GN Lingewaard

4 september 2019

GN Lingewaard 4 september 2019


Voorlichting over veiligheid voor senioren

LINGEWAARD - ‘Voor wie doet u de deur open’? De politie Rivierenland West organiseert in samenwerking met de gemeente Lingewaard, KBO/SAB en Stichting Welzijn Lingewaard een voorlichtingsbijeenkomst over veiligheid voor senioren.

Tijdens deze bijeenkomst worden waargebeurde situaties nagespeeld en besproken. Teejaater PAN verleent hiervoor haar medewerking. "Wilt u weten hoe u uw eigen veiligheid kunt verbeteren? Kom dan naar de bijeenkomst op donderdag 26 september van 14.00 – 16.30 uur (inloop vanaf 13.30 uur) in cultureel centrum De Kinkel aan de Van Ambestraat 1 in Bemmel. Komt u ook? Meldt u dan even aan voor 20 september. Geef daarbij aan met hoeveel personen u komt. Aanmelden kan telefonisch bij SWL Meldpunt, 088 255 25 55 of door een mail te sturen naar: meldpunt@swlingewaard.nl."

Inspraakavond over vergroening dorpskern Doornenburg

DOORNENBURG - Veel Doornenburgers vinden dat meer groen in de dorpskern het leefklimaat ten goede zou komen. Themagroep leefomgeving van werkgroep Doornenburg heeft verscheidene plannen verzameld waarin ideeën en voorstellen over vergroening van de dorpskern verwerkt zijn.

Maar uiteraard is het belangrijkste punt hoe de Doornenburgers zelf daarover denken, de stem van zoveel mogelijk inwoners moet bij de plannenmakerij van doorslaggevende betekenis zijn.

Daarom organiseert werkgroep Doornenburg een inloopavond over de vergroening van de dorpskern op 28 oktober om 20 00 uur in het ontmoetingscentrum Doornenburg. "Op deze avond willen we niet alleen bovengenoemde plannen presenteren, maar vooral ook willen we graag al uw ideeën, suggesties en plannen horen over hoe een wat groener dorpshart in Doornenburg er uit zou moeten zien. Wij nodigen alle geïnteresseerden van harte uit om op 28 oktober met elkaar en met ons in gesprek te gaan. Dan kunnen we samen een mooi plan maken", aldus luidt de uitnodiging van de Werkgroep Doornenburg, themagroep

Stichting dierenvoedselbank DBD ook in de gemeente Lingewaard

LINGEWAARD - "Wij zijn begonnen onder Stichting Uit De Brand. En sinds 17 januari 2019 een zelfstandige stichting met de naam 'Stichting Dierenvoedselbank DBD' (De Blije Dieren). We zijn begonnen in Delft en zitten nu al anderhalf jaar in Dieren."

Na het opheffen van Stichting Dierenvoedselbank midden-Gelderland van Marco Dierckx, waar helaas nog steeds voer wordt gebracht, zijn wij in deze leegte gesprongen. Alle cliënten van de heer Dierckx vielen hierdoor in een diep gat dat niet te overzien was. En sommige cliënten belden ons huilend op met de vraag van: hoe nu verder? Hierdoor zijn wij dus in één klap heel erg gegroeid, wat niet echt de bedoeling was. Maar wat wij met liefde voor dieren doen."

Wij hebben nu negen uitgiftepunten te weten: Arnhem wijk Elderveld, Zevenaar, Dieren, Doetinchem, Huissen, Doornenburg, Den Haag, Rheden en Velp. De plaatsen in Gelderland op Dieren na zijn cliënten, die uit het niets een brief kregen dat ze niets meer kregen en hun dierenvoedselbank was gestopt. U snapt dus dat de nood voor hulp groot is. Zo ook de vraag naar sponsoren en donateurs om een ieder te kunnen helpen.

Oprichters van de stichting Dierenvoedselbank DBD zijn mevrouw Mo Mansveld & mevrouw Diana Kersbergen die alles runnen en coördineren vanuit het huis van Mo. Wij werken momenteel samen met twintig vrijwilligers. Die ook uit liefde voor de dieren ervoor proberen te zorgen dat iedereen geholpen wordt.

Tevens zijn wij ook in het bezit van een ANBI-status. En zijn wij een non-profit vrijwilligersorganisatie. Meer informatie over ons kunt u vinden op onze facebookpagina, en op https://www.facebook.com/Dierenvb.DBD en https://dierenvoedselbank-dbd.webnode.nl

Donaties zijn altijd welkom en helpen de minima. Deze kunt u overmaken op rekening: NL08BUNQ2035149452 t.a.v: St Dierenvoedselbank. U kunt ons bereiken via onze facebook pagina, website en e-mail: dierenvoedselbankdbd@gmail.com."

Jeugdtoernooi HV Huissen

Actiefoto van jeugdtoernooi 2017 (foto: Karin Sluiter)

HUISSEN - Zondag 08 september is het toernooi is voor de F-jeugd tot en met de B-jeugd (6 - 16 jaar).

Het toernooi begint om 10.00 uur en duurt tot 16.00 uur. Aan dit toernooi nemen 35 teams deel uit Angeren, Blerick, Arnhem, Loo/ Groessen, Nijmegen, Varsseveld, Zevenaar, Wijchen en Huissen. Iedereen is welkom om de teams aan te komen moedigen.

Inspraakavond over vergroening dorpskern Doornenburg

DOORNENBURG - Veel Doornenburgers vinden dat meer groen in de dorpskern het leefklimaat ten goede zou komen. Themagroep leefomgeving van werkgroep Doornenburg heeft verscheidene plannen verzameld waarin ideeën en voorstellen over vergroening van de dorpskern verwerkt zijn. Maar uiteraard is het belangrijkste punt hoe de Doornenburgers zelf daarover denken, de stem van zoveel mogelijk inwoners moet bij de plannenmakerij van doorslaggevende betekenis zijn.

Daarom organiseert werkgroep Doornenburg een inloopavond over de vergroening van de dorpskern op 28 oktober om 20 00 uur in het ontmoetingscentrum Doornenburg. "Op deze avond willen we niet alleen bovengenoemde plannen presenteren, maar vooral ook willen we graag al uw ideeën, suggesties en plannen horen over hoe een wat groener dorpshart in Doornenburg er uit zou moeten zien. Wij nodigen alle geïnteresseerden van harte uit om op 28 oktober met elkaar en met ons in gesprek te gaan. Dan kunnen we samen een mooi plan maken", aldus luidt de uitnodiging van de Werkgroep Doornenburg, themagroep leefomgeving

Lingewaard inspireert met voorstelling Dag Mama

De spelersgroep met hun oma. (foto: Jorgen Caris)

BEMMEL - Op 14 oktober komt de voorstelling Dag Mama naar de gemeente; de veelgeprezen muziek theatervoorstelling over omgaan met dementie.

De voorstelling gaat over een vrouw, die zichzelf aan het verliezen is. Met de brandende vraag voor dochter hoe daarmee om te gaan. Het stuk speelt zich af in de nieuwe leefomgeving van moeder: haar kamertje in het verpleeghuis. Hier moeten de werelden van moeder, dochter en zorgprofessional samenkomen. Dit blijkt niet eenvoudig.

De makers van de voorstelling zijn (gepromoveerde) ouderenpsychologen, artiesten en voormalig mantelzorgers. Ze delen de mooiste inzichten en handvatten om het béste te kunnen geven, zodat het leven met dementie zoveel mogelijk een gelukkig leven kan zijn. Voor iedereen.

Dag Mama geniet bekendheid in Nederland en België, met reportages door onder andere de NPO-programma’s Nieuwsuur, Landinwaarts en Tijd voor Max. In november 2018 verscheen het boek bij Dag Mama in de bestsellerlijsten: ‘Jij bent toch mijn dochter?’ Meer informatie over de voorstelling en het boek staat op http://oudwordenmetzorg.nl.

De voorstelling vindt plaats op 14 oktober om 19.00 uur in de Theaterkerk in Bemmel (inloop om 18.00 uur).

Kaarten á tien euro, (inclusief kop koffie in de pauze!) zijn vanaf 2 september verkrijgbaar via: www.theaterkerkbemmel.nl. De gemeente Lingewaard, MGZ Lingewaard, Rabobank Lingewaard, vereniging Vrijwillige Palliatieve Terminale Zorg, de Rooms Katholieke parochie Over-Betuwe en de Protestantse Kerk Huissen.

Training 'Ontspanning & zelfzorg voor mantelzorgers'

BEMMEL - Mantelzorgers kunnen de neiging hebben om zichzelf weg te cijferen. Daardoor voelen ze zich niet altijd goed in hun vel zitten. Wanneer je structureel voor iemand anders zorgt, is het juist belangrijk voldoende aandacht aan jezelf te besteden en goed voor jezelf te zorgen!

Het gaat zelfs een stapje verder: pas wanneer je je gezond en in evenwicht voelt, kun je echt goed voor iemand zorgen. Als mantelzorger neem je soms meer hooi op je vork dan je aankunt. Soms lijkt het erop dat je door bepaalde omstandigheden niet anders kunt of ben je niet bewust dat er een grens overschreden is. Dit kan leiden tot overbelasting. Wil je als mantelzorger goed voor jezelf zorgen, dan is het belangrijk de balans tussen draagkracht en draaglast in evenwicht te houden.

In een training van vijf bijeenkomsten staat centraal hoe je als mantelzorger goed voor jezelf kunt zorgen. Thema’s die in de training aan bod komen zijn: zelfzorg, energiebalans, grenzen stellen, opkomen voor je zelf, omgaan met druk en je zorgen. Praktische oefeningen staan centraal tijdens de avonden.

Cursusleiders zijn: Mantelzorgconsulent Monique Ritzen en Yogadocent Kirsten van Ingen

De cursus is op 9, 23 oktober 6, 20 november en 11 december steeds van 19.15 - 21.15 uur aan de Cuperstraat 9 in Bemmel. Kosten: 10,00 euro. Voor informatie en opgave: Monique Ritzen, SWL mantelzorgconsulent, 06 22933258 of email: m.ritzen@swlingewaard.nl.

Menu 'Bemmels afhaalpunt'

BEMMEL - Op maandag 9 september kunnen inwoners van heel Lingewaard tussen 17.00 en 17.30 uur het volgende menu afhalen: vis met mosterdsaus, wortelen met aardappelpuree en chocoladevla.

Deze maaltijd kost vier euro en wordt bereid door een enthousiaste groep vrijwilligers. Het afhaaladres is Cuperstraat 9 in Bemmel. Gevraagd wordt zelf drie afsluitbare bakjes mee te brengen!

"Wilt u ook genieten van zo’n heerlijke verse maaltijd dan moet u zich wel van te voren even inschrijven via het SWL Meldpunt. Er is namelijk maar een beperkte hoeveelheid menu’s beschikbaar. Inschrijven kan op maandag - donderdag tussen 10.00 en 16.00 uur via 088 2552555."

Het ‘Bemmels afhaalpunt’ is een initiatief van buurtbewoners in samenwerking met SWL. Voor meer informatie kan men contact opnemen met Wil van den Hurk (088 2552550). Het maandmenu staat op www.swlingewaard.nl onder 'Activiteiten'.

Vrijwillgers gezocht voor kledingbeurs

BEMMEL - "Voor onze tweedehands kinderkleding- en speelgoedbeurs in Bemmel op zaterdag 21 september zijn wij op zoek naar nieuwe vrijwilligers."

Op de kinderkleding- en speelgoedbeurs wordt goede en betaalbare tweedehands (merk)kleding en speelgoed voor de verkoop aangeboden. Een deel van de opbrengst en de overgebleven artikelen gaat naar goede doelen.

"Om alles goed te kunnen laten verlopen voor, tijdens en na de beurs zijn wij op zoek naar nieuwe vrijwilligers. Lijkt het jou gezellig en leuk om ons een aantal dagdelen te komen helpen dan ben je van harte welkom. Bovendien profiteer je als vrijwilliger natuurlijk van een aantal voordelen. Voor meer informatie kun je bellen met Sandra Kuster 06 10201556. Je kunt ook een mail sturen naar kinderkledingbeursbemmel@gmail.com. Op onze site staat ook informatie voor vrijwilligers, verkopers en kopers vermeld, zie www.kinderkledingbeursbemmel.nl."

Onveilige dijk moet het doen met pappen en nat houden

Het college wil minimale aanpassingen doen. Zoals bestaande markeringen opfrissen en bermgaten opvullen. (foto: Sjaak Veldkamp)

ANGEREN/DOORNENBURG - Het gevoel van een onveilige dijk blijft de gemeente achtervolgen. Er lijkt een beeld te ontstaan van pappen en nat houden. Had het college begin dit jaar de raad geïnformeerd om de voorgenomen aanleg van fietsstroken uit te stellen tot 2022, nu heeft wethouder Joan Sluiter toch maatregelen moeten nemen om de 'zichtbaarheid van de weg' van het dijkvak Angeren en Doornenburg tot aan de Pannerdenseweg te verbeteren.

Wederom heeft de wethouder de raad schriftelijk moeten informeren. Aanleiding zijn klachten van weggebruikers en bewoners. "Wij hebben klachten ontvangen over de zichtbaarheid van de weg op de dijk. Met name het verloop van het tracé zou niet overal goed zichtbaar zijn. Bewoners verzochten daarom asbelijning aan te brengen."

Een verkeersdeskundig onderzoek moest er aan te pas komen. Geen extra belijning aanbrengen kreeg de wethouder het advies. "Dit past niet bij het type weg. Bovendien kan een goede asmarkering hogere snelheden uitlokken." Er is wel gekeken naar een alternatief om te waarschuwen voor scherpe bochten. Om de verkeerssituatie in algemene zin te verbeteren, schrijft Johan Sluiter. Verkeersborden en nog meer schrikhekken. Daarnaast wordt de bestaande markering verfrist en bermgaten opgevuld.

De gemeenteraad heeft in 2016 al aandacht gevraagd voor de dijken. Begin dit jaar heeft D66 zich druk gemaakt toen het college besloot om de aanleg van fietsstroken uit te stellen tot de dijkverzwaring vanaf 2022. En niet samen met de raad te zoeken naar tijdelijke oplossingen voor de veiligheid, zo kreeg wethouder Sluiter het verwijt. Tot die tijd zijn fietsers kennelijk vogelvrij op de dijken, zo liet fractievoorzitter Léon Dekkers fijntjes weten.

Vrijwillgers gezocht voor kledingbeurs

BEMMEL - "Voor onze tweedehands kinderkleding- en speelgoedbeurs in Bemmel op zaterdag 21 september zijn wij op zoek naar nieuwe vrijwilligers."

Op de kinderkleding- en speelgoedbeurs wordt goede en betaalbare tweedehands (merk)kleding en speelgoed voor de verkoop aangeboden. Een deel van de opbrengst en de overgebleven artikelen gaat naar goede doelen.

"Om alles goed te kunnen laten verlopen voor, tijdens en na de beurs zijn wij op zoek naar nieuwe vrijwilligers. Lijkt het jou gezellig en leuk om ons een aantal dagdelen te komen helpen dan ben je van harte welkom. Bovendien profiteer je als vrijwilliger natuurlijk van een aantal voordelen. Voor meer informatie kun je bellen met Sandra Kuster 06 10201556. Je kunt ook een mail sturen naar kinderkledingbeursbemmel@gmail.com. Op onze site staat ook informatie voor vrijwilligers, verkopers en kopers vermeld, zie www.kinderkledingbeursbemmel.nl."

Ingezonden brief

Exodus nodigt Duitsers uit bij herdenking bombardement op Huissen 2 oktober 1944

In september 2018 las ik dit verhaal bij monde van de heer Van Hemmen voorzitter van Exodus. Ik schrok van dit verhaal temeer er gesteld werd dat Duitse deelname aan zulk een gebeurtenis bij de burger, lees Huissenaren, dit sentiment niet zou leven. Intussen heb ik dit met leeftijdgenoten, maar ook met vele jongeren, dit voornemen ter discussie gebracht.

Je zult maar drie jaar zijn en je moeder verliezen tijdens dit bombardement. Je moeder die je de rest van je leven zo heb gemist. Of weten via het verhaal van je vader dat je nog een zusje had die in de armen van je vader gestorven is op 2 oktober 1944. Of wetende wat dit gebeuren bij je ouders en hun kinderen teweeg heeft gebracht en nog steeds de naweeën hiervan met zich meedragen. Zo zijn er nog vele dramatische verhalen op te tekenen over de zwartste dag van Huissen 2 oktober 1944.

Daarom heb ik een brief geschreven naar alle leden, die zitting hebben in dit comitè, te weten Exodus, Stinase, Gedenkpark, de Gilden, Historische Kring en de Ondernemersvereniging allen uit Huissen en ook de Gemeente Lingewaard, met het verzoek om af te zien van het boven omschreven voornemen en hieraan geen medewerking te verlenen. Er zijn genoeg andere herdenkingen te vinden om daarbij Duitsers uit te nodigen. Alleen de Historische Kring heeft laten weten hier geen medewerking aan te verlenen. Dus de rest zwijgt en stemt toe. Wellicht personen die tien vijftien jaar na de oorlog zijn geboren? En zich niet in kunnen denken wat dit met mensen kan doen, die dit bombardement bewust of onbewust hebben meegemaakt. Tegenwoordig spreekt men bij kinderen die dit soort ervaringen hebben meegemaakt over een oorlogstrauma.

Voor de bijna twee honderd slachtoffers, die in het massagraf begraven liggen, zou het respectloos en voor de mensen die daar, ieder met zijn eigen verdriet op 2 oktober aanstaande bij deze herdenking aanwezig zijn, kwetsend zijn om te worden geconfronteerd in toespraak of andere wijze dat Duitsers zijn uitgenodigd bij deze herdenking. Natuurlijk iedereen mag bij deze herdenking aanwezig zijn, maar om Duitsers daar specifiek bij uit te nodigen op deze wel zeer gevoelige dag. Wij noemen de geallieerden, zij die dit bombardement uit voerden, ondanks de vele onschuldige slachtoffers die hierbij gevallen zijn, onze bevrijders. Zij en de slachtoffers hebben ons de vrijheid gebracht waarin wij nu leven. In Duitsland heeft men het daar en tegen nog steeds over de vijand en wordt de bevrijding nog steeds, 75 jaar na dato, op geen enkele wijze gevierd. Ook de jongere generatie in Duitsland is het tot op heden niet gelukt een Nationale Bevrijdingsdag te verwezenlijken. Hoe triest.

Wielly van Onna geboren 11-02-1941 in Huissen.

Ik heb dit bombardement onbewust meegemaakt, maar toch.

Van 5 tot en met 11 september

HET HUIDIGE STERRENBEELD IS MAAGD. Op sociaal vlak kan de maagd nogal eenkennig zijn. Ze gaan het liefste om met mensen waarin ze zichzelf herkennen. Dat geeft een band! Veel tijd voor vrienden hebben ze vaak niet omdat ze zo hard werken. In de liefde zijn ze weliswaar niet hartelijk, maar wel heel trouw en uiterst behulpzaam. Als ze iets voor der ander kunnen betekenen, dan doen ze dat graag.

RAM van 21 maart t/m 20 april
Op vrijdag de 6e kunnen ze last hebben van grote tenen. Ze zijn in ieder geval snel geïrriteerd. Maar neem hun felle reacties niet al te persoonlijk op. Aanstaande zondag zijn ze al weer in een 'gezellig' humeur. Maandag gaan ze met veel energie weer aan het werk. Hun motivatie is dan erg groot.

STIER van 21 april t/m 21 mei
Aanstaande vrijdag maak jij je zorgen. Dat jouw omgeving dat niet begrijpt vind je eigenlijk niet acceptabel. In het komende weekend is je verlangen naar een diepe band met de ander enorm groot. Dat die ander daarvoor terug deinst vind je raar. Probeer de ander toch wat meer ruimt te geven.

TWEELINGEN van 22 mei t/m 21 juni
Op donderdag maak je graag vaste afspraken met de ander. Maar als op vrijdag blijkt dat die ander zich daar niet aan houdt, is wat jou betreft het huis te klein. In het weekend neem je dan ook afstand om hierover na te denken. Maandag is een heel actieve dag maar werkt niet iedereen hieraan mee.

KREEFT van 22 juni t/m22 juli
Op vrijdag zit alles een beetje tegen. En dat terwijl jij vooral probeert de moed erin te houden. Voor echte vooruitgang moet je in het komende weekend zijn. Alhoewel je op zondag ook geconfronteerd wordt met een domper. Maandag wil jij in gesprek de diepte in maar houdt iedereen het oppervlakkig.

LEEUW van 23 juli t/m 22 augustus
Vrijdag is een hele goede dag om bepaalde projecten of klussen af te ronden. Je kijkt er met tevredenheid op terug. In het weekend heb jij de neiging om je ego flink op te blazen. Dat is echter helemaal niet nodig. Op dinsdag weet je even niet meer wat jouw prioriteiten zijn. Best lastig!

MAAGD van 23 augustus t/m 21 september
Aanstaande donderdag ben jij heel perfectionistisch bezig. Maar dat gaat helaas teniet doordat je het op vrijdag veel te druk hebt. Reserveer het weekend voor ontspanning. Je hebt dat dan écht nodig! Volgende week maandag krijg je te maken met technische problemen die jij resoluut oplost.

WEEGSCHAAL van 22 september t/m 22 oktober
Vrijdag is een dag met wat kleine tegenvallers. Laat je daar niet door ontmoedigen en help jezelf over de teleurstelling heen. In het weekend worstel je met je behoefte aan vrijheid aan de ene kant en je drang naar een hechte verbinding aan de andere kant. Wat zou je zeggen van een tweesporen beleid?

SCHORPIOEN van 23 oktober t/m 21 november
Vrijdag zit je eventjes in een emotionele dip. Het feit dat je voor het weekend leuke dingen gepland hebt helpt je daar overheen. Een bepaalde relatie (dat kan ook een vriendschap zijn) bereikt een nieuw hoogtepunt. Op maandag combineer je goed overleg en veel werklust op een goede manier.

BOOGSCHUTTER van 22 november t/m 21 december
Op vrijdag heb je de neiging om veel teveel woorden te gebruiken. Dat werkt erg verwarrend. En als daar ook nog eens allerlei emoties bij spelen, is de kluwen onontwarbaar. Op zondag loop je het gevaar dat je allerlei ongevraagde adviezen geeft. Helaas zit daar helemaal niemand op te wachten.

STEENBOK van 22 december t/m 19 januari
Aan het einde van deze (werk-)week laat je weer eens zien hoe goed jij kunt organiseren. En daarbij neem je de tijd om met iedere betrokkene te overleggen. Met engelengeduld leg je alles uit en dat wordt heel erg gewaardeerd. Maandag ben je energiek bezig met een totaal nieuw project.

WATERMAN van 20 januari t/m 17 februari
Donderdag voer jij een belangrijk gesprek waarin je zaken bespreekt die zorgen voor vooruitgang. Op vrijdag laat je zien wat jouw kwaliteiten zijn. Men is één en al lof hierover. In het weekend wijs je iemand de weg die in een relatie helemaal vastgelopen is. Maandag is vooral een rommelige dag.

VISSEN van 18 februari t/m 20 maart
Op vrijdag spreken gevoel en verstand elkaar tegen. Het is goed om te kijken wat voor jou persoonlijk het beste is. In het weekend stelt men moeilijke vragen. Pieker daar niet teveel over en leg de bal bij de ander. Op en rond volgende week dinsdag probeert iemand jou te intimideren. Trap er niet in!

Open Monumentendagen bij Mea Vota

Mea Vota. (foto: Mea Vota)

HUISSEN - Op 14 en 15 september zijn de landelijke Open Monumentendagen. Bij Mea Vota in Huissen exposeren dan de leden van de KWA, de werkplaats van kunstzinnige ontwikkeling uit Arnhem, in de monumentale druivenkassen en in het tuinbouwmuseum.

Vrije-tijd kunstenaars werken onder professionele begeleiding aan ontplooiing van hun creativiteit met hout, klei of metaal en stellen nu dus hun kunstwerken tentoon. Gedurende het hele weekend zijn de kassen van Mea Vota én het museum gratis te bezichtigen. De druiven worden al een paar weken geoogst en zijn volop te koop. Net als de witte, rode en rosé wijn die de vrijwilligers al jaren zelf maken van hun eigen druiven.

De openingstijden van Mea Vota zijn op zaterdag 14 en zondag 15 september van 11.00 tot 17.00 uur. Het complex ligt aan Boskoopglorie 33 in Huissen.

Wolken

Wolken. (foto: Sandra Bak)

LINGEWAARD - Vanuit mijn luie campingstoel keek ik tijdens mijn vakantie naar de bijzondere wolken die kwamen overdrijven. Soms komt daar iets voorbij dat je niet alle dagen ziet: altocumulus lenticularis-wolken. Dit klinkt als een toverspeuk van Harry Potter maar het is de Latijnse benaming bedacht in de 18e eeuw.

Altocumulus gaat over de hoogte van de wolk, wolken worden namelijk ingedeeld in vier soorten. Zo heb je de hoge wolken die cirrus genoemd worden, de middelhoge wolken van 2 tot 6 km de alto, lage wolken die onder de 2 km zitten (de stratus) waaronder ook mist en als laatste de verticale wolken: stapelwolken oftewel de cumulus. En zo vormen de samengevoegde namen de naam alto- (middelhoog) en cumulus (stapel) tezamen.

Wolken kunnen ook nog later gevormd worden. Zo worden wolken die op hoogte tegen een berg aankomen, onder invloed van een flinke wind gedwongen om op te stijgen. Aan de andere zijde van de berg komen ze dan weer omlaag en vormen lensvormige wolken. Deze lenswolk blijft een tijdje hangen achter de berg en zo komt er telkens een laagje lensvormige wolk bovenop: de lenticularis-wolk. Deze wolken zijn wel eens aangezien voor ufo’s wat wel te verklaren is door hun opmerkelijke vorm. En als dan de zon er nog op schijnt krijg je dit plaatje van een foto. Dat is pas genieten vanuit je luie stoel!

Sandra Bak namens Stichting Lingewaard Natuurlijk.

Expo 'Huissen getroffen'

Gemobiliseerde mannen in Huissen. (foto: HKH)

HUISSEN - Zondag 8 september om 14.00 uur zal wethouder Theo Janssen in stadsmuseum Hof van Hessen de tentoonstelling 'Huissen getroffen, sprekende voorwerkpen uit de periode 1940-1945' openen.

Een met bloed besmeurde identiteitskaart, een wierookvat wat na bijna 75 jaar terugkeerde, een lapje stof met een bijzonder verhaal, verstopte weckflessen enz. Originele voorwerpen uit de oorlogsjaren met allemaal een eigen, soms onthutsend verhaal.

Korte fragmenten uit interviews met ooggetuigen geven een indringend beeld van wat Huissenaren meemaakten. Er zijn foto’s van mannen, die in Huissen gemobiliseerd waren. Zeldzame opnames van Huissenaren op het moment van evacuatie, luchtfoto’s van het gebombardeerde Huissen. Ook zijn er originele documenten te zien, zoals het aantekenboekje van blokhoofd Eef Hoedt.

Behalve de bombardementen van 1943 en 1944 en de evacuatie van Huissen, ook aandacht voor Huissense helden; zo sneuvelden op de Grebbenberg de Huissenaren M.N. Giesen en G.H. Scholten, 22 en 24 jaar oud.

Een vijftal Huissenaren kreeg na de oorlog van de Franse regering het Croix de la Guerre. Ze waren in de oorlog actief betrokken bij de hulp aan Franse krijgsgevangen. Eef Hoedt, blokhoofd, heeft na het bombardement van 2 oktober veel overledenen uit de puinhopen gehaald. Het aantekenboekje, dat hij bijhield is ook te zien. Hoedt kwam tijdens de evacuatietocht om het leven.

Deze unieke tentoonstelling is vanaf 8 september tot en met 15 maart 2020 te zien in Hof van Hessen, Vierrakkerstr. 39 Huissen, 026 3255058. Open behalve maandag, elke dag van 13.00 tot 16.30 uur. Vrijdag vanaf 10.00 uur.

Informatie vormselproject

BETUWE - Dit najaar wordt gestart met het vormselproject in de parochie H. Maria Magdalena. De voorbereiding op het H. Vormsel is bestemd voor leerlingen die in het eerste jaar van de middelbare school zitten.

De voorbereiding begint na de herfstvakantie en bestaat uit een gezamenlijk weekend en een aantal bijeenkomsten. De voorbereiding wordt na de toediening van het sacrament van het H. Vormsel afgesloten met een activiteit. Voor een belangrijk deel wordt gewerkt in kleine groepjes onder leiding van de leden van de werkgroep.

Ouders en vormelingen zijn welkom op de informatie-avond op woensdag 11 september van 19.00 tot 20.30 uur in Ontmoetingscentrum De Hoeksteen, Pr. Irenestraat 58, Elst. Deze avond krijgen kinderen en ouders informatie over wat het H. Vormsel inhoudt en hoe het programma van de voorbereiding in elkaar steekt. Aan het einde van de avond kan uw zoon of dochter zich inschrijven voor deelname aan de voorbereiding. Later tijdens de voorbereiding maken de kinderen zelf een definitieve keuze om het sacrament van het H. Vormsel te ontvangen.

Aanmelding kan via het secretariaat van parochie H. Maria Magdalena, 0481 451371 (maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot 16.00 uur) of via een e-mail aan: secretariaat@rkparochiemariamagdalena.nl, tot uiterlijk donderdag 5 september.

Feestelijke opening Haalders Bos met diverse activiteiten!

HAALDEREN – Aankomende zondag 8 september zal na maanden werk het Haalders bos officieel geopend worden door wethouders Helga Witjes en Johan Sluiter. Het Haalders bos is gelegen tussen de Ambachtstraat en de Van der Mondeweg.

In het bos zijn enkele dingen aangepast: er is een hondenveldje geplaatst en de sloot is verder uitgegraven met boomstammen die eroverheen liggen. Langs de rand van het bos liggen takken voor de vogels en als finishing touch zal de Gemeente Lingewaard nog vóór de opening de paden verharden. "Na al dit werk willen wij de opening van het bos feestelijk vieren! Wij hopen u ook te zien!"

Het programma
Om 11.30 uur zal de inloop in het bos zijn. De ingang van het bos zal aan de Van der Mondeweg zijde zijn (tegenover de Kerk). De Ambachtstraat zal tussen 9.30 – 16.00 uur afgesloten worden voor verkeer.
Om 12.00 uur zullen Helga Witjes en Johan Sluiter het bos openen door middel van het planten van een boom.
Vanaf 12.00 uur zijn er diverse activiteiten in het bos. Door het gehele bos zullen diverse kraampjes staan van verschillende lokale organisaties, verenigingen en ondernemers. Verder zal er een kunstexpositie zijn en is het Ambacht geopend. Voor zowel de jeugd als volwassenen wordt er een bootcamp gegeven (om 13.30 uur en 14.00 uur). Bovendien zal er een speurtocht en een speelkussen zijn voor de jeugd. De lokale horeca zullen diverse gezonde snacks verkopen die dag. Met de bon van de flyer is het zelfs mogelijk om voor kinderen tot en met 12 jaar een gratis ijsje te halen! Dit wordt gesponsord door Brambachtelijk.
Om 15.00 uur eindigt het.

Parochie H. Maria Magdalena

Zaterdag 7 september
Grote Kerk Elst: 18.30 u: Oecumenische Startdag/Vesper, pastoraal werkster Margreet Sanders
O.L.V. van Zeven Smarten Haalderen: 19.00 u: Eucharistieviering, F. Bomers, Herenkoor
St. Leonardus Oosterhout: 19.00 u: Eucharistieviering, pastor V. Bulthuis, Musica Nova
St. Jacobus de Meerdere Valburg: Eucharistieviering, pastoor K. Donders, Dameskoor

Zondag 8 september
St. Werenfridus Elst: 10.00 u: Eucharistieviering, F. Bomers, St. Caeciliakoor
O.L.V. ten Hemelopneming Huissen: 10.00 u: Eucharistieviering, pastoor K. Donders, Exotherm
H. Maria Geboorte Lent: 11.00 u: : Eucharistieviering, pastor V. Bulthuis, Young at Heart

Doordeweekse vieringen

Maandag
Heteren, 18.30 u. Liefkenshoek (wcv), elke maandag

Dinsdag
Huissen-Stad, 19.00 u. dagkapel, rozenkrans, elke dinsdag
Oosterhout, 09.00 u. dagkapel, 1e dinsdag v.d. maand

Woensdag
Angeren, 09.30 uur u. sacristie/kerk, 1e woensdag v.d. maand
Doornenburg , 09.30 u. kerk , 2e woensdag v.d. maand
Gendt, 09.30 u. dagkapel, 4e woensdag v.d. maand
Herveld, 19.00 u. kapel Hoge Hof, 1e woensdag v.d. maand
Huissen-Zand, 09.30 u. dagkapel , 3e woensdag v.d. maand
Lent, 19.00 u. St. Jozef, 2e woensdag v.d. maand

Donderdag
Elst, 10.30 u. Tertzio, 1e donderdag v.d. maand
Elst , 09.30 u. De Hoeksteen, 2e donderdag v.d. maand
Elst, 10.30 u. Tertzio (wcv), 3e donderdag v.d. maand
Elst , 09.30 u. De Hoeksteen, 4e donderdag v.d. maand
Elst, 09.30 u. De Hoeksteen, 5e donderdag v.d. maand

Vrijdag
Bemmel, 10.00 u. kapel Liduina,1e vrijdag v.d. maand
Valburg, 09.00 u. sacristie, rozenkrans, elke vrijdag
Valburg, 09.30 u. sacristie, elke vrijdag

Eucharistievieringen, tenzij anders vermeld (wcv)
Na de viering is er gelegenheid voor een kopje koffie of thee.

Pieter en Dorien Knuiman van Huissen naar Nieuw-Zeeland 'We wilden niet mee blijven draaien in de malle molen in Nederland'

Vele Betuwenaren zijn de afgelopen decennia naar het buitenland vertrokken. In deze rubriek tekent de Huissense journalist Hans Schmeinck hun ervaringen op. Deze week: Pieter en Dorien Knuiman. Die in 2005 vanuit Huissen naar Nieuw-Zeeland zijn geëmigreerd. En wonen in Christchurch. Inderdaad, waar onlangs bij een aanslag 51 mensen werden gedood. ,,En dan zijn er hier nog overstromingen en aardbevingen.''

Om meteen een misverstand uit de weg te nemen. De in Huissen geboren en getogen Pieter (van 1959) en Dorien (1960) hebben het erg naar de zin in Christchurch. ,,Het leven is erg ontspannen en wat vandaag niet af komt, doen we morgen. Dat is natuurlijk niet Nederlands, dus dat heeft en nog steeds kost ons moeite ons daaraan aan te passen'', aldus Dorien. ,,Al met al is het een prachtig land met alles bijna 'on our doorstep'." Ofwel, een bezoek aan strand en zee is dichtbij, net als de bergen. ,,Als we nog in Nederland hadden gewoond had ons dat uren rijden en stilstaan in vele files gekost. Ter vergelijking: vanuit ons eerste huis konden 250 km naar de westkust rijden zonder een stoplicht en/of file.''

Twee vakanties van ieder drie maanden naar Nieuw-Zeeland -in 1997 en 2001- zorgden ervoor dat het stel in 2005 daadwerkelijk emigreerde. ,,We waren onder de indruk van de relaxte manier van leven en van de prachtige natuur. We sloten het land in ons hart. Als we in Nederland waren gebleven waren we in die malle molen blijven meedraaien. We zagen hier dat het ook anders kon.''

De twee hebben geen kinderen, maar wel een hond genaamd Senna. Pieter runt 'Down Under' zijn bedrijfje 'Pete Knuiman Handyman' en Dorien is gemeentelijk adviseur. Ze leerden elkaar overigens kennen tijdens carnaval in De Valom, in 1976. In 1983 zijn ze getrouwd.

Aanslag

Dorien: ,,Natuurlijk was het niet makkelijk om alles wat je dierbaar is, achter te laten en samen weer van vooraf aan te beginnen. Je bent elkaars steun en toeverlaat, zeker in het begin. Omdat we een fantastische relatie hebben en soulmates zijn, ben je er voor elkaar als het tegenzit. Samen sterk is het allerbelangrijkste om het een succes te maken."

Wat hen daar opvalt is dat de autochtone bevolking 'het lastig vindt om verantwoordelijkheid te nemen en verantwoordelijk te zijn'. ,,Wij weten als Nederlanders niet beter, dus dat is niet altijd even makkelijk. Hoewel we sinds 2007 Nieuw-Zeelandse 'residents' zijn, zullen we nooit van nationaliteit wisselen. We zijn te trots op ons Nederlands 'zijn'.''

In maart dit jaar waren Pieter en Dorien geschokt. Bij een bloedige aanslag op twee moskeeën in Christchurch werden 51 mensen gedood. ,,Vreselijk. Gelukkig waren er geen vrienden van ons slachtoffer. Maar van collega's zijn familieleden of bekenden gewond geraakt of zelfs vermoord. Er lopen een hoop gekke mensen op deze aardbol rond. Maar goed, er zijn hier ook aardbevingen en overstromingen, dat is ook allemaal Christchurch.''


'We zijn Nieuw-Zeelandse 'residents', maar zullen nooit wisselen van nationaliteit'

Steunpunt Mantelzorg zoekt vrijwilligers voor activiteit Bemmel

LINGEWAARD - In samenwerking met mantelzorgers organiseert het SWL steunpunt mantelzorg wekelijkse middagactiviteiten voor mensen met geheugenproblemen in Bemmel en Huissen. Wat mensen nog wel kunnen en wat ze leuk vinden staat centraal tijdens deze middagen.

Elkaar ontmoeten, het gevoel hebben erbij te horen en samen bezig zijn is belangrijk voor mensen die te maken krijgen met geheugenproblemen en dementie. De groep van maximaal acht deelnemers wordt begeleid door vrijwilligers. De vrijwilligers worden ondersteund door SWL mantelzorgconsulent, Monique Ritzen. Op dit moment zoeken we nieuwe vrijwilligers voor de locatie in Bemmel. Zowel voor de deelnemers als de vrijwilligers zijn de bijeenkomsten erg plezierig, zo blikt uit volgende reacties: Deelnemer: “Ik kijk uit naar deze middagen.” Vrijwilliger: “Met weinig inspanning bezorg je mensen een groot plezier.”

Heb je affiniteit met de doelgroep, ben je geduldig, kan je goed luisteren, heb je oog voor mensen, ben je creatief en op dinsdagmiddag beschikbaar dan ben jij misschien de nieuwe vrijwilliger die we zoeken.

Voor meer informatie kan je contact opnemen met SWL mantelzorgconsulent, Monique Ritzen, 06 22933258 of via e-mail: m.ritzen@swlingewaard.nl.

Uitslagen Vliegende Post

Lossing van postduiven in Frankrijk. (foto: Rene van Zadelhoff)

HAALDEREN - Op zaterdag 24 augustus werden er 294 duiven om 08:45 gelost in Quiévrain (225 km en 12 deelnemers). Omdat het rond de middag al behoorlijk warm zou worden, hoopten de duivenliefhebbers dat de duiven die weinig ervaring hebben voor de middag thuis zouden zijn.

Helaas zijn er nog veel jonge duiven onderweg naar de hokken.

Rene van Zadelhoff 36 mee 25 pr. 1-2-4-5-6-9-10-11-12-13-20-24-28-31-32-33-34-35-37-38-42-48-55-68-74. Chris Graven 16 mee 5 pr. 3-17-18-27-63. Comb. Weijers 31 mee 20 pr. 7-14-15-16-19-36-40-43-44-46-49-52-53-54-56-59-64-65-71-72. H.J.A. Leemreise 28 mee 8 pr. 8-25-51-57-58-61-66-73. H.j. de Wijse 7 mee 1 pr. 21. Comb. Muller/de Wijse 29 mee 10 pr. 22-23-26-29-41-45-50-60-62-69. T. Tinnenbroek 22 mee 1 pr. 30. Th. Rutjes 22 mee 1 pr. 39. H. Janssen 7 mee 1 pr. 47. L. Meijberg 59 mee 2 pr. 67-70.

Fotoclub Zilvercam weer van start

HUISSEN - Nu de vakanties weer voorbij zijn, start Zilvercam op zaterdag 15 september met een nieuw seizoen.

Zilvercam is een kleine club met mensen die één keer per maand bijeen komen op de tweede zaterdag van de maand 's morgen om 10.00 uur in zalencentrum De Brink op De Zilverkamp in Huissen om hun ervaringen en kennis delen over de fotografie.

"We zijn een club met een lage drempel, de mensen die deelnemen zijn beginners of gevorderden en we proberen de beginner betere foto's te laten maken en van de gevorderden iets te leren. Dit doen we door de beelden te bespreken en gaan daarvoor ook een aantal keren naar een locatie om foto's te maken. We hebben weer een paar plekjes vrij voor nieuwe deelnemers die iets meer willen leren om betere foto's te maken. Interesse? Kom dan gewoon een keer binnen lopen om de sfeer te proeven en wie weet, u kunt ook bellen met Jaap Rotteveel op nummer 06 23516345 als u vragen hebt."

15 / 28

16 / 28

17 / 28

18 / 28

Startschot Swim to Fight Cancer Nijmegen

Enthousiaste zwemmers van Swim to Fight Cancer 2018. (foto: Jasper Ras)

NIJMEGEN - Burgemeester Bruls van Nijmegen geeft op 8 september om 13:00 uur het startschot voor Swim to Fight Cancer. Ongeveer 200 deelnemers springen de Spiegelwaal in om 3000, 1500 of 500 (jeugd) meter te zwemmen, zowel individueel als in (business) teams. Zij leveren niet alleen een sportieve prestatie, maar zij zetten zich ook in om 250 euro in te zamelen voor kankeronderzoek.

Onder de zwemmers bevinden zich prominenten zoals de Nijmeegse zanger en acteur Ron Link en de Nederlandse kickbokser Perry Ubeda. Volgens de organisatie zwemt iedereen mee vanuit een persoonlijke motivatie. “Helaas raakt kanker ons allemaal. Iedereen kent wel iemand in zijn of haar leven met kanker en dat is te veel.” Een deelnemer vorig jaar zei: “Je voelt je zo machteloos als iemand in je omgeving zo ziek is. Nu kun je tenminste iets doen.”

Het wordt een evenement met een ‘lach en een traan’ op de Lentse Warande. Deelnemers spreken van ‘het vierdaagse gevoel op het water’. Om de zwemmers voor en na hun prestatie en de supporters goed te verzorgen is er een cateringtent en staan er foodtrucks. Gerry van Campen, stadionspeaker bij NEC en programmaleider Radio/tv bij RN7, presenteert het programma samen met presentator Frans van Laarhoven. De Nijmeegse zanger Ron Link, DJ Dero en dweilorkest C’est Tout zorgen voor de muzikale noot. Voor de jeugd is er een springkussen. En Kapper ‘Zegt u het maar’ knipt ter plekke uw haar. De opbrengst is ook voor Fight Cancer.

Bezoekers wordt aangeraden met het openbaar vervoer of op de fiets te komen. Er is een fietsenstalling.

Wie verdient de Lingewaardse Vrijwilligersprijs?

LINGEWAARD - Ook dit jaar wordt er weer een Lingewaardse Vrijwilligersprijs uitgereikt. Dit keer zal de vrijwilligersprijs naar een persoon, groep of organisatie gaan, die zich het afgelopen jaar met hart en ziel heeft ingezet voor senioren in Lingewaard.

Een deskundige jury kiest uit, de naar wij hopen, vele aanmeldingen een aantal genomineerden. De genomineerden worden uitgenodigd voor het Lingewaards Vrijwilligers Gala 2019 op vrijdagavond 22 november in Providentia in Gendt. Het Gala wordt georganiseerd door de Gentenarren in samenwerking met SWL en Gemeente Lingewaard. Op deze avond zal uit de genomineerden de winnaar bekend worden gemaakt en deze zal de Lingewaardse Vrijwilligersprijs 2019 ontvangen.

De Lingewaardse Vrijwilligersprijs wordt uitgereikt aan die persoon, groep of organisatie die zich de afgelopen jaren met hart en ziel hebben ingezet voor de Lingewaardse gemeenschap, en dan specifiek voor de vrijwillige inzet voor senioren.

Criteria om als genomineerde opgegeven te worden: Men moet woonachtig zijn in de gemeente en zich inzetten binnen de gemeentegrenzen. Men mag de afgelopen vijf jaar geen vrijwilligersprijs of Koninklijke onderscheiding hebben gekregen. Het lokaal belang moet gediend worden.

"Kent u iemand of een organisatie die u wilt nomineren voor deze bijzondere waarderingsprijs voor vrijwilligers, laat het ons weten en geef de nominatie door via het SWL Meldpunt meldpunt@swlingewaard.nl of telefonisch: 088 2552555."

Protestantse Gemeente voor goed doel op boekenmarkt

(foto: Herman Joling)

HUISSEN - Komende zaterdag 7 september is de jaarlijkse boekenmarkt. "Natuurlijk zijn we als Protestantse Gemeente Huissen aanwezig. Onze kraam bevindt zich, hoe kan het ook anders, voor de oude ingang van onze kerk aan de Langestraat."

"De opbrengst van de boekenverkoop is bestemd voor een gedenkplek in de kerkzaal. Daarmee krijgt onze multifunctionele ruimte een nieuw gezicht. De kerkzaal gaat zo opnieuw ademen en doet recht aan een ruimte waar je stil kunt zijn, kunt gedenken, ontmoeten en vieren. Naar de kerk ga je voor ontmoeting rondom woord en tafel, voor gebed en zingen. De gedenkplek is daar een onderdeel van. Gedachtenis nodigt uit om een beweging te maken: de verbinding tussen hemel en aarde, tussen verdriet en hoop, dood en leven.

Om het goede doel te steunen kunt u ook boeken die u toch niet meer leest bij ons inleveren ten behoeve van de verkoop. We verzamelen boeken tot en met vrijdag 6 september. Inleveren kan tijdens de vrijdagmiddaginloop in de kerk. Tussen 14 en 16 uur. Je bent dan ook welkom om een kopje koffie en/of thee te komen drinken."

Kerkdienst Protestantse Gemeente Huissen, zondag 8 september, 10 uur. Voorganger ds. Jan ter Avest, Rheden.

Oud papier Haalderen

HAALDEREN - Vrijdag wordt het oud papier weer opgehaald in Haalderen.

Gevraagd wordt om het oud papier in gesloten dozen voor 17.45 uur aan de straat te zetten. "Namens de kinderen van basisschool De Wieling: bedankt."

Trots! (3)

Opbrengst opruimactie. (foto: Jos Reintjens)

LINGEWAARD - Afgelopen donderdagavond 22 augustus zijn we als ZWAB weer gaan opruimen. Tot onze verbazing maar zeker ook blijdschap, stonden er vijftien mensen paraat om te helpen opruimen.

Omdat de groep lekker groot was konden we ook een groter gebied schoonmaken. Langs de Herckenrathweg tot aan de verkeerslichten. Anderen gingen naar het OBC, weer anderen namen de dorpskern onder handen. Het blijft verbijsterend hoeveel en welk afval we tegen zijn gekomen. Plastic bekers uit en onder struiken gevist tot aan grote kartonnen dozen. Lege bierflesjes, papier, bonnetjes van de geldautomaat. Ook bij de school lag heel veel troep. Nu de scholen zijn begonnen is dat merkbaar op de fietsroutes die de leerlingen nemen, veel lege blikjes zomaar achteloos weggeworpen in struiken. Dat is toch niet nodig, denk eens aan de natuur, de dieren die last hebben van achteloos weggegooide elastieken. Waarom op de grond gooien? Gooi in een prullenbak. De jonge vogels in het voorjaar zullen je dankbaar zijn, dat zij geen elastiek meer in hun buikjes krijgen.

"We zijn uitgerust door de gemeente met materialen, echter het is te weinig gebleken. Als onze groep blijft groeien, komen we spullen tekort. De gemeente is al door ons benaderd met de vraag over uitbreiding van spullen voor de volgende actie op 21 september.

Als je tijd en zin hebt om te komen helpen, kom 21 september om 09.45 uur naar de Theaterkerk in Bemmel om op te ruimen tussen 10.00 en 12.00 uur. We zijn herkenbaar aan de blauwe hesjes met de tekst Gemeente Lingewaard erop."

Veel derby's in het Betuwse amateurvoetbal Een seizoen om van te smullen

Ook dit seizoen weer de derby tussen De Bataven en RKHVV, zij het een treetje lager in de eerste klasse. Al op zaterdag 21 september is de eerste 'burenruzie'.(foto: rkhvv.nl)

Tekst: Hans Schmeinck

Okay, treurnis bij RKHVV, De Bataven en Sc Bemmel. Bij de eerste twee vanwege degradatie uit de hoofdklasse. De derde miste juist promotie naar die klasse. Maar daarom zijn er komend seizoen maar liefst wel zes Lingewaardse derby's in de eerste klasse. Een unicum. Ook in de lagere regionen veel voetbalkrakers tussen Betuwse clubs.

Het seizoen in het amateurvoetbal is afgelopen weekend officieel begonnen met wedstrijden in het bekertoernooi. Maar juist de competitie die in het weekend van 21 en 22 september begint is waar reikhalzend naar uit wordt gekeken. De jaargang 2019-2020 is er een om van te smullen voor de neutrale voetballiefhebber als ook voor de fanatieke clubvolger. Pak de agenda er maar bij en blok (een aantal van) de data die hierna volgen.Om maar meteen te beginnen met de eerste klasse; de eerste clash is al in de eerste speelronde! De Bataven-RKHVV namelijk, op zaterdag 21 september wordt om 19.30 uur afgetrapt in Gendt, de return in Huissen is zondag 2 februari 2020. Al zal deze hoogstwaarschijnlijk op zaterdagavond worden gespeeld. Net als De Bataven-Sc Bemmel op 12 oktober (return 29 maart) en Sc Bemmel-RKHVV op 7 december. De return daarvan staat gepland op de laatste speeldag, zondag 24 mei, en zal wellicht ook daadwerkelijk op die datum plaatsvinden.


Struikelen

In de lagere klassen ook veel Betuwse voetbalderby's, zoals in 4D met Sv Angeren, het Doornenburgse GVA en Jonge Kracht uit Huissen. De eerste burenruzie staat 'pas' op zondag 1 december op de rol; Angeren-GVA (return: 5 april), op 15 december Angeren-Jonge Kracht (return: 22 maart) en 26 januari Jonge Kracht-GVA (return: 19 april).

In de derde klasse (D) is het aantal Betuwse derby's gereduceerd, omdat RKSV Driel -tegen haar zin – is ingedeeld in een andere (westelijke) klasse. Dus in 3D 'alleen' nog maar HAVO versus DVOL, op 20 oktober in Haalderen en 16 februari. Driel wacht overigens wel de confrontaties met de Arnhemse buren Arnhemse Boys en Eldenia en -iets verder – VDZ en SML.

In 5D strijden SDOO en SVHA om de Betuwse eer, eerst op zondag 6 oktober in Herveld en daarna op 2 februari in Heteren. Al zullen die duels hoogstwaarschijnlijk op de zaterdagavond ervoor plaatsvinden. De overige twee clubs in het Betuwse zondagvoetbal, Spero uit Elst (tweede klasse I) en OSC uit Oosterhout (4E), komen niet uit tegen verenigingen uit de gemeenten Lingewaard of Overbetuwe.

[kader]

Zaterdag: Betuwse 4B

In het zaterdagvoetbal is de vierde klasse B sterk Betuws gekleurd met de clubs Dodewaard, Elistha uit Elst, EMM Randwijk en Sc Valburg. Schrijf maar mee: Dodewaard-Valburg op 28 september (return: 4 april), Elistha-Valburg op 19 oktober (8 februari), Valburg-EMM op 9 november (14 maart), Dodewaard-Elistha op 30 november (16 mei), Dodewaard-EMM op 14 december (21 maart) en EMM-Elistha op 25 januari (28 maart).

De vijfde club in het Betuwse zaterdagvoetbal is Excelsior Zetten en dat handhaafde zich vorig seizoen knap in de derde klasse. Maar mist daardoor wel alle derby's.

Start inschrijving Kinderdorp Bemmel

Het voltallige bestuur van Kinderdorp Bemmel.

BEMMEL - Kinderdorp Bemmel viert dit jaar het 10-jarig jubileum, vandaar dat het dit jaar een nog grootser en feestelijker evenement zal zijn dan voorheen! In de herfstvakantie wordt vanaf maandag 14 - vrijdag 18 oktober Kinderdorp Bemmel georganiseerd met als thema ‘the best of 10’ waar alle thema’s van voorgaande edities in terugkomen.

Op het grasveld naast De Veldschuur aan de Sportlaan zal ons Kinderdorp weer herrijzen en kan de jeugd een prachtige hut bouwen. Gedurende deze week is er een verrassingsactiviteit, een fancy fair, een natuurtocht en een spetterende afsluitende feestavond voor iedereen die het leuk vindt om het jubileum mee te vieren. Die avond zal ook de prijsuitreiking van de hutten plaatsvinden. Kinderen uit groep 7 en 8 kunnen op maandagavond deelnemen aan de spannende avondtocht, film kijken en eventueel overnachten. De kosten voor deelname bedragen vijftien euro per kind.

De flyers worden deze week op de basisscholen uitgedeeld, waarmee de inschrijving van start gaat. Vrijwilligers kunnen zich inclusief deelnemende kind(eren) inschrijven, tot uiterlijk 30 september. De inschrijving gebeurt volledig digitaal via onze website: www.kinderdorpbemmel.nl en betaling via iDEAL. Let op: alleen op zaterdag 14 september is het mogelijk deelnemers in te schrijven zonder vrijwilliger. Het maximum aantal deelnemers is 350 en vol = vol. "Wij hopen jullie als fanatieke deelnemers en vrijwilligers allemaal weer te mogen begroeten op Kinderdorp Bemmel om er samen een fantastisch jubileum van te maken!"

Schutterij start kaartverkoop schutterskermis Doornenburg

Tijdens de kermisdagen is er volop feest in het Schuttersgebouw. (www.schutterijdoornenburg.nl)

DOORNENBURG - Van zaterdag 14 tot en met dinsdag 17 september viert Doornenburg kermis. Dit is niet zo maar een kermis, maar een feest dat heel diep geworteld zit in deze dorpsgemeenschap. De kermis valt gelijktijdig met de schuttersfeesten van de Schutterij Gijsbrecht van Aemstel.

De schuttersfeesten vinden plaats in het Schuttersgebouw en de muziek wordt die dagen verzorgd door The Perfect Showband. Om toegang te krijgen tot de schuttersfeesten houdt de Schutterij een kaartverkoop in de dagen voorafgaand aan de kermis. Op woensdag 11, donderdag 12 en vrijdag 13 september van 19.00 tot 21.00 uur kan men in het bezit komen van een entreekaart voor de schuttersfeesten. De kaartverkoop is in het Schuttersgebouw, Kerkstraat 9 in Doornenburg. Tijdens de schuttersfeesten worden er geen kaarten aan de kassa verkocht. Ook kunnen nieuwe leden zich op 11, 12 en 13 september aanmelden bij de Schutterij.

Meer informatie over de kaartverkoop, de toegang tot de schuttersfeesten en het lidmaatschap van de Schutterij staan op www.schutterijdoornenburg.nl.

Grootmoederstijd- en -antiekmarkt in Slijk-Ewijk

SLIJK-EWIJK - De zomer vordert en nog even en de herfst komt er weer aan met zijn gezellige avonden met lichtjes en veel sfeer. In die sfeer passen spullen uit grootmoederstijd en antiek natuurlijk perfect.

Op zondag 6 oktober wordt er in dorpshuis Beatrix in Slijk-Ewijk een markt gehouden met alleen spullen uit grootmoederstijd en antiek. Nieuwe- en zelfgemaakt spullen en meubels zijn niet toegestaan.

De markt wordt gehouden in de grote zaal en de ontmoetingsruimte van dorpshuis Beatrix, Dorpsstraat 15 te Slijk-Ewijk van 11.00-16.00 uur. De huur van een kraam van 2.40 x 0.80 mtr. is tien euro.

"Wilt u ook een kraam huren op deze markt? Neem contact op met Dini Huijbers en mail uw aanvraag met vermelding van het aantal tafels en uw gegevens naar ralfendini@dinih.nl of bel 06 36565385. Laat ook weten met welke spullen u komt. U ontvangt daarna een bevestiging met het bankrekeningnummer waarop u de kraamhuur kunt overmaken. De aanmelding is definitief als de kraamhuur betaald is."

Fietsen voor leden KBO

HUISSEN - Laatste keer fietsen van dit seizoen met de KBO. "Zoals men de laatste jaren van ons gewend is, gaan we ter afsluiting weer pannenkoek eten bij La Lande in Huissen."


Eerst wordt er een route gefietst van ongeveer dertig kilometer. Met onderweg een stop voor een kopje koffie. Rond 16.00 uur zijn wij bij Het Pannenkoekenhuis. Degenen, die niet mee willen /kunnen fietsen, zijn welkom bij La Lande voor een gezellig samenzijn op dinsdag 17 september. De start is om 13.00 uur bij de Zandse Kerk.

Grootmoederstijd- en -antiekmarkt in Slijk-Ewijk

SLIJK-EWIJK - De zomer vordert en nog even en de herfst komt er weer aan met zijn gezellige avonden met lichtjes en veel sfeer. In die sfeer passen spullen uit grootmoederstijd en antiek natuurlijk perfect.

Op zondag 6 oktober wordt er in dorpshuis Beatrix in Slijk-Ewijk een markt gehouden met alleen spullen uit grootmoederstijd en antiek. Nieuwe- en zelfgemaakt spullen en meubels zijn niet toegestaan.

De markt wordt gehouden in de grote zaal en de ontmoetingsruimte van dorpshuis Beatrix, Dorpsstraat 15 te Slijk-Ewijk van 11.00-16.00 uur. De huur van een kraam van 2.40 x 0.80 mtr. is tien euro.

"Wilt u ook een kraam huren op deze markt? Neem contact op met Dini Huijbers en mail uw aanvraag met vermelding van het aantal tafels en uw gegevens naar ralfendini@dinih.nl of bel 06 36565385. Laat ook weten met welke spullen u komt. U ontvangt daarna een bevestiging met het bankrekeningnummer waarop u de kraamhuur kunt overmaken. De aanmelding is definitief als de kraamhuur betaald is."

Huissense boekenmarkt: gevarieerd aanbod

Drukte tijdens Huissense boekenmartk 2018. (foto: M. Hoek)

HUISSEN - Zaterdag 7 september wordt de jaarlijkse Huissense boekenmarkt gehouden. Voor alweer de 16e keer staat Huissen op de eerste zaterdag van september vol met kramen met een gevarieerd aanbod van boeken. Door het hele centrum van Huissen staan de kramen opgesteld en komen liefhebbers van lezen kun boekenkast aanvullen.

Er zijn liefst tachtig kramen vanuit heel Nederland en zelfs vanuit Duitsland waarbij boekliefhebbers hun hart op kunnen halen. Er wordt van alles aangeboden van strips en doktersromannetjes tot thrillers, literatuur en natuurlijk kinderboeken. Voor elk wat wils.

Sommige standhouders hebben hun zolder opgeruimd en een kraam gehuurd, andere standhouders zijn wat professioneler bezig. Zo staan er verschillende antiquariaten en zijn er kramen die een specifiek genre boek te koop aanbieden zoals boeken uit de streek rondom Huissen. Natuurlijk ontbreken ook dit jaar de ‘goede doelenkramen’ niet. Verenigingen of particulieren die proberen op deze manier geld in te zamelen voor een goed doel.

Ook dit jaar was er grote belangstelling voor de kramen, want de tachtig mogelijke plaatsen waren binnen een dag vergeven. De boekenmarkt die zestien jaar geleden begon met een twintigtal kramen is uitgegroeid tot een van de grootste boekenmarkten van Nederland. De Huissense boekenmarkt is hiermee een volwaardig evenement geworden waardoor Huissen ook op de literaire kaart is gezet.

De markt wordt gehouden in het centrum van Huissen van 10.00 tot 17.00 uur. De toegang is gratis.

School 's Cool zoekt mentoren

LINGEWAARD - School 's Cool Lingewaard zoekt energieke mentoren die de uitdaging willen aangaan om leerlingen in het voortgezet onderwijs een extra steuntje in de rug te geven.

"Wilt u samen met ons een jongere helpen een sprong vooruit te maken in bijvoorbeeld plannen en organiseren, zelfvertrouwen, sociale vaardigheden, motivatie voor school of schoolprestaties? Bent u geduldig, maakt u gemakkelijk contact en wilt u er graag zijn voor een jongere? Dan bent u geschikt als mentor bij School’s Cool! Voor het nieuwe schooljaar wachten er in Lingewaard nog leerlingen op een nieuwe mentor. Als mentor kom je wekelijks ongeveer één uur bij de leerling thuis om begeleiding te geven bij schoolse zaken, gedurende een periode van zes maanden tot anderhalf jaar. Neem een kijkje op: www.schoolscoolnijmegen.nl. Voor meer informatie of aanmelding mailt u naar: info@schoolscoollingewaard.nl of bel 06 83337092."

Open Eetcafés Lingewaard

LINGEWAARD -De komende periode organiseert SWL weer Open Eetcafés in Lingewaard. Je kunt terecht bij de volgende eetcafés om gezellig samen een vorkje te prikken:

Maandag 9 september - 17.30 - Providentia, Dorpsstraat 5, Gendt

Dinsdag 10 september - 17.30u - SWL, Cuperstraat 9, Bemmel

Woensdag 11 september - 17.30u - RKHVV, Blauwenburcht 1, Huissen

Donderdag 12 september - 17.30u - Providentia, Dorpsstraat 5, Gendt

Donderdag 12 september - 17.00u - De Tichel, Kolkweg 5a, Haalderen (van tevoren aanmelden bij de bar van De Tichel of bellen op maandag tussen 12 en 17 uur naar 0481 464409).

Voor vier euro kunnen inwoners van Lingewaard aanschuiven voor een lekkere maaltijd (inclusief koffie na afloop) die geheel bereid wordt door vrijwilligers. De zaal gaat om 17 uur open. Iedereen die mee wil eten kan zich telefonisch aanmelden van maandag t/m donderdag tussen 10.00 - 16.00u via het SWL Meldpunt, telefoonnummer: 088 2552555. Inschrijvingen buiten deze tijden, via voicemail of via mail worden niet geaccepteerd.

Vanwege het beperkte aantal zitplaatsen wordt aangeraden om op tijd te bellen. Mocht het volgeboekt zijn, dan kun je je aanmelden voor de week er op. Het maandmenu staat op www.swlingewaard.nl.

Repair Cafés Lingewaard

LINGEWAARD - In het Repair Café kan iedereen zijn of haar kapotte spullen laten nakijken door een team van handige vrijwilligers. Zij zijn bekwaam in het uitvoeren van kleine reparaties, maar geven daarnaast ook advies als een eenvoudige oplossing niet mogelijk is. En dit allemaal voor alleen de materiaalkosten en een vrijwillige bijdrage voor het verrichte werk.

Het Repair Café is voornamelijk bedoeld voor het herstellen van klein tot middelgroot huishoudelijk materiaal zoals stofzuigers, koffiezetapparaten, broodroosters, lampjes en föhns maar daarnaast draaien onze vrijwilligers ook voor speelgoed en servies hun hand niet om. Wel wordt gevraagd om de apparatuur voordat je het meebrengt schoon te maken en het naaigoed te wassen! SWL organiseert binnenkort weer een Repair Café in Lingewaard. Je kunt op de volgende locatie terecht voor reparaties en een gezellige bak koffie/thee:

Zaterdag 7 september van 14.00 – 16.00 u in Huissen (Langekerkstraat 15).

De datums van de andere kernen staan op www.swlingewaard.nl onder 'Activiteiten'. "Heb je spullen die kapot zijn of niet goed meer werken, en vind je het zonde om ze zomaar weg te gooien, bedenk dan dat er nog een leuk alternatief in je eigen woonplaats is."

Scary Symphony

Repetitie Scary Symphony. -

DOORNENBURG – Na een welverdiende zomervakantie heeft het harmonieorkest van Sint-Caecilia uit Doornenburg de voorbereidingen voor haar concertreeks Scary Symphony hervat. Nog maar een kleine zeven en dan vindt op vrijdag 18 en zaterdag 19 oktober dit grootste muziekspektakel plaats in de plaatselijke Martinuskerk.

Harmonie Sint-Caecilia heeft de laatste jaren een zeer goede reputatie opgebouwd in het organiseren van prachtige muziekavonden met concerten als Century of Music, Maestro, The Passion en Tempel of Boem. Ook deze keer wordt weer alles in het werk gesteld om er een mooi avondje uit van te maken.

Het concert wordt vormgegeven door een uitgebreide lijst aan artiesten. Het harmonieorkest zal worden begeleid door een combo bestaande uit bassist Jerom Laarwijen, gitarist Peter van Megen, pianist Peter Wismans en drummer Lukas Verwaaijen. Uillean pipe speler Marco Baartse zal enkele nummer begeleiden, dans is er van dansvereniging Mixed Moves en zang van oud Voice of Holland deelneemster Leonie Meijer. Het geheel zal op verhalende wijze worden gepresenteerd door motivator en inspirator Claudia van Kesteren. Al met al een prachtig deelnemersveld voor een mooie, muzikale avond.

Voor beide concertdagen zijn er nog entreekaarten beschikbaar. Deze kosten 12,50 euro per stuk en zijn te koop bij Spar Witjes en Ontmoetingcentrum in Doornenburg, bij The Read Shop Viergever in Gendt of te bestellen via scary@harmoniedoornenburg.nl.

Overmachtig Van Olderen & Meuwsen

DOORNENBURG - Op zaterdag 24 augustus stond de derde natourvlucht van 2019 op het programma vanuit Quievrain (226 km). Hieraan deden 273 duiven mee van dertien liefhebbers. Van Olderen & Meuwsen pakten met overmacht de vlucht vanuit Quievrain

Van Olderen & Meuwsen 58 mee 40 pr. 1 t/m 12, 15 t/m 19, 24 t/m 26, 28, 30, 32, 33, 34, 41, 45, 47, 48, 51 t/m 54, 56 t/m 58, 60, 64, 66, 67.
W. Geurtz & Zn 14 mee 7 pr. 13, 27, 35, 38, 39, 46, 55
H. v. Hal 29 mee 9 pr. 14, 20, 31, 36, 40, 49, 50, 59, 69
Nissen & Vermaas 42 mee 12 pr. 21, 22, 23, 29, 37, 43, 44, 61, 62, 63, 65, 68
A.A. Engelen 14 mee 1 pr. 42

Aanpassing najaarprogramma OVG

GENDT - Door onverwachte omstandigheden heeft het najaarprogramma van de Gendtse Ouderenvereniging enkele wijzigingen ondergaan. Het wijkt daarom af van hetgeen deze week op de pagina van de Seniorenorganisaties is vermeld.

De juiste data zijn als volgt: 4 september Bingomiddag, woensdag 18 sept. toneelmiddag met medewerking van de toneelgroep Jong Belegen uit Bemmel, zondag 20 oktober: Koffieconcert verzorgd door het blaasorkest Torkest uit Huissen, woensdag 20 november: Riefkoekmiddag met medewerking van C.V. De Waskniepers en vrolijke muzikale omlijsting, dinsdag 17 december kerstmiddag. Op de bingomiddag de toneelmiddag en het koffieconcert zijn niet-leden welkom.

OBHR: Dé spel- en sportgroep voor hartpatiënten

LINGEWAARD - O.B.H.R. is aangesloten bij Harteraad en dé spel- en sportgroep voor hartpatiënten in regio Lingewaard. "We richten ons op mannelijke en vrouwelijke hart- en vaatpatiënten. Zij hebben net als 'gezonde' mensen verschillende redenen om te sporten. Vaak gaat het om plezier, het gevoel er weer bij te horen, contact met lotgenoten maar ook ter preventie en leren verkennen van eigen grenzen. Een deel van onze leden is vanuit de hartrevalidatie terecht gekomen bij onze sportgroep. Maar er zijn ook mensen met hartfalen of een stabiele angina pectoris, welke enkel medicatie krijgen vanuit de arts. Ook deze groep is bij ons van harte welkom!"

"Wij sporten op verantwoorde wijze waarin een ieder op zijn/haar eigen niveau kan deelnemen. Dit alles onder het motto 'Alles mag, niets moet'. Onder deskundige begeleiding van een sport/spelcoach is er wekelijks een gevarieerd sportaanbod, zowel qua activiteiten als qua intensiteit. Oefeningen worden in meerdere vormen aangeboden, zodat een ieder op eigen niveau kan sporten.
Waarom zou u zich moeten aansluiten bij OBHR? Omdat regelmatig bewegen onder andere leidt tot: toename van het inspanningsvermogen, psychisch en sociaal welbevinden en kwaliteit van leven. Daarbij komt dat wij een enorm gezellige en fanatieke groep zijn en wie wil daar nou niet bijhoren? Kom bij ons sporten onder deskundige begeleiding. Wij sporten op woensdag van 18.30 – 19.30 uur in sporthal Walburgen Nijmeegsestraat 65c in Gendt. Kom langs, kijk op www.OBHR.nl, bel 0481-421850 of mail naar info@obhr.nl. Wij zien u graag verschijnen.

Peters pentekeningen in De Kijkruit

GENDT - In De Kijkruit: Peters pentekeningen Van 30 augustus tot en met 11 oktober.

Peter ontdekte pentekenen toen hij vanwege een rugblessure een tijd plat moest liggen. Zijn eerste pentekeningen zijn in buikligging gemaakt. Toen maakte hij af en toe een tekening op verzoek, of als cadeau. Van zijn vader heeft hij een fascinatie voor kerkgebouwen meegekregen. Tijdens fietstochten gingen ze samen in elke stad of dorp op zoek naar ansichtkaarten van kerken: albums vol. Deze zijn nu in zijn bezit. De meeste van zijn tekeningen zijn dan ook kerken. Zowel in- als exterieurs. Zo heeft hij kort voor de gedeeltelijke afbraak het interieur van de Martinuskerk van Gendt getekend.

Peter kwam vier4 jaar geleden in Bemmel wonen en verkende zijn nieuwe omgeving. Hij downloadde een plattegrond van de gemeente Lingewaard en op de uitvergroting daarvan tekende hij bij elke dorp de kerk(en) en ook de kastelen. Het geheel hangt bij hem thuis als oriëntatiebord en nu ook te zien in de Kijkruit.

Voor nieuwe inspiratie plaatste Peter een oproep in de rubriek 'Lezers helpen lezers' in de Gelderlander om mensen te vinden die hun huis of favoriete gebouw graag getekend willen zien. Zo’n oproep doet Peter hier nu ook: stuur een foto van het voor u te tekenen favoriete object naar peter.j.f.vanbergen@gmail.com.

Expositieadres (raammanifestatie) Dorpstraat 21b, Gendt. Interesse om te exposeren in De Kijkruit? Geef je op via het aanmeldingsformulier www.kunstkringgendtverbeeld.nl. (De Kijkruit, Dorpstraat 56 in Gendt; 0481 421156; a.huystee@planet.nl; https://twitter.com/GendtVerbeeld https://www.facebook.com/GendtVerbeeld.)

Huissen in Tekstbeeld Een kleurrijke bloemenzee op en bij de Kolk...

(foto: Gerrie Aldershof)

Tekst en fotografie Gerrie Aldershof

…Op een bescheiden bordje staat te lezen: 'Dit perk groeit en bloeit dankzij medewerking van de bewoners. De Enk, Groen en Golf'. Het betreft een spraakmakend bewonersinitiatief van de bewoners van de Kolk, in samenwerking met Waterkiep en het laatste deel van de Holthuizerdreef in woonwijk De Zilverkamp.

Hier ging het 'oude groen' op de schop voor het 'nieuwe groen' [voorjaar 2018]. Een ware metamorfose tot gevolg. Bij de 'toegang' (zie foto) naar de Kolk onder de deels gespaarde essen uit plantjaar 1978, het tijdperk van de gebouwde woningen, spot ik in het 'nieuwe groen' smeerwortel, herfstaster, kattenkruid, kattenstaart, ijzerhart, hemelsleutel, siergras; te veel om op te noemen. Ook staan er fraaie struiken zoals pruikenstruik, vlinderstruik en pluimhortensia. Stuk voor stuk waardevolle insectenplanten. Ik zie bijen en hommels. Vlinders zoals koolwitje, atalanta, dagpauwoog en de kleine vos dartelen er vrolijk rond. Het zorgt voor een totaalplaatje. De Enk Groen en Golf verzorgde, volgens het 'Zorgeloos Groenconcept', deze kleurrijke compositie in samenspraak met de bewoners maar ook met hulp van het wijkplatform Holthuysen en niet te vergeten de gemeente Lingewaard als gelddragende kracht. Een heel bijzonder project met veel kijkplezier. Ik geniet met volle teugen. Het doet mij terugdenken aan die kleurrijke bloemenzee 'langs het tuinpad van m'n vader'. Destijds, in het Groningse Bellingwolde. Hij was gek op bloemen. En toeval of niet, ziek waren we nooit. Bloemen en natuur doen wat met mensen. Toen ik een half jaar ter revalidatie in het Sint-Maartenskliniek vertoefde las ik in de hal aldaar op een plaquette de treffende woorden, ik citeer: 'Uit onderzoek blijkt dat de aanwezigheid van voldoende daglicht en uitzicht op natuur bijdraagt aan het welzijn van mensen. Het zorgt voor minder gebruik van pijnmedicatie en een sneller herstel'.Niet voor niets staat de Sint Maartenskliniek tussen een zee van oppeppende bloemen. Gewoon uniek! En ja, hiermee gaf het bewonersinitiatief 'de Kolk' zichzelf ook wel een pracht 'gezondheidscadeau'…

Marigold ook in keramiek

Daantje toont de Marigolds in keramiek in geel en oranje. (foto: Van Hemmen)

HUISSEN - Gelderland Herdenkt zet mensen aan tot ideeën en samenwerking. Daantje Kip maakt onderdeel uit van een damesgezelschap dat aan een koorproject werkt 'De toekomst van een verleden'.

Dit Euregioproject is verrassend en haalt het mooie in zang uit mensen. Thematisch sterk en vocaal boeiend. De dames hebben ook een bezoek gebracht aan het Massagraf te Huissen ter nadere orientatie op hun programma. Dit heeft grote indruk gemaakt. Mede daarom zal een groepsbezoek worden gebracht met rondleiding WO II.De concerten zijn gepland in Bemmel, dus het Rivierenland herdenkt ook vocaal.

Op de foto toont Daantje het resultaat van haar kunstzinnige eigenschappen op het keramische vlak. 'Ik heb me laten inspireren door de Goudsbloem en de symboliek. Daarom heb ik een divers boeket gemaakt. In het kader van het zangproject was ik al bezig met de Poppy als symbool van de strijd van militairen." Daantje: 'Ik werd gegrepen door het verhaal van de burgerslachtoffers en de tragiek. Treffend vond ik de relatie met de Marigold- de Goudsbloem- als symbool.' Nu maken beide bloemen onderdeel uit van het project dat begin 2020 wordt uitgevoerd.

De presentatie Ontdekkingsfoto's vindt plaats in het Dominicanenklooster op zondag 22 september om 14.30 uur. Op 17 september vindt in de middag een bijeenkomst plaats ter herinnering aan het bombardement op 't Looveer in Huissen. De 2 oktober Herdenking zal thematisch gekoppeld worden aan het concert van de Johan Willem Friso kapel op 4 oktober. Meer info volgt. Ook via www.exodushuissen.nl.

Historische Kring Gente en de Open Monumentendagen

Speeltuin in Hulhuizen. (foto: Ria Schouten-de Haan)

GENDT - Open Monumentendag heeft dit jaar als thema Plekken van Plezier. Menigeen zal wel weten waar in Gendt plezier te beleven is of was. De historische kring heeft twee plekken uitgekozen, nl. Landgoed Poelwijk en de speeltuin in Hulhuizen.

Op 14 en 15 september zijn deze vanwege Open Monumentendag gratis toegankelijk tussen 11.00 en 17.00 uur. Op Landgoed Poelwijk is een foto-expositie over de vier jaargetijden aldaar te bezichtigen. In de grote tuin kan gewandeld worden en bovendien is de oude poorttoren van het voormalige kasteel Poelwijk te beklimmen.

Bij speeltuinvereniging Hulhuizen is in de kantine een fototentoonstelling over de door de jaren heen veranderde speeltuin te zien. Er zijn heel wat attracties bij gekomen, zoals uw kinderen of kleinkinderen wel zullen weten. Kom zaterdag of zondag het tweede weekeinde van september tussen 11.00 en 17.00 uur kijken en beleef er ook zelf plezier aan.

Autismemarkt Lingewaard

BEMMEL - Op woensdagavond 18 september wordt voor de tweede keer de Lingewaardse Autismemarkt georganiseerd in Bemmel. Ouders, verzorgers, verwijzers en betrokkenen van kinderen, jongeren en jongvolwassenen met autisme zijn van 19.00 tot 21.00 uur welkom bij Stichting Welzijn Lingewaard.

Naast informatie over het opvoeden, ondersteunen en begeleiden bij autisme is er ook informatie over sporten, studiekeuzes, werk, wonen en vrijetijdsbesteding. Speciale aandacht, middels workshops, is er voor de methodiek ‘Brain Blocks’. Een manier om door middel van ‘beelden’ en blokjes inzicht te krijgen in ervaringen in het brein. Een handig hulpmiddel om elkaar onderling beter te begrijpen.

De avond zal ingeleid worden door Inez Ronk, 22 jaar, beginnend autismecoach en ervaringsdeskundige. Een greep uit de genodigde organisaties: MEE, Bureau Backpackerz, Kasteelsche Hof, ABC Bemmel, ABO ondersteuning, Krekel Autisme coaching, Essentie- Coaching & Begeleiding, Autisme Informatiecentrum, Driestroom, TriUnity, Uniek Sporten, SWL Gezinsondersteuning Plus, Circusschool Stoffel, De Groote Locht, WMO en Jeugdconsulent gemeente Lingewaard, Rijnstad maatschappelijk werk, Clubavond ASS voor jongeren met verstandelijke beperking, Oudergroep ASS, Specialistische Oppas Centrale SOC, Het Land van Zin en Zijn, Autinoom prikkelarm wonen, Kluppluz en Auti24.

De bijeenkomst is bij SWL, Cuperstraat 9 Bemmel. Aanmelden kan via het SWL Meldpunt, 088 255 2555 of email: meldpunt@swlingewaard.nl onder vermelding van naam, aantal personen en ‘Autismemarkt’.

Druivenverkoop bij Mea Vota

zijn historische druivenkassen en museum een begrip geworden in de wijde omgeving van Lingewaard.

De vrijwilligers zijn de komende tijd druk doende met de oogst van de witte en rode druiven die in de kassen geteeld worden.

Verkoop van de druiven is gestart op maandag 26 augustus. Hiervoor is Mea Vota van maandag tot zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur geopend. De druivenoogst en dus ook de verkoop zal tot begin oktober plaats vinden. Mea Vota ligt aan Boskoop Glorie 33 in Huissen.

Wielerspektakel Bemmel

Ploegentijdrit SCTEAM. (foto: SCTEAM)

BEMMEL - Op 8 september zal het Open Lingewaards Kampioenschap Tijdrijden (OLKT) in Bemmel worden verreden in twee categorieën: voor teams én individueel. De organisatie van deze regionale titelstrijd tegen de klok ligt in handen van TWC ’t Verzetje. Het OLKT wordt gecombineerd met de Wielerronde van Bemmel.

Het OLKT is een evenement voor dames en heren wielrenners uit de regio Lingewaard, Arnhem, Nijmegen en Overbetuwe. De teams gaan in de ochtend om 9.30 uur van start op het ruim 21 km lange tijdrit parcours in de uiterwaarden van Bemmel. Welke ploeg van vier renners mag zich voor het eerst kronen tot Lingewaards Kampioen Ploegentijdrit 2019? Om 11.30 uur starten de individuele tijdrijders om hun snelste tijd over 21 km neer te zetten.

Om 14.30 uur komen de KNWU- licentiehouders in de Sportklasse aan de meet voor een mooie strijd over 55 km in het centrum van Bemmel. De recreanten in de Funklasse vormen om 16.15 uur het slotstuk van een mooie wielerdag met een wegwedstrijd over 25 km.

Column

Pittig

Vrijdagavond, het lukt me niet om een begin te maken. Het is de dag van de 'afscheidsviering' van Henk Bergamin. Het palet aan herinneringen maalt door mijn hoofd. In de Theaterkerk kijk ik de hele bijeenkomst tegen zijn portret aan. Henk had een typische glimlach. Sprekers brachten een palet aan herinneringen. Ook als markante burgemeester van de gemeente Bemmel. Zijn ondeugend glimlach. Van een burgemeester die ooit de hoofdredactie van De Krant belde omdat deze stukjesschrijver niet meer mocht schrijven. Ik had, naar mijn gevoel, een rechtvaardig stukje geschreven over een politicus die voor zijn bedrijf een wao-er zwart liet werken. Bergamin eiste in een pittig gesprek met succes mijn terugkeer. Zijn gemeentesecretaris bracht me terug in de Theaterkerk. Henk had een rechtvaardigheidsgevoel en was wars van achterbaks gedoe. Ik kijk naar zijn glimlach. We hebben het er samen nooit over gehad. Zelfs niet tijdens een biertje. Ik heb een aangeboren haat-liefde verhouding met burgemeesters. Vorige week heb ik waarnemend burgemeester van Lingewaard een hand mogen geven. Ze heet Josan Meijers, voorheen gedeputeerde van Gelderland. Anders dan bij Schuurmans gaf haar hand me een goed gevoel. Fijne vrouw en prettig in omgang. Volgens bronnen rond haar hofhouding kan ze ook pittig zijn. Geweldig. Doet me aan Henk denken. Dan mag ze nu aan de bak. In Gendt is ter afsluiting van de kermis als geschenk van de exploitant professioneel vuurwerk afgestoken. Waarom in een natuurgebied? Tussen de rode geuzen en konikspaarden? Omdat de provincie er geen kwaad in ziet. Een melding is voldoende omdat minder dan 200 kg vuurwerk binnen 10 minuten wordt afgestoken, zo is het argument. Een melding hoeft bij de gemeente louter als informatie worden aangeboden. De burgemeester heeft geen invloed? Is Gelderland echt van de pot gerukt? Een blaffende hond kan een wilde kudde al in het prikkeldraad jagen. En 200 kilo knallend vuurwerk afsteken in een natuurgebied? Mwah, vindt de provincie. Hier word ik echt strontchagrijnig van. Lieve Josan, voer een pittig gesprek.
Sjaak

Winnaars Zomeravondbridge Lingewaard

Erik Willems en Jaap van Veldhuijzen. (foto: Jos van de Werken)

LINGEWAARD - Ook dit jaar organiseerden de vier Lingewaardse bridgeclubs, aangesloten bij de NBB (bridgeclub Gendt, B.C. Doublet uit Bemmel, bridgeclub Huissen en Cool Down) gezamenlijk zomeravondbridge.

Zij deden dat op toerbeurt, wekelijks in de maanden juli en augustus, elk op hun eigen speellocatie. De einduitslag van de acht speelrondes werd dinsdag bekend bij bridgeclub Gendt. Met de hoogste scores van vier van de acht speelavonden werd het eindklassement opgemaakt.

Daarbij werd de eerste plaats behaald door het paar Erik Willems en Jaap van Veldhuijzen, tweede zijn geworden Nel van der Laan en Steven de Smale en de derde plaats werd behaald door het echtpaar Riet en Geert Rikken. Het was een gezellige slotavond van twee actieve maanden bridgen.

"Als u wilt ervaren of het bridgespel iets voor u is, dan kunt u hiervoor een speciale beginnerscursus volgen. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met jannievandewerken@hotmail.com, of telefonisch 06 28449582."

Gratis cursus in Lingewaard: 'Beter opkomen voor jezelf'

Overleg aan tafel. (foto: Jessica Da Rosa)

HUISSEN - Beter opkomen voor jezelf met zelfvertrouwen, respect voor de ander en zonder schuldgevoel: dat is het doel van de gratis cursus die stichting Rijnstad aanbiedt vanaf 1 oktober aan de Langekerkstraat in Huissen.

De cursus bestaat uit zes bijeenkomsten voor inwoners van Lingewaard van 18 jaar en ouder. Meedoen? Aanmelden kan bij Carel van Heeckeren via 06 46140757 of c.vheeckeren@rijnstad.nl met jouw naam, adres, telefoonnummer en e-mailadres. Vanaf 1 oktober tot 5 november elke dinsdag van 19.00 - 21.00 uur in de Langekerkstraat 15 in Huissen (achteringang vergaderzaal Gemeente Lingewaard).

Druivenverkoop bij Mea Vota

Mea Vota. (foto: Mea Vota)

Mea Vota bestaat alweer elf jaar en in die periode is het complex met zijn historische druivenkassen en museum een begrip geworden in de wijde omgeving van Lingewaard.

De vrijwilligers zijn de komende tijd druk doende met de oogst van de witte en rode druiven die in de kassen geteeld worden.

Verkoop van de druiven is gestart op maandag 26 augustus. Hiervoor is Mea Vota van maandag tot zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur geopend. De druivenoogst en dus ook de verkoop zal tot begin oktober plaats vinden. Mea Vota ligt aan Boskoop Glorie 33 in Huissen.

Vrijwilliger voor de koffiegroep gezocht

HUISSEN - RijnWaal Zorggroep locatie Sancta Maria in Huissen is op zoek naar een gastvrije, vriendelijke en zorgzame vrijwilliger die de bewoners kan voorzien van een lekker kopje koffie in de ontmoetingsruimte ’t Rosendael.

"Voor de zondagavond één keer in de drie weken zijn we op zoek naar versterking. U werkt samen met een medevrijwilliger van 18.00-20.00 uur. Heeft u interesse? Laat het ons weten! U kunt contact opnemen met onze vrijwilligerscoördinator Ellen van Moerkerk op telefoonnummer 0481 750783 of per e-mail ellen.vanmoerkerk-ab@rijnwaal.nl."

Het is echt waar,
deze hamstervriend wordt
7 september 50 Jaar!

Weij bedanke onze eige Willie Nelson,
vur de geweldige Gendtse Kermis!
Tot volgend jaor!

Hoera, Niels wordt
op 9 september 15 jaar.
Van harte gefeliciteerd en een
knuffel van je peettante Thea.

Vorige week is deze Ochtense sporter,
Tonny Wevers, 34 geworden.
Via Uchta en DFS is het nu de wielrenfiets.
Gefeliciteerd uit Veenendaal.

Lotte Wevers is 31 augustus jarig.
Al weer 7 jaar. Gefeliciteerd
namens opa en oma uit 't Veen.

Lieve Anniek, vanaf zondag 8 september
hoor je bij de tieners. Van harte gefeliciteerd
met je 10 de verjaardag.
Liefs oma Gerda en opa Theo.

Op naar weer een prachtig jaar
Love you! Maarten, Zoey, Romy en Lynn

Viggo 6 september alweer 9 jaar,
gefeliciteerd Papa, Mama,
Nigel, Enzo en de gehele familie.

Opa van Kerkhoven

Blij en dankbaar dat
vader en opa van kerkhoven zijn
verjaardag mag vieren.
Gefeliciteerd de trotse achterban.

We wisten niet dat Marco toen al op Nienke leek.
Toen had je al de eigeste krullen als Nienke.

Karel

Hiep hiep hoera! Karel wordt 65 jaar.
Gefeliciteerd. Geniet van jouw dag!
Bep, Sabine, Jeffrey, Chantal, Kate en Finn

Iedereen mag het weten,
deze ouwe deus heeft 50 jaar versleten

Lieve opa en oma, van harte
gefeliciteerd met jullie 45-jarige huwelijk
en beide verjaardagen! Liefs van jullie
kinderen en kleinkinderen

Deze kleine lachebek alweer 1 jaar!
xxx Oma

Huidverzorgingssalon Ellie viert feest

(foto: Richard van Driel) Foto: “Richard van Driel”.

GENDT - De salon van Ellie Helsen uit Gendt bestaat 25 jaar en al die tijd vaart Ellie energiek haar eigen koers. 'Ik sta achter mijn werkwijze en hoe ik ben als persoon, daarbij maak ik mijn eigen keuzes en geniet ik van alles! '

'Mijn jubileum is een mooi moment om mijn dankbaarheid uit te spreken naar al mijn trouwe klanten. Het samenspel van wederzijds vertrouwen en professionaliteit zorgen ervoor dat ik altijd met plezier en passie werk in mijn salon. Iedere behandeling is een moment van aandacht voor elkaar. Mijn klanten voelen zich gezien en gehoord door mij. Ik ben een rijk mens om hieraan te mogen bijdragen.

Naast huidverzorgende behandelingen ligt de nadruk op het adviseren en ondersteunen bij huidproblematiek, waarbij mijn doel onder meer het creëren van zelfvertrouwen is. Make up camoufleert oppervlakkige oneffenheden en laat ogen stralen, maar dieperliggende problemen vergen herhaling en deskundige aanpak. Jongvolwassen met acne zijn dankbaar als de acne vermindert of acceptabel is. Bij de groeiende groep personen met huidkanker ga ik ook preventief te werk. Mensen die een chemokuur ondergaan, hebben vaak last van een pijnlijke of jeukerige huid. Hun huidzorg vraagt extra aandacht en het geeft verdieping om samen te ontdekken welke behandeling prettig en verdraagzaam is. Al deze waardevolle momenten geven mij energie en plezier om door te gaan op dit pad.

Tegenwoordig draait het om de maakbaarheid van schoonheid, maar echte schoonheid zit in de mens zelf. Mooi voelen is mooi zijn. Mijn overtuiging die ik deel met de missie van het Huidfonds. Deze goede doelen organisatie gaat voor kwalitatieve levensverbetering van mensen met een huidaandoening. Ik draag dit fonds dan ook een warm hart toe: hou van je huid, zorg voor je huid!"

Huidverzorgingssalon Ellie, Molenstraat 32, Gendt

Inspiratiedag in Zandse Kerk: 'Afscheid en Gedenken'

(foto: RonMoes_fotograaf) Foto: RonMoes_fotograaf

HUISSEN - Na een succesvolle eerste editie in 2017 vindt op zondag 15 september voor de tweede maal de Inspiratiedag 'Afscheid en Gedenken' plaats in de Zandse Kerk in Huissen.

Tussen 11.00 en 16.00 uur wordt u laagdrempelig geïnformeerd over de mogelijkheden rondom afscheid nemen en gedenken. Zeker wanneer u dit niet direct nodig heeft, is het aan te raden om een kijkje te komen nemen en u te laten inspireren door de vele mogelijkheden die er zijn. Tegenwoordig zijn uitvaartwensen heel divers en persoonlijk; in de zoektocht naar passende diensten en producten kan de inspiratiemarkt ondersteuning bieden. Van uitvaartkisten tot bloemsierkunst, van informatiestands over erfrecht tot rouwverwerking; het is allemaal te zien en te ervaren. Speciale aandacht is er dit jaar voor de periode ná een afscheid, waarin het gedenken centraal staat. Vele gedenkbeelden, assieraden en herinneringsobjecten zijn tijdens de inspiratiedag te bewonderen. De dag wordt muzikaal omlijst door twee concerten van het Donatuskoor uit Bemmel.

De inspiratiedag wordt georganiseerd door Aster uitvaartzorg en 'Bloesem: huis van afscheid' in samenwerking met stichting De Zandse Kerk. Zeer regelmatig vinden uitvaarten plaats in De Zandse Kerk, als vertrouwde plek voor inwoners van Huissen én daarbuiten. Om de mogelijkheden van een uitvaart in De Zandse Kerk toe te lichten, zijn er tijdens de inspiratiemarkt enkele informatiemomenten, waarin Sstichting De Zandse Kerk hier verder op in gaat.

(Zandse Kerk, 15 september 11.00 – 16.00 uur. De koffie staat voor u klaar, van harte welkom! Meer informatie? www.aster-uitvaartzorg.nl, bereikbaar via 026 2022388)

Guijt en Stichting Loes laten wens in vervulling gaan

BEMMEL – Dat bij Guijt maatschappelijke betrokkenheid hoog in het vaandel staat, was op 28 augustus te zien bij basisschool De Vlinderboom in Bemmel. Dankzij een ludieke actie van Guijt in samenwerking met stichting Loes, werd de basisschool blij verrast.

Enige tijd geleden konden bezoekers bij Guijt aan de Langstraat 1 in Gendt, ideeën inleveren over sponsoring van een goed doel. Uit alle ideeën werd er voor het goede doel Stichting Loes gekozen en het idee was het vernieuwen van het (theater)podium van basisschool De Vlinderboom, een lang gekoesterde wens van de kinderen. Van nieuwe gordijnen, nieuwe spots en een nieuwe leeshoek met goed gevulde boekenkast tot nieuwe stoelen en een fris gereinigd tapijt aan toe, aan alles was gedacht. Op feestelijke wijze werd de make-over onthuld. En het kwam niet door al het lekkers, maar door een komisch optreden van Clown Click dat de kinderen buikpijn kregen... van het lachen! Iedereen was enthousiast en na afloop werd er nog genoten van een lekker ijsje van La Differenza IJs.

Guijt sponsorde 500 euro aan Stichting Loes om deze mooie wens in vervulling te kunnen laten gaan. Stichting Loes biedt hulp aan jonge mensen. Om even de zinnen te kunnen verzetten in een moeilijke periode. Of gewoon omdat ze het verdienen, ziek zijn of een droom zelf niet kunnen waarmaken. Deze hulp wordt geboden in de vorm van een leuk uitje, een feestje of een bijzonder kado bijvoorbeeld. Stichting Loes kan dit doen dankzij giften zoals dat van Guijt onlangs. U leest alles over de wensen die Stichting Loes voor jonge mensen al heeft laten uitkomen op: www.stichtingloes.nl Voor uw eigen wensen op het gebied van hypotheken, verzekeren, pensioen of bankzaken, bent u uiteraard bij Guijt van harte welkom! www.guijt.nl T: 0481 427777;
E: info@guijt.nl.

Cafetaria Friet & Zo gaat open

HUISSEN - Eindelijk is het dan zo ver. Cafetaria Friet en Zo, de oude cafetaria Janssen aan de Polseweg 2 in Huissen, opent vanaf maandag 16 september de deuren.

"Heeft u zin in een heerlijk huisgemaakte friet of bijvoorbeeld een sparerib of broodje pilled pork? Kom dan gerust langs u bent natuurlijk welkom. We zijn elke dag vanaf 11.00 uur open en sluiten doordeweeks om 21.00 uur en in het weekend om 22.00 uur. Voor meer nieuwe volg onze facebook of instagram pagina of onze mooie website."

Cafetaria Friet & Zo gaat open

HUISSEN - Eindelijk is het dan zo ver. Cafetaria Friet en Zo, de oude cafetaria Janssen aan de Polseweg 2 in Huissen, opent vanaf maandag 16 september de deuren.

"Heeft u zin in een heerlijk huisgemaakte friet of bijvoorbeeld een sparerib of broodje pilled pork? Kom dan gerust langs u bent natuurlijk welkom. We zijn elke dag vanaf 11.00 uur open en sluiten doordeweeks om 21.00 uur en in het weekend om 22.00 uur. Voor meer nieuwe volg onze facebook of instagram pagina of onze mooie website."

Cornelissen kip niet meer op de markt in Bemmel en Gendt

LINGEWAARD - "Helaas kom ik vanaf heden niet meer op donderdag naar de markt in Bemmel en op vrijdag in Gendt."


"Door te veel tegenslagen en trieste privéomstandigheden ben ik genoodzaakt per direct te stoppen met mijn marktwagen.
Ik wil iedereen bedanken voor het in mij gestelde vertrouwen. De winkel in Pannerden waar u dezelfde producten vindt, blijft bestaan.
U bent van harte welkom aan de Kerkstraat 1a in Pannerden."
De openingstijden zijn donderdag en vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur. En zaterdag van 8.30 tot 16.00 uur.

Peutergroep 't Oerke breidt uit met Oerke Eigenwijs!

BEMMEL - De groenste peutergroep van Bemmel was al vier ochtenden open maar vanaf heden ook de middagen.

Oerke Eigenwijs! biedt peuters een ochtend waarbij ze spelenderwijs voorbereid worden op de basisschool in een rustige natuurlijke omgeving. Peuters van 2 tot 4 jaar kunnen nu na de broodmaaltijd ook 's middags in de Ward struinen, liedjes zingen, boekjes lezen of zandtaartjes bakken. Voor de jongste kinderen is er ook een mogelijkheid om te slapen. Voor ieder kind is er een tentje met een bedje erin, deze kan zowel binnen als buiten gezet worden afhankelijk van de weersomstandigheden.

"Ook interesse in zo'n gevarieerde ochtend of dag met buiten en binnen activiteiten, gezonde tussendoortjes en leerzame spelletjes?Kom gerust een keer kijken of neem contact op!" (info@hetoerkind.nl)