GN Nijmegen-Noord

5 juli 2017

GN Nijmegen-Noord 5 juli 2017


1 / 16

Struintocht door de Bemmelse polder

BEMMEL - Het vorig jaar was het erg nat, nu teistert de droogte het ooibos. De maand mei was de droogste maand sinds jaren. Plekjes, waar je anders niet kunt komen, staan nu droog. Daardoor kunnen we nu op plaatsen komen die anders onbereikbaar zijn en planten zien die normaal alleen met de kijker vanaf de kant te zien zijn.

Veel planten zijn omhoog geschoten en bloeien uitbundig. Ook de bevers hebben hun sporen achtergelaten. Bent u ook benieuwd naar wat er nu te zien is in de natuur? Bij deze wandeltocht met gidsen van Lingewaard Natuurlijk gaan wij op expeditie! Waar kunnen we langs, waar is het nog te modderig?

Goed schoeisel of laarzen en waterbestendige kleding zijn dus gewenst voor een tocht door het volledig dichtgegroeide ooibos. Onderweg vertellen de natuurgidsen over wat de natuur nu te bieden heeft. Wij maken kennis met de verschillende planten in dat stroomdaloerwoud en kijken naar sporen van slapende bevers. Misschien zien we wel een vos of een ree!

Wie mee wil met deze struintocht kan zich melden op zondag 16 juli tussen 13.30 en 14.00 uur in De Veldschuur, Sportlaan 1m in Bemmel. De tocht duurt maximaal 2,5 uur en kost inclusief consumptie 6 euro per persoon. Deze tocht is niet geschikt voor minder-validen. Inlichtingen: Gijsbert Peelen 06 10864179.

Rommelmarkt tijdens Bemmel Zingt

BEMMEL - Bij voldoende deelname vindt zondag 9 juli tijdens Bemmel Zingt weer een rommelmarkt plaats. Het belooft een gezellige, drukke dag te worden. Er treden achttien koren op. Dit op vijf podia in het centrum en natuurlijk zijn de winkels geopend.

De rommelmarkt wordt gehouden van 11.00 tot 17.00 uur. Men kan zich hiervoor nog steeds inschrijven. De prijs per kraam bedraagt 25 euro inclusief BTW. Tevens wordt een borg van 5 euro inclusief BTW gevraagd. Deze ontvangt u bij schoon opleveren van de kraam na de rommelmarkt retour. Inschrijven kan tot en met 31 juni tegen contante betaling bij Schoen- en sleutelservice Huting aan Deken Dr. Mulderstraat 2 B in Bemmel.

BEMMEL - Bij voldoende deelname vindt zondag 9 juli tijdens Bemmel Zingt weer een rommelmarkt plaats. Het belooft een gezellige, drukke dag te worden. Er treden achttien koren op. Dit op vijf podia in het centrum en natuurlijk zijn de winkels geopend.

De rommelmarkt wordt gehouden van 11.00 tot 17.00 uur. Men kan zich hiervoor nog steeds inschrijven. De prijs per kraam bedraagt 25 euro inclusief BTW. Tevens wordt een borg van 5 euro inclusief BTW gevraagd. Deze ontvangt u bij schoon opleveren van de kraam na de rommelmarkt retour. Inschrijven kan tot en met 31 juni tegen contante betaling bij Schoen- en sleutelservice Huting aan Deken Dr. Mulderstraat 2 B in Bemmel.

Beginnerscursus bridge

REGIO - Het is nog volop vakantie, maar de voorbereidingen voor de nieuwe beginnerscursus bridge in het komend najaar zijn al weer gestart. De cursus wordt op de woensdagavond gegeven en het eerste cursusdeel omvat twaalf avonden.

Van bridge wordt gezegd dat het moeilijk is, maar op de eerste lesavond heeft u de kaarten al in de hand en worden u de eerste basisprincipes bijgebracht. Iedereen kan bridgen leren. Het is een buitengewoon fascinerend kaartspel. In het gebied tussen Arnhem en Nijmegen zijn er vele honderden enthousiaste spelers die wekelijks, thuis of in clubverband, één of meer avonden aan de bridgesport besteden. Bridgen is méér dan alleen kaarten. Vooral het sociale aspect is niet uit te vlakken. Als u wilt kennismaken met deze prachtige denksport is dit de kans om 'in te stappen'. Bij de cursus wordt gebruik gemaakt van moderne leermiddelen. Het plezier in het spel staat bij de lessen voorop en u zult zich snel thuis voelen. U kunt zich alleen, per paar of als groep aanmelden.

Voor de beginnerscursus (of eventueel voor een proefles) kan men zich aanmelden bij Steef Weijers, email steefweijers@hotmail.com of per telefoon 06 45638238. Hij is gediplomeerd NBB-bridgedocent. Uiteraard kanmen bij hem ook de verdere details over deze cursus vernemen.

Voor kinderen, door kinderen

BEMMEL - Het leerlingenorkest van UDI verzorgt 9 juli het concert 'Voor kinderen, door kinderen'. Het bijzondere aan dit concert is dat alles bedacht en georganiseerd is door de jeugdige orkestleden.

"We hebben twee fantastische gastoptredens namelijk met de selectie dansgroep van Zwieps en van zangeres Mireya", aldus Menke de Leede, woordvoerster en muzikant van het leerlingenorkest van UDI. Zwieps danst op het nummer Bloom dat gespeeld wordt door het orkest. Zangeres Mireya zal samen met UDI het nummer Hallelujah ten gehore brengen.

Het muziekrepertoire van UDI is van Stars Wars tot Hallelujah. Kortom, veel zomerse klanken. Iedereen is welkom om hierbij aanwezig te zijn op zondag 9 juli om 14.30 uur in de Theaterkerk Bemmel. De toegangsprijs is 2 euro. Kinderen onder de 10 jaar hebben gratis toegang.

Vieringen Sint-Benedictusparochie

Zaterdag 8 juli

19.00 uur: Maria Geboortekerk Driel, eucharistieviering, N. Sales, Enjoy

19.00 uur: Maria Geboortekerk Lent, eucharistieviering, F. Bomers, slotviering Young at Heart

19.00 uur: St. Willibrorduskerk Herveld, eucharistieviering, V. Bulthuis, Gemengd koor

Zondag 9 juli

10.00 uur: St. Werenfriduskerk Elst (EC), eucharistieviering, F. Bomers

09.30 uur: O.L. Vrouw Onbevlekt Ontvangen kerk Heteren, woord- en communieviering, Liturgische                        werkgroep, slotviering Ubi Caritas

11.00 uur: St. Leonarduskerk Oosterhout, eucharistieviering, V. Bulthuis, Leonardusfeest 150 jr. Heilig Verklaring, Musica Nova en Leonarduskoor

09.30 uur: H. Johannes de doperkerk Indoornik, eucharistieviering, V. Bulthuis, R.K.G.K.I.

Zaterdag 15 juli

19.00 uur: Maria Geboortekerk Driel, eucharistieviering, V. Bulthuis, Cantorije

19.00 uur: St. Jacobus de Meerdere kerk Valburg, eucharistieviering, N. Sales, Chaveriem

Zondag 16 juli

10.00 uur: St. Werenfriduskerk Elst (EC), eucharistieviering, V. Bulthuis, St. Caeciliakoor

11.00 uur: Maria Geboortekerk Lent, eucharistieviering, N. Sales, slotviering St. Caeciliakoor, Vierdaagseviering

Dorpsraad Slijk-Ewijk - Loenen

SLIJK-EWIJK - Het is gelukt om de dorpsraad nieuw leven in te blazen en zijn sinds het begin van dit jaar maandelijks bijéén geweest. "Wij hebben nu de tijd rijp gevonden om een openbare vergadering te houden."

De openbare vergadering vindt plaats op dinsdag 11 juli om 20.00 uur in het dorpshuis Beatrix in Slijk-Ewijk. Op de agenda van deze avond staat onder andere de stand van zaken van het 'Dorpsontwikkelingsplan Slijk-Ewijk 2010-2020' en de 'Kunstopdracht Slijk-Ewijk & Strandpark Slijk-Ewijk'. "Wilt u weten wat de agenda nog meer inhoudt dan wordt u graag verwezen naar het informatiebord dat staat voor het dorpshuis Beatrix."

Blaarbehandeling

en/of voetverzorging

LINGEWAARD - Tijdens de 101ste wandelvierdaagse van Nijmegen staan de ehbo-verenigingen uit de demeente Lingewaard weer klaar om de deelnemende wandelaars te verzorgen.

Wandelaars die blaarbehandeling en/of voetverzorging nodig hebben kunnen terecht bij één van de onderstaande verenigingen. Het meenemen van een eigen handdoek is gewenst.

Ehbo-vereniging Lingewaard Sint-Lucas Doornenburg:
Dinsdag 18 tot en met donderdag 20 juli van 18.00 - 20.00 uur: blaarbehandeling en voetverzorging.
Locatie blaarbehandeling: tandarts Geurts, Sint-Maartenstraat 1 in Doornenburg (ingang tegenover de RK kerk).
Locaties voet/been verzorging:
Fysio Lingewaard, p/a Sint Maartenstraat 5 in Doornenburg bij de heer Vetsuypens (ingang tegenover de RK Kerk). Een vrijwillige bijdrage is welkom.

Gezondheidscentrum Lingewaard, p/a Van Nispenlaan 2, Bemmel (bij Laco). Info: ehbodoornenburg@gmail.com of (06 20661704 Bob Mattijssen).

Ehbo-vereniging Gannita in Gendt:
Maandag 17 juli vanaf 18.00 preventief plakken en lichte massage.
Dinsdag 18 tot en met donderdag 20 juli vanaf 18.00 uur: blaarbehandeling en voetverzorging.
Locatie: Fysiotherapie Gendt, Markt 5, Gendt (naast café De Klok).
Een vrijwillige bijdrage is welkom.

Ehbo-vereniging Bemmel - Haalderen in Bemmel
Dinsdag 18 tot en met donderdag 20 juli vanaf 18.00 - 21.00 uur? blaarbehandeling. Kosten per behandeling 4,00 euro.

Let op: Dit jaar wordt er géén massage gegeven. Voor behandeling van blessures kan uiteraard wel een afspraak gemaakt worden.

Locatie: De Loods fysiotherapie en haptonomie,
Dorpsstraat 30a, Bemmel; 0481 461624.

Ehbo-vereniging Sint-Christoffel Huissen
Maandag 17 juli van 16.00 – 19.00 uur: preventief plakken,
dinsdag 18 tot en met donderdag 20 juli van 15.30 - 21.00 uur: blaarbehandeling en voetverzorging door masseurs.
Locatie: in de aula van basisschool De Abacus. Van Voorststraat 21, Huissen (ingang Van Gelrestraat).
Een vrijwillige bijdrage is welkom. Informatie: www.ehbohuissen.nl of secretariaat@ehbohuissen.nl.

Schrijf je nu in voor een kraam! Creatieve Markt met Science Plein

BEMMEL - Voor Creatief Bemmel op 17 september met de koopzondag van 12.00 tot 17.00 uur is er een Creatieve Markt met Science Plein in de maak.

Een reeks gezellige kramen door en voor creatieve hobbyisten en scientisten. Welkom, beleef het in Bemmel en doe mee! Het belooft
een zeer interessante en leuke dag te worden.

Ondernemersvereniging 'Beleef Bemmel' organiseert samen met Stichting Talento Metissimo een verrassende familiedag voor jong en oud (er). Naast een gezellige koopzondag, inclusief een markt met afwisselende kramen en standhouders, zal op het marktplein plaats zijn voor een Science Plein voor jong en oud. In de Dorpsstraat is er plaats voor creatieveling en hobbyisten om zich te presenteren aan het publiek. Tevens zal er weer een knutselplein zijn op de Promenade, waar de kinderen weer iets moois kunnen maken. Verdere details volgen later.

Op deze zondag vindt ook weer de wielerronde plaats. Creatieve hobbyisten en scientisten kunnen zich inschrijven voor een prachtige kraam met zeil voor 30euro via: www.peervanderven.nl

Overige informatie staat op Bemmel Creatief: www.beleefbemmel.nl, www.facebook/ondernemersvereniging bemmel, www.TalentoMetissimo.nl, www.twctverzetje.nl/ en www.facebook.com/twctverzetje. Het belooft een gezellig creatieve- en science-inspirerende dag te worden.

Workshop handgebonden boeket

HAALDEREN - In de zomer van 2016 hebben we van Groei en Bloei de workshop handgebonden boeket georganiseerd. Er was heel veel belangstelling en daarom wordt deze workshop deze zomer nogmaals gehouden.

Docente Marion van Hesteren zal weer uitleggen hoe we een natuurlijk en kleurrijk boeket kunnen samenstellen. We gaan samen de tuin in om de bloemen te plukken en krijgen tips welke soort je het beste kunt combineren, zodat we volgens de korenschoofmethode zelf zo’n prachtig boeket kunnen gaan maken. Het is handig om een lege emmer mee te nemen om de bloemen direct na het plukken in te zetten.

De locatie is de Tuinpluk aan de Oude Wei 2 in Haalderen op vrijdag 7 juli van 10.00 – 12.00 uur. De kosten voor deze workshop zijn voor leden G&B 12.50 euro en voor niet-leden 20,00 euro. Dit is inclusief koffie / thee en iets lekkers. Opgave voor 26 juni via mailadres: Genb.Lingewaard.Overbetuwe@gmail.com onder vermelding van naam, telefoonnummer, mailadres, lidmaatschapsnummer en naam/code van de activiteit. Na opgave graag het bedrag overmaken op rekeningnr. NL24RABO 0152702067 t.n.v. KMTP Overbetuwe onder vermelding van bovenstaande gegevens. "Uw aanmelding is definitief zodra het bedrag op onze rekening is ontvangen."

Optreden Heisterkoor Bemmel en Just Do It uit Gendt

GENDT - Op zaterdag 8 juli om 15.00 uur verzorgen het gemengde Heisterkoor uit Bemmel en het dameskoor Just Do It uit Gendt een gezamenlijk optreden in het mooi gelegen Protestantse Kerkje aan de Torenlaan in Gendt.

Het Heisterkoor uit Bemmel treedt op onder leiding van dirigent Mathijs Dubbeldam, met muzikale ondersteuning van pianiste Jenny Chen. Het Gendtse dameskoor Just Do It wordt gedirigeerd door Saskia Jonk en muzikaal ondersteund door pianist Jochem Macaré.

In de pauza zal Jochem verrassen met een optreden van twee Rock 'n Rollnummers. De koren zullen met een gezamenlijk lied het korenseizoen afsluiten en de vakantie inluiden. De entree is gratis; voor de huur van het kerkje zal er na afloop een collecte worden gehouden.

5 / 16

32e Bemmelse Dweildag onzeker na op straat zetten opslag door Gemeente Lingewaard

BEMMEL - Het voortbestaan van de Bemmelse Dweildag is onzeker nu de Gemeente Lingewaard heeft besloten dat de opslaglocatie van dit evenement niet langer gebruikt mag worden. Aangezien er geen nieuwe opslaglocatie voorhanden is, staat de continuering van het grootste dweilevenement van Nederland op losse schroeven.

Alle materialen die tijdens de (opbouw van de) Bemmelse Dweildag worden gebruikt staan sinds vijf jaar in het oude zwembad De Hoenderik (het huidige Nootgebouw) in Bemmel. Op 20 juni heeft de Gemeente Lingewaard besloten dat de opslaglocatie per direct ontruimd moet worden. Dit besluit komt onverwacht voor het bestuur van de Bemmelse Dweildag, dat met de Gemeente had afgesproken om eerst samen alternatieve locaties te verkennen. Dit heeft tot op heden niets opgeleverd. Desondanks moet de opslaglocatie per 3 juli leeg zijn, op straffe van een dwangsom.

Materialen in de regen

Hoe het nu verder moet, is onzeker. Henk Pol, voorzitter van de Dweildag: “We hopen dat iemand, wellicht een ondernemer, een ruimte beschikbaar kan stellen zodat al onze materialen niet in de regen komen te staan. Zonder die materialen kunnen we geen Dweildag meer organiseren. Eventueel kunnen we gebruik maken van twee zeecontainers, maar ook die zullen ergens geplaatst moeten worden.”

"Kunt u het bestuur van de Bemmelse Dweildag helpen aan een nieuwe opslagruimte of hebt u plaats voor de stalling van twee zeecontainers? Neem dan contact op met Henk Pol via voorzitter@bemmelsedweildag.nl.

Heel Bemmel Zingt op zondag 9 juli

BEMMEL - Houdt u van gezellige smartlappen muziek en van gezellig winkelen dan mag zondag het evenement 'Bemmel Zingt' niet missen.

Op vijf podia in het centrum van Bemmel treden van 12.00 tot 17.05 uur liefst veertien verschillende koren op. Om 17.30 uur wordt het geheel met een grote samenzang op de Markt afgesloten. De koren komen uit heel Nederland en staan garant voor een grote variatie aan bekende en minder bekende grotendeels Nederlandstalige liederen. De podia staan op de volgende plaatsen:

P1. Hoofdpodium op de Markt

P2. Plein voor Albert Hein

P3. Hoek Dorpsstraat/ Klappenburgstraat

P4. Loostraat tegenover Het Wapen

P5. Dorpsstraat bij het Hertenkamp

Natuurlijk zijn deze dag de winkels van 12.00 tot 17.00 uur geopend en bieden de winkeliers een ruime, gevarieerde keuze aan artikelen en ook de horecagelegenheden in het centrum laten zich weer van hun beste kant zien.
Onder voorbehoud van voldoende inschrijvingen vindt in de Deken Dr. Mulderstraat weer een rommelmarkt plaats. Parkeren is in heel Bemmel gratis! De stichting Smartlappenkoor Lingewaard, die dit evenement samen met de Ondernemersvereniging Bemmel organiseert, dankt naast haar eigen leden de vele extra vrijwilligers en de sponsoren: * Gemeente Lingewaard * Café de Roskam * Het Wapen van Bemmel * Jumbo Bemmel * IJssalon van Liet * en Ondernemersvereniging Bemmel.

Veel nieuwe gezichten bij slotwedstrijd ZVO

ELST - Met tien debuterende zwemmers heeft de Zwemvereniging Overbetuwe (ZVO) veel medailles in de slotwedstrijd in de C-competitie gewonnen.

Emma Biesheuvel, Elke van Dorst, Wessel van Dorst, Nataly Dulos, Nour Habib, Ilvy Honders, Floor Kooij, Isis Lamers, Danila Mamasakhlisov en Jilles Vink deden voor het eerst op twee afstanden mee. Emma Altena en Mees Huibers debuteerden op één afstand.

Wessel van Dorst en Enna Lamers wonnen tweemaal goud. Er was ook goud voor Juliët Matser, Isabelle van Rooijen, Roos Stoteler, Kim van Veenendaal, Esmee Wilcke, Stephan Willemse en Victor Willemse en de estafetteams 4x25m vrije slag gemengd en 4x50m vrije slag gemengd.

Goed voor zilver was tweemaal Sam Pollmann en eenmaal Emma Altena, Emma Biesheuvel, Nataly Dulos, Juliët Matser, Odo McCarthy, William de Meij, Isabelle van Rooijen, Sem Teunissen, Kim van Veenendaal. Ook de tweede estafetteploeg 4x50m vrije slag gemengd en de 8x50m vrije slag behaalden zilver.

Brons was er voor Emma Altena, Emma Biesheuvel, Nataly Dulos, Sanne Huibers, William de Meij, Gyan Spaan, Roos Stoteler, Esmee Wilcke en Victor Willemse alsmede de derde estafetteploeg 4x50m vrije slag gemengd en de 4x50m wisselslag dames.

Er zijn 21 persoonlijke records verbeterd. Kim van Veenendaal en Isabelle van Rooijen verbeterden drie persoonlijke records. Sam Pollmann, Roos Stoteler en Stephan Willemse verbeterden zich op twee afstanden. Emma Altena, Mees Huibers, Rosalie van Hulst, Enna Lamers, Juliët Matser, Odo McCarthy, William de Meij, Gyan Spaan, Sem Teunissen en Victor Willemse verbeterden op een afstand.

Bloemen van wethouder voor Bridget...

ELST – De bijzondere prestaties van Bridget Vermeer tijdens de Nationale Junioren en Jeugd Kampioenschappen Lange Baan in Eindhoven waren voor de Aafdeling Wedstrijdzwemmen van EZ&PC reden voor een feestje. Vanuit de Gemeente Overbetuwe waren er felicitaties die de vreugde compleet maakten.

Opnieuw waren alle blauwe en gele vlaggetjes uit de kast gehaald en ook nu waren er ballonnen in de clubkleuren. Het televisiescherm in de hal van het zwembad was voor deze speciale gelegenheid nogmaals gevuld met een foto van de prijsuitreiking van de NJJK.

Na de ludieke training was er voor Bridget en de andere zwemmers een feestje, dat dankzij een prachtige zomeravond buiten kon plaatsvinden. Felicitaties, bloemen en een fruitmand van Wethouder van Sport Ben Ross maakten deze huldiging natuurlijk extra bijzonder. Daarnaast was er een zonnig optreden van de Italiaanse zanger Salvatore Giuseppe Sichi en was er een echt ijscokarretje met heel veel ijs, dat beschikbaar gesteld werd door Ristorante L’Italiano.

Het werd een onvergetelijk moment, zowel voor Bridget en haar familie als voor de overige leden van de Afdeling Wedstrijdzwemmen van EZ&PC.

Grote afvaardiging judoka’s Budo Elst in Boven-Leeuwen

Foto: Ruud Kastelein

ELST - Op zondag 25 juni vond in Boven-Leeuwen voor de achtste maal het Leeuwentoernooi plaats. Liefst 25 wedstrijdjudoka’s van trainer Ron Kornmann verschenen op de mat. Budovereniging Elst was dus uitermate goed vertegenwoordigd.

Er is heel goed gejudood door de judoka’s van Budo Elst en dat heeft geleid tot een groot aantal podiumplaatsen. De judoka’s waren zo goed mogelijk ingedeeld op hun eigen niveau, waarbij wordt gekeken naar het gewicht, de leeftijd, de kleur van de band en naar de wedstrijdervaring. Dit resulteerde in vier wedstrijdgroepen en binnen een wedstrijd weer verschillende onderverdelingen op de genoemde criteria.

De prijsuitreiking was het met harde muziek, een lichtshow en een heuse mascotte leeuw een gezellige bedoeling. Met drie eerste plaatsen, zes tweede plaatsen, zes derde plaatsen, twee vierde plaatsen, vijf vijfde plaatsen en twee zesde plaatsen was het toernooi voor Budo Elst een succes.

Ron Kornmann: “Onze judoka’s doen veel ervaring op tijdens de wedstrijden. Daarnaast is het voor de kinderen en de begeleiding een gezellige, sportieve dag.”

Meer foto’s staan op de Facebookpagina van Budovereniging Elst: Budovereniging-elst.

Kinderdorp Bemmel 2017: het verre Oosten

BEMMEL - Geheel volgens traditie zal in de herfstvakantie (dit jaar van dinsdag 17 tot en met vrijdag 20 oktober) het Kinderdorp in Bemmel georganiseerd worden voor basisschoolleerlingen van groep 3 - 8. Het zal op dezelfde locatie als verleden jaar plaatsvinden namelijk op het grasveld naast De Veldschuur aan de dijk.

Het thema van Kinderdorp Bemmel 2017 is het Verre Oosten. "We zullen de week in Oosterse sferen doorbrengen en jullie meenemen op reis naar landen zoals China, Japan, India en Indonesië. Natuurlijk hopen wij dat er mooie tempels gebouwd zullen worden en dat jullie naar onze Aziatische activiteitenmarkt komen. Ook zullen er workshops georganiseerd worden met o.a. koken, taekwondo en drummen en een opdrachtenspel in het centrum van Bemmel. Voor kinderen uit groep 7 en 8 hebben we een spannende avondtocht, een filmavond en een overnachting. Natuurlijk is het wel de bedoeling dat jullie na deze verre reis helemaal 'zen' (= ontspannen) weer naar huis gaan.

Maar natuurlijk lukt het organiseren van het kinderdorp niet zonder jullie als deelnemers en de hulp van al jullie ouders en andere fanatieke vrijwilligers, dus blok de herfstvakantie in jullie agenda’s en kom naar Kinderdorp Bemmel voor een gezellige en actieve herfstvakantie!

Na de zomervakantie zal de inschrijving weer van start gaan en zullen we via de basisscholen onze flyers verspreiden. U kunt ook onze website in de gaten houden voor meer informatie: www.kinderdorpbemmel.nl."

Supergeslaagde seizoensafsluiting bij jeugd EZ&PC in Elst

ELST - Onlangs was er een afsluiting voor de jeugdleden van EZ&PC. Op zaterdag 24 juni werd er een heus tentenkamp opgezet op het terrein van zwembad de Helster aan de Schubertlaan te Elst. De kinderen werden door hun ouders gebracht en na een kort welkomstwoordje begonnen de eerste activiteiten. De kinderen waren enthousiast en er was een gezellige sfeer.

Er was een zeskamp compleet met een menselijke water sjoelbaan. 's Avonds een heerlijke barbecue, aansluitend werd een bonte avond gehouden in de vorm van 'EZ&PC got Talent'. Toen het donker werd ging de vuurkorf aan en kon je marshmallows roosteren. Er werd geprobeerd te slapen, maar het kletsen en giebelen zorgde ervoor dat het nog lang onrustig bleef in het tentenkamp.

Op zondagochtend gezamenlijk aan het ontbijt en kwamen de ouders binnendruppelen om de kinderen weer op te halen. Op de facebooksite staan foto’s en filmpjes van het afgelopen weekend. Dit weekend werd mede mogelijk gemaakt door Jadon, Kubuszorg, De Rotonde groente en fruit, banketbakkerij Paul Janssen, slagerij Uit den Bosch, Plaza Hendriks, Jumbo en AH, sportcafé De Oase en medewerkers van sportcentrum De Helster.

EZ&PC heeft een afdeling wedstrijdzwemmen, basiszwemmen, waterpolo en team bijzondere kinderen, zwemmen met fysieke beperking en volwassenenzwemmen. "Zwemt u of uw kind graag en bent u nieuwsgierig geworden naar onze vereniging dan bent u van harte welkom om een aantal proeflessen te volgen. Voor meer informatie: secretariaat@ez-pc.nl."

Joost Frijlink van Watergoed wint ondernemersverkiezing

BEMMEL - Betuwe Onderneemt Beter kijkt terug op geslaagd evenement. Joost Frijlink van Watergoed wint ondernemersverkiezing 2017.

Tijdens een spannende verkiezingsavond, waarop de stem van het publiek de doorslag gaf, heeft Joost Frijlink van Evenementenlocatie Watergoed de titel ‘ondernemer van het jaar 2017’ in de wacht gesleept. De verkiezing was onderdeel van ondernemersevent Betuwe Onderneemt Beter, dat plaatsvond op 26 juni in de Theaterkerk in Bemmel.


Hoofdsponsoren Rabobank Oost Betuwe en de gemeenten Lingewaard en Overbetuwe onderstreepten tijdens de bijeenkomst het belang van ondernemers voor de regio. Niet alleen met het oog op werkgelegenheid, maar ook om de manier waarop zij de Betuwe uitventen in het hele land. Dit geldt zeker voor de ondernemer van het jaar. “Watergoed is een veelzijdige, unieke evenementenlocatie ontstaan dankzij een ondernemer die denkt in mogelijkheden en blijft investeren in ontwikkeling en verbetering”, zo verwoordt de jury het. "Joost Frijlink is een sociaal betrokken ondernemer die het gewoon doet.”

Bob Jacobs, de ondernemer van vorig jaar, reikte de prijs uit aan zijn opvolger. Daarna was er ruim gelegenheid om Joost Frijlink persoonlijk te feliciteren. En natuurlijk om verder te praten met collega-ondernemers uit de Betuwe. Bijvoorbeeld over het dagprogramma van Betuwe Onderneemt Beter. Zo’n 120 ondernemers schoven hierbij in verschillende rondes aan bij collega-ondernemers om kennis en ervaringen uit te wisselen over uiteenlopende onderwerpen. Een geslaagde editie van Betuwe Onderneemt Beter!

Grastoernooi Gemini succesvol en gezellig

ELST - Op zaterdag 24 juni vond in Elst op het Cool Nature Park (in het Westeraam) de derde editie van het Groot Gemini Grastoernooi plaats. Een record van liefst 38 teams deed mee aan dit volleybaltoernooi. Er werd gespeeld over zeven velden op competitie- en recreanten niveau.

Meer dan 25 bedrijven hebben bijgedragen aan het succes van deze dag door hun financiële bijdrage, of voor prijzen voor de loterij. Want de opbrengst van deze dag komt ten goede aan de bloeiende volleybalclub in Elst, Gemini.

Het weer was, na een zonovergoten en zeer warme week heel geschikt om te sporten met bewolking, een beetje motregen en zeer aangename temperaturen. De vrijwilligers die deze dag mogelijk gemaakt hebben, genoten van de sportieve prestaties en gezellige loterij. Volgend jaar vindt de vierde editie van het Groot Gemini Grastoernooi plaats op zaterdag 30 juni. Sponsoren en belangstellenden kunnen zich aanmelden via de site www.gggt.nl.

"Lijkt volleybal je een leuke sport? Kijk dan op www.gemini-elst.nl voor trainingstijden in De Helster."

Zwitserse Week in Lingewaard

LINGEWAARD - De Zwitserse Week is een jaarlijks terugkerend muzikaal cultureel gebeuren, dat altijd in de derde week van juli plaatsvindt. Naar aanleiding van de Internationale 4-daagse afstandsmarsen van Nijmegen en contacten met de Zwitserse militairen is de 'Zwitserse Week Bemmel' ontstaan, die gelijktijdig wordt gehouden met de Vierdaagse van Nijmegen.

In deze week is een Zwitsers muziekkorps te gast in de gemeente Lingewaard. Muzikale hoogtepunten vinden plaats in Lingewaard en Nijmegen. Ieder jaar komt er een ander muziekkorps uit het Duits sprekende deel van Zwitserland naar onze gemeente. De muzikanten worden zoveel mogelijk bij gastgezinnen ondergebracht. De Stichting Zwitserse Week is de gastgezinnen dankbaar, en het gemeentebestuur en de sponsoren die dit groot muzikaal gebeuren mogelijk maken.

Zaterdag 15 juli

Op zaterdag 15 juli arriveert 'Harmonie Musik Kriens' bij de Schaapskooi in Bemmel. Zij komen met ongeveer 75 personen. De muzikale leiding berust bij dirigent Patrick Ottiger.

Zondag 16 juli

Vanaf 11:30/12:00 uur spelen zij samen met andere korpsen in Bemmel op het Kapellenfestival van de Leemkuulers op de Markt bij de Rooms Katholieke Kerk.

Maandag 17 juli

Op deze dag worden de Zwitserse gasten 'officieel' ontvangen door de gemeente Lingewaard.

Dinsdag 18 juli

In de late ochtend en vroege middaguren vindt de doorkomst van de wandelaars door de gemeente Lingewaard plaats. De looproute is dit jaar omgedraaid, Lingewaard is vandaag als laatste aan de beurt. Op verschillende plaatsen langs het parcours worden de wandelaars door de plaatselijke orkesten van de gemeente muzikaal ondersteund.

De Zwitsers spelen vanaf 09.30/10:00 uur in de buurt van 'De Pas' non-stop muziek voor de langs trekkende Vierdaagse lopers. Kijk op onze website www.zwitserseweek.eu bij het programma voor de exacte locatie. Achter onze locatie is een rustplaats voor militairen.

Woensdag 19 juli

's Middags brengen de Zwitsers een serenade bij Verzorgingshuis Liduina Bemmel. Om 19.30 uur vindt het Galaconcert plaats in de Rooms Katholieke Kerk te Haalderen door 'Harmonie Musik Kriens'. De kerk is om 19.00 uur open en is voor iedereen gratis toegankelijk. Met dit concert danken de Zwitsers de bevolking van Lingewaard voor hun gastvrijheid.

Donderdag 20 juli

'Harmonie Musik Kriens' neemt samen met de Zwitserse militairen omstreeks 11:00 uur deel aan een traditioneel eerbetoon met kranslegging op de Canadese begraafplaats in Groesbeek. Deze begraafplaats is publiekelijk toegankelijk.

Vrijdag 21 juli

De Zwitsers spelen vanaf 9.30/10:00 uur op de laatste rustplaats voordat de militairen Nijmegen binnen marcheren. Deze laatste etappe lopen de muzikanten al spelend mee.

Muzikale medewerking van 'Harmonie Musik Kriens' in Nijmegen bij de intocht van de Vierdaagse lopers aan het hoofd van het Zwitserse legioen. 's Avonds is er in de Schaapskooi een Hollands- Zwitserse avond van de Zwitserse gasten met de gastgezinnen.

Zaterdag 22 juli

Afscheid van de muzikanten uit Kriens en omgeving.

Operette bij theater De KiK in Elst

ELST - Op maandag 10 juli om 20:00 uur is de operette Les Bavards van het Amsterdams Studentenprojectkoor en Nijmeegs Studentenkoor Carmina Ludicra te zien bij Theater De KiK in Elst. Voor meer info en kaarten à 16 euro (studenten 12,-): www.theaterdekik.nl.

Het Amsterdams Studentenprojectkoor en Nijmeegse studentenoperettekoor Carmina Ludicra hebben meerdere dingen gemeen, maar een ding in het bijzonder: de liefde voor operette! Deze twee koren zijn de enige studentenkoren in Nederland die regelmatig operette zingen. Hiermee brengen zij dit relatief onbekende genre weer onder de aandacht bij het publiek. Alles wordt met veel plezier en de nodige dosis humor uitgevoerd. Daarom presenteren beide verenigingen met trots: Les Bavards!

Op 10 juli zullen ze samen deze operette uitvoeren in Theater De KiK. Het verhaal van Les Bavards neemt je mee naar het stadje Zaragoza in Spanje, waar oneindig veel gepraat wordt. Het is een verhaal over geldproblemen en onbeantwoorde liefde, iets wat voor de spelers, als hedendaagse studenten nog aan de orde van de dag is. Dit moet je gezien hebben!

Het stuk is geregisseerd door Panda van Proosdij, de regisseuse die bekend staat om haar concept 'snelkookoperette'. Beide verenigingen zetten het stuk namelijk in enkele regiedagen in elkaar! En dit onder de directie van Nathan Tax en muzikale begeleiding van Thijn Vermeulen.

11 / 16

Een ware Talent-Toren

BEMMEL - Op 15 juni kreeg stichting Talento Metissimo van Margriet Wagter (Bemmel) een kunstwerk aangeboden als symbool voor de stichting: Een ware Talent-Toren.

Het is een spierwitte toren (geen ivoorkleur) van papiermaché waarbij de gekleurde staafjes de talenten voorstellen. De moderne toren zelf staat vol kleurrijke symbolen uit de talent-educatie die T. Metissimo rijk is. Dit is Margriet haar derde grote grote project. De talenten en bestuur zijn erg dankbaar voor deze prachtsymboliek.

Geslaagden voor snorkeldiploma

ELST - Bij de Zwemvereniging Overbetuwe (ZVO) zijn wederom zeven personen na een seizoen van goed en uitgebreid oefenen op zaterdagmorgen geslaagd voor verschillende snorkeldiploma’s.

Om hierin examen te kunnen doen, moet men bij het snorkelen bepaalde vaardigheden beheersen. Zo moet men bijvoorbeeld zaken kunnen opduiken en verschillende oefeningen onder water doen.

Voor het snorkeldiploma 1 slaagden Thomas Natte en Rick de Leeuw. De overige deelnemers: Gyan Spaan, Wytse Hofs, Odo McCarthy, Sem Teunissen en Sanne Teunissen slaagden allemaal voor het diploma Snorkelen 3.

"Als uw kind interesse heeft in snorkelen, kunt u bij de ZVO terecht. U kunt over de mogelijkheden en de beschikbare plaatsen contact opnemen met contactpersoon Yvonne Heus, tel.: (026) 381 9917. Nader informatie over de inhoud van de snorkeldiploma’s is ook te vinden op het onderdeel “Zwemvaardigheid” op de website: www.zvoverbetuwe.nl."

Albert Heijn Bemmel naast club- sponsor ook financier waterveld

BEMMEL - "Als lokale onderneming willen wij graag onze maatschappelijke betrokkenheid invullen. Dit doen wij onder andere door middel van sponsoring van verenigingen."

"Hierbij vinden wij het belangrijk dat betreffende vereniging door de sponsoring een echte meerwaarde creëert. De activiteiten die de vereniging voor hun jeugd organiseert sluiten aan bij dit uitgangspunt en daarom verzorgen wij al jaren de sponsoring van deze activiteiten", aldus Wiko Willems, financieel manager van de Hans Geveling groep.

"In de gesprekken over een waterveld zijn wij overtuigd geraakt van de meerwaarde hiervan voor de vereniging. Daarnaast verdient de wijze waarop de crowdfunding is opgezet en uitgevoerd al mijn waardering. Door het op deze manier te benaderen, dragen wij graag als financier van het waterveld ons steentje bij."

Speuren in de natuur

OCHTEN - Ook dit jaar ging groep 7 van de CBS Rehobth uit Ochten weer op excursie naar de Leeuwense Waard.

Onder begeleiding van een medewerkster van stichting De Ark werd de natuur in dit gebied van dichtbij bestudeerd. De kinderen kwamen met enthousiaste verhalen over hun ontdekkingen thuis.

12 / 16

Diploma’s voor gevorderde zwemmers ZVO

ELST - Bij de laatste diplomaronde bij de Zwemvereniging Overbetuwe (ZVO) zijn in totaal twintig diploma’s Zwemvaardigheid 2 en Zwemvaardigheid 3 uitgereikt.

Nadat de deelnemers eerst het C-diploma en het diploma Zwemvaardigheid 1 hebben behaald, kunnen ze afzwemmen voor de diploma’s Zwemvaardigheid 2 en Zwemvaardigheid 3. Je moet als zwemmer wel al het nodige kunnen om deze diploma’s te kunnen halen.

Voor het diploma Zwemvaardigheid 2 moeten bijvoorbeeld al de nodige onderdelen worden gezwommen met kleding aan. Bij Zwemvaardigheid 3 zijn dit nog meer onderdelen. Daarna moeten een flink aantal onderdelen in badkleding worden gezwommen. De deelnemers trainen tweemaal per week voordat zij mogen afzwemmen

Voor Zwemvaardigheid 2 slaagden dit jaar Ella de Winkel, Kim van Veenendaal, Gyan Spaan, Juliët Matser, Floris Leijten, Floor Kooij, Mees Huibers, Janne Giesen, Lars Brouwer, Kiki van den Berg, Emma Altena, Sem Teunissen en Jilles Vink.

Het examen voor het diploma Zwemvaardigheid 3 werd met goed gevolg afgelegd door Jonas de Winkel, Sanne Teunissen, Niels Metselaar, Odo McCarthy, Luka Huibers, Jilles Vink en Sem Teunissen.

Slotavond BC Bemmel een succes

BEMMEL - Aan ieder seizoen komt een eind. Zo ook voor Badmintonclub Bemmel’72. Omdat deze gezellige vereniging al 45 jaar bestaat was het idee ontstaan om een wat andere slotavond van het seizoen te organiseren dan men gewend was.

Op 28 juni was het zover: er werd niet, zoals iedere week, een lekker potje tegen een shuttle gemept, maar er vonden andere activiteiten plaats: blokjesvoetbal, volleybal (met hulp van een eigen trainster die een clinic verzorgde) en gehandicapt badmintonnen. Dat laatste betekende dat er gespeeld moest worden met je 'vreemde hand', ofwel met je linkerhand als je normaliter rechtshandig was.

Hoewel sommigen in het begin wat achterdochtig aan de avond begonnen, was gedurende de avond al duidelijk waarom het al jaren een hechte, gezellige maar ook fanatieke club is: de oudere jeugd en de senioren gaven zich met passie voor ieder onderdeel en er werd hard maar vriendelijk en vrolijk gestreden.

Aan het einde werd uiteraard nog de kantine bezocht en prijzen uitgedeeld voor de besten en de laatsten. 6 september start het nieuwe seizoen weer in De Heister. "Mocht je interesse hebben om ook eens mee te spelen, bezoek dan www.bcbemmel.nl voor meer informatie."

Dagtocht Zandsculpturen Garderen

REGIO - De Zonnebloemafdeling Rijn-Waalzoom zijn met de Betuwe Express vele gasten en vrijwilligers naar Garderen geweest.

"Eerst werden de gasten in Opheusden, vervolgens in Ochten en als laatste in Kesteren bij Ons Dorpshuis de laatste personen opgehaald. Inmiddels was er in Kesteren al een feestelijke uitreiking geweest van de Rabobank. Een medewerkster van Rabobank West-Betuwe kwam een cheque uitreiken dat door stemmen was verdiend. Erg leuk. Na enige vertraging vertrokken we met 36 gasten met rolstoelen en rollaters en diverse vrijwilligers naar Woudenberg waar ons een heerlijke lunch werd aangeboden.

Daarna richting de zandsculpturen waar iedereen kon genieten van de mooie sculpturen die zijn gecreëerd uit zand. Na een lange wandeling was het heerlijk vertoeven op het terras. Moe maar voldaan keerde we huiswaarts. Het was een zonnige dag maar niet te warm. We kunnen spreken van een geslaagde dag."

Zomerconcert Amicitia

DODEWAARD - Op woensdag 12 juli hoopt Amicitia haar zomerconcert te geven. Het concert begint om 19.30 uur op het dorpsplein in Dodewaard.

Met dit concert sluit Amicitia dit seizoen af en begint de vakantie. Tijdens dit concert zullen verschillende muziekstukken gespeeld worden. Zo zal de legendarische 007 voorbij komen, zijn er Arabisch dansen, laten The Beatles van zich horen en natuurlijk nog veel meer. De toegang is vrij.

Rouwverwerking: Rafaëlgroep

ELST - Rouwen kun je samen doen…. In de R.K. parochies Sint-Benedictus en De Levensbron start ook dit jaar in oktober de Rafaëlgroep. Deze gespreksgroep richt zich met name op mensen die ongeveer een jaar geleden een dierbare door de dood hebben verloren en die graag met lotgenoten hun gevoelens en ervaringen willen delen.

De gespreksgroep wordt aangeboden op twee verschillende locaties. Op maandagavonden van 19.00-21.00 uur in De Hoeksteen, Pr. Irenestraat 58 in Elst. Op 9 en 23 oktober, 6 en 27 november, 18 december en in 2018 op 8 en 29 januari, 19 februari. De terugkombijeenkomst is 14 mei. Op dinsdagmiddagen van 14.00-16.00 uur in het Parochiecentrum, Markt 7 in Bemmel op 10 en 24 oktober, 7 en 28 november, 19 december en in 2018 op 9 en 30 januari, 20 februari. Terugkombijeenkomst 15 mei.

Opgave voor deelname vóór 18 september bij het secretariaat R.K. parochie De Levensbron, Markt 7, 6681 AE Bemmel e-mail: secretariaat@parochiedelevensbron.nl of Centraal secretariaat Sint-Benedictusparochie, Markt 7, 6681 AE Bemmel; e-mail: secretariaat@stbenedictus.nl; 0481 451371 (keuze 1). "Graag informeren wij een ieder nader over deze gespreksgroep en heten iedereen daarom welkom op donderdag 14 september van 19.30 – 20.30 uur in Ontmoetingscentrum De Hoeksteen, Pr. Irenestraat 58, Elst. Op deze avond zijn de mensen die de Rafaëlgroep begeleiden aanwezig. Komt u graag in gezelschap van een familielid of bekende, dan is daar natuurlijk geen enkel bezwaar tegen. Iedereen die belangstelling heeft, is van harte welkom." Opgave voor de informatieavond vóór 13 september bij genoemde secretariaten ter attentie van de Rafaëlgroep.

Springen en zingen in Bemmel

BEMMEL - Bemmel staat in het komende weekend in het teken van springen en zingen. Zaterdag 8 juli kunnen, terwijl de ouders boodschappen doen, de kinderen zich, onder toezicht, weer naar hartenlust uitleven op leuke kinderattracties op de Markt.

Van 10.00 tot 17.00 uur zijn deze attracties weer gratis toegankelijk. Op deze manier willen de ondernemers van Bemmel het boodschappen doen voor zowel ouders als kinderen leuker maken.
Zondag 9 juli vindt het evenement Bemmel Zingt plaats. Vanaf 12.00 uur tot 17.45 treden op verschillende podia in het centrum 14 koren op met vooral Nederlandstalige muziek.
Daarnaast is er van 12.00 - 17.00 uur een koop(jes) zondag en zijn de winkels geopend. Bij voldoende deelname is er ook een rommelmarkt. Al met al voldoende aanleiding om komend weekend naar Bemmel te komen. De ondernemers en de organisatoren heten iedereen welkom.

Bingo 8 juli vervallen

SLIJK-EWIJK - De bingo van zaterdag 8 juli komt te vervallen in het dorpshuis Beatrix in Slijk-Ewijk.

De volgende bingo zal zijn op zaterdag 5 augustus.

Piet Eeuwes wint Perigueux

LINGEWAARD - Vrijdag 23 juni werden de duiven in Perigueux om 14.00 gelost.

De duiven moesten een afstand van 842 kilometer afleggen. De eerste duif arriveerde zaterdag om 08.01 uur op het hok van P. Eeuwes. 2e. H. Cornelissen, 3e. H.M.C. de Wit, 4e. J. v. Kalkeren, 5e.H.Zweers, 6e.Th.Peters.

Postduiven De Toekomst Elst

ELST - Uitslag van Bourges ( Fr .) 591 km:

1 en 6 C. v.d. Kolk Elst, 2. W. Scheerder Elst, 3 -5-7-9 en 10 A. Rozijn Oosterhout, 4 F. Looyschelder Elden, 8. Comb.Vries en Sanders Arnhem.

Uitslag Laon ( Fr ) 307 km:

1-6 F. Looyschelder Elden, 2 en 8 M. Korthouwer Elst, 3. G. Visscher Arnhem, 4 en 7 L. Joosten Arnhem, 5 Th. Medze Elden, 9 H. Looyschelder Elden, 10 H. Burgers Elst .

Geslaagd voor diploma waterpolo

ELST - Bij de eerste uitgave van het diploma Waterpolo 1 bij de Zwemvereniging Overbetuwe (ZVO) zijn in totaal elf deelnemers geslaagd voor dit diploma.

Hoewel bij de ZVO er geen waterpolo-afdeling is, is het wel prettig om ook in het water de balvaardigheid te beheersen. De geslaagden zijn: Rik van Haeften, Sanne Huibers, Pim Hendriks, Rosalie van Hulst, Marisa de Gelder, Milou Kaandorp, Isa Maassen, Dominique Janssen, Aniek Suurmond, Stephan Willemse en Victor Willemse.

Piet Eeuwes wint Perigueux

LINGEWAARD - Vrijdag 23 juni werden de duiven in Perigueux om 14.00 gelost.

De duiven moesten een afstand van 842 kilometer afleggen. De eerste duif arriveerde zaterdag om 08.01 uur op het hok van P. Eeuwes. 2e. H. Cornelissen, 3e. H.M.C. de Wit, 4e. J. v. Kalkeren, 5e.H.Zweers, 6e.Th.Peters.

14 / 16

07-07-2017
gaat ze fijn met pensioen!
Werken is voorbij,
lekker genieten en niks meer doen!

6 juli wordt onze mooie maar vooral lieve, Maas Moll 2-jaar.

Gefeliciteerd en kusjes van: Opa Theo en Oma Nelly Giesen.

Hoera
Luuk wordt 9 juli 5 jaar
Gefeliciteerd Luuk
Kusjes
Opa's en Oma's

Hoera Gavin wordt alweer 5 jaar!

Gefeliciteerd lieverd.

Dikke kus van oma José en opa Bart.

Bart gefeliciteerd met het behalen van je diploma.

Veel succes bij je fijne collega's.

Imkerij Bloem houdt open dag

OOSTERHOUT - In het kader van de Landelijke Open Imkerijdagen houdt Imkerij Bloem zondag 9 juli open dag voor buurtbewoners en andere belangstellenden. De open dag is van 11.00-16.00 uur.

Imkerij Bloem is gevestigd aan de Oude Groenestraat 3 in Nijmegen-Noord (Oosterhout) aan de ingang van landgoed Buitenplaats Oosterhout. Het bedrijfje wordt gerund door Marion Teeuwen en Willem Verstijnen. De imkers leggen zich met hun bijen toe op de oogst van honing en het verzorgen van bestuiving bij fruit- en groentetelers in de regio. Eveneens verzorgen ze educatieve activiteiten

Naast thuisverkoop leveren ze hun honing aan diverse landwinkels in de regio. Tijdens de open dag willen ze buurtbewoners en andere belangstellenden graag informeren over het leven van de honingbij en hoe het imkeren in zijn werk gaat. Er zal ook informatie gegeven worden over wat ieder zelf kan bijdragen om de leefomstandigheden van de honingbij te verbeteren. In een glazen observatiekast kan men men een klein bijenvolkje bekijken. De imkers zullen uitleg geven over hoe een bijenvolk leeft en de taakverdeling in een bijenkast.

Op deze dag wordt de gelegenheid geboden een kijkje te nemen in een echte bijenkast waarbij te zien is hoe de honing geproduceerd wordt door deze ijverige insecten. Beschermingsmaterialen zijn aanwezig. Men kan zelf kaarsen maken van echte bijenwas. Uiteraard is er ook honing te koop. Het bezoek aan de imkerij is op eigen risico.

Marion en Willem nodigen iedereen van harte uit zondag 9 juli een bezoek te brengen aan imkerij Bloem..

Stil eerbetoon aan vergeten oorlogsslachtoffer

BETUWE - Afgelopen donderdag 20 juni plaatste Ken Hull in de berm van de Rijndijk tussen Heteren en Randwijk twee Amerikaanse vlaggetjes en een foto, ter nagedachtenis aan zijn oom Ken Hull. Een ontroerend eerbetoon aan een vergeten oorlogsheld.

Ken Hull kwam om in de nacht van 8 oktober 1944. Het was drie dagen na de beroemde gebeurtenissen op 5 oktober 1944, zoals die verfilmd zijn in de serie 'Band of Brothers'. Amerikaanse soldaten van de fameuze 'Easy Company' van de 101st Airbornedivisie leverden die dag, onder leiding van kapitein Dick Winters, een hevige strijd met twee Duitse SS compagnieën. Het monument 'kruispunt' herinnert aan die actie en aan het overlijden van William Dukeman, die daarbij dodelijk gewond raakte door granaatscherven.

Minder bekend is dat er in de dagen na 5 oktober 1944, nog hevig gevochten is om die positie. De Duitse vijand was vastbesloten om het verloren gebied te heroveren, waarbij de Amerikanen diverse gewonden en doden te betreuren hadden. Onder hen was Ken Hull. Hij liet op dat moment zijn vrouw en driejarige zoontje achter. Op internetfora zijn emotionele discussies te vinden van nabestaanden en veteranen die niet begrijpen waarom het monument aan de Rijndijk alleen herinnert aan die ene dag.

Exoduswandelaars steunen Rode Kruis

BETUWE - Op 24 juni werd de Exoduswandeltocht gehouden. Bijna 1400 wandelaars deden mee aan het evenement. De traditionele ceremonie bij het Massagraf was indrukwekkend mede vanwege het bezoek van een delegatie uit de gemeente Putten en een groep statushouders. De 11-jarige Roemer vertelde het relaas van zijn opa, die destijds, in 1944, de vlucht had meegemaakt.

Burgemeester Marianne Schuurmans legde in haar toespraak de nadruk op het leggen van de relatie tussen WO II en wat er nu in de wereld gebeurt. Vanuit dit perspectief gezien is het vanzelfsprekend, dat er een speciale band is tussen het Rode Kruis en het Exoduscomité. Iedere deelnemer aan de Exodustocht draagt er toe bij, dat een bijdrage kan worden gegeven aan deze organisatie, die destijds, maar ook nu altijd paraat is om oorlogsvluchtelingen te ondersteunen. Wederom kon de voorzitter van het Rode Kruis Arnhem, Jan Hutten, de cheque van 750 euro in ontvangst nemen. Het Exoduscomité is iedereen dankbaar voor de steun.

Lustrum Meditatie aan de Spiegelwaal

LENT - Alweer voor de vijfde keer is er op zaterdagochtend 22 en 29 juli; 5, 12, 19 en 26 augustus van 9.30 - 10.30 uur in de zomervakantie Meditatie aan de Spiegelwaal. Elke zaterdagochtend heerlijk een uurtje mediteren en mindful bewegen aan de Spiegelwaal in Lent om lichaam, geest en hart te openen.

Een frisse start van de ochtend in de buitenlucht waarbij alle zintuigen worden wakker gemaakt. Dit is een aanrader voor ervaren meditatie-beoefenaars, maar zeker ook voor mensen die niet eerder gemediteerd hebben en die op een laagdrempelige manier wel eens willen ervaren hoe dat is. Iedereen is van harte welkom!

Olga Jans en Ine Albers, ervaren in het geven van onder andere mindfulness/meditatie, begeleiden dit meditatie uurtje. Meditatie aan de Spiegelwaal is gratis, maar donaties zijn welkom. De opbrengst ervan gaat naar Giro 555 Hongersnood Afrika. En…voor de liefhebbers, om ons lustrum een extra tintje te geven zijn we bezig met het inplannen van een extra aansluitende sacred dance activiteit van 30 minuten tijdens één of meerdere ochtenden.

Meer informatie staat op www.oudersenbalans.nl en www.mediterenisteleren.webklik.nl.