GN Arnhem

10 december 2014

GN Arnhem 10 december 2014


Popkoor Akkoord tijdens TOP2000 Arnhem

ARNHEM - Arnhem is in de laatste week van december opnieuw in de ban van de TOP2000. En ook dit jaar laat Popkoor Akkoord uit Driel tijdens deze week van zich horen: op 21 december in Grand Café Mahler en op 28 december tijdens de Popkorencontest in Luxor Live en Rozet.

Opnieuw verzorgt Popkoor Akkoord de muzikale omlijsting van de officiële start van de TOP2000-week tijdens het 'Gelderlander TOP2000 Nieuwscafé' op 21 december in Grand Café Mahler. Het programma begint om begint 15.30 uur. Een week later werpt Akkoord zich in de strijd tijdens de Popkorencontest in Luxor Live en geeft daarna nog een klein concert in Rozet.

Belinda Kamps, dirigent van Akkoord: "We zijn heel hard aan het werk voor onze nieuwe theatershow 'De cirkel van Akkoord', waarvan de première op 7 maart in hHet Musiater in Zevenaar plaatsvindt. Veel nummers in die nieuwe show staan in de TOP2000. We maken dan ook graag tijd om een aantal van die songs te laten horen op 21 en 28 december."

Voorzitter Kim van den Dam vult aan: "We genieten van elk optreden en kijken dus ook al uit naar 21 en 28 december. Wat onze TOP2000-optredens extra bijzonder maakt, is dat het publiek alvast een voorproefje krijgt van al het moois dat 'De cirkel van Akkoord' te bieden heeft."

Meer informatie over het programma tijdens Arnhem TOP2000 staat op www.arnhemtop2000.nl. Kaarten voor 'De cirkel van Akkoord' kunnen gereserveerd worden via www.popkoor-akkoord.nl.

Ervaar het TOP2000-gevoel in Arnhem

ARNHEM - Arnhem is voor de vierde maal de laatste week van het jaar volledig in de ban van het grootste radio- en muziekevenement van Nederland; de TOP 2000. Tussen Kerst en Oud & Nieuw, 21 tot en met 28 december bruist de binnenstad van de activiteiten rond de 2000 mooiste popliedjes allertijden; een feest der herkenning voor generaties popliefhebbers.

TOP2000 staat voor samenkomen met familie en vrienden en genieten van de verschillende soorten muziek. Daarom zal vanaf zondag 21 december de binnenstad, cafés, restaurants en podia bol staan van de optredens van onder andere dj's, bands en koren.

Nieuw dit jaar is TOP2000 DJ contest op 23 december in Media Markt Arnhem. Hier strijden de dj's voor een jury met hun Remix om de titel en de TOP2000-bokaal. Ook de entree van de stad, centrale hal van Station Arnhem, wordt tijdens de week omgetoverd tot TOP2000-huiskamer en gehuld in muziek van de TOP2000.

Highlights

Geniet in de stad van de TOP2000-muziek, -Come Together popquiz, -diners, -platen- & cdmarkt, -Live route, -muziekcafés, -popkoren contest, -DJ Contest en natuurlijk de TOP2000 Live band.

Arnhem TOP2000 is een programma voor de stad en wordt mogelijk gemaakt dankzij steun van Gemeente Arnhem, Binnenstad Arnhem & Media Markt Arnhem.

Het programma van Arnhem staat op www.Arnhemtop2000.nl en facebook.com/Arnhemtop2000.

Joy to the world

ARNHEM - Kerstcarols, heerlijke hapjes, de lekkerste koffie en 'Joy to the world' bij de kerstdiensten van C3 Arnhem, een moderne kerk in Arnhem-Zuid, vlakbij de Rijnhal.

Op woensdag 24 december is er een spetterende kerstavonddienst boordevol kerstliedjes en lekkere hapjes. De volgende ochtend donderdag 25 december is er een gezellige kerstochtenddienst. Handig om te weten is dat er dan ook een leuk programma voor kinderen is (tot en met elf jaar).

Laat je meenemen door het inspirerende kerstverhaal 'Joy to the world' en de live kerstcarols die gespeeld worden door de beste artiesten. Geniet voor en na de dienst van heerlijke kersthapjes, goede koffie en gezellige muziek. Een ideaal uitje om met vrienden of familie de kerst te beginnen.

Proef nu alvast de sfeer op www.c3arnhem.nl met veel foto's van vorig jaar. Begin deze gezellige dagen niet alleen, want kerst is een feest om samen te vieren.

De kerstavonddienst is woensdag 24 december om 21:00-22:00 uur; de kerstochtenddienst is donderdag 25 december om 10:30-11:30 uur. De locatie is aan Olympus 11, Arnhem-Zuid (bij de Rijnhal). Meer informatie staat op www.c3arnhem.nl.

C3 Arnhem is een Nederlandse kerk verbonden aan een internationale beweging die mensen wil helpen bij de uitdaging om met geloof te leven in de eenentwintigste eeuw. Een moderne kerk voor alle leeftijden waar mensen vrij zijn om te groeien in hun relatie met God, en worden aangemoedigd een positief verschil uit te maken in hun omgeving.

Lezing over stop kanker en niet over twintig jaar

ARNHEM – Stop kanker en niet over twintig jaar. De oplossing ligt bij het begrijpen van het leven - door Ard Pisa (auteur en gezondheidsonderzoeker).

Ard vertelt tijdens deze lezing welke factoren in balans met elkaar gezondheid bepalen, wat kanker nu eigenlijk is en hoe jij je er maximaal tegen kunt beschermen. Voor wie kanker heeft, worden er tevens belangrijke tips gegeven om het immuunsysteem te versterken. Je kunt veel meer dan je denkt.

In 1926 waren de oorzaak en de oplossing van kanker al bekend! De primaire oorzaak van kanker is zuurstoftekort op cellulair niveau. Dit is gebaseerd op de wetenschap van Nobelprijswinnaar Dr. Otto Warburg. Stop zowel voor als na de kanker geen vergif in je lichaam, maar meer zuurstof zegt prof. Brian Peskin in 2013.

Ard heeft ook het boek geschreven: Wat Angelina niet wist over kanker maar wel had moeten weten. Met een voorwoord van Wim Huppes, internist. Dit boek laat in duidelijke taal zien wat de hoofdoorzaak van kanker is. Het laat een hele nieuwe zienswijze zien.

MFC (Multi Functioneel Centrum) De Spil, Lupinestraat 12, 6841 GD Arnhem (wijk Malburgen-West). Welkom vanaf 19.30 uur. Aanvang lezing 20.00 uur. Entree bedraagt tien euro. Koffie 0,70 eurocent. Thee 0,50 eurocent. Koffie en thee worden door De Spil verzorgd. Graag aanmelden via de mail op rook0261@planet.nl of praktijk@journeytherapiedebron.nl. Telefonisch aanmelden mag ook op 026 3810209 of 06 30057820.

Een kerst met renaissancemuziek uit het Habsburgse rijk Pracht en praal uit Wenen en Praag

ARNHEM - Zondag 14 december om 15.00 uur in er in de Opstandingskerk aan de Roosendaalseweg 505 in Arnhem een concert door het blokfluitensemble Praetorius en Capella del Arte, beide onder leiding van Norbert Kunst; en het Kamerkoor Novo Cantare onder leiding van Frans van de Loo.

Een unieke combinatie van twee ensembles en een kamerkoor die samen de grandeur en verfijning van de renaissance aan het Habsburse hof vertolken. Dat levert een 'ongehoord' kerstprogramma op, met relatief onbekende muziek.

Keizer Maximiliaan en zijn opvolgers boden musici en componisten volop ruimte voor vernieuwing. Aan het Habsburgse hof kwamen de beste componisten uit heel Europa samen en vond er een vruchtbare kruisbestuiving plaats. Die uitwisseling van stijlen bracht de muziek op een hoger plan in Wenen en Praag, de centra van macht en cultuur.

We brengen keizerlijke muziek met een gouden rand en weven daar het kerstverhaal doorheen. Geniet van de bijzondere instrumentale en vocale samenklank van blokfluiten, historische rietblaasinstrumenten, trombonisten en een kamerkoor.

Blokfluitensemble Praetorius uit Leiden bestaat uit twintig zeer ervaren blokfluitisten onder leiding van dirigent Norbert Kunst. Het ensemble bespeelt alle maten en alle registers blokfluit van 'Gar-klein-Flötlein' tot sub-contrabasblokfluit. Behalve renaissance en barok speelt Praetorius ook jazz, Joodse muziek en hedendaagse composities. De historische rietblazers en trombonisten van Capella del Arte nemen u graag mee op ontdekkingsreis door de wondere wereld van de renaissancemuziek, die veel te weinig op de Nederlandse podia te horen is. En juist deze muziek vertolkt zo ongelooflijk de moderne tijdgeest: individuele kwaliteit naast ensemblekwaliteit. Kamerkoor Novo Cantare uit Arnhem voegt hier zijn eigen, soms meerkorige geluid aan toe. Op het programma staan werken van Heinrich Isaac, Jacobus Gallus, Philippus de Monte, Michael Praetorius en Tiburtio Massaino.

Wandelen door de wijk Klarendal

ARNHEM - Wandel met ons mee en geniet van Klarendal, vanouds een volkswijk, met veel sociale woningen, winkels, scholen en kerken.

De wijk is bekend om de negentiende eeuwse volkswoningbouw, de molen en tegenwoordig ook het Modekwartier. Deze eerste stadsuitbreiding buiten Arnhems muren ontstond als gevolg van de grote toestroom van arbeiders in de negentiende eeuw. In de jaren vijftig en zestig van de negentiende eeuw waren de eerste initiatieven van charitatieve, kerkelijke instellingen zoals 'de Commissie', 'Openbaar Belang' maar ook de Evangelisch Lutherse Gemeente met het Luthers Hofje voor een betere huisvesting van arbeiders.

En wist u dat molen De Kroon, bijna anderhalve eeuw hét symbool van Klarendal ooit ergens anders heeft gestaan? En wat denkt u van die leuke speelplaats 'Onder de Linden' tussen Agnietenstraat en Onder de Linden. Is het u bekend welke taferelen zich daar afspeelden voor het terrein als speelplaats werd ingericht? Restaurant Goed heeft duidelijk zijn plek gevonden in Klarendal, maar waar kwam dit gebouw wel vandaan en wat was het vroeger? En dan ook nog dat tegeltjestableau in de Hommelsepoort, wie heeft dat zo mooi bedacht en gemaakt?

Al die vragen en nog veel meer worden behandeld tijdens een rondleiding met gidsen van Gilde Arnhem.

Deelname kost voor volwassenen 3,50 euro en 2,00 euro voor kinderen van vier tot en met twaalf jaar. Meer informatie staat op www.wandeleninarnhem.nl.

Gesprek en muziek rond de kerstboom in het Alzheimer Café Arnhem

ARNHEM - Het Alzheimer Café Arnhem sluit het jaar af met een bijzonder Café in kerstsfeer. Dit keer geen interview met een gastspreker en een speciaal thema, maar een gezellige en sfeervolle avond met gesprekken en muziek.

Emmy van Weverwijk zal een stemmig verhaal, passend bij kerst, brengen en dit illustreren met zang en muziek op diverse instrumenten. De aanwezigen zullen worden uitgenodigd om hieraan mee te doen.

Daarna staat op het programma een bijdrage van Rita Peters, de vaste vrijwilliger van het Alzheimer Café; zij zal de aanwezigen op persoonlijke wijze meenemen in de kerstgedachte. Harpiste Sanja van de Kamp zal zorgen voor een sfeervolle, muzikale afsluiting.

Rondom de tafel gaan we in de pauze met elkaar in gesprek, bijvoorbeeld over hoe we als kind kerst vierden en of dat anders is dan nu. Gebeurtenissen van het afgelopen jaar kunnen worden doorgenomen.

Het wordt een informele bijeenkomst waar iedereen die met dementie te maken heeft van harte welkom is. Uiteraard bieden wij u tijdens deze speciale avond iets lekkers te eten en te drinken aan.

Het Alzheimer Café in kerstsfeer wordt gehouden op donderdag 18 december in Woonzorgcentrum Waalstaete, Waalstraat 36 in Arnhem (Presikhaaf). Het Café opent om 18.30 uur, we beginnen om 19.00 uur, sluiting om 21.00 uur. De toegang is gratis, vooraf aanmelden is niet nodig. Nadere inlichtingen zijn te verkrijgen via telefoon 06 30411858 of via arnhem@alzheimer-nederland.nl.

Iedere maandag jokeren...

ARNHEM - Iedere maandagmiddag van 13.30 tot 16.30 uur is er een jokerklub actief in het restaurant Geniet aan de Akkerwindestraat.

De club kan nog nieuwe leden gebruiken. Iedereen is welkom. De kosten voor deelname zijn vier euro per maand.

Afscheid van meester Bert op De Toermalijn

ARNHEM - Dinsdag 25 november vierde Bert van Middelaar, leerkracht op De Toermalijn, zijn afscheid. Hij gaat vanaf nu genieten van zijn welverdiende pensioen. Meester Bert heeft de afgelopen twaalfenhalf jaar op basisschool Toermalijn gewerkt en had behalve lesgeven ook ICT, financiën en beheer in zijn takenpakket.

Al met al heeft meester Bert een carrière van ruim 43 jaar onderwijs op zijn naam, hiervoor is hij 31 jaar leraar geweest in Ede op Jenaplanschool Toon Hermans.


Het was een feestelijke boel die dag van het afscheid. Hij werd tot zijn verrassing met zijn vrouw thuis opgehaald in een oude VW kever. Dat riep allerlei mooie herinneringen op. Het was -in een grijs verleden- zijn eerste auto geweest. Omdat er tijd voldoende was, kon eerst nog een ritje door de omgeving gemaakt worden. Eenmaal op De Toermalijn gearriveerd, werd de meester onthaald met muziek, slingers en ballonnen.

De leerlingen zongen een lied dat door groep zeven en de vakleerkracht muziek was gemaakt. Voor de leerlingen was een optreden georganiseerd met 'Rogier de avonturier en de professor'. Een erg leuke interactieve show met humor en beweging. De show eindigde met een muziekfeest waarbij alle leerlingen de kans hadden om te dansen met elkaar. Heel feestelijk. Meester Bert had na dit feest nog maar net genoeg tijd om alle kinderen een persoonlijk afscheidscadeautje te geven. Een geanimeerde receptie met ouders en oud-collega's besloot deze feestelijke dag, waarmee meester Bert een punt zette achter zestig jaar met plezier 'naar school gaan'.

Generaal Peter van Uhm in bibliotheek Rozet

Presentatie van zijn boek 'Ik koos het wapen'

ARNHEM - Donderdag 18 december interviewt journalist Mark Snijders van 20.00 tot 21.30 uur generaal Peter van Uhm in het auditorium Rozet over zijn openhartige boek 'Ik koos het wapen'. Er is gelegenheid tot het stellen van vragen en aankoop en signeren van het boek.

Op 17 april 2008 werd Peter van Uhm geïnstalleerd als commandant der Nederlandse Strijdkrachten. De volgende dag, zijn eerste werkdag als hoogste militair van Nederland, sneuvelde zijn zoon Dennis bij een aanslag in Afghanistan. Journalist Mark Snijders interviewt generaal van Uhm over zijn recent verschenen boek: Ik koos het wapen.

Peter van Uhm vertelt op openhartige en inspirerende wijze zijn levensverhaal over de strijd die hij leverde op de oefenvelden, op vredesmissie in Libanon en Bosnië en over zijn persoonlijke strijd na het verlies van zijn zoon. Na een carrière van bijna veertig jaar bij de krijgsmacht staat één overtuiging nog altijd rotsvast overeind: dat iedereen kan en moet bijdragen aan een betere wereld. En dat het wapen, mits goed gebruikt, ook vrede kan brengen.

Kosten voor deze boekpresentatie zijn vijf euro voor leden en zeven euro voor niet-leden. Aanmelden is verplicht via: www.bibliotheekarnhem.nl/activiteitenprogramma.

Kerstsamenzang in Eusebius

ARNHEM - Ook dit jaar wordt er op 21 december in de Grote of Eusebiuskerk te Arnhem weer een jarenlange traditie voortgezet: de kerstsamenzang voor iedereen.

Alle inwoners van Arnhem en omgeving kunnen weer - in deze prachtig grote Eusebiuskerk van Arnhem - samen de geliefde en bekende kerstliederen zingen. Het grote samengestelde koor van 170 zangers/zangeressen zal met zijn vertolking van de mooie koorstukken u zeker weten te boeien.

De burgemeester van Arnhem, H.J. Kaiser, zal het Kerstevangelie voorlezen. Dominee D.G.F. de Bree uit Nieuwegein zal een korte aansprekende 'kerstboodschap' verzorgen.

Verder werken mee: een groot samengesteld gemengd koor, namelijk de koren Arnhem-Zuid, Irene uit Elden en The New Creation"uit Ede. Het koor staan onder leiding van de dirigenten Arie Hogendoorn en Margreet Bergsma;
Maria João Carmo, mezzosopraan; Sandra Noordewier, dwarsfluit; en Rob Biersteker, piano.

De koor- en samenzang zal op het grote Strümphler orgel worden begeleid door de organist: Jack Blok. Al met al belooft het een zeer sfeervolle avond te worden.

De toegang is gratis. Wel wordt bij de uitgang een collecte gehouden in verband met de gemaakte kosten. De aanvang is om 20.00 uur. De kerk is al om 19.15 uur open. Iedereen is welkom.

Molukse middag bij De Hobbit

ARNHEM - Dinsdag 16 december om 13.30 uur is er weer de Indische-Nerlandse-Molukse middag bij De Hobbit. Tevens is er de Indische maaltijd, waar iedereen via opgave aan kan deelnemen.

Opgave gaat via het Bruishuis: 06 39495151. Donderdag 25 december, eerste kerstdag is er om 16.00 uur in het restaurant Geniet aan de Akkerwindestraat een kerstmaaltijd. Deelname via opgave bij het Bruishuis: 06 39495151. De kosten zijn 2,50 euro per persoon.

Kaartmarathon in kerstsfeer

ARNHEM - Wijkvereniging Duifje/Immerloo verzorgt op 14 december een gezellige kaartmarathon in Eilandstaete, Abe Lenstrahof 132 in Arnhem(tegenover de Lidl op Stadseiland).

Iedereen kan komen jokeren of klaverjassen. De begintijd is om 11.00 uur tot 17.00 uur. De zaal is open vanaf 10.00 uur. De kosten inclusief broodjes en een kop soep zijn 6.50 euro. U kunt zich inschrijven op de dag zelf.

Vindt u het niet lastig dat u...

ARNHEM - Vindt u het niet lastig dat u met de computer/laptop niet om kunt gaan, niet kunt e-mailen, internetten, of skypen. Ja? Dan kan Stichting Seniorweb Arnhem u dit leren.

Vanaf half januari wordt gestart met de cursussen/workshops in het leercentrum MFC De Wetering, Bonte Wetering 89, Arnhem.

De volgende cursussen/workshops staan op het programma: Windows 7 en 8.1, Internet en e-mail, foto bewerken met Picasa, Microsoft Word-Excel en PowerPoint, werken met de iPad en Tablet, Skypen en Internetbankieren.

Cursus/workshopsduur is van twee tot tien lessen, zowel overdags als 's avonds.

Wie interesse heeft, kan contact opnemen met de coördinatrice mevrouw G. van Toor, telefoon 026 3610587 om zich in te schrijven voor een van de cursussen of workshops.

Kerstnachtdienst in de Eusebiuskerk van Arnhem

ARNHEM - Het is meer dan een goede gewoonte om naar de Kerstnachtdienst te gaan, ieder jaar weer. Het is meer dan genieten van het samen zingen van bekende kerstliederen, hoe fijn dat ook is. Het is meer dan romantiek, hoe sfeervol het ook is in de Eusebius.

Wat dat meer zou kunnen zijn? Inspiratie, hoop dat het anders kan dan we aan ellende om ons heen zien. Spierballentaal en fanatisme zullen het uiteindelijk afleggen tegen de taal van de liefde, tegen een Kind dat geboren werd in armoedige omstandigheden en stierf aan een kruis.

Dat kind in Bethlehem is al eeuwen bron van inspiratie voor mensen die zoeken om hun leven inhoud te geven. Ook deze kerstnachtdienst is iedereen weer welkom in de Eusebius. Voorganger is dominee Jean Pierre Eijgenraam. Organist is Jack Blok. Muzikale medewerking is er door de Koninklijke Rozendaalse Kapel onder leiding van Michel Jalink.

De kerk is open vanaf 20.30 uur. Samenzang vanaf 21.30 uur. Aanvang dienst 22.00 uur.

Carfundingsactie zorgboerderij geslaagd

ARNHEM - Zes dagen geleden nam Sinterklaas het voortouw in de carfundingsactie van zorgboerderij Hoeve Klein Mariendaal. Hij doneerde het eerste tientje. Het busje van de zorgboerderij was gestolen.

Inmiddels is het streefbedrag gehaald. Met bijdragen van velen kan er ander busje worden aangeschaft zodat de deelnemers weer gehaald en gebracht kunnen worden.

Coördinator Jan Hassink vertelt: "De afgelopen dagen waren hartverwarmend. De bijdragen kwamen uit allerlei hoeken. Van familieleden van deelnemers, heel veel particulieren, enkele bedrijven zoals accountantskantoor Jongejan, een serviceclub, bezoekers van Stella by Starlight en Sonsbeek. Ook heel leuk om te melden dat éen van de deelnemers via statiegeldflessen geld bij elkaar verzamelde en doneerde. Sinterklaas liet via een brief in onze klomp weten dat hij trots is dat de actie binnen de gestelde termijn geslaagd is. Hij verlaat Nederland morgen met een gerust hart."

Hippe jazz op traditionele basis

ARNHEM - Bart Wirtz zoekt en vindt in zijn composities een mix van traditionele hardbop jazz en moderne beats en grooves zoals jungle, funk, soul en nu jazz. In zijn werk toont Wirtz zich een meester in variatie.Bart Wirtz speelt dinsdag 16 december om 21.30 uur in Musis Sacrum (Grand café Mahler). De entree is gratis.


Traditionele jazz, maar met een hele eigen klank; dat is de muziek van Bart Wirtz. De saxofonist maakte al naam met de hippe jazzband Monsieur Dubois, het Artvark Saxophone Quartet, The Very Next en het Rotterdam Jazzorchestra. In zijn composities zoekt Wirtz steeds naar een mix van traditionele hardbop jazz en moderne beats en grooves zoals jungle, funk, soul en nu jazz. In 2011 verscheen zijn cd iDreamer met eigen werk. Op de in New York opgenomen cd toont Wirtz zich een meester in variatie. Soms ingetogen, soms met bruisende solo's in afwijkende maatsoorten. Soms een basis van melancholieke pianojazz, soms een swingende, dansbare jazzgroove. Een van de betere jonge saxofonisten met een eigen geluid en daarom is hij nu genomineerd voor de Edison Jazzism Publieksprijs 2014!


Bezetting: Bart Wirtz (altsax), Jan Smit (basclarinet), Jasper Soffers (piano, würlitzer, rhodes, hammond), Vincent Houdijk (Vibrafoon), Jeroen Vierdag (bas), Joost van Schaik (drums).

Meer info staat op www.bartwirtz.com en www.jazzinarnhem.nl.

Bingo bij De Vrehoek

ARNHEM - Op zaterdag 13 december houdt wijkvereniging De Vrehoek haar kerstbingo.

Tevens is er een verloting met prijzen geschonken door diverse winkeliers. Deze bingo vindt plaats in Wijk- en Sportcentrum Vredenburg aan de Slochterenweg 29 in Arnhem-Zuid. De zaal is open vanaf 19.30 uur, de aanvang 20.00 uur. Voor verdere informatie kan men contact opnemen met Martha de Vos, telefoon 026 3232321.

Kerstmarkt met entertainment

ARNHEM - Donderdag 18 december van 13.00 tot 16.00 uur is er op het Binnenterrein - parkeerplaats bij Pleyade en RIBW (Malburgstaete) een kerstmarkt.


Er zijn verschillende kramen met kerstartikelen en uiteraad is er warme chocomelk. Een kerstkoortje zingt. En er is een optreden van Midwinterhoornblazers.

Kerstdansdag in Arnhem

ARNHEM - Op 20 december is er een kerstdansdag van 10.00 tot 17.00 uur in de Opstandingskerk aan de Rosendaalseweg 505 in Arnhem.

Informatie en opgave via www.dansalsmeditatie.nl.

Nieuwe deelnemers welkom bij Studiekring Arnhem-Zuid

ARNHEM - Bent u 55+ en vindt u het leuk zich te verdiepen en te discussiëren over allerlei onderwerpen? Dan is Studiekring Arnhem-Zuid iets voor u.

"Wij komen de eerste en derde maandag van de maand bij elkaar. Dan houdt telkens een andere deelnemer een presentatie over een onderwerp dat zij/hij zelf gekozen heeft. En de rest van de tijd napraten of andere onderwerpen bespreken. Het is dus echt iets voor betrokken mensen, die ook andere mensen willen leren kennen. Meedoen is gratis."

"Spreekt dit u aan, meldt u dan aan bij Harry Hazewinkel. Dat kan telefonisch 026 3115365 of per e-mail aan h.hazewinkel@hetnet.nl. De plek van samenkomst is het Steunpunt voor ouderen De Petersborg, Slochterenweg 40 in de wijk Vredenburg."

Van eigen manege naar Spare Rib Express

ARNHEM – Na ruime voorbereidingen openen Carolien en Arjan de Groot woensdag 17 december officieel het 35e Spare Rib Express filiaal in 'Arnhem'. Er is een afhaallocatie gerealiseerd waar zij dagverse Spareribs, Beef Burgers, Kip - en Vismaaltijden gaan bereiden. Uw bestelling kan natuurlijk ook thuisbezorgd worden.

Waarom? Na jarenlang een eigen manege in Lelystad te hebben gehad wilde Carolien en Arjan graag een compleet nieuwe uitdaging. Hierbij zochten zij naar een sterke food formule die hun plezier en uitdaging zou bieden. Zij kwamen in contact met Spare Rib Express.

Openingsactie!
De opening willen zij graag vieren met alle Arnhemmers. Vanaf woensdag 17 december tot en met zaterdag 31 januari krijgt iedereen bij afhalen een korting van vijfentwintig procent! Wilt u de maaltijden liever laten bezorgen? Dan ontvangt u bij elke bestelling een 150 ML Ben & Jerry's ijscup cadeau.

After dinner service
Het ondernemerspaar heeft het volste vertrouwen in hun nieuwe zaak. Spare Rib Express onderscheidt zich van andere bezorgformules door de ambachtelijke kwaliteit en hoge service. Dit komt tot uiting in de dagverse bereiding, maar bijvoorbeeld ook in het 'after dinner pakketje' met een tandenstoker, citroendoekje, servetjes en een pepermuntje.

Assortiment
Het assortiment omvat spareribs, kipsaté, zalm en kippenbouten maar ook een Angus Beef Burger XL. "Er is voor ieder wat wils en ook voor elke portemonnee!", aldus Carolien.

Spare Rib Express is gevestigd aan de Hoefbladlaan 14 in Arnhem. Bestellen kan via www.spareribexpress.nl, de Spare Rib Express app of 026 3827939.

Advent en Kerst in de Walburgis samen met het Stadspastoraat

Wo 26 nov. 3, 10, 17 dec. 19.00 u Adventvespers in het Stadspastoraat

Zo 30 nov. 10.00 u Taizéviering, 1e adventszondag

Zo 7 dec. 10.00 u Lauden, Kloosterlijk ochtendgebed

Zo 14 dec. 10.00 u Adventsviering m.m.v. OLVE-koor

Zo 21 dec. 10.00 u Meditatief Uur; thema 'Overgave'

Wo 24 dec. 16.00 u Kinderkerst, door en voor kinderen

Wo 24 dec. 21.00 u Kerstavondviering m.m.v. het OLVE-koor

Voorgangers: Ad Boogaard, Corry Koot

Wo 24 dec. 17.00-23.00 u Kerstherberg in de Walburgzaal

Do 25 dec. 12.00-23.00 u Kerstherberg in de Walburgzaal

Vr 26 dec. 12.00-19.00 u Kerstherberg in de Walburgzaal

Do 25 en vr 26 dec. 13.00-17.00 u Open kerk met kerststal en speurtocht voor de kinderen

Wo 31 december 19.00 u Oudejaarsviering

www.walburgisarnhem.nl; www.stadspastoraatarnhem.nl; www.kerstherberg.nl

Vuurwerk tot vijftig procent goedkoper in Groessen

GROESSEN - Steeds vaker gaan mensen de grens over voor goedkoop, Duits vuurwerk. Dit terwijl je de complete collectie Duits top vuurwerk ook gewoon in Nederland kunt krijgen: bij Vuurwerk Outlet Gelderland. Voor exact dezelfde prijzen als in Duitsland! Honderd procent legaal en zonder risico's aan de grens. Op 29, 30 en 31 december koop je je vuurwerk voor Duitse palletprijzen bij Vuurwerk Outlet Gelderland in Groessen.

Vuurwerk voor Duitse prijzen. Met Vuurwerk Outlet Gelderland onderscheidt eigenaar Koen Kampschreur zich van de vele verkoopadressen in de buurt. Meekomen met de Duitse prijsvechters is zijn doel. Daarom begon hij een directe samenwerking met een importeur. Op deze manier wordt het vuurwerk niet voor groothandelsprijzen, maar voor importprijzen binnengehaald. Hij combineert het Duitse vuurwerk met vuurwerk uit bekende Nederlandse collecties, maar dan tot vijftig procent goedkoper dan bij de concurrent. Dit betekent alle soorten vuurwerk onder één dak, van familiepakketten en maximaal gevulde cakes tot kanonslagen en wondertollen.

Verkoop op 29, 30 en 31 december
De vuurwerkverkoop bij Vuurwerk Outlet Gelderland vindt uitsluitend plaats op maandag 29, dinsdag 30 en woensdag 31 december. Er is geen voorverkoop, hierdoor blijven de prijzen laag. Klanttevredenheid en veiligheid staan hoog in het vaandel, daarom wordt er enkel kwaliteitsvuurwerk ingekocht. De grote winkel met maximale bunkercapaciteit en ruime parkeergelegenheid zorgen voor minimale wachttijden. Tijdens de winkelverkoopdagen is er een continue aanvoer van nieuw vuurwerk.

Kwaliteitsvuurwerk voor Duitse palletprijzen vind je bij Vuurwerk Outlet Gelderland in Groessen! Voor meer informatie ga naar www.VuurwerkOutletGelderland.nl., Vuurwerk Outlet Gelderland, Dorpstraat 55, 6923 AD Groessen, telefoon 0316 529129; www.VuurwerkOutletGelderland.nl.

Computergebruik voor beginners, inclusief internet en e-mail Cursussen in Elderveld

ARNHEM - U leert met behulp van muis en toetsenbord de computer bedienen. Daarnaast de basisvaardigheden voor het werken met Windows 7 of 8. Er wordt op eenvoudige wijze uitgelegd hoe e-mailen werkt en u maakt eveneens kennis met internet (en internet-bankieren). Enige typevaardigheid is gewenst. U dient in het bezit te zijn van een computer met Windows 7 of 8 om de behandelde lesstof thuis te kunnen oefenen. Aantal lessen: acht. Maandag van 13.30 tot 15.30 uur.

Cursus Kleding maken in Elderveld

U wilt graag kleding (ver)maken voor uzelf of uw kinderen en hierin meer handigheid krijgen. Geef u op! Patroon, stof en garen kunt u zelf meebrengen. U kunt in uw eigen tempo en op eigen niveau werken. Aantal lessen: twaalf. Maandag van 20.00 tot 22.00 uur.

GelrePas
Houders van een actuele GelrePas krijgen vijftig procent korting op het lesgeld van maximaal twee cursussen per seizoen! Voor nadere informatie en/of aanmelding kunt u de Wijkvereniging Elderveld bellen, telefoon 3810798 of e-mailen: wijkver.elderveld@hetnet.nl.

Wie is de beste TOP2000 DJ?

ARNHEM - TOP2000 staat voor samenkomen met familie en vrienden en genieten van de verschillende soorten muziek. In Arnhem TOP2000 editie 2014 gaan we met Media Markt Arnhem opzoek naar de besteTOP2000 DJ.

Iedereen kan mee doen door een mix te maken van zijn of haar TOP2000 muziek. Uit de inzendingen selecteren wij acht kandidaten die op dinsdag 23 december hun mixen live ten gehore mogen brengen in Media Markt Arnhem voor de jury. De winnaar van deze live contest zal op zondag 28 december in Luxor Live Arnhem optreden om 21.00-21.30 & 23.30-00.30 en iedereen in de mood brengen voor de altijd uitverkochte TOP2000 Live band. Naderhand mag het feestje voortgezet worden in LuxorLive. Ook krijgt de winnaar een Pioneer HDJ-1500 hoofdtelefoon van 192 euro als hoofdprijs!

Mee doen? Maak een mix van maximaal twintig minuten, dit mag met vinyl of cd's. De mix moet bestaan uit nummers die in de Top 2000 staan of hebben gestaan. Deze lijst vind je op www.top2000.nl.

Stuur de link (soundcloud of mixcloud) van jouw TOP2000 mix met een korte beschrijving en jouw artiestennaam en daarbij of het vinyl of CD voor 16 december naar arina@arnhemtop2000.nl. Bekijk het programma van Arnhem op www.Arnhemtop2000.nl en facebook.com/Arnhemtop2000,

Kerstsamenzang in Lucaskerk

ARNHEM - Zangvereniging Irene verzorgt op 19 december een Kerstsamenzang in de Lucaskerk van Elden.

"Kom naar deze avond om volop te genieten van de kerstliederen gezongen door ons koor en met medewerking van diverse leden van het Lucaskoor. We hopen er een fijne en sfeervolle avond van te maken en rekenen op een grote opkomst."

De avond begint om 20.00 uur de kerk is open vanaf 19.30 uur. De toegang is gratis, wel is er een collecte bij de uitgang als bijdrage in de kosten.

De Lucaskerk staat aan Rijksweg West 52 in Elden.

Uniek archeologisch onderzoek bij grootste sanering ooit in Gelderland Sanering gasfabriekterrein afgerond, verder bouwen aan Nieuwe Kadekwartier

ARNHEM - Na liefst dertig jaar van voorbereiding en zeventien maanden sanering en realisatie, was het op 28 november zover: de oplevering van het voormalig gasfabriekterrein aan de Westervoortsedijk in Arnhem.

Met de afronding van het grootste saneringsproject in Gelderland en de inrichting van de openbare ruimte, is een belangrijke stap gezet in de ontwikkeling van de woonwijk, het Nieuwe Kadekwartier. De sanering is onderdeel van een landelijk saneringsproject van 148 voormalige gasfabriekterreinen in Nederland. Het terrein aan de Westervoortsedijk is de grootste van Gelderland.

"Hier is een enorme klus geklaard," stelt projectwethouder Hans Giesing. "Iedereen die hieraan op enige wijze heeft meegewerkt kan trots zijn op het resultaat. Dankzij de investering van de provincie Gelderland en samenwerking met woningcorporatie Volkshuisvesting en Kuiper Bouw, verrijst hier het Nieuwe Kadekwartier: een hippe en trendy woonwijk, vlakbij de Arnhemse binnenstad."

Van vervuild industrieterrein naar trendy woonwijk. Liefst 6,5 hectare vervuild en verouderd terrein van de voormalige gasfabriek is gesaneerd. Hiervoor is ruim 140.000 kuub grond en puin verzet, circa 10.000 kuub verdachte grond onderzocht en reden meer dan 1.600 vrachtwagens vol met afgegraven grond naar reinigings- en verwerkingsbedrijven. Eén van de reeds tastbare resultaten is 'De Transformatie', een voormalig gemeentelijk pand dat is verbouwd tot een bedrijfsverzamelgebouw met ateliers.

Arnhems oudste erfenis uit de industriële revolutie. Er is bij de werkzaamheden ook archeologisch onderzoek gedaan. Het is bovendien het eerste archeologisch onderzoek van een voormalig gasfabriekterrein in Nederland. Behalve archeologische begeleiding van de sanering, is ook studie gedaan van de archieven van honderd jaar gasfabriek en gasproductie in Arnhem. De studie is voor een breed publiek samengevat in een speciale uitgave van de nieuwsbrief Erfgoed in Beeld die vrijdag 28 november is verschenen.

Beleef Huis Zypendaal als nooit tevoren!

ARNHEM - Vrijdag 12 tot en met zondag 14 december en vrijdag 19 tot en met zondag 21 december is het Kerst op Huis Zypendaal.

Adellijke figuren en fraaie versieringen zorgen voor een mooie sfeer als u de kamers bezoekt vol verhalen en bijzondere momenten. Ieder half uur gaat de deur open en beleeft u een waar kerstverhaal.

Buiten kunt u heerlijk vertoeven bij de vuurkorven, warme chocolademelk en glühwein, onder het genot van fraaie muziek. Op vrijdag van 19.00 tot 20.30 uur (laatste toegang), zaterdag van 14.00 tot 16.00 uur (laatste toegang) plus19.00 tot 20.30 uur (laatste toegang), zondag van 14.00 tot 16.00 uur (laatste toegang). Steeds vijftig minuten. De kosten zijn voor volwassenen en kinderen vier tot en met twaalf jaar zes euro. Voor donateurs Geldersch Landschap & Kasteelen vijf euro.

Huis Zypendaal staat aan de Zijpendaalseweg 44 in Arnhem. Informatie is te verkrijgen via 026 3644645 (receptie kasteel Rosendael) of zypendaal@glk.nl.

Arnhems Trompetterkorps en Mr H.M. van der Zandt gaan samenwerken

ARNHEM - Onder de titel 'Samenwerking van A tot en met Z' gaan drum- en showfanfare Mr. H.M. van der Zandt uit Velp en het Arnhems Trompetterkorps uit Arnhem per 1 januari een samenwerkingsverband aan.

Op donderdag 4 december is er een overeenkomst tussen beide muziekverenigingen ondertekend. Met het aansnijden van twee taarten met hierop de foto's van beide muziekverenigingen kreeg het geheel een feestelijk tintje. De samenwerking is intensief maar met behoud van identiteit, van een fusie is daarom geen sprake. In de periode voorafgaand aan de formele samenwerking zijn de eerste optredens met aanvulling van enthousiaste muzikanten uit het collega korps gerealiseerd.

Doelstellingen zijn groei van ledenaantal door onder andere het aanbieden van gedegen opleidingen, het verkrijgen van mooie optredens, maar vooral het plezier beleven aan het muziek maken in een groep van vijftig muzikanten. Ook wordt er een gezamenlijke show ingestudeerd die zal worden aangeboden aan de organisatoren van taptoes. De komende twee jaar worden er optredens gepland in beide gemeenten om de ledenwerving vorm te geven. Vooral het enthousiasmeren van jonge mensen voor de muziek zal hierbij centraal staan.

"Heb je belangstelling om te komen kijken dan ben je welkom." Gezamenlijke repetities vinden op dit moment twee keer per maand plaats. Eens per vier weken is dat in Velp onder leiding van Rudy Böhmer, en eens per vier weken in Arnhem onder leiding van Marcus Kerpershoek.

Informatie: www.vanderzandtvelp.nl , www.arnhemstrompetterkorps.nl en de gezamenlijke website www.samenwerkingvanAtotenmetZ.nl.

Pieten op De Gaanderij

ARNHEM - Zaterdag 29 november werden alle vrijwilligers van De Gaanderij aan het Driemondplein uitgenodigd door de Sint en zijn pieten.

Iedereen werd om 10.30 uur verwacht en voor alle lieve vrijwilligers stond er een presentje klaar. Deze leuke actie kregen ze aangeboden door Jumbo Elderveld. Directeur R. Jansen kwam persoonlijk langs met twee pieten om aan een ieder een tas met lekkernijen uit de delen. Alle vrijwilligers zijn Jumbo dankbaar voor dit mooie gebaar.

Heerlijk kerstgevoel bij kerstfair in Eusebius

ARNHEM - Schitterende kerstfair in prachtige Eusebiuskerk is de glinsterende, klinkende, glimmende en sfeervolle opvolger van de Kerstmarkt in de Rijnhal. Heerlijk kerstgevoel bij de eerste Kerstfair in de Eusebiuskerk op 13 en 14 december.

In de afgelopen twintig jaar hebben meer dan tweehonderdduizend mensen de Arnhemse befaamde grootste en mooiste kerstmarkt in de Rijnhal bezocht. Helaas vanwege de sluiting van de Rijnhal kwam dit kerstsprookje tot een einde. Maar niet getreurd want in de Eusebiuskerk Arnhem komt een prachtige opvolger.

Een kerstoase is misschien een beter woord. Het mooiste bouwwerk van Arnhem krijgt een voor twee dagen een kerstbestemming. Onder gigantische kroonluchters en meer dan duizenden kerstlampjes staan vele kerstkramen. Een gemêleerd gezelschap aan standhouders verkopen de mooiste, leukste en origineelste kerst- en cadeau artikelen.

Je komt ogen en handen tekort als je je tussen alle stands en kerstkramen begeeft. Een ongekende hoeveelheid kerst en cadeau artikelen zoals kaarsen, kerststallen, bloemdecoratie, bloemstukken, woondesign, hoeden, sieraden, mode, houtenengeltjes, make up, wijnproeverij, kerstkaarten, boeken, sokken met naam… noem maar op.

Er is een catwalk waar een prachtige modeshow op verschillende tijden van de dag wordt gehouden.

Geniet van een glas glühwein en smakelijke lekkernijen op het gezellig aangeklede terras. Er staat een mega mooie aangeklede kerstboom van vijf meter hoog en koren brengen kerstliederen ten gehore.


In de prachtige entourage van de Kerkzaal is het genieten van een warme en feestelijke Kerstfair. Op zaterdag van12.00 tot 21.00 uur en zondag van 10.00 tot 16.30 uur, De toegangsprijs voor volwassenen is vijf euro, 65plussers genieten een euro korting; kinderen tot twaalf jaar onder begeleiding hebben gratis entree.

Opbrengst benefietconcert: vierduizend euro

DIDAM - Muziekvereniging De Club Didam bracht met het benefietconcert 'De Club speelt voor Ronald McDonald', dat op 1 november in de Markthal in Didam plaatsvond, liefst vierduizend euro bijeen. Bedrijven hielpen de kosten te drukken door materialen en diensten te sponsoren en doneerden geld.

Op zaterdag 29 november speelde De Club belangeloos tijdens het 'Concert for Charity', dat door Ronald McDonald Huis Arnhem in de Eusebiuskerk werd georganiseerd. Daar werd symbolisch de cheque overhandigd aan manager Irma Heebing.

Het was in november 120 jaar geleden dat De Club werd opgericht en het Ronald McDonald Huis Arnhem bestond deze maand vijf jaar. Dat was voor beiden een reden om een bijzonder evenement te organiseren. De dirigent van De Club, Römanö Mediati, hoorde van het vijfjarig bestaan van het Ronald McDonald Huis Arnhem en Muziekvereniging De Club wilde de opbrengst van het jubileumconcert graag aan een goed doel schenken. De match was vervolgens snel gemaakt.

De hoofdrolspelers van de concerten op 1 en 29 november waren Muziekvereniging De Club, het dameskoor Vocaal uit Nieuw-Dijk, Jolien Schilderman (van de band Spot) en Niels Geusebroek, die bekend werd door The Voice of Holland en het liedje 'Take your time girl'. Op de website www.declub.org en de facebookpagina De Club Didam staan foto's van beide concerten.

De Club is alle sponsoren dankbaar, die in financiële of materiële zin hebben bijgedragen om van het benefietconcert een groot succes te maken.

Voorlezen voor peuters en kleuters in de Bibliotheek Arnhem

ARNHEM - Woensdag 17 en vrijdag 19 december zijn peuters en kleuters van harte welkom tijdens het wekelijkse voorleeshalfuurtje in de Bibliotheek Presikhaaf, Rozet, Kronenburg en de Bibliobus.

Voorlezen is leuk, voorgelezen worden nog leuker. Daarom opent de bieb haar deuren en ligt er een nieuw en mooi verhaal klaar. De toegang is gratis en opgeven van tevoren is niet nodig.

Woensdagmiddag 17 december wordt van 15.30 tot 16.00 uur voorgelezen in de Bibliotheek Presikhaaf.

Op 19 december is iedereen van 15.30 tot 16.00 uur welkom in de Bibliotheek Rozet en de Bibliotheek Kronenburg. In de Bibliobus wordt op 19 december in de wijk Schuytgraaf (omgeving Salamander) tussen 16.00 en 16.30 uur voorgelezen.

Voorlezen voor peuters en kleuters in de Bibliotheek Arnhem

ARNHEM - Woensdag 17 en vrijdag 19 december zijn peuters en kleuters van harte welkom tijdens het wekelijkse voorleeshalfuurtje in de Bibliotheek Presikhaaf, Rozet, Kronenburg en de Bibliobus.

Voorlezen is leuk, voorgelezen worden nog leuker. Daarom opent de bieb haar deuren en ligt er een nieuw en mooi verhaal klaar. De toegang is gratis en opgeven van tevoren is niet nodig.

Woensdagmiddag 17 december wordt van 15.30 tot 16.00 uur voorgelezen in de Bibliotheek Presikhaaf.

Op 19 december is iedereen van 15.30 tot 16.00 uur welkom in de Bibliotheek Rozet en de Bibliotheek Kronenburg. In de Bibliobus wordt op 19 december in de wijk Schuytgraaf (omgeving Salamander) tussen 16.00 en 16.30 uur voorgelezen.

Werelddansen Balkandansen

ARNHEM - VA, Centrum voor Werelddans, houdt vanaf woensdag 7 januari tot en met 25 maart (behalve 18 februari) een cursus Balkandansen voor beginnende en gevorderde dansliefhebbers uit Arnhem en omgeving.

De cursus wordt geleid door de gerenommeerde dansdocent Majolein van de Beld en gegeven in Huis van Puck, Kazerneplein 6-2 (voorheen Klarendalseweg 193, Arnhem) van 20.00 tot 22.00 uur. De prijs bedraagt 38,50 euro voor de hele cursus. Opgeven kan voor 18 december via info@volksdansen.nl of telefoon 026 3820102.

Welkom op Kerstavond

ARNHEM - 'En doet ons gaan in tranen maar ongebroken door de nacht van de schepping en houdt ons gaan naar een nieuwe geboorte'. (Tekst Huub Oosterhuis, muziek Antoine Oomen).

Welkom op Kerstavond woensdag 24 december om 21.00 uur in de Elisabethkapel, Zwarteweg 25 in Arnhem. Vieren in De Zijp. Voorgangers Moniek Siermann en Ans Ponger. Het koor van De Zijp onde leidingvan Elin Meijnen. Pano Marianne Ratajski. Informatie www.deZijp.nl.

Joodse leraar te gast in de Walburgiskerk

ARNHEM - Terwijl Christenen met kerstmis vieren dat de Messias zo'n tweeduizend jaar geleden is geboren, geloven Joden dat de Messias nog moet komen.

Reden genoeg om een Joodse leraar te vragen de betekenis van de Messias in het Joodse geloof eens uit te leggen aan Christenen, juist in de periode dat zij zich voorbereiden op het kerstfeest.

Dat zal gebeuren in de themaviering van het OLVékoor in de Walburgiskerk op 14 december aanstaande. Aan het woord is dan de Joodse leraar Jochanan Belinfante uit Venlo. Hij is verbonden aan de Joodse Sjoel in Dieren. Eerder was hij veertien jaar voorzanger in de Joodse gemeente in Tilburg.

Hij komt graag naar de Walburgiskerk "om mensen met elkaar te verbinden". Zijn inleiding is in drie delen verdeeld. Deze worden afgewisseld met liederen van met name Huub Oosterhuis. De viering begint zondag 14 december om tien uur en is vrij toegankelijk. Het thema: is 'de komst van de Messias'.

Orgelconcert Wim Roelfsema

Op zaterdag 13 december om 19.30 uur zal organist Wim Roelfsema een orgelconcert geven in de Parkstraatkerk, Parkstraat 31a, Arnhem. Het orgel van deze kerk is zes weken buiten gebruik geweest vanwege een onderhoudsbeurt en wordt nu opnieuw aan u gepresenteerd. Roelfsema heeft een programma samengesteld dat is toegesneden op dit specifieke orgel, waarbij enkele afzonderlijke registers als ook registergroepen aan bod komen en er zal een stuk klinken dat geschreven is in het bouwjaar van het orgel, 1926. Voorafgaand zal hij kort een en ander mondeling toelichten.

De toegang is vrij. U bent van harte welkom! Een boeiend artikel van Roelfsema over de onderhoudsbeurt kunt u lezen op www.parkstraatgemeente.nl/orgel.

Familiewinterwandeling in Sonsbeek en omgeving

ARNHEM - Na enkele strenge winters achter elkaar, waarin Park Sonsbeek er bij lag als een 'Wintersprookjespark', kregen we vorig jaar een natte, warme winter zonder sneeuw en bijna zonder vorst. Wat zal de komende winter brengen?


Hoe dan ook: op zondag 14 december om 13.30 uur houdt Bezoekerscentrum Sonsbeek een stevige winterwandeling voor het hele gezin. Goedgemutste (en even goed geschoeide) parkgidsen laten de deelnemers de ruigere gedeelten van Sonsbeek, Zijpendaal en Gulden Bodem zien.

Na de wandeling is het bezoekerscentrum de ideale plek om uzelf en het hele gezin te trakteren op een kop snert, een beker warme chocolademelk en/of een glas Glühwein.


Deelname is gratis. Bezoekerscentrum Sonsbeek, ligt aan de Zijpendaalseweg 24a in Arnhem; telefoon 026 4450660. Meer informatie staat op www.bezoekerscentrumsonsbeek.nl.

Welkom op Kerstavond

ARNHEM - 'En doet ons gaan in tranen maar ongebroken door de nacht van de schepping en houdt ons gaan naar een nieuwe geboorte'. (Tekst Huub Oosterhuis, muziek Antoine Oomen).

Welkom op Kerstavond woensdag 24 december om 21.00 uur in de Elisabethkapel, Zwarteweg 25 in Arnhem. Vieren in De Zijp. Voorgangers Moniek Siermann en Ans Ponger. Het koor van De Zijp onde leidingvan Elin Meijnen. Pano Marianne Ratajski. Informatie www.deZijp.nl.

Kerstbomen bij Epric

HUISSEN - Kerstbomen geven dat speciale iets aan Kerstmis. Vroeger werd vaak de gewone spar gebruikt, tegenwoordig ziet men meer en meer de Nordmann omdat deze veel minder snel uitvalt in een verwarmde ruimte.

De Nordmann wordt als kerstboom sinds 1838 gebruikt. Vroeger was het gebruik heel anders dan nu. Men hing de kerstboom op zijn kop aan het plafond, later werd de boom pas op de grond gezet zoals we het nu kennen.

Epric is een werkervaringsplek voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt . Ieder jaar verkopen we kerstbomen om zo de trajecten van mensen die een afstand tot de arbeidsmarkt hebben te kunnen betalen. Doordat we een stichting zijn, zijn de bomen niet duur. De afgelopen vijf jaar zijn bij Epric de prijzen van de bomen steeds hetzelfde geweest.

Natuurlijk heeft Epric ook de gevolgen gemerkt van de economische recessie. Veel donaties die we kregen zijn weg gebleven. Door de aankoop van een kerstboom kunt u ons echter goed steunen en u krijgt er ook iets voor terug.

Naast een groot sortiment kerstbomen zijn er ook zelfgemaakte kerststukjes te koop. Deze kerststukjes worden gemaakt door onze mensen en zijn van een kwalitatief hoog niveau.

Epric is vanaf 1 december tot de kerst elke dag geopend van 10,00 tot 17.00 uur, ook op zaterdag en zondag.

Epric, Nieuwediep 9a, Huissen, telefoon 026 3250959; www.epric.org.

Vuurwerkstunthal.nl: hét adres voor uw veilig vuurwerk

ELST - Nog even en dan is het weer tijd voor de jaarwisseling en daarbij mag mooi en kleurrijk vuurwerk niet ontbreken. Vuurwerkstunthal.nl met vestigingen in Elst, net over de Duitse grens in Wyler en, nieuw in 2014, Velp is het adres om het vuurwerk voor uw jaarwisseling te verzorgen.

Via de website vuurwerkstunthal.nl kan al besteld worden en ook de drie winkels zijn al open (voorverkoop). De winkels in Elst en Velp zijn elke zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur en elke zondag van 12.00 tot 17.00 uur geopend. De winkel in Wyler is elke vrijdag en zaterdag van 12.00 tot 17.00 uur geopend.

Vuurwerkstunthal.nl heeft een zeer uitgebreid assortiment met zeer aantrekkelijke aanbiedingen en is gespecialiseerd in combinatieboxen met prachtig vuurwerk geschikt voor elk budget. Bij de winkels is uitsluitend vuurwerk te koop wat volgens zowel de Nederlandse als de Duitse wetgeving legaal is. Op 20 december om 20.00 uur wordt het assortiment, wat hoofdzakelijk uit siervuurwerk bestaat, met een grootse vuurwerkshow bij Intratuin in Elst geshowd.

Om de veiligheid met betrekking tot het afsteken van vuurwerk te verhogen, geeft Vuurwerkstunthal.nl het goede voorbeeld door de zogenaamde babypijltjes uit het assortiment te verwijderen en bij elke aankoop, zolang de voorraad strekt, een veiligheidsbril weg te geven. Daarnaast maakt het bedrijf deel uit van de overlegvorm binnen de gemeentes Overbetuwe en Lingewaard om letsel, schade en overlast door vuurwerk te voorkomen.

U vindt de winkels van Vuurwerkstunthal.nl in Elst aan de Edisonweg 36, in Velp aan de Noorder-Parallelweg 32-A (naast de Lidl winkel) en in Wyler aan de Hauptstrasse 21. Website: www.vuurwerkstunthal.nl, waarna u kunt kiezen voor uw winkel. De verkoop-afhaaldagen: 29, 30 en 31 december.

Nieuwsjaarsduik bij Rijkerswoerdse Plassen

ARNHEM - Op 1 januari 2015 is het weer zover, de Nieuwjaarsduik bij de Rijkerswoerdse Plassen. De organisatie verzorgt alweer voor de veertiende keer dit steeds drukker bezochte evenement. Het startschot wordt om 12.00 uur gegeven.

De gehele opbrengst van dit evenement wordt geschonken aan De SunFlower Ranch, informatie hierover is terug te vinden op www.sunflowerranch.nl

Ook dit jaar is weer met alles rekening gehouden. Er is muziek door DJ Beatmixen, de EHBO van het Rode Kruis is aanwezig en er zullen weer kikvorsmannen van de brandweer Arnhem in het water liggen! U ziet het, de veiligheid van de deelnemers staat bij ons bovenaan.

Dit jaar is er voor de vierde keer een originaliteitprijs voor de leukste kleding tijdens het te water gaan voor zowel groepen als individueel.

Iedereen van jong tot oud kan meedoen. Er is volop erwtensoep, Jägermeister en lekkere broodjes knakworst. Voor de deelnemers hoort dat bij het inschrijfgeld, voor de toeschouwers is het verkrijgbaar voor een donatie.

Tevens loopt fotograaf Maarten de Boer rond om hele mooie foto's te maken van dit evenement. Volg ons op Facebook of kijk op www.nieuwjaarsduikarnhem.nl Inschrijven kan op 1 januari vanaf 11.15 tot 11.50 uur bij de start. Het inschrijfgeld bedraagt drie euro.

Floors@home voor service en kwaliteit

ARNHEM – Nieuw in Arnhem Floors@home te vinden in de Arnhemse wijk Presikhaaf 'Over het lange water'. De twee eigenaren Johan de Haas en Ignas Rutten bestieren de zaak en zijn al vijfentwintig jaar stoffeerders in vloeren.


Hun doel is het leveren van service, kwaliteit en vakmanschap.
Daarom zijn de Haas en Rutten sinds kort een eigen winkel gestart.
Het werd: 'Floors@Home', uw adres voor Tapijt, Vinyl, PVC stroken en Laminaat. De beide heren staan ook zelf in de winkel en als we op locatie aan het werk zijn staat Sylvia de Haas in de winkel.


"Ons brede assortiment, biedt u een ruime keuze in kleuren en materialen voor uw gehele woning! Omdat de winkel zich niet op een A-locatie bevindt en we alles zelf leggen, zijn onze kosten relatief laag, waardoor we u een scherpe prijs kunnen aanbieden! Onze prijzen van tapijt, vinyl en pvc zijn dan ook inclusief leggen en lijm indien nodig. Zo kunt u bij ons al een trap gelegd worden vanaf 199 euro inclusief tapijt."


"Ook kunnen wij met onze vloeren-stalen naar u toe komen, zodat wij u terplekke een passend advies kunnen geven. Veel mensen zien er tegenop om vloerbedekking te vervangen, als alle meubels er bovenop staan. Hiermee kunnen wij u helpen en ontzorgen. Door bijvoorbeeld meerdere afspraken te maken, heeft u alle tijd heeft om de meubels te verzetten.
Mocht u niet in staat zijn om het oude materiaal te verwijderen en af te voeren, doen wij dat voor u, tegen een schappelijke prijs."


"Hopelijk mogen wij u binnenkort verwelkomen in onze winkel aan de Middachtensingel 137. Met voldoende gratis parkeergelegenheid, of voor meer informatie 06 10824625, www.floorsathome.nu."

Samenwerking Jansen Totaal Wonen en Home Garden Shop Gendt

Henny Jansen van Jansen Totaal Wonen, Jos Ebbers en Patrick van Merm van Home Garden Shop Gendt

GENDT - Jansen Totaal Wonen heeft al meer dan veertig jaar een uitstekende reputatie op het gebied van meubels, keukens en slaapkamers. In de prachtige showroom biedt men een zeer uitgebreid assortiment aan en is er voor elke portemonnee meer dan voldoende keus in kwaliteit.

Home Garden Shop Gendt is al ruim vijfendertig jaar de expert op het gebied van badkamers, haarden en tegelvloeren. Ook hier vindt de consument een actueel, hoogwaardig assortiment met een uitstekende prijs- kwaliteitsverhouding.

Beide speciaalzaken hebben besloten om hun krachten te bundelen. Zo staat er bij Jansen Totaal Wonen een badkameropstelling van Home Garden Shop Gendt en komt er binnenkort een keukenopstelling van Jansen Totaal Wonen te staan bij Home Garden Shop Gendt.