GN Berg en Dal Heumen Mook

10 mei 2019

GN Berg en Dal Heumen Mook 10 mei 2019


Circus in de Zorg in Millingen

Circus in de Zorg. (foto: Circus in de Zorg)

MILLINGEN - Op vrijdag 24 mei komt het Circus in de Zorg naar Millingen aan de Rijn. Op deze dag geeft het circus drie voorstellingen voor de bewoners, vrijwilligers en medewerkers van het gasthuis.

Op het grasveld bij de Chopinstraat/Schoolstraat (tegenover de Sint-Martinusschool) wordt die dag een heuse circustent opgesteld. De tent is rolstoelvriendelijk en de voorstelling is speciaal op maat gemaakt voor senioren, gehandicapten en mensen/kinderen die in een kleine setting de ouderwetse sfeer van het circus willen beleven zonder daarbij overweldigd te worden door te veel prikkels.

De voorstelling vormt een vrolijke mix van muzikaal entertainment, acrobatiek, clownerie, jongleren en kleine dieren. Er zijn die dag drie voorstellingen: om 10.30, om 13.30 en om 16.30 uur; iedere voorstelling duurt anderhalf uur. De laatste voorstelling is gereserveerd voor de bewoners van het gasthuis maar voor de voorstellingen van 10.30 en 13.30 uur kunnen nog" kaartjes worden gekocht door de doelgroep.
De doelgroep die wij op het oog hebben bestaat uit:
• Kinderen die speciaal onderwijs genieten buiten Millingen aan de Rijn (plus begeleider) tot en met groep 4
• Leden van de groep N.A.H. (niet-aangeboren-hersenafwijkingen)
• Inwoners van Millingen, Kekerdom en Leuth met een lichamelijke of geestelijke beperking (plus begeleider)

Een kaartje kost vijf euro en kan gereserveerd worden via de receptie van het gasthuis (op werkdagen van 09.00 tot 16.00 uur kunt u langskomen bij de receptie van het gasthuis; 0481 431644).

KBO-film in Malden

MALDEN - Op dinsdagmiddag om 15,45 uur wordt in Cine Twins in Malden de film De Wilde Stad vertoond.

Met een KBOPas krijgt men korting. Gevraagd wordt op tijd reserveren in verband met de verwachte drukte aan de kassa. De Wilde Stad schetst een beeld van de stad vanuit een totaal nieuw perspectief, dat van de onopgemerkte inwoners: de vele wilde dieren en planten. Bergketens van glas en beton, industriële savannes, kilometers rioolbuizen. Voor een groot aantal wilde dieren, bomen en plantenrijk onze straten, tunnels, waterwegen en gebouwen van baksteen net zo geschikt en aantrekkelijk als een oerbos of nieuwe wildernis. De stad verdringt of vervangt niet de natuur, het is natuur. Amsterdam vormt het podium van een herkenningstocht naar de diepe en vaak humoristische band tussen mens en dier. Zeer aan te raden! De volgende film is op dinsdagmiddag 11 juni: The Bookshop.

De GoedeDoelenWeek in Middelaar en Plasmolen

MIDDELAAR/PLASMOLEN - In de week van 20 tot 23 mei zullen vrijwilligers in Middelaar en Plasmolen langs de huizen gaan, om in het begin van de week enveloppen te brengen bij iedere huishouden en later in de week weer op te halen, met naar gehoopt wordt een bijdrage voor de 12 goede doelen.

"Op deze wijze hopen we geld op te halen voor de goede doelen, hebben we genoeg vrijwilligers om dit te doen en krijgen de mensen minder vaak collectanten aan de deur. Een win-win-situatie. In de enveloppen kan het geld gedaan worden en op de begeleidende brief kan gezet worden hoeveel geld er naar welk goed doel kan. Het gaat om 12 goede doelen, waarvan 11 landelijke doelen en 1 plaatselijk goed doel. De organisatie wordt geregeld door de stichting Goede Doelen Week Middelaar en Plasmolen."

Extra rommelmarkt fanfare

GROESBEEK - Fanfare Wilhelmina heeft op zondag 29 april een prima en drukbezochte rommelmarkt gedraaid. Maar de grote hoeveelheid ingebrachte spullen geeft ons de mogelijkheid om een extra rommelmarkt te houden dit voorjaar. Ook nu hebben we weer prachtige spullen die we netjes overzichtelijk hebben uitgestald in een grote loods.

"Onze vrijwilligers ontvangen u graag op zondag 2 juni van 10.00-15.00 uur. Het kijkgeld bedraagt twee euro per persoon, kinderen tot 12 jaar kunnen gratis naar binnen. Bij het entreegeld zit een kortingsbonnetje voor de koffie of een lekkere kop zelfgemaakte soep. Voor verdere info zie: www.fanfarewilhelminagroesbeek.nl. De markt vindt plaats op de mooie locatie bij Wijngaard De Plack, Ketelstraat 36 in Groesbeek. John en Virginie Grutters van de wijngaard zorgen ervoor dat de koffie op tijd klaar staat. Er is voldoende gratis parkeergelegenheid in de buurt aanwezig.

Switch '87 deelnemer Rabobank Clubkas Campagne

MILLINGEN - Ook dit jaar heeft Switch ‘87 zich weer aangemeld voor de Rabobank Clubkas Campagne.

"De opbrengst willen we dit jaar besteden aan het aanschaffen van trainingsmateriaal, zoals toverkoord en vloermarkeringen, als hulpmiddel voor onze trainers om de volleybaltrainingen nog aantrekkelijker te maken en op speelse wijze de volleybaltechnieken aan te leren. Dit naar aanleiding van een workshop voor de trainers van Roy Wassen (Nevobo) in het kader van het OFO-project. Uiteraard zijn deze materialen niet alleen voor onze jeugdtrainers beschikbaar, maar natuurlijk ook voor alle senioren- en recreantenteams.

Op dinsdag 14 mei ontvangen alle leden van de Rabobank met de post een unieke stemcode. Hiermee kun je dan tussen 14 en 29 mei je stem uitbrengen op de deelnemende verenigingen en stichtingen. Wij willen u vragen om twee stemmen op Switch ’87 uitbrengen. De overige stemmen kunt u op andere verenigingen uitbrengen."

Politie doet buurtonderzoek na vondst overleden persoon

(foto: Harm van den Brink) Foto: Harm van den Brink

GROESBEEK – De politie van Berg en Dal is vrijdagavond een buurtonderzoek gestart nadat in een woning in de Van Nispenstraat 68 een overleden persoon is aangetroffen.

De vriend van het slachtoffer vertrok vrijdagmorgen om 07.10 uur vanaf de woning. Toen hij rond 18.15 uur thuiskwam trof hij zijn vriend levenloos aan in de duplexwoning. De politie kwam ter plaatse, alsmede een forensische arts die de dood heeft geconstateerd. De technische recherche is gelijk met een onderzoek in de duplexwoning gestart, terwijl de politie met drie agenten een buurtonderzoek is gestart. Het is op dit moment niet bekend wat de doodsoorzaak van het slachtoffer is. Een buurtbewoner heeft camerabeelden – omdat er onlangs is ingebroken in zijn woning - maar die wil hij niet vooralsnog vrijgeven. Vrijdagavond rond 23.00 uur werd het politieonderzoek stopgezet, omdat er na onderzoek geen sprake bleek te zijn van een misdrijf.

Slagschaduw

over Malden

HEUMEN - Als de gemeente Heumen haar plannen doorzet, komen er vlakbij de wijk Jachthuis woningen windmolens te staan met een tiphoogte tot 241 meter. Dat is van invloed op het leefklimaat want de turbines veroorzaken slagschaduw, lawaai en laagfrequent geluid. Een werkgroep probeert de die plannen nu bij te sturen. Veel van de 850 woningen in de wijk liggen anders op amper 1100 meter afstand van molens die nergens op het Nederlandse vasteland zo hoog zijn. Zelfs de turbines in Oosterhout langs de A12 zijn 100 meter lager.

Elders gaan overheden steeds voorzichtiger om met tolerantiegrenzen voor turbines. Zo bouwt Beieren er geen meer binnen een straal van 10 maal de tiphoogte. Voor Heumen dus binnen 2410 meter. In Denemarken, koploper met windenergie, is de bouw stopgezet wegens gezondheidsklachten van omwonenden, veroorzaakt door laagfrequente geluid en slagschaduw. De Rijksuniversiteit Utrecht schreef een vernietigend rapport over de onzorgvuldige afhandeling van gezondheidsklachten van bewoners in Houten. Huisartsen in andere gemeenten noteren soortgelijke klachten.

De Werkgroep hoopt dat het gemeentebestuur van Heumen niet stokdoof blijft voor deze waarschuwingen. Pas in 2050 moeten we klimaatneutraal zijn en de technologie verbetert snel. Zo gaat de Energieschets voorbij aan de mogelijkheid van een waterkrachtcentrale bij de sluis in Nederasselt. Die levert veel efficiënter schone energie dan windmolens tussen het kanaal en de A73. Waarom niet dáár een start maken en alvast zonnepanelen plaatsen als geluidsscherm langs de A73 en de Jan J. Ludenlaan?, zo vraagt de werkgroep.

Kerk Molenhoek

Parochie O.L.V. van zeven Smarten.

Pastoor Martinus Rijs, tel. 06 13 47 67 98.

Dinsdag 14 mei: 19.00 uur H. Mis voorafgegaan om 18.30 uur door rozenkransgebed.

Zondag 19 mei: 11.00 uur H. Mis met gemengd koor.

Bosbesjestocht trekt drieduizend wandelaars

(foto: Joop Verstraaten)

GROESBEEK/BREEDEWEG – Ondanks de slechte weersvoorspelling heeft de 27ste editie van de Internationale Bosbesjestocht zaterdag en zondag 3000 wandelaars getrokken.

Verenigingsgebouw De Sleutel fungeerde traditiegetrouw als start en finish. De Bosbesjeswandeltocht staat alom bekend over de perfecte organisatie die al 27 jaar door zo'n vijftig vrijwilligers wordt gedaan. Zaterdag waren er liefst vier volle touringcars naar de Breedeweg gekomen – een zelfs uit Zoetermeer – om te genieten van de prachtige wandelroutes die voor het grote deel door het mooie en heuvelachtige Reichswald voerde. Ook het natuurreservaat De Bruuk is bijzonder om doorheen te lopen. Voor hen die 25 kilometer tot 40 kilometer liepen, was er in het Duitse Schotheide een bijzondere rustplaats bij de plaatselijke schutterij. Daar werden de wandelaars ontvangen op 15 verschillende soorten zelf gebakken taarten, braadworst, koffie/thee en bier. De kortere afstanden konden prima terecht bij theetuin De Bruuk van de familie Groenen. Ook alle uitgezette routes zijn in tact gebleven en dat is wel eens anders geweest, laat Wim Nillessen weten. Al met al hebben De Bosbesjes ondanks het mindere weer niet te klagen gehad het afgelopen weekend.

Wie wint de erfgoedprijs in de gemeente Heumen?

HEUMEN - De Werkgroep Rood is onderdeel van het Erfgoedplatform Gemeente Heumen en reikt voor het eerst een Erfgoedprijs uit voor de hele gemeente. Dit gebeurt tijdens de Open Monumentendag op zondag 15 september.

Met het toekennen van de prijs willen we waardering uitspreken voor het behoud en de wijze van herstel van waardevolle oude panden of objecten en tevens het erfgoed in onze gemeente onder de aandacht brengen. De erfgoedprijs zal nu in september uitgereikt worden aan een persoon, die op eigen initiatief met veel inzet en financiële inbreng een bouwwerk met historische waarde heeft onderhouden of gerestaureerd.

De onafhankelijke commissie zal onderstaande criteria hanteren bij de beoordeling: Architectuur- en bouwhistorische waarde: Bijzondere architectonische kwaliteit door toepassing van bijzondere materialen en/of ornamenten; Ligging: Landschappelijke of stedenbouwkundige waarde door de plaats in de omgeving met markante hoek- of zichtlocatie en oriëntatiepunten; Gebruiksgeschiedenis: huidige of oorspronkelijke functie als café, winkelpand, melkfabriek, smederij of postkantoor of bewoning door belangrijke personen uit heden en/of verleden.

"Inwoners van de gemeente Heumen kunnen zich aanmelden door een beknopte omschrijving van het pand te geven aangevuld met foto’s en/of bouwtekening en de redenen waarom u vindt dat u hiervoor in aanmerking zou willen komen. U kunt de informatie voor 15 juni zenden naar ons emailadres: rooderfgoedheumen@gmail.com."

Goededoelenmarkt kindcentrum

Op De Horst

GROESBEEK/DE HORST – Op vrijdag 24 mei wordt er in Kindcentrum Op De Horst aan de Plakseweg van 17.00 – tot 19.00 uur een goededoelenmarkt gehouden. Daarbij zijn allerlei activiteiten zoals pony rijden, een race stimulator, nerf schieten, dansen, verkoop van plantjes en men kan naar een schat zoeken.

Iedere klas van Kindcentrum Op De Horst levert een bijdrage door het verkopen van diverse knutsels, popcorn of het organiseren van een spel. Uiteraard is er op de goededoelenmarkt ook wat te eten en te drinken. De munten zijn voor 0,75 euro te koop.
De opbrengst van deze goededoelenmarkt gaat een deel naar het organiseren van activiteiten met kinderen en ouderen van De Horst, terwijl het andere deel naar de school zelf gaat om er leuke dingen van te doen. Donderdag 23 mei is er een sponsorloop waarvan de opbrengst ook voor de twee doelen zijn.
Bewoners van De Horst die het goede doel willen ondersteunen kunnen dat ook doen door het geven van een donatie (particulier of bedrijf). De namen van de donoren zullen zichtbaar op het schoolplein aan de Plakseweg te zien zijn. Ook kan men zich opgeven via frans.kolkman@bs-opdehorst.nl onder vermelding van het bedrag en 'sponsoring Goede doelen markt 2019'. Het gebeuren vindt plaats in en om de school aan de Plakseweg in Groesbeek.

H. Antonius Abt Malden

Zaterdag 18 mei vervalt de H. Mis.
In plaats daarvan is er op zondag 19 mei om 10.30 uur de Eerste Heilige Communieviering met H. van der Donk.
Iedere woensdag om 9.00 uur is er een H. Mis met aansluitend aanbidding.

Kerk Molenhoek

Kerk Molenhoek

Parochie O.L.V. van zeven Smarten.

Pastoor Martinus Rijs, tel. 06 13 47 67 98.

Dinsdag 14 mei: 19.00 uur H. Mis voorafgegaan om 18.30 uur door rozenkransgebed.

Zondag 19 mei: 11.00 uur H. Mis met gemengd koor.

H. Antonius Abt Malden

H. Antonius Abt Malden

Zaterdag 18 mei vervalt de H. Mis.
In plaats daarvan is er op zondag 19 mei om 10.30 uur de Eerste Heilige Communieviering met H. van der Donk.
Iedere woensdag om 9.00 uur is er een H. Mis met aansluitend aanbidding.

Stille Tocht naar Canadese Erebegraafplaats

(foto: Joop Verstraaten)

GROESBEEK – Enkele honderden mensen hebben zaterdagavond de kou en dreiging van de regen getrotseerd en hebben deelgenomen aan de Stille Tocht, die vanaf het gemeentehuis in Groesbeek om 19.00 uur van start ging.

De dodenherdenking in Groesbeek is erg populair, terwijl elders de animo om deel te nemen aan een stille tocht en herdenking minder groot is. Het verkeer waar de Stille Tocht zaterdagavond langs kwam moest een andere route kiezen; de Stille Tochtroute was helemaal afgezet. Enkele honderden mensen vertrokken rond 19.00 uur vanaf het gemeentehuis en onderweg werd de stoet alleen maar langer van mensen die zich erbij aansloten. Om 19.35 uur arriveerde de lange stoet bij de Canadese Erebegraafplaats, waar inmiddels de stoet vanuit Berg en Dal ook gearriveerd was evenals enkele honderden mensen die op eigen gelegenheid naar de begraafplaats gekomen waren. Het was koud maar een indrukwekkende herdenking. Na de Last Post was het twee minuten stilte waarbij alleen de vogels en de wind te horen waren. Muziekgezelschap Edelweisz het Groesbeeks Gemengd Koor en een doedelzakspeler zorgden voor de muzikale omlijsting. De leerlingen van basisschool Op De Horst mochten namens alle kinderen van Berg en Dal kaarsjes plaatsen op de trappen van het monument. Er werden diverse kransen gelegd, waaronder een door burgemeester Slinkman namens de bevolking van Berg en Dal.

Fel Treffers overtroeft IJsselmeervogels

04-05-2019: Voetbal: De Treffers v IJsselmeervogels: Groesbeek2de divisie 2018-2019 (l-R)Mees Siers van De Treffers viert zijn treffer ingetogen, 1-0 (Foto: Jan Peters)

GROESBEEK - De Treffers - IJsselmeervogels. Een affiche, dat herinneringen oproept aan glorieuze tijden. Maar waar De Treffers vocht voor wat het waard was, droop bij de tegenstander naarmate de wedstrijd vorderde de ongeïnteresseerdheid er van af. Eindstand: 3-1 in het voordeel van de roodzwarten.

De Groesbekers startten fel en dat leverde al meteen twee goede mogelijkheden op. Lowie van Zundert bediende Ruben Rodrigues, die op doelman Schaap mikte en vervolgens was het Van Zundert, die een teenlengte te kort kwam op een vrije trap van Rodrigues. De voorsprong kwam er dankzij een penalty, toegekend nadat Schaap Coen Maertzdorf in de twaalfde minuut had gevloerd. En hoewel Schaap nog met zijn vingertoppen aan de bal zat, kende Mees Siers vanaf elf meter geen medelijden. Siers had even later zelfs al voor 2-0 kunnen zorgen, maar in riante schietpositie koos hij ervoor de bal af te spelen. Namens IJsselmeervogels was Danny v/d Meiracker een paar keer in beeld met afstandsschoten, maar over het algemeen lag de Spakenburgse spits goed aan de ketting van de weer uitstekende spelende youngsters Sirvania en Pluk. Iedereen leek alweer op weg naar de rustpauze tussen de hagelbuien door, toen Maertzdorf er weer eens vandoor ging. Hij bereikte Van Zundert. Diens schot werd door Schaap nog gepareerd, maar in de rebound was Siers er als de kippen bij om 2-0 aan te tekenen.

In het begin van de tweede helft waren er kansen voor Lowie van Zundert en Coen Maertzdorf om de voorsprong verder uit te bouwen. Die kansen bleven onbenut en daardoor leek het nog even spannend te gaan worden, toen Maikel de Harder na een aantal pogingen van medespelers uiteindelijk met een halfhoog schot voor de aansluitingstreffer zorgde in de 63e minuut. Maar twee minuten later lag de bal alweer aan de andere kant in het netje. Maertzdorf zette voor op Van Zundert, die van dichtbij in de kruising schoot: 3-1, was al met al ook een mooie eindstand.

De beste volleybalklas van Groesbeek

GROESBEEK - Wordt jouw klas de beste volleybalklas van Groesbeek? Het afgelopen schooljaar hebben alle schoolkinderen uit Groesbeek een aantal volleyballessen op school gehad.

Er zijn daar zoveel positieve reacties op gekomen dat volleybalvereniging Ikaros dit jaar haar eerste grasvolleybaltoernooi gaat organiseren voor scholen! Dit gratis volleybaltoernooi is voor kinderen van groep 3–8. De spelregels zijn eenvoudig en worden bij aanvang uitgelegd. De spelregels zijn per leeftijd aangepast. In groep 3 en 4 bestaat het spel uit vangen en gooien, opgebouwd naar groep 8 met volledig volleybal. Tijdens het toernooi is er iets lekkers te eten en te drinken en voor de winnaars staan natuurlijk mooie bekers klaar.

Alle Groesbeekse basisschoolkinderen hebben de afgelopen week via hun school een aanmeldformulier ontvangen. De kinderen moeten uiterlijk vrijdag 17 mei hun inschrijfformulier bij de school hebben ingeleverd. Iedereen kan zich individueel inschrijven of als groep. Bij elk team hoort een coach dus zijn ook de ouders welkom! Het toernooi wordt gehouden op vrijdag 14 juni op de grote speelweide aan de Nieuweweg 34 ingang Galgenhei waar de deelnemer(ster)s om 13.30 uur worden verwacht.

Start

fluitend je dag!

GROESBEEK - Op zondag 26 mei om 10:00 uur geven de leerlingen van Hilde Desmet een concert in wijngaard De Plack, Ketelstraat 36, in Groesbeek.

Aansluitend om 12:00 uur zal Joost Jansen zijn afstudeerconcert geven. Kate Roberts verzorgt de pianobegeleiding. Vanwege het 10-jarige bestaan van de lespraktijk is deze prachtige locatie in de wijngaard uitgezocht. De leerlingen spelen zowel solo als in ensembles, van Poulenc tot Massenet. De toegang is gratis.

Start fluitend je dag!

Start fluitend je dag!

GROESBEEK - Op zondag 26 mei om 10:00 uur geven de leerlingen van Hilde Desmet een concert in wijngaard De Plack, Ketelstraat 36, in Groesbeek.

Aansluitend om 12:00 uur zal Joost Jansen zijn afstudeerconcert geven. Kate Roberts verzorgt de pianobegeleiding. Vanwege het 10-jarige bestaan van de lespraktijk is deze prachtige locatie in de wijngaard uitgezocht. De leerlingen spelen zowel solo als in ensembles, van Poulenc tot Massenet. De toegang is gratis.

Een ware landplaag

(foto: Archief Gerrie Driessen)

Een ware landplaag. Onder deze aanhef publiceert de Tilburgsche Courant op 4 mei 1893 een artikel over rondzwervende buitenlandse nomaden: 'die wij allen kennen als zigeuners'. Dankzij den ijver en de waakzaamheid onzer marechaussees echter blijft die overlast beperkt. (…) Het schijnt echter, dat er tegenwoordig een inwendige vijand dreigt van eenzelfde soort.

Door Gerrie Driessen, Heemkundekring Groesbeek

Want ons Nederland heeft ook zijn nomaden, een soort van inlandse zigeuners, die, onder veel 'Sehnsucht' naar hunne 'Heimath' (gewoonlijk Uden, Venlo, Nijmegen, Groesbeek enz.) in ganse benden het platteland rondtrekken, versterkt door het contingent wat ons uit België geleverd wordt. Wie kent niet die bruin of fel gekleurde planken kasten met kleine raampjes en een rode of witte gordijntjes, zogenaamde woon - of kermiswagens, getrokken door een hinkend bruintje of een onder slagen vergrijsde langoor (ezel), en omgeven door een zwerm kinderen. Onze Meierij wordt er tegenwoordig als van overstroomd. Het is waarschijnlijk wegens de alom in de lande heersende malaise dat meerderen zich tot die rollende woningen geroepen voelen.(…) In die voertuigen nemen de lui hun ganse have en goed mede; wat ze aan kleren bezitten dragen ze aan 't lijf; potten en pannen en ander huisraad hangt deels aan de zoldering, ligt deels opgestapeld onder de beide zitbanken, die langs de zijwanden van de kleine woning zijn aangebracht; in 't hoekje naast de deur is plaats voor een kleine kachel, terwijl aan de tegenovergestelde achterwand de slaapplaatsen zijn opgeslagen in twee, somtijds in drie verdiepingen boven elkander getimmerd, bij wijze van latafel (ladekast). Men staat er verbaasd over, hoe praktisch er met de weinige ruimte gewoekerd is. Met ernstig gemeende negotie of een handwerk van enige betekenis houden die reizigers zich meestal niet op; zo zij al aan enige handel doen, is 't gewoonlijk om hunne bedelarij ten minste enigszins te vermommen. (…) Tot zover. Hoe groot het contingent Groesbekers is geweest ? Gelet op de vermelding van het dorp en de zin: 'smachtend verlangen naar hun heimat', toch wel enige tientallen. Van de woonwagens die hier ooit gestaan hebben, is er slechts eentje gefotografeerd; een afgedankte, in 1933. Eerder gepubliceerd in de uitgave 'De Dukenburg en zijn bewoners, een verdwenen Groesbeekse buurtschap'. Verkrijgbaar in de boekhandel á € 7,50.

Honderd jaar fanfare Sint-Cecilia

MILLINGEN - Op vrijdag 24 mei komt de Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso naar Millingen aan de Rijn. Onder leiding van Arnold Span zullen zij een afwisselend en verrassend repertoire ten gehore brengen. Dit alles is te zien en te horen in sporthal De Duffelt vanaf 20.00 uur. De zaal is geopend vanaf 19.30 uur.

Alle veteranen uit de gemeente Berg en Dal hebben van ons een uitnodiging gehad om gratis dit bijzondere concert bij te wonen. Dit om hen te bedanken voor hun inzet voor ons land. Zij die dit nog niet gedaan hebben kunnen alsnog via onze site gratis twee kaarten bestellen.

Tevens hebben wij alle besturen van de verenigingen en stichtingen die Millingen rijk is aangeschreven om hun vrijwilligers in de gelegenheid te stellen dit unieke concert ook gratis bij te wonen. Mocht u als vrijwilliger nog niets gehoord hebben hierover, neem dan contact op met uw bestuur en zij kunnen u dan aanmelden voor kaartjes. Wij zijn als vereniging ook al 100 jaar afhankelijk van de inzet van vrijwilligers. Zonder hen kan een vereniging niet bestaan en ook zij willen we via deze avond bedanken.

De voorverkoop loopt via de Primera te Millingen aan de Rijn of u kunt via onze site www.fanfare-stcecilia.nl onder het tabblad ‘kaarten’ ook een bestelling plaatsen. Mocht dit onverhoopt niet lukken, dan kunt u ook mailen naar kaarten@fanfarestcecilia.nl. Kaarten voor dit bijzondere en unieke concert kosten 5,00 euro per stuk en dit is inclusief een consumptie in de pauze.

Pearle Opticiens Groesbeek Deskundige oogzorg met de beste service en garanties

(foto: Joop Verstraaten) Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Afgelopen winter opende Pearle Opticiens Groesbeek haar deuren. Vanaf de opening draait de winkel op volle toeren en heeft als uitgangspunt: de beste oogzorg voor een betaalbare prijs. Eigenaar, Marco Roelofs, heeft naast Pearle Opticiens Groesbeek ook twee Pearle-winkels in Boxmeer en Beuningen. "Ik ben heel blij dat ik hier de winkel in Groesbeek heb kunnen toevoegen", vertelt Marco Roelofs.

De beste zorg voor je ogen. "Het hele team heeft een ware passie voor brillen, contactlenzen en de gezondheid van ogen," vertelt franchisenemer Marco Roelofs. "Alles draait hier om service en de beste zorg voor je ogen. We zijn pas Tevreden als u ook tevreden de winkel uitloopt; goed geadviseerd met de beste persoonlijke zichtoplossing."

Trendy brillen & de nieuwste contactlenzen

Als je rondkijkt in de winkel, zie je overal de mooiste monturen in de nieuwste trends. Metalen frames in zachte kleuren, uit de Minimal collectie. Opvallende, geometrische Get creative-monturen en een prachtige selectie Power pastels in subtiele pasteltinten. Maar ook fantastisch retro new vintagedesign.

Eén-uurs-service

Pearle to go: binnen één uur een nieuwe bril. Dankzij de één-uursservice van Pearle Opticiens Groesbeek ga je binnen zestig minuten naar huis met een bril op sterkte, speciaal voor u geslepen! Ideaal wanneer u slecht zicht hebt en niet lang wilt wachten op een nieuwe bril. Pearle to go is bovendien handig wanneer je bril kapot is en je snel een nieuwe nodig hebt. Let op: dit geldt voor een enkelvoudige bril.

Brain Wash de kapper voor het hele gezin ook in Bellevue

(foto: Joop Verstraaten) Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Al 3,5 jaar is Brain Wash kappers gevestigd in winkelcentrum Bellevue 6 in het centrum van Groesbeek en daarvoor 6,5 jaar aan de Dorpsstraat.

Het voordeel van Brain Wash is dat je er naar binnen kunt lopen wanneer het jou uit komt zonder afspraak. "Daarnaast kan het gehele gezin vader, moeder en kinderen bij Brain Wash terecht, de hele familie is bij ons welkom", aldus de salonmanager Desiree Dengerink. "Ons team van vier gediplomeerde kapsters zijn er klaar voor om te knippen, opsteken, vlechten, kleuren (met de modernste technieken), permanenten en watergolven. Voor iedere gelegenheid moet je eigenlijk eerst bij Brain Wash geweest zijn", lacht Desiree.

Bij Brain Wash werkt men met de verzorgingsproducten en Styling van het bekende merk Keune. Deze artikelen zijn uiteraard ook in de kapsalons van Brain Wash te koop. In de loop van de jaren heeft de Brain Washvestiging in Groesbeek al een grote klantenkring weten op te bouwen. Ook hebben de Brain Wash vestigingen in heel Nederland – in elke regio wel bekend – acties die de hele maand duren. Voor de maand mei is dat onder andere de moederdagtip ''Keune shampo en Keune Conditioner' samen oor slechts twintig euro. Ook kan men nu de zomerlook in je haar laten brengen met een zomervlecht (vlecht en styling) en een deel highlights samen voor twintig euro en kan men er nog een Balayage Effect (nieuwe techniek) bij doen. Brain Wash is geopend van maandag - vrijdag van 09.00 tot 18.00 uur en zaterdags van 08.00 tot 17.00 uur.

Een verscheidenheid aan artikelen bij Primera 't Hart van Groesbeek

(foto: Eigen foto) Foto: Eigen foto

GROESBEEK – In de Primera 't Hart van Groesbeek, die dit jaar al 15 jaar wordt gerund door Anita en Peter Peters, is een verscheidenheid aan artikelen te koop.

Voor ieder feest of aardigheidje kan men bij Primera 't Hart van Groesbeek terecht en voor iedere portemonnee is er wat te koop. Het assortiment wordt steeds uitgebreid. Om die reden zijn de cadeauartikelen dan ook zeer prominent in de winkel aanwezig en zijn daarmee de grootste in cadeautjes voorzien van teksten voor elke gelegenheid en vooral betaalbaar.
Sinds kort is Primera 't Hart van Groesbeek uitgebreid als enige in de hele regio met een Apple – Telecommolen waar van allerlei artikelen te koop zijn van oortjes tot kabeltjes voor de Ipad of de IPhone. Ook kunnen de klanten een keuze maken uit meer dan honderd verschillende cadeaukaarten. De Primera keuzecadeaukaart niet voor niets uitgeroepen tot beste cadeaukaart. Daarnaast is Primera uitgeroepen tot beste winkelketen in de categorie cadeau-, kantoorartikelen en leeswaren.
Waar de Groesbeekse Primera ook bekend om staat, is de gelukkans van de diverse loten zoals Staatsloten, lotto en diverse krasloten. Met de regelmaat vallen er fikse prijzen. Onlangs nog won een klant 20.000 euro met een vijfde staatslot en was daar zeer blij mee. Een heel lot had haar 100.000 euro opgeleverd. Maar uiteraard maakt Primera 't Hart van Groesbeek ook pasfoto's – wat ze overigens al 14 jaar doen - tevens verkopen zij Hallmark wenskaarten, waarin Primera ruim gesorteerd is. Primera Groesbeek is gevestigd in winkelcentrum Bellevue 10 in Groesbeek.

5 tegen 5-voetbaltoernooi in Leuth

LEUTH - Al jaren lang is het 5 tegen 5-toernooi van VVLK in Leuth een begrip bij elke voetballiefhebber. Dit jaar organiseert VVLK dit toernooi al voor de zestiende keer.

Op zaterdag 29 juni zal op het sportpark De Duffelt gestreden worden door zowel dames als heren teams in zowel een recreatieve en prestatieve competitie. Bij voldoende deelname is er ook een 35+ competitie. Voor iedereen is er wat te beleven. Wil je een leuke en gezellige dag met een groep vrienden of vriendinnen? Daag jezelf dan uit en schrijf je met minimaal vijf personen in. Speel je al langer voetbal en wil je jezelf meten met andere spelers dan kun je als groep ook inschrijven voor de prestatiecompetitie.

Voetbalvereniging Leuth Kekerdom zorgt al jaren voor een goede organisatie gedurende de hele dag. Voor eten en drinken kun je op het sportpark terecht en na afloop zorgen we met behulp van zanger / DJ Levi voor een mooi en gezellig feestje. Er is een betaalautomaat aanwezig. Inschrijven voor 15 juni via de website www.vvlk.nl. Meer informatie kan verkregen worden bij Guydo Mulder, Steenheuvelsestraat 47, 6578 AB Leuth, Email: guydo.mulder@hotmail.com , Mobiel: 06 29596648.

Elsa y Fred bij

Filmcafé Overasselt

OVERASSELT - Donderdag 16 mei om 20:15 uur vertoont Filmcafé Overasselt de film Elsa y Fred, geregisseerd door Marcos Carnevale met Manuel Alexandre, China Zorrilla en Blanca Portillo.

Het verhaal over de opbloeiende liefde tussen twee mensen op flinke leeftijd. Elsa is 82 jaar, maar vol optimisme en levenslust. Fred (Alfredo) is haar nieuwe 77-jarige buurman, die onlangs zijn vrouw heeft verloren en daarmee zijn levensdoel. Maar Elsa komt als een wervelwind zijn leven binnen met de droom om de beroemde scene van Anita Ekberg in de Trevi-fontein uit La Dolce Vita na te spelen. Meer informatie en reserveringen op www.filmcafeoverasselt.nl.

Zes herdenkingen in gemeente Berg en Dal

(foto: Peter Hendriks) Foto: Peter Hendriks

BERG EN DAL – Naast de grote herdenking op de Canadese Erebegraafplaats aan de Zevenheuvelenweg voorafgaande een Stille Tocht vanaf het gemeentehuis in Groesbeek, waar burgemeester Slinkman namens het gemeentebestuur van Berg en Dal vertegenwoordigde, waren er nog vijf herdenkingen in Berg en Dal.

(foto: Bert Roodbeen) Foto: Bert Roodbeen
(foto: Karola Hendriks) Foto: Karola Hendriks
(foto: Bert Roodbeen) Foto: Bert Roodbeen
(foto: Joop Verstraaten) Foto: Joop Verstraaten

Berg en Dal. Om 18.30 uur begon een herdenking bij het monument de Naald aan de Clarenbeekseweg. Daar werd de gemeente vertegenwoordigd door het raadslid Rob Verheijen. Na de herdenking vertrokken de aanwezigen naar de Canadese Erebegraafplaats.
Millingen aan de Rijn. Om 19.00 uur begon de herdenking met een dienst in de Sint-Antonius van Paduakerk. Na de dienst vertrokken de aanwezigen in een Stille Tocht naar het monument bij het Kulturhus aan de Heerbaan waar een herdenking plaatsvond. Hier werd de gemeente vertegenwoordigd door wethouder Nelson Verheul.
Leuth. In het Kulturhus in Leuth begon zaterdagavond om 19.00 uur de herdenking die in het teken stond van de gesneuvelde dorpsgenoten en militairen tijdens de oorlog. Vandaar vertrok men in een Stille Tocht naar de gedenktenen op het plein voor de kerk waar de namen van de gesneuvelden zowel dorpsgenoten als militairen in herinnering blijven. Hier werd de gemeente vertegenwoordigd door Florian Gödderz.
Beek. Hier begon de herdenking met een oecumenische kerkdienst in de Heilige Bartholomaeskerk. Vandaar vertrokken de aanwezigen voorafgegaan door Schutterij BUB naar het Bevrijdingsmonument. Daar vond een indrukwekkende herdenkingsplechtigheid plaats waar Harmonie KNA voor de muzikale omlijsting zorgdroeg. Hier werd de gemeente vertegenwoordigd door raadslid Theo van der Velden.
Ooij. Hier vond de herdenking plaats in en om de Hubertuskerk waar om 19.00 uur een H. Mis begon waar het gemengd Koor, Schutterij Eendracht en muziekvereniging De Ooijse Toekomst hun medewerking aan verleende. Na de H. Mis werd de herdenking voortgezet bij het Oorlogsmonument voor de kerk waar kapelaan Rudo Franken de namen van de Ooijse oorlogsslachtoffers voorlas. Raadslid Ria Barber was er bij namens de gemeente Berg en Dal.

Spreekuur 'Forte Welzijn en Nieuwe Nederlanders'

L. Anne, R. Lisanne. (foto: Lisanne Bron)

REGIO - Dat Forte Welzijn ondersteuning biedt aan Nieuwe Nederlanders om mee te kunnen doen in de samenleving is niet nieuw. Wel is het nieuw dat Forte Welzijn een spreekuur opricht om deze mensen op een vast moment in de week te woord te staan. Het Spreekuur heet ‘Forte Welzijn en Nieuwe Nederlanders’.

Het spreekuur is voor Nieuwe Nederlanders die vragen hebben over thema’s: ontmoeten, meedoen en vrijwilligerswerk. Ook is het spreekuur bedoeld voor vrijwilligers die met Nieuwe Nederlanders werken en hier vragen over hebben. U mag tijdens het spreekuur fysiek binnenlopen, maar u mag ook bellen en e-mailen. Om en om vindt het spreekuur plaats op donderdags van 11.30-13.30 in St. Martinusschool, Chopinstraat 2, Millingen aan de Rijn en Groesbeek. De even weken is het spreekuur in Millingen, de oneven weken in Voorzieningenhart Op de Heuvel, Ericastraat 39 in Groesbeek. De koffie en thee staan voor u klaar! Informatie bij Anne de Jong, anne.de.jong@fortewelzijn.nl, 06 53817109 en Lisanne Bron, lisanne.bron@fortewelzijn.nl, 06 83544053.

Elsa y Fred bij Filmcafé Overasselt

Elsa y Fred bij Filmcafé Overasselt

OVERASSELT - Donderdag 16 mei om 20:15 uur vertoont Filmcafé Overasselt de film Elsa y Fred, geregisseerd door Marcos Carnevale met Manuel Alexandre, China Zorrilla en Blanca Portillo.

Het verhaal over de opbloeiende liefde tussen twee mensen op flinke leeftijd. Elsa is 82 jaar, maar vol optimisme en levenslust. Fred (Alfredo) is haar nieuwe 77-jarige buurman, die onlangs zijn vrouw heeft verloren en daarmee zijn levensdoel. Maar Elsa komt als een wervelwind zijn leven binnen met de droom om de beroemde scene van Anita Ekberg in de Trevi-fontein uit La Dolce Vita na te spelen. Meer informatie en reserveringen op www.filmcafeoverasselt.nl.

Edelsteenmeditatie bij Inspiratieplek EigenAardig

Een stukje goedkleurige pyriet. (foto: Cees Bakker) Cees Bakker

GROESBEEK - Voel je je altijd al aangetrokken tot edelstenen, mineralen en kristallen? Heb je je afgevraagd wat hun werking of functie is en of ze iets betekenen voor de mens. Dan is dit wellicht een fijne en interessante ochtend of avond voor je!

Je leert naast de informatie die je krijgt vooral zelf te voelen. Ik vertel iets over het steentje van die avond en ieder krijgt hier eentje van in de hand. We stemmen ons daarop af en voelen wat het met ons doet. Roept het een gevoel op of is er een fysieke gewaarwording? Voor ieder zal dat anders zijn! We delen onze ervaringen. De steentjes zijn te koop. De steen voor 16 mei is groene calciet. Je kunt kiezen uit twee mogelijkheden: 16 mei 10.30 en 19.30 uur, een ochtend- en avondbijeenkomst. Vrije bijdrage, graag aanmelden bij Adelheid Jochemsen, Haydnstraat 51 in Groesbeek; a_jochemsen@hotmail.com; 06 17009796.

Vers van de Dorpsdichter

Dodenherdenking gemeente Heumen 4 mei 2019. (foto: Lisette Landsheer) Lisette Landsheer

HEUMEN - Dorpsdichter van de gemeente Heumen is Marjolein Pieks. In 2017 werd zij officieel verkozen door een deskundige jury.Sindsdien publiceert zij regelmatig haar gedichten over de gemeente Heumen in de lokale media.

Afgelopen 4 mei droeg Marjolein onderstaand gedicht voor tijdens de herdenkingsplechtigheid bij het Oorlogsmonument in Overasselt.

(G)een gedicht over vrijheid

wie in vrijheid kiest, kiest niet per se vrijheid

wie in vrijheid leeft, leeft niet per se vrij

wie in vrijheid werkt, werkt niet per se voor vrijheid

wie in vrijheid praat, spreekt niet per se over vrijheid

wie strijdt in vrijheid , strijdt niet per se voor vrijheid

wie verlangt in vrijheid verlangt niet per se naar vrijheid

wie leert in vrijheid, leert niet per se over vrijheid

wie schrijft in vrijheid , schrijft niet per se over vrijheid

wie vlucht om vrijheid, vlucht niet per se naar vrijheid

wie denkt aan vrijheid, denkt niet per se in vrijheid

wie gelooft in vrijheid, gelooft niet per se deze vrijheid

wie in vrijheid demonstreert, demonstreert niet per se vrijheid

wie in vrijheid verkoopt, verkoopt niet per se vrijheid

wie in vrijheid kiest, kiest niet per se vrijheid

wie weet wat vrijheid is weet niet per se wat vrijheid is

vrijheid, een gedachte

Marjolein Pieks

Dorpsdichter Gemeente Heumen

mei 2019

Excursie over de stuwwal

(foto: Toin Diks) Toin Diks

PLASMOLEN - De Vereniging Geopaden.nl heeft een fraaie website waarop het ontstaan van het stuwlandschap in de driehoek Nijmegen, Kleef, Gennep wordt uitgelegd.

Dit landschap ontstond zo’n 160.000 jaar geleden. Elementen uit deze ijstijd zijn nog duidelijk zichtbaar in het landschap. Op de site is een aantal wandelingen te vinden waarbij deze landschapselementen beschreven worden. Elke derde woensdag van de maand wordt een excursie georganiseerd. De volgende 3-4 uur durende excursie is woensdag 15 mei. Geopad Plasmolen-St.Jansberg NL-02. Start: VVV Plasmolen-Mook, Witteweg 10, Plasmolen, om 10:30 uur (lunchpakket meenemen). Aanmelden hoeft niet. Meer info: geopaden.nl. Onder ‘agenda’ wordt gemeld als de excursie niet doorgaat.

Protestantse gemeente Groesbeek

(foto: Jannie Schaapman) Jannie Schaapman

Zondag 19 mei. Aanvang: 10.00 uur. Voorganger: da. Janneke Ruijs.

Tijdens de dienst wordt er gecollecteerd voor Het Roosevelthuis, een aangepaste vakantieaccommodatie in een prachtige omgeving in Doorn voor mensen die extra hulp nodig hebben.

Na de dienst is er Koffie PLUS in de Serre: tijdens het koffiedrinken zal worden gebrainstormd over de Toekomst van de Kerk.

Vanaf 9.45 uur staat de deur open en is iedereen welkom.

Zie ook: www.pkn-groesbeek.nl

Vrijmarkt bij V.V.L.K.

(foto: Henk Burgers)

LEUTH - Zondag 5 mei werd voor de 39ste keer de vrijmarkt bij V.V.L.K. in Leuth gehouden.

(foto: Henk Burgers)
(foto: Henk Burgers)

Was de markt in het verleden bij De Vriendenkring, dit jaar werd gekozen voor sportpark De Duffelt. Achteraf bleek deze keuze een goede, want vele standhouders en bezoekers wisten ondanks het wat mindere weer de weg naar het sportpark te vinden. Een tevreden organisatie kan terugkijken op een geslaagde dag die zeker nog geëvalueerd zal worden.

De Veldruiters deelnemer Rabobank clubkascampagne

MILLINGEN - Paardensportvereniging De Veldruiters is al vele jaren de club waar jonge kinderen uit Millingen en omstreken kunnen leren paardrijden.

"De club heeft twee pony's en een paard, daarnaast komen hier ook ruiters met een eigen paard of pony. Een van onze clubpony's Quickstep is onlangs aan haar 25e levensjaar begonnen. Ze is al vele jaren bij ons en heeft al heel wat kinderen geleerd paard te rijden of te voltigeren. Hoewel Quickstep nog veel energie heeft, vinden we dat ze het wat rustiger aan moet gaan doen, dat betekent dat onze vereniging op zoek moet, en geld nodig heeft voor een goede, lieve, betrouwbare en gezonde vervanger voor Quickstep.

De Rabobank clubkascampagne is een van onze acties om geld te verzamelen voor dit doel. Bent u lid van de Rabobank Rijk van Nijmegen? Dan wordt u tussen 14 en 29 mei uitgenodigd door de Rabobank om vijf stemmen uit te brengen. U ontvangt op 14 mei een stemkaart met een unieke code van de Rabobank en u mag maximaal twee stemmen aan dezelfde vereniging geven. Elke stem is geld waard! Krijgt de Paardensport vereniging de Veldruiters ook uw stem?

Protestantse gemeente Heumen

Zondag 19 mei om 10.00 uur, Dorpsstraat 19 te Heumen. Voorganger ds. D.J. Deunk, Malden.

De collectes zijn bestemd voor Het Steunfonds vakantie bureau en de Diaconie.

Zondag 26 mei om10.00 uur. Voorganger ds. J. Waagmeester, Nijmegen.

Bayerischer Frühschoppen

met Egerländer-

kapel Ede

MILLINGEN - Na het succes van vorig jaar wordt O.E.V. aan de Heerbaan 190 in Millingen aan de Rijn op eerste pinksterdag, zondag 09 juni opnieuw omgetoverd tot een gezellige Beierse feesttent.

"Met Egerländer kapel Ede geniet je van hun gouden klanken en waan je je meteen op een alpenweide, hoog in de bergen van Oostenrijk of Beieren. Bij een heerlijke pul Weizenbier serveren wij diverse overheerlijke traditionele Beierse specialiteiten zoals Eisbein mit Sauerkraut, broodje Krakauer en meer. Als afsluiting van de middag komt feest X-press om in Bayerische sfeer de tent nog verder op z’n kop te zetten.

Dus, op Eerste Pinksterdag geen andere plannen? Kom gezellig Frühschoppen in ‘De Dreuge’! Met of zonder Lederhose of Dirndl, iedereen is welkom. Om 11.00 uur zal het feest losbarsten, de feesttent is geopend vanaf 10.45 uur. Gratis entree! Er is mogelijkheid tot reserveren, zodat je zeker bent van een (zit)plaats. Kosten zijn 10 euro, inclusief vier consumptiebonnen." Reserveren kan via: fruhschoppenoev@gmail.com.

Bingoavond in Groesbeek

GROESBEEK – Iedere donderdagavond wordt er bingo gespeeld in cultureel centrum De Mallemolen aan de Kloosterstraat 11 in Groesbeek.

De hoofdprijs bedraagt wekelijks 250 euro. Daarnaast is nog de jackpot in de wacht te slepen. Als de jackpot de 400 euro bereikt heeft, worden er vier extra rondes gespeeld van 100 euro. De opbrengst van deze bingo-avonden komt geheel ten goede aan zes verenigingen. De zaal van De Mallemolen is al om 19.00 uur geopend. De bingoballetjes gaan om 20.00 uur rollen. Meer informatie staat op www.mallemolengroesbeek.nl.

KBO's Beek, Kwieke Beekse Ouderen

(foto: René Hendriks)

BEEK - Vijftien Kwieke Beekse Ouderen stapten vrijdag 26 april om 10.00 uur voor de eerste keer weer dit seizoen op de fiets.

De tocht was uitgezet door penningmeester, Gerard de Bruin, en hij liet de deelnemers genieten van een route die niet zonder hindernissen en obstakels verliep. Wie denkt er bijvoorbeeld nog aan schapen bij De Hezelpoort, waterleidingbuizen waar men overheen moest klauteren, je maakt het mee bij de KBO Beek. Een reportage is te zien op de site 'Welkom In Het Laag.nl'. De tocht ging via Persingen naar Nijmegen, het land van Maas en Waal, langs leuke huisjes en mooie landschappen met veel bloesem, er werden vogels gespot en in brasserie De Provence in Beuningen bood onze penningmeester de leden een consumptie aan. Verder langs de fruitbomen en paardenbloemen naar de Altena, een mooie locatie langs de Waal waar er met een drankje werd bijgepraat.
Het laatste stuk ging via het gedenkteken bij de Oversteek, de nevengeul, terug naar Beek. Een geslaagde eerste tocht van het seizoen, vonden de leden. Ook genieten van een heerlijk uitje op de fiets, de laatste vrijdag van de maand voor een grote tocht of iedere maandagmiddag van een kleinere tocht en natuurlijk ook nog van alle andere activiteiten die de KBO Beek voor u iedere keer in petto heeft? Voor 20 euro per kalender jaar maakt u het zelf mee, samen met vrienden en bekenden wordt het nog gezelliger.

Parochie Groesbeek

Opgeven van intenties: Het verzoek is om voortaan uw misintenties 12 dagen voor verschijnen van de krant in te leveren (vóór maandag 12.00 uur bij ons Parochie centrum).

H.H. COSMAS EN DAMIANUS

Zondag 19 mei 08.30 Bedevaart Katwijk, m.m.v. KK St. Caecilia

19 mei 11.00 Inzegening Mariagrotje, m.m.v. KK Horst Sion Breedeweg

Misintenties: Petrus Theodorus Langeveldt; Wilhelmina Antonetta Langeveldt-Derks; Jacques Bleize

Dinsdag 21 mei 09.00 uur H. Mis Cosmas en Damianus

Donderdag 23 mei 09.00 uur H. Mis Cosmas en Damianus

Vrijdag 24 mei 09.00 uur H.Mis Kapel Kloostertuin

Zaterdag 25 mei 17.00 uur H. Mis Trefpunt Meent

25 mei 19.00 uur H.Mis Kapel Kloostertuin, m.m.v. Seniorenkoor Breedeweg

Meimaand-Mariamaand

In de kerk van H.H. Cosmas en Damianus wordt op de doordeweekse avonden in de meimaand om 18.30 uur de rozenkrans gebeden en u kunt naar Marialiederen luisteren en/of meezingen. U wordt van harte uitgenodigd.

ST. ANTONIUS BREEDEWEG

Woensdag 15 mei 19.00 uur. Rozenhoedje gevolgd door Eucharistieviering.

Intentie: voor vrede in de wereld en voor het welzijn van de parochianen.

Zondag 19 mei 9.30 uur H. Mis met samenzang

Intenties: fam. Groenen-Haarkens; Piet Zeegers en overleden fam.leden Zeegers, Koenders en Zeegers-van Thiel; overl. fam. Coenders-Joosten

Woensdag 22 mei 19.00 uur. Rozenhoedje gevolgd door Eucharistieviering.

Intentie: voor vrede in de wereld en voor het welzijn van de parochianen.

Opgeven van intenties: op zondag en woensdag voor en na de Eucharistieviering of een enveloppe in de bus Sint Antoniusweg 2 met vermelding: Misintentie Breedeweg; naam en telefoonnr. afzender vermelden.

Zonnebloem loterij

GROESBEEK - De Zonnebloemvrijwilligers komen in de maanden mei en juni weer langs met de Zonnebloemloten.

De opbrengst is voor activiteiten voor mensen met fysieke beperkingen door leeftijd, ziekte of handicap. Van de opbrengst van elk lot gaat een groot deel naar de eigen Regio afdeling Zonnebloem Groesbeek, waar we weer leuke en waardevolle acties mee kunnen organiseren voor onze Groesbeekse zieken. Van het landelijk deel van de opbrengst komt ook een groot deel retour via de boottocht en culturele activiteiten.

Naast de vele geldprijzen zijn er dit jaar ook andere leuke prijzen te winnen, zoals: een dagje wellness, kaartjes voor Ouwehands Dierenpark, een weekendje weg, een iPhone Xs of zelfs een Volkswagen up! De trekking vindt plaats op 7 oktober.

De Zonnebloem Groesbeek is nog steeds op zoek naar vrijwilligers, zoals wijkcontactpersonen, lotenverkopers voor diverse wijken, bezoekers van gasten. "Hebt u interesse of wilt u meer informatie, neemt dan contact op met het secretariaat, Henriette Pouwels, Mansberg 40, 024 3973655."

Bingoavond in Groesbeek

Bingoavond in Groesbeek

GROESBEEK – Iedere donderdagavond wordt er bingo gespeeld in cultureel centrum De Mallemolen aan de Kloosterstraat 11 in Groesbeek.

De hoofdprijs bedraagt wekelijks 250 euro. Daarnaast is nog de jackpot in de wacht te slepen. Als de jackpot de 400 euro bereikt heeft, worden er vier extra rondes gespeeld van 100 euro. De opbrengst van deze bingo-avonden komt geheel ten goede aan zes verenigingen. De zaal van De Mallemolen is al om 19.00 uur geopend. De bingoballetjes gaan om 20.00 uur rollen. Meer informatie staat op www.mallemolengroesbeek.nl.

Terrasconcert Oortjeshekken in Ooij

Ooijse Toekomst. (foto: Herman Leensen) H

OOIJ - Muziekvereniging Ooijse Toekomst zal op zaterdag 18 mei een terrasconcert houden bij hotel-café-restaurant Oortjeshekken.

Ooijse Toekomst heeft dan een gevarieerd repertoire, met muziek van Frank Sinatra, Cliff Richard, Deep Purple, Queen, enkele marsen, maar ook een rustig klassiek nummer. Muziek om op een zonnig terras op je gemak naar te gaan zitten luisteren, als rustmoment tijdens een fiets- of wandeltocht. Het concert begint om 16.00 uur en de toegang is gratis.

Mariabeeld van carnaval krijgt vaste plaats in kapel Mariendaal

(foto: CV Wej kunne da ok) Foto: Eigen foto

GROESBEEK – Het Mariabeeld dat in de carnavalsoptocht in Groesbeek werd mee gedragen door Carnavals Vereniging Da Kunne Wej Ok ie op een voortreffelijke wijze een processie uit vroegere jaren uitbeeldde heeft onlangs een vaste plaats gekregen.

De carnavalsvereniging was al enige tijd op zoek om een geschikte plaats te vinden voor het prachtige Mariabeeld. Het Mariabeeld is onlangs geadopteerd door de stichting Sint-Michael die ook de kapel van Mariendaal in haar beheer heeft. Maria heeft daar – nu in de Mariamaand mei een mooi plekje gekregen en zal daar ook blijven dit tot opluchting van de carnavalisten die ongetwijfeld hun Maria nog eens zullen gaan bezoeken.

Fieldtrips van Grateful Generation Tours

Fieldtrips door Grateful Generation Tours. (foto: Archief Bevrijdingsmuseum Groesbeek) Arch

GROESBEEK - In samenwerking met het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek verzorgt Grateful Generation Tours op zondag 19 mei spannende fieldtrips in een authentieke Willy's MB uit WO2 (2 tot 3 personen) langs de slagvelden van Market Garden.

De fieldtrips zijn ieder half uur doorlopend van 12.00-17.00 uur. Het zijn korte tours van 30 minuten, voor jong en oud maar absoluut een must voor de jeugd. Kosten: 8,50 euro, alleen contant te betalen. De Museumkaart is niet geldig. Reserveren ter plekke op de dag zelf. Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 is gevestigd aan Wylerbaan 4 in Groesbeek.

Battlefieldfietstour: 'De bevrijding van Nijmegen'

Battlefield fietstocht 'De bevrijding van Nijmegen'. (foto: Archief Bevrijdingsmuseum Groesbeek)

GROESBEEK - Zondag 19 mei organiseert het Nationaal Bevrijdingsmuseum van 13.00-17.00 uur een battlefieldfietstocht (met eigen fiets) van 10 km over de WO2-slagvelden rond de bruggen in Nijmegen onder begeleiding van twee gidsen.

Startlocatie: standbeeld Mariken van Nimwegen, Grote Markt, centrum Nijmegen. Bij slecht weer vervalt de fietstocht. Kosten ter plekke te betalen aan de gids: 8,00 euro, inclusief entreebewijs met 50 procent korting voor het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek. De Museumkaart is niet geldig. Reserveren is noodzakelijk via 024-3974404 of info@bevrijdingsmuseum.nl. Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 is gevestigd aan Wylerbaan 4 in Groesbeek.

Trekking paasloterij

MILLINGEN - Dinsdag 30 april is de trekking verricht van de jaarlijkse paasloterij van Switch '87 en zijn de geldprijzen op de volgende loten gevallen:• 1e Prijs 100 Euro op lotnummer 0461
• 2e Prijs 50 Euro op lotnummer 1500
• 3e Prijs 50 Euro op lotnummer 2899
• 4e Prijs 25 Euro op lotnummer 3500
• 5e Prijs 25 Euro op lotnummer 0470
• 6e Prijs 10 Euro op lotnummer 3369
• 7e Prijs 10 Euro op lotnummer 2524
• 8e Prijs 10 Euro op lotnummer 2936

De prijzen kunnen worden opgehaald bij onze penningmeester John Hendriks, Zalmstraat 21 in Millingen a/d Rijn, graag vooraf even bellen: 0481 459360. "Wij danken Marleen en Janneke voor de organisatie, onze leden voor hun verkoopactiviteiten en de inwoners van Millingen, Kekerdom en Leuth voor het kopen van de loten. Hierdoor zijn we in staat onze jeugdopleiding op een hoog niveau te handhaven", aldus het bestuur van Switch '87.

Uitreiking boek vol verhalen van vrijwilligers

BEEK - Vrijwilligerswerk is onmisbaar in het welzijnswerk en in de participatiemaatschappij überhaupt. Veel clubs, organisaties en instellingen hebben een groot aantal vrijwilligers in dienst. Deze vrijwilligers spannen zich vaak meerdere dagen per week in om 'hun' cluppie een hart onder de riem te steken, te helpen of gewoon omdat ze verbonden zijn met de club.

Ook in de gemeente Berg & Dal zijn er veel verschillende vrijwilligers actief, van de grotere dorpen tot in de kleinste kernen van onze gemeente. Het afgelopen heeft het Vrijwilligerssteunpunt Berg en Dal van Forte Welzijn aan een bundel vol verhalen van Vrijwilligers gewerkt. Er hebben meer dan vijftig (groeps)interviews plaatsgevonden met vrijwilligers uit de hele gemeente Berg en Dal. De medewerkers van het Vrijwilligerssteunpunt zijn het gesprek aan gegaan over wat vrijwilligerswerk nu is? Waarom doet men vrijwilligerswerk, wat zijn drijfveren en wat maakt dit vrijwilligerswerk nu zo leuk?

"Als blijk van waardering vanuit het Vrijwilligerssteunpunt willen wij de geïnterviewde personen, clubs, organisaties en andere betrokkenen dit boek vol verhalen uitreiken. Dit doet het Vrijwilligerssteunpunt tijdens de ‘Boekpresentatie Vrijwilligersboek’ op donderdag 13 juni van 14.00-15.30 in het Kulturhus aan de Roerdompstraat 6 in Beek. Iedere geïnteresseerde is welkom bij de boekpresentatie."

Protestantse gemeente Groesbeek

Protestantse gemeente Groesbeek

Zondag 12 mei. Aanvang: 10.00 uur. Viering van het Heilig Avondmaal

Voorganger: ds. G. Ruiterkamp uit Wijchen.

Tijdens de dienst wordt er gecollecteerd voor Stichting Het Kruispunt Nijmegen, ter ondersteuning van medewerkers en vrijwilligers die pastorale begeleiding en zorg verlenen aan (ex)dak- en thuislozen.

Vanaf 9.45 uur staat de deur open en is iedereen welkom.

Zie ook: www.pkn-groesbeek.nl

Gedicht van de week

Vrij en blij. (foto: Amateurfotograaf Paul Rongen)

De gave van het niets doen

Tijdens je leven ben je

vaak hyperactief;

die activiteit wordt je ingeprent

zolang je werkzaam bent.

Je moet productief zijn,

ledigheid is des duivels oorkussen,

je moet je capaciteiten gebruiken,

je kansen pakken.

Uiteindelijk ga je met pensioen

na vele jaren sloven;

hoe je de rest van je levenstijd

moet doorbrengen in zalig niets doen,

moet je dan nog leren.

Frits Litmaath

Voorjaarsreis KBO Groesbeek-De Horst naar Vaassen en Garderen

GROESBEEK-DE HORST – De leden van KBO Groesbeek / De Horst gaan op donderdag 6 juni op voorjaarsreis.

Dit jaar gaat de reis naar Vaassen waar de Groesbeekse ouderen worden ontvangen in kasteel Cannenburch met koffie/thee en gebak. Aansluitend volgt een kasteelrondleiding. Om 13.00 uur vertrekt het gezelschap naar Garderen waar in Gasterij Zondag een driegangenmenu klaar staat. Even na 15.00 uur wordt vertrokken naar 't Veluws Zandsculpturenfestijn, waar men om 17.00 uur weer vertrekt naar Groesbeek. De kosten voor deze voorjaarsreis bedragen 57,00 euro per persoon. Opgeven kan tot zondag 26 mei.

Vrijmarkt in Leuth ondanks kou en wind

(foto: Peter Hendriks)

LEUTH – Zondag Bevrijdingsdag stond Leuth in het teken van een grootse vrijmarkt die plaatsvond op en rondom de accommodatie van voetbalvereniging VVLK.

De organisatie had al rekening gehouden met de slechte weersvoorspellingen en had een grote tent geplaatst vanwaar de spullen ook werden verkocht. Het was snuffelen langs de kramen en menig kind heeft zijn / haar speelgoed van eigenaar zien veranderen maar daarmee werden de spaarpotten flink gespekt.

Ik hou van uitdagingen. Mijn zoon ook!

MALDEN - "Kom verder! Welkom in ons huis. Ga zitten, wil je koffie? Thee?"De woning van aannemer Arnold van Erp is zijn kantoor en ook zijn showroom. Gevestigd aan de Hoogenvaert 52 in Malden. Mooi. Verrassend. Stijlvol. Maatwerk. Inspirerend. Marmer, bianca carrara, op de vloer. Platen van 180 x 80 cm. Perfect gelegd. Trots: "Mijn zoon Mike is tegelzetter. Een vakman!" Fraaie inrichting. "Dat is het werk van mijn vrouw. Ja? Vind je het mooi?"

Tekst: Gerie van der Land-Zijderveld

Je moet het zien! Verzonken gordijnrails. De keuken, greeploos. Tik op de deur: deur open; geruisloos weer dicht. Uitgekiende verlichting. De badkamer, luxe, strak, comfortabel met Sun shower. Alles zelf gemaakt. In de woonkamer een vernuftig weggewerkte deur in een wand. Driedimensionale elektrische open haard onder de tv. Je hóórt het vuur! Royale eetkamer- praattafel. Salontafels op maat, kasten, glazen schappenwand, dubbele schuifdeuren: deur met glas of dichte deur? Schuift moeiteloos. Alles zelfgemaakt. Vrolijk: "Ik werk graag mee. Dat is m'n hobby. Werken met hout, da's zo mooi. Mooie interieurs maken, de wensen van de klant, particulier en zakelijk, verzilveren, dat doen we graag. Wij stellen hogen eisen. Gaan met de ideeën van de klant aan de slag en vullen die aan als dat nodig is. Maar met evenveel plezier realiseren we een dakkapel."www.bouwbedrijfvanerp.nl Verbouwing|Tegelwerk en natuursteen. Meubelwerk, interieurbouw en Interieuradvies.

Open dag leerwerktrajecten bij Gasterij 't Groeske

Gasterij 't Groeske. (foto: HJ Knot)

GROESBEEK - Bij Gasterij ’t Goeske zijn veel mogelijkheden om een leerwerk traject te volgen. Tijdens de open dag op 11 mei maak je kennis met de werkbegeleiders, proef je de werkzaamheden in de facilitaire dienst, de horeca of in het groen en kan je speeddaten met de arbeidscoach om op al je vragen antwoord te krijgen.

De open dag is voor iedereen die meer wil weten over leerwerk trajecten bij Gasterij 't Groeske. In een leerwerktraject verbeter je je vak- en werknemersvaardigheden. Je doet werkervaring op en vergroot zo de kans om werk te vinden. In een leerwerktraject ben je aan het werk en krijg je begeleiding van een arbeidscoach.

Leerwerktrajecten zijn er voor volwassen werkzoekenden met een afstand tot de arbeidsmarkt en eerst ondersteuning nodig hebben om te kunnen werken. Bijvoorbeeld omdat zij psychische, verstandelijke of lichamelijke beperkingen hebben. Of omdat zij (tijdelijk) zijn uitgevallen en niet meer terug kunnen naar de werkgever. Tijdens een leerwerk traject behoud je je eventuele uitkering.

Tijdens de open dag kun je letterlijk een kijkje in de keuken nemen: op zaterdag 11 mei van 10 tot 15 uur in Gasterij 't Groeske, Stationsweg 9t in Groesbeek, www.groeske.nl

Sonja Poelen van Lunchroom De Kroon stopt

(foto: Joop Verstraaten) Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Sonja Poelen die vijf jaar geleden begon met lunchroom De Kroon aan de Kerkstraat in Groesbeek houdt het voor gezien. Met veel liefde en plezier heeft Sonja de afgelopen vijf jaar de lunchroom gerund, maar het heeft haar veel tijd en energie gekost.

"Uiteindelijk werd het allemaal teveel en merkte ik dat ik mijn gezin tekort deed (man en zoon). Daarnaast wilde ik verruiming van de openingstijden bijvoorbeeld tot 22.00 uur, dat heb ik diverse malen aan de verhuurder gevraagd maar die wilde daar niets van weten", aldus Sonja. "Ik wilde er ook een soort restaurant gebeuren van gaan maken maar als je om 18.00 uur de deuren moet sluiten is dat gewoonweg niet haalbaar en dat is jammer laat Sonja weten. Het liep goed en vooral de kinderen – die bij mij altijd hoog in het vaandel staan – zal ik beslist met de honderden vaste klanten in de afgelopen vijf jaar gaan missen."

Lunchroom De Kroon stond vooral bekend door het aangekleedste kopje koffie van Groesbeek (kopje koffie, glaasje water, likeurtje met slagroom, chocolade koffieboontjes en een koekje) en niet te vergeten de speelhoek voor de kinderen. "Voorlopig ga ik één jaar rusten en dan kijk ik wel wat er op mijn pad komt." Dinsdag 28 – en woensdag 29 mei kunnen de klanten afscheid nemen van Sonja van 10.00 tot 15.00 uur. Op hemelvaartsdag 30 mei tijdens het Smartlappen gebeuren is Lunchroom De Kroon voor de laatste keer open.

In Groesbeek van Wylerbaan naar Boersteeg Jonge zakenman neemt eierautomaat over

(foto: Joop Verstraaten) Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK - Victor Jakobs is pas 17 jaar en nu al zit het handelen in zijn bloed. Victor werkte zo nu en dan bij de kippenschuur aan de Wylerbaan, waar al jaren een eierenautomaat staat.

Toen hij in de wandelgangen vernam dat het bedrijf er mee stopte, liet hij de eigenaar weten dat hij wel belangstelling had voor de automaat, maar niet op de locatie Wylerbaan maar bij zijn woning aan de Boersteeg 6 in Groesbeek. De eigenaar liet Victor weten 'Doe maar een bod'. Na het bod was nog niet alles in kannen en kruiken, maar toen beide partijen nogmaals om tafel hadden gezeten werd de deal gesloten.

Sinds 1 april staat de eierenautomaat nu aan de Boersteeg 6 naast de groente en fruitkiosk. Met bewegwijzering staat de automaat zowel op de Wylerbaan als op de Boersteeg aangegeven. De automaat is zeven dagen in de week 24 uur per dag geopend. Op elk tijdstip kan men terecht voor kakelverse eieren, aldus Victor die het handelen heeft van geen vreemden zoals van zijn opa Vic Loeffen en zijn vader Sam Jakobs. Voor grote bestellingen voor restaurants en dergelijke is Victor telefonisch te bereiken onder nummer 06 50736883.

Bevrijdingsfeest verplaatst buiten- activiteiten naar het museum

(foto: Joop Verstraaten)

GROESBEEK – Het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 aan de Wylerbaan in Groesbeek heeft alle Bevrijdingsdagsactiviteiten verplaatst naar in het museum vanwege de weersomstandigheden buien en harde wind.

Het terras vond plaats in de restaurantruimte van het museum terwijl de muziek Band of Four Brothers her en der in het museum te horen waren. Ook de goochelaar (Paul Weiss) vertoonde binnen de muren van het museum zijn kunsten. Ondanks het slechte weer waren toch nog rond half een zo'n 250 mensen de kassa van het museum gepasseerd. Naar verwachting zullen er in totaal 500 mensen een bezoek aan het museum brengen. Kinderen hebben met volle teugen kunnen genieten van de verhalen die oma's en opa's (die de oorlog hebben meegemaakt) vertelden over wat zij mee hebben gemaakt in de oorlog.

Voor de ouders werden er constant een film over de oorlog vertoond in de filmzaal. Diverse mensen hebben een Field Trip per jeep gemaakt langs de diverse monumenten die Groesbeek rijk is. Het was overigens het laatste Bevrijdingsfeest in het oude museum. In september wordt het nieuwe museum officieel geopend. Het dubbeldekdak – het eerste in Nederland - ligt er al op maar moet nog aangetrokken en opgelaten worden.

Zestig jaar of langer getrouwd?

REGIO - Zijn je ouders, schoonouders of je opa en oma zestig jaar of soms nog langer getrouwd en willen ze dat delen met familie, buren, kennissen en oude bekenden? Laat het dan weten.

Wij zorgen ervoor dat er een artikel met foto verschijnt in Hét GemeenteNieuws. Dan wordt dat heugelijke feit bekend in heel de gemeente Berg en Dal, gemeente Heumen en gemeente Mook en Middelaar. Bij een dergelijke gelegenheid komt in de regel de burgemeester bij het diamanten paar op bezoek. Laat dit weten aan Joop Verstraaten (06 22768479), dan wordt er een afspraak gemaakt en komt het goed.
Niet alleen bij een diamanten paar komen wij; ook voor briljant (65 jaar), platina (70 jaar), albast (75 jaar) en eik (80 jaar) komen wij graag naar u toe voor een reportage en foto. De komst van een verslaggever en fotograaf voor deze gelegenheden kost helemaal niets; dat is service van Hét GemeenteNieuws.

ZLIM: de beste en leukste manier om af te vallen

BEEK - ZLIM Body Styling is al ruim 30 jaar actief in Nederland en België. Vanaf 15 mei opent er ook een vestiging in Beek!

Karine Berns is, samen met haar partner Rob Sanders, de eigenaresse van deze gezondheidsstudio waar vrouwen kunnen afvallen door te bewegen in infrarood cabines en het volgen van weldadige ozontherapie.
Karine runt ook nog een ZLIM-vestiging in Elst. "Op een gegeven moment werd ik gegrepen door het thema 'gezonde voeding en bewegen'. Het is echt onvoorstelbaar hoeveel vooruitgang je door deze combinatie zowel fy-siek als mentaal kunt boeken. Ik kwam in aanraking met het ZLIM-concept en raakte alleen maar enthousiaster. Het is een wetenschappelijk bewezen methode waarmee we goede resultaten boeken."

Geweldig
"Onze klanten zijn tevreden, niet alleen door hun gewichtsverlies maar ook vanwege hun verbeterde gezondheid. Mensen met Diabetes 2 of hoge bloed-druk raken soms zelfs van hun medicatie af. Dat werkt ook mentaal door na-tuurlijk. Je voelt je veel beter. Doordat we deze vrouwen helpen, is het echt geweldig om dit werk te doen."
Een belangrijk onderdeel bij ZLIM is de voedingsbegeleiding. "Dit is nadruk-kelijk geen diëten, maar je leert wel gezond en goed eten. Helemaal toegespitst op jouw manier van leven en sociale eetpatroon."

Cadeautje
Een half uur bewegen in een infrarood cabine staat gelijk aan twee uur sporten in een fitnessruimte. Karine daar-over: "De meeste mensen houden niet van intensief sporten. Dat kost te veel tijd en energie. Met de ZLIM-methode bespaar je dus een heleboel tijd en bereik je dezelfde spieropbouw. De ozontherapie zorgt ervoor dat je huid strak blijft en geeft bovendien een wellnessgevoel. Die behandeling wordt door klanten echt ervaren als een cadeautje."
Voor aanmelding en/of info kunt u bellen of mailen naar 024 6639441 of beek@zlim.nl.

Bundeling krachten bij Rabo-Clubkascampagne in Mook en Middelaar

MOOK - Vanaf 14 mei tot en met 29 mei kunnen leden van de Rabobank Rijk van Nijmegen hun stemmen uitbrengen op verenigingen, stichtingen en clubs in het kader van de Rabo-Clubkascampagne. Via deze campagne is dit jaar 250.000 euro beschikbaar voor maatschappelijke organisaties in de regio.

Het bedrag wordt gedeeld door het aantal uitgebrachte stemmen, en dus is elke stem waardevol. Hoe meer stemmen een club krijgt hoe meer geld ze krijgt om er iets extra’s mee te doen. Om te bevorderen dat ze een maximale opbrengst uit de Clubkascampagne halen, hebben in de gemeente Mook en Middelaar vijf organisaties de krachten gebundeld. Het gaat om de Algemene Hulpdienst, het Beweegcollectief, harmonie Erica, Stichting Huys te Moock en de Stichting Kamermuziek Mook en Middelaar. Met een gezamenlijke folder die huis aan huis wordt verspreid, worden de leden van de Rabobank in de gemeente Mook en Middelaar opgeroepen om van hun stemrecht gebruik te maken en hun stemmen bij voorkeur op de vijf clubs uit te brengen. De vijf clubs verwachten hiermee dat een groter deel van het beschikbare bedrag naar clubs in Mook en Middelaar gaat. Er zijn bijna 1.500 leden die gezamenlijk 7.500 stemmen zouden kunnen uitbrengen. En dan te bedenken dat er vorig jaar in het hele Rijk van Nijmegen maar 25.000 stemmen zijn uitgebracht. Waar een kleine gemeente groot in kan zijn, wanneer iedereen stemt. Laat uw stem niet verloren gaan, stem, en bij voorkeur op een van de genoemde organisaties. Voor hen is elke stem veel waard. Wat ze er mee doen valt in de folder te lezen. Leden in andere gemeentes mogen uiteraard ook op hen stemmen.

Gewonde bij botsing in Leuth

(foto: Joop Verstraaten)

LEUTH – Op de Steenheuvelsetraat in Leuth heeft zich even over 12.00 uur een frontale botsing plaatsgevonden tussen twee personenauto's.

Het ongeval werd veroorzaakt door een automobilist uit Leuth die uit de richting van de Thornsemolen kwam en is volgens een woordvoerder van de brandweer onwel geworden. Daardoor is hij op de linkerweg helft terecht gekomen en is daarbij frontaal tegen een tegenligger gereden. De hulpdiensten zijn massaal uitgerukt: twee ambulances, brandweer van Millingen en politie. Het slachtoffer is door omstanders uit zijn benarde positie bevrijd en naar een klaarstaande ambulance gebracht. Ook de echtgenote van het slachtoffer zat in de auto. Zij is met de schrik vrijgekomen. Na een eerste onderzoek in de ambulance is de man overgebracht naar een ziekenhuis in Nijmegen. De Steenheuvelsestraat is enige tijd afgesloten geweest voor het verkeer. Beide voertuigen zijn door een bergingsbedrijf afgesleept.

Fanfare Wilhelmina deelnemer Rabo clubkascampagne

GROESBEEK - Bent u klant en lid van de Rabobank Rijk van Nijmegen? De Rabobank stelt een bedrag beschikbaar om verenigingen te ondersteunen.

"Stem daarom tussen 14 en 29 mei op onze club, Fanfare Wilhelmina, want het geld kunnen we goed gebruiken. Het zal worden besteed aan de opleiding, instrumenten en uniformen voor onze leerlingen. U ontvangt op 14 mei stemkaarten met unieke codes van de Rabobank."

Langeafstandsfietstocht Giroesbeek

Team Giroesbeek. (foto: Lucy Godschalk) Lucy Godschalk

GROESBEEK - Team Giroesbeek is ontstaan in 2016 naar aanleiding van de doorkomst van de Giro in Groesbeek. Toen is er gefietst vanuit Turijn naar Groesbeek. Daarna langeafstandsfietstochten van uit Normandië in 2017 en van uit Oostenrijk in 2018.

En nu gaat het team Giroesbeek van 14 - 25 mei de Ronde van Nederland fietsen. Een tocht van 1300 km langs de buitengrenzen van ons land. Daarvoor is het Team Giroesbeek ook al geruime tijd in training, onder andere met deelname aan de Ronde van Arnhem, waarvan bijgaande foto. Team Giroesbeek wordt ondersteund door BikeLife Sjef van Bergen en de tocht is te volgen via Facebook: https://nl-nl.facebook.com/Giroesbeek2016.

Hiep ,hiep, hoera
13 Mei is de dag,
dat Job 2 kaarsjes uitblazen mag.
Van harte gefeliciteerd !
Liefs van Oma Ria .

Lieve Natan,
Met deze zelfgemaakte pijl en boog
schiet jij super hoog.
je schiet zo goed, als een echte Robin Hood!!!
Gefeliciteerd met je 10de verjaardag!!
Oma Rita

Hoera, Yvonne en Bas zijn 25 jaar getrouwd!
En ze zijn ook allebei 50 jaar dit jaar!
Gefeliciteerd!
Xx Fam. Jansen.

Hoera!! (Schoon-)vader, opa, opa-opa
wordt 10 mei 93 jaar. Gefeliciteerd!
Veel liefs en een dikke kus van je
kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen.

Mijn lieve peettante en –oom
waren op 6 mei 25 jaar getrouwd!
Gefeliciteerd Astrid en Fred!
Liefs, Romy.

11 mei wordt Mees 6 jaar.
Gefeliciteerd lieverd,
van Opa, Oma, Annabel, Jasper,
Saar en Juul. Xxx.

Deze grote man Noud mag 10 mei zijn eerste kaarsje uitblazen.
Xxx opa en oma en alana, alissa en eleni

Hiep hiep hoera!
Op 14 mei wordt onze grote meid Julia 1 jaar.
Heel veel kusjes van opa Rinus en oma Marga

Hiep Hiep hoera!
(o)pa Joop wordt 60 jaar?
Gefeliciteerd opa Joop
Dikke kus Ria, Bianca,
Alexander en Noud
Edwin, Melanie, Sanne en Sophie

Hoera!!! Na 7 maanden zwemmen,
nu al het zwemdiploma A gehaald.
Op naar het B & C Diploma!
Gefeliciteerd Papa & Mama

Hiep hiep hoera
Onze opa wordt 13 Mei 65 jaar!
Gefeliciteerd en heel veel kusjes van Elin & Niels

Trots en blij,
Wij hebben er een lief nichtje bij!
SOPHIE
Petry en Johan, gefeliciteerd!
Liefs Jesse en Tygo,

Warempel maar waar,
Ma word 10 mei 87 jaar.
Liefs Conny en de diertjes ?

Gerard en Grada van Veenendaal
zijn 9 mei 50 jaar getrouwd.
Gefeliciteerd van ons allemaal xxx

Hoera, Jasmijn 18 jaar!
Gefeliciteerd lieve meid.
Kus, papa, mama, Romy en Casper.
Poot van Takkie.

Verrassing!!
Deze leuke meid wordt op 8 mei 18 jaar!
Van harte gefeliciteerd Hester!

Onze Wimke ok 50 +

Hiep hiep hoera
dit schattig jochie is 7 mei 42 jaar geworden.

Kan dit Baksje 50 km/uur bereiken
als hij 50 wordt?

Deze lieve oma is 12 mei jarig.
Gefeliciteerd van ons allemaal xxx

Kerk Middelaar

Parochie H.H. Lambertus en Brigida

Pastoor Martinus Rijs, tel. 06 13 47 67 98

Woensdag 15 mei: 9.00 uur H. Mis

Zaterdag 18 mei: 19.00 uur H. Mis

Kerk Mook

Parochie H. Antonius Abt

Pastoor Martinus Rijs, tel. 06 13 47 67 98.

Maandag 13 mei: 9.00 uur H. Mis met aansluitend aanbidding tot 10.00 uur.

Vrijdag 18 mei: 9.00 uur H. Mis met aansluitend barmhartigheidsrozenkrans.

Zondag 19 mei: 9.30 uur H. Mis.

Kerken Heumen, Nederasselt en Overasselt

Heumen-St Georgius

Zaterdag 18 mei 19.00 uur Eucharistieviering,m.m.v. New Challenge,Aloys van Velthoven.

Gebedsintenties: Jan en Dora de Valk; Attie Huisman; Elly

Daanen-Kersten; overleden fam.Janssen Bouwmeester-Pansier

Nederasselt-H.Antonius Abt

Zondag 19 mei Geen viering

Overasselt-H Antonius Abt

Donderdag 23 mei 19.00 uur Donderdagavondgebed in het Parochiecentrum

Zondag 19 mei 11.00 uur Eerste Communieviering m.m.v

Jongerenkoor Alverna,Yves Mambueni en Aloys van Velthoven

Gebedsintenties: Til Kamps-Janssen; Antoon Theunissen;

An den Brok-Klabbers; Thé van Haren; Lau van der Burgt en Mina van der Burgt-Martens; voor de Opa en Oma van Mathijs: Theo Schel en Leny van Elferen; Henk Kremers.

De deuren van Bloemkwekerij Jos Mom zijn weer geopend Iedere tweede hangplant voor de helft van de prijs!

HUISSEN – Direct al op de eerste verkoopdag van dit seizoen, was het er weer een drukte van jewelste. Karrenvol kleurrijke perkplanten, hangplanten, kuipplanten op stam en natuurlijk de zo bekende XL-Hortensia's van Jos Mom, gingen er over de toonbank. Want de bloemen zijn mooi, maar de prijsjes zijn nog mooier.

De actie bij Jos Mom waar ieder jaar weer gretig van wordt geprofiteerd is de actie: 10 + 2 gratis. Deze actie geldt op al het perkgoed zoals Vlijtige Liesjes, Petunia's, Lobelia's en Begonia's bijvoorbeeld, maar ook op alle balkon- en terrasplanten zoals de Spaanse Margriet, de Million Bells en de Bacopa. Bij Jos Mom vindt u wel 100 verschillende soorten balkon- en terrasplanten. Of wat dacht u ervan om nu al achter de geraniums te gaan zitten? Óók in de actie 10 + 2 gratis! 'Er zijn weer volop (hang)geraniums met tweekleurige bloemen en dubbelbloemige (hang)geraniums, maar dit jaar hebben we ook nieuwe soorten geraniums', vertelt Jos enthousiast. Bij Bloemkwekerij Jos Mom worden alle planten zelf met zorg gekweekt. Ze zijn sterk en geven veel bloemen. Een bijzonder goed voorbeeld daarvan zijn de XL-Hortensia's van Jos Mom. Deze schitterende Hortensia's hebben wel twintig grote bolvormige bloemen per plant! Ook veel vraag is er altijd naar de 'Mixpotten' die Jos zelf opmaakt. Goed gevulde, grote potten met prachtige kleurencombinaties van verschillende (hang)planten voor slechts € 6,50. Iedere tweede hangplant is voor de helft van de prijs, dus kom naar Jos Mom! Elke dag geopend, ook op zon- en feestdagen, van 9.00 tot 17.00 uur. Papestraat 4A in Huissen. (Nieuw: tweede verkooplocatie aan de Geer 20 in Huissen) www.bloemenkwekerij-josmom.nl

Kerken Heumen, Nederasselt en Overasselt

Kerken Heumen, Nederasselt en Overasselt

Heumen-St Georgius

Zaterdag 18 mei 19.00 uur Eucharistieviering,m.m.v. New Challenge,Aloys van Velthoven.

Gebedsintenties: Jan en Dora de Valk; Attie Huisman; Elly

Daanen-Kersten; overleden fam.Janssen Bouwmeester-Pansier

Nederasselt-H.Antonius Abt

Zondag 19 mei Geen viering

Overasselt-H Antonius Abt

Donderdag 23 mei 19.00 uur Donderdagavondgebed in het Parochiecentrum

Zondag 19 mei 11.00 uur Eerste Communieviering m.m.v

Jongerenkoor Alverna,Yves Mambueni en Aloys van Velthoven

Gebedsintenties: Til Kamps-Janssen; Antoon Theunissen;

An den Brok-Klabbers; Thé van Haren; Lau van der Burgt en Mina van der Burgt-Martens; voor de Opa en Oma van Mathijs: Theo Schel en Leny van Elferen; Henk Kremers.

Kerk Mook

Kerk Mook

Parochie H. Antonius Abt

Pastoor Martinus Rijs, tel. 06 13 47 67 98.

Maandag 13 mei: 9.00 uur H. Mis met aansluitend aanbidding tot 10.00 uur.

Vrijdag 18 mei: 9.00 uur H. Mis met aansluitend barmhartigheidsrozenkrans.

Zondag 19 mei: 9.30 uur H. Mis.