De Liemers Helemaal Goed Courant

25 maart 2015

De Liemers Helemaal Goed Courant 25 maart 2015


De boot vaart weer voor de vijftigplussers

RIJNWAARDEN - Rijnwaarden50plus/KBO verzorgt op 17 juni weer een boottocht voor 50plussers. Met het passagiersschip 'De Graaf van Bylant' wordt er vanaf Tolkamer naar Nijmegen gevaren.

Voor de gasten is er eerst een ontvangst met koffie en cake en rond het middaguur is er een lunchbuffet aan boord. In Nijmegen kan er een rondrit gemaakt worden met de 'zonnetrein'. Dat is de trein die volledig op zonne-energie rijdt. Hiermee kunt u genieten van een fraaie stadsrondrit. Maar er is ook ruim tijd om te shoppen. Ook mindervalide passagiers kunnen met begeleiding aan deze reis deelnemen. Niet-leden en 50-plussers van buiten de gemeente zijn uiteraard ook welkom. Inschepen in Tolkamer om 10.30 uur en ontscheping in Tolkamer om circa 17. 00 uur.

Voor de echte vakantieliefhebbers heeft Rijnwaarden50plus voor haar leden inmiddels ook een midweekvakantie georganiseerd in het Friese Gaasterland. Dat wordt vijf dagen genieten van een all-in vakantie met drie dagtochten per bus en boot naar bezienswaardigheden in Workum, Stavoren, Hindeloopen en Sloten. Ook
's avonds is er voor de liefhebbers volop entertainment. Verder staat er op het zomerprogramma van Rijnwaarden50plus naast de maandelijkse fietstochten ook weer een fietsvierdaagse in de maand juli gepland. Meer informatie staat in het verenigingsblad en www.rijnwaarden50plus.nl of bel ervoor 0316 543051, penningmeester J.Joosten.

Groene Vingers in Het Musiater

Foto: Michiel Poodt

ZEVENAAR - Ellen Dikker is onbetwist 'typetjes-specialist'. Ze maakte reeds drie programma's, sleepte een nominatie voor de prestigieuze Neerlands Hoop Cabaretprijs in de wacht en is columniste op Radio 2.

Met 'Groene Vingers' schoffelt Ellen de boel eens lekker om. Op zoek naar vaste grond duikt ze in de wondere wereld van bio, eco en oer. Een wereld waar de tragikomische, hypervrolijke of licht doorgedraaide types van Ellen uitstekend tot bloei komen. Soms hard als snoeihout, dan weer breekbaar als bloesem, maar altijd met het gezicht naar de zon.

Ellen Dikker is uniek in het huidige cabaretlandschap en wordt alom gewaardeerd om haar

kwalitatief hoogwaardige programma's. Haar vaste schare bezoekers breidt zich telkens uit. Als u haar gezien heeft wilt u dit programma ook zien, als u haar niet heeft gezien wordt het hoog tijd eens kennis te maken.

Donderdag 2 april om 20.15 uur (voor 17,50 euro) in Het Musiater, Bommersheufsestraat 62. Reserveren kan ook via de website: www.hetmusiater.nl.

Stichting Halfvasten-Angerlo

ANGERLO - De Halfvastenorganisatie uit Angerlo heeft dit jaar tijdens haar evaluatievergadering twaalf enveloppen met een totaal bedrag van 4.700 euro uit mogen delen.

Reeds zestien jaar is het voor de stichting een traditioneel gebruik om de Angerlose verenigingen te verblijden met een fikse financiële injectie in haar clubkas.

Dit jaar werd er weer een tiental verenigingen uitverkoren, dit aangevuld met de stichting Kinderen Kanker Vrij (Kika) en Christiaan Jansen die voor het KWF de legendarische Alpe d'Hu(z)es maximaal zes keer gaat beklimmen.

Enveloppen van 150 euro werden door voorzitter Jan Hendriks aan de volgende verenigingen overhandigd: Ontspanning Vereniging voor Ouderen, Muziekvereniging Nieuw Leven, Oranje Vereniging Angerlo, Buurtpreventie Angerlo, Jeugdsoos de Markies, Welfare, Buurtvereniging Dorpsstraat, Buurtvereniging Bevermeer, Sint Nicolaascomité en ´last but not least´ kreeg carnavalsvereniging De Deurdouwers in Angerlo een enveloppe met 3.000 euro overhandigd.

Kortom, de Halfvastenorganisatie kan weer terug blikken op een geslaagd Halfvastenweekend en wil op deze wijze de Angerlose gemeenschap bedanken voor haar bereidwilligheid, enthousiasme en loyaliteit.

Kofferbakverkoop/rommelmarkt in Giesbeek

GIESBEEK - Zondag 3 mei wordt er een superkofferbakverkoop georganiseerd; de organisatie is in handen van de Vrienden van de Giese Toren. Bekendheid hebben de vrienden in de wijde omgeving al door het organiseren van tentoonstellingen, concerten, de maandelijkse kerk en toren openstellingen en niet te vergeten de alom bekende Winterfair.

Op deze zondag (3 mei) zullen vanaf 9.00 uur de tuinstraat, kerkstraat en de pastoor slingerstraat weer bol staan van een kleurrijke verzameling van onverwachte spullen uit de meest uiteenlopende creaties van geopende kofferbakken. Naast het kofferbakgebeuren is er ook een kleedjesmarkt waar de jeugd van groep drie tot en met acht gratis aan kan deelnemen, geef je dan even op bij de Vrienden van de Giese Toren.

Aan muziek en vermaak zal het deze dag niet ontbreken, zo zal een saxofonist, een jeugdband en een disco het geheel muzikaal verzorgen ook zullen een clown, 'n luchtkussen en 'n schminkhoek niet ontbreken.

Tijdens deze kofferbakverkoop zullen de Vrienden van de Giese Toren een grote rommelmarkt organiseren, voor deze markt kunnen zij nog bruikbare spullen gebruiken, zij die nog wat op willen ruimen kunnen zich melden via onderstaande adressen, de Vrienden van de Giese Toren komen dit graag ophalen.

Als men het slenteren langs de vele kofferbakken moe is, dan is er gelegenheid om uit te rusten op het horecaplein waar men kan genieten van een betaalbaar hapje of een drankje.

Voor meer informatie en/of plaatshuur kunt u contact opnemen met Jan 06 10252829, Henk 06 12604822 of via de mail: j.wieggers@hetnet.nl.

De openstellingen van de Giese Toren, kerkdiensten, concerten en uitvoeringen staan vermeld op www.giesbeektorenhoog.nl.

Open repetitie bij Popkoor Repeat Duiven

DUIVEN - Popkoor Repeat is op zoek naar fris bloed; zowel heren als dames! Met de komst van dirigente Bernie Meens gaan we met veel energie richting toekomst. We bouwen ons koor uit naar zo'n vijfenveertig mensen en dat doen we graag met energieke en vooral enthousiaste leden!

"Houd jij wel van een uitdaging en zoek je een leuk koor dat ook gaat voor uitdaging en afwisseling zowel in zang als show? Kom dan op 30 maart naar het CCOG Duiven. Van 20.00 tot 22.00 uur houden wij een open repetitie voor een ieder, die houdt van samen muziek maken! Of dat nu is met grote theatershows of kleinere (lokale) optredens, bij workshops, korenfestivals of bij iets anders wat op ons pad komt (zoals het TV programma Koffietijd op 1 januari 2015)!"

"Wat vinden wij belangrijk: een goede zangstem, toonvast zijn, bereid zijn om te studeren en vooral plezier beleven aan het zingen! Het is een pré als je noten kunt lezen en over koorervaring beschikt, maar noodzakelijk is dit niet. Wanneer je na de open repetitie verder met ons wilt, dan is een stemtest onderdeel van de selectieprocedure. Afhankelijk van de stemgroep kan het zijn dat je op een wachtlijst komt. Wil jij ons koor komen versterken? Meld je dan snel aan voor de open repetitie! Dat kan via info@popkoorrepeat.nl."

DOORLOOP Collecte fonds gehandicaptensprot

Collecte voor het fonds gehandicaptensport

DUIVEN - Om als gehandicapte te kunnen sporten, is meer nodig! Sporten is voor veel mensen de normaalste zaak van de wereld.

Je wandelt een sport­school binnen, of spreekt met je elftal af op een voetbalveld. Voor mensen met een lichamelijke, zintuiglijke of verstandelijke handicap is dit een heel ander verhaal. Voor hen is er vaak meer nodig om te kunnen sporten. Gespecialiseerde begeleiding en vervoer, sportmateriaal dat moet worden aangepast en accommodaties die toegankelijk moeten worden gemaakt.

Structureel meer mogelijk maken om mensen met een handicap te kunnen laten sporten in georganiseerd verband, dat is het doel van Fonds Gehandicaptensport. Jaarlijks helpen duizenden collectanten ons om dit doel te realiseren. Want om alle benodigde faciliteiten te kunnen financieren, is veel geld nodig.

"Vindt u ook dat iedereen met een handicap de gelegenheid moet krijgen om te kunnen sporten? Dan kunt u weer uw steentje bijdragen aan de jaarlijkse collecte van Fonds Gehandicaptensport. Ook dit jaar zetten hiervoor vele vrijwilligers zich weer in en gaan als collectant langs de deur in heel Nederland. Met uw bijdrage helpt u mee om sport voor iedereen, ongeacht het soort handicap, toegankelijk te maken.

Mocht de collectant u niet thuis treffen dan is elke financiële steun natuurlijk ook welkom, op giro NL80INGB0000005855."

Wandeling op goede vrijdag

Foto: Marianne van Waterschoot

ZEVENAAR - Het begint een mooie traditie te worden. Iedereen is welkom en wordt van harte uitgenodigd voor deze tocht. De goede vrijdagwandeling op 3 april start om 13.00 uur in de Sint-Martinuskerk van Herwen.

De route gaat van deze locatie via de Ossenwaard naar de Sint-Vituskerk van Hoch-Elten, een afstand van 7,7 kilometer. Na een korte pauze lopen ze om 15.00 uur zwijgend de Kruisweg in het bos achter de kerk. De stilte wordt afgewisseld met gebed bij iedere statie.

"Daarna pauzeren we om de benen te strekken en iets te eten en te drinken. Wij verzoeken u vriendelijk zelf voor een lunchpakket en drinken te zorgen. Zo rond de klok van 16.00 uur gaan we via Grondstein op weg naar Herwen, een afstand van 9,9 kilometer. Om 18.00 uur staat daar een eenvoudige broodmaaltijd klaar in de traditie van Goede Vrijdag. De dag wordt passend afgesloten met een bijeenkomst rond het lijdensverhaal in de kerk van Herwen. In stilte keren we daarna huiswaarts.

Om de broodmaaltijd op het juiste aantal mensen af te stemmen, dient u zich uiterlijk woensdagochtend 1 april aan te melden bij het centraal pastoraal secretariaat. Van maandag tot en met donderdag telefonisch bereikbaar van 9.30 tot 15.00 uur en op vrijdag van 9.30 tot 12.30 uur via 0316 523468. Aanmelden kan natuurlijk ook via de digitale post (secretariaat@rkliemers.nl).

Wilt u alleen de Kruisweg in Hoch-Elten met ons meelopen? Dan dient u uiterlijk om 14.45 uur aanwezig te zijn op het parkeerterrein achter de kerk aldaar."

Lentefeest op de kinderboerderij

ZEVENAAR - Op tweede paasdag 6 april is het op de kinderboerderij Lentefeest van 12.30 tot 16.30 uur. De entree bedraagt een euro voor volwassenen, kinderen gratis.

"Wij zullen die dag de nieuwe konijnenhokken op een feestelijke wijze in gebruik nemen." De hokken zijn door diverse organisaties gesponsord: basisscholen Schilderspoort en Lindenhage, door Univé verzekeringen, door Auto Vreman, Fitnesscentrum Zevenaar en Rotary Zevenaar. De feestelijke opening vindt plaats tegen 13.30 uur.

Er zijn die middag ook veel activiteiten zoals ponyrijden, huifkartocht, ritje in de kar van de paashaas enzovoort. "Onze boerderij zal er die dag ook spic en span uitzien: carnavalsvereniging De Boemelaars heeft elke zaterdag in de maand maart uitgetrokken om ons helpende handen te bieden met het opknappen. Daar zijn wij als kinderboerderij ontzettend blij mee. Een frisse start van een nieuw seizoen. Te vieren op het Lentefeest op 6 april op de Kinderboerderij Rosorum, Methen 2b in Zevenaar.

Paasbrunch bij Caleidoz

ZEVENAAR - Op maandag 6 april, tweede paasdag, is er in ontmoetingscentrum De Hooge Bongert een gezellige paasbrunch voor ouderen in de gemeente Zevenaar.

Loop er even uit, alleen of met een kennis, en geniet van het samenzijn tijdens een uitgebreid buffet met onder andere heerlijke salades en toetjes. De zaal gaat om 11.30 uur open.

Kaartjes à 14,50 euro zijn tot 30 maart verkrijgbaar aan de balie in De Hooge Bongert 3 in Zevenaar.        

Brandweer bezoekt peuteropvang

ANGERLO - De peuters van peuteropvang Puck&Co, locatie Bruintje Beer in Angerlo hebben de afgelopen periode spelend geleerd over het thema 1-1-2. Het doel was om hen te leren wat te doen in geval van nood. Ze hebben kennis gemaakt met verschillende onderdelen van 1-1-2, zoals de meldkamer, brandweer, politie en ambulance.

Ook kwam er een echte dokter op bezoek. Zij heeft de inhoud van de dokterstas laten zien. De kinderen mochten het reflex hamertje even vasthouden, waarop een peuter tot een ontdekking kwam en riep 'hé, zo een heeft de brandweer ook!'

Favoriet was de brandweer. Door basisschool De Trompetter gingen zij op zoek naar brandmelders, brandblussers en brandslangen. Er werd volop fantasiespel gespeeld. Verkleed als echte brandweerman/vrouw gingen de kinderen met de brandweerauto af op vele meldingen, die per telefoon bij 1-1-2 binnen kwamen. Zo kon het maar zijn dat er een poes in de boom zat die er niet meer uit kon, of was er in de huishoek vlam in de pan!

Als kers op de taart kwam er een echte brandweerauto voorrijden. Achter het stuur konden de peuters bekijken waar nou het water vandaan kwam. Oei, dat geluid was harder dan van onze speelgoedautootjes! Helemaal geweldig vonden de kinderen het toen ze zelf mochten spuiten met de brandspuit. Er kwam zelfs een mooie regenboog.

Ook de kleuters uit groep één en twee mochten nog even gaan kijken. Dat lieten ze natuurlijk niet voorbij gaan.

Back to This Place Discotheque Babberich

BABBERICH - Wegens het succes van verleden jaar en de positieve reacties van de bezoekers, kon de organisatie niet anders dan hier een vervolg aan te geven. De organisatie heeft nu besloten om het concept vast te leggen en te registreren.

Een consequentie is, dat er voor het concept een andere naam moest komen die voor meerdere evenementen gebruikt kan worden. Het evenement dat nu op 4 april gaat plaatsvinden, gaat nu 'Back to This Place Discotheque Babberich' heten. Een andere naam, maar dat wil niet zeggen, een ander feest.

U kunt hetzelfde verwachten als verleden jaar en zelfs nog meer. De organisatie heeft de ideeën van de bezoekers van vorig jaar meegenomen naar de opzet voor het feest van dit jaar. Kulturhus De Borg wordt omgetoverd tot een ware discotheek. Dit jaar zijn er twee zalen met verschillende muziekstijlen. Er zijn dj's en lj's uit het verleden. Dj Deprado is van de partij en er is een live optreden van Byentl. Ook kunt u weer gebruik maken van de counter voor een hapje. Verder zijn er de lichtshow en de welbekende openings- en sluitingstune en natuurlijk veel bezoekers van weleer. Zo zullen op 4 april weer oude tijden herleven tijdens Back to This Place Discotheque Babberich. Kaarten zijn te reserveren op www.backtothisplace.nl.

Carnavalsvereniging De Deurdreiers eert jubilarissen

Van links naar rechts: Sylvia en Toon Jacobs, Nicolette Godschalk, Leo van Onna, de mascotte van De Deurdreiers, Yvonne en René van Brandenburg en Koos en Nelly Koning. Fotograaf: Eddy de Wild

GROESSEN – Zaterdag 14 maart vond de drukbezochte verenigingsmiddag van carnavalsvereniging De Deurdreiers plaats in Feestburcht Gieling.

Tijdens deze middag voor actieve Deurdreiers werden vier leden in het zonnetje gezet voor jarenlange inzet voor de vereniging. Oud-prins Koos Koning is 22 jaar actief als lid van de Senaat&Convent en is een gewaardeerd buutartiest. Leo van Onna heeft in 22 jaar een flinke staat van dienst: president, bestuurslid, jubileumprins en is momenteel lid van de Raad van Elf. Toon Jacobs is al 33 jaar actief, waarvan negen jaar bestuurslid, in 1998 adjudant en momenteel lid van de Senaat&Convent en van de Olde Raddreiers. René van Brandenburg heeft in 33 jaar veel meegemaakt binnen de vereniging. Als prins, als adjudant, als lid van de raad van elf, de senaat en de commissie pronkzitting en momenteel als raadsman. Maar ook als artiest op het podium met Bets en Hent en het legendarische 'PeterPam' samen met Peter Berendsen, en als initiator van de Amsterdamse Live Avond.

's Avonds was café Gieling goed gevuld met bezoekers die filmbeelden konden zien van de grote optocht, en kregen een kijkje in de keuken van alle wagenbouwers. De velen die meededen in de optocht konden zo ook alle andere creaties bewonderen. De Deurdreiers verklaarde een in alle opzichten een prachtig seizoen te hebben gehad met dank aan allen die meededen.

Dagtocht van ouderenbelangenvereniging

ZEVENAAR - Op donderdag 30 april is er een voorjaarsdagtocht Belangenvereniging ouderen Zevenaar (BOZ).

Deze gaat naar Katwoude, Volendam en Amsterdam. In de kaas en klompenboerderij Simonehoeve in Katwoude worden de deelnemers ontvangen met een kopje koffie met gebak. Hierna volgt er een rondleiding met demonstratie kaas en klompen maken, proeverijen kaas, wijn en koeken.

Rond 12.00 uur is er een typisch Hollandse lunch. Na de lunch brengt de bus de deelnemers naar de beroemde dijk van Volendam alwaar een wandeling maken van circa vijfenveertig minuten.Vervolgens gaan ze naar Amsterdam voor een grachtenrondvaart. De dag wordt afgesloten met een diner in restaurant De Molen in Harskamp.

Kaartverkoop is op donderdag 2 en dinsdag 7 april van 14.00 uur tot 16.00 uur in dienstencentrum De Hooge Bongert aan De Hooge Bongert 3 in Zevenaar.

Het passieverhaal van Christus in de kunst

ZEVENAAR - De Volksuniversiteit voor Zevenaar en omstreken verzorgt woensdag 1 april vanaf 20.00 uur een lezing over Het passieverhaal van Christus in de kunst.

Drs. Walda Bosman-Kok zal op boeiende wijze nader uitleg geven over hoe dit verhaal door de eeuwen heen is verbeeld. De lezing gaat alleen door bij voldoende aanmeldingen. via de website van de Volksuniversiteit (www.vuzevenaar.nl) kan iedereen zich aanmelden (of bel: 0316 333443).

De passie is het lijdensverhaal van Christus; de gebeurtenissen tijdens Jezus' laatste week op aarde. Hiertoe behoren onder andere Het laatste Avondmaal, Jezus in de Hof van Getsemane, de Judaskus, Christus voor Pilatus, de kruisweg, de zweetdoek van Veronica, dobbelende soldaten en de kruisiging. Daarna, tijdens Pasen, zien we de opstanding van Christus uit het graf. Door de eeuwen heen is deze reeks voorstellingen door kunstenaars in verscheidene vormen in beeld gebracht. In de Paaslezing wordt deze ontwikkeling aan de hand van hoogstaande kwaliteitsafbeeldingen behandeld.

Paaseierenspeurtocht op kinderboerderij Horsterpark

DUIVEN - Tweede paasdag maandag 6 april is er weer een paaseierenspeurtocht op de kinderboerderij in het Horsterpark.

Vanaf 10.00 uur kan uw kind weer meedoen met de speurtocht, uiterlijk tot 16.00 uur worden de formulieren uitgedeeld. Het speuren duurt ongeveer een uurtje. Deelnamekosten zijn een euro per speurend kind. Voor iedere speurneus is er een lekkere verrassing, daarom zou het fijn zijn als we weten hoeveel kinderen er gaan komen. Opgeven kan via kibo@horsterpark.nl, via facebook (Kinderboerderij Horsterpark), bij de kinderboerderij of in het Theepaviljoen.

De opbrengst van de speurtocht komt ten goede van het spaarpotje wat we aan het vullen zijn om in de weides verharding aan te brengen. Zodat de weides ook voor mensen in een rolstoel toegankelijk worden. "We krijgen nogal eens bezoekers van diverse verzorgingstehuizen op de kinderboerderij en voor deze groep mensen wordt het dan ook mogelijk om 'echt' de wei in te gaan", aldus een medewerker van de kinderboerderij.

Bijkomend voordeel is ook dat onze medewerkers niet meer tot hun enkels in de modder zakken als de stallen moeten worden uitgemest in de natte periodes. Binnenkort wordt hiervoor ook weer een crowdfundingsproject voor opgestart.

Zevenaar maakt wérk van zwerfafval

ZEVENAAR - Miljoenen Nederlanders ergeren zich mateloos aan zwerfafval. Geen wonder: rondslingerende rommel verslechtert onze directe leefomgeving, vergroot ons gevoel van onveiligheid, vervuilt het milieu én brengt de verkeersveiligheid in gevaar.

Stichting Werkgroep Leefklimaat neemt dit jaar voor de zevende maal op rij, samen met de gemeente Zevenaar deel aan de Week van Nederland schoon. Het is voor de eerste maal dat zij een nieuwe partner heeft, namelijk – de stichting Natuur en Milieueducatie Zevenaar.

Op zaterdag 28 maart aanstaande zullen vele vrijwilligers van onder andere de dorpsraden, weidevogelvereniging, hengelsportverenigingen, werkgroep leefklimaar Zevenaar en enkele politieke partijen de handen uit de mouwen steken om de gemeente Zevenaar (nog) schoner te maken.

Van maandag 23 maart tot en met vrijdag 27 maart waren het vooral de 470 leerlingen van zes Zevenaarse basisscholen, die getooid met prikkers en vuilniszakken de omgeving van hun school van zwerfvuil gingen ontdoen.

De week van Nederland schoon is 23 maart om 9.00 uur geopend op de basisschool De Fonkelsteen, Da Costastraat 2 in Zevenaar.

Websites maken met Magix Webdesigner

ZEVENAAR - Op woensdag 1 april verzorgt de Hobby Computer Club (HCC) zijn maandelijkse computeravond. De avond wordt gehouden in Ons Huis aan de Dr. Honigstraat 3 in Zevenaar. De aanvang van de activiteiten is 20.00 uur, de zaal is open vanaf 19.30 uur.

Aan de hand van een voorbeeldwebsite laat de presentator u zien wat de mogelijkheden zijn van het programma Webdesigner. Nieuwe pagina aanmaken, werken met tekst, sjabloons gebruiken, kleuren aanpassen, foto's invoegen, foto's verbeteren en bijsnijden, Uploaden en publiceren. Voor het werken met Magix Webdesigner is geen HTML kennis vereist. De presentator heeft kortingskaarten bij zich waarmee u Magix producten met korting kunt aanschaffen.

De presentatie zal worden verzorgd door Jan Jansen. Bij de helpdesk zijn de nodige deskundigen aanwezig, die helpen bij vragen en problemen op het gebied van computerapparatuur en -programmatuur. Natuurlijk is er weer de mogelijkheid om informatie te krijgen over allerlei onderwerpen, zoals Internet, Skype. Genealogie, Windows, Office, Linux, et cetera.

De toegang is vrij voor HCC-leden. Ook niet-leden zijn welkom maar betalen een bijdrage van twee euro.

Dertien meisjes van Aldo naar de tweede voorronde van de vijfde divisie turnen

Van links naar rechts: Boven: Nina Tacke, Sanne Onck, Meis Vink. Onder: Emmaloes Hoogenkamp, Maura de Waard, Maudi Hageman.

WESTERVOORT - Zaterdag 14 maart vond de tweede voorronde van de vijfde divisie plaats in de Sazahal in Doetinchem. Hieraan deden dertien meisjes van gymnastiekvereniging Aldo mee.

Bij pupillen 1 niveau D2 deden twee meisjes mee. Hierbij greep Lotte van der Veen helaas net naast de medailles. Zij eindigde met 53.100 punten op de vierde plaats. Shanti Paintsel eindigde met 52.350 punten op de zesde plaats.

Bij pupillen 2 niveau D2 deden ook twee meisjes mee. Hier eindigde Meis Vink op de twaalfde plaats met 50.050 punten en Kinny Schuurman met 45.950 punten op de vijfde plaats.

Bij jeugd 1 niveau D2 deden vijf meisjes mee. Hier werd Emmaloes Hoogenkamp met 45.500 punten elfde, Maudi Hageman met 44.450 punten vijftiende, Maura de Waard met 44.100 puntenzeventiendde, Nina Tacke met 43.700 punten achttiende, en Sanne Onck met 35.775 punten zesentwintigste. Deze meisjes turnden allemaal verplichte oefenstof.

Bij de junioren en senioren wordt keuzeoefenstof geturnd. Bij de junioren deed Kim Huisman mee. Zij belandde voor de tweede keer net naast het podium op de vierde plaats met 41.950 punten.

Bij de senioren deden drie meisjes mee. Hier werd Karlijn Prins met 39.650 punten negende, Jill Groeneveld tiende met 39.525 punten en Silke Hendriks elfde met 39.025 punten. Op 11 april zal de derde en laatste voorronde plaats vinden. Hierna zal aan de hand van de twee beste wedstrijden bepaald worden welke meisjes er door mogen naar de finale op 25 april.

Gevoel in kleur en steen in De Raadskelder

DOESBURG - Het is een groot genoegen voor stichting De Raadskelder de expositie Gevoel in kleur en steen te kunnen exposeren met schilderijen van de kunstenares Doris van Halteren en beelden van de kunstenares Stoni Scheurer. De gelaagde schilderijen vormen een eenheid met de sculpturen en geven een buitengewoon gevoel in kleur en steen weer.

Stoni Scheurer was in haar arbeidzaam leven acht jaar burgemeester van de gemeente Rijnwaarden en eerder volksvertegenwoordiger in de gemeente Elst en in de Provinciale Staten van Gelderland. In een gestileerd lijnenspel zet zij menselijke emoties en levenshoudingen neer. De keus van de steensoort hangt af van het thema en speelt een belangrijke rol om tot een volmaakt samenspel te komen van materiaal en beeld. Naast haar bestuurlijke werk heeft het beeldhouwen haar een juiste balans in het leven gebracht.

Doris van Halteren heeft zich tientallen jaren zo breed mogelijk georiënteerd op vele terreinen van de schilderkunst. Zij volgde jarenlang lessen. Zelf gaf zij lange tijd schildercursussen in het cultureel centrum van Doesburg.

Met haar handen, zeezand, verf en kleur brengt zij haar gevoel over. Haar prachtige gelaagde schilderijen met emotionele diepgang zijn een ware lust voor het oog. Het kleurgebruik soms ingetogen dan weer van het doek spattend geven genoeg stof tot nadenken of pure vreugde.

Haar hele leven werd en wordt beheerst door de drang tot het scheppen van een emotioneel tijdsbeeld.

Een bezoek aan onze expositie van 28 maart tot en met 19 april in De Raadskelder van het gemeentehuis van Doesburg, ingang Ph. Gastelaarstraat 2, biedt gelegenheid om van deze bijzondere spiegelingen van emoties en kleuren te genieten. De expositie is geopend op zaterdagen en zondagen van 13.00 tot 17.00 uur.

John van Zweden in Sportcafé Pannerden

PANNERDEN - John van Zweden is donderdag 2 april te gast in het sportcafé dat gehouden wordt door de Club van 100 van de voetbalvereniging R.K.P.S.C. De locatie is café-zalencentrum De Dijk, Kerkstraat 6 in Pannerden en begint om 20.00 uur.

John van Zweden was twintig jaar oud, toen hij de verf- en behangwinkel van zijn vader overnam en uitbouwde tot de grootste behang- en woninginrichtingswinkel van Nederland. Het leverde hem landelijke bekendheid op als de behangkoning.

Johns grote passie is het Engelse voetbal. De correspondentie die hij als zestienjarige scholier voerde met een penvriend in Groot Brittannië, resulteerde in een hechte vriendschap met een supporter van Swansea City. Vanaf dat moment heeft hij ook deze club in zijn hart gesloten en volgt hij alle wedstrijden.

Toen in 2002 Swansea City door de toenmalige eigenaar aan de rand van de afgrond was gebracht, heeft John met een aantal lokale supporters de club gered door die eigenaar uit te kopen.

Uiteraard werd het team van Swansea City regelmatig versterkt met Nederlandse voetballers, zoals Michel Vorm, Jonathan de Guzmán, Kemy Agustien, Marvin Emnes en Dwight Tiendalli. De laatste twee zijn nog steeds actief bij Swansea City.

Kortom: John van Zweden heeft een inspirerend verhaal, doorspekt met 'Haagse humor'.

De avond is vrij toegankelijk voor donateurs van de Club van 100 en niet-donateurs betalen vijf euro per volwassene en twee euro vijftig voor jeugd tot en met achttien jaar.

Senioren Societeit dagje uit

GROESSEN - De Senioren Societeit gaat 21 april een dagje uit. "Dan gaan we naar Erve Brooks. We vertrekken om 10.00 uur uit Groessen naar Gelselaar (bij Lochem). Daar wacht koffie met iets erbij."

De linnenkast gaat open voor uitleg, dat kan in groepjes en de rest van ons gezelschap kijkt rond op de boerderij of daar buiten, want overal is genoeg te zien. De rest van de ochtend krijgen we een anderhalf uur durend optreden van de Boerendansers, die voor ons dansen en zingen. Als we dan allemaal honger gekregen hebben: een pannenkoek menu,: onder andere groentesoep, pannenkoek (hartig of zoet) en koffie of ijs toe. Hopelijk voldaan stappen we weer in de bus, die ons om vier uur weer thuis brengt. Kosten: voor de bus 10,00 en 25,00 euro voor de rest. Leden betalen 35 euro. Niet-leden zijn welkom als ze veertig euro betalen. Gevraagd wordt zich bijtijds op te geven aan de Senioren Sociëteit Groessen.

Optreden van Perron B

WESTERVOORT - In Huize Vredenburg Westervoort is maandag 6 april (tweede paasdag) om 14.00 uur een optreden van Perron B. De entree is gratis.

Moniek van der Logt, zang en klarinet, Toine Claessen, gitaar en zang, en Toni van Gennip, gitaar en zang, vormen samen het trio Perron B. Ze delen dezelfde passie, namelijk het ten gehore brengen van liedjes, waarin de kracht van de zang en van de compositie en teksten voorop staat. Soms swingend, soms ingetogen, maar altijd puur en veel eigen werk.

Zingen speelt al jaren een grote rol in Moniek's leven; met haar prachtige stem neemt ze iedereen mee. Bovendien is ze aardig bedreven in het spelen op de klarinet. Toine heeft een behoorlijke staat van dienst in de muziek, in het componeren en teksten schrijven, in het optreden en in het opnemen in muziekstudio's. Een veertigtal liedjes van hem zijn geregistreerd bij de Buma/Stemra.

Toni voegde zich als gitarist bij Perron B in 2013. Na vijf jaar gitaarles vond hij het tijd om samen te spelen en op te gaan treden. (Meer info staat op www.perron-b.nl).

Pax Kinderhulp zoekt vakantiegastgezinnen

LIEMERS - Pax Kinderhulp Duiven-Westervoort wil ook dit jaar Poolse kinderen laten genieten van een welverdiende vakantie in Duiven, Westervoort en omgeving. Voor de periode van 27 juni tot en met 17 juli is de werkgroep op zoek naar vakantiegastgezinnen.


De kinderen die worden geselecteerd om hun vakantie in Nederland door te brengen hebben het in hun eigen land niet makkelijk. Ze komen uit kansarme gezinnen of verblijven in een kindertehuis. Armoede, alcoholverslaving, slechte woonsituatie: het zijn zaken waar deze kinderen dagelijks mee te maken hebben.

De werkgroep Duiven-Westervoort wil deze kinderen gedurende drie weken gewoon kind laten zijn, in een gezin waar het veilig is en waar er voor hen gezorgd wordt. En u kunt de werkgroep daarbij helpen, door u aan te melden als gastgezin.

Vakantiegastgezinnen

De hele actie staat of valt met voldoende vakantiegastgezinnen. Gezinnen die hun deur open zetten en hun huis, tijd en vooral aandacht gedurende drie weken willen delen met kinderen die hier dringend behoefte aan hebben. Kinderen die het niet gewend zijn om aandacht en warmte te ervaren.

Dagopvang

Zijn er dagen waarop u moet werken of momenten dat u er niet kunt zijn om de Poolse kinderen overdag op te vangen, dan kunt u gebruik maken van de dagopvang van Pax Kinderhulp Duiven-Westervoort.

"Heeft u interesse en wilt u meer informatie, neem dan contact op met Wilma van Brandenburg: 0316 840314."

Autismecafé De Liemers voorziet in behoefte

LIEMERS - In de week van 28 maart tot en met 4 april is er aandacht voor Autismeweek 2015.

Er zijn volwassenen met autisme die zich prima staande houden in de maatschappij door zich aan te passen, zowel op het werk als privé. In haar praktijk van Heleen van den Hurk van 'Auti24' komen steeds meer volwassenen die het tempo van de huidige samenleving niet meer kunnen bijhouden.

Autisme heb je vierentwintig uur per dag en dat kan voor de omgeving soms zwaar zijn. Ze kunnen vaak niet anders dan wat ze doen, goed doen. Voor de autist is er geen tussenweg, dit kan stres opleveren voor betrokkene als zijn directe omgeving. Met name 40-plussres loopt hierin vast.

Heleen houdt zich al jaren bezig met autisme, bijvoorbeeld met 'Het autisme café De Liemers'. Hier komen volwassenen met autisme elke eerste vrijdag van de maand bij elkaar om ervaringen uit te wisselen. Dit café is bedoeld voor autisten die normaal tot hoog functionerend zijn. Tijdens het Café werkt Heleen samen met Maya Deug, ervaringsdeskundige.

De werkwijze van Heleen is gericht om handvatten aan te bieden hoe om te gaan met de geconstateerde knelpunten: "Begrip hebben is iets anders dan begrijpen". Tijdens het proces worden ook partners en familieleden betrokken

Wilt u meer informatie over het 'Autisme Café De Liemers' of over de praktijk van Heleen: www.auti24.nl en eventueel de blog van Maya Deug: http://autismecafedeliemers.blogspot.nl.

Leuke activiteiten in het centrum van Duiven

DUIVEN - Op (paas)zaterdag 4 april zal er in het winkelcentrum van Duiven een aantal activiteiten worden georganiseerd.

Zo zal de paashaas aanwezig zijn en kunnen de kinderen onder leiding van Annet4Crea en Liemers Hobby Cirkel 'paasknutselen' in het voormalige winkelpand van Express Wear in De Elshof.

De activiteiten vinden plaats van 12.00 tot 17.00 uur

SJAB gameavond

BABBERICH - De beste gamers van Stichting Jongeren Actief Babberich waren afgelopen vrijdag 13 maart in de klasse FIFA Kevin Visser en bij het racen Maikel Jans. Met dank aan sponsor Franklin Presentations uit Zevenaar.

In de maand april organiseert de SJAB een buiten spelactiviteit, de invulling van deze avond is nog even geheim. Verder gaan wij de zomervakantie gezellig in, met onze sport en chillmiddag op vrijdag 5 juni. Alles is terug te vinden op de Facebookpagina.

Basisschool Het Veer krijgt een nieuw schoolplein

DUIVEN - Een nieuw schoolplein is niet zomaar gerealiseerd. "Ongeveer twee jaar geleden zijn we begonnen met brainstormen en zijn verschillende plannen de revue gepasseerd. Na veel overleg met de verschillende partijen is het dan eindelijk zover."

Op maandag 20 april zal hovenier Huib Schuttel (www.huibelco.nl) beginnen met de aanpak van het schoolplein. Het schoolplein zal een natuurlijk karakter krijgen waar spelen, leren en ontdekken centraal zal staan. Het zal het eerste door NL Greenlabel gecertificeerde schoolplein van Nederland worden. Een schoolplein waarbij duurzaamheid centraal zal staan.

Lodewijk Hoekstra, bekend van 'Eigen huis en tuin' en 'Greenkids' zal samen met de kinderen het schoolplein feestelijk gaan openen. De exacte datum volgt nog. Op de tekening is te zien hoe het plein eruit komt te zien.

Veanderingen bij Buurtbemiddeling Westervoort, Duiven en Zevenaar

WESTERVOORT - Er zijn wat veranderingen bij Buurtbemiddeling. Allereerst heet Buurtbemiddeling de Liemers vanaf nu: Buurtbemiddeling Westervoort, Duiven en Zevenaar (WDZ).

Reden van deze verandering is dat twee ketenpartners, de gemeente Rijnwaarden en wooncorporatie Vrijleve, hebben besloten de financiële ondersteuning aan Buurtbemiddeling per 1 januari 2015 te stoppen.

De stuurgroep (met vertegenwoordigers van de gemeente Westervoort , Duiven en Zevenaar, Baston wonen en Vivare) heeft de naam veranderd in: Buurtbemiddeling Westervoort, Duiven en Zevenaar. Zowel de website als het foldermateriaal is aangepast. Wilt u nieuwe folders ontvangen? Laat het ons weten.

"Verder zijn we verhuisd. "Sinds begin februari werken we met het team Buurtbemiddeling vanuit het hoofdgebouw van onze moederorganisatie Rijnstad aan het Roermondsplein 20 in Arnhem. Prettig is het dat we nu samen met ons team in één ruimte zitten."

?Er zijn geen veranderingen in onze manier van werken, we blijven buren ondersteunen om het gesprek met elkaar aan te gaan en plezierig samen te wonen."

Raadsleden op bezoek bij NME

LIEMERS - Onlangs waren raadsleden uit de gemeenten Doesburg, Duiven, Westervoort en Zevenaar op werkbezoek bij het Liemers Centrum voor Natuur- en Milieueducatie (NME). Directeur Willy Nass zette uiteen dat NME een waardevol instrument is voor de beleidsmakers van de gemeenten.

"De kracht van NME is het omzetten van duurzaamheid naar concrete activiteiten voor onder andere de basisscholen. Opzet van NME is dat ze zich richt op de eigen leefomgeving. Vanuit het waardebesef kunnen burgers bewuste keuzes maken voor een duurzame en leefbare samenleving. De leerkrachten op de scholen hebben zowel de kennis, de tijd als de middelen niet hiervoor. De kracht van NME is het inspelen op het curriculum van de scholen. Juist in een tijd van een terugtredende overheid kan NME de burger toerusten op kennis, inzicht en competenties op het gebied van natuur, milieu en duurzaamheid."

Na de inleiding waren er drie workshops. Bij het onderdeel 'klimaat' werd achterhaald, welk traject een colablikje aflegt, voordat het bij de mensen thuiskomt. Bij het thema 'duurzame energie' ervoeren de aanwezigen onder andere het effect van isolatie, het rijden op zonne-energie en de kracht die nodig is om een lamp van 60Watt te laten branden. Bij het onderdeel 'landschap' werd het project 'De klas kan de boom in' toegelicht. Tijdens de afsluitende quiz bleek dat NME alle scholen uit de vier eerdergenoemde gemeenten voorziet van activiteiten en diensten.

Guldenfeest in Ooy/Zevenaar

ZEVENAAR - Dit jaar zal het Guldenfeest in schuttersgebouw EMM worden georganiseerd op zaterdag 28 maart.

Het is de tiende keer, dat toporkest Kaliber en EMM dit festijn gezamenlijk organiseren. Het tweede lustrum zal extra worden opgeluisterd, door diverse speciale optredens van Kaliber. Waar in ander jaren altijd diverse artiesten het podium betraden, wil Kaliber in het kader van het tweede lustrum nu zelf meer op het podium staan.

Daarom zullen er twee podia worden gebouwd, waarop Kaliber wisselende shows zal presenteren. Kaliber speelt dan een volledige sessie in een bepaald thema, bijvoorbeeld een rocksessie of een feestsessie.

Ook de inmiddels bekende en geliefde 'unplugged' sessie, zal uiteraard niet ontbreken. Dit vergt natuurlijk wel enig verkleed en ombouwwerk, maar voor het opvullen van deze pauzes is de bekende dj Robert Pouwels aangetrokken. Hij zal het publiek de beentjes van de vloer laten krijgen en zijn beroemde André Hazes-act zal daarbij niet ontbreken. Een avond kortom, die je niet wilt missen.

Kaarten voor deze avond zijn voor tien euro te koop bij: schutterij EMM, Slenterweg 2 Ooy/Zevenaar, cafetaria Janssen in Pannerden, cafetaria Middenweg op de weekmarkt in Zevenaar, café Rooie Jan in Zevenaar en Tabakaktief Leuven in Zevenaar. Aan de zaal kosten de kaarten 12,50 euro. De aanvang is 20.00 uur.

Informatieavond euthanasie

DUIVEN - Op woensdag 15 april is er in 'De Boomgaard' een open avond over een onderwerp dat de laatste tijd opnieuw veelvuldig in het nieuws is: euthanasie. De avond wordt georganiseerd door KerkvoorNu.

Het onderwerp wordt vanuit drie invalshoeken bekeken: ethisch, medisch en theologisch. Aan de informatieavond werken mee: Angeline van Doveren, ethicus van het Rijnstate Ziekenhuis in Arnhem, Janneke Wolting, verpleeghuisarts in Zevenaar en Christiaan Vos, voorganger van KerkvoorNu.

Er is ruime gelegenheid voor het stellen van vragen. De avond begint om 19:45 uur en is voor iedereen gratis toegankelijk. De Boomgaard bevindt zich aan de Schoolstraat 9 in Duiven. Parkeren kan eenvoudig op het parkeerterrein bij de bibliotheek.

Eerste recreanten- jongenswedstrijd voor LIOS

LOBITH - Op 10 maart was de eerste recreantenjongenswedstrijd in Doesburg. Lios deed mee met twee jongens.

Trots is de vereniging dat ze een aantal jongens heeft, die turnen leuk vinden. Ze hebben hard getraind om een mooie wedstrijd te turnen, en dat werd beloond! Jorg Jaegers werd eerste en Justin Doornenbal behaalde een mooie vierde plaats.

Feestelijk begin jubileum van vogelvereniging Witropaka

DUIVEN - Op 5 maart vond de lezing plaats deze was interessant en goed bezocht zelfs mensen uit Apeldoorn en Voorthuizen bezochten deze lezing in De Roos aan de Visserlaan in Duiven.

De Vogelbeurs was ook goed bezocht en op de beurs kregen weer veel vogels een nieuwe eigenaar. Het was een geslaagd weekend voor de Witropaka uit Duiven. Binnenkort volgt meer over het programma.

Sponsor bedankt!

ANGERLO - Muziekvereniging Nieuw Leven Angerlo wil de mensen die op ons hebben gestemd bij de Clubkasactie van Rabobank Graafschap-Midden hartelijk bedanken.


"Door uw stem zijn wij in de top 25 geëindigd van de honderd deelnemende verenigingen en stichtingen. Wij mogen dan ook een bedrag van 460 euro tegemoet zien van de Rabobank, waarvoor wij u als stemmer erg dankbaar voor zijn. Ook een woord van dank aan de Rabobank voor het organiseren van deze leuke actie!
Voor alle toegekende bedragen kunt u kijken op de site van de Rabobank. Kijkt u ook eens op onze vernieuwde website: www.nieuwleven-angerlo.nl."

Bijzonder voorleesuurtje in het servicepunt Lobith tijdens de Nationale Voorleesdagen

LIEMERS - De bibliotheek is voor iedereen! De Nationale Voorleesdagen zijn traditioneel een festijn voor kleuters, maar dit jaar vierden ook bezoekers van de dagopvang in Lobith een feestje, namelijk een feest van herkenning. Ans Lamers, één van de enthousiaste vrijwilligsters van het servicepunt Lobith van de Bibliotheek Liemers, bezorgde de bezoekers een gezellige middag door voor te lezen uit het boek 'Nederland in de 50-er jaren'.

Onder het genot van een kop koffie luisterde het gezelschap geboeid naar de verhalen en werden herinneringen opgehaald. Daarnaast werden de aanwezige kranten en tijdschriften die in de bibliotheek beschikbaar zijn doorgelezen.

Voorlezen is niet alleen leuk voor kinderen, maar ook voor volwassenen en ouderen. Voor deze laatste groep geldt dat zij door een visuele of fysieke beperking (zoals reuma) soms niet (gemakkelijk) zelf meer kunnen lezen. Door voorgelezen te worden kan men toch genieten van verhalen. Daarnaast is voorgelezen worden een prettige dagbesteding, die bijdraagt aan de kwaliteit van zorg voor ouderen. Voorlezen geeft ontspanning en sfeer en is vaak aanleiding om met elkaar te praten of herinneringen op te halen. Zo kan voorlezen een rol spelen in het doorbreken van het isolement, waarin ouderen wellicht verkeren. Soms wordt voorgelezen aan een groep ouderen, maar er zijn ook initiatieven waarbij één op één wordt voorgelezen, en initiatieven voor voorlezen aan dementerende ouderen. De bibliotheek vervult hierin vaak een spilfunctie.

Kameleon Girls winnaar van de Ladiesleague schoolzaalvoetbalcompetitie

Van links naar rechts; Marijke Verhoef (coach), Rachel van de Kraats, Yara Verhoef, Nina Elbers, Iris Egging, Britt Walravens, Lieke Harder, Samira van Verseveld, Nicole Egging (coach).

DUIVEN - Vrijdag 13 maart was het zover: de finales van de tweede DVV/VTON scholencompetitie zaalvoetbal. In de Ladiesleague streden de Kameleon Girls tegen de Toermalijn Voetbalgirls. Twee keer eerder hebben ze in deze competitie tegen elkaar gespeeld met twee keer een uitslag van 1-1.

De spanning was dus zichtbaar hoog bij beide teams. Alle meiden hebben zich bijzonder goed ingezet. En uiteindelijk gaf dat een winnend resultaat voor de Kameleon Girls. Met een eindstand van 3-0 werden zij de kampioen in de Ladiesleague! Een prachtige beker was de beloning. Iris Egging werd tevens als meest waardevolle speler van het gehele toernooi gekozen.

Met dank aan de goede organisatie van Frank van Huet van DVV kijken wij terug op een zeer geslaagd toernooi waarin ruim 150 kinderen van alle Duivense basisscholen verdeeld over twintig teams de afgelopen maanden streden om een plaats in één van de drie finales. De jongens uit groep acht speelden in de Championsleague, groep zeven in de Europaleague en de meisjes uit groep zeven/acht kwamen uit in de Ladiesleague.

Spectaculair volleybalevent voor kinderen

PANNERDEN - Op dinsdag 7 april houdt volleybalvereniging Pajodos in samenwerking met de Nederlandse volleybalbond (Nevobo) de Join Volleybaltour.

Een leuk volleybalevenement in sporthal De Pauwegaard voor kinderen uit de groepen drie tot en met acht van 't Scathe, dat in plaats van de gymlessen zal worden gegeven. Kinderen uit Herwen en Aerdt kunnen vanaf 14:30 uur aansluiten bij dit supergave evenement. Op deze dag zal de volleybalbus van de Nevobo aanwezig zijn. Een gave bus met opblaasbare volleybalattracties, zoals een volleybalveld. Leuk voor kinderen om actief met volleybal kennis te maken of juist de volleybalskills te testen.

Fun staat voorop en allerlei coole moves komen aan bod. Daarnaast bestaat er de mogelijkheid om je smashsnelheid te testen en kun je kijken hoe hoog je kunt springen. "Mocht je na dit evenement enthousiast zijn geworden en zin hebben om bij ons te komen volleyballen, dan ben je welkom om een keertje mee te trainen."

De trainingen voor de jeugd zijn op dinsdagavond vanaf 18:15 uur. En leuk om te weten: de eerste twee trainingen zijn gratis! Voor meer informatie kan een mail worden gestuurd naar: volleybalpajodos@gmail.com. Naast de jeugd trainen er nog meer teams op de dinsdagavond. De damesteams en de recreanten zijn vanaf 19:30 uur actief en fanatiek aan het trainen op de velden van sportaccommodatie De Pauwegaard. Op zaterdag nemen de dames-, heren-, en jeugdteams deel aan de competitie van de Nevobo. "Lijkt het je leuk om bij onze vereniging te komen volleyballen? Kom dan gerust eens langs tijdens onze trainingsavond!"

Dameskoor in Pannerden viert vijftig bestaan

Van links naar rechts: Grad van Onna 25 jarig lidmaatschap. Midden Harrij IJsveld 50 jaar organist. Rechts Thea Bekker 25 jaar lidmaatschap.

PANNERDEN - Op zaterdag 11 maart vijftig jaar bestaan bij het dameskoor in Pannerden.

Zaterdag werd dit heugelijk gebeuren in de Sint-Martinus Kerk te Pannerden om 18.30 uur vooraf gegaan met een heilige mis, voor dit jubilerende Dameskoor. Harrij IJsveld de Organist van dit dameskoor vierde gelijk zijn vijftigjarig jubileum daarbij werd hij dan ook gehuldigd. Harrij IJsveld is dan ook een grondlegger. Bij de dames werden Thea Bekker en Grad van Onna gehuldigd voor haar vijfentwintigjarig lidmaatschap. De jubilarissen werden gehuldigd.

Lios weer in de prijzen

LOBITH - Op 15 maart was de tweede plaatsingwedstrijd turnen vijfde divisie in Doetinchem. Lios deed mee met vijf meiden in verschillende categorieën.

Bij de Instap D2 werd Sophie Jaegers veertiende en Iris Wienhoven werd mooi vijftiende. Bij de Jeugd 1 D2 behaalde Juliette Bohl een zilveren medaille, Ati Smeenk werd vijfde en Tiba Vermaeten behaalde een mooie zevende plaats. De meiden hebben een goede wedstrijd gedraaid. Hun laatste plaatsingwedstrijd is 12 april in Doetinchem.

Judo de Liemers presteert!

Elaina Testroet

LIEMERS - De judoka's van judo De Liemers hebben het goed gedaan op het district kampioenschap -12 Oost Nederland in Markelo.


Er waren vijf judoka's van Judo de Liemers waarvan er vier op het erepodium stonden en één net niet.
1e plaats Elaina Testroet (Sportschool Kreijtz).
2e plaats Owen Obbink (Ketelaar Sports).
3e plaats Bowen van der Steen (Yusei Gachi).
3e plaats Daniëlle Camonier (Sportschool Kreijtz).
Net niet op het podium maar heel goed gejudood: Lars Vlaanderen (Yusei Gachi).

Inloopmiddag rugklachten in Rijnstate Zevenaar

ZEVENAAR - In ziekenhuis Rijnstate Zevenaar wordt op vrijdag 3 april van 14.00 tot 16.00 uur een inloopmiddag voor mensen met wervelkolomproblemen gehouden.

De Nederlandse Vereniging van Rugpatiënten De Wervelkolom houdt deze gratis informatiemiddag elke maand in Ziekenhuis Rijnstate Zevenaar, Hunneveldweg 14 te Zevenaar.

Tijdens de inloopmiddag kunnen belangstellenden praten met ervaringsdeskundigen van de patiëntenvereniging. Zij bieden informatie en advies over wervelkolomproblemen en de gevolgen daarvan voor het dagelijkse leven. Tevens kan men kennismaken met de patiëntenorganisatie en haar activiteiten. Meer informatie over wervelkolomproblemen of een 'steuntje in de rug' via de website van NVVR De Wervelkolom: www.ruginfo.nl of de infolijn: 088 0707200.

Collecte Jantje Beton

DUIVEN - De onlangs gehouden collecte voor Jantje Beton heeft het mooie bedrag van 5300 euro opgebracht.

Scouting Groessen, Scouting Duiven, H.V.Duiven , de Speel-o-theek. Korfbalvereniging Duko, basketbalvereniging Pigeons en het Nationaal Jeugdfonds danken iedereen die hieraan heeft bijgedragen.

Een speciaal woord van dank aan alle collectanten die er samen voor gezorgd hebben dat dit mooie resultaat behaald is.

Sterrenschool Zevenaar en wethouder Van der Werf 'trekken aan de bel'

ZEVENAAR - Op donderdag 12 maart om 10.00 uur hebben scholieren van Sterrenschool Zevenaar en wethouder Tienke van der Werf 'aan de bel getrokken'. Met alle mogelijke toeters en bellen maakten zij één minuut lang herrie in de centrale hal van de school.

Door mee te doen aan deze landelijke actie van het Liliane Fonds vragen zij aandacht voor kinderen met een handicap in ontwikkelingslanden die niet naar school kunnen. "Het gaat om het onderwijsrecht dat deze kinderen hebben, maar nauwelijks krijgen en zo een achterstand oplopen", aldus wethouder Tienke van der Werf'.

Millenniumdoel
In 2000 spraken Nederland en 188 andere VN-lidstaten af, dat in 2015 alle kinderen onderwijs moeten kunnen volgen: millenniumdoel 2. En afspraken moet je nakomen. In Nederland is het normaal dat kinderen naar school gaan. In ontwikkelingslanden is dat anders. Want wereldwijd zien meer dan 20 miljoen kinderen met een handicap nooit een klaslokaal van binnen. Ze kunnen er niet in of worden geweigerd. Ouders schamen zich voor hun kind of hebben geen geld voor school. Maar onderwijs is geen gunst. Het is een fundamenteel kinderrecht. In 2013 konden ruim 40.000 kinderen met een handicap in ontwikkelingslanden met hulp van het Liliane Fonds naar school, naar een dagopvang of een training volgen.

Ondernemersvereniging viert vijfjarig bestaan

ZEVENAAR - MKB Zevenaar heeft vrijdag 13 maart haar eerste lustrum gevierd met een drukbezochte Casino-avond. Hoogtepunt was het optreden van de Nederlandse zangeres Edsilia Rombley. "Het was een prachtige avond", aldus voorzitter Roeland Thissen.

't Centrum in Babberich was voor de gelegenheid omgebouwd tot casino. In een sfeervolle ambiance werden de bezoekers op de rode loper verwelkomd door het bestuur van de jarige vereniging met een glas prosecco. Mkb-lid en artiest Mars Teunisz zorgde voor een spitsvondige openingsact – hij vergeleek de mkb-ers met James Bond, waarna voorzitter Roeland Thissen een blik wierp in de geschiedenis van MKB Zevenaar.

Rond 20.30 uur opende het casino formeel de gokdeuren. De aanwezigen speelden roulette, black-jack, dobbel of het wheel of fortune. "De winnaar van de avond Willy van den Berg mocht een bedrag van vijfhonderd euro ter beschikking stellen aan een van de vijf uitgekozen goede doelen", vertelt Roeland Thissen. "Hij koos voor Honderd-Duizend-keer-een-tientje, de strijd tegen sarcoomkanker. Spontaan werd het bedrag door de aanwezigen verhoogd naar 1150 euro."

Edsilia Rombley betrad om half twaalf het podium voor een enthousiast optreden. Roeland Thissen: "Haar soul-repertoire viel in de smaak. Het vormde een prachtige afsluiting van een mooi feest met veel entertainment, lekkere hapjes, aparte drankjes en gezellige mensen. Het is een memorabele avond geworden."

Diensten H. Andreas-Maria Koningin Zevenaar

ZEVENAAR - De kerkdiensten van geloofsgemeenschap H. Andreas-Maria Koningin Zevenaar.

Vrijdag 27 maart, 19.00 uur: Boeteviering. Voorganger: Pastor M. Smits.                                

Palmzondag 29 maart, 9.30 uur: Eucharistieviering, Voorganger: Pastoor Thanh, Koor: Star Choir. Na de viering palmpaasoptocht.

Intenties: Jan van Gool, Ouders Dukkerhof-Könning en zoon Jan, Mies Welting-Verhoeven.

Witte Donderdag 2 april, 19.00 uur: Eucharistieviering, REGIOVIERING, Voorgangers: Pater G. Remmers en Diaken A. van Boven. Koor: AMK. Intenties: Jaargetijde Henk Hermsen.

Goede Vrijdag 3 april, 15.00 uur: Kruisweg. Voorganger: Pastor J. Heemink. 19.00 uur: Kruisverering, Regioviering, Voorgangers: Pater G. Remmers en Diaken A. van Boven, Koor: NGK.

Paaszaterdag 4 april, 21.00 uur: Eucharistieviering, Paaswake, Regioviering Voorgangers: Pater G. Remmers en Diaken A. van Boven, Koor: Voorgangers: Pater G. Remmers en Diaken A. van Boven, Koor: , Voorgangers: Pater G. Remmers en Diaken A. van Boven. Koor: NGK.

1e Paasdag-Zondag 5 april, 9.30 uur: Eucharistieviering, Voorganger: Pastoor Thanh. Koor: AMK. Intenties: Pastoor Jan Olde Rikkert, Henk Peters, Dick Ghijben, Jan Bokken, Jan Berntzen, Henk Gargosky, Mies Welting-Verhoeven, Gerit Sweers, Jaargedachtenis Joop Heijneman, C. de Jager-Barten, Ben Willemsen.

2e Paasdag-Maandag 6 april, 9.30 uur: Eucharistieviering-Gezinsviering, Voorganger: Pater G.Remmers, Koor: Stella Maris. Intenties: Harry Gademan, Rinie Kamps-Scholten, Marie Kamps-Teben.

Overleden:

22 februari: Theodora Kock, 51 jaar, Verpleeghuis

23 februari: Wilhelmina Winkelman-Welling, 94 jaar, Hunneveldweg 17-108

4 maart: Theo van Uem, 85 jaar, Masiusplein 206 Zevenaar.
8 maart: Lena Harmsen-Rieswijk, 88 jaar, Didamseweg 5 Zevenaar.                                                
9 maart: Dinie van der Heide-Polman, 85 jaar, Citer 3-210 Zevenaar.
13 maart: Leo Kampes, 76 jaar, Kastanjestraat 23 Zevenaar.                
13 maart: Chris Grob, 66 jaar, Schumanstraat 5 Zevenaar.

Sponsor bedankt

REGIO - Bestratings- & Hoveniersbedrijf Haico Elshof nieuwe shirtsponsor van keepersacademie De Liemers.

Bestratings- & Hoveniersbedrijf Haico Elshof heeft een driejarige overeenkomst getekend als shirtsponsor van keepersacademie De Liemers. "Wij zijn blij dat eigenaar Haico Elshof van Hoveniers- bestratingsbedrijf op onze nieuwe kleding komt te staan en zijn hier erg dankbaar voor."

Om nog deel te nemen aan de voorjaarssessie die eind februari zal starten kan men zich nog opgeven zie site www.keepersacademie-deliemers.nl onder aanmelden.

Twee keer nummer één!

DIDAM - Op zaterdag 14 maart behaalde Pim Clappers (14) van gymvereniging Margriet Didam de eerste plaats tijdens de halve finale turnen in Winterswijk, waardoor hij doorstroomt naar de landelijke finale turnen vierde divisie in Twello op 25 april.

Dezelfde dag behaalde zijn zus Pascalle Clappers (16) van budovereniging Shizentai Wehl de eerste plaats bij de districtskampioenschappen judo tot achttien jaar in Markelo, en plaatste zij zich voor het NK judo op 4 april in Leek (Gr).

Ook op 24 januari behaalde Pascalle de eerste plaats tijdens het DK judo tot 21 jaar. Een sportief duo!

Bibliobus Montferland stopt per 1 april

DIDAM - Met ingang van 1 april zal de bibliobus niet meer rijden in Montferland. Leners kunnen vanaf 1 april terecht in de vaste vestigingen in Didam en 's-Heerenberg.

De openingstijden van deze vestigingen zijn ook enigszins gewijzigd. Deze maatregelen zijn genomen om de opgelegde bezuinigingen op te vangen. Leners die niet naar Didam of 's-Heerenberg kunnen komen, biedt de Bibliotheek Montferland de service 'Bibliotheek aan Huis' aan.

Op de website van de bibliotheek staat meer informatie over Bibliotheek aan Huis en de openingstijden van Didam en 's-Heerenberg. Bibliotheek aan Huis is ook telefonisch aan te vragen: 0316 221184 (www.bibliotheekmontferland.nl).

Cursus hartreanimatie met bediener AED bij Ehbo Didam, uitbreiding van het aantal AED-trainers

DIDAM - Op maandag 13 april start Ehbo Didam de cursus hartreanimatie met bediener AED. Volgende lesavonden van deze cursus staan gepland op donderdag 16 april en maandag 20 april.

Op de laatste avond wordt de cursus afgesloten met de uitreiking van een certificaat. Er zijn nog enkele plaatsen vrij voor deze cursus. Dankzij een gift van de stichting Gezondheidszorg Didam beschikt Ehbo Didam nu over trainingsapparaten van de zeven meest gangbare AED-apparaten, waarmee garant wordt gestaan voor een compleet en kwalitatief hoogwaardig lesaanbod.

Voor inlichtingen en opgave: EHBO.Didam@gmail.com, of C. Limbeek, voorzitter: 0316 225256 (tussen 17.00 en 19.00 uur), of R. Jansen, secretaris: 06 14681411 (tussen 17.00 en 19.00 uur).

Boomplantdag in Tolkamer

TOLKAMER - Onder toeziend oog van burgemeester Slinkman hebben op woensdag 18 maart de leerlingen uit de groepen zeven en acht van basisschool De Overlaat uit Tolkamer een rij bomen geplant langs de Batavenweg in Lobith.

Nieuwe dameskledingzaak in De Wyborgh Vadella: modieuze, betaalbare en trendy damesmode

WESTERVOORT – Winkelpassage De Wyborgh heeft er een leuke dameskledingzaak bij! winkel bij. Laura ten Donkelaar opende er Vadella, een winkel waar leuke en hippe damesmode tegen betaalbare prijs wordt aangeboden.

Het is een winkel, waar je graag even binnenloopt en kijkt of er iets van je gading hangt tussen de shirt, jasjes en broeken. Het is een modezaak voor dames, waar ook een leuke collectie kleding is voor meisjes van twee tot veertien jaar.

Laura koopt steeds kleine aantallen in, zodat de collectie uniek en steeds gevarieerd en up-to-date is. De reacties van de klanten zijn zeer positief. "Eindelijk iets leuks en eindelijk lekker zittende hippe kleding!"

Vadella doet haar naam eer aan: fleurige zonnige mode. Veel in Ibiza-stijl. Van prachtige pasteltinten en uitdagend om er mee te flaneren op het strand, in de stad of gewoon lekker thuis...

Bijpassend kun je bij Vadella fraaie accessoires kiezen zoals riemen, sjaaltjes en schoenen. Binnenkort wordt het assortiment uitgebreid met slippers. En wat echt heel verrassend is, zijn de prijzen. Shirts van rond de vijftien euro, een paar leuke zomerschoentjes voor rond de twintig en jeans voor nog geen dertig euro!

Vadella is gevestigd op de Dorpsplein 5 in Westervoort, de openingstijden zijn maandag van 11.00 tot 18.00 uur, dinsdag tot en met donderdag van 9.30 tot 18.00 uur, vrijdag tot 20.00 uur en zaterdags van tot 17.00 uur. Vadella (06 21430760) is ook te volgen op Facebook.

Antop heeft een nieuwe digitale kleurenpers!

ZEVENAAR - Wij weten als geen ander dat het een rare wereld zou zijn zonder drukwerk. Daarom blijven wij vernieuwen en zijn wij met deze Canon Imagepress 700 weer helemaal klaar voor de toekomst.

Om in te kunnen spelen op de kwaliteit en levertijd van de wensen van onze huidige klanten, hebben wij gekozen voor een Canon ImagePRESS C700. Deze innovatieve machine is een krachtige en veelzijdige kleuren productieprinter. Zo zijn wij weer beter in staat om op een hoger niveau, kwaliteit en productiviteit te leveren voor een breed scala aan drukwerk.

Kleine oplage drukwerk wat dezelfde dag nog klaar moet, is steeds vaker de tendens. Of het nu gaat om één vel of een oplage van duizend exemplaren. Met deze ImagePress is dat allemaal goed te realiseren. Tevens staat er naast deze geavanceerde digitale drukpers een kleinere versie, om zo altijd onze klant van dienst te kunnen zijn.

Naast het snelle leveren van divers drukwerk zijn wij de laatste jaren meer gespecialiseerd in het maken van toegepast drukwerk. Op deze manier kunnen wij nog beter inspelen op de wens van onze klant. Het maken van een gepersonaliseerde mailing welke vervolgens op een bepaalde datum op de deurmat valt of het leveren van een doosje in een speciale vorm zijn ons niet vreemd. Drukwerk blijft emotie, ook in het digitale tijdperk waarin we nu zitten. Gevoel, kleur en glans bepalen de uitstraling waar onze klant voor wil staan. Drukwerk Communiceert!

Drukkerij Antop, Schievestraat 37, Zevenaar: 0316 524375.

Hét Gastouderbureau groeit harder dan verwacht

ZEVENAAR - Hét Gastouderbureau van Kinderopvang Zonnekinderen draait inmiddels ruim een half jaar en nu al overtreft de vraag het aanbod. Dat betekent dat Hét Gastouderbureau dringend op zoek is naar de beste gastouders. Een feit waar Dany Ytsma, projectmanager van Hét Gastouderbureau, ontzettend trots op is.

"Wij zijn een nieuwe speler in de markt van gastouderopvang en als Kinderopvang Zonnekinderen hebben we natuurlijk een naam hoog te houden", vertelt ze. "We willen topkwaliteit leveren en gaan daarbij niet over één nacht ijs. Een match tussen gastouder en vraagouder komt niet zomaar tot stand, we gaan daarbij zeer zorgvuldig te werk." Pas als Dany een duidelijk beeld heeft van de wensen en behoeften van de vraagouder en welke gastouder daar mogelijk bij past, vindt er een kennismakingsgesprek plaats. En inmiddels leggen zoveel ouders hun opvangvraag neer bij Hét Gastouderbureau, dat het aantal gastouders niet meer toereikend is. "Dat komt ook omdat elke gastouder die bemiddeld wordt door Hét Gastouderbureau bij Zonnekinderen moet passen. De kwaliteit waar Zonnekinderen garant voor staat wordt vanuit de vraagouders genoemd als de reden dat men voor Hét Gastouderbureau kiest", zegt Dany, "en daar zijn we trots op!"

Met de toevoeging van gastouderopvang biedt Zonnekinderen alle ouders een aanbod op maat. Ook bij Hét Gastouderbureau geldt 'Ieder kind als stralend middelpunt'. Combinaties van opvangsoorten kan ook. U regelt het allemaal bij hetzelfde loket.

Kennismaken met Hét Gastouderbureau? Bel 0316 340079 of mail naar info@zonnekinderen.nl. "Onze bemiddelingsmedewerker komt graag bij u langs."

Rabobank blijft Muziekstad Zevenaar trouw

ZEVENAAR - Rabobank De Liemers blijft hoofdsponsor van Muziekstad Zevenaar. Directievoorzitter Jan Ummenthum ondertekende vorige week in het bijzijn van Gerrie Uffing, voorzitter van Muziekstad Zevenaar, een nieuw driejarig contract.

"Vanaf het begin dragen wij deze stichting een warm hart toe", vertelt Ummenthum, die ook zitting heeft in het Comité van Aanbeveling van Muziekstad Zevenaar."De mensen van Muziekstad zijn enthousiast, ze zetten zich met ziel- en zaligheid in om in het centrum van Zevenaar mooie culturele evenementen neer te zetten, die gratis toegankelijk zijn. Dat is mooi om te zien. De winkeliers profiteren hiervan en ook de inwoners. Als bank zijn we onlosmakelijk verbonden met de samenleving. Graag dragen we daar vanuit onze maatschappelijke betrokkenheid een steentje aan bij."

Gerrie Uffing is blij met de Rabobank. "Willen we kwalitatief hoogwaardige evenementen blijven neerzetten, die voor iedereen toegankelijk zijn, dan zijn we gewoonweg afhankelijk van sponsoren. Mensen, bedrijven of instellingen die zich willen conformeren aan het positieve imago van Zevenaar als muziekstad en het leefklimaat van de inwoners willen verbeteren. Naamskoppeling, sponsoring in natura of diensten, alles kan." De eerste twee grote evenementen van het jaar onder de vlag van Muziekstad Zevenaar staan in mei geprogrammeerd: op 5 mei het Bevrijdingsfestival en van 22 tot en met 24 mei het Jazz- en Bluesfestival.

Cursus 'Eerste hulp bij kinderongevallen'

DUIVEN - Ondanks alle aandacht voor ongevallenpreventie vormen kinderen onder de vijf jaar nog steeds de grootste risicogroep als het gaat om ongelukken in en rond het huis. Jaarlijks komen ruim vijftigduizend kleine kinderen terecht in het ziekenhuis als gevolg van een ongeval. Voor ouders en verzorgers van kinderen organiseert VGGM daarom de cursus 'Eerste hulp bij kinderongevallen'.

Deze cursus voldoet aan de eindtermen van het Oranje Kruis en deelnemers ontvangen een geregistreerd certificaat.

Een ongeluk zit in een klein hoekje en kan overal gebeuren: thuis, op straat of op bezoek bij oma. Bleekmiddel lijkt net limonade. Direct na een ongeval is het van groot belang dat de juiste hulp wordt gegeven. Tijdens de cursus, gegeven door een ervaren verpleegkundige, wordt geleerd hoe snel en op een goede manier gereageerd kan worden en hoe ongelukken voorkomen kunnen worden. Er wordt gebruik gemaakt van speciale oefenpoppen. Medische kennis is niet vereist om aan de cursus deel te nemen.

Informatie

Op woensdag 20 mei start de cursus 'Eerste hulp bij kinderongevallen' in het gebouw aan de Eltensestraat 17 in Duiven. Meer informatie en inschrijving via de website www.vggm.nl/cursus.

Kerkberichten Sint-Franciscus Babberich

Zaterdag 28 maart is er om 1900 uur een Eucharistieviering met als voorganger pater

G. Remmers en met medewerking van het ritmisch koor.

Misintenties:

Bart Buil

Wim Eggenhuis

Overleden ouders Köning –Boerstal

Mevr. Nelissen- Schroorders

Overleden ouders Joosten –Kleinekort

Ouders Kluitman –Berndsen

Toos en Dickie Bosman- Kluitman

Mevr.Heiltjes – Jurrius en Marie-José Heiltjes – Geurds

Theo Smits en zoon Henk

Familie Smits te Dorsthorst.

Witte Donderdag 2 april a.s. The Passion in Westervoort: in de grote zaal van Inloophuis De Herberg kunt u vanaf 20 uur met anderen naar The Passion kijken.

De uitzending wordt op een groot scherm geprojecteerd.

Goede Vrijdag 3 april a.s. voor de vierde keer de Goede Vrijdag wandeling van de Sint-Martinuskerk in Herwen naar Hoch-Elten en terug.

Een tocht van ca. 18 km in totaal. Start om 13 uur in Herwen. In het bos achter de Sint-Vituskerk in Hoch-Elten worden de staties gelopen.

Wandelaars zijn om 18 uur in Herwen terug (eenvoudige broodmaaltijd, waarna kort samenzijn in de kerk).

Iedereen is welkom. Beide activiteiten zijn gratis. In verband met beschikbare ruimte (Passion) en broodmaaltijd (wandeling) vriendelijk verzoek u bij deelname op te geven bij het centraal pastoraal secretariaat in Zevenaar.

De eerstvolgende viering is op zondag 5 april, 1e Paasdag, om 09.30 uur

Met als voorganger past. werker Maarten Smits, en met medewerking van het gemengd koor.

Er is dan tevens een collecte ten behoeve van de vasten actie.

Telefoon: 0316-247216 Email : babberich@sint-willibrordusparochie.nl

Vrijwilligers gezocht

ZEVENAAR - De Vrijwilligerscentrale van Caleidoz Welzijn zoekt vrijwilligers voor de volgende organisaties.

Driestroomhuis Didam zoekt een begeleidster kamertraining voor het opruimen en schoonmaken van een klein appartement samen met een cliënt met een verstandelijke beperking.

Stichting Dierenhulp zonder grenzen zoekt een fondsenwerver voor het binnenhalen van fondsen, contact onderhouden met bedrijven en personen die DZG steunen en het informatie verstrekken.

Het Nationaal Fonds Kinderhulp zoekt een collecte-organisator die ervoor zorgdraagt dat de collectanten hun collectebus krijgen, die nieuwe collectanten zoekt en na afloop van collecte voor de afwikkeling zorgdraagt. Ook zoekt men nog enkele collectanten.

Zonnebloem afdeling Zevenaar-Oost zoekt vriendschappelijke bezoekers om met hun gasten een kopje koffie te drinken, een spelletje te spelen, samen een terras te bezoeken of een wandeling te maken.

Voor meer informatie over deze en circa 250 andere vacatures kan men contact opnemen met de Vacaturebank van Vrijwilligerscentrale Zevenaar (maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 12.00 uur, telefoon 0316 243299). Men kan ook kijken op de website www.vrijwilligerscentralezevenaar.nl of een e-mail sturen naar: vacaturebank@caleidoz.nl.

Muziekconcert op basisschool De Tragellijn

LOBITH - Afgelopen schooljaar hebben de kinderen uit de groepen vier, vijf en zes van basisschool De Tragellijn in Lobith muzieklessen gevolgd. Muziekdocenten van het Musiater in Zevenaar, kwamen vanaf oktober, iedere donderdagmiddag op school voor deze lessen.

In groep vier is de muziekles klassikaal gericht op de Algemene Muzikale Vorming en wordt geleerd om op blokfluit te spelen. In de groepen vijf en zes worden de kinderen voorbereid op het instrumentaal onderwijs en gaan de leerlingen een instrument naar keuze leren bespelen. Hierbij is keuze uit trompet, saxonette en slagwerk. Naast het bespelen van een instrument is samen leren spelen ook een onderdeel van de lessen.

Deze samenwerking met het Musiater in Zevenaar is mogelijk in het kader van de regeling 'Kinderen maken muziek' van het Oranjefonds en het Fonds voor cultuurparticipatie. Dit schooljaar vonden de muzieklessen op De Tragellijn voor de tweede keer plaats.

Donderdagmiddag 19 maart vond de eindpresentatie plaats in de aula van de school. Het was een spetterend concert, waarbij volop gespeeld werd en gezongen. Ook het publiek werd betrokken bij de voorstelling, samen werd een ritmische canon ten gehore gebracht.

De muzieklessen zijn nog niet helemaal afgelopen. Op 10 juni zullen de leerlingen uit de groepen vijf en zes, samen met de muziekdocenten, naar Utrecht gaan. Daar wordt deelgenomen aan een groot concert in de Jaarbeurshal, samen met zo'n tweeduizend andere basisschoolleerlingen. Dit concert wordt georganiseerd door het Oranjefonds. Bij dit concert zal waarschijnlijk ook zeer hoog bezoek aanwezig zijn.

Lezing over (tuin)geraniums in Zevenaar

ZEVENAAR - Groei & Bloei afdeling Liemers de navolgende activiteit. Op maandag 13 april komt Rein te Klooster uit Breda bij Groei & Bloei afdeling Liemers een lezing verzorgen over (tuin)geraniums.

In de familie van de Geraniaceae vormen Geraniums (ooievaarsbekken) en Erodiums (reigersbekken) interessante planten voor de tuin. Van de geraniums zijn er enkele honderden soorten op de markt en in liefhebberskringen zijn er nog heel veel die wat minder bekendheid genieten maar ook heel mooi zijn.

De charme van geraniums is dat ze op enkelen na helemaal winterhard zijn, een mooie vorm hebben en rijk bloeien. Het zijn bovendien voor het grootste deel gemakkelijke planten die zich ook goed laten vermeerderen. Er zijn geraniums voor de schaduw, de volle zon en voor de rotstuin. Er zijn vroege bloeiers, zomerbloeiers en heel late bloeiers. Het is een geslacht met een bijzonder grote diversiteit.

Erodiums zijn wat minder bekend, wat meer eisen stellend, maar zo mooi bloeiend dat het de moeite waard is om ze te proberen.De verschillen tussen Pelargonium, Geranium en Erodium worden aan de hand van meegebrachte planten duidelijk gemaakt. Ook wordt daarbij een eerste indruk gegeven van de verschillen tussen de geraniums onderling, van de hele kleine G.sessiliflorum tot de forse G.maderense.

Door middel van beeldprojectie worden ruim honderd verschillende geraniums getoond met een toelichting over de toepassing en de mogelijkheden ervan. Elke toehoorder krijgt een lijst met de namen van de planten die behandeld worden.

De avond wordt gehouden in zalencentrum Staring, Grietakkers 3 in Zevenaar. Aanvang 20:00. Ook niet-leden zijn welkom.

Keepers trainen donderdags op sportpark Heggeakkers

Liefst 32 jeugdige keepers worden wekelijks onderhanden genomen op sportpark Heggeakkers. Foto: Koos Roelofs.

GROESSEN - Tien weken lang hebben keepers het op donderdagavond voor het zeggen op sportpark Heggeakkers van sportclub Groessen. 'Keepersaction' traint dan op het kunstgrasveld doelmannen in de leeftijd van zes tot en met zeventien jaar. Niet alleen van sportclub Groessen, maar ook van enkele buurtverenigingen.

Keepersaction is het bedrijf van Jan en Danny Lucke. Laatstgenoemde doorliep de jeugdopleiding van Ajax en was contractspeler bij Vitesse. Een definitieve doorbraak in het betaalde voetbal bleef echter uit. Samen met zijn vader besloot hij in Bemmel een keepersschool te beginnen. Inmiddels zijn er in de hele regio vestigingen, waaronder in Groessen. Daar wordt een tienweekse clinic gehouden op donderdagavond. De groep bestaat uit 32 keepers van Sportclub Groessen (19), Sportclub Westervoort (12) en DVV (1). "Het is leuk om de groep zo enthousiast aan het werk te zien. We hopen op een langdurige samenwerking met Keepersaction", aldus voetbalvoorzitter Menno van 't Hull van Sportclub Groessen.

D2 pupillen GSV'38 in 't nieuw

GIESBEEK - Afgelopen zaterdag zijn de D2 pupillen GSV'38 van Werner en Bram in het nieuw gestoken door de firma Vidi Touch uit Velp.

Het bedrijf is gespecialiseerd in touch screens en led-borden die goed zichtbaar en buikbaar zijn. Diverse scholen, instellingen en bedrijven werken op deze manier met borden en is hiermee ook het krijt uit de schoolklas verdwenen. De D2 was blij met de schenking en bood sponsor Peter Paul Krijnen, naast een dankwoord van de aanvoerder, een bos bloemen aan en een fles drank. Hierna moest natuurlijk het team trost op de foto. Het team speelde daarna verdienstelijk gelijk tegen de koploper uit Zutphen 2-2. Veel succes met de nieuwe shirts. Namens GSV'38 Giesbeek.

Basketiers'71: driemaal winst

ZEVENAAR - We schrijven de speelzaterdag van 21 maart. De U12 tegen Pluto. Op voorhand een spannende pot. Beide teams strijden om de koppositie.

Helaas na een felle, sportieve strijd wordt het 40 – 44. Dames 1 – Give and Go. Vastberaden de strijd aangaan. Het doel de overwinning bevechten en binnenhalen. Dat lukt, de overwinning met 50 – 46 is meer dan verdiend. De U16 tegen Wild Cats, scherp zijn en scherp blijven. Dat laatste ontbrak er dit seizoen nog wel eens aan.

Maar niet op deze zaterdag, aan het eind een winst van 50 – 42. De U20 tegen VUAS wordt een walk–over. Een 92 – 25 overwinning kan worden bijgeschreven. Er is nog één speelzaterdag te gaan: zaterdag 18 april. Iedereen is dan weer welkom in sporthal Heerenmaten.

Lentebad een aanrader voor iedereen en geschikt voor elk weertype

ZEVENAAR - Zwemmen blijft één van de meest gezonde sporten. Alle spieren komen aan bod en de gewrichten worden ontzien. Het Lentebad is uitgegroeid tot een accommodatie met een groot aantal voorzieningen.

Er is voor een ieder wat wils. Zwemmen is niet aan leeftijd gebonden. Voor elke leeftijd is er wel een activiteit. Van peuterzwemmen tot Meer Bewegen Voor Ouderen.

Het banenzwemmen is erg populier en elke dag is er gelegenheid om op eigen tempo de nodige meters af te werken. Zwemles wordt gegeven volgens de landelijke opleidingsweg Zwem-ABC en biedt een garantie voor veilig zwemmen in de toekomst.

Het recreatieve zwemmen is erg in trek, met name door de uitwisseling van grote opblaasbare speelobjecten. Voor de jeugd is het maandelijks discozwemmen een enorme uitlaatklep en geschikt voor kinderfeestjes.

De vijftigplussers en senioren nemen een steeds grotere plaats in onze maatschappij in. Het Lentebad biedt diverse mogelijkheden om fit te blijven. Voor diegenen die op een verantwoorde en plezierige manier aan de conditie en fitheid willen werken is aquasport een uitkomst. Al met al is het Lentebad niet meer weg te denken uit de Zevenaarse voorzieningen.

Samenwerking Bent Sports

Het samenwerkingsverband met Bent Sports verloopt naar grote tevredenheid. Leden van Bent Sports kunnen ook op bepaalde tijden gebruik maken van het Lentebad. Meer informatie hierover is verkrijgbaar bij Bent Sports.

De verbouwing is bijna klaar!

Rieteke en Willem tijdens de verbouwing

ZEVENAAR - Vanaf oktober zijn de mensen van W. Hoevers orthopedische schoentechniek B.V. bezig om het bedrijf te moderniseren. Het bedrijf is flink onderhanden genomen om u in de toekomst nog beter van dienst te zijn.

Er is een modern looplab bij gekomen waar u, indien nodig, een drukmeting doen. Ook is elke spreekkamer voorzien van een paskuil, de wachtruimte is vergroot en nog gezelliger gemaakt.

Eind april 2015 hopen de specialisten van W. Hoevers orthopedische schoentechniek B.V., dat u kunt genieten van hun nieuwe inrichting. Voor orthopedische schoenen, semi orthopedische schoenen, orthopedische veranderingen aan confectie schoenen en steunzolen kunt u nog steeds bij hun terecht.

W. Hoevers orthopedische schoentechniek B.V. heeft met alle zorgverzekeraars een contract voor het leveren van een van bovenstaande hulpmiddelen. Wanneer alles klaar is, ook het buitenterrein zal er nog een open dag volgen. Hou regionale kranten in de gaten en kijk regelmatig op de website: www.hoeversschoentechniek.nl.

W. Hoevers orthopedische schoentechniek B.V., Ringbaan Zuid 12, Zevenaar; 0316 523374.

Nieuwe Suzuki Vitara leverbaar vanaf 19.999 euro

ZEVENAAR - De spiksplinternieuwe Suzuki Vitara staat inmiddels bij Suzuki Van Rennes. Een compacte SUV die is uitgerust met de modernste technieken en bovendien behoort tot de zuinigste en schoonste in zijn klasse.

Het ontwerp van de nieuwe Vitara herbergt stijlelementen van vorige generaties en geeft de compacte SUV een robuuste uitstraling. Het in- en exterieur kunnen met een aantal in het oog springende elementen op de persoonlijke smaak worden afgestemd. De leefruimte binnenin is royaal. De bagageruimte is met 375 liter ruim bemeten (met achterbank neer zelfs 1.120 liter) en bovendien makkelijk toegankelijk. Er is keuze uit twee motorvarianten; een 1.6 benzinemotor en een 1.6 dieselmotor, die beide 88kW/120 pk leveren. Vanzelfsprekend zijn deze motoren voorzien van de modernste technieken, waardoor de Vitara net als de Swift en S-Cross tot de zuinigste en schoonste in zijn klasse behoort. Bovendien is de Vitara rijk uitgerust met veiligheidsvoorzieningen, waaronder liefst zeven airbags.

De Comfort uitvoering is leverbaar vanaf 19.999 euro en is compleet uitgerust met onder andere airco, radio/CD/MP3, Bluetooth en keyless entry. De vanafprijs van de Exclusive bedraagt 21.499 euro en deze is nog rijker uitgerust met onder andere cruise control, speed limiter, stoelverwarming, privacy glass, 17" lichtmetalen velgen en LED DRL. Topuitvoering is de High Executive met onder andere suède stoelbekleding, panoramisch schuif-/kanteldak, regen- en parkeersensoren, Radar Brake Support, Adaptive Cruise Control en LED dimlicht. Deze versie is leverbaar vanaf 24.999 euro.

De nieuwe Vitara is bij Autobedrijf van Rennes B.V. aan de Hengelder 11in Zevenaar al te bewonderen. Wilt u meer informatie over de Suzuki Vitara? Kijk op www.autobedrijfvanrennes.nl of bel met 0316 526592.

Mobiliteitsbedrijf Brandon Zevenaar Een leven lang mobiel bij Brandon

ZEVENAAR - Al meer dan veertig jaar is Brandon vertegenwoordiger van het Franse topmerk Peugeot en ook befaamd om de kwaliteit van de occasions van alle merken.

Sinds december 2010 maakte het autobedrijf de eerste stap naar mobiliteitsbedrijf en werd dealer van het brommobielmerk Aixam, marktleider in heel Europa. "Voor elektrische scooters en elektrische fietsen kunt u in onze tweede showroom terecht, deze bevindt zich in het pand direct links naast onze Peugeot-showroom. Tegenwoordig heeft Brandon Zevenaar zich dus ontwikkeld tot een waar mobiliteitsbedrijf en onze monteurs kunnen al deze voertuigen onderhouden in onze werkplaats.

Op de 50+ beurs kunt u van ons verwachten dat wij u adviseren over alle mobiliteitsvormen!"

Mobiliteitsbedrijf Brandon, Delweg 12, Zevenaar.

Tapas, biermenu en paasbrunch bij De Dèèl

BEEK/LOERBEEK – Bij Partycentrum De Dèèl in Beek vinden deze maanden verschillende activiteiten plaats. Nieuw in 2015 is Tapas & More!

Op donderdag 30 april kan er vanaf 18.00 uur bij De Dèèl weer worden genoten van zo'n veertig verschillende tapasgerechtjes uit de mediterrane- en Zuid-Amerikaanse keuken. De kosten zijn 24,50 euro per persoon, exclusief dranken. Reserveren kan via de mail,info@partycentrumdedeel.nl, of door te bellen naar 0316 531213.

Op eerste en tweede paasdag heeft De Dèèl als vanouds een heerlijk brunchbuffet. Op het menu staan onder andere soep, broodjes, banket, vis-, vlees- en streekgerechten, passende seizoensmaaltijden en uiteraard een bruisend buffet. Om 11.00 uur wordt het buffet geopend met een kop koffie of thee. De kosten zijn 27,50 euro per persoon. Kinderen tot twaalf jaar betalen slechts vijftien euro. Reserveer tijdig per mail of telefonisch.

Biermenu
Ook kan er bij De Dèèl een biermenu worden besteld. Bierproeven in combinatie met heerlijke gerechtjes. "Met een groep tot ongeveer veertig personen proeven we acht verschillende bieren, die we combineren met kleine gerechtjes", zegt Marcel Beekman.

Wat te denken van Greenshell mosselen met Weizen bier of Grolsch Pale Ale met Italiaanse pastrami en knolselderij. "Ook de combinatie herfstbok met sukadevlees is een topper. Net als een Abdijbier met een wrap gerookte zalm of Radler bier met yoghurt ijs." De bieren worden deels getapt of op fles aan tafel geserveerd. De kosten voor dit avondvullende programma zijn 37,50 euro per persoon, exclusief overige dranken.

Meer informatie over alle activiteiten staat op www.partycentrumdedeel.nl.

De elektrische fiets al ontdekt?

GROESSEN - Wie eenmaal een elektrische fiets heeft geprobeerd, wil niets anders meer! Het gemak van trapondersteuning voelt u al bij het wegrijden. Flinke wind tegen? Geen probleem. Een e-bike helpt u eenvoudig bij een straffe tegenwind. En wat dacht u van bergop? Ook daarmee voelt het alsof u een duwtje in de rug krijgt. Daarnaast is het voor mensen met een wat mindere luchtinhoud, matige conditie of pijnlijke knieën ook een uitkomst.

Bij Bike Totaal Witjes heeft u keuze uit liefst acht merken elektrische fietsen. De specialisten geven u graag uitgebreid en deskundig advies over bijvoorbeeld de actieradius en het belang van de plaats van de motor. Daarna kunt u een proefrit maken op de fiets die het beste aansluit op uw wensen én uw situatie. Maak gerust een proefrit naar Loo en Pannerden over de dijk, zodat u echt kunt ondervinden of het de juiste fiets voor u is.

En met de koop van de fiets houdt de service niet op! Bij Bike Totaal Witjes krijgt u altijd een onderhoudsplan, gratis leenfiets en gratis haal- en brengservice erbij. Perfect geregeld dus!


U kunt ons volledige assortiment ook op uw gemak bekijken op www.witjestweewielers.nl. Voor meer informatie kunt u natuurlijk altijd bellen naar 0316 332818 of mailen: info@witjestweewielers.nl. Kom dus snel langs bij Bike Totaal Witjes aan de Dorpstraat 64a in Groessen.

Wichhart Zonwering

ZEVENAAR - Wichhart Zonwering. Alweer drie jaar gevestigd aan de Grietsestraat 27A in Zevenaar. Een groot succes, mede door het toepassen van onze oude vertrouwde huisstijl.

"Dit jaar zijn we wegens succes voor de derde keer op de 50+ beurs 'de Liemers, helemaal goed!' te vinden. Bezoek ons hier in een gezellige sfeer voor meer informatie over onze producten en de voorjaarsacties.

Voor de niet-50plussers: wees niet getreurd! Eén dag later, op zondag 12 april, zijn wij gedurende de voorjaarsmarkt in Zevenaar geopend van 12:00 tot 17:00 uur. Voor uitgebreide productinformatie en advies in onze showroom, bent u van harte welkom in onze showroom. Hier kunt u ook onze Colours & Green collectie bewonderen. Wij verheugen ons op uw bezoek!

Vanaf 31 maart verruimen wij doordeweeks onze openingstijden. U kunt ons dan bezoeken tussen 11:00 en 17:00 uur. Op zaterdag blijven we geopend van 11:00 tot 15:00 uur. Bekijk ook onze website eens voor lopende acties. Momenteel kunt u profiteren van tien procent korting op alle horren en korting op zonneschermen van Weinor en Brustor. Op onze website kunt u de betreffende producten en referenties bekijken."

Grietsestraat 27a, Zevenaar, 0316 524247; info@wichhartzonwering.nl; www.wichhartzonwering.nl.

Cambridge Weight Plan, afvallen onder begeleiding

DUIVEN – Snel, effectief en onder begeleiding afvallen; steeds meer mensen ontdekken Cambridge Weight Plan en vallen er met succes mee af. Sinds juli 2013 is Elise Luik uw consulente voor Duiven en omgeving.

"Ik wil cliënten helpen om eenvoudig, veilig en effectief gewicht te verliezen door middel van Cambridge Weight Plan", vertelt Elise enthousiast. "Zelf ben ik met Cambridge in drie maanden 21 kilo afgevallen en ook na die tijd ben ik op mijn streefgewicht gebleven. Dat wens ik anderen ook toe."

Het Cambridge Weight Plan bestaat uit verschillende programma's, waaronder Cambridge500 en Cambridge800. Deze methodes kenmerken zich door hun zeer lage samenstelling van calorieën. De snelste methode is Cambridge500 waarbij pure vetverbranding optreed zonder hongergevoel. Het Cambridge800 programma bevat een iets hogere, maar nog altijd lage calorie-inname, eventueel met avondmaaltijd. Het gaat hierbij om uitgebalanceerde totaalvoeding, waarmee de cliënt alle vitaminen, mineralen, sporenelementen, eiwitten, koolhydraten en essentiële vetten binnen krijgt, die hij of zijn nodig heeft om succesvol af te slanken.

"Samen met de cliënt bespreken we welk programma het beste bij hem of haar past. Hierdoor kan ik maatwerk leveren. Bovendien geef ik gratis individuele begeleiding; dat maakt het dieet zo speciaal. Iedere week komt de cliënt terug om te wegen en voor advies. Het uiteindelijke doel is om door middel van langdurige begeleiding over te gaan naar regulier eten."

www.afvalleninduiven.nl.

Iedereen welkom tijdens open dag zondag 29 maart van 11.00 tot 15.00 uur De Raayhof bekend van asperges, terras en brasserie... en nu ook van bed&breakfast!

Ine en Gèrard Peters van De Raayhof tonen een van de fraaie merklapppen uit de collectie van (overleden) Jan Houtman uit Aerdt. In de brasserie wordt een deel van de collectie geëxposeerd. Deze unieke merklappen (met nog vele andere) krijgen wellicht een vaste 'museum-plek' in De Raayhof. (Foto: Martien Holthuis)

PANNERDEN – Vrijdag 27 maart is De Raayhof officieel geopend door Joop Heijdra, programmamanager cultuurhistorie van de provincie Gelderland. En dat betekent dat de hoeve in de oude stijl mét gebruikmaking van de oude materialen is gerenoveerd tot een gelegenheid, waarin cultuur, historie én hedendaagse activiteiten samensmelten. Met de familie Peters kan Pannerden trots zijn op dit fantastisch monument, dat nu naast een woonzorgboerderij, brasserie met terras, ook een bed&breakfast herbergt. Komende zondag 29 maart kan iedereen de hoeve met brasserie en B&B bezoeken.

De Raayhof heeft een jarenlange complete verbouwing achter de rug. Het heeft de familie Peters veel strijd, tijd en zoeken naar mogelijkheden gekost om te komen tot het resultaat van nu. Maar ook mocht de familie zich verheugen in de medewerking van instanties, die de belangrijkheid van De Raayhof inzagen. Het resultaat mag gezien worden. Doorzettingsvermogen en veel geduld zijn beloond. Met de renovatie van het achterste gedeelte tot bed&breakfast-kamers (en woonzorgboerderij) is het mooie project afgerond.

Vermoedelijk is de uit de twaalfde/dertiende eeuw stammende 'Raayhof' een versterking geweest, waar boeren en ministerialen woonden en werkten. In ieder geval was het meer dan alleen een boerenhoeve. Toen in 1812 Gradus Peters zich als pachter op de Raayhof vestigde was hij de eerste van vijf volgende generaties die eeuwenlang van generatie op generatie geboerd hebben.

De huidige familie Peters van De Raayhof wilde deze historie niet verloochenen. Het project is steen voor steen opgebouwd uit de oude materialen van de stallen. Om tevens met behoud van de eeuwen oude sfeer, van de modernste faciliteiten te worden voorzien. Het is deze sfeer en faciliteiten die dit project bijzonder en uniek maken.

Vertoeven op De Raayhof is een heerlijke belevenis. Al jaren komen de aspergeliefhebbers van ver hier hun favoriete 'witte goud' halen. Velen maken er een gezellig en sportief uitje van door een bezoek aan De Raayhof in hun fiets- of wandeltocht op te nemen. Lekker even uitwaaien en op het overdekte terras of in de brasserie genieten van een kop koffie of zelfs van een compleet (asperge)menu. De Raayhof is een bijzonder plekje, gewoon een keer doen!

De Raayhof biedt zes kamers waarvan een appartement geschikt voor mindervalide. En twee ruime comfortabele en luxe tweepersoons kamers en vier B&B-kamers. Alle kamers zijn voorzien van een eigen badkamer, tv en gratis wifi.

Stichting Diafaan heeft in De Raayhof een 'eigen' ruimte, waar cliënten met dementie -die zorg nodig hebben- gebruik maken van dagactiviteiten, die in en rondom De Raayhof worden aangeboden.

De Raayhof, Pannerdense Waard 14, Pannerden. Telefoonnummer: 0316 371275; www.deraayhof.nl.

Muziek bij Crescendo is leuk, leuker, leukst!

ZEVENAAR - Muziek luisteren is leuk, zelf muziek kunnen maken is leuker, maar samen met anderen muziek maken is het leukste. Daarnaast is het wetenschappelijk bewezen; muziek maken stimuleert de intelligentie, vermindert concentratieproblemen en verbetert de motoriek.

Tijdens de open (les)dag op zaterdag 28 maart kan iedereen die muziek maken geweldig lijkt een bezoek brengen aan Crescendo, Slenterweg 8 in Ooy, Zevenaar. Vanaf 13.00 uur start het programma. Er is dan een korte introductie in de wereld van muziek, optredens van enkele ensembles en het belangrijkste; zelf muziek maken op één of meerdere instrumenten naar keuze samen met een docent/muzikant. Om 14.30 uur zijn er optredens van de diverse jeugdorkesten. Heb je daarna echt zin om zelf muziek te leren maken, dan biedt Crescendo in samenwerking met het Musiater een gratis proefles aan op jouw gekozen instrument. Dus ben je geïnteresseerd in saxofoon, trompet, slagwerk, hoorn of een ander instrument? Kom dan zaterdag 28 maart naar de Open Lesdag. Uiteraard zorgen wij die middag ook voor limonade, koffie/thee en de nodige informatie. Voor meer informatie stuur een mail naar info@crescendo-zevenaar.nl,

Dubbelslag Remigiusschool tijdens finaledag zaalvoetbal

DUIVEN - De Remigiusschool mag zich komend jaar dè zaalvoetbalschool van Duiven noemen. Het team van de Remigius/Coole Kikkers (foto) won de Europa League (groep 6/7) door FC Kameleon met 2-1 te verslaan.

De jongens uit groep acht, Remigius Blue White Boys, veroverde de Champions League. Zij versloegen het team van Klokhuis/FC Beast met eveneens 2-1. De meiden van Kameleon Girls (foto) legden beslag op de Ladies League. Zij waren te sterk voor De Toermalijn/Voetbalgirls: 3-0.

In een met ruim driehonderd toeschouwers gevulde bijzonder sfeervolle sporthal De Spelleward reikte DVV-voorzitter Hugo Boschker verder prijzen uit aan de topscoorder van het toernooi en de meest waardevolle speler. Topscoorder werd Levi Weijman van de Remigius/Coole Kikkers. Iris Egging (Kameleon Girls) was de meest waardevolle speler. De finaledag was de afsluiting van vier maanden zaalvoetbal voor basisscholen. Er deden ruim 150 kinderen mee verdeeld over twintig teams.

Zeer geslaagde NLdoet in Babberich

BABBERICH - Inwoners van Babberich hebben genoten tijdens NLdoet in het Kultuurhus De Borg in het dorpshart van Babberich.

Vele vrijwilligers waaronder de activiteitencommissie van de Sint-Janshof, studenten van het Liemers College, vrijwilligers uit Babberich en medewerkers van Baston Wonen hebben de handen uit de mouwen gestoken om er voor de 50+bezoekers uit Babberich een hele gezellige ontmoetingsmiddag van te maken.

Er zijn oud-Hollandse spelen en indoor golf gespeeld. Met de huifkar en een busje werden de bezoekers naar landgoed Halsaf (historisch plekje in de Babberichse bossen) gebracht. Daar stond de bezoekers na een kopje koffie en lekkernij een prachtige rondleiding door het landgoed te wachten. Gluren bij 'bijzondere buren' dat maak je toch niet iedere dag mee? De reacties van de bezoekers, vooral over de mooie kamers, waren lovend!

Naast een hapje en een drankje werden de bezoekers ook getrakteerd op heerlijke poffertjes. Het Liemerse popkoor A Sign of Friendship bracht een overweldigend muzikaal slot.

Diensten Ontmoetingskerk

ZEVENAAR - Kerkdiensten in de Ontmoetingskerk Zevenaar

Zondag 29 maart 10.00 uur: ds. L. den Besten, Palmzondag

Donderdag 2 april 19.30 uur: ds. A. Jonkman, Witte donderdag, Avondmaalsviering

Vrijdag 3 april 19.30 uur: ds. A. Jonkman, Passielezing

Zaterdag 4 april 21.30 uur: ds. A. Jonkman, Paaswake

Zondag 5 april 10.00 uur: ds. A Jonkman, Paasviering, koffiedrinken

Zondag 5 april 10.00 uur: Jeugdkerk in Ons Huis

Zondag 12 april 10.00 uur: ds. E. Fokkema, koffiedrinken

Pianotrio Kenturah's kitchen

WESTERVOORT - Het nieuwe piano trio Kenturah's kitchen. speelt op zondag 29 maart om 15.00 uur in De sfeervolle Verzameling in Westervoort. Brouwerslaan 1a. (www.deverzameling.nl).

Een bijzonder trio waarvan de pianist bij VPRO vrije geluiden heeft gespeeld met de Masha Bijlsma band. Zij spelen naast eigen werk onder andere eigenwijze arrangementen van onder andere Coldplay, RH Chili Peppers en Krezip. Zij zijn geselecteerd voor het showcaseprogramma van de Nederlandse Jazzdag en voor de dutch jazz competition in het Amsterdamse Bimhuis. Een vliegende start dus. In april 2013 heeft Kenturah's Kitchen hun eerste cd 'Klick' opgenomen die tijdens het North Sea Round Town in de Machinist in Rotterdam is gepresenteerd. De vakpers was hier lovend over. 'vakkkundig en liefdevol (Trouw) 'welluidend en interessant, bovenmodale composities'(Pianowereld) 'summum van soepele melodieuze swing met mooie spanningsbogen (Jazzisme). (www.kenturahskitchen.com)

Kaarten graag bestellen via info@deverzameling.nl of via 026 4428497.

Stedentoernooi van Jeu de Boules Club Zevenaar

ZEVENAAR - Op zaterdag 14 maart heeft Jeu de Boules Club Zevenaar de afsluitende finale wedstrijd van het jaarlijkse Steden toernooi gehouden.

Dit sterk bezette regiotoernooi vindt op zes maandelijkse zaterdagen tijdens de winterperiode plaats. Om dit te kunnen doen beschikt JBCZ over een overdekte, verwarmde speelhal. Er hebben 28 teams van drie personen aan deelgenomen. Deze kwamen uit Lingewaard, Doetinchem, Montferland, Lochem en uit Zevenaar.

De winnaar na zes speeldagen was het team van Gerard Leusing uit Lochem (foto), tweede werd het team van Peter Smit uit Montferland, derde is het team van Geert Klein Middelink uit Lingewaard geworden en de vierde prijs ging naar het team van Lies Schepers uit Zevenaar.

Daarnaast zijn er die dag nog een aantal poulewinnaars bekend gemaakt. Deze kwamen uit Doetinchem, Montferland, Lingewaard en Zevenaar.

Familievieringen palmpasen en tweede paasdag in Andreaskerk Zevenaar

ZEVENAAR - Op zondag 29 maart wordt in de Andreaskerkvan Zevenaar om 9.30 uur palmpasen gevierd. Alle kinderen zijn welkom om – als ze dat willen – met hun palmpasenstok naar de kerk te komen.

Pastoor Thanh gaat voor in de viering en Star Choir onder leiding van Inge Berkel zorgt voor de muzikale omlijsting. Na afloop van de viering wordt er een optocht door Zevenaar gehouden. Drumfanfare Sint-Jan uit Babberich gaat voorop in de optocht. De route loopt via de Markt, over het Raadhuisplein, door de Molenstraat, langs de Pelgromhof en dan via de Nieuwe Doelenstraat weer terug naar de kerk. Daar staat koffie, thee en limonade klaar en is er ook nog wat lekkers voor de kinderen. Iedereen is welkom!

Op tweede paasdag maandag 6 april om 9.30 uur wordt er ook een familieviering gehouden in de Andreaskerk van Zevenaar. Deze viering, die speciaal geschikt is voor gezinnen met kinderen, wordt voorgegaan door pater G. Remmers. Koor Stella Maris heeft voor deze gelegenheid weer prachtige liederen ingestudeerd.

Het Kofschip bakte voor alle ouderen

ZEVENAAR - Kinderen van basisschool Het Kofschip aan de Platanenlaan in Zevenaar gingen vrijdag 27 maart samen met ouders aan de slag. Voor ouderen, die zich hadden aangemeld, werden heerlijke pannenkoeken gebakken.

Vrijdag 27 maart was het Nationale Pannenkoekdag. Een recordaantal van 735 scholen - waarvan 111 in de provincie Gelderland - lieten meer dan 55.000 ouderen smullen van ruim 100.000 pannenkoeken, gebakken door zo'n 44.000 basisschoolleerlingen uit de bovenbouw. Opnieuw brak de negende editie van Nationale Pannenkoekdag alle records en bracht de oer-Hollandse pannenkoek jong en oud op een vrolijke manier met elkaar in contact.

In de provinciale top drie heeft Gelderland met 111 deelnemende scholen de tweede plaats veroverd, een stijging van bijna veertig procent ten opzichte van vorig jaar. Hierdoor is deze provincie van plek gewisseld met Noord-Brabant, waar het aantal scholen nagenoeg gelijk bleef (83). Zuid-Holland gaat – net als vorig jaar – aan kop met 159 deelnemende scholen.

Zonnebloemgasten verwend door KPMG

ZEVENAAR - Het Oranje Fonds organiseert al jaren de grootste vrijwilligersactie van Nederland onder de naam NLdoet. In dit kader werden gasten van de Zonnebloemafdeling Zevenaar-West door tien werknemers van KPMG uitgenodigd een bezoek te brengen aan Burgers Zoo in Arnhem.

door Piet van Breukelen

Het gezelschap gasten en de twee vrijwilligers van de Zonnebloem werden welkom geheten door Coen Smits van KPMG en vanaf dat moment mochten ook de vrijwilligers volop genieten van alles wat hen werd voorgeschoteld. Tine Boersma, bestuurslid activiteiten, hierover: "Het is toch een aparte ervaring dat je zelf als vrijwilliger bijna niets hoeft te doen en net zoals de gasten alles over je heen kunt laten komen."

Het was dan ook bijzonder te zien hoe elke gast, in een rolstoel of aan de arm, een persoonlijke begeleider kreeg. Opvallend ook hoe gemakkelijk de KPMG medewerkers zich in de rol van vrijwilligers gedroegen en niet alleen fysiek aanwezig waren om de rolstoel te duwen, maar ook geanimeerd met de gasten in gesprek gingen tijdens de wandeling door Burgers Zoo.

Het voelde als een feestje voor de gasten, een feestje dat begon met een heerlijk kopje koffie of thee met gebak en dat een vervolg kreeg tijdens de rondgang door de dierentuin. "Ondanks dat de zon zich bijna niet liet zien voelde deze verwendag toch warm aan", liet het echtpaar Roos weten. En natuurlijk keken ze ook hun ogen uit. Vissen, slangen, apen, flamingo's, cheeta's, giraffes en wat je al niet tegenkomt in een dierentuin. Een prachtig initiatief van het Oranje Fonds heeft vele mensen een geweldige dag bezorgd met de twee NLdoet-dagen.

De Kaarsvlam

ZEVENAAR - Op woensdag 1 april vertelt Peterine Kooijmans in de Ontmoetingskerk in Zevenaar een bijzonder Paasverhaal van Selma Lagerlöf.

Florence omstreeks het jaar 1200. Raniero, een jonge man, sterk, opvliegend, trouwt met Franziska, de dochter van een rijke bankier. De eerste weken van hun huwelijk zijn gelukkig, maar na enkele maanden toont Raniero zijn ware aard en Franziska verlaat hem.
Hij zoekt zijn heil bij de kruisvaarders. Na een bloedige strijd in Jeruzalem gaat hij de stad binnen. Hij loopt naar de Heilige Graf kerk. Pakt een kaars en steekt deze aan aan het licht van de heilige Godslamp. Hij is vastbesloten om de kaars brandende te houden op weg terug naar de stad Florence.
De vertelling duurt circa 25 minuten en begint om 20.00 uur. Daarna zal er ruimte zijn voor nabespreking en discussie. De kosten voor deze avond zijn 7,50 euro.

La Passione in Oud-Zevenaar

ZEVENAAR - Om 15.00 uur op goede vrijdag (3 april aanstaande) wordt in de mooie, middeleeuwse Sint-Martinuskerk van Oud-Zevenaar een bijzondere kruisweg gehouden. Onder de titel La Passione wordt aan de hand van overwegingen van de Italiaanse dichter Mario Luzi stilgestaan bij de Kruisweg van Jezus Christus.

Bijbelteksten en overwegingen worden afgewisseld met passende muziekfragmenten van de componisten Franz Schubert, Giovanni Battista Pergolesi, Johann Sebastian Bach, Mikis Theodorakis en Benjamin Britten.

De teksten van Mario Luzi (1914-2005) werden voor het eerst gelezen te Rome op Goede Vrijdag in het jaar 1999 tijdens de jaarlijkse Kruisweg van het Colloseum naar de Palatijn door Paus Johannes Paulus II. In Luzi's tekst komt een eenzame Christus aan het woord die op weg naar Golgotha zijn liefde uitspreekt voor de mens ondanks ontgoocheling en angst.

Het initiatief voor deze bijzondere gebeurtenis is genomen door de pastorale raad Sint-Martinus in Oud Zevenaar. Drie personen uit deze gemeenschap, Wim van Heugten, Theo Salemink en Wim Wismans hebben het idee voor deze viering verder uitgewerkt. De eerste twee genoemde personen zullen de teksten voordragen.

De bijzondere muziek van vijf grote componisten geeft een extra dimensie aan de teksten. Op deze manier blijft de oude kerk met haar laatgotische muren en bewogen geschiedenis een plek van stilte en meditatie in de gemeenschap.

Goede wedstrijd van Bram de Kort van Thor Zwaluwen in halve finale heren turnen

Bram de Kort

ZEVENAAR - Bram de Kort van Thor Zwaluwen heeft tijdens de halve finale van de persoonlijke kampioenschappen turnen district-Oost Nederland in Winterswijk een goede wedstrijd geturnd.

Het is een zeskamp met daarin vloer, voltige, ringen, sprong, brug en rekstok en aan deze wedstrijd deden in totaal 105 jongens mee. Ze krijgen op papier vijf maal drie elementen en moeten daarvan vijf elementen kiezen om zo tot een oefening te komen. Afhankelijk van de zwaarte van de elementen wordt het cijfer voor de inhoud bepaald en samen met het uitvoeringscijfer bepaalt dit het eindcijfer. Bij elk toestel zitten twee juryleden, die beoordelen dan de inhoud en de uitvoering. Hij turnt als pupil in niveau tien.

Bram begon met de rekstok en behaalde hiervoor 15,60 punten, op vloer 14,80 punten, op voltige 13,25 punten en aan de ringen 14,10 punten. De sprong was zijn beste onderdeel en hij kreeg hiervoor 17,15 punten en op het laatste toestel, de brug, behaalde hij 14,10 punten. Zijn totaal kwam hierdoor op 89,00 punten, goed voor de 26e plaats.

Meer informatie over de gymnastiekvereniging staat op www.thorzwaluwen.nl.

Factorystation.nl voor jong en oud

ZEVENAAR - Factorystation.nl is een internet radio station dat 24 uur per dag en zeven dagen per week te beluisteren is, met als slogan de Mix Sensation all over the World.

Het station brengt een gevarieerd luister aanbod van muziek zoals mixen, hits, en oldie's,en info programma's voor jong en oud.

Sinds enkele maanden heeft Factory-Station ook een live sportprogramma Fact. Sport op de maandagavond van zeven tot acht uur, met alle lokale uitslagen en standen van de voetbal verenigingen in de Liemers en omgeving, regionaal , landelijk, en internationaal sportnieuws, en een dosis sportieve muziek.

Het programma wordt gemaakt door een club van jonge radio makers die zelf ook actief zijn op sportgebied, presentator Colin Gieling voetbalt bij de B1 van SDZZ, en technicus Tjard Veenhuizen speelt bij de basketbalvereniging de Basketiers '71.

Ze worden redactioneel bijgestaan door ervaren radiomakers.

NLdoet: Knotploeg Duiven verbetert 'persoonlijk record'

DUIVEN - Alle records gebroken… Half maart, het voorjaar breekt voorzichtig aan en de werkzaamheden voor Knotploeg Duiven lopen op een einde. NLdoet 2015 is de laatste activiteit van dit seizoen en de Knotploeg participeert en hoopt zodoende enkele nieuwe leden te kunnen werven.

Dit keer staat een prachtige locatie op de vrijwilligers te wachten en via de website van NLDoet wordt de schare knotters met drie nieuwe gezichten uitgebreid. Ruim 28 vrijwilligers met een leeftijd variërend van zeven tot zeventig jaar steken de handen uit de mouwen aan de Tullenaarsweg in Duiven. Een prachtige zichtlocatie langs het fietspad van hotel Van der Valk richting Intratuin.

De knotwilgen worden vakkundig en met enthousiasme ontdaan van hun takken en mooie bossen takhout worden haaks op het fietspad gelegd. Drieënzestig wilgen worden geknot en hiermee wordt het vorige record verbeterd met negen wilgen.


Knotters blijken breed inzetbaar te zijn. Tijdens deze werkochtend rondom NLdoet is een groep knotters flink aan de slag gegaan met de grote hoeveelheid zwerfafval die deze locatie ontsiert. Ruim tien grote vuilniszakken zijn geraapt en onmiddellijk afgevoerd, waarbij plastic flessen, blikjes en plastic verpakkingsmaterialen de hoofdmoot vormden. Hopelijk blijft deze schoongemaakte plek ook schoon…
Drieënzestig bomen onderhouden en geknot, een kubieke meter zwerfvuil en vuilnis geraapt en afgevoerd. De entree van gemeente Duiven op dit stuk van de Tullenersweg is weer toonbaar.
Traditioneel hebben de knotters deze laatste werkdag gezamenlijk afgesloten. Dit keer met een warme hap langs het fietspad. Drieënzestig knotwilgen geknot: een kroon op het fantastische seizoen!

Actie voor voedselbank en Ehbo-snelcursus