niet de juiste De Liemers

9 november 2018

niet de juiste De Liemers 9 november 2018


Bijna Holland's Next Top Model Daan: 'Ik werd wakker van de camera's om me heen'

"Een andere haarkleur, dat was wel even schrikken" Foto: Eva Bours

ZEVENAAR – Een aantal weken lang was Daan Sanders (19) iedere maandagavond te zien op RTL 5. De Zevenaarder deed aan Holland's Next Top Model (HNTM). Helaas voor hem en al zijn fans viel Daan net voor de finale af.

Tijdens het aanmelden voor de televisieshow verwachtte Daan Sanders niet dat hij echt uitgekozen zou worden om mee te doen. Maar uiteindelijk werd hij uit duizenden inzendingen toch gekozen en belandde hij samen met Cecilia Zevenhek, Sara Slikkerveer, Fee van der Meijs, Ramanda Campbell, Soufyan Gnini, Bart van Houten, Danilo Juliet, Naomi Sauer, Rikkie Kolle en Tim van Riel bij de laatste tien modellen. Zij gingen de strijd met elkaar aan. Daan overleefde verschillende rondes, maar miste de finale op het nippertje. Uiteindelijk werd hij vijfde achter Cecilia, Tim, Rikkie en winnaar Soufyan. Daan: "In het begin van de opnames was het nog een beetje wennen aan de camera's om je heen. In de ochtend werd ik niet wakker van mijn wekker, maar van de lamp van de camera die aan ging. Gelukkig wende dat snel." Tijdens het programma krijgen alle modellen een metamorfose. "Mij hadden ze alleen een ander kapsel gegeven. Mijn haarkleur was ook anders, dat was wel echt even schrikken", vertelt Daan. "Alles waarin je jezelf zou kunnen zien was afgeplakt, van spiegels tot aan koelkasten. Op het laatst zag je pas je verandering in de spiegel, wat meteen gefilmd werd voor het programma."

Vervolg op pagina 13

Stem mee voor de Top2000 kerkdienst op 30 december

DUIVEN - Op 30 december vindt de Top2000 dienst in de Kapel in Duiven plaats. Tijdens deze dienst worden de tien meest gekozen songs ten gehore gebracht. Voor deze meest populaire en inspirerende songs in Duiven nodigt het Top2000 team iedereen uit om mee te doen en te stemmen.

Het thema van de kerkdienst is: hoop, geloof, liefde en muziek. Welke songs inspireren je? Stem door tien songs met van je keus in te sturen naar top2000duiven@gmail.com.

De spelregels? De hele maand, tot en met 30 november kan er door iedereen in heel Duiven gestemd worden.

Geef jouw meest inspirerende top tien songs op, die passen binnen het thema hoop, geloof, liefde en muziek. Geef minimaal twee Nederlandstalige nummers op. Geef van minimaal één nummer aan, waarom dit lied voor jou dit te maken heeft met het thema 'Geloof, hoop en liefde'. Maak er een mooi verhaaltje van!

Maar mochten er bijzondere en mooie verhalen schuilen achter de andere nummers, dan worden die ook graag gelezen.

Ook is er in Westervoort de vrijdagavond er voor op 28 december een Top2000 dienst. Iedereen is van harte welkom bij beide diensten,

Inschrijven voor Beursvloer de Liemers

LIEMERS - De Liemerse uitdaging organiseert – in samenwerking met Caleidoz, Mikado en Welcom – voor de derde keer op rij Beursvloer de Liemers. Op maandag 19 november is Liemers College Landeweer van 16.30 tot 18.30 uur het decor voor maatschappelijk betrokken ondernemers en organisaties om elkaar te helpen.

Bedrijven met oog voor behoeften in de samenleving en maatschappelijke organisaties met interessante hulpvragen zijn van harte welkom op de Beursvloer. Op Beursvloer de Liemers handelen verenigingen, stichtingen en bedrijven in vraag en aanbod. Geld is hierbij taboe. De maatschappelijke organisaties mogen de aanwezige bedrijven alleen vragen om menskracht, spullen of advies. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het faciliteren van een ruimte om workshops te geven, het verzorgen van vervoer, advisering op het gebied van ICT, veiligheid of ledenwerving enzovoorts. De hulpvragers leveren ook een (kleine) tegenprestatie, bijvoorbeeld een vermelding in een clubblad of website. Zo ontstaat een win-win situatie. Hoekmannen- en vrouwen helpen de deelnemers bij het zoeken naar hun match en een notaris bekrachtigt een deal. Het is een gezellige gelegenheid met een hapje en een drankje waarbij het maatschappelijk belang voorop staat. Na een verrassende openingsact hebben maatschappelijke organisaties een uur de tijd om deals te sluiten met bedrijven of onderling. Om deel te nemen aan de Beursvloer is aanmelding vooraf noodzakelijk. Deelname is gratis. Aanmelden kan tot 14 november: www.liemerseuitdaging.nl.

Alweer voor een lange tijd schrijf ik voor De Liemers Helemaal Goed Courant. Er komen steeds meer schrijvers bij en het blad wordt voorzien van steeds hoogwaardigere verhalen met goed nieuws! Gaandeweg leren we steeds meer. Contact opnemen met een voor jou wildvreemde blijft soms erg spannend. Maar de communicatie is wel een belangrijke deskundigheid waarover een journalist moet beschikken. Maar wat heb je nou eigenlijk nodig om een goede journalist te worden? Als journalist moet je natuurlijk op de hoogte zijn van het laatste nieuws; je houdt je met allerlei onderwerpen bezig. Onderwerpen waarover jij iets gaat schrijven, moet je goed bestuderen. Je kan mondeling en schriftelijk goed communiceren. Tijdens een interview moet je ook door kunnen vragen. Je verwerkt de informatie, als journalist schrijf je teksten en verzin je koppen, je moet dus ook een beetje leuk kunnen schrijven. Daarnaast moeten we erg zorgvuldig zijn. Het artikel wordt een aantal keren gecontroleerd, het moet nou eenmaal een lopend verhaal zijn. Verder hebben we altijd een deadline waar we ons aan moeten houden. Onze krant belandt namelijk eens in de twee weken, op vrijdags, in uw brievenbus. Persoonlijk vind ik dit zo leuk om te doen dat ik mijn vervolgstudie hierop baseer. Heel toevallig ga ik morgen naar een open dag in Amsterdam, om daar meer informatie te krijgen over de studie communicatiewetenschappen. Komen de skills die ik bij deze krant leer toch van pas! In deze editie kunt u een artikel van mij lezen over de 'malariazetpil'. Ik wens u veel leesplezier, tot over twee weken!

Foto: jan van den heuij

Camillia Stokman

Foto: jan van den heuij

Maaike Hageman

Door onze redactie

Een hond die lacht. Het kan! De vierjarige Duitse herder Bo rent en ravot dat het een lieve lust is in de Montferlandse bossen bij 't Peeske. Foto: Jairo in der Beeck.

Een hond die lacht. Het kan! De vierjarige Duitse herder Bo rent en ravot dat het een lieve lust is in de Montferlandse bossen bij 't Peeske. Foto: Jairo in der Beeck.

'Burgemeester Arend van Hout: 'Westervoort hoort bij Liemers'

'Sinterklaasintochten zijn

geweldig, iedereen is vrolijk'

De passie van

Henk van Kerkhoff

Door onze redactie

2 / 12

Donderdag 15 november 17:00 uur

Filmmarathon rond de acteur Tom Hanks

- PHILADELPHIA.
- FORREST GUMP
- THE TERMINAL

Aanvangstijd 17:00 uur. Tussen de 1e en de 2e film een gezamenlijke maaltijd.
Entree voor films inclusief maaltijd € 12 (strippen- en vrijkaarten niet geldig)
Aanmelden (met vermelding vegetarisch) via info@deogtent.nl vóór 10 november.

Woensdag 21 november 14:30 uur

COCO


Een twaalfjarige jongen die op het Mexicaanse platteland leeft, ontdekt een familiegeheim waarmee hij contact kan leggen met zijn overleden voorouders. Deze film won 2 Oscars en 1 Golden Globe.
Kinderfilm, dus toegang gratis.
(vanaf 6 jaar, 109 minuten, Nederlands gesproken)

Donderdag 22 november 20:00 uur

ALLES IS LIEFDE


Nederlandse speelfilm uit 2007 over verwikkelingen rond de intocht van Sinterklaas. Uitgangspunt was om een romantische komedie te maken met een groot aantal bekende Nederlandse sterren. Binnen twee maanden trok deze film 1 miljoen bioscoopbezoekers. Won Gouden Kalveren en Rembrandts voor beste regie en acteurs.
(Alle Leeftijden, 116 minuten, Nederlands gesproken)

Donderdag 29 november 20:00 uur

ALL THE MONEY IN THE WORLD


Amerikaanse film uit 2017, gebaseerd op het waargebeurde verhaal van de ontvoering van de zestienjarige John Paul Getty III. Christopher Plummer nam de rol over die oorspronkelijk gespeeld zou worden door Kevin Spacey en kreeg daarvoor een Oscarnominatie.
(vanaf 12 jaar, 132 minuten, Engels gesproken)

NR. 183 | 9 november 2018

Buuv: een succesvolle formule in Montferland Sociale marktplaats verbindt inwoners via vraag en aanbod

Buuv heeft in drie jaar 289 succesvolle matches gemaakt.

DIDAM - In de gemeente Montferland kun je heel makkelijk om hulp vragen. Je plaatst gewoon een berichtje op een prikbord. Heb je problemen met het sneeuwvrij maken van de stoep? Er is vast iemand in de buurt die daar heel handig in is. Buuv bestaat nu 3 jaar en telt 303 leden. Er zijn 289 succesvolle matches gemaakt. Een succesvolle formule dus.

Simone Veenhuis, werkzaam bij Welcom, vertelt enthousiast over het project. "Buuv kun je zien als een sociale marktplaats waar vraag en aanbod bij elkaar komen. Zo kun je een vraag op een prikbord plaatsen als je een klus geklaard wilt hebben. Je kunt ook zelf diensten aanbieden, zoals het ophangen van een buitenlamp of het uitlaten van de hond. Buuv." Montferland is een platform van en voor inwoners, zowel digitaal als via fysieke prikborden. In bijna elke kern van de gemeente is een Buuv-prikbord te vinden. Vrijwilligers zorgen er voor dat de prikborden up-to-date gehouden worden. Daarnaast kun je vanuit huis een klus plaatsen op het digitale prikbord via de website.

Laagdrempelig

Drijvende kracht achter het initiatief zijn de inwoners uit de gemeente Montferland zelf. Zij zorgen voor continuïteit door de inbreng van klussen en talenten. Om bij te dragen in die continuïteit ondersteunt Welcom in de vorm van backoffice en PR. Dankzij Buuv zijn er nieuwe netwerken opgebouwd en vriendschappen ontstaan. "Als je eenmaal een goede match hebt met iemand kun je hem of haar natuurlijk opnieuw vragen om te helpen, zonder dat dat via een prikbordbericht bij Buuv gaat. Mensen weten elkaar makkelijker te vinden, dankzij Buuv", vertelt Simone. "Het is een laagdrempelig middel om er voor elkaar te zijn. Via Buuv kan er een oplossing komen voor een vraag waar iemand misschien al heel lang mee rondloopt. Daarnaast is het ook een leuke manier om iets te kunnen doen voor een ander. Je kunt zelf namelijk uitkiezen welke klussen je wilt oppakken. Op deze manier kun je ontdekken waar je kwaliteiten liggen en wat je leuk vindt. Het is een vrijblijvende manier om iets voor elkaar te doen."

Een mooi voorbeeld: een Montferlandse inwoner moest elders in het land zijn voor onderzoek en zocht iemand om die dag mee te gaan. De vraag is op Buuv gezet en binnen een dag was er een geslaagde match. Mensen zoeken elkaar ook makkelijker op voor gezelschap. Ze spreken bijvoorbeeld wekelijks af voor koffie of een spelletje, ze helpen elkaar met tuinklusjes en doen samen de boodschappen.

Vrijwilligers

Buuv Montferland groeit nog steeds flink en spreidt zich ook steeds meer over heel Montferland uit. Toch kan Buuv nog meer vrijwilligers gebruiken. Of het nu gaat om PR of ondersteuning in de back-office, er is werk genoeg. Simone: "Mensen die het leuk vinden om Buuv meer bekendheid te geven kunnen zich melden bij Welcom."

Meer informatie vind je op de website www.montferland.buuv.nu.

Sjoerd Geurts presenteert boek over Liemerse familiebedrijven 'Veel gesprekken gevoerd in het dialect'

Sjoerd Geurts: 'Het is mooi om te zien hoe verschillende generaties er samen iets moois van maken.' Foto: Bas van Spankeren Foto: Bas van Spankeren

GROESSEN - Journalist Sjoerd Geurts presenteert dinsdag 20 november zijn boek 'Familiebedrijven in de Liemers' tijdens een bijeenkomst van ondernemersvereniging Lindus bij Zaal Gieling in Groessen. Een dag na de presentatie ligt het boek in de Liemerse boekhandels.

Het boek bevat de verhalen van vijftien Liemerse familiebedrijven. Verteld door verschillende generaties. Sjoerd Geurts deed ruim twee jaar over het boek. "Alle familiebedrijven hebben een bijzonder verhaal. Veel bedrijven zagen het als een mooie kans om de geschiedenis van hun familiebedrijf opgetekend te zien. Het mooie van dit boek is dat niet alleen de rooskleurige kanten van de familiebedrijven beschreven worden. Ook de tegenslagen komen aan bod. Een inval van autoriteiten, een demonstratie van de man die Nederland later zou leren kennen als moordenaar of een Liemerse ondernemer die van het bed werd gelicht. Het valt allemaal te lezen in het boek. Ik heb de geschiedenis niet opgeleukt of gedramatiseerd, het is immers geen fictie maar een journalistiek product."

Ervaring

'Familiebedrijven in de Liemers' is Sjoerds eerste kennismaking met het schrijven van een boek, maar hij heeft al veel ervaring als journalist. In januari bestaat zijn bedrijf Geurts Media 25 jaar, daarnaast is hij 15 jaar hoofdredacteur van ondernemersvereniging Lindus. "Vanuit die rol heb ik in de loop van de jaren veel Liemerse bedrijven bezocht. Familiebedrijven hebben een bijzondere dynamiek. Het is mooi om te zien hoe verschillende generaties er samen iets moois van maken."


Generaties

De afgelopen jaren bezocht Sjoerd iedere maand een bedrijf. De interviews vonden altijd plaats met meerdere generaties. Soms zelfs drie zoals bij Visser Duiven BV en Span Meesterschilders. Ook kreeg Geurts inzage in oude documenten. Veel interviews werden in het Liemers dialect gehouden. "Als de ondernemer in het dialect spreekt, ga ik er graag in mee. Ik kom uit de Liemers. Dialect creëert een prettige sfeer en schept direct een band", vertelt Sjoerd. "Eén van de ondernemers zegt zelfs expliciet dat het dialect hem heeft geholpen met het opbouwen van zijn bedrijf."
Het boek is in de directe vorm geschreven. Als lezer ga je voor je gevoel jaren terug. Alsof je zelf op de huifkar zit. "Op deze manier word je meegenomen in het verhaal. Verder ondersteunen historische foto's dat gevoel. Overigens ontbreken de actuele foto's niet."
De ondertitel van het boek is 'We lijken toch wel op elkaar'. "Het is een quote die terugkwam in meerdere verhalen. Generaties denken vaak dat ze heel verschillend zijn maar constateren naar verloop van tijd en soms zelfs gedurende het gesprek dat ze toch veel op elkaar lijken."
Het boek is in de voorverkoop al meer dan duizend keer verkocht. "Ik ben verrast met de grote belangstelling. Het boek is leuk voor ondernemers omdat er ook tips in worden gegeven, maat ook voor mensen die van oude verhalen houden."
Het boek ligt vanaf 21 november in de boekhandel en is te bestellen via: info@geurtsmedia.nl.

Alie Engelsman

Uit het archief van HOPE XXL

Meneer Pereboom

"FREEDOM. We fought hard for it.
It's Your. Use it".

Deze prachtige woorden en dwingende opdracht noteerde fotografe Anne Makaske uit de mond van meneer Pereboom. Hij zat in het Amsterdams verzet en als u goed oplette tijdens de jaarlijkse kransleggingen op de Dam was hij een van de eersten die na de koningin en premier, namens het verzet, zijn hulde bracht. Statig, stil en sereen. Wat een man! Wat een foto en wat een zin.
Toen HOPE XXL de hele serie zag, die de fotografe 'Shades of Grey' had genoemd, stemde zij toe dat die gebruikt mocht worden door HOPE XXL. Een groot gedeelte van de serie hangt op de bovenste verdieping van het Cultuurcentrum De Ogtent in Duiven en is altijd te zien. Rond 4 en 5 mei hangen ze op grote banieren aan de frontgevel. Ze zijn prachtig, maar meneer Pereboom spreekt het meest tot de verbeelding. Komend jaar krijgen de ruim 2000 deelnemers aan Op Weg Naar Het Lagerhuis, als aandenken weer de gebruikelijke mok. In het verleden hadden we mooie spreuken erop staan van Multatuli, Ama Boaheme, Nelson Mandela. Dit jaar dus van meneer Pereboom.

Voor de vrijheid, zegt meneer Pereboom, is door mijn generatie hard gevochten. Wij, die na hen kwamen, kregen het als vanzelfsprekend in de schoot geworpen. Laten we deze gift koesteren en ons realiseren dat het allemaal ook heel anders had gekund en nog steeds ook anders kan. Die vrijheid, doe er wat mee!
Er is ook foto van een Duitse soldaat. Meneer Birnbach, die piloot was bij de Luftwaffe, vertelt dat hij in 1968 een Engellandvaarder had gesproken die hem zei: "We hebben allebei voor onze vaderlanden gevochten toen we dat moesten. Laten we nu een biertje drinken".
Kom naar de tweede verdieping van De Ogtent. Loop gewoon een keer binnen en langs die mensen van toen. Of google Anne Makaske en Shades of Grey. Prachtig werk.

World's Best News: zetpil helpt bij malaria

Tot voor kort had je pech als je kleuter in Zambia malaria kreeg.

Tot voor kort had je veel pech als kleuter in Zambia. Wanneer je malaria kreeg was de kans dat je het niet ging overleven bijna één-op-tien. Nu kan kindersterfte door malaria worden teruggedrongen door onze doodnormale zetpil. Dit blijkt uit een proef die in Zambia de afgelopen jaren is uitgevoerd.

De verandering geldt vooral voor Zambiaanse kinderen onder de vijf jaar. Een jaar lang dienden de gezondheidsmedewerkers van de organisatie Medicines for Malaria Venture (MMV) kinderen uit Zambia de zogenoemde artesunaat-zetpillen toe. De kinderen kwamen uit een gebied met een slechte toegang tot medische zorg. De dichtstbijzijnde gezondheidshulp ligt zeker twintig kilometer verderop. Tijdens het onderzoek ging het aantal sterftegevallen van kinderen met een ernstige vorm van malaria naar beneden van 8% naar 0,25%. Er overleden slechts drie kinderen, 94 minder dan verwacht werd. De malariazetpil werkt zo goed omdat het ook kan worden toegediend als het kind bewusteloos is of moet overgeven. Kinderen die de zetpil kregen werden daarna via een fietsambulance naar een gezondheidscentrum gebracht. Of dit invloed had op het sterftecijfer, is onbekend. Al tien jaar raadt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) het gebruik van deze zetpillen aan bij gevallen van een ernstige vorm van malaria. Voor het eerst in tien jaar steeg het aantal gevallen van malaria in 2016 met 4 miljoen ten opzichte van het jaar ervoor. In relatieve getallen, gemeten naar de groeiende bevolking, daalt het percentage malariagevallen daarentegen nog steeds. Dit geldt tevens voor het percentage mensen dat malaria oploopt. De vordering is voor bijna zeventig procent te danken aan de verkoop en het uitdelen van muskietennetten. Ook een vroege diagnose, het sproeien van insecticide, het droogleggen van de broedplaatsen en medicijnen werkten daaraan mee.

Radio luisteren op de hooizolder

Uit 'Getuigenissen van de oorlog'

Vanaf midden 1943 diende iedereen op bevel van de bezetter zijn radiotoestel in te leveren en was het niet meer toegestaan om naar Engelse zenders te luisteren. Veel mensen gaven geen gehoor aan dit bevel en ook Bernard Veldman leverde zijn radio niet in. Het toestel werd verborgen in een geheime ruimte op de hooizolder. Om in die ruimte te komen moest je op het deel van zijn boerderij, waar de koeien stonden, op de kont van de vierde koe gaan staan. Dat was de enige koe die dat toestond. Vervolgens moest je een baal hooi omhoog drukken en door de ontstane opening klimmen. Dan kwam je in de bewuste ruimte, omgeven door balen hooi.

Verstandige vrouw

Piet Veldman: "Mijn vader was heel vaak boven op de hooizolder om naar het oorlogsnieuws te luisteren. Mijn moeder kwam er nooit en ik was er ook bijna iedere avond. Mijn moeder was een verstandige vrouw, die erg alert kon reageren.

Op een keer, in het laatste deel van de oorlog, kwamen enkele Duitsers, vergezeld van een NSB'er om middernacht bij ons aan de deur. De Duitsers waren waarschijnlijk ingeseind door de NSB dat wij een verborgen radio zouden hebben. Ze wisten dan ook dat er omstreeks middernacht naar de radio geluisterd werd. Mijn vader en ik luisterden inderdaad op dat moment naar het nieuws. Voordat mijn moeder de deur opende voor de latere bezoekers, draaide ze de elektrische hoofdschakelaar een paar keer aan en uit. Het enige toestel dat op dat moment aanstond was de radio en dat was voor ons het signaal dat er iets mis was. Wij hebben onmiddellijk de radio uitgezet en zijn bewegingsloos in het hooi gaan liggen. Dat duurde wel een uur en we hoorden de Duitsers onder ons op de boerderij liepen. Uiteindelijk zijn ze zonder resultaat vertrokken."

Tentoonstelling Zwart Wit Grijs

Met de bezetting van Nederland door Nazi-Duitsland vanaf mei 1940 kwam de Nederlandse politie in een lastige situatie. Enerzijds moest zij de Nazi-Duitse verordeningen uitvoeren en anderzijds moest zij de Nederlandse bevolking beschermen. Tussen collaboratie met Nazi-Duitsland (zwart) en verzet tegen Nazi-Duitsland (wit) zat een groot grijs gebied. Hoe ging de Nederlandse politie om met de toenemende onderdrukking?

Deze vragen worden behandeld in de tentoonstelling 'Zwart Wit Grijs: de Nederlandse politie in de Tweede Wereldoorlog' van het Nederlandse veiligheidsmuseum. Aan de hand van objecten, documenten, foto's, video's en persoonlijke verhalen geeft de tentoonstelling een genuanceerd beeld van de Nederlandse politie in de Tweede Wereldoorlog. In video-interviews geven politiemensen van nu reactie op politiemensen van toen en geven zij voorbeelden van eigen dilemma's waar zij mee geconfronteerd worden. De objecten van de tentoonstelling komen uit de Nationale Collectie Politie en de Collectie Kalf.

Het Nederlandse veiligheidsmuseum is gevestigd in Almere en laat de bezoeker kennismaken met de wereld van de politie, brandweer en ambulance, zoals die vroeger was en nu. Het museum beschikt over meer dan 750 originele stukken met daarbij horende uitleg. Tevens biedt het interactieve spelletjes en rondleiding voor bezoekers met kinderen zodat het museum iets te bieden heeft voor jong en oud.

Het Nederlandse veiligheidsmuseum is van dinsdag tot zondag geopend van 11.00 tot 17.00 uur. De reguliere toegangsprijs bedraagt € 10,-. Op vertoon van de museumjaarkaart is er gratis toegang tot het museum.

Mede mogelijk gemaakt door het vfonds.

Foto: jan van den heuij

Camillia Stokman

Sylvain Thöni

5 / 12

'Burgemeester zijn is meer dan lintjes knippen' Arend van Hout geniet van burgemeesterschap in Westervoort

Burgemeester Arend van Hout: "Westervoort hoort bij de Liemers." foto: Nomi Vermeulen

WESTERVOORT - Arend van Hout is sinds september 2013 burgemeester van Westervoort. Een nadere kennismaking.

Burgemeester, kunt u iets over uzelf vertellen?

Arend van Hout: "Westervoort moet een veilige gemeente blijven." Foto: Nomi Vermeulen

"Voordat ik burgemeester van Westervoort werd, was ik al actief in het openbaar bestuur. Na mijn studie bestuurswetenschappen heb ik in het kabinet van de commissaris van de Koning in Drenthe gezeten. Ook ben ik chef van het Gelderse kabinet geweest."

Heeft u altijd al burgemeester willen worden?

"Ik wilde het vroeger niet worden, ondanks dat mijn vader en drie ooms van mij burgemeester waren. In de tijd dat ik kabinetschef was, moest ik veel vergaderen en overleggen met burgemeesters uit de regio. Hun verhalen over het burgemeesterschap waren vaak positief. Toen de gemeente Westervoort een nieuwe burgemeester zocht, leek het me, door de positieve verhalen, al gelijk een hele leuke baan. Uiteindelijk heb ik de stoute schoenen aangetrokken en gesolliciteerd."

Hoe kan iemand burgemeester worden?

"Er bestaat geen specifieke opleiding om burgemeester te worden. Wel is het belangrijk om politieke, bestuurlijke ervaring te hebben. Als je burgemeester wil worden, moet je een brief sturen naar de koning waarin je schrijft dat je graag wil solliciteren op een burgemeestersfunctie. Daarna gaan ze je als het ware 'screenen': ze controleren of je geen strafblad hebt, je komt op gesprek bij de commissaris en je krijgt een gesprek met de vertrouwensraad van de gemeente waar je uitlegt waarom je burgemeester van specifiek die gemeente wil worden. Daarna word je nog een keer gescreend om te kijken of je echt geschikt bent voor de functie."

Waarom vindt u het burgemeesterschap zo leuk?

"Er zit zoveel afwisseling in het werk; de ene keer ben ik te gast bij een 50-jarig huwelijk, de andere keer ben ik weer druk bezig met vergaderen. Elke dag is er weer iets anders."

Zijn er ook minder leuke kanten aan uw baan?

"Er zijn niet veel negatieve kanten aan mijn baan. Het is soms wel jammer dat ik in een 'glazen huis' woon. Bijvoorbeeld als ik in mijn vrije tijd ergens in Westervoort ben, merk je soms dat je een publieke functie hebt, iedereen weet alles over je doen en laten. Dat hoort erbij, maar echt last heb ik daar niet van. Mijn kinderen zaten in Arnhem op school, zodat zij ook geen last hadden van mijn publieke functie. Het is voor hen natuurlijk niet leuk, als ze bijvoorbeeld worden aangesproken op mijn beleid of beslissingen."

Wat zijn de hoogte- en dieptepunten van de afgelopen jaren?

"Het leukste vind ik het contact met de inwoners. Omdat Westervoort niet een ontzettend grote gemeente is, ken ik veel mensen persoonlijk. Ook vind ik de jaarlijkse lintjesregen erg bijzonder. Het is leuk om mensen een onderscheiding uit te mogen reiken. Daarnaast ben ik erg actief met de bestrijding van ondermijning in de regio Gelderland-Midden. We willen er graag voor zorgen dat de criminaliteit in zowel de regio als in Westervoort afneemt. Die ondermijning is niet echt een hoogtepunt te noemen, maar de aanpak ervan is wel van belang voor de veiligheid van de gemeente. Daarnaast vind ik het interessant om me bezig te houden met het verminderen van de criminaliteit in de buurt. Dodelijke ongelukken in de gemeente vind ik een van de naarste dingen. Daarnaast zijn geweldsincidenten ook afschuwelijk. Een paar jaar geleden was een van onze hulpverleensters ernstig mishandeld door een cliënt. Zo iemand ken je, en als een van onze mensen dat overkomt is dat natuurlijk extra naar. Als er een incident is voorgevallen, heb ik ook vaak met de nasleep te maken."

Hoe lang wilt u nog burgemeester van Westervoort blijven?

"Ik ben nu vijf jaar burgemeester en het bevalt erg goed. Ik ben benoemd voor een periode van zes jaar, maar het hangt van de gemeenteraad af hoe lang ik nog burgemeester mag blijven. Als de raad vindt dat het goed gaat, word ik herbenoemd. Als ze ontevreden zijn, kan er een nieuwe burgemeester benoemd worden."

Zou u na Westervoort nog burgemeester willen worden van een andere gemeente, bijvoorbeeld van een grotere stad?

"Dat vind ik een lastige vraag, want als ik 'ja' zeg, denken mensen dat ik liever burgemeester wil zijn van een andere gemeente. Westervoort is een leuke gemeente en er gebeurt veel. Helaas is niet alles in de gemeente positief: er is soms geweld op straat, er zijn gebroken gezinnen en er is veel sociale problematiek. Maar goed: burgemeester zijn, is meer dan lintjesknippen en een beetje rondlopen in het dorp."

De gemeente Westervoort ligt dicht bij Arnhem, voelen de inwoners zich nog wel 'echt Liemers'?

"Die vraag wordt wel vaker gesteld, maar mensen kiezen er vaak bewust voor om in Westervoort te komen wonen. De Arnhemmers die hier komen wonen, vinden het hier juist prettig, omdat ze dan dicht bij de 'grote' stad wonen, maar ook de rust hebben van een dorp.

Westervoort hoort wel echt bij de Liemers, maar is toch wat meer verstedelijkt dan de andere Liemerse gemeenten. De huizen staan redelijk dicht op elkaar en de stad is vlakbij."

Wat maakt Westervoort anders dan de andere plaatsen?

"In Westervoort zijn erg veel verenigingen en mensen die zich hiervoor inzetten. Ook worden er ontzettend veel activiteiten georganiseerd. Er zijn verschillende voetbalclubs, Westervoort in Beweging, Westervoortse kermis, carnaval met een enorme optocht en een balconcert.

Dan wordt er de hele avond muziek gemaakt op balkons van bewoners. Bewoners vinden dit soort activiteiten erg leuk en zetten zich er voor in. Omdat Westervoort niet zo heel groot is, voelen de mensen zich meer verbonden met elkaar. Daardoor kunnen dit soort activiteiten ook georganiseerd worden."

Wat zijn de toekomstplannen voor Westervoort?

"Dat is aan de politiek, maar onze gemeente mooier, groener en duurzamer maken, daar is iedereen het wel over eens. Ik richt mij natuurlijk op de openbare orde en veiligheid. Westervoort moet een veilige gemeente blijven, waar mensen met plezier kunnen wonen."

Linda Ruijs en Nomi Vermeulen

Musical Schuld is een echte aanrader

Op de foto met de cast van schuld. Foto: Naomi Bonke

ZEVENAAR - Vrijdag 26 september was het Musiater in Zevenaar het decor van de musical Schuld. De musical ging over Tess. Op haar school plegen drie kinderen kort na elkaar zelfmoord en er lijkt geen enkel verband, totdat ze zelf een briefje krijgt met de tekst 'Je bent de volgende!' De musical is gebaseerd op de bestseller van Mel Wallis de Vries.

Toen ik bij het Musiater aankwam was het verrassend druk, er waren best wel veel kinderen, vooral meiden. Eenmaal in de zaal kreeg je als bezoeker een best wel eng gevoel, omdat er een soort van mist in de ruimte was. De musical begon met een liedje over een van de kinderen die zelfmoord pleegde. Een mooi en goed gezongen lied, als bezoeker zag je het helemaal voor je, terwijl ze echt alleen maar aan het zingen waren. De acteurs speelden hun rol super goed en je voelde ook echt met ze mee. De hoeveelheid zang was best veel, vooral in het begin. Maar dat werd goed gemaakt aan het einde toen het echt spannend werd en minder werd gezongen. Dat gedeelte was dan ook vooral heel goed gespeeld, omdat je echt wilde blijven kijken. Je werd een soort van in het verhaal gezogen. Er werden drie blanke schermen gebruikt, die de cast, de hele tijd verplaatste bij een andere scène. Dat gaf een aparte touch aan de musical. Na de voorstelling konden er nog foto's met de acteurs gemaakt worden en kon je de boeken kopen van de schrijver die ook nog gesigneerd werden door de acteurs zelf.

Schuld is een superleuke musical, goed gespeeld door de acteurs. Het was genieten. Een echte aanrader!

Binnenkort in het Musiater:

11 november, van Rome tot Babylon

13 november, Pesetas

18 november, Vier samen het echte feest van Sinterklaas

'Intochten zijn geweldig, iedereen is vrolijk' Sinterklaas in de Liemers een feest voor kinderen én de Goedheiligman

Op 17 november komt Sinterklaas met zijn Pieten naar Zevenaar en Duiven. Foto: Jeannette van Muijden

LIEMERS - De laatste maanden was het al volop in het nieuws: de zwartepietendiscussie. Bij de landelijke intocht in Zaanstad zijn dit jaar alleen roetveegpieten van de partij, meldde de omroep NTR, die de intocht op televisie uitzendt. Hoe wordt het het sinterklaasfeest in de Liemers gevierd?

Bij de Sinterklaasintocht op 17 november in Duiven speelt Bas Mannee Sinterklaas. Dat doet hij dit jaar al voor de tiende keer. "Op een gegeven moment kregen mijn zwager en ik het idee om een pietenclub op te richten, de Sinterclub, en huisbezoeken te brengen. In de winkel bleek een prachtig Sinterklaas kostuum in de aanbieding te zijn en dat hebben we in een opwelling gekocht, zonder te weten wie Sinterklaas zou gaan spelen", aldus Bas over hoe het allemaal begon. Sinterklaas spelen was voor entertainer Mannee geen enkel probleem, maar hij wilde het wel professioneel aanpakken. "Er moest een mooie baard komen en het totaalplaatje moest goed zijn." Na al deze jaren blijft de Sinterclub vernieuwen en vanaf nu kunnen de kinderen de pieten ook betrappen bij het brengen van de cadeaus. "Als je wilt dat Sinterklaas langskomt, vergeet het dan niet tijdig af te spreken, de dag van tevoren is er geen plek meer", drukt Mannee ouders op het hart. Dit jaar begon Mannee al vroeg als Sinterklaas met zijn rol in de film Party Piet Pablo, een film die afgelopen zomer is opgenomen.

Bas Mannee: "Het was niet ideaal dat de film buiten het seizoen werd opgenomen, je mist de sfeer en het is warm. Daarnaast heb je lange draaidagen en tussen de scènes door schiet je uit je rol." Toch zou hij het zo nog een keer doen. "Het is niet makkelijk, maar het resultaat is het waard." De film is te zien bij alle Kinepolis Bioscopen in Nederland.

Ook is Bas Mannee dit jaar Sinterklaas bij de intocht in Duiven: "Intochten zijn geweldig, iedereen is vrolijk en het is een mooie aftrap van het seizoen." Als hij moest kiezen vindt Bas huisbezoeken toch net iets leuker: "De sfeer is knusser en voor de kinderen is het net wat realistischer. Je kunt de kinderen op deze manier ook meer persoonlijke aandacht geven." De intocht in Duiven begint om half twee bij Verzorgingshuis Thuvine, vanaf daar kan publiek meelopen naar het Remigiusplein waar Sinterklaas rond tweeën aankomt. Met een pietenband en optredens belooft het een groot feest te worden, die op traditionele wijze wordt gevierd: met echte Zwarte Pieten.

Zevenaar en Westervoort

Sinterklaas brengt na de landelijke intocht ook een bezoek aan Zevenaar. Op 17 november om twee uur 's middags begint het programma op het Raadhuisplein. De presentatie is in handen van Ronald Straatman. Tijdens het programma wordt getest of de pakjes nog wel door de schoorsteen passen, want door de toename van nieuwbouw verdwijnen veel schoorstenen of worden ze kleiner. In Zevenaar wordt het feest ook op de traditionele wijze gevierd. Om half drie komt Sinterklaas met zijn zwarte pieten aan op het plein. Een week later, op zaterdag 24 november brengt Sinterklaas een bezoek aan Westervoort.

Naomi Bonke

Foto: jan van den heuij

Pien Heijneman

HopeXXL borduurt voort op 'Nacht van de Acht'

Zenab Alres, Jan Terlouw en Martin Klaus tijdens de Nacht van de Acht Foto: ALAIN DIKKEN

LIEMERS - Na de intensieve Nacht van de Acht doorgemaakt te hebben, wil HopeXXL haar blik op de toekomst richten. Deze nacht is niet enkel een mijlpaal voor de organisatie, maar volgens Chris van de Ven van HopeXXL ook een ladder naar de volgende fase: een fase van verwerkelijking en van verbinding: een fase waarin de idealen van HopeXXL optimaal gerealiseerd kunnen worden en een blijvende impact zullen hebben op ons dagelijks leven.

Chris van de Ven van HopeXXL vertelt over zijn beleving van de nacht en hoe de inbreng van de Liemerse jeugd zal leiden tot veel moois voor de regio. Ook over de tachtig tr8projecten van HopeXXL, zijn trots en zijn kroonjuwelen: projecten van allerlei formaten die gericht zijn op het verbeteren van het menselijk leven: van opfleurende spreuken op kassabonnetjes tot deze De Liemers Helemaal goed Courant. Tijdens de Nacht van de Acht kwamen ruim 120 jongeren bij elkaar om na te denken over hoe deze projecten in werking gesteld zouden kunnen worden en dit denkwerk tijdens duister heeft zijn vruchten afgeworpen.

Flexflats

Volgens Chris van de Ven heeft deze nacht naast de persoonlijke ontwikkeling van alle deelnemers drie voorname resultaten met zich mee gebracht.
"Als gevolg van het vele vergaderen en pitchen, zijn er zestien nieuwe tr8-projecten uit de bus komen rollen. De drie beste projecten, die tijdens de nacht van 5 op 6 oktober zijn verkozen tot winnaar, mogen verder worden uitgewerkt door de bijhorende teams onder het genot van een luxe diner. In samenwerking met bestaande partners van HopeXXL wordt dan ook gekeken naar mogelijkheden om deze projecten te kunnen realiseren binnen de Liemers."

'Eén idee is de

ontwikkeling

van flexflats'

Een van deze projecten gaat over de ontwikkeling van zogenaamde 'flexflats', simpele huizen ter grootte van scheepscontainers die gemakkelijk te rangschikken en van locatie te veranderen zijn. Een ander idee was om ouderen en jongeren samen onder één dak te kunnen laten wonen in daarvoor bestemde appartementen om zo de sociale cohesie te bevorderen.

Achtteams

HopeXXL wil zichzelf ook kenbaar maken door zogenaamde 'achtteams' op te zetten die vanuit verschillende scholen in de Liemers de verzonnen tr8-projecten onder handen gaan nemen die passen bij deze scholen. Verder vormt deze nacht een voedingsbodem van een aantal veelbelovende samenwerkingen met ondernemers en organisaties die de initiatieven van HopeXXL en zijn jongeren aan een hoger niveau kunnen helpen. Zelf verwijst Chris naar de nacht als 'een prettige, vooral diverse bijeenkomst waarbij er heel de nacht door van iedereen motivatie werd gezien'.

In werkelijkheid brengen

Nu de derde fase van HopeXXL is aangebroken, nodigt Chris dan ook iedereen uit om deel te nemen. "Het moeilijkste is achter de rug, wij hebben onze plaats nu gevonden en wanneer wij projecten de werkelijkheid in willen brengen, mag iedereen aanhaken.
Al met al is dit een nacht om nooit te vergeten en hope(n) wij de projecten snel terug te zien in ons dagelijks leven zodat wij snel genoeg allemaal ons leven kunnen beoordelen met een acht," besluit Chris van de Ven.

9 nov Filmhuis Didam

Ladies Night 18:30 / € 2,50

In samenwerking met het Filmhuis Didam en Burgers van Diem starten we om 18.30 uur met een vrolijk ontvangst. Wil je ook naar de film (zwaar verliefd) dan betaal je €9,50 p.p. De film apart reserveren via www.filmhuisdidam.nl Locatie: Burgers van Diedm, Waverlo 14

10 nov Folkcafé De Lantaern Zevenaar

Tannahil Weavers 21:00 / € 15,00

Liefhebbers van de traditionele Schotse muziek komen volledig aan hun trekken. De Tannahill Weavers ontstonden in 1976 in het Schotse stadje Paisley. Toen al pakten ze uit met een unieke combinatie van traditionele Schotse melodieën op fluit, doedelzak en fiddle met gedreven ritmes op gitaar en bouzouki, ondersteund door drie- of vierstemmige vocale harmonieën.

11 nov Concert Musiater Zevenaar

Opera Gelderland-oost 15:00 / € 17,50

Van Rome tot Babylon: koor en solisten brengen in wisselende samenstellingen operamelodieën ten gehore van beroemde componisten als Delibes, Mozart, Donizetti en Verdi. Kaartverkoop bij Het Musiater in Zevenaar, www.liemerskunstwerk.nl.

13 nov Cabaret Musiater Zevenaar

Van der Laan & Woe 20:15 / € 22,50

Van der Laan & Woe brengen met PESETAS een avond totaalcabaret die bol staat van de grappen, scènes en muzikale acts. Wie Niels en Jeroen alleen kent van het satirische tv-programma De Kwis kan maar beter meteen stoppen met lezen en zo snel mogelijk een kaartje kopen. Want Pesetas is een virtuoze reis door de tijd die je alleen gelooft als je erbij bent geweest.

15 nov Lezing Boek en Buro Zevenaar

Jaap Robben 19:00 / Gratis

Lezing over zijn nieuwe roman "Zomervacht". De winkel is een half uur van tevoren geopend.

17 nov Concert Zaal Gieling Groessen

Bleus 20:00 / € 12,50

STEEL GOING STRONG: bluesartiesten uit onze eigen regio / THE JUKE JOINTS De bluesmannen uit Zeeland staan garant voor een avond met Rock Rollin' Blues.

17 nov 40+ De Griethse Poort Zevenaar

Dansen 20:00 / € 8,00

In de Griethse Poort worden al jarenlang op een aantal zaterdagavonden in het jaar dansavonden met live muziek georganiseerd. Met iedere keer een andere band! Zaterdag 17 november 2018 speelt Orkest Jersey.

18 nov Concert Welling Duiven

BluesBreakers Live 15:00 / Gratis

Live brengt de band een show waarin het met het grootste gemak de ene stijl na de andere de revue laat passeren. Dit heeft als voordeel dat ook mensen die niet volledig blues-minded zijn (ze bestaan) plezier beleven aan de optredens.

18 nov Expositie Kerkje van Aerdt

Mieke van den Hoogen en Guus Haenen vanaf 14:00 / Gratis

Ook treedt het Arnhems kleinkoor Vocare op.

Verdere informatie op de website:www.kunstkringhge.nl

18 nov Sinterklaas Musiater Zevenaar

Familiefeest 13:00 / € 6,50

18 nov Concert H. Antonius Abt Kerk Loo

Loo Budget Concerten 15:00 / € 7,50

Enkele buren uit het Montferlandse dorpje Zeddam spraken met elkaar af om voor de gezelligheid eens een avondje muziek te maken. p.koopmansgodschalk@upcmail.nl

24 nov Muziek Musiater Zevenaar

Lakshmi met Adem 20:15 / € 19,50

LAKSHMI is een groot talent en wist in korte tijd veel indruk te maken in de Nederlandse muziekscene met haar pop-noir muziek. Na veel shows in poppodia en op festivals debuteert ze nu met een ongekende hoeveelheid voorstellingen in het theater.

Benefietconcert levert 3000 euro op

Band Okesweer tijdens het benefietconcert. foto: Rahma Maqboul

WESTERVOORT - Cindy Klijn was een jaar bezig geweest met de voorbereidingen van een benefietconcert. Op 21 oktober was het dan zover. Om 14.00 uur vond in zalencentrum Wieleman de officiële opening van het concert plaats, waarvoor veel belangstelling was en waaraan artiesten graag wilden meewerken.


In een eerdere editie van deze krant vertelde Cindy Klijn over haar ziekte pulmonale hypertensie, een ongeneeslijke, progressieve en dodelijke hart-longaandoening. De levensverwachting bij deze ziekte is drie tot vijf jaar. Cindy Klijn heeft echter al meer levensjaren kunnen meemaken. Met deze extra tijd die ze heeft, wilde ze graag iets betekenen voor haar lotgenoten. Het idee kwam al vrij snel: een benefietconcert. Klijn wist niet wat er allemaal komt kijken bij het organiseren van zo'n concert. "Gelukkig heb ik hele goede mensen op mijn pad gekregen die mij met raad en daad verder hebben geholpen. Toch was het ondanks alle hulp zwaar voor mij om dit op te zetten, een dergelijk concert zullen we dan ook helaas niet vaker meemaken", vertelt Klijn.

Bij het concert waren veel artiesten en bands aanwezig, waaronder Lain Barbier (van The Voice Senior) en de band 4Music. Ook waren er artsen van het Radboud ter plaatse om uitleg te geven over deze zeldzame aandoening. De opkomst was groter dan Cindy Klijn en mede-organisatoren-lotgenoten Astrid en Jan Riggeling hadden verwacht. Ook de aanwezigen waren tevreden, waaronder Coen Wateren uit Groessen: "Ik ben dol op muziek en als dat zo gecombineerd kan worden met een goed doel, maak je veel mensen enthousiast." Ook mensen uit andere delen van het land waren speciaal voor het goede doel naar Westervoort gekomen. Het benefietconcert leverde ruim drieduizend euro op. Dat bedrag gaat naar het Radboudumc voor onderzoek.

Knutselen in logeerhuis van Sinterklaas

Sinterklaas logeert in Kunstwerk! Liemers Museum. Foto: PR

ZEVENAAR - Sinterklaas krijgt het weer druk. Gelukkig heeft hij in de Liemers een logeeradres gevonden. Ook dit jaar zullen Sinterklaas en zijn Pieten weer in Kunstwerk! Liemers Museum onderdak vinden. Van 18 november tot en met 5 december verblijven ze aan de Kerkstraat 16.

Kinderen kunnen de logeerplek komen bekijken, een speurtocht door het museum maken of een workshop bijwonen. Op de woensdagen en zondagen zijn Sinterklaas en de Zwarte Pieten zelf aanwezig en worden verschillende activiteiten in het museum georganiseerd waaraan kinderen kunnen deelnemen na reservering via 085-0409971 of via museumsecretariaat@liemerskunstwerk.nl. De aftrap is op zondag 18 november met een workshop aftelkalender maken. Woensdag 21 november en zondag 2 december kunnen kids in het logeerhuis van Sinterklaas een overheerlijke taaipop versieren. Over lekker gesproken. Op zondag 25 november wordt een pepernotenkrans gemaakt. Op woensdag 28 november helpen Sinterklaas en zijn Pieten de kinderen met Sinterklaas servies beschilderen. Kunstwerk! Liemers Museum is open van dinsdag tot en met zondag van 14.00 tot 17.00 uur.

Wie het echte feest van Sinterklaas wil vieren kan ook de musical 'Vier samen het echte feest van Sinterklaas' bezoeken bij het zusje van Kunstwerk! Liemers Museum: Kunstwerk! Musiater op 18 november. Pieten proberen tegenwoordig alles digitaal te doen: pakjes bestellen, gedichten maken, wensenlijstjes op de foto zetten. Daarbij vergeten ze de kleine kinderen. Maar Sint en zangpiet Pavarito willen niets liever dan het feest samen met de kinderen vieren.

Een heel herkenbare, grappige, originele Sinterklaasmusical met de Pieten, Sint, het Liemers Jeugdorkest en het Liemers Jeugdkoor. De entree voor deze musical bedraagt € 6,50. Reserveren kan via de site.

EMM krijgt van zon energie

Jan Berendsen, Henk Staring, Peter Gertsen, Gerrie ter Wiel en Remco Wigman tussen de zonnepanelen.

OOY/ZEVENAAR - De officiële overdracht plaats van de zonnepanelen op het dak van het EMM-gebouw in Ooy-Zevenaar vond op 26 oktober plaats. De negentig panelen gaan de komende jaren voor alle elektriciteit zorgen die in het schuttersgebouw nodig is.

Vorig jaar startte de Schuttersraod van EMM het project 'Zonnepanelen' met een onderzoek naar energiebesparing. De EnergieFit scan maakte duidelijk dat er al veel besparing op het verbruik was behaald door onder andere de toepassing van LED-verlichting, maar vooral de koelinstallatie van de koelcel bleek nog een grootverbruiker te zijn. Deze is inmiddels vervangen door een zuiniger installatie.

De volgende stap was het onderzoek of het plaatsen van zonnepanelen een rendabele investering voor EMM kon zijn.
De adverteerders en sponsoren van EMM werden gevraagd om advies en tevens gevraagd een offerte uit te brengen. De overheidssubsidie voor het installeren van zonnepanelen maakte dat de aanschaf haalbaar werd.
Installatieburo POLA kreeg tenslotte de opdracht en met de zelfwerkzaamheid van een aantal leden konden op 25 mei van dit jaar de panelen in gebruik genomen worden.

Geweldig resultaat

In de voorbije vijf prachtige zomermaanden is bijna zeventig procent van de jaarlijkse elektriciteitsbehoefte door de zon geleverd! Een geweldig resultaat.De officiële overdracht behoorde tussen de panelen te gebeuren, vonden de betrokkenen, met gevolg dat bedrijfsleider Remco Wigman van POLA Duurzaam, EMM-voorzitter Jan Berendsen en EMM-penningmeester Peter Gertsen gevolgd door Schuttersraodsleden Henk Staring en Gerrie ter Wiel het dak op klommen voor de officiële overdracht.

Shovel en minigraver voor Horsterpark

Ron en Jeremy hopen het nieuwe rijbewijs binnen te halen.

DUIVEN - Tien jaar geleden introduceerde het Horsterpark voor de medewerkers met een verstandelijke beperking het Horsterpark Tractor Rijbewijs. Na een aantal rijlessen deden ze examen voor de kleine maaier, Rijbewijs A. Rijbewijs B was voor de kleine tractoren en C-rijbewijs voor de grote Hanomag tractor.

De examens werden afgenomen door een echte rijinstructeur, in het bijzijn van de familie. Toenmalig burgermeester Henk Zomerdijk deelde de rijbewijzen uit. Hij ondertekende ze en mensen kregen een echt roze rijbewijs met pasfoto inclusief handtekening van de burgervader. "Een leren etui maakte het compleet en de trots was onbeschrijfelijk", vertelt Chris van de Ven, die het nu tijd vond om zijn mensen een nieuwe uitdaging te bieden. "We konden bij Jansen landbouwmachines in Duiven een minigraver en een kleine shovel kopen. De shovel huurden we elk jaar al voor het Dickens Festival. De minigraver heeft ook een losse grijper en die zal voornamelijk worden ingezet voor het onderhoud van het park. Na gesprekken met het Jansen kwam er een redelijke prijs uit, maar het blijft toch een boel geld, ongeveer 35.000 euro, die we niet hebben. Het toeval wilde dat het kansfondscontact opnam. We hebben in het verleden al vaak giften van hen ontvangen die ten goede komen aan de werkomstandigheden van onze medewerkers en vooral aan zaken die hen uitdaagt weer een stap te zetten in ontwikkeling en nog belangrijker: die het gevoel van eigenwaarde verhogen. In het gesprek kwam onze wens voor de twee machines aan de orde en kregen we het advies om een aanvraag te doen, die gehonoreerd werd met 25.000 euro. Met links en rechts nog wat sprokkelen en wat we zelf gespaard hadden, konden we overgaan tot de aanschaf. Er komen nu weer lessen om te kunnen werken met de machines en tijdens ons 12,5 jarig bestaan op 12 mei 2019 is de geplande uitreiking van deze nieuwe rijbewijzen."

Door onze redactie

Door onze redactie

Foto: Jan van den Heuij

Rahma Maqboul

Door onze redactie

Meet & Greet met Liemers Mannenkoor

Elke dinsdagavond oefenen in het Juvenaat. Foto: Peter Schampers

ZEVENAAR - Het Liemers Mannenkoor houdt zaterdag 17 november een Meet & Greet met de bedoeling nieuwe leden voor het koor te werven. Iedereen is van harte welkom tussen 16.00 en 18.00 uur in Ontmoetingscentrum de Hooge Bongert 3 in Zevenaar.

Het Liemers mannenkoor werd opgericht in 1989. Op een informatieavond meldden zich vijfenveertig mannen, een paar weken later bij de eerste repetitie waren dat er al zestig. Ooit waren er zelfs honderd zangers, maar door natuurlijk verloop is het aantal inmiddels weer onder de zeventig gezakt. Daarom is het koor nu op zoek naar jonge aanwas. Mannen die toch al onder de douche zingen, maar nog niet weten hoe leuk het is om in een koor mee te doen. En het is niet alleen leuk, maar je wordt er ook gelukkiger van aldus de koorleden. "Samen zingen verhoogt de aanmaak van endorfine en dopamine, ook wel bekend als gelukshormonen. Natuurlijk kun je je alleen aanmelden, maar misschien is het leuk om het samen met je vriendenclub, sportmaten of buurmannen te doen. Om mee te zingen in Het Liemers Mannenkoor hoef je geen geoefende zanger te zijn, plezier in muziek is belangrijk. En denk niet dat zingen in een koor uit de tijd is. Met ruim 1,7 miljoen actieve koorzangers is de Nederlandse koorsector veruit de grootste kunstensector." Het Liemers Mannenkoor wil graag met zijn tijd meegaan. Het repertoire is daarom de afgelopen jaren flink gemoderniseerd. Men zingt tegenwoordig ook songs uit musicals en lekker ritmische Afrikaanse muziek. Ook tijdens het jaarlijkse Kerstconcert op 23 december in de St. Andreaskerk. Binnenkort start daarvoor de kaartverkoop. Volgend jaar bestaat het koor dertig jaar. Dat gaan ze groots vieren met een optreden op 19 oktober 2019 in het Musiater in Zevenaar. Het Liemers Mannenkoor repeteert wekelijks op dinsdagavond tussen 19.30 uur en 22.00 uur in het Juvenaat in Zevenaar.

Ideeën

1312

'Te, is nooit goed.'
Dan hoor je daarop direct: 'behalve TE-vreden'.
Een beetje oudbakken antwoord.
Bij deze een nieuwe:
'Te, is nooit goed, behalve, te gek man!'

1313

Het volk moet elitair zijn. De elite, volks.
Daar waar het volk volks is en de elite elitair, is het wachten op rampen.

1314

Soms geef ik ideeën om ze enkel te overdenken. Om zaken in een ander perspectief te plaatsen. Om het gesprek op gang te brengen. Om überhaupt na te denken.
Soms, en nu komt er een, ook ideeën die ik direct uitgevoerd zou willen zien. Idee 1315 is er zo een.

1315

Flitspalen registeren de mensen die te hard rijden en leggen die fotografisch vast. Een bon komt per post en deze wordt betaald, waarna het geld in de schatkist terechtkomt. Dit systeem wekt veel ergernis maar, als er iets marge is tussen de maximale snelheid en het niet beboeten als je er niet al te veel overheen gaat, dan is het te billijken als je er over nadenkt. Het systeem van flitsen en beboeten kunnen we perfectioneren. Voortaan wordt iedere auto geflitst. Dat kan makkelijk. Er zit nu geen Kodak filmrolletje meer in de flitspaal. Een filmpje dat er uit moet worden gehaald door er op een ladder bij te klimmen. Rolletje vervolgens ontwikkelen in een donkere kamer, foto's bekijken en nummerbord zien te ontcijferen. Het gaat nu allemaal digitaal.
In het nieuwe systeem wordt elke auto geflitst, dat zie je ook. Pats. En je wordt er vrolijk van want het geeft je gratis kans op een vergoeding. Wat we gaan doen? Degene die niet te hard rijdt, gaan we belonen. Niet iedereen, maar een op de zoveel. 60 % van de geInde boetes worden daarvoor ingezet.

Multatuliaanse reactie

~Commentaar

Nadenken over de ideeën en over alles eigenlijk. Idee 1315 over flitspalen en boetes, over belonen en straffen. Er zit wat in, mensen vinden het immers fijner beloond te worden dan gestraft. Daarin zijn we net dieren. Een hond wil ook liever een beloning ontvangen dan een straf.

Er wordt ook gezegd dat dieren beloning beter onthouden dan straf, zolang de beloning maar op het goede moment komt, want het leermoment is maar kort. Je hebt maar iets van tien seconden om te zorgen dat het dier weet wat hij goed heeft gedaan, dat is eigenlijk maar heel kort.

Werkt het bij ons mensen dan ook zo, maar zo kort? Dan zou de beloning geen zin hebben. Hier is je beloning voor het aan de juiste snelheid houden, maar rijd je een dag later te hard, dan ben je je beloning weer kwijt. Weet jij veel wanneer je goed reed en wanneer net te hard, al weten we vaak wel wanneer we te hard reden en waar de boete, de straf, voor is gekregen. Is straf dan toch een betere oplossing dan belonen? We onthouden wel waar de straf voor was, namelijk die ene keer te hard rijden, maar wanneer reden we nou precies goed?

Tja, dat zal dan alle andere keren zijn geweest. Of misschien was het wel geluk en was je gewoon niet geflitst toen je te hard reed waardoor je geen straf kreeg. Als dat het geval is dan zou je bijna denken dat belonen niet goed is. Daarbij vraag ik me dan af wanneer je de beloning krijgt, iedereen rijdt immers wel eens per ongeluk te hard. Betekent dat gelijk dat je geen beloning meer krijgt als je één keer te hard hebt gereden? Misschien dat het idee achter idee 1315 goed is, maar er zijn nog genoeg vragen die eerst beantwoord moeten worden voordat dit idee werkelijkheid wordt. We moeten daar eerst maar over nadenken.

Daan wordt vijfde tijdens HNTM

Daan ziet zijn deelname aan Holland's Next Top Model als een nieuwe start van zijn carrière. Foto: Eva Bours.

vervolg van voorpagina

Toen Daan zestien was, werd hij op zijn school gescout om model te worden. Ondanks dat hij in die tijd nog niet helemaal zelfverzekerd was, heeft hij al wel veel ervaring op mogen doen. Zo is Daan op zestienjarige leeftijd voor modellenwerk naar Parijs en Milaan geweest om daar de Fashion Week te lopen. Dit heeft hij twee jaar gedaan. Maar niet alles zat mee: zo had hij last van acné. Dit was toendertijd genoeg reden voor hem om te stoppen met modellenwerk. Na zichzelf een tijdje lelijk te hebben gevoeld, ziet hij de deelname aan Holland's Next Top Model als een nieuwe start van zijn carrière.

Fans

Na het programma heeft Daan al veel bijzondere dingen mee mogen maken. Onder andere video's maken voor YouTube. Het aantal volgers op Instagram explodeerde in korte tijd. Omdat hij nu herkend wordt op straat, komen er weleens mensen naar hem toe om te vragen om een foto. Hier heeft hij eigenlijk geen moeite mee.

"Ik liep een keer in Amsterdam toen een meisje naar me toe kwam en opeens begon te huilen. Er komen wel vaak mensen naar je toe om te vragen om een foto, maar dit meisje moest gewoon huilen toen ze mij zag. Bizar toch?" Zijn ouders zijn helemaal niet zo van de spotlights, maar ze steunen hem wel in alles.

Toekomstplannen

Naast modellenwerk gaat Daan nog gewoon naar school. Hij zit op het CIOS in Arnhem. Het combineren van modellenwerk en school is wel lastig. Maar stoppen met modellenwerk zit er voor hem nog niet in. Sterker nog, volgend jaar is zijn plan om een tussenjaar te nemen. Als hij zijn studie heeft afgerond wil hij zich volledig gaan richten op modellenwerk.

Peter Schampers

Kim Kleijkers

Foto: jan van den heuij

Maaike Hageman

De passie van Henk van Kerkhoff Mensen maken de Liemers, bijzondere mensen geven er kleur aan

Henk van Kerkhoff drie keer in vol ornaat: met EMM, St. Andries en de Original Liemers Musikanten.

In de Liemers wonen zo'n 85.000 mensen. Deze mensen geven de Liemers zijn gezicht, zijn cultuur, zijn hart. De inwoners van de Liemers zijn trots op hun leefomgeving. In de Liemers wonen een heleboel bijzondere mensen. Mensen die niet zo opvallen, maar ons mooie gebied wel kleur geven. De Liemers Helemaal Goed Krant zal regelmatig zo'n bijzondere Liemersman of -vrouw in het in het zonnetje zetten. Vandaag aandacht voor Henk van Kerkhoff uit Zevenaar. Al ruim zestig jaar muzikant.

Zit muziek in de genen?

"Zolang het gezellig blijft en ik geen mankementen krijg waardoor ik niet meer kan blazen, blijf ik doorgaan"

"Dat durf ik niet zo te zeggen. Mijn vader speelde eerst bij de muziek in Duiven en later in Groessen bariton en tuba. Mijn broers speelden jaren muziek. Bart bij EMM en Theo bij Sint Andries. Ik begon met de bazuin. Geen van ons kon ook maar één noot lezen. Je leerde op het gehoor en eigenlijk was het niet zo moeilijk. Ik leerde toen ook het verenigingsleven kennen en dat is eigenlijk de belangrijkste reden dat ik nu nog bij EMM zit. De wekelijkse repetities zijn een uitje. Flink oefenen en daarna er eentje nemen. Nu zijn we wel wat rustiger geworden. Als drumband gingen we altijd mee met de schutterij naar concoursen. Voor 99% zit mijn motivatie in het samen muziek maken, samen dingen ondernemen, optredens doen en op straat spelen tijdens evenementen."

Je bent nu 75. Hoe lang houd je dit nog vol?

Henk: "Geen idee, zolang het gezellig blijft en ik geen mankementen krijg waardoor ik niet meer kan blazen. Ik ben er een tijd terug voor bijna twee jaar uit geweest. Oorzaak, twee bedrijfsongevalletjes. Geen muziek maken, eigenlijk heel vervelend."

Je maakt niet alleen bij EMM muziek..

"Klopt. Ik ben in voor variatie. Om die reden begonnen we samen met een aantal vrienden in 1982 een dweilorkest. Na een paar jaar hebben we het omgevormd tot het Egerlanderorkest De vrolijke Bloazers, ook in Groessen. Een fantastische periode. Heel veel gelachen en de kwaliteit was zodanig dat ze ons overal vroegen. De charme voor mij zat in het feit, dat ik een heel andere stijl muziek leerde spelen. De Vrolijke Bloazers stopten in 1999. Vervolgens hebben we samen met de Steernebosch Kappel uit Babberich de Original Liemers Musikanten opgericht en daar speel ik nu nog. Ook speel ik bij Sint Andries. We kennen elkaar van alle kermissen en concoursen en ze zaten een keer verlegen, of ik wilde invallen. Natuurlijk help ik dan en van het één kwam het ander."

Nou nou, bij drie verenigingen en dan moet je ook nog repeteren. Ben je nog wel eens thuis?

Henk "Ja hoor, op maandag, woensdag en vrijdag repeteren de drie verenigingen, dat zijn maar drie van de zeven dagen. En zo af en toe hebben we optredens of concerten."

3 verschillende soorten muziek, blijft het leuk?

"In 1980 werd EMM een drumfanfare. Dat was een grote overstap. Ik kon nog steeds geen noten lezen, en dat werd nu wel van mij verwacht, vanwege het andere repertoire. Dat betekende twee jaar muziekles. Veel geleerd. Ik haal nu veel meer uit mijn instrument. In eerste instantie stapte ik over naar een ventieltrombone en kort daarna naar de schuiftrombone. Bij EMM is in de loop van de tijd veel veranderd in repertoire. We spelen niet alleen meer marsmuziek, maar geven ook concerten met moderne muzieknummers. Mijn hart ligt eigenlijk bij de Egerlander muziek die we bij de Original Liemers Musikanten spelen. Heerlijk om die schlagers in te studeren en bij allerlei gelegenheden voor publiek ten gehore te brengen. Ja en dan Sint Andries. Daar brengen we een grote variëteit en geven we regelmatig concerten voor veel publiek. Vorig jaar hebben we zelfs een concert gegeven samen met een popband. Het publiek vond het het fantastisch en dit jaar brengen we een concert in de Ogtent in Duiven met Top 2000 muziek."

Je bent zo langzamerhand één van de oudjes.

"Ja en soms voel je dat verschil wel. Het is trouwens jammer dat we de jeugd minder weten te interesseren voor deze fantastische vorm van muziek maken. Eigenlijk wil ik de jeugd oproepen om op 21 december de sfeer te komen proeven."

Meer dan muziek alleen

"Stel voor dat ik me ga vervelen. Ik ben vanaf de oprichting lid van carnavalsvereniging de Deurdreiers. Een prachtige club mensen zoals ze dat alle jaren kunnen organiseren. Ik begon als pias, daarna ben ik twee keer Prins geweest, betrokken geweest bij de oprichting van de Senaat in 1972. In het begin van deze eeuw heb ik samen met mijn zus Diny optredens verzorgd op de Pronkzitting als de Globetrotters. Heerlijk om te doen. Je kunt aan iedereen aandacht besteden en ze lachen er allemaal het hardste om, zeker de besproken vaak politieke personen. Ze hebben me erelid gemaakt niet alleen vanwege 55 jaar lidmaatschap. Ik heb nu eenmaal een beroep dat bij carnaval zeer van toepassing is en ze kunnen me wel vinden. In het verleden heb ik ook samen met familieleden intensief de lange afstand wandelsport beoefend. Het Pieter pad, Pelgrims pad, het Zuiderzee pad, ik heb bijna alle Nederlandse lange afstand paden wel gelopen. Dus heel veel gezien. Helaas kan ik dit vanwege problemen met mijn benen niet meer, maar de natuur en cultuur blijft trekken, dus camperen we nu regelmatig en gaat de e-bike altijd mee. Zo hebben we heel veel bijzondere plekken in Europa bezocht en soms adembenemende natuur mogen aanschouwen.

HENK VAN KERKHOFF

Leeftijd: 75 jaar

Getrouwd met Riet Lucassen, 2 kinderen, 2 kleinkinderen

Woonplaats: Zevenaar

Hobby's: Muziek maken, met de camper er op uit, fietsen

Beroep: huisschilder sinds 1959, in 1968 bedrijf van vader overgenomen.

Lid van:

Drumfanfare EMM Groessen sinds 1957, Original Liemers Musikanten (voorheen De Vrolijke Bloazers) sinds 1982, Muziekvereniging Sint Andries sinds 2010, Carnavalsvereniging de Deurdreiers sinds 1959.

Onderscheidingen:

1997 Bondsonderscheiding van KMFM, 40 jaar lidmaatschap

1982 Bondsonderscheiding van KNF, 25 jaar lidmaatschap

2003 – Lid in de Orde van Oranje Nassau, voor alle verdiensten voor alle verenigingen

2014 – Erelid van Carnavalsvereniging de Deurdreiers, 55 jaar lidmaatschap

2017 – Bondsonderscheiding van KNMO, 60 jaar lidmaatschap

Kleurrijk Liemers

Ton de Vlieger