GN Berg en Dal Heumen Mook

11 augustus 2018

GN Berg en Dal Heumen Mook 11 augustus 2018


Schutterij viert 90e verjaardag dit jaar!

Foto: Peter Hendriks

GROESBEEK - In 1928 is de schutterij opgericht in de smederij van familie Kerkhoff aan de Reestraat. Inmiddels dus al 90 jaar actief in Groesbeek en met name in het kerkdorp De Horst.

De vereniging heeft op dit moment ruim 250 leden, verdeeld over een negental afdelingen. De schutterij heeft jaarlijks een aantal vaste activiteiten als het koningschieten in augustus, de kermisfeesten in september en het Sint-Hubertusfeest in november. De schutterij heeft een eigen schuttersgebouw aan de Vendelierstraat in Groesbeek.

Het gebouw is in 2010-2011 nieuw gebouwd en beschikt onder meer over een kleinkaliber-schietbaan en een kruisboogbaan in de kelder. In het gebouw vinden alle afdelingen onderdak en ook het uitgebreide archief heeft een plaats. Veel van de jaarlijkse activiteiten vinden plaats in of vanuit het eigen gebouw.

"Dit jaar willen we een extra feestelijk tintje geven aan het 90 jaar bestaan van onze vereniging. Om het geheel feestelijker te maken, wil het bestuur van schutterij Sint-Hubertus De Horst geel/ groen laten kleuren tijdens de activiteiten. Een aantal dames is druk in de weer om voor ieder huis binnen de bebouwde kom van De Horst een mooie schuttersvlag te maken, zodat de mensen deze kunnen ophangen. Natuurlijk zullen de bewoners om toestemming worden gevraagd."

Op 12 augustus zal dit jaar het koningschieten plaatsvinden, dit is een week eerder als voorgaande jaren. "Hierbij willen we een kleine markt creëren, die samengesteld zal worden door hobbyisten of anders met De Horst verbonden organisaties. In het gebouw zal die dag een deel van het archief worden tentoongesteld. Zij die aan de markt willen deelnemen, tegen een geringe vergoeding, kunnen via de contactlink op de site hubertusgroesbeek.nl of e-mail secretariaat@hubertusgroesbeek.nl aanmelden.

Een week later, 18 augustus, zal onze huidige koning Han Theunissen een gooi doen naar de Europese koningstitel in Leudal. Op zondag 19 augustus zal er worden deelgenomen aan een Internationale optocht met honderden deelnemers uit alle delen van Europa."

Eerste Millingse dorpspicknick!

MILLINGEN - Waar we jarenlang boeken konden lenen is nu een kale vlakte. Waard Wonen wil daar nu gaan bouwen. De grote vraag is echter: wat moet hier over een paar jaar staan?

Het groeiend aantal ouderen is natuurlijk een belangrijke doelgroep. Met het Gasthuis als buren is het denkbaar dat hier vanuit zorg geleverd kan worden. Maar wat wilt u als inwoner, waar heeft de Millingse gemeenschap behoefte aan? De gemeente wilt dit graag van u horen. Niet via een enquête of iets dergelijks, maar via een dorpspicknick, zeg maar een bevolkingsonderzoek 2.0. Onder het genot van een hapje en een drankje ontvangt u informatie over mogelijkheden via bijvoorbeeld presentaties en interviews. Vindt u gemeenschappelijke voorzieningen, woonruimte voor jongeren of andere zaken belangrijk? Laat dat 2 september die middag weten! U bent vanaf 12 uur die dag welkom! Voor vragen/opmerkingen stuurt u een mail naar rene.verheijen@fortewelzijn.nl of belt u naar 0481 432452.

Koken voor mannen 60+

LEUTH - Vanaf 3 september wordt in het Kulturhus Leuth aan de Reusensestraat 6a een derde beginners-kookcursus voor mannen van 'rondom 60 jaar' uit de polder georganiseerd. Hiervoor zijn nog twee plaatsen vrij.

Onder leiding van een goede kok wordt er in een kleine groep gezamenlijk gekookt, waarbij rekening wordt gehouden met de al dan niet aanwezige kook-ervaring van deze nieuwe groep mannen. Menu's samenstellen, de inkoop, het koken zelf, en dat allemaal gezellig onder het genot van een kop koffie.

Via internet krijgt u een goed beeld van deze cursus: https://vimeo.com/217967283. Deze cursus beslaat 2 x 5 bijeenkomsten, en vindt in overleg tweewekelijks plaats op de maandag in het Kulturhus Leuth van 17.00 tot 19.45 uur. De eerste les is op 3 september. Het project 'Gezond in Berg en Dal' verstrekt subsidie hiervoor, deelnemers betalen in 2018 slechts de kosten van de etensboodschappen. Betrokken groeperingen zijn: het Kookhus Leuth en het Sociaal Team Kekerdom, Leuth en Millingen.

"Heeft u interesse? Meldt u aan! Kook-ervaring is zeker niet noodzakelijk. Opgeven voor deze kookcursus kan vóór 27 augustus bij rene.verheijen@fortewelzijn.nl. Wilt u meer informatie, dan kunt u bellen met Rene Verheijen: 06 49881095, of e-mailen naar bovenstaand emailadres."

Workshop 'Het leven van de parachutist in WO2'

Parachutistentraining

Foto: Archief Bevrijdingsmuseum

GROESBEEK - Donderdag 16 augustus verzorgt het Nationaal Bevrijdingsmuseum voor kinderen van 8-12 jaar de workshop 'Het leven van de parachutist in WO2'.

Het programma duurt van 14.00-15.30 uur. Je ziet in films van toen hoe parachutisten werden getraind voor de bevrijding en de spannende geschiedenis van de luchtlandingen. Je mag daarna een echte parachute vouwen en een volle bepakking dragen. Kortom: beleef het verhaal van de parachutist in WO2.

Er gelden de standaardtarieven van het Bevrijdingsmuseum. Museumkaart is geldig. Begeleidende (groot)ouders betalen vijf euro per persoon. Reserveren noodzakelijk via 024 3974404 of info@bevrijdingsmuseum.nl. Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 is gevestigd aan Wylerbaan 4 in Groesbeek.

Battlefieldfietstocht 'Fietsen zonder parachute'

Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 Foto: Archief Bevrijdingsmuseum

Foto: Archief Bevrijdingsmuseum

GROESBEEK - Zondag 19 augustus verzorgt het Nationaal Bevrijdingsmuseum van 12.00-15.30 uur een battlefieldfietstour van 10 km onder begeleiding van een gids.

De fietstocht (met eigen fiets) staat in het teken van Operatie Market Garden en gaat over de landingsterreinen bij Groesbeek. Het programma begint met een inleiding en een introductiefilm. De startlocatie is het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945, Wylerbaan 4 in Groesbeek. Bij slecht weer vervalt de fietstocht.

De kosten zijn zes euro, inclusief entreebewijs voor het Bevrijdingsmuseum met vijftig procent korting. De Museumkaart is niet geldig. Reserveren is noodzakelijk via 024 3974404 of info@bevrijdingsmuseum.nl. Meer informatie staat op www.bevrijdingsmuseum.nl.

Bingo bij Odio

MILLINGEN - Zondag 12 augustus verzorgt het werkcomité van Odio een bingo-avond in het clubgebouw op sportpark De Hove aan de Heerbaan 67 in Millingen aan de Rijn.

Het prijzenpakket van deze avond is 1.070 euro, bestaande uit geldprijzen. De hoofdprijs van deze avond is 230 en er zijn twee bonusronden met een eerste prijs van 50 euro. Voor iedereen is er een gratis kopje koffie of thee. De aanvang is om 20.00 uur. Zaal open vanaf 19.00 uur.

Kermis in Kekerdom en Ooij bracht Theo en Riet bij elkaar

Het 60 jarig paar uit Ooij Th. Neienhuijsen-Wilting. Loco-burgemeester Annelies Visser komt op bezoek met de trouwakte.

Foto: Peter Hendriks

OOIJ – Riet Wilting was 17 jaar toen ze verkering kreeg met Theo Neienhuijsen en op 2 augustus is het stel Theo (85) en Riet (82) liefst 60 jaar getrouwd. Het diamanten huwelijksfeest wordt op 18 augustus in De Sprong gevierd. Theo is een echte Ooijse, terwijl Riet uit Leuth komt.

Ze leerden elkaar kennen op de Kekerdomse kermis, maar de vonk sloeg pas echt over tijdens de Ooijse kermis en dat is nu 67 jaar geleden omdat ze zeven jaar verkering hebben gehad. Na het trouwen ging het jonge stel op kamers wonen bij Van Os aan de Nieuwe Holleweg in Beek, ondanks het feit dat Theo al een bewoond huis had gekocht in Ooij. Maar de bewoonster had al drie maal een ander huis geweigerd, waarop Theo aan de toenmalige burgemeester Sassen om raad heeft gevraagd. De bewoonster accepteerde tenslotte een andere woning met als voorwaarde dat Theo de bovenverdieping van haar zou komen behangen.

Theo was timmerman en heeft zich opgewerkt tot uitvoerder, terwijl Riet bij Philips in Nijmegen heeft gewerkt. Het diamanten paar heeft twee zoons gekregen, die beiden in de buurt wonen in Ooij en Millingen en hebben een kleinkind. Doordat Riet vijftien jaar geleden werd getroffen door spierreuma zijn ze verhuisd naar een appartement aan de Wethouder Loeffenstraat eveneens in Ooij.

Beiden zijn erg actief geweest in het verenigingsleven in Ooij. Theo is voorzitter geweest van Ooijse Toekomst – terwijl hij geen noot kon lezen – en voorzitter van carnavalsvereniging De Deurzakkers en was bestuurslid van het jongensgilde en de KBO. Riet ging bij het kerkkoor, waar ze nog steeds lid van is. Samen hebben ze liefst 31 jaar gecollecteerd voor het astmafonds.

Hiroshima 6 augustus 1945 - 6 augustus 2018: in gedenken zit de toekomst

Foto: Karola Hendriks

GROESBEEK - De burgemeesters van Hiroshima en Nagasaki hebben in 1982 het initiatief genomen om te komen tot een wereldwijde beweging tegen het gebruik van atoomwapens. Burgemeester Slinkman is lid van deze beweging Mayors for Peace en samen met hem zijn er wereldwijd meer dan 6600 burgemeesters die zich verbonden hebben met dit initiatief.

Bij het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek staat de Vredeszuil, in 2002 aangeboden door de Werkgroep Vredesinitiatieven aan het museum. Over de hele wereld staan er meer dan 200.000 van dergelijke vredeszuilen. Na een initiatief van de Japanse geestelijk leider Masahisa Goi in 1955 ontwikkelde zich een wereldwijde organisatie die gelieerd is aan de Verenigde Naties. Standplaats is New York.

In 2015 organiseerde de Werkgroep Vredesinitiatieven de tentoonstelling 'Tekenen van hoop' in het Kulturhus in Beek. Dit naar aanleiding van het feit dat 70 jaar geleden een atoombom op Hiroshima viel. Naast beelden van de verwoestingen is er toen voor gekozen om juist ook tekenen van hoop te laten zien. In het bijzijn van de Japanse ambassadeur en toenmalig burgemeester Keereweer is de tentoonstelling geopend en zijn papieren kraanvogels gevouwen onder leiding van de Japans- Nederlandse Yoko Huijs. Kraanvogels vouwen als teken van vrede.

Maar de kernwapens zijn de wereld nog niet uit, integendeel, ze worden grootschalig gemoderniseerd en er komen nieuwe landen bij die erover beschikken, zoals Noord Korea. In New York steunden het afgelopen jaar 122 landen een algeheel verbod op kernwapens in de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Helaas was Nederland daar niet bij, omdat het tegenstrijdig is met het NAVO-lidmaatschap. Alle landen die over kernwapens beschikken waren niet aanwezig bij de stemming.

In ZOZ, het tijdschrift voor 'doen-denkers', staat in het zomernummer nog eens op een rij wat modernisering van kernwapens inhoudt. Je zou er bijna een doemdenker van worden.

Maar wat kan je dan doen? Bijvoorbeeld op 6 augustus een bezoek brengen aan het Bevrijdingsmuseum en in de tuin buiten het café naar de Vredeszuil lopen en daar een paar mintuten vertoeven en gedenken dat 73 jaar geleden de eerste atoombom viel op Hiroshima met zoveel slachtoffers. Of gewoon een kaarsje branden thuis. Dat is al heel wat! (Werkgroep Vredesinitiatieven gemeente Berg en Dal.)

Nieuw! Buurtlunch in Op de Heuvel

GROESBEEK - Elke maandag van half 1 tot 2 uur kan men komen lunchen in het voorzieningenhart Op de Heuvel. Tot nu toe was er altijd een heerlijke soep met stokbrood en meerdere soorten beleg en een lekker kopje koffie of thee. Astrid de la Croix van Forte Welzijn is kok en maakt de soep samen met leerlingen van basisschool Op de Heuvel en vrijwilligers.

Vanaf maandag 13 augustus wordt het Buurtsoepie uitgebreid! Naast een kopje vers bereide soep komt er elke week een gerechtje met seizoensgebonden ingrediënten bij. Als het even kan uit eigen (moes)tuin. Komende maandag is de aftrap met een zomerse salade. Gerrit Peters (beter bekend als Kakkie) is ook elke maandag aanwezig en zal regelmatig zijn beroemde 'riefkuukskes' bakken. 'Eet op uw gemakkie een riefkuukske van Kakkie!'.

Voor de kinderen van de school is het leuk èn leerzaam om verschillende gerechten te leren koken en voor de buurtbewoners en werkers in het gebouw die komen lunchen, is het elke week een verrassing wat voor lekkers Astrid en de kinderen weer hebben gemaakt.

Voor het ‘oude’ soepie betaalt men nog steeds 3,00 en voor de lunch 3,50 euro. Iedereen is welkom vanaf 10.30 uur; om 12.30 uur gaan ze aan tafel. Aanmelden is niet nodig. "Mocht u willen komen en heeft u geen vervoer? Bel dan naar Marjon Galdermans 06 21213224."

Bingo

GROESBEEK - Iedere donderdag is er bingo in de Mallemolen aan de Kloosterstraat 11 in Groesbeek.

De hoofdprijs is 250 euro. De Jackpot kan oplopen tot wel 400 euro,. Mocht die dan nog niet sneuvelen worden er vier extra rondes gespeeld. De opbrengst wordt verdeeld onder zes verenigingen. De zaal gaat om 19 uur open en de bingo begint om 20 uur.

5 / 12

Parochie Groesbeek

Opgeven van intenties: I.v.m. de gewijzigde dag waarop de weekbladen in ons dorp verspreid worden, is het tijdstip voor het aanleveren van kopij aan de redactie van de weekbladen ook aangepast. Het verzoek is om voortaan uw misintenties 12 dagen voor verschijnen van de krant in te leveren vóór maandag 12.00 uur bij ons Pastorie, Parochie centrum).

VIERINGEN H.H. Cosmas en Damianus

Zaterdag 18 augustus 19.00 uur H. Mis m.m.v. KK Horst Sion Breedeweg

Misintenties: Ton Kuijpers vw sterfdag

Zondag 19 augustus 10.00 uur H. Mis m.m.v. KK St. Caecilia

Misintenties: Overled. Ouders Driessen-Nillesen en zoon Willy, Theo Bieleveldt en zus Riny, Huub Schipperheijn en Frans Derksen, Anne Driessen en Pieter Driessen; Anny Bons i.v.m. 5 jarig jaargetijde

VIERINGEN St. Antonius Breedeweg

Woensdag15 augustus 19.00 uur, Eucharistieviering.

Intentie: voor vrede in de wereld en het welzijn van de parochianen.

Zondag 19 augustus. 20e zondag door het jaar, 09.30 uur. Eucharistieviering met samenzang. Misintentie: Jaargetijde voor Paul Janssen, Catharina Lamers de echtgenote

en dochter Ria; Jaargetijde voor Gerardus Kuijpers, zijn echtg. Elisabeth Kuijpers-Kersten, hun dochters Monique, Marijke en Marietje, hun schoonzoon Wim Liebers en onlangs overleden op 3 aug. jl. Gijsje Derksen

Woensdag 22 augustus 19.00 uur, Eucharistieviering.

Intentie: voor vrede in de wereld en het welzijn van de parochianen.

Opgeven van intenties: op zondag en woensdag voor en na de Eucharistieviering of een enveloppe in de bus Sint-Antoniusweg 2 met vermelding: Misintentie Breedeweg; naam en telefoonnummer afzender vermelden.

Hoe overleeft de natuur droogte?

Eikel (foto: Geurt Besselink/Natuurmonumenten) Foto: Geurt Besselink/Natuurmonumenten

MOOK - Het is gort en gortdroog in Nederland. Dat is zeker ook goed te merken in de natuur. Ga 18 augustus mee op pad met de excursie-boswachter van Natuurmonumenten en ontdek hoe de natuur zich handhaaft bij deze extreme weersomstandigheden.

De eikeltjes vallen al van de eikenbomen of zijn kleiner dan normaal. De heide maakt er dit jaar geen paars landschap van, maar ziet er verbrand uit. Maar er gebeurt meer in de natuur. Kleine en grote dieren en planten zetten zich schrap tijdens deze snikhete dagen. De boswachter legt uit wat de natuur er zelf aan doet om te overleven. En welke planten en dieren er juist meer of minder last van hebben. We nemen een kijkje in het bos en op de heide. Verschillende planten en dieren, verschillende overlevingsstrategieën. Hoe staat de natuur er nu voor, wat betekent dat voor de soort vandaag en morgen? Je ziet het allemaal tijdens deze bijzondere droogtewandeling.

Tijdens deze excursies op zaterdag 18 augustus word je om 14.00 uur welkom geheten op de parkeerplaats van Natuurmonumenten van de Mookerheide aan het einde van de Papenbergseweg / Mendozaweg in Mook. Graag een kwartier van tevoren aanwezig. Daarna ga je op pad met de excursie-boswachter. De excursie duurt tot ongeveer 16.00 uur. Er kunnen maximaal 20 mensen mee. Wil je ook mee? Meld je dan aan via www.natuurmonumenten.nl/mookerheide. Deelname kost drie euro per persoon. Niet-leden betalen vijf euro per persoon. Voor deze activiteit is vooraf inschrijven noodzakelijk!

Kunstexpositie in Ubbergen

Foto: Peter Hendriks

UBBERGEN - Zondag 5 augustus opende beeldend kunstenaar Jan Sikon samen met een aantal collega's een expositie in Notre Dame des Anges rond het thema 'togetherness'.

Interactie, spel (ruimte) en persoonlijke ervaring zijn hierbij cruciale ingrediënten. Deelnemende vrienden en collega's brengen zichzelf en een favoriet werk mee, wat alles mag zijn: poëzie, beelden, fotografie, video, muziek, of theater. Daarnaast krijgen de deelnemers de ruimte om op hun eigen manier een nieuw werk te maken.

Tijdens de opening kon je deelgenoot worden van een poppentheaterstuk 'Maaltijd' waarbij Corina Frans, Miriam van de Moosdijk, Esther Linneman, Zaou Vaughall en Jan Sikon je meenamen in hun creatieve proces op zoek naar de 'heilige graal'. Gedurende de expositie zal er onder meer aandacht worden besteed aan een twintigtal schilderijen van de uitgeprocedeerde asielzoeker Djos, van wie sinds zijn terugkeer naar Congo geen spoor meer te bekennen is.

De expositie is de hele maand augustus ieder weekend van 13 tot 17 uur geopend en bevindt zich in de kapel van de Refter aan de Rijksstraatweg 37 in Ubbergen.

Anne Frankmiddag

Anne Frank

GROESBEEK - Dinsdag 14 augustus in het Nationaal Bevrijdingsmuseum: een Anne Frank middag speciaal voor kinderen van 10-13 jaar. Het programma duurt van 14.00-15.30 uur.

Na een inleiding wordt de film 'Het korte leven van Anne Frank' (Nederlands gesproken, Duitse ondertiteling) vertoond. Daarna bezoek o.l.v. een gids aan de vaste tentoonstelling met thema’s rondom Anne Frank. Als afsluiting kunnen de kinderen een wens voor Anne in de Vrijheidsboom hangen.

Er gelden de standaardtarieven van het Bevrijdingsmuseum. Museumkaart is geldig. Begeleidende (groot)ouders betalen vijf euro per persoon. Reserveren noodzakelijk: 024-3974404 of info@bevrijdingsmuseum.nl. Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 is gevestigd aan Wylerbaan 4 in Groesbeek.

Fieldtrips Grateful Generation Tours

Fieldtrips van Grateful Generation Tours Foto: Archief Bevrijdingsmuseum

Foto: Archief Bevrijdingsmuseum

GROESBEEK - In samenwerking met het Nationaal Bevrijdingsmuseum organiseert Grateful Generation Tours op zondag 19 augustus a.s. spannende fieldtrips in een authentieke Willy's MB uit WO2 (2 tot 3 personen) langs de slagvelden van Market Garden.

Het zijn korte tours van 30 minuten, voor jong en oud maar absoluut een must voor de jeugd. De tours zijn ieder half uur doorlopend van 12.00-17.00 uur.

De kosten zijn 7,50 euro, alleen contant te betalen. Museumkaart niet geldig. De Museumkaart is niet geldig. Reserveren ter plekke op de dag zelf. Meer informatie staat op www.bevrijdingsmuseum.nl.

Proef de vrijheid

Proef de Vrijheid in het Bevrijdingsmuseum Foto: Archief Bevrijdingsmuseum

Foto: Archief Bevrijdingsmuseum

GROESBEEK - Zondag 19 augustus in het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek: Proef de vrijheid!

Proef de Vrijheid in het Bevrijdingsmuseum Archief Bevrijdingsmuseum

Tussen 14.00 en 17.00 uur is er een doorlopende demonstratie en proeverij van de Nederlandse menukaart in oorlogs- en bevrijdingstijd: cichoreikoffie, zoethout, bevrijdingsbrood, stroopsoldaatjes, et cetera.

De standaardtarieven Bevrijdingsmuseum gelden. Museumkaart is geldig. Het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 is gevestigd aan Wylerbaan 4 in Groesbeek.

Boerenmaasjazz

Foto en tekst: Henk Burgers

BEEK - Zondag 5 augustus onder tropische omstandigheden genoten vel bezoekers van Boerenmaasjazz met zang van Marieken van Ruitenbeek.

Het terras van Hotel 't Spijker in Beek was goed bezet, en vele genoten van de klanken van Gerard De Boer (saxofoon) en Ted Maas (trompet) en zang van Marieken van Ruitenbeek. Voor Beek geen onbekende zangeres meer. Al met al een heerlijk middagje om te genieten.

Protestantse gemeente Groesbeek

Foto: Jannie Schaapman

Foto: Jannie Schaapman

Zondag 19 augustus aanvang: 10.00 uur. Voorganger: ds. C. de Jonge uit Enschede.

Tijdens de dienst wordt er gecollecteerd voor Casey Troy Foundation, een stichting die zich onder andere inzet voor betere zorg voor gehandicapte kinderen in Kameroen.

Vanaf 9.45 uur staat de deur open en is iedereen welkom.

Zie ook: www.pkn-groesbeek.nl

'Wij brengen de fietsen terug'

MILLINGEN AAN DE RIJN - "Van 11 tot 15 augustus organiseren we een fietstocht van Duitsland naar Utrecht om eindelijk de in WO2 gestolen fietsen terug te brengen.' Wij brengen de fietsen terug', een fietstocht tegen het vergeten van ons verleden en voor nieuwe vriendschappen."

"Wat gaan we doen? In samenwerking met de ADFC (Duitse fietsersbond) en een radiozender zamelen we fietsen in in Duitsland. Vrijwilligers rijden deze fietsen naar Utrecht. In een vier dagen durende fietstocht met vele activiteiten onderweg, zoals concerten, lezingen et cetera. In Utrecht houden we bij aankomst een publieke presentatie, waarin we de pijnlijke verhalen en de slachtoffers van WO2 in herinnering willen brengen en ook om met onze vrienden en alle andere geïnteresseerden onze nieuwe en duurzame vriendschap te vieren. De volgende dag dragen we de fietsen over aan inwoners van Utrecht. Mochten zij al voldoende fietsen hebben, dan dragen we ze over aan een school of een hulporganisatie, bijvoorbeeld Vluchtelingenwerk.

We brengen de fietsen terug – Eindelijk. Waarom doen wij dit? Tijdens een barbecue een paar jaar geleden met goede vrienden in hun huis in de Kievitdwarsstraat in Utrecht werd ik geconfronteerd met heel veel 'fietsgrappen'. Ik besloot op basis daarvan een roman te schrijven met als titel 'Fahrräder für Utrecht'. Deze roman beschrijft een fietstocht van jonge mensen, die fietsen naar Nederland terug brengen. De deelnemers aan deze fietstocht vertellen de verhalen van hun (groot)ouders uit WO2 vanuit heel verschillende ervaringen en gezichtspunten. Dit opent nieuwe beelden; ook voor Nederlanders. Meedoen? Aanmelden kan bij Jochen Baier, email: jochen.baier@ph-gmuend.de. Aanwezig zijn kan op zondag 12 augustus vanaf 19.00 uur op adres Homüschemühl, Nielerstraße 244, 47533 Kleve-Keeken en/of op maandagochtend om 9.00 uur voor de flashmob en de dans der fietsen op de grensovergang aan het eind van de Molenstraat (kruising met Nielerstraße), Millingen aan de Rijn.

Inlooptraining Switch voor basisschoolkinderen

Foto: Arrianne Kersten

MILLINGEN - Het begint al een traditie te worden, de inlooptraining van volleybalvereniging Switch '87 net na de zomervakantie.

Ook dit jaar organiseert organiseert Switch weer een inlooptraining en wel op maandag 20 augustus voor alle kinderen van Millingen, Kekerdom en Leuth. Als je eens wilt uitproberen of volleybal iets voor jou is, maar ook als je al lid bent van Switch, ben je welkom in sporthal De Duffelt in Millingen aan de Rijn. Groep 2, 3 & 4 van 15.30-16.30 uur; groep 5 & 6 van 16.30-17.30 uur; groep 7 & 8 van 17.30-18.30 uur.

Professionele trainer Niek Latuhihin zal samen met een aantal assistent-trainers een leuke inlooptraining verzorgen. Dit zal een open, speelse training zijn om het seizoen te openen en op een gezellige, sportieve manier kennis te maken met volleybal. Deelname is gratis en verplicht tot niets. Neem dus gerust een vriendje of vriendinnetje mee!

Vooraf even aanmelden is wel even handig. Dan weet Niek hoeveel enthousiaste kinderen er ongeveer komen. Voor aanmelding en/of vragen, stuur een mailtje naar corelsboer@xs4all.nl (of bel 0481 354984).

Actie 'Niet Weggooien'

GROESBEEK - Op 14 augustus, de dag voor de jaarlijkse herdenking van het einde van de Tweede Wereldoorlog in Zuidoost-Azië, geeft het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek extra aandacht aan het Indonesisch/Nederlands-Indisch erfgoed.

Bezoekers krijgen advies van deskundigen over het behoud van het materiaal dat zij in huis hebben. Ze zijn ook in de gelegenheid hun eigen erfgoed over te dragen aan het museum: foto's, brieven, documenten, voorwerpen et cetera. Het museum heeft ze graag! Uiteraard is materiaal over de Tweede Wereldoorlog in Nederland ook bijzonder welkom.

De gehele dag doorlopend tussen 10.00-17.00 uur. Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 is gevestigd aan Wylerbaan 4 in Groesbeek.

Spionagetraining

Spionagetraining

Foto: Archief Bevrijdingsmuseum

GROESBEEK - Volg een spoedcursus om spion te worden op woensdag 15 augustus in het Bevrijdingsmuseum Groesbeek! Speciaal voor kinderen van 8-12 jaar.

Het programnma duurt van 14.00-15.30 uur en staat volledig in het teken van spionage en geheimschrift ten tijde van de oorlog. Ga na afloop met een echt spionnendiploma naar huis!

Er gelden de standaardtarieven van het Bevrijdingsmuseum. Museumkaart is geldig. Begeleidende (groot)ouders betalen vijf euro per persoon. Reserveren noodzakelijk via 024 3974404 of info@bevrijdingsmuseum.nl. Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 is gevestigd aan Wylerbaan 4 in Groesbeek.