GN Berg en Dal Heumen Mook

22 juni 2018

GN Berg en Dal Heumen Mook 22 juni 2018


Natuurwandeling rond de Cenakelkerk in Heilig Landstichting

Cenakelkerk Heilig Landstichting (foto:Peter Pouwels)

Foto: Peter Pouwels

HEILIG LANDSTICHTING - Op zondag 1 juli zal Landschapsbeheer Groesbeek (LBG) weer een publieksexcursie verzorgen. Deze keer gaan we naar Heilig Landstichting, één van de 12 kerkdorpen van de gemeente Berg en Dal. Gestart wordt om 14.00 uur op de parkeerplaats van de Cenakelkerk aan het Pastoor Rabouplein 1. De wandeling zal ongeveer twee uur duren en deelname is gratis.

Er wordt deze middag rond de Cenakelkerk en over de begraafplaats gelopen. De begraafplaats (uit 1913) is bijzonder vanwege de heuvelachtige ligging en het gebruik van veel natuursteen. Er groeien veel "eeuwig groene bomen" die de eeuwige rust van de begraafplaats garanderen. Bij sommige bomen horen bijzondere verhalen. Deskundige gidsen van LBG zullen daar alles over vertellen.

Daarnaast is er een mogelijkheid om van alles te weten te komen over het dorp Heilig Landstichting. Dus over de ontginning, de boerderijen die hier vroeger stonden en de ontwikkeling na 1900 van buurtschap De Ploeg tot het huidige kerkdorp.

Voor meer informatie: Paul Leenders, 024 3972405 of www.wmg-groesbeek.nl.

Dertig standhouders op tweede en laatste Streekmarkt van dit seizoen in Breedeweg

GROESBEEK / BREEDEWEG – De organisatoren Hans Nelissen, Pieter Visser en Marcel Janssen zijn er in geslaagd om op de laatste Streekmarkt van dit jaar op zondag 1 juli op het Kerkplein in Breedeweg zo'n dertig kraamhouders bij elkaar te krijgen.

Het Kerkplein zal op die zondag 1 juli omgedoopt zijn tot een waardig marktterrein waar het goed toeven is. Hiermee probeert de organisatie het oogstfeest te evenaren. Midden op het Kerkplein verschijnt een grote stretchtent van 10 x 12 meter waarin een heel muziekprogramma zal worden afgewerkt waar het bekende orkest New leaf de hoofdact zal verzorgen. Tijdens de laatste editie van dit jaar is er een diversiteit aan streekproducten en overige artikelen te verkrijgen. Nieuw zijn Daan Meubelen met kleinmeubelen, Wilhelmien Schel met schilderkunst. Verder staat John Grutters er met een stand van zijn beter-levenkippen, die uiteraard ook geproefd kunnen worden. Maar de streekproducten voeren de boventoon zoals bier, honing, kaas, groente, wijn en niet te vergeten de paling.

Ook voor de inwendige mens is men op de Streekmarkt op het goede adres zo is er zelfgemaakte frites van Rikken, saté, hamburgers, poffertjes, ribjes uit de smooker van Roland Coenen en het ijs van Ijssalon Passione zal evenmin niet ontbreken. Voor de kerkgangers is er als ze uit de H. Mis komen koffie met cake. De Streekmarkt duurt van 11.00 – 20.00 uur.

Geslaagd 5de internationaal E - Toernooi bij SC Millingen

Groepsfoto van de vier finalisten (foto: Hans Driessen)

Foto: Hans Driessen

MILLINGEN - Zondag 10 juni werd voor de vijfde keer het Internationaal E - Toernooi gehouden bij SC Millingen. Op de voetbalvelden van SC Millingen werd gestreden om de E-League Cup (1e /2e klasse) en om de Runners-Up Cup (3e klasse en lager).

Er hadden zich dit jaar 22 teams aangemeld en ingeschreven voor dit toernooi, waarvan vijf uit Duitsland. Al vroeg was de organisatie druk bezig met de eerste voorbereidingen, waarna rond 8.30 uur de eerste teams zich meldden. Langzaam liep sportpark De Hove vol met alle pupillenteams. Om 9.30 uur was er voor de tribune een teampresentatie, waarbij alle teams in het zonnetje werden gezet met hun clubvlag. Er werden mooie foto’s gemaakt door de plaatselijke en persoonlijke pers.

Na de presentatie begonnen de wedstrijden en met het mooi zonnetje werden er prachtige duels uitgevochten. Tussen de bedrijven door was er een voetbaldartspel, waar leuke prijzen mee te winnen waren, aangeboden door Vergeer Montage. Net als vorig jaar was er nu ook het penaltypuntenspel. Iedere speler en trainer mocht drie keer schieten op een puntendoek, waarna de punten per team werden samengeteld. Na de poulewedstrijden werd er in de finaleronden gestreden om de ereplaatsen.

Alle teams kregen een mooie staatsiefoto van de teampresentatie en na afloop een mooie medaille (door het JAC) en een mooie beker (door de supportersvereniging).
De eerste prijs van het Vergeer Montage voetbaldartspel ging naar SC Millingen E 3 en van het penaltypuntenspel naar S.V. Leones E 2. Alle foto’s, gemaakt door Nancy Huls en Hans Driessen, en alle uitslagen staan gepubliceerd op www.scmillingen.nl.

Partijen willen vuurwerkvrije zones invoeren

BERG EN DAL – Raadslid mevrouw Van Broekhoven van Voor Berg en Dal pleitte donderdagavond in de raadsvergadering voor het aanwijzen en instellen van vuurwerkvrije zones in heel de gemeente Berg en Dal. Ook was volgens Van Broekhoven GroenLinks voor het instellen van dergelijke zones.

Volgens haar had burgemeester Slinkman in De Gelderlander aangegeven dat hij voorstander was voor een algeheel vuurwerkverbod. Zij vroeg aan het nieuwe college of dat bereid is vuurwerkvrije zones in te voeren. Burgemeester Slinkman liet weten dat hij het inderdaad gezegd heeft wat in De Gelderlander stond, maar dat had ook zijn reden. "Omdat wij dicht aan de Duitse grens wonen, is er een toename van zwaar vuurwerk met alle gevolgen van dien. Onlangs heb ik een moeder met haar tienjarige zoon bij mij op de werkkamer gehad samen met de wijkagent, omdat de moeder op de slaapkamer van de jongen zwaar vuurwerk had aangetroffen. Je moet er niet aan denken wat er gebeurd zou zijn als het vuurwerk afgegaan was op zijn kamer", aldus Slinkman. "Ik ben erg teleurgesteld in het kabinet", liet Slinkman weten, "dat gooit alles over de schutting van de gemeente; met andere woorden: zoek het maar uit. Vuurwerk is een ramp voor ziekenhuizen, bejaardenhuizen en wat te denken aan dierenleed. De minister maakt het de gemeenten niet mogelijk te handhaven, daar zijn niet genoeg agenten en boa's voor om in te zetten en er worden geen financiën daarvoor beschikbaar gesteld. De overheid doet niets en gooit het groeiende probleem bij ons op de stoep. Ik ben bereid al het mogelijke te doen om de overlast zoveel mogelijk te beperken, maar zonder wetgeving en financiële ondersteuning van de overheid is het bijna onmogelijk", hield Slinkman de gemeenteraadsleden voor. Het vuurwerk probleem is onlangs ook bij het driehoeksoverleg (Openbaar Ministerie, politie en burgemeesters) aan de orde geweest. Slinkman was blij dat raadslid Van Broekhoven ook zorgen heeft over het vuurwerk. "Ik houd u allen op de hoogte over de resultaten", zo besloot Slinkman zijn betoog.

Vertelfestival rond De Duivelsberg trekt de nodige luisteraars

Foto: Remco Wildeman

Foto: Remco Wildeman

BERG EN DAL – Verhaal verteller(ster)s zijn afgelopen zaterdag en zondag aan hun trekken gekomen rondom pannenkoekenrestaurant De Duivelsberg in Berg en Dal.

Het was de vijfde editie dat de verhaalverteller(ster)s veel luisteraars hebben weten te boeien van groot tot klein. Bij het pannenkoekenrestaurant waren twee tenten met de nodige stoelen verrezen waarin de verhaalverteller(ster)s ongestoord hun verhalen konden vertellen. Daarnaast stonden in het bos bij De Duivelsberg nog vier kleinere tentjes waar de vertelwandeling 'Ommetje met Marike' in etappes werd verteld door de leerlingen van het Stedelijk Gymnasium Nijmegen.

In totaal hebben de vertellers honderden bezoekers door de fantasiewereld geleid en met succes. Uitbater van pannenkoekenrestaurant De Duivelsberg de heer Van De Bent zocht jaren geleden een evenement dat bij zijn restaurant midden in het bos paste. Hij kwam op het idee een Vertelfestival te gaan organiseren en nu blijkt dat het een schot in de roos is geweest. Al voor het vijfde jaar komen er in dat weekend honderden mensen op af. 'Dit is echt een evenement wat bij een pannenkoekenrestaurant midden in het bos hoort, geen harde muziek maar een spannend verhaal", aldus Van de Bent, "en daarna een lekkere pannenkoek."

Judomeiden winnen NK Teams -15

Het winnende team met staand 2e van links Renske Wekking en zittend rechts Mirthe van Kerkhof Foto: Janet Wekking

Foto: Janet Wekking

REGIO - Mirthe van Kerkhof uit Groesbeek en Renske Wekking uit Berg en Dal hebben met een gecombineerd team van judotalenten uit de regio Arnhem/Nijmegen het Nederlands Kampioenschap teams voor meisjes tot 15 jaar gewonnen.

Ieder team bestaat uit vijf judoka's oplopend in gewicht. Het is de bedoeling steeds tenminste drie van de vijf partijen winnend af te sluiten. Dat lukte Van Kerkhof die in de basisformatie stond opgesteld in de categorie tot 44 kilogram en ook Wekking, één gewichtsklasse hoger (-48kg). Het sterke team, onder leiding van Jennifer Kuijpers (hoofdcoach STJN), had kwalificatie afgedwongen door ook al districtskampioen te worden.

Op het NK in het Triavium in Nijmegen werd achtereenvolgens gewonnen van Nippon Judo (4-1), Team Limburg (4-1) en Judoteam Zuid-Nederland (4-1). In de finale werd afgerekend met Judoclub Helden (4-1). Het is voor Mirthe van Kerkhof met haar tweede NK -titel in korte tijd een uiterst succesvol seizoen. In april werd ze in Leek namelijk ook al individueel Nederlands kampioen. Renske Wekking schreef ook al veel toernooien op haar naam, echter deze medaille is haar eerste gouden ooit op een NK. Beide dames komen tegenwoordig uit voor Top Judo Nijmegen.

Buurtsoepie De Slenk één jaar!

Foto: Joop Verstraaten

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK/DE HORST – Dinsdagmorgen werd het eenjarig bestaan gevierd van het Buurtsoepie in dorpshuis De Slenk aan de Reestraat in Groesbeek.

De initiatiefneemster Iedje Verweij heeft de gasten die elke dinsdagmiddag om 12.00 uur genieten van de soep voor 3,00 euro nu voor de vijftigste maal een andere soep voorgeschoteld. Dit doet zij samen met Toos Arts en Hennie Ebbers. Iedje heeft thuis zoveel recepten liggen dat ze al die keren een verschillende soep heeft kunnen bereiden van ieder continent van China tot Thailand, lacht Iedje.

Eén soep in De Slenk is niet in de smaak gevallen en dat was de spinaziesoep. "Die zullen ze ook nooit meer voorgeschoteld krijgen", aldus Iedje. Wekelijks maken er tussen de 15 en 20 gasten gebruik van het Slenk Soepie en dinsdag waren er zelfs 22 gasten. De soepdag van Iedje ziet er als volgt uit; om 09.00 uur boodschappen doen, 10.00 uur aankomst bij De Slenk, waar er eerst koffie gedronken wordt met Toos en Hennie. Daarna gaat rond 10.30 uur het drietal aan de slag omdat de soep om 12.00 uur op tafel moet staan. Voor de aanwezigen was er dinsdag een verrassing; zij kregen als eersten een glas wijn gevolgd door soep en daarnaast nog een maaltijd, waarvoor zij dankzij het jubileum niets voor hoefden te betalen. Namens De Slenk kregen de dames een short voor zien van hun naam en bloemen, terwijl de Stichting Inn de Natuur een grote taart had laten maken met opschrift 'Buurtsoepie 1 jaar'.

Ikaros volleybalbuitentoernooi groot feest

(Foto: Joop Verstraaten)

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Het derde volleybalbuitentoernooi van Ikaros in een weiland aan de Nieuweweg / Galgenhei is een groot feest geworden. Zaterdag namen veertig volleybalteams uit de regio en zelfs van ver daarbuiten, alsmede teams van buurt-, carnavals– en voetbalverenigingen het tegen elkaar op.

Aan alles was gedacht, mochten de weergoden Ikaros niet goed gezind zouden zijn. Maar dat was niet het geval. Een groot zwembad was opgesteld voor diegenen die wat verkoeling nodig hadden na een partij volleyballen. Daarnaast was er een grote tent waar men naast drank de inwendige mens kon versterken. Het zelfgebrouwen Ikaros drankje 'Ikarosje' bleek een van de toppers te zijn op dit toernooi.

De eerste prijswinnaars waren bij de gevorderden het 'Dream Team' en bij de beginners ging 'Ik heb geen bril op effe wachten' met de eerste prijs lopen. Zaterdag werd het toernooi afgesloten met een barbecue waaraan 380 sporters, begeleiders en belangstellenden deelnamen. Na de barbecue werd de eerste dag afgesloten met een grandioos feest waar DJ Dave Janssen tot in de kleine uurtjes voor de nodige stemming zorgde.

Zondag was het de beurt aan de mini's C- en D-spelers. Zij werden vanaf de kant aangemoedigd door ouders, opa's en oma's en vriendjes en vriendinnetjes. Gezien het succes van deze derde editie komt er volgend jaar beslist een vierde editie.

Jonkheer van de Poll hindert zijn opvolger Jonkheer Van Grotenhuis

(Foto: Archief Gerrie Driessen)

Door Gerrie Driessen, Heemkundekring Groesbeek

Foto: Archief Gerrie Driessen

Van kamp Vught thuis gekomen in zijn woning aan de Van Haaftenlaan, herstelt Van de Poll van zijn ziekte en ontberingen. De rekening van de medische kosten ter hoogte van f 400,- worden door de Commissaris der Provincie Gelderland Jhr. Van Heemstra doorgestuurd naar het gemeentebestuur. Het college echter willigt het verzoek tot betaling niet in. Zij stelt zich op het standpunt dat ook andere ingezetenen schade leden door opgelegde strafmaatregelen en dat Van de Poll al ziekelijk was en zich had kunnen verzekeren. (Een doorslaggevend argument).

Van de Poll wordt al vlug 'de oude', wat zijn opvolger moet bezuren. Jhr. R.M.J.F. L. van Grotenhuis werd op 15 nov. 1941 geïnstalleerd en ofschoon die benoemd was door de eveneens van adel zijnde Commissaris Baron Van Heemstra, meende Van Poll dat Van Grotenhuis voor hem plaats moest maken. Hij beschouwde die als waarnemend burgemeester, wat Van Grotenhuis verschillende keren in het openbaar van hem te horen kreeg. Omdat Van de Poll voor geen rede vatbaar was, werd Van Heemstra ingeschakeld. Die deelde Van de Poll klip en klaar mede dat de benoeming van Van Grotenhuis definitief was en dat zijn zesjarige ambtstermijn al op 1 november 1940 verstreken was. (Bron 'Lokaal bestuur in Groesbeek ca. 1750 -heden' blz. 71.) Na die terechtwijzing verdwijnt Van de Poll van het strijdtoneel en kan Van Grotenhuis zonder deze plaaggeest zijn ambt uitoefenen. Twintig jaar later, op 29 mei 1961, verschijnt het volgende bericht: 'Oud -burgemeester van Didam en Groesbeek overleden. Te Nijmegen is, 80 jaar oud, overleden de heer H.H.J.M van de Poll. (...) Omdat hij als burgmeester van Groesbeek medewerking aan de Duitse bezetters weigerde, werd hij gevangen genomen, maar om zijn slechte gezondheid werd hij, na in verschillende kampen gezeten te hebben, weer vrijgelaten. De heer Van de Poll was reserve luitenant kolonel bij de Huzaren'.

Foto: De foto is gemaakt op de dag dat Van de Poll feestelijk werd verwelkomt. Op 10 nov. 1934, toen de verwachtingen nog hoog gespannen waren. Het burgemeestersechtpaar poseert voor het toenmalige aan de Pannenstraat gelegen gemeentehuis.

Feessie bij Keessie

Tekst en foto's Henk Burgers

BEEK - Zaterdag 16 juni was het weer tijd voor het inmiddels bekend staande feestje van KNA.

Al voor de negende maal werd het feestje gehouden in de tuin bij KNA-lid Kees Langens in de Bongersstraat in Beek. Zoals ook voorafgaande jaren was het weer een dolle boel, en vele waren dan ook weer van de partij. Het bleef nog lang gezellig daar in de Bongerdstraat.

.

Stichting Taxus Taxi haalt taxussnoeisel gratis aan huis op

REGIO - Uw tuin snoeien én een bijdrage leveren aan de strijd tegen kanker? Dat kan! Sinds deze maand haalt Taxus Taxi taxussnoeisel weer gratis aan huis op. Inwoners nemen contact op met Taxus Taxi en krijgen een Taxus Taxi tas om het taxussnoeisel in te verzamelen. Vervolgens haalt Taxus Taxi het snoeisel aan huis op. De stichting Taxus Taxi zamelt taxussnoeisel in voor de productie van medicatie tegen kanker.

Samen met de gemeenten Berg en dal, Beuningen, Druten, Heumen, Nijmegen en Wijchen ondersteunt Dar deze inzameling. Op deze manier dragen inwoners samen met Dar en de gemeenten bij aan het duurzaam verwerken van afval. Zij roepen dan ook alle inwoners en organisaties die taxus in de tuin/op het terrein hebben staan, op om deel te nemen aan deze actie.

Om de kwaliteit van het taxussnoeisel en de service te waarborgen, vraagt Stichting Taxus Taxi aandacht voor deze punten.

Kwaliteit: voorkom broei Om de kwaliteit van taxussnoeisel te waarborgen, is het belangrijk om broei te voorkomen. Dit kan door in het midden van het snoeisel een kuil te maken ter grote van een voetbal.
Meer informatie en een instructievideo: www.taxustaxi.nl/knipvoorwaarden.

Minimale hoeveelheid: minimaal een volle kruiwagen of halfvolle Taxus Taxi tas

Iedereen kan gebruik maken van de kosteloze ophaalservice van taxussnoeisel: zowel particulieren, hoveniers, gemeenten als bedrijven. Stichting Taxus Taxi haalt het taxussnoeisel gratis thuis op. Voorwaarde is dat aanbieders minimaal een volle kruiwagen of halfvolle Taxus Taxi tas aanbieden.Te weinig snoeisel, maar toch deelnemen? Snoei dan tegelijk met buurtgenoten om zo toch gebruik te kunnen maken van de gratis inzameldienst.


Taxussnoeisel doneren?
Geef taxussnoeisel direct na het snoeien dan op via: www.taxustaxi.nl/afspraak.Op deze website staat ook meer informatie over de Taxus Taxi-actie.

Scheidingsmuur voor zestiende maal omver gereden

(Foto: Joop Verstraaten)

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – De scheidingsmuur tussen het appartementencomplex Ons Trefpunt en de Coop supermarkt aan de Pannenstraat in Groesbeek is vrijdagmiddag rond 15.00 uur weer omver gereden.

De bewoners hoorden een klap en zeiden tegen elkaar 'het zal toch weer niet waar zijn'. Een vrachtwagen die wilde gaan lossen bij Coop nam de bocht vanaf de Pannenstraat te ruim en reed een gedeelte van de muur omver, nu voor de zestiende maal, twee maal aan de achterzijde en veertien maal aan de Pannenstraat in de afgelopen veertien jaar. Het gebeurt steeds door chauffeurs van Bakker logistiek uit Zeewolde. "We worden er moedeloos van", laten Henk Rutten en Henk Thijssen van de vereniging van eigenaren weten.

"Het ergste is telkens het gevecht met de verzekering. De schades van de afgelopen drie maanden bedroegen 4.924 euro. Gelukkig stond het hekwerk er nog niet op dat er eerder afgereden was; dan was de schade nog groter geweest", laten beiden weten. Henk Thijssen heeft inmiddels een hele map met de schade-afwikkelingen van de betreffende muur. "Wij hebben er een jaar voor gevochten met de gemeente Berg en Dal om tegenover de Coop aan de Pannenstraat een kruis op twee parkeervakken te zetten zodat de chauffeurs beter de draai kunnen maken, maar donderdag heeft er de gehele dag een tractor met aanhanger op gestaan. In Groesbeek hebben ze nog nooit van handhaven gehoord", laten ze geïrriteerd weten. De chauffeur die na het gebeuren was doorgereden naar de Coopsupermarkt aan de Bats eveneens in Groesbeek, is door de bedrijfsleiding van Coop aan de Pannenstraat teruggeroepen, waar hij het schadeformulier alsnog getekend heeft. Hij liet weten de bocht te ruim genomen te hebben met de schade als gevolg. "Wij zijn benieuw hoelang het nu weer zal duren voordat de verzekering de schade heeft geregeld", aldus Henk Thijssen en Henk Rutten.

Inzameling rommelmarkt van fanfare Wilhelmina

GROESBEEK - De fanfare viert dit jaar het 120-jarig bestaansfeest met heel veel activiteiten. De rommelmarkt commissie blijft echter ondanks dit feest aan de weg timmeren om de nodige spullen binnen te halen voor de rommelmarkt.

Deze rommelmarkt wordt gehouden op zondag 14 oktober bij Wijngaard De Plack aan de Ketelstraat 36 in Groesbeek. Inzameling hiervoor is elke zaterdagochtend van 11.00-12.00 uur op de Cranenburgsestraat 27 in Groesbeek. De organisatie laat weten dat er veel vraag is naar: boeken, lp’s, dvd’s, lego, strijkijzers en pannen. Groot meubilair, pc’s, kleding en tassen kunnen helaas niet ingenomen worden. Klein meubilair en brocante zijn welkom. Mocht u gaan opruimen, denkt dan even aan fanfare Wilhelmina.

Planten en insecten in Stadswaard

NIJMEGEN - Zondag 24 juni gaat IVN Rijk van Nijmegen op zoek naar insecten en planten in de Stadswaard. Insecten zijn belangrijk voor bestuiving van bloemen.

Onze voedselvoorziening is voor 70- 80 % afhankelijk van bestuivende insecten. Insecten zelf vormen ook een belangrijke voedselbron voor bijv. (weide-)vogels, vleermuizen, vissen, hagedissen en spinnen. Ze spelen een sleutelrol in allerlei voedselketens! "Wij willen u graag kennis laten maken met de natuurwaarden van de Stadswaard. Ga mee op insectensafari en ontdek de bijzondere wereld van insecten in de Stadswaard. Hopelijk zien we veel vlinders, bijen, libellen, kevers, vliegen en muggen. Verder besteden we aandacht aan de net aangelegde geul en bruggen in de Stadswaard, belangrijk om de biodiversiteit in dit gebied te verhogen."

De start is om 14.00 uur. bij De Bastei , Waalkade 83 /Lange Baan 4, Nijmegen. De kosten zijn twee euro per persoon. Gratis voor jongeren onder de 16 jaar en voor leden van IVN, KNNV en Groei en Bloei. Tip om mee te nemen (niet noodzakelijk): Loep, verrekijker, (macro) fototoestel en potje(s) om insecten in te doen.

Zomerfit-actie & Feest bij Anytime Fitness

GROESBEEK - Op 2 juli vieren ze bij AF hun feest dat zij zes maanden open zijn. Tijdens deze avond is er van alles te zien en te doen. Geïnteresseerden kunnen een kijkje komen nemen en krijgen een rondleiding. Bestaande leden die een nieuw lid aanbrengen kunnen beiden de maand juli gratis sporten bij een jaarlidmaatschap.

Opening van de avond - DJ D&D. Vanaf 18.30 uur wordt gestart met live muziek verzorgd door DJ D&D uit Groesbeek (Danny &Danny). Leden kunnen verzoeknummers bij hen neerleggen waarop ze kunnen trainen. Daarnaast verzorgen zij de muziek van de live workouts, welke plaatsvinden in de free weight zone van de club.

Uniek in Groesbeek – Xcore. Om 19:15 uur is er een speciale introductie van Xcore door een ambassadeur van dit concept (Radek Karbownik). Hieraan kunnen twintig mensen meedoen. Hiervoor kunnen leden en niet leden zich opgeven via groesbeek@anytimefitness.nl Op deze wijze kunnen ook niet-leden hiermee kennis maken.

Xcore ® staat voor Extreme Core, een intensieve core® training waarbij effectiviteit en plezier samengaan. De Xcore® workout is een snelle intensieve training (de kern van rug-, buik- en heupspieren) met behulp van een buis die een bewegende massa granulaat bevat.

Om 20:15 uur is er tevens de introductie van de nieuwe release Power door Pascal Selbach. Onze vaste instructeur met twintig jaar ervaring in het geven van deze groepstraining! Hierbij maak je gebruik van een halter met gewichten. Het resultaat: je voelt je fitter en gaat met meer energie en kracht door het leven.

Zomerfit beloningen – verloting fiets. Na de opening van AF konden de leden meedoen aan een uitdaging om zo veel mogelijk te sporten in honderd dagen. Dit gebeurde door middel van een stempelkaart en prijzen per vijftien bezoeken. De leden die zestig stempels of meer hebben behaald dingen mee naar de hoofdprijs, de Anytime fitnessfiets! Belangrijk is het dus om aanwezig te zijn.

Anytime Fitness Groesbeek zorgt voor gezonde drankjes en hapjes. De afsluiting is om 21:30 uur.

Schrijfavond Amnesty International

GROESBEEK - Elke vierde dinsdag van de maand worden in de bibliotheek van Groesbeek brieven geschreven voor de schrijfacties van Amnesty International.

Op dinsdag 24 juni liggen vanaf 19.00 uur voorbeeldbrieven klaar in de bibliotheek. Er zijn dan leden van de schrijfgroep aanwezig. In juli en augustus worden geen brieven geschreven, de vierde dinsdag in september start een nieuw seizoen. Iedereen is welkom om mee te doen, hoe meer brieven, hoe groter het effect. Meer info via 024 3972362/3978225.

Ingezonden brief

Plantsoen Liander stroomhuisje (foto: Arie v.d. Bielerd)

Foto: Arie van de Bielerd

Rommel rondom Lianderhuisje Millingen aan de Rijn

Niet alleen aan de Molenweg te Groesbeek is het rondom het Liander stroomhuisje een rommeltje, maar ook aan de Pr. Irenestraat te Millingen aan de Rijn. Het struikgewas dient hoognodig gesnoeid te worden en het onkruid heeft ook vrij baan. Een op 4 juni gestuurd mailtje met het verzoek op korte termijn onderhoud uit te voeren heeft ook nog geen effect gehad, buiten het antwoord dat er binnen 3 dagen reactie volgt, niet dus. Nogal een lakse houding van Liander.

Arie van de Bielerd

Nieuwe bestuurder Forte Welzijn

Lucien Peeters (links) en voorzitter Charles Lohnstein (rechts) (foto: Ruud Geerts)

Foto: Ruud Geerts

REGIO - Forte Welzijn is een stichting die tot doel heeft het bevorderen van welzijn. De medewerkers van Forte Welzijn ondersteunen en stimuleren mensen in hun persoonlijke en maatschappelijke ontwikkeling, zowel individueel als groepsgewijs. Ze doen dit door verbindingen te maken en te bevorderen dat mensen zelf hun keuzes kunnen maken.

Forte Welzijn is met name werkzaam voor de inwoners van de gemeenten Overbetuwe, Berg en Dal en Heumen. De Raad van Toezicht van Forte Welzijn heeft besloten om met ingang van 1 september Lucien Peeters te benoemen als nieuwe directeur-bestuurder. Lucien Peeters (48) is de opvolger van Ruud Geerts (64) die op die datum zal terugtreden als directeur-bestuurder.

Lucien Peeters is werkzaam geweest in verschillende functies in het bedrijfsleven. Aansluitend is hij wethouder van de gemeente Venray geweest met in zijn portefeuille onder andere Welzijn, Participatie, Zorg en Leefbaarheid. In de periode daarna is hij als zelfstandig adviseur en interim manager actief geweest bij organisaties die werkzaam zijn in het sociaal domein met specifieke kennis van innovatie op dat gebied.

Wilhelmina on tour naar camping en wijngaard Klein Amerika

GROESBEEK - Na het feestelijke jubileumweekend van 22-24 juni zal fanfare Wilhelmina als afsluiting van het seizoen op 1 juli een van de mooiste plekjes van Groesbeek aandoen.

Dit jaar gaat ‘Wilhelmina on tour’ naar de familie Beijer bij Camping en wijngaard Klein-Amerika. In alle rust en met een prachtig uitzicht over Groesbeek zullen alle geledingen van de vereniging dit seizoen nog eenmaal de prachtige klanken van zich horen. Het programma start om 14.00 uur met de junior percussiegroep gevolgd door de slagwerkgroep. Daarna laat het opleidingsorkest haar mooie klanken weerklinken over het Groesbeeks landschap en tot slot sluit de fanfare de middag af met … een daverend ……..?


Een ieder is van harte uitgenodigd om deze zondagmiddag deze unieke plek te bezoeken in Groesbeek, en onder het genot van een drankje naar de jubilerende fanfare te komen luisteren!

Straatspeeldag Groesbeek én oproep aan gemeente Berg en Dal

(Foto: Joop Verstraaten)

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Zaterdagmiddag werd er op de Heselenberg in de wijk Stekkenberg een straatspeeldag gehouden waaraan ruim vijftig kinderen uit de wijk hebben deelgenomen.

Deze straatspeeldag was georganiseerd door de bewoners met ondersteuning van Marjon Galdermans en Jacky Swinkels van Forte Welzijn. Op de Heselenberg waren twee springkussens aanwezig; een voor de grotere kinderen en een voor de kleinere. Daarnaast konden de kinderen straatkrijten en waren er diverse spellen waaraan ze mee konden doen. Tegelijkertijd met deze straatspeeldag op de gevaarlijke Heselenberg -die zaterdagmiddag voor het verkeer was afgesloten- werd er een handtekeningenactie gehouden die door ruim honderd buurtbewoners werd ondertekend.

De gemeente Berg en Dal wordt opgeroepen wat aan de veiligheid op deze weg te doen in verband met de vele kinderen, die er wonen. Het is eigenlijk een 3 kilometerzoneweg, maar dat staat nergens aangegeven, terwijl er vele zijstraten zijn, aldus Marjon Galdermans. "Wij hebben onderzoek gedaan naar de woonsituatie in deze nieuwe wijk. Het merendeel van de bewoners hebben het naar hun zin. Alleen maken ze zich ernstig zorgen om de gevaarlijke verkeerssituatie, want de 30-kilometer wordt door bijna iedereen genegeerd."

De kinderen hebben zaterdagmiddag zelf 30-km-borden nagemaakt op papier, die zullen worden opgehangen om zo de automobilisten hierop te attenderen. De gemeente Berg en Dal heeft laten weten dat de Heselenberg nog steeds een bouwverkeerweg is, omdat er in de zijwegen nog volop gebouwd wordt. 'Dat is nu al twee jaar", aldus Marjon Galdermans.

Jacht op goudvissen in De Spoorbeek gestopt

GROESBEEK – De jacht op de honderden goudvissen die door tot nog onbekende in De Spoorbeek zijn gedumpt, is gestopt.

In eerste instantie was het Waterschap Rivierenland verontrust omdat zij bang waren dat de goudvissen via De Spoorbeek de wijde wereld in zouden trekken maar dat blijkt niet het geval te zijn. De goudvissen zijn exoten die niet in het Nederlands buitenwater thuis horen den zouden zelfs een gevaar kunnen zijn voor het voortbestaan van andere vissoorten in Nederlandse buitenwateren. Zo zouden de goudvissen zich kunnen mengen met inheemse karpers waardoor die in hun voortbestaan bedreigd zouden worden.

Het is niet bekend wie de goudvissen in De Spoorbeek heeft gedumpt waardoor niemand verplicht kan worden de goudvissen weer uit De Spoorbeek te halen. Zowel het Waterschap als de gemeente Berg en Dal zien momenteel geen reden om nu in te grijpen, maar zij zullen de goudvisstand in De Spoorbeek wel in de gaten blijven houden.

11 / 24

12 / 24

Inzameling

rommelmarkt van

fanfare Wilhelmina

GROESBEEK - De fanfare viert dit jaar het 120-jarig bestaansfeest met heel veel activiteiten. De rommelmarkt commissie blijft echter ondanks dit feest aan de weg timmeren om de nodige spullen binnen te halen voor de rommelmarkt.

Deze rommelmarkt wordt gehouden op zondag 14 oktober bij Wijngaard De Plack aan de Ketelstraat 36 in Groesbeek. Inzameling hiervoor is elke zaterdagochtend van 11.00-12.00 uur op de Cranenburgsestraat 27 in Groesbeek. De organisatie laat weten dat er veel vraag is naar: boeken, lp’s, dvd’s, lego, strijkijzers en pannen. Groot meubilair, pc’s, kleding en tassen kunnen helaas niet ingenomen worden. Klein meubilair en brocante zijn welkom. Mocht u gaan opruimen, denkt dan even aan fanfare Wilhelmina.

Op ontdekkingstocht rond Weurt

WEURT - Op zondag 8 juli gaat het IVN een voor velen toch best wel onbekend gebied ontdekken. Dichtbij liggen de uiterwaarden bij Weurt en het Grindgat, een gebied voor een mooie wandeling.

Veel planten en bloemen in de ruigtes, meerdere soorten vogels op en langs het water en natuurlijk de kleine grazende konikspaarden. Er is genoeg te zien. Maar zeker sinds het 'Weurtsche Straatje' en het gebied eromheen is opgeknapt, is het hier nòg aantrekkelijker geworden. "We gaan langs het water van het grindgat en zoeken het (onverharde) 'Weurtsche Straatje' op. We lopen door de ruigtes. Natuurlijk letten we op de flora en fauna onderweg, maar we vergeten niet om iets te vertellen over de historie en de laatste ontwikkelingen in het gebied."

De start om 14.00 uur bij de kerk van Weurt, Kerkstraat 52. De kosten zijn twee euro per persoon. Gratis voor jongeren onder de 16 jaar en voor leden van IVN, KNNV en Groei en Bloei.

Honderden maken kennis met het Suikerfeest in museumpark Orientalis

(Foto: Joop Verstraaten)

Foto: Joop Verstraaten

HEILIG LANDSTICHTING – Zaterdag en zondag hebben in totaal vele honderden mensen nader kennis gemaakt met het Suikerfeest tijdens het Suikerfeestfestival in museumpark Orientalis in Heilig Landstichting.

Naast veel Nederlandse bezoekers waren er zowel zaterdag als zondag ook veel Duitse bezoekers die met bussen naar het museum waren gekomen. Zo stonden er op de rijlaan naar het hoofdgebouw diverse kramen met Suikerfeestgerechten, zoals het Irakese echtpaar Abbas en Aysha (kokkin) die van allerlei lekkernijen had gemaakt en die de bezoekers konden kopen. Ook was er de echte Sacha verkrijgbaar die op haardvuur warm werden gehouden.

Kinderen konden deelnemen aan een kookworkshops in restaurant Le Souk en konden zelf ook geurzakjes maken. Daarnaast waren er de gehele dag diverse optreden zoals piano spelen door Mohamadreze Nabati uit Iran en Meron en muziek door Semere en Henok uit Eritrea met het speciale instrument de krar. Daarnaast waren er demonstraties Palestijnse kleding maken en was er een expositie van proeven van het Midden-Oosten. Zaterdag hebben vijfhonderd mensen het Suikerfeestfestival in museumpark Orientalis bezocht en zondag werd dit aantal zelfs overschreden. Voor veel mensen is het afgelopen weekend duidelijk geworden dat Suikerfeest draait om verbinding en het samenzijn van familie en vrienden.

DVSG mag energie neutrale accommodatie bouwen

DE HORST - De gemeenteraad van Berg en Dal is donderdagavond 14 juni unaniem akkoord gegaan om voetbalvereniging DVSG een subsidie te verstrekken van 505.950 euro voor het realiseren van een energieneutrale accommodatie.

Het gehele sportcomplex aan de Hoge Horst gaat in totaal zo'n 700.000 euro kosten. Ook heeft het bestuur van DVSG besloten om bij de gemeente alsnog een duurzaamheidslening af te sluiten van maximaal 80.000 euro (wat het eerder niet van plan was). Het bestuur is erop terug gekomen, omdat de verwachting is dat de kosten van energie op het energiezuinige sportpark veel lager zullen zijn. De duurzaamheidslening die in tien tot vijftien jaar afbetaald moet worden, zorgt ervoor dat de lening financieel haalbaar is, volgens DVSG.

Op ontdekkingstocht rond Weurt

WEURT - Op zondag 8 juli gaat het IVN een voor velen toch best wel onbekend gebied ontdekken. Dichtbij liggen de uiterwaarden bij Weurt en het Grindgat, een gebied voor een mooie wandeling.

Veel planten en bloemen in de ruigtes, meerdere soorten vogels op en langs het water en natuurlijk de kleine grazende konikspaarden. Er is genoeg te zien. Maar zeker sinds het 'Weurtsche Straatje' en het gebied eromheen is opgeknapt, is het hier nòg aantrekkelijker geworden. "We gaan langs het water van het grindgat en zoeken het (onverharde) 'Weurtsche Straatje' op. We lopen door de ruigtes. Natuurlijk letten we op de flora en fauna onderweg, maar we vergeten niet om iets te vertellen over de historie en de laatste ontwikkelingen in het gebied."

De start om 14.00 uur bij de kerk van Weurt, Kerkstraat 52. De kosten zijn twee euro per persoon. Gratis voor jongeren onder de 16 jaar en voor leden van IVN, KNNV en Groei en Bloei.

Gaslek ontdekt bij routinecontrole in Groesbeek

Foto: Joop Verstraaten

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Bij een routinecontrole dinsdagmorgen door Liander is tijdens het zogeheten gaslekonderzoek op de hoek Kerkstraat / Houtlaan in Groesbeek een gaslek ontdekt. De sleepmat gaf aan dat er in de directe omgeving een gaslek moest zitten (een sleepmat ruikt gas en geeft dat aan).

Direct werden medewerkers van Liander ingeschakeld om het gaslek op te gaan sporen. Het moet volgens een medewerker van Liander een lek zijn in de hogedrukhoofdleiding van 10 centimeter dikte. Met een kraan werd de hoofdleiding getraceerd waarna men op zoek ging naar het lek. Als het lek gevonden is, wordt het direct gerepareerd. Volgens een medewerker merkt de omgeving daar niets van en hoeft er geen huishouden te worden afgesloten.

Bezoekers blijven weg bij jubileumconcert DES en De Fraps in Leuth

Foto: Joop Verstraaten

Foto: Joop Verstraaten

LEUTH – Het 120 jarig bestaan van de Leuthse muziekvereniging DES en het gouden jubileum van blaasorkest De Fraps eveneens afkomstig uit Leuth is zaterdagavond in De Vriendenkring gevierd met een gratis concert.

Beide muziekgezelschappen hadden alles uit de kast gehaald om het de bezoekers een mooi en goed concert aan te bieden. Echter de bezoekers hebben zowel DES (Door Eendracht Sterk) en De Fraps danig in de steek gelaten. Er bleven dan ook veel stoelen leeg in De Vriendenkring, wat beslist niet leuk was voor de muzikanten van beide verenigingen. Wat de oorzaak daarvan was is niet bekend. Misschien zijn de mensen wel concert moe, wie zal het zeggen... Desondanks werd tot genoegen van de aanwezigen het concert gewoon afgewerkt.

Marijse Thijssen 25 jaar bij Aldi

Foto: Peter Hendriks

Foto: Peter Hendriks

MILLINGEN – Afgelopen donderdag 14 juni werd in de Aldivestiging aan de Heerbaan in Millingen een feestje gevierd.

Marijse Thijssen bleek op die dag liefst 25 jaar in dienst te zijn van dit supermarktconcern. Marijse is in 1993 bij Aldi begonnen en heeft in diverse Aldi-filialen gewerkt. Sinds de komst van Aldi in Millingen werkt Marijse daar. Collega's hadden de kassa versierd, alsmede de kantine waar een taart klaar stond met een foto van Marijse erop. Ook kwamen er medewerkers van Aldi-filialen waar Marijse eerder werkzaam is geweest. Daarnaast bracht de districtschef uit Culemborg ook een bezoek aan de Aldi-vestiging in Millingen om Marijse persoonlijk te feliciteren met haar zilveren jubileum, dat vergezeld ging van een cadeau en bloemen. Omdat de kassa versierd was. kreeg Marijse de nodige felicitaties van de klanten.

Parochie Groesbeek

Opgeven van intenties: In verband met de gewijzigde dag waarop de weekbladen in ons dorp verspreid worden, is het tijdstip voor het aanleveren van kopij aan de redactie van de weekbladen ook aangepast. Het verzoek is om voortaan uw misintenties 12 dagen voor verschijnen van de krant in te leveren vóór maandag 12.00 uur bij ons Pastorie, Parochie centrum.

Overleden: Mw. H.J.A.M. de Kleijne-Nabuurs, Mw. Th.M.J. Kaal-Eren

VIERINGEN H.H. Cosmas en Damianus

Zaterdag 30 juni 19.00 uur H. Mis m.m.v. KK St. Caecilia

Misintenties: Theodorus v. Duijnhoven vw verjaardag

Zondag 1 juli 10.00 uur H. Mis m.m.v. KK. Horst Sion Breedeweg

Misintenties: Antonius Franciscus Schreven en Jacoba Mathea Schreven-Willems en dochters; Jacobus Lamers en Wilhelmina Lamers-Hendriks

Dinsdag : 3 juli 14.00 uur Ziekendienst

Vrijdag : 6 juli 19.30 uur Meditatie

VIERINGEN St. Antonius Breedeweg

Woensdag 27 juni. 19.00 uur, Eucharistieviering.

Intentie: voor vrede in de wereld en het welzijn van de parochianen.

Zondag 1 juli. 13e zondag door het jaar 09.30 uur. Eucharistieviering met samenzang.

Intentie: Antonius Jacobs en Wilhelmina Janssen de echtgenote.

Woensdag 4 juli. 19.00 uur, Eucharistieviering.

Intentie: voor vrede in de wereld en het welzijn van de parochianen.

Opgeven van intenties: op zondag en woensdag voor en na de Eucharistieviering of een enveloppe in de bus Sint-Antoniusweg 2 met vermelding: Misintentie Breedeweg; naam en telefoonnr. afzender vermelden.

Zomertentoonstelling Fruitful

De deuren van de kleine expositieschuur Chambre d'Amis in Ooij Foto: Ann Hoogendoorn

Foto: Ann Hoogendoorn

OOIJ - In de kleine expositieschuur Chambre d' Amis in de Ooij(polder) exposeert Ann Hoogendoorn (beeldend kunstenaar) deze zomer de tentoonstelling 'Fruitful'.

Te zien zijn kleurrijke schilderijen en Oost-Indische inkttekeningen gemaakt naar aanleiding van dummy-tekeningen. Wisselende openingstijden tot de herfst. Neem een kijkje als het stoepbord op straat staat en het hek open is bij Prins Hendrikstraat 1 in Ooij. Meer informatie staat op www.annhoogendoorn.nl.

Pontificale kermishoogmis in Wyler met bisschop Felix Genn

Het Sankt-Cäcilienchor Wyler zingt Congolese liederen bij de opening van de fototentoonstelling van Frans Aleven in het gemeentehuis van Berg en Dal.

WYLER - Op zondag 24 juni, het feest van de Geboorte van de heilige Johannes de Doper, vindt om 12.15 uur de traditionele kermismis plaats in de Sankt-Johannes Baptistkirche in Wyler. Dit jaar zal de mis zeer bijzonder worden, omdat het een pontificale hoogmis wordt met bisschop Dr. Felix Genn van het bisdom Münster als voorganger.

Het Sankt Cäcilienchor Wyler onder leiding vanTheo Giesbers met aan het orgel Gerard Rutjes heeft om die reden natuurlijk een feestelijke mis samengesteld. Mensen die graag in een koor zouden willen zingen, maar daar, om wat voor reden dan ook, nog niet aan toegekomen zijn, worden van harte uitgenodigd om te komen luisteren. Na de vakantie begint namelijk op woensdag 22 augustus om 20.00 uur de eerste repetitie van het nieuwe seizoen in het Pfarrheim van Wyler.

Alle koorleden krijgen dan de partituren uitgereikt met daarnaast alle liederen op cd. Er zal onder andere gewerkt worden aan de twee grote adventsconcerten in een soort André Rieustijl op 8 december in Wyler en op 15 december op De Horst. Aan deze concerten werken mee: het Sankt-Cäcilienchor Wyler bestaande uit 50 leden, een Nederlands symfonieorkest bestaande uit 20 professionele musici en natuurlijk de eigen solisten: Kerstin Jansen, sopraan; Ilka Kropmann, alt, Andreas Verhoeven, tenor en Chris Jansen, bariton.

Het worden concerten met liederen die eigenlijk iedereen kent, maar die door de prachtige arrangementen van Marco Frisina rechtstreeks het hart zullen ingaan. "U kunt natuurlijk komen luisteren naar deze adventsconcerten, maar nog mooier u kunt ook meezingen in het koor. Voor de contributie hoeft men het niet te laten want die is veertig euro per jaar .

Na de mis begint de kermis in Wyler past echt met eerst 'Kaffee mit Kuchen', gevolgd door het koningschieten van de Sankt-Johannes Bruderschaft en natuurlijk 'af en toe' een glaasje bier.

Geweldig geslaagd familietoernooi jeu de boules bij Germania

GROESBEEK - Het voor het eerst door Germania georganiseerde jeu de boules-familietoernooi op sportpark Noord is een zeer groot succes geworden. Liefst 66 jeu de boulers, verdeeld over elf families kwamen in actie en het werd een leuk, spannend en buitengewoon gezellig gebeuren.

Er werd gespeeld op drie verschillende ondergronden: kunstgras, gras en gravel. Hierdoor moesten de spelers zich steeds weer opnieuw aanpassen, want op elk van de drie ondergronden moet anders worden gegooid.

Iedere familie moest het in totaal opnemen tegen vier andere families zodat er gespeeld werd van omstreeks 12.00 tot 16.00 uur. Elke wedstrijd bevatte een enkelspel dat bij winst twee punten opleverde, een dubbel dat bij winst drie punten betekende en een triplette dat vier punten opbracht bij winst. De vier te spelen wedstrijden konden dus in het beste geval 36 punten opleveren (dan wint het team elke wedstrijd zowel enkel, dubbel als triplette).

Het weer was fantastisch en na elke wedstrijd werd dan ook uitgebreid tijd genomen om de nodige versnaperingen te nemen en de geleverde prestaties na te bespreken. Opvallend was, dat bij veel families waarbij sommigen meededen die nog nooit dit leuke spel hadden beoefend, ze van mening waren dat het echt leuk is om te doen.

Het is dan ook zeker dat veel van deze mensen zich nu vaker op de prachtige banen op sportpark Noord zullen laten zien, Dat werd dan ook in ruime mate al aangekondigd.

Uiteindelijk was tegen vijf uur de prijsuitreiking. Toen bleek dat de beste drie de volgende families waren:

1. Familie Janssen (de Simmen)

2. Familie Kamps

3. Familie Bartholomäus

De familie Janssen kreeg de wisseltrofee en een beker voor de eerste plaatsen ook de nummers drie kregen een fraaie beker. De prijzen waren geschonken door: J.E. Dakwerken (Jan Eijkhout). De families die zich niet bij deze beste drie hadden weten te plaatsen, kondigden strijdvaardig aan dat ze bij de volgende editie van dit prachtig verlopen toernooi weer aanwezig zouden zijn en daarvoor minimaal vier weken in trainingskamp op de koop toe zouden nemen.

Samengevat: Complimenten voor de uitstekende organisatie door de jeu de boules-afdeling van Germania, het toernooi liep perfect en de positieve respons van de deelnemers was overweldigend. Kortom: Een leuke opsteker die de Germania jeu de boules-afdeling gewillig in ontvangst nam. Het familietoernooi was een eerste probeersel, maar verdient zeker navolging en kan uitgroeien tot een jaarlijks terugkerend groot evenement.

AED -inloopdag bij AH Van den Hatert

Reanimatie op een oefenpop (foto: Hans Driessen)

Foto: Hans Driessen

MILLINGEN/KEKERDOM - Zaterdag 9 juni van 10.00 uur tot 15.00 uur verzorgde ehbo-vereniging Millingen aan de Rijn - Kekerdom een Informatiedag bij Supermarkt AH - van den Hatert .Een jaarlijkse Inloopdag van de lokale ehbo-afdeling over AED, reanimatie en ehbo.

Die dag werden demonstraties getoond, uitleg gegeven over AED, Rreanimatie en ehbo aan nieuwe geïnteresseerde mensen, die graag wilden weten hoe en wat bij een reanimatie en informeerden naar de nieuwe cursus ehbo. De nieuwe ehbo-basiscursus is een complete cursus met de onderdelen Reanimatie, AED, ehbo aan kinderen en veel eerste hulp in het pakket.
De start is in het najaar, in september; men mag zich nu al opgeven. Kijk hiervoor op www.ehbomillingenkekerdom.nl. Ook enkele geoefenden, mensen met een geldig AED-certificaat, kwamen en maakten gebruik van
de gelegenheid om even te oefenen. Al met al een zeer geslaagde en leuke AED-inloopdag, mede door het bezoek van Robért Kuster van de Rabobank, die in het kader van de Clubkas Campagne aan de voorzitter van de ehbo-afdeling een waardevolle cheque uitreikte, waarvoor hartelijk dank. Van zijn bezoek wordt aandacht geschonken in een apart artikel.

De Treffers JO19-1 flikt het

Foto: De Treffers

GROESBEEK - Het afgelopen seizoen was voor de Treffersjeugd al zeer succesvol met kampioenen in alle geledingen. Afgelopen zaterdag zorgde de JO19-1 in Barendrecht ervoor dat er op deze feesttaart een hele grote kers kwam. In de nacompetitie werd twee weken geleden Baronie JO19-1 uitgeschakeld. Daarna volgde vorige week Geldrop en als laatste werd Barendrecht JO19-1 aan de zegekar gebonden.

Met een volle bus supporters was er niets aan het toeval overgelaten. De selectie bestond uit negentien spelers en deze werden ondersteund met shooters, vlaggen en zelfs 'Doerak' de mascotte (Stijn Wijers) was meegegaan. De opkomst was voor de tegenstander dan ook zo imponerend dat de mannen van Wesley en Frank een groot gedeelte van de wedstrijd de controle hadden. Waar Barendrecht de eerste helft wel geteld één kans creëerde, was Treffers gevaarlijker met de pijlsnelle Donovan. Hij was dan ook degene die vanuit een snelle omschakeling binnen twintig minuten de verdiende 0-1 liet aantekenen.

De organisatie stond de gehele wedstijd prima met een uitstekend spelende Maarten op de linksbackpositie. De tweede helft nam Barendrecht wat meer het initiatief, maar wist niet echt gevaarlijk te worden. De Treffers bleef gevaarlijker met goede kansen voor Shane en Joep.

In de laatste minuut kreeg Barendrecht nog een vrije trap op de rand van het strafschopgebied maar ook deze hachelijke situatie wist Treffers te overleven, zodat het feestje gevierd kon worden. Hier moest natuurlijk op gedronken worden en de terugweg was dan ook zeker niet onplezierig met mooie optredens van Mees en Daniel.

Op 'Zuid' werd de selectie ontvangen door Hans Janssen Groesbeek en Robert Janssen die nog een mooi woordje voor de mannen en begeleiding klaar hadden. Na de aansluitende BBQ hebben een groot aantal spelers (ouders) op een andere locatie het feest voortgezet. Met deze prachtige prestatie 'Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst' kan de Treffers volgend jaar een mooi 100-jarige jubileum vieren met een fantastische jeugdafdeling.

Minuut stilte voor overleden Marcel Poelen

BERG EN DAL – De gemeenteraad van Berg en Dal heeft donderdagavond bij het begin van de raadsvergadering één minuut stilte in acht genomen naar aanleiding van het overlijden van het Sociaal Groesbeek lid Marcel Poelen.

Wiebo Kersten (Sociaal Groesbeek) liet vooraf aan de één minuut stilte weten dat Marcel zeer maatschappelijk betrokken was en zich bijzonder thuis voelde bij Sociaal Groesbeek. Op organisatorisch gebied had hij veel ervaring. Marcel heeft vooral moeten vechten om zijn gezondheidsproblemen de baas te kunnen, maar helaas heeft hij die strijd moeten verliezen. Volgens Wiebo heeft Sociaal Groesbeek veel van hem geleerd. "Waarvoor wij hem erg dankbaar zijn. Zijn overlijden heeft niet alleen de partij maar ons persoonlijk diep geraakt", aldus Wiebo Kersten van Sociaal Groesbeek.

Onwelwording in centrum

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Zaterdagmiddag is een cliënt van Pluryn onwel geworden en is ter hoogte van het gemeentehuis ten val gekomen.

Het slachtoffer bleef roerloos liggen waarna politie en ambulance werden gealarmeerd. De onwelwording heeft voor de nodige bekijks gezorgd in het centrum van Groesbeek. Omstanders hebben het slachtoffer bijgestaan in afwachting van de gealarmeerde ambulance. Ambulancepersoneel heeft de man in de ambulance eerste hulp verleend.

Zomerconcert fanfare Ons Genoegen

Jeugdorkest met leden van DES (Leuth), Ooijse Toekomst (Ooij) en Ons Genoegen (Millingen aan de Rijn) onder leiding van Frank van Hassel Foto: N. Steinmeijer

Foto: N. Steinmeijer

MILLINGEN - Nu de zomer bijna aanbreekt worden de barbecues weer volop tevoorschijn gehaald. Wat is er leuker dan onder het genot van een hapje en drankje, lekker te genieten van muziek.

Voordat de leden van fanfarekorps Ons Genoegen gaan genieten van een welverdiende vakantie wordt er op zaterdag 30 juni een buitenconcert gehouden op het terrein van verenigingsgebouw Fanfarekorps Ons Genoegen, Onsgenoegenpad 4 in Millingen aan de Rijn. Het orkest, slagwerkgroep en het samengestelde jeugdorkest, bestaande uit jeugdleden van muziekvereniging D.E.S Leuth, muziekvereniging Ooijse Toekomst en fanfarekorps Ons Genoegen, zullen deze middag muzikaal opluisteren.

Iedereen is van harte uitgenodigd om te komen luisteren, te kijken en te genieten. Het concert begint om 16.00 uur en de entree is gratis.

Mooie opbrengst bij Switch '87 van Rabobank Clubkas Campagne

Foto: Arrianne Kersten Foto: Arrianne Kersten

Foto: Arrianne Kersten

MILLINGEN - Maandag 11 juni kwam Robert Kusters namens de Rabobank de cheque overhandigen van de Rabobank Clubkas Campagne aan Switch '87.

Anne mocht namens Switch '87 de cheque met een bedrag van 634,81 euro in ontvangst nemen. Een geweldig mooie opbrengst dat ten goede komt aan het verder ontwikkelen van het technisch jeugdplan. Hierna werd er een gezamenlijke foto werd gemaakt met de aanwezige aspiranten, Robert en Dorine & Brigitte, die aan de slag gaan met het jeugdplan.

De pr-commissie en het bestuur van Switch zijn iedereen die op Switch '87 gestemd heeft, dankbaar. Natuurlijk bedankten ze ook de Rabobank die middels de Clubkas Campagne deze bijzondere manier van sponsoring mogelijk heeft gemaakt.

Personeel AH supermarkt Bellevue leert over klanten met dementie

Foto: Eigen foto AH

Foto: Eigen foto AH

GROESBEEK – De afgelopen twee weken heeft het personeel van de Groesbeekse supermarkt AH in winkelcentrum Bellevue en van de AH-vestiging in Beuningen informatieavonden gevolgd over dementie.

Tijdens deze informatieavonden heeft het personeel informatie gehad over het herkennen van en het omgaan met personen met dementie. De training werd verzorgd vanuit de zorggroep dementievriendelijk. Tijdens deze training werden onder andere situaties besproken zoals deze zich in de supermarkt kunnen ontstaan. Het personeel vond het een nuttige informatieavond en zal het besprokene zeer zeker toepassen bij cliënten met dementie.

Protestantse gemeente Groesbeek

Foto: Jannie Schaapman

Foto: Jannie Schaapman

Zondag 1 juli: Voorganger: dhr. P. Simons uit Kleve

Jannie Schaapman

Tijdens de dienst wordt er gecollecteerd voor het Wenchi Hospital in Ghana

Vanaf 9.45 uur staat de deur open en is iedereen welkom.

Zie ook: www.pkn-groesbeek.nl

Grote jubileumreünie koor Vivace uit Groesbeek

Jubilerend Koor

Foto: Vivace

GROESBEEK - In januari van dit jaar was het vijftig jaar geleden dat het koor Vivace uit Groesbeek, toen nog jongerenkoor, in Groesbeek door onder andere Sjef Schmiermann en toenmalig kapelaan Jan van Gestel werd opgericht.

Er ging een andere wind waaien door de kerk en de door het koor gezongen beatmissen waren destijds erg populair. Vele jaren luisterde het koor de diensten in de Cosmas & Damianuskerk en de regio op. Vanaf de jaren ’90 werd er ook steeds meer buiten de kerk opgetreden en verzorgde Vivace onder meer optredens in De Mallemolen en andere regionale theaters. Sinds 2017 wordt er niet meer tijdens kerkdiensten opgetreden en op dit moment bereidt het koor zich onder de bezielende leiding van dirigent Ernst Lamers voor op een groots jubileumconcert dat in oktober 2019 te zien en te horen zal zijn.

Jubileumreünie

Het duurt nog even voordat het zover is, maar eerst viert Vivace op zaterdag 6 oktober van dit jaar haar 50-jarig bestaan tezamen met oud-leden en oud-dirigenten. Behalve gezellig bijpraten onder het genot van wat lekkers wordt er natuurlijk ook samen gezongen. Dit alles zal plaatsvinden op een mooie locatie midden in Groesbeek. "Heb jij ooit meegezongen bij het jongerenkoor of bij Vivace, ga dan snel naar de website van het koor: www.vivacegroesbeek.nl en meld je aan voor deze jubileumreünie! Alle oud-leden zijn van uitgenodigd!

Heb je vragen hierover, of wil je graag meedoen met het jubileumproject, mail dan naar vivacegroesbeek@hotmail.com.

Informatie-avond 7 voor Leven

BEEK - Stichting Zeven voor Leven organiseert vanaf 2019 een nieuw wielerevenement om geld in te zamelen voor onderzoek naar kanker. Het doel is de ondersteuning van vroegdiagnostiek en gerichter behandelen van tumoren. Zeven voor Leven zal steeds op de vierde zondag van mei plaatsvinden: de eerste editie zal zijn op 26 mei 2019.
Dit initiatief wordt ondersteund door Team Sunweb, bekend van onder meer Ellen van Dijk en Tom Dumoulin.


Deelnemers aan Zeven voor Leven laten zich sponsoren (77 euro per ronde van 17 km) terwijl ze de uitdaging aangaan 2000 hoogtemeters te overwinnen. En dat gewoon in Nederland! De opbrengsten van de sponsoring komen volledig ten goede aan stichting Kanker Zien. Een stichting die als doel heeft initiatieven te ondersteunen die zich inzetten kanker eerder te diagnosticeren en gerichter te behandelen. Het doel is uiteindelijk vele miljoenen op te halen, zodat kanker eerder gezien en gerichter behandeld kan worden. Hierdoor wordt de kans op en kwaliteit van leven na genezing aanzienlijk verhoogd voor hen die door kanker worden getroffen.


Parcours
Binnenkort zal het definitieve parcours van 7 voor Leven bekend gemaakt worden. De ronde zal tussen Groesbeek en Beek lopen: door Groesbeek, over de Zevenheuvelenweg, de Oude Holleweg en de Van Randwijck. Op dit ogenblik worden alle opties voor het parcours doorgenomen.


Informatie- en brainstormavond
(Horeca)ondernemers aan het parcours zullen een uitnodiging ontvangen. Samen met hen willen we dit evenement tot een succes maken. We staan dan ook zeker open voor ideeën.
Voor verdere vragen: info@7vl.nl. Een informatie- en brainstormavond 7 voor Leven is 3 juli bij Brasserie Beek, Roerdompstraat 6 in Beek.

247 kampioenen op Feest der kampioenen Groesbeek

GROESBEEK – Op vrijdagavond 22 juni houdt de gemeente Berg en Dal het traditionele Feest der kampioenen.

Tijdens dit evenement worden alle jeugdteams en individuele junioren uit de gemeente Berg en Dal die in het seizoen 2017-2018 kampioen zijn geworden gehuldigd door wethouder Annelies Visser. Er zijn in de gemeente Berg en Dal 247 jeugdige kampioenen, die van de wethouder persoonlijk een medaille in ontvangst mogen nemen.

De aanvang van de huldiging is om 19.00 uur op het Dorpsplein in Groesbeek en bij slecht weer wordt er uitgeweken naar sporthal Heuvelland aan de Ambachtsweg in Groesbeek. Naast de uitreiking van de medailles wordt er door De Rebellen van carnavalsvereniging De Deurdouwers uit Millingen aan de Rijn een showdans op het Dorpsplein opgevoerd.

Barbier in winkelcentrum Bellevue in Groesbeek scheert diverse mannen

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Ter gelegenheid van vaderdag hebben de winkeliers / ondernemers van winkelcentrum Bellevue in het centrum van Groesbeek een echte barbier ingehuurd.

Compleet met wastafel, spiegels, scheermessen en overige scheerattributen streek de barbier zaterdagmorgen neer nabij delicatesse zaak De Kaaspunt. Een van de eersten die zich eens uitgebreid liet scheren was Theo Wijers – de man die er al enkele jaren voor zorgt dat het centrum van Groesbeek er piekfijn bij ligt. Hij nam er even de tijd voor om zich eens goed te laten verwennen. Hij werd geschoren zoals hij dat nog nooit heeft meegemaakt en zijn gezicht was na afloop zo glad als een aal. Zijn hoofd werd zelfs in vochtige handdoeken gewikkeld waarbij alleen zijn neus zichtbaar was. Volgens de barbier komen hierdoor de poriën van het gezicht open.

Theo was na afloop tevreden met het resultaat. "Zo kan ik weer thuiskomen", liet hij lachend weten. Diverse mannen hebben zaterdag het voorbeeld van Theo opgevolgd en zijn evenals Theo met een glad gelaat thuis gekomen. De barbier had er zijn handen vol aan.

247 kampioenen op Feest der kampioenen Groesbeek

GROESBEEK – Op vrijdagavond 22 juni houdt de gemeente Berg en Dal het traditionele Feest der kampioenen.

Tijdens dit evenement worden alle jeugdteams en individuele junioren uit de gemeente Berg en Dal die in het seizoen 2017-2018 kampioen zijn geworden gehuldigd door wethouder Annelies Visser. Er zijn in de gemeente Berg en Dal 247 jeugdige kampioenen, die van de wethouder persoonlijk een medaille in ontvangst mogen nemen.

De aanvang van de huldiging is om 19.00 uur op het Dorpsplein in Groesbeek en bij slecht weer wordt er uitgeweken naar sporthal Heuvelland aan de Ambachtsweg in Groesbeek. Naast de uitreiking van de medailles wordt er door De Rebellen van carnavalsvereniging De Deurdouwers uit Millingen aan de Rijn een showdans op het Dorpsplein opgevoerd.

Historische Film 1950

MILLINGEN - Op zaterdag 23 juni in café/zaal 't Fuske, Sint-Antoniusplein 8 in Millingen, is de presentatie van de historische film 'Millingen aan de Rijn 1950'.

Op zaterdag 23 juni wordt deze historische film Millingen 1950 gepresenteerd. Peter Hendriks en Leon Hanssen hebben deze film laten digitaliseren, waardoor de film ook voor de Millingse bevolking beschikbaar komt. Een historische film met voor de ouderen onder ons veel herkenbare punten. Zaal open 14.30 uur, aanvang film 15.00 uur.

Iedere donderdag bingo

GROESBEEK – Iedere donderdagavond wordt er bingo gespeeld in het Groesbeekse cultureel centrum De Mallemolen aan de Kloosterstraat in Groesbeek.

De wekelijkse hoofdprijs bedraagt 250 euro en de jackpot kan oplopen tot 400. Als de jackpot er dan nog niet uit is, worden er vier extra rondes gespeeld met elk 100 euro. De zaal van De Mallemolen is op de bingoavonden om 19.00 uur geopend; de bingoballetjes rollen pas om 20.00 uur. De opbrengst van deze bingoavonden is bestemd voor zes verenigingen uit Groesbeek. Iedereen is welkom om het bingospel mee te spelen.

Plantsoen Lianderhuis gesnoeid

Plantsoen Liander stroomhuisje Arie v.d. Bielerd

MILLINGEN - Amper het bericht geplaatst dat het rondom het Liander stroomhuisje aan de Pr. Irenestraat in Millingen aan de Rijn een rommeltje is, is er inmiddels actie ondernomen.

Maandag 18 juni is er 's morgens flink gesnoeid. Een 'modeltuintje' is het nog steeds niet maar in ieder geval de grootste zooi is weg. Nu maar hopen dat het structureel bijgehouden wordt.

Ook voor interieurinrichting en herstoffeerde kwaliteitszitmeubelen! Meubel & Interieur Restyle: meer dan stofferen alleen...

HUISSEN/BENNEKOM – Op zoek naar goedkope kwaliteitszitmeubelen? Of hebt u zelf zitmeubelen, die u graag wilt laten herstofferen? Meubel & Interieur Restyle biedt u deze mogelijkheden. U kunt zelfs voor de complete interieurinrichting terecht bij Meubel & Interieur Restyle, waar u ook een deskundig advies krijgt.

Meubel & Interieur Restyle is een moderne meubelstoffeerderij en woning- en projectinrichter. Met gevoel voor design én met hart voor traditionele, ambachtelijke vakbekwaamheid. Een team van professionals, inclusief designers, stoffeerders en interieurinrichters staat steeds klaar om de klanten te adviseren en bij te staan bij het keuzeproces een aantrekkelijk, passend, duurzaam en comfortabel interieur samen te stellen.

Op zoek naar gebruikte en herstoffeerde kwaliteitszitmeubelen? Meubel & Interieur Restyle heeft een uitgebreide wisselende collectie gebruikte en herstoffeerde kwaliteits zitmeubelen op voorraad. Van gerenommeerde merken als Gelderland, Leolux, Artifort, Gelderland en Gispen. Kijk ook op de website voor het aanbod: www.meubelrestyle.nl.

Een eigentijdse 'look-and-feel' voor uw meubels? Of juist de originele stijl weer terug? Meubel & Interieur Restyle beschikt over het vakmanschap én de stoffencollectie om dit mogelijk te maken. U kunt kiezen uit duizenden soorten meubelstoffen. Met de uitgebreide collectie gordijnstof, raamdecoratie, zonwering en vloerbedekking biedt Meubel & Interieur Restyle bovendien oplossingen voor iedere woonomgeving.

De winkel aan de Edeseweg 28 in Bennekom is geopend van dinsdag tot en met vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur en op zaterdag van 12.00 tot 13.00 uur. De winkel in Huissen, Nijverheidsstraat 5, is geopend van maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 13.00 uur; www.meubelrestyle.nl.

Summer Night met Ferry Doedens

NIJMEGEN - Op vrijdag 29 juni zet Holland Casino Nijmegen in op Summer Night. Een feestelijke avond vol met 'zomerse gezelligheid'. Laat u deze avond op tropische wijze verwelkomen. Gooi uw heupen los tijdens de opzwepende, Braziliaanse parade door het casino en zing mee tijdens het optreden van Nederlands tropische verrassing Ferry Doedens.

Waan u deze avond op de golven van een helderblauwe zee en show uw coolste moves op de surfsimulator of test uw kennis en maak gratis kans op Holland Casino prijsjes. Op de speelautomaten zijn extra jackpots te winnen. Speel mee en maak onder andere kans op geldprijzen, weekend naar Scheveningen en een BergHoff barbecue. Het belooft een gezellige avond te worden. U komt toch ook?


Holland Casino brengt het spannendste spel, altijd gastvrij en betrokken. Jaarlijks bezoeken circa 5,8 miljoen gasten één van de veertien vestigingen van Holland Casino. Een uniek aanbod van spel in een veilige en betrouwbare omgeving staat centraal. Holland Casino is wereldwijd toonaangevend op het gebied van veilig en verantwoord spelen. In samenwerking met verslavingszorg heeft Holland Casino het Preventiebeleid Kansspelen ontwikkeld. Het kansspelaanbod van Holland Casino staat onder extern toezicht van het NMi en de Kansspelautoriteit. De speelautomaten in Holland Casino hebben gemiddeld een uitkeringspercentage van ongeveer 92% (de wettelijke norm is 80%). Bij een tafelspel als Roulette kan dit oplopen tot 97,3%. Meer informatie is beschikbaar op de website of volg Holland Casino Nijmegen op Facebook.Ferry Doedens speelt sinds april 2009 de rol van Lucas Sanders in Goede Tijden Slechte Tijden. Voor die tijd was hij actief als zanger en heeft hij onder andere deelgenomen aan Idols. Vanaf 2011 heeft hij meerdere singels uitgebracht en ondertussen is hij niet meer weg te denken uit de Nederlandse showbusiness. Zo heeft hij diverse musicalrollen op zich genomen, waaronder een rol in Grease en Wicked, deelgenomen aan Expeditie Robinson en een gastrol gespeeld in The Bold & The Beautiful. In 2018 staat de carrière van Ferry, naast Goede Tijden Slechte Tijden, weer in het teken van muziek.

Zilver en brons voor atletes uit regio

NIJMEGEN – Bij de Nederlandse Kampioenschappen voor junioren AB in Emmeloord behaalde Manjorie Janssen uit Berg en Dal een zilveren medaille op de 3000 meter voor meisjes B terwijl Yasmine Abbes uit Mook op de 1500 meter voor meisjes B een bronzen medaille behaalde.

De 3000 meter voor meisjes B werd op vrijdagavond gehouden. Manjorie liep lange tijd verscholen in een groep van zes atletes. Bij het ingaan van de laatste ronde over 400 meter ging Roos Blokhuis er hard vandoor. Manjorie kon prima volgen maar haar helaas niet meer passeren. De laatste ronde ging in 61/62 seconden. Manjorie finishte de wedstrijd als tweede in 10.03.07 minuten.

Op de zaterdag hadden Yasmine Abbes en de Nijmeegse Ellen van Doorn zich via de series geplaatst voor de finale 1500 meter meisjes B op de zondagmiddag. Ook deze wedstrijd werd tactisch gelopen en de strijd ontbrandde pas echt in de laatste ronde. Yasmine kon de twee snelste meiden niet volgen maar wist wel de bronzen medaille te veroveren, ze finishte in 4.40.82 minuten. Ellen finishte in 4.45.76 minuten op een hele knappe vijfde plaats.

Op de vrijdagmiddag liep C-juniore Lieke Hoogsteen uit Nijmegen mee in de series 800 meter voor meisjes B. Ze werd met een tijd van 2.24.98 minuten vijfde in haar serie en werd overall dertiende.

Informatie- en brainstormavond nieuw wielerevenement

BEEK - Stichting Zeven voor Leven organiseert vanaf 2019 een nieuw wielerevenement om geld in te zamelen voor onderzoek naar kanker. Het doel is de ondersteuning van vroegdiagnostiek en gerichter behandelen van tumoren. Zeven voor Leven zal steeds op de vierde zondag van mei plaatsvinden: de eerste editie zal zijn op 26 mei 2019.

Dit initiatief wordt ondersteund door Team Sunweb, bekend van Ellen van Dijk en Tom Dumoulin. Deelnemers aan Zeven voor Leven laten zich sponsoren (77 euro per ronde van 17 km) terwijl ze de uitdaging aangaan 2000 hoogtemeters te overwinnen. En dat gewoon in Nederland! Zeven rondjes over onder meer de Zevenheuvelenweg en de Oude Holleweg in de schitterende omgeving van Berg en Dal.

De opbrengsten van de sponsoring komen volledig ten goede aan Stichting Kanker Zien. Een stichting die als doel heeft initiatieven te ondersteunen die zich inzetten kanker eerder te diagnosticeren en gerichter te behandelen. Het doel is uiteindelijk vele miljoenen op te halen, zodat kanker eerder gezien en gerichter behandeld kan worden. Hierdoor wordt de kans op en kwaliteit van leven na genezing aanzienlijk verhoogd voor hen die door kanker worden getroffen.

Het parcours
Binnenkort zal het definitieve parcours van 7 voor Leven bekend gemaakt worden. De ronde zal tussen Groesbeek en Beek lopen: door Groesbeek, over de Zevenheuvelenweg, de Oude Holleweg en de Van Randwijck. Op dit ogenblik worden alle opties voor het parcours doorgenomen.

Informatie- en brainstormavond
(Horeca)ondernemers aan het parcours zullen een uitnodiging ontvangen. Samen met hen willen we dit evenement tot een succes maken. We staan dan ook zeker open voor ideeën. De informatie- en brainstormavond is op 3 juli. Locatie: Brasserie Beek, Roerdompstraat 6 in Beek van 20:00 – 22:00 uur.

Jubilerend koor Vivace uit Groesbeek zoekt (oud)leden

GROESBEEK -'Breek die muren af', 'Vogels vliegen hoog', 'De dialoog', 'Let the Sun Shine'... gaat er al een belletje rinkelen? Heb jij een van deze liedjes vroeger ook meegezongen in de Cosmas & Damianus in Groesbeek? Dan staat jou een feestje te wachten.

In januari van dit jaar was het 50 jaar geleden dat het koor Vivace, toen nog jongerenkoor, in Groesbeek door Margot Eggermond, Sjef Schmiermann en Jan van Gestel werd opgericht. Er ging een andere wind waaien door de kerk en de door het koor gezongen beatmissen waren destijds erg populair. Lange tijd luisterde het koor de diensten in de Cosmas & Damianuskerk op en eens per maand stelden enkele leden van het koor een eigen dienst samen met steeds weer een ander, actueel thema. In de jaren '70 en '80 deed het koor regelmatig mee aan jongerenkorenfestivals en heeft het zelfs 'n paar keer de eerste prijs behaald. (Ook de Cosmas was enkele malen 'gastheer' van zo'n festival) In de jaren '90 begon het koor, dat inmiddels de naam in 'Vivace' had veranderd, steeds vaker optredens buiten de kerkdiensten te verzorgen. Zo werd er op diverse locaties Jesus Christ Superstar opgevoerd en werd de Nijmeegse schouwburg afgehuurd om de musical 'The Wiz' op te voeren. Ook de optredens ('Hair', 'The Oscar goes to ...') in De Mallemolen en Maldensteijn werden goed bezocht. Ondanks deze buitenkerkelijke activiteiten was Vivace nog steeds regelmatig in de C&D te vinden en luisterde het koor de diensten bij kerstmis, pasen, het vormsel en de vierdaagse op. Toen er in 2017 een nieuw beleid in de parochie kwam waarbij de eigentijdse muziek van Vivace niet meer bleek te passen heeft het koor besloten geen kerkdiensten meer te verfraaien. De allerlaatste dienst, de vierdaagsemis, trok enorm veel bezoekers en dat werd een hartverwarmend afscheid om nooit te vergeten.

Op dit moment bereidt Vivace zich onder de bezielende leiding van Ernst Lamers voor op het jubileumproject waarbij muzikaal wordt teruggekeken op de historie van het koor tegen de achtergrond van kleine en grote gebeurtenissen in de wereldgeschiedenis, van 1968 tot 2018 in beeld en geluid. Dit zal eind oktober 2019 in De Mallemolen ten tonele zal worden gebracht. Er is nog even te gaan dus. Het koor kan hierbij best wat versterking gebruiken. Vooral mannen, maar ook vrouwen zijn van harte welkom. Elke woensdag wordt er vanaf 20.15 uur gerepeteerd in gemeenschapshuis 'De Slenk' op de Horst. Van harte welkom!

Maar ook vóór oktober 2019 zal Vivace van zich laten horen. Op zaterdag 23 juni al zal het koor het feest van de –eveneens- jarige fanfare Wilhelmina opluisteren met wat bekende, maar ook nieuwe nummers. En op 6 oktober van dit jaar is het groot feest. Dan viert Vivace haar 50-jarig jubileum samen met alle oud-leden en oud-dirigenten. Behalve gezellig bijpraten onder het genot van wat lekkers wordt er natuurlijk ook samen gezongen. Dit alles zal plaatsvinden op een mooie locatie midden in Groesbeek. Dus heb jij ooit meegezongen bij het jongerenkoor of bij Vivace, ga dan snel naar www.vivacegroesbeek.nl en geef je op! Heb je vragen, of wil je graag meedoen met ons jubileumproject, mail dan naar vivacegroesbeek@hotmail.com.

Ouder tegen kind-wedstrijden bij SC Millingen

groepsfoto ouders met kind op hun nek (Foto: Nancy Huls) Foto: Nancy Huls

Foto: Nancy Huls

MILLINGEN - Dinsdagavond 12 juni hield het JAC op sportpark De Hove voor de teams van de jeugdafdeling van SC Millingen de jaarlijkse wedstrijden van spelers tegen hun ouders.

Op regie van Patrick de Wijse werd er om 18.30 uur afgetrapt door de allerjongsten. Daarna werd er steeds op twee of meer kleine of grote velden een voetbalwedstrijd gespeeld van 20 minuten of 30 minuten. De laatste wedstrijden begonnen rond 19.45 uur en rond 20.15 uur waren alle wedstrijden gespeeld. Na afloop was er in de kantine voor alle spelers iets lekkers en voor de ouders een kopje koffie of thee. Het weer en de sfeer waren super de hele avond. Buiten de ouders op het veld waren er ook veel ouders en andere toeschouwers langs de lijn.

Het JAC bedankte alle scheidsrechters voor het correcte verloop van de wedstrijden en de vrijwilligers voor hun inzet.

Mariagrotje in tuin Mariëndaal krijgt opknapbeurt

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Het bekende Mariagrotje in de tuin van Mariëndaal is de laatste tijd helemaal in verval geraakt. Dit tot grote ergernis van de buurt.

Nadat de hangjeugd ook het grotje ontdekt had als schuilplek en verzamelplaats, is het grotje helemaal in het verval geraakt. Twee jaar geleden werd het plan geopperd om het Mariagrotje simpel te gaan opknappen. Diverse vrijwilligers hadden zich aangeboden om werkzaamheden te verrichten. Zo is er nu een metselaar die het grotje opnieuw zou opmetselen en Diny Kuijpers zou het Mariabeeld restaureren, waar ze inmiddels al grotendeels in geslaagd is.

Tonnie Peters is benaderd voor een glas-in-loodraam. Antoinette de Haan zou het mozaïek verzorgen terwijl Richard Kerkhoff het sierhekwerk zou maken zodat het grotje 's avonds en 's nachts afgesloten kan worden. Twee jaar geleden heeft aannemer Peter Kaal al toegezegd de materialen ter beschikking te zullen stellen. Enkele vrijwilligers zijn onlangs afgereisd naar het Limburgse Steyl waar een soort gelijk grotje staat.

Vroeger stond er in het grotje een Heilig Hart beeld maar met de komst van de Duitse zusters in Mariëndaal is het Heilig hart beeld verwisseld door een Mariabeeld. In 1970 is er een aanbouwtje gezet aan het grotje wat te danken was aan toenmalige aannemer Wim Bögels die toentertijd op Mariëndaal verbleef. Een opluchting voor de omgeving is dat volgende week wordt gestart met het metselwerk en het zou mooi zijn als in oktober (Mariamaand) het vernieuwde grotje in gebruik kan worden genomen, aldus Diny Kuijpers. Inmiddels heeft aannemer Kaal een hekwerk om het grotje geplaatst.

Gemeente onderneemt geen actie tegen kwakende kikkers

GROESBEEK – De gemeente Berg en Dal heeft laten weten geen actie te zullen ondernemen tegen de kwakende kikkers die de bewoners van de appartementencomplexen Bellevue en Marktzicht wakker houden.

Volgens een woordvoerder van de gemeente horen geluiden van dieren er nu eenmaal bij. De Vereniging van Eigenaren van de appartementen stuurde onlangs een mail naar de gemeente waarin geklaagd werd over het geluid wat de kikkers in De Spoorbeek produceren. Volgens die mail zouden diverse bewoners niet van het gekwaak kunnen slapen, daarnaast lieten ze weten dat De Spoorbeek er momenteel niet uit ziet met al het alg.

Volgens de gemeente en WMG (Werkgroep Milieu Beheer) zitten er groene kikkers in De Spoorbeek en mogelijk ook de middelste groene kikker (bastaardkikker) en die zijn beschermd. Het betreft volgens de WMG een kruising tussen de meerkikker en de poelkikker, die zichzelf kunnen voortplanten. De gemeente doet een beroep op de bewoners van de appartementen de kikkers niet te vangen. Verder zit er volgens de gemeente geen alg in De Spoorbeek, maar fonteinkruid dat erg snel groeit. Deze plant heeft veel voedingsstoffen nodig evenals de alg, maar die krijgt door het fonteinkruid geen kans. Hierdoor blijft het water helder. "Halen we het fonteinkruid weg, komt er alg in De Spoorbeek (en troebel water). En dat willen we met z'n allen niet", aldus de gemeente Berg en Dal in een reactie.

Historisch Vervoer Millingen aan de Rijn: een waar rijdend museum

MILLINGEN - Een van de veelzijdigste oldtimerevenementen in oost Nederland houdt op 1 juli haar 31e editie. De organisatie neemt hun slogan; voor alles wat wielen heeft serieus.

De deelnemers worden 's morgens ontvangen op Shipyard Millingen aan de Rijn, een industrieel erfgoed in ons dorp, dat onlangs weer in bedrijf is gesteld en zal een prachtig decor zijn rond de 350 deelnemende oldtimers. Een toertocht voert door de uitlopen van het glooiende landschap aan de grens van de Duitse heuvelen zoals ooit de Sunstreams dit bezongenHier volgt een tipje van de sluier van ons dagprogramma in Millingen aan de Rijn. De voertuigen van de deelnemers zullen vanaf circa 13.00 uur getoond worden als een waar rijdend museum. Van twee- tot achtwieler, van langzaam verkeer tot snelverkeer, en van landbouw tot wegenbouw. U weet wel... voor alles wat wielen heeft.

Daarnaast een stationaire motorshow, een onderdelenmarkt, straatartiesten, draaiorgel, kerkbezichtiging en natuurlijk weer gezelligheid op de terrassen en veel muziek. Op de themapleinen staat de DAF Club Nederland met een tentoonstelling rond de jubilerende Daf 600. De Nederlandse personenauto van de gebroeders Van Doorne met jaretelaandrijving. De Panhardclub Nederland vieren hun jubileum met een presentatie van hun modellen door de jaren heen.

Luizenmoeders zijn van alle tijden en genieten van de mega kinderwagenshow. Voor kleine kinderen is er een stoomtreintje en de modeltruckers, voor de grote kleine kinderen een Meccano en Dinky Toy show. De jubilerende blaaskapel De Fraps zal een concert uitvoeren. Egerländer en Bohmische muziek op een hoog niveau; er mag gedanst worden. "Komt dat zien het zal u verbazen. Gratis entree. Stap voor een dagje uit het jachtige 2018 in uw herinneringen en kom naar Millingen aan de Rijn, daar staan de rekwisieten voor een mooie middag vol melancholiek. Kijk eens op www.historischvervoer voor het totale dagprogramma."