De Liemers Helemaal Goed Courant

5 augustus 2016

De Liemers Helemaal Goed Courant 5 augustus 2016


Pullen schuiven in Ooy-Zevenaar

De inmiddels beruchte 27 meter van Ooy

OOY - Op zondag 28 augustus worden voor de 8e keer de Open Ooyse Bierpulschuif wedstrijden gehouden. Het evenement wordt zoals altijd georganiseerd door muziekvereniging Crescendo uit het buurtschap Ooy in Zevenaar.

Het evenement is een ludieke manier om de sponsors van de muziekvereniging onder de aandacht te brengen en te bedanken. Het concept blijkt erg goed te werken, want het aantal deelnemers en bezoekers stijgen nog steeds.

De inmiddels beruchte 27 meter van Ooy

Net zoals vorig jaar zal het evenement plaatsvinden in het Schuttersgebouw van Schutterij EMM aan de Slenterweg 2 in Ooy-Zevenaar. Dit keer zal De Strangrakkers, bekend van de pronkzittingen van De Toetenburgers, voor de muzikale opluistering zorgen. Tijdens deze wedstrijden wordt gestreden om de Willy Hendriks Bokaal, een wisselbeker die uitgereikt wordt aan het beste team.

Het bierpulschuiven is een echte teamsport. Elk team, heren, dames en eventueel gemengd, bestaat uit drie teamleden die elk, per ronde, een bierpul gevuld met bier over een 27 meter lange baan moeten schuiven. Hoe verder geschoven wordt hoe beter. Ook voor de toeschouwers valt er veel te beleven. Zij kunnen baanvakken kopen. Al het bier dat in hun baanvak terechtkomt wordt gratis aan hen ter beschikking gesteld. Een dolle boel natuurlijk. Het geheel wordt omlijst met een ludieke presentatie en gezellige schuifmuziek.

Vanaf 13:00 uur start het programma. Men kan zich inschrijven, vanaf 18 jaar, via de website van Crescendo: www.crescendo-zevenaar.nl. Klik dan op de bierpul bovenin de balk op de website en het inschrijfformulier verschijnt. Deelname kost 18 euro per team.

Ook kleine beetjes helpen...

DUIVEN - Op 7 september is er open dag bij Stichting Ruil & Reparatie Kring De Liemers. Dit wordt een middag vol leuke activiteiten. Wat, dat is nog even geheim, maar noteer deze datum vast in de agenda.

Deze middag veilen we in ieder geval de gebreide deken voor het KWF-fonds. Dit is niet zo maar een deken, maar de lapjes zijn met veel enthousiasme gebreid door veel vrijwilligers en bezoekers, waar veel uren liefde en plezier in zitten. Ook heeft het veel teweeg gebracht. Het is een mooi voorbeeld hoe men mensen met elkaar kan verbinden en wat men met elkaar kan delen.

"Ook hebben we op deze middag andere leuke dingen die we gaan verloten voor het KWF fonds. En natuurlijk de leuke activiteiten er om heen. Meer verklappen we nog niet. Wat we wel kunnen verklappen is dat onze burgemeester De Lange de veiling komt doen. Meer weten, eind augustus maken we het hele programma van deze middag bekend. Het repareren van elektrische apparaten, fiets, speelgoed enzovoort gaat gewoon de hele zomer door. Heeft u iets speciaals wat wij mogen veilen/loten voor het KWF fonds dan mag u dat komen brengen op de woensdagmiddagen van 13.00 tot 16.00 uur. Adres: De Boomgaard 9, Duiven. Info: www.ruilkringdeliemers.nl - ruilkringdeliemers@hotmail.com - 0316262274."

Bijzonder evenement vanuit rijke traditie Drie dagen fietsen langs schuttersbogen

Didam – Op 7, 8 en 9 augustus kan er een fietsroute rond Didam worden gereden langs vele tientallen schuttersbogen. Die bogen worden hier al vele jaren geplaatst ter ere van schutterskoningen en schutterijen. De fietstocht is dit jaar al voor het drieëntwintigste jaar en is inmiddels door vele duizenden liefhebbers gereden. De route kost 1,50 euro.


Reeds vele jaren worden er in Didam schuttersbogen geplaatst ter ere van de schutterskoningen en schutterijen. Dit jaar is het aantal schuttersbogen gegroeid tot liefst 44, de een nog fraaier dan de ander. De erebogen worden gebouwd door buurtschappen, vriendenclubs en straatverenigingen. Dat er in en rondom Didam, Loil en Nieuw-Dijk zoveel schuttersbogen worden geplaatst, komt omdat er in dit gebied zeven schutterijen zijn - met een gezamenlijk ledenaantal van rond 2000 – die alle hun schuttersfeesten gelijktijdig vieren. Het ontwerp en de bouw van de bogen vraagt veel voorbereiding, organisatie en tijd. Maar bovendien een grote dosis creativiteit, want iedere schutterij wil toch ieder jaar weer met iets nieuws komen! Traditioneel verzorgen de mannen het ontwerp en de bouw - het maken van de roosjes en de roosvormige versieringen is een taak van de dames.

Fietsroute
De schuttersbogenroute leidt niet alleen langs de vele kleurrijke erebogen, ook door een mooi landschappelijk gebied. Voor het derde jaar nu is er een samenwerking met de Oudheidkundige Vereniging Didam die elk jaar unieke locaties langs de route beschrijft, die passen in een bepaald onderwerp, dit jaar havezates. De route kan worden gefietst op zondag 7, maandag 8 en dinsdag 9 augustus. Routebeschrijvingen zijn voor 1,50 euro per stuk te koop op zondag van 09.30 tot 14.30 uur en maandag van 10.00 tot 15.00 uur op het plein aan de Raadhuisstraat 14 in Didam. Op zondag na 14.30 uur en op maandag na 15.00 uur en op dinsdag te koop bij gasterij De Harmonie, Kerkstraat 2, Didam en de VVV servicepost/Burgers van Diem in Meulenvelden in Didam.

Blind Date-verrassingsvoorstelling

Foto: Nick van Ormondt

ZEVENAAR - Durf jij het aan en ga je voor een tientje mee op Blind Date? Kunstwerk! Het Musiater heeft met de aanvang van het nieuwe theaterseizoen een bijzondere verrassings voorstelling voor je in petto. Je wordt ontvangen met een heerlijk glas bubbels.

Kortom, een avond die je niet mag missen. Dus doe eens gek en kom ook op deze Blind Date op zaterdag 17 september om 20:15 uur. Prijs 10; kaarten via www.hetmusiater.nl of aan de kassa.

Foto: Nick van Ormondt

Roodkapje De Musical 4+

Het sprookje over een lief meisje dat koekjes gaat brengen naar haar zieke Oma, zal vele kinderharten en dat van hun (groot)ouders sneller doen kloppen. De rol van Roodkapje wordt gespeeld door Maud Mulder. Een volledig nieuw decor, prachtige kostuums en swingende meezing liedjes, Roodkapje De Musical is dé familievoorstelling die je niet mag missen!

Kom verkleed en doe mee aan de Sprookjes Verkleedwedstrijd. Je maakt dan kans op een sprookjesachtig prijzenpakket. Uitgebreide Meet & Greet na afloop op woensdag 21 september om 13.30 uur en 16.15 uur. Prijs 17,75.

Gezamenlijke Open Dag Zonnekinderen en Het Musiater. Ben jij altijd aan het dansen? Is muziek maken een van jouw grootste passies? Vind je het geweldig om op het podium te staan? Kom dan zaterdag 24 september kennis maken met de leukste en hipste activiteiten die je na schooltijd kunt doen.

De middag wordt voor de derde keer georganiseerd door Kinderopvang Zonnekinderen en Kunstwerk! Het Musiater en is helemaal gratis. Dit jaar kun je deelnemen aan verschillende workshops en er zijn optredens van de Popband en Zonnekinderen Academy. Daarnaast is er de mogelijkheid om zelf een muziekinstrument uitproberen, want de muziekdocenten zijn ook aanwezig! Je kunt worden geschminkt, is er een knutselhoek en limonade en ijs is gratis te verkrijgen op zaterdag 24 september. Deze feestelijke Open Dag zal van 12.30 tot 15.30 uur plaatsvinden in Kunstwerk! Het Musiater in Zevenaar. Meer informatie staat op: www.hetmusiater.nl of www.zonnekinderen.nl.

Gedurende de zomerperiode is Kunstwerk! Het Musiater gesloten van 28 juli tot 5 september, Het bestellen van kaarten voor de voorstellingen kan via www.hetmusiater.nl De online verkoop van kaarten gaat de hele zomer door!

Toekomst zwembad De Boskuul

LOBITH - Nadat het beheer en de exploitatie van zwembad De Boskuul in juni is teruggegeven aan de gemeente, heeft de gemeente diverse toekomstscenario's voor het zwembad onderzocht. Ook is er een bouwkundige keuring uitgevoerd. Gedurende de zomerperiode (vanaf 22 juli ) is het zwembad gesloten.

De resultaten van het onderzoek inclusief de bouwkundige keuring legt het college van B&W aan de gemeenteraad voor besluitvorming voor. In ieder geval tot de besluitvorming in de gemeenteraad blijft het zwembad gesloten.

Het college van burgemeester en wethouders heeft in haar vergadering van 19 juli 2016 besloten om zwembad de Boskuul tot nader orde te sluiten. Zij legt drie uitgewerkte toekomstscenario's voor aan de gemeenteraad voor besluitvorming. De drie scenario's zijn: overname door Ataro B.V, overname door een commerciële partij en het definitief sluiten van het zwembad.

In juni 2015 heeft de gemeenteraad van Rijnwaarden besloten om het zwembad open te houden en te verzelfstandigen via een stichting. Om dit mogelijk te maken heeft de raad middelen beschikbaar gesteld. Het onlangs uitgevoerde bouwkundige rapport laat zien dat er incidenteel en structureel meer kosten zijn dan waarin het raadsbesluit van 30 juni 2015 voorziet. De Stichting zwembad de Boskuul heeft het zwembad in juni dit jaar teruggegeven aan de gemeente omdat binnen de gestelde (financiële) kader het zwembad voor hen niet te exploiteren bleek.

Beraadslaging raadscommissie

Op 26 juli was er een extra commissievergadering over de toekomst van zwembad de Boskuul.

Uit het bouwkundig onderzoek blijkt dat de staat van het zwembad nu niet veilig genoeg is voor intensief gebruik gedurende een heel nieuw zwemseizoen. Om deze reden heeft het college van B&W besloten om het zwembad tot nader orde te sluiten. De gemeente werkt samen met Ataro B.V. aan een oplossing voor de verenigingen en individuele gebruikers van het bad. Zij zien kansen om de zwemactiviteiten tijdelijk voort te zetten in het Lentebad in Zevenaar.

Henk Hofstee (82) bedankt sponsoren

REGIO - In de media is aandacht besteed aan Henk Hofstee, die de vierdaagse liep voor Stichting Alzheimer Nederland. Mede hierdoor werd een mooi bedrag bijeen gebracht. In zijn eigen woorden wil Henk iedereen die hem geeft gesteund graag bedanken. Sponsor, bedankt!

"De vierdaagse van Nijmegen is voorbij. Met succes liep ik deze 100ste vierdaagse viermaal 30 km. Waaauw, het is gelukt. Heel blij dus. Ik heb daarvoor een kruisje ontvangen. Maar ik krijg vooral een heerlijk gevoel van het behaalde resultaat voor de Stichting Alzheimer Nederland. Ruim 100 fans steunden mij en brachten een bedrag van 2.450 euro bij elkaar. Nu al. Want de actie loopt nog tot eind augustus. Heel veel anderen hebben mij anderszins aangemoedigd om de finish te halen.

Ja, het was warm en ja, er was regen. Heel veel regen op de morgen van dag 4, waarvoor niet meer te schuilen was. Als een waterval van tranen, die de ziekte Alzheimer ook laat vloeien. Daarbij komen dan ook nog mijn tranen van pijn en verdriet. Maar je loopt door. Deze ziekte moet toch ooit te stoppen zijn.

En dan de Via Gladiola. De mensen langs de route, de toejuichingen, de muziek, de trommels, de muziekkorpsen, de vlaggen, guirlandes, felicitaties, de gladiolen, de tribunes vol enthousiaste toeschouwers, de menigte om je heen. Ze dragen je naar de finish. Koude rillingen krijg je ervan. Tribune 3. Ja, daar staan ze. De familie. Knuffels. Geweldig. Jullie allen, lieve mensen, dank daarvoor! Steunen kan nog steeds: http://www.devierdaagsesponsorloop.nl/lopers/henk-hofstee/."

Pelgrimage naar Kevelaer

REGIO - Op donderdag 1 september gaan we weer naar Kevelaer. De paters Gerard Remmers en Jo Veldkamp zorgen voor de geestelijke begeleiding, de koren van Herwen en Aerdt en van Loo voor de muzikale noot.

Detailinformatie staat in het contactblad van de geloofsgemeenschap en op posters in de kerk. Vervoerskosten (bus) zijn 15,00 euro per persoon. Voor een misintentie betaalt men 3,00 euro.

Voor aanmelden en informatie: Ria van Hall, 06 52695157 of riavanhall@hetnet.nl.

Optreden partyband Nedjus bij taveerne De Bijland

TOLKAMER - Zaterdag 13 augustus treedt de partyband Nedjus op in de nieuwe formatie bij taveerne De Bijland in Tolkamer.

De band bestaat nu uit Johan Huiberts (ex-Commercial break), Dimitri van Es, Katja van Uhm en Ronald Peters. Met deze aanvulling staat Nedjus weer garant voor een gezellige avond met muziek voor iedereen. "Kom en geniet van deze nieuwe formatie." De aanvang is 21.00 uur en entree is gratis.

Open dag bij schietvereniging

DUIVEN - Schietvereniging De Roos, KunstKring Duiven en het Gilde Sint-Remigius uit Duiven houden ook dit jaar weer een Open dag: een middag vol activiteiten. Het gaat een bruisend programma worden voor jong en oud.

De open dag is 4 september 's middags van 12:00 tot 17:00 uur op de Parkeerplaats Visserlaan 37 - 41 in Duiven. De deuren van de gebouwen zullen deze middag open staan en u kunt onder het genot van een hapje en een drankje genieten van demonstraties gegeven door diverse verenigingen of kosteloos deelnemen aan een workshop, zoals modelschilderen, boogschieten, bloemschikken, vendelen, darten of schieten met luchtdrukwapens.

Bovendien zullen leden van de RC Duiven laten zien wat je kunt doen met radiografisch bestuurbare modelauto’s. Natuurlijk zal een springkussen voor de kleintjes niet ontbreken. Kortom: alle reden om een kijkje te komen nemen aan Visserlaan 37-41 in Duiven.

Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt Duiven-Velp

Morgendienst Candea College Saturnus 3

Middagdienst SoW kapel Rijksweg 56B

7 augustus 9.30 u ds. D.F. Ensing; 16.30 u ds H.S. van Hemmen

14 augustus 9.30u ds J.J. Burger; 16.30 u Leesdienst

Het Palet Duiven zoekt

bestuursleden

DUIVEN - Nu de stichting Het Palet naast de activiteiten voor senioren ook een bredere maatschappelijke doelstelling in samenwerking met de gemeente Duiven nastreeft, is het bestuur op zoek naar bestuursleden voor diversen functies waaronder de aanvulling van het dagelijks bestuur.

"Voelt u iets voor deze functie met veel en leuke sociale contacten neem dan contact op via 0316 266377 of 06 15890522."

Ontmoetingskerk Zevenaar

Op zondag 7 augustus gaat in de Ontmoetingskerk om 09.30 uur ds. Alle Jonkman voor.

Op 14 augustus is om 09.30 uur de voorganger mw. ds. IJ de Mol-Buizert uit Doetinchem.

Na afloop van deze viering is er de mogelijkheid elkaar in gebouw Ons Huis te ontmoeten onder het genot van een kopje koffie of thee.

Kerkberichten

Lathum/Giesbeek

Lathum-Giesbeek, geloofsgemeenschap Sint Martinus

Dinsdag 2 aug. om 10 u., Woord- en Communie, Past. A. van Boven, Samenzang.

Zaterdag 13 aug. om 19 u., Woord- en Communie, Mw. T. Looman, Samenzang.

Zaterdag 27 aug. om 19 u. Woord- en Communie, Pastor J. Heemink, Samenzang

Fietstocht ZijActief afdeling Zevenaar

ZEVENAAR - ZijActief afdeling Zevenaar houdt voor haar leden een fietstocht op woensdag 17 augustus.

Er wordt gefietst naar park Sonsbeek in Arnhem. Vertrek is om 09.30 uur vanaf parkeerplaats Lentemorgen.

Geslaagden Liemerse Praktijkschool Symbion

Babberich:

Lisette Suurling.

Beek:

Esther Derksen en Maik Peters.

De Ziep:

Emiel Bot.

Didam:

Sander Baerends, Mark Berendsen, Wouter Bruggeling, Eline Dikkers, Lisa van Dulmen, Wesley van Hal, Sanne Linnenbank, Zakaria Maxamuud, Jo'lla Meijer, Jimmy Menting, Gwendolyn Meyer, Dylan Pieper, Bas Pouwelsen, Nigel Scheers, Bart Seijmonsbergen, Naomi van Wessel en Felicia Wigman

Duiven:

Quinty Amting, Jeroen Assink, Niels Assink, Jon Boerboom, Dylan Dekker, Manouk van Ewijk, Kylian Holkamp, Jesse Keijzer, Rubens Kerkhof, Dylan Kšlzer, Menno Koopmans, Lynn Leushuis, Stephanie Mekking, Marco Visser, Dylan Willemsen, Anne Zwaanenburg en Soraya Zweers.

Giesbeek: Ramon van Leeuwen en Jordy Sanders.

Groessen:

Rob Kraaijvanger en Desney Raasing.

's Heerenberg:

Jennefer Kolstee.

Herwen:

Elisa Ribeiro Fernandes en Daan Sommers.

Lathum:

Romee Hogeweg.

Lobith:

René de Jong, Wilhelmina Kuijpers, Ashley Lšrx, Patricia Reintjes en Berrie Schneider.

Pannerden:

Jelle Driessen, Nicole Markerink en Jeff Matser.

Spijk:

Nick van der Velden.

Wehl:

Rubin Klevering en Danny Raben.

Westervoort:

Glenn Jansen, Nikki Jansen, Jeff Matser, Mike van Mierle, Bram Pronk, Lars Reintjes en Coline Smit.

Zevenaar:

Candrasila Bremer, William Booiman, Marijn Groenen, Helena Hakkert, Patrick Hartgers, Nikki Homburg, Mandy van den Hoven, Sidney Keuben, Timo van Leuteren, Roel Raasing, Victoria Santos Gonzaga, Dylan Smits, Sil van de Walle en Jimmy Wijnbergen.

Aangenaam Wonen houdt buurtgesprekken in Lathum

LATHUM - "We zijn benieuwd naar hoe u uw woonsituatie en het sociale leven in Lathum ervaart. Via buurtgesprekken willen we te weten komen wat er leeft onder de 55-plussers en waar vragen zitten die via dit project opgepakt kunnen worden. Op 15 en 18 augustus van 15.00 – 16.00 uur zijn de buurtgesprekken bij een van de leden van de klankbordgroep thuis."

Inwoners van Lathum van 55 jaar en ouder worden uitgenodigd voor deze gesprekken. U kunt zich aanmelden bij Ton Grisel 0313-631 196 of Marrie Boshuis, projectleider Aangenaam Wonen, m.boshuis@caleidoz.nl.

Aangenaam wonen, ook als u ouder bent! De speerpunten van het project Aangenaam Wonen zijn veilig en comfortabel wonen en het ondersteunen van het langer meedoen in de samenleving. Wilt u weten of u ook in de toekomst veilig en comfortabel kunt blijven wonen? Neem dan contact op met Christel Hovers, ouderenadviseur van Caleidoz Welzijn, telefoon 0316 243200. Via haar kunt u een afspraak maken met een van onze woonadviseurs voor een gratis woonadvies.

Meer informatie over het project Aangenaam Wonen vindt u op www.caleidoz.nl/aangenaamwonen. Via onze facebook pagina houden we u op de hoogte van de activiteiten bij u in de buurt.

Activiteiten komende periode. In september worden er informatiemarkten georganiseerd. Op 10 september 's middags in Lathum, op 17 september 's morgens in Angerlo. Zaterdagmiddag 1 oktober staat in het teken van theater, een informatieve middag met Jet en Harrie, acteurs van Ervarea, over het thema dementie.

Het Palet Trefpunt Duiven zoekt bestuursleden

DUIVEN - Nu de stichting Het Palet naast de activiteiten voor senioren ook een bredere maatschappelijke doelstelling in samenwerking met de gemeente Duiven nastreeft, is het bestuur op zoek naar bestuursleden voor diversen functies waaronder de aanvulling van het dagelijks bestuur.

"Voelt u iets voor deze functie met veel en leuke sociale contacten neem dan contact op via 0316 266377 of 06 15890522."

Open middag bij Het Palet Trefpunt Duiven

DUIVEN - Het nieuwe seizoen komt er weer aan. Na een korte vakantie worden de deuren weer geopend.

Zaterdag 3 september is er van 14.00 tot 16.00 uur een open middag in Het Palet Trefpunt Duiven aan de Mondriaanstraat 14 in Duiven tegenover de Coöp. Alle belangstellenden zijn er welkom. Onder het genot van een hapje en een drankje kan men kennis maken met de diverse activiteiten die ook het komende jaar weer zullen plaatsvinden.

Het Palet heeft als doel een bredere maatschappelijke doelstelling in samenwerking met de Gemeente Duiven. Medewerkers staan klaar om de bezoeker inlichtingen te geven. Het nieuwe programmaboekje kan worden geraadpleegd en worden meegenomen. Ook kunnen belangstellenden zich voor een activiteit of spel opgeven. Bij enkele groepen zijn nog een of meer plaatsen vrij.

Kerkdiensten Ontmoetingskerk Zevenaar

Op zondag 7 augustus gaat in de Ontmoetingskerk om 09.30 uur ds. Alle Jonkman voor.

Op 14 augustus is om 09.30 uur de voorganger mw. ds. IJ de Mol-Buizert uit Doetinchem.

Na afloop van deze viering is er de mogelijkheid elkaar in gebouw Ons Huis te ontmoeten onder het genot van een kopje koffie of thee.

Kerkberichten Lathum/Giesbeek

Lathum-Giesbeek, geloofsgemeenschap Sint Martinus

Dinsdag 2 aug. om 10 u., Woord- en Communie, Past. A. van Boven, Samenzang.

Zaterdag 13 aug. om 19 u., Woord- en Communie, Mw. T. Looman, Samenzang.

Zaterdag 27 aug. om 19 u. Woord- en Communie, Pastor J. Heemink, Samenzang

Oogstfeest bij De Elsenhof

KILDER - Op 7 augustus houdt De Elsenhof Oogstfeest voor jong en oud van 11.00 tot 17.00 uur aan de Braamtseweg 14 Kilder.

Daar wordt het graan op een ambachtelijke wijze geoogst en gemalen, waarbij ook uitleg wordt gegeven, Voor de kinderen zijn verschillende activiteiten: springkussen, Oudhollands spelen tot roggebloemenkrans vlechten. Daarnaast kan men rondneuzen in de streekwinkel met verschillende streekeigen producten. Hierbij is een aantal kramen aanwezig met producten. Ook kan de bezoeker onder het genot van muziek een kopje koffie met een waterbuffel yoghurttaart nuttigen. De entree is gratis. Meer informatie staat op www.de-elsenhof.nl; mail: info@de-elsenhof.nl.

Jeugdviswedstrijden in de vakantie

PANNERDEN - De kop is er af. Liefst 21 deelnemers gingen onderling de strijd aan wie op deze avond de meeste vissen wist te vangen. De eerste dagen van de vakantie is de jeugd nog wat onwennig aan het rondfietsen! Duidelijk om enig vertier te zoeken.

Hengelsportvereniging De Rietvoorn weet hier wel raad mee en springt daar handig op in. Er worden in de vakantieperiode jeugdviswedstrijden georganiseerd. Woensdag 10 augustus is de tweede wedstrijd in de serie van drie.

Hieronder volgt de uitslag van de eerste wedstrijd op 27 juli.

Jeugd 5 tot 10 jaar
Emma Wittenhorst Elten 2 stuks.
Guus van Vuuren Pannerden 3.
Jordy Koch Lobith 3
Ronan Peters Pannerden 4
Dylan Durant Aerdt 7
Dion Durant Arerdt 8
Bennet Wittenhorst Elten 9

Leeftijd 11 tot 16 jaar
Stijn Krijger Pannerden 1
Lars van Huet Pannerden 1
Nick Verhaaf Pannerden 1
Tiemen Hendriksen Nieuw Wehl 2
Sindy Hesseling Pannerden 2
Dani Sanders Pannerden 3
Lotte Wolf Pannerden 5
Koen van Onna Zevenaar 7
Luca Wittenhorst Elten 12

Fietstocht ZijActief afdeling Zevenaar

ZEVENAAR - ZijActief afdeling Zevenaar houdt voor haar leden een fietstocht op woensdag 17 augustus.

Er wordt gefietst naar park Sonsbeek in Arnhem. Vertrek is om 09.30 uur vanaf parkeerplaats Lentemorgen.

Regiocampagne gaat nieuwe fase in Nieuw team 'de Liemers helemaal goed!'

De stuurgroepleden en de nieuwe projectgroep. Vanaf rechts Arthur Boone (wethouder gemeente Westervoort, Leon Lucas ((voorzitter directie Candea College), Sjef van Groningen (wethouder gemeente Duiven), Bert Frölich (directeur Kunstwerk!/het Musiater), Henk Dekker (voorzitter Lindus), Pascal Lindeman (Blik op Online en projectgroep), Anja van Norel (wethouder gemeente Westervoort), Sjoerd Geurts (Geurts Media en projectgroep) en Pablo van Di

LIEMERS - Ze komen alle drie uit de Liemers. Pablo van Dick, Pascal Lindeman en Sjoerd Geurts vormen vanaf 1 augustus het nieuwe projectteam 'de Liemers helemaal goed!' (DLHG). Met als doel de regiocampagne verder uit te rollen.

De campagne 'de Liemers, helemaal goed' is een initiatief van de Liemerse gemeenten Duiven, Rijnwaarden, Westervoort en Zevenaar met als doel meer bekendheid te geven aan alles wat de Liemers te bieden heeft. De campagne ging in 2012 van start en de eerste jaren heeft toeristenbureau RBT KAN het project gedragen. "Er is de eerste jaren veel gebeurd", zegt wethouder Arthur Boone van de gemeente Westervoort. "Toch willen we nu een volgende stap zetten. Met een projectteam van binnenuit. Dat de Liemers kent. Om de bewoners van binnenuit enthousiast te krijgen voor deze mooie regio. Wij denken dat Pascal, Pablo en Sjoerd de Liemers nieuwe impulsen kunnen geven."

Het nieuwe projectteam heeft de roots in de Liemers liggen. Pascal Lindeman (Blik op online) en Sjoerd Geurts (Geurts Media) zijn de initiatiefnemers van het succesvolle internetportaal Liemers Actueel. Net als Pablo van Dick kennen ze de weg in de Liemers. Of het nu gaat om bedrijven, overheden of verenigingen. "De Liemers heeft prachtige kernen met veel recreatiemogelijkheden, een actief verenigingsleven, volop bedrijvigheid en indrukwekkende evenementen", zegt Sjoerd Geurts. "Voeg dat samen en je krijgt een uniek gebied. De Liemers!"

"Wij zien kansen om de Liemers nog nadrukkelijker op de kaart te zetten en nieuwe verbindingen te leggen. Wij hebben zin in deze nieuwe uitdaging", aldus Pablo van Dick. Pascal Lindeman benadrukt dat het een campagne wordt van binnenuit. "Wij dagen iedereen uit om mee te denken, mee te doen en tips te geven. Samen staan we sterk in de Liemers."

Het projectteam DLHG is te bereiken via info@deliemershelemaalgoed.nl. Het projectteam wordt aangestuurd door de stuurgroep DLHG. Deze bestaat uit Arthur Boone (wethouder gemeente Westervoort), Sjef van Groningen (wethouder gemeente Duiven), Anja van Norel (wethouder gemeente Zevenaar), Jos Lamers (wethouder gemeente Rijnwaarden), Henk Dekker (voorzitter Lindus), Jan Ummenthum (directievoorzitter Rabobank Arnhem en Omstreken), Leon Lucas (voorzitter directie Candea College) en Bert Frölich (directeur Kunstwerk!/het Musiater).

Première: StreekFair Lathum

LATHUM - 14 augustus vindt aan de Oude Rhedense Veerweg, op het terrein van recreatiepark De Veerstal nabij het pontje, de eerste StreekFair Lathum plaats. Een markt voor wat onze regio kleur, geur en smaak geeft.

Kazen en worsten, jams en chutneys, wijnen en bieren, brood en banket: superlekker en uit eigen streek of huis. Er is veel te zien en te proeven. Natuurlijk is daarnaast volop ruimte voor kunstzinnig en ambachtelijk vakmanschap: schilderijen, kleden, sculpturen, gebruiksvoorwerpen et cetera. Tientallen kramen vol met alles wat deze omgeving voortbrengt.

De StreekFair begint om 11.00 en duurt tot 15.30 uur. Deze markt biedt elk wat wils. Voor de kinderen is een compleet animatieteam op pad en zijn hun ouders moe van het struinen, dan kunnen zij comfortabel landen op het terras voor koffie, taart en nog veel meer lekkers. Een rad van fortuin en een veiling, verzorgd door Jan Breukelaar, zorgen voor wat extra spanning en amusement. Alles voor een mooie middag aan de Rhederlaag.

De StreekFair is een initiatief van het Angerlo's Nieuws in samenwerking met De Veerstal. Het is de bedoeling om niet alleen de eigen bevolking, maar ook de toeristen kennis te laten maken met wat onze regio te bieden heeft. Een impuls die bijdraagt aan het aantrekkelijk maken van de Rhederlaag als toeristische bestemming. De StreekFair is mogelijk gemaakt door een aantal sponsoren, dat bijvoorbeeld ook de prijzen voor veiling en rad van fortuin beschikbaar heeft gesteld. Mocht er sprake zijn van een batig saldo, dan zal dit gebruikt worden voor het versterken van het Angerlo's Nieuws als platform voor nieuwe initiatieven, zoals MidlivePop, MidwinterPop, MidzomerConcert en nu dus de StreekFair.

Standhouders opgelet: kramen te huur via info@angerlosnieuws.nl. Reserveren kan tot 10 augustus.

Bridgen in De Griethse Poort bij De Liemers

ZEVENAAR - Op 1 september start het bridgeseizoen van Bridgeclub De Liemers. De club kent drie speelmomenten: maandagavond, dinsdagmiddag en donderdagavond. Er wordt gespeeld in de moderne en gezellige zaal van De Griethse Poort, Oude Doesburgseweg 24 in Zevenaar.

Tegenover De Griethse Poort is ruime parkeergelegenheid. Door het jaar heen worden 5 competities van 6 avonden gespeeld en daarnaast drives bij gelegenheden als opening en afsluiting van het bridgeseizoen, Sinterklaas, Kerst en Pasen. Een feestelijk moment is jaarlijks de 'aangeklede' Nieuwjaarsdrive. En niet te vergeten de bijzondere drive in de maand april de 'Kroegentocht voor War Child'. In 2016 waren bij dit toernooi –de 10e kroegentocht- 320 deelnemers. Op 24 september wordt het 25-jarig bestaan gevierd.

Voor het uitrekenen van de scores wordt gebruik gemaakt van het rekenprogramma van de Nederlandse Bridge Bond (NBB) en de nieuwste bridgemates. Informatie: www.nbbclubsites.nl/club/7015.
De club herkent zichzelf in begrippen als 'gezellig, toegankelijk, sociaal, open, ontspannen' en natuurlijk ook in het competitieve van de competities, waarbij in lijnen van verschillende sterkte wordt gespeeld.
Op alle speelmomenten is plaats voor nieuwe leden. Zin om lid te worden, maar eerst even kijken of het bevalt… Iedereen is welkom om een paar keer vrijblijvend mee te spelen.
Informatie over spelen op maandagavond is in te winnen bij Jan van Maldegem (0316 526743) en voor de dinsdagmiddag en donderdagavond bij Agaath en Guus Lijnkamp (0316 332660).

Radio Mozaiek Live bij u thuis

Foto: ADA fotografie

ZEVENAAR - Op zaterdag 6 augustus wordt het weer een feest in Zevenaar. Het Spikker Country en Westernfestival is dan weer in volle gang.

Zevenaar staat dit weekend in het teken van echte country. Laat u heerlijk meeslepen met dit unieke festival. Indien u niet naar het Raadhuisplein kunt komen, kunt u het optreden van countryband Old Country Folks thuis via internet volgen. Radio Mozaïek verzorgt in samenwerking met Muziekstad Zevenaar een videostreaming. U kunt het optreden live meemaken via de website van Radio Mozaïek: www.radio-mozaiek.nl.

En klik op Live TV, dan bent u rechtstreeks verbonden met het Spikker country- en Westernfestival op het raadhuisplein. De uitzending begint om 20.00 uur en duurt tot 23.45 uur.

Rijnwaarden goedkeurende accountantsverklaring

RIJNWAARDEN - De gemeente Rijnwaarden heeft een goedkeurende accountantsverklaring gekregen over de jaarrekening 2015. De jaarrekening van gemeenten in Nederland moet jaarlijks door de accountant worden gecontroleerd. De accountant toetst de jaarrekening op getrouwheid en rechtmatigheid.

Met ingang van 2015 heeft de gemeente nieuwe taken gekregen als gevolg van de decentralisaties van de Jeugdzorg en Wmo. De continuïteit van de zorg voor inwoners was van het grootste belang. Landelijk zijn gemeentes geconfronteerd met veel problemen om te komen tot een goedkeurende verklaring, veel gemeentes zijn hier uiteindelijk ook niet in geslaagd. Veelal ontbrak de informatie over de levering van de zorg van zorginstellingen of was deze te laat aangeleverd. Rijnwaarden is vanzelfsprekend erg tevreden met een tijdige goedkeurende accountsverklaring.

Al eerder liet de gemeente weten dat zij de jaarrekening over 2015 met een positief saldo heeft afgesloten. Wethouder Peter Putman is hier bijzonder verheugd mee. 'Door realistisch te begroten hebben we dit kunnen realiseren. Nu we ook als een van de weinige gemeentes een goedgekeurde accountsverklaring hebben, kunnen we 2015 naar tevredenheid afsluiten.'

Kerkdiensten Rijnwaarden

RIJNWAARDEN - Zondag 7 augustus is er dienst om 10.00 uur, ds. L. den Besten uit Zevenaar is in deze dienst de voorganger.

Op zaterdag 13 augustus is er om 10.00 uur dienst in zorgcentrum Lobede in Tolkamer.

De voorganger in deze dienst is ds. E. Ouwehand uit Tolkamer.

In de dienst van zondag 14 augustus gaat ds. J. Ter Avest uit Arnhem voor. De dienst begint ook om 10.00 uur.

Na de diensten is er met elkaar een kopje koffie of thee bij PKN Rijnwaarden aan de Markt 15 in Lobith.

Zomervakantie vaak eenzame periode voor ouderen

ZEVENAAR - Het is nu echt zomer met fijne temperaturen de afgelopen weken. Kinderen hebben schoolvakantie. De bouwvakvakantie is aangebroken voor de werknemers. Dit betekent dat veel mensen naar een vakantiebestemming zijn vertrokken of ze gaan binnenkort.

Veel ouderen blijven thuis, omdat ze niet meer zelf op vakantie kunnen of willen. Terwijl hun kinderen en kleinkinderen wel een paar weken weg zijn. De mensen die normaal langs komen voor een kopje koffie en praatje, komen nu niet. Voor veel ouderen is dit een wat eenzame periode. Wellicht herkent u dit.

Gelukkig is er in De Pelgromhof in Zevenaar tijdens de vakantieperiode veel gezelligheid te vinden voor ouderen. U hoeft dus niet eenzaam te zijn tijdens de vakantie. In De Pelgromhof kunt u bijna dagelijks terecht om mee te doen aan leuke activiteiten. Ook als u zelf niet in De Pelgromhof woont kunt u mee doen aan activiteiten zoals bingo, de spelletjesochtend, kegelen, en seniorengym. Gezellig samen met de bewoners en buurtbewoners.

"Voor een kopje koffie of een glaasje fris in ons restaurant of op het zonnige terras bent u altijd welkom. Als u met dit warme weer geen zin heeft om te koken dan kunt u iedere dag genieten van een heerlijk 3-gangen menu in ons restaurant of naar de Snackfriday! komen op vrijdag.

Kijk op www.pelgromhof.nl voor het volledige programma voor de komende weken. Wilt u ook eens meedoen met de activiteiten of heeft u hierover vragen? Bel gerust met onze receptie op 085 4019684."

Ehbo-cursus in Duiven

DUIVEN - De Ehbo-vereniging Duiven start -bij voldoende deelname- op dinsdag 25 oktober een nieuwe cursus. Een complete Ehbo-opleiding, incl. reanimatie/AED-bediening en Eerste Hulp Aan Kinderen (EHAK).

De lessen worden gegeven op basis van de nieuwste eisen op bijvoorbeeld het gebied van reanimeren en AED-bediening. Alles op basis van de nieuwste uitgave van het Oranje Kruis lesboek. De cursus omvat 13 lesavonden en wordt afgesloten met een examen, waarna u in het bezit kunt komen van het landelijk erkende Ehbo-diploma, uitgegeven door het Oranje Kruis.

Wilt u enkel een cursus 'Reanimatie en AED-bediening' of een cursus 'Eerste Hulp Aan Kinderen' volgen of de gewenste herhalingslessen hiervoor? Ehbo-Duiven biedt, bij voldoende deelname, ook hier de mogelijkheid voor. Neem ook dan contact met ons op.

Meer informatie: per e-mail contact@ehboduiven.nl of telefonisch bij Bertus Kampes 0316 269125 of bij Martin Jansen 0316 261615. Wist u dat veel ziektekostenverzekeringen (een deel van) de kosten voor een Ehbo-cursus vergoeden?

Geloofsgemeenschap H. Andreas-Maria Koningin Zevenaar

Zevenaar:

Zondag 7 aug. om 9.30 uur: Eucharistieviering. (Stille viering)

Voorganger: Pater G. Remmers.        

Intenties: Gerda Duis-Kaak, Harry Gademann -Jaargetijde,

Nelly Reijmer-Hooyman,

Overleden ouders Wentholt-Knippenborg en zoon Frans Wentholt,

Antoinet Otten-Willemsen.

Zondag 14 aug. Maria ten Hemelopneming om 9.30 uur: Eucharistieviering.

Voorganger: Pater G. Remmers. Koor: A.M.K.

Intenties: Uit dankbaarheid b.g.v. het 50-jarig huwelijk van Dorry en Emile Koenders. Gerrrie Jörissen, Overleden ouders Joosten-Wiendels, Antoinet Otten-Willemsen, Joke Reicheld-Smits.

Overleden:

Op 7 juli: Johanna Put-Dongelmans, 61 jaar, Hagendel 9

Op 8 juli: Piet Kaal, 67 jaar, Subenharastraat 28,

Op 8 juli: Johannes Derksen, 80 jaar, Willem Kloosstraat 6,

Op 18 juli: Annie Bloemberg - Aaldering, 89 jaar, De Liemerije Zevenaar,                         Op 18 juli: Liesbeth Putman-Dukkerhof, 88 jaar, Cloekemaat 19,

Op 25 juli: Frans Gieling, 79 jaar, Tooropstraat 6 Zevenaar.

Bedevaart naar Kevelaer.

Op donderdag 1 september vindt wederom de Liemerse Bedevaart naar

Kevelaer plaats. Van harte bij u aanbevolen.

U kunt zich hiervoor aanmelden bij Mevr. Corrie Berendsen-Meijer Julianalaan 8,

bij Mevr. W. Dercksen van Munsterstraat 19 en bij Mevr. D. Meijer Masiusplein 306 te Zevenaar.

Hechte band West Bromwich Albion O 19 en SDZZ

ZEVENAAR - Van dinsdag 19 tot en met donderdag 21 juli brachten de talenten onder 19 van West Bromwich Albion FC dat op het hoogste niveau in de Engelse premier league speelt een training bezoek aan Nederland.

Ze waren te gast bij Omni- Vereniging SDZZ op sportpark De Grietshe Poort in Zevenaar waar ze een tweetal oefenwedstrijden speelden.

Op dinsdag 19 juli om 19.30 uur werd de oefenwedstrijd tegen Jong Achilles'29 uit Groesbeek gespeeld, waarvan oud voetballer Dennis Krijgsman momenteel de trainer is. Op enkele kansen van beide elftallen na was het een sportieve wedstrijd die eindigde zoals het begon in een 0-0 gelijkspel.

Op donderdagochtend 21 juli werd er om 11 uur alweer afgetrapt door de talenten uit Engeland ditmaal tegen de beloften van NEC uit Nijmegen die onder leiding stonden van Ron de Groot en Patrick Pothuizen.

Het tempo van deze wedstrijd lag mede door het vroege tijdstip veel hoger, en er waren ook nu de nodige kansen. Dit resulteerde al in een vroege goal voor West Bromwitch Albion Onder 19.

In de laatste minuut van deze wedstrijd kwamen de beloften van NEC door een strafschop op gelijke hoogte 1-1 en werd de wedstrijd beëindigd.

Het bezoek aan Nederland en SDZZ uit Zevenaar werd mede door sportbedrijf Ataro en alle vrijwilligers van SDZZ een succes en afgesloten met een korte toespraak en dankwoord namens de trainers staf van West Bromwitch Albion, het technisch management van SDZZ en de uitreiking van een gesigneerd shirt.

Wandelen op zondag

DUIVEN - Inmiddels voor veel mensen bekend, het wandelen op zondag. Elke twee weken (de even weken, de zondag telt als laatste dag van de week) kunt u mee wandelen.

De groep verzamelt zich om 13.30 uur buiten bij het theepaviljoen in het Horsterpark in Duiven. Er zit geen coördinatie op de groep: wie komt, wandelt gewoon gezellig mee. U hoeft zich dan ook niet aan of af te melden. Onderling wordt afgesproken welke route er wordt gelopen, meestal zo'n 5 kilometer. Er zitten geen kosten aan, hooguit het kopje koffie, dat achteraf vaak wordt gedronken. De eerst volgende data zijn: 14 en 28 augustus. Info: Yvonne Bloemberg 06 44458152 of y.bloemberg@mikado-welzijn.nl.

Plaatsen vrij in leesgroep Frans

REGIO - Er zijn plaatsen vrij in de leesgroep Frans met deelnemers uit Duiven, Zevenaar en omringende gemeenten. De leesgroep leest en bespreekt romans, waarbij een keuze wordt gemaakt uit de literatuurlijst van de landelijke organisatie Senia, zie www.senia.nl/talen.

De boeken worden besproken, in het Frans, aan de hand van 'leeswijzers' met discussievragen, waardoor de discussie structuur en diepgang krijgt. De leesgroep komt een keer in de 4 à 6 weken bij elkaar op woensdagochtend. Het komend seizoen bespreekt de leesgroep 6 tot 7 boeken waaronder La Classe de neige van Emmanuel Carrère en La Liste de mes envies van Grégoire Delacourt.
Wie interesse heeft kan voor meer informatie terecht bij de contactpersoon van de groep, dhr. Ed Roosma via e-mail egbertroosma@concepts.nl of via 0316 330860.

Breulyfeest 'n zomers succes!

ZEVENAAR - De 24ste editie van het Breulyfeest beloofde in meerdere opzichten een bijzondere avond te worden! Maar een ding is zeker Breulyfeest 2016 gaat de boeken in als een weer geslaagde avond.

De ligweide aan de Breuly werd voor de 24ste omgebouwd tot de feestlocatie van het Breulyfeest. Deze prachtige zomerse avond werd afgetrapt door The Originals die al snel sfeer wisten te maken door in te spelen op het publiek en verzoeknummers te spelen. Al snel werd het eerste verzoek nummer ingediend en werd het volop feest. Geruisloos wisselde de bands The Orignials en Beethoven Rocks elkaar af. Beethoven Rocks knalde van het scherm af met hun digitale led wand show.

Beethoven Rocks speelt onder het motto; ‘Goed is niet goed genoeg, het moet spraakmakend zijn, fantastisch, inspirerend en innovatief…en dat is het ook!’ Deze woorden passen heel goed bij het Breulyfeest van 2016 want het dak ging eraf, onder een zomerse hemel, samen met de vele bezoekers die de jaarlijkse 'reünie' aan de oever van de Breuly bezochten!

Het Breulyfeest viert in juli 2017 zijn 25ste jubileum, en hoopt weer zo'n fantastisch publiek te mogen begroeten net als bij deze 24ste editie .

Liever de Liemers Cultuurprijs in teken van Grand Finale

Alle oud-winnaars van de Liever de Liemers Cultuurprijs doen zaterdag 8 oktober mee aan de Grand Finale. In 2012 wonnen de dansers van Dans Podium de strijd.

ZEVENAAR - De tiende editie van de Liever de Liemers Cultuurprijs krijgt dit jaar een bijzondere invulling. Alle winnaars van de afgelopen 9 jaar geven 8 oktober acte de présence. In deze Grand Finale sleept de winnaar een speciaal ontwikkelde bokaal en een geldprijs in de wacht. Entreekaarten zijn vanaf nu te bestellen op www.lieverdeliemers.nl.

In elk van de negen edities daagde Rotaryclub Zevenaar podiumtalent uit de Liemers uit om het beste uit zichzelf te halen en aan het grote publiek te laten zien. Elke editie kende een bijzondere winnaar. Zaterdag 8 oktober strijden al deze winnaars om de titel in de Grand Finale.

Alle oud-winnaars van de Liever de Liemers Cultuurprijs doen zaterdag 8 oktober mee aan de Grand Finale. In 2012 wonnen de dansers van Dans Podium de strijd.

Tijdens de Grand Finale worden de optredens gecombineerd met een diner. Kaarten kosten 60 euro per stuk en zijn verkrijgbaar via de website www.lieverdeliemers.nl. De opbrengst gaat volledig naar een goed doel. De geldprijs voor de Grand Finalist wordt beschikbaar gesteld door hoofdsponsor Rabobank Arnhem en Omstreken.

Ook dit jaar is de Liever de Liemers Cultuurprijs gekoppeld aan een goed doel. Ditmaal komt de gehele opbrengst van de kaartverkoop en sponsoring ten goede aan de kinderen van statushouders in de Liemers. Organisator Rotaryclub De Liemers wil deze kinderen laten meedoen aan de samenleving, door hen (financieel) te ondersteunen bij hun deelname aan sport, spel en cultuur. Sponsoring is eveneens nog mogelijk. De organisatie beschikt over verschillende sponsorpakketten voor bedrijven, organisaties en individuen.

Meer informatie staat op www.lieverdeliemers.nl.

Gouden Handen van 64-jarige inwoner uit Babberich Gerrit Gerritzen ontwerpt twee motoren

Foto: Frans Willemsen

BABBERICH - "Motoren daar ben ik aan verknocht; vooral als ik er op zit gaat er een vonk in mij over. Racen! TT Assen was mijn jongensdroom." Gerrit Gerritzen kreeg al vroeg belangstelling voor de Internationale racerij. “Op het circuit heb ik acht jaar lang mogen racen.”


Vreemd was het dan niet, dat Gerritzen internationale belangstelling ontving voor zijn zelf ontworpen 350cc racemotor waar hij een topsnelheid mee halen kon van 240 km/uur. Deze eigen ontworpen motor uit 1979 met onderdelen van Yamaha en Zuzuky werd 'Yamazuky' genoemd. Zijn collega’s vonden het van belang dat Gerrit een toepasselijke naam werd toebedeeld! Dit voor zijn vindingrijkheid in de motorwereld? Hij werd unaniem uitgeroepen tot 'Willy Wortel'.
Gerrit zegt: "Het is een dure sport. Ook sponsoren spelen hierbij een rol. Ikzelf paste privé bij. Het mooiste succes was in België in Nijvel een vijfde plaats. Thuis in mijn hobbyschuur ,waar ik vele uren doorbreng, kom ik juist tot rust. Hierdoor word ik gemotiveerd. De omgeving zegt: "Gerrit jij beschikt over gouden handen."

"Naast de wijsheid van een computer. De berekeningen van frame tot inhoud cilinder, naast afstelling ontsteking, vork en wielen van je Polini heb je binnen acht maanden een nieuwe Mini Bike Puch 70 CC ontworpen!" Gerrit Gerritzen werkt in zijn dagelijks leven bij steenfabriek Wienerberger in Pannerden. "Mij rest nog negen maanden te werken dan ga ik met pensioen. Zeker als ik met pensioen ga weet ik nu al weer een motor bouwen zal."

Fantastisch georganiseerd toernooi bij Tennis Vereniging Zevenaar

ZEVENAAR - Van 18 tot en met 24 juli werd bij TVZ het propulaire Brandon-Peugeot open toernooi gehouden. De weergoden waren ons welgezind en omstandiheden waren wel erg zwaar wat de warmte betrof.

Meer dan 150 partijen werden er afgewikkeld waaronder heel spannende single- en dubbelpartijen. Jeugdige spelers en speelsters in de categorie 3/4 lieten zien wat door intensief te trainen mogelijk is. Ook in de lagere categoriën werd menig zweetdruppel vergoten. Met niet te vergeten leuke, spannende en verrasende partijen. Heel mooi was te zien dat van zeer jong 14/15 jaar er ook een heren dubbel stond van respectievelijk 72 en 78 jaar en die hebben van de drie partijen er één gewonnen en in hun laatste partij haalden de heren Ed Roosma en Dick Schermer er zelfs een drie setter uit.

Van de organisatie uit alleen maar complimenten aan de deelnemers, geen wanklank gehoord en iedereen was enthousiast en het plezier spatte er ook van af. Vermeldenswaardig is dat de deelnemers overal vandaan kwamen, onder andere uit Enschede, Zutphen en Brummen. Dit alles is mede te danken aan de hoofdsponsor Brandon die de prijzen beschikbaar stelde, waaronder, heel leuk een weekend toeren met een E-Bike en E-scooter.

TVZ is iedereen dankbaar, met name de bondsgedelegeerde Jan Wouters, De Toernooi commssie en vrijwilligers, die er voor gezorgd hebben dat alles vlekkeloos verliep. Parasols op de baan, bouillon bij zoutgebrek en koude handdoekjes ter afkoeling.

Zevenaar viert 50 jaar band met Weilburg

ZEVENAAR - Dit jaar bestaat de stedenband Zevenaar-Weilburg vijftig jaar. Aan dit bijzondere feit wordt in Zevenaar aandacht besteed in het weekeinde van 16 tot en met 18 september. Uit Weilburg komt een delegatie van 25 mensen op bezoek, onder wie 10 leden van de gemeenteraad.

Het gaat er bij deze uitwisseling vooral om dat de deelnemers uit de zusterstad in contact komen met Zevenaar en haar inwoners. Om dat doel te bereiken is het onder andere van wezenlijk belang dat de buitenlandse gasten worden ondergebracht in gastgezinnen. Immers, door de contacten in de huiselijke sfeer kunnen de mensen uit Zevenaar en Weilburg op een ongedwongen manier met elkaar kennis­maken.

Voor deze bijeenkomst wordt een programma gemaakt waaraan zowel door de buitenlandse gasten als door de (leden van) gastgezinnen kan worden deelgenomen. In verband met het jubileum worden er enkele bijzondere activiteiten georganiseerd. Hierover komt nog nadere informatie.

Degenen die als gastgezin willen meedoen aan deze uitwisseling, worden verzocht zich op te geven bij Jan Boerboom, secretaris van het Zevenaars Comité voor het stedencontact. Hij is bereikbaar op K. de Jongstraat 19, Zevenaar. Zijn telefoonnummer is 0316 525014, e-mail adres: jw.boerboom@chello.nl.

Via de website van het comité - www.stedencontact.nl – kan men zich ook aanmelden. Ga daarvoor naar het onderdeel Uitwisseling en klik op de laatste zin van het item Volwassenen. Bij de opgave kan worden vermeld of men de voorkeur geeft aan 1 persoon of een echtpaar.

Farmers Run in Elst

ELST (Gld) – Op zaterdag 27 augustus 2016 gaat de eerste Farmers Run van start! Deze obstaclerun wordt georganiseerd door de Stichting Evenementen Agrarisch Jongeren Kontakt (AJK) Overbetuwe.

Het is een agrarische variant van de MudMasters en Viking Run! Uniek aan de Farmers Run met natuurlijk de agrarische hindernissen als loaders, fruitkisten, hakselaars en beregeningsinstallaties. Dit belooft de zomerhit van 2016 te worden! Er is keuze uit twee afstanden: 3 of 6 km.

De Farmers Run is het ultieme boerengevoel! Waarbij de 3 km voor de familie is bedoeld en de langere afstand voor de getrainde boeren! De route voert langs allerlei boerenelementen zoals machines, gras, water, tarwe, maïs en modder. Al deze elementen zijn op het afwisselende parcours van uitdagende obstakels voorzien.

De prijzen van de tickets zijn als volgt:
Kinderen (tot 12 jaar) deelname gratis; begeleider (18+) noodzakelijk en maximaal 2 kinderen per begeleider; Kinderen van 12 tot 18 10 euro per persoon; Volwassenen 20 euro

Ook is er de mogelijkheid om bij de finish jouw vrienden en familie toe te juichen als ze voldaan over de streep komen. Voor toeschouwers is de toegang gratis. Tijdens en na de run is in de boerenkantine van loonbedrijf Tilleman een hapje en drankje te verkrijgen.

Er is daarnaast genoeg te doen voor de toeschouwers. "Een topdag voor je vrienden, collega's en je hele familie! Iedereen is welkom om deze middag aanwezig te zijn en om te genieten van de perfecte afsluiting van de zomer! Zorg dat je er bij bent en schrijf je nu in via www.farmersrun.nl."

Heerlijk naar buiten deze zomer

ARNHEM - Het is heerlijk om in de zomermaanden naar buiten te gaan. Als lopen en/of fietsen moeilijker gaat is een scootmobiel een welkom alternatief. U kunt alleen of met anderen lekker op pad gaan. U bent dan zelfstandig mobiel en u heeft de vrijheid, waardoor u actief blijft en minder afhankelijk bent van anderen.

Vaak wacht men te lang met de keus voor een scootmobiel waardoor er afbreuk wordt gedaan aan de vrijheidsbeleving. Het opnieuw op pad gaan is dan niet altijd eenvoudig. Een tweedehandse scootmobiel biedt een uitstekende oplossing.

ScootOccasions is al drie jaar dé specialist bij de in- en verkoop van jong gebruikte scootmobielen. Hun uitgebreide assortiment scootmobielen is vooral geschikt voor prijsbewuste mensen die liever geen hoge uitgave willen doen voor een nieuw scootmobiel. De scootmobielen worden geleverd met nieuwe accu's en garantie. ScootOccasions biedt service aan huis en levert onderdelen op bijna alle merken.

Op de website www.scootoccasions.nl kunt u het aanbod van scootmobielen bekijken met alle benodigde informatie. Hier vindt u een brede selectie van opvouwbare en vaste modellen.
Bent u niet in de gelegenheid om de showroom te bezoeken? Bel ons dan voor een vrijblijvend adviesgesprek bij u thuis.

De showroom van ScootOccasions is gevestigd aan de Waalstraat 28 in Arnhem, 026 7370363, www.scootoccasions.nl.

Ingezonden

Na jaren vrijwilligerswerk in Afrika, dakloos in Nederland. Vanaf 2005 werkte ik, hoogopgeleide alleenstaande vrouw, in het onderwijs in Tanzania. Na zes jaar met plezier gewerkt te hebben, moest ik weg bij de school, omdat er alleen nog maar Tanzanianen mochten werken.

Na twee jaar tevergeefs solliciteren, besloot ik terug te komen naar Nederland, in de hoop daar te kunnen werken. Maar ik was inmiddels boven de 50, dus ook in Nederland was er geen kans meer op werk. Aangezien ik een klein beetje spaargeld had, kon ik na maanden zwerven, woonruimte huren in de vrije sector, in de gemeente Duiven. Na twee jaar kon ik dat niet meer betalen. Toen het aanbod kwam om vrijwilligerswerk te doen in Tanzania, ging ik daar op in, omdat kost en inwoning vergoed werden. Ik deed twee jaar vrijwilligerswerk in Tazania, waarna het contract stopte, en ik terug ging naar Nederland. Na twee maanden logeren, kreeg ik een aanbod om acht maanden op een gemeubileerd huis te passen van iemand die onteigend was in verband met de nieuwe A15, en die al elders woonde. Het leek een aantrekkelijk aanbod. Maar na zes weken gaf de eigenaar me zonder opgaaf van redenen, te kennen binnen vier weken weg te moeten. De woningbouwverenigingen, waar ik ruim vier jaar sta ingeschreven, vinden me niet urgent; geld om iets te huren in de particuliere sector heb ik niet, familie en vrienden hebben geen kamertje over, en per 22 augustus 2016 sta ik op straat. Recht op een woning en recht op een uitkering heb ik niet. Ik heb mooie en minder mooie ervaringen opgedaan in Tanzania, kan daar prachtig over vertellen, maar terugkomst in Nederland is een bittere pil.

Sophia Klaassen (06-11127603 / trasingster@gmail.com)

Jaarvergadering van schutterij Sint-Antonius

NIEUW-DIJK - Traditioneel op de zondag voor het schuttersfeest (7 & 8 augustus) houdt schutterij Sint-Antonius uit Nieuw-Dijk op 31 juli om 11.00 uur bij Steak'm haar jaarvergadering. Leden en aanstaande leden worden van harte uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn.

Op de agenda staan de organisatie van het schuttersfeest, het financieel verslag, het vaststellen van de consumptieprijs en het vaststellen van de prijs van het lidmaatschap. In deze vergadering wordt de lopende enquête omtrent de datum van het schuttersfeest toegelicht. Verder staan bestuursverkiezingen op de agenda. Aftredend en herkiesbaar zijn Ron Derksen en Mark van de Waterlaat. Leden die zich kandidaat willen stellen voor het bestuur kunnen dit tot vrijdag 29 juli (20.00 uur) aangeven bij het secretariaat, p/a Henk Peters, Tinneveldstraat 23 in Nieuw-Dijk bij aanlevering van tien handtekeningen van leden van Sint-Antonius. Tevens is het mogelijk om zich tijdens de pauze aan te melden als lid.

VakantieBieb App tot en met 31 augustus

LIEMERS - De VakantieBieb biedt een leuk leespakket voor het hele gezin, met romans en thrillers, kinderboeken, tijdschriften, reis- en taalgidsen. Met bekende auteurs en goede titels. Makkelijk mee te nemen. Laat je op vakantie meeslepen door 'De aanslag' van David Baldacci of lees de bestseller 'Als padden schreeuwen' van Lieneke Dijkzeul. Voor de jeugd vanaf 6 jaar is er voor elk wat wils. Bijvoorbeeld 'Mees Kees op de planken' van Mirjam Oldenhave of 'Dolfje Weerwolfje' van Paul van Loon.

Ook zijn er romans, taalgidsen en tijdschriften aan de VakantieBieb-app toegevoegd. Lees de nieuwe roman 'Dertig dagen' van Annelies Verbeke of mooie achtergrondverhalen in het tijdschrift Vrij Nederland. De e-books zijn te lezen t/m 31 augustus. Je kiest een aantal e-books, die in een virtuele boekenkast komen te staan. Een internetverbinding voor het lezen van deze e-books is na het downloaden niet meer nodig. Meer informatie staat op www.vakantiebieb.nl.

Leesgroep Frans
Er zijn nog plaatsen vrij in de leesgroep Frans voor deelnemers uit Duiven, Zevenaar en omringende gemeenten. De leesgroep leest en bespreekt romans, waarbij een keuze wordt gemaakt uit de literatuurlijst van de landelijke organisatie Senia, zie www.senia.nl/talen. De boeken worden in het Frans besproken, aan de hand van 'leeswijzers' met discussievragen, waardoor de discussie structuur en diepgang krijgt. De leesgroep komt één keer in de vier à zes weken op woensdagochtend bij elkaar in onze bibliotheek in Zevenaar. Het komend seizoen bespreekt de leesgroep zes tot zeven boeken, waaronder La Classe de neige van Emmanuel Carrère en La Liste de mes envies van Grégoire Delacourt.

Wil je meedoen? Voor meer informatie kan je terecht bij de contactpersoon van de leesgroep, de heer Roosma (egbertroosma@concepts.nl of 0316 33 08 60) of via marijke.peeters@debibliotheekliemers.nl.

Open Oldenburg Dubbeltennistoernooi Driel

DRIEL - De vakantie achter de rug en weer zin om te tennissen? In de week van 29 augustus tot en met 4 september organiseert tennisvereniging De Stuw uit Driel het jaarlijkse Open Oldenburg 25+ Dubbeltoernooi.

Meedoen kan in de categorieën HD, DD en/of GD 5 tot en met 8. Er kan voor maximaal twee onderdelen worden ingeschreven. De vereniging beschikt over vier kunstgrasbanen met ledverlichting. Inschrijven kan tot en met 22 augustus via www.toernooi.nl.

RTV Favoriet zoekt stagiaire en vrijwilligers

REGIO - Vanaf september beginnen de scholen weer en daarbij voor velen hun nieuwe stageperiode. Mocht je nog niet de gelukkige zijn met een stageplek, dan biedt RTV Favoriet wellicht de uitkomst.

Wij willen graag vanaf september een stagiaire hebben op het gebied van journalistiek en een stagiaire op het gebied van Marketing & Communicatie.

Bij journalistiek moet je denken aan het maken en vergaren van regionieuws, het voorbereiden van programma's die overdag lopen en het bellen met nieuwswaardige personen.

Communicatie bij de radio gaat niet letterlijk alleen via de radio. Je taak is hier om acties op te zetten op Facebook, nieuwe items te bedenken in programma's om meer luisteraars te trekken en persberichten wereldkundig te maken bij ontwikkelingen en oproepen vanuit de zender. Je maakt ook automatisch deel uit van de businessclub, want ook hier zal de komende periode veel over naar buiten gecommuniceerd moeten worden.

Lijkt het jou leuk om stage te lopen bij RTV Favoriet en deel uit te maken van ons team? Of ken je iemand die dringend op zoek is naar een stageplek? Neem contact op met j.vandeschuur@rtv-favoriet.nl of bel met de redactie: 0316 342242.

Hoef je geen stage te lopen, maar lijkt de radio op welk vlak dan ook, interessant voor jou om aan mee te willen werken? Dit kun je laten weten door contact op te nemen met: e.vandeschuur@rtv-favoriet.nl.

Met de bus langs bloeiende heidevelden

Foto: Arie de Knegt

ARNHEM - Geldersch Landschap & Kasteelen nodigt liefhebbers uit om op zaterdag 20 augustus met de boswachter in de bus te stappen voor een tocht langs de bloeiende heidevelden in het zuiden van de Veluwe.

De Heidebustocht volgt een prachtige route via diverse mooie locaties van Geldersch Landschap & Kasteelen, zoals Huis te Eerbeek, de Loenermark en Spelderholt. Kijk voor de precieze route en reservering op www.glk.nl/evenementen.

Start om 9.00 uur vanaf station Velp (na aankomst van de stoptrein uit Arnhem), einde om ca. 17.00 uur. Deelname: 55,00 euro. Donateurs GLK 49,50 euro. Tijdens de bustocht wordt een paar keer in– en uitgestapt en worden (korte) stukken gelopen. Rolstoelen kunnen niet mee, rollators wel. Reserveren is noodzakelijk. Dit is mogelijk tot en met 13 augustus via www.glk.nl/evenementen of 026 3552555. Informatie: Harro Frieling: 055 3557247 / 06 51382111.

Vrijwilligers gezocht

ZEVENAAR - Caleidoz Vrijwilligerscentrale zoekt vrijwilligers voor de volgende organisaties:

- Amnesty afdeling Zevenaar zoekt enkele nieuwe werkgroepleden. De werkgroep vergadert iedere maand een keer. De taken van een werkgroeplid zijn: werken aan acties voor Amnesty, het laten tekenen van petitielijsten en het werken aan gerichte dossiers over een groep landen.

- Brede School St. Martinus zoekt iemand die kinderen na schooltijd schaakles wil geven op dinsdag- en/of donderdagmiddag van 14.30 tot 15.30 uur.

- Liemerije zoekt voor Hospice de Hazelaar een gastheer/-vrouw voor de cliënten en hun familie. De taken bestaan o.a. uit het begeleiden van de maaltijden in de huiskamer.

- Zonnebloem de Liemers zoekt een bestuurslid activiteiten, die verantwoordelijk is voor enkele dagactiviteiten, zoals een dagboottocht, een rondvaart door Amsterdam en een theatervoorstelling.

Voor meer informatie over deze en circa 280 andere vacatures kunt u contact opnemen met de Vacaturebank van Caleidoz Vrijwilligerscentrale Zevenaar (maandag tot en met vrijdag van 9.00-12.00 uur, telefoon 0316 243299). U kunt ook kijken op de website www.vrijwilligerscentralezevenaar.nl of een e-mail sturen naar: vacaturebank@caleidoz.nl.

3 Oever Festival, what's in a name?

REGIO - In het 3e weekend van september vindt het 3 Oever Festival plaats. Wat vorig jaar begon als een fietstocht met muzikale omlijsting op enkele plaatsen op de route, groeit uit tot een 3-daags evenement in een groot gebied, waar bezoekers kunnen genieten van natuur en cultuur in de ruimste zin van het woord.

Mensen hebben bij een festival het beeld van een afgebakend terrein waar verschillende optredens zijn. Het 3 Oever Festival geeft het woord festival een extra dimensie. De organisatoren Servaas Beunk en Stefan Posthuma over het doel van het festival: “We organiseren voor onze gasten in De Gelderse Poort een feestje voor iedereen, laagdrempelig en toegankelijk. Voor jong en oud, cultuurliefhebber en natuurliefhebber, voor mensen met een gevulde beurs en mensen met een kleine portemonnee, met professionals en amateurs.

Anders dan de festivalbeleving op een locatie waar verschillende activiteiten plaatsvinden, zullen de gasten zelf naar verschillende locaties toe moeten fietsen of wandelen. Ze worden niet continu vermaakt, maar zichzelf moeten vermaken door te genieten van de natuur. We zullen wel zorgen voor wat verrassende festivalelementen onderweg. Bezoekers hoeven niet een bepaalde route af te leggen. Iedereen kan zelf bepalen wanneer hij welke locaties bezoekt. Wij zorgen er voor dat in kaart wordt gebracht welke activiteit waar, wanneer en op welk tijdstip plaatsvindt.

We willen met het 3 Oever Festival de verbinding leggen tussen de drie oevers. Door samen te werken aan het recreatiegevoel in dit gebied kunnen we De Gelderse Poort nog beter als toeristische trekpleister op de Nederlandse kaart zetten.”

Zomerse toernooien bij jeu de boulesclub

ZEVENAAR - Donderdag 14 juli werd weer het jaarlijkse Ladiesdag-toernooi gespeeld. Voor dit toernooi kunnen alleen dames inschrijven, die lid zijn van een bij de NJBB aangesloten vereniging. In totaal namen er 28 doublettes deel.

Het was een dag met mooi weer, zodat er gespeeld kon worden op het buitenterrein van JBCZ op sportpark Hengelder. Winnaar werd de doublette van Mieke van Dulmen en Wilma Lohuis van JBCZ met vier gewonnen partijen en 33 pluspunten. Mieke is voorzitter van de Zevenaarse petanqueclub (links op de foto).

De tweede plaats was voor team van Toos Smit van PCDoetinchem met eveneens vier gewonnen partijen en 20 pluspunten. De derde plaats was ex aequo voor de teams van Diny Striekwold van PCDoetinchem en van Annie Aalders van JBCZ met drie gewonnen partijen en 18 pluspunten.

Op 24 juli is in het Gimborn park door de leden van onze vereniging het Bostoernooi gespeeld. Het is moeilijk spelen op de bospaden, heel anders dan op aangelegde speelbanen van het eigen clubterrein, het heeft een grote overeenkomst met het spelen op veel campings en een beetje geluk is nodig.Winnaar van het toernooi werd Henk Engelen.

Op 4 augustus wordt het jaarlijkse 7Aren bondstoernooi georganiseerd door JBCZ voor spelers met een wedstrijdlicentie van de jeu de boulesbond. De zomer wordt afgesloten met een Eurotoernooi voor de eigen leden op zondag 21 augustus.

Jeu de boules is een prachtige sport voor jong en oud, het is niet alleen een sport voor op de camping in de vakantie. Het kan in Zevenaar altijd worden gespeeld; ’s zomers buiten en in de winter en bij regenweer en in een overdekte hal. Zie ook www.jbcz.nl.

Statushouders maken kennis met de buurt

LOBITH - In voormalig Kinderdagverblijf De Bereboot in Lobith wonen sinds kort vier Syrische gezinnen. Zaterdag 23 juli kwamen zo’n 50 buurtbewoners naar een kennismakingsbijeenkomst met deze gezinnen, georganiseerd door VluchtelingenWerk.

Om iets meer van elkaar te weten te komen, heeft ieder gezin dat aanwezig was iets over henzelf verteld. Met dank aan twee aanwezige tolken verliep de communicatie goed. Na de voorstelronde kwam het informele gedeelte.

De Syrische gezinnen waren de hele ochtend druk in de weer geweest om een maaltijd voor te bereiden voor de buurtbewoners. Diverse Syrische gerechten zijn geproefd. Enkele buurtbewoners hadden Nederlandse hapjes en speelgoed meegenomen. Het was een gezellig samenzijn, waarbij de buurtbewoners de woningen van de Syrische gezinnen mochten bekijken. Daaropvolgend werd door buurtbewoners onder andere een bed met lattenbodem en een keyboard opgehaald en in een woning geplaatst.
Er wordt teruggekeken op een mooie kennismaking, waarbij vooral de hulpvaardigheid van de buurtbewoners enorm gewaardeerd werd.

Voor de begeleiding van de Syrische gezinnen en het verder wegwijs maken van hen in de gemeente, is er nog behoefte aan vrijwilligers uit Lobith of omgeving. Heb je hier interesse in of wil je meer informatie hierover ontvangen? Neem dan contact op met Melanie Jacobs: mjacobs@vwon.nl.

Breicafé De Liemers bij Liemerije Zevenaar

ZEVENAAR - Na de zomer gaan we weer gewoon door het Breicafé De Liemers bij Liemerije Zevenaar. Wilt u nu eindelijk dat ene project van voor de zomer afmaken? Of een nieuw project beginnen? Kom dan eens naar Breicafé De Liemers in Zevenaar.

Het breicafé is bedoeld voor mensen die handwerken en gezelligheid graag met elkaar combineren. Iedereen is welkom. Het breicafé wordt iedere eerste vrijdag van de maand gehouden van 14.00 tot 16.00 uur. De entree is gratis. Je hoeft je niet aan te melden. Breicafé De Liemers wordt geleid door Dominique Struik. Zij heeft ook een Breicafé in Rozet in Arnhem. Voor meer informatie kun je contact met haar opnemen via info@draadjesenzo.com of 06 42817413. Of stuur een mailtje naar Petra Wout petra.wout@liemerije.nl

Het breicafé is bij Liemerije Zevenaar, Hunneveldweg 12 in Zevenaar.