GN Berg en Dal Heumen Mook

29 juni 2016

GN Berg en Dal Heumen Mook 29 juni 2016


Basisschool Sint-Laurentius in Kekerdom blijft open

Foto: Onno Swart

KEKERDOM - De laatste tijd is het vaak in het nieuws; kunnen kleine scholen blijven bestaan? En zo ja, wat is daar voor nodig? Ook de Laurentiusschool in Kekerdom is zo’n kleine school. In maart 2015 is er door de stichting Condor aangegeven dat het bestaan van de Laurentiusschool twijfelachtig zou zijn op de lange termijn, niet vanwege de kwaliteit maar wel vanwege het aantal kinderen dat de school op dat moment bezocht.

Echter team, ouders en kinderen waren heel duidelijk, de Laurentiusschool sluiten was geen optie. Al jaren wordt er keihard gewerkt door een klein team, zijn de inspectiebeoordelingen goed en zijn ouders tevreden. Kinderen voelen zich thuis op de Laurentius en worden gezien! De schouders werden er nog een keer extra onder gezet, er is gewerkt aan de PR van de school en er zijn zes keer per jaar open dagen georganiseerd, die goed bezocht zijn door nieuwe ouders. Na de zomervakantie start de Laurentiusschool met 60 kinderen en de prognoses voor de komende jaren zien er erg goed uit. Daarnaast heeft de inspectie vorig jaar de school een goede beoordeling gegeven. Dit alles was voor de stichting reden genoeg om nu al te besluiten dat de Laurentiusschool definitief open blijft!

Reden voor een feestje dus, voor alle kinderen, ouders en het team. Daarom werden alle kinderen en ouders dinsdag 21 juni verrast door het team met een feestje met ballonnen, muziek en een ijsje, mogelijk gemaakt door AH Van den Hatert in Millingen. Bent u ook benieuwd naar de Sint-Laurentius? Kom dan in het nieuwe schooljaar gerust naar een van de open dagen of maak een afspraak via 0481 431643 of mail naar directie@laurentiusschool.com.

Miniconcert Muziekopleiding Ooij

OOIJ - Op vrijdag 1 juli zal de stichting Muziekopleiding Ooij haar jaarlijkse miniconcert houden in dorpshuis De Sprong in Ooij.

Dit miniconcert wordt jaarlijks gehouden aan het einde van het schooljaar. Tijdens het miniconcert zullen alle leerlingen hun vorderingen laten zien onder toezicht van hun docent, en met de trotse ouders, ooms, tantes opa's en oma's in de zaal. Leerlingen die een diploma hebben gehaald krijgen dat tijdens het miniconcert uitgereikt. Verder zijn er optredens van het leerlingenorkest en de blokfluitleerlingen met de Ooijse toekomst en Drumfanfare Eendracht. Voor iedereen is er koffie en limonade. Het belooft een leuke avond te worden. Iedereen is welkom. Aanvang is om 19.00 uur.

Openluchtconcert Jubilate Deo

GROESBEEK - Ook zo’n zin in een muzikale middag? Wij van Inloop en ontmoetingsplaats ’t Trefpunt De Meent wel, en dat gevoel willen wij met u delen!

Daarom geeft fanfare Jubilate Deo uit Groesbeek op zondag 3 juli vanaf 14:30 uur een openluchtconcert op het grasveld tussen De Meent en Jumbo. Door het uitgebreide repertoire van fanfare Jubilate Deo is er voor ieder wat wils.

Iedereen is van harte uitgenodigd om mee te komen genieten van de muzikale klanken van fanfare Jubilate Deo. De koffie staat klaar en de toegang is gratis. Inloop en ontmoetingspunt ’t Trefpunt De Meent is dagelijks geopend en organiseert diverse activiteiten. Meer informatie staat op www.trefpuntdemeent.nl.

Toernooi Franse Dag bij PV Leuth

LEUTH - De huidige vorm van petanque of jeu de boule onstond in 1907 in La Ciotat nabij Marseille. Ten behoeve van een oude man,Jules Lenoir die door reumatiek geen aanloop meer kon nemen, werden de spelregels aangepast. De werper moest op zijn plaats blijven, en dat werd afgedwongen door een cirkel rond hem te trekken. Petanque heeft daardoor de reputatie van ;oude mannensport;gekregen.

Dat het geen oude mannensport is bewees PV Leuth afgelopen zaterdag. In een partij moet men behoorlijk vaak bukken, concentreren, lopen et cetera. De langste partij duurde bijna anderhalf uur. Zonder enige conditie lukt je dat niet. In totaal deden 24 personen mee aan de Franse Dag. Door de club was gezorgd voor heerlijke Franse hapjes. De kazen waren natuurlijk aan de boventoon. Het was weer prima verzorgd.

De weergoden waren toch redelijk gestemd. Een behoorlijke bui gaf een klein oponthoud. Tot de laatste partij bleef het spannend. Na twee partijen waren er nog zes, die geen partij hadden verloren. De laatste partijen moesten de beslissing brengen. Eerste exequo werden Roel Brink en Henk Gunsing, tweede werd Gerrit van Eldijk en derde Bert van Swelm alle met drie partijen gewonnen.

Het was vooral gezellig. wilt u ook een keer meedoen? Kom gerust eens langs bij De Vriendenkring in Leuth. Boules zijn er voldoende.

Het Koffiehus van Beek

BEEK - Het Koffiehus is een punt van ontmoeten, elkaar op de hoogte houden van activiteiten, ontwikkelen nieuwe ideeën en initiatieven. Je kunt er gezellig koffiedrinken, ballonnetjes oplaten, maar ook mensen benaderen om samen iets op te pakken of mee te doen.

Een tijdstip in de week, waarop mensen elkaar kunnen tegenkomen. Alle inwoners van Beek zijn welkom. "We willen samen met vrijwilligers ook een punt zijn waar mensen met simpele vragen terecht kunnen. Voor het Sociaal Team, ouderenadviseurs, maar wellicht ook de wijkagent."

Het Koffiehus vindt elke dinsdag van 10.00 tot 12.00 uur in de foyer van het Kulturhus in Beek-Ubbergen. In juli en augustus hebben we een zomerstop. De koffie en thee kost 0.50 per kopje. Elke dinsdag is er een gastheer/vrouw aanwezig, iemand aan wie u uw vragen en ideeën kwijt kunt of die u verder kan helpen.

Motorrijder licht gewond bij aanrijding met auto

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Woensdagavond rond kwart over acht is op de Grafwegen in Groesbeek een motorrijder licht gewond geraakt, nadat hij in botsing was gekomen met een auto.

Beide voertuigen kwamen uit de richting van Milsbeek. De motorrijder een 26-jarige inwoner uit Boxmeer haalde de personenauto - bestuurd door een 71 jarige inwoonster uit Groesbeek - in een bocht. De bestuurster van de personenauto had dit niet in de gaten, nam iets de binnenbocht waardoor de motorrijder tegen de auto schampte. Hierdoor had hij de motor niet meer onder controle en kwam hierbij ten val. Dankzij de lederen motorkleding kwam de motorrijder er met schaafwonden vanaf; zijn motor raakte wel zwaar beschadigd. De auto van de Groesbeekse raakte licht beschadigd.

Berg en Dal Actief

BERG EN DAL - Berg en Dal is een actieve kern van de Gemeente Berg en Dal. Veel dorpsbewoners nemen deel aan activiteiten van de diverse verenigingen in het dorp, ontmoeten elkaar op diverse plaatsen zoals dorpshuis Kerstendal of het Hamersveld.

De verhalen over Berg en Dal nu en in het verleden zijn legio en worden graag verteld en gehoord. In het komende jaar willen we maandelijks een verhaal over Berg en Dal, over zijn bewoners of de activiteiten plaatsen in deze krant gekoppeld aan de activiteitenagenda van de komende periode in Berg en Dal. We hopen dat alle inwoners van Berg en Dal op deze manier kunnen genieten en deelnemen aan de activiteiten.

Agenda Berg en Dal juli

3 juli open tuindag in de gemeente Berg en Dal, Klappeijenpad 2 en 10 en Watertorenweg 38. Meer info op www.opentuindagbergendal.nl.

4 juli Vanwege grote belangstelling is er ook in de vakantietijd het Berg en Dals buurtsoepie.

Deze keer juli een bijzondere soep: een rode bietensoep plus een heerlijke groentesoep, beiden vol verse ingrediënten en stokbrood. Hierna koffie/thee met wat lekkers. Zoals altijd in Kerstendal, het begint om 12.00u, maar kom gerust gezellig wat eerder. Voor info en aanmelding Onno (06 30481857 of Marijke 024 3781005).

In augustus is het buurtsoepie eenmalig niet de 1e maar de 2e maandag van de maand wegens schoonmaakwerkzaamheden in Kerstendal: maandag 8 augustus.

5 juli Biljarten Dames

15 juli Midzomerwijkconcert van Muziekgezelschap Edelweisz in de Mauritslaan om 19.30 uur.

Wekelijks op de maandag in Kerstendal tot en met 11 juli dan zomerstop/

16.30 uur Dames trimclub, 18.15 uur Kwiek senioren gym , 20.00 uur repetitie symfonieorkest.

Wekelijks op de dinsdagmorgen op de tennisbaan.

9.00 tot 12.00 uur labeltos.

Wekelijks op de dinsdagmiddag in de parochiekerk.

Repetitie van het gemengd koor van 13.30 tot 15.30 uur aansluitend koffie drinken.

Wekelijks op de dinsdag in Kerstendal

19.00 uur trimclub Muntinga.

Wekelijks op de woensdag in Kerstendal

10.00 – 15.00 open inloop en ontmoeting 'de huiskamer' in Kerstendal. Er wordt een warme maaltijd gekookt en de lunch vangt om 12.30 uur aan en kost 3 euro. Koffie en thee 0,75.

10.00 uur Biljart, 19.30 uur Biljart

Wekelijks op de woensdagavond in Emmalaan 35 tot en met 13 juli dan zomerstop

19.30 uur Kundalini Yoga Berg en Dal www.kundaliniyogabergendal.n

Wekelijks op de donderdagochtend om 9.30 uur dienst in onze parochiekerk

Met aansluitend gezellig koffiedrinken

Wekelijks op de donderdag

14.00 uur Bridge, 20.00 uur Biljart.

Wekelijks op de vrijdag in Kerstendal

10.00 – 15.00 open inloop en ontmoeting 'de huiskamer' in Kerstendal. Koffie en thee 0,75

14.00 uur BVO Biljart, 19.00 uur repetitie Edelweisz( zomerstop vanaf 15 juli) 19.30 Volleybal met Volleydal

Wekelijks op de zaterdag

8.30 uur zaterdag trim

Wekelijks op de zondagochtend om 10.30 uur kerkdienst in onze parochiekerk.

Met aansluitend gezellig koffiedrinken.

Dagelijks kunt u de dierenweide bij De Vijverhof bezoeken.

Via het internet forum Berg en Deel kunnen de inwoners van ons dorp spullen, tips of vraag en aanbod van hulp met elkaar delen. www.bergendeel.nl

Bent u ook benieuwd naar meer verenigingen, stichtingen of andere organisaties in Berg en Dal kijk dan op de volgende websites: www.dorpsraad.nl en www.bergendalsbloei.nl.

Buurtsoepie

REGIO - Buurtsoep, soep gemaakt voor en door buurtbewoners, voor iedereen toegankelijk, naast een goed gevulde kop soep met stokbrood ontmoet je andere wijkbewoners en dorpsgenoten. Inmiddels wordt er op heel veel plekken in de gemeente Berg en Dal soep voor elkaar gekookt.

De soep is voor iedereen toegankelijk en voel je ook welkom in een andere deel van het dorp. Er wordt een kleine bijdrage van drie euro gevraagd. Op de meeste plaats een is koffie of thee na de soep bij de prijs inbegrepen. Een overzicht van de buurtsoep in Berg en dal:

Op de Heuvel, Ericastraat 27, iedere maandag om 12.00 uur soep, inloop vanaf 11.00 uur

Berg en Dal, Kerstendal, iedere eerste maandag van de maand soep om 12 uur

Breedeweg, Buurtmarkt Breedeweg, iedere dinsdag om 12.00 uur soep in de Buurtmarkt.

Op de Paap, paap 1, iedere laatste donderdag van de maand soep

Kulturhus Beek, roerdompstraat 6, elke woensdag om 12.00 uur, andere dagen wisselend lunch of maaltijd.

Kulturhus Ooij, lunch op woensdag, maaltijd op vrijdag, ook voor drie euro.

Rijbewijs Groesbeekse ingevorderd

GROESBEEK – Een agent buitendienst zag maandagmiddag dat een automobiliste op de Breedeweg diverse verkeersregels negeerde, waardoor er op het nippertje -door alertheid van andere automobilisten- een aanrijding kon worden voorkomen.

De vrouw reed richting centrum en kwam enkele malen op de linkerweghelft terecht. Een tegenligger kon ternauwernood een aanrijding voorkomen. Toen de vrouw haar auto op een parkeerplaats bij een tankstation aan de Pannenstraat in Groesbeek opreed, zette de agent zijn auto ervoor zodat de vrouw niet meer verder kon rijden. Via de meldkamer werden collega's opgeroepen ter plaatse te komen. De 69-jarige inwoonster uit Groesbeek bleek onder invloed van alcohol te verkeren en moest een blaastest afleggen. Zij bleek zoveel te hebben gedronken, dat de blaastest niet lukte. Daarop werd ze overgebracht naar het bureau in Nijmegen waar een bloedproef werd afgenomen. De politie heeft proces-verbaal opgemaakt, het rijbewijs ingenomen en haar auto in bewaring genomen.

Huis Wylerwald

BERG EN DAL - Het huis Wylerwald bestond reeds in 1865. Het was het woon­huis van de familie Van Clarenbeek. De huidige Clarenbeekseweg en het Clarenbeekse bosje hebben hun naam vermoedelijk aan deze familie te danken.

Op Vrijdag 12 mei 1865 vond ten huize van de heer Van Clarenbeek de tweede verpachting van 'de Tol aan de Kleefsche Baan' plaats. Vanaf ongeveer 1920 tot september 1944 woonde de familie Fritz Sybert in huis Wyler­wald.

Sybert was tandarts en had zijn praktijk aan huis. De heer Sybert was getrouwd met Margreta Schneider. Het 'Grenzhaus' Wylerwald was vrij groot en had zoveel kamers, dat de familie Sybert er een aantal verhuurde aan het hotel Groot Berg en Dal. Op de zolder van de woning stond een grote watertank die het hele huis van water voorzag.

Tijdens de oorlog werd het huis zo zwaar beschadigd, dat het na de oorlog maar gedeeltelijk kon worden bewoond. Desondanks woonden er twee families in het pand. In 1957 werd het pand aangekocht door slager Mulder. Deze liet het pand later afbreken en zette er een nieuwe bungalow voor in de plaats.

De Ploegdriever onderscheiden met 'Pro Flora et Securitate'

Foto: Peter Hendriks

OOIJ – In een volle zaal van Oortjeshekken in Ooij is de vereniging voor landschapsbeheer De Ploegdriever dinsdagmiddag onderscheiden met de 'Pro Flora et Securitat'.

Goos den Hartog van Waterschap Rivierenland heette alle de aanwezigen welkom en in het bijzonder Peter Glas (watergraaf van Waterschap De Dommel ) alsmede de jeugdwatergraaf Ine van Hemert. Het is een bijzonder moment voor De Ploegdriever, zo liet hij weten.

De Ploegdriever verzorgt al 20 jaar op deskundige wijze het maaibeheer op de dijken en onderhoud om zo de dijken leefbaarder te houden. Ook zorgen zij voor bloemrijke dijken, zodat de dijken een beter en bloemrijk aanzien krijgen en erosiebestendig zijn. Daardoor kunnen mens en dier vrijwel de gehele zomer genieten van de bloemrijke taluds.

Watergraaf Peter Glas was graag naar Ooij gekomen om de enige en eerste oorkonde uit te reiken aan Fried Frederix van De Ploegdriever. De oorkonde werd vergezeld met een speciale speld, die Peter Glas op de revers spelde van Fried Frederix. "Jullie beheer blijft belangrijk, want door de bloemen en kruiden is de veiligheid van de dijken verbeterd, maar ook de amfibieën, kleine zoogdieren, vlinders en bijen genieten van jullie inzet. Organiseer fiets- of wandeltochten langs de bloemrijke dijken." Hij hoopte verder dat het initiatief van De Ploegdriever een inspiratie is voor anderen", aldus Peter Glas. De gedecoreerde Fried Frederix was van mening dat hem teveel eer toe kwam. "Het is de gehele 'De Ploegdriever' die de onderscheiding verdient", aldus Fried.

Vragen over snel internet in gemeente

BERG EN DAL - Het CDA-raadslid Rob Verheijen heeft namens de fractie vragen aan het college gesteld inzake snel Internet in de gemeente Berg en Dal. Dit naar aanleiding van de gewijzigde koers van de Provincie Gelderland op het gebied van snel internet in het buitengebied.

De gemeente is op de hoogte van de koerswijziging, zij had aanvankelijk 70 miljoen euro gereserveerd voor de aanleg van snel internet in het buitengebied. In de voorjaarsnota is dit bedrag bijgesteld tot 35 miljoen euro. De gemeente heeft in 2015 samen met NGS Euregio door middel van een online-enquête een inventarisatie gemaakt inzake de vraag naar glasvezel op de bedrijfsterreinen en in het buitengebied. In totaal zijn 1415 ondernemers en huishoudens aangeschreven waarvan er 507 de enquête hebben ingevuld. Een respons van 36 procent, van deze 507 reacties waren er 156 van bedrijven en 351 van particulieren.

De huidige internetverbinding scoort net een onvoldoende (5,4). Voor marktpartijen is het momenteel niet interessant om voor kleine groepen of individuen glasvezel aan te leggen. Kansrijke gebieden voor aanleg zijn in de buitengebieden rondom Biesseltsebaan/ Cantecleer en Ooyse Bandijk/ Langstraat. Hier is de bereidheid hoog om er zelf eenmalig bij te dragen voor de aanleg. Inmiddels is de internetverbinding 'Lieskes Wengs' opgewaardeerd. Bedrijven hebben laten weten hier voorlopig mee uit de voeten te kunnen.

Op dit moment wordt er gekeken naar alternatieven voor de Bouwkamp en Molenveld. Daarnaast gaat Rijkswaterstaat graafwerkzaamheden verrichten in de Ooijpolder; momenteel wordt onderzocht of medegebruik van netwerk of meeleggen van kabels tot de mogelijkheden behoort. Het gemeentebestuur streeft ernaar om op langere termijn het gehele buitengebied en de bedrijfsterreinen te willen aansluiten op snel internet.

Geen internet en tablet voor cliëntenraad Berg en Dal

BERG EN DAL – De gemeenteraad van Berg en Dal heeft met 15 stemmen tegen gestemd tegen het amendement van de P.v.d.A. , GroenLinks, en SG, om de leden van de cliëntenraad een aansluiting te geven en in bruikleen een tablet.

Op deze manier kunnen ze zelf stukken opzoeken en hoeven er geen kopieën gemaakt te worden aldus Hoeken ( P.v.d.A.). Daarnaast hebben de partijen een amendement ingediend om voor de leden van de cliëntenraad een vaste maandelijkse vergoeding te geven. Brouwer ( VOLG ) was niet voor een vaste vergoeding maar alleen kosten die ook daadwerkelijk gemaakt zijn op declaratiebasis. Niet voor ieder lid van de cliëntenraad een aansluiting en tablet maar voor enkele leden. Brokhoven ( Voor Berg en Dal ) stelde het college voor om bij andere gemeenten te informeren op welke wijze zij hiermee omgaan. Hoeken ( P.v.d.A. ) liet per interruptie weten dat de tablets geen kunstgrasveld kosten. Vree ( GroenLinks ) de cliëntenraad is er voor ons, zij stelde voor de huidige regeling budget voor onkosten te handhaven en vroeg zich af hoeveel tablets er nodig zijn. Vorderman ( D'66 ) kon de tablets niet steunen gaf zij aan. Borremans ( C'90 ) liet weten geen uitzonderingen te maken als zij een tablet of vaste vergoeding krijgen dan voor alle cliëntenraden. Daarnaast mogen mensen in de bijstand niet bijverdienen aldus Borremans . Ook zij was wel voor een onkostenvergoeding op declaratiebasis. Voor Verheijen CDA was een vergoeding akkoord maar een tablet vond hij niet noodzakelijk. Uiteindelijk werden beide amendementen in stemming gebracht. De tablet en internet aansluiting werd met 15 stemmen tegen en 7 voor verworpen . Wat de vergoeding betreft staakten de stemmen 11 voor en 11 tegen. Dit amendement zal volgende vergadering weer aan de orde worden gesteld.

Politiebureau Groesbeek op 1 juli definitief dicht

GROESBEEK – Het politiebureau aan de Molenweg in Groesbeek gaat per 1 juli definitief dicht. Nu doet het bureau nog dienst voor afspraken en tussenstop voor de dienstdoende agenten, die de rapporten nog moeten maken en voor de eventuele pauzes.

Vanaf 1 juli zullen zij al hun werkzaamheden vanuit het bureau in Wijchen moeten starten en sluiten. Voor een agent die in Berg en Dal dienst moet draaien, zal eerst naar Wijchen moeten rijden om zich te verkleden en kan dan pas richting Berg en Dal vertrekken. Als zijn dienst erop zit zal hij eveneens eerst naar het bureau in Wijchen moeten om zich te verkleden en kan dan pas naar huis. Voor de wijkagenten die in Groesbeek, Beek, Ubbergen dienst doen, kan men in de nabije toekomst een afspraak maken voor in het gemeentehuis van Berg en Dal. Daar krijgen de wijkagenten een kamer naast de VVV op het Dorpsplein. Echter de kamer is momenteel nog leeg, er staan nog geen computers en dergelijke. In Millingen aan de Rijn worden de afspraken met de wijkagent afgehandeld in het Kulturhus (voormalig gemeentehuis) aan de Heerbaan in Millingen aan de Rijn.

Amsterdamse inbrekers betrapt bij woninginbraak Millingen

MILLINGEN - De politie van Berg en Dal heeft vrijdagavond twee inbrekers betrapt die in de Lijsterbesstraat in Millingen aan de Rijn.

De politie kreeg de melding dat er een verdachte situatie zou zijn bij een woning aan de Lijsterbesstraat in Millingen. Toen een patrouillewagen ter plaatse ging, zag de bemanning twee knapen wegduiken waarna ze er lopend vandoor gingen. Een van de mannen kon na een korte achtervolging aangehouden worden, de andere inbreker ging via weilanden en bouwland via de Hoefseweg en Vossengraaf naar de Zeelandsestraat.

Door meerdere dorpsgenoten werd de vluchtroute van de inbreker aan de politie doorgegeven zodat ook hij op de Zeelandsestraat kon worden aangehouden. Beide inbrekers (een 20- en 25 jarige inwoner uit Amsterdam) waren de woning aan de Lijsterbesstraat binnengekomen door aan de achterzijde een raam te forceren. Na het hele huis doorzocht te hebben, hadden ze een geldbedrag, sieraden en enkele telefoons buitgemaakt. De daders waren nog in het bezit van de gestolen goederen. Het tweetal is ingesloten in het bureau van Nijmegen voor nader onderzoek. Een groot gedeelte van de goederen is weer bij de rechtmatige eigenaar terug.

Snorfietser na achtervolging aangehouden nabij Werkenrode

GROESBEEK – Een patrouillewagen van de Berg en Dalse politie zag in de nacht van vrijdag op zaterdag rond 03.00 uur een snorfietser rijden over de Nijmeegsebaan. De politie controleerde het kenteken maar daaruit bleek dat dit niet klopte bij de snorfiets waar hij op reed.

Toen de politie hem een stopteken gaf, ging de snorfietser er vandaar en vluchtte even later het terrein van Werkenrode op, achterna gezeten door de politie. Uiteindelijk lukte het de politie de man – een 42-jarige inwoner uit Nijmegen - staande te houden. De man werd aangehouden voor heling en later bleek dat hij ook nog inbrekerswerktuig bij zich had. De Nijmegenaar is ingesloten in het bureau van Nijmegen voor nader onderzoek. De snorfiets is in beslag genomen.

Wielrenner over de kop geslagen

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Op de Biesseltsebaan in Groesbeek is zaterdagmiddag een 43-jarige wielrenner uit Amsterdam over de kop geslagen.

Het slachtoffer, dat deelnam aan een triatlon in Nijmegen, wilde vanaf de Biesseltsebaan via de berm het fietspad oprijden en zag daarbij een afgebroken afscheidingspaal over het hoofd, waardoor hij over de kop sloeg. De man liep daarbij een flinke hoofdwond op en verwondingen onder zijn neus. Een toevallig passerende BHV verleende het slachtoffer eerste hulp in afwachting van de gealarmeerde ambulance. Het slachtoffer is per ambulance naar het UMCRadboud vervoerd. Zijn wielrennersfiets raakte totaal vernield.

Omroep Berg en Dal bij Historisch vervoersevenement in Millingen

MILLINGEN - Omroep Berg en Dal zal op 3 juli verslag doen op de radio van het jaarlijkse succesvolle Oldtimer-evenement in Millingen aan de Rijn.

Vanaf 12.00 uur vinden er live verslagen en interviews plaats vanaf het plein in het hartje van het dorp. Het geheel wordt afgewisseld met gezellige muziek verzorgd door Omroep Berg en Dal, dat ook live op het plein te horen zal zijn is. De uitzending duurt tot 17.00 uur.

Het puik der zoete kelen: Jeugdkoor SiCos groep 2 1975-1976

Door Gerrie Driessen en Peter Janssen. Foto: Archief Gerrie Driessen

GROESBEEK - In november 1970 vertelt de destijds dirigent van het jeugdkoor Sionsheuvel broeder J. van der Weijden: "Nauwelijks was ik in 1965 als hoofd van de Don Boscoschool werkzaam, of pastoor Van den Heuvel verzocht mij met een koor te beginnen.

Op 14 november 1965 vond de eerste repetitie plaats. Er melden zich 40 leden aan. Omdat je niet altijd gedurende een repetitie 'Heilig, heilig' en 'Looft den Heer' kunt zingen met jongeren, werden ook niet-geestelijke liederen in het repertoire opgenomen. Twee jaar later bestond het koor al uit 50 leden, het hoogste aantal leden was in 1970: 89 leden. Daarna begon de teruggang. Toen in 1974 het aantal leden gehalveerd was, besloot het Jeugdkoor Sionsheuvel tot samenwerking met de dorpsparachie H.H. Cosmas en Damianus, wat resulteerde tot de oprichting van het jeugdkoor SiCos. De eerste twee letters zijn afgeleid van Sion en de resterende van Cosmas. De dorpskerk was toen de thuishaven van het in 1968 opgerichte Jongeren Koor Groesbeek. De belangstelling voor het jeugdkoor SiCos was groot, waarom in de loop van 1975 groep 2 gevormd werd.

Voorste rij van links naar rechts; Marian Jochoms, Tanja Bons, Elly Thijssen, Jannie Kersten, Annelies Liebers, Jenny Hendriks, Marijke Cillessen, Xandra Peters, Annelies Kapteins en Marian Cillessen.
Middelste rij; Marja Janssen, Inneke Kersten,Connie van Elst, Ine Eikholt , Marieke Cillessen, Antoinette Müskens, Annelies de Klein, Paula Luijben, Marian Smits, Wilma Peters, Marie José Kapteins, Thea Cillessen en Helle de Bruin.
Bovenste rij; Mery Eikhout, Jeannette Arents, Mariëlle Poelen, Ans Peters, Elly Kersten, Annelies Loeffen, Ans Müskens, Annelies Eikholt, Wilma Derks en Carla Wennekers.

Collega's kijken in de keuken van melkveebedrijf Ivo Poelen

Foto; Joop Verstraaten

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Langs de Wylerbaan stond woensdag een grote opblaasbare koe met als teken 'Fullwood' in zijn rechteroor. Iedereen vroeg zich af wat heeft die koe langs de druk bereden weg eigenlijk betekend.

Bij navraag bleek het te gaan om een open dag bij melkveehouder Ivo Poelen aan De Klös. Ivo had sinds 1 jaar –tijdens een vernieuwing in zijn melkvee bedrijf- twee melkrobots van het merk Fullwood aangeschaft. Dat het bedrijf Fullwood er trots op is dat er twee melkmachines en robots geleverd zijn aan Ivo Poelen mag duidelijk zijn en het wil hiermee ook de overige 30 melkveebedrijven in Berg en Dal interesseren.

Drie van de melkveebedrijven hebben hetzelfde merk. Twaalf hebben inmiddels ook robots maar van een ander merk en 15 hebben nog geen robots. Voor Ivo Poelen is het in ieder geval een uitkomst. Zijn 102 melkkoeien worden door de 2 robots gemolken zonder dat er ook maar een hand aan te pas komt. De koeien lopen een straat is, worden geregistreerd, gemolken en kunnen weer vertrekken. Exact staat aangegeven hoeveel liter, welke koe en wanneer hij de melk gegeven heeft. Ook de kwaliteit van de melk wordt daarbij aangegeven. Per dag zorgen de koeien van Ivo Poelen voor ruim 2000 liter melk. Het bedrijf Fullwood heeft tijdens de open dag bij Ivo diverse afspraken kunnen maken met andere melkveehouders in Berg en Dal.

Fototentoonstelling 'Geloof in Berg en Dal'

Foto: Jannie Schaapman

BERG EN DAL - Op verzoek van de protestantse gemeente van Groesbeek heeft Marijke Bleeker de twaalf in gebruik zijnde kerken van de nieuwe gemeente Berg en Dal op creatieve wijze op de foto gezet.

De twaalf kerken worden ook getoond door de ogen van de kosters. Met alle kosters van deze kerken heeft da. Janneke Ruijs een gesprek gehad over wat zij bijzonder vinden aan hun kerk; ook dat is te zien op de foto’s. Deze tentoonstelling hoopt bij te dragen aan kennismaking, verbondenheid en betrokkenheid van de inwoners van de verschillende dorpen met de nieuwe gemeente Berg en Dal. "We willen hiermee aan inwoners en aan toeristen laten zien welke prachtige kerkgebouwen onze nieuwe gemeente heeft en hopen dat het hen uitnodigt om de kerkgebouwen te bezichtigen."

"Er is eveneens een fietstocht uitgezet langs alle twaalf kerken. De kerken zijn waarschijnlijk niet allemaal geopend, maar sommige hebben een kapel waar u naar binnen kunt. De fietstocht is gratis te verkrijgen bij het VVV en bij de deelnemende kerken."

Op zaterdag 25 juni zal burgemeester Slinkman om 15.00 uur de fototentoonstelling officieel openen in de protestantse kerk, Kerkstraat 18 in Groesbeek.

De tentoonstelling is deze zomer gratis te bezichtigen op elke zondagmiddag van 26 juni tot en met 11 september van 14.30-16.30 uur.

9 / 24

10 / 24

11 / 24

Kijk uit voor mensen die met een smoesje binnen willen komen

BERG EN DAL - Helaas zijn het vaak ouderen die het slachtoffer worden van babbeltrucs. De politie en de gemeente Berg en Dal maken zich daar zorgen over.

Oplichters en dieven proberen de slachtoffers van alles op de mouw te spelden met maar één doel: bij u binnenkomen en iets afhandig maken. Het kan zijn dat u voelt dat er iets niet in de haak is, maar het onbeleefd vindt om zo 'n iemand niet te woord te staan of binnen te laten. Toch: laat nooit onbekenden binnen, hoe onaardig dit u ook vindt. De oplichters kunnen bij u aanbellen en zich voorstellen als medewerker(ster)s van de thuiszorg of energiebedrijf (zij moeten altijd een legitimatiebewijs hebben en laten tonen), of als nieuwe buren. Ook kunnen ze u om hulp vragen bijvoorbeeld geld voor benzine of taxi, maar het kan ook zijn dat ze u iets willen aanbieden. Laat u echter niet foppen want ze willen maar één ding en dat is binnenkomen. Eenmaal binnen zorgt de dader (soms zijn het er meer) dat u afgeleid wordt en als ze weg zijn mist u uw bankpas, geld of sieraden.


Wat kunt u het beste doen ?
Kijk eerst voordat u de deur open doet wie er staat, kent u de persoon niet, vraag dan wat hij komt doen. Vertrouwt u het niet bel dan direct 112. Zorg altijd dat u de deur op een kier kunt zetten met een kierstandhouder of laat een spion in de deur plaatsen. Als de bel gaat zorg dan altijd –vooral als u alleen thuis bent– dat de achterdeur op slot is.

Gemeente staat kookstudio toe bij woning in Persingen

Foto: Bert Roodbeen

Foto: Bert Roodbeen

PERSINGEN - Het college van burgemeester en wethouders van Berg en Dal heeft het verzoek van de heer Hohage aan de Leuthsestraat 19 in Persingen gehonoreerd om bij zijn woning een kookstudio te realiseren. Hohage -die chefkok -is wil in de nieuw te bouwen kookstudio workshops gaan houden voor gezelschappen.

Daarnaast wil hij er thematische en verdiepende kookworkshops gaan organiseren. Het bestemmingsplan voorziet niet in het gebruik van het bijgebouw als kookstudio. Binnen de bestemming Wonen zijn mogelijkheden opgenomen voor aan huis verbonden bedrijfsmatige activiteiten met een oppervlakte van 50 m2. Echter het plan heeft een oppervlakte van 100m2. Het college is van mening dat het plan voldoet aan alle overige voorwaarden van het gemeentelijk beleid ten aanzien van kleine bedrijfjes bij huis, met uitzondering van de oppervlaktemaat. De oppervlaktemaat van 50m2 is opgenomen om te voorkomen dat met een bedrijfsmatige activiteit overlast naar de woonomgeving ontstaat. Een dergelijk kleinschalig initiatief past volgens het college binnen een woonbestemming en bij voorkeur niet op een industrieterrein. Daarnaast worden er geen negatieve effecten op de omgeving verwacht. De aanvrager wordt verzocht een aanvraag omgevingsvergunning met ruimtelijke onderbouwing bij de ODRN in te dienen. Deze uitgebreide procedure is volgens het college van toepassing omdat de gronden aan de Leuthsestraat 19 in Persingen buiten de bebouwde kom liggen.

Nijmegenaar maakt amok in supermarkt Groesbeek

GROESBEEK – Vrijdagmiddag heeft een 46-jarige inwoner uit Nijmegen amok gemaakt in een supermarkt aan De Meent in Groesbeek. De man kwam onder invloed van alcohol de supermarkt binnen, kocht niets maar zorgde met zijn optreden wel voor de nodige amok.

Toen het personeel van de supermarkt de man op zijn gedrag aansprak en hem verzocht de supermarkt te verlaten, liet hij weten dat hij de supermarkt niet wilde uit gaan. Daarop werd de hulp van de politie ingeroepen die tegen de man proces-verbaal heeft opgemaakt wegens openbare dronkenschap. De politir heeft hem vervolgens verzocht de supermarkt te verlaten, waaraan hij nu wel gehoor gaf.

'Zijn ze helemaal gek geworden'

BERG EN DAL - Buurtgenoten ergeren zich in de zomermaanden meer aan elkaar. Mensen zijn meer buiten, ramen en deuren staan open. Geluiden, en geuren dringen zich op. Buurtoverlast is voor veel mensen een bron van frustratie, ergernis en woede.

Vaak in die volgorde, want "met die man / vrouw valt toch niet te praten". Totdat de bom barst en de opgekropte woede zich een weg naar buiten baant. "Idioot, zet die herrie zachter". Maar de muziek dreunt harder en harder. De wijkagenten weten er alles van. "Buurtoverlast is een ruim begrip. Niet iedereen ervaart hetzelfde onder overlast. Een hondenliefhebber ergert zich minder snel aan hondenpoep dan iemand die niet van honden houdt. Een klussende buurman is vaak vervelend voor buren met kleine kinderen. Ouderen lijken zich eerder te storen aan de moderne jeugd. De tolerantiegrens is bij iedereen verschillend."


Praat over ergernissen. Hebt u problemen met uw buren? De wijkagenten adviseren om te proberen het samen op te lossen. "Vaak wordt direct de politie gebeld zonder de buren te spreken. Ervaringen leert dat een goed gesprek vaak volstaat om een conflict op te lossen of te voorkomen. "Ook kunt u terecht bij buurtbemiddeling ( www.problemenmetjeburen.nl ). Komt men er ondanks alles er niet uit en dreigt het uit de hand te lopen bel dan de politie 0900 8844."


Jeugdoverlast. Veel meldingen gaan over groepen jongeren die rondhangen en overlast veroorzaken. Samen met de gemeente wordt er naar hangplekken gezocht waar de omwonenden minder last ondervinden. Speciale aandacht is er voor die jongeren die het criminele pad op dreigen te gaan.

Al 52 deelnemers bij dorpsApp Kekerdom

KEKERDOM – De dorpsApp in Kekerdom is nu na 3,5 week al een groot succes. Er hebben zich al 52 deelnemers aangemeld, dat is meer dan 10 procent van de Kekerdomse inwoners. Binnen een week stond de teller al op 28.

Vorige week heeft dorpscontactpersoon Gaby Haukes nog een reminder gestuurd in de dorpsmail en heeft zij het in de h-a-h wistjedatjes van mei, juni en juli nog eens onder de aandacht gebracht. Dar werkte perfect, het leverde weer ruim 20 extra aanmelders op. Toen de 50ste binnen kwam, heeft Gaby dat aan alle deelnemers laten weten met een App, ook daarop kwamen weer 2 aanmeldingen binnen wat de huidige stand op 52 heeft gebracht.

Ook de spreiding over het dorp Kekerdom is perfect, met in elke straat wel zo'n 4 deelnemers. Daarbij zijn de buitenwijken ook goed vertegenwoordigd. Zowel nieuwkomers als geboren en getogen Kekerdommers doen met de dorpsApp mee. Onder de 52 deelnemers is er slechts een 20er, verder zijn het allemaal 30-plussers. Het merendeel van de deelnemers is veel thuis, thuis werkzaam als ZZP-er of nog met kleine kinderen.

In de korte periode dat de dorpsApp bestaat is er al een bericht rondgestuurd ter waarschuwing voor een malafide collectant van Warchils in Beek. Burgemeester Slinkman is naast Gaby Haukes ook blij dat deze dorpsApp in Kekerdom een groot succes is. Hierdoor wordt het kerkdorp veiliger, liet Slinkman weten. Binnenkort gaat ook in kerkdorp De Horst een dorpsApp de lucht in heeft Slinkman onlangs vernomen.

Ambachtslui tonen schilderwerken

Foto: Museumpark Heilig Land Stichting Orientalis

HEILIG LANDSTICHTING - Bij Orientalis is tot eind augustus een unieke expositie te zien met werk van kunstenaars van de academie voor Kunst en Ambacht. De Academie voor Kunst en Ambacht is een tweejarige vervolgopleiding na de kunstacademie gericht op het verbeteren van schilder techniek en materiaalkennis.

Hier worden kunstenaars echte ambachtslieden. De kunstenaars Els Crum, Katrien Danschutte, Annemieke van den Heuvel, Jolanda van Houten, Marian van Lookeren Campagne, Ietje Pinckers en Carolien Tilanus hebben een selectie gemaakt uit hun bijzondere werk. Deze kunstenaars zijn meesters van de eeuwenoude klassieke
schildergeheimen. Naast materialen en technieken als fresco, olieverf en tempera, zien we hier ook minder bekende technieken zoals encaustiek en Punische was. De kunstenaars maken alle verfsoorten en ondergronden zelf. De schilderijen die zij maken zijn daardoor tijdrovend maar ook van een hoge kwaliteit. Alle schilderijen in deze expositie zijn te koop. Deze expositie is vanaf 25 juni te bezichtigen in het Grieks Huis in Orientalis.
Vanaf deze zomer gaat de Academie voor Kunst en Ambacht intensief samenwerken met Orientalis.

GTTC stunt in Wiltschutbeker

GROESBEEK - GTTC 2 heeft voor een daverende stunt gezorgd in de Wiltschutbeker. Vrijdag 24 juni wisten Hennie Cillessen, Pedro de Klein en Peter Verriet het team van ONI 3 uit Wijchen met 5 - 3 te verslaan.

Door dit resultaat plaatst GTTC zich voor de halve finale. Deze wedstrijd wordt vrijdag 1 juli gespeeld in Renkum. Tegenstander is dan Hutaf 1 uit Huissen. Op vrijdag 8 juli worden de finale en de wedstrijd om de 3e / 4e plaats gespeeld bij GTTC in Groesbeek.

Kleine zorgbeurs in Kekerdom

KEKERDOM - "Mogen wij ons even voorstellen? Willen jullie horen wie we zijn en wat we kunnen doen voor jou of je naaste?"

Ja graag, antwoordde de KBO op deze vraag van steunpunt Mantelzorg en SWOM. ‘Nou dan willen wij ook wel meedoen’, zei weer een ander en dan moeten we ook andere groepen uitnodigen. Zo gezegd, zo gedaan. Als je twee partijen bij elkaar brengt en er enthousiasme en aanwas groeit , blijkt er ineens een kleine zorgbeurs uit te ontstaan voor alle inwoners van Kekerdom.

Heb je een vraag over zorg of een vraag naar zorg, kom dan luisteren en kijken in het Kulturhus op woensdag middag 13 juli. Diverse zorgaanbieders of ondersteuners vertellen wat ze kunnen betekenen voor jou of degene voor wie je zorgt. Zorg is een doolhof voor wie er nieuw in is. Nu de wetgeving sinds 2015 is gewijzigd, zijn er misschien nog wel meer onzekerheden bijgekomen. Daarom nodigt Vitaal Kekerdom alle inwoners uit om kennis te nemen hoe het in de regio Millingen, Leuth en Kekerdom is geregeld.

Vier organisaties zullen spreken en vragen beantwoorden: Gasthuis Sint-Jan de Deo wil graag vertellen over maaltijdservice en ook graag polsen of er behoefte is aan een inloopmiddag of iets dergelijks in het Kulturhus. SWOM vertelt over vervoer en Steunpunt Mantelzorg over respijtzorg voor de mantelzorger die even iets anders wil of moet doen dan zorgen. WMO adviesgroep Berg en Dal en het Sociaal Team KLM lichten hun hele werkterrein toe. De deur gaat om 1300 uur open voor de koffie en de lezingen lopen van 13.30 tot 15.00 uur.

Vrijwilligerswerk vanuit je hart: als je goed luistert, hoor je meer

GROESBEEK - Het Inloophuis Groesbeek e.o. is een ontmoetingsplek voor mensen met kanker en hun naasten. In onze tweede huiskamer kunnen mensen uit Berg en Dal en wijde omgeving terecht om te praten, maar ook om andere mensen te ontmoeten onder het genot van een kopje koffie of thee.

Ook tijdens de georganiseerde activiteiten is er alle ruimte voor contact met anderen, om er op een ontspannen manier ‘even uit te zijn’. Kijk op de website voor alle activiteiten of stap eens over onze drempel.

Je kunt niet alleen als gast bij ons binnenwandelen; ook nieuwe vrijwilligers zijn van harte welkom. Wij zoeken gastvrouwen, gastheren of mensen die op een andere manier willen bijdragen aan het Inloophuis Groesbeek e.o. Als gastvrouw of gastheer verwelkom je onze gasten en je stelt hen op hun gemak. Samen met je collega vrijwilligers zorg je voor een gastvrije, gezellige en huiselijke sfeer. Beschik jij over levenservaring, flexibiliteit, een luisterend oor, inlevend vermogen en de aanleg om het mensen naar de zin te maken? Dan zit je bij ons op je plek. Vind jij het leuk om actief bezig te zijn en te organiseren? Ook dan hebben wij leuke uitdagingen voor jou. Op welke manier je ook aan de slag wilt: wij bieden ruimte voor eigen interesses en initiatief.

Inloophuis Groesbeek, De Mallemolen, Kloosterstraat 11, Groesbeek; 024 675 6071; info@inloophuisgroesbeek.nl, www.inloophuisgroesbeek.nl.

Geopend iedere dinsdag, woensdag, donderdag van 11.00 tot 16.00 uur. Aangepaste tijden in de zomer: Gesloten 18 juli tot en met 29 juli. Geopend dinsdag 2 en 9 augustus. Gesloten woensdag 3 en 10 en donderdag 4 en 11 augustus.

Gevallen beukenboom verspert Rijksstraatweg in Ubbergen


Foto : Joop Verstraaten

UBBERGEN – Een gevallen beukenboom heeft maandagavond rond negen uur de Rijksstraatweg van Ubbergen versperd. Hierdoor is de Rijksstraatweg enige tijd afgesloten geweest voor alle verkeer.

De brandweer van Beek werd gealarmeerd om het gevaarte van de weg te verwijderen, zodat de Rijksstraatweg weer vrijgegeven kon worden. Met enkele kettingzagen lukte het de brandweer het gevaarte langs de kant van de weg te krijgen. De gemeente Berg en Dal is gewaarschuwd om de stukken boom en takken van de straat te verwijderen. Volgens een buurtbewoner is de boom het vorig jaar nog gecontroleerd door een bomenexpert. Op bijna dezelfde plaats is het vorig jaar ook een boom gevallen, toen bovenop een passerende auto. Wonder boven wonder was er nu op het moment dat de boom viel geen verkeer op de Rijksstraatweg. De ondergrond waar de boom op een heuvel stond is vermoedelijk door de vele regen te drassig geworden waardoor de boom topzwaar is geworden en vervolgens gevallen is.

Koffie met... de notaris

GROESBEEK - Op woensdagmiddag 6 juli om 14.00 uur kunt u een kopje koffie komen drinken met notaris Timmermans uit Groesbeek. Timmermans geeft onder andere informatie over het levenstestament.

Hierin staan uw wensen als u door ziekte of een ongeval, niet meer in staat bent om zelf duidelijk te maken wat u wilt. Bijvoorbeeld op financieel of medisch gebied.Wilt u hier meer over weten of hebt u vragen over hoe het u kan helpen in uw eigen situatie, dan bent u van harte welkom!

Als mantelzorger sta je voor een taak die je overkomt. Dat is niet altijd gemakkelijk, maar je wilt iemand niet in de steek wilt laten. Je wordt meestal onverwacht mantelzorger, omdat de nabije persoon wat overkomt; een ziekte of een beperking krijgt. Het is fijn om dan ook op de hoogte gehouden te worden of eens te praten met mensen in een zelfde situatie.

Wilt u een kopje koffie komen drinken met de notaris? We zien u graag op woensdagmiddag 6 juli, om 14.00 uur in het café van De Mallemolen, Kloosterstraat 11 in Groesbeek. De toegang en het kopje koffie zijn gratis.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen via de mantelzorgtelefoon: 06 1385 9106

Wilt u vanuit een andere kern van de gemeente naar de 'Koffie met..' en heeft u geen vervoer? Dan kunt u hiervoor contact opnemen tot uiterlijk 2 werkdagen van tevoren met Iraida Peeters, telefoon 0481 432262; Thea de Wijse, telefoon 0481 431105, elke werkdag tussen 09.00 en 11.00 uur. Mail: info@mantelzorgbergendal.nl.

Koffie mèt... is een initiatief van mantelzorg Berg en Dal en wordt maandelijks georganiseerd met steeds wisselende gasten.

Politie controleert onopvallend op asociaal rijgedrag

BERG EN DAL - Agressief rijgedrag, bumperkleven, en rijden onder invloed zijn de top drie van ergernissen in het verkeer en ook de oorzaak van veel aanrijdingen en gewonden. De politie treedt actief op tegen dergelijk asociaal weggedrag door met onopvallende auto's en motoren overtreders op te sporen.


Overtreders worden gefilmd, zodat zij achteraf kunnen worden geconfronteerd met de risico's die zij namen. De beelden dienen bovendien als bewijs voor de rechter. Deze kan besluiten om naast een boete ook het rijbewijs tijdelijk in te nemen, ongeldig te verklaren of de dader een dure cursus (800 euro) te laten volgen, op eigen kosten. Alles met het doel om de daders inzicht in de risico's van hun gedrag te geven en het verkeer voor iedereen veiliger te maken. Voor beginnende bestuurders (die minder dan vijf jaar een rijbewijs hebben) gelden speciale regels.


Rood Licht
Naast de top drie van ergernissen zijn er nog een aantal overtredingen die vaak voorkomen en die risico's inhouden voor anderen; rood licht negeren, geen richting aangeven, onnodig links rijden, op het laatste moment ritsen en rechts inhalen. Iedereen heeft er wel eens mee te maken gehad. Als men er zich zelf wel een schuldig aan heeft gemaakt, is er maar een advies: 'Doe het niet 'Voorkom risico's voor jezelf en anderen en voorkom hoge boetes'.


Doorrijden na aanrijding
Dit is een ernstige vorm van asociaal verkeersgedrag en wordt zwaar gestraft. Rijd nooit door na een aanrijding!

Partijen zijn het eindelijk eens over fietspad De Spoorkuil

Foto: Peter Hendriks

BERG EN DAL – Woensdagmiddag hebben de drie partijen gemeente Berg en Dal (wethouder Ria Barber), Ravon (de heer Rob van Westrienen) en Jo de Valk van Werkgroep Milieubeheer Groesbeek eindelijk het definitieve plan ondertekend.

Het plan houdt in dat de aanwezige reptielen goed beschermd worden en dat het fietspad het hele jaar door geopend zal blijven. Op 14 juni waren de drie partijen met als mediator oud-gedeputeerde Co Verdaas het al eens geworden, alleen de achterbannen moesten het akkoord nog goedkeuren. Iedereen was blij dat eindelijk de strijdbijl begraven kon worden na een lange periode van onderhandelen en procederen.

Als het fietspad definitief gesloten had moeten worden, zou dit ongetwijfeld tot escalatie geleid hebben in het Groesbeekse. Nu rest alleen nog dat de Rijksdienst van Ondernemend Nederland van het ministerie van Economische Zaken de dwangsom – die de gemeente Berg en Dal opgelegd had gekregen - van tafel gaat. De dienst heeft in een eerder stadium al laten weten dat als de drie partijen het eens zijn zij de dwangsom zullen intrekken. De overeenkomst houdt het volgende in:
-Over een stuk van 750 meter komen aan beide kanten van het fietspad hard plastic hekjes van 50 centimeter hoog en 8 mm dik. Dit op kosten van de gemeente Berg en Dal
-Er moeten in totaal 11 tunnels – om de 75 meter - onder het fietspad aangelegd worden waar de reptielen doorheen kunnen. Zo wordt ook voorkomen dat de reptielen zoals de zandhagedis en hazelwormen niet op het fietspad zich gaan opwarmen. Wat de glasse slangen betreft die zijn daar nog niet gesignaleerd. Ook deze tunnels moeten door de gemeente bekostigd worden.
Daarnaast is men overeen gekomen dat als er iets beschadigd wordt of vernield de gemeente het binnen 5 dagen zal laten herstellen.
Vrijwilligers zullen het gebied gaan vrijhouden van boomopslag en beschaduwing waarbij ze ondersteund worden door de gemeente. Ook gaat de gemeente overleggen met de eigenaars van de grond Staatsbosbeheer en Prorail om begrazing door schapen voor elkaar te krijgen. Ieder jaar wordt er geëvalueerd of de genomen maatregelen wel voldoende zijn – als er nog veel slachtoffers onder de reptielen vallen – of dat ze aangepast moeten worden. In ieder geval blijft het fietspad definitief open. Zodra de Rijksdienst de dwangsom ingetrokken heeft, kan de gemeente de schermen bestellen. Het duurt nog naar verwachting enkele maanden voordat het fietspad los zal gaan. Voor de gemeente Berg en Dal is het in ieder geval een duur fietspad geworden, waarschijnlijk het duurste fietspad van Nederland...

Geen subsidie voor wijnfeesten

GROESBEEK – Het college van burgemeester en wethouders van Berg en Dal heeft de subsidieaanvraag van het nieuwe bestuur van de Nederlandse wijnfeesten afgewezen. Tijdens de bestuurscrisis, waarbij de voorzitter en penningmeester besloten te stoppen, heeft burgemeester Slinkman een openbare bijeenkomst gehouden om de wijnfeesten voor Groesbeek te redden.

Daarin is hij geslaagd en tijdens die bewuste vergadering diende zich al direct personen aan die het stokje wilde overnemen. Slinkman liet op die avond weten dat de gemeente in ieder geval geen subsidie meer zou verstrekken, dat was het oude bestuur ook al medegedeeld. Ondanks dat heeft het nieuwe bestuur een subsidieaanvraag ingediend van 25.000 euro om de wijnfeesten extra te kunnen promoten.

Financiële problemen zijn er niet, maar men is bang dat er minder bezoekers zullen komen zonder de nodige promotie. Overigens de gemeente heeft onlangs RBT-Kan een subsidie verstrekt van 10.000 euro om de Nederlandse Wijnfeesten in Groesbeek zowel nationaal als internationaal op de kaart te zetten. Het college is van mening dat een organisatie die al 9 jaar bestaat zonder extra steun van de gemeente het moet kunnen redden. Burgemeester Slinkman is ervan overtuigd dat de ondernemers, die belang hebben bij de wijnfeesten financieel zullen bijdragen. "In de praktijk zijn er ook nog steeds ondernemers die al die dagen een volle zaak hebben, maar niets bijdragen en dat moet veranderen:, aldus Slinkman. Jaarlijks bezoeken 15.000 mensen de Nederlandse Wijnfeesten in Groesbeek en de organisatie hoopt dat de tiende editie nog meer bezoekers naar Groesbeek trekt.

Ook weinig belangstelling in Ooij voor info huisvesting statushouders

Foto: Bert Roodbeen

Foto: Bert Roodbeen

OOIJ – Woensdagavond vond er een informatieavond plaats in dorpshuis De Sprong in Ooij over de huisvesting van statushouders in de pastorie aan de kerkdijk in Ooij.

Voordat de statushouders naar Ooij komen, zullen er nog de nodige aanpassingen aan de pastorie gerealiseerd moeten worden. De bedoeling is dat zes statushouders een woonruimte krijgen in de Ooijse pastorie. De belangstelling was, evenals vorige week op de informatieavond in Leuth, niet groot. De belangstellenden die er waren, konden hun vragen stellen ten aanzien van de opvang van de statushouders en eventueel andere bewoners die er mogelijk gehuisvest gaan worden. De vragen werden beantwoord door medewerkers van de gemeente Berg en Dal, parochie en vluchtelingenwerk.

Kinderfysiotherapie Millingen verhuist naar basisschool Sint-Martinus

MILLINGEN - Kinderfysiotherapie Millingen verhuist naar basisschool Sint-Martinus.

Met ingang van 1 september wordt de afdeling kinderfysiotherapie van Fysiotherapie Millingen gehuisvest in een van de lokalen van basisschool Sint-Martinus. Zij krijgt daarbij een aparte ingang, zodat de kinderfysiotherapie ook na schooltijd bereikbaar is.

Er was al een vergaande samenwerking tussen beide organisaties. Nu de kinderfysiotherapie in de school gehuisvest wordt, kan deze samenwerking geïntensiveerd kan worden. Voor beide organisaties ontstaat hiermee een win-winsituatie.

De ondertekening van het huurcontract waarmee de huisvesting van de kinderfysiotherapie een feit wordt, vindt plaats op woensdag 29 juni om 11.00 uur in de koffiekamer van de school.

Na de ondertekening zal het naambord van de kinderfysiotherapie aan de buitengevel onthuld worden.

Fototentoonstelling ‘Geloof in Berg en Dal’

Foto: Bert Roodbeen

REGIO - Prachtige foto’s van twaalf kerken in Berg en Dal zijn te bezichtigen in de protestantse kerk van Groesbeek. Ze zijn gemaakt door Marijke Bleeker. Iedere foto toont een detail van de kerk: een klok, een bijbel, een mozaïek, een mariabeeld… De foto’s zijn verbonden met citaten van de kosters.

Afgelopen zaterdag was de officiële opening van de tentoonstelling ‘Geloof in Berg en Dal’. Burgemeester Slinkman sprak zijn waardering uit voor de tentoonstelling, maar ook zijn bezorgdheid over de toekomst van de kerken. De gemiddelde leeftijd van de huidige kosters is 70 jaar.

Da. Janneke Ruijs vertelde dat de tentoonstelling wil bijdragen aan de zichtbaarheid van de kerken en het geloof dat in deze kerken wordt beleefd. Marijke Bleeker vertelde over de verhalen die ze had gehoord van de kosters. Verhalen over een onteigende kerk, een te kort rokje van Jezus, een beschadigd schilderij, een platgebombardeerde kerk… Deken Henk Janssen nam de genodigden mee door de geschiedenis van het ontstaan van de kerken en vertelde over de heiligen waarnaar de kerken zijn vernoemd. Met het maken van een foto van alle kosters samen met de burgemeester werd de tentoonstelling officieel geopend.

De foto’s zijn tot en met 11 september iedere zondagmiddag vrij te bezichtigen in de protestantse kerk, Kerkstraat 18 in Groesbeek van 14.30-16.30 uur. Voor kinderen is er een puzzeltocht bij de foto’s. Er is ook een fietstocht uitgezet langs alle twaalf kerken. Deze is gratis te verkrijgen bij de VVV en bij de deelnemende kerken.

'Heel Berg en Dal bakt' voor herhaling vatbaar

Foto: Ferdinand Pol

BERG EN DAL – Voor de eerste maal in het bestaan van Berg en Dals Bloei is er zondagmiddag een activiteit georganiseerd met als thema 'Heel Berg en Dal bakt' op het Hamersveld.

Het bestuur had een feestelijke bakwedstrijd uitgeroepen waarbij alle inwoner(ster)s van Berg en Dal werden uitgenodigd zijn of haar lekkerste baksel te bakken of te maken met of zonder oven. In totaal werden er zondagmiddag dertig zelfgemaakte taarten en cakes aangeleverd.

Foto: Joop Verstraaten

Om het geheel heen had de organisatie voor diverse attracties voor de jeugd gezorgd zoals twee luchtkussens. Ook kon de jeugd zich laten schminken dankzij park Tivoli, terwijl Hans de Echte Bakker voor de nodige cupcakes had gezorgd, die de kinderen konden versieren. De dertig aangeleverde baksels waren verdeeld in vier categorieën:Zo zte taart - cake, hartige taart, taart uit de koelkast en niet te vergeten de misbaksels, want die waren er ook.

Een jury bestaande uit burgemeester Slinkman, Hans de Echte Bakker van de vestigingen en Groesbeek en Beek en de voorzitter van de stichting Kerstendal Jos Verstegen. Van alle inzendingen moesten de juryleden wat proeven behalve van de misbaksels. Hans de Echte Bakker wist wat hen te wachten stond en zorgde er op vakkundige wijze voor, dat zijn mede-juryleden van alles een ietsje konden proeven. Heidi Krispijn won met haar baksel de felbegeerde wisselschaal, die ze het volgend jaar zal moeten gaan verdedigen. Dan vindt de tweede editie van Heel Berg en Dal bakt plaats.

Basisschool 't Vossenhol en Pluryn werken al twee jaar samen

Foto: Pauline Hermans

GROESBEEK – Al ruim twee jaar gaat een groepje van 6 leerlingen uit de groepen 4 en 5 van basisschool 't Vossenhol om de 3 weken een ochtend knutselen bij cliënten van team 't Trefpunt van Pluryn, diegevestigd zijn op de bovenverdieping van het Treffers gebouw.

Onder leiding van Eveline Lenders en begeleidende ouders worden daar hele mooie dingen gemaakt. Op woensdag 22 juni hebben de cliënten van Pluryn een tegenbezoek gebracht aan 't Vossenhol. Zowel Pluryn als 't Vossenhol is van mening dat deze uitwisseling een grote meerwaarde heeft. Er wordt gelachen, gepraat en samen geknutseld. Daarnaast breidt het contact steeds verder uit. Mogelijk gaan de leerlingen straks meehelpen de spullen verkopen, die gemaakt zijn door cliënten van Pluryn.

Een grote wens was om een kijkje op school te mogen nemen, het was een groot succes en voor herhaling vatbaar. Na wat drinken met daarbij cake hebben enkele kinderen en ouders een rondleiding op school gegeven. Alle klassen zijn bekeken en daarnaast is er op het digi-bord gewerkt, tussen de kinderen gezeten, in een les meegekeken, samen met de kleuters gezongen. Als laatste is er samen met de leerlingen van de groepen 4 en 5 gezongen en gedanst. Op donderdag 30 juni vindt er een theatervoorstelling op 't Vossenhol plaats. Om 18.00 uur presenteren de kinderen hun voorstelling aan (groot)ouders en overige belangstellenden. De cliënten van Pluryn die willen en kunnen zullen daar ook bij aanwezig zijn.

Drank en verkeer gaan niet samen

REGIO - Van drank komen ongelukken. Daarom controleert de politie bestuurders regelmatig op alcohol. Jaarlijks worden er 1 miljoen blaastesten afgenomen. Niet alleen automobilisten maar ook fietsers en bromfietsers moeten oppassen met alcohol.

"Na twee glazen neemt het reactievermogen al schrikbarend af. Na drie glazen is de kans dat u een ongeval krijgt al anderhalf keer zo groot als wanneer u niet gedronken heeft. Vijftig procent van de patiënten in revalidatiecentra is verkeersslachtoffer", volgens wijkagent André Vreemann. Alle reden om, als u met de auto ergens naartoe gaat, van tevoren af te spreken wie de Bob (een Bob drinkt helemaal geen alcohol) is.


Begin er niet aan
"Als men er eenmaal aan begint, wordt het steeds moeilijker om nee te zeggen. Dat komt niet alleen door de gezellige sfeer op dat moment, maar ook door het ontremmende effect, dat alcohol heeft; elk glas alcohol geeft zin in nog meer alcohol. Ook voelt men zich zelfverzekerder en onderschat men de risico's en gevaren van rijden onder invloed." Uit onderzoek blijkt dat een drankje al genoeg is, om trek te geven in het volgende. En dat gebeurt razendsnel, omdat alcohol al in ongeveer 10 minuten de hersenen bereikt. "Voor men het weet, zit men aan de wettelijke grens van wat men mag drinken. Of erger. Daarbij brengt men zichzelf, de passagiers en andere verkeersdeelnemers in gevaar. Daarnaast riskeert men ook nog eens een fikse boete of zelfs verlies van uw rijbewijs", besluit Vreemann.

Seniorenlunch in De Mallemolen

GROESBEEK – Op zondagmiddag 3 juli wordt er weer een seniorenlunch gehouden in cultureel centrum De Mallemolen aan de Kloosterstraat in Groesbeek.

Het is twee uur lang genieten van heerlijke warme en koude gerechten in buffetvorm. De lunch begint om 12.00 uur. Voor deelname aan dit gezellig samenzijn kan men zich opgeven tot uiterlijk vrijdag 1 juli 12.00 uur bij de receptie van De Mallemolen of telefonisch (024) 3976360.

De prijs voor deze uitgebreide lunch bedraagt 9,95 euro per persoon. Op deze laatste lunch voor de vakantie zal de muzikale omlijsting worden verzorgd door de Groesbeekse zangeres Helen Liebers. Deze seniorenlunch is een initiatief van De Mallemolen en KBO Groesbeek – De Horst. Iedereen is er welkom.

Hondervijftig haren en maar vier snaren

UBBERGEN - Hondervijftig haren en maar vier snaren. Genoeg om een viool zijn prachtige klanken te laten klinken. U kunt dit gaan beluisteren tijdens het jaarlijks terugkerende leerlingenconcert van de vioolleerlingen van Guido Jansen.

De leerlingen tussen de zeven en tweeëntwintig jaar oud hebben weer een aantal prachtige muziekstukken ingestudeerd en gaan deze al dan niet begeleidt door pianospel uitvoeren in het prachtige kleine witte kerkje van Ubbergen. Deze sfeervolle omgeving laat altijd op de spelers en de toehoorders een bijzondere herinnering na. Muziek van diverse componisten zal de stilte veranderen in melodieën die u misschien wel voorgoed zullen bij blijven.


De jongsten spelen amper één jaar viool, doe het maar eens met zoveel haren en snaren! Met geduld en plezier volgen zij wekelijks hun les bij de enthousiaste docent, zelf violist en dirigent, die hen weet te inspireren tot steeds mooier vioolspel. Jong en oud, iedereen is welkom op zaterdag 10 juli van 15:00 tot 17:00 uur. De toegang is gratis.

Vrijwilligersavond SC Millingen / Odio

Foto: Hans Driessen

Foto: Hans Driessen

MILLINGEN - Zaterdagavond 11 juni werd het jaarlijkse vrijwilligersfeest gevierd in het clubhuis van SC Millingen / Odio. Dit feest is speciaal voor alle vrijwilligers, die op welke wijze dan ook wijze betrokken zijn en werkzaamheden verrichten op vrijwillige basis bij SC Millingen en Odio.

Foto: Hans Driessen

In het openingswoord werden de vrijwilligers door de beide voorzitters hartelijk bedankt voor hun inzet het afgelopen seizoen.
De spelers van het eerste elftal verzorgden de koffie, deden de bediening en werkten achter de bar. Dj William Bach van Switch zorgde prima voor de muzikale omlijsting. Marian Baijards werd bij Odio als vrijwilliger van 2016 uitverkozen en gehuldigd. Marian werd bedankt voor haar enorme inzet op allerlei terrein binnen Odio.

Bij SC Millingen werd voor de 8e keer een Blauw-Zwarter van het jaar gekozen. Dit jaar zijn het de twee wedstrijdsecretarissen van SC Millingen, die al jarenlang de wedstrijden goed en tijdig regelen: Toon Janssen (senioren) en Geert Celissen (jeugd).
Voor beide heren was er een mooi boeket bloemen. Geert was niet aanwezig.

Het thema van de avond was Spanje. Rond 21.45 uur verzorgde Splithof Catering www.top-buffet.nl het heerlijke en uitstekend gepresenteerde Spaanse buffet.

Nieuwe Wijnkoningin Nederlandse Wijnfeesten

GROESBEEK - De Nederlandse Wijnfeesten in Groesbeek heeft een nieuwe Wijnkoningin.

Tijdens de tiende editie van de jaarlijkse Wijnfeesten zal Franca Beijer, samen met wijnprinsessen Floor Beijer, Maike Verwaaij en Josje Verwaaij de honneurs waarnemen. Tijdens de receptie op 10 juli zal Jeannette van Raaij, Wijnkoningin 2015, de kroon en daarmee ook haar functie officieel overdragen aan Franca Beijer. Voor Franca is dit een bijzonder jaar: precies tien jaar geleden startte haar man Theo Beijer met zijn broer Leon Wijngaard Klein Amerika. Theo overleed helaas in 2009, maar broer Leon heeft het wijnbedrijf samen met zijn gezin en het gezin van zijn broer voortgezet en uitgebreid.

De 10e editie van de Nederlandse Wijnfeesten vindt plaats op zaterdag 24 en zondag 25 september. Het wijndorp Groesbeek staat in dit weekend geheel in het teken van wijn, spijs, muziek en meer. Op de wijn- en spijsmarkt kunnen bezoekers genieten van wijn uit binnen- en buitenland in combinatie met bijpassende hapjes. Bovendien kun je bij de Groesbeekse wijngaardeniers met eigen ogen zien waar de druiven voor de Groesbeekse wijnen groeien en misschien nog worden geoogst. Bijzonder dit jaar is de tweede editie van het Nederlands Kampioenschap Wijnvatrollen op zondagmiddag. Tijdens dit ludieke evenement strijden teams met al hun kracht, behendigheid, snelheid en uithoudingsvermogen om de titel Nederlands Kampioen Wijnvatrollen. Meer info op nederlandsewijnfeesten.nl.

Berg en Dalse deelnemers Special Olympics feestelijk ontvangen

Foto: Peter Hendriks

BERG EN DAL – De 33 Berg en Dalse deelnemers van de Special Olympics zijn met hun begeleiders en familieleden zaterdagmiddag feestelijk ontvangen in de hal van het gemeentehuis.

Burgemeester Slinkman zag het aan de aanwezigen – vooral aan de sporters – dat zij er net zoveel zin in hadden als het gemeentebestuur. Een groot gedeelte van de nationale spelen speelt zich in Groesbeek af: De Golfbaan Rijk van Nijmegen, Werkenrode en niet te vergeten sporthal Heuvelland. "Ik ben er trots op dat liefst 33 inwoners tijdens de spelen laten zien wat ze kunnen. Komende week zijn jullie de ambassadeurs voor Groesbeek. Ik hoop van harte dat jullie menige medaille in de wacht slepen, want voor mij zijn jullie al de kampioenen", besloot Slinkman zijn welkomstwoord."

Wethouder Erik Weijers van sport liet weten dat speciaal voor hen deze ontvangst op het gemeentehuis is georganiseerd. "Zo te zien zijn jullie – één week voor de spelen – er helemaal klaar voor. Als gemeente zijn we er trots op voor hetgeen er nu al staat. En we zorgen dat iedereen binnen de gemeente kan sporten, ook mensen met een verstandelijke beperking. Mede dankzij de inzet van oud-wethouder Pim Spaan is de Special Olympics naar deze regio gekomen, waaronder Groesbeek. Speciaal voor de sporters en begeleiders heeft het gemeentebestuur een unieke T-shirt laten ontwerpen, die aan iedere sporter en begeleider persoonlijk werd overhandigd. Het werd verder een gezellig samenzijn met een hapje en een drankje.

Plan voor twaalf appartementen aan Kerkdijk in Ooij

OOIJ - Recentelijk heeft Verco Vastgoed B.V. uit Ooij het bouwplan aan de Kerkdijk in Ooij verkocht aan Jan Oosterhout Ontwikkeling B.V. uit Wijchen.

Op de locatie van de voormalige Sint-Hubertusschool is door Verco in eerste instantie een plan ontwikkeld met 15 appartementen, wat later is aangepast naar 12 appartementen. Hiervoor is uiteindelijk ook een vergunning verleend. De lange tijdsduur en de benodigde investeringen hebben Verco ertoe doen besluiten het plan te verkopen.

Jan Oosterhout uit Wijchen is met de ontwikkeling en bouw van meerdere plannen actief in de regio Arnhem-Nijmegen. Het bedrijf gaat het plan op detailpunten aanpassen en zal eind juni in verkoop gaan met het aangepaste plan; op 30 juni is er van 15.00 tot 17.00 een informatiebijeenkomst bij De Thornsche Molen. Aangezien er reeds enkele serieuze optanten zijn, is de verwachting dat in eind 2016/begin 2017 met de bouw gestart kan worden. Informatie over het nieuwe plan zal te vinden zijn op www.deheerenvanooy.nl.

Korfbalkamp ODIO 2016

MLLINGEN - Vrijdag, eindelijk op korfbalkamp. Voor de 29ste keer alweer. Het thema dit jaar was: Heel Odio bakt.

Wat hebben we genoten. Vrijdagavond hebben we het spelprogramma gedaan, zullen we een spelletje doen. Met van allerhande spellen. Na elke ronde kon je voor je groep wat lekkers winnen. Degene die aan het einde de meeste cupcakes had, won de gouden cupcakecup. Daarna hadden we nog een kampvuur. Zaterdag, de sportdag in het teken van heel Odio bakt. Er werd gekorfbald met een taart, blind volleybal gespeeld met meel. Bakspullen vd ene naar de andere kant brengen zonder dat je getikt werd, en doosjes versieren voor Vaderdag.

S'middags gingen de oudere kinderen, van de A en B, shoppen in Winterswijk, de C en de D werden opgemaakt, haren ingevlochten, nagels gelakt enz. en kregen een fotoshoot, de kleinste kregen plaatjesbingo en mochten daarna ook hun nagels laten lakken. tegen een uur of 5 hadden we een BBQ. Nadat ze allemaal gedouched waren, kon het avondprogramma beginnen. Ze mochten allemaal, koekjes bakken, cupcakes versieren, en schorten schilderen. De koekjes en cupcakes waren voor vaderdag. Het was een geweldige dag.

Zondag, de laatste dag alweer. Dat is de dag van het zwemmen. De kinderen werden met het treintje opgehaald, en naar het zwembad gebracht. Daar aangekomen, vlug omkleden en het zwembad in. De leiding allemaal paraat om de kinderen in de gaten te houden. Om 12 uur was het tijd voor een broodje en om half 3 kwam de friet met kroket en frikandel. Als toetje nog een ijsje. Tegen 4 uur kwam de de bus en die bracht ons weer naar Millingen. Daar werden we opgewacht door de ouders. Nadat we ons kampdansje hadden gedaan, gingen de kinderen moe maar voldaan naar huis. Wij als kampcommissie willen iedereen bedanken die dit weekend mogelijk heeft gemaakt. Sponsoren, leid(st)ers, maar vooral de kinderen. Die dit jaar weer geweldig waren. Bedankt allemaal en nu lekker vakantie vieren. Tot augustus. Foto's zijn te zien op facebooksite Korfbalvereniging Odio

Magere opkomst Duurzaamheids- visie Denk mee. Doe mee!

Foto: Peter Hendriks

Foto: Peter Hendriks

BERG EN DAL - Vorige week maandagavond heeft de gemeente Berg en Dal een interactieve avond Startbijeenkomst Duurzaamheidsvisie Gemeente Berg en Dal gehouden in Voorzieningenhart Op de Heuvel aan de Ericastraat in Groesbeek.

De bedoeling van deze avond was om ideeën en initiatieven te verzamelen die kunnen bijdragen aan de klimaatvisie van de gemeente Berg en Dal. De ingezamelde ideeën moeten de basis gaan vormen van de Duurzaamheidsvisie. Iedereen kon op die avond ideeën aandragen van ondernemers, bedrijven, organisaties maar ook de burgers van jong tot oud zij waren allemaal van harte uitgenodigd om met ideeën te komen. Echter de belangstelling viel tegen; naast enkele ondernemers en raadsleden was er maar een handvol particulieren op deze avond afgekomen. Vertegenwoordigers van HasKoning en de gemeente Berg en Dal konden de vragen beantwoorden en de ideeën in ontvangst nemen, nadat wethouder Erik Weijers de avond geopend had.

Autogordels draag ze altijd

BERG EN DAL - Autogordels verkleinen de kans op verwondingen bij aanrijdingen met 40 procent. Niet alleen op de snelweg , maar ook binnen de bebouwde kom. Vergeet ze dus nooit om te doen.

Er zijn mensen die ten onrechte denken dat airbags eigenlijk de gordel vervangen. Dit voorkomt wel een harde klap tegen het stuur of voorruit, maar niet dat je uit de auto wordt geslingerd. Gecombineerd met het gebruik van de autogordel vergroten airbags de veiligheid wel met 10 procent extra. De politie controleert op het gebruik van autogordels om de veiligheid in het verkeer te vergroten. Op het niet dragen ervan staat een boete van 140 euro. Verzekeringsmaatschappijen mogen beslissen om minder of helemaal niet uit te keren als blijkt dat de autogordel tijdens het ongeval niet werd gedragen.


Kinderzitje of stoelverhoger
Volwassenen en kinderen moeten altijd een veiligheidsgordel dragen, zowel voor - als achterin, ook voor het kleinste ritje. De wet schrijft voor dat er maximaal zoveel mensen in een auto mogen zitten als er gordels zijn. Kinderen kleiner dan 1.35 meter moeten altijd een goedgekeurd zitje of zittingverhoger gebruiken, die aan Europese veiligheidseisen voldoen (kenbaar aan het keuringslabel) . Dat geldt zowel voor – als achterin. In een auto zonder gordels mogen geen kinderen jonger dan 3 jaar worden vervoerd.


Tips
-Zet een kinderzitje nooit op de passagiersstoel als daar een airbag zit.
-Ook zwangere vrouwen moeten een gordel dragen.
-Draag de driepuntsgordel niet onder de oksel, dit geeft ernstig letsel bij ongevallen.

De Ontmoetingsbank heeft een ruimte en zoekt nu deelnemers!

MILLINGEN - Voor het project waarbij een betonnen bank in de vorm van een vis wordt 'gemozaïekt' zijn we op zoek naar deelnemers en/of vrijwilligers die mee willen helpen met het organiseren van dit project.

Het project van en door Millingenaren (en omstreken) vindt plaats in Millingen en kan bij genoeg deelnemers beginnen. Het wordt een project, dat langer gaat duren. Je kunt leren mozaïeken, anderen uit het dorp leren kennen, gezellig een kopje koffie komen drinken of mee organiseren. Het 'mozaieken' zal met serviesgoed gebeuren van mensen uit het dorp. Uiteindelijk wil de gemeente Berg en Dal de bank een plek geven in het dorp waar mensen elkaar kunnen ontmoeten. Heeft u interesse of wilt u meer informatie of heeft u gekleurd / bont serviesgoed wat u wilt doneren en vereeuwigen? Stuur dan een mailtje naar; lynke.nl@gmail.com of r.verheijen@welzijngroesbeek.nl.

Berg en Dal wil na 15 jaar stoppen met stedenband Hongaarse stad Körmend

BERG EN DAL - Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Berg en Dal stellen de gemeenteraad voor, de stedenband met de Hongaarse stad Körmend te stoppen.

In 1999 besloten de gemeenten Groesbeek, Ubbergen en het Duitse Kranenburg een stichting op te richten betreffende Internationale samenwerking. Toen is er een stedenband aangegaan met de Hongaarse stad Körmend. In de afgelopen 15 jaar zijn er veel gezamenlijke activiteiten geweest, die vooral gericht waren op jeugd en contacten met de inwoners. Het blijkt de laatste jaren steeds moeilijker om inwoners, verenigingen en bedrijven bereid te vinden hierin te investeren (zowel met geld als tijd). Bestuursleden die deskundig zijn, hebben laten weten te stoppen zoals de secretaris de heer Erwin Schmitz uit Kranenburg. Zijn investeringen zijn de afgelopen 15 jaar onmisbaar geweest. Daarnaast zijn weinig Hongaren die de Engelse of Duitse taal machtig zijn, wat de communicatie bemoeilijkt. Leona Arts uit Beek van Hongaarse origine heeft de afgelopen 15 jaar als tolk gefungeerd; zij heeft aangegeven er niet nog vijf jaar mee door te willen gaan. 2016 is ook het laatste jaar van de Groesbeekse Leny Bakker. Door het vertrek van deze kundige en enthousiaste bestuursleden is het een enorme aderlating. "De stedenband wordt steeds met 5 jaar verlengd en bestaat dit jaar 15 jaar, dat is een mooi natuurlijk moment om de samenwerking stop te zetten", aldus het college. Ook de stedenband van Millingen aan de Rijn met de Hongaarse stad Fertöd acht het college momenteel niet haalbaar.

Dini Arntz overleden

MILLINGEN - Dini Arntz, oud-voorzitster van korfbalvereniging Odio is maandag 20 juni overleden.

Dini is jarenlang actief geweest binnen de vereniging als voorzitster, wedstrijdsecretaresse en leidster. Odio is een groot deel van haar leven geweest. Ze was bijna 50 jaar lid van de vereniging. Het bestuur van Odio wenst haar familie en allen die haar dierbaar waren, veel sterkte toe.

Midzomernacht-Boulen in Beek

BEEK - Terwijl de zon langzaam aan het verdwijnen was, begonnen 24 enthousiaste petanque spelers aan het jaarlijkse nachttoernooi van de Petanque vereniging P.V. Beek.

Bij een aangename temperatuur was het prachtig spelen. Helemaal sfeervol werd het toen het tijd werd om de baanverlichting te laten branden en alle lampionnen en kaarsjes de baan verlichtten. Tot diep in de nacht werd er gezellig gespeeld waarbij de inwendige mens niet vergeten werd. Ook het bezoek van diverse muggen en nachtvlinders konden de sfeer niet bederven. Na drie wedstrijden spelen kwamen Jan en Mirjam Arnts als winnaars uit de bud. Tweede werden Dave Holster en Ellie Plass en derde Hans Bos en Emmie Burgers.

USA 1 wint Podotherapie Driessen Goede Doelentoernooi

Foto: Hans Driessen

Foto: Hans Driessen

MILLINGEN - Voor de vierde keer werd het Goede Doelenstraten/ wijkentoernooi op de voetbalvelden van sportpark De Hove in Millingen gehouden. De opbrengst gaat dit jaar naar de NAH-groep (Niet-Aangeboren Hersenletsel) in Millingen aan de Rijn.

Met acht ingeschreven teams en met Podotherapie Driessen als sponsor begon dinsdagavond 7 juni om 19.00 uur het toernooi, 7 x 7 en op 5 halve velden. Alle teams speelden tegen elkaar op dinsdagavond en vrijdagavond. Elke wedstrijdronde was 25 minuten: 15 minuten wedstrijd en 10 minuten rust.

In het gezellige clubhuis en met muziek van dj René (Vinyl) was vrijdagavond de afsluiting en de prijsuitreiking. De Wisseltrofee is een prachtige standaard, beschikbaar gesteld door Wim Wieland Sportprijzen in Millingen. De wisselbeker werd onder luid applaus uitgereikt aan USA 1 (Klein-Amerika). In 2014 en 2015 ging de wisseltrofee nog naar de Millingse wijk De Paverskamp.

Podotherapie Driessen

Als een van de weinigen in Nederland heeft René Driessen van Podotherapie Driessen onlangs een nieuwe fotoscan aangeschaft. Deze apparatuur maakt het mogelijk nog beter in te springen op uw klachten en vragen om zo pijnvrij te kunnen sporten en te bewegen zonder lichamelijke klachten. De nieuwe apparatuur is een verlengstuk van René's vakmanschap en persoonlijke begeleiding, waardoor Podotherapie Driessen zich onderscheid. Podotherapie Driessen heeft diverse vestigingen in Nijmegen, Wijchen en Eindhoven, waar u buiten de podotherapie ook terecht kunt voor pedicure, ook voor diabeten.
Elke dinsdag is Podotherapie Driessen aanwezig in het clubhuis op Sportpark De Hove aan de Hoefseweg 21 in Millingen om het voor u makkelijker te maken, wanneer u een afspraak wilt maken. U kunt Podotherapie Driessen bereiken op         www.podotherapiedriessen.nl en telefonisch op 024 3552470.

De organisatie is allen dankbaar: voetballers, alle teams, alle clubhuismedewerkers, alle vrijwilligers, Switch (beachvolley), de verzorging, Podotherapie Driessen en alle scheidsrechters, die meegewerkt hebben aan deze twee prachtige voetbal- en beach-volleyavonden. De organisatie was in handen van Alex Janssen en William Janssen.

Veertigduizend kippen gestikt na blikseminslag in kippenschuur Groesbeek

Foto: Joop Verstraaten

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – DE HORST – Woensdagavond rond half elf is brand uitgebroken door blikseminslag in een kippenschuur aan de Ketelstraat / Hogewaldseweg in kerkdorp De Horst.

Bij de eigenaar John en Virginie Grutters in de woning vlogen de stoppen eruit, alsmede in de kippenschuren. Door de stoppen weer in te schakelen hadden ze in hun woning weer licht. Toen John naar de kippenschuren liep om ook daar de stoppen in te schakelen bleek dat bij één kippenschuur wel te lukken, maar bij de andere niet. Inmiddels sloegen de vlammen al uit het dak. Direct werd de brandweer van Groesbeek gealarmeerd die met groot materieel uitrukte en bij aankomst de assistentie inriep van diverse regionale korpsen. De assistentie was nodig om de overige twee kippenschuren die elk ook 20.000 kippen herbergden veilig te stellen, en daar zijn ze in geslaagd.

De kippenschuur waar de bliksem is ingeslagen, is geheel verloren gegaan. Het water moest 900 meter verderop uit de Leigraaf gehaald worden, waardoor de Ketelstraat bezaaid lag met brandweerslangen. De politie heeft kort na het ontdekken van de brand de Ketelstraat en Hogewaldseweg afgesloten om het toegestroomde publiek op een veilige afstand te houden.

Ook een bijruimte (voorin de geheel verbrande schuur), die gebruikt wordt als informatiecentrum voor wijn (Wijngaard De Plack) liep zware brand- en waterschade op. John heeft nog wel enkele pallets wijn kunnen redden.

De familie Grutters krijgt de kippen als eendagskuikens en na 17 weken als ze alle inentingen hebben gehad gaan ze naar een legbedrijf. De kippen waren nu 15 weken bij Grutters en zouden over twee weken vertrekken. John is ervan overtuigd dat de kippen er nauwelijks iets van gemerkt hebben. 's Avonds slapen ze, en zijn toen door de hitte overvallen, waarna ze gestikt zijn. De schade loopt in de honderdduizenden euro's.

De verschillende uitbreidingen van Nijmegen door de eeuwen heen Van wallen naar singels

NIJMEGEN - Zondag 3 juli houdt de Stichting Nijmeegse Torendag unieke presentaties in de Roomsche Voet. Om 13:00, 14:00, 15:00 en 16:00 uur start een diapresentatie over hoe de stad Nijmegen in de loop van de eeuwen zich heeft uitgebreid.

Daarna volgt een rondleiding door het Kronenburgerpark waarbij de gids vertelt over de geschiedenis van park en singels. Hierbij wordt ook de oude Jacobstoren bezocht. Deelname is gratis.

De Roomsche Voet is de lage toren die rechts (vanuit het park gezien) of links (vanaf de Parkweg gezien) van de bekendere en hogere Kronenburger- of Kruittoren ligt. De ingang is aan de Parkweg, tegenover nummer 66. De torens in het Kronenburgerpark zijn in de 15de en 16de eeuw gebouwd om Nijmegen te helpen verdedigen. Toen ze in de 19de eeuw verouderd waren, zijn ze opgenomen in het park dat toen nieuw werd aangelegd.

In de Stichting Nijmeegse Torendag werken het Gilde Nijmegen en De Bastei samen om een uniek stuk Nijmeegse cultuurgeschiedenis toegankelijk te maken voor het publiek.

Thomashuizen voor Filosofenbrug Beek

Foto: Staatsbosbeheer

BEEK - De eerste teams melden zich voor de sponsorlopen voor natuur en landschap deze zomer op pelgrimsroute de Walk of Wisdom. De Thomashuizen Elst en Molenhoek lopen op zaterdag 27 augustus voor een nieuwe voetgangersbrug in natuurgebied de Duivelsberg: de 'Filosofenbrug'.

In natuurgebied de Duivelsberg loopt een beek - de Filosofenbeek – met diverse voetgangersbruggen om wandelaar en hardloper met droge voeten aan de overkant te krijgen. Eén van de bruggen moet dringend worden vernieuwd, maar eigenaar Staatsbosbeheer heeft door bezuinigingen te krap budget voor de benodigde 10.000 euro.

De organisatoren van de Walk of Wisdom willen samen met Bed en Breakfast De Pastorie in Beek de vernieuwing van de brug helpen bekostigen. Dat doen ze met een sponsorloop op zaterdag 27 augustus om 10.30 uur vanuit de Pastorie in Beek. De Thomashuizen Elst en Molenhoek zijn de eerste teams die zich voor de brug hebben aangemeld.

Voor de andere projecten komen ook de eerste aanmeldingen binnen. Zo lopen Oortjeshekken en Groen Links Nijmegen op 10 september voor een vogel uit de Vogelatlas. Ook meedoen aan een van de sponsorlopen op de Walk of Wisdom? Of gewoon sponsoren? Kijk op http://walkofwisdom.org/zomerpelgrimage.html.

Gemeente krijgt eiken bank

Foto: Peter Hendriks

Foto: Peter Hendriks

BERG EN DAL – Vrijdagmiddag heeft wethouder Weijers van de gemeente Berg en Dal een duurzame eiken bank in ontvangst genomen. De bank heeft een plek gekregen in de bloemenweide naast het gemeentehuis.

Dit gebaar is een initiatief van Arjan Verhout (V-consult) ter gelegenheid van de honderdste Vierdaagse. De eiken stam is volgens Arjan Verhout meer dan 100 jaar oud en komt uit de Overasseltse vennen. Hij hoopte dat veel wandelaars gebruik zullen maken van deze mooie bank en dat de gemeente er nog tientallen jaren plezier van zal hebben.

In het kader van een aantal duurzaamheidsmaatregelen zijn vorig jaar al op vijf locaties aan de 4Daagseroute diverse bermen ingezaaid met inheemse wilde bloemenzaden. "Planten en bloemen vormen de basis van ons land–ecosysteem. Ze zijn dan ook een van de belangrijkste bronnen van ons bestaan, maar ook die van bijen, hommels, vlinders en vogels. Door de teruglopende biodiversiteit is er steeds minder voedsel, stuifmeel en nectar voor deze belangrijke dieren beschikbaar. Bovendien spelen wilde planten ook een belangrijke rol bij het absorberen van CO2 uit de atmosfeer", aldus Arjan Vernhout. Hij had het liefste een bloemenpracht langs de Zevenheuvelenweg gezien, maar daar staan met de 4Daagse campers en caravans. Gerard Beelen bestuurslid Technische Zaken van de stichting De 4Daagse liet weten dat de organisatie van de 4Daagse al enkele jaren bezig is met duurzaamheid. "De mobiliteit is onze grootste vervuiler en we proberen het autogebruik van de wandelaars terug te dringen en hen te wijzen op het openbaar vervoer." Eric Weijers was blij met de eiken bank. "De bank staat op een mooie plek en in de zon", aldus Weijers.

Geen belastingverhoging in gemeente Berg en Dal

Foto: Gemeente Berg en Dal

BERG EN DAL - Een sluitende begroting voor de gemeente Berg en Dal in 2017 betekent keuzes maken. Dat valt op te maken uit het dekkingsplan 2017-2020 dat het college de gemeenteraad op 14 juli aan zal bieden. In het dekkingsplan staat op welke wijze het college de verwachte tekorten denkt op re lossen.

De gemeente bespaart vanaf 2017 een miljoen per jaar op een 35-tal posten. Zo stelt het college voor dat de inwoners voortaan zelf het onkruid in hun straat gaan bestrijden en komen er minder Toeristische Opstappunten dan gepland. Daarnaast gaan de tarieven van bouwvergunningen omhoog, want daar op wordt al jaren verlies geleden. Ook vraagt het college de raad minder geld te besteden aan de inkoop van het werkbedrijf. Op de eigen bedrijfsvoering denkt het college ook 180.000 euro te besparen. Het college houdt vast aan de belofte om de belastingen in de gemeente Berg en Dal niet te verhogen. Als de gemeenteraad akkoord gaat met de voorstellen verwacht men in 2017 nog een tekort van ruim 135.000 euro, dat zal worden opgevangen door de reserves. De jaren 2018 tot en met 2020 laten overschotten zien van 130.000 in 2018, aflopend naar ruim 90.000 euro in 2020. Wethouder Fleuren is blij dat 2015 positief is afgesloten. "Dat komt door vooral incidentele meevallers", aldus Fleuren. De komende jaren verwacht zij tekorten. "De financiën van onze gemeente weliswaar onder druk staan." Maar zij heeft er alle vertrouwen in dat Berg en Dal een financieel gezonde gemeente zal blijven met zo min mogelijk lastenverzwaring voor de burgers", aldus wethouder Fleuren.