GN Berg en Dal Heumen Mook

27 juli 2016

GN Berg en Dal Heumen Mook 27 juli 2016


PolderPop verhuist naar nieuwe locatie

LEUTH – Op zondag 14 augustus vindt in Leuth de 27e editie van PolderPop plaats.. Door omstandigheden is het niet mogelijk om het evenement op de vertrouwde plek aan de Bredestraat te houden. Het gratis festival verhuist naar een nieuwe locatie aan de rand van bedrijventerrein Lieskes Wengs in Leuth. We worden daar gastvrij ontvangen door de ondernemers. We zijn er van overtuigd dat fijne plek is voor publiek en bands.

Ondertussen is het programma voor PolderPop ook bekent. Op twee podia spelen twaalf veelbelovende bands die nog onbekend zijn bij het grote publiek maar het in zich hebben om groot te worden. Het festival wordt om 13:30 uur geopend door: Spectors Wall (Hardrock & Roll). Daarna spelen Remove Before Flight (Bluesy rock), The Stangs (sixties beat), Penelope (female fronted heavy rock), Barefoot & the Shoes (indiefolk uit België), The Royal Engineers (vrolijke pop met het gevoel van de jaren ’70), 45AcidBabies (garage elektropunk), February Moon (postrock meets indiepop, winnaar Roos van Nijmegen), Lou Patty (crossover van rock, hip hop en electro), Darlyn (rootsy pop en folk), Rhinorino (sexy stoner rock’n’roll). De band Donnerwetter sluit het festival af met hun rootsy avant-garde-rock.

"Als je op de hoogte wilt blijven volg ons dan op www.facebook.com/polderpop.leuth of www.polderpop.com. Lijkt het jou leuk om als vrijwilliger mee te werken? We kunnen altijd extra handen gebruiken. Bijvoorbeeld bij het opbouwen/afbreken, voor de ontvangst van bands en verspreiding van affiches. Interesse: stuur een mail naar info@polderpop.com."

3 / 24

Bevrijdingsmuseum draagt Vierdaagse warm hart toe

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK - Het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1940 – 1945 aan de Wylerbaan in Groesbeek draagt de Vierdaagse een warm hart toe.

Ter gelegenheid van de 100ste editie van de Vierdaagse heeft het museum een bijzondere openlucht tentoonstelling ingericht met als thema 'Op Vrije Voeten'. Het is niet altijd zo vanzelfsprekend geweest zoals in de roerige jaren '30 en '40. De expositie loopt door de geschiedenis van de militaire oorsprong van de Vierdaagse. Speciaal voor deze tentoonstelling maar vooral ook vanwege de 100ste Vierdaagse is de koepel van het museum 's avonds in de Vierdaagsekleuren oranje en groen verlicht. Vanaf de Wylerbaan en Zevenheuvelenweg is het - als het donker is - een prachtig gezicht.

Gemeente reikt mantelzorg- compliment van vijftig euro uit

BERG EN DAL – Het gemeentebestuur van Berg en Dal heeft een hoge pet op van de mantelzorgers die in zijn gemeente actief zijn.

Vanaf 2015 zijn gemeenten zelf verantwoordelijk voor een jaarlijkse blijk van waardering voor de mantelzorgers van cliënten in haar gemeente. Het afgelopen jaar is aan de mantelzorgers een boeket bloemen of een VVV cadeaubon van 25,-- uitgereikt. Dit gebaar van de gemeente is door de mantelzorgers erg gewaardeerd. Ook dit jaar zal er een compliment worden uitgedeeld waaruit de aanvrager kan kiezen uit; VVV cadeaubon van 50,-- of een bloemetje en een VVV-cadeaubon van 25,00. Deze geste sluit aan bij de wens van de gemeenteraad uit 2015. In 2015 hebben zich veel mantelzorgers zich aangemeld voor een mantelzorgcompliment, omdat velen niet bekend waren bij Mantelzorg Berg en Dal.

Geschat wordt dat het aantal aanmeldingen maximaal 500 zullen bedragen., dat is eenderde meer dan in 2015. De gemeente stelt 25.000 beschikbaar voor de mantelzorgcompliment en nog eens 10.000 euroextra voor het activiteitenbudget. In het najaar zal het presentje aan de mantelzorgers worden uitgereikt.

Traditionele schoonmaakdag bij De Treffers Groesbeek

GROESBEEK – Op zaterdag 13 augustus wordt op het sportcomplex van De Treffers aan Het Nijerf de traditionele schoonmaakdag gehouden.

Iedereen die De Treffers een warm hart toedraagt en zich op die dag vrij kan maken is uitgenodigd te komen helpen. Vanaf 08.30 uur wordt er verzameld bij de loods en zullen de noodzakelijke onderhoudsklussen op sportpark Zuid worden verricht. Zoals het onkruid tussen de tegels verwijderen, reclameborden schoonmaken en dergelijke. Rond 13.00 uur moet de klus geklaard zijn en zal het sportpark er weer spik en span bijliggen, klaar voor de nieuwe competitie. Men kan zich aanmelden bij Theo Versteegen, 06 54798266.

Nooit de bedoeling geweest een vijver bij basisschool te creëren

GROESBEEK – In het prachtig aangelegde park tussen de basisscholen 't Vossenhol en De Sieppe aan de Van Ruysdaelweg in Groesbeek is spontaan een vijver ontstaan.

Een vijver in een park bij scholen is een gevaar voor de kleuters en daarnaast is het een dumpplaats van puin voor de grotere schooljeugd. In de vijver werden stenen en takken gegooid zodat het een gevaar was voor iedereen die in de omgeving van de vijver verbleef. Dat was ook een doorn in het oog van Appie Philipsen die het constateerde tijdens zijn dagelijkse wandeling. Hij heeft hierover contact opgenomen met de gemeentelijk ambtenaar groen, die liet weten dat het nooit de bedoeling is geweest dat er in het park een vijver aangelegd zou worden. Het is een spontane vijver die is ontstaan doordat die plek in het park lager ligt. De ambtenaar heeft inmiddels een bedrijf de opdracht gegeven om het puin wat er nog in de vijver ligt te verwijderen en het terrein rondom de – ontstane vijver – te egaliseren.

De klus moet voordat het nieuwe schooljaar begint geklaard zijn. Inmiddels heeft Appie er al twee volle kruiwagens uit gehaald, maar doordat zijn lichaam hiertegen protesteerde, is hij ermee gestopt.

In memoriam Steef Stalenhoef

GROESBEEK - Op 12 juli is tijdens een druk bezochte bijeenkomst afscheid genomen van Steef Stalenhoef. Hij werd geboren te Amsterdam op 10 december 1940 en overleed ten gevolge van een jarenlange ziekte op 5 juli 2016 in Groesbeek.

Steef Stalenhoef was mede-oprichter van de seniorensportvereniging 'Actieve Leefstijl' (genoemd 'Kwiek') in 2008. Vervolgens werd hij de eerste voorzitter van de vereniging, hij vervulde deze functie gedurende zes jaar, tot maart 2014. Onder zijn leiding groeide de vereniging gestaag, niet alleen in ledenaantal (ca. 400 leden), maar ook qua diversiteit van de sportactiviteiten, variërend van zaalgymnastiek tot sportief wandelen en mountainbiken. Bij zijn afscheid als voorzitter van Kwiek kon hij dan ook met tevredenheid op een bloeiende vereniging terugzien, die hij zo vele jaren had geleid. Als waardering hiervoor werd hij door het bestuur unaniem tot erevoorzitter van Kwiek benoemd.

Als voorzitter wist Steef Stalenhoef zijn medebestuursleden en docenten te stimuleren en te enthousiasmeren. Bij bestuursbesluiten was het zijn streven tot gezamenlijke standpunten te komen, wat hem door zijn aimabele aanpak doorgaans ook lukte. Aangezien Kwiek een vereniging voor 50-plussers is, vormde het sociale aspect naast de instandhouding van de gezondheid van de leden een essentieel element van zijn beleid. Geëngageerd onderhield hij ook de contacten met de gemeente, met zusterverenigingen, met maatschappelijke organisaties en met sponsoren. Met veel takt en maatschappelijke betrokkenheid bracht hij ook bij deze niet-leden van de vereniging het belang van bewegen voor 50-plussers met succes onder de aandacht.

De kroon op zijn werk verwierf Steef Stalenhoef bij zijn afscheid als voorzitter van Kwiek, toen hij uit handen van burgemeester Keereweer een Koninklijke onderscheiding in ontvangst mocht nemen vanwege zijn grote maatschappelijke verdiensten.

Wij zullen Steef Stalenhoef zeer missen als bestuurder en sporter, maar wij zullen ons hem vooral als een aimabel mens blijven herinneren. Wij wensen zijn vrouw Wies, zijn kinderen en kleinkinderen veel sterkte om dit grote verlies te dragen.

Namens het bestuur en de leden van Kwiek

Jan van Megen, secretaris

Verzorging 4-Daagselopers

Foto: Hans Driessen

MILLINGEN - Al jaren is er voor de lopers van de 4-Daagse de mogelijkheid zich in Millingen aan de Rijn tijdens de 4-Daagse te laten verzorgen.

Sportmasseur Alex Janssen had in het clubhuis van SC Millingen/ Odio in de verzorgingsruimte en in drie kleedkamers massage-tafels neergezet. Samen met Anna van Heek, Ans Albers-Janssen en Martien & Gerda Seegers werden dinsdag, woensdag en donderdag klachten verholpen en voorkomen aan voet, benen en rug. Daarnaast werden de nodige blaren behandeld en afgeplakt.

Ruim 35 lopers van de 100e 4-Daagse van Nijmegen hebben van deze verzorging gebruik van gemaakt..!

Eerste Summer Vibes bij café De Comm geslaagd

GROESBEEK – De eerste editie van de vernieuwde versie van de Summerparty Summer Vibes bij café De Comm aan de Dorpsstraat in Groesbeek is afgelopen zaterdagavond succesvol verlopen.

Foto: Joop Verstaaten

De weergoden waren de feestvierders goed gezind. Het dj-dreamteam dj Nase, dj Fookey en dj Vinnie zorgde ervoor dat de stemming er in kwam en er in bleef tot 01.00 uur zaterdagnacht. Voor het eerst werd gebruik gemaakt van een geheel nieuw podium met geheel nieuwe aangepaste verlichting. Over belangstelling had de eerste Summer Vibes niet te klagen. Huis Valois zorgde ervoor dat de inwendige mens versterkt kon worden met broodjes beenham.

Vrijwilligers Groesbeekse Boys bestieren voor 1 dag Vierdaagse-café

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK-BREEDEWEG – In het voormalige café De Corner aan de Breedeweg in Groesbeek – dat al enkele maanden leegstaat –hebben de vrijwilligers van voetbalvereniging Groesbeekse Boys voor één dag de deuren geopend.

Op die manier kunnen de wandelaars in het enige café dat De Breedeweg had op een waardige wijze ontvangen worden, voordat ze Groesbeek richting Zevenheuvelenweg op gaan. De eigenaar van het pand Frans Bögels vond het een goed idee en stelde spontaan zijn pand voor één dag ter beschikking aan de Groesbeekse Boys.

Het was nog een hele klus om dit allemaal voor elkaar te krijgen, want het voormalige café was helemaal leeg er stond geen stoel meer in, aldus de 55-jarige Hans Berns die de organisatie van deze operatie op zich heeft genomen. Normaliter is Hans kantinebeheerder van de Groesbeekse Boys, dus hij weet waar hij over praat.

Diverse vrijwilligers zijn in touw geweest om het meubilair van de kantine naar het voormalige café te brengen en het geheel feestelijk in te richten zodat de wandelaars warm ontvangen konden worden in het eerste café als ze Groesbeek via de Breedeweg binnenkomen. Naast de drank konden de Vierdaagselopers zich tegoed doen aan hamburgers, gehaktballen, braadworsten, hosties, soep en belegde broodjes. Het is de bedoeling dat hiermee de kas van de Groesbeekse Boys gespekt wordt. Dat gaat lukken, daar is Hans Berns van overtuigd.

Natuurwandeling Kekerdom: op zoek naar 't Hoanehart

KEKERDOM - Zondag 14 augustus staat er een ommetje in Kekerdom gepland. De start is om 14.00 uur op de parkeerplaats Lange Paol aan de Botsestraat, tussen Kekerdom en Millingen. Het einde zal rond 16.00 uur zijn.

"We lopen deze middag via de Millingerwaard naar Kekerdom, waarbij we ook de enige buitendijks gelegen kerk van Nederland zullen bekijken. Via het nog vrij authentieke Kekerdom zullen we naar ’t Haonehart lopen. Op een plek waar tot voor enkele jaren terug nog huizen stonden, ligt nu deze groene ontmoetingsplaats voor jong en oud. Je kunt hier sporten, spelen, een kampvuurtje bouwen of in de tuin werken. Ook worden hier kleinere en grotere evenementen georganiseerd. 't Haonehart is met zorg ingericht door en voor de inwoners van Kekerdom en deze middag voor de deelnemers aan dit gratis ommetje.

Voor meer informatie: Paul Leenders, 024-3972405 of www.wmg-groesbeek.nl.

Escape Room in voormalig kantoor Rutolux

Foto: Joop Verstraaten

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – In het voormalige kantoorpand van Rutolux aan de Industrieweg 10 a in Groesbeekis het Escape Room ontsnappingsspel.

De initiatiefnemer de heer Verlaan heeft het gemeentebestuur van Berg en Dal verzocht vergunning te verlenen voor een drietal activiteiten in het voormalige kantoorpand: de verkoop van tweedehands zaken (60 m2 op begane grond), spitituele massage – en uiterlijke verzorgingsbehandelingen (30 m2 op begane grond) en een Escape Room ( 35m2 in kelder ).

Om de plannen van de heer Verlaan te kunnen verwezenlijken dient wel het bestemmingsplan gewijzigd te worden. Het college wil een positief standpunt innemen ten aanzien van de plannen, mits er aan een aantal voorwaarden zal worden voldaan, te weten:
De beschikbaarheid van extra parkeerplaatsen op particulier terrein aan de overzijde van de Industrieweg gegarandeerd is.
Aangetoond moet worden dat de ruimte brandveilig is in relatie tot het gebruik.
Reclame-uitingen moeten tot een minimum beperkt blijven en er mogen geen nieuwe bouwwerken voor reclame-uitingen geplaatst worden.
Er dient nog een omgevingsvergunning aangevraagd te worden.

In de kelder van de ruimte zal de Escape Ruimte worden ingericht. Het Escape Room spel stijgt momenteel in populariteit en is een variant op de computerspellen. Een groep mensen wordt opgesloten in bijvoorbeeld een kamer en moeten via aanwijzingen en het oplossen van puzzels en raadsels binnen één uur de ruimte uit zien te komen.

9 / 24

10 / 24

11 / 24

Stefan Hopmans loopt voor zieke vader en moeder

GROESBEEK – De 21-jarige Stefan Hopmans loopt de Vierdaagse met Noud Peters en Jasper Huberts, twee van zijn vrienden.

Bij zowel zijn vader Wim als moeder Marlies is kanker geconstateerd en ze doorlopen momenteel chemokuren. Dat heeft Stefan doen besluiten de Vierdaagse mee te lopen en daarbij geld in te zamelen voor het Radboud Oncologie Fonds.

Fotograaf bij K.O.

GROESBEEK - De foto bij het artikel Koninklijke onderscheiding voor Jan Polman in de uitgave van week 29, woensdag 20 juli is gemaakt door Bert Roodbeen.

Ondernemers positief over oprichten van Ondernemers Fonds

GROESBEEK – Het gemeentebestuur van Berg en Dal is van plan om een Ondernemers Fonds op te gaan richten voor de ondernemers die zich bevinden in het centrum van Groesbeek.

De bedoeling is dat alle ondernemers in het centrum geld genereren in het fonds vanwaar dan activiteiten, evenementen, verfraaiing enzovoort georganiseerd kunnen worden. Het gemeentebestuur heeft laten weten bereid te zijn facilitaire ondersteuning te verlenen. Het is al jaren een doorn in het oog dat landelijke winkelketens zoals Kruidvat, Scapino en dergelijke aan geen enkele actie die de ondernemers organiseren deelnemen ondanks dat ze er wel van profiteren.

In deze opzet zal iedere ondernemer een steentje bij moeten dragen. Voor de gemeente is het wel zaak dat in ieder geval 76 procent van de ondernemers in het centrum van Groesbeek akkoord moet gaan. Als dit lukt zal de gemeente Berg en Dal een ambtenaar aantrekken, die dit proefproject in het centrum van Groesbeek gaat begeleiden. Mocht dit project slagen, dan zal het ook in Beek en Millingen aan de Rijn worden geïntroduceerd.

Een groot aantal ondernemers is enthousiast en hoopt dat het Ondernemers Fonds van de grond komt. "Zo kunnen we het centrum gaan verfraaien, activiteiten gaan organiseren en tegen de kerst het centrum kerstvol aankleden", aldus enkele ondernemers.

Protestantse gemeente Groesbeek

Zondag 31 juli

Aanvang 10.00 uur

Voorgangster is da. L. Burger uit Warnsveld

tijdens de dienst is er een collecte voor het Wenchi Hospital in Ghana.

elke zondagmiddag van 14.30 - 16.30 uur is de kerk open om de fototentoonstelling 'Geloof in Berg en Dal' te bezichtigen.

zie ook: www.pkn-groesbeek.nl

13 / 24

Gezelligheid troef tijdens doorkomst Vierdaagse-legioen in Groesbeek en Berg en Dal

Foto: Joop Verstraaten

Foto's : Peter Hendriks en Joop Verstraaten

BERG EN DAL/GROESBEEK - Muziek, muziek en nog eens muziek, daar zijn de wandelaars van de Vierdaagse tijdens de doorkomst in Groesbeek en Berg en Dal op getrakteerd.

Foto: Joop Verstraaten
Foto: Peter Hendriks

Vanaf De Grafwegen hadden de bewoners al luidsprekers met Vierdaagse-muziek buiten hangen om de duizenden wandelaars te begroeten. Hoe dichter men bij de kom van Breedeweg kwam, des te meer muziek en gezelligheid vielen de wandelaars ten deel. De eerste rustplaats naast het terras van de buurtsuper, was het voormalig café De Corner, dat voor een dag bestierd werd door vrijwilligers van voetbalvereniging Groesbeekse Boys. Ook zij hadden over belangstelling niet te klagen en zullen ongetwijfeld de kas van de Groesbeekse Boys gespekt hebben.

Op weg naar het centrum van Groesbeek waren er diverse carnavalsverenigingen die met hun praalwagen met muziek de wandelaars verwelkomden. Bij de Zuidmolen aangekomen was het een drukte van jewelste en was er bijna geen doorkomen meer aan. In de kiosk op het grasveld voor de Zuidmolen zorgde een dj voor de nodige stemming. Voor het tankstation aan de Pannenstraat zaten traditiegetrouw zo'n 30 bewoners van verzorgingshuis De Meent lekker in de schaduw de duizenden wandelaars te bekijken en toe te zwaaien. De verzorging van hen kon niet beter, zij werden verwend met een natje en een droogje door verplegend personeel, dat hen tegelijkertijd in de gaten hield of ze geen last hadden van de hitte. Ook op de terrassen van Domino en De Verrassing, beide aan de Pannenstraat was er geen plaats meer te bemachtigen. Dat was overigens in het hele centrum van Groesbeek het geval.

Bij Huis Valois aan de Dorpsstraat konden de wandelaars en toeschouwers niet alleen voor het goudgele vocht terecht, ook voor de inwendige mens, te weten broodjes beenham. Een paar meter verderop werden de wandelaars van enkele meters hoog begroet vanaf een brug over de weg door Herman en John van discotheek Push Inn. Naast het gemeentehuis verzorgden diverse nationale als internationale militaire bands van allure optredens. Echter de muzikaal leiders van deze bands lieten weten de nodige geluidshinder te hebben van discotheek Push Inn boven op de brug alsmede van het Omroep Berg en Dal-artiestengebeuren op het marktterrein.

Burgemeester Slinkman begroette op zijn beurt samen met de wijnkoningin alsmede diverse militaire en politie-hoogwaardigheidbekleders de wandelaars. Na enkele uren gezwaaid te hebben, wisselde burgemeester Slinkman het zwaaien af met vriendelijk knikken. Tijdens de pauze werd Slinkman vervangen door wethouder Erik Weijers, die direct al aan de slag moest met de jonge honderdgroep. Iedereen wilde wel op de foto met de man met de ambtsketen om, leek het. Ook collega-burgemeesters zoals Bruls van Nijmegen – die eveneens zijn twee dochters begroette die 30 en 40 kilometer liepen – alsmede diverse raadsleden waren in de VIP-tent. Ondertussen gingen de wandelaars voetje aan voetje richting Zevenheuvelenweg, voor veel wandelaars 'de Alp d'Huez van de Vierdaagse'.

Bij Le Monde aan de Dorpsstraat werden de wandelaars begroet door een zangeres, terwijl bij het voormalige politiebureau aan de Molenweg de Steelband van het Nederlands Politie Orkest de wandelaars een duwtje in de rug gaf voor de beklimming. Ook bij De Oude Molen –enkele meters van de Zevenheuvelenweg vandaan- was het een hele drukte. Langs de Zevenheuvelenweg stonden zoals gewoonlijk vele caravans, waar vooral carnavalsclubs met hun muzikale noten voor de gezelligheid zorgden en de wandelaars sterkte wensten.

Bij de Canadese begraafplaats – halverwege de Zevenheuvelenweg – waren het de trompettisten van de Mariniers die de moed er in bliezen, terwijl bij de gedenknaald in Berg en Dal een Franse fanfare de wandelaars begroette. Als laatste in Berg en Dal was het muziekgezelschap Edelweisz, dat de wandelaars uitgeleide deed, nog enkele kilometers van de finish verwijderd.

Berg en Dal Actief

BERG EN DAL - Berg en Dal is een actieve kern van de Gemeente Berg en Dal. Veel dorpsbewoners nemen deel aan activiteiten van de diverse verenigingen in het dorp, ontmoeten elkaar op diverse plaatsen zoals dorpshuis Kerstendal of het Hamersveld.

De verhalen over Berg en Dal nu en in het verleden zijn legio en worden graag verteld en gehoord. In het komende jaar willen we maandelijks een verhaal over Berg en Dal, over zijn bewoners of de activiteiten plaatsen in deze krant gekoppeld aan de activiteitenagenda van de komende periode in Berg en Dal. We hopen dat alle inwoners van Berg en Dal op deze manier kunnen genieten en deelnemen aan de activiteiten.

Agenda Berg en Dal augustus

8 augustus Het buurtsoepie eenmalig niet de 1e maar de 2e maandag van de maand wegens schoonmaakwerkzaamheden in Kerstendal Deze keer een bijzondere soep: rode bietensoep met stokbrood, plus een tomatensoep en na afloop koffie/thee met wat erbij. Zoals altijd in Kerstendal, vanaf 11.30u ben je welkom, het begint om 12.00u. Voor info en aanmelding Onno 06 30481857 of Marijke 024 3781005

30 augustus 19.30 uur Biljarten dames in Kerstendal

maandag 29 augustus in Kerstendal

18.15 uur Kwiek senioren gym

Wekelijks op de dinsdagmorgen op de tennisbaan

9.00 tot 12.00 uur labeltoss

Wekelijks op de dinsdagmiddag in de parochiekerk

Repetitie van het gemengd koor van 13.30 tot 15.30 uur aansluitend koffie drinken

Wekelijks op de dinsdag in Kerstendal

19.00 uur trimclub Muntinga vanaf 16 aug. 20.30 uur Total body en Vollybal Nebo vanaf 23 augustus

Wekelijks op de woensdag in Kerstendal

10.00 – 15.00 open inloop en ontmoeting "de huiskamer" in Kerstendal. Er wordt een warme maaltijd gekookt en de lunch vangt om 12.30 uur aan en kost € 3,=. Koffie en thee € 0,75

10.00 uur Biljart, 20.00 uur Biljart

Wekelijks op de donderdagochtend om 9.30 uur dienst in onze parochiekerk

Met aansluitend gezellig koffiedrinken

Wekelijks op de donderdag in Kerstendal

20.00 uur Biljart

Wekelijks op de vrijdag in Kerstendal

10.00 – 15.00 open inloop en ontmoeting "de huiskamer" in Kerstendal. Koffie en thee € 0,75

Wekelijks op de zaterdag

8.30 uur zaterdag trim

Wekelijks op de zondagochtend om 10.30 uur kerkdienst in onze parochiekerk

Met aansluitend gezellig koffiedrinken

Dagelijks kunt u de dierenweide bij de Vijverhof bezoeken zie facebookpagina

Via het internet forum Berg en Deel kunnen de inwoners van ons dorp spullen, tips of vraag en aanbod van hulp met elkaar delen. www.bergendeel.nl

Bent u ook benieuwd naar meer verenigingen, stichtingen of andere organisaties in Berg en Dal kijk dan op de volgende websites:www.dorpsraad.nl en www.bergendalsebloei.nl

Café Kronenbitter

BERG EN DAL - In het begin van deze eeuw exploiteerde een zekere familie Leenders een café met als naam Tramzicht. Het café was gelegen nabij het eindpunt van de elektrische tram van de lijndienst Nijmegen - Berg en Dal. Later beheerde Heinrich Kronenbitter dit café.

Hein­rich Kronenbit­ter, afkomstig uit Freiburg (Dld), was in 1914 naar Nederland gekomen. Eerst was hij enige tijd werkzaam als glaszetter bij het bedrijf van de familie Leenders. H.J. Leenders had samen met P. Leenders uit het Keteldal een werkplaats achter het café. Dit bedrijf zou later beroemd worden door de vervaardiging van glas in loodra­men en gebrandschilderd glas.

Heinrich trouwde met de dochter van Leenders en nam de zaak van zijn schoonvader over. Hij gaf het bedrijf een nieuwe naam: 'café Kronenbitter'. Sindsdien is dit café een begrip in de wijde omtrek. Vooral het Klooster­bier was zeer gewild. Heinrich Kronenbitter werd opgevolgd door zijn schoonzoon Henk Elders. In 1964 werd het café over­genomen door de familie Janssen. In oktober 1996 gaf de familie Janssen de scepter weer over aan de familie Peelen. Thans is hier restaurant Puur gevestigd.

Live-uitzending Omroep Berg en Dal over doorkomst Vierdaagse succes

GROESBEEK – Omroep Berg en Dal heeft via een live tv-uitzending vanaf het marktterrein verslag gedaan van de intocht van de duizenden Vierdaagse-wandelaars. Deze uitzending ging gepaard met diverse interviews en niet te vergeten het optreden van diverse nationale en plaatselijke artiesten.

Het programma werd om 10.00 uur geopend met muziek van dj Marc afgewisseld met interviews en sfeerbeelden van de voorbijtrekkende wandelaars. Op het terras voor de podiumwagen was het – vermoedelijk door het zeer warme weer – wat rustig, maar de sfeer was er niet minder om. Zo werd er onder andere kennis gemaakt met het speciaal gebrouwen Vierdaagsebier door brouwerij D'n Drul, kwam Theo Borgers aan het woord over zijn Vierdaagse bestseller bosbessenlikeur, werd er een bezoek gebracht in de VIPtent en werd er nader kennis gemaakt met Johan Flemmix.

De presentators Vera, Twan en Herman stopten rond 14.00 uur met de presentatie, toen waren de meeste wandelaars al bezig met het beklimmen van de Zevenheuvelenweg. In ieder geval hebben de mensen, die thuis bleven of vanwege hun gezondheid thuis moesten blijven, kunnen genieten wat Omroep Berg en Dal TV voor hen te bieden had.

Laat eerbetoon aan Eddie Otten op begraafplaats Groesbeek

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Onbekenden hebben op het graf van Eddie Otten (in de volksmond Gekke Eddie) een Vierdaagsevlaggetje geplaatst op de protestantse begraafplaats aan de Kerkstraat in Groesbeek.

Iedereen in de omgeving kende Eddie Gekke Eddie die overal liep en vooral een vertrouwd gezicht was in Nijmegen. Hij was een kind in huis bij V&D en de Hema. Stapte de trein in en uit, wanneer hij het zelf wilde zonder over een toegangsbewijs te beschikken.

De laatste jaren van zijn leven verbleef Eddie bij de Groesbeekse Tehuizen waar hij liefdevol werd ontvangen en verzorgd. Op 2 januari overleed Eddie op 67 -arige leeftijd. Bij de afscheidsdienst in de protestantse kerk aan de Kerkstraat in Groesbeek waren naast de politie van Nijmegen ook verkoopsters van zowel de Hema als V&D aanwezig. Ook heeft de tot nog toe onbekende de letters op de grafsteen van Eddie bij laten werken zodat ze duidelijk leesbaar zijn;:
Zoals je was en wat je zei
Zo blijf je ons altijd bij"
Daarbij is de Vierdaagsevlag op het graf gezet.
De man die altijd mee liep met de Vierdaagse, maar hem nooit heeft gelopen.

23 juli 1946: eerste Groesbeekse Vierdaagsedag

Foto en bijdrage: Gerrie Driessen

GROESBEEK – Afgelopen week was het voor de 70ste keer dat Groesbeek overdag in het parcours was opgenomen. Ongeveer 4000 wandelaars passeerden de dorpskern tussen 11.30 en 14.30 uur, nu 70 jaar geleden.

De volgende dag bericht De Gelderlander: 'En in Groesbeek was alles uitgelopen om de wandelaars te ontvangen, waarnaar men jarenlang tevergeefs heeft uitgezien. Alle moeite was gedaan om de wandelaars een grandioos welkom te bereiden. Het kan niet anders of Groesbeek zal in de toekomst een centrum worden' (in het wandelprogramma stond 'De Plasmolen 'als grote rustplaats' aanbevolen en Berg en Dal als 'kleine rustplaats', tot circa 1960).

Het verslag werd geïllustreerd met een foto van het aanbieden van een mandje in Groesbeek geplukte bosbessen aan enige Vierdaagse-veteranen. Aangeboden door de voorzitter van het eerste plaatselijke Vierdaagse-comité. Verder werd aandacht besteed aan de doorkomst van de in 1945 opgerichte 'Zwervende Zangers', die Stekkenbergse wandelclub in korte tijd zeer populair was geworden.

Op de foto ziet men het eertijdse gemeentehuis aan de Pannenstraat, waar nu een kapsalon in is gevestigd. De R.K.W.V. De Zwervende Zangers (staat op de vlag) wordt daar opgewacht door fanfare Wilhelmina. Omdat de uniformen in de oorlogsperiode 1944 – 1945 vernield of zoekgeraakt zijn, lopen de muzikanten in wit hemd en pantalon. Zeker voor ouderen een nostalgisch plaatje, dat ongetwijfeld herinneringen op zal wekken.

Kermis Millingen

Foto: Peter Hendriks

De foto`s zijn gemaakt door Peter Hendriks van Lorazvideoproductions.
www.lorazvideoproducties.nl

Foto: Peter Hendr
. Koning is Willem Neijenhuis met zijn vrouw Corry. Jeugdkoning is Sander Hendriks’
Foto: Peter Hendriks

Basisschool Breedeweg geeft een gulle gift voor De Sleutel

BREEDEWEG - Op donderdag 14 juli vond het jaarlijkse speeltuinconcert van fanfare Jubilate Deo plaats in speeltuin Dn Hommel in Breedeweg.

Tijdens dit concert werd door locatiedirecteur Anke Janssen van basisschool Breedeweg een cheque van 725,- overhandigd ten behoeve van verenigingsgebouw De Sleutel. Dit geld is met de jaarlijkse sponsorloop bijeengebracht door leerlingen van de basisschool.

Basisschool Breedeweg maakt al een aantal jaar trouw gebruik van De Sleutel en vindt onder meer met haar jaarlijkse kerstviering, carnaval en eindmusical onderdak in De Sleutel. De cheque werd door Gwen, Youri en Fae overhandigd. Namens alle gebruikers van De Sleutel bedankte voorzitter Henk Coenen van fanfare Jubilate Deo Anke en de leerlingen van basisschool Breedeweg hartelijk voor deze gulle gift.

Drie gewonden bij aanrijding in Ubbergen

Foto: Theo Klösters

Foto: Theo Klösters

UBBERGEN – Bij een gecompliceerde aanrijding op de Nieuwe Rijksweg tussen de stoplichten in Beek en de oversteekbrug bij de Havo Notre Dame in Ubbergen zijn zaterdagmiddag iets voor een uur drie gewonden gevallen.

In de richting Nijmegen was een file ontstaan. Een automobiliste uit het grensplaatsje Wyler had dit te laat in de gaten en reed tegen de laatste auto die in de file stond. Door de klap kwam de bestuurster uit Wyler op de linker weghelft terecht en kwam frontaal in botsing met een automobilist die richting Duitsland reed. De twee bestuurders alsmede een inzittende raakten hierbij gewond en zijn met onbekend letsel in drie ambulances overgebracht naar het UMC Radboud ziekenhuis in Nijmegen.

De verkeersongevallenanalysediesnt van de politie heeft ter plaatse een onderzoek ingesteld. Het verkeer is enige tijd omgeleid geweest via de Rijksstraatweg in Ubbergen en Persingen. Alle drie auto's zijn zwaar beschadigd afgesleept.

Prullenbakken in centrum Groesbeek puilen uit

Foto: Joop Verstraaten

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Het afgelopen weekend - na de drukte van de doorkomst van de Vierdaagse – waren de wegen in het centrum van Groesbeek donderdagavond al door de Dar schoongeveegd en zagen de wegen er weer spik en span uit. Ook de extra vuilnisemmers die de gemeente Berg en Dal langs de route had geplaatst werden verwijderd.

Echter werden de vaste prullenbakken in het centrum van Groesbeek vergeten, met alle gevolgen vandien. Er was zoveel afval in gedeponeerd dat alle vaste prullenbakken uitpuilden van het afval, waarbij een groot gedeelte op de grond terecht was gekomen. Voorbijgangers reageerden verbaasd en vroegen zich af wanneer de vuilnisbakken geleegd zullen worden. Vermoedelijk is dit pas na het weekend gebeurd.

Gemeente gaat Filosofenbeek bovengronds halen

BERG EN DAL – Het gemeentebestuur van Berg en Dal gaat de Filosofenbeek in Beek bovengronds halen. In 2013 is de Filosofenbeek in de groene zone in Beek aangelegd, een deel ervan is uitgevoerd als ondergrondse leiding. Deze leiding ligt op grond van de provincie Gelderland in de berm van de N-325.

In 2014 heeft de gemeenteraad van Ubbergen al besloten tot het bovengronds brengen van het deel en heeft daarvoor al een budget ter beschikking gesteld. Maar voor het zover is zullen er twee besluiten moeten worden genomen te weten;
Het aangaan van een samenwerkingsovereenkomst met de provincie en de overdracht van de ondergrond – van de aan te leggen bovengrondse beek – naar de gemeente Berg en Dal (notariskosten 1.500,--).

Met het bovengronds brengen wordt de ecologie verbeterd van het bekkensysteem op en aan de voet van de stuwwal. Ook waren indertijd aspecten als beleving voor de bewoners en aansluiting bij de cultuurhistorie belangrijke motieven voor de aanleg van de Filosofenbeek aan de orde. Met de direct aanwonenden is inmiddels overleg geweest en zij kunnen allen instemmen met het bovengronds halen van de Filosofenbeek. De gemeente gaat een onderhandse aanbesteding houden met drie aannemers. De kosten worden geschat tussen de 50.000 en 100.000 euro. De gemeente wil het plan nog dit jaar gaan uitvoeren, vooruitlopend op het groot onderhoud door de provincie aan de N-325.

Hollandse Avond als voorproefje op Vierdaagsefeest

Foto: Peter Hendriks

Foto: Peter Hendriks

GROESBEEK – Woensdagavond 20 juli werd op het marktterrein aan de Spoorlaan een voorproefje gehouden op De Dag van Groesbeek donderdag 21 juli, 'de doorkomst van het Vierdaagse legioen'.

Het werd een Hollandse Avond met veelal plaatselijke artiesten. Om 19.00 uur opende dj Danny het Pleinfeest, dat geheel in het teken stond van Hollandse muziek. Eline Vissers beet de spits af, gevolgd door Hemmie Hermsen. De podiumwagen leek bijna te klein te zijn toen het smartlappenkoor 'Ochaarm' het podium op kwam. Het wist met oude vertrouwde smartlappen de stemming erin te krijgen. Ook voor Marcel van Kempen en Gerry Liebers gingen de handen op elkaar. Helen Liebers bracht een paar van haar prachtige nummers ten gehore, waarna Martijn Schmiermann samen met zijn broer Dirk de aanwezigen wisten op te zwepen. Rond half twaalf maakte dj Danny een einde aan de eerste editie van de Hollandse Avond, die vermoedelijk navolging krijgt.

Gemeente wil gedeeltelijk afsluiten centrum zoveel mogelijk beperken

GROESBEEK - Het gemeentebestuur van Berg en Dal heeft onlangs besloten om het afsluiten van een gedeelte van het centrum voor evenementen zoveel mogelijk te gaan beperken.

Alleen voor grote evenementen zoals carnavalsoptocht, wijnfeesten, kermis en jaarmarkt zal het centrum van Groesbeek worden afgesloten. Maar voor individuele activiteiten van ondernemers is het college niet meer van plan om een vergunning te verlenen om een gedeelte van het centrum af te gaan sluiten.

Inwoners die gebruik willen maken van het openbaar vervoer zullen bij een afsluiting naar de Cranenburgsestraat of Gooiseweg moeten lopen om in de lijndienst naar Nijmegen te kunnen stappen. Ook hulpverlenende instanties moeten bij een afsluiting een andere route nemen. Afgelopen zaterdagavond was een gedeelte van het centrum afgesloten na aanleiding van een Summer Vibes bij café-bar De Comm aan de Dorpsstraat. Het verkeer moest via de Mooksestraat richting Breedeweg en het verkeer vanaf De Zuidmolen naar het centrum werd omgeleid via de Kloosterstraat en Spoorlaan. Als het evenementenplein gerealiseerd is, zullen dergelijke individuele activiteiten daar plaatsvinden, zodat het centrum niet meer afgesloten hoeft te worden.

'AH drukt stempel op jaarmarkt Groesbeek: Ondernemers de dupe'

Foto: Joop Verstraaten

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – De AH-vestiging in het nieuwe winkelcentrum Bellevue heeft een flinke stempel gedrukt op de organisatie van de Groesbeekse jaarmarkt die dinsdag 26 juli in het Groesbeekse centrum werd gehouden.

Al meer dan 25 jaar wordt het centrum afgesloten vanaf de kruising Dorpsstraat / Burgemeester Ottenhoffstraat / Hoflaan tot aan de kruising Pannenstraat / Mooksebaan en Gooiseweg. Het centrum wordt dan bemand door zo'n 250 marktkramen en sinds twee jaar is daar een gedeelte van de Kerkstraat bijgekomen. De AH-vestiging heeft de gemeente laten weten, dat in ieder geval de parkeergarage open moet blijven en dat de winkel bevoorraad kan worden. Dat houdt in dat de Markt niet bij Chinees restaurant Lee Ho Fook begint, maar even voor de Kerkstraat.

Door deze keuze wordt de aangrenzende horeca-ondernemer Terry van Doorn van Eten en Drinken Le Monde ernstig gedupeerd. Al 19 jaar was Le Monde een vaste stek voor de jaarmarktbezoekers die er genoten van de muziek en gezellige drukte. Terry had de muziek een jaar geleden al vastgelegd en heeft daarnaast al het staangeld van 160 euro aan de organisatie van de Jaarmarkt, aan Henk van der Zand betaald.

Ook de overige winkeliers aan de Dorpsstraat tot aan de Kerkstraat worden bij evenementen op deze manier erg gedupeerd. AH heeft bij de gemeente weten te bewerkstelligen, dat alleen voor parcoursgebonden activiteiten de parkeergarage niet bereikbaar zal zijn, zoals met de carnavalsoptocht, Vierdaagse en een eventuele wielerevenement zoals de Giro d'Italia. Terry van Le Monde is furieus: "Ik heb gewoon mijn terras en bierwagen op de weg gezet. Ze bekijken het maar." Wethouder Fleuren liet desgevraagd weten dat men voor vragen bij de verantwoordelijke wethouder moet zijn, dat blijkt achteraf zijzelf te zijn. Ook andere ondernemers in Groesbeek hebben het idee dat AH een streepje voor heeft. Zo is er een AH-vlag opgehangen aan een gemeentelijke vlaggenmast en niemand die er iets aan doet.

Het bewegende brein – Bewegen om minder te vergeten!

NIJMEGEN - Radboudumc en sportverenigingen voor senioren beantwoorden in Europees onderzoek hoe beweging de geheugenreserve kan vergroten. Er worden deelnemers gezocht.

Met de vergrijzing zien we een toename van het aantal mensen met vergeetachtigheid. De exacte oorzaak hiervan is nog steeds onbekend, maar we weten wel dat lichamelijke beweging de kans op een dementie met liefst 20 procent kan verlagen bij gezonde ouderen. Of beweging ook bij ouderen met beginnende geheugenproblemen zorgt voor minder geheugenachteruitgang is niet goed onderzocht. Professor Olde Rikkert van de afdeling Geriatrie van het Radboudumc Alzheimer Centrum gaat samen met onderzoekers van de Duitse 'Sporthochschule' in Keulen en het Trinity college in Dublin onderzoeken wat de effecten zijn van twee verschillende beweegprogramma's op het denkvermogen, het geheugen en de lichamelijke fitheid van oudere mensen met lichte geheugenbeperkingen.

Deelnemers volgen één van de twee beweegprogramma's of ontvangen leefstijl adviezen. De beweegprogramma's bieden de deelnemers drie keer per week 45 minuten gedurende 12 maanden een gevarieerd aanbod van beweeglessen: nordic walking, aerobics, yoga. Dit gebeurt onder leiding van ervaren sportcoaches. De lessen worden in groepsvorm gegeven op locaties rondom Nijmegen, zoals Groesbeek, Malden, Molenhoek, Gennep en Millingen.

In het Radboudumc worden vervolgens op drie momenten onderzoeksmetingen gedaan: voorafgaand aan de beweeglessen, na 6 en na 12 maanden. Tijdens deze bezoeken worden op een slimme en simpele wijze geheugentesten en fitheidstesten uitgevoerd. En met moderne apparatuur wordt de bloeddruk en hersendoorbloeding gemeten. Iedere deelnemer krijgt daardoor informatie over zijn eigen gezondheid en conditie. Voor de meetmomenten in het Radboudumc bieden wij een reiskostenvergoeding en deelname aan de beweeglessen is gratis.

Wij zijn de komende periode op zoek naar enthousiaste deelnemers, die zelf van deze kennis willen profiteren en er anderen in de toekomst mee willen helpen.

Bent u geïnteresseerd in dit onderzoek, en:

  • Ervaart u geheugenproblemen?

  • Bent u 50 jaar of ouder?

  • Beweegt u niet meer dan twee uur per week intensief?

Neem dan vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie over deelname aan ons onderzoek. tel: 024-3655758, mail: bewegendbrein@radboudumc.nl.

Pokkenepidemie in Groesbeek eist in 1892 19 slachtoffers

Bijdrage en foto : Gerrie Driessen

GROESBEEK - De website 'Historische Kranten' bevat onnoemelijk veel informatie over het verleden. Zoals bijvoorbeeld over de uitbraak van de pokken in Groesbeek begin februari 1892. Op 19 maart wordt bericht dat wederom zes personen zijn aangetast, terwijl twee inwoners aan de ziekte bezweken waren.

In die tijd fungeerde ene J.C. Stoltz als gemeente geneesheer, als zodanig aangesteld per 1 augustus 1891 tegen een jaarwedde van 900 gulden. In de loop van 1892 komt het gemeentebestuur er achter geen goede keus te hebben gemaakt. Stoltz onderschat de uitbraak en blijkt verder weinig compassie te hebben met zijn armlastige patiënten. Zodoende breekt er een epidemie uit, waardoor Groesbeek landelijk in het nieuws komt.

Om verdere besmetting te voorkomen worden allerlei raadgevingen uitgevaardigd. Zo wordt het vervoer van lompen uit de gemeenten Groesbeek, Nijmegen en Wijchen verboden. Brieven en postpakketten uit genoemde gemeenten worden berookt door carbolzuur, tevens om de ontvangers te waarschuwen dat de post uit een besmette plaats kwam.

De pastoor van Groesbeek verbood het vervoer van lijken naar de kerk. Een uitvaartdienst houden is niet meer mogelijk, aan pokken overleden personen moesten rechtstreeks begraven worden. Stoltz wordt tijdens de raadsvergadering van 4 augustus 1892 met algemene stemmen ontslagen als gemeentegeneesheer: 'wegens zijn handelen bij het ontstaan en heersen der pokziekte en verwaarlozing van patiënten tot de behoeftige klasse behorende'.

De burgemeester deelt mee dat 98 personen de pokziekte hebben opgelopen, waarvan 19 overleden. Zestig onteigeningen en vernietigingen van voorwerpen, die met de lijders van de ziekte in aanraking waren geweest, werden er gedaan. De kosten bedroegen Fl. 1.576,13. De laatste twee woningen waarin de ziekte voorkwam waren de 3e augustus 1892 ontsmet (dit gebeurde met carbolzuur en onder 'woning ' moet 'krot 'worden verstaan, zie foto )' "Zodat de epidemie gelukkig weer tot de geschiedenis behoort", aldus de burgemeester. Voor meer info zie de CD-rom 'Groesbeeks meest spraakmakende buurtschappen, Stekkeberg – De Horde, Dries en Dukenburg verkrijgbaar bij Bruna aan de Dorpsstraat en lunchroom De Kroon aan de Kerkstraat.

22 / 24

29 juli wordt Lindsey 10 jaar.
Proficiat!
Wij wensen haar een fijne dag en veel succes bij het meisjesvoetbal van Jonge Kracht in Huissen.
Opa en Oma en ome Twan.

Allemaal gefeliciteerd met het uitlopen van de Vierdaagse en geniet van jullie wel verdiende biertje op de Via Gladiola!

Kimo wordt
28 juli
12 jaar
Veel plezier op de middelbare school
Opa en Oma

FEEST, FEEST, FEEST
Kiki wordt 29 juli 11 jaar.
Het wordt vast een super dag.
Kusjes Mama, Papa en Tobi

"Tis echt waor onze
locoburgemeester WILCO is
50 jaor."
Team H200

Deze twee kanjers hebben het weer gered.
Heel erg trots op jullie!

Op vrijdag 29 juli wordt Florian al weer 7 jaar!
Wat gaat de tijd toch snel.....
Van harte gefeliciteerd, een fijne dag gewenst en tot zondag.
Liefs van opa en Ria

Hoera, op 2 augustus wordt Casper 13 jaar!
Hartelijk gefeliciteerd en een
feestelijke dag.
Liefs, papa, mama, Romy en Jasmijn.

Lang zal ze leven!
Annemijn werd op 25 juli 7
Gefeliciteerd!
Een dikke knuffel en een fijne vakantie
Opa Ton- Oma Corry

Gefeliciteerd, Ronald, met het
behalen van 't gouden kruis bij deze
bijzonder hete honderdste editie van de Vierdaagse.
De familie!

Lieve Lieke
Alvast gefeliciteerd met je
11e verjaardag op 27 juli!
Dikke kus papa, mama en Stan

Deze kanjer, Erik
wordt 31 juli 50 jaar
Gefeliciteerd
Liefs pa en ma

Onze Sanne wordt 29 juli alweer
6 Jaar
Hartelijk gefeliciteerd en een
dikke knuffel van Papa en Mama

Hoera Arien 65 jaar!
Bedankt voor alles wat je doet.
Altijd recht uit het hart,
Nooit omdat het moet.
Gefeliciteerd
Leen en Corrie

Hoera Sare is 28 juli 8 jaar.
Lieverd Gefeliciteerd knuffel
van Opa en Oma

Stijn
Proficiat met je zwemdiploma C.
Oma en Opa Zetten
Je bent een kanjer.

Een dikke zoen,
voor deze kampioen!
Ilana Gefeliciteerd met je,
Zwemdiploma C
Opa Cor -Oma Tineke,
Ome Dennis

Deze stoere jongen Jelle van Blitterswijk is geslaagd voor zijn Zwemdiploma C.
Hartelijk gefeliciteerd met een hele dikke knuffel van
Opa Bart en Oma Wenda.

Hiep Hiep Hoera
Maud
1 augustus 2 jaar
Gefeliciteerd en dikke knuffel van
Opa, Oma, Wilco, Coralien,
Timo en Milou

Op 30 juli wordt ons Wies 21 jaar!
Van Harte gefeliciteerd.
Liefs van ons allemaal.

Onder invloed tuinmuur omver gereden in Groesbeek

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Een 47-jarige automobilist uit Groesbeek heeft dinsdag tegen middernacht op de Drentselaan in Groesbeek een tuinmuur omver gereden.

De bestuurder kwam vanaf de Kloosterstraat richting Gooiseweg en schampte in eerste instantie een aan de rechterkant van de weg staande personenauto. Hierdoor is de bestuurder vermoedelijk de macht over het stuur verloren en reed aan de rechterkant van de weg een tuinmuur omver. De gealarmeerde politie constateerde dat de bestuurder onder invloed van alcohol verkeerde. Hij is meegenomen naar het bureau in Nijmegen, waar een ademanalyse 620 UG/L aangaf. Daarop werd direct zijn rijbewijs ingevorderd.

De auto raakte zwaar beschadigd en moest worden afgesleept. De tuinmuur heeft een schade opgelopen van honderden euro's. Er hebben zich geen persoonlijke ongelukken voorgedaan.

Koning Willem-Alexander reed door Groesbeek

Foto: Gerrie Driessen

Foto: Gerrie Driessen

GROESBEEK – Koning Willem-Alexander is vrijdagmiddag rond 13.30 uur gesignaleerd door een alerte inwoner van Groesbeek, toen hij werd gefotografeerd op de Dorpsstraat in Groesbeek ter hoogte van Bellevue in een Koninklijk busje, waar hij op de Dorpsstraat in Groesbeek reed richting Nijmegen.

Vanaf 13.00 uur heeft er een politiehelikopter boven Groesbeek en Cuijk gecirkeld. Even voor 15.00 uur reden diverse motoragenten door het centrum van Groesbeek richting Breedeweg, die het overige verkeer nauwlettend in de gaten hielden. Even later volgde weer een stel motoragenten met tussenin de AA-auto, eveneens richting Breedeweg en Milsbeek met daarin Koning Willem-Alexander. De Koning werd vanuit de lucht in de gaten gehouden door de politiehelikopter.

Geen minicamping langs Gooiseweg

Foto:Joop Verstraaten

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Diverse automobilisten die zaterdag over de Gooiseweg in Groesbeek reden, moeten gedacht hebben dat er een minicamping was verrrezen op een grasveldje langs de Gooiseweg ter hoogte van de Kloosterstraat.

Bij navraag bleek dat de families De Haan en Liebers hun tent en vouwwagen aan het testen waren en hoe ze die het beste konden opzetten. Zaterdagmorgen bleek het voor beiden een fluitje van een cent te zijn en zij kunnen met een gerust hart afreizen voor een welverdiende vakantie in Frankrijk.

Door de ouders van De Haan werd zaterdagmorgen een ontbijtje aangeboden als voorproefje op hun vakantie. De tent was inmiddels al weer afgebroken, maar de kinderen genoten nog in volle teugen van de vouwwagen die nog geheel uitgestald stond. Een ding is duidelijk geworden: na een lange rit kunnen beide families genieten van de rust, want hun onderkomen staat er binnen no-time.

Missie volbracht voor rustverzorging van De Bosbesjes

Rustverzorging Bosbesjes. Van links naar rechts: Harry Gasseling - Wil Klaassen - Ans Klaassen - Henk Klaassen - Leida Klaassen - Wim Krebbers Op de foto ontbreken: Annie v/d Cruysen - Petra Winnen - Wilma Keukens

GROESBEEK - Tijdens de 100ste Nijmeegse vierdaagse stond de rustverzorging van WSV De Bosbesjes alle dagen klaar voor hun leden die meeliepen, en tevens ook voor de Groesbeekse vierdaagselopers die geen lid zijn.

Alle lof gaat naar deze groep vrijwilligers die het dit jaar extra druk hadden om alle Groesbeekse lopers goed te verzorgen iin verband met het warme weer. Zelfs de rusttent moest worden uitgebreid. Door goede samenwerking en inzicht werd dit alles goed opgelost door deze verzorgingsgroep. Van de 46 opgegeven Bosbesjesleden die meeliepen met deze 100ste editie, waren er 41 die haar uitgelopen hebben, en helaas vijf die de finish niet haalden.

Rustverzorging Bosbesjes. Van links naar rechts: Harry Gasseling - Wil Klaassen - Ans Klaassen - Henk Klaassen - Leida Klaassen - Wim Krebbers Op de foto ontbreken: Annie v/d Cruysen - Petra Winnen - Wilma Keukens

Het was dit jaar een zeer zware en hete vierdaagse met op de laatste dag ook nog eens een weeromslag met regen en onweer. Gelukkig voor allen die meeliepen en ook voor de toeschouwers was het rond de middag weer prachtig zonnig weer, zodat dat toch nog zorgde voor een mooie en kleurrijke afsluiting.