhouwen en glasfusion. Rädeckerstraat 14, Elst.

Ans Lichtenberg; Schilderijen. Haydnstraat 36 Elst.

Wetti Brugman; Keramiek. Annette Sulter; Keramiek en schilderijen. Beiden op Haydnstraat 26, Elst. Info 0481 378246.

Parochie Maria Magdalena

Zaterdag 17 augustus
O.L.V. van Zeven Smarten Haalderen: 19.00 u: eucharistieviering, V. Bulthuis, Herenkoor
H. Maria geboorte Lent: eucharistieviering, N. Sales, Cantorum


Zondag 18 augustus
St. Werenfridus Elst: 10.00 u: eucharistieviering, N. Sales, Magna Voce
O.L.V. ten Hemelopneming Huissen-stad:10.00 u: eucharistieviering, V. Bulthuis, (koor nog onbekend)
St. Willibrordus Herveld: 19.00 u: woord- en communieviering, J. Rademakers, GK St. Caecilia

Doordeweekse vieringen

Maandag
Heteren, 18.30 u. Liefkenshoek (wcv), elke maandag

Dinsdag
Huissen-Stad, 19.00 u. dagkapel, rozenkrans, elke dinsdag
Oosterhout, 09.00 u. dagkapel, 1e dinsdag v.d. maand

Woensdag
Angeren, 09.30 uur u. sacristie/kerk, 1e woensdag v.d. maand
Doornenburg , 09.30 u. kerk , 2e woensdag v.d. maand
Gendt, 09.30 u. dagkapel, 4e woensdag v.d. maand
Herveld, 19.00 u. kapel Hoge Hof, 1e woensdag v.d. maand
Huissen-Zand, 09.30 u. dagkapel , 3e woensdag v.d. maand
Lent, 19.00 u. St. Jozef, 2e woensdag v.d. maand

Donderdag
Elst, 10.30 u. Tertzio, 1e donderdag v.d. maand
Elst , 09.30 u. De Hoeksteen, 2e donderdag v.d. maand
Elst, 10.30 u. Tertzio (wcv), 3e donderdag v.d. maand
Elst , 09.30 u. De Hoeksteen, 4e donderdag v.d. maand
Elst, 09.30 u. De Hoeksteen, 5e donderdag v.d. maand

Vrijdag
Bemmel, 10.00 u. kapel Liduina,1e vrijdag v.d. maand
Valburg, 09.00 u. sacristie, rozenkrans, elke vrijdag
Valburg, 09.30 u. sacristie, elke vrijdag

Eucharistievieringen, tenzij anders vermeld (wcv)
Na de viering is er gelegenheid voor een kopje koffie of thee.

Patronen maken op leem en textiel

Leembad. (foto: Studio38c) Studio38c

BERG EN DAL - Ontdek hoe je met natuurlijke materialen kunt bouwen en verven in het Africa Museum aan de
Postweg 6.

Bouw mee aan de meterslange muur van leem en versier deze met Afrikaanse patronen. Of verf textiel in mooie natuurlijke kleuren tijdens de tie & dye-workshop. Neem een duik nemen in een leembad of doe mee aan de muziekworkshop.

Elke woensdag tot en met zondag! Tip: trek oude kleren aan die vies mogen worden.

Jubileumexpositie in Elst

ELST - Vier kunstenaars al twintig jaar actief tonen zondag 25 augustus hun werk in eigen atelier van 10.00 tot 17.00 uur.

Bernadette Hermsen met cursisten; Beeldhouwen en glasfusion. Rädeckerstraat 14, Elst.

Ans Lichtenberg; Schilderijen. Haydnstraat 36 Elst.

Wetti Brugman; Keramiek. Annette Sulter; Keramiek en schilderijen. Beiden op Haydnstraat 26, Elst. Info 0481 378246.

Jaarlijkse rommelmarkt in Heteren

HETEREN - Voor de jaarlijkse rommelmarkt van de Hervormde Gemeente in Heteren is de rommel lokaal ingezameld en wordt per categorie aan diverse kraampjes verkocht, op 31 augustus van 11.00 tot 15.00 uur.

Zo is er een boekenkraam, antiek en huishoud, maar ook speelgoed en volop te eten en te drinken. De opbrengst gaat naar een doel gesteld door de kerk. De rommelmarkt vindt plaats aan de Kastanjelaan.

Feestelijke open dag in De Minkhof

BEMMEL - Zaterdag 31 augustus viert De Minkhof haar eerste lustrum met een feestelijke open dag.

De Minkhof in Bemmel is een ontmoetingsplek voor senioren waar zowel binnen als buiten allerhande activiteiten kunnen worden ontplooid in een aangename omgeving. In de gezellige leefruimte kan men spelletjes doen, knutselen, schilderen, handwerken, een taart bakken, muziek luisteren of maken, biljarten, sjoelen, yoga en bewegen. In de werkplaats kan men timmeren en houtbewerken. Buiten is een mooie moes- en bloementuin en kan men een potje jeu-de-boulen. Er wordt samen koffie en thee gedronken en tussen de middag kan men mee-eten.

De vrijwilligers en deelnemers laten u 31 augustus een kijkje nemen in de keuken. Er is live muziek, de deelnemers laten zien welke activiteiten zij graag op De Minkhof doen (schilderen, biljarten, jeu de boulen enzovoort) en er zijn voor een schappelijk prijsje groente uit eigen tuin en creatieve producten te koop. Een mooie gelegenheid om kennis te maken met De Minkhof. "Kom langs en vier ons vijfjarig bestaan met ons mee van 10 tot 2 uur. Koffie met koek staat voor u klaar!" Meer informatie en foto's staan op www.minkhof.nl en op Facebook DeMinkhof.

Informatiemiddag over medicijnen

BEMMEL - Donderdag 22 augustus om 14:30 uur is er een informatiemiddag in de Kinkel in Bemmel (Van Ambestraat 1), georganiseerd door KBO samen met Benu Apotheek Teselaar en Benu Apotheek Gendt.

Iedereen is van harte uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn.nDe volgende onderwerpen zullen aan bod komen: Wijs met medicijnen; Ouderen reageren anders op medicijnen; Bijwerkingen; Wat doet uw apotheker; Wat hoort in uw medicijnkast; Het verschil tussen merk-medicijnen en merkloze medicijnen.

De middag duurt ongeveer 1,5 uur, afhankelijk van de vragen die gesteld kunnen worden.

Feestelijke open dag in De Minkhof

BEMMEL - Zaterdag 31 augustus viert De Minkhof haar eerste lustrum met een feestelijke open dag.

De Minkhof in Bemmel is een ontmoetingsplek voor senioren waar zowel binnen als buiten allerhande activiteiten kunnen worden ontplooid in een aangename omgeving. In de gezellige leefruimte kan men spelletjes doen, knutselen, schilderen, handwerken, een taart bakken, muziek luisteren of maken, biljarten, sjoelen, yoga en bewegen. In de werkplaats kan men timmeren en houtbewerken. Buiten is een mooie moes- en bloementuin en kan men een potje jeu-de-boulen. Er wordt samen koffie en thee gedronken en tussen de middag kan men mee-eten.

De vrijwilligers en deelnemers laten u 31 augustus een kijkje nemen in de keuken. Er is live muziek, de deelnemers laten zien welke activiteiten zij graag op De Minkhof doen (schilderen, biljarten, jeu de boulen enzovoort) en er zijn voor een schappelijk prijsje groente uit eigen tuin en creatieve producten te koop. Een mooie gelegenheid om kennis te maken met De Minkhof. "Kom langs en vier ons vijfjarig bestaan met ons mee van 10 tot 2 uur. Koffie met koek staat voor u klaar!" Meer informatie en foto's staan op www.minkhof.nl en op Facebook DeMinkhof.

Kabouter-sprookjestocht in Bemmel

deBol Kabouters op bezoek bij Hans en Grietje. (foto: deBol Bemmel)

BEMMEL - Op de laatste dag van de vakantie, zondag 18 augustus, worden alle kinderen van de basisschool (onder begeleiding van minstens één volwassene) van harte uitgenodigd om mee te zoeken naar de geheimen van het kaboutersprookjesland in Bemmel.

Aan de hand van Kabouterpijlen wordt de route van vijf kilometer uitgezet. Natuurlijk krijgen papa en mama de route uitgeschreven op papier mee. Stel je voor dat zij onderweg zouden verdwalen, dat zou toch jammer zijn!

Onderweg komen er op verschillende plaatsen kabouter-sprookjesfiguren tot leven, die hele bijzondere (en misschien ook wel gekke) vragen stellen. Als je deze vragen goed beantwoord hebt, krijg je van hen een letter door die je kunt opschrijven op het deelnameformulier. Aan het eind van de speurtocht vormen deze letters dan een woord. Natuurlijk zijn er ook kabouters die iets lekkers hebben meegenomen waar je van mag smullen! Of, spannend!, misschien mag je van de heks wel van het snoephuisje iets snoepen.

Na afloop van deze bijzondere deBol Speurtocht staat er nog een leuke herinnering voor je klaar en kan er nog gezellig worden nagepraat.

Vanaf 10.30 uur kun je je, samen met papa en mama en / of opa en oma, komen inschrijven bij restaurant De Buren van… aan de Kinkelenburglaan in Bemmel. Je mag starten tot 13.30 uur en je moet weer terug zijn om uiterlijk 16.00 uur. Het inschrijfgeld is voor kinderen tot en met 12 jaar gratis, de grote mensen betalen 3,00 euro per persoon. "Doe jij ook mee? Dat vinden wij heel erg gezellig! Dan zien we elkaar vast wel op zondag 18 augustus!"

Aftrap vijfjarig bestaan De Minkhof met barbecue

De gasten luisteren naar Dick van Altena. (foto: PR De Minkhof0 PR de Minkhof

BEMMEL - Eind augustus viert De Minkhof, dé plek voor senioren uit Lingewaard en omgeving om aangenaam bezig te zijn en mensen te ontmoeten, haar eerste lustrum. Op zondag 4 augustus werd dit gevierd met een barbecue voor de deelnemers.

De dames van de keukengroep en de gastvrouwen waren al vroeg in de weer om deze barbecue voor te bereiden en ervoor te zorgen dat het de deelnemers aan niets ontbrak. Om 13.00 uur werd iedereen ontvangen met een kopje koffie of thee met iets lekkers. Vervolgens trad de regionaal bekende Dick van Altena op om de deelnemers muzikaal te vermaken. Er werd volop in het dialect meegezongen en de herkenbaarheid van de muzikale teksten was groot. Daarna werd begonnen met de barbecue, die naast vlees en vis rijk aangevuld was met eigen gemaakte salades en sauzen. Als voorafje was er voor iedereen meloen met ham en als toetje ijs met verse vruchten. De deelnemers hebben zichtbaar genoten van de muziek en de barbecue en kijken terug op een zeer geslaagde middag. De stichting Hulpdienst Bemmel en Jumbo Scheperkamp werden hartelijk bedankt, omdat zij deze middag mede mogelijk hebben gemaakt. De Minkhof is blij met deze feestelijk verzorgde opening van de lustrummaand die op 30 augustus een vervolg krijgt met een symposium over de doelstelling van De Minkhof en op 31 augustus met een open dag. Meer informatie en foto's staan op www.minkhof.nl en op Facebook https://www.facebook.com/deminkhof.

Nout Gefeliciteerd kanjer
een driedubbel feest
Geslaagd voor Rijbewijs, Havo en 18 jaar

Fijne dag van Opa en Oma

Hiep hiep hoera voor Koen,
op 16 augustus wordt Koen 5 jaar.
Gefeliciteerd.
Dikke kus van opa Harry en oma Marga

Hiep,Hiep, Hoeraaaaa!
Caroline op 16 augustus 50 jaar!
Gefeliciteerd met deze bijzondere dag!
Liefs, Hans Carlijn, Trudi

Romy Regiokampioen met haar
pony Illze Dee klasse M2.
Veel succes op de Nederlandse kampioenschappen!
Opa Henk

Hieperdepiep hoera,

op 19 augustus zijn Albert en jolanda
al 25 jaar een onweerstaanbaar paar!
Liefs, Joery & Sanne en Emily & Huub

Suze

Hiep, hiep hoera onze kleindochter
Suze is 4 jaar.
Gefeliciteerd lieve prinses.
Groetjes Oma Ria en Opa Gerard

Mijn grote vriend en opa wordt
19 augustus 70 jaar!!! Van harte
gefeliciteerd! Liefs en een
dikke knuffel van Levi

Baks kneijt zo nor de vijftig toe!
Nog ekkes deurgoan

Je gelooft het niet, maar het is echt waar,
deze bink wordt 19 augustus 50 jaar!
Dick van harte gefeliciteerd en nog
vele jaren gr. Pa en Ma                                                                                                                                        

14 augustus wordt je eindelijk 6 jaar!
Maar voor ons nog steeds lieve kleine
ondeugende Mila. Gefeliciteerd.
Sari, papa, mama, pip,de opa's, en oma.

Deze 2 Voetbalgekken zijn bijna jarig !
Jil 18 augustus 16 jaar.
Berry 25 augustus 50 jaar.
Van Harte Gefeliciteerd van
Theo & Herma poot van Dazzle.

It's not a JOKE!
Nee, heus 't is echt waar.
Deze lieve mama en oma wordt alweer 65 jaar.

Niet te geloven, maar het is waar,
deze jonge dame wordt 12 augustus 60 jaar.
Liefs van Ma xxx

Wim en Els Meuwsen zijn 14 augustus 50 jaar getrouwd.
Zij vieren dit met kinderen, kleinkinderen, familie en vrienden.
Gefeliciteerd namens de familie.

Ja hoor het is zover, onze flaneerbeer
mag legaal drinken! Wij wensen je een
fijne verjaardag, we drinken er een op!

Jacques & Marijke
gefeliciteerd met jullie
50 jarig huwelijksjubileum.
de vlindertjes

Sara heel veel plezier op de basisschool!
Dikke kus van opa Boef en oma Astrid.

Dit lieve baasje van Bobien
gaat op 20 augustus Sara zien!
Liefs de Happy Girls