GN Nijmegen

6 juli 2019

GN Nijmegen 6 juli 2019


Museum Het Valkhof viert de zomer

Mark Brusse, Just like trees II, 2002, Galerie Louis Carré & Cie Parijs

NIJMEGEN - Van 21 juni tot en met 22 september is het zomerprogramma te zien in Museum Het Valkhof met de tentoonstellingen Sometimes I wonder – Mark Brusse en Gekust door Knust – 35 jaar stencilkunst.

Een hommage aan een veelzijdig kunstenaar. In Sometimes I wonder is te zien hoe kunstenaar Mark Brusse in zijn jonge jaren inspiratie vond in de archeologische vondsten uit Nijmegen en omgeving. Dit jaar viert hij zijn zestig jarig jubileum. Na 20 jaar keert hij weer terug naar nijmegen voor een omvangrijke tentoonstelling in het museum. Ruim 150 werken – van tekeningen en schilderijen tot sculpturen en ruimtelijke ensceneringen – zijn bijeengebracht.

Leer alles over risografie en ga zelf aan de slag. Ook de leden van Knust vonden inspiratie in Nijmegen. Ooit begonnen als krakersbeweging, zijn ze nu wereldwijd beroemd om hun felgekleurde stencildrukwerk. Deze zomer is de inkt te ruiken en het ratelen van printers te horen in Museum Het Valkhof: een deel van de Knust-drukkerij is er te vinden. Kijk live mee naar hoe de mannen en vrouwen van Knust werken aan lopende projecten. Of ga zelf aan de slag met riso-printers tijdens een workshop.

Kijk voor het programma op: www.museumhetvalkhof.nl. Museum Het Valkhof, Kelfkensbos 59, Nijmegen, +31 (0)24 3608805

Schrijvers in de Stevenskerk tijdens Vierdaagse

Wim Daniëls. (foto: Heidi Wils) Heidi Wils

NIJMEGEN - Tijdens de Vierdaagsefeesten even ontsnappen aan de drukte in de stad? Leun in de Stevenskerk achterover bij de mooiste verhalen van schrijvers Tijn Touber en Wim Daniëls. De schrijvers zijn afzonderlijk op 14 en 15 juli van 14.00 tot 15.00 uur te gast in de Stevenskerk, op uitnodiging van de Bibliotheek Gelderland Zuid.

Schrijver, muzikant en inspirator Tijn Touber gaat zondagmiddag 14 juli in op de geschiedenis van de mensheid: waar komen wij vandaan, hoe zijn wij ontstaan? Hij vertelt over de uitdagingen waar we voor staan en komt met verrassende nieuwe oplossingen en inzichten.

Schrijver Wim Daniëls laat je op maandagmiddag 15 juli alle hoeken van de Nederlandse taal zien. Met veel humor en ijzersterke taalobservaties vertelt hij over het ontstaan en de ontwikkeling van onze taal. Daniëls is columnist en schrijver van literaire verhalenbundels, woordenboeken, poëzie en informatieve boeken over uiteenlopende onderwerpen.

‘Schrijvers in de Stevenskerk’ is gratis toegankelijk. Kom vooral op tijd, want de kerk stroomt snel vol. Mocht je het feestgedruis van de Vierdaagse wat vaker willen ontvluchten, dan is Bibliotheek De Mariënburg in het centrum een oase van rust. Kinderen kunnen op het Kidsplein voor de bibliotheek lekker chillen en genieten van voorlezers, voorstellingen en workshops. Kijk voor het hele Vierdaagse-programma van de bieb op www.obgz.nl/vierdaagse.

Een beperking hoeft geen beperking te zijn; kom bij het GVO

NIJMEGEN - "Soms is het moeilijk als je een verstandelijke beperking hebt om je aan te sluiten bij een groep. Maar dat is niet nodig! Wij zijn GVO de club, en bieden mensen met een verstandelijke beperking allerlei activiteiten aan."

"Zwemmen, koor, yoga-koken, creatieve soos, fietsen, uitstapjes, speelweek voor jongeren, schouwburg en nog veel meer. Gezellig samen zijn, dat staat bij ons voorop en genieten. Mocht je interesse hebben kijk dan eens bij ons op de website en zie wat er allemaal mogelijk is Wij zoeken deelnemers maar zeker ook vrijwilligers. Dus kom van de bank af en meld je aan. Hoe meer zielen hoe meer vreugd. Kom gratis een keertje kijken. Wie weet..."

Open imkersdag Overasselt

OVERASSELT - Binnenkort wordt er weer een open imkersdag gehouden. In Overasselt doet Herman Gerrits er ook aan mee. Deze wordt gehouden op de historische boerderij De Munnickhof aan de IJkelaarstraat 1 in Overasselt.

Op zondag 14 juli is iedereen daar welkom. Het is voor de zevende keer dat Herman op het erf van De Munnickhof demonstraties verzorgt. Mensen kunnen er kennis maken met het bijenleven en hoe de bijen in de bijenkasten samenleven en overleven. Door de dag heen verzorgt Herman rondleidingen door de bijenhal en laat de bezoekers een kijkje nemen bij het honing slingeren en hoe de bijen vroeger werden gehouden in een korf. Maar dat is verleden tijd. De korf is vervangen door de bijenkast. Bovendien is er ook honing te koop. Op zondag 14 juli is de imkerij geopend van 10.00 tot 16.00 uur.

Nijmegenaar in bestuur Dwars

Het nieuwe bestuur van Dwars, met Jansen bovenste rij, derde van links. (foto: Dwars) DWARS

NIJMEGEN - Dwars, de jongerenorganisatie van GroenLinks, heeft Oscar Jansen (22) uit Nijmegen verkozen in het landelijk bestuur van de organisatie.Jansen studeert scheikunde aan de Radboud Universiteit. Hij wordt penningmeester van het nieuwe bestuur. Oscar: “Als penningmeester wil ik ervoor zorgen dat het voor leden het makkelijker wordt om naar activiteiten te komen. Ook wil ik me inzetten voor het verbeteren van het contact tussen het landelijk bestuur en lokale besturen, omdat ik denk dat we elkaar goed kunnen helpen.”

Het congres van DWARS, waar dit weekend het nieuwe bestuur werd verkozen, vond dit jaar plaats in Maastricht. Het bestuur bestaat nu uit zeven leden en is verkozen voor een termijn van één jaar. De Utrechter Wouter Ubbink (21) werd verkozen tot voorzitter.

Muzieklessen in Ooij

OOIJ - De stichting Muziekopleiding Ooij start in september weer met de muzieklessen.

Voor leerlingen van groep 4 en 5 in het basisonderwijs bestaat de mogelijkheid om een introductiecursus van twee jaar te volgen, bestaande uit anderhalf jaar blokfluit-les, waarin de basis wordt gelegd, gevolgd door half jaar introductielessen riet- koper- en slagwerkinstrumenten. De lessen worden gegeven door ervaren enthousiaste muziekdocenten die goed met kinderen van deze leeftijd kunnen omgaan. De lessen worden gegeven op basisschool Op Weg in Ooij en zijn ook toegankelijk voor kinderen die niet op basisschool Op Weg zitten

Verder is voor iedereen de mogelijkheid om individueel les te krijgen in het spelen op een koper- riet- of slagwerkinstrument. Deze lessen worden op maandagmiddag of maandagavond gegeven, en gaan alleen door bij voldoende deelname.

Heeft u of uw kind interesse ? Neem contact met ons op, email muziekopleiding.ooij@gmail.com of bel Kees Rijk, 06 13688763 of 024 3224833.

Open Dag NEC met vele activiteiten

(foto: Broer van den Boom)

NIJMEGEN - De jaarlijkse Open Dag van NEC staat dit jaar op zaterdag 3 augustus 2019 gepland. Gedurende deze dag, die mede mogelijk is gemaakt door Strong Viking, zijn er tal van leuke activiteiten georganiseerd waarmee supporters van alle leeftijden zich kunnen vermaken! De dag wordt afgesloten met een oefenwedstrijd tegen La Liga promovendus CA Osasuna. Kaarten voor dit duel zijn reeds in de verkoop gedaan en zijn voor seizoenkaarthouders voor een gereduceerd bedrag aan te schaffen.

De aanvang van de Open Dag is om 14.00 uur. Op verschillende pleinen, rondom het Goffertstadion, worden van allerhande activiteiten georganiseerd waaraan supporters kunnen deelnemen. Zo zijn er onder andere het stadion-, supporters-, horeca-, historisch- en het kidsplein, waar voor jong en oud voldoende te zien en te doen zal zijn.


CA Osasuna
Ter afsluiting van de Open Dag speelt NEC een oefenwedstrijd tegen CA Osasuna. Voor supporters is deze wedstrijd bij te wonen voor 10 euro of 7,50 euro (tot en met 17 jaar of 60+). Seizoenkaarthouders kunnen kaarten aanschaffen voor een gereduceerd tarief van 5 euro, kaarten bestellen kan hier: https://necnij.me/19opendag20. Daarnaast biedt NEC een speciale aanbieding aan. Voor slechts 30 euro per persoon kun je de wedstrijd NEC – CA Osasuna bijwonen met voorafgaand aan de wedstrijd een warmbuffet (15.45 tot 17.15 uur). Dit buffet is inclusief onbeperkt drank. Reserveren kan door een mail te sturen naar ticketing@nec-nijmegen.nl.

Definitief competitieprogramma Keuken Kampioen Divisie

NIJMEGEN - De KNVB heeft het definitieve competitieprogramma voor het aankomende seizoen vastgesteld. NEC start en eindigt in de eigen Goffert, waar op vrijdag 9 augustus het seizoen wordt geopend tegen FC Eindhoven. Tijdens de laatste speelronde van de komende voetbaljaargang, op 1 mei 2020, komt FC Dordrecht op bezoek.

De eerste uitwedstrijd van het seizoen wordt gespeeld op maandag 19 augustus, NEC gaat dan op bezoek bij Jong Ajax. Van de drie degradanten is De Graafschap de eerste ploeg waarmee NEC de degens kruist. De Superboeren zijn op 16 september de tegenstander in de Goffert. Op vrijdag 4 oktober reist NEC af naar Breda, om aan te treden tegen NAC Breda. Twee wedstrijden voor de winterstop staat de confrontatie met Excelsior op het programma. NEC sluit de competitie, zoals gezegd, af tegen FC Dordrecht. Op 24 april staat de uitwedstrijd tegen TOP Oss gepland. Een week eerder ontvangen de Nijmegenaren Roda JC in de Goffert. Neem een kijkje op https://necnij.me/SchemaNECDEF voor het gehele competitieprogramma.

NK Cruyff Courts in Nijmegen succes

NJMEGEN - Wat een feest! Vanaf vandaag mogen de jongens van Techniektraining Nijmegen en de meisjes van OBS de Kameleon uit Den Haag zich kampioen Cruyff Courts 6 vs 6 noemen. Zij kregen de kampioensbeker overhandigd onder luid applaus van alle toeschouwers. De Respect Award werd gewonnen door de meiden van Willespoort uit Wilnis en het jongensteam de Profs uit Hoogeveen.

Het NK Cruyff Courts 6 vs 6 wordt jaarlijks georganiseerd door de Johan Cruyff Foundation en is dit jaar georganiseerd in samenwerking met NEC Maatschappelijk en gemeente Nijmegen.

De afgelopen maanden hebben duizenden jongens en meisjes in Nederland via voorrondes, kwart- en halve finales gestreden om zich te plaatsen voor de spannende finaledag. Tijdens deze zonnige finaledag speelden elf jongens- en elf meisjesteams op drie Cruyff Courts om het kampioenschap.

Wilco van Schaik vertelt enthousiast over het NK Cruyff Courts 6 vs 6: "Wij vinden het enorm belangrijk dat iedereen de ruimte heeft om te sporten en bewegen. De Cruyff Foundation geeft iedereen in Nijmegen- middels vier Cruyff Courts- de kans om dit te kunnen doen. Deze fantastische dag onderstreept nog maar eens de kracht van deze Cruyff Courts. Tevens hebben we rondom dit evenement onze maatschappelijke sportprojecten goed onder de aandacht kunnen brengen in de stad. We zijn dan ook trots we dit evenement hebben mogen organiseren hier in Nijmegen."

Het Romeinse Rijk komt tot leven!

(foto: Museumpark Orientalis) Foto: Museumpark Orientalis

HEILIG LANDSTICHTING - In Museumpark Orientalis kun je deze zomer de échte Romeinse sfeer beleven. De Romeinse straat in Orientalis, gebaseerd op een Romeinse stadstraat in Jeruzalem, komt van 6 juli - 25 augustus tot leven. Er zijn verschillende optredens, activiteiten voor jong en oud en festivals uit verschillende periodes van het Romeinse Rijk, met re-enactors uit heel Europa.

De hele Romeinse Zomer kunnen kinderen zich verkleden als Romein en meedoen aan een Romeinse soldatentraining. Een Romeinse legionair gaat testen wie er geschikt zijn als rekruut voor zijn leger. Hij beoordeelt met een leuke test hoe snel, fit en slim de kinderen zijn. Er kan ook een legionairsdiploma worden verdiend.
Bij de kassa kan er een Romeinenrugzak worden meegenomen (maximaal twee per volwassene), waarmee aan de hand van leuke opdrachten een route door het park kan worden afgelegd. De hele zomer worden de rugzakjes gratis aangeboden.

Aan de ouders is ook gedacht, want zij kunnen heerlijk ontspannen bij de Romeinse schoonheidssalon. Hier staat een Romeinse dame voor je klaar en kun je genieten van een gratis massage of je haar laten opsteken in Romeinse stijl. De schoonheidssalon is vanaf 9 juli elke dinsdag - zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur geopend. Om je bezoek in Romeinse stijl af te sluiten, kun je bij de Romeinse herberg neerstrijken voor een drankje of maaltijd.

Vanaf 6 juli is er dus van alles te doen in Orientalis. Het Via Romana festival vindt plaats van 6 - 11 augustus en het Romani Festum van 24 en 25 augustus.

Tijden en programmering staan op museumparkorientalis.nl. Tijdens de Vierdaagseweek van 15 - 19 juli is Museumpark Orientalis gesloten.

Drankenspeciaalzaak Van Haastregt/Lamers in Nijmegen viert vijfjarig jubileum

NIJMEGEN - Juli vakantiemaand, maar ook feestmaand! Drankenspeciaalzaak van Haastregt/Lamers bestaat 5 jaar. "Dit laten we niet zomaar voorbij gaan! Om dit te vieren heeft de drankenspeciaalzaak de hele maand juli voor iedere betalende klant een speciale actie bedacht."

Jubileum aanbieding: De hele maand juli kan er gedobbeld worden voor korting op geselecteerde producten. De selectie wisselt wekelijks dus voor elk wat wils. U gooit met de dobbelstenen een, twee of drie dan ontvangt u vijf procent korting, bij vier of vijf dan ontvangt u tien procent korting en bij het gooien van het getal zes ontvangt u 15 procent korting. Natuurlijk zijn er de reguliere folderaanbiedingen deze gelden de hele maand. Dus ben je niet op vakantie, kom kijken en pak 't voordeel!

De drankenspeciaalzaak heeft een ruim assortiment van meer dan 400 soorten speciaalbier, wijnen uit diverse landen en een groot assortiment sterke dranken. "Natuurlijk blijven we ons assortiment voortdurend vernieuwen. En indien uw favoriete drankje niet in ons assortiment hebben, dan bestellen wij het indien mogelijk graag voor u", leggen de eigenaren uit. De drankenspeciaalzaak blijft kritisch letten op de prijzen en daarom is er voor veel producten een vaste lage prijs.

Drankenspeciaalzaak van Haastregt/Lamers heeft een blijvend voordeel voor de wijnen. Je haalt 6 flessen wijn en je betaalt er maar 5 ! (niet geldig in combinatie met andere kortingen).

Drankenspeciaalzaak Van Haastregt/Lamers; Molenweg 104, Nijmegen, 024 3771100; Molukkenstraat 21, Nijmegen, 024 3249237, www.drankenspeciaalzaaknijmegen.nl. Of te volgen via facebookpagina: Drankenspeciaalzaak Nijmegen.

Vriendinnen in de buurt

Dames gaan fietsen. (foto: Wilma Berends) Wilma Berends

NIJMEGEN - In Nijmegen zijn 70 leuke luitjes op zoek naar buurtgenoten met dezelfde hobby. Het is dankzij Leuke luitjes makkelijk om nieuwe maatjes te vinden. Als het klikt kun je gezellig samen op stap.

Hoe vind je elkaar? Iedereen kent wel iemand die eenzaam is of niemand meer heeft om zijn hobby uit te oefenen? Meer dan een derde van de Nederlanders heeft eenzaamheidgevoelens en dat zijn niet alleen oudere mensen. Ronald, Wilma en Lukas gingen samenwerken om iets te doen aan eenzaamheid bij ouderen. Ronald (uit Oosterbeek): “Bestaande maatjes vallen soms weg als je ouder wordt en hoe vind je dan nieuwe maatjes voor de gezelligheid of om actief te blijven? Met je laptop, je tablet of je smartphone natuurlijk! Jongeren doen dat en ouderen kunnen dat ook.”

Leuke luitjes is speciaal voor ouderen vanaf 60 jaar. Leuke luitjes zijn dichterbij dan je denkt en ze willen ook fietsen, wandelen, samen koffie drinken of samen eten, naar een museum of concert. Joke: “Ik heb ondertussen al 4x met Anja afgesproken en er staan nog twee afspraken gepland. Volgens mij is dit een fijn, langdurig contact aan het worden.”

Alle 60-plussers uit Nijmegen en omgeving zijn welkom bij Leuke luitjes. Na aanmelding kun je zelf nieuwe contacten zoeken en vinden en gaan kennis maken. Deelname is gratis. Leuke luitjes kan dit gratis doen voor ouderen dankzij steun van fondsen, zoals het Oranjefonds, en door donaties. En ook omdat de mensen achter Leuke luitjes zich onbetaald inzetten.

Gedeeltelijke maansverduistering in juli

Door: Joop Peters

NIJMEGEN - In de nacht van dinsdag 16 op woensdag 17 juli is er in Nederland onder gunstige weersomstandigheden een gedeeltelijke maansverduistering te aanschouwen. Dit fraaie hemelverschijnsel is bij uitstek geschikt om zowel met het blote oog als met een verrekijker te volgen.

Bij een gedeeltelijke maansverduistering zal de maan zich voor een gedeelte door de kernschaduw van onze planeet bewegen. De Volle Maan verdwijnt dan niet volledig in de aardse kernschaduw. Zoiets gebeurt nu in de nacht van 16 op 17 juli in ons land. Maar ook dit mooie natuurverschijnsel is tijdens een aangename zomernacht zeer de moeite waard om het comfortabel te bekijken.

Het tijdsverloop

van de verduistering

Het gebeuren begint op dinsdag 16 juli ’s avonds om 22.02 uur. Dan zal de maan de kernschaduw van de aarde binnentreden. De maan staat dan wel erg laag boven de zuidoostelijke horizon. Maar met het voortschrijden van de tijd worden de omstandigheden voor het waarnemen van het fenomeen steeds beter.

Om 23.31 uur zal onze naaste buur op een hoogte van 9,6 graden boven de kim het maximum van de verduistering bereiken. Op dat tijdstip is 65 procent van de middellijn van de maan verduisterd. Bij het zien van deze aanblik is het net alsof er een flinke hap uit de maan is genomen.

Nadat de maan drie uur lang in de aardse kernschaduw heeft vertoefd, zal ze op woensdag 17 juli om 01.00 uur ’s nachts helemaal deze aardschaduw hebben verlaten. Daarna vervolgt de maan haar weg aan het firmament, om vervolgens om 05.56 uur in de ochtend onder de horizon te verdwijnen.

Zondag 7 juli 10:00 - 17:00 uur
Expositie Anne Frank: 'Laat me mezelf zijn'. Deze expositie verbindt het levensverhaal van Anne Frank met de belangrijkste gebeurtenissen uit WO2 en de actualiteit. 'Laat me mezelf zijn' is een educatieve productie van de Anne Frank Stichting en is samengesteld uit boeiende displays, audiovisueel materiaal en een aantal kernobjecten. Voor Engelse en Duitse bezoekers zijn er hand-outs beschikbaar. Locatie: Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945, Wylerbaan 4, Groesbeek.
www.bevrijdingsmuseum.nl

Zondag 7 juli tot 31 oktober
Fietsen op het spoor – Fietstrein van Groesbeek naar Kranenburg en Kleve. Ontdek de prachtige omgeving tussen Groesbeek, Kranenburg en Kleve met de recreatieve fietstreinen op het buiten dienst getreden spoor tussen Nederland en Duitsland. Omdat er verschillende opstapplaatsen mogelijk zijn, is vooraf reserveren gewenst. Ga voor meer informatie of reserveren naar www.fietsenophetspoor.nl


Zondag 7 juli 11:00 - 17:00 uur
Gekust door Knust, 35 jaar stencilkunst. De mannen en vrouwen van Knust staan wereldwijd bekend als meesters in de stencildruktechniek en de risografie. De tentoonstellingen zijn te zien tot en met zondag 22 september 2019 in Museum Het Valkhof Nijmegen, Kelfkensbos 59, Nijmegen.Tel: 024-360 88 05. www.museumhetvalkhof.nl

Maandag 8 juli 09:00 - 16.00 uur
Markt Nijmegen centrum. Elke maandagochtend is er Lusemert (vlooienmarkt) rond de Stevenskerk, groentemarkt op Kelfkensbos, en warenmarkt en uitgebreide stoffenmarkt op de Burchtstraat, Augustijnenstraat en Grote Markt.


Dinsdag 9 juli 11:00 - 17:00 uur
expositie Het ware paradijs. Veel van de objecten in deze tentoonstelling waren nooit eerder te zien, een primeur! Daarnaast zijn er exacte replica's en maquettes zijn uit de inmiddels honderd jaar oude collectie van het museum gepresenteerd. De tentoonstelling is tot 27 oktober te bezichtigen. Museumpark Orientalis, Profetenlaan 2, Heilig Land Stichting. www.museumparkorientalis.nl


Vrijdag 12 juli 20:30 uur
All SALSA & BACHATA Party. Het weekend in met een gezellig avondje salsa bij Amanné. Met wisselende dj's voor de grootste salsa hits! Gratis tot 22.30 uur. Entree: € 5,50 (incl. garderobe). Salsadansschool Amanné,
Tweede Walstraat 118, Nijmegen. www.amanne.nl


Zaterdag 13 juli 14:00 uur
Valkhof Festival. Valkof presenteert iedere zomer relevante muziek uit alle stijlen en windrichtingen. Of ze nou uit Nijmegen, Nederland, de VS of Australië komen: de meest eigenzinnige nieuwe acts op het gebied van indie, hiphop, metal, house en meer zijn midden juli te vinden tussen een eeuwenoude kapel en een nog oudere ruïne, onder het bladerdak van het Valkhofpark, met de Waal op steenworp afstand. Toegang gratis. www.valkhoffestival.nl

Zaterdag 13 juli 14:00 - 16:00 uur
Drift's Danspaleis. Het Danspaleis en Club Goud is speciaal opgezet om met jong en oud samen de Vierdaagsefeesten dansend van start te gaan! Het Smkmrkt terras transformeert hierbij tot een ballroom van weleer: met een gladde houten dansvloer, feestelijke aankleding en natuurlijk een ervaren PD (PlatenDraaier), die de leukste en meest dansbare platen uit de muziekgeschiedenis mee brengt. Locatie: De Waalkade Nijmegen.


Zaterdag 13 juli 17:00 uur
Stevenskerk Live: LUWTEN. Tessa Douwstra, eerder te zien in bands als Orlando en Wooden Saints, laat zich met haar band LUWTEN van haar subtiele kant horen: spannende gelaagde muziek bestaande uit electronica, pakkende refreinen, pianoklanken en verrassende geluiden. LUWTEN is druk bezig met het opnemen van nieuw materiaal maar samen met haar band maakt ze tijd voor een optreden in de prachtige Stevenskerk, St. Stevenskerkhof 62, Nijmegen. Kaarten: € 16,50.
www.doornroosje.nl/event/luwten-3/

Zaterdag 13 juli om 23:59 uur
DJ Maarten W: Indie Disco. Hét feest voor eenieder die z'n dansvloervitamines wel met een alternatief smaakje prefereert. Goede platen, koud bier en gezelligheid. Prima start van de Zomerfeesten. Kaarten: € 5,00 Locatie Merleyn, Hertogstraat 13, Nijmegen. www.doornroosje.nl/event/indie-disco-24/


Zaterdag 13 t/m 19 juli
Vierdaagsefeesten Nijmegen. Het wordt dit jaar editie 50 (een jubileum jaar!) met veel hoogtepunten, live optredens, cabaret, straattheater etc. Dit alles in het centrum van Nijmegen. www.vierdaagsefeesten.nl

De bieb zoekt hulp van enthousiaste kinderen

Robots in de bieb. (foto: Marcel Krijgsman)

NIJMEGEN - De Bibliotheek Gelderland Zuid is op zoek naar kinderen tussen de 8 en 12 jaar die de bieb nóg leuker willen maken. Kinderen die houden van spannende of grappige verhalen, digitale snufjes, vloggen, schrijven of theater kunnen zich opgeven voor de Kidscrew.

Samen met de Kidscrew wil de Bibliotheek Gelderland Zuid nieuwe kinderactiviteiten verzinnen, boeken promoten en andere kinderen enthousiast maken voor de bieb. Kidscrew Nijmegen gaat na de zomer van start. De kinderen komen vier keer per jaar op woensdagmiddag bij elkaar, telkens in een andere Nijmeegse vestiging. Kinderen kunnen zich uiterlijk 20 augustus opgeven door te laten weten waarom juist zíj bij de Kidscrew passen. Stuur een berichtje of filmpje naar hvdl@obgz.nl. In september vinden de gesprekken plaats met de kinderen die zich hebben aangemeld. Daarna wordt bekend gemaakt wie er zijn toegelaten tot de Kidscrew.

Meer informatie over de Kidscrew van de bibliotheek staat op www.obgz.nl/kidscrew.

Kom bridgen bij een gezellige club

NIJMEGEN - Bridgeclub Moenen bestaat al meer dan 30 jaar.. Iedere dinsdagmiddag spelen we in het Wijkcentrum De Schakel aan de Archimedesstraat in de wijk Grootstal in een gezellige sfeer in twee lijnen.

"Met Kerstmis en Pasen hebben we een drive. Het nieuwe seizoen begint op 27 augustus met een korte ledenvergadering en aansluitend start de competitie. Hebt u belangstelling om mee te komen bridgen, dan bent u welkom. Er is namelijk plaats voor nieuwe leden. Bel voor informatie 024 3567700 of 024 3443172."

JULI 2019

HET HUIDIGE STERRENBEELD IS KREEFT. De kreeft is een echt gevoelsmens. Hij kan zich goed verplaatsen in de ander en voelt de ander haarscherp aan. De kreeft houdt ervan om voor de ander te zorgen. Lekker kokkerellen bijvoorbeeld en altijd zorgen voor een gezellig huis waar het goed toeven is. Het ophalen van herinneringen is een favoriete bezigheid van de kreeften.

RAM van 21 maart t/m 20 april

Gedurende de eerste helft van juli ben jij nogal stuurloos en chaotisch. Praat erover met vrienden. Zij hebben goede tips om gedurende de tweede helft van deze maand weer in het gareel te komen. In de laatste dagen van juli probeer je iets uit wat niemand ooit gelukt is.

STIER van 21 april t/m 21 mei

Tot en met 9 juli zit jij vol met ideeën. En jouw enthousiasme slaat dan gemakkelijk over op de mensen om je heen. Van 15 tot en met 22 juli heb jij klussen onder handen die niet eenvoudig zijn. Maar rond de 19e ben je heel creatief in het vinden van heel slimme oplossingen.

TWEELINGEN van 22 mei t/m 21 juni

Vanaf 8 juli gaat jouw planeet Mercurius weer eens (schijnbaar) achteruit lopen. Dat blijft de rest van de maand zo. Tot en met de 19e geeft dat veel misverstanden en onmogelijkheden. De betere dagen zijn de 21e en de 25e. Dan zit je veel beter in je vel.

KREEFT van 22 juni t/m22 juli

In de eerste helft van juli ben jij een en al enthousiasme. Je positieve houding zorgt ervoor dat vrijwel alles wat je aanpakt slaagt. Maar rond half juli is er een omslagpunt. Je bent meer naar binnen gekeerd en minder positief. Het verwerken van oud zeer is op zich wel goed!

LEEUW van 23 juli t/m 22 augustus

Je ergert je aan het feit dat je door allerlei omstandigheden niet vooruit komt. Maar rond de 11e vind jij hier een oplossing voor. Daarbij moet je wel een keuze maken. Vanaf de 23e begint de leeuwentijd weer. Die brengt dit jaar vooral veel gestreste mensen met zich mee.

MAAGD van 23 augustus t/m 21 september

Vanaf 8 juli gaat jouw planeet Mercurius weer eens (schijnbaar) achteruit lopen. Dat blijft de rest van de maand zo. Dit geeft veel schijnbaar onoplosbare problemen. Maar gedurende de tweede helft van juli krijg je van alle kanten hulp bij het oplossen hiervan.

WEEGSCHAAL van 22 september t/m 22 oktober

Begin juli krijg je een aantal kansen. Ze zijn weliswaar klein, maar ze helpen je wel verder. Rond half juli ziet iedereen problemen, maar jij blijft positief en daardoor zie je wél mogelijkheden. Eind juli wordt je gedwongen om je koers te wijzigen.

SCHORPIOEN van 23 oktober t/m 21 november

Gedurende de eerste helft van juli kom je grote problemen tegen. Maar met behulp van de mensen in jouw netwerk lukt het om die op te lossen. Op 21 en 25 juli ben jij optimistisch over een bepaalde klus. Maar eind juli moet je toch de handdoek in de ring gooien.

BOOGSCHUTTER van 22 november t/m 21 december

Normaal ben jij heel stabiel qua humeur. Maar in deze maand gaat het op een af met je stemming. De ene dag voel jij je geweldig goed om de volgende dag bij de pakken neer te zitten. Het is belangrijk dat jij je lange termijn doelen goed voor ogen houdt.

STEENBOK van 22 december t/m 19 januari

Gedurende de eerst helft van juli krijg jij te maken met een aantal moeilijke keuzes. Die keuzes worden je min of meer door je omgeving opgedrongen. Probeer vanuit je hart te kiezen maar hou wel rekening met de gevoelens van anderen. Ze zijn je toch dierbaar?

WATERMAN van 20 januari t/m 17 februari

Mensen om je heen proberen je af te remmen. Maar jouw impulsiviteit wint het toch van de argumenten van deze mensen. Je volgt gewoon je hart en je passie! Eind juli krijg je te maken met iets wat onmogelijk lijkt. Toch lukt het jou om daar listig mee om te gaan.

VISSEN van 18 februari t/m 20 maart

Het feit dat jij heel veel om bepaalde mensen geeft helpt je om hun soms waanzinnige gedrag te tolereren. Maar ook jij hebt zo je grenzen. Dat blijkt eind juli als bepaald gedrag echt niet meer kan. Gebruik je energie dan voor jezelf en niet voor hen.

Wandeling met lotgenoten Ouders Overleden Kind

REGIO - OOK Ouders Overleden Kind is een vereniging en draait op een grote groep geweldige vrijwilligers. Allemaal lotgenoten die weten hoe belangrijk het is om naar je verhaal te luisteren en ervaringen uit te wisselen en met wie je op persoonlijke basis gesprekken kunt voeren.

OOK is een zelfhulporganisatie, opgericht in 1981, met ruim 1500 leden verspreid over heel Nederland. Allemaal ouders die een kind, kinderen verloren hebben. Wij helpen onszelf en elkaar bij dit immense verdriet. Herkenning, troost en perspectief vormen het uitgangspunt. Je kunt terecht met je verhaal, keer op keer.

"Wil je eens met een lotgenoot praten? Samen wandelen in de natuur en ondertussen ervaringen en herinneringen uitwisselen? Wandel dan mee op zondagmiddag 7 juli in Oosterbeek. Lengte van de wandeling is ongeveer 7 km. Niet-leden zijn ook welkom! We ontmoeten elkaar vanaf 13.30 uur bij Restaurant De Oude Herbergh, Utrechtseweg 245, Oosterbeek. Start wandeling rond 14.00 uur. Stevige (wandel)schoenen zijn zeker aan te bevelen. Het is geen verhard wandelpad. We moeten best wel klimmen en afdalen.

Aanmelden wordt op prijs gesteld. Je kunt bellen met Bettie Elzenaar 06 40875275. (www.oudersoverledenkind.nl)

Harttrimclub Groesbeek

GROESBEEK - Harttrimclub Groesbeek zoekt nog enkele nieuwe leden om te komen sporten. Ook hartpatiënten of ex-hartpatiënten van buiten Groesbeek zijn welkom.

"We sporten op dinsdagavond van 19.00 tot 20.00 uur in de gymzaal van 't Vossenhol, te bereiken via de van Ruysdaelweg of Paulus Potterweg. Er wordt gesport onder begeleiding van een therapeut. Aanmelden kan bij Wim de Bie onder telefoonnummer 024 6962494 of per mail whmdebie@hetnet.nl."

Samen 75 jaar lid van Steeds Hoger uit Malden

Van linnks naar rechts: Jonathan Overes, Henk Poos en Ton van Nistelrooij. (foto: Maria Schut)

MALDEN - Tijdens de jaarlijkse ledenvergadering van toneelvereniging Steeds Hoger zijn onze drie jubilarissen gehuldigd: Ton van Nistelrooij, al 12,5 jaar lid en vanaf het begin van zijn lidmaatschap penningmeester van deze vereniging.

Jonathan Overes 12,5 jaar geleden lid geworden van de Kids groep en doorgestroomd naar de Teens groep. Na al die jaren nog steeds actief betrokken en spelend bij de volwassenen. En natuurlijk baas boven baas: Henk Poos. Hij is 50 jaar aaneengesloten lid van de vereniging. Eigenlijk al langer, maar hij is een periode geen lid geweest.

Ze ontvingen alledrie een oorkonde met een passende attentie. Speciaal voor Henk was er een primeur. Hij ontving de eerste officiële speld van Steeds Hoger.

Kleur en cortenstaal in kerkje van Persingen

PERSINGEN - De kleurrijke dynamische schilderijen van Marian Bax en de stoere beelden uit cortenstaal van Leo Gerritsen vormen een unieke combinatie. Het werk van dit bijzondere duo is binnenkort te zien tijdens een expositie in het kerkje van Persingen: op zaterdag 13 en zondag 14 juli.

Beide kunstenaars werken vanuit hun gevoel. Marian zoekt tijdens het schilderen naar combinaties van vorm en kleur die zij samen brengt binnen een harmonisch beeld. Leo daarentegen bouwt architectonische objecten uit cortenstaal met een eigenwijs en autonoom karakter. Maar zij beelden zijn ook functioneel: er kan een vogel in gaan wonen. De expositie is een prima uitstapje in het drukke vierdaagseweekend, en is geopend op beide dagen van 11.00 tot 17.00 uur. Adres: Persingensestraat 7 in Persingen.

Het positieve effect van gedoneerde kleding en textiel

REGIO - Een kast vol kleding. Voor Sympany een kast vol mogelijkheden. U staat er wellicht niet altijd bij stil als u afstand doet van die te krappe broek of die miskoop met het kaartje er nog aan. Maar door uw textiel gescheiden in te leveren, maakt u eenvoudig een verschil. Ruim op en draag bij aan circulariteit.

Het is eigenlijk een raar idee, dat nog goed bruikbaar textiel, bij het restafval wordt weggegooid. Toch gebeurt dit nog vaak. Restafval wordt verbrand en is daarmee belastend voor het milieu en bruikbaar textiel gaat verloren. In Nederland heeft Sympany ruim 2.500 textielcontainers staan, waar u uw textiel in kunt doneren. U vindt uw dichtstbijzijnde container vermeld op https://www.sympany.nl/vind-een-container/. Als u textiel gescheiden inlevert, wordt het bij Sympany gesorteerd en krijgt het een nieuw leven als kledingstuk in Nederland, Europa of in de Afrikaanse landen Angola, DR Congo, Malawi en Zambia. Niet-herdraagbaar textiel wordt gebruikt in de productie van nieuwe jeans zoals de By Sympany By Kuyichi jeans voor consumenten en de By Sympany By CrossHatch werkjeans. Maar er wordt ook isolatie- en akoestisch materiaal van gemaakt door VRK Akoestiek en Isolatie.

Met de opbrengsten van het ingezamelde textiel steunt Sympany (inter)nationale projecten. Projecten op het gebied van textiel, gericht op duurzaamheid en zelfredzaamheid. Zoals in Malawi (Afrika) het mobiel trainingscentrum en de Fashion & Design opleiding. In India (Panipat) worden kinderen uit de risicovolle werkomgeving van hun ouders gehouden door ze opleiding te bieden. Op de website van Sympany www.sympany.nl vindt u naast de dichtstbijzijnde container, wat hierin welkom is, maar ook leest u meer over de projecten en de innovatieve ontwikkelingen zoals de nieuwe jeans.

Blijde gezichten bij Millingse sportverenigingen dankzij Rabobank

(foto: Peter Hendriks)

MILLINGEN - De twee Millingse sportverenigingen korfbalvereniging Odio en SC Millingen zijn vrijdagavond blij verrast met cheques van de Rabobank.

De clubkas Campagne 2019 van de Rabobank heeft voor beide verenigingen flink wat in het laatje gebracht. Korfbalvereniging Odio kreeg een cheque van 1.754 euro, terwijl SC Millingen een cheque kreeg van liefst 2.534 euro. Beide verenigingen waren bijzonder in hun nopjes met deze financiële geste van de Rabobank die ongetwijfeld goed besteed zullen gaan worden.

Infocentrum WO2 Nijmegen zoekt vrijwilligers

De interactieve belevingswand in het Infocentrum WO2 Nijmegen. (foto: Archief Infocentrum WO2 Nijmegen) Archief Infocentrum WO2 Nijmegen

NIJMEGEN - Het Infocentrum WO2 Nijmegen is een historisch, toeristisch en educatief informatiepunt. Het geeft de bezoekers aan het Rijk van Nijmegen de beste introductie op de verhalen, historisch erfgoed, evenementen en musea die de regio te bieden heeft als het gaat om WO2.

"Voor het Infocentrum zoeken we meerdere vrijwillige gastheren en gastvrouwen. We zoeken een collega die de bezoekers professioneel, klantvriendelijk en enthousiast kan ontvangen. In deze functie ontvangt u de bezoekers bij binnenkomst van het Infocentrum en heet hen welkom. U hebt affiniteit met het onderwerp en u kunt bezoekers wegwijs maken in stad en regio.

Gezien het grote aantal Duits- en Engelstalige bezoekers is een basiskennis van deze talen van belang. Daarnaast bedient u de kassa van zowel de entree als de winkel en verzorgt u alle daarbij behorende werkzaamheden. Inzet: hele dagen, minimaal twee keer per maand zowel door de week als in het weekend en in vakantieperiodes. Bent u flexibel, zelfstandig en klantvriendelijk? Meldt u dan snel aan!"

Belangstellenden kunnen zich aanmelden bij de Coördinator Personeelszaken, mevrouw Karen van Gelder, via welkom@infocentrumwo2.nl. Kijk voor meer informatie over het Infocentrum WO2 op www.infocentrumwo2.nl. Infocentrum WO2 Nijmegen, Ridderstraat 27, 6511 TM Nijmegen

Sterren musicalschool Star Stage stralen in De Lux in Nijmegen

Leerling Roos zingt ´This is me´uit de voorstelling: The greatest Show. (foto: Joyce van Onzenoort) Joyce van Onzenoort

NIJMEGEN - Afgelopen weekend heeft musicalschool Star Stage het musicalseizoen afgesloten met zeven fantastische voorstellingen. In Theater de Lux in Nijmegen traden twee dagen lang 80 leerlingen op. Dit seizoen speelde elke groep hun eigen voorstelling.

De zalen zaten vol en de bezoekers waren laaiend enthousiast. Eigenaresse Anne Peuscher is trots: "Wat hebben de leerlingen hard gewerkt en wat stonden ze stuk voor stuk te stralen op het toneel."
"De leerlingen hebben in korte tijd echt iets heel moois neergezet. Ik heb de afgelopen drie maanden veel van ze gevraagd, wilde echt alles uit ze halen wat erin zat. Het mooiste compliment vond ik van een moeder die schreef: Anne, je hebt onze kinderen laten stralen. Het gaat er niet om of je nou alles helemaal perfect staat te zingen of te dansen. Het gaat erom dat je er staat. Dat je jezelf durft te laten zien en durft te laten horen, dat je gemotiveerd bent en hard wil werken om te groeien en dat met heel veel plezier en lol."

Deze zomer is er voor het eerst een Star Stage Summer School van 12 tot 16 augustus een hele week zingen, dansen, acteren en performen en afsluiten met een voorstelling. Je kunt je nog steeds inschrijven."


Star Stage begint in september weer met nieuwe musicallessen op alle locaties in Elst en Lent. Leerlingen tussen 2,5 en 18 jaar kunnen zich aanmelden. Inschrijven of een gratis proefles aanvragen, kan via www.starstage.nl. Op de site staat alle informatie.

Omroep Berg en Dal zoekt vrijwilligers

(foto: Omroep Berg en Dal) Foto: Omroep Berg en Dal

BERG EN DAL - Omroep Berg en Dal is actief op de radio, televisie, kabelkrant en sociale media. De omroep bestrijkt de gehele gemeente Berg en Dal en zelfs daarbuiten.

Onlangs is bij een medewerkers overleg de wens uitgesproken om nog meer programma's samen met de bewoners van onze gemeente te maken. Het liefst wil de omroep naar de bewoners toe door middel van locatie uitzendingen en interviews ter plaatse. Om dit te realiseren is er voldoende apparatuur aanwezig maar ontbreekt het aan menskracht.

Voor dat soort programma's zijn er technici, redactieleden, cameramensen en presentatoren nodig. Enige ervaring zou prachtig zijn, maar de omroep beschikt ook over mensen die voor opleiding zorgen. Als het werken bij de omroep de vrijwilliger aanspreekt, kan hij of zij bij de omroep ontdekken wat bij hem of haar past. Het werk kan enkele uren per week vergen.

Wie interesse heeft in deze mooie dynamische hobby kan bellen naar Willy Hopman, 06 36217725 of mailen naar vacature@omroepbergendal.nl.

15 / 28

17 / 28

19 / 28

20 / 28

21 / 28

22 / 28

23 / 28

24 / 28

Blarenpoli Ehbo Sint-Christoffel Huissen tijdens Wandelvierdaagse

HUISSEN - Dit jaar organiseert de ehbovereniging Sint-Christoffel uit Huissen opnieuw een blarenpoli voor de wandelaars van de Nijmeegse Vierdaagse. Van 15 - 18 juli zullen gekwalificeerde leden van de vereniging weer tot uw beschikking staan om blaren te behandelen.

Dit jaar zal er niet gemasseerd worden door een tekort aan vrijwilligers! "Op maandagmiddag beginnen we al met het preventief afplakken van de voeten. De openingstijden zijn op maandag van 15:00 - 21:00 uur. Op dinsdag, woensdag en donderdag is de poli geopend van 15:30 - 21:00 uur. U vindt ons ook dit jaar in de aula van IKC De Abacus aan de van Voortstraat 21 in Huissen (ingang aan de Van Gelrestraat). Vergeet niet een eigen handdoek mee te nemen als u langskomt.

Voor de behandeling vragen wij een vrijwillige donatie te doen in de clubkas van de vereniging." Het is niet mogelijk om van tevoren een afspraak te maken en er wordt gewerkt op volgorde van binnenkomst. (www.ehbohuissen.nl / secretariaat@ehbohuissen.nl).

Aandacht voor gynaecologische kanker met de Nijmeegse Vierdaagsebadge

NIJMEGEN - Voor de 103e editie van de Nijmeegse Vierdaagse heeft Leo Verhees, zich ook dit jaar weer sterk gemaakt om de 'medaille-badge' op te dragen aan Stichting Ruby and Rose. De badge is een collectors item dat, gezien de datering, in beperkte oplage wordt uitgegeven. Per afstand is er een versie van het embleem; voor de 30km, de 40km, de 50km, nu aangevuld met een speciale 'verzorgers-badge'.

Leo Verhees was ruim 30 jaar lid van het Uitvoerend Comité 4Daagse en behartigde vanaf de 60e vierdaagse de souvenirverkoop voor de organisatie. Door omstandigheden binnen zijn familie raakte hij nauw betrokken bij Stichting Ruby and Rose. Daarom doneert hij een euro per verkochte badge aan de stichting! Met uw aankoop van de badge steunt u daarmee de strijd tegen vrouwenkanker! Het embleem is te koop tot 15 augustus via de webshop van Stichting Ruby and Rose www.rubyandrose.nl en tijdens de vierdaagseweek voor acht euro bij de promotiestand van Praefero op de Wedren in Nijmegen.

Ruby and Rose

Stichting Ruby and Rose zamelt gelden in voor de strijd tegen vrouwenkanker. Er is te weinig aandacht voor vormen van kanker die alleen vrouwen kunnen treffen. Jaarlijks krijgen ca. 4.700 vrouwen in Nederland een vorm van kanker aan onder andere de baarmoeder(hals), baarmoeder, eierstokken en schaamlippen. Ongeveer 1.900 vrouwen overlijden jaarlijks aan de gevolgen.

Over eierstokkanker weten wij nog bitter weinig. Ieder jaar worden ongeveer 1.300 vrouwen slachtoffer van eierstokkanker en overlijden er 1.100 vrouwen aan deze ziekte in Nederland. Meer geld voor onderzoek naar vroegere opsporing en betere behandeling van deze ziekte is daarom hard nodig.

Voor meer informatie: info@rubyandrose.nl of bezoek onze website www.rubyandrose.nl.

Mieke de Riemer loopt tiende keer voor Unicef

Mieke na het behalen van de finish.

ANGEREN - "Als vrijwilliger zet ik mij graag in voor kwetsbare groepen in de samenleving en dat zijn dieren, ouderen en kinderen. Het is alweer de tiende keer dat ik aan de Nijmeegse 4Daagse deelneem en ook voor de tiende keer voor Unicef (United Nations International Children’s Emergency Fund)."

Unicef werkt in 190 landen en ondersteunt kinderen met onderwijs, noodhulp, gezondheidszorg en wat verder nodig is om kinderen een onbezorgde jeugd te geven. Ook in Nederland houdt Unicef in de gaten of de overheid de afspraken in het Kinderrechtenverdrag nakomt. "Denk daarbij bijvoorbeeld aan aanpak kindermishandeling en zorgen voor gelijke toegang tot jeugdhulp. Zaken waar wij ons steentje aan kunnen bijdragen door een donatie. Ook dit jaar zorgt het Unicef studententeam voor de dagelijkse rustpunten, waar de Unicef-lopers verwend worden met een drankje en een versnapering, maar waar alle 4Daagselopers welkom zijn om even een stop te houden.

Ik roep andere Nijmeegse 4Daagselopers op om ook voor Unicef te lopen, want als je dan toch loopt, kun je net zo goed voor een goed doel lopen! Om zoveel mogelijk geld in te zamelen (mijn streefbedrag is duizend euro), laat ik ieder jaar visitekaartjes maken om mensen te verwijzen naar mijn Nijmeegse-vierdaagse actiepagina via helpmee.Unicef.nl. Ook via Social media hoop ik zoveel mogelijk sponsors te bereiken. Helpt u mee om de wereld voor kinderen mooier te maken? Alle kleine beetjes helpen… Namens alle kinderen alvast bedankt!" Voor informatie: miekederiemer@gmail.com.

'Ik loop de 4Daagse voor oma!'

Maartje en haar oma.

NIJMEGEN - "Mama heeft me gek gemaakt met het Vierdaagse-virus. Vorig jaar ben ik met haar drie dagen langs de route gaan staan en daar zag ik dat het zo’n feest is voor de lopers. Dat wil ik ook, dacht ik toen, ik houd wel van een feestje!"

"Ik ging me inschrijven en werd gelukkig ingeloot. 30 km is echt best ver, daar mag ik straks trots op zijn. Maar zo’n afstand ga ik niet voor niks lopen. Vorig jaar de dag voor kerst, is mijn oma overleden aan kanker, daarom besloot ik te gaan lopen voor het KWF en dus eigenlijk vooral voor mijn oma. Die kan ik er niet meer mee helpen, maar heel veel andere mensen hopelijk wel! Mijn eerste streefbedrag van 500 euro is al gehaald, nu probeer ik de 750 te halen. Iedereen kan me sponsoren door naar de volgende link te gaan: https://acties.kwf.nl/fundraisers/maartjejong/nijmeegse-4-daagse. Hier kun je ook zien hoe het met me gaat tijdens de vierdaagse. Mama en ik proberen elke dag iets opvallends aan te doen, dat zorgt voor veel reacties en dat helpt me de 30 km door. Ik heb er zin in!"

Groetjes, Maartje de Jong, 12 jaar

Grote Kerk Elst belangrijk markeerpunt tijdens Vierdaagse

ELST - Op dinsdag 16 juli is de Grote Kerk in Elst, gelegen aan de route van de 4daagse, weer open voor lopers en bezoekers. Op de eerste loopdag passeren duizenden wandelaars de kerk met zijn markante hoge toren. Doordaat alle lopers voor het derde achtereenvolgende jaar uit de Dorpsstraat komen, is de versierde toren goed zichtbaar.

Vele wandelaars hebben deze historische kerk ontdekt om even op adem te komen, uit te rusten of een pleister te plakken op het grasveld rondom de kerk, dat al eeuwen een 'rustplaats' is. Het is ook een mooie gelegenheid voor wandelaars en bezoekers om elkaar hier te treffen. Al eeuwen is deze 'hoog' gelegen cultusplaats een kruispunt van wegen! Naast de kerk is De Ruimte ook open met de Sint-Maartenshof. Zie ook: www.pg-elst.nl. De jeugd van The Meeting zet zich wederom in voor de verkoop van koffie, thee, koek, etc. Ze zorgen ook voor schone toiletten, waarvan de lopers en bezoekers gebruik kunnen maken tegen een geringe vergoeding. Belangrijk om te weten is, dat zowel in De Ruimte als in de Grote Kerk een invalidentoilet is!

Dit jaar gaat de opbrengst naar Stichting Leergeld Oost Betuwe. De jeugd van The Meeting is geinformeerd over deze stichting. Steeds meer kinderen in Nederland kunnen om financiële redenen niet meedoen aan activiteiten die voor hun leeftijdgenootjes heel normaal zijn. Zij staan letterlijk aan de zij lijn. Leergeld wil deze kinderen mee laten doen. Voor meer informatie zie: www.stichtingleergeld.nl.

De Grote kerk is gebouwd op fundamenten van een oudere kerk en 2 Gallo-Romeinse tempels. In de kerk zijn vitrines, onderdeel van het Kerkmuseum Elst, met voorwerpen uit de oudheid. Het museum zelf is die dag gesloten. Men kan wel de schilderijen bekijken, die in de kerk hangen van 'Atelier 23'. Op Atelier 23 werken kunstenaars die via een ongewone weg in de kunst terecht zijn gekomen en bevlogen zijn geraakt, www.siza.nl/atelier23.

In de Stilteruimte van de Grote Kerk kan men een kaarsje aansteken. Ook de R.K. Werenfriduskerk is dit jaar weer open voor een moment van rust of om een kaarsje aan te steken.

4Daagse4Aya!

Het 4daagse wandelteam voor het AYA zorgnetwerk. (foto: Eveliene Manten-Horst) Foto: Eveliene Manten-Horst

LINGEWAARD - Wij, Carmen, Wieke, Sanne, Jos, Annet, Babs, Beau en Marla, lopen de 4daagse als sponsoractie voor het Nationaal AYA Jong & Kanker Zorgnetwerk. AYA werkt aan de beste zorg voor jongvolwassenen met kanker, ondersteund door opleiding en uitgedaagd door wetenschappelijk onderzoek.

In Nederland krijgen jaarlijks 2.700 jongvolwassenen te horen dat zij kanker hebben. That changes everything. Plotseling staat de wereld op zijn kop en zijn er hele normale vragen in een abnormale situatie. Kun je je opleiding afmaken? Gaat het nog lukken om voor die ene droombaan te gaan? Kun je je favoriete sport blijven beoefenen? Welke invloed heeft het op mijn relatie, en ben ik nog wel vruchtbaar?

Omdat dus niet iedereen zijn droombaan mag vervullen en volop in de bloei van zijn of haar leven mag staan, willen wij jullie aandacht vragen voor dit bijzondere doel. Meer weten over dit goede doel? Lees dan ook aya4net.nl. Helpen jullie ons om een mooi bedrag bij elkaar te lopen om de zorg voor jongvolwassenen met kanker te verbeteren? Wij gaan ervoor! Jij ook?

Zullen we afspreken dat je tijdens de zomerfeesten twee biertjes minder drinkt en de prijs daarvan doneert ;)? Dit kan via www.devierdaagsesponsorloop.nl, wandelaars: Marla4AYA. PS: Volg ons op Instagram via @4daagse4AYA!

Vierdaagse Orkest houdt concerttour in de regio

REGIO – Het Vierdaagse Orkest houdt van zaterdag tot en met zondag 21 juli een concerttour op diverse plaatsen in de regio.

Zo verzorgen ze een optreden in Cuijk, Wijchen, Nijmegen, Boxmeer en Groesbeek. In het orkest spelen twee Groesbeekse muzikanten: Don Wolters en Bob Coenen. Het orkest brengt muziek, zang en dans. Op woensdag 17 juli speelt het Vierdaagse Orkest op het Dorpsplein in Groesbeek aanvang 19.30 uur. Op 20 juli speelt het Vierdaagse Orkest in het Openlucht Theater van De Goffert eveneens om 19.30 uur. Alle concerten van het Vierdaagse Orkest zijn gratis te bezoeken.

Het orkest start de concerttour op 13 juli in de schouwburg van Cuijk ( Rooide Loper Concert ) aanvang 20.15 uur, op 16 juli in Wijchen op de Markt aanvang 19.30 uur. 18 juli weer in Cuijk op de Maaskade aanvang 19.30 en in Boxmeer op 21 juli op het Raadhuisplein aanvang 19.30 uur.