De Liemers Helemaal Goed Courant

5 juli 2014

De Liemers Helemaal Goed Courant 5 juli 2014


Kom met de fiets, die komt deze avond nog meer van pas... Muziekvereniging Sint-Andries geeft buitenconcert in Muziekkoepel van Groessen

GROESSEN - De muziekkoepel is maandag 7 juli dé plek voor een buitenconcert van muziekvereniging Sint-Andries.

Voor de zesde keer in traditie sluit muziekvereniging Sint-Andries haar seizoen af met een buitenconcert in en om de muziekkoepel. Dit concert zal zijn op de repetitieavond van het harmonieorkest op maandag 7 juli. Naast het harmonie-orkest zullen het opleidingsorkest en de slagwerkgroep optredens verzorgen.

De muziekstijl zal passen bij een buitenconcert: zomerse klanken, vlotte ritmes, sfeervol en luchtig. Muziekvereniging Sint-Andries heeft de afgelopen jaren een behoorlijke ontwikkeling doorgemaakt, waarbij er fors geïnvesteerd is in instrumentarium, uniformen en opleidingen.

De muziekopleidingen worden verzorgd door een docententeam die alle vier beroepsmatig actief zijn in de muziek. Kwaliteit is gewaarborgd.

Leden, docenten en bestuur vinden dat het buitenconcert van Sint-Andries een bedankje aan Groessen moet zijn voor alle bijdragen die de gemeenschap aan Sint-Andries geeft om zich te ontwikkelen en daarmee mee bij te dragen aan een stukje cultuur.

Gevraagd wordt indien mogelijk om met de fiets te komen, deze kan nog van pas komen tijdens het concert.

Er is een beperkt aantal zitplaatsen beschikbaar, maar awie echt wilt zitten, wordt gevraagd even een stoeltje mee te brengen. Meer informatie over Sint-Andries staat op www.st-andries.nl.

Giesbeach 2014, dat mag je niet missen!

GIESBEEK - Op zaterdag 5 juli vindt het muziekevenement 'Giesbeach' plaats op de oude vertrouwde locatie aan het Meentsestrand op recreatiegebied Rhederlaag. Het evenement heeft inmiddels al vijftien succesvolle edities achter de rug. Giesbeach start om 19.30 uur en eindigt om 0.30 uur. Een uitstekende coverband, een DJ en enkele theatrale verrassings-acts behoren tot de fantastische programmering van deze avond.

Tijdens deze zestiende Giesbeach editie maakt de beste live coverband van de Benelux haar opwachting. De band Vangrail speelt op dit moment overal het publiek steil achterover. Vangrail staat al jaren bekend als dé band die garant staat voor een show vol energie en laat overal een diepe indruk achter. Vangrail was ondermeer te gast bij Radio 3FM. Oftewel, Vangrail is van alle markten thuis en staat ook tijdens Giesbeach 2014 garant voor een dampende covershow!

WK voetbal op groot led-scherm

Het Nederlands voetbalelftal speelt op zaterdag 5 juli om 22:00 uur zijn kwartfinale. Deze wedstrijd wordt live uitgezonden op een groot led-scherm, zodat de bezoeker ook hier niets van hoeft te missen.

In de voorverkoop kost een entreekaart tien euro. Kaarten zijn te koop bij cafetaria Joosje (Giesbeek), kapsalon Judith (Lathum), autobedrijf Nijland (Duiven) en chocolaterie Alberdeco (Doesburg). Aan de kassa kost een entreekaart vijftien euro. Er gelden deze avond gereduceerde taxi-tarieven; meer informatie hierover staat op facebook /giesbeach.

Sensoor heeft aandacht voor thuisblijvers

LIEMERS - De zomer staat voor veel mensen gelijk aan genieten. Gezellige dingen doen met vrienden of familie, uitrusten en er even lekker tussenuit gaan. Helaas geldt dat niet voor iedereen. Daarom zijn de vrijwilligers van Sensoor Gelderland ook tijdens de zomermaanden dag en nacht bereikbaar voor iedereen die behoefte heeft aan een goed gesprek via telefoon, chat en e-mail.

"Wanneer familieleden, vrienden, kennissen of hulpverleners weg zijn kan de zomer erg lang duren", vertelt Maria van Schaijik van Sensoor Gelderland. "Als dan ook nog eens veel wekelijkse activiteiten tijdelijk stoppen, zoals cursussen die mensen volgen of wijkcentra en (sport)clubs die de deuren sluiten dan kan de zomer een periode worden waar je niet naar uit kijkt. Je staat er niet altijd bij stil maar bij thuisblijvers kan dit leiden tot een groter gevoel van eenzaamheid. Op zulke momenten kunnen mensen behoefte hebben aan contact met iemand die naar je luistert. Een goed gesprek van mens tot mens of even een praatje. De vrijwilligers van Sensoor Gelderland staan daarom 24 uur per dag voor iedereen klaar, ook tijdens de zomer."

Luisterende medemensen

De vrijwilligers van Sensoor Gelderland zijn luisterende medemensen. Ze lopen even met iemand mee op zijn of haar levenspad, geven echte aandacht en denken en voelen mee. Onbevooroordeeld, anoniem en vertrouwelijk. Zij bieden niet alleen een luisterend oor, maar ook een goed gesprek. Een gesprek dat verlichting kan geven.

Sensoor Gelderland is er voor iedereen. Onze vrijwillligers zijn dag en nacht, zeven dagen per week te bereiken via telefoon 0900 0767 chat of e-mail. Bekijk daarvoor onze website: www.sensoor.nl.

Meer informatie over Sensoor Gelderland staat op www.sensoor.nl/gelderland.

SAL wint eerste prijs als DLHG-ambassadeur

LIEMERS - Op 17 juni hield DLHG (De Liemers Helemaal Goed) in de Groene Schuur de 'workshop praktische promotie' en vond de uitreiking van de ambassadeursprijs voor verenigingen plaats. Duikteam Sub Aqua Libera (SAL) wist op de meest ludieke wijze het DLHG-logo te promoten en won daarmee de eerste prijs: een bijdrage van vijfhonderd euro voor de clubkas.

Duikteam SAL heeft het hele jaar door het logo op verschillende manieren gepromoot. Zo werd het logo onderwater in het zwembad gefotografeerd, stond het met een beachflag in het water tijdens de opening van het buitenduikseizoen en was het terug te vinden tijdens de receptie en feestavond in het kader van het veertigjarig jubileum van de club. Doorslaggevend was dat het logo nu ook onder water is terug te vinden in de prachtige natuur van De Liemers. Het logo is geplaatst op een paddenstoel en werd enkele maanden geleden met haar eerste bewoner op zeven meter diepte vastgelegd.

Duikteam SAL wil het bedrag investeren in opleidingsmaterialen. SAL geeft opleidingen voor zowel beginnende als gevorderde duikers en natuurlijk zijn er speciale jeugdlessen. Het lidmaatschap bedraagt per maand (bij automatische incasso) acht euro voor junior-leden tot en met zeventien jaar en veertien euro voor senior-leden. Dit is inclusief onbeperkt cilindervulling en gebruik van het zwembad. "Wil jij graag een opleiding volgen of meer weten over de club? Kijk dan op www.subaqualibera.nl en maak via opleidingen@subaqualibera.nl een afspraak voor een introductieduik."

Loom Bands ook bij de bieb in Duiven en atelier Dorothy

DUIVEN - Kom naar de vernieuwde bieb in Duiven en maak samen met atelier Dorothy een boeken-legger van Loom Bands, de grote rage van dit moment! Kleurige elastiekjes en enkele loombords zijn aanwezig, maar als je zelf al een loombord hebt, breng dat dan beslist mee!

En om te vieren dat de bieb weer helemaal opgefrist is, is deze workshop helemaal gratis! De workshop is geschikt voor kinderen vanaf zes jaar.

Heb je na de workshop de smaak helemaal te pakken? Ontwerp en maak dan met je eigen elastiekjes (nieuwe zijn te koop bij atelier Dorothy) een eigen boekenlegger. Voor het beste ontwerp is er een loombeginnerspakket.

De workshop is in Bibliotheek Duiven op 2 juli van 14.00 tot 16.00 uur. Aanmelden kan bij de bieb in Duiven of digitaal op mirelle.janssen@debibliotheekliemers.nl. Meer informatie staat op www.debibliotheekliemers.nl.

Succesvolle avondvierdaagse 'Het Gelders Eiland'

RIJNWAARDEN - De 42e avondvierdaagse 'Het Gelders Eiland', die vorige week gelopen werd in de gemeente Rijnwaarden heeft – ondanks de WK-voetbalwedstrijden – weer veel wandelaars getrokken Liefst 422 deelnemers hebben dit jaar per avond de vijf of tien kilometer gelopen. Omdat de wandelvierdaagse altijd over vijf avonden is verspreid, konden de deelnemers één avond naar keuze overslaan.

Onder wisselende weersomstandigheden, maar goede sfeer liepen de wandelaars iedere avond – met start en aankomst iedere avond in een ander kerkdorp in de gemeente Rijnwaarden - een mooie landelijke route. Vooral de aangepaste route rond Pannerden werd erg gewaardeerd. Onderweg kon men ook iedere avond een (gratis) ijsje nuttigen. Ook werden er op tijdens twee wandelavonden gratis appels uitgedeeld.

De laatste wandeletappe was vrijdagavond in Herwen. Hier werd dan ook de intocht van de wandelaars gehouden. Vanaf het sportpark aan de Boswaaisestraat werden de wandelaars onder grote publieke belangstelling en muzikale klanken van muziekvereniging Sint-Caecilia uit Herwen enthousiast ingehaald. Na de finish in sporthal De Cluse kreeg iedere deelnemer een mooie herinneringsmedaille. Kortom een zeer geslaagde wandelweek.

Geslaagde inloopochtend voor senioren uit Duiven

DUIVEN - Op 20 juni is een aantal bezoekers van Voorwaarts, Voor Elkaar naar het Nationaal Park De Hoge Veluwe geweest. Zij bezochten het Kröller Müller museum en maakten een wandeling door de Beeldentuin. Tussendoor was er koffie met appelgebak en een heerlijke lunch.

Voorwaarts, Voor Elkaar is een inloopochtend om de veertien dagen in de Seniorenclub (Eilandplein 300). Op 29 augustus wordt er weer begonnen met een nieuw gevarieerd programma. Iedereen is welkom! Voor meer inlichtingen: 0316262274 of per mail: voorwaartsvoorelkaar@hotmail.nl.

Geslaagd Sanderstoernooi voor Judo Groessen

GROESSEN - Traditiegetrouw werd op zondag 22 juni als afsluiting van het seizoen het 33ste Sanderstoernooi gehouden in zaal Gieling in Groessen. Dit toernooi werd druk bezocht en er waren vele mooie wedstrijden te zien.

Voor iedereen was er een prijs beschikbaar. De stijlprijs ging dit jaar naar Anna Buhler. Op www.judogroessen.nl zijn foto's van het toernooi te bekijken.

Het nieuwe seizoen start weer in september. "Vind je het leuk om ook te gaan judoën of deel te nemen aan jiu-jitsu? Kom gerust een keer kijken. De eerste drie lessen zijn vrijblijvend!"

'Laot Hans maor schuuven': terug naar de jaren zestig

LIEMERS - Op zondag 6 juli van 9.00 tot 12.00 uur staat het programma ' Laot Hans maor schuuven' bij Favoriet RTV geheel in het teken van de Nederbeat uit de jaren zestig.

Onder de naam: 'Beat, Bluf en Branie' gaat presentator Hans Jansen terug naar zijn tienertijd. Jansen wordt op 9 juli 65 jaar en heeft prachtige herinneringen aan de tijd dat hij als tiener alle beatclubs in de omgeving van zijn woonplaats Gendringen afstruinde.

De beste Nederlandse bands traden daar op( The Motions, The Outsiders, Q65, The Golden Earrings, Cuby and the Blizzards, The Rody,s etc). Van 09.00 tot 12.00 uur draait Jansen de mooiste muziek uit die tijd op Favoriet RTV .

Een kijkje nemen en high tea in Westervoort

WESTERVOORT - Op dinsdag 10 juni heeft er in de dagbesteding Westervoort in Westervoort een gezellige high tea plaatsgevonden voor familieleden van de cliënten, voor buurtbewoners en belangstellenden uit Westervoort die een kijkje wilde nemen op de dagbesteding.

De cliënten zijn druk in de weer geweest om de uitnodigingen uit te knippen, de uitnodigingen hadden de vorm van een theepot. Er werd door cliënten en familie de labeltjes van de theezakjes gespaard, zodat deze bevestigt konden worden op de uitnodigingen. Ook de bedankkaartjes hebben de cliënten uitgeknipt, deze waren in de vorm van een theekopje. Het was voor sommige cliënten moeilijk om te knippen maar het resultaat zag er prima uit. De uitnodigingen zijn rondgebracht en wij hebben gezamenlijk met de cliënten een boodschappenlijstje gemaakt, zodat iedereen mee kon beslissen wat hij of zij lekker vond. De boodschappen werden gedaan en aan de zoete en hartige hapjes werd gewerkt, ondertussen maakte we de ruimte gezellig en de high tea kon beginnen. Het was een erg gezellige middag en er werd genoten van de diverse soorten thee en de heerlijke hapjes.

'Duivense Hollandse nieuwe'

Van links naar rechts: Visboer Anton de Laak, sponsor Levine van de Pavert en winnaar Geert Gerritsen. Foto: Walter Verwaal van Fotic Walter Verwaal.

DUIVEN - Ondernemer Geert Gerritsen is tijdens de jaarlijkse haringparty van MKB Duiven de winnaar geworden van de ludieke veiling van het eerste vaatje 'Duivense Hollandse nieuwe'.

De haringen worden vervolgens traditiegetrouw aangeboden aan de bewoners van Thuvine en de Parkflat. Maandagmiddag 30 juni trakteert de winnaar samen met visboer Anton de Laak, die de haringparty verzorgde, de ouderen op haring.

Architect Gerritsen is eigenaar van het bedrijf Bouwkunsten.nl, architecten en adviseurs in Groessen. Hij was een van de vele aanwezigen die tijdens de druk bezochte haringparty enkele lootjes kochten om mee te dingen naar het eerste vaatje 'Duivense nieuwe'. Haringpartysponsor Levine van de Pavert van het gelijknamige beveiligingsbedrijf in Duiven dat dit jaar gastheer was van de haringparty, trok het winnende lot.

In totaal bracht de veiling 950 euro op en dat geld wordt dit jaar geschonken aan goede doelen in Duiven, Groessen en Loo. In 2013 kenden het bestuur van MKB Duiven donaties toe aan schutterij Willem Tell, muziekvereniging Excelsior, het evenement Duiven On Air, het Groessense koor In Between en de nieuwe Duivense afdeling van schermvereniging Scaramouche.

Drumfanfare Sempre Avanti is geschiedenis...

ZEVENAAR - Drumfanfare Sempre Avanti (DSA) werd in 1986 opgericht door Tino Meijer, Gerard Kelderman en Alex Dercksen. Na vele concerten en optredens, rommelmarkten, andere financiële acties, buitenlandse reizen en gezellige middagen en avonden, valt na 27 jaar het doek voor DSA.

Al een aantal jaren kampt DSA met een ledenprobleem. Er stopten meer leden met muziek maken, dan dat er bij kwamen. Ledenwerving kwam moeizaam van de grond en leidde tot weinig resultaat. Dit heeft helaas de leden afgelopen voorjaar doen besluiten om de vereniging te ontbinden. Per 1 juli zal Drumfanfare Sempre Avanti niet meer bestaan. Een gemis voor de leden, maar zeker ook voor het straatbeeld van Zevenaar. Jarenlang was DSA een trouw gezicht tijdens onder meer de Sinterklaasintocht, de veteranendag en de intocht van de avondvierdaagse. Maar dat is nu geschiedenis. Weer een vereniging die uit het straatbeeld verdwijnt.

De bezittingen van DSA worden verkocht en de leden gaan ieder hun eigen weg. Namens deze weg wil DSA iedereen bedanken die heeft bijgedragen aan 27 mooie muzikale jaren. Met name de inwoners van de gemeente Zevenaar, u was een leuk publiek tijdens onze concerten en optredens. Bedankt!

Huutjes lopen voor Braamhuis

De vierdaagse in Nijmegen komt er weer aan. Vier dagen lang kilometers maken is een geweldige prestatie. Sjaak en Angela van Huet gaan deze kilometers wandelen speciaal voor het Braamhuis in Zevenaar. Het Braamhuis is een inloophuis, waarvan de deuren open staan voor mensen die kanker hebben of er van genezen zijn en voor alle anderen die geraakt zijn door kanker. Een plek voor aangename zorg en extra aandacht, voor en door de Liemers.

Van dichtbij hebben Sjaak en Angela meegemaakt, wat het betekent om de diagnose kanker te krijgen. Je leven staat volledig op zijn kop en je hebt duizenden vragen. Wat zou het fijn zijn als je er met lotgenoten of verwanten over kunt praten, graag laagdrempelig en niet in een ziekenhuisomgeving. Bij het Braamhuis is dit mogelijk. Sjaak en Angela zijn zelf nauw betrokken geweest bij de oprichting van het huis en zijn ontzettend trots, dat het Braamhuis eind 2012 is geopend. Inmiddels hebben al veel mensen hun weg naar het inloophuis gevonden. Door de Nijmeegse Vierdaagse te lopen, willen zij het Braamhuis steunen. Om geld in te zamelen hebben zij een speciale Facebookpagina geopend 'Huutjeslopenvoorbraamhuis'. Hierop is hun persoonlijke verhaal te vinden.

Wilt u Sjaak en Angela sponsoren en een duwtje in de rug geven? Kijk voor meer informatie op hun speciale Facebookpagina of via www.braamhuis.nl

Bij de 4-daagse sponsorloop kunt u er zeker van zijn, dat elke euro voor 100% naar het goede doel gaat!

Boekenmarkt bij De Boemelaars in Zevenaar

ZEVENAAR - Zaterdag 12 juli is er boekenmarkt boij carnavalsvereniging De Biemelaars aan de Industriestraat 4 in Zevenaar

De entree is gratis. Op de boekenmarkt zijn er boeken, platen, cd's dvd's et cetera, die geschonken zijn voor deze rommelmarkt, die tweemaal jaarlijks gehouden wordt "Vooral voor geïnteresseerde lezers zijn er erg mooie en interessante boeken bij, dus de moeite waard om even te komen snuffelen We zijn die dag geopend 11:00 tot 14:00 uur."

De opbrengst zal geheel ten goed komen aan een nieuw Prinsenpak voor de vereniging, die u allen kunt bewonderen tijdens het carnaval.

Dameskoor Sancta Maria viert zijn veertigjarig jubileum

LOO - Op zondag 6 juli zal worden stilgestaan bij dit heugelijke feit, dat het dameskoor Sancta Maria veertig jaar bestaat. Om 09.30 uur zal de dag starten met een Eucharistieviering in de Heilige Antonius Abt kerk in Loo.

Na de viering is er een receptie bij zalencentrum Berentsen. Waarna aansluitend het feest zal losbarsten.

Het koor is op 2 juli 1974 officieel opgericht. Een klein aantal dames en dirigente mevrouw An Gerits stonden aan de wieg van het koor. Bij het vijfentwintigjarig jubileum telde het koor vierentwintig trouwe leden en was de heer Jo Notten al vijftien jaar de dirigent. "Helaas moesten wij te vroeg afscheid van hem nemen."

Het huidige koor onder leiding van Theo Menting heeft nog steeds het enthousiasme, waarmee het allemaal is begonnen. Helaas zijn de grijze haren in overvloed aanwezig. "Daarom vragen wij om aanvulling van enthousiaste 'jonge' dames. Bel of e-mail naar Fonsa Heijting, telefoon 0316 263682 of e-mail: h.heijting7@upcmail.nl."

Opbrengst collecte epilepsiebestrijding

ZEVENAAR - De collecte van het Epilepsiefonds heeft in Zevenaar 2735 euro opgebracht. De opbrengst van de collecte is bestemd voor wetenschappelijk onderzoek, voorlichtingsactiviteiten, het organiseren van aangepaste vakanties voor mensen met epilepsie en individuele hulp.

Van 2 tot en met 7 juni gingen in heel Nederland ruim dertiduizend vrijwilligers op pad om huis aan huis te collecteren voor het Epilepsiefonds. Geld voor de epilepsiebestrijding is hard nodig.

Epilepsie is een tijdelijke functiestoornis in de hersenen die zich uit zich in aanvallen. Iedereen kan op elke leeftijd epilepsie krijgen en er kan niets worden gedaan om het te voorkomen. In Nederland leven 120.000 mensen met epilepsie en dertig procent van deze mensen blijft veel last houden van aanvallen.

Hoe epilepsie ontstaat, is nog niet bekend. Er is dus geld nodig voor onderzoek. Maar zeker ook voor voorlichting: veel mensen weten niets over de aandoening epilepsie. Naast het subsidiëren van onderzoek en het geven van voorlichting, organiseert het Epilepsiefonds vakantie voor mensen met epilepsie. Voor veel kinderen en volwassenen is dit de enige mogelijkheid om met vakantie te gaan. Ook verleent het fonds individuele hulp aan mensen met epilepsie.

"Hebt u de collectant gemist? Maak dan een bijdrage over op NL83 INGB 0000 222 111 ten name van het Epilepsie Fonds te Houten of sms EPILEPSIE naar 4333 (eenmalige gift van twee euro).

Het Epilepsiefonds is alle collectevrijwilligers dankbaar en iedereen die heeft gegeven aan de collectant.

Vierdaagse voor Stichting Alström Syndroom

LIEMERS - Vader Albert en dochter Lisa van Marwijk lopen dit jaar de Nijmeegse Vierdaagse voor Stichting Alström Syndroom.

Het Alström Syndroom is een genetisch aandoening, waarbij steeds meer organen worden aangetast. Het is momenteel nog onduidelijk met welke snelheid het proces zal verlopen. Daarom is het nog niet mogelijk om een leeftijdsverwachting te geven. Er is nog veel onderzoek nodig om deze zeer zeldzame en vrijwel onbekende ziekte te behandelen. De onderzoeken zijn erg uitgebreid en kostbaar.

Op 4 februari is de Stichting Alström Syndroom The Netherlands opgericht. Deze stichting probeert kinderen en volwassenen met het Alström Syndroom te steunen. Daarnaast werkt de stichting mee aan onderzoeken die helpen om oplossingen met stamcellen en gentherapie binnen vijf tot zeven jaar te realiseren.

"Door onze actie willen wij deze vrij nieuwe stichting zo veel mogelijk onder de aandacht brengen en mensen bereiken die geld willen doneren. Door donaties hopen we dat er meer onderzoek kan worden gedaan naar deze zeldzame aandoening. Door middel van flyers en posters brengen wij Stichting Alström Syndroom onder de aandacht. Bij een aantal supermarkten kunt u statiegeldbonnen doneren voor de stichting. Ook staan er bij verschillende winkels in Huissen en omstreken blikken waarin u contant geld kunt doneren. Mocht u een donatie willen doen via internet bankieren, dan kunt u het bedrag overmaken naar: Stichting Alström Syndroom The Netherlands. onder vermelding van 4D-actie, I.J.M. Groot Antink, NL04 INGB 0006 4672 29. nOnze actie is te volgen via www.facebook.com/vierdaagse.alstrom."

Kledingactie Sint-Antonius in Nieuw-Dijk en Didam

DIDAM - Zaterdag 5 juli houdt schutterij Sint-Antonius, net voor de zomervakantie, een kledingactie. De warme winter- en voorjaarskleding hebben we echt niet meer nodig. Kleding die u niet meer gebruikt neemt Sint-Antonius graag mee.

"U bent er van af en voor de schutterij brengt het wat extra's in het laatje om onze jeugdleden passend en traditioneel te kleden. Wij prijzen deze inzamelronde dan ook van harte aan. Woont u in Didam of Nieuw-Dijk dan kunt u zaterdag 5 juli de kleding in gesloten zakken voor 10.00 uur aan de weg plaatsen."

Mocht u kleding hebben maar u bent niet in de gelegenheid om dit op 5 juli aan te bieden of de kleding is niet opgehaald dan kunt u dit altijd afleveren bij H. Jansen, Wilhelminastr. 63 te Didam, tel:efoon 0316 531770 of bij I. ten Oever, Muurbloemstraat 9 in Didam, telefoon 0316 228850.

Nieuwe haan verrast parochianen Pannerden

PANNERDEN - Het gebeurde op 25 januari 2013 toen een windhoos over Pannerden toog. Tijdens het passeren van de storm, waar de Heilige Martinuskerk niet gespaard bleef dat gepaard ging met zware windvlagen en plenzende regenvlagen. De fiere Haan die deze kerk haar hele leven van dit bestaan kende was in luttele tellen geknakt.

Zwaar gehavend en nog hangend aan een deeltje ijzer van het kruis, bleef de val van 26 meter hoogte gespaard. De windvlagen dat met snelheden van 120 kilometer per uur op deze morgen een deel van Pannerden passeerde richtte op 25 januari 2013 deze materiële schade aan de kerktoren.

Nieuwe haan

Veel bewoners rondom de kerk haalden afgelopen vrijdagmorgen 27 juni opgelucht adem, toen men in de gaten kreeg dat het kerkbestuur de averij die deze toren opliep tijdens deze windhoos aan het herstellen was. Zoals de bui in 2013 kwam, kwam ook de nieuwe haan voor veel bewoners die vrijdagmorgen, als een verrassing, voor veel bewoners.
Enkel voorbijgangers zeggen, de haan fungeert als een symbool, dit hoort bij de kerk en vooral zoals bij ons in de tuin en om het dorpsplein. De haan doet je wat, we hebben het gemist , of je wel of niet in de kerk komt is niet van toepassing, het doet je wat, zelf als het mooi weer is, wil je weten waar de wind vandaan komt. Kijk maar naar de haan op de kerk, zeggen bewoners. Wij als buurtbewoners willen hierbij opmerken het een hele mooie haan is, en hopen dat hij lang blijft staan...

Extra bakmoment Bakhuysje

OOIJ - Elke eerste zaterdag van de maand schuiven de bakkers Ton de Lorijn en Jan Godschalk de Ooyse bol in de oven van het bakkershuysje aan de Slenterweg. Het broodje bleek een succes.

Om aan de grote vraag te voldoen is er nu gekozen voor twee bakmomenten. Op 5 juli kunnen belangstellenden om 11.00 en om 13.00 uur het knapperig, verse broodje ophalen. De Ooyse bol kost twee euro vijftig.

Tevens kan men terplekke voor vijf euro 'vriend van het bakhuysje' worden. Het bakhuijsje bevindt zich aan de Heilige Huisjes/hoek Slenterweg.

Ruim bedrag voor Kinderdroomwens

DUIVEN - De benefietavond in het CCOG in Duiven voor de Stichting Kinderdroomwens, die op initiatief van Ingrid van Brink is georganiseerd, heeft circa tweeduizend euro opgebracht.

Er werden een loterij en veiling gehouden. Kasper van Kooten heeft enkele theaterstukken uit zijn voorstelling 'Het Wonderlijk Leven van Jacky Fontanel' geveild, waarvan de opbrengst alleen al vijfhonderd euro was! Veilingmeester Bennie Solo heeft daarna nog andere items geveild, onder andere een zweefvlucht, een High Tea, diverse dinerbonnen, schilderijen, merchandise van diverse artiesten en er was zelfs een Roy Donderspaspop, inclusief juichpak.

Naast Kasper van Kooten en Bennie Solo was er een optreden van Glenn Stevens, Pierre Kleinjans moest verstek laten gaan wegens autopech, maar daar had Kasper geen moeite mee, die tijd vulde hij perfect in. Leerlingen van de opleiding 'sound & light' van het Candea College verzorgden het licht en geluid deze avond, aangevoerd door Skip de Groot. Naast artiesten, werd er spaanse tapas verkocht voor het goede doel door cateraar Al Gusto uit Duiven

De opbrengst van de benefietavond komt geheel ten goede aan de actie van Ingrid van Brink voor de Stichting Kinderdroomwens. Deze stichting zet zich in voor kinderen tussen de zes en achttien jaar die een ernstig trauma hebben. Kinderen die in hun jonge leven al een ingrijpende ervaring achter de rug hebben.

Ze zijn (levensbedreigend) ziek, zijn gehandicapt geraakt of hebben een ouder, broertje of zusje verloren. Ze zijn mogelijk mishandeld, verwaarloosd, misbruikt etc. Voor deze kinderen kan de vervulling van hun mooiste droom een steuntje in de rug betekenen.

De 46-jarige Ingrid van Brink gaat in september voor de Stichting Kinderdroomwens wandelen. Een pelgrimstocht naar het Spaanse Santiago de Compostela, van waaruit de tocht doorgaat naar wat in de Middeleeuwen bekend stond als het einde van de Wereld, Kaap Finistere en ook nog Muxia. Alleen al deze tocht van twaalfhonderd kilometer hoopt zij binnen veertig dagen te doen. Sponsoren kan nog steeds. Meer informatie staat op www.ingridsdroomwens.nl.

DoodGewoonAfscheid in Zevenaar

ZEVENAAR - Op zaterdag 1 november vindt van 11.00 tot 16.00 uur in Ons Huis/Ontmoetingskerk (Marktstraat) in Zevenaar de uitvaartmanifestatie DoodGewoonAfscheid plaats. Deze manifestatie laat mensen stilstaan bij de grote gebeurtenis die onlosmakelijk met het leven verbonden is: de dood.

Hoe doodgewoon de dood ook is, in veel gevallen blijft die omgeven met een speciale sfeer; we denken er liever niet aan, duwen de gedachte eraan graag weg, omdat het zo pijnlijk en verdrietig is. Toch krijgen we er ooit allemaal mee te maken en dan is het fijn om goed voorbereid te zijn. Dat wil DoodGewoonAfscheid laten ervaren.

Op DoodGewoonAfscheid zullen kleine regionale bedrijven aanwezig zijn die op een persoonlijke manier betrokken zijn bij de laatste levensfase, het daadwerkelijk overlijden of de herinnering aan die ene unieke persoon. In de komende maanden volgt meer informatie over deelnemers en activiteiten op DoodGewoonAfscheid.

DoodGewoonAfscheid is gratis toegankelijk en wordt georganiseerd door Memora Uitvaartverzorging en Liemers Kiosk. "Meer informatie? Mail naar doodgewoonafscheid@gmail.com of bel 06 51827545."

Activiteiten in Het Palet

Dinsdag: Engels van 09.30 tot 12.00 uur. Koersbal van 13.30 tot 16.30 uur. Klaverjassen/Jokeren van 19.30 tot 22.00 uur.

Woensdag: Creatieve handvaardigheid van 09.30 tot 12.00 uur.

Donderdag: Klaverjassen/Jokeren/inloop van 14.00 tot 16.30 uur. Darts van 19.30 tot 22.00 uur.

Het Palet – Trefpunt 50+, Mondriaanstraat 14 in Duiven. Mobiel (06) 19 93 16 96.

Workshop social media voor verenigingen in de Liemers

GROESSEN – Op dinsdag 17 juni vond de gerenommeerde Liemerse prijsuitreiking voor de bijdrage voor de clubkas weer plaats.

Bij deze jaarlijkse prijsuitreiking worden de drie meest actieve ambassadeurs van de campagne de Liemers, helemaal goed! in het zonnetje gezet. Zij ontvingen een geldbedrag variërend van honderd euro voor de derde plek, tweehonderdvijftig euro voor de tweede plek en vijftig euro voor de eerste plek.

Dit jaar is de gelukkige winnaar van de hoofdprijs Duikteam Sub Aqua Libera geworden, die een zeer verdiende eerste plek binnensleepte. De tweede prijs ging naar het schuttersgilde Sint-Jan en de derde prijs naar Original Liemers Musikanten.

Niederrheinnischer Radwandertag op 6 juli

TOLKAMER - Op zondag 6 juli organiseert de Stichting Recreatie & Toerisme Rijnwaarden in samenwerking met InfoCentrum Emmerich en de VVV Montferland de 23e editie van deze jaarlijkse grensoverschrijdende fietstocht tussen de Rijn en de Maas.

Het is een prachtige fietstocht van ongeveer 47 kilometer door het unieke rivierenlandschap op de grens met Duitsland.

Men kan vanaf 10:00 uur starten bij Toeristisch Informatiecentrum 't Gelders Eiland, Rijnstraat 18 in Tolkamer. Onderweg zijn er diverse stempelposten ingericht en met een volle stempelkaart kan men aan het einde van deze gezellige fietsdag geheel gratis deelnemen aan de Tombola (aanvang 17:00 uur) waar mooie prijzen te winnen zijn. "Wilt u dit jaar ook mee fietsen? U bent welkom en vooraf aanmelden is niet nodig!"

Meer informatie over deze fietstocht of onze andere activiteiten staat op www.gelderseiland.nl.

Dialectavond op Kotmans

LIEMERS - De Dialectkring Achterhook en Liemers (zie www.dialectkring.nl) houdt op donderdag 10 juli een dialectavond bij het Schrieverspad op landgoed Kotmans aan de Kotmansweg in Winterswijk-Miste.

Gerda Stronks (Lievelde), Frits Kolkman (Gelselaar) en Gerard Uwland (Winterswijk-Ratum) lezen voor uit eigen werk.

Zij hebben diverse publicaties op hun naam staan en werken regelmatig mee aan dialect- en andere tijdschriften, waaronder 'De Moespot', het driemaandelijks tijdschrift van het Verbond van Nedersaksische Dialectkringen.

De avond begint om 19.30 uur en duurt tot circa 21.30 uur, de toegang is gratis. Een eventuele vrije gift tten bate van Het Schrieverspad is welkom.

Prachtige overwinning door Michel Driessen

DIDAM - Zaterdag 21 juni werd er met de duiven van Afdeling 9 Oost Nederland Bourges gevlogen.

In zuid kring 3 speelde Michel Driessen keurig de eerste met zijn vale duif de H.13.1879844. Driessen heett de duivensport overgenomen van zijn inmiddels overleden vader. Ook daar heeft Michel zich de laatste jaren ingezet om vader nog te laten kunnen genieten van de gevleugelde vriendjes.

Feestelijke heropening van De Hooge Bongert

ZEVENAAR - De afgelopen maanden is De Hooge Bongert in Zevenaar grondig verbouwd. Baston Wonen heeft het ontmoetingscentrum aangepast voor de dagbesteding van Caleidoz. Hierdoor is er na vele jaren een einde gekomen aan een prettig verblijf in de Hunneveldflat.

Tevens is er nieuwe kantoorruimte gecreëerd, een spreekkamer en een multifunctionele ruimte. De keuken en berging zijn op een creatieve manier onder handen genomen. Op donderdag 10 juli zal Marlie Vennegoor, directeur-bestuurder van Caleidoz, het pand feestelijk heropenen.

Een ieder is welkom tussen 10.30 en 12.30 uur om alle veranderingen te bezichtigingen. "Heeft u vragen over de activiteiten en diensten van Caleidoz? Benader dan geheel vrijblijvend een medewerker. Of neem eens een kijkje op onze website www.caleidoz.nl."

Ruil- & reparatiekring

LIEMERS - Op 16 juli is Ruil- & reparatiekring De Liemers gesloten vanwege het bouwdorp van Stichting Mikado, het bouwdorp vindt plaats achter jongerencentrum Alpha.

Alle andere woensdagen is Ruil- & reparatiekring De Liemers gewoon geopend en zijn er it-ers (om vragen over gebruik van computer, laptop, tablet of smartphone te beantwoorden), techneuten, houtbewerkers, coupeuses, rollator-reparateurs en gastvrouwen aanwezig om te helpen met vragen!

Inmiddels is de driehonderdste inschrijving een feit, en is Ruil- & reparatiekring De Liemers een begrip geworden in de hele omgeving. Van Renkum, Arnhem tot Pannerden en Lobith.

Men kan ook gewoon binnenlopen voor een gezellig kopje koffie of thee, en rond kijken wat er allemaal mogelijk is op de woensdagmiddag. Meer informatie is te verkrijgen via telefoon 0316 262274, email: ruilkringdeliemers@hotmail.com en www.ruilkringdeliemers.nl.

Jaarlijkse rommelmarkt in Greffelkamp-Didam

DIDAM - Drumfanfare Sint-Martinus houdt op 6 juli haar jaarlijkse Rommelmarkt op het terrein aan de Manhorstweg 3a in Greffelkamp-Didam.

Deze groots opgezette rommelmarkt wordt dit jaar voor de 24e keer gehouden. Alle leden van de vereniging, veel vrijwilligers en sponsors zetten deze dagen weer hun beste beentje voor. De commissie is al weer maanden bezig om er weer een onvergetelijke dag van te maken. Er zal weer een rad van fortuin draaien met meerdere hoofdprijzen met als speciale hoofdprijs een weekendje naar het mooie plaatsje Daun in de Duitse Eifel, waar men overdag heerlijk fietsen of rond toeren kan in een adembenemende omgeving en s'avonds een lekkere consumptie kan nuttigen in het sfeervolle hotel Bikersmoment.

Ook zullen er weer de lekkerste oliebollen gebakken worden en een lekker koud drankje geserveerd worden op het gezellige terras. Op de rommelmarkt zullen er weer van allerlei gebruiksartikelen, tuinkussens, kleding en dergelijke aangeboden worden tegen zeer scherpe prijzen. De rommelmarkt zal om stip 10.00 uur geopend worden en om 15.00 uur sluiten.

Busreis Stichting Seniorensociëteit Het Palet Duiven

DUIVEN - Ook dit jaar gaan de senioren van Het Palet weer een dagje uit met de bus. De reis gaat dit jaar op vrijdag 5 september richting Maasbergen en Utrecht.

In Maasbergen word een bezoek gebracht aan een kaas- en botermuseum. Na de middagmaaltijd gaat de reis richting Utrecht, daar wordt een rondvaart gemaakt door de grachten en de singels. In de pauze kan de deelnemer nog een kijkje nemen op Hoog Catharijne, of een mooie toertocht met de bus maken. Rond 16.30 uur vertrekt de bus richting het dineradres.

Na genoten te hebben van deze mooie dag en het lekkere eten gaat men weer richting Duiven. Voor meer informatie en eventuele opgave kan men contact opnemen met Tonnie Jansen onder telefoonnummer 0316 266104.

Muziek op het plein in Oud-Zevenaar

OUD-ZENAARD -Voor op zondag 6 juli organiseren de drie Ooijse-, en Oud-Zevenaarse muziekverenigingen voor de tweede maal een concert op het schoolplein van de Brede School Sint-Martinus in Oud-Zevenaar.

Lekkere zomerse muzikale klanken om het muzikale seizoen af te sluiten. Drumfanfare Sint-Anna, harmonie Sint-Martinus en muziekvereniging Crescendo willen laten horen hoe muziek leeft binnen de gemeenschap. Door als muziekverenigingen de samenwerking op te zoeken wisten de muzikanten vorige maand ook al de jeugd van basisschool De Bem te interesseren voor muziek.

Dat de leerlingen van de Sint-Martinusschool reeds weten hoe leuk muziek maken is, blijkt uit het feit dat er veel leerlingen lid zijn van een van de muziekverenigingen. Tijdens het concert treden naast de drie verenigingen ook de kinderen op die afgelopen jaar op de Sint-Martinusschool zijn begonnen met de hafa-primolessen. Tijdens deze lessen maken de kinderen kennis met muziek, noten en ritmes. Daarnaast leren zij diverse leuke melodieën op blokfluit waarvan uiteraard het publiek tijdens dit concert getuige mag zijn.

Dit unieke samenwerkingsconcert vindt plaats op zondag 6 juli vanaf 13:00 uur. Het concert vindt bij goed weer plaats in de buitenlucht, de toegang is gratis. Neem gerust je picknickdeken of tuinstoel mee om op ontspannen wijze van het concert te kunnen genieten.

Rijbewijskeuring in Duiven

DUIVEN - Senioren, chauffeurs met rijbewijs C/D/E en overige automobilisten die voor verlenging van hun rijbewijs moeten worden gekeurd, kunnen hiervoor terecht op het spreekuur op 7 juli en 4 augustus in cultureel centrum 't Eiland, Eilandplein 302.

"Voor informatie en een afspraak belt u tijdens kantooruren naar het landelijke afsprakenbureau van Regelzorg Rijbewijskeuringen: 088 23 23 300. Zelf een datum plannen kan via www.regelzorg.nl. Schikt de datum u niet dan zijn er veelal andere mogelijkheden elders in de regio waaronder Zevenaar, Elst en Doesburg."

Het tarief is 35 euro voor de B/E-keuring en 52,50 euro voor chauffeurs met rijbewijs C/D/E. Automobilisten die behoefte hebben aan een rijvaardigheidstraining kunnen zich opgeven via Regelzorg. Het verkeer is tenslotte toegenomen en de regelgeving uitgebreid.

Coppa Cocktails Summerparty in Zevenaar

ZEVENAAR - De Coppa Cocktails Summerparty wordt gehouden door Stichting Muziekstad Zevenaar op zaterdag 12 juli van 14.00 tot 16.30 uur en van 20.00 tot 23.45 uur. 's Middags geven The Silver Cadillacs een top-optreden.

Deze band gaat terug naar de 50-er/60-er jaren waar het volgens hen allemaal begon. Het tijdperk van onder andere rock and roll en de merseybeat! The Silver Cadillacs is een band met daarin doorgewinterde muzikanten die hun vak goed verstaan. Kortom een band vol energie met muziek uit de eerdere jaren toen muziek nog muziek was…


De middag wordt even onderbroken en vervolgd door een spetterende avondshow. De Italiaanse tribute band The Great Queen Rats en dj Rey de la Noche zullen vanaf 20.00 uur het Raadhuisplein onveilig maken. Eerst zal de dj het publiek opwarmen en vervolgens gaat het Queen-spektakel beginnen. Zeker een eerbetoon aan de koning van de rock.

Je zult het haast niet geloven, maar het lijkt erop dat Freddy Mercury is herboren. Deze man stond bekend om zijn extraverte karakter en zijn explosieve optredens. Nou, dat gaat deze avond ook zeker gebeuren. Met prachtige kostuums identiek aan de oorspronkelijke outfits en met grote kwaliteit en energie wordt dit een avond op het Raadhuisplein, die je zeker niet kunt missen.

Supergezellig jeugdkamp

LIEMERS - Van vrijdag 13 tot en met zondag 15 juni gingen vijftig jeugdleden en tien begeleiders op jeugdkamp naar Otterlo ter afsluiting van het seizoen.

Op zaterdag kwamen ook de mini's een dag naar de kamplocatie. "We hadden daar een supergezellig kamp, met mooi weer.' 'We beginnen op woensdag 27 augustus weer met de trainingen, en meteen in september naar het toernooi in Huissen en het ouder-kind toernooi van onze vereniging."

Uitslag schoolkorfbalfinale

DUIVEN - De juiste uitslag van het schoolkorfbaltoernooi: de finale van groep vijf/zes is gewonnen door De Wiekslag met 4-3. Tegenstander De Timp is als tweede geëindigd.

Op de foto de kampioenen van De Wiekslag: Senna Elbersen, Daan Raven, Roan Wieseman, Daan Wielenga, Mark Jansen, Bram Beumer, Ilse Regtering en Dylan Garnier. Het verslag is te lezen op www.dukoduiven.nl.

B1 van DVC'26 promoveert

DUIVEN - Zaterdag 7 juni vond in Zutphen de finale van de nacompetitie plaats tussen DVC'26 B1 en Rohda Raalte B1. Na een goede wedstrijd won DVC'26 B1 met 2-0 en promoveert hierdoor naar de vierde divisie.

Kerkdiensten in De Liemers

H. Antonius Abt Loo

Zondag 6 juli 09.30 uur Eucharistie Pastor Thanh Dameskoor/40 jarig jubileum

Zaterdag 12 juli 18.00 uur Woord en communie Diaken van Boven

Zaterdag 19 juli 18.00 uur Woord en communie onder leiding van parochianen

Zondag 27 juli 09.30 uur Woord en communie Pastor Doornbusch

Zaterdag 9 augustus 18.00 uur Woord en communie Pastor Doornbusch

Zondag 17 augustus 10.30 uur Eucharistie en processie Pastores Thanh en Smits Dameskoor

Zondag 24 augustus 09.30 uur Woord en communie Pastor Lemmen

St. Werenfridus Westervoort

Zaterdag 5 juli 19.00 uur Eucharistie Pastoor Thanh D-H koor

Zondag 20 juli 09.30 uur Woord en communie Pastor Smits D-H koor

Zondag 27 juli 12.30 uur Eucharistie Fr. Firas Irakese Thomasparochie

Vrijdag 1 augustus 09.00 uur Eucharistie en uitstelling Pastoor Thanh

Zaterdag 2 augustus 19.00 uur Woord en communie Pastor Heemink D-H koor

Zondag 17 augustus 09.30 uur Woord en communie Diaken van Boven Werenfriduskoor

Zondag 24 augustus 09.30 uur Woord en communie onder leiding van parochianen D-H koor

Zondag 24 augustus 12.30 uur Eucharistie Fr. Firas Irakese Thomasparochie

Zaterdag 30 augustus 19.00 uur Woord en communie Diaken van Boven cantor

Maandag 1 september 19.30 uur Informatiebijeenkomst Vormsel

Vrijdag 5 september 09.00 uur Eucharistie en uitstelling Pastoor Thanh

H. Remigius Duiven

Zondag 6 juli 11.00 uur Eucharistie Pastoor Thanh Middenkoor

Zondag 13 juli 11.00 uur Eucharistie Pastores Thanh en Smits

Zondag 20 juli 11.00 uur Eucharistie Pastor van Merm D-H koor

Dinsdag 22 juli 15.00 uur Viering Thuvine Ds. van Buuren

Zondag 27 juli 11.00 uur Eucharistie Pastor Zemann D-H koor

Zondag 3 augustus 11.00 uur Eucharistie Pastor Hendriksen D-H koor

Zondag 10 augustus 11.00 uur Eucharistie Pastoor Thanh D-H koor

Vrijdag 15 augustus 19.00 uur Eucharistie Pastoor Thanh D-H koor (regioviering)

Zondag 17 augustus 11.00 uur Eucharistie Pastor Hendriksen D-H koor

Zondag 24 augustus 11.00 uur Eucharistie Pastoor Thanh D-H koor

Dinsdag 26 augustus 15.00 uur Viering Thuvine Ds. van Buuren

Zaterdag 30 augustus 11.30 uur Huwelijksviering Pastoor Thanh In Between

Zondag 31 augustus 10.00 uur Eucharistie en processie Pastoresteam D-H koor/Midden-koor/ Liemers Harmonie

H. Andreas Groessen

Zaterdag 5 juli 19.00 uur Woord en communie Pastor Smits In Between

Zaterdag 19 juli 19.00 uur Woord en communie Pastor Doornbusch Samenzang (organist)

Zondag 3 augustus 09.30 uur Woord en communie Pastor Lemmen Samenzang (organist)

Zaterdag 16 augustus 19.00 uur Eucharistie Pastoor Thanh Herenkoor

Zaterdag 23 augustus 19.00 uur Woord en communie onder leiding van parochianen Samenzang (organist)

Vrijdag 29 augustus 14.00 uur Huwelijksviering Pastoor Thanh In Between

Zondag 31 augustus 09.30 uur Woord en communie Diaken van Boven Herenkoor

Jeugdwedstrijden Ons Genoegen Giesbeek

GIESBEEK - Hengelsportvereniging Ons Genoegen Giesbeek heeft zich afgelopen maanden ingezet om meer jeugd enthousiast te maken voor het vissen. Er was een heuse competitie opgezet voor de jeugd van vijf tot en met dertien jaar. Iedereen uit de regio kon zich opgeven.

Het materiaal, aas en voer, werd gesponsord door Michel Kunne van hengelsport Holland Baits uit Lathum. Elke wedstrijd weer werd er door de jeugdige vissers op het 'scherpst van de snede' gestreden en op alle wedstrijdavonden werd er door iedere deelnemer vis gevangen.

Na elke wedstrijd werd de gevangen vis gemeten en wie aan het eind van alle wedstrijden de meeste lengte vis had gevangen mocht zich in zijn leeftijdsklasse jeugdkampioen van Ons Genoegen noemen

Er zijn vier wedstrijden gevist. Toen het laatste fluitsignaal had geklonken trok iedereen richting het clubgebouw waar de kinderen werden getrakteerd op een broodje worst; frites en fris. Daarna kwam eindelijk het moment waar alle vissers in spanning op zaten te wachten. De prijsuitreiking! In elke leeftijdscategorie was er voor de eerste drie een beker. Elke visser kreeg een hengel met tuig en een set hengelsteunen van de sponsor.

Er was een leeftijdscategorie van vijf tot en met negen jaar en een van tien tot en met dertien jaar.

Uitslag leeftijd vijf tot en met negen jaar: 1. Lars Schutte 922 cm (tevens meest gevangen vis in één wedstrijd 41 stuks); 2. Vince Hol 632 cm (tevens grootste gevangen vis 55 cm); 3. Joshua Hasse 565 cm.

Leeftijd tien tot en met dertien jaar: 1. Jeffrey Harmsen1029 cm; 2. Bram Hol 845 cm; 3. Kevin Roording 239 cm.

The Railway Man en Nieuwe Helden in Filmhuis Zevenaar

ZEVENAAR - Op donderdag 3, vrijdag 4 en woensdag 9 juli om 20.15 uur is Nieuwe Helden te zien in het Filmhuis Zvenaar. Verder ook op zondag 6 en dinsdag 8 juli om 14.30 uur.

Het is een unieke inside-verhaal van een wielerploeg die wil bewijzen dat je ook zonder doping kunt winnen. In de 2013,de honderdste Tour de France, zoekt de jonge Argos-Shimano ploeg revanche op de oude garde. Een must voor elke wielerliefhebber.

The Railway man is het waargebeurde verhaal van de in de 2012 overleden Eric Lomax, Brits officier die tijdens de Tweede Wereldoorlog als krijgsgevangene van de Jappanners aan de Birma spoorlijn werkte. Mooi acterwerk van Colin Firth en Nicole Kidman.

Te zien op van zaterdag 5 to en met dinsdag 8 juli om 20.15 uur en van maandag 7, woensdag 9 tot en met vrijdag 11 juli om 14.30 uur. Meer informatie is te verkrijgen via www.filmhuiszevenaar.nl of telefoon 0316 344250.

KerkvoorNu: Summercamp in het Horsterpark

DUIVEN - Van vrijdag 11 tot en met maandag 14 juli houdt KerkvoorNu een Summercamp met als thema eXplore! Het kamp zal plaatsvinden in het Horsterpark, tussen Duiven en Westervoort.

Jongeren, tussen de twaalf en twintig jaar, van zowel onze gemeente als uit de omgeving kunnen drie dagen lang genieten van sport en spel, maar vooral ook veel plezier hebben.

Vorig jaar is de organisatie ermee begonnen om zich ook op jongeren uit de omgeving te richten. Daar gaan ze dit jaar zeker mee door. De mogelijkheid is er dan ook weer om je in te schrijven voor bepaalde dagdelen tijdens het weekend. Er is niet alleen aandacht voor sport, maar ook voor spel en natuurlijk veel plezier. Zo worden er diverse spelen en workshops aangeboden.

Programma

Het kamp begint op vrijdag de elfde om 15:00 uur. Tijdens het kamp zal er een leuk programma zijn. Wil je hierover meer weten? Houd dan de site www.summercampnl.nl in de gaten!

Weekend of dag

Deelnemers aan het Summercamp kunnen zich opgeven voor een weekend of voor een dag. Als ze deelnemen aan het hele weekend, kunnen ze overnachten in een eigen tentje op het speciaal gereserveerde en beveiligde kampeerterrein in het Horsterpark. De kosten zijn dan vijfenzestig euro. Als je iemand meeneemt die voor het eerst komt, betaal je samen honderd euro. De prijzen zijn inclusief eten en drinken.

Deelnemers kunnen ook kiezen om een dag of dagdeel deel te nemen aan het Summercamp. Ze worden dan ingedeeld in een groepje waarmee ze de dag gaan doorlopen. De kosten zijn dan tien euro (lunch inbegrepen).

Amerikanen

Speciaal voor het Summercamp komen er zeven Amerikanen en een Spanjaard naar Nederland. Tijdens het Summercamp zullen zij de jongeren onder andere de basis van het baseballspel leren en meedraaien met de spellen.

Duikers slagen glansrijk voor brevet

Eerste en vierde ster-cursisten laten trots hun brevet zien bij het clubhuis van duikteam SAL

LIEMERS - Op 29 juni deed een grote groep eerste ster open water divercursisten en vierde ster divemaster cursisten succesvol examen bij duikteam Sub Aqua Libera.

Duikteam Sub Aqua Libera (SAL) geeft lessen aan beginnende tot en met gevorderde duikers. De beginnende duikers begonnen hun opleiding in het najaar met het volgen van theorielessen en het oefenen van skills met hun duikuitrusting in het zwembad. Begin dit voorjaar zetten zij hun opleiding voort in de buitenwaterplas van de vereniging waar zij tijdens hun examenduik hun zelfbedachte duikplan uitvoerden.

Ook de divemaster cursisten hadden een uitgebreid theoretisch programma waarbij zij niet alleen hun eigen kennis naar een hoger niveau tilden maar ook leerden hoe zij hun kennis aangaande de duiksport op anderen kunnen overbrengen. Het aanleren van de theorie, het correct voordoen van de skills en de begeleiding van cursisten in het zwembad en buitenwater vormde een essentieel onderdeel van de examen waarvoor zij glansrijk zijn geslaagd. "We zijn er trots op dat ons kader met een nieuwe groep enthousiaste instructors is uitgebreid", aldus Roel van Leeuwen, voorzitter van duikteam SAL.

Vanaf veertien jaar kun je bij duikteam SAL een duikopleiding volgen. De contributie, inclusief wekelijkse training in het zwembad en cilindervulling, bedraagt per maand (bij automatische incasso) slechts acht euro voor junior leden tot en met jaar en veertien euro voor senior leden. "Voor jeugdleden onder de veertien jaar hebben wij speciale snorkelduik brevetten. Kijk voor meer informatie op www.subaqualibera.nl en maak een afspraak voor een introductieduik door te mailen naar opleidingen@subaqualibera.nl."

Vierde streekmarkt: Lekker pruuve in Duuve!

DUIVEN - Op zaterdag 5 juli zal in de Pastoriestraat in het centrum van Duiven van 12.00 tot 17.00 uur de vierde streekmarkt De Liemers plaatsvinden. Het thema van deze markt De Liemers: Lekker pruuve in Duuve!

Ambachtelijke bedrijven uit de streek De Liemers presenteren hier hun vers-producten rechtstreeks van de bron. Tevens verstrekken zij informatie overde herkomst van de produkten en kunnen de bezoekers de producten proeven en kopen. Op- en rondom de streekmarkt zal er door de organisatie een aantal extra activiteiten worden georganiseerd.

Zo zijn er optredens van het dweilorkest De Duitekluiters uit Arnhem, zijn er pottenbak-demonstraties van pottenbakker Laurens Goldewijk uit Zevenaar en zijn er demonstraties 'Oer-Koken' van Willem ter Steeg, alias de 'grijze' beer uit Groessen.

Rien van den Heuvel bij Favoriet FM

ZEVENAAR – Op maandagavond 7 juli zendt Favoriet FM 'De Kijk van... Rien van den Heuvel' uit. In het programma 'Kijk op de Samenleving' geeft de Ooyse schrijver, dichter en theatermaker zijn visie op de maatschappij.

In zijn 'Kijk' vertelt Rien van den Heuvel onder andere over macht, over rolbewustzijn en over het milieu. Als schrijver, dichter en artiest probeert hij mensen bewust te maken van diverse ontwikkelingen in de maatschappij. Volgend jaar hoopt hij bijvoorbeeld de theaters in te kunnen met een voorstelling over het belang en de invloed van de Rijn..

'De Kijk van... Rien van den Heuvel' wordt op maandag 7 juli uitgezonden in het programma Kijk op de Samenleving. Het programma is er elke maandag tussen 19.00 en 21.00 uur.

De etherfrequenties van Favoriet FM zijn 94.0 en 105.2, kabel: 93.1. Op internet te beluisteren via www.favorietrtv.nl.

Naar de gemeente? Maak een afspraak

DUIVEN - Vanaf 15 juli kunnen klanten van de gemeente Duiven alleen nog op afspraak terecht bij Burgerzaken en Belastingen. Met een vooraf gemaakte afspraak zijn mensen snel aan de beurt en in korte tijd geholpen. Klanten hoeven geen afspraak te maken voor het Loket WWZ of voor het ophalen van documenten.

Klanten kunnen digitaal een afspraak inplannen op een moment dat het past in hun agenda. Via www.duiven.nl maakt de klant in vier stappen een afspraak. In de regel kan de klant binnen 5 werkdagen terecht. Lukt het niet om via de website een afspraak in te plannen, dan kan het telefonisch via (0316) 27 91 11.

Nadat een afspraak is ingepland krijgt de klant automatisch een mail toegestuurd met de afspraakgegevens. Ook staat hierin wat de klant meeneemt of kan voorbereiden.

Voorbereiden

In het verleden bleken klanten soms niet alle of de juiste zaken bij zich te hebben, waardoor ze nog een keer terug moesten komen. Dit wordt met het werken op afspraak zoveel mogelijk voorkomen. Ook is de bezetting van de balies beter te organiseren. De gemeente weet exact wie er komt, met welke vraag en kan zich daarmee voorbereiden op de afspraak. Zo kan de klant dus sneller en beter geholpen worden.

Langskomen

Met een afspraak is de klant vervolgens op het afgesproken tijdstip, binnen vijf minuten aan de beurt. Daardoor is ook de wachttijd dus niet zo lang. Moet een klant later documenten ophalen (bijvoorbeeld een paspoort) dan hoeft daar geen afspraak voor te worden gemaakt. Ophalen kan tijdens de openingstijden van het gemeentehuis.

Zomeractiviteiten bij Het Braamhuis

ZEVENAAR - Ook tijdens de zomerperiode staan de deuren van Het Braamhuis open voor iedereen in De Liemers die geraakt is door kanker. Of u nu binnen loopt voor een kopje koffie of een praatje, of juist mee wil doen aan één van de speciale zomeractiviteiten, er is voor elk wat wils.

Deze zomer worden er diverse creatieve workshops gegeven. Zo kunt u iedere dinsdagmorgen gezellig komen schilderen op eigen gelegenheid. Ook zijn er deze zomer speciale tekenworkshops, gegeven door Michelle Hendriks.

Op 31 juli geeft zij de workshop 'Oost-Indische inkt', een workshop met zwarte inkt, die veel door kunstenaars wordt gebruikt.

Op 14 augustus is de workshop 'Toevalstechnieken' waarbij ecoline nat wordt aangebracht op nat papier. Er ontstaan hierdoor mooie en verrassende beelden.

'Perspectieftekenen' leert u op 28 augustus. Tijdens deze workshop leert u door middel van lijnen en kleuren dieptewerking aan te geven in een tekening of schilderij.

Dinsdag 5 augustus is het handwerkcafé geopend. De deelnemer kan die ochtend gezellig samen breien, haken, quilten of borduren. Neem hiervoor een eigen werkstuk mee of leer het van de aanwezigen.

Gedurende de zomerperiode zijn de openingstijden van het Braamhuis gewijzigd. Vanaf 1 juli tot en met 31 augustus is een ieder welkom iedere dinsdag en donderdag tussen 11.00 en 15.00 uur.

De workshops zijn van 11.00 tot 13.00 uur. Op deze dagen staan de gastvrouwen klaar met een lekker kopje koffie of een luisterend oor.

Het Braamhuis ligt aan Reisenakker 12 in Zevenaar. Meer informatie staat op www.braamhuis.nl.

Kleurrijke expositie 'Kees' in Pelgromhof

ZEVENAAR - De schilderijen zijn vrolijk, brutaal, eigenzinnig en bij elkaar een kleurrijk geheel. Precies zoals de kunstenares Trees Lanters zelf is. Haar expositie is van 28 mei tot met 29 september te bewonderen in de Pelgromhof in Zevenaar.


Trees Lanters woont vanaf 2012 samen met haar dochter in Zevenaar. Creativiteit zit al generaties lang in haar Lantersfamilie, ze kreeg het met de paplepel ingegoten. Haar voorkeur gaat uit naar schilderijen met acryl en olieverf. "Het gaat erom dat je plezier beleeft aan hetgeen wat je creëert", aldus Trees.
De expositie is te zien van 10.00 tot 20.00 uur in Pelgromhof aan de Molenstraat 7 in Zevenaar.

NK-medailles voor Mila Geul

DUIVEN - Mila Geul heeft zondag 29 juni twee medailles behaald op de jaargangfinale in Dordrecht.

Deze zwemwedstrijd geldt als de NK voor minioren op de lange baan. De tienjarige Duivense kwam uit op de 400m vrije slag, de 200m vrije slag, de 100m rugslag en de 100m vrije slag. Op de 200m vrije slag behaalde Mila de derde plaats met een tijd van 2.36.13. Op de 100m rugslag verdiende Mila het zilver met een tijd van 1.21.38.

Autobedrijf Impact schenkt shirts aan derde team TVW

WESTERVOORT – Onlangs vierde TVW'74 het veertigjarig jubileum en dat was een groot succes. Dit succes werd afgelopen zaterdagmiddag nog eens onderstreept door het overhandigen van het shirt door Autobedrijf Impact uit Arnhem aan de teamleider van TVW 3 heren dubbel, die in de woensdagavondcompetitie derde klasse spelen.

Het feest aan de oever van de Breuly...

LIEMERS - Zaterdag 19 juli gaat het gebeuren. De 22e editie van het Breulyfeest. Carnavalsvereniging De Toetenburgers heeft weer twee steengoede bands geboekt om er een sfeervolle avond van te maken aan de oever van de Breuly. Dit jaar zullen coverbands The Recipe en The Young Beethoven de avond tot een knalfeest maken.

The Recipe noemt zichzelf 'dé non-stop partyband': alle hits in de mix, natuurlijk live gespeeld met veel energie en enthousiasme waarmee ze zich als coverband elke show onderscheiden! Met een menukaart vol dansbare hits in de mix en de beste ingrediënten zorgt hun recept voor feest: entertainment op het podium, interactie met het publiek en een volle dansvloer, The Recipe brengt elk feest tot het kookpunt.

Tussentijds zal ook The Young Beethoven te horen zijn, deze bands zullen elkaar afwisselen waardoor er weinig pauze is. The Young Beethoven is een jonge, zeskoppige coverband die is geboren onder de bezielende vleugels van de bekende coverband Beethoven. Een professionele coverband met veel muzikaal talent, een unieke show en een DJ in plaats van een toetsenist zorgt voor veel knallende covers uit de top 40.

Vanwege het volle muzikale programma, zal ook dit jaar het Breulyfeest al om 19.00 uur starten. Entreekaarten kosten in de voorverkoop twaalf euro vijftig en aan de poort zeventien euro vijftig. Toegang vanaf achttien jaar. De kaarten zijn verkrijgbaar bij TabAktief Gemak Shop Leuven in Zevenaar, Biercafé De Nostalgie in Zevenaar, Sporthuis Willems in Zevenaar en tankstation Goris in Lobith. Meer informatie staat op www.breulyfeest.nl.

Geslaagde verwendag voor Zonnebloem

ZEVENAAR - Zaterdag 21 juni heeft Kiwanisclub De Liemers Zevenaar een volledig verzorgd dagje uit georganiseerd voor gasten van de Zonnebloemafdeling Zevenaar- Oost en West.

Ongeveer veertig gasten van de Zonnebloem werden thuis door de Kiwanisleden opgehaald en naar het centrum in Babberich gebracht, waar ze verwend werden met een lunch. Onder leiding van Liemerskenner Rien van den Heuvel stond 's middags een prachtige tocht door De Liemers op het programma. De gasten werden in een luxe touringcar van Noot langs de mooiste Liemerse plekjes gereden, waarbij Rien op boeiende wijze vertelde over een aantal interessante aspecten van deze mooie streek.

Bij zalencentrum Wieleman in Westervoort stond een versnapering klaar. De dag werd weer afgesloten bij Het Centrum in Babberich. Een overheerlijk warm en koud buffet stond klaar en er werd luidkeels meegezongen met de muzikale begeleiding die smartlappen en vaderlandse klassiekers de revue liet passeren.

De gasten werden voldaan weer thuisgebracht. Het was de derde keer dat Kiwanisclub De Liemers een dergelijke dag verzorgde. De organisatie van zo'n dag komt ook overeen met de doelstellingen van Kiwanis: (regionale) goede doelen zowel financieel ondersteunen als met persoonlijke actieve inzet. De vrijwilligers van de Zonnebloem (ruim tachtig bij Zevenaar Oost en West) zetten zich al jaren in om langdurig zieken, eenzamen en mensen met een lichamelijke beperking aandacht te geven door hen regelmatig te bezoeken en activiteiten voor hen te organiseren. Voor hen is een dagje uit een speciale gebeurtenis. Er mag teruggekeken worden op een fantastische dag.

Uitreiking Snappenburg de Vries-prijs

DOESBURG - Sinds 1995 wordt door de Monumentenvereniging jaarlijks de Snappenburg de Vries-prijs toegekend aan een pand uit de binnenstad waaraan bijzonder herstel is uitgevoerd. Daartoe wordt in de binnenstad van Doesburg gekeken naar historische gebouwen waaraan zich positieve verbeteringen hebben voorgedaan.

Iedereen die een pand weet dat voor een nominatie in aanmerking komt, wordt vriendelijk uitgenodigd dat met onderbouwing van de voordracht op te geven aan het bestuur van de Monumentenvereniging 15 april 1945, ter attentie van secretaris F. Lange, Koepoortstraat 20, 6981 AS Doesburg, of per e-mail: monver@acanthus.demon.nl. Opgaven worden graag vóór 21 augustus ontvangen.

Begin september kiest een jury, bestaande uit drie bestuursleden van de Monumentenvereniging, uit de nominaties een pand voor de Snappenburg de Vries-prijs.

Criteria voor de prijs zijn: de verbetering van het object heeft tijd, geld en opoffering gevraagd; de resultaten zijn zichtbaar vanaf de openbare weg, of zijn toegankelijk voor publiek; de werkzaamheden zijn onverplicht verricht; de omvang van toevoegingen en / of verbeteringen doen niet ter zake; het resultaat is verrassend en draagt bij aan de verrijking van de stad Doesburg; het gaat om verbeteringen die in de afgelopen periode zijn gerealiseerd.

De Snappenburg de Vries-prijs wordt tijdens de Open Monumentendag, zaterdag 13 september in de Gasthuiskerk uitgereikt en bestaat uit een bescheiden bronzen plaquette te verankeren aan de voorgevel van het winnende pand.

Naast een passende oorkonde ontvangt de winnaar een gravure van Oud-Doesburg. Uitgebreide informatie over de Monumentenvereniging staat op www.monumentenverenigingdoesburg.nl.

Vakantie in IJsland: adembenemende diashow

ZEVENAAR - Niet op vakantie en toch genieten van verre streken? Dat kan op de ANBO-soos van juli.

IJsland, het land van vulkanen en geijsers, van grote watervallen en prachtige vergezichten. Het is niet 'mooi' in de betekenis die vakantiegangers gewoonlijk voor ogen hebben. Het land is indrukwekkend in al zijn onherbergzaamheid. Tonnie Gevers reisde er in 2012 rond en aan de hand van dia's vertelt ze over haar avonturen: met een speedboot door de kloof, vliegen boven een vulkaankrater, varen tussen walvissen en ijsbergen.

De bijeenkomst is 8 juli in De Hooge Bongert van 10.00 tot 12.00 uur. De toegang is gratis, niet-leden zijn welkom. Voor meer inlichtingen kan men bellen of mailen naar: 0316 330135 / acgevers@hetnet.nl.

Weer een goeie boule bij Jeu de Boulesclub Zevenaar

ZEVENAAR - Op zondag 22 juni heeft de Jeu de Boulesclub Zevenaar haar onderling sponsortoernooi met drie te spelen partijen gehouden. Deelgenomen werd door deelnemers van eigen vereniging.

De sponsoren waren dit keer de deelnemende leden die ieder één euro voor de prijzenpot inlegden. Onder een wisselende wolkenhemel was af en toe de zon een extraatje.

In een gezellige onderlinge strijd werd de uitslag als volgt: winnaar werd Wilma Lohuis (foto), tweede werd Theo van Kerhoff, de derde prijs ging naar Harry Willemsen. Verder had Megcheltien Bezemer voor hapjes gezorgd, wat de gezellige onderlinge sfeer nog verhoogde. Al met al een weer Goeie Boule. Het is leuk om bij deze club te spelen. Meer informatie staat op www.jbcz.nl.

De Vredesbode Didam

DIDAM - Zaterdag 21 juni werd er met de duiven van afdeling 9 Oost Nederland Bourges gevlogen.
In zuid kring 3 speelde Michel Driessen keurig de eerste met zijn vale duif de H.13.1879844.

Driessen heett de duivensport overgenomen van zijn inmiddels overleden vader. Ook daar heeft Michel zich de laatste jaren ingezet om vader nog te laten kunnen genieten van de gevleugelde vriendjes.

"Ik sprak Michel de maandagavond voor deze vlucht nog even en hij liet mij al weten van Theo 'aanstaande zaterdag ga ik voor de overwinning.' En dit is ook gebeurd; mooi dat een en ander plaatsvindt in de duivensport. Dus verdient hij oprecht onze felicitatie 'van harte'."

Zondag 13 juli op terras bij Jan & Jan in Didam Terraszingen met Mengelmoes

DIDAM - Het mannenkoor Mengelmoes verzorgt zondag 13 juli een speciaal optreden in het centrum van Didam. De Diemse zangers gaan terras zingen bij Jan & Jan. Onder het genot van een drankje en hopelijk in een stralend zonnetje kan het publiek genieten van muziek. Mocht Nederland de finale halen, dan zullen ook de welbekende Oranje liederen niet ontbreken. Het wordt in ieder geval een mooie opwarmer voor een mooie voetbalavond.

Het terraszingen vindt plaats op het terras van Jan & Jan, hartje centrum, aan de Wilhelminastraat in Didam. Het optreden begint om 14.00 uur en duurt tot ongeveer 17.00 uur. "Kom gerust langs en luister naar de sfeervolle muziek van Mengelmoes. Meezingen mag natuurlijk ook."

Meester Henk van Aalten van De Flierefluiter met pensioen

WESTERVOORT - Dinsdag 1 juli nam meester Henk van Aalten na er 38 jaar gewerkt te hebben, afscheid van basisschool De Flierefluiter in Westervoort.

Al vroeg in de ochtend werd hij door zijn collega's verrast met een ontbijt op bed. Daarna werd hij op het schoolplein warm onthaald door een haag van met tissues zwaaiende kinderen.

Joeri van Dans je Fit verzorgde voor alle groepen workshops. De geleerde dansen werden aan het einde van de dag aan ouders en meester Henk en zijn familie getoond. Het werd een geweldig feest. Meester Henk moest nog wel even een traantje wegpinken toen zijn groep zeven nog een sentimenteel afscheidslied voor hem zong.

In de middag was er nog een afscheidsreceptie voor ouders, (oud)collega's en oud-leerlingen.De Flierefluiter zal meester Henk zeker gaan missen. "Maar we wensen hem een fijn pensioen, dat heeft hij zeker verdiend."

Aerdt bekijkt voetbal groots op megascherm

AERDT - Ook in Aerdt is de voetbalkoorts rond Oranje in volle hevigheid losgebarsten. In samenwerking met Omnisport Aerdt hebben in het Dorpshuis jong en oud reeds vier prachtige en spannende avonden beleefd.

Op een megagroot scherm van 3,5 x 2,5 meter en gezeten op een heuse tribune was er grote saamhorigheid en Eensgezindheid. En ook ontbraken uiteraard niet het hapje en het drankje, want ook daarvoor werd gezorgd door de vrijwilligers van het Dorpshuis. Momenteel is het grote scherm even terzijde geschoven om de decorbouwers van de school vrij baan te geven. Want in het intensief gebruikte Dorpshuis gaan ook de andere activiteiten door en zijn tevens de voorbereidingen voor de schoolmusical van 7 juli in volle gang. Maar eerst op zaterdag 5 juli:

Zoals bekend begint de wedstrijd om 22.00, maar de zaal gaat reeds open om 20.30; entree vrij, elke belangstellende is welkom en bij aankoop van tien consumptiemuntjes is er weer kans op het Bavariaverrassingspakket waarin onder andere het van de TV-reclame bekende jurkje in Oranje en Braziliaanse kleuren. Einde van de avond is uiterlijk 01.00 uur, maar bij winst van het Nederlands elftal zijn uiteraard ook de twee laatste wedstrijden van Oranje in Dorpshuis Aerdt groots te bekijken.

Basisschool De Bem is een Onderwijs Pionier

ZEVENAAR - Basisschool De Bem uit Zevenaar geselecteerd voor de landelijke wedstrijd Onderwijs Pioniers. Het programma helpt ruimte creëren voor ambitieuze leerkrachten door middel van begeleiding, budget, een netwerk en een podium.


Kinderen zijn al op jonge leeftijd nieuwsgierig en doelgericht hun wereld aan het verkennen. Van alle groep acht-basisschoolleerlingen stroomt uiteindelijk maar een klein aantal in de bètatechnische arbeidsmarkt. Naast de roep om specialisten met kennis van bèta en technologie is vanuit de markt steeds meer behoefte aan mensen die kunnen 'denken en doen' en in staat zijn om technologie toe te passen en nuttig te maken. Met de Bem Academie wil De Bem bereiken dat kinderen spelenderwijs hun technische talenten leren kennen en vormen.De komende maanden zal de inrichting van de Bem Academie verder vorm gaan krijgen. Voorbeelden hiervoor zijn het maken van een film met gebruik van een 'green screen'. Deze techniek wordt gebruikt bij het presenteren van weerberichten. Met een 3D-printer kunnen basisvaardigheden zoals meten, werken met verhoudingen en rekenen worden geoefend. Kleuters kunnen met een interactieve zandtafel aan de slag. Met behulp van een beamer kunnen verschillende kleuren en animaties op het zand worden weergeven zodat deze gaan leven. Doordat de kinderen tijdens het samenspelen en samenwerken de kleuren op de zandtafel zelf kunnen aanbrengen door middel van de laserpen oefenen ze zowel hun fijne als grove motoriek.

Technische bedrijven uit de omgeving krijgen de gelegenheid om hun specialisme in de Bem Academie te tonen. Geïnteresseerden kunnen zich melden op 0316 52887 of joost.grol@debemzevenaar.nl.

Liemers Museum: Expositie Beeldvorming

ZEVENAAR - Zevenaar is deze zomer een nieuwe tentoonstelling rijker. Vanaf 28 juni is Beeldvorming te zien in het Liemers Museum. De tentoonstelling is ontwikkeld door projectvrijwilligers Stijn Geutjes, MA en museoloog Bram Boerboom. De expositie is tot en met 14 september te bezichtigen.

Beeldvorming is voor het museum een nieuwe manier van tentoonstellen. De expositie is opgebouwd rond het thema cultuur. Aan de hand van de Peter Stuyvesant Collectie wil het museum de rijkheid en dynamiek van cultuur aantonen. Dit heeft geleid tot een verrassende selectie van viujfentwintig kunstwerken die samen met voorwerpen uit de Turmac Collectie zijn geplaatst. Naast kunst en cultuur is er aandacht voor het individu, de sigarettenonderneming en hoe deze verschillende domeinen zich tot elkaar verhouden.

Beeldvorming is ontstaan nadat cultuurwetenschapper Geutjes voor het Liemers Museum en de gemeente Zevenaar een onderzoek heeft uitgevoerd. In dit stuk is de waarde en toekomst van de schenking die BAT Zevenaar in 2011 heeft gedaan onderzocht. Eerder heeft Boerboom een bachelorscriptie aan deze verzameling gewijd.

Liemers Museum (geopend op dinsdag tot en met zondag van 14.00 tot 17.00 uur) ligt aan de Kerkstraat 16 in Zevenaar; telefoon 0316 581830; www.liemersmuseum.nl.

Spetterend jeugdkamp Pajodos

LIEMERS - Op vrijdag en zaterdag 20 en 21 juni heeft de Dynamic Tennis Vereniging Pajodos voor de vijfde keer het jeugdkamp gehouden.

Het was weer een zeer geslaagd jeugdkamp met 28 deelnemers van vier verenigingen: Pajodos, Litac, Rapid Rosmalen en SSS Irene. Om 19.30 het jeugdtoernooi, dat meetelt voor de ranking. Pajodos heeft daar uitstekend gepresteerd met een tweede plaats in de A-klasse van Lonneke Harmsen, een eerste en derde plaats in de B-klasse van Kevin van de Berg en Gijs Schmitz. En in de C-klasse ging Pajodos met de eerste drie plaatsen aan de haal: 1e Dirk Schmitz, 2e William Kummeling en 3e Desiree van de Berg.

Maar alles draaide natuurlijk om ook de 'dropping'. Om middernacht werden vier groepen, met begeleiders, gedropt in Pannerden met speciale opdrachten. Daarna was het nog nachtbraken in de Pauwengaard: zolang mogelijk opblijven. Het werd al licht voordat iedereen in diepe rust was.

Zaterdag morgen om 09.00 uur ontbijt, ondanks de korte nachtrust 28 frisse kopjes aan de ontbijttafel, met uitzondering van de begeleiders! Ontbijt was hard nodig want nu stond er een 'Bootcamp' op het programma. De opdrachten waren afwisselend en uitdagend, ook hieraan kon je merken dat de organisatie er alles aan gelegen was om er een geslaagd evenement van te maken.

En als uitsmijter: een 25 meter lange glijbaan ingesmeerd met afwasmiddel en water, buikschuiven maar! Afsluitend was er een heerlijke BBQ, kortom het was een zeer geslaagd jeugdkamp, waar iedereen tevreden aan terug kan denken.

Zonnekinderen start met multimediacoach

Kinderen van BSO De Superster in Zevenaar kijken geïnteresseerd mee met Inge Theunissen, de cameravrouw.

ZEVENAAR - Kinderopvang Zonnekinderen gaat vanaf september van start met een multimediacoach. Al een aantal jaren werkt deze organisatie met een aantal sportcoaches, een cultuurcoach en een natuur- en avontuurcoach. De multimediacoach gaat kinderen coachen bij het opgroeien in een steeds sneller ontwikkelende en complexe virtuele wereld met alle uitdagingen die daarbij horen.

Daarnaast is de coach een verbindende schakel tussen alle sport-, cultuur-, natuur- en avontuuractiviteiten door deze samen met kinderen tijdens de buitenschoolse opvang en in vakanties vast te leggen en te visualiseren voor zichzelf en andere kinderen maar ook voor ouders, vriendjes en familieleden. Hierbij valt te denken aan het maken en bewerken van films, bouwen van websites, apps, het werken met muziek, omgaan met facebook, twitter, instagram et cetera. Ook multimedia-ontwikkelingen op het gebied van lezen, nieuws en informatievoorziening, actualiteiten en dergelijke krijgen een plek. Belangrijke ontwikkelingen waar Zonnekinderen niet aan voorbij wil gaan.

Tijdens de buitenschoolse opvang is er tijd en ruimte om kinderen verantwoord en onder professionele begeleiding om te leren gaan met multimedia en ook weerbaar te maken. Zo biedt Zonnekinderen een uitdagende combinatie van actief en interactief bezig zijn.

Meer informatie staat op www.zonnekinderen.nl, 0316 340079, facebook/zonnekinderen.com.

Kom eens op Het Gildehof tijdens Doesburg Binnenste Buiten

DOESBURG-Van 9 tot en met 12 juli vindt het spektakel Doesburg Binnenste Buiten plaats en ook de ondernemers van Het Gildehof laten zich dan graag aan u zien. In het centrum van het pittoreske Doesburg ligt Het Gildehof. Je vindt hier een aantal bijzondere brocante en artistieke winkeltjes gegroepeerd op een gezellig plein in oude stijl.

U vindt er onder andere Boetiek 't Hoekje met kleding voor dames met diverse stijlen smaken en maten. Zit uw smaak of maat er niet tussen? Vraag het gerust aan Els en ze zal haar uiterste best doen het door u gewenste kledingstuk alsnog te kunnen verkrijgen

Verder treft u hier winkels aan als Allerhande Zeep & Zo wat een cadeauwinkel, atelier en workshopbedrijf in een is. Daarnaast is even rondsnuffelen bij NaDé, een winkel met mode accessoires, sierraden, mineralen en edelstenen ook een echte aanrader.

De kunstliefhebber kan in Het Gildehof terecht bij Art-All-Inn, een kunstzinnige winkel waar u van alles vindt van zelfgemaakte schilderijen tot beelden en waar u ook een proefles kunt krijgen. Tot slot mogen Boetiek Nostalgie, Azijnmakerij Piperita en De Trilogie niet vergeten worden in het rijtje ondernemers van Het Gildehof (ingang via de Meipoortstraat).

Kortom Het Gildehof: voor ieder wat wils en bovenal gezellig winkelen in een verrassend pittoreske stijl. Kom eens aan... en laat je verrassen tijdens, maar ook na Doesburg Binnenste Buiten.

Huissens gezelligste (gratis!) live muziekevenement op zondag 6 juli Back to the Mucic: talloze topbands

Rock, pop, disco, Nederlandstalig, hits. Back to the music biedt alle genres op hét muziekevenement van Huissen op 6 juli.

HUISSEN – De eerste zondag van juli. Die datum staat bij iedere muziekliefhebber inmiddels in het geheugen gegrift. Vanwege, uiteraard, Back to the music in Huissen. Dit jaar op zondag 6 juli. De straten van het stadje van plezier zullen bezet zijn met talloze fans én bands.

Back to the Music viert alweer de twaalfde editie. Horecaondernemers in Huissen-centrum waren én zijn nog steeds de initiatiefnemers voor het open lucht live muziekevenement. Bij café 't Huessenaartje aan de Arnhemse Poort treedt de Arnhemse band Timeless op. Ofwel: herkenbare en dansbare pop en rock. Bij Big Fish café brengt Reflexion hoogtepunten uit de popgeschiedenis tot leven. De beste en fijnste hits en vergeten juweeltjes.

Bij De Dijk (op De Markt) zet What-Ever de zaak op de kop met een mooie mix van disco, Nederlandstalige liedjes, rock, pop en hits. TCHOM en Delta Rock spelen bij Het Moment en Bar Lekker om en om. TCHOM speelt op swingende wijze hits van de sixties tot nu en Delta Rock een afgewogen mix van stevige nummers uit vooral de '60-er en '70-er jaren, maar ook de betere nummers uit de '50-er en '80/'90-er jaren.

Het nieuwe café Enjoy en buurman De Kater presenteren Back in Business, een coverband met zeer breed repertoire. En bij De Buitenpoort maar liefst drie bands; Buddy Friends (blues en rock), Flashback (60's en 70's pop) en The Belgian Quo Band (beste Status Quo-tribute, aldus kenners).

De eerste tonen zijn op Back to the Music zijn al om 14.00 uur te horen en tegen achten 's avonds worden de laatste toegiften gespeeld. De toegang is overal gratis.

Hermoza verrijkt dorpskern Didam

DIDAM - Aan het Lieve Vrouweplein in Didam kan men sinds kort genieten van heerlijke patat en Italiaans schepijs. Op het vernieuwde terras kan iedereen genieten van de sfeervolle dorpskern en natuurlijk het uitzicht op de prachtige Mariakerk. De opening van cafetaria en ijssalon Hermoza is hiermee een absolute verrijking voor het Didamse hart.

In het pand waar eerder Plaza gevestigd was zijn de ondernemers Jasper Peters en Marcel Hendriks goed op weg om een mooie onderneming op te bouwen. "Wij streven naar een kwalitatief hoogwaardig en divers assortiment waarin de combinatie cafetaria en ijssalon vrij uniek is", aldus Peters. Het duo hoopt hiermee de inwoners van Didam op hun wenken te bedienen.

"De afgelopen weken hebben al velen gasten mogen genieten van een bezoek aan Hermoza. Gesterkt door een goede service, diverse aanbiedingen en veel uit eigen keuken, staat de onderneming als een huis. 'We doen ons uiterste best om aan ieders behoefte te voldoen", voegt Hendriks hieraan toe.

Op zaterdag 12 juli verwent Hermoza de gasten met een leuke dag rondom de cafetaria en ijssalon. "Dan vindt onze officiële opening plaats. Het wordt een geweldige dag voor jong en oud. Houd onze website en/of facebookpagina in de gaten voor het programma die dag. Er zijn onder andere diverse prijzen te winnen en de friet gaat haast voor niets de deur uit!", besluiten de twee.

Hermoza Didam is zeven dagen per week geopend van 11:30 tot 21:30 uur. Meer informatie staat op www.Hermoza-Didam.nl en/of www.facebook.com/HermozaDidam.

Muzikale activiteiten op Grote Markt in Doesburg

DOESBURG- Rotra Doesburg en Alfun Events verzorgen vanaf 2013 het muziekevent op de Grote Markt in Doesburg tijdens de Binnenste Buiten-braderie.

"Nadat Kings Palace besloot de Grote Markt niet meer te doen, zijn wij plannen gaan maken om dit pleinfeest op te pakken en er voor te zorgen dat wij in Doesburg er weer een mooi event bij hebben. Het eerste jaar was een groot succes en hebben we besloten om het pleinfeest verder uit te bouwen in de komende jaren. Het podium zal verder naar achteren gaan, zodat het plein groter wordt en het aantal artiesten is van zes naar twaalf gegaan."

De vrijdag 11 juli zal evenals vorig jaar uitsluitend met Hollandse artiesten zijn. De zaterdagmiddag zal ingevuld worden met een open podium. Men kan zich hier nog voor opgeven via info@alfun.nl.

Dit jaar is er voor gekozen om de zaterdagavond 12 juli een bekende dj neer te zetten in combinatie met Engelstalige live-artiesten. De tijden zijn voor het Rotra's Hollands pleinfeest vanaf 17:30 tot 24:00 uur en de zaterdag wordt begonnen om 14:00 uur met het open podium. Vanaf 17:00 uur begint het Rotra's new mixed event en dat zal om 24:00 uur afgelopen zijn.

De opvolger van het succesmodel, de Toyota Aygo Nieuwe Aygo bij Autobedrijf Bloemberg

ZEVENAAR - De Aygo kun je tegen een laag bedrag zowel vanbinnen als vanbuiten eenvoudig personaliseren. Dat samenstellen kun je doen in de showroom of via een interactieve tool op de website van Toyota. Om zowel het dashboard als de buitenkant een geheel eigen identiteit te geven, kies je uit pakketten of losse items. De Aygo is fun to create en kan al worden besteld. Al voor 129 euro per maand kun je via 'Toyota Op Maat' een Aygo rijden.

De prijs van de nieuwe Toyota Aygo begint bij 9.695 euro en is leverbaar in vijf verschillende uitvoeringen: x, x-play, x-cite, x-clusiv en x-wave. Dankzij de vernieuwde 1,0 liter aandrijflijn (69 pk/51 kW) met een CO2-uitstoot van 88 g/km, kent de Aygo slechts veertien procent bijtelling. De leaseprijs start bij 195 euro per maand.

De eerste versie op de prijslijst van Toyota's smaakmaker, is de driedeurs Aygo x. Deze uitvoering biedt voor 9.695 euro op veiligheidsgebied onder meer Vehicle Stability Control, Traction Control, zes airbags (waaronder side- en curtainairbags) en ISOfix kinderstoelbevestigingen. Verder zijn zaken standaard als LED-dagrijverlichting, een snelheidsbegrenzer standaard

Personaliseer exterieur

Vanaf de x-play kan de pianozwarte X, die het front van de Aygo zo krachtig accentueert, worden vervangen door een X in een andere kleur. Wie het Outstandpakket (495 euro) bestelt, krijgt de X, het A-stijl ornament en een achterbumperinsert in een kleur naar keuze. Kies je voor het Outglow pakket (295 euro), dan komen daarbij extracontrasterende kleuraccenten aan voor-, zij- en achterkant. Ook het interieur kun je naar eigen smaak inrichten. "Kom naar onze showroom voor meer informatie."

Toyota Bloemberg, Marconistraat 21 in Zevenaar.