De Liemers Helemaal Goed Courant

21 juni 2014

De Liemers Helemaal Goed Courant 21 juni 2014


Herwen viert 250-jarig bestaan op muzikale wijze

HERWEN - Herwen bestaat dit jaar 250 jaar en dat wordt gevierd op 5 en 6 juli. Zaterdagavond 5 juli is er een feestavond die muzikaal zal worden ondersteund door de Vesterswalder Muzikanten.

Het repertoire van het orkest is zeer breed en voor jong en oud. Het orkest is erg populair in de Liemers en Achterhoek. Het feest wordt gegeven op het plein voor De Cluse. Bij slecht weer zal de feestavond in de sporthal De Cluse plaatsvinden. De aanvang van het programma is om18:00 uur en eindigt om 22:00 uur. Indien het Nederlands elftal die avond speelt kan men na de feestavond de wedstrijd kijken op groot scherm.

Zondag 6 juli vertrekken alle verenigingen om 10:45 vanuit De Cluse onder begeleiding van Koninklijke Muziekvereniging Sint-Caecilia naar de Sint-Martinuskerk, waar om 11:00 uur een eucharistieviering plaatsvindt. Daar zal onder ander burgermeester Slinkman een toespraak houden.

Na de viering gaan alle verenigingen naar dorpshuis De Cluse waar iedereen welkom is. Er wordt gratis koffie aangeboden. Er zal een diapresentatie worden getoond met foto's uit de tijd van toen.

Om 14:00 start de zeskamp die plaatsvindt op het sportveldje naast De Cluse. Het aantal deelnemers per groep is zes tot tien personen en kan geformeerd worden uit bijvoorbeeld een vereniging, familie, straat, buurt, vriendengroep of en bedrijf. Men kan zich voor 23 juni aanmelden bij Joop Besselink (telefoon 0316 248391). De toegang van beide evenementen is gratis en de consumptieprijs is speciaal voor dit weekend vastgesteld op één euro vjfentwintig.

Kermis schutterij Sint-Anna in Oud-Zevenaar

OUD-ZEVENAAR - Op 22, 23 en 24 juni viert schutterij Sint-Anna in Oud-Zevenaar kermis. De kermis start om 12.00 met de gezamenlijke Sacramentsprocessie met schutterij EMM.

Ooij vanaf de Sint-Martinuskerk. Het koningschieten vindt vervolgens vanaf 17.30 uur plaats op het terrein naast het schuttersgebouw. Hans en Mariëlle van Zelst sluiten hier hun jaar als koningspaar van Sint-Anna af en dragen het stokje over.

De zaal is geopend en mensen kunnen gezellig aan de bar een drankje halen, bijpraten met oude bekenden en buiten kijken naar het koningschieten. Voor de jeugdleden is er uiteraard weer het jeugd koningschieten. De entree deze middag is gratis, dus je kunt rustig even aan komen lopen met familie en vrienden. Beleef samen hoe gezellig en mooi de kermis en de tradities in Oud-Zevenaar zijn. Natuurlijk zijn de kermis attracties dan ook al open en is er vermaak voor iedereen. Dit jaar zullen twee dj's de feestvreugde binnen nog verder verhogen en is het avond programma met Commercial Break aansluitend aan de huldiging van het nieuwe koningspaar.

Na de kermismiddag op maandag zal de voetbalwedstrijd Nederland-Chili binnen in het schuttersgebouw op groot scherm te volgen zijn. Deze avond kan iedereen meedoen aan de Sint-Anna WK voetbalpoule. Voor de winnaar is er behalve de opbrengst van de inleg ook een origineel Oranje WK voetbalshirt. Na afloop is er een feestavond met Commercial Break.

De dinsdag start traditiegetrouw met een Schuttersmis in de Sint-Martinuskerk, bijgewoond door beide schutterijen. Na de dienst is er een vendelhulde en een defilé op het kerkplein. Vervolgens wordt er een bezoek gebracht aan de buurtcafés. De kermismiddag, met attracties voor jong en oud wordt ook deze middag muzikaal omlijst door Kiep Movin'. De kermis wordt deze middag om 17.00 uur feestelijk afgesloten. Meer informatie staat op www.schutterijstanna.nl en facebook.

Certificaat Startblokken voor peuterleidsters

DUIVEN - Negen leidsters van de peuterspeelzalen van Stichting Mikado en drie leidsters van Montessoripeuterspeelzaal De Groene Ring uit Duiven hebben de tweejarige opleiding 'Startblokken' afgerond.

Startblokken is een erkend voor- en vroegschoolsprogramma voor peuterspeelzalen en basisscholen. Bij Startblokken gaat het voornamelijk om spelend leren en taalstimulering. Er wordt met thema-hoeken gewerkt en leidsters sluiten aan bij het spel van de peuters. De ontwikkeling van elk kind wordt daarbij zo breed mogelijk gestimuleerd.

De opleiding werd verzorgd door Thea van Alen van de IJsselgroep uit Doetinchem.

Startblokken is een erkend pedagogisch programma voor alle kinderen in de leeftijd van twee tot acht jaar, die de peuterspeelzaal en daarna de basisschool bezoeken. Doordat kinderen met een (taal)achterstand de peuterspeelzaal vier keer per week mogen bezoeken profiteren zij extra van dit programma. Startblokken is gericht op de individuele ontwikkeling van het kind en sluit aan bij de belevingswereld van het kind. Het uitgangspunt is dat kinderen leren in een omgeving die betekenisvol is.

Leidsters kiezen een thema dat dicht bij de belevingswereld van de peuter ligt. Dit thema wordt verder uitgewerkt in een themahoek met spelletjes, boekjes, verhalen en bezoekjes. Elk thema duurt vier tot acht weken, afhankelijk hoe het thema leeft bij de peuters. De activiteiten worden door de leidsters zo gekozen dat alle ontwikkelingsgebieden gestimuleerd worden. De kracht van dit programma zit erin dat het voor alle kinderen een meerwaarde heeft. Doordat kinderen met een (taal)achterstand niet in afzonderlijke groepen zitten leren kinderen van elkaar. Spelend leren is voor alle kinderen belangrijk zodat alle kinderen een goede start kunnen maken op de basisschool.

Club van 50 schenkt sportvereniging meubels

Commissielid Willy Vedder (links) overhandigt namens de Club van 50 hangtafels aan bestuurslid Hennie Roelofs van Sportclub Groessen

GROESSEN - Het clubgebouw van Sportclub Groessen is opgesierd met drie hangtafels van steigerhout. De meubelstukken zijn aangeboden door de Club van 50.

De 'Club van 50' van Sportclub Groessen is opgericht in 2002. Iedereen die Sportclub Groessen een warm hart toedraagt kan lid worden. De Club van 50 financiert speciale projecten binnen de vereniging en organiseert jaarlijks een activiteit. Met name zaken die niet rechtstreeks verband houden met het bedrijven van de voetbal- of handbalsport. De commissie Club van 50 bestaat uit Sjoerd Geurts, Koos Roelofs en Willy Vedder.

De nieuwe trendy hangtafels stonden al langer op het wensenlijstje van de vereniging. "Met de groei van het aantal teams is het hier op sportpark Heggeakkers steeds drukker en gezelliger", zegt bestuurslid accommodatie Hennie Roelofs van Sportclub Groessen. "Met de hangtafels hebben we meer capaciteit en sfeer in de kantine."

Commissielid Willy Vedder overhandigde de meubelen. Mensen die Sportclub Groessen een warm hart toedragen, kunnen zich aanmelden als lid van de Club van 50. De jaarlijkse inleg bedraagt – hoe kan het ook anders – vijftig euro. Als lid van de Club van 50 ben je ook lid van de vereniging, bezoek je gratis de wedstrijden van het eerste voetbalelftal en eerste handbalteam. Meer informatie of aanmelding: club50@sportclubgroessen.nl.

Kiwanis Club De Liemers Zevenaar verwent Zonnebloemgasten met een dagje uit...

ZEVENAAR - Zaterdag 21 juni houdt Kiwanis Club de Liemers Zevenaar een volledig verzorgd dagje uit voor gasten van de Zonnebloemafdeling Zevenaar-Oost en West.

Na twee keer eerder een dagje uit verzorgd te hebben voor ouderen in het algemeen, viel nu het oog op gasten van de Zonnebloem Zevenaar. De organisatie van zo'n dag komt ook overeen met de doelstellingen van Kiwanis: (regionale) goede doelen zowel financieel ondersteunen als met persoonlijke actieve inzet. In dat kader werd de Zonnebloem benaderd. De vrijwilligers (ruim tachtig bij Zevenaar Oost en West) zetten zich al jaren in om langdurig zieken, eenzamen en mensen met een lichamelijke beperking aandacht te geven door hen regelmatig te bezoeken en activiteiten voor hen te organiseren. Voor hen is een dagje uit een speciale gebeurtenis.

De veertig gasten worden thuis opgehaald voor een lunch in restaurant 't Centrum in Babberich, Daarna begint een rondje Liemers in een luxe touringcar die bij zalencentrum Wieleman in Westervoort even stopt voor een versnapering. Rien van den Heuvel, ras verteller en Liemerskenner bij uitstek, zal de gasten tijdens de bustocht op zijn bekende enthousiaste en boeiende wijze vertellen over een aantal interessante aspecten van deze mooie streek. De dag wordt afgesloten met een uitgebreid koud en warm buffet bij 't Centrum in Babberich, waarna de gasten weer thuis gebracht worden.

Veel dank gaat niet alleen uit naar Kiwanis als organisator, maar ook naar de sponsoren van dit evenement.

Koor Look Who's Singing sluit jaar met zomeroptreden

DUIVEN - Zoals gebruikelijk sluit het koor Look Who's Singing het jaar af met een zomeroptreden in het CCOG op dinsdag 24 juni.

Onder leiding van de enthousiaste dirigente Juliëtte Damen kan er vanaf 20.00 uur geluisterd worden naar een gevarieerd repertoire. Muzikaal wordt het koor begeleid door Reijer Groenendijk op gitaar en Lindsay Stuijt op piano.

Op 10 oktober begeleidt het koor de liedjes die gezongen worden door Ernest Beuving tijdens de theatervoorstelling 'De Bende van Beuving' in het CCOG van Duiven. De sopranen, alten, tenoren en bassen zijn al druk bezig met instuderen.

Het CCOG ligt aan Kastanjelaan 2 in Duiven. De entree bedraagt inclusief een kopje koffie of thee vier euro. Meer informatie over het koor staat op www.lookwhossinging.nl.

Bibliobus Rijnwaarden houdt een zomerstop

REGIO - De Bibliobus gaat op vakantie, en wel met ingang van 1 juli. Na de zomerstop keert de bus niet meer terug in verband met de opening van twee bibliotheekservicepunten per 1 september in Lobith en Pannerden.


Aan de leden wordt geadviseerd de geleende materialen vóór 1 juli in de bus in te leveren, óf vanaf 1 september in Lobith of Pannerden.
Uiteraard is het ook mogelijk ze in te leveren in de vaste vestigingen in Duiven, Giesbeek, Westervoort of Zevenaar (kan men meteen een stapeltje nieuwe boeken voor de vakantie meenemen!). Meer informatie staat op www.debibliotheekliemers.nl.

'Zet je Waalbeleving op kaart'

REGIO - Inwoners van het gebied rondom de Waal worden uitgenodigd om hun beleving van deze rivier te verwoorden in poëzie en/of kort proza.

Men kan tot 15 juli per persoon maximaal vijf gedichten en/of korte prozastukjes met bovengenoemd thema van elk maximaal tweehonderd woorden per e-mail sturen naar woordenoverdewaal@gmail.com.

Inzendingen kunnen - ter beoordeling van de organiserende Stichting Poëzie is O.A. (www.poezieisoa) - worden gedrukt op ansichtkaarten onder het motto: zet je Waalbeleving op de kaart.

Stichting Poëzie is O.A. werkt voor dit project samen met onder meer Stichting Waalweelde en de Bibliotheek Rivierenland.

Groessen E1 pakt tevreden een fraaie beker in Frankrijk

SC Groessen E1 viert op het podium een feestje met de beker. Op de foto vanaf links: Tristan Stokman, Ian Smits, Max Arentsen, Kevin de Winter, Dani van Dijk, Dinand Nijland, Jelte Ruis, Roel Wilting, Daan Hindriks, Rijck Arnts, Marc Lankhorst.

GROESSEN - Liefst 24 teams uit heel Europa namen deel aan het 21e internationale voetbaltoernooi in het Franse plaatsje Milly-la-Forêt. Sportclub Groessen reisde al voor de negende keer in successie af naar het toernooi onder de rook van Parijs.

In het sterk bezette voetbalfestijn leverde de negende plaats een prachtige beker op. Onder het toeziend oog van honderden toeschouwers maakte Sportclub Groessen E1 de eerste dag indruk door de Engelse tegenstander met 5-0 te verslaan. Uiteindelijk eindigde het team na twee toernooidagen na een spannende slotwedstrijd tegen een Frans elftal op een verdienstelijke negende positie.

Het toernooi in Milly, een plaatsje ongeveer dertig kilometer onder Parijs, begon op zaterdag met een rondtocht door het dorp. Honderden kinderen, vanuit alle Europese windstreken, liepen in een bonte stoet langs de vele toeschouwers. Sportclub Groessen was toepasselijk in de Groessense en Nederlandse kleuren groen en oranje….

Op het veld werden de teams voorgesteld met het spelen van het volkslied, waarna het evenement losbarstte. Na twee dagen maakte SC Groessen E1 tevreden de eindbalans op.

Quatre mains pianoconcert in De Verzameling in Westervoort

WESTERVOORT - Zondag 22 juni om 15.00 uur is er een Quatre mains pianoconcert in De Verzameling aan de Brouwerslaan 1a (kerkje) in Westervoort. De musici zijn Johanneke van der Pol en Heleen Vegter.

Johanneke van der Pol en Heleen Vegter hebben elkaar ontmoet in 2003 op het ArtEZ-conservatorium in Arnhem, waar zij beiden bij Frank van de Laar studeerden. Zij werken samen aan vierhandig repertoire en piano-zang repertoire, waarmee zij de afgelopen jaren diverse concerten uitvoerden. Ook stonden zij samen op het festival Zwart met een bijzondere uitvoering van vierhandig werk van Gyorgi Kurtag.

Johanneke van der Pol (1977) studeerde aan de Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem. In haar tweede fase opleiding tot uitvoerend musicus specialiseerde zij zich in vierhandig pianospel bij Sepp Grotenhuis. Ze is werkzaam als pianodocent in Arnhem en Apeldoorn.

Heleen Vegter (1979) studeerde in 2010 af aan de masteropleiding van ArtEZ Arnhem. Heleen is pianodocente in Arnhem en Apeldoorn, vaste repetitor bij de zangschool Arnhem, vaste repetitor bij het zangconcours Kasteel Doorwerth en werkt met diverse zangers en zangeressen samen.

Op het programma voor zondag 22 juni staan de Legendes van A. Dvorak, Ma Mère l'Oye (sprookjes van moeder de Gans) van M. Ravel en vierhandig werk van G. Kurtag.

Kaarten zijn vooraf te bestellen voor zeventien euro vijftig via info@deverzameling.nl; bij vier personen zijn de kaarten inclusief een consumptie vijftien euro per stuk. Studenten krijgen korting. Meer informatie over De Verzameling staat op www.deverzameling.nl.

Folkduo O'Hooley & Tidow in De Lantaern

ZEVENAAR - O'Hooley & Tidow brengt als damesduo deels uitbundige deels intieme folk, toch klinkt hun muziek hedendaags ondanks dat de basis ligt in de traditionele muziek. O'Hooley & Tidow heeft daarbovenop ook een bijzonder harmonieuze samenzang achter de stembanden zitten die ze ondersteunen met piano en accordeon.

Sinds het uitbrengen van hun tweede album "The Fragile" in 2012 is het Britse folk duo Belinda O'Hooley en Heidi Tidow uit Yorkshire een "must-see" act geworden vanwege hun onconventionele en emotioneel geladen voorstellingen.

Dit leverde hen een nominatie op voor "The Best Duo" in de 2013 BBC Radio 2 Folk Awards contest. Ook veel lof voor hun mooie verweving van harmonieën met sublieme muzikaliteit. Ze worden erkend als een van de sterkste songwriting partnerschappen in de hedendaagse folk scene.

Hun laatste album The Hum (geproduceerd door Gerry Diver) legt de pulserende onderstroom van optimisme en moed bloot van de onderdrukte en de rechteloze medemens.

Zowel tekstueel als muzikaal zijn Belinda en Heidi's krachtige, intrigerend en ontroerende stemgeluid enorm sterk. De optredens zijn zo doordrenkt met een eerlijkheid en empathie dat het zelfs de meest nuchtere Lantaern bezoeker ontwapent.

Vanaf 20.15 uur is de deur open aan De Hooge Bongert 3 in Zevenaar (naast de bibliotheek), de entree is elf euro (plus-donateurs betalen tien euro).

Het optreden is zaterdag 21 juni om 21.00 uur aan De Hooge Bongert 3 in Zevenaar (naast de bibliotheek). Meer informatie staat op www.delantaern.nl.

DCS dames uit Zevenaar op zoek naar meiden

Door de explosieve groei van het vrouwenvoetbal

ZEVENAAR - Voetbalvereniging DCS uit Zevenaar profileert zich als een familievereniging waarbij ze voor een ieder wat te bieden hebben, zo ook voor het vrouwenvoetbal. Voor een paar jaar geleden kon je alleen nog meedoen met een jongensteam. De laatste jaren zijn er diverse meidenteams in competitieverband actief op de velden.

Bij de jongste jeugd voetballen de meiden nog samen met de jongens op een half veld. Vanaf de D voetballen de meiden samen in een meidenelftal die op een heel veld voetballen. Tot en met de A voetbalt men op de zaterdag waarna de dames zullen gaan voetballen op de zondagmorgen.

Door de explosieve groei van het vrouwenvoetbal ziet men bij DCS ook een duidelijke stijging. Voor komend seizoen zal er bij DCS weer een damesteam actief zijn op de zondagmorgen. Heb je altijd al willen voetballen of heb je in verleden op de zaterdag gevoetbald en ben je gestopt omdat je een bijbaantje had, dan is het nu weer tijd om te starten op de zondagmorgen bij de dames van DCS!

"Heb je ook interesse in het vrouwenvoetbal bij DCS, dus vanaf de jongste meiden tot en met dames op de zondagmorgen, dan is het nu tijd om te reageren naar vrouwenvoetbal@svdcs.nl. Zet in de mail je naam, adres en woonplaats en je geboortedatum. We zullen dan zo spoedig mogelijk contact opnemen om je van meer info te voorzien. Ook indien men meer info wenst, kan men mailen naar bovenstaand adres of een kijkje nemen op www.svdcs.nl."

Op zaterdag 30 augustus is er bij DCS vanaf 13.00 uur ook weer een meideninstuif.

Lezing Kees de Vries bij Sterrenwacht Zevenaar

ZEVENAAR - Op vrijdag 27 juni wordt door Kees de Vries in de sterrenwacht van Zevenaar een lezing gegeven over de astronomische effecten op moeder aarde.

Klimaatverandering is in de geschiedenis van de aarde van alledag. Welke oorzaken lagen hieraan ten grondslag, waarom hadden wij ijstijden? De klimaatveranderingen uit het verleden kunnen goed worden verklaard maar kan hiermee ook de huidige klimaatverandering worden verklaard?

Tijdens deze lezingen wordt met overzichtelijke computersimulaties ook uitgelegd wat de redenen zijn waarom wij hier op aarde seizoenen kennen, waarom wij getijden hebben, waarom de maan er elke avond weer andersuitziet en waarom wij soms meerdere en meestal helemaal geen maans- en zonsverduisteringen hebben. Deze lezing is ook begrijpelijk voor kinderen vanaf tien jaar en natuurlijk kan na afloop door de grote telescoop worden gekeken.

6 / 24

Beweeglessen zorgcentrum De Pannerd van start: gratis

Deelnemers in actie tijdens de eerste beweegles bij zorgcentrum De Pannerd

PANNERDEN - Veertien senioren werkten zich deze week in het zweet tijdens de eerste beweegles in de beweegtuin van zorgcentrum De Pannerd in Pannerden. De komende twintig weken wordt elke dinsdag van 10.15 tot 11.00 uur een gratis les gegeven.

Tijdens de beweeglessen leren de deelnemers hoe de toestellen in de beweegtuin werken. Beweegconsulenten van de Gelderse Sport Federatie en Fysiotherapiepraktijk Visser zorgen voor gevarieerde oefenstof, waar senioren in het dagelijks leven ook profijt van hebben. Door regelmatig te trainen vermindert het risico op vallen, botbreuken en hart- en vaatziekten. Maar ook het sociale aspect is belangrijk. Daarom kunnen deelnemers na afloop een gratis kopje koffie drinken en nog even napraten.

Test

Voor de eerste les hebben 26 senioren een fitheidstest gedaan. 'De keuring', noemden ze het zelf. Deze test geeft inzicht in de mogelijkheden van de deelnemers. Zonder test vooraf is deelname aan de lessen ook mogelijk.

Deelnemen

Bewoners van De Pannerd en andere 55-plussers kunnen elke dinsdag vanaf 10.15 uur deelnemen. Opgeven is niet nodig en deelname is vrijblijvend.

Inzamelen lege cartridges én oude mobieltjes

ANGERLO - Lege cartridges én oude mobieltjes inzamelen is in veel opzichten een win-win situatie. Dit geldt voor zowel producenten van inkt, voor het milieu en niet in de laatste plaats voor de verenigingskas.

Producenten van inkt willen graag meewerken aan het hergebruiken van lege cartridges. Zij komen daarvoor zelfs naar inzameldepots om ze op te halen. Ook zijn zij bereid om per aangeboden lege cartridge een kleine vergoeding te betalen.

Gebruikers van printers willen met plezier meewerken aan een milieuvriendelijke aktie en doen lege cartridges niet meer in de afvalcontainer, maar brengen ze naar een inzameldepot.

In oude mobieltjes zitten onderdelen, die op eenvoudige wijze weer hergebruikt kunnen worden. Daarom is het goed ze niet in de afvalcontainer te doen, maar naar een inzameldepot te brengen.

Zodoende is de gemengde zangvereniging Sursum Corda enige tijd geleden op het idee gekomen om een inzameldepot voor lege cartridges én oude mobieltjes te starten.

Het bestuur hoopt met de opbrengst de verenigingskas op peil te houden en zo ook een bijdrage te leveren aan een betaalbare contributie.

Lege cartridges én oude mobieltjes kunnen gebracht worden naar Hennie van Zadelhoff, Prinses Margrietlaan 36 in Angerlo (telefoon 0313 473029).

Drie mooie films bij Filmhuis Zevenaar

ZEVENAAR - Komende periode zijn er drie schitterende films in Filmhuis Zevenaar. In de week van donderdag 19 tot en met woensdag 25 juni.

Allereerst is er de alom geprezen film van Wes Anderson The Grand Budapest Hotel. Het gaat over de wonderbaarlijke en humoristische avonturen van een hotelconciërge. Ralph Fiennes speelt een fantastische hoofdrol met een mix van gedreven dienstbaarheid, etiquette en onverstoorbaarheid.

De tweede topper die vanaf zaterdag 22 juni draait is The Invisible Woman. De film geeft een blik in het leven van Charles Dickens, Engelands meest bekende schrijver op Shakespeare na. Als de 45-jarige Dickens verliefd raakt op de jonge actrice Nelly, heeft hij veel te verbergen. Maar hoe doe je dat als je al jaren bent getrouwd en tien kinderen hebt? Sinds haar derde staat Nelly samen met haar zussen en moeder op de planken. Als ze Dickens ontmoet is hij al jaren ongelukkig getrouwd, maar het Victoriaanse fatsoen houdt hem geketend aan zijn vrouw en kinderen.

En als afsluiting van deze filmweek op woensdag 25 juni om 20.15 uur Silver Linings Playbook deze film gaat over een man die alles verloren heeft: zijn huis, zijn baan, zijn vrouw. Na acht maanden psychiatrische inrichting, trekt hij in bij zijn ouders. Hij is vastberaden om zijn leven weer op de rails te krijgen door positief te blijven en zijn vrouw terug te winnen. Deze aangrijpende komedie kreeg acht Oscarnominaties en won uiteindelijk de Oscar voor de beste actrice.

Meer informatie staat op en reserveren kan via www.filmhuiszevenaar.nl of telefoon 0316 344250.

Alzheimercafé Zevenaar in De Hooge Bongert

ZEVENAAR - Op dinsdag 24 juni is er een bijeenkomst van het Alzheimer Café Zevenaar in dienstencentrum De Hooge Bongert van Caleidoz. Het café is informatief, gezellig en geeft herkenning en steun aan mensen die aan een vorm van dementie lijden maar ook aan hun partners, familieleden, vrienden en hulpverleners. Het thema voor deze avond is 'het sociaal raadsliedenwerk'.

"Heeft u vragen op sociaal-juridisch terrein zoals bijvoorbeeld hoe vraag ik huurtoeslag aan, kom ik in aanmerking voor een persoonsgebonden budget, kan ik in beroep gaan tegen een CIZ indicatie en hoe doe ik dat? Vanavond zal een sociaal raadsvrouw of man aanwezig zijn om deze vragen te beantwoorden."


Het Alzheimer Café vindt elke vierde dinsdag van de maand plaats. De zaal is open vanaf 19.00 uur en het programma start om 19.30 en eindigt om 21.00 uur. Daarna is er tot circa 21.30 uur nog gelegenheid om wat na te praten. De toegang is gratis. Aan de hand van een thema wordt gesproken met een (ervarings-)deskundige en in een gemoedelijke sfeer is voldoende ruimte om met elkaar te praten.

Het Alzheimer Café Zevenaar nodigt iedereen uit om ook eens te komen kijken. Enthousiaste vrijwilligers ontvangen de bezoekers graag. Vooraf aanmelden hoeft en het eerste kopje koffie of thee is van het huis.

"Meer informatie of het programma 2014 ontvangen? Dan kunt u bellen met het telefoonnummer 0316 526994."

Tweede Babberichse braderie groots op zaterdag 21 juni

BABBERICH - Na een succesvolle eerste editie in 2013 wordt er op zaterdag 21 juni opnieuw een braderie gehouden op het Babborgaplein in Babberich. Er wordt deze keer nog weer groter uitgepakt dan bij de start.

Er zullen nu liefst zestig kramen gevuld worden door verschillende standhouders en er zullen ten opzichte van 2013 ook veel vernieuwingen zijn. En om het allemaal nog gezelliger te maken, wordt er een gezellig terras ingericht en zal er zelfs live muziek ten gehore worden gebracht. Het Holtberg duo zal namelijk gedurende de middag diverse optredens verzorgen. Good old Rob van Zolingen en zijn muzikale maat Mees Korving zullen er samen met de vele bezoekers een gezellige middag van maken in Babberich.

De braderie is een initiatief van de activiteitencommissie van het schuttersgilde Sint-Jan. De grote initiator van de braderie, Marc ter Schure, heeft opnieuw veel interessante standhouders naar Babberich weten te halen en dat zijn er ten opzichte van de eerste editie dus nog weer meer. De bezoekers kunnen hun hart ophalen bij de verschillende knutselwaren, diverse heerlijkheden en natuurlijk leuke woonaccessoires.

De braderie duurt van 11:00 tot 16:30 uur en de entree is helemaal gratis. In de nabijheid van de braderie is voldoende parkeergelegenheid voor auto's en verkeersbegeleiders zullen dat alles in goede banen leiden. Fietsers kunnen hun fiets stallen nabij de braderie.
Een compleet overzicht van de standhouders staat op de website van Sint-Jan; www.gildestjan.nl en twitter: @Braderiebabberi.

Rommelmarkt in Greffelkamp bij Didam

DIDAM - Op zondag 6 juli is er weer de groots opgezette rommelmarkt in de buurtschap Greffelkamp Didam. Voor deze rommelmarkt kunnen ze nog van allerlei spullen gebruiken, een mooi moment om de zolder/garage op te ruimen.

"Helaas kunnen we geen koelkasten/diepvriezers en groot meubilair aannemen. Onze leden komen dan zaterdag 21 juni na telefonische afspraak en in Didam bij u ophalen." Wie het zelf wil brengen kan ook dan alleen op vrijdag 4 juli van 18.00 tot 20.00 uur en zaterdag 5 juli van 09.00 tot 13.00 uur

Wie na het opruimen van zolder of schuur spullen kwijt wil, kan contact opnemen met telefoon 0316 228043 of 0316 223440 ook kan er gemaild worden naar st.martinus-rommelmarkt@kpnmail.nl.

Open dag boerderij De Horsterhof in Duiven

DUIVEN - Op zaterdag 21 juni van 11.00 tot 16.00 uur is er open dag bij biologisch dynamische De Horsterhof aan de Horsterstraat 1 in Duiven.


Er is veel te zien en te beleven, zoals verse groente, koken & proeven, rondleidingen, kinderactiviteiten, diverse kraampjes en muziek.
De boerderijwinkel zal open zijn van 10.00 tot 16.00 uur. Meer informatie staat op www.horsterhof.nl.

Beleef de Nepaldag in Loil

LOIL - Op deze feestelijke dag viert Stichting Milan Bindu Nepal haar tienjarig bestaan. Bezoekers komen bij binnenkomst in de tuin, gelijk in Nepalese sfeer. De gebedsvlaggetjes wapperen en live muziek van Pema en Chumchog is te horen.

Op de Nepalese markt zijn cadeautjes, sieraden en viltproducten te koop. De bezoeker kan proeven van de heerlijke authentieke hapjes en Himalaya thee.

Naast informatie, video's en foto's over Nepal en de projecten van Stichting Milan Bindu, zijn er dit jaar workshops waaraan tegen geringe betaling kan worden deelgenomen. Bij spirituele workshops is er keuze uit: numerologie, iriscopie, horoscoopduiding, klankschalenmassage, tarotkaarten, pentalogie, kleurenanalyse, drukpuntmassage, yoga en Tai Chi.

Traditiegetrouw zal er ook weer een klankschalenconcert zijn. Op het creatieve plein zijn er ook een aantal workshops te volgen onder andere wolvilten en monotypes. Er staat een prachtig beschilderde riksja waarin men zich kan laten fotograferen.

Erg interessant is de lezing over het onderwijs in Nepal en de lezing over de heftige levensomstandigheden van kinderen met een beperking in Nepal.

Milan Bindu is een stichting die zich inzet om de kansarme bevolking van Nepal te ondersteunen om zichzelf vooruit te helpen. De projecten worden medegefinancierd door de Wilde Ganzen.

De opbrengsten van deze Nepaldag worden gebruikt om voor kinderen met een beperking een beter woonhuis te bouwen. Door ieders komst naar deze unieke Nepaldag, geeft men deze kinderen een betere kans op een menswaardig bestaan.

De entree bedraagt vanaf dertien jaar twee euro vijftig. De tuin ligt aan de Doesburgseweg 8 in Loil (bij Didam). Het evenement is van 12.00 tot 17.00 uur. Om 13.00 uur vindt de officiële ceremonie plaats door Chitra Bahadur KC uit Nepal. Meer informatie kijk op www.milanbindu-nepal.nl of op www.gemeentenieuwsonline.nl.

Perch Creek Family Jugband sluit seizoen De Lantaern af

ZEVENAAR - Een betere afsluiting van het seizoen kan De Lantaern zich niet wensen. Op zaterdag 28 juni treedt er The Perch Creek Family Jugband op.

Het zal een waar feest worden met de overweldigende Australische topformatie "The Perch Creek Family Jugband". Een jong, fris en uitbundige stel rasmuzikanten die veel in hun mars hebben. De Lantaern wacht dan ook een speciale avond met deze zeer onderhoudende band.

The Perch Creek Family Jugband is een dynamische band die bestaat uit vijf zeer getalenteerde multi- instrumentalisten en vocalisten. Oorspronkelijk komen ze uit Perch Kreek, dat ligt in het noordoostelijk kustgebied van New South Wales Australië. De band speelt eigen nummers met veel energie met het (in harmonie) gedreven geluid van folk, gospel, klezmer en bluegrass muziek. Hierbij wordt een enorm scala aan muziekinstrumenten gehanteerd waaronder een paar niet alledaagse zoals, een wasbord, zingende zaag, lepels en een soort van vibrerende regenmaker. Dit is typerend voor een jugband, ze maken akoestische muziek op vaak zelfgemaakte instrumenten.

Deze band staat garant voor een muzikale avond in De Lantaern van topkwaliteit, met veel humor, dans en gezelligheid. Het wordt vast een avond om nooit te vergeten. Meer informatie staat op www.perchcreek.com.

Vanwege de te verwachten drukte voor deze avond wordt geadviseerd vroegtijdig te reserveren via reserveren@delantaern.nl of 06 40542423 te bellen. Vanaf 20.15 uur is op zaterdag 28 juni de deur open aan De Hooge Bongert 3 in Zevenaar (naast de bibliotheek); de entree is bedraagt dertien euro, (plus-donateurs: betalen er twaalf). Meer informatie staat op www.delantaern.nl.

Harmonie Sint-Franciscus houdt concert in openlucht

BABBERICH - Harmonie Sint-Franciscus Babberich geeft op 28 juni ter afsluiting van het seizoen een buitenconcert. Het concert begint om 18.00 uur en vindt plaats bij restaurant Het Centrum. Bij slecht weer wordt uitgeweken naar de kulturzaal van kulturhus De Borg.

Aan dit concert zal ook het opleidingsensemle en de blokfluitgroep deelnemen. Ook zullen zij samen een werkje ten gehore brengen. Op het programma staat veel lichte muziek. Zoals Mr. Bojangles en Disney at the movies. En nu alleen nog mooi weer en het wordt een gezellige avond. Iedereen is welkom.

Harmonie Sint-Franciscus start in september weer met een nieuwe opleiding blokfluit. De lessen duren 45 minuten en is het meest geschikt voor kinderen vanaf groep vier. De kosten zijn vijf euro per maand. En eenmalig tien euro voor de blokfluit. Voor meer informatie of aanmelden: ericburgers@hetnet.nl

"Maar als je al weet welk instrument je wilt gaan spelen, ben je natuurlijk ook welkom. Voor vijf euro in de maand ben je lid van de vereniging en krijg je een instrument in bruikleen."

Expositie kijkkastjes in bibliotheek Westervoort

WESTERVOORT - In de maand juni exposeert Anke van der Linden haar kijkkastjes in de bibliotheek van Westervoort. De kijkkastjes van Anke van der Linden vormen een geheel eigen universum waarin het fijn is om rond te kijken.


De kastjes zijn ingericht met verschillende materialen, veelal hergebruikt. Ogenschijnlijk nietige of nutteloze voorwerpen krijgen een nieuwe betekenis in deze kijkkastwereld. De kastjes worden voornamelijk bevolkt door vogels van diverse pluimage in natuurtafereeltjes, maar ook in cartoonachtige setting: speels, kleurrijk, grappig.

De expositie is te bezichtigen tijdens de openingstijden van de bibliotheek.

Rommelmarkt Westervoort

WESTERVOORT - "Bent u van plan om de in de vakantie de zolder op te ruimen en nog bruikbare spulletjes weg te gooien, dan kunnen wij ze goed gebruiken voor de rommelmarkt op de braderie van 22 augustus."

"Maak een afspraak met Rinie Bosveld, telefoon 026 3114556 of met Rene Bosveld, telefoon 026 3791402 voor het ophalen van de spulletjes. U kunt ook mailen naar info@obk-westervoort.nl. Wij nemen dan contact met u op. Het gaat hier alleen om kleine handzame spullen. Grote spullen zoals bankstellen, bedden, tafels, fietsen, en piano's en dergelijke moeten wij laten staan, omdat deze niet op de braderie mogen worden geplaatst. OBK heeft een kraam gehuurd op de Westervoortse braderie om deze spulletjes een nieuw leven in te blazen."

De opbrengst van de verkoop komt geheel ten goede aan de jeugdopleiding, instrumenten/uniformenfonds van de vereniging.

Koffieconcert Vita Nova

GROESSEN - Op zondag 29 juni is de gemengde zangvereniging Vita Nova te beluisteren in een koffieconcert.

Dit concert vindt om 11.00 uur plaats in het Dorpshuis aan het Sint-Isidorusplein 4 in Groessen.

Er wordt een gevarieerd programma geboden. Iedereen is welkom. Koffie en thee staan voor de bezoeker klaar.

Voorjaarsnota gemeente Westervoort gereed

WESTERVOORT - Het Westervoortse college van burgemeester en wethouders heeft de voorjaarsnota 2014 ter beoordeling aan de gemeenteraad gezonden. In die voorjaarsnota wordt de begroting van het lopende jaar 2014 geactualiseerd en de voorlopige begroting voor het volgend jaar 2015 gepresenteerd. Met het oog op het meerjarige perspectief geeft de voorjaarsnota tegelijkertijd een doorkijk naar de begroting van daarop volgende jaren.

De gemeente Westervoort heeft haar begroting voor de komende jaren structureel op orde. Het is het college van burgemeester en wethouders gelukt om de door het rijk opgelegde bezuinigingen zo goed mogelijk in evenwicht te brengen met de ambities voor de toekomst, zoals vastgesteld in het coalitieakkoord.

Hoewel de begroting meerjarig in balans is gebracht, staat de gemeente een aantal financieel magere jaren te wachten. Toch is het college erin geslaagd te voldoen aan de uitgangspunten van het coalitieakkoord. Zo worden de gemeentelijke belastingen niet verhoogd, blijven de subsidies aan verenigingen ongewijzigd, komt er meer geld beschikbaar voor armoedebeleid en worden er geen concessies gedaan aan het onderhoud van de openbare ruimte.

De gemeente moet vooral bezuinigen omdat de jaarlijkse algemene uitkering die Westervoort uit het gemeentefonds ontvangt vanaf 2015 met ongeveer € 700.000,- wordt gekort. Dit tekort wil het college van B&W ondervangen door onder andere een verlaging van regionale bijdragen, verlaging van het budget voor leerlingenvervoer, een alternatieve huisvesting voor de plaatselijke bibliotheek, het niet automatisch indexeren van bestaande budgetten, maar ook door de grote exploitatietekorten van de sociale werkvoorziening Presikhaaf ten laste van het zogeheten Participatiebudget te brengen.

Als nieuwe beleidsvoorstellen vermeldt de voorjaarsnota onder andere: de realisatie van nieuwe parkeerplaatsen bij de voetbalvelden, de aanleg van een nieuwe fietsroute voor schoolgaande kinderen, het aanstellen van een jongerencoach en de realisatie van nieuwe wandelpaden in het vrije gebied tussen Hamersestraat, Rivierweg en IJsseldijk.

Het in de voorjaarsnota vermelde begrotingssaldo kan nog worden beïnvloed door de effecten van de nog te ontvangen meicirculaire waarin aanpassingen in de door alle gemeenten te ontvangen uitkeringen uit het gemeentefonds worden aangekondigd. Zodra de uitkomsten daarvan zijn uitgewerkt, treft het college waar nodig maatregelen om het begrotingssaldo sluitend te houden.

Uiteindelijk neemt de gemeenteraad in de vergadering van 8 juli definitieve besluiten over de in de voorjaarnota vermelde beleidsvoorstellen met de daarbij behorende budgetten.

(On)gemakken bouwplaats Vitaal Centrum

DUIVEN - Bouwactiviteiten in een winkelcentrum leveren altijd overlast op. Is het niet de wind, die voor het opwaaien van zand en stof zorgt, dan is het welllicht de beperkte toegankelijkheid of de bouwgeluiden. In Vitaal Centrum Duiven is dat niet anders.

Maar als je een winkelcentrum wilt vernieuwen en klaar maken voor de toekomst, dan ontkom je niet aan ongemakken. Die ongemakken beïnvloeden vaak het bezoek van klanten. De gemeente Duiven doet er alles aan om deze schade tot een minimum te beperken. Daarom hebben ze de hele bouwplaats laten aankleden, waardoor er toch nog een gezellige straat ontstaat.

De gemeente Duiven heeft Communicatiehuis De Liemers opdracht gegeven een idee te ontwikkelen hoe deze bouwplaats op een aantrekkelijke manier aan het oog kan worden onttrokken. "Ons uitgangspunt is tweeledig. De ene kant is sfeer maken en de andere kant is het publiek kennis laten maken met de nabije toekomst", tekenen we op uit de mond van Ton de Vlieger, binnen Communicatiehuis De Liemers verantwoordelijk voor dit project. Gekozen is voor grootformaat printen van de gevels zoals deze er over vijftien maanden uit komen te zien.

Omdat er ruim zestig bouwhekken beschikbaar waren, worden deze geveltekeningen een aantal keren herhaald. Daarnaast heeft de gemeente iets terug willen doen voor de overlast die alle aanwonende ondernemers ondervinden. Iedere ondernemer heeft één compleet bouwhekdoek ter beschikking gesteld gekregen om daar zijn bedrijf op te promoten. "Dat is door de ondernemers in dank aanvaard. Bijzonder is, dat alle ondernemers er veel energie in hebben gestoken om een fraai doek te ontwikkelen".

Je kunt een bouwplaats helemaal afsluiten. Maar het is ook juist fraai om te zien hoe er aan het nieuwe centrum wordt gebouwd. Om die reden is een groot aantal kijkgaten in de doeken gemaakt op verschillende hoogten. Daardoor kunnen kinderen, maar ook mensen in een rolstoel of scootmobiel op hun gemak kijken. Dat de illustraties niet helemaal rondlopen is een verzoek van de aannemer Nijhuis Bouw. Zij gebruiken het oude postkantoor als bouwkeet en willen zicht hebben op de bouw. De aannemer, de gemeente en de ondernemers zijn blij met het resultaat, waarbij niet onvermeld mag blijven, dat de wijze van decoreren met doeken over het hele oppervlak van het bouwhek uniek is in Nederland.

Veel inzet en plezier tijdens het schoolkorfbaltoernooi

DUIVEN - Afgelopen zaterdag werd voor de vijfde keer door Duko het schoolkorfbaltoernooi georganiseerd voor alle basisscholen in Duiven. Ook dit jaar was de animo groot met tweehonderd kinderen verdeeld over 28 teams.

Alle deelnemers hebben een training bij Duko gehad om de beginselen van het korfbal onder de knie te krijgen; er werd dan ook met veel enthousiasme gestreden om de hoogste eer. Groep vijf en zes had twee eigen poules en groep zeven en acht ook.

Het weer was prima, net als de sfeer, mede door het in grote getale aanwezige publiek. Dat werd dan ook getrakteerd op een tomeloze inzet van de sporters en heel veel doelpunten. Uiteindelijk resulteerde dit in twee finales: bij groep vijf/zes ging de strijd om de eerste plaats tussen De Wiekslag en De Timp. Deze werd door De Timp met minimaal verschil met 4-3 gewonnen.

Bij groep zeven/acht waren het De Joannesschool en Remigius-1 die moesten uitmaken wie de beste was dit jaar. Het werd de Remigius-1 die met een 6-2 overwinning aan het langste eind trok.

Voor de winnaars was er een beker en alle deelnemers kregen een herinneringsvaantje en konden zich aanmelden voor een kennismakingstraining na de zomervakantie. Voor meer informatie hierover kan contact opgenomen worden via: secretaris@dukoduiven.nl.

Pinkteam, MC2 van Hockey Vereniging Zevenaar

ZEVENAAR - Na een succesvol hockeyseizoen hebben de meiden van MC2 het seizoen afgesloten met een geweldig en zonnig pinkstertoernooi op 8 en 9 juni. Ze hebben de tweede plaats behaald in de eerste klasse en gaan met dit resultaat het komende seizoen direct door naar de subtopklasse.

Tijdens het pinkstertoernooi waren vijftien teams vertegenwoordigd van verenigingen uit onder andere Tilburg, Druten, Wijchen, Oss, Houten en Den Bosch in de leeftijdscategorie twaalf tot en met veertien jaar.

Alle teams overnachtten op de trainingsvelden van DCS waar het tentenkamp was opgeslagen. Er werd een gevarieerd programma aangeboden met op eerste pinksterdag: de crossloop, zevenkamp, barbecue en danceparty en op tweede pinksterdag de hockeywedstrijden.

Geïnspireerd door de WK hockey die nu in Den Haag is gehouden, werd er kwalitatief erg goed gehockeyd!

Gratis introductieles biodanza in Duiven

DUIVEN - Biodanza betekent letterlijk 'Dans van het Leven'. Biodanza wil jou jouw levensdans laten dansen. Geen aangeleerde pasjes. Geen goed of verkeerd. Dansen wie jij bent.

In het Westen zijn we erg gewend om veel in ons hoofd te zitten en raken we het gevoel met ons lijf een beetje kwijt. Biodanza haalt jou uit je hoofd en brengt je weer meer en meer in gevoel met je lijf. Ieder stukje van jouw lijf mag in beweging komen en we dansen met allerlei levensthema's. Dansen is een prachtige manier om expressie te geven aan wie jij bent, totaal uniek en tegelijkertijd verbonden met al het andere leven.

"Nieuwsgierig geworden naar wat biodanza is? Kom een keer meedansen! Belangstellende kunnen in de periode van 23 juni tot en met 14 juli een gratis proefles meedansen in 't Muziekhuus, Visserlaan 39 in Duiven. Dat kan op de maandagavond van 20:00 tot 22:00 uur (om 19:45 uur aanwezig zijn!)."

Meer informatie staat op www.biodanzadeliemers.nl. "Of bel/mail me even: 06 34298138 / hellenpetterson@live.nl."

Opgeven voor Kunstroute

GIESBEEK - Stichting Brede Blik op Kunst in Giesbeek organiseert voor op zondag 14 september de Brede Blik op Kunstroute. Een route langs meerdere locaties in Angerlo, Giesbeek en Lathum waar bezoekers een scala aan kunstvormen kunnen zien.

Bent u kunstenaar en wilt u exposeren op 14 september? U kunt zich nog tot 30 juni opgeven. Hierna is niet meer mogelijk. De kosten voor deelname zijn twintig euro.

Kunstenaars kunnen zich aanmelden door een mail te sturen naar bredeblikopkunst@hotmail.nl (let op: géén .com!).

Geef bij aanmelding naam, gegevens en kunstvorm op. De Stichting heeft een aantal vaste locaties gehuurd. Kunstenaars uit Lathum, Giesbeek of Angerlo kunnen ook thuis exposeren. "Geef bij aanmelding aan of u thuis of op locatie wilt exposeren. Na deze datum ontvangt u zo snel mogelijk bericht over de locatie waar u wordt geplaatst, het betalen van het deelnemingsgeld en andere belangrijke informatie over de expositiedag."

Cheques van MKB Zevenaar

Op de foto wordt voorzitter Roeland Thissen van MKB Zevenaar geflankeerd door Evert Kaal van OBW (links) en Wilem Daalder (HDKT) Foto: MKB Zevenaar

ZEVENAAR - De weergoden waren MKB Zevenaar op 10 juni goed gezind. De traditionele afsluitende barbecue van het seizoen vond onder zomerse omstandigheden plaats aan de voet van het voormalige zwembad De Breuly in Ooij. Hoogtepunt vormde de overhandiging van twee cheques.

De Breuly liep deze avond vol met MKB-ondernemers. Terwijl de laatste zwemmers nog een duik namen in het natuurbad, sprak de kersverse voorzitter Roeland Thissen de aanwezigen toe. Thissen volgde twee maanden geleden Gerard Hendriksen – die zich gaat richten op zijn wethouderschap in de gemeente Zevenaar - in deze rol op.

Thissen overhandigde twee cheques van 250 euro. De eerste ging naar vrijwilliger Evert Kaal van OBW voor het grote jeugdtoernooi dat op Hemelvaartsdag werd georganiseerd voor de jeugd uit heel Zevenaar. Willem Daalder kreeg op zijn beurt eenzelfde cheque. Hij is bestuurslid van de stichting Honderd Duizend Keer een Tientje (HDKT). De stichting geeft voorlichting over en zet zich in voor onderzoek naar sarcomen. Dit zijn kwaadaardige tumoren.

Vervolgens werd de barbecue geopend. Deze werd mede mogelijk gemaakt door slagerij Gerritschen (barbecue), Gewoon Peter (drankjes) en IJssalon Pisa (ijs).

Bedenk naam appartementencomplex en win!

Gebouw rechts op de foto 17 appartementen (hoek Platanenlaan/Hunneveldweg)

ZEVENAAR - Baston Wonen realiseert samen met Diafaan het nieuwe Subenhara. Het nieuwbouwplan bestaat uit twee gebouwen. Eén gebouw met 36 zorgappartementen (vier groepswoningen van elk negen verpleeghuisplaatsen). Subenhara Diafaan huurt het pand van Baston Wonen.

In het tweede gebouw op de hoek Platanenlaan/Hunneveldweg komen zeventien gelijkvloerse appartementen met twee slaapkamers. Het complex is voorzien van een lift. De appartementen zijn vanaf begin 2015 beschikbaar. De woningen worden begin september voor verhuur aangeboden op www.entree.nu. "Heeft u vragen over de verhuur, dan kunt u contact opnemen met de medewerkers van het verhuurteam van Baston Wonen."

Bedenk een nieuwe naam voor dit appartementencomplex (hoek Plantanenlaan/Hunneveldweg)! Je kunt alle kanten op. Het kan iets zeggen over de locatie of het appartementengebouw maar hoeft niet. Als het maar gemakkelijk uit te spreken is en uit maximaal twee woorden bestaat. De jury bestaat uit afgevaardigden van Baston Wonen, de architect, de Participatieraad en de bewonerscommissie 't Hunneveld en kiest uit de inzendingen de meest originele naam.

De winnaar ontvangt van Baston Wonen een VIP-arrangement voor twee personen van een zelf uitgekozen voorstelling in het Musiater en krijgt een rol tijdens de opening van het nieuwbouwcomplex.

"Wat moet u hiervoor doen? E-mail de bedachte naam (eventueel met motivatie) voor 1 september naar: communicatie@baston.nl. Vergeet hierbij niet uw eigen naam, adres en telefoonnummer te vermelden. Een brief of ansichtkaart sturen kan ook naar: Baston Wonen, ter attentie van afdeling communicatie, Postbus 54, 6900 AB Zevenaar.

Onderzoek Higgs-deeltje op Montessorischool

WESTERVOORT - Op de DaVinci afdeling van Montessorischool Westervoort wordt ook dit jaar samengewerkt met het WetenschapsKnooppunt Radboud Universiteit (WKRU).

Vorig jaar hebben de leerlingen veel geleerd over alcohol, tabak en groepsdruk en met hulp van onderzoekers van de WKRU hebben ze zelf een aantal onderzoekjes gedaan onder schoolgenoten en familieleden naar het gebruik van verslavende middelen. De resultaten en bevindingen van dit en twee andere projecten zijn gepubliceerd in het derde deel van het boek 'Wetenschappelijke doorbraken de klas in!'.

Dit jaar hebben de leerlingen geknutseld aan het Higgsdeeltje. Ook nu weer hebben ze met hulp van studenten en afgestudeerde onderzoekers zelf allerlei onderzoekjes opgezet.

Het WetenschapsKnooppunt Radboud Universiteit zorgt er dit jaar voor de vierde keer voor dat resultaten uit baanbrekende onderzoeken in de klassen van het basis- en voortgezet onderwijs terecht komen. Op de website www.wkru.nl is veel informatie en lesmateriaal te vinden. Alle scholen in de regio kunnen meedoen aan deze activiteiten.

Twee Duivense vrouwen lopen in Thailand een halve marathon om kinderen te helpen

'Wij willen een verschil maken in het leven van kinderen'

DUIVEN - Robin en Leni Straalman, afkomstig uit Duiven lopen op 24 januari met vijftig vrouwen een halve marathon in Thailand, in het grensgebied met Myanmar waar duizenden vluchtelingen leven. Het doel van de vrouwenmarathon is om geld op te brengen voor kwetsbare kinderen in het land.

De tiendaagse reis wordt georganiseerd door Compassion, een organisatie die zich inzet voor kinderen, moeders, baby's en studenten in armoede.

Hoewel het land bekend staat om het toerisme, de mooie stranden en het eten, leven veel Thaise mensen in armoede. Mensenhandel en kinderprostitutie zijn enorm en in de grensgebieden leven duizenden vluchtelingen zonder enige rechten. Zij zijn extreem kwetsbaar om in armoede terecht te komen. Om meer bewustwording te creëren voor deze problemen, heeft Compassion de vrouwenmarathon opgezet. Compassion gebruikt de sponsorgelden ter ondersteuning van projecten voor kinderen en studenten in Thailand. Een deel van de opbrengst gaat naar een hulpfonds dat zich richt om ouders van een beroep te leren, zoals een kookworkshop of een cursus tot elektricien.

Uitdaging
"Wij, Robin en Leni zijn een van de deelnemers aan deze marathon. Per loper halen we een bedrag op van 2500 euro en zoeken we voor vijf kinderen een sponsor. Met dit doel voor ogen bereiden wij ons voor op deze pittige loop in Thailand en zijn we vastbesloten volgend jaar de finish te halen."

Doneren kan via www.compassionmarathon.nl/lopers/leni.html en www.compassionmarathon.nl/lopers/robin.html.

Sponsor bedankt Haarmode Gewi schenkt shirts aan de Plusbus

Foto: Monique Kuster

DOESBURG/GIESBEEK - Gerdien en Willem Besselink, eigenaars van Haarmode Gewi uit Giesbeek, zijn bij de Plusbus in Doesburg en Omstreken onder meer actief als chauffeur. Zij hebben de vele vrijwillige chauffeurs nu voorzien van schitterende polo-shirts. Op de foto enkele chauffeurs, die de shirts uitgereikt kregen tijdens de reguliere schoonmaakavond van de bussen. De Plusbus is erg blij met deze shirts en de chauffeurs zijn nu zeer herkenbaar.

Verkeersexamen Tragellijn

LOBITH - Donderdag 12 juni hebben de groepen zeven van basisschool De Overlaat uit Tolkamer en de Tragellijn uit Lobith het praktisch verkeersexamen afgelegd.

Uiteraard ging dit gepaard met de nodige spanningen, maar alle kinderen zijn geslaagd!

MD1 van De Westerduiven na spannende race kampioen

Onder van links naar rechts: Sophie Haring, Gwyned Beets, Merel Coret, Britt Wigman, Juliët Heijting, Boven van links naar rechts: Isa Bouwman, Sterre Bosveld, Kitana May, Laura Kok, Laura van Bergen, Chanel Philipsen, Tamar Sparenberg, Maud Snijders

DUIVEN - Afgelopen week heeft het team MD1 hun seizoen met een kampioenschap afgesloten.

Na een spannende race met Nijmegen heeft het team uit Duiven de titel behaald.

Zondag 22 juni showroom open van 11.00 tot 16.00 uur Constral serres en kozijnen uit eigen fabriek...

LOBITH – Constral al 23 jaar een vertrouwd bedrijf in de regio en heeft u nieuwe kozijnen nodig of een mooie serre / aanbouw aan uw woning? Laat u zich maar eens adviseren bij Constral Serres en Kozijnen. Zondag 22 juni kunt u zich op informele wijze op de hoogte stellen van de mogelijkheden bij Constral. Het bedrijf levert naast serres en veranda's ook onder andere ramen, deuren, schuifpuien en kozijnen.

Constral vervaardigt de kozijnen, deuren, schuifpuien, serres en veranda's in eigen fabriek. De klant kan er rekenen op perfect maatwerk. In de fraaie en ruime showroom kan een keuze worden gemaakt uit de verschillende mogelijkheden. Tijdens de open dag kan men zich globaal oriënteren en kan men een nadere afspraak maken voor een op maat gedegen persoonlijk advies. Vakbekwame adviseurs helpen u graag en kunnen dan dieper ingaan op de materie.

Constral Serres en Kozijnen verzorgt het complete bouwtraject, inclusief het aannemerswerk. Constral beschikt over vaklui, die plezier hebben in elke klus, hoe moeilijk deze ook is. Het is een genot voor opdrachtgevers om te zien hoe prettig en gecontroleerd de bouw verloopt en afspraken worden nagekomen.

Kom bij ons kijken op zondag 22 juni en overtuig uzelf van de mogelijkheden die wij kunnen bieden. Er staan vier serres opgesteld en een aantal kozijnen.

Constral Energieweg 2 Lobith 0316 547121; www.constral.nl.

Minicar, oplossing voor senior weggebruiker

BEEK - Autobedrijf Paul Kaal in Beek heeft al jaren lang ervaring met brommobielen/minicars. Sinds april zijn ze nu ook dealer van het merk Ligier met modellen voor jong en oud. Veel mensen hebben geen idee hoe gemakkelijk het is hun mobiliteit te behouden door het rijden in een minicar. Deze vervoermiddelen zijn uitermate geschikt voor jongere verkeersdeelnemers in bezit van brommerrijbewijs, mensen met een handicap en ouderen.

Is bijvoorbeeld uw rijbewijs verlopen of bent u afgekeurd voor het B-rijbewijs, dan kunt u zo overstappen in een minicar. U hoeft dan niet nog eens examen te doen voor het brommerrijbewijs. Deze wagens rijden op diesel (1:30!), hebben geen verplichte APK keuring en er hoeft geen wegenbelasting betaald te worden! Door de lage maximum snelheid (45 km) en de automatische versnellingsbak geeft het rijden in een minicar een rustig en veilig gevoel. Interesse of twijfelt u of een minicar misschien iets voor u is? Neem dan gerust contact op met Autobedrijf Kaal, zij halen u bij u thuis op, informeren u en laten u onder begeleiding eens rijden in de wagen. Na het bezoek in Beek brengen ze u weer thuis. Bij aankoop wordt u zo nodig zorgvuldig begeleid in het rijden zodat u zonder onzekerheid aan het verkeer kunt gaan deelnemen en genieten van uw mobiele vrijheid.

Autobedrijf Kaal is erkend BOVAG-lid en te vinden aan de Zuidermarkweg in Beek. Ze bestaan dit jaar veertig jaar en trakteren door loting elke maand op taart. Een voor een vaste klant en de ander voor wie hen 'liked' op hun Facebookpagina.

Autobedrijf Paul Kaal, Zuider Markweg 2, Beek Gem. Montferland; telefoon 0316 531684; www.autobedrijfkaal.nl.

Tienjarig jubileum De Ankh in Lobith

LOBITH - In 2004 opende Anke Janssen haar winkel in tweedehands kleren in de meubelhal van Ben Lamers aan de energieweg in Lobith. Na vier jaar verhuisde de winkel naar het huidige pand aan de Transeedijk 2A in Lobith. Zaterdag 14 juni was het tienjarig jubileum, waarbij ook haar allereerste klant van tien jaar terug aanwezig was en, die ook nog steeds elke week de winkel bezocht! Deze trouwe klant werd dan ook geëerd met een bos bloemen en een cadeaubon

Bij De Ankh kunnen mensen hun tweedehands kleding, schoeisel en accessoires acht weken lang te koop aanbieden. Bij verkoop ontvangt de klant vijftig procent van de opbrengst. Na die acht weken worden in principe de goederen beschikbaar gesteld voor goede doelen.

De Ankh is dus duidelijk een winkel vanuit de ideële gedachte van saamhorigheid. Enerzijds voor de mensen/gezinnen met een kleine beurs maar ook heeft De Ankh een sociale functie. De koffie staat altijd klaar in de gezellige praathoek en is het soms meer een Zoete Inval dan een winkel maar dat mag de pret niet drukken, aldus een glunderende Anke. Zij bedankt een ieder voor de vele bloemen en kaartjes met speciale dank aan haar zussen en een vriendin die haar met raad en daad bijstaan om de winkel te runnen.

Loop gerust eens binnen. De winkel is geopend op woensdag, donderdag en vrijdag van 10.00 tot 17.00 en op zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

Tweedehandskleding De Ankh, Transeedijk 2a, Lobith; telefoon 06 11918652.

'Help, mijn kind doet raar!'

DIDAM - Er zijn ouders die zich ernstig zorgen maken over het gedrag van hun kind. Zoals bijvoorbeeld: slechte concentratie, huilbuien, boosheid, bedplassen, slaan en schoppen, niet willen eten, huilend wakker worden, gepest worden, onzekerheid, gesloten zijn, niet kunnen slapen, en angsten. Soms is daar lichamelijk oorzaak voor en die moet natuurlijk eerst worden uitgesloten maar veelal wordt er, ondanks serieus onderzoek, geen aanwijsbare redenen voor het "rare" gedrag van het kind gevonden.

Gedragsproblemen bij kinderen zijn ook niet altijd makkelijk te begrijpen voor ouders, opvoeders en leerkrachten. "Ouders zijn dan soms ten einde raad" zegt Ineke Heitink uit Didam, een gediplomeerd mediamiek kinderwerker die werkt volgens de Luisterkindmethode. In haar praktijk helpt zij de kinderen door op een diep niveau af te stemmen op het kind en goed te luisteren. Zij gaat daar zeer respectvol mee om: "Het belang van het kind gaat boven de vraag van de ouder!" In dit contact wordt duidelijk waar de struikelblokken liggen. Ineke geeft dan, waar mogelijk, inzicht en tips aan de ouders (en het kind) om aan de slag te gaan.

Ineke is er voor kinderen van alle leeftijden van baby's, peuters, kleuters, hoog gevoelige kinderen tot aan de lastige tiener, maar ook voor kinderen of volwassenen met een verstandelijke beperking die zich verbaal niet goed kunnen uiten.

"Bent u geïnteresseerd en/of heeft u vragen, neem dan gerust met Ineke contact op. Zij zal u heel graag uitgebreid informeren."

Ineke Heitink, telefoon 0316 227407 / 06 3438505; email: info@inekeheitink.nl; www.inekeheitink.nl.

Reerink Rijwielen maak plaats voor nieuwbouw en ruimt op

ARNHEM - Het filiaal aan de Turfstraat (bij de Grote Markt in Arnhem) gaat per 1 augustus van dit jaar dicht in verband met nieuwbouw plannen van de Gemeente Arnhem (Het Paradijs).

Na meer dan vijftien jaar op dit punt gevestigd te zijn geweest, gaat dit filiaal van Reerink helaas dicht. Tot die tijd kunnen alle klanten profiteren van geweldige kortingen op alles wat er nog staat. Van minimaal twintig tot wel vijftig procent korting. Werkelijk op alles van scooter, fietsen, elektrische-fietsen tot alle accessoires enzovoort. Dus wilt u nog een voordeel halen uit deze verhuizing wees er dan snel bij. Want Reerink heeft een hekel aan verhuizen.

"Voor de goede service die u van Reerink Rijwielen gewend bent, kunt u altijd terecht bij de andere filialen in Arnhem (Geitenkamp of Arnhem-Zuid) of in Westervoort.

Momenteel wordt filiaal Geitenkamp geheel verbouwd en de andere winkels worden in het najaar weer onderhanden genomen naar de maatstaven van deze tijd.

Aarzel dus niet en kom langs bij Reerink Rijwielen aan de Turfstraat voor de meest spectaculaire opruimingsaanbiedingen.

Koning Financiële Diensten verhuist naar Voltastraat 'Wij hebben geen klanten, wij hebben relaties...'

De hele linkervleugel is voor ons. Hiermee zijn we klaar voor de toekomst

ZEVENAAR - Koning Financiële Diensten gaat verhuizen. Vanaf 30 juni is het onafhankelijke financiële adviesbedrijf voor particulieren en bedrijven gehuisvest aan de Voltastraat 9 in Zevenaar. ,,Een mooie plek met meer ruimte en kansen om verder te groeien", aldus eigenaar Paul Koning.

Tien jaar lang zat hij met zijn vier medewerkers aan de Doesburgseweg, zo'n vijfhonderd meter van de nieuwe locatie. ,,Het huurcontract liep af. Dan ga je nadenken. Onze orderportefeuille blijft groeien, uiteindelijk zouden we ruimte tekort komen. Toen kwamen we bij de Voltastraat uit. De hele linkervleugel van de bovenste verdieping van het bedrijfsverzamelgebouw is voor ons. Hiermee zijn we klaar voor de toekomst."

Koning Financiële Diensten is een onafhankelijk adviesbedrijf op het gebied van verzekeringen, pensioenen, hypotheken, beleggen en sparen. Ook scheidingsbegeleiding, budgetbeheer en de aan- en verkoop van woningen staan op het visitekaartje van Paul Koning. Naast particulieren geeft hij samen met zijn vakkundige team ook ondernemers financieel advies. ,,Dat verveelt geen dag", vertelt hij. ,,Elk persoon, bedrijf of situatie is anders. Wij geven advies dat afgestemd is op de individuele wensen en behoeften van de klant. Die wij trouwens geen klant noemen, maar een relatie. Wij streven naar langdurige vertrouwensrelaties, openheid vinden we belangrijk, het gaat ons om het advies en de begeleiding, niet om het afsluiten van producten."

Belvilla geeft zeven vakanties weg in samenwerking met Karwei Kans op Belvilla-vakantie bij Karwei Zevenaar

ZEVENAAR - Belvilla geeft zeven vakanties ter waarde van duizend euro weg in samenwerking met Karwei. Om kans te maken op één van de vakanties voer je de unieke code in die je als Karwei kaart-houder ontvangt bij een aankoop bij Karwei Zevenaar of één van de andere Karwei-bouwmarkten.

Iedere Karweikaart-houder ontvangt bij een transactie in de Karwei bouwmarkt van 14 juni tot en met 11 juli een coupon met een unieke code. Door deze code uiterlijk vrijdag 18 juli in te voeren op karwei.nl maakt de klant kans op een van de zeven Belvilla vakanties ter waarde van duizend euro. Een klant kan meerdere codes invoeren, maar kan slechts één vakantie winnen.

Iedere deelnemer ontvangt sowieso een Belvilla-vakantiecheque ter waarde van vijftig euro. De actievoorwaarden staan op karwei.nl.

Karwei kaart

Met de gratis Karwei kaart spaar je bij elke aankoop in de winkel en in de webshop voor extra korting. Daarnaast heeft de klantenkaart extra voordelen zoals gratis twee uur gebruikmaken van een aanhangwagen, mogelijkheid om plaatmateriaal gratis op maat te laten zagen en speciale koopavonden en workshops. De Karweikaart is gratis aan te vragen bij Karwei Zevenaar.

Auto-onderhoudsplan bij Autobedrijf Hubers/Steentjes

ZEVENAAR - Volgens recente publicaties in de media, lijkt het dat automobilisten al sinds 2010 in toenemende mate doelbewust de voorgeschreven onderhoudsbeurten van hun auto overslaan en reparaties niet laten uitvoeren. Niet verstandig, want uiteindelijk zal de rekening toch (en dan met rente!) betaald moeten worden.

Autobedrijf Hubers/Steentjes uit Zevenaar kan de automobilisten helpen met hun kostenspreiding door het aanbieden van een Auto Onderhoud Plan. Voor een vast bedrag per maand (vanaf 17,50 euro) wordt het onderhoud, de jaarlijkse APK keuring en pechhulp vergoed. Zo wordt tot wel driehonderd euro per jaar bespaard!

Autobedrijf Hubers/Steentjes is een universeel autobedrijf en zijn erkend als leerbedrijf. Zij kunnen alle merken en alle typen auto's onderhouden en repareren. Daarbij kunt u bij het bedrijf terecht voor banden (opslag), accu's, uitlaten, APK, schadereparatie, schadetaxaties en aircoservice.

Daarnaast kunt u ook heel gemakkelijk en goedkoop een luxe auto's huren al vanaf 29 euro per dag. Het bedrijf wordt gekenmerkt door een laagdrempelige en gemoedelijke sfeer. Klanten komen niet voor een balie te staan maar lopen zo de werkplaats in. André Hubers: "wij hebben geen baliepersoneel en aparte verkopers, zo houden we de overheadkosten beperkt en dat merken onze klanten aan de lage rekeningen".

Heeft u vragen of wilt u informatie? Loop dan gerust eens binnen of kijk eens op hun website: www.hubers-steentjes.nl.

Autobedrijf Hubers & Steentjes, Ampèrestraat 6A, Zevenaar; 0316-525495; info@hubers-steentjes.nl.

Gezamenlijke mediators: 'scheidingsapp'

DIDAM - Voor iedereen die in een scheidingsproces verwikkeld is of dreigt te raken, is er nu een app. Deze app bevat alle informatie over wat er komt kijken bij een scheiding. Daarnaast biedt de app ondersteuning bij het opstellen van en scheidingsconvenant. De app wordt aangeboden door onder andere Laarberg Notarissen en Scheidingsbemiddelaars in Didam.


Scheiden of blijven? De app is breder dan echtscheiding alleen. Er wordt ook aandacht besteed aan de mogelijkheid om samen te blijven. Zo voorziet de app in een wetenschappelijk onderbouwde relatietest die veel inzicht kan geven in relaties die onder druk staan. Deze test is ontwikkeld door Dr. Gert-Jan Kloens, gezondheidspsycholoog en docent aan de Erasmus universiteit. Hij plaatst duurzame relaties in breed perspectief. De door hem ontwikkelde test is een uniek aanbod om zelfstandig en onderbouwd een besluit te nemen: blijven of scheiden.

Kinderen
Ook besteedt de app veel aandacht aan het kind in een scheidingsproces. Het belang van het kind vraagt terecht om aandacht in de discussie over relaties en echtscheidingen.

Verkrijgbaar via mediators
Gekwalificeerde mediators, waaronder die van Laarberg Notarissen en Scheidingsbemiddelaars, vinden het belangrijk dat alle relevantie informatie overzichtelijk op één plek is te vinden. Ook gebruiken zij de app in hun praktijk ter ondersteuning van het mediationproces. Klanten van de mediators kunnen gezamenlijk, partners en kinderen, al een heleboel onderdelen van het scheidingsplan invullen in een beveiligde omgeving.
Vanuit de app is het mogelijk om eenvoudig en discreet in contact te komen met Laarberg Notarissen en Scheidingsbemiddelaars, uw mediator in de buurt.

Wyborgh barst weekendlang uit de voegen

WESTERVOORT – De Wyborgh barst zaterdag 21 en zondag 22 juni uit de voegen. Het hele weekend zullen de ondernemers van de Wyborgh in touw zijn om hun klanten twee gezellige dagen te bezorgen als gebaar van dank aan de Westervoortse bevolking. Het zaterdagavondprogramma wordt de klapper van het weekend.

Vanaf 20.00 uur is het Dorpsplein het decor van een groot feest met optredens van popkoor Repeat, zanger William en een balkoncert van Liberté, OBK, De Dieseltrekkers en dweilorkest Tis Niks Wut Niks. Daarvoor zorgen de vijftig zangers van Repeat voor vuurwerk met ingrediënten uit hun show 'Firework'. Popkoor Repeat begint om 20.15 uur. Na het balkoncert sluit zanger William het feest af.

Op zondagmorgen start de tiende editie van de KAB Midzomerrun om 10.00 uur met de Unicef kinderloop van vijfhonderd meter voor vier- tot zesjarigen; kinderen van zeven tot negen jaar lopen een kilometer. Zij starten om 10.15 uur. De tien- tot twaalfjarigen lopen ook een kilometer. Zij staan om 10.30 uur aan de start. Om 11.00 uur klinkt het startschot voor de tien kilometer lopers. We zullen het zondag zien. Om 12.15 uur zijn de 7,5 kilometerlopers aan de beurt. Het parcours van de vijf kilometer is omgedoopt tot kleurenloop. Deze start om 13.15 uur. Op verschillende punten van het parcours worden lopers bestrooid met zakjes verf. Supporters kunnen deze zakjes kopen om hun favoriete loper mee te bestrooien.

Inschrijven kan op de dag zelf vanaf 08.30 uur bij Sports Planet. Vanaf 10.30 uur is er in het centrum een sfeermarkt. 's Middags zorgt de band Kiep Movin, zanger Joey 'de zoon van' Hartkamp en zangers Bianca voor de muzikale noot.

Liemers College leerlingen zamelen geld in voor een project in India

ZEVENAAR - Op woensdag 16 juni houden leerlingen van de afdeling Sport, Dienstverlening & Veiligheid van de locatie Vestersbos een 24-uurs actie. Zij willen hiermee geld inzamelen voor hun project in India.

Het project dat zij steunen heeft als doel opvang te regelen voor kinderen uit de allerarmste delen van de stad; de slums. Deze kinderen volgen geen onderwijs en hebben vaak geen vaste woon of verblijfplaats. Onze leerlingen gaan in februari 2015 naar India om, twee weken lang, te helpen bij de opvang, lessen te geven en activiteiten te verzorgen. Om hun reis en verblijf te bekostigen is veel geld nodig.

Maud Dietz, Silke Kobes en Lasse Nijdam kwamen tijdens de lessen maatschappijleer op het idee deze kinderen te gaan helpen. Met dat idee zijn zij naar hun docenten gedaan die dit idee positief oppakten. Om geld in te zamelen voor de reis naar India heeft het drietal al verschillende acties ondernomen; zo hielpen zij met de buitenspeeldag en werd er een disco georganiseerd in de 4ALL van Caleidoz. Er is ongeveer een kwart van het geld binnen. Giften zijn dan ook nog steeds welkom op NL51ASNB0874037077. Komend schooljaar worden er meer acties verwacht.


Nu staat dus een gesponsorde 24 uur naar school actie gepland. Zo'n vijfenveertig leerlingen hebben zich laten sponseren om 24 uur op school door te brengen en hier verschillende lessen en workshops te volgen. De actie wordt op donderdag 17 juni afgesloten met een gezamenlijk ontbijt.

Leerlingen Liemers College terug uit Rusland 'We zijn nog lang niet uitge-RUS-t'

ZEVENAAR - In het kader van een uitwisselingsproject zijn zestien leerlingen van 4 en 5 havo/VWO van het Liemers College naar hun leeftijdsgenoten in Pskov (Rusland) geweest en kwamen vermoeid maar boordevol prachtige indrukken terug van 'School nr. 15', een humanitair lyceum dat nog steeds de naam draagt uit het voormalige communistische tijdperk.

Door Piet van Breukelen

Twee jaar geleden organiseerde Lydia Foudraine (docente Frans) de eerste uitwisseling met de Russische school en na het bezoek van de Russen in september 2013 aan Zevenaar, ging zij nu met collega Janneke Jegen (docente Engels) en 16 leerlingen "cultuur snuiven" in Rusland.

De leerlingen logeerden in Russische gastgezinnen en maakten zo kennis met de dagelijkse gang van zaken, de taal en de Russische keuken. De activiteiten buitenshuis betroffen sporten, uitgaan en cultuur snuiven.

De samenwerking (voertaal Engels) kwam tot uiting tijdens het maken van een traditioneel Russische stropop en de groep genoot volop van de bezoeken aan kloosters, burchten en paleizen van de tsaren.

Heel bijzonder was het bezoek aan het vliegveld van Pskov, waar een jubileum werd gevierd van de luchtmacht en waar de groep vrijelijk (uniek!!) kon rondlopen en fotograferen.

Hoogtepunt was misschien wel het bezoek aan het vijf uur verder gelegen St Petersburg, waar de groep onder andere de balletvoorstelling Le Corsaire in het Mikhailovsky Theater bijwoonde.

De uitwisseling heeft ook tot nauwere contacten geleid, getuige het feit dat een aantal leerlingen deze zomer teruggaan naar Pskov voor een vakantie. Om met Kyra Hendriks te spreken: "We zijn nog lang niet uitge-RUS-t"

Visweekenden voor kinderen met autisme en adhd succes

ZEVENAAR - Alex Willems uit Zevenaar heeft al meer dan vijftig zeer geslaagde visweekenden georganiseerd voor kinderen met autisme en/of adhd.

Deze kinderen genieten enorm van het vissen en worden er heel relaxed van. Omdat ze allemaal een fascinatie voor vissen hebben (vandaar de naam viscinatie) voelen ze zich erg op hun gemak tijdens de weekenden.

Door het vissen zie je dat de kinderen snel een band met elkaar krijgen, ze begrijpen elkaar, helpen elkaar en hebben altijd een gespreksonderwerp. Vrijwel elk weekend wordt er goed gevangen en menig kind heeft al zijn persoonlijk record snoek of karper gevangen.

Er wordt door geheel Nederland gevist en ook de kinderen komen uit alle windstreken van Nederland. Omdat we de weekenden heel kleinschalig willen houden gaan er maximaal vier kinderen per keer mee met minimaal twee begeleiders.

Momenteel is er weer plaats voor een aantal nieuwe deelnemers. De weekenden kunnen betaald worden vanuit het PGB. Meer informatie staat op www.viscinatie.nl.

DCS C meiden met limo naar Groessen

ZEVENAAR - Het voetbalseizoen 2013/2014 is weer ten einde. Zo ook voor de C meiden van de prestatiegerichte familievereniging van DCS uit Zevenaar. Ter afsluiting van het seizoen moesten de meiden zich zaterdag 14 juni in de binnenstad van Zevenaar melden.

Tijdens deze dag was de LioNs ReQuest in volle gang. Lions Request is een initiatief van Lionsclub De Liemers waarbij men jaarlijks geld ophaalt voor een goed doel. Dit jaar was het goede doel de Voedselbank Zevenaar-Rijnwaarden.

Zo waren er diverse optredens op de markt en verzorgde Favoriet FM een marathonuitzending vanuit het glazen huis op de Markt. Ook was er een mooie limo van Goldstarstudio aanwezig waar men tegen betaling, opbrengst goede doel, een ritje kon maken. Vanuit de teambegeleiders was er aan de meiden een kleine bijdrage gevraagd om zo als team ook het goede doel te ondersteunen.

De meiden van DCS C1 gingen nog even snel op de foto waarna ze in twee groepen met de limo naar de Wellinghoeve in Groessen werden gebracht. Op het nieuwe terras bij De Wellinghoeve konden de meiden naast enkele activiteiten ook heerlijk chillen. Na wat lekkers gegeten te hebben werd de gezellige middag afgesloten.

Ladies Event XL extra leuk

DUIVEN - Vrijdagavond 27 juni hield Ladies Event Duiven voor de derde keer een lekker avondje uit voor vrouwen uit Duiven en omgeving. "Na het succes van vorig jaar pakken we het dit jaar grootser aan en hebben we onze gasten nog meer te bieden. Ladies Event XL, extra leuk, extra gezellig!"

De entree is gratis en er staat een presentje klaar. Tussen 19.00 tot 22.00 uur is het CCOG (Kastanjelaan 2, Duiven) speciaal ingericht voor dames. De bezoekster kan uitgebreid genieten van stands ingericht met wat vrouwen interesseert, omlijst met modeshows, demonstraties en mini-workshops. Dit alles wordt verzorgd door (startende) ondernemers uit Duiven en omgeving.

Tijdens de beurs zal er een loterij gehouden worden. De te winnen pakketten zijn ter beschikking gesteld door de standhouders en de opbrengst zal naar Pax Kinderhulp gaan.

Speciaal voor de mannen die ook graag even buiten de deur zijn verzorgt café Bij De Buren de opvang. Meer informatie staat op www.ladieseventduiven.nl.

Jongerenuitwisseling in Zevenaar

ZEVENAAR - Van 18 tot 22 augustus wordt in Zevenaar de jongerenuitwisseling van het stedencontact gehouden. Zo'n uitwisseling kent allerlei ingrediënten die het voor jongeren aantrekkelijk maken om mee te doen.

Tijdens de uitwisseling is het gebouw van Scouting Subanhara de centrale locaties. Daar slapen en eten de deelnemers uit Weilburg en van daaruit worden de activiteiten gestart.

Het Zevenaars Comité voor het stedencontact heeft in overleg met de leiding – Jennifer Vos en Iris Krist - een interessant programma samengesteld. Zo wordt er met medewerking van de Waterscouts Giesbeek op Rhederlaag gezeild. In het clubhuis van Crescendo gaat Maarten Zaagman met de jongeren aan de slag in een workshop percussie. Het Filmhuis Zevenaar werkt ook mee, want daar wordt een film gedraaid die speciaal is afgestemd op de deelnemers. En de groep gaat een dagje naar Amsterdam waar onder andere een rondleiding door de binnenstad op het programma staat.

De fiets is het belangrijkste vervoermiddel tijdens de uitwisseling. Er heeft zich al een aantal Zevenaarse jongeren aangemeld. Maar er kunnen er nog meer bij. "Ben je 15, 16 of 17 jaar, geef je op. Het is echt gaaf om zo'n uitwisseling mee te maken en het kost bijna geen cent!"

Aanmelden kan bij Jan Boerboom,via de mail jw.boerboom@chello.nl of telefonisch op nummer 0316 525014.

'Olympische Spelen' bij De Zwaluwen in Zevenaar

ZEVENAAR - Afgelopen week werd voor de 33ste keer het korfbalkamp van De Zwaluwen gehouden. Van woensdag 28 tot zaterdag 31 mei namen zo'n zestig kinderen in de leeftijd van zeven tot achttien jaar deel aan dit jaarlijkse spektakel.

Het geheel speelde zich voornamelijk af op de eigen velden van de korfbalvereniging op sportpark Hengelder in Zevenaar. Het thema van dit jaar was de Olympische Spelen. De deelnemende 'landen' moesten het tegen elkaar opnemen op onder andere het onderdeel levende curling.

Op een grote opblaasband werd er geprobeerd zo dicht mogelijk in het midden van de zeepbaan te eindigen. Verder was er een waterglijbaan, een puzzeltocht en mocht ook het kampvuur niet ontbreken. Het kamp begon met veel regen, maar de zon op de laatste dagen maakte veel goed. Al met al was het weer een geweldig kamp. Op de foto staan de deelnemers.

GESTICHTEN HOPEN OP SNELLE REALISERING GASTHUISHOFJE

DOESBURG – De Gestichten van Weldadigheid hopen dat de nieuwbouw van de 10 bejaardenwoningen in het Gashuishofje in Doesburg snel kan worden gerealiseerd. Hermen Overweg, vice-voorzitter van de Gestichten van Weldadigheid, betoogde gisteravond in de vergadering van de commissie VROM, dat vertraging door beroepsprocedures de vele gegadigden voor de woningen ernstig zouden teleurstellen. Ook merkte hij op, dat vertraging veel geld zou kosten. "En dat geld besteden wij liever aan sociaal-culturele en charitatieve doeleinden in onze stad", aldus Overweg.

De gemeente Doesburg wil de nieuwbouw via een bestemmingswijziging mogelijk maken. Dan kan worden voorzien in een eigentijdse nieuwbouw van 8 seniorenwoningen ter vervanging van 4 bestaande woningen en de renovatie van 2 bestaande woningen. Daarnaast voorziet het plan in de aanleg van een ondergrondse parkeergarage, een betere inrichting van het groene gebied en de vernieuwing van het aanwezige speeltuintje. Omwonenden hebben bezwaar tegen de hoogte van de woningen (twee bouwlagen en een kap, in totaal 12 meter) en tegen de aanleg van de ondergrondse parkeergarage.

Het Grote Kersenfeest in Groessen

GROESSEN - De Hollandse kers is weer rijp om geplukt te worden! Kampschreur Kersen uit Groessen viert dit op zondag 29 juni met het Grote Kersenfeest. Je bent die dag bij Kampschreur aan het juiste adres voor de lekkerste kersen en andere heerlijke streekproducten.

Op zondag 29 juni kun je bij Kampschreur Kersen genieten van rondleidingen door de kersenbongerd, een streekmarkt en vertier voor jong en oud. Zo is er onder andere een echte imker aanwezig, is er een springkussen en kun je deelnemen aan verschillende workshops en proeverijen. Het Kersenfeest duurt van 10.00 tot 17.00 uur.

De lekkerste kersen

Tijdens het Grote Kersenfeest worden uiteraard de lekkerste kersen verkocht. Ook is er een ijscokar aanwezig met echt boerenijs, gemaakt van de kersen van Kampschreur. Op het terras geniet je van live muziek onder het genot van een drankje mét kersenvlaai. Het Kersenfeest wordt een gezellige, lekkere en leerzame dag voor het hele gezin. Bij slecht weer worden alle activiteiten naar binnen verplaatst.

Streekgale 2014

Het Grote Kersenfeest is onderdeel van het Streekgala. 27 boerenbedrijven in de omgeving van Nijmegen, Arnhem en Kleve nodigen je op 29 juni van harte uit om een dag op het bedrijf te komen beleven. Meer informatie hierover vind je op Streekgala.nl.

Kampschreur Kersen, Dorpstraat 55, Groessen; telefoon 0316 529129; www.facebook.com/KampschreurKersen.

Proslank dieet: lekker eten om af te slanken

ZEVENAAR - Salon Desiree biedt professionele hulp bij het snel en verantwoord afvallen. Om een goed beeld te krijgen van wat de klant wil, start Desiree Groenestijn – als afslankcoach – de begeleiding altijd met een intake.

Tijdens dit gesprek staan het gewicht en het doel centraal. Daarna wordt alles gemeten: het startgewicht, de Body Mass Index (BMI), de vocht- en spiermassa. Op basis van de persoonlijke doelstelling van de klant, die duidelijk wordt vastgelegd, maakt Salon Desiree een stappenplan met het Proslank dieet.

Proslank is een dieet, waarbij de klant iedere dag lekker kan eten en toch snel kan afvallen. Het dieet bestaat uit smaakvolle maaltijden, vergelijkbaar met gewone voeding. Eén en ander hoeft alleen aangevuld te worden met verse groenten.

Doordat er zeer veel variatiemogelijkheden zijn, eet je dagelijks wisselend een heerlijke maaltijd, zonder dat het al te veel tijd kost. Groot voordeel van dit dieet is dat je het goed kunt volhouden, omdat je geen hongergevoel hebt. Ook treedt er geen verlies van spiermassa op, waardoor geen jojo-effect optreedt.

Resultaten snel zichtbaar

De resultaten zijn al snel zichtbaar. Klanten voelen zich fitter en zien er beter uit. Elke week bekijkt Salon Desiree samen met de klant de voortgang en wordt de afname in gewicht gemeten.

Er zijn vier fases. In elke fase wordt het dieet verder afgebouwd. Zo gaat men stap voor stap over op de normale voeding. Aan het eind van het dieet heeft de klant zichzelf tevens een gezond voedingspatroon aangeleerd om op gewicht te kunnen blijven.

Wilt u verantwoord en gemakkelijk afvallen? Neem dan contact op met Salon Desiree voor een vrijblijvend adviesgesprek.

Zonnig vouwdak in Kia Picanto AirLine Edition

ZEVENAAR - Met zomerse temperaturen die deze maand al eens zijn opgelopen naar 27 graden Celsius, is een vouwdak een wel heel prettige, zomerse voorziening in de auto. Autobedrijf Van Rennes speelt in op de zomerse weersvoorspellingen door met de Picanto Airline Edition een speciale versie van de populaire Kia Picanto te lanceren.

Tot en met 21 september biedt de Kia-dealer de gelegenheid om bij aankoop van en nieuwe Picanto, deze te laten voorzien van een Webasto-vouwdak. Inzittenden van de Kia Airline Edition ervaren zo het ultieme gevoel van vrijheid, licht, zon en frisse lucht.

Het elektrisch te bedienen vouwdak kan traploos worden bediend, van een kleine kier tot volledig open. De dakopening is dan liefst 64 x 62 cm groot. Daarnaast geeft het vouwdak de Picanto een nog sportievere uitstraling.

De Kia-dealer levert het vouwdak voor 1.195 euro inclusief BTW. En in goede Kia-traditie geldt ook voor het vouwdak een garantieperiode van zeven jaar.


De recent aangekondigde 50/50 deals zijn ook van toepassing op de Kia Airline Edition, waardoor 'open rijden' nu nog aantrekkelijker is geworden.

Voor meer informatie over de Kia Picanto Airline kunt u contact opnemen met Autobedrijf van Rennes B.V. aan de Hengelderweg in Zevenaar of kijk op www.autobedrijfvanrennes.nl.

MD1 van MHC De Westerduiven kampioen.

Afgelopen week heeft het team MD1 hun seizoen met een kampioenschap afgesloten.

Na een spannende race met Nijmegen heeft het team uit Duiven de titel behaald.

Onder vlnr: Sophie Haring, Gwyned Beets, Merel Coret, Britt Wigman, Juliët Heijting,

Boven vlnr: Isa Bouwman, Sterre Bosveld, Kitana May, Laura Kok, Laura van Bergen, Chanel Philipsen, Tamar Sparenberg, Maud Snijders

Belangenvereniging Ouderen Zevenaar is vijftig jaar jong...

ZEVENAAR - De Belangenvereniging Ouderen Zevenaar (BOZ) viert op donderdag 26 juni haar vijftigjarig bestaan. Dit heugelijke feit zal onder andere gevierd worden met een gezellige middag speciaal voor de leden in het Musiater.

Deze middag treden Opera Familia en muziekgroep Puree op.

Opera Familia is de winnaar van Holland Got Talent in 2011. De leden brengen op een bijzonder mooie wijze muziek en zang tot leven voor elk wat wils. De groep Puree brengt een afwisselend programma met veel herkenbare nummers.

De aanvang is 14.00 uur. De bezoeker wordt wordt ontvangen met een kopje koffie en een echt BOZ-gebak. De entree inclusief kopje koffie met gebak en een consumptie is zeven euro vijftig. Kaartverkoop is aan het Musiater van 10.00 tot 14.00 uur.

Wip-Inn sluit tijdperk in gebouw aan Ringbaan af

ZEVENAAR - Per 1 juli zegt de Wip-Inn de huur van het gebouw aan de Ringbaan Zuid 16 op. "Dit willen wij uiteraard niet geheel ongemerkt voorbij laten gaan vandaar dat we de periode in dit pand (ongeveer tien jaar!) feestelijk afsluiten." Deze laatste open avond in het huidige gebouw zal plaatsvinden op zaterdag 28 juni.

Deze zaterdagavond begint om 20.00 uur beginnen met een inloop, waar alle belangstellenden onder genot van een kopje koffie kunnen praten met het bestuur over de komende veranderingen. "Wij geven dan graag antwoord op alle mogelijke vragen. Aansluitend zal de voorzitter van stichting Satelliet (Wip-Inn) een kort woordje doen met betrekking tot het afsluiten van een tijdperk. Mocht er iemand anders ook graag het woord willen nemen, dan is dit uiteraard mogelijk.

Het officieuze gedeelte wordt vanaf 21.00 uur opgevolgd worden door een feestavond onder begeleiding van 'onze huisband' Retteketet Showband! "Op deze manier willen wij samen met alle vrienden van Wip-Inn een geweldige tijd in het mooie pand aan de Ringbaan afsluiten. Wij hopen dan ook dat wij iedereen die ook maar iets met Wip-Inn heeft, op deze avond mogen verwelkomen!"

Trio PaGeRo 29 juni in 'Loo Budget Concerten'

LOO - In 2014 worden in de kerk van Loo (gemeente Duiven) eens per maand op zondagmiddag 'Loo Budget Concerten' gehouden. Op 29 juni is het trio PaGeRo te gast.

De Initiatiefgroep Loo gaat maandelijks op zondagmiddagen in de H. Antonius Abt kerk in Loo (gemeente Duiven) een concertmatinee organiseren, uitgevoerd door Liemerse koren en muziekensembles, genaamd 'Loo Budget Concerten'. Op deze manier wil de Initiatiefgroep Loo de inwoners van de Liemers een hernieuwde kennismaking geven met de mooie kerk.

In 'Mooie liedjes bij de buren', zoals het gevarieerde programma heet, zingt het trio PaGeRo uit Duiven/Arnhem bekende en minder bekende Nederlandstalige liedjes van Huub van der Lubbe, Daniël Lohues, Kommil Foo, Toon Hermans en vele anderen. De liedjes zijn doordrenkt van passie, drama en humor; met andere woorden: ze gaan over ieders leven, zonder dat u moet denken aan het bekende 'levenslied'. Het trio bestaat uit percussionist Paul Welsing, zanger Geert Hermans en gitarist/zanger Roger Nusselein.

De entree inclusief een kopje koffie of thee bedraagt zes euro per persoon. De aanvang is om 15.00 uur; de kerk is open vanaf 14.30 uur.

Kaarten zijn verkrijgbaar of te reserveren bij Peter Koopmans, op maandagochtenden in de parochiezaal tussen 10.00 en 12.30 uur, telefoon 0316 263981 of privé 0316 261612 en voorafgaand aan het concert in de kerk.

Medailleregen voor Mila Geul

DUIVEN - Mila Geul uit Duiven heeft in het weekend van 14/15 juni liefst zes medailles veroverd bij de Gelderse Minioren Finale. De tienjarige Mila won vijf keer goud en eenmaal zilver tijdens deze zwemwedstrijd die gehouden werd in zwembad De Koekoek in Vaassen.

De eerste dag kwam Mila uit op de 200m wisselslag, waar zij als eerste aantikte met een tijd van 2.54.16. Vervolgens won zij de 100m vrije slag (1.10.90). Op de 100m vlinderslag won Mila de zilveren medaille.

De tweede dag van de Minioren Finale begon Mila met winst op de 100m rugslag. Daarna veroverde zij nog twee gouden medailles op de 100m schoolslag (1.30.29) en op de 400m vrije slag (5.22.84) beide afstanden ook nog met een verbetering van haar persoonlijke records.

Mila Geul zwemt in de categorie Minioren 5 en komt uit voor Aqua Novio'94 in Nijmegen.

Groessense Bokbier Pruuveri-j tijdens Feestweek Groessen

In oktober met diverse wijnen

GROESSEN - Het duurt nog wel een tijd, maar het vooruitzicht is smakelijk genoeg om de liefhebbers erop te attenderen dat op zondagmiddag 12 oktober in de grote feesttent van Feestweek Groessen weer de Groessense Bokbier Pruuvevi-j wordt gehouden.

De in groten getale opgekomen bezoekers maakten er vorig jaar een waar feest van, niet in het minst door de muziek van toporkest Kiep Movin'. Ook de entourage van de tot oud (bokbier)klooster omgetoverde feesttent droeg bij aan de geweldige sfeer. Reden genoeg om er dit jaar nog een schepje bovenop te doen. Natuurlijk zal er weer een grote diversiteit aan unieke bokbieren te proeven zijn maar om aan een veelgehoorde wens tegemoet te komen zullen er nu ook diverse wijnen te verkrijgen zijn.

Ook op ander gebied is er genoeg lekkers te verkrijgen. Honger en trek is te stillen met de overheerlijke Groessense Bokbierworst, met lekkere oude kaas en met broodjes bal of beenham. Al met al is er meer dan genoeg reden om 12 oktober alvast in je agenda te noteren.

'JoannesCult4Kids'

Het programma van Feestweek Groessen is in grote lijnen gelijk aan vorig jaar maar nieuw is de avond van 17 oktober waarop het resultaat wordt getoond van de samenwerking tussen Joannesschool Groessen en muziekvereniging Sint-Andries, drumfanfare EMM, showband KDO, DansjeFit en zangdocente Carla Herlfterkamp. Een uniek cultuurproject dat de naam 'JoannesCult4Kids' draagt. Muziek, zang en dans: het komt die avond allemaal voorbij en het is beslist een aanrader! Meer informatie staat op www.feestweekgroessen.nl.

Sint-Martinus Kerk Giesbeek

Dinsdag 01-07, Pastor J. Scholten, H. Eucharistie, 10.00 uur, Caeciliakoor.

Dinsdag 01-07, Muziekschool, Concert, 19.00 uur, Muziekschool.

Zaterdag 12-07, Pastor J. Scholten, H. Eucharistie, 19.00 uur, Caeciliakoor.

Zondag 27-07 Pastor H. Eerkens, Woord- en Communie, 10.00 uur, Samenzang.

Zaterdag 09-08 Vicaris H. Pauw, H. Eucharistie 19.00 uur, Samenzang.

Zondag 24-08 Pastor N. Kok, Woord- en Communie, 10.00 uur, Samenzang.

'Olympische Spelen' bij De Zwaluwen in Zevenaar

ZEVENAAR - Afgelopen week werd voor de 33ste keer het korfbalkamp van De Zwaluwen gehouden. Van woensdag 28 tot zaterdag 31 mei namen zo'n zestig kinderen in de leeftijd van zeven tot achttien jaar deel aan dit jaarlijkse spektakel.

Het geheel speelde zich voornamelijk af op de eigen velden van de korfbalvereniging op sportpark Hengelder in Zevenaar. Het thema van dit jaar was de Olympische Spelen. De deelnemende 'landen' moesten het tegen elkaar opnemen op onder andere het onderdeel levende curling.

Op een grote opblaasband werd er geprobeerd zo dicht mogelijk in het midden van de zeepbaan te eindigen. Verder was er een waterglijbaan, een puzzeltocht en mocht ook het kampvuur niet ontbreken. Het kamp begon met veel regen, maar de zon op de laatste dagen maakte veel goed. Al met al was het weer een geweldig kamp. Op de foto staan de deelnemers.

Auto met koelinstallatie voor Voedselbank

ZEVENAAR - Op 13, 14 en 15 juni hebben Lionsclub 'De Liemers' en Radio Favoriet FM de handen ineen geslagen en hebben opnieuw vanuit een nieuw 'Glazen Huis' op de Markt in Zevenaar radiomarathon neergezet. Lions Request was via de lokale radio en via internet wereldwijd was te ontvangen.

Elk jaar pakt de Lionsclub uit met een grote actie. Voor het vierde jaar is Lions Request succesvol geweest. Burgemeester van Zevenaar, Jan de Ruiter heeft het spektakel op vrijdag geopend.

Vele artiesten hebben belangeloos opgetreden bij het Glazen Huis, dat was opgebouwd op de Markt in Zevenaar. Niet alleen singer-songwriters maar ook vele bands, Nederlands- en Engelstalig. Een swingend einde is verzorgd door de Not2BigBand.

Tussentijds werden de plaatjes gedraaid van de mensen die deze tegen betaling hadden aangevraagd. Ook van de mogelijkheid voor het huren van zendtijd voor je bedrijf of voor reclameboodschappen is massaal gebruik gemaakt.

Dit alles was bedoeld om geld bijeen te krijgen voor de Voedselbank Zevenaar-Rijnwaarden. Om voedsel goed te vervoeren is er dringend behoefte aan een auto met koelinstallatie. Door deze actie is de wens omgezet in realiteit.

Met medewerking van vele sponsoren en de mensen die plaatjes aanvroegen of loten kochten is uiteindelijk een fantastisch bedrag 'bijeengedraaid'. Op zondagmiddag om half zes uur is de voorlopige opbrengst bekend gemaakt: ruim 15.700 euro.

Mooy uit de kunst

OOY/ZEVENAAR - Kunst in de natuur, in de natuurtuin De Rooase aan de Heilige Huisjes kan men weer twee weekende genieten van kunst en natuur. Beeldend kunstenaar, Conny Koster en Karin de Roo van de Rooase nodigen iedereen uit om te komen kijken en een kopje thee of koffie te drinken op 28 en 29 juni en 5 en 6 juli van 11 tot 17.00 uur.

Er zijn beelden, schilderijen, tekeningen en foto's te zien en ook glasjuweeltjes en zomer keramiek te koop. Vrijdagavond 27 juni en 4 juli kan worden deelgenomen aan een etentje in de natuur. Een intiem etentje voor twee of vier personen. Er zijn drie tafeltjes beschikbaar, aanvang 19.00 uur, de kosten zijn vijfentwintig euro per persoon. Opgeven kan via de mail: connykoster@hotmail.com.

De opbrengst van de zomerkeramiek en de etentjes is voor Familias Especiales, een organisatie voor mensen met een beperking in Nicaragua.

Op 29 juni is er een demonstratie Raku stoken. Op de andere drie dagen kan men deelnemen aan de workshop met Jacqueline de Keizer om een glasjuweel te maken voor vijftien euro per persoon.

Het is hartstikke mooi in Ooy, kom kijken en genieten bij Mooy uit de kunst op nummer 42 aan de Heilige Huisjes in Ooy-Zevenaar. Meer informatie is te verkrijgen via 0316 528403.

Schitterende nieuwe sportlocatie DSV Relax

DIDAM - De Didamse Sportvereniging Relax gaat vanaf 16 juni gebruikmaken van haar splinternieuwe sportzaal inclusief een prachtige kantine in de Brede School Noord in Didam. Relax is een omnivereniging, die naast het tafeltennis ook de sporten dynamictennis en koersbal beoefent.

De circa 130 leden konden zaterdagmiddag 14 juni hun ogen uitkijken in een sportzaal met acht nieuwe tafeltennistafels, drie nieuwe dynamictennisnetten met ophangingselementen, twee wedstrijd- en drie trainingsvelden.

Daarnaast kunnen de koersballers spelen op een iets verende sportvloer van de allerhoogste kwaliteit. Door de halhoogte van vijf meter zijn er mogelijkheden om hier interlands of andere hoogstaande officiële tafeltenniswedstrijden te spelen. Door een geluidloze afscheiding te laten zakken is het mogelijk om de zaal in twee delen op te splitsen zodat ook de verschillende sporten afzonderlijk van elkaar kunnen worden gespeeld. Ook de ruime en gezellige kantine met keuken voldoet aan de eisen van deze tijd. De kantinebeheerster, mevrouw Hetty Boerstal, heeft aandacht gehad voor de verschillende doelgroepen van deze vereniging. De hoge, comfortabele stoelen zijn naast de leuke warme bankstelletjes daar een voorbeeld van.

De zaal ligt pal naast sporthal De Muizenberg. Er zal nog een aparte aanwijzingsroute met naambord gerealiseerd worden om duidelijk aan te geven waar de ingang van de sportlocatie is. Het bestuur van DSV Relax is zeer trots op dit nieuwe onderkomen en hoopt dat deze plek ook weer een aantrekkingskracht heeft voor nieuwe leden. De officiële opening vindt in augustus plaats.

Meer informatie staat op www.dsv-relax.nl.

Seniorclub zoekt vrijwilligers

DUIVEN - De Seniorclub is een stichting die zich inzet voor Senioren door het aanbieden van vele activiteiten.

"Dit doen we samen met een team van twintig vrijwilligers die elk een activiteit begeleiden respectievelijk bardiensten verzorgen. dit alles geschied in ons fraaie clubgebouw aan het Eilandplein 300 in Duiven. Door vertrek naar elders is binnen het bestuur van de Stichting een functie m/v ontstaan. Door de toenemende activiteiten willen wij in goed overleg komen tot een verdere taakverdeling binnen het bestuur. Dit kan zijn bij de organisatorische of financiële kant. Graag nodigen wij belangstellenden uit toe te treden tot ons team."

Voor nadere informatie kan men contact opnemen met Herman Derksen 0316 263017 of Fred Oostendorp 0316 285037 of 0613255521.

Zeskamp Babberich wordt in ere hersteld

BABBERICHT - Op veler verzoek wordt er in Babberich weer een Zeskamp voor jong en oud georganiseerd. En natuurlijk gaat dat plaatsvinden op de enige echte locatie, namelijk Natuurbad Het Kwartier aan de Kwartiersedijk (voorheen Zwembad Rivo Torto).

Op zaterdag 19 juli kan jong en oud op en rond het water op sportieve wijze strijden om de eer en mooie prijzen. Er wordt vanuit de Babberichse bevolking, maar ook vanaf de Babberichse campings, al enthousiast gereageerd op het plan.

Om 10:30 uur zal op zaterdag 19 juli gestart worden met de Zeskamp voor de jeugd en vanaf 14:00 uur is het de beurt aan de oudere jeugd en de volwassenen. Alle Babberichse verenigingen, waaronder ook buurtverenigingen en vriendengroepen, zijn aangeschreven om met één of meerdere teams te gaan deelnemen. De organisatie verwacht ook veel deelname van de verschillende Babberichse campings. Bij de jeugd is individuele deelname ook mogelijk; daar worden dan extra teams voor gevormd.

"Wil je je aanmelden, vraag dan een inschrijfformulier op bij Monique Aalbers, Dorpstraat 56 (0316 247611). Inschrijven is mogelijk tot en met 12 juli. De deelnamekosten bedragen twee euro vijftig per persoon en voor de jeugd zijn die zelfs gratis."


Ook voor toeschouwers wordt het een waar festijn op 19 juli rond het water van het prachtige natuurbad aan de Kwartiersedijk. Om de dag helemaal compleet te maken, vindt de prijsuitreiking van het middaggedeelte 's avonds plaats in de vorm van een afterparty bij Café Huis Den Dijk, ook aan de Kwartiersedijk.

Urban Triple A voor de jeugd

DUIVEN - Op koopzondag 29 juni zal in het centrum van Duiven het evenement 'Urban Triple A' plaatsvinden. Het evenement is toegespitst op de jeugd. Urban staat voor straatcultuur en Triple A voor acts, art en artists.

Vanaf 12.00 uur zijn er op het podium optredens van een aantal dj's en Lara Leaves. Ook is er 'n graffiti (inloop)-workshop onder leiding van graffiti-professional Joep van Gassel waaraan de jonge generatie 'gratis' kan deelnemen.

Daarnaast laat de Nederlands kampioen 'freestyle-voetbal' Rowdy Heinen zien wat je zoal met een (voet)bal kan doen en verzorgt hij een aantal leuke inter-acties met het publiek zoals een zogenoemde nek-aan-nek race. Het evenement eindigt om 17.00 uur.

Arno Hermsen Koning van Rijnwaarden

RIJNWAARDEN - Tijdens het Rijnwaardentreffen op zondag 15 juni heeft Arno Hermsen zich tot Koning van Rijnwaarden geschoten. Alle huidige koningen van de zes schutterijen uit de gemeente Rijnwaarden, maar ook de oud-koningen van vorig jaar namen hieraan deel. Na een spannende strijd wist Arno de laatste resten van de vogel naar beneden te halen. Hij is hiermee de vierde koning van Claudius Civilis die deze titel in de wacht weet te slepen.

Naast de nieuwe koning waren er nog diverse prijzen te verdelen; bij het onderdeel 'Mars en Defilé' ging de eerste prijs naar Vrede & Vriendschap Herwen, bij het vendelen voor senioren ging naar Claudius Civilis Pannerden, terwijl de jeugdvendeliers van Excelsior Lobith met de eerste prijs naar huis gingen. De koninginnen gingen de strijd aan met het schieten op kaarten, hierbij was de eerste prijs voor de Chantal Wesselkamp die namens Claudius Civilis als Rijnwaarden Koningin deel nam. Bij de schietwedstrijden voor de korpsen wist Herman Lendering van Claudius Civilis de eerste prijs te schieten. De tweede prijs was een speciaal moment, want met een gemikt schot wist burgemeester Mark Slinkman de vleugel naar beneden te halen en zo viel er ook een prijs in 'het korps' college van B&W.

Het nieuwe onderdeel de bielemanwedstrijd, werd gewonnen door Vincent Sommers van Claudius Civilis Pannerden. Als beste commandant werd Piet Mulder van EMM Lobith verkozen en de prijs voor mooiste koningspaar ging naar Bram en Angela Hubers van Eensgezindheid Aerdt.

Onder aanvoering van de Rijnwaardense band Nedjus werd er nog volog gefeest. Over twee jaar is de organisatie in handen van EMM Spijk.

Wind en Sneeuw in Herwen

HERWEN - Zondag 29 juni wordt er vanaf 13.30 uur een wervelwind en een sneeuwbal in Herwen verwacht. Onder deze extreme omstandigheden vindt de jaarlijkse Berkhaagfair plaats op het schoolplein, die door de ouderraad van de basisschool De Berkhaag in Herwen wordt georganiseerd.

Deze wind kan worden gevoeld, de sneeuwbal kan van binnen worden bekeken. Daarnaast zal Herman de stier ook op het schoolplein staan. De vraag hierbij is, wie kan het langste op de stier blijven zitten. Naast deze en andere spellen kunnen de kinderen pony rijden of op het springkussen spelen.

Verder is er een terras op het schoolplein ingericht vanwaar uit er goed zicht is op het Rad van Fortuin. Dit Rad draait elk half uur als een wervelwind met als hoofdprijs de kans op een miljoen. Doorlopend is er de mogelijkheid om enveloppen te trekken, waarbij de gewonnen prijs zelf uitgezocht mag worden.

Met de Didamse Keepers School in Loil hangen jeugdkeepers er niet meer zomaar bij

Gespecialiseerde keeperstrainingen starten eind augustus

DIDAM - Binnen het voetbal zijn keepers specialisten, die behoefte hebben aan gespecialiseerde trainingen. Echter de praktijk wijst vaak anders uit. Bij veel verenigingen zijn keepers met name jeugdkeepers een vergeten groep.

Tijd en ruimte gebrek op het trainingsveld van veel clubs is meestal de grote boosdoener. Bijna elk bestuurslid weet als geen ander dat de jeugdkeepers gerichte training moeten krijgen. Vaak probeert men dit op te lossen om voor de jeugdselectie keepers wel trainingen te verzorgen. De keepers van de lagere elftallen hangen en onbedoeld dus maar een beetje bij.

Een gegronde reden om voor deze groep jeugdkeepers eind augustus van start te gaan met de 'Didamse Keepers School' onder leiding van oprichter en hoofddocent Gerrie van Eijk, voormalig professioneel keeperstrainer en ex-keeperstrainer van verschillende internationals.

Tevens is hij de ontwikkelaar van de Number One Keeperstraining methode, die jarenlang werd gedoceerd bij verschillende profvoetbalclubs (wereldwijd) zowel jeugdopleiding als seniorenkeepers.

Deze methode zal ook gedoceerd worden op de keepersschool. Op een leuke en onbevangen speelse manier leren de jeugdkeepers zowel jongens en meisje de fijne kneepje van het mooie keepersvak!

"Kortom: ruim vijfendertig jaar professionele ervaring op het gebied van keeperstraining staan voor jou garant dat je vanaf nu de trainingen krijgt .die noodzakelijk zijn voor jouw ontwikkeling als keeper!

De trainingen zijn op sportpark De Korenakker, S.V. Loil in Loil. De start van de cursus is op 22 augustus. De cursus duurt drie maanden en omvat dertien trainingen van anderhalf uur. Bij aanmelding krijgt de cursist een paar Jako Fingerprotect Keepershandschoenen ter waarde van 37,95 euro cadeau. Voor opgave en inlichtingen: Gerrie van Eijk, telefoon 0316 221859.

Clubkampioenschappen bij THOR-Zwaluwen in Zevenaar

ZEVENAAR - Gymnastiekvereniging THOR-Zwaluwen uit Zevenaar houdt op zondag 29 juni haar jaarlijkse clubkampioenschappen. De jeugdleden zullen in verschillende leeftijds- en niveau categorieën strijden om de titel Clubkampioen 2014.

De clubkampioenen van de vorige editie, Bram de Kort en Dian Haag, zullen hun titel verdedigen. Iedereen is welkom om de prestaties van de kinderen te komen bekijken. De clubkampioenschappen worden gehouden in zaal Lentemorgen op 29 juni van 08.45 tot 16.00 uur.

Vlooienmarkt zondag 6 juli in Giesbeek

Zondag 6 juli Vlooienmarkt in Giesbeek, deze wordt gehouden achter "Het Hof van Giesbeek" en op het

aansluitende dorpsplein. Het aanbod van tweedehands goederen is zeer groot, veel deelnemers hebben

zich reeds gemeld en zullen deze dag opfleuren met leuke hebbedingetjes op het kleurrijke marktterrein. Het is de moeite waard deze vlooienmarkt die overigens voor € 2,50 pp en

kinderen t/m 12 jaar gratis toegankelijk is te bezoeken. Een springkussen, een clown en de ambachtelijke palingroker zullen van deze dag weer iets moois maken.

Ook zal er muziek zijn van de jeugdband SPLASH en zal door Saxofonist Ben Wissink die ook deze keer voor KIKA speelt de dag een muzikaal tintje geven. Deze dag is er voldoende gelegenheid om na al het geslenter langs de meer dan honderd goed gevulde kramen uit te rusten op een van de gezellige terrasjes.

Een bezoek aan deze markt die open is van 9.00 t/m 17.00 uur is daarom warm aan te bevelen.

Hopelijk tot ziens op zondag 6 juli.

Geslaagd Judo clubkampioenschap

ZEVENAAR - Onder grote belangstelling van ouders en familie werden voor alle locaties van Judokwai Fred Schilder de clubkampioenschappen gehouden in Zevenaar bij Cordia Sports World.

De judoka's uit Rheden, Elst, Giesbeek en Zevenaar streden op een sportieve manier om de clubtitel. De organisatie is de sponsoren erg dankbaar.

Beleef op zondag 29 juni samen 'n dagje bij de boer

REGIO - Op zondag 29 juni gaan de deuren van stallen, hokken en kassen wagenwijd open: 27 boerenbedrijven rondom Nijmegen, Arnhem en Kleve nodigen iedereen uit om een dag op de boerderij te komen beleven.

Tijdens het Streekgala kom je alles te weten over het leven op de boerderij. Zo kun je kijken bij boeren die koeien, slakken, vissen of biggetjes houden. Je kunt rondstruinen bij tuinders door boomgaarden met appels en peren of door velden met aardbeien en frambozen. Bij alle bedrijven is wel iets bijzonders te zien of te beleven. Op www.streekgala.nl vind je een overzicht van alle bedrijven waar je op bezoek kunt.

Fietsroutes

Er zijn zes verschillende fiets routes uitgezet die de verschillende boerenbedrijven met elkaar verbinden. Er zijn routes in Arnhem Zuid - Liemers, Land van Maas en Waal, Duffelt, Groesbeek, Wijchen-Leur en Ressen – Bemmel. De routes zijn tussen de tien en veertig kilometer lang en kunnen gratis gedownload worden vanaf de website.

Proef de regio

"Wij geloven dat producten waarvan je de herkomst kent nóg beter smaken. Lokale producten met een verhaal dat het waard is om te delen. Speciaal geselecteerd en lokaal geïnspireerd hebben we daarom een Streekgala-pakket samengesteld. Het pakket is te bestellen op www.streekgala.nl."

"Voor een heerlijk dagje buiten verzamel je op zondag 29 juni je vrienden en familie, download je één van de mooie routes en ga je op bezoek bij de boer tussen 11:00 en 17:00 uur."