GN Arnhem

19 december 2015

GN Arnhem 19 december 2015


1 / 20

Kerstavond in Rijkerswoerd: Lampionnentocht naar levende kerststal

ARNHEM - Op 24 december, kerstavond, start om 18.30 uur een kerstwandeling vanaf het winkelcentrum in Rijkerswoerd naar de stal van stadsboerderij De Korenmaat. De herders wijzen de weg naar de stadsboerderij, op zoek naar de ster. Een draaiorgel en vele lampionnen zorgen voor een sfeervolle omlijsting van de tocht door de wijk.

In de stal aangekomen, vindt een mooi kerstspel plaats met kerstliederen en in het middelpunt natuurlijk Jozef, Maria en hun baby. Voor alle deelnemers is er chocomel en beschuit met muisjes.

Iedereen is welkom om met eigen lampion mee te lopen naar de stal. Verzamelpunt is Winkelcentrum Rijkerswoerd bij de sporthal aan de Mr. J.M. de Kempenaersingel. Om 18.30 uur vertrekt de stoet naar stadsboerderij De Korenmaat. Daar is het kerstspel van 19.00 tot 20.00 uur.

De lampionnentocht en de levende kerststal worden georganiseerd door Oecumenische Geloofsgemeenschap De Regenboog en Natuurcentrum Arnhem.

Stadsboerderij De Korenmaat ligt in Arnhem-Zuid aan de Marius van Beeklaan 5; http://stadsboerderijdekorenmaat.nl/lampionnentocht-naar-levende-kerststal.

Winnaars Arnhemse stadsprijs voor vrijwilligerswerk

Foto: Wim Kramer

ARNHEM - Miloš Bunda (links, met beeldje) was bijna sprakeloos, toen burgemeester Herman Kaiser hem vrijdag 27 november de Arnhemse Stadsprijs voor Vrijwilligerswerk 2015 toekende.

Hij kreeg die prijs omdat hij als voorzitter van gymnastiekvereniging AAC 1899 heeft laten zien, dat een sportvereniging een belangrijke maatschappelijke functie kan vervullen. Zijn vereniging organiseert activiteiten in de naschoolse opvang, werkt spelenderwijs ontwikkelingsachterstanden weg bij peuters en houdt ouderen in beweging. De groepsprijs ging naar 'Vitale Verbindingen in de Wijk', een zelforganisatie die mensen met ervaringen in de psychiatrie aanspreekt op hun talenten en hen stimuleert om die talenten in te zetten, bijvoorbeeld in het vrijwilligerswerk. Het 'Jeugdlintje' ging naar de jongeren van M25 (op de knieën), die zich inzetten voor mensen die het minder goed hebben getroffen. De uitreiking vond plaats in de Burgerzaal van het Stadhuis onder grote publieke belangstelling.

Leden TalentPlus vinden weer werk

ARNHEM - Vier leden van TalentPlus Arnhem hebben in december weer betaald werk gevonden. Sommigen zochten al meer dan drie jaar naar een nieuwe baan. “Mijn kansen op werk stegen vooral doordat ik mijn netwerkvaardigheden verbeterde door het programma van TalentPlus” zegt Pieter van Genderen, die na vier jaar perfect passend werk vond.

TalentPlus is een landelijke netwerkvereniging voor en door hoger opgeleide werkzoekenden vanaf 45 jaar. In wekelijkse werkbijeenkomsten doorlopen de leden een trainingsprogramma om hun vaardigheden te verbeteren. In dit programma adviseren de leden elkaar bij het netwerken en het gebruik van social media, zoals LinkedIn en Twitter. Het resultaat is dat 66% van de leden afscheid neemt van TalentPlus, omdat zij weer betaald werk hebben gevonden. Dat resultaat is duidelijk beter dan de landelijke cijfers voor deze groep 45-plussers.

De leden van TalentPlus Arnhem komen elke vrijdagmorgen bij elkaar voor het trainingsprogramma en om elkaar scherp te houden. Woningbouwvereniging Portaal stelt daarvoor al enkele jaren een gratis vergaderruimte beschikbaar.

Door de uitstroom wisselt de groep regelmatig van samenstelling. Het recente vertrek van vier mensen geeft weer ruimte voor nieuwe leden.
Belangstellenden kunnen een bericht sturen naar voorzitter Maikel de Potter via arnhem@talentplus.nl. Zij kunnen ook kijken op www.talentplus.nl.

Stevige winterwandeling over landgoed Warnsborn

ARNHEM - December is voor veel mensen echt een feestmaand. Met gezelligheid, pakjes, etentjes en veel drukte. In de natuur is dat net omgekeerd. Daar heerst stilte. Planten verstoppen zich diep onder de grond en groeien niet, het land ligt er vaak bevroren of heel koud bij.

Veel dieren houden een winterslaap. Wie deze rust ook wil ervaren wandelt op woensdag 30 december mee met de boswachter van Geldersch Landschap & Kasteelen over landgoed Warnsborn.

Tijdens deze wandeling van 8,5 km besteedt hij aandacht aan de landschappelijke en geologische aspecten, zoals de stuwwal en de beken in het parkbos. Ook kan men genieten van de winterse taferelen en de stilte.

Start: 13.30 uur op parkeerplaats tegenover Camping Warnsborn, Bakenbergseweg 257, Arnhem. Duur: ca. 3 uur. Deelname: € 5,00 p.p., kinderen 4 t/m 12 jaar € 2,50 p.p. Donateurs Geldersch Landschap & Kasteelen gratis op vertoon van GLK-pas. Reserveren niet nodig. Informatie: www.glk/evenementen.nl of Pedro van Gogh, tel. 06 54654049.

Sportieve deel-

nemers gezocht

ARNHEM - Ronald Barnas en Fons Visser, woonachtig in Arnhem Zuid, organiseren voor de tweede keer het Fiets Evenement 4Days4Energy4All.

Vier dagen fietsen door Nederland, voor mensen die geen klimgeit zijn om de Alp d'Huez of Mont Ventoux te beklimmen, maar wel een uitdaging zoeken in combinatie met een goed doel. De start is met hemelvaart en dit jaar werden de zuidelijke provincies aangedaan, in 2016 worden het de noordelijke met de Afsluitdijk als kuitenbijter.

4Days is vier dagen fietsen, met per dag 140 tot 160 kilometer, met een groep van maximaal veertig deelnemers.

Inschrijfgeld is 275 euro, dit is inclusief drie overnachtingen met HP, per dag koffie met vlaai, set wielerkleding en verzorging en begeleiding tijdens de vier dagen. Als sponsorbijdrage wordt een bedrag van 444 euro gevraagd. "Wil jij die uitdaging aangaan of meer info, kijk op www.4days4energy4all.nl."

Stichting Energy4all is een kleine stichting die zich primair bezighoudt met geld inzamelen voor onderzoeken naar medicijnen tegen energiestofwisselingsziekten. Dit gebeurt aan het UMC van de Radboud onder leiding van prof. J. Smeitink.

In Nederland worden wekelijks een à twee kinderen geboren met deze ziekten, vijftig procent wordt nog geen tien jaar. "Ben jij die sportieve race fietser en zoek jij een uitdaging voor 2016, meld je aan en geef jouw Energy voor de kinderen die dit niet hebben." (0641048693 / a.visser169@upcmail.nl).

Vooral mannen

welkom in het

Gaanderveldkoor

ARNHEM - Wetenschappelijk staat vast: van zingen wordt je blij. Wie wil dat nou niet. Sommige mensen zien zingen in een koor misschien niet zo zitten. Ok, dat kan, is geen punt. De meeste mensen genieten echter van zingen.

Mannenzangkoren hebben geen gebrek aan mannen, logisch. Bij gemengde koren zie je vaak dat de mannen in de minderheid zijn. Ra, ra, hoe komt dat? Want juist het meerstemmig zingen van mannen en vrouwen geeft extra dimensies aan de liederen.

Daarom nodigt het Gaanderveldkoor vooral mannen uit om zichzelf een plezier te doen en eens te komen (proef)zingen. Zangervaring is niet nodig. Natuurlijk zijn vrouwen ook van welkom. En als het effe kan, neem een man mee.

Info over het Gaanderveldkoor
- gemengd koor met 16 leden opgericht in 2012
- breed repertoire van eenvoudige liederen, meerstemmig.
- locatie: wijkcentrum De Gaanderij, Driemondplein 1, Arnhem (wijk Elderveld)
- repetities de eerste 3 woensdagmiddagen van elke maand van 13.30
- tot 15.30 uur, behalve in de schoolvakanties.
- contributie 7,00 euro per maand.
- dirigente José van Druten tel. 026 -442 05 18 (meer info? Bel haar)

Hartelijk welkom op de eerste repetitie in het nieuwe jaar: woensdag 6 januari om 13.30 uur. "Maak in 2016 werk van je stem."

Gewijzigde ophaaldagen afval

Oud papier en karton:

  • de inzameldag van donderdag 24 december is vervangen door:

donderdag 17 december.

Restafval en plastic afval, metaal, drankkartons:

  • de inzameldag van vrijdag 25 december is vervangen door:

zaterdag 19 december.

Restafval:

  • de inzameldag van vrijdag 1 januari is vervangen door:

zaterdag 2 januari.

Afval rond de feestdagen

Op 23 en 30 december verschijnen er extra gemeentepagina's over afval rond de feestdagen. U kunt dan meer informatie lezen over de volgende onderwerpen:

  • Gewijzigde ophaaldagen

  • Winterregeling voor groene minicontainer

  • Inzameling kerstbomen

  • Afsluiten containers tijdens jaarwisseling

  • Opruimen vuurwerkresten

  • Digitale afvalwijzer

Alle informatie over afval kunt u ook vinden op: www.arnhem.nl/afval

Arnhemmers helpen KiKa

ARNHEM - Vrijdag 11 december heeft gemeenteraadslid Yvonne van Hamersveld 1.182,50 euro overhandigd aan stichting Kinderen Kankervrij (KiKa). Dit bedrag hebben de inwoners van Arnhem bij elkaar gebracht door het snoeien van hun taxushagen.

In de jonge twijgen van een taxushaag zit baccatine, een belangrijke grondstof voor geneesmiddelen die worden gebruikt tijdens chemotherapie. Het inzetten van Gft-afval sluit perfect aan bij de doelstelling van de gemeente om afval zoveel mogelijk te hergebruiken als nieuwe grondstof. Arnhemse deelname aan deze actie gebeurde op voorstel van D66 raadslid Yvonne van Hamersveld.

50 meter voor één patiënt

Het snoeisel van een haag van 50 meter lang is voldoende om één kankerpatiënt te behandelen. Reden voor veel Arnhemmers om hun taxussnoeisel in te leveren. Er werd in Arnhem 23 m3 ingezameld.

De actie werd georganiseerd door Stichting Vergroot de Hoop en liep van half juni tot half september. Vergroot de Hoop is opgericht om het inzamelen van taxussnoeisel te organiseren. De stichting doet hiervoor een beroep op particulieren, gemeenten, hoveniers en begraafplaatsen. De deelnemers en hoveniers richten inzamelpunten in waarvan er verspreid in Nederland inmiddels 245 zijn.

Kinderen Kankervrij

In ruil voor het Arnhemse snoeisel doneert Vergroot de Hoop aan een kankergerelateerd goed doel. De gemeente Arnhem koos dit jaar hiervoor de stichting Kinderen Kankervrij. KiKa heeft als doel om de genezingskans van kinderen met kanker te vergroten naar 95% in 2025. Om dit te realiseren, is er nog veel kostbaar wetenschappelijk onderzoek nodig.

KiKa werft fondsen voor deze onderzoeken. Volgend jaar zal Arnhem opnieuw meedoen aan deze actie.

Nieuw in Arnhem-Zuid: Pedicure Praktijk Angelique

ARNHEM – Al jaren werkte Anqelique met passie in de zorg. En met diezelfde passie is ze onlangs gestart met haar Pedicure Praktijk Angelique. In een ruime praktijk aan huis (op de begane grond en voor iedereen toegankelijk) voert ze naast de standaard pedicurebehandelingen ook spa- en scrubbehandelingen en been-/en voetmassages uit.

Wie kiest voor Pedicure Praktijk Angelique, kiest voor een professionele, luxueuze en comfortabele behandeling van haar of zijn voeten. Met de nieuwste apparatuur worden de voeten met aandacht behandeld. Niet alleen wat betreft aandacht voor de behandeling op zich, ook voor de persoon. "En wie even niet gesteld is op een praatje, kan zich laten afleiden via een tv-scherm." De praktijk is voorzien van airco.

De comfortabele behandelingen zijn vriendelijk geprijsd en ter kennismaking krijgt de cliënt in september bovendien een korting van twintig procent. Pedicure Praktijk Angelique is verzekerd en is bovendien aangesloten bij branche-organisatie ProVoet. Vanaf januari gaat Anqelique zich ook bekwamen in de zogeheten 'medische pedicure' om ook de 'reumatische en diabetische voet' te behandelen.

Pedicure Praktijk Angelique is gevestigd aan de Brinkenhofsestraat 45 in Arnhem en zit op de begane grond (in de wijk Appelgaard en nabij Kronenburg). De praktijk is alle dagen geopend, ook op de dinsdag- en donderdagavond. Behandelingen zijn op afspraak via telefoon 06 46130673; www.pedicurepraktijkangelique.nl.

Winterwandeling door Meinerswijk

ARNHEM - IVN Arnhem nodigt iedereen van harte uit op zondag 27 december voor een heerlijke struintocht door Meinerswijk. Lekker uitwaaien in het unieke uiterwaardenpark van Arnhem.

De natuurgidsen gaan op zoek naar overwinterende vogels, staan stil bij de historie van het gebied en bekijken de recente aanpassingen die in het kader van Ruimte voor de Rivier in het park zijn gerealiseerd. Laarzen en warme kleding zijn aanbevolen. Start van de excursie is om 14.00 uur op de parkeerplaats bij pannenkoekhuis de Steenen Camer, Hannesstraatje aan de Drielsedijk. Deze beleving is gratis. Meer activiteiten van IVN Arnhem staan op www.ivn.nl/afdeling/arnhem.

Kerstnachtdienst voor kinderen

ARNHEM - De Baptistengemeente 'Ontmoeting' aan de Wassenaarweg 5 in Elderveld verzorgt op kerstavond 24 december een sfeervolle kerstnachtdienst gericht op kinderen tot en met twaalf jaar.

Er zullen bekende kerstliederen gezongen worden, er is een kerstverhaal en na afloop is er warme chocolademelk en een kleine attentie voor de kinderen. Kinderen zijn met hun ouders of opa's en oma's van harte welkom, de dienst begint om 19.00 uur en zal ongeveer vijftig minuten duren. Meer info of contact: www.bgontmoeting.nl.

9 / 20

College Arnhem wil meewerken aan AZC voor vijf jaar in Elderhoeve

ARNHEM - De gemeente Arnhem wil meewerken aan de komst van een Asielzoekerscentrum voor de duur van vijf jaar in de Elderhoeve (Elderhofseweg 51) in de wijk Elden. Het gaat om opvang van maximaal 350 vluchtelingen: gezinnen en alleenreizende mannen en vrouwen. Op 22 december neemt het college van B en W een definitief besluit hierover. De planning is dat medio februari 2016 de eerste vluchtelingen zullen arriveren.

Vandaag worden omwonenden via een huis-aan-huisbrief geïnformeerd en uitgenodigd voor een inloopbijeenkomst. De gemeente en het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) wil graag horen welke maatregelen volgens buurtbewoners en ondernemers getroffen moeten worden om ervoor te zorgen dat het Azc niet voor overlast zal zorgen. De noodzakelijke maatregelen wil het college meenemen in de definitieve besluitvorming op 22 december.

Waarom werkt Arnhem mee?

In Nederland komende laatste maanden veel vluchtelingen aan. Die mensen hebben onderdak nodig terwijl onderzocht wordt of ze voor een (tijdelijke) verblijfstatus in aanmerking komen. Het kabinet heeft gemeenten herhaaldelijk opgeroepen te helpen. Dat wil Arnhem. Wethouder Ron König: "Wij vinden het onze taak om eraan bij te dragen dat vluchtelingen adequaat opgevangen worden niet van sporthal naar sporthal verplaatst worden. Wel hebben wij vraagtekens bij grootschalige opvang van meer dan 1000 vluchtelingen op één locatie. We geven de voorkeur aan een kleinschaliger opvang. Bovendien vinden we het belangrijk dat mensen uit de noodopvang kunnen doorstromen. Daarom is een Azc belangrijk." Arnhem heeft sinds jaren een Azc (sinds 2013 een procesopvanglocatie) aan de Groningensingel met 337 bewoners en sinds september een noopdopvang voor 400 vluchtelingen (alleenreizende mannen) in de voormalige Koepelgevangenis in de Arnhemse wijk Lombok.

Elderhoeve

De gemeente heeft afgelopen periode verschillende panden getoetst aan een reeks van criteria, zoals beschikbaarheid, bruikbaarheid en bereikbaarheid. Eldenhoeve is uit de zoektocht als meest geschikte locatie naar voren gekomen, Het gebouw staat leeg en heeft als voormalig bejaardenhuis veel voorzieningen die nodig zijn. Het gebouw ligt redelijk afgeschermd, maar toch dichtbij voorzieningen zoals winkels en bushaltes. Ook is er een binnentuin waar kinderen kunnen spelen. De politie is positief. Verder staat Elden bij de gemeente bekend als een wijk met een goede sociale cohesie.

Op 22 december wil het college van B en W een definitief besluit nemen. Meer informatie en een lijst met veelgestelde vragen en antwoorden kunt u vinden op www.arnhem.nl/vragenelderhoeve.

Eigentijdse kerk organiseert kerstfeest voor de hele familie

ARNHEM - C3 Arnhem, een moderne kerk voor alle leeftijden, gooit deze Kerst de deuren extra wijd open. Op het plein van het Olympus College, tegenover de Rijnhal, kun je op kerstavond en kerstochtend op de foto met de kerstman en met Jozef en Maria.

Daaromheen vinden gezellige kerstdiensten plaats met een moderne band, het zingen van kerstcarols, kersthapjes en een inspirerende boodschap over kerstkind Jezus. Voor de kinderen zijn er op kerstochtend extra leuke dingen te doen. C3 Arnhem houdt sinds april 2012 iedere zondagochtend kerkdiensten in het Olympus. De kerk is inmiddels gegroeid naar bijna 300 leden. Vooral gezinnen en jongeren weten de weg naar de jonge kerkgemeente te vinden.

De kerstavond is donderdag 24 december om 20:15 uur (er is op kerstavond geen programma voor kinderen). Eerste Kerstdag, vrijdag 25 december 10:30 uur: kerstdienst & kerstfeest (met kerstactiviteiten voor alle kinderen). Locatie: Olympus College, Olympus 11, Arnhem-Zuid
(tegenover de Rijnhal). Meer informatie staat op www.c3arnhem.nl.

Kerstmarkt op Sonsbeek én het zusje van de Sonsbeekmarkt

ARNHEM - "Je kunt zowel in park Sonsbeek als in park Presikhaaf op de Sonsbeekmarkt genieten van onze kerstmarkt op 20 december."

"Zoals je van ons gewend bent is het tijdens deze edities lekker rondstruinen in twee van Arnhems tofste achtertuinen. Kom je Chistmas-shopping doen tussen ons prachtige aanbod aan duurzame producten in de relaxte buitenlucht. En ondertussen is het genieten van life cooking en heel veel ander lekker eten en drinken uit alle windstreken.

Wij zorgen voor dampende glühweintjes, warme chocomelk, soep & zopie, vuurkorven en bankjes met warme huiden om op te zitten staan voor je klaar. Daarnaast vind je op de Sonsbeekmarkt optredens van onder andere het kerstkoor de Klif Eastwood Singers en draait dj Bart al je golden kerst-oldies op verzoek.

Het RuRu-huis runt in de stadszaal van de Stadsvilla een pop-up fotostudio, waar je tijdens de markt kunt schitteren op de foto. Zo maak je ter plekke nog even je last minute homemade kerstkaart en of jaarkalender.

Op het Zusje vd Sonsbeekmarkt vind je naast de gezellige zingende kerstman ook het blaasensemble van de west Arnhemse Muziekvereniging.

Voor de kids is er het zogenoemde 'natuurlijke speelplein' in het Sonsbeekpark en in Park Presikhaaf aanwezig. Kimmen en klauteren in de frisse buitenlucht hoort er fijn bij op zo'n dag. Mogen we je inspireren voor de feestdagen en kom bourgondisch vertoeven op de Sonsbeekmarkt en het Zusje. Nodig daarbij al je vrienden, familie & kennissen uit. om te onthaasten. Voor alle lekkerbekken: we zijn na deze laatste markt van dit jaar in maart weer bij je terug."

Sonsbeek kerstmarkt

Zondag 20 december Kerstmarkt, Sonsbeekpark te Arnhem, vrij entree. Met aansluitend BBQ@the park ism Casaforesta en Bar Florian. Kaartverkoop BBQ@The Park via https://shop.ikbenaanwezig.nl/tickets/event/bbqthe-park.

Zusje van de Sonsbeek kersmarkt

Zondag 20 december tussen 11:00 – 17:00 uur op de Laan van Presikhaaf in Stadspark Presikhaaf.

Vrij entree.

Kerstmarkt Toermalijn

ARNHEM - De kerstmarkt georganiseerd door ouders van de Toermalijn aan de Brabantweg in Arnhem was een groot succes.

De broodjes, erwtensoep en glühwein smaakten heerlijk. De zelfgemaakte kerstversiering, sneeuwpopjes en andere artikelen werden volop gekocht. Iedereen ging tevreden naar huis. Een mooie avond vol ontmoetingen en plezier.

Herstart Human Health Foundation

ARNHEM - Stichting Human Health Foundation heeft tussen 2007 en 2012 bijzondere evenementen georganiseerd om fondsen te werven voor verschillende goede doelen. Daarnaast werden vanuit het eigen fonds wensen van chronische- en terminale patiënten vervuld. Tijdens de evenementen, zoals het jaarlijkse benefiet in Luxor Live, Hoge Veluwe Run en de Monnikenklim, werd bewustwording gecreëerd voor gezondheid, vitaliteit en balans in algemene zin.

Human Health Foundation is de stichting ter bevordering van vitaliteit en kwaliteit van leven voor chronische- en terminale patiënten. Het onderzoek naar medische oplossingen laten we over aan andere partijen. Wij kijken meer naar de kwaliteit van leven. Wat kan er voor zorgen dat je leven met een chronische ziekte een betere invulling kan krijgen?

Erik Grob is één van de medeoprichters en hij heeft wederom een team gepassioneerde mensen om zich heen verzameld om de stichting nieuw leven in te blazen. Met een nieuwe visie, missie en huisstijl gaat het team aan de slag om een bijdrage te leveren aan een vitalere samenleving. Het nieuwe bestuur werkt integer en oprecht aan de belangen van de stichting en zal op verantwoorde wijze het geld besteden. Ieder werkt op vrijwillige basis aan HHF.

Uiteraard kan onze stichting niet bestaan zonder onze achterban die ons steunen in onze visie en ambitie. ""Zonder de gulle giften, donaties, schenkingen en sponsoring wordt het fonds niet gevuld, waarmee we zo veel mensen kunnen helpen een betere kwaliteit van leven te creëren. Je kunt ons volgen en steunen via onze site: www.humanhealthfoundation.nl."

Kinderkerstnacht: sfeervolle kerstviering voor kinderen en hun ouders

ARNHEM - In de kapel van de Baptistenkerk Arnhem Centrum zal op donderdagavond 24 december een unieke kinderactiviteit gehouden worden. De laagdrempelige viering richt zich op kinderen in de basisschoolleeftijd en is zeer geschikt voor niet-kerkelijke bezoekers die als gezin de oorspronkelijke Kerstboodschap willen beleven.

Achter de kerk zal er een levende kerststal te zien zijn en kunnen de kinderen warme chocolademelk drinken bij een knapperend kerstvuur. Tijdens de viering wordt een kerstverhaal verteld en zullen er kerstliederen gezongen worden met live begeleiding en een kinderkoor.

Er zijn twee vieringen om 16.30 en om 19.00 uur. De toegang is vrij en de deuren gaan 15 minuten voor aanvang open. De kapel van de Baptistenkerk Arnhem-Centrum bevindt zich aan de Willem van Kleeflaan 6 (een zijstraat van de Velperweg).

Cursussen en workshops Elderveld

ARNHEM - Hieronder volgt een overzicht van cursussen en worshops in Elderveld. Houders GelrePas 2015 en 2016 krijgen vijftig procent korting op maximaal twee cursussen per jaar!

- Bloemschikken - Kerstworkshop - dinsdag 15 december van 13.30 - 16.00 uur

- Bloemschikken - Kerstworkshop - donderdag 17 december van 19.30 - 22.00 uur

- Bridge vervolg - woensdagmiddag                        

- Bridge vervolg - woensdagmiddag                                                                        

- Computergebruik voor beginners - dinsdagochtend/-middag of woensdagochtend/-middag

- Digitale fotobewerking voor beginners - dinsdagavond

- Digitale videobewerking met Pinnacle Studio Versie 18 - woensdagavond

- Eerste Hulp aan Kinderen - woensdag-/donderdagavond

- Engels (basiscursus) - maandagavond

- Frans beginners (niveau 1 jaar Frans) - donderdagavond

- Frans conversatie voor gevorderden - donderdagavond

- Hartreanimatie - woensdag-/donderdagavond

- Kledingmaken (introductieprijs) - maandagavond

- Spaans (vervolgcursus) - zaterdagochtend

U kunt nog instromen bij:

- Active Body - woensdagavond

- Conditiegym - donderdagochtend

- Schilderen en tekenen - dinsdagochtend/dinsdagavond

- Yoga - donderdagavond

Voor nadere informatie over deze cursussen en/of aanmelding kunt u de wijkvereniging Elderveld bellen; 3810798 of e-mailen: wijkver.elderveld@hetnet.nl.

Kerstsamenzang Eusebius met Goog

ARNHEM - Op zondag 20 december om 20.00 uur wordt weer de traditionele kerstsamenzang voor iedereen in de Eusebiuskerk gehouden. Medewerking wordt verleend door: het Gelders Opera en Operette Gezelschap (Goog) uit Arnhem onder leiding van Hans Lamers met op piano Chris Koken orgel Jack Blok.

Verder wordt medewerking verleend door burgemeester van Arnhem H.J. Kaiser, die het kerstevangelie leest en dominee W.J.W. Scheltens uit Lunteren (kerstboodschap). Er is veel samenzang met de bekende kerstlederen. De toegang is gratis. Er is een collecte bij de uitgang.

Parkeertip: parkeergarages Centraal / Musis / Rozet: na 18.00 uur 0,50 euro per uur; kerk open vanaf 19.15 uur.

James Band is geen grap

ARNHEM - Het is nu eenmaal zo dat humor goed verkoopt. Iets wat mensen onthouden. Maar achter deze grappige naam en slogan gaat een serieus bedrijf schuil met een enorme ambitie. Het uitgangspunt is simpel "alles wat je uitgeeft moet je terugverdienen en doorberekenen aan de klant". Dus geen uiterlijk vertoon maar werken voor je loon. Van deze bedrijfspolicy kunt u als klant maximaal profiteren.

Nieuwe en tweedehands banden aanmerkelijk goedkoper als de bekende concurrenten. Kijk naar de prijzen van ons huismerk EP Accelera. Een Indonesische kwaliteitsband tegen onwaarschijnlijk scherpe prijzen. Qua rijeigenschappen zult u aangenaam verrast zijn. Daar staat James Band voor in.

Onder hetzelfde dak zit het zusterbedrijf LNR-Carservice. Autoverkoop, goede auto's voor lage prijzen. Kleine en grote beurten superscherp geprijsd.
Reparaties, vakkundig en niet duur schadeherstel en spuiten, betaalbaar vakwerk. U hoeft niet langer door te rijden met roest, deukjes of beschadigde bumpers.

Komt langs en verbaast uzelf over de prijsstelling! Als klap op de vuurpijl onze unieke haal- en brengservice. Wij halen uw auto op, laten een leenauto achter en na reparatie brengen wij uw auto weer terug. Bij u thuis of op uw werk! Kortom: op de Cruquiusweg 2 is de klant echt koning.

James Band, 06 38390637, www.jamesband.nl.

Kerstherberg Arnhem: geheel vrije toegang

ARNHEM - Stichting De Kerstherberg organiseert ook dit jaar weer De Kerstherberg in Arnhem. De deuren staan voor iedereen open die er –zonder kosten te hoeven maken- even lekker tussenuit wil met de kerstdagen. Niet alleen de toegang, ook een hapje, koffie, thee, limonade, het eten en het bijwonen van de optredens van een scala van artiesten en evenementen is gratis.

De Kerstherberg is geopend op kerstavond 24 december van 17.00 tot 23.00 uur, op eerste kerstdag van 12.00 tot 23.00 uur en op tweede kerstdag van 12.00 tot 19.00 uur. Gedurende openingstijden zijn er zeer gevarieerde optredens van talloze artiesten, waaronder in de middaguren activiteiten speciaal voor kinderen of er worden andere evenementen georganiseerd, waaronder op eerste kerstdag karaoke en 's avonds een bingo. Aan de grote leestafel kan een praatje worden gemaakt en daar liggen ook volop kranten en tijdschriften. Families met kinderen kunnen zich prima vermaken met spelletjes, kleurplaten en knutselmaterialen. Kortom: er voor ieder wat wils.

Vrije toegang
Inschrijven is nergens voor nodig. Iedereen kan op elk moment gewoon binnenstappen. Voor ieders veiligheid geldt echter wel: "vol is vol". De Kerstherberg wordt gehouden in de Walburgiszaal aan het Walburgisplein/Beekstraat vlak naast de Walburgiskerk, in het centrum van Arnhem. Kijk voor het programma en alle verdere informatie op www.kerstherberg.nl.

De Kerstherberg wordt volledig georganiseerd door vrijwilligers. Daarnaast verlenen verschillende organisaties en bedrijven belangeloos hun medewerking, waardoor het mogelijk is de zaal te huren, de artiesten te boeken en iedere bezoeker te voorzien van eten en drinken.

Thuis-PC.nl Binnenkort op TV! Op RTL 4 en 5 in Lifestyle Xperience

ARNHEM – Thuis-PC.nl is te zien bij het progamma Lifestyle Xperience: Het progamma wordt 10 januari om 14:20 uur uitgezonden op RTL4 en op 16 januari op RTL5 om 15:10 uur. Het programma belicht hier de werkzaamheden van diverse dienstverlenende bedrijven, zo ook die van Thuis-PC.nl. Maak alvast kennis met de nieuwe producten en diensten van Thuis-PC.nl.

Thuis-PC.nl helpt, adviseert en verkoopt: 'Voor particulier én MKB'. Heb je een te trage of kapotte laptop of pc? Of problemen met het bedienen daarvan? Waar kun je dan heen met je probleem?

Of je je laptop of pc nou bij een zogenoemde prijsbreker of bij Thuis-PC.nl hebt gekocht, Thuis-PC.nl helpt je er graag mee! Hoewel eigenaar Piet Hoogland naast nieuw ook tweedehands verkoopt, lost hij ook graag snel en vakkundig je pc- en laptopproblemen op, van welk merk dan ook...

Problemen als virussen, een kapotte harde schijf, traag, problemen met het besturingssysteem. Het zorgen van een adequate oplossing is dagelijks werk voor Thuis-PC.nl, waarvan Piet al vijf jaar de eigenaar is. Tegen scherp geprijsde tarieven. Thuis-PC.nl werkt zowel vanuit eigen locatie (bel voor afspraak!), als bij je thuis of op kantoor. En via hulp op afstand. Zowel de particulier als mkb-er zijn van harte welkom. Thuis-PC.nl levert nagenoeg alle gangbare producten tegen scherpe prijzen. Zie de webshop voor een selectie.

Thuis-PC.nl, Bingelradestraat 3 (nabij woonboulevard Arnhem-Zuid); (06) 81469489 www.thuis-pc.nl.

Cursus Levensverhalen Schrijven

ARNHEM - Op vrijdag 19 februari start de cursus Levensverhalen Schrijven. In zes bijeenkomsten van 9.30 tot 12.00 uur kun je je eigen verhalen tot leven wekken, putten uit de bron van herinneringen en daarover schrijven, dat is de inhoud van deze cursus.

Waar begin je, wat laat je weg en hoe kom je aan informatie. Door gerichte opdrachten en oefeningen worden herinneringen opgeroepen en opgeschreven. Schrijfervaring is niet nodig. Inschrijven kan tot 30 januari. Voor verder informatie: www.hand-schrift.nl of bel met 06-36202910.

Luxe inpakservice in Kronenburg

ARNHEM - Op zaterdag 19 en zondag 20 december kunnen klanten van winkelcentrum Kronenburg tussen 12.00 en 17.00 uur hun cadeaus gratis in laten pakken bij de luxe inpakservice centraal in het winkelcentrum.

Enige voorwaarde is dat zij een aankoopbon van tenminste twintig euro laten zien. Voor meer informatie en tijden zie: www.winkelcentrumkronenburg.nl of facebook.com/KronenburgWinkelcentrum.

Kerst-meezing-nacht 2015 in Memorarium Gelderland

ARNHEM – Op kerstnacht donderdag 24 december is er vanaf 22:00 uur tot middernacht een kerst meezing nacht in Memorarium Gelderland. Samen met u en het aanwezige koor en musici zingen wij traditionele kerstliederen. Deze samenzang zal plaatsvinden in Memorarium Gelderland dat speciaal is aangekleed in kerstsfeer.

Je kunt meezingen met het koor of heerlijk luisteren naar de kerstverhalen en muziek. Iedereen die deze kerstnacht met kaarslicht, intimiteit en samenzang wil meemaken is van harte welkom. Na afloop zal er koffie, thee, warme chocolademelk en glühwein geschonken worden vergezeld van een lekkere kersttraktatie. Van de kerstavond worden door Hella de Kler foto's gemaakt die na te bestellen zijn.

De toegang is gratis. Wanneer u echter wilt bijdragen aan het behoud van dit monument en de onkosten van deze avond, dan wordt uw gift bijzonder gewaardeerd tijdens de collecte op deze avond. Na een grondige restauratie is dit monumentale gebouw, als voormalige Sint Jan de Doperkerk geworden tot een van de mooiste rouw- en trouwlocaties van Arnhem en omgeving in de wijk Klarendal.
Memorarium Gelderland heeft een rouwcentrum met een binnen columbarium (urnenmuren) en een gescheiden ruimte voor urnenbijzetting voor veteranen.


Meer informatie vindt u op: www.memorarium.nl of op de facebookpagina van Memorarium Gelderland. Adres: Verlengde Hoflaan 74 in Arnhem.

Complete badkamer met tegels: 1795 euro bij Badkamervoordeelshop

ARNHEM - De Badkamervoordeelshop.nl met winkels in Arnhem en Doetinchem biedt online op internet de klant vooraf informatie en inspiratie voor de aanschaf van badkamers en tegels. In de winkel geven wij advies op maat.

Eigenaar Robert-Jan Helmink vertelt: "Na onze start zes jaar terug in Doetinchem kwam er in 2013 een tweede winkel in Arnhem. En nog steeds groeien we hard. Onze personeelsleden denken graag met u mee. Ons concept is laagdrempelig. Naast het aanbod van voordelige badkamers inclusief tegels vanaf 1795 euro is er behoefte bij de klant voor een deskundig advies en begeleiding bij de aankoop. Afmetingen van hun badkamer zetten wij om in mooie, overzichtelijke 3-D tekeningen. Het zijn de badkamermaterialen die wij verkopen. Voor de installatie werken wij samen met goede, betrouwbare partners. De klant kan hierdoor zelf de juiste deal maken en hiermee de laagste prijs. Wij onderscheiden ons in de markt door het leveren van uitstekende kwaliteit voor een voordelige prijs. Ook vinden wij een snelle levertijd belangrijk. We lopen voorop met de laatste trends voor tegels en sanitair."

"Zo is de trend voor uw gemak een hygiënisch spoelrandloos toilet. Ook verkopen wij vanuit onze winkels, de mooiste woonkamervloeren. Groot formaat tegels of hout-look tegels zijn bij ons te zien. Ideaal voor bijvoorbeeld vloerverwarming of huisdieren. Komt u gerust eens bij ons binnen om al onze producten te zien en te voelen."

Arnhem, Veldoven 11, 026 3823379; Doetinchem, Fabriekstraat 36, 0314 363680.

Bakker Hilvers opent tweede Artisan winkel in winkelcentrum Presikhaaf

ARNHEM - Op donderdag 3 december heeft Bakker Hilvers een nieuw Artisanfiliaal geopend in winkelcentrum Presikhaaf. Filiaalhoudster Gonnie en haar team en bakker Remco gaan hier aan de slag om onder andere desembrood, haverbrood en brood van speltvolkoren te bereiden en te verkopen. Deze ambachtelijk bereide broden zonder extra toevoegingen zijn rijk van smaak en sluiten aan bij de vraag van consumenten naar pure, minimaal bewerkte producten.

Algemeen directeur Aike Hilvers: "Bij Bakker Hilvers Artisan kun je letterlijk zien waar je eten vandaan komt, van welke ingrediënten en hoe het gemaakt wordt. Het is onze ervaring dat consumenten daar weer behoefte aan hebben. Terug naar de basis, naar producten die zichtbaar met aandacht gemaakt worden. Overigens worden in onze Artisanfilialen niet alleen de ogen, maar alle zintuigen geprikkeld. Het ruikt er heerlijk naar ovenvers brood, de producten zijn knapperig, er is altijd wat te proeven en onze medewerkers kunnen alles vertellen over het assortiment en authentieke ingrediënten als spelt, desem en haver. Trouwe klanten die altijd naar ons filiaal aan de Honigkamp kwamen, hoeven trouwens niet bang te zijn dat hun favoriete brood niet meer te krijgen is. Ook ons vertrouwde assortiment is gewoon verkrijgbaar in dit nieuwe filiaal."

Bakker Hilvers Artisan is gevestigd aan Hanzestraat 137 (aan het Versplein tussen AH en Coop) in Arnhem en geopend van maandag tot en met vrijdag van 08.30 tot 17.30 uur, op donderdagavond (koopavond) tot 20.00 uur op zaterdag van 08.00 tot 17.00 uur. Bakker Remco is op donderdag, vrijdag en zaterdag aan het werk.

Start to Run in Arnhem: Lekker leren lopen!

Foto: Erik van Leeuwen

ARNHEM - Steeds meer mensen gaan hardlopen. Veel mensen vinden de eerste stappen erg moeilijk. De Loper begrijpt dat en helpt je graag. Woensdag 6 januari begint de nieuwe Start to Run bij De Loper in Arnhem.

Het Start to Run programma wordt aangeboden in samenwerking met Atletiekunie. Gedurende zeven weken leert iedereen lekker lopen en na die zeven weken kan men al zo'n drie kilometer aan één stuk lopen. Iedereen kan lopen, maar de beginnende loper heeft af en toe even een duwtje in de rug nodig om het juiste ritme te vinden. De trainers van De Loper zorgen dat juist de eerste stappen op een verantwoorde manier worden gezet.

Wees welkom in een gezellige ambiance in Arnhem Elderveld. De kosten bedragen 47,50 euro, inclusief functioneel hardloopshirt, Starttorun Run magazine en nog veel meer. Het is zelfs mogelijk om de huiswerklessen op je MP3 speler af te spelen (optioneel). Start to Run is al jaren dé manier voor beginnende lopers om daadwerkelijk de stap richting loopsport te zetten. Op laagdrempelige manier maakt de sporter kennis met het lopen in zijn eigen omgeving.

Schrijf je nu in op www.starttorun.nl of bel voor meer info Henk Bruggeman; 06 41818592.

Fusie Betuweland Zorg Welzijn & Wonen en Zorgcentrum Sint-Jozef

Links Michel Hodes, rechts Gerard Lucassen.

LINGEWAARD - De raad van bestuur van stichting Betuweland Zorg Welzijn & Wonen in Bemmel en stichting Zorgcentrum Sint-Jozef in Gendt hebben na een periode van onderzoek besloten te gaan fuseren.

Deze beslissing is genomen in het belang van de cliënten en de medewerkers van beide stichtingen. Het samengaan van de raden van bestuur en de raden van toezicht per 1 januari resulteert in een nieuwe zorgorganisatie die wordt aangestuurd door de raad van Bestuur onder voorzitterschap van Michel Hodes en met Gerard Lucassen als lid. De naam van de nieuwe zorggroep zal zijn: Stichting RijnWaal Zorggroep.


De vijf locaties in Bemmel, Huissen en Lent en Gendt behouden met het oog op hun identiteit en bekendheid in de betreffende lokale gemeenschap hun eigen naam. De reden van samenwerking is gelegen in het feit dat schaalvergroting in de zorgsector noodzakelijk is om in een veranderende samenleving ook in de toekomst een goede kwaliteit van zorg te kunnen bieden.
Met de fusie verenigen beide organisaties hun deskundigheid en ervaring op het gebied van zorg, welzijn en wonen voor kwetsbare ouderen: "Het zorgt ervoor dat de verbinding tussen zorg thuis, verzorgd wonen in een woonzorgcomplex en beschermd wonen in een verpleeg- of verzorgingshuis nog sterker wordt. Daardoor kunnen mensen langer op een veilige manier thuis of in een van onze woonzorgcomplexen van blijven wonen", aldus voorzitter raad van bestuur Michel Hodes.

De personele unie die Zorgcentrum Sint-Jozef uit Gendt met Woonstichting Gendt heeft, zal blijven voortbestaan. Stichting RijnWaal Zorggroep biedt aan ongeveer 600 ouderen diverse vormen van wonen, zorg en welzijn. Het werkgebied omvat de gemeenten Lingewaard en Nijmegen Noord/Lent en omgeving. Ruim 600 medewerkers en 300 vrijwilligers zetten zich in om deze diensten te realiseren. Vooralsnog blijven de huidige contactgegevens en websites bestaan. In de loop van 2016 wordt een nieuwe website gelanceerd.

Interview deelneemster Tess de Hoogh afvalprogamma bewegen in Arnhem.nl

ARNHEM - Jij neemt deel aan het onderdeel 'voedingsadvies' van Bewegen in Arnhem. Wat was voor jou de aanleiding om mee te doen?

"Vorig jaar ben ik ziek geweest en geopereerd, waarna ik een paar maanden moest herstellen. Ik had nauwelijks nog conditie en was flink aangekomen. Ik zocht dus naar een manier om weer fit te worden en af te vallen, zonder streng dieet of extreem veel sporten. Het sportprogramma en het onderdeel voedingsadvies past daar precies bij!"

Je kunt één keer in de week meten en wegen. Wat gebeurt er in de rest van het uur?
"We bespreken een thema over gezonde voeding en bewuste keuzes maken. Voedingsconsulent Nathalie Ooteman geeft de informatie, maar we wisselen ook veel ervaringen en tips uit."

Hoe ervaar jij de bijeenkomsten? "Ik ben heel enthousiast en ga er graag naartoe. Je wordt je bewust van wat goede voeding voor je betekent en wat slechte voeding veroorzaakt. We worden positief gestimuleerd en dat werkt heel motiverend. Het is ook fijn om ervaringen met anderen te delen en je eigen keuzes te maken."

Wat heb je er tot nog toe aan gehad? "Ik voel me fitter en zit beter in mijn vel. Mijn leefstijl is absoluut ten goede veranderd. Inmiddels ben ik ook al 5,5 kilo afgevallen!"
Voor meer informatie: www.bewegeninarnhem.nl.