GN Lingewaard

19 februari 2020

GN Lingewaard 19 februari 2020


Carnavalsmiddag voor senioren in Doornenburg

DOORNENBURG - Dinsdagmiddag 25 februari is het feest! De carnavalsmiddag in het ontmoetingscentrum. Het begint om 13.30 uur en duurt tot rond 16.30 uur. Iedereen is welkom!

De muziek, de dans, de zang, de Prins en Prinses, de organisatoren en natuurlijk de bezoekers zullen weer zorgen voor een topmiddag! Gratis entree! Voor iedere jonge en oudere bezoeker een gratis kopje koffie of thee, een eerste drankje en een hapje!                

De band Eigereid brengt speciaal voor deze middag muziek en zang afgestemd op het carnavalsgebeuren! Samen gaan we er met zijn allen iets speciaals van maken. Speciaal voor deze carnavalsmiddag zal ook de dansvereniging Mixed Moves optreden!

Kom en ontmoet ook onze nieuwe seniorencarnavals-Prins en -Prinses ! Het zal weer een verrassing zijn. Echte mensen uit ons midden!

Vervoer gewenst naar het ontmoetingscentrum? "Geef dit dan even door aan: Bud Joosten (06 30069770) of Johan Tolkamp (06 10995095). Of maak gebruik van de dorpsauto De Wielewaal en bel (06 19192882)!"

Kindercarnaval in Huissen

HUISSEN - Wijkvereniging De Zilverkamp houdt op zaterdagmiddag 22 februari een vrolijk carnavalsfeest voor kinderen met hun ouders.

Van 14.00 tot 16.00 uur is iedereen welkom bij De Kuul, om samen in polonaise de zaal door te gaan. Bezoekers kunnen rekenen op muziek, optredens en veel gezelligheid. Er komt hoog bezoek, de organisatie kiest een eigen prinsje en prinsesje én er is een open podium.

"Ken jij nog een vrolijk liedje om te zingen of op te dansen, of heb je een andere leuke act? (alleen of in een groepje). Grijp dan je kans en meld je meteen aan voor het open podium via info@zilverkamp.nl. De plaatsen voor het open podium zijn beperkt, dus geef je snel op! Meer informatie staat op: www.zilverkamp.nl."

Verlichte Carnavalsavondoptocht Gendt

Verlichte Optocht Gendt 2019.

GENDT - Zondagavond 23 februari zal weer een stoet van kleurrijke verlichte praalwagens en carnavalisten door de straten van Gendt trekken.

De start van de optocht is om 19.00 uur bij Villa Ganita, het voormalige gemeentehuis. Route: Nijmeegsestraat, Bernhardstraat, ventweg/parallelweg Langstraat, Hendrik Braamstraat, Wilhelminastraat, Dorpstraat, Markt, Torenlaan, Burchtgraafstraat, Dijkstraat, Dorpstraat, Nijmeegsestraat waar de optocht wordt beëindigd. Ook is het weer feest bij zaal Providentia en café de Klok in Gendt. SCG De Gentenarren zal zorg dragen voor een feestelijk geheel waar jong en oud welkom is. De eerste wagens van de optocht zijn hier vanaf 19.15 uur.

Na de optocht zijn optochtdeelnemers, toeschouwers en carnavalsvierders van harte welkom om na te borrelen of te feesten in de knusse Narrenzaal in zaal Providentia. Hier zal de prijsuitreiking en trekking van de carnavalsloterij plaatsvinden. Bij café De Klok is het ook de hele avond gezellig druk met bezoekers en optochtdeelnemers.

De prijzen van de loterij zijn vanaf woensdag 26 februari af te halen bij Schoenmakerij Nico Jansen. De uitslag van de verlichte avondoptocht en loterij zullen ook op de website van de Gentenarren (optochtcommissie) worden vermeld.

Een vriendelijk verzoek aan bewoners van de optochtroute: Vanaf 17.00 uur tot na afloop van de optocht uw auto niet langs de weg te parkeren voor een goede doorstroming van de optocht. En bezoekers erop attenderen hun auto elders te parkeren. Bij problemen kunt u contact opnemen op telefoonnummer 06 46002670 of 06 53842596.

Naam Keujesgat achterhaald

ANGEREN - Al vele jaren wordt het dorp Angeren tijdens het carnavalsseizoen Keujesgat genoemd. Een verwijzing van vroeger toen er in het dorp nog vele keujesboeren waren. Voor de leek die niet weet waar we het over hebben. Het woord keuje wordt gebruikt in het dialect en betekent varken!

Nu in het jaar 2020 zijn er nog maar weinig keujes te vinden in het dorp. Het boerenleven is in de loop der jaren er niet gemakkelijker op geworden en met de recente varkens subsidie regeling of te wel het uitkopen van de varkensboeren zijn de laatste keujes verdwenen. De naam Keujesgat voor het dorp is dus achterhaald! Hebben we nu een probleem in het dorp en hebben we nu geen naam meer met carnaval? Natuurlijk wel! Angeren zou Angeren niet zijn als ze allang naar dit probleem hebben gekeken.

Er moet iets anders komen, maar wat? Er hebben verschillende vergaderingen over dit onderwerp plaats gevonden. Men kwam met verschillende ideeën maar telkens was er wel iets wat niet goed was. Uiteindelijk moest het iets worden wat: toekomstbestendig is, duurzaam en bovenal moest het een echte blikvanger worden. Uiteindelijk was daar witte rook en werd het woord eureka geschreeuwd. Men had eindelijk iets gevonden wat Angeren weer op de kaart zou zetten. Er werd besloten dat we twee windmolens gaan plaatsen op het terrein van de steenfabriek!! En dit worden niet zomaar windmolens, nee deze windmolens bereiken op de hoogste punt van de wieken liefst 240 meter. De normale hoogte van een standaard windmolen (zie Oosterhout) is slechts 150 meter. Nou als dat geen blikvangers worden dan weet ik het ook niet meer.

Dit idee past helemaal in de nieuwe strategie om Angeren weer een toekomstperspectief te bieden waar we nog jaren mee vooruit kunnen. Aanstaande zondag (23 februari) nemen we definitief afscheid van de keujes en de naam Keujesgat en verwelkomen we de windmolens. De naam gaan we dan ook definitief veranderen naar: Windmolensgat! Dat wordt even slikken voor de meeste maar alles went op den duur. Het is het beste voor de toekomst van het dorp.

Poar neem'n

Kindercarnaval in Huissen

Kindercarnaval in Huissen

HUISSEN - Wijkvereniging De Zilverkamp houdt op zaterdagmiddag 22 februari een vrolijk carnavalsfeest voor kinderen met hun ouders.

Van 14.00 tot 16.00 uur is iedereen welkom bij De Kuul, om samen in polonaise de zaal door te gaan. Bezoekers kunnen rekenen op muziek, optredens en veel gezelligheid. Er komt hoog bezoek, de organisatie kiest een eigen prinsje en prinsesje én er is een open podium.

"Ken jij nog een vrolijk liedje om te zingen of op te dansen, of heb je een andere leuke act? (alleen of in een groepje). Grijp dan je kans en meld je meteen aan voor het open podium via info@zilverkamp.nl. De plaatsen voor het open podium zijn beperkt, dus geef je snel op! Meer informatie staat op: www.zilverkamp.nl."

Koor Jekadee maakt gasten Bevrijdingsconcert bekend!

Zangeres Thea van Duren. (foto: Anneke Jager)

DOORNENBURG - Op 3 en 4 april houdt koor Jekadee het bevrijdingsconcert 'Geef vrijheid een stem' in het kerkgebouw van Doornenburg.

Eindelijk kunnen we de namen van de gasten bekend maken: saxofonist en zanger Hans Cornelissen, zangeres Thea van Duren en de trompettisten Walter Frehé, Matthias Elbers en Bert van Deelen en percussionist Alex Ubbink. Zij zullen samen met het koor Jekadee ervoor zorgen dat men een onvergetelijke avond beleeft.

Het programma is zéér gevarieerd, passend bij het thema oorlog, bevrijding en vrijheid. Na afloop van het concert is er een afterparty met DJ Maarten. Er zijn nog slechts enkele kaarten te koop bij de verkooppunten Spar Witjes in Doornenburg en The Readshop Viergever in Gendt. Het bevrijdingsconcert maakt deel uit van de activiteiten die door de Historische Kring Doornenburg en koor Jekadee samen worden georganiseerd om te herdenken dat Doornenburg 75 jaar geleden bevrijd is. Meer info staat op www.Jekadee.nl.

Van dorpsschool tot dorpshuis (deel 2)

ANGEREN - De officiële opening van het Dorpshuis op 21 november 1970 was een groot succes. De inwoners van Angeren waren zo enthousiast dat ze bijna letterlijk de zaal platliepen en de toespraak van de Burgemeester verloren ging in het opgewonden rumoer van de mensen. Angeren had zijn eindelijk zijn Dorpshart!

Het dorpshuis ontwikkelde zich meer en meer tot een accommodatie waar allerlei activiteiten konden worden ontplooid. Zozeer zelfs dat er ruimtegebrek kwam en al in 1979 besloten werd tot uitbreiding. Het gymnastieklokaal werd een sportzaal , die ook buiten schooluren gebruikt kon worden. Ook de peuterspeelzaal, een creatief centrum en de bieb werden toegevoegd. De heropening in 1981 werd weer een feest met vele enthousiaste Angerenaren.

Door de vele mogelijkheden in het dorpshuis ontstonden er nieuwe verenigingen en clubs. Gevolg de ruimte werd al snel weer te klein en er weer verbouwd moest worden. Uiteindelijk werd 9 september 2011 Kulturhus Angeren officieel geopend. Het dorpshuis werd daarmee onderdeel van een gezamenlijk gebouw met daarin alle faciliteiten voor jong tot oud in Angeren. Het dorpshuis blijft daardoor de spil van het dorp.
Dit jaar viert Angeren het 50-jarig jubileum van het dorpshuis. Door het jaar heen worden allerlei activiteiten georganiseerd voor de verschillende doelgroepen. Zodat zowel jong als oud en alles er tussenin naar het dorpshuis komt om dit jubileum mee te vieren. Het is tenslotte de verjaardag van 'hun' huis.

Met al die activiteiten wordt er gewerkt naar 21 november, de dag dat 50 jaar geleden het dorpshuis werd geopend. "We zijn begonnen met het Valentijnsbal op 14 februari en de lancering van de vernieuwde website. Daar vindt u alle actuele informatie, kijk daarom op www.dorpshuisangeren.nl."

Schrijver Peter Buwalda bij de Kinkelacademie

Peter Buwalda. (foto: Jelle Vermeersch) Jelle Vermeershc

BEMMEL - De 85ste Boekenweek staat in het thema van 'Rebellen en Dwarsdenkers'. De programmacommissie van De Kinkelacademie heeft gezocht naar een aansprekend schrijver om dat thema in te kleuren.

"Wij zijn verheugd u de volgende spreker in onze lezingencyclus te kunnen aankondigen. Op maandag 9 maart neemt Peter Buwalda u mee in de wereld van het schrijverschap, zijn schrijverschap. In interviews geeft hij vaak aan dat hij werkt of zijn leven er van af hangt en noemt hij zichzelf een deadlinejunkie."

Peter Buwalda is ruim vijf jaar columnist bij de Volkskrant. Acht jaar geleden publiceerde hij zijn roman 'Bonita Avenue'. Daar zijn honderdduizenden exemplaren van verkocht. Recent heeft hij 'Otmars zonen' voltooid, het eerste deel van een trilogie. In deel I neemt hij de lezer mee op de zoektocht van een zoon naar zijn vader. Seks, bedrog en corruptie maar ook liefde zijn belangrijke thema’s in zijn werk dat zich kenmerkt door een kleurrijke, originele schrijfstijl.

Ook de pianomuziek van Beethoven speelt in dit boek een rol. In een uitzending van DWDD liet Buwalda onlangs weten een groot bewonderaar van Beethoven (en van Elvis) te zijn en daarover van gedachten te wisselen met collega-schrijver Maarten ’t Hart. Kortom, genoeg invalshoeken voor een interessante avond.

Iedereen is welkom in cultureel centrum De Kinkel in Bemmel op maandag 9 maart om 20.00 uur. Kaarten (12.50 euro inclusief kopje koffie/thee vooraf) te verkrijgen bij boekhandel De Toren van Bemmel of via www.dekinkel.nl .

Open Eetcafés Lingewaard

LINGEWAARD - De komende periode organiseert SWL weer Open Eetcafés in Lingewaard. Je kunt terecht bij de volgende eetcafés om gezellig samen een vorkje te prikken:

Dinsdag 25 februari - 17.30u - SWL, Cuperstraat 9, Bemmel

Woensdag 26 februari - 17.30u - RKHVV, Blauwenburcht 1, Huissen

Donderdag 27 februari - 17.00u - De Tichel, Kolkweg 5a, Haalderen (van tevoren aanmelden bij de bar van De Tichel of bellen op maandag tussen 12 en 17 uur naar 0481 464409)

Voor vier euro kunnen inwoners van Lingewaard aanschuiven voor een lekkere maaltijd (inclusief koffie na afloop) die geheel bereid wordt door vrijwilligers. "Wij vragen deelnemers gepast geld mee te brengen. De zaal gaat om 17 uur open. Iedereen die mee wil eten kan zich telefonisch aanmelden van maandag - donderdag tussen 10.00 - 16.00 uur via het SWL Meldpunt, telefoonnummer: 088 2552555. Inschrijvingen buiten deze tijden, via voicemail of via mail worden niet geaccepteerd. Vanwege het beperkte aantal zitplaatsen raden we aan om op tijd te bellen. Mocht het volgeboekt zijn, dan kun je je aanmelden voor de week er op."

Het maandmenu staat op www.swlingewaard.nl onder 'Activiteiten'.

Kaarttoernooi bij de Sasa

ANGEREN - Zaterdag 29 februari houdt de Sasa haar eerste kaarttoernooi van dit jaar. Er kan weer gespeeld worden om de prijzen met jokeren, klaverjassen en bridgen.Tussen de middag wordt er een lunch geserveerd.

Jokeren en Klaverjassen van 10.00 -16.00 uur.

Opgeven bij Mevr. Bertha de Wild 026-3257340 of 06-36303376 of via bertha@familiedewild.com

Bridgen van 11.00 -16.00 uur.

Opgeven bij Anton Rouwhorst, 0481 462074, email: anton.rouwhorst@kpnmail.nl.

Inschrijven kan tot en met 27 februari.

Het inschrijfgeld bedraagt 10 euro per persoon, inclusief lunch (Sasa-deelnemers 8,50 euro).

Dorpshuis, Emmastraat 23, Angeren; 026 3251186. Zaal open 9.30 uur.

De volgende kaartdagen in 2020 zijn op 18 april, 26 september en 28 november.

Kaarttoernooi bij de Sasa

Kaarttoernooi bij de Sasa

ANGEREN - Zaterdag 29 februari houdt de Sasa haar eerste kaarttoernooi van dit jaar. Er kan weer gespeeld worden om de prijzen met jokeren, klaverjassen en bridgen.Tussen de middag wordt er een lunch geserveerd.

Jokeren en Klaverjassen van 10.00 -16.00 uur.

Opgeven bij Mevr. Bertha de Wild 026-3257340 of 06-36303376 of via bertha@familiedewild.com

Bridgen van 11.00 -16.00 uur.

Opgeven bij Anton Rouwhorst, 0481 462074, email: anton.rouwhorst@kpnmail.nl.

Inschrijven kan tot en met 27 februari.

Het inschrijfgeld bedraagt 10 euro per persoon, inclusief lunch (Sasa-deelnemers 8,50 euro).

Dorpshuis, Emmastraat 23, Angeren; 026 3251186. Zaal open 9.30 uur.

De volgende kaartdagen in 2020 zijn op 18 april, 26 september en 28 november.

Feiten en plannen van Jubilate

GENDT - Tijdens de laatste jaarvergadering heeft gemengd koor Jubilate afscheid genomen van twee bestuursleden, van José en Trix. Ze werden natuurlijk hartelijk bedankt voor hun jarenlange inzet, wat onderstreept werd met een mooi boeket en een regionaal cadeautje.

Er was al een tijdje een onvolledig bestuur, waardoor er maar twee bestuursleden overbleven: Nell en Henriëtte. Alle koorleden, de dirigent en vooral deze twee ervaren bestuursleden zijn heel blij, dat er weer een volledig bestuur gevormd kan worden. Annemiek, Yvonne en Frans hadden zich kandidaat gesteld en werden met algemene stemmen gekozen. "We kunnen ons nu volledig gaan richten op de repetities en de komende concerten."

De eerste uitvoering is op 2 april in de Providentia. Op uitnodiging van het Oranjecomite verzorgt Jubilate samen met schutterij Sint- Sebastianus en harmonie Cecilia het Bevrijdingsconcert. Op deze datum is het exact 75 jaar geleden, dat Gendt werd bevrijd. Op Koningsdag 27 april brengt Jubilate in zaal De Klok een muzikale hulde aan de dorpsgenoten die dit jaar een onderscheiding zullen ontvangen. Ook gedecoreerden die in voorgaande jaren deze eer te beurt viel, zijn hierbij aanwezig.

Op 5 juli zullen de zangers en zangeressen van Jubilate in Doornenburg de traditionele schippersmis muzikaal ondersteunen. Natuurlijk zijn er ook al plannen, maar daarover later meer. Heeft bovenstaand bericht uw interesse gewekt? Kom gerust eens kijken en meedoen op dinsdagavond 20.00 uur in De Leemhof. Want zingen bij Jubilate is leuk, leerzaam en gezellig!

Discussie parkeren Centrum Huissen sleept zich voort

Het Raadhuisplein is als een 'litteken in de ruimtelijke structuur'. (foto: Sjaak Veldkamp)

HUISSEN - De herontwikkeling van de Aloysiuslocatie zet het stadje weer op scherp. Het college ziet stilletjes het liefst zo weinig mogelijk geparkeerd blik in het centrum. Het Raadhuisplein moet een kwaliteitsslag krijgen. Ondernemers waarschuwen dat de parkeerdruk zal toenemen en het winkelend publiek in Huissen afneemt. De politiek buigt zich weer over de materie.

Voor de Aloysiuslocatie wordt een plan uitgewerkt voor circa zeventig woningen met een parkeernorm van 1,3. Daarnaast moet het oerlelijke Raadhuisplein op de schop. Plannenmakers ervaren de huidige parkeerplaats als een 'litteken in de ruimtelijke structuur'. Een parkeerterrein op korte loopafstand, dat geen aantrekkelijke uitnodigende toegang is tot het winkelgebied.

De oplossing is het Raadhuisplein om te zetten naar een uitnodigend groen verblijfsplein dat de verbinding vormt met de Aloysiuslocatie, het klooster en de kerk. "Hierdoor kan één grote kwaliteitsslag worden gemaakt." In de praktijk betekent dat meer groen is en minder auto's. Volgens onderzoek heeft het gebied behoefte aan 119 parkeerplaatsen. Te weinig, vinden leden van Ondernemersvereniging Huissen.

Volgens voorzitter Henk van Eimeren gaat het aanpassen van het Raadhuisplein ten kosten van de bereikbaarheid van het centrum. "Leuk vasthouden aan richtlijnen en normen maar kijk gewoon naar het gedrag van de consument. Als deze 200 meter verder moet lopen zullen ze uitwijken naar Kronenburg. Hierdoor zal er nog meer afvloeiing plaatsvinden in het centrum van Huissen." Donderdag staat het parkeren op de politiek agenda. Van Eimeren prent de raad in dat ze niet alleen rekening moeten houden met at de consument mooi vind, maar ook naar hun gedrag. "Als men te veel moeite moet doen om bij een winkel te komen kiest men tegenwoordig vaak voor de eenvoudige oplossing. zoals internet of ander winkellocaties." 200 meter is geen gewenning, maar wegjagen van de consument, stelt Van Eimeren.

Vrouwenvereniging Haalderen

HAALDEREN - Op 26 februari gaat de lezing van Waterschap Rivierenland helaas door omstandigheden niet door. Deze wordt later in ons programma als nog ingepast.

"Wij houden nu een gezellige avond en hopen op een goede opkomst." Aanvang 20.00 uur in De Tichel Haalderen.

Jaarvergadering

De Snoek Gendt

GENDT - Op 28 februari om 20.00 uur zal weer de jaarlijkse ledenvergadering plaats vinden in het clubhuis aan de Poelwijklaan.

Leden zijn welkom. Vanaf 19.45 uur zullen de verslagen ter inzage liggen. De gehele agenda is te vinden op www.hsvdesnoekgendt.nl.

Vergadering hengelsportvereniging

DOORNENBURG - Zondag 23 februari is de jaarlijkse ledenvergadering van Lotus Vulgaris in het clubhuis Aon de Diek, Rijndijk 67 in Doornenburg.

Naast de gebruikelijke agenda is er ook bestuursverkiezing, waarbij Mart Verhoeven aftredend is en niet herkiesbaar. De vergadering begint om 10.30 uur.

Menu Afhaalpunt Lingewaard

BEMMEL - Op maandag 24 februari kunnen inwoners van heel Lingewaard tussen 17.00 en 17.30 uur het volgende menu afhalen: soep, verse worst met spruitjes en aardappel én 'n toetje.

Deze maaltijd kost vier euro en wordt bereid door een enthousiaste groep vrijwilligers. Het afhaaladres is Cuperstraat 9 in Bemmel. "Graag zelf vier afsluitbare bakjes en gepast geld meenemen! Wilt u ook genieten van zo'n heerlijke verse maaltijd dan moet u zich wel van te voren even inschrijven via het SWL Meldpunt. Er is namelijk maar een beperkte hoeveelheid menu's beschikbaar. Inschrijven kan op maandag t/m donderdag tussen 10.00 en 16.00 uur via 088 2552555."

'Afhaalpunt Lingewaard' is een initiatief van buurtbewoners in samenwerking met SWL. Voor meer informatie kan men contact opnemen met Wil van den Hurk (088 2552550). Het maandmenu staat op www.swlingewaard.nl onder 'Activiteiten'.

Bio-kristallen in Franse carnavalssfeer

Science & Cultuurpracticum Galante Bio-Kristallen bij Talento Metissimo. (foto: Toine Langerwerf)

BEMMEL - We gaan weer leuke natuur-proefjes doen in het knusse lokaal op De Plakse Wei in Bemmel! Elke middag van 13.00-16.00 uur in de carnavalsweek van 24 tot en met 28 februari gaan we in het vroege voorjaar/late winter genieten van 'leven' en 'bijna-leven'. Het project heet: 'Galante Bio-Kristallen'.

De nieuwe activiteit zit vol leuke science & cultuur-practica. "Geniet van je eigen galante sneeuwklokjes-proef, maak een koel keer-kristal, beleef de klinkende muziek-klokjes, creëer fraaie wiskunde wiebels, ontwerp een rustige rol-zenuw... en nog veel meer. Alles met een gezellige Franse kleurrijke carnavalssfeer en een passend verhaal in T. Metissimo-stijl. Kom het beleven! Je bent van harte welkom!"

Entree per middag is vijf euro all-in per persoon/per leerling. Practica en educatie wordt gegeven door ervaren gediplomeerde docent, scientisten/studenten en toa. In de ochtenduren worden voor de liefhebbers persoonlijke verrijkingslessen gegeven voor de aankomende schooltoetsingen (BS, VO et cetera). Onze educatieformule werkt voor jong en oud(er). Voor informatie van onze activiteiten zie: Info@TalentoMetissimo.nl of bel: 06 25506566 (Karen of Margriet).

Vergadering bij de hengelsportvereniging in Doornenburg

Vergadering bij de hengelsportvereniging in Doornenburg

DOORNENBURG - Zondag 23 februari is de jaarlijkse ledenvergadering van Lotus Vulgaris in het clubhuis Aon de Diek, Rijndijk 67 in Doornenburg.

Naast de gebruikelijke agenda is er ook bestuursverkiezing, waarbij Mart Verhoeven aftredend is en niet herkiesbaar. De vergadering begint om 10.30 uur.

Koffietijd in de Zandse Kerk

De Zandse Kerk, plus Uitvaartcentrum en Pastorie. (foto: N. Hubers)

HUISSEN - Iedere laatste woensdag van de maand is het ‘koffietijd’ in de Zandse Kerk. Op woensdag 26 februari is iedereen weer welkom.

Vanaf 10:00 uur is de kerk open. Om 10:30 uur start het serveren van koffie en thee. De gastvrouwen zorgen voor een gezellige sfeer en laten je voelen dat je welkom bent. Het draait om de gezelligheid. Lekker samen een kopje koffie of thee drinken, bijkletsen, nieuwe contacten opdoen en oude bekenden terugzien.

De Zandse Kerk is een mooie plek om elkaar te ontmoeten. Dat het iedere keer weer gezellig is, blijkt wel uit het nog steeds groeiende aantal bezoekers.

Contact Werkgroep Koffieochtenden: mail info@zandsekerk.nl; bel 06-14803998. Kijk op: www.zandsekerk.nl

Hulp bij aanmelden van Meedoenregeling

LINGEWAARD - Iedereen doet mee en doet ertoe. Daarom kan je in Lingewaard de meedoenregeling aanvragen. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor je kinderen via het kind pakket. Bijvoorbeeld als je geen geld hebt voor het lidmaatschap van de sportclub of zwemles.

Vanaf half februari gaat de Meedoenregeling weer van start. Als je situatie hetzelfde is als vorig jaar (wonen, werken, gezinssamenstelling) dan krijg je automatisch bericht en hoef je niks te doen. Mocht je nog geen gebruik maken van de Meedoenregeling en denk je wel in aanmerking te komen, kijk dan op www.meedoeninlingewaard.nl

Heb je moeite met het aanvragen via de website dan kan je contact opnemen met het SWL Meldpunt, 088 2552555. Zij maken een afspraak met je om samen de digitale aanvraag te doen.

Weekmenu Afhaalpunt Lingewaard

Weekmenu Afhaalpunt Lingewaard

BEMMEL - Op maandag 24 februari kunnen inwoners van heel Lingewaard tussen 17.00 en 17.30 uur het volgende menu afhalen: soep, verse worst met spruitjes en aardappel én 'n toetje.

Deze maaltijd kost vier euro en wordt bereid door een enthousiaste groep vrijwilligers. Het afhaaladres is Cuperstraat 9 in Bemmel. "Graag zelf vier afsluitbare bakjes en gepast geld meenemen! Wilt u ook genieten van zo’n heerlijke verse maaltijd dan moet u zich wel van te voren even inschrijven via het SWL Meldpunt. Er is namelijk maar een beperkte hoeveelheid menu’s beschikbaar. Inschrijven kan op maandag t/m donderdag tussen 10.00 en 16.00 uur via 088 2552555."

‘Afhaalpunt Lingewaard’ is een initiatief van buurtbewoners in samenwerking met SWL. Voor meer informatie kan men contact opnemen met Wil van den Hurk (088 2552550). Het maandmenu staat op www.swlingewaard.nl onder 'Activiteiten'.

Jaarvergadering De Snoek Gendt

Jaarvergadering De Snoek Gendt

GENDT - Op 28 februari om 20.00 uur zal weer de jaarlijkse ledenvergadering plaats vinden in het clubhuis aan de Poelwijklaan.

Leden zijn welkom. Vanaf 19.45 uur zullen de verslagen ter inzage liggen. De gehele agenda is te vinden op www.hsvdesnoekgendt.nl.

Huissense Lisa Schmeinck studeerde bijna half jaar in Leuven 'Ik ga Italiaans leren, want ik wil als theologiestudent naar Rome'

Vele Betuwenaren zijn al naar het buitenland vertrokken. Sommigen verblijven er nog steeds, anderen zijn terug gekeerd. In deze rubriek tekent de Huissense journalist Hans Schmeinck hun ervaringen op. Deze week: Lisa Schmeinck (22) uit Huissen, die theologie (!) studeert en daarvoor vijf maanden liefst tien religieuze vakken volgde aan de KU Leuven. 'Hoog aangeschreven universiteit en een snoepwinkel voor katholieke theologiestudenten'.

Lisa (een nicht van schrijver dezes) is derdejaars theologiestudent aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Vorig jaar 1 september ging de Huissense van haar studentenwoning in de Waalstad naar een 'kot' in Leuven. De monumentale stad in de Belgische provincie Vlaams-Brabant. Voor een studie van bijna een half jaar aan de Katholieke Universiteit (KU) aldaar. ,, Ik ben ongelooflijk geïnteresseerd in religie, geschiedenis en talen, en deze studie combineert dat allemaal. Aankomend semester zal ik dan ook mijn bachelorscriptie schrijven. Daarna volgt nog een master.''

Waarom koos ze voor België? ,,Als katholiek was mijn eerste keuze Rome, maar die stad viel af. Omdat alle studies daar in het Italiaans zijn en ik die taal nog niet machtig ben. Iemand wees mij erop dat de KU Leuven hoog aangeschreven is en een snoepwinkel voor katholieke theologiestudenten. Dat klopte: ik kon haast niet kiezen tussen alle interessante vakken. Ook fijn: ik was niet te ver van huis.''

Ze volgde er in totaal liefst tien vakken. ,,Toch vond ik ook wel wat tijd om te sporten, te relaxen en af te spreken met vrienden.'' Door een introductieprogramma van de KU Leuven voor nieuwe internationale studenten zag de Huissense al veel van de stad. ,,Musea, kerken, cafés en restaurants. Het mooiste aan Leuven zijn alle oude gebouwen, kronkelige paadjes en het soms middeleeuwse uiterlijk.''

Nederlanders en Belgen

Al was niet alles even fijn. ,,Mijn kot was sterk verouderd en als fietsende Nederlander is het soms lastig te bewegen over alle hobbelige wegen.'' Ook de hartelijkheid van de inwoners was wisselend. ,,Sommigen ontvangen je met open armen, bij anderen merk je dat het tussen Nederlanders en Belgen toch niet altijd klikt.''

Met de Vlaamse studenten had Lisa goed contact, zegt ze: ,,Al kwam dit langzamer op gang dan bij de andere internationale studenten. Daarmee ontstond al gauw een hechte vriendengroep. Ik heb mede daarom weinig heimwee gehad. Wat ook hielp was dat mijn vriend Imro elke maand wel een keer langs kwam.''

Nu de examens aldaar net achter de rug zijn en ze weer in Nijmegen woont, blikt ze nog even terug: ,,Leuven is een erg leuke stad en ik wil zeker nog eens terug.'' Al was het maar vanwege de mensen die ze er heeft leren kennen. Maar haar grote wens is Rome. ,,Ik begin ook aan een cursus Italiaans. Dus wie weet ben ik daar in toekomst wel vaker te vinden.''

Ze weet nog niet exact wat ze gaat doen als ze haar master Theologie heeft gehaald. ,,Ik wil graag doorstuderen om docente godsdienst of levensbeschouwing te worden. Maar Leuven heeft mij wel aan het denken gezet, om wellicht toch een andere kant binnen de theologie op te gaan. Er zijn veel mogelijkheden, en gelukkig heb ik nog een halfjaar om te beslissen wat voor volgende studie ik zal gaan doen.''


'Het mooiste aan Leuven: oude gebouwen, kronkelige paadjes en het middeleeuwse uiterlijk.'

Route optocht Keujesgat en doorkomsttijden optocht

Plattegrond nieuwe route optocht Keujesgat (Angeren). ..

ANGEREN - Dit jaar staat er voor het eerst een feesttent op het kermisplein aan de Zahnstraat. Hier organiseert herberg De Letste Stuyver carnaval in tijdens de dolle dagen. Daar de tent op het kermisplein staat kan de optocht daar niet meer starten.

In overleg met de deelnemers van de optocht en de gemeente start de optocht bij sportpark De Poel aan de Poelsestraat. Het eindpunt van de optocht is bij de feesttent op het kermisplein aan de Zahnstraat. Zie plattegrond voor de nieuwe route van de optocht. De optocht wordt gehouden op zondag 23 februari en vertrekt om 13.30 bij sportpark De Poel. Zorgt dat u op tijd langs de route staat om niets van Lingewaards mooiste optocht te missen!

Protestantse gemeente Gendt-Doornenburg

GENDT - Op zondag 23 februari is er een viering in de protestantse kerk van Gendt aan de Torenlaan om 10.00 uur. Hierin zal ds. Margreet de Bree voorgaan. Na afloop is er gelegenheid om een kopje koffie/thee te blijven drinken.

Leven leren

leven leer je niet door al te veel te vragen

maar door soms gewoon maar te nemen wat het leven schenkt

we hebben allemaal wel van die droeve dagen

maar die zijn meestal niet zo droevig als je denkt

leven leer je door het leven niet te dwingen

er is geluk, gewoon geluk voor iedereen

het verschuilt zich vaak in kleine dingen

als je àl te groot bent, kijk j’er over heen

Van: Toon Hermans, uit: Alles is heimwee

Waar en wanneer is dat feestje?

De buut van Ferdinandus. (foto: Ed van Eechoud) ed van eechoud

BEMMEL - Op dinsdag 25 februari begint om 14.30 uur de veelgeprezen jaarlijkse Seniorenzitting in De Roskam, een niet meer weg te denken carnavalstraditie, een evenement zonder weerga in zijn soort, een festijn van jewelste waar je gegarandeerd echt blij vandaan komt!

Ook deze keer weer een afwisselend programma met zang, dans en buuts van het Bemmels Mins en Ferdinandus die het leven en Bemmel onder de loep nemen! Aan het slot van deze gezellige middag zal er zoals elk jaar opnieuw, een indrukwekkende, tot tranen toe bewogen emotionele afsluiting met Bemmelse carnavalskrakers zijn! 'Good old' Jan Verhoeven praat op zijn eigen ongeëvenaarde wijze de middag aan elkaar. "Dus… als u 50 plusser bent mag u dit evenement echt niet missen. Kom op tijd want de zaal in De Roskam loopt snel vol."

De Opperstalmeesters nodigen alle senioren (vanaf 50+) uit om mee te genieten tijdens deze oergezellige Seniorenzitting op dinsdag 25 februari in zaal De Roskam, Dorpsstraat 95 in Bemmel. Entree, een kopje koffie/thee en een drankje zijn gratis! Aanvang: 14.30 uur, zaal open om 14.00 uur. "Voor invaliden kunnen wij een plaats reserveren, bel vóór 25 februari naar 06 54975063. En ... we zien u natuurlijk ook bij de carnavalsoptocht op zondag 23 februari in Bemmel? De Opperstalmeesters rijden mee met de Gouden Koest, dus tot ziens, alaaf!" De Seniorenzitting wordt mogelijk gemaakt door bijdragen van stichting MGZ Bemmel, KBO Bemmel-Doornenburg, stichting De Plak, Makelaardij Knorth en café De Roskam.

Ledenvergadering De Karper

BEMMEL/HAALDEREN - De jaarvergadering van hengelsportvereniging De Karper wordt gehouden op woensdag 4 Maart in het duivenlokaal in Haalderen.

De vergadering begint om 20:00 uur; de stukken kunnen vanaf 19:30 uur worden ingezien.

Thema-avond met Marianne van Praag

ARNHEM - De Commissie Kerk& Israël van de Protestantse Gemeente Arnhem organiseert op dinsdag 3 maart een thema-avond met Marianne van Praag, rabbijn van de Joods Liberale Gemeente in Den Haag. Ze was tien jaar geleden een van de eerste vrouwelijke rabbijnen.

Het onderwerp van de avond is de verhouding Jodendom - Christendom - Islam. Zij gebruikt daarbij het beeld van een boom: respectievelijk de stam - de takken - de blaadjes. In Trouw (30-7-2018) zei ze: ‘ik durf te beweren dat de islam en het jodendom dichter bij elkaar liggen dan christendom en jodendom. Ook bij hen gaat het meer om doen, een way of life.’

De lezing is op dinsdag 3 maart om 20.00 uur in de Diaconessenkerk/De Bakermat, G.A. van Nispenstraat 139 in Arnhem. De toegang is vrij. Voor meer informatie: scriba@pknhuissen.nl (Marja Huson-ter Avest, lid Commissie Kerk & Israël Arnhem).

Tweestroom Heren 1 herpakt zich

GENDT - Na het dramatische verlies vorige week tegen Ikaros, kreeg Heren 1 donderdag 13-2 Sestash op bezoek. Het team ging voortvarend van start, de eerste set werd overtuigend gewonnen.

Daarna liep het iets stroever, maar ook de tweede set werd ruim gewonnen. De derde set ging goed van start, maar de tegenstander kwam goed terug, gelukkig herpakten de heren zich op tijd en werd deze met 25-20 gewonnen. De laatste set ging weer snel naar Tweestroom. Dames 2 ging op bezoek bij Malden, het was een spannende pot, de eerste twee sets waren voor de tegenstander, daarna gingen set 3 en 4 net naar Tweestroom, de vijfde set werd nog even gas gegeven en die was voor onze dames, een knappe 3-2 overwinning.

Dames 1 ging op bezoek bij Isala ’77, met goed afwisselend spel werd het een snelle pot, met een overduidelijke overwinning voor deze dames. Zaterdag 15 februari speelde dames 5 nog tegen Touché D2, ze gingen er wel voor maar konden geen set binnenhalen, al werd het de derde set nog spannend.

Ook een aantal jeugdteams had zaterdag een wedstrijd, de JB1 mix ging op bezoek bij Gemini, het ging lang gelijk op, de mix speelde niet heel goed en helaas ging deze set net naar de tegenstander. Gelukkig werd er wel doorgevochten door Tweestroom, mede dankzij een goede service werd de tweede set gewonnen. De derde set gaf hetzelfde beeld. De vierde set begonnen ze echt te volleyballen en deze werd ook overtuigend gewonnen. Meisjes B1 kreeg Kidang op bezoek, daar hadden ze weinig moeite mee deze wedstrijd werd simpel gewonnen. Al met al een goede week voor Tweestroom.

HJC versiert ruim 175 cupcakes

De rijk versierde cupcakes. (foto: Patrick van Wolferen)

HUISSEN - Op zaterdag 15 februari hebben de kinderen van het Huissens Jeugd Carnaval voor de tweede keer ruim 175 cupcakes versierd.

Aanleiding hiervoor is dat de stadsprinsen van de gemeente Lingewaard elk jaar een taart bakken en deze aan iets of iemand geven. Vorig jaar werden voor het eerst cupcakes versierd ter gelegenheid van het 11-jarig jubileum van HJC. Deze zijn toen op de pronkzitting van De Hofbrouwers uitgedeeld.

Dit jaar zijn de rijk gevulde en mooi versierde cupcakes uitgedeeld aan onder andere de bewoners van Sancta Maria, de bewoners van stichting Philadelphiazorg, de bewoners van Driestroom Loovelden en aan de bewoners van Sizagroep ’t Binnenveld. Daar zijn het hof en de raadsleden van HJC met open armen ontvangen. Een zeer geslaagde middag met dol enthousiaste bewoners die heerlijk genoten hebben van de zelf gemaakte cupcakes.

"Mochten er verenigingen zijn die volgend jaar mee willen doen? ...graag zelfs want hoe meer versierde cupcakes er zijn, des te meer we deze kunnen delen."

Dorpshuis Angeren zoekt...

ANGEREN - Vereniging Dorpshuis Angeren heeft per 1 mei twee vacatures.

"We zoeken twee medewerkers huishoudelijke dienst en dat voor 12,5 uur per week per persoon. Bent u geïnteresseerd of wilt u meer informatie, neem dan contact op met de beheerder Simone Harmsen. Zij is het makkelijkst bereikbaar via: info@dorpshuisangeren.nl."

Einde tentoonstelling 'Huissen getroffen' in zicht

Paneel tentoonstelling 'Huissen getroffen'. (foto: HKH) HKH

HUISSEN - De tijdelijke tentoonstelling 'Huissen getroffen' eindigt op 15 maart. "Mocht u nog niet geweest zijn, dan heeft u nog enkele weken om een bezoek te brengen aan deze expositie in het stadsmuseum Hof van Hessen in Huissen."

Op de foto ziet men een zogenoemde cussieband. Die fietsband werd uit een oude autoband gesneden. Overigens is het woord afgeleid van het Engelse woord cushion, wat zacht betekent. Er zat echter geen lucht in de band, allesbehalve zacht dus. En… geen pretje als je met zo’n fiets op evacuatietocht ging. Zo’n band en nog veel meer is te zien in het museum.

Het museum aan de Vierakkerstraat 39 in Huissen is, behalve op maandag, elke middag van 13.00 tot 16.30 uur geopend. Vrijdag vanaf 10.00 uur; 026 3255058.

Sjors Doedens' kunstwerken

Inner dynamics.

GENDT - Sjors Doedens laat in De Kijkruit zijn kunstwerken zien vanaf 14 februari tot en met 27 maart. Het hier gepresenteerde werk stamt van de tijd vóór dat de kunstwerken van kunstenaar Sjors Doedens (’87) voor miljoenen verkocht werden.

Na een zesjarige crisis waarin hij meerdere malen tegen zijn zin opgenomen werd in een psychiatrische afdeling, worstelde hij om zijn leven weer op de rails te krijgen. Zijn eigenwaarde en status is in die periode flink ondermijnd. Maar hij bewees het leven aan te kunnen zonder medicatie. Jaren strijd met instanties lieten hun sporen na. Het verwerven van status en erkenning en het streven naar een groot vermogen werden een van zijn grote drijfveren. Inhoudelijk was zijn grote passie het onderzoeken, ontwikkelen en verbeelden van het hogere zelf en/of hogere bewustzijnsstaten, die het leven verrijken. Nog tot vandaag zijn grote passie. Maar zijn eigenlijke filosofie: “Zelfontwikkeling dient te worden nagestreefd vanuit de huidige situatie. Het heeft geen zin om jezelf streng te onderwerpen aan allerlei ontberingen die er van de buitenkant uit zien als horende bij iemand met grote verworvenheid. Het heeft veel meer zin om langzaam steeds meer te groeien en te stromen in die richting die kiest voor het aangaan van het leven.”

Fire dancer.
Manie.

Sjors deed zijn propedeuse aan de acteursopleiding van de HKU. Daarna studeerde hij filosofie en scheikundige technologie. Geen van de studies voltooide hij. Tegenwoordig maakt hij zijn kunsten op landgoed De Brouwketel gelegen in de Angerense uiterwaarden. Meer info staat op www.sjorsdoedens.com.

Interesse om te exposeren in De Kijkruit? Geef je op via het aanmeldingsformulier www.kunstkringgendtverbeeld.nl

Speelotheek 't Gentje stopt na 35 jaar

GENDT - Op 10 februari is er een algemene ledenvergadering geweest en tijdens deze vergadering is na stemming besloten dat we na 35 jaar speelotheek stoppen.

Het aantal leden daalt al jaren De Speelotheek heeft op verschillende manieren geprobeerd om het leden aantal te verhogen. Dit heeft helaas te weinig resultaat gehad. De speelotheek bestond de afgelopen jaren vooral door de opbrengst van de speelgoed- en kledingbeurs en collecte van Jantje Beton. Deze opbrengsten wegen niet op tegen de kosten die we maken.
"We vinden het zeer jammer dat we dit besluit hebben moeten nemen. De speelotheek leverde namelijk een belangrijke bijdrage in het consuminderen, en duurzaam om te gaan met de wereld. Ook bood het een ideale mogelijkheid om speelgoed voor de verschillende leeftijdsfases uit te proberen."

Verkoop van het speelgoed. Hiervoor hebben we een aantal dagen ingepland. Oud-leden en vrijwilligers van de speelotheek en de speelgoed- en kledingbeurs kunnen kijken of er wat tussen zit op: vrijdag 28 februari tussen 16:00 en 17:00 uur, zaterdag 29 februari tussen 11:00 en 12:00 uur, en maandag 2 maart tussen 18:30 en 19:30 uur.
Het speelgoed en spullen die overblijven schenken wij aan een andere spelotheeken/of worden verkocht op de beurs, die plaatsvindt op zaterdag 4 april.

In de vergadering is ook besloten dat we de speelgoed- en kledingbeurs wel blijven voortzetten. Het bestuur en alle vrijwilligers zijn iedereen dankbaar, die zich hebben ingezet, lid zijn geweest of de speelotheek 't Gentje en op welke manier dan ook een warm hart heeft toegedragen.

Dolle dagen in 't Keujesgat!

Prins Michel de Onderwijzer en prinses Danielle. (foto: Henk Sluiter) Henk Sluiter

ANGEREN - Er zijn veel veranderingen tijdens de aankomende dolle dagen in ’t Keujesgat. Eén daarvan is dat Herberg De Letste Stuyver een feesttent zet op het kermisplein aan de Zahnstraat. Na overleg met betrokkenen is er besloten dat er in Angeren ruimte is voor één groot carnavalsfeest, dat we gaan vieren in de feesttent en bij De Letste Stuyver.

Zaterdag 22 februari: Vanaf 20.11 uur is Prins Michel de Onderwijzer, prinses Danielle en AKG De Narrenpoel aanwezig in de feesttent. Kom allen naar de feesttent om er een onvergetelijk carnavalsfeest van te maken op de muziek van NXT Level. Zie voor meer info de facebookpagina van feesttentangeren of De Letste Stuyver.

Zondag 23 februari: Lingewaards mooiste carnavalsoptocht start om 13.30 uur bij sportpark De Poel, aan de Poelsestraat, volgens de nieuwe route. De nieuwe route staat elders in deze krant vermeld. Rond 17.00 uur zal de prijsuitreiking van de optocht zijn in de feesttent.

Maandag 24 februari; Frühshoppen in het Keujesgat. Kom gezellig allemaal naar de feesttent en laten we er samen een geweldig feest van maken in ons dorp. Het frühshoppen begint om 11.00 uur en eindigt om 16.00 uur.

Dinsdag 25 februari: Afsluiting van de carnaval in De Letste Stuyver. Vanaf 20.00 uur is iedereen er welkom. Om 24.00 uur gaan de steken af en sluiten we de dolle dagen traditioneel af met haringhappen. "Wij hopen u deze dagen te ontmoeten, om gezellig samen carnaval te vieren in ons mooie Keujesgat onder het motto van Prins Michel de Onderwijzer en prinses Danielle 'Wij zijn een open boek, met ons kun je lezen en schrijven'."

TOP-film in Theaterkerk: Tintoretto, a rebel in Venice

BEMMEL - Op donderdag 27 februari vertoont TOP in de TheaterKerk een schitterende kunstdocumentaire: Tintoretto, a rebel in Venice!

Dit jaar is het vijfhonderd jaar geleden dat Jacopo ‘Tintoretto’ Robusto werd geboren, de laatste grote kunstenaar van de Italiaanse Renaissance. Dit wordt gevierd met een grote overzichtstentoonstelling in de National Gallery of Art in Washington en met deze documentaire uit de reeks Arts in Cinema. De Britse filmregisseur, schrijver, kunstschilder en curator Peter Greenaway schept een beeld van Venetië aan de hand van het leven en de doeken van Tintoretto en staat stil bij de rivaliteit tussen hem, Titian en Veronese, twee andere belangrijke Venetiaanse kunstenaars van de zestiende eeuw.

Naarmate het verhaal zich ontvouwt, wordt de invloed van de pestepidemie op zowel de stad als de Venetiaanse kunst duidelijk. Gedurende deze zwarte periode maakte Tintoretto zijn belangrijkste werken, zoals die in de Scuola Grande di San Rocco. Hiermee maakt hij voorgoed naam en raken Tintoretto en Venetië onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Aanvang 20:00 uur. Kaartjes kosten 7,00 euro per stuk en zijn te bestellen op www.theaterkerk.nl en tevens verkrijgbaar bij boekhandel De Toren van Bemmel en in de Theaterkerk, Markt 5, Bemmel.

Piejassen zijn er klaar voor!

BEMMEL - De carnavalspakken zijn van zolder gehaald, de schminck is gevonden en de rode neuzen zijn opgepoetst? Dat is super goed, want carnaval 2020 komt steeds dichterbij en De Piejassen uit Bemmel zijn er klaar voor. Wij kunnen dan ook niet wachten om al die mooie geschminckte gezichtjes te zien in De Kinkel.

Nog even het programma op een rij, zodat je niks hoeft te missen van dit feest:

Zondag 23 februari is er na de optocht voor iedereen vrij entree en wordt het stuiterBal geopend. Om 17.30 uur sluiten we zondag de deuren, maar niet getreurd er is meer!

Op maandag 24 en dinsdag 25 februari is er een gevarieerd programma voor jong en oud van 14.11 tot 17.00 uur. Wat dacht je van alle mooie optredens, best verklede ouder, best verklede kinderen en op dinsdag de knaller van een hoofdprijs in de loterij; een weekend weg bij een Droompark naar keuze. Op maandag en dinsdag is de zaal open vanaf 13.30 uur, entree voor kinderen 2 en voor volwassenen 2,50 euro. "Kom carnaval vieren bij De Piejassen, het wordt weer een heus carnavalsgedruis."

Meezingerij bij De Blauwe Pony '81

BEMMEL - Zoals al vele voorgaande jaren wordt er op zaterdag 22 februari weer een spetterende meezingerij georganiseerd door CV De Blauwe Pony '81.

Dit jaar is het thema love, Peace en Music. Hierover zijn natuurlijk allerlei mooie liedjes geschreven, die de meeste van ons zeker mee kunnen zingen. De muziek die deze avond voor en door iedereen gezongen wordt, komt uit diverse jaren. Natuurlijk zal er iets te horen zijn uit het fantastische hippie tijdperk, waar iedereen er altijd kleurrijk en 'gebloemd' uit zag. Ook de muziek die hier betrekking op heeft uit een minder ver verleden zal ten gehore worden gebracht. Deze avond wordt zoals altijd verzorgd door Marcel en Jessica voor de zang en ShowCase zorgt voor licht en geluid. Een ieder is welkom op deze avond vanaf 20.30 uur in café De Roskam.

13 / 28

14 / 28

Dit jaar niet van Parijs, maar van Bremen naar Rotterdam Roparun Team 031 Lingewaard gaat er weer tegen aan

Tekst: Hans Schmeinck

ANGEREN – Eerst een Angerense aangelegenheid. De deelname aan de Roparun. Ofwel 560 kilometer hardlopen tussen Rotterdam en Parijs. Gaandeweg kwamen er 'runners' uit overige kernen bij, zodat de naam Team 031 Lingewaard klopt. Dat dit jaar alweer voor de twaalfde keer meedoet aan het goede doel evenement. Met 'kartrekkers' Wilma Janssen (links op foto) en Paulien Rasing.

Een klein stukje geschiedenis; Sjaak Bril uit Rotterdam wilde de marathon van en in 'zijn' stad uitlopen, maar moest opgeven vanwege een blessure. Zijn werkgever beweerde dat het pas echt werd, als je naar Parijs zou lopen. Hij was net terug van een weekendje naar de Lichtstad, vandaar. De mannen gingen een weddenschap aan en daaruit ontstond in 1991 de Rotterdam-Parijs-Run. Ieder jaar tijdens Pinksteren.Dara doet Team 031 Lingewaard dit jaar (31 mei en 1 juni) voor de twaalfde keer aan mee. Het team werd in 2008 opgericht door Manfred van den Broek uit Angeren. De Roparun is een estafetteloop van 560 kilometer die door maximaal acht lopers wordt afgelegd. ,,Zij wisselen elkaar uiteraard af en bij een gemiddelde snelheid van 12 kilometers per uur duurt de estafette zo'n 48 uur. Dus twee dagen en nachten achter elkaar'', vertelt woordvoerder Geert Bouwman. ,,Daardoor is een dag- en nachtploeg noodzakelijk. Al met al bestaat Team Lingewaard uit: vier fietsers, acht lopers, zes chauffeurs, twee verzorgers, twee cateraars en een coördinator.''


Goede doel
Eerst was het team vooral een Angerense aangelegenheid, maar met Huissenaren en Gendtenaren is het inmiddels een echt Lingewaards team. Met zowel mannen als vrouwen. ,,En dat merk je aan de teamspirit, collegialiteit en de aanpak van de voorbereiding'', aldus Bouwman. ,,Voor de tiende keer spelen Wilma Janssen en Paulien Rasin-Lentjes hierin een voortrekkende rol. Wilma regelt naast de algemene organisatie ook: de busjes, campers, slaapplaatsen, vervoerskaarten, al het eten en drinken en niet te vergeten de spinningmarathons tijdens Lentekriebels. Dat laatste doet ze al tien jaar! Met haar lach en aai over de bol verhoogt Wilma de sfeer in het team.''
Paulien verzorgt ook de algemene organisatie én ze is tevens loopster. ,,Zij is de sportieve en creatieve spil. Als loopster blijft Paulien tijdens de run vooral de medelopers en fietsers oppeppen. Haar creativiteit komt tot uiting in het maken van taarten en woondecoraties, die het team op onder meer kerstmarkten verkoopt.''
Want, belangrijk, met de Roparun wordt geld gegenereerd voor een goed doel; palliatieve zorg voor mensen met kanker. Het credo luidt: 'Leven toevoegen aan de dagen, waar vaak geen dagen meer kunnen worden toegevoegd aan het leven'. Wat jammer dat er in 2017 geen dagen meer konden worden toegevoegd aan het leven van oprichter Sjaak Bril...

Geen Parijs, maar Bremen

Eerst werd er alleen vanuit Parijs naar Rotterdam gelopen. Door de enorme belangstelling (+ 320 teams) was een tweede startplaats nodig. Dat was eerst Hamburg, maar dit jaar kiest Roparun NL (net als Team 031 Lingewaard) voor Bremen. En dus wordt in een groot deel van Nederland gelopen. Hopelijk kan het team de 50.000 euro van het vorige (top)jaar overtreffen. Eerstvolgende actie: de RoParty met de Top2000 Doornenburg Band in De Buitenpoort op 14 maart.

Geslaagde dank-je-wel-avond Tafeltje Dekje

De jubilarissen. (foto: Sjaak Veldkamp )

LINGEWAARD - Stichting Tafeltje Dekje Gendt, Doornenburg, Angeren heeft haar vrijwilligers bedankt voor hun tomeloze inzet. Als dankjewel, een uitgebreid buffet.

Voorzitter Harrie de Beijer bedankte een aantal jubilarissen extra: De 82-jarige Jan Schennink spant de kroon met 25 jaar vrijwilliger van Tafeltje Dekje. Stoppen? Nee hoor. Met 54 jaar kon Jan als vutter afscheid nemen van zijn werkgever scheepswerf Gelria in Nijmegen. Sindsdien is hij fulltime vrijwilliger. Jan is nog gezond, zegt hij met zijn bekende lach. “Daarom vind ik het nog steeds fijn om iets voor onze ‘oudjes' te mogen doen.”

Ook uit Gendt: Henk Kemperman: 10 jaar en Mart Berns 15 jaar. Peter Jansen en Rein Hoenholt, 5 jaar. Rein mag je elke dag bellen als invaller.
Uit Angeren: Sjaak en Ria Besselink en Lambert Scholten 5 jaar. Ben Reymers 20 jaar actief.
Uit Doornenburg: Riet Derksen en Herman Driessen zijn 10 jaar vrijwilliger.
Ben Kòsters en Willy van Gellecum zijn gestopt.

Tafeltje Dekje staat bekend als een voorziening voor ouderen die niet in staat zijn zelf te koken. Soms is dit tijdelijk, zoals bij ziekte of ontslag uit het ziekenhuis. Zo’n honderd mensen uit de drie dorpen maken er gebruik van. Uiteenlopend tot 7 dagen per week.

Het bezorgteam heeft versterking nodig. En dat is niet alleen maaltijden bezorgen, weet Harrie. “Het is meer dan rijden. De vrijwilligers hebben ook een signaalfunctie.” Zij komen bij mensen over de vloer. Zij zien als er meer hulp nodig is. Voel je ook iets voor een sociale invulling van je vrije tijd? Neem dan contact op met Harrie de Beijer."

Nieuw magazine van De Geintrappers: Het Gruune Buukske

Het Gruune Buukske is voortaan het jaarlijkse boekje van De Geintrappers. nvt

BEMMEL - Vrijdagavond werd in café De Roskam Het Gruune Buukske van carnavalsvereniging De Geintrappers gepresenteerd. Het is de opvolger van wat jarenlang het Geintje was. En zoals ieder jaar zal ook deze uitgave in de week voor carnaval huis-aan-huis worden verspreid.

Carnavalsvereniging De Geintrappers kent een lange traditie van eigen 'magazines' waarin het reilen en zeilen van de club aan bod komt. In het begin had Bemmel het Geintje, later heette het krantje simpelweg Carnaval, waarna het Geintje terugkeerde, om in 2005 en 2006 even plaats te maken voor Dé Bemmelse Carnavalskrant, een samenwerking van de drie carnavalsclubs die het dorp heeft. Daarna verscheen tot 2019 het Geintje weer.

Het Gruune Buukske, dat met de naam verwijst naar de kleur van de vereniging, is een nieuw hoofdstuk in de reeks. De makers zijn een andere weg ingeslagen en hebben met de 'gids tijdens carnaval' heel Bemmel voor ogen gehad, of je nu carnavalist bent of niet. ‘Met dit boekje willen we informeren in praktische zin, maar ook nieuwsgierig maken en met leuke verhalen een kijkje in de keuken geven’, zegt redacteur Willem Bosma.

Een ja/nee-sticker op de brievenbus? Dan valt het Gruune Buukske helaas niet op de mat. Gelukkig heeft de redactie daar een oplossing voor. ‘Als u toch een boekje wilt hebben, neem dan contact met ons op en wij brengen het persoonlijk bij u langs. Daarnaast zou u onze eigen, aangepaste ja/nee-sticker van de website kunnen downloaden en opplakken. Dan komt het volgend jaar helemaal goed!’

Wie krijgt het Räökeliezer?

HUISSEN – Onder het motto Bèter ’n goeie vrejdag as woensdag, gaat vrijdag in Huissen het carnavalsfeest van start. Dat gebeurt tijdens de jaarlijkse räökelaovend in café Het Moment.

Een van de hoogtepunten van die avond is de uitreiking van het Räökeliezer aan iemand die zich in de kijker heeft gespeeld. Om het carnavalsvuurtje flink op te rakelen, is er ook aandacht voor de rijke carnavalsgeschiedenis van Huissen. Aan de avond (aanvang half negen) wordt onder meer meegewerkt door De Bevelanders, De Slubkes en het SVW Piratenkoor.

Loslaten door vasten

RESSEN - De veertig dagen voor pasen, ook wel de Veertigdagentijd genoemd, is vanaf de eerste eeuw een periode van bezinning, onthechting en verstilling.

Tegenwoordig wordt er echter op allerlei manieren gevast, dat wil zeggen: een periode gemarkeerd door bepaalde dingen niet te doen die je normaal gesproken wel (graag) doet. Zo kun je je onthouden van alcohol, Facebook, vlees, of iets anders. Ook kun je in de vastentijd ervoor kiezen om iets juist wél te doen zoals elke dag stille tijd, opschrijven waar je dankbaar voor bent of een kaars aansteken met in gedachten iets of iemand die warmte/licht nodig heeft.


Pleisterplaats Ressen wil ook dit jaar mensen graag uitdagen, stimuleren en motiveren om te vasten. Op woensdag 26 februari nodigen wij iedereen uit die erover denkt om dit jaar te vasten. Om 18:30 uur staat er soep en brood klaar in de Kosterij. Aan het einde van deze bijeenkomst heeft iedereen voor zichzelf een manier van vasten gekozen.
Op de site van Pleisterplaats zal drie keer per week iets worden gepost ter inspiratie. Ook is het mogelijk elkaar te steunen deze periode via de mailgroep. We sluiten de vastenperiode weer gezamenlijk af op 8 april in de Kosterij met een eenvoudige maaltijd. Opgeven kan bij Winny@4-plek.nl.

De bezinning is in De Kosterij, Kerkenhofstraat 5a, Ressen. Bereikbaar vanuit Nijmegen en Arnhem met lijn 300 (twee minuten lopen vanaf de bushalte).

Van 20 tot en met 26 februari

HET HUIDIGE STERRENBEELD IS VISSEN. Vissen zijn gevoelige mensen. Ze kunnen zich (te?) goed verplaatsen in de ander. Ze leven dan ook met iedereen mee. Hun medelijden gaat soms iets te ver. Vissen kiezen vaak de zijde van de losers. Ze zijn extreem. Ze zijn bijvoorbeeld of veganist, of ze doen zich tegoed aan vette snacks. Vissen kunnen steenrijk worden of straatarm en dakloos. Ze zijn gevoelig voor verslavingen.

RAM van 21 maart t/m 20 april
Aanstaande vrijdag ben jij een kei in improviseren. Je acties zijn dan erg effectief! Volgende week dinsdag zet jij je van harte in voor het goede doel. Onzelfzuchtigheid is dan voor jou heel vanzelfsprekend. Volgende week woensdag is het belangrijk dat je met de ander communiceert.

STIER van 21 april t/m 21 mei
Tijdens het komende weekend ben jij erg gericht op genieten. Maar je hebt een grote kans dat je daarin overdrijft. Pas op, stier, want ieder pondje komt nog steeds door het mondje. Zoek anders naar andere manieren om je zinnen te verzetten. Op woensdag ben je nogal knorrig en kortaf.

TWEELINGEN van 22 mei t/m 21 juni
Tijdens het komende weekend stelt men nogal moeilijke vragen aan jou. Je hebt daarbij de neiging om dicht te klappen. Pas op dat dit onderwerp niet iets wordt dat jou langere tijd achtervolgt. Volgende week woensdag ben jij een stuk opener en geef je scherpe antwoorden op directe vragen.

KREEFT van 22 juni t/m22 juli
Het is weer 'Jantje lacht, Jan huilt' bij jou. Aanstaande donderdag ben jij heel gesloten en heb je negatieve gevoelens. Maar in het weekend (vooral zondag) ben jij het zonnetje in huis! Op maandag ben je nogal vergeetachtig. Maar op dinsdag weet jij precies wat je wilt en onderneem je meteen actie.

LEEUW van 23 juli t/m 22 augustus
Zaterdag heb jij de wildste plannen. Maar daarbij heb je wel de neiging om jezelf teveel op de hals te halen. Zondag is een goede dag om op je schreden terug te keren. Volgende week dinsdag ben je heel direct maar ook wat kort door de bocht. Op woensdag draait alles om heldere communicatie.

MAAGD van 23 augustus t/m 21 september
In het weekend heb jij nogal last van mensen in jouw directe omgeving die hun problemen breed uitmeten. Je kunt daar kritisch en kriegel op reageren maar wat win je daarmee? Volgende week woensdag zijn de mensen om je heen erg ontoegankelijk terwijl jij je juist voor iedereen openstelt.

WEEGSCHAAL van 22 september t/m 22 oktober
Tijdens het komende weekend is de belangstelling in jou je iets teveel. Je voelt je wel gevleid, maar je kunt er momenteel niet zoveel mee. De omstandigheden zijn er niet naar. Volgende week woensdag lukt het je niet om jouw boodschap goed aan de ander over te brengen. Kwestie van verkeerde woordkeuze.

SCHORPIOEN van 23 oktober t/m 21 november
Aanstaande vrijdag weet jij heel effectief en scherp op de ander te reageren. Dat zag diegene niet aankomen! Tijdens het weekend klap jij dicht als de ander ingewikkelde vragen stelt. Dat gaat beter op woensdag. Dan ben jij ad rem en laat je zien dat het je menens is! Daar heeft niemand van terug!

BOOGSCHUTTER van 22 november t/m 21 december
Aan het einde van de werkweek heb jij vooral behoefte aan ontspanning. Dat lijkt in eerste instantie goed te lukken. Maar tijdens het komende weekend gooien anderen roet in het eten! Ze blijven maar doorzeuren over kwesties waar jij helmaal geen zin in hebt. Op maandag vind je rust bij een oude bekende.

STEENBOK van 22 december t/m 19 januari
Vlak voor het weekend, maar vooral op donderdag, is het goed om veel aandacht te besteden aan diegenen die dichtbij jou staan. Ze hebben er behoefte aan om hun hart tegenover jou te luchten. Geef ze die kans! Volgende week dinsdag ben jij heel kordaat bezig. Anderen volgen jouw voorbeeld.

WATERMAN van 20 januari t/m 17 februari
Vlak voor het weekend kom jij vrij onverwacht in actie. Het doel dat jij jezelf stelt, haal je ruimschoots en snel. Tijdens het weekend krijg je veel aandacht van anderen. Jij ziet dat als een stukje erkenning. En daar had je nou net behoefte aan. Op dinsdag stel jij iemand gerust.

VISSEN van 18 februari t/m 20 maart
Zonder dat jij daar veel moeite voor hoeft te doen, krijg je vlak voor het weekend zicht op nieuwe mogelijkheden. Dit cadeautje doet jou goed! Tijdens het komende weekend is het erg onrustig in jouw directe omgeving. Rond volgende week dinsdag heb jij meer dan genoeg energie om vooruit te komen.

R.K. Parochie H. Maria Magdalena

22-23 februari: Van oorsprong vierde men met carnaval het einde van de winter. De laatste restjes in de vleespotten moesten worden opgemaakt voordat de vasten begon. Het is zo een feest geworden van het delen van de overvloed van gaven. In het evangelie van deze zondag vraagt Jezus méér te geven dan wat ons wordt gevraagd: 'Als iemand u vordert één mijl met hem te gaan, ga er twee met hem.'

Zaterdag 22 februari

O.L.V. van Zeven Smarten Haalderen: 19.00 u: Eucharistieviering, K. Donders, Magna Voce

Zondag 23 februrari

St. Werenfridus Elst: 10.00 u: Eucharistieviering, V. Bulthuis, St. Caeciliakoor

O.L.V. ten Hemelopneming Huissen-stad: 10.00 u: Eucharistieviering, K. Donders, Exotherm

H. Maria Geboorte Driel: 11.00 u: Carnavalsviering Liturgische werkgroep

H. Martinus Gendt Providentia: 11.11 u: Carnavalsviering, C. Driessen

St. Willibrordus Herveld: 11.00 u: Carnavalsviering, J. Rademakers, St. Caeciliakoor/In B'Tween

H. Maria Geboorte Lent: 10.00 U: Woord- en communieviering, Liturgische werkgroep, Carnavalsviering, Young at Heart

26 februari: Aswoensdag:

Met de woorden van de profeet Joël begint de liturgie van deze eerste dag van de Veertigdagentijd: "Keert tot Mij terug, van ganser harte, met vasten, met geween en met rouwklacht. Scheurt uw hart en niet uw kleren" Hoe we die tijd van vasten ook voor onszelf invullen, het mag iets van de binnenkant zijn. Waar leef ik voor? Wat geef ik? Wat heb ik écht nodig

Woensdag 26 februari Aswoensdag

St. Werenfridus Elst: 19.00 u: Eucharistieviering, V. Bulthuis, InVoice

O.L.V. ten Hemelopneming Huissen-stad: 19.00 u: Eucharistieviering, K. Donders, GK De Levensbron

O.L.V. van Zeven Smarten Haalderen: 09.30 u: Eucharistieviering, F. Bomers Samenzang

Zaterdag 29 februari

O.L.V. van Zeven Smarten Haalderen: 19.00 u: Eucharistieviering, K. Donders, Exotherm

H. Maria Geboorte Driel: 19.00 u: Eucharistieviering, V. Bulthuis, Enjoy

St. Leonardus Oosterhout: 19.00 u: Eucharistieviering, F. Bomers, InVoice

Zondag 1 maart

St. Werenfridus Elst: 10.00 u: Eucharistieviering en kinderwoorddienst, V. Bulthuis, Musica Amare
O.L.V. ten Hemelopneming Huissen-stad: 10.00 u: Eucharistieviering, F. Bomers, Leonarduskoor

O.L.V. Onbevlekt Ontvangen Heteren :09.30 u: Woord- en communieviering, Liturgische Werkgroep, Ubi Caritas

St. Jacobus de Meerdere Valburg: 09.30: Eucharistieviering, K. Donders, Dameskoor

Huissen in Tekstbeeld Het laatste jaar van de els Spaethii...

Tekst en fotografie Gerrie Aldershof

HUISSEN - ...Vanuit onze Binnendijkse 'dijkpatio' op de Zilverkamp werp ik een blik in de straat. Daar staan ze (nog). Een achttal elzen (een is onlangs geveld). Schitterende wintersilhouetten. Aan de takken bungelen goudgele katjes. Er tussendoor schemeren elzenproppen. Die zijn zwart. Majestueus steken de elzen boven de daken uit. Meesjes kwetteren. Een plaatje.

Elk jaargetij vervullen deze elzen mij met blijdschap. De els staat dan ook symbool voor sierlijkheid, liefde en optimisme. Inmiddels zijn de elzen veertigers. Als bewoner van het eerste uur heb deze 'lenteaankondiger' nog zien aanplanten. Dat was eind 1977. Ik stond er met mijn neus bovenop. Op de boomlabel stond 'Alnus (els) Spaethii'. Nieuwsgierig geworden naar deze naam bladerde ik in mijn 'bomenbijbel' van Houtzagers (tegenwoordig; even 'googelen'). Immers, met een wetenschappelijke naam heb je 'goud in handen'. Els Spaethii is een kruising tussen Japanse els en Kaukasische els. Botanicus Ludwig Späth ontdekte deze elzensoort in zijn Späth-Arboretum in Berlijn. In 1908 werd de boom in cultuur gebracht onder de naam els Spaethii (een naamverbastering van Späth).

Bij de verkiezing van 'Straatboom van het Jaar 2019' met als thema 'afkoeling- en schaduwgevende bomen' werd de els Spaethii bekroond met Zilver. En als enige niet vlinderbloemige boomsoort kan de els stikstof uit de lucht 'filteren' en in de wortels opnemen. Een en ander maakt de els Spaethii een klimaatboom bij uitstek. Een boom van deze tijd. Vierde op de lijst van meest verkochte straatbomen. Maar reden tot feeststemming is er niet voor de Binnendijk elzen. Bij de aankomende renovatie zijn deze 'groene motors' weggeschetst. Bij de weging 'overlast versus boomstatus' is er mijn inziens te ruimhartig op overlast gefocust. Dat vind ik jammer. De elzen die te dicht bij de woningmuren staan daargelaten hadden de elzen, ook gezien de boomkwaliteiten en biodiversiteit, in het centrale gedeelte best kunnen blijven staan. Als beeldbepalende bomen op de juiste plaats. Desnoods gekandelaberd (gesnoeid tot op de gesteltakken). Maar wie ben ik. Voorlopig nog maar dubbel genieten van deze veelzijdige els Spaethii voordat 'mijn' inspiratiebron uit het straatbeeld is verdwenen...

Retraitedag in Ressen

Boetseren met klei. (foto: Marion Zwart) Marion Zwart

RESSEN - Zaterdag 7 maart, van 10.30 tot 16.00 uur is er in De Kosterij aan de Kerkenhofstraat 5a in Ressen (naast de protestantse kerk) een retraitedag.


"Op deze retraitedag gaan we op zoek naar waar we warmte en stevigheid vinden. In onszelf en in onze omgeving. Wat ontstaat er als je je intuïtie volgt? Wat voel je als je contact maakt met de aarde? We gaan het ervaren tijdens de wandeling en bij het werken met klei. Gun jezelf een dag waarin je in rust en stilte op zoek kunt naar antwoorden op de vragen in jezelf.

We starten om 10:30 uur. De inloop is vanaf 10.00 uur. Het programma duurt tot 16.00 uur. Wij zorgen voor koffie, thee, en lunch Voor deze dag vragen we een bijdrage van twintig euro, die je ter plaatse contant kunt voldoen. Neem een paar wandelschoenen mee want we gaan ook naar buiten."

Met de parochie op bedevaart naar Lourdes

Maria in de Grot van Lourdes. (foto: Jalune) Jalune

LINGEWAARD - Inspiratie, kracht, geloof, rust en bezinning. Allemaal redenen waarom mensen op bedevaart naar Lourdes gaan. Ook dit jaar heeft u de kans om gezamenlijk met andere parochianen van RK parochie H. Maria Magdalena mee naar Lourdes te gaan. De reis is van vrijdag 18 tot en met woensdag 23 september.

"De bedevaart naar Lourdes kent een vol, maar gevarieerd programma. Onderweg leren we elkaar beter kennen en delen we samen ervaringen. We doen inspiratie op die we weer mee terug naar huis nemen. Er is ruimte voor bezinning én voor gezelligheid. We verzorgen verschillende rondleidingen over het heiligdom en door het stadje Lourdes. U kunt deelnemen aan een dagexcursie en diverse plechtigheden. Met als hoogtepunt een viering aan de Grot."

Basiliek van Lourdes. (foto: Jalune) Jalune

De reis

"We vertrekken per bus vanaf Huissen naar vliegveld Maastricht. Vanuit daar vliegen we naar het vliegveld van Tarbes. Daarna is het nog ongeveer twintig minuten met de bus naar Lourdes. Tijdens de bedevaart is er medische reisbegeleiding en een volledig Nederlandstalig programma. Pastoor Karel Donders verzorgt de pastorale begeleiding. Ria Vos en Annelies Mulder zijn de hotelleiders op deze bedevaart.

Meer weten? Voor informatie kunt u bellen met Ria Vos 06-51047878 of Annelies Mulder 06 14287712. Een e-mail sturen kan ook naar lourdeswerk@rkparochiemariamagdalena.nl. In Overbetuwe kunt u bellen met Pierre Spaan (06 12681870) of mailen naar p.spaan6@upcmail.nl."                                                        

Sancta Maria Angeren bezoekt Hof van Hessen

Bezoekster dagopvang Sancta maakt gebruik van traplift Hof van Hessen. (foto: HKH)

HUISSEN - De traplift in het stadsmuseum maakt het nu voor iedereen mogelijk het pand aan de Vierakkerstraat 39 in Huissen te bezoeken. Zo komen deze maand, op vijf verschillende ochtenden, cliënten van de dagbesteding van Sancta Maria (locatie Angeren) op bezoek.

Eerst wordt kort de permanente expositie bekeken (van mammoetkies tot Sunlight zeep). Vervolgens wordt onder én op de eerste verdieping de tijdelijke tentoonstelling 'Huissen getroffen' bezocht. Dit leidt tot de nodige reacties (zoals over het moeten lopen naar het evacuatieadres in Barneveld of het maken van hemdjes van parachutestof).

In de bibliotheek op de eerste verdieping krijgen de gasten overigens nog een kopje koffie aangeboden. Dit is tegelijkertijd een mooi rustmoment. Tot slot gaan de bezoekers niet met lege handen naar huis: ze krijgen een fraaie prent van Huissen mee. De ochtend kan zo niet meer stuk.

Het museumpand ligt op een steenworp afstand van Sancta Maria. Ideaal om met familie te bezoeken. De tijdelijke expositie Huissen Getroffen sluit 15 maart. Hierna zal op zaterdag 4 april door de burgemeester de volgende, tijdelijke tentoonstelling officieel geopend worden. Die expositie zal gaan over de bevrijding van Huissen, de terugkeer van de geëvacueerden en de eerste tijd daarna (hulp en herstel).

Het stadsmuseum Hof van Hessen staat aan de Vierakkerstraat 39 in Huissen. Behalve maandag is het voor de rest van de week iedere middag geopend van 13.00 tot 16.30 uur. Vrijdags al vanaf 10.00 uur. Het telefoonnummer is: 026 3255058.

Warmbloedig en meeslepend concert van R-Chestra op kasteel Doornenburg

DOORNENBURG - Terwijl buiten de storm Ciara steeds harder om Kasteel Doornenburg te keer ging werd het publiek in de volle Ridderzaal ingepakt door de warme multiculturele klanken van het zeskoppige R-Chestra uit Nijmegen.

Deze door de wol geverfde, professionele, maar nog altijd zeer enthousiaste musici blijken onder de bezielende leiding van Johnny Rahaket in staat de toeschouwers moeiteloos mee te nemen in de meest uiteenlopende muziek werelden. Hun liefde voor een culturele mix van Oosterse, Noordelijke, Zuidelijke en Westerse muziek wisten ze goed op het publiek over te brengen, niet in de laatste plaats door de prachtige solo’s van de verschillende bandleden. Het geheel was niet alleen instrumentaal van hoog niveau maar indrukwekkend was ook het vocale nummer ‘Bouditie’. Het werd gezongen door Johnny en meerstemmig en bloedzuiver ondersteund door de rest van de band; kippenvel! Dat zingen mag wat de enthousiaste toeschouwers betreft nog best wat vaker! "Dit was de eerste kennismaking met Doornenburg, maar zeker niet de laatste", aldus Cees Buiks.

Passieconcert in Dominicanenklooster Huissen

Koor Capella Phos Hilaron. (foto: Piet Hegeman)

HUISSEN - Vocaal ensemble Capella Phos Hilaron geeft op zondag 22 maart om 15.30 uur een passieconcert in de kapel van het Dominicanenklooster in Huissen.

Het passieconcert is liturgische koormuziek zoals die nog steeds wordt gezongen in de Oosters-Orthodoxe kerken. Het is muziek van verschillende componisten, waaronder Rachmaninov en Tsjaikovski. Vocaal ensemble Capella Phos Hilaron is verbonden aan het Dominicanenklooster in Huissen en staat onder leiding van dirigente Susanne Paulsen en geeft jaarlijks zo'n vier concerten. Het koor is in 2008 opgericht met als doel de muziek uit de liturgische tradities van Oost en West bij elkaar te brengen. Vorig jaar werd in een volle kloosterkapel kerst gevierd met A Festival of Lessons and Carols.

Bij het komende passieconcert wordt de Anglicaanse traditie verruild voor die van de Oosters-Orthodoxe kerk. "We hopen dat de kloosterkapel bij dit concert vol prachtige en ontroerende gezangen weer net zo goed gevuld zal zijn. U bent welkom op zondag 22 maart om 15.30 uurn de kapel van het Dominicanenklooster Huissen. De entree is 7,50 euro. Graag aanmelden bij de ingang van het klooster(dus niet de kapel). Meer informatie staat op www.kloosterhuissen.nl.

Inschrijving kleding- en speelgoedbeurs Gendt

GENDT - Op zaterdag 4 april houdt speelotheek 't Gentje een beurs voor speelgoed en kinderkleding. Op deze beurs kunnen baby-artikelen, zomerkleding in de maten 80 tot en met 176, 34-36 en xxs, xs, s en m worden aangeboden. Ook kan carnavalskleding en speelgoed verkocht worden.

De wijze van inschrijven is als volgt: "Als u artikelen op deze beurs wilt verkopen, kunt u vanaf 17 februari tot 20 februari langskomen bij de speelotheek. Wij zijn dan geopend van 18.30 tot 19.30. U krijgt dan een inschrijflijst, prijskaartjes en een handleiding zodat u thuis alle artikelen kunt inschrijven en voorzien van een code en de prijs. De inschrijving start op maandag 17 februari. De lijsten kosten 1,50 euro per stuk."

De speelotheek is gevestigd bij Integraal KindCentrum De Vonkenmorgen, Schoolstraat 1 (ingang kerk/ volière) in Gendt. De openingstijden zijn: in de even weken op maandag van 18.00 tot 19.00 uur en in de oneven weken vrijdag van 16.00 tot 17.00 uur.

"De te verkopen spullen levert u aan op vrijdag 3 april vanaf 9.00 uur tot 12.30 uur en van 13.30 tot 18.00 uur in de Providentia. Na afloop van de beurs haalt u de opbrengst van de verkochte artikelen samen met de overgebleven spullen op. Ook is er de mogelijkheid om niet verkochte artikelen te schenken aan een goed doel."

De beurs vindt plaats op zaterdag 4 april van 10.00 tot 12.00 uur in zaal Providentia, Dorpstraat 5 in Gendt.

Cabaret in Bemmel: Daniëlle Schel met haar show 'Patroon'

BEMMEL - Zaterdag 29 februari is er weer topcabaret te beleven in de TheaterKerk, want niemand minder dan Daniëlle Schel staat dan op de bühne.

In 2017 won Daniëlle de publieksprijs op het Amsterdams Kleinkunst Festival, waar ze opviel met haar typetjes en thematiek. Patroon is haar avondvullende debuut, waarin ze met haar sympathieke persoonlijkheid, sketches en aanstekelijke muziek haar veelzijdige talent laat zien, en toch een rode draad weet vast te houden. ‘Met ons goeie gedrag en ons beste beentje voor dansen we ons uit de naad op de hangende plaat des levens,’ aldus Schel. In Patroon tilt Daniëlle de naald op en brengt op eigen wijze een kleurrijk verhaal over vastlopen en uitbreken. Wat heb je aan de wijde wereld als je schoenen knellen? Een avond vol stuntelende karakters, originele scènes en stuwende kleinkunstliedjes. De Volkskrant schreef: “Zo’n vol, volledig verzorgd programma (...) Ze blijft onvoorspelbaar tot en met de laatste seconde.” En volgens de Theaterkrant levert “Daniëlle Schel (…) met Patroon een veelbelovend debuut af.”

Aanvang 20:30 uur. Kaartjes kosten 17,00 euro (inclusief consumptie) en zijn te bestellen op www.theaterkerk.nl en tevens verkrijgbaar bij boekhandel De Toren van Bemmel en in de Theaterkerk, Markt 5, Bemmel.

Online belastingaangifte doen Bibliotheek helpt je op weg

Spreekuur over online belastingaangifte.

LINGEWAARD - De aangifte voor de inkomstenbelasting komt er weer aan. Vind je het lastig om je belastingaangifte online te doen? In de bibliotheken in Bemmel en Huissen vinden op donderdag 5 en vrijdag 13 maart gratis spreekuren plaats over de online belastingaangifte.

Tijdens het spreekuur ‘Online belastingaangifte doen – Hoe werkt dat?’ zitten maatschappelijke dienstverleners klaar om je vragen te beantwoorden of om je verder te helpen. Daarna kun je thuis zelf aan de slag. Of gebruik een computer in Bibliotheek Bemmel om zelf gratis en veilig de aangifte te doen of een toeslag aan te vragen.

Het spreekuur in Bibliotheek Bemmel vindt plaats op donderdag 5 maart van 14.00 tot 16.00 uur. In Bibliotheek Huissen kun je voor je belastingvragen op vrijdag 13 maart terecht tussen 14.00 en 16.00 uur. Graag van tevoren aanmelden in de bibliotheek of door een mailtje te sturen naar bemmel@obgz.nl of huissen@obgz.nl.

Digitaal vaardiger worden?

De Bibliotheek Gelderland Zuid organiseert ook de cursussen ‘Klik & Tik’ en ‘Werken met de digitale overheid’ voor mensen die (beter) met de computer willen leren omgaan. Kijk voor meer informatie op www.obgz.nl/digitaalvaardig of vraag ernaar in de bieb.

Warmbloedig en meeslepend concert van R-Chester

DOORNENBURG - Terwijl buiten de storm Ciara steeds harder om Kasteel Doornenburg tekeer ging werd het publiek in de volle Ridderzaal ingepakt door de warme multiculturele klanken van het zeskoppige R-Chestra uit Nijmegen.

Deze door de wol geverfde, professionele, maar nog altijd zeer enthousiaste musici blijken onder de bezielende leiding van Johnny Rahaket in staat de toeschouwers moeiteloos mee te nemen in de meest uiteenlopende muziek werelden. Hun liefde voor een culturele mix van Oosterse, Noordelijke, Zuidelijke en Westerse muziek wisten ze goed op het publiek over te brengen, niet in de laatste plaats door de prachtige solo’s van de verschillende bandleden.

Het geheel was niet alleen instrumentaal van hoog niveau maar indrukwekkend was ook het vocale nummer ‘Bouditie’. Het werd gezongen door Johnny en meerstemmig en bloedzuiver ondersteund door de rest van de band; kippenvel! Dat zingen mag wat de enthousiaste toeschouwers betreft nog best wat vaker! Dit was de eerste kennismaking met Doornenburg en omstreken, maar zeker niet de laatste, aldus Cees Buiks.

Carnaval vier je met De Kleibakkers in feestburcht De Kolk

Prins Twan de Spanningzoeker en Prinses Jolanda. (foto: Evelien Kaandorp)

HAALDEREN - Het is bijna zover carnaval 2020 vier je met en bij De Kleibakkers met Prins Twan de Spanningzoeker en Prinses Jolanda bij De Kolk.

Vrijdagavond 21 februari is al een voorproefje voor de carnaval met DJ Eleven vanaf 20.30 in het café van De Kolk. Gratis entree.

Zaterdagavond 22 februari vanaf 20.11 openen dansgarde de Kluutjes het programma. Het programma bestaat uit feesten, feesten en nog meer feesten met Sensation, DJ Mighty Mike en Snollebollekes imitator Ravi Munoz. Gratis entree voor leden. Niet-leden 7,50 euro.

Zondagmiddag 23 februari optocht. Inschrijven kan nu al of van 12.00 tot 12.45 bij De Kolk. Optocht start 13.00. Daarna wordt het weer een dolle boel bij De Kolk met Sensation en Mighty Mike. Gratis entree.

Op maandagavond 24 februari Pubquiz in samenwerking met Betty Paul vanaf 19.30. Inleg is 2 euro. De Kolk is open vanaf 18.00. Inschrijven kan nu al en tot 19.00 uur. Vol is vol.

Dinsdagmiddag 25 februari vanaf 14.30 kindermiddag. Overgaand in matinee met DJ Mighty Mike en DJ Mad Regime. Gratis entree. Tevens is de keuken open. Helaas is dit de laatste dag en worden in de avond de steken afgezet. De steken worden weer tevoorschijn gehaald op zaterdagavond 21 november. Meer informatie: cv.de.kleibakkers@gmail.com.

.

Jeugdtheater StairKees maakt theater vol verkooppraatjes

Twee Salestijgers zitten klaar voor de voorstelling. (foto: Jurre Nieuwenhuis)

HUISSEN - Jeugdtheater StairKees speelt in maart 2020 haar nieuwe voorstelling 'Salestijgers'. Na het succes van Kutkabouters gooit de theatergroep uit Huissen het dit jaar over een andere boeg. De sprookjeswereld maakt dit jaar plaats voor gladde praatjes en keiharde sales.

Minne solliciteert bij SalesSwarm, een straatmarketingbedrijf dat nieuwe leden, klanten en abonnees werft. Van kranten- tot maaltijdbox-abonnementen, de salestijgers zijn van alle markten thuis.

Naast het verkopen van wurgcontracten en uitvinden hoe haar kleurrijke collega's werken, worstelt Minne ook met haar drukke privéleven:

Huiswerk maken, WhatsApp'jes beantwoorden, de kat voeren, Instagram bijhouden, stampen voor de SE-week, Primark-shoppen en Twirl-trainingen volgen. Hoe gaat ze haar leven combineren met de gehekelde bijbaan van straatverkoper?

Loop jij ook met een bocht om opdringerige straatverkopers heen? Of heb je je voordeur verfraaid met een Nee-Nee-Sticker? Ga mee op Minne's avontuur door de wereld van sales, leads, targets en andere verkoop-onzin. Met de nieuwe voorstelling Salestijgers van Jeugdtheater StairKees is een hilarische avond gegarandeerd.

Salestijgers speelt in Theater Kees in Huissen op 13, 14, 20, 21 en 28 maart om 20.00 uur. Tickets zijn verkrijgbaar voor €10,-. Of kom kijken naar de try-out op zaterdag 7 maart voor maar €5,-. Kaarten bestel je via www.stairkees.nl. Adviesleeftijd 12+.

Nieuwe cursus 'Muziek Maak Je Zelf'

Afsluiting MMJZ cursus. (foto: Cor Neijenhuis)

HUISSEN - De vorige cursus is half januari succesvol afgerond door de leerlingen met een concertje en een diploma-uitreiking. Bij voldoende deelname staat er voor begin maart weer een cursus Muziek Maak Je Zelf gepland.

Deze cursus algemene muzikale vorming is bedoeld voor leerlingen van groep 4 - 7 en beoogt bij kinderen het plezier in het zelf muziek maken te stimuleren. De kinderen leren muzieknoten lezen; op een blokfluit spelen; samen zingen en ze maken kennis met de muziekinstrumenten, die in een orkest voor komen. Aan het eind van de cursus van vijftien lessen is er een afsluiting van de leerlingen met een concertje; een diploma-uitreiking en een optreden van het orkest.

Na de cursus kunnen de kinderen doorgaan met individuele lessen op een muziek instrument via De Stedelijke. De lessen zijn wekelijks op woensdagmiddag van 14:30 – 15:30 uur. Alle lessen worden gegeven in muziekgebouw Het Stedium, Muntstraat 10 in Huissen.

"Meer weten over de cursus bij de Stedelijke Muziekvereniging Huissen? Neem contact op via telefoonnummer 06 21844411 of kijk voor meer informatie op de website www.stedelijkemuziekhuissen.nl onder 'Opleiding'. Meld je aan via e-mail: stedelijke@gmail.com of via de website."

Column

Xi Sluitping

Het nieuwe coronavirus. De Chinese leider Xi Jinping heeft meer aandacht voor propaganda dan voor zijn burgers. De New York Times: "Toen de epidemie nog beheersbaar was, besteedde de Chinese machthebbers meer energie aan het geheim houden van de mysterieuze ziekte dan aan bestrijden er van. De Chinese dictatuur heeft graag alles onder controle en wilde dus eerst controle voor er openbaarheid kwam. Zo ging de kans voorbij de ziekte tot Wuhan te beperken." De New York Times vergeet wat. De Nederlandse politiek houdt ook graag alles onder controle. Hoeveel stoute bewindslieden heeft Mark Rutte uit de wind proberen te houden die dagen later als Pinokkio met pek en veren van het Binnenhof werden gebonjourd? Ook in Lingewaard spelen zich Chinese taferelen af. Het virus heet J.Kracht. Wethouder en partijleider Johan Sluiter van Lokaal Belang Lingewaard heeft getoond dat hij alles onder controle wil houden voordat het in de openbaarheid komt. De discussie gaat over de nieuwe kantine. Jonge Kracht en de wethouder hebben een budgetverschil. We zijn in gesprek zegt leider Xi Sluitping tegen de raad. Raadsleden van vooral VVD en PvdA willen openheid en dat hij ze op de voet schriftelijk informeert. De Grote Leider Xi Sluitping vindt dat lastig. Hij wil geen controlerende pottenkijkers. En dan is er nog een openbare weg, die niet openbaar is. Een doorlopend stukje Polseweg kan wellicht de parkeeroplossing worden van het nieuwe sportcomplex. Uh, zo'n 20 jaar geleden heeft de familie Maters de openbare Polseweg met een hek afgesloten. Het bord is helder: 'Verboden voor onbevoegden, art. 461 wetboek van strafrecht.' Het is toch een openbare weg, stellen de VVD en PvdA. Klopt zegt partijleider Xi Sluitping. Hij is daarom in gesprek met de hekeigenaar. Hij wil er niets over kwijt. Dat gaat alleen maar een eigen leven leiden, zegt hij verbeten. Een dualistisch stelsel met controlerende raadsleden is niet geliefd bij Xi Sluitping. De Chinese dictatuur heeft graag alles onder controle voordat het in de openbaarheid komt.

Sjaak

Damkampioenen

Cas en Fleur met hun beker. (foto: Jos Lamers)

HUISSEN - Het Gelders kampioenschap welpen (tot 10 jaar) en pupillen (tot 13 jaar) is zaterdag 8 februari gespeeld in Brummen. Damvereniging VBI Huissen was met 2 spelers (Cas en Fleur) aanwezig.

Al vanaf het begin van het zeven ronden tellende toernooi speelden Huissenaren een hoofdrol. Cas werd welpenkampioen van Gelderland en Fleur werd fraai tweede bij de pupillen, een uitstekend resultaat voor talentvolle dammertjes!

Laat je kunst zien op de route in Huissen en Angeren Kunst?

Expositie tijdens kunstroute. (foto: Gemma Brands) Gemma Brands

LINGEWAARD - Op 6 en 7 juni wordt voor de tiende keer de kunstmanifestatie Kunst in Mea Vota in Huissen en Angeren gehouden. Wij willen er daarom een extra feestelijk tintje aan geven met extra activiteiten, live muziek op verschillende locaties, enkele gast exposanten en een jubileumboekje met informatie over alle kunstenaars.

Wil je meedoen en jouw kunst aan een breder publiek laten zien of horen, geef je op door een mail te sturen naar kunstinmeavota@hotmail.nl met uw naam, adres, telefoonnummer, locatie en eventuele website en foto (jpg bestand), foto van jezelf, levensloop of een stukje over je werk. Je kunt kiezen uit twee optie:

Houten schaal. (foto: Stef Meijering) Stef Meijering
Expositie. (foto: Gemma Brands) Gemma Brands

• Exposeren van jouw werk in het land en tuinbouwmuseum Mea Vota op 6-7 juni van 12.00 tot 17.00 uur. De bedoeling is dat je 4 à 5 nieuwe (of nog niet geëxposeerde werken) op donderdag 5 juni ophangt of neerzet. Het is de bedoeling dat je tijdens de gehele expositie aanwezig bent zodat bezoekers ook vragen kunnen stellen over je werk.

• Expositie op locatie ook op 6-7 juni van 12.00 tot 17.00 uur in je huis, tuin, kerk, atelier of andere ruimte in Huissen en Angeren.

Wil je iets extra’s doen zoals het geven van een demonstratie of workshop geef dit dan door bij aanmelding, zodat het in het programma opgenomen kan worden.

Muziek: Ook als muzikant, zanger(es), solist, zandgroep kun je je aanmelden. Het is de bedoeling dat de muziek een aanvulling is op de kunst. Aanmelden voor de kunstroute via de mail kan tot uiterlijk 1 april 2020. Kunstinmeavota@hotmail.nl. (www.kunstinmeavota.info)

Mol zoekt vrouw

Molshoop. (foto: Sandra Bak SLN)

LINGEWAARD - De mollen zijn weer actief! Het warme weer van februari zorgt ervoor dat er ineens overal molshopen opduiken. Het is nu warm genoeg voor een mannetjes mol om actief op zoek te gaan naar een vrouwtje.

Bij dit zoogdier begint dat met een zoektocht… onder de grond wel te verstaan. Om elkaar te vinden, communiceren mollen door middel van geuren en geluiden. Daarna verlaten ze hun territorium en graven zogeheten mollenritten totdat ze het mollenvrouwtje gevonden hebben.

Ooit vond ik een dode mol en had daardoor eens de tijd om dit prachtige beestje van dichtbij te bekijken. Een mooie en erg zachte zwarte vacht, een klein spits snuitje en grote graafpootjes. Die graafpootjes komen goed van pas bij het graven van die gangen. De overtollige grond wordt door de achterpoten naar achteren en naar boven gewerkt: de bekende molshoop is hiermee gevormd. Deze graver kan wel gangen van 200 m lang graven. In een uur tijd kan wel 15 kg aarde verplaatst worden.

Jammer, dat de mol vaak geen welkome gast is in de tuin. Overigens wel te begrijpen, als je een strak gazon hebt. Maar die mollen zorgen er ook voor, dat er veel (schadelijke) insecten gegeten worden én dat de grond goed omgewoeld blijft. Dat is weer goed voor de afwatering. Last van mollen? Probeer dan eens een natuurlijke manier om de mol uit de tuin te houden! Op internet staan genoeg suggesties. Want, zeg nou zelf: iedereen heeft wel eens last van de lentekriebels.

Sandra Bak-natuurgids bij Stichting Lingewaard Natuurlijk

Nieuws bridgeclub Gendt

De gepromoveerde paren van de C-lijn naar de B-lijn. (foto: C. Matzinger)

GENDT - Aan het einde van de laatste speelavond van de vierde ronde van het seizoen 2019/2020 van de bridgeclub Gendt werden de einduitslagen weer bekend gemaakt.

De vijf speelavonden van deze ronde leverden de volgende resultaten op in de drie lijnen van de club:

In de A-lijn werden eerste: Ton Giesen en Arie Puiman, gevolgd door Ellen Groenen en Jannie van de Werken op de tweede plaats en Eric Groenen en Jos van de Werken op de derde plaats.

In de B-lijn promoveerden naar de A-lijn: op de eerste plaats Mieke van Gellecum en Lies Hegeman, op de tweede plaats: Thea van Haaren en Truus Schrooten en op de derde plaats: Jacques Hoogveld en Truus Hoogveld.

In de C-lijn promoveerden naar de B-lijn (zie foto): Annie Degen en Leny Willemsen op de eerste plaats, Els Arends en Trees van der Horst op de tweede plaats en Marijke Dekkers en Trees Demont op de derde plaats.

Naast deze competitie organiseert de bridgeclub jaarlijks verschillende evenementen. Het eerstvolgende is de 16e Bloesem Fiets Drive op zaterdag 25 april. Daarbij wordt in groepen door het Betuws landschap gefietst en in zes verschillende locaties bridge gespeeld. Op één van deze locaties wordt een uitstekende lunch verzorgd en de prijsuitreiking is aan het einde van de dag in het thuishonk van de club, de Klok Horeca in Gendt.

"Lijkt u het leuk hieraan deel te nemen of wilt u hier meer van weten? Alle informatie hierover staan op www.bridgeclubgendt.nl. Tevens staat daar allerlei andere informatie over de club, het bridgespel en overige wetenswaardigheden."

Verrassende theatervoorstelling over Bijbelverhalen

(foto: Johan Dijkstra)

HUISSEN - Mijn opa maakte altijd grapjes over de Bijbel. ‘Hoe heette de vader van Mozes? En als ie dan mijn denkrimpels zag, een jongetje van 6 jaar, zei ie: ‘da’s toch niet zo moeilijk toch? Movijf!’ Mijn oma schudde dan een beetje wanhopig maar met een kleine glimlach haar hoofd. ‘Maar Thijs, daar is de bijbel toch niet voor!’


Verhalenverteller en theatermaker Kees Posthumus neemt ons donderdagavond 5 maart een uur lang mee, dwars door de Bijbel. De onstuimige liefdesverhalen, de ongemakkelijke boodschap van profeten, verloren zonen en dochters die het spoor bijster raken, Jona die een liedje zingt… In al die verhalen van mensen komt God – of het verlangen naar God - aan het woord. ‘Dwars door de Bijbel’ heet het programma en de gezamenlijke kerken van de Lingewaard nodigen u van harte uit om in een ‘dik uurtje’ uw Bijbelkennis (en plezier) weer helemaal up-to-date te hebben. De avond vindt plaats in de Protestantse Kerk te Angeren en begint om 20.00 uur (Matthijs Glastra).

Kerkdienst Protestantse Gemeente in Huissen, zondag 1 maart (1e zondag van de 40-dagentijd) 10.00 uur m.m.v. de cantorij. Voorganger ds. Matthijs Glastra. Ook op vrijdagmiddag tussen 14.00 en 16.00 uur is de kerk open voor een kopje koffie, thee en/of een goed gesprek. Loop gerust eens binnen.

Angeren krijgt eigen songfestival

Pubquiz in 2018. (foto: Tom Smits)

ANGEREN - In de aanloop naar het 65ste Eurovisie Songfestival in Ahoy Rotterdam, geeft Harmonie Angeren een ‘warming-up’.

Op 11 april (paaszaterdag) verzorgt Harmonie Angeren haar jaarlijkse themaconcert. Deze keer als lokaal songfestival. 28 songfestivalnummers, ten gehore gebracht door 22 lokale en regionale talenten. Songs als 'Waterloo' (Abba), 'Hemel en Aarde') Edsilia Rombley) en 'Birds' (Anouk), 'Calm after the Storm' (Common Linnets). Maar ook 'All kinds of Everything' (Dana), 'Ein bisschen Frieden' (Nicole), 'Whats Another Year' (1980) van Mr. Songfestival Johnny Logan en natuurlijk het winnende 'Arcade' van Duncan Laurence!

Nieuwe informatie over de voorbereidingen, de deelnemende artiesten en songfestivalfeitjes staan wekelijks op Instagram en Facebook. De zaalaankleding en de presentatie zullen zijn alsof het het echte festival betreft. De volgorde wordt door loting bepaald en ieder volgend optreden ingeleid via een aankondingsfilmpje. Voor deelnemers is er de Greenroom en steun van het publiek, daarvoor voorzien met vlaggetjes. En uiteraard als sluitstuk een puntentelling.
Gaat het echte festival tegenwoordig op basis van vooraf opgenomen muzikale begeleiding, in Angeren doen we dat uiteraard op de traditionele manier door als Harmonie die mooie taak zelf op ons te nemen.

Vanaf 17 februari zijn de toegangskaarten te koop bij de bar van het Dorpshuis in Angeren. Er zijn geen genummerde plaatsen en de kosten bedragen 10 tien euro. Dat toegangsbewijs is dan wel tevens goed voor een gratis consumptie!

Oproep oudste en jongste inwoners Huissen

Sfeerbeeld Kraonige Zwaone. (foto: Gerdien Jansen)

HUISSEN - Het was, en is nog steeds, in Huissen een goede gewoonte dat ieder jaar tijdens het carnaval de Prins een bezoek brengt aan de oudste en jongste inwoners van Huissen. Zowel aan inwoners van het vrouwelijk- als het mannelijk geslacht.

Over wie dat waren werd De Kraonige Zwaone, tot vorig jaar, keurig geïnformeerd door de afdeling Bevolking van de gemeente. Met de invoering van de wet op de privacy, mag de gemeente die informatie echter niet meer verstrekken.

De Kraonige Zwaone wil de traditie van dat bezoek graag handhaven maar hebben dan wel een probleem. "Hoe komen wij er namelijk achter wie de personen zijn die we moeten bezoeken?

We hebben gemeend daarvoor een beroep te moeten doen op de inwoners van Huissen. Als u meent de oudste inwoner of inwoonster van Huissen te zijn, of iemand kent die dat volgens u is, én die persoon vindt het leuk om met een kort bezoek van de Prins met zijn Hof vereerd te worden, stuur dan een berichtje naar de secretaris van de SHCG 'De Kraonige Zwaone'. Ditzelfde vragen wij betreffende het jongste meisje en de jongste jongen van Huissen. Stuur in beide gevallen een berichtje naar onze secretaris: secretaris@dekraonigezwaone.nl. En, niet onbelangrijk, de Prins komt nooit met lege handen!"

Repair Cafés Lingewaard

LINGEWAARD - In het Repair Café kan iedereen zijn of haar kapotte spullen laten nakijken door een team van handige vrijwilligers. Zij zijn bekwaam in het uitvoeren van kleine reparaties, maar geven daarnaast ook advies als een eenvoudige oplossing niet mogelijk is. En dit allemaal voor alleen de materiaalkosten en een vrijwillige bijdrage voor het verrichte werk.

Het Repair Café is voornamelijk bedoeld voor het herstellen van klein tot middelgroot huishoudelijk materiaal zoals stofzuigers, koffiezetapparaten, broodroosters, lampjes en föhns maar daarnaast draaien onze vrijwilligers ook voor speelgoed en servies hun hand niet om. We vragen wel om de apparatuur voordat je het meebrengt schoon te maken en het naaigoed te wassen!

SWL organiseert weer Repair Cafés in Lingewaard. Je kunt terecht bij de volgende locaties voor reparaties en een gezellige bak koffie/thee:

Woensdag 26 februari van 10.00 – 12.30 uur in het Hof van Breunissen (Kloosterplein 4) in Gendt

Woensdag 26 februari van 19.30 – 21.30 uur in Dorpshuis De Tichel (Kolkweg 5a) in Haalderen

De datums van de andere kernen staan op www.swlingewaard.nl onder ‘Activiteiten'. "Heb je spullen die kapot zijn of niet goed meer werken, en vind je het zonde om ze zomaar weg te gooien, bedenk dan dat er nog een leuk alternatief in je eigen woonplaats is."

Zondagslunch op De Minkof

BEMMEL - Zondag 1 maart tussen 11:00 en 14:30 uur is er weer een leuke activiteit met lunch op De Minkhof in Bemmel, een gezellige ontmoetingsplek en activiteitencentrum voor jongere en oudere senioren. Deze keer komt Ferdinand Ebben leuke Hollandse liedjes zingen en hij wordt begeleid door twee accordeonisten.

"Na binnenkomst drinkt u eerst een kopje koffie of thee met iets lekkers erbij. Onze koks zijn dan al bezig om een lunch met soep, broodjes en een heerlijk toetje voor u te bereiden. Tegelijkertijd kunt u luisteren, meezingen of een dansje maken op de vrolijke muziek van Ferdinand Ebben. U kunt zich tot en met vrijdag 28 februari tijdens de openstellingsuren (ma, wo en vr) aanmelden bij De Minkhof, Molenwei 57 in Bemmel (0481 357185).

De kosten bedragen 9,50 euro; gaarne gelijktijdig met uw aanmelding (contant of met pin) te voldoen.

Jaarlijkse kindermiddag De Waskniepers

Mascotte in de polonaise. (foto: Natasja Bouwman)

GENDT - Dinsdagmiddag 25 februari worden traditioneel getrouw alle Lingewaardse kinderen uitgenodigd om samen met De Waskniepers carnaval te vieren en er samen weer een dolle boel van te maken. Jong geleerd is tenslotte oud gedaan en dat jeugd flink feest kan vieren is door de jaren heen wel gebleken.

Ook dit jaar zullen de Knieperinnen weer de sterren van de hemel dansen met een gardedans, solo en een showdans. Jeugdprins Hidde en zijn pages Loenieke en Kaja zullen de vereniging met een bezoek vereren. Natuurlijk zal Prins Goewan d'n Letste en schoonheid Janneke en een delegatie van de Gentenarren aanwezig zijn.

Halverwege de middag krijgen de kinderen natuurlijk iets te drinken met iets lekkers erbij. De hele middag door kunnen de kinderen zich laten schminken en zal er gezellige muziek gedraaid worden door een echte kinder-dj met volop gelegenheid voor een polonaise. Ook zal er deze middag weer een 'special guest' een bezoek brengen. Aan het eind van de middag krijgen de kinderen bij vertrek een warme snack en nog een verrassing mee vanwege ons 55-jarig jubileum. Redenen genoeg dus om deze middag mee te vieren.

Lokatie: De Klok Horeca Gendt, Markt 1 in Gendt. Het feest is van 14:30 tot 17:30 uur. Entree: Kinderen 3.00, volwassenen 2.00 euro.

Heel Lingewaard bakt! carnavalstaart voor Frits Meurs

Prins Frans de Stenenschuuver en Frits Meurs. (foto: Frank Hoekjan) Frank Hoekjan

BEMMEL - Op zaterdag 15 februari waren alle prinsen van carnavalvierend Lingenwaard in Gendt. En wel met een speciale opdracht: bak een taart voor een persoon of groep die zich vrijwillig inzet binnen jullie kern.

Prins Frans de Stenenschuuver en prinses Moniera hadden de eer om dit voor Bemmel te doen. Samen met ondersteuning van carnavalsvereniging De Geintrappers en carnavalsvereniging Blauwe Pony '81 werd de taart vormgegeven. Vanuit Gendt ging het prinsenpaar en hun gevolg naar de Theaterkerk. Hier was de genomineerde en zijn familie aanwezig om de taart in ontvangst te nemen. Frits Meurs, een vrijwilliger in hart en nieren die zich inzet voor muziekvereniging Udi, de Bemmelse Dweildag en de Theaterkerk, was zeer verrast.

Brandweermannen van Gendt onderscheiden

Van links naar rechts: John van Bon, Jan-Willem Gerritsen, Carel-Jan Lenderink, Gert-Jan Meijer en Walter Leensen. (foto: niels sparnaaij@fotomireat) niels sparnaaij@fotomireat

GENDT - Op vrijdagavond 14 februari zijn vijf collega’s van de vrijwillige brandweer Gendt onderscheiden voor minimaal 20 jaar trouwe dienst.

Het heeft Zijne Koninklijke Hoogheid behaagd ze daarvoor te onderscheiden en ze mogen zich voortaan ‘Lid in de Orde van Oranje Nassau’ noemen. Deze koninklijke Onderscheiding werd hun opgespeld door de burgemeester van gemeente Lingewaard, Josan Meijers. "Wij zijn bijzonder trots op deze hulpverleners en hebben veel waardering voor hun jarenlange inzet."

24 / 28

Peter Faber bij presentatie van Michel Bongers

Peter Faber.

BEMMEL - Peter Faber is op vrijdagavond 27 maart in de Theaterkerk van Bemmel te gast tijdens de presentatie van de nieuwe roman van Michel Bongers, de uit Bemmel afkomstige schrijver. In het boek speelt de Amsterdamse acteur samen met een docente van de Scholengemeenschap Oost-Betuwe de hoofdrol.

1976. In de uiterwaarden van Bemmel, in de achtertuin van het toenmalige bordeel Sprokkelenburg, strijkt de jetset van Hollywood neer. Robert Redford, Sean Connory, Michael Caine, Ryan O’Neil, Liv Ullmann, Dirk Bogarde zijn in deze regio om opnames te maken voor de oorlogsfilm A bridge too far (Een brug te ver). Peter Faber is een van de Nederlandse acteurs. Een film die een jaar later in première gaat en een van de kaskrakers uit filmgeschiedenis wordt. Achter de schermen van deze filmproductie vindt een aantal nimmer opgetekende en spannende gebeurtenissen plaats. Een verhaal waarin een jonge docente samen met Peter Faber een oorlogsmysterie onderzoekt.

Tijdens de boekpresentatie op 27 maart geeft Michel Bongers aan de hand van foto’s en geluids- en beeldfragmenten een impressie over de midden jaren zeventig, de scholengemeenschap Oost-Betuwe, de film A bridge too far en de laatste (dramatische) maanden van de Tweede Wereldoorlog in deze regio. Voor alle inwoners uit dit gebied is deze presentatie een feest van herkenning.

De toegang is gratis. Aanvang 20.00 uur (inloop 19.30 uur). Kaarten zijn verkrijgbaar door een mail te sturen naar aanmelden@exodushuissen.nl.

Jouw dansschool, méér dan stijldansen alleen

DRIEL - Danscentrum Wijgers in Driel aan het Sosabowskiplein is deze maand februari druk met het opstarten van het nieuwe danscursusseizoen en het faciliteren van diverse televisieprogramma's.

Naast het met passie en liefde lesgeven aan iedereen die graag samen recreatief willen leren stijldansen, of wie liever solo danst bij het cardiofitdans LaBlast® of een unieke openingsdans wil aanleren voor bijvoorbeeld hun bruiloft ..is deze dansschool voorlopig ook druk met cameracrews van KRO/NCRV en het Duitse RTL te huisvesten.

Veranderde vorige week de dansschool nog in een televisiestudio voor opnames van 'De Rijdende Rechter' ..zo staat nu de 'Let's Dance' cameracrew van RTL Duitsland alweer voor de deur te trappelen.

Het 140M² metende dansparket bij Danscentrum Wijgers zal aankomende tijd de thuisbasis zijn voor Nederlands topmodel en BN'er Loiza Lamers samen met haar 'tot 21 februari' nog geheime dansprofessional. Dit alles voor haar deelname aan het equivalent van de BBC-hit 'Dancing With The Stars'.

Vanaf vrijdagavond 21 februari zal Loiza Lamers, na de kennismakingsshow, dan wekelijks live te bewonderen zijn bij RTL Duitsland en deze zender is ook in Nederland via de kabel beschikbaar. Samen met elf Duitse televisie-prominenten zal zij als enige niet Duitse deelneemster twaalf weken lang er alles aan doen om zichzelf, Nederland en dus ook Overbetuwe te vertegenwoordigen in deze van het scherm spetterende dansshow.

Deze Drielse doorzetster zal met haar danspartner vurig gaan voor die ene felbegeerde 'Let's Dance' glitterbal-trofee. Meer informatie over dansles en overige? Kijk dan online op www.dc-wijgers.nl.

Hengelsportbeurs Huissen

HUISSEN - Welkoop Hengelsport Huissen houdt op zaterdag 29 februari een beursdag specifiek voor de hengelsport.

De hengelsportafdeling in de winkel is inmiddels een begrip in de regio. John en Marcel zijn ruim vijftien jaar geleden met een paar meter in de winkel begonnen; inmiddels is deze uitgegroeid tot een volwaardige hengelsportwinkel op 200m2 vloeroppervlakte. Met een zeer uitgebreid assortiment met de toonaangevende merken voor karper-, roof-, witvisser en recreanten. Er is voldoende kennis in huis om, waar nodig, vissers van het juiste advies en service te voorzien.

Op de beursdag zaterdag 29 februari staan verschillende activiteiten op stapel; zo kunnen er tot en met 27 februari overtollige hengelsportartikelen ingebracht worden door particulieren voor de tweedehandsbeurs. Deze zullen dan 29 februari aangeboden worden.

Peter Urscheler van Preston innovations geeft advies en tips over method- en commercialvisserij en Louis Berendsen alom gerespecteerd wedstrijdlokvoer deskundige tips en trucs voor de wedstrijdvissers; Holland Baits zal aanwezig zijn voor de karpervissers. Verder zijn er op deze dag veel aanbiedingen en wordt er twintig procent korting verleend op het gehele hengelsport assortiment. Team Welkoop Huissen begroet een ieder graag op deze dag; de koffie staat klaar.

Menukaart nieuwe stijl valt 'Bar' goed in de smaak! Bistro Bar lekker blijft haar gasten verrassen

HUISSEN – De verscheidenheid aan culinaire smaken uit de keuken van Bistro Bar Lekker is groot. Het zou niet lukken dit alles tijdens één etentje te proeven... of toch wel? De menukaart nieuwe stijl biedt namelijk de mogelijkheid om van verschillende kleinere gerechten te genieten."De gerechten hebben het formaat van een voorgerecht. Maar natuurlijk blijft het ook mogelijk om een normaal formaat hoofdgerecht te kiezen", legt Timme Schopman uit. Het is alweer acht jaar geleden dat de geboren Huissenaar, samen met zijn vriendin Melanie, de deur van zijn eigen bistro opende. De naam 'Bar Lekker' is heel bewust gekozen. Toch zijn de smaaksensaties die de koks voor u weten te creëren eerder voortreffelijk te noemen! Het culinaire brein daarachter is chef-kok Stefan Mulders en sous-chef Colin Teunissen. Zij bedenken met hun keukenteam iedere vier weken een nieuw gerecht om in Huissen op de (menu)kaart te zetten. "We blijven onze gasten graag verrassen", vertelt Timme, "zoals met onze 4-gangen verrassingslunch, iedere laatste zondag van de maand." Met zijn team van inmiddels elf enthousiaste medewerkers, bezorgt hij zijn gasten graag een smaakvolle belevenis en mooie momenten. En mooi, dat zijn ook de wijnen. Dat kan ook haast niet anders; Timme is namelijk sommelier en dus een ware kenner wat betreft wijn-spijscombinaties.

Loopt het water u al in de mond? De nieuwe stijl menukaart biedt een goede gelegenheid om te ervaren hoe Bar Lekker u in Huissen eten kunt! Timme: "We hebben regelmatig een live artiest in huis. Volg ons op Instagram en Facebook om onze extra's niet te missen."

Bistro Bar Lekker, Vierakkerstraat 30, Huissen; 026 3257001, www.barlekker.nl.

Inschrijving UIT-in-Bemmel-Markt geopend

BEMMEL - Orkesten, zangers en zangeressen, koren, dansgroepen, beeldend kunstenaars, theatergroepen, culturele instellingen en andere sfeermakers pak de kans om u bij de start van het culturele seizoen 2020-2021 te presenteren aan het Bemmelse publiek. Ondernemersvereniging 'Beleef Bemmel' en stichting TOP Bemmel hebben de handen ineengeslagen om op zaterdag 5 september een kunst - en cultuurmarkt te organiseren.

Het evenement vindt plaats op en rondom de markt in Bemmel. Er wordt een podium gebouwd voor optredens. De markt wordt verder ingericht met een terras, kraampjes, foodstands en een kinderattractie. De TheaterKerk biedt plaats aan voorstellingen en aan exposities van kunstenaars. Beleef Bemmel gaat de ondernemers in het centrum aansporen om mee te doen, bijvoorbeeld door etalages beschikbaar te stellen voor exposities.

De uitmarkt wordt 's middags gehouden. Het voornemen is om de kunstroute door te laten lopen tot en met de week na de uitmarkt. Op basis van een eerste mailing hebben zich al 35 deelnemers gemeld. Het gaat dan om individuele musici en orkesten (13), beeldend kunstenaars (11), dansgroepen (3), theatergroepen (2), cultureel erfgoed (2) en overige instellingen (4). In de TheaterKerk presenteert TOP Bemmel het nieuwe programma van seizoen 2020-2021 aan het publiek. Dit gebeurt aan de hand van een promo-video en met life-optredens van gecontracteerde artiesten.

Wethouder Theo Janssen heeft laten weten dat hij het een geweldig initiatief vindt om Bemmel op de kaart te zetten. Hij is bereid om de uitmarkt te openen. U kunt zich aanmelden via secretariaat@topbemmel.nl.

De laatste loodjes voor de optocht...
Ondanks de werkdruk, blijven de Loatbløjers
dol op elkaar!

Sjors

Hiep , hiep, hoera
25 februari is de dag,
dat Sjors 5 kaarsjes uitblazen mag.
Van harte gefeliciteerd !
Liefs van Oma Ria.

Deze vrolijke grote meid Alana wordt 23 februari alweer 8 jaar.
Van harte gefeliciteerd.
Dikke xxxx
Opa's en oma's
Alissa, Eleni en Noud

Hoera!
Fenna is jarig op 24 februari
Ze wordt alweer 8 jaar
Gefeliciteerd
Liefs papa mama en Ryan

Hiep, hiep, hoera.
Nora alweer 5 jaar.
Gefeliciteerd van Oma Marian en Opa Hans.

21 februari 2020

Hoera, het is echt waar

Onze lieve (o)ma Cornelissen wordt ¾ van 100 jaar!!

Liefs, Lisa, Esmée, Cas, Ben, Robert-Jan, Tinja en Miranda

Deze fanatieke vierdaagse wandelaar mag dan eindelijk 40 km gaan lopen.
Hiep hiep hoera 50 jaar.

Peter 50 jaar, wees gerust, hij is nog lang niet uitgeklust!

Proficiat van je vrienden.

Tobi gefeliciteerd met je verjaardag.
Op je 15e kon je al varen en wat ga je nu op je 16e proberen?

Have nice day mama, papa en Kiki

Deze knappe jongeman is 70 jaar geworden!

Van harte gefeliciteerd van je vrouw, de blagen en je kleinzoon!

Onze princes Elina is 4 jaar geworden.
Van harte gefeliciteerd.

Liefs Lydia, Wibo, Marijn, Rosalie en Annefleur

Deze boys zijn beide alweer 3 jaar in februari.
Wat een feest zeg!
Gefeliciteerd

Opa en Oma Jans van harte gefeliciteerd
dat jullie beiden op 26 Februari 80 jaar worden.
Van kinderen en kleinkinderen.

Onze lieve kleinzoon HUUB 1 JAAR!
Dikke kus van opa en oma. X

Deze stoere mannetjes worden in februari 7 en 12!

Chicco Hair&Beauty 12,5 jaar

BEMMEL - Chicco Hair&Beauty is een grote beautysalon en nu alweer 12,5 jaar gevestigd in Bemmel.

20-08-2007 begonnen als Chicco kappers en al snel groeide zij uit hun jasje en werd de salon in 2009 verdubbeld door de ruimte naast hun erbij te betrekken. Zoals de meeste vrouwen houdt ook Veronique ervan om verzorgd voor de dag te komen. Het probleem waar ze voorheen tegen aan liep was dat ze altijd stad en land moest afreizen voor de beste behandelingen. 'Dat koste veel tijd. Hoe handig zou het zijn als al die vakgebieden zouden samenkomen op één locatie? Het idee voor Chicco Hair&Beauty was geboren'.

Een all-in-one-concept van top tot teen! De bouw kon beginnen, 12-07-2012 opende zij haar nieuwe salon in het nieuwe gedeelte van Bemmel. Alles is perfect op elkaar afgestemd, niet steriel zoals veel kapsalons/schoonheidssalons, maar juist intiem en warm. Het team bestaat uit elf deskundige meiden met ieder zijn specialisaties. Het is een zeer innovatief bedrijf en kijken alleen maar voorruit, zo gaan ze binnenkort ook van start als officieel erkend haarwerkspecialist. De deur staat voor iedereen open zowel voor mannen als vrouwen bieden zij alles aan van een heerlijke gezichtsbehandeling tot meesterlijke haarcreaties, make-up, verzorgde handen en voeten tot een heerlijk gebruind kleurtje.

Openingstijden: Maandag - vrijdag 9.00-20.00 uur, zaterdag 8.00-15.00 uur.

Chicco Hair & Beauty, kapsalon, schoonheidssalon, pedicure, manicure, visagie en zonnebank.

Markt 30, Bemmel 0481 462469; 24/7 online een afspraak maken via de website www.chiccohairenbeauty.nl.

Camperkussens en matrassen weer als nieuw Bij A.J. van Olderen heersen al voorjaarskriebels

(foto: Ilona Kuster)

ELST – Verlangt u al naar het voorjaar? Bij meubelstoffeerderij A.J. van Olderen wordt al volop gewerkt aan 'voorjaarsklussen'. Het repareren of herstofferen van kussens en matrassen van loungeset, (sta)caravan, camper of boot zijn er momenteel aan de orde van de dag.


Er is duidelijk een verschuiving in deze werkzaamheden merkbaar: "Steeds meer mensen hebben thuis een overkapping die verwarmd wordt met een heater. Het buitenseizoen wordt hiermee verlengd, maar ook vervroegd. Men kan al veel eerder in het seizoen genieten van het buitenverblijf, waardoor onze werkzaamheden, die daarmee samenhangen, ook naar voren worden gehaald", legt eigenaar Arie-Jan uit. Dat betekent echter ook dat het op tijd laten inplannen van uw voorjaarsklus wel raadzaam is. Want dankzij ruim 53 jaar vakkennis en ervaring binnen dit familiebedrijf, weet men Van Olderen ook voor reparatie en/of herstoffering van versleten fauteuils en bankstellen te vinden. Vanzelfsprekend wordt er alleen gewerkt met stoffen en leder van hoogwaardige kwaliteit en dat loont: "We zien vaak dat een tevreden klant ook weer voor een nieuwe klant zorgt', vertelt medewerkster Thanh met een glimlach. Dat was voor Arie-Jan één van de redenen om vorig jaar in mei te gaan verhuizen van Haalderen naar een wat groter atelier op industrieterrein De Merm in Elst. De straat waar van Olderen nu is gevestigd, ligt precies tegenover verhuurbedrijf Boels met de opvallende oranje kleur.

Aan de Manege 6E bent u van harte welkom bij Meubelstoffeerderij J.A. van Olderen. Een nieuwe hippe stof en eventueel nieuwe vulling maken de kussens van uw tuinset of camper weer als nieuw! Een vrijblijvende afspraak bij u thuis kan ook. T: 0481 450671 / 06 53810537; www.avanolderen.nl.

Nieuw adres voor afslankadvies in Huissen

HUISSEN - In november 2019 is de praktijk voor afslank- en voedingsadvies "Meet bij Maris' geopend aan de Arnhemsepoort 106 in Huissen. De methode waar 'Meet bij Maris' mee werkt heet 'Ik mag alles eten', is ontwikkeld door de organisatie Gewichtsconsulenten Nederland en voorkomt het welbekende jojo-effect.

Veel afslankdiëten schrijven vooral voor wat je allemaal níét mag eten. Men valt wel af, maar meestal voor korte duur en vaak eindig je juist met een paar kilo's extra", aldus BGN-gewichtsconsulente Mariska ter Haar.

Ook voor de emotie-eter

Bij Meet bij Maris krijg je meer dan alleen voedingsadvies. Slank worden en blijven is meer dan minder eten. Ook het psychologische aspect van eten komt aan de orde. Wat doe je in momenten van stress? Welke invloed hebben emoties op jouw eetgedrag en hoe ga je om met moeilijke momenten als verjaardagen of vakanties? We gaan eetgewoontes en gedachten over eten zodanig positief veranderen dat het leidt tot gewichtsafname zonder jojo-effect. De oplossing zit in jezelf. Je mag alles eten, echter je leert nieuwe keuzes maken. De nadruk ligt op gezond eten, voldoende beweging en coachend richting gewenst eetgedrag.

Vergoeding verzekeraars

BGN-erkende gewichtsconsulenten werken niet met maaltijdvervangende shakes, voedingssupplementen of vergelijkbare middelen. "Je moet het in de regel ook niet van dergelijke producten hebben. Die leiden misschien tijdelijk wel tot gewichtsverlies, maar zorgen vaak voor het jojo-effect als mensen stoppen of weer normaal gaan eten", aldus de nieuwe gewichtsconsulent van Huissen. Stapsgewijs de leefstijl aanpassen is het devies, daar hebben lichaam en geest het meeste baat bij. Veel zorgverzekeraars onderschrijven dit en vergoeden de kosten van de consulten bij Mariska ter Haar.

Samenwerking met Slimmer Fit Huissen
De praktijk van Mariska is gevestigd in het pand van Slimmer Fit Huissen, de kleinschalige, gezellige lifestyleclub waar men aan een gezonde leefstijl kan werken. Bij Slimmer Fit kom je geen bodybuilders of strakke pakjes tegen. "Het fijne hiervan is dat ik mijn cliënten desgewenst ook het voordeel van regelmatig bewegen kan laten ervaren, in een omgeving met gelijkgestemden", vindt Mariska.

Ben jij op zoek naar een betere balans in je gewicht en eetpatroon? Neem gerust vrijblijvend contact met Mariska op! Meer informatie is te vinden op de website www.meetbijmaris.nl en telefonisch via 06 15080944.

Laatste carnavalsdag = Deutsche Mittag; ervoor Idols, Optocht Party en Frühschoppen Carnavalsdinsdag Buitenpoort: 'Helene Fischer' live!

‘Helene Fischer’ op Deutsche Mittag Karnaval in De Buitenpoort. Ook op zaterdag, zondag en maandag: feest!

HUISSEN - Van zaterdag 22 tot en met dinsdag 25 februari is het Carnaval! De Buitenpoort in Huissen is klaar voor vier dagen feest der zotten van alle leeftijden uit alle plaatsen. Van Carnaval Idols en van (After) Optocht Party tot Frühschoppen tot Deutsche Mittag met liefst vier live acts!

Dé kick-off voor het Huissense carnaval is in De Buitenpoort op zaterdag (22 februari) met de hilarische en altijd drukbezochte talentenjacht Idols. Vanaf 20.00 uur tal van optredens van talenten uit de regio. En de bekende Partydj Antoine draait zaterdagavond al. Ook op zondag en maandag van hem de lekkerste feesthits (in de zaal). Dj René zet de tent op zondag en maandag op de kop.

Op dinsdag tenslotte 'geht's los' met DJ Hansi Schimanski. En maar liefst vier live acts op deze Deutsche Mittag Karnaval. Om te beginnen de onvolprezen Blasmusik van de Bevelanders. Die al spelen als de gratis (!) brunch om 11.30 uur begint. Bij het Buitenpoort Büffet, het thema indachtig, ook Duitse lekkernijen.

Daarna de volgende live-act; Antje Apfelkorn und die Kaiserbrotchen. Gevolgd door Helene Fischer, ofwel de beste tribute/lookalike (zie foto). De vierde act is een verrassing. De laatste dag van het Huissens carnaval in De Buitenpoort is inmiddels al jaren een gezellige en drukbezochte gebleken. Feestvierders van heinde en verre komen in grote getale naar deze tolle und gemütliche Deutsche Mittag op dinsdag. Indien verkleed in Duitse of Tiroler kleding zijn er mooie prijzen te winnen.

Start optocht
Afgezien van de zaterdag en dinsdag viert het multifunctionele en gezellige Huissense horecabedrijf natuurlijk ook op zondag het feest der zotten! Dan vanaf 13.00 uur de (After) Optocht Party. De stoet van praalwagens is het best te zien bij De Buitenpoort, omdat hier wordt gestart. Op maandag: vanaf 11.00 uur Frühschoppen!

Tip: Check iedere dag de Facebookpagina van De Buitenpoort voor 'verse' partyfoto's! En om in de stemming te komen is vanaf woensdag 12 februari de fotocompetitie Carnaval Countdown op Facebook. Veel plezier en… Huusse' Helau!