GN Berg en Dal Heumen Mook

14 december 2016

GN Berg en Dal Heumen Mook 14 december 2016


Huismuseum De Kleine Heilige Geest geheel in kerstsfeer

Foto: Diny Kuijpers Foto

GROESBEEK – In het Huismuseum 'De Kleine Heilige Geest ' van Diny Kuijpers is traditiegetrouw weer extra aandacht besteed aan het kerstfeest. Naast de vaste collectie van religieuze kunst en devotionalia is het museum ingericht met tachtig kerstgroepen afkomstig uit diverse landen.

Ook de serre van de woning is helemaal vrijgemaakt voor de inrichting van een grote kerststal die door Diny zelf is gerestaureerd. Deze bijzondere kerststal is al ruim 100 jaar oud. Ook een speciale kerstgroep gemaakt door de Eerwaarde Zusters van de Heilige Carolus Borremeus uit het Duitse Trier is te bewonderen (zie foto). Deze kerstgroep is gemaakt van mergelsteen en het bijzondere is, dat er een monnik in staat wat je bijna nooit ziet.

Vanaf heden tot en met 15 januari is het museum in kerstsfeer na een telefonische afspraak te bezichtigen telefoon 024 6636755 of 06 11274854. Op tweede kerstdag maandag 26 december is het museum zonder afspraak geopend van 10.00 tot 17.00 uur. Museum De Kleine Heilige Geest is gevestigd aan de van Ruysdaelweg 37 in Groesbeek. Meer informatie staat op www.dekleineheiligegeest.nl.

Repair- en Internetcafé Millingen verhuist naar Kulturhus

MILLINGEN - Sinds mei 2015 organiseert de Stichting Welzijn Ouderen Millingen aan de Rijn (SWOM) elke laatste zaterdag van de maand het Repaircafé. In april 2016 is hier het Internetcafé bijgekomen.

In deze periode zijn wij tot volle tevredenheid gast geweest in gebouw OEV1. Nu doet de mogelijkheid zich voor deze activiteiten vanaf 2017 in het Kulturhus, Heerbaan 115, te gaan houden.

"Kom even langs met kleine elektrische apparaten voordat u naar de DAR rijdt. Misschien krijgen onze vrijwilligers het apparaat weer aan de praat. Ook kleine reparaties aan kledingstukken zijn bij onze vrijwilligers in goede handen. En heeft bijvoorbeeld uw laptop kuren, ook hier kan naar gekeken worden.

Noteer de volgende data alvast in uw nieuwe agenda: 28 januari, 4 maart (!), 25 maart, 29 april, 27 mei, 24 juni, 30 september, 28 oktober en 25 november. Spullen kunnen ingebracht worden tussen 10.00 en 12.00uur", aldus het SWO-bestuur.

Ik regel mijn zorg goed.nl

GROESBEEK - Hoe bewust ben jij bezig met je zorg of zorgverzekeraar? Hoe kritisch kijk je naar je eigen zorgsituatie? Sluit deze bijvoorbeeld nog wel aan bij je zorgverzekering? En welk aanvullend pakket past daar dan weer het beste bij?

Of wil je eigenlijk wel overstappen, maar hoe en naar wie? Waar moet je op letten? Restitutie of naturapolis? Eigen risico verhogen of verlagen? En hoe zit het met zorgtoeslag? "Wij staan met een team klaar vanuit het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport om alle zorgvragen te beantwoorden. Kom gratis bij ons langs op woensdag 14 december in voorzieningenhart Op de Heuvel, Ericastraat 39 in Groesbeek tussen 09.00 en 17.00 uur.

Smakelijk Kerstfeest bij Edelweisz

BERG EN DAL - Door het grote succes van twee jaar geleden organiseert Muziekgezelschap Edelweisz ook dit jaar een gezellige middag met kerstmuziek in Dorpshuis Kerstendal.

Bezoekers kunnen deze middag tegen een gering bedrag genieten van lekkernijen die gemaakt zijn door de muzikanten van Edelweisz of hun familieleden. Net als twee jaar geleden is er een grote variatie aan lekkere hapjes, van hartig tot zoet.

Muziek

Tegelijkertijd verzorgen diverse ensembles, zoals een saxofoonensemble en een koperensemble, miniconcertjes. De jeugd laat horen wat zij kunnen en natuurlijk brengt ook het gehele muziekgezelschap een zeer gevarieerd programma voor jong en oud. Tevens is het Emmakoor uit Berg en Dal te gast tijdens het Smakelijk Kerstfeest.

Het Smakelijk Kerstfeest is op zondag 18 december en begint om 14.00 uur in Dorpshuis Kerstendal, Kerstendalseweg 17 in Berg en Dal. De toegang is gratis. Meer informatie over Edelweisz staat op www.edelweisz-bergendal.nl.

Oliebollenactie Germania

GROESBEEK - Op vrijdag 30 december komt de jeugd van Germania weer langs de deur met oliebollen.

Het betreft topkwaliteit oliebollen, gebakken door niemand minder dan ‘Hans, de echte Bakker’ uit de Dorpsstraat. Tien oliebollen kosten 8,00 euro. 5 appelbeignets kosten ook 8,00 euro. De jeugdleden zullen vanaf 09.30 uur de oliebollen bezorgen. De oliebollen zijn ook te bestellen door een mail te sturen naar boerman_marie_jose@hotmail.com.

Tevens zijn die dag de oliebollen ook verkrijgbaar in de kantine van Germania vanaf 10.00 uur. De opbrengst komt geheel ten goede aan het jeugdkamp voor de jeugdafdeling.

Lichtketting - Vredeswens voor het Reichswald

REGIO - Burgerinitiatief Tegenwind in het Reichswald nodigt medestanders en sympathisanten uit voor een vredige samenkomst op zondag 18 december. Start is om 16.30 uur bij de parkeerplaats op de Kartenspielerweg – ingang aan de kant van Grafwegen.

Heike Boot van het burgerinitiatief: “Wij zullen een kort overzicht geven van de huidige stand van zaken rondom de geplande aanleg van de windturbines. Aansluitend zullen wij de natuur en het bos in het bijzonder, warm toespreken. Korte bijdragen zijn van harte welkom. Breng allemaal een kaars mee. Het beste zijn grafkaarsen in plastic met een deksel, voor het geval dat het gaat regenen. Wij zullen daarna een lichtketting vormen op de Kartenspielerweg. Komt allen met vrienden, kennissen en de hele familie en neem kaarsen mee om duidelijk te maken, dat wij ons nog steeds beschermend voor het bos opstellen.”

Voor en na de samenkomst is er gelegenheid om bij Boscafé Merlijn in Grafwegen het Winter Wonderland te genieten (geopend vanaf 13:00 uur), met braadworst, glühwein en stemmige muziek.

Apart model auto uitgebrand

GROESBEEK – In de nacht van zondag op maandag omstreeks 02.50 uur is een auto die stond geparkeerd op een oprit langs de Burgemeester Ottenhoffstraat in Groesbeek geheel van binnen uitgebrand.

De brand werd vermoedelijk door de rook en stank ontdekt door de 21-jarige eigenaar van de auto die direct de brandweer alarmeerde. Toen de brandweer van Groesbeek ter plaatse kwam was het geen uitslaande brand, maar het gehele interieur van de auto bleek al verbrand en gesmoord te zijn. Volgens een woordvoerder van de brandweer is de brand aan de achterzijde van de auto – aan de straatkant – ontstaan. De auto was een apart model en was ingevoerd vanuit Amerika. De auto had een waarde had van duizenden euro's. Het wordt niet uitgesloten dat de brand is aangestoken. De politie stelt een onderzoek in.

Ierse kerst in Keeken

KEEKEN - De Engelse groep Bouzantina is de decembermaand in Europa, ook in Duitsland. Zij treedt op in Keeken.

Op 17 december zal ze te zien in Haus Smidthausen aan de Duffelgaustrasse 83 in Keeken. Bouzantina bestaat uit Keith Whiddon (banjo bouzouki, tenorgitaar en whistles) en Val Marciandi (concertina, zang en mandoline). Beiden zijn in de Engelse Folkscene zeer bekend en spelen in verschillende formaties zoals in de Flying Toads.

Ditmaal worden zij versterkt door de twee bekende Europese muzikanten Cornelie Wanee (fiddle en zang) en Pete Brennan (bodhran, bouzouki en zang). Samen spelen deze vier muziekanten Ierse-Schotse Folkmuziek op hoog nivo.

Een folkavond van bijzonder aard is gegarandeerd met jigs, reels, balades en opzwepende liederen en muziek in Keltische traditie.

Kaarten kosten 10 euro en het begint om 21.00 uur. Voor degenen die verhinderd zijn om 17 december naar Keeken te komen: Bouzantina organiseert op 18 december om 15.00 uur een informele Jam Sessie in de Mooije Waard in Millingen aan de Rijn.

Kerstconcerten van Tot Zangs!

MILLINGEN - Koor Tot Zangs! uit Millingen aan de Rijn is de laatste maanden druk bezig geweest met het instuderen van allerlei kerstliederen. Voor het kerstrepertoire van dit jaar is er een keuze gemaakt uit frisse moderne versies als ook ontroerende mooie carols.

Op zondag 4 december heeft Tot Zangs! dat repertoire al ten gehore gebracht tijdens de gezellige Klever Weihnachtsmarkt. En.... ondanks de kou was het een zeer geslaagd optreden. Het koor kreeg een warm applaus en hartelijke complimenten van de toehoorders.

Het volgende concert vindt plaats op zaterdag 17 december in de Laurentiuskerk in Kekerdom. In dit prachtige kerkje, dat buitendijks gelegen is, brengt het koor onder leiding van dirigent Frans Coerwinkel een selectie van fraaie en vrolijke kerstliederen ten gehore.
Koor Tot Zangs! zingt à capella met begeleiding op piano en dwarsfluit van Peter Rutten. Het concert begint om 20.00 uur. De toegang is gratis.

Superkerstbingo

GROESBEEK – Op donderdagavond 22 december -daags voor kerstmis- wordt er een superkerstbingo gehouden in cultureel centrum De Mallemolen aan de Kloosterstraat in Groesbeek.

Op die avond zullen er ook extra rondes worden gehouden. In totaal valt er liefst 800 euro in de wacht te slepen. De opbrengst van de superkerstbingo komt geheel ten goede aan zesGroesbeekse verenigingen. Ook op die avond gaat de zaal van De Mallemolen al om 19.00 uur open voor hen die een mooie plaats willen bemachtigen. De kerstbingoballen gaan om 20.00 uur rollen.

Kerststukjes maken in Voorzieningenhart Op de Heuvel

GROESBEEK - Nu de koude dagen zijn gearriveerd, de sint uit het land is en de kerst eraan komt hebben bezoekers van Inloop en Ontmoeting op Voorzieningenhart Op de Heuvel bedacht om met iedereen die wil kerststukjes te maken.

Dit vindt plaats op woensdag 14 december van 10.30-13.30 in Op de Heuvel aan de Ericastraat 39. "U kunt op elk gewenst moment binnenlopen om mee te doen, maar ook als u een kop koffie of thee wil drinken. Diezelfde dag is ook ikregelmijnzorggoed.nl aanwezig is om iedereen te voorzien van informatie over zorgverzekeringen. Al met al genoeg te beleven."

Vispas De Vrolijke Vissers Groesbeek

GROESBEEK - Op zaterdag 17 en 24 december tussen 16.00 en 18.00 uur kunnen de leden van Hengel Sport Vereniging De Vrolijke Vissers in Groesbeek hun Vispas 2017 ophalen in café Zaal Ton Oomen (de Horst).

Dit jaar is het ook mogelijk om de vispas/contributie 2017 te voldoen middels een betaalopdracht via de bank. Meer informatie staat op www.vrolijkevissers.com. Nieuwe leden kunnen zich dan ook laten inschrijven als lid. Zij ontvangen hun Vispas binnen twee weken per post.

Mooie opbrengst Leger des Heilscollecte

MILLINGEN - De Legers des Heilscollecte in Millingen aan de Rijn van 26 november tot en met 3 december heeft een mooie opbrengst opgeleverd van 991 euro.

"Complimenten en dank aan de collectanten die in dit keer frisse weersomstandigheden weer op pad zijn geweest. Uiteraard ook alle gevers bedankt voor hun donatie. Ook volgend jaar hopen wij weer op uw bijdrage te mogen rekenen."

Kerstconcert van harmonie KNA Beek

BEEK - Op zondag 18 december is het weer zover: het kerstconcert van Harmonie KNA in het kulturhus in Beek. Aanvang van het concert is 11.30 uur, de zaal is open vanaf 11.00 uur en de entreé is gratis.

We hebben ons best gedaan om een gevarieerd programma in elkaar te zetten en dat is heel aardig gelukt. Het jeugdorkest onder leiding van Marieke van Ruitenbeek heeft nieuwe stukken ingestudeerd met de nieuwe leerlingen en laat samen met het grote orkest een aantal kerstliederen horen. De slagwerkgroep onder leiding van Gijs Arts is ook druk geweest met het instuderen van een ander repertoire. Dan staat er ook nog een kerstspel op het programma. Het grote orkest staat onder leiding van Leo van Zantvoort en heeft een afwisselende mix van muziekstukken voor u geselecteerd. Een greep uit het programma: het Schotse Lord of the Dance, collectie van Phil Collins, natuurlijk een aantal bekende kerstliederen en Pronkjewail: een ode aan een zeer bekend Nederlands drankje. Daarnaast zullen een aantal muzikanten een solistisch optreden verzorgen.

De loterij die deze ochtend plaats vindt heeft een heel goed gevulde prijzenkast dankzij de gulheid van de Beekse ondernemers. "Wie weet gaat u wel met de hoofdprijs naar huis? Wij hopen u te zien in de sfeervolle grote zaal van het Kulturhus op zondag 18 december om 11.30 uur. De koffie en het gebak staan klaar. Wilt u meer weten over onze vereniging kunt u altijd een van ons aanspreken en natuurlijk is onze website ook voorzien van alle informatie en mooie foto’s www.harmonieknabeek.nl."

Kerstconcert Ooijse Toekomst met De Waalklinkers

Foto: Herman Leensen

OOIJ - Op zondagmiddag 18 december om 15.00 uur is weer het jaarlijkse kerstconcert van Muziekvereniging Ooijse Toekomst. Het concert vindt plaats in de Sint-Hubertuskerk in Ooij. Elk jaar wordt er een koor of orkest uitgenodigd om het concert mee te verzorgen en dit jaar is het koor De Waalklinkers uit Ooij te gast.

De Ooijse Toekomst onder leiding van Paul Vlieks brengt een aantal kerstklassiekers, waaronder stemmige nummers als Canterbury Choral, Air uit de New Baroque Suite, het Adagio van Albinoni, Christmas Variations van R. Kernen, en wat lichtere stukken: Eine kleine Weihnachtsmusik en Jingle Bells around the World. Speciaal voor de jeugd wordt er zelfs een Tribute aan Amy Winehouse gebracht!

Het koor De Waalklinkers onder muzikale leiding van Henk Hubbers bestaat pas sinds april 2014. Het zingt veel op uitnodiging en treedt onder andere op tijdens de kerstmarkt op Flughafen Niederrhein Weeze. Tijdens het kerstconcert brengt het koor het Wiegenlied van Johannes Brahms, Das klinget so herrlich van W.A. Mozart, en het overbekende kerstlied Mary's Boy Child.

De toehoorders worden van harte uitgenodigd om mee te zingen met de traditionele kerstliederen. Na afloop van het concert is er een gezellig samenzijn met Glühwein, chocomel en kerststol, aangeboden door de Ooijse Toekomst in de Sint-Hubertuskerk Kerkdijk 26 in Ooij. Toegang: gratis; een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.

Vispas De Vrolijke Vissers Groesbeek

GROESBEEK - Op zaterdag 17 en 24 december tussen 16.00 en 18.00 uur kunnen de leden van Hengel Sport Vereniging De Vrolijke Vissers in Groesbeek hun Vispas 2017 ophalen in café Zaal Ton Oomen (de Horst).

Dit jaar is het ook mogelijk om de vispas/contributie 2017 te voldoen middels een betaalopdracht via de bank. Meer informatie staat op www.vrolijkevissers.com. Nieuwe leden kunnen zich dan ook laten inschrijven als lid. Zij ontvangen hun Vispas binnen twee weken per post.

Mooie opbrengst Leger des Heilscollecte Millingen

MILLINGEN - De Legers des Heilscollecte in Millingen aan de Rijn van 26 november tot en met 3 december heeft een mooie opbrengst opgeleverd van 991 euro.

"Complimenten en dank aan de collectanten die in dit keer frisse weersomstandigheden weer op pad zijn geweest. Uiteraard ook alle gevers bedankt voor hun donatie. Ook volgend jaar hopen wij weer op uw bijdrage te mogen rekenen."

Adventsoptocht met lampionnen

GROESBEEK - De gezamenlijke kerken en de oudercommissie van kindercentrum De Kabouterhoeve en de Toffe BSO organiseren voor alle kinderen in Groesbeek op zaterdag 17 december een lampionnenoptocht.

De kinderen mogen met hun eigen lampion tussen 16.45 en 17.00 uur naar de Cosmas en Damianuskerk komen aan de Pannenstraat. "We starten in de kerk met een mooi adventsverhaal en lopen over het Dorpsplein naar de protestantse kerk. Daar zingen we allemaal samen een paar kerstliedjes en is er voor alle kinderen een kopje warme chocomel en voor de ouders glühwein.
Het is fijn als er veel kinderen komen, zodat er in dit weekend van de vierde Advent een lange stoet van lichtjes door ons dorp trekt. Iedereen is welkom!"

Help de Hersenstichting

REGIO - In Nederland zijn er zo'n 260.000 mensen die lijden aan dementie. Dat aantal zal in de komende jaren explosief stijgen. De cijfers zijn schrikbarend; één op de drie vrouwen en één op de zeven mannen krijgt uiteindelijk dementie in het leven. Hoe ouder hoe groter de kans op dementie.

Iedereen kan door deze vreselijke ziekte worden getroffen. Dementie tast niet alleen het geheugen aan. De ziekte verwoest het leven van de patiënt én zijn omgeving. Er moet een oplossing komen! Dementie is nu nog niet te genezen. Nog niet.

Door onderzoek weten we inmiddels dat eiwitstapeling in de hersenen een rol speelt bij verschillende vormen van dementie. Deze stapeling speelt ook een rol bij bijvoorbeeld de ziekte van Parkinson en Multiple Sclerose. Meer onderzoek is nodig om grote doorbraken in hersenonderzoek mogelijk te maken.

De Hersenstichting zet alles op alles om gezonde hersenen gezond te houden, hersenaandoeningen te genezen en betere zorg voor hersenpatiënten te krijgen. Helpt u ons mee door in de eerste week van februari een uurtje in eigen buurtje te collecteren? Kom ook in actie en word nu collectant. Voor meer informatie of direct aanmelden kijk op www.hersenstichting.nl of stuur een mail naar collecte@hersenstichting.nl. Tijdens kantooruren kun je ook bellen: 070 3604816.

Sinterklaas opent schoolbibliotheek Sint-Martinusschool Millingen aan de Rijn

Foto: Bert Roodbeen

MILLINGEN AAN DE RIJN - Het was koud maandagmorgen 5 december op het schoolplein van de Sint-Martinusschool, maar de leerlingen hadden daar blijkbaar geen last van. Sinterklaas zou een bezoek aan de school brengen voordat hij naar Spanje terug ging en dat was voor de kleinste wel spannend.

Om kwart voor negen hadden enkele kinderen een zwarte Piet zien lopen bij de kerk en jawel even later kwam er iets bijzonders om de hoek, het was de TukTuk van Bibliotheek van Gelderland-Zuid die omgedoopt was tot Boekboek waar Sinterklaas en zijn zes zwarte Pieten mee bij school kwamen.

De reden voor dit speciaal vervoer was dat de Sint de eerste schoolbibliotheek ging openen. In de aula van de school waren de peuters van het tegenover gelegen Humanitas en peuteropvang Engel en Bengel als eerste aan de beurt om bij de Sint te komen. Vervolgens ging de Sint naar alle lokalen van de onderbouw en gaf ze allemaal een schatkaart waar ze naar op zoek moesten.

Hierna werd de schoolbibliotheek officieel geopend. In afwachting van de komst van de Sint hadden de kinderen van groep 3a tot en met 5 plaatsgenomen in de aula om de Sint te verassen met hun gedichten, ingestudeerde liedjes en dansjes. Ook de bovenbouw werd niet vergeten; zij kregen bezoek van enkele Pieten die de kinderen een surprise aanboden.

Kerstconcert Groesbeeks Gemengd Koor

Foto: Onno Swart

GROESBEEK - Zondag 18 december om 16:00 uur (kerk open 15:30 uur) is er het kerstconcert van het Groesbeeks Gemengd Koor in de protestantse kerk aan de Kerkstraat 18 in Groesbeek. De entree is acht euro (kinderen tot 15 jaar gratis toegang). Er kunnen geen plaatsen worden gereserveerd.

Het Groesbeeks Gemengd Koor sluit zijn 70-jarig jubileum af met zijn derde en laatste concert van de jubileumreeks, te weten het kerstcon­cert. Gedurende zijn bestaan heeft het koor 102 maal een kerstconcert gezongen, waarvan een ononderbroken traditie van 27 jaar op de laatste zondagmiddag voor Kersmis in de knus­se en sfeervolle protestantse kerk in Groesbeek. Ieder jaar weer een zeer gewaardeerde en welkome voorbereiding op het kerstfeest. Een mooie en waardevolle mogelijkheid om gezellig met uw naasten samen te zijn.

Het koor zal zeventien kerstliederen zingen. Hierbij zitten uiteraard de traditionele liederen, zoals onder andere Stille Nacht en De herdertjes. Voorts een aantal internationale kerstliederen, waar het koor zo om bekend staat. Dit jaar zijn er meerdere sfeervolle, mooie Tsjechische liederen ingestudeerd. Traditioneel wordt het concert afgesloten met Engelenzang. In het programmaboekje zijn alle teksten weergegeven en zo nodig ook de vertaling.

Creatieve mondhygiëniste bij Mondzorg Groesbeek

Foto: Joop Verstraaten

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Mondhygiëniste José Daamen werkzaam bij Mondzorg Groesbeek aan de Paulus Potterweg in Groesbeek heeft niet alleen verstand van het gebit, maar is daarnaast ook nog bijzonder creatief.

De cliënten van de Mondzorg hebben de afgelopen dagen opgekeken van het kerststuk dat in de wachtkamer is verschenen. Het is een houten pallet waarin een aantal schroeven is gedraaid in de vorm van een kerstboom, waaraan een koord is verbonden die de vorm van een kerstboom compleet maakt.

De palletboom is opgesierd met kerstspullen en de stam bestaat uit een stukje berkenhout dat onderaan de pallet bevestigd is. De receptioniste van Mondzorg Groesbeek heeft al vele complimenten in ontvangst mogen nemen voor deze bijzondere kerstboom. Zij heeft de complimenten overigens direct doorgegeven aan maakster José Daamen.

Troy Linders Pupil van de Week

Foto: Hans Driessen

MILLINGEN - Zondagmiddag 11 december speelde SC Millingen 1 op sportpark De Hove de thuiswedstrijd tegen SML uit Arnhem, de koploper van de 3e klasse D, uitslag 2 - 2.

De pupil van de week was Troy Linders, 7 jaar. Troy is de grote broer van Vince (5 jaar) en oudste zoon van Rik en Ellen Linders. Troy is voor het tweede seizoen voetballer bij SC Millingen en verdediger in het pupillenteam JO09 - 2 (F2), waar zijn vader en Hein Schreven trainer/leider van zijn.
Zijn favoriete clubs zijn NEC en PSV. Het pupillenteam van Troy, JO09-2, was Team van de Week en de mascotte van SC Millingen, Hovy, was ook aanwezig.

Man of the Match: Rick Wolsing en Rick Vermeulen

Foto: Hans Driessen

Foto: Hans Driessen

MILLINGEN - SC Millingen zorgde zondagmiddag 11 december voor een stunt op Sportpark De Hove door met 2-2 gelijk te spelen tegen koploper SML uit Arnhem.


Een geweldige teamprestatie, die vertrouwen geeft voor het vervolg van de competitie na de winterstop. De Man of the Match werd vandaag verkozen door Sjaak Janssen en Peter Gesthuizen. De twee heren konden echter niet kiezen tussen de beide hoogst genoteerden Rick Wolsing en Rick Vermeulen.
Daarom heeft de Club van 200, bij wijze van uitzondering, besloten, dat beide voetballers Man of the Match zijn.


Zondag 29 januari wordt de voetbalcompetitie weer hervat. SC Millingen 1 speelt dan uit tegen SV Hatert in Nijmegen.

Halfseizoensafsluiting bij Millingen

Foto: Hans Driessen

MILLINGEN - Zondagmiddag 11 december 2016 heeft SC Millingen 1 de laatste thuiswedstrijd voor de winterstop gespeeld tegen SML uit Arnhem, uitslag 2 - 2.

Traditioneel werd hiermee de eerste helft van het seizoen 2016-2017 afgesloten en door veel teams, supporters en toeschouwers in het gezellige clubhuis gevierd. Dj René zorgde voor de muzikale omlijsting.

13 / 36

14 / 36

15 / 36

16 / 36

Jeugdopleiding De Treffers als eerste in de regio gecertificeerd

Foto: Jan Peters

GROESBEEK – De KNVB introduceerde dit jaar haar nieuwe jeugd beleidsplan onder het motto 'Winnaars van morgen'. Dit plan moet een kwaliteitsimpuls aan het jeugdvoetbal in Nederland geven.

De Treffers is een van de voetbalverenigingen die al jarenlang investeert in haar jeugdopleiding. De 350 jeugdleden leren niet alleen plezier in het voetbalspelletje te krijgen, maar ook steeds beter te presteren, ieder op zijn eigen niveau. Dit sluit naadloos aan bij het KNVB-plan.
Om de clubs hierbij te ondersteunen biedt de KNVB de mogelijkheid om haar jeugdopleiding te laten auditen. "We hebben ons daar meteen voor aangemeld", aldus jeugdvoorzitter van De Treffers Jan Weijers. "We weten dat we prima bezig zijn, maar het is goed om je te spiegelen aan een norm. Hierdoor weten we precies waar we staan. Het is fijn te constateren dat we elk jaar beter worden. Dat zien we ook terug in de prestatie van onze elftallen."

De jeugdopleiding van De Treffers slaagde met vlag en wimpel voor de audit. Zondag om 13.30 uur, voorafgaand aan de wedstrijd De Treffers-Jong Vitesse, heeft Jan Weijers uit handen van KNVB ambassadeur Theo Aaldering het certificaat als eerste voetbalvereniging in Gelderland in ontvangst mogen nemen. Na deze overhandiging is Theo Janssen, trainer van Jong Vitesse, kort geïnterviewd over het onderwerp Voetbal en het belang van de jeugdopleiding.

Remco Saedt bakt oliebollen al voor vierde jaar in Groesbeek

Foto: Joop Verstraaten

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Al voor het vierde jaar en met succes bakt Remco Saedt als zelfstandige oliebollen in de oliebollenkraam op het terrein van voorheen Tielemans aan de Pannenstraat in Groesbeek.

De kraam van Remco is van alle kanten te zien. Het verkeer vanuit Breedeweg, Mook, Pannenstraat en Gooiseweg kunnen haast niet om de kraam van Remco heen. Remco heeft onlangs een andere oliebollenkraam met een deftige naam 'Hollandse Gebakkraam' aangeschaft. Deze is moderner, brengt meer sfeer en daarnaast kunnen de bollen beter gepresenteerd worden. Daarnaast is de wagen 2 meter langer, zodat wij in de kraam ook meer ruimte hebben, aldus Remco.

Het vorig jaar heeft Remco de Groesbeekse wasberrebollen geïntroduceerd. Samen met de Nutellabollen zijn beide aan het ruime assortiment toegevoegd. "Met de bouwplannen op dit terrein zal ik in de nabije toekomst moeten gaan verkassen. Het liefst zou ik naar het marktterrein gaan waar ik dan met mijn kraam zes weken lang voor de sfeer zal zorgdragen, waarbij de reuk ook een handje zal helpen. Echter de gemeente heeft de plaats maar voor 5 dagen – voor de feestdagen – verpacht aan een oliebollenbakker van buiten Groesbeek. Als zakenman uit Groesbeek heb je dus geen enkel voorrecht en dat is jammer", aldus Remco. In ieder dorp of stad staat in deze periode wekenlang een oliebollenkraan midden in het centrum. De oliebollenkraam van Remco is geopend op alle dagen – uitgezonderd op de maandag – van 12.00 tot 20.00 uur. Eerste kerstdag is de kraam ook dicht, tweede kerstdag weer open.

Portemonnee uit winkelwagen gegrist in supermarkt Groesbeek

GROESBEEK – Vrijdagmiddag is door een tot nog toe onbekende man een portemonnee uit een winkelwagen gegrist in een supermarkt aan de Meent in Groesbeek.

Het slachtoffer een 50-jarige vrouw kwam aan de kassa en wilde haar boodschappen afrekenen en kwam tot de ontdekking dat haar portemonnee die zij in het winkelwagentje had liggen, verdwenen was. De portemonnee op zich vond zij geen probleem, wel het geld dat zij onlangs gekregen had vanwege haar 50ste verjaardag. Volgens getuigen moet de portemonnee ontvreemd zijn door een man die een kind bij zich had. Bij de politie is aangifte gedaan van diefstal.

Vredesviering op 1 januari

GROESBEEK - Vredesviering op 1 januari om 11.00 uur in de protestantse kerk aan de kerkstraat in Groesbeek. Thema: VV Berg en Dal: Verbinden - Verstaan - Vertrouwen.

De drie letters die ons zo vertrouwd aandoen staan voor drie woorden, die we als leidraad zien voor een goede en fijn gemeenschap, waarin we elkaar en de asielzoekers en de statushouders en nieuwe Nederlanders van harte welkom heten:

Verbinden: bruggen slaan, mensen niet isoleren of aan hun lot over laten. Verstaan: met je hart luisteren, mensen beluisteren vanuit hun eigen achtergrond en vanuit hun eigen verlangens en dromen. Vertrouwen: er vanuit gaan dat mensen het goed menen, dat mensen niet huis en haard en familie verlaten om te profiteren, dat ze niet alleen willen werken aan geluk van zichzelf maar ook aan ons geluk.

Namens burgemeester Slinkman zal wethouder Eric Weijers de inleiding doen en stil staan bij het woord Verbinden. De viering wordt opgeluisterd door het zangvijftal Pentium. Lisette Cillessen zal af en toe op de piano spelen. "We heten u van harte welkom." De protestantse kerk staat aan de Kerkstraat. Na de viering is er gelegenheid koffie/thee/glaasje fris te drinken en elkaar geluk en vrede te wensen. De organisatie is in handen van de werkgroep Vredesinitiatieven, Bahaï, katholieke en protestantse kerken.

Bokser Matje Schaap een vergeten Groesbeekse sportman uit de jaren dertig

Door Gerrie Driessen

Heemkundekring Groesbeek

GROESBEEK - In een aantal boeken over de Groesbeekse geschiedenis is te lezen dat er in de jaren dertig gebokst werd in Zaal De Amstelbron. Het verhaal ( en een foto van de zaal ) is ook opgenomen op de cd over buurtschappen Stekkenberg-Dries , Horde en Bruuk.

Onlangs kwamen nieuwe feiten aan het licht, geboekstaafd in 1936 in het dagblad De Gelderlander. Het betreft de aankondiging: Battline Sparendam Groesbeek. Zondag 10 mei van 8 tot 10 uur 's avonds zal gebokst worden in de zaal van Th. Kersten, Stekkenberg. Het programma vermeldt voor de pauze 3 wedstrijden van 3 rondes van 3 minuten en één wedstrijd van 5 rondes van 3 minuten. Na de pauze de hoofdpartij: Battline Sparendam (63 kilo) tegen M. Schaap Groesbeek (72 kilo), 5 rondes van 3 minuten. De volgende dag schrijft De Gelderlander: 'De kermis op den Stekkenberg kon de boks enthousiasten niet tegenhouden de prestaties van Battling Sparendam te gaan bewonderen'.(….) De hoofdpartij Battling Sparendam – M. Schaap uit Groesbeek werd belangstellend gevolgd, waarbij het meesterschap van Sparendam tot uiting kwam. Na afloop daagde Battling (Nijmegen) M. Schaap uit tot een revanche zondag a.s. voor 10 rondes van 3 minuten, wat door Schaap werd aangenomen. (Kanttekening: De Groesbeekse kermis was toen al begin september, zodat de verslaggever zich vergist heeft). Dat indertijd een Groesbeekse jongeman zich als boxer profileerde, is volkomen in het vergeetboek geraakt. Enige hoogbejaarden daarnaar gevraagd wisten zich niets te herinneren. Wel dat de naam Schaap toen uitsluitend in de Bruuk (Breedeweg) voorkwam. Een bescheiden genealogisch onderzoek doet vermoeden dat het gaat om de in 1908 geboren grondwerker Matthijs Lambertus Schaap. In 1936 is hij 28 jaar, in de kracht van zijn leven. Ook zijn beroep van grondwerker, meestal verricht door mannen met sterke knuisten, wijst in zijn richting. Zonder tegenbericht wordt Matje Schaap geboekstaafd als eerste plaatselijk amateurbokser van enig niveau.

Op de foto uit 1945 poseert hij links van de kar, 'met de schup ien de hánd'. Op de kar zitten: J.Weijers, J.Verbeet, H.Kaal en P.de Bruin. De foto is overgenomen uit : 'Groesbeekse gezichten uit de periode 1945-1949' te koop bij Bruna 17,50 euro.

Leerlingen SBO Carolusschool krijgen verkeersles over dode hoek

GROESBEEK - Op woensdag 30 november hebben leerlingen van basisschool Carolus in Groesbeek een dode hoekles gevolgd. Met het lesprogramma Veilig op Weg leerden de kinderen wat je het beste kunt doen als je een vrachtauto, bus of landbouwvoertuig op straat tegenkomt.

Dankzij de inzet van Verkeersschool Wesseldijk en de verkeersouders van Veilig Verkeer Nederland op deze school, kregen de kinderen een leuke les over de dode hoek en andere zaken waar bestuurders van grote voertuigen mee te maken hebben.

Verschillende maatregelen, zoals spiegels en camera’s op grote voertuigen, maken de dode hoek kleiner, maar lossen het probleem niet helemaal op. Daarom is voorlichting letterlijk van levensbelang, vooral aan de meest kwetsbare verkeersdeelnemers: kinderen.

Veilig op Weg is een initiatief van Veilig Verkeer Nederland en Transport en Logistiek Nederland (TLN) en is mede mogelijk gemaakt door het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Oost-Nederland.

Vernieling kerstversiering in winkelcentrum

Foto: Joop Verstraaten

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – De winkeliers van het nieuwe winkelcentrum Bellevue in het hart van Groesbeek zijn het helemaal zat na de vernielingen die in de nacht van vrijdag op zaterdag zijn gepleegd. Zij proberen er samen van alles aan te doen om het winkelcentrum zo aantrekkelijk mogelijk te maken, maar dat wordt ruw verstoord door jongeren die zich in het winkel centrum ophouden.

De jongeren veroorzaken de nodige overlast en laten op diverse plaatsen rotzooi achter of smijten die in De Spoorbeek. Afgelopen week zijn de winkeliers met man en macht bezig geweest om het winkelcentrum in kerstsfeer te dompelen door verlichting boven de winkels aan te brengen en bij iedere zaak een of meerder kerstbomen met verlichting bij de ingang te plaatsen. Echter dit was van korte duur. In de nacht van vrijdag op zaterdag hebben vandalen tussen 02.00 en 02.45 uur de bedrading van de verlichting doorgeknipt en zijn er met de verlichting vandoor gegaan. Echter de daders hebben pech, want hun vernielzucht en diefstal is duidelijk op camerabeelden vastgelegd. De gedupeerde winkeliers zijn Zeeman, Kaasspecialist Sebilla, Sier en Etos. Er is aangifte bij de politie gedaan namens alle ondernemers van Bellevue.

Aan de politie zullen de camerabeelden worden overhandigd zodat de daders binnenkort de politie op de stoep kunnen verwachten. De ondernemers van Bellevue zijn dol enthousiast over het winkelcentrum Bellevue en hopen er samen met het winkelend publiek een heerlijke kerstmaand van te kunnen maken. "De nieuwe lampjes zijn weer besteld en wij hopen dat dit het laatste struikelblok was", aldus Sebilla van de Kaasspecialist.

Gemeente betrekt inwoners bij reconstructie Herwendaalseweg

Foto: Joop Verstraaten

Foto: Joop Verstraaten

BERG EN DAL – Het gemeentebestuur van Berg en Dal gaat de aanwonenden en wijkbewoners van de wijk Herwendaal in Groesbeek nauw betrekken bij de hoognodige reconstructie van deze doorgaande weg.

Naast de Oranjelaan in Berg en Dal is dit de tweede straat waarbij de bewoners nauw betrokken worden bij de plannen van de gemeente. Het is een pilotproject, laat wethouder Alex ten Westeneind desgevraagd weten. "Wij als college vinden het belangrijk dat zowel de aanwonenden als de wijkbewoners hun zegje kunnen doen over de nabije toekomst van de Herwendaalseweg." Naar aanleiding hiervan zijn zowel de aanwonenden als de wijkbewoners op woensdag 14 december van 16.00 tot 21.00 uur uitgenodigd om de conceptplannen komen te bekijken in openbare school De Sieppe aan de Paulus Potterweg in Groesbeek.

Op deze informatie bijeenkomst kan men de wensen zowel voor de Herwendaalseweg alsmede de wijkwensen voor de wijk Herwendaal (zoals verfraaiing) kenbaar maken. Het gemeentebestuur zal hierna bekijken welke wensen van aanwonenden als wijkbewoners gerealiseerd kunnen worden. Als dit pilotproject slaagt wil het gemeentebestuur dit vaker toepassen in de gemeente Berg en Dal.

Bijzondere verrassing voor Sankt Cäcilienchor

Foto: Joop Verstraaten

WYLER – De leden van het Wylerse Sankt Cäcilienchor bestaande uit grensbewoners zowel afkomstig uit Duitse als Groesbeekse zangers en zangeressen onder leiding van Theo Giesbers, hebben onlangs een bijzonder verrassing gekregen. Speciaal voor alle koorleden was er in het geheim een professionele cd opgenomen.

Deze bijzondere cd is dan ook niet in de handel verkrijgbaar. Op de cd staan de muzikale hoogtepunten van de laatste vier adventsconcerten: de opnames van 2012 tot en met 2015 die life zijn opgenomen in de kerk 'Het Goddelijk Hart van Jezus', dit vanwege de goede akoestiek van deze kerk op De Horst in Groesbeek. Het Sankt Cäcilienchor van de Sankt Johannes Baptistkerk in Wyler zingt dertien liederen van de hand van de Italiaanse componist en priester Monsignore Marco Frisina. Het koor heeft 80 wereldlijke en liturgische liederen van hem op het repertoire: het is de lievelingscomponist van de dirigent maar ook van de koorleden. De overige liederen op de cd zijn prachtige werken van andere componisten. Het koor wordt op de cd begeleid door een kamerorkest en uiteraard zingen de eigen solisten van het koor verschillende composities te weten Kerstin Jansen – Verhoeven (sopraan), Ilka Kropmann
(alt), Andreas Verhoeven (tenor) en Chris Jansen (bariton). Aan het orgel is Gerard Rutjes te beluisteren, de muzikale leiding ligt in handen van Theo Giesbers.        

Museumpark Orientalis maakt de kerst kleurrijk

Foto: Museum Orientalis

Foto: Museum Orientalis

HEILIG LANDSTICHTING – Museumpark Heilig Landstichting Orientalis pakt dit jaar extra uit bij het Feest van Licht 2016. Naast de enorme kerststallententoonstelling is er dit jaar ook een miniatuurkermis en een kleine dorpskermis.

Benieuwd naar de favoriete kerststal van 'popprofessor 'Leo Blokhuis van de Top 2000? Of die van SP-voorman Emile Roemer? En hoe ziet de kerst van stripheld Dirkjan er eigenlijk uit? Het is tussen 17 december en 8 januari allemaal te zien. Het thema 'Kleurrijk' komt al tot uitdrukking in de keuze van de kerststallen die te zien zijn in het binnen museum. De meeste groepen komen uit Zuid-Amerika, daar waar kerstmis ook kerstmis betekent. Vandaar dat in de binnenruimte ook een zaal is ingeruimd voor een miniatuurkermis, met reuzenrad, kerstmarkt en spookhuis geheel in kerstsfeer.

Buiten is de route naar de Romeinse herberg nog aantrekkelijker dan voorgaande jaren. Van houten huisjes hebben kunstenaars uit de regio KunstKerstKijkKasten gemaakt; bijzondere creaties die via verschillende kijkgaten ontdekt kunnen worden. Langs de route staan verschillende stalletjes van onder andere een creatie van striptekenaar Mark Retera te bewonderen. Her en der langs de routes zijn er vuurtjes, staan metershoge lichtkunstbloemen terwijl er in de verschillende weitjes langs de met duizenden lampjes verlichte route allerhande dieren lopen. En wat de denken van de grootste kerstballen hoog in de bomen.

Het Museumpark Orientalis is vanaf 17 december tot 8 januari dagelijks geopend van 12.00 tot 19.00 uur uitgezonderd op 24 tot en met 26 december, dan is het museum geopend van 11.00 tot 18.00 uur. Op oud– en nieuwjaarsdag is het museum gesloten.

Hans Kouws grote winnaar op regiotentoonstelling Groesbeekse Vogelvrienden

Foto: Joop Verstraaten

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK-BREEDEWEG – De 65-jarige Hans Kouws is afgelopen vrijdagavond de grote winnaar geworden van de regiotentoonstelling van 'De Groesbeekse Vogelvrienden' in verenigingsgebouw De Sleutel aan de Breedeweg in Groesbeek.

Liefst 638 prachtige exemplaren waren ingezonden door collega-verenigingen waarvan vier verenigingen uit Duitsland. In totaal waren er acht keurmeesters nodig om de mooiste exemplaren aan te wijzen. Vrijdagavond liet voorzitter Jan Jacobs van De Groesbeekse Vogelvrienden weten dat de laatste tijd het houden van dieren steeds vaker de media bereiken. "Er zijn groeperingen die vinden dat onze hobby ingeperkt of gestopt moet worden. Maar ik ben ervan overtuigd dat al onze inzenders hun uiterste best doen en ongetwijfeld hebben gedaan voor het welzijn van de door hen gehouden vogels. Want zonder goede verzorging kan er ook geen goed kweekresultaat bereikt kan worden", aldus Jan Jacobs.

Vervolgens maakte hij in een volle zaal van De Sleutel de prijswinnaars bekend. Secretaris-penningmeester Hans Kouws van De Groesbeekse Vogelvrienden bleek alles gewonnen te hebben, wat er te winnen viel. Hij wist met zijn frater 95 punten te scoren, wat uitzonderlijk hoog is. Hij werd dan ook uitgeroepen tot generaal-kampioen en ontving het felbegeerde Bondskruis. Daarnaast werd hij derby- en clubkampioen. Hans was al op 5-jarige leeftijd geïnspireerd van vogels en werd in 1975 lid van De Groesbeekse Vogelvrienden en heeft nu 100 vogels. "Ik heb er 41 jaar over gedaan om zoveel prijzen tegelijk in de wacht te slepen; dit is de kroon op mijn hobby", aldus Hans Kouws.

Veertig jaar vakmanschap bij Hans De Echte Bakker

GROESBEEK/BEEK - Afgelopen januari vierde Hans De Echte Bakker zijn tienjarig jubileum, maar wat mensen misschien nog niet weten, is dat de Groesbeekse bakker dit jaar ook 40 jaar in het vak zit. Al 40 jaar zorgt Hans met hand en hart voor lekkers op heel veel kersttaffels. En ook nu weer maakt hij zich klaar voor de drukte die gaat komen.

Het draait om de smaak. De decembermaand is voor Hans de drukste periode van het jaar. Om in die drukte dezelfde top kwaliteit te leveren, is niet alleen vakmanschap nodig, maar ook de inzet van het hele team. Gelukkig beschikt Hans over een super team, dat alles op alles zet om het de klant helemaal naar de zin te maken. Dat worden dus heerlijke feestdagen voor iedereen.

De kerststol
Sinds vorige week vliegen de lekkerste kerststaven en amandeltulbanden weer als zoete broodjes over de toonbank. Een van Hans' specialiteiten is de kerststol. Dit luxe brood met rozijnen en amandelspijs is volgens culinairhistoricus Janny de Moor begin negentiende eeuw door een Duitse bakker geïntroduceerd in Nederland. De langwerpige ovalen vorm en opgerolde spijs verwijzen naar het in doeken gewikkelde kindje Jezus. De kerststol van Hans wordt, net als alle andere producten, nog op ambachtelijke wijze gemaakt. Hiervoor gebruiken zij alleen de allerbeste grondstoffen zoals hoogwaardige roomboteramandelspijs.

Echte Bakker

Hans mag zich samen met een klein groepje bakkers een Echte Bakker noemen. Hij is namelijk lid van het Echte Bakkersgilde. Van de 2.000 warme bakkers in Nederland, zijn er slechts 240 toegelaten tot het gilde. Leden worden alleen toegelaten als ze voldoen aan de hoogste kwaliteitseisen op gebied van brood en banket. Daarvoor staan de bakkers continu onder controle van het Nederlands Bakkerij Centrum, een onafhankelijke instelling die brood- en banketkeuringen uitvoert.

Het gilde stelt ook hoge eisen op gebied van bediening, hygiëne en presentatie. Daarnaast wisselen Echte Bakkers onderling elke maand vakkennis en recepturen uit en zijn ze als enige gerechtigd het gele kwaliteitslogo te voeren.

Film over Bali in De Mallemolen

Foto: Xandra Dekker

Foto: Xandra Dekker

GROESBEEK – Zondag 18 december worden er weer films vertoond. Ditmaal over Bali het mooiste eiland van Indonesië. Er worden kampongs bezocht waar het fraaie houtsnijwerk te zien is van de Balinezen. Vervolgens neemt de film de aanwezigen mee naar de rijstvelden waar dorpelingen bezig zijn met het oogsten van de rijst.

De filmmaker wordt uitgenodigd op een Balinese bruiloft, die gepaard gaat met veel rituelen waarna er een groot feest is. In de middag zien de kijkers een Barongdans, een dans die de strijd uitbeeld tussen goed en kwaad. Ook is men getuigen van een crematie, dat wil zeggen de grote optocht naar de crematie plaats. De familie, genodigden, vrienden en kennissen dragen fruitschalen en grote bloemstukken op hun hoofd met zich mee. In optocht gaat men naar de crematieplaats.

Bali is het eiland van tempels, er staan er duizenden op het eiland. Bij het feest van Tumpek, een dankfeest voor de natuur en de oogst worden er penjars – versieringen – gemaakt, waarmee de straat wordt verfraaid. Dan worden er offers gebracht met wierook en rijst aan tuinen, planten, fruit– en palmbomen. In een grote optocht met veel muziek trekt men naar de tempels.

In de derde film gaan we naar Kalimantan, het vroegere Borneo. Het eiland is enorm groot waar nog regenwouden zijn. De natuur is mooi met bergen, tropische planten, riviertjes en watervallen. Bij de Kampong is een goudmijn waar meisjes tot hun middel in het water zitten om goud uit het water te wassen, gemiddeld 1 gram per dag. Vervolgens gaat men door het 'Bessemdorp', waar kroepoek wordt gemaakt en tenslotte vaart men over de Baritorivier naar de stad Banjarmasin waar de huizen op palen gebouwd zijn. De film begint om 11.00 uur in De Mallemolen aan de Kloosterstraat 11 in Groesbeek. De entreeprijs bedraagt inclusief een gratis kopje koffie twee euro.

Start Nordic Walking techniektraining

GROESBEEK - Denk je al langere tijd: "Ik moet toch eens wat meer aan beweging gaan doen"? En wil je dit gaan doen in groepsverband waar ook het gezelligheidsaspect belangrijk is?

Op zaterdagmiddag 14 januari start weer een basistechniekcursus Nordic Walking. De lessen beginnen om 14.00 uur bij hotel/restaurant De Wolfsberg in Groesbeek.

De opzet is, dat je na maximaal zes lessen, de techniek beheerst. De kosten van deze cursus, inclusief gebruik van de poles (stokken) en een kopje koffie/thee na iedere les, bedragen 60 euro.

Vervolgens ben je uitgenodigd om lid te worden van deze vereniging waar je vier keer per week de gelegenheid hebt om in groepsverband, onder leiding van een ervaren wandelbegeleider, het bos in te gaan.

Wil je vóór 14 januari een keer ter kennismaking mee lopen dan ben je welkom. Meer informatie staat op www.nwvgroesbeek.nl. Opgave telefonisch bij Sjaak Verriet: 024 6632040.

Bellevue Groesbeek in kerstsfeer

Foto's : Joop Verstraaten

GROESBEEK – Sinterklaas had zijn hielen nog niet gelicht of de winkeliers van het nieuwe Groesbeekse winkelcentrum Bellevue hadden zich al helemaal in kerstsferen gehuld.

De zakenmensen hadden alles uit de kast gehaald om het winkelcentrum zo mooi mogelijk in kerstsfeer uit te dossen en daarin zijn ze geslaagd. Voor de zaken werden mooie lantaarns geplaatst met drie kaarsen erin. Toen zij aan de kerstverlichting boven Bellevue wilde gaan beginnen moesten ze de firma Wouters inschakelen, die met steigers de ijspegels met honderden lampjes wist te bevestigen.

Tijdens deze werkzaamheden werden de versierders getrakteerd met koffie van De Spil en kaas van Sebilla. Nadat de twee werknemers van Wouters de klus geklaard hadden, en de lichtjes boven Bellevue en de kaarsen voor de winkels aangingen, was de sfeer in Bellevue compleet.

Protestantse gemeente Groesbeek

Zondag 18 december

Viering 4e Zondag van de Advent:

Uitkijken naar de komst van het Licht van Kerst; deze zondag steken we de vierde adventskaars aan.

Aanvang 10.00 uur

Vanaf 9.45 uur staat de deur open en is iedereen welkom.

Voorganger is ds. J. Mol uit Bathmen en het enthousiaste koor van bewoners van Plurijn De Wielewaal o.l.v. Eugene Ceulemans, zal o.a. zingen “Dona nobis pacem, geef ons vrede”.

Tijdens de dienst is er een collecte voor de Stichting Gast Nijmegen; deze organisatie helpt asielzoekers in nood in Nijmegen en omstreken.

zie ook: www.pkn-groesbeek.nl

GROESBEEK - Denk je al langere tijd: “Ik moet toch eens wat meer aan beweging gaan doen"? En wil je dit gaan doen in groepsverband waar ook het gezelligheidsaspect belangrijk is?

Op zaterdagmiddag 14 januari start weer een basistechniekcursus Nordic Walking. De lessen beginnen om 14.00 uur bij hotel/restaurant De Wolfsberg in Groesbeek.

De opzet is, dat je na maximaal zes lessen, de techniek beheerst. De kosten van deze cursus, inclusief gebruik van de poles (stokken) en een kopje koffie/thee na iedere les, bedragen 60 euro.

Vervolgens ben je uitgenodigd om lid te worden van deze vereniging waar je vier keer per week de gelegenheid hebt om in groepsverband, onder leiding van een ervaren wandelbegeleider, het bos in te gaan.

Wil je vóór 14 januari een keer ter kennismaking mee lopen dan ben je welkom. Meer informatie staat op www.nwvgroesbeek.nl. Opgave telefonisch bij Sjaak Verriet: 024 6632040.

Kerstviering KBO Groesbeek De Horst

GROESBEEK – KBO Groesbeek - De Horst houdt op donderdag 15 december om 13.30 uur een kerstviering voor haar leden in De Mallemolen aan de Kloosterstraat in Groesbeek.

De middag wordt geopend met zang van het eigen zangkoor 'De Zingende Heuvelen', gevolgd door een kort verhaal en gedicht. Na de pauze volgt er een kerstprogramma met Angelique en Rolf. Dit duo heeft in 2014 ook al opgetreden voor een volle zaal met het programma van 'Opera tot Musical'. Nu wordt het programma 'Christmas Twinkel' gepresenteerd. Angelique Wardenier (sopraan) en Rolf van Rijsbergen (bariton) trakteren de aanwezigen op de mooiste kerstliederen. In verschillende talen, prachtige kostuums en met een aanstekelijk enthousiasme en vooral hart voor de muziek zorgen zij voor een sprankelend programma. Kortom, het belooft een middag te gaan worden in een fijne kerstsfeer.


De kerstviering is alleen voor leden van KBO Groesbeek / De Horst. De zaal van De Mallemolen gaat op donderdag 15 december open om 13.00 uur; de kerstviering begint om 13.30. Deze speciale middag duurt tot 17.00 uur. Tussen de bedrijven door worden de leden voorzien van een hapje en een drankje. De wijze van aanmelden kan men vinden in de Nieuwsbrief die in de Nestor gevouwen is. Maar men kan zich ook telefonisch aanmelden: 024 3974606.

Groesbeeks Glorie verliest van te sterk Overwetering

GROESBEEK - Zaterdag 10 december hadden de dames van Groesbeeks Glorie een thuiswedstrijd tegen de dames van Overwetering op het programma staan.

Dames 1 van Overwetering heeft inmiddels de derde positie van de ranglijst bereikt, dus er stond weer een moeilijke tegenstander voor Groesbeeks Glorie te wachten. De score werd echter wel door de dames van Groesbeek geopend. Terwijl er door Groesbeek redelijk aan de wedstrijd was begonnen, werd het na 10 minuten al snel duidelijk dat Overwetering een maatje te groot was voor Groesbeek.

Aanvallend was Groesbeeks Glorie zoekende. Ook het omzetten van de aanval naar een 4-2 opstelling leverde niet het gewenste resultaat op. Overwetering maakte het de verdediging van Groesbeek erg lastig door het gebruik van diverse wissels vanuit de opbouwposities. Ook was de verdediging van Groesbeek meerdere keren te laat waardoor ze opliepen tegen een aantal tijdstraffen. De eerste helft resulteerde dan ook in 4-15, een ruime voorsprong voor Overwetering. Na rust werkten de dames van Groesbeek ervoor om het verschil van de eerste helft niet groter te laten worden. Er werd geknokt in de verdediging, maar het kwaliteitsverschil was te groot om het Overwetering echt moeilijk te maken. Door met name een aantal goede afstandsschoten van Manon van Sas, aan het einde van de tweede helft, kon Groesbeek nog wel wat doelpunten maken. De wedstrijd resulteerde in een verlies voor Groesbeeks Glorie. De eindstand werd 12-23 in het voordeel van Overwetering.

Volgende week zaterdag spelen de dames van Groesbeeks Glorie de laatste wedstrijd van het jaar om 19.00 uur in Doetinchem tegen Artemis.

Weer verlies voor DVSG

GROESBEEK - DVSG speelt de laatste wedstrijd voor de winterstop uit tegen Batavia, de huidige koploper in de 5e klasse.

In de 6e minuut komt Ward Janssen goed door over rechts en geeft de bal voor aan Maikel de Bruin, die de bal niet in het doel krijgt. Even later is er een iets minder goede kans voor DVSG, maar ook deze wordt niet verzilverd. Bij Batavia lopen een paar spelers rond die topklasse gevoetbald hebben. Je ziet Batavia in het veld langzaam de greep op de wedstrijd krijgen en in de 15e minuut scoort Batavia de 1-0. Bij DVSG zie je het vertrouwen minder worden. Een goede breedloopactie levert de 2-0 op in de 28e minuut.

Gelijk hierna krijgt DVSG een schietkans via Wilco Bons, maar de keeper redt. Als in de 36e minuut een vrije trap van de zijkant 16 metergebied onhoudbaar in het doel geschoten wordt, is de wedstrijd al gelopen. Na rust is het meteen al 4-0 door een dekkingsfout achterin. De 5-0 komt uit een corner als DVSG de bal niet weg krijgt uit de 16 meter. Batavia krijgt ook nog een (onterechte) penalty, maar keeper Maikel de Jong pakt deze goed. De wisselspelers Stijn van de Ven en Guus Piepenbrock kunnen in het veld ook geen ommekeer teweeg brengen. In de laatste 5 minuten van de wedstrijd vallen ook nog de 6, 7 en 8-nul en loopt Jeroen Hendriks nog een makkelijk gegeven rode kaart op.

Weer een grote nederlaag voor DVSG. Ondanks een goed keepende Maikel de Jong zijn er veel doelpunten gevallen. DVSG heeft zeker in het begin goed gevoetbald, maar scoorde niet.

Op 8 januari wordt om 12.00 uur de nieuwjaarswedstrijd bij DVSG gespeeld. Het huidige 6e tegen het oude 6e elftal en een nieuwjaarsreceptie, 15.00 uur bij Hopmans.

Groesbeekse Boys onderuit

BREEDEWEG - Groesbeekse Boys is er niet in geslaagd de laatste wedstrijd van jaargang 2016 te winnen. De thuiswedstrijd tegen Vianen vooruit werd met 0-1 verloren. Toch kan de geel-zwarte formatie uit Breedeweg terugkijken op een geslaagde eerste seizoenshelft. Vijf wedstrijden werden gewonnen, vijf eindigden in een gelijkspel en drie keer werd verloren. Resultaat een vierde plaats op de ranglijst.

De onderlinge strijd tussen Groesbeekse Boys en de tegenstander uit Brabant was niet van hoogstaand niveau. Er werd veel balverlies geleden, er werd hard gewerkt, vloeiende combinaties waren spaarzaam. Beide teams wisten weinig kansen te creëren. Het team dat toch tot scoren kwam wist de winst binnen te halen. In de openingsfase waren de lange Vianen spelers met kopballen uit corners dicht bij een doelpunt. Daarna wisten zij het Groesbeekse Boys goalie Jeffrey Hoogenbosch niet meer moeilijk te maken. Op slag van rust wist Groesbeekse Boys het Vianen doelman Remco Loeffen enkele keren lastig te maken. Tot twee keer toe wist hij een schot van Maarten van der Burg tot corner te verwerken, één keer tikte hij een kopbal van Ron Bruijsten over de lat.

In de openingsfase van de tweede helft waren de gasten uit Vianen dicht bij een doelpunt. Eerst werden enkele schoten op goal door Groesbeekse verdedigers uit het doel geweerd. Vervolgens verdween een inzet van Mick Boogaard via doelman Jeffrey Hoogenbosch tegen onderkant lat. Robby van Raay zag kort daarop zijn directe vrije trap op de kruising belanden. Een kwartier voor het einde komt de 0-1 onverwacht op het scorebord. Rik Willemsen kopt een voorzet door waarna Mark Daamen binnen weet te schieten. Er volgt een Groesbeekse slotoffensief maar uiteindelijk is Groesbeekse Boys niet in staat de gelijkmaker te forceren.

Voor Groesbeekse Boys is de winterstop aangebroken. Een welkome pauze voor het door blessures geteisterde team van trainer Camiel Jager. Zondag 29 januari wacht de uitwedstrijd tegen koploper SML.

't Vossenhol kunstwerk rijker

Foto: Pauline Hermans van de Giesen

Foto: Pauline Hermans-Van de Giesen

GROESBEEK – Basisschool 't Vossenhol aan de van Ruysdaelweg in Groesbeek een kunstwerk rijker. Al bij de opening van de nieuwe school in juni 2014 kreeg de Oudervereniging van de school een geldbedrag om aan de voorkant van de school tuintjes te maken.

Er is toen een mooi ontwerp gemaakt met bloemen, planten en wat extra versieringen. Maar ze wilden ook iets blijvends hebben, daarvan was iedereen overtuigd. Ze kwamen op het idee om een mozaïekkunstwerk te realiseren, dat een plaats moest krijgen naast de ingang van de school. Hiervoor nam de oudervereniging contact op met Diny van Kesteren, die samen met Anita van Lambaart aan de slag is gegaan om het logo van 't Vossenhol (een vos met jongen) in mozaïek uit te beelden.

Het werd een klus van maanden werk. De oudervereniging had geluk dat het frame alsmede de benodigde materialen beschikbaar werden gesteld door de firma Van Kesteren uit Groesbeek en dat de bloemen en planten geschonken zijn door Eikholt kwekerijen. Het geld dat hierdoor overblijft, kan daardoor besteed worden aan de kinderen van 't Vossenhol.

De oudste leerling Koen Vissers mocht samen met de jongste leerlinge Fleur Mulders het kunstwerk onthullen in het bijzijn van alle leerlingen, leerkrachten en niet te vergeten de oudervereniging. Voorzitter Marieke Overduin van de oudervereniging was zichtbaar een tevreden mens; wij hebben veel respect voor de makers Diny en Anita. "Zij hebben er uren en uren inzitten. Speciale dank gaat ook uit naar Gerrit Nillessen die voor het frame gezorgd heeft en Ramón, die de poeren in de grond gezet heeft, zodat er hopelijk nog heel lang van het mozaïek genoten kan worden." Ook locatie directeur Ruth van Langen-Theunissen was trots op het prachtige kunstwerk, dat de school nu rijker is geworden. De leerlingen waren bijzonder enthousiast over het resultaat, dat gezien mag worden.

Tribute Party in OEV: A night to remember

MILLINGEN - "Eindelijk is het dan zover, een lang gekoesterde wens willen we in vervulling laten gaan. Voor het eerst gaan we in Millingen een Tribute Party houden en wel op 16 april 2017 in zaal OEV, Heerbaan 190 vanaf 20:30, lokaal beter bekend als De Dreuge", aldus Schuttersgenootschap OEV

"We hebben twee geweldige Tribute Acts kunnen contracteren niemand minder dan Bruce Springsteen (The Boss Brothers) en Golden Earring (Tribute Temporary Madness). Het belooft een geweldige happening te worden waarvoor je nu al je kaarten kunt reserveren. Hiervoor zijn diverse mogelijkheden:

a) de eerste voorverkoopochtend in zaal OEV op zondag 18 december van 11:00 tot 13:00 uur;

b) per e-mail via j.heijmink1@chello.nl.

Prijs per kaartje voor deze geweldige avond is 15 euro in de voorverkoop en 17,50 euro aan de kassa 16 april. Jullie komen toch ook? Het wordt onvergetelijk! Tip van de Kerstman: Geef een Tribute card cadeau!! Maak van één gezellige avond twee gezellige avonden!

Succesvol mozaïek-project Gasterij ‘t Groeske

GROESBEEK - Het mozaïekproefproject bij Gasterij ’t Groeske verloopt heel succesvol. Zeker 25 vrijwilligers kwamen in de maand november mozaïeken bij de inloop-workshops op maandag en vrijdag.

Als eerste is een vrolijk en kleurrijk toegangsbord tot de tuinen bij Gasterij ’t Groeske gemaakt. Twee lokale experts in mozaïekwerk Annet Jacobs en Heidi de Vos begeleiden de vrijwilligers. Heidi van De Vos Mozaïek: ‘Het slaat echt aan! Mensen zijn heel enthousiast om mee te doen en een bijdrage te leveren aan iets moois voor het collectief.” Ook Annet Jacobs van het gelijknamige Mozaïekatelier is blij verrast: “We gaan als een speer zo snel. Het toegangsbord tot de tuinen is nu al in de afrondingsfase. Nu we zoveel mensen hebben die willen meedoen, hebben we een extra project bedacht om in december en misschien ook nog in januari aan te werken. We gaan twee tafels mozaïeken voor in de binnentuin van De Gasterij, speciaal bedoeld voor ouderen en bewoners. Het leidende thema blijft de natuur. Bedrijfsleider Ger Hofmans van de Gasterij doneert twee terrastafels en hij financiert de materiaalkosten.”

Heidi de Vos (r)en Annet Jacobs (l) zorgden voor het ontwerp en begeleiden de vrijwilligers bij het mozaïeken.

Wie mee wil mozaïeken is welkom op vrijdagmiddag 16 december van 14 tot 16 uur of op maandagavond 19 december van 19 tot 21 uur. De mozaïekwerkgroep hoopt in 2017 een uitgebreider ‘community art’- project te starten als de aangeschreven fondsen dit willen financieren. Locatie: Gasterij ’t Groeske, Stationsweg 9 via de hoofdingang of via de ingang ZZG Kloostertuin. Voor meer informatie: mozaiekatelier@hotmail.com of www.vitaalmariendaal.nl.

Kerstbingo in Berg en Dal

BERG EN DAL - Op zaterdag 17 december verzorgt Stichting Berg en Dals Bloei een kerstbingo in het gemeenschapshuis Kerstendal in Berg en Dal.

Iedereen is welkom er zijn dit jaar weer veel nieuwe originele prijzen te winnen. De zaal is open vanaf 19.30 uur en de bingo is van 20.00 tot 23.00 uur. Tijdens deze avond zal tevens het nieuwe logo van Berg en Dals Bloei bekend gemaakt worden.

Jackpot op bingoavond

GROESBEEK – De jackpot van de wekelijkse bingoavond in De Mallemolen aan de Kloosterstraat in Groesbeek is gegroeid tot 400 euro.

Donderdagavond 15 december is er voor de gelukkige 650 euro in de wacht te slepen, te weten de normale hoofdprijs van 250 euro en de jackpot. De zaal van De Mallemolen is al om 19.00 uur geopend, terwijl het bingospel om 20.00 uur zaal begint

24 / 36

Deze Abraham wordt 50 jaar, maar met muziek spelen is hij nog lang niet klaar!
Gefeliciteerd!
Liefs je zussies.

Hemmie Schaap verkozen tot Grutste Snor van Rood Wit

Foto: Rood Wit

GROESBEEK – Op het Rood Wit jaarfeest dat vrijdag 2 december plaatsvond is Hemmie Schaap uitgeroepen tot Grutste Snor van 2016. Deze titel is een van de meest aansprekende eretitels die een Rood Witvrijwilliger in de wacht kan slepen en wordt jaarlijks gekozen door een commissie die bestaat uit de drie laatste verkozen Snorren.

Ditmaal waren het James Hendriks (2013), Miem Thijssen en Rini Janssen (2014) en Hennie Janssen (2015). Het voornaamste kenmerk van de Grutste Snor is het zichzelf belangeloos inzetten voor de club.
Hemmie is al jarenlang een bekend gezicht op het sportpark van Rood Wit. Hij is woonachtig op een steenworp afstand van Rood Wit en weet meerdere malen per week de weg naar het Kapittelland te vinden. Daarnaast is hij een van de drijvende krachten van de sponsorcommissie en in die hoedanigheid betrokken bij het wel en wee van de club. Met zijn eigen bedrijf SK Schaap Kozijnen is hij ook al jaar en dag zelf sponsor van Rood Wit.

Als er hand- en spandiensten verricht moeten worden, staat Hemmie altijd vooraan om zijn handjes te laten wapperen. De rommelmarkt en de jaarlijkse onderhoudsdagen zijn activiteiten waar Hemmie als vrijwilliger graag aan deelneemt. Ook voor het onlangs gehouden Wild West Jaarfeest is Hemmie vier avonden in touw geweest om de kantine om te toveren tot een heuse Western filmset. Hemmie mag zich met recht De Grutste Snor van 2016 noemen. Rood Wit prijst zich rijk om een vrijwilliger als Hemmie in haar midden te hebben.

Groesbeekse hits van weleer herboren

Foto: Rob Meuwse Foto: Rob Meuwse

Foto: Rob Meuwese

GROESBEEK – In een volle zaal van De Mallemolen is vrijdagavond de eerste cd van de Groesbeekse zanger Alfred Arts gepresenteerd. De cd kreeg de titel 'Een keer nog gelukkig zijn' mee.

Dankzij Alfred werden de Groesbeekse hits van weleer – waarvan er diverse landelijke bekendheid hebben genoten - weer herboren, dit tot groot genoegen van de volle zaal. De presentatie van deze bijzondere avond was in handen van zijn broer (ex-voetballer en trainer) Arno Arts. Alle bekende Groesbeekse nummers van zijn idolen uit de '70 en '80er jaren van onder andere The Sunstreams, The Sunshines en The Belcanto's zijn door Alfred in een nieuw jasje gestoken. In totaal prijken er 15 liedjes op de cd, die Alfred allemaal live ten gehore bracht in De Mallemolen.

Daarnaast was er een gastoptreden van Helen Liebers, de ex-zangeres van The Moonlights. Samen brachten zij de hot van The Belcano's uit 1981 'De Kinderen' ten gehore. De muzikale omlijsting van deze geweldige avond was in handen van Tom Meuwese. Iedereen heeft met volle teugen kunnen genieten van deze geweldige cd-presentatie.

Peter van den Brink benoemd tot lid van verdienste bij De Treffers

Foto:

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK - Tijdens de vrijwilligersavond bij de Groesbeekse voerbalvereniging De Treffers is Peter van den Brink benoemd tot lid van verdienste.

Peter heeft deze hoge vereniging onderscheiding te danken aan het feit dat hij sinds het midden van de jaren zeventig al actief is als vrijwilliger bij De Treffers. Sinds al die jaren is hij actief geweest binnen de vereniging. Hij begon in de financiële en beheerscommissie. In de jaren '80 werd Peter gekozen in het bestuur en was in de jaren '90 penningmeester van de club. Ook was Peter voor vernieuwing binnen de vereniging en introduceerde als eerste de computer binnen De Treffers.

Daarnaast heeft Peter meer dan 30 jaar de rol van Sinterklaas vervuld voor de jeugdleden binnen de vereniging, waarmee hij het vorig jaar is gestopt. Momenteel is Peter actief als bestuurslid binnen de stichting Nijerf en is iedere maandag te vinden op sportpark Zuid als lid van de maandaggroep die het sportpark schoon- en bijhouden. Voorzitter van De Treffers Bert Janssen dankte Peter voor zijn actieve rol als vrijwilliger bij De Treffers en de benoeming tot lid van Verdienste. Deze hoge vereniging onderscheiding ging gepaard met een oorkonde; zijn echtgenote Ella werd in de bloemetjes gezet.

Personenauto zonder bestuurster Spoorbeek in

Foto: Joop Verstraaten

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Een 49-jarige inwoonster uit Milsbeek zal een bezoek aan de Hema aan het Marktterrein in Groesbeek niet snel meer vergeten.

De Milsbeekse parkeerde haar auto op het Marktterrein en ging bij de Hema naar binnen. Toen zij vijf minuten later terug kwam stond haar auto er niet meer. De eerste gedachte was dat haar auto ontvreemd was. Maar ze kwam er vervolgens snel achter dat een hoop mensen bij De Spoorbeek stonden te kijken. Wat bleek? Ze keken naar haar auto die in De Spoorbeek beland was.

Het slachtoffer heeft vermoedelijk haar auto niet op de handrem gezet waardoor deze is gaan rijden. De auto kwam rakelings langs het muurtje van het bruggetje in het water tot stilstand. Nadat een takelwagen de auto op het droge getrokken had stroomde het water uit de motor. De wagen is naar een garagebedrijf gebracht. Het te water geraakte voertuig heeft veel belangstelling getrokken.

Inspirerende trainersclinic Switch '87

LEUTH - Zondag 27 november stond de eerste trainersclinic van het seizoen op het programma. De clinic werd verzorgd door Niek Latuhihin, gediplomeerd VT3 (jeugd-)trainer bij Switch, met als thema bovenhandse techniek. De opkomst was bijzonder groot, een groep van 20 trainers/coaches waren aanwezig. Niet alleen vanuit Switch maar ook geïnteresseerden van diverse andere volleybalverenigingen uit de regio (Trivos uit Wijchen, Malden en Atalante uit Horssen).

Zoals gebruikelijk moesten de deelnemers in sportkleding naar de sportzaal in Leuth komen. De vele theorie die Niek vertelde werd afgewisseld met korte oefeningen. In een tijdsbestek van ruim anderhalf uur werden diverse basisoefeningen besproken, uitgelegd waarom iets wordt gedaan en hoe je een oefening kunt uitbreiden. Een standaardoefening kan door kleine wijzigingen steeds als een nieuwe/andere oefening gemaakt worden. Ook vertelde Niek dat het vooral bij jeugd heel belangrijk is om uit te leggen wat je gaat trainen en de kinderen alleen daarop aan te spreken. "Dus leer je ze hoe ze de handen moeten zetten, kijk dan niet of ze door de knieën gaan, dat komt de volgende keer. Doe techniektraining aan het begin van je programma, want dan is iedereen nog geconcentreerd, integreer het in je warming-up of inspeeloefening."

Al met al was het weer een leerzame bijeenkomst voor alle deelnemers. "We danken Niek voor zijn uitleg, Els voor het notuleren en Natascha en Els voor de koffie." De volgende bijeenkomst is op zondag 29 januari om 11.30-13.30 uur in de sportzaal Leuth.

Robots zetten eerste stapjes in bibliotheek Beek

Foto: Bert Roodbeen

Foto: Bert Roodbeen

BEEK – Vrijdagmiddag werden de bezoekers, onder wie ook kinderen, in de bibliotheek in Beek verrast door twee NAO-robots Robin en Bibi. In Nederland is bibliotheek Gelderland-Zuid de eerste bibliotheekorganisatie, die interactieve en personaliseerbare robots in huis heeft gehaald om haar bezoekers hiermee kennis te laten maken.

De robots werden enthousiast ontvangen door de bezoekers. Jong en oud waren vol verbazing over de mogelijkheden van de robots en de emoties die de kleine Robin en Bibi opriepen. De robots gaan een tour maken door de zes gemeenten waar Bibliotheek Gelderland-Zuid actief is. Menselijke robots krijgen binnen enkele jaren een steeds grotere rol in de maatschappij. Als die het leven gaan beïnvloeden kan het best spannend zijn. Wil men kennis maken met de robots en zelf de controle nemen? Dat kan vanaf nu tijdens de speciale activiteiten in de vestigingen van Bibliotheek Gelderland-Zuid.

Robin en Bibi maken jong en oud stukje bij beetje vertrouwd met robots en hun techniek. Kom naar ze kijken, luisteren en zet meteen de eerste stappen als robot programmeur. De robots zijn niet alleen beschikbaar voor bibliotheek bezoekers, ze worden ook ingezet voor projecten met basisscholen, voortgezet onderwijs, vrijwilligers- en partnerorganisaties. Op deze manier streeft men ernaar de kennis te delen en daarmee de ontwikkeling van de 21ste eeuw te stimuleren. De robots zijn landelijk bekend als 'Eddy de onderwijsrobot' en zijn begin november geïntroduceerd als nieuw leermiddel in het basisonderwijs.

Verbouwing Nico de Witt zoveel mogelijk energiezuinig en milieuvriendelijk

Foto: Peter Hendriks

Foto: Peter Hendriks

BERG EN DAL – Tijdens een bijeenkomst van het Energieconvenant in sporthal Heuvelland waren een aantal deelnemers samengekomen om te vertellen wat zij het afgelopen jaar hebben gedaan om energie te besparen.

Het resultaat was dat er nieuwe energiezuinige cv-ketels zijn geplaatst, lampen vervangen door zuinige ledverlichting, er zijn 260 zonnepanelen op het dak gezet alsmede zonneboilers die het douche water voorverwarmen. Daarnaast zijn er ook andere ondernemers die goed bezig zijn. Zo heeft De Overhaag haar handgereedschap met motoren vervangen door die met oplaadbare accu's, is overgestapt op schonere diesel en gaat volgend jaar over op ledlampen.

Pannenkoekenrestaurant De Duivelsberg heeft overal energiezuinige ledverlichting. Op het pand van Nikkelen elektrotechniek liggen zonnepanelen en daarnaast kopen ze groene stroom in. Nico de Witt van Plus-supermarkt in Beek spande de kroon. Een nieuw gebouw is om de oude supermarkt heen gebouwd, de wanden zijn geïsoleerd met vlas. De gehele supermarkt wordt met led verlicht, dat een besparing van 80 procent oplevert. De koelinstallatie werkt op het natuurlijke CO2 in plaats van de gebruikelijke middelen die de ozonlaag aantasten. Daarbij wordt de warmte die vrijkomt bij het koelen gebruikt om de vloer te verwarmen. De warmte van de vriesinstallatie wordt weer gebruikt om het tapwater voor te verwarmen. Op het dak komen liefst 860 zonnepanelen, die op een zonnige dag voldoende zijn om de gehele supermarkt van elektriciteit te voorzien. Iedereen was onder de indruk van de maatregelen die Nico de Witt genomen heeft of nog gaat nemen.

Exclusief restaurant De Put in andere handen

Foto: Joop Verstraaten

Foto: Joop Verstraaten

BERG EN DAL - Het exclusieve restaurant De Put aan de Oude Kleefsebaan in Berg en Dal komt binnenkort in andere handen. Eddy en Kitty Jekel houden het na 40 jaar voor gezien. Het restaurant genoot belangstelling vanuit de hele regio.

Gezien de leeftijden van Eddy (68) en Kitty (69) hebben zij besloten het rustiger aan te gaan doen en te gaan genieten. Hun dochter Manuela (46) en schoonzoon Rudy (53) beiden al jaren werkzaam in De Put (Rudy als kok en Manuela in de bediening / leiding) hebben besloten de zaak van hun ouders niet voort te gaan zetten in verband met het aantrekken van personeel om hun (schoon)ouders te vervangen. Zij hebben beiden werk gevonden in De Gelderse Poort in Millingen aan de Rijn. Hun leven zal in ieder geval rustiger worden als jaren het geval is geweest. Eddy en Kitty gaan zoals ze al lang gewild hebben zo nu en dan Europa verkennen, terwijl Eddy daarnaast nog regelmatig aan het biljart te vinden zal zijn voor een potje biljarten met vrienden en kennissen.

De zaak blijft open tot 15 januari, waarna het zal worden overgenomen door de heer Hosgören, die al enkele jaren op zoek was naar een mooie locatie voor een restaurant en die heeft hij in De Put gevonden. De naam van De Put zal worden voortgezet. De nieuwe Put zal op 7 februari de deuren openen.

Gezellig kerst vieren bij het vernieuwde Wereldrestaurant Atlantis

ARNHEM – Wilt u ook heerlijk genieten tijdens de kerstdagen?
Op eerste kerstdag kunt u twee uur lang onbeperkt genieten bij Atlantis van de kerstbrunch.
Het buffet bestaat uit verse soepen, sushi, zalmfilet, grote gamba's, wild, biefstuk, gevogelte, en een uitgebreide dessertbuffet. U wordt tussen 11:30 en 12:30 uur verwacht.

Op eerste en tweede kerstdag kunt u genieten van ons all in kerstbuffet inclusief drinken, bier en wijn. Tweeënhalf uur onbeperkt zorgeloos genieten… Het restaurant is met zeshonderd zitplaatsen één van de grootste wereldrestaurants in Nederland, die werken met een modern formule. De gasten kunnen in slechts één avond bij Atlantis de smaken proeven uit zowat alle werelddelen. Er zijn gerechten uit zowel de franse, italiaanse, spaanse als ook de japanse, koreaanse, thaise en zelfs hollandse keuken. De gerechten worden gekozen van de buffetten of bij de koks, die wokken, grillen, koken en bakken: live cooking! En we hebben zelfs diverse soorten fruits der mer zoals kreeft en dergelijke. Diner zittingen: eerste zitting van 16:00 tot en met 18:30 uur, tweede zitting van 19:15 tot en met 21:45 uur

Voor de kinderen
Er is ook zo veel te doen! Het buffet is ook geschikt voor jonge gasten met onder andere frietjes, kroketten, chocoladefontein, poffertjes, suikerspinnen en nog veel meer! Bovendien kunnen ze zich vermaken in onze vernieuwde speciale speelruimte met spelcomputers en een theater! Kijk op www.atlantisarnhem.nl of op Facebook voor meer informatie.

Wereldrestaurant Atlantis, Hollandweg 6-8 in Arnhem; 026 3831610.

Switch '87 wint weer thuis, nu van SSS

LEUTH - De eerste set begonnen we aardig. De passing was er en aanvallend waren we goed. Het ging gelijk op, totdat SSS er een schepje bovenop deed. Ze liepen uit door een moment van zwakte in onze servicepass.

Na de tweede time-out van Joost, deden we iets terug. Met prima services slopen we dichterbij. SSS kwam als eerste op setpunt en wij konden deze nog vier keer afslaan. Maar tegen een ace waren we niet opgewassen en verloren we met 26-28.

In de tweede set hielden we het niveau vast. De servicedruk bleef, de aanvalsters wisselde goed af en verdedigend bleven we sterk. Bo deed haar uiterste best om alle ballen van de vloer te houden en dat lukte aardig. Wij maakten het spel en SSS kreeg het lastiger. Wissels aan hun kant mochten niet baten, wij waren beter en wonnen de set met 25-22

In de derde set gingen we door, maar toch kwamen we op een grote achterstand. Rally’s gingen verloren, aanvallend maakten we teveel fouten en in de verdediging lieten we teveel ballen vallen. Maar, dankzij Marise en haar service vochten we terug. We scoorden veel directe punten. SSS wist niet meer waar ze het moesten zoeken en scoorde bijna niet meer. En met een mooi gespeeld tweede balletje van Patricia pakten we de set, 25-23.

De vierde set was echt een super mooie set. We kwamen snel op een grote voorsprong. Maar SSS kwam terug en wij kwamen er even niet meer uit. SSS kwam zelfs een punt voor. Toen gingen we weer volleyballen. Het enthousiasme ging omhoog, we geloofden erin en hadden geen zin in een vijfde set. Eva scoorde het laatste punt met een geplaatste bal en zo konden we onze eerste overwinning op SSS vieren, 25-20. BAM, dat voelt goed!

Groesbeekse Boys en Camiel Jager uit elkaar

BREEDEWEG - Het bestuur van R.K.S.V. Groesbeekse Boys en hoofdtrainer Camiel Jager zijn in goed overleg overeengekomen de huidige verbintenis, die na afloop van het huidige seizoen afloopt, niet te verlengen.

Jager is met zijn tweede jaar op sportpark Breedeweg bezig. Daarvoor heeft hij als speler en als trainer ruime ervaring opgedaan op het hoogste amateurniveau in de regio. Ambitie van Camiel Jager is om komende jaren weer op hoger niveau als trainer actief te zijn.

Volgens de technische commissie past de huidige hoofdtrainer uitstekend bij het voetbaltechnische beleid van Groesbeekse Boys. Namelijk het vormen van een herkenbare selectie en een eerste elftal dat een prominente rol speelt in de derde klasse van het zondag amateurvoetbal. Aan deze doelstellingen heeft Camiel Jager samen met zijn spelersgroep ruimschoots voldaan. Groesbeekse Boys staat op een keurige vierde plaats van de ranglijst waardoor het nog altijd mee speelt om de prijzen. Herkenbaarheid wordt verkregen door diverse spelers uit het tweede elftal en A-junioren binnen het vlaggenschip in te passen.

Tjoeki's

top 75 allertijden

KEKERDOM - Jarenlang werd in het Kekerdomse jongerencentrum Tjoeki - Tjoeki rond de jaarwisseling een top 75 allertijden georganiseerd.

Het jongerencentrum is er niet meer, maar sinds afgelopen jaar organiseren we dezelfde top 75 volgens hetzelfde concept, met dezelfde mensen op een nieuwe locatie. Je bent welkom op vrijdag 23 december vanaf 20.00 uur in het café-gedeelte van zaal Una in Kekerdom.

Uiteraard hebben we je hulp nodig bij het samenstellen van de lijst. Je persoonlijke top 5 kun je tot 21 december inleveren bij daalsmarc@gmail.com of berryjoosten@hotmail.com.

SC Millingen - SML: 2 - 2

MILLINGEN - SML uit Arnhem bleef trouw aan het bekende recept en scoorde opnieuw minimaal twee maal. SC Millingen bleef daar niet bij achter, waardoor de koploper voor het eerst in de huidige competitie gelijkspeelde.

De toeschouwers zagen een spannende pot voetbal, die pas na een blessure van arbiter Pascal Arnts op gang kwam. Het spel golfde op en neer. Niels Wingels kwam in kansrijke positie, maar speelde de bal op Wijnhoven in plaats van zelf te schieten. En SML kwam bij de eerste beste gevaarlijke situatie op voorsprong: 0 - 1. Sven Roelofs kreeg de bal op een presenteerblaadje en maakte geen fout. Zeven minuten later stond het al weer gelijk, een corner van Niels Wingels werd door Maarten Smits met kunst en vliegwerk binnengewerkt: 1 - 1, ook de ruststand.

Na de thee kreeg opnieuw Roelofs alle ruimte om op te stomen en stelde SC Millingen keeper Jeroen Sanders op de proef, deze wist nog een hand achter de knal te krijgen. Pal daarna verwerkte Sanders op miraculeuze wijze een knal van Boris de Kok tot corner, maar bij de hoekschop van SML was de goalie van de blauw-zwarten niet attent. De bal die binnen het 5 metergebied viel, werd door Dion Visser in het net gedeponeerd: 1 - 2. SC Millingen gaf niet op en kwam een kwartier voor tijd toch nog langszij: Maarten Smits bediende Robin van der Hoeven, die een heerlijke voorzet liet vertrekken, waar de beste man aan Millingse kant, Niels Wingels, wel raad mee wist: 2-2.
Een verdiende uitslag in een partij, die door arbiter Pascal Arnts prima werd gefloten. Alleen de rode kaart, die hij Dirk Spann voorhield, was overdreven en paste niet in de sfeer van de wedstrijd.

KEKERDOM - Jarenlang werd in het Kekerdomse jongerencentrum Tjoeki - Tjoeki rond de jaarwisseling een top 75 allertijden georganiseerd.

Het jongerencentrum is er niet meer, maar sinds afgelopen jaar organiseren we dezelfde top 75 volgens hetzelfde concept, met dezelfde mensen op een nieuwe locatie. Je bent welkom op vrijdag 23 december vanaf 20.00 uur in het café-gedeelte van zaal Una in Kekerdom.

Uiteraard hebben we je hulp nodig bij het samenstellen van de lijst. Je persoonlijke top 5 kun je tot 21 december inleveren bij daalsmarc@gmail.com of berryjoosten@hotmail.com.

29 / 36

Een stijlvol kado van +SIER, daarvan straalt iedereen!

GROESBEEK – Van een kado dat je bij +SIER hebt gekocht, weet men direct dat daar echt aandacht aan is besteed. Want als je naar +SIER gaat, kies je voor hoge kwaliteit, nette service en een eerlijk advies. Uiteraard voor ieders budget.

Bij +SIER vind je gerenommeerde merken. Van lederen tassen en portemonnees tot de meest bijzondere sieraden. Zoek je een stoer en robuust horloge, dan vind je die vast en zeker in de collectie van Diesel. Maar zoek je iets eleganters met fonkelende kristalsteentjes van Swarovski bijvoorbeeld, kijk dan bij +SIER eens bij het merk Vendoux of Uno de 50. Ieder merk heeft zijn specifieke uiterlijke kenmerken en eigenaresse Ellen heeft hiervan een goede mix samengesteld.

Welke smaak of budget je ook hebt, grote kans dat je slaagt bij +SIER. Hou je van kleur, dan is Karma een goede keus. Dit merk bestaat uit sieraden die gemaakt zijn van natuurstenen en kristallen, geïnspireerd op het Boedhisme. Bovendien wordt er in deze sieraden echt zilver verwerkt. Een heel andere stijl vind je bij het Nederlandse merk Josh; dat is niet alleen modieus en tijdloos, maar ook met de hand gemaakt. Dus ieder sieraad is echt uniek. Ook uniek zijn de zelf samen te stellen ringen van het merk IXXXI. Een ring, helemaal naar eigen idee! Of ga je voor hip en trendy? Dan zijn de merken IKKI, Viva of Biba wellicht jouw smaak. Moeilijk kiezen? Ga dan voor een kadobon van +SIER, altijd goed! +SIER, Bellevue nr. 8 in Groesbeek is ook geopend tijdens Moonlightshopping op 23 december.

T: 024 6636189 +SIER (plussier) vind je ook op Facebook en Instagram.

Nillesen Installaties vertrekt na 78 jaar uit Groesbeek

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Het in de hele regio bekend staande installatiebedrijf Nillesen Installaties verlaat met kantoor en werkplaats Groesbeek. In 2005 is Nillesen Groesbeek verkocht en werd het een zusterbedrijf van Megens Installaties uit Druten. Nillesen heeft in 2008 het nieuwe pand betrokken aan De Ren 9 (Industrieterrein ) in Groesbeek en per 1 januari 2017 trekt Nillesen Installaties uit Groesbeek met kantoor en werkplaats in bij Megens Installaties te Druten. Door middel van procesoptimalisatie en digitalisering is het mogelijk gemaakt om de magazijnvoorraad in Druten tot een minimum terug te brengen, waardoor de ontstane vrije ruimte is omgebouwd tot kantoor.

Doordat woningbouwcorporatie Oosterpoort in Groesbeek besloten heeft om, ondanks wederzijdse tevredenheid, begin dit jaar een einde te maken aan de ketensamenwerking, heeft Nillesen de keuze gemaakt om eerder dan gepland centraal vanuit Druten te gaan werken. Gelukkig heeft Nillesen Installaties nog wel een overeenkomst met Oosterpoort voor een aantal complexen met collectieve broninstallaties waar de kennis en kunde van Nillesen goed van pas komt.
Jos Ruijs geeft aan: 'We vinden het spijtig dat we Groesbeek gaan verlaten, maar onze klant heeft hier alleen maar voordelen van. Onze kwaliteit en continuïteit van de dienstverlening wordt uitgebreid en de klant heeft maar één aanspreekpunt voor alle gebouw gebonden installaties. Van beveiliging tot cv-ketel en van badkamer tot elektrotechniek. Dit alles tegen het lokale tarief.'

Vanaf 2017 worden de nieuwbouw- en renovatieprojecten van zowel Megens als Nillesen aangestuurd vanuit Druten. Indusa Installaties, ook een zusterbedrijf, blijft gewoon vanuit Deventer opereren. De bedrijven zijn gespecialiseerd in elektrotechnische en werktuigbouwkundige installaties voor de woningbouw, retail en utiliteit in heel Nederland. Meer informatie staat op: www.wijmakenhetgoed.nl; hier presenteren de bedrijven zich en is de bedrijfsfilm te bekijken.

Het technisch beheer van alle gebouw gebonden installaties van Megens, Nillesen en Indusa worden vanaf 2017 centraal vanuit Druten aangestuurd. Daar is men al 40 jaar vertrouwd met het technisch beheer bij zakelijke en particuliere klanten. Die kennis van technisch beheer wordt nu gebundeld voor de klanten van Nillesen, Megens en Indusa. Deze bundeling van kennis en kunde zorgt voor een grotere continuïteit en wordt gecombineerd met het blijvend inzetten van de lokaal woonachtige ervaren monteurs. De klanten van Nillesen gaan profiteren van de gebundelde krachten en behouden de lokale inzet en service die men van Nillesen gewend is, tegen het lokale tarief.


De drie bedrijven samen hebben de afgelopen jaren, ondanks de crisis, een behoorlijke groei doorgemaakt en zijn inmiddels goed voor een omzet van 20 miljoen per jaar en 140 medewerkers.

In 1938 is Nillesen Groesbeek gestart aan de Kerkstraat in Groesbeek door Hent Nillesen (Hent van Fen) als installatiebedrijf met daarbij een winkel in witgoed. Jaren later werd het bedrijf overgenomen door zoon Frans die het bedrijf een expansie gaf waar destijds zo'n 35 mensen werkzaam waren. Het bedrijf verhuisde naar de Industrieweg – waar het bekend stond als het bedrijf met een grote kraan - aan de gevel. Toen Frans Nillesen in 2005 zijn bedrijf verkocht aan Frans Megens uit Druten werd in 2008 de intrek genomen in het grote pand aan De Ren 9 in Groesbeek.

Frans Nillesen geeft aan 'Nillesen verlaat fysiek gezien Groesbeek maar de medewerkers blijven hier gewoon in de buurt werken. Door de groei en optimalisatie van de organisatie staat er een stevig fundament waarbij klanten volledig ontzorgd worden. Hier ben ik, ondanks het feit dat ik het bedrijf verkocht heb, wel trots op.'

Grootste glühweinbad van Nederland tijdens kerstmarkt in wijndorp Groesbeek

GROESBEEK – Zondag 18 december wordt er in het centrum van Groesbeek de jaarlijkse Kerstmarkt gehouden. Dit jaar staat de kerstmarkt in het teken van Wijndorp Groesbeek en de Voedselbank.


Op het Dorpsplein staan naast de 22 standhouders het grootste en enige Glühweinbad van Nederland, want ook in de winter is het goed toeven in het belangrijkste wijndorp van Nederland. Bezoekers kunnen een warm bad nemen in de glühwein, maar uiteraard is er ook voldoende glühwein om te drinken. Naast de sfeervolle ingerichte kramen is het Dorpsplein ook geheel in kerstsfeer en is er voldoende muziek voor elk wat wils. Zo zal om 13.30 uur het koor Trente Plus optreden, gevolgd door twee balletoptredens van Les Papillons, waarna de smartlappen van smartlappenkoor Ochaarm te horen zijjn.

Tussen de bedrijven door worden er modeflitsen vertoond in de vorm van een modeshow. Een levende kerststal maakt de kerstmarkt helemaal compleet, zeker ook als de kerstman een bezoek komt brengen. De kerstmarkt wordt geheel ondersteund door cliënten van Pluryn.


Kringloop en Voedselbank
Even verderop bij De Kringloop Sint-Michael aan de Industrieweg 19 staat een grote kerststal. In de verwarmde hal en rondom de Kringloop is van alles te koop voor in, aan of onder de kerstboom. De opbrengst zal geheel ten goede komen aan de Voedselbank. Ook hier zijn diverse live optredens van onder andere Helen Liebers, Meta, Cor Kersten en Accordeonclub Con Amore. Tussen de optredens door zal dj Mark voor de nodige muzikale stemming zorgdragen.


Glühweinbad
Bijna duizend liter warme glühwein gaat in het bad, dat camping ´Bij Ons´ op het Dorpsplein neerzet. Hiermee laten de wijnboeren, samen met de ondernemers van het Dorpsplein en de stichting Ster zien dat Groesbeek ook in de winter hét wijndorp van Nederland is. De glühwein wordt met een houtvuur opgestookt tot 38 graden. Wie gaat er met de Wijnkoningin of een van de wijnboeren mee het bad in? Het glühweinbad is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van de gemeente Berg en Dal.
De kerststal bij de Kringloop is geopend van 10.00 tot 16.00 uur en de kerstmarkt op het Dorpsplein van 12.00 tot 17.00 uur.

Kerst en Nieuwjaarswens van Pastor van Gestel vanuit Dekkerswald

GROESBEEK – Vanuit Zorghotel 'Mulderskop 'op het terrein van Dekkerswald wenst Pastor van Gestel iedereen een zalig kerstfeest en alle goeds voor 2017.

Deze wensen zijn voor alle parochianen, familie en vrienden en niet te vergeten de facebookvrienden. Van Gestel dankt eenieder voor de enorme steun die hij de afgelopen maanden tijdens zijn ziekte en revalidatie heeft mogen ontvangen. Het adres van J. van Gestel is momenteel: J. van Gestel Boslaan 218 (kamer 139) 6561EL Groesbeek.

33 / 36

Bloemisterij Roos Groesbeek wenst iedereen iefdevolle feestdagen en een bloemrijk 2017!

GROESBEEK- Op zondag 18 december tijdens de gezellige kerstmarkt in Groesbeek is onze winkel natuurlijk ook geopend van 12.00 tot 16.00 uur.

Onze winkel is gevuld met prachtige kerststukken, kerstboeketten en natuurlijk wordt alles gemaakt naar uw wens. Van 1 januari tot en met 9 januari zijn wij met vakantie. Vanaf 10 januari zijn wij weer open met onze dagverse bloemen.

Natuurlijk staan wij in het nieuwe jaar ook weer voor u klaar met dagelijks verse bloemen,bloemstukken, boeketten en arrangementen op maat. Wij zien u graag in onze winkel aan de Molenweg in Groesbeek.

36 / 36