GN Lingewaard

2 december 2015

GN Lingewaard 2 december 2015


Prins Edwin de Bedrievige en prinses Esther onthuld Kleibakkers vieren jubileum met nieuw prinsenpaar

HAALDEREN – Carnavalsvereniging De Kleibakkers in Haalderen bestaat 33 jaar en viert dat met een nieuw prinsenpaar. Prins Edwin de Bedrievige en prinses Esther werden vorige week zaterdag tijdens het prinsenbal onthuld in zalencentrum De Kolk. Met 25 jaar is Edwin de jongste vorst die de vereniging tot nu toe heeft gekend, maar dat maakt hem niet minder enthousiast. ‘Er staan ons twee bijzondere jaren te wachten.’

Voor een volle zaal werd het in de loop van de avond steeds spannender. Vele namen passeerden de revue. Op het moment dat Esther alleen uit de onthullingsbox tevoorschijn kwam, sprong Edwin, die eerder nog tot raadslid was benoemd, van het podium om zich bij haar te voegen. Beiden zijn met verschillende activiteiten zeer 'bedrievig' in het Baggergat en zwaaien nu dus ook met de scepter in het carnavaleske dorp.

Jubileum
Na een drukke zaterdagavond was het zondag tijd voor de jeugd, waar het 33 jaar geleden mee begon. De receptie vooraf was de officiële start van het jubileumjaar, waarna een oergezellige jeugdmiddag plaatsvond. Jeugd en volwassenen vermaakten zich prima. Voor voorzitter Anja Verhoeven maakt dat één ding duidelijk: ‘Carnaval is voor groot en klein.’ Ze is druk met de voorbereidingen van allerlei activiteiten, waaronder nog een jubileumreceptie op zaterdag 9 januari. ‘Iedereen is welkom, de entree is gratis. We gaan de motto’s van onze prinsenparen waarmaken: Wij feesten hier met veel plezier (jeugdprinsenpaar) en: As ’t mar gezellig is (prins Edwin en prinses Esther).’

Oud gereedschap wordt in Afrika weer nieuw

LINGEWAARD - "Ik ben net weer thuis van mijn zestiende bezoek aan Njinikom, een plaatsje in het Noord Westen van Kameroen. Dat is een van de armste landen van West Afrika. De kinderen naar school sturen is het eerste waar ouders alles voor over hebben. Voor velen is dat niet mogelijk. Deze kinderen kunnen toch een vak leren via een leerlingenstelsel."

"Zij gaan dan bij een werkplaats of aannemer in de leer. Zij moeten wel voor hun eigen gereedschap zorgen. U begrijpt het al; geen geld voor school betekent meestal óók geen geld om gereedschap aan te schaffen. Ik weet bijna zeker dat er in veel schuurtjes, garages of bezemkasten 'oud' gereedschap is te vinden wat al lange tijd niet is gebruikt en zelfs in de weg ligt. Als dat bij u het geval is wil ik u vragen om het aan deze kinderen te schenken. Het gaat om handgereedschap voor timmeren, metselen, stukadoren, tegelzetten, autotechniek en elektra. U begrijpt natuurlijk wel dat het goed bruikbaar gereedschap moet zijn. Ik ga er voor zorgen dat het op de plek van bestemming komt. Als u iets wilt doneren of meer informatie wilt kunt u contact met mij opnemen. Alvast heel hartelijk bedankt namens de kinderen van Njinikom. Ik ben Gerd Walravens, telefoon 06 15421155 of gwalravens@hetnet.nl."

Scouting Angeren helpt Sint

ANGEREN - Ook dit jaar helpt Scouting Angeren Sinterklaas weer met zijn huisbezoekjes.

"Mocht u in de gemeente Lingewaard wonen en een bezoek van Sinterklaas en Zwarte Piet aan huis willen neem dan contact op met Scouting Angeren. Om te weten wanneer Sinterklaas nog langs kan komen, belt u met: 06 43978321. Deze actie wordt door vrijwilligers van Scouting Angeren georganiseerd en alle verdiensten komen ten goede van onze jeugdactiviteiten."

Dag van de Mensenrechten: Schrijfmarathon in Bemmel en Huissen

LINGEWAARD - Op 10 december organiseert de Amnesty-groep Lingewaard de jaarlijkse Schrijfmarathon. Dan wordt wereldwijd massaal geschreven voor mensen die groot onrecht is aangedaan. Van Nieuw-Zeeland tot Ghana en van Brazilië tot Japan klimmen mensen in de pen. En dit jaar dus ook in Bemmel en Huissen.

De brievenschrijvers vragen om vrijlating van gewetensgevangenen en om berechting van daders van mensenrechtenschendingen. Om terugdringing van de doodstraf, marteling en discriminatie. Ze geven hoop aan gevangen mensenrechtenverdedigers.

Schrijven op 10 december 2015

Iedereen die een bijdrage wil leveren aan Amnesty's Schrijfmarathon in de gemeente Lingewaard kan 10 december op twee plaatsen terecht: De Kinkel, Van Ambestraat 1 in Bemmel, van 12.00 tot 17.00 uur en winkelcentrum de Zilverkamp in Huissen van 10.00 tot 18.00 uur.

Daar kunnen deelnemers aan de schrijfactie aan de hand van voorbeeldteksten hun brief of solidariteitskaart schrijven. De burgemeester van Lingewaard heeft toegezegd om in De Kinkel de schrijfmarathon af te trappen.

IJzersterk actiemiddel

Amnesty Nederland organiseert dit jaar voor de derde keer een Schrijfmarathon. De afgelopen twee jaar maakte dat enorm veel enthousiasme en betrokkenheid los. Vorig jaar werden er vanuit Nederland 70 duizend handgeschreven brieven verstuurd. Amnesty heeft ervaren dat een brief die met aandacht is geschreven, waarin een persoonlijke boodschap wordt overgebracht, een ijzersterk actiemiddel is. Als regeringsleiders weten dat de ogen van de wereld op hen gericht zijn, zullen zij schendingen van mensenrechten eerder bestrijden.

"Dit jaar schrijven we onder meer voor Leyla en Arif Yunus. Amnesty volgt hun situatie nauwgezet, sinds ze in de zomer van 2014 werden opgepakt. Op 6 augustus eiste de aanklager op basis van verzonnen aanklachten respectievelijk negen en elf jaar cel. Leyla Yunus had zich onder meer kritisch uitgelaten over de Europese Spelen in de hoofdstad Baku."

Vrijwilligers

Amnesty Lingewaard is op zoek naar vrijwilligers die ons willen helpen de schrijfmarathon tot een succes te maken. Alle hulp is welkom, of je nu een uur, een halve of een hele dag hand en spandiensten verleent.

Voor meer informatie neemt u contact op met: Paul Wouters, Voorzitter Amnesty Lingewaard, e-mail: paul.wouters@online.nl tel. 026-3257986

Voorzitter Alpe d’HuZes aanwezig tijdens symposium Bemmel

Foto: Jannemieke Termeer

BEMMEL - De voorzitter van de landelijke stichting Alpe d’HuZes, Johan van der Waal zal als gast en deelnemer aan de paneldiscussie aanwezig zijn op donderdag 3 december tijdens het mini-symposium 'De Toekomst van de Zorg'. De avond vindt plaats in cultureel centrum De Kinkel in Bemmel. De avond met een aantal topsprekers uit de zorg en farmacie staat in het teken van het goede doel.

Organisator Léon Collaris is bijzonder verguld met de komst van Alpe d’HuZes voorzitter Van der Waal. “Hij kan een mooie en zinvolle bijdrage leveren aan de discussie en toelichting geven over onder meer besteding van gelden”, vertelt Collaris. Aan deze avond werken verder mee Lucien Engelen, directeur Radboudumc REshape Innovation Center, internist/oncoloog dr. Margot Tesselaar, verbonden aan het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis en Michel Dutrée oud-directeur van branche-organisatie farmacie Nefarma. Daarnaast zal Léon Collaris, zelf kankerpatiënt en als zodanig bezig met een experimentele behandeling plaatsnemen in het panel.

Het congres is volledig uitverkocht. Mensen die geïnteresseerd zijn, kunnen via de contactpagina op de website http://lingewaardad6.nl/formulier.html een bericht achterlaten en komen dan op de wachtlijst. Als er een ticket beschikbaar komt, worden ze gebeld.

De opbrengst komt geheel ten goede aan Alpe d’HuZes waar team Lingewaard in 2016 aan deelneemt. Meer informatie op www.lingewaardad6.nl en www.leonblogt.nl.

Ouderenwerk Doornenburg

DOORNENBURG - De conclusies Onderzoek Leefbaarheid 65+ worden in verkorte vorm weergegeven gevolgd met de uitnodiging voor de presentatie hiervan. Het is goed wonen in Doornenburg en als men wil verhuizen dan liefst naar een seniorenwoning.

Men is redelijk tevreden over het inkomen maar wel zorgen naar de toekomst. Problemen zijn er met de zelfstandigheid en dat geldt zeker voor alleenstaanden. Men eet gezond en de algemene gezondheid overwegend goed. Animo om georganiseerd te bewegen is er nauwelijks. Individueel wel wordt er veel gefietst en gewandeld. Problemen bij bezoek aan familie of vrienden zijn er nauwelijks en dat geldt ook voor de algemene mobiliteit. Contacten met kinderen, familie, buren en vrienden zijn er voldoende en ook zijn er zorgverbanden in de vorm van mantelzorg. Contacten zijn goed en voldoende. Alleen zijn komt vaker voor bij alleenstaanden en enkelen voelen zich daarbij eenzaam.

Roken en alcohol gebruik is matig en geldt dat stoppen bijna niet kan. Met de veiligheid zit het wel goed in Doornenburg en de incidentele opmerking worden meegenomen naar verantwoordelijken. Informatie haalt men uit de krant, televisie, internet en er is weinig behoefte aan voorlichtingsbijeenkomsten. Van voorzieningen wordt goed gebruik gemaakt in Doornenburg. Het ontmoetingscentrum een goede plaats is voor ontmoetingen waarbij wel wat opmerkingen zijn. Alarmnummers en meldpunten zijn redelijk tot goed bekend. Jongeren moeten kunnen komen of blijven wonen waarbij contacten onderling belangrijk zijn.

Woensdag 9 december om 20.00 uur is de presentatie van de uitkomsten in het Ontmoetingscentrum. Een ieder is uitgenodigd.

Koffie-ochtend-plus in dorpshuis Angeren

ANGEREN - Heeft u dat ook wel eens, plan je in wat je die dag wilt gaan doen, de tuin bijvoorbeeld, dat moet lukken vandaag. Eventjes wat bij het dorpshuis afgeven, ik loop naar binnen en waar ik eigenlijk een stilte verwachtte, is er nu een geroezemoes van stemmen en ik zie volle tafeltjes, het is gezellig.

(door Frits Botterblom)

Er is ook een 'mannentafel' waar, je raadt het al, alleen mannen zitten diep in gesprek over…? Ik ben onder de indruk van de gezellige sfeer die er hangt,en ik wil weten waarom er zoveel mensen zijn. Daar is het antwoord op mijn vraag, Corrie Wijlhuizen, ze geeft uitleg en vraagt me om te blijven. Ik vergeet de planning voor vandaag en ik ga mijn fototoestel halen, voor de vele mooie momenten. Onderdeel van deze ochtend is de gezamenlijke lunch, ik zit aan tafel met de vrijwilligsters van die dag en hun namen mogen genoemd worden: Yosta, Agnes, Dori, Diny, Dinie, Yvonne en Corrie.

Gevraagd naar het doel van deze bijeenkomst zegt Corrie: "Het met elkaar praten, het met elkaar een spelletje doen, het met elkaar eten, het met elkaar genieten van de muziek, daar gaat het om, met elkaar samenzijn. Wij hopen dat de mensen contact met elkaar blijven houden, blijf niet lang alleen."

Mijn laatste vraag aan de vrijwilligsters: wat is jullie drive om dit te doen en te blijven doen? Het antwoord is simpel maar oh zo waar: "Zo doorgaan als we begonnen zijn, mensen bij elkaar brengen, mensen gelukkig maken, dit moet blijven bestaan, koste wat het kost. Een meneer komt met zijn accordeon en het wordt gezelliger. Ik ga weer terug naar mijn huis en mijn tuin en weet weer wat blij zijn is."

Protestantse gemeente Gendt-Doornenburg

GENDT- Op zondag 6 december is er een kerkdienst in de protestantse kerk van Gendt aan de Torenlaan. De aanvangstijd is 10:00 uur. In deze viering zal mevrouw dominee M. de Bree voorgaan.

Zondag 6 december is de eerste zondag van advent. De adventstijd is een bijzondere tijd. Het zijn de vier weken vóór kerst. Het is een tijd van verwachting, van uitzien naar het licht dat gaat komen in deze wereld. De collecte van deze dienst is bestemd voor het pastorale werk in de verschillende gemeenten, in het bijzonder voor de toerusting en ondersteuning van pastoraal medewerkers. Vanuit de protestantse kerk in Nederland ondersteunt men deze medewerkers met pastorale handreikingen en diverse cursussen. Na afloop van de viering is er gelegenheid om een kopje koffie/thee te blijven drinken. Allen zijn welkom!

Koperen Kees brengt sprookje zoals je het nog niet kende

HUISSEN - Vanaf tweede kerstdag om 14.00 uur brengt theatergroep Koperen Kees in het eigen Theater Kees aan het Kampstuk 23 in Huissen het sprookje op de planken zoals je het nog niet kende: ‘Sneeuwwatje en de 7 Erge’.

Deze doldwaze, spannende en muzikale familievoorstelling voor jong en oud is in 2015 verder nog te zien op 26, 27, 28, 29 en 30 december. In het nieuwe jaar wordt ‘Sneeuwwatje en de 7 Erge’ gespeeld op 2, 3 en 9 januari. Kaarten kosten 8.50 euro (exclusief online reserveringskosten), zijn te bestellen via www.theater-kees.nl en kunnen via iDeal worden afgerekend.

‘Sneeuwwatje en de 7 Erge’ speelt zich af in Iegatsie, het land waar niks mooi mag zijn. Dat is Sneeuwwatje ook niet. Haar boze, lelijke stiefmoeder Griezelle doet er dan ook alles aan om daar verandering in te brengen, zodat zij de lelijkste van het land wordt. Sneeuwwatje wil graag mooi zijn, maar haar vader Koning Jakkes gruwelt hiervan. Verdrietig fietst ze weg, het diepe bos in, achter de Zwarte bergen. Zo belandt ze in het huisje van de 7 Erge.

Met behulp van een banaan en een spiegel weet Griezelle haar echter te vinden. Sneeuwwatje wacht een vreselijk lot. Belandt de prins op zijn edele raspaard eindelijk in het juiste sprookje en kan hij Sneeuwwatje redden?

Theatergroep Koperen Kees nodigt bezoekers uit om voor het antwoord op deze vraag een bezoek te brengen aan het land van Ietgatsie, waar Sneeuwwatje en de 7 Erge verblijven.

'Forza met Fort Pannerden?!'

Foto komt uit ons archief en dateert van precies 100 jaar geleden. 100 jaar geleden zou de Historische Kring misschien in dit cafe vergaderd hebben, nu in een modernere setting: het Ontmoetingscentrum.

DOORNENBURG - Dinsdag 8 december houdt Historische Kring Doornenburg haar najaarsvergadering. De vergadering begint om 19.00 uur. Op de agenda staan de plannen en de begroting voor 2016, en bestuursverkiezing.

De functie van penningmeester komt vacant; belangstellenden zijn welkom. Ook wordt die avond aandacht besteed aan het terugtreden van Remie Aleven en Chris van Asperen, tot juli voorzitter en secretaris.

Tijdens de tweede helft van de avond, rond 20.00 uur, richten de schijnwerpers zich op Fort Pannerden. Het Fort is voor Doornenburg naast het Kasteel een belangrijk historische monument. Daarom zijn veel leden benieuwd wat er deze winter met het fort gaat gebeuren. Het fort moet de nieuwe publieksattractie voor de provincie Gelderland worden, met vier eigentijdse Beleefprogramma’s (avontuur, ontdekken, kennis en plezier). Fred de Vries van ‘Vrienden van het Fort’ praat de aanwezigen bij over de spectaculaire veranderingen die in het voorjaar zichtbaar worden.

Iedereen is welkom op deze avond. Niet in voormalig café Gijsbrecht van Amstel (zie foto van 1915), maar gewoon in het eigen stamhuis van de Kring: het Ontmoetingscentrum, Kerkstraat 3. Is vervoer een probleem, mail naar info@historischekringdoornenburg.nl of bel 0481 425005.

Enthousiaste nieuwe deelnemers 'De knop om'

GENDT - ‘Met een pompschakelaar voor je vloerverwarming voorkom je dat de vloerverwarmingspomp onnodig 24 uur per dag, 365 dagen per jaar draait’. Op 12 november is er tijdens de evaluatieavond van 'De knop om' in De Leemhof weer gesproken over mogelijkheden om thuis (nog meer) energie te besparen. De enthousiaste deelnemers uit de wijk Molenwijk-Dries zijn goed bezig en hebben met elkaar ervaringen en zinvolle tips uitgewisseld.

Mooie voorbeelden en besparingsresultaten die bewijzen dat het een stuk zuiniger kan. De deelnemers in het eerste stookseizoen bespaarden gemiddeld 15 procent. "We hopen dat dit de teams nu ook gaat lukken! Aan hun inzet zal het zeker niet liggen! Woont u in de wijk Molenwijk-Dries in Gendt en wilt u ook meedoen? We hebben voor de nieuwe teams in januari nog plaatsen vrij als u zich via deknopom@lingewaardenergie.nl inschrijft."

Buurtpreventie in Hulhuizen

HULHUIZEN - Per november is in Hulhuizen door buurtbewoners een Whats-app buurtpreventiegroep gestart, die werkt via de bekende berichtenservice Whatsapp. De naam van deze groep is 'Buurtprevent Hulhuizen'.

Het doel van deze vorm van communicatie ten behoeve van buurtpreventie is om een veilige buurt te behouden. Deze buurt-Whatsapp is bedoeld om verdachte situaties te signaleren, melden en eventueel te verstoren. En dus zorgen bewoners, in samenwerking met politie er samen voor, dat bepaalde vormen van criminaliteit (zoals vandalisme en verstoringen van de openbare orde en inbraak) worden bestreden.


Whatsapppreventie is een moderne digitale vorm van buurtpreventie. Gebruikers kunnen met WhatsApp gratis met elkaar berichten uitwisselen en bestanden delen. Er zijn inmiddels steeds meer Whatsapp-groepen die op lokale schaal een buurt veiliger proberen te maken.

Whatsapp is een veel krachtiger middel dan de buurtpreventie-oude stijl, waarbij mensen op straat surveilleerden. 'Iemand kan heel snel een heel grote groep mensen inseinen, en eventueel ook foto's meesturen.' Deze snelle mediavorm heeft zijn werking in den landen al bewezen.

Om in deze groep mee te participeren, zijn er zijn nog voldoende plaatsen beschikbaar. Meldt u via hulhuizen200@gmail.com aan met naam, adres, telefoonnummer en e-mailadres zodat u toegevoegd kunt worden.

Buurtprevent Hulhuizen is inmiddels een Facebookpagina gestart en deze kunt u vinden onder de naam 'Buurtprevent Hulhuizen'.

Wat is er te spotten?

DOORNENBURG - IVN RijnWaal neemt u op zondag 6 december graag mee naar het splitsingspunt in de Klompenwaard. Met de gebroeders Brouwer (Ben en Hans) speuren we met telelens en kijker in de Klompenwaard.

We gaan kijken bij het fort Pannerden en op het splitsingspunt van de Waal en het Pannerdensch Kanaal. We zoeken en kijken naar onder andere zaagbekken, ganzen, buizerd en voorbijtrekkende vogels. Info: www.ivnrijnwaal.nl en/of 06 53927477

Locatie: Toegangshek Fort Pannerden, Waaldijk1 in Doornenburg. Laarzen of stevig schoeisel is noodzakelijk. De tocht is gratis maar er wordt wel even met de hoed rondgegaan.

Toenemende vraag huisvesting statushouders

Herhaling van opvang van vluchtelingen in een sporthal is uiterst klein. (foto Sjaak Veldkamp)

BEMMEL – Het college is niet van plan om met COA in gesprek te gaan om in Lingewaard kleinere opvanglocaties voor vluchtelingen aan te bieden. D66 had hierom schriftelijk gevraagd.

(van de redactie)

Begin oktober heeft de gemeente aan ruim 120 vluchtelingen noodvang geboden door sporthal Walburgen in Gendt voor 72 uur beschikbaar te stellen. Een herhaling wordt uiterst klein geacht.

Het vluchtelingenvraagstuk in Nederland is echter nog lang niet opgelost. Volgens het college heeft een gesprek weinig zin omdat het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) zich meer richt op grotere opvanglocaties waar vluchtelingen langere tijd kunnen verblijven. En die zijn binnen de gemeentegrenzen niet aanwezig. “Lingewaard richt zich daarom nu met name op het versneld huisvesten van statushouders en de goede integratie hiervan.” Zo is het antwoord van het college aan D66.

Het college zet in op het sneller huisvesten van statushouders, zodat er ruimte ontstaat in asielzoekerscentra. Met succes is een oproep gedaan aan Lingewaard Wonen en Woonstichting Gendt om snel huurwoningen beschikbaar te stellen. Hierdoor voldoet Lingewaard nu al aan de taakstelling van dit jaar.

Voor volgend jaar wordt een toenemende vraag naar huisvesting van statushouders verwacht. Om hierop voorbereid te zijn heeft Lingewaard een gemeentelijke werkgroep geformeerd die weer in gesprek gaat met externe partijen als VluchtelingenWerk en de Lingewaardse woningstichtingen.

Mantelzorg: Heb je de zorg voor je kind en/of één van je ouders?

BEMMEL - Op donderdag 10 december om 20.00 uur organiseert Familiekracht en Stichting Welzijn Lingewaard het Familiekrachtcafé in de winkel Makers & Merken, Markt 49 in Bemmel. Ditmaal staat de avond in het teken van mantelzorg. Ervaringen delen staat deze avond centraal. Een ervaringsdeskundige vertelt over haar eigen ervaringen en Monique Ritzen, mantelzorgconsulent SWL, zal de avond leiden. De avond is voor iedereen bedoeld.

Het Familiekrachtcafé is één keer per kwartaal een ontmoetingsplek voor iedereen die zich verbonden voelt bij zijn gezin en familie. Aan de hand van een thema gaan de aanwezigen met elkaar in gesprek en deelt een expert op het gebied van het thema zijn of haar visie.

Aanmelden

Deelname aan het Familiekrachtcafé is gratis, consumpties zijn voor eigen rekening (1,50 euro). Aanmelden kan via de Facebookpagina van Familiekracht en wordt op prijs gesteld. Als je Familiekracht volgt, blijf je op de hoogte van de ontwikkelingen en de data van de volgende Familiekrachtcafés. Heb je geen Facebook? Je kunt je ook opgeven via familiekracht1@gmail.com of via SWL meldpunt meldpunt@swlingewaard.nl.

Familiekracht is een initiatief van Kindercoach Jenny, 3 Way Coaching (stiefoudercoaching) en SWL (project gezinsondersteuning).                                

Flessenactie De Waskniepers

GENDT - In de week van maandag 7 tot en met zaterdag 12 december zal carnavalsvereniging De Waskniepers weer een flessenactie houden in Gendt.

De Gemeente heeft hiervoor een vergunning verleend en de vereniging mag huis-aan-huis statiegeldflessen ophalen. De opbrengst van deze actie komt ten goede aan de jaarlijks te houden kindermiddag tijdens de carnavalsdagen, maar zal ook gedeeltelijk de kosten gaan dekken van de Halloween griezeltocht voor de jeugd, die de vereniging dit jaar voor de tweede keer georganiseerd heeft. Ook de dansgarde van de vereniging De Knieperinnen helpt mee om zoveel mogelijk flessen te verzamelen. De Waskniepers wil dan ook via deze weg de inwoners van Gendt vragen om hun lege flessen te bewaren voor deze actie. Het maakt niet uit van welk merk de flessen zijn.

Open eetcafé Doornenburg

DOORNENBURG - Dinsdag 8 december vanaf 14:00 uur (let op: andere tijd!) verzorgen de Doornenburgse contactpersonen van de Stichting Leefbaar Doornenburg in samenwerking met SWL, een open eetcafé voor alle inwoners van Doornenburg.

Voor zes euro kan iedereen om 14:00 uur aanschuiven voor een lekkere kerstmaaltijd, die geheel bereid wordt door vrijwilligers. Wie wil mee-eten, kan zich telefonisch aanmelden bij het Ontmoetingscentrum, telefoonnummer 0481 421490 vanaf vrijdag 8 december.

Vanwege het beperkte aantal zitplaatsen wordt aanraden om op tijd te bellen.

Voor mensen die niet in staat zijn om zelfstandig naar het Ontmoetingscentrum te komen, is er een ophaal- en wegbrengservice. Voor extra informatie over deze ochtend, kan men terecht bij de Dorpscontactpersonen of SWL.

TOP-film: Still Allice

BEMMEL - TOP heeft weer een prachtfilm op het programma. Een beangstigend, hartverscheurend en inspirerend portret over een onafhankelijke, sterke vrouw die worstelt om verbonden te blijven met de persoon die ze ooit was.

Julianne Moore won de Oscar voor haar hoofdrol. Alice Howland, gelukkig getrouwd en moeder van drie volwassen kinderen, is een gerenommeerd hoogleraar taalkunde aan Harvard. Ze krijgt een enorme schok te verduren als de ziekte van Alzheimer bij haar wordt vastgesteld en ze beseft dat haar zorgvuldig opgebouwde leven drastisch zal veranderen. Langzaam maar zeker begint ze de regie over haar eigen wereld te verliezen, terwijl de onderlinge banden binnen de familie steeds meer onder druk komen te staan. Voorstelling is op 10 december om 20:00 in De Kinkel. Ga naar www.topbemmel.nl/ voor meer informatie en het bestellen van kaartjes.

Een cadeautje voor twee bijenliefhebbers

Links Allard Klein Onstenk, contactpersoon Landerij De Park, rechts Hans Franken contactpersoon De Veldschuur en voorzitter imkervereniging Oost- Betuwe Adriaan van Egmond (midden).

BETUWE - Sinds enige tijd staan er twee bijenstallen in de regio van imkervereniging Oost-Betuwe. Bijenstal ‘De bij mag er zijn’ van De Veldschuur in Bemmel is dit jaar officieel geopend en de bijenstal van Landerij De Park in Elst is kortgeleden in gebruik genomen.

Vanuit de vereniging zijn twee imkers betrokken bij promotie en educatie rond de honingbij. Onlangs werd aan deze enthousiaste imkers als dank voor hun inzet een schepkorf (korf om bijenzwermen te scheppen) overhandigd.

Schilderij van zijgevel Vierakkerstraat 8 Huissen gestolen

HUISSEN - "Tot mijn grote schrik en verbazing ontdekte ik gisteravond toen ik een foto van mijn huis maakte, dat mijn klaprozen schilderij is verdwenen!"

"Er moet dus iemand de moeite hebben genomen om met een ladder deze van de muur af te halen. Heeft iemand iets verdachts gezien... of mijn schilderij op een vreemde plek terug gevonden... Ik zou hem heel graag weer terug hebben, want ik wilde hem nog met mozaïeksteentjes gaan beplakken, net als wat ik met mijn andere buitenschilderij heb gedaan." Jaqueline Bakker, Huissen.

SGS-Lingewaard in 't nieuw door NVG Advocaten

LINGEWAARD - De A- en B-selectie meiden van SGS-Lingewaard kunnen prima voor de dag komen op wedstrijden, dankzij de gesponsorde vesten van NVG Advocaten!

Column

Date

Op het logeeradres van Sinterklaas staat in de tuin een gezadeld zwart paard. Een teken dat Opa Piet er is. De Zwarte Pieten denken dat Opa Piet, werkzaam als extra Sinterklaas, op de werkkamer zit voor overleg met Sinterklaas. Massaal verdringen de nieuwsgierige Pieten zich voor de gesloten deur. Ze proberen door het sleutelgat een glimp van het gesprek op te vangen. Onze 2-jarige Stan zit naast mij op de bank naar de pietenhectiek te kijken. Hij vindt het Sinterklaasjournaal eng en kruipt veilig naar me toe. Hij vertrouwt opa die hem veiligheid moet bieden. Een kwartier later moet ik weg. Op weg naar Doornenburg waar de gemeente met burgers gaat speeddaten over veiligheid als opmaat voor het opstellen van het Veiligheidsplan. Net op de dag dat Brussel in de greep wordt gehouden door maximale terreurdreiging. De dag dat de politie in het Noord-Franse Roubaix een gijzeling beëindigt. De dag dat in de Egyptische kustplaats al-Arish een autobom ontploft waarbij vier politieagenten om het leven komen en twaalf mensen gewond raken. De Dag dat Turkse F16's een Russische gevechtsvliegtuig neerhalen. De dag dat in Athene een bom ontploft. De dag dat burgemeester Schuurmans en wijkagenten burgers hebben uitgenodigd om te speeddaten over hun veiligheid. Speeddaten? Dat is toch iets van het zoeken naar liefde en genegenheid? Voor singles die kort aan mogelijk partners kunnen snuffelen, zonder het risico te lopen op een ongemakkelijke stilte? Nee hoor, de geïmporteerde communicatiestrategen van Lingewaard hebben zonder nuchter plattelandsgevoel speeddaten gebruikt om openlijk te praten over je veiligheidsgevoel. Niet geschikt voor een nuchtere bevolking. De belangstelling was in Doornenburg 1 stel en 1 persoon. Eerder in Gendt niemand. Verstandig heeft de burgemeester nog diezelfde avond, en in bijzijn van deze stukjesschrijver, haar date-avontuur voor de rest van Lingewaard afgeblazen. Naar huis komt het besef. Ik had op de valreep een date met Marianne Schuurmans en ik geloof in Sinterklaas.

Sjaak

Team 031 Lingewaard actief bij Huissen bij Kaarslicht

HUISSEN/ANGEREN - Zaterdag 12 december zal team 031 Lingewaard een kraam bemannen bij Huissen bij Kaarslicht. "We gaan vintagespullen verkopen en we gaan taarten verkopen."

"Ook zullen wij loten verkopen ten bate van de Roparun, daar zijn mooie en vele prijzen mee te winnen, zoals auto's, vakantiereizen en vele andere mooie prijzen. Het doel van ons team is zoveel mogelijk geld ophalen voor het goede doel, mensen met kanker, mensen die dus een extra steuntje in de rug kunnen gebruiken."

"De slogan: 'Dagen toe te voegen aan het leven, waar geen dagen meer toegevoegd kunnen worden aan het leven', wordt door ons volledig ondersteund.

Tevens willen wij ook alvast wat aandacht vragen voor onze hardloopwedstrijd op 27 december in Angeren, aanvang 10.30 uur de 5 km en 10.45 uur de 10 km."

Start bij sportpark De Poel, er is gelegenheid om te douchen en tevens een hapje en drankje te doen.

Winkelcentrum De Zilverkamp is er ook op 5 december

HUISSEN - Sinterklaas mag dan wel jarig zijn, dit weerhoudt ons er niet van toch een activiteit neer te zetten. Wie zoet is krijgt lekkers! Kom gewoon langs, doe mee en vier vast de verjaardag van Sinterklaas.

"Wij gaan het gezellig maken, helpen jullie mee? Zaterdag 5 december zijn we er van 10.00 tot 13.00 uur om het feestje vast op te starten. Meer info en foto's: www.facebook.com/winkelcentrumdezilverkamp."

Inzameling oud papier Haalderen

HAALDEREN - Vrijdag 4 december wordt het oud papier weer opgehaald in Haalderen.

Gevraagd wordt het papier netjes bij elkaar gebonden om 17.30 uur aan de weg te zetten. De opbrengst komt ten goede aan de oudervereniging van basisschool De Wieling waarmee leuke activiteiten voor de schoolkinderen worden georganiseerd.

In een Oogopslag

woensdag 2 december
09.30 St. Bavo Angeren, Eucharistieviering met Pastor Hulleman.

vrijdag 4 december
10.00 u. Kapel Zorgcentrum Gouden Appel Bemmel, Eucharistieviering met Pastoor Peters 1e vrijdagviering

10.00 u. Zorgcentrum Sancta Maria Huissen, Eucharistieviering met Aalmoezenier Crolla 1e vrijdag-viering.

zaterdag 5 december 2e weekend van de Advent
19.00 u. OLV van Zeven Smarten Haalderen, Eucharistieviering met Pastoor Peters en Samenzang

zondag 6 december 2e zondag van de Advent
10.00 u. OLV Tenhemelopneming, EC, Huissen-Stad; Gezins-Eucharistieviering met Pastoor Peters en Pastor van Cuijk en het Kinderkoor Spetters

woensdag 9 december
09.30 St. Martinus Doornenburg, Eucharistieviering met Pastoor Peters.

GVA E1 kampioen

DOORNENBURG - Zaterdag 14 november is GVA E1 kampioen geworden van de najaarscompetitie in de eerste klasse door concurrent Rheden E1 in een spannende wedstrijd verdiend met 2-1 te verslaan.

Door deze overwinning was GVA E1 niet meer in te halen op de ranglijst en dat is een unieke prestatie van GVA E1 op dit niveau. Het kampioenschap is absoluut verdiend aangezien tot nu toe alle acht gespeelde wedstrijden werden gewonnen. Het team blinkt uit in een geweldige teamgeest en mooi combinatievoetbal. Afgelopen zaterdag werd de laatste competitiewedstrijd gespeeld tegen Arnhemse Boys. Deze wedstrijd werd door GVA E1 gewonnen met 8-2. Na deze wedstrijd was er uiteraard een rondrit op de platte kar door het dorp en was er een goed kampioensfeest met Cas S., Guus, Cas D., Jim, Denny, Raf, Mans, Finn, trainer Oscar en leiders Theo en Mario!

Sjors Sportief en Creatief gaat door in de winterperiode!

LINGEWAARD - Sjors Sportief en Creatief is het sport- en cultuurstimuleringsproject in gemeente Lingewaard voor kinderen uit groep 3 tot en met 8 van de basisschool. Nog geen lid worden, maar toch de activiteit leren kennen, laagdrempelig en toegankelijk voor iedereen: dat is het motto van Sjors Sportief en Creatief. Gemeente Lingewaard en Stichting Welzijn Lingewaard bundelen samen met sportverenigingen en cultuuraanbieders hun krachten en dit resultaat is te zien!

De eerste twee maanden hebben ruim 825 kinderen al meegedaan aan workshops van sport- en cultuurverenigingen. Maar ook voor december, januari en februari worden er weer workshops georganiseerd en kunnen kinderen zich nog aanmelden!

Sporten zoals Aikido, Badminton, Damme, Fitness, Judo, Squash en Tafeltennis en culturele cursussen zoals blaasinstrument of slagwerk leren spelen, de keus is ruim genoeg de komende wintermaanden. Op de website www.sjorssportief.nl vinden de kinderen deze en andere cursussen. Houd de website goed in de gaten, want wie weet bieden verenigingen in verband met doorslaand succes nieuwe/extra cursussen aan! Kinderen mogen zich het gehele schooljaar en voor net zoveel sporten en culturele activiteiten inschrijven als ze willen.

Sjors Sportief en Creatief is één van de instrumenten die de gemeente Lingewaard inzet om haar beleidsdoelen te behalen op het gebied van sport en cultuur. Het blijkt een succesvolle methode om kinderen van de basisschoolleeftijd enthousiast te maken voor deelname aan sport en cultuur. Meer weten, kijk op: http://www.swlingewaard.nl/buurtsportcoaches/jeugd-sport-en-cultuur.

Spreekuur en vergadering bij Platform Gendt

GENDT - Het inloopspreekuur is donderdag 3 december vanaf 19.00 tot 19.50 uur in het SKC De Leemhof aan de Dorpstraat 1.

Het inloopspreekuur en platformvergadering is altijd de éérste donderdag van de maand. iedereen is welkom en kan zonder afspraak binnenlopen. Onder het genot van een kopje koffie of thee kan men voor persoonlijk advies of suggesties, opmerkingen, klachten over leefbaarheid, verkeer en veiligheid in uw wijk melden; dit wordt in de aansluitende vergadering besproken en door middel van een meldingsformulier naar de gemeente Lingewaard en of zonodig aan de aanwezige wijkagent doorgegeven.

"Als u het spreekuur niet kan of wilt bezoeken kunt u ook mailen naar info@platformgendt.nl. Voor klachten over groenvoorzieningen, openbare verlichting (met vermelding van het paalnummer) en/of trottoirtegels, kunt u rechtstreeks contact opnemen met de gemeente Lingewaard, Kinkelenburglaan 6 in Bemmel, telefoon 026 3260111.

Heeft u interesse in ons werk, over wat er in uw dorp of wijk gebeurt, of nog zou moeten of kunnen gebeuren, in samenwerking met Gemeente en Politie? Of misschien wil je zelf wel het wijkplatform komen versterken, neem dan vrijblijvend contact op met de voorzitter de heer Nico Gerritsen via e-mail voorzitter@platformgendt.nl."

Slagwerkgroep Sint-Caecilia Gendt naar NK

GENDT - Slagwerkgroep Sint-Caecilia Gendt is door de Koninklijke Nederlandse Muziek Organisatie uitgenodigd om deel te nemen aan het Nederlands Kampioenschap Concertwedstrijden Slagwerkensembles, dat gehouden wordt op zaterdag 30 januari in theater 'De Nieuwe Kolk' in Assen.

De 21 enthousiaste slagwerkers ontvingen deze eervolle uitnodiging naar aanleiding van het fantastische resultaat dat de groep onder leiding van muzikaal leider Casper Traa behaalde tijdens het kwalificatieconcours in Etten-Leur. Daar behaalde slagwerkgroep Sint-Caecilia Gendt in de hoogste divisie een puntenaantal van 91,83 punten, wat genoeg was voor een eerste prijs met lof van de jury.

Drie jaar geleden werd dirigent Casper Traa aangetrokken, waarna door de Gendtse slagwerkers de weg naar boven werd ingeslagen. In oktober 2013 werd tijdens het podiumconcours in Drachten in de tweede divisie met 92,00 punten een eerste prijs met promotie en lof van de jury behaald.
Tijdens het NK voor Percussionensembles in 2014 werd de groep op overtuigende wijze Nederlands Kampioen in de tweede divisie. En nu zijn de slagwerkers dus weer uitgenodigd voor het NK, maar nu in de hoogste divisie!

De komende weken zal er hard gerepeteerd worden om een zo hoog mogelijk niveau te halen tijdens het NK. Meer info staat op www.harmoniegendt.nl.

Anna Rune in Bemmel

BEMMEL - Het is niet vaak dat er zo’n topzangeres optreedt in Bemmel, dus ga kijken en luisteren! Anna Rune won in 2015 overtuigend én als eerste vrouw het vierde seizoen van De Beste Singer-Songwriter van Nederland met haar song ‘That’s Life’.

Ze heeft een klassieke achtergrond, een groot hart voor componeren en een onmiddellijk herkenbare stem. Ze is op tournee geweest met de internationaal befaamde pianist Jef Neve, en bracht vorig jaar in eigen beheer een EP uit. Afgelopen zomer verzorgde zij de voorprogramma's van onder meer Asaf Avidan, Asgeir, Blaudzun en Kensington. Ook was ze te zien op diverse festivals, waaronder Pinkpop, Sziget en het Songbird Festival. Volgens Anna een droom die uitkomt. Haar volgende wens? Een debuut album — deze zal begin 2016 uitkomen. Het optreden is op zondag 13 december om 14:30 uur. Ga naar http://www.topbemmel.nl/anna-rune/ voor meer informatie en het bestellen van kaartjes.

Oproep collectanten voor de Hersenstichting

BEMMEL - Van 1 tot en met 6 februari wordt de collecte van de Hersenstichting gehouden. Voor deze collecte is de Hersenstichting op zoek naar collectanten. De Hersenstichting zet zich in voor al die mensen met een hersenaandoening.

Vrijwel iedereen krijgt ooit te maken met een hersenaandoening. Hieronder vallen onder meer beroerte, dementie, autisme, hersentumor, de ziekte van Parkinson en ADHD. Er komen per jaar 160.000 mensen met een hersenziekte bij. Bijna een half miljoen mensen kampen met blijvende ernstige gevolgen.

"Daarom vragen wij uw hulp tijdens de collecteweek in Bemmel en Haalderen. Wij zijn nog op zoek naar collectanten voor enkele straten. Wat u ook doet, u helpt uw medemens ermee. Twee uurtjes collecteren voor al deze mensen, dat is een kleine moeite voor een groot effect. U kunt u opgeven bij de collecteorganisator Marcel Janssen in Haalderen, tel. 0481-46 60 64 of Ben Jansen in Bemmel, 06 46040554 of via www.hersenstichting.nl.

Tafeltennis: Jeugdteam Getavé 1 kampioen

GENDT - Zaterdag 21 november zijn de jeugdspelers van Getavé 1 kampioen geworden in de vierde klasse van de NTTB-afdeling Gelre. Als Joeri Visch, Mitchell Rikken en Rens Ubbink samen zes punten zouden scoren, dan waren ze niet meer in te halen en daarmee kampioen van de vierde klasse B.

Het werd een ruime 8-2 overwinning en daardoor was het kampioenschap een feit. Joeri Visch heeft voor het derde achtereenvolgende seizoen geen enkele wedstrijd verloren, Mitchell heeft in deze competitiehelft slechts één wedstrijd verloren en Rens is de smaakmaker van het team, hij moet hard knokken voor de puntjes maar doet familie en vrienden verbaasd staan van zijn verborgen talent. Het ene moment ziet hij geen kans om te scoren, het andere moment laat hij tegenstanders alle hoeken van de tafel zien met de mooiste slagen. Joeri en Mitchell wonnen in deze kampioenswedstrijd al hun eigen wedstrijden en samen het dubbel. Rens won zijn laatste partij en echt het was de mooiste van de dag. Het kampioenschap werd groots gevierd met bloemen, fotosessies, snoep en als afsluiting van het seizoen pannenkoeken eten bij de trainer thuis. Dank aan allen die meegewerkt hebben aan dit prachtige seizoen.

Jubileumshow Betuwse Kleindier Vereniging

GENDT - De Betuwse Kleindier Vereniging (BKV) kijkt tevreden terug op een zeer geslaagde Jubileumtentoonstelling die plaatsvond op zaterdag 21 en zondag 22 november in zaal Im Weissen Rossl in Gendt. De kwaliteit van de gekeurde konijnen, hoenders, dwerghoenders, watervogels en siervogels was erg hoog.

Bij de watervogels werd zelfs driemaal het hoogste predicaat 'U' behaald! De verscheidenheid in rassen en kleurslagen was erg groot. Het publiek, dat vrij toegang had, wist de tentoonstelling op beide dagen goed te vinden. Hiermee hebben de bezoekers een goed beeld kunnen krijgen van de kleindierenhobby en van de rassen en kleurslagen die tentoon gesteld werden.

Hoofdereprijzen

Op de foto staat Jan Cornelissen uit Gendt met zijn winnende Bergeend man oud. Het dier behaalde het predicaat U97 en hij werd daarmee kampioen bij de Watervogels. De andere U-predicaten bij de watervogels werden behaald door Theo Janssen uit Huissen en door Herman Reijers uit Ewijk. Bij de diergroep konijnen werd Kenneth Bouwman uit Gendt kampioen met een Rex man jong in de kleurslag castor met het predicaat F97. Tweede werd Marcel van Onna uit Nijmegen met een kleurdwerg vrouw jong (F96,5) in de kleurslag middenblauw marter. Derde werd Kenneth Bouwman met een Rex Castor Ram jong (F96,5). Het mooiste konijn van een jeugdlid was van Kevin Tiellemans uit Angeren. Zijn blauwe Wener behaalde het predicaat F95,5. De fraaiste grote hoender was van Hans Peters van Nijenhof uit Bemmel met een witte leghorn vrouw jong met het predicaat F96. Peter Evers uit Huissen had de beste dwerghoen, een cochinkriel man jong (F96). De fraaiste serama (ZG94) werd geshowd door combinatie de Sans uit Huissen. Alex van Deelen uit Pannerden had de fraaiste siervogel, een Californische kuifkwartel met het predicaat F96.

Na afloop van de prijsuitreiking werd Henk Huisman uit Gendt in het zonnetje gezet vanwege zijn 55e jaar als verenigingssecretaris waarvan 15 jaar voor BKV. Daarnaast werd hij bedankt voor zijn inzet bij de organisatie van de jubileumtentoonstelling. Ook Jo Brugmans uit Haalderen kreeg extra aandacht voor zijn trouwe verdiensten voor de vereniging. Hij ging bovendien naar huis met een grote beker vanwege het winnen van de quiz 'Ken je dieren'.

De BKV sluit haar 15-jarig jubileumjaar af met de Gelderlandshow in de Olympichallen van Wijchen die in het weekend voor de kerst op 18, 19 en 20 december plaatsvindt. Deze landelijke tentoonstelling, waar naar verwachting ruim 2.500 dieren tentoongesteld worden, wordt mede door de BKV georganiseerd. Liefhebbers uit het heel Nederland en ook uit België en Duitsland showen daar hun dieren. Een bezoek aan de show is, zo leert de ervaring, niet alleen voor de fokkers maar voor alle dierenliefhebbers en zeker ook voor kinderen zeer de moeite waard. Meer informatie staat op www.gelderlandshow.nl.

Open eetcafé Huissen

HUISSEN - Donderdag 3 december verzorgt de SWL weer een open eetcafé in het Dominicanenklooster van Huissen.

Voor vier euro kunnen inwoners van Lingewaard om 17.30 uur aanschuiven voor een lekkere maaltijd (inclusief koffie na afloop) die geheel bereid wordt door vrijwilligers. Iedereen die mee wil eten, kan zich telefonisch aanmelden van maandag tot en met donderdag tussen 10.00 en 16.00 uur alleen via het Meldpunt op 088 2552555. Inschrijvingen buiten deze tijden, via voicemail of via mail worden niet geaccepteerd.

Vanwege het beperkte aantal zitplaatsen (maximaal 24) wordt aangeraden om op tijd te bellen. Wanneer het is volgeboekt, kan men zich aanmelden voor de week er op.

Het maandmenu staat op www.swlingewaard.nl onder ParticipatiePunt Huissen.

Tumulus uitvaartverzorging tijdens Huissen bij Kaarslicht en Kerstmarkt Bemmel

LINGEWAARD - Decembermaand, maand van samenzijn met familie, van gezelligheid en van terugkijken op het afgelopen jaar.

Niet voor iedereen is dat echter zo. Juist in de decembermaand wordt het verlies van een partner, een ouder, een familielid extra zwaar gevoeld. En dan maakt het niet uit of dat verlies afgelopen jaar heeft plaats gevonden of al veel langer geleden. Het gemis blijft. Toch wil je even door de met kaarsen verlichte straten van Huissen dwalen, luisteren naar één van de koren, de kerststal bekijken of toch even overdag naar de Kerstmarkt van Bemmel.

Ook dit jaar stelt Tumulus uitvaartverzorging tijdens 'Huissen bij Kaarslicht' de Rouwhuiskamer aan de Langestraat weer open als stiltecentrum; een plek om te gedenken, een kaarsje aan te steken of een persoonlijke wens of herinnering in de 'herinneringsboom' te hangen.

Voor het eerst willen we dat ook doen met onze rouwhuiskamer aan de Dorpsstraat 26 in Bemmel. Tijdens de Kerstmarkt staat ook daar de deur open voor een moment van rust en herdenken. Stap gerust even binnen. Een kopje koffie staat klaar.

Sponsor bedankt

HUISSEN - Het damesteam van HV Huissen D1 is dit seizoen in het nieuw gestoken door onze trouwe sponsor De Buitenpoort.

"Graag willen we Herman en Bianca bedanken voor de nieuwe kleding en hun bijdrage aan dit team! De nieuwe kleding zit niet alleen lekker, maar we spelen er ook erg goed in…" De meiden van D1 staan op dit moment gedeeld tweede en hebben slechts een wedstrijd verloren. Prima prestatie van deze dames.

Opening van 'de gezelligste kledingkast van Opheusden'

OPHEUSDEN - Baby- en kinderkleding Hommeltje in Opheusden is verhuisd. De nieuwe winkel aan de Burgemeester Lodderstraat 17 is heerlijk licht en overzichtelijk geworden.

"Uw auto kunt u op de zes eigen parkeerplekken voor de winkel kwijt. De nieuwe winkel is sfeervol en huiselijk ingericht. De kleding is onderverdeeld in verschillende maatgroepen, van baby tot tiener. Ria van Lent en Wanda Prijs zijn super trots en tevreden! Kleding van babymaatje 50 tot en met tienermaat 176. Compleet met kraamkadootjes, accessoires en ondergoed."

Natuurlijk is er ook nog altijd de cadeaubon. Ook de vertrouwde stempelkaart kunt u blijven gebruiken: Tien euro bestedingskorting tegen inlevering van een volle kaart! Donderdag 26 november was de feestelijke opening. Ria en Wanda werden verrast door muziekvereniging Opheusden met een optreden, speciaal voor de opening. "U bent weer van harte welkom om vrijblijvend binnen te komen kijken!

Graag tot ziens in de gezelligste kledingkast van Opheusden, Burgemeester Lodderstraat 17, Opheusden; 0488 442219; www.hommeltje-kinderkleding.nl."

Tygo Visser en Indy Nieling winnaars schooldamkampioenschap

LINGEWAARD - Op woensdagmiddag 25 november is het ONS Persoonlijk scholenkampioenschap 2015 van de gemeente Lingewaard gespeeld. In groep 5/6 was het met negentien deelnemers een drukte van belang en ongemeen spannend. Na acht ronden was er een eindstand met drie personen die gelijk stonden aan kop!

Na het bekijken van de weerstandpunten was het uiteindelijk Tygo Visser die winnaar werd, gevolgd door Bas Vermaak en Sam Rutjes dier respectievelijk tweede en derde werden. Ook bij groep 7/8 was het superspannend. Opnieuw moesten weerstandspunten het verschil maken. Na controle hiervan bleek Indy Nieling eerste te zijn geworden. Met hetzelfde puntenaantal, maar iets minder weerstandspunten werd de tweede plaats opgeëist door Thijs Rossen, terwijl Simen Elskamp derde werd. Met 35 deelnemers was het een enorm geslaagde dag!

Schaapskooi Kerst Run

BEMMEL - Zaterdag 19 december is de derde editie van de Schaapskooi Kerst Run. Tijdens dit evenement zal er een kraam zijn, waar geld ingezameld wordt voor het goede doel Serious Request.


De start en finish zijn op het terrein van de Schaapskooi aan de Sportlaan 3 in Bemmel. Er kan worden gelopen over de volgende afstanden: 5 en 10 km. Ook is er een Kids Run over een afstand van 1800 meter. De start is om 10.00 voor de kids en om 10.30 voor de 5 en 10 km. De tijd van de deelnemers zal bij de finish geregistreerd worden.

De kosten voor de 5 km is 5 euro, de 10 km 7,50 euro en de Kids Run 2. euro Je kunt je inschrijven voor De Schaapskooi Kerst Run via www.inschrijven.nl. Op de dag zelf is inschrijven helaas niet mogelijk. Tijdens dit evenement zal er een kraam zijn waar geld ingezameld word voor het goede doel Serious Request. Voor verdere toelichting over de Schaapskooi Kerst Run kan men mailen naar: schaapskooikerstrun@outlook.com.

Hutaf met recordaantal naar de kwartfinale

HUISSEN - Op 4 oktober stond voor tafeltennisvereniging Hutaf in het teken van de regionale voorronde van de Nationale Jeugdmeerkampen. Doel was plaatsing voor de landelijke kwartfinale in Almere.

In Wijchen namen Ricco, Mats, Bart, Joeri en Roy het bij de jongens kadetten op tegen hun leeftijdsgenootjes in zes en zevenkampen. Uiteindelijk wisten Ricco en Mats zich te plaatsen voor de kwartfinale. Ricco deed dit zelfs met een geweldige gamesaldo van 18-0. Bij de jongens junioren streden Max, Chiel en Niek in achtkampen voor plaatsing. Max speelde een zeer knappe wedstrijd tegen Landelijk A speler Lars Banning die diep in de vijfde game verloren ging maar de derde plaats was ruim voldoende

Bij de meisjes junioren stonden drie tickets op het spel. Precies genoeg voor de drie Hutaf deelneemsters Noor, Joni en Iris die deze tickets dan ook mooi verdeelden. Noor werd eerste. Iris won knap van Joni en dus tweede. Joni had een mindere dag en moest hard werken om alsnog door te gaan. Sam mocht meespelen bij de jongens pupillen en speelde in een zeskamp en werd daarin tweede eveneens voldoende voor de kwartfinale.

De meisjes pupillen ( Anne, Britt, Jowen en Isa ) van Hutaf mochten het in een zeskamp vooral tegen elkaar opnemen. Anne, Britt en Jowen wisten zich te plaatsen voor Almere. Twaalf spelers zijn na deze dag zeker van de kwartfinale in Almere. Er zijn weinig of geen verenigingen in Nederland die Hutaf deze prestatie nadoen. Het Hutaf groen zwart zal op 6 december volop aanwezig zijn in het Topsportcentrum Almere.

"Wil je ook zo leren tafeltennissen, meld je dan aan bij hutafjeugd@gmail.com. Iedere woensdag van 18.00 tot 19.00 in het Koelhuis bij Hutaf."

Medewerkers van Albert Heijn krijgen dementietraining

LINGEWAARD - Het komt steeds vaker voor dat winkelpersoneel in de supermarkt geconfronteerd wordt met ouderen die lijden aan dementie. Bedrijfsleiders Marjolein Gallé (Druten) Torsten van Mierlo (Huissen) Nik Becker (Bemmel) en Peter van Appeldoorn (Gendt) vonden het daarom tijd voor een dementietraining van hun medewerkers, gegeven door Home Instead thuisservice.

De winkels besloten gezamenlijk na wat problemen in de winkel met dementerende ouderen dat een training geen overbodige luxe zou zijn. De medewerkers van deze Albert Heijn winkels kregen deze week een training die helpt te begrijpen waarom het voor mensen met dementie moeilijk is om gebruik te maken van voorzieningen en winkels in de buurt. Door deze training hebben de medewerkers inzicht en tips gekregen hoe je het beste met bepaalde gedragingen van iemand met dementie kan omgaan.

Alle winkels hebben vanaf deze week dan ook een sticker op de deur van 'dementievriendelijke omgeving'.

Wereldlichtjesdag gemeente Lingewaard

HUISSEN - Sinds 1997 wordt op elke tweede zondag in december wereldwijd Children Memorial Day, oftewel Wereldlichtjesdag gehouden. Op deze dag steken mensen om 19.00 uur over de hele wereld een kaars aan ter nagedachtenis aan hun overleden kinderen. De wereld wordt zo even letterlijk wat lichter voor mensen die een kind moeten missen en laat zien dat je niet alleen bent met je verdriet.

Het is een traditie die langzaam maar zeker de hele wereld over gaat en steeds meer navolging krijgt. Ook dit jaar sluiten Stichting gedenkpark Huissen-Stad en Tumulus uitvaartverzorging daarbij aan.

Op zondag 13 december bent u vanaf 18.45 uur welkom op Gedenkpark Huissen-Stad (voormalige begraafplaats aan de Doelenstraat in Huissen). Om 19.00 uur steken we een kaarsje aan bij het kindermonument op het gedenkpark. Wij zorgen voor de kaarsen.

Een ieder is welkom! Het maakt niet uit op welke leeftijd (jong of volwassen) of hoe lang geleden je kind is overleden. Je kind blijft immers je kind! Voor altijd in je hart en in je gedachten. Na afloop is er gelegenheid om na te praten bij een kopje koffie in de rouwhuiskamer van Tumulus aan de Langestraat 52B te Huissen.

Gratis pannenkoek voor Sjors Sportief deelnemers Badmintonclub Bemmel

BEMMEL - Net als de afgelopen jaren neemt Badmintonclub Bemmel weer deel aan Sjors Sportief: een initiatief om de nog naar de juiste sport zoekende kinderen te helpen in hun keuze door op een eenvoudige manier kennis te kunnen maken met diverse sporten. Via Sjors Sportief zijn er al veel enthousiaste nieuwe jeugdleden gestart bij BC Bemmel'72.

11 november is de eerste groep kinderen begonnen en na drie lessen zat hun kennismaking erop. De reacties waren eigenlijk allemaal positief en de kinderen liepen over van enthousiasme. De spelers en speelsters werden nog vrolijker toen de deelnemers aan het einde van de laatste speelavond hun diploma uitgereikt kregen, samen met een tegoedbon voor een gratis pannenkoek bij De Pannenkoekenbakker in Slijk-Ewijk!

Er vindt nog een cursus plaats op de woensdagavonden van 18:30 tot 19:30 uur vanaf 20 januari tot en met 3 februari. Meer informatie over BC Bemmel'72 staat op www.bcbemmel.nl en voor informatie en aanmelden via Sjors Sportief: www.sjorssportief.nl.

Uitslag Zwarte Pietenloop

BEMMEL - De 32ste editie van De Zwarte Pietenloop kon onder een gunstig gesternte worden afgewerkt. Waren de klimaatvoorspellingen nou niet zo gunstig voor een goed evenement, toch viel het erg mee. Wel wind, maar de regen viel pas, toen de laatste deelnemer al lang in de kantine zat. En met vierhonderd deelnemers was het evenement goed gevuld.

Meer dan honderd kinderen gingen bij de beide jeugdlopen van start en dat was een feest voor het talrijke publiek dat was gekomen om aan te moedigen en te genieten van de sfeer. Fanatiek strijdend om de ereplaatsen of soms dribbelend over de baan met een glimlach op het gezicht en zwaaiend naar ouders langs de kant om na afloop gefêteerd te worden met de speciale herinneringsplaquette.

Om half elf vertrokken de deelnemers voor een grote ronde van vijf of tien kilometer door de Bemmelse Waard, waar soms stevig moest worden gevochten tegen de wind. Strijd werd er genoeg geleverd en hoewel men aanvankelijk elkaar weinig ruimte gaf, bleek uiteindelijk wel, wie de meeste inhoud had of de krachten het beste had verdeeld. Afgetekend kwamen de winnaars over de eindstreep. Op de vijf kilometer waren dat Sander Koot uit Veenendaal (17.38) en Hilde Pape uit Nijmegen (19.47). De tien kilometer werd bij de mannen gewonnen door Hebtom uit Lent (37.22) en Mireille Baart uit Wageningen greep de winst op de tien kilometer (38.53).

De volledige uitslag en een fotoverslag van de Zwarte Pietenloop staat op www.boddesprinters.nl of www.uitslagen.nl.

Open eetcafé Bemmel

BEMMEL - Dinsdag 8 december verzorgt de SWL een open eetcafé in creatief centrum Hofstede (Hoefslag 28 in Bemmel). Voor vier euro kunnen inwoners van Lingewaard om 17.30 uur aanschuiven voor een lekkere maaltijd (inclusief koffie) die geheel bereid wordt door vrijwilligers.

Iedereen die mee wil eten kan zich telefonisch aanmelden van maandag tot en met donderdag tussen 10.00 en 16.00 uur alleen via het Meldpunt op 088 2552555. Inschrijvingen buiten deze tijden, via voicemail of via mail worden niet geaccepteerd. Vanwege het beperkte aantal zitplaatsen (maximaal 24) wordt aangeraden om op tijd te bellen. Wanneer het is volgeboekt, kan men zich aanmelden voor de week er op.

Op het menu van 8 december staat macaroni met als nagerecht een verrassingstoetje. Het maandmenu staat op www.swlingewaard.nl onder ParticipatiePunt Bemmel.

Verbouwing zorgvoorziening Merlijn Doornenburg gestart

DOORNENBURG - 'Ik liep al langer met het idee dat het ook anders zou moeten kunnen in de zorg: kleinschaliger, persoonlijker, meer de menselijke maat', aldus Ellie van den Brink uit Doornenburg. "Toen het al langer leegstaande schoolgebouw De Merlijn in Doornenburg te koop kwam, besloten mijn man en ik de stap te zetten en een kleinschalige zorgvoorziening te starten, helemaal volgens onze eigen ideeën."

"We zijn kort geleden gestart met de verbouwing van de school tot een plek waar tien mensen zelfstandig kunnen wonen als het thuis niet meer gaat. En dat ons idee aanslaat blijkt wel, we hebben de eerste aanmeldingen al binnen. We hopen in maart de eerste bewoners te kunnen verwelkomen!"

"Voor het zover is hebben we nog genoeg te doen. In de voormalige hal van de school maken we een grote gemeenschappelijke woonkamer, waar elke dag vers gekookt wordt en gegeten kan worden en mensen elkaar en hun familie en vrienden kunnen ontmoeten. Het schoolplein hebben we al onder handen genomen. Dat wordt een mooie (rolstoelvriendelijke) tuin, waar de bewoners kunnen wandelen en zitten. Ook komt er een ruime serre met uitzicht op de tuin. Iedere bewoner heeft de beschikking over een comfortabel eigen appartement met douche en toilet, waartoe we de schoollokalen nu helemaal verbouwen", zo vertelt Ellie van den Brink enthousiast over haar plannen.

"Als u niet meer zelfstandig kunt wonen bent ook u vanaf maart 2016 welkom bij de kleinschalige Zorgvoorziening Merlijn. Wij vinden het belangrijk dat u zich in Merlijn thuis voelt en laten onze zorg aansluiten bij de behoefte die u hebt. Ook persoonlijke aandacht vinden we erg belangrijk. Wilt u een praatje te maken, een wandeling door onze tuin maken, samen de krant lezen of gewoon even iemand die naast u komt zitten: daar nemen we de tijd voor.

Zorgvoorziening Merlijn biedt 24-uurs zorg. Dag en nacht is er verzorgend personeel aanwezig. Zo nodig schakelen we hulp in van een specialist ouderenzorg. Ook hebben we nauw contact met de huisartsenpraktijk in Doornenburg."

Hebt u vragen over mogelijkheden of beschikbaarheid? Neem dan contact met ons op: info@zorgvoorzieningmerlijn.nl; 06 82693177; www.zorgvoorzieningmerlijn.nl.

Tweestroom-dames-4: de volle score

GENDT - Tweestroom-DS1 bezocht Touche-DS1 en verloor de 2de set nipt.(29-27) De andere sets waren voor onze dames.(1-3) Dames-2 bezocht Trivos-DS5 en won alleen de 3de set. De andere sets gingen verloren.(3-1)

Tweestroom-DS3 ontving Kidang-DS5 en won de eerste drie sets. De 4de set werd weggegeven.(3-1) Dames-4 ontving Ikaros-DS3 en won voor de 4de keer de wedstrijd met de volle buit.(4-0) Dit betekend wederom 5 punten voor stand; dus nu de tweede plek in de poule stand. Tweestroom-DS5 ontving Weekenders-DS4, oor hier de 3de set veloren.(3-1)

Tweestroom-HS1 bezocht Trivos-HS4 en maakte er een spannende pot van. Over en weer werden de set gewonnen. De 5de set moet de beslissing brengen, duidelijk in het voordeel van onze heren.(2-3) Tweestroom-MA2 ontving Woudenberg-MA1 en won de 2de set. Set 3 en 4 werden nipt verloren.(25-23)Wel verlies.(3-1) Meiden-MA1 bezocht koploper TweeVV-MA1 en kwam in principe niet in het spel voor.(4-0)

Tweestroom-MB1 ontving SSS-MB1 en kwam niet in hun spel, een duidelijk verliespartij.(0-4) Meisjes-MB2 bezocht Malden-MB1 en won de eerste 3 sets. De 4de set werd nipt verloren.(27-25) Toch een fraaie overwinning.(1-3) Tweestroom-MC1 ontving Malden-MC1 en kon niet geen stempel op de wedstrijd zetten, verlies.(0-4) Meisjesp-MC2 ontving koploper Atalante-MC1; deze was duidelijk te groot voor onze meisjes.(0-4)

Tweestroom-JC1 ontving Boem.Komeet-JC1 dat duidelijk het betere team was.(0-4) De recreanten van de dinsdag morgengroep speelde uit bij Switch-87 en verloor die strijd.(2-1)

Twintig jaar ervaring: garantie voor kwaliteit en vakkundig advies Waarom Maters Montage uit Bemmel een gunstige prijs voor de klant berekent...

Foto: Deze zonneschermen bij Het Wapen van Elst zijn afgelopen zomer door Maters Montage van nieuwe doeken voorzien!"

BEMMEL – Al twintig jaar zit René Maters in de zonwering- en rolluikenbranche. Hij kent alle kneepjes van het vak. Weet niet alleen een gunstige prijs voor de klant te berekenen, ook profiteert de klant van de kennis, kwaliteit en service van het bedrijf.

Maters Montage uit Bemmel levert, monteert en repareert zonwering (knikarm- en uitvalschermen, markiezen, screens), horren, rolluiken en terrasoverkappingen van uitstekende kwaliteit tegen een alleszins scherpe prijs. Die prijs weet hij laag te houden door zelf de bedrijfskosten in het oog te houden. "Ik heb geen dure personeelskosten – huur alleen vakmensen in als dat nodig is- en ik heb geen bedrijfspand te onderhouden", aldus René, die de klanten thuis ter plekke adviseert. De klant hoeft er niet de deur voor uit! "Ik kan bovendien alle producten bij mij thuis laten zien. Tot en met een fraaie terrasoververkapping!"

In het gehele proces van aankoop en plaatsing heeft de klant met René Maters van doen: één aanspreekpunt voor duidelijke afspraken. Geen fouten bij het opmeten, geen montageproblemen, gegarandeerd een scherpe prijs. Verzekerd van kwaliteit en service. Dat is zorgeloos genieten!

De zomerperiode is voorbij, de tijd van rolluiken en terrasoverkappingen is aangebroken. Rolluiken bieden voordeel op het gebied van geluids- en warmte-isolatie. En wie de komende lente weer volop van de vroegzonnige avonden buiten op het terras wil genieten, moet beslist eens René voor een vrijblijvend gesprek uitnodigen.

Maters Montage, Meander 121, Bemmel; 06 53211391; www.matersmontage.nl.

Heropening Spar Witjes in Doornenburg

DOORNENBURG – Op donderdag 3 december heropent Spar Witjes in Doornenburg. De Sparwinkel van Walter en Renate Witjes aan de Kerkstraat 16a is volledig verbouwd en gemoderniseerd.


De inwoners van Doornenburg kunnen in de totaal vernieuwde Spar terecht voor al hun dagelijkse en dagverse boodschappen. Zo is er brood van bakker Koenen, zijn er speciale Spar Helden (heerlijke vlees producten van Hollandse bodem), is de groente- en fruit afdeling verrassend compleet en is het assortiment vleeswaren en kaas dik de moeite waard.

Met 'Eet Smakelijk' biedt Spar Witjes dé oplossing voor mensen die zelf niet willen of kunnen willen koken, maar wel graag genieten van een warme maaltijd. Eet Smakelijk! biedt een breed scala aan verse kant en klaar maaltijden (incl. dieet maaltijden), die op een ambachtelijke manier zijn bereid. De maaltijden zijn snel en eenvoudig te bestellen en kunnen worden afgehaald in de winkel of door Spar Witjes worden thuisbezorgd (al dan niet tegelijk met de rest van de boodschappen). Meer informatie is in de winkel verkrijgbaar.

Walter en Renate Witjes zijn actieve, enthousiaste en lokaal betrokken ondernemers. Naast de aantrekkelijke landelijke SPAR (spaar-)acties, organiseren zij ook zelf originele activiteiten als proeverijen en kookmomenten in hun Sparwinkel. In de openingsfolder staan de eerste activiteitendata vermeld.

Doornenburgers kunnen trots zijn op hun Spar.

Kerstbomen en kerstukjes bij Epric: u kunt ons helpen

HUISSEN - Stichting Epric is weer gestart met haar jaarlijkse kerstbomen en kerststukjes verkoop. Door de landelijke bezuinigingen in de zorg wordt ook een kleine Stichting zoals Epric getroffen. Sinds 2008 proberen we als werkervaringsplek en als dagbestedingsplek een centrale rol in te nemen in de Gemeenten om ons heen.

Een veilige werkplek zonder stress is het ideaal voor onze mensen en wij proberen dit ondanks de bezuinigingen in stand te houden. Het wordt er echter niet gemakkelijker op. Daarom vragen wij uw hulp.

U kunt ons helpen met de aankoop van een kerstboom en/of kerststukje. We hebben verschillende soorten bomen die wel en bijna niet uitvallen. Onze bomen worden tegen een aantrekkelijke prijs verkocht. Daarnaast hebben we door onze medewerkers gemaakte kerststukjes. Al vanaf drie euro kan zo'n mooi gemaakt kerststukje bij u thuis staan.

We hebben ook behoefte aan een heleboel materialen, ook dagelijkse spullen zoals pennen, schrijfblokken etc. Het hoeven geen grote donaties te zijn. Een lijst van de materialen die we nodig hebben vindt u op onze website www.epric.org onder het kopje 'u kunt ons helpen'.

Mocht u nou echt geen kerstboom willen, dan kunt u ook altijd nog een geldelijke bijdrage storten op Rabobankrekening NL 88 RABO 0137295472 ten name van Epric in Huissen met vermelding 'donatie'.

"Natuurlijk zou het het leukste zijn als u bij ons een kerstboom of kerstukje komt kopen. Stichting Epric is geopend van maandag tot vrijdag van 9 tot 17 uur en zaterdag/zondag van 10 tot 17 uur. U vindt Stichting Epric aan het Nieuwediep 9a, Huissen.

17 / 28

18 / 28

19 / 28

20 / 28

21 / 28

22 / 28

23 / 28

Sterretje in voorruit van auto. Wat nu? Autotaalglas helpt!

ARNHEM – We kennen het allemaal: een sterretje in de voorruit van je auto. Het is lang niet altijd noodzakelijk om de hele voorruit te vervangen! Bij een ster van een euro doorsnee is sterreparatie mogelijk. Bovendien is het een duurzame oplossing!

Bij Autotaalglas kun je met een sterretje altijd zonder afspraak terecht en wordt deze meteen gemaakt. In de meeste gevallen gratis (en er is dan geen eigen risico!), omdat de verzekeringsmaatschappij vanaf WA-beperkt casco de sterreparatie vergoedt.

Rudo Hendriks leidt sinds 1992 de vestiging in Arnhem aan de Papenkamp achter het Kwikfit-station. In al die tijd heeft Rudo een goede naam opgebouwd. Met vriendelijk en behulpzaam personeel heeft hij al duizenden sterretjes weggewerkt en gezorgd dat de automobilist weer met een goed zicht veilig op weg kon.

Juist nu de temperatuur weer flink aan veranderingen onderhevig is, doemen de sterretjes in de voorruit op. Men kan op de reparatie wachten; er is lekkere koffie en de klant kan in de wachtruimte van gratis Wifi-internet gebruik maken. Indien gewenst kan men aanspraak maken op een gratis leenauto, een prachtige Mini. Reparatie kan desgewenst ook bij de klant thuis of op het werk via de mobiele service van Autotaalglas! Het bedrijf is 24 uur bereikbaar, zeven dagen per week.

Autotaalglas Arnhem is gevestigd aan Papenkamp 7 in Arnhem; telefoon (026) 3232421; www.autotaalglas.nl.

Tien jaar Hairfashion Suus in Gendt: 'Trots op mijn klanten en vooral op mijn meiden!'

Het team van Hairfashion Suus

GENDT – Hairfashion Suus viert de hele maand december feest. Want de salon bestaat tien jaar. Dit jubileum wordt gevierd met extra presentjes voor de klant – voor ieder wat wils- en een kleurwedstrijd voor de kids. Eigenaresse Susan is trots op haar trouwe klanten en vooral op haar team. "Ik ben trots op m'n meiden, een echt hecht vriendinnenteam."

Tien jaar geleden startte Susan in haar eentje haar salon aan de Dorpstraat in Gendt. Die bleek al snel te klein en sinds maart 2010 is de kapsalon gehuisvest in een ruim en modern pand aan de Sint-Maartenstraat 40. Het team is intussen gegroeid tot zeven.

Wie de salon aan de Sint-Maartenstraat binnenstapt, proeft de warmte en gezelligheid van Hairfashion Suus. Naast het vakkundig knippen en de aandacht die de klant er krijgt, is dat een van de allersterkste punten van de salon. Ook het haar opsteken en het verzorgen van bruidskapsels is van kwalitatief hoog niveau. Hairfashion Suus werkt met de vooraanstaande producten van Keune en Artistique, een mooie lijn op therapeutische basis, zacht en goed voor haar en hoofdhuid.

Susan –met al 28 jaar ervaring!- en haar team werken er met veel plezier en de klanten voelen zich welkom. "Het is net alsof we hier elke dag visite ontvangen."

Hairfashion Suus is gevestigd aan Sint-Maartenstraat 40 in Gendt; telefoon (0481) 423007.

Jonge filiaalmanager Davy Molle 'oude' bekende van Coop Bemmel! Supermarkt introduceert exclusief het Monopolyspel van Bemmel

Foto:  De nieuwe filiaalmanager Davy Molle van Coop Bemmel introduceert de unieke Monopoly-actie.

BEMMEL – Wie zou het niet willen bezitten? Het exclusieve Monopolyspel van Bemmel! Niet met de namen als Velperplein, Spui en Kalverstraat, maar met de straatnamen uit Bemmel zelf, zoals Ceres, Markt en natuurlijk ook Dorpsstraat. Het spel is in een oplage van duizend stuks gefabriceerd en kan tegen inlevering van een volle spaarkaart en bijbetaling van 12,50 euro bij Coop worden aangeschaft!

Vanaf nu krijgt de klant bij elke tien euro aan boodschappen een zegel. Een spaarkaart is vol bij veertig zegels. Deze fantastische actie duurt acht weken tot 24 januari 2016. Dit 'beroemde vastgoedspel voor snelle onderhandelaars' is mede op initiatief van de nieuwe filiaalmanager van Coop Bemmel tot stand gekomen: de dertigjarige Davy Molle.

Deze jonge dynamische manager is geen onbekende in Bemmel. Als geboren en getogen Bemmelse had hij reeds als vijftienjarige een baantje bij de Bemmelse supermarkt. Hij kreeg er de kans om door studie hogerop te komen en via Arnhem-Zuid, Lunteren en Culemborg is hij nu weer terug bij af: in Bemmel, maar nu als filiaalmanager! "Dichtbij", lacht hij, "als in de merkwaarden van Coop: dichtbij, lekker en betaalbaar! Om diezelfde reden en het onderscheidend vermogen van onze ambachtelijke slagerij, is er ook een slager uit de buurt in huis gehaald."

Samen met de medewerkers van Coop Bemmel vindt hij klantvriendelijkheid en servicegerichtheid erg belangrijk. "We hebben daar als personeel onlangs intensief met elkaar over gesproken. Kijken waar we nog beter aan de wensen van de klant kunnen voldoen. Dat mondde uit in een (zelf)onderzoek, waarbij we ons ook laten 'verrassen' door mystery-shoppers. Hieruit zullen we weer veel kunnen leren om nòg dichter bij de klant te staan."

Kinderen centraal tijdens Kerstmarkt Bemmel

BEMMEL - Op 13 december vindt in Bemmel weer de traditionele, drukbezochte kerstmarkt plaats in en om het centrum. Natuurlijk zijn er weer de vele kramen met kerst-gerelateerde artikelen, treden op de promenade liefst zeven koren op en is op de Markt weer een grote Proeverij. Hier presenteren vijftien ondernemers zich met de lekkerste hapjes en drankjes. Ook is er zowel op zaterdag als zondag in het Kasteel de Kinkelenburg weer een kunst expositie van veertien gerenommeerde kunstenaars. Dit alles onder het mom: Wat goed is, moet blijven.

Voor kinderen is een kerstmarkt vaak maar saai. Daarom heeft de organisatie dit jaar drie elementen aan de kerstmarkt toegevoegd. Voor het eerst is er 'een levende kerststal' en is er ook een mini-kinderkermis. Daarnaast is de grote kerstboom op de markt omgedoopt tot wensboom, waarbij kinderen van de deelnemende basisscholen een wens kunnen inleveren, waarvan er een aantal voor de kerstmis in vervulling zullen gaan.
De kerstmarkt met de proeverij en het gehele kindergebeuren is zondag 13 december van 11.00 tot 17.00 uur. Kunst in het kasteel De Kinkelenburg is zowel op zaterdag 12 als zondag 13 december te bewonderen van 11.00 tot 18.00 uur.

Jingle Bell
Voorafgaand aan de kerstmarkt vindt op vrijdag 11 december vanaf 20.30 uur een spetterende feestavond plaats in de grote tent op de markt met optreden van de band Noah.

Deze kerstmarkt is mede mogelijk gemaakt door garagebedrijf Iwan Hegeman, Lidl Nederland, restaurant Het Wapen in Bemmel, SKAR kinderopvang en met de hulp van leerlingen van het OBC Bemmel.

Kerstmarkt 2015 Bemmel een echte aanrader! Voor meer informatie ga na www.kerstmarktbemmel.nl.

Decemberactie in centrum; verloting producten en cadeaubonnen Koop in Huissen en win prijzenmanden van 250 en 600 euro

HUISSEN - Shoppen in de winkels in Huissen-centrum is nu wel heel interessant. Van 30 november tot en met 31 december kan iedere kopende klant zijn naam invullen op een formulier. Iedere week wordt dan een prijzenmand van dik 250 euro verloot. In de laatste week gaat de Supermand ter waarde van ruim 600 euro er uit!


De zogeheten decemberactie is een nieuw initiatief van de bloeiende Ondernemers Vereniging Huissen (OVH). De winkels die meedoen aan de actie zijn te herkennen aan een deelnameposter en allen gevestigd in het centrum. Koop je van 30 november tot en met 31 december in een van die zaken een product, vul dan je naam in op het actieformulier.
De winkeliers leveren alle formuliertjes vrijdags voor 12.00 uur in bij Foto Van Eimeren en daaruit wordt vrijdagmiddag een winnaar getrokken. Die ontvangt een prijzenmand met een waarde van dik 250 euro! Er gaat de komende vier weken lang dus iedere week zo'n mand 'uit'. De trekkingen zijn op de vrijdagen 4, 11 en 18 december en op donderdag 24 december (vervroegd vanwege kerst).

Supermand
Maarrrrrr, in week 53 wordt de Supermand van de Decemberactie verloot. En daar zitten producten en cadeaubonnen in met een waarde van ruim 600 euro. Maak hier tot en met 31 december kans op door een aankoop in deelnemende winkels en het actieformulier in te vullen. Op zaterdag 2 januari wordt de winnaar bekend gemaakt. Misschien begin jij het nieuwe jaar wel als de gelukkige!
De winnaars worden telkens bekend gemaakt op www.facebook.com/ovhhuissen. Like de pagina en je blijft op de hoogte van de winkels en hun acties in Huissen-centrum.

26 / 28

Lieve Joel en Lisa,
Van harte gefeliciteerd met jullie
verjaardag!
Mama houdt van haar kanjers!

Dikke kus mama

Hoera Cathelijne wordt 6 december 5 jaar.

Hartelijk gefeliciteerd van oma en opa baard, tante Marjolein en Koen

Pa en Ma, gefeliciteerd met jullie "Gouden huwelijk".
Wij wensen jullie nog heel veel jaren samen!

Liefs Bertran & Jina, Twan,

Audrey & Jan

Opa en Oma, van harte gefeliciteerd met jullie "Gouden Huwelijk".

Veel kusjes, Stan, Lindsey en Isabella

Je ziet het niet, maar het is echt waar.
MARGO wordt 4 december 50 jaar.

Gefeliciteerd namens De Minkies.

15 jaar geleden zijn deze 2 meiden het avontuur aan gegaan en zie ze nu in 2015 eens staan! Gefeliciteerd.
Liefs de meiden.

Deze Bayern München fan wordt 7 december 11 jaar.
Dus zet de koffie maar klaar.
Cas van harte gefeliciteerd.
Groetjes A&A&G

Esther van harte gefeliciteerd 50 jaar!
'nu echt n oud wief!'
Liefs Betine, Anita, Nelleke, Mary, Sandra, Corry en Jacq-anne

Ja het is echt waar.
Mijn lieve man en papa
Ziet 2 december Abraham
Van harte gefeliciteerd
Veel liefs xxx
Diny, Lotte en Silke

Isabel gefeliciteerd met je verjaardag!

Je buurmeisjes Sjan & Tess

Hoera onze lieve knappe kleinzoon Thijs mag op 1 December
7 kaarsjes uitblazen
Van harte gefeliciteerd
van opa Jan en oma Astrid
Dikke X

Deze kanjer
is 29 november 10 jaar
geworden.
Hartelijk gefeliciteerd
Rob & Mama & Anouk

Lieve papa en mama,
Op 23 november zijn jullie
12,5 jaar getrouwd.
Gefeliciteerd.
21 november groot feest.
Heel veel plezier.
Dikke kus van Kylie en poot van Bo

Van harte gefeliciteerd
Henk en Ria Bouwman met jullie gouden huwelijk.
Al weer 50 jaar samen.
Liefs jullie dochter Sandra! x

Remco de Kroon
Gefeliciteerd met je nieuwe baan als
chauffeur.

Liefs Theo

Hiep, hiep, hoera,
binnen 1 maand
"Fenna is geslaagd voor haar zwemdiploma B"
Wij zijn trots op je
Dikke kus en knuffels
Opa Rini en Oma Tini

Deze vrolijke meid wordt
3 december 7 jaar
Fleur gefeliciteerd
Kusjes
Opa's en Oma's

Hoera, hoera!
Natan is geslaagd
voor zwemdiploma A!
Liefs van Oma Rita

Evaluatieavond Angerse Oldtimer Club

Leden van de Angerse Oldtimer Club de werkzaamheden van Piet Kruizinga

ANGEREN - Op vrijdag 13 november heeft de Angerse Oldtimer Club de jaarlijkse evaluatieavond gehouden. Dit vond plaats in het clubhuis herberg De Ploeg in Angeren aan de Molenstraat. Tijdens deze avond wordt terug gekeken op het afgelopen jaar.

Bij de verreden ritten en het tienjarig jubileum en het nachtje elders slapen werd stilgestaan. Jaap Stienstra gaf een korte toelichting op de organisatie en het verloop van het tienjarig jubileum als voorzitter van de feestcommissie. Ap gaf een kort verslag over de organisatie en het verloop van Nachtje Elders Slapen. Voorzitter Ernst Mahler nam in vogelvlucht de verreden ritten door met hoogtepunten en vermakelijke gebeurtenissen.

Na dit alles werd het woord gegeven aan de spreker die we uitgenodigd hadden om ons iets te vertellen over roestvorming en de bestijding er van. Piet Kruizinga uit Heerenveen had een goed verhaal en wist veel van ons te overtuigen om roest goed te behandelen. Om zo nog lang te kunnen genieten van onze oldtimers. Op zaterdag 14 november was er een mogelijkheid voor de leden om hun oldtimer te laten onderzoeken op roestvorming door de heer Piet Kruizinga. Theo Schut had zijn garage met brug beschikbaar gesteld dit te kunnen doen. Er werd dan met een camera in de carrosserie van de oldtimer gekeken. Met deze wetenschap kon de heer Kruizinga de bezitter van de oldtimer inzicht geven over de benodigde behandeling. Zelfs of het uitvoeren van de behandeling nog wel resultaat zou hebben. Op de foto bekijken leden van de Angerse Oldtimer Club de werkzaamheden van de heer Kruizinga. Na deze uitleg en onderbouwing gingen de oldtimer vrienden naar huis.

Ervaringsdeskundige aan het woord Mantelzorgers centraal in Familiekrachtcafé

BEMMEL – Op donderdag 10 december om 20.00 uur in organiseert Familiekracht en Stichting Welzijn Lingewaard het Familiekrachtcafé in de winkel Makers & Merken, Markt 49 in Bemmel. Dit keer staan mantelzorgers centraal. De meeste mantelzorgers zien het geven van deze zorg als vanzelfsprekend en ontlenen er voldoening aan. Als het gecombineerd moet worden met werk, gezin of als mensen zelf problemen hebben met bijvoorbeeld gezondheid of financiën kunnen zij zich belast voelen. Het ondersteunen van mantelzorgers is daarom belangrijk en vraagt om maatwerk.

Monique Ritzen mantelzorgconsulent bij SWL zal de avond inleiden. Tevens komt een ervaringsdeskundige aan het woord die vertelt over haar eigen ervaringen. Het delen van ervaringen staat tijdens deze avond centraal.

Het Familiekrachtcafé is één keer per kwartaal een ontmoetingsplek voor ouders en voor iedereen die zich verbonden voelt bij zijn gezin en familie. Wil je met andere ouders met elkaar praten, onder het genot van een kopje koffie of thee? En wil je vragen stellen aan een lokale (ervarings)deskundige? Kom dan naar het Familiekrachtcafé.

Aanmelden

Deelname aan het Familiekrachtcafé is gratis, consumpties zijn voor eigen rekening (1,50 euro). Aanmelden kan via de Facebookpagina van Familiekracht en wordt op prijs gesteld. "Als je Familiekracht volgt, blijf je op de hoogte van de ontwikkelingen en de data van de volgende Familiekrachtcafés. Heb je geen Facebook? Je kunt je ook via opgeven via familiekracht1@gmail.com of SWL meldpunt meldpunt@swlingewaard.nl. Uiteraard ben je ook zonder aanmelding welkom!"

Opbrengsten van boek met portretten naar goede doel(en) Gezellige boekpresentatie Humans of Huissen

Susan Broekman en Hans Schmeinck tijdens de presentatie van hun boek Humans of Huissen. 'Een mooi Sint- of Kerstcadeau', riepen velen. Foto: Gerie Nuy

HUISSEN - Echt Huissens. Dat werd gezegd van de presentatie van het boek Humans of Huissen afgelopen woensdag bij Jansen Totaal Wonen. Gezelligheid alom dus. De makers, Susan Broekman en Hans Schmeinck, presenteerden het boek met 55 portretten in beeld en woord van hun plaatsgenoten.

Bijna iedere geportretteerde was er. Eerst stonden zij met hun verhaal en foto centraal op Facebook.com/Humans-of-Huissen. Op veler verzoek werden de afleveringen van 55 zeer diverse inwoners van Huissen gebundeld. Foto's en teksten komen nu nóg mooier uit.
De presentatie van het boek werd afgelopen woensdag gehouden in de fraaie evenementenruimte bij Jansen Totaal Wonen. De makers, Susan Broekman (fotografie) en Hans Schmeinck (teksten), praten de avond op losse wijze aan elkaar. En de 'Humans' Wim Kelle, Wilma 'Huusses Mins' Demon en Johan Sluiter spraken fijne woorden. Die laatste (tevens wethouder en locoburgemeester van de gemeente Lingewaard) reikte het eerste exemplaar uit.
De opbrengst van de verkoop van het boek gaat deels naar stichting De Klup (voor mensen met een verstandelijke beperking). Na afloop van de presentatie signeerden Susan en Hans het boek. Dat is (voor 14,95 euro) in Huissen te koop bij Bruna, drukkerij Kuipers, Broekman Mode en Juul Bodyfashion.

'Humans' Ans en Fabian signeren
Ook bij Albert Heijn Huissen een signeersessie voor het boek Humans of Huissen. Twee medewerkers van de supermarkt staan centraal in het boek. Daarom zetten Fabian Polman en Ans Wolters afgelopen vrijdag hun handtekening maar wat graag. De opbrengst van de verkoopsessie bij AH gaat naar stichting Loes. (zie www.stichtingloes.nl) Ook Albert Heijn Huissen verkoopt het boek.

Meiden met een missie

BEMMEL - In een spannende finalewedstrijd tegen Nijmegen MD1 pakte MHC Bemmel 800 MD1 de winst en daarmee bezegelde het team het kampioenschap in de subtopklasse. Een knappe prestatie van de hockeymeiden die na een succesvol voorseizoen in de eerste klasse net zijn gepromoveerd naar de subtopklasse.

De vooruitzichten waren goed, het team was nog ongeslagen. Het beste werd echter tot het laatst bewaard, want in de finalewedstrijd moesten de meiden het opnemen tegen de nummer twee in de competitie. MHC Bemmel 800 begon sterk aan de wedstrijd en dat resulteerde in een mooie voorsprong van 0-1 in de eerste helft. Na de rust bood Nijmegen meer weerstand en kwamen ze nog bijna langszij met een mooie kans die op een haar na werd gemist. De meiden van MHC Bemmel 800 bleven echter scherp en fel.

Ze waren er duidelijk op gebrand om ongeslagen het kampioenschap binnen te slepen. Via een goed genomen strafcorner werd de eindstand 0-2. Een verdiende zege voor het ambitieuze meidenteam uit Bemmel. Trainer/coach Liselore Elijzen en medecoach Hien Nguyen zijn tevreden: "We zijn super trots op de meiden. Ze hebben in de afgelopen periode goede resultaten geboekt. Het team ontwikkelt zich goed en het eind is nog lang niet in zicht." Het is duidelijk: dit zijn meiden met een missie, met een minstens zo ambitieus coachteam. Het team wordt gesteund door vijf sponsoren, die de meiden onlangs in het nieuw staken. Van sportcentrum Schaapskooi, Zollinger, het Programmahuis, Orlemans & Orlemans en Communicatiebron kregen ze mooie trainingspakken. Daarnaast kunnen de meiden elke week rekenen op een vaste schare supporters: ouders, broers, zussen, opa's, oma's en andere trouwe fans die het team steevast fanatiek aanmoedigen.

F7 RKHVV Winterkampioen

HUISSEN - RKHVV -F7 voor het eerst 'kampioen'. Dit belooft wat voor de toekomst! Van harte gefeliciteerd namens de leiders.

Jaarlijkse kerstmarkt in Liduina en De Lingehof

BEMMEL - Op vrijdag 11 december wordt de jaarlijkse kerstmarkt gehouden in verzorgingshuis Liduina en verpleeghuis De Lingehof aan de Gouden Appel 120-122 in Bemmel. Iedereen is welkom vanaf 14.00 tot 18.00 uur.

De kerstmarkt telt ongeveer vijfentwintig tafels met een leuk aanbod van zelfgemaakte artikelen, zoals kaarsen, borduurwerk, sieraden, bloemstukjes en nog veel meer. Ook de inwendige mens wordt natuurlijk niet vergeten. Want wat is een kerstmarkt zonder warme chocomelk, glühwein, en andere lekkernijen? Om het geheel compleet te maken, is er live muziek. Uiteraard is de kerstman ook aanwezig!