De Liemers Helemaal Goed Courant

6 december 2019

De Liemers Helemaal Goed Courant 6 december 2019


Bewonersbijeenkomst Groessen

Zicht op dorpskern Groessen. (eigen foto)

GROESSEN – Op woensdag 11 december organiseert Dorpsraad Groessen een bewonersbijeenkomst. Deze avond is het vervolg op de Dorpsvisie die in 2014 is gepresenteerd.

Bijna zes jaar later wil de Dorpsraad de inwoners van Groessen informeren over de voortgang. Tijdens deze avond krijgen de aanwezigen inzage in de plannen over woningbouw en de inrichting van het Schuttersplein. De avond begint om 19.30 uur en is gratis toegankelijk.

‘Als Dorpsraad zijn we heel erg blij jullie te informeren over de plannen en het vervolg. Plannen van de Dorpsraad zijn namelijk pas plannen van ons mooie dorp Groessen als de inwoners hun inbreng hebben kunnen geven. De geactualiseerde versie van de Dorpsvisie en het plan rond de Tempelstraat willen we op 11 december toelichten aan alle inwoners van Groessen', aldus Marianne Woudenberg, interim-voorzitter van de Dorpsraad.

De gemeente heeft de Dorpsraad gevraagd om alle plannen die er liggen te beoordelen op actualiteit. Daarnaast vraagt de gemeente inzicht te geven in de te verwachten kosten en in welke volgorde we deze plannen uitgevoerd willen zien. Om daar een antwoord op te kunnen geven, heeft Sant en Co, Buro voor Landschapsarchitectuur in Den Haag de opdracht gekregen een visieschets voor Groessen te ontwikkelen op basis van de Dorpsvisie 2013.

Dorpshart en Wonen

De Dorpsraad is met Hoedemakers Bouw en Ontwikkeling in gesprek om te kijken welke mogelijkheden er zijn om betaalbare woningen voor senioren en jongeren te ontwikkelen. Passend binnen het woningbouwbeleid van de gemeente is er een verkavelingsplan met circa 25 woningen beschikbaar.

Landgoed Huis Sevenaer met kunst verbonden Joyce van Katwijk is nu Ridder in de Orde van Oranje-Nassau

Joyce van Katwijk krijgt het lintje uit handen van burgemeester Lucien van Riswijk. (foto: Kim Kleijkers)

ZEVENAAR – Het Liemers Museum was op 23 en 24 november het decor van de kunstexpositie 'Vreugdevolle Inspiratie'. Voor deze expositie maakten 32 kunstenaars kunst geïnspireerd op het Landgoed Huis Sevenaer.

Door Kim Kleijker

De expositie werd geopend door Anja van Norel, directeur van Landgoed Huis Sevenaer, Joyce van Katwijk, bewoonster van Huis Sevenaer en burgemeester Lucien van Riswijk. "Met deze expositie willen we het verhaal van het landgoed vertellen. We willen verbinden, mensen blij maken en de visie van Jonkheer Huub van Nispen tot Sevenaer doorgeven", aldus Anja van Norel, De expositie werd ter ere van het honderdste geboortejaar van de jonkheer georganiseerd. "De inzet van de kunstenaars en de werkgroep 'vreugdevolle inspiratie' was groot. In augustus kwam de oproep, getiteld 'buitenkans kasteelboerderij, oproep aan de kunstenaars'." Eén van de kunstenaars: "Het was een hele ervaring, vooral omdat de werken in vier weken af moesten zijn. Inspiratie opdoen op het landgoed, bedenken wat je ging maken, hoe groot, staand of liggend en dan starten. De werken werden een dag voor de opening ingeleverd, verschillende werken waren zelfs nog nat." Anja van Norel: "Alle werken zijn uniek. Er is zoveel diversiteit, maar tegelijkertijd zijn ze allemaal verbonden met elkaar en met het landgoed. De jonkheer zal trots zijn. Het laat zien dat als je iets wilt, het ook daadwerkelijk kan." De kunstenaars hebben vele woorden gebruikt om hun dag op het landgoed te omschrijven, zoals warmte, respect, stilte, cadeautje, sereen en passie. Die passie was zeker terug te zien in hun werk.

Voor Joyce van Katwijk had burgemeester Lucien van Riswijk een bijzondere verrassing in petto: een lintje. De Zevenaarse is nu Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. "Het is een bijzondere eer om hier te mogen staan. Ik wil Joyce verdiend in de spotlight zetten. Sinds Joyce hier kwam is ze niet meer weggegaan en niet meer weg te denken. Joyce is in drie woorden: overtuiging, trouw en standvastig." Een beduusde Joyce van Katwijk: "Het is overweldigend. Ik was al onder de indruk van de kunstwerken en de uitleg voor de inspiratie maakte me zeer emotioneel. Maar het krijgen van het lintje was wel erg bijzonder en onverwacht." Wat de expositie nog meer met de jonkheer verbindt, is dat de jonkheer ook oog had voor compositie en kunst. "De diversiteit van alle kunstwerken, wat samenhangt met de diversiteit van de natuur, had hij geweldig gevonden", besluit Anja van Norel.

Gospelkoor YES was in Gemünden en komt in Duiven!

Gospelkoor YES treedt op bij de Evangelische ChristusKirche. (foto: Henk van Loenen) Henk van Loenen

DUIVEN - Anderhalf jaar geleden heeft Gospelkoor YES in Duiven een muzikale bijdrage geleverd tijdens een ‘uitwisselingsdienst’ met Gemünden am Mein. Het optreden viel in goede aarde met als gevolg dat het koor is gevraagd naar Duitsland af te reizen.

Zaterdagmiddag 26 oktober was het zover en nam het de aftrap bij het SOS Dorfsgemeinschaft in Hohenrot, een instelling voor verstandelijk beperkten. Wat was het een feest. De bewoners dansten en zongen met alle liederen mee. De middag kon voor hen en voor het koor niet meer stuk!

Aan het begin van de avond was het tijd voor een concert. In samenwerking met een meisjeskoor, een blazersensemble en een jonge begenadigde pianist heeft Yes een concert gegeven in een prachtig, maar akoestisch ó zo moeilijk gebouw van het Kreuzkloster. Ook hier was het een feest om voor en met hen te mogen zingen én muziek te maken.

’s Zondags voordat het koor weer huiswaarts keerde hebben ze een dienst van de Evangelische gemeente bijgewoond en muzikaal begeleid.

Het weekend was de moeite waard en het smaakte naar meer… Gelukkig kunnen de koorleden hun honger stillen op zondag 1 december. Dan mag Yes opnieuw in Duiven optreden in de ‘Witte Kapel’ aan de Rijksweg 56b. De dienst begint om 10.30 uur. Het zal geen concert worden, maar wel een dienst waarin ze samen met muzikanten diverse liederen zingen die ook in Duitsland ten gehore zijn gebracht. Iedereen is er welkom!

Kerststerrenactie OBW handbal

ZEVENAAR - Op zaterdag 7 december gaan meer dan vijftig handballeden (jeugdleden samen met ouders en seniorenleden) langs de deuren om kerststerren (klein en groot), cyclamen en kerstdennen te verkopen.

Standaard komen we onder andere in de wijken zoals Ooy, Oud-Zevenaar en in het centrum van Zevenaar. Ook zijn onze verkopers ook elk jaar te vinden op het bedrijventerrein en de woonwijken daar in de buurt. Wilt u ook kerstbloemen van OBW-handbal maar komen ze niet bij u in de wijk? U kunt ze dit jaar ook kopen bij de Coop-supermarkt in Zevenaar en in het centrum voor Intersport Luising! Daar mogen onze jeugdleden op 7 december staan met een stand. Of kom op 7 december tussen 9.00 en 13.00 uur naar de voetbalkantine van OBW op het Hengelder."

Van de opbrengst hebben we de afgelopen jaren trainingsmateriaal gekocht, shirts aangeschaft voor jeugdleden en coaches en een attentie voor onze vrijwilligers kunnen aanschaffen. Dit jaar gaat de opbrengst naar de jeugdleden. De OBW-leden gaan voor een gezellige verkoopdag.

Weer dagbesteding op het Eilandplein in Duiven

DUIVEN - Na enkele jaren is er weer een dagbesteding op het Eilandplein te Duiven: dagbesteding de Waddenborgh.


"Op dit moment zijn wij van start gegaan op de maandagen, woensdagen en vrijdagen. Wij verwachten dat we straks kunnen uitbreiden naar vijf dagen in de week. Er wordt een afwisselend programma van activiteiten aangeboden, waarbij de behoefte van de cliënt voorop staat, dit wordt verzorgd door professionele medewerkers.

Wil je graag meer weten wat wij precies doen en voor wie? Neem dan gerust contact met ons op. U kunt ons telefonisch bereiken op 06 33205050 of u kunt uw vragen mailen naar dagbesteding@dewaddenborgh.nl. Heeft u al een indicatie en wilt u komen kijken? Dat mag, voor verdere afspraken verwijzen wij u graag naar het bovenstaande telefoonnummer of e-mailadres", aldus laat het team dagbesteding De Waddenborgh weten.

Onderdompelen in de kerstsfeer op Landgoed Halsaf...

BABBERICH - Voor de vierde keer op rij vindt de kerstfair plaats op Landgoed Halsaf. Dit jaar is de kerstfair een dag en vindt die plaats op zondag 15 december. Langs het verlichte bospad, zullen bezoekers van verre al glimpen van het landgoed opvangen en verrast worden door de diverse kraampjes.

Bezoekers kunnen van 12.00 - 18.00 uur genieten van diverse kraampjes, muziek, huisgemaakte glühwein, verse koekjes en oliebollen van ‘De Koekfabriek’ en activiteiten voor kinderen. In de veldschuur zal wederom de kerstbar te vinden zijn, waar bezoekers wat kunt eten en drinken onder het genot van sfeervolle live achtergrondmuziek. Dit jaar kan er ook plaats genomen worden in de kerstbioscoop waar verschillende kerst films worden afgespeeld. Natuurlijk is ook de kerstman aanwezig om de bezoekers te vervoeren vanaf de gratis parkeergelegenheden naar de kerstfair, ook staat de kerstman klaar om samen op de foto te gaan.

Entree inclusief consumptie 2,50 euro. Meer informatie over de kerstfair staat op www.landgoedhalsaf.nl/agenda.

Jay Jay's Border Jazzmen Nieuwjaarsconcert 2020

ZEVENAAR - De feestdagen staan weer voor de deur. Het nieuwe jaar komt eraan. Nog niet direct aanleiding om al naar januari te kijken zult u zeggen. Het is echter sneller voorbij dan u denkt. Wat is er dan mooier en leuker om met een glaasje, een hapje, lekkere muziek en veel vrienden en bekenden nog even na te genieten van deze feestmaand. Tevens ook alvast eens te kijken naar het jaar wat voor ons ligt. In navolging van het enorme succes van vorig jaar wordt er dit keer weer een Jay Jay’s Border Jazzmen Nieuwjaarsconcert georganiseerd.


De geschiedenis.In de zomer van 1999 was trombonist 'Jay Jay' (Jan Janssen) uit Dinxperlo na een rijke muzikale carrière toe aan een nieuwe uitdaging. Met een aantal bekende Achterhoekse jazz-routiniers richtte hij de nieuwe band Jay Jay's Border Jazzmen op. Met onder andere country, latin-jazz en close-harmony heeft de band vanaf het begin een breder publiek dan alleen doorgewinterde dixieland-liefhebbers voor zich weten te winnen. Sinds vele jaren maken ook muzikanten uit Twente en de Veluwe deel uit van dit van oorsprong Achterhoekse orkest. De band treedt nog steeds zeer regelmatig en met veel succes op in jazzclubs door heel Nederland. Op bekende festivals, zoals Domburg en 's Hertogenbosch, verjaardagspartijen, jubilea en bedrijfsfeesten in binnen- en buitenland zijn zij ook vaak van de partij. Tot de mooie hoogtepunten van het orkest behoren ook zeker de vele trips naar onze zuiderburen en Aruba en Madeira.

Het concert is 5 januari in zaal Staring in Zevenaar. Zaal open: 13.30 uur. Entree: 10,00 euro (inclusief oliebol, glas bubbels en hapjes).

Fietsenproject Stichting Blij Groessen

Een aantal van de opgehaalde fietsen.

GROESSEN - "Naar aanleiding van een oproepje in De Gelderlander in de rubriek 'lezers helpen lezers' met betrekking tot het afhalen van gebruikte fietsen, mochten wij meer dan honderd fietsen ophalen, waarvoor wij zeer dankbaar zijn!"

"Met deze fietsen kunnen wij veel mensen met een minimum inkomen helpen aan een fiets. Reeds 30 fietsen, waaronder drie elektrische, zijn al weggegeven. De fietsen opknappen is een nuttige dagbesteding voor onze vrijwilligers. Ook hebben wij er een aantal doorgegeven aan Stichting Low Budget Bikes De Liemers."

Eb&vloed, terugblik op de maanlanding, missies naar Mars

De Sterrenwacht. (foto: Jan Adelaar) Jan Adelaar

Op vrijdag 29 november zal mevrouw M. de Kock bij de Sterrenwacht Corona Borealis een lezing geven over: Eb&vloed, terugblik op de maanlanding, missies naar Mars.

Deze presentatie is samengesteld aan de hand van vragen uit het publiek. Monique de Kock zal het een en ander vertellen over de bovengenoemde onderwerpen. Wellicht is dit ook een mooie gelegenheid om nou eens die astro-vraag te stellen die al lang in je hoofd zit! Kom ons vooral bezoeken op deze avond, het zal een leerzame en interessante avond worden vol met verrassingen.

Na afloop van de lezing zal er bij helder weer gelegenheid zijn om door de telescoop van de sterrenwacht de sterrenhemel te bekijken.

Aanvang van de lezing is om 20:00 uur. Bezoekadres: Breulylaan 3 in Zevenaar.

15-jarig jubileum dynamictennis afdeling DSV Relax geslaagde middag

Actiefoto tijdens jubileumtoernooi. (foto: Christel van Mierlo (huisfotograaf))

De Dynamic Tennisafdeling van DSV Relax uit Didam heeft op zondag 17 november j.l haar 15-jarig jubileum gevierd. Een dertigtal leden namen s,middags deel aan een onderling toernooi, dat werd gewonnen door Hans Hendricksen met Hemmie Jacobs als tweede en Cees Margadant als derde prijswinnaar. De winnaars gingen naar huis met een mooie beker en een zak snoepgoed van de Sint. Het was een zeer geslaagde dag en dit jubileum werd afgesloten met een drankje en klein buffetje. Enkele toeschouwers waren zo enthousiast over deze sport dat ze zich aanmelden als nieuw lid. Meer informatie kunt u vinden op onze website www.DSVRelax.nl of neem contact op met de coordinator Mischa Rosanow e-mailadres info@rosanow.nl

Adventsvesper op 1 december in Oud-Zevenaar

Rieny Putmans met winterhoorn voor het projectkoor. (foto: Catrien Wolters) Catrien Wolters

OUD-ZEVENAAR - Op zondag 1 december is er een speciale Adventsvesper ter voorbereiding op het komende kerstfeest. Om 16.00 uur is iedereen welkom in de Sint-Martinuskerk van Oud-Zevenaar.

Dit kerkelijk avondgebed vormt traditioneel het scharnierpunt als de dag overgaat naar de avond en de lichten worden ontstoken. Eeuwenoude Gregoriaanse getijden en muzikale overpeinzingen op fluit en gitaar omlijsten oude en nieuwe teksten over Advent, toekomst en waakzaamheid.
Een projectkoor onder leiding van Martijn van Leeuwen zingt de middeleeuwse getijden van de Vespers van de eerste Adventszondag.

De viering zal niet aangekondigd worden door klokkengeluid, maar met de midwinterhoorn. Bovendien zal het wat melancholische geluid van die hoorn ook tijdens de viering klinken.

KBO Duiven ontmoetingsbijeenkomst

DUIVEN - De ontmoetingsbijeenkomst van KBO Duiven wordt gehouden in woonzorgcentrum Thuvine aan de Van Dorth tot Medlerstraat, ingang naast de fysiotherapeut.

Zaal open om 13.30 uur. Start 14.00 uur. Er is koffie/thee aanwezig. Toegang gratis. Woensdagmiddag 4 december staat in het teken van een sinterklaasbingo. De leden en introducees zijn welkom bij deze bijeenkomst.

Airdome Duiven

De ochtendploeg in de weer met het dubbelwandig tentdoek. (foto: Richard Spaan)

Afgelopen weekeinden hebben meer dan zeventig vrijwilligers in diverse shifts de Airdome op het terrein van MHC De Westerduiven gebouwd.

Nadat de airdome op 16 november gereed was, werd 23 november de vloer met twee sportvelden gelegd. De groep vrijwilligers bestond uit leden, ouders en vrienden van leden. Het goede weer was een prettige bijkomstigheid.

Naast hockeyclub MHC De Westerduiven, maken ook korfbal-, handbal- en voetbalverenigingen gebruik van de Airdome. Komende weken zullen ook andere zaalsport-verenigingen kennismaken met deze prachtige sportaccommodatie.

Eigenaar van de Airdome is de stichting Binnensportaccommodatie Horsterpark (SBH). Voor zaalhuur kan men terecht op de website: airdome-duiven.

Gitarist vraagt zijn vriendin tijdens een concert ten huwelijk

Aanzoekmoment. (foto: MJ) MJ

WESTERVOORT - Gitarist Joost Zoeteman, vroeg geheel onverwacht, tijdens het concert van 24 november in De Verzameling, zijn vriendin Marieke ten huwelijk. Zijn vrienden muzikanten (Hans Kwakkernaat, Wim de Vries, Lucien Matheeuwsen) en het publiek, werden totaal verrast door dit aanzoek.

Joost ging door zijn knieën en vroeg aan haar of zij met hem wilde trouwen. Haar antwoord kwam met de tranen en was een duidelijk 'JA!'. Daarop werd meteen getoost met bubbels en het laatste nummer kreeg hierdoor een speciale lading.

Hans Kwakkernaat, Joost Zoeteman, Lucien Matheeuwsen en Wim de Vries. (foto: MJ) MJ

Het was een geweldige middag en mede doordat het concert zo druk bezocht was, kwamen de felicitaties van alle kanten naar Joost en Marieke. Of ze ook in De Verzameling gaan trouwen? Wij wachten af...

Afscheid huisartsenpraktijk dr. Claessen en overname praktijk door dr. Setz

ZEVENAAR - Per 1 januari gaat huisarts dr. L.A.J. Claessen met pensioen.

Dr. L.E. Setz, reeds jaren werkzaam in de praktijk van dr. Claessen zal de huisartsenpraktijk voorzetten. Patiënten kunnen vanaf 1 januari terecht op een nieuw adres: de Zonegge 24-02 in Zevenaar. Op deze locatie bevindt zich de huidige praktijk van dr. Van der Knaap en beide praktijken bundelen hun krachten en gaan samen verder onder de naam huisartsenpraktijk Setz en Van der Knaap.

Er is gelegenheid om afscheid te nemen van dr. Claessen op 30 en 31 december tussen 10.00 en 12.00 uur op het huidige praktijkadres van dr. Claessen aan de Oranjelaan 24 in Zevenaar. Er is dan ook gelegenheid om kennis te maken met dr. Setz.

Zaterdag 30 november Dance Classics avond in Stadsbrouwerij & Proeflokaal Wittenburg

Vanaf 20:30 uur lekker dansen met Dj Mark Vanderborne op oude dance classis uit de jaren 70,80 en 90. Toegang is gratis.

Kom gezellig!

Kopen jubileum in kerkkoor Sint-Remigius

(foto: Theo Gies)

REGIO - Op zaterdag 23 november heeft pater Gerard Remmers, tijdens de jaarlijkse liturgieviering ter ere van de patrones Cecilia van het kerkkoor Remigius, de bronzen medaille uitgereikt aan Joep Thüss voor 12,5 jaar zingen in het koor.

Retteketet Kerstspektakel loopt vol

ZEVENAAR - Al meer dan 16 jaar op rij organiseert een groep enthousiastelingen onder aanvoering van de Retteketet Showband het drukst bezochte 'feel good' Kerstfeest van de Liemers.

Het eerste weekend van de kaartverkoop is traditiegetrouw meer dan 2/3 van de kaarten reeds verkocht, hetgeen jaarlijks resulteert in grote drukte bij de verkooppunten. Volgens bezoekers is het succes kort samen te vatten: een 11-koppige TOP-feestband speelt twee dagen lang de Kerststerren van de vensterbank. In de week voorafgaand aan kerst is dit hét feest waar je moet zijn geweest. Op zaterdagavond is het een gezellige reünie waar mensen vanuit de hele regio elkaar treffen. Op zondagmiddag is het eigenlijk een soort familiefeest voor jong en oud(er). Thema van 2019 is 'Hollandse Meesters' en dat heeft een dubbele betekenis. Zowel muzikale als kunstzinnige meesters komen aan bod. De zaal is op spectaculaire wijze versierd in oud-Hollande stijl compleet met échte kunst en kitsch objecten. Daarnaast speelt de band als vanouds Hollandse Meesters van Nederlandstalige artiesten van formaat. Dit, uiteraard afgewisseld met de internationale songs die Retteketet Showband altijd al ten tonele brengt. Veel nieuwe nummers, eigentijds én uit vervlogen muziektijden zorgen voor een uniek feest met heerlijke kerstsfeer. Voor meer informatie kijk je op de website www.retteketetshowband.nl. Kaarten zijn uitsluitend verkrijgbaar bij CIGO Gemak Shop én bij Eet-Lokaal | Café, Restaurant & Zalen. Het Zaterdagavondfeest betaal kost € 15,= per kaart. Hiervoor is nog beperkt plek. De zondagmiddag is een unieke familiemiddag waarvoor kaarten slechts € 5,= per persoon kosten (kids gratis). Wees er snel bij, want net als afgelopen jaren is het vol is vol.

Mike Snoei hoofdgast Liemerse Sportprijs

De Graafschap-trainer Mike Snoei reikt enkele prijzen uit (foto: De Graafschap Media)

LIEMERS - De Liemerse Sportprijs nadert haar ontknoping. De tweede editie van de Liemerse Sportprijs wordt op woensdag 11 december gehouden in Kunstwerk! Het Musiater in Zevenaar. De Graafschap-trainer Mike Snoei uit Didam reikt enkele prijzen uit.

De Liemerse Sportprijs zet sporters die het afgelopen jaar een bijzondere prestatie hebben verricht in het zonnetje. Het is een initiatief van regiocampagne De Liemers Helemaal Goed in samenwerking met de Liemerse gemeenten Duiven, Westervoort, Zevenaar en Doesburg en de sportredactie van dagblad De Gelderlander. De eerste editie vorig jaar in De Ogtent in Duiven trok ruim 300 bezoekers. Hoofdgast is dit keer De Graafschap-trainer Mike Snoei uit Didam. Snoei strijdt nu met de Superboeren om de titel in de Keuken Kampioen Divisie en was eerder trainer van het Arnhemse Vitesse. De geboren Rotterdammer speelde in zijn actieve carrière voor Feyenoord, Excelsior en Sparta. Net als vorig jaar verzorgt de band The Fastest Way Out (TFWO) de muzikale omlijsting. Leerlingen van het Liemers College en het Candea College verzorgen ook op het gebied van hospitality en fotografie een bijdrage aan de avond.

Er zijn diverse categorieën waarin prijzen worden uitgereikt. In de categorie Sportman strijden tennisser Wesley Koolhof (Duiven), atleet Frank Futselaar (Westervoort) en bokser Enrico Lacruz om de eer. In de categorie Sportvrouw zijn genomineerd: springruiter Tani Joosten (Zevenaar), atlete Bregje Sloot (Lobith) en rugby speelster Willemijn ter Avest (Zevenaar). In de categorie Talent zijn genomineerd hockeyster Bo van Kempen (Zevenaar), turner Kasper Wiendels (Groessen) en korfballer Daan Dijkstra (Duiven). In de categorie Aangepaste sporter zijn genomineerd zwemster Esmee Anne de Meulmeester (Giesbeek) en para-amazone Demi Vermeulen (Zevenaar). In de categorie Coach zijn genomineerd volleybalcoach Erik Reitsma (Westervoort), tenniscoach Marco Kroes (Duiven) en atletiekcoach Titus Fierkens (Zevenaar). In de categorie Sportteam zijn genomineerd voetbalteam Sportclub Doesburg 1, zeilteam WSV Giesbeek en de dansers van D-UNIT Dancecrew (Liemers).

Op de website www.liemersesportprijs.nl zijn alle genomineerden met hun prestaties terug te vinden. Via die website kan ook gestemd worden. Uiteindelijk worden de publieksstemmen gecombineerd met het oordeel van de vakjury. Het totaal levert de winnaars in de diverse klassen op. De verkiezingsavond begint op 11 december om 20.00 uur. De zaal gaat om 19.30 uur open.

Laatst moest ik een artikel maken over een onderwerp waar ik al een keer eerder over geschreven had. Het leek mij handig om dat artikel, dat ik ongeveer een jaar geleden had geschreven, erbij te pakken en weer een keer door te lezen om te kijken wat er veranderd is sinds toen. Nadat ik het artikel opnieuw had gelezen, was ik zo verbaasd! Ik herkende mijn eigen schrijfstijl niet meer, ik vond de opbouw helemaal niet goed, en ik wilde eigenlijk bijna alles in het artikel meteen veranderen en 'mooi' maken. Toen ik dit vertelde aan de eindredacteur, was ze totaal niet verbaasd: "Je hebt gewoon stappen gemaakt en bent vooruitgegaan", vertelde ze mij. En al zeg ik het zelf: ik denk dat dat inderdaad zo is. De afgelopen jaren bij De Liemers Helemaal Goed Courant is mijn schrijfstijl steeds meer 'mijn eigen' schrijfstijl geworden en heb ik ervaring opgedaan met interviewen. De afgelopen twee jaar heb ik al veel interessante mensen gesproken die ik zonder deze bijzondere bijbaan nooit gesproken zou hebben. Natuurlijk zijn mijn artikelen nog niet perfect en spellingfoutjes of taalfouten zullen er altijd tussen zitten. Toch ben ik best blij als ik mijn oude artikelen terug lees en die dan vergelijk met mijn nieuwere gemaakte artikelen. Er is natuurlijk nog een lange weg te gaan, maar het blijft leuk om je eigen stijl te ontdekken en te ontwikkelen en daarbij te streven naar het perfect schrijven van artikelen. Het zou ook zomaar kunnen dat ik daar nooit kom, maar dan blijft er altijd een ding zeker: de vooruitgang die ik de afgelopen jaren heb gemaakt is alvast binnen!

Nina Elbers

(foto: Nina Elbers)

Niemand minder dan Thomas Verhoef, hotshot van het televisieprogramma Eigen Huis en Tuin, gaf extra kleur aan de Prettig Wonen Beurs die woningcorporatie Baston Wonen ter gelegenheid van het 110-jarig bestaan organiseerde.

Van de redactie

Van de redactie

5 / 36

'Eten verbindt mensen met elkaar' Sertan Bayazit van DoyDoy maakt mediterrane gerechten met een eigen draai

ZEVENAAR – Een brandweerwagen racet over het terrein. Met piepende banden komt de wagen tot stilstand. Twee auto's gaan in vlammen op; de vlammenzee breidt zich steeds verder uit. Zijn er slachtoffers? Gauw worden de slangen uitgerold. De brandweercrew zal snel moeten handelen, voordat het te laat is…

Zomaar een voorbeeld van de vele situaties die Jeugdbrandweer Zevenaar kan tegenkomen tijdens een wedstrijd of oefening. Elke vrijdagavond oefent de jeugdbrandweer op de brandweerkazerne aan de Professor Aalbersestraat of op een speciale locatie in de gemeente Zevenaar. De zeventien leden zijn verdeeld over twee groepen: junioren en aspiranten. De negen junioren zijn tussen de twaalf en vijftien jaar oud, de acht aspiranten zestien tot en met achttien jaar. Door het leeftijdsverschil zijn de programma's voor de twee groepen iets anders.

"Onze jeugdleden werken met hetzelfde materiaal als de grote brandweer", vertelt coördinator Aldo Hendriks. "Alleen de ademlucht wordt door hen niet gebruikt. Dat is ook niet nodig, omdat de jeugdleden tijdens de wedstrijden niet met echt vuur werken. Soms wordt er op open dagen wel een gecontroleerd vuurtje gebruikt tijdens een demonstratie. Dan is er ook brandweerpersoneel aanwezig om alles in goede banen te leiden." Op de vrijdagavonden krijgen de jeugdleden theorie en praktijkoefeningen om zich goed voor te bereiden op de wedstrijden. "Bij een wedstrijd komt veel kijken. Er zijn veel dingen die de jeugdleden goed onder de knie moeten hebben. De veiligheid is natuurlijk, net als bij de echte brandweer, ontzettend belangrijk. Je kunt anderen immers niet helpen als je jezelf in gevaar brengt. Ook allerlei technieken van brandbestrijding zijn een belangrijk onderdeel van de competities. De ploeg moet, net als de grote brandweer, de werkzaamheden goed verdelen. Je kunt het echt niet alleen." Binnen de ploeg zijn er verschillende taken. Die worden in de loop van het seizoen verdeeld. Er is een chauffeur, die ook de pomp van de tankautospuit bedient. Er zijn twee leden die samen de waterploeg vormen en ook de aanvalsploeg bestaat uit twee personen. De mensen van de ploeg worden aangestuurd door de bevelvoerder. Tijdens de wedstrijden wordt de ploeg op verschillende punten door een jury beoordeeld. Aldo Hendriks: "Samenwerking in de ploeg en het afstemmen met een eventuele andere ploeg is een ontzettend belangrijk onderdeel van de wedstrijd. Daarom word je ook beoordeeld als groep."

Ondanks dat de jeugdbrandweer voornamelijk gericht is op de wedstrijden, is er ook nog een ander belangrijk doel. De jeugdbrandweer is ook een kweekvijver voor toekomstige brandweerlieden. "In totaal hebben we meer dan tien doorstromers gehad in de afgelopen elf jaar. Ze komen niet altijd direct bij de vrijwillige brandweer. Bijvoorbeeld door studie kan er een aantal jaren tussen zitten. Die 'nieuwe' brandweerlieden maken gelijk een goede start: door hun ervaringen bij de jeugdbrandweer hebben ze brandbestrijding, één van de vier kerntaken van de brandweer gauw onder de knie."

Marion Peters vangt herinneringen in beeld 'Rouwkunst maken is soms pittig, maar wel dankbaar werk'

“Dit is een voorbeeld van een beeld dat ik heb gemaakt voor de ouders van een overleden jongen. Hij was dol op vlinders"

ZEVENAAR/DOESBURG – Marion Peters maakt (rouw)kunst. Nu het bijna Wereldlichtjesdag is krijgt de Zevenaarse veel opdrachten van nabestaanden, waaronder ouders van overleden kinderen. Deze kunst brengt veel emoties met zich mee. In beeld gevangen herinneringen noemt ze het zelf.

"Zondag 8 december is het Wereldlichtjesdag. Op deze dag worden wereldwijd alle overleden kinderen herdacht. Op deze bijzondere dag staan we stil bij en delen we dierbare herinneringen", vertelt Marion. De lichtjesdagen inspireerden haar om iets te doen voor de nabestaanden. Ze besloot de levensverhalen op te tekenen en te verwerken in beeldende kunst. Zo ontstond het idee voor haar rouwkunst.

Elke dag fietst Marion naar haar winkel en atelier in het centrum van hanzestad Doesburg. "Ik vind het heerlijk om mijn hoofd al fietsend leeg te maken. Een mooiere scheiding tussen privé en werk is er niet." Marion begon haar creatieve carrière in 1997. "Ik besefte dat ik altijd al creatief bezig wilde zijn, ik wilde werken met eerlijke producten en leven vanuit mijn passie."

Samen met haar zoon Jeroen, die nu de onderneming 'De Buitenkok' runt, ging ze aan de slag onder het motto 'Proef, voel, beleef'. Als ambassadeur van Liemers Trots verkoopt ze in haar winkel Zenz streekproducten van de kleine streekproducenten uit de Liemers. Daarnaast maakt ze zelf zeep en persoonlijke verzorgingsproducten van natuurlijke ingrediënten. De workshops die ze organiseert halen haar bezoekers even uit de dagelijkse sleur. En ze werkt er op verzoek aan rouwkunst.

"In het gesprek met de mensen luister ik heel goed naar het verhaal over de overledene. Zo leer ik die persoon ook kennen. Ik vind het belangrijk om te weten of deze bijvoorbeeld graag buiten was, of er van hield om naar het water te gaan, of misschien een lieve oma was, of een beetje gekke opa. Die karaktertrekken probeer ik te vangen in een beeld of schilderij." Marion pakt een beeld van een bol op een sokkel met daar bovenop een vlinder. "Dit is een voorbeeld van een beeld dat ik heb gemaakt voor de ouders van een overleden jongen. Hij was dol op vlinders. In de bol is as van de jongen verwerkt. Ik heb er een stukje van zijn favoriete t-shirt in verwerkt. Op het origineel heb ik nog wat steentjes geplaatst, omdat die altijd wel in zijn broekzakken zaten, vertelde zijn moeder. Zo'n detail maakt een kunstwerk heel persoonlijk en bijzonder. Ik verwerk ook vaak een lakentje of lievelingsknuffel in gedenkkunst voor ouders. Het is een bijzondere zoektocht naar de dierbaarste herinneringen." De nabestaanden denken zelf mee over het kunstwerk en werken er vaak ook aan mee. Dat werkt erg helend. Marion: "Rouwkunst maken is heel dankbaar werk en er wordt best wel eens gelachen. Maar soms is het heel pittig. Dan neem ik even afstand door me weer meer met het maken van zeep en het geven van de workshops bezig te houden. Ik ben blij met die balans in mijn werkzaamheden."

Auteur Alie Engelsman

Auteur Linda Ruijs

Top 2000 met harmonie Martinus

OUD-ZEVENAAR - Wat is er leuker dan luisteren naar muziek uit de TOP2000? Niets toch! Op zaterdag 14 december neemt Harmonie Martinus, geheel in TOP2000 stijl, afscheid van het oude jaar.

"U kunt gaan genieten van een mix van wereldberoemde nummers in bekende en minder bekende, maar minstens zo verrassende arrangementen. Kom luisteren naar muziek van Queen, Ed Sheeran, Tina Turner, Lady Gaga & Bradly Cooper, Marco Borsato, Rob de Nijs, Boudewijn de Groot en nog veel meer klasse artiesten."

Speciale optredens zijn er met en door zanger Rob Möhlmann en Fif-Teen, een Achterhoekse band met vijftiende swingende zangeressen waar de energie en het enthousiasme van af spat. Martinus maakt er samen met hen, onder leiding van Maarten Zaagman, een swingende en veelzijdige avond van.

Met de feestdagen voor de deur voor u hét moment om een gezellige en muzikale TOP2000-avond te beleven. Absoluut niet te missen voor muziekliefhebbers en TOP2000 fans.

Locatie: Sint-Anna, Babberichseweg 48, Oud-Zevenaar - Start: 20.00 uur - zaal open 19.30 - Entree: 7,50 euro.

Cursus 'Zelf schrijver worden'

WESTERVOORT - Huist er een schrijver in u? Wilt u graag lezers boeien met wat u zelf bedacht en geformuleerd heeft? Dan is de nieuwe cursus bij Kreatieve Kring Westervoort ‘Zelf schrijver worden’ wellicht iets voor u!

In deze cursus wordt gestart met de basis: plot, personages en perspectief. Naast deze lijn komen er steeds verschillende creativiteitstechnieken aan bod. De nadruk ligt bij het zelf doen, maar daarnaast is er ook feedback van de medecursisten en van de docent, de heer Humphrey Ottenhof, bekend als schrijver, columnist van de Gelderlander en dichter van Westervoort.

Overal zien we korte teksten in de vorm van blogs, columns, gedichten. Al naar gelang de wens van de cursisten kunnen er zijstapjes gemaakt worden naar deze genres. Zo mogelijk worden eindproducten gepubliceerd in krant, tijdschrift of op het net.

De cursus omvat zeven lessen en wordt gegeven op maandagmiddag van 14.00-16.00 uur, te beginnen op maandag 6 januari. Leslocatie: Kulturhus De Nieuwhof, Rivierweg 1 in Westervoort.

Voor nadere informatie en aanmelding zie www.kreatievekringwestervoort.nl of neem contact op met Riky Rothengatter, 026 3119659.

Concert Het Hooge Bongertkoor

ZEVENAAR - Op zondag 15 december geeft het Hooge Bongertkoor een kerstconcert.

Het Hooge Bongertkoor staat onder leiding van Diane Hidding en wordt op de piano begeleid door Gerard van der Heijden. Het koor zingt een kerstrepertoire in diverse talen. Dit alles belooft een sfeervolle kerstviering te worden. "Ook u kunt meezingen. Wij hebben daarvoor enkele meezingkerstliedjes in het programma opgenomen."

Iedereen is welkom op zondag 15 december in het Sint-Andreas Schuttersgebouw, Oude Doesburgseweg 1 in Zevenaar. Aanvang 14.30 uur, zaal open 14:00 uur. De toegangsprijs is 10,00 euro. Kinderen tot en met 12 jaar hebben gratis toegang.

Kaarten zijn verkrijgbaar voor aanvang van het concert of via de koorleden. Kaarten reserveren is ook mogelijk via info@hethoogebongertkoor.nl. Meer informatie staat op www.hethoogebongertkoor.nl.

Warme kerst in de Bibliotheek met Joris' Kerstboom

(foto: Bibliotheek Montferland) Bibliotheek Montferland

DIDAM - Joris’ Kerstboom staat net als vorig jaar van 10 - 24 december in Bibliotheek Didam en ’s-Heerenberg. Loop langs en hang voor jouw dierbare een kerstbal met kerstgedachte tussen de dennentakken!

Joris’ Kerstboom is een vertaling van het tv-programma van Joris Linssen, waarin hij mensen uitnodigt stil te staan bij een bijzondere persoon. Ook in de genoemde bibliotheken is in december de mogelijkheid om een mooie kerstgedachte voor iemand in de boom te hangen. En dat begint bij iedereen bij de vraag: ‘Wie zet jij in het licht?’

In deze vestigingen staat naast Joris’ Kerstboom een tafel met 2D-kerstballen. Schrijf een mooie boodschap en/of plak een foto op de kerstbal en hang hem in de boom. Bijna 200 bibliotheken in Nederland doen mee met deze sympathieke actie. Op www.joriskerstboom.nl is te zien in welke steden deze kerstbomen staan. Joris’ Kerstboom heeft dit jaar zes tv-uitzendingen. Op 14, 15, 16, 18 en 19 december zijn er vijf korte programma’s rond de klok van 22:30 uur. Vrijdag 20 december is de hoofduitzending om 21:05 uur op NPO2.

Golden Oldies zingen in Meulenvelden

DIDAM - Trea Staal en Mariske Hekkenberg, al jaren vriendinnen en zangcollega’s hebben de krachten gebundeld. Ze vormen samen het 'Golden Oldies Duo'.

Hits van de jaren 20 tot aan nu, met gezellige, mooie, soms ludieke maar vooral herkenbare songs voor ouderen en jongeren. Op woensdag 18 december verzorgt het Golden Oldies Duo een optreden geheel in kerstsfeer in Meulenvelden in Didam.

De zangeressen hebben een leuk programma samengesteld met Nederlandse en Engelse kerstliedjes. Zowel traditionele liedjes zoals de herdertjes lagen bij nachte, er is een kindeke geboren op aard en stille nacht als ook schitterende Golden Oldies zoals white christmas, the christmas song, jingle bells en rudolph te red nosed reindeer zullen ten gehore worden gebracht.

Het publiek wordt van harte uitgenodigd mee te zingen met alle bekende songs, maar men mag natuurlijk ook heerlijk achterover leunen en luisteren. nBelangstellenden uit Didam en omstreken zijn welkom.

De theaterzaal in Meulenvelden, Waverlo 8, Didam, is open vanaf 19.00 uur, de avond begint om 19.30 uur en is om 21.30 uur afgelopen. De entree bedraagt drie euro.

Is er meer tussen hemel en aarde?

HERWEN - Vorig jaar is er een oproep geplaatst voor maandelijkse bijeenkomsten waarin allerlei onderwerpen aan bod kunnen komen. Thema's kunnen zijn spiritualiteit, bijna-doodervaring, ouder worden, wat betekent dat voor mensen persoonlijk en hoe ga je daar mee om? Denk hierbij bijvoorbeeld aan kleine dorpen waar weinig of geen voorzieningen zijn.

“Wat hebben mensen nodig om de naderende vergrijzing het hoofd te bieden? Hoe ga je om met discussies over het levenseinde? Kortom, er zijn legio onderwerpen die de revue kunnen passeren. Na de eerste bijeenkomsten is het onderwerp spiritualiteit duidelijk naar voren gekomen.

We willen vanaf januari 2020 verder gaan met deze bijeenkomsten en daarbij ook eventueel sprekers uitnodigen. U kunt zich hiervoor telefonisch aanmelden. Voor geïnteresseerden is er ook de mogelijkheid om een bijeenkomst bij te wonen om te kijken of het bij u past. Hiervoor kunt u zich ook aanmelden via een van de onderstaande telefoonnummers."

Locatie: Parochiecentrum Herwen. Koffie, thee en warmte zijn gratis, om de kosten van eventuele sprekers te dekken wordt 5,00 euro per persoon per avond gevraagd. Data: maandelijks op de eerste dinsdag van de maand van 19.30 tot 21.30 uur. Opgeven kan bij Marijke Aaldering, 06 41301532 en Gert Sommers, 0316 248227.

Kerst Sing à Long & Concert in Westervoort

Carla Herlfterkamp. (foto: Sjoerd van den Berg) Sjoerd van den Berg

WESTERVOORT - Geniet 15 december van een onvergetelijk kerstgebeuren. Wees erbij en kom alvast in die heerlijke, warme en gezellige kerstsfeer.

Carla brengt met haar begeleiders een afwisselend, warm en sfeervol kerstconcert. Het programma wordt afgewisseld met luister en meezingnummers, waarbij de bezoekers dit keer dus gewoon lekker voluit mee mogen zingen!

In de donkere dagen voor Kerst komen ze allemaal weer voorbij: de kerstliedjes. We nemen je mee langs echte Kerst-klassiekers maar ook langs eigentijdse top-40 hits. We zingen in het Engels, maar ook in het Nederlands.

Zingen is heerlijk en werkt ontspannend. Samen zingen is nog gezelliger en fijner, want wat is er mooier dan muziek met elkaar delen. (Carla Herlfterkamp: muzikaal leider en zangeres. Kirsten van Oort: piano. Theo Scholten: accordeon. Vincent Gal: percussie. Met medewerking van vele gastzangeressen.)

De bezoekers ontvangen een Sing à Longboekje. Mocht je een liedje niet zo goed kennen, dan lees/zing je lekker uit het boekje mee. Kaarten voor donateurs, inclusief koffie of thee, bedragen € 6,00, bij Cigo in de voorverkoop 7,50 en aan de deur 10 euro. Ook kunnen kaarten à € 7,50 via de site https://www.vriendenwerenfriedkerk.nl/activiteiten worden verkregen.

Het concert begint om 15.00 uur en duurt tot 17.00 uur. De deur is open om 14.30 uur, zodat u voorafgaande aan het concert nog een kopje koffie of thee kunt gebruiken. In de pauze kunt u, tegen betaling, fris of glühwein verkrijgen. De opbrengst is voor het behoud van de Werenfriedkerk in Westervoort.

Kerst KBO Duiven en Senioren Societeit Groessen

GROESSEN - Op dinsdag 17 december om 13.30 uur (kerk open om 13.00 uur) vindt de kerstviering van de KBO Duiven en de Senioren Sociëteit Groessen plaats in de Andreakerk van Groessen met medewerking van het Herenkoor.

"Na afloop van de viering gaan we gezamenlijk naar zalencentrum Gieling voor het driegangendiner in kerstsfeer, waar Jan Verkerk ons muzikaal zal vermaken.

De mensen die niet naar de kerstviering in de kerk gaan: na half drie gaat de zaal open. Aanvang kerstdiner zo rond 15.00 uur. Einde rond 18.15 uur. De kosten voor deze middag bedragen 26 euro per persoon. U kunt de 26 euro overmaken op rekening van de penningmeester van de KBO Duiven NL75 RABO031`5405651 onder vermelding kerstviering. en lid.nr. Deelname Groessen rekeningnr NLRABO 0308521450. Aanmelden vervoer van en naar Groessen op telefoonnummer 0316 261101. Tijdig aanmelden.

Loo Budget kerstconcert

Popkoor Repeat. (foto: Tom Harder) Tom Harder

LOO - Zondagmiddag 8 december zal Popkoor Repeat een sfeervol winterconcert verzorgen in de prachtige kerk in Loo. Onder leiding van dirigente Juliette Dumoré zal Repeat een afwisselende mix ten gehore brengen van sfeervolle kerstnummers, golden oldies en prachtige songs uit het theaterconcert Passion!, dat Repeat in april voor een viermaal uitverkocht Musiater speelde.

November won Repeat nog de eerste prijs in de Topklasse grote koren op het prestigieuze Balk Topfestival in Rotterdam en nu staan ze weer fijn in de kerk in Loo. "Heeft u ook al zo'n zin in de decembermaand? En wilt u popkoor Repeat zelf zien en horen? Kom dan vooral naar het Loo Budget Concert in samenwerking met Popkoor Repeat en beleef met ons alvast hét gevoel van kerst en samenzijn! We zien u graag 8 december, kerk in Loo."

Het optreden duurt van 15.00 tot 17.00 uur. De entree bedraagt inclusief koffie of thee in de pauze 7,50 euro. Kaarten zijn te koop voorafgaand aan het concert bij de kerk, en zijn ook telefonisch te reserveren via Peter Koopmans, 0316 261612 of op maandagen tussen 10.00 en 12.30 uur bij het secretariaat van de kerk, 0316 263981.

55-plussers 'Op weg naar kerst'

DIDAM - Op maandag 9 december vindt weer de jaarlijkse viering plaats 'Op weg naar kerst'.

De uitnodiging geldt voor allen, die deelnemen aan een van de activiteiten georganiseerd door de Stichting Senioren Kontakt Didam, Loil en Nieuw Dijk (SSK). Zij die maandelijks aan de dansavond deelnemen zijn uiteraard ook welkom. Ook de vrijwilligers die helpen bij de diverse activiteiten.

De viering vindt plaats in Zaal Jan en Jan, Lieve Vrouweplein 4 in Didam. De avond begint om 18.00 uur met een gebedsviering, waarin pastor Ben Aarsen zal voorgaan. Het Antonius van Paduakoor uit Nieuw-Dijk verzorgt hierbij de mooie bijpassende gezangen onder leiding van de dirigente Loyse ten Kate.

Om 19.00 uur vindt de feestelijke en uitgebreide koffietafel plaats en eindigt omstreeks 20.30 uur. Daarna is er een gezellig samenzijn tot 22.00 uur. Hierbij zal opnieuw het Antonius van Paduakoor zijn prachtige gezangen ten gehore brengen. Uiteraard is er weer samenzang waarbij de aloude bekende kerstliederen zullen worden gezongen. Natuurlijk ook: Stille Nacht Heilige Nacht!

De kosten bedragen 15,00 euro per persoon. Gevraagd wordt met gepast geld betalen; dat verkort de wachttijd! De zaal gaat om 17.30 uur open. Voor nadere inlichtingen kan men contact opnemen met: Annie Clappers (224378) of met Henk Boerstal (223885).

Team Vroeg Eropaf gaat op pad

DUIVEN/WESTERVOORT - Team Vroeg Eropaf helpt inwoners van de gemeenten Duiven en Westervoort met (beginnende) financiële problemen.

Een eerste betalingsachterstand is vaak nog eenvoudig op te lossen. Wanneer mensen langer wachten, is de kans groter dat de schulden oplopen. Veel mensen voelen zich schuldig of schamen zich als ze schulden hebben. Maar weet u dat dit veel vaker voorkomt dan u misschien denkt? Iedereen kan in de schulden raken. Door tegenslagen als werkeloosheid, ziekte of een scheiding kunnen mensen in de problemen komen.

Door samen te werken met woningcorporatie Vivare, zorgverzekeraars, Vitens en energiemaatschappijen krijgen de gemeenten Duiven en Westervoort inwoners met mogelijke geldproblemen eerder in beeld. Daardoor kunnen ze hen eerder hulp bieden. De hulp van Vroeg Eropaf is aan huis, gratis en vrijblijvend.

Medewerker van team Vroeg Eropaf: "In andere gemeenten in Nederland is vroeg Eropaf een succes: acht op de tien mensen ging in op de aangeboden hulp. Wij gaan daar nu in de gemeenten Duiven en Westervoort mee starten. We zijn heel benieuwd naar de ervaringen."

Huisbezoek
Twee medewerkers van Vroeg Eropaf komen aan de deur en helpen (als de inwoner de hulp aanneemt) om de financiën weer op orde te krijgen. Zodat de inwoner weer een goed overzicht van inkomsten & uitgaven heeft. En houdt. En zijn/haar maandelijkse betalingen weer kan doen.

Enthousiaste vrijwilligers gezocht

ZEVENAAR - Caleidoz Vrijwilligerscentrale zoekt vrijwilligers voor de volgende organisaties:

- De Formulierenbrigade zoekt een medewerker die op huisbezoek gaat bij mensen met een laag inkomen met als doel hulp bieden bij het invullen van eenvoudige aanvraagformulieren ter verhoging van hun inkomen.

- Kinderboerderij Rosorum zoekt een medewerker voor de voerdienst en de begeleiding van bezoeker op zaterdag en zondag (van 14.00 tot 17.00 uur).

- Liemers Museum zoekt een medewerker voor het rondleiden van volwassenen en/of het begeleiden en rondleiden van jongeren bij educatieve projecten.

- Stichting Zevenaar op ijs zoekt een magazijnmedewerker, onder andere voor het beheren van de voorraden en het verstrekken en ontvangen van werkkleding,

Voor meer informatie over deze en circa 350 andere vacatures kunt u contact opnemen met de Vacaturebank van Caleidoz Vrijwilligerscentrale Zevenaar (maandag - vrijdag van 9.00-12.00 uur, telefoon 0316 243299). U kunt ook kijken op de website www.vrijwilligerswerkgelderland.nl/zevenaar of een e-mail sturen naar: vacaturebank@caleidoz.nl.

Caleidoz Vrijwilligersentrale is verhuisd naar het Ondernemerscentrum de Pelikaan, Ringbaan-Zuid 8, Zevenaar.

Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt Duiven

-Velp

De diensten worden gehouden in de SoW Kapel Rijksweg 56B te Duiven

8 december 8.30 u ds. R.A. Nijhoff; 16.00 u ds. J. Boersema

15 december 8.45 u ds. W. Scherff; 16.00 u ds. J. Holtland

Sint-Werenfridus

Zaterdag 7 december om 19.00 uur. Bezinning en Uitstelling.Zondag 15 december 2019 om 11.00 uur. Onder leiding van parochianen met medewerking van het Werenfriduskoor.

Misintenties: Henk Heijmen, Wim en Annie Grefen- Wanders, Paul Compen, Geert Jansen, Wim en Dien Steentjes, Robert Budel.

Kerstbeleving

bij Liemerije Zevenaar

ZEVENAAR - Beleef de kerstsfeer met een wandeling door de tuin van Liemerije Zevenaar. Ontmoet de herders met hun schapen, maak een ritje in de arreslee, bekijk oude ambachten en traditionele kerstkraampjes en bak een heerlijk broodje bij het vuur.

Allen zijn op woensdag 11 december tussen 16.00 en 19.00 uur van welkom in de tuinen van Liemerije Zevenaar (Hunneveldweg 12, Zevenaar). Voor meer informatie kan men terecht bij Julia Wout (Julia.Wout@liemerije.nl) en Petra & Miriam Florissen (Miriam.Florissen@liemerije.nl)

Ontmoetingskerk

Zevenaar

Op zondag 8 december is er om 10.00 uur in de Ontmoetingskerk een viering, waaraan Amnesty International zal meewerken. De voorganger is ds. A. Jonkman. Na afloop is er gelegenheid om elkaar bij koffie of thee in 'Ons Huis' te ontmoeten. Ook kunnen er dan brieven voor Amnesty worden geschreven.

Op zondag 15 december is er om 10.00 uur een Avondmaalsviering, waarin ds. J. van Sloten uit Emmerich zal voorgaan.

Om 19.00 uur is er in de kerk een Advents- en Kerstzangavond waaraan het koor 'Con Brio'uit Westervoort zal meewerken.

Sint-Martinuskerk

Giesbeek

Zondag 1 dec. om 10.u. Oecumenische viering te Lathum. Dhr. J. Ubbink en Caeciliakoor

Dinsdag 3 dec. om 10 u. H. Eucharistie, Pater G. Remmers, Samenzang

Zaterdag 7 dec. om 19 u.. H. Eucharistie, Pater G. Remmers, Caeciliakoor

Zaterdag 21 dec. om 19 u. Woord- en Communie, Dhr. J. Ubbink, Caeciliakoor

Zondag 22 dec. om 15 u. Concert Kon. Doesborgh's Mannenkoor

Maandag 23 dec. om 18 u. Herdertjestocht, Karin de Man

Dinsdag 24 dec. om 20.30 u. Diaken A. van Zundert, Caeciliakoor en Gregorius Kerstavond

Donderdag 26 dec. om 10 u. Woord- en Communie, Dhr. J. Ubbink, Caeciliakoor, 2e Kerstdag

Donderdag 26 dec. om 20 u. Concert St. Gregorius, dirigent Dieneke Griek, 2e Kerstdag

AMK Koor huldigt jubilarissen

De dames Truus Bekker (40 jaar), Dinie Wienholts (30 jaar) en Yvonne Roosenhoff (12.5 jaar) worden gehuldigd. (foto: Trees Rosmulder)

ZEVENAAR - Zondag 24 november heeft het AMK Koor Zevenaar het traditionele Ceciliafeest gevierd.

Dit jaar is het koor versterkt met nieuwe leden, met ook dames en heren van het voormalig Martinuskoor uit Oud-Zevenaar. In de Andreaskerk heeft het koor de eucharistieviering muzikaal ingekleurd met de Missa Harmonia Mundi van L. Maierhofer. Aan het eind van de viering ontving Truus Bekker de gouden Gregoriusmedaille ter gelegenheid van haar 40-jarig koorjubileum.

Het feest is ’s middags voortgezet bij zalencentrum Staring waar de overige jubilarissen Dinie Wienholts voor 30 jaar en Yvonne Roosenhoff voor 12.5 jarig koorjubileum met bloemen en een oorkonde zijn gehuldigd.

"Als u geïnteresseerd bent in gregoriaanse en Latijnse kerkmuziek en ons koor wilt komen versterken, bent u welkom op onze repetitie elke maandagavond van 20.00 tot 22.00 uur in de theaterzaal van de Pelgromhof. Inlichtingen bij secretaris Gertie Goes, 0316 526523.

Geloofsgemeenschap Sint-Franciscus Babberich

Op zondag 15 december is er om 9.30 uur een communieviering met als voorganger Maarten Smits. Het Ritmisch Koor verzorgt de zang. Iedere woensdag is er in de kapel om 18.30 uur een eucharistieviering. Bij de ingang van de kapel staat er een collectebus. Deze collecte is bedoeld voor een jaarlijkse kerst attentie voor zieken en ouderen van onze parochie.

Gebedsintenties:

Truus Rutjens-Boerboom

Thea en Diny Martens

Henk en Dineke van Dinther

Albert en Henkie van Dinther

Overleden ouders Berndsen-Tiemessen

Jan en Leis Ross-Overdreef

Nol Köning

Bart Willemsen en overleden familie Willemsen-Wigman

Telefoon: 0316-247216 email:babberich@rkliemers.nl.

H. Remigius Duiven

Zaterdag/zondag : 7 / 8 december 2019. Geen Viering.

Zaterdag : 14 december 2019 om 19.00 uur. Eucharistieviering.
Voorganger: Pastoor Thanh Ta. Koor : Dames en Herenkoor.

Gebedsintenties 14-12-2019: Ouders Nijenhuis-Klein Goldewijk, jan Meijer. Jaargetijde: Theo Veldman

Overleden : 27-11-2019 Jan Meijer in de leeftijd van 93 jaar.

Mededelingen:

Het Remigius secretariaat is in de Kerstperiode gesloten van maandag 23 december 2019 t/m vrijdag 3 januari 2020. In deze periode zijn ook de Mariakapel en de Gedachteniskapel gesloten i.v.m. eventueel overlast vuurwerk.

Vooraankondiging concerten in de H. Remigiuskerk.

Donderdag 19 december 2019 concert van het Neva Ensemble St. Petersburg. Aanvang 20.00 uur.

Zaterdag 21 december 2019 Warm Winter Concert van Liemers Harmonie Duiven met projectkoor. Aanvang 19.30 uur.

Zondag 19 januari 2020 concert van het Rei Ensemble. Aanvang 14.00 uur.

Gezellige middag bij Parkinson Café Zevenaar

ZEVENAAR - Parkinson Café Zevenaar sluit het jaar af met een gezellige bijeenkomst in ontmoetingscentrum De Hooge Bongert aan De Hooge Bongert 3 in Zevenaar.

Iedereen is dinsdag 10 december van 14.00 tot 16.00 uur welkom voor een hapje en een drankje. "Afgelopen jaren kregen we van bezoekers vaak de vraag: is dit nu een café? Daarom nodigen we u nu graag uit voor een 'echt' Parkinson Café. Wilt u vóór 7 december via parkinsoncafe@liemerije.nl of 088 0441999 laten weten of u komt? Op www.parkinsoncafezevenaar.nl staat meer informatie."

Sint-Martinus Oud-Zevenaar

In het weekend van zaterdag 7 december en zondag 8 december is er geen viering in de Sint-Martinuskerk van Oud-Zevenaar.

Mededelingen:

Overleden op maandag 18 november in de leeftijd van 93 jaar mevrouw Thea Hülkenberg-Jansen, Masiusplein, Zevenaar.

Op zondag 8 december a.s., wordt voor onze parochie het 'jaar van de Eucharistie' op een feestelijke wijze geopend door hulpbisschop mgr. Woorts, met assistentie van het pastoraal team.

De viering begint om 10.30 uur (en niet om 09.30 uur) in de Andreaskerk in Zevenaar. Muzikale ondersteuning komt van een projectkoor. Misdienaars uit de gehele parochie assisteren.

Na afloop is er koffie, waarna mgr. Woorts voor belangstellenden een lezing houdt over de Eucharistie in de kunst. Daarna kunt u met hem napraten onder het genot van een kopje koffie en een broodje.

Het jaar van de Eucharistie is begin dit jaar door kardinaal Eijk uitgeroepen voor het hele aartsbisdom. Het jaar van de Eucharistie duurt tot en met eind november volgend jaar.

U bent van harte welkom!

In het weekend van zaterdag 14 december en zondag 15 december is er geen weekendviering in de Sint-Martinuskerk van Oud-Zevenaar.

Zondag 15 december 11.00 uur:

Concert, uitgevoerd door muziekvereniging Crescendo uit Ooy-Zevenaar.

De toegang is gratis. U bent van harte welkom!

Dinsdag 17 december 14.00 uur:

Kerstviering Senioren mat Pastoraal werker M. Smits en het AMK koor.

Gebedsintenties:

Ria Koenders-Leijting

Gerrit Godschalk

Gerrit en Mientje Hendriksen-Fontein

Theet van Alst

Wiek van Haeren

Riek Stevens-Keurentjes

Frans Wanders

Erna Luiking en Gerda Luiking-Sweers

Collecte:

Bisschoppelijke Adventsactie en eigen geloofsgemeenschap

Mededelingen:

Overleden op zondag 1 december in de leeftijd van 69 jaar mevrouw Ria Laurensse-Schiebergen, Sint Annastraat, Oud-Zevenaar.

De eerstvolgende vieringen zijn:

Kerstavond dinsdag 24 december 17.00 uur: Diaken A. van Zundert

Kerstavond dinsdag 24 december 20.30 uur: Parochianen gaan voor

1e Kerstdag woensdag 25 december 11.00 uur: Pastoraal werker M. Smits

St. Martinuskerk Giesbeek

Zondag 1 dec. om 10.u. Oecumenische viering te Lathum. Dhr. J. Ubbink en Caeciliakoor

Dinsdag 3 dec. om 10 u. H. Eucharistie, Pater G. Remmers, Samenzang

Zaterdag 7 dec. om 19 u.. H. Eucharistie, Pater G. Remmers, Caeciliakoor

Zaterdag 21 dec. om 19 u. Woord- en Communie, Dhr. J. Ubbink, Caeciliakoor

Zondag 22 dec. om 15 u. Concert Kon. Doesborgh’s Mannenkoor

Maandag 23 dec. om 18 u. Herdertjestocht, Karin de Man

Dinsdag 24 dec. om 20.30 u. Diaken A. van Zundert, Caeciliakoor en Gregorius Kerstavond

Donderdag 26 dec. om 10 u. Woord- en Communie, Dhr. J. Ubbink, Caeciliakoor, 2e Kerstdag

Donderdag 26 dec. om 20 u. Concert St. Gregorius, dirigent Dieneke Griek, 2e Kerstdag

Antonius Abt Kerk

Op 7 december om 18.00 uur, viering onder leiding van Parochianen.

Op 14 december om 18.00 uur, Woord en Communieviering.Voorgangers W. Herbers en P. Peters. Zang Antoniuskoor o.l.v. J. Holland. Orgel S. Joosen.

Op 21 december om 18.00 uur, Eucharistieviering. Voorganger Pastoor Thanh. Lector W. Berentsen. Zang Antoniuskoor o.l.v. J. Holland. Orgel S. Joosen.

Op 24 december Kerstavond om 17.00 uur Gezinsviering. Vorganger E. Lemmen, Lector E. Kroets. Zang Gelegenheidskoor.

Op 25 december Eerste Kerstdag om 09.30 uur. Eucharistieviering. Voorganger Pater Remmers. Lector W. Berentsen. Zang Antoniuskoor o.l.v J. Holland. Orgel H. IJsveld.

Ontmoetingskerk Zevenaar

Op zondag 8 december is er om 10.00 uur in de Ontmoetingskerk een viering, waaraan Amnesty International zal meewerken. De voorganger is ds. A. Jonkman. Na afloop is er gelegenheid om elkaar bij koffie of thee in ‘Ons Huis’ te ontmoeten. Ook kunnen er dan brieven voor Amnesty worden geschreven.

Op zondag 15 december is er om 10.00 uur een Avondmaalsviering, waarin ds. J. van Sloten uit Emmerich zal voorgaan.

Om 19.00 uur is er in de kerk een Advents- en Kerstzangavond waaraan het koor ‘Con Brio’uit Westervoort zal meewerken.

Kerstbeleving bij Liemerije Zevenaar

ZEVENAAR - Beleef de kerstsfeer met een wandeling door de tuin van Liemerije Zevenaar. Ontmoet de herders met hun schapen, maak een ritje in de arreslee, bekijk oude ambachten en traditionele kerstkraampjes en bak een heerlijk broodje bij het vuur.

Allen zijn op woensdag 11 december tussen 16.00 en 19.00 uur van welkom in de tuinen van Liemerije Zevenaar (Hunneveldweg 12, Zevenaar). Voor meer informatie kan men terecht bij Julia Wout (Julia.Wout@liemerije.nl) en Petra & Miriam Florissen (Miriam.Florissen@liemerije.nl)

Geloofsgemeenschap St. Franciscus Babberich

Op zondag 15 december is er om 9.30 uur een communieviering met als voorganger Maarten Smits. Het Ritmisch Koor verzorgt de zang. Iedere woensdag is er in de kapel om 18.30 uur een eucharistieviering. Bij de ingang van de kapel staat er een collectebus. Deze collecte is bedoeld voor een jaarlijkse kerst attentie voor zieken en ouderen van onze parochie.

Gebedsintenties:

Truus Rutjens-Boerboom

Thea en Diny Martens

Henk en Dineke van Dinther

Albert en Henkie van Dinther

Overleden ouders Berndsen-Tiemessen

Jan en Leis Ross-Overdreef

Nol Köning

Bart Willemsen en overleden familie Willemsen-Wigman

Telefoon: 0316-247216 email:babberich@rkliemers.nl.

Gezellige middag bij Parkinson Café Zevenaar

ZEVENAAR - Parkinson Café Zevenaar sluit het jaar af met een gezellige bijeenkomst in ontmoetingscentrum De Hooge Bongert aan De Hooge Bongert 3 in Zevenaar.

Iedereen is dinsdag 10 december van 14.00 tot 16.00 uur welkom voor een hapje en een drankje. "Afgelopen jaren kregen we van bezoekers vaak de vraag: is dit nu een café? Daarom nodigen we u nu graag uit voor een ‘echt’ Parkinson Café. Wilt u vóór 7 december via parkinsoncafe@liemerije.nl of 088 0441999 laten weten of u komt? Op www.parkinsoncafezevenaar.nl staat meer informatie."

Sint-Werenfridus

Zaterdag 7 december om 19.00 uur. Bezinning en Uitstelling.                                                         Zondag 15 december 2019 om 11.00 uur. Onder leiding van parochianen met medewerking van het Werenfriduskoor.

Misintenties: Henk Heijmen, Wim en Annie Grefen- Wanders, Paul Compen, Geert Jansen, Wim en Dien Steentjes, Robert Budel.

Lustrum Dickens in de Liemers

Straattheater tijdens Dickens in de Liemers. (foto: Peter van 't Land) Peter van 't Land

DUIVEN - Het Horsterpark is in het weekend van 6 december in handen van het Dickens in de Liemers-virus.

Bezoek dit gratis event. Proef de kerstsfeer. Geniet bij het theater van toneelspel, zang en dans. Lees het volledige programma op www. DickensindeLiemers.nl.

Popsongs, cabaret, Balkanmuziek op Open Podium in De Lantaern

Members Only.

ZEVENAAR - Op zaterdag 14 december staan er drie totaal verschillende optredens op het Programma van het Open Podium in Muziekcafé De Lantaern in Zevenaar.

Deze avond start met covers van diverse popnummers door het duo Members Only, daarna neemt cabaretier Xavier de Wit uit Duiven de bezoekers mee naar de wereld van echt of nep. De avond wordt afgesloten door het Balkantrio Arnhem met mooie ballads en opzwepende muziek. De avond begint om 20.30 uur en de entree is helemaal gratis.

Xavier de Wit.
Balkantrio Arnhem.

Het duo Members Only brengt covers, variërend van soul tot folk en van jazz tot pop; van Josh Stone tot Joni Mitchell en van Leon Russell tot Norah Jones, terwijl een stevig rocknummer ook niet wordt geschuwd. Als duo zijn ze momenteel al zo'n drie jaar bij elkaar en ze treden regelmatig door het hele land op.

In de voorstelling 'Echt? Nep!' van cabaretier Xavier de Wit uit Duiven wordt eens te meer duidelijk, dat we gebakken lucht inademen, laten voorkomen dat we het weten, alles op een rijtje hebben, geslaagd zijn, altijd winnen. Maar is dit echt of nep. De oorzaak van het altijd maar de eerste, de beste te willen zijn.

Het Balkantrio Arnhem zingt en speelt dansen en liederen uit de gehele Balkan, Griekenland, Armenië en Georgië. Langzame ballades, soms a capella, snellere dansnummers en onregelmatige maatsoorten. Alles wat de Balkanmuziek zo interessant maakt wordt ten gehore gebracht. Info www.delantaern.nl.

Vlado Kumpan und Seine Musikanten in Duiven

Actiefoto live optreden OgTent 2018. (foto: Addie van de Heijden)

DUIVEN - Vlado Kumpan und Seine Musikanten: Wie kent er niet de Böhmische Traum? Dan is deze avond een absolute aanrader!

Op zaterdag 7 december organiseren de 'Vesters Walder Muzikanten' uit Zevenaar voor de veertiende maal een culturele avond met medewerking van het uit Tsjechië afkomstige toporkest Vlado Kumpan und Seine Musikanten.

Vlado Kumpan en zijn orkest beheersen de Boheemse en Moravische blaasmuziek tot in perfectie. De veelgeprezen vaak volgeboekte concerten zijn een absolute ervaring voor elke fan van de blaasmuziek.

Dit virtuoze unicum moet je live worden gehoord en ervaren hebben. Dan weet je ook waarom deze band meer dan 100.000 cd's heeft verkocht en een van de meest populaire en bekende ensembles van dit moment is. Het orkest van Vlado is in 2001 opgericht. In 2003 werd Vlado Kumpan en zijn muzikanten (Kumpanovi muzikanti) uitgeroepen tot Europees kampioen in de professionele klasse. Net als hij hebben alle muzikanten aan een conservatorium of conservatorium gestudeerd.

Vlado Kumpan is zonder overdrijven één van de beste trompettisten ter wereld. Zijn uitstekende ademtechniek en onvergelijkbare toon maken van zijn trompet een waar kunstwerk. Alle dertien kapelleden zijn stuk voor stuk zeer bewonderingswaardig, solisten op hun instrumenten, en voelen zich thuis in elke muziekstijl.

Kortom: Alle ingrediënten voor geweldig muzikale avond. Er zijn nog enkele kaarten voor het optreden in De Ogtent, Remigiusplein 9 in Duiven. Aanvang 19.15 uur. Entreebewijs: 18.50 euro. Kaartverkoop op www.vwmkapel.nl.

Programma Filmhuis Didam

Zaterdag 14 en maandag 16 december 20.00 uur: A Rainy day in New York. A Rainy Day In New York is Woody Allens vijftigste film als regisseur en scenarist. Met een sterrencast bestaande uit o.a. Timothée Chalamet, Elle Fanning, Selena Gomez, Jude Law, Diego Luna en Liev Schreiber, vertelt de romantische komedie het verhaal van een jong stel dat zich verheugt op een speciaal weekend in New York, weg van de universiteit waar ze allebei studeren. Maar dan verandert hun weekend in een ingewikkelde puinhoop. De film is de derde samenwerking tussen Allen en de vermaarde, met een Oscar bekroonde cameraman Vittorio Storaro.

Vrijdag 20 en maandag 23 december 20.00 uur: Poms. Sun Springs is meer dan een bejaardengemeenschap, het is een luxe resort waar de straten vol staan met palmbomen, de lucht altijd blauw is en een privé-ambulance minimaal één keer per dag langskomt. Bewoonster Martha (Diane Keaton) verveelt zich stierlijk in het prachtige seniorenparadijs en besluit om daar verandering in te brengen door een cheerleading club op te richten voor vrouwen boven de 60…

Filmhuis Didam is gevestigd in gebouw Meulenvelden, Waverlo 2 in Didam. Meer informatie over films of het filmhuis en reserveren: www.filmhuisdidam.nl. Entree 7,50, kinderfilm 5,50, familiefilm tot 14 jaar 5,50 euro. De zaal en de kassa gaan 45 minuten voor aanvang open. De filmzaal is toegankelijk voor rolstoel en scootmobiel.

Viering Jaar van de Eucharistie met hulpbisschop

Feestelijke viering in de Andreaskerk Zevenaar. (foto: Parochie Sint-Willibrordus) Parochie Sint Willibrordus

LIEMERS - De Liemerse R.K. parochie Sint-Willibrordus, waar de zeventien dorpen van de burgerlijke gemeenten Doesburg, Duiven, Westervoort en Zevenaar onder vallen, houdt op zondag 8 december een feestelijke regionale viering ter gelegenheid van het Jaar van de Eucharistie.

Speciale voorganger en gastspreker voor deze gelegenheid is Monseigneur Woorts, hulpbisschop van het aartsbisdom Utrecht. Hij wordt geassisteerd door het pastoraal team van de parochie. Plaats van handeling is de Andreaskerk in Zevenaar. De viering begint om 10.30 uur (in plaats van 9.30 uur). Een speciaal projectkoor zal de viering muzikaal opluisteren. Na de koffiepauze zal Monseigneur Woorts, in de kerk, voor belangstellenden een lezing houden over de ‘Eucharistie in de kunst’.

Het Jaar van de Eucharistie is door kardinaal Eijk uitgroepen voor heel het aartsbisdom Utrecht. Dit themajaar begint vanaf de eerste zondag van de Advent 2019 (1 december) en eindigt met het feest van Christus, Koning van het Heelal (22 november 2020).

Parochianen die graag naar deze bijzondere viering komen, maar geen vervoer hebben, kunnen een beroep doen op het vervoer dat door het pastoraal team wordt aangeboden. Zij dienen zich zo spoedig mogelijk, doch uiterlijk woensdag 4 december aan te melden bij het pastoraal team, via: team@rkliemers.nl of 0316 523468.

Mythen en Muziek

(foto: Bibliotheek Montferland) Bibliotheek Montferland

DIDAM - Donderdag 12 december is de tweede avond in de lezingenreeks Literatuur en Muziek. In een serie van vijf lezingen neemt Frans Schaars de deelnemer mee op ontdekkingstocht door de muziekgeschiedenis. Iedere avond staat een literair onderwerp centraal. De avonden zijn in Bibliotheek Didam, Schoolstraat 22, van 20:00-22:00 uur.

Deze avond heeft als onderwerp Mythen en muziek. De belangstelling voor mythologie leeft onder veel mensen, niet alleen bij historici of letterkundigen, maar ook onder componisten. Onderzoekers willen de oorsprong, ontwikkeling en betekenis van mythen achterhalen, kunstenaars dragen vaak nieuwe ideeën aan over samenleving of religie. Tijdens de avond over Mythen en Muziek kunt u bewerkingen van componisten beluisteren, die hun inspiratie uit drie verschillende streken van de wereld putten. We beginnen de bijeenkomst met bewerkingen van teksten die bewaard zijn gebleven op kleitabletten uit Irak. Daarna wordt er aandacht besteed aan muzikale versies van enkele Griekse en Romeinse mythologieën. Noord-Europa komt met beelden van uitvoeringen als laatste aan de beurt.

Opgeven voor deze avond via www.bibliotheekmontferland.nl, 0316 221184 of aan de balie in de bibliotheek. Toegang is 5,00 euro per lezing. Het volledige lezingenprogramma staat ook op de website van de Bibliotheek Montferland.

VluchtelingenWerk zoekt juridisch vrijwilliger in Duiven/Westervoort

Vrijwilliger en vluchteling. (foto: Goedele Monnens)

REGIO - Zie jij het als een uitdaging om een ingewikkeld dossier helemaal uit te pluizen? Ben je een volhouder en bijt je je graag ergens in vast? Zet jij je graag in voor vluchtelingen? Dan zoeken we jou als juridisch begeleider!


Als juridisch begeleider in de gemeente zul je je vooral bezig houden met gezinsherenigingen, het verlengen van verblijfsvergunningen, het aanvragen van naturalisatie, en in sommige gevallen met ingetrokken verblijfsvergunningen. Je houdt juridische intakes en zorgt ervoor dat dossiers volledig zijn. Je informeert cliënten over procedures en geeft uitleg over brieven en formulieren die zijn ontvangen. Je onderhoudt contacten met de IND of advocaten en houdt de lopende procedures goed in de gaten. Ook vluchtverhaalanalyse kan een onderdeel van je taken zijn. De tijdsbesteding is twee dagdelen per week.

Wat bieden wij?
Je maakt deel uit van een betrokken en gemotiveerd vrijwilligersteam. Verder bieden wij ondersteuning door een beroepskracht, een inwerkprogramma, de mogelijkheid om aanvullende cursussen en trainingen te volgen, een onkostenvergoeding en vooral boeiend en zinvol werk! Je kunt werkervaring opdoen en/of je kennis en ervaring inzetten voor anderen.

Interesse?
Kijk dan voor meer informatie op onze website: www.vluchtelingenwerk.nl/oostnederland/duiven en kijk bij de vacatures. Je kunt ook een mail sturen naar teamleider Susanne Kleberg, via skleberg@vluchtelingenwerk.nl.

Historische kerk open

ZEVENAAR - Op vrijdagmiddag 13 december zal de Ontmoetingskerk van 14.00 tot 16.30 uur aan de Marktstraat in Zevenaar weer open zijn voor mensen die deze historische kerk uit 1660 van binnen willen bekijken.

Dit kerkgebouw is in gebruik bij de protestantse gemeente in Zevenaar, maar veel mensen uit Zevenaar en omgeving hebben deze kerk niet van binnen bezichtigd.

Het interieur is zeker een bezoek waard. Met name de preekstoel uit 1660, de herenbanken uit diezelfde periode en de orgelkas uit 1697 zijn gezien het houtsnijwerk en de familiewapens zijn zeer de moeite waard. Voorin de kerk zijn twee gebrandschilderde ramen te bewonderen. Deze zijn in 1946 aangebracht uit dankbaarheid voor het behoud van de kerk tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Er is ook de mogelijkheid om een kaarsje aan te steken of een praatje te maken met de gastheer of gastvrouw. Iedereen is die middag welkom.

Amnesty schrijft voor jongeren op Write for Rights

REGIO - Op 10 december is het Internationale Dag van de Rechten van de Mens. Tijdens de Write for Rights 2019 besteedt Amnesty International speciale aandacht aan kinderen en jongeren.

In Zevenaar en omgeving organiseert Amnestywerkgroep Zevenaar verschillende schrijfacties:

Op 7 december kunt u in Kunstwerk! Bibliotheek Zevenaar, Kerkstraat 27 van 12.00 – 15.00 uur brieven schrijven. Onder andere Bert Frölich, Rien van den Heuvel en wethouder Belinda Elfrink schrijven mee.

Op 10 december organiseert werkgroep Zevenaar op drie verschillende locaties schrijfacties:

In het Gemeentehuis van Zevenaar aan de Kerkstraat 27 zijn tussen 12.00 en 15.00 uur de deuren geopend en is iedereen welkom om in actie te komen. Tussen 12.30 en 13.30 uur schrijven drie burgemeesters mee: burgemeester Van Riswijk van Zevenaar, locoburgemeester Knuiman namens Duiven en burgemeester Van Hout van Westervoort

In het Gemeentehuis van Westervoort aan het Dorpsplein 1 kan men tussen 11.00 en 13.00 uur brieven schrijven.

Tussen 13.15 en 15.15 uur kan men schrijven in het Gemeentehuis van Duiven, Koning Willem-Alexanderplein 1.

Tot slot wordt er ook dit jaar in samenwerking met de protestantse gemeente Zevenaar een Amnesty themadienst georganiseerd. De dienst is op zondag 8 december om 10.00 uur. Locatie is de Ontmoetingskerk, ingang aan de Dokter Honigstraat 3 in Zevenaar. Dit jaar staat de dienst in het teken van 30 jaar kinderrechten. Er is speciale aandacht voor Marinel Sumook Ubaldo uit de Filipijnen. Na afloop van de dienst kunnen brieven geschreven worden.

Geloofsgemeenschap H. Andreas- Mariakoningin Zevenaar

Op zondag 8 december, opening van het -jaar van de Eucharistie-, om 10.30 uur: Eucharistieviering, Voorgangers: Mgr. Woorts met het Pastoraal Team en medewerking van het projectkoor. Misdienaars uit de gehele parochie assisteren. Na afloop is er koffie, waarna mgr. Woorts voor belangstellenden een lezing houdt over de Eucharistie in de kunst. De collecte is voor het pastoraat van onze parochie + Bisschoppelijke adventsactie.

Intenties: Theet en Betsie Reijmer, To van Schie-Schulte, Stien Jansen –jaargetijde, mevr. C. van Huet-Wieland.

Iedere zondag om 9.30 uur is er ook een viering in de kapel van "Pelgromhof".

Op zondag 15 december, 3e zondag van de Advent, om 9.30 uur: Eucharistieviering, Voorgangers: Pastoor Thanh Ta en diaken A. van Zundert met zang van het A.M.K. koor. MOV. Viering.

Collecte: voor het pastoraat van onze parochie en Bisschoppelijke Adventsactie. Intenties: Familie Visser-Verkerk, mevr. C. van Huet-Wieland.

Op zondag 15 december om 11.00 uur: Doopviering.

Bloemetje van verbondenheid:

Op zondag 15 december zal -het Bloemetje van verbondenheid- beschikbaar zijn. Als je iemand een teken van bemoediging of een bedankje wilt bezorgen kun je na de viering een bloem meenemen uit de vaas bij het altaar of achter in de kerk.

Overleden:

Op donderdag 31 oktober is Marianne Nijenhuis-Geurtzen overleden. Zij woonde Masiusplein. Haar crematie was 7 november.

Op 16 november is Gerard Ophuis overleden in de leeftijd van 91 jaar. Hij woonde Koolzaadhof. Zijn uitvaart was zaterdag 23 november, in de H. Andreaskerk, waarna zijn begrafenis was op Rosorum.

Op 18 november is Thea Hülkenberg-Jansen overleden in de leeftijd van 93 jaar. Zij woonde Masiusplein.

Op 20 November is Wilhelmien Kersten-Te Boome overleden in de leeftijd van 80 jaar. Zij woonde Berkenstraat. Haar uitvaart was op 26 november In de H.Andreaskerk, waarna haar begrafenis was op Rosorum.

Kerstfiguren, muziek, kerststallen en nog meer...

WESTERVOORT - Op 13 december vindt de jaarlijkse kerstmarkt van Westervoort plaats. Ook de protestantse kerk is weer van de partij.Tijdens de markt staat op het Dorpsplein een kraam. Daar worden lichtjes uitgedeeld die u aan kunt steken voor u zelf of voor een dierbare.

Tijdens de kerstmarkt kan men dat doen in de prachtig versierde Werenfriedkerk aan de Dorpstraat 61 waar tevens een kerststallententoonstelling is. Er is daar gratis warme chocomelk met iets lekkers. Bovendien kan men genieten van een afwisselend muzikaal programma, met onder andere orgelspel, koperblazersensemble Westfort Brass en het koor Con Brio uit Westervoort. Ook staat er een optreden met piano, accordeon, altsax en sopraansax op het programma. Én er is een kerststal met levende figuren. Bij de kraam op het Dorpsplein is het volledige programma met tijden, uitvoerenden enzovoort te verkrijgen.

Digitaal café in de Bibliotheek

(foto: Bibliotheek Montferland) Bibliotheek Montferland

's-HEERENBERG - Leer meer over een digitaal onderwerp tijdens het Digitaal café, iedere tweede zaterdag van de maand van 11:00-12:30 uur in Bibliotheek ‘s-Heerenberg, Oudste Poortstraat 24.

Op zaterdag 14 december is het onderwerp ‘DigiD en SMS-code gebruiken bij verzekeringen’. Bij het Digitaal café geeft een specialist van SeniorWeb een korte inleiding over het onderwerp en kunnen er daarna vragen gesteld worden. Iedereen is er welkom, de koffie staat klaar!

Sponsor bedankt!

DIDAM - Dit seizoen lopen de heren recreanten van volleybalvereniging Victoria uit Didam er weer strak bij in hun nieuwe tenues. De shirts en broekjes zijn mogelijk gemaakt door sponsoring van Kab Accountants & belastingadviseurs Oost N.V., waarvoor dank.

"De heren recreanten zijn op zoek naar nieuwe leden, dit mede vanwege verhuizingen, leeftijd en blessures, dus heb je ooit gevolleybald en wil je de draad weer oppakken bij een enthousiast groepje volleyballers, train vrijblijvend een paar keer mee. De training is op donderdagavond van 20:45 tot 22:00 uur in sporthal de Muizenberg in Didam, we spelen bovendien vier mini-toernooien per jaar. Dus, doe een keertje mee en beleef net als ons waarom je volleybal ook al weer zo leuk vond in het verleden."

SV Babberich drie ereleden rijker

Voorzitter Martijn Bouwman heeft de schalen overhandigd aan de nieuwe ereleden Theo Bruns (links) en Theo van de Zand (onder). (foto: Wil Kuijpers)

BABBERICH - Op 15 november zijn tijdens de algemene ledenvergadering de vrijwilligers Theo van de Zand, Theo Bruns en Theo Tenback tot ereleden benoemd. Helaas kon Theo Tenback hierbij niet aanwezig. SV Babberich is supertrots op deze leden die vaak hun rood-witte hart op de eerste plaats in hun leven zetten.

Theo van de Zand kwam met zijn broer Frans mee vanuit Lobith en speelde bijna voor alle teams die er zijn geweest bij de SV. Hij heeft meegebouwd aan de tribune, het kassagebouw en de businessruimte. Verder was hij terreinbeheerder, kantinebeheerder en lid van de onderhoudsploeg. Tot vorig jaar stond hij achter de bar bij de Businessclub bijeenkomsten. Door lichamelijke ongemakken heeft hij voor de zomer zeer emotioneel zijn sleutels ingeleverd omdat het niet meer ging.

Theo Bruns is een vrijwilliger die altijd enthousiast is over het organiseren van allerlei activiteiten waarvan de opbrengsten ten goede komen aan de SV. Hij was onder andere de grote kartrekker bij de organisatie van het Boergondies Voetbal Spektakel waar we tien jaar van hebben mogen genieten. Verder is Theo kantinebeheerder geweest, verzorgt hij nu de planning van het rooster van het terreinonderhoud en doet ook mee in de zaterdagploeg om het onderhoud uit te voeren.

Theo Tenback is een man die jarenlang het terreinbeheer zelf uitvoerde en coördineerde. Hij zorgde er voor dat alle materialen in orde waren, maar ook dat het onderhoud aan allerlei zaken tijdig en goed gebeurde. Deze taken heeft hij ook enkele jaren vanuit het bestuur gecoördineerd. Helaas heeft ook hij door lichamelijke ongemakken hier afstand van moeten nemen.

Inzameling waardepunten voor de voedselbank door Lionsclub

D.E.-verzamelbak. (foto: Hans Niebuur)

ZEVENAAR - Lionsclub de Liemers zorgt weer voor koffie voor de voedselbank. Evenals vorig jaar verzamelt Lionsclub de Liemers de gehele maand december weer Douwe-Egberts waardepunten, dit in het kader van een landelijke Lionsactie.


De verzamelde waardepunten worden verzilverd voor pakken koffie. Deze actie vindt plaats in nauwe samenwerking met DE, die de totale waarde van de punten met vijftien procent verhoogt. Tevens zorgt DE ervoor dat de pakken koffie gratis worden bezorgd bij de voedselbank in Zevenaar. Deze actie heeft de afgelopen jaren honderden pakken koffie opgeleverd.
De verzamelboxen staan bij Albert Heijn , de Coop Masiusplein en de Spar in ‘t Stegeslag. "Laat uw D.E.waardepunten door ons verzilveren en help zo de voedselbank aan koffie."

Kerstvoorstelling bij zalencentrum Staring

ZEVENAAR - Seniorenclub Oud-Zevenaar en Ooy heeft op zaterdag 21 december Fons Rouwhorst gecontracteerd. Fons Rouwhorst neemt met zijn kerstvoorstelling 'Onderweg' het publiek mee op reis naar plaatsen dichtbij en ver van huis.

Een afwisselend programma met verhalen, gedichten, muziek en beelden, waarbij 'informatie, thuisgevoel, herkenning en ontroering', ingrediënten zijn van deze voorstelling. In het klankbeeld 'De geboorte van de kerststal' krijgen we op poëtische wijze de schoonheid en betekenis van de kerstgroepen door de eeuwen heen zien. Ook wordt het klankbeeld 'Het wonder van Bethlehem' vertoond.

De voorstelling begint om 19.00 uur. De zaal is open vanaf 18.30 uur. Locatie: Zalencentrum Staring, Grietakkers 3, Zevenaar. De toegangsprijs bedraagt voor leden van Seniorenclub Oud-Zevenaar en Ooy 10,00 euro. Voor niet-leden is dit 15,00 euro. De toegangsprijs is inclusief koffie met kerstbrood bij binnenkomst en een traditionele verrassing tijdens de pauze.

Opgeven kan tot 10 december bij Ria Lentjes (0316 526657) en Marian Godschalk (06 36025157) marian@seniorencluboudzevenaarooy.nl. Het geld kan men overmaken tot uiterlijk 10 december op rekeningnummer NL80 RABO 0304 8551 62 t.n.v. Seniorenclub Oud-Zevenaar. Vermeld daarbij uw naam en kerst 2019.

Kerstvoorstelling bij zalencentrum Staring

ZEVENAAR - Seniorenclub Oud-Zevenaar en Ooy heeft op zaterdag 21 december Fons Rouwhorst gecontracteerd. Fons Rouwhorst neemt met zijn kerstvoorstelling 'Onderweg' het publiek mee op reis naar plaatsen dichtbij en ver van huis.

Een afwisselend programma met verhalen, gedichten, muziek en beelden, waarbij 'informatie, thuisgevoel, herkenning en ontroering', ingrediënten zijn van deze voorstelling. In het klankbeeld 'De geboorte van de kerststal' krijgen we op poëtische wijze de schoonheid en betekenis van de kerstgroepen door de eeuwen heen zien. Ook wordt het klankbeeld 'Het wonder van Bethlehem' vertoond.

De voorstelling begint om 19.00 uur. De zaal is open vanaf 18.30 uur. Locatie: Zalencentrum Staring, Grietakkers 3, Zevenaar. De toegangsprijs bedraagt voor leden van Seniorenclub Oud-Zevenaar en Ooy 10,00 euro. Voor niet-leden is dit 15,00 euro. De toegangsprijs is inclusief koffie met kerstbrood bij binnenkomst en een traditionele verrassing tijdens de pauze.

Opgeven kan tot 10 december bij Ria Lentjes (0316 526657) en Marian Godschalk (06 36025157) marian@seniorencluboudzevenaarooy.nl. Het geld kan men overmaken tot uiterlijk 10 december op rekeningnummer NL80 RABO 0304 8551 62 t.n.v. Seniorenclub Oud-Zevenaar. Vermeld daarbij uw naam en kerst 2019.

Kampioenen bij de jeugd van TTV Zevenaar

De kampioenen zijn vlnr Wessel 't Hart, Rick Arisse en Koen Vossers. Jean Paul Vossers

ZEVENAAR - Tijdens de laatste competitiewedstrijd verdedigde het derde jeugdteam van TTV Zevenaar een voorsprong van vier punten op concurrent TVO 2 uit Oosterhout dat op bezoek kwam. Tevens wilde het team revanche nemen voor de 6-4 nederlaag in Oosterhout. Het team slaagde in beide gevallen door nu met 6-4 te winnen.

Door Piet van Breukelen

Rick Arisse, Koen Vossers en Wessel ’t Hart hadden het niet gemakkelijk tegen de vier van TVO, zeker niet toen Rick in het dubbel met Wessel geblesseerd raakte. Rick en Koen hadden weliswaar voor een 3-0 voorsprong gezorgd (Koen won na een zeer spannend gevecht nipt van de sterkste speler in de 5e game ) maar toen Wessel ondanks prima spel zijn tegenstander moest feliciteren na vier games en Rick in het daarop volgende dubbel geblesseerd raakte, was het halverwege ineens 3-2.

Koen zorgde redelijk eenvoudig voor 4-2, maar Rick ging strijdend ten onder doorzijn blessure, waardoor het 4-3 werd. Volop spanning dus. Dat bleef toen Wessel met geconcentreerd spel zijn laatste enkelspel won en Koen verrassend verloor: 5-4. Het laatste dubbel moest de beslissing brengen en daarin lieten Koen en Rick zich niet verschalken. Zij wonnen gedecideerd, waardoor zij niet alleen deze wedstrijd wonnen, maar waardoor ook het kampioenschap een feit was.

Tweede klasse

Koen Vossers was met 86 procent de sterkste speler van het team (hij won 18 van de 21 partijen), gevolgd door Wessel 't Hart met 56 procent en Rick Arisse met 35 procent. Promoveren is mooi, maar het zal geen makkie worden de klus in de 2e klasse te klaren. Het zal al een knappe prestatie zijn als de drie zich daarin kunnen handhaven.

The real story of The Dubliners

Seven Drunken Nights komt naar Het Musiater! (foto: Impact Entertainment)

ZEVENAAR - Seven Drunken Nights -The Story Of The Dubliners. De uiterst getalenteerde en virtuoze cast, zowel op muzikaal als vocaal gebied, brengt op authentieke wijze het verhaal en de muziek van ‘The Dubliners’. Een iconische groep met een indrukwekkende carrière die meer dan vijftig jaar beslaat. Te bezoeken donderdag 19 december in Het Musiater.

De show staat garant voor een heerlijke avond meezingen met grote hits als ‘The Wild Rover’, ‘Dirty Old Town’, ‘Whiskey In The Jar’ en uiteraard ‘Seven Drunken Nights’. Diverse leden uit de cast zijn nauw gerelateerd aan de originele ‘Dubliners’ of hebben met hen op het podium gestaan. De show is naast een eerbetoon aan ‘The Dubliners’ ook een mooi saluut aan de rijke, Ierse muzikale traditie en historie.

Theaterconcert. Donderdag 19 december. Aanvang: 20.15 uur. Prijs 33,00 euro. Bestel online je kaarten op www.liemerskunstwerk.nl.

Concert in Sint-Martinuskerk in unieke sfeer

Fanfare Crescendo. (foto: Crescendo)

OUD-ZEVENAAR - Op zondag 15 december verzorgt het fanfareorkest van muziekvereniging Crescendo een uniek concert in de monumentale Sint-Martinuskerk in Oud-Zevenaar.

In de aanloop naar kerst brengt Crescendo een programma ten gehore met muziek van verschillende stromingen. Dirigent Nyncke de Vries heeft een prachtig programma samengesteld waarin de bezoeker het orkest eens anders hoort dan men wellicht gewend is.

De kerk zal in aangename sfeer verlicht worden en hopelijk zorgt het weer voor een prachtig zicht op de sinds 1931 aanwezige gebrandschilderde ramen van Joep Nicolas. Crescendo nodigt zowel muziekliefhebbers als gezinnen uit dit concert te bezoeken en hoopt op aangename wijze het jaar muzikaal af te mogen sluiten. De aanvang van het concert op de derde zondag van de Advent, 15 december, is 11:00 uur. Bij binnenkomst van de kerk is koffie en thee verkrijgbaar. De toegang tot het concert is gratis. Meer informatie staat op www.crescendo-zevenaar.nl en https://www.facebook.com/fanfareorkestcrescendo.

Schitterende stemmen, ware klanken...

Vrouwenkoor Colours uit Westervoort.

WESTERVOORT - Vrouwenkoor Colours is een veelzijdig en kleurrijk koor uit Westervoort. Dit koor verzorgt op zondagmiddag 15 december een winter- en kerstconcert in de Opstandingskerk in Arnhem. Een concert met in deze sfeervolle tijd als titel 'Schitterende stemmen, ware klanken'.


De 'stem' is dan ook de leidraad tijdens dit concert. De stem in allerlei vormen, de roepende stem, de stille stem, de strijdbare stem et cetera. Onder leiding van dirigente Josette Brinkhof en pianiste Elly NIjntjes zal het publiek worden verrast met afwisselend vrolijke, ingetogen en sfeervolle klanken.

Kom luisteren, kijken en beleven op 15 december om 15.00 uur in de Opstandingskerk, Rosendaalseweg 505 in Arnhem. Toegang 8.50, kinderen: 5 -12 jaar: 2.50, <4 jaar gratis.
Kaarten verkrijghbaar via info@vrouwenkoorcolours.nl of aan de zaal. Meer informatie over Colours staat op www.vrouwenkoorcolours.nl.

Kerstdemonstratie Groei&Bloei

ZEVENAAR - Dinsdagavond 10 december is er een kerstdemonstratie van Groei&Bloei. Deze avond zal meesterbloembinder Lily Beelen demonstreren hoe zij te werk gaat als zij een bloemstuk maakt.

Lily zal een aantal kerststukken maken, die onder de aanwezigen verloot worden. De bezoeker maakt dus kans een prachtig bloemstuk te winnen voor de komende kerstperiode!

Lily Beelen heeft meer dan 28 jaar ervaring met bloemschikken en mag zich sinds 1990 zelfs meesterbinder noemen. Zij werkte bij diverse bloemisterijen, geeft workshops, houdt florale demonstraties en maakt versieringen voor speciale gelegenheden, zoals bijvoorbeeld met kerst. In 2015 won zijn de Flowercup.

De avond wordt gehouden in zalencentrum Staring, Grietakkers 3 in Zevenaar. De zaal is vanaf 19.30 uur open. De entreeprijs voor deze avond is 4 euro voor leden en 7 euro voor niet-leden. Dit is inclusief entree, koffie/thee en 1 lootje voor de verloting van de door Lily gemaakte kerststukken.

Open NK 36 in Zevenaar

ZEVENAAR - Op zondag 15 december organiseren Bordspelfanaat de Liemers en 18.02 Publishing het Open Nederlands Kampioenschap '36'.

Het vlotte kaartspel '36' vereist tactische inzicht, en een klein beetje geluk, om een willekeurige rij kaarten om te vormen tot een oplopende rij en een slag te winnen. Aanvang is om 14:00 uur en de verwachting is dat het kampioenschap eindigt rond 17:00 uur. De inschrijfkosten bedragen 2,50 euro, inclusief koffie en thee en de kans op het winnen van een aantal leuke prijzen. Tevens bestaat er de mogelijkheid om het kaartspel aan te schaffen tegen het gereduceerde tarief van 7,50 euro. De locatie is Steenhuizen 6 in Zevenaar (achter het Musiater). Zie www.bordspelfanaat.nl voor meer informatie en vooraanmelden.

Zondag 12 januari organiseert de Bordspelfanaat Zevenaar een plaatsingstoernooi voor het NK Carcasonne.

Kerstviering Senioren Vereniging Pannerden

PANNERDEN - Op donderdag 19 december is er kerstvieringvan de Senioren Vereniging Pannerden in zalencentrum De Dijk. Aanvang 14.00 - 17.15 uur.

Kerstviering met medewerking van gezelligheidskoor De Notenkrakers uit Gendt. Het koor brengt bekende luister- en gezelligheidsliedjes, maar deze middag ook kerstliederen. Na de zang zal de middag worden voortgezet met een hapje. Tevens is er een loterij waar leuke prijzen zijn te winnen, o.a. kerststukjes, die gemaakt zijn door vrijwilligers van Het Winkeltje. Leden moeten het deelnameformulier voor de kerstviering inleveren voor zaterdag 14 december.

De vereniging organiseert elke maand een soosmiddag.Voor lid worden van de seniorenvereniging of voor inlichtingen: kom naar de jaarvergadering op donderdag 16 januari.

Kerstconcert

in Groessen

GROESSEN - Op zondag 22 december is er een kerstconcert met het Herenkoor Groessen en Vita Nova Groessen.

Het concert begint om 11.00 uur in het Dorpshuis Groessen aan het Isidorusplein 4 in Groessen. Gratis entree. Na afloop wordt er een vrijwillige bijdrage gevraagd. Iedereen is welkom.

Een onvergetelijke meezingavond in Het Musiater!

Maaike Widdershoven, Tony Neef en Ruud Bos in Weet je nog wel. (foto: Mischa Muijlaert)

ZEVENAAR - Na de succesvolle theatertour ‘Weet je nog wel’ in theaterseizoen 2017/2018 zijn Ruud Bos, Tony Neef en Maaike Widdershoven te zien in Weet Je Nog Wel deel 2.

Met liedjes uit het Nederlands cultureel erfgoed, die nooit vergeten mogen worden. En voordat iedereen denkt: Oubollig? Truttig? Nee, dat is het niet. En dat gaat het ook nooit worden als je de teksten en melodieën gewoon hun werk laat doen. Alle opsmuk laat het trio los in een knus programma waarin Tony, Maaike en Ruud totaal zichzelf zijn. Ze ontroeren, ze laten schateren, ze laten verstillen, ze zetten aan het denken, ze verbazen.

Vanaf de eerste minuut is duidelijk dat ook het publiek er toe doet en gaat het drietal verschillende keren met ze in gesprek. Er wordt ongedwongen meegezongen en een sfeer gecreëerd, waardoor het publiek én de artiesten echt een heerlijk avondje/middagje hebben.

Deze keer met parels van onder andere Frans Halsema, Robert Long, Gerard Cox, Adèle Bloemendaal, Wieteke van Dort, Toon Hermans, Paul de Leeuw en Benny Nijman… Natuurlijk ontbreekt onze gelauwerde maestro Ruud Bos zélf ook niet. Wist u dat hij dit seizoen 60 (!) jaar in het vak zit?

Vrijdag 13 december. Aanvang: 20.15 uur. Prijs 24,50 euro.

Kerstconcert in De Verzameling

Angelo Verploegen. (foto: Cees van de Ven) Cees van de Ven

WESTERVOORT - Op zaterdagavond 21 december vindt er een prachtig kerstconcert plaats in De Verzameling in Westervoort met Angelo Verploegen op jazztrompet, Jasper Somsen op contrabas en Tim Langedijk op gitaar.

Angelo Verploegen speelt prachtige standards, mooi en melodisch, kan fluisteren en vertelt verhalen. Met ingehouden adem genieten van een prachtig kerstconcert, in de bijzondere sfeervol ingerichte Verzameling. Angelo Verploegens staat van dienst is duizelingwekkend, in zowel de jazz-, pop- als klassieke muziekwereld. Hij werkte samen met de grootste namen, zoals Larry Goldings, Idris Muhammed, Bob Brookmeyer, Jazz Orchestra of the Concertgebouw, Louis Andriessen, Gino Vanelli, Trijntje Oosterhuis, Candy Dulfer en Frank Boeijen. Meest bekend staat hij als co-leader/producer van het vermaarde The Houdini’s Sextet.

Gedurende zijn loopbaan werkte contrabassist/componist/producer Jasper Somsen samen met de (inter)nationale wereldtop, onder wie Peter Erskine, Joey Calderazzo, Jeff Ballard, John Beasley, Jean-Michel Pilc, Seamus Blake, Paolo Fresu, Jorge Rossy, Kendrick Scott, Justin Faulkner, André Ceccarelli. Naast vier albums onder zijn eigen naam is hij de producer van de recente albums van onder andere Lynne Arriale, Bob Sheppard en Enrico Pieranunzi.
De kenners en liefhebbers vinden gitarist Tim Langedijk een verademing. Diversiteit en zeggingskracht zijn uitgangspunten voor zijn Tim Langedijk Trio, waarmee hij meerdere uitstekende albums uitbracht.
Kaarten à 40 euro inclusief 1 koffie of thee zijn vooraf te bestellen via info@deverzameling.nl. (www.deverzameling.nl).

Kerstbeleving bij Liemerije

ZEVENAAR - Beleef de kerstsfeer met een wandeling door de tuin van Liemrije Zevenaar.

Ontmoet de herders met hun schapen, maak een ritje in de arreslee, bekijk oude ambachten en traditionele kerstkraampjes en bak een heerlijk broodje bij het vuur.

Allen zijn welkom op woensdag 11 december tussen 16.00 en 19.00 uur in de tuinen van Liemerije Zevenaar (Hunneveldsweg 12, Zevenaar). Meer informatie is te verkrijgen bij Julia Wout (Julia.wout@liemerije.nl) en Petra & Miriam Florissen (Miriam.Florissen@liemerije.nl).

Caleidoz-

kerstdiner

ZEVENAAR - Donderdag 26 december, tweede Kerstdag, verzorgt Caleidoz het jaarlijkse kerstdiner in ontmoetingscentrum De Hooge Bongert.

De middag is bedoeld voor senioren in de gemeente Zevenaar die alleen zijn en behoefte hebben aan aanspraak. De zaal gaat om 11.30 uur open. Kaarten à 19,50 euro zijn verkrijgbaar aan de balie van 9 tot 19 december, tenzij voortijdig uitverkocht.

Caleidoz-kerstdiner

ZEVENAAR - Donderdag 26 december, tweede Kerstdag, verzorgt Caleidoz het jaarlijkse kerstdiner in ontmoetingscentrum De Hooge Bongert.

De middag is bedoeld voor senioren in de gemeente Zevenaar die alleen zijn en behoefte hebben aan aanspraak. De zaal gaat om 11.30 uur open. Kaarten à 19,50 euro zijn verkrijgbaar aan de balie van 9 tot 19 december, tenzij voortijdig uitverkocht.

Kerstconcert in Groessen

Kerstconcert in Groessen

GROESSEN - Op zondag 22 december is er een kerstconcert met het Herenkoor Groessen en Vita Nova Groessen.

Het concert begint om 11.00 uur in het Dorpshuis Groessen aan het Isidorusplein 4 in Groessen. Gratis entree. Na afloop wordt er een vrijwillige bijdrage gevraagd. Iedereen is welkom.

Record aan matches tijdens Beursvloer de Liemers

In het midden op de bank Paula van Remmen van Communicatiehuis de Liemers nadat ze een match heeft gemaakt met Zonnebloem Groessen, NAH Breincafé, Inloophuis de Herberg en Duo-Fietsmaatjes Duiven Westervoort. (foto: Jacques Kok Fotografie)

DUIVEN - Op 18 november vond de vierde editie van Beursvloer de Liemers plaats. Dit jaar voor het eerst in Duiven, bij De Stek, een initiatief van de KerkvoorNu.

Tijdens deze maatschappelijke beurs - een initiatief van de Liemerse Uitdaging, Caleidoz, Mikado en Welcom - kwamen maatschappelijke organisaties met bedrijven en ondernemers in contact. Na een prachtige openinsact van de dansers van Swabaa Movements kreeg iedereen één uur handelstijd om deals met elkaar te maken, zonder dat daar geld aan te pas kwam.

'Wat een opkomst, en wat een waanzinnig resultaat hebben jullie met elkaar vanavond bereikt!' waren de woorden van presentator Duco Scholtanus. Een record aantal matches werden er gesloten, 87 stuks. Deze vertegenwoordigen samen een maatschappelijk waarde van bijna 40.000 euro. Alle matches werden officieel vastgelegd door de notarissen mr. Jan van Swetselaar en mr. Aletta Laarberg-Trynes.

'Fijn om te zien dat er zoveel mensen op dit evenement zijn afgekomen die iets willen betekenen voor de Liemerse samenleving', vertelt Audrey Jeurissen, manager van de Liemerse Uitdaging. 'Veel bekende gezichten maar ook nieuwe ondernemers en organisaties heb ik vanavond met elkaar zien matchen. Ik kan alleen maar trots zijn op alle mensen die hier aanwezig zijn'.

Het plan is om ook in 2020 weer een Beursvloer te organiseren. Dat belooft een feestelijke aangelegenheid te gaan worden in het kader van het eerste lustrum!

Winterconcert door Liemers Harmonie Duiven in Remigiuskerk

Orkest tijdens Dijkhuizen in Harmony 2019 Eddy de Wild

Muziekvereniging Liemers Harmonie Duiven bestaat dit jaar 90 jaar. Als afsluiting van dit feestelijke jaar wordt op zaterdagavond 21 december het Warm Winter Concert gehouden in de Remigiuskerk. Het harmonieorkest pakt vanaf 19.30 uur uit met prachtige melodieën van kerst en wintermuziek.

“De sfeer van de Remigiuskerk past perfect bij dit concert,” aldus voorzitter Laura Staring. “ Muziek is emotie en zeker deze muziek tijdens de koude dagen voor Kerstmis zal aanspreken.” Een kerstconcert is niet nieuw in de Remigiuskerk. Staring: “Tot een aantal jaar geleden zong het Middenkoor rond deze periode haar kerstconcert. We zijn blij dat we deze traditie nu voort kunnen zetten.” Voor dit concert is een koor samengesteld, dat de klanken extra kleur gaat geven. Staring: “Onder leiding van Marieke Klein zullen zij zelf een aantal nummers zingen én ze zingen een aantal nummers met het orkest mee.”

Toegangskaarten, inclusief gratis koffie en thee, zijn voor 10 euro te koop bij Present Art en Cesar Bloemen in Duiven.

Restaurant Nieuwe Tijd: culinaire sensaties uit allerlei windstreken

DUIVEN - Een gezellig etentje met de familie of met uw bedrijf organiseren is vaak een hele toer. Smaken verschillen, en wat doe je met de kinderen? Bij Nieuwe Tijd in Duiven is overal aan gedacht zodat iedereen kan genieten van een heerlijk avondje uit.

Altijd lekker zitten. Michael Yang, trotse eigenaar, legt uit wat het idee is achter Nieuwe Tijd: "We hebben verschillende delen van ons restaurant afgestemd op verschillende doelgroepen. Zo kunnen in bepaalde delen stellen rustig zitten, in andere hebben we juist rekening gehouden met grotere gezelschappen. De plaats voor gezinnen is zo ingericht dat ouders hun kinderen wel in de gaten kunnen houden, maar dat er geen kinderen door het restaurant rennen. Dat eet wel zo rustig!"


Kakelvers
Maar niet alleen over de inrichting is goed nagedacht. Michael: "Bij ons is alles wat je op je bord krijgt dagvers! Het was best lastig om een partij te vinden die zes dagen per week verse groenten, vlees en vis kon aanleveren, maar het is gelukt. Verder wil ik mensen de keuze bieden, dus we hebben meer dan tweehonderd wereldgerechten op de kaart staan. Die worden ter plekke vers voor de gasten bereid. We wisselen iedere twee weken van menu, zodat er altijd afwisseling is."


Jeugddroom
Bij de verbouwing van het pand, heeft Michael stiekem zijn jeugddromen verwerkt in het speelparadijs. "Ik was groot fan van Disney en van ruimtevaart, dus dat zie je terug in de inrichting. En ik heb ook een minibioscoop gemaakt want ik mocht vroeger nooit zoveel tv kijken."

Wilt u ook een avond all-in genieten? Reserveer dan snel via de website!

Restaurant Nieuwe Tijd, Cartograaf 82, Duiven, Telefoon: 0316 449188, welkom@restaurantnieuwetijd.nl, www.restaurantnieuwetijd.nl.

Tweede Kerstcircus Arnhem door Circus Bolalou

ARNHEM – Na het succes van afgelopen kerstvakantie geeft Circus Bolalou weer voorstellingen in Arnhem, en wel op een nieuwe locatie. Natuurlijk geheel in kerststijl.

Het jonge ondernemersechtpaar Steffie en Dennis Bossle kijken er al het hele jaar naar uit. Het kerstcircus in Arnhem. Afgelopen jaar organiseerden zij voor de eerste keer de circusvoorstellingen geheel in kerstsferen op het weiland op bedrijventerrein IJsseloord. De bezoekers kwamen met velen en verlieten allen voldaan de circustent. "Daar doe je het natuurlijk voor", zegt Steffie, die samen met haar man Dennis de kapitein is van het circusgezelschap. Ze vult aan: "Alle begin is moeilijk en je hoopt dat je de juiste koers vaart als bedrijf, maar als de eerste voorstelling gegeven is, en het publiek breekt de tent, figuurlijk, af. Dan weet je dat je goed zit."

Dit jaar probeert het circus op vele punten te verbeteren en alles nog meer perfect te maken. Zo is er in samenspraak met de gemeente Arnhem een nieuwe locatie gevonden. Midden in het park Presikhaaf wordt de grote rood-witte circustent opgebouwd. Voordat men daar naar binnen gaat wordt men onthaald in de foyertent, die aangekleed wordt met pluche, klatergoud, tientallen kerstbomen en honderden lampjes. De aankleding zal dit jaar nog mooier en sprookjesachtiger worden dan afgelopen editie.

Voor wie nieuwsgierig is geworden; het Kerstcircus Arnhem geeft vanaf vrijdag 20 december tot en met zondag 5 januari dagelijks voorstellingen in de aangenaam verwarmde circustent op Park Presikhaaf. Kijk voor aanvangstijden en meer informatie op de website van het circus. Ook kan men daar online kaarten reserveren. Dit wordt sterk aangeraden om teleurstellingen te voorkomen. www.circus-bolalou.nl.

Een nieuwe tijd met Happy Spirit

ARNHEM - Spiritualiteit en een bewust leven gaan hand in hand anno nu. Het lijkt alsof er een nieuwe tijd is aangebroken. Een tijd waarin we steeds beter voor onszelf zorgen en bewust zijn een pré is.

Edelstenen- en spirituele winkels schieten als paddenstoelen uit de grond. In Arnhem hebben we sinds vier jaar Happy Spirit. Een plek om prachtige stenen te kopen, adviezen te krijgen of gewoon even lekker op te laden. Geen dromerig zweven maar spiritualiteit anno 2019. Eigenaar Jochem Anthonijsz geniet landelijke bekendheid als heler, mensen komen van heinde en verre voor een consult.

Happy Spirit heeft inmiddels landelijke faam vergaard met meer dan enkel de spirituele consulten en cursussen (meer informatie daarover op www.jaspirit.nl). Ook voor de edelstenen komen mensen uit heel het land afgereisd. Het is een indrukwekkende collectie. De website (www.happy-spirit.nl) is een van de grootste in het vakgebied en vergaard die bekendheid door prijs en kwaliteit. Een bezoekje aan Happy Spirit is zeer zeker de moeite waard.

Happy Spirit, Geitenkamp 7, Arnhem, 06 33827736, www.happy-spirit.nl & www.jaspirit.nl.

Dankzij Liemerse Uitdaging en Notariaat Duiven Westervoort Duofietsmaatjes nu stichting

Foto: Manon Broers- Goossens (secretaris), notaris Jan van Swetselaar, Gerard Rutgers (voorzitter) en Aart van Veldhuizen (penningmeester)

REGIO - Op vrijdagmiddag 29 november tekenden de bestuursleden van Duo-Fietsmaatjes Duiven-Westervoort bij notaris Van Swetselaar de oprichtingsakte voor een stichting.Jan van Swetselaar, notaris bij Notariaat Duiven Westervoort, was vanuit de Liemerse Uitdaging benaderd of zijn kantoor bereid zou zijn om mee te werken aan het oprichten van de stichting Duo-Fietsmaatjes Duiven-Westervoort. Hiertoe had Duo-Fietsmaatjes een verzoek bij de Liemerse Uitdaging ingediend. De Uitdaging stimuleert bedrijven in de Liemers om hun maatschappelijke betrokkenheid te tonen. Ze bemiddelt bij vraag en aanbod. Notaris Van Swetselaar toonde zijn bereidheid om dit mooie initiatief te ondersteunen.

Duo-Fietsmaatjes Duiven-Westervoort is nu officieel een stichting. Dit biedt de mogelijkheid om fondsen aan te schrijven om geld bij elkaar te krijgen om een duo-fiets met elektrische trapondersteuning aan te kunnen schaffen. Het streven is om komend voorjaar ook daadwerkelijk te gaan fietsen op de duo-fiets. De stichting heeft tot doel om medebewoners die niet meer zelfstandig kunnen fietsen of die eenzaam zijn, samen met een vrijwilliger op de duo-fiets weer de wind in haren te laten voelen. Samen er op uit, samen mobiel! "Als u zich wilt aanmelden als vrijwilliger of als u niet meer zelf kunt fietsen maar dat nog wel graag wilt doen; neem contact op: gerardrutgers@live.com of 06 36505825."

Groei & Bloei - Liemers strikt Lily Beelen Meesterbinder geeft kerstdemonstratie bloemschikken bij zalencentrum Staring

"Bloemschikken is één van de mooiste beroepen die er is"

ZEVENAAR - Groei & Bloei - Liemers geeft op dinsdag 10 december een kerstdemonstratie in zalencentrum Staring. Niemand minder dan meesterbinder Lily Beelen laat zien wat er allemaal mogelijk is op het gebied van bloemschikken.

"Als klein meisje ging ik vaak op vakantie naar familie in Oostenrijk. Ik struinde daar dagenlang door de velden waar ik bloemen plukte en samenvoegde tot boeketten. Mijn familie had een hotel waar ik mijn boeketten in vaasjes op de tafels mocht zetten voor de gasten. Ik werd toen al heel blij van het bloemschikken en mensen vrolijk maken met mijn boeketten. Dat is nooit weggegaan," vertelt Lily.

Lily is nu al 28 jaar meesterbinder. Meesterbinder is het hoogst haalbare niveau in het bloemistenvak. Na haar lagere school volgde ze een economische opleiding, waarbij ze stage liep bij een bloemist. "Ik vond het daar zo leuk dat ik besloot de middelbare tuinbouwschool te gaan doen." Daarna volgde ze de opleiding tot meesterbinder. Lily: "Het was een hele uitgebreide opleiding met veel vakken als kunst en geschiedenis. Zo moesten we bijvoorbeeld schilderen op muziek, en kregen we alles te weten over de verschillende materialen die door de eeuwen heen zijn gebruikt." Lily vindt bloemschikken één van de mooiste beroepen die er is. "Het gaat er allemaal om de uiting van een of enkele bloemen samen zo mooi mogelijk neer te zetten. Je kunt dat in verschillende vormen doen en voor verschillende gelegenheden. Er is een oneindige variatie die je kunt toepassen en er is altijd wel weer iets nieuws te leren. Met mijn beroep geef ik ook gastlessen op scholen over bloemschikken, versier ik exposities en geef ik workshops. Ik zit al heel lang in het vak, maar het is nooit hetzelfde en nooit saai."

De laatste jaren ziet Lily door haar beroep veel van de wereld. In 2015 won ze de Flowercup, de internationale competitie bloemschikken, waardoor ze meer opdrachten in het buitenland kreeg. Toen ze in 2017 ambassadeur van Floral Fundamentals werd, groeiden die contacten en opdrachten alleen maar verder. Ze reist nu naar verschillende landen in Azië zoals Singapore, Indonesië, China, Korea en volgend jaar Japan. Hier geeft Lily exposities, les in bloemschikken en doet ze jurywerk. Als ambassadeur zorgt ze ervoor dat er een betere connectie komt tussen de kweker, de groothandel en de bloemist. Ook in Nederland is Lily nog druk aan het werk. Zoals de kerstdemonstratie in bloemschikken die ze op 10 december geeft bij Groei & Bloei- Liemers. "Wat ik precies ga neerzetten is nog een verrassing, maar ik ga in ieder geval werken met natuurlijke en dagelijkse objecten, om te laten zien hoeveel mogelijkheden er zijn." Ook gaat er veel met verlichting worden gewerkt, omdat alles in het thema van kerst staat. Aan het einde van de avond is er tevens een verloting van de kerststukken die die avond zijn gemaakt. Zalencentrum Staring in Zevenaar is open vanaf 19.30 uur; de avond start om 20 uur. De entreekosten zijn voor de leden € 4,00 en niet-leden € 7,00. Dit is inclusief een kop koffie/thee en een lot voor de loterij.

Gemengd bedrijf

(foto: Bas van Spankeren)

Bij een gemengd bedrijf denk je in eerste instantie vast aan de combinatie van veeteelt en akkerbouw. Zeker nu, gezien de stikstofproblematiek, het alle aandacht heeft. Maar ik bedoel in dit geval óns gemengd bedrijf: een culturele organisatie met meerdere disciplines in huis. Zoals theater, muziek, bibliotheek, volksuniversiteit, museum etc. Voorheen allemaal aparte organisaties met eigen doelgroepen, subsidiestromen en activiteiten. Sinds vier jaar zijn we één organisatie, Kunstwerk!. Dit heeft hele grote voordelen. We kunnen nieuwe combinaties maken, bijvoorbeeld muziek en taal of taal en cultureel erfgoed. Hierdoor zijn we nog beter in staat om in te spelen op de behoeftes van onze gasten, cursisten en onderwijs. We vergroten de creativiteit en stimuleren innovatie. Samenwerkingsverbanden met sociaal domein en ondernemers liggen dan voor de hand. Ook zijn we in staat alle onderdelen onder de aandacht te brengen bij verschillende publieksgroepen. Zo versterken we elkaar alleen maar. Kortom, prachtige ontwikkelingen! In het land zien we steeds meer van dit soort gemengde bedrijven en wat mij betreft is dat noodzakelijk. Alleen door samenwerking komen we verder. Na vier jaar is er eindelijk ook zicht op één nieuwe CAO. De meerderheid van culturele organisaties, en zeker ons soort organisaties, hebben hier grote behoefte aan. Toch is het frappant dat vakbonden, vlak voor de eindstreep, toch nog bezwaren hebben, waardoor de, door ons zo gewenste CAO, er misschien niet komt. Dat zou een enorme teruggang zijn. Hoe komt het dat de praktijk zoveel anders is dan de beleving van sommige onderhandelaars? Als er van ons ondernemerschap en creativiteit gevraagd wordt, dan mogen we dat daar ook verwachten. En net zoals bij vele sectoren momenteel, roep ik op tot (nog) meer samenwerking, begrip en lef. Ook daar zie ik een taak voor ons als culturele, educatieve organisatie.

Sinterklaas is niet enkel meer een kinderfeest

Het is ook discussiëren en van elkaar leren.

De tijd van onschuld geweest

Laten we ons niet tegen elkaar keren.

Tradities zijn aan verandering blootgesteld

Zwarte Piet is achterhaald.

Sinterklaas is een feest zonder geweld

Met geen enkel kind dat baalt.

Meegaan met de tijd

Een nieuwe werkelijkheid.

Nina Elbers

Column Bert Frölich, de Verbinder

Redacteur Nina Elbers

27 / 36

6, 7 en 8 december Duiven

Vrij/zat/zondag: "Dickens in de Liemers"
in het "Horsterpark"
6 en 7 dec. 16-21 uur / 8 dec. 13-19 uur
www.dickensindeliemers.nl

Zaterdag 7 december Aerdt

In de kerk: Trio deJong / Rebane / Kantonen
Piano, basgitaar en drums
Aanvang 16:00 uur / Gratis entree
www.kunstkringhge.nl

Zaterdag 7 december Zevenaar

Disco-avond "Do You Remember"
bij muziekcafé "De Lantaern"
Aanvang 20:30 uur / Gratis toegang

Zaterdag 7 december Zevenaar

Kunstwerk! Het Musiater
Victoria Koblenko, Anouk Maas en Tanja Jess
Met: "Mijn man begrijpt mij niet"
Aanvang 20:15 uur / Entree € 27,50

Zondag 8 december Aerdt

Expositie in kerk Aerdt
Aanvang 14:00 uur / Gratis toegang

Zondag 8 december Zevenaar

Kunstwerk! Het Musiater
Dick van Altena Quintet met
"Arm om je schouder" (Kersteditie)
Aanvang 14:30 / Entree € 18,--

Zondag 8 december Zevenaar

4e Zevenaar open 9 strike toernooi in
Bowlingcentrentrum De Griethsepoort
Aanvang 9:00 uur / Kosten € 25,--
www.bowling-zevenaar.nl

Zondag 8 december Loo

Loo Budget Concert in de H. Antonius Abt Kerk
Aanvang 15:00 uur
Entree €7,50 incl. consumptie
p.koopmansgodschalk@upcmail.nl

Zondag 8 december Aerdt

In de kerk Aerdt: Kunstkring Het Gelders Eiland
Laatste dag expositie van Kunstkring Het Gelders Eiland met kunstenaars uit de omgeving.
Aanvang 14:00 uur

Maandag 9 december Duiven

Storytelling bij "De Stek" voor groep 1 t/m 4
Aanvang: 14:15 uur / Gratis toegang

Maandag 9+16 december Duiven

Kunstwerk! Het Musiater
Kerstspecial (45 minuten)
Muziek op schoot voor kinderen 9 mnd - 3 jaar
Aanvang 9:30 / Kosten € 15,-- incl. liedjesmap
(Bij voldoende deelname: verschillende leeftijds-
groepen en tijden)

Dinsdag 10 december Westervoort

Aanschuiftafel voor alle leeftijden in het
"Kulturhus de Nieuwhof"
Aanvang 12:30 uur / Kosten € 7,70
www.denieuwhof.nl

Dinsdag 10 december Duiven

Koffie met bezieling in de Remigiuskerk
Aanvang 9:00 uur / Gratis toegang

Dinsdag 10 december Didam

Kerstconcert A Sign Of Friendship in
"De Meulenvelden" voor alle leeftijden
Aanvang 20:00 uur / Entree € 5,-
www.asignoffriendship.nl

Dinsdag 10 december Zevenaar

Kerstdemonstratie Groei&Bloei in "Zaal Staring"
Aanvang 20:00 uur / Kosten zie website.
www.liemers.groei.nl

Dinsdag 10 december Groessen

Kookworkshop Sprankelende Kerst
(3-gangen) in "De Groene Schuur"
Aanvang 19:30 uur / Kosten: € 42,50
www.degroeneschuur.nl

Woensdag 11 december Zevenaar

Kunstwerk! Het Musiater
Liemerse Sportprijs 2019 bekendmaking
van de winnaars in allerlei categorieën
Aanvang 19:30 uur / Gratis toegang

Woensdag 11 december Lobith

Spirituele avond bij "Excelsior" aan
de Sportlaan 14; met Herman van Vonk
Aanvang: 20:00 uur / Entree € 10,--

Woensdag 11 december Groessen

Kerst- Kookworkshop
(4-gangen) in "De Groene Schuur"
Aanvang 19:30 uur / Kosten: € 45,-
www.degroeneschuur.nl

Donderdag 12 december Zevenaar

Kunstwerk! Het Musiater
Harry Sacksioni met "Smoky Strings"
Aanvang 20:15 uur / Entree € 19,00

Donderdag 12+19 december Zevenaar

Kunstwerk! Het Musiater
Kerstspecial (45 minuten)
Muziek op schoot voor kinderen 9 mnd - 3 jaar
Aanvang 9:30 / Kosten € 15,-- incl. liedjesmap
(Bij voldoende deelname: verschillende leeftijds-
groepen en tijden)

Vrijdag 13 december Zevenaar

Kunstwerk! Het Musiater
Maaike Widdershoven, Tony Neef, Ruud Bos
met "Weet je nog wel …" deel 2.
Aanvang 20:15 uur / Entree € 24,50

Za 14 en zo 15 december Zevenaar

Winter Weekend in het centrum. Op
het Raadhuisplein staat een levende kerststal.
Aanvang 12:00 uur

Zaterdag 14 december Zevenaar

Kunstwerk! Volksuniversiteit.
Schilderen a la Amedeo Modigliani
door Anita Selemink.
Geschikt voor beginners en gevorderden,
Kosten zijn incl. materiaal en een lunch
Tijd: 10:00 tot 16:00 uur / Kosten € 78,25

Zondag 15 december Zevenaar

Kerstconcert Hooge Bongertkoor in het
St. Andreas Schuttersgebouw
Aanvang 14:30 uur / Entree € 10,00
incl. koffie of thee
Kinderen t/m 12 jaar gratis
www.hethoogebongertkoor.nl

Zondag 15 december Zevenaar

Kunstwerk! Het Musiater
Joop Boxstart met "Kerstshow Bellen en Ballen"
Aanvang 14:00 uur / Entree € 27,50

Zondag 15 december Westervoort

Kerst Sing à Long & Concert
in de Werenfriedkerk
Aanvang 15:00 uur / Entree € 10,--
www.vriendenwerenfriedkerk.nl/activiteiten

Dinsdag 17 december 2019 Zevenaar

Kunstwerk! Volksuniversiteit
Meditatiecursus o.l.v. Sigrid Bakker - Aukes
Meditatie leert eigen lagen en kennis van jezelf te (her)ontdekken
Tijd: 20:45 tot 22:00 uur
Kosten: € 92,00 voor 10 lessen

16 t/m 20 december Duiven

Dinnershow in de OGtent
5-gangendiner
Tijd 18:00 - 21:30 uur / € 42,50 incl. drankjes
I.s.m. Een mooie dag , Welling, De OGtent,
RijnIJssel Creatieve Industrie
Uitverkocht

Donderdag 19 december Zevenaar

Kunstwerk! Het Musiater
Seven Drunken Night met
"The Story Of The Dubliners"
Aanvang 20:15 uur / Entree € 33,--

Donderdag 19 december Zevenaar

Kunstwerk! In de Bibliotheek (Lab 12)
Workshop LEGO WEDO
voor kinderen van 6 tot 12 jaar
Vanaf 15:00 uur
Aanmelden via: activiteiten@liemerskunstwerk.nl

Vrijdag 20 en Zaterdag 21 december

Kunstwerk! Het Musiater
Popkoor Repeat met
"Christmas Greetings from Repeat"
Aanvang 20:15 / Entree € 17,50

Vrijdag 20 december Zevenaar

Kerstgala voor jeugd bij de ViDa
Aanvang 20:30 uur
www.vidazevenaar.nl

SCHAATSEN

Duiven bij het gemeentehuis
6 december tot 5 januari 2020
Meer info: www.ijsbaanduiven.nl/
Kijk daar voor veel extra info en kosten,
openingstijden e.d.

Zevenaar parkeerterrein Oude Doesburgseweg
7 december tot en met 11 januari

KERSTACTIVITEITEN:

Woensdag 11 december
Kerst bij tuin van Liemerije
Zevenaar om 16:00 uur

Vrijdag 13 december
Spoorstraat Didam om 16:00 uur +
Kerstlichtjes Optocht in centrum Zevenaar om 18:15 uur (ook op 14 en 15)

Zaterdag 14 en Zondag 15
Winter Weekend in centrum Zevenaar
vanaf 12:00 uur (zondag winkels open)

Zondag 15 december
Kerstfair Landgoed Halsaf om 12:00 uur ( € 2,50)
Kerstmarkt in Centrum Zevenaar om 12:00 uur

Informatie Filmhuizen in De Liemers

www.filmhuiszevenaar.nl
www.filmhuuswestervoort.nl
www.filmhuisdidam.nl
filmhuis bij Bert: zie pagina 2

Open Montferlandse kampioenschappen tafeltennis

DIDAM - Op donderdag 19 december organiseert de tafeltennisafdeling van DSV Relax uit Didam de open Montferlandse tafeltenniskampioenschappen.

Deelname is gratis en voor iedereen vanaf zestien jaar. Voor clubspelers, maar zeker ook voor recreanten/beginners zijn er diverse poules in verschillende speelsterkten. De speelzaal van DSV Relax is gevestigd binnen de Brede School Noord, Lupinenstraat in Didam. Aanvang 19.00 uur en de zaal is vanaf 18.15 uur open. Uiterlijk 18.45 uur aanwezig zijn.

Op de dinsdag- en donderdagavonden in december is er vanaf 19.45 uur gelegenheid om te trainen/oefenen in de speelzaal. Aanmelden kan tot uiterlijk 14 december via de mail of telefoon bij het secretariaat van de vereniging dsv.relax@gmail.com of 06 52801444. Aanmelden is ook mogelijk in de speelzaal op dinsdag- en donderdagavond vanaf 19.45 uur.

H. Andreaskerk Groessen

Vieringen: za 7-12-19 om 19.00 euch.vie.Pastoor Thanh Ta m.m.v. Herenkoor. Za 14-12-19 om 19.00 woord-/communievie.parochianen voorg.Wim Herbes en Piet Peters Samenzang.Di.17-12-19 om 13.30 euch.vie. pater Gerard Remmers (Senioren Sociëteit Groessen) m.m.v. Herenkoor.Zo 22-12-19 geen viering.Di 24-12-19 om 18.30 woord-/communievie. Adri van Zundert m.m.v. Muziekvereniging Sint Andries,di 24-12-19 om 20.30 woord-/communievie.parochianen voorg.Wim Herbes en Piet Peters m.m.v. In Between. Wo 25-12-19 om 09.30 woord-/communievie. pastoraal werker M.Smits m.m.v. Herenkoor. Intenties:7-12-19:Theodorus en Riek v.Ditshuizen-Peters,ouders Aleven-v.Uum,Wim en Lies Melchers-Derksen,Henk Derksen en Paul,Theo Vis,Wim Vermeulen,Riet Derksen-Roordink en Willy,zr.Andrea Roelofs,ouders Bloemberg-Witjes,Antoon Willemsen,Jan Elfrink,Wim en Lies Raasing-de Hair,Theet Dominicus, Geny en Marianne Terbonsen-Bartsch,Joep Derksen,Leida de Haan-Witjes,Ouders Thuis-v.Alten,Theet v.Keulen. 14-12-19:Theodorus en Riek v.Ditshuizen-Peters,Theo Vis,ouders Derksen-Polman,Theo Roordink en Ralf,ouders Lentjes Beudel Piet en Patricia,ouders Dikker-Berntssen - Theo en Joop,Antoon Willemsen,Wim en Lies Raasing-de Hair,Joep Derksen. 17-12-19:Henny en Diny v.Kempen en Willy,Jan Stokman en overl.fam.Stokman-v.Beersum,Jan Elfrink,Theet Dominicus,Joep Derksen. 24-12-19 om 18.30:Theo Vis,ouders Derksen-Polman,Theo Roordink en Ralf,ouders Lentjes-Beudel -Piet en Patricia,ouders Dikker-Berntssen Theo en Joop,Jo en Toos Boss-v.Kempen,ouders Tamboer-Spaan,ouders Elfrink-Berntzen en Bep,ouders Smink-Willems en Marcellino,Tonnie Visser.

Zevenaar voetbal met beperking voor (G) teams, jazeker!

G.Team DCS. (foto: Werner Takke)

LIEMERS - Zevenaar voetbal met beperking voor (G) teams, jazeker! Dat kan en met veel spelplezier bij DCS. Mooier nog: de eerste maand is gratis trainen!

Tekst Frans Willemsen


Wat heet beperking ook voor deze groep jongens en meiden is natuurlijk plaats voor ontspanning in onze samenleving. Hier staat jullie niets in de weg. Ondersteuning van thuis, ja en zelf ook een beetje lef tonen naast de steun uit de verzorging.

Bij DCS bestaat de afdeling G voetbal met beperking al 35 jaar. Juist nu moeten we wakker blijven zeggen de stafleden, het mag niet lijken dat we in een winterslaap zijn gedommeld. De najaarscompetitie is gestart zonder een G-team van DCS. Dat is voor ons als organisatie onwennig, wij roepen keihard: ondersteun. Geef deze groep in onze maatschappij ook hun de kans tot sporten.

Het team van nu bestaat uit 9 spelers, 8 mannen + 1 vrouw. Ons speelveld is kleiner de spelregels zijn soepel, respect is belangrijk. De hoofdmoot bij het G-Team voetbal is hun drijfveer naast spelplezier en ontspanning. We doen daarom een beroep op een ieder die mensen thuis hebben met beperking dit te ondersteuning dat ook zij kunnen sporten. De contributie is 25 euro per kwartaal, om te wennen de eerste maand geheel gratis. Daar komt nog bij dat de vereniging de verzorging van het gehele tenue voor wedstrijden voor haar spelers verzorgt. De begeleiding is in handen van ervaren stafleden. Namens het kader van DCS. Inschrijven of afspraak maken via gvoetbal@svdcs.nl
Tekst Frans Willemsen

Eindejaarshow van Vincent Bijlo

Vincent Bijlo met Eindejaarsshow in Het Musiater. (foto: Govert Govers)

ZEVENAAR - Zondag 22 december komt Vincent Bijlo met een eindejaarshow in Het Musiater.

Alles wordt door Vincent behandeld, van klimaatdrammers tot potenrammers, van schaatskoorts tot warmterecords, van Tweede tot Eerste Kamer, van Brexit tot Trump, van Russen tot Chinezen, maar zeker ook lokaal nieuws. Bijlo plaatst 2019 in context, met veel grappen, muziek en poëzie.

Cabaret. Zondag 22 december. Aanvang: 20.15 uur. Prijs 19,50 euro. Bestel online je kaarten op www.liemerskunstwerk.nl.

Cursus voor beginnende bridgers

DUIVEN - De Duivense Bridgeclub start graag in januari, in samenwerking met een ervaren bridgedocente, met een cursus voor mensen die geïnteresseerd zijn in bridgen.

In een klein groepje, vanaf 5 à 6 personen, leert men de grondbeginselen van het bridgen en al na zes weken wordt het oefenterrein verlegd naar de speelavond van de club waar men wel in eigen groep de door de docente voorbereide spellen speelt, maar toch zo ook al gewend raakt aan het clubgebeuren.

Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden bij Vic Heunen wedstrijdleider bij de Duivense Bridge Club, 0313 631595 of 06 28258989 of mailen naar secretariaat.dbc@gmail.com.

Kerstshow Bellen & ballen van Joop Boxstart geannuleerd

ZEVENAAR - Door fysiek ongemak en op medisch advies kan de kerstshow Bellen & Ballen van Joop Boxstart op zondagmiddag 15 december in Het Musiater niet doorgaan.

U kunt de kaarten aan de kassa gekocht daar weer inleveren. Kaarten online gekocht worden door het Musiater weer teruggeboekt op uw rekening. "Wij vinden het eeuwig zonde dat we de nieuwe kerstshow nu niet kunnen opvoeren. Maar volgend jaar zijn wij er weer."

Kerstconcert Side by Side in Filmhuis Zevenaar