GN Berg en Dal Heumen Mook

18 mei 2016

GN Berg en Dal Heumen Mook 18 mei 2016


SC Millingen F 1 kampioen

Foto: Hans Driessen

MILLINGEN - Het Millingse pupillenteam F1 flikt het in Malden. Een karavaan aan auto's, vol met supporters vertrokken dwars door de Giro-festiviteiten, richting Malden. Daar werd de kampioenswedstrijd gespeeld tussen SC Millingen F1 en Union F5 uit Malden.

Het thuisspelende team maakte geen schijn van kans tegen het Millingse voetbalgeweld en de overwinning van 9 - 1 werd daar op het veld al uitbundig gevierd. Daarna terug in Millingen op de platte kar een ereronde door het dorp.

De jongens, ouders, trainers en gevolg hebben het uitbundig gevierd op het sportpark De Hove. Mooie afsluiting van een superseizoen!

Mantelzorglunch in De Meent

GROESBEEK - Donderdag 26 mei is een een mantelzorglunch in 't Trefpunt, het restaurant/de ontmoetingsruimte van wooncentrum De Meent, De Meent 2, Groesbeek. Er even tussen uit; gezellig met andere mantelzorgers een hapje eten.

De lunch duurt van 12.00 tot 13.00 uur. Er zijn geen kosten aan verbonden, wel is het nodig om u op te geven. Indien u interesse heeft kunt u contact met ons opnemen tot uiterlijk dinsdag 24 mei per telefoon: 06 13859106 of per mail: info@mantelzorgbergendal.nl.

Gijs Rikken Boys speler van het jaar

GROESBEEK - Verdediger Gijs Rikken kan terugkijken op een goed voetbalseizoen. Hij was een stabiele factor binnen het vlaggenschip van Groesbeekse Boys dat een zeer wisselend seizoen heeft doorgemaakt.

Als speler maakte hij in het vlaggenschip van Groesbeekse Boys dat een zeer wisselend seizoen heeft. Met de meeste spelminuten achter zijn naam was hij de steunpilaar van het team. Wekelijks scoorde hij een dikke voldoende. Redenen voor de trouwe supporters hem tot speler van het jaar te verkiezen.

Nieuwkomers Sander Bisseling en Rick Hubers bleken dit seizoen een waardevolle aanvulling te zijn met een respectievelijke tweede en derde plaats. Voor de hardwerkende middenvelder Sander eindigde het seizoen weken geleden reeds door een enkelbreuk. Rick Hubers viel op door zijn voetballende oplossingen als centrale verdediger.

Zonnebloemloterij regio Groesbeek gestart

GROESBEEK - Ook dit jaar maken inwoners van de gemeente Berg en Dal weer kans op 15.000 euro of andere geldprijzen. Opnieuw organiseert Zonnebloem Regio Groesbeek en omgeving de jaarlijkse Zonnebloemloterij.

Van 1 mei tot 30 juni komen meer dan honderd Zonnebloem-vrijwilligers met loten langs deur. De loten kosten twee euro per stuk. In een boekje zitten 10 loten dat kost dan 20,-. Met de opbrengst organiseert de Zonnebloem activiteiten voor mensen met een blijvende lichamelijke beperking. De vereniging streeft ernaar dat iedereen zonder extra zorgen kan deelnemen aan de maatschappij.

Een groot deel van de opbrengst van de loterij gaat naar dagjes uit en activiteiten in en rond Groesbeek. Een klein deel van de opbrengst besteedt de Zonnebloem aan bijvoorbeeld aangepaste vakanties. Die organiseert de vereniging landelijk. Jaarlijks genieten circa 22 mensen uit Groesbeek en omgeving met een lichamelijke beperking van zo’n vakantie.

De trekking van de loterij vindt plaats op maandag 24 oktober. In de prijzenpot zitten meer dan vijfduizend geldprijzen, waaronder de hoofdprijs van 15.000 euro. Belangstellenden kunnen de Zonnebloemloten à 2,- tot half oktober online bestellen op www.zonnebloem.nl/loterij.

Aangrijpende en strijdbare viering Dag van Europa

MILLINGEN - Maandag 9 mei werd voor de derde keer op rij pal op de grens bij Millingen aan de Rijn en Keeken de Dag van Europa gevierd.

Dit jaar kwamen er liefst 200 mensen op de demonstratieve bijeenkomst af waaronder enkele tientallen vluchtelingen. De bijeenkomst werd muzikaal opgeluisterd door het Klever Freundschafts Orkest. De man tweede van links op de foto Thomas Ruffmann kreeg later op de avond de Erespeld Grenzland Europaer van het jaar uitgereikt. Met een indrukkende speech van de winnaar van vorig jaar, Paul Wilbers, werden de belangrijkste verdiensten van Thomas Ruffmann op het vlak van grensoverschrijdende samenwerking genoemd.

Joyrider veroorzaakt aanrijding

GROESBEEK – Dinsdagavond heeft een joyrider een aanrijding veroorzaakt op de kruising Nieuwe Drulseweg/Nijerf in Groesbeek. Een 17-jarige jongen had zonder toestemming de auto van zijn moeder meegenomen en is daarmee aan het racen gegaan.

Op het Nijerf hadden al diverse mensen hun hart vastgehouden omdat de bestuurder zo hard reed, ondanks het feit dat voetballers naar De Treffers toegingen of afkwamen. Met gierende banden (volgens getuigen) reed hij de parkeerplaats van De Treffers op om even later weer met grote snelheid terug te keren. Op de kruising Nieuwe Drulseweg/Nijerf ging het al mis. De joyrider verleende daarbij geen voorrang aan een motorrijder bestuurd door een 25-jarige inwoner uit Groesbeek.

Wonder boven wonder kwam de motorrijder er zonder kleerscheuren vanaf, alleen zijn motor moest zwaar beschadigd worden afgesleept. Ook de auto liep zware schade op en werd afgesleept. Als eerste kwam toevallig een motorrijder van de marechaussee bij het ongeval uit, die de collega's van de politie in Berg en Dal waarschuwde. De 17-jarige bleek niet in het bezit te zijn van een rijbewijs; hij is aangehouden en voor onderzoek ingesloten in het bureau van Nijmegen.

Lente-concert in Huis Wylerberg

WYLERBERG - Vocaal ensemble Tissonant geeft op 22 mei in Huize Wylerberg een bijzonder Lente-concert. Aanvang: 14.00 uur, toegang 10 euro (kinderen 5 euro).

Het concert staat in het teken van het voorjaar. De meeste nummers hebben als thema vogels, de lente en de natuur. Op het repertoire staan composities van onder meer Tsjaikovski, Mendelssohn, Janacek en Lauridsen.

Vocaal Ensemble Tissonant bestaat sinds 1982 en heeft nu 18 leden. Tissonant brengt zowel liederen met een liturgische als met een meer profane achtergrond, bedoeld voor een breed publiek. Sinds 2010 staat Tissonant onder leiding van dirigent George Dielemans. Het concert vindt plaats in de Nationale Vogelweek. Voorafgaand aan het concert kan men kijken en meedoen met vogels ringen (al vanaf 8 uur). Ook heel leuk voor kinderen!

Expositie Doro Krol

Tevens kunt u schilderijen bekijken van Doro Krol, met landschappen en impressies uit de Ooijpolder.

Doro Krol laat zich inspireren door Nijmeegse landschappen, typische gebouwen, bruggen en andere herkenbare plekjes rondom Nijmegen. Ze kijkt en zoekt naar mooie composities die ze met oog voor detail en gevoel voor schoonheid weet te vatten in haar schilderijen. Haar werken zijn herkenbaar aan hun rijke vormen en kleuren, eenvoud en verstilling. Een ontroerende combinatie die tot de verbeelding spreekt. Doro Krol exposeerde onder meer in Praag, Amsterdam en Parijs, maar ook op festivals als Oerol en Armada.

'To be or not to be': Shakespeare, inspirator van componisten

BEEK - Zaterdag 21 mei is het Belgische Euterpe Baroque Consort te horen in de Sint-Bartholomaeuskerk in Beek. Medewerking verleent sopraan Sarah Van Mol.

Het ensemble brengt een programma met muziek van componisten uit de Engelse Gouden Eeuw, die zich lieten inspireren door de werken van de grootste Engelse schrijver aller tijden: William Shakespeare. Aanvang 20:15 uur; de kerk gaat om 19:45 uur open. Entree: 22,00. Kaarten zijn in voorverkoop verkrijgbaar bij Boekhandel Roelants in Nijmegen, Primera De Postkoets in Beek en via www.concertseriebeek.nl.

In de Shakespeare Music Catalogue, gepubliceerd in 1991, zijn meer dan 20.000 titels opgenomen. De toneelstukken van Shakespeare bevatten veel fragmenten die gezongen behoren te worden. Componisten uit zijn tijd hebben daarvoor melodieën of verdere bewerkingen geleverd. Daarnaast is er bijna geen toneelstuk van Shakespeare dat niet ooit bewerkt is als opera... Kortom, er is genoeg schitterend materiaal te vinden, bij onder meer Henry Purcell en diens tijdgenoten John Blow, John Dowland, Richard Johnson, Thomas Morley en William Lawes. Tijdens dit optreden krijgt u een weliswaar kleine, maar zeer afwisselende selectie van deze ‘Shakespeare-muziek’ te horen!

Het Euterpe Baroque Consort werd in 2007 opgericht onder impuls van artistiek leider/klavierspeler Bart Rodyns. Dit flexibele ensemble bestaat uit een select gezelschap van professionele solisten en instrumentalisten, die op een historisch doorleefde manier ambassadeur zijn van boeiende barokmuziek.

Afscheid spelers SC Millingen 4

Foto: Hans Driessen

MILLINGEN - SC Millingen 4 hangt de voetbalschoenen in de wilgen… Na een hele lange periode van voetbal is op 8 mei 2016 een einde gekomen aan een roemruchte tijd. Op deze dag zijn 13 spelers en de scheidsrechter van SC Millingen 4 gestopt met hun actieve voetbalcarrière. Spelers die toch wel bepalend zijn geweest voor het Millingse voetbal en voor hun club SC Millingen.

Samen hebben we vele kampioenschappen mogen behalen en veel plezier beleefd. Het plezier is gebleven, maar de sportieve prestaties werden langzaamaan wat minder, ook als gevolg van het stijgen van de gemiddelde leeftijd en de daarbij horende blessures.

Op deze zondag is de afscheidswedstrijd gespeeld tegen een mix van spelers, die doorgaan (aangevuld met de zonen en dochters van de “stoppers”). Na een helse slijtageslag is de wedstrijd geëindigd in 3 - 3.

Na afloop van de wedstrijd is het afscheid in het clubhuis verder gevierd. Vanuit de spelers die doorgaan, richtte Robert Kuster zich tot de groep, waarbij voor iedere speler een aantal hilarische anekdotes werden opgesomd. Onder het genot van een hapje en drankje bleef het nog lang gezellig…

Tim Tielkens Pupil van de Week

Foto: Hans Driessen

MILLINGEN - Zondagmiddag 8 mei (Mmoederdag) speelde SC Millingen 1 op sportpark De Hove de laatste thuiswedstrijd van dit seizoen tegen Ewijk, uitslag 2 - 1.

De pupil van de week was Tim Tielkens , E4. Uit de 2 kampioensteams van de pupillen (E4 en F1) werd Tim gekozen om vandaag Pupil van de Week te zijn.
Omdat het 1e elftal kampioen is geworden, ontving Daan Arnts (aanvoerder
SC Millingen 1) voor aanvang van de wedstrijd een boeket bloemen van tegenstander Ewijk. Sportief gebaar..! De laatste foto is de groepsfoto van de Pupillen van de Week, samen met het 1e elftal op 3 april.

Bingo bij de Bond voor Senioren Breedeweg

GROESBEEK - Bij de Bond voor Senioren Breedeweg wordt op dinsdag 24 mei in de Goei.j Ka.mer bingo gespeeld. De zaal is om 13.00 uur open. De kaarten kosten 6.00, er zijn ook kleine kaarten verkrijgbaar.

Omdat de jackpot in april gekraakt is, beginnen we opnieuw met 10.00. Het tempo is aangepast aan oudere spelers en spelers met meerdere kaarten. Elke vierde dinsdag van de maand spelen wij bingo in de goei.j ka.mer. Door mee te spelen steunt u de Bond voor Senioren Breedeweg. Niet-leden zijn ook welkom.

Giro d' Italia en buurtfeest Smorenhoek

BEEK - Omdat de Giro d' Italia op 7 mei De Smorenhoek aan zou doen werd tijdens de jaarvergadering besloten, dat het buurtfeest ook op die datum zou worden gehouden.

Al vroeg werd menig huisje en tuin in de giro gekleurd, maar toch werd er door veel buurtbewoners gewacht tot na de dodenherdenking. De meeste bewoners hadden gekozen om de giro thuis of elders te bekijken, en zo kom het gebeuren dat wethouder Silvia Fleuren van de Gemeente Berg en Dal, die ons met een bezoekje kwam verrassen, voor een bijna lege feesttent kwam.

Toen het feest begon om 17.30 uur liep het ook als een trein en was iedereen in de voorgestelde gepaste kledijg aanwezig. Onder het genot van Italiaanse wijn, eten en de zelfgebakken taarten was het tot laat in de avond heerlijk vertoeven in De Smorenhoek. "Dank zijn we verschuldigd aan de mensen die dit hebben mogelijk gemaakt, en we kijken al weer uit naar de volgende bijeenkomst voor de buurt", aldus Henk Burgers.

Schrijfavond Amnesty International

GROESBEEK - Op dinsdagavond 24 mei worden in de bibliotheek van Groesbeek vanaf 19.30 uur brieven geschreven voor de schrijfacties van Amnesty.

Er wordt aandacht gevraagd voor de slechte omstandigheden van gevangenen in China, Oekraïne en India. Vaak hebben zij geen toegang tot medische zorg en juridische bijstand. Familiebezoek wordt meestal niet toegestaan en veel mensen verwijnen 'zomaar'. Meer informatie krijgt u op tel. 024 3972786/3972362.

Ouderwets dansen met seniorenorkest Aldörum Groesbeek

Foto: Aldorum

GROESBEEK – Vrijdagavond 20 mei verzorgt De Mallemolen aan de Kloosterstraat 11 in Groesbeek een ouderwetse dansavond waarop iedereen welkom is.

Het alom bekende seniorenorkest Aldörum zal op die avond voor de muzikale omlijsting zorgdragen. Op de ruime dansvloer kan er die avond gedanst worden op muziek van vroegere tijden. De zaal van De Mallemolen is vanaf 19.00 uur geopend, terwijl het orkest om 20.00 uur begint. De toegangsprijs bedraagt inclusief enkele warme hapjes 4,-- per persoon.

9 / 24

10 / 24

Scooterrijdster gewond na val

Foto: Joop Verstraaten

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Op de kruising Mooksebaan / Rijlaan in Groesbeek is woensdagmiddag even na een uur een scooterrijdster afkomstig uit Groesbeek ten val gekomen en heeft daarbij knieletsel opgelopen.

Het meisje wilde via de Rijlaan de Mooksebaan oprijden toen een taxibusje afkomstig uit Nijmegen die richting aangaf om rechtsaf de Rijlaan in de slaan. Op het laatste moment bedacht de chauffeur zich omdat zijn navigatiesysteem aangaf dat hij rechtdoor richting Mook moest rijden. Hierdoor moest het meisje volop in de rem waarbij ze ten val kwam. Beide voertuigen hebben elkaar niet geraakt. Het meisje is per ambulance overgebracht naar een ziekenhuis in Nijmegen.

Politie Berg en Dal krijgt compliment via landelijk facebookpagina

GROESBEEK – De politie van Berg en Dal heeft van een inwoonster uit het Westland via de facebookpagina van de landelijke politie de complimenten gekregen betreffende het handelen van de dienders.

De vrouw was afgelopen zaterdag met haar man en zoontje van 8 jaar aan het mountainbiken in het bosgebied langs de Nijmeegsebaan. Daarbij is de vrouw ten val gekomen waarna via 112 de politie op de hoogte werd gesteld.

Ondanks de drukte rondom Giro d'Italia gingen twee agenten het bos in op zoek naar het slachtoffer. Toen zij ook de ambulance naar het slachtoffer hadden begeleid. kon de vrouw met het opgelopen schouderletsel per ambulance worden overgebracht naar het ziekenhuis in Nijmegen. De politie heeft haar man en zoon naar het motel in Molenhoek gebracht waar het drietal logeerde. De vrouw laat weten dat er veel geouwehoerd wordt over de politie, maar een compliment voor wat ze voor ons betekend hebben, is ook zeer zeker op zijn plaats. "Bedankt voor de hulp", besluit ze op de facebookpagina.

Gemeente in principe akkoord met wijnschuur en vijf boerenkamers

GROESBEEK - De heer Grutters van wijngaard De Plack aan de Ketelstraat in Groesbeek heeft het college van burgemeester en wethouders van Berg en Dal toestemming gevraagd voor de bouw van een wijnschuur op het adres Ketelstraat 36 in Groesbeek.

De bedoeling is een wijnschuur te gaan bouwen van 300 m2 op de gronden ten noordwesten van het agrarische bedrijf Hogewaldseweg – Ketelstraat. Het is de bedoeling dat de schuur deels gebruikt zal worden als excursieruimte voor mensen die interesse hebben voor de wijnteelt en gaat in de toekomst ook gebruikt worden voor de opslag van de wijn, dat nu elders plaats vindt. Op de bovenverdieping zullen een 5 -tal boerenkamers worden gecreëerd. Het gemeente bestuur is in principe bereid medewerking aan het verzoek te verlenen om de volgende redenen.
-De gemeente staat in beginsel positief tegenover de verbreding van landbouw gerealiseerde activiteiten waaronder agrotoerisme
-De ruimtelijke impact is beperkt. Het gebouw wordt binnen een bestaand bouwvlak opgericht
waar agrarische bedrijfsbebouwing is toegestaan. Met de nieuwe wijnschuur wordt de toegestane bebouwde bedrijfsoppervlakte niet overschreden.
-Groesbeek profileert zich als wijndorp. Activiteiten die gerelateerd zijn aan wijn en de wijnteelt onderschrijven het gemeentelijk toeristische beleid.
-Vanuit bedrijfstechnisch oogpunt (hygiëne) in een nieuw gebouw voor de huidige activiteiten gewenst.

Avondvierdaagse Millingen

MILLINGEN – Op zaterdag 21 mei van 14.00 tot 16.00 uur kan men zich nog inschrijven voor de Millingse Avondvierdaagse bij ijssalon Eigenwijs aan de Burgemeester Eijckelhofstraat 1a in Millingen aan de Rijn.

Bij de eerste voorinschrijving op zaterdag 23 april waren er al een kleine 200 sportievelingen die zich hadden aangemeld. Het inschrijfgeld bedraagt per deelnemer 5,00. Daarna kan men een startkaart ophalen op afspraak bij een van de leden van de organisatie. De Millingse avondvierdaagse wordt gehouden van 7 tot 10 juni aanstaande. Er zijn twee routes uitgestippeld: de 5 en 10 kilometer. Aan de start van de avondvierdaagse kan men zich ook aanmelden, dan kost het inschrijfgeld 6,50 per persoon.

Groesbeekse Looptoer 2016

GROESBEEK - Van 21 tot en met 28 mei wordt voor de 27e keer de Groesbeekse Looptour gehouden. De GLT is een uniek evenement in Nederland. Het is de enige trim-/hardloopwedstrijd waarbij de lopers kunnen kiezen uit een 4- of 7-daagse variant.

De looptour richt zich op de recreatieve trimmer die een sportieve uitdaging niet uit de weg gaat. Alle etappes worden gelopen in de schitterende Groesbeekse bosrijke omgeving. Door het meerdaagse karakter en het uitdagende heuvelachtige parcours telt de GLT zeker tot een van de zwaarste loopevenementen in Nederland. Elk jaar mag de GLT zich verheugen op een grotere deelname uit de regio maar de organisatie wil het evenement vooral kleinschalig en niet te prestatief houden.

De GLT wordt op zaterdagavond 28 mei afgesloten met een feestavond en de prijsuitreiking in het Cardio van Pluryn. Aanmelden voor de meerdaagse wedstrijden kan via www.groesbeekselooptour.nl.

Wasdroger vat vlam in kelder woning Millingen aan de Rijn

Foto: Peter Hendriks

MILLINGEN AAN DE RIJN – In een woning aan de Akkerwinde in Millingen aan de Rijn heeft maandagmorgen kort na half elf een wasdroger die in de kelder stond vlam gevat.

Dit ging gepaard met een flinke rookontwikkeling waardoor de bewoonster op de brand werd geattendeerd. Het eerste wat ze deed was haar kind en haarzelf in veiligheid brengen, waarna ze 112 belde. De brandweer van Millingen aan de Rijn liet even op zich wachten, omdat zij met een onderbezetting te maken had. Inmiddels was ook de hoogwerker van de Groesbeekse brandweer - bij een woningbrand komt die altijd ter plaatse -uitgerukt en samen werd met de brandweer van Millingen de wasdroger geblust. Ook de brandweer van Beek kwam. Nadat de wasdroger uit de kelder was verwijderd ging de brandweer de gehele woning ventileren, omdat die helemaal onder de rook gekomen was. Buiten de wasdroger en rook is de overige schade meegevallen. De oorzaak van de brand is vermoedelijk kortsluiting.

Millingenaar wilde stomdronken in auto stappen in Ooij

OOIJ – Buurtbewoners van het Reinier van Ooijplein in Ooij zagen dinsdagavond rond acht uur dat een man naast zijn auto op de grond lag en probeerde in zijn auto te komen. Direct werd de politie van Berg en Dal gealarmeerd en hielden de buurtbewoners de man in de gaten in afwachting van de politie.

Toen de politie ter plaatse kwam, reageerde de laveloze man niet meer op pijnprikkels waardoor uit voorzorg een ambulance werd gewaarschuwd. Ambulancepersoneel constateerde dat de man stomdronken en laveloos was en geheel niet meer aanspreekbaar. De politie heeft de 46-jarige inwoner uit Millingen aangehouden en ter ontnuchtering ingesloten in het bureau van Nijmegen. Tegen hem is proces verbaal opgemaakt wegens openbare dronkenschap.

Rommelmarkt Millingen verhuist

MILLINGEN - Voor de 17e keer organiseren voetbalvereniging SC Millingen en carnavalsvereniging De Deurdouwers gezamenlijk de jaarlijkse rommelmarkt. Om weerbestendig te zijn verhuizen we gedeeltelijk naar binnen. De markt wordt opgezet in de Reinhal, Ons Genoegenpad 12 in Millingen aan de Rijn, ingang via het Ons Genoegenpad. Parkeren kan vooraan in het Ons Genoegenpad.

Allemaal voor u: De kramen staan binnen en gedeeltelijk ook buiten! De grote stukken liggen buiten op zeilen, voor het gebouw, die we indien nodig snel kunnen afdekken! Vernieuwde kraamindeling, zodat u géén kraam kunt missen! Gezellig terras, binnen, tegenover de verkoopactiviteiten! Duidelijk herkenbare verkopers, die u graag van dienst zijn!

De rommelmarkt is op zaterdag 11 juni. De inname dagen zijn: maandag 30 mei, woensdag 1 juni en vrijdag 3 juni van 19.00 tot 21.00 uur en zaterdag 4 juni van 9.00 tot 12.00 uur in de bekende Reinhal, het verenigingsgebouw van De Deurdouwers aan het Ons Genoegenpad.

Portemonnee achter balie horecabedrijf Groesbeek ontvreemd

GROESBEEK – Dinsdagmiddag rond 14.00 uur is vanachter de balie bij een horecabedrijf aan de Mooksebaan in Groesbeek een portemonnee van een personeelslid ontvreemd.

De portemonnee zat in een tas achter de balie. De dader is vervolgens per taxi vertrokken. De gealarmeerde politie van Berg en Dal heeft een onderzoek ingesteld naar de dader van de diefstal. Naast een geldbedrag zaten er persoonlijke spullen in de portemonnee.

Gasterij ’t Groeske krijgt vorm

Oskar Oldeman van bouwbedrijf Ariëns, Petra Eshuis van ZZG Zorggroep, Jan Klijn van Fame, Bart Claus van stichting Vitaal Mariëndaal en Ger Hofmans van Gasterij ít Groeske ondertekenen de opleveringsacte voor het restaurant.

GROESBEEK - In de brasserie wordt druk getimmerd, de verlichting is in aanbouw en het terras lijkt wel een bouwplaats. Maar Gasterij ’t Groeske begint volop vorm te krijgen. Vorige week werd de ruimte van het restaurant en de keuken opgeleverd, zodat stichting Vitaal Mariëndaal en Hofmans kunnen beginnen met de inrichting en afwerking. En dat is maar goed ook, want het plan is om op 1 juni de keuken en het restaurant in gebruik te nemen en de eerste gasten welkom te heten.

Gasterij ’t Groeske wordt een ontmoetingsplek voor jong en oud, voor buurt- en dorpsbewoners, en voor fietsers en wandelaars. De combinatie van een restaurant, een eetwinkel en de oude kloostertuin die in ere wordt hersteld, maakt van De Gasterij een uniek concept.

Oskar Oldeman van bouwbedrijf Ariëns, Petra Eshuis van ZZG Zorggroep, Jan Klijn van Fame, Bart Claus van stichting Vitaal Mariëndaal en Ger Hofmans van Gasterij ít Groeske ondertekenen de opleveringsacte voor het restaurant.

Omdat De Gasterij ook een leerwerk-plaats is voor kwetsbare mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt is achter de schermen een enthousiast team van professionals al volop aan de slag: twee koks, twee gastheren, twee arbeidscoaches, een facilitaire medewerker en de bedrijfsleider geven allerlei praktische zaken vorm. Niet alleen het menu, maar ook bijvoorbeeld het trainings- en integratieprogramma voor de leerwerk-kandidaten, de organisatie van de moestuingroep en de plek voor de seniorenbanken in de tuin.

Nog genoeg te doen dus. Maar de grote stappen zijn gezet en het ziet er nu al geweldig uit: het restaurant met de zonnige serre en de open keuken. Ook de contouren van de tuinen worden steeds meer zichtbaar. Nog even en dan starten de proef-proeverijen, dus houd de berichten over de Gasterij in de gaten. In oktober volgt de officiële opening van Gasterij ’t Groeske.

Roman Wolfskind van Ton Vogels speelt in Heilig Landstichting

Foto: Ton Vogels

HEILIG LANDSTICHTING - Op 28 mei verschijnt de tweede roman van Ton Vogels met als titel 'Wolfskind'. De roman speelt zich af in Heilig Landstichting en gaat over de ontdekking van het Romeinse aquaduct bij Groesbeek.

De roman gaat over de vraag wanneer je het verleden los moet laten. Archeoloog Vincent de Vree denkt de vondst van de eeuw te doen in Venlo, maar het lot beslist anders. Hij zoekt rust in een oud klooster in Heilig Landstichting waar hij het bijzondere meisje Nova ontmoet. Ze is wees en worstelt net als Vincent met het verleden. Samen proberen ze het bestaan te bewijzen van een nieuwe, nog veel spectaculairdere vondst; het Romeinse aquaduct bij Groesbeek. Deze ontdekking moet de gevallen archeoloog in één klap zijn status terug geven.

Foto: Ton Vogels


Inspiratie
Ton Vogel liet zich voor zijn roman inspireren door het pelgrimshuis in Heilig Landstichting, een mystiek klooster dat tegenwoordig dienst doet als Bed & Breakfast. Daar schreef hij een groot deel van het verhaal waar het (vermeende) Romeinse aquaduct door de bosrijke omgeving loopt. Er is de afgelopen jaren veel discussie geweest over het wel of niet bestaan van dit aquaduct. Archeologen zeggen dat het de meest waarschijnlijke verklaring is voor de onnatuurlijke dalen en heuvels in het landschap terwijl critici zeggen dat het echt bewijs ontbreekt. De boekpresentatie is op zaterdagmiddag 28 mei om 16.00 uur in het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis (Marienburgkapel).

Burgemeester Bruls neemt het eerste exemplaar in ontvangst waarna emeritus hoogleraar Harry Bekkering de roman zal inleiden. Iedereen is daarbij welkom.

Wethouder Fleuren bezoekt diamanten paar in Beek

Foto: Joop Verstraaten

Foto: Joop Verstraaten

BEEK – Wethouder Sylvia Fleuren heeft donderdagmorgen een bezoek gebracht aan Jo en Riet Sak – Terburg aan de Van Voorst tot Voorststraat in Beek die 60 jaar getrouwd zijn. 62 jaar geleden troffen Jo 84 (afkomstig uit Ooij) en Riet 81 (uit Nijmegen) elkaar in een café in Nijmegen. Toen sloeg eigenlijk al direct de vonk over, vooral nadat Jo Riet achter op zijn fiets thuisgebracht had.

Na twee jaar verkering te hebben gehad, trouwde het stel op 12 april 1956 voor de wet en vanaf die tijd zijn ze onafscheidelijke van elkaar. Ze kregen een dochter en hebben nu twee kleinkinderen: een jongen en een meisje. Wethouder Fleuren feliciteerde het paar en bracht een prachtige bloementaart mee, alsmede een ingelijste kopie van de huwelijksactie uit 1956. Vanaf die tijd hebben Jo en Riet altijd in Beek gewoond. De hobby´s van Jo waren hondensport, vissen, voetballen en niet te vergeten puzzelen, terwijl Riet zich altijd bezig heeft gehouden naaien, haken en breien.

Theetuin in Groesbeek

GROESBEEK - Vanaf pinksteren is Groesbeek een theetuin rijker! Deze is gerealiseerd in natuurreservaat De Bruuk, in de volksmond De Botterpot genoemd.

Halverwege de vorige eeuw kwam Piet Groenen met zijn bruid Nellie Haerkens vanuit Malden naar Groesbeek om in de voormalige boerderij van Hent Janssen (Hent de Moel) zijn eigen boerenbedrijf op te bouwen. Het boerenbedrijf is al geruime tijd niet meer in bedrijf maar nu zal de boerderij in de zomermaanden op zaterdag en zondag dienst doen als theetuin.

De dochter en kleindochter van Piet en Nel hebben de tuin en de veldschuur omgetoverd tot een mooie plek om rustig te genieten van de natuur onder genot van een kopje thee of koffie met een stukje zelfgemaakt gebak.
Velen zullen de boerderij (her)kennen van vroeger toen het pad langs de boerderij door De Botterpot naar De Horst leidde, waar er kermis gevierd kon worden. Deze verkorte route was toendertijd erg in trek bij de bewoners van de Breedeweg. Heden wordt de boerderij door de wandelaars in De Boterpot met verrekijkers bekeken vanwege de mooie ligging en de prachtig begroeide gevel.
Wandelaars,fietsers maar ook anderen kunnen nu vanuit de andere kant genieten van alles wat de natuur te bieden heeft! De theetuin is te bereiken van af De Bruuk.

Marijke Vink gespecialiseerd in maken reportages van baby' s

Foto: Marijke Vink

Foto: Marijke Vink

GROESBEEK – De 25-jarige Marijke Vink is het fotograferen met de paplepel ingegeven door haar vader Marcel Vink uit Ooij die al vele jaren amateurfotograaf is en bekendheid geniet in de hele regio. Marijke nam al als 14-jarig meisje de camera van haar vader mee als ze met vriendinnen op pad ging. Bij thuiskomst werden vaak de foto's bekeken en eventueel na bewerkt.

"Zo heb ik het fotograferen geleerd en kreeg ik er de smaak van te pakken", aldus Marijke. Twee jaar geleden heeft Marijke zelf een professionele camera van topniveau gekocht, maar eerst heb ik mijn vader om raad gevraagd.T

"Toen was mijn zoon Deejay 1 jaar en kon ik de camera mooi op hem uit proberen, daar heb ik inmiddels enkele honderden foto's van die ik allemaal opgeslagen heb." Onlangs waaide er een nieuwe trend over uit Amerika over de 'Newborn' fotografie het maken van een fotoreportage van baby's tot 2 weken oud. Daar heeft Marijke zich inmiddels in gespecialiseerd en met succes. Zij heeft daarvoor pakketten samengesteld te weten van de honderd foto's kunnen de trotse ouders kiezen uit 9, 13 en 16 foto's. De gekozen foto's worden op professionele wijze nabewerkt op schrammetjes, vlekjes, roodheid en kleur. De 9 foto's ontvangen de ouders na de bewerking op de e-mail, bij 13 foto's op luxe UDB-stick en bij 16 foto's op een luxe USB-stick en losse foto's.

Voor Marijke is de afstand geen beperking in een straal van 40 kilometer van Nijmegen komt zij aan huis, is het huis te donker of is er te weinig plaats, dan kan bij haar thuis de reportage worden gemaakt. Marijke heeft inmiddels de handigheid om met baby's om te gaan.

Voor meer informatie of om een indruk te krijgen van haar werk kan men kijken op www.newbornstyle.nl of op Facebook, te vinden onder Newbornstyle. Wil men een fotoshoot boeken?: 06 16800637.

Groencentrum De Batterijen start weer met de opruiming op 17 mei

OCHTEN - Groencentrum De Batterijen start op dinsdag 17 mei met de jaarlijkse leegverkoop van het groencentrum voor de naderende zomersluiting vanaf 30 mei.

"Toch is het deze keer anders, want wij blijven de vrijdag geopend voor de verkoop van meststoffen, gewasbeschermingsmiddelen, fruitbomen in pot, online bestellingen afhalen en natuurlijk voor deskundig advies. De verkoop in onze geheel vernieuwde webshop gaat gewoon door! U kunt dus blijven profiteren van onze prima kwaliteit planten voor een betaalbare prijs! Dit kunt u dan komen afhalen op vrijdag of laten bezorgen wanneer u wenst. Kijk voor alle actuele nieuwsberichten en tips op onze website www.batterijen.nl. Wij hopen u vanaf vrijdag 9 september weer te verwelkomen in ons groencentrum", aldus het team.

Boomkwekerij en Groencentrum de Batterijen, Bonegraafseweg 68, Ochten; 0344-641271; www.batterijen.nl.

Oud-bewoners wijk Stekkenberg boos over afsluiten bospad

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK - De oud-bewoners van De Stekkenberg zijn boos omdat de gemeente een pad langs het bos over een lengte van zo'n 60 meter heeft afgesloten door het planten van wat boompje en takken.

Volgens de oud-bewoners moet het betreffende pad er zeker al 60 jaar hebben gelegen dat liep vanaf de parkeerplaats bij begraafplaats Heselenberg langs de bosrand voorbij het speeltuintje, langs de Koekeleklef naar de Maldensebaan. Vanaf de nieuwbouw woningen is het pad vanaf de Hommelstraat naar de Krekelstraat afgesloten. De gemeente heeft de verontruste bewoners laten weten, dat zij hadden kunnen weten dat het betreffende pad zou worden afgesloten omdat het in het bestemmingsplan stond aangegeven. "Echter de bewoners hebben moeten verhuizen, voordat de bouw van de woningen begon en gezien de leeftijd is dat bij de mensen ontschoten", aldus Leo Liebers. De bewoners denken dat de afsluiting meer te maken heeft met de privacy van enkele bewoners van de nieuwbouw woningen waar het pad langs liep. Van het pad werd veelvuldig gebruik gemaakt door mensen die naar de begraafplaats liepen of kinderen die naar het Avonturenbos wilden gaan. Nu moeten ze in plaats van op een veilig pad langs de bosrand over de drukke Heselenberg lopen om bij het Avonturenbos of begraafplaats te komen.

Onlangs zijn 400 handtekeningen - die voor openstelling van het pad zijn - aangeboden aan wethouder Barber. Na haar vakantie zal ze de vraag van de bewoners in behandeling nemen. De hoop is nu op haar gevestigd.

Broodfonds Solidariteit in een nieuw jasje

NIJMEGEN - Het broodfonds is een succes door heel Nederland. In zo'n collectief spreken zelfstandigen af om elkaar te steunen bij ziekte. Het is een vrijwel nieuw sociaal vangnet voor en door ondernemers. Nijmegen krijgt er een achtste broodfonds bij, na een speciale informatieavond op 30 mei.

Veel ondernemers hebben geen financieel vangnet als zij ziek worden. Als oplossing ontwikkelde een groep ondernemers het broodfonds waarin iedereen elkaar kent en vertrouwd. Iedere deelnemer stort maandelijks een bedrag op een eigen rekening, wordt iemand ziek dan ontvangt diegene van iedereen een bedrag om van te leven. "Deze solidariteit valt bij ondernemers in goede aarde legt initiatiefnemer André Jonkers van de Broodfonds Makers uit."

Omdat kleinschalig en overzichtelijk is weten de mensen in een broodfonds precies wat er met hun geld gebeurt en het blijft een betaalbare oplossing. Het broodfonds is er voor alle soorten ondernemers zowel zzp 'ers als zelfstandige met een BV of vof. Op 30 mei is er een informatieavond voor mensen die een groep zoeken om bij aan te sluiten of zelf een broodfonds willen starten. Men krijgt op die avond antwoord op vragen. Deze avond wordt gehouden in DROOMvilla Lux Oranjesingel 42 in Nijmegen. Om 19.00 uur is de inloop en de start om 19.30 uur. Aanmelden kan men via info@broodfonds.nl . Een korte film waarin uitleg wordt gegeven staat op www.broodfonds.nl.

Battlefield fietstour 'De bevrijding van Nijmegen'

GROESBEEK - Op zondag 22 mei verzorgt het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek van 13.00-17.00 uur een battlefield fietstocht (met eigen fiets) van 10 kilometer over de WO2-slagvelden rond de bruggen in Nijmegen onder begeleiding van twee gidsen.

Startlocatie: standbeeld Mariken van Nimwegen, Grote Markt, centrum Nijmegen. Kosten ter plekke te betalen aan de gids: 6,00 euro inclusief entreebewijs met 50 procent korting voor het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek. Museumkaart niet geldig. Reserveren noodzakelijk: 024 3974404 of info@bevrijdingsmuseum.nl. Bij slecht weer vervalt de fietstocht!

Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945, Wylerbaan 4, Groesbeek.

Supervleesbingoavond bij De Gekleurde Zanger Groesbeek

GROESBEEK – Op zaterdagavond 21 mei houdt de Groesbeekse vogelvereniging De Gekleurde Zanger een Supervleesbingo.

Op deze avond die gehouden wordt in het voorzieningen hart 'Op De Heuvel 'aan de Ericastraat 39 in Groesbeek zijn vleesschalen, gourmetschalen, rollades, worsten, bbq-schalen en tassen boodschappen in de wacht te slepen. Er worden liefst 18 rondes plus een supervleesschaalronde gespeeld. Voor al deze rondes meespelen kost 10,00 euro. De zaal van Op de Heuvel is al om 19.00 uur geopend; de bingoballetjes gaan om 20.00 uur rollen.

Stoeterij JM Sommers

GROESBEEK - Stoeterij JM Sommers is een gezellige pensionstal waar elke ruiter of amazone op zijn plaats is. Door de vele mogelijkheden en de schitterende locatie aan de Duitse bosrand zijn de mogelijkheden eindeloos.

De paarden staan in ruime boxen en dagelijks hebben de paarden weidegang op een van de vele omringend liggende weiden. Daarnaast is er ook een mogelijkheid om overdag u paard in een paddock te laten staan. De stoeterij beschikt over een nieuwe grote rijhal met een schitterende rijbak van 40x20 meter en een longeer hal met een doorsnede van 22 meter. Verder is het mogelijk om te rijden in een buitenbak met drainage.

Als een ruiter of amazone van de natuur wilt genieten dan is er natuurlijk de mogelijkheid om op korte afstand al te zijn in het dichtbij gelegen Duitse bos waar vele routes staan aangegeven. Na de rit is er op de ruime poets- en spuitplaats de mogelijkheid om het paard te verzorgen en indien gewenst het paard onder de solarium te zetten. De ruiter of amazone kan dan zelf even bijkomen in de ruime kantine en genieten van een kopje koffie of iets anders.

Naast de stoeterij is een minicamping gelegen. De camping biedt plaats aan 15 standplaatsen en is voorzien van een nieuwe sanitaire ruimte. Deze camping is gelegen in een schitterend natuurschoon en het is heerlijk wakker worden tussen al het groen. Een vakantie met paard behoort ook zeker tot de mogelijkheden. De ruiter kan slapen in een van de zelfgemaakte blokhutten en het paard staat natuurlijk op stal.

Bel vrijblijvend voor de mogelijkheden op 06 19925311 of kom gezellig langs voor een kopje koffie.

Verblijf Mozart in Nederland herdacht met postzegelvel

Ontwerp Robbert Zweegman

REGIO - In 2016 is het 250 jaar geleden dat de jonge componist Wolfgang Amadeus Mozart acht maanden in Nederland woonde. Ter gelegenheid hiervan brengt PostNL het postzegelvel 'Mozart in Nederland 1765 - 1766' uit. Burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen ontving het eerste postzegelvel tijdens een Mozart-manifestatie in Museum Het Valkhof.

Op de nieuwe postzegels komen Mozarts titels als 'wonderkind' en 'componist' samen. Ontwerper Robbert Zweegman gebruikte hiervoor portretten van Mozart op zeven- en op tienjarige leeftijd, een fragment van een door Mozart gecomponeerd muziekstuk in Nederland en het Müller-orgel in Haarlem.

Grondlegger voor verblijf in Nederland

Burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen is trots op het eerste postzegelvel. "Nijmegen en de familie Mozart hebben een rijke geschiedenis. Het was een Nijmeegse edelman, graaf Van Welderen Jan Wallaard, die de familie in 1765 overhaalde om naar Nederland te komen. Ik vind het mooi om te zien dat de historisch gekozen beelden en de samenvatting op het postzegelvel ook echt het verhaal van zijn verblijf in Nederland vertellen."

Betekenis postzegelvel

Ook Ton Gijsbers, oud-voorzitter van de Mozart(k)ring Gelre-Niederrhein en Arend-Jan Weijsters, directeur van Museum Het Valkhof ontvingen een ingelijst postzegelvel. "De betekenis die PostNL met de uitgifte van dit postzegelvel geeft aan Mozarts verblijf in Nederland is voor onze vereniging een extra stimulans om al zijn gecomponeerde werken uit 1765 en 1766 dit jaar uit te voeren", aldus Gijsbers.

Straten- en wijkentoernooi bij SC Millingen

Foto: Hans Driessen

Foto: Hans Driessen

MILLINGEN - SC Millingen organiseert dinsdagavond 7 juni en vrijdagavond 10 juni voor de vierde keer het 7 x 7-straten-/wijkentoernooi en voor de eerste keer een beachvolleybaltoernooi op sportpark De Hove in Millingen. Er wordt gestreden op de Fairplay-manier om de Wisseltrofee. De inleg van 5,- per persoon gaat dit jaar weer naar een Millings goed doel..

Foto: Hans Driessen

Men kan zich als straat of wijk uit Millingen inschrijven met een team, die op beide avonden deelneemt. Er wordt verwacht, dat er ook spelers op de velden staan, die geen voetbal of volleybal spelen. Het gaat om de fun en het goede doel. Minimumleeftijd is 16 jaar. Men moet in de straat / wijk wonen van het team, waar men bij deelneemt. Uitzonderingen zijn met de commissie bespreekbaar.

Vrijdagavond 10 juni wordt het toernooi afgesloten met dj Vinyl René. Men kan dan nog gezellig napraten over het toernooi. Dit toernooi wordt mede mogelijk gemaakt door Podotherapie Driessen.

Geef jezelf op, als je mee wilt doen…! Uiterste inschrijfdatum is vrijdag 3 juni. Voor informatie en inschrijving kun je terecht bij: Alex Janssen, alexdoortje@kpnmail.nl of William Janssen, janssen.william@gmail.com.

Omgaan met de gevolgen van kanker

GROESBEEK - Het Inloophuis Groesbeek e.o. is voor iedereen uit de gemeente Berg en Dal en omgeving die te maken heeft met kanker. Wij bieden informatie, ontspanning en contact met mensen die (uit eigen ervaring) weten wat dit betekent. Wij nodigen u van harte uit om eens naar ons toe te komen.

Op dinsdag 24 mei en dinsdag 7 juni begeleidt oncologisch counselor Marijke Verhoeven van 10.00 tot 12.00 uur twee thema-ochtenden ‘Omgaan met de gevolgen van kanker’. De thema’s die we bespreken kunnen divers zijn en de deelnemers zijn vrij om een thema aan te dragen. U kunt zich telefonisch of per e-mail aanmelden. Marijke Verhoeven zal, voor aanvang van de thema-reeks, telefonisch contact met u opnemen om nadere uitleg te geven en uw vragen te beantwoorden. Deze thema-ochtenden hebben een vertrouwelijk karakter; wat er besproken wordt, blijft onder ons.

Naast deze thema-ochtenden organiseren wij regelmatig een aantal activiteiten waarvoor u zich kunt aanmelden: mozaïekworkshop, natuurwandeling, voetreflexmassage, schilderworkshop, gespreksgroep voor nabestaanden et cetera. Uiteraard bent u ook welkom om ‘zomaar’ even naar ons toe te komen voor een kop koffie of thee en een praatje. Wij zijn geopend op dinsdag, woensdag en donderdag van 11.00 tot 16.00 uur.

Welkom bij Inloophuis Groesbeek, De Mallemolen, Kloosterstraat 11, Groesbeek; 024 675 6071, info@inloophuisgroesbeek.nl, www.inloophuisgroesbeek.nl. Wij zij ook nog op zoek naar een aantal nieuwe vrijwilligers om ons team te komen versterken. Interesse? Loop eens binnen of bel of mail.

Jackpot wekelijkse bingo avond loopt weer aardig op

GROESBEEK - De jackpot van de wekelijkse bingoavond in De Mallemolen is weer aardig opgelopen. Donderdagavond 19 mei is de jackpot 200,-- terwijl de hoofdprijs 250,- euro is.

De zaal van De Mallemolen gaat om 19.00 uur open terwijl de bingo ballen om 20.00 uur gaan rollen. De opbrengst van deze bingoavond komt weer ten goede aan zes Groesbeekse verenigingen.

GROESBEEK - DVSG start aanvallend tegen Kolping Dynamo en dit levert een paar schietkansjes op in het begin van de wedstrijd. In de slotminuut van de eerste helft krijgt DVSG echter een levensgrote kans.

Wilco Bons loopt zijn man er op links uit en geeft een goede pass strak voor. Ward Janssen komt inglijden, maar ziet zijn inzet op de paal belanden. De ruststand is dan ook 0-0, met eigenlijk maar een grote doelkans voor DVSG in de eerste helft.

Na rust gaat de strijd verder zoals in de eerste helft met een aanvallend DVSG en Kolping die tegen houdt. De eerste mogelijkheid voor Kolping Dynamo is uit een vrije trap vanaf 30 meter van het doel in de 60e minuut. De bal wordt het doelgebied in geschoten en als vele spelers de bal niet raken en de keeper het zicht is ontnomen, valt de bal in een keer in het doel. DVSG staat zowaar achter met 0-1. Vanaf de 65e min creëert DVSG vele goed kansen.

Zo heeft Wilco Bons een schietkansje , maar pakt de keeper van Kolping de bal goed. Tim Eikholt kan binnen de 16-meter de bal op de borst aannemen, maar schiet net naast. Wilco Bons komt op links door en geeft de bal vanaf de achterlijn voor. Ward Janssen schiet in maar een speler van Kolping redt op de lijn.

Wilco geeft een strakke voorzet, maar Menno Sillessen komt net 1 centimeter te kort om de bal in te tikken. In de tussentijd blijft DVSG aanvallen en creëert goede kansen. Zo belandt er ook nog een kopbal op de paal en is er een inzet die tegen de lat gaat. Kolping Dynamo staat de hele tweede helft onder druk en komt er maar af en toe onder deze druk uit. Gelukkig heeft DVSG Maikel de Jong in goede vorm in het doel staan en deze weet af en toe nog goede reddingen te verrichten.

In de blessuretijd weet Kolping Dynamo uit een corner zelfs de 0-2 te scoren. Kolping Dynamo maakt de spaarzame kansjes af, waar DVSG levensgrote kansen niet weet te verzilveren. En dan verlies je de wedstrijd, ook al is dat erg zuur.

Maandag 16 mei (tweede pinksterdag) speelt DVSG uit om 14.30 uur tegen Valburg de laatste competitiewedstrijd van dit seizoen.

Ergernis om dumpen rotzooi in De Groesbeek en Spoorbeek

Foto: Joop Verstraaten

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Voor veel voorbijgangers, onder wie ook toeristen is het een grote ergernis dat er lieden zijn die alles maar in de pas aangelegde De Groesbeek en De Spoorbeek denken te mogen dumpen. Van lege chips zakken, limonade - en bierblikjes, plastic afval tot koffiebekers toe.

De gemeente Berg en Dal doet er alles aan om het centrum van Groesbeek zo aantrekkelijk mogelijk te maken en dat wordt op deze manier verziekt. Een voorbijganger zag dat personeel van een winkel van Bellevue buiten koffie stond te drinken en vervolgens de lege bekers in de beek gooide. De gemeente Berg en Dal heeft de boa's opdracht gegeven een oogje in het zeil te houden, betreffende het dumpen van afval. Het dumpen zorgt niet alleen voor een grote troep, maar is ook nog gevaarlijk voor de onlangs neergestreken eenden met in totaal 9 jongen. Onlangs lag er een parasol in De Groesbeek maar die bleek bij navraag door de wind van het terras afgewaaid te zijn bij Le Monde.

Binnen enkele weken moet er stromend water door zowel De Groesbeek als de Spoorbeek gaan lopen. Omdat de boring alleen niet voldoende is gebleken om er blijvend stromend water doorheen te laten lopen zal er binnenkort een pomp tussen worden gezet.

Millingen weer in de ban van internationaal volleybaltoernooi

MILLINGEN - Liefst 160 volleybal eams uit Nederland en Duitsland treffen elkaar op zaterdag 21 en zondag 22 mei tijdens het jaarlijkse internationale volleybaltoernooi dat voor de 42ste maal wordt georganiseerd.

Het gebeuren vindt plaats op sportpark De Hove waar naast de uitgezette volleybalvelden ook een grote tent zal worden geplaatst voor het randgebeuren. Vrijdagavond wordt het toernooi geopend met een warming up met Denim (de nieuwe coverbandsensatie) en zaterdagavond met het bekende 'Volleybal' dat ook ditmaal wordt verzorgd door de alom bekende formatie Hike. Zaterdag– en zondagmiddag zal er in de grote feesttent een feestje worden gebouwd met de 'Surprise Music Show'. Vrijdagmiddag 20 mei worden de teams vanaf 14.00 uur ontvangen, terwijl het toernooi zaterdag 21 mei om 10.00 uur van start gaat met de eerste wedstrijden. Zondag 22 mei – de laatste dag van het toernooi – wordt er al om 09.00 uur gestart.

Naar verwachting zal zondagmiddag rond 17.00 uur de 42ste editie van het internationale volleybaltoernooi worden afgesloten met de traditionele prijsuitreiking bestaande voor het 6 x 6-toernooi uit bekers en voor de winnaars van het 3 x 3- en 2 x 2-toernooi zijn aantrekkelijke geldprijzen in de wacht te slepen. Ter plaatse zal ook de Millingse ijssalon Eigenweis tijdens het gehele toernooi aanwezig zijn met haar bekende ijsverkoopwagen.

Open inloop en expositie cursisten Bart Elfrink in Galerie Unita

BEEK-UBBERGEN - Op zondag 22 mei tussen 13:00 en 17:00 uur laten cursisten van de Beekse kunstenaar Bart Elfrink in Galerie Unita hun werken zien. Ze hebben het afgelopen jaar onder zijn begeleiding in Beek-Ubbergen gewerkt en in zijn atelier in Kleve, Duitsland.

22 cursisten laten ieder een of meerder werken zien, schilderijen, tekeningen of aquarellen. Niet alleen uiteen lopend wat betreft techniek, maar ook de onderwerpen lopen uiteen. Portret, landschap of abstractie, alles kan aan bod komen.

Vanaf het nieuwe seizoen worden de lessen verplaatst van Beek-Ubbergen naar Nijmegen, en wel in de Lindenberg Nijmegen, het voormalig cursuscentrum, nu de Vrije Academie. http://vrijeacademienijmegen.nl/.

Een mooie gelegenheid binnen te lopen en de getoonde werken te zien, cursisten te spreken, inlichtingen te vragen of je in te schrijven voor het nieuwe seizoen. Galerie Unita is gelegen aan de Rijksstraatweg 109, Beek-Ubbergen; 06 23116139.

Voetbal plus team De Treffers ongeslagen kampioen

Foto: De Treffers

Foto: De Treffers

GROESBEEK – Het voetbal + team van De Treffers heeft vrijdagavond de laatste thuiswedstrijd tegen Woezik gespeeld, maar zij waren inmiddels al ongeslagen kampioen in de onderlinge competitie bestaande uit diverse clubs uit de regio.

Of ze de laatste wedstrijd winnen of niet, de platte wagen staat inmiddels al klaar waarmee ze door het dorp zullen rijden met alle voetbal + speler(ster)s als kampioenen aan boord. Na de rondrit wacht hen een groots feest in het clubgebouw van De Treffers met een fritesbuffet, frisdrank en muziek, want dat hebben ze dik en dubbel verdiend.

Camping De Oude Molen in Groesbeek gaat met de tijd mee

GROESBEEK - Camping De Oude Molen aan de Wylerbaan in Groesbeek is alert op de toekomst en heeft het college van burgemeester en wethouders van Berg en Dal verzocht om een vergunning voor een overdekt zwembad van 800 m2 alsmede een overdekte speelplaats van 200m2.

Het gemeentebestuur van Berg en Dal staat in principe positief tegen het verlenen van een dergelijke vergunning aan de grootste camping van Groesbeek en wil hiervoor het bestemmingsplan gaan wijzigen. De bouw van het zwembad alsmede de speeltuin kan nog wel even op zich laten wachten, want eerst wil eigenaar Frans Belgers tientallen chalets en trekkershutten op zijn camping gaan plaatsen om concurrerend te kunnen werken. "Onze eerste zorg is dat de gasten allemaal kunnen verblijven op de camping en daarna gaan we de faciliteiten uitbreiden. Belgers vraagt de vergunning nu aan zodat hij op termijn gelijk kan starten met de bouw van het overdekt zwembad en speeltuin, zodat dan het wachten op de vergunning niet meer van toepassing is en dat kan maanden schelen. aldus Belgers.

Bermbegrazing door schapen in Ooij

Foto: Bert Roodbeen

Foto: Bert Roodbeen

OOIJ – Nadat in oktober de stuwwal van de N325 op de grens van Ubbergen en Nijmegen door schapen is begraasd, laat nu de Ooijse schapenhouder Wilbert Verriet samen met beginnend schaapsherder Valma Slootweg zijn schapen de bermen langs de Kerkdijk in Ooij begrazen.

Steeds meer gemeenten in Nederland zetten schaapskuddes in om het openbare groen te beheren. Zo wordt op een duurzame wijze de natuur ontwikkeld.

22 / 24

Hiep hiep hoera!
Op 20 mei wordt (o)ma Riek 80 jaar
Gefeliciteerd!
Liefs,
Kinderen, kleinkinderen en Nine

Lieve Ma, Oma Mientje
19 mei, 89 jaar
Hartelijk gefeliciteerd. Hoera.
Op naar de 90 jaar, volgend jaar.
Liefs en kusjes
De familie

Hoera onze topper Benthe wordt
21 mei alweer 9 jaar!
Gefeliciteerd! Liefs papa en mama, Nicky en Joeri, Opa en Oma

Gefeliciteerd met jullie mooie dochter Evy.
Veel geluk Joyce en Rick.
Van Ester, Dirk, Lieke
Oma krulletje
Opa Theo

Ruth Grootjen
Wordt op 4 juni 15 jaar!
Van harte gefeliciteerd en een leuke dag!
Je bent een mooie meid!
Liefs opa Jan en oma Lies

Op 18 mei wordt deze mooie lieve meid Lilly 1 jaar.
Liefs van ons.

Hieperdepiep hoera!
Onze lieve oma Ria is op 22 mei jarig.
Ze staat altijd voor ons klaar, en bakt de hamburgers graag gaar!
Dikke kus van Roos, Lizzy, Luuk, Sarah en Sjors

Onze kanjer wordt op 23 mei 50 jaar.
Ina van harte gefeliciteerd en een mooie verjaardag gewenst
van Harry / Frank en familie.

Hiep, Hiep Hoera
onze Stoere Kleinzoon Tijl wordt
23 Mei 7 jaar.
Hartelijk gefeliciteerd
en een hele dikke knuffel
van Opa Bart en Oma Wenda.

Lieve Mama/Mariska
Van harte gefeliciteerd met je 45ste verjaardag en nog vele jaren.
Geniet heel erg van je beauty dag in Nijmegen, je hebt het verdiend
Veel liefs van je Mannen Marco en Marvin

Je zou het niet zeggen, maar deze schat is alweer 65 jaar oud!
Gefeliciteerd met deze mijlpaal!
Dikke kussen en knuffels van
Hans, Mariëlle, Ronald, Joshua en de beestjes.

Hiep hiep hoera,
16 mei is
EVA WILLEMS 2 JAAR
dikke knuffels van mama papa Serra en Didi

Naïma, van harte gefeliciteerd met je 12e verjaardag!
Dikke kus van Mama, Papa en Samira xxx

Doortje 70 jaar!
Gefeliciteerd!
xxx Kinderen en kleinkinderen

Daan 10 jaar!
Gefeliciteerd!
Poot van Boef en Floor.

Ize alweer 5 jaar.
Gefeliciteerd door Papa, Mama, Lune en de gehele Familie.

Raar maar waar Dennis 30 Jaar.
Gefeliciteerd De Christjes.

Onze jongste zwager nu ook lid van de club!
Gefeliciteerd Abraham!

Nigel alweer 9 jaar.
Gefeliciteerd door
Papa, Mama, Viggo
en de gehele Familie.

Maurice en Sylvana
Verloofd 23-04-2016
XxxX

Heb jij een beperking en houd je van water? Kom dan waterbasketballen bij Aqua Novio'94!

BERG EN DAL - Aqua Novio start met waterbasketbal voor mensen met een beperking. Dit initiatief wordt mede mogelijk gemaakt door Sportstimulering Berg en Dal, zwembad de Lubert en Uniek Sporten regio Nijmegen.

Een groep van zeven deelnemers is gestart met een wekelijkse training waterbasketbal. Zij worden begeleid door trainers met ervaring in het begeleiden van mensen met een beperking. De trainingen vinden elke zaterdag plaats van 11.15 tot 12.00 uur. De eerste zes introductietrainingen zijn gratis. Meer deelnemers kunnen zich aanmelden via waterpolo@gabriel.nl.

Dit initiatief is mede met financiële steun van de gemeente Berg en Dal tot stand gekomen. Volgens wethouder Weijers van de gemeente Berg en Dal is dit; 'een heel goed voorbeeld van sportstimulering. Zeker ook omdat het zich richt op mensen met een beperking.' Ook het feit dat bij de realisering van dit initiatief gebruik wordt gemaakt van zwembad de Lubert juicht hij toe.

Aqua Novio wil sporten binnen hun vereniging voor alle doelgroepen toegankelijk maken. "Het is de ambitie van onze club om ons sportaanbod toegankelijk te maken voor iedereen! Waterbasketbal is een relatief nieuwe sport die snel groeit. Er zijn al verschillende sportaanbieders actief in een speciaal gevormde competitie. Waterpolo is niet voor iedereen weggelegd, maar het mooie aan waterbasketbal is dat iedereen mee kan doen (lichamelijke en/of verstandelijke beperking)", aldus bestuurslid Eric Gabriël van de afdeling Waterpolo Aqua-Novio.

Open ieugdviswedstrijd op Het Meertje in Persingen

PERSINGEN - Op zaterdagmorgen 28 mei van 09.00 – tot 11.00 uur wordt er een witviswedstrijd in het Meertje in Persingen met een vaste hengel gehouden voor de jeugd van 6 -14 jaar. De deelname aan deze viswedstrijd is geheel gratis en men heeft ook geen vergunning nodig.

Voor kinderen die zelf geen hengel hebben zijn er hengels aanwezig met tuigje. Daarnaast zal er gezorgd worden voor aas en lokvoer; begeleiding door een ouder of verzorger is gewenst, die krijgen koffie of thee.

Er is een mooi prijzenpakket dat beschikbaar is gesteld voor N.H.V. De Voorn en Hertog Hengelsport uit Nijmegen. Iedere deelnemer krijgt daarbij een goodybag. De prijsuitreiking zal om 12.00 uur plaats vinden in restaurant De Thornsche Molen aan de Thornschestraat in Persingen. Voor deelname dient men zich aan te melden, omdat er een beperkte deelname is vanwege het parcours. Registreren kan via de site van N.H.V. De Voorn (nhvdevoorn.nl) onder de menu-knop wedstrijden of bij 'Wedstrijden 2016' waar men eveneens een digitaal aanmeldformulier aantreft. Mocht je met je vriendje, vriendinnetje, broertje of zusje meedoen geef dit dan even aan bij opmerkingen, dan zorgt de organisatie ervoor dat er plaatsen naast elkaar gereserveerd worden. Voor meer informatie kan men telefonisch contact opnemen met 06 51042124.

MILLINGEN - Het podium wordt opgebouwd en tijdens de laatste repetities worden de muzikale puntjes op de 'i' gezet. Het aftellen naar zaterdag 21 mei - 20.00 uur is begonnen. Dan zal met een spectaculaire opening het eerste concert van Night of the Promz beginnen. Zondag 22 mei om 13.30 uur vindt het tweede concert plaats.

Naast het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 kon de organisatie recent ook het vfonds aan haar samenwerkingspartners toevoegen. Dit Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg draagt eraan bij dat Millingen aan de Rijn een prachtige aubade aan Vrede & Vrijheid kan brengen.

Zondag (22 mei) trekt vanaf 12.00 uur een militaire colonne over de Heerbaan. Deze wordt voorafgegaan door de Politiekapel en in de voertuigen ziet u naast veteranen ook de 'Starsisters' van 'Zeg Maar Pang' voorbij komen. Rond 12.30 uur leggen burgemeester Mark Slinkman, basisschoolkinderen, jeugdleden van Ons Genoegen en veteranen uit de Tweede Wereldoorlog een krans bij 'Den Ienloop'. De legervoertuigen zijn de gehele middag te bewonderen bij de ingang van De Duffelt.


Het thema Vrede & Vrijheid krijgt op alle mogelijke manieren invulling. Naast het repertoire, de militaire colonne en kranslegging, heeft Ons Genoegen ook aandacht besteed aan het doorgeven van Vrede & Vrijheid aan de volgende generatie. vfonds directeur Ton Heerts: "Het vfonds wil met voorlichting, educatie en publiciteit respect en waardering van de maatschappij winnen voor alle personen die betrokken zijn geweest bij internationale vredesoperaties".

Kaarten: www.nightofthepromz.nl / Primera in Millingen aan de Rijn. Voorverkoop: €15,- / aan de zaal: €17,50

Grote verkoop in bieb Groesbeek

GROESBEEK - Lekker voordelig leesvoer inslaan voor de vakantie? Sla dan uw slag tijdens deze verkoop die start op vrijdag 20 mei.

Tweemaal per jaar schrijft Bibliotheek Groesbeek boeken en media af om plaats te maken voor nieuwe titels die in de collectie komen. In de verkoop zijn romans, thrillers, informatieve boeken, jeugdboeken, cd’s, films en games: voor elk wat wils. Alle materialen zijn te koop voor een zacht prijsje!

De verkoop is op vrijdag 20 mei van 14.00-20.00 uur en zaterdag 21 mei van 10.00-14.00 uur. Men kan voor deze markt ook weer oude boeken, cd’s of elpees inleveren bij de bibliotheek.