GN Nijmegen-Noord

7 november 2018

GN Nijmegen-Noord 7 november 2018


Paddenstoelenwandeling in het Oosterhoutse bos

Paddenstoel. (foto: Herman Hendriks)

OOSTERHOUT - Paddenstoelenwandeling in het Oosterhoutse bos. Op zoek naar de VVV van het bos.

Veel paddenstoelen zijn Vrienden van het bos, anderen zijn Vijanden die bomen ziek maken, maar de meeste paddenstoelen zijn de Vuilnismannen van het bos. Zij ruimen de planten, bladeren en houtresten op en maken daar compost van.

Paddenstoel. (foto: Herman Hendriks) Foto: Herman Hendriks

Kom mee en zoek met de IVN gidsen naar honing- en nevelzwammen, houtknotszwammen en witte pruikzwammen en geniet van het bos op zondag 11 november om 14.00 uur. Het vertrek is op de parkeerplaats bij de dokterspost Van Boetzelaerstraat 12 in Oosterhout. De deelname is gratis. Een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld. Wandelschoenen of laarzen en een verrekijker worden aanbevolen. Meer informatie over deze excursie en IVN RijnWaal staat op: www.ivn.nl/afdeling/rijnwaal.

Windpark Nijmegen-Betuwe steunt zeven buurtprojecten

BETUWE - Windpark Nijmegen-Betuwe heeft eind 2017 een Omgevingsfonds opgericht waaruit om de twee jaar subsidies uitgekeerd worden aan projecten in de omgeving van het windpark. Van 15 september - 15 oktober was de eerste aanvraagronde. Van in totaal twaalf subsidie-aanvragen zijn er zeven toegekend door het bestuur van het fonds. In totaal wordt 23.950 euro uitgekeerd.

De projecten die zijn toegekend:

Reeth: Als eerste een project om borden 'Reeth' te plaatsen, nadat tien jaar geleden (om juridische redenen) de officiële borden zijn weggehaald. Als tweede een bijdrage voor de aanleg van glasvezel. Als 50 procent van de bewoners abonnee wordt gaat dit door. Het omgevingsfonds zal het eerste jaar de maandelijkse kosten voor het vastrecht betalen.

Ressen: Één van de drie in te richten 'idylles' (parkachtige thema-bezoeklocaties) van Park Lingezegen komt op de plek van een 13e- of 14e-eews kasteel, blijkt uit onderzoek. De contouren ervan zullen worden weergegeven, maar dat leidt tot een flinke budget-overschrijding. Daardoor dreigt de aanleg van een evenementen-aansluiting voor elektra en water/riool te vervallen. Het omgevingsfonds is bereid daar een deel van te betalen.

Oosterhout: Bij de Leonarduskerk, een beeldbepalend rijksmonument, worden de aangetaste buxushagen verwijderd en taxussen aangeplant. Het fonds betaalt mee.

Nijmegen-Noord: Drie projecten krijgen subsidie: de jaarlijkse zomerweek van Move@Noord, de programmering van theater De Klif en het jaarlijkse wijkfeest.

9www.windparknijmegenbetuwe.nl/omgevingsfonds0

Art Film 'Broers' in Theater De KiK

ELST - Op donderdag 8 november draait de film 'Broers' in Theater De KiK in Elst. Aanvang 20:00 uur. Kaartjes zijn te bestellen via www.theaterdekik.nl.

Iedereen kent wel zo iemand die het leven bewandelt zonder zichtbare moeite, iemand die zich niet druk lijkt te maken en overal vrienden maakt. Daar is waar 'Broers' overgaat. (recensie Biosagenda).

De broers Lukas en Alexander zijn haast tegenpolen van elkaar, maar hun intense band overheerst. De wat verlegen Lukas kijkt op tegen zijn oudere, levenslustige broer en volgt hem overal. Ook als Alexander plotseling naar Frankrijk vertrekt, besluit Lukas met hem mee te gaan.

Op hun roadtrip richting het zuiden groeien ze steeds meer naar elkaar toe. Tijdens een stop in een Frans dorp worden de verschillen tussen de broers echter op een pijnlijke manier blootgelegd, en wordt het duidelijk dat Lukas zijn eigen weg zal moeten kiezen. Een bepalend moment en het begin van zijn zoektocht naar een eigen identiteit.

Oosterhoutse Ouderenbeurs in De Schakel

OOSTERHOUT - Op 15 november vanaf 15.00 uur vindt voor de derde keer de Oosterhoutse Ouderenbeurs plaats in Dorpshuis De Schakel. Dit is een evenement voor alle senioren en hun (mantel-) verzorgers uit Oosterhout en Slijk-Ewijk. De burgemeester van Overbetuwe zal de aftrap geven met een welkomstwoordje voor alle aanwezigen.

Alle organisaties die zich richten op de zorg voor en het welzijn van ouderen presenteren zich in een kraampje of op een andere manier. Zo'n 30 organisaties hebben zich al opgegeven, dus het belooft een zeer informatieve middag te worden. Centraal staat de vraag hoe je zo lang mogelijk in je eigen dorp kunt blijven wonen, ook als je ouder en hulpbehoevend wordt. Hoe krijg je de zorg die je nodig hebt, hoe houd je sociale contacten om niet te vereenzamen, en wat is nodig om gezond en fit te blijven?

Alle bezoekers ontvangen na afloop de 'Zorg- en Activiteitenwijzer van Oosterhout', waarin alle belangrijke contacten en activiteiten op een rijtje staan. En met al die mensen die daar in staan kun je direct kennis maken. De bridgeclub en de koersbalclub geven demonstraties en het Huis van Bemoediging zorgt ervoor dat iedereen zich thuis voelt.

Het wordt weer heel gezellig, met veel tijd voor een praatje met elkaar en op zijn tijd een lekker glaasje. Aan de inwendige mens wordt gedacht met een heerlijk stamppotbuffet en onder het eten speelt een gezellig muziekbandje.

Alle inwoners van 65-plus hebben een persoonlijke uitnodiging thuis in de bus gekregen! Degenen die problemen hebben met vervoer kunnen (overdag) telefonisch contact opnemen met 0481 482345. Verscheidene sponsors maken deze ouderenbeurs mogelijk, zodat het voor iedereen gratis is. De organisatie van de ouderenbeurs is in handen van de werkgroep 'Ouder worden in Oosterhout'. Deze bestaat uit vrijwillige inwoners met een constructieve bijdrage van enkele zorgorganisaties en van de gemeente Overbetuwe.

Wie wordt de neie prins van Duppertdurp?

ELST - Met het naderen van 'de elfde van de elfde' komt de start van het nieuwe carnavalsseizoen in Duppertdurp snel naderbij.

Deze start vindt plaats tijdens het prinsenbal op zaterdag 17 november om 20.11 uur in Het Wapen van Elst. Voor de pauze wordt door De Batsers afscheid genomen van Prins Arno van de Paplepel en zijn adjudant Dave en na de pauze presenteert Zet ‘m Op de nieuwe prins en adjudant van Batsers en Zet 'm Op.

Kaarten (8 euro) voor deze avond zijn verkrijgbaar bij Bruna Herberts en Dierspecialist Moniek.

Inschrijven voor

Citadelpubquiz

kan weer

BETUWE - De derde Citadelpubquiz is een feit! Op vrijdagavond 14 december vanaf 19.30 uur vliegen de vragen je weer om de oren in deze speciale Colour Edition!

Naast vragen over sport, geschiedenis, actualiteit, series, kunst, muziek, taal of politiek zijn er ook weer grotere opdrachten die je samen moet oplossen. De avond vindt plaats in de aula van het Citadel College aan de Griftdijk Noord 9a. Er is plaats voor ongeveer 35 teams van maximaal vijf spelers (advies: zestien jaar en ouder).

Met de pubquiz wordt geld ingezameld voor de vestiging van de middelbare school in Oeganda en voor Serious Request. Het inschrijfgeld is per team minimaal 25 euro. Ook alles wat op de avond uitgegeven wordt aan drank en versnaperingen is bestemd voor het goede doel! Het belooft in ieder geval weer een gezellige quizavond te worden.

Wees er snel bij en schrijf je in! Stuur een mail naar quiz@citadelcollege.nl en vermeld ook de teamnaam Inschrijven kan tot uiterlijk 9 december.

Pieten gaan hardlopen: loop jij met ze mee?

BEMMEL - b.o.d. de Sprinters houdt op zondag 25 november weer de jaarlijkse Pietenloop. Een ideale gelegenheid om met hele gezin in Sinterklaassferen te komen.

Om 10:00 uur is er de 700 meter Pieten kids run voor de jeugd tot 10 jaar. Om 10:10 uur volgt de 1500 meter voor de jeugd tot 15 jaar. Om 10:30 uur starten de 5 en 10 km voor heren en dames. Om 09.45 uur begint de traditionele Pieten warming-up voor de jeugd onder begeleiding van professionele trainers. Voor de jeugd is een speciale Pieten-herinnering beschikbaar. Ook de overige deelnemers ontvangen een mooie herinnering.

Voor-inschrijven kan online via www.inschrijven.nl tot en met 23 november. Na-inschrijven in ons clubhuis op sportpark De Heister is mogelijk vanaf 9.00 uur tot 30 minuten voor de start van de betreffende afstand. Alle informatie over de Pietenloop staat ook op www.boddesprinters.nl.

Schaakprobleem

BETUWE - Nu het nieuwe schaakseizoen bij de Elster Toren weer is begonnen kunnen we de uitslag van het derde seizoen van onze schaakproblemen bekend maken.

Jong tot oud heeft zich de moeite getroost om door het hele seizoen heen de stellingen te bekijken, de oplossing te vinden en in te sturen. Wij zijn daar heel erg blij mee. Op de eerste plaats is geëindigd na een zeer spannende strijd de J. Reiffers uit Elst, direct gevolgd door de heer E. Mol uit Oosterhout en de heer J. Vooijs uit Zetten gelijk met de heer H. Schrader uit Bemmel.

De eerste prijswinnaar zal van de Elster Toren een cadeaubon mogen ontvangen. "Hierbij wil ik iedereen bedanken die heeft meegedaan en hoop uw inzendingen ook in het nieuwe seizoen weer te mogen ontvangen. Mocht u 'live' willen schaken, kijkt u dan eens op onze website www.elstertoren.nl. Hier kunt u alle informatie over de club vinden.

Uitslagen OSBO competitie:

Wageningen 1 – Elster Toren 1 4-4

SV De Kameleon – SV Elster Toren 2 2,5 -5,5

Eerste schaakprobleem 2018-2019

Wit geeft mat in 2. Oplossing mailen binnen twee weken na publicatie in deze krant naar elstertorenschaakprobleem@gmail.com onder vermelding van schaakprobleem 1. De oplossing staat daarna op de site van de Elster Toren: www.elstertoren.nl.

Optredens van Chris Ronald trio en Andrei Senkevich bij Avondvolk

LENT - Avondvolk biedt een intiem podium voor traditionele en moderne folk en wereldmuziek en vindt plaats in De Kleine Wiel aan de Karl Marxstraat 101 in Lent. Op 10 november is er een optreden van Chris Ronald trio (Can.) en Andrei Senkevich (W-Rus.).

Chris Ronald is folk- en rootsartiest uit Vancouver, Canada. Hij schept kleine wereldjes, waarin hij je op een nieuwe manier naar dagelijkse dingen laat kijken. Zijn teksten zijn onverwacht en origineel, gevoelig maar volwassen.
Live wordt hij begeleid door de multi-instrumentalisten John Ellis en Pim Bouwens op gitaar, dobro, ukelele, mandoline en meer, die een perfecte aanvulling vormen op zijn eigen, gedetailleerde gitaarspel. De muziek is duidelijk sterk beïnvloed door folk, country en traditionele Keltische muziek, maar de persoonlijke thema’s en frisse arrangementen plaatsen het midden in de moderne tijd.

Chris Ronald heeft intussen vier albums op zijn naam staan, net als samenwerkingen met talloze getalenteerde artiesten, en een nominatie voor 'Songwriter of the Year' bij de Canadian Folk Music Awards.

Andrei Senkevich is singer-songwriter en muzikant uit Minsk, Wit-Rusland. Hij speelt en zingt indie en folk in verschillende talen, waaronder Russisch en Wit-Russisch, en hij toert al jaren door heel Europa. Hij schrijft muziek over de weg en de verte, over liefde, hoop en verandering, en doorspekt zijn optredens met poëzie en proza. Behalve het warme geluid van zijn simpele maar effectieve folkliedjes creëert hij ook weidse, open muzikale landschappen, waar regenachtige straten doorheen lijken te schemeren.

Datum: 10 november. Deur open: 19.30 uur, aanvang: 20:00 uur. Entree: 11,- / 9,- euro voor leden). Info, tickets en (gratis) lidmaatschap: www.Avondvolk.nl.

Pieten gaan hardlopen: loop jij met ze mee?

Pieten gaan hardlopen:

loop jij met ze mee?

BEMMEL - b.o.d. de Sprinters houdt op zondag 25 november weer de jaarlijkse Pietenloop. Een ideale gelegenheid om met hele gezin in Sinterklaassferen te komen.

Om 10:00 uur is er de 700 meter Pieten kids run voor de jeugd tot 10 jaar. Om 10:10 uur volgt de 1500 meter voor de jeugd tot 15 jaar. Om 10:30 uur starten de 5 en 10 km voor heren en dames. Om 09.45 uur begint de traditionele Pieten warming-up voor de jeugd onder begeleiding van professionele trainers. Voor de jeugd is een speciale Pieten-herinnering beschikbaar. Ook de overige deelnemers ontvangen een mooie herinnering.

Voor-inschrijven kan online via www.inschrijven.nl tot en met 23 november. Na-inschrijven in ons clubhuis op sportpark De Heister is mogelijk vanaf 9.00 uur tot 30 minuten voor de start van de betreffende afstand. Alle informatie over de Pietenloop staat ook op www.boddesprinters.nl.

Thema-avond Creatief Collectief Elst over Paleis Soestdijk

(foto: Ben Verfürden)

ELST - Paleis Soestdijk is recent door de Rijksoverheid verkocht en krijgt een andere bestemming. Inleider Ben Verfürden is nauw betrokken bij de herontwikkeling van het paleis. Op vrijdag 9 november vertelt hij in de Bibliotheek van Elst over de verandering van het paleis.

Ruim 350 jaar geleden werd het middelste deel van het huidige paleis Soestdijk gebouwd als particulier buitenverblijf van de burgemeester van Amsterdam. Daarna kwam het in handen van de Oranjes. Vervolgens was het Rijksvastgoedbedrijf eigenaar en beheerder. En sinds eind 2017 is het landgoed weer in particuliere handen.

Ben Verfürden studeerde planologie, stadssociologie en kunstgeschiedenis. Momenteel is Ben directeur bij Hylkema Erfgoed en lid van het team 'Made By Holland' dat Soestdijk gaat veranderen in een multifunctioneel complex. Innovatiekracht en ondernemerschap van Nederland komen er centraal te staan. Er komen zowel mogelijkheden voor bedrijven en kennisinstellingen als voor het publiek. Diverse bekende culturele instellingen willen er programma's aanbieden. Het bosgebied gaat open voor recreanten. Hiermee wordt Soestdijk een aantrekkelijke plek voor een breed publiek.


De lezing van Ben Verfürden reikt van de geschiedenis, ruimtelijke indeling, gebouwen en monumenten, interieur, tot het proces van de verkoop aan Made By Holland en de plannen met het complex.

Vrijdag 9 november om 20.00 uur begint de lezing in Bibliotheek Elst, Europaplein 1 in Elst. Reserveren kan via info@creatiefcollectiefelst.nl / 06 19324660. Vrijwillige bijdrage aan de zaal, richtbedrag 7 euro.

Live-muziek Taaftere in De Kinkel

Band Taaftere. (foto; Taaftere)

BEMMEL - Taaftere is een viermansfolkformatie, die zelfgeschreven nummers brengt, meerstemmig zingt en fraaie instrumentale arrangementen toevoegt. Op zondag 11 november presenteert Taaftere haar nieuwe cd 'Tijd Vliegt' met eigen composities, Nederlandstalig met een zacht zuidelijk accent.

De muziek heeft duidelijke invloeden vanuit folk, pop en jazz, tex-mex en cajun. De meerstemmige liedjes zijn vaak uitbundig en feestelijk maar soms ook heel ingetogen en ontroerend.

Taaftere verzorgt een live-programma met vrolijke en aanstekelijke liedjes in het Brabants en Nederlands. De liedjes nodigen uit om mee te zingen, ontroeren soms, maar laten steeds een eigen geluid horen.
De vier leden van Taaftere hebben ruime achtergrond in de muziek via pop, funk, blues, jazz, folk, bluegrass, cajun, zydeco en texmex en beschikken over nationale en internationale podiumervaring. Joost Witte en Mark Söhngen hebben gespeeld in Toontje Lager en Captain Gumbo.

Taaftere is: Mark Söhngen: zang, accordeon, trekharmonika; Mario van der Linden: zang, gitaar; Willy Verkuijlen: zang, mandoline, basgitaar; Joost Witte: zang, percussie, drums.
De albumpresentatie vindt plaats tussen 15:00 en 18:00 uur in cultureel centrum De Kinkel, Van Ambestraat 1 in Bemmel. Toegang is gratis. (www.dekinkel.nl)

Optreden Bevelanders in Lingehof

Karel Vliem als 'Carl von Carajanus' (1987) (foto: Bevelanders) Foto: Bevelanders

HUISSEN - Zoals veel mensen uit Huissen en omgeving weten is Karel Vliem heel wat jaren actief geweest voor de ‘Bevelander Muzikanten’ als unieke presentator tijdens de ‘Bevelander Jaarfeesten’ die soms van vrijdagmiddag tot en met zondagavond duurden!

Dat deed hij ook regelmatig op ludieke wijze samen met wijlen Leen Schouten. Karel, die ook tientallen jaren president was van ‘De Kraonige Zwaone’, heeft zich ook altijd sterk ingezet voor de oprichting van een Bevelander Fanclub, waarvan hij dan ook een van de initiatiefnemers is geweest. Deze club met liefst 160 adressen werd al opgericht in 1987. Karel is sinds een paar maanden opgenomen in verpleeghuis Lingehof in Bemmel, na een minder aangenaam verblijf in Arnhem. Hij heeft het er prima naar zijn zin. In overleg met de ‘Supervisor Gastvrijheid’ van Lingehof is gekozen voor het optreden op donderdagavond 15 november van 18.30 tot 20.15 uur in het Grand Café van Lingehof, Gouden Appel 122 in Bemmel

Karel Vliem als 'Carl von Carajanus' (1987) (foto: Bevelanders) Bevelanders

Aangepast repertoire

Er wordt door de Bevelanders die avond teruggegaan naar wat oudere muziek die over het algemeen goed bij vooral senioren in de smaak valt. Zij hebben eerder ook met een concertje op genoemde plaats afscheid genomen van mede-oprichter van de Bevelander Fanclub, Henk Mathijssen.

Ieder lid van de Bevelander Fanclub is die avond welkom om dit eerbetoon aan Karel mee te maken. Er wordt door Lingehof ook gerekend op gasten van buiten het Verpleeghuis. De entree is vrij. Inlichtingen: 026 3250361.

Komt u zingen bij ons koor ?

NIJMEGEN - Musicalvereniging Nijmegen heeft in acht jaar tijd zeer succesvolle musicals op de bühne gebracht. Met trots kijkt ze terug op vijf prachtige producties. Toch heeft de vereniging besloten verder te gaan als koor.

Het koor bestaat uit zestien leden en staat onder leiding van een professionele, enthousiaste en zeer ervaren dirigent in de persoon van Stanley Stokkermans (inderdaad de zoon van…). "We hebben nog geen nieuwe naam, maar wel veel ideeën over de kwaliteit van het repertoire dat naast musicalnummers ook popnummers en klassieke stukken zal bevatten. Er zal naast koorzang ook voldoende ruimte zijn voor solo’s en duetten.
Zingt u graag en bent u op zoek naar een goed en gezellig koor? Wij zijn op zoek naar uitbreiding van ons gezelschap en zoeken nog sopranen, tenoren en bassen.

We repeteren elke woensdag van 20.00-22.15 uur in De Schalmei aan de Symfoniestraat 204 in Nijmegen.
Volg je (zang)hart en kom naar een van onze open repetities op woensdag 7, 14 of 21 november. Meer informatie is te verkrijgen bij onze secretaris 06 53746466 / bonobojan@outlook.com."

Kunnen we eigenlijk wel een poosje zonder water of elektriciteit?

NIJMEGEN - Verwarming, water uit de kraan, stroom, internet; we vinden het de gewoonste zaak van de wereld. Een kleine storing ervaren we al als vervelend. Helemaal als er één of meer voorzieningen langer uitvallen. Daarom is het goed om eens stil te staan bij de vraag of we voorbereid zijn op langdurige verstoringen van onze vitale voorzieningen zoals drinkwater, elektriciteit, gas, telecom en ICT.

Hoewel de continuïteit van onze vitale voorzieningen in Nederland dik in orde is, kan er natuurlijk altijd iets onverwachts gebeuren. Zo zaten 24.000 huishoudens in de regio Rivierenland eind 2017 een hele avond zonder stroom omdat een helikopter een hoogspanningskabel raakte en waren 8.000 huishoudens afgelopen juni rondom Geldermalsen enkele dagen in de ban van een bacterie in het drinkwater.

Bovendien maakt onze moderne samenleving onze zelfredzaamheid ook kwetsbaar. Supermarken zijn dagelijks geopend en onze mobiele telefoon is verworden tot een adressenboek, agenda, wachtwoordonthouder en navigatie die continu in verbinding staat met internet.

Maar wat als de stroom echt, zoals in de Bommelerwaard, enkele dagen uitvalt? Hebben we bijvoorbeeld wel voldoende houdbaar eten en drinken in huis? En contant geld, want de pinautomaten gaan buiten werking. En waar halen we onze informatie vandaan als de wifi stopt en de telecommasten ook nog eens uitvallen?

Noodpakket

Gelukkig kunt u zelf veel doen om u voor te bereiden en de gevolgen te beperken. Het eerste advies is om dit onderwerp eens bespreekbaar te maken aan de keukentafel met je familie of vrienden. De tweede tip is het samenstellen van een noodpakket. Een noodpakket samenstellen is makkelijk en niet duur. De meeste spullen heeft u waarschijnlijk zelfs al in huis. Op www.crisis.nl staat meer informatie over dit pakket.

Fort Fitwandeling in Elst

ELST - Op dinsdag 20 november is er een Fort Fitwandeling. De start is om 13.00 uur bij cultureel centrum De Wieken aan de Prinses Irenestraat 49 in Elst.

Deze wandeling wordt georganiseerd door Forte Fit en zal onder leiding staan van Feike Vlas, bestuurslid van Historische Vereniging Marithaime. Deze middag gaat de wandeling door Park Lingezegen (Waterrijk II - De Park) en Westeraam. Loopafstand circa 12 km. Om 16.30 uur zijn we weer terug bij De Wieken. Zich opgeven voor deze wandeling kan bij: Truus Braam (vrijwilligster bij Fort Fit), Van der Veenstraat 2 in Elst (0481 373407/jan.braam@outlook.com).

Pannenkoekenrestaurant Boerderij De Lande even dicht wegens verbouwing

HUISSEN – Van maandag 12 november tot en met vrijdag 7 december zal de keuken van Boerderij De Lande volledig worden vernieuwd. Het streven is om op zaterdag 8 december weer volop in bedrijf te kunnen zijn. Voor reserveringen via de site of telefonisch is Boerderij De Lande gewoon bereikbaar, zodat u vanaf 8 december weer heerlijk kunt komen eten.

Tweeënhalf jaar staan Rubén Arcos Schuurs en Michiel Straten nu aan het roer van dit pannenkoekenrestaurant en het is er druk. Zo druk zelfs dat deze verbouwing nodig is om nog beter te kunnen voorzien in de huidige en toekomstige vraag. Al direct vanaf de opening weet men Boerderij De Lande te vinden én zeer te waarderen.

Op Facebook wordt Boerderij De Lande hoog gewaardeerd; van de vijf sterren staat Boerderij De Lande met 4,7 sterren hoog aangeschreven. Ook op Google is de waardering hoog: 4,4 sterren van de vijf. 'Daar zijn we misschien wel het meest trots op', zegt Rubén enthousiast, 'al die positieve reacties van onze gasten. Wij faciliteren in gastvrijheid, entourage en zorgen voor de juiste ingrediënten maar het zijn onze gasten die beoordelen of we het ook echt goed doen.' Boerderij De Lande is geen 'gewoon' pannenkoekenhuis maar een pannenkoekenrestaurant.

Op de kaart staan, naast een grote diversiteit aan pannenkoeken, ook zeer smaakvolle andere gerechten voor de niet-pannenkoekenliefhebbers. Een bewuste keuze van eigenaren Rubén en Michiel en het blijkt een schot in de roos te zijn. Vanaf 8 december is Boerderij De Lande weer geopend. Alvast een tafel reserveren? Dat kan heel eenvoudig via www.boerderijdelande.nl of bel: 026 2135054. Graag tot ziens aan de Karstraat 91 Huissen!

Inloopbijeenkomst project Loenensche Buitenpolder

SLIJK-EWIJK - Op zaterdag 10 november zijn omwonenden en belangstellenden welkom op een inloopbijeenkomst over de uitvoering van het herinrichtingsproject Loenensche Buitenpolder. Tussen 13:30 en 16:30 uur kan een ieder binnenlopen om zich persoonlijk te laten informeren over de werkzaamheden.

De bijeenkomst wordt gehouden in het Dorpshuis Beatrix in Slijk-Ewijk (Dorpsstraat 15). Tussen 14:00 en 16:00 uur rijdt er vanaf het Dorpshuis een pendelbusje naar de projectlocatie voor een toelichting in het veld.

Uitvoering In het voorjaar van 2019 gaat de Loenensche Buitenpolder op de schop. De natuurontwikkeling en de waterkwaliteit in deze uiterwaard langs de Waal krijgt hiermee een impuls. In het westelijke deel van de Loenensche Buitenpolder wordt één van de bestaande geulen breder en dieper. Ook wordt daar een nieuwe brede geul gegraven. Halverwege de polder komt een smalle geul, die de zandwinplas verbindt met de rivier. In deze geul bouwen we een doorlaatmiddel. Als de schuif van dit doorlaatmiddel in het voorjaar en de zomer open staat, stroomt het water via de smalle geul naar de zandwinplas. In de herfst en de winter wordt het doorlaatmiddel gesloten. De nieuwe geulen zorgen ervoor dat vissen als barbeel, winde, serpeling en alver in het gebied komen om te paaien en om hun eerste levensfase door te brengen. Het oostelijke deel van de Loenensche Buitenpolder wordt zodanig ingericht dat het aantrekkelijk is voor de kwartelkoning en de porseleinhoen. Deze beschermde vogelsoorten leven graag in een gevarieerd gebied met natte graslanden, hooilanden en ruigte. Daarom wordt in dit deel van de polder het maaiveld verlaagd en ontstaat er een moerasachtige vegetatie.

Het project Herinrichting Loenensche Buitenpolder is onderdeel van het rivierenprogramma Waalweelde van de provincie Gelderland en van de Europese Kaderrichtlijn Water (KRW) van Rijkswaterstaat langs de Waal. Het werk wordt uitgevoerd in opdracht van Rijkswaterstaat en Staatsbosbeheer in samenwerking met provincie Gelderland, gemeente Overbetuwe en Waterschap Rivierenland.

Calvin Klein: nieuw bij Perlina lingerie in Zetten!

ZETTEN – "Vanaf vandaag hebben wij ons assortiment uitgebreid met Clavin Klein! Voor zowel dames als heren hebben wij een leuke collectie, met een perfecte pasvorm. Onder andere heren shorts in twee modellen, brallets, t-shirts en bh's (o.a. push-up en t-shirt model). Dit alles voor een aantrekkelijke prijs."

"Ter introductie krijgt u van 6 tot en met 10 november tien procent korting op de Calvin Klein collectie! U kunt bij Perlina lingerie terecht voor mooie lingerie, nachtkleding voor dames en heren, panty's en dames- en heren underwear. Dit alles van de bekende topmerken. Kom snel eens kijken en passen. Tevens hebben wij weer een stomerij depot voor al uw stoomgoed."

Perlina lingerie, Hoofdstraat 22 Zetten; 0488 420211.

10 / 12

Merel Gefeliciteerd

met je 7de verjaardag

Liefs Opa Wim en Oma Mientje

Onze Opa & Oma Schreven zijn
8 november
50 jaar getrouwd.
Gefeliciteerd!
Liefs van Bjou, Mae en Ty
Dèvon, Damisah en Dilaz xxx

FEEST!
Deze lieve meid word 13 november
4 jaar...
Gefeliciteerd Lizzy

Liefs papa, mama en Thomas

Lieve Amy,
van harte gefeliciteerd met het
behalen van je zwemdiploma B!
Je bent een kanjer!

Hoera, wij gaan per 17 november officeel samenwonen. Schatje ik ben al 10 maanden superblij met je. Hoop op een mooie toekomst
saampjes.

Dikke kus je meissie.

Lezing over IJsland

VALBURG - Antropoloog Willem Rasing spreekt graag over de veranderingen in de leefwijze en cultuur van Eskimo’s. Vrouwennetwerk Valburg heeft hem bereid gevonden een lezing te houden en nodigt leden en niet-leden graag uit voor deze bijzondere avond!

De avond zal gevuld worden met een lezing aan de hand van lichtbeelden. Er wordt een uiteenzetting gegeven van het leven vroeger en (na de pauze) het leven nu van de Eskimo’s (zij noemen zichzelf en elkaar Inuit) van Noord-Canada.

Willem Rasing heeft daar als antropoloog al met al ruim twee jaar gewoond en onderzoek verricht naar hun ongeschreven rechtsregels en praktijken. Over dat gewoonterecht en de relatie ervan met het Canadese strafrecht heeft hij een proefschrift geschreven en verdedigd aan de Radboud Universiteit in 1994. Vorig jaar verscheen een aangevulde en verbeterde versie van dit boek bij een uitgever in Canada. Zijn onderzoekingen strekken zich uit over een periode van veertig jaar. Hij maakt de veranderingen in de Inuit leefwijze en cultuur niet alleen duidelijk met lichtbeelden maar ook door gebruiksvoorwerpen te laten zien en deze toe te lichten.

Der lezing is maandag 19 november in De Viersprong, Reethsestraat 1 in Valburg van 19.30 – 21.30 uur. De zaal is open vanaf 19.00 uur. Kosten voor niet-leden zijn 5 euro.

Uitvaartbeurs in Theaterkerk Bemmel

(foto: Copyright www.leechris.eu 2013)

BEMMEL - Zondag 9 december vindt de uitvaartbeurs Lingewaard 2018 van Constantijn Koen Uitvaartverzorging & Afscheidshuys Lingewaard plaats. Dit is hét moment waarop u kennis kunt maken met de uitvaartbranche!

In een laagdrempelige sfeer ontmoet u in één dag meer dan dertig exposanten! Deze dag zullen wij, samen met de exposanten, ons graag aan u voorstellen en laten zien wat er mogelijk is om een uitvaart persoonlijk en bijzonder te maken. Loop ook binnen bij ons Afscheidshuys Lingewaard om een kijkje te nemen. Koffie of thee staan voor u klaar in Afscheidshuys Lingewaard.

Constantijn Koen Uitvaartverzorging & Afscheidshuys Lingewaard nodigen u, in samenwerking met Theaterkerk Bemmel, graag uit voor een bezoek aan uitvaartbeurs Lingewaard 2018.

De toegang tot de uitvaartbeurs is gratis in de Theaterkerk, Markt 5 in Bemmel van 11.00 tot 17.00 uur. Afscheidshuys Lingewaard, Dr. Poellstraat 2, 6681 BV Bemmel.

"Ga voor meer informatie naar onze facebookpagina Uitvaartbeurs Lingewaard 2018 of naar: www.uitvaartverzorging-lingewaard.nl, www.theaterkerkbemmel.nl, www.kerstmarktbemmel.nl. Op dezelfde dag vindt in het centrum van Bemmel weer de traditionele kerstmarkt plaats. Het is een van de grootste kerstmarkten in de regio en trekt jaarlijks duizenden bezoekers.

Zowel Uitvaartbeurs Lingewaard 2018 en kerstmarkt Bemmel zijn echte aanraders. U komt toch ook! Zet deze datum alvast in uw agenda en wij ontmoeten u graag op onze uitvaartbeurs in Theaterkerk Bemmel en in ons Afscheidshuys Lingewaard."

Slijk-Ewijk heeft nieuwe prins!

Prins Toon de Trucker met hofdames Raisa en Lisanne. (Suzanne Broekhuizen)

SLIJK-EWIJK - Zaterdagavond 3 november hebben De Waalkanters uit Slijk-Ewijk hun prinsen gewisseld.

In een gezellig en goed bezocht dorpshuis is er eerst afscheid genomen van Prins Jos de Veelzijdige Doener met zijn hofdames Karin en Herma. Zij zijn De Waalkanters voorgegaan in het vieren van carnaval in het afgelopen seizoen. Na het speciale afscheidslied voor hen geschreven en de nodige dankwoorden ontving de prins het traditionele naambord als blijvende herinnering aan zijn regeerperiode. Na het ontdoen van de versierselen die bij een prins horen waren het de 'Ladies' die met een act er voor zorgden dat de prins als nieuw lid in deze groep kan worden opgenomen. Na dit aftreden trad de scheidende prins toe als raadslid van De Waalkanters.

In de pauze steeg de spanning, wie o wie gaat de nieuwe prins worden, vele namen werden genoemd. Er volgde een act over paardentransport. Wie in Slijk-Ewijk heeft daar een relatie mee? Op het podium stond een achterklep van een paardentrailer. Na het openen van deze klep kwamen daar de nieuwe prins en zijn hofdames te voorschijn. Een duidelijke instemming ging door de zaal, want het was niemand minder dan Toon Jacobs. Toon gaat in het nieuwe seizoen De Waalkanters voor als prins Toon de Trucker met als zijn hofdames Lisanne en Raisa. Prins Toon de Trucker las zijn proclamatie voor en eindigde met zijn motto voor het komende carnaval: 'Prins Toon en zijn hofdames weten een feestje te bouwen zodat we jullie hier kunnen houden'.